Utorak, 15.06.2010.

14:19

Službe u slušalici zbog pisara Pere

Vladajuća većina smatra da se predloženim Zakonom o elektronskim komunikacijama ne krši Ustav. Pravnici i opozicija ocenjuju da je reč o samovolji vlasti.

Izvor: B92

Službe u slušalici zbog pisara Pere IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 13 godina

Kaže dakle: "I da ne bi sve zavisilo od Pere pisara, amandman nije usvojen"

Da, hajde odmah da uvedemo vojnu huntu i diktaturu, kako bi država radila efikasnije..

Katarina

pre 13 godina

E, konacno su borci za istinu i pravnu drzavu prevazsli i JBTita. Njegovi su zakoni bar pravnotehnicki bili gotovo savrseni, a stavise, bar je pisalo da su sta i prepiska (komunikacija) nepovredivi, kako i da "sluzbe" moraju da pribave nalog pa privatnost povredile. Jeste, krsilo se, naveliko, zapisivalo se ko ide u crkvu, makar da upali svecu, i kome svestenik u kucu ulazi, i ko s kim seta po Uscu, ali se bar nije time bahato mahalo, pa su valjda i neki sudski nalozi uzimali, makar naknadno. Ovolika bahatost u propisima, verovali ili ne ne postoji ni u Koreji.

mirko

pre 13 godina

Pera pisar, ako nije, treba da bude pod zakletvom narodu i gradjanima i da bude neko ko opravdava dato mu poverenje. I tome treba da se pridje kao posebnom problemu pristupom koji ne krsi ustavne, ljudske i druge slobode i prava.

Daleko, daleko ozbiljniji rizik je da "Djoka UDBA" ima pristup tome "kada, gde, koliko i šta smo sa nekim razgovarali i sve što iz tih podataka može da se izvuče, uključujući o lokaciju našeg kretanja" cuvanih "kod operateta godinu dana unazad" jer Djoka UDBA ce da ima daleko veci i daleko lakse dostupan pristup onima za koje bi "mogao da se hvali da prisluškuje" i imao bi daleko, daleko veci potencijal izneveri dato mu poverenje za privatno prisluskivanje, spijunazu konkurentske firme i slicno.

Iznevera Pere pisara utice samo na one za koje vec postoji opravdana sumnja da su pocinili krivicno delo dok iznevera Djoke UDBA-e utice na slobode i prava naroda, gradjana ali, ne zaboravimo, i privrednika i ko zna koga.

Realno gledano, da ne ulazimo u orvelisticku prirodu cele price, iznevera Djoke UDBA-e je daleko vise pogubna za drustvo u celosti nego iznevera Pere pisara je moja poenta. Ovakvo obrazloženje od strane spasioca od slobinog totalitarizma ostavlja gorak okus u ustima.

Alexa

pre 13 godina

Ljudi ne znam šta da vam kažem za telefoniranje, ali za zaštitu maila znam rešenje. Zove se PGP... program je pod GPL licencom, a šifrovanje je takvo da vam BIA još 110 godina neće čitati poruke... pogotovo ako se na ovaj čin odluči više ljudi. Ako mi neko ne veruje: http://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Good_Privacy
Ali na kraju ako ovo i počne da koristi puno ljudi, samo ćemo ih usporiti i iznervirati... poenta je da je ovo razlog za revolt, za ulicu , za pokazivanje nezadovoljstva... taksisti štrajkuju i blokiraju grad ako vlada ne poveća cenu gasa, raznorazni pukovi leže u nemanjinoj zbog dnevnica, a mi ćemo kao stado da dozvolimo da nas vlada elektronski kontroliše... To što hoštapleri hoće je ružno, ali dozvoljeno, a mi ako im to dozvolimo, stvarno to i zaslužujemo... I samo još da citiram mudre reči Bendžamina Frenkina: "ko se odrekne slobode zbog bezbednosti, na kraju gubi i jedno i drugo"...
http://en.wikiquote.org/wiki/Benjamin_Franklin

View

pre 13 godina

Ja bih napisala komentar, ali ne smem. A možda je to i cilj, jer "... nema ništa lakše nego biti ciničan i pesimista, sedeti u prikrajku, kritikovati i ometati"..., kako nam je poručio Predsednik.

evropljanin

pre 13 godina

Svaki vlast je ogledalo naroda. Ovde pod vlascu podrazumevam i takozvanu opoziciju. Dok ne budemo znali sta zelimo nece nam ni biti bolje. Puno pozdrava!

sfingaa

pre 13 godina

Ne bi svaki sudija dao nalog da se prati komunikacija Milosa Simovica! Setite se samo Bagzija, kako je pusten kuci iako je bio *nespretan u voznji* prilikom pokusaja atentata na auto-putu. Pravnicko-nazadnjacka mafija ne spava, rusi sve moguce reforme, prikriva tragove stotina ubistava iz 90-tih i 2003., pa nadalje.

encryption

pre 13 godina

MOLIM??? Do sada je bila prica kako se prati ko koga zove, koliko traje razgovor i lokacija ucesnika u razgovoru. A sada odjednom priznaju da prate i sta se prica (jer bez samog sadrzaja razgovora ne bi, u navedenom primeru gospodina Milivojevica, saznali da zemunac planira ilegalni prelazak granice)!!! TO pracenje ko s kim, gde i koliko komunicira postoji u prilicnom broju zemalja (sto ne znaci da je dobro), ali pracenje samog sadrzaja komunikacije u jako malom broju! Upravo su izgubili jedini argument (pravdanje da se i u EU tako radi), posto se u EU tako NE radi (ili se prati ko s kim, odakle i koliko ili je i to zabranjeno; sadrzaj komunikacije je u EU zabranjeno pratiti bez naloga suda). Da, desava se da sluzbe po EU i sire zloupotrebljavaju polozaj i u nekim situacijama Ilegalno prate sadrzaj komunikacije, ali to je u pojedinim slucajevima a ne kako se radi (i planirano nastavi sa radom) kod nas - moguce pracenje svakoga, neograniceno, bez odgovornosti i sankcija i potpuno legalno. To ni u jednoj normalnoj drzavi ne postoji.

kvazi anoniman

pre 13 godina

Je li to znaci da ce sada u potpisu naših komentara koje ovde dajemo osim mojeg nik name(pseudonima) stajati puno ime i prezime sa linkom za download mog dosijea iz BIA?

kartmen

pre 13 godina

Ovo što je Srđan Milivojević iz DS-a objasnio da kriminalci ne mogu da budu prisluškivani legalno zato što će pisar Pera da se hvali koga država prisluškuje - to je obično lupetanje. Pisara Peru strpajte u zatvor, a prisluškivanje obavljajte isključivo onako kako piše u Ustavu - sa sudskim nalogom. Dosta je više tih priča kako BIA zna bolje od drugih i kako je normalno da se krši Ustav kada postoji alegorijsko opravdanje.

Dragan

pre 13 godina

I onda posle kada dođe vreme izbora opet će nas "plašiti" Radikalima, SNS-om i slično... pa razlika između DS-a i njih je sve manja!

Bazz

pre 13 godina

Onda cemo i mi jednostavni gradjani moci da prisluskujemo telefone nasih tlacitelja, jer ne krsimo ustav. Ne?

Nek mi neko objasni razliku izmedju Komunista i Demokrata, posto ja iz prilozenog istu ne vidim.

Ciamil

pre 13 godina

Ukidanje slobode, kontrola, staljinizam, fasizam, i to sve opravdano iz straha od Pere pisara. Ukinite lepo sudove pa da policija i hapsi i tuzi i sudi.
Ja uvek sanjam SLOBODU.

Jek

pre 13 godina

Kakav pisar Pera, kakvi bakrači.

Proces dobijanja dozvole od suda može se organizovati tako da traje 5 minuta, da za to postoji dežurni sudija 24h dnevno, ili više njih, i da se sve odvija pod posebnom procedurom koja zaobilazi raznorazne pisare Pere i drugu birokratiju.

Sve može, samo je ovako, je l' da, jednostavnije... i bahatije.

Sumnjivo lice

pre 13 godina

Pa proslo je dosta vremena, kada su se posle Drugog svetskog rata, bivsi pripadnici sluzbe peli na drvece i krovove kuca, da bi prisluskivali sta misli reakcija. Sada ne moraju da se izlazu opasnosti da ce biti ne daj boze povredjeni, dovoljno je samo da presretnu sms i druge e-mail poruke, sto sada svaka budala koja radi u centru u kojem se skupljaju poruke provajdera moze da ucini. Zato pozdravljam zakon kao "veliki napredak" naseg drusta, ciji je najzasluzniji deo BIA, koja pri tom nikada ne spava, a sad to ko ce da odobri prisluskivanje, pa zar je to uopste vazno?

draganzr

pre 13 godina

“Imali bismo situaciju, evo da nedavno pohapšeni članovi zemunskog klana iz Hrvatske dođu u situaciju da telefoniraju nekom u Srbiju i najave mogućnost ilegalnog prelaska granice”, kaže on i time ukazuje da se ce se zadirati i u sadrzaj sms-ova, mail-ova i telefonskih razgovora.
DS tone u samovolji i samoljublju, zaboravlja zasto su na vlasti i sami su sebi dovoljni, otudjeni od gradjana koji su ih doveli na vlast. a gradjani su samo brojevi, bez prava na privatnost, dostojanstven zivot. Sramota.

Anđela

pre 13 godina

“Poslanici ismevaju pravo na privatnost” – da – zato i jesu baš oni poslanici! “Službe” od 1945g drže sve kadrovske ključeve u Srbiji i pomoću tih ključeva tj. kadrova vladaju!

Aleksandar

pre 13 godina

Svuda u svetu je potreban sudski nalog da bi se nekom prisluskivala linija. Samo par cobanskih drzava, ukljucujuci i nasu, mogu ovo da urade.
I stvarno smo cobani, krsimo Ustavom zagarantovanu privatnost.
Ako se ovo dogodi, niko vise nece odradjivati svoje poslovne tajne i projekte preko mail-ova, i telefonskim razgovorom. U suprotnom bice pokradeni od strane drzave.

leZi

pre 13 godina

"Ako ovo prebacimo sudu, moramo da se obratimo predsedniku suda, predsednik suda možda tužiocu, tužilac mora da ode u pisarnicu, pa da zavede, pa danas ne radi pisarnica, onda mora da se pisar Pera pohvali kako zna da slušaju telefone ne znam kome i onda to bude degradacija efikasnosti jedne bezbednosne službe"

Iz ovog komentara vidim da imamo neefikasno sudstvo i pitam se da li ce se donosenjem loseg zakona a zbog neefikasnog sudstva resiti problem ili samo stvoriti novi problemi? Ovde se najbolje vidi nesposobnost vlasti da problem lociraju i rade na resenju istog. Zato smo i dalje tu gde jesmo - u glibu do guse.

Reformisite sudstvo ponovo da bude jos efikasnije, ako ne znate kako, kopirajte one koji znaju.

Jek

pre 13 godina

Kakav pisar Pera, kakvi bakrači.

Proces dobijanja dozvole od suda može se organizovati tako da traje 5 minuta, da za to postoji dežurni sudija 24h dnevno, ili više njih, i da se sve odvija pod posebnom procedurom koja zaobilazi raznorazne pisare Pere i drugu birokratiju.

Sve može, samo je ovako, je l' da, jednostavnije... i bahatije.

kartmen

pre 13 godina

Ovo što je Srđan Milivojević iz DS-a objasnio da kriminalci ne mogu da budu prisluškivani legalno zato što će pisar Pera da se hvali koga država prisluškuje - to je obično lupetanje. Pisara Peru strpajte u zatvor, a prisluškivanje obavljajte isključivo onako kako piše u Ustavu - sa sudskim nalogom. Dosta je više tih priča kako BIA zna bolje od drugih i kako je normalno da se krši Ustav kada postoji alegorijsko opravdanje.

leZi

pre 13 godina

"Ako ovo prebacimo sudu, moramo da se obratimo predsedniku suda, predsednik suda možda tužiocu, tužilac mora da ode u pisarnicu, pa da zavede, pa danas ne radi pisarnica, onda mora da se pisar Pera pohvali kako zna da slušaju telefone ne znam kome i onda to bude degradacija efikasnosti jedne bezbednosne službe"

Iz ovog komentara vidim da imamo neefikasno sudstvo i pitam se da li ce se donosenjem loseg zakona a zbog neefikasnog sudstva resiti problem ili samo stvoriti novi problemi? Ovde se najbolje vidi nesposobnost vlasti da problem lociraju i rade na resenju istog. Zato smo i dalje tu gde jesmo - u glibu do guse.

Reformisite sudstvo ponovo da bude jos efikasnije, ako ne znate kako, kopirajte one koji znaju.

draganzr

pre 13 godina

“Imali bismo situaciju, evo da nedavno pohapšeni članovi zemunskog klana iz Hrvatske dođu u situaciju da telefoniraju nekom u Srbiju i najave mogućnost ilegalnog prelaska granice”, kaže on i time ukazuje da se ce se zadirati i u sadrzaj sms-ova, mail-ova i telefonskih razgovora.
DS tone u samovolji i samoljublju, zaboravlja zasto su na vlasti i sami su sebi dovoljni, otudjeni od gradjana koji su ih doveli na vlast. a gradjani su samo brojevi, bez prava na privatnost, dostojanstven zivot. Sramota.

Anđela

pre 13 godina

“Poslanici ismevaju pravo na privatnost” – da – zato i jesu baš oni poslanici! “Službe” od 1945g drže sve kadrovske ključeve u Srbiji i pomoću tih ključeva tj. kadrova vladaju!

Aleksandar

pre 13 godina

Svuda u svetu je potreban sudski nalog da bi se nekom prisluskivala linija. Samo par cobanskih drzava, ukljucujuci i nasu, mogu ovo da urade.
I stvarno smo cobani, krsimo Ustavom zagarantovanu privatnost.
Ako se ovo dogodi, niko vise nece odradjivati svoje poslovne tajne i projekte preko mail-ova, i telefonskim razgovorom. U suprotnom bice pokradeni od strane drzave.

Dragan

pre 13 godina

I onda posle kada dođe vreme izbora opet će nas "plašiti" Radikalima, SNS-om i slično... pa razlika između DS-a i njih je sve manja!

encryption

pre 13 godina

MOLIM??? Do sada je bila prica kako se prati ko koga zove, koliko traje razgovor i lokacija ucesnika u razgovoru. A sada odjednom priznaju da prate i sta se prica (jer bez samog sadrzaja razgovora ne bi, u navedenom primeru gospodina Milivojevica, saznali da zemunac planira ilegalni prelazak granice)!!! TO pracenje ko s kim, gde i koliko komunicira postoji u prilicnom broju zemalja (sto ne znaci da je dobro), ali pracenje samog sadrzaja komunikacije u jako malom broju! Upravo su izgubili jedini argument (pravdanje da se i u EU tako radi), posto se u EU tako NE radi (ili se prati ko s kim, odakle i koliko ili je i to zabranjeno; sadrzaj komunikacije je u EU zabranjeno pratiti bez naloga suda). Da, desava se da sluzbe po EU i sire zloupotrebljavaju polozaj i u nekim situacijama Ilegalno prate sadrzaj komunikacije, ali to je u pojedinim slucajevima a ne kako se radi (i planirano nastavi sa radom) kod nas - moguce pracenje svakoga, neograniceno, bez odgovornosti i sankcija i potpuno legalno. To ni u jednoj normalnoj drzavi ne postoji.

Ciamil

pre 13 godina

Ukidanje slobode, kontrola, staljinizam, fasizam, i to sve opravdano iz straha od Pere pisara. Ukinite lepo sudove pa da policija i hapsi i tuzi i sudi.
Ja uvek sanjam SLOBODU.

Bazz

pre 13 godina

Onda cemo i mi jednostavni gradjani moci da prisluskujemo telefone nasih tlacitelja, jer ne krsimo ustav. Ne?

Nek mi neko objasni razliku izmedju Komunista i Demokrata, posto ja iz prilozenog istu ne vidim.

kvazi anoniman

pre 13 godina

Je li to znaci da ce sada u potpisu naših komentara koje ovde dajemo osim mojeg nik name(pseudonima) stajati puno ime i prezime sa linkom za download mog dosijea iz BIA?

Sumnjivo lice

pre 13 godina

Pa proslo je dosta vremena, kada su se posle Drugog svetskog rata, bivsi pripadnici sluzbe peli na drvece i krovove kuca, da bi prisluskivali sta misli reakcija. Sada ne moraju da se izlazu opasnosti da ce biti ne daj boze povredjeni, dovoljno je samo da presretnu sms i druge e-mail poruke, sto sada svaka budala koja radi u centru u kojem se skupljaju poruke provajdera moze da ucini. Zato pozdravljam zakon kao "veliki napredak" naseg drusta, ciji je najzasluzniji deo BIA, koja pri tom nikada ne spava, a sad to ko ce da odobri prisluskivanje, pa zar je to uopste vazno?

View

pre 13 godina

Ja bih napisala komentar, ali ne smem. A možda je to i cilj, jer "... nema ništa lakše nego biti ciničan i pesimista, sedeti u prikrajku, kritikovati i ometati"..., kako nam je poručio Predsednik.

Alexa

pre 13 godina

Ljudi ne znam šta da vam kažem za telefoniranje, ali za zaštitu maila znam rešenje. Zove se PGP... program je pod GPL licencom, a šifrovanje je takvo da vam BIA još 110 godina neće čitati poruke... pogotovo ako se na ovaj čin odluči više ljudi. Ako mi neko ne veruje: http://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Good_Privacy
Ali na kraju ako ovo i počne da koristi puno ljudi, samo ćemo ih usporiti i iznervirati... poenta je da je ovo razlog za revolt, za ulicu , za pokazivanje nezadovoljstva... taksisti štrajkuju i blokiraju grad ako vlada ne poveća cenu gasa, raznorazni pukovi leže u nemanjinoj zbog dnevnica, a mi ćemo kao stado da dozvolimo da nas vlada elektronski kontroliše... To što hoštapleri hoće je ružno, ali dozvoljeno, a mi ako im to dozvolimo, stvarno to i zaslužujemo... I samo još da citiram mudre reči Bendžamina Frenkina: "ko se odrekne slobode zbog bezbednosti, na kraju gubi i jedno i drugo"...
http://en.wikiquote.org/wiki/Benjamin_Franklin

Katarina

pre 13 godina

E, konacno su borci za istinu i pravnu drzavu prevazsli i JBTita. Njegovi su zakoni bar pravnotehnicki bili gotovo savrseni, a stavise, bar je pisalo da su sta i prepiska (komunikacija) nepovredivi, kako i da "sluzbe" moraju da pribave nalog pa privatnost povredile. Jeste, krsilo se, naveliko, zapisivalo se ko ide u crkvu, makar da upali svecu, i kome svestenik u kucu ulazi, i ko s kim seta po Uscu, ali se bar nije time bahato mahalo, pa su valjda i neki sudski nalozi uzimali, makar naknadno. Ovolika bahatost u propisima, verovali ili ne ne postoji ni u Koreji.

evropljanin

pre 13 godina

Svaki vlast je ogledalo naroda. Ovde pod vlascu podrazumevam i takozvanu opoziciju. Dok ne budemo znali sta zelimo nece nam ni biti bolje. Puno pozdrava!

mirko

pre 13 godina

Pera pisar, ako nije, treba da bude pod zakletvom narodu i gradjanima i da bude neko ko opravdava dato mu poverenje. I tome treba da se pridje kao posebnom problemu pristupom koji ne krsi ustavne, ljudske i druge slobode i prava.

Daleko, daleko ozbiljniji rizik je da "Djoka UDBA" ima pristup tome "kada, gde, koliko i šta smo sa nekim razgovarali i sve što iz tih podataka može da se izvuče, uključujući o lokaciju našeg kretanja" cuvanih "kod operateta godinu dana unazad" jer Djoka UDBA ce da ima daleko veci i daleko lakse dostupan pristup onima za koje bi "mogao da se hvali da prisluškuje" i imao bi daleko, daleko veci potencijal izneveri dato mu poverenje za privatno prisluskivanje, spijunazu konkurentske firme i slicno.

Iznevera Pere pisara utice samo na one za koje vec postoji opravdana sumnja da su pocinili krivicno delo dok iznevera Djoke UDBA-e utice na slobode i prava naroda, gradjana ali, ne zaboravimo, i privrednika i ko zna koga.

Realno gledano, da ne ulazimo u orvelisticku prirodu cele price, iznevera Djoke UDBA-e je daleko vise pogubna za drustvo u celosti nego iznevera Pere pisara je moja poenta. Ovakvo obrazloženje od strane spasioca od slobinog totalitarizma ostavlja gorak okus u ustima.

Dragan

pre 13 godina

Kaže dakle: "I da ne bi sve zavisilo od Pere pisara, amandman nije usvojen"

Da, hajde odmah da uvedemo vojnu huntu i diktaturu, kako bi država radila efikasnije..

sfingaa

pre 13 godina

Ne bi svaki sudija dao nalog da se prati komunikacija Milosa Simovica! Setite se samo Bagzija, kako je pusten kuci iako je bio *nespretan u voznji* prilikom pokusaja atentata na auto-putu. Pravnicko-nazadnjacka mafija ne spava, rusi sve moguce reforme, prikriva tragove stotina ubistava iz 90-tih i 2003., pa nadalje.

sfingaa

pre 13 godina

Ne bi svaki sudija dao nalog da se prati komunikacija Milosa Simovica! Setite se samo Bagzija, kako je pusten kuci iako je bio *nespretan u voznji* prilikom pokusaja atentata na auto-putu. Pravnicko-nazadnjacka mafija ne spava, rusi sve moguce reforme, prikriva tragove stotina ubistava iz 90-tih i 2003., pa nadalje.

Aleksandar

pre 13 godina

Svuda u svetu je potreban sudski nalog da bi se nekom prisluskivala linija. Samo par cobanskih drzava, ukljucujuci i nasu, mogu ovo da urade.
I stvarno smo cobani, krsimo Ustavom zagarantovanu privatnost.
Ako se ovo dogodi, niko vise nece odradjivati svoje poslovne tajne i projekte preko mail-ova, i telefonskim razgovorom. U suprotnom bice pokradeni od strane drzave.

Ciamil

pre 13 godina

Ukidanje slobode, kontrola, staljinizam, fasizam, i to sve opravdano iz straha od Pere pisara. Ukinite lepo sudove pa da policija i hapsi i tuzi i sudi.
Ja uvek sanjam SLOBODU.

Anđela

pre 13 godina

“Poslanici ismevaju pravo na privatnost” – da – zato i jesu baš oni poslanici! “Službe” od 1945g drže sve kadrovske ključeve u Srbiji i pomoću tih ključeva tj. kadrova vladaju!

kartmen

pre 13 godina

Ovo što je Srđan Milivojević iz DS-a objasnio da kriminalci ne mogu da budu prisluškivani legalno zato što će pisar Pera da se hvali koga država prisluškuje - to je obično lupetanje. Pisara Peru strpajte u zatvor, a prisluškivanje obavljajte isključivo onako kako piše u Ustavu - sa sudskim nalogom. Dosta je više tih priča kako BIA zna bolje od drugih i kako je normalno da se krši Ustav kada postoji alegorijsko opravdanje.

encryption

pre 13 godina

MOLIM??? Do sada je bila prica kako se prati ko koga zove, koliko traje razgovor i lokacija ucesnika u razgovoru. A sada odjednom priznaju da prate i sta se prica (jer bez samog sadrzaja razgovora ne bi, u navedenom primeru gospodina Milivojevica, saznali da zemunac planira ilegalni prelazak granice)!!! TO pracenje ko s kim, gde i koliko komunicira postoji u prilicnom broju zemalja (sto ne znaci da je dobro), ali pracenje samog sadrzaja komunikacije u jako malom broju! Upravo su izgubili jedini argument (pravdanje da se i u EU tako radi), posto se u EU tako NE radi (ili se prati ko s kim, odakle i koliko ili je i to zabranjeno; sadrzaj komunikacije je u EU zabranjeno pratiti bez naloga suda). Da, desava se da sluzbe po EU i sire zloupotrebljavaju polozaj i u nekim situacijama Ilegalno prate sadrzaj komunikacije, ali to je u pojedinim slucajevima a ne kako se radi (i planirano nastavi sa radom) kod nas - moguce pracenje svakoga, neograniceno, bez odgovornosti i sankcija i potpuno legalno. To ni u jednoj normalnoj drzavi ne postoji.

evropljanin

pre 13 godina

Svaki vlast je ogledalo naroda. Ovde pod vlascu podrazumevam i takozvanu opoziciju. Dok ne budemo znali sta zelimo nece nam ni biti bolje. Puno pozdrava!

draganzr

pre 13 godina

“Imali bismo situaciju, evo da nedavno pohapšeni članovi zemunskog klana iz Hrvatske dođu u situaciju da telefoniraju nekom u Srbiju i najave mogućnost ilegalnog prelaska granice”, kaže on i time ukazuje da se ce se zadirati i u sadrzaj sms-ova, mail-ova i telefonskih razgovora.
DS tone u samovolji i samoljublju, zaboravlja zasto su na vlasti i sami su sebi dovoljni, otudjeni od gradjana koji su ih doveli na vlast. a gradjani su samo brojevi, bez prava na privatnost, dostojanstven zivot. Sramota.

Dragan

pre 13 godina

I onda posle kada dođe vreme izbora opet će nas "plašiti" Radikalima, SNS-om i slično... pa razlika između DS-a i njih je sve manja!

Jek

pre 13 godina

Kakav pisar Pera, kakvi bakrači.

Proces dobijanja dozvole od suda može se organizovati tako da traje 5 minuta, da za to postoji dežurni sudija 24h dnevno, ili više njih, i da se sve odvija pod posebnom procedurom koja zaobilazi raznorazne pisare Pere i drugu birokratiju.

Sve može, samo je ovako, je l' da, jednostavnije... i bahatije.

kvazi anoniman

pre 13 godina

Je li to znaci da ce sada u potpisu naših komentara koje ovde dajemo osim mojeg nik name(pseudonima) stajati puno ime i prezime sa linkom za download mog dosijea iz BIA?

Sumnjivo lice

pre 13 godina

Pa proslo je dosta vremena, kada su se posle Drugog svetskog rata, bivsi pripadnici sluzbe peli na drvece i krovove kuca, da bi prisluskivali sta misli reakcija. Sada ne moraju da se izlazu opasnosti da ce biti ne daj boze povredjeni, dovoljno je samo da presretnu sms i druge e-mail poruke, sto sada svaka budala koja radi u centru u kojem se skupljaju poruke provajdera moze da ucini. Zato pozdravljam zakon kao "veliki napredak" naseg drusta, ciji je najzasluzniji deo BIA, koja pri tom nikada ne spava, a sad to ko ce da odobri prisluskivanje, pa zar je to uopste vazno?

leZi

pre 13 godina

"Ako ovo prebacimo sudu, moramo da se obratimo predsedniku suda, predsednik suda možda tužiocu, tužilac mora da ode u pisarnicu, pa da zavede, pa danas ne radi pisarnica, onda mora da se pisar Pera pohvali kako zna da slušaju telefone ne znam kome i onda to bude degradacija efikasnosti jedne bezbednosne službe"

Iz ovog komentara vidim da imamo neefikasno sudstvo i pitam se da li ce se donosenjem loseg zakona a zbog neefikasnog sudstva resiti problem ili samo stvoriti novi problemi? Ovde se najbolje vidi nesposobnost vlasti da problem lociraju i rade na resenju istog. Zato smo i dalje tu gde jesmo - u glibu do guse.

Reformisite sudstvo ponovo da bude jos efikasnije, ako ne znate kako, kopirajte one koji znaju.

Bazz

pre 13 godina

Onda cemo i mi jednostavni gradjani moci da prisluskujemo telefone nasih tlacitelja, jer ne krsimo ustav. Ne?

Nek mi neko objasni razliku izmedju Komunista i Demokrata, posto ja iz prilozenog istu ne vidim.

View

pre 13 godina

Ja bih napisala komentar, ali ne smem. A možda je to i cilj, jer "... nema ništa lakše nego biti ciničan i pesimista, sedeti u prikrajku, kritikovati i ometati"..., kako nam je poručio Predsednik.

Alexa

pre 13 godina

Ljudi ne znam šta da vam kažem za telefoniranje, ali za zaštitu maila znam rešenje. Zove se PGP... program je pod GPL licencom, a šifrovanje je takvo da vam BIA još 110 godina neće čitati poruke... pogotovo ako se na ovaj čin odluči više ljudi. Ako mi neko ne veruje: http://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Good_Privacy
Ali na kraju ako ovo i počne da koristi puno ljudi, samo ćemo ih usporiti i iznervirati... poenta je da je ovo razlog za revolt, za ulicu , za pokazivanje nezadovoljstva... taksisti štrajkuju i blokiraju grad ako vlada ne poveća cenu gasa, raznorazni pukovi leže u nemanjinoj zbog dnevnica, a mi ćemo kao stado da dozvolimo da nas vlada elektronski kontroliše... To što hoštapleri hoće je ružno, ali dozvoljeno, a mi ako im to dozvolimo, stvarno to i zaslužujemo... I samo još da citiram mudre reči Bendžamina Frenkina: "ko se odrekne slobode zbog bezbednosti, na kraju gubi i jedno i drugo"...
http://en.wikiquote.org/wiki/Benjamin_Franklin

mirko

pre 13 godina

Pera pisar, ako nije, treba da bude pod zakletvom narodu i gradjanima i da bude neko ko opravdava dato mu poverenje. I tome treba da se pridje kao posebnom problemu pristupom koji ne krsi ustavne, ljudske i druge slobode i prava.

Daleko, daleko ozbiljniji rizik je da "Djoka UDBA" ima pristup tome "kada, gde, koliko i šta smo sa nekim razgovarali i sve što iz tih podataka može da se izvuče, uključujući o lokaciju našeg kretanja" cuvanih "kod operateta godinu dana unazad" jer Djoka UDBA ce da ima daleko veci i daleko lakse dostupan pristup onima za koje bi "mogao da se hvali da prisluškuje" i imao bi daleko, daleko veci potencijal izneveri dato mu poverenje za privatno prisluskivanje, spijunazu konkurentske firme i slicno.

Iznevera Pere pisara utice samo na one za koje vec postoji opravdana sumnja da su pocinili krivicno delo dok iznevera Djoke UDBA-e utice na slobode i prava naroda, gradjana ali, ne zaboravimo, i privrednika i ko zna koga.

Realno gledano, da ne ulazimo u orvelisticku prirodu cele price, iznevera Djoke UDBA-e je daleko vise pogubna za drustvo u celosti nego iznevera Pere pisara je moja poenta. Ovakvo obrazloženje od strane spasioca od slobinog totalitarizma ostavlja gorak okus u ustima.

Katarina

pre 13 godina

E, konacno su borci za istinu i pravnu drzavu prevazsli i JBTita. Njegovi su zakoni bar pravnotehnicki bili gotovo savrseni, a stavise, bar je pisalo da su sta i prepiska (komunikacija) nepovredivi, kako i da "sluzbe" moraju da pribave nalog pa privatnost povredile. Jeste, krsilo se, naveliko, zapisivalo se ko ide u crkvu, makar da upali svecu, i kome svestenik u kucu ulazi, i ko s kim seta po Uscu, ali se bar nije time bahato mahalo, pa su valjda i neki sudski nalozi uzimali, makar naknadno. Ovolika bahatost u propisima, verovali ili ne ne postoji ni u Koreji.

Dragan

pre 13 godina

Kaže dakle: "I da ne bi sve zavisilo od Pere pisara, amandman nije usvojen"

Da, hajde odmah da uvedemo vojnu huntu i diktaturu, kako bi država radila efikasnije..