Subota, 05.06.2010.

01:00

Vordsvort: Bez dilema o Kosovu

Niko u EU ne želi nove pregovore o statusu Kosova, jer bi se suviše vremena uzalud izgubilo, a došlo bi i do destabilizacije regiona, smatra Stiven Vordsvort.

Izvor: Danas

Vordsvort: Bez dilema o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

vladimir 78

pre 13 godina

Koliko USA i UK podržavaju nezavisnost Kosova, ozbiljno sumnjam da se tamo nalaze ogromne, još neotkrivene zalihe nafte.
Podrška Amerikanaca i Britanaca, uvek je za sobom nosila miris benzina, dijamanata ili "začina".

Dejan

pre 13 godina

Priznanjem Kosova i Metohije kao nezavisne drzave ovaj deo Evrope je trajno destabilizovan i najveca je pretnja miru.
Jedino vracanjem Kosova i Metohije u sastav Srbije moguce je ovaj deo Evrope ponovo stabilizovati.

Miloš

pre 13 godina

Ništa novo u vezi situacije koja je rešena tako kako je rešena još pre 11 godina. Jedino malo otvorenije, pošto Srbi kao narod nemaju osećaj za finese i do sada je previše vremena utrošeno na pokušaje da se nešto na taktičan način objasni, pa mora ovako, direktno.

Prava tragedija u svemu ovome su ljudi koji i dalje imaju nekakve iracionalna predviđanja i primaju se na stvari koje priča Vuk Jeremić. Taj tip samo navaljuje tamo gde su mu već sto puta rekli da ne može da prođe, time kupuje vreme i popularnost, a kada vreme (mandat) istekne, onda će iskoristiti tu slavu da pređe na bolje mesto, a ljudima koji su ga shvatali ozbiljno uvaliće vruć krompir.

mita sajba

pre 13 godina

I - Kada su to PREGOVORI dovodili do destabilizacije? Zar treba da ratujemo, za svaki pedalj svoje zemlje?
II - Kako eventualni pregovori Beograda i Pristine, o statusu, mogu da dovedu do konfrontacije sa 22 drzave EU, ako obe strane na to pristanu? Ili tu mogucnost apriori odbacujete? Ili, necete "ih" nagovarati da pregovaraju (kosovske Albance), sa Beogradom, ali cete nagovarati da NE pregovaraju?
III - "Za EU, kao celinu, postojanje Kosova jeste realnost, svih 27 država ...", a zar Republika Srbija, i pre 1999. i 2008. godine, nije BILA realnost (sa AP KiM u PRIZNATO, svom sastavu)?? Zar za 5 drzava EU, Rep. Srbija nije i sada INTEGRALNA drzava (sa AP KIM u svom sastavu)?
IV - Odakle Vam pravo, da srpske zvanicnike uslovljavate porukom " ... da pitanja odnosa prema Kosovu i evropskih integracija za Srbiju više nisu na `odvojenim kolosecima`.", omalovazavajuci ih, da bi integritet drzave "prodali" zbog clanstva u bilo kojoj svetskoj organizaciji??
V - Zar Vama, gospodine Vordsvort i ostalima koji uslovljavaju ulazak Srbije u punopravno clanstvo EU, nije jasno da, posebno tom pricom, da ce Srbija MORATI da prizna tzv. Kosovo, pre ulaska, a svi znate da se to nikada nece desiti, Srbiju, htela to ona ili ne (zbog svog golog opstanka), pretvarate u RUSKO ostrvo?!

Da su Charles de Gaulle i Winston Churchill zivi, ovo se ne bi desilo!

cisko

pre 13 godina

Jos samo da nas britanski ambasador "prosvetli" i da nam objasni cime su to albanski nacional-sovinisti sa Kosova zaduzili covecanstvo i ovu planetu pa da ih Velika Britanija tako nesebicno pomaze i podrzava? Mozda zbog svega pokazanog na Kosovu u zadnjih deset godina? Zbog efikasnog etnickog ciscenja Kosova od Srba, zbog ubijenih na hiljade srpskih civila, zbog pretvaranja Kosova u centar kriminala, zbog krsenja svih mogucih prava drugih, zbog unistavanja srpske bastine i pokusaja da se ta bastina albanizuje ili zbog izbora ratnih zlocinaca i kriminalaca za premijere "drzave kosova"? Da li su to vrednosti koje podrzava Velika Britanija pa one koji to praktikuju treba nagraditi nicim manjim nego drzavom? Mozda su Albanci zaista impresionirali Britance ali Srbe nisu, kako zbog ovih zadnjih deset godina tako i zbog svega onoga sto su Albanci radili na Kosovu za vreme Tita i za vreme II svetskog rata(saveznici nacisticke Nemacke) ali i za vreme kada su imali (imaju) NATO podrsku. Takvima se ne daje 15% svoje drzave na poklon.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Laki je ... mnogo nervozan - Irska, Irak, Iran, Avganistan, Pakistan, BP naftna rupa u moru, Foklanda ostrva. Nekad iznad britanske imperije sunce nikad nije zalazilo, toliko je bila velika, a danas im se polako ali sigurno smracuje. EU, jaka stvar. Zasto Kosovo ne priznaje niko iz BRIC-a? (BRIC = Brazil, Rusija, Indija, Kina, kojima u pogledu Kosova komotno mogu da se dodadu i Indonezija i Pakistan, kao veoma jake muslimanske drzave koje ne priznaju nezavisnost Kosova) Mozda ce nam bolje biti izvan EU, da saradjujemo sa Kinom, od koje cak i takav velikan kao SAD pozajmljuje pare i sa ostlim clanovima BRIC-a i ostalim svetskim zemljama. Ako je EU toliko dobra, zasto je jos uvek nekoliko evropskih drzava svojom voljom izvan nje ili ne koriste evro?

Sava Drugi

pre 13 godina

Gospodine Vordsvort,

Vi ste prvi koji ste nedvosmislneo rekli Kosovova i EU to nisu dva odvojena koloseka. To, naravno jeste tako, ali to još niko nije hteo da kaže, sve do sada se to ulivali u neku priču, ovo ono. Pošto znam da ćete, samo ako moderatori ovo objave, ovo pročiatit, molim Vas da nam objasnite da li je to Vaša diplomatks greška, ili je to stav i Vaše vlade?

Pošto znam da ste vi lčno prijateljski raspoloženi prema Srbiji, a znam i da naši političari neće Vam reći ono što bi morali da Vam kažu, ja ću Vam odgovoriti: Uopšte ne postoje dva koloseka: Postoji samo jedan. Kosovo u Evropu može samo zajedno sa Srbijom. To je jedini mogući pout. Alternativa da Kosovo udje sa Albanijom je takva da niko ni u vašoj vladi ne razmatra kao opciju. Možda bi kompenzacija ujedninjenja sa Republikom Srpskom, ponovnog pripajanja Crne Gore i Makedonije Srbiji bila prihvatljiva za vladu Srbije, ali Kosovo u Albaniji nije ono što EU želi. Kosovo, opet samo za sebe je mrtvorodjenče, koje se održava na aparatima za veštačko disanje i koje nikada nće biti sposobno za samostalni život.

A svet, kao što je rekao vaš odlazeći premijer Toni Bler, nikada se nije menjao tako brzo, kao sada.

Ako niste već primeti, gospodine Vordsvort, na Kosovu, ste isto kao u Avganistanu, uhvaćeni u veliku zamku. Britanci, tamo ginu braneći nepostojeće ciljeve i vrednosti. Izmanipulisani ste od strane majstore da se angažujete tamo gde NE TREBA, da biste propustili da se angažujte TAMO GDE TREBA.

Jedan Vaš prethodnik, ambasador UK u Beogradu je rako da Srbija ima dva problema: taj svoj problem i problem da shvati da ima problem. Niko nije reagovao na to, ali ta izjava je eto ipak primećena i mi smo naučili lekciju.

Da li gospodine Vordsvort, treba još jedanput da sile ekstrmene desnice ugroze opstanak Evrope, pa da se Britanski javno mnjenje probudi i to ne dozvoli. Očigledno da Gordon nije bio Vinston Čerčil, da li će sledeći premijer to biti? Srbija neće umreti, ako ne bude primljena u EU, Rusija će uvek na kašičicu slati naftu i gas i kupovati pšenicu od nas. Boljih prijatelja od Srbije u Evropi nema. Ako stvarno želite Srbiju u EU, onda je primite odmah i bez odlaganja sa sve Kosova. Ako to ne želite, kažite to isto jasno kao što ste ovo rekli, a mi ćemo onda gledati šta ćemo i kako ćemo. Dugo godina smo bili Nesvrstani i nije nam bilo lošte. To onda nismo umeli da cenimo, ali sada smo i to naučili.

agim pr

pre 13 godina

Za "neobavestene" ! Ambasadori stranih zemalja zastupaju stavove svojih Drzava.Cim jedan Ambasador tako nesto izjavi a ne dodje nijedan demant vlade te zemlje onda je 100% jasno da je to stav Britanske vlade.E sada pitanje za Jeremica: sta to on misli kad izjavljuje da su najveci prioriteti Srbije Evropske integracije a svi znamo da 22 zemlje EU nikada nece dati pristanak dok Srbija "ne resi" problem sa Kosovom.Kosovo ima rezervno resenje (ujedinjenje sa albanijom) i u slucaju da nedodjemo do potrebni 124 priznanja.Sta ima Srbija kao rezervno resenje ? Rat, koji bi sada Srbija izgubla 100 puta brze od Milosevicevog rezima.

Nevena

pre 13 godina

Mislim da će se EU raspasti znatno pre nego što dođe u priliku da razmatra prijem Srbije u svoje redove. Time će se pokazati da ne postoji konkurencija nacionalnoj državi. Ne bih se složila da je nama EU potrebnija nego mi njoj. EU dolazi samo tamo gde su građani već uredili svoju državu (osim u slučaju Bugarske i Rumunije). Samo, da bismo uredili svoju državu, potrebna nam je bolja vlast od ove.

Petar S.

pre 13 godina

Gospodine Vordsvort, samo jedno pitanje:
Sta bi sa Evropskim "Standardi pre statusa" za Kosovo.

Ako je Kosovo ispunilo "standarde" zasto Srbija vec nije u EU. Zasto gradjani KiM nisu stavljeni na belu Sengen listu?

Ako nije, onda (trenutni) stav EU po pitanju Kosova, nije sveta krava, o kojoj "nema dileme"/diskusije.

proteran na silu

pre 13 godina

Dokle ce srpski mediji da forsiraju pricu oko priznavanja Kosova?
Dokle ce vishe prostora da imaju oni koj pricaju o priznavanju kosova, i tu recenicu ponavljaju kao pokvarene ploce, a ti isti koji su za priznavanje Kosova, nikad nisu ni pomenuli srpske zrtve, zato se neko ne zapita, da li su nekad Albanci bili tretirani na KIM kao Srbi danas? Ja cu vam reci, NISU i svako ko je ziveo na KIM, i svako ko je imalo upucen u situaciju zna.
Zna i to da se srpska policija stvarno i borila, i pre rata protiv OVK, i ako su neki bili maltretirani to su bili pripadnici ovk i svi oni koji su ih podrzavali, skrivali, pomagali u kriumcarenju oruzja, droge.
Svako ko je imalo upucen zna to!
Jedan od mnogih razloga zasto nikad necemo da priznamo Kosovo kao "drzavu"!

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica" Ovo je jasna poruka ministru Jeremicu da ne trosi novac iz drzavnog budzeta za propalu stvar zvanu Kosovo je "srce Srbije". Britanci vode realnu politiku i kao takvi je namecu EU-u. Srbija ne moze biti njezin clan a suprotstavljati se osnovnim principima EU vanjske politike. Ovo je jos jedan udar na Jeremicevo-Tadicevu koncepciju diplomacije i Kosovo i EU, tj. Srbije kao "cardaka ni na nebu ni na zemlji" koja u osnovi moze umjesto jednog gubitka poluciti 2! Srbija je kapitulirala u Kumanovu, izgubila 4 rata i sada je stigao posljednji racun na naplatu!

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Mislim da je konacno vreme da se Srbija dozove pameti, da organizuje 3 referenduma, jedan o ustavnom uredjenju zemlje, hoce li Republiku ili Monarhiju, drugi - hoce li u EU ili ne i treci - hoce li u NATO ili ne, sto se Kosova tice tu ne treba trositi pare na referendum jer je rezultat poznat, 80% Srba se nece odreci Kosova pa makar nikad RS ne postala nezavisna. Tu se gubi vreme a ne na drugom mestu a sto se Engleza tice, ne znam sta imaju protiv nas i Rusa, ali vala imaju.

sone

pre 13 godina

Pomenuo je neko da je Srbija kapitulirala i da je tako izgubila Kosovo, bas kao sto je Madjarska izgubila Vojvodinu '19-te. Oni su bili agresori u I Svetskom ratu, Srbija se branila, bas kao i u ovom. Vojvodina je pripojena kao ratna odsteta (1200000 poginulih) Srbiji, zemlji pobednici. Srbija trazi samo da se postuju tacke Vojno-tehnickog sporazuma iz Kumanova, a ne tacke kapitulacije. Mozda bi i doslo do kapitulacije da nije bilo junaka na Gorozupu i Kosarama. Kakvi su to ljudi kad ne postuju ono sto su sami potpisali? Kako nekom od njih ne padne na pamet "pa cekaj, potpisali smo da je KiM sastavni deo Srbije" a kamoli "da treba da se vrati srpska vojska i policija".

alek

pre 13 godina

Muka mi je vise od ovih Britanaca.
Sva nasa nesreca je velikim delom njihovo maslo.
Istorijske cinjenice su neumitne. Sve je kristalno jasno.
Stvaraju se stara carstva od pre 100 godina.
Srbija banana drzava, od 5 miliona ljudi, sa 95 % bednog stanovnistva. Zivi bili pa videli.
I jos jednom muka mi je vise od vas Britanaca.
Pa vi ste bili veci zlotvori od Nemaca.
Sta ocekujete ljudi, da Britanci kazu, ma bili ste u pravu nepravedno smo vas bombardovali. Oni teraju do kraja a ne kao neki nasi.

status prvo

pre 13 godina

Nista se nece desiti bez razgovora o statusu Kosova, mozete da lupate po komentarima i da ovi zapadni licemeri trube, Srbija jednostavno nece dozvoliti Veliku Albaniju. Tacka.

Vukoje

pre 13 godina

EU je obecanje na dugom repu a kao što moj otac kaže: čak i kada udjemo u tu EU neke drzave će opet biti Evropskije od ostalih.
Ova vlada se obavezala da će ici putem evropskih intagracija I polozila zakletvu da će postovati i sprovoditi ustav.
Odgovornost i izbor EU ili Kosovo leži u promeni ustava odnosno na referendumu i ako nekome to nije jasno neka upise I razred osnovne skole.

Proleter

pre 13 godina

Stvar je vrlo prosta- Kosovo nikada nece biti nezavisno dok Srbija tu nezavisnost ne prizna. Mogu USA i Britanski politicari da se ponavljaju ko pokvarena ploca koliko god hoce, ala dzaba im.
E sad, Srbija nece nikad priznati tu nezavisnost i nema tog politicara u Srbiji koji ce to uraditi ma koliko korumpirani nasi politicari bili. Nece priznati iz jednog prostog razloga, u zadnjih 600 i kusur godina Brankovic je sinonim izdaje u Srbiji a taj koji to potpise, Srbija ce zaboraviti Brankovica i taj politicar bi bio sinonim izdaje za narednih 1000 godina, i to niko sebi u Srbiji ne zeli da dopusti. EU nece moci da bude izgovor, jer za narednih 1000 godina ce jos mnogo EU da se rodi i propadne a njegovo ime ce se pamtiti kao nesto najgore..

boki

pre 13 godina

Kako je tesko progutati gorku pilulu na kojoj pise KAPITULACIJA. Jer 1999. god Srbija je izgubila rat - kapitulirala.
Da li mislite da su se Madjari 1919 ista bolje osecali kada su kapitulirali i izgubili Vojvodinu koju smo mi dobili. Jos tada, tih godina, Madjari su bili vecina u Vojvodini a nas je i pre 1999. bilo manje od 10% na Kosovu ??
A sada kada bi neko zatrazio Vojvodinu nazad, zakukali bi u sav glas: "Ne damo. To je nase"

Clown

pre 13 godina

Sve se u stvari svodi na to da Evropa ne zeli da gubi vreme. Zato su oni za Kosovo jer prosto ne zele da se ova stvar otegne. Za njih je apsolutno svejedno da li ce Kosovo biti uz Srbiju ili samostalno, prosto su izabrali resenje koje oni misle da je najbrze i najefikasnije.

moze

pre 13 godina

Ako moze Turkish Republic of Northern Cyprus kao deo Kipra, onda moze i Serbian & Albanian Republic of Kosovo and Metohija, kao deo Srbije.

Jedino razumno i posteno!

DS-ovac

pre 13 godina

Ma nema veze za Britaniju, SAD, Nemačku, Francusku...Uz nas su naši osvedočeni prijatelji: Etiopija, Kuba, Iran,a naročito Severna Koreja. Sa njima u svetlu budućnost.

Covek pa Srbin

pre 13 godina

Prvo: Nemojte da se primate, covek namerno bode u srce. Englezi to znaju da rade najuctivije...
Drugo: Neka ih nek nastave da ignorisu Srpsku naciju, drzavu, ljudska prava... Sve ce doci na svoje mesto u svoje vreme. Ljudi i vlade, tj. rezimi prolaze, ostaju drzave i neoborivi principi. Problem je sto oni znaju da je ovo samo dolivanje ulja na vatru i to i zele... Nama ostaje da budemo strpljivi i sacekamo vreme koje dolazi...
Jos jednom, sve ce doci u svoje vreme...

EU bez alternative

pre 13 godina

Овај интервју његове екселенције Вордсворта је историјски. Тадићу, коначно Ти се указала прилика да постанеш српски државник кога ће се Срби сећати, ништа мање него што се сећа Немањића, Обреновића, Карађорђевића... Потребно је да будеш храбар, изађеш пред нацију и кажеш: "Између ЕУ и Косова ми морамо бирати ЕУ. Зато што је ЕУ будућност, а Косово никад нећемо вратити назад. Не може цео народ да пропадне због Косова. Нико нема права да отима будућност својој деци због остварења немогућих и на пропаст осуђених циљева." ПОсле тога говора, место у српској историји Ти је загарантовано. И сигурно ћеш бити највише спомињани Србин за веки векова. Име ће ти ући у књиге, пословице, историјска дела. Буди само храбар Борисе.

Tasa

pre 13 godina

Znaci ovako:
Ako ne priznamo Kosovo, onda smo protiv 22 clana EU.
Ako priznamo Kosovo onda smo protiv 5 clanova EU.
Po nekoj mojoj logici je onda ovih 5 clanova protiv ostatka EU.
Mozda nije patriotski ali ja bih im ponudio ovakvo resenje:
Neka oni ubede ostatak sveta (citaj EU), da priznaju kosovo,
neka ubede i Grke da priznaju Turcima pola Kipra, da Spanci lepo daju ono sto ETA trazi, da sacekamo savetodavno misljenje medjunarodnog suda pravde pa da onda razmislimo o statusu Kosova. E,a do tada bez obzira na to da li mi se nasa vlast svidja ili ne, u ovome ih podrzavam. A sada nesto veselije:
NAPRED ORLOVI!!!!!

starac fočo

pre 13 godina

Deco ovo vam je poslednja opomena da se urazumite. Više sa vama o Kosovu niko ozbiljan iz jakih zemalja neće da razgovara, a izgleda da ni o čemu i neće da pričaju jer ste neozbiljni. Imate ozbiljne poruke ambasadora SAD, V.Britanije, Nemačke i upozorenje Kušnera. Prestanite da nas obmanjujete i počnite pošteno da radite. Narod je mnogo ogorčen.

Саша С.

pre 13 godina

Рече амбасадор земље која је навикла на колонијализам и која је дан данас окупаторска односно колонијалистичка, пример отимање туђе територије (Фокландска острва) коју су 1982 отели од Аргентинаца. Аргентина је овај рат изгубила, али је и даље сматра својом територијом! Г-дине амбасадоре, Србија никада неће признати независност!

sasa jokic

pre 13 godina

Gospodine Vodsfort, nas mladi ministar izgleda od silnog jurcanja po svetu ne stize da cita novine, pa ga obavestite o Vasim stavovima, da malo krene da se bavi temama koje su od vitalnog znacaja za stanovnike Srbije, a ne da mu svaka druga rec bude Kosovo! Umesto da promovise Srbiju kao dobro mesto za ulaganje, On svojom borbom sa vetrenjacama "gura prst u oko" upravo zemljama koje bi trebalo ovde da uloze novac, i iscupaju nas iz ovog ekonomskog blata. Medjutim za sve te zemlje koje ekonomski nesto znace (sem Kine, koja je isuvise daleko, sto potvrdjuje i cinjenica da se nista nije desilo posle potpisivanja famoznog strateskog sporazuma) Kosovo je nezavisna drzava!

Zlatko

pre 13 godina

Ako smo za raspad nekadasnje zemlje sami krivi (da se samo malo razmisljalo kad je trebalo ta zemlja nikad ne bi ni postojala, jer su neke clanice u oba rata bile na strani poraženih) i ako smo za situaciju na Kosovu sami krivi pošto smo dozvolili da dođe do puškaranja, ali niko me nikad neće ubediti da nam nije oteto. Svi imaju pravo da čuvaju svoju teritoriju i brane stanovništvo koje želi da živi u miru, jedino smo mi okarakterisani kao neke ubice. '99 sam video šolju, mapa Evrope do Rusije jednom bojom, tadašnja Jugoslavija drugom i natpis "jedino nepokoreno galsko selo". To svaki amater i zna. Baš njih briga za Kosovo, Srbiju i Albaniju, njima je trebalo samo da izgrade bazu na našoj zemlji, kako bi i teritoriju Srbije mogli da koriste za transport svojih jedinica. Da im je stvarno cilj ono šta pričaju i propagiraju, tada se ne bi mešali, '99. bi se očistilo Kosovo (od terorista naravno), pojačala bi se granica i ne bi nam svima bilo omča oko vrata (mislim i nama i njima). Bilo bi pojedinačnih napada i ne bi bezbednost bila kao u celoj zemlji, ali bi moglo normalno da se živi i radi. Da se vratim na ono šta sam pomenuo malopre, da svi imaju pravo da brane svoje. Evo, dotična gospoda imaju problem sa Severnom Irskom. Šta bi bilo da Meksikanci zatraže deo Kalifornije ili Rusi deo Aljaske? Znamo svi šta bi bilo. Ali nema veze, gospodo draga, ničija nije do zore gorela. Nepravda će biti ispravljena, kad tad.

miroslav

pre 13 godina

Nemate dilemu kad otimate tudje i kad progonite naciju koja Vam nije po volji.
Rešite dilemu i pripojite Kosovo Albaniji jer je to logično..
Prijemom Hrvatske u EU Vi ste obnovili granice austrougarske monarhije.
Čestitam.
I kao kriza usporava dalje prijem u EU.
Nije tačno nego se spremate za nove pogrome na ovim prostorima i da našu decu i našu zemlju za 30-40
godina uništite.

RoS

pre 13 godina

Licemjerje, dvostruki arsini, ocigledna nepravda, 'diplomatsko' nasilje, licni interesi, kvazidemokratija...to je DANASNJA EU i SJEDINJENE DRZAVE!!!

Kosovari

pre 13 godina

Nejasno je zasto se ne razumeju neke jednostavne stvari. Ambasador V. Britanije prica u ime svoje zemlje ali njegova zemlja kao i sve clanice EU imaju pravo veta za prijem bilo koje druge nove clanice u EU. Kada dodje vreme za prijem novih clanica onda za to moraju da se slazu SVE clanice EU tj. i ovih 22 koje priznaju Kosovo. V. Britanija kao i svaka druga zemlja EU ne moze da ratifikuje prijem ne samo Srbije vec bilo koje druge drzave koja ne sledi politiku zemalja EU ili u ovom slucaju oko Kosova sa vecinom tih zemalja. To znaci da u slucaju Kosova oni nece prihvatiti nijednu novu clanicu koja ne priznaje Kosovo jer nece probleme kada dodje vreme za prijem. Ambasador Vordsort je pokusao to reci. Ko ne razume jeste njegov problem.

Ђорђе

pre 13 godina

Читајући све ове изјаве западних амбасадора у Србији, стичем утисак да се понашају као дете ухваћено у лажи (крађи). Уместо да застану, размисле и исправе грешку, они настављају да се понашају на исти начин. Виде да све ово што су направили ничему добром не води, али не! Они су стубови слободе и демократије. Они су носиоци свеопштег напретка и просветљења. Они су непогрешиви и мисле да су недодирљиви. Они су...
Ја се таквих људи клоним.

Đorđe nkps

pre 13 godina

Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica", rekao je Vordsvort.
Ova rečenica je primer vrhunskog licemerja. Hipokrizija na državnom nivou. Jer nije Srbija ta koja je kršenjem zakona i medjunarodnog prava napala EU odnosno neku od njenih država članica, bombardovala je i zatim okupirala deo njene teritorije i pri tome tu istu teritoriju priznala kao nezavisnu državu!? Da je to uradila, tada bi g-din ambasador bivše imperije mogao sa punim pravom reći da Srbija ulazi u konfrotaciju sa EU. Međutim realnost je sasvim drugačija. Stvarnost je satkana od licemerja.

ekrem

pre 13 godina

Najzad promena kursa prema Srbiji i prestanak Srbocentrizma inace ce Jeremic da ih ubedi da nije nikad ni bio u Sarajevu i da pregovori o statusu samo sto nisu poceli.
E sad nema vise ko se pravi lud vec samo ko je malo tezak da i ove proste gore navedene cinjenice shvati, konacno.

Душан

pre 13 godina

Господо из ЕУ, схватите једном за увек да се Српски народ НИКАДА неће добровољно одрећи Косова И Метохије због имагинарне творевине зване ЕУ!

Dragan

pre 13 godina

Blizi se krah politike I Kosovo i EU. Ako se pokaze da su nas Tadic i Jeremic sve vreme zamajavali ovom politikom, najmanje sto se moze ocekivati su OSTAVKE!

Kosovastar

pre 13 godina

Ambasador prica veoma jasno. Tu nema dileme - Kosovo je nezavisno i svaki drugi pokusaj jeste samo gubljenje vremena. Sustine jeste da ne samo zvanicnici Kosova su oni koji ne bi prihvatili nikakav razgovor oko statusa vec i ostale zemlje ne bi pritiskali da to cine. Jos jedna sustinska stvar jeste da sama Srbija zajedno sa Rusijom prakticno ONEMOGUCAVAJU neki drugi ishod oko statusa stavom da "mora biti resenje PRIHVATLJIVO za OBE STRANE" tj za Kosovo i Srbiju. Kosovo dakle IMA PRAVO VETA i to je sustina onoga sto kaze i ambasador Vordsvort da u tom slucaju zvanicnici Kosova bi upotrebili UVEK to pravo veta i ne bi potpisali nista manje od nezavisnosti. Cemu onda nepotrebno gubljenje vremena?

Misha

pre 13 godina

Samo polako. Mislim da treba da budemo pouceni njihovim primerom, kao sto oni uporno ponavljju da je to pitanje zatvoreno poglavlje tako i mi treba da tvrdimo suprotno.
Ocigledno je da bez naseg priznanja Kosova nema resenja problema i to oni dobro znaju i odatle toliki pritisci jer da je suprotno mislim da oni ne bi trosili ni minuta na tu pricu. Ocigledna je i sve veca nervoza kod velikih jer je taj projekat zvani Kosovo ocigledno zapeo i nece se zavrsiti onako kako je zamisljeno.
Znaci mirno i odmereno ne nasedati na provokacije i ucene, pozivati se na ono cega su njima puna usta - zakone i prava, raditi sve da se tom narodu dole pomogne ali konkretno.
Znaci fino, namazano i uporno sa osmehom, isto kao sto oni nama predlazu da se odreknemo dela svoje drzave. Ne smemo dozvoliti da nas uvuku u neke sukobe tipa devedesetih, a vec je bilo dosta pokusaja.
Ajmo Srbijo, budi bar jednom pametna!

Jao

pre 13 godina

Da li u Srbiji ima iko ko shvata da mi trebamo EU mnogo više nego EU nas, tj. EU nas ne treba uopšte, njima je dobro ako ne i bolje bez nas. A mi bez njih nemamo budućnost osim kao Severna Koreja.

glas razuma

pre 13 godina

Kako niko u EU nije za nove pregovore o statusu??? A Grčka, Španija, Rumunija, Kipar, Slovačka....? Svi su za. A ako su njemu niko, samo ih je dodatno uvredio.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ja meni samome, vise nisam jasan ! Slusam ove strane politicare kada govore o Kosovu i sve mi to deluje jasno, razumljivo, logicno bas onako kako i ja to vidim "svojim ocima", poslusam ove nase politicare - ja tu ama bas nista ne razumem kao da govore o nekim stvarima koje se dogadjaju na nekoj drugoj planeti van svakog kontakta sa ovozemaljskom realnoscu, a ne u Evropi ?
Ocigledno sa mnom nesto nije u redu, nelogicno mi deluje da se rodim u Srbiji a da bolje razumem strane politicare od svojih "RODJENIH" ?

a

pre 13 godina

Proizilazi iz ove izjave da je ova situacija stabilna ili bar stabilnija od one koju bi imali obnavljanjem pregovora. Dalje, po tome sledi da oni (UK, USA, Nemacka) prosto resavaju konflikt tako da onaj ko pravi probleme i izaziva nestabilnost bude zadovoljan (dakle Albanci). Ne znam samo zasto misle da Srbija nije u stanju da izazove istu vrstu nestabilnosti. Sa ovako katastrofalnom politikom velikih sila (po ko zna koji put, toliko vec da to ne moze biti slucajno) Srbija ce vrlo brzo shvatiti da je to jedini jezik koji oni razumeju i tek tad cete imati pravu nestabilnost. Mislim, ako to hocete.

realan

pre 13 godina

Da li je neko mogao jasnije da nam kaze ono sto znamo!!!!!! NE

Fokus treba da bude da pokusamo da zastitimo maximalno, ono ljudi i znamenitosti sto je na kosovu ostalo, i to preko medjunarodnih institucija i mozda u formi neke autonomije.....

I tu je nas naximum, kakav "Jerusalim", "srce Srbije", i ostale gluposti.

Takodje, da li neko zna ili moze da predpostavi ekonomsku, demografsku, bezbednosnu i sve ostale katastrofe, kada bi nam vraili to kosovo!?!?!?

isandic

pre 13 godina

Cemu tolika zurba, vreme je relativan pojam, nama se ne zuri. 20 godina ste rovarili na sve nacine da nam oduzmete Kosovo, a sad daj sto pre to pod tepih.

Slow down baby, slow down.

Brzi

pre 13 godina

Sad ce Vuk ovu izjavu nekako da komentarise da bismo dobili utisak da to ustvari nije ono sto se kaze i da Kosovsko pitanje nije reseno i da cemo tek imati pregovore i pregovore.

Julius

pre 13 godina

Ambasador Velike Britanije u Beogradu, Vodsvord, u razgovoru za "Danas" ocenio da ideja Srbije za nove pregovore o statusu Kosova znaci konfrontaciju Beograda sa 22.clanice koje predstavljaju 80% Evropske unije. On je takodje istakao da pitanja odnosa prema Kosovu i evropskih integracija Srbije vise nisu na odvojenim kolosecima.
Da cujemo sad kako ce na to da reaguju Tadic i Jeremic?

Ratko Botovski-Kurbatinski

pre 13 godina

Ima mnogo pitanja za g. ambasodora. Kako je za integraciju Srbije u EU do sada zapad stalno ponavljao da u odnosu na Kosovo to su "odvojeni koloseci", a sada su odjednom to isti koloseci? Stalno nam se ponavlja da je Kosovo realnost! Pa upravo je zapad svojim cinjenjima u ratu i posle njega doprineo odvajanju Kosova od Srbije i toj realnosti. Bila je realnost i Srpska Krajina i sada Republika Srbija, pa zapad sve cini da tu realnost ponisti. I na kraju, EU je vec u sukobu, ne sa Srbijom, vec sa samom sobom oko Kosova, jer nekoliko clanica su protiv nezavisnosti Kosova. Bice to vekovni zamrznuti konflikt g. ambasadore, ukoliko se ne nadje odrzivo kompromisno resenje!

nemanja

pre 13 godina

Gospodo, upravo vi ste destabilizovali region sa vasom podrskom nepostojecoj drzavi Kosovo..Srbija zeli pregovore i postovanje medjunarodnog prava ali upravo odlukama mocnika se uporno destabilizuje ceo Balkan..

Predrag

pre 13 godina

baš lepo i slažem se da ne treba gledati i vraćati se unazad! samo napred i svakog dan treba gledati i raditi u korist budućnosti, a to je sigurno oslobađanje kosova i metohije! naravno da će i evropskoj uniji biti lakše da pregovara sa celovitom srbijom koja će o kosovu i metohiji brinuti kao o svom regionu!

ma nije valjda

pre 13 godina

Kakav novi sukob sa Kosovom? Ako mislite na oruzani onda verovatno mislite na Albansku stranu jer se Srbija ogradila od primene sile. Inace sukob jos uvek traje, samo se mi koristimo diplomatskim sredstvima a oni koje vi sponzorisete sebi znanima.

Mada se ovde vise niko ne uzbudjuje na ovakve "prozivke" nekih nebitnih likova poput vas, koji u prvoj recinici kazu da Srbija ovim putem kojim hoda nikako nece stici do EU da bi kasnije rekli da smo na dobrom putu. Prvo potpis SSP, pa razmatranje kandidature vec na jesen.

Mladen

pre 13 godina

Imajuci u vidu poziciju i uticaj Velike Britanije, prije svega u svijetu, a naravno i u Evropi i jednoj od kljucnih clanica EU, poruka gospodina Vordsvorta je vise nego jasna. To jest, poruka je kristalno jasna. Ona zapravo oznacava kraj konfjuzne politike o Kosovu aktuelne politicke vlasti u Srbiji. Ocigledno, sa ovakvom se politikom dalje nemoze racunati. Kao prvo, za pogresno koncipiranu politiku neko bi trebao i da odgovara. Jedan dio te odgovornosti bi u najmanju ruku trebali biti i novi prevremeni izbori. Na gradjanima Srbije je da daju odgovor 'ili Kosovo ili Evropa?' a ne 'I Kosovo i Evropa'. Za moju malenkost ni jedan od dva moguca odgovora ne znaci niti gledanje u buducnost niti u proslost, niti gledanje u naprijed niti gledanje u nazad. Za mene je to gledanje u samog sebe i sopstveno dostojanstvo zasnovano na odlucivanju po sopstvenoj savjesti.

Marko

pre 13 godina

Ako Srbija bude trazila da ide unazad?! Hm...jel on misli na 1999.? Kaze niti bi ih ko ubedjivao da pristanu, njih ne bi ni da ubedjujete, a nas ste bez problema bombardovali 78 dana pa potom okupirali teritoriju. Nista u zivotu nije teze od nepravde i jos kad vas prave ludim...

!

pre 13 godina

Gospodin ambasador ovom prilikom samo prica u suplje jer su zvanicnici EU, koji zastupaju interese svih clanica, jasno rekli da RS moze da pristupi njoj iako pitanje Kosova nije do kraja definisano.
Na kraju krajeva, jasno je k'o dan da on ovde predstavlja stavove svoje zemlje Velike Britanije, a ne EU.

Marko

pre 13 godina

Ako Srbija bude trazila da ide unazad?! Hm...jel on misli na 1999.? Kaze niti bi ih ko ubedjivao da pristanu, njih ne bi ni da ubedjujete, a nas ste bez problema bombardovali 78 dana pa potom okupirali teritoriju. Nista u zivotu nije teze od nepravde i jos kad vas prave ludim...

nemanja

pre 13 godina

Gospodo, upravo vi ste destabilizovali region sa vasom podrskom nepostojecoj drzavi Kosovo..Srbija zeli pregovore i postovanje medjunarodnog prava ali upravo odlukama mocnika se uporno destabilizuje ceo Balkan..

isandic

pre 13 godina

Cemu tolika zurba, vreme je relativan pojam, nama se ne zuri. 20 godina ste rovarili na sve nacine da nam oduzmete Kosovo, a sad daj sto pre to pod tepih.

Slow down baby, slow down.

Душан

pre 13 godina

Господо из ЕУ, схватите једном за увек да се Српски народ НИКАДА неће добровољно одрећи Косова И Метохије због имагинарне творевине зване ЕУ!

Misha

pre 13 godina

Samo polako. Mislim da treba da budemo pouceni njihovim primerom, kao sto oni uporno ponavljju da je to pitanje zatvoreno poglavlje tako i mi treba da tvrdimo suprotno.
Ocigledno je da bez naseg priznanja Kosova nema resenja problema i to oni dobro znaju i odatle toliki pritisci jer da je suprotno mislim da oni ne bi trosili ni minuta na tu pricu. Ocigledna je i sve veca nervoza kod velikih jer je taj projekat zvani Kosovo ocigledno zapeo i nece se zavrsiti onako kako je zamisljeno.
Znaci mirno i odmereno ne nasedati na provokacije i ucene, pozivati se na ono cega su njima puna usta - zakone i prava, raditi sve da se tom narodu dole pomogne ali konkretno.
Znaci fino, namazano i uporno sa osmehom, isto kao sto oni nama predlazu da se odreknemo dela svoje drzave. Ne smemo dozvoliti da nas uvuku u neke sukobe tipa devedesetih, a vec je bilo dosta pokusaja.
Ajmo Srbijo, budi bar jednom pametna!

Dragan

pre 13 godina

Blizi se krah politike I Kosovo i EU. Ako se pokaze da su nas Tadic i Jeremic sve vreme zamajavali ovom politikom, najmanje sto se moze ocekivati su OSTAVKE!

Predrag

pre 13 godina

baš lepo i slažem se da ne treba gledati i vraćati se unazad! samo napred i svakog dan treba gledati i raditi u korist budućnosti, a to je sigurno oslobađanje kosova i metohije! naravno da će i evropskoj uniji biti lakše da pregovara sa celovitom srbijom koja će o kosovu i metohiji brinuti kao o svom regionu!

glas razuma

pre 13 godina

Kako niko u EU nije za nove pregovore o statusu??? A Grčka, Španija, Rumunija, Kipar, Slovačka....? Svi su za. A ako su njemu niko, samo ih je dodatno uvredio.

Ђорђе

pre 13 godina

Читајући све ове изјаве западних амбасадора у Србији, стичем утисак да се понашају као дете ухваћено у лажи (крађи). Уместо да застану, размисле и исправе грешку, они настављају да се понашају на исти начин. Виде да све ово што су направили ничему добром не води, али не! Они су стубови слободе и демократије. Они су носиоци свеопштег напретка и просветљења. Они су непогрешиви и мисле да су недодирљиви. Они су...
Ја се таквих људи клоним.

RoS

pre 13 godina

Licemjerje, dvostruki arsini, ocigledna nepravda, 'diplomatsko' nasilje, licni interesi, kvazidemokratija...to je DANASNJA EU i SJEDINJENE DRZAVE!!!

!

pre 13 godina

Gospodin ambasador ovom prilikom samo prica u suplje jer su zvanicnici EU, koji zastupaju interese svih clanica, jasno rekli da RS moze da pristupi njoj iako pitanje Kosova nije do kraja definisano.
Na kraju krajeva, jasno je k'o dan da on ovde predstavlja stavove svoje zemlje Velike Britanije, a ne EU.

Đorđe nkps

pre 13 godina

Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica", rekao je Vordsvort.
Ova rečenica je primer vrhunskog licemerja. Hipokrizija na državnom nivou. Jer nije Srbija ta koja je kršenjem zakona i medjunarodnog prava napala EU odnosno neku od njenih država članica, bombardovala je i zatim okupirala deo njene teritorije i pri tome tu istu teritoriju priznala kao nezavisnu državu!? Da je to uradila, tada bi g-din ambasador bivše imperije mogao sa punim pravom reći da Srbija ulazi u konfrotaciju sa EU. Međutim realnost je sasvim drugačija. Stvarnost je satkana od licemerja.

Covek pa Srbin

pre 13 godina

Prvo: Nemojte da se primate, covek namerno bode u srce. Englezi to znaju da rade najuctivije...
Drugo: Neka ih nek nastave da ignorisu Srpsku naciju, drzavu, ljudska prava... Sve ce doci na svoje mesto u svoje vreme. Ljudi i vlade, tj. rezimi prolaze, ostaju drzave i neoborivi principi. Problem je sto oni znaju da je ovo samo dolivanje ulja na vatru i to i zele... Nama ostaje da budemo strpljivi i sacekamo vreme koje dolazi...
Jos jednom, sve ce doci u svoje vreme...

Саша С.

pre 13 godina

Рече амбасадор земље која је навикла на колонијализам и која је дан данас окупаторска односно колонијалистичка, пример отимање туђе територије (Фокландска острва) коју су 1982 отели од Аргентинаца. Аргентина је овај рат изгубила, али је и даље сматра својом територијом! Г-дине амбасадоре, Србија никада неће признати независност!

miroslav

pre 13 godina

Nemate dilemu kad otimate tudje i kad progonite naciju koja Vam nije po volji.
Rešite dilemu i pripojite Kosovo Albaniji jer je to logično..
Prijemom Hrvatske u EU Vi ste obnovili granice austrougarske monarhije.
Čestitam.
I kao kriza usporava dalje prijem u EU.
Nije tačno nego se spremate za nove pogrome na ovim prostorima i da našu decu i našu zemlju za 30-40
godina uništite.

Ratko Botovski-Kurbatinski

pre 13 godina

Ima mnogo pitanja za g. ambasodora. Kako je za integraciju Srbije u EU do sada zapad stalno ponavljao da u odnosu na Kosovo to su "odvojeni koloseci", a sada su odjednom to isti koloseci? Stalno nam se ponavlja da je Kosovo realnost! Pa upravo je zapad svojim cinjenjima u ratu i posle njega doprineo odvajanju Kosova od Srbije i toj realnosti. Bila je realnost i Srpska Krajina i sada Republika Srbija, pa zapad sve cini da tu realnost ponisti. I na kraju, EU je vec u sukobu, ne sa Srbijom, vec sa samom sobom oko Kosova, jer nekoliko clanica su protiv nezavisnosti Kosova. Bice to vekovni zamrznuti konflikt g. ambasadore, ukoliko se ne nadje odrzivo kompromisno resenje!

Zlatko

pre 13 godina

Ako smo za raspad nekadasnje zemlje sami krivi (da se samo malo razmisljalo kad je trebalo ta zemlja nikad ne bi ni postojala, jer su neke clanice u oba rata bile na strani poraženih) i ako smo za situaciju na Kosovu sami krivi pošto smo dozvolili da dođe do puškaranja, ali niko me nikad neće ubediti da nam nije oteto. Svi imaju pravo da čuvaju svoju teritoriju i brane stanovništvo koje želi da živi u miru, jedino smo mi okarakterisani kao neke ubice. '99 sam video šolju, mapa Evrope do Rusije jednom bojom, tadašnja Jugoslavija drugom i natpis "jedino nepokoreno galsko selo". To svaki amater i zna. Baš njih briga za Kosovo, Srbiju i Albaniju, njima je trebalo samo da izgrade bazu na našoj zemlji, kako bi i teritoriju Srbije mogli da koriste za transport svojih jedinica. Da im je stvarno cilj ono šta pričaju i propagiraju, tada se ne bi mešali, '99. bi se očistilo Kosovo (od terorista naravno), pojačala bi se granica i ne bi nam svima bilo omča oko vrata (mislim i nama i njima). Bilo bi pojedinačnih napada i ne bi bezbednost bila kao u celoj zemlji, ali bi moglo normalno da se živi i radi. Da se vratim na ono šta sam pomenuo malopre, da svi imaju pravo da brane svoje. Evo, dotična gospoda imaju problem sa Severnom Irskom. Šta bi bilo da Meksikanci zatraže deo Kalifornije ili Rusi deo Aljaske? Znamo svi šta bi bilo. Ali nema veze, gospodo draga, ničija nije do zore gorela. Nepravda će biti ispravljena, kad tad.

a

pre 13 godina

Proizilazi iz ove izjave da je ova situacija stabilna ili bar stabilnija od one koju bi imali obnavljanjem pregovora. Dalje, po tome sledi da oni (UK, USA, Nemacka) prosto resavaju konflikt tako da onaj ko pravi probleme i izaziva nestabilnost bude zadovoljan (dakle Albanci). Ne znam samo zasto misle da Srbija nije u stanju da izazove istu vrstu nestabilnosti. Sa ovako katastrofalnom politikom velikih sila (po ko zna koji put, toliko vec da to ne moze biti slucajno) Srbija ce vrlo brzo shvatiti da je to jedini jezik koji oni razumeju i tek tad cete imati pravu nestabilnost. Mislim, ako to hocete.

Julius

pre 13 godina

Ambasador Velike Britanije u Beogradu, Vodsvord, u razgovoru za "Danas" ocenio da ideja Srbije za nove pregovore o statusu Kosova znaci konfrontaciju Beograda sa 22.clanice koje predstavljaju 80% Evropske unije. On je takodje istakao da pitanja odnosa prema Kosovu i evropskih integracija Srbije vise nisu na odvojenim kolosecima.
Da cujemo sad kako ce na to da reaguju Tadic i Jeremic?

Jao

pre 13 godina

Da li u Srbiji ima iko ko shvata da mi trebamo EU mnogo više nego EU nas, tj. EU nas ne treba uopšte, njima je dobro ako ne i bolje bez nas. A mi bez njih nemamo budućnost osim kao Severna Koreja.

Kosovastar

pre 13 godina

Ambasador prica veoma jasno. Tu nema dileme - Kosovo je nezavisno i svaki drugi pokusaj jeste samo gubljenje vremena. Sustine jeste da ne samo zvanicnici Kosova su oni koji ne bi prihvatili nikakav razgovor oko statusa vec i ostale zemlje ne bi pritiskali da to cine. Jos jedna sustinska stvar jeste da sama Srbija zajedno sa Rusijom prakticno ONEMOGUCAVAJU neki drugi ishod oko statusa stavom da "mora biti resenje PRIHVATLJIVO za OBE STRANE" tj za Kosovo i Srbiju. Kosovo dakle IMA PRAVO VETA i to je sustina onoga sto kaze i ambasador Vordsvort da u tom slucaju zvanicnici Kosova bi upotrebili UVEK to pravo veta i ne bi potpisali nista manje od nezavisnosti. Cemu onda nepotrebno gubljenje vremena?

alek

pre 13 godina

Muka mi je vise od ovih Britanaca.
Sva nasa nesreca je velikim delom njihovo maslo.
Istorijske cinjenice su neumitne. Sve je kristalno jasno.
Stvaraju se stara carstva od pre 100 godina.
Srbija banana drzava, od 5 miliona ljudi, sa 95 % bednog stanovnistva. Zivi bili pa videli.
I jos jednom muka mi je vise od vas Britanaca.
Pa vi ste bili veci zlotvori od Nemaca.
Sta ocekujete ljudi, da Britanci kazu, ma bili ste u pravu nepravedno smo vas bombardovali. Oni teraju do kraja a ne kao neki nasi.

Tasa

pre 13 godina

Znaci ovako:
Ako ne priznamo Kosovo, onda smo protiv 22 clana EU.
Ako priznamo Kosovo onda smo protiv 5 clanova EU.
Po nekoj mojoj logici je onda ovih 5 clanova protiv ostatka EU.
Mozda nije patriotski ali ja bih im ponudio ovakvo resenje:
Neka oni ubede ostatak sveta (citaj EU), da priznaju kosovo,
neka ubede i Grke da priznaju Turcima pola Kipra, da Spanci lepo daju ono sto ETA trazi, da sacekamo savetodavno misljenje medjunarodnog suda pravde pa da onda razmislimo o statusu Kosova. E,a do tada bez obzira na to da li mi se nasa vlast svidja ili ne, u ovome ih podrzavam. A sada nesto veselije:
NAPRED ORLOVI!!!!!

DS-ovac

pre 13 godina

Ma nema veze za Britaniju, SAD, Nemačku, Francusku...Uz nas su naši osvedočeni prijatelji: Etiopija, Kuba, Iran,a naročito Severna Koreja. Sa njima u svetlu budućnost.

boki

pre 13 godina

Kako je tesko progutati gorku pilulu na kojoj pise KAPITULACIJA. Jer 1999. god Srbija je izgubila rat - kapitulirala.
Da li mislite da su se Madjari 1919 ista bolje osecali kada su kapitulirali i izgubili Vojvodinu koju smo mi dobili. Jos tada, tih godina, Madjari su bili vecina u Vojvodini a nas je i pre 1999. bilo manje od 10% na Kosovu ??
A sada kada bi neko zatrazio Vojvodinu nazad, zakukali bi u sav glas: "Ne damo. To je nase"

realan

pre 13 godina

Da li je neko mogao jasnije da nam kaze ono sto znamo!!!!!! NE

Fokus treba da bude da pokusamo da zastitimo maximalno, ono ljudi i znamenitosti sto je na kosovu ostalo, i to preko medjunarodnih institucija i mozda u formi neke autonomije.....

I tu je nas naximum, kakav "Jerusalim", "srce Srbije", i ostale gluposti.

Takodje, da li neko zna ili moze da predpostavi ekonomsku, demografsku, bezbednosnu i sve ostale katastrofe, kada bi nam vraili to kosovo!?!?!?

ma nije valjda

pre 13 godina

Kakav novi sukob sa Kosovom? Ako mislite na oruzani onda verovatno mislite na Albansku stranu jer se Srbija ogradila od primene sile. Inace sukob jos uvek traje, samo se mi koristimo diplomatskim sredstvima a oni koje vi sponzorisete sebi znanima.

Mada se ovde vise niko ne uzbudjuje na ovakve "prozivke" nekih nebitnih likova poput vas, koji u prvoj recinici kazu da Srbija ovim putem kojim hoda nikako nece stici do EU da bi kasnije rekli da smo na dobrom putu. Prvo potpis SSP, pa razmatranje kandidature vec na jesen.

starac fočo

pre 13 godina

Deco ovo vam je poslednja opomena da se urazumite. Više sa vama o Kosovu niko ozbiljan iz jakih zemalja neće da razgovara, a izgleda da ni o čemu i neće da pričaju jer ste neozbiljni. Imate ozbiljne poruke ambasadora SAD, V.Britanije, Nemačke i upozorenje Kušnera. Prestanite da nas obmanjujete i počnite pošteno da radite. Narod je mnogo ogorčen.

Mladen

pre 13 godina

Imajuci u vidu poziciju i uticaj Velike Britanije, prije svega u svijetu, a naravno i u Evropi i jednoj od kljucnih clanica EU, poruka gospodina Vordsvorta je vise nego jasna. To jest, poruka je kristalno jasna. Ona zapravo oznacava kraj konfjuzne politike o Kosovu aktuelne politicke vlasti u Srbiji. Ocigledno, sa ovakvom se politikom dalje nemoze racunati. Kao prvo, za pogresno koncipiranu politiku neko bi trebao i da odgovara. Jedan dio te odgovornosti bi u najmanju ruku trebali biti i novi prevremeni izbori. Na gradjanima Srbije je da daju odgovor 'ili Kosovo ili Evropa?' a ne 'I Kosovo i Evropa'. Za moju malenkost ni jedan od dva moguca odgovora ne znaci niti gledanje u buducnost niti u proslost, niti gledanje u naprijed niti gledanje u nazad. Za mene je to gledanje u samog sebe i sopstveno dostojanstvo zasnovano na odlucivanju po sopstvenoj savjesti.

Brzi

pre 13 godina

Sad ce Vuk ovu izjavu nekako da komentarise da bismo dobili utisak da to ustvari nije ono sto se kaze i da Kosovsko pitanje nije reseno i da cemo tek imati pregovore i pregovore.

sone

pre 13 godina

Pomenuo je neko da je Srbija kapitulirala i da je tako izgubila Kosovo, bas kao sto je Madjarska izgubila Vojvodinu '19-te. Oni su bili agresori u I Svetskom ratu, Srbija se branila, bas kao i u ovom. Vojvodina je pripojena kao ratna odsteta (1200000 poginulih) Srbiji, zemlji pobednici. Srbija trazi samo da se postuju tacke Vojno-tehnickog sporazuma iz Kumanova, a ne tacke kapitulacije. Mozda bi i doslo do kapitulacije da nije bilo junaka na Gorozupu i Kosarama. Kakvi su to ljudi kad ne postuju ono sto su sami potpisali? Kako nekom od njih ne padne na pamet "pa cekaj, potpisali smo da je KiM sastavni deo Srbije" a kamoli "da treba da se vrati srpska vojska i policija".

Proleter

pre 13 godina

Stvar je vrlo prosta- Kosovo nikada nece biti nezavisno dok Srbija tu nezavisnost ne prizna. Mogu USA i Britanski politicari da se ponavljaju ko pokvarena ploca koliko god hoce, ala dzaba im.
E sad, Srbija nece nikad priznati tu nezavisnost i nema tog politicara u Srbiji koji ce to uraditi ma koliko korumpirani nasi politicari bili. Nece priznati iz jednog prostog razloga, u zadnjih 600 i kusur godina Brankovic je sinonim izdaje u Srbiji a taj koji to potpise, Srbija ce zaboraviti Brankovica i taj politicar bi bio sinonim izdaje za narednih 1000 godina, i to niko sebi u Srbiji ne zeli da dopusti. EU nece moci da bude izgovor, jer za narednih 1000 godina ce jos mnogo EU da se rodi i propadne a njegovo ime ce se pamtiti kao nesto najgore..

status prvo

pre 13 godina

Nista se nece desiti bez razgovora o statusu Kosova, mozete da lupate po komentarima i da ovi zapadni licemeri trube, Srbija jednostavno nece dozvoliti Veliku Albaniju. Tacka.

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Mislim da je konacno vreme da se Srbija dozove pameti, da organizuje 3 referenduma, jedan o ustavnom uredjenju zemlje, hoce li Republiku ili Monarhiju, drugi - hoce li u EU ili ne i treci - hoce li u NATO ili ne, sto se Kosova tice tu ne treba trositi pare na referendum jer je rezultat poznat, 80% Srba se nece odreci Kosova pa makar nikad RS ne postala nezavisna. Tu se gubi vreme a ne na drugom mestu a sto se Engleza tice, ne znam sta imaju protiv nas i Rusa, ali vala imaju.

agim pr

pre 13 godina

Za "neobavestene" ! Ambasadori stranih zemalja zastupaju stavove svojih Drzava.Cim jedan Ambasador tako nesto izjavi a ne dodje nijedan demant vlade te zemlje onda je 100% jasno da je to stav Britanske vlade.E sada pitanje za Jeremica: sta to on misli kad izjavljuje da su najveci prioriteti Srbije Evropske integracije a svi znamo da 22 zemlje EU nikada nece dati pristanak dok Srbija "ne resi" problem sa Kosovom.Kosovo ima rezervno resenje (ujedinjenje sa albanijom) i u slucaju da nedodjemo do potrebni 124 priznanja.Sta ima Srbija kao rezervno resenje ? Rat, koji bi sada Srbija izgubla 100 puta brze od Milosevicevog rezima.

Kosovari

pre 13 godina

Nejasno je zasto se ne razumeju neke jednostavne stvari. Ambasador V. Britanije prica u ime svoje zemlje ali njegova zemlja kao i sve clanice EU imaju pravo veta za prijem bilo koje druge nove clanice u EU. Kada dodje vreme za prijem novih clanica onda za to moraju da se slazu SVE clanice EU tj. i ovih 22 koje priznaju Kosovo. V. Britanija kao i svaka druga zemlja EU ne moze da ratifikuje prijem ne samo Srbije vec bilo koje druge drzave koja ne sledi politiku zemalja EU ili u ovom slucaju oko Kosova sa vecinom tih zemalja. To znaci da u slucaju Kosova oni nece prihvatiti nijednu novu clanicu koja ne priznaje Kosovo jer nece probleme kada dodje vreme za prijem. Ambasador Vordsort je pokusao to reci. Ko ne razume jeste njegov problem.

EU bez alternative

pre 13 godina

Овај интервју његове екселенције Вордсворта је историјски. Тадићу, коначно Ти се указала прилика да постанеш српски државник кога ће се Срби сећати, ништа мање него што се сећа Немањића, Обреновића, Карађорђевића... Потребно је да будеш храбар, изађеш пред нацију и кажеш: "Између ЕУ и Косова ми морамо бирати ЕУ. Зато што је ЕУ будућност, а Косово никад нећемо вратити назад. Не може цео народ да пропадне због Косова. Нико нема права да отима будућност својој деци због остварења немогућих и на пропаст осуђених циљева." ПОсле тога говора, место у српској историји Ти је загарантовано. И сигурно ћеш бити највише спомињани Србин за веки векова. Име ће ти ући у књиге, пословице, историјска дела. Буди само храбар Борисе.

moze

pre 13 godina

Ako moze Turkish Republic of Northern Cyprus kao deo Kipra, onda moze i Serbian & Albanian Republic of Kosovo and Metohija, kao deo Srbije.

Jedino razumno i posteno!

proteran na silu

pre 13 godina

Dokle ce srpski mediji da forsiraju pricu oko priznavanja Kosova?
Dokle ce vishe prostora da imaju oni koj pricaju o priznavanju kosova, i tu recenicu ponavljaju kao pokvarene ploce, a ti isti koji su za priznavanje Kosova, nikad nisu ni pomenuli srpske zrtve, zato se neko ne zapita, da li su nekad Albanci bili tretirani na KIM kao Srbi danas? Ja cu vam reci, NISU i svako ko je ziveo na KIM, i svako ko je imalo upucen u situaciju zna.
Zna i to da se srpska policija stvarno i borila, i pre rata protiv OVK, i ako su neki bili maltretirani to su bili pripadnici ovk i svi oni koji su ih podrzavali, skrivali, pomagali u kriumcarenju oruzja, droge.
Svako ko je imalo upucen zna to!
Jedan od mnogih razloga zasto nikad necemo da priznamo Kosovo kao "drzavu"!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ja meni samome, vise nisam jasan ! Slusam ove strane politicare kada govore o Kosovu i sve mi to deluje jasno, razumljivo, logicno bas onako kako i ja to vidim "svojim ocima", poslusam ove nase politicare - ja tu ama bas nista ne razumem kao da govore o nekim stvarima koje se dogadjaju na nekoj drugoj planeti van svakog kontakta sa ovozemaljskom realnoscu, a ne u Evropi ?
Ocigledno sa mnom nesto nije u redu, nelogicno mi deluje da se rodim u Srbiji a da bolje razumem strane politicare od svojih "RODJENIH" ?

sasa jokic

pre 13 godina

Gospodine Vodsfort, nas mladi ministar izgleda od silnog jurcanja po svetu ne stize da cita novine, pa ga obavestite o Vasim stavovima, da malo krene da se bavi temama koje su od vitalnog znacaja za stanovnike Srbije, a ne da mu svaka druga rec bude Kosovo! Umesto da promovise Srbiju kao dobro mesto za ulaganje, On svojom borbom sa vetrenjacama "gura prst u oko" upravo zemljama koje bi trebalo ovde da uloze novac, i iscupaju nas iz ovog ekonomskog blata. Medjutim za sve te zemlje koje ekonomski nesto znace (sem Kine, koja je isuvise daleko, sto potvrdjuje i cinjenica da se nista nije desilo posle potpisivanja famoznog strateskog sporazuma) Kosovo je nezavisna drzava!

ekrem

pre 13 godina

Najzad promena kursa prema Srbiji i prestanak Srbocentrizma inace ce Jeremic da ih ubedi da nije nikad ni bio u Sarajevu i da pregovori o statusu samo sto nisu poceli.
E sad nema vise ko se pravi lud vec samo ko je malo tezak da i ove proste gore navedene cinjenice shvati, konacno.

Nevena

pre 13 godina

Mislim da će se EU raspasti znatno pre nego što dođe u priliku da razmatra prijem Srbije u svoje redove. Time će se pokazati da ne postoji konkurencija nacionalnoj državi. Ne bih se složila da je nama EU potrebnija nego mi njoj. EU dolazi samo tamo gde su građani već uredili svoju državu (osim u slučaju Bugarske i Rumunije). Samo, da bismo uredili svoju državu, potrebna nam je bolja vlast od ove.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Laki je ... mnogo nervozan - Irska, Irak, Iran, Avganistan, Pakistan, BP naftna rupa u moru, Foklanda ostrva. Nekad iznad britanske imperije sunce nikad nije zalazilo, toliko je bila velika, a danas im se polako ali sigurno smracuje. EU, jaka stvar. Zasto Kosovo ne priznaje niko iz BRIC-a? (BRIC = Brazil, Rusija, Indija, Kina, kojima u pogledu Kosova komotno mogu da se dodadu i Indonezija i Pakistan, kao veoma jake muslimanske drzave koje ne priznaju nezavisnost Kosova) Mozda ce nam bolje biti izvan EU, da saradjujemo sa Kinom, od koje cak i takav velikan kao SAD pozajmljuje pare i sa ostlim clanovima BRIC-a i ostalim svetskim zemljama. Ako je EU toliko dobra, zasto je jos uvek nekoliko evropskih drzava svojom voljom izvan nje ili ne koriste evro?

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica" Ovo je jasna poruka ministru Jeremicu da ne trosi novac iz drzavnog budzeta za propalu stvar zvanu Kosovo je "srce Srbije". Britanci vode realnu politiku i kao takvi je namecu EU-u. Srbija ne moze biti njezin clan a suprotstavljati se osnovnim principima EU vanjske politike. Ovo je jos jedan udar na Jeremicevo-Tadicevu koncepciju diplomacije i Kosovo i EU, tj. Srbije kao "cardaka ni na nebu ni na zemlji" koja u osnovi moze umjesto jednog gubitka poluciti 2! Srbija je kapitulirala u Kumanovu, izgubila 4 rata i sada je stigao posljednji racun na naplatu!

Sava Drugi

pre 13 godina

Gospodine Vordsvort,

Vi ste prvi koji ste nedvosmislneo rekli Kosovova i EU to nisu dva odvojena koloseka. To, naravno jeste tako, ali to još niko nije hteo da kaže, sve do sada se to ulivali u neku priču, ovo ono. Pošto znam da ćete, samo ako moderatori ovo objave, ovo pročiatit, molim Vas da nam objasnite da li je to Vaša diplomatks greška, ili je to stav i Vaše vlade?

Pošto znam da ste vi lčno prijateljski raspoloženi prema Srbiji, a znam i da naši političari neće Vam reći ono što bi morali da Vam kažu, ja ću Vam odgovoriti: Uopšte ne postoje dva koloseka: Postoji samo jedan. Kosovo u Evropu može samo zajedno sa Srbijom. To je jedini mogući pout. Alternativa da Kosovo udje sa Albanijom je takva da niko ni u vašoj vladi ne razmatra kao opciju. Možda bi kompenzacija ujedninjenja sa Republikom Srpskom, ponovnog pripajanja Crne Gore i Makedonije Srbiji bila prihvatljiva za vladu Srbije, ali Kosovo u Albaniji nije ono što EU želi. Kosovo, opet samo za sebe je mrtvorodjenče, koje se održava na aparatima za veštačko disanje i koje nikada nće biti sposobno za samostalni život.

A svet, kao što je rekao vaš odlazeći premijer Toni Bler, nikada se nije menjao tako brzo, kao sada.

Ako niste već primeti, gospodine Vordsvort, na Kosovu, ste isto kao u Avganistanu, uhvaćeni u veliku zamku. Britanci, tamo ginu braneći nepostojeće ciljeve i vrednosti. Izmanipulisani ste od strane majstore da se angažujete tamo gde NE TREBA, da biste propustili da se angažujte TAMO GDE TREBA.

Jedan Vaš prethodnik, ambasador UK u Beogradu je rako da Srbija ima dva problema: taj svoj problem i problem da shvati da ima problem. Niko nije reagovao na to, ali ta izjava je eto ipak primećena i mi smo naučili lekciju.

Da li gospodine Vordsvort, treba još jedanput da sile ekstrmene desnice ugroze opstanak Evrope, pa da se Britanski javno mnjenje probudi i to ne dozvoli. Očigledno da Gordon nije bio Vinston Čerčil, da li će sledeći premijer to biti? Srbija neće umreti, ako ne bude primljena u EU, Rusija će uvek na kašičicu slati naftu i gas i kupovati pšenicu od nas. Boljih prijatelja od Srbije u Evropi nema. Ako stvarno želite Srbiju u EU, onda je primite odmah i bez odlaganja sa sve Kosova. Ako to ne želite, kažite to isto jasno kao što ste ovo rekli, a mi ćemo onda gledati šta ćemo i kako ćemo. Dugo godina smo bili Nesvrstani i nije nam bilo lošte. To onda nismo umeli da cenimo, ali sada smo i to naučili.

Vukoje

pre 13 godina

EU je obecanje na dugom repu a kao što moj otac kaže: čak i kada udjemo u tu EU neke drzave će opet biti Evropskije od ostalih.
Ova vlada se obavezala da će ici putem evropskih intagracija I polozila zakletvu da će postovati i sprovoditi ustav.
Odgovornost i izbor EU ili Kosovo leži u promeni ustava odnosno na referendumu i ako nekome to nije jasno neka upise I razred osnovne skole.

cisko

pre 13 godina

Jos samo da nas britanski ambasador "prosvetli" i da nam objasni cime su to albanski nacional-sovinisti sa Kosova zaduzili covecanstvo i ovu planetu pa da ih Velika Britanija tako nesebicno pomaze i podrzava? Mozda zbog svega pokazanog na Kosovu u zadnjih deset godina? Zbog efikasnog etnickog ciscenja Kosova od Srba, zbog ubijenih na hiljade srpskih civila, zbog pretvaranja Kosova u centar kriminala, zbog krsenja svih mogucih prava drugih, zbog unistavanja srpske bastine i pokusaja da se ta bastina albanizuje ili zbog izbora ratnih zlocinaca i kriminalaca za premijere "drzave kosova"? Da li su to vrednosti koje podrzava Velika Britanija pa one koji to praktikuju treba nagraditi nicim manjim nego drzavom? Mozda su Albanci zaista impresionirali Britance ali Srbe nisu, kako zbog ovih zadnjih deset godina tako i zbog svega onoga sto su Albanci radili na Kosovu za vreme Tita i za vreme II svetskog rata(saveznici nacisticke Nemacke) ali i za vreme kada su imali (imaju) NATO podrsku. Takvima se ne daje 15% svoje drzave na poklon.

Petar S.

pre 13 godina

Gospodine Vordsvort, samo jedno pitanje:
Sta bi sa Evropskim "Standardi pre statusa" za Kosovo.

Ako je Kosovo ispunilo "standarde" zasto Srbija vec nije u EU. Zasto gradjani KiM nisu stavljeni na belu Sengen listu?

Ako nije, onda (trenutni) stav EU po pitanju Kosova, nije sveta krava, o kojoj "nema dileme"/diskusije.

Clown

pre 13 godina

Sve se u stvari svodi na to da Evropa ne zeli da gubi vreme. Zato su oni za Kosovo jer prosto ne zele da se ova stvar otegne. Za njih je apsolutno svejedno da li ce Kosovo biti uz Srbiju ili samostalno, prosto su izabrali resenje koje oni misle da je najbrze i najefikasnije.

mita sajba

pre 13 godina

I - Kada su to PREGOVORI dovodili do destabilizacije? Zar treba da ratujemo, za svaki pedalj svoje zemlje?
II - Kako eventualni pregovori Beograda i Pristine, o statusu, mogu da dovedu do konfrontacije sa 22 drzave EU, ako obe strane na to pristanu? Ili tu mogucnost apriori odbacujete? Ili, necete "ih" nagovarati da pregovaraju (kosovske Albance), sa Beogradom, ali cete nagovarati da NE pregovaraju?
III - "Za EU, kao celinu, postojanje Kosova jeste realnost, svih 27 država ...", a zar Republika Srbija, i pre 1999. i 2008. godine, nije BILA realnost (sa AP KiM u PRIZNATO, svom sastavu)?? Zar za 5 drzava EU, Rep. Srbija nije i sada INTEGRALNA drzava (sa AP KIM u svom sastavu)?
IV - Odakle Vam pravo, da srpske zvanicnike uslovljavate porukom " ... da pitanja odnosa prema Kosovu i evropskih integracija za Srbiju više nisu na `odvojenim kolosecima`.", omalovazavajuci ih, da bi integritet drzave "prodali" zbog clanstva u bilo kojoj svetskoj organizaciji??
V - Zar Vama, gospodine Vordsvort i ostalima koji uslovljavaju ulazak Srbije u punopravno clanstvo EU, nije jasno da, posebno tom pricom, da ce Srbija MORATI da prizna tzv. Kosovo, pre ulaska, a svi znate da se to nikada nece desiti, Srbiju, htela to ona ili ne (zbog svog golog opstanka), pretvarate u RUSKO ostrvo?!

Da su Charles de Gaulle i Winston Churchill zivi, ovo se ne bi desilo!

Dejan

pre 13 godina

Priznanjem Kosova i Metohije kao nezavisne drzave ovaj deo Evrope je trajno destabilizovan i najveca je pretnja miru.
Jedino vracanjem Kosova i Metohije u sastav Srbije moguce je ovaj deo Evrope ponovo stabilizovati.

Miloš

pre 13 godina

Ništa novo u vezi situacije koja je rešena tako kako je rešena još pre 11 godina. Jedino malo otvorenije, pošto Srbi kao narod nemaju osećaj za finese i do sada je previše vremena utrošeno na pokušaje da se nešto na taktičan način objasni, pa mora ovako, direktno.

Prava tragedija u svemu ovome su ljudi koji i dalje imaju nekakve iracionalna predviđanja i primaju se na stvari koje priča Vuk Jeremić. Taj tip samo navaljuje tamo gde su mu već sto puta rekli da ne može da prođe, time kupuje vreme i popularnost, a kada vreme (mandat) istekne, onda će iskoristiti tu slavu da pređe na bolje mesto, a ljudima koji su ga shvatali ozbiljno uvaliće vruć krompir.

vladimir 78

pre 13 godina

Koliko USA i UK podržavaju nezavisnost Kosova, ozbiljno sumnjam da se tamo nalaze ogromne, još neotkrivene zalihe nafte.
Podrška Amerikanaca i Britanaca, uvek je za sobom nosila miris benzina, dijamanata ili "začina".

Jao

pre 13 godina

Da li u Srbiji ima iko ko shvata da mi trebamo EU mnogo više nego EU nas, tj. EU nas ne treba uopšte, njima je dobro ako ne i bolje bez nas. A mi bez njih nemamo budućnost osim kao Severna Koreja.

EU bez alternative

pre 13 godina

Овај интервју његове екселенције Вордсворта је историјски. Тадићу, коначно Ти се указала прилика да постанеш српски државник кога ће се Срби сећати, ништа мање него што се сећа Немањића, Обреновића, Карађорђевића... Потребно је да будеш храбар, изађеш пред нацију и кажеш: "Између ЕУ и Косова ми морамо бирати ЕУ. Зато што је ЕУ будућност, а Косово никад нећемо вратити назад. Не може цео народ да пропадне због Косова. Нико нема права да отима будућност својој деци због остварења немогућих и на пропаст осуђених циљева." ПОсле тога говора, место у српској историји Ти је загарантовано. И сигурно ћеш бити највише спомињани Србин за веки векова. Име ће ти ући у књиге, пословице, историјска дела. Буди само храбар Борисе.

Kosovastar

pre 13 godina

Ambasador prica veoma jasno. Tu nema dileme - Kosovo je nezavisno i svaki drugi pokusaj jeste samo gubljenje vremena. Sustine jeste da ne samo zvanicnici Kosova su oni koji ne bi prihvatili nikakav razgovor oko statusa vec i ostale zemlje ne bi pritiskali da to cine. Jos jedna sustinska stvar jeste da sama Srbija zajedno sa Rusijom prakticno ONEMOGUCAVAJU neki drugi ishod oko statusa stavom da "mora biti resenje PRIHVATLJIVO za OBE STRANE" tj za Kosovo i Srbiju. Kosovo dakle IMA PRAVO VETA i to je sustina onoga sto kaze i ambasador Vordsvort da u tom slucaju zvanicnici Kosova bi upotrebili UVEK to pravo veta i ne bi potpisali nista manje od nezavisnosti. Cemu onda nepotrebno gubljenje vremena?

nemanja

pre 13 godina

Gospodo, upravo vi ste destabilizovali region sa vasom podrskom nepostojecoj drzavi Kosovo..Srbija zeli pregovore i postovanje medjunarodnog prava ali upravo odlukama mocnika se uporno destabilizuje ceo Balkan..

sasa jokic

pre 13 godina

Gospodine Vodsfort, nas mladi ministar izgleda od silnog jurcanja po svetu ne stize da cita novine, pa ga obavestite o Vasim stavovima, da malo krene da se bavi temama koje su od vitalnog znacaja za stanovnike Srbije, a ne da mu svaka druga rec bude Kosovo! Umesto da promovise Srbiju kao dobro mesto za ulaganje, On svojom borbom sa vetrenjacama "gura prst u oko" upravo zemljama koje bi trebalo ovde da uloze novac, i iscupaju nas iz ovog ekonomskog blata. Medjutim za sve te zemlje koje ekonomski nesto znace (sem Kine, koja je isuvise daleko, sto potvrdjuje i cinjenica da se nista nije desilo posle potpisivanja famoznog strateskog sporazuma) Kosovo je nezavisna drzava!

DS-ovac

pre 13 godina

Ma nema veze za Britaniju, SAD, Nemačku, Francusku...Uz nas su naši osvedočeni prijatelji: Etiopija, Kuba, Iran,a naročito Severna Koreja. Sa njima u svetlu budućnost.

Душан

pre 13 godina

Господо из ЕУ, схватите једном за увек да се Српски народ НИКАДА неће добровољно одрећи Косова И Метохије због имагинарне творевине зване ЕУ!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ja meni samome, vise nisam jasan ! Slusam ove strane politicare kada govore o Kosovu i sve mi to deluje jasno, razumljivo, logicno bas onako kako i ja to vidim "svojim ocima", poslusam ove nase politicare - ja tu ama bas nista ne razumem kao da govore o nekim stvarima koje se dogadjaju na nekoj drugoj planeti van svakog kontakta sa ovozemaljskom realnoscu, a ne u Evropi ?
Ocigledno sa mnom nesto nije u redu, nelogicno mi deluje da se rodim u Srbiji a da bolje razumem strane politicare od svojih "RODJENIH" ?

Marko

pre 13 godina

Ako Srbija bude trazila da ide unazad?! Hm...jel on misli na 1999.? Kaze niti bi ih ko ubedjivao da pristanu, njih ne bi ni da ubedjujete, a nas ste bez problema bombardovali 78 dana pa potom okupirali teritoriju. Nista u zivotu nije teze od nepravde i jos kad vas prave ludim...

realan

pre 13 godina

Da li je neko mogao jasnije da nam kaze ono sto znamo!!!!!! NE

Fokus treba da bude da pokusamo da zastitimo maximalno, ono ljudi i znamenitosti sto je na kosovu ostalo, i to preko medjunarodnih institucija i mozda u formi neke autonomije.....

I tu je nas naximum, kakav "Jerusalim", "srce Srbije", i ostale gluposti.

Takodje, da li neko zna ili moze da predpostavi ekonomsku, demografsku, bezbednosnu i sve ostale katastrofe, kada bi nam vraili to kosovo!?!?!?

boki

pre 13 godina

Kako je tesko progutati gorku pilulu na kojoj pise KAPITULACIJA. Jer 1999. god Srbija je izgubila rat - kapitulirala.
Da li mislite da su se Madjari 1919 ista bolje osecali kada su kapitulirali i izgubili Vojvodinu koju smo mi dobili. Jos tada, tih godina, Madjari su bili vecina u Vojvodini a nas je i pre 1999. bilo manje od 10% na Kosovu ??
A sada kada bi neko zatrazio Vojvodinu nazad, zakukali bi u sav glas: "Ne damo. To je nase"

Predrag

pre 13 godina

baš lepo i slažem se da ne treba gledati i vraćati se unazad! samo napred i svakog dan treba gledati i raditi u korist budućnosti, a to je sigurno oslobađanje kosova i metohije! naravno da će i evropskoj uniji biti lakše da pregovara sa celovitom srbijom koja će o kosovu i metohiji brinuti kao o svom regionu!

moze

pre 13 godina

Ako moze Turkish Republic of Northern Cyprus kao deo Kipra, onda moze i Serbian & Albanian Republic of Kosovo and Metohija, kao deo Srbije.

Jedino razumno i posteno!

status prvo

pre 13 godina

Nista se nece desiti bez razgovora o statusu Kosova, mozete da lupate po komentarima i da ovi zapadni licemeri trube, Srbija jednostavno nece dozvoliti Veliku Albaniju. Tacka.

starac fočo

pre 13 godina

Deco ovo vam je poslednja opomena da se urazumite. Više sa vama o Kosovu niko ozbiljan iz jakih zemalja neće da razgovara, a izgleda da ni o čemu i neće da pričaju jer ste neozbiljni. Imate ozbiljne poruke ambasadora SAD, V.Britanije, Nemačke i upozorenje Kušnera. Prestanite da nas obmanjujete i počnite pošteno da radite. Narod je mnogo ogorčen.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica" Ovo je jasna poruka ministru Jeremicu da ne trosi novac iz drzavnog budzeta za propalu stvar zvanu Kosovo je "srce Srbije". Britanci vode realnu politiku i kao takvi je namecu EU-u. Srbija ne moze biti njezin clan a suprotstavljati se osnovnim principima EU vanjske politike. Ovo je jos jedan udar na Jeremicevo-Tadicevu koncepciju diplomacije i Kosovo i EU, tj. Srbije kao "cardaka ni na nebu ni na zemlji" koja u osnovi moze umjesto jednog gubitka poluciti 2! Srbija je kapitulirala u Kumanovu, izgubila 4 rata i sada je stigao posljednji racun na naplatu!

glas razuma

pre 13 godina

Kako niko u EU nije za nove pregovore o statusu??? A Grčka, Španija, Rumunija, Kipar, Slovačka....? Svi su za. A ako su njemu niko, samo ih je dodatno uvredio.

Zlatko

pre 13 godina

Ako smo za raspad nekadasnje zemlje sami krivi (da se samo malo razmisljalo kad je trebalo ta zemlja nikad ne bi ni postojala, jer su neke clanice u oba rata bile na strani poraženih) i ako smo za situaciju na Kosovu sami krivi pošto smo dozvolili da dođe do puškaranja, ali niko me nikad neće ubediti da nam nije oteto. Svi imaju pravo da čuvaju svoju teritoriju i brane stanovništvo koje želi da živi u miru, jedino smo mi okarakterisani kao neke ubice. '99 sam video šolju, mapa Evrope do Rusije jednom bojom, tadašnja Jugoslavija drugom i natpis "jedino nepokoreno galsko selo". To svaki amater i zna. Baš njih briga za Kosovo, Srbiju i Albaniju, njima je trebalo samo da izgrade bazu na našoj zemlji, kako bi i teritoriju Srbije mogli da koriste za transport svojih jedinica. Da im je stvarno cilj ono šta pričaju i propagiraju, tada se ne bi mešali, '99. bi se očistilo Kosovo (od terorista naravno), pojačala bi se granica i ne bi nam svima bilo omča oko vrata (mislim i nama i njima). Bilo bi pojedinačnih napada i ne bi bezbednost bila kao u celoj zemlji, ali bi moglo normalno da se živi i radi. Da se vratim na ono šta sam pomenuo malopre, da svi imaju pravo da brane svoje. Evo, dotična gospoda imaju problem sa Severnom Irskom. Šta bi bilo da Meksikanci zatraže deo Kalifornije ili Rusi deo Aljaske? Znamo svi šta bi bilo. Ali nema veze, gospodo draga, ničija nije do zore gorela. Nepravda će biti ispravljena, kad tad.

isandic

pre 13 godina

Cemu tolika zurba, vreme je relativan pojam, nama se ne zuri. 20 godina ste rovarili na sve nacine da nam oduzmete Kosovo, a sad daj sto pre to pod tepih.

Slow down baby, slow down.

miroslav

pre 13 godina

Nemate dilemu kad otimate tudje i kad progonite naciju koja Vam nije po volji.
Rešite dilemu i pripojite Kosovo Albaniji jer je to logično..
Prijemom Hrvatske u EU Vi ste obnovili granice austrougarske monarhije.
Čestitam.
I kao kriza usporava dalje prijem u EU.
Nije tačno nego se spremate za nove pogrome na ovim prostorima i da našu decu i našu zemlju za 30-40
godina uništite.

Mladen

pre 13 godina

Imajuci u vidu poziciju i uticaj Velike Britanije, prije svega u svijetu, a naravno i u Evropi i jednoj od kljucnih clanica EU, poruka gospodina Vordsvorta je vise nego jasna. To jest, poruka je kristalno jasna. Ona zapravo oznacava kraj konfjuzne politike o Kosovu aktuelne politicke vlasti u Srbiji. Ocigledno, sa ovakvom se politikom dalje nemoze racunati. Kao prvo, za pogresno koncipiranu politiku neko bi trebao i da odgovara. Jedan dio te odgovornosti bi u najmanju ruku trebali biti i novi prevremeni izbori. Na gradjanima Srbije je da daju odgovor 'ili Kosovo ili Evropa?' a ne 'I Kosovo i Evropa'. Za moju malenkost ni jedan od dva moguca odgovora ne znaci niti gledanje u buducnost niti u proslost, niti gledanje u naprijed niti gledanje u nazad. Za mene je to gledanje u samog sebe i sopstveno dostojanstvo zasnovano na odlucivanju po sopstvenoj savjesti.

Đorđe nkps

pre 13 godina

Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica", rekao je Vordsvort.
Ova rečenica je primer vrhunskog licemerja. Hipokrizija na državnom nivou. Jer nije Srbija ta koja je kršenjem zakona i medjunarodnog prava napala EU odnosno neku od njenih država članica, bombardovala je i zatim okupirala deo njene teritorije i pri tome tu istu teritoriju priznala kao nezavisnu državu!? Da je to uradila, tada bi g-din ambasador bivše imperije mogao sa punim pravom reći da Srbija ulazi u konfrotaciju sa EU. Međutim realnost je sasvim drugačija. Stvarnost je satkana od licemerja.

RoS

pre 13 godina

Licemjerje, dvostruki arsini, ocigledna nepravda, 'diplomatsko' nasilje, licni interesi, kvazidemokratija...to je DANASNJA EU i SJEDINJENE DRZAVE!!!

Covek pa Srbin

pre 13 godina

Prvo: Nemojte da se primate, covek namerno bode u srce. Englezi to znaju da rade najuctivije...
Drugo: Neka ih nek nastave da ignorisu Srpsku naciju, drzavu, ljudska prava... Sve ce doci na svoje mesto u svoje vreme. Ljudi i vlade, tj. rezimi prolaze, ostaju drzave i neoborivi principi. Problem je sto oni znaju da je ovo samo dolivanje ulja na vatru i to i zele... Nama ostaje da budemo strpljivi i sacekamo vreme koje dolazi...
Jos jednom, sve ce doci u svoje vreme...

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Mislim da je konacno vreme da se Srbija dozove pameti, da organizuje 3 referenduma, jedan o ustavnom uredjenju zemlje, hoce li Republiku ili Monarhiju, drugi - hoce li u EU ili ne i treci - hoce li u NATO ili ne, sto se Kosova tice tu ne treba trositi pare na referendum jer je rezultat poznat, 80% Srba se nece odreci Kosova pa makar nikad RS ne postala nezavisna. Tu se gubi vreme a ne na drugom mestu a sto se Engleza tice, ne znam sta imaju protiv nas i Rusa, ali vala imaju.

Kosovari

pre 13 godina

Nejasno je zasto se ne razumeju neke jednostavne stvari. Ambasador V. Britanije prica u ime svoje zemlje ali njegova zemlja kao i sve clanice EU imaju pravo veta za prijem bilo koje druge nove clanice u EU. Kada dodje vreme za prijem novih clanica onda za to moraju da se slazu SVE clanice EU tj. i ovih 22 koje priznaju Kosovo. V. Britanija kao i svaka druga zemlja EU ne moze da ratifikuje prijem ne samo Srbije vec bilo koje druge drzave koja ne sledi politiku zemalja EU ili u ovom slucaju oko Kosova sa vecinom tih zemalja. To znaci da u slucaju Kosova oni nece prihvatiti nijednu novu clanicu koja ne priznaje Kosovo jer nece probleme kada dodje vreme za prijem. Ambasador Vordsort je pokusao to reci. Ko ne razume jeste njegov problem.

Саша С.

pre 13 godina

Рече амбасадор земље која је навикла на колонијализам и која је дан данас окупаторска односно колонијалистичка, пример отимање туђе територије (Фокландска острва) коју су 1982 отели од Аргентинаца. Аргентина је овај рат изгубила, али је и даље сматра својом територијом! Г-дине амбасадоре, Србија никада неће признати независност!

proteran na silu

pre 13 godina

Dokle ce srpski mediji da forsiraju pricu oko priznavanja Kosova?
Dokle ce vishe prostora da imaju oni koj pricaju o priznavanju kosova, i tu recenicu ponavljaju kao pokvarene ploce, a ti isti koji su za priznavanje Kosova, nikad nisu ni pomenuli srpske zrtve, zato se neko ne zapita, da li su nekad Albanci bili tretirani na KIM kao Srbi danas? Ja cu vam reci, NISU i svako ko je ziveo na KIM, i svako ko je imalo upucen u situaciju zna.
Zna i to da se srpska policija stvarno i borila, i pre rata protiv OVK, i ako su neki bili maltretirani to su bili pripadnici ovk i svi oni koji su ih podrzavali, skrivali, pomagali u kriumcarenju oruzja, droge.
Svako ko je imalo upucen zna to!
Jedan od mnogih razloga zasto nikad necemo da priznamo Kosovo kao "drzavu"!

Misha

pre 13 godina

Samo polako. Mislim da treba da budemo pouceni njihovim primerom, kao sto oni uporno ponavljju da je to pitanje zatvoreno poglavlje tako i mi treba da tvrdimo suprotno.
Ocigledno je da bez naseg priznanja Kosova nema resenja problema i to oni dobro znaju i odatle toliki pritisci jer da je suprotno mislim da oni ne bi trosili ni minuta na tu pricu. Ocigledna je i sve veca nervoza kod velikih jer je taj projekat zvani Kosovo ocigledno zapeo i nece se zavrsiti onako kako je zamisljeno.
Znaci mirno i odmereno ne nasedati na provokacije i ucene, pozivati se na ono cega su njima puna usta - zakone i prava, raditi sve da se tom narodu dole pomogne ali konkretno.
Znaci fino, namazano i uporno sa osmehom, isto kao sto oni nama predlazu da se odreknemo dela svoje drzave. Ne smemo dozvoliti da nas uvuku u neke sukobe tipa devedesetih, a vec je bilo dosta pokusaja.
Ajmo Srbijo, budi bar jednom pametna!

Proleter

pre 13 godina

Stvar je vrlo prosta- Kosovo nikada nece biti nezavisno dok Srbija tu nezavisnost ne prizna. Mogu USA i Britanski politicari da se ponavljaju ko pokvarena ploca koliko god hoce, ala dzaba im.
E sad, Srbija nece nikad priznati tu nezavisnost i nema tog politicara u Srbiji koji ce to uraditi ma koliko korumpirani nasi politicari bili. Nece priznati iz jednog prostog razloga, u zadnjih 600 i kusur godina Brankovic je sinonim izdaje u Srbiji a taj koji to potpise, Srbija ce zaboraviti Brankovica i taj politicar bi bio sinonim izdaje za narednih 1000 godina, i to niko sebi u Srbiji ne zeli da dopusti. EU nece moci da bude izgovor, jer za narednih 1000 godina ce jos mnogo EU da se rodi i propadne a njegovo ime ce se pamtiti kao nesto najgore..

ekrem

pre 13 godina

Najzad promena kursa prema Srbiji i prestanak Srbocentrizma inace ce Jeremic da ih ubedi da nije nikad ni bio u Sarajevu i da pregovori o statusu samo sto nisu poceli.
E sad nema vise ko se pravi lud vec samo ko je malo tezak da i ove proste gore navedene cinjenice shvati, konacno.

Ђорђе

pre 13 godina

Читајући све ове изјаве западних амбасадора у Србији, стичем утисак да се понашају као дете ухваћено у лажи (крађи). Уместо да застану, размисле и исправе грешку, они настављају да се понашају на исти начин. Виде да све ово што су направили ничему добром не води, али не! Они су стубови слободе и демократије. Они су носиоци свеопштег напретка и просветљења. Они су непогрешиви и мисле да су недодирљиви. Они су...
Ја се таквих људи клоним.

Tasa

pre 13 godina

Znaci ovako:
Ako ne priznamo Kosovo, onda smo protiv 22 clana EU.
Ako priznamo Kosovo onda smo protiv 5 clanova EU.
Po nekoj mojoj logici je onda ovih 5 clanova protiv ostatka EU.
Mozda nije patriotski ali ja bih im ponudio ovakvo resenje:
Neka oni ubede ostatak sveta (citaj EU), da priznaju kosovo,
neka ubede i Grke da priznaju Turcima pola Kipra, da Spanci lepo daju ono sto ETA trazi, da sacekamo savetodavno misljenje medjunarodnog suda pravde pa da onda razmislimo o statusu Kosova. E,a do tada bez obzira na to da li mi se nasa vlast svidja ili ne, u ovome ih podrzavam. A sada nesto veselije:
NAPRED ORLOVI!!!!!

Ratko Botovski-Kurbatinski

pre 13 godina

Ima mnogo pitanja za g. ambasodora. Kako je za integraciju Srbije u EU do sada zapad stalno ponavljao da u odnosu na Kosovo to su "odvojeni koloseci", a sada su odjednom to isti koloseci? Stalno nam se ponavlja da je Kosovo realnost! Pa upravo je zapad svojim cinjenjima u ratu i posle njega doprineo odvajanju Kosova od Srbije i toj realnosti. Bila je realnost i Srpska Krajina i sada Republika Srbija, pa zapad sve cini da tu realnost ponisti. I na kraju, EU je vec u sukobu, ne sa Srbijom, vec sa samom sobom oko Kosova, jer nekoliko clanica su protiv nezavisnosti Kosova. Bice to vekovni zamrznuti konflikt g. ambasadore, ukoliko se ne nadje odrzivo kompromisno resenje!

Julius

pre 13 godina

Ambasador Velike Britanije u Beogradu, Vodsvord, u razgovoru za "Danas" ocenio da ideja Srbije za nove pregovore o statusu Kosova znaci konfrontaciju Beograda sa 22.clanice koje predstavljaju 80% Evropske unije. On je takodje istakao da pitanja odnosa prema Kosovu i evropskih integracija Srbije vise nisu na odvojenim kolosecima.
Da cujemo sad kako ce na to da reaguju Tadic i Jeremic?

Sava Drugi

pre 13 godina

Gospodine Vordsvort,

Vi ste prvi koji ste nedvosmislneo rekli Kosovova i EU to nisu dva odvojena koloseka. To, naravno jeste tako, ali to još niko nije hteo da kaže, sve do sada se to ulivali u neku priču, ovo ono. Pošto znam da ćete, samo ako moderatori ovo objave, ovo pročiatit, molim Vas da nam objasnite da li je to Vaša diplomatks greška, ili je to stav i Vaše vlade?

Pošto znam da ste vi lčno prijateljski raspoloženi prema Srbiji, a znam i da naši političari neće Vam reći ono što bi morali da Vam kažu, ja ću Vam odgovoriti: Uopšte ne postoje dva koloseka: Postoji samo jedan. Kosovo u Evropu može samo zajedno sa Srbijom. To je jedini mogući pout. Alternativa da Kosovo udje sa Albanijom je takva da niko ni u vašoj vladi ne razmatra kao opciju. Možda bi kompenzacija ujedninjenja sa Republikom Srpskom, ponovnog pripajanja Crne Gore i Makedonije Srbiji bila prihvatljiva za vladu Srbije, ali Kosovo u Albaniji nije ono što EU želi. Kosovo, opet samo za sebe je mrtvorodjenče, koje se održava na aparatima za veštačko disanje i koje nikada nće biti sposobno za samostalni život.

A svet, kao što je rekao vaš odlazeći premijer Toni Bler, nikada se nije menjao tako brzo, kao sada.

Ako niste već primeti, gospodine Vordsvort, na Kosovu, ste isto kao u Avganistanu, uhvaćeni u veliku zamku. Britanci, tamo ginu braneći nepostojeće ciljeve i vrednosti. Izmanipulisani ste od strane majstore da se angažujete tamo gde NE TREBA, da biste propustili da se angažujte TAMO GDE TREBA.

Jedan Vaš prethodnik, ambasador UK u Beogradu je rako da Srbija ima dva problema: taj svoj problem i problem da shvati da ima problem. Niko nije reagovao na to, ali ta izjava je eto ipak primećena i mi smo naučili lekciju.

Da li gospodine Vordsvort, treba još jedanput da sile ekstrmene desnice ugroze opstanak Evrope, pa da se Britanski javno mnjenje probudi i to ne dozvoli. Očigledno da Gordon nije bio Vinston Čerčil, da li će sledeći premijer to biti? Srbija neće umreti, ako ne bude primljena u EU, Rusija će uvek na kašičicu slati naftu i gas i kupovati pšenicu od nas. Boljih prijatelja od Srbije u Evropi nema. Ako stvarno želite Srbiju u EU, onda je primite odmah i bez odlaganja sa sve Kosova. Ako to ne želite, kažite to isto jasno kao što ste ovo rekli, a mi ćemo onda gledati šta ćemo i kako ćemo. Dugo godina smo bili Nesvrstani i nije nam bilo lošte. To onda nismo umeli da cenimo, ali sada smo i to naučili.

a

pre 13 godina

Proizilazi iz ove izjave da je ova situacija stabilna ili bar stabilnija od one koju bi imali obnavljanjem pregovora. Dalje, po tome sledi da oni (UK, USA, Nemacka) prosto resavaju konflikt tako da onaj ko pravi probleme i izaziva nestabilnost bude zadovoljan (dakle Albanci). Ne znam samo zasto misle da Srbija nije u stanju da izazove istu vrstu nestabilnosti. Sa ovako katastrofalnom politikom velikih sila (po ko zna koji put, toliko vec da to ne moze biti slucajno) Srbija ce vrlo brzo shvatiti da je to jedini jezik koji oni razumeju i tek tad cete imati pravu nestabilnost. Mislim, ako to hocete.

!

pre 13 godina

Gospodin ambasador ovom prilikom samo prica u suplje jer su zvanicnici EU, koji zastupaju interese svih clanica, jasno rekli da RS moze da pristupi njoj iako pitanje Kosova nije do kraja definisano.
Na kraju krajeva, jasno je k'o dan da on ovde predstavlja stavove svoje zemlje Velike Britanije, a ne EU.

sone

pre 13 godina

Pomenuo je neko da je Srbija kapitulirala i da je tako izgubila Kosovo, bas kao sto je Madjarska izgubila Vojvodinu '19-te. Oni su bili agresori u I Svetskom ratu, Srbija se branila, bas kao i u ovom. Vojvodina je pripojena kao ratna odsteta (1200000 poginulih) Srbiji, zemlji pobednici. Srbija trazi samo da se postuju tacke Vojno-tehnickog sporazuma iz Kumanova, a ne tacke kapitulacije. Mozda bi i doslo do kapitulacije da nije bilo junaka na Gorozupu i Kosarama. Kakvi su to ljudi kad ne postuju ono sto su sami potpisali? Kako nekom od njih ne padne na pamet "pa cekaj, potpisali smo da je KiM sastavni deo Srbije" a kamoli "da treba da se vrati srpska vojska i policija".

Petar S.

pre 13 godina

Gospodine Vordsvort, samo jedno pitanje:
Sta bi sa Evropskim "Standardi pre statusa" za Kosovo.

Ako je Kosovo ispunilo "standarde" zasto Srbija vec nije u EU. Zasto gradjani KiM nisu stavljeni na belu Sengen listu?

Ako nije, onda (trenutni) stav EU po pitanju Kosova, nije sveta krava, o kojoj "nema dileme"/diskusije.

agim pr

pre 13 godina

Za "neobavestene" ! Ambasadori stranih zemalja zastupaju stavove svojih Drzava.Cim jedan Ambasador tako nesto izjavi a ne dodje nijedan demant vlade te zemlje onda je 100% jasno da je to stav Britanske vlade.E sada pitanje za Jeremica: sta to on misli kad izjavljuje da su najveci prioriteti Srbije Evropske integracije a svi znamo da 22 zemlje EU nikada nece dati pristanak dok Srbija "ne resi" problem sa Kosovom.Kosovo ima rezervno resenje (ujedinjenje sa albanijom) i u slucaju da nedodjemo do potrebni 124 priznanja.Sta ima Srbija kao rezervno resenje ? Rat, koji bi sada Srbija izgubla 100 puta brze od Milosevicevog rezima.

Dragan

pre 13 godina

Blizi se krah politike I Kosovo i EU. Ako se pokaze da su nas Tadic i Jeremic sve vreme zamajavali ovom politikom, najmanje sto se moze ocekivati su OSTAVKE!

Brzi

pre 13 godina

Sad ce Vuk ovu izjavu nekako da komentarise da bismo dobili utisak da to ustvari nije ono sto se kaze i da Kosovsko pitanje nije reseno i da cemo tek imati pregovore i pregovore.

alek

pre 13 godina

Muka mi je vise od ovih Britanaca.
Sva nasa nesreca je velikim delom njihovo maslo.
Istorijske cinjenice su neumitne. Sve je kristalno jasno.
Stvaraju se stara carstva od pre 100 godina.
Srbija banana drzava, od 5 miliona ljudi, sa 95 % bednog stanovnistva. Zivi bili pa videli.
I jos jednom muka mi je vise od vas Britanaca.
Pa vi ste bili veci zlotvori od Nemaca.
Sta ocekujete ljudi, da Britanci kazu, ma bili ste u pravu nepravedno smo vas bombardovali. Oni teraju do kraja a ne kao neki nasi.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Laki je ... mnogo nervozan - Irska, Irak, Iran, Avganistan, Pakistan, BP naftna rupa u moru, Foklanda ostrva. Nekad iznad britanske imperije sunce nikad nije zalazilo, toliko je bila velika, a danas im se polako ali sigurno smracuje. EU, jaka stvar. Zasto Kosovo ne priznaje niko iz BRIC-a? (BRIC = Brazil, Rusija, Indija, Kina, kojima u pogledu Kosova komotno mogu da se dodadu i Indonezija i Pakistan, kao veoma jake muslimanske drzave koje ne priznaju nezavisnost Kosova) Mozda ce nam bolje biti izvan EU, da saradjujemo sa Kinom, od koje cak i takav velikan kao SAD pozajmljuje pare i sa ostlim clanovima BRIC-a i ostalim svetskim zemljama. Ako je EU toliko dobra, zasto je jos uvek nekoliko evropskih drzava svojom voljom izvan nje ili ne koriste evro?

ma nije valjda

pre 13 godina

Kakav novi sukob sa Kosovom? Ako mislite na oruzani onda verovatno mislite na Albansku stranu jer se Srbija ogradila od primene sile. Inace sukob jos uvek traje, samo se mi koristimo diplomatskim sredstvima a oni koje vi sponzorisete sebi znanima.

Mada se ovde vise niko ne uzbudjuje na ovakve "prozivke" nekih nebitnih likova poput vas, koji u prvoj recinici kazu da Srbija ovim putem kojim hoda nikako nece stici do EU da bi kasnije rekli da smo na dobrom putu. Prvo potpis SSP, pa razmatranje kandidature vec na jesen.

Nevena

pre 13 godina

Mislim da će se EU raspasti znatno pre nego što dođe u priliku da razmatra prijem Srbije u svoje redove. Time će se pokazati da ne postoji konkurencija nacionalnoj državi. Ne bih se složila da je nama EU potrebnija nego mi njoj. EU dolazi samo tamo gde su građani već uredili svoju državu (osim u slučaju Bugarske i Rumunije). Samo, da bismo uredili svoju državu, potrebna nam je bolja vlast od ove.

Miloš

pre 13 godina

Ništa novo u vezi situacije koja je rešena tako kako je rešena još pre 11 godina. Jedino malo otvorenije, pošto Srbi kao narod nemaju osećaj za finese i do sada je previše vremena utrošeno na pokušaje da se nešto na taktičan način objasni, pa mora ovako, direktno.

Prava tragedija u svemu ovome su ljudi koji i dalje imaju nekakve iracionalna predviđanja i primaju se na stvari koje priča Vuk Jeremić. Taj tip samo navaljuje tamo gde su mu već sto puta rekli da ne može da prođe, time kupuje vreme i popularnost, a kada vreme (mandat) istekne, onda će iskoristiti tu slavu da pređe na bolje mesto, a ljudima koji su ga shvatali ozbiljno uvaliće vruć krompir.

Clown

pre 13 godina

Sve se u stvari svodi na to da Evropa ne zeli da gubi vreme. Zato su oni za Kosovo jer prosto ne zele da se ova stvar otegne. Za njih je apsolutno svejedno da li ce Kosovo biti uz Srbiju ili samostalno, prosto su izabrali resenje koje oni misle da je najbrze i najefikasnije.

Vukoje

pre 13 godina

EU je obecanje na dugom repu a kao što moj otac kaže: čak i kada udjemo u tu EU neke drzave će opet biti Evropskije od ostalih.
Ova vlada se obavezala da će ici putem evropskih intagracija I polozila zakletvu da će postovati i sprovoditi ustav.
Odgovornost i izbor EU ili Kosovo leži u promeni ustava odnosno na referendumu i ako nekome to nije jasno neka upise I razred osnovne skole.

cisko

pre 13 godina

Jos samo da nas britanski ambasador "prosvetli" i da nam objasni cime su to albanski nacional-sovinisti sa Kosova zaduzili covecanstvo i ovu planetu pa da ih Velika Britanija tako nesebicno pomaze i podrzava? Mozda zbog svega pokazanog na Kosovu u zadnjih deset godina? Zbog efikasnog etnickog ciscenja Kosova od Srba, zbog ubijenih na hiljade srpskih civila, zbog pretvaranja Kosova u centar kriminala, zbog krsenja svih mogucih prava drugih, zbog unistavanja srpske bastine i pokusaja da se ta bastina albanizuje ili zbog izbora ratnih zlocinaca i kriminalaca za premijere "drzave kosova"? Da li su to vrednosti koje podrzava Velika Britanija pa one koji to praktikuju treba nagraditi nicim manjim nego drzavom? Mozda su Albanci zaista impresionirali Britance ali Srbe nisu, kako zbog ovih zadnjih deset godina tako i zbog svega onoga sto su Albanci radili na Kosovu za vreme Tita i za vreme II svetskog rata(saveznici nacisticke Nemacke) ali i za vreme kada su imali (imaju) NATO podrsku. Takvima se ne daje 15% svoje drzave na poklon.

Dejan

pre 13 godina

Priznanjem Kosova i Metohije kao nezavisne drzave ovaj deo Evrope je trajno destabilizovan i najveca je pretnja miru.
Jedino vracanjem Kosova i Metohije u sastav Srbije moguce je ovaj deo Evrope ponovo stabilizovati.

mita sajba

pre 13 godina

I - Kada su to PREGOVORI dovodili do destabilizacije? Zar treba da ratujemo, za svaki pedalj svoje zemlje?
II - Kako eventualni pregovori Beograda i Pristine, o statusu, mogu da dovedu do konfrontacije sa 22 drzave EU, ako obe strane na to pristanu? Ili tu mogucnost apriori odbacujete? Ili, necete "ih" nagovarati da pregovaraju (kosovske Albance), sa Beogradom, ali cete nagovarati da NE pregovaraju?
III - "Za EU, kao celinu, postojanje Kosova jeste realnost, svih 27 država ...", a zar Republika Srbija, i pre 1999. i 2008. godine, nije BILA realnost (sa AP KiM u PRIZNATO, svom sastavu)?? Zar za 5 drzava EU, Rep. Srbija nije i sada INTEGRALNA drzava (sa AP KIM u svom sastavu)?
IV - Odakle Vam pravo, da srpske zvanicnike uslovljavate porukom " ... da pitanja odnosa prema Kosovu i evropskih integracija za Srbiju više nisu na `odvojenim kolosecima`.", omalovazavajuci ih, da bi integritet drzave "prodali" zbog clanstva u bilo kojoj svetskoj organizaciji??
V - Zar Vama, gospodine Vordsvort i ostalima koji uslovljavaju ulazak Srbije u punopravno clanstvo EU, nije jasno da, posebno tom pricom, da ce Srbija MORATI da prizna tzv. Kosovo, pre ulaska, a svi znate da se to nikada nece desiti, Srbiju, htela to ona ili ne (zbog svog golog opstanka), pretvarate u RUSKO ostrvo?!

Da su Charles de Gaulle i Winston Churchill zivi, ovo se ne bi desilo!

vladimir 78

pre 13 godina

Koliko USA i UK podržavaju nezavisnost Kosova, ozbiljno sumnjam da se tamo nalaze ogromne, još neotkrivene zalihe nafte.
Podrška Amerikanaca i Britanaca, uvek je za sobom nosila miris benzina, dijamanata ili "začina".