Nedelja, 30.05.2010.

22:52

Nemačka protiv Srbije u EU?

Nemačka je jedan od najvećih protivnika daljeg proširenja Evropske unije na zapadni Balkan.

Izvor: Blic

Nemaèka protiv Srbije u EU? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

106 Komentari

Sortiraj po:

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Da je Srbija sva svoja veća preduzeća prodala Nijemcima kao što je to uradila Hrvatska Angela Merkel ne bi bila protiv ulaska Srbije u EU. Čak je takav zahtjev Njemačke procurio još prošle godine. Ja lično više volim vidjeti sređenu Srbiju sa primjenjenim zakonima EU (oni koji valjaju) ali van EU. EU ima svoj rok trajanja i čini se da već počinje isticati.

madmax

pre 13 godina

Pa naravno da nece,opekli se sa Bugarima i Rumunima,onda dosli i Grci ko kec na desetku,a i Spaniji i Portugalu se smesi isto.Jedna napomena,cak i da smo priznali Kosovo to nista ne bi promenilo jer nam je drzava ekonomski i institucionalo u stanju raspada.

USA u srcu

pre 13 godina

Naš spas bi bio clanstvo u Varsavskom paktu, ali nema ga vise. Bez obzira na sve tuzaljke i zalopojke kojima se predvidja skori kraj NATO-a, NATO je jos uvek najuspesniji politicko vojni savez od praistorije do danas, i uz to jedini. Zato kroz NATO do EU! A manastire, Patrijarsije, Gucu, gusle i mitingovanja zadrzimo, ali samo kao folklor!!! Dan kad budemo usli u NATO i EU bice najvazniji datum za nas, od praistorije do danas.

stoner

pre 13 godina

Ok, fali nama mnogo toga, ali drzave u Eurozoni mogu da prijavljuju lazni deficit i kao...sve ok. Balkan ce napraviti najvece probleme EU. Vazi

Robin Hood

pre 13 godina

E ako je tako, sada se g.Jeremic jako naljutio, i za inat ce Srbiju uvesti u federaciju sa Rusijom i J.Osetijom, pa da vide oni skim imaju posla! A EU je lako mogla da pridobije Srbiju, samo da su slusali V.Jeremica (najboljeg srpskog ministra inostranih poslova). E sada neka EU kuka bez Srbije- sami su krivi!

Salu na stranu, ali moje misljenje je da stvarno nije bas prijatno da velike ssvetske sile poput USA, UK,Francuske, Nemacke..., preko 2 godine moraju slusati ostru retoriku g.Jeremica (mada je u zadnje vreme dosta omeksao). Ova izjava za DER SPIEGEL pred odlazak u Nemacku, stvarno mu nije trebala. Ne razumem zbog cega je on to sve jos jednom ponovio! Sta je hteo stime postici?!

Procitao sam sve ove komentare za vreme pauze i pitam se kako je moguce da obicni gradjani daju pragmaticne, diplomatske, realne izjave, koje bi trebalo da sam sef diplomatije izjavljuje.

emigrant

pre 13 godina

Odem pre mesec dana kuci i u prici sa drugarom koji ima srednju skolu cujem da droga, prostitucija (sverc prostitutki) i ilegalno pakovane cigarete dolaze iz EU i kvare nam omladinu! I to da su Nemacka i Austrija najgore u tome. Samo sto nisam seo od iznenedjenja. Dok su nam drugi krivi za nasu prljavstinu ne mozemo dalje, a dok se ne popravimo nikom i ne trebamo.

Dzoni

pre 13 godina

Vuk "the Wunderkind" Jeremic je cudo. Sada ce on pretnjom da cemo ako nas ne prime pod hitno u EU odmah poceti opet da se koljemo Nemce da ubije u pojam. Mozda ce Merkelovoj presesti vecera. Pitanje: Ko hoce jednu neuredjenu, ratobornu i prezaduzenu zemlju u EU?

SAMOkriticna

pre 13 godina

Nemačka protiv Srbije u EU?

Hvala Bogu sto Nemacka nema neki veliki uticaj na EU i sto se niko u EU ne osvrce na njihovo misljenje i sto "svi" ostali daju "snaznu podrsku" evropskom putu Srbije od Kipra pa do Papue Nove Gvineje !
Kada bi Srbija umesto "statista i glumaca" koji pokusavaju da na najbolji nacin "docaraju" Predsednika ili "Sefa srpske diplomatije" imala zaista "ozbiljne" politicare koji su u stanju da shvate da je vreme "bla bla politike" proslo i da vise nikoga osim "obmanutih" gradjana Srbije nije moguce OBMANUTI svima bi nam SVANULO !
Svako normalan ZNA da se EU sirila na "grbaci" Nemacke koja se jedina u NESTO RAZUME i ciji gradjani ostadose bez svog mukom zaradjenog novca placajuci "tudje nesposobnosti" i lopovluke kojekakvih nazovi drzava !
Srbija za EU predstavlja samo PROBLEM i Veliki TROSAK i ja se zaista pitam vec dugo vremena kada ce im "dosaditi" da slusaju kojekakve gluposti srpskih politicara i da za to jos PLACAJU ?

Vladan Jova

pre 13 godina

Nemci su pametetan i pragmatičan narod koji se veoma brzo uči nagreškama. Zašto binas hteli posle ove situacije sa Grčkom, a priča se i sa Španijom, Portugalom i Italijom kada su to u poređenju sa našom državom sve ozbiljne zemlje? Zašto bi im trebala jedna Srbija gde iz budžeta može da nestane ili da kažemo otvoreno da se ukrade 15 milijardi dinara, gde je jedan kriminalac-dobio status zaštićenog svedoka a ujedno je i jedan od najvećih trenutno "biznismena" u Srbiji, gde nema ozbiljnog Sindikata, gde je moguće da domaća valuta tone brže od "titanika EURA", gde se jedan prokleti auto put ne može izgraditi za 10 godina vladavine iste partije, gde su za 10 godina u Državnoj administraciji zaposleno 25 hiljada rođaka prijatelja i kumova, gde niko nije kriv iako se to u zakonito sprovedenom postupku dokaže (koferče i mnogo drugih slučajeva, gde su sinovi prijatelji i kumovi u sudskom reizboru uvek reizabrani a Justicija slepa da sleplja ne može biti, gde opozicija nije opozicija već interesne grupe za lične interese, gde nam se pola vlasti i pola opozicije odriče Kosova a pola ga neda........... Nigde nismo zaokružili državu i kome trebamo ovakvi polovični, kradljivi i nesložni???? Nikome, pa i sami sebi smo preteški sve više.

Ime

pre 13 godina

Vidim mnogi su uvereni kako i bez EU mnoge drzave su uspesne u ekonomskom,pravnom i td. smislu. Zasto ne bi mi?
Zar zaista verujete u to? Kao da zivite na Marsu. Mi ovakvi kakvi smo,sa ovakvom politickom elitom, bez te "sargarepe" od strane EU, necemo stici nigde,vidim jedno 20,30 godina lutanja ako nam sklone tu "sargarepu" na neko vreme. Nismo mi sami sposobni ni pertle da zavezemo a kamoli da unapredimo ekonomiju,pravo,obrazovanje i uzgdignemo ovu zemlju na odredjeni nivo.

Proka

pre 13 godina

Konacno da se stvari zovu pravim imenom. Protivljenje prosirenju na zapadni Balkan je bas to, protivljenje prikljucenju Srbije. To nema nikakve veze sa Crnom Gorom i njenih 500.000 stanovnika, to nema veze ni sa celim regionom koji ima manje stanovnika od npr. Rumunije vec bas sa Srbijom. Nemacka blokira pristup Srbije u EU a sve pod maskom "zapadnog Balkana". Zao mi je sto ce usput ovim putem stradati i Crna Gora i Makedonija ni krive ni duzne, drzave ciji ulazak ne bi ni osetili u EU. Sta je razlog ovoga ne znam, zasto mogu svi odreda samo Srbija ne moze, ne razumem.

goran

pre 13 godina

Nikako da se shvati da nije poenta u pristupanju EU, odnosno jeste jer bi imali koristi od pristupnih fondova ali je bitno da se napravi normalan politicki i ekonomski sistem - sistem vrednosti normalne drzave. Mi smo toliko daleko od toga i to je problem. Sa sadasnjom ekonomijom i politickom elitom ostacemo u srednjem veku.

Isto tako bi zemlje regiona koje su sve jadne i bedne morali da se cvrsce povezu. Ne zagovaram novu Jugoslaviju ali je bitno da se privrede povezu umesto da se svadjamo oko proslosti. Odvojeno niko nema sansu da napreduje. Mislim na saradnju sa Hrvatskom, Bosnom, Makedonijom i naravno sa Kosovom. (ovde rizikujem da me optuze za izdaju)

Kada se sve ovo ispuni pitanje pristupa EU ce biti tehnicko.

Jakov

pre 13 godina

Ekstra!!!!
Bio sam prosle nedelje u Bugarskoj, i plata redovnog profesora na fakultetu je 340 e!!! Podsecanja radi, Bugarska je clan EU.
Ali nece njima, kao ni nama, EU da sredjuje drzavu, korupciju, sudsvo, policiju, Univerzitet, vec cemo to morati sami da uradimo!
Nemamo mi sta da trazimo u EU do daljnjeg, inace cemo zavrsiti kao Bugarska i Grcka!

pragmatican

pre 13 godina

Nama potrebe za emotivnim reakcijama. Sta smo mi sami uradili, da nas EU primi, pa da kazemo, eto nije do nas? Korumpirani politicari na prvom mestu, ocajna ekonomija, nasilnici po ulicama koji mlate i ubijaju strance pa i zivotinje, priblizavanje Rusiji umesto EU, neresen status Kosova, SUDSTVO!, prezaduzenost, narko bosovi, Haske pobegulje, sistem vrednosti u Srbiji...Dakle gde to Nemacka gresi? Oh da dodam, i oni upadi na prijateljskom fudbalskom mecu, stvaraju sliku o nama da smo svi takvi.

TALE

pre 13 godina

Mi smo drzava sa svim manama koje su mozda i u većoj meri imale i Bugarska i Rumunija pa su ih primili u EU.Sada su te zemlje mnogo puta zaduženije nego što su bile.I opet će se zaduživati zbog refinansiranja.Karte mešaju veliki igrači pa kako nam zapadne.Ono što možemo bez njih to je da se bolje organizujemo i iskoristimo jedino što imamo a to je poljoprivreda i elektro privreda.EU i Neto neka ih samo kao uzor uvođenja standarda na svim nivoima rada.

gwh

pre 13 godina

1. priznali su kosovo - da bi se ugovorom o readmisiji resili silnih emigranata i vratili ih na kosovo, a usput im priznaju i dokumenta,da bi im jako tesko davali vize i kontrolisali kretanje
2. krizu svuda u evropi najvise placaju - nemci. vec placaju pehove primanja bugarske, grci ih kostaju ko sv. petra kajgana, o portugaliji i spaniji da ne pricam..i italija se trese, evro pada itd. sto bi nemci placali sve to? a jos i nas da dobiju kao novu grbu?
3. jedino sto mozemo je - direktan nemacko-srpski samit, ako nam EU toliko znaci i da vidimo sta je sve to, da bi bili u paketu sa Hrvatskom. Ako je nemoguce da postignemo te ciljeve, da se onda lepo vise ne trudimo i krenemo nekim drugim putem...

mirko

pre 13 godina

Ovaj vaš Vuk ne kuži politiku niti malo, cilj politike je doći do cilja a ne glumiti i tražiti neke moralne standarde koji su čak i upitni.
Tako i kod nas ima političara koji bi se svađali s evropom i objašnjavali im da smo mi žrtve, samo je razlika u tome da su trenutno marginalizirani i ne vode državu.
Treba ipak znati svoju poziciju u svijetu, nisu Hrvatska, Srbija i ostale balkanske zemlje neki veliki igraći da bi mogli postavljati svoje uvijete nekim Nijemcima i Amerikancima. Inatiti se i traži neku univerzalnu pravdu koja ne postoji niti je nikada postojala. Ono što je znanje u politici je procijenit svoju snagu i moć i u okvirima nje postići određene ciljeve. To Vuk nema koliko god ga je lijepo ćuti srpski nacionalistima njegove riječi. Sa takvom politikom i stavom je predodređen na neuspjeh. Možda da je Amerikanac bi i imao uspjeha......

Vesna

pre 13 godina

Prosto je neverovatno da se jedna ovako teska optuzba, da Nemacka nece Srbiju u EU, oslanja samo na tvrdju profesora Simica sa FPN, koji u ustom tekstu objavljenom u Blicu nipodastava i sarajevski skup nazivajuci ga predstavom surogatom. Hocu da kazem da za ovako ozbiljnu tvrdnju, novine bi trebale da imaju i drugu stranu, na primer izjavu nemackih zvanicnika, pa mi ceo tekst, prenesen iz Blica izgleda vise kao prica za naslovnu stranu koja dize tiraz tako sto dize pritisak. U tu svrhu, ovaj Simic bas lepo posluzio. Recju, vec vidjeno.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je uoči posete Berlinu da Srbija ne bi trebalo da bude primoravana da bira između članstva u EU i Kosova.

"Bojim se da onaj ko veruje da bi se u tom slučaju Srbija odlučila za Evropu i odrekla Kosova, nije u pravu", rekao je Jeremić.

Nemacka samo "udovoljava" zelji Vuka Jeremica kao i Predsednika Tadica koji je ovo isto ponovio prilikom nedavne posete Kipru !

Zahvaljujuci prijateljskoj Nemackoj, Srbija vise ne mora da "bira" izmedju EU i Kosova !
A "ruku na srce" ko je mogao verovati da ce nam bas Nemacka tako LAKO i jednostavno "VRATITI KOSOVO" ?

SALE NOVOSADJANIN

pre 13 godina

ljudi,sta vam je?
nisu krivi nemci-nego nasi politicari.
mi nismo dobri ni sebi a kamoli eu.
i rumuniju su primili tek posle promena.

ranko

pre 13 godina

Jeremić preti? Vidi se, Slobina škola. Nije ni čudo što neće da nas prime u EU, kad imamo tako sposobne ministre i tako "nekorumpiranu" državu.

predsednik paja

pre 13 godina

ziveo sam u zapadnoj evropi i protivim se EU.

ne vidim nista pozitivno za srbiju ako udje u EU.

to samo vlast prodaje maglu sirotinji da ce nam biti bolje.

svica nikad nije bila u EU, nit zeli a 100x im je bolje. takodje jos nekoliko drzava u zapadnoj Evropi su bez EU a odlicno im je.

jedino sto molim nas vlast, je da uvedu vec jednom Evro kao domacu valutu, jer ovaj dinar ide u...a sve se jos placa u evrima..kirija,krediti,stan,auto,sve!zar to nije protiv zakona?

Sajrus Vens

pre 13 godina

Nemacka je u zadnje vreme protiv mnogo cega, sto i nije tako cudno buduci da ona uglavnom finansira EU. Ali o tome ce ipak konacnu rec dati SAD koje su i glavni spiritus movens evropskih integracija. Ali nevezano za to, nema mesta ostroj retorici mladjanog ministra inostranih poslova. On bi kao harvardski djak trebao da se ugleda na tamosnje njegove kolege, bivse i sadasnje koje su zauzimale i zauzimaju visoka mesta u spoljnoj politici SAD i drugih sila. Srbija nije u poziciji da postavlja ultimatume, pogotovo posle cetiri izgubljena rata. A onaj ko bude pokusao da nasilno nesto resi ili bude imao slabe zivce dobice po prstima. Tako da posle svih iskustava iz 90-ih godina ja se ne bih na mestu ministra sluzio ratobornom retorikom. Jer istorija i neslavno skoraznje iskustvo pokazuje da je Srbija najveci gubitnik i u ratu i miru.Ako Srbija svoje unutrasnje probleme ne moze da resi na drugi nacin nego da izaziva sukobe i konflikte u okruzenju, to ce se njoj obiti o glavu. Niko nece mnogo da se uzbudi u svetu zbog toga, ali na prvi bilo kakav nagovestaj neke ratobornije politike, medjunarodna zajednica ce zustro i odlucno reagovati. U to ne treba sumnjati uopste.

dzara

pre 13 godina

Nemacka samo "udovoljava" zelji Vuka Jeremica kao i Predsednika Tadica koji je ovo isto ponovio prilikom nedavne posete Kipru !
Jako losa, zlonamerna demagogija...strasno.

Čarapan

pre 13 godina

Ništa me ne čudi. Jakim igračima je mesto u prvoj postavi. Oni lošiji greju klupu. Mi nismo ni za klupu, već za beton ligu.

Ruku na srce, ne treba kriviti Nemce. Vredni radnici svima trebaju i sumnjam da bi im smetali. Problem su korumpirani političari, kriminalci i "privrednici" koji su se pokazali kao veoma žilava sorta jer traju već više do 20 godina. Za njih ni EU nema rešenja.

Mi zapravo i ne znamo šta nam je EU obećavala, znamo samo šta su nas naši političari lagali. Ovo je još jedan vid farbanja naroda, mi kao nekom pretimo!?

stevica

pre 13 godina

Ako imamo i malo mozga ova vest treba da nas zabrine.Sad tek mislim da sam u pravu da ova vlast , kao i one pre nje neće u EU. pA TI LJUDI IMAJU AMBASADE OVDE, vide da ovde lopovluk lopovluk stiže svaki dan.Dobra vest za lopove i mućkaroše. Šou se nastavlja

Alempije

pre 13 godina

I šta sad? Sada će nam se obiti o glavu politika EU nema alternativu. I dalje ne mogu da verujem da jedna država vodi takvu politiku kojom samu sebe uništava. Uvek i sve mora imati alternativu. Barem neki rezervni plan za slucaj evakuacije.

Milan Nis

pre 13 godina

Pa ni Norveska nije clanica EU,pa zivi jako lepo.Ali tamo politicari i BIZNISMENI ne lazu i ne kradu svoj narod,a da bi razvijali ekonomske odnose sa EU,u nasu korist,dovoljno je samo da USAGLASIMO zakone sa zakonima EU,bas kako je to uradila Norveska,i sto je jos bitnije DA IH SPROVODIMO I POSTUJEMO!

Sinisa

pre 13 godina

i mi cemo pevati Danke Deutschland, mozda nam cine uslugu i pokazuju sta treba raditi. Nemacka se ubrzano povezuje sa Rusijom izbegavajuci EU institucije koje su trome, korumpirane i neefikasne. U trenutku kad Belorusija prihoduje 3 miljarde dolara kroz jeftin gas i naftu i ima rast od 5% godisnje, mi bezimo u dekadentnu EU.

Siniša

pre 13 godina

Nema tog vetra koji bi bio naklonjen onome ko ne zna kuda plovi. Prvo mi treba da se zapitamo šta hoćemo, a kad odlučimo šta hoćemo treba to i da uradimo, bez oklevanja. Koliko ja znam, mi (narod) smo odlučili šta hoćemo, ali nemamo sposobne i hrabre ljude(političare)da to sprovedu. Sa svim ovim unutrašnjim problemima, koji se iz dana u dan uvećavaju, nikom ne trebamo. Kome trebamo sa ovolikim stepenom korupcije i kriminalom, a nosioci su političke stranke(oni koji bi trebalo da se sa time bezkompromisno bore). Primere ne treba da navodim ,svaki dan čitamo o ozbiljnoj korupciji, a niko nije završio u zatvoru, još nam se rugaju oslobađajućim presudama.

Bojan

pre 13 godina

Ne postizu se ciljevi pretnjama Jeremicu. Zemlja ti se raspada po savovima, i kada ti to neko kaze, i kaze ti da ne zeli da se druzi sa tobom, ti mu pretis. PATETICNO!

Dejan

pre 13 godina

Napetost u ovom delu Evrope posle nasilnog komadanja Srbije je velika. Ukoliko bude nestala mogucnost da se ovaj deo Evrope integrise u EU nacionalizam ce porasti do krajnjih granica sto moze dovesti i do novih sukoba zbog neresenih pitanja.

Nixale

pre 13 godina

Preduzetnički bum, naglo povećanje konkurentnost privrede,tehnološki napredak...to je prioritet, a da li ćemo u EU ,pre ili kasnije , manje je važno.

Ljubica

pre 13 godina

Već duže vremena nam je jasno da nećemo ući u EU i to nema veze ni sa Kosovom ni sa bilo čim drugim.
Jednostavno,oni koji upravljaju Evropskom Unijom imaju zacrtane dugoročne planove usklađene i sa planovima Rusije i SAD,što će reći,veliki igrači mešaju karte.

Jedino nije jasno zašto nas,sa toliko upornosti,neki naši političari ubeđuju da smo samo na korak do članstva.Pa ta priča ide još od 2000-te na ovamo a još uvek smo tu gde smo.
Kako Milan Stanković peva: Ovo je Balkan...

amater

pre 13 godina

Srbija i njena politicka i tajkunsko privredna elita,neka se prvo pogledaju u ogledalo,pa tek posle trazimo od EU i Nemacke da nas primi u svoju zajednicu.

Max

pre 13 godina

Ja iz teksta ispod naslova ne vidim kako je to Nemačka protiv Srbije? A još manje mi nije jasno čime se to pravdaju?

Nemci se oduvek protive konceptu da se ceo Balkan primi odjednom.

po

pre 13 godina

Ja mislim da mi pored ogromne zelje sustinski ne shvatamo sta cemo u EU. Ono sto mi ocekujemo od EU jeste nekoga ko ce finansirati nas nerad i krpiti nase finansijske rupe. Vodimo se mentalitetom, samo da se ja uglavim tamo u fotelju pa cemo lako...nisu Nemci a ni svi ostali sisali vesla. Svako ko bi otisao na mesec dana u neku zemlju EU shvatio bi to.

marko, nis

pre 13 godina

Hitno priznati Kosovo i nastaviti integracije u NATO, ako nas uopste puste. Kamo lepe srece da je to uradjeno cim je Kosovo proglasilo nezavisnost. Uvek kasnimo bar po 5-10 godina, a onda ionako uradimo ono sto je realno a sto nismo bili u stanju da shvatimo dok realnost ne zakuca na vrata nasih zeludaca.

Tolranti (Albanac)

pre 13 godina

Hrvatska je uspela, a mi ostali Balkanci nismo ni zasluzili i nista novo nismo naucili, ... Jeremic vidi Kosovo kao srbski Jerusalem a R.Mladicu kao mrtav, sta ste jos ocekivali?

Zvezdan

pre 13 godina

Gospodo draga,za deset godina niste uradili ništa čime biste preporučili Srbiju za ulazak u EU!Prodavanje magle i jeftina demagogija ne uspevaju tako lako na zapadnim obala Evrope!

europljanin

pre 13 godina

Sta cemo sada nama se bas ide u Evropu. Naravno da im ovako korumpirani, kriminalizovani i neuredjeni ne trebamo. Ne znam ko je ovim iznenadjen. Naki kazu okrenimo se Rusiji a tuzna istina je da ni njima nismo zanimljivi i da smo kao i obicno skloni precenjivanju nase uloge u svetu. Tek kada se sami organizujemo i postanemo civilizovano drustvo mozda ce neko i biti zainteresovan za neki vid saradnje sa nama.

Vokshi

pre 13 godina

Svaki narod na planeti i tu Srbi nisu izuzetak vidi sebe u pozitivnom svetlu,smatra sebe necim izuzetnim i narocitim. Problem je sto drugi imaju o svojim komsijama sasvim drugu sliku.Tako je i sa Srbima u dijaspori.Oni nikad nece priznati da su za stanovnike Evrope otprilike na istoj razini kao i Turci ili Kurdi.Sa druge strane srpski politicari daju svoj znacajan doprinos losem imageu zemlje svojim otvorenim ucenama ili pretnjama.Kao ono nevaspitano deriste kada kaze roditeljima - ako mi ne date pare, ja cu da kradem.Nije posteno od politicara ali ni od masmedija filtrirati vesti tako da do sire publike dolazi samo ono sto joj ide niz dlaku.Treba biti realan i narodu reci kako stvari zaista stoje.

Sasa

pre 13 godina

Mnogo su smesni Tadic i Jeremic kad prete Evropi. Zasigurno bez Srbije Evropa nece opstati :) A kako bi bilo da se zasuku rukavi i da se nesto RADI na sredjivanju ove zemlje? Ili jos vazi ono: "Ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo"? Gde nas je to dovelo?

Miloš

pre 13 godina

Evo ja nisam Nemac ali potpuno razumem ljude.

Rođen sam u ovoj zemlji, odrastao sam tu, prve ljubavi, itd., itd. pa opet ostavljam sve to i odlazim jer ne želim da imam posla sa ovom… ovim ljudima ovde. Uopšte ne vidim zašto bi neki stranci trpeli sve to.

Ivan, Chicago

pre 13 godina

Prosto sam zacudjen komentarima koje citam, prepirkom hoce li Srbija na Zapad ili na Istok. Hoce li traziti pomoc od ovih ili od onih.
Razlog takvog stava su najverovatnije politike u Srbiji koje nista drugo ne rade nego se prepiru da li levo ili desno, da li zapadno ili istocno. Takodje, zar mislite da ako Srbija prizna Kosovo, da ces nas tada primiti u EU? To je tek velika samoobmana.
Zasto niko ne razmislja o podizanju srpske privrede, o stvaranju zemlje ciji budzet nece zavisiti od MMF-a ili rusko-kineskih kredita? Zasto niko ne razmislja o obnovi Srbije i iskorisecenju kapaciteta koji nisu veliki, ali postoje. Bezidejnost o dugorocnoj orjentacije Srbije je posledica nezrelosti politickih elita. Dakle, svaka saradnja sa bilo kim mora biti na Drugom Mestu, a naglasak na razvoju gradjanstva, privrede, nauke, agrara i slobodan na Prvom. Kada se to desi, onda cemo Birati sami gde cemo ici. A ne ovako vecno u predsobljima trecih sekretara velikih zemalja. Na zalost, politicke elite nisu jos sposobne za ovakve poteze.

sporet na drva

pre 13 godina

a izvinite, sta mislite da mozemo ovakvi kakvi smo da ponudimo? Korumpiranu drzavu? Sistem koji ne funkcionise? Ono sto vredi samo ode do EU i nadje se, a mi bi smo ceo paket nekome da prodamo po ceni najkvalitenijeg prozivoda, a unutra gomila trulezi! Lepo od nas sto tako imamo visoko misljenje o sebi u proseku, no mislim da ledeneo proracunate Nemce, slabo to zanima! Ni ja njih ne volim, no zbog interesa profesionalnih, licnih, boljeg zivota i napretka licnog i opsteg, zelim da budem deo sveta, vise volim audi od fiata, sta cu izdajnik sam!

mirx

pre 13 godina

i kad ne budu imala koga da prime ovi i\ evrope napravice opet neko uze drustvance a srbija sigurno nece biti u njemu. Znaci uvek cemo biti u autu. A ne znam ni sta bi radili u EU,

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Nemacka Srbiju vidi kao sveru uticaja Turske i ne zeli zapadni Balkan u EU iz tog razloga, sto je zaista tragicno jer pored novokomponavene muzike jos nam samo fali i uticaj Turske na politicku scenu. Medjutim prevarili su se Nemci par puta sa nama i ranije pa ne verujem da ce i ovaj put biti drugacije. Pored Vasingtona (koji smatra Tursku svojim ljucnim saveznikom u komplikovanoj situaciji sa muslimanskim delom sveta), Brisela ( koji je danas okrenut pre svega sebi) i Berlina ( koji ima duge istorijske saveznicke korene sa Turskom).Postoje jos neki mocni politicki centri u svetu, koje bi Srbija u ovoj situaciji trebala da upita za pomoc i saveznistvo. Ja sam uvek bio proevropski orijentisan ali ako vas neko nece vi tu ne mozete nista da ucinite, medjutim ako vas neko na silu gura pod skute vaseg istorijskog protivnika ( kao Nemacka sada) onda treba pokazati zube... Nadam se da nisam napisao nista sto bi uvredilo moderatore ili druge komentatore, ovo je samo moje licno misljenje i nadam se bice objavljeno sa ostalim komentarima.

Svrbijanac

pre 13 godina

Ovo i nije neka vest - novost. Osim toga Nemacka trazi odmor od prijema novih clanova. A to je pauza prema njihovom merilu. Sto znaci da ce nam se vrata EU otvoriti i pre nego sto mi mozemo i da zakucamo na njih. Realno - 2030. Uz ovakav stepen korupcije, neprofesionalnosti, javasluka, nemorala, neetike, licemerstva, lopovluka, lazi, prevara, kriminala, bahatosti, malodusnosti, prostakluka nama ce i 2030 biti rano.

Zola

pre 13 godina

Ulazak u EU je najmanji problem Srbije. Mnogo veći problem su neambiciozno, letargično i neobrazovano stanovništvo, loš natalitet i parazitski mentalitet. Oni koji pričaju o okretanju prema Moskvi grdno se varaju da bi od Moskve dobili pare na račun pravoslavnog bratstva. Nema hleba bez motike. Nisu više ni Nemci ni Rusi a ni Amerikanci toliko naivni da izdržavaju bilo kakve lenštine na osnovu nekih irelevantnih "sfera uticaja". Ta vremena su prošla.

David

pre 13 godina

Da li je moguće da su i novinari u Srbiji počeli realno da izveštavaju. Najpre, Nemačka je pokretač svega u Evropi. To je gazda nad Evropom bila, a nažalost i ostala. Sve što se desilo na Balkanu i što se dešava Srbiji i dan danas zasluga je Nemačke, setite se samo ko je pokrenuo priznavanje bivših država SFRJ-a, dok su se čak i Amerikanci protivili. Kad god bi neka omanja članica unije nešto prigovarala Srbiji, to su nam Nemci rekli. Jednostavno nas Nemci ne vole, ko se jednom provozao U-bahnom, a razume nemački zna o čemu govorim. Drugi svetski nam neće zaboravti nikada, čak im nije dovoljno ni što nas porobljavaju raznim kreditima MMF-a itd. ,nego žele i maksimalno da nas ponize. Jeremiću obišao si svet, video sve, ne posustaj, ti si jedini u koga imam vere, ostali su samo marionete novog svetskog poretka.

ja

pre 13 godina

Nece ljudi da budu mravi za ove nase cvrckove. Dosta im je silnih lencuga u koje slobodno mozemo svrstati zemlje s toplim morima, Grcku, Portugaliju, Italiju, Spaniju... Samo im jos mi trebamo,da kad puknemo potpuno krpe rupe koje su pojeli skakavci, Vlada, tajkuni i ostali fini svet...

Petar

pre 13 godina

Ne treba mi nigde da trazimo oslonac gospodo nego treba nesto od sebe da napravimo.

Bas briga i Zapad za nas, i Moskvu i sve ostale, mi moramo na sebe da se oslonimo!

Ceo zivot slusam kako su nam ovi krivi za ovo i ono, gluposti. A za ozbiljnu ekonomiju nam kasnije treba i ozbiljna vojska... i tu treba naci ravnotezu.

Kiki

pre 13 godina

Godisnji privredni rast Kine u ovoj godini 10%, Brazila izmedju 5 i 10%, dok iz EU samo dolaze vesti kada ce ko da bankrotira.Ljudi nam cine uslugu, ali mnogi nemaju viziju pa da to prepoznaju.

zoran

pre 13 godina

Meni jos uvek nije jasno odakle ljudima vera da im je EU prijatelj.

Da li ste ikada ucili istoriju i da li se interesujete za tako nesto ?
Prouchite malo stivo pa ce vam biti jasnija i buducnost.
Sve je zapisano u proslosti, sada se samo ponavlja - doduse forma je razlicita, ali sushtina potpuno ista.

nemanja s.

pre 13 godina

Nemačka bez EU je mala država u svetskim razmerama. U vreme velike podele na Kinu, Brazil, Rusiju, Indiju, SAD i Japan Evropska unija mora da se zaokruži i formira svoje jake centralne organe upravljanja, inače će početi da zaostaje! Ako ne mogu da integrišu ovo malo državica na Balkanu i nisu za drugo nego da postanu trećerazredni igrač u svetu velikih promena.

Saša

pre 13 godina

Ma neka nas i ne prime, ja bih čak i više volio da sa nama ostalima (BiH, Srb, CG, MK, Alb) imaju odnos kao sa recimo Švajcarskom. Imaš sve beneficije Šengena, slobodnu trgovinu i slično, a ne moraš izdvajati za zajedničku kasu.

Aleksandar

pre 13 godina

Moram da priznam da ovo nije dobra vest posto Velika Britanija nikada nije bila saveznik Srbije tako da ne ocekujem njenu podrsku uposte. Francuska je nezainteresovana i opterecenja svojim problemima. Jedini motor EU,kao i pokretac Evropskih integracija je bila i ostala Nemacka! Nemci izlaze u penziju sa 67 god , rade ceo zivot naporno i najvise ulazu u buducnost EU.Ako oni kazu NE bojim se da nam nema pomoci! Ali pitanje se postavlja sta onda gde dalje i da li cemo imati dovoljno snage i pameti da sami uredimo drzavu i drustvo prihvatljivu za EU! Kada svaki treci mlad i skolovan covek ode iz zemlje ne vidim nam pomoci! Kad malo bolje razmislim neznam da li uopste sa ovako uredjenom drzavom i drustvom zasluzujemo uopste EU.

trener

pre 13 godina

Jos jedan razlog da ih isprasimo sa SP, a onda nam je kaobojagi zao sto ce da plake, pa im povoljno prodamo telekom ukoliko bi nas podrzali za ulazak u EU.

Vostani Serbijo

pre 13 godina

Evropa je vec sada unutar sebe toliko razlicita i po BDP-u i po kulturi da je tesko zamisliti da ce takva kakva je moci jos dugo da opstane. Osim toga tu je problem i sa SAD kojoj stabilna i ujedinjena Evropa nikada nije odgovarala.

Srbija je toliko svetlosnih godina daleko cak i od Grcke, tako da takva sama po sebi nema sta da trazi u EU.
A Jeremic bi trebao da zna da nikada a posebno u ovoj krizi nikoga u EU nije mnogo briga za politicke i socijalne probleme Zapadnog Balkana.
To sto Hrvatska nije mnogo odmakla od Srbije pa ce ipak biti primljena - sorry oni su bar znali kome da se priklone i ko ce da im zastupa interese u EU. A i uvek su se trudili da zive u sadasnjosti a ne u proslosti.
A sta Srbija ima od saveza sa Rusima - najksuplje gorivo u regionu; veliko trziste za robu koju ne proizvodi jer nema nikakvu privredu.

Preporucio bih tekst na:
http://www.e-novine.com/ekonomija/ekonomija-analiza/37512-Teroristiki-napad-Europu.html

Josip Vasilj

pre 13 godina

Nije Njemačka protiv Srbije u EU, nego je samo umorna od srpskog prkosa. Zvaničnici Srbije (posebno Jeremić) jasno daju do znanja da ne žele u Evropu bez Kosova u svojim granicama, kojeg su iz ljubavi prema njemu sravnili sa zemljom, a kojega ta ista Evropa samo pokušava zaštititi. Njemačka je zbog svoje pogrešne politike u drugom svijetskom ratu bila kažnjena gubitkom polovine svojih teritorija i to je odmah pokajnički prihvatila da bi zaštitila svoj preživjeli narod. Izgleda da su Jeremiću kao i Miloševiću bitne teritorije, ili mu je bitna samo njegova karijera...

Ana

pre 13 godina

Zivim u Holandiji...i Holandija je protiv prosirenja EU. Opametila ih Grcka jer je lagala... e sad vise nema lazi...a mi bez tih lazi nemamo sanse...stanje u zemlji nam je grozno...kriminal ...korupcija...velika stopa nezaposlenosti.. veliki dug. Tako da ne treba da se nadamo.

Dragan

pre 13 godina

Kako da ne, Nemci bas trce da prime Hrvatsku i Island u EU. Nakon Grcke, a kako se cini slicno ce biti i sa Spanijom i Portugalom, poreski obveznici u Nemackoj jedva cekaju nove davljenike Island i Hrvatsku. Island je vec bankrotirao, a Hrvatska na dobrom putu. Hrvatski dug je dostigao nekih 80% drustvenog proizvoda i vec iznosi 60 milijardi dolara. Od 2006-te do 2009-te dug Hrvatske je udvostrucen, i nastavi li Hrvatska takvim tempom, eto nje uskoro u drustvu sa Grckom. Mozda su Nemci do pre godinu dana protezirali Hrvatsku i Island, ali sada svakako ne. Srbija jeste 5 svetlosnih godina daleko od EU, ali neka se ne raduju nasi dragi susedi Hrvati.

Vladimir

pre 13 godina

Kad nekom, ko je već ubijen od pojam od depresije prouzrokovane "životom" u Srbiji, saopštiš ovakve vesti, pa šta taj da uradi?

Nema dna, postoje samo pregrade, a nas izgleda ni jedna ne drži.

alex

pre 13 godina

Pa kada cuju Vuka Jeremica dobro da nas opet ne bombarduju. Da je Srbija htela bila bih pred vratima unije kao Hrvatska. Ali Srbija nije htela. Ubijen je Djindjic, a nastavljena Miloseviceva kosovska politika uz sada novi dodatak "I Kosovo i Evropa". Bice na kraju ni Kosovo ni Evropa. A krivci... pa Vatikan, Nemci i svi ostali koji bas Srbiju mrze. Naravno mi nikada nismo krivi.

Mile

pre 13 godina

To vam samo pokazuje ozbiljnost EU, koja je kreirala zivot Balkanaca od sukoba na tlu bivse Jugoslavije pocetkom devedesetih godina i na kraju im oavj region vise nije interesantan, iako su Balkanske drzave morale da izvrse EU standarde, privatizuju kljucne privredne kompanije i ko zna sta sve ne svih ovih godina.Jedan od razloga je i status Kosmeta, koji takav kakav je, nije ni njima potreban unutar Unije.Tito je barem bio u necemu pametan, pa nije dao da mu neko resava probleme u kuci i radio je sa celim Svetom.

dođ'te sebi

pre 13 godina

Kakvo tendencizno positovećivanje celog zapadnog Balkana sa Srbijom i njenim slučajem od strane domaćeg "lidera regiona". Pa nije Srbija ceo zapadni Balkan. Niko normalan ne bi jednu takvu korumpiranu i propalu državu primio u svoje okrilje. To je ravno uvlačenju trojanskog konja. Hrvatska je zapadni Balkan i postaće deo EU za najkasnije dve godine, Crna Gora i Makedonija takođe.

Mirko

pre 13 godina

Zasto bi EU primila u svoje clanstvo zemlju koja ima nerasciscene racune u svom dvoristu (Kosovo), kao i u susednom (R. Srpska)? Uz to, ta ista zemlja ima velikih ekonomskih problema, i samo bi predstavljala veliki trosak poreskih obveznika EU (citaj Nemacke najvise). I onda se neko cudi sto Nemacka nece Srbiju u EU?!?

MaxBunker

pre 13 godina

Pa da budemo ekstremno iskreni ko bi i poželeo u svom društvu jednu siromašnu državicu sa korumpiranom vlašću, korumpiranim pravosudjem...

Sale - Rep. Srpska

pre 13 godina

Ma niiiije Njemačka, ne bi to oni nikad... Ako se osvrnemo u nazad, pa oni su nam uvijek dobro željeli! :)) Ruku na srce, svako gleda svoj interes. Da je Srbija ekonomski snažna država, sumnjam da bi joj se dopalo da se u zajedničku kuću usele siromašni rođaci.
Mene više brine činjenica da su nam oni koji su slali policiju da prebijaju pošten svijet, danas ministri iste te policije! Narko bos kupi pola države, a ne dovede se u vezu ni sa jednom jedinom osobom iz političkog miljea! Bivši Miloševićevi ministri plaćaju na štetu države i njenih građana i poziciju i opoziciju! Srbija je leglo korupcije, a riba smrdi od glave! To je naš problem!

Što se "Švaba" tiče, barem smo sa njima uvijek izlazili na kraj. Olešićemo ih na SP i to je to... :)))

gradjanin

pre 13 godina

Sad mi je lakse, kad sam procitao da je Vuk Jeremic poslao ostru poruku Nemcima...u potpunosti se slazem sa njegovom taktikom, treba pretiti najvecoj i najuticajnijoj zemlji EU 'visokom geopolitickom cenom' ako nas ne prime kad se nama cefne...ipak, predpristupni fondovi su tako zeljeni plen domacoj druzini, treba isplacivati plate i odrzavati 'blagostanje' i status "lidera" u regionu. A kad jednom budemo u EU, onda mozemo da divljamo po uzoru na Eladu, dobri Nemci ce i nama pozajmiti neku milijardicu da se izvucemo...:-)

Istina

pre 13 godina

Tacno vidim sta bi se u tom slucaju dogodilo. Radikali (ne daj boze) i ostale "patriJote" (SNS, DSS, NS...) bi to iskoristili za promociju velike Rusije i Srpske gubernije. Plasim se da ce se to i desiti.

mecok

pre 13 godina

Ma dajte ljudi da se ujedinimo..Srbija..Makedonija..Crna Gora..Bosna..Pa ako zele i svi ostali slavenski narodi,pa ovako smo jad i beda.. Zar zaista nema ko da nas ujedini??!!

mhm

pre 13 godina

Opet nam Nemci kuju buducnost...

Zato, oslanjati se samo na sebe i unapredjivati svoje potencijale i resurse do kraja. Mi to mozemo, ali samo uz uslov da Srbija usvoji neke strateske ciljeve za ovu deceniju kojih ce se drzati sve politicke stranke i svi znacajni drustveni faktori u zemlji.

Ojacati saradnju sa onim drzavama kojima je u interesu istinska saradnja i partnerstvo, bez obzira da li se one nalazile u EU ili izvan nje.

r2d3

pre 13 godina

Ma samo sto nije, Jeremicu, bas ce zbog nekakve geopolitike prihvatiti drzavu kojoj se sva trenutna ekonomija zasniva na unutrasnjem parazitiranju, sa tendencijom da nastavimo isto tako i u EU...(sto doduse nije odgovornost ministra ino poslova, ali se doticni sam nameshta :)

Ivan

pre 13 godina

Naravno, da su protiv. To bi zakucalo poslednji ekser u EU. Mada nisu i svesni, da su ekseri već pripremljeni.

Nemački političari, mediji i javnost u ovim poslednjim mesecima malo su preterali sa dizanjem sebe u nebesa kao jedinim koji nešto rade u EU. Na kraju se sve to posulo po Grčkoj.
Sada se polako stvara anti-Nemačka klima u evropskim državama. Merkel je valjda toliko pametna i uvideće, da bez ostalih i Nemačka u stvari nije ništa....

Žilence

pre 13 godina

Vi donesite kvalitetne i mudre zakone kojih ćete se pridržavati, kao i nekorumpirane sudije koje će ih, u skladu sa svojom savesti primenjivati, počistite škart iz stranačkih kolektiva, ispitajte "prvi milion" biznismena i privrednika, nađite odgovorne partnere iz belog sveta a ne robovlasnike (da, pravi privrednici zaista postoje) i pokrenite ovu uništenu zemlju - svest i kultura onda dolaze sami po sebi!
Od moljakanja vajde nema, samo pravi (zdravi) patriotizam i rad, rad, rad! Tada će Evropa (i svako normalan u njoj) biti presrećna da nas ima za saradnike, partnere i komšije (svejedno da li u EU ili ne).

g4

pre 13 godina

Ipak nam ovo govori jasno gde treba da trazimo oslonac. U Moskvi svakako. A oni koji zele da cekajuci EU ostare, neka to cine i dalje, a zivot prolazi.

Dusan Silni

pre 13 godina

Nije ona protiv Srbije,ona je samo za prijem zemalja koje su usvojile evropskenormative i dostigle minimum ekonomskih pokazatelja kao preduslov clanstvu u drustvo ozbiljnih
drzava evrope.Samo Tadicu i njegovom posinku Jeremicu nije
jasno da ovakva Srbija nije potrebna ni drustvu zapadno saharskih zemalja.Merkelova je
jasno rekla i jednom i drugom
da se Srbija moze razvijati i
bez evropske unije.Ako im nije
jasna poruka mogli su da pitaju pametnijeodsebe,lagali su javnost tada kako imaju snaznu podrsku Merkelove dok na sajtu DW-a uisto vreme nesto drugacije pisu.

Mislim

pre 13 godina

U politici posebno na državnom nivou treba da preovladaju razum i interesi a ne neke emocije pogotovo ako su negativne i iz prošlosti.To ne sumnjam da zna gospođa Merkel.Jedino ako možda nisu ubeđeni da ćemo se mi na ovim prostorima mrziti i spoticati i uništavati u napretku jedni druge još decenijama.Srećom našlo se mudrih i vidovitih ljudi kao predsednik Tadić i predsednik Josipović pa se stvari kreću u pozitivnom pravcu na dobro svih naroda Balkana i Eu.Pa nećemo mi biti više poligon za odmeravanje snage najmoćnijih i provere novih strategija i oružja.Suviše je Balkan to skupo platio u prošlosti pa i onoj nedavnoj.Ovaj prostor želi T R A J N I MIR,STABILNOST;SVEKOLIKI EKONOMSKI RAZVOJ KAO I KULTURNI I RAZVOJ DEMOKRATIJE UNUTAR ZAJEDNIČKE EU.PA OVAJ PROSTOR JE KOLEVKA EVROPSKE CIVILIZACIJE.EVROPA JE TOLIKO MEĐUZAVISNA I POVEZANA DA NEMA DOBRA NI EU BEZ ŠTO BRŽEG PROSPERITETA BALKANA UNUTAR EU.To Svaki predsednik mora da zna a pogotovo onaj ko želi da ostane zapamćen i kao veliki i vidoviti DRŽAVNIK.

PeroZG

pre 13 godina

Ja za Hrvatsku nisam zabrinut.Merkelova je jasno rekla,Hrvatska u EU i Ende na određeno vrijeme.Europa naprosto ne bi mogla izdržati masovan priljev novih članica od Srbije pa sve do Albanije itd.

Jovan

pre 13 godina

Ko brine za Nemacku. Na nasoj strani su Slovacka, Kipar, Rumunija, Grcka i Spanija. Vazno je da se mi njima zahvaljujemo sto ne priznaju Kosovo, a oni koji su ga priznali nam ne mogu nista.

Nikola

pre 13 godina

Ma nekad sam bio za EU, ne mogu vam opisati koliko, a sad mi ih je muka. Jos vise mi je muka od korumpiranih "politicara", sve do jednog, bez izuzetaka.

Bok'te

pre 13 godina

Vuk poceo da preti i Nemackoj... Pa druze, opste je poznato da Nemacka zastupa ulazak Hrvatske i Islanda i onda nastupa pauza. Vi kao da ste prespavali sve te godine dok ste pokusavali braniti Kosovo. Sada vam je kasno. Sada imate vremena da razmislite, hocete li na Zapad ili u guberniju. Hocete li u NATO ili kod Rusije ili biti neutralan. Na dve stolice nitko ne moze da sedi.

Žilence

pre 13 godina

Vi donesite kvalitetne i mudre zakone kojih ćete se pridržavati, kao i nekorumpirane sudije koje će ih, u skladu sa svojom savesti primenjivati, počistite škart iz stranačkih kolektiva, ispitajte "prvi milion" biznismena i privrednika, nađite odgovorne partnere iz belog sveta a ne robovlasnike (da, pravi privrednici zaista postoje) i pokrenite ovu uništenu zemlju - svest i kultura onda dolaze sami po sebi!
Od moljakanja vajde nema, samo pravi (zdravi) patriotizam i rad, rad, rad! Tada će Evropa (i svako normalan u njoj) biti presrećna da nas ima za saradnike, partnere i komšije (svejedno da li u EU ili ne).

Bok'te

pre 13 godina

Vuk poceo da preti i Nemackoj... Pa druze, opste je poznato da Nemacka zastupa ulazak Hrvatske i Islanda i onda nastupa pauza. Vi kao da ste prespavali sve te godine dok ste pokusavali braniti Kosovo. Sada vam je kasno. Sada imate vremena da razmislite, hocete li na Zapad ili u guberniju. Hocete li u NATO ili kod Rusije ili biti neutralan. Na dve stolice nitko ne moze da sedi.

Nikola

pre 13 godina

Ma nekad sam bio za EU, ne mogu vam opisati koliko, a sad mi ih je muka. Jos vise mi je muka od korumpiranih "politicara", sve do jednog, bez izuzetaka.

Ivan

pre 13 godina

Naravno, da su protiv. To bi zakucalo poslednji ekser u EU. Mada nisu i svesni, da su ekseri već pripremljeni.

Nemački političari, mediji i javnost u ovim poslednjim mesecima malo su preterali sa dizanjem sebe u nebesa kao jedinim koji nešto rade u EU. Na kraju se sve to posulo po Grčkoj.
Sada se polako stvara anti-Nemačka klima u evropskim državama. Merkel je valjda toliko pametna i uvideće, da bez ostalih i Nemačka u stvari nije ništa....

g4

pre 13 godina

Ipak nam ovo govori jasno gde treba da trazimo oslonac. U Moskvi svakako. A oni koji zele da cekajuci EU ostare, neka to cine i dalje, a zivot prolazi.

r2d3

pre 13 godina

Ma samo sto nije, Jeremicu, bas ce zbog nekakve geopolitike prihvatiti drzavu kojoj se sva trenutna ekonomija zasniva na unutrasnjem parazitiranju, sa tendencijom da nastavimo isto tako i u EU...(sto doduse nije odgovornost ministra ino poslova, ali se doticni sam nameshta :)

Dusan Silni

pre 13 godina

Nije ona protiv Srbije,ona je samo za prijem zemalja koje su usvojile evropskenormative i dostigle minimum ekonomskih pokazatelja kao preduslov clanstvu u drustvo ozbiljnih
drzava evrope.Samo Tadicu i njegovom posinku Jeremicu nije
jasno da ovakva Srbija nije potrebna ni drustvu zapadno saharskih zemalja.Merkelova je
jasno rekla i jednom i drugom
da se Srbija moze razvijati i
bez evropske unije.Ako im nije
jasna poruka mogli su da pitaju pametnijeodsebe,lagali su javnost tada kako imaju snaznu podrsku Merkelove dok na sajtu DW-a uisto vreme nesto drugacije pisu.

mhm

pre 13 godina

Opet nam Nemci kuju buducnost...

Zato, oslanjati se samo na sebe i unapredjivati svoje potencijale i resurse do kraja. Mi to mozemo, ali samo uz uslov da Srbija usvoji neke strateske ciljeve za ovu deceniju kojih ce se drzati sve politicke stranke i svi znacajni drustveni faktori u zemlji.

Ojacati saradnju sa onim drzavama kojima je u interesu istinska saradnja i partnerstvo, bez obzira da li se one nalazile u EU ili izvan nje.

alex

pre 13 godina

Pa kada cuju Vuka Jeremica dobro da nas opet ne bombarduju. Da je Srbija htela bila bih pred vratima unije kao Hrvatska. Ali Srbija nije htela. Ubijen je Djindjic, a nastavljena Miloseviceva kosovska politika uz sada novi dodatak "I Kosovo i Evropa". Bice na kraju ni Kosovo ni Evropa. A krivci... pa Vatikan, Nemci i svi ostali koji bas Srbiju mrze. Naravno mi nikada nismo krivi.

Ana

pre 13 godina

Zivim u Holandiji...i Holandija je protiv prosirenja EU. Opametila ih Grcka jer je lagala... e sad vise nema lazi...a mi bez tih lazi nemamo sanse...stanje u zemlji nam je grozno...kriminal ...korupcija...velika stopa nezaposlenosti.. veliki dug. Tako da ne treba da se nadamo.

MaxBunker

pre 13 godina

Pa da budemo ekstremno iskreni ko bi i poželeo u svom društvu jednu siromašnu državicu sa korumpiranom vlašću, korumpiranim pravosudjem...

Zola

pre 13 godina

Ulazak u EU je najmanji problem Srbije. Mnogo veći problem su neambiciozno, letargično i neobrazovano stanovništvo, loš natalitet i parazitski mentalitet. Oni koji pričaju o okretanju prema Moskvi grdno se varaju da bi od Moskve dobili pare na račun pravoslavnog bratstva. Nema hleba bez motike. Nisu više ni Nemci ni Rusi a ni Amerikanci toliko naivni da izdržavaju bilo kakve lenštine na osnovu nekih irelevantnih "sfera uticaja". Ta vremena su prošla.

Jovan

pre 13 godina

Ko brine za Nemacku. Na nasoj strani su Slovacka, Kipar, Rumunija, Grcka i Spanija. Vazno je da se mi njima zahvaljujemo sto ne priznaju Kosovo, a oni koji su ga priznali nam ne mogu nista.

PeroZG

pre 13 godina

Ja za Hrvatsku nisam zabrinut.Merkelova je jasno rekla,Hrvatska u EU i Ende na određeno vrijeme.Europa naprosto ne bi mogla izdržati masovan priljev novih članica od Srbije pa sve do Albanije itd.

Ivan, Chicago

pre 13 godina

Prosto sam zacudjen komentarima koje citam, prepirkom hoce li Srbija na Zapad ili na Istok. Hoce li traziti pomoc od ovih ili od onih.
Razlog takvog stava su najverovatnije politike u Srbiji koje nista drugo ne rade nego se prepiru da li levo ili desno, da li zapadno ili istocno. Takodje, zar mislite da ako Srbija prizna Kosovo, da ces nas tada primiti u EU? To je tek velika samoobmana.
Zasto niko ne razmislja o podizanju srpske privrede, o stvaranju zemlje ciji budzet nece zavisiti od MMF-a ili rusko-kineskih kredita? Zasto niko ne razmislja o obnovi Srbije i iskorisecenju kapaciteta koji nisu veliki, ali postoje. Bezidejnost o dugorocnoj orjentacije Srbije je posledica nezrelosti politickih elita. Dakle, svaka saradnja sa bilo kim mora biti na Drugom Mestu, a naglasak na razvoju gradjanstva, privrede, nauke, agrara i slobodan na Prvom. Kada se to desi, onda cemo Birati sami gde cemo ici. A ne ovako vecno u predsobljima trecih sekretara velikih zemalja. Na zalost, politicke elite nisu jos sposobne za ovakve poteze.

Miloš

pre 13 godina

Evo ja nisam Nemac ali potpuno razumem ljude.

Rođen sam u ovoj zemlji, odrastao sam tu, prve ljubavi, itd., itd. pa opet ostavljam sve to i odlazim jer ne želim da imam posla sa ovom… ovim ljudima ovde. Uopšte ne vidim zašto bi neki stranci trpeli sve to.

Zvezdan

pre 13 godina

Gospodo draga,za deset godina niste uradili ništa čime biste preporučili Srbiju za ulazak u EU!Prodavanje magle i jeftina demagogija ne uspevaju tako lako na zapadnim obala Evrope!

Milan Nis

pre 13 godina

Pa ni Norveska nije clanica EU,pa zivi jako lepo.Ali tamo politicari i BIZNISMENI ne lazu i ne kradu svoj narod,a da bi razvijali ekonomske odnose sa EU,u nasu korist,dovoljno je samo da USAGLASIMO zakone sa zakonima EU,bas kako je to uradila Norveska,i sto je jos bitnije DA IH SPROVODIMO I POSTUJEMO!

gradjanin

pre 13 godina

Sad mi je lakse, kad sam procitao da je Vuk Jeremic poslao ostru poruku Nemcima...u potpunosti se slazem sa njegovom taktikom, treba pretiti najvecoj i najuticajnijoj zemlji EU 'visokom geopolitickom cenom' ako nas ne prime kad se nama cefne...ipak, predpristupni fondovi su tako zeljeni plen domacoj druzini, treba isplacivati plate i odrzavati 'blagostanje' i status "lidera" u regionu. A kad jednom budemo u EU, onda mozemo da divljamo po uzoru na Eladu, dobri Nemci ce i nama pozajmiti neku milijardicu da se izvucemo...:-)

Sale - Rep. Srpska

pre 13 godina

Ma niiiije Njemačka, ne bi to oni nikad... Ako se osvrnemo u nazad, pa oni su nam uvijek dobro željeli! :)) Ruku na srce, svako gleda svoj interes. Da je Srbija ekonomski snažna država, sumnjam da bi joj se dopalo da se u zajedničku kuću usele siromašni rođaci.
Mene više brine činjenica da su nam oni koji su slali policiju da prebijaju pošten svijet, danas ministri iste te policije! Narko bos kupi pola države, a ne dovede se u vezu ni sa jednom jedinom osobom iz političkog miljea! Bivši Miloševićevi ministri plaćaju na štetu države i njenih građana i poziciju i opoziciju! Srbija je leglo korupcije, a riba smrdi od glave! To je naš problem!

Što se "Švaba" tiče, barem smo sa njima uvijek izlazili na kraj. Olešićemo ih na SP i to je to... :)))

Čarapan

pre 13 godina

Ništa me ne čudi. Jakim igračima je mesto u prvoj postavi. Oni lošiji greju klupu. Mi nismo ni za klupu, već za beton ligu.

Ruku na srce, ne treba kriviti Nemce. Vredni radnici svima trebaju i sumnjam da bi im smetali. Problem su korumpirani političari, kriminalci i "privrednici" koji su se pokazali kao veoma žilava sorta jer traju već više do 20 godina. Za njih ni EU nema rešenja.

Mi zapravo i ne znamo šta nam je EU obećavala, znamo samo šta su nas naši političari lagali. Ovo je još jedan vid farbanja naroda, mi kao nekom pretimo!?

Petar

pre 13 godina

Ne treba mi nigde da trazimo oslonac gospodo nego treba nesto od sebe da napravimo.

Bas briga i Zapad za nas, i Moskvu i sve ostale, mi moramo na sebe da se oslonimo!

Ceo zivot slusam kako su nam ovi krivi za ovo i ono, gluposti. A za ozbiljnu ekonomiju nam kasnije treba i ozbiljna vojska... i tu treba naci ravnotezu.

Kiki

pre 13 godina

Godisnji privredni rast Kine u ovoj godini 10%, Brazila izmedju 5 i 10%, dok iz EU samo dolaze vesti kada ce ko da bankrotira.Ljudi nam cine uslugu, ali mnogi nemaju viziju pa da to prepoznaju.

Vladan Jova

pre 13 godina

Nemci su pametetan i pragmatičan narod koji se veoma brzo uči nagreškama. Zašto binas hteli posle ove situacije sa Grčkom, a priča se i sa Španijom, Portugalom i Italijom kada su to u poređenju sa našom državom sve ozbiljne zemlje? Zašto bi im trebala jedna Srbija gde iz budžeta može da nestane ili da kažemo otvoreno da se ukrade 15 milijardi dinara, gde je jedan kriminalac-dobio status zaštićenog svedoka a ujedno je i jedan od najvećih trenutno "biznismena" u Srbiji, gde nema ozbiljnog Sindikata, gde je moguće da domaća valuta tone brže od "titanika EURA", gde se jedan prokleti auto put ne može izgraditi za 10 godina vladavine iste partije, gde su za 10 godina u Državnoj administraciji zaposleno 25 hiljada rođaka prijatelja i kumova, gde niko nije kriv iako se to u zakonito sprovedenom postupku dokaže (koferče i mnogo drugih slučajeva, gde su sinovi prijatelji i kumovi u sudskom reizboru uvek reizabrani a Justicija slepa da sleplja ne može biti, gde opozicija nije opozicija već interesne grupe za lične interese, gde nam se pola vlasti i pola opozicije odriče Kosova a pola ga neda........... Nigde nismo zaokružili državu i kome trebamo ovakvi polovični, kradljivi i nesložni???? Nikome, pa i sami sebi smo preteški sve više.

Tolranti (Albanac)

pre 13 godina

Hrvatska je uspela, a mi ostali Balkanci nismo ni zasluzili i nista novo nismo naucili, ... Jeremic vidi Kosovo kao srbski Jerusalem a R.Mladicu kao mrtav, sta ste jos ocekivali?

zoran

pre 13 godina

Meni jos uvek nije jasno odakle ljudima vera da im je EU prijatelj.

Da li ste ikada ucili istoriju i da li se interesujete za tako nesto ?
Prouchite malo stivo pa ce vam biti jasnija i buducnost.
Sve je zapisano u proslosti, sada se samo ponavlja - doduse forma je razlicita, ali sushtina potpuno ista.

Nixale

pre 13 godina

Preduzetnički bum, naglo povećanje konkurentnost privrede,tehnološki napredak...to je prioritet, a da li ćemo u EU ,pre ili kasnije , manje je važno.

SAMOkriticna

pre 13 godina

Nemačka protiv Srbije u EU?

Hvala Bogu sto Nemacka nema neki veliki uticaj na EU i sto se niko u EU ne osvrce na njihovo misljenje i sto "svi" ostali daju "snaznu podrsku" evropskom putu Srbije od Kipra pa do Papue Nove Gvineje !
Kada bi Srbija umesto "statista i glumaca" koji pokusavaju da na najbolji nacin "docaraju" Predsednika ili "Sefa srpske diplomatije" imala zaista "ozbiljne" politicare koji su u stanju da shvate da je vreme "bla bla politike" proslo i da vise nikoga osim "obmanutih" gradjana Srbije nije moguce OBMANUTI svima bi nam SVANULO !
Svako normalan ZNA da se EU sirila na "grbaci" Nemacke koja se jedina u NESTO RAZUME i ciji gradjani ostadose bez svog mukom zaradjenog novca placajuci "tudje nesposobnosti" i lopovluke kojekakvih nazovi drzava !
Srbija za EU predstavlja samo PROBLEM i Veliki TROSAK i ja se zaista pitam vec dugo vremena kada ce im "dosaditi" da slusaju kojekakve gluposti srpskih politicara i da za to jos PLACAJU ?

Svrbijanac

pre 13 godina

Ovo i nije neka vest - novost. Osim toga Nemacka trazi odmor od prijema novih clanova. A to je pauza prema njihovom merilu. Sto znaci da ce nam se vrata EU otvoriti i pre nego sto mi mozemo i da zakucamo na njih. Realno - 2030. Uz ovakav stepen korupcije, neprofesionalnosti, javasluka, nemorala, neetike, licemerstva, lopovluka, lazi, prevara, kriminala, bahatosti, malodusnosti, prostakluka nama ce i 2030 biti rano.

po

pre 13 godina

Ja mislim da mi pored ogromne zelje sustinski ne shvatamo sta cemo u EU. Ono sto mi ocekujemo od EU jeste nekoga ko ce finansirati nas nerad i krpiti nase finansijske rupe. Vodimo se mentalitetom, samo da se ja uglavim tamo u fotelju pa cemo lako...nisu Nemci a ni svi ostali sisali vesla. Svako ko bi otisao na mesec dana u neku zemlju EU shvatio bi to.

pragmatican

pre 13 godina

Nama potrebe za emotivnim reakcijama. Sta smo mi sami uradili, da nas EU primi, pa da kazemo, eto nije do nas? Korumpirani politicari na prvom mestu, ocajna ekonomija, nasilnici po ulicama koji mlate i ubijaju strance pa i zivotinje, priblizavanje Rusiji umesto EU, neresen status Kosova, SUDSTVO!, prezaduzenost, narko bosovi, Haske pobegulje, sistem vrednosti u Srbiji...Dakle gde to Nemacka gresi? Oh da dodam, i oni upadi na prijateljskom fudbalskom mecu, stvaraju sliku o nama da smo svi takvi.

Vokshi

pre 13 godina

Svaki narod na planeti i tu Srbi nisu izuzetak vidi sebe u pozitivnom svetlu,smatra sebe necim izuzetnim i narocitim. Problem je sto drugi imaju o svojim komsijama sasvim drugu sliku.Tako je i sa Srbima u dijaspori.Oni nikad nece priznati da su za stanovnike Evrope otprilike na istoj razini kao i Turci ili Kurdi.Sa druge strane srpski politicari daju svoj znacajan doprinos losem imageu zemlje svojim otvorenim ucenama ili pretnjama.Kao ono nevaspitano deriste kada kaze roditeljima - ako mi ne date pare, ja cu da kradem.Nije posteno od politicara ali ni od masmedija filtrirati vesti tako da do sire publike dolazi samo ono sto joj ide niz dlaku.Treba biti realan i narodu reci kako stvari zaista stoje.

Dragan

pre 13 godina

Kako da ne, Nemci bas trce da prime Hrvatsku i Island u EU. Nakon Grcke, a kako se cini slicno ce biti i sa Spanijom i Portugalom, poreski obveznici u Nemackoj jedva cekaju nove davljenike Island i Hrvatsku. Island je vec bankrotirao, a Hrvatska na dobrom putu. Hrvatski dug je dostigao nekih 80% drustvenog proizvoda i vec iznosi 60 milijardi dolara. Od 2006-te do 2009-te dug Hrvatske je udvostrucen, i nastavi li Hrvatska takvim tempom, eto nje uskoro u drustvu sa Grckom. Mozda su Nemci do pre godinu dana protezirali Hrvatsku i Island, ali sada svakako ne. Srbija jeste 5 svetlosnih godina daleko od EU, ali neka se ne raduju nasi dragi susedi Hrvati.

Vostani Serbijo

pre 13 godina

Evropa je vec sada unutar sebe toliko razlicita i po BDP-u i po kulturi da je tesko zamisliti da ce takva kakva je moci jos dugo da opstane. Osim toga tu je problem i sa SAD kojoj stabilna i ujedinjena Evropa nikada nije odgovarala.

Srbija je toliko svetlosnih godina daleko cak i od Grcke, tako da takva sama po sebi nema sta da trazi u EU.
A Jeremic bi trebao da zna da nikada a posebno u ovoj krizi nikoga u EU nije mnogo briga za politicke i socijalne probleme Zapadnog Balkana.
To sto Hrvatska nije mnogo odmakla od Srbije pa ce ipak biti primljena - sorry oni su bar znali kome da se priklone i ko ce da im zastupa interese u EU. A i uvek su se trudili da zive u sadasnjosti a ne u proslosti.
A sta Srbija ima od saveza sa Rusima - najksuplje gorivo u regionu; veliko trziste za robu koju ne proizvodi jer nema nikakvu privredu.

Preporucio bih tekst na:
http://www.e-novine.com/ekonomija/ekonomija-analiza/37512-Teroristiki-napad-Europu.html

Sasa

pre 13 godina

Mnogo su smesni Tadic i Jeremic kad prete Evropi. Zasigurno bez Srbije Evropa nece opstati :) A kako bi bilo da se zasuku rukavi i da se nesto RADI na sredjivanju ove zemlje? Ili jos vazi ono: "Ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo"? Gde nas je to dovelo?

Bojan

pre 13 godina

Ne postizu se ciljevi pretnjama Jeremicu. Zemlja ti se raspada po savovima, i kada ti to neko kaze, i kaze ti da ne zeli da se druzi sa tobom, ti mu pretis. PATETICNO!

goran

pre 13 godina

Nikako da se shvati da nije poenta u pristupanju EU, odnosno jeste jer bi imali koristi od pristupnih fondova ali je bitno da se napravi normalan politicki i ekonomski sistem - sistem vrednosti normalne drzave. Mi smo toliko daleko od toga i to je problem. Sa sadasnjom ekonomijom i politickom elitom ostacemo u srednjem veku.

Isto tako bi zemlje regiona koje su sve jadne i bedne morali da se cvrsce povezu. Ne zagovaram novu Jugoslaviju ali je bitno da se privrede povezu umesto da se svadjamo oko proslosti. Odvojeno niko nema sansu da napreduje. Mislim na saradnju sa Hrvatskom, Bosnom, Makedonijom i naravno sa Kosovom. (ovde rizikujem da me optuze za izdaju)

Kada se sve ovo ispuni pitanje pristupa EU ce biti tehnicko.

Aleksandar

pre 13 godina

Moram da priznam da ovo nije dobra vest posto Velika Britanija nikada nije bila saveznik Srbije tako da ne ocekujem njenu podrsku uposte. Francuska je nezainteresovana i opterecenja svojim problemima. Jedini motor EU,kao i pokretac Evropskih integracija je bila i ostala Nemacka! Nemci izlaze u penziju sa 67 god , rade ceo zivot naporno i najvise ulazu u buducnost EU.Ako oni kazu NE bojim se da nam nema pomoci! Ali pitanje se postavlja sta onda gde dalje i da li cemo imati dovoljno snage i pameti da sami uredimo drzavu i drustvo prihvatljivu za EU! Kada svaki treci mlad i skolovan covek ode iz zemlje ne vidim nam pomoci! Kad malo bolje razmislim neznam da li uopste sa ovako uredjenom drzavom i drustvom zasluzujemo uopste EU.

marko, nis

pre 13 godina

Hitno priznati Kosovo i nastaviti integracije u NATO, ako nas uopste puste. Kamo lepe srece da je to uradjeno cim je Kosovo proglasilo nezavisnost. Uvek kasnimo bar po 5-10 godina, a onda ionako uradimo ono sto je realno a sto nismo bili u stanju da shvatimo dok realnost ne zakuca na vrata nasih zeludaca.

Mirko

pre 13 godina

Zasto bi EU primila u svoje clanstvo zemlju koja ima nerasciscene racune u svom dvoristu (Kosovo), kao i u susednom (R. Srpska)? Uz to, ta ista zemlja ima velikih ekonomskih problema, i samo bi predstavljala veliki trosak poreskih obveznika EU (citaj Nemacke najvise). I onda se neko cudi sto Nemacka nece Srbiju u EU?!?

Josip Vasilj

pre 13 godina

Nije Njemačka protiv Srbije u EU, nego je samo umorna od srpskog prkosa. Zvaničnici Srbije (posebno Jeremić) jasno daju do znanja da ne žele u Evropu bez Kosova u svojim granicama, kojeg su iz ljubavi prema njemu sravnili sa zemljom, a kojega ta ista Evropa samo pokušava zaštititi. Njemačka je zbog svoje pogrešne politike u drugom svijetskom ratu bila kažnjena gubitkom polovine svojih teritorija i to je odmah pokajnički prihvatila da bi zaštitila svoj preživjeli narod. Izgleda da su Jeremiću kao i Miloševiću bitne teritorije, ili mu je bitna samo njegova karijera...

Ime

pre 13 godina

Vidim mnogi su uvereni kako i bez EU mnoge drzave su uspesne u ekonomskom,pravnom i td. smislu. Zasto ne bi mi?
Zar zaista verujete u to? Kao da zivite na Marsu. Mi ovakvi kakvi smo,sa ovakvom politickom elitom, bez te "sargarepe" od strane EU, necemo stici nigde,vidim jedno 20,30 godina lutanja ako nam sklone tu "sargarepu" na neko vreme. Nismo mi sami sposobni ni pertle da zavezemo a kamoli da unapredimo ekonomiju,pravo,obrazovanje i uzgdignemo ovu zemlju na odredjeni nivo.

predsednik paja

pre 13 godina

ziveo sam u zapadnoj evropi i protivim se EU.

ne vidim nista pozitivno za srbiju ako udje u EU.

to samo vlast prodaje maglu sirotinji da ce nam biti bolje.

svica nikad nije bila u EU, nit zeli a 100x im je bolje. takodje jos nekoliko drzava u zapadnoj Evropi su bez EU a odlicno im je.

jedino sto molim nas vlast, je da uvedu vec jednom Evro kao domacu valutu, jer ovaj dinar ide u...a sve se jos placa u evrima..kirija,krediti,stan,auto,sve!zar to nije protiv zakona?

Sinisa

pre 13 godina

i mi cemo pevati Danke Deutschland, mozda nam cine uslugu i pokazuju sta treba raditi. Nemacka se ubrzano povezuje sa Rusijom izbegavajuci EU institucije koje su trome, korumpirane i neefikasne. U trenutku kad Belorusija prihoduje 3 miljarde dolara kroz jeftin gas i naftu i ima rast od 5% godisnje, mi bezimo u dekadentnu EU.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je uoči posete Berlinu da Srbija ne bi trebalo da bude primoravana da bira između članstva u EU i Kosova.

"Bojim se da onaj ko veruje da bi se u tom slučaju Srbija odlučila za Evropu i odrekla Kosova, nije u pravu", rekao je Jeremić.

Nemacka samo "udovoljava" zelji Vuka Jeremica kao i Predsednika Tadica koji je ovo isto ponovio prilikom nedavne posete Kipru !

Zahvaljujuci prijateljskoj Nemackoj, Srbija vise ne mora da "bira" izmedju EU i Kosova !
A "ruku na srce" ko je mogao verovati da ce nam bas Nemacka tako LAKO i jednostavno "VRATITI KOSOVO" ?

amater

pre 13 godina

Srbija i njena politicka i tajkunsko privredna elita,neka se prvo pogledaju u ogledalo,pa tek posle trazimo od EU i Nemacke da nas primi u svoju zajednicu.

sporet na drva

pre 13 godina

a izvinite, sta mislite da mozemo ovakvi kakvi smo da ponudimo? Korumpiranu drzavu? Sistem koji ne funkcionise? Ono sto vredi samo ode do EU i nadje se, a mi bi smo ceo paket nekome da prodamo po ceni najkvalitenijeg prozivoda, a unutra gomila trulezi! Lepo od nas sto tako imamo visoko misljenje o sebi u proseku, no mislim da ledeneo proracunate Nemce, slabo to zanima! Ni ja njih ne volim, no zbog interesa profesionalnih, licnih, boljeg zivota i napretka licnog i opsteg, zelim da budem deo sveta, vise volim audi od fiata, sta cu izdajnik sam!

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Nemacka Srbiju vidi kao sveru uticaja Turske i ne zeli zapadni Balkan u EU iz tog razloga, sto je zaista tragicno jer pored novokomponavene muzike jos nam samo fali i uticaj Turske na politicku scenu. Medjutim prevarili su se Nemci par puta sa nama i ranije pa ne verujem da ce i ovaj put biti drugacije. Pored Vasingtona (koji smatra Tursku svojim ljucnim saveznikom u komplikovanoj situaciji sa muslimanskim delom sveta), Brisela ( koji je danas okrenut pre svega sebi) i Berlina ( koji ima duge istorijske saveznicke korene sa Turskom).Postoje jos neki mocni politicki centri u svetu, koje bi Srbija u ovoj situaciji trebala da upita za pomoc i saveznistvo. Ja sam uvek bio proevropski orijentisan ali ako vas neko nece vi tu ne mozete nista da ucinite, medjutim ako vas neko na silu gura pod skute vaseg istorijskog protivnika ( kao Nemacka sada) onda treba pokazati zube... Nadam se da nisam napisao nista sto bi uvredilo moderatore ili druge komentatore, ovo je samo moje licno misljenje i nadam se bice objavljeno sa ostalim komentarima.

nemanja s.

pre 13 godina

Nemačka bez EU je mala država u svetskim razmerama. U vreme velike podele na Kinu, Brazil, Rusiju, Indiju, SAD i Japan Evropska unija mora da se zaokruži i formira svoje jake centralne organe upravljanja, inače će početi da zaostaje! Ako ne mogu da integrišu ovo malo državica na Balkanu i nisu za drugo nego da postanu trećerazredni igrač u svetu velikih promena.

mirko

pre 13 godina

Ovaj vaš Vuk ne kuži politiku niti malo, cilj politike je doći do cilja a ne glumiti i tražiti neke moralne standarde koji su čak i upitni.
Tako i kod nas ima političara koji bi se svađali s evropom i objašnjavali im da smo mi žrtve, samo je razlika u tome da su trenutno marginalizirani i ne vode državu.
Treba ipak znati svoju poziciju u svijetu, nisu Hrvatska, Srbija i ostale balkanske zemlje neki veliki igraći da bi mogli postavljati svoje uvijete nekim Nijemcima i Amerikancima. Inatiti se i traži neku univerzalnu pravdu koja ne postoji niti je nikada postojala. Ono što je znanje u politici je procijenit svoju snagu i moć i u okvirima nje postići određene ciljeve. To Vuk nema koliko god ga je lijepo ćuti srpski nacionalistima njegove riječi. Sa takvom politikom i stavom je predodređen na neuspjeh. Možda da je Amerikanac bi i imao uspjeha......

ranko

pre 13 godina

Jeremić preti? Vidi se, Slobina škola. Nije ni čudo što neće da nas prime u EU, kad imamo tako sposobne ministre i tako "nekorumpiranu" državu.

dođ'te sebi

pre 13 godina

Kakvo tendencizno positovećivanje celog zapadnog Balkana sa Srbijom i njenim slučajem od strane domaćeg "lidera regiona". Pa nije Srbija ceo zapadni Balkan. Niko normalan ne bi jednu takvu korumpiranu i propalu državu primio u svoje okrilje. To je ravno uvlačenju trojanskog konja. Hrvatska je zapadni Balkan i postaće deo EU za najkasnije dve godine, Crna Gora i Makedonija takođe.

Dejan

pre 13 godina

Napetost u ovom delu Evrope posle nasilnog komadanja Srbije je velika. Ukoliko bude nestala mogucnost da se ovaj deo Evrope integrise u EU nacionalizam ce porasti do krajnjih granica sto moze dovesti i do novih sukoba zbog neresenih pitanja.

Dzoni

pre 13 godina

Vuk "the Wunderkind" Jeremic je cudo. Sada ce on pretnjom da cemo ako nas ne prime pod hitno u EU odmah poceti opet da se koljemo Nemce da ubije u pojam. Mozda ce Merkelovoj presesti vecera. Pitanje: Ko hoce jednu neuredjenu, ratobornu i prezaduzenu zemlju u EU?

stevica

pre 13 godina

Ako imamo i malo mozga ova vest treba da nas zabrine.Sad tek mislim da sam u pravu da ova vlast , kao i one pre nje neće u EU. pA TI LJUDI IMAJU AMBASADE OVDE, vide da ovde lopovluk lopovluk stiže svaki dan.Dobra vest za lopove i mućkaroše. Šou se nastavlja

Max

pre 13 godina

Ja iz teksta ispod naslova ne vidim kako je to Nemačka protiv Srbije? A još manje mi nije jasno čime se to pravdaju?

Nemci se oduvek protive konceptu da se ceo Balkan primi odjednom.

SALE NOVOSADJANIN

pre 13 godina

ljudi,sta vam je?
nisu krivi nemci-nego nasi politicari.
mi nismo dobri ni sebi a kamoli eu.
i rumuniju su primili tek posle promena.

Istina

pre 13 godina

Tacno vidim sta bi se u tom slucaju dogodilo. Radikali (ne daj boze) i ostale "patriJote" (SNS, DSS, NS...) bi to iskoristili za promociju velike Rusije i Srpske gubernije. Plasim se da ce se to i desiti.

ja

pre 13 godina

Nece ljudi da budu mravi za ove nase cvrckove. Dosta im je silnih lencuga u koje slobodno mozemo svrstati zemlje s toplim morima, Grcku, Portugaliju, Italiju, Spaniju... Samo im jos mi trebamo,da kad puknemo potpuno krpe rupe koje su pojeli skakavci, Vlada, tajkuni i ostali fini svet...

Mile

pre 13 godina

To vam samo pokazuje ozbiljnost EU, koja je kreirala zivot Balkanaca od sukoba na tlu bivse Jugoslavije pocetkom devedesetih godina i na kraju im oavj region vise nije interesantan, iako su Balkanske drzave morale da izvrse EU standarde, privatizuju kljucne privredne kompanije i ko zna sta sve ne svih ovih godina.Jedan od razloga je i status Kosmeta, koji takav kakav je, nije ni njima potreban unutar Unije.Tito je barem bio u necemu pametan, pa nije dao da mu neko resava probleme u kuci i radio je sa celim Svetom.

David

pre 13 godina

Da li je moguće da su i novinari u Srbiji počeli realno da izveštavaju. Najpre, Nemačka je pokretač svega u Evropi. To je gazda nad Evropom bila, a nažalost i ostala. Sve što se desilo na Balkanu i što se dešava Srbiji i dan danas zasluga je Nemačke, setite se samo ko je pokrenuo priznavanje bivših država SFRJ-a, dok su se čak i Amerikanci protivili. Kad god bi neka omanja članica unije nešto prigovarala Srbiji, to su nam Nemci rekli. Jednostavno nas Nemci ne vole, ko se jednom provozao U-bahnom, a razume nemački zna o čemu govorim. Drugi svetski nam neće zaboravti nikada, čak im nije dovoljno ni što nas porobljavaju raznim kreditima MMF-a itd. ,nego žele i maksimalno da nas ponize. Jeremiću obišao si svet, video sve, ne posustaj, ti si jedini u koga imam vere, ostali su samo marionete novog svetskog poretka.

europljanin

pre 13 godina

Sta cemo sada nama se bas ide u Evropu. Naravno da im ovako korumpirani, kriminalizovani i neuredjeni ne trebamo. Ne znam ko je ovim iznenadjen. Naki kazu okrenimo se Rusiji a tuzna istina je da ni njima nismo zanimljivi i da smo kao i obicno skloni precenjivanju nase uloge u svetu. Tek kada se sami organizujemo i postanemo civilizovano drustvo mozda ce neko i biti zainteresovan za neki vid saradnje sa nama.

Ljubica

pre 13 godina

Već duže vremena nam je jasno da nećemo ući u EU i to nema veze ni sa Kosovom ni sa bilo čim drugim.
Jednostavno,oni koji upravljaju Evropskom Unijom imaju zacrtane dugoročne planove usklađene i sa planovima Rusije i SAD,što će reći,veliki igrači mešaju karte.

Jedino nije jasno zašto nas,sa toliko upornosti,neki naši političari ubeđuju da smo samo na korak do članstva.Pa ta priča ide još od 2000-te na ovamo a još uvek smo tu gde smo.
Kako Milan Stanković peva: Ovo je Balkan...

Saša

pre 13 godina

Ma neka nas i ne prime, ja bih čak i više volio da sa nama ostalima (BiH, Srb, CG, MK, Alb) imaju odnos kao sa recimo Švajcarskom. Imaš sve beneficije Šengena, slobodnu trgovinu i slično, a ne moraš izdvajati za zajedničku kasu.

Siniša

pre 13 godina

Nema tog vetra koji bi bio naklonjen onome ko ne zna kuda plovi. Prvo mi treba da se zapitamo šta hoćemo, a kad odlučimo šta hoćemo treba to i da uradimo, bez oklevanja. Koliko ja znam, mi (narod) smo odlučili šta hoćemo, ali nemamo sposobne i hrabre ljude(političare)da to sprovedu. Sa svim ovim unutrašnjim problemima, koji se iz dana u dan uvećavaju, nikom ne trebamo. Kome trebamo sa ovolikim stepenom korupcije i kriminalom, a nosioci su političke stranke(oni koji bi trebalo da se sa time bezkompromisno bore). Primere ne treba da navodim ,svaki dan čitamo o ozbiljnoj korupciji, a niko nije završio u zatvoru, još nam se rugaju oslobađajućim presudama.

Jakov

pre 13 godina

Ekstra!!!!
Bio sam prosle nedelje u Bugarskoj, i plata redovnog profesora na fakultetu je 340 e!!! Podsecanja radi, Bugarska je clan EU.
Ali nece njima, kao ni nama, EU da sredjuje drzavu, korupciju, sudsvo, policiju, Univerzitet, vec cemo to morati sami da uradimo!
Nemamo mi sta da trazimo u EU do daljnjeg, inace cemo zavrsiti kao Bugarska i Grcka!

emigrant

pre 13 godina

Odem pre mesec dana kuci i u prici sa drugarom koji ima srednju skolu cujem da droga, prostitucija (sverc prostitutki) i ilegalno pakovane cigarete dolaze iz EU i kvare nam omladinu! I to da su Nemacka i Austrija najgore u tome. Samo sto nisam seo od iznenedjenja. Dok su nam drugi krivi za nasu prljavstinu ne mozemo dalje, a dok se ne popravimo nikom i ne trebamo.

Sajrus Vens

pre 13 godina

Nemacka je u zadnje vreme protiv mnogo cega, sto i nije tako cudno buduci da ona uglavnom finansira EU. Ali o tome ce ipak konacnu rec dati SAD koje su i glavni spiritus movens evropskih integracija. Ali nevezano za to, nema mesta ostroj retorici mladjanog ministra inostranih poslova. On bi kao harvardski djak trebao da se ugleda na tamosnje njegove kolege, bivse i sadasnje koje su zauzimale i zauzimaju visoka mesta u spoljnoj politici SAD i drugih sila. Srbija nije u poziciji da postavlja ultimatume, pogotovo posle cetiri izgubljena rata. A onaj ko bude pokusao da nasilno nesto resi ili bude imao slabe zivce dobice po prstima. Tako da posle svih iskustava iz 90-ih godina ja se ne bih na mestu ministra sluzio ratobornom retorikom. Jer istorija i neslavno skoraznje iskustvo pokazuje da je Srbija najveci gubitnik i u ratu i miru.Ako Srbija svoje unutrasnje probleme ne moze da resi na drugi nacin nego da izaziva sukobe i konflikte u okruzenju, to ce se njoj obiti o glavu. Niko nece mnogo da se uzbudi u svetu zbog toga, ali na prvi bilo kakav nagovestaj neke ratobornije politike, medjunarodna zajednica ce zustro i odlucno reagovati. U to ne treba sumnjati uopste.

Alempije

pre 13 godina

I šta sad? Sada će nam se obiti o glavu politika EU nema alternativu. I dalje ne mogu da verujem da jedna država vodi takvu politiku kojom samu sebe uništava. Uvek i sve mora imati alternativu. Barem neki rezervni plan za slucaj evakuacije.

gwh

pre 13 godina

1. priznali su kosovo - da bi se ugovorom o readmisiji resili silnih emigranata i vratili ih na kosovo, a usput im priznaju i dokumenta,da bi im jako tesko davali vize i kontrolisali kretanje
2. krizu svuda u evropi najvise placaju - nemci. vec placaju pehove primanja bugarske, grci ih kostaju ko sv. petra kajgana, o portugaliji i spaniji da ne pricam..i italija se trese, evro pada itd. sto bi nemci placali sve to? a jos i nas da dobiju kao novu grbu?
3. jedino sto mozemo je - direktan nemacko-srpski samit, ako nam EU toliko znaci i da vidimo sta je sve to, da bi bili u paketu sa Hrvatskom. Ako je nemoguce da postignemo te ciljeve, da se onda lepo vise ne trudimo i krenemo nekim drugim putem...

Robin Hood

pre 13 godina

E ako je tako, sada se g.Jeremic jako naljutio, i za inat ce Srbiju uvesti u federaciju sa Rusijom i J.Osetijom, pa da vide oni skim imaju posla! A EU je lako mogla da pridobije Srbiju, samo da su slusali V.Jeremica (najboljeg srpskog ministra inostranih poslova). E sada neka EU kuka bez Srbije- sami su krivi!

Salu na stranu, ali moje misljenje je da stvarno nije bas prijatno da velike ssvetske sile poput USA, UK,Francuske, Nemacke..., preko 2 godine moraju slusati ostru retoriku g.Jeremica (mada je u zadnje vreme dosta omeksao). Ova izjava za DER SPIEGEL pred odlazak u Nemacku, stvarno mu nije trebala. Ne razumem zbog cega je on to sve jos jednom ponovio! Sta je hteo stime postici?!

Procitao sam sve ove komentare za vreme pauze i pitam se kako je moguce da obicni gradjani daju pragmaticne, diplomatske, realne izjave, koje bi trebalo da sam sef diplomatije izjavljuje.

Mislim

pre 13 godina

U politici posebno na državnom nivou treba da preovladaju razum i interesi a ne neke emocije pogotovo ako su negativne i iz prošlosti.To ne sumnjam da zna gospođa Merkel.Jedino ako možda nisu ubeđeni da ćemo se mi na ovim prostorima mrziti i spoticati i uništavati u napretku jedni druge još decenijama.Srećom našlo se mudrih i vidovitih ljudi kao predsednik Tadić i predsednik Josipović pa se stvari kreću u pozitivnom pravcu na dobro svih naroda Balkana i Eu.Pa nećemo mi biti više poligon za odmeravanje snage najmoćnijih i provere novih strategija i oružja.Suviše je Balkan to skupo platio u prošlosti pa i onoj nedavnoj.Ovaj prostor želi T R A J N I MIR,STABILNOST;SVEKOLIKI EKONOMSKI RAZVOJ KAO I KULTURNI I RAZVOJ DEMOKRATIJE UNUTAR ZAJEDNIČKE EU.PA OVAJ PROSTOR JE KOLEVKA EVROPSKE CIVILIZACIJE.EVROPA JE TOLIKO MEĐUZAVISNA I POVEZANA DA NEMA DOBRA NI EU BEZ ŠTO BRŽEG PROSPERITETA BALKANA UNUTAR EU.To Svaki predsednik mora da zna a pogotovo onaj ko želi da ostane zapamćen i kao veliki i vidoviti DRŽAVNIK.

Vladimir

pre 13 godina

Kad nekom, ko je već ubijen od pojam od depresije prouzrokovane "životom" u Srbiji, saopštiš ovakve vesti, pa šta taj da uradi?

Nema dna, postoje samo pregrade, a nas izgleda ni jedna ne drži.

mirx

pre 13 godina

i kad ne budu imala koga da prime ovi i\ evrope napravice opet neko uze drustvance a srbija sigurno nece biti u njemu. Znaci uvek cemo biti u autu. A ne znam ni sta bi radili u EU,

Proka

pre 13 godina

Konacno da se stvari zovu pravim imenom. Protivljenje prosirenju na zapadni Balkan je bas to, protivljenje prikljucenju Srbije. To nema nikakve veze sa Crnom Gorom i njenih 500.000 stanovnika, to nema veze ni sa celim regionom koji ima manje stanovnika od npr. Rumunije vec bas sa Srbijom. Nemacka blokira pristup Srbije u EU a sve pod maskom "zapadnog Balkana". Zao mi je sto ce usput ovim putem stradati i Crna Gora i Makedonija ni krive ni duzne, drzave ciji ulazak ne bi ni osetili u EU. Sta je razlog ovoga ne znam, zasto mogu svi odreda samo Srbija ne moze, ne razumem.

dzara

pre 13 godina

Nemacka samo "udovoljava" zelji Vuka Jeremica kao i Predsednika Tadica koji je ovo isto ponovio prilikom nedavne posete Kipru !
Jako losa, zlonamerna demagogija...strasno.

Vesna

pre 13 godina

Prosto je neverovatno da se jedna ovako teska optuzba, da Nemacka nece Srbiju u EU, oslanja samo na tvrdju profesora Simica sa FPN, koji u ustom tekstu objavljenom u Blicu nipodastava i sarajevski skup nazivajuci ga predstavom surogatom. Hocu da kazem da za ovako ozbiljnu tvrdnju, novine bi trebale da imaju i drugu stranu, na primer izjavu nemackih zvanicnika, pa mi ceo tekst, prenesen iz Blica izgleda vise kao prica za naslovnu stranu koja dize tiraz tako sto dize pritisak. U tu svrhu, ovaj Simic bas lepo posluzio. Recju, vec vidjeno.

trener

pre 13 godina

Jos jedan razlog da ih isprasimo sa SP, a onda nam je kaobojagi zao sto ce da plake, pa im povoljno prodamo telekom ukoliko bi nas podrzali za ulazak u EU.

mecok

pre 13 godina

Ma dajte ljudi da se ujedinimo..Srbija..Makedonija..Crna Gora..Bosna..Pa ako zele i svi ostali slavenski narodi,pa ovako smo jad i beda.. Zar zaista nema ko da nas ujedini??!!

TALE

pre 13 godina

Mi smo drzava sa svim manama koje su mozda i u većoj meri imale i Bugarska i Rumunija pa su ih primili u EU.Sada su te zemlje mnogo puta zaduženije nego što su bile.I opet će se zaduživati zbog refinansiranja.Karte mešaju veliki igrači pa kako nam zapadne.Ono što možemo bez njih to je da se bolje organizujemo i iskoristimo jedino što imamo a to je poljoprivreda i elektro privreda.EU i Neto neka ih samo kao uzor uvođenja standarda na svim nivoima rada.

USA u srcu

pre 13 godina

Naš spas bi bio clanstvo u Varsavskom paktu, ali nema ga vise. Bez obzira na sve tuzaljke i zalopojke kojima se predvidja skori kraj NATO-a, NATO je jos uvek najuspesniji politicko vojni savez od praistorije do danas, i uz to jedini. Zato kroz NATO do EU! A manastire, Patrijarsije, Gucu, gusle i mitingovanja zadrzimo, ali samo kao folklor!!! Dan kad budemo usli u NATO i EU bice najvazniji datum za nas, od praistorije do danas.

madmax

pre 13 godina

Pa naravno da nece,opekli se sa Bugarima i Rumunima,onda dosli i Grci ko kec na desetku,a i Spaniji i Portugalu se smesi isto.Jedna napomena,cak i da smo priznali Kosovo to nista ne bi promenilo jer nam je drzava ekonomski i institucionalo u stanju raspada.

stoner

pre 13 godina

Ok, fali nama mnogo toga, ali drzave u Eurozoni mogu da prijavljuju lazni deficit i kao...sve ok. Balkan ce napraviti najvece probleme EU. Vazi

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Da je Srbija sva svoja veća preduzeća prodala Nijemcima kao što je to uradila Hrvatska Angela Merkel ne bi bila protiv ulaska Srbije u EU. Čak je takav zahtjev Njemačke procurio još prošle godine. Ja lično više volim vidjeti sređenu Srbiju sa primjenjenim zakonima EU (oni koji valjaju) ali van EU. EU ima svoj rok trajanja i čini se da već počinje isticati.

g4

pre 13 godina

Ipak nam ovo govori jasno gde treba da trazimo oslonac. U Moskvi svakako. A oni koji zele da cekajuci EU ostare, neka to cine i dalje, a zivot prolazi.

Bok'te

pre 13 godina

Vuk poceo da preti i Nemackoj... Pa druze, opste je poznato da Nemacka zastupa ulazak Hrvatske i Islanda i onda nastupa pauza. Vi kao da ste prespavali sve te godine dok ste pokusavali braniti Kosovo. Sada vam je kasno. Sada imate vremena da razmislite, hocete li na Zapad ili u guberniju. Hocete li u NATO ili kod Rusije ili biti neutralan. Na dve stolice nitko ne moze da sedi.

PeroZG

pre 13 godina

Ja za Hrvatsku nisam zabrinut.Merkelova je jasno rekla,Hrvatska u EU i Ende na određeno vrijeme.Europa naprosto ne bi mogla izdržati masovan priljev novih članica od Srbije pa sve do Albanije itd.

Jovan

pre 13 godina

Ko brine za Nemacku. Na nasoj strani su Slovacka, Kipar, Rumunija, Grcka i Spanija. Vazno je da se mi njima zahvaljujemo sto ne priznaju Kosovo, a oni koji su ga priznali nam ne mogu nista.

marko, nis

pre 13 godina

Hitno priznati Kosovo i nastaviti integracije u NATO, ako nas uopste puste. Kamo lepe srece da je to uradjeno cim je Kosovo proglasilo nezavisnost. Uvek kasnimo bar po 5-10 godina, a onda ionako uradimo ono sto je realno a sto nismo bili u stanju da shvatimo dok realnost ne zakuca na vrata nasih zeludaca.

Ivan

pre 13 godina

Naravno, da su protiv. To bi zakucalo poslednji ekser u EU. Mada nisu i svesni, da su ekseri već pripremljeni.

Nemački političari, mediji i javnost u ovim poslednjim mesecima malo su preterali sa dizanjem sebe u nebesa kao jedinim koji nešto rade u EU. Na kraju se sve to posulo po Grčkoj.
Sada se polako stvara anti-Nemačka klima u evropskim državama. Merkel je valjda toliko pametna i uvideće, da bez ostalih i Nemačka u stvari nije ništa....

predsednik paja

pre 13 godina

ziveo sam u zapadnoj evropi i protivim se EU.

ne vidim nista pozitivno za srbiju ako udje u EU.

to samo vlast prodaje maglu sirotinji da ce nam biti bolje.

svica nikad nije bila u EU, nit zeli a 100x im je bolje. takodje jos nekoliko drzava u zapadnoj Evropi su bez EU a odlicno im je.

jedino sto molim nas vlast, je da uvedu vec jednom Evro kao domacu valutu, jer ovaj dinar ide u...a sve se jos placa u evrima..kirija,krediti,stan,auto,sve!zar to nije protiv zakona?

Josip Vasilj

pre 13 godina

Nije Njemačka protiv Srbije u EU, nego je samo umorna od srpskog prkosa. Zvaničnici Srbije (posebno Jeremić) jasno daju do znanja da ne žele u Evropu bez Kosova u svojim granicama, kojeg su iz ljubavi prema njemu sravnili sa zemljom, a kojega ta ista Evropa samo pokušava zaštititi. Njemačka je zbog svoje pogrešne politike u drugom svijetskom ratu bila kažnjena gubitkom polovine svojih teritorija i to je odmah pokajnički prihvatila da bi zaštitila svoj preživjeli narod. Izgleda da su Jeremiću kao i Miloševiću bitne teritorije, ili mu je bitna samo njegova karijera...

Tolranti (Albanac)

pre 13 godina

Hrvatska je uspela, a mi ostali Balkanci nismo ni zasluzili i nista novo nismo naucili, ... Jeremic vidi Kosovo kao srbski Jerusalem a R.Mladicu kao mrtav, sta ste jos ocekivali?

r2d3

pre 13 godina

Ma samo sto nije, Jeremicu, bas ce zbog nekakve geopolitike prihvatiti drzavu kojoj se sva trenutna ekonomija zasniva na unutrasnjem parazitiranju, sa tendencijom da nastavimo isto tako i u EU...(sto doduse nije odgovornost ministra ino poslova, ali se doticni sam nameshta :)

mecok

pre 13 godina

Ma dajte ljudi da se ujedinimo..Srbija..Makedonija..Crna Gora..Bosna..Pa ako zele i svi ostali slavenski narodi,pa ovako smo jad i beda.. Zar zaista nema ko da nas ujedini??!!

alex

pre 13 godina

Pa kada cuju Vuka Jeremica dobro da nas opet ne bombarduju. Da je Srbija htela bila bih pred vratima unije kao Hrvatska. Ali Srbija nije htela. Ubijen je Djindjic, a nastavljena Miloseviceva kosovska politika uz sada novi dodatak "I Kosovo i Evropa". Bice na kraju ni Kosovo ni Evropa. A krivci... pa Vatikan, Nemci i svi ostali koji bas Srbiju mrze. Naravno mi nikada nismo krivi.

David

pre 13 godina

Da li je moguće da su i novinari u Srbiji počeli realno da izveštavaju. Najpre, Nemačka je pokretač svega u Evropi. To je gazda nad Evropom bila, a nažalost i ostala. Sve što se desilo na Balkanu i što se dešava Srbiji i dan danas zasluga je Nemačke, setite se samo ko je pokrenuo priznavanje bivših država SFRJ-a, dok su se čak i Amerikanci protivili. Kad god bi neka omanja članica unije nešto prigovarala Srbiji, to su nam Nemci rekli. Jednostavno nas Nemci ne vole, ko se jednom provozao U-bahnom, a razume nemački zna o čemu govorim. Drugi svetski nam neće zaboravti nikada, čak im nije dovoljno ni što nas porobljavaju raznim kreditima MMF-a itd. ,nego žele i maksimalno da nas ponize. Jeremiću obišao si svet, video sve, ne posustaj, ti si jedini u koga imam vere, ostali su samo marionete novog svetskog poretka.

Nikola

pre 13 godina

Ma nekad sam bio za EU, ne mogu vam opisati koliko, a sad mi ih je muka. Jos vise mi je muka od korumpiranih "politicara", sve do jednog, bez izuzetaka.

Dusan Silni

pre 13 godina

Nije ona protiv Srbije,ona je samo za prijem zemalja koje su usvojile evropskenormative i dostigle minimum ekonomskih pokazatelja kao preduslov clanstvu u drustvo ozbiljnih
drzava evrope.Samo Tadicu i njegovom posinku Jeremicu nije
jasno da ovakva Srbija nije potrebna ni drustvu zapadno saharskih zemalja.Merkelova je
jasno rekla i jednom i drugom
da se Srbija moze razvijati i
bez evropske unije.Ako im nije
jasna poruka mogli su da pitaju pametnijeodsebe,lagali su javnost tada kako imaju snaznu podrsku Merkelove dok na sajtu DW-a uisto vreme nesto drugacije pisu.

Sinisa

pre 13 godina

i mi cemo pevati Danke Deutschland, mozda nam cine uslugu i pokazuju sta treba raditi. Nemacka se ubrzano povezuje sa Rusijom izbegavajuci EU institucije koje su trome, korumpirane i neefikasne. U trenutku kad Belorusija prihoduje 3 miljarde dolara kroz jeftin gas i naftu i ima rast od 5% godisnje, mi bezimo u dekadentnu EU.

mhm

pre 13 godina

Opet nam Nemci kuju buducnost...

Zato, oslanjati se samo na sebe i unapredjivati svoje potencijale i resurse do kraja. Mi to mozemo, ali samo uz uslov da Srbija usvoji neke strateske ciljeve za ovu deceniju kojih ce se drzati sve politicke stranke i svi znacajni drustveni faktori u zemlji.

Ojacati saradnju sa onim drzavama kojima je u interesu istinska saradnja i partnerstvo, bez obzira da li se one nalazile u EU ili izvan nje.

Dragan

pre 13 godina

Kako da ne, Nemci bas trce da prime Hrvatsku i Island u EU. Nakon Grcke, a kako se cini slicno ce biti i sa Spanijom i Portugalom, poreski obveznici u Nemackoj jedva cekaju nove davljenike Island i Hrvatsku. Island je vec bankrotirao, a Hrvatska na dobrom putu. Hrvatski dug je dostigao nekih 80% drustvenog proizvoda i vec iznosi 60 milijardi dolara. Od 2006-te do 2009-te dug Hrvatske je udvostrucen, i nastavi li Hrvatska takvim tempom, eto nje uskoro u drustvu sa Grckom. Mozda su Nemci do pre godinu dana protezirali Hrvatsku i Island, ali sada svakako ne. Srbija jeste 5 svetlosnih godina daleko od EU, ali neka se ne raduju nasi dragi susedi Hrvati.

dođ'te sebi

pre 13 godina

Kakvo tendencizno positovećivanje celog zapadnog Balkana sa Srbijom i njenim slučajem od strane domaćeg "lidera regiona". Pa nije Srbija ceo zapadni Balkan. Niko normalan ne bi jednu takvu korumpiranu i propalu državu primio u svoje okrilje. To je ravno uvlačenju trojanskog konja. Hrvatska je zapadni Balkan i postaće deo EU za najkasnije dve godine, Crna Gora i Makedonija takođe.

zoran

pre 13 godina

Meni jos uvek nije jasno odakle ljudima vera da im je EU prijatelj.

Da li ste ikada ucili istoriju i da li se interesujete za tako nesto ?
Prouchite malo stivo pa ce vam biti jasnija i buducnost.
Sve je zapisano u proslosti, sada se samo ponavlja - doduse forma je razlicita, ali sushtina potpuno ista.

Proka

pre 13 godina

Konacno da se stvari zovu pravim imenom. Protivljenje prosirenju na zapadni Balkan je bas to, protivljenje prikljucenju Srbije. To nema nikakve veze sa Crnom Gorom i njenih 500.000 stanovnika, to nema veze ni sa celim regionom koji ima manje stanovnika od npr. Rumunije vec bas sa Srbijom. Nemacka blokira pristup Srbije u EU a sve pod maskom "zapadnog Balkana". Zao mi je sto ce usput ovim putem stradati i Crna Gora i Makedonija ni krive ni duzne, drzave ciji ulazak ne bi ni osetili u EU. Sta je razlog ovoga ne znam, zasto mogu svi odreda samo Srbija ne moze, ne razumem.

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Nemacka Srbiju vidi kao sveru uticaja Turske i ne zeli zapadni Balkan u EU iz tog razloga, sto je zaista tragicno jer pored novokomponavene muzike jos nam samo fali i uticaj Turske na politicku scenu. Medjutim prevarili su se Nemci par puta sa nama i ranije pa ne verujem da ce i ovaj put biti drugacije. Pored Vasingtona (koji smatra Tursku svojim ljucnim saveznikom u komplikovanoj situaciji sa muslimanskim delom sveta), Brisela ( koji je danas okrenut pre svega sebi) i Berlina ( koji ima duge istorijske saveznicke korene sa Turskom).Postoje jos neki mocni politicki centri u svetu, koje bi Srbija u ovoj situaciji trebala da upita za pomoc i saveznistvo. Ja sam uvek bio proevropski orijentisan ali ako vas neko nece vi tu ne mozete nista da ucinite, medjutim ako vas neko na silu gura pod skute vaseg istorijskog protivnika ( kao Nemacka sada) onda treba pokazati zube... Nadam se da nisam napisao nista sto bi uvredilo moderatore ili druge komentatore, ovo je samo moje licno misljenje i nadam se bice objavljeno sa ostalim komentarima.

Robin Hood

pre 13 godina

E ako je tako, sada se g.Jeremic jako naljutio, i za inat ce Srbiju uvesti u federaciju sa Rusijom i J.Osetijom, pa da vide oni skim imaju posla! A EU je lako mogla da pridobije Srbiju, samo da su slusali V.Jeremica (najboljeg srpskog ministra inostranih poslova). E sada neka EU kuka bez Srbije- sami su krivi!

Salu na stranu, ali moje misljenje je da stvarno nije bas prijatno da velike ssvetske sile poput USA, UK,Francuske, Nemacke..., preko 2 godine moraju slusati ostru retoriku g.Jeremica (mada je u zadnje vreme dosta omeksao). Ova izjava za DER SPIEGEL pred odlazak u Nemacku, stvarno mu nije trebala. Ne razumem zbog cega je on to sve jos jednom ponovio! Sta je hteo stime postici?!

Procitao sam sve ove komentare za vreme pauze i pitam se kako je moguce da obicni gradjani daju pragmaticne, diplomatske, realne izjave, koje bi trebalo da sam sef diplomatije izjavljuje.

nemanja s.

pre 13 godina

Nemačka bez EU je mala država u svetskim razmerama. U vreme velike podele na Kinu, Brazil, Rusiju, Indiju, SAD i Japan Evropska unija mora da se zaokruži i formira svoje jake centralne organe upravljanja, inače će početi da zaostaje! Ako ne mogu da integrišu ovo malo državica na Balkanu i nisu za drugo nego da postanu trećerazredni igrač u svetu velikih promena.

USA u srcu

pre 13 godina

Naš spas bi bio clanstvo u Varsavskom paktu, ali nema ga vise. Bez obzira na sve tuzaljke i zalopojke kojima se predvidja skori kraj NATO-a, NATO je jos uvek najuspesniji politicko vojni savez od praistorije do danas, i uz to jedini. Zato kroz NATO do EU! A manastire, Patrijarsije, Gucu, gusle i mitingovanja zadrzimo, ali samo kao folklor!!! Dan kad budemo usli u NATO i EU bice najvazniji datum za nas, od praistorije do danas.

Istina

pre 13 godina

Tacno vidim sta bi se u tom slucaju dogodilo. Radikali (ne daj boze) i ostale "patriJote" (SNS, DSS, NS...) bi to iskoristili za promociju velike Rusije i Srpske gubernije. Plasim se da ce se to i desiti.

Bojan

pre 13 godina

Ne postizu se ciljevi pretnjama Jeremicu. Zemlja ti se raspada po savovima, i kada ti to neko kaze, i kaze ti da ne zeli da se druzi sa tobom, ti mu pretis. PATETICNO!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je uoči posete Berlinu da Srbija ne bi trebalo da bude primoravana da bira između članstva u EU i Kosova.

"Bojim se da onaj ko veruje da bi se u tom slučaju Srbija odlučila za Evropu i odrekla Kosova, nije u pravu", rekao je Jeremić.

Nemacka samo "udovoljava" zelji Vuka Jeremica kao i Predsednika Tadica koji je ovo isto ponovio prilikom nedavne posete Kipru !

Zahvaljujuci prijateljskoj Nemackoj, Srbija vise ne mora da "bira" izmedju EU i Kosova !
A "ruku na srce" ko je mogao verovati da ce nam bas Nemacka tako LAKO i jednostavno "VRATITI KOSOVO" ?

gradjanin

pre 13 godina

Sad mi je lakse, kad sam procitao da je Vuk Jeremic poslao ostru poruku Nemcima...u potpunosti se slazem sa njegovom taktikom, treba pretiti najvecoj i najuticajnijoj zemlji EU 'visokom geopolitickom cenom' ako nas ne prime kad se nama cefne...ipak, predpristupni fondovi su tako zeljeni plen domacoj druzini, treba isplacivati plate i odrzavati 'blagostanje' i status "lidera" u regionu. A kad jednom budemo u EU, onda mozemo da divljamo po uzoru na Eladu, dobri Nemci ce i nama pozajmiti neku milijardicu da se izvucemo...:-)

Dejan

pre 13 godina

Napetost u ovom delu Evrope posle nasilnog komadanja Srbije je velika. Ukoliko bude nestala mogucnost da se ovaj deo Evrope integrise u EU nacionalizam ce porasti do krajnjih granica sto moze dovesti i do novih sukoba zbog neresenih pitanja.

Dzoni

pre 13 godina

Vuk "the Wunderkind" Jeremic je cudo. Sada ce on pretnjom da cemo ako nas ne prime pod hitno u EU odmah poceti opet da se koljemo Nemce da ubije u pojam. Mozda ce Merkelovoj presesti vecera. Pitanje: Ko hoce jednu neuredjenu, ratobornu i prezaduzenu zemlju u EU?

SAMOkriticna

pre 13 godina

Nemačka protiv Srbije u EU?

Hvala Bogu sto Nemacka nema neki veliki uticaj na EU i sto se niko u EU ne osvrce na njihovo misljenje i sto "svi" ostali daju "snaznu podrsku" evropskom putu Srbije od Kipra pa do Papue Nove Gvineje !
Kada bi Srbija umesto "statista i glumaca" koji pokusavaju da na najbolji nacin "docaraju" Predsednika ili "Sefa srpske diplomatije" imala zaista "ozbiljne" politicare koji su u stanju da shvate da je vreme "bla bla politike" proslo i da vise nikoga osim "obmanutih" gradjana Srbije nije moguce OBMANUTI svima bi nam SVANULO !
Svako normalan ZNA da se EU sirila na "grbaci" Nemacke koja se jedina u NESTO RAZUME i ciji gradjani ostadose bez svog mukom zaradjenog novca placajuci "tudje nesposobnosti" i lopovluke kojekakvih nazovi drzava !
Srbija za EU predstavlja samo PROBLEM i Veliki TROSAK i ja se zaista pitam vec dugo vremena kada ce im "dosaditi" da slusaju kojekakve gluposti srpskih politicara i da za to jos PLACAJU ?

Miloš

pre 13 godina

Evo ja nisam Nemac ali potpuno razumem ljude.

Rođen sam u ovoj zemlji, odrastao sam tu, prve ljubavi, itd., itd. pa opet ostavljam sve to i odlazim jer ne želim da imam posla sa ovom… ovim ljudima ovde. Uopšte ne vidim zašto bi neki stranci trpeli sve to.

Kiki

pre 13 godina

Godisnji privredni rast Kine u ovoj godini 10%, Brazila izmedju 5 i 10%, dok iz EU samo dolaze vesti kada ce ko da bankrotira.Ljudi nam cine uslugu, ali mnogi nemaju viziju pa da to prepoznaju.

Saša

pre 13 godina

Ma neka nas i ne prime, ja bih čak i više volio da sa nama ostalima (BiH, Srb, CG, MK, Alb) imaju odnos kao sa recimo Švajcarskom. Imaš sve beneficije Šengena, slobodnu trgovinu i slično, a ne moraš izdvajati za zajedničku kasu.

trener

pre 13 godina

Jos jedan razlog da ih isprasimo sa SP, a onda nam je kaobojagi zao sto ce da plake, pa im povoljno prodamo telekom ukoliko bi nas podrzali za ulazak u EU.

Žilence

pre 13 godina

Vi donesite kvalitetne i mudre zakone kojih ćete se pridržavati, kao i nekorumpirane sudije koje će ih, u skladu sa svojom savesti primenjivati, počistite škart iz stranačkih kolektiva, ispitajte "prvi milion" biznismena i privrednika, nađite odgovorne partnere iz belog sveta a ne robovlasnike (da, pravi privrednici zaista postoje) i pokrenite ovu uništenu zemlju - svest i kultura onda dolaze sami po sebi!
Od moljakanja vajde nema, samo pravi (zdravi) patriotizam i rad, rad, rad! Tada će Evropa (i svako normalan u njoj) biti presrećna da nas ima za saradnike, partnere i komšije (svejedno da li u EU ili ne).

goran

pre 13 godina

Nikako da se shvati da nije poenta u pristupanju EU, odnosno jeste jer bi imali koristi od pristupnih fondova ali je bitno da se napravi normalan politicki i ekonomski sistem - sistem vrednosti normalne drzave. Mi smo toliko daleko od toga i to je problem. Sa sadasnjom ekonomijom i politickom elitom ostacemo u srednjem veku.

Isto tako bi zemlje regiona koje su sve jadne i bedne morali da se cvrsce povezu. Ne zagovaram novu Jugoslaviju ali je bitno da se privrede povezu umesto da se svadjamo oko proslosti. Odvojeno niko nema sansu da napreduje. Mislim na saradnju sa Hrvatskom, Bosnom, Makedonijom i naravno sa Kosovom. (ovde rizikujem da me optuze za izdaju)

Kada se sve ovo ispuni pitanje pristupa EU ce biti tehnicko.

Sale - Rep. Srpska

pre 13 godina

Ma niiiije Njemačka, ne bi to oni nikad... Ako se osvrnemo u nazad, pa oni su nam uvijek dobro željeli! :)) Ruku na srce, svako gleda svoj interes. Da je Srbija ekonomski snažna država, sumnjam da bi joj se dopalo da se u zajedničku kuću usele siromašni rođaci.
Mene više brine činjenica da su nam oni koji su slali policiju da prebijaju pošten svijet, danas ministri iste te policije! Narko bos kupi pola države, a ne dovede se u vezu ni sa jednom jedinom osobom iz političkog miljea! Bivši Miloševićevi ministri plaćaju na štetu države i njenih građana i poziciju i opoziciju! Srbija je leglo korupcije, a riba smrdi od glave! To je naš problem!

Što se "Švaba" tiče, barem smo sa njima uvijek izlazili na kraj. Olešićemo ih na SP i to je to... :)))

ranko

pre 13 godina

Jeremić preti? Vidi se, Slobina škola. Nije ni čudo što neće da nas prime u EU, kad imamo tako sposobne ministre i tako "nekorumpiranu" državu.

Mislim

pre 13 godina

U politici posebno na državnom nivou treba da preovladaju razum i interesi a ne neke emocije pogotovo ako su negativne i iz prošlosti.To ne sumnjam da zna gospođa Merkel.Jedino ako možda nisu ubeđeni da ćemo se mi na ovim prostorima mrziti i spoticati i uništavati u napretku jedni druge još decenijama.Srećom našlo se mudrih i vidovitih ljudi kao predsednik Tadić i predsednik Josipović pa se stvari kreću u pozitivnom pravcu na dobro svih naroda Balkana i Eu.Pa nećemo mi biti više poligon za odmeravanje snage najmoćnijih i provere novih strategija i oružja.Suviše je Balkan to skupo platio u prošlosti pa i onoj nedavnoj.Ovaj prostor želi T R A J N I MIR,STABILNOST;SVEKOLIKI EKONOMSKI RAZVOJ KAO I KULTURNI I RAZVOJ DEMOKRATIJE UNUTAR ZAJEDNIČKE EU.PA OVAJ PROSTOR JE KOLEVKA EVROPSKE CIVILIZACIJE.EVROPA JE TOLIKO MEĐUZAVISNA I POVEZANA DA NEMA DOBRA NI EU BEZ ŠTO BRŽEG PROSPERITETA BALKANA UNUTAR EU.To Svaki predsednik mora da zna a pogotovo onaj ko želi da ostane zapamćen i kao veliki i vidoviti DRŽAVNIK.

Milan Nis

pre 13 godina

Pa ni Norveska nije clanica EU,pa zivi jako lepo.Ali tamo politicari i BIZNISMENI ne lazu i ne kradu svoj narod,a da bi razvijali ekonomske odnose sa EU,u nasu korist,dovoljno je samo da USAGLASIMO zakone sa zakonima EU,bas kako je to uradila Norveska,i sto je jos bitnije DA IH SPROVODIMO I POSTUJEMO!

Alempije

pre 13 godina

I šta sad? Sada će nam se obiti o glavu politika EU nema alternativu. I dalje ne mogu da verujem da jedna država vodi takvu politiku kojom samu sebe uništava. Uvek i sve mora imati alternativu. Barem neki rezervni plan za slucaj evakuacije.

TALE

pre 13 godina

Mi smo drzava sa svim manama koje su mozda i u većoj meri imale i Bugarska i Rumunija pa su ih primili u EU.Sada su te zemlje mnogo puta zaduženije nego što su bile.I opet će se zaduživati zbog refinansiranja.Karte mešaju veliki igrači pa kako nam zapadne.Ono što možemo bez njih to je da se bolje organizujemo i iskoristimo jedino što imamo a to je poljoprivreda i elektro privreda.EU i Neto neka ih samo kao uzor uvođenja standarda na svim nivoima rada.

pragmatican

pre 13 godina

Nama potrebe za emotivnim reakcijama. Sta smo mi sami uradili, da nas EU primi, pa da kazemo, eto nije do nas? Korumpirani politicari na prvom mestu, ocajna ekonomija, nasilnici po ulicama koji mlate i ubijaju strance pa i zivotinje, priblizavanje Rusiji umesto EU, neresen status Kosova, SUDSTVO!, prezaduzenost, narko bosovi, Haske pobegulje, sistem vrednosti u Srbiji...Dakle gde to Nemacka gresi? Oh da dodam, i oni upadi na prijateljskom fudbalskom mecu, stvaraju sliku o nama da smo svi takvi.

emigrant

pre 13 godina

Odem pre mesec dana kuci i u prici sa drugarom koji ima srednju skolu cujem da droga, prostitucija (sverc prostitutki) i ilegalno pakovane cigarete dolaze iz EU i kvare nam omladinu! I to da su Nemacka i Austrija najgore u tome. Samo sto nisam seo od iznenedjenja. Dok su nam drugi krivi za nasu prljavstinu ne mozemo dalje, a dok se ne popravimo nikom i ne trebamo.

Mirko

pre 13 godina

Zasto bi EU primila u svoje clanstvo zemlju koja ima nerasciscene racune u svom dvoristu (Kosovo), kao i u susednom (R. Srpska)? Uz to, ta ista zemlja ima velikih ekonomskih problema, i samo bi predstavljala veliki trosak poreskih obveznika EU (citaj Nemacke najvise). I onda se neko cudi sto Nemacka nece Srbiju u EU?!?

Ana

pre 13 godina

Zivim u Holandiji...i Holandija je protiv prosirenja EU. Opametila ih Grcka jer je lagala... e sad vise nema lazi...a mi bez tih lazi nemamo sanse...stanje u zemlji nam je grozno...kriminal ...korupcija...velika stopa nezaposlenosti.. veliki dug. Tako da ne treba da se nadamo.

Ime

pre 13 godina

Vidim mnogi su uvereni kako i bez EU mnoge drzave su uspesne u ekonomskom,pravnom i td. smislu. Zasto ne bi mi?
Zar zaista verujete u to? Kao da zivite na Marsu. Mi ovakvi kakvi smo,sa ovakvom politickom elitom, bez te "sargarepe" od strane EU, necemo stici nigde,vidim jedno 20,30 godina lutanja ako nam sklone tu "sargarepu" na neko vreme. Nismo mi sami sposobni ni pertle da zavezemo a kamoli da unapredimo ekonomiju,pravo,obrazovanje i uzgdignemo ovu zemlju na odredjeni nivo.

Nixale

pre 13 godina

Preduzetnički bum, naglo povećanje konkurentnost privrede,tehnološki napredak...to je prioritet, a da li ćemo u EU ,pre ili kasnije , manje je važno.

MaxBunker

pre 13 godina

Pa da budemo ekstremno iskreni ko bi i poželeo u svom društvu jednu siromašnu državicu sa korumpiranom vlašću, korumpiranim pravosudjem...

Sasa

pre 13 godina

Mnogo su smesni Tadic i Jeremic kad prete Evropi. Zasigurno bez Srbije Evropa nece opstati :) A kako bi bilo da se zasuku rukavi i da se nesto RADI na sredjivanju ove zemlje? Ili jos vazi ono: "Ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo"? Gde nas je to dovelo?

mirko

pre 13 godina

Ovaj vaš Vuk ne kuži politiku niti malo, cilj politike je doći do cilja a ne glumiti i tražiti neke moralne standarde koji su čak i upitni.
Tako i kod nas ima političara koji bi se svađali s evropom i objašnjavali im da smo mi žrtve, samo je razlika u tome da su trenutno marginalizirani i ne vode državu.
Treba ipak znati svoju poziciju u svijetu, nisu Hrvatska, Srbija i ostale balkanske zemlje neki veliki igraći da bi mogli postavljati svoje uvijete nekim Nijemcima i Amerikancima. Inatiti se i traži neku univerzalnu pravdu koja ne postoji niti je nikada postojala. Ono što je znanje u politici je procijenit svoju snagu i moć i u okvirima nje postići određene ciljeve. To Vuk nema koliko god ga je lijepo ćuti srpski nacionalistima njegove riječi. Sa takvom politikom i stavom je predodređen na neuspjeh. Možda da je Amerikanac bi i imao uspjeha......

Mile

pre 13 godina

To vam samo pokazuje ozbiljnost EU, koja je kreirala zivot Balkanaca od sukoba na tlu bivse Jugoslavije pocetkom devedesetih godina i na kraju im oavj region vise nije interesantan, iako su Balkanske drzave morale da izvrse EU standarde, privatizuju kljucne privredne kompanije i ko zna sta sve ne svih ovih godina.Jedan od razloga je i status Kosmeta, koji takav kakav je, nije ni njima potreban unutar Unije.Tito je barem bio u necemu pametan, pa nije dao da mu neko resava probleme u kuci i radio je sa celim Svetom.

SALE NOVOSADJANIN

pre 13 godina

ljudi,sta vam je?
nisu krivi nemci-nego nasi politicari.
mi nismo dobri ni sebi a kamoli eu.
i rumuniju su primili tek posle promena.

Vostani Serbijo

pre 13 godina

Evropa je vec sada unutar sebe toliko razlicita i po BDP-u i po kulturi da je tesko zamisliti da ce takva kakva je moci jos dugo da opstane. Osim toga tu je problem i sa SAD kojoj stabilna i ujedinjena Evropa nikada nije odgovarala.

Srbija je toliko svetlosnih godina daleko cak i od Grcke, tako da takva sama po sebi nema sta da trazi u EU.
A Jeremic bi trebao da zna da nikada a posebno u ovoj krizi nikoga u EU nije mnogo briga za politicke i socijalne probleme Zapadnog Balkana.
To sto Hrvatska nije mnogo odmakla od Srbije pa ce ipak biti primljena - sorry oni su bar znali kome da se priklone i ko ce da im zastupa interese u EU. A i uvek su se trudili da zive u sadasnjosti a ne u proslosti.
A sta Srbija ima od saveza sa Rusima - najksuplje gorivo u regionu; veliko trziste za robu koju ne proizvodi jer nema nikakvu privredu.

Preporucio bih tekst na:
http://www.e-novine.com/ekonomija/ekonomija-analiza/37512-Teroristiki-napad-Europu.html

Aleksandar

pre 13 godina

Moram da priznam da ovo nije dobra vest posto Velika Britanija nikada nije bila saveznik Srbije tako da ne ocekujem njenu podrsku uposte. Francuska je nezainteresovana i opterecenja svojim problemima. Jedini motor EU,kao i pokretac Evropskih integracija je bila i ostala Nemacka! Nemci izlaze u penziju sa 67 god , rade ceo zivot naporno i najvise ulazu u buducnost EU.Ako oni kazu NE bojim se da nam nema pomoci! Ali pitanje se postavlja sta onda gde dalje i da li cemo imati dovoljno snage i pameti da sami uredimo drzavu i drustvo prihvatljivu za EU! Kada svaki treci mlad i skolovan covek ode iz zemlje ne vidim nam pomoci! Kad malo bolje razmislim neznam da li uopste sa ovako uredjenom drzavom i drustvom zasluzujemo uopste EU.

Zvezdan

pre 13 godina

Gospodo draga,za deset godina niste uradili ništa čime biste preporučili Srbiju za ulazak u EU!Prodavanje magle i jeftina demagogija ne uspevaju tako lako na zapadnim obala Evrope!

Max

pre 13 godina

Ja iz teksta ispod naslova ne vidim kako je to Nemačka protiv Srbije? A još manje mi nije jasno čime se to pravdaju?

Nemci se oduvek protive konceptu da se ceo Balkan primi odjednom.

Jakov

pre 13 godina

Ekstra!!!!
Bio sam prosle nedelje u Bugarskoj, i plata redovnog profesora na fakultetu je 340 e!!! Podsecanja radi, Bugarska je clan EU.
Ali nece njima, kao ni nama, EU da sredjuje drzavu, korupciju, sudsvo, policiju, Univerzitet, vec cemo to morati sami da uradimo!
Nemamo mi sta da trazimo u EU do daljnjeg, inace cemo zavrsiti kao Bugarska i Grcka!

Vesna

pre 13 godina

Prosto je neverovatno da se jedna ovako teska optuzba, da Nemacka nece Srbiju u EU, oslanja samo na tvrdju profesora Simica sa FPN, koji u ustom tekstu objavljenom u Blicu nipodastava i sarajevski skup nazivajuci ga predstavom surogatom. Hocu da kazem da za ovako ozbiljnu tvrdnju, novine bi trebale da imaju i drugu stranu, na primer izjavu nemackih zvanicnika, pa mi ceo tekst, prenesen iz Blica izgleda vise kao prica za naslovnu stranu koja dize tiraz tako sto dize pritisak. U tu svrhu, ovaj Simic bas lepo posluzio. Recju, vec vidjeno.

Vladimir

pre 13 godina

Kad nekom, ko je već ubijen od pojam od depresije prouzrokovane "životom" u Srbiji, saopštiš ovakve vesti, pa šta taj da uradi?

Nema dna, postoje samo pregrade, a nas izgleda ni jedna ne drži.

sporet na drva

pre 13 godina

a izvinite, sta mislite da mozemo ovakvi kakvi smo da ponudimo? Korumpiranu drzavu? Sistem koji ne funkcionise? Ono sto vredi samo ode do EU i nadje se, a mi bi smo ceo paket nekome da prodamo po ceni najkvalitenijeg prozivoda, a unutra gomila trulezi! Lepo od nas sto tako imamo visoko misljenje o sebi u proseku, no mislim da ledeneo proracunate Nemce, slabo to zanima! Ni ja njih ne volim, no zbog interesa profesionalnih, licnih, boljeg zivota i napretka licnog i opsteg, zelim da budem deo sveta, vise volim audi od fiata, sta cu izdajnik sam!

Čarapan

pre 13 godina

Ništa me ne čudi. Jakim igračima je mesto u prvoj postavi. Oni lošiji greju klupu. Mi nismo ni za klupu, već za beton ligu.

Ruku na srce, ne treba kriviti Nemce. Vredni radnici svima trebaju i sumnjam da bi im smetali. Problem su korumpirani političari, kriminalci i "privrednici" koji su se pokazali kao veoma žilava sorta jer traju već više do 20 godina. Za njih ni EU nema rešenja.

Mi zapravo i ne znamo šta nam je EU obećavala, znamo samo šta su nas naši političari lagali. Ovo je još jedan vid farbanja naroda, mi kao nekom pretimo!?

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Da je Srbija sva svoja veća preduzeća prodala Nijemcima kao što je to uradila Hrvatska Angela Merkel ne bi bila protiv ulaska Srbije u EU. Čak je takav zahtjev Njemačke procurio još prošle godine. Ja lično više volim vidjeti sređenu Srbiju sa primjenjenim zakonima EU (oni koji valjaju) ali van EU. EU ima svoj rok trajanja i čini se da već počinje isticati.

ja

pre 13 godina

Nece ljudi da budu mravi za ove nase cvrckove. Dosta im je silnih lencuga u koje slobodno mozemo svrstati zemlje s toplim morima, Grcku, Portugaliju, Italiju, Spaniju... Samo im jos mi trebamo,da kad puknemo potpuno krpe rupe koje su pojeli skakavci, Vlada, tajkuni i ostali fini svet...

Vokshi

pre 13 godina

Svaki narod na planeti i tu Srbi nisu izuzetak vidi sebe u pozitivnom svetlu,smatra sebe necim izuzetnim i narocitim. Problem je sto drugi imaju o svojim komsijama sasvim drugu sliku.Tako je i sa Srbima u dijaspori.Oni nikad nece priznati da su za stanovnike Evrope otprilike na istoj razini kao i Turci ili Kurdi.Sa druge strane srpski politicari daju svoj znacajan doprinos losem imageu zemlje svojim otvorenim ucenama ili pretnjama.Kao ono nevaspitano deriste kada kaze roditeljima - ako mi ne date pare, ja cu da kradem.Nije posteno od politicara ali ni od masmedija filtrirati vesti tako da do sire publike dolazi samo ono sto joj ide niz dlaku.Treba biti realan i narodu reci kako stvari zaista stoje.

europljanin

pre 13 godina

Sta cemo sada nama se bas ide u Evropu. Naravno da im ovako korumpirani, kriminalizovani i neuredjeni ne trebamo. Ne znam ko je ovim iznenadjen. Naki kazu okrenimo se Rusiji a tuzna istina je da ni njima nismo zanimljivi i da smo kao i obicno skloni precenjivanju nase uloge u svetu. Tek kada se sami organizujemo i postanemo civilizovano drustvo mozda ce neko i biti zainteresovan za neki vid saradnje sa nama.

Ljubica

pre 13 godina

Već duže vremena nam je jasno da nećemo ući u EU i to nema veze ni sa Kosovom ni sa bilo čim drugim.
Jednostavno,oni koji upravljaju Evropskom Unijom imaju zacrtane dugoročne planove usklađene i sa planovima Rusije i SAD,što će reći,veliki igrači mešaju karte.

Jedino nije jasno zašto nas,sa toliko upornosti,neki naši političari ubeđuju da smo samo na korak do članstva.Pa ta priča ide još od 2000-te na ovamo a još uvek smo tu gde smo.
Kako Milan Stanković peva: Ovo je Balkan...

gwh

pre 13 godina

1. priznali su kosovo - da bi se ugovorom o readmisiji resili silnih emigranata i vratili ih na kosovo, a usput im priznaju i dokumenta,da bi im jako tesko davali vize i kontrolisali kretanje
2. krizu svuda u evropi najvise placaju - nemci. vec placaju pehove primanja bugarske, grci ih kostaju ko sv. petra kajgana, o portugaliji i spaniji da ne pricam..i italija se trese, evro pada itd. sto bi nemci placali sve to? a jos i nas da dobiju kao novu grbu?
3. jedino sto mozemo je - direktan nemacko-srpski samit, ako nam EU toliko znaci i da vidimo sta je sve to, da bi bili u paketu sa Hrvatskom. Ako je nemoguce da postignemo te ciljeve, da se onda lepo vise ne trudimo i krenemo nekim drugim putem...

Sajrus Vens

pre 13 godina

Nemacka je u zadnje vreme protiv mnogo cega, sto i nije tako cudno buduci da ona uglavnom finansira EU. Ali o tome ce ipak konacnu rec dati SAD koje su i glavni spiritus movens evropskih integracija. Ali nevezano za to, nema mesta ostroj retorici mladjanog ministra inostranih poslova. On bi kao harvardski djak trebao da se ugleda na tamosnje njegove kolege, bivse i sadasnje koje su zauzimale i zauzimaju visoka mesta u spoljnoj politici SAD i drugih sila. Srbija nije u poziciji da postavlja ultimatume, pogotovo posle cetiri izgubljena rata. A onaj ko bude pokusao da nasilno nesto resi ili bude imao slabe zivce dobice po prstima. Tako da posle svih iskustava iz 90-ih godina ja se ne bih na mestu ministra sluzio ratobornom retorikom. Jer istorija i neslavno skoraznje iskustvo pokazuje da je Srbija najveci gubitnik i u ratu i miru.Ako Srbija svoje unutrasnje probleme ne moze da resi na drugi nacin nego da izaziva sukobe i konflikte u okruzenju, to ce se njoj obiti o glavu. Niko nece mnogo da se uzbudi u svetu zbog toga, ali na prvi bilo kakav nagovestaj neke ratobornije politike, medjunarodna zajednica ce zustro i odlucno reagovati. U to ne treba sumnjati uopste.

Svrbijanac

pre 13 godina

Ovo i nije neka vest - novost. Osim toga Nemacka trazi odmor od prijema novih clanova. A to je pauza prema njihovom merilu. Sto znaci da ce nam se vrata EU otvoriti i pre nego sto mi mozemo i da zakucamo na njih. Realno - 2030. Uz ovakav stepen korupcije, neprofesionalnosti, javasluka, nemorala, neetike, licemerstva, lopovluka, lazi, prevara, kriminala, bahatosti, malodusnosti, prostakluka nama ce i 2030 biti rano.

mirx

pre 13 godina

i kad ne budu imala koga da prime ovi i\ evrope napravice opet neko uze drustvance a srbija sigurno nece biti u njemu. Znaci uvek cemo biti u autu. A ne znam ni sta bi radili u EU,

dzara

pre 13 godina

Nemacka samo "udovoljava" zelji Vuka Jeremica kao i Predsednika Tadica koji je ovo isto ponovio prilikom nedavne posete Kipru !
Jako losa, zlonamerna demagogija...strasno.

Petar

pre 13 godina

Ne treba mi nigde da trazimo oslonac gospodo nego treba nesto od sebe da napravimo.

Bas briga i Zapad za nas, i Moskvu i sve ostale, mi moramo na sebe da se oslonimo!

Ceo zivot slusam kako su nam ovi krivi za ovo i ono, gluposti. A za ozbiljnu ekonomiju nam kasnije treba i ozbiljna vojska... i tu treba naci ravnotezu.

Zola

pre 13 godina

Ulazak u EU je najmanji problem Srbije. Mnogo veći problem su neambiciozno, letargično i neobrazovano stanovništvo, loš natalitet i parazitski mentalitet. Oni koji pričaju o okretanju prema Moskvi grdno se varaju da bi od Moskve dobili pare na račun pravoslavnog bratstva. Nema hleba bez motike. Nisu više ni Nemci ni Rusi a ni Amerikanci toliko naivni da izdržavaju bilo kakve lenštine na osnovu nekih irelevantnih "sfera uticaja". Ta vremena su prošla.

amater

pre 13 godina

Srbija i njena politicka i tajkunsko privredna elita,neka se prvo pogledaju u ogledalo,pa tek posle trazimo od EU i Nemacke da nas primi u svoju zajednicu.

stevica

pre 13 godina

Ako imamo i malo mozga ova vest treba da nas zabrine.Sad tek mislim da sam u pravu da ova vlast , kao i one pre nje neće u EU. pA TI LJUDI IMAJU AMBASADE OVDE, vide da ovde lopovluk lopovluk stiže svaki dan.Dobra vest za lopove i mućkaroše. Šou se nastavlja

Vladan Jova

pre 13 godina

Nemci su pametetan i pragmatičan narod koji se veoma brzo uči nagreškama. Zašto binas hteli posle ove situacije sa Grčkom, a priča se i sa Španijom, Portugalom i Italijom kada su to u poređenju sa našom državom sve ozbiljne zemlje? Zašto bi im trebala jedna Srbija gde iz budžeta može da nestane ili da kažemo otvoreno da se ukrade 15 milijardi dinara, gde je jedan kriminalac-dobio status zaštićenog svedoka a ujedno je i jedan od najvećih trenutno "biznismena" u Srbiji, gde nema ozbiljnog Sindikata, gde je moguće da domaća valuta tone brže od "titanika EURA", gde se jedan prokleti auto put ne može izgraditi za 10 godina vladavine iste partije, gde su za 10 godina u Državnoj administraciji zaposleno 25 hiljada rođaka prijatelja i kumova, gde niko nije kriv iako se to u zakonito sprovedenom postupku dokaže (koferče i mnogo drugih slučajeva, gde su sinovi prijatelji i kumovi u sudskom reizboru uvek reizabrani a Justicija slepa da sleplja ne može biti, gde opozicija nije opozicija već interesne grupe za lične interese, gde nam se pola vlasti i pola opozicije odriče Kosova a pola ga neda........... Nigde nismo zaokružili državu i kome trebamo ovakvi polovični, kradljivi i nesložni???? Nikome, pa i sami sebi smo preteški sve više.

stoner

pre 13 godina

Ok, fali nama mnogo toga, ali drzave u Eurozoni mogu da prijavljuju lazni deficit i kao...sve ok. Balkan ce napraviti najvece probleme EU. Vazi

Ivan, Chicago

pre 13 godina

Prosto sam zacudjen komentarima koje citam, prepirkom hoce li Srbija na Zapad ili na Istok. Hoce li traziti pomoc od ovih ili od onih.
Razlog takvog stava su najverovatnije politike u Srbiji koje nista drugo ne rade nego se prepiru da li levo ili desno, da li zapadno ili istocno. Takodje, zar mislite da ako Srbija prizna Kosovo, da ces nas tada primiti u EU? To je tek velika samoobmana.
Zasto niko ne razmislja o podizanju srpske privrede, o stvaranju zemlje ciji budzet nece zavisiti od MMF-a ili rusko-kineskih kredita? Zasto niko ne razmislja o obnovi Srbije i iskorisecenju kapaciteta koji nisu veliki, ali postoje. Bezidejnost o dugorocnoj orjentacije Srbije je posledica nezrelosti politickih elita. Dakle, svaka saradnja sa bilo kim mora biti na Drugom Mestu, a naglasak na razvoju gradjanstva, privrede, nauke, agrara i slobodan na Prvom. Kada se to desi, onda cemo Birati sami gde cemo ici. A ne ovako vecno u predsobljima trecih sekretara velikih zemalja. Na zalost, politicke elite nisu jos sposobne za ovakve poteze.

Siniša

pre 13 godina

Nema tog vetra koji bi bio naklonjen onome ko ne zna kuda plovi. Prvo mi treba da se zapitamo šta hoćemo, a kad odlučimo šta hoćemo treba to i da uradimo, bez oklevanja. Koliko ja znam, mi (narod) smo odlučili šta hoćemo, ali nemamo sposobne i hrabre ljude(političare)da to sprovedu. Sa svim ovim unutrašnjim problemima, koji se iz dana u dan uvećavaju, nikom ne trebamo. Kome trebamo sa ovolikim stepenom korupcije i kriminalom, a nosioci su političke stranke(oni koji bi trebalo da se sa time bezkompromisno bore). Primere ne treba da navodim ,svaki dan čitamo o ozbiljnoj korupciji, a niko nije završio u zatvoru, još nam se rugaju oslobađajućim presudama.

po

pre 13 godina

Ja mislim da mi pored ogromne zelje sustinski ne shvatamo sta cemo u EU. Ono sto mi ocekujemo od EU jeste nekoga ko ce finansirati nas nerad i krpiti nase finansijske rupe. Vodimo se mentalitetom, samo da se ja uglavim tamo u fotelju pa cemo lako...nisu Nemci a ni svi ostali sisali vesla. Svako ko bi otisao na mesec dana u neku zemlju EU shvatio bi to.

madmax

pre 13 godina

Pa naravno da nece,opekli se sa Bugarima i Rumunima,onda dosli i Grci ko kec na desetku,a i Spaniji i Portugalu se smesi isto.Jedna napomena,cak i da smo priznali Kosovo to nista ne bi promenilo jer nam je drzava ekonomski i institucionalo u stanju raspada.