Četvrtak, 03.06.2010.

12:52

Srušio se avion VS, pilot preživeo

Avion "Orao" vazduhoplovstva VS srušio se u Gružansko jezero, a pilot se spasio katapultiranjem. Ministarstvo odbrane saopštilo da je uzrok tehnički kvar.

Izvor: B92

Srušio se avion VS, pilot preživeo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

kragujevcanin

pre 13 godina

Dobro je da je covek ziv, mada u normalnim vojnim avionima je skoro nemoguce da pilot pogine u slucaju kvara, ili da uopste dodje do kvara prilikom tih trening voznji. Ipak to nije zastava 101 i nasi krpljeni putevi nego nesto sto treba da ima ogromne mere bezbednosti i kontrole. Da se to desilo u USA - neko bi leteo. Elem, ne znam odakle mu ideja da taj krs zabode bas u jezero iz koga ceo Kragujevac pije vodu? I za kraj, da li nama uopste trebaju gvozdene ptice tipa orao, galeb, tetreb i njima slicni? Svake godine se srusi po jedan, a otprilike lete jednom u sest meseci. Nadam se da cemo shvatiti realnost i ako smo bas zapeli da imamo oruzje da krenemo da ulazemo u sofisticirana oruzja (tipa metkovi na navodjenje, ultrazvucna, bioloska i druga oruzja) kao amerikanci, a ne u ove WW2 gluposti koje se koriste samo za bombardovanje zemalja tipa Srbija, Irak, Palestina i za glupe Ruske parade. Smesno bre, samo sreca pa je covek preziveo. Mada opet, ti avioni bi trebali da imaju toliko spravica za predvidjanje i sprecavanje kvarova da je bukvalno nemoguce da se pilotu nesto desi, zbog toga ovo zabadanje aviona ne vidim kao nesto spektakularno...

jedan od onih čija deca piju tu vodu

pre 13 godina

Prvo sam pomislio da se radi o udesu koji je viša sila, ali potom čitam vest i ne mogu da verujem šta čitam.

Pored tolikih vojnih poligona, namerno srušili avion u jezero iz koga vodu pije nekoliko stotina hiljada ljudi?!
Zaista neverovatno inteligentan potez. Ovaj put su zaista prevazišli sebe.

Ali ako je elektro-inženjer Obren Četković ocenio da voda nije zagađena, onda ja nemam zašto da se brinem. Pogotovo što su "Turski bunari", gde je avion pao, relativno blizu brane, tj. vodovoda.

Dejan B.

pre 13 godina

Avion je pao u jezero na području "Turskih bunara", a prema saznanjima direktora "Vodovoda" imao je oko 100-150 litara kerozina u rezervoarima.

"Ta količina je, prema rečima Ćetkovića, zanemarljiva u odnosu na količni vode u akumulaciji, ali je vodovod ipak odmah uzeo uzorke za
kontrolu."
Samo jedna informacija: 1 litar nafte zagadi milion litara vode, pa sad racunajte.

Ne kontra Barande

pre 13 godina

U Barandu moraju da slete rode da bi svima nama bilo bolje i krenulo lepo. A ne da slecu pokvareni orlovi, jel'te. Ove nase avijone ne moz' opravit' ni barandjansko blato koje je cuveno po lekovitim svojstvima. Nego dragi moji radite vi na rodama da se one nama lepo vrate pad sve bude po starom.

evropsko ponasanje

pre 13 godina

Kad zbog ovakvih stvari ministar podnese ostavku (ili zbog vakcina, ili zbog satelita, ili zbog kofera, ili zbog skoka evra, ili zbog tendera...) znacu da je Srbija u Evropi. Da li cu biti deo EU ili ne, manje je vazno, samo me zanima primena pojma "odgovornost", koji se kod nas izgleda samo upotrebljava na TV-u.

Gvido

pre 13 godina

A kada ce da se zakuca neki takav avion u sred grada? VJ bi mogla da nam ustedi podosta para kada bi prestala da se blesavi sa avionima nad Srbijom.

leo

pre 13 godina

Kakavi su strucnjaci iz nase vojske kad su odlucili da avion sa kerozinom bace u jezero iz koga pije vodu preko 200 000 stanovnika Srbije. E ovo je razlog za ostavku ministra vojske, mudrih strucnjaka iz Vojske kao i veoma kompetetnog direktora Vodovoda Kragujevac g. Cetkovica zbog preglupe izjave kako ovaj pad aviona sa kerozinom nije ugrozio kvalitet vode za pice.

Bane

pre 13 godina

Hvala Bogu da je pilot ziv i zdrav a sto se aviona tice, eto ustede za drzavu jer ko zna koliko ovakvi krsevi i njihovo odrzavanje kostaju Srbiju godisnje. Da ne racunam zadnjih dvadeset, trideset godina.

pera

pre 13 godina

Ovo oko ORLOVA je strara priča oko stajnog trapa. Problemi su sa istim su dosta česti,projektant je maksimalno zakomplikovao, a može da se snjim spusti Boeing. Nažalost avion izgubljen. Obzirom da je bio iskusan pilot sigurno je odradio sve postupke ali nije imao sreće. Neznam samo zašto u jezero za vodosnabdevanje kad je avion pun kanceroznih ulja i maziva. Mislim da to nije pametno. Ako želimo vazduhoplovsto mora da se izvrši kompletno tehničko logističko restruktuiranje. Vazduhoplovstvo je vrlo skup sport. Ili ima para ili nema. Kad ste na sredini onda je samo problem i frustracija pogotovo za ljude koji koji se time bave.

djordje

pre 13 godina

Veoma sam radoznao i bio bih obradovan, da nam ministar odbrane saopšti gde i kako se danas za potrebe vazduhoplovstva školuju podoficiri-aviomehaničari i oficiri-avioinženjeri!!!
Kako se održavaju avioni i ostala borbena tehnika u vazduhoplovstvu i ko ju održava!!! Kako se održavaju licence za aviomehaničare i avioinženjere???
Trebao bi to naš ministar da zna, pa diplomirani je mašinski inženjer!!! Doduše nikada javnost nije upoznao sa referencama iz svog inženjerskog rada!!!!

Mile

pre 13 godina

Mozda je bolja opcija da je istrosio kerozin i da sleti bez tockova sa malom brzinom, sto nije retkost u avijaciji i uglavnom prodje bez problema.Avion u jezero OK, vidi se da je pilot brinuo gde ce avion zavrsiti, tako da je opet najvaznije da je pilot preziveo a Orao jedan manje, sta da se radi.

Razocaran

pre 13 godina

Pre neki dan sam se vratio sa "odsluzenja vojnog roka" koji je trajao sa redovnim jedva 4 meseca. Pre odlaska sam ocekivao mnogo bar po prici moga oca i dede. Bio sam u Krusevcu kao na neku obuku, a kasnije u Beograd kao obuceni vojnik. Za svo to vojnikovanje, nekoliko puta sam izasao na smotru, par jutra na fiskulturu i cizmama cistio sneg jer nije bilo za sve vojnike lopata? Ne znam ni zasta sam bio i sta sam radio. Dosada je bila nepodnosljiva.

Ekolog

pre 13 godina

Gospodin Obren Ćetković iz vodovoda smatra da nema bojazni za kvalitet pijaće vode. Gospodina Ćetkovića bih prvo pitao šta je studirao, a onda bih mu rekao da je jedan litar kerozina dovoljan da sto hiljada litara pijaće vode pretvori u otpadnu vodu!

Ivan

pre 13 godina

Nama ovde u Sloveniji ne štite Austrijanci nebo nego Italijani i za to ih debelo plaćamo. Manji bi troškovi bili ako bi imali svoje avione ali nam veliki ne daju. Tako ti je to...

Zlaja

pre 13 godina

Interesuje me samo da li je to avion iz one grupe REMONTOVANIH o cemu nam je svojevremeno, pun sebe, pricao Minister Sutanovac? Ako jeste, a drugacije ne moze biti, svaka cast za Ministra i Vojsku Srbije!
Sreca da pilot ostade ziv!

Лаик

pre 13 godina

Заиста боле коментари које читам данас а односе се на овај случај. Пилот је покушао на све начине да извуче стајни трап и то из више покушаја, када то није успело, утрошио је сво гориво да након искакања не дође до експлозије услед велике количине горива. Пре него је искочио усмерио је авион где? Па тамо где нема људи и имовине, затим је искочио и спасио своју главу. Питајте сваког пилота, на првом месту је да проба да слети, ако је могуће, а на последњем месту је искакање. Катапултирање је и шанса да се остане инвалид. Има ли шта нејасно и непрофесионално у овоме свему? Људи суздржите се хајке на све и свашта зато што вам је живот горак, и том пилоту сигурно не цветају руже у Војсци, па опет ради свој посао.

g4

pre 13 godina

Veci broj padova aviona je rezultat veceg broja letova, kad nisu leteli uopste do pre neku godinu, nisu ni padali. Kvarovi su sastavni deo vojnih avijacija sirom Sveta. Sto se tice zagadjivanja Gruzanskog jezera, ono traje vec dugi niz godina sto pesticidima sa okolnih njiva sto zbog saobracajnice KG-Cacak koja ide preko jezera, da ne pominjem vikendice i ostale objekte uz obalu koji su nelegalno izgradjeni sa sve komunalnim otpadom. A koliko tek smeca ima oko jezera, olovo od puscanih patrona za lov itd. Milion zagadjivaca je oko jezera, i sada je problem sto je pilot naveo avion na jezero u zelji da ne dovede ljude u opasnost.

Ivan

pre 13 godina

Pokusao da sleti na Lađevcima par puta pa odustao zbog kvara na točkovima?? I onda se vratio i srušio u sred jezera iz koga se pijaćom vodom snabdeva 200 000 stanovnika Kragujevca. Svaka čast i pilotu i tim prepametnim starešinama koje su procenile da je to najmanje štetno po okolinu!

ZeljkoNS

pre 13 godina

Neko kaze sta ce nam avijacija? Mi moramo da stitimo nase nebo, ako necemo mi, onda cemo npr Bugarima da placamo 160 miliona evra godisnje da bi njihovi avioni cuvali i nase nebo (Bugari tako stite nebo iznad Makedonije, a Austrijanci stite slovenacko nebo).

MilosLeskovac

pre 13 godina

Jos jedna informacija, da se avion srusio sa 100 do 150 litara kerozina. Svaka cast pilotu na proceni, pretpostavljam da je kruzio iznad jezera da utrosi gorivo. Sa tom preostalom kolicinom goriva nije moga da predje vise od 30 - 50km.

Ta stvar oko aerodinamike je sledeca, prvi modeli Soko J22 Orao nisu imali dobre aerodinamicne karakteristike, ali su ubrzo poceli da se proizvode Orlovi sa dodatkom ispod zadnjeg dela trupa...to Rumuni na svojim IAR 93 nisu otklonili i zato se IAR pokazo kao los, dok su nasi orlovi odlicni jurisnici (samo sto nisu u korak sa vremenom).

MarioBros

pre 13 godina

Za Davinićev autogram smo mogli kupiti 2 nova Mig 29., a ne da ljudi koji se školuju strogo godinama da bi nas štitili u vazduhu voze krntije.

Ili ih servisirajte kako valja, ili ih rashodujte

pre 13 godina

Bolje da je odbio da leti na neispravnom avionu. Statistički, vojska bi imala jedan avion više, a pilot bi, uz malo sreće, dobio penziju.

ja

pre 13 godina

Hvala bogu, pilot je ziv i niko drugi nije povredjen. U svim normalnim zemljama bi se slucaj ispitao, da se ne bi ponovo tako nesto desilo. Da li ce biti tako, cucemo a mozda i necemo. Jedno pitanje. Odakle vam informacija, da su nasi piloti najbolji u Evropi? Kako mozes biti u necemu najbolji, ako nemas osnovne uslove da vezbas fo sto radis? Ajte, molim vas...

Ivan

pre 13 godina

Hvala bogu da je pilot ziv. Vidim svi brinu o kerozinu a niko se ne pita sta je sa uljem iz hidralicnog sistema koje je stetnije ko zna koliko puta...

urke

pre 13 godina

Nasim pilotima svaka cast, ali avion moze da sleti i ako ne moze da izvuce stajni trap. Evo primer http://www.youtube.com/watch?v=lE_PlwJn-N0 . Da li treba da imamo avijaciju, pa naravno da trebamo! Ako nam trenutno ne treba (a treba), trebace mozda sutra i treba odrzati kontinuitet. Ali broj nesreca je nedopustivo veliki za ovako malo vazduhoplovstvo. Evo da uporedimo, od 2008. do sada pala su 2 orla, 1 galeb i 1 mig 29. A recimo od 2000. u Bugarskom vojnom vazduhoplovstu nije pao ni jedan avion, u Rumuniji 1 helikopter i 1 dromader, U Madjarskoj 1 helikopter, U Austriji ni jedan avion. Inace sa Orlovima je od pocetka bilo problema jer je projektovan za jedan motor , ali su Englezi odustali da nam isporucuju po jedan, pa je Orao redizajniran za dva slabija motora i izgubio odnos snage i tezine. Ako mene neko pita, Orlove treba penzionisati, jednostavno ne sluze svrsi (i Rumuni su penzionisali svoju verziju Orlova). Zatim osavremeniti supergalebe, i pokupiti i remontovati sve koji su ostali u susednim nam drzavama (po mogucstvu naci partnera za ponovno pokretanje proizvodnje, jer je velika potraznja za skolsko-borbenim avionima), i ono sto je mozda i najvaznije oformiti jednu eskadrilu sa modernim novim avionima (da li nove mig-29, ili prelaziti na zapadne aparate treba razmisliti ali mora biti novo i savremeno) Ima para u nasoj drzavi, verujte mi, samo se jako, jako lose upravlja njima.

Krivi Stojko

pre 13 godina

Ovakvi "incidenti" u potpunosti idu na ruku tzv atlantskim integracijama to jest ulasku Srbije u NATO. Na žalost nemamo para za moderne borbene avione niti za isto takve sisteme PVO tako da i na ovom planu "Srbija nema alternativu" sem ulaska u NATO a građani neka razmisle ko je bio ministar vojni i ko je zdušno pomogao da ta alternativa ne postoji. Što je pogubnije ne postoji više ni nada u bolje sutra.

Dzoni

pre 13 godina

Bas me cudi, a imamo jaku vojsku koja 20 godina nije kupila ama bas nista i koristi oruzje iz SFRJ. U ovoj drzavi se sve lagano raspada, vojska je samo jedna od njih.

jugo

pre 13 godina

Ministar zdravlja koji se leci u inostranstvu. Ministar odbrane kome padaju avioni. Ministar prostornog planiranja koji je ortoped. Ministrarka sporta, ministarka pravde, ministarka telekomunikacija......... Propast.

Milan

pre 13 godina

Znaci kerozin u jezeru koje sluzi za snabdevanje vodom vise stotina hiljada ljudi. I ne zna se kako da se isti pokupi. Usput u avionu nema samo kerozina.
Razumem da se sve desilo trenutacno pa da nije bilo moguce isplanirati pad, ali iz teksta se vidi da se zapravo trazilo najbolje mesto za pad.
Zar nje bilo bolje da se izabralo neko brdo, neka stena gde bi avio prosto nestao u eksploziji a ne upad u vodu za pice.

Fulcrum

pre 13 godina

Hvala Bogu da je pilot ziv!
Nasim pilotima treba dati ordenje i zato sto sedaju u te avione! Neka se nasi ministri odluce da li cemo imati aviaciju ili ne, samo da ljudi ne ginu uzalud!

Pera

pre 13 godina

Video sam kako avion pada oko Gruzanskog jezera, u Knicu! To je strasno. Nisam video padobran, pilota. Nadao sam se da se katapultirao mnogo ranije. Hvala Bogu da je tako.

Ranko

pre 13 godina

Baš lepo. To jezero je glavno izvorište pitke vode za Kragujevac i okolinu i, kao takvo, pod najstrožim stepenom zaštite: na njemu, npr. ne smete da vozite čamac s motorom, zbog zagađenja. A sad je u njega pao avion pun kerozina...

MilosLeskovac

pre 13 godina

Ne znam zasto neko kaze da se ovo desava cesto, i zasto bi ministar podneo ostavku zbog otkaza hidraulike (za sada se to navodi kao razlog pada). Po mom misljenju pilot je namerno naveo avion na nenaseljeno mesto, da ne bi ugrozio jos neciji zivot pored svog. Zelim mu brz oporavak i mnogo sati naleta....

Ivan

pre 13 godina

Avioni koje ima nasa avijacija su samo jedna od igracaka koja je u stanju da ozbiljno ugrozi zivote vojnika, a bogami i nas stanovnika zemlje nam Srbije. Kakvo sve smece mi cuvamo po nasim kasarnama, vojnim magacinima i ostalim vojnim objektima, pojma nemamo ni sami. Bitno je da se prica da je sve pod kontrolom i u savrsenom stanju. Kao sto se ljudi iz vrha drzavne ekonomije dice prosekom plate, a jadni nisu svesni da je necija plata 8000, a necija 108000, i sto taj mucenik sa 8000 moze samo da place. Bitan je prosek. Sta da se radi, takav nam je raspored zvezda za ovaj vek.

Nikola

pre 13 godina

Sreca, pa je pilot preziveo! Danas su Kragujevac preletali avioni, vise puta, i moglo je da se zakljuci da je neki trening u pitanju jer se odavno nije desilo da se cuju avioni tako intenzivno. Sto se tice pada u Gruzansko jezero, mozda je bilo bolje da se (nazalost) "krsina" unisti na nekoj njivi, nego da sada ceo grad pije vodu pomesanu sa kerozinom, uljima i cime sve ne... Ipak je to jezero glavni snabdevac vodom citavog Kragujevca. Porucio bih i nasim glavesinama da neispravne avione (a zna se da potpuno ispravan avion mi nemamo) posalju u muzej, a ako nam trebaju avioni da se nabave novi, a ne da se pilotima stavlja glava u torbu svaki put kad podju na zadatak! Dosta smo ginuli za dzabe, treba da se opametimo malo.

Saša

pre 13 godina

Pilotu želim brzi oporavak i nadam se da povrede kičme nisu teške, a to što se u jednom komentaru kaže da je jezero malo začinjeno i to je bolje nego da je avion pao na neko naseljeno mesto. Pilot je sam naveo avion u jezero, to pokazuje koliko je hrabar i priseban bio u odlučujućim trenucima. Pravi profesionalac.

SVD

pre 13 godina

Obzirom na broj sati letenja koji obavljaju vojni avioni, ovaj broj nesreća je ogroman. Pilotu ovome i svima ostalima želim brz oporavak i da se ne ruše i ne ginu, a onima koji su kupovali satelitske usluge koje nam trebaju kao što nam treba rupa u glavi, da iskuse posledice svojeg delovanja i očiglednih krađa. Sredstava koja treba da obezbede da nam mladost ne strada - nema a ima za satelite, stare lokomotive i slično. Sramota za celu Srbiju.

miki

pre 13 godina

vise je nego verovatno da je pilot namerno, samoinicijativno, ili po naredjenju svejedno, usmerio avion prema jezeru kako bi bile izbegnute moguce zrtve na zemlji.

znam da ovo vreme ne voli heroje...

Sasa Krusevac

pre 13 godina

Geostrateški (mala smo zemlja itd) i politički (niko nas za ništa ne pita itd.) gledano Srbija nema ama baš nikakve potrebe za avijacijom (izuzimajući helikoptere), već ima potrebu za jakom PVO (protiv vazdušnom odbranom) i savremenim PVO sistemima kao što su Ruski S300 i novi S400. Štetu nastalu padom ovog aviona (cenu aviona i lečenje pilota) platićemo mi obični građani ili ti poreski obveznici. Treba stati na put trošenju para iz budžeta na kupovinu i održavanje aviona i obuku pilota, samo da bi šačica ljudi u vojsci mogla da uživa u brzoj vožnji.

Nino

pre 13 godina

Orlić ima grešku u aerodinamici od starta, koja je otkrivena krajem 80-ih korišćenjem računara i metode konačnih elemenata za modeliranje i "facelift" :) aviona, međutim ondašnjoj JNA bilo je nedopustivo da se takva informacija obelodani, ponos i dika naše avijacije avijacije sa greškom, pa su celu stvar brzo i vešto zataškali, a vodećeg inženjera u timu otpustili. Inače, do tada je vec bilo nekoliko padova orlića, najverovatnije zbog pomenute greške, mislim da se radilo o repnom delu aviona.
Naravno, svima koji su radili na tom projektu bilo je strogo zabranjeno da šire priču; vuka nije ni bilo!

Pedja

pre 13 godina

Nadam se da je sa pilotom sve u redu. Mogao se avion srušiti i u centar grada zato prestanite da koristite starudije dok ne bude kasno.
Ako nemamo bolje - nemamo, šta da se radi!?

Bojan

pre 13 godina

Reforma Vojske kojom se neprekidno diči Ministar Šutanovac daje fantastične rezultate....padovi aviona su postali normalni, normalno je kao što smo videli pre nekoliko meseci da iz kasarne nestanu automatske puške i puškomitraljezi, normalno je i da se sva preostala oprema rashoduje. Ali zato imamo fantastičnu saradnju sa Nacionalnom Gardom Ohaja, imamo gardu koja Ministru ulepšava partije i pozdravlja Slavicu kad dođe na posao. Koliko reforme Vojska još može izdržati?

miroslav

pre 13 godina

Jedan od dva aviona koji svaki dan lete na potezu Kraljevo-Mrčajevci-Knič danas je pao.
Ostao još jedan. Da li i njega teba da izgubimo pa da onda postavimo pitanje hijerarhije odgovonosti mehaničara koji pre svakog poletanja rade kontrolu.
Da li je neko odgovarao za padove prethodna tri aviona.?

Ivan

pre 13 godina

Naravno da je cesto, kada su avioni stari preko 30 godina. Iste salju na remont kako bi pokusali da od babe naprave devojku. Mislim ako vec nismo u situaciji da priustimo nove avione, bolje je da ukinu avijaciju, nego da ljude, koji se smatraju najboljim pilotima u Evropi, koristimo kao bele miseve. Inace po nekim mojim saznanjima, ovo je drugi put da avion padne u Gruzansko jezero, prvi put jr to bilo pre vise od 15 godina. Strasno. Zao mi je sto cenu necijeg ludila placaju nevini ljudi, kao sto je i uobicajeno u ovoj zemlji. Nek' je pilot ziv i zdrav, a avion je ionako bio gomila lima.

Nenad

pre 13 godina

Da li je vlast svesna da mi nemamo avijaciju? Imamo desetine rashodovanih krntija koje jedva lete. Bolje da kupimo i 3 prava aviona nego da se igramo avijacije.

A3

pre 13 godina

Sad će da krene pljuvanje po vojsci, vojnicima, avionima...
Dešava se od kad je država, vojski i aviona. I dešavaće se.
Samo nek' pilot bude dobro, pošto o njemu još nema informacija...

Goran

pre 13 godina

Nadam se da je pilot živ i zdrav.
Oficiri su u poslednje vreme postali nabavljači, njihovi komandanti veliki menadžeri a od javnih nabavki su napravili nauku.
A svoj posao radiće nekad....
Zato padaju avioni, ispadaju bombe iz kamiona, dešavaju se stvari kao Paraćin itd isl.

Ivan

pre 13 godina

Vest me je bas prodrmala, s'obzirom da sam sluzio vojsku na aerodromu u Ladjevcima i imao sam priliku da upoznam sve pilote. Nadam se da je dobro i moliocu se za njegovo zdravlje. A to kako, sta, da li je kriv onaj ili ovaj nije bitno u ovom trenutku, koliko je bitno to da se covek oporavi.

taraba

pre 13 godina

katapult je strahoviti udarac za pilota, posebno na kicmu, ne znam sta je losije. izmisljeno je samo da bi pilot do zadnjeg momenta mogo da spase avion. vazno da je pilot ziv, malo je sokiran, ali ziv!

Milos

pre 13 godina

Video sam vojni medicinski helihopter, koji je brzo proleteo iznad moje kuce, prema Kraljevu. Nadam se brzom dolasku pilota na VMA i naravno, zelim brz oporavak.

A3

pre 13 godina

Sad će da krene pljuvanje po vojsci, vojnicima, avionima...
Dešava se od kad je država, vojski i aviona. I dešavaće se.
Samo nek' pilot bude dobro, pošto o njemu još nema informacija...

Лаик

pre 13 godina

Заиста боле коментари које читам данас а односе се на овај случај. Пилот је покушао на све начине да извуче стајни трап и то из више покушаја, када то није успело, утрошио је сво гориво да након искакања не дође до експлозије услед велике количине горива. Пре него је искочио усмерио је авион где? Па тамо где нема људи и имовине, затим је искочио и спасио своју главу. Питајте сваког пилота, на првом месту је да проба да слети, ако је могуће, а на последњем месту је искакање. Катапултирање је и шанса да се остане инвалид. Има ли шта нејасно и непрофесионално у овоме свему? Људи суздржите се хајке на све и свашта зато што вам је живот горак, и том пилоту сигурно не цветају руже у Војсци, па опет ради свој посао.

Bojan

pre 13 godina

Reforma Vojske kojom se neprekidno diči Ministar Šutanovac daje fantastične rezultate....padovi aviona su postali normalni, normalno je kao što smo videli pre nekoliko meseci da iz kasarne nestanu automatske puške i puškomitraljezi, normalno je i da se sva preostala oprema rashoduje. Ali zato imamo fantastičnu saradnju sa Nacionalnom Gardom Ohaja, imamo gardu koja Ministru ulepšava partije i pozdravlja Slavicu kad dođe na posao. Koliko reforme Vojska još može izdržati?

Goran

pre 13 godina

Nadam se da je pilot živ i zdrav.
Oficiri su u poslednje vreme postali nabavljači, njihovi komandanti veliki menadžeri a od javnih nabavki su napravili nauku.
A svoj posao radiće nekad....
Zato padaju avioni, ispadaju bombe iz kamiona, dešavaju se stvari kao Paraćin itd isl.

Ivan

pre 13 godina

Vest me je bas prodrmala, s'obzirom da sam sluzio vojsku na aerodromu u Ladjevcima i imao sam priliku da upoznam sve pilote. Nadam se da je dobro i moliocu se za njegovo zdravlje. A to kako, sta, da li je kriv onaj ili ovaj nije bitno u ovom trenutku, koliko je bitno to da se covek oporavi.

Dzoni

pre 13 godina

Bas me cudi, a imamo jaku vojsku koja 20 godina nije kupila ama bas nista i koristi oruzje iz SFRJ. U ovoj drzavi se sve lagano raspada, vojska je samo jedna od njih.

Nenad

pre 13 godina

Da li je vlast svesna da mi nemamo avijaciju? Imamo desetine rashodovanih krntija koje jedva lete. Bolje da kupimo i 3 prava aviona nego da se igramo avijacije.

jugo

pre 13 godina

Ministar zdravlja koji se leci u inostranstvu. Ministar odbrane kome padaju avioni. Ministar prostornog planiranja koji je ortoped. Ministrarka sporta, ministarka pravde, ministarka telekomunikacija......... Propast.

Fulcrum

pre 13 godina

Hvala Bogu da je pilot ziv!
Nasim pilotima treba dati ordenje i zato sto sedaju u te avione! Neka se nasi ministri odluce da li cemo imati aviaciju ili ne, samo da ljudi ne ginu uzalud!

SVD

pre 13 godina

Obzirom na broj sati letenja koji obavljaju vojni avioni, ovaj broj nesreća je ogroman. Pilotu ovome i svima ostalima želim brz oporavak i da se ne ruše i ne ginu, a onima koji su kupovali satelitske usluge koje nam trebaju kao što nam treba rupa u glavi, da iskuse posledice svojeg delovanja i očiglednih krađa. Sredstava koja treba da obezbede da nam mladost ne strada - nema a ima za satelite, stare lokomotive i slično. Sramota za celu Srbiju.

miki

pre 13 godina

vise je nego verovatno da je pilot namerno, samoinicijativno, ili po naredjenju svejedno, usmerio avion prema jezeru kako bi bile izbegnute moguce zrtve na zemlji.

znam da ovo vreme ne voli heroje...

Sasa Krusevac

pre 13 godina

Geostrateški (mala smo zemlja itd) i politički (niko nas za ništa ne pita itd.) gledano Srbija nema ama baš nikakve potrebe za avijacijom (izuzimajući helikoptere), već ima potrebu za jakom PVO (protiv vazdušnom odbranom) i savremenim PVO sistemima kao što su Ruski S300 i novi S400. Štetu nastalu padom ovog aviona (cenu aviona i lečenje pilota) platićemo mi obični građani ili ti poreski obveznici. Treba stati na put trošenju para iz budžeta na kupovinu i održavanje aviona i obuku pilota, samo da bi šačica ljudi u vojsci mogla da uživa u brzoj vožnji.

MarioBros

pre 13 godina

Za Davinićev autogram smo mogli kupiti 2 nova Mig 29., a ne da ljudi koji se školuju strogo godinama da bi nas štitili u vazduhu voze krntije.

Saša

pre 13 godina

Pilotu želim brzi oporavak i nadam se da povrede kičme nisu teške, a to što se u jednom komentaru kaže da je jezero malo začinjeno i to je bolje nego da je avion pao na neko naseljeno mesto. Pilot je sam naveo avion u jezero, to pokazuje koliko je hrabar i priseban bio u odlučujućim trenucima. Pravi profesionalac.

urke

pre 13 godina

Nasim pilotima svaka cast, ali avion moze da sleti i ako ne moze da izvuce stajni trap. Evo primer http://www.youtube.com/watch?v=lE_PlwJn-N0 . Da li treba da imamo avijaciju, pa naravno da trebamo! Ako nam trenutno ne treba (a treba), trebace mozda sutra i treba odrzati kontinuitet. Ali broj nesreca je nedopustivo veliki za ovako malo vazduhoplovstvo. Evo da uporedimo, od 2008. do sada pala su 2 orla, 1 galeb i 1 mig 29. A recimo od 2000. u Bugarskom vojnom vazduhoplovstu nije pao ni jedan avion, u Rumuniji 1 helikopter i 1 dromader, U Madjarskoj 1 helikopter, U Austriji ni jedan avion. Inace sa Orlovima je od pocetka bilo problema jer je projektovan za jedan motor , ali su Englezi odustali da nam isporucuju po jedan, pa je Orao redizajniran za dva slabija motora i izgubio odnos snage i tezine. Ako mene neko pita, Orlove treba penzionisati, jednostavno ne sluze svrsi (i Rumuni su penzionisali svoju verziju Orlova). Zatim osavremeniti supergalebe, i pokupiti i remontovati sve koji su ostali u susednim nam drzavama (po mogucstvu naci partnera za ponovno pokretanje proizvodnje, jer je velika potraznja za skolsko-borbenim avionima), i ono sto je mozda i najvaznije oformiti jednu eskadrilu sa modernim novim avionima (da li nove mig-29, ili prelaziti na zapadne aparate treba razmisliti ali mora biti novo i savremeno) Ima para u nasoj drzavi, verujte mi, samo se jako, jako lose upravlja njima.

Ranko

pre 13 godina

Baš lepo. To jezero je glavno izvorište pitke vode za Kragujevac i okolinu i, kao takvo, pod najstrožim stepenom zaštite: na njemu, npr. ne smete da vozite čamac s motorom, zbog zagađenja. A sad je u njega pao avion pun kerozina...

taraba

pre 13 godina

katapult je strahoviti udarac za pilota, posebno na kicmu, ne znam sta je losije. izmisljeno je samo da bi pilot do zadnjeg momenta mogo da spase avion. vazno da je pilot ziv, malo je sokiran, ali ziv!

Ivan

pre 13 godina

Nama ovde u Sloveniji ne štite Austrijanci nebo nego Italijani i za to ih debelo plaćamo. Manji bi troškovi bili ako bi imali svoje avione ali nam veliki ne daju. Tako ti je to...

Ivan

pre 13 godina

Naravno da je cesto, kada su avioni stari preko 30 godina. Iste salju na remont kako bi pokusali da od babe naprave devojku. Mislim ako vec nismo u situaciji da priustimo nove avione, bolje je da ukinu avijaciju, nego da ljude, koji se smatraju najboljim pilotima u Evropi, koristimo kao bele miseve. Inace po nekim mojim saznanjima, ovo je drugi put da avion padne u Gruzansko jezero, prvi put jr to bilo pre vise od 15 godina. Strasno. Zao mi je sto cenu necijeg ludila placaju nevini ljudi, kao sto je i uobicajeno u ovoj zemlji. Nek' je pilot ziv i zdrav, a avion je ionako bio gomila lima.

Nikola

pre 13 godina

Sreca, pa je pilot preziveo! Danas su Kragujevac preletali avioni, vise puta, i moglo je da se zakljuci da je neki trening u pitanju jer se odavno nije desilo da se cuju avioni tako intenzivno. Sto se tice pada u Gruzansko jezero, mozda je bilo bolje da se (nazalost) "krsina" unisti na nekoj njivi, nego da sada ceo grad pije vodu pomesanu sa kerozinom, uljima i cime sve ne... Ipak je to jezero glavni snabdevac vodom citavog Kragujevca. Porucio bih i nasim glavesinama da neispravne avione (a zna se da potpuno ispravan avion mi nemamo) posalju u muzej, a ako nam trebaju avioni da se nabave novi, a ne da se pilotima stavlja glava u torbu svaki put kad podju na zadatak! Dosta smo ginuli za dzabe, treba da se opametimo malo.

Nino

pre 13 godina

Orlić ima grešku u aerodinamici od starta, koja je otkrivena krajem 80-ih korišćenjem računara i metode konačnih elemenata za modeliranje i "facelift" :) aviona, međutim ondašnjoj JNA bilo je nedopustivo da se takva informacija obelodani, ponos i dika naše avijacije avijacije sa greškom, pa su celu stvar brzo i vešto zataškali, a vodećeg inženjera u timu otpustili. Inače, do tada je vec bilo nekoliko padova orlića, najverovatnije zbog pomenute greške, mislim da se radilo o repnom delu aviona.
Naravno, svima koji su radili na tom projektu bilo je strogo zabranjeno da šire priču; vuka nije ni bilo!

Razocaran

pre 13 godina

Pre neki dan sam se vratio sa "odsluzenja vojnog roka" koji je trajao sa redovnim jedva 4 meseca. Pre odlaska sam ocekivao mnogo bar po prici moga oca i dede. Bio sam u Krusevcu kao na neku obuku, a kasnije u Beograd kao obuceni vojnik. Za svo to vojnikovanje, nekoliko puta sam izasao na smotru, par jutra na fiskulturu i cizmama cistio sneg jer nije bilo za sve vojnike lopata? Ne znam ni zasta sam bio i sta sam radio. Dosada je bila nepodnosljiva.

g4

pre 13 godina

Veci broj padova aviona je rezultat veceg broja letova, kad nisu leteli uopste do pre neku godinu, nisu ni padali. Kvarovi su sastavni deo vojnih avijacija sirom Sveta. Sto se tice zagadjivanja Gruzanskog jezera, ono traje vec dugi niz godina sto pesticidima sa okolnih njiva sto zbog saobracajnice KG-Cacak koja ide preko jezera, da ne pominjem vikendice i ostale objekte uz obalu koji su nelegalno izgradjeni sa sve komunalnim otpadom. A koliko tek smeca ima oko jezera, olovo od puscanih patrona za lov itd. Milion zagadjivaca je oko jezera, i sada je problem sto je pilot naveo avion na jezero u zelji da ne dovede ljude u opasnost.

Milos

pre 13 godina

Video sam vojni medicinski helihopter, koji je brzo proleteo iznad moje kuce, prema Kraljevu. Nadam se brzom dolasku pilota na VMA i naravno, zelim brz oporavak.

Pedja

pre 13 godina

Nadam se da je sa pilotom sve u redu. Mogao se avion srušiti i u centar grada zato prestanite da koristite starudije dok ne bude kasno.
Ako nemamo bolje - nemamo, šta da se radi!?

MilosLeskovac

pre 13 godina

Ne znam zasto neko kaze da se ovo desava cesto, i zasto bi ministar podneo ostavku zbog otkaza hidraulike (za sada se to navodi kao razlog pada). Po mom misljenju pilot je namerno naveo avion na nenaseljeno mesto, da ne bi ugrozio jos neciji zivot pored svog. Zelim mu brz oporavak i mnogo sati naleta....

MilosLeskovac

pre 13 godina

Jos jedna informacija, da se avion srusio sa 100 do 150 litara kerozina. Svaka cast pilotu na proceni, pretpostavljam da je kruzio iznad jezera da utrosi gorivo. Sa tom preostalom kolicinom goriva nije moga da predje vise od 30 - 50km.

Ta stvar oko aerodinamike je sledeca, prvi modeli Soko J22 Orao nisu imali dobre aerodinamicne karakteristike, ali su ubrzo poceli da se proizvode Orlovi sa dodatkom ispod zadnjeg dela trupa...to Rumuni na svojim IAR 93 nisu otklonili i zato se IAR pokazo kao los, dok su nasi orlovi odlicni jurisnici (samo sto nisu u korak sa vremenom).

ja

pre 13 godina

Hvala bogu, pilot je ziv i niko drugi nije povredjen. U svim normalnim zemljama bi se slucaj ispitao, da se ne bi ponovo tako nesto desilo. Da li ce biti tako, cucemo a mozda i necemo. Jedno pitanje. Odakle vam informacija, da su nasi piloti najbolji u Evropi? Kako mozes biti u necemu najbolji, ako nemas osnovne uslove da vezbas fo sto radis? Ajte, molim vas...

ZeljkoNS

pre 13 godina

Neko kaze sta ce nam avijacija? Mi moramo da stitimo nase nebo, ako necemo mi, onda cemo npr Bugarima da placamo 160 miliona evra godisnje da bi njihovi avioni cuvali i nase nebo (Bugari tako stite nebo iznad Makedonije, a Austrijanci stite slovenacko nebo).

Ekolog

pre 13 godina

Gospodin Obren Ćetković iz vodovoda smatra da nema bojazni za kvalitet pijaće vode. Gospodina Ćetkovića bih prvo pitao šta je studirao, a onda bih mu rekao da je jedan litar kerozina dovoljan da sto hiljada litara pijaće vode pretvori u otpadnu vodu!

miroslav

pre 13 godina

Jedan od dva aviona koji svaki dan lete na potezu Kraljevo-Mrčajevci-Knič danas je pao.
Ostao još jedan. Da li i njega teba da izgubimo pa da onda postavimo pitanje hijerarhije odgovonosti mehaničara koji pre svakog poletanja rade kontrolu.
Da li je neko odgovarao za padove prethodna tri aviona.?

Ivan

pre 13 godina

Avioni koje ima nasa avijacija su samo jedna od igracaka koja je u stanju da ozbiljno ugrozi zivote vojnika, a bogami i nas stanovnika zemlje nam Srbije. Kakvo sve smece mi cuvamo po nasim kasarnama, vojnim magacinima i ostalim vojnim objektima, pojma nemamo ni sami. Bitno je da se prica da je sve pod kontrolom i u savrsenom stanju. Kao sto se ljudi iz vrha drzavne ekonomije dice prosekom plate, a jadni nisu svesni da je necija plata 8000, a necija 108000, i sto taj mucenik sa 8000 moze samo da place. Bitan je prosek. Sta da se radi, takav nam je raspored zvezda za ovaj vek.

Ivan

pre 13 godina

Hvala bogu da je pilot ziv. Vidim svi brinu o kerozinu a niko se ne pita sta je sa uljem iz hidralicnog sistema koje je stetnije ko zna koliko puta...

Milan

pre 13 godina

Znaci kerozin u jezeru koje sluzi za snabdevanje vodom vise stotina hiljada ljudi. I ne zna se kako da se isti pokupi. Usput u avionu nema samo kerozina.
Razumem da se sve desilo trenutacno pa da nije bilo moguce isplanirati pad, ali iz teksta se vidi da se zapravo trazilo najbolje mesto za pad.
Zar nje bilo bolje da se izabralo neko brdo, neka stena gde bi avio prosto nestao u eksploziji a ne upad u vodu za pice.

Zlaja

pre 13 godina

Interesuje me samo da li je to avion iz one grupe REMONTOVANIH o cemu nam je svojevremeno, pun sebe, pricao Minister Sutanovac? Ako jeste, a drugacije ne moze biti, svaka cast za Ministra i Vojsku Srbije!
Sreca da pilot ostade ziv!

Pera

pre 13 godina

Video sam kako avion pada oko Gruzanskog jezera, u Knicu! To je strasno. Nisam video padobran, pilota. Nadao sam se da se katapultirao mnogo ranije. Hvala Bogu da je tako.

Ivan

pre 13 godina

Pokusao da sleti na Lađevcima par puta pa odustao zbog kvara na točkovima?? I onda se vratio i srušio u sred jezera iz koga se pijaćom vodom snabdeva 200 000 stanovnika Kragujevca. Svaka čast i pilotu i tim prepametnim starešinama koje su procenile da je to najmanje štetno po okolinu!

Mile

pre 13 godina

Mozda je bolja opcija da je istrosio kerozin i da sleti bez tockova sa malom brzinom, sto nije retkost u avijaciji i uglavnom prodje bez problema.Avion u jezero OK, vidi se da je pilot brinuo gde ce avion zavrsiti, tako da je opet najvaznije da je pilot preziveo a Orao jedan manje, sta da se radi.

Krivi Stojko

pre 13 godina

Ovakvi "incidenti" u potpunosti idu na ruku tzv atlantskim integracijama to jest ulasku Srbije u NATO. Na žalost nemamo para za moderne borbene avione niti za isto takve sisteme PVO tako da i na ovom planu "Srbija nema alternativu" sem ulaska u NATO a građani neka razmisle ko je bio ministar vojni i ko je zdušno pomogao da ta alternativa ne postoji. Što je pogubnije ne postoji više ni nada u bolje sutra.

djordje

pre 13 godina

Veoma sam radoznao i bio bih obradovan, da nam ministar odbrane saopšti gde i kako se danas za potrebe vazduhoplovstva školuju podoficiri-aviomehaničari i oficiri-avioinženjeri!!!
Kako se održavaju avioni i ostala borbena tehnika u vazduhoplovstvu i ko ju održava!!! Kako se održavaju licence za aviomehaničare i avioinženjere???
Trebao bi to naš ministar da zna, pa diplomirani je mašinski inženjer!!! Doduše nikada javnost nije upoznao sa referencama iz svog inženjerskog rada!!!!

Ili ih servisirajte kako valja, ili ih rashodujte

pre 13 godina

Bolje da je odbio da leti na neispravnom avionu. Statistički, vojska bi imala jedan avion više, a pilot bi, uz malo sreće, dobio penziju.

Gvido

pre 13 godina

A kada ce da se zakuca neki takav avion u sred grada? VJ bi mogla da nam ustedi podosta para kada bi prestala da se blesavi sa avionima nad Srbijom.

pera

pre 13 godina

Ovo oko ORLOVA je strara priča oko stajnog trapa. Problemi su sa istim su dosta česti,projektant je maksimalno zakomplikovao, a može da se snjim spusti Boeing. Nažalost avion izgubljen. Obzirom da je bio iskusan pilot sigurno je odradio sve postupke ali nije imao sreće. Neznam samo zašto u jezero za vodosnabdevanje kad je avion pun kanceroznih ulja i maziva. Mislim da to nije pametno. Ako želimo vazduhoplovsto mora da se izvrši kompletno tehničko logističko restruktuiranje. Vazduhoplovstvo je vrlo skup sport. Ili ima para ili nema. Kad ste na sredini onda je samo problem i frustracija pogotovo za ljude koji koji se time bave.

evropsko ponasanje

pre 13 godina

Kad zbog ovakvih stvari ministar podnese ostavku (ili zbog vakcina, ili zbog satelita, ili zbog kofera, ili zbog skoka evra, ili zbog tendera...) znacu da je Srbija u Evropi. Da li cu biti deo EU ili ne, manje je vazno, samo me zanima primena pojma "odgovornost", koji se kod nas izgleda samo upotrebljava na TV-u.

Bane

pre 13 godina

Hvala Bogu da je pilot ziv i zdrav a sto se aviona tice, eto ustede za drzavu jer ko zna koliko ovakvi krsevi i njihovo odrzavanje kostaju Srbiju godisnje. Da ne racunam zadnjih dvadeset, trideset godina.

Dejan B.

pre 13 godina

Avion je pao u jezero na području "Turskih bunara", a prema saznanjima direktora "Vodovoda" imao je oko 100-150 litara kerozina u rezervoarima.

"Ta količina je, prema rečima Ćetkovića, zanemarljiva u odnosu na količni vode u akumulaciji, ali je vodovod ipak odmah uzeo uzorke za
kontrolu."
Samo jedna informacija: 1 litar nafte zagadi milion litara vode, pa sad racunajte.

leo

pre 13 godina

Kakavi su strucnjaci iz nase vojske kad su odlucili da avion sa kerozinom bace u jezero iz koga pije vodu preko 200 000 stanovnika Srbije. E ovo je razlog za ostavku ministra vojske, mudrih strucnjaka iz Vojske kao i veoma kompetetnog direktora Vodovoda Kragujevac g. Cetkovica zbog preglupe izjave kako ovaj pad aviona sa kerozinom nije ugrozio kvalitet vode za pice.

kragujevcanin

pre 13 godina

Dobro je da je covek ziv, mada u normalnim vojnim avionima je skoro nemoguce da pilot pogine u slucaju kvara, ili da uopste dodje do kvara prilikom tih trening voznji. Ipak to nije zastava 101 i nasi krpljeni putevi nego nesto sto treba da ima ogromne mere bezbednosti i kontrole. Da se to desilo u USA - neko bi leteo. Elem, ne znam odakle mu ideja da taj krs zabode bas u jezero iz koga ceo Kragujevac pije vodu? I za kraj, da li nama uopste trebaju gvozdene ptice tipa orao, galeb, tetreb i njima slicni? Svake godine se srusi po jedan, a otprilike lete jednom u sest meseci. Nadam se da cemo shvatiti realnost i ako smo bas zapeli da imamo oruzje da krenemo da ulazemo u sofisticirana oruzja (tipa metkovi na navodjenje, ultrazvucna, bioloska i druga oruzja) kao amerikanci, a ne u ove WW2 gluposti koje se koriste samo za bombardovanje zemalja tipa Srbija, Irak, Palestina i za glupe Ruske parade. Smesno bre, samo sreca pa je covek preziveo. Mada opet, ti avioni bi trebali da imaju toliko spravica za predvidjanje i sprecavanje kvarova da je bukvalno nemoguce da se pilotu nesto desi, zbog toga ovo zabadanje aviona ne vidim kao nesto spektakularno...

jedan od onih čija deca piju tu vodu

pre 13 godina

Prvo sam pomislio da se radi o udesu koji je viša sila, ali potom čitam vest i ne mogu da verujem šta čitam.

Pored tolikih vojnih poligona, namerno srušili avion u jezero iz koga vodu pije nekoliko stotina hiljada ljudi?!
Zaista neverovatno inteligentan potez. Ovaj put su zaista prevazišli sebe.

Ali ako je elektro-inženjer Obren Četković ocenio da voda nije zagađena, onda ja nemam zašto da se brinem. Pogotovo što su "Turski bunari", gde je avion pao, relativno blizu brane, tj. vodovoda.

Ne kontra Barande

pre 13 godina

U Barandu moraju da slete rode da bi svima nama bilo bolje i krenulo lepo. A ne da slecu pokvareni orlovi, jel'te. Ove nase avijone ne moz' opravit' ni barandjansko blato koje je cuveno po lekovitim svojstvima. Nego dragi moji radite vi na rodama da se one nama lepo vrate pad sve bude po starom.

Ivan

pre 13 godina

Pokusao da sleti na Lađevcima par puta pa odustao zbog kvara na točkovima?? I onda se vratio i srušio u sred jezera iz koga se pijaćom vodom snabdeva 200 000 stanovnika Kragujevca. Svaka čast i pilotu i tim prepametnim starešinama koje su procenile da je to najmanje štetno po okolinu!

Sasa Krusevac

pre 13 godina

Geostrateški (mala smo zemlja itd) i politički (niko nas za ništa ne pita itd.) gledano Srbija nema ama baš nikakve potrebe za avijacijom (izuzimajući helikoptere), već ima potrebu za jakom PVO (protiv vazdušnom odbranom) i savremenim PVO sistemima kao što su Ruski S300 i novi S400. Štetu nastalu padom ovog aviona (cenu aviona i lečenje pilota) platićemo mi obični građani ili ti poreski obveznici. Treba stati na put trošenju para iz budžeta na kupovinu i održavanje aviona i obuku pilota, samo da bi šačica ljudi u vojsci mogla da uživa u brzoj vožnji.

Ranko

pre 13 godina

Baš lepo. To jezero je glavno izvorište pitke vode za Kragujevac i okolinu i, kao takvo, pod najstrožim stepenom zaštite: na njemu, npr. ne smete da vozite čamac s motorom, zbog zagađenja. A sad je u njega pao avion pun kerozina...

Milan

pre 13 godina

Znaci kerozin u jezeru koje sluzi za snabdevanje vodom vise stotina hiljada ljudi. I ne zna se kako da se isti pokupi. Usput u avionu nema samo kerozina.
Razumem da se sve desilo trenutacno pa da nije bilo moguce isplanirati pad, ali iz teksta se vidi da se zapravo trazilo najbolje mesto za pad.
Zar nje bilo bolje da se izabralo neko brdo, neka stena gde bi avio prosto nestao u eksploziji a ne upad u vodu za pice.

A3

pre 13 godina

Sad će da krene pljuvanje po vojsci, vojnicima, avionima...
Dešava se od kad je država, vojski i aviona. I dešavaće se.
Samo nek' pilot bude dobro, pošto o njemu još nema informacija...

Gvido

pre 13 godina

A kada ce da se zakuca neki takav avion u sred grada? VJ bi mogla da nam ustedi podosta para kada bi prestala da se blesavi sa avionima nad Srbijom.

Krivi Stojko

pre 13 godina

Ovakvi "incidenti" u potpunosti idu na ruku tzv atlantskim integracijama to jest ulasku Srbije u NATO. Na žalost nemamo para za moderne borbene avione niti za isto takve sisteme PVO tako da i na ovom planu "Srbija nema alternativu" sem ulaska u NATO a građani neka razmisle ko je bio ministar vojni i ko je zdušno pomogao da ta alternativa ne postoji. Što je pogubnije ne postoji više ni nada u bolje sutra.

Ekolog

pre 13 godina

Gospodin Obren Ćetković iz vodovoda smatra da nema bojazni za kvalitet pijaće vode. Gospodina Ćetkovića bih prvo pitao šta je studirao, a onda bih mu rekao da je jedan litar kerozina dovoljan da sto hiljada litara pijaće vode pretvori u otpadnu vodu!

Bojan

pre 13 godina

Reforma Vojske kojom se neprekidno diči Ministar Šutanovac daje fantastične rezultate....padovi aviona su postali normalni, normalno je kao što smo videli pre nekoliko meseci da iz kasarne nestanu automatske puške i puškomitraljezi, normalno je i da se sva preostala oprema rashoduje. Ali zato imamo fantastičnu saradnju sa Nacionalnom Gardom Ohaja, imamo gardu koja Ministru ulepšava partije i pozdravlja Slavicu kad dođe na posao. Koliko reforme Vojska još može izdržati?

Nino

pre 13 godina

Orlić ima grešku u aerodinamici od starta, koja je otkrivena krajem 80-ih korišćenjem računara i metode konačnih elemenata za modeliranje i "facelift" :) aviona, međutim ondašnjoj JNA bilo je nedopustivo da se takva informacija obelodani, ponos i dika naše avijacije avijacije sa greškom, pa su celu stvar brzo i vešto zataškali, a vodećeg inženjera u timu otpustili. Inače, do tada je vec bilo nekoliko padova orlića, najverovatnije zbog pomenute greške, mislim da se radilo o repnom delu aviona.
Naravno, svima koji su radili na tom projektu bilo je strogo zabranjeno da šire priču; vuka nije ni bilo!

Goran

pre 13 godina

Nadam se da je pilot živ i zdrav.
Oficiri su u poslednje vreme postali nabavljači, njihovi komandanti veliki menadžeri a od javnih nabavki su napravili nauku.
A svoj posao radiće nekad....
Zato padaju avioni, ispadaju bombe iz kamiona, dešavaju se stvari kao Paraćin itd isl.

MilosLeskovac

pre 13 godina

Ne znam zasto neko kaze da se ovo desava cesto, i zasto bi ministar podneo ostavku zbog otkaza hidraulike (za sada se to navodi kao razlog pada). Po mom misljenju pilot je namerno naveo avion na nenaseljeno mesto, da ne bi ugrozio jos neciji zivot pored svog. Zelim mu brz oporavak i mnogo sati naleta....

leo

pre 13 godina

Kakavi su strucnjaci iz nase vojske kad su odlucili da avion sa kerozinom bace u jezero iz koga pije vodu preko 200 000 stanovnika Srbije. E ovo je razlog za ostavku ministra vojske, mudrih strucnjaka iz Vojske kao i veoma kompetetnog direktora Vodovoda Kragujevac g. Cetkovica zbog preglupe izjave kako ovaj pad aviona sa kerozinom nije ugrozio kvalitet vode za pice.

kragujevcanin

pre 13 godina

Dobro je da je covek ziv, mada u normalnim vojnim avionima je skoro nemoguce da pilot pogine u slucaju kvara, ili da uopste dodje do kvara prilikom tih trening voznji. Ipak to nije zastava 101 i nasi krpljeni putevi nego nesto sto treba da ima ogromne mere bezbednosti i kontrole. Da se to desilo u USA - neko bi leteo. Elem, ne znam odakle mu ideja da taj krs zabode bas u jezero iz koga ceo Kragujevac pije vodu? I za kraj, da li nama uopste trebaju gvozdene ptice tipa orao, galeb, tetreb i njima slicni? Svake godine se srusi po jedan, a otprilike lete jednom u sest meseci. Nadam se da cemo shvatiti realnost i ako smo bas zapeli da imamo oruzje da krenemo da ulazemo u sofisticirana oruzja (tipa metkovi na navodjenje, ultrazvucna, bioloska i druga oruzja) kao amerikanci, a ne u ove WW2 gluposti koje se koriste samo za bombardovanje zemalja tipa Srbija, Irak, Palestina i za glupe Ruske parade. Smesno bre, samo sreca pa je covek preziveo. Mada opet, ti avioni bi trebali da imaju toliko spravica za predvidjanje i sprecavanje kvarova da je bukvalno nemoguce da se pilotu nesto desi, zbog toga ovo zabadanje aviona ne vidim kao nesto spektakularno...

jedan od onih čija deca piju tu vodu

pre 13 godina

Prvo sam pomislio da se radi o udesu koji je viša sila, ali potom čitam vest i ne mogu da verujem šta čitam.

Pored tolikih vojnih poligona, namerno srušili avion u jezero iz koga vodu pije nekoliko stotina hiljada ljudi?!
Zaista neverovatno inteligentan potez. Ovaj put su zaista prevazišli sebe.

Ali ako je elektro-inženjer Obren Četković ocenio da voda nije zagađena, onda ja nemam zašto da se brinem. Pogotovo što su "Turski bunari", gde je avion pao, relativno blizu brane, tj. vodovoda.

Nikola

pre 13 godina

Sreca, pa je pilot preziveo! Danas su Kragujevac preletali avioni, vise puta, i moglo je da se zakljuci da je neki trening u pitanju jer se odavno nije desilo da se cuju avioni tako intenzivno. Sto se tice pada u Gruzansko jezero, mozda je bilo bolje da se (nazalost) "krsina" unisti na nekoj njivi, nego da sada ceo grad pije vodu pomesanu sa kerozinom, uljima i cime sve ne... Ipak je to jezero glavni snabdevac vodom citavog Kragujevca. Porucio bih i nasim glavesinama da neispravne avione (a zna se da potpuno ispravan avion mi nemamo) posalju u muzej, a ako nam trebaju avioni da se nabave novi, a ne da se pilotima stavlja glava u torbu svaki put kad podju na zadatak! Dosta smo ginuli za dzabe, treba da se opametimo malo.

Ne kontra Barande

pre 13 godina

U Barandu moraju da slete rode da bi svima nama bilo bolje i krenulo lepo. A ne da slecu pokvareni orlovi, jel'te. Ove nase avijone ne moz' opravit' ni barandjansko blato koje je cuveno po lekovitim svojstvima. Nego dragi moji radite vi na rodama da se one nama lepo vrate pad sve bude po starom.

Dejan B.

pre 13 godina

Avion je pao u jezero na području "Turskih bunara", a prema saznanjima direktora "Vodovoda" imao je oko 100-150 litara kerozina u rezervoarima.

"Ta količina je, prema rečima Ćetkovića, zanemarljiva u odnosu na količni vode u akumulaciji, ali je vodovod ipak odmah uzeo uzorke za
kontrolu."
Samo jedna informacija: 1 litar nafte zagadi milion litara vode, pa sad racunajte.

ZeljkoNS

pre 13 godina

Neko kaze sta ce nam avijacija? Mi moramo da stitimo nase nebo, ako necemo mi, onda cemo npr Bugarima da placamo 160 miliona evra godisnje da bi njihovi avioni cuvali i nase nebo (Bugari tako stite nebo iznad Makedonije, a Austrijanci stite slovenacko nebo).

Ivan

pre 13 godina

Naravno da je cesto, kada su avioni stari preko 30 godina. Iste salju na remont kako bi pokusali da od babe naprave devojku. Mislim ako vec nismo u situaciji da priustimo nove avione, bolje je da ukinu avijaciju, nego da ljude, koji se smatraju najboljim pilotima u Evropi, koristimo kao bele miseve. Inace po nekim mojim saznanjima, ovo je drugi put da avion padne u Gruzansko jezero, prvi put jr to bilo pre vise od 15 godina. Strasno. Zao mi je sto cenu necijeg ludila placaju nevini ljudi, kao sto je i uobicajeno u ovoj zemlji. Nek' je pilot ziv i zdrav, a avion je ionako bio gomila lima.

urke

pre 13 godina

Nasim pilotima svaka cast, ali avion moze da sleti i ako ne moze da izvuce stajni trap. Evo primer http://www.youtube.com/watch?v=lE_PlwJn-N0 . Da li treba da imamo avijaciju, pa naravno da trebamo! Ako nam trenutno ne treba (a treba), trebace mozda sutra i treba odrzati kontinuitet. Ali broj nesreca je nedopustivo veliki za ovako malo vazduhoplovstvo. Evo da uporedimo, od 2008. do sada pala su 2 orla, 1 galeb i 1 mig 29. A recimo od 2000. u Bugarskom vojnom vazduhoplovstu nije pao ni jedan avion, u Rumuniji 1 helikopter i 1 dromader, U Madjarskoj 1 helikopter, U Austriji ni jedan avion. Inace sa Orlovima je od pocetka bilo problema jer je projektovan za jedan motor , ali su Englezi odustali da nam isporucuju po jedan, pa je Orao redizajniran za dva slabija motora i izgubio odnos snage i tezine. Ako mene neko pita, Orlove treba penzionisati, jednostavno ne sluze svrsi (i Rumuni su penzionisali svoju verziju Orlova). Zatim osavremeniti supergalebe, i pokupiti i remontovati sve koji su ostali u susednim nam drzavama (po mogucstvu naci partnera za ponovno pokretanje proizvodnje, jer je velika potraznja za skolsko-borbenim avionima), i ono sto je mozda i najvaznije oformiti jednu eskadrilu sa modernim novim avionima (da li nove mig-29, ili prelaziti na zapadne aparate treba razmisliti ali mora biti novo i savremeno) Ima para u nasoj drzavi, verujte mi, samo se jako, jako lose upravlja njima.

Nenad

pre 13 godina

Da li je vlast svesna da mi nemamo avijaciju? Imamo desetine rashodovanih krntija koje jedva lete. Bolje da kupimo i 3 prava aviona nego da se igramo avijacije.

Лаик

pre 13 godina

Заиста боле коментари које читам данас а односе се на овај случај. Пилот је покушао на све начине да извуче стајни трап и то из више покушаја, када то није успело, утрошио је сво гориво да након искакања не дође до експлозије услед велике количине горива. Пре него је искочио усмерио је авион где? Па тамо где нема људи и имовине, затим је искочио и спасио своју главу. Питајте сваког пилота, на првом месту је да проба да слети, ако је могуће, а на последњем месту је искакање. Катапултирање је и шанса да се остане инвалид. Има ли шта нејасно и непрофесионално у овоме свему? Људи суздржите се хајке на све и свашта зато што вам је живот горак, и том пилоту сигурно не цветају руже у Војсци, па опет ради свој посао.

jugo

pre 13 godina

Ministar zdravlja koji se leci u inostranstvu. Ministar odbrane kome padaju avioni. Ministar prostornog planiranja koji je ortoped. Ministrarka sporta, ministarka pravde, ministarka telekomunikacija......... Propast.

Ili ih servisirajte kako valja, ili ih rashodujte

pre 13 godina

Bolje da je odbio da leti na neispravnom avionu. Statistički, vojska bi imala jedan avion više, a pilot bi, uz malo sreće, dobio penziju.

g4

pre 13 godina

Veci broj padova aviona je rezultat veceg broja letova, kad nisu leteli uopste do pre neku godinu, nisu ni padali. Kvarovi su sastavni deo vojnih avijacija sirom Sveta. Sto se tice zagadjivanja Gruzanskog jezera, ono traje vec dugi niz godina sto pesticidima sa okolnih njiva sto zbog saobracajnice KG-Cacak koja ide preko jezera, da ne pominjem vikendice i ostale objekte uz obalu koji su nelegalno izgradjeni sa sve komunalnim otpadom. A koliko tek smeca ima oko jezera, olovo od puscanih patrona za lov itd. Milion zagadjivaca je oko jezera, i sada je problem sto je pilot naveo avion na jezero u zelji da ne dovede ljude u opasnost.

miroslav

pre 13 godina

Jedan od dva aviona koji svaki dan lete na potezu Kraljevo-Mrčajevci-Knič danas je pao.
Ostao još jedan. Da li i njega teba da izgubimo pa da onda postavimo pitanje hijerarhije odgovonosti mehaničara koji pre svakog poletanja rade kontrolu.
Da li je neko odgovarao za padove prethodna tri aviona.?

Ivan

pre 13 godina

Avioni koje ima nasa avijacija su samo jedna od igracaka koja je u stanju da ozbiljno ugrozi zivote vojnika, a bogami i nas stanovnika zemlje nam Srbije. Kakvo sve smece mi cuvamo po nasim kasarnama, vojnim magacinima i ostalim vojnim objektima, pojma nemamo ni sami. Bitno je da se prica da je sve pod kontrolom i u savrsenom stanju. Kao sto se ljudi iz vrha drzavne ekonomije dice prosekom plate, a jadni nisu svesni da je necija plata 8000, a necija 108000, i sto taj mucenik sa 8000 moze samo da place. Bitan je prosek. Sta da se radi, takav nam je raspored zvezda za ovaj vek.

Pedja

pre 13 godina

Nadam se da je sa pilotom sve u redu. Mogao se avion srušiti i u centar grada zato prestanite da koristite starudije dok ne bude kasno.
Ako nemamo bolje - nemamo, šta da se radi!?

evropsko ponasanje

pre 13 godina

Kad zbog ovakvih stvari ministar podnese ostavku (ili zbog vakcina, ili zbog satelita, ili zbog kofera, ili zbog skoka evra, ili zbog tendera...) znacu da je Srbija u Evropi. Da li cu biti deo EU ili ne, manje je vazno, samo me zanima primena pojma "odgovornost", koji se kod nas izgleda samo upotrebljava na TV-u.

Ivan

pre 13 godina

Vest me je bas prodrmala, s'obzirom da sam sluzio vojsku na aerodromu u Ladjevcima i imao sam priliku da upoznam sve pilote. Nadam se da je dobro i moliocu se za njegovo zdravlje. A to kako, sta, da li je kriv onaj ili ovaj nije bitno u ovom trenutku, koliko je bitno to da se covek oporavi.

miki

pre 13 godina

vise je nego verovatno da je pilot namerno, samoinicijativno, ili po naredjenju svejedno, usmerio avion prema jezeru kako bi bile izbegnute moguce zrtve na zemlji.

znam da ovo vreme ne voli heroje...

Saša

pre 13 godina

Pilotu želim brzi oporavak i nadam se da povrede kičme nisu teške, a to što se u jednom komentaru kaže da je jezero malo začinjeno i to je bolje nego da je avion pao na neko naseljeno mesto. Pilot je sam naveo avion u jezero, to pokazuje koliko je hrabar i priseban bio u odlučujućim trenucima. Pravi profesionalac.

Dzoni

pre 13 godina

Bas me cudi, a imamo jaku vojsku koja 20 godina nije kupila ama bas nista i koristi oruzje iz SFRJ. U ovoj drzavi se sve lagano raspada, vojska je samo jedna od njih.

Ivan

pre 13 godina

Nama ovde u Sloveniji ne štite Austrijanci nebo nego Italijani i za to ih debelo plaćamo. Manji bi troškovi bili ako bi imali svoje avione ali nam veliki ne daju. Tako ti je to...

Mile

pre 13 godina

Mozda je bolja opcija da je istrosio kerozin i da sleti bez tockova sa malom brzinom, sto nije retkost u avijaciji i uglavnom prodje bez problema.Avion u jezero OK, vidi se da je pilot brinuo gde ce avion zavrsiti, tako da je opet najvaznije da je pilot preziveo a Orao jedan manje, sta da se radi.

Zlaja

pre 13 godina

Interesuje me samo da li je to avion iz one grupe REMONTOVANIH o cemu nam je svojevremeno, pun sebe, pricao Minister Sutanovac? Ako jeste, a drugacije ne moze biti, svaka cast za Ministra i Vojsku Srbije!
Sreca da pilot ostade ziv!

djordje

pre 13 godina

Veoma sam radoznao i bio bih obradovan, da nam ministar odbrane saopšti gde i kako se danas za potrebe vazduhoplovstva školuju podoficiri-aviomehaničari i oficiri-avioinženjeri!!!
Kako se održavaju avioni i ostala borbena tehnika u vazduhoplovstvu i ko ju održava!!! Kako se održavaju licence za aviomehaničare i avioinženjere???
Trebao bi to naš ministar da zna, pa diplomirani je mašinski inženjer!!! Doduše nikada javnost nije upoznao sa referencama iz svog inženjerskog rada!!!!

MilosLeskovac

pre 13 godina

Jos jedna informacija, da se avion srusio sa 100 do 150 litara kerozina. Svaka cast pilotu na proceni, pretpostavljam da je kruzio iznad jezera da utrosi gorivo. Sa tom preostalom kolicinom goriva nije moga da predje vise od 30 - 50km.

Ta stvar oko aerodinamike je sledeca, prvi modeli Soko J22 Orao nisu imali dobre aerodinamicne karakteristike, ali su ubrzo poceli da se proizvode Orlovi sa dodatkom ispod zadnjeg dela trupa...to Rumuni na svojim IAR 93 nisu otklonili i zato se IAR pokazo kao los, dok su nasi orlovi odlicni jurisnici (samo sto nisu u korak sa vremenom).

Razocaran

pre 13 godina

Pre neki dan sam se vratio sa "odsluzenja vojnog roka" koji je trajao sa redovnim jedva 4 meseca. Pre odlaska sam ocekivao mnogo bar po prici moga oca i dede. Bio sam u Krusevcu kao na neku obuku, a kasnije u Beograd kao obuceni vojnik. Za svo to vojnikovanje, nekoliko puta sam izasao na smotru, par jutra na fiskulturu i cizmama cistio sneg jer nije bilo za sve vojnike lopata? Ne znam ni zasta sam bio i sta sam radio. Dosada je bila nepodnosljiva.

Bane

pre 13 godina

Hvala Bogu da je pilot ziv i zdrav a sto se aviona tice, eto ustede za drzavu jer ko zna koliko ovakvi krsevi i njihovo odrzavanje kostaju Srbiju godisnje. Da ne racunam zadnjih dvadeset, trideset godina.

Pera

pre 13 godina

Video sam kako avion pada oko Gruzanskog jezera, u Knicu! To je strasno. Nisam video padobran, pilota. Nadao sam se da se katapultirao mnogo ranije. Hvala Bogu da je tako.

MarioBros

pre 13 godina

Za Davinićev autogram smo mogli kupiti 2 nova Mig 29., a ne da ljudi koji se školuju strogo godinama da bi nas štitili u vazduhu voze krntije.

Ivan

pre 13 godina

Hvala bogu da je pilot ziv. Vidim svi brinu o kerozinu a niko se ne pita sta je sa uljem iz hidralicnog sistema koje je stetnije ko zna koliko puta...

ja

pre 13 godina

Hvala bogu, pilot je ziv i niko drugi nije povredjen. U svim normalnim zemljama bi se slucaj ispitao, da se ne bi ponovo tako nesto desilo. Da li ce biti tako, cucemo a mozda i necemo. Jedno pitanje. Odakle vam informacija, da su nasi piloti najbolji u Evropi? Kako mozes biti u necemu najbolji, ako nemas osnovne uslove da vezbas fo sto radis? Ajte, molim vas...

Fulcrum

pre 13 godina

Hvala Bogu da je pilot ziv!
Nasim pilotima treba dati ordenje i zato sto sedaju u te avione! Neka se nasi ministri odluce da li cemo imati aviaciju ili ne, samo da ljudi ne ginu uzalud!

taraba

pre 13 godina

katapult je strahoviti udarac za pilota, posebno na kicmu, ne znam sta je losije. izmisljeno je samo da bi pilot do zadnjeg momenta mogo da spase avion. vazno da je pilot ziv, malo je sokiran, ali ziv!

SVD

pre 13 godina

Obzirom na broj sati letenja koji obavljaju vojni avioni, ovaj broj nesreća je ogroman. Pilotu ovome i svima ostalima želim brz oporavak i da se ne ruše i ne ginu, a onima koji su kupovali satelitske usluge koje nam trebaju kao što nam treba rupa u glavi, da iskuse posledice svojeg delovanja i očiglednih krađa. Sredstava koja treba da obezbede da nam mladost ne strada - nema a ima za satelite, stare lokomotive i slično. Sramota za celu Srbiju.

pera

pre 13 godina

Ovo oko ORLOVA je strara priča oko stajnog trapa. Problemi su sa istim su dosta česti,projektant je maksimalno zakomplikovao, a može da se snjim spusti Boeing. Nažalost avion izgubljen. Obzirom da je bio iskusan pilot sigurno je odradio sve postupke ali nije imao sreće. Neznam samo zašto u jezero za vodosnabdevanje kad je avion pun kanceroznih ulja i maziva. Mislim da to nije pametno. Ako želimo vazduhoplovsto mora da se izvrši kompletno tehničko logističko restruktuiranje. Vazduhoplovstvo je vrlo skup sport. Ili ima para ili nema. Kad ste na sredini onda je samo problem i frustracija pogotovo za ljude koji koji se time bave.

Milos

pre 13 godina

Video sam vojni medicinski helihopter, koji je brzo proleteo iznad moje kuce, prema Kraljevu. Nadam se brzom dolasku pilota na VMA i naravno, zelim brz oporavak.