Nedelja, 20.06.2010.

00:31

Srpski spoljni dug zvoni na uzbunu

Ukupan devizno zaduženje Srbije u martu dostigao 23,3 milijarde evra, što je 76,2 odsto BDP-a, pa smo se opasno približili društvu visoko zaduženih zemalja.

Izvor: Politika

Srpski spoljni dug zvoni na uzbunu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Ne samo što smo visoko zadužena zemlja, a po predsedniku Tadiću i lider u svemu i svačemu, već smo i lider u broju gladnih i u siromaštvu (Srbija, BiH, Makedonija i Albanija - lepo društvo, danas u vestima javnog servisa pomenuto). Za razliku od Hrvatske - "sduski turizam" stvara samo nepotrebne troškove. U oblasti upravljanja državom smo diletanti nad diletantima, u tome smo nema sumnje zaista lider u Evropi. Pogledajte samo ko nam "deformiše" pravni sistem (bez dana rada na nekom ozbiljnom poslu) i koje su posledice već izazvane skandaloznom reformom pravosuđa. Ne smem ni da razmišljam o tome šta sve još Srbiju čeka. Da li je moguće da to mnogi u Srbiji još ne vide? Čas posla će biti dostignuta i ona 3-4 nedostajuća procenta. Ustavni sud koji Srbija ima (nije da ga nema, a kao da ga i nema) SMATRA da je VSS radio kao NELEGITIMNO telo! I, NIKOM NIŠTA. Da nije politička institucija (da je sud bar malo) odavno bi PONIŠTIO sve odluke nelegitimnog tela i odluke donete na predlog nelegitimnog tela. NE MOŽE - u njemu se nalaze SUDIJE imenovane na zajednički predlog DVA nelegitimna tela, sa jakim "sponzorom". U Srbiji NELEGITIMNI donose LEGALNE odluke. E, vidite, ni toga zaista nigde na svetu belom nema, osim u Srbiji kojom vladaju potpuni amateri. Važno je imati lidersku poziciju, zar ne?

partibrejker

pre 13 godina

@Oskar,
pažljivo sam pročitala tekstove g. Katića i g-đe Danice koje ste pomenuli; zahvaljujem se na informaciji.

Iskreno rečeno, potpuno je zapanjujuće kako aparatčici sa ozbiljnim zvanjima mogu da tvrde da je mleko crno, potpomognuti osmim stepenom, zvanjem i zajedljivošću, o sujeti da ne govorimo.

U svojoj struci sam dovoljno visoko da vidim istu tu pojavu: vrhunski obrazovane (a marginalizovane) ljude koji znaju KAKO JESTE, i jednako vrhunski obrazovane koji tvrde da to ili nije tako, ili da je tako kako je - BAŠ sjajno, i baš onako kako treba i kako je i u razvijenim zemljama.

Htedoh reći: očito je da je odvajanje od realnosti naših careva debelo potpomognuto "stručnjacima" koji vrlo lako vrte činjenice, a zvanjima jednako lako zapuše usta onima koji nisu odgovarajućeg mišljenja, ta Bože - neko je samo savetničić, a neko je ipak profesor univerziteta...

Očaj, očaj...

Realni

pre 13 godina

Uf...

Ukupan spoljni dug = Javni dug + dug privatnih preduzeca

Javni dug je dug drzave. Zaduzivanje se vrsi preko kredibilnih finansijskih institucija koje nude najbolje uslove. Takodje i te finansijske institucije proveravaju kreditnu sposobnost drzave da servisira taj dug, tako da beskonacno pozajmljivanje nije moguce.

Sto se tice duga privatnih preduzeca, on ne utice neposredno na finansijski bilans drzave ali kroz zaposljavanje, standard gradjana utice.

O tome koliko se privatnici zaduzuju i ne treba niko da vodi racuna. To je stvar njihove procene, ali su i uslovi pozajmljivanja znatno losiji jer se rade pod komercijalnim uslovima.

Primer: Delta se zaduzila u inostranstvu, ne moze da vrati dugovanja. Kako to utice na bilans drzave ??? Kako to utice na standard gradjana ?? Kako utice na zaposljavanje s obzirom na broj zaposlenih ?? Kako utice na trgovinsku mrezu ??

Dug privatnih preduzeca je bitan pokazatelj, ali pridodavati ga javnog dugu je nepotreban pokazatelj, cak bi se usudio da kazem i zlurad.

Dejan Djukic

pre 13 godina

@est: retko se mogu naci tekstovi koji objasnjavaju kriterijume i strukturu drzavnih dugovanja. Ovako: dug jedne zemlje se deli na javni (drzavni) i privatni (firme i gradjanstvo). Kriterijum MMF-a je samo javni dug (iako i za privatni na kraju mora drzava da garantuje, ukoliko to ne mogu zaduzenici), i to preko 40 % BDP-a je visoka zaduzenost. Kriterijum Svetske banke uzima ukupni (oba dela) dug: preko 80 % BDP-a je visoka zaduzenost!Po drugom, često korišćenom, kriterijumu Svetske banke, zemlja je visoko zadužena ako je njen dug na kraju godine bar 2,2 puta veći od izvoza robe i usluga u toj godini. Često se ovaj pokazatelj množi sa 100 i tako izražava u procentima, tako da je zemlja visoko zadužena ako ovaj procenat prelazi 220%. Jos nesto je vazno, a to je manipulacija politicara, u zavisnosti od potreba, pa nekada govore samo o javnom dugu i to u evrima (jer je nominalno manja cifra), a kada su, pak, devizne rezerve u pitanju onda je to u dolarima :))

DzoniKG

pre 13 godina

@SnezanaBG
Za zemlju kao sto je srbija potpuno je nebitno da li je dug javni ili privatni jer Srbija nije u euro zoni a zaduzena preduzeca za otplatu duga kupovinu eura za dinare mogu samo na domacem trzistu..evropskim bankama dinari ne trebaju.Da li kupuje radi otplate duga drzava ili privatnik apsolutno je nebitno jer se u oba slucaja trose devizne rezerve.

loshmi

pre 13 godina

ljudi,granica preko koje zemlje spadaju u prezaduzene je 30% GDP-a,to je po ekonomistima i svim svetskim ekonomskim strucnjacima...jedino po nasim "strucnjacima" je to na visem nivou...taman kada uzmemo sav novac od MMF-a,bicemo kao grcka,spanija,portugalija i onda ce biti drzi bure vodu dok majstori odu...tj odosmo svi na dobos i u djavola,grcka ce nam izgledati smesno u odnosu na nase zaduzenje,jer se mi zanosimo sa EU,umesto da resavamo unutrasnja pitanja i poboljsavamo uslove poslovanja i klimu za investicije...ne vredi cekati da udjemo u EU,jer necemo ni tada dobiti milijarde kojima nas lazu ministri i svi ostali...ni EU nije ono sto je bila,pa da deli sakom i kapom na lepe oci...ali je nasoj vladi jedino bitno da se obogate,iako pokazuju da nemaju ni plate,ni stanove,ni automobile...ispadosmo mi obicni siromasi,bogatiji od njih samih,a ipak ne zele da se menjaju sa nama...pa tu nesto ne stima...NESTO JE TRULO U DRZAVI SRBIJI!!!!

Dragan

pre 13 godina

Mene mnogo vise od visine duga interesuje gde i kome su otisle sve te pare? U redu je to sto nisu potrosene za plate i penzije, ali nisu ni za investiranje. Ako neko tvrdi suprotno, laze i pokusava da opere prljavo i krvavo stecene pare.

SnezanaBG

pre 13 godina

Vidi stvarno b92 zanemaruje tradiciju pa je zaboravio napisati koliki je hrvatski javni dug a koliki privatni:-)

Auu šta ce to biti, mora da je došlo čupavo vreme za Srbiju.

P.S.
@b92 molim Vas kad pišete o dugu dražave obavezno stavite prošlogodišnji državni BDP i kao sto ste već počeli, razdeliti javni i privatni dug. Ta 3 faktora su najbitnija da se vidi zaduženost jedne države.

Dragan

pre 13 godina

Nacije se najlakse porobljavaju kroz zaduzivanja. S.M. je bio izgubljen u vremenu i prostoru 90-ih ali nije zaduzio drzavu, time je ostajao prostor za slobodno delovanje. Na stranu sto je to sve prokockao. Elem Zapadne banke, posebno iz USA, MMF i Sv. Banka zato su brze bolje pozurile da prezaduze Srbiju za proteklih 10 godina da se ne bi slucajno ponovile 90-te. Moje licno misljenje je da se nece zaustaviti na prekomernom zaduzivanju nego ce otici i par koraka dalje da bi nas naucili pameti jer nismo dovoljno platili za maltretiranje koje smo im zadali tada. Naravno pohlepa i glupost Srpskih "biznismena" i politicara je samo pomogla ovakvom scenariju. Ako je sve ovo poslednjih 10 godina i bilo neminovno, mozda nije kasno da se sedne i razmisli kako ublaziti stetu vec nanetu. Ne mozemo svi otici u inostranstvo, neko mora i da ostane. A imati parce svoje zemlje je vazno isto koliko i svaka nekretnina koju posedujete i investirate. Niko ne zeli da je preda banci (stranoj) zbog neizmirenih dugovanja pretpostavljam, zasto se onda nastavlja cirkus?

Deki

pre 13 godina

Stanovnistvo nije mnogo zaduzeno vec privreda.Privreda jednako tajkuni.Vlada uzima kredit mmf-a da bi pokrivala dugove privrede i time zaduzuje stanovnistvo.

DzoniKG

pre 13 godina

@VLADO
Mozda ali u snovima.

Serbia U.S. dollars Billions 42.879 Izvor sajt IMFa (A pise ti i na glavnoj stranici wikipedije o Srbiji npr)
To je sa kraja 2009 a od tad je dolar u odnosu na dinar i euro otisao hoho,trenutni GDP nije ni 37-8 ali videcemo na kraju godine.

Dusan Silni

pre 13 godina

Ma jok narode,jos NATO nije najavio okupaciju radi zastite interesa MMF-a,ni bombardovanjanemanavidiku.Zaduzujte se jos koliko god vam daju,grabite dok ima.Srbi ce izumreti kredite ce vracati kinezi.

West

pre 13 godina

btw, jel neko primetio u tekstu da se pominje hr dug? ja nisam i zaista ne razumem ovog komentatora sta pise i o cemu on...kompleksi valjda ..inace poredi samo jedan deo duga, prava slika je drugacija :))
(est, 20. jun 2010 10:53)

Čovjek je napisao što je napisao a tebi je odmah upao u oko ..Očito ste obojca iskompleksirani "internet ratnici " kojih je ionako pun internet a naročito You tube gdje mjere čiji je veći.


Što se tiče duga on nije prevelik ako bude davao neke rezultate. Ako se zadužuje samo da se brani kurs onda nije dobro.

adje

pre 13 godina

ma jok more nema srbija dugova,samo vi obmanjujte javnost sa svetskim prvenstvom i nek se slavi sirom srbije i srpske jer je narod corav i nem,jer mozete dok je svetsko prvenstvo da poskupite sve i za sto odsto, gradjani nece videti i primetiti poskupljenje dok gledaju i misle na reprezentaciju srbije,pa kad se zavrsi prvenstvo ko osvojio prvo mesto ko zadnje to je prolazno,malo ce se jos slaviti u srbiji i banjaluku i narod ce i dalje ko popisan biti i videce da su uzaludno trosili vreme na reprezentativce,kao sto rece mi jedan prijatelj oni fudbaleri mi nece dati nista ako sam ne zaradim.

Lukan

pre 13 godina

Samo momenat MOLIM vas!!
Ovdje je neko ocigledno pobrkao loncice! Prvo GDP Srbije za godinu 2009 iznosi 82.7 Milijardi USD... Ako je spoljni dug Srbije 23 Milijarde KAKO BRE TO MOZE da bude 76 % nacionalnog BDP ??? Alo bre novinari sa B92 pod hitno na kurseve iz Matematike!
(VLADO, 20. jun 2010 15:24)

Uzmi par momenata i nađi točne podatke pa tek onda napadaj novinare. :D

QQQ

pre 13 godina

Dinkicu reci nestooooo...
Ili nam bar odsviraj na gitari.
Sta na odmoru si?
Pa koliko ti traje taj odmor?
Dozivotno.
Onda nista.....odmori se zasluzio si.

VLADO

pre 13 godina

Samo momenat MOLIM vas!!
Ovdje je neko ocigledno pobrkao loncice! Prvo GDP Srbije za godinu 2009 iznosi 82.7 Milijardi USD... Ako je spoljni dug Srbije 23 Milijarde KAKO BRE TO MOZE da bude 76 % nacionalnog BDP ??? Alo bre novinari sa B92 pod hitno na kurseve iz Matematike!

STUDENT

pre 13 godina

Moja baba bi ovako mogla da vodi drzavu,da se zaduzuje do iznemoglosti..obratite paznju na grafikon,sve govori..zalosno je to sto ce ova vlast ''sutra'' ustati iz fotelje i sesce neka nova, da se zaduzi do krajnjeg limita..dobro im pali ovaj fazon ''hleba i igara''. NE ZNAM NAROD KOJI VISE MRZI SAM SEBE! OZBILJNO RAZMISLJAM DA POCNEM DA SE BAVIM POLITIKOM,ISPADA DA JE TO NAJPROFITABILNIJI POSAO

grk

pre 13 godina

Osecam u vazduhu miris grckog cveca. Ali Grci imaju sta da prodaju, mislim na par ostrva, a sta cemo mi ili smo vec prodali. Demokrate, G17+, Socialisti i vi ostali genijalni politicari i vi koji imate ekonomiju u malom prstu sta se desava sa srpskom privredom. Osveta kupljenih diploma zacinjena losim karakterom odvesce Srbiju tamo gde je i Tarabic predvideo. Demokrate srecno i puni vam bankovni racuni bili

Kragujevac

pre 13 godina

Ma lazu bre sve, zar ne vidite da Mr_Konjic gradi koridore, mostove i kosmodrome sirom zemlje Srbije, i da dinar jaca iz dana u dan po 3 pare, cim NB proda hiljadu kvadriliona evra na medjulopovskom trzistu

est

pre 13 godina

svakako nije dobra vest. potrebna nam je proizvodnja i izvoz, a ne zaduživanja. ne razumem samo ove procente u tekstu, u prvom delu teksta se navodi 76 % BDP, a dole niže, dug od 32 % BDP. mislim sta je jedno a sta drugo?

btw, jel neko primetio u tekstu da se pominje hr dug? ja nisam i zaista ne razumem ovog komentatora sta pise i o cemu on...kompleksi valjda ..inace poredi samo jedan deo duga, prava slika je drugacija :))

Saša Marjanović

pre 13 godina

Nažalost, ovi wannabe eksperti i smušeni amateri političari ostaće upamćeni po tome kako su zemlju uveli u dužničko ropstvo, a cena će biti ne samo Kosovo, nego i Vojvodina. Sledi budjenje veoma, veoma hladnim tušem.
Molim lepo.

djenka

pre 13 godina

ne razumem ovo sa uzbunom.AKO JE SVE OSTALO U REDU I SAMO SPOLJNI DUG ZVONI NA UZBUNU.eto pitajte dinkica,tadica i cvetkovica ili cedicu,pa ce nas utesiti dok kazes keks onako u cool maniru...ako zagusti oni imaju vec rezervnu varijantu...a neko napisa postacemo robovi ili tako nesto...dobro jutro.a mi kao nismo robovi?

Sasa

pre 13 godina

Kakva drzava takvi i ministri. Umesto da gleda kako da smanji zaduzenost, ono za nju ne predstavlja nikakav problem! Mora se zaista konstatovati da se sav mozak odlio iz Srbije.

simeun

pre 13 godina

Bitno je da neki vicu da se privreda pokrece, drugi da je Srbija veliko gradiliste!Treci da se bore sa lopovima i korupcijom a cetvrti vicu kako se priblizavamo EU.
A ja vidim da nas ceka jedan veliki KABUUUUUM gori nego kod Grka! Samo ima razlike izmedju KABUUMA kod Grka i KABUUUMA kod nas! Nama nema ko da pozajmi ko Grcima!

ljuba

pre 13 godina

Odricem se ekonomskih eksperata ove drzave i nepriznajem dugove napravljene u moje ime.Priznajem samo dugove koje sam napravio u komsiluku,malo kafe ,ulja,brasna,hleba,koji dinar,pirinac,toalet papir,andol,diazepam itd.I veliko hvala B92 sto nam dozvoljava ovaj odusak.

Babin_zub

pre 13 godina

Ako sam se ja z... pa ostao u ovoj zemlji i stvorio porodicu(tj verovao raznim "demokratama"), moja deca nece.Necu dozvoliti da i oni i njihova deca otplacuju dug koji su stvorili nesposobni politicari i "ekonomisti".

Đole

pre 13 godina

Ma to nije važno. Važno je da će nam odobriti novi kredit za bog-zna-šta i da će se to na vestima prikazati kao dobra stvar, kao nešto najbolje što bi moglo da nam se desi!
Jupi, krediti!!!

Oskar

pre 13 godina

Procitajte jos jednom clanak N,Katica "Beogradska lakirovka" (Politika 25/06/08) kao i "odgovor" Danice Popovic "Beogradska lakirovka - kako da ne" (Politika 03.09.08) pa cete razumeti kako se neoliberalni pristup grcevito drzi svojih postulata (i pre krize i tada i sada) i jos uvek kroji srpsku ekonomsku politiku.

Dr Petrović

pre 13 godina

Kome nije jasno da nas naša vlada namerno upropaštava?

Turci su nam uzimali desetinu, a ovi više od osam desetia.

I mi to još uvek trpimo?

DJ

pre 13 godina

Nije mi jasna poenta clanka...pa, mi smo lideri u regionu - ovo je samo pokusaj da zadrzimo tu vodecu poziciju. Pa necemo valjda da dozvolimo Hrvatima da nam se rugaju kako oni imaju veci dug.

a što sada

pre 13 godina

Javni dug države Srbije iznosi
10,4 milijarde eura a HR 4,9 milijarde eura. Zaduženost banaka i privatnih kompanija u HR je znatno viša ali to je ipak lakše opterećenje nego izravni dug države. Evo,to je realnost i zato nema smisla konstantno govoriti o prezaduženosti HR. Za koji mjesec kada završi turistička sezona slijedi daljnje smanjenje duga HR koji je u posljednih godinu dana smanjen za 1,1 milijardu eura Presotala zaduženja su uglavnom dugoročnog karaktera s povoljnim uvjetima koji su se tada kada je HR uzimala kredite davala.

Dzoni

pre 13 godina

"što nas za samo 3,8 procentnih poena deli od pokazatelja spoljne zaduženosti koji bi nas svrstao u visoko zadužene zemlje (80 odsto BDP-a)."
Sa ovim kursom od 104 dinara koji je skoro 10% veci nego krajem 2009 za koji vazi podatak za GDP dug je vec dostigao i prestigao 80% GDP-a.

Matrix

pre 13 godina

Koga to interesuje u ovoj državi ,nemojte da ljde da prekidate sa ovom vešću ,vidite da gledaju farmu,mislite da će da se uzbude kada budu čuli ovu vest.

Matrix

pre 13 godina

Koga to interesuje u ovoj državi ,nemojte da ljde da prekidate sa ovom vešću ,vidite da gledaju farmu,mislite da će da se uzbude kada budu čuli ovu vest.

a što sada

pre 13 godina

Javni dug države Srbije iznosi
10,4 milijarde eura a HR 4,9 milijarde eura. Zaduženost banaka i privatnih kompanija u HR je znatno viša ali to je ipak lakše opterećenje nego izravni dug države. Evo,to je realnost i zato nema smisla konstantno govoriti o prezaduženosti HR. Za koji mjesec kada završi turistička sezona slijedi daljnje smanjenje duga HR koji je u posljednih godinu dana smanjen za 1,1 milijardu eura Presotala zaduženja su uglavnom dugoročnog karaktera s povoljnim uvjetima koji su se tada kada je HR uzimala kredite davala.

Dzoni

pre 13 godina

"što nas za samo 3,8 procentnih poena deli od pokazatelja spoljne zaduženosti koji bi nas svrstao u visoko zadužene zemlje (80 odsto BDP-a)."
Sa ovim kursom od 104 dinara koji je skoro 10% veci nego krajem 2009 za koji vazi podatak za GDP dug je vec dostigao i prestigao 80% GDP-a.

DJ

pre 13 godina

Nije mi jasna poenta clanka...pa, mi smo lideri u regionu - ovo je samo pokusaj da zadrzimo tu vodecu poziciju. Pa necemo valjda da dozvolimo Hrvatima da nam se rugaju kako oni imaju veci dug.

Kragujevac

pre 13 godina

Ma lazu bre sve, zar ne vidite da Mr_Konjic gradi koridore, mostove i kosmodrome sirom zemlje Srbije, i da dinar jaca iz dana u dan po 3 pare, cim NB proda hiljadu kvadriliona evra na medjulopovskom trzistu

Babin_zub

pre 13 godina

Ako sam se ja z... pa ostao u ovoj zemlji i stvorio porodicu(tj verovao raznim "demokratama"), moja deca nece.Necu dozvoliti da i oni i njihova deca otplacuju dug koji su stvorili nesposobni politicari i "ekonomisti".

STUDENT

pre 13 godina

Moja baba bi ovako mogla da vodi drzavu,da se zaduzuje do iznemoglosti..obratite paznju na grafikon,sve govori..zalosno je to sto ce ova vlast ''sutra'' ustati iz fotelje i sesce neka nova, da se zaduzi do krajnjeg limita..dobro im pali ovaj fazon ''hleba i igara''. NE ZNAM NAROD KOJI VISE MRZI SAM SEBE! OZBILJNO RAZMISLJAM DA POCNEM DA SE BAVIM POLITIKOM,ISPADA DA JE TO NAJPROFITABILNIJI POSAO

Dr Petrović

pre 13 godina

Kome nije jasno da nas naša vlada namerno upropaštava?

Turci su nam uzimali desetinu, a ovi više od osam desetia.

I mi to još uvek trpimo?

ljuba

pre 13 godina

Odricem se ekonomskih eksperata ove drzave i nepriznajem dugove napravljene u moje ime.Priznajem samo dugove koje sam napravio u komsiluku,malo kafe ,ulja,brasna,hleba,koji dinar,pirinac,toalet papir,andol,diazepam itd.I veliko hvala B92 sto nam dozvoljava ovaj odusak.

QQQ

pre 13 godina

Dinkicu reci nestooooo...
Ili nam bar odsviraj na gitari.
Sta na odmoru si?
Pa koliko ti traje taj odmor?
Dozivotno.
Onda nista.....odmori se zasluzio si.

simeun

pre 13 godina

Bitno je da neki vicu da se privreda pokrece, drugi da je Srbija veliko gradiliste!Treci da se bore sa lopovima i korupcijom a cetvrti vicu kako se priblizavamo EU.
A ja vidim da nas ceka jedan veliki KABUUUUUM gori nego kod Grka! Samo ima razlike izmedju KABUUMA kod Grka i KABUUUMA kod nas! Nama nema ko da pozajmi ko Grcima!

Đole

pre 13 godina

Ma to nije važno. Važno je da će nam odobriti novi kredit za bog-zna-šta i da će se to na vestima prikazati kao dobra stvar, kao nešto najbolje što bi moglo da nam se desi!
Jupi, krediti!!!

grk

pre 13 godina

Osecam u vazduhu miris grckog cveca. Ali Grci imaju sta da prodaju, mislim na par ostrva, a sta cemo mi ili smo vec prodali. Demokrate, G17+, Socialisti i vi ostali genijalni politicari i vi koji imate ekonomiju u malom prstu sta se desava sa srpskom privredom. Osveta kupljenih diploma zacinjena losim karakterom odvesce Srbiju tamo gde je i Tarabic predvideo. Demokrate srecno i puni vam bankovni racuni bili

Dragan

pre 13 godina

Nacije se najlakse porobljavaju kroz zaduzivanja. S.M. je bio izgubljen u vremenu i prostoru 90-ih ali nije zaduzio drzavu, time je ostajao prostor za slobodno delovanje. Na stranu sto je to sve prokockao. Elem Zapadne banke, posebno iz USA, MMF i Sv. Banka zato su brze bolje pozurile da prezaduze Srbiju za proteklih 10 godina da se ne bi slucajno ponovile 90-te. Moje licno misljenje je da se nece zaustaviti na prekomernom zaduzivanju nego ce otici i par koraka dalje da bi nas naucili pameti jer nismo dovoljno platili za maltretiranje koje smo im zadali tada. Naravno pohlepa i glupost Srpskih "biznismena" i politicara je samo pomogla ovakvom scenariju. Ako je sve ovo poslednjih 10 godina i bilo neminovno, mozda nije kasno da se sedne i razmisli kako ublaziti stetu vec nanetu. Ne mozemo svi otici u inostranstvo, neko mora i da ostane. A imati parce svoje zemlje je vazno isto koliko i svaka nekretnina koju posedujete i investirate. Niko ne zeli da je preda banci (stranoj) zbog neizmirenih dugovanja pretpostavljam, zasto se onda nastavlja cirkus?

Oskar

pre 13 godina

Procitajte jos jednom clanak N,Katica "Beogradska lakirovka" (Politika 25/06/08) kao i "odgovor" Danice Popovic "Beogradska lakirovka - kako da ne" (Politika 03.09.08) pa cete razumeti kako se neoliberalni pristup grcevito drzi svojih postulata (i pre krize i tada i sada) i jos uvek kroji srpsku ekonomsku politiku.

Saša Marjanović

pre 13 godina

Nažalost, ovi wannabe eksperti i smušeni amateri političari ostaće upamćeni po tome kako su zemlju uveli u dužničko ropstvo, a cena će biti ne samo Kosovo, nego i Vojvodina. Sledi budjenje veoma, veoma hladnim tušem.
Molim lepo.

Sasa

pre 13 godina

Kakva drzava takvi i ministri. Umesto da gleda kako da smanji zaduzenost, ono za nju ne predstavlja nikakav problem! Mora se zaista konstatovati da se sav mozak odlio iz Srbije.

djenka

pre 13 godina

ne razumem ovo sa uzbunom.AKO JE SVE OSTALO U REDU I SAMO SPOLJNI DUG ZVONI NA UZBUNU.eto pitajte dinkica,tadica i cvetkovica ili cedicu,pa ce nas utesiti dok kazes keks onako u cool maniru...ako zagusti oni imaju vec rezervnu varijantu...a neko napisa postacemo robovi ili tako nesto...dobro jutro.a mi kao nismo robovi?

adje

pre 13 godina

ma jok more nema srbija dugova,samo vi obmanjujte javnost sa svetskim prvenstvom i nek se slavi sirom srbije i srpske jer je narod corav i nem,jer mozete dok je svetsko prvenstvo da poskupite sve i za sto odsto, gradjani nece videti i primetiti poskupljenje dok gledaju i misle na reprezentaciju srbije,pa kad se zavrsi prvenstvo ko osvojio prvo mesto ko zadnje to je prolazno,malo ce se jos slaviti u srbiji i banjaluku i narod ce i dalje ko popisan biti i videce da su uzaludno trosili vreme na reprezentativce,kao sto rece mi jedan prijatelj oni fudbaleri mi nece dati nista ako sam ne zaradim.

Dusan Silni

pre 13 godina

Ma jok narode,jos NATO nije najavio okupaciju radi zastite interesa MMF-a,ni bombardovanjanemanavidiku.Zaduzujte se jos koliko god vam daju,grabite dok ima.Srbi ce izumreti kredite ce vracati kinezi.

loshmi

pre 13 godina

ljudi,granica preko koje zemlje spadaju u prezaduzene je 30% GDP-a,to je po ekonomistima i svim svetskim ekonomskim strucnjacima...jedino po nasim "strucnjacima" je to na visem nivou...taman kada uzmemo sav novac od MMF-a,bicemo kao grcka,spanija,portugalija i onda ce biti drzi bure vodu dok majstori odu...tj odosmo svi na dobos i u djavola,grcka ce nam izgledati smesno u odnosu na nase zaduzenje,jer se mi zanosimo sa EU,umesto da resavamo unutrasnja pitanja i poboljsavamo uslove poslovanja i klimu za investicije...ne vredi cekati da udjemo u EU,jer necemo ni tada dobiti milijarde kojima nas lazu ministri i svi ostali...ni EU nije ono sto je bila,pa da deli sakom i kapom na lepe oci...ali je nasoj vladi jedino bitno da se obogate,iako pokazuju da nemaju ni plate,ni stanove,ni automobile...ispadosmo mi obicni siromasi,bogatiji od njih samih,a ipak ne zele da se menjaju sa nama...pa tu nesto ne stima...NESTO JE TRULO U DRZAVI SRBIJI!!!!

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Ne samo što smo visoko zadužena zemlja, a po predsedniku Tadiću i lider u svemu i svačemu, već smo i lider u broju gladnih i u siromaštvu (Srbija, BiH, Makedonija i Albanija - lepo društvo, danas u vestima javnog servisa pomenuto). Za razliku od Hrvatske - "sduski turizam" stvara samo nepotrebne troškove. U oblasti upravljanja državom smo diletanti nad diletantima, u tome smo nema sumnje zaista lider u Evropi. Pogledajte samo ko nam "deformiše" pravni sistem (bez dana rada na nekom ozbiljnom poslu) i koje su posledice već izazvane skandaloznom reformom pravosuđa. Ne smem ni da razmišljam o tome šta sve još Srbiju čeka. Da li je moguće da to mnogi u Srbiji još ne vide? Čas posla će biti dostignuta i ona 3-4 nedostajuća procenta. Ustavni sud koji Srbija ima (nije da ga nema, a kao da ga i nema) SMATRA da je VSS radio kao NELEGITIMNO telo! I, NIKOM NIŠTA. Da nije politička institucija (da je sud bar malo) odavno bi PONIŠTIO sve odluke nelegitimnog tela i odluke donete na predlog nelegitimnog tela. NE MOŽE - u njemu se nalaze SUDIJE imenovane na zajednički predlog DVA nelegitimna tela, sa jakim "sponzorom". U Srbiji NELEGITIMNI donose LEGALNE odluke. E, vidite, ni toga zaista nigde na svetu belom nema, osim u Srbiji kojom vladaju potpuni amateri. Važno je imati lidersku poziciju, zar ne?

Lukan

pre 13 godina

Samo momenat MOLIM vas!!
Ovdje je neko ocigledno pobrkao loncice! Prvo GDP Srbije za godinu 2009 iznosi 82.7 Milijardi USD... Ako je spoljni dug Srbije 23 Milijarde KAKO BRE TO MOZE da bude 76 % nacionalnog BDP ??? Alo bre novinari sa B92 pod hitno na kurseve iz Matematike!
(VLADO, 20. jun 2010 15:24)

Uzmi par momenata i nađi točne podatke pa tek onda napadaj novinare. :D

Deki

pre 13 godina

Stanovnistvo nije mnogo zaduzeno vec privreda.Privreda jednako tajkuni.Vlada uzima kredit mmf-a da bi pokrivala dugove privrede i time zaduzuje stanovnistvo.

est

pre 13 godina

svakako nije dobra vest. potrebna nam je proizvodnja i izvoz, a ne zaduživanja. ne razumem samo ove procente u tekstu, u prvom delu teksta se navodi 76 % BDP, a dole niže, dug od 32 % BDP. mislim sta je jedno a sta drugo?

btw, jel neko primetio u tekstu da se pominje hr dug? ja nisam i zaista ne razumem ovog komentatora sta pise i o cemu on...kompleksi valjda ..inace poredi samo jedan deo duga, prava slika je drugacija :))

SnezanaBG

pre 13 godina

Vidi stvarno b92 zanemaruje tradiciju pa je zaboravio napisati koliki je hrvatski javni dug a koliki privatni:-)

Auu šta ce to biti, mora da je došlo čupavo vreme za Srbiju.

P.S.
@b92 molim Vas kad pišete o dugu dražave obavezno stavite prošlogodišnji državni BDP i kao sto ste već počeli, razdeliti javni i privatni dug. Ta 3 faktora su najbitnija da se vidi zaduženost jedne države.

West

pre 13 godina

btw, jel neko primetio u tekstu da se pominje hr dug? ja nisam i zaista ne razumem ovog komentatora sta pise i o cemu on...kompleksi valjda ..inace poredi samo jedan deo duga, prava slika je drugacija :))
(est, 20. jun 2010 10:53)

Čovjek je napisao što je napisao a tebi je odmah upao u oko ..Očito ste obojca iskompleksirani "internet ratnici " kojih je ionako pun internet a naročito You tube gdje mjere čiji je veći.


Što se tiče duga on nije prevelik ako bude davao neke rezultate. Ako se zadužuje samo da se brani kurs onda nije dobro.

DzoniKG

pre 13 godina

@VLADO
Mozda ali u snovima.

Serbia U.S. dollars Billions 42.879 Izvor sajt IMFa (A pise ti i na glavnoj stranici wikipedije o Srbiji npr)
To je sa kraja 2009 a od tad je dolar u odnosu na dinar i euro otisao hoho,trenutni GDP nije ni 37-8 ali videcemo na kraju godine.

VLADO

pre 13 godina

Samo momenat MOLIM vas!!
Ovdje je neko ocigledno pobrkao loncice! Prvo GDP Srbije za godinu 2009 iznosi 82.7 Milijardi USD... Ako je spoljni dug Srbije 23 Milijarde KAKO BRE TO MOZE da bude 76 % nacionalnog BDP ??? Alo bre novinari sa B92 pod hitno na kurseve iz Matematike!

Dragan

pre 13 godina

Mene mnogo vise od visine duga interesuje gde i kome su otisle sve te pare? U redu je to sto nisu potrosene za plate i penzije, ali nisu ni za investiranje. Ako neko tvrdi suprotno, laze i pokusava da opere prljavo i krvavo stecene pare.

DzoniKG

pre 13 godina

@SnezanaBG
Za zemlju kao sto je srbija potpuno je nebitno da li je dug javni ili privatni jer Srbija nije u euro zoni a zaduzena preduzeca za otplatu duga kupovinu eura za dinare mogu samo na domacem trzistu..evropskim bankama dinari ne trebaju.Da li kupuje radi otplate duga drzava ili privatnik apsolutno je nebitno jer se u oba slucaja trose devizne rezerve.

Realni

pre 13 godina

Uf...

Ukupan spoljni dug = Javni dug + dug privatnih preduzeca

Javni dug je dug drzave. Zaduzivanje se vrsi preko kredibilnih finansijskih institucija koje nude najbolje uslove. Takodje i te finansijske institucije proveravaju kreditnu sposobnost drzave da servisira taj dug, tako da beskonacno pozajmljivanje nije moguce.

Sto se tice duga privatnih preduzeca, on ne utice neposredno na finansijski bilans drzave ali kroz zaposljavanje, standard gradjana utice.

O tome koliko se privatnici zaduzuju i ne treba niko da vodi racuna. To je stvar njihove procene, ali su i uslovi pozajmljivanja znatno losiji jer se rade pod komercijalnim uslovima.

Primer: Delta se zaduzila u inostranstvu, ne moze da vrati dugovanja. Kako to utice na bilans drzave ??? Kako to utice na standard gradjana ?? Kako utice na zaposljavanje s obzirom na broj zaposlenih ?? Kako utice na trgovinsku mrezu ??

Dug privatnih preduzeca je bitan pokazatelj, ali pridodavati ga javnog dugu je nepotreban pokazatelj, cak bi se usudio da kazem i zlurad.

Dejan Djukic

pre 13 godina

@est: retko se mogu naci tekstovi koji objasnjavaju kriterijume i strukturu drzavnih dugovanja. Ovako: dug jedne zemlje se deli na javni (drzavni) i privatni (firme i gradjanstvo). Kriterijum MMF-a je samo javni dug (iako i za privatni na kraju mora drzava da garantuje, ukoliko to ne mogu zaduzenici), i to preko 40 % BDP-a je visoka zaduzenost. Kriterijum Svetske banke uzima ukupni (oba dela) dug: preko 80 % BDP-a je visoka zaduzenost!Po drugom, često korišćenom, kriterijumu Svetske banke, zemlja je visoko zadužena ako je njen dug na kraju godine bar 2,2 puta veći od izvoza robe i usluga u toj godini. Često se ovaj pokazatelj množi sa 100 i tako izražava u procentima, tako da je zemlja visoko zadužena ako ovaj procenat prelazi 220%. Jos nesto je vazno, a to je manipulacija politicara, u zavisnosti od potreba, pa nekada govore samo o javnom dugu i to u evrima (jer je nominalno manja cifra), a kada su, pak, devizne rezerve u pitanju onda je to u dolarima :))

partibrejker

pre 13 godina

@Oskar,
pažljivo sam pročitala tekstove g. Katića i g-đe Danice koje ste pomenuli; zahvaljujem se na informaciji.

Iskreno rečeno, potpuno je zapanjujuće kako aparatčici sa ozbiljnim zvanjima mogu da tvrde da je mleko crno, potpomognuti osmim stepenom, zvanjem i zajedljivošću, o sujeti da ne govorimo.

U svojoj struci sam dovoljno visoko da vidim istu tu pojavu: vrhunski obrazovane (a marginalizovane) ljude koji znaju KAKO JESTE, i jednako vrhunski obrazovane koji tvrde da to ili nije tako, ili da je tako kako je - BAŠ sjajno, i baš onako kako treba i kako je i u razvijenim zemljama.

Htedoh reći: očito je da je odvajanje od realnosti naših careva debelo potpomognuto "stručnjacima" koji vrlo lako vrte činjenice, a zvanjima jednako lako zapuše usta onima koji nisu odgovarajućeg mišljenja, ta Bože - neko je samo savetničić, a neko je ipak profesor univerziteta...

Očaj, očaj...

VLADO

pre 13 godina

Samo momenat MOLIM vas!!
Ovdje je neko ocigledno pobrkao loncice! Prvo GDP Srbije za godinu 2009 iznosi 82.7 Milijardi USD... Ako je spoljni dug Srbije 23 Milijarde KAKO BRE TO MOZE da bude 76 % nacionalnog BDP ??? Alo bre novinari sa B92 pod hitno na kurseve iz Matematike!

est

pre 13 godina

svakako nije dobra vest. potrebna nam je proizvodnja i izvoz, a ne zaduživanja. ne razumem samo ove procente u tekstu, u prvom delu teksta se navodi 76 % BDP, a dole niže, dug od 32 % BDP. mislim sta je jedno a sta drugo?

btw, jel neko primetio u tekstu da se pominje hr dug? ja nisam i zaista ne razumem ovog komentatora sta pise i o cemu on...kompleksi valjda ..inace poredi samo jedan deo duga, prava slika je drugacija :))

a što sada

pre 13 godina

Javni dug države Srbije iznosi
10,4 milijarde eura a HR 4,9 milijarde eura. Zaduženost banaka i privatnih kompanija u HR je znatno viša ali to je ipak lakše opterećenje nego izravni dug države. Evo,to je realnost i zato nema smisla konstantno govoriti o prezaduženosti HR. Za koji mjesec kada završi turistička sezona slijedi daljnje smanjenje duga HR koji je u posljednih godinu dana smanjen za 1,1 milijardu eura Presotala zaduženja su uglavnom dugoročnog karaktera s povoljnim uvjetima koji su se tada kada je HR uzimala kredite davala.

Lukan

pre 13 godina

Samo momenat MOLIM vas!!
Ovdje je neko ocigledno pobrkao loncice! Prvo GDP Srbije za godinu 2009 iznosi 82.7 Milijardi USD... Ako je spoljni dug Srbije 23 Milijarde KAKO BRE TO MOZE da bude 76 % nacionalnog BDP ??? Alo bre novinari sa B92 pod hitno na kurseve iz Matematike!
(VLADO, 20. jun 2010 15:24)

Uzmi par momenata i nađi točne podatke pa tek onda napadaj novinare. :D

Saša Marjanović

pre 13 godina

Nažalost, ovi wannabe eksperti i smušeni amateri političari ostaće upamćeni po tome kako su zemlju uveli u dužničko ropstvo, a cena će biti ne samo Kosovo, nego i Vojvodina. Sledi budjenje veoma, veoma hladnim tušem.
Molim lepo.

Matrix

pre 13 godina

Koga to interesuje u ovoj državi ,nemojte da ljde da prekidate sa ovom vešću ,vidite da gledaju farmu,mislite da će da se uzbude kada budu čuli ovu vest.

adje

pre 13 godina

ma jok more nema srbija dugova,samo vi obmanjujte javnost sa svetskim prvenstvom i nek se slavi sirom srbije i srpske jer je narod corav i nem,jer mozete dok je svetsko prvenstvo da poskupite sve i za sto odsto, gradjani nece videti i primetiti poskupljenje dok gledaju i misle na reprezentaciju srbije,pa kad se zavrsi prvenstvo ko osvojio prvo mesto ko zadnje to je prolazno,malo ce se jos slaviti u srbiji i banjaluku i narod ce i dalje ko popisan biti i videce da su uzaludno trosili vreme na reprezentativce,kao sto rece mi jedan prijatelj oni fudbaleri mi nece dati nista ako sam ne zaradim.

West

pre 13 godina

btw, jel neko primetio u tekstu da se pominje hr dug? ja nisam i zaista ne razumem ovog komentatora sta pise i o cemu on...kompleksi valjda ..inace poredi samo jedan deo duga, prava slika je drugacija :))
(est, 20. jun 2010 10:53)

Čovjek je napisao što je napisao a tebi je odmah upao u oko ..Očito ste obojca iskompleksirani "internet ratnici " kojih je ionako pun internet a naročito You tube gdje mjere čiji je veći.


Što se tiče duga on nije prevelik ako bude davao neke rezultate. Ako se zadužuje samo da se brani kurs onda nije dobro.

Babin_zub

pre 13 godina

Ako sam se ja z... pa ostao u ovoj zemlji i stvorio porodicu(tj verovao raznim "demokratama"), moja deca nece.Necu dozvoliti da i oni i njihova deca otplacuju dug koji su stvorili nesposobni politicari i "ekonomisti".

QQQ

pre 13 godina

Dinkicu reci nestooooo...
Ili nam bar odsviraj na gitari.
Sta na odmoru si?
Pa koliko ti traje taj odmor?
Dozivotno.
Onda nista.....odmori se zasluzio si.

Dzoni

pre 13 godina

"što nas za samo 3,8 procentnih poena deli od pokazatelja spoljne zaduženosti koji bi nas svrstao u visoko zadužene zemlje (80 odsto BDP-a)."
Sa ovim kursom od 104 dinara koji je skoro 10% veci nego krajem 2009 za koji vazi podatak za GDP dug je vec dostigao i prestigao 80% GDP-a.

Oskar

pre 13 godina

Procitajte jos jednom clanak N,Katica "Beogradska lakirovka" (Politika 25/06/08) kao i "odgovor" Danice Popovic "Beogradska lakirovka - kako da ne" (Politika 03.09.08) pa cete razumeti kako se neoliberalni pristup grcevito drzi svojih postulata (i pre krize i tada i sada) i jos uvek kroji srpsku ekonomsku politiku.

Dr Petrović

pre 13 godina

Kome nije jasno da nas naša vlada namerno upropaštava?

Turci su nam uzimali desetinu, a ovi više od osam desetia.

I mi to još uvek trpimo?

djenka

pre 13 godina

ne razumem ovo sa uzbunom.AKO JE SVE OSTALO U REDU I SAMO SPOLJNI DUG ZVONI NA UZBUNU.eto pitajte dinkica,tadica i cvetkovica ili cedicu,pa ce nas utesiti dok kazes keks onako u cool maniru...ako zagusti oni imaju vec rezervnu varijantu...a neko napisa postacemo robovi ili tako nesto...dobro jutro.a mi kao nismo robovi?

Dusan Silni

pre 13 godina

Ma jok narode,jos NATO nije najavio okupaciju radi zastite interesa MMF-a,ni bombardovanjanemanavidiku.Zaduzujte se jos koliko god vam daju,grabite dok ima.Srbi ce izumreti kredite ce vracati kinezi.

Dragan

pre 13 godina

Nacije se najlakse porobljavaju kroz zaduzivanja. S.M. je bio izgubljen u vremenu i prostoru 90-ih ali nije zaduzio drzavu, time je ostajao prostor za slobodno delovanje. Na stranu sto je to sve prokockao. Elem Zapadne banke, posebno iz USA, MMF i Sv. Banka zato su brze bolje pozurile da prezaduze Srbiju za proteklih 10 godina da se ne bi slucajno ponovile 90-te. Moje licno misljenje je da se nece zaustaviti na prekomernom zaduzivanju nego ce otici i par koraka dalje da bi nas naucili pameti jer nismo dovoljno platili za maltretiranje koje smo im zadali tada. Naravno pohlepa i glupost Srpskih "biznismena" i politicara je samo pomogla ovakvom scenariju. Ako je sve ovo poslednjih 10 godina i bilo neminovno, mozda nije kasno da se sedne i razmisli kako ublaziti stetu vec nanetu. Ne mozemo svi otici u inostranstvo, neko mora i da ostane. A imati parce svoje zemlje je vazno isto koliko i svaka nekretnina koju posedujete i investirate. Niko ne zeli da je preda banci (stranoj) zbog neizmirenih dugovanja pretpostavljam, zasto se onda nastavlja cirkus?

Realni

pre 13 godina

Uf...

Ukupan spoljni dug = Javni dug + dug privatnih preduzeca

Javni dug je dug drzave. Zaduzivanje se vrsi preko kredibilnih finansijskih institucija koje nude najbolje uslove. Takodje i te finansijske institucije proveravaju kreditnu sposobnost drzave da servisira taj dug, tako da beskonacno pozajmljivanje nije moguce.

Sto se tice duga privatnih preduzeca, on ne utice neposredno na finansijski bilans drzave ali kroz zaposljavanje, standard gradjana utice.

O tome koliko se privatnici zaduzuju i ne treba niko da vodi racuna. To je stvar njihove procene, ali su i uslovi pozajmljivanja znatno losiji jer se rade pod komercijalnim uslovima.

Primer: Delta se zaduzila u inostranstvu, ne moze da vrati dugovanja. Kako to utice na bilans drzave ??? Kako to utice na standard gradjana ?? Kako utice na zaposljavanje s obzirom na broj zaposlenih ?? Kako utice na trgovinsku mrezu ??

Dug privatnih preduzeca je bitan pokazatelj, ali pridodavati ga javnog dugu je nepotreban pokazatelj, cak bi se usudio da kazem i zlurad.

DJ

pre 13 godina

Nije mi jasna poenta clanka...pa, mi smo lideri u regionu - ovo je samo pokusaj da zadrzimo tu vodecu poziciju. Pa necemo valjda da dozvolimo Hrvatima da nam se rugaju kako oni imaju veci dug.

Đole

pre 13 godina

Ma to nije važno. Važno je da će nam odobriti novi kredit za bog-zna-šta i da će se to na vestima prikazati kao dobra stvar, kao nešto najbolje što bi moglo da nam se desi!
Jupi, krediti!!!

Sasa

pre 13 godina

Kakva drzava takvi i ministri. Umesto da gleda kako da smanji zaduzenost, ono za nju ne predstavlja nikakav problem! Mora se zaista konstatovati da se sav mozak odlio iz Srbije.

ljuba

pre 13 godina

Odricem se ekonomskih eksperata ove drzave i nepriznajem dugove napravljene u moje ime.Priznajem samo dugove koje sam napravio u komsiluku,malo kafe ,ulja,brasna,hleba,koji dinar,pirinac,toalet papir,andol,diazepam itd.I veliko hvala B92 sto nam dozvoljava ovaj odusak.

simeun

pre 13 godina

Bitno je da neki vicu da se privreda pokrece, drugi da je Srbija veliko gradiliste!Treci da se bore sa lopovima i korupcijom a cetvrti vicu kako se priblizavamo EU.
A ja vidim da nas ceka jedan veliki KABUUUUUM gori nego kod Grka! Samo ima razlike izmedju KABUUMA kod Grka i KABUUUMA kod nas! Nama nema ko da pozajmi ko Grcima!

Kragujevac

pre 13 godina

Ma lazu bre sve, zar ne vidite da Mr_Konjic gradi koridore, mostove i kosmodrome sirom zemlje Srbije, i da dinar jaca iz dana u dan po 3 pare, cim NB proda hiljadu kvadriliona evra na medjulopovskom trzistu

STUDENT

pre 13 godina

Moja baba bi ovako mogla da vodi drzavu,da se zaduzuje do iznemoglosti..obratite paznju na grafikon,sve govori..zalosno je to sto ce ova vlast ''sutra'' ustati iz fotelje i sesce neka nova, da se zaduzi do krajnjeg limita..dobro im pali ovaj fazon ''hleba i igara''. NE ZNAM NAROD KOJI VISE MRZI SAM SEBE! OZBILJNO RAZMISLJAM DA POCNEM DA SE BAVIM POLITIKOM,ISPADA DA JE TO NAJPROFITABILNIJI POSAO

grk

pre 13 godina

Osecam u vazduhu miris grckog cveca. Ali Grci imaju sta da prodaju, mislim na par ostrva, a sta cemo mi ili smo vec prodali. Demokrate, G17+, Socialisti i vi ostali genijalni politicari i vi koji imate ekonomiju u malom prstu sta se desava sa srpskom privredom. Osveta kupljenih diploma zacinjena losim karakterom odvesce Srbiju tamo gde je i Tarabic predvideo. Demokrate srecno i puni vam bankovni racuni bili

DzoniKG

pre 13 godina

@VLADO
Mozda ali u snovima.

Serbia U.S. dollars Billions 42.879 Izvor sajt IMFa (A pise ti i na glavnoj stranici wikipedije o Srbiji npr)
To je sa kraja 2009 a od tad je dolar u odnosu na dinar i euro otisao hoho,trenutni GDP nije ni 37-8 ali videcemo na kraju godine.

Deki

pre 13 godina

Stanovnistvo nije mnogo zaduzeno vec privreda.Privreda jednako tajkuni.Vlada uzima kredit mmf-a da bi pokrivala dugove privrede i time zaduzuje stanovnistvo.

SnezanaBG

pre 13 godina

Vidi stvarno b92 zanemaruje tradiciju pa je zaboravio napisati koliki je hrvatski javni dug a koliki privatni:-)

Auu šta ce to biti, mora da je došlo čupavo vreme za Srbiju.

P.S.
@b92 molim Vas kad pišete o dugu dražave obavezno stavite prošlogodišnji državni BDP i kao sto ste već počeli, razdeliti javni i privatni dug. Ta 3 faktora su najbitnija da se vidi zaduženost jedne države.

Dragan

pre 13 godina

Mene mnogo vise od visine duga interesuje gde i kome su otisle sve te pare? U redu je to sto nisu potrosene za plate i penzije, ali nisu ni za investiranje. Ako neko tvrdi suprotno, laze i pokusava da opere prljavo i krvavo stecene pare.

loshmi

pre 13 godina

ljudi,granica preko koje zemlje spadaju u prezaduzene je 30% GDP-a,to je po ekonomistima i svim svetskim ekonomskim strucnjacima...jedino po nasim "strucnjacima" je to na visem nivou...taman kada uzmemo sav novac od MMF-a,bicemo kao grcka,spanija,portugalija i onda ce biti drzi bure vodu dok majstori odu...tj odosmo svi na dobos i u djavola,grcka ce nam izgledati smesno u odnosu na nase zaduzenje,jer se mi zanosimo sa EU,umesto da resavamo unutrasnja pitanja i poboljsavamo uslove poslovanja i klimu za investicije...ne vredi cekati da udjemo u EU,jer necemo ni tada dobiti milijarde kojima nas lazu ministri i svi ostali...ni EU nije ono sto je bila,pa da deli sakom i kapom na lepe oci...ali je nasoj vladi jedino bitno da se obogate,iako pokazuju da nemaju ni plate,ni stanove,ni automobile...ispadosmo mi obicni siromasi,bogatiji od njih samih,a ipak ne zele da se menjaju sa nama...pa tu nesto ne stima...NESTO JE TRULO U DRZAVI SRBIJI!!!!

DzoniKG

pre 13 godina

@SnezanaBG
Za zemlju kao sto je srbija potpuno je nebitno da li je dug javni ili privatni jer Srbija nije u euro zoni a zaduzena preduzeca za otplatu duga kupovinu eura za dinare mogu samo na domacem trzistu..evropskim bankama dinari ne trebaju.Da li kupuje radi otplate duga drzava ili privatnik apsolutno je nebitno jer se u oba slucaja trose devizne rezerve.

Dejan Djukic

pre 13 godina

@est: retko se mogu naci tekstovi koji objasnjavaju kriterijume i strukturu drzavnih dugovanja. Ovako: dug jedne zemlje se deli na javni (drzavni) i privatni (firme i gradjanstvo). Kriterijum MMF-a je samo javni dug (iako i za privatni na kraju mora drzava da garantuje, ukoliko to ne mogu zaduzenici), i to preko 40 % BDP-a je visoka zaduzenost. Kriterijum Svetske banke uzima ukupni (oba dela) dug: preko 80 % BDP-a je visoka zaduzenost!Po drugom, često korišćenom, kriterijumu Svetske banke, zemlja je visoko zadužena ako je njen dug na kraju godine bar 2,2 puta veći od izvoza robe i usluga u toj godini. Često se ovaj pokazatelj množi sa 100 i tako izražava u procentima, tako da je zemlja visoko zadužena ako ovaj procenat prelazi 220%. Jos nesto je vazno, a to je manipulacija politicara, u zavisnosti od potreba, pa nekada govore samo o javnom dugu i to u evrima (jer je nominalno manja cifra), a kada su, pak, devizne rezerve u pitanju onda je to u dolarima :))

partibrejker

pre 13 godina

@Oskar,
pažljivo sam pročitala tekstove g. Katića i g-đe Danice koje ste pomenuli; zahvaljujem se na informaciji.

Iskreno rečeno, potpuno je zapanjujuće kako aparatčici sa ozbiljnim zvanjima mogu da tvrde da je mleko crno, potpomognuti osmim stepenom, zvanjem i zajedljivošću, o sujeti da ne govorimo.

U svojoj struci sam dovoljno visoko da vidim istu tu pojavu: vrhunski obrazovane (a marginalizovane) ljude koji znaju KAKO JESTE, i jednako vrhunski obrazovane koji tvrde da to ili nije tako, ili da je tako kako je - BAŠ sjajno, i baš onako kako treba i kako je i u razvijenim zemljama.

Htedoh reći: očito je da je odvajanje od realnosti naših careva debelo potpomognuto "stručnjacima" koji vrlo lako vrte činjenice, a zvanjima jednako lako zapuše usta onima koji nisu odgovarajućeg mišljenja, ta Bože - neko je samo savetničić, a neko je ipak profesor univerziteta...

Očaj, očaj...

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Ne samo što smo visoko zadužena zemlja, a po predsedniku Tadiću i lider u svemu i svačemu, već smo i lider u broju gladnih i u siromaštvu (Srbija, BiH, Makedonija i Albanija - lepo društvo, danas u vestima javnog servisa pomenuto). Za razliku od Hrvatske - "sduski turizam" stvara samo nepotrebne troškove. U oblasti upravljanja državom smo diletanti nad diletantima, u tome smo nema sumnje zaista lider u Evropi. Pogledajte samo ko nam "deformiše" pravni sistem (bez dana rada na nekom ozbiljnom poslu) i koje su posledice već izazvane skandaloznom reformom pravosuđa. Ne smem ni da razmišljam o tome šta sve još Srbiju čeka. Da li je moguće da to mnogi u Srbiji još ne vide? Čas posla će biti dostignuta i ona 3-4 nedostajuća procenta. Ustavni sud koji Srbija ima (nije da ga nema, a kao da ga i nema) SMATRA da je VSS radio kao NELEGITIMNO telo! I, NIKOM NIŠTA. Da nije politička institucija (da je sud bar malo) odavno bi PONIŠTIO sve odluke nelegitimnog tela i odluke donete na predlog nelegitimnog tela. NE MOŽE - u njemu se nalaze SUDIJE imenovane na zajednički predlog DVA nelegitimna tela, sa jakim "sponzorom". U Srbiji NELEGITIMNI donose LEGALNE odluke. E, vidite, ni toga zaista nigde na svetu belom nema, osim u Srbiji kojom vladaju potpuni amateri. Važno je imati lidersku poziciju, zar ne?