Nedelja, 13.06.2010.

11:38

"Srbija priznala agresiju na BiH"

Stranka za BiH Harisa Silajdžića izrazila je zadovoljstvo zbog "zvaničnog priznanja Srbije" da je 1992. godine izvršila agresiju na BiH i vodila agresorski rat.

Izvor: Beta

"Srbija priznala agresiju na BiH" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 13 godina

Srbija se samo pozvala na presudu međunarodnog suda. Od trenutka kada je BiH proglasila nezavisnost pa do trenutka kada je poslednji vojnik JNA napustio BiH (ili promenio oynake na uniformi), sukobi vojnih formacija pod kontrolom vlasti BiH i JNA koja je bila pod kontrolom vlasti u Beogradu jeste bio sukob dve države. Posebno nakon proglašenja SRJ negde u drugoj polovini aprila 1992.
To uopšte nije sporno.

JNA u BiH nije pala preko noći sa Marsa, pa nije ni mogla da nestane preko noći.

Izjava Silajdžićeve stranke samo pokazuje nervozu odbrane Ejupa Ganića.
Ono što je nejasno je zašto Srbija nije pred sudom iskoristila činjenicu da je Ganić u trenutku izvršenja zločina ya koje je optužen bio državljanin Srbije.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ne znam ja kakav je to rat bio, ali znam da je prva zrtva bio Srbin. Znaci, Srbija napala Bosnu i ubila prvo jednog Srbina tamo????

razum

pre 13 godina

Ne treba zaboraviti sledece cinjenice:
- Vojska SRJ je lepo i uredno, sve uz zapisnik, predala naoruzanje Vojski RS koja je osnovana dan ranije. [Cak i avione u Mahovnjanima]
ali
gde Srbi nisu imali vlast sve je unistila [aerodrom kod Bihaca] ili pokusala izvuci u kamionima u kojima je bila i vojska u povlecenju [Tuzlanska kolona]
Da li se iko zapitao odakle Srbima iz RS iznenada onoliki tenkovi da dan nakom osnivanja same VRS osnuju oklopnu brigadu, ratno vazduhoplovstvo,.. A sve to u zemlji u kojoj traje rat ??

View

pre 13 godina

Vrlo je interesantno ovdašnje viđenje \"vojne agresije\", tj. vojna agresija je kada jedna suverena država napadne drugu suverenu državu. A sve drugo nije vojna agresija. To znači da intervencija NATO nije vojna agresija, jel\' tako? NATO nije država.
Ili, ako na primer građani Smedereva hoće da se odcepe od Srbije, svi ostali bi podržali dejstva Vojske Srbije na Smederevo i svoje sugrađane Smederevce (od čijeg poreza se finansira ta ista Vojska) i to ne bi bila vojna agresija, nego ... Šta?

esb

pre 13 godina

Dozvolite da citiram clanak:
"...navodi se da 'Vlada Srbije eksplicitno tvrdi da je u periodu kada se dogodio napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu postojao međunarodni oružani sukob između dve države: BiH i Srbije'", naveli su Snežana Malović i Vukčević.

Dakle, Vlada Srbije priznaje postojanje MEDJUDRZAVNOG oruzanog sukoba izmedju Srbije i BiH, osim ako sam odjednom zaboravio slova ili poceo da haluciniram pa citam nesto sto zapravo ne pise.

Mesto na kome se taj medjudrzavni sukob odvijao nikako nije bila teritorija Srbije, vec samo i iskljucivo teritorija BiH, osim ako sam ja u to vreme bio na nekim izuzetno teskim drogama pa zapamtio nesto cega u stvarnosti nije ni bilo.

Dakle, pod uslovom da znam da citam i da nisam bio na teskim drogama 1992., Srbija je, prema recima predstavnika Vlade Srbije, vodila medjudrzavni oruzani sukob protiv BiH na teritoriji BiH, a to ima svoje ime: agresija.

Uzgred, Srbija ne mora nikome nista da priznaje, ceo svet zna sta se tamo desilo i ko je sta radio. Srbija jedino sama sebi moze da prizna neke neugodne istine koje bas i ne ukazuju na to da smo najlepsi, najpametniji i najbolji.

I za kraj, ovo 'priznanje' i nije nikakavo priznanje, jer za priznanjem obicno sledi neko kajanje, tako da niko u BiH nema razloga da se ovome raduje. Ovo je samo jos jedan u dugom nizu beskrupuloznih poteza srpske drzave koja i dalje sramoti ono cestitih gradjana sto je u njoj ostalo.

nisu isti

pre 13 godina

Ako je ovo istina [nebitno je ko pise e-novine, B92, FOX, CNN,...], onda se Srbiji dobro ne pise jer radi se o javnom dokumentu - sudskom podnesku i istina ce sigurno izaci na videlo.
Bojim se da, u silnoj zelji da se dokopa Ganica, a radi pokazivanja domacoj javosti da su i Bosnjaci isti, Srbija ne izgori. Samo, ne zaboravimo. Rat je Srbija, sada po prvi put i po vlastitom priznanju, vodila na teritoriji BH jer je BH vec bila priznata od UN.

Mario Bros

pre 13 godina

Kada kaže da je bio rat dve države, on misli na Republiku Srpsku i Bosnu. Znači prvi put u istoriji priznaje državu Republiku Srpsku.
Nije teško biti demagog.

...a ti moj rođo plačaj...

pre 13 godina

Kad u srpskoj Vladi svaki ministar svira na svoj instrument, a svi se bave vise stvarima iz tudjeg resora, nego onoga za koji su odgovorni, imate ovu proturecnost, u koju ja sasvim mogu poverovati. Silajdzic je politicar velikog kalibra i poluistinama se on nikad nije igrao. Za dokaz ovoga gore nevadenog uzecu samo primer ministra Jeremica. On je ministar vanjskih poslova, ali kao sporedno zanimanje preuzima ponekad i poslove: Ministra za KiM, Ministra unutrasnjih poslova, Ministra pravosudja, Ministra ekonomije itd... Ko bi u ovom haosu znao sta je ko i gde rekao, ili potpisao? Eto zato verujem u ovu izjavu gospodina Silajdzice. Ova istina ce nam uskoro biti predocena crno po belom, naravno, sa racunom.

pogled

pre 13 godina

Da li je Srbija pre pocetka rata bila drzava?...Da li je Srbija pre pocetka rata imala svoju vojsku?... Ako nije, zar je moguce govoriti o bilo kakvoj agresiji?
U demokratskim zemljama postoje za ovako znacajna pitanja referendumi naroda i o njima samo ceo narod jedne drzave moze da odluci.
Zar je moguce da saka korumpiranih politicara koji izgladjuju ovaj narod moze doneti ovako znacajnu odluku?
Neko mora da odgovara za ovako nesto i odgovarace narodu kad tad!!!!

daki

pre 13 godina

e-novine...ko jos to cita. stalno vape za prilozima i parama. toliko lazi ima na tom portalu a kad im se neko suprotstavi odmah je protiv slobode medija. slobodno novinarstvo nije laz isto kao sto farma nije Evropa!

genius

pre 13 godina

Vojna agresija podrazumeva napad suverene države (ili više njih) na drugu (ili više država), pri čemu oružane snage agresora nisu bile ugrožene od strane napadnute države.
Prvo, SFRJ (SRJ) nije još priznala nezavisnost BiH koji je još smatrala za deo svoje teritorije, a jedinice JNA su još uvek bile na položajima na kojima su bile pre rata, tako da SFRJ (SRJ, Srbija) nisu izvršili agresiju na početku rata.
To je samo pravna igra, jer je pre nego što se mogla povući, JNA bila zatečena priznavanjem BiH od strane zapadnih sila, što je tako, na neki način, čini agresorom. Ali čak i da je sve vreme aktivno učestvovala na bilo kojoj strani, splet okolnosti (još nezavršen raspad zemlje i sve ostalo u vezi sa priznavanjem nezavisnosti bivših republika SFRJ) jednostavno ne karakteriše ovaj sukob kao agresiju.
Ostatak rata su uglavnom vodili Srbi iz RS, pa je to bio GRAĐANSKI rat, pre svega. A, za profitere u vidu "patriota" u paravojnim jedinica postoji sud, kao i za one koji su davali logističku podršku bilo kojoj od zavađenih strana.
Ali ovaj gospodin očigledno očekuje da na vlasti ostane glasovima unesrećenih ljudi, religioznih fundamentalista i ostalih koji neće (ili ne mogu) da napuste devedesete...

viki

pre 13 godina

Predstavnici Srbije su DEMANTOVALI pisanje portala !!.
A iznad svega, je veoma, veoma interesantno zasto Srbija ne objavi sta su onda pisali pa je kao pogresno tumaceno jer radi se o JAVNOM SUDSKOM DUKUMENTU ??
Da Srbija nije malo preterala i u silnoj zelji da Britanija isporuci Ganica kako bi smirila javnost u Srbiji i odvukla paznju od drugih, svakodnevnih i gorucih problema bas njoj pa se malo zaletila.
Postoji jedan jedini nacin : TRANSPARENTNOST: Objavite sta ste napisali u podnesku pa pustite javnost da oceni je li politiziranje ili ne, jeli vlast u Srbiji jos od 1992 vukla javnost te Srbje za nos [kako ona pod SM, tako i ova sada].

Helios

pre 13 godina

Sa ludima ili zlonamernim, a pogotovu sa zlonamerno-ludim nemoguće je (pozitivno) komunicirati. U arsenalu prljavih igara protiv srba je i igra "priznaj". Ako ne priznaš, ti si zločinac pomračenog uma. A ako priznaš - pa eto, priznao si, i sam vidiš da si zločinac. Dok nema simetrije i ravnopravnosti nema nikakve mogućnosti za pravdu. Do tad Srbija ne treba da priznaje ništa. Ne radi se ni o kakvoj zaštiti zločina(ca). Radi se jednostavno o neučestvovanju u uvećanju nepravde. Ako mi nešto priznamo, to trenutno ima samo dve velike negativne posledice. Prva, to nam se samo tovari i na sve drugo zašta nismo krivi. Druga, to služi kao maskiranje i abolicija za zločine drugih. O betoniranju njihovog ludila da i ne govorim. Umesto da svi sarađuju na otkrivanju činjenica i individualnom procesuiranju zločina beskonačno se nameće ova prljava igra. Oni će je UVEK i igrati jer ako bi se krenulo sistematski po pravu neminovno bi se stiglo i do poštovanja ustava prethodne države, a to se onima drugima ne isplati. Dakle racionalno-zli deo njihovog ludila NIKADA neće hteti objektivno sagledavanje i pošteno rasuđivanje. To čini našu poziciju jasnom ali i teškom. Mi NIKADA ne treba da prihvatimo tu igru ali da pritom sami ne padnemo u slično ludilo i ne izgubimo sopstveni osećaj za pravdu.

Dragan

pre 13 godina

Neverovatno je da se SUDBONOSNO važne odluke donose ispod žita, a da se o njima uopšte ne raspravlja. Ne znam da li je ovo tačno (ako jeste celokupna Vlada treba da ide na doživotnu robiju) ali znam da svi mediji o ovom treba da izveštavaju dok se situacija ne raščisti!

lucidni milojko

pre 13 godina

To je to! Zapetljali se ko pile u kučine! Kad Srbija dokazuje jednu stvar u njenu korist onda trza argumente koji njoj valjaju. Kad dokazuje drugu-tu-istu stvar kojom zeli opteretiti druge onda izvlaci iz rukava sasvim oprecne argumente. Jednom smo dakle, bili u ratu, pa nismo, pa jesmo, pa nismo i upadosmo evo u kontradikciju. Zbog ove "greske" neko bi trebao dati ostavku. Ili da se napravimo da nista nije bilo, i da su se drugi prevarili? Ali u svakom slucaju sve je manje prostora za nase manevrisanje oko toga, jesmo li ili nismo? A jesmo! To svako od nas zna. Inace sto bi se pokrenuo stoglavi zmaj NATO, i sto bi duvao vatru po nama s neba?

Dragan

pre 13 godina

Jednog dana ce ova vlast odgovarati za to potpisivanje. Srbija nije postojala tada. Ja i ostali smo Srbija sada i nismo učestvovali u tom ratu. Ko je učestvovao treba da odgovara, a ne da cela Srbija bude njihov taoc ili novac za potkusurivanje.

Odgovorni, Karadzic i Mladic su Bosnohercegovci, a ne Srbi.

neshonni

pre 13 godina

Da, da milion i po Srba čiji su preci živeli u Bosni otkada ona postoji izvršili agresiju na sopstvenu zemlju...Može potpisati ko god hoće šta ili ne ali ova činjenica ostaje jedino relevantna!
Jedini preostali političar iz nesrećnog prošlog vremena i dalje mešetari...čoveče idi u penziju i nesrećnu istoriju sa ostalim babarogama - da se takvi više nikada ne vrate!

Ђорђе

pre 13 godina

Јесте! И ја сам чуо да је Жикица Јовановић, касније познат под надимком Шпанац, био један од истакнутих појединаца у склопу агресије Србије на Шпанију.
п.с. Данас Босна и Херцеговина навијају за Србију.

Ђорђе

pre 13 godina

Јесте! И ја сам чуо да је Жикица Јовановић, касније познат под надимком Шпанац, био један од истакнутих појединаца у склопу агресије Србије на Шпанију.
п.с. Данас Босна и Херцеговина навијају за Србију.

neshonni

pre 13 godina

Da, da milion i po Srba čiji su preci živeli u Bosni otkada ona postoji izvršili agresiju na sopstvenu zemlju...Može potpisati ko god hoće šta ili ne ali ova činjenica ostaje jedino relevantna!
Jedini preostali političar iz nesrećnog prošlog vremena i dalje mešetari...čoveče idi u penziju i nesrećnu istoriju sa ostalim babarogama - da se takvi više nikada ne vrate!

Helios

pre 13 godina

Sa ludima ili zlonamernim, a pogotovu sa zlonamerno-ludim nemoguće je (pozitivno) komunicirati. U arsenalu prljavih igara protiv srba je i igra "priznaj". Ako ne priznaš, ti si zločinac pomračenog uma. A ako priznaš - pa eto, priznao si, i sam vidiš da si zločinac. Dok nema simetrije i ravnopravnosti nema nikakve mogućnosti za pravdu. Do tad Srbija ne treba da priznaje ništa. Ne radi se ni o kakvoj zaštiti zločina(ca). Radi se jednostavno o neučestvovanju u uvećanju nepravde. Ako mi nešto priznamo, to trenutno ima samo dve velike negativne posledice. Prva, to nam se samo tovari i na sve drugo zašta nismo krivi. Druga, to služi kao maskiranje i abolicija za zločine drugih. O betoniranju njihovog ludila da i ne govorim. Umesto da svi sarađuju na otkrivanju činjenica i individualnom procesuiranju zločina beskonačno se nameće ova prljava igra. Oni će je UVEK i igrati jer ako bi se krenulo sistematski po pravu neminovno bi se stiglo i do poštovanja ustava prethodne države, a to se onima drugima ne isplati. Dakle racionalno-zli deo njihovog ludila NIKADA neće hteti objektivno sagledavanje i pošteno rasuđivanje. To čini našu poziciju jasnom ali i teškom. Mi NIKADA ne treba da prihvatimo tu igru ali da pritom sami ne padnemo u slično ludilo i ne izgubimo sopstveni osećaj za pravdu.

Mario Bros

pre 13 godina

Kada kaže da je bio rat dve države, on misli na Republiku Srpsku i Bosnu. Znači prvi put u istoriji priznaje državu Republiku Srpsku.
Nije teško biti demagog.

razum

pre 13 godina

Ne treba zaboraviti sledece cinjenice:
- Vojska SRJ je lepo i uredno, sve uz zapisnik, predala naoruzanje Vojski RS koja je osnovana dan ranije. [Cak i avione u Mahovnjanima]
ali
gde Srbi nisu imali vlast sve je unistila [aerodrom kod Bihaca] ili pokusala izvuci u kamionima u kojima je bila i vojska u povlecenju [Tuzlanska kolona]
Da li se iko zapitao odakle Srbima iz RS iznenada onoliki tenkovi da dan nakom osnivanja same VRS osnuju oklopnu brigadu, ratno vazduhoplovstvo,.. A sve to u zemlji u kojoj traje rat ??

Dragan

pre 13 godina

Neverovatno je da se SUDBONOSNO važne odluke donose ispod žita, a da se o njima uopšte ne raspravlja. Ne znam da li je ovo tačno (ako jeste celokupna Vlada treba da ide na doživotnu robiju) ali znam da svi mediji o ovom treba da izveštavaju dok se situacija ne raščisti!

viki

pre 13 godina

Predstavnici Srbije su DEMANTOVALI pisanje portala !!.
A iznad svega, je veoma, veoma interesantno zasto Srbija ne objavi sta su onda pisali pa je kao pogresno tumaceno jer radi se o JAVNOM SUDSKOM DUKUMENTU ??
Da Srbija nije malo preterala i u silnoj zelji da Britanija isporuci Ganica kako bi smirila javnost u Srbiji i odvukla paznju od drugih, svakodnevnih i gorucih problema bas njoj pa se malo zaletila.
Postoji jedan jedini nacin : TRANSPARENTNOST: Objavite sta ste napisali u podnesku pa pustite javnost da oceni je li politiziranje ili ne, jeli vlast u Srbiji jos od 1992 vukla javnost te Srbje za nos [kako ona pod SM, tako i ova sada].

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ne znam ja kakav je to rat bio, ali znam da je prva zrtva bio Srbin. Znaci, Srbija napala Bosnu i ubila prvo jednog Srbina tamo????

esb

pre 13 godina

Dozvolite da citiram clanak:
"...navodi se da 'Vlada Srbije eksplicitno tvrdi da je u periodu kada se dogodio napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu postojao međunarodni oružani sukob između dve države: BiH i Srbije'", naveli su Snežana Malović i Vukčević.

Dakle, Vlada Srbije priznaje postojanje MEDJUDRZAVNOG oruzanog sukoba izmedju Srbije i BiH, osim ako sam odjednom zaboravio slova ili poceo da haluciniram pa citam nesto sto zapravo ne pise.

Mesto na kome se taj medjudrzavni sukob odvijao nikako nije bila teritorija Srbije, vec samo i iskljucivo teritorija BiH, osim ako sam ja u to vreme bio na nekim izuzetno teskim drogama pa zapamtio nesto cega u stvarnosti nije ni bilo.

Dakle, pod uslovom da znam da citam i da nisam bio na teskim drogama 1992., Srbija je, prema recima predstavnika Vlade Srbije, vodila medjudrzavni oruzani sukob protiv BiH na teritoriji BiH, a to ima svoje ime: agresija.

Uzgred, Srbija ne mora nikome nista da priznaje, ceo svet zna sta se tamo desilo i ko je sta radio. Srbija jedino sama sebi moze da prizna neke neugodne istine koje bas i ne ukazuju na to da smo najlepsi, najpametniji i najbolji.

I za kraj, ovo 'priznanje' i nije nikakavo priznanje, jer za priznanjem obicno sledi neko kajanje, tako da niko u BiH nema razloga da se ovome raduje. Ovo je samo jos jedan u dugom nizu beskrupuloznih poteza srpske drzave koja i dalje sramoti ono cestitih gradjana sto je u njoj ostalo.

genius

pre 13 godina

Vojna agresija podrazumeva napad suverene države (ili više njih) na drugu (ili više država), pri čemu oružane snage agresora nisu bile ugrožene od strane napadnute države.
Prvo, SFRJ (SRJ) nije još priznala nezavisnost BiH koji je još smatrala za deo svoje teritorije, a jedinice JNA su još uvek bile na položajima na kojima su bile pre rata, tako da SFRJ (SRJ, Srbija) nisu izvršili agresiju na početku rata.
To je samo pravna igra, jer je pre nego što se mogla povući, JNA bila zatečena priznavanjem BiH od strane zapadnih sila, što je tako, na neki način, čini agresorom. Ali čak i da je sve vreme aktivno učestvovala na bilo kojoj strani, splet okolnosti (još nezavršen raspad zemlje i sve ostalo u vezi sa priznavanjem nezavisnosti bivših republika SFRJ) jednostavno ne karakteriše ovaj sukob kao agresiju.
Ostatak rata su uglavnom vodili Srbi iz RS, pa je to bio GRAĐANSKI rat, pre svega. A, za profitere u vidu "patriota" u paravojnim jedinica postoji sud, kao i za one koji su davali logističku podršku bilo kojoj od zavađenih strana.
Ali ovaj gospodin očigledno očekuje da na vlasti ostane glasovima unesrećenih ljudi, religioznih fundamentalista i ostalih koji neće (ili ne mogu) da napuste devedesete...

lucidni milojko

pre 13 godina

To je to! Zapetljali se ko pile u kučine! Kad Srbija dokazuje jednu stvar u njenu korist onda trza argumente koji njoj valjaju. Kad dokazuje drugu-tu-istu stvar kojom zeli opteretiti druge onda izvlaci iz rukava sasvim oprecne argumente. Jednom smo dakle, bili u ratu, pa nismo, pa jesmo, pa nismo i upadosmo evo u kontradikciju. Zbog ove "greske" neko bi trebao dati ostavku. Ili da se napravimo da nista nije bilo, i da su se drugi prevarili? Ali u svakom slucaju sve je manje prostora za nase manevrisanje oko toga, jesmo li ili nismo? A jesmo! To svako od nas zna. Inace sto bi se pokrenuo stoglavi zmaj NATO, i sto bi duvao vatru po nama s neba?

nisu isti

pre 13 godina

Ako je ovo istina [nebitno je ko pise e-novine, B92, FOX, CNN,...], onda se Srbiji dobro ne pise jer radi se o javnom dokumentu - sudskom podnesku i istina ce sigurno izaci na videlo.
Bojim se da, u silnoj zelji da se dokopa Ganica, a radi pokazivanja domacoj javosti da su i Bosnjaci isti, Srbija ne izgori. Samo, ne zaboravimo. Rat je Srbija, sada po prvi put i po vlastitom priznanju, vodila na teritoriji BH jer je BH vec bila priznata od UN.

...a ti moj rođo plačaj...

pre 13 godina

Kad u srpskoj Vladi svaki ministar svira na svoj instrument, a svi se bave vise stvarima iz tudjeg resora, nego onoga za koji su odgovorni, imate ovu proturecnost, u koju ja sasvim mogu poverovati. Silajdzic je politicar velikog kalibra i poluistinama se on nikad nije igrao. Za dokaz ovoga gore nevadenog uzecu samo primer ministra Jeremica. On je ministar vanjskih poslova, ali kao sporedno zanimanje preuzima ponekad i poslove: Ministra za KiM, Ministra unutrasnjih poslova, Ministra pravosudja, Ministra ekonomije itd... Ko bi u ovom haosu znao sta je ko i gde rekao, ili potpisao? Eto zato verujem u ovu izjavu gospodina Silajdzice. Ova istina ce nam uskoro biti predocena crno po belom, naravno, sa racunom.

Dragan

pre 13 godina

Jednog dana ce ova vlast odgovarati za to potpisivanje. Srbija nije postojala tada. Ja i ostali smo Srbija sada i nismo učestvovali u tom ratu. Ko je učestvovao treba da odgovara, a ne da cela Srbija bude njihov taoc ili novac za potkusurivanje.

Odgovorni, Karadzic i Mladic su Bosnohercegovci, a ne Srbi.

pogled

pre 13 godina

Da li je Srbija pre pocetka rata bila drzava?...Da li je Srbija pre pocetka rata imala svoju vojsku?... Ako nije, zar je moguce govoriti o bilo kakvoj agresiji?
U demokratskim zemljama postoje za ovako znacajna pitanja referendumi naroda i o njima samo ceo narod jedne drzave moze da odluci.
Zar je moguce da saka korumpiranih politicara koji izgladjuju ovaj narod moze doneti ovako znacajnu odluku?
Neko mora da odgovara za ovako nesto i odgovarace narodu kad tad!!!!

daki

pre 13 godina

e-novine...ko jos to cita. stalno vape za prilozima i parama. toliko lazi ima na tom portalu a kad im se neko suprotstavi odmah je protiv slobode medija. slobodno novinarstvo nije laz isto kao sto farma nije Evropa!

View

pre 13 godina

Vrlo je interesantno ovdašnje viđenje \"vojne agresije\", tj. vojna agresija je kada jedna suverena država napadne drugu suverenu državu. A sve drugo nije vojna agresija. To znači da intervencija NATO nije vojna agresija, jel\' tako? NATO nije država.
Ili, ako na primer građani Smedereva hoće da se odcepe od Srbije, svi ostali bi podržali dejstva Vojske Srbije na Smederevo i svoje sugrađane Smederevce (od čijeg poreza se finansira ta ista Vojska) i to ne bi bila vojna agresija, nego ... Šta?

Zoki

pre 13 godina

Srbija se samo pozvala na presudu međunarodnog suda. Od trenutka kada je BiH proglasila nezavisnost pa do trenutka kada je poslednji vojnik JNA napustio BiH (ili promenio oynake na uniformi), sukobi vojnih formacija pod kontrolom vlasti BiH i JNA koja je bila pod kontrolom vlasti u Beogradu jeste bio sukob dve države. Posebno nakon proglašenja SRJ negde u drugoj polovini aprila 1992.
To uopšte nije sporno.

JNA u BiH nije pala preko noći sa Marsa, pa nije ni mogla da nestane preko noći.

Izjava Silajdžićeve stranke samo pokazuje nervozu odbrane Ejupa Ganića.
Ono što je nejasno je zašto Srbija nije pred sudom iskoristila činjenicu da je Ganić u trenutku izvršenja zločina ya koje je optužen bio državljanin Srbije.

Mario Bros

pre 13 godina

Kada kaže da je bio rat dve države, on misli na Republiku Srpsku i Bosnu. Znači prvi put u istoriji priznaje državu Republiku Srpsku.
Nije teško biti demagog.

Ђорђе

pre 13 godina

Јесте! И ја сам чуо да је Жикица Јовановић, касније познат под надимком Шпанац, био један од истакнутих појединаца у склопу агресије Србије на Шпанију.
п.с. Данас Босна и Херцеговина навијају за Србију.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ne znam ja kakav je to rat bio, ali znam da je prva zrtva bio Srbin. Znaci, Srbija napala Bosnu i ubila prvo jednog Srbina tamo????

neshonni

pre 13 godina

Da, da milion i po Srba čiji su preci živeli u Bosni otkada ona postoji izvršili agresiju na sopstvenu zemlju...Može potpisati ko god hoće šta ili ne ali ova činjenica ostaje jedino relevantna!
Jedini preostali političar iz nesrećnog prošlog vremena i dalje mešetari...čoveče idi u penziju i nesrećnu istoriju sa ostalim babarogama - da se takvi više nikada ne vrate!

esb

pre 13 godina

Dozvolite da citiram clanak:
"...navodi se da 'Vlada Srbije eksplicitno tvrdi da je u periodu kada se dogodio napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu postojao međunarodni oružani sukob između dve države: BiH i Srbije'", naveli su Snežana Malović i Vukčević.

Dakle, Vlada Srbije priznaje postojanje MEDJUDRZAVNOG oruzanog sukoba izmedju Srbije i BiH, osim ako sam odjednom zaboravio slova ili poceo da haluciniram pa citam nesto sto zapravo ne pise.

Mesto na kome se taj medjudrzavni sukob odvijao nikako nije bila teritorija Srbije, vec samo i iskljucivo teritorija BiH, osim ako sam ja u to vreme bio na nekim izuzetno teskim drogama pa zapamtio nesto cega u stvarnosti nije ni bilo.

Dakle, pod uslovom da znam da citam i da nisam bio na teskim drogama 1992., Srbija je, prema recima predstavnika Vlade Srbije, vodila medjudrzavni oruzani sukob protiv BiH na teritoriji BiH, a to ima svoje ime: agresija.

Uzgred, Srbija ne mora nikome nista da priznaje, ceo svet zna sta se tamo desilo i ko je sta radio. Srbija jedino sama sebi moze da prizna neke neugodne istine koje bas i ne ukazuju na to da smo najlepsi, najpametniji i najbolji.

I za kraj, ovo 'priznanje' i nije nikakavo priznanje, jer za priznanjem obicno sledi neko kajanje, tako da niko u BiH nema razloga da se ovome raduje. Ovo je samo jos jedan u dugom nizu beskrupuloznih poteza srpske drzave koja i dalje sramoti ono cestitih gradjana sto je u njoj ostalo.

Dragan

pre 13 godina

Jednog dana ce ova vlast odgovarati za to potpisivanje. Srbija nije postojala tada. Ja i ostali smo Srbija sada i nismo učestvovali u tom ratu. Ko je učestvovao treba da odgovara, a ne da cela Srbija bude njihov taoc ili novac za potkusurivanje.

Odgovorni, Karadzic i Mladic su Bosnohercegovci, a ne Srbi.

genius

pre 13 godina

Vojna agresija podrazumeva napad suverene države (ili više njih) na drugu (ili više država), pri čemu oružane snage agresora nisu bile ugrožene od strane napadnute države.
Prvo, SFRJ (SRJ) nije još priznala nezavisnost BiH koji je još smatrala za deo svoje teritorije, a jedinice JNA su još uvek bile na položajima na kojima su bile pre rata, tako da SFRJ (SRJ, Srbija) nisu izvršili agresiju na početku rata.
To je samo pravna igra, jer je pre nego što se mogla povući, JNA bila zatečena priznavanjem BiH od strane zapadnih sila, što je tako, na neki način, čini agresorom. Ali čak i da je sve vreme aktivno učestvovala na bilo kojoj strani, splet okolnosti (još nezavršen raspad zemlje i sve ostalo u vezi sa priznavanjem nezavisnosti bivših republika SFRJ) jednostavno ne karakteriše ovaj sukob kao agresiju.
Ostatak rata su uglavnom vodili Srbi iz RS, pa je to bio GRAĐANSKI rat, pre svega. A, za profitere u vidu "patriota" u paravojnim jedinica postoji sud, kao i za one koji su davali logističku podršku bilo kojoj od zavađenih strana.
Ali ovaj gospodin očigledno očekuje da na vlasti ostane glasovima unesrećenih ljudi, religioznih fundamentalista i ostalih koji neće (ili ne mogu) da napuste devedesete...

daki

pre 13 godina

e-novine...ko jos to cita. stalno vape za prilozima i parama. toliko lazi ima na tom portalu a kad im se neko suprotstavi odmah je protiv slobode medija. slobodno novinarstvo nije laz isto kao sto farma nije Evropa!

razum

pre 13 godina

Ne treba zaboraviti sledece cinjenice:
- Vojska SRJ je lepo i uredno, sve uz zapisnik, predala naoruzanje Vojski RS koja je osnovana dan ranije. [Cak i avione u Mahovnjanima]
ali
gde Srbi nisu imali vlast sve je unistila [aerodrom kod Bihaca] ili pokusala izvuci u kamionima u kojima je bila i vojska u povlecenju [Tuzlanska kolona]
Da li se iko zapitao odakle Srbima iz RS iznenada onoliki tenkovi da dan nakom osnivanja same VRS osnuju oklopnu brigadu, ratno vazduhoplovstvo,.. A sve to u zemlji u kojoj traje rat ??

lucidni milojko

pre 13 godina

To je to! Zapetljali se ko pile u kučine! Kad Srbija dokazuje jednu stvar u njenu korist onda trza argumente koji njoj valjaju. Kad dokazuje drugu-tu-istu stvar kojom zeli opteretiti druge onda izvlaci iz rukava sasvim oprecne argumente. Jednom smo dakle, bili u ratu, pa nismo, pa jesmo, pa nismo i upadosmo evo u kontradikciju. Zbog ove "greske" neko bi trebao dati ostavku. Ili da se napravimo da nista nije bilo, i da su se drugi prevarili? Ali u svakom slucaju sve je manje prostora za nase manevrisanje oko toga, jesmo li ili nismo? A jesmo! To svako od nas zna. Inace sto bi se pokrenuo stoglavi zmaj NATO, i sto bi duvao vatru po nama s neba?

Helios

pre 13 godina

Sa ludima ili zlonamernim, a pogotovu sa zlonamerno-ludim nemoguće je (pozitivno) komunicirati. U arsenalu prljavih igara protiv srba je i igra "priznaj". Ako ne priznaš, ti si zločinac pomračenog uma. A ako priznaš - pa eto, priznao si, i sam vidiš da si zločinac. Dok nema simetrije i ravnopravnosti nema nikakve mogućnosti za pravdu. Do tad Srbija ne treba da priznaje ništa. Ne radi se ni o kakvoj zaštiti zločina(ca). Radi se jednostavno o neučestvovanju u uvećanju nepravde. Ako mi nešto priznamo, to trenutno ima samo dve velike negativne posledice. Prva, to nam se samo tovari i na sve drugo zašta nismo krivi. Druga, to služi kao maskiranje i abolicija za zločine drugih. O betoniranju njihovog ludila da i ne govorim. Umesto da svi sarađuju na otkrivanju činjenica i individualnom procesuiranju zločina beskonačno se nameće ova prljava igra. Oni će je UVEK i igrati jer ako bi se krenulo sistematski po pravu neminovno bi se stiglo i do poštovanja ustava prethodne države, a to se onima drugima ne isplati. Dakle racionalno-zli deo njihovog ludila NIKADA neće hteti objektivno sagledavanje i pošteno rasuđivanje. To čini našu poziciju jasnom ali i teškom. Mi NIKADA ne treba da prihvatimo tu igru ali da pritom sami ne padnemo u slično ludilo i ne izgubimo sopstveni osećaj za pravdu.

View

pre 13 godina

Vrlo je interesantno ovdašnje viđenje \"vojne agresije\", tj. vojna agresija je kada jedna suverena država napadne drugu suverenu državu. A sve drugo nije vojna agresija. To znači da intervencija NATO nije vojna agresija, jel\' tako? NATO nije država.
Ili, ako na primer građani Smedereva hoće da se odcepe od Srbije, svi ostali bi podržali dejstva Vojske Srbije na Smederevo i svoje sugrađane Smederevce (od čijeg poreza se finansira ta ista Vojska) i to ne bi bila vojna agresija, nego ... Šta?

pogled

pre 13 godina

Da li je Srbija pre pocetka rata bila drzava?...Da li je Srbija pre pocetka rata imala svoju vojsku?... Ako nije, zar je moguce govoriti o bilo kakvoj agresiji?
U demokratskim zemljama postoje za ovako znacajna pitanja referendumi naroda i o njima samo ceo narod jedne drzave moze da odluci.
Zar je moguce da saka korumpiranih politicara koji izgladjuju ovaj narod moze doneti ovako znacajnu odluku?
Neko mora da odgovara za ovako nesto i odgovarace narodu kad tad!!!!

...a ti moj rođo plačaj...

pre 13 godina

Kad u srpskoj Vladi svaki ministar svira na svoj instrument, a svi se bave vise stvarima iz tudjeg resora, nego onoga za koji su odgovorni, imate ovu proturecnost, u koju ja sasvim mogu poverovati. Silajdzic je politicar velikog kalibra i poluistinama se on nikad nije igrao. Za dokaz ovoga gore nevadenog uzecu samo primer ministra Jeremica. On je ministar vanjskih poslova, ali kao sporedno zanimanje preuzima ponekad i poslove: Ministra za KiM, Ministra unutrasnjih poslova, Ministra pravosudja, Ministra ekonomije itd... Ko bi u ovom haosu znao sta je ko i gde rekao, ili potpisao? Eto zato verujem u ovu izjavu gospodina Silajdzice. Ova istina ce nam uskoro biti predocena crno po belom, naravno, sa racunom.

nisu isti

pre 13 godina

Ako je ovo istina [nebitno je ko pise e-novine, B92, FOX, CNN,...], onda se Srbiji dobro ne pise jer radi se o javnom dokumentu - sudskom podnesku i istina ce sigurno izaci na videlo.
Bojim se da, u silnoj zelji da se dokopa Ganica, a radi pokazivanja domacoj javosti da su i Bosnjaci isti, Srbija ne izgori. Samo, ne zaboravimo. Rat je Srbija, sada po prvi put i po vlastitom priznanju, vodila na teritoriji BH jer je BH vec bila priznata od UN.

viki

pre 13 godina

Predstavnici Srbije su DEMANTOVALI pisanje portala !!.
A iznad svega, je veoma, veoma interesantno zasto Srbija ne objavi sta su onda pisali pa je kao pogresno tumaceno jer radi se o JAVNOM SUDSKOM DUKUMENTU ??
Da Srbija nije malo preterala i u silnoj zelji da Britanija isporuci Ganica kako bi smirila javnost u Srbiji i odvukla paznju od drugih, svakodnevnih i gorucih problema bas njoj pa se malo zaletila.
Postoji jedan jedini nacin : TRANSPARENTNOST: Objavite sta ste napisali u podnesku pa pustite javnost da oceni je li politiziranje ili ne, jeli vlast u Srbiji jos od 1992 vukla javnost te Srbje za nos [kako ona pod SM, tako i ova sada].

Dragan

pre 13 godina

Neverovatno je da se SUDBONOSNO važne odluke donose ispod žita, a da se o njima uopšte ne raspravlja. Ne znam da li je ovo tačno (ako jeste celokupna Vlada treba da ide na doživotnu robiju) ali znam da svi mediji o ovom treba da izveštavaju dok se situacija ne raščisti!

Zoki

pre 13 godina

Srbija se samo pozvala na presudu međunarodnog suda. Od trenutka kada je BiH proglasila nezavisnost pa do trenutka kada je poslednji vojnik JNA napustio BiH (ili promenio oynake na uniformi), sukobi vojnih formacija pod kontrolom vlasti BiH i JNA koja je bila pod kontrolom vlasti u Beogradu jeste bio sukob dve države. Posebno nakon proglašenja SRJ negde u drugoj polovini aprila 1992.
To uopšte nije sporno.

JNA u BiH nije pala preko noći sa Marsa, pa nije ni mogla da nestane preko noći.

Izjava Silajdžićeve stranke samo pokazuje nervozu odbrane Ejupa Ganića.
Ono što je nejasno je zašto Srbija nije pred sudom iskoristila činjenicu da je Ganić u trenutku izvršenja zločina ya koje je optužen bio državljanin Srbije.