Četvrtak, 03.06.2010.

13:28

A gde je nestala romantika?

Izvor: B92

A gde je nestala romantika? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

pihtijelover

pre 13 godina

Danas se romantika nalazi izmedju dvoje ljudi kojima je iz nekog razloga onemoguceno da budu zajedno, pa im dodje kao ishodiste. I, ide s godinama. Kao i pihtije.

vasilije knezevic

pre 13 godina

Romantika je samoca izvan realnosti postojanja. Ona je postala kolekcija termina i simbola iz "Orvelove terminologije". U tom recniku "romanticno" znaci "naivno- vulgarno". Postoji atrakcija (trenutna) izmedju dvije osobe ali je to vrlo kratkotrajno. Donosenjem cvijeca serviraju se simboli ustaljene naivnosti iz proslosti. Pa ipak savremena revulzija romantizma nije stvar "modernog" nacina zivota. Mnogi se vjerovatno sjecaju stare narodne istine o tome predmetu: "kad mami medom hrani; kad premami i hljeb zarani".

Uros Gavrilovic

pre 13 godina

Romantika.... Eh, ta romantika. Danasnje vreme je ubrzano. Prvo, momci i devojke danas mnogo ranije ulaze u veze kad jos nisu emotivno razvijeni sto malo izoblicava ideju i koncept veze. Drugo, sa vremenom je i redosled u vezi pobrkan. Pre, da bi uopste novopeceni parovi se upustili u fizicki deo ljubavi, su prolazili kroz udvaranje, neznosti, paznje, emotivnih iskazivanja kako slovom - tako i recima. Sad se to svelo na par dana eventualno i ako ne dodje do fizickog kontakta, smatra se da nesto ne valja u toj vezi i traze dalje. Kako biti onda romantican?
Da se razumemo, muskarci i dalje jure istu stvar, da osvoje curu. To je i dalje ostala cinjenica. Koristili su romantiku kao metod osvajanja i zadrzavanja devojke koja im se svidja. Sto su se vise trudili oko te osobe u emotivnom smislu time su sve zagrejaniji i emotivniji bili, sto ih je cinilo romanticnima i pazljivima. Bili su u stanju mesecima emotivno da osvajaju osobu dok je ne pridobiju i da to cene. Sad? Par dana eventualno i ako se ne da, traze drugu. Posto devojke/zene nisu vise navikle da ih neko romanticno privuce vec moraju da se fizicki "daju" da bi nekoga zadrzali, emotivni deo je postao nepraktican i totalno neproduktivan. Pristup se promenio. Trece, nijedna osoba se nece posvetiti sporoj romantici dokle god u glavi drze da "jos riba u ovom moru ima" cime vec razmatraju da ta osoba mozda i nije vredna nekog velikog truda. Time su romanticari postali vrlo ugrozeni. Iz prostog razloga sto ako krenu sporo izgledace nesigurno i uvek ce ih oni samouvereni (pre bih rekao previse samouvereni) nadjacati sa direktnim pristupom. Da li je bolje biti romanticar koji nikada ne osvaja? Bas se pitam koliko takvih ima danas uopste i koliko su zapravo samouvereni u sebe. Cetvrto, kako se skracuje "konzumiranje" veze tako se i zivotni vek te veze drasticno skracuje, cime naravno se povecava i broj partnera. Vise emotivnih kolapsa cini osobe prirodno obazrivijom i blago receno emotivno otupelom. Pocinje da gleda iz licnog iskustva sta je prakticnije i bolje, sto naravno svrgava emocije na vrlo nizak nivo. Sto je i logicno ako se razmisli. Da bi bila manja sansa povredjivanja, najbolje je biti hladne glave u tome. Romantika onda ne sme da se upotrebi niti dozvoli jer to onda automatski postaje znak provokacije da se otvore i opet budu povredjeni. A niko ne zeli da bude povredjen. Ipak bi smo voleli ono lose da sto manje osetimo. Peto, materijalno stanje je bitan faktor ozbiljne veze i zbog toga zene vrlo gledaju taj aspekt. Vrlo odobravam i razumem zasto je tako. Zar iko zeli biti sa nestabilnom osobom u ozbiljnoj vezi? Vi vec tog trenutka vidite da ta veza nece imati trajnog efekta cime vec sebe delom
zatvarate. A opste je poznato da na onome sto ne radite, ili ne zelite da uspe, ce kad tad postati neuspeh. Zato i traze osobu koja ispunjava kriterijum barem potencijalno materijalno stabilno u muskarcu. Naravno, i to se malo vremenom izoblicilo pa postoje grupacije devojaka koje ne biraju muskarca po ijednom drugom kriterijumu osim da imaju para, sto je vec pogresno i ne dokazuje da ta osoba zapravo ima materijala za partnerstvo. Sesto, usled sve veceg broja zena koje same sebe izdrzavaju, a dosta takvih je dostiglo vece uspehe u karijeri, a i na platnom spisku, odredjeni (veci) broj muskaraca odgajani po principu da su muskarci oni koji zaradjuju, oni koji su stub i temelj kuce, dozivljavaju krah u egu. Za njih je nepomljivo da zena bude u tom pogledu bolja. Neki prosto odustanu i vrlo negativno reaguju na zene ili traze zrtve nad kojima ce se izivljavati, a neki toliko zapnu da to isprave i postanu opet "temelj" i sigurnost, da totalno zapuste svoj emotivni deo - kao i mogucnost komunikacije sa zenskim rodom. To su nekada sponzori jer su se toliko zaneli u karijeru i novac da im je to, na zalost, postao jedini nacin komunikacije i "udvaranja". Kako vremenski, tako i komunikativno.
Sedmo, ono sto vidimo od roditelja se svesno ili nesvesno prenese na nas decu. Ako je u kuci vladala harmonija i roditelji iskazuju emocije, automatski nama daje znak da emocije i same veze imaju sanse da postignu trajni efekat - sto vrlo na nas pozitivno deluje. Ako su roditelji bili nasilni jedno na drugo, svadjali se ili se razveli na losoj osnovi (prevara, neslaganje i ostali problemi) na nas daje utisak da ce tako biti i sa nasim vezama. Ne pokusavam da okrivim roditelje nikako jer nisu ni oni krivi ali veliki uticaj uzora veze su roditelji, tacnije, dalekoseznosti jedne veze.

Realista

pre 13 godina

Ako je baš tražite, eno je skoro tačno izmedju njenih divnih plavih očiju i prelepih prstiju na nogama.

Kod njega je to malo komplikovanije. Prvi deo romantike, nalazi mu se otprilike kao i kod nje, ali onaj drugi će on morati da nekako izrazi numerički.

stereotipi out

pre 13 godina

Pitanje je šta je to romantika.

Večeru uz sveće, kupovinu karanfila ili ruže od tete koja je nudi po kafićima... ne podnosim. To za mene nije romantično jer nema veze sa osećajnošću (što suštinski romantika jeste). Radi se o predstavi.

Volim kad me momak drži za ruku dok šetamo, da sedimo na klupi iako oboje imamo stambeni prostor, da mi ubere cvet iz bašte pored koje je prošao, da mi donese trešnje iz svog dvorišta, da mi napravi sendvič, da mi uputi iskreni kompliment vezan za izgled ali i za moje osobine koje ceni i za ponašanje koje mu se kod mene sviđa, da me ljubi dugo, da me grli često, da uživa u seksu sa mnom, da je zainteresovan da sazna šta mi prija i da mi potom to pruži...

Slažem se sa komentarom Orion, 4. jun 2010 00:54.

Da bi muškarci bili romantični, tačnije da bi se prema ženama ponašali osećajnije neophodno je da žene to prihvataju i žele. Ako žena ne želi muškarca koji će joj pružiti brigu, pažnju, smeh, zadovoljstvo... već traži isključivo novac i sve što novac pruža logično je da će muškarac da potisne svoju prirodnu nežnost (koja nije nemuževna već je prirodna i razlikuje se od ženske) i sakriće je a istaći će bezosećajnost i grubost u ophođenju.

Dakle, žena ako hoće ljubav od muškarca i želi da je on pokaže kroz ponašanje onda najpre treba da nauči da uživa u komplimentima, sitnim radostima, nežnostima...

Meni se igrom slučaja desilo da sam dugo dobijala SMS poruke tajnog udvarača (provalila sam ko je i za razliku od SMS poruka on je u stvarnosti bio jako hladan prema meni što nije tema za ovaj komentar) koje su bile nešto najlepše što sam o sebi od muškarca ikad čula. Trebalo mi je mnogo vremena da shvatim da to nije gruba šala već da sve on to iskreno misli. Hvala mu što me naučio da primam komplimente. Momak sa kojim se sada viđam se oseća slobodnim da mi kaže takve lepe stvari, koje zaista ulepšavaju život, samo zato što ja umem da ih čujem i pozitivno reagujem na njih.

Momcilo

pre 13 godina

Gde je nestala romantika? Negde izmedju Cosmopolitana i Sex & the City, cipela i mobilnih telefona od 500+ evra, "urbanog" i "poslovnog", wellness-a i shopping-a, Paris Hilton i Karleuse, "Velikog brata" i "Farme"... To vazi za zene. Naravno, i za muskarce postoji poduzi spisak, ali ko ce sad i to da nabraja...

Posmatrac

pre 13 godina

Romantika kosta, za nju treba vremena, a takodje i zivaca. Ove tri stvari su ono sto svima nama fali. Da sam ja kralj, pa da imam novca koliko mi dusa trazi, nasao bih vremena i za romantiku...

Orion

pre 13 godina

Lako je sa damom romantican biti.

Tih dama, kao i romantika, je sve manje danas. Ne mozete pisati ovakav tekst a da se ne odnosite na generalno srozavanje vrednosti, umesto samo na muski deo populacije.

Ne gleda svaka zena na komplimente pozitivno. Neke ce gledati na to kao ocaj ili kao neki trik ili pak salu. Sreo sam par slucajeva gde su romanticne izjave i kavaljerstvo (ta dva pojma cesto idu zajedno) shvaceni kao uvreda na zensku emancipovanost?
Ipak velika vecina devojaka ce kompliment shvatiti kao, je li, kompliment. Izjave ljubavi i divljenja najverovatnije bi prihvatile onako kako bi trebalo, ali bas zbog generalnog, usadjenog stava drustva da takve stvari nisu 'kul' i da je tip koji ih izgovara pomalo cudan, ponasace se onako kako drustvo od njih ocekuje - ignorisanjem i odmahivanjem ruke.
Muskarci i zene kod kojih romantika ima smisla su obicno oni koje su sigurni u sebe i neka svoja uverenja, imuni na uticaj okoline i spoljasnosti.

Sve dok drustvo bude forsiralo materijalne vrednosti kroz neku pop kulturu, romanticari ce stavljati maske 'kul' frajera, uvek jureci bolja kola i vecu zaradu misleci da je to jedino potrebno, dok ce ih zene prihvatati, praveci se da je to jedino dovoljno.
Jedni druge ce optuzivati na emotivnu otupelost i tako u krug, jer jedni drugima ce biti i uzrok i posledica.

Momcilo

pre 13 godina

Gde je nestala romantika? Negde izmedju Cosmopolitana i Sex & the City, cipela i mobilnih telefona od 500+ evra, "urbanog" i "poslovnog", wellness-a i shopping-a, Paris Hilton i Karleuse, "Velikog brata" i "Farme"... To vazi za zene. Naravno, i za muskarce postoji poduzi spisak, ali ko ce sad i to da nabraja...

Uros Gavrilovic

pre 13 godina

Romantika.... Eh, ta romantika. Danasnje vreme je ubrzano. Prvo, momci i devojke danas mnogo ranije ulaze u veze kad jos nisu emotivno razvijeni sto malo izoblicava ideju i koncept veze. Drugo, sa vremenom je i redosled u vezi pobrkan. Pre, da bi uopste novopeceni parovi se upustili u fizicki deo ljubavi, su prolazili kroz udvaranje, neznosti, paznje, emotivnih iskazivanja kako slovom - tako i recima. Sad se to svelo na par dana eventualno i ako ne dodje do fizickog kontakta, smatra se da nesto ne valja u toj vezi i traze dalje. Kako biti onda romantican?
Da se razumemo, muskarci i dalje jure istu stvar, da osvoje curu. To je i dalje ostala cinjenica. Koristili su romantiku kao metod osvajanja i zadrzavanja devojke koja im se svidja. Sto su se vise trudili oko te osobe u emotivnom smislu time su sve zagrejaniji i emotivniji bili, sto ih je cinilo romanticnima i pazljivima. Bili su u stanju mesecima emotivno da osvajaju osobu dok je ne pridobiju i da to cene. Sad? Par dana eventualno i ako se ne da, traze drugu. Posto devojke/zene nisu vise navikle da ih neko romanticno privuce vec moraju da se fizicki "daju" da bi nekoga zadrzali, emotivni deo je postao nepraktican i totalno neproduktivan. Pristup se promenio. Trece, nijedna osoba se nece posvetiti sporoj romantici dokle god u glavi drze da "jos riba u ovom moru ima" cime vec razmatraju da ta osoba mozda i nije vredna nekog velikog truda. Time su romanticari postali vrlo ugrozeni. Iz prostog razloga sto ako krenu sporo izgledace nesigurno i uvek ce ih oni samouvereni (pre bih rekao previse samouvereni) nadjacati sa direktnim pristupom. Da li je bolje biti romanticar koji nikada ne osvaja? Bas se pitam koliko takvih ima danas uopste i koliko su zapravo samouvereni u sebe. Cetvrto, kako se skracuje "konzumiranje" veze tako se i zivotni vek te veze drasticno skracuje, cime naravno se povecava i broj partnera. Vise emotivnih kolapsa cini osobe prirodno obazrivijom i blago receno emotivno otupelom. Pocinje da gleda iz licnog iskustva sta je prakticnije i bolje, sto naravno svrgava emocije na vrlo nizak nivo. Sto je i logicno ako se razmisli. Da bi bila manja sansa povredjivanja, najbolje je biti hladne glave u tome. Romantika onda ne sme da se upotrebi niti dozvoli jer to onda automatski postaje znak provokacije da se otvore i opet budu povredjeni. A niko ne zeli da bude povredjen. Ipak bi smo voleli ono lose da sto manje osetimo. Peto, materijalno stanje je bitan faktor ozbiljne veze i zbog toga zene vrlo gledaju taj aspekt. Vrlo odobravam i razumem zasto je tako. Zar iko zeli biti sa nestabilnom osobom u ozbiljnoj vezi? Vi vec tog trenutka vidite da ta veza nece imati trajnog efekta cime vec sebe delom
zatvarate. A opste je poznato da na onome sto ne radite, ili ne zelite da uspe, ce kad tad postati neuspeh. Zato i traze osobu koja ispunjava kriterijum barem potencijalno materijalno stabilno u muskarcu. Naravno, i to se malo vremenom izoblicilo pa postoje grupacije devojaka koje ne biraju muskarca po ijednom drugom kriterijumu osim da imaju para, sto je vec pogresno i ne dokazuje da ta osoba zapravo ima materijala za partnerstvo. Sesto, usled sve veceg broja zena koje same sebe izdrzavaju, a dosta takvih je dostiglo vece uspehe u karijeri, a i na platnom spisku, odredjeni (veci) broj muskaraca odgajani po principu da su muskarci oni koji zaradjuju, oni koji su stub i temelj kuce, dozivljavaju krah u egu. Za njih je nepomljivo da zena bude u tom pogledu bolja. Neki prosto odustanu i vrlo negativno reaguju na zene ili traze zrtve nad kojima ce se izivljavati, a neki toliko zapnu da to isprave i postanu opet "temelj" i sigurnost, da totalno zapuste svoj emotivni deo - kao i mogucnost komunikacije sa zenskim rodom. To su nekada sponzori jer su se toliko zaneli u karijeru i novac da im je to, na zalost, postao jedini nacin komunikacije i "udvaranja". Kako vremenski, tako i komunikativno.
Sedmo, ono sto vidimo od roditelja se svesno ili nesvesno prenese na nas decu. Ako je u kuci vladala harmonija i roditelji iskazuju emocije, automatski nama daje znak da emocije i same veze imaju sanse da postignu trajni efekat - sto vrlo na nas pozitivno deluje. Ako su roditelji bili nasilni jedno na drugo, svadjali se ili se razveli na losoj osnovi (prevara, neslaganje i ostali problemi) na nas daje utisak da ce tako biti i sa nasim vezama. Ne pokusavam da okrivim roditelje nikako jer nisu ni oni krivi ali veliki uticaj uzora veze su roditelji, tacnije, dalekoseznosti jedne veze.

Orion

pre 13 godina

Lako je sa damom romantican biti.

Tih dama, kao i romantika, je sve manje danas. Ne mozete pisati ovakav tekst a da se ne odnosite na generalno srozavanje vrednosti, umesto samo na muski deo populacije.

Ne gleda svaka zena na komplimente pozitivno. Neke ce gledati na to kao ocaj ili kao neki trik ili pak salu. Sreo sam par slucajeva gde su romanticne izjave i kavaljerstvo (ta dva pojma cesto idu zajedno) shvaceni kao uvreda na zensku emancipovanost?
Ipak velika vecina devojaka ce kompliment shvatiti kao, je li, kompliment. Izjave ljubavi i divljenja najverovatnije bi prihvatile onako kako bi trebalo, ali bas zbog generalnog, usadjenog stava drustva da takve stvari nisu 'kul' i da je tip koji ih izgovara pomalo cudan, ponasace se onako kako drustvo od njih ocekuje - ignorisanjem i odmahivanjem ruke.
Muskarci i zene kod kojih romantika ima smisla su obicno oni koje su sigurni u sebe i neka svoja uverenja, imuni na uticaj okoline i spoljasnosti.

Sve dok drustvo bude forsiralo materijalne vrednosti kroz neku pop kulturu, romanticari ce stavljati maske 'kul' frajera, uvek jureci bolja kola i vecu zaradu misleci da je to jedino potrebno, dok ce ih zene prihvatati, praveci se da je to jedino dovoljno.
Jedni druge ce optuzivati na emotivnu otupelost i tako u krug, jer jedni drugima ce biti i uzrok i posledica.

stereotipi out

pre 13 godina

Pitanje je šta je to romantika.

Večeru uz sveće, kupovinu karanfila ili ruže od tete koja je nudi po kafićima... ne podnosim. To za mene nije romantično jer nema veze sa osećajnošću (što suštinski romantika jeste). Radi se o predstavi.

Volim kad me momak drži za ruku dok šetamo, da sedimo na klupi iako oboje imamo stambeni prostor, da mi ubere cvet iz bašte pored koje je prošao, da mi donese trešnje iz svog dvorišta, da mi napravi sendvič, da mi uputi iskreni kompliment vezan za izgled ali i za moje osobine koje ceni i za ponašanje koje mu se kod mene sviđa, da me ljubi dugo, da me grli često, da uživa u seksu sa mnom, da je zainteresovan da sazna šta mi prija i da mi potom to pruži...

Slažem se sa komentarom Orion, 4. jun 2010 00:54.

Da bi muškarci bili romantični, tačnije da bi se prema ženama ponašali osećajnije neophodno je da žene to prihvataju i žele. Ako žena ne želi muškarca koji će joj pružiti brigu, pažnju, smeh, zadovoljstvo... već traži isključivo novac i sve što novac pruža logično je da će muškarac da potisne svoju prirodnu nežnost (koja nije nemuževna već je prirodna i razlikuje se od ženske) i sakriće je a istaći će bezosećajnost i grubost u ophođenju.

Dakle, žena ako hoće ljubav od muškarca i želi da je on pokaže kroz ponašanje onda najpre treba da nauči da uživa u komplimentima, sitnim radostima, nežnostima...

Meni se igrom slučaja desilo da sam dugo dobijala SMS poruke tajnog udvarača (provalila sam ko je i za razliku od SMS poruka on je u stvarnosti bio jako hladan prema meni što nije tema za ovaj komentar) koje su bile nešto najlepše što sam o sebi od muškarca ikad čula. Trebalo mi je mnogo vremena da shvatim da to nije gruba šala već da sve on to iskreno misli. Hvala mu što me naučio da primam komplimente. Momak sa kojim se sada viđam se oseća slobodnim da mi kaže takve lepe stvari, koje zaista ulepšavaju život, samo zato što ja umem da ih čujem i pozitivno reagujem na njih.

pihtijelover

pre 13 godina

Danas se romantika nalazi izmedju dvoje ljudi kojima je iz nekog razloga onemoguceno da budu zajedno, pa im dodje kao ishodiste. I, ide s godinama. Kao i pihtije.

Realista

pre 13 godina

Ako je baš tražite, eno je skoro tačno izmedju njenih divnih plavih očiju i prelepih prstiju na nogama.

Kod njega je to malo komplikovanije. Prvi deo romantike, nalazi mu se otprilike kao i kod nje, ali onaj drugi će on morati da nekako izrazi numerički.

Posmatrac

pre 13 godina

Romantika kosta, za nju treba vremena, a takodje i zivaca. Ove tri stvari su ono sto svima nama fali. Da sam ja kralj, pa da imam novca koliko mi dusa trazi, nasao bih vremena i za romantiku...

vasilije knezevic

pre 13 godina

Romantika je samoca izvan realnosti postojanja. Ona je postala kolekcija termina i simbola iz "Orvelove terminologije". U tom recniku "romanticno" znaci "naivno- vulgarno". Postoji atrakcija (trenutna) izmedju dvije osobe ali je to vrlo kratkotrajno. Donosenjem cvijeca serviraju se simboli ustaljene naivnosti iz proslosti. Pa ipak savremena revulzija romantizma nije stvar "modernog" nacina zivota. Mnogi se vjerovatno sjecaju stare narodne istine o tome predmetu: "kad mami medom hrani; kad premami i hljeb zarani".

Posmatrac

pre 13 godina

Romantika kosta, za nju treba vremena, a takodje i zivaca. Ove tri stvari su ono sto svima nama fali. Da sam ja kralj, pa da imam novca koliko mi dusa trazi, nasao bih vremena i za romantiku...

stereotipi out

pre 13 godina

Pitanje je šta je to romantika.

Večeru uz sveće, kupovinu karanfila ili ruže od tete koja je nudi po kafićima... ne podnosim. To za mene nije romantično jer nema veze sa osećajnošću (što suštinski romantika jeste). Radi se o predstavi.

Volim kad me momak drži za ruku dok šetamo, da sedimo na klupi iako oboje imamo stambeni prostor, da mi ubere cvet iz bašte pored koje je prošao, da mi donese trešnje iz svog dvorišta, da mi napravi sendvič, da mi uputi iskreni kompliment vezan za izgled ali i za moje osobine koje ceni i za ponašanje koje mu se kod mene sviđa, da me ljubi dugo, da me grli često, da uživa u seksu sa mnom, da je zainteresovan da sazna šta mi prija i da mi potom to pruži...

Slažem se sa komentarom Orion, 4. jun 2010 00:54.

Da bi muškarci bili romantični, tačnije da bi se prema ženama ponašali osećajnije neophodno je da žene to prihvataju i žele. Ako žena ne želi muškarca koji će joj pružiti brigu, pažnju, smeh, zadovoljstvo... već traži isključivo novac i sve što novac pruža logično je da će muškarac da potisne svoju prirodnu nežnost (koja nije nemuževna već je prirodna i razlikuje se od ženske) i sakriće je a istaći će bezosećajnost i grubost u ophođenju.

Dakle, žena ako hoće ljubav od muškarca i želi da je on pokaže kroz ponašanje onda najpre treba da nauči da uživa u komplimentima, sitnim radostima, nežnostima...

Meni se igrom slučaja desilo da sam dugo dobijala SMS poruke tajnog udvarača (provalila sam ko je i za razliku od SMS poruka on je u stvarnosti bio jako hladan prema meni što nije tema za ovaj komentar) koje su bile nešto najlepše što sam o sebi od muškarca ikad čula. Trebalo mi je mnogo vremena da shvatim da to nije gruba šala već da sve on to iskreno misli. Hvala mu što me naučio da primam komplimente. Momak sa kojim se sada viđam se oseća slobodnim da mi kaže takve lepe stvari, koje zaista ulepšavaju život, samo zato što ja umem da ih čujem i pozitivno reagujem na njih.

vasilije knezevic

pre 13 godina

Romantika je samoca izvan realnosti postojanja. Ona je postala kolekcija termina i simbola iz "Orvelove terminologije". U tom recniku "romanticno" znaci "naivno- vulgarno". Postoji atrakcija (trenutna) izmedju dvije osobe ali je to vrlo kratkotrajno. Donosenjem cvijeca serviraju se simboli ustaljene naivnosti iz proslosti. Pa ipak savremena revulzija romantizma nije stvar "modernog" nacina zivota. Mnogi se vjerovatno sjecaju stare narodne istine o tome predmetu: "kad mami medom hrani; kad premami i hljeb zarani".

Uros Gavrilovic

pre 13 godina

Romantika.... Eh, ta romantika. Danasnje vreme je ubrzano. Prvo, momci i devojke danas mnogo ranije ulaze u veze kad jos nisu emotivno razvijeni sto malo izoblicava ideju i koncept veze. Drugo, sa vremenom je i redosled u vezi pobrkan. Pre, da bi uopste novopeceni parovi se upustili u fizicki deo ljubavi, su prolazili kroz udvaranje, neznosti, paznje, emotivnih iskazivanja kako slovom - tako i recima. Sad se to svelo na par dana eventualno i ako ne dodje do fizickog kontakta, smatra se da nesto ne valja u toj vezi i traze dalje. Kako biti onda romantican?
Da se razumemo, muskarci i dalje jure istu stvar, da osvoje curu. To je i dalje ostala cinjenica. Koristili su romantiku kao metod osvajanja i zadrzavanja devojke koja im se svidja. Sto su se vise trudili oko te osobe u emotivnom smislu time su sve zagrejaniji i emotivniji bili, sto ih je cinilo romanticnima i pazljivima. Bili su u stanju mesecima emotivno da osvajaju osobu dok je ne pridobiju i da to cene. Sad? Par dana eventualno i ako se ne da, traze drugu. Posto devojke/zene nisu vise navikle da ih neko romanticno privuce vec moraju da se fizicki "daju" da bi nekoga zadrzali, emotivni deo je postao nepraktican i totalno neproduktivan. Pristup se promenio. Trece, nijedna osoba se nece posvetiti sporoj romantici dokle god u glavi drze da "jos riba u ovom moru ima" cime vec razmatraju da ta osoba mozda i nije vredna nekog velikog truda. Time su romanticari postali vrlo ugrozeni. Iz prostog razloga sto ako krenu sporo izgledace nesigurno i uvek ce ih oni samouvereni (pre bih rekao previse samouvereni) nadjacati sa direktnim pristupom. Da li je bolje biti romanticar koji nikada ne osvaja? Bas se pitam koliko takvih ima danas uopste i koliko su zapravo samouvereni u sebe. Cetvrto, kako se skracuje "konzumiranje" veze tako se i zivotni vek te veze drasticno skracuje, cime naravno se povecava i broj partnera. Vise emotivnih kolapsa cini osobe prirodno obazrivijom i blago receno emotivno otupelom. Pocinje da gleda iz licnog iskustva sta je prakticnije i bolje, sto naravno svrgava emocije na vrlo nizak nivo. Sto je i logicno ako se razmisli. Da bi bila manja sansa povredjivanja, najbolje je biti hladne glave u tome. Romantika onda ne sme da se upotrebi niti dozvoli jer to onda automatski postaje znak provokacije da se otvore i opet budu povredjeni. A niko ne zeli da bude povredjen. Ipak bi smo voleli ono lose da sto manje osetimo. Peto, materijalno stanje je bitan faktor ozbiljne veze i zbog toga zene vrlo gledaju taj aspekt. Vrlo odobravam i razumem zasto je tako. Zar iko zeli biti sa nestabilnom osobom u ozbiljnoj vezi? Vi vec tog trenutka vidite da ta veza nece imati trajnog efekta cime vec sebe delom
zatvarate. A opste je poznato da na onome sto ne radite, ili ne zelite da uspe, ce kad tad postati neuspeh. Zato i traze osobu koja ispunjava kriterijum barem potencijalno materijalno stabilno u muskarcu. Naravno, i to se malo vremenom izoblicilo pa postoje grupacije devojaka koje ne biraju muskarca po ijednom drugom kriterijumu osim da imaju para, sto je vec pogresno i ne dokazuje da ta osoba zapravo ima materijala za partnerstvo. Sesto, usled sve veceg broja zena koje same sebe izdrzavaju, a dosta takvih je dostiglo vece uspehe u karijeri, a i na platnom spisku, odredjeni (veci) broj muskaraca odgajani po principu da su muskarci oni koji zaradjuju, oni koji su stub i temelj kuce, dozivljavaju krah u egu. Za njih je nepomljivo da zena bude u tom pogledu bolja. Neki prosto odustanu i vrlo negativno reaguju na zene ili traze zrtve nad kojima ce se izivljavati, a neki toliko zapnu da to isprave i postanu opet "temelj" i sigurnost, da totalno zapuste svoj emotivni deo - kao i mogucnost komunikacije sa zenskim rodom. To su nekada sponzori jer su se toliko zaneli u karijeru i novac da im je to, na zalost, postao jedini nacin komunikacije i "udvaranja". Kako vremenski, tako i komunikativno.
Sedmo, ono sto vidimo od roditelja se svesno ili nesvesno prenese na nas decu. Ako je u kuci vladala harmonija i roditelji iskazuju emocije, automatski nama daje znak da emocije i same veze imaju sanse da postignu trajni efekat - sto vrlo na nas pozitivno deluje. Ako su roditelji bili nasilni jedno na drugo, svadjali se ili se razveli na losoj osnovi (prevara, neslaganje i ostali problemi) na nas daje utisak da ce tako biti i sa nasim vezama. Ne pokusavam da okrivim roditelje nikako jer nisu ni oni krivi ali veliki uticaj uzora veze su roditelji, tacnije, dalekoseznosti jedne veze.

Momcilo

pre 13 godina

Gde je nestala romantika? Negde izmedju Cosmopolitana i Sex & the City, cipela i mobilnih telefona od 500+ evra, "urbanog" i "poslovnog", wellness-a i shopping-a, Paris Hilton i Karleuse, "Velikog brata" i "Farme"... To vazi za zene. Naravno, i za muskarce postoji poduzi spisak, ali ko ce sad i to da nabraja...

Realista

pre 13 godina

Ako je baš tražite, eno je skoro tačno izmedju njenih divnih plavih očiju i prelepih prstiju na nogama.

Kod njega je to malo komplikovanije. Prvi deo romantike, nalazi mu se otprilike kao i kod nje, ali onaj drugi će on morati da nekako izrazi numerički.

pihtijelover

pre 13 godina

Danas se romantika nalazi izmedju dvoje ljudi kojima je iz nekog razloga onemoguceno da budu zajedno, pa im dodje kao ishodiste. I, ide s godinama. Kao i pihtije.

Orion

pre 13 godina

Lako je sa damom romantican biti.

Tih dama, kao i romantika, je sve manje danas. Ne mozete pisati ovakav tekst a da se ne odnosite na generalno srozavanje vrednosti, umesto samo na muski deo populacije.

Ne gleda svaka zena na komplimente pozitivno. Neke ce gledati na to kao ocaj ili kao neki trik ili pak salu. Sreo sam par slucajeva gde su romanticne izjave i kavaljerstvo (ta dva pojma cesto idu zajedno) shvaceni kao uvreda na zensku emancipovanost?
Ipak velika vecina devojaka ce kompliment shvatiti kao, je li, kompliment. Izjave ljubavi i divljenja najverovatnije bi prihvatile onako kako bi trebalo, ali bas zbog generalnog, usadjenog stava drustva da takve stvari nisu 'kul' i da je tip koji ih izgovara pomalo cudan, ponasace se onako kako drustvo od njih ocekuje - ignorisanjem i odmahivanjem ruke.
Muskarci i zene kod kojih romantika ima smisla su obicno oni koje su sigurni u sebe i neka svoja uverenja, imuni na uticaj okoline i spoljasnosti.

Sve dok drustvo bude forsiralo materijalne vrednosti kroz neku pop kulturu, romanticari ce stavljati maske 'kul' frajera, uvek jureci bolja kola i vecu zaradu misleci da je to jedino potrebno, dok ce ih zene prihvatati, praveci se da je to jedino dovoljno.
Jedni druge ce optuzivati na emotivnu otupelost i tako u krug, jer jedni drugima ce biti i uzrok i posledica.