Ponedeljak, 07.06.2010.

15:18

Tadić: Društvena odgovornost firmi

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da velike kompanije u tranzicionom društvu imaju obavezu da se ponašaju društveno odgovorno.

Izvor: B92

Tadiæ: Društvena odgovornost firmi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Gligorijević

pre 13 godina

Priznajem da sam počeo da "crvenim" ( a pre neki dan ga podržah ...) od izjava Predsednika Moje Države Srbije . Šta ću , nije mi svejedno . Ako je On ovakav - kakav li sam Ja ? Ili su za sve isključivi krivci Krstić i Šaper . Moguće ! Uostalom , neko mora da bude kriv za ovu "sprdnju" ! Kažu videće se na sledećim izborima ? A'l do izbora 2 godine ! Ovih dana me DS-ovci i simpatizeri uveravaju da ako B.Klauni nastavi ovako , ne da neće da glasaju za njega , nego će da glasaju protiv ! Nismi rekli za koga će (neće valjda za Voju ?) a nije ni važno - posle svega znamo da je svejedno dok je poslodavac MM (?).
RaDiša

Zorica

pre 13 godina

1.Tajkuni kupe jeftino zemlju od seljaka. 2. Drzava od njih otkupi tu zemlju po bezobrazno visokim cenama. 3. Tajkuni izgrade most uz bezobrazno visok profit izmedju utrosenog novca za kupovinu zemljista i izgradnju mosta i ostvarene razlike u ceni za zemljiste.

A ako ne moze ovde (jer seljak se opametio sto se vidi u Kragujevcu), moze u Republici Srpskoj, a gradjani Srbije to opet ima da plate.

Jovan

pre 13 godina

Molim Vas g tadicu odgovorite mi da li Vi to sebe vidite kao Papu, pa nudite dugogodisnjim kriminalcima neke indulgencije? Pa vi ste postali saucesnik u kriminalnim radnjama, govoreci im kako da se ponasaju i izbegnu odgovornost. Ova Vasa tirada o mostovima ne moze se drugacije shvatiti. Zar Vas nije sramota? Pa sta ce Vasa deca reci? kako cete mi objasniti zasto ih druga deca zezaju? Opametite se, Vi ste Boris tadic, po zanimanju klinicki psiholog. Predsednik ste samo manjom igrom slucaja i velikom obmanom gradjana.

iii

pre 13 godina

Kompanije koje svugde u svetu daju ogromne pare u drustveno korisne svrhe to ne rade zato sto su dobre, niti zato sto im predsednik drzave preti, vec zato sto tamo postoji zdrava konkurencija i zato je imidz firme uzasno bitan. Ako mu se ponasanje neke firme ne dopada, kupac ce je jednostavno bojkotovati i ta firma ce propasti. Za to su potrebna 2 preduslova, od kojih mi nemamo ni jedan: trzisna konkurencija bez monopola, i potrosaci koji su svesni da su trgovci tu zbog njih, a ne obrnuto. Tek kad toga bude, bice i firmi koje ce izdvojiti pare za brendiranje kroz ulaganje u drzavu i drustvo.

dana

pre 13 godina

ok, ok... znalo se da drzava nije dovoljno jaka. ubili su i djindjica... ali, da je toliko slaba, da predsednik to i javno priznaje - to je uzas. mi smo jedan tragikomican komad u na hiljade cinova. tadicu, pa nije ovo amerika iz ranog XX veka, prvobitna akumulacija kapitala... osnazite institucije - sudstvo, sredite poreze, policiju ocistite, izvrsite lustraciju ako smete... no, ocigledno vi to ne mozete, a reklo bi se i ne umete. kakvi su to odgovori? pa, nije vam to sednica nastavno-naucnog veca.

vucko

pre 13 godina

Bogatstvo nije privilegija vec obaveza. Danas vecina nepristojno bogatih gleda u Srbiju i ceka sta ce ona uraditi za njih, napraviti ih bogatijima, a sta ce oni uraditi za Srbiju za nas, to je glavno pitanje, napraviti nas jos siromasnijima.

EU Citizen

pre 13 godina

Gospodine predsedniče, velike ili male firme, ako nisu u državnom vlasništvu, imaju obavezu isključivo prema svojim akcionarima i vlasnicima, a jedino što država ima pravo da zahteva od njih je da poštuju važeće zakone. Sve ostalo ste verovatno sanjali, ili vam je neka tuđeg novca vazda gladna nevladina ptičica kojoj se uporno sni ono što joj je milo cvrkutala na uvo. Vi, naravno, možete pokušati da svoje socijalno-demagoške fantazmagorije inkorporirate i u pravni poredak države i deformišete tržište tako da prvenstveno ispunjava političke zadatke, to su mnoge zemlje EU, o raznim totalitarnim državama u tragičnom dvadesetom stoleću i da ne govorimo, poslednjih decenija pokušale da urade, ali, kao što svako ko nije slep kod očiju vidi, taj se eksperiment katastrofalno završio, čak i za te države, mahom višestruko bogatije od Srbije i sa ogromnim rezervama, pa skoro sve one danas, doduše, bez udaranja na velika zvona i uz ogroman otpor svojih razmaženih i neradničkih populacija, manje ili više intenzivno napuštaju koncept socijalne države i liberalizuju privredu, a u jednoj, kako ste lepo primetili, tranzicionoj zemlji, rezultati bi bili direktno katastrofalni. Problem ove države nije nedostatak nekakve fiktivne "socijalne odgovornosti", daleko joj lepa kuća, niti "surovi kapitalizam" (kamo sreće da surovog i poštenog kapitalizma, koji podrazumeva tvrdi rad, bistru pamet, štednju i ulaganje u budućnost, umesto parazitizma, presipanja iz šupljeg u prazno i uravnilovke, imamo mnogo više, ova bi zemlja cvetala) već prosto i jednostavno, kriminal i korupcija koji su kooptirali kompletnu visoku politiku, uključujući i vašu stranku (i, sasvim moguće, i vas lično) i veselo deformišu tržište i monopolizuju ekonomiju. Znači, ostavite na miru legitimne firme i ljude koji teško rade i izdržavaju čitav ovaj cirkus od zemlje, na čelu s vama i ostalim političkim i birokratskim pijavicama, sa vašim otužnim i praznim frazama o "socijalnoj odgovornosti", već hapsite kriminalce i oduzimajte im nelegalno stečenu imovinu, ako ste u stanju da to uradite i svojim burazerima, sponzorima i partijskim kolegama, a ako niste, sklonite se, odavno vas je već jako mučno gledati, neće biti da ova zemlja ima samo kreature tipa Nikolića, Koštunice, Dačića ili Ilića kao alternativu, i da i u prozapadnom i istinski proevropskom delu političkog spektra neće isplivati na površinu neko bolji i sposobniji od vas.

Populo

pre 13 godina

Da li se moze jednim mostom iskupiti za bezkurpoloznu pljacku i unakazivanje cele zemlje? Oterali su nam mladost iz zemlje. Svesno ste im dali legitimitet. Da li ste mozda razmisljali o reakciji ovog "srednjeg" sloja i onih ponizeno siromasnih?..Za ciji mandat (ili bolje se upitati koji im je to omogucio)da oni postanu bezobrazno i nepristojno bogati? Srbija je DELTA. Zasto sada populizam? Vlast je slast.

iritantno

pre 13 godina

Pa nisam im sigurno ja omogucila da se nepristojno obogate. Zna se ko je sve bio na vlasti od 2000.godine pa do sada. Ovakvi komentari predsednika Tadica su vise nego degutantni ( ali takvih njegovih komentara je sve vise u poslednje vreme).

kosmos nema granice

pre 13 godina

U petak smo imali "novi optimizam".
U nedelju "nepristojno bogate".
Danas "tajkunske mostove".
Jedva cekam sutrasnji dan...

perfekat, prezent, futur

pre 13 godina

..."nego cemo neprestano kliziti nadole"...
Zasto Predsednik Tadic prica u buducem vremenu, kad mi ne samo da klizimo, nego evo tonemo polako ka dnu.

nikola

pre 13 godina

Gopodine predsedniče, pa za to postoji reč; LUSTRACIJA !? Još samo da se pređe sa reči na dela.I eto Vi ste u pravu ne 100% nego do neba !

Pipi

pre 13 godina

Ovo je zasista totalni cirkus. Da li je moguce da predsednik jedne zemlje prica ovakve stvari? Sramno. Strpaj to prijatleju u zatvor pa ces od zaplene imovine imati para i za most i za metro i za sve ono sto su pokrali i odneli na Kipar. Ako, naravno, vec nije kasno i ako vec sve nije izneto jer sigurno je da nece cekati nego ce sve moguce skloniti iz ove jadne zemlje. Zivo me zanima da li citate nase komentare na Vase izjave gospodine Predsednice?

bobi, charlton

pre 13 godina

totalno blesavo drustvo!
kad je slobadan milosevic bio na vlasti, cela srbija je bila uz njega a ceo svet protiv! (znamo dokle smo dosli, u stvari gde smo jos uvek) znaci donekle je i drustvo krivo sto se drzalo tog milosevica, jel tako? sad kad nam se svet otvara i boris tadic priznan politicar u svetu, srbija mu okrece ledja! paradoksno, zar ne.? predsednice pakuj stvari i familiju i bezi, dodji kod nas na zapadu i zivi kao covek. pusti ovim gradjanima neka im nikolic i kostunica vode reziju u novim sukobima i ratovima. jer ocigledno ne kapiraju da neke stvari NE MOGU da se rese za 3,4 ili 5 godina, koje su upravo oni doveli na niske grane, a sad ocekuju da im napravis svajcarsku na brzinu.

zoki

pre 13 godina

Da li je pristojno da predsednik drzave pregovara sa "nepristojno" bogatim tajkunima i savetuje ih sta bi trebalo da urade da se umile narodu?

Sulc

pre 13 godina

Zao mi je, ali sve to, od mostova, metroa, zaobilaznice (gde nestade?), gradice opet narod. I to "bezobrazno" siromasan (7.000.000). A da nas nazovemo antitajkunima i stvar resena? E Tadicu Tadicu, od svega u jedno sam siguran, ja glasati vise necu.

011

pre 13 godina

Sta uopste znaci nepristojno bogat? Onaj cije bogatstvo svi vide ili onaj cije bogatstvo malo ili niko ne vidi? A bogatstvo koje nije transparentno? Kome transparentno, onima koji sede po kafanama i ispiraju usta tudjim imetkom? Ili zakonu? Ako je prvima, njima i ne treba da bude transparentno, ako je drugima oni imaju dovoljno resursa da projasne situaciju i da donesu zakljucke i primene mere, ako je potrebno. Cista demagogija. Ne pocinjite od biznismena nego od onih koji omogucavaju da se neko obogati u uslovima zatvorenog trzista..svi znamo ko je profil-politicari. Da nije njih niko ne bi mogao da se obogati brzo ili mnogo ili i jedno i drugo. Ne treba niko da gradi most nego da plati porez. Ako drzava nece politicare i cinovnike da strpa u zatvor zbog malverzacija sa akcijama onda zasto povika na ljude koji se bave biznisom? Svako hoce da kupi jeftiije od ostalih i to nije lose,lose je kada mu neko omoguci da to uradi ali ne omoguci i ostalima isto.

Lazar

pre 13 godina

Treba da plate poreze i dažbine i da poštuju zakone.
Ti napravi dobre zakone. Imaš onu mudru Slavicu Đukić i neće ti biti teško.
daj molim te prestani sa vrućim parolama iz SSRN.

S

pre 13 godina

Tadić ne prestaje da se bavi najjeftinijim populizmom. Dok on juri virtuelne pare od ofšor firmi, obilazi rudnike sa šlemom na glavi i proziva bogataše, poslodavci u Srbiji radnicima ne isplaćuju plate, ne uplaćuju impenziono i zdravstveno, porez taji kako ko stigne, privatizacija za privatizacijom se poništava ne bi li se spaslo ono malo neraskrčmljene imovine, strateški poslovi se daju nepoznatim firmama, dinar dnevno gubi vrednost i tako... I umesto rešavanja realnih svakodnevnih problema, predsednik nam nudi NAJJEFTINIJI populizam. Nema jeftinijeg!

Srdjan

pre 13 godina

"Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da velike kompanije u tranzicionom društvu imaju obavezu da se ponašaju društveno odgovorno. "
Za razliku od političih stranaka.

sveta

pre 13 godina

Rešenje se nalzi u pslednje dve rečenice; "Oporezivanjem milionera u Srbiji popuni se tek oko deset odsto budžeta. U zemljama Evropske unije taj prosek je između 25 i 30 odsto".

Sasha

pre 13 godina

Koja drustvena odgovornost, molim vas lepo! jedini nacin da se ovaj problem resi jeste da se donese novi zakon i da oni koji su duzni da placaju porez da plate posteno a ne da odnose pare na Kipar! kazne moraju da budu ogromne za sve one koji ne postuju zakon. Pusti molim te patriotsku duznost, ti plati lepo porez pa cemo o patriotizmu da razgovaramo posle.

Serif

pre 13 godina

Populizam (v. lat.: populus = narod), oznacava "narodu blisku" politiku, koja za postizanje svojih ciljeva, emotivno instrumentalizuje narodne strahove, nezadovoljstva, aktuelne i trenutne konflikte, apelira i propagira na instikte i jednostavna rjesenja, gdje su eticka odgovornost i aspekti prakticnog provodjenja daleko udaljeni od sfere realno i izvedivo moguceg.
Nesto mi se cini da sam u ovoj definiciji prepoznao Tadicevo delovanje. Daleko od realnog, a neizvodivo sa istim ljudima koji godinama omogucavaju pomenutim tajkunima da rade to sto rade, a istovremeno su u dilu kroz korupciju i finansiranje stranaka. Mnogo mi lici i na onu narodnu "drzte lopova", ili u blazoj varijanti "sve cu da vas pohapsim" (a dok ja pricam po medijima vi se sklanjajte i skrivajte tragove). Pa valjda je i deci jasno da se prvo "radi" (hapsi) pa posle prica, a ne obrnuto kako besedi Tadic.

bb

pre 13 godina

Sve sto govoris Tadicu u poslednje vreme je malo u odnosu na reci koje bi morao da kazes. I zakasnelo. Vreme je da odes. Medjutim, umesto tebe nece doci bolji. U najboljem slucaju ce biti isti kao ti.

Mihajlo

pre 13 godina

Šokiran sam! Tadiću pobogu, da li ti misliš da se pljačka, ubistva, zločini, mogu iskupiti jednim mostom?! Znaš li ti uopšte šta znači pojam - legitimitet?! Aman čoveče prestani sa tim ...

Ja Onako

pre 13 godina

Ovi moji englezi imaju lepu poslovucu: "when you are in the hole, stop digging"! Druze predsednice prestani da kopas! Pozdrav iz Londona

Mićko

pre 13 godina

Ne jedan, nego je otišlo STOTINE mostova u platice i dnevnice desetine hiljada nepotrebno zaposlenih lenština u državnoj administraciji. Ko je za to kriv, tajkuni?

svetlanast

pre 13 godina

nepristojno bogati ljudi u svim drzavama i sistemima mogu biti samo ljudi bliski vlasti.okrenite se oko sebe, i vi i vasi koalicioni partneri, tu su, oko vas.ne bih bila ponosna na most koji bi oni sagradili.

Dušan

pre 13 godina

Koristit ću "metaforu" pa bih rekao da se poslednjih godina država ponaša "nepristojno neodgovorno" prema svojoj ekonomiji...
Samo žanje i čupa iz korena uglavnom dobre plodove a "korov" pušta da buja tako da ništa nemože da se "primi"
E Gospodine Predsedniče
tek sad ste to primetili
Žalosno, ali bolje i kasno nego nikada

zoki

pre 13 godina

A zasto ponovo spominjete 90-godine? Pa iz tog perioda jedina dva tajkuna su bili Miskovic i Karic, a danas? Danas je tu Drakulic, Kostic, Lazarevic, Hamovic...Kad smo kod mosta, on se gradi tako sto im date savet u 4 oka, a ne da ih javno prozivate. Kad smo kod mosta, Sloba nije javno prozivao Karice, ali oni su ga 'dobrovoljno' sagradili...kod Mijatovca bese

gordana t

pre 13 godina

nesto mi je tesko da zamislim gdju merkel ili cak i sarkozija da umesto poreza "nepristojno" bogatima kazu da nesto sagrade i cica mica gotova prica! kakav neozbiljan lik na celu drzave!

prevareni glasac

pre 13 godina

...
Sad se setio?! Ovi su se juce obogatili?! Sto mu to ne pade na pamet kad su otimali luku, pa da ih spreci, nego sad zna sta bi trebali...?! Bar Most?! Pa, zar on misli da se jednim mostom mogu oprati za pustosenje koje je napravljeno u Srbiji?!
U cije uopste ime prica ovaj Tadic?!

hroničar jednog vremena

pre 13 godina

Most srpskih tajkuna, ulica stranih plaćenika, džada domaćih izdajnika, trg odbgelih intelektualaca, pruga promašenih investicija, institut propalih predsednika...

sasa

pre 13 godina

Mislim da je današnje objašnjenje još skandaloznije od jučerašnje izjave o nepristojnim bogatašima.Ako su tajkuni tokom svog bogaćenja kršili zakon onda ih treba procesuirati, a ako su legalno došli do bogatstva onda ih treba ostaviti na miru.Ali to je posao pravosuđa,a ne predsednika.Normalno kad bi neki tužilac imao tri čiste da podigne tužbu.Postaje simptomatično da se naš predsednik u sve meša i u sve razume.Mislim da ga neko pogrešno savetuje da će mu ovakve izjave povećati popularnost. Postavlja se i pitanje koliko je cela stvar iskrena ako znamo da tajkuni finansiraju sve stranke,a DS koji je i najveći, finansiraju verovatno i najviše.
Na kraju ja bih, iako sam u zadnjih 20 godina dosta osiromašio,radije plivao nego hodao preko te tajkunske ćuprije.Njihova milostinja mi stvarno nije potrebna.

Zodijak

pre 13 godina

Tajkunizaciju Srbije je izveo Zoran Djindjic koji je amnestirao "kontraverzne biznisMene" iz devedesetih i dozvolio im da pokupuju Srbiju.
Znam da je za mnoge ovo sto sam rekao najveca blasfemija, ali zao mi je, to je jednostavno istina isto kao sto je istina da je pokojni premijer uveo veronauku u skole i time zvanicno ukinuo laicku drzavu.

vegan

pre 13 godina

Znaci, ako izgrade jedan most, onda nema veze sto su "nepristojno bogati"? Zemljo, otvori se! Predsednice, kada cete narodu otkriti neverovatno zarobljavanje drzave od strane politickih partija? Niko i nista ne moze da uradi bez partijskih vam drugova i iz ostalih partija. Stavise, vasi sve mogu, neverovatne i sramotne mahinacije se desavaju. Vi necete da budete sudija, ali o svemu tome ce vam suditi buduce generacije.

zule 1961

pre 13 godina

Ddan.Neverovatno ali istinito!
I danas u 2010 godini nekome a u ovom konkretnom primeru Predsedniku Republike Srbije nije jasno da postoje samo nezakonita bogacenja i bogatstva naravno osim legalnih!Upotreba metafore u kontekstu privrednog i svakom drugog kriminala ponovno obznanjuju nerazumevanje najgoreg zla koje nas je zadesilo!Boze,spasi nas licemerja i lepih reci!!

Ivan Zlatic

pre 13 godina

Ne pamtim kad sam se ovako slatko ismejao.
Ustvari pamtim - kad sam gledao prvu sezonu britanske serije The Thick of It. Zar ne podseca nas Boris na Hju Abota? Jedino ostaje pitanje ako su Krstic i Saper Malkolm Taker i Dzejmi, ko je PM?

Milan

pre 13 godina

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je bogatstvo koje nije stečeno radom i na transparentan način metaforički nazvao "nepristojnim bogatstvom".

Pa ovi ljudi ne razumeju ni g od gradjanskih prava i obaveza.
Ako je "bogatas" nelegalno stekao novac onda je drzava ukljucujuci i Tadica u obavezi da ga goni.
Ako bogatas nije nelegalno stekao novac, bez obzira da li se fizicki ili psihicki namucio oko toga, njegova je stvar sta ce da radi sa parama i tu nema niceg nepristojnog.

Nepristojno je da se i dalje ne zna ko je pomogao Miladinu da pobegne iz SAD. Nepristojno je da se i dalje ne zna sudbina koferceta. Nepristojno je da Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je bogatstvo koje nije stečeno radom i na transparentan način metaforički nazvao "nepristojnim bogatstvom".
"Ali hajde da ti ljudi, čije sam bogatstvo nazvao nepristojnim, sagrade jedan most koji bismo metaforički nazvali 'most srpskih tajkuna“, rekao je Tadić.
Nepristojno je da neko moze da bude predsednik stranke i predsednik drzave u isto vreme. Nepristojno je da se seku platani da bi se sada gladjani molili da doniraju novac za nove iste platane.

Nepristojni ste vi, Tadicu.

View

pre 13 godina

"To će biti način na koji će kupiti svoj legitimitet, jer će ljudi osetiti da su im nešto vratili", rekao je Tadić ...

Jel' on ovo stvarno rekao, ili je neka greška u pitanju?

Gospodine Tadiću,
u čije ime i sa kojim pravom abolirate ljude koji su pljačkali građane Srbije? Oni MORAJU za to da odgovaraju i da idu u zatvor. Moraju da nadoknade štetu koju su naneli svima nama, tj. da im se zapleni sva imovina koju su stekli protivzakonito. Oni i svi oni koji su im u tome pomagali. I svako ko im nudi "kupovinu legitimiteta". Legitimitet se ne kupuje.

Peki

pre 13 godina

Pozivam vas da poslusate Brakusovo recitovanje pesama koje je Brega komponovao za Beoviziju...

"...predsednice brate, salji tu mornaricu, jer svi smo mi za ludnicu..." :-)

Dejan

pre 13 godina

Ne poznajem coveka koji se od postenog rada obogatio.
Od postenog rada se moze otici na letovanje, u restoran, lepo obuci, uzeti kredit za manji i skroman auto i to bi bilo sve.....
Sve drugo sto vidite budite sigurni da postenim radom nije steceno.

pogled sa strane

pre 13 godina

Shvatam vaš položaj,nemoć i slabost, i primećujem koliko ste mali nad gromadom šljama korupcije koju pokušavate da započnete da krunite. Veliki rezovi nisu bezbedni, mora se raditi postepeno. Ali Srbija je titanik koji tone i mislim da je to teško zaustaviti. Jedina ispravna strategija za ovu zemlju je raditi na slozi ovog naroda. Toga se svi u okolini plaše, kao što su se uplašili kada ste promovilsali da ste lider regiona. Ne treba nama regionski marketing. Šta će nama to. Ljudi koji imaju potrebu da se stalno nešto dokazuju ne veruju mnogo u sebe. Mislim da globalno raditi na slozi i patriotizmu u svim granama ovom narodu može doneti blagostanje. I posredno izbijati monopolistima njihove alate iz ruku, posredno, stvarajući kontratežu, kontrasilu. Uvesti poštenje u Srbiji. Ipak vratiti ono staro Pošteno! To su izgleda svi zaboravili, ali to je koren svega, tu sve počinje i završava.

Ivan+3

pre 13 godina

...da kupe opravdanje gradnjom mosta? Da ne koriste novac za "licna uzivanja"? Pa da li postoji neki nacin da ovakve izjave budu razlog za opoziv predsednika?

Maynard

pre 13 godina

Kakav most tajkuna?! Ako je nesto steceno nelegalno, treba im se suditi i oduzeti im se. Ako je sve posteno, onda neka Tadic cuti, zato sto ne zelim da iko pere biografiju jednim mostom.

Milan

pre 13 godina

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je bogatstvo koje nije stečeno radom i na transparentan način metaforički nazvao "nepristojnim bogatstvom".

Pa ovi ljudi ne razumeju ni g od gradjanskih prava i obaveza.
Ako je "bogatas" nelegalno stekao novac onda je drzava ukljucujuci i Tadica u obavezi da ga goni.
Ako bogatas nije nelegalno stekao novac, bez obzira da li se fizicki ili psihicki namucio oko toga, njegova je stvar sta ce da radi sa parama i tu nema niceg nepristojnog.

Nepristojno je da se i dalje ne zna ko je pomogao Miladinu da pobegne iz SAD. Nepristojno je da se i dalje ne zna sudbina koferceta. Nepristojno je da Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je bogatstvo koje nije stečeno radom i na transparentan način metaforički nazvao "nepristojnim bogatstvom".
"Ali hajde da ti ljudi, čije sam bogatstvo nazvao nepristojnim, sagrade jedan most koji bismo metaforički nazvali 'most srpskih tajkuna“, rekao je Tadić.
Nepristojno je da neko moze da bude predsednik stranke i predsednik drzave u isto vreme. Nepristojno je da se seku platani da bi se sada gladjani molili da doniraju novac za nove iste platane.

Nepristojni ste vi, Tadicu.

hroničar jednog vremena

pre 13 godina

Most srpskih tajkuna, ulica stranih plaćenika, džada domaćih izdajnika, trg odbgelih intelektualaca, pruga promašenih investicija, institut propalih predsednika...

prevareni glasac

pre 13 godina

...
Sad se setio?! Ovi su se juce obogatili?! Sto mu to ne pade na pamet kad su otimali luku, pa da ih spreci, nego sad zna sta bi trebali...?! Bar Most?! Pa, zar on misli da se jednim mostom mogu oprati za pustosenje koje je napravljeno u Srbiji?!
U cije uopste ime prica ovaj Tadic?!

gordana t

pre 13 godina

nesto mi je tesko da zamislim gdju merkel ili cak i sarkozija da umesto poreza "nepristojno" bogatima kazu da nesto sagrade i cica mica gotova prica! kakav neozbiljan lik na celu drzave!

Mihajlo

pre 13 godina

Šokiran sam! Tadiću pobogu, da li ti misliš da se pljačka, ubistva, zločini, mogu iskupiti jednim mostom?! Znaš li ti uopšte šta znači pojam - legitimitet?! Aman čoveče prestani sa tim ...

sasa

pre 13 godina

Mislim da je današnje objašnjenje još skandaloznije od jučerašnje izjave o nepristojnim bogatašima.Ako su tajkuni tokom svog bogaćenja kršili zakon onda ih treba procesuirati, a ako su legalno došli do bogatstva onda ih treba ostaviti na miru.Ali to je posao pravosuđa,a ne predsednika.Normalno kad bi neki tužilac imao tri čiste da podigne tužbu.Postaje simptomatično da se naš predsednik u sve meša i u sve razume.Mislim da ga neko pogrešno savetuje da će mu ovakve izjave povećati popularnost. Postavlja se i pitanje koliko je cela stvar iskrena ako znamo da tajkuni finansiraju sve stranke,a DS koji je i najveći, finansiraju verovatno i najviše.
Na kraju ja bih, iako sam u zadnjih 20 godina dosta osiromašio,radije plivao nego hodao preko te tajkunske ćuprije.Njihova milostinja mi stvarno nije potrebna.

View

pre 13 godina

"To će biti način na koji će kupiti svoj legitimitet, jer će ljudi osetiti da su im nešto vratili", rekao je Tadić ...

Jel' on ovo stvarno rekao, ili je neka greška u pitanju?

Gospodine Tadiću,
u čije ime i sa kojim pravom abolirate ljude koji su pljačkali građane Srbije? Oni MORAJU za to da odgovaraju i da idu u zatvor. Moraju da nadoknade štetu koju su naneli svima nama, tj. da im se zapleni sva imovina koju su stekli protivzakonito. Oni i svi oni koji su im u tome pomagali. I svako ko im nudi "kupovinu legitimiteta". Legitimitet se ne kupuje.

Maynard

pre 13 godina

Kakav most tajkuna?! Ako je nesto steceno nelegalno, treba im se suditi i oduzeti im se. Ako je sve posteno, onda neka Tadic cuti, zato sto ne zelim da iko pere biografiju jednim mostom.

Zodijak

pre 13 godina

Tajkunizaciju Srbije je izveo Zoran Djindjic koji je amnestirao "kontraverzne biznisMene" iz devedesetih i dozvolio im da pokupuju Srbiju.
Znam da je za mnoge ovo sto sam rekao najveca blasfemija, ali zao mi je, to je jednostavno istina isto kao sto je istina da je pokojni premijer uveo veronauku u skole i time zvanicno ukinuo laicku drzavu.

Ivan+3

pre 13 godina

...da kupe opravdanje gradnjom mosta? Da ne koriste novac za "licna uzivanja"? Pa da li postoji neki nacin da ovakve izjave budu razlog za opoziv predsednika?

Dejan

pre 13 godina

Ne poznajem coveka koji se od postenog rada obogatio.
Od postenog rada se moze otici na letovanje, u restoran, lepo obuci, uzeti kredit za manji i skroman auto i to bi bilo sve.....
Sve drugo sto vidite budite sigurni da postenim radom nije steceno.

S

pre 13 godina

Tadić ne prestaje da se bavi najjeftinijim populizmom. Dok on juri virtuelne pare od ofšor firmi, obilazi rudnike sa šlemom na glavi i proziva bogataše, poslodavci u Srbiji radnicima ne isplaćuju plate, ne uplaćuju impenziono i zdravstveno, porez taji kako ko stigne, privatizacija za privatizacijom se poništava ne bi li se spaslo ono malo neraskrčmljene imovine, strateški poslovi se daju nepoznatim firmama, dinar dnevno gubi vrednost i tako... I umesto rešavanja realnih svakodnevnih problema, predsednik nam nudi NAJJEFTINIJI populizam. Nema jeftinijeg!

kosmos nema granice

pre 13 godina

U petak smo imali "novi optimizam".
U nedelju "nepristojno bogate".
Danas "tajkunske mostove".
Jedva cekam sutrasnji dan...

vegan

pre 13 godina

Znaci, ako izgrade jedan most, onda nema veze sto su "nepristojno bogati"? Zemljo, otvori se! Predsednice, kada cete narodu otkriti neverovatno zarobljavanje drzave od strane politickih partija? Niko i nista ne moze da uradi bez partijskih vam drugova i iz ostalih partija. Stavise, vasi sve mogu, neverovatne i sramotne mahinacije se desavaju. Vi necete da budete sudija, ali o svemu tome ce vam suditi buduce generacije.

svetlanast

pre 13 godina

nepristojno bogati ljudi u svim drzavama i sistemima mogu biti samo ljudi bliski vlasti.okrenite se oko sebe, i vi i vasi koalicioni partneri, tu su, oko vas.ne bih bila ponosna na most koji bi oni sagradili.

bb

pre 13 godina

Sve sto govoris Tadicu u poslednje vreme je malo u odnosu na reci koje bi morao da kazes. I zakasnelo. Vreme je da odes. Medjutim, umesto tebe nece doci bolji. U najboljem slucaju ce biti isti kao ti.

zoki

pre 13 godina

A zasto ponovo spominjete 90-godine? Pa iz tog perioda jedina dva tajkuna su bili Miskovic i Karic, a danas? Danas je tu Drakulic, Kostic, Lazarevic, Hamovic...Kad smo kod mosta, on se gradi tako sto im date savet u 4 oka, a ne da ih javno prozivate. Kad smo kod mosta, Sloba nije javno prozivao Karice, ali oni su ga 'dobrovoljno' sagradili...kod Mijatovca bese

Mićko

pre 13 godina

Ne jedan, nego je otišlo STOTINE mostova u platice i dnevnice desetine hiljada nepotrebno zaposlenih lenština u državnoj administraciji. Ko je za to kriv, tajkuni?

Ja Onako

pre 13 godina

Ovi moji englezi imaju lepu poslovucu: "when you are in the hole, stop digging"! Druze predsednice prestani da kopas! Pozdrav iz Londona

Pipi

pre 13 godina

Ovo je zasista totalni cirkus. Da li je moguce da predsednik jedne zemlje prica ovakve stvari? Sramno. Strpaj to prijatleju u zatvor pa ces od zaplene imovine imati para i za most i za metro i za sve ono sto su pokrali i odneli na Kipar. Ako, naravno, vec nije kasno i ako vec sve nije izneto jer sigurno je da nece cekati nego ce sve moguce skloniti iz ove jadne zemlje. Zivo me zanima da li citate nase komentare na Vase izjave gospodine Predsednice?

zoki

pre 13 godina

Da li je pristojno da predsednik drzave pregovara sa "nepristojno" bogatim tajkunima i savetuje ih sta bi trebalo da urade da se umile narodu?

Dušan

pre 13 godina

Koristit ću "metaforu" pa bih rekao da se poslednjih godina država ponaša "nepristojno neodgovorno" prema svojoj ekonomiji...
Samo žanje i čupa iz korena uglavnom dobre plodove a "korov" pušta da buja tako da ništa nemože da se "primi"
E Gospodine Predsedniče
tek sad ste to primetili
Žalosno, ali bolje i kasno nego nikada

zule 1961

pre 13 godina

Ddan.Neverovatno ali istinito!
I danas u 2010 godini nekome a u ovom konkretnom primeru Predsedniku Republike Srbije nije jasno da postoje samo nezakonita bogacenja i bogatstva naravno osim legalnih!Upotreba metafore u kontekstu privrednog i svakom drugog kriminala ponovno obznanjuju nerazumevanje najgoreg zla koje nas je zadesilo!Boze,spasi nas licemerja i lepih reci!!

Sulc

pre 13 godina

Zao mi je, ali sve to, od mostova, metroa, zaobilaznice (gde nestade?), gradice opet narod. I to "bezobrazno" siromasan (7.000.000). A da nas nazovemo antitajkunima i stvar resena? E Tadicu Tadicu, od svega u jedno sam siguran, ja glasati vise necu.

Serif

pre 13 godina

Populizam (v. lat.: populus = narod), oznacava "narodu blisku" politiku, koja za postizanje svojih ciljeva, emotivno instrumentalizuje narodne strahove, nezadovoljstva, aktuelne i trenutne konflikte, apelira i propagira na instikte i jednostavna rjesenja, gdje su eticka odgovornost i aspekti prakticnog provodjenja daleko udaljeni od sfere realno i izvedivo moguceg.
Nesto mi se cini da sam u ovoj definiciji prepoznao Tadicevo delovanje. Daleko od realnog, a neizvodivo sa istim ljudima koji godinama omogucavaju pomenutim tajkunima da rade to sto rade, a istovremeno su u dilu kroz korupciju i finansiranje stranaka. Mnogo mi lici i na onu narodnu "drzte lopova", ili u blazoj varijanti "sve cu da vas pohapsim" (a dok ja pricam po medijima vi se sklanjajte i skrivajte tragove). Pa valjda je i deci jasno da se prvo "radi" (hapsi) pa posle prica, a ne obrnuto kako besedi Tadic.

Srdjan

pre 13 godina

"Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da velike kompanije u tranzicionom društvu imaju obavezu da se ponašaju društveno odgovorno. "
Za razliku od političih stranaka.

iritantno

pre 13 godina

Pa nisam im sigurno ja omogucila da se nepristojno obogate. Zna se ko je sve bio na vlasti od 2000.godine pa do sada. Ovakvi komentari predsednika Tadica su vise nego degutantni ( ali takvih njegovih komentara je sve vise u poslednje vreme).

sveta

pre 13 godina

Rešenje se nalzi u pslednje dve rečenice; "Oporezivanjem milionera u Srbiji popuni se tek oko deset odsto budžeta. U zemljama Evropske unije taj prosek je između 25 i 30 odsto".

perfekat, prezent, futur

pre 13 godina

..."nego cemo neprestano kliziti nadole"...
Zasto Predsednik Tadic prica u buducem vremenu, kad mi ne samo da klizimo, nego evo tonemo polako ka dnu.

Ivan Zlatic

pre 13 godina

Ne pamtim kad sam se ovako slatko ismejao.
Ustvari pamtim - kad sam gledao prvu sezonu britanske serije The Thick of It. Zar ne podseca nas Boris na Hju Abota? Jedino ostaje pitanje ako su Krstic i Saper Malkolm Taker i Dzejmi, ko je PM?

Peki

pre 13 godina

Pozivam vas da poslusate Brakusovo recitovanje pesama koje je Brega komponovao za Beoviziju...

"...predsednice brate, salji tu mornaricu, jer svi smo mi za ludnicu..." :-)

Sasha

pre 13 godina

Koja drustvena odgovornost, molim vas lepo! jedini nacin da se ovaj problem resi jeste da se donese novi zakon i da oni koji su duzni da placaju porez da plate posteno a ne da odnose pare na Kipar! kazne moraju da budu ogromne za sve one koji ne postuju zakon. Pusti molim te patriotsku duznost, ti plati lepo porez pa cemo o patriotizmu da razgovaramo posle.

Populo

pre 13 godina

Da li se moze jednim mostom iskupiti za bezkurpoloznu pljacku i unakazivanje cele zemlje? Oterali su nam mladost iz zemlje. Svesno ste im dali legitimitet. Da li ste mozda razmisljali o reakciji ovog "srednjeg" sloja i onih ponizeno siromasnih?..Za ciji mandat (ili bolje se upitati koji im je to omogucio)da oni postanu bezobrazno i nepristojno bogati? Srbija je DELTA. Zasto sada populizam? Vlast je slast.

pogled sa strane

pre 13 godina

Shvatam vaš položaj,nemoć i slabost, i primećujem koliko ste mali nad gromadom šljama korupcije koju pokušavate da započnete da krunite. Veliki rezovi nisu bezbedni, mora se raditi postepeno. Ali Srbija je titanik koji tone i mislim da je to teško zaustaviti. Jedina ispravna strategija za ovu zemlju je raditi na slozi ovog naroda. Toga se svi u okolini plaše, kao što su se uplašili kada ste promovilsali da ste lider regiona. Ne treba nama regionski marketing. Šta će nama to. Ljudi koji imaju potrebu da se stalno nešto dokazuju ne veruju mnogo u sebe. Mislim da globalno raditi na slozi i patriotizmu u svim granama ovom narodu može doneti blagostanje. I posredno izbijati monopolistima njihove alate iz ruku, posredno, stvarajući kontratežu, kontrasilu. Uvesti poštenje u Srbiji. Ipak vratiti ono staro Pošteno! To su izgleda svi zaboravili, ali to je koren svega, tu sve počinje i završava.

011

pre 13 godina

Sta uopste znaci nepristojno bogat? Onaj cije bogatstvo svi vide ili onaj cije bogatstvo malo ili niko ne vidi? A bogatstvo koje nije transparentno? Kome transparentno, onima koji sede po kafanama i ispiraju usta tudjim imetkom? Ili zakonu? Ako je prvima, njima i ne treba da bude transparentno, ako je drugima oni imaju dovoljno resursa da projasne situaciju i da donesu zakljucke i primene mere, ako je potrebno. Cista demagogija. Ne pocinjite od biznismena nego od onih koji omogucavaju da se neko obogati u uslovima zatvorenog trzista..svi znamo ko je profil-politicari. Da nije njih niko ne bi mogao da se obogati brzo ili mnogo ili i jedno i drugo. Ne treba niko da gradi most nego da plati porez. Ako drzava nece politicare i cinovnike da strpa u zatvor zbog malverzacija sa akcijama onda zasto povika na ljude koji se bave biznisom? Svako hoce da kupi jeftiije od ostalih i to nije lose,lose je kada mu neko omoguci da to uradi ali ne omoguci i ostalima isto.

Lazar

pre 13 godina

Treba da plate poreze i dažbine i da poštuju zakone.
Ti napravi dobre zakone. Imaš onu mudru Slavicu Đukić i neće ti biti teško.
daj molim te prestani sa vrućim parolama iz SSRN.

EU Citizen

pre 13 godina

Gospodine predsedniče, velike ili male firme, ako nisu u državnom vlasništvu, imaju obavezu isključivo prema svojim akcionarima i vlasnicima, a jedino što država ima pravo da zahteva od njih je da poštuju važeće zakone. Sve ostalo ste verovatno sanjali, ili vam je neka tuđeg novca vazda gladna nevladina ptičica kojoj se uporno sni ono što joj je milo cvrkutala na uvo. Vi, naravno, možete pokušati da svoje socijalno-demagoške fantazmagorije inkorporirate i u pravni poredak države i deformišete tržište tako da prvenstveno ispunjava političke zadatke, to su mnoge zemlje EU, o raznim totalitarnim državama u tragičnom dvadesetom stoleću i da ne govorimo, poslednjih decenija pokušale da urade, ali, kao što svako ko nije slep kod očiju vidi, taj se eksperiment katastrofalno završio, čak i za te države, mahom višestruko bogatije od Srbije i sa ogromnim rezervama, pa skoro sve one danas, doduše, bez udaranja na velika zvona i uz ogroman otpor svojih razmaženih i neradničkih populacija, manje ili više intenzivno napuštaju koncept socijalne države i liberalizuju privredu, a u jednoj, kako ste lepo primetili, tranzicionoj zemlji, rezultati bi bili direktno katastrofalni. Problem ove države nije nedostatak nekakve fiktivne "socijalne odgovornosti", daleko joj lepa kuća, niti "surovi kapitalizam" (kamo sreće da surovog i poštenog kapitalizma, koji podrazumeva tvrdi rad, bistru pamet, štednju i ulaganje u budućnost, umesto parazitizma, presipanja iz šupljeg u prazno i uravnilovke, imamo mnogo više, ova bi zemlja cvetala) već prosto i jednostavno, kriminal i korupcija koji su kooptirali kompletnu visoku politiku, uključujući i vašu stranku (i, sasvim moguće, i vas lično) i veselo deformišu tržište i monopolizuju ekonomiju. Znači, ostavite na miru legitimne firme i ljude koji teško rade i izdržavaju čitav ovaj cirkus od zemlje, na čelu s vama i ostalim političkim i birokratskim pijavicama, sa vašim otužnim i praznim frazama o "socijalnoj odgovornosti", već hapsite kriminalce i oduzimajte im nelegalno stečenu imovinu, ako ste u stanju da to uradite i svojim burazerima, sponzorima i partijskim kolegama, a ako niste, sklonite se, odavno vas je već jako mučno gledati, neće biti da ova zemlja ima samo kreature tipa Nikolića, Koštunice, Dačića ili Ilića kao alternativu, i da i u prozapadnom i istinski proevropskom delu političkog spektra neće isplivati na površinu neko bolji i sposobniji od vas.

nikola

pre 13 godina

Gopodine predsedniče, pa za to postoji reč; LUSTRACIJA !? Još samo da se pređe sa reči na dela.I eto Vi ste u pravu ne 100% nego do neba !

Jovan

pre 13 godina

Molim Vas g tadicu odgovorite mi da li Vi to sebe vidite kao Papu, pa nudite dugogodisnjim kriminalcima neke indulgencije? Pa vi ste postali saucesnik u kriminalnim radnjama, govoreci im kako da se ponasaju i izbegnu odgovornost. Ova Vasa tirada o mostovima ne moze se drugacije shvatiti. Zar Vas nije sramota? Pa sta ce Vasa deca reci? kako cete mi objasniti zasto ih druga deca zezaju? Opametite se, Vi ste Boris tadic, po zanimanju klinicki psiholog. Predsednik ste samo manjom igrom slucaja i velikom obmanom gradjana.

bobi, charlton

pre 13 godina

totalno blesavo drustvo!
kad je slobadan milosevic bio na vlasti, cela srbija je bila uz njega a ceo svet protiv! (znamo dokle smo dosli, u stvari gde smo jos uvek) znaci donekle je i drustvo krivo sto se drzalo tog milosevica, jel tako? sad kad nam se svet otvara i boris tadic priznan politicar u svetu, srbija mu okrece ledja! paradoksno, zar ne.? predsednice pakuj stvari i familiju i bezi, dodji kod nas na zapadu i zivi kao covek. pusti ovim gradjanima neka im nikolic i kostunica vode reziju u novim sukobima i ratovima. jer ocigledno ne kapiraju da neke stvari NE MOGU da se rese za 3,4 ili 5 godina, koje su upravo oni doveli na niske grane, a sad ocekuju da im napravis svajcarsku na brzinu.

iii

pre 13 godina

Kompanije koje svugde u svetu daju ogromne pare u drustveno korisne svrhe to ne rade zato sto su dobre, niti zato sto im predsednik drzave preti, vec zato sto tamo postoji zdrava konkurencija i zato je imidz firme uzasno bitan. Ako mu se ponasanje neke firme ne dopada, kupac ce je jednostavno bojkotovati i ta firma ce propasti. Za to su potrebna 2 preduslova, od kojih mi nemamo ni jedan: trzisna konkurencija bez monopola, i potrosaci koji su svesni da su trgovci tu zbog njih, a ne obrnuto. Tek kad toga bude, bice i firmi koje ce izdvojiti pare za brendiranje kroz ulaganje u drzavu i drustvo.

dana

pre 13 godina

ok, ok... znalo se da drzava nije dovoljno jaka. ubili su i djindjica... ali, da je toliko slaba, da predsednik to i javno priznaje - to je uzas. mi smo jedan tragikomican komad u na hiljade cinova. tadicu, pa nije ovo amerika iz ranog XX veka, prvobitna akumulacija kapitala... osnazite institucije - sudstvo, sredite poreze, policiju ocistite, izvrsite lustraciju ako smete... no, ocigledno vi to ne mozete, a reklo bi se i ne umete. kakvi su to odgovori? pa, nije vam to sednica nastavno-naucnog veca.

vucko

pre 13 godina

Bogatstvo nije privilegija vec obaveza. Danas vecina nepristojno bogatih gleda u Srbiju i ceka sta ce ona uraditi za njih, napraviti ih bogatijima, a sta ce oni uraditi za Srbiju za nas, to je glavno pitanje, napraviti nas jos siromasnijima.

Zorica

pre 13 godina

1.Tajkuni kupe jeftino zemlju od seljaka. 2. Drzava od njih otkupi tu zemlju po bezobrazno visokim cenama. 3. Tajkuni izgrade most uz bezobrazno visok profit izmedju utrosenog novca za kupovinu zemljista i izgradnju mosta i ostvarene razlike u ceni za zemljiste.

A ako ne moze ovde (jer seljak se opametio sto se vidi u Kragujevcu), moze u Republici Srpskoj, a gradjani Srbije to opet ima da plate.

Gligorijević

pre 13 godina

Priznajem da sam počeo da "crvenim" ( a pre neki dan ga podržah ...) od izjava Predsednika Moje Države Srbije . Šta ću , nije mi svejedno . Ako je On ovakav - kakav li sam Ja ? Ili su za sve isključivi krivci Krstić i Šaper . Moguće ! Uostalom , neko mora da bude kriv za ovu "sprdnju" ! Kažu videće se na sledećim izborima ? A'l do izbora 2 godine ! Ovih dana me DS-ovci i simpatizeri uveravaju da ako B.Klauni nastavi ovako , ne da neće da glasaju za njega , nego će da glasaju protiv ! Nismi rekli za koga će (neće valjda za Voju ?) a nije ni važno - posle svega znamo da je svejedno dok je poslodavac MM (?).
RaDiša

bobi, charlton

pre 13 godina

totalno blesavo drustvo!
kad je slobadan milosevic bio na vlasti, cela srbija je bila uz njega a ceo svet protiv! (znamo dokle smo dosli, u stvari gde smo jos uvek) znaci donekle je i drustvo krivo sto se drzalo tog milosevica, jel tako? sad kad nam se svet otvara i boris tadic priznan politicar u svetu, srbija mu okrece ledja! paradoksno, zar ne.? predsednice pakuj stvari i familiju i bezi, dodji kod nas na zapadu i zivi kao covek. pusti ovim gradjanima neka im nikolic i kostunica vode reziju u novim sukobima i ratovima. jer ocigledno ne kapiraju da neke stvari NE MOGU da se rese za 3,4 ili 5 godina, koje su upravo oni doveli na niske grane, a sad ocekuju da im napravis svajcarsku na brzinu.

Zodijak

pre 13 godina

Tajkunizaciju Srbije je izveo Zoran Djindjic koji je amnestirao "kontraverzne biznisMene" iz devedesetih i dozvolio im da pokupuju Srbiju.
Znam da je za mnoge ovo sto sam rekao najveca blasfemija, ali zao mi je, to je jednostavno istina isto kao sto je istina da je pokojni premijer uveo veronauku u skole i time zvanicno ukinuo laicku drzavu.

Dejan

pre 13 godina

Ne poznajem coveka koji se od postenog rada obogatio.
Od postenog rada se moze otici na letovanje, u restoran, lepo obuci, uzeti kredit za manji i skroman auto i to bi bilo sve.....
Sve drugo sto vidite budite sigurni da postenim radom nije steceno.

Milan

pre 13 godina

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je bogatstvo koje nije stečeno radom i na transparentan način metaforički nazvao "nepristojnim bogatstvom".

Pa ovi ljudi ne razumeju ni g od gradjanskih prava i obaveza.
Ako je "bogatas" nelegalno stekao novac onda je drzava ukljucujuci i Tadica u obavezi da ga goni.
Ako bogatas nije nelegalno stekao novac, bez obzira da li se fizicki ili psihicki namucio oko toga, njegova je stvar sta ce da radi sa parama i tu nema niceg nepristojnog.

Nepristojno je da se i dalje ne zna ko je pomogao Miladinu da pobegne iz SAD. Nepristojno je da se i dalje ne zna sudbina koferceta. Nepristojno je da Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je bogatstvo koje nije stečeno radom i na transparentan način metaforički nazvao "nepristojnim bogatstvom".
"Ali hajde da ti ljudi, čije sam bogatstvo nazvao nepristojnim, sagrade jedan most koji bismo metaforički nazvali 'most srpskih tajkuna“, rekao je Tadić.
Nepristojno je da neko moze da bude predsednik stranke i predsednik drzave u isto vreme. Nepristojno je da se seku platani da bi se sada gladjani molili da doniraju novac za nove iste platane.

Nepristojni ste vi, Tadicu.

pogled sa strane

pre 13 godina

Shvatam vaš položaj,nemoć i slabost, i primećujem koliko ste mali nad gromadom šljama korupcije koju pokušavate da započnete da krunite. Veliki rezovi nisu bezbedni, mora se raditi postepeno. Ali Srbija je titanik koji tone i mislim da je to teško zaustaviti. Jedina ispravna strategija za ovu zemlju je raditi na slozi ovog naroda. Toga se svi u okolini plaše, kao što su se uplašili kada ste promovilsali da ste lider regiona. Ne treba nama regionski marketing. Šta će nama to. Ljudi koji imaju potrebu da se stalno nešto dokazuju ne veruju mnogo u sebe. Mislim da globalno raditi na slozi i patriotizmu u svim granama ovom narodu može doneti blagostanje. I posredno izbijati monopolistima njihove alate iz ruku, posredno, stvarajući kontratežu, kontrasilu. Uvesti poštenje u Srbiji. Ipak vratiti ono staro Pošteno! To su izgleda svi zaboravili, ali to je koren svega, tu sve počinje i završava.

bb

pre 13 godina

Sve sto govoris Tadicu u poslednje vreme je malo u odnosu na reci koje bi morao da kazes. I zakasnelo. Vreme je da odes. Medjutim, umesto tebe nece doci bolji. U najboljem slucaju ce biti isti kao ti.

vegan

pre 13 godina

Znaci, ako izgrade jedan most, onda nema veze sto su "nepristojno bogati"? Zemljo, otvori se! Predsednice, kada cete narodu otkriti neverovatno zarobljavanje drzave od strane politickih partija? Niko i nista ne moze da uradi bez partijskih vam drugova i iz ostalih partija. Stavise, vasi sve mogu, neverovatne i sramotne mahinacije se desavaju. Vi necete da budete sudija, ali o svemu tome ce vam suditi buduce generacije.

sasa

pre 13 godina

Mislim da je današnje objašnjenje još skandaloznije od jučerašnje izjave o nepristojnim bogatašima.Ako su tajkuni tokom svog bogaćenja kršili zakon onda ih treba procesuirati, a ako su legalno došli do bogatstva onda ih treba ostaviti na miru.Ali to je posao pravosuđa,a ne predsednika.Normalno kad bi neki tužilac imao tri čiste da podigne tužbu.Postaje simptomatično da se naš predsednik u sve meša i u sve razume.Mislim da ga neko pogrešno savetuje da će mu ovakve izjave povećati popularnost. Postavlja se i pitanje koliko je cela stvar iskrena ako znamo da tajkuni finansiraju sve stranke,a DS koji je i najveći, finansiraju verovatno i najviše.
Na kraju ja bih, iako sam u zadnjih 20 godina dosta osiromašio,radije plivao nego hodao preko te tajkunske ćuprije.Njihova milostinja mi stvarno nije potrebna.

zoki

pre 13 godina

A zasto ponovo spominjete 90-godine? Pa iz tog perioda jedina dva tajkuna su bili Miskovic i Karic, a danas? Danas je tu Drakulic, Kostic, Lazarevic, Hamovic...Kad smo kod mosta, on se gradi tako sto im date savet u 4 oka, a ne da ih javno prozivate. Kad smo kod mosta, Sloba nije javno prozivao Karice, ali oni su ga 'dobrovoljno' sagradili...kod Mijatovca bese

gordana t

pre 13 godina

nesto mi je tesko da zamislim gdju merkel ili cak i sarkozija da umesto poreza "nepristojno" bogatima kazu da nesto sagrade i cica mica gotova prica! kakav neozbiljan lik na celu drzave!

Dušan

pre 13 godina

Koristit ću "metaforu" pa bih rekao da se poslednjih godina država ponaša "nepristojno neodgovorno" prema svojoj ekonomiji...
Samo žanje i čupa iz korena uglavnom dobre plodove a "korov" pušta da buja tako da ništa nemože da se "primi"
E Gospodine Predsedniče
tek sad ste to primetili
Žalosno, ali bolje i kasno nego nikada

Mihajlo

pre 13 godina

Šokiran sam! Tadiću pobogu, da li ti misliš da se pljačka, ubistva, zločini, mogu iskupiti jednim mostom?! Znaš li ti uopšte šta znači pojam - legitimitet?! Aman čoveče prestani sa tim ...

View

pre 13 godina

"To će biti način na koji će kupiti svoj legitimitet, jer će ljudi osetiti da su im nešto vratili", rekao je Tadić ...

Jel' on ovo stvarno rekao, ili je neka greška u pitanju?

Gospodine Tadiću,
u čije ime i sa kojim pravom abolirate ljude koji su pljačkali građane Srbije? Oni MORAJU za to da odgovaraju i da idu u zatvor. Moraju da nadoknade štetu koju su naneli svima nama, tj. da im se zapleni sva imovina koju su stekli protivzakonito. Oni i svi oni koji su im u tome pomagali. I svako ko im nudi "kupovinu legitimiteta". Legitimitet se ne kupuje.

Maynard

pre 13 godina

Kakav most tajkuna?! Ako je nesto steceno nelegalno, treba im se suditi i oduzeti im se. Ako je sve posteno, onda neka Tadic cuti, zato sto ne zelim da iko pere biografiju jednim mostom.

Ivan Zlatic

pre 13 godina

Ne pamtim kad sam se ovako slatko ismejao.
Ustvari pamtim - kad sam gledao prvu sezonu britanske serije The Thick of It. Zar ne podseca nas Boris na Hju Abota? Jedino ostaje pitanje ako su Krstic i Saper Malkolm Taker i Dzejmi, ko je PM?

zule 1961

pre 13 godina

Ddan.Neverovatno ali istinito!
I danas u 2010 godini nekome a u ovom konkretnom primeru Predsedniku Republike Srbije nije jasno da postoje samo nezakonita bogacenja i bogatstva naravno osim legalnih!Upotreba metafore u kontekstu privrednog i svakom drugog kriminala ponovno obznanjuju nerazumevanje najgoreg zla koje nas je zadesilo!Boze,spasi nas licemerja i lepih reci!!

Peki

pre 13 godina

Pozivam vas da poslusate Brakusovo recitovanje pesama koje je Brega komponovao za Beoviziju...

"...predsednice brate, salji tu mornaricu, jer svi smo mi za ludnicu..." :-)

svetlanast

pre 13 godina

nepristojno bogati ljudi u svim drzavama i sistemima mogu biti samo ljudi bliski vlasti.okrenite se oko sebe, i vi i vasi koalicioni partneri, tu su, oko vas.ne bih bila ponosna na most koji bi oni sagradili.

prevareni glasac

pre 13 godina

...
Sad se setio?! Ovi su se juce obogatili?! Sto mu to ne pade na pamet kad su otimali luku, pa da ih spreci, nego sad zna sta bi trebali...?! Bar Most?! Pa, zar on misli da se jednim mostom mogu oprati za pustosenje koje je napravljeno u Srbiji?!
U cije uopste ime prica ovaj Tadic?!

nikola

pre 13 godina

Gopodine predsedniče, pa za to postoji reč; LUSTRACIJA !? Još samo da se pređe sa reči na dela.I eto Vi ste u pravu ne 100% nego do neba !

iii

pre 13 godina

Kompanije koje svugde u svetu daju ogromne pare u drustveno korisne svrhe to ne rade zato sto su dobre, niti zato sto im predsednik drzave preti, vec zato sto tamo postoji zdrava konkurencija i zato je imidz firme uzasno bitan. Ako mu se ponasanje neke firme ne dopada, kupac ce je jednostavno bojkotovati i ta firma ce propasti. Za to su potrebna 2 preduslova, od kojih mi nemamo ni jedan: trzisna konkurencija bez monopola, i potrosaci koji su svesni da su trgovci tu zbog njih, a ne obrnuto. Tek kad toga bude, bice i firmi koje ce izdvojiti pare za brendiranje kroz ulaganje u drzavu i drustvo.

Jovan

pre 13 godina

Molim Vas g tadicu odgovorite mi da li Vi to sebe vidite kao Papu, pa nudite dugogodisnjim kriminalcima neke indulgencije? Pa vi ste postali saucesnik u kriminalnim radnjama, govoreci im kako da se ponasaju i izbegnu odgovornost. Ova Vasa tirada o mostovima ne moze se drugacije shvatiti. Zar Vas nije sramota? Pa sta ce Vasa deca reci? kako cete mi objasniti zasto ih druga deca zezaju? Opametite se, Vi ste Boris tadic, po zanimanju klinicki psiholog. Predsednik ste samo manjom igrom slucaja i velikom obmanom gradjana.

Mićko

pre 13 godina

Ne jedan, nego je otišlo STOTINE mostova u platice i dnevnice desetine hiljada nepotrebno zaposlenih lenština u državnoj administraciji. Ko je za to kriv, tajkuni?

011

pre 13 godina

Sta uopste znaci nepristojno bogat? Onaj cije bogatstvo svi vide ili onaj cije bogatstvo malo ili niko ne vidi? A bogatstvo koje nije transparentno? Kome transparentno, onima koji sede po kafanama i ispiraju usta tudjim imetkom? Ili zakonu? Ako je prvima, njima i ne treba da bude transparentno, ako je drugima oni imaju dovoljno resursa da projasne situaciju i da donesu zakljucke i primene mere, ako je potrebno. Cista demagogija. Ne pocinjite od biznismena nego od onih koji omogucavaju da se neko obogati u uslovima zatvorenog trzista..svi znamo ko je profil-politicari. Da nije njih niko ne bi mogao da se obogati brzo ili mnogo ili i jedno i drugo. Ne treba niko da gradi most nego da plati porez. Ako drzava nece politicare i cinovnike da strpa u zatvor zbog malverzacija sa akcijama onda zasto povika na ljude koji se bave biznisom? Svako hoce da kupi jeftiije od ostalih i to nije lose,lose je kada mu neko omoguci da to uradi ali ne omoguci i ostalima isto.

EU Citizen

pre 13 godina

Gospodine predsedniče, velike ili male firme, ako nisu u državnom vlasništvu, imaju obavezu isključivo prema svojim akcionarima i vlasnicima, a jedino što država ima pravo da zahteva od njih je da poštuju važeće zakone. Sve ostalo ste verovatno sanjali, ili vam je neka tuđeg novca vazda gladna nevladina ptičica kojoj se uporno sni ono što joj je milo cvrkutala na uvo. Vi, naravno, možete pokušati da svoje socijalno-demagoške fantazmagorije inkorporirate i u pravni poredak države i deformišete tržište tako da prvenstveno ispunjava političke zadatke, to su mnoge zemlje EU, o raznim totalitarnim državama u tragičnom dvadesetom stoleću i da ne govorimo, poslednjih decenija pokušale da urade, ali, kao što svako ko nije slep kod očiju vidi, taj se eksperiment katastrofalno završio, čak i za te države, mahom višestruko bogatije od Srbije i sa ogromnim rezervama, pa skoro sve one danas, doduše, bez udaranja na velika zvona i uz ogroman otpor svojih razmaženih i neradničkih populacija, manje ili više intenzivno napuštaju koncept socijalne države i liberalizuju privredu, a u jednoj, kako ste lepo primetili, tranzicionoj zemlji, rezultati bi bili direktno katastrofalni. Problem ove države nije nedostatak nekakve fiktivne "socijalne odgovornosti", daleko joj lepa kuća, niti "surovi kapitalizam" (kamo sreće da surovog i poštenog kapitalizma, koji podrazumeva tvrdi rad, bistru pamet, štednju i ulaganje u budućnost, umesto parazitizma, presipanja iz šupljeg u prazno i uravnilovke, imamo mnogo više, ova bi zemlja cvetala) već prosto i jednostavno, kriminal i korupcija koji su kooptirali kompletnu visoku politiku, uključujući i vašu stranku (i, sasvim moguće, i vas lično) i veselo deformišu tržište i monopolizuju ekonomiju. Znači, ostavite na miru legitimne firme i ljude koji teško rade i izdržavaju čitav ovaj cirkus od zemlje, na čelu s vama i ostalim političkim i birokratskim pijavicama, sa vašim otužnim i praznim frazama o "socijalnoj odgovornosti", već hapsite kriminalce i oduzimajte im nelegalno stečenu imovinu, ako ste u stanju da to uradite i svojim burazerima, sponzorima i partijskim kolegama, a ako niste, sklonite se, odavno vas je već jako mučno gledati, neće biti da ova zemlja ima samo kreature tipa Nikolića, Koštunice, Dačića ili Ilića kao alternativu, i da i u prozapadnom i istinski proevropskom delu političkog spektra neće isplivati na površinu neko bolji i sposobniji od vas.

vucko

pre 13 godina

Bogatstvo nije privilegija vec obaveza. Danas vecina nepristojno bogatih gleda u Srbiju i ceka sta ce ona uraditi za njih, napraviti ih bogatijima, a sta ce oni uraditi za Srbiju za nas, to je glavno pitanje, napraviti nas jos siromasnijima.

Ivan+3

pre 13 godina

...da kupe opravdanje gradnjom mosta? Da ne koriste novac za "licna uzivanja"? Pa da li postoji neki nacin da ovakve izjave budu razlog za opoziv predsednika?

hroničar jednog vremena

pre 13 godina

Most srpskih tajkuna, ulica stranih plaćenika, džada domaćih izdajnika, trg odbgelih intelektualaca, pruga promašenih investicija, institut propalih predsednika...

Ja Onako

pre 13 godina

Ovi moji englezi imaju lepu poslovucu: "when you are in the hole, stop digging"! Druze predsednice prestani da kopas! Pozdrav iz Londona

Sasha

pre 13 godina

Koja drustvena odgovornost, molim vas lepo! jedini nacin da se ovaj problem resi jeste da se donese novi zakon i da oni koji su duzni da placaju porez da plate posteno a ne da odnose pare na Kipar! kazne moraju da budu ogromne za sve one koji ne postuju zakon. Pusti molim te patriotsku duznost, ti plati lepo porez pa cemo o patriotizmu da razgovaramo posle.

Serif

pre 13 godina

Populizam (v. lat.: populus = narod), oznacava "narodu blisku" politiku, koja za postizanje svojih ciljeva, emotivno instrumentalizuje narodne strahove, nezadovoljstva, aktuelne i trenutne konflikte, apelira i propagira na instikte i jednostavna rjesenja, gdje su eticka odgovornost i aspekti prakticnog provodjenja daleko udaljeni od sfere realno i izvedivo moguceg.
Nesto mi se cini da sam u ovoj definiciji prepoznao Tadicevo delovanje. Daleko od realnog, a neizvodivo sa istim ljudima koji godinama omogucavaju pomenutim tajkunima da rade to sto rade, a istovremeno su u dilu kroz korupciju i finansiranje stranaka. Mnogo mi lici i na onu narodnu "drzte lopova", ili u blazoj varijanti "sve cu da vas pohapsim" (a dok ja pricam po medijima vi se sklanjajte i skrivajte tragove). Pa valjda je i deci jasno da se prvo "radi" (hapsi) pa posle prica, a ne obrnuto kako besedi Tadic.

sveta

pre 13 godina

Rešenje se nalzi u pslednje dve rečenice; "Oporezivanjem milionera u Srbiji popuni se tek oko deset odsto budžeta. U zemljama Evropske unije taj prosek je između 25 i 30 odsto".

Lazar

pre 13 godina

Treba da plate poreze i dažbine i da poštuju zakone.
Ti napravi dobre zakone. Imaš onu mudru Slavicu Đukić i neće ti biti teško.
daj molim te prestani sa vrućim parolama iz SSRN.

Srdjan

pre 13 godina

"Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da velike kompanije u tranzicionom društvu imaju obavezu da se ponašaju društveno odgovorno. "
Za razliku od političih stranaka.

S

pre 13 godina

Tadić ne prestaje da se bavi najjeftinijim populizmom. Dok on juri virtuelne pare od ofšor firmi, obilazi rudnike sa šlemom na glavi i proziva bogataše, poslodavci u Srbiji radnicima ne isplaćuju plate, ne uplaćuju impenziono i zdravstveno, porez taji kako ko stigne, privatizacija za privatizacijom se poništava ne bi li se spaslo ono malo neraskrčmljene imovine, strateški poslovi se daju nepoznatim firmama, dinar dnevno gubi vrednost i tako... I umesto rešavanja realnih svakodnevnih problema, predsednik nam nudi NAJJEFTINIJI populizam. Nema jeftinijeg!

Sulc

pre 13 godina

Zao mi je, ali sve to, od mostova, metroa, zaobilaznice (gde nestade?), gradice opet narod. I to "bezobrazno" siromasan (7.000.000). A da nas nazovemo antitajkunima i stvar resena? E Tadicu Tadicu, od svega u jedno sam siguran, ja glasati vise necu.

zoki

pre 13 godina

Da li je pristojno da predsednik drzave pregovara sa "nepristojno" bogatim tajkunima i savetuje ih sta bi trebalo da urade da se umile narodu?

perfekat, prezent, futur

pre 13 godina

..."nego cemo neprestano kliziti nadole"...
Zasto Predsednik Tadic prica u buducem vremenu, kad mi ne samo da klizimo, nego evo tonemo polako ka dnu.

Pipi

pre 13 godina

Ovo je zasista totalni cirkus. Da li je moguce da predsednik jedne zemlje prica ovakve stvari? Sramno. Strpaj to prijatleju u zatvor pa ces od zaplene imovine imati para i za most i za metro i za sve ono sto su pokrali i odneli na Kipar. Ako, naravno, vec nije kasno i ako vec sve nije izneto jer sigurno je da nece cekati nego ce sve moguce skloniti iz ove jadne zemlje. Zivo me zanima da li citate nase komentare na Vase izjave gospodine Predsednice?

kosmos nema granice

pre 13 godina

U petak smo imali "novi optimizam".
U nedelju "nepristojno bogate".
Danas "tajkunske mostove".
Jedva cekam sutrasnji dan...

iritantno

pre 13 godina

Pa nisam im sigurno ja omogucila da se nepristojno obogate. Zna se ko je sve bio na vlasti od 2000.godine pa do sada. Ovakvi komentari predsednika Tadica su vise nego degutantni ( ali takvih njegovih komentara je sve vise u poslednje vreme).

Populo

pre 13 godina

Da li se moze jednim mostom iskupiti za bezkurpoloznu pljacku i unakazivanje cele zemlje? Oterali su nam mladost iz zemlje. Svesno ste im dali legitimitet. Da li ste mozda razmisljali o reakciji ovog "srednjeg" sloja i onih ponizeno siromasnih?..Za ciji mandat (ili bolje se upitati koji im je to omogucio)da oni postanu bezobrazno i nepristojno bogati? Srbija je DELTA. Zasto sada populizam? Vlast je slast.

dana

pre 13 godina

ok, ok... znalo se da drzava nije dovoljno jaka. ubili su i djindjica... ali, da je toliko slaba, da predsednik to i javno priznaje - to je uzas. mi smo jedan tragikomican komad u na hiljade cinova. tadicu, pa nije ovo amerika iz ranog XX veka, prvobitna akumulacija kapitala... osnazite institucije - sudstvo, sredite poreze, policiju ocistite, izvrsite lustraciju ako smete... no, ocigledno vi to ne mozete, a reklo bi se i ne umete. kakvi su to odgovori? pa, nije vam to sednica nastavno-naucnog veca.

Zorica

pre 13 godina

1.Tajkuni kupe jeftino zemlju od seljaka. 2. Drzava od njih otkupi tu zemlju po bezobrazno visokim cenama. 3. Tajkuni izgrade most uz bezobrazno visok profit izmedju utrosenog novca za kupovinu zemljista i izgradnju mosta i ostvarene razlike u ceni za zemljiste.

A ako ne moze ovde (jer seljak se opametio sto se vidi u Kragujevcu), moze u Republici Srpskoj, a gradjani Srbije to opet ima da plate.

Gligorijević

pre 13 godina

Priznajem da sam počeo da "crvenim" ( a pre neki dan ga podržah ...) od izjava Predsednika Moje Države Srbije . Šta ću , nije mi svejedno . Ako je On ovakav - kakav li sam Ja ? Ili su za sve isključivi krivci Krstić i Šaper . Moguće ! Uostalom , neko mora da bude kriv za ovu "sprdnju" ! Kažu videće se na sledećim izborima ? A'l do izbora 2 godine ! Ovih dana me DS-ovci i simpatizeri uveravaju da ako B.Klauni nastavi ovako , ne da neće da glasaju za njega , nego će da glasaju protiv ! Nismi rekli za koga će (neće valjda za Voju ?) a nije ni važno - posle svega znamo da je svejedno dok je poslodavac MM (?).
RaDiša