Četvrtak, 24.06.2010.

13:29

Spremne mere za oporavak Srbije

Za privredni oporavak Srbije neophodno je hitno uvođenje fiskalnih pravila kojima bi se smanjio budžetski deficit i ograničio rast javnog duga.

Izvor: Beta

Spremne mere za oporavak Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

investitor

pre 13 godina

BEZ RESTITUCIJE NEMA NOVIH INVESTICIJA,MORA DA SE ZNA CIJE JE STA,MORA DA SE ZNA KO JE CEGA VLASNIK.RAZNE PREPRODAJE I NE RESENA VLASNICKA SVOJINA,NECE PRIVUCI STRANE INVESTITORE,POGOTOVU AKO SE ZNA DA SU PRVE FRONT FIGURE STRANIM INVESTITORIMA TAJKUNI ZA KOJE PREDSEDNIK PKS,NAZIVA PRIVREDNICIMA.VEC SADA VELIKE PROBLEME IMAJU STRANI INVESTITORI SAMO STO SE JAVNO NE PRICA O TOME,NA KRAJU JE IZASLO NA VIDELO SITUACIJA SA VAC zavrzlame TAJANSTVENIM TAJKUNIMA.


Model privrednog razvoja, koji je predstavio Arsić predviđa i da učešće investicija u BDP-u bude do 30 odsto, a stranih direktnih investicija oko šest odsto. Izvoz bi bio na nivou od oko 50 odsto BDP-a, a otvorilo bi se novih 400.000 radnih mesta.

Arsić je rekao da će za finansiranje investicija biti neophodno da se poveća ućešće domaće štednje u bankama, a vodeću ulogu u rastu BDP-a treba da dobije industrijska proizvodnja. On kaže da su razlozi za promenu dosadašnjeg modela rasta smanjeni priliv stranog kapitala u region, kao i rast spoljnog duga zemlje.

Spoljni dug, koji je sada 76 odsto BDP-a bi pao na oko 50 odsto BDP, dok bi javni dug, bez troškova za restituciju rastao do oko 40 BDP-a a kasnije bi pao na ispod 30 odsto BDP-a.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Spisak lepih želja i ništa više od tog. Skoro sve napisano je NEMOGUĆE ostvariti u ovakvom okruženju, sa ovakvim problemima i ovakvim ljudima na vlasti i pozicijama moći.

DUSAN SILNI

pre 13 godina

Sad mi recite dali smo normalan narod,sigurno nismo po meni kadsve ovo slusamo i cutimo.
Posledice nejodiranih mozgova srpskog naroda biceistrasnije jer smo glupi,gluplji od probusene cizme na kisi.

Ispumpane gume

pre 13 godina

Jedina je mogucnost da se trudnicama ne daje da jedu. Onda ce se roditi mrsavija deca koja su navikla na manje hrane. U nekoliko generacija postacemo kao Kinezi ili Vijetnamci. Saka pirinca tj. 100-200 Evra i rad celog dana. To nam je perspektiva.

partibrejker

pre 13 godina

@Đole,
ne da branim fiskalnu nedisciplinu, ali vidite - stvari stoje ovako: ako mali preduzetnik ne plati bilo šta (posebno državi), dakle BILO ŠTA - blokiraće mu račun.

Samim tim, sve što uplaćuje na račun (tj. - sve što prođe kroz fiskalnu kasu) - ide na naplatu duga; ako je dug "greška u sistemu" (što se itekako događa) OPET sve što se kao pazar uplati na račun ide na "naplatu duga", što kasnije dokazujete Upravi prihoda - da ste vi bili u pravu i bla-bla. O raspetljavanju toga ne želite da znate...

Pošto ima sve više preduzetnika dužnika, vrlo je prosta logika da će gledati da ne izdaju račun, i time izbegnu uplatu tog dela pazara na račun, jer - ako nemaju para za doprinose, struju moraju da plate.

Dakle, moje mišljenje je, iako nisam ekonomista, da će neizdavanja računa biti sve više, i da tome nije nužno uzrok bezobrazluk, znate.
Dao Bog da budućnost pokaže da ja nisam u pravu...

Slave

pre 13 godina

Imamo najvise na svetu ekonomskih eksperata, genijalnih ekonomista, magistara ekonomije, doktora ekonomije, svrsenih ekonomista, nesvrsenih ekonomista, ma vrh svetske ekonomije, koji posle deset godina lopovluka i unistavanja industrije i poljoprivrede, mudro zakljuce i objasne glupom narodu kako trebamo razvijati iste !!! HA HA HA

ZZ

pre 13 godina

Mislim da se na slici 1, sa strelicom koja je uperena na gore, jasno vidi da nezadrživo napredujemo. Posle svetloplavih pravougaonika, gde se zelena strelica lomi, pri nailasku na tamno plavi pravougaonik, odjednom se ispravlja i uspravlja prema gore. Mislim da samo zlonamernima i slepima nije jasno da strelica jasno pokazuje napredak. Na slici 2, je sve potvrđeno grafikonom sa crvenom linijom koja se penje, pa spušta, pa se opet naglo penje pored brojke 2690,19. koja pokazuje koliko naše bogatstvo. Na slici 3, se vidi novčanica sa slikom našeg najvećeg naučnika pored čije glave stoji dinar, što je znak da naši najveći umovi brinu o našoj moneti. Uz pomoć propratnog teksta u kome se spominje skraćenica BPD na više mesta, i PDV na jednom, kao i često korišćenje reči budžetski deficit, može se zaključiti da nas čeka brzi oporavak. Mislim da je i maloj deci sada sve jasno.

MMF

pre 13 godina

Predloženi model, prema rečima Arsića, trebalo bi da obezbedi da bruto domaći proizvod (BDP) raste po godišnjoj stopi od oko šest odsto, industrijska proizvodnja oko sedam odsto dok bi se inflacija od 2015. pala na tri odsto.

Međunarodni monetarni fond je predvideo da će BDP ove godine rasti po stopi od 1,5 odsto, a naredne tri odsto.

Izvinjavamo se srpskim ekonomskim strucnjacima zbog grube greske u predvidjanju.

Foto Vule

pre 13 godina

Milojko, plan ti je OK, ali se zasniva na nerealnim osnovama:

1) Kako da povecamo stednju u bankama kada ni za 'leba nemamo? Prema objavljenoj imovinskoj karti clanova nase Vlade, za koje pouzdano znamo da im prihodi nisu ispod 1.000,- evra mesecno - oni nemaju nista od imovine, a kamoli da jos i ulazu u banke. Radnici nemaju ni minimalac. A oni koji bi nesto i ulozili - plase se, jer po Zakonu, cim na salteru ulozite vise od 10.000 evra, morate dokazivati policiji odakle vam.

2. Takozvana "nova fiskalna pravila" podrazumevaju samo dodatne namete na gradjane i sirotinju, tako da i iz te torbe nece nista ispasti. Da li iko realan moze ocekivati kad mu mesecno uzmete 20% od zarade od koje ni do sada nije mogao da prezivi - da ce jos i da stedi.

3. Povecanje industrijske proizvodnje??? Hahahahahahahahahahahahahaha! Ovo je odlicno...

Milojko, konj nam je prikljucen na aparate i samo sto nije crkao. Vise ne moze da vuce. Ako si za pravljnje ovog plana dobio neki novac, potpuno te razumem. I ja slikam po svadbama iako mi se to ne svidja. Ali ako stvarno verujes u sve ovo, onda imas ozbiljan problem.

Deda Avram

pre 13 godina

Ako citamo izmedju redova, glavna poluga je lagano obaranje kursa dinar - evro, do prosecne plate od €200 i penzije od €100. Radi u teoriji; samo, u praksi, tesko k'o hodanje po uzetu. Ocas posla se upadne u spiralu: manje plate - manji promet roba i usluga - manja proizvodnja - manji BDP - manje plate. A i ovakve nepopularne mere se ne sprovode pre izbora. Nismo mi kinezi da radimo za $100 i da glasamo uvek za iste. Meni realnije izgleda ono sto sam ja uradio '95: bankrot pa lepo ispocetka. Narod vise voli da mu se plata svaki mesec povecava od €5 prema €50 nego da svaki mesec pada od €300 prema €100. Bogami, bice veselo!

Milan

pre 13 godina

Efekti tog plana videće se najbolje na primeru otkupa malina,višanja,kupina,šljiva i ostalih poljoprivrednih proizvoda koji su,u najvećoj meri,namenjeni izvozu:)
U celom ovom tekstu ne pročitah čestito reč IZVOZ,niti da se izvozu pridaje neki malo veći i ubedljiviji značaj od dosadašnjeg.
Suština ovog plana je samo u malo drugačijoj preraspodeli novca unutar države.

MUKNAVI

pre 13 godina

To ,da je prosperitet u izvozu,proizvodnji ,poljoprivredi ..znala je i moja Baka,al ju niko nije slusao dvehiljadite.Bilo im je vazno,da se docepaju prodaje,mucketanja ,i tajkunerije.Sada ,kada je stiglo do duvara,predu pricu za sledecu deceniju,u nadi i zelji,da jos jasu.Taj pravac,izvoz,je dobar..al nikako da se time bave ovi lopovi jer su vise do...i Bogu i narodu!Da nisu ,zbog predostroznosti za svoje kradje,rasturili vojsku vojni udar,kompletna hapsenja,vredeo bi nam zlata..Bez vojske,njihovog udara,ostaje nama da se letve prihvatimo,iznenada,ili da savijemo sipke i..trpimo.Od nas,samo od nas,zavisimo dal cemo ono uz vetar,ili stvarne promene.

partibrejker

pre 13 godina

Ma koliko svi mi željno čekali i čitali ovakve vesti, ja sam kod ove stala posle prve rečenice...

"...NIJE NEOPHODNO DA SE ODMAH SPROVEDE..."

Dalje nema šta da se kaže, a da se ne pređe u "nepristojan, govor mržnje..."

Ja

pre 13 godina

Koliko sam shvatio vest, za besparicu u zemlji kriv je nedostatak novca, a biće više novca kada počnemo da zarađujemo. Čoveče, divim se finansijskim ekspertima koji su doneli ovako dubokouman, a ipak razumljiv zaključak!

radnik

pre 13 godina

Cudno kako u svim medijima imamo prilike samo da citamo misnjenja ekonomista koji podrzavaju poreske refome ministarke Drgagutinovic. Pa zar se u tim revolucionarnim poreskim reformama ne smanjuju samo porezi tajkunima tj porezi na zarade jer sve druge poreze placaju u poreskim rajevima, a gradjani ce sa jeftinom radnom snagom tj cenom rada placati poreze kao u Nemackoj i Svajcarskoj jer su nam poreski uzori te dve zemlje .

Branko

pre 13 godina

Pa ljudi da li je vama jasno da se opravak (ovde se radi o opstanku) može dogoditi samo ako ima proizvodnje i konkurentne industrije. Finansijskim marifetlucima i statističkim prikazima je moguće "prodati maglu" ali od čega će živeti naša deca? Narodu treba reći istinu. Prodaćemo sve što imamo, zadužićemo se "preko glave" a gde je tu ODRŽIVI RAZVOJ ?
E moji ekonomski eksperti !

Đole

pre 13 godina

Kad se već pominje "fiskalno", što ne bi pojačali kontrolu izdavanja fiskalnih računa????? Siguran sam da država tu gubi neizrecive sume... jer retko ko izdaje fiskalne račune...

još uvek zaposlen

pre 13 godina

Voleo bih samo jedno, a to je da ministri u našoj Vladi imaju zvanično jedinstven stav po svakom pitanju. Ovako neko u klin, a neko u ploču - primer Dragutinović - Dinkić, pitanje PDV-a.

Da li naš dragi Deda premijer Mraz može da objasni svojoj ekipi da je zajednički protivnik svih nas kriza? Da li postoji neko u Vladi ko ne daje populističko-plitkoumne komentare želeći da izgleda pametan pri tome vređajući našu pamet?

Gospodo iz vlasti, shvatite da možda vi radite najbolje što možete, to je vaš domet, ali to NIJE dovoljno, sklonite se ima sposobnijih. Jedini problem je što oni nisu stranački obojeni, a to vam ne bi odgovaralo jer ne biste mogli da ih kontrolišete (u ime vladara iz senke)!

Ja

pre 13 godina

Koliko sam shvatio vest, za besparicu u zemlji kriv je nedostatak novca, a biće više novca kada počnemo da zarađujemo. Čoveče, divim se finansijskim ekspertima koji su doneli ovako dubokouman, a ipak razumljiv zaključak!

Deda Avram

pre 13 godina

Ako citamo izmedju redova, glavna poluga je lagano obaranje kursa dinar - evro, do prosecne plate od €200 i penzije od €100. Radi u teoriji; samo, u praksi, tesko k'o hodanje po uzetu. Ocas posla se upadne u spiralu: manje plate - manji promet roba i usluga - manja proizvodnja - manji BDP - manje plate. A i ovakve nepopularne mere se ne sprovode pre izbora. Nismo mi kinezi da radimo za $100 i da glasamo uvek za iste. Meni realnije izgleda ono sto sam ja uradio '95: bankrot pa lepo ispocetka. Narod vise voli da mu se plata svaki mesec povecava od €5 prema €50 nego da svaki mesec pada od €300 prema €100. Bogami, bice veselo!

još uvek zaposlen

pre 13 godina

Voleo bih samo jedno, a to je da ministri u našoj Vladi imaju zvanično jedinstven stav po svakom pitanju. Ovako neko u klin, a neko u ploču - primer Dragutinović - Dinkić, pitanje PDV-a.

Da li naš dragi Deda premijer Mraz može da objasni svojoj ekipi da je zajednički protivnik svih nas kriza? Da li postoji neko u Vladi ko ne daje populističko-plitkoumne komentare želeći da izgleda pametan pri tome vređajući našu pamet?

Gospodo iz vlasti, shvatite da možda vi radite najbolje što možete, to je vaš domet, ali to NIJE dovoljno, sklonite se ima sposobnijih. Jedini problem je što oni nisu stranački obojeni, a to vam ne bi odgovaralo jer ne biste mogli da ih kontrolišete (u ime vladara iz senke)!

Foto Vule

pre 13 godina

Milojko, plan ti je OK, ali se zasniva na nerealnim osnovama:

1) Kako da povecamo stednju u bankama kada ni za 'leba nemamo? Prema objavljenoj imovinskoj karti clanova nase Vlade, za koje pouzdano znamo da im prihodi nisu ispod 1.000,- evra mesecno - oni nemaju nista od imovine, a kamoli da jos i ulazu u banke. Radnici nemaju ni minimalac. A oni koji bi nesto i ulozili - plase se, jer po Zakonu, cim na salteru ulozite vise od 10.000 evra, morate dokazivati policiji odakle vam.

2. Takozvana "nova fiskalna pravila" podrazumevaju samo dodatne namete na gradjane i sirotinju, tako da i iz te torbe nece nista ispasti. Da li iko realan moze ocekivati kad mu mesecno uzmete 20% od zarade od koje ni do sada nije mogao da prezivi - da ce jos i da stedi.

3. Povecanje industrijske proizvodnje??? Hahahahahahahahahahahahahaha! Ovo je odlicno...

Milojko, konj nam je prikljucen na aparate i samo sto nije crkao. Vise ne moze da vuce. Ako si za pravljnje ovog plana dobio neki novac, potpuno te razumem. I ja slikam po svadbama iako mi se to ne svidja. Ali ako stvarno verujes u sve ovo, onda imas ozbiljan problem.

Branko

pre 13 godina

Pa ljudi da li je vama jasno da se opravak (ovde se radi o opstanku) može dogoditi samo ako ima proizvodnje i konkurentne industrije. Finansijskim marifetlucima i statističkim prikazima je moguće "prodati maglu" ali od čega će živeti naša deca? Narodu treba reći istinu. Prodaćemo sve što imamo, zadužićemo se "preko glave" a gde je tu ODRŽIVI RAZVOJ ?
E moji ekonomski eksperti !

partibrejker

pre 13 godina

Ma koliko svi mi željno čekali i čitali ovakve vesti, ja sam kod ove stala posle prve rečenice...

"...NIJE NEOPHODNO DA SE ODMAH SPROVEDE..."

Dalje nema šta da se kaže, a da se ne pređe u "nepristojan, govor mržnje..."

radnik

pre 13 godina

Cudno kako u svim medijima imamo prilike samo da citamo misnjenja ekonomista koji podrzavaju poreske refome ministarke Drgagutinovic. Pa zar se u tim revolucionarnim poreskim reformama ne smanjuju samo porezi tajkunima tj porezi na zarade jer sve druge poreze placaju u poreskim rajevima, a gradjani ce sa jeftinom radnom snagom tj cenom rada placati poreze kao u Nemackoj i Svajcarskoj jer su nam poreski uzori te dve zemlje .

MMF

pre 13 godina

Predloženi model, prema rečima Arsića, trebalo bi da obezbedi da bruto domaći proizvod (BDP) raste po godišnjoj stopi od oko šest odsto, industrijska proizvodnja oko sedam odsto dok bi se inflacija od 2015. pala na tri odsto.

Međunarodni monetarni fond je predvideo da će BDP ove godine rasti po stopi od 1,5 odsto, a naredne tri odsto.

Izvinjavamo se srpskim ekonomskim strucnjacima zbog grube greske u predvidjanju.

Milan

pre 13 godina

Efekti tog plana videće se najbolje na primeru otkupa malina,višanja,kupina,šljiva i ostalih poljoprivrednih proizvoda koji su,u najvećoj meri,namenjeni izvozu:)
U celom ovom tekstu ne pročitah čestito reč IZVOZ,niti da se izvozu pridaje neki malo veći i ubedljiviji značaj od dosadašnjeg.
Suština ovog plana je samo u malo drugačijoj preraspodeli novca unutar države.

ZZ

pre 13 godina

Mislim da se na slici 1, sa strelicom koja je uperena na gore, jasno vidi da nezadrživo napredujemo. Posle svetloplavih pravougaonika, gde se zelena strelica lomi, pri nailasku na tamno plavi pravougaonik, odjednom se ispravlja i uspravlja prema gore. Mislim da samo zlonamernima i slepima nije jasno da strelica jasno pokazuje napredak. Na slici 2, je sve potvrđeno grafikonom sa crvenom linijom koja se penje, pa spušta, pa se opet naglo penje pored brojke 2690,19. koja pokazuje koliko naše bogatstvo. Na slici 3, se vidi novčanica sa slikom našeg najvećeg naučnika pored čije glave stoji dinar, što je znak da naši najveći umovi brinu o našoj moneti. Uz pomoć propratnog teksta u kome se spominje skraćenica BPD na više mesta, i PDV na jednom, kao i često korišćenje reči budžetski deficit, može se zaključiti da nas čeka brzi oporavak. Mislim da je i maloj deci sada sve jasno.

MUKNAVI

pre 13 godina

To ,da je prosperitet u izvozu,proizvodnji ,poljoprivredi ..znala je i moja Baka,al ju niko nije slusao dvehiljadite.Bilo im je vazno,da se docepaju prodaje,mucketanja ,i tajkunerije.Sada ,kada je stiglo do duvara,predu pricu za sledecu deceniju,u nadi i zelji,da jos jasu.Taj pravac,izvoz,je dobar..al nikako da se time bave ovi lopovi jer su vise do...i Bogu i narodu!Da nisu ,zbog predostroznosti za svoje kradje,rasturili vojsku vojni udar,kompletna hapsenja,vredeo bi nam zlata..Bez vojske,njihovog udara,ostaje nama da se letve prihvatimo,iznenada,ili da savijemo sipke i..trpimo.Od nas,samo od nas,zavisimo dal cemo ono uz vetar,ili stvarne promene.

Slave

pre 13 godina

Imamo najvise na svetu ekonomskih eksperata, genijalnih ekonomista, magistara ekonomije, doktora ekonomije, svrsenih ekonomista, nesvrsenih ekonomista, ma vrh svetske ekonomije, koji posle deset godina lopovluka i unistavanja industrije i poljoprivrede, mudro zakljuce i objasne glupom narodu kako trebamo razvijati iste !!! HA HA HA

partibrejker

pre 13 godina

@Đole,
ne da branim fiskalnu nedisciplinu, ali vidite - stvari stoje ovako: ako mali preduzetnik ne plati bilo šta (posebno državi), dakle BILO ŠTA - blokiraće mu račun.

Samim tim, sve što uplaćuje na račun (tj. - sve što prođe kroz fiskalnu kasu) - ide na naplatu duga; ako je dug "greška u sistemu" (što se itekako događa) OPET sve što se kao pazar uplati na račun ide na "naplatu duga", što kasnije dokazujete Upravi prihoda - da ste vi bili u pravu i bla-bla. O raspetljavanju toga ne želite da znate...

Pošto ima sve više preduzetnika dužnika, vrlo je prosta logika da će gledati da ne izdaju račun, i time izbegnu uplatu tog dela pazara na račun, jer - ako nemaju para za doprinose, struju moraju da plate.

Dakle, moje mišljenje je, iako nisam ekonomista, da će neizdavanja računa biti sve više, i da tome nije nužno uzrok bezobrazluk, znate.
Dao Bog da budućnost pokaže da ja nisam u pravu...

Đole

pre 13 godina

Kad se već pominje "fiskalno", što ne bi pojačali kontrolu izdavanja fiskalnih računa????? Siguran sam da država tu gubi neizrecive sume... jer retko ko izdaje fiskalne račune...

DUSAN SILNI

pre 13 godina

Sad mi recite dali smo normalan narod,sigurno nismo po meni kadsve ovo slusamo i cutimo.
Posledice nejodiranih mozgova srpskog naroda biceistrasnije jer smo glupi,gluplji od probusene cizme na kisi.

Ispumpane gume

pre 13 godina

Jedina je mogucnost da se trudnicama ne daje da jedu. Onda ce se roditi mrsavija deca koja su navikla na manje hrane. U nekoliko generacija postacemo kao Kinezi ili Vijetnamci. Saka pirinca tj. 100-200 Evra i rad celog dana. To nam je perspektiva.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Spisak lepih želja i ništa više od tog. Skoro sve napisano je NEMOGUĆE ostvariti u ovakvom okruženju, sa ovakvim problemima i ovakvim ljudima na vlasti i pozicijama moći.

investitor

pre 13 godina

BEZ RESTITUCIJE NEMA NOVIH INVESTICIJA,MORA DA SE ZNA CIJE JE STA,MORA DA SE ZNA KO JE CEGA VLASNIK.RAZNE PREPRODAJE I NE RESENA VLASNICKA SVOJINA,NECE PRIVUCI STRANE INVESTITORE,POGOTOVU AKO SE ZNA DA SU PRVE FRONT FIGURE STRANIM INVESTITORIMA TAJKUNI ZA KOJE PREDSEDNIK PKS,NAZIVA PRIVREDNICIMA.VEC SADA VELIKE PROBLEME IMAJU STRANI INVESTITORI SAMO STO SE JAVNO NE PRICA O TOME,NA KRAJU JE IZASLO NA VIDELO SITUACIJA SA VAC zavrzlame TAJANSTVENIM TAJKUNIMA.


Model privrednog razvoja, koji je predstavio Arsić predviđa i da učešće investicija u BDP-u bude do 30 odsto, a stranih direktnih investicija oko šest odsto. Izvoz bi bio na nivou od oko 50 odsto BDP-a, a otvorilo bi se novih 400.000 radnih mesta.

Arsić je rekao da će za finansiranje investicija biti neophodno da se poveća ućešće domaće štednje u bankama, a vodeću ulogu u rastu BDP-a treba da dobije industrijska proizvodnja. On kaže da su razlozi za promenu dosadašnjeg modela rasta smanjeni priliv stranog kapitala u region, kao i rast spoljnog duga zemlje.

Spoljni dug, koji je sada 76 odsto BDP-a bi pao na oko 50 odsto BDP, dok bi javni dug, bez troškova za restituciju rastao do oko 40 BDP-a a kasnije bi pao na ispod 30 odsto BDP-a.

Đole

pre 13 godina

Kad se već pominje "fiskalno", što ne bi pojačali kontrolu izdavanja fiskalnih računa????? Siguran sam da država tu gubi neizrecive sume... jer retko ko izdaje fiskalne račune...

radnik

pre 13 godina

Cudno kako u svim medijima imamo prilike samo da citamo misnjenja ekonomista koji podrzavaju poreske refome ministarke Drgagutinovic. Pa zar se u tim revolucionarnim poreskim reformama ne smanjuju samo porezi tajkunima tj porezi na zarade jer sve druge poreze placaju u poreskim rajevima, a gradjani ce sa jeftinom radnom snagom tj cenom rada placati poreze kao u Nemackoj i Svajcarskoj jer su nam poreski uzori te dve zemlje .

MUKNAVI

pre 13 godina

To ,da je prosperitet u izvozu,proizvodnji ,poljoprivredi ..znala je i moja Baka,al ju niko nije slusao dvehiljadite.Bilo im je vazno,da se docepaju prodaje,mucketanja ,i tajkunerije.Sada ,kada je stiglo do duvara,predu pricu za sledecu deceniju,u nadi i zelji,da jos jasu.Taj pravac,izvoz,je dobar..al nikako da se time bave ovi lopovi jer su vise do...i Bogu i narodu!Da nisu ,zbog predostroznosti za svoje kradje,rasturili vojsku vojni udar,kompletna hapsenja,vredeo bi nam zlata..Bez vojske,njihovog udara,ostaje nama da se letve prihvatimo,iznenada,ili da savijemo sipke i..trpimo.Od nas,samo od nas,zavisimo dal cemo ono uz vetar,ili stvarne promene.

još uvek zaposlen

pre 13 godina

Voleo bih samo jedno, a to je da ministri u našoj Vladi imaju zvanično jedinstven stav po svakom pitanju. Ovako neko u klin, a neko u ploču - primer Dragutinović - Dinkić, pitanje PDV-a.

Da li naš dragi Deda premijer Mraz može da objasni svojoj ekipi da je zajednički protivnik svih nas kriza? Da li postoji neko u Vladi ko ne daje populističko-plitkoumne komentare želeći da izgleda pametan pri tome vređajući našu pamet?

Gospodo iz vlasti, shvatite da možda vi radite najbolje što možete, to je vaš domet, ali to NIJE dovoljno, sklonite se ima sposobnijih. Jedini problem je što oni nisu stranački obojeni, a to vam ne bi odgovaralo jer ne biste mogli da ih kontrolišete (u ime vladara iz senke)!

Foto Vule

pre 13 godina

Milojko, plan ti je OK, ali se zasniva na nerealnim osnovama:

1) Kako da povecamo stednju u bankama kada ni za 'leba nemamo? Prema objavljenoj imovinskoj karti clanova nase Vlade, za koje pouzdano znamo da im prihodi nisu ispod 1.000,- evra mesecno - oni nemaju nista od imovine, a kamoli da jos i ulazu u banke. Radnici nemaju ni minimalac. A oni koji bi nesto i ulozili - plase se, jer po Zakonu, cim na salteru ulozite vise od 10.000 evra, morate dokazivati policiji odakle vam.

2. Takozvana "nova fiskalna pravila" podrazumevaju samo dodatne namete na gradjane i sirotinju, tako da i iz te torbe nece nista ispasti. Da li iko realan moze ocekivati kad mu mesecno uzmete 20% od zarade od koje ni do sada nije mogao da prezivi - da ce jos i da stedi.

3. Povecanje industrijske proizvodnje??? Hahahahahahahahahahahahahaha! Ovo je odlicno...

Milojko, konj nam je prikljucen na aparate i samo sto nije crkao. Vise ne moze da vuce. Ako si za pravljnje ovog plana dobio neki novac, potpuno te razumem. I ja slikam po svadbama iako mi se to ne svidja. Ali ako stvarno verujes u sve ovo, onda imas ozbiljan problem.

Ja

pre 13 godina

Koliko sam shvatio vest, za besparicu u zemlji kriv je nedostatak novca, a biće više novca kada počnemo da zarađujemo. Čoveče, divim se finansijskim ekspertima koji su doneli ovako dubokouman, a ipak razumljiv zaključak!

Milan

pre 13 godina

Efekti tog plana videće se najbolje na primeru otkupa malina,višanja,kupina,šljiva i ostalih poljoprivrednih proizvoda koji su,u najvećoj meri,namenjeni izvozu:)
U celom ovom tekstu ne pročitah čestito reč IZVOZ,niti da se izvozu pridaje neki malo veći i ubedljiviji značaj od dosadašnjeg.
Suština ovog plana je samo u malo drugačijoj preraspodeli novca unutar države.

partibrejker

pre 13 godina

Ma koliko svi mi željno čekali i čitali ovakve vesti, ja sam kod ove stala posle prve rečenice...

"...NIJE NEOPHODNO DA SE ODMAH SPROVEDE..."

Dalje nema šta da se kaže, a da se ne pređe u "nepristojan, govor mržnje..."

Branko

pre 13 godina

Pa ljudi da li je vama jasno da se opravak (ovde se radi o opstanku) može dogoditi samo ako ima proizvodnje i konkurentne industrije. Finansijskim marifetlucima i statističkim prikazima je moguće "prodati maglu" ali od čega će živeti naša deca? Narodu treba reći istinu. Prodaćemo sve što imamo, zadužićemo se "preko glave" a gde je tu ODRŽIVI RAZVOJ ?
E moji ekonomski eksperti !

Deda Avram

pre 13 godina

Ako citamo izmedju redova, glavna poluga je lagano obaranje kursa dinar - evro, do prosecne plate od €200 i penzije od €100. Radi u teoriji; samo, u praksi, tesko k'o hodanje po uzetu. Ocas posla se upadne u spiralu: manje plate - manji promet roba i usluga - manja proizvodnja - manji BDP - manje plate. A i ovakve nepopularne mere se ne sprovode pre izbora. Nismo mi kinezi da radimo za $100 i da glasamo uvek za iste. Meni realnije izgleda ono sto sam ja uradio '95: bankrot pa lepo ispocetka. Narod vise voli da mu se plata svaki mesec povecava od €5 prema €50 nego da svaki mesec pada od €300 prema €100. Bogami, bice veselo!

MMF

pre 13 godina

Predloženi model, prema rečima Arsića, trebalo bi da obezbedi da bruto domaći proizvod (BDP) raste po godišnjoj stopi od oko šest odsto, industrijska proizvodnja oko sedam odsto dok bi se inflacija od 2015. pala na tri odsto.

Međunarodni monetarni fond je predvideo da će BDP ove godine rasti po stopi od 1,5 odsto, a naredne tri odsto.

Izvinjavamo se srpskim ekonomskim strucnjacima zbog grube greske u predvidjanju.

Slave

pre 13 godina

Imamo najvise na svetu ekonomskih eksperata, genijalnih ekonomista, magistara ekonomije, doktora ekonomije, svrsenih ekonomista, nesvrsenih ekonomista, ma vrh svetske ekonomije, koji posle deset godina lopovluka i unistavanja industrije i poljoprivrede, mudro zakljuce i objasne glupom narodu kako trebamo razvijati iste !!! HA HA HA

partibrejker

pre 13 godina

@Đole,
ne da branim fiskalnu nedisciplinu, ali vidite - stvari stoje ovako: ako mali preduzetnik ne plati bilo šta (posebno državi), dakle BILO ŠTA - blokiraće mu račun.

Samim tim, sve što uplaćuje na račun (tj. - sve što prođe kroz fiskalnu kasu) - ide na naplatu duga; ako je dug "greška u sistemu" (što se itekako događa) OPET sve što se kao pazar uplati na račun ide na "naplatu duga", što kasnije dokazujete Upravi prihoda - da ste vi bili u pravu i bla-bla. O raspetljavanju toga ne želite da znate...

Pošto ima sve više preduzetnika dužnika, vrlo je prosta logika da će gledati da ne izdaju račun, i time izbegnu uplatu tog dela pazara na račun, jer - ako nemaju para za doprinose, struju moraju da plate.

Dakle, moje mišljenje je, iako nisam ekonomista, da će neizdavanja računa biti sve više, i da tome nije nužno uzrok bezobrazluk, znate.
Dao Bog da budućnost pokaže da ja nisam u pravu...

ZZ

pre 13 godina

Mislim da se na slici 1, sa strelicom koja je uperena na gore, jasno vidi da nezadrživo napredujemo. Posle svetloplavih pravougaonika, gde se zelena strelica lomi, pri nailasku na tamno plavi pravougaonik, odjednom se ispravlja i uspravlja prema gore. Mislim da samo zlonamernima i slepima nije jasno da strelica jasno pokazuje napredak. Na slici 2, je sve potvrđeno grafikonom sa crvenom linijom koja se penje, pa spušta, pa se opet naglo penje pored brojke 2690,19. koja pokazuje koliko naše bogatstvo. Na slici 3, se vidi novčanica sa slikom našeg najvećeg naučnika pored čije glave stoji dinar, što je znak da naši najveći umovi brinu o našoj moneti. Uz pomoć propratnog teksta u kome se spominje skraćenica BPD na više mesta, i PDV na jednom, kao i često korišćenje reči budžetski deficit, može se zaključiti da nas čeka brzi oporavak. Mislim da je i maloj deci sada sve jasno.

Ispumpane gume

pre 13 godina

Jedina je mogucnost da se trudnicama ne daje da jedu. Onda ce se roditi mrsavija deca koja su navikla na manje hrane. U nekoliko generacija postacemo kao Kinezi ili Vijetnamci. Saka pirinca tj. 100-200 Evra i rad celog dana. To nam je perspektiva.

DUSAN SILNI

pre 13 godina

Sad mi recite dali smo normalan narod,sigurno nismo po meni kadsve ovo slusamo i cutimo.
Posledice nejodiranih mozgova srpskog naroda biceistrasnije jer smo glupi,gluplji od probusene cizme na kisi.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Spisak lepih želja i ništa više od tog. Skoro sve napisano je NEMOGUĆE ostvariti u ovakvom okruženju, sa ovakvim problemima i ovakvim ljudima na vlasti i pozicijama moći.

investitor

pre 13 godina

BEZ RESTITUCIJE NEMA NOVIH INVESTICIJA,MORA DA SE ZNA CIJE JE STA,MORA DA SE ZNA KO JE CEGA VLASNIK.RAZNE PREPRODAJE I NE RESENA VLASNICKA SVOJINA,NECE PRIVUCI STRANE INVESTITORE,POGOTOVU AKO SE ZNA DA SU PRVE FRONT FIGURE STRANIM INVESTITORIMA TAJKUNI ZA KOJE PREDSEDNIK PKS,NAZIVA PRIVREDNICIMA.VEC SADA VELIKE PROBLEME IMAJU STRANI INVESTITORI SAMO STO SE JAVNO NE PRICA O TOME,NA KRAJU JE IZASLO NA VIDELO SITUACIJA SA VAC zavrzlame TAJANSTVENIM TAJKUNIMA.


Model privrednog razvoja, koji je predstavio Arsić predviđa i da učešće investicija u BDP-u bude do 30 odsto, a stranih direktnih investicija oko šest odsto. Izvoz bi bio na nivou od oko 50 odsto BDP-a, a otvorilo bi se novih 400.000 radnih mesta.

Arsić je rekao da će za finansiranje investicija biti neophodno da se poveća ućešće domaće štednje u bankama, a vodeću ulogu u rastu BDP-a treba da dobije industrijska proizvodnja. On kaže da su razlozi za promenu dosadašnjeg modela rasta smanjeni priliv stranog kapitala u region, kao i rast spoljnog duga zemlje.

Spoljni dug, koji je sada 76 odsto BDP-a bi pao na oko 50 odsto BDP, dok bi javni dug, bez troškova za restituciju rastao do oko 40 BDP-a a kasnije bi pao na ispod 30 odsto BDP-a.