Utorak, 08.06.2010.

00:54

BIA hoće da prati sve razgovore

Bezbednosno-informativna agencija će moći da prati s kim i kada komunicirate, i za to joj neće biti potreban nalog suda već samo potpis direktora, piše "Blic".

Izvor: Blic

BIA hoæe da prati sve razgovore IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Aster Blistok

pre 13 godina

Retke sluzbe su imale dozvolu za ovako nesto kao npr. Gestapo ili NKVD a svi znamo da su Nemacka i Rusija u to vreme bile pravi pravcati primer policijske drzave. Ovo bi bio opasan presedan kod nas, koji regresiramo vec duze vremena i ponosno koracamo uzdignutog cela u proslost. Ljudi, ovo potpuno odgovara i BIA-i i vladajucoj faraonskoj kasti. Sto smo duze van EU to duze ovi na vlasti mogu da opstanu na vlasti!!!

Floyd

pre 13 godina

Umesto "Ni po babu ni po stricevima", bice "Sve su zivotinje jednake, samo su neke jednakije od drugih". Toga se ja plasim,
jer nemoguce je da su svi u BIA "andjelcici".A to je neminovno ukoliko se svi gradjani jedne zemlje redom prisluskuju,
spijuniraju, kontrolisu. Kao Gestapo! Onaj termin "poznat policiji odranije" zamenite sa "dozivotno zatvoren".
Termin "ima indicija" zamenite sa "dokazi". Pocistite kriminal i brutalno ako treba, ocistite zemlju od
prljavstine koja vec postoji, na svim nivoima, pocevsi od drzavnog vrha i ovakav zakon nikada nece biti potreban.
Ovako, sav teret krivice pada na obicne gradjane koji samo zele da zive normalan zivot.

CG

pre 13 godina

Ako ovaj zakon prodje koji bi omogucio legalno spiuniranje gradjana i kad treba i kad ne treba slobodno zaboravite na EU jer to krsi civilno pravo intimnosti.
A puna su im usta Evrope...

Amos

pre 13 godina

Koliko se secam, tako nesto je vec ranije pokusano, tak posto su 'po zakonu' na provajdere natovarili teret placanja i odrzavanja sistema koji bi omogucili pracenje KOMPLETNE komunikacije, pocevsi od slanja/primanja mailova u mail klijentima preko webmaila do kontrole KOMPLETNO IM saobracaja i slicno.
Bez obzira da li vi mislili kako je npr gmail siguran ili ne.
A za ove sto misle kako je to potpuno ok jer BIA cuva nasu bezbednost... pa ne znam sta njima reci. za pocetak, ako im je vec stalo do njihove bezbednosti - nek krenu da kopije svih svojih razglednica, pisama devojkama i telefonskih poziva prosledjuju u policiju.

asdh

pre 13 godina

ovo je vec pokusano pre dve godine, pa se odustalo zbog protesta ...

sad ima vise gladnog naroda koji imaju drugih briga pa se mozda i "profura" ovo, ako ne, probace opet kad bude jos vise gladnih ...

Ivan LDN

pre 13 godina

To sto BIA planira da prati sve razgovore i elektronsku postu svakoj normalnoj osobi ne predstavlja problem.

Medjutim problem je sto je Srbija neuredjena zemlja gde vlada bezakonje i gde za jako malo para moze da se kupi bilo koja informacija od korumpiranih sluzbenika BIA, policajaca, sudija, vladinih sluzbenika i sl.

Primera je beskrajno puno, atentat na Zorana Djindjica, Ivana Stambolica, Slavka Curuvije.

U drzavi gde bivsi generali prodaju drzavne tajne stranim obavestajnim sluzbama.

Gde sudije stite kriminalce a proganjaju politicke neistomisljenike.

Lista slicnih dogadjaja koji su se dogodili u poslednjih dvadeset godina je predugacka i svima njima je prethodila akcija pracenja i prisluskivanja od strane BIA. Nakon toga su podaci prikupljani i korisceni da bi se izvrsile brutalne likvidacije.

Kada se budu obelodanile informacije ko je kako i koga pratio i prisluskivao, organizovao likvidacije. Kada isti budu bili iza resetaka a ne dalje u istoj to BIA tada necu imati problem da me bilo ko prisluskuje.

Mnogo smo neozbiljna drzava da bi sebi mogli da dozvolimo da prodje jos 20 god u BIA-Land-u.

Prisluskujte sve one koje nesumicno iznose novac iz zemlje umesto da sa njima gradite "mostove".

Mislim da smo dovoljno ponizavani i ako vam je stalo da to malo kvalitetnih ljudi ode iz zemlje onda samo napred.

View

pre 13 godina

Ovo jeste kršenje Ustava, ali i to je rešeno. Ustavni sud će povodom ovoga dati izv(j)eštaj da se tako štiti bezb(j)ednost države.

kuvani zablji bataci, trt trt, alo bing kako brat

pre 13 godina

Neki dan zovem iz inostranstva gde zivim vec 20 godina moju najbolju prijateljicu koja zivi u Bgd. Prica je bila varijacija na vecite teme: veza izmedju moga nestabilnog zdravlja i meteo promena, eventualna veza izmedju njenog neurednog ciklusa i kontracepcije koju uzima, povisen holesterol moga muza i poslovicna tvrdoglavost svih muskaraca sveta, stanje na njenom splavu za ovo leto, kako naterati decu predpuberterskog uzrasta da citaju knjige, gde kupiti Alana Forda za moga mladjeg sina, da li bi ove godine da dobije Yasmin Mystique ili Omniu, cena depilacije, bojenja kose i mini vala u Bgd (da zamislim, bivsa njenog muza dala mini val i OCAJNO joj stoji, hihihi)... jedva cekamo da se vidimo za mesec-dva, rostiljamo, setamo po Adi i izogovaramo sve zivo uzduz i popreko... Celi razgovor protekao je uz eko, efekat "iz kante", klikove i moje iznenadjeno "ej, pa ovde ima jos nekoga na vezi." Ostaje misterija sta su to tako znacajno za bezbednost zemlje Srbije gospoda obavestajci saznali iz polusatne price 2 stvarno samo obicne sredovecne zene, majke i domacice.

Ritter

pre 13 godina

Sta se cudite. Na vlasti u Srbiji je i dalje ista OZNA, UDBA, DB, BIA kako god hocete kao i za vreme Broza, Milosevica, Kostunice. Sta se cudite, sve su to njihovi dobri pioniri, unuci, rodjaci, poslusnici. Srbija je jedna od poslednjih istocnoevropskih zemalja koaj nije potpuno otvorila komunisticke arhive, izvrsila lustraciju, povracaj oduzete imovine, osudila i javno dala na uvid ko su sve bili komunisticki agenti i njihovi saradnici. Arhiva DBa je misteriozno nestala posle bombardovanja 99te i kao niko ne zna ili nece da zna gde je. Iako se ne slazem u mnogim stvarima koje je Vuk Draskovic radio u proslosti, sto se ovoga tice je 100% u pravu. Nema nam napretka dok se ovo ne rascisti. Dusko Kovacevic i njegovi Cvorovici nazalost nisu samo satira to je nazalost i dalje nasa realnost!

Ovaj je vec OPASAN

pre 13 godina

Pa gradjani, svesni, slobodni i AKTIVNI, a ne samo "bedna WEB piskarala", izadjite ispred Skupstine, u svojim gradovima na ulice. Ajd, jedan dan od nedelje!

građanin

pre 13 godina

Uvek se postavlja pitanje za koga će raditi BIA. Ako slučajno bude radila za gangstere i lopove onda smo naj....Ako radi u interesu poštenih građana onda neka prisluškuje . Od mene nema šta da čuje, osim da uvek galamim protiv lopova. Ali kako Šarić godinama radi to što radi, pa Joca Amsterdam, Pa Andrija Drašković, pa Keka, pa...onda počinjem da se plašim. Mi nažalost postajemo sve kriminalizovanija država.

S

pre 13 godina

Gde da potpišem ustavnu žalbu? Nemci su pre izvesnog vremena jedno slično zakonsko rešenje oborili na Ustavnom sudu. Potrebno je podatke o komunikacijama proglasiti podacima o ličnosti i onda će bit zaštićeni Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji je veoma jasan i na strani građanina.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Svaka tajna sluzba bilo koje zemlje je tajna zato sto je tajna i bilo koji oblici javnih pristupa njihovom radu je u funkciji ocuvanja i jacanja tajnosti njihovog delovanja i postojanja. Ali BIA je posebno poglavlje u svetu tajnih sluzbi.BIA u Srbiji ima apsolutnu prevlast. Za nju ne postoje zakoni a jos manje civilna vlast.

Građanin

pre 13 godina

Količina zabrinutosti koja podrazumeva biti gražanin Srbije, svakim danom sve je veća!

Verujem da prisluškivanja pomažu policiji, ali gde nema kontrole pristupa i valjanog razloga postoji mogućnost i zloupotrebe.

Kao građanin, zahtevam da sud, kakav takav, dozvoli prisluškivanje. Zahtevam i redovnu proveru delatnosti svih bezbednosnih organa kako bi se utvrdilo da li se nalaze u zakonskom okviru.

Zakon VAŽI za sve, čak i za najsumnjivije.

Problem je policije i bezbednosnih struktura, ako ne mogu da rade svoj posao bez prisluškivanja svakog građanina.

PRAVO NA PRIVATNOST!
Čitaj ustav! - REAGUJ!

Una Kisic

pre 13 godina

pre 2 godine uvodjen je na mala vrata ovaj zakon bas sa dozvolama da se citaju mailovi. Ja sam licno uputila jedno malo protesno pismo, koje je objavljeno u Danasu i koje je tada objasnjavalo danasnju situaciju.
Prica pre 2 godine se zavrsila tako sto je Ratel nalozio svim velikim provajderima da instaliraju opremu za prisluskivanje, ali da 'prisluskivanje' nece biti moguce dok se ne donese 'Zakon o zastiti licnosti'.

Aleksandar

pre 13 godina

Jedna stvar zbog koje ne smeju ikoga prisliuskivati, a to je projekat koji jos nije patentiran.

Za primer, ja sa par prijatelja radim na, lupam, antigravitacionom pogonu. Onda pravimo planove i projekte razmenjujuci informacije telefonom i mail-om, a oni taj projekat maznu, patentiraju i uzmu lovu na tudju muku. A posto smo u Srbiji, ne da bi to iskoristili, neog 100 puta. ako treba. I kako da dokazemo da je to moj i mojih prijatelja projekat? Da li vam je sada jasno?

A uredjaji i softver koji se koriste sa presretanje enkriptovanih mail-ova se lako razbijaju, a to obican smrtnik, nikako ne moze da nabavi.

Svetozar

pre 13 godina

Strasno!!!Prvo su opljackali narod kriminalnom privatizacijom, prodajom nacionalizovane imovine, plackaskom tranzicijom i harackim nametima a sada ce da oblate i uniste u zacetku svaki pokusaj i svakog ko bi pokusao da ih smeni i narodu objasni sta su sve radili.
Niksta mi petog oktobra 2000 nismo uradili. To je bila samo zvaka za naivni narod i da se zapadu malo uzmu parice. Nikada mi iz Udbinog komuznizma izaci necemo. Tuzno.

Boban

pre 13 godina

Mozda Ministarstvo za telekomunikacije nije znalo kako da objavi tekst zakona; mozda im ne idu telekomunikacije od ruke, pa je tek skupstina to uradila. A mozda se mnogo druze s BIA-om, pa su pokupili neke manire javnog rada.

U svakom slucaju, kao sto nekoliko njih vec rece, mogla je BIA to i dosad da radi, samo ti podaci posle nisu mogli da se koriste u sudjenju, pa bi sad to da uredi, to je nesto kao legalizacija bespravne gradnje, samo sad nije gradnje nego prisluskivanja.

Dejan

pre 13 godina

Da li Srbija ovim postaje policijska drzava?
Zbog sopstvene intime prestacu da razgovaram telefonom jer znam da postoji opasnost da me uvek neko prisluskuje.

Mashinovodja

pre 13 godina

"Jasno je da su pojedina rešenja nejasna, kontroverzna i da mogu imati za posledicu ugrožavanje Ustavom i zakonom zajemčenih ljudskih prava", kaže Šabić.
Uopšte nije slučajno što je predlog zakona zbrljan i zbrkan, s nejasnim odredbama koje se mogu tumačiti i ovako i onako.
Jednostavno, neke udbaške navike nikako ne umiru. Dosad i oduvek je UDBA/BIA/Služba (ili kako joj je već tekuće formalno ime) radila tačno što je htela i zloupotrebljavala svoja ovlašćenja bez ikakve granice ni zadrške. Njima još nije doprlo do njihovog čvorovićevskog mozgića da tako više ne može i da su se vremena promenila. Za njih je sasvim "prirodno" i "normalno" da prisluškuju koga hoće, kad hoće, koliko hoće i da za to ne podnose nikome računa, niti - sačuvaj i sakloni me bože! - da traže nekakvo "odobrenje" od tamo nekakvog smešnog Suda! (A i Sudovi su nam duga i vrlo tužna i ružna priča, ali o tome drugom prilikom)
Jer demokratija je demokratija, prava su prava i sve je to OK, ali bezb(j)ednost je bezb(j)ednost i zna se šta je tu važnije i starije, kao što se zna ko je jedini nadležni i bogomdani za bezb(j)ednost: uvek i samo "Služba".
Tako da sve u svemu, ništa novo u Srbijici među gljivama. Kao i obično, vidimo da u Srbiji možeš da menjaš koliko god hoćeš i šta god hoćeš, ali samo pod uslovom da sve ostane isto.

mujcinovic salih

pre 13 godina

Pa sta ste vi ocekivali!Sada cete imati pravi poredak, koji ste cekali 50 godina, sa bracom rusima na celu.Prisluskivanje telefona je najbenignija stvar koja ce nam se desavati.

Vrisak

pre 13 godina

Na televiziji Zivotinjska farma a u realnom zivotu 1984. , da u pravu ste da su mogli i ranije da nas prisluskuju i prate kako su hteli ali sad mogu da te sude pomocu dokaza stecenim prisluskivanjem i to je legalno !!! Divota moracu u siframa da zovem majstora da mi menja WC skoljku ..

I

pre 13 godina

Mašala, evo i nama Patriot Act. I dok se preko bare oko toga pravi ogromna frka kad su shvatili sta ih je zadesilo, kod nas niko maltene i nema pojma da im se do desava, niti smo ista naucili iz tuđeg primera. Veliki brat na mala vrata!

matori

pre 13 godina

Definitivno postaje jasno da je Srbija eksperimentalni poligon za KGB!
Domaća BIA je samo lokalni vršilac upravljačke funkcije...
(Pored ostalih!)

bt

pre 13 godina

Da sam prespavao poslednjih deset godina i probudio se uz ovakvu vest pomislio bih - "a šta bi čovek drugo očekivao od Miloševića". Posle ovakve vesti može se samo citirati naslov iz jedne davne pozorišne predstave - "Da li je moguće drugovi da smo svi mi volovi?".

dobro dosle 90-te tuzne i nesretne

pre 13 godina

Rodoljube sabicu bar vi niste pali sa kruske, kao nas predsednik. U SpS donosi takvima uvek moc, a onda prelazimo u diktaturu i ucutkivanje.Nasa drzava nema sta da se brani od vani, nego iznutra. treba sve starosedeoce srbije proterati da bi oni mogli bezprekorno da vladaju.A onda ce ih biti nemoguce obuzdati u kriminalu. ima da prebijaju noge,lome kosti samo zato sto znamo da ta ista bezbednost dobija novac od tajkuna.Pobiti 6 miliona je nemoguce, a jos manje da nas sve redom ucutkaju.A pola njih iz bezbednosti nisu iz Srbije, vec izbeglice iz 90-tih. nekakvom zaslugom cudnom nasli se da stite drzavu

lala

pre 13 godina

Pa jel' moguce da cemo i to da progutamo? Nesvareno i bljutavo.
Ajde ljudi trgnite se malo, pa ne smete ovakve stvari da dopustate ...

vlada-so

pre 13 godina

Udba se polako ali sigurno modernizuje i to je za svaku pohvalu,međutim ,nije se vodilo računa da li će sa tim zakonom otići u istoriju institucija potkazivača,cinkare itd.Ipak ono što se dešava između četiri oka(uz svo uvažavanje modernih tehnologija)ništa ne može da se nadomesti.

laza

pre 13 godina

Umro Staljin, umro Tito. Komunizam je nestao skoro svuda u svetu,osim izgleda u glavama naših pandura.Pored toliko poštenog sveta bez posla tu još sede ljudi iz prošlih vremena, a što je još tužnije to ovoj vlasti odgovara,

ilija cvorovic

pre 13 godina

al nije tu samo BIA odgovorna vec i `kompetentni` `nestranacki` i `nenametnuti` strucnjaci strateski rasporedjeni po drzavnim telima od strane stranaka, kao i cinjenica da jesu u ovoj zemlji profesori odbrane i zastite preko noci postajali profesori informatike. mi bre tek usvajamo nesto sto se zove `predlog nacrta za izradu strategije...` itditditd u vezi sa elektronskom komponentom drzavne uprave , poslovanja itd do 2015. elektronski potpis imamo manje od godinu dana. i nikad necemo biti evropa. a DB samo koristi priliku u zemlji tralala

dezurna

pre 13 godina

Bas procitah u londonskom Telegrafu poduzi tekst prenet iz Njujorkera o bandi Pink Panter i o tome kako se plen te bande "investira" (chitaj: pere) u Srbiju u lokale i nekretnine, cak je i Dacha "Tavolino" dao izjavu kako podrzava tu bandu jer ona bar donosi investicije u Srbiju za razliku od domacih politicara...
I onda procitam ovu vest i pomislim kako u BIA-i ne samo da ne znaju engleski, nego ne znaju ni da citaju, pa je jedini nacin da se bore protiv organizovanog kriminala - prisluskivanje razgovora na srpskom...
Kad, setim se da u tekstu lepo stoji da su pojedini pripadnici bande jos u Milosevicevo vreme obebedili sebi zastitu Sluzbe bezbednosti... pri cemu nigde u tekstu ne pise da je ta zastita prestala?!
Plen se pleni, a BIA cheshlja telefonske zice...
A mozda samo ni BIA ne veruje da ce "reforma" sudstva obezbediti Srbiji sudije koji, nakon sto potpisu nalog o prisluskivanju, nece odma' za masne pare dojaviti prislushkivanom da ga se prislushkuje?

Smilja

pre 13 godina

Hvala bogu da bar neko iz vlasti hoce da ustane u zastitu ustava i ljudskih prava.Da nije gospodin Sabic tu mislim da bi i zaboravili bi da je tako nesto moguce.

1337

pre 13 godina

Vazi sto to nisu znali i ranije. Nego bas da vidim kako ce da mi prate mejlove. Pa ljudi koriste internet u Srbiji barem 15 godina i znaju kako da se zastite od "njushkala".

Naravno u svakom slucaju cu koristiti i pozivati se na zakon o ugrozavanju ljudskih prava jer privatne stvari i korespodencije ne smeju biti - javne. Drugim recima ja mogu da te pustim da me gledas, i tada se necu buniti.

Pamet u glavu BIA !

h1ghwaymen

pre 13 godina

Pa dobro, nekom je u interesu da svi napustimo ovu zemlju. Trenutni odliv ljudi bi normalnoj drzavi bio zabrinjavajuc, a ne nedovoljan.

još i to

pre 13 godina

Ni pod kojim uvijetima zastupnici ne smiju ovu odredbu zakona izglasati. Manipulacija obavještajne službe je očita. Njihova ucjenjivačka moć bi bila ovim ogromna. U Hrvatskoj osim suda i saborski odbor za nacionalnu sigurnost mora dati odobrenje za prisluškivanje. Tu vam leži i problem spore privatizacije telekoma. Naime, zapis svakog razgovora se snima, pohranjuje i briše nakon određenog broja dana. Otvorite javnu raspravu o ovom pitanju jer je to izravno kršenje ljudskih prava na privatnost.

mita sajba

pre 13 godina

Nije problem upotrebe i ovakvog zakona, svako ko nije kriv, ko nije radio protiv ustavnog poretka, nema se cega plasiti, ALI, problem je ZLOUPOTREBA, sto u ovoj drzavi nije retko da se desava, a jos veci je problem to, sto bi se na taakav nacin krsilo osnovno ljudsko pravo, SLOBODA i PRIVATNOST!
Mora postojati organ, koji je iz druge grane vlasti, koji ce davati konacnu odluku, na opravdanu indiciju, da se neko prisluskuje, ili ce zakon vrlo brzo "pasti"! Sa takvim zakonom, u EU necemo uci, jer takvog resenja nema nigde!
Po ovako zamisljenom zakonu, ako stupi na snagu, isto bi bilo, kao kada bi policija, bez sudskog naloga, mogla da vrsi pretres kuce, ili stana.

Kadija te tuzi, kadija ti sudi, ili Orvel 1984.?

Cavez

pre 13 godina

Polako,ali sigurno,gradjane Srbije opet ceka nevidjen medijski mrak i prisluskivanja...ustvari,to nikad nije nije ni prestajalo...tako se pravi demokratija,svaka cast...

student

pre 13 godina

Ako je ovde ostala ona očajnička trunka razuma, ovaj zakon neće biti usvojen.
Ako, pak, razum izgubi, izgubićemo svi, vlast sledeće izbore, a narod veru. U tom slučaju BIA pobeđuje, kao i dosad.
"Mobilni telefon? Pa to je sprava za praćenje i prisluškivanje koja može da se koristi i za telefoniranje." - Igra senki, Tim Maršal

još i to

pre 13 godina

Ni pod kojim uvijetima zastupnici ne smiju ovu odredbu zakona izglasati. Manipulacija obavještajne službe je očita. Njihova ucjenjivačka moć bi bila ovim ogromna. U Hrvatskoj osim suda i saborski odbor za nacionalnu sigurnost mora dati odobrenje za prisluškivanje. Tu vam leži i problem spore privatizacije telekoma. Naime, zapis svakog razgovora se snima, pohranjuje i briše nakon određenog broja dana. Otvorite javnu raspravu o ovom pitanju jer je to izravno kršenje ljudskih prava na privatnost.

student

pre 13 godina

Ako je ovde ostala ona očajnička trunka razuma, ovaj zakon neće biti usvojen.
Ako, pak, razum izgubi, izgubićemo svi, vlast sledeće izbore, a narod veru. U tom slučaju BIA pobeđuje, kao i dosad.
"Mobilni telefon? Pa to je sprava za praćenje i prisluškivanje koja može da se koristi i za telefoniranje." - Igra senki, Tim Maršal

Smilja

pre 13 godina

Hvala bogu da bar neko iz vlasti hoce da ustane u zastitu ustava i ljudskih prava.Da nije gospodin Sabic tu mislim da bi i zaboravili bi da je tako nesto moguce.

mita sajba

pre 13 godina

Nije problem upotrebe i ovakvog zakona, svako ko nije kriv, ko nije radio protiv ustavnog poretka, nema se cega plasiti, ALI, problem je ZLOUPOTREBA, sto u ovoj drzavi nije retko da se desava, a jos veci je problem to, sto bi se na taakav nacin krsilo osnovno ljudsko pravo, SLOBODA i PRIVATNOST!
Mora postojati organ, koji je iz druge grane vlasti, koji ce davati konacnu odluku, na opravdanu indiciju, da se neko prisluskuje, ili ce zakon vrlo brzo "pasti"! Sa takvim zakonom, u EU necemo uci, jer takvog resenja nema nigde!
Po ovako zamisljenom zakonu, ako stupi na snagu, isto bi bilo, kao kada bi policija, bez sudskog naloga, mogla da vrsi pretres kuce, ili stana.

Kadija te tuzi, kadija ti sudi, ili Orvel 1984.?

h1ghwaymen

pre 13 godina

Pa dobro, nekom je u interesu da svi napustimo ovu zemlju. Trenutni odliv ljudi bi normalnoj drzavi bio zabrinjavajuc, a ne nedovoljan.

Cavez

pre 13 godina

Polako,ali sigurno,gradjane Srbije opet ceka nevidjen medijski mrak i prisluskivanja...ustvari,to nikad nije nije ni prestajalo...tako se pravi demokratija,svaka cast...

dobro dosle 90-te tuzne i nesretne

pre 13 godina

Rodoljube sabicu bar vi niste pali sa kruske, kao nas predsednik. U SpS donosi takvima uvek moc, a onda prelazimo u diktaturu i ucutkivanje.Nasa drzava nema sta da se brani od vani, nego iznutra. treba sve starosedeoce srbije proterati da bi oni mogli bezprekorno da vladaju.A onda ce ih biti nemoguce obuzdati u kriminalu. ima da prebijaju noge,lome kosti samo zato sto znamo da ta ista bezbednost dobija novac od tajkuna.Pobiti 6 miliona je nemoguce, a jos manje da nas sve redom ucutkaju.A pola njih iz bezbednosti nisu iz Srbije, vec izbeglice iz 90-tih. nekakvom zaslugom cudnom nasli se da stite drzavu

I

pre 13 godina

Mašala, evo i nama Patriot Act. I dok se preko bare oko toga pravi ogromna frka kad su shvatili sta ih je zadesilo, kod nas niko maltene i nema pojma da im se do desava, niti smo ista naucili iz tuđeg primera. Veliki brat na mala vrata!

laza

pre 13 godina

Umro Staljin, umro Tito. Komunizam je nestao skoro svuda u svetu,osim izgleda u glavama naših pandura.Pored toliko poštenog sveta bez posla tu još sede ljudi iz prošlih vremena, a što je još tužnije to ovoj vlasti odgovara,

Mashinovodja

pre 13 godina

"Jasno je da su pojedina rešenja nejasna, kontroverzna i da mogu imati za posledicu ugrožavanje Ustavom i zakonom zajemčenih ljudskih prava", kaže Šabić.
Uopšte nije slučajno što je predlog zakona zbrljan i zbrkan, s nejasnim odredbama koje se mogu tumačiti i ovako i onako.
Jednostavno, neke udbaške navike nikako ne umiru. Dosad i oduvek je UDBA/BIA/Služba (ili kako joj je već tekuće formalno ime) radila tačno što je htela i zloupotrebljavala svoja ovlašćenja bez ikakve granice ni zadrške. Njima još nije doprlo do njihovog čvorovićevskog mozgića da tako više ne može i da su se vremena promenila. Za njih je sasvim "prirodno" i "normalno" da prisluškuju koga hoće, kad hoće, koliko hoće i da za to ne podnose nikome računa, niti - sačuvaj i sakloni me bože! - da traže nekakvo "odobrenje" od tamo nekakvog smešnog Suda! (A i Sudovi su nam duga i vrlo tužna i ružna priča, ali o tome drugom prilikom)
Jer demokratija je demokratija, prava su prava i sve je to OK, ali bezb(j)ednost je bezb(j)ednost i zna se šta je tu važnije i starije, kao što se zna ko je jedini nadležni i bogomdani za bezb(j)ednost: uvek i samo "Služba".
Tako da sve u svemu, ništa novo u Srbijici među gljivama. Kao i obično, vidimo da u Srbiji možeš da menjaš koliko god hoćeš i šta god hoćeš, ali samo pod uslovom da sve ostane isto.

bt

pre 13 godina

Da sam prespavao poslednjih deset godina i probudio se uz ovakvu vest pomislio bih - "a šta bi čovek drugo očekivao od Miloševića". Posle ovakve vesti može se samo citirati naslov iz jedne davne pozorišne predstave - "Da li je moguće drugovi da smo svi mi volovi?".

Ovaj je vec OPASAN

pre 13 godina

Pa gradjani, svesni, slobodni i AKTIVNI, a ne samo "bedna WEB piskarala", izadjite ispred Skupstine, u svojim gradovima na ulice. Ajd, jedan dan od nedelje!

Svetozar

pre 13 godina

Strasno!!!Prvo su opljackali narod kriminalnom privatizacijom, prodajom nacionalizovane imovine, plackaskom tranzicijom i harackim nametima a sada ce da oblate i uniste u zacetku svaki pokusaj i svakog ko bi pokusao da ih smeni i narodu objasni sta su sve radili.
Niksta mi petog oktobra 2000 nismo uradili. To je bila samo zvaka za naivni narod i da se zapadu malo uzmu parice. Nikada mi iz Udbinog komuznizma izaci necemo. Tuzno.

Ritter

pre 13 godina

Sta se cudite. Na vlasti u Srbiji je i dalje ista OZNA, UDBA, DB, BIA kako god hocete kao i za vreme Broza, Milosevica, Kostunice. Sta se cudite, sve su to njihovi dobri pioniri, unuci, rodjaci, poslusnici. Srbija je jedna od poslednjih istocnoevropskih zemalja koaj nije potpuno otvorila komunisticke arhive, izvrsila lustraciju, povracaj oduzete imovine, osudila i javno dala na uvid ko su sve bili komunisticki agenti i njihovi saradnici. Arhiva DBa je misteriozno nestala posle bombardovanja 99te i kao niko ne zna ili nece da zna gde je. Iako se ne slazem u mnogim stvarima koje je Vuk Draskovic radio u proslosti, sto se ovoga tice je 100% u pravu. Nema nam napretka dok se ovo ne rascisti. Dusko Kovacevic i njegovi Cvorovici nazalost nisu samo satira to je nazalost i dalje nasa realnost!

kuvani zablji bataci, trt trt, alo bing kako brat

pre 13 godina

Neki dan zovem iz inostranstva gde zivim vec 20 godina moju najbolju prijateljicu koja zivi u Bgd. Prica je bila varijacija na vecite teme: veza izmedju moga nestabilnog zdravlja i meteo promena, eventualna veza izmedju njenog neurednog ciklusa i kontracepcije koju uzima, povisen holesterol moga muza i poslovicna tvrdoglavost svih muskaraca sveta, stanje na njenom splavu za ovo leto, kako naterati decu predpuberterskog uzrasta da citaju knjige, gde kupiti Alana Forda za moga mladjeg sina, da li bi ove godine da dobije Yasmin Mystique ili Omniu, cena depilacije, bojenja kose i mini vala u Bgd (da zamislim, bivsa njenog muza dala mini val i OCAJNO joj stoji, hihihi)... jedva cekamo da se vidimo za mesec-dva, rostiljamo, setamo po Adi i izogovaramo sve zivo uzduz i popreko... Celi razgovor protekao je uz eko, efekat "iz kante", klikove i moje iznenadjeno "ej, pa ovde ima jos nekoga na vezi." Ostaje misterija sta su to tako znacajno za bezbednost zemlje Srbije gospoda obavestajci saznali iz polusatne price 2 stvarno samo obicne sredovecne zene, majke i domacice.

Dejan

pre 13 godina

Da li Srbija ovim postaje policijska drzava?
Zbog sopstvene intime prestacu da razgovaram telefonom jer znam da postoji opasnost da me uvek neko prisluskuje.

1337

pre 13 godina

Vazi sto to nisu znali i ranije. Nego bas da vidim kako ce da mi prate mejlove. Pa ljudi koriste internet u Srbiji barem 15 godina i znaju kako da se zastite od "njushkala".

Naravno u svakom slucaju cu koristiti i pozivati se na zakon o ugrozavanju ljudskih prava jer privatne stvari i korespodencije ne smeju biti - javne. Drugim recima ja mogu da te pustim da me gledas, i tada se necu buniti.

Pamet u glavu BIA !

Aleksandar

pre 13 godina

Jedna stvar zbog koje ne smeju ikoga prisliuskivati, a to je projekat koji jos nije patentiran.

Za primer, ja sa par prijatelja radim na, lupam, antigravitacionom pogonu. Onda pravimo planove i projekte razmenjujuci informacije telefonom i mail-om, a oni taj projekat maznu, patentiraju i uzmu lovu na tudju muku. A posto smo u Srbiji, ne da bi to iskoristili, neog 100 puta. ako treba. I kako da dokazemo da je to moj i mojih prijatelja projekat? Da li vam je sada jasno?

A uredjaji i softver koji se koriste sa presretanje enkriptovanih mail-ova se lako razbijaju, a to obican smrtnik, nikako ne moze da nabavi.

Vrisak

pre 13 godina

Na televiziji Zivotinjska farma a u realnom zivotu 1984. , da u pravu ste da su mogli i ranije da nas prisluskuju i prate kako su hteli ali sad mogu da te sude pomocu dokaza stecenim prisluskivanjem i to je legalno !!! Divota moracu u siframa da zovem majstora da mi menja WC skoljku ..

Građanin

pre 13 godina

Količina zabrinutosti koja podrazumeva biti gražanin Srbije, svakim danom sve je veća!

Verujem da prisluškivanja pomažu policiji, ali gde nema kontrole pristupa i valjanog razloga postoji mogućnost i zloupotrebe.

Kao građanin, zahtevam da sud, kakav takav, dozvoli prisluškivanje. Zahtevam i redovnu proveru delatnosti svih bezbednosnih organa kako bi se utvrdilo da li se nalaze u zakonskom okviru.

Zakon VAŽI za sve, čak i za najsumnjivije.

Problem je policije i bezbednosnih struktura, ako ne mogu da rade svoj posao bez prisluškivanja svakog građanina.

PRAVO NA PRIVATNOST!
Čitaj ustav! - REAGUJ!

ilija cvorovic

pre 13 godina

al nije tu samo BIA odgovorna vec i `kompetentni` `nestranacki` i `nenametnuti` strucnjaci strateski rasporedjeni po drzavnim telima od strane stranaka, kao i cinjenica da jesu u ovoj zemlji profesori odbrane i zastite preko noci postajali profesori informatike. mi bre tek usvajamo nesto sto se zove `predlog nacrta za izradu strategije...` itditditd u vezi sa elektronskom komponentom drzavne uprave , poslovanja itd do 2015. elektronski potpis imamo manje od godinu dana. i nikad necemo biti evropa. a DB samo koristi priliku u zemlji tralala

matori

pre 13 godina

Definitivno postaje jasno da je Srbija eksperimentalni poligon za KGB!
Domaća BIA je samo lokalni vršilac upravljačke funkcije...
(Pored ostalih!)

mujcinovic salih

pre 13 godina

Pa sta ste vi ocekivali!Sada cete imati pravi poredak, koji ste cekali 50 godina, sa bracom rusima na celu.Prisluskivanje telefona je najbenignija stvar koja ce nam se desavati.

View

pre 13 godina

Ovo jeste kršenje Ustava, ali i to je rešeno. Ustavni sud će povodom ovoga dati izv(j)eštaj da se tako štiti bezb(j)ednost države.

lala

pre 13 godina

Pa jel' moguce da cemo i to da progutamo? Nesvareno i bljutavo.
Ajde ljudi trgnite se malo, pa ne smete ovakve stvari da dopustate ...

dezurna

pre 13 godina

Bas procitah u londonskom Telegrafu poduzi tekst prenet iz Njujorkera o bandi Pink Panter i o tome kako se plen te bande "investira" (chitaj: pere) u Srbiju u lokale i nekretnine, cak je i Dacha "Tavolino" dao izjavu kako podrzava tu bandu jer ona bar donosi investicije u Srbiju za razliku od domacih politicara...
I onda procitam ovu vest i pomislim kako u BIA-i ne samo da ne znaju engleski, nego ne znaju ni da citaju, pa je jedini nacin da se bore protiv organizovanog kriminala - prisluskivanje razgovora na srpskom...
Kad, setim se da u tekstu lepo stoji da su pojedini pripadnici bande jos u Milosevicevo vreme obebedili sebi zastitu Sluzbe bezbednosti... pri cemu nigde u tekstu ne pise da je ta zastita prestala?!
Plen se pleni, a BIA cheshlja telefonske zice...
A mozda samo ni BIA ne veruje da ce "reforma" sudstva obezbediti Srbiji sudije koji, nakon sto potpisu nalog o prisluskivanju, nece odma' za masne pare dojaviti prislushkivanom da ga se prislushkuje?

Boban

pre 13 godina

Mozda Ministarstvo za telekomunikacije nije znalo kako da objavi tekst zakona; mozda im ne idu telekomunikacije od ruke, pa je tek skupstina to uradila. A mozda se mnogo druze s BIA-om, pa su pokupili neke manire javnog rada.

U svakom slucaju, kao sto nekoliko njih vec rece, mogla je BIA to i dosad da radi, samo ti podaci posle nisu mogli da se koriste u sudjenju, pa bi sad to da uredi, to je nesto kao legalizacija bespravne gradnje, samo sad nije gradnje nego prisluskivanja.

asdh

pre 13 godina

ovo je vec pokusano pre dve godine, pa se odustalo zbog protesta ...

sad ima vise gladnog naroda koji imaju drugih briga pa se mozda i "profura" ovo, ako ne, probace opet kad bude jos vise gladnih ...

S

pre 13 godina

Gde da potpišem ustavnu žalbu? Nemci su pre izvesnog vremena jedno slično zakonsko rešenje oborili na Ustavnom sudu. Potrebno je podatke o komunikacijama proglasiti podacima o ličnosti i onda će bit zaštićeni Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji je veoma jasan i na strani građanina.

građanin

pre 13 godina

Uvek se postavlja pitanje za koga će raditi BIA. Ako slučajno bude radila za gangstere i lopove onda smo naj....Ako radi u interesu poštenih građana onda neka prisluškuje . Od mene nema šta da čuje, osim da uvek galamim protiv lopova. Ali kako Šarić godinama radi to što radi, pa Joca Amsterdam, Pa Andrija Drašković, pa Keka, pa...onda počinjem da se plašim. Mi nažalost postajemo sve kriminalizovanija država.

Una Kisic

pre 13 godina

pre 2 godine uvodjen je na mala vrata ovaj zakon bas sa dozvolama da se citaju mailovi. Ja sam licno uputila jedno malo protesno pismo, koje je objavljeno u Danasu i koje je tada objasnjavalo danasnju situaciju.
Prica pre 2 godine se zavrsila tako sto je Ratel nalozio svim velikim provajderima da instaliraju opremu za prisluskivanje, ali da 'prisluskivanje' nece biti moguce dok se ne donese 'Zakon o zastiti licnosti'.

Ivan LDN

pre 13 godina

To sto BIA planira da prati sve razgovore i elektronsku postu svakoj normalnoj osobi ne predstavlja problem.

Medjutim problem je sto je Srbija neuredjena zemlja gde vlada bezakonje i gde za jako malo para moze da se kupi bilo koja informacija od korumpiranih sluzbenika BIA, policajaca, sudija, vladinih sluzbenika i sl.

Primera je beskrajno puno, atentat na Zorana Djindjica, Ivana Stambolica, Slavka Curuvije.

U drzavi gde bivsi generali prodaju drzavne tajne stranim obavestajnim sluzbama.

Gde sudije stite kriminalce a proganjaju politicke neistomisljenike.

Lista slicnih dogadjaja koji su se dogodili u poslednjih dvadeset godina je predugacka i svima njima je prethodila akcija pracenja i prisluskivanja od strane BIA. Nakon toga su podaci prikupljani i korisceni da bi se izvrsile brutalne likvidacije.

Kada se budu obelodanile informacije ko je kako i koga pratio i prisluskivao, organizovao likvidacije. Kada isti budu bili iza resetaka a ne dalje u istoj to BIA tada necu imati problem da me bilo ko prisluskuje.

Mnogo smo neozbiljna drzava da bi sebi mogli da dozvolimo da prodje jos 20 god u BIA-Land-u.

Prisluskujte sve one koje nesumicno iznose novac iz zemlje umesto da sa njima gradite "mostove".

Mislim da smo dovoljno ponizavani i ako vam je stalo da to malo kvalitetnih ljudi ode iz zemlje onda samo napred.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Svaka tajna sluzba bilo koje zemlje je tajna zato sto je tajna i bilo koji oblici javnih pristupa njihovom radu je u funkciji ocuvanja i jacanja tajnosti njihovog delovanja i postojanja. Ali BIA je posebno poglavlje u svetu tajnih sluzbi.BIA u Srbiji ima apsolutnu prevlast. Za nju ne postoje zakoni a jos manje civilna vlast.

CG

pre 13 godina

Ako ovaj zakon prodje koji bi omogucio legalno spiuniranje gradjana i kad treba i kad ne treba slobodno zaboravite na EU jer to krsi civilno pravo intimnosti.
A puna su im usta Evrope...

Amos

pre 13 godina

Koliko se secam, tako nesto je vec ranije pokusano, tak posto su 'po zakonu' na provajdere natovarili teret placanja i odrzavanja sistema koji bi omogucili pracenje KOMPLETNE komunikacije, pocevsi od slanja/primanja mailova u mail klijentima preko webmaila do kontrole KOMPLETNO IM saobracaja i slicno.
Bez obzira da li vi mislili kako je npr gmail siguran ili ne.
A za ove sto misle kako je to potpuno ok jer BIA cuva nasu bezbednost... pa ne znam sta njima reci. za pocetak, ako im je vec stalo do njihove bezbednosti - nek krenu da kopije svih svojih razglednica, pisama devojkama i telefonskih poziva prosledjuju u policiju.

vlada-so

pre 13 godina

Udba se polako ali sigurno modernizuje i to je za svaku pohvalu,međutim ,nije se vodilo računa da li će sa tim zakonom otići u istoriju institucija potkazivača,cinkare itd.Ipak ono što se dešava između četiri oka(uz svo uvažavanje modernih tehnologija)ništa ne može da se nadomesti.

Floyd

pre 13 godina

Umesto "Ni po babu ni po stricevima", bice "Sve su zivotinje jednake, samo su neke jednakije od drugih". Toga se ja plasim,
jer nemoguce je da su svi u BIA "andjelcici".A to je neminovno ukoliko se svi gradjani jedne zemlje redom prisluskuju,
spijuniraju, kontrolisu. Kao Gestapo! Onaj termin "poznat policiji odranije" zamenite sa "dozivotno zatvoren".
Termin "ima indicija" zamenite sa "dokazi". Pocistite kriminal i brutalno ako treba, ocistite zemlju od
prljavstine koja vec postoji, na svim nivoima, pocevsi od drzavnog vrha i ovakav zakon nikada nece biti potreban.
Ovako, sav teret krivice pada na obicne gradjane koji samo zele da zive normalan zivot.

Aster Blistok

pre 13 godina

Retke sluzbe su imale dozvolu za ovako nesto kao npr. Gestapo ili NKVD a svi znamo da su Nemacka i Rusija u to vreme bile pravi pravcati primer policijske drzave. Ovo bi bio opasan presedan kod nas, koji regresiramo vec duze vremena i ponosno koracamo uzdignutog cela u proslost. Ljudi, ovo potpuno odgovara i BIA-i i vladajucoj faraonskoj kasti. Sto smo duze van EU to duze ovi na vlasti mogu da opstanu na vlasti!!!

1337

pre 13 godina

Vazi sto to nisu znali i ranije. Nego bas da vidim kako ce da mi prate mejlove. Pa ljudi koriste internet u Srbiji barem 15 godina i znaju kako da se zastite od "njushkala".

Naravno u svakom slucaju cu koristiti i pozivati se na zakon o ugrozavanju ljudskih prava jer privatne stvari i korespodencije ne smeju biti - javne. Drugim recima ja mogu da te pustim da me gledas, i tada se necu buniti.

Pamet u glavu BIA !

mujcinovic salih

pre 13 godina

Pa sta ste vi ocekivali!Sada cete imati pravi poredak, koji ste cekali 50 godina, sa bracom rusima na celu.Prisluskivanje telefona je najbenignija stvar koja ce nam se desavati.

građanin

pre 13 godina

Uvek se postavlja pitanje za koga će raditi BIA. Ako slučajno bude radila za gangstere i lopove onda smo naj....Ako radi u interesu poštenih građana onda neka prisluškuje . Od mene nema šta da čuje, osim da uvek galamim protiv lopova. Ali kako Šarić godinama radi to što radi, pa Joca Amsterdam, Pa Andrija Drašković, pa Keka, pa...onda počinjem da se plašim. Mi nažalost postajemo sve kriminalizovanija država.

vlada-so

pre 13 godina

Udba se polako ali sigurno modernizuje i to je za svaku pohvalu,međutim ,nije se vodilo računa da li će sa tim zakonom otići u istoriju institucija potkazivača,cinkare itd.Ipak ono što se dešava između četiri oka(uz svo uvažavanje modernih tehnologija)ništa ne može da se nadomesti.

mita sajba

pre 13 godina

Nije problem upotrebe i ovakvog zakona, svako ko nije kriv, ko nije radio protiv ustavnog poretka, nema se cega plasiti, ALI, problem je ZLOUPOTREBA, sto u ovoj drzavi nije retko da se desava, a jos veci je problem to, sto bi se na taakav nacin krsilo osnovno ljudsko pravo, SLOBODA i PRIVATNOST!
Mora postojati organ, koji je iz druge grane vlasti, koji ce davati konacnu odluku, na opravdanu indiciju, da se neko prisluskuje, ili ce zakon vrlo brzo "pasti"! Sa takvim zakonom, u EU necemo uci, jer takvog resenja nema nigde!
Po ovako zamisljenom zakonu, ako stupi na snagu, isto bi bilo, kao kada bi policija, bez sudskog naloga, mogla da vrsi pretres kuce, ili stana.

Kadija te tuzi, kadija ti sudi, ili Orvel 1984.?

matori

pre 13 godina

Definitivno postaje jasno da je Srbija eksperimentalni poligon za KGB!
Domaća BIA je samo lokalni vršilac upravljačke funkcije...
(Pored ostalih!)

kuvani zablji bataci, trt trt, alo bing kako brat

pre 13 godina

Neki dan zovem iz inostranstva gde zivim vec 20 godina moju najbolju prijateljicu koja zivi u Bgd. Prica je bila varijacija na vecite teme: veza izmedju moga nestabilnog zdravlja i meteo promena, eventualna veza izmedju njenog neurednog ciklusa i kontracepcije koju uzima, povisen holesterol moga muza i poslovicna tvrdoglavost svih muskaraca sveta, stanje na njenom splavu za ovo leto, kako naterati decu predpuberterskog uzrasta da citaju knjige, gde kupiti Alana Forda za moga mladjeg sina, da li bi ove godine da dobije Yasmin Mystique ili Omniu, cena depilacije, bojenja kose i mini vala u Bgd (da zamislim, bivsa njenog muza dala mini val i OCAJNO joj stoji, hihihi)... jedva cekamo da se vidimo za mesec-dva, rostiljamo, setamo po Adi i izogovaramo sve zivo uzduz i popreko... Celi razgovor protekao je uz eko, efekat "iz kante", klikove i moje iznenadjeno "ej, pa ovde ima jos nekoga na vezi." Ostaje misterija sta su to tako znacajno za bezbednost zemlje Srbije gospoda obavestajci saznali iz polusatne price 2 stvarno samo obicne sredovecne zene, majke i domacice.

Cavez

pre 13 godina

Polako,ali sigurno,gradjane Srbije opet ceka nevidjen medijski mrak i prisluskivanja...ustvari,to nikad nije nije ni prestajalo...tako se pravi demokratija,svaka cast...

laza

pre 13 godina

Umro Staljin, umro Tito. Komunizam je nestao skoro svuda u svetu,osim izgleda u glavama naših pandura.Pored toliko poštenog sveta bez posla tu još sede ljudi iz prošlih vremena, a što je još tužnije to ovoj vlasti odgovara,

I

pre 13 godina

Mašala, evo i nama Patriot Act. I dok se preko bare oko toga pravi ogromna frka kad su shvatili sta ih je zadesilo, kod nas niko maltene i nema pojma da im se do desava, niti smo ista naucili iz tuđeg primera. Veliki brat na mala vrata!

dobro dosle 90-te tuzne i nesretne

pre 13 godina

Rodoljube sabicu bar vi niste pali sa kruske, kao nas predsednik. U SpS donosi takvima uvek moc, a onda prelazimo u diktaturu i ucutkivanje.Nasa drzava nema sta da se brani od vani, nego iznutra. treba sve starosedeoce srbije proterati da bi oni mogli bezprekorno da vladaju.A onda ce ih biti nemoguce obuzdati u kriminalu. ima da prebijaju noge,lome kosti samo zato sto znamo da ta ista bezbednost dobija novac od tajkuna.Pobiti 6 miliona je nemoguce, a jos manje da nas sve redom ucutkaju.A pola njih iz bezbednosti nisu iz Srbije, vec izbeglice iz 90-tih. nekakvom zaslugom cudnom nasli se da stite drzavu

h1ghwaymen

pre 13 godina

Pa dobro, nekom je u interesu da svi napustimo ovu zemlju. Trenutni odliv ljudi bi normalnoj drzavi bio zabrinjavajuc, a ne nedovoljan.

Svetozar

pre 13 godina

Strasno!!!Prvo su opljackali narod kriminalnom privatizacijom, prodajom nacionalizovane imovine, plackaskom tranzicijom i harackim nametima a sada ce da oblate i uniste u zacetku svaki pokusaj i svakog ko bi pokusao da ih smeni i narodu objasni sta su sve radili.
Niksta mi petog oktobra 2000 nismo uradili. To je bila samo zvaka za naivni narod i da se zapadu malo uzmu parice. Nikada mi iz Udbinog komuznizma izaci necemo. Tuzno.

Građanin

pre 13 godina

Količina zabrinutosti koja podrazumeva biti gražanin Srbije, svakim danom sve je veća!

Verujem da prisluškivanja pomažu policiji, ali gde nema kontrole pristupa i valjanog razloga postoji mogućnost i zloupotrebe.

Kao građanin, zahtevam da sud, kakav takav, dozvoli prisluškivanje. Zahtevam i redovnu proveru delatnosti svih bezbednosnih organa kako bi se utvrdilo da li se nalaze u zakonskom okviru.

Zakon VAŽI za sve, čak i za najsumnjivije.

Problem je policije i bezbednosnih struktura, ako ne mogu da rade svoj posao bez prisluškivanja svakog građanina.

PRAVO NA PRIVATNOST!
Čitaj ustav! - REAGUJ!

CG

pre 13 godina

Ako ovaj zakon prodje koji bi omogucio legalno spiuniranje gradjana i kad treba i kad ne treba slobodno zaboravite na EU jer to krsi civilno pravo intimnosti.
A puna su im usta Evrope...

Floyd

pre 13 godina

Umesto "Ni po babu ni po stricevima", bice "Sve su zivotinje jednake, samo su neke jednakije od drugih". Toga se ja plasim,
jer nemoguce je da su svi u BIA "andjelcici".A to je neminovno ukoliko se svi gradjani jedne zemlje redom prisluskuju,
spijuniraju, kontrolisu. Kao Gestapo! Onaj termin "poznat policiji odranije" zamenite sa "dozivotno zatvoren".
Termin "ima indicija" zamenite sa "dokazi". Pocistite kriminal i brutalno ako treba, ocistite zemlju od
prljavstine koja vec postoji, na svim nivoima, pocevsi od drzavnog vrha i ovakav zakon nikada nece biti potreban.
Ovako, sav teret krivice pada na obicne gradjane koji samo zele da zive normalan zivot.

Aster Blistok

pre 13 godina

Retke sluzbe su imale dozvolu za ovako nesto kao npr. Gestapo ili NKVD a svi znamo da su Nemacka i Rusija u to vreme bile pravi pravcati primer policijske drzave. Ovo bi bio opasan presedan kod nas, koji regresiramo vec duze vremena i ponosno koracamo uzdignutog cela u proslost. Ljudi, ovo potpuno odgovara i BIA-i i vladajucoj faraonskoj kasti. Sto smo duze van EU to duze ovi na vlasti mogu da opstanu na vlasti!!!

student

pre 13 godina

Ako je ovde ostala ona očajnička trunka razuma, ovaj zakon neće biti usvojen.
Ako, pak, razum izgubi, izgubićemo svi, vlast sledeće izbore, a narod veru. U tom slučaju BIA pobeđuje, kao i dosad.
"Mobilni telefon? Pa to je sprava za praćenje i prisluškivanje koja može da se koristi i za telefoniranje." - Igra senki, Tim Maršal

bt

pre 13 godina

Da sam prespavao poslednjih deset godina i probudio se uz ovakvu vest pomislio bih - "a šta bi čovek drugo očekivao od Miloševića". Posle ovakve vesti može se samo citirati naslov iz jedne davne pozorišne predstave - "Da li je moguće drugovi da smo svi mi volovi?".

Vrisak

pre 13 godina

Na televiziji Zivotinjska farma a u realnom zivotu 1984. , da u pravu ste da su mogli i ranije da nas prisluskuju i prate kako su hteli ali sad mogu da te sude pomocu dokaza stecenim prisluskivanjem i to je legalno !!! Divota moracu u siframa da zovem majstora da mi menja WC skoljku ..

Aleksandar

pre 13 godina

Jedna stvar zbog koje ne smeju ikoga prisliuskivati, a to je projekat koji jos nije patentiran.

Za primer, ja sa par prijatelja radim na, lupam, antigravitacionom pogonu. Onda pravimo planove i projekte razmenjujuci informacije telefonom i mail-om, a oni taj projekat maznu, patentiraju i uzmu lovu na tudju muku. A posto smo u Srbiji, ne da bi to iskoristili, neog 100 puta. ako treba. I kako da dokazemo da je to moj i mojih prijatelja projekat? Da li vam je sada jasno?

A uredjaji i softver koji se koriste sa presretanje enkriptovanih mail-ova se lako razbijaju, a to obican smrtnik, nikako ne moze da nabavi.

Ovaj je vec OPASAN

pre 13 godina

Pa gradjani, svesni, slobodni i AKTIVNI, a ne samo "bedna WEB piskarala", izadjite ispred Skupstine, u svojim gradovima na ulice. Ajd, jedan dan od nedelje!

Ritter

pre 13 godina

Sta se cudite. Na vlasti u Srbiji je i dalje ista OZNA, UDBA, DB, BIA kako god hocete kao i za vreme Broza, Milosevica, Kostunice. Sta se cudite, sve su to njihovi dobri pioniri, unuci, rodjaci, poslusnici. Srbija je jedna od poslednjih istocnoevropskih zemalja koaj nije potpuno otvorila komunisticke arhive, izvrsila lustraciju, povracaj oduzete imovine, osudila i javno dala na uvid ko su sve bili komunisticki agenti i njihovi saradnici. Arhiva DBa je misteriozno nestala posle bombardovanja 99te i kao niko ne zna ili nece da zna gde je. Iako se ne slazem u mnogim stvarima koje je Vuk Draskovic radio u proslosti, sto se ovoga tice je 100% u pravu. Nema nam napretka dok se ovo ne rascisti. Dusko Kovacevic i njegovi Cvorovici nazalost nisu samo satira to je nazalost i dalje nasa realnost!

Ivan LDN

pre 13 godina

To sto BIA planira da prati sve razgovore i elektronsku postu svakoj normalnoj osobi ne predstavlja problem.

Medjutim problem je sto je Srbija neuredjena zemlja gde vlada bezakonje i gde za jako malo para moze da se kupi bilo koja informacija od korumpiranih sluzbenika BIA, policajaca, sudija, vladinih sluzbenika i sl.

Primera je beskrajno puno, atentat na Zorana Djindjica, Ivana Stambolica, Slavka Curuvije.

U drzavi gde bivsi generali prodaju drzavne tajne stranim obavestajnim sluzbama.

Gde sudije stite kriminalce a proganjaju politicke neistomisljenike.

Lista slicnih dogadjaja koji su se dogodili u poslednjih dvadeset godina je predugacka i svima njima je prethodila akcija pracenja i prisluskivanja od strane BIA. Nakon toga su podaci prikupljani i korisceni da bi se izvrsile brutalne likvidacije.

Kada se budu obelodanile informacije ko je kako i koga pratio i prisluskivao, organizovao likvidacije. Kada isti budu bili iza resetaka a ne dalje u istoj to BIA tada necu imati problem da me bilo ko prisluskuje.

Mnogo smo neozbiljna drzava da bi sebi mogli da dozvolimo da prodje jos 20 god u BIA-Land-u.

Prisluskujte sve one koje nesumicno iznose novac iz zemlje umesto da sa njima gradite "mostove".

Mislim da smo dovoljno ponizavani i ako vam je stalo da to malo kvalitetnih ljudi ode iz zemlje onda samo napred.

još i to

pre 13 godina

Ni pod kojim uvijetima zastupnici ne smiju ovu odredbu zakona izglasati. Manipulacija obavještajne službe je očita. Njihova ucjenjivačka moć bi bila ovim ogromna. U Hrvatskoj osim suda i saborski odbor za nacionalnu sigurnost mora dati odobrenje za prisluškivanje. Tu vam leži i problem spore privatizacije telekoma. Naime, zapis svakog razgovora se snima, pohranjuje i briše nakon određenog broja dana. Otvorite javnu raspravu o ovom pitanju jer je to izravno kršenje ljudskih prava na privatnost.

Smilja

pre 13 godina

Hvala bogu da bar neko iz vlasti hoce da ustane u zastitu ustava i ljudskih prava.Da nije gospodin Sabic tu mislim da bi i zaboravili bi da je tako nesto moguce.

dezurna

pre 13 godina

Bas procitah u londonskom Telegrafu poduzi tekst prenet iz Njujorkera o bandi Pink Panter i o tome kako se plen te bande "investira" (chitaj: pere) u Srbiju u lokale i nekretnine, cak je i Dacha "Tavolino" dao izjavu kako podrzava tu bandu jer ona bar donosi investicije u Srbiju za razliku od domacih politicara...
I onda procitam ovu vest i pomislim kako u BIA-i ne samo da ne znaju engleski, nego ne znaju ni da citaju, pa je jedini nacin da se bore protiv organizovanog kriminala - prisluskivanje razgovora na srpskom...
Kad, setim se da u tekstu lepo stoji da su pojedini pripadnici bande jos u Milosevicevo vreme obebedili sebi zastitu Sluzbe bezbednosti... pri cemu nigde u tekstu ne pise da je ta zastita prestala?!
Plen se pleni, a BIA cheshlja telefonske zice...
A mozda samo ni BIA ne veruje da ce "reforma" sudstva obezbediti Srbiji sudije koji, nakon sto potpisu nalog o prisluskivanju, nece odma' za masne pare dojaviti prislushkivanom da ga se prislushkuje?

ilija cvorovic

pre 13 godina

al nije tu samo BIA odgovorna vec i `kompetentni` `nestranacki` i `nenametnuti` strucnjaci strateski rasporedjeni po drzavnim telima od strane stranaka, kao i cinjenica da jesu u ovoj zemlji profesori odbrane i zastite preko noci postajali profesori informatike. mi bre tek usvajamo nesto sto se zove `predlog nacrta za izradu strategije...` itditditd u vezi sa elektronskom komponentom drzavne uprave , poslovanja itd do 2015. elektronski potpis imamo manje od godinu dana. i nikad necemo biti evropa. a DB samo koristi priliku u zemlji tralala

lala

pre 13 godina

Pa jel' moguce da cemo i to da progutamo? Nesvareno i bljutavo.
Ajde ljudi trgnite se malo, pa ne smete ovakve stvari da dopustate ...

Boban

pre 13 godina

Mozda Ministarstvo za telekomunikacije nije znalo kako da objavi tekst zakona; mozda im ne idu telekomunikacije od ruke, pa je tek skupstina to uradila. A mozda se mnogo druze s BIA-om, pa su pokupili neke manire javnog rada.

U svakom slucaju, kao sto nekoliko njih vec rece, mogla je BIA to i dosad da radi, samo ti podaci posle nisu mogli da se koriste u sudjenju, pa bi sad to da uredi, to je nesto kao legalizacija bespravne gradnje, samo sad nije gradnje nego prisluskivanja.

Mashinovodja

pre 13 godina

"Jasno je da su pojedina rešenja nejasna, kontroverzna i da mogu imati za posledicu ugrožavanje Ustavom i zakonom zajemčenih ljudskih prava", kaže Šabić.
Uopšte nije slučajno što je predlog zakona zbrljan i zbrkan, s nejasnim odredbama koje se mogu tumačiti i ovako i onako.
Jednostavno, neke udbaške navike nikako ne umiru. Dosad i oduvek je UDBA/BIA/Služba (ili kako joj je već tekuće formalno ime) radila tačno što je htela i zloupotrebljavala svoja ovlašćenja bez ikakve granice ni zadrške. Njima još nije doprlo do njihovog čvorovićevskog mozgića da tako više ne može i da su se vremena promenila. Za njih je sasvim "prirodno" i "normalno" da prisluškuju koga hoće, kad hoće, koliko hoće i da za to ne podnose nikome računa, niti - sačuvaj i sakloni me bože! - da traže nekakvo "odobrenje" od tamo nekakvog smešnog Suda! (A i Sudovi su nam duga i vrlo tužna i ružna priča, ali o tome drugom prilikom)
Jer demokratija je demokratija, prava su prava i sve je to OK, ali bezb(j)ednost je bezb(j)ednost i zna se šta je tu važnije i starije, kao što se zna ko je jedini nadležni i bogomdani za bezb(j)ednost: uvek i samo "Služba".
Tako da sve u svemu, ništa novo u Srbijici među gljivama. Kao i obično, vidimo da u Srbiji možeš da menjaš koliko god hoćeš i šta god hoćeš, ali samo pod uslovom da sve ostane isto.

Dejan

pre 13 godina

Da li Srbija ovim postaje policijska drzava?
Zbog sopstvene intime prestacu da razgovaram telefonom jer znam da postoji opasnost da me uvek neko prisluskuje.

Una Kisic

pre 13 godina

pre 2 godine uvodjen je na mala vrata ovaj zakon bas sa dozvolama da se citaju mailovi. Ja sam licno uputila jedno malo protesno pismo, koje je objavljeno u Danasu i koje je tada objasnjavalo danasnju situaciju.
Prica pre 2 godine se zavrsila tako sto je Ratel nalozio svim velikim provajderima da instaliraju opremu za prisluskivanje, ali da 'prisluskivanje' nece biti moguce dok se ne donese 'Zakon o zastiti licnosti'.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Svaka tajna sluzba bilo koje zemlje je tajna zato sto je tajna i bilo koji oblici javnih pristupa njihovom radu je u funkciji ocuvanja i jacanja tajnosti njihovog delovanja i postojanja. Ali BIA je posebno poglavlje u svetu tajnih sluzbi.BIA u Srbiji ima apsolutnu prevlast. Za nju ne postoje zakoni a jos manje civilna vlast.

S

pre 13 godina

Gde da potpišem ustavnu žalbu? Nemci su pre izvesnog vremena jedno slično zakonsko rešenje oborili na Ustavnom sudu. Potrebno je podatke o komunikacijama proglasiti podacima o ličnosti i onda će bit zaštićeni Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji je veoma jasan i na strani građanina.

View

pre 13 godina

Ovo jeste kršenje Ustava, ali i to je rešeno. Ustavni sud će povodom ovoga dati izv(j)eštaj da se tako štiti bezb(j)ednost države.

Amos

pre 13 godina

Koliko se secam, tako nesto je vec ranije pokusano, tak posto su 'po zakonu' na provajdere natovarili teret placanja i odrzavanja sistema koji bi omogucili pracenje KOMPLETNE komunikacije, pocevsi od slanja/primanja mailova u mail klijentima preko webmaila do kontrole KOMPLETNO IM saobracaja i slicno.
Bez obzira da li vi mislili kako je npr gmail siguran ili ne.
A za ove sto misle kako je to potpuno ok jer BIA cuva nasu bezbednost... pa ne znam sta njima reci. za pocetak, ako im je vec stalo do njihove bezbednosti - nek krenu da kopije svih svojih razglednica, pisama devojkama i telefonskih poziva prosledjuju u policiju.

asdh

pre 13 godina

ovo je vec pokusano pre dve godine, pa se odustalo zbog protesta ...

sad ima vise gladnog naroda koji imaju drugih briga pa se mozda i "profura" ovo, ako ne, probace opet kad bude jos vise gladnih ...