Nedelja, 06.06.2010.

23:21

Učenica ne može u školu zbog šamije

Sedamneastogodišnjoj Arjeti Haljimi iz Vitine zabranjeno je da pohađa nastavu zbog toga što nosi veo koji se zove šamija i kojim se zavija cela glava sem lica.

Izvor: B92

Uèenica ne može u školu zbog šamije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 13 godina

Ja bih voleo da mi zagovornici postovanja svih religija objasne u kom delu Kur'ana stoji to da zene treba da se oblace kao nindze. I pritom da li bi imali razumevanja da popa izbaci zenu iz crkve ako ima menstruaciju (stoji fino u Bibliji) ili ako nije dosla opasana maramom (takodje stoji u Bibliji? A sta cemo sa tzv. zenskim obrezivanjem (mada je i musko problematicno)? Je l' i to da dozvolimo u ime multikonfesionalnosti i tolerancije? Ili da rezemo ruke lopovima (za razliku od oblacenja u burke, feredze i tako tih ludosti, ovo zaista stoji u Kur'anu)? Hocemo i ropstvo da dozvolimo (Biblija ne samo da isto podrzava vec daje i instrukcije koliko ko robova moze imati te koliko treba za roba platiti i sta gledati kad se doticni kupuje)?

Aman ljudi, XXI vek je, odakle toliko razumevanja za navedene atavizme?

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Cudno - ovde su samija i burke pitanje ljudskih prava, a kad se ode u neku ortodoksnu arapsku drzavu ne smes ni da mrdnes, ni da pisnes - gde se dedose ljudska prava?

Nada

pre 13 godina

Ne razumijem, i pitam se uvijek, zasto se javljau poluobrazovani i neobavjesteni da bilo sta komentarisu???? Procitala sam nekoliko komentara i otprilike su neki komentarisali, kao "da li joj se vidi lice".Ja sam iz Bosne i tamo su starije muslimanke i zene koje su dolazele iz nekih okolnih sela, i to neke, nosile SAMIJE ili marame na glavi sto nikako i nikada nikome nije smetalo jer se vidjelo lice.A razne marame su se uvijek nosile, i to zene i bez obzira na konfesiju bez ikakvih problema.Samija, se od marame razlikuje po sarama i velicini i nikada ne pokriva lice zene koja je nosi.Licno ne bih imala nista protiv zara-feredze, jer nisam gajena da mrzim, ni kad imam "razlog" a kamoli kad je u pitanju razlika u konfesiji.Ljudi, alo, sta vam je vise.Dosta je... SVE pocinje sa POSTOVANJEM ili NEPOSTOVANJEM pa se to zavrti u krug, ko ce kome vise ili manje i nema kraja.Uvijek je MIZERNIJI onaj koji zna da je NEKO napravio gresku, a onda sljedi OSVETA. E, tu smo mnogo brzi cak i prvi, a svi slave Slavu i zahvaljuju se Bogu sto ih trpi takve kakvi su, a to ce biti sve do jednom. Probudite se vec jednom i odrastite. Neko MORA da pocne prvi, prvo da postuje, da bi mu to postovanje bilo uzvraceno, a uvijek prvo pocnu PAMETNIJI i TOLERANTNIJI i RAZUMNIJI.

Aster Blistok

pre 13 godina

Kako da znaju da je to bas ona? Ili je mozda njena komsinica instead. Sto je sa slikom na licnim ispravama, sa samijom ili bez? I jos ako je sva u crnini izgleda kao ninja, bog te ...

Mashinovodja

pre 13 godina

"Za nas je to neprihvatljivo jer se krše ljudska prava. Svako ima pravo da se oblači kako želi, to je lično opredeljenje", kaže Hisamedin Hodža.
Da li to podrazumeva i pravo da se čovek uopšte NE oblači, odnosno da ušeta potpuno go u džamiju kod g.Hodže?
U svetu postoje verske grupe koje svoje obrede obavljaju potpuno goli, iz raznih razloga u koje ne ulazim i nemam ništa protiv, sve dok to rade u svojim bogomoljama. Ali na ulici ne želim da gledam golaće jer ne želim da budem voajer protiv svoje volje. U ovoj kulturi potpuna golotinja, kao i potpuno skrivanje lica i tela nisu prihvatljivi i tačka. Dok je tako, na ulicama neće biti ni golaća, ni žena umotanih u platno do vrha ušiju, koji god da su razlozi, verski ili drugi.

maja k

pre 13 godina

Da li iko razmislja o toj devojci? Kod kuce je verovatno u problemima ako odbije da nosi maramu, a u skoli ako je nosi. nije problem ona nego i sistem i porodica. zamislite u kakvim ce mukama biti recimo sve te mlade zene po evropi koje su iovako u represivnim porodicama a ne tek sad kad ne smeju da nose veo kad izadju na ulicu. pa nece smeti uopste da izadju na ulicu. ne znam, jako tesko je izabrati stranu ali mislim da ne mozemo zabranjivati nikakav odevni predmet nego poceti sa promenom sistema i vrednosti koji su doprineli takvom stanju u kojem su zene. a ruku na srce, mozda u pravoslavlju ne nose marame, ali nisu ni tamo bas u zavidnom polozaju.

Srdjan

pre 13 godina

Daj ljudi, uvek to pocinje sa klincima - kao nevina deca i slicno. Pa nije dete samo odlucilo da ode u skolu sa feredzom! Drugo, Albanci nikada nisu bili nesto verski nastrojeni - znate onu poznatu: vera Albanaca je albanstvo. Trece, od 1999. se na Kosovu, Makedoniji i Albaniji pojavio ogroman broj "sponzora" iz Saudske Arabije sa jedinim cilje sirenje vahabizma, koji je za balkanske muslimane sasvim nepoznata i neprihvatljiva forma islama. Ali ovi koriste jad i bedu i naravno izolovanost lokalnih zajednica kako bi ih primili za svoju stvar. Isto se desavalo i dan danas desava u Bosni (zar mislite da je Saudska Arabija izgradila najvecu dzamiju u Bosni iz humanitarnih razloga?). I naravno, najpre se pocne sa guranjem "jadne i nevine dece" da bi se zahtevi kasnije prosirili. I jedno zapamtite, uvek u odbranu skacu razne nevladine organizacije za ljudska prava. Ali pre nego sto napravite svoj zakljucak, pokusajte da ispitate sta je zapravo ta nevladina organizacija.

Podrzavam sve razumne dole na Kosovu i nadam se da ce istrajati. Ne zbog Srba (kojih ionako tamo i nema nesto mnogo), vec zbog samih Albanaca.

Katarina

pre 13 godina

Kakva ljudska prava, verski simboli i ostala podmetanja: prema medjunarodnom zakonu osobama je zabranjeno da u javnosti skrivaju lični identitet. To znači da neko može da stavi čarapu preko glave i da se tako šeta okolo, da ne bi neko kršio njegovo ljudsko pravo da se on oblači kako hoće... A niko joj ne brani da nosi polumesec oko vrata, kad već pominjete krstiće.

Djape

pre 13 godina

Nisam ni sumnjao da se Hodza nece buniti!

Znao sam da ce se do ovoga doci onog momenta kada je drzava dozvolila ulazak Vere u shkolu!

Pod hitno Ustavom i Zakonima proterati Veru iz shkola, a ko je vernik neka se lepo verski obrazuje vikendom ili u van nastavno vreme!

Na ovom Balkanu vere sluze samo za zatupljivanje naroda i shto lakshu manipulaciju njime!

Vera napolje iz shkola!

ivana

pre 13 godina

Ne mogu da verujem sta ljudi rade. Isto bi bilo kada bi zabranili da nosimo krst oko vrata. Smatram da je devojcici oduzeto versko opredeljenje. Ako njihova vera to izrice onda treba ispostovati, a ne zabranjivati.

EU Citizen

pre 13 godina

"Ljudska prava" su, za razliku od građanskih, kako god okrenete vrlo sumnjiv koncept, ali nošenje religijskih simbola tamo gde je zakonom propisano da ne mogu da se nose ni u kom slučaju ne može biti ni "ljudsko" ni građansko "pravo". Sekularna škola nije mesto za propagandu religije i isticanje religijskih simbola, i onaj ko to ne prihvata uopšte ne mora da se školuje, prava bez obaveza i ne treba da postoje, onaj ko ne prihvata važeća pravila i isteruje nekakav svoj fanatični inat, neka prosto ostane bez obrazovanja sa svim što to podrazumeva za kasnije šanse u životu. Ko kaže da svako mora da ima srednje obrazovanje, postoje mnogi fizički poslovi koje neko takođe treba da radi, a ako gospođica i njeni roditelji veruju da će im Alah ili neki drugi natprirodni entitet pomoći da reše sve eventualne probleme koji ih zbog takvog izbora karijere mogu zadesiti, to će biti idealna prilika da ovo svoje verovanje u praksi provere... :)

chuck

pre 13 godina

Kad odete recimo u dubai ili neku drugu islamsku zemlju, ne smete da radite 90% stvari koje mozete u svojoj zbog njihovih extremnih zakona. I ne treba da je puste u skolu. Neka se prilagodi.

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Presednik Islamske zajednice Hysamedin Hoxha neka otvori medrezu u Vitini i onda ucenice neka tamo pokriju i lice ako hoce.U skoli treba da se postuju zakoni ove ustanove.A sta bi bilo kada nastavnicko vece odluci da ucenici i ucenice nose skolske uniforme?Ova devojcica nosi cisto albansko ime Arjeta (ar-zlato i jeta-zivot)i kako se nije se setila da menja svoje ime,npr.Fatima ili Ajshe?

Pipi

pre 13 godina

Ne radi se o tome da ona nosi ono sto zeli nego su je tako zadojili. Sirota devojka. Ni kriva ni duzna. 21 vek. A ta odeca koja je kao simbol arapskih zena je imala svoju sasvim jasnu funkciju u pustinji da zastiti nezna zenska lica od peska i vetra. S obzirom da ne zivimo u pustinji mislim da ova devojkka treba da bude slobodna i da se oblaci kao i njeni vrsnjaci, u duhu vremena.. a to je moderna garderoba. Devojko otvori oci! Potpuno se slazem sa preporukom Ministarstva prosvete.

nigg

pre 13 godina

Iz bezbednosnih razloga se ne moze dopustiti takvo odevanje. Takodje, u koju zemlju dodjete postujete njene zakone. Mada zvuci malo grubo ali kome se ne svidja neka ide negde drugde....ili neka se organizuje i bori za svoja prava

P.S. Nije obavezno nositi te feridze, burke i sta vec u muslimanskim zemljama. Mozda malo cudno gledaju zenu koja to ne nosi, ali nece vas uhapsiti i kazniti zbog toga. Sta vise, i Egipat je muslimanska zemlja

samo polako

pre 13 godina

"Za nas je to neprihvatljivo jer se krše ljudska prava. Svako ima pravo da se oblači kako želi, to je lično opredeljenje", kaže Hisamedin Hodža.

Занима ме да ли би се уважени председник Исламске заједнице држао својих речи ако би се неко ушетао у школу као нудиста. Ја, искрено, нисам сигуран шта да мислим о целом овом проблему.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 13 godina

Ako sam ja dobro razumeo, niko toj ucenici ne zabranjuje ulazak u skolu. Zabranjen je ulazak samijama. Dakle, naslov je vrlo pogresan, trebalo bi da stoji "Ucenica nece u skolu bez samije".

Šavija

pre 13 godina

Kakva šamija u XXI veku?! Gde žive ti ljudi... Kod kuće i u privatnom životu neka sledi pravila koja god hoće, ali u javnim institucijama ima da se zna neki red! Zamotane glave u školu?! Pa šta to treba da predstavlja? Ni jednoj religiji ne treba takav način pokazivanja odanosti. Ako će da stavlja jednu šamiju kao ultimativni vid doslednosti u iskazivanju religijskih ubeđenja ispred sopstvenog obrazovanja, onda neka uživa u šamiji.

Rajko

pre 13 godina

Neka ide u privatnu islamsku skolu. Nema privatnih? Onda neka sedi kod kuce. Drzavne skole imaju pravo da zahtevaju postovanje vrednosti na kojima je zasnovana drzava.

B30

pre 13 godina

Svaka joj cast na upornosti. Ne treba sistemu dozvoliti da namece nesto sto ne bi trebao. Ne razumem u cemu je problem sa verskim obelezjima? Ako neko zeli da nosi neka nosi. Tako nesto moze samo da smeta nekom ko je netolerantan i iskljuciv. Znam slucaj sa iz Francuske kada su isto tako nekoj devojci zabranili da nosi maramu pa je ova iz protesta obrijala glavu. Da sam njen drugar iz odeljenja i ja bi to isto ucinio u znak podrske, iako nisam njene veroispovesti.

Jelena

pre 13 godina

Nije poenta da zabranimo razlicitost, vec da je upoznamo i prihvatimo.
Ova zabrana je budalastina!
Ako je veronauka usla u skole, zasto ne bi i samija!?
I kako to da polugole devojcice i devojke nikome ne smetaju na bilbordima i u skolama!?
Podrzavam pravo da se pokrije glava, i muskarcima i zenama.
Kakavo licemerje selularne vlasti, ma gde bila.=!?

Đole

pre 13 godina

Kosovo, kao novi bastion demokratije i zaštite ljudskih prava i sloboda je krenulo stopama svoje velike braće iz EU, zabranjujući nošenje šamija, burki i feredža...
Evropski, nego šta!

srbijasine

pre 13 godina

Pa kako bi se postupilo sa decom da dolaze sa maskama na glavi, isto tako. To nema veze sa ljuckim pravima, nego sa razumom. Isto se radi i u Francuskoj sada i nekim drugim drzavama, zabranjuje se isto u javnom prvzu skolama i ostalim institucijama. A sve koji traze pravdu neka odu u neku muslimansku zemlju i nek vide kako bi prosli ako bi zena isla ulicom bez feridze.

Goran

pre 13 godina

Da li bi mene pustili u skolu kad bi nazuo opanke stavio sajkacu i o pojas kuburu i to je moja nacionalna nosnja ?
Ajde de i da je puste , ali kako ce bre na fizicko ?

srbijasine

pre 13 godina

Pa kako bi se postupilo sa decom da dolaze sa maskama na glavi, isto tako. To nema veze sa ljuckim pravima, nego sa razumom. Isto se radi i u Francuskoj sada i nekim drugim drzavama, zabranjuje se isto u javnom prvzu skolama i ostalim institucijama. A sve koji traze pravdu neka odu u neku muslimansku zemlju i nek vide kako bi prosli ako bi zena isla ulicom bez feridze.

Goran

pre 13 godina

Da li bi mene pustili u skolu kad bi nazuo opanke stavio sajkacu i o pojas kuburu i to je moja nacionalna nosnja ?
Ajde de i da je puste , ali kako ce bre na fizicko ?

Đole

pre 13 godina

Kosovo, kao novi bastion demokratije i zaštite ljudskih prava i sloboda je krenulo stopama svoje velike braće iz EU, zabranjujući nošenje šamija, burki i feredža...
Evropski, nego šta!

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 13 godina

Ako sam ja dobro razumeo, niko toj ucenici ne zabranjuje ulazak u skolu. Zabranjen je ulazak samijama. Dakle, naslov je vrlo pogresan, trebalo bi da stoji "Ucenica nece u skolu bez samije".

Rajko

pre 13 godina

Neka ide u privatnu islamsku skolu. Nema privatnih? Onda neka sedi kod kuce. Drzavne skole imaju pravo da zahtevaju postovanje vrednosti na kojima je zasnovana drzava.

chuck

pre 13 godina

Kad odete recimo u dubai ili neku drugu islamsku zemlju, ne smete da radite 90% stvari koje mozete u svojoj zbog njihovih extremnih zakona. I ne treba da je puste u skolu. Neka se prilagodi.

Srdjan

pre 13 godina

Daj ljudi, uvek to pocinje sa klincima - kao nevina deca i slicno. Pa nije dete samo odlucilo da ode u skolu sa feredzom! Drugo, Albanci nikada nisu bili nesto verski nastrojeni - znate onu poznatu: vera Albanaca je albanstvo. Trece, od 1999. se na Kosovu, Makedoniji i Albaniji pojavio ogroman broj "sponzora" iz Saudske Arabije sa jedinim cilje sirenje vahabizma, koji je za balkanske muslimane sasvim nepoznata i neprihvatljiva forma islama. Ali ovi koriste jad i bedu i naravno izolovanost lokalnih zajednica kako bi ih primili za svoju stvar. Isto se desavalo i dan danas desava u Bosni (zar mislite da je Saudska Arabija izgradila najvecu dzamiju u Bosni iz humanitarnih razloga?). I naravno, najpre se pocne sa guranjem "jadne i nevine dece" da bi se zahtevi kasnije prosirili. I jedno zapamtite, uvek u odbranu skacu razne nevladine organizacije za ljudska prava. Ali pre nego sto napravite svoj zakljucak, pokusajte da ispitate sta je zapravo ta nevladina organizacija.

Podrzavam sve razumne dole na Kosovu i nadam se da ce istrajati. Ne zbog Srba (kojih ionako tamo i nema nesto mnogo), vec zbog samih Albanaca.

Djape

pre 13 godina

Nisam ni sumnjao da se Hodza nece buniti!

Znao sam da ce se do ovoga doci onog momenta kada je drzava dozvolila ulazak Vere u shkolu!

Pod hitno Ustavom i Zakonima proterati Veru iz shkola, a ko je vernik neka se lepo verski obrazuje vikendom ili u van nastavno vreme!

Na ovom Balkanu vere sluze samo za zatupljivanje naroda i shto lakshu manipulaciju njime!

Vera napolje iz shkola!

Šavija

pre 13 godina

Kakva šamija u XXI veku?! Gde žive ti ljudi... Kod kuće i u privatnom životu neka sledi pravila koja god hoće, ali u javnim institucijama ima da se zna neki red! Zamotane glave u školu?! Pa šta to treba da predstavlja? Ni jednoj religiji ne treba takav način pokazivanja odanosti. Ako će da stavlja jednu šamiju kao ultimativni vid doslednosti u iskazivanju religijskih ubeđenja ispred sopstvenog obrazovanja, onda neka uživa u šamiji.

Katarina

pre 13 godina

Kakva ljudska prava, verski simboli i ostala podmetanja: prema medjunarodnom zakonu osobama je zabranjeno da u javnosti skrivaju lični identitet. To znači da neko može da stavi čarapu preko glave i da se tako šeta okolo, da ne bi neko kršio njegovo ljudsko pravo da se on oblači kako hoće... A niko joj ne brani da nosi polumesec oko vrata, kad već pominjete krstiće.

samo polako

pre 13 godina

"Za nas je to neprihvatljivo jer se krše ljudska prava. Svako ima pravo da se oblači kako želi, to je lično opredeljenje", kaže Hisamedin Hodža.

Занима ме да ли би се уважени председник Исламске заједнице држао својих речи ако би се неко ушетао у школу као нудиста. Ја, искрено, нисам сигуран шта да мислим о целом овом проблему.

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Presednik Islamske zajednice Hysamedin Hoxha neka otvori medrezu u Vitini i onda ucenice neka tamo pokriju i lice ako hoce.U skoli treba da se postuju zakoni ove ustanove.A sta bi bilo kada nastavnicko vece odluci da ucenici i ucenice nose skolske uniforme?Ova devojcica nosi cisto albansko ime Arjeta (ar-zlato i jeta-zivot)i kako se nije se setila da menja svoje ime,npr.Fatima ili Ajshe?

Mashinovodja

pre 13 godina

"Za nas je to neprihvatljivo jer se krše ljudska prava. Svako ima pravo da se oblači kako želi, to je lično opredeljenje", kaže Hisamedin Hodža.
Da li to podrazumeva i pravo da se čovek uopšte NE oblači, odnosno da ušeta potpuno go u džamiju kod g.Hodže?
U svetu postoje verske grupe koje svoje obrede obavljaju potpuno goli, iz raznih razloga u koje ne ulazim i nemam ništa protiv, sve dok to rade u svojim bogomoljama. Ali na ulici ne želim da gledam golaće jer ne želim da budem voajer protiv svoje volje. U ovoj kulturi potpuna golotinja, kao i potpuno skrivanje lica i tela nisu prihvatljivi i tačka. Dok je tako, na ulicama neće biti ni golaća, ni žena umotanih u platno do vrha ušiju, koji god da su razlozi, verski ili drugi.

Pipi

pre 13 godina

Ne radi se o tome da ona nosi ono sto zeli nego su je tako zadojili. Sirota devojka. Ni kriva ni duzna. 21 vek. A ta odeca koja je kao simbol arapskih zena je imala svoju sasvim jasnu funkciju u pustinji da zastiti nezna zenska lica od peska i vetra. S obzirom da ne zivimo u pustinji mislim da ova devojkka treba da bude slobodna i da se oblaci kao i njeni vrsnjaci, u duhu vremena.. a to je moderna garderoba. Devojko otvori oci! Potpuno se slazem sa preporukom Ministarstva prosvete.

EU Citizen

pre 13 godina

"Ljudska prava" su, za razliku od građanskih, kako god okrenete vrlo sumnjiv koncept, ali nošenje religijskih simbola tamo gde je zakonom propisano da ne mogu da se nose ni u kom slučaju ne može biti ni "ljudsko" ni građansko "pravo". Sekularna škola nije mesto za propagandu religije i isticanje religijskih simbola, i onaj ko to ne prihvata uopšte ne mora da se školuje, prava bez obaveza i ne treba da postoje, onaj ko ne prihvata važeća pravila i isteruje nekakav svoj fanatični inat, neka prosto ostane bez obrazovanja sa svim što to podrazumeva za kasnije šanse u životu. Ko kaže da svako mora da ima srednje obrazovanje, postoje mnogi fizički poslovi koje neko takođe treba da radi, a ako gospođica i njeni roditelji veruju da će im Alah ili neki drugi natprirodni entitet pomoći da reše sve eventualne probleme koji ih zbog takvog izbora karijere mogu zadesiti, to će biti idealna prilika da ovo svoje verovanje u praksi provere... :)

nigg

pre 13 godina

Iz bezbednosnih razloga se ne moze dopustiti takvo odevanje. Takodje, u koju zemlju dodjete postujete njene zakone. Mada zvuci malo grubo ali kome se ne svidja neka ide negde drugde....ili neka se organizuje i bori za svoja prava

P.S. Nije obavezno nositi te feridze, burke i sta vec u muslimanskim zemljama. Mozda malo cudno gledaju zenu koja to ne nosi, ali nece vas uhapsiti i kazniti zbog toga. Sta vise, i Egipat je muslimanska zemlja

Aleksandar

pre 13 godina

Ja bih voleo da mi zagovornici postovanja svih religija objasne u kom delu Kur'ana stoji to da zene treba da se oblace kao nindze. I pritom da li bi imali razumevanja da popa izbaci zenu iz crkve ako ima menstruaciju (stoji fino u Bibliji) ili ako nije dosla opasana maramom (takodje stoji u Bibliji? A sta cemo sa tzv. zenskim obrezivanjem (mada je i musko problematicno)? Je l' i to da dozvolimo u ime multikonfesionalnosti i tolerancije? Ili da rezemo ruke lopovima (za razliku od oblacenja u burke, feredze i tako tih ludosti, ovo zaista stoji u Kur'anu)? Hocemo i ropstvo da dozvolimo (Biblija ne samo da isto podrzava vec daje i instrukcije koliko ko robova moze imati te koliko treba za roba platiti i sta gledati kad se doticni kupuje)?

Aman ljudi, XXI vek je, odakle toliko razumevanja za navedene atavizme?

Aster Blistok

pre 13 godina

Kako da znaju da je to bas ona? Ili je mozda njena komsinica instead. Sto je sa slikom na licnim ispravama, sa samijom ili bez? I jos ako je sva u crnini izgleda kao ninja, bog te ...

maja k

pre 13 godina

Da li iko razmislja o toj devojci? Kod kuce je verovatno u problemima ako odbije da nosi maramu, a u skoli ako je nosi. nije problem ona nego i sistem i porodica. zamislite u kakvim ce mukama biti recimo sve te mlade zene po evropi koje su iovako u represivnim porodicama a ne tek sad kad ne smeju da nose veo kad izadju na ulicu. pa nece smeti uopste da izadju na ulicu. ne znam, jako tesko je izabrati stranu ali mislim da ne mozemo zabranjivati nikakav odevni predmet nego poceti sa promenom sistema i vrednosti koji su doprineli takvom stanju u kojem su zene. a ruku na srce, mozda u pravoslavlju ne nose marame, ali nisu ni tamo bas u zavidnom polozaju.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Cudno - ovde su samija i burke pitanje ljudskih prava, a kad se ode u neku ortodoksnu arapsku drzavu ne smes ni da mrdnes, ni da pisnes - gde se dedose ljudska prava?

B30

pre 13 godina

Svaka joj cast na upornosti. Ne treba sistemu dozvoliti da namece nesto sto ne bi trebao. Ne razumem u cemu je problem sa verskim obelezjima? Ako neko zeli da nosi neka nosi. Tako nesto moze samo da smeta nekom ko je netolerantan i iskljuciv. Znam slucaj sa iz Francuske kada su isto tako nekoj devojci zabranili da nosi maramu pa je ova iz protesta obrijala glavu. Da sam njen drugar iz odeljenja i ja bi to isto ucinio u znak podrske, iako nisam njene veroispovesti.

Jelena

pre 13 godina

Nije poenta da zabranimo razlicitost, vec da je upoznamo i prihvatimo.
Ova zabrana je budalastina!
Ako je veronauka usla u skole, zasto ne bi i samija!?
I kako to da polugole devojcice i devojke nikome ne smetaju na bilbordima i u skolama!?
Podrzavam pravo da se pokrije glava, i muskarcima i zenama.
Kakavo licemerje selularne vlasti, ma gde bila.=!?

ivana

pre 13 godina

Ne mogu da verujem sta ljudi rade. Isto bi bilo kada bi zabranili da nosimo krst oko vrata. Smatram da je devojcici oduzeto versko opredeljenje. Ako njihova vera to izrice onda treba ispostovati, a ne zabranjivati.

Nada

pre 13 godina

Ne razumijem, i pitam se uvijek, zasto se javljau poluobrazovani i neobavjesteni da bilo sta komentarisu???? Procitala sam nekoliko komentara i otprilike su neki komentarisali, kao "da li joj se vidi lice".Ja sam iz Bosne i tamo su starije muslimanke i zene koje su dolazele iz nekih okolnih sela, i to neke, nosile SAMIJE ili marame na glavi sto nikako i nikada nikome nije smetalo jer se vidjelo lice.A razne marame su se uvijek nosile, i to zene i bez obzira na konfesiju bez ikakvih problema.Samija, se od marame razlikuje po sarama i velicini i nikada ne pokriva lice zene koja je nosi.Licno ne bih imala nista protiv zara-feredze, jer nisam gajena da mrzim, ni kad imam "razlog" a kamoli kad je u pitanju razlika u konfesiji.Ljudi, alo, sta vam je vise.Dosta je... SVE pocinje sa POSTOVANJEM ili NEPOSTOVANJEM pa se to zavrti u krug, ko ce kome vise ili manje i nema kraja.Uvijek je MIZERNIJI onaj koji zna da je NEKO napravio gresku, a onda sljedi OSVETA. E, tu smo mnogo brzi cak i prvi, a svi slave Slavu i zahvaljuju se Bogu sto ih trpi takve kakvi su, a to ce biti sve do jednom. Probudite se vec jednom i odrastite. Neko MORA da pocne prvi, prvo da postuje, da bi mu to postovanje bilo uzvraceno, a uvijek prvo pocnu PAMETNIJI i TOLERANTNIJI i RAZUMNIJI.

B30

pre 13 godina

Svaka joj cast na upornosti. Ne treba sistemu dozvoliti da namece nesto sto ne bi trebao. Ne razumem u cemu je problem sa verskim obelezjima? Ako neko zeli da nosi neka nosi. Tako nesto moze samo da smeta nekom ko je netolerantan i iskljuciv. Znam slucaj sa iz Francuske kada su isto tako nekoj devojci zabranili da nosi maramu pa je ova iz protesta obrijala glavu. Da sam njen drugar iz odeljenja i ja bi to isto ucinio u znak podrske, iako nisam njene veroispovesti.

ivana

pre 13 godina

Ne mogu da verujem sta ljudi rade. Isto bi bilo kada bi zabranili da nosimo krst oko vrata. Smatram da je devojcici oduzeto versko opredeljenje. Ako njihova vera to izrice onda treba ispostovati, a ne zabranjivati.

Jelena

pre 13 godina

Nije poenta da zabranimo razlicitost, vec da je upoznamo i prihvatimo.
Ova zabrana je budalastina!
Ako je veronauka usla u skole, zasto ne bi i samija!?
I kako to da polugole devojcice i devojke nikome ne smetaju na bilbordima i u skolama!?
Podrzavam pravo da se pokrije glava, i muskarcima i zenama.
Kakavo licemerje selularne vlasti, ma gde bila.=!?

srbijasine

pre 13 godina

Pa kako bi se postupilo sa decom da dolaze sa maskama na glavi, isto tako. To nema veze sa ljuckim pravima, nego sa razumom. Isto se radi i u Francuskoj sada i nekim drugim drzavama, zabranjuje se isto u javnom prvzu skolama i ostalim institucijama. A sve koji traze pravdu neka odu u neku muslimansku zemlju i nek vide kako bi prosli ako bi zena isla ulicom bez feridze.

Goran

pre 13 godina

Da li bi mene pustili u skolu kad bi nazuo opanke stavio sajkacu i o pojas kuburu i to je moja nacionalna nosnja ?
Ajde de i da je puste , ali kako ce bre na fizicko ?

Đole

pre 13 godina

Kosovo, kao novi bastion demokratije i zaštite ljudskih prava i sloboda je krenulo stopama svoje velike braće iz EU, zabranjujući nošenje šamija, burki i feredža...
Evropski, nego šta!

maja k

pre 13 godina

Da li iko razmislja o toj devojci? Kod kuce je verovatno u problemima ako odbije da nosi maramu, a u skoli ako je nosi. nije problem ona nego i sistem i porodica. zamislite u kakvim ce mukama biti recimo sve te mlade zene po evropi koje su iovako u represivnim porodicama a ne tek sad kad ne smeju da nose veo kad izadju na ulicu. pa nece smeti uopste da izadju na ulicu. ne znam, jako tesko je izabrati stranu ali mislim da ne mozemo zabranjivati nikakav odevni predmet nego poceti sa promenom sistema i vrednosti koji su doprineli takvom stanju u kojem su zene. a ruku na srce, mozda u pravoslavlju ne nose marame, ali nisu ni tamo bas u zavidnom polozaju.

Nada

pre 13 godina

Ne razumijem, i pitam se uvijek, zasto se javljau poluobrazovani i neobavjesteni da bilo sta komentarisu???? Procitala sam nekoliko komentara i otprilike su neki komentarisali, kao "da li joj se vidi lice".Ja sam iz Bosne i tamo su starije muslimanke i zene koje su dolazele iz nekih okolnih sela, i to neke, nosile SAMIJE ili marame na glavi sto nikako i nikada nikome nije smetalo jer se vidjelo lice.A razne marame su se uvijek nosile, i to zene i bez obzira na konfesiju bez ikakvih problema.Samija, se od marame razlikuje po sarama i velicini i nikada ne pokriva lice zene koja je nosi.Licno ne bih imala nista protiv zara-feredze, jer nisam gajena da mrzim, ni kad imam "razlog" a kamoli kad je u pitanju razlika u konfesiji.Ljudi, alo, sta vam je vise.Dosta je... SVE pocinje sa POSTOVANJEM ili NEPOSTOVANJEM pa se to zavrti u krug, ko ce kome vise ili manje i nema kraja.Uvijek je MIZERNIJI onaj koji zna da je NEKO napravio gresku, a onda sljedi OSVETA. E, tu smo mnogo brzi cak i prvi, a svi slave Slavu i zahvaljuju se Bogu sto ih trpi takve kakvi su, a to ce biti sve do jednom. Probudite se vec jednom i odrastite. Neko MORA da pocne prvi, prvo da postuje, da bi mu to postovanje bilo uzvraceno, a uvijek prvo pocnu PAMETNIJI i TOLERANTNIJI i RAZUMNIJI.

Rajko

pre 13 godina

Neka ide u privatnu islamsku skolu. Nema privatnih? Onda neka sedi kod kuce. Drzavne skole imaju pravo da zahtevaju postovanje vrednosti na kojima je zasnovana drzava.

Mashinovodja

pre 13 godina

"Za nas je to neprihvatljivo jer se krše ljudska prava. Svako ima pravo da se oblači kako želi, to je lično opredeljenje", kaže Hisamedin Hodža.
Da li to podrazumeva i pravo da se čovek uopšte NE oblači, odnosno da ušeta potpuno go u džamiju kod g.Hodže?
U svetu postoje verske grupe koje svoje obrede obavljaju potpuno goli, iz raznih razloga u koje ne ulazim i nemam ništa protiv, sve dok to rade u svojim bogomoljama. Ali na ulici ne želim da gledam golaće jer ne želim da budem voajer protiv svoje volje. U ovoj kulturi potpuna golotinja, kao i potpuno skrivanje lica i tela nisu prihvatljivi i tačka. Dok je tako, na ulicama neće biti ni golaća, ni žena umotanih u platno do vrha ušiju, koji god da su razlozi, verski ili drugi.

Šavija

pre 13 godina

Kakva šamija u XXI veku?! Gde žive ti ljudi... Kod kuće i u privatnom životu neka sledi pravila koja god hoće, ali u javnim institucijama ima da se zna neki red! Zamotane glave u školu?! Pa šta to treba da predstavlja? Ni jednoj religiji ne treba takav način pokazivanja odanosti. Ako će da stavlja jednu šamiju kao ultimativni vid doslednosti u iskazivanju religijskih ubeđenja ispred sopstvenog obrazovanja, onda neka uživa u šamiji.

Katarina

pre 13 godina

Kakva ljudska prava, verski simboli i ostala podmetanja: prema medjunarodnom zakonu osobama je zabranjeno da u javnosti skrivaju lični identitet. To znači da neko može da stavi čarapu preko glave i da se tako šeta okolo, da ne bi neko kršio njegovo ljudsko pravo da se on oblači kako hoće... A niko joj ne brani da nosi polumesec oko vrata, kad već pominjete krstiće.

samo polako

pre 13 godina

"Za nas je to neprihvatljivo jer se krše ljudska prava. Svako ima pravo da se oblači kako želi, to je lično opredeljenje", kaže Hisamedin Hodža.

Занима ме да ли би се уважени председник Исламске заједнице држао својих речи ако би се неко ушетао у школу као нудиста. Ја, искрено, нисам сигуран шта да мислим о целом овом проблему.

chuck

pre 13 godina

Kad odete recimo u dubai ili neku drugu islamsku zemlju, ne smete da radite 90% stvari koje mozete u svojoj zbog njihovih extremnih zakona. I ne treba da je puste u skolu. Neka se prilagodi.

Aster Blistok

pre 13 godina

Kako da znaju da je to bas ona? Ili je mozda njena komsinica instead. Sto je sa slikom na licnim ispravama, sa samijom ili bez? I jos ako je sva u crnini izgleda kao ninja, bog te ...

Djape

pre 13 godina

Nisam ni sumnjao da se Hodza nece buniti!

Znao sam da ce se do ovoga doci onog momenta kada je drzava dozvolila ulazak Vere u shkolu!

Pod hitno Ustavom i Zakonima proterati Veru iz shkola, a ko je vernik neka se lepo verski obrazuje vikendom ili u van nastavno vreme!

Na ovom Balkanu vere sluze samo za zatupljivanje naroda i shto lakshu manipulaciju njime!

Vera napolje iz shkola!

Srdjan

pre 13 godina

Daj ljudi, uvek to pocinje sa klincima - kao nevina deca i slicno. Pa nije dete samo odlucilo da ode u skolu sa feredzom! Drugo, Albanci nikada nisu bili nesto verski nastrojeni - znate onu poznatu: vera Albanaca je albanstvo. Trece, od 1999. se na Kosovu, Makedoniji i Albaniji pojavio ogroman broj "sponzora" iz Saudske Arabije sa jedinim cilje sirenje vahabizma, koji je za balkanske muslimane sasvim nepoznata i neprihvatljiva forma islama. Ali ovi koriste jad i bedu i naravno izolovanost lokalnih zajednica kako bi ih primili za svoju stvar. Isto se desavalo i dan danas desava u Bosni (zar mislite da je Saudska Arabija izgradila najvecu dzamiju u Bosni iz humanitarnih razloga?). I naravno, najpre se pocne sa guranjem "jadne i nevine dece" da bi se zahtevi kasnije prosirili. I jedno zapamtite, uvek u odbranu skacu razne nevladine organizacije za ljudska prava. Ali pre nego sto napravite svoj zakljucak, pokusajte da ispitate sta je zapravo ta nevladina organizacija.

Podrzavam sve razumne dole na Kosovu i nadam se da ce istrajati. Ne zbog Srba (kojih ionako tamo i nema nesto mnogo), vec zbog samih Albanaca.

Pipi

pre 13 godina

Ne radi se o tome da ona nosi ono sto zeli nego su je tako zadojili. Sirota devojka. Ni kriva ni duzna. 21 vek. A ta odeca koja je kao simbol arapskih zena je imala svoju sasvim jasnu funkciju u pustinji da zastiti nezna zenska lica od peska i vetra. S obzirom da ne zivimo u pustinji mislim da ova devojkka treba da bude slobodna i da se oblaci kao i njeni vrsnjaci, u duhu vremena.. a to je moderna garderoba. Devojko otvori oci! Potpuno se slazem sa preporukom Ministarstva prosvete.

EU Citizen

pre 13 godina

"Ljudska prava" su, za razliku od građanskih, kako god okrenete vrlo sumnjiv koncept, ali nošenje religijskih simbola tamo gde je zakonom propisano da ne mogu da se nose ni u kom slučaju ne može biti ni "ljudsko" ni građansko "pravo". Sekularna škola nije mesto za propagandu religije i isticanje religijskih simbola, i onaj ko to ne prihvata uopšte ne mora da se školuje, prava bez obaveza i ne treba da postoje, onaj ko ne prihvata važeća pravila i isteruje nekakav svoj fanatični inat, neka prosto ostane bez obrazovanja sa svim što to podrazumeva za kasnije šanse u životu. Ko kaže da svako mora da ima srednje obrazovanje, postoje mnogi fizički poslovi koje neko takođe treba da radi, a ako gospođica i njeni roditelji veruju da će im Alah ili neki drugi natprirodni entitet pomoći da reše sve eventualne probleme koji ih zbog takvog izbora karijere mogu zadesiti, to će biti idealna prilika da ovo svoje verovanje u praksi provere... :)

nigg

pre 13 godina

Iz bezbednosnih razloga se ne moze dopustiti takvo odevanje. Takodje, u koju zemlju dodjete postujete njene zakone. Mada zvuci malo grubo ali kome se ne svidja neka ide negde drugde....ili neka se organizuje i bori za svoja prava

P.S. Nije obavezno nositi te feridze, burke i sta vec u muslimanskim zemljama. Mozda malo cudno gledaju zenu koja to ne nosi, ali nece vas uhapsiti i kazniti zbog toga. Sta vise, i Egipat je muslimanska zemlja

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Cudno - ovde su samija i burke pitanje ljudskih prava, a kad se ode u neku ortodoksnu arapsku drzavu ne smes ni da mrdnes, ni da pisnes - gde se dedose ljudska prava?

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 13 godina

Ako sam ja dobro razumeo, niko toj ucenici ne zabranjuje ulazak u skolu. Zabranjen je ulazak samijama. Dakle, naslov je vrlo pogresan, trebalo bi da stoji "Ucenica nece u skolu bez samije".

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Presednik Islamske zajednice Hysamedin Hoxha neka otvori medrezu u Vitini i onda ucenice neka tamo pokriju i lice ako hoce.U skoli treba da se postuju zakoni ove ustanove.A sta bi bilo kada nastavnicko vece odluci da ucenici i ucenice nose skolske uniforme?Ova devojcica nosi cisto albansko ime Arjeta (ar-zlato i jeta-zivot)i kako se nije se setila da menja svoje ime,npr.Fatima ili Ajshe?

Aleksandar

pre 13 godina

Ja bih voleo da mi zagovornici postovanja svih religija objasne u kom delu Kur'ana stoji to da zene treba da se oblace kao nindze. I pritom da li bi imali razumevanja da popa izbaci zenu iz crkve ako ima menstruaciju (stoji fino u Bibliji) ili ako nije dosla opasana maramom (takodje stoji u Bibliji? A sta cemo sa tzv. zenskim obrezivanjem (mada je i musko problematicno)? Je l' i to da dozvolimo u ime multikonfesionalnosti i tolerancije? Ili da rezemo ruke lopovima (za razliku od oblacenja u burke, feredze i tako tih ludosti, ovo zaista stoji u Kur'anu)? Hocemo i ropstvo da dozvolimo (Biblija ne samo da isto podrzava vec daje i instrukcije koliko ko robova moze imati te koliko treba za roba platiti i sta gledati kad se doticni kupuje)?

Aman ljudi, XXI vek je, odakle toliko razumevanja za navedene atavizme?