Sreda, 09.06.2010.

00:58

Za evro je realan kurs 130 dinara?

Devizni kurs treba pustiti da sam ide svojim tokom i tek onda će ga formirati ponuda i tražnja na međubankarskom deviznom tržištu, kaže Mlađan Kovačević.

Izvor: B92

Za evro je realan kurs 130 dinara? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Nova tehnologija kosta - a firme nemaju cime da garantuju

pre 13 godina

@ mario bros
Radila sam pre desetak godina vec u jednoj stranoj investicionoj banci koja je nudila povoljne kredite sa reosiguranjem stranih reosiguravajucih kuca za nabavku nove opreme za nasa preduzeca. U pocetku nam je donji limit finansiranja bio 7,5 miliona evra, ali vec posle godinu dana smo spustili donji limit na 2,5 mil. evra. Zasto? Zato sto preduzeca imaju dobru volju i dva prsta i nemaju cime da garantuju. Nova tehnologija kosta. p.s. gornjem glimita nije bilo.

deviz,deviz,devize

pre 13 godina

Samo ovako nizak kurs odgovara tajkunima,koji za jeftine pare kupuju vrednost i tako se osiguravaju.To što naša statistika beleži jednocifrenu inflaciju je bezobrazluk onih koji uzimaju parametre za koje su obarali studente na ispitima.
Mi smo ustvari uveliko u devedesetim godinama,jer dinar nema nikakvu vrednost.
Postavlja se dilema da li treba pustiti dinar da ide ili ga utopiski održavati i trošiti devizne rezerve.
Ako ga pustimo on se neće zaustaviti na 130,jer mu je sad sigurno realna vrednost nekih 180-200 din.Da li bi se i tu zaustavio je veliko pitanje,pri čemu bi plate u din ostale iste.
Ako potrošimo devizne,a potrošiće mo ih,čekana nas sigurno mnogo gora situacija nego 90.
Ustvari mi smo već toliko zaduženi da je bankrot najbliža opcija ove vlasti.To znači da će samo još jedna generacija imati penzije.Već nas teraju da se dodatno osiguravamo za penzije kod novih Jezdi i Dafina.Ovo je činjenica jer svi ti fondovi od Amerike preko Evrope zasnivaju se na piramidalnoj osnovi i špekulacijama.Međutim velika je razlika između te Amerike i Evrope i naše države koja se zasniva na simbijozi nepristojno bogatih ljudi i političara.
Jedini izlazak iz tog začaranog kruga je da se pređe što pre na evro. A da se devize koje se poklanjaju našim tajkunima i bankama,ulože u infrastrukturu i razvoj zemlje.A ne da prodaju Telekom i onda kao grade autoputeve,a pri tome će se i to završiti pričom da sad imamo jak dinar pa će onda i te devize tajkuni pokupovati po 80 din.

idiot

pre 13 godina

***** VERICU BARAC ZA PREDSEDNIKA I PREMIJERA! Na sledecim izborima hocemo nju i samo nju za te obe funkcije pa da nam svane!!!!!

MarioBros

pre 13 godina

Da bi nam bilo dobro, treba više evra da ulazi u Srbiju nego što izlazi. Bilo da je to izvoz/uvoz, domaće/strane investicije.

Hranu možemo sami sebi da napravimo u Srbiji, ali tehniku još uvek ne možemo, a u velikoj meri je ona merilo kvaliteta života, i usluge koje se na njoj zasnivaju. Automobili, računari, televizori, putovanja, telefoni, klima uređaji, bela tehnika. Sve to odvlači naše evre u inostranstvo.

Trenutno je kriza, bolest ekonomska u svetu i ma koliko Srbija bila lepa devojka, svi sada troše pare na lekove za svoju ekonomiju i nemaju puno para za sponzorisanje i ulaganje u našu zemlju, ma koliki da su joj potencijali za udaju i dobro potomstvo (profit). Zdravlje je svakom najvažnije.

Ekonomija je egzaktna nauka. Mašine + sirovine + ljudski rad= proizvod. Ako se on proda po višoj ceni nego što je uloženo, dobijamo profit. To je sve. Treba strancima prodati tj izvesti i profitirati u evrima. Tada i kurs evra nije problem, ni standard. Plate u evrima rastu.

Mi to ne radimo. Imamo sirovine, imamo ljude na birou koji žele da rade ali nemamo savremene mašine. Zato ne možemo da napravimo proizvod za profit(izvoz). Zaostali smo tehnološki, i tehnički.

Šta mi izvozimo? Koji je naš nivo? Proizvode direktno sa njive, povrće, voće, ono za šta je dovoljna tehnologija iz prošlog veka.

Izuzetak su strane firme koje su donele svoje mašine i tehniku kod nas, i tu proizvode.

Uvek je neka zemlja zaostalija od drugih. Sreća je što svet tako funkcioniše da se kapital seli iz razvijenih u ne razvijene zemljle da bi iskoristio prednost manjih troškova poslovanja/nižih plata ili zadovoljio tražnju za nekim proizvodom u tom delu sveta. Ali to se uspori kada je kriza. Kada se poveća domaći standard i plate, onda se seli polako dalje u druge zemlje gde neće morati da plaća po 1000e plate, kao što će jednog lepog dana biti kod nas. Možda 2020.

Sergije

pre 13 godina

Uopste ne razumem zasto NBS trosi ionako male devizne rezerve da bi zastitila velike uvoznike i jedan mali sloj gradjana koji imaju stambene kredite, a koji su ionako vec dobrostojeci i poprilicno privilegovani jer, da se ne lazemo, inace nikada nebi ni dobili stambene kredite? U ovoj nesrecnoj drzavi oduvek je postojala naopaka logika. Umesto da se stvara klima koja pogoduje one koji izvoze robu i usluge ili barem primaju razne doznake iz inostranstva, drzava sve cini da pomogne uvoznicima i onima koji su kupili nove stanove pa je sad najveci problem nase ekonomske politike da li ce rata za stambeni kredit da im bude 300 umesto dosadasnjih 250 evra i da li ce sa njihovim platama od po hiljadu evra moci da izguraju?

Suocimo se sa realnoscu - kupujemo mnogo toga sto nam ne treba, previse letujemo i zimujemo, plate su nam previsoke jer ne prozivodimo i ne izvozimo gotovo nista i imamo ogromnu i previsoku administraciju. Sto se pre suocimo sa realnoscu, pre ce nam krenuti na bolje.

Jelasica su oterali jer nije hteo da obara kurs po svaku cenu. Sada im ni Soskic nije dobar, kupuju vreme, traze nekoga ko ce da potrosi sve devizne rezerve na odbranu Deltinih interesa i interesa onih koji imaju kredite za stanove i skupocene automobile.

Zar vec nismo izgubili uzalud 10 godina?

Aleksandar

pre 13 godina

Sta rade politicari ovoj drzavi, mogu slobodno da ih smatram neprijateljem ove drzave. Ustav i Zakon ce me u svakom pogledu podrzati. Da li se primenjuju isti? Ne. Zasto? Pitajte nase politicare.

genius

pre 13 godina

Ako niste bez (pravog) razloga uzimali velike devizne kredite, kurs je potpuno nebitna stvar - Japanski yen je još slabiji od našeg dinara, ali je Japan članica G8.
Veštačko održavanje valute je glupost, čak je u zemljama sa trgovinskim deficitom preporučljivo da veštački DEVALVIRAJU domaću valutu u cilju poboljšanja izvoza (Amerikanci već ne znaju šta da rade sa Kinezima koji su yuan oborili preko 30%)

Zoran

pre 13 godina

ZASTO B92 daje ovakvim izjavama uopste bilo kakav publicitet samo plasite narod. Kurs treba da bude sto stabilniji. Inako stvari koje prodam i dok sacekam naplatu kurs pojede svu zaradu, dokle vise!!!

Milan

pre 13 godina

"Devizni kurs treba pustiti da sam ide svojim tokom i tek onda će ga formirati ponuda i tražnja na međubankarskom deviznom tržištu."

Ova rečenica je suština cele priče.

Dusan Silni

pre 13 godina

Narodu i srpskoj vecini gradjana
odgovara trenutni kurs od 300 din.za euro,i uvecane cene svih postojecih roba i usluga X 300%.Eto to nama profesore odgovarajer jedino tako mozemo oprati narod umazan govnima od nesposobnih politicara i neprijatelja ove zemlje prerusenih u kojekakve moderne demokrate i samoproglasene eksperte koji nisu sposobni ni svoj slinavi nos da obrisu.Cekam momenat koji je blizu i koji ce preporoditi srpski narod.

ekonomista Internacionalista

pre 13 godina

@Djape071

Svaka cast na analizi! U potpunosti se slazem sa gospodinom i podrzavam svaku njegovu recenicu!
Problem u danasnjim ekonomistima kod nas pa i svuda u svetu je u tome sto se bave iskljucivo brojevima, nekakvim racunicama, verovatnocama..... pa ajde da kazem spekulacijama..... drugim recima statistikom, koja jeste korisna, ali nije primarno sredstvo u ekonomiji! Realan zivot je mnogo vise od brojeva i verovatnoca.
A gospodin koji izjavljuje da treba trziste samo da koriguje kurs, i da je on 130 dinara za eur je za mene, koji sam zapadnoskolovani ekonomista, obican spekulant! Ako trziste samo livelise kurs, onda kako moze da izjavi da on treba da bude ovoliki ili onoliki??? Tu se odmah stvara mogucnost za brzu zaradu koja je nezdrava!

Ljuba

pre 13 godina

"vlada-
Jedini spas nam je da bankrotiramo i da krenemo od nule."

Slazem se i pozivam Nemce da osnuju partiju ovde, ovu zemlju ce najbolje voditi jedna Nemacka!

jankn

pre 13 godina

ma oterajte ga u 500, a nas fino otpustite -radnu snagu. Lako je njima sa astronomskim platama u evrima pa mogu da raspravljaju o kursu 100 godina.

Zoran Australija

pre 13 godina

@djape071
Prvi put sam u situaciji da mogu pa procitam jednu pametnu analizu.Svi gore navedeni ekonomisti su iz radnickog samoupravljanja preko noci postali Kenzijanci(John Maynard Keynes).Kenzijanci zagovaraju sto je moguce veci uticaj – intervenciju drzave u kreiranju fiskalne I monetarne politke kako bi zastitili sebe i krupne korporacije. Ali free market ne postoji da bi se zastitila drzava I velike kompanije vec da se zastite potrosaci.. Sprega krupnog kapitala i drzave je po definiciji Musolinija FASIZAM. Precenjeni dinar je doveo do preteranog zaduzivanja a dodatno upumpavanje dolara od strane MMF samo ce pomoci da se isti preko “domacih” banaka vrate u maticne zemlje a nama ce ostati dugovi koja ova vlada ionako nece vracati. To sto NBS intervenise na trzistu se u ekonomiji naziva Dirty Float I primenjuje se samo izuzetno a ne svakodnevno. Jedini spas za Srbiju je DRASTICNO smanjene drzavnog aparata, ukidanje nepotrebnih zakona i propisa i smanjenje taksi,poreza kako bi se lakse legalizovala siva ekonomija i sve koji u njoj rade. Stimulisati nove investicije u proizvodnju /poljoprivredu/ male i srednje kompanije a ne Miskovicu (obecanih milijarda evra)i kumovima.
Pogledajte sta o ekonomiji govori Austrijska skola ekonomista. Peter Schiff
http://www.europac.net/

Velja

pre 13 godina

Što se tiče procene Miladina Kovačevića o realnom kursu 130 dinara za euro, prilično je smešna tvrdnja da ce se tada kurs stabilizovati. To će generisati nezaustavljivu hiperinflaciju koja će biti repriza 1992.godine. Sećam se tvrdnje gospodina Kovačevića kada se ''pitao'' zašto Narodna banka čuva devizne rezerve,zašto ih ne investira u privredu. Samim tim se vidi stručan profil dotičnog gospodina,po kome država treba da bude investitor privrede.Da li treba ,po njemu ,da se vratimo na OOUR-e
i samoupravne interesne zajednice. Navodno niska vrednost dinara podstiče izvoz; da li vidimo da se izvoz poboljšao. Izvoznici se žale da im je, u ovoj situaciji,poskupeo uvozni repromaterijal.Kao laik, smatram da NB treba da smanji obavezne rezerve dinara. bankama u Srbiji.

E bas mi je svejedno

pre 13 godina

Meni odgovara ova situacija, svejedno mi je kakav je kurs. Ono sto ja vidim je da cena zive stoke pada, cene na pijaci padaju, nadnice radnika padaju (prosle godine u ovo vreme trazili su 40 evra, sada su zadovoljni i sa 20 ili 25 evra)... Zasto Vi niste u toj situaciji? Ah da, nemam dugovanja, kredita i imam stabilne prihode iz vise izvora (minuli rad i stecena imovina). Ne treba biti alav, bolji je stalan stabilan predvidiv rast iz realnih izvora bez zaduzivanja. Price od majstora o avionima, kamionima... koji to finansiraju na kredit/zaduzivanje (kod banke ili zelenasa) pa posle ostanu bez gaca ne uzimam za ozbiljno.

sasa

pre 13 godina

Voleo bi da gosp Kovacevic da podeli sa nam tu formulu za realan kurs, pa i da obicni smrtnici znamo kako se to racuna, da predupredimo drzavu i bankare.Prosli put je pisao da je realan kurs 150, sto bi znacilo da nam se situacija popravlja?!!!
Gluposti

Nenad

pre 13 godina

Realan kurs? Ha ha ha ha Tu maglu nam prodaju vec 3 decenije. Izvoz??? Izvoz cega? Kome? Investicije? Ko da investira ovde?? Najbolje je da kurs bude 100000 dinara za jedan EUR-o. To je "realan" kurs za izvoznike, za investitore.... za sve. Osim za one kojima je u EUR-ima indeksirana rata kredita, ili kirija.... Sta ce biti sa njima? Pa neka rade 72 casa dnevno, da zarade platu kojom ce pokriti to. Ehhh, ali gospodo libertijanci, ekonomisti i ostali, jedan dan na ovoj planeti traje 24 casa a ne 72.

placenik

pre 13 godina

Od prica o jakom dinaru i padu kursa evra sa 87 na 74 dinara gotovo preko noci, do toga da se rast evra ne moze zaustaviti. Neko se igra sa domacom valutom kako mu odgovara...

vlada

pre 13 godina

Ljudi moji,dozovimo se pameti vec jednom.
Od 2000god. u nasu zemlju su se slile velike kolicine novca kroz investicije i povoljne kredite,prodali smo sve sto je vredelo,otpisani su nam silni dugovi,medjutim,pare su zavrsile na kajmanskim i slicnim ostrvima,na racunima tajkuna i naravno na privatnim racunima nasih politicara.

U Srbiji je od 2000god na delu najveca kradja u istoriji zabelezena na ovim prostorima.
Sa tim novcem da je ulozen u proizvodnju,Srbija je mogla postati mali dzin,zemlja sa najvecom privrednom i ekonomskom ekspanzijom,ali avaj.

Jedini spas nam je da bankrotiramo i da krenemo od nule.

Za sva vremena zavrsiti sa sadasnjom politickom elitom,dovesti profesionalce u pravom smislu te reci,napraviti stvarnu Vladu eksperata,pokrenuti proizvodnju,pa polako ispocetka.

Sve ostalo je produzetak agonije i mlacenje prazne slame.

P.S. Nikad vise na izbore dok je aktuelna politicka elita na sceni!!!

djape071

pre 13 godina

Najveci problem nase ekonomije je u tome sto mi nemamo ekonomiste. Odnosno, imamo neke ljude, poput navedenog gospodina Kovacevica, koji predstavljaju neku vrstu ekonomskih kvazi-vraceva i prognosticara koji drzavi, politicarima i tajkunima sluze da bi obicnom narodu zamazali oci i da unutar medija ne bi cirkulisala sustina i istina. Iznosenjem apstraktnih pojmova i zamagljivanjem istine, s povremenim naglasavanjem nekih cinjenica koje obicna populacija i moze da razume, ovakvi ljudi ne sluze nicemu, vrlo su kontraproduktivni cak se moze reci da su stetni. Evo pogledajmo primer koje je ovde iznesen:

Realan kurs je 130! A pre toga navede da trziste treba pustiti samo da se regulise. Na osnovu cega bilo ko moze da tvrdi da je neki kurs realan ako treba trziste da ga regulise? Takve izjave onda prave prostor za spekulante jer izmedju 100 i 130 je 30% zarade. Ali nasi "strucnjaci" odgovorno tvrde da je to realan kurs. Ako su strucnjaci neka onda kazu zasto je to realno, na osnovu cega i neka to potkrepe primerima iz realnog zivota. Umesto toga, 30-ak nasih eminentnih ekonomista ce da se sastanu jednom mesecno, da pogledaju statisticke podatke, i da daju svoju prognozu. Isto kao sto su nekada vracevi gledali u koske a babe vracare u pasulj. Nijedan ekonomista za poslednjih 10 godina nije dao konkretan predlog kako da nasa drzava napravi razvoj. Nijedan nije napravio analizu domacih privednih, prirodnih, obrazovnih i radnih potencijala unutar drustva i dao neke smernice sta treba u narednih 5, 10, 15 godina da se radi. A kamo li da se naprave neke analize o alternativnim resenjima. Svo njihovo znanje je zamaskirano u brojke i kao takvo ono je nama nepotrebno. Nama trebaju konkretni koraci i konkretna resenja. To da treba vise da se izvozi a manje da se uvozi - pa to zna dete u osnovnoj skoli pobogu, zar moraju ekonomisti da nam to ponavljaju iz meseca u mesec?

I da nam govore istinu. Zasto je realan kurs 130 dinara? Pa zato sto onda prosecna plata ne bi bila 300 vec 200 eura. Da bi imali veci devizni priliv koji sada moze doci samo od investicija (jer je drzava na nagovor nekih eminentnih ekonomista sve prodala). A investicije dolaze samo ako je jeftina radna snaga. E to narodu nema niko hrabrosti da kaze pa se onda moraju naci pametni ekonomisti da to zamagle. Evo vam primer ove koreanske fabrike u Kragujevackoj Raci. Kolike su plate ponudjene radnicima? 19000 dinara. Pre par meseci je to bilo 200 eura sada je to 180 eura i pada. Kada dodje na nivo 150 eura, e onda ce i drugi investitori da dodju. Problem je do sada sto je drzava od prodaja pumpala plate u javnom sektoru i taj rast su pratile penzije i naravno da je to bilo neodrzivo. Sva ekonomska strategija se sastojala u tome da je trebalo sto vise robe prodati, pa ce onda drzava od PDV-a to da namiri i na taj nacin da povecava standard. Naravno to je glupo i neodrzivo, ali je to neki od ovih "pametnih" ekonomsta smislio i savetovao vladu, premijera i predsednika da tako urade. I onda imamo situaciju da poljoprivrednici drzavi daju njive da bi dobili posao u opstini (skori primer iz Kursumlije), a to se desava jer je normalnom coveku neisplativo da radi u uslovima relanog zivota, ali je mnogo lakse ukoliko se ukrca na "brod ludaka" drzavne uprave.

Realno stanje nije previranje kursa, vec je realno stanje cinjenica da su u poslednjih 10 godina, razne vlade Srbije uspele da naprave situaciju u kojima im godisnje treba obezbediti plate i penzije za 2,1 milion ljudi. Negde oko 7 milijardi eura godisnje. Imamo 1,6 miliona penzionera koji prosecno primaju 200 eura i kojima "neko" treba da zaradi 4 milijarde eura. Imamo 450 hiljada ljudi u javnom sektoru (skolstvo, zdravstvo, policija, vojska, administracija) kojima "nekako" treba dati 3 milijarde eura za plate. Javni sektor ima vece plate nego privreda. To je problem. Ko je lud onda u ovoj zemlji da radi u privredi? Ko je lud onda da ulaze u zemlju gde radnik nece da radi na traci ispod 200 eura a u susedstvu je plata 150 eura? O kakvim investicijama onda govorimo? Ko je lud da ulaze u zemlju koja i ne zna sta ima od potencijala tako da i ne zna sta nekome moze ponuditi? To su pitanja za ekonomiste, a ne pitanje koliko ce sutra da vredi euro i uticaj toga na cene paradajza i luka na pijaci.

Naravno mi takve ekonomiste nemamo, niti mozemo da ih imamo. Sto se mene tice licno, slobodno mogu da ukinu licence svim ekonomskim i biznis fakultetima u drzavi (pre svega drzavnim) jer oni nemaju nikakvu svrhu buduci da proizvode neupotrebljiv kadar. Mesto njih treba angazovati kadar srednjih ekonomskih skola sa dodadnim kursom Excela da nam vode statistiku o kretanju kursa i barometar cena na pijacama.

Miki

pre 13 godina

Pitanje za nadlezne. Ko je kupio te evre, otkuda im toliko dinara, kuda su otisli ti evri.Ako nam niko ne odgovori na ova pitanja od nadleznih onda je jasno ko su kupci i kako su dosli do para.

st11

pre 13 godina

Bugarska valuta zadnjih pet godina skoro ista, malo oscilira

http://i45.tinypic.com/1y36dk.jpg

Hrvatska valuta zadnjih pet godina skoro ista, malo oscilira

http://i45.tinypic.com/28bh28j.jpg

Madjarska valuta zadnjih pet godina skoro ista, sa malim padom

http://i46.tinypic.com/2pzh10m.jpg

Srpska valuta zadnjih tri godine, katastrofa (sa 78 na preko 100, rekord)

http://i46.tinypic.com/3531mxs.jpg

Kada cemo poceti da proizvodimo nesto i to da izvozimo, a ne da pozajmljujemo evre i da se zaduzujemo?
Nikada vise necu izaci na izbore u ovoj zemlji.
Pozdrav.

djape071

pre 13 godina

Najveci problem nase ekonomije je u tome sto mi nemamo ekonomiste. Odnosno, imamo neke ljude, poput navedenog gospodina Kovacevica, koji predstavljaju neku vrstu ekonomskih kvazi-vraceva i prognosticara koji drzavi, politicarima i tajkunima sluze da bi obicnom narodu zamazali oci i da unutar medija ne bi cirkulisala sustina i istina. Iznosenjem apstraktnih pojmova i zamagljivanjem istine, s povremenim naglasavanjem nekih cinjenica koje obicna populacija i moze da razume, ovakvi ljudi ne sluze nicemu, vrlo su kontraproduktivni cak se moze reci da su stetni. Evo pogledajmo primer koje je ovde iznesen:

Realan kurs je 130! A pre toga navede da trziste treba pustiti samo da se regulise. Na osnovu cega bilo ko moze da tvrdi da je neki kurs realan ako treba trziste da ga regulise? Takve izjave onda prave prostor za spekulante jer izmedju 100 i 130 je 30% zarade. Ali nasi "strucnjaci" odgovorno tvrde da je to realan kurs. Ako su strucnjaci neka onda kazu zasto je to realno, na osnovu cega i neka to potkrepe primerima iz realnog zivota. Umesto toga, 30-ak nasih eminentnih ekonomista ce da se sastanu jednom mesecno, da pogledaju statisticke podatke, i da daju svoju prognozu. Isto kao sto su nekada vracevi gledali u koske a babe vracare u pasulj. Nijedan ekonomista za poslednjih 10 godina nije dao konkretan predlog kako da nasa drzava napravi razvoj. Nijedan nije napravio analizu domacih privednih, prirodnih, obrazovnih i radnih potencijala unutar drustva i dao neke smernice sta treba u narednih 5, 10, 15 godina da se radi. A kamo li da se naprave neke analize o alternativnim resenjima. Svo njihovo znanje je zamaskirano u brojke i kao takvo ono je nama nepotrebno. Nama trebaju konkretni koraci i konkretna resenja. To da treba vise da se izvozi a manje da se uvozi - pa to zna dete u osnovnoj skoli pobogu, zar moraju ekonomisti da nam to ponavljaju iz meseca u mesec?

I da nam govore istinu. Zasto je realan kurs 130 dinara? Pa zato sto onda prosecna plata ne bi bila 300 vec 200 eura. Da bi imali veci devizni priliv koji sada moze doci samo od investicija (jer je drzava na nagovor nekih eminentnih ekonomista sve prodala). A investicije dolaze samo ako je jeftina radna snaga. E to narodu nema niko hrabrosti da kaze pa se onda moraju naci pametni ekonomisti da to zamagle. Evo vam primer ove koreanske fabrike u Kragujevackoj Raci. Kolike su plate ponudjene radnicima? 19000 dinara. Pre par meseci je to bilo 200 eura sada je to 180 eura i pada. Kada dodje na nivo 150 eura, e onda ce i drugi investitori da dodju. Problem je do sada sto je drzava od prodaja pumpala plate u javnom sektoru i taj rast su pratile penzije i naravno da je to bilo neodrzivo. Sva ekonomska strategija se sastojala u tome da je trebalo sto vise robe prodati, pa ce onda drzava od PDV-a to da namiri i na taj nacin da povecava standard. Naravno to je glupo i neodrzivo, ali je to neki od ovih "pametnih" ekonomsta smislio i savetovao vladu, premijera i predsednika da tako urade. I onda imamo situaciju da poljoprivrednici drzavi daju njive da bi dobili posao u opstini (skori primer iz Kursumlije), a to se desava jer je normalnom coveku neisplativo da radi u uslovima relanog zivota, ali je mnogo lakse ukoliko se ukrca na "brod ludaka" drzavne uprave.

Realno stanje nije previranje kursa, vec je realno stanje cinjenica da su u poslednjih 10 godina, razne vlade Srbije uspele da naprave situaciju u kojima im godisnje treba obezbediti plate i penzije za 2,1 milion ljudi. Negde oko 7 milijardi eura godisnje. Imamo 1,6 miliona penzionera koji prosecno primaju 200 eura i kojima "neko" treba da zaradi 4 milijarde eura. Imamo 450 hiljada ljudi u javnom sektoru (skolstvo, zdravstvo, policija, vojska, administracija) kojima "nekako" treba dati 3 milijarde eura za plate. Javni sektor ima vece plate nego privreda. To je problem. Ko je lud onda u ovoj zemlji da radi u privredi? Ko je lud onda da ulaze u zemlju gde radnik nece da radi na traci ispod 200 eura a u susedstvu je plata 150 eura? O kakvim investicijama onda govorimo? Ko je lud da ulaze u zemlju koja i ne zna sta ima od potencijala tako da i ne zna sta nekome moze ponuditi? To su pitanja za ekonomiste, a ne pitanje koliko ce sutra da vredi euro i uticaj toga na cene paradajza i luka na pijaci.

Naravno mi takve ekonomiste nemamo, niti mozemo da ih imamo. Sto se mene tice licno, slobodno mogu da ukinu licence svim ekonomskim i biznis fakultetima u drzavi (pre svega drzavnim) jer oni nemaju nikakvu svrhu buduci da proizvode neupotrebljiv kadar. Mesto njih treba angazovati kadar srednjih ekonomskih skola sa dodadnim kursom Excela da nam vode statistiku o kretanju kursa i barometar cena na pijacama.

st11

pre 13 godina

Bugarska valuta zadnjih pet godina skoro ista, malo oscilira

http://i45.tinypic.com/1y36dk.jpg

Hrvatska valuta zadnjih pet godina skoro ista, malo oscilira

http://i45.tinypic.com/28bh28j.jpg

Madjarska valuta zadnjih pet godina skoro ista, sa malim padom

http://i46.tinypic.com/2pzh10m.jpg

Srpska valuta zadnjih tri godine, katastrofa (sa 78 na preko 100, rekord)

http://i46.tinypic.com/3531mxs.jpg

Kada cemo poceti da proizvodimo nesto i to da izvozimo, a ne da pozajmljujemo evre i da se zaduzujemo?
Nikada vise necu izaci na izbore u ovoj zemlji.
Pozdrav.

vlada

pre 13 godina

Ljudi moji,dozovimo se pameti vec jednom.
Od 2000god. u nasu zemlju su se slile velike kolicine novca kroz investicije i povoljne kredite,prodali smo sve sto je vredelo,otpisani su nam silni dugovi,medjutim,pare su zavrsile na kajmanskim i slicnim ostrvima,na racunima tajkuna i naravno na privatnim racunima nasih politicara.

U Srbiji je od 2000god na delu najveca kradja u istoriji zabelezena na ovim prostorima.
Sa tim novcem da je ulozen u proizvodnju,Srbija je mogla postati mali dzin,zemlja sa najvecom privrednom i ekonomskom ekspanzijom,ali avaj.

Jedini spas nam je da bankrotiramo i da krenemo od nule.

Za sva vremena zavrsiti sa sadasnjom politickom elitom,dovesti profesionalce u pravom smislu te reci,napraviti stvarnu Vladu eksperata,pokrenuti proizvodnju,pa polako ispocetka.

Sve ostalo je produzetak agonije i mlacenje prazne slame.

P.S. Nikad vise na izbore dok je aktuelna politicka elita na sceni!!!

Miki

pre 13 godina

Pitanje za nadlezne. Ko je kupio te evre, otkuda im toliko dinara, kuda su otisli ti evri.Ako nam niko ne odgovori na ova pitanja od nadleznih onda je jasno ko su kupci i kako su dosli do para.

placenik

pre 13 godina

Od prica o jakom dinaru i padu kursa evra sa 87 na 74 dinara gotovo preko noci, do toga da se rast evra ne moze zaustaviti. Neko se igra sa domacom valutom kako mu odgovara...

Ljuba

pre 13 godina

"vlada-
Jedini spas nam je da bankrotiramo i da krenemo od nule."

Slazem se i pozivam Nemce da osnuju partiju ovde, ovu zemlju ce najbolje voditi jedna Nemacka!

Nenad

pre 13 godina

Realan kurs? Ha ha ha ha Tu maglu nam prodaju vec 3 decenije. Izvoz??? Izvoz cega? Kome? Investicije? Ko da investira ovde?? Najbolje je da kurs bude 100000 dinara za jedan EUR-o. To je "realan" kurs za izvoznike, za investitore.... za sve. Osim za one kojima je u EUR-ima indeksirana rata kredita, ili kirija.... Sta ce biti sa njima? Pa neka rade 72 casa dnevno, da zarade platu kojom ce pokriti to. Ehhh, ali gospodo libertijanci, ekonomisti i ostali, jedan dan na ovoj planeti traje 24 casa a ne 72.

sasa

pre 13 godina

Voleo bi da gosp Kovacevic da podeli sa nam tu formulu za realan kurs, pa i da obicni smrtnici znamo kako se to racuna, da predupredimo drzavu i bankare.Prosli put je pisao da je realan kurs 150, sto bi znacilo da nam se situacija popravlja?!!!
Gluposti

Dusan Silni

pre 13 godina

Narodu i srpskoj vecini gradjana
odgovara trenutni kurs od 300 din.za euro,i uvecane cene svih postojecih roba i usluga X 300%.Eto to nama profesore odgovarajer jedino tako mozemo oprati narod umazan govnima od nesposobnih politicara i neprijatelja ove zemlje prerusenih u kojekakve moderne demokrate i samoproglasene eksperte koji nisu sposobni ni svoj slinavi nos da obrisu.Cekam momenat koji je blizu i koji ce preporoditi srpski narod.

Zoran Australija

pre 13 godina

@djape071
Prvi put sam u situaciji da mogu pa procitam jednu pametnu analizu.Svi gore navedeni ekonomisti su iz radnickog samoupravljanja preko noci postali Kenzijanci(John Maynard Keynes).Kenzijanci zagovaraju sto je moguce veci uticaj – intervenciju drzave u kreiranju fiskalne I monetarne politke kako bi zastitili sebe i krupne korporacije. Ali free market ne postoji da bi se zastitila drzava I velike kompanije vec da se zastite potrosaci.. Sprega krupnog kapitala i drzave je po definiciji Musolinija FASIZAM. Precenjeni dinar je doveo do preteranog zaduzivanja a dodatno upumpavanje dolara od strane MMF samo ce pomoci da se isti preko “domacih” banaka vrate u maticne zemlje a nama ce ostati dugovi koja ova vlada ionako nece vracati. To sto NBS intervenise na trzistu se u ekonomiji naziva Dirty Float I primenjuje se samo izuzetno a ne svakodnevno. Jedini spas za Srbiju je DRASTICNO smanjene drzavnog aparata, ukidanje nepotrebnih zakona i propisa i smanjenje taksi,poreza kako bi se lakse legalizovala siva ekonomija i sve koji u njoj rade. Stimulisati nove investicije u proizvodnju /poljoprivredu/ male i srednje kompanije a ne Miskovicu (obecanih milijarda evra)i kumovima.
Pogledajte sta o ekonomiji govori Austrijska skola ekonomista. Peter Schiff
http://www.europac.net/

E bas mi je svejedno

pre 13 godina

Meni odgovara ova situacija, svejedno mi je kakav je kurs. Ono sto ja vidim je da cena zive stoke pada, cene na pijaci padaju, nadnice radnika padaju (prosle godine u ovo vreme trazili su 40 evra, sada su zadovoljni i sa 20 ili 25 evra)... Zasto Vi niste u toj situaciji? Ah da, nemam dugovanja, kredita i imam stabilne prihode iz vise izvora (minuli rad i stecena imovina). Ne treba biti alav, bolji je stalan stabilan predvidiv rast iz realnih izvora bez zaduzivanja. Price od majstora o avionima, kamionima... koji to finansiraju na kredit/zaduzivanje (kod banke ili zelenasa) pa posle ostanu bez gaca ne uzimam za ozbiljno.

Velja

pre 13 godina

Što se tiče procene Miladina Kovačevića o realnom kursu 130 dinara za euro, prilično je smešna tvrdnja da ce se tada kurs stabilizovati. To će generisati nezaustavljivu hiperinflaciju koja će biti repriza 1992.godine. Sećam se tvrdnje gospodina Kovačevića kada se ''pitao'' zašto Narodna banka čuva devizne rezerve,zašto ih ne investira u privredu. Samim tim se vidi stručan profil dotičnog gospodina,po kome država treba da bude investitor privrede.Da li treba ,po njemu ,da se vratimo na OOUR-e
i samoupravne interesne zajednice. Navodno niska vrednost dinara podstiče izvoz; da li vidimo da se izvoz poboljšao. Izvoznici se žale da im je, u ovoj situaciji,poskupeo uvozni repromaterijal.Kao laik, smatram da NB treba da smanji obavezne rezerve dinara. bankama u Srbiji.

jankn

pre 13 godina

ma oterajte ga u 500, a nas fino otpustite -radnu snagu. Lako je njima sa astronomskim platama u evrima pa mogu da raspravljaju o kursu 100 godina.

Zoran

pre 13 godina

ZASTO B92 daje ovakvim izjavama uopste bilo kakav publicitet samo plasite narod. Kurs treba da bude sto stabilniji. Inako stvari koje prodam i dok sacekam naplatu kurs pojede svu zaradu, dokle vise!!!

genius

pre 13 godina

Ako niste bez (pravog) razloga uzimali velike devizne kredite, kurs je potpuno nebitna stvar - Japanski yen je još slabiji od našeg dinara, ali je Japan članica G8.
Veštačko održavanje valute je glupost, čak je u zemljama sa trgovinskim deficitom preporučljivo da veštački DEVALVIRAJU domaću valutu u cilju poboljšanja izvoza (Amerikanci već ne znaju šta da rade sa Kinezima koji su yuan oborili preko 30%)

Milan

pre 13 godina

"Devizni kurs treba pustiti da sam ide svojim tokom i tek onda će ga formirati ponuda i tražnja na međubankarskom deviznom tržištu."

Ova rečenica je suština cele priče.

ekonomista Internacionalista

pre 13 godina

@Djape071

Svaka cast na analizi! U potpunosti se slazem sa gospodinom i podrzavam svaku njegovu recenicu!
Problem u danasnjim ekonomistima kod nas pa i svuda u svetu je u tome sto se bave iskljucivo brojevima, nekakvim racunicama, verovatnocama..... pa ajde da kazem spekulacijama..... drugim recima statistikom, koja jeste korisna, ali nije primarno sredstvo u ekonomiji! Realan zivot je mnogo vise od brojeva i verovatnoca.
A gospodin koji izjavljuje da treba trziste samo da koriguje kurs, i da je on 130 dinara za eur je za mene, koji sam zapadnoskolovani ekonomista, obican spekulant! Ako trziste samo livelise kurs, onda kako moze da izjavi da on treba da bude ovoliki ili onoliki??? Tu se odmah stvara mogucnost za brzu zaradu koja je nezdrava!

Aleksandar

pre 13 godina

Sta rade politicari ovoj drzavi, mogu slobodno da ih smatram neprijateljem ove drzave. Ustav i Zakon ce me u svakom pogledu podrzati. Da li se primenjuju isti? Ne. Zasto? Pitajte nase politicare.

MarioBros

pre 13 godina

Da bi nam bilo dobro, treba više evra da ulazi u Srbiju nego što izlazi. Bilo da je to izvoz/uvoz, domaće/strane investicije.

Hranu možemo sami sebi da napravimo u Srbiji, ali tehniku još uvek ne možemo, a u velikoj meri je ona merilo kvaliteta života, i usluge koje se na njoj zasnivaju. Automobili, računari, televizori, putovanja, telefoni, klima uređaji, bela tehnika. Sve to odvlači naše evre u inostranstvo.

Trenutno je kriza, bolest ekonomska u svetu i ma koliko Srbija bila lepa devojka, svi sada troše pare na lekove za svoju ekonomiju i nemaju puno para za sponzorisanje i ulaganje u našu zemlju, ma koliki da su joj potencijali za udaju i dobro potomstvo (profit). Zdravlje je svakom najvažnije.

Ekonomija je egzaktna nauka. Mašine + sirovine + ljudski rad= proizvod. Ako se on proda po višoj ceni nego što je uloženo, dobijamo profit. To je sve. Treba strancima prodati tj izvesti i profitirati u evrima. Tada i kurs evra nije problem, ni standard. Plate u evrima rastu.

Mi to ne radimo. Imamo sirovine, imamo ljude na birou koji žele da rade ali nemamo savremene mašine. Zato ne možemo da napravimo proizvod za profit(izvoz). Zaostali smo tehnološki, i tehnički.

Šta mi izvozimo? Koji je naš nivo? Proizvode direktno sa njive, povrće, voće, ono za šta je dovoljna tehnologija iz prošlog veka.

Izuzetak su strane firme koje su donele svoje mašine i tehniku kod nas, i tu proizvode.

Uvek je neka zemlja zaostalija od drugih. Sreća je što svet tako funkcioniše da se kapital seli iz razvijenih u ne razvijene zemljle da bi iskoristio prednost manjih troškova poslovanja/nižih plata ili zadovoljio tražnju za nekim proizvodom u tom delu sveta. Ali to se uspori kada je kriza. Kada se poveća domaći standard i plate, onda se seli polako dalje u druge zemlje gde neće morati da plaća po 1000e plate, kao što će jednog lepog dana biti kod nas. Možda 2020.

Sergije

pre 13 godina

Uopste ne razumem zasto NBS trosi ionako male devizne rezerve da bi zastitila velike uvoznike i jedan mali sloj gradjana koji imaju stambene kredite, a koji su ionako vec dobrostojeci i poprilicno privilegovani jer, da se ne lazemo, inace nikada nebi ni dobili stambene kredite? U ovoj nesrecnoj drzavi oduvek je postojala naopaka logika. Umesto da se stvara klima koja pogoduje one koji izvoze robu i usluge ili barem primaju razne doznake iz inostranstva, drzava sve cini da pomogne uvoznicima i onima koji su kupili nove stanove pa je sad najveci problem nase ekonomske politike da li ce rata za stambeni kredit da im bude 300 umesto dosadasnjih 250 evra i da li ce sa njihovim platama od po hiljadu evra moci da izguraju?

Suocimo se sa realnoscu - kupujemo mnogo toga sto nam ne treba, previse letujemo i zimujemo, plate su nam previsoke jer ne prozivodimo i ne izvozimo gotovo nista i imamo ogromnu i previsoku administraciju. Sto se pre suocimo sa realnoscu, pre ce nam krenuti na bolje.

Jelasica su oterali jer nije hteo da obara kurs po svaku cenu. Sada im ni Soskic nije dobar, kupuju vreme, traze nekoga ko ce da potrosi sve devizne rezerve na odbranu Deltinih interesa i interesa onih koji imaju kredite za stanove i skupocene automobile.

Zar vec nismo izgubili uzalud 10 godina?

Nova tehnologija kosta - a firme nemaju cime da garantuju

pre 13 godina

@ mario bros
Radila sam pre desetak godina vec u jednoj stranoj investicionoj banci koja je nudila povoljne kredite sa reosiguranjem stranih reosiguravajucih kuca za nabavku nove opreme za nasa preduzeca. U pocetku nam je donji limit finansiranja bio 7,5 miliona evra, ali vec posle godinu dana smo spustili donji limit na 2,5 mil. evra. Zasto? Zato sto preduzeca imaju dobru volju i dva prsta i nemaju cime da garantuju. Nova tehnologija kosta. p.s. gornjem glimita nije bilo.

idiot

pre 13 godina

***** VERICU BARAC ZA PREDSEDNIKA I PREMIJERA! Na sledecim izborima hocemo nju i samo nju za te obe funkcije pa da nam svane!!!!!

deviz,deviz,devize

pre 13 godina

Samo ovako nizak kurs odgovara tajkunima,koji za jeftine pare kupuju vrednost i tako se osiguravaju.To što naša statistika beleži jednocifrenu inflaciju je bezobrazluk onih koji uzimaju parametre za koje su obarali studente na ispitima.
Mi smo ustvari uveliko u devedesetim godinama,jer dinar nema nikakvu vrednost.
Postavlja se dilema da li treba pustiti dinar da ide ili ga utopiski održavati i trošiti devizne rezerve.
Ako ga pustimo on se neće zaustaviti na 130,jer mu je sad sigurno realna vrednost nekih 180-200 din.Da li bi se i tu zaustavio je veliko pitanje,pri čemu bi plate u din ostale iste.
Ako potrošimo devizne,a potrošiće mo ih,čekana nas sigurno mnogo gora situacija nego 90.
Ustvari mi smo već toliko zaduženi da je bankrot najbliža opcija ove vlasti.To znači da će samo još jedna generacija imati penzije.Već nas teraju da se dodatno osiguravamo za penzije kod novih Jezdi i Dafina.Ovo je činjenica jer svi ti fondovi od Amerike preko Evrope zasnivaju se na piramidalnoj osnovi i špekulacijama.Međutim velika je razlika između te Amerike i Evrope i naše države koja se zasniva na simbijozi nepristojno bogatih ljudi i političara.
Jedini izlazak iz tog začaranog kruga je da se pređe što pre na evro. A da se devize koje se poklanjaju našim tajkunima i bankama,ulože u infrastrukturu i razvoj zemlje.A ne da prodaju Telekom i onda kao grade autoputeve,a pri tome će se i to završiti pričom da sad imamo jak dinar pa će onda i te devize tajkuni pokupovati po 80 din.

st11

pre 13 godina

Bugarska valuta zadnjih pet godina skoro ista, malo oscilira

http://i45.tinypic.com/1y36dk.jpg

Hrvatska valuta zadnjih pet godina skoro ista, malo oscilira

http://i45.tinypic.com/28bh28j.jpg

Madjarska valuta zadnjih pet godina skoro ista, sa malim padom

http://i46.tinypic.com/2pzh10m.jpg

Srpska valuta zadnjih tri godine, katastrofa (sa 78 na preko 100, rekord)

http://i46.tinypic.com/3531mxs.jpg

Kada cemo poceti da proizvodimo nesto i to da izvozimo, a ne da pozajmljujemo evre i da se zaduzujemo?
Nikada vise necu izaci na izbore u ovoj zemlji.
Pozdrav.

ekonomista Internacionalista

pre 13 godina

@Djape071

Svaka cast na analizi! U potpunosti se slazem sa gospodinom i podrzavam svaku njegovu recenicu!
Problem u danasnjim ekonomistima kod nas pa i svuda u svetu je u tome sto se bave iskljucivo brojevima, nekakvim racunicama, verovatnocama..... pa ajde da kazem spekulacijama..... drugim recima statistikom, koja jeste korisna, ali nije primarno sredstvo u ekonomiji! Realan zivot je mnogo vise od brojeva i verovatnoca.
A gospodin koji izjavljuje da treba trziste samo da koriguje kurs, i da je on 130 dinara za eur je za mene, koji sam zapadnoskolovani ekonomista, obican spekulant! Ako trziste samo livelise kurs, onda kako moze da izjavi da on treba da bude ovoliki ili onoliki??? Tu se odmah stvara mogucnost za brzu zaradu koja je nezdrava!

E bas mi je svejedno

pre 13 godina

Meni odgovara ova situacija, svejedno mi je kakav je kurs. Ono sto ja vidim je da cena zive stoke pada, cene na pijaci padaju, nadnice radnika padaju (prosle godine u ovo vreme trazili su 40 evra, sada su zadovoljni i sa 20 ili 25 evra)... Zasto Vi niste u toj situaciji? Ah da, nemam dugovanja, kredita i imam stabilne prihode iz vise izvora (minuli rad i stecena imovina). Ne treba biti alav, bolji je stalan stabilan predvidiv rast iz realnih izvora bez zaduzivanja. Price od majstora o avionima, kamionima... koji to finansiraju na kredit/zaduzivanje (kod banke ili zelenasa) pa posle ostanu bez gaca ne uzimam za ozbiljno.

genius

pre 13 godina

Ako niste bez (pravog) razloga uzimali velike devizne kredite, kurs je potpuno nebitna stvar - Japanski yen je još slabiji od našeg dinara, ali je Japan članica G8.
Veštačko održavanje valute je glupost, čak je u zemljama sa trgovinskim deficitom preporučljivo da veštački DEVALVIRAJU domaću valutu u cilju poboljšanja izvoza (Amerikanci već ne znaju šta da rade sa Kinezima koji su yuan oborili preko 30%)

Zoran

pre 13 godina

ZASTO B92 daje ovakvim izjavama uopste bilo kakav publicitet samo plasite narod. Kurs treba da bude sto stabilniji. Inako stvari koje prodam i dok sacekam naplatu kurs pojede svu zaradu, dokle vise!!!

Milan

pre 13 godina

"Devizni kurs treba pustiti da sam ide svojim tokom i tek onda će ga formirati ponuda i tražnja na međubankarskom deviznom tržištu."

Ova rečenica je suština cele priče.

djape071

pre 13 godina

Najveci problem nase ekonomije je u tome sto mi nemamo ekonomiste. Odnosno, imamo neke ljude, poput navedenog gospodina Kovacevica, koji predstavljaju neku vrstu ekonomskih kvazi-vraceva i prognosticara koji drzavi, politicarima i tajkunima sluze da bi obicnom narodu zamazali oci i da unutar medija ne bi cirkulisala sustina i istina. Iznosenjem apstraktnih pojmova i zamagljivanjem istine, s povremenim naglasavanjem nekih cinjenica koje obicna populacija i moze da razume, ovakvi ljudi ne sluze nicemu, vrlo su kontraproduktivni cak se moze reci da su stetni. Evo pogledajmo primer koje je ovde iznesen:

Realan kurs je 130! A pre toga navede da trziste treba pustiti samo da se regulise. Na osnovu cega bilo ko moze da tvrdi da je neki kurs realan ako treba trziste da ga regulise? Takve izjave onda prave prostor za spekulante jer izmedju 100 i 130 je 30% zarade. Ali nasi "strucnjaci" odgovorno tvrde da je to realan kurs. Ako su strucnjaci neka onda kazu zasto je to realno, na osnovu cega i neka to potkrepe primerima iz realnog zivota. Umesto toga, 30-ak nasih eminentnih ekonomista ce da se sastanu jednom mesecno, da pogledaju statisticke podatke, i da daju svoju prognozu. Isto kao sto su nekada vracevi gledali u koske a babe vracare u pasulj. Nijedan ekonomista za poslednjih 10 godina nije dao konkretan predlog kako da nasa drzava napravi razvoj. Nijedan nije napravio analizu domacih privednih, prirodnih, obrazovnih i radnih potencijala unutar drustva i dao neke smernice sta treba u narednih 5, 10, 15 godina da se radi. A kamo li da se naprave neke analize o alternativnim resenjima. Svo njihovo znanje je zamaskirano u brojke i kao takvo ono je nama nepotrebno. Nama trebaju konkretni koraci i konkretna resenja. To da treba vise da se izvozi a manje da se uvozi - pa to zna dete u osnovnoj skoli pobogu, zar moraju ekonomisti da nam to ponavljaju iz meseca u mesec?

I da nam govore istinu. Zasto je realan kurs 130 dinara? Pa zato sto onda prosecna plata ne bi bila 300 vec 200 eura. Da bi imali veci devizni priliv koji sada moze doci samo od investicija (jer je drzava na nagovor nekih eminentnih ekonomista sve prodala). A investicije dolaze samo ako je jeftina radna snaga. E to narodu nema niko hrabrosti da kaze pa se onda moraju naci pametni ekonomisti da to zamagle. Evo vam primer ove koreanske fabrike u Kragujevackoj Raci. Kolike su plate ponudjene radnicima? 19000 dinara. Pre par meseci je to bilo 200 eura sada je to 180 eura i pada. Kada dodje na nivo 150 eura, e onda ce i drugi investitori da dodju. Problem je do sada sto je drzava od prodaja pumpala plate u javnom sektoru i taj rast su pratile penzije i naravno da je to bilo neodrzivo. Sva ekonomska strategija se sastojala u tome da je trebalo sto vise robe prodati, pa ce onda drzava od PDV-a to da namiri i na taj nacin da povecava standard. Naravno to je glupo i neodrzivo, ali je to neki od ovih "pametnih" ekonomsta smislio i savetovao vladu, premijera i predsednika da tako urade. I onda imamo situaciju da poljoprivrednici drzavi daju njive da bi dobili posao u opstini (skori primer iz Kursumlije), a to se desava jer je normalnom coveku neisplativo da radi u uslovima relanog zivota, ali je mnogo lakse ukoliko se ukrca na "brod ludaka" drzavne uprave.

Realno stanje nije previranje kursa, vec je realno stanje cinjenica da su u poslednjih 10 godina, razne vlade Srbije uspele da naprave situaciju u kojima im godisnje treba obezbediti plate i penzije za 2,1 milion ljudi. Negde oko 7 milijardi eura godisnje. Imamo 1,6 miliona penzionera koji prosecno primaju 200 eura i kojima "neko" treba da zaradi 4 milijarde eura. Imamo 450 hiljada ljudi u javnom sektoru (skolstvo, zdravstvo, policija, vojska, administracija) kojima "nekako" treba dati 3 milijarde eura za plate. Javni sektor ima vece plate nego privreda. To je problem. Ko je lud onda u ovoj zemlji da radi u privredi? Ko je lud onda da ulaze u zemlju gde radnik nece da radi na traci ispod 200 eura a u susedstvu je plata 150 eura? O kakvim investicijama onda govorimo? Ko je lud da ulaze u zemlju koja i ne zna sta ima od potencijala tako da i ne zna sta nekome moze ponuditi? To su pitanja za ekonomiste, a ne pitanje koliko ce sutra da vredi euro i uticaj toga na cene paradajza i luka na pijaci.

Naravno mi takve ekonomiste nemamo, niti mozemo da ih imamo. Sto se mene tice licno, slobodno mogu da ukinu licence svim ekonomskim i biznis fakultetima u drzavi (pre svega drzavnim) jer oni nemaju nikakvu svrhu buduci da proizvode neupotrebljiv kadar. Mesto njih treba angazovati kadar srednjih ekonomskih skola sa dodadnim kursom Excela da nam vode statistiku o kretanju kursa i barometar cena na pijacama.

Ljuba

pre 13 godina

"vlada-
Jedini spas nam je da bankrotiramo i da krenemo od nule."

Slazem se i pozivam Nemce da osnuju partiju ovde, ovu zemlju ce najbolje voditi jedna Nemacka!

vlada

pre 13 godina

Ljudi moji,dozovimo se pameti vec jednom.
Od 2000god. u nasu zemlju su se slile velike kolicine novca kroz investicije i povoljne kredite,prodali smo sve sto je vredelo,otpisani su nam silni dugovi,medjutim,pare su zavrsile na kajmanskim i slicnim ostrvima,na racunima tajkuna i naravno na privatnim racunima nasih politicara.

U Srbiji je od 2000god na delu najveca kradja u istoriji zabelezena na ovim prostorima.
Sa tim novcem da je ulozen u proizvodnju,Srbija je mogla postati mali dzin,zemlja sa najvecom privrednom i ekonomskom ekspanzijom,ali avaj.

Jedini spas nam je da bankrotiramo i da krenemo od nule.

Za sva vremena zavrsiti sa sadasnjom politickom elitom,dovesti profesionalce u pravom smislu te reci,napraviti stvarnu Vladu eksperata,pokrenuti proizvodnju,pa polako ispocetka.

Sve ostalo je produzetak agonije i mlacenje prazne slame.

P.S. Nikad vise na izbore dok je aktuelna politicka elita na sceni!!!

Zoran Australija

pre 13 godina

@djape071
Prvi put sam u situaciji da mogu pa procitam jednu pametnu analizu.Svi gore navedeni ekonomisti su iz radnickog samoupravljanja preko noci postali Kenzijanci(John Maynard Keynes).Kenzijanci zagovaraju sto je moguce veci uticaj – intervenciju drzave u kreiranju fiskalne I monetarne politke kako bi zastitili sebe i krupne korporacije. Ali free market ne postoji da bi se zastitila drzava I velike kompanije vec da se zastite potrosaci.. Sprega krupnog kapitala i drzave je po definiciji Musolinija FASIZAM. Precenjeni dinar je doveo do preteranog zaduzivanja a dodatno upumpavanje dolara od strane MMF samo ce pomoci da se isti preko “domacih” banaka vrate u maticne zemlje a nama ce ostati dugovi koja ova vlada ionako nece vracati. To sto NBS intervenise na trzistu se u ekonomiji naziva Dirty Float I primenjuje se samo izuzetno a ne svakodnevno. Jedini spas za Srbiju je DRASTICNO smanjene drzavnog aparata, ukidanje nepotrebnih zakona i propisa i smanjenje taksi,poreza kako bi se lakse legalizovala siva ekonomija i sve koji u njoj rade. Stimulisati nove investicije u proizvodnju /poljoprivredu/ male i srednje kompanije a ne Miskovicu (obecanih milijarda evra)i kumovima.
Pogledajte sta o ekonomiji govori Austrijska skola ekonomista. Peter Schiff
http://www.europac.net/

Dusan Silni

pre 13 godina

Narodu i srpskoj vecini gradjana
odgovara trenutni kurs od 300 din.za euro,i uvecane cene svih postojecih roba i usluga X 300%.Eto to nama profesore odgovarajer jedino tako mozemo oprati narod umazan govnima od nesposobnih politicara i neprijatelja ove zemlje prerusenih u kojekakve moderne demokrate i samoproglasene eksperte koji nisu sposobni ni svoj slinavi nos da obrisu.Cekam momenat koji je blizu i koji ce preporoditi srpski narod.

Velja

pre 13 godina

Što se tiče procene Miladina Kovačevića o realnom kursu 130 dinara za euro, prilično je smešna tvrdnja da ce se tada kurs stabilizovati. To će generisati nezaustavljivu hiperinflaciju koja će biti repriza 1992.godine. Sećam se tvrdnje gospodina Kovačevića kada se ''pitao'' zašto Narodna banka čuva devizne rezerve,zašto ih ne investira u privredu. Samim tim se vidi stručan profil dotičnog gospodina,po kome država treba da bude investitor privrede.Da li treba ,po njemu ,da se vratimo na OOUR-e
i samoupravne interesne zajednice. Navodno niska vrednost dinara podstiče izvoz; da li vidimo da se izvoz poboljšao. Izvoznici se žale da im je, u ovoj situaciji,poskupeo uvozni repromaterijal.Kao laik, smatram da NB treba da smanji obavezne rezerve dinara. bankama u Srbiji.

jankn

pre 13 godina

ma oterajte ga u 500, a nas fino otpustite -radnu snagu. Lako je njima sa astronomskim platama u evrima pa mogu da raspravljaju o kursu 100 godina.

Nenad

pre 13 godina

Realan kurs? Ha ha ha ha Tu maglu nam prodaju vec 3 decenije. Izvoz??? Izvoz cega? Kome? Investicije? Ko da investira ovde?? Najbolje je da kurs bude 100000 dinara za jedan EUR-o. To je "realan" kurs za izvoznike, za investitore.... za sve. Osim za one kojima je u EUR-ima indeksirana rata kredita, ili kirija.... Sta ce biti sa njima? Pa neka rade 72 casa dnevno, da zarade platu kojom ce pokriti to. Ehhh, ali gospodo libertijanci, ekonomisti i ostali, jedan dan na ovoj planeti traje 24 casa a ne 72.

Miki

pre 13 godina

Pitanje za nadlezne. Ko je kupio te evre, otkuda im toliko dinara, kuda su otisli ti evri.Ako nam niko ne odgovori na ova pitanja od nadleznih onda je jasno ko su kupci i kako su dosli do para.

sasa

pre 13 godina

Voleo bi da gosp Kovacevic da podeli sa nam tu formulu za realan kurs, pa i da obicni smrtnici znamo kako se to racuna, da predupredimo drzavu i bankare.Prosli put je pisao da je realan kurs 150, sto bi znacilo da nam se situacija popravlja?!!!
Gluposti

placenik

pre 13 godina

Od prica o jakom dinaru i padu kursa evra sa 87 na 74 dinara gotovo preko noci, do toga da se rast evra ne moze zaustaviti. Neko se igra sa domacom valutom kako mu odgovara...

Aleksandar

pre 13 godina

Sta rade politicari ovoj drzavi, mogu slobodno da ih smatram neprijateljem ove drzave. Ustav i Zakon ce me u svakom pogledu podrzati. Da li se primenjuju isti? Ne. Zasto? Pitajte nase politicare.

Sergije

pre 13 godina

Uopste ne razumem zasto NBS trosi ionako male devizne rezerve da bi zastitila velike uvoznike i jedan mali sloj gradjana koji imaju stambene kredite, a koji su ionako vec dobrostojeci i poprilicno privilegovani jer, da se ne lazemo, inace nikada nebi ni dobili stambene kredite? U ovoj nesrecnoj drzavi oduvek je postojala naopaka logika. Umesto da se stvara klima koja pogoduje one koji izvoze robu i usluge ili barem primaju razne doznake iz inostranstva, drzava sve cini da pomogne uvoznicima i onima koji su kupili nove stanove pa je sad najveci problem nase ekonomske politike da li ce rata za stambeni kredit da im bude 300 umesto dosadasnjih 250 evra i da li ce sa njihovim platama od po hiljadu evra moci da izguraju?

Suocimo se sa realnoscu - kupujemo mnogo toga sto nam ne treba, previse letujemo i zimujemo, plate su nam previsoke jer ne prozivodimo i ne izvozimo gotovo nista i imamo ogromnu i previsoku administraciju. Sto se pre suocimo sa realnoscu, pre ce nam krenuti na bolje.

Jelasica su oterali jer nije hteo da obara kurs po svaku cenu. Sada im ni Soskic nije dobar, kupuju vreme, traze nekoga ko ce da potrosi sve devizne rezerve na odbranu Deltinih interesa i interesa onih koji imaju kredite za stanove i skupocene automobile.

Zar vec nismo izgubili uzalud 10 godina?

deviz,deviz,devize

pre 13 godina

Samo ovako nizak kurs odgovara tajkunima,koji za jeftine pare kupuju vrednost i tako se osiguravaju.To što naša statistika beleži jednocifrenu inflaciju je bezobrazluk onih koji uzimaju parametre za koje su obarali studente na ispitima.
Mi smo ustvari uveliko u devedesetim godinama,jer dinar nema nikakvu vrednost.
Postavlja se dilema da li treba pustiti dinar da ide ili ga utopiski održavati i trošiti devizne rezerve.
Ako ga pustimo on se neće zaustaviti na 130,jer mu je sad sigurno realna vrednost nekih 180-200 din.Da li bi se i tu zaustavio je veliko pitanje,pri čemu bi plate u din ostale iste.
Ako potrošimo devizne,a potrošiće mo ih,čekana nas sigurno mnogo gora situacija nego 90.
Ustvari mi smo već toliko zaduženi da je bankrot najbliža opcija ove vlasti.To znači da će samo još jedna generacija imati penzije.Već nas teraju da se dodatno osiguravamo za penzije kod novih Jezdi i Dafina.Ovo je činjenica jer svi ti fondovi od Amerike preko Evrope zasnivaju se na piramidalnoj osnovi i špekulacijama.Međutim velika je razlika između te Amerike i Evrope i naše države koja se zasniva na simbijozi nepristojno bogatih ljudi i političara.
Jedini izlazak iz tog začaranog kruga je da se pređe što pre na evro. A da se devize koje se poklanjaju našim tajkunima i bankama,ulože u infrastrukturu i razvoj zemlje.A ne da prodaju Telekom i onda kao grade autoputeve,a pri tome će se i to završiti pričom da sad imamo jak dinar pa će onda i te devize tajkuni pokupovati po 80 din.

MarioBros

pre 13 godina

Da bi nam bilo dobro, treba više evra da ulazi u Srbiju nego što izlazi. Bilo da je to izvoz/uvoz, domaće/strane investicije.

Hranu možemo sami sebi da napravimo u Srbiji, ali tehniku još uvek ne možemo, a u velikoj meri je ona merilo kvaliteta života, i usluge koje se na njoj zasnivaju. Automobili, računari, televizori, putovanja, telefoni, klima uređaji, bela tehnika. Sve to odvlači naše evre u inostranstvo.

Trenutno je kriza, bolest ekonomska u svetu i ma koliko Srbija bila lepa devojka, svi sada troše pare na lekove za svoju ekonomiju i nemaju puno para za sponzorisanje i ulaganje u našu zemlju, ma koliki da su joj potencijali za udaju i dobro potomstvo (profit). Zdravlje je svakom najvažnije.

Ekonomija je egzaktna nauka. Mašine + sirovine + ljudski rad= proizvod. Ako se on proda po višoj ceni nego što je uloženo, dobijamo profit. To je sve. Treba strancima prodati tj izvesti i profitirati u evrima. Tada i kurs evra nije problem, ni standard. Plate u evrima rastu.

Mi to ne radimo. Imamo sirovine, imamo ljude na birou koji žele da rade ali nemamo savremene mašine. Zato ne možemo da napravimo proizvod za profit(izvoz). Zaostali smo tehnološki, i tehnički.

Šta mi izvozimo? Koji je naš nivo? Proizvode direktno sa njive, povrće, voće, ono za šta je dovoljna tehnologija iz prošlog veka.

Izuzetak su strane firme koje su donele svoje mašine i tehniku kod nas, i tu proizvode.

Uvek je neka zemlja zaostalija od drugih. Sreća je što svet tako funkcioniše da se kapital seli iz razvijenih u ne razvijene zemljle da bi iskoristio prednost manjih troškova poslovanja/nižih plata ili zadovoljio tražnju za nekim proizvodom u tom delu sveta. Ali to se uspori kada je kriza. Kada se poveća domaći standard i plate, onda se seli polako dalje u druge zemlje gde neće morati da plaća po 1000e plate, kao što će jednog lepog dana biti kod nas. Možda 2020.

idiot

pre 13 godina

***** VERICU BARAC ZA PREDSEDNIKA I PREMIJERA! Na sledecim izborima hocemo nju i samo nju za te obe funkcije pa da nam svane!!!!!

Nova tehnologija kosta - a firme nemaju cime da garantuju

pre 13 godina

@ mario bros
Radila sam pre desetak godina vec u jednoj stranoj investicionoj banci koja je nudila povoljne kredite sa reosiguranjem stranih reosiguravajucih kuca za nabavku nove opreme za nasa preduzeca. U pocetku nam je donji limit finansiranja bio 7,5 miliona evra, ali vec posle godinu dana smo spustili donji limit na 2,5 mil. evra. Zasto? Zato sto preduzeca imaju dobru volju i dva prsta i nemaju cime da garantuju. Nova tehnologija kosta. p.s. gornjem glimita nije bilo.