Petak, 28.05.2010.

09:59

"Srbija u EU ako prizna Kosovo"

"Srbija ne može u EU ako ne prizna nezavisnost Kosova i ne ostvari saradnju s vlastima u Prištini", kaže Ulrike Lunaček, specijalna izvestiteljka EP za Kosovo.

Izvor: Danas

"Srbija u EU ako prizna Kosovo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

Don Quijote

pre 13 godina

Ako bi Srbija priznala takozvano "Nezavisno Kosovo", onda bih ja bio prisiljen da se odreknem srpskog drzavljanstva i da iscepam srpski pasos.
Toliko.

Ja

pre 13 godina

A ja kazem NE i Kosovu i Evropskoj Uniji.

Kosovu kazem NE prvo zato sto ga milom nikako necemo dobiti, a sile mi je vise dosta. Drugo, cak i da nekako dobijemo to Kosovo: znate li vi koliko bi nas kostalo da integrisemo neravijenu teritoriju kojom vlada mafija (jos gora od ove nase domace)? (O tome koliko bi nas kostalo ciscenje - ili neciscenje - osiromasenog uranijuma koji je NATO lepo ostavio na Kosovu - bolje i da ne govorim.) Trece, sta Srbija treba da radi sa 2 miliona ljudi koji bi ziveli na njenoj teritoriji a ne bi zeleli da budu njeni gradjani? Sutra treba da pocnu da organizuju teroristicke napade po Beogradu i Novom Sadu - neka, hvala.

A sto se EU tice, mi u nju necemo uci u narednih X godina ni pod razno. A kako su stvari krenule, kroz jedno 10-ak godina, EU ili vise uopste nece postojati ili ce biti samo mrtvo slovo na papiru. Evo, sad je pocela zurka s Grckom. Na redu su Spanija, Portugalija, Italija, Irska; Britaniju (koja je zaduzenija od Grcke) i da ne pominjem. Dok stigne red na nas, u njihovoj kasi nece biti ni prebijene pare. Jedino sto cemo od njih dobiti jesu propisi o tome da li na pijaci smemo da prodajemo povrce neidealnog oblika.

jovan x

pre 13 godina

pod 1. Velika vecina nas nema pojma sta donosi EU,znamo samo nesto malo o psima lutalicama i parama koje bi nam kao dali
pod 2. Ne samo da ce da uzmu teritoriju (kosovo...) vec i razne vrste slobode...Bilo bi lepo kad bi se svi raspitali o losim stranama ali je to za veliku vecinu koja ne mrda od TV-a nemoguce.
Ukinuli su vize. I? Moze li se bez para van? I ja sam vrlo umoran od EU koja kako se vidi vec polako tone,bas kao i sva velika carstva.Jeste,ovo je carstvo politicara.

JOVAN

pre 13 godina

Neko rece ovde''Prvi korak su izbori, izglasajmo mlade sposobne ljude, nove face na politickoj sceni a ne korumpirane likove koji se okrecu ukrug od 90-te...''
Ja hocu da izadje i da glasam ali koje nove??? Svi su isti!!!Pametni jos uvek ne ulaze u politiku jer ovi grizu i lome sve pred sobom kad prepoznaju ''nove i pametne'' nema novih i pametnih bez revolucije a i tad je lutrija sta ce da ispliva!!! Kroz CELU ljudsku istoriju vladaju siledzije!!! Kakvi novi i pametni? To se zove Komunizam!!!

RAZUM JE NERAZUMNA REC

pre 13 godina

Ne znam kako je u Srbiji, ali u ostatku sveta napasni muz mora iseliti iz stana koji tada pripada zeni, bez obzira sto je taj stan bio njegov.

Kad se REALNO sagledaju cinjenice odnosa izmedju Srbije i njene pokrajine u zadnjih 30+ godina, a posebno prije 10-15 godina, ta opresija i nije mogla drugacije zavrsiti u ocima Zapada i sire. Nazalost, mnogima u Srbiji je normalno da muz ubija boga u zeni bez bilo kakvih reperkusija jer je ona jednostavno njegovo vlasnistvo. Takva izvrnuta i nakaradna logika je ocita kod mnogih komentatora.

I Madjarska je bila gubitnik u WW1 kad je Srbija pripojila Vojvodinu i ne pada joj na pamet da je vrati u drzavu.

....."Skuvali ste ribe - gotovo je".

Milos

pre 13 godina

Hajde da mi samo svi branioci Kosova iskreno odgovore - koliko njih je spremno da sutra tri miliona Albanaca nazove svojim sunarodnicima, i Hasima Tacija za koju deceniju svojim premijerom u Beogradu?

Ne moze se imati Kosovo 1389. godine u XXI veku. Dobro znamo ko tamo zivi, i sve da se oni odluce da budu deo Srbije, Srbija to zapravo ne moze da proguta.

meni jasno

pre 13 godina

Boje se oni sledeceg.Ako MSP proglasi nezavisnost Kosova legitimnom,onda je to pocetak pakla jer ce se svi separatisticki pokreti u svetu pozivati na tu presudu,i zurka moze da pocne.
Posto se ovo nece desiti,a mora jedno od dva da se desi(zato sto je pitanje postavljeno sudu jasno),desi ce se ovo drugo.MSP ce doneti presudu da je proglasenje nezavisnosti,nelegalan cin.

Toga se oni boje,neminovnosti presude u korist srpske strane.

Mario Bros

pre 13 godina

"Kosovska nezavisnost je danas de fakto realnost i zato, prema mom mišljenju, nema smisla okretati se unatrag i diskutovati o ovoj realnosti iznova i iznova. Umesto toga trebalo bi da gledamo napred", kaže u intervjuu za Danas Ulrike Lunaček

Pa ovo vređa svaku inteligenciju. Kao da ja vama otmem par soba u stanu pod pretnjom oružijem, i dam vašem podstanaru trajno te sobe, i onda vam kažem da nećete moći normalno da živite i radite sve dok ne priznate da su sobe 100% vlasništvo podstanara. I još kažem da prekinete više da se vraćate na isto i da me tužite sudu.

Pa jel to demokratija? Ili je to brutalna sila kombinovana sa slepim kršenjem usvojenih međunarodnih normi i ucenjivanje jedne stare evropske nacije, Srbije?

bane5

pre 13 godina

Pa gde su ovi što su prodali NIS sa pričom da je to zbog Kosova (nepriznavanje istog) ? Molim dotične da se jave i objasne zašto smo poklonili par milijardi stranoj državi - a rezultat i dalje nikakav - Kosovo je sve dalje od Srbije a mi od EU........

Bez_Cenzure

pre 13 godina

... rekao bih da ako neko nije civilizovan i slijedi zatucane nacioalisticke ideje iz 18. vijeka onda je to tzv. nezavisno Kosovo. Ako vec govoris o civilizovanosti, Kosovo se nije uspjelo civilizovati ni u tolerantnoj Jugoslaviji koja je ipak vodila racuna o toj teritoriji sto bas nije prioritet americko-evropskih protektora na Kosovu. Vjerujem da ogledalo barem imate. Pogledajte prvo sebe pa onda govorite o drugima. Vjeruj mi dobro se pogledajte. Albanija je vec nesto drugo. U stvari Albanija i Kosovo su kao nebo i zemlja iako je ta ista Albanija bila pod cizmom Envera Hodze i napredovala je za razliku od tzv. nezavisnog Kosova. Kosovo je crna rupa Evrope i svjetlosnim godinama udaljeno u pogledu osnovnih ljudskih prava koja se trebaju podrazumijevati cak i od Bosne i Hercegovine u kojoj je trajao jos krvaviji sukob od onog na Kosovu.

dejan-minhen

pre 13 godina

to nam kaze gospoda iz Nemacke...
Svi mi volimo pozoriste, ali ne u svojoj kuci.
A u toj istoj Nemackoj se digla tolika galama oko turskih gimnazija.
Privatite realnost da ima gradana / drzavljana Nemacke koji hoce da idu u tursku gimnaziju.
E kada to uradite dodjite i pricajte nama o Kosovu.

Pobesneli max

pre 13 godina

Nikako se necemo odreci Kosova, kao ni evropskog puta. Sta god govorili pojedini anonimni zvanicnici iz Evrope. Bilo je i gorih izjava pa se malo sta od toga zaista i desilo. A kako vreme prolazi je ne vidim da je polozaj Srbije gori, naprotiv.
Vidim da se javljaju pojedini aktivisti DSS koji ponovo brkaju loncice. KOstunica nije izgubio izbore zato sto je bio protiv evropske politike vec zato sto je bio lenj politicar, zato sto je bio okruzen najgorim saradnicima i zato sto je njegova stranka bila olicenje neradnika, nesposobnjakovica...jedna inertna organizacija mnogo popularnija nego sto je i sama mogla da izdrazi. Sustinski i ideoloski Tadic vodi politiu kakvu bi vodio i VK. Samo je Tadic za Voju maher, to je sustinska razlika.

ilija

pre 13 godina

Ne znam ko vise ima bilo kakave iluzije o EU... U Uniji ne postoji dogovor ni oko jednog pitanja, razno-razni izvestioci pricaju sta hoce, zemlje clanice se medjusobno ne slazu oko mnogih pitanja... Malo im je preveliki zalogaj bila ideja stvaranja politicke unije pored ekonomske. Mislim da dok mi dodjemo na red da udjemo u Uniji to ce biti totalno drugacija organizacija nadam se bez ove gomile razno-raznih birokrata i propalih politicara koji su se uglavili na pozicije nekakvih izvestioca i samo trose novac poreskih obveznika. Generalno, Evropska Unija je glomazna i skupa birokratska masinerija koja ce, ako ovako nastavi, sama sebe urusiti. Nikakav ugled ionako nema u svetu, vec svu snagu imaju i dalje pojedinacne drzave clanice. Ja sam pre bio veliki pristalica ideje ujedinjene evrope, ali sada polako postajem totalno skeptican prema svemu tome. Sada shvatam zasto je sirom unije medju mladima sve vece protivljenje daljem jacanju Unije - jer nije sposobna da vodi harmonizovanu politiku i ne dopire do samih gradjana. Umoran sam vise o price o EU.

albanciDaShvate

pre 13 godina

za 4,5 godina ce EU da moli Srbiju da prizna Kosovo, frustracija ce im samo porasti, ali to nama nece vratiti teritoriju, moramo da promenimo pristup pa za jedno 20 godina, kad se smire albanci, kad budu hteli da zive sa nama(ma kako to nemoguce zvucalo), e onda da mozemo da kazemo da je kosovo juzna srpska pokrajina...

Kosovostar

pre 13 godina

Ma samo vi primite Kosovo u EU. Aritmetička progresija nataliteta i za nekoliko decenija eto vama jednog velikog Kosova koje se prosirilo na veci deo male EU.

Martin, Pirot

pre 13 godina

Stvar nije toliko prosta i Srbija i da hoce NE MOZE da prizna Kosovo jer ima i Vojvodinu,Sandzak i jos neke separatisticke regione,ako bi priznala Kosovo od nje vise ne bi ostalo nista,ako nista drugo samo zbog toga Srbija nikada ne moze da prizna Kosovo pa ni tad.Mozda ne mora i ne moze da ga vrati ali da ga prizna ne sme.

Aco

pre 13 godina

Hajde da ocsitimo Srbiju, da bude cista od smeca, hajde da se kupamo redovno, hajde da obnovimo fasade, operemo ulice, da sklonimo pse lutalice, da zene na salterima budu ljubaznije. Samo ovo da uradimo mnogo bi nam lepse bilo. EU da, ali hajde da uradimo stvari tako da nas EU zeli.

splico

pre 13 godina

Hrvatska je od EU prisiljena na sporazum sa Slovenijom, a evo sad pritiskaju i Srbiju da prizna Kosovo. E pa eto nekadasnja braco Srbi sta je donilo unistenje mocne Jugoslavije: minijaturne drzavice koje svako moze ponizavat i gubitnike - Hrvate i Srbe

ili ili ili = ili

pre 13 godina

Ovo su samo provokacije. Plase se ishoda na sudu. Posle rezultata ima da se ucute, jer nece imati legitimitet da tako nesto zahtevaju. Inace je ovo samo individualna interpretacija jednog administratora. Ono sa vrha je odlucujuce i moze se menjati u zavisnosti od interesa.

iii

pre 13 godina

To je sve politika, danas izjavljuje jedno, sutra ce ta ista osoba da izjavi nesto sasvim drugo. Sve zavisi od situacije i od toga sta joj sefovi kazu da treba da prica. Kako stoje stvari mi ionako jos neko vreme ne moramo da brinemo oko EU, jer je to sve jos nazalost vrlo daleko.

niki

pre 13 godina

Ne bi ga priznao samo iz inata. nece nama niko da postavlja uslove sta treba da radimo-koga da priznajemo,,, a i da umirem od gladi ne bi ga priznao. toliko o tome.

Dzoni

pre 13 godina

Cudo je nas narod! Mnogi misle da ce odustajanjem od EU poboljsati sanse za "povratak" Kosova u Srbiju. Strasna zabluda! Neulaskom u EU se ne dobija Kosovo iako to tako zvuci. A Srbija ne moze bez EU da se stabiliziju i poboljsa standard. Zablude su nas mnogo kostale u proslosti i kostace nas i dalje zato sto nismo promenili nacin razmisljanja. Znaci pitanje treba da glasi: Da li hocete Srbiju u EU bez Kosova ili Srbiju izvan u EU bez Kosova?

David

pre 13 godina

Ma o čemu imamo da raspravljamo, referendum sada i odmah. Da li ste za ulazak u EU sa priznanjem Kosova kao države? Svi znamo ishod i završena priča. Onda više ni ovakve Nemačke tetke i teče neće imati zašto da pričaju gluposti. Tipa Kosovo je nezavisno, Grčka neka proda ostrva itd. Hvala, ali ne hvala. Kako vratiti Kosovo i Metohiju? Najpre da se Srbiji vrati ingerencija nad sudovima, opštinama itd. Zatim da se izvrši popis stanovništva s tim da svaki Albanac mora da pokaže izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo da se vidi gde je rođen i od kada je tu. Zatim da Svet zamrzne pomoć separatistima, pa ko hoće da rade lepo potpiše da je državljanin Srbije i polako idemo dalje...

Dejan

pre 13 godina

Velika vecina gradjana ukljucujuci i mene je za ulazak Srbije u EU. Ukoliko je priznanje Kosova i Metohije kao nezavisne drzave uslov ulaska Srbije u EU onda cu biti prvi protiv clanstva Srbije u EU.
Posle ovakvih signala ono sto je strasno je da sam poceo da gubim bilo kakvu zelju i interes za pristupanje EU.

kom@

pre 13 godina

Ulrike Lunaček: "Bilo je bolje doneti novu rezoluciju UN, ali to tada nije bilo moguće. Sada mislim da ne treba da gledamo unazad, već da treba da radimo za bolju budućnost. To je najvažnije."
Da, drugim rečima prekršili smo tada zakon (UN rezoluciju) pa je sada najvažnije ne gledati unazad.

Iako je verovatno bliže istini da se to pravo nije slagalo sa realnošću, po tome opet (uvek) ispada da pravo da se drži ili ne drži zakona po sopstvenom viđenju realnosti ima - jači.

"Nije se mogla sila pridodati pravdi, pa se zato sila mora opravdati"
Blaise Pascal

gatara

pre 13 godina

Ako Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu Drzavu,Srbija ne gubi samo Kosovo nego i Jug Srbije.A kasnije mozda i Sandzak i Vojvodinu.Zato Srbijo mani se Evropske unije,zivis i ziveces bez nje.

Cistog obraza pred preTke

pre 13 godina

Biram kosovo-zbog 1389-e,i desetine hiljada Srba koji su tad zivot dali za njega,zbog nasih manastira,zbog gladne djece,koji sada jedu konzerve sto im unicef daje,sto nemaju slobodu,ne igraju se kao sva druga djeca u Srbiji,zbog majki koje nose crnine za svoje sinove,mnogi ubijeni svirepo,monstruozno...i jos mnogo toga..zbog Naseg Kosova!!!

Petar S.

pre 13 godina

Stvarno nikako nemogu da razumem gospodu iz EU, koja se polomise da ubede Srbiju da PRIHVATI "realnost" na Kosovu.

Na stranu cinjenica da 5 clanica (od 28 clanica EU, znaci skoro 20%) same EU ne priznaje Kosovo, gospodo iz EU (koji jeste priznali nezavisnost) pokazite Srbiji svojim primerom, pa (za pocetak) PRIHVATITE gradjane Kosova na Sengen listu.
Nema smisla da ocekujete od Srbije da prihvati Kosovo ako ga sami ne prihvatate.
Nema logike da se Srbija ubedjuje u vezi Kosova, a potpuno suprotna prica za Republiku Srpsku. Kao sto Bosna tretira 1,5 milion Srba, Srbija ce tretirati 2 miliona Albanca. Ili ako nece, onda nece ni Bosna. Sto se mene tice svejedno mi je. Samo se odlucite za princip (nalaz Badinterove komisije, Medjunarodno pravo - Da ili Ne) .

Srbiju je Yugoslavija jako skupo kostala (na svim poljima). Pocevsi od finansijskog, preko emotivnog do teritorijalnog.
Zaista, slican eksperiment tog tipa ne bi mogla da podnese.
Dajem svoj glas za to da se Srbija izgradi za sebe i zbog sebe. Batalite Eu. Sve sto ona nudi smo vec videli u Yugoslaviji.

deltaoskar

pre 13 godina

Nama se nudi da MENJAMO NESTO STO NEMAMO ZA NESTO STO NAM TREBA - Kosovo za EU. Kosovo nazalost vise nije deo Srbije, i tu realnost treba prihvatiti. Bojim se da ce politicari u bliskoj buducnosti svakako morati da priznaju nezavisnost Kosova, ali ovakva ponuda tada vise nece vaziti. Bolje je prihvatiti realnost, uci u EU, pa se onda boriti kroz institucije EU - Eulex da se poboljsa zivot Srba na Kosovu. Ovako nemamo ni pristup Kosovu, a ni porodici evropskih zemalja....

Tipolir

pre 13 godina

Ovakvi tekstovi, samo uzbuđuju narod u Srbiji, i ništa dobrog ne donose. Takvo što nije za objavljivanje, a ima razloga. Evo najosnovnije:

1-Srbija nikad neče priznati Kosovo.
2-Kosovo če dobiti samostalnost /ima ga več danas/,bez obzira na opasku pod točkom 1
3-Srbija ulazi u EU bez Kosova.
4-Srbija ulazi u EU, za jedno dvadesetak godina, prekasno za današnju generaciju Srba!
5-Pisanja i komentiranja po tom pitanju, suvišna su i nesvrsishodna!

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Srbija ce da prizna Kosovo samo ako to na nekom referendumu odluci vecina njenih gradjana.Srbija ce da udje u EU samo ako na referendumu to odluci vecina njenih gradjana.U cemu je problem?Srbija je demokratska zemlja,njeni gradjani odlucuju o svemu ili mozda gresim?

Marko

pre 13 godina

Ova izjava je u stvari super! Dotična gospodja je izvestilac parlamenta za KOSOVO, što znači da mora da izveštava o KOSOVU, a bogami o Kosovu ima da izveštava štošta (korupcija, kršenje osnovnih ljudskih prava, trgovina drogom, ljudima...). Ako umesto toga govori šta treba Srbija da radi, očekujem jaku diplomatsku i lobističku akciju Srbije i EU članica koje ju podržavaju, da se gospodja momentalno smeni jer ne obavlja svoj posao i ne utiče na kosovske institucije da poprave stanje na Kosovu. Ujedno je to možda prilika da E. parlament prestane da bude institucija, koja je advokat vlasti na Kosovu i počne da pokazuje i rešava BITNE probleme, a to je svakodnevni život pojedinaca na Kosovu, na koje ne misli ni vlast u Srbiji, a još manje vlast na Kosovu.

iluminat

pre 13 godina

I ovo se nekad zvalo Rimsko carstvo i ovde su nekad ziveli Rimljani pa vise ne zive nego zive Srbi i zove se Srbija.Mozda bi potomci Rimljana trebali da traze svoje vekovne teritorije.Aj sad svi lepo da me negativno ocenite...

Musa

pre 13 godina

Ako politicari Srbije nastave sa ovakvom retrogarnom politikom iz doba Milosevica, na kraju ce ostaviti narod Srbije i bez JARE i bez PARE. Ostace bez Kosova i EU. Kosovo je nemoguce milom vratiti pod vlascu Srbije, a silom to se moze uvek ali svak je svestan sta bi takav pokusaj znacio prvo za Srbiju a zatim za celi Balkan. Kosovo nije vise pitanje Srba i Albanaca vec SAD i Nato Saveza.

Petar Leković

pre 13 godina

Veliki broj komentara (naročito onih peporučenih) govori, da čim nam neko "baci kosku" i spomene kako Kosovo više nije naše, odmah se poteže kao argument patriotizam. E pa gospodo dežurne patriote odmah da vam kažem da se od patriotizma ne može živeti, jer se ne jede i "ne sipa u traktor". Kosovo jeste jednom bilo naše, ali neko (a zna se i ko) ga je svojom propalom politikom zauvek izgubio i to de facto priznao potpisivanjem kapitulacije u Kumanovu. U Kumanovu smo ga i dobili u Kumanovu smo ga i izgubili. Istina jeste bolna, ali što je pre prihvatimo to bolje za nas. Busanje u grudi nam neće pomoći i sami treba da izaberemo da li će Srbija nezadrživo da "srlja u progres" (EU) ili propast (status quo).

Aster Blistok

pre 13 godina

Molim one koji zele da brane Kosovo neka se lepo presele dole i brane ga iz svoje kuce, vazi? Meni Kosovo ne predstavlja nista sem praznih prica i pun mi ga je kufer vise. Sta ja imam od toga? A Evropa? Necemo u Evropu jos barem 20 godina, nismo spremni i tacka.

Kole

pre 13 godina

Priznali, ne priznali tesko da cemo uci skoro u EU.
To nisu moje, tvoje ili Zikine zelje, to je stav mnogih gradjana "normalnih " clanica EU. Tako da se previse ne nadaju zagovornici priznanja banditske tvorevine zvane "republika Kosovo" da ce odmah nakon priznanja "poteci med i mleko".

Aleksandar

pre 13 godina

Ja sam za to da se i prizna realnost, tj. da smo Kosovo nepovratno izgubili, i da se jos ne ulazi u EU. Prvo zato sto smo vec u debelim problemima, samo nam jos Kosovo fali pa da nacisto potonemo, a drugo sto mi nismo spremni za EU ni ekonomski ni mentalno. Ali, nazalost, razum odavno ne stanuje u Srbiji...

slobodnomisleći

pre 13 godina

-Ne vidim da je želja srpske vlade da reintegriše Kosovo realna", dodala je ona.
Voleo bih njen savet kako Srbija da reintegriše Kosovo kad joj je zabranjeno da vrši institucionalnu vlast na Kosovu?
-Bez dobre volje da ima dobru saradnju s Kosovom, Srbija ne može da bude članica EU, jer je prekogranična saradnja jedna od žila kucavica evropske ideje - kaže g-dja...
Treba samo pojasniti da Srbija ima dobre odnose sa svim svojim susedima, a Kosovo je južna srpska pokrajna, tako da ne može sa Kosovom imati bilo kakve susedske odnose!

Marko

pre 13 godina

Gospodji bi bilo pametnije da se bavi ljudskim pravima na Kosovu, npr. Srba u selu Zac koje moraju da cuvaju vojnici KFOR-a, a ne Srbijom i sta ona treba da radi, a sta ne.

I naravno da se ona ne pita oko ulaska Srbije u EU.

dok

pre 13 godina

Nemamo mi tu svest. Kosovo nikad vise nece biti srpsko. Sto pre to prihvatimo to bolje za nas, ali kazem vam, daleko je nasa svest od toga i zato smo tu gde jesmo. Nazalost.

mc II

pre 13 godina

A da pitam ja Vas, braco srbi, posto necemo da priznamo Kosovo i hocemo da ga reintegisemo. Recite mi KAKO planirate da reintegrisete neprijateljsku i kriminogenu teritoriju bez upotebe sile, nerazvijenu i bez para?!!!!

Matija

pre 13 godina

Za sve pametnjakoviće koji bi nakon ovakve izjave ili eventualnog uslova tobože izabrali Kosovo i rekli zdravo EU rekao bih par stvari.
Prvo to što ćete reći ne EU ne znači da ćete dobiti Kosovo nazad, naprotiv.
Drugo kao što smo imali prilike pre par dana da čujemo u anketi studenata univerziteta u Srbiji 2/3 njih svoju budućnost vidi van granica ove zemlje, otprilike isti procenat đaka kao osnovni kritetijum za izbor fakulteta uzima mogućnost zaposlenja u inostranstvu. Mladi u Srbiji će biti deo EU ili tako što će ova zemlja postati punopravna članica ili tako što ćemo se odseliti u neku od zemalja članica. Moja krv i krv moje dece se neće sigurno prolivati za Kosovo, dosta je bilo.
Vi koji slutite kraj EU pre ćete dočekati kraj Srbije, pogledajte malo oko sebe i vidite u kom raspadu od zemlje živite.

Petar

pre 13 godina

Pa kad je nezavisnost gotova stvar sto uopste gospodja prica o tome. Nego, dok ga Srbija ne prizna sve je otvoreno. Znaju to dobro svi u EU. Zato i vrse pritisak. A mi? Pamet u glavu i polako, dosta smo pravili gluposti....

Jakov

pre 13 godina

Do pre nekoliko meseci se pricalo da priznavanje Kosova nije uslov za ulazak Srbije u EU, a evo sada to polako izlazi na videlo.
Srbiji EU i ne treba. Mi moramo sami da resimo sopstvene probleme, a ne da ocekujemo da ce neko drugi da ih resi. Grcka je u EU jos odavno, pa nam je to odlican primer da clanstvo u EU nema nikakve veze sa standardom i boljim zivotom.

neumann

pre 13 godina

Cenim da je ova gospođa učena, da je završila neke škole i verovatno uhodanim političkim kanalima gradila poziciju i dobila "super posao" u Strazburu da izveštava o Kosovu, jer Austrijanci "odlično poznaju Balkan" (vele Nemci i ini). Verujem da je ona, kao predstavnica stranke zelenih i LGBT populacije (njena zvanična biografija) veoma progresivna, ali... da nema pojma o realnostima na terenu - nema. Davati ovakvu izjavu koja samo može da razjari jednu, a razgali drugu stranu na Balkanu je posledica amaterizma u najboljem slučaju ili potpune dezorjentisanosti EU. Srbija pod ovakvim okolnostima NEĆE priznati Kosovo. Ako se neke okolnosti promene (granice, posebni uslovi za Srbe i srpske ekonomske i istorijske interese), onda možda, ali pošto su i tu kolege ove dame izričito jasni, onda zaista NIŠTA. I sve ovo pišem bez ikakve iluzije da će Srbija povratiti kontrolu nad Kosovom ili da uopšte treba da je povrati.

View

pre 13 godina

Srbiji teritorija nije oduzeta kao kompenzacija za učlanjenje u EU, nego radi zločina koji je Srbija sprovela na toj istoj teritoriji. I potpuno je svejedno da li će Srbija priznati Kosovo ili ne. I sa priznanjem Srbije i bez njega – Kosovo će ići svojim putem.
I možda g-đa Lunaček "nije bitna" ... možda je "anonomus" ... možda je "nadobudni evropski pametnjaković" ... i možda se EU "klima" ... ali jedino što se 'raspada' u poslednje vreme je Srbija. I to u svakom pogledu.

Vokshi

pre 13 godina

Ako Srbija radi Kosova ne udje u EU, onda ce obicni stanovnici i poreski obveznici Unije podici Kosovu spomenik zahvalnosti. Verovatnoca raspada Unije uvek postoji ali sanse za nasilno resavanje sukoba izmedju ruralne i urbane Srbije su daleko vece i aktuelnije. Da li ce u doglednoj buducnosti postojati drzava Srbija u sadasnjem obliku - predstavlja veliki znak pitanja.

Pravda za sve

pre 13 godina

Ok, ako je tako neka onda Spanija pod hitno prizna nezavisnost Baskije, Francuska nezavisnost Korzike a Kipar nezavisnost severnog Kipra ili neka odmah budu izbaceni iz EU! Kakav je bre to nacin!?! Mi smo majmuni a vi ste bogovi. Za vas ne vaze ista pravila kao i za nas? Dosta vise tog licemerja. Ocekujem da se nasi politicari jasno odrede prema takvim licemernim i zlonamernim stavovima pojedinih "evropskih" zvanicnika...

Ђорђе

pre 13 godina

Што се тиче Кипра, потребно је напоменути да су озбиљни преговори о решавању територијалног спора који траје од средине седамдесетих година прошлог века, покренути са мртве тачке управо када је Кипар примљен у ЕУ. Становници северног дела овог острва, нарочито млада популација, желе да се реши проблем - реинтеграцијом.
п.с. Србија је постојала пре настанка ЕУ и постојаће након нестанка овог политичког пројекта.

Patrijota

pre 13 godina

Sve koji bi da brane Kosovo i da se prikljuce Rusiji, molim da to rade sa teritoruje KOSOVA i da kada odbrane KOSOVO isto prikljuce Rusiji. Za pocetak neka govore Ruski u medjusobnoj komunikaciji, neka idu na letovanje u Abhaziju, neka Eure zamene za RUBLJE, neka traze uvodjenje viza za EU - protestno bace biometrijske pasose u IBAR.

Illyria

pre 13 godina

Drage komšije sa severa, da, da, vi u Srbiji. Vi jednostavno niste pozvani od nikoga da odlučite za Evropu ili za Kosovo. Za Kosovo ne možete iz jednostavnog razloga jer je ono sada slobodno i o njoj odlučuju njeni građani. Gledajte vi sebe i vašu Srbiju. Po mom mišljenju i kada nikada ne bi bilo Kosova vi niste za Evropu, niste za takav stepen civilizacije i kulture. Barem se jednom doooobro pogledajte u ogledalo.

Vlada

pre 13 godina

Mene ovo uopšte ne čudi. To će se sve više i više čuti kako budemo napredovali u EU integracijama. Poenta je da nas EU što više veže za sebe, pa da nam u jednom trenutku kad budemo bili toliko zavisni od njih ( usklađenost propisa i procedura, kreditna zavisnost, uvozno-izvozna, vojno-politička ) postave i to kao krajnji zahtev za članstvo u ubeđenju da ćemo pod takvim pritiskom to lakše prihvatiti.

nixonn

pre 13 godina

Hipoteticki pojam EU je ono cemu stremi svaki gradjanin Srbije pocetkom 21 veka. A zasto? Kao da se svi nadaju da ce ulaskom u Uniju svi zivotni problemi biti reseni, svi krediti otplaceni, da ce gay populacija slobodno setati, da ce se most preko Dunava sam od sebe da se izgradi? Pa nece gospodo..Cudu se ne nadajte. Rumunija grca u problemima a clanica je Unije. Bolje bi bilo da se ugledamo na Norvezane i Svajcarce. Neki ce reci Norveska ima naftu, a sta ima Svajcarska? Banke? Pa to nije prirodno bogatstvo, to je stvar marljivog rada i discipline. Hajdemo da svi poradimo na boljoj Srbiji, iza coska nas ne ceka lepa devojka sa vrecom para zvana Unija. Treba stremiti Uniji ali pre svega ne treba se nadati cudu jer niko nece da obavi posao umesto nas. Ako je cena Unije Kosovo bolje da ne idemo tamo, jer cemu u kucnu zajednicu ako ti neko ne prizna devojku kao snajku...U Srbiji ima mnogo pametnih mladih ljudi, mozemo napraviti bolju Srbiju na koju i Evropa moze da bude ljubomorna. Prvi korak su izbori, izglasajmo mlade sposobne ljude, nove face na politickoj sceni a ne korumpirane likove koji se okrecu ukrug od 90-te...

Balansero

pre 13 godina

Logicno je da sve zemlje clanice EU priznaju nezavisno Kosovo pre Srbije. Pa da onda i zvanicni Brisel uradi isto. Tek onda se moze uslovljavati clanstvo Srbije u EU priznanjem nezavisnosti Kosova.
Gospodja nije zasluzila prelaznu ocenu iz osnova logike. Sto bas i ne iznenadjuje, imajuci u vidu gde radi.

Mishko

pre 13 godina

Ljudi, budimo realni - da je našim dahijama stalo do ulaska u EU, priznali bi Kosovo, reformisali bi pravosuđe, suzbili korupciju, izručili Mladića. Samo da im je stalo. Ali nije. U EU nije moguće imati monopol na tržištu hranom, u EU nije moguće da se sudski postupci razvlače do zastarevanja, u EU nije moguće da sa jednim mandatom u Skupštini/Vladi obezbediš potomstvo. Držanjem otvorenih pitanja doveka, srpske paše i subaše će vešto izbegavati ulazak u EU, a istovremeno će za to da okrivljuju nekog drugog: belosvetska zavera protiv Srba, svetska ekonomska kriza, Kosovo je Srbija, vulkan na Islandu, kanali na Marsu, itd.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Hvala Bogu da konacno neko ovom "obmanutom" narodu u Srbiji OTVORI OCI !
Da natera ovu Vlast da prestane da LAZE svoj rodjeni narod (bar onaj mali deo koji im je poverovao da je moguce Srbiju uclaniti u EU sa neresenim pitanjem Kosova) !
A kako su u vise navrata Min. Jeremic a pre neki dan i Predsednik Tadic prilikom posete Kipru izjavili da "ako EU "uslovi" Srbiju priznavanjem Kosova" to Srbija NIKADA nece prihvatiti i da u tom slucaju "NEMA NISTA" od EU, e pa da vidimo sta ce nam sad "poruciti" ?
Najverovatnije da ova predstavnica EP "NEMA PRAVO" da nama OTVARA OCI !
Srbija je odavno izgubila Kosovo, Srbiji je mesto u EU i to je ono za sta se treba zalagati i traziti vecinu a ne svoju politiku graditi na OBICNIM LAZIMA kao da smo svi CORAVI KOD OCIJU ?

ma

pre 13 godina

Mi dok dodjedmo do Eu, EU nece biti ! Tako da me bas briga i za priznanje Kosova i za EU ! Mi smo u g***** do guse po pitanju ekonomije politike i vlasti! Prvo da pocistimo prednje dvoriste pa cemo posle lakse i zadnje !

Mirko

pre 13 godina

Sta bi ovi silni austrijski politicari svetskog ranga da im nema Balkana? Bili bi nezaposleni.
Inace, znamo mi to gospodjo vec odavno. Licno smatram licemernim sve ovo oko EU i kosova. Ako nas ne zelite, a siguran sam da nas ne zelite (pricam o obicnim ljudima u zemljama EU, pogotovu onim bogatim zemljama), onda ne trazite izgovor kod nas. Za mene je Kosovo bez alternative!

Miloš

pre 13 godina

"Ne vidim da je želja srpske vlade da reintegriše Kosovo realna".

Ih, kao da je realnost srpskoj vladi i građanima nekada bila kriterijum.

slobodan ili ne

pre 13 godina

evo jos jedan razlog da srbija digne ruke i od eu i nato-a i od kosova, da podvuce svoju nezavisnost od bilo kojih blokova, i pocne da radi na resavanju problema unutar srbije!! nece biti vise izgovora i skretanja paznje od gorujucih problema, i ma kraju i kraj lazima!
ps / dok je druga strana nalazila i kupovala na svetskoj sceni politike "teske" politicara za lobiranje svojih interesa, srpska diplomatija se oslanjala na medjunarodno pravo!! o tom medjunarodnom pravu trenutno odlucuje sila jacega, a ne zakoni i pravne norme!

marko

pre 13 godina

Tu njenu realnost je priznalo 60 i nesto drzava i to posle tri godine natezanja. Ne priznaju 140 i neka zemlja, od kojih 100 i neka to apsolutno nece nikad uraditi. Zar ne vidite da silujete citav svet sa jednom vasom apsolutno promasenom politikom. To sto je Srbija, zahvaljujuci komunjarama i vasim satelitima bila propala drzava, ne znaci da tek tako mozes napraviti novu drzavu na njenoj teritoriji, i to drzavu koja nema apsolutno nikakvo istorijsko uporiste ovde. Pa vise logike ima da Italijani polazu pravo na drzavu ovde nego svi ostali. Paradoks koji ce vremenom biti izbrisan, nadamo se samo bez novih ratova.

swayzak

pre 13 godina

Izgleda da ni ovom gospodinu nije javljeno da ni sve članice EU nisu priznale Kosovo, pa je onda i smešno tvrditi da se od Srbije očekuje da ga prizna. Uostalom više nego jasan je i stav Srbije da Kosovo neće biti priznato ni zarad ulaska u EU. A to nije ni u interesu EU ni u interesu Srbije.

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

Eto dodjosmo na ono sto nam je Kostunica govorio pre dve godine kada je podnosio ostavku! Nema EU dok se sami ne odreknete Kosova!! Ali su nas nasi sadasnji evropejci tada ubedjivali da on prica "nebuloze" jer je tvrdi nacionalista i anti evropejac!! A sad vi vidite na cemu smo!!

Слободан

pre 13 godina

Потпуно очекивано. Прво се такве приче пласирају од најнижих функционера да би касније и они који су говорили како та два питања нису повезана почели да причају како је то једини начин због тога и тога. Али, само полако и стрпљиво. Не може увек све да буде по њиховом. Мораће и они мало да се прилагоде нама, ако им је стварно у интересу да нам помогну. А и само луд и слеп човек би "Косово" могао примити у ЕУ. Замислите, оно легло криминала и чега све не још да има слободне границе са Унијом!

Van Helsing

pre 13 godina

Pa to je najmanji problem. Srbija će da prizna Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohiju kao svoj sastavni deo. :) A u Evropsku Uniju nam se i ne žuri, bolje da počnemo da radimo nego da glođemo pristupne fondove i pravimo od sebe problem poput Grčke.

VEČNO KOSOVO!

pre 13 godina

Ako moram birati između EU i KosovA, izabrao bih Kosovo! Zašto? Zato što sam prvenstveno Srbin i pravoslavac, i zato što mi je stalo do celovitosti moje države i mog naroda, a ne tamo nekih evrofantazija, Grčka, Bugarska, Rumunija su u EU, pa vidim kako im "dobro" ide.

Ko to tamo peva?

pre 13 godina

Ma ko jos nas pita za misljenje? Posle Slobe, Kostunjavog i ubistva Djindjica i sadasnjeg pozorista u kuci, ko ce da nas uzima za ozbiljno bre, ko? Bolje bi bilo da radimo po instrukcijama, jer smo sami nesposobni da vodimo Srbiju. Srbin

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Sasvim logican zakljucak Ulrike Lunacek. Ja verujem da isto stanoviste ima i sam Tadic, kao i Kostunica pre njega koji je "problem Kosova" sveo na iracionalno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju koju je formirao sa ciljem da Republiku Srbiju rastereti od natalozenog slepog srpskog ultranacionalistickog nacional - sovenistickog nasledja sa kojim Srbija neminovno i bez odlaganja mora da rascisti ako zeli sopstvenu demokratizaciju i integraciju u EU.

pedja

pre 13 godina

Politika sadasnje vlasti ne bi mogla da integrise Kosovo i sve njegove gradjane. Cak i da se sutra ponisti nezavisnost i Srbija dobije nadleznost na Kosovu, zamislite sta bi se desilo sa drzavom, imali bi jos 1.5 miliona albanskih drzavljana koji bi na sledecim izborima usli u parlament i poceli da kroje politiku cele zemlje, a da ne pricam koliko je nasa zemlja ekonomski nemocna da obezbedi osnovnu egzistenciju u centralnoj Srbiji.

Nerealno je pricati i poricati nesto sto je Ujka Sam vec aminovao :((

analiticar amater

pre 13 godina

Ne bih da nagadjam pozadinu i motivisanost ovakvih izjava, ali svakako ne mogu da ne prenebegnem njihovu neosnovanost. Koju to realnost bi Srbija trebalo da prizna? Realnost da se na Srbe puca na Kosovu ili realnost da tamo vlada korupcija, realnost da 2/3 sveta ne priznaje tu nezavisnost, realnost da su najvisi funkcioneri vlade potomci OVK cija nedela polako izlaze na videlo. EU nije ostvarila ni jedan svoj cilj na Kosovu, realnost je da ni jedan standard na KOsovu nije ispunjen, realnost je da nema postovanja ljudskih prava, slobode kretanja, realnost je da Kosovo nije clan ni jedne iole vazije medjunarodne organizacije, kao i to da ni sve clanice EP ne prizaju Kosovo. Vise me ni ne cudi propast ka kojoj EU klizi kada EP cine ovakvi "intelektualci" koji su spremni da slepo guraju svoje neargumentovane stavove, da svoje neuspehe guraju pod tepih, da uvek pronalaze nekog drugog kao krivca, umesto da pravoj, zivotnoj realnosti pogledaju u oci i ucine nesto konkretno po tom pitanju.
Na kraju se postavlja pitanje, zasto je ovoj gospodji toliko bitno da Srbija prizna KOsovo i da vodi nekakve tehnicke razgovore? Ako je Kosovo nezavisno, Srbija mi nije potrebna nizasta, pa ni za tehnicke dogovore. O cemu bi to "tehnicki" trebalo da se dogovorimo. Nema potrebe za bilo kakvim posebnim dogovorima, sve u zivotu je definisano zakonima, medjunarodnim pravom, problemi nastaju samo kada se ta prava krse, kada se primenjuju dvojni standardi, a pri tome EU i EP zmure na sve to iz samo njima znanih razloga koje ne smeju ni da saopste.

bt

pre 13 godina

Kako se Lunačekova mudro setila tek sada, u 2010. godini da poziva na gledanje u budućnost i zaboravljanje prošlosti? Gde je bila početkom 1999. godine da "prihvati novu realnost"? Zašto nije digla glas protiv bombardera koji su tada poslati da ispravljaju "realnost"?

Filip

pre 13 godina

Mislim da odmah treba reagovati. Zaista ne vidim zasto bismo uopste dalje raspravljali o EU. Visoke EU standarde kod kuce treba da uvedemo zbog nas samih, a samo uclanjenje nam nije ni bitno. Para ocigledno nema, a to je bio jedini razlog za clanstvo. Price o nekakvoj "evropskoj ideji" su bajke za malu decu.

mc

pre 13 godina

Gospodjo svaka cast!!!!
Neko JASNO I GLASNO, javno da kaze sta nas ocekuje, pa da pocnemo da se ponasamo u skladu sa tim, a ne da nas zamajavaju o nekakvoj reintegraciji Kosova ili odluci MSP. Kao sto ste i rekli, nista se nece promeniti ako odluka bude ovakva ili onakva, jer je to nepovratan proces!
I NAREDITE nasim politicarima da to i nama javno prenesu a ne da naz "pumpaju" jer je narod ovde neobrazovan.
Ponovo svaka cast na otvorenosti, iskrenosti i pruzanju realnih nada i sansi!!!

deNiro

pre 13 godina

Odlicno. Vrlo jasno i precizno. Samar za politiku DS. Ispravnost politike DSS-a postaje sve ociglednija. Maske su najzad pale. Dakle, hvala necemo u EU.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Lunačekova je dodala da to kaže kao "neko ko nije bio preterano srećan načinom na koji je do nezavisnosti došlo 2007-2008".

"Bilo je bolje doneti novu rezoluciju UN, ali to tada nije bilo moguće. Sada mislim da ne treba da gledamo unazad, već da treba da radimo za bolju budućnost. To je najvažnije."

Na pitanje da li je moguće da Srbija uđe u Evropsku uniju, a da ne prizna Kosovo, izaslanica za Kosovo kaže da "s njene tačke gledišta - ne, nikako!"

Sto niste omogucili nove razgovore o statusu. Pojeo vuk magarca! Ma nece moci! Priznajte, ne ide onako lako kako ste zamislili. Uostalom ko uopste moze garantovati da se ta ista EU nece raspasti. Zasto bi se Srbija odrekla dijela svoje teritorije radi ulaska u neku zajednicu koja se i sama klima. Nema logike! Ni jednoj od zemalja clanica nije oduzimana teritorija radi uclanjenja u EU onda nece ni Srbija. Hvala i dovidjenja! Srbija sada treba jos aminovati vase greske!

bojan

pre 13 godina

radicemo na povracaju sve dok nas ima gospodjo Ulrike, a sto se tice stvari da upravo tako ne vracaju se nazad al' isto tako ne stoje vec se konstantno obrcu...

Ivan's

pre 13 godina

Neko je morao da kaze istinu, otvoreno i bez uvijanja...Nisu smeli sami da kazu nego poslali neku tamo zenu...E sad da vidimo sta ce biti dalje!!!

kartmen

pre 13 godina

Srbija može da ima odlične odnose sa Kosovom onako kako je to definisano rezolucijom SB koja je još uvek na snazi. Nisam siguran da EU ima bitno drugačiji stav od tog, a lični stavovi imenovane gospođe nisu neko merilo u međunarodnim odnosima.

Vladimir

pre 13 godina

Meni je ova izjava skroz korektna, bar nas ne zavlači sa pričama za malu decu. Ja sam naravno za priznavanje Kosova ako se to postavi kao uslov za EU, šteta što je to manjinski stav u Srbiji...

vlada

pre 13 godina

Ma nemoj.
Sto se mene tice, Srbija jeste u Evropi, imamo pasose i vize nam ne trebaju.
Pa tako ni ne moram u tu EU, ionako me podseca na jedan komunisticki projekat pa i onaj pre njega kada smo kao narod morali da se saginjemo.
Ovako cete nas vise ceniti, zar ne? Jer drzimo do sebe.

kraja

pre 13 godina

...sreca je da nju LICNO niko nista ne pita...ona ne zastupa sebe, vec predstavlja ez, sta je njoj JASNO i KAKO BI ONA postupila, nikoga ne interesuje...
...ako ez nastavi da salje posmatrace sa "licnim misljenjem", ni jedan konflikt u buducnosti se nece resiti...cudi me da se nisu nicemu naucili na primeru voker-ranta...
....slusajuci "njeno misljenje" zvuci mi smesno floskula o nekim "standardima" na kojima se toliko insistira....

mare 025

pre 13 godina

Ko je sad ova Ulrike? Jos sva bitna kaze "ne, nikako". Ima li jos koji anonimus da se oglasi po pitanju Kosova? Ko te sta pita uopste? Mislim da bi Srbija u narednim godinama trebala da podrzi separatisticke i autonomisticke pokrete sirom Evrope (a nije da ih nema) pa da vidimo reakcije ovih raznih nadobudnih evropskih pametnjakovica...

Zapitan

pre 13 godina

Sta sad sa onima koji nas godinama ubeđuju da su ta dva pitanja odvojena i koji su na toj tezi dobijali izbore (Tadić Boris i Đelić Božidar na primer i razni drugi nazovi političari, komentatori i drugi plaćenici)? Da li je dovoljno reći da su lažovi?

analiticar amater

pre 13 godina

Ne bih da nagadjam pozadinu i motivisanost ovakvih izjava, ali svakako ne mogu da ne prenebegnem njihovu neosnovanost. Koju to realnost bi Srbija trebalo da prizna? Realnost da se na Srbe puca na Kosovu ili realnost da tamo vlada korupcija, realnost da 2/3 sveta ne priznaje tu nezavisnost, realnost da su najvisi funkcioneri vlade potomci OVK cija nedela polako izlaze na videlo. EU nije ostvarila ni jedan svoj cilj na Kosovu, realnost je da ni jedan standard na KOsovu nije ispunjen, realnost je da nema postovanja ljudskih prava, slobode kretanja, realnost je da Kosovo nije clan ni jedne iole vazije medjunarodne organizacije, kao i to da ni sve clanice EP ne prizaju Kosovo. Vise me ni ne cudi propast ka kojoj EU klizi kada EP cine ovakvi "intelektualci" koji su spremni da slepo guraju svoje neargumentovane stavove, da svoje neuspehe guraju pod tepih, da uvek pronalaze nekog drugog kao krivca, umesto da pravoj, zivotnoj realnosti pogledaju u oci i ucine nesto konkretno po tom pitanju.
Na kraju se postavlja pitanje, zasto je ovoj gospodji toliko bitno da Srbija prizna KOsovo i da vodi nekakve tehnicke razgovore? Ako je Kosovo nezavisno, Srbija mi nije potrebna nizasta, pa ni za tehnicke dogovore. O cemu bi to "tehnicki" trebalo da se dogovorimo. Nema potrebe za bilo kakvim posebnim dogovorima, sve u zivotu je definisano zakonima, medjunarodnim pravom, problemi nastaju samo kada se ta prava krse, kada se primenjuju dvojni standardi, a pri tome EU i EP zmure na sve to iz samo njima znanih razloga koje ne smeju ni da saopste.

bt

pre 13 godina

Kako se Lunačekova mudro setila tek sada, u 2010. godini da poziva na gledanje u budućnost i zaboravljanje prošlosti? Gde je bila početkom 1999. godine da "prihvati novu realnost"? Zašto nije digla glas protiv bombardera koji su tada poslati da ispravljaju "realnost"?

deNiro

pre 13 godina

Odlicno. Vrlo jasno i precizno. Samar za politiku DS. Ispravnost politike DSS-a postaje sve ociglednija. Maske su najzad pale. Dakle, hvala necemo u EU.

vlada

pre 13 godina

Ma nemoj.
Sto se mene tice, Srbija jeste u Evropi, imamo pasose i vize nam ne trebaju.
Pa tako ni ne moram u tu EU, ionako me podseca na jedan komunisticki projekat pa i onaj pre njega kada smo kao narod morali da se saginjemo.
Ovako cete nas vise ceniti, zar ne? Jer drzimo do sebe.

VEČNO KOSOVO!

pre 13 godina

Ako moram birati između EU i KosovA, izabrao bih Kosovo! Zašto? Zato što sam prvenstveno Srbin i pravoslavac, i zato što mi je stalo do celovitosti moje države i mog naroda, a ne tamo nekih evrofantazija, Grčka, Bugarska, Rumunija su u EU, pa vidim kako im "dobro" ide.

Cistog obraza pred preTke

pre 13 godina

Biram kosovo-zbog 1389-e,i desetine hiljada Srba koji su tad zivot dali za njega,zbog nasih manastira,zbog gladne djece,koji sada jedu konzerve sto im unicef daje,sto nemaju slobodu,ne igraju se kao sva druga djeca u Srbiji,zbog majki koje nose crnine za svoje sinove,mnogi ubijeni svirepo,monstruozno...i jos mnogo toga..zbog Naseg Kosova!!!

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Lunačekova je dodala da to kaže kao "neko ko nije bio preterano srećan načinom na koji je do nezavisnosti došlo 2007-2008".

"Bilo je bolje doneti novu rezoluciju UN, ali to tada nije bilo moguće. Sada mislim da ne treba da gledamo unazad, već da treba da radimo za bolju budućnost. To je najvažnije."

Na pitanje da li je moguće da Srbija uđe u Evropsku uniju, a da ne prizna Kosovo, izaslanica za Kosovo kaže da "s njene tačke gledišta - ne, nikako!"

Sto niste omogucili nove razgovore o statusu. Pojeo vuk magarca! Ma nece moci! Priznajte, ne ide onako lako kako ste zamislili. Uostalom ko uopste moze garantovati da se ta ista EU nece raspasti. Zasto bi se Srbija odrekla dijela svoje teritorije radi ulaska u neku zajednicu koja se i sama klima. Nema logike! Ni jednoj od zemalja clanica nije oduzimana teritorija radi uclanjenja u EU onda nece ni Srbija. Hvala i dovidjenja! Srbija sada treba jos aminovati vase greske!

Pravda za sve

pre 13 godina

Ok, ako je tako neka onda Spanija pod hitno prizna nezavisnost Baskije, Francuska nezavisnost Korzike a Kipar nezavisnost severnog Kipra ili neka odmah budu izbaceni iz EU! Kakav je bre to nacin!?! Mi smo majmuni a vi ste bogovi. Za vas ne vaze ista pravila kao i za nas? Dosta vise tog licemerja. Ocekujem da se nasi politicari jasno odrede prema takvim licemernim i zlonamernim stavovima pojedinih "evropskih" zvanicnika...

Van Helsing

pre 13 godina

Pa to je najmanji problem. Srbija će da prizna Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohiju kao svoj sastavni deo. :) A u Evropsku Uniju nam se i ne žuri, bolje da počnemo da radimo nego da glođemo pristupne fondove i pravimo od sebe problem poput Grčke.

kraja

pre 13 godina

...sreca je da nju LICNO niko nista ne pita...ona ne zastupa sebe, vec predstavlja ez, sta je njoj JASNO i KAKO BI ONA postupila, nikoga ne interesuje...
...ako ez nastavi da salje posmatrace sa "licnim misljenjem", ni jedan konflikt u buducnosti se nece resiti...cudi me da se nisu nicemu naucili na primeru voker-ranta...
....slusajuci "njeno misljenje" zvuci mi smesno floskula o nekim "standardima" na kojima se toliko insistira....

Filip

pre 13 godina

Mislim da odmah treba reagovati. Zaista ne vidim zasto bismo uopste dalje raspravljali o EU. Visoke EU standarde kod kuce treba da uvedemo zbog nas samih, a samo uclanjenje nam nije ni bitno. Para ocigledno nema, a to je bio jedini razlog za clanstvo. Price o nekakvoj "evropskoj ideji" su bajke za malu decu.

ma

pre 13 godina

Mi dok dodjedmo do Eu, EU nece biti ! Tako da me bas briga i za priznanje Kosova i za EU ! Mi smo u g***** do guse po pitanju ekonomije politike i vlasti! Prvo da pocistimo prednje dvoriste pa cemo posle lakse i zadnje !

Ђорђе

pre 13 godina

Што се тиче Кипра, потребно је напоменути да су озбиљни преговори о решавању територијалног спора који траје од средине седамдесетих година прошлог века, покренути са мртве тачке управо када је Кипар примљен у ЕУ. Становници северног дела овог острва, нарочито млада популација, желе да се реши проблем - реинтеграцијом.
п.с. Србија је постојала пре настанка ЕУ и постојаће након нестанка овог политичког пројекта.

splico

pre 13 godina

Hrvatska je od EU prisiljena na sporazum sa Slovenijom, a evo sad pritiskaju i Srbiju da prizna Kosovo. E pa eto nekadasnja braco Srbi sta je donilo unistenje mocne Jugoslavije: minijaturne drzavice koje svako moze ponizavat i gubitnike - Hrvate i Srbe

nixonn

pre 13 godina

Hipoteticki pojam EU je ono cemu stremi svaki gradjanin Srbije pocetkom 21 veka. A zasto? Kao da se svi nadaju da ce ulaskom u Uniju svi zivotni problemi biti reseni, svi krediti otplaceni, da ce gay populacija slobodno setati, da ce se most preko Dunava sam od sebe da se izgradi? Pa nece gospodo..Cudu se ne nadajte. Rumunija grca u problemima a clanica je Unije. Bolje bi bilo da se ugledamo na Norvezane i Svajcarce. Neki ce reci Norveska ima naftu, a sta ima Svajcarska? Banke? Pa to nije prirodno bogatstvo, to je stvar marljivog rada i discipline. Hajdemo da svi poradimo na boljoj Srbiji, iza coska nas ne ceka lepa devojka sa vrecom para zvana Unija. Treba stremiti Uniji ali pre svega ne treba se nadati cudu jer niko nece da obavi posao umesto nas. Ako je cena Unije Kosovo bolje da ne idemo tamo, jer cemu u kucnu zajednicu ako ti neko ne prizna devojku kao snajku...U Srbiji ima mnogo pametnih mladih ljudi, mozemo napraviti bolju Srbiju na koju i Evropa moze da bude ljubomorna. Prvi korak su izbori, izglasajmo mlade sposobne ljude, nove face na politickoj sceni a ne korumpirane likove koji se okrecu ukrug od 90-te...

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Srbija ce da prizna Kosovo samo ako to na nekom referendumu odluci vecina njenih gradjana.Srbija ce da udje u EU samo ako na referendumu to odluci vecina njenih gradjana.U cemu je problem?Srbija je demokratska zemlja,njeni gradjani odlucuju o svemu ili mozda gresim?

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

Eto dodjosmo na ono sto nam je Kostunica govorio pre dve godine kada je podnosio ostavku! Nema EU dok se sami ne odreknete Kosova!! Ali su nas nasi sadasnji evropejci tada ubedjivali da on prica "nebuloze" jer je tvrdi nacionalista i anti evropejac!! A sad vi vidite na cemu smo!!

mc

pre 13 godina

Gospodjo svaka cast!!!!
Neko JASNO I GLASNO, javno da kaze sta nas ocekuje, pa da pocnemo da se ponasamo u skladu sa tim, a ne da nas zamajavaju o nekakvoj reintegraciji Kosova ili odluci MSP. Kao sto ste i rekli, nista se nece promeniti ako odluka bude ovakva ili onakva, jer je to nepovratan proces!
I NAREDITE nasim politicarima da to i nama javno prenesu a ne da naz "pumpaju" jer je narod ovde neobrazovan.
Ponovo svaka cast na otvorenosti, iskrenosti i pruzanju realnih nada i sansi!!!

marko

pre 13 godina

Tu njenu realnost je priznalo 60 i nesto drzava i to posle tri godine natezanja. Ne priznaju 140 i neka zemlja, od kojih 100 i neka to apsolutno nece nikad uraditi. Zar ne vidite da silujete citav svet sa jednom vasom apsolutno promasenom politikom. To sto je Srbija, zahvaljujuci komunjarama i vasim satelitima bila propala drzava, ne znaci da tek tako mozes napraviti novu drzavu na njenoj teritoriji, i to drzavu koja nema apsolutno nikakvo istorijsko uporiste ovde. Pa vise logike ima da Italijani polazu pravo na drzavu ovde nego svi ostali. Paradoks koji ce vremenom biti izbrisan, nadamo se samo bez novih ratova.

Dejan

pre 13 godina

Velika vecina gradjana ukljucujuci i mene je za ulazak Srbije u EU. Ukoliko je priznanje Kosova i Metohije kao nezavisne drzave uslov ulaska Srbije u EU onda cu biti prvi protiv clanstva Srbije u EU.
Posle ovakvih signala ono sto je strasno je da sam poceo da gubim bilo kakvu zelju i interes za pristupanje EU.

Matija

pre 13 godina

Za sve pametnjakoviće koji bi nakon ovakve izjave ili eventualnog uslova tobože izabrali Kosovo i rekli zdravo EU rekao bih par stvari.
Prvo to što ćete reći ne EU ne znači da ćete dobiti Kosovo nazad, naprotiv.
Drugo kao što smo imali prilike pre par dana da čujemo u anketi studenata univerziteta u Srbiji 2/3 njih svoju budućnost vidi van granica ove zemlje, otprilike isti procenat đaka kao osnovni kritetijum za izbor fakulteta uzima mogućnost zaposlenja u inostranstvu. Mladi u Srbiji će biti deo EU ili tako što će ova zemlja postati punopravna članica ili tako što ćemo se odseliti u neku od zemalja članica. Moja krv i krv moje dece se neće sigurno prolivati za Kosovo, dosta je bilo.
Vi koji slutite kraj EU pre ćete dočekati kraj Srbije, pogledajte malo oko sebe i vidite u kom raspadu od zemlje živite.

swayzak

pre 13 godina

Izgleda da ni ovom gospodinu nije javljeno da ni sve članice EU nisu priznale Kosovo, pa je onda i smešno tvrditi da se od Srbije očekuje da ga prizna. Uostalom više nego jasan je i stav Srbije da Kosovo neće biti priznato ni zarad ulaska u EU. A to nije ni u interesu EU ni u interesu Srbije.

Marko

pre 13 godina

Gospodji bi bilo pametnije da se bavi ljudskim pravima na Kosovu, npr. Srba u selu Zac koje moraju da cuvaju vojnici KFOR-a, a ne Srbijom i sta ona treba da radi, a sta ne.

I naravno da se ona ne pita oko ulaska Srbije u EU.

Aster Blistok

pre 13 godina

Molim one koji zele da brane Kosovo neka se lepo presele dole i brane ga iz svoje kuce, vazi? Meni Kosovo ne predstavlja nista sem praznih prica i pun mi ga je kufer vise. Sta ja imam od toga? A Evropa? Necemo u Evropu jos barem 20 godina, nismo spremni i tacka.

gatara

pre 13 godina

Ako Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu Drzavu,Srbija ne gubi samo Kosovo nego i Jug Srbije.A kasnije mozda i Sandzak i Vojvodinu.Zato Srbijo mani se Evropske unije,zivis i ziveces bez nje.

Petar

pre 13 godina

Pa kad je nezavisnost gotova stvar sto uopste gospodja prica o tome. Nego, dok ga Srbija ne prizna sve je otvoreno. Znaju to dobro svi u EU. Zato i vrse pritisak. A mi? Pamet u glavu i polako, dosta smo pravili gluposti....

Ivan's

pre 13 godina

Neko je morao da kaze istinu, otvoreno i bez uvijanja...Nisu smeli sami da kazu nego poslali neku tamo zenu...E sad da vidimo sta ce biti dalje!!!

Petar Leković

pre 13 godina

Veliki broj komentara (naročito onih peporučenih) govori, da čim nam neko "baci kosku" i spomene kako Kosovo više nije naše, odmah se poteže kao argument patriotizam. E pa gospodo dežurne patriote odmah da vam kažem da se od patriotizma ne može živeti, jer se ne jede i "ne sipa u traktor". Kosovo jeste jednom bilo naše, ali neko (a zna se i ko) ga je svojom propalom politikom zauvek izgubio i to de facto priznao potpisivanjem kapitulacije u Kumanovu. U Kumanovu smo ga i dobili u Kumanovu smo ga i izgubili. Istina jeste bolna, ali što je pre prihvatimo to bolje za nas. Busanje u grudi nam neće pomoći i sami treba da izaberemo da li će Srbija nezadrživo da "srlja u progres" (EU) ili propast (status quo).

Illyria

pre 13 godina

Drage komšije sa severa, da, da, vi u Srbiji. Vi jednostavno niste pozvani od nikoga da odlučite za Evropu ili za Kosovo. Za Kosovo ne možete iz jednostavnog razloga jer je ono sada slobodno i o njoj odlučuju njeni građani. Gledajte vi sebe i vašu Srbiju. Po mom mišljenju i kada nikada ne bi bilo Kosova vi niste za Evropu, niste za takav stepen civilizacije i kulture. Barem se jednom doooobro pogledajte u ogledalo.

iluminat

pre 13 godina

I ovo se nekad zvalo Rimsko carstvo i ovde su nekad ziveli Rimljani pa vise ne zive nego zive Srbi i zove se Srbija.Mozda bi potomci Rimljana trebali da traze svoje vekovne teritorije.Aj sad svi lepo da me negativno ocenite...

neumann

pre 13 godina

Cenim da je ova gospođa učena, da je završila neke škole i verovatno uhodanim političkim kanalima gradila poziciju i dobila "super posao" u Strazburu da izveštava o Kosovu, jer Austrijanci "odlično poznaju Balkan" (vele Nemci i ini). Verujem da je ona, kao predstavnica stranke zelenih i LGBT populacije (njena zvanična biografija) veoma progresivna, ali... da nema pojma o realnostima na terenu - nema. Davati ovakvu izjavu koja samo može da razjari jednu, a razgali drugu stranu na Balkanu je posledica amaterizma u najboljem slučaju ili potpune dezorjentisanosti EU. Srbija pod ovakvim okolnostima NEĆE priznati Kosovo. Ako se neke okolnosti promene (granice, posebni uslovi za Srbe i srpske ekonomske i istorijske interese), onda možda, ali pošto su i tu kolege ove dame izričito jasni, onda zaista NIŠTA. I sve ovo pišem bez ikakve iluzije da će Srbija povratiti kontrolu nad Kosovom ili da uopšte treba da je povrati.

Jakov

pre 13 godina

Do pre nekoliko meseci se pricalo da priznavanje Kosova nije uslov za ulazak Srbije u EU, a evo sada to polako izlazi na videlo.
Srbiji EU i ne treba. Mi moramo sami da resimo sopstvene probleme, a ne da ocekujemo da ce neko drugi da ih resi. Grcka je u EU jos odavno, pa nam je to odlican primer da clanstvo u EU nema nikakve veze sa standardom i boljim zivotom.

Слободан

pre 13 godina

Потпуно очекивано. Прво се такве приче пласирају од најнижих функционера да би касније и они који су говорили како та два питања нису повезана почели да причају како је то једини начин због тога и тога. Али, само полако и стрпљиво. Не може увек све да буде по њиховом. Мораће и они мало да се прилагоде нама, ако им је стварно у интересу да нам помогну. А и само луд и слеп човек би "Косово" могао примити у ЕУ. Замислите, оно легло криминала и чега све не још да има слободне границе са Унијом!

Patrijota

pre 13 godina

Sve koji bi da brane Kosovo i da se prikljuce Rusiji, molim da to rade sa teritoruje KOSOVA i da kada odbrane KOSOVO isto prikljuce Rusiji. Za pocetak neka govore Ruski u medjusobnoj komunikaciji, neka idu na letovanje u Abhaziju, neka Eure zamene za RUBLJE, neka traze uvodjenje viza za EU - protestno bace biometrijske pasose u IBAR.

Petar S.

pre 13 godina

Stvarno nikako nemogu da razumem gospodu iz EU, koja se polomise da ubede Srbiju da PRIHVATI "realnost" na Kosovu.

Na stranu cinjenica da 5 clanica (od 28 clanica EU, znaci skoro 20%) same EU ne priznaje Kosovo, gospodo iz EU (koji jeste priznali nezavisnost) pokazite Srbiji svojim primerom, pa (za pocetak) PRIHVATITE gradjane Kosova na Sengen listu.
Nema smisla da ocekujete od Srbije da prihvati Kosovo ako ga sami ne prihvatate.
Nema logike da se Srbija ubedjuje u vezi Kosova, a potpuno suprotna prica za Republiku Srpsku. Kao sto Bosna tretira 1,5 milion Srba, Srbija ce tretirati 2 miliona Albanca. Ili ako nece, onda nece ni Bosna. Sto se mene tice svejedno mi je. Samo se odlucite za princip (nalaz Badinterove komisije, Medjunarodno pravo - Da ili Ne) .

Srbiju je Yugoslavija jako skupo kostala (na svim poljima). Pocevsi od finansijskog, preko emotivnog do teritorijalnog.
Zaista, slican eksperiment tog tipa ne bi mogla da podnese.
Dajem svoj glas za to da se Srbija izgradi za sebe i zbog sebe. Batalite Eu. Sve sto ona nudi smo vec videli u Yugoslaviji.

Balansero

pre 13 godina

Logicno je da sve zemlje clanice EU priznaju nezavisno Kosovo pre Srbije. Pa da onda i zvanicni Brisel uradi isto. Tek onda se moze uslovljavati clanstvo Srbije u EU priznanjem nezavisnosti Kosova.
Gospodja nije zasluzila prelaznu ocenu iz osnova logike. Sto bas i ne iznenadjuje, imajuci u vidu gde radi.

Aco

pre 13 godina

Hajde da ocsitimo Srbiju, da bude cista od smeca, hajde da se kupamo redovno, hajde da obnovimo fasade, operemo ulice, da sklonimo pse lutalice, da zene na salterima budu ljubaznije. Samo ovo da uradimo mnogo bi nam lepse bilo. EU da, ali hajde da uradimo stvari tako da nas EU zeli.

Kole

pre 13 godina

Priznali, ne priznali tesko da cemo uci skoro u EU.
To nisu moje, tvoje ili Zikine zelje, to je stav mnogih gradjana "normalnih " clanica EU. Tako da se previse ne nadaju zagovornici priznanja banditske tvorevine zvane "republika Kosovo" da ce odmah nakon priznanja "poteci med i mleko".

Marko

pre 13 godina

Ova izjava je u stvari super! Dotična gospodja je izvestilac parlamenta za KOSOVO, što znači da mora da izveštava o KOSOVU, a bogami o Kosovu ima da izveštava štošta (korupcija, kršenje osnovnih ljudskih prava, trgovina drogom, ljudima...). Ako umesto toga govori šta treba Srbija da radi, očekujem jaku diplomatsku i lobističku akciju Srbije i EU članica koje ju podržavaju, da se gospodja momentalno smeni jer ne obavlja svoj posao i ne utiče na kosovske institucije da poprave stanje na Kosovu. Ujedno je to možda prilika da E. parlament prestane da bude institucija, koja je advokat vlasti na Kosovu i počne da pokazuje i rešava BITNE probleme, a to je svakodnevni život pojedinaca na Kosovu, na koje ne misli ni vlast u Srbiji, a još manje vlast na Kosovu.

Mishko

pre 13 godina

Ljudi, budimo realni - da je našim dahijama stalo do ulaska u EU, priznali bi Kosovo, reformisali bi pravosuđe, suzbili korupciju, izručili Mladića. Samo da im je stalo. Ali nije. U EU nije moguće imati monopol na tržištu hranom, u EU nije moguće da se sudski postupci razvlače do zastarevanja, u EU nije moguće da sa jednim mandatom u Skupštini/Vladi obezbediš potomstvo. Držanjem otvorenih pitanja doveka, srpske paše i subaše će vešto izbegavati ulazak u EU, a istovremeno će za to da okrivljuju nekog drugog: belosvetska zavera protiv Srba, svetska ekonomska kriza, Kosovo je Srbija, vulkan na Islandu, kanali na Marsu, itd.

Tipolir

pre 13 godina

Ovakvi tekstovi, samo uzbuđuju narod u Srbiji, i ništa dobrog ne donose. Takvo što nije za objavljivanje, a ima razloga. Evo najosnovnije:

1-Srbija nikad neče priznati Kosovo.
2-Kosovo če dobiti samostalnost /ima ga več danas/,bez obzira na opasku pod točkom 1
3-Srbija ulazi u EU bez Kosova.
4-Srbija ulazi u EU, za jedno dvadesetak godina, prekasno za današnju generaciju Srba!
5-Pisanja i komentiranja po tom pitanju, suvišna su i nesvrsishodna!

slobodnomisleći

pre 13 godina

-Ne vidim da je želja srpske vlade da reintegriše Kosovo realna", dodala je ona.
Voleo bih njen savet kako Srbija da reintegriše Kosovo kad joj je zabranjeno da vrši institucionalnu vlast na Kosovu?
-Bez dobre volje da ima dobru saradnju s Kosovom, Srbija ne može da bude članica EU, jer je prekogranična saradnja jedna od žila kucavica evropske ideje - kaže g-dja...
Treba samo pojasniti da Srbija ima dobre odnose sa svim svojim susedima, a Kosovo je južna srpska pokrajna, tako da ne može sa Kosovom imati bilo kakve susedske odnose!

mc II

pre 13 godina

A da pitam ja Vas, braco srbi, posto necemo da priznamo Kosovo i hocemo da ga reintegisemo. Recite mi KAKO planirate da reintegrisete neprijateljsku i kriminogenu teritoriju bez upotebe sile, nerazvijenu i bez para?!!!!

niki

pre 13 godina

Ne bi ga priznao samo iz inata. nece nama niko da postavlja uslove sta treba da radimo-koga da priznajemo,,, a i da umirem od gladi ne bi ga priznao. toliko o tome.

deltaoskar

pre 13 godina

Nama se nudi da MENJAMO NESTO STO NEMAMO ZA NESTO STO NAM TREBA - Kosovo za EU. Kosovo nazalost vise nije deo Srbije, i tu realnost treba prihvatiti. Bojim se da ce politicari u bliskoj buducnosti svakako morati da priznaju nezavisnost Kosova, ali ovakva ponuda tada vise nece vaziti. Bolje je prihvatiti realnost, uci u EU, pa se onda boriti kroz institucije EU - Eulex da se poboljsa zivot Srba na Kosovu. Ovako nemamo ni pristup Kosovu, a ni porodici evropskih zemalja....

Dzoni

pre 13 godina

Cudo je nas narod! Mnogi misle da ce odustajanjem od EU poboljsati sanse za "povratak" Kosova u Srbiju. Strasna zabluda! Neulaskom u EU se ne dobija Kosovo iako to tako zvuci. A Srbija ne moze bez EU da se stabiliziju i poboljsa standard. Zablude su nas mnogo kostale u proslosti i kostace nas i dalje zato sto nismo promenili nacin razmisljanja. Znaci pitanje treba da glasi: Da li hocete Srbiju u EU bez Kosova ili Srbiju izvan u EU bez Kosova?

dok

pre 13 godina

Nemamo mi tu svest. Kosovo nikad vise nece biti srpsko. Sto pre to prihvatimo to bolje za nas, ali kazem vam, daleko je nasa svest od toga i zato smo tu gde jesmo. Nazalost.

Vladimir

pre 13 godina

Meni je ova izjava skroz korektna, bar nas ne zavlači sa pričama za malu decu. Ja sam naravno za priznavanje Kosova ako se to postavi kao uslov za EU, šteta što je to manjinski stav u Srbiji...

View

pre 13 godina

Srbiji teritorija nije oduzeta kao kompenzacija za učlanjenje u EU, nego radi zločina koji je Srbija sprovela na toj istoj teritoriji. I potpuno je svejedno da li će Srbija priznati Kosovo ili ne. I sa priznanjem Srbije i bez njega – Kosovo će ići svojim putem.
I možda g-đa Lunaček "nije bitna" ... možda je "anonomus" ... možda je "nadobudni evropski pametnjaković" ... i možda se EU "klima" ... ali jedino što se 'raspada' u poslednje vreme je Srbija. I to u svakom pogledu.

Musa

pre 13 godina

Ako politicari Srbije nastave sa ovakvom retrogarnom politikom iz doba Milosevica, na kraju ce ostaviti narod Srbije i bez JARE i bez PARE. Ostace bez Kosova i EU. Kosovo je nemoguce milom vratiti pod vlascu Srbije, a silom to se moze uvek ali svak je svestan sta bi takav pokusaj znacio prvo za Srbiju a zatim za celi Balkan. Kosovo nije vise pitanje Srba i Albanaca vec SAD i Nato Saveza.

Mirko

pre 13 godina

Sta bi ovi silni austrijski politicari svetskog ranga da im nema Balkana? Bili bi nezaposleni.
Inace, znamo mi to gospodjo vec odavno. Licno smatram licemernim sve ovo oko EU i kosova. Ako nas ne zelite, a siguran sam da nas ne zelite (pricam o obicnim ljudima u zemljama EU, pogotovu onim bogatim zemljama), onda ne trazite izgovor kod nas. Za mene je Kosovo bez alternative!

Martin, Pirot

pre 13 godina

Stvar nije toliko prosta i Srbija i da hoce NE MOZE da prizna Kosovo jer ima i Vojvodinu,Sandzak i jos neke separatisticke regione,ako bi priznala Kosovo od nje vise ne bi ostalo nista,ako nista drugo samo zbog toga Srbija nikada ne moze da prizna Kosovo pa ni tad.Mozda ne mora i ne moze da ga vrati ali da ga prizna ne sme.

David

pre 13 godina

Ma o čemu imamo da raspravljamo, referendum sada i odmah. Da li ste za ulazak u EU sa priznanjem Kosova kao države? Svi znamo ishod i završena priča. Onda više ni ovakve Nemačke tetke i teče neće imati zašto da pričaju gluposti. Tipa Kosovo je nezavisno, Grčka neka proda ostrva itd. Hvala, ali ne hvala. Kako vratiti Kosovo i Metohiju? Najpre da se Srbiji vrati ingerencija nad sudovima, opštinama itd. Zatim da se izvrši popis stanovništva s tim da svaki Albanac mora da pokaže izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo da se vidi gde je rođen i od kada je tu. Zatim da Svet zamrzne pomoć separatistima, pa ko hoće da rade lepo potpiše da je državljanin Srbije i polako idemo dalje...

bojan

pre 13 godina

radicemo na povracaju sve dok nas ima gospodjo Ulrike, a sto se tice stvari da upravo tako ne vracaju se nazad al' isto tako ne stoje vec se konstantno obrcu...

mare 025

pre 13 godina

Ko je sad ova Ulrike? Jos sva bitna kaze "ne, nikako". Ima li jos koji anonimus da se oglasi po pitanju Kosova? Ko te sta pita uopste? Mislim da bi Srbija u narednim godinama trebala da podrzi separatisticke i autonomisticke pokrete sirom Evrope (a nije da ih nema) pa da vidimo reakcije ovih raznih nadobudnih evropskih pametnjakovica...

Ko to tamo peva?

pre 13 godina

Ma ko jos nas pita za misljenje? Posle Slobe, Kostunjavog i ubistva Djindjica i sadasnjeg pozorista u kuci, ko ce da nas uzima za ozbiljno bre, ko? Bolje bi bilo da radimo po instrukcijama, jer smo sami nesposobni da vodimo Srbiju. Srbin

kartmen

pre 13 godina

Srbija može da ima odlične odnose sa Kosovom onako kako je to definisano rezolucijom SB koja je još uvek na snazi. Nisam siguran da EU ima bitno drugačiji stav od tog, a lični stavovi imenovane gospođe nisu neko merilo u međunarodnim odnosima.

slobodan ili ne

pre 13 godina

evo jos jedan razlog da srbija digne ruke i od eu i nato-a i od kosova, da podvuce svoju nezavisnost od bilo kojih blokova, i pocne da radi na resavanju problema unutar srbije!! nece biti vise izgovora i skretanja paznje od gorujucih problema, i ma kraju i kraj lazima!
ps / dok je druga strana nalazila i kupovala na svetskoj sceni politike "teske" politicara za lobiranje svojih interesa, srpska diplomatija se oslanjala na medjunarodno pravo!! o tom medjunarodnom pravu trenutno odlucuje sila jacega, a ne zakoni i pravne norme!

Miloš

pre 13 godina

"Ne vidim da je želja srpske vlade da reintegriše Kosovo realna".

Ih, kao da je realnost srpskoj vladi i građanima nekada bila kriterijum.

dejan-minhen

pre 13 godina

to nam kaze gospoda iz Nemacke...
Svi mi volimo pozoriste, ali ne u svojoj kuci.
A u toj istoj Nemackoj se digla tolika galama oko turskih gimnazija.
Privatite realnost da ima gradana / drzavljana Nemacke koji hoce da idu u tursku gimnaziju.
E kada to uradite dodjite i pricajte nama o Kosovu.

Kosovostar

pre 13 godina

Ma samo vi primite Kosovo u EU. Aritmetička progresija nataliteta i za nekoliko decenija eto vama jednog velikog Kosova koje se prosirilo na veci deo male EU.

Zapitan

pre 13 godina

Sta sad sa onima koji nas godinama ubeđuju da su ta dva pitanja odvojena i koji su na toj tezi dobijali izbore (Tadić Boris i Đelić Božidar na primer i razni drugi nazovi političari, komentatori i drugi plaćenici)? Da li je dovoljno reći da su lažovi?

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Hvala Bogu da konacno neko ovom "obmanutom" narodu u Srbiji OTVORI OCI !
Da natera ovu Vlast da prestane da LAZE svoj rodjeni narod (bar onaj mali deo koji im je poverovao da je moguce Srbiju uclaniti u EU sa neresenim pitanjem Kosova) !
A kako su u vise navrata Min. Jeremic a pre neki dan i Predsednik Tadic prilikom posete Kipru izjavili da "ako EU "uslovi" Srbiju priznavanjem Kosova" to Srbija NIKADA nece prihvatiti i da u tom slucaju "NEMA NISTA" od EU, e pa da vidimo sta ce nam sad "poruciti" ?
Najverovatnije da ova predstavnica EP "NEMA PRAVO" da nama OTVARA OCI !
Srbija je odavno izgubila Kosovo, Srbiji je mesto u EU i to je ono za sta se treba zalagati i traziti vecinu a ne svoju politiku graditi na OBICNIM LAZIMA kao da smo svi CORAVI KOD OCIJU ?

Aleksandar

pre 13 godina

Ja sam za to da se i prizna realnost, tj. da smo Kosovo nepovratno izgubili, i da se jos ne ulazi u EU. Prvo zato sto smo vec u debelim problemima, samo nam jos Kosovo fali pa da nacisto potonemo, a drugo sto mi nismo spremni za EU ni ekonomski ni mentalno. Ali, nazalost, razum odavno ne stanuje u Srbiji...

kom@

pre 13 godina

Ulrike Lunaček: "Bilo je bolje doneti novu rezoluciju UN, ali to tada nije bilo moguće. Sada mislim da ne treba da gledamo unazad, već da treba da radimo za bolju budućnost. To je najvažnije."
Da, drugim rečima prekršili smo tada zakon (UN rezoluciju) pa je sada najvažnije ne gledati unazad.

Iako je verovatno bliže istini da se to pravo nije slagalo sa realnošću, po tome opet (uvek) ispada da pravo da se drži ili ne drži zakona po sopstvenom viđenju realnosti ima - jači.

"Nije se mogla sila pridodati pravdi, pa se zato sila mora opravdati"
Blaise Pascal

Mario Bros

pre 13 godina

"Kosovska nezavisnost je danas de fakto realnost i zato, prema mom mišljenju, nema smisla okretati se unatrag i diskutovati o ovoj realnosti iznova i iznova. Umesto toga trebalo bi da gledamo napred", kaže u intervjuu za Danas Ulrike Lunaček

Pa ovo vređa svaku inteligenciju. Kao da ja vama otmem par soba u stanu pod pretnjom oružijem, i dam vašem podstanaru trajno te sobe, i onda vam kažem da nećete moći normalno da živite i radite sve dok ne priznate da su sobe 100% vlasništvo podstanara. I još kažem da prekinete više da se vraćate na isto i da me tužite sudu.

Pa jel to demokratija? Ili je to brutalna sila kombinovana sa slepim kršenjem usvojenih međunarodnih normi i ucenjivanje jedne stare evropske nacije, Srbije?

ili ili ili = ili

pre 13 godina

Ovo su samo provokacije. Plase se ishoda na sudu. Posle rezultata ima da se ucute, jer nece imati legitimitet da tako nesto zahtevaju. Inace je ovo samo individualna interpretacija jednog administratora. Ono sa vrha je odlucujuce i moze se menjati u zavisnosti od interesa.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

... rekao bih da ako neko nije civilizovan i slijedi zatucane nacioalisticke ideje iz 18. vijeka onda je to tzv. nezavisno Kosovo. Ako vec govoris o civilizovanosti, Kosovo se nije uspjelo civilizovati ni u tolerantnoj Jugoslaviji koja je ipak vodila racuna o toj teritoriji sto bas nije prioritet americko-evropskih protektora na Kosovu. Vjerujem da ogledalo barem imate. Pogledajte prvo sebe pa onda govorite o drugima. Vjeruj mi dobro se pogledajte. Albanija je vec nesto drugo. U stvari Albanija i Kosovo su kao nebo i zemlja iako je ta ista Albanija bila pod cizmom Envera Hodze i napredovala je za razliku od tzv. nezavisnog Kosova. Kosovo je crna rupa Evrope i svjetlosnim godinama udaljeno u pogledu osnovnih ljudskih prava koja se trebaju podrazumijevati cak i od Bosne i Hercegovine u kojoj je trajao jos krvaviji sukob od onog na Kosovu.

Vokshi

pre 13 godina

Ako Srbija radi Kosova ne udje u EU, onda ce obicni stanovnici i poreski obveznici Unije podici Kosovu spomenik zahvalnosti. Verovatnoca raspada Unije uvek postoji ali sanse za nasilno resavanje sukoba izmedju ruralne i urbane Srbije su daleko vece i aktuelnije. Da li ce u doglednoj buducnosti postojati drzava Srbija u sadasnjem obliku - predstavlja veliki znak pitanja.

ilija

pre 13 godina

Ne znam ko vise ima bilo kakave iluzije o EU... U Uniji ne postoji dogovor ni oko jednog pitanja, razno-razni izvestioci pricaju sta hoce, zemlje clanice se medjusobno ne slazu oko mnogih pitanja... Malo im je preveliki zalogaj bila ideja stvaranja politicke unije pored ekonomske. Mislim da dok mi dodjemo na red da udjemo u Uniji to ce biti totalno drugacija organizacija nadam se bez ove gomile razno-raznih birokrata i propalih politicara koji su se uglavili na pozicije nekakvih izvestioca i samo trose novac poreskih obveznika. Generalno, Evropska Unija je glomazna i skupa birokratska masinerija koja ce, ako ovako nastavi, sama sebe urusiti. Nikakav ugled ionako nema u svetu, vec svu snagu imaju i dalje pojedinacne drzave clanice. Ja sam pre bio veliki pristalica ideje ujedinjene evrope, ali sada polako postajem totalno skeptican prema svemu tome. Sada shvatam zasto je sirom unije medju mladima sve vece protivljenje daljem jacanju Unije - jer nije sposobna da vodi harmonizovanu politiku i ne dopire do samih gradjana. Umoran sam vise o price o EU.

pedja

pre 13 godina

Politika sadasnje vlasti ne bi mogla da integrise Kosovo i sve njegove gradjane. Cak i da se sutra ponisti nezavisnost i Srbija dobije nadleznost na Kosovu, zamislite sta bi se desilo sa drzavom, imali bi jos 1.5 miliona albanskih drzavljana koji bi na sledecim izborima usli u parlament i poceli da kroje politiku cele zemlje, a da ne pricam koliko je nasa zemlja ekonomski nemocna da obezbedi osnovnu egzistenciju u centralnoj Srbiji.

Nerealno je pricati i poricati nesto sto je Ujka Sam vec aminovao :((

Vlada

pre 13 godina

Mene ovo uopšte ne čudi. To će se sve više i više čuti kako budemo napredovali u EU integracijama. Poenta je da nas EU što više veže za sebe, pa da nam u jednom trenutku kad budemo bili toliko zavisni od njih ( usklađenost propisa i procedura, kreditna zavisnost, uvozno-izvozna, vojno-politička ) postave i to kao krajnji zahtev za članstvo u ubeđenju da ćemo pod takvim pritiskom to lakše prihvatiti.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Sasvim logican zakljucak Ulrike Lunacek. Ja verujem da isto stanoviste ima i sam Tadic, kao i Kostunica pre njega koji je "problem Kosova" sveo na iracionalno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju koju je formirao sa ciljem da Republiku Srbiju rastereti od natalozenog slepog srpskog ultranacionalistickog nacional - sovenistickog nasledja sa kojim Srbija neminovno i bez odlaganja mora da rascisti ako zeli sopstvenu demokratizaciju i integraciju u EU.

bane5

pre 13 godina

Pa gde su ovi što su prodali NIS sa pričom da je to zbog Kosova (nepriznavanje istog) ? Molim dotične da se jave i objasne zašto smo poklonili par milijardi stranoj državi - a rezultat i dalje nikakav - Kosovo je sve dalje od Srbije a mi od EU........

iii

pre 13 godina

To je sve politika, danas izjavljuje jedno, sutra ce ta ista osoba da izjavi nesto sasvim drugo. Sve zavisi od situacije i od toga sta joj sefovi kazu da treba da prica. Kako stoje stvari mi ionako jos neko vreme ne moramo da brinemo oko EU, jer je to sve jos nazalost vrlo daleko.

albanciDaShvate

pre 13 godina

za 4,5 godina ce EU da moli Srbiju da prizna Kosovo, frustracija ce im samo porasti, ali to nama nece vratiti teritoriju, moramo da promenimo pristup pa za jedno 20 godina, kad se smire albanci, kad budu hteli da zive sa nama(ma kako to nemoguce zvucalo), e onda da mozemo da kazemo da je kosovo juzna srpska pokrajina...

Pobesneli max

pre 13 godina

Nikako se necemo odreci Kosova, kao ni evropskog puta. Sta god govorili pojedini anonimni zvanicnici iz Evrope. Bilo je i gorih izjava pa se malo sta od toga zaista i desilo. A kako vreme prolazi je ne vidim da je polozaj Srbije gori, naprotiv.
Vidim da se javljaju pojedini aktivisti DSS koji ponovo brkaju loncice. KOstunica nije izgubio izbore zato sto je bio protiv evropske politike vec zato sto je bio lenj politicar, zato sto je bio okruzen najgorim saradnicima i zato sto je njegova stranka bila olicenje neradnika, nesposobnjakovica...jedna inertna organizacija mnogo popularnija nego sto je i sama mogla da izdrazi. Sustinski i ideoloski Tadic vodi politiu kakvu bi vodio i VK. Samo je Tadic za Voju maher, to je sustinska razlika.

Milos

pre 13 godina

Hajde da mi samo svi branioci Kosova iskreno odgovore - koliko njih je spremno da sutra tri miliona Albanaca nazove svojim sunarodnicima, i Hasima Tacija za koju deceniju svojim premijerom u Beogradu?

Ne moze se imati Kosovo 1389. godine u XXI veku. Dobro znamo ko tamo zivi, i sve da se oni odluce da budu deo Srbije, Srbija to zapravo ne moze da proguta.

RAZUM JE NERAZUMNA REC

pre 13 godina

Ne znam kako je u Srbiji, ali u ostatku sveta napasni muz mora iseliti iz stana koji tada pripada zeni, bez obzira sto je taj stan bio njegov.

Kad se REALNO sagledaju cinjenice odnosa izmedju Srbije i njene pokrajine u zadnjih 30+ godina, a posebno prije 10-15 godina, ta opresija i nije mogla drugacije zavrsiti u ocima Zapada i sire. Nazalost, mnogima u Srbiji je normalno da muz ubija boga u zeni bez bilo kakvih reperkusija jer je ona jednostavno njegovo vlasnistvo. Takva izvrnuta i nakaradna logika je ocita kod mnogih komentatora.

I Madjarska je bila gubitnik u WW1 kad je Srbija pripojila Vojvodinu i ne pada joj na pamet da je vrati u drzavu.

....."Skuvali ste ribe - gotovo je".

Ja

pre 13 godina

A ja kazem NE i Kosovu i Evropskoj Uniji.

Kosovu kazem NE prvo zato sto ga milom nikako necemo dobiti, a sile mi je vise dosta. Drugo, cak i da nekako dobijemo to Kosovo: znate li vi koliko bi nas kostalo da integrisemo neravijenu teritoriju kojom vlada mafija (jos gora od ove nase domace)? (O tome koliko bi nas kostalo ciscenje - ili neciscenje - osiromasenog uranijuma koji je NATO lepo ostavio na Kosovu - bolje i da ne govorim.) Trece, sta Srbija treba da radi sa 2 miliona ljudi koji bi ziveli na njenoj teritoriji a ne bi zeleli da budu njeni gradjani? Sutra treba da pocnu da organizuju teroristicke napade po Beogradu i Novom Sadu - neka, hvala.

A sto se EU tice, mi u nju necemo uci u narednih X godina ni pod razno. A kako su stvari krenule, kroz jedno 10-ak godina, EU ili vise uopste nece postojati ili ce biti samo mrtvo slovo na papiru. Evo, sad je pocela zurka s Grckom. Na redu su Spanija, Portugalija, Italija, Irska; Britaniju (koja je zaduzenija od Grcke) i da ne pominjem. Dok stigne red na nas, u njihovoj kasi nece biti ni prebijene pare. Jedino sto cemo od njih dobiti jesu propisi o tome da li na pijaci smemo da prodajemo povrce neidealnog oblika.

meni jasno

pre 13 godina

Boje se oni sledeceg.Ako MSP proglasi nezavisnost Kosova legitimnom,onda je to pocetak pakla jer ce se svi separatisticki pokreti u svetu pozivati na tu presudu,i zurka moze da pocne.
Posto se ovo nece desiti,a mora jedno od dva da se desi(zato sto je pitanje postavljeno sudu jasno),desi ce se ovo drugo.MSP ce doneti presudu da je proglasenje nezavisnosti,nelegalan cin.

Toga se oni boje,neminovnosti presude u korist srpske strane.

jovan x

pre 13 godina

pod 1. Velika vecina nas nema pojma sta donosi EU,znamo samo nesto malo o psima lutalicama i parama koje bi nam kao dali
pod 2. Ne samo da ce da uzmu teritoriju (kosovo...) vec i razne vrste slobode...Bilo bi lepo kad bi se svi raspitali o losim stranama ali je to za veliku vecinu koja ne mrda od TV-a nemoguce.
Ukinuli su vize. I? Moze li se bez para van? I ja sam vrlo umoran od EU koja kako se vidi vec polako tone,bas kao i sva velika carstva.Jeste,ovo je carstvo politicara.

JOVAN

pre 13 godina

Neko rece ovde''Prvi korak su izbori, izglasajmo mlade sposobne ljude, nove face na politickoj sceni a ne korumpirane likove koji se okrecu ukrug od 90-te...''
Ja hocu da izadje i da glasam ali koje nove??? Svi su isti!!!Pametni jos uvek ne ulaze u politiku jer ovi grizu i lome sve pred sobom kad prepoznaju ''nove i pametne'' nema novih i pametnih bez revolucije a i tad je lutrija sta ce da ispliva!!! Kroz CELU ljudsku istoriju vladaju siledzije!!! Kakvi novi i pametni? To se zove Komunizam!!!

Don Quijote

pre 13 godina

Ako bi Srbija priznala takozvano "Nezavisno Kosovo", onda bih ja bio prisiljen da se odreknem srpskog drzavljanstva i da iscepam srpski pasos.
Toliko.

deNiro

pre 13 godina

Odlicno. Vrlo jasno i precizno. Samar za politiku DS. Ispravnost politike DSS-a postaje sve ociglednija. Maske su najzad pale. Dakle, hvala necemo u EU.

mc

pre 13 godina

Gospodjo svaka cast!!!!
Neko JASNO I GLASNO, javno da kaze sta nas ocekuje, pa da pocnemo da se ponasamo u skladu sa tim, a ne da nas zamajavaju o nekakvoj reintegraciji Kosova ili odluci MSP. Kao sto ste i rekli, nista se nece promeniti ako odluka bude ovakva ili onakva, jer je to nepovratan proces!
I NAREDITE nasim politicarima da to i nama javno prenesu a ne da naz "pumpaju" jer je narod ovde neobrazovan.
Ponovo svaka cast na otvorenosti, iskrenosti i pruzanju realnih nada i sansi!!!

Illyria

pre 13 godina

Drage komšije sa severa, da, da, vi u Srbiji. Vi jednostavno niste pozvani od nikoga da odlučite za Evropu ili za Kosovo. Za Kosovo ne možete iz jednostavnog razloga jer je ono sada slobodno i o njoj odlučuju njeni građani. Gledajte vi sebe i vašu Srbiju. Po mom mišljenju i kada nikada ne bi bilo Kosova vi niste za Evropu, niste za takav stepen civilizacije i kulture. Barem se jednom doooobro pogledajte u ogledalo.

Petar Leković

pre 13 godina

Veliki broj komentara (naročito onih peporučenih) govori, da čim nam neko "baci kosku" i spomene kako Kosovo više nije naše, odmah se poteže kao argument patriotizam. E pa gospodo dežurne patriote odmah da vam kažem da se od patriotizma ne može živeti, jer se ne jede i "ne sipa u traktor". Kosovo jeste jednom bilo naše, ali neko (a zna se i ko) ga je svojom propalom politikom zauvek izgubio i to de facto priznao potpisivanjem kapitulacije u Kumanovu. U Kumanovu smo ga i dobili u Kumanovu smo ga i izgubili. Istina jeste bolna, ali što je pre prihvatimo to bolje za nas. Busanje u grudi nam neće pomoći i sami treba da izaberemo da li će Srbija nezadrživo da "srlja u progres" (EU) ili propast (status quo).

deltaoskar

pre 13 godina

Nama se nudi da MENJAMO NESTO STO NEMAMO ZA NESTO STO NAM TREBA - Kosovo za EU. Kosovo nazalost vise nije deo Srbije, i tu realnost treba prihvatiti. Bojim se da ce politicari u bliskoj buducnosti svakako morati da priznaju nezavisnost Kosova, ali ovakva ponuda tada vise nece vaziti. Bolje je prihvatiti realnost, uci u EU, pa se onda boriti kroz institucije EU - Eulex da se poboljsa zivot Srba na Kosovu. Ovako nemamo ni pristup Kosovu, a ni porodici evropskih zemalja....

VEČNO KOSOVO!

pre 13 godina

Ako moram birati između EU i KosovA, izabrao bih Kosovo! Zašto? Zato što sam prvenstveno Srbin i pravoslavac, i zato što mi je stalo do celovitosti moje države i mog naroda, a ne tamo nekih evrofantazija, Grčka, Bugarska, Rumunija su u EU, pa vidim kako im "dobro" ide.

Aster Blistok

pre 13 godina

Molim one koji zele da brane Kosovo neka se lepo presele dole i brane ga iz svoje kuce, vazi? Meni Kosovo ne predstavlja nista sem praznih prica i pun mi ga je kufer vise. Sta ja imam od toga? A Evropa? Necemo u Evropu jos barem 20 godina, nismo spremni i tacka.

Matija

pre 13 godina

Za sve pametnjakoviće koji bi nakon ovakve izjave ili eventualnog uslova tobože izabrali Kosovo i rekli zdravo EU rekao bih par stvari.
Prvo to što ćete reći ne EU ne znači da ćete dobiti Kosovo nazad, naprotiv.
Drugo kao što smo imali prilike pre par dana da čujemo u anketi studenata univerziteta u Srbiji 2/3 njih svoju budućnost vidi van granica ove zemlje, otprilike isti procenat đaka kao osnovni kritetijum za izbor fakulteta uzima mogućnost zaposlenja u inostranstvu. Mladi u Srbiji će biti deo EU ili tako što će ova zemlja postati punopravna članica ili tako što ćemo se odseliti u neku od zemalja članica. Moja krv i krv moje dece se neće sigurno prolivati za Kosovo, dosta je bilo.
Vi koji slutite kraj EU pre ćete dočekati kraj Srbije, pogledajte malo oko sebe i vidite u kom raspadu od zemlje živite.

Vladimir

pre 13 godina

Meni je ova izjava skroz korektna, bar nas ne zavlači sa pričama za malu decu. Ja sam naravno za priznavanje Kosova ako se to postavi kao uslov za EU, šteta što je to manjinski stav u Srbiji...

dok

pre 13 godina

Nemamo mi tu svest. Kosovo nikad vise nece biti srpsko. Sto pre to prihvatimo to bolje za nas, ali kazem vam, daleko je nasa svest od toga i zato smo tu gde jesmo. Nazalost.

Cistog obraza pred preTke

pre 13 godina

Biram kosovo-zbog 1389-e,i desetine hiljada Srba koji su tad zivot dali za njega,zbog nasih manastira,zbog gladne djece,koji sada jedu konzerve sto im unicef daje,sto nemaju slobodu,ne igraju se kao sva druga djeca u Srbiji,zbog majki koje nose crnine za svoje sinove,mnogi ubijeni svirepo,monstruozno...i jos mnogo toga..zbog Naseg Kosova!!!

Patrijota

pre 13 godina

Sve koji bi da brane Kosovo i da se prikljuce Rusiji, molim da to rade sa teritoruje KOSOVA i da kada odbrane KOSOVO isto prikljuce Rusiji. Za pocetak neka govore Ruski u medjusobnoj komunikaciji, neka idu na letovanje u Abhaziju, neka Eure zamene za RUBLJE, neka traze uvodjenje viza za EU - protestno bace biometrijske pasose u IBAR.

Aleksandar

pre 13 godina

Ja sam za to da se i prizna realnost, tj. da smo Kosovo nepovratno izgubili, i da se jos ne ulazi u EU. Prvo zato sto smo vec u debelim problemima, samo nam jos Kosovo fali pa da nacisto potonemo, a drugo sto mi nismo spremni za EU ni ekonomski ni mentalno. Ali, nazalost, razum odavno ne stanuje u Srbiji...

Musa

pre 13 godina

Ako politicari Srbije nastave sa ovakvom retrogarnom politikom iz doba Milosevica, na kraju ce ostaviti narod Srbije i bez JARE i bez PARE. Ostace bez Kosova i EU. Kosovo je nemoguce milom vratiti pod vlascu Srbije, a silom to se moze uvek ali svak je svestan sta bi takav pokusaj znacio prvo za Srbiju a zatim za celi Balkan. Kosovo nije vise pitanje Srba i Albanaca vec SAD i Nato Saveza.

iluminat

pre 13 godina

I ovo se nekad zvalo Rimsko carstvo i ovde su nekad ziveli Rimljani pa vise ne zive nego zive Srbi i zove se Srbija.Mozda bi potomci Rimljana trebali da traze svoje vekovne teritorije.Aj sad svi lepo da me negativno ocenite...

View

pre 13 godina

Srbiji teritorija nije oduzeta kao kompenzacija za učlanjenje u EU, nego radi zločina koji je Srbija sprovela na toj istoj teritoriji. I potpuno je svejedno da li će Srbija priznati Kosovo ili ne. I sa priznanjem Srbije i bez njega – Kosovo će ići svojim putem.
I možda g-đa Lunaček "nije bitna" ... možda je "anonomus" ... možda je "nadobudni evropski pametnjaković" ... i možda se EU "klima" ... ali jedino što se 'raspada' u poslednje vreme je Srbija. I to u svakom pogledu.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Sasvim logican zakljucak Ulrike Lunacek. Ja verujem da isto stanoviste ima i sam Tadic, kao i Kostunica pre njega koji je "problem Kosova" sveo na iracionalno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju koju je formirao sa ciljem da Republiku Srbiju rastereti od natalozenog slepog srpskog ultranacionalistickog nacional - sovenistickog nasledja sa kojim Srbija neminovno i bez odlaganja mora da rascisti ako zeli sopstvenu demokratizaciju i integraciju u EU.

analiticar amater

pre 13 godina

Ne bih da nagadjam pozadinu i motivisanost ovakvih izjava, ali svakako ne mogu da ne prenebegnem njihovu neosnovanost. Koju to realnost bi Srbija trebalo da prizna? Realnost da se na Srbe puca na Kosovu ili realnost da tamo vlada korupcija, realnost da 2/3 sveta ne priznaje tu nezavisnost, realnost da su najvisi funkcioneri vlade potomci OVK cija nedela polako izlaze na videlo. EU nije ostvarila ni jedan svoj cilj na Kosovu, realnost je da ni jedan standard na KOsovu nije ispunjen, realnost je da nema postovanja ljudskih prava, slobode kretanja, realnost je da Kosovo nije clan ni jedne iole vazije medjunarodne organizacije, kao i to da ni sve clanice EP ne prizaju Kosovo. Vise me ni ne cudi propast ka kojoj EU klizi kada EP cine ovakvi "intelektualci" koji su spremni da slepo guraju svoje neargumentovane stavove, da svoje neuspehe guraju pod tepih, da uvek pronalaze nekog drugog kao krivca, umesto da pravoj, zivotnoj realnosti pogledaju u oci i ucine nesto konkretno po tom pitanju.
Na kraju se postavlja pitanje, zasto je ovoj gospodji toliko bitno da Srbija prizna KOsovo i da vodi nekakve tehnicke razgovore? Ako je Kosovo nezavisno, Srbija mi nije potrebna nizasta, pa ni za tehnicke dogovore. O cemu bi to "tehnicki" trebalo da se dogovorimo. Nema potrebe za bilo kakvim posebnim dogovorima, sve u zivotu je definisano zakonima, medjunarodnim pravom, problemi nastaju samo kada se ta prava krse, kada se primenjuju dvojni standardi, a pri tome EU i EP zmure na sve to iz samo njima znanih razloga koje ne smeju ni da saopste.

Dzoni

pre 13 godina

Cudo je nas narod! Mnogi misle da ce odustajanjem od EU poboljsati sanse za "povratak" Kosova u Srbiju. Strasna zabluda! Neulaskom u EU se ne dobija Kosovo iako to tako zvuci. A Srbija ne moze bez EU da se stabiliziju i poboljsa standard. Zablude su nas mnogo kostale u proslosti i kostace nas i dalje zato sto nismo promenili nacin razmisljanja. Znaci pitanje treba da glasi: Da li hocete Srbiju u EU bez Kosova ili Srbiju izvan u EU bez Kosova?

vlada

pre 13 godina

Ma nemoj.
Sto se mene tice, Srbija jeste u Evropi, imamo pasose i vize nam ne trebaju.
Pa tako ni ne moram u tu EU, ionako me podseca na jedan komunisticki projekat pa i onaj pre njega kada smo kao narod morali da se saginjemo.
Ovako cete nas vise ceniti, zar ne? Jer drzimo do sebe.

niki

pre 13 godina

Ne bi ga priznao samo iz inata. nece nama niko da postavlja uslove sta treba da radimo-koga da priznajemo,,, a i da umirem od gladi ne bi ga priznao. toliko o tome.

bt

pre 13 godina

Kako se Lunačekova mudro setila tek sada, u 2010. godini da poziva na gledanje u budućnost i zaboravljanje prošlosti? Gde je bila početkom 1999. godine da "prihvati novu realnost"? Zašto nije digla glas protiv bombardera koji su tada poslati da ispravljaju "realnost"?

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Hvala Bogu da konacno neko ovom "obmanutom" narodu u Srbiji OTVORI OCI !
Da natera ovu Vlast da prestane da LAZE svoj rodjeni narod (bar onaj mali deo koji im je poverovao da je moguce Srbiju uclaniti u EU sa neresenim pitanjem Kosova) !
A kako su u vise navrata Min. Jeremic a pre neki dan i Predsednik Tadic prilikom posete Kipru izjavili da "ako EU "uslovi" Srbiju priznavanjem Kosova" to Srbija NIKADA nece prihvatiti i da u tom slucaju "NEMA NISTA" od EU, e pa da vidimo sta ce nam sad "poruciti" ?
Najverovatnije da ova predstavnica EP "NEMA PRAVO" da nama OTVARA OCI !
Srbija je odavno izgubila Kosovo, Srbiji je mesto u EU i to je ono za sta se treba zalagati i traziti vecinu a ne svoju politiku graditi na OBICNIM LAZIMA kao da smo svi CORAVI KOD OCIJU ?

mc II

pre 13 godina

A da pitam ja Vas, braco srbi, posto necemo da priznamo Kosovo i hocemo da ga reintegisemo. Recite mi KAKO planirate da reintegrisete neprijateljsku i kriminogenu teritoriju bez upotebe sile, nerazvijenu i bez para?!!!!

Ko to tamo peva?

pre 13 godina

Ma ko jos nas pita za misljenje? Posle Slobe, Kostunjavog i ubistva Djindjica i sadasnjeg pozorista u kuci, ko ce da nas uzima za ozbiljno bre, ko? Bolje bi bilo da radimo po instrukcijama, jer smo sami nesposobni da vodimo Srbiju. Srbin

David

pre 13 godina

Ma o čemu imamo da raspravljamo, referendum sada i odmah. Da li ste za ulazak u EU sa priznanjem Kosova kao države? Svi znamo ishod i završena priča. Onda više ni ovakve Nemačke tetke i teče neće imati zašto da pričaju gluposti. Tipa Kosovo je nezavisno, Grčka neka proda ostrva itd. Hvala, ali ne hvala. Kako vratiti Kosovo i Metohiju? Najpre da se Srbiji vrati ingerencija nad sudovima, opštinama itd. Zatim da se izvrši popis stanovništva s tim da svaki Albanac mora da pokaže izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo da se vidi gde je rođen i od kada je tu. Zatim da Svet zamrzne pomoć separatistima, pa ko hoće da rade lepo potpiše da je državljanin Srbije i polako idemo dalje...

Pravda za sve

pre 13 godina

Ok, ako je tako neka onda Spanija pod hitno prizna nezavisnost Baskije, Francuska nezavisnost Korzike a Kipar nezavisnost severnog Kipra ili neka odmah budu izbaceni iz EU! Kakav je bre to nacin!?! Mi smo majmuni a vi ste bogovi. Za vas ne vaze ista pravila kao i za nas? Dosta vise tog licemerja. Ocekujem da se nasi politicari jasno odrede prema takvim licemernim i zlonamernim stavovima pojedinih "evropskih" zvanicnika...

albanciDaShvate

pre 13 godina

za 4,5 godina ce EU da moli Srbiju da prizna Kosovo, frustracija ce im samo porasti, ali to nama nece vratiti teritoriju, moramo da promenimo pristup pa za jedno 20 godina, kad se smire albanci, kad budu hteli da zive sa nama(ma kako to nemoguce zvucalo), e onda da mozemo da kazemo da je kosovo juzna srpska pokrajina...

Tipolir

pre 13 godina

Ovakvi tekstovi, samo uzbuđuju narod u Srbiji, i ništa dobrog ne donose. Takvo što nije za objavljivanje, a ima razloga. Evo najosnovnije:

1-Srbija nikad neče priznati Kosovo.
2-Kosovo če dobiti samostalnost /ima ga več danas/,bez obzira na opasku pod točkom 1
3-Srbija ulazi u EU bez Kosova.
4-Srbija ulazi u EU, za jedno dvadesetak godina, prekasno za današnju generaciju Srba!
5-Pisanja i komentiranja po tom pitanju, suvišna su i nesvrsishodna!

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

Eto dodjosmo na ono sto nam je Kostunica govorio pre dve godine kada je podnosio ostavku! Nema EU dok se sami ne odreknete Kosova!! Ali su nas nasi sadasnji evropejci tada ubedjivali da on prica "nebuloze" jer je tvrdi nacionalista i anti evropejac!! A sad vi vidite na cemu smo!!

kraja

pre 13 godina

...sreca je da nju LICNO niko nista ne pita...ona ne zastupa sebe, vec predstavlja ez, sta je njoj JASNO i KAKO BI ONA postupila, nikoga ne interesuje...
...ako ez nastavi da salje posmatrace sa "licnim misljenjem", ni jedan konflikt u buducnosti se nece resiti...cudi me da se nisu nicemu naucili na primeru voker-ranta...
....slusajuci "njeno misljenje" zvuci mi smesno floskula o nekim "standardima" na kojima se toliko insistira....

gatara

pre 13 godina

Ako Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu Drzavu,Srbija ne gubi samo Kosovo nego i Jug Srbije.A kasnije mozda i Sandzak i Vojvodinu.Zato Srbijo mani se Evropske unije,zivis i ziveces bez nje.

Mishko

pre 13 godina

Ljudi, budimo realni - da je našim dahijama stalo do ulaska u EU, priznali bi Kosovo, reformisali bi pravosuđe, suzbili korupciju, izručili Mladića. Samo da im je stalo. Ali nije. U EU nije moguće imati monopol na tržištu hranom, u EU nije moguće da se sudski postupci razvlače do zastarevanja, u EU nije moguće da sa jednim mandatom u Skupštini/Vladi obezbediš potomstvo. Držanjem otvorenih pitanja doveka, srpske paše i subaše će vešto izbegavati ulazak u EU, a istovremeno će za to da okrivljuju nekog drugog: belosvetska zavera protiv Srba, svetska ekonomska kriza, Kosovo je Srbija, vulkan na Islandu, kanali na Marsu, itd.

Dejan

pre 13 godina

Velika vecina gradjana ukljucujuci i mene je za ulazak Srbije u EU. Ukoliko je priznanje Kosova i Metohije kao nezavisne drzave uslov ulaska Srbije u EU onda cu biti prvi protiv clanstva Srbije u EU.
Posle ovakvih signala ono sto je strasno je da sam poceo da gubim bilo kakvu zelju i interes za pristupanje EU.

Mirko

pre 13 godina

Sta bi ovi silni austrijski politicari svetskog ranga da im nema Balkana? Bili bi nezaposleni.
Inace, znamo mi to gospodjo vec odavno. Licno smatram licemernim sve ovo oko EU i kosova. Ako nas ne zelite, a siguran sam da nas ne zelite (pricam o obicnim ljudima u zemljama EU, pogotovu onim bogatim zemljama), onda ne trazite izgovor kod nas. Za mene je Kosovo bez alternative!

slobodnomisleći

pre 13 godina

-Ne vidim da je želja srpske vlade da reintegriše Kosovo realna", dodala je ona.
Voleo bih njen savet kako Srbija da reintegriše Kosovo kad joj je zabranjeno da vrši institucionalnu vlast na Kosovu?
-Bez dobre volje da ima dobru saradnju s Kosovom, Srbija ne može da bude članica EU, jer je prekogranična saradnja jedna od žila kucavica evropske ideje - kaže g-dja...
Treba samo pojasniti da Srbija ima dobre odnose sa svim svojim susedima, a Kosovo je južna srpska pokrajna, tako da ne može sa Kosovom imati bilo kakve susedske odnose!

pedja

pre 13 godina

Politika sadasnje vlasti ne bi mogla da integrise Kosovo i sve njegove gradjane. Cak i da se sutra ponisti nezavisnost i Srbija dobije nadleznost na Kosovu, zamislite sta bi se desilo sa drzavom, imali bi jos 1.5 miliona albanskih drzavljana koji bi na sledecim izborima usli u parlament i poceli da kroje politiku cele zemlje, a da ne pricam koliko je nasa zemlja ekonomski nemocna da obezbedi osnovnu egzistenciju u centralnoj Srbiji.

Nerealno je pricati i poricati nesto sto je Ujka Sam vec aminovao :((

marko

pre 13 godina

Tu njenu realnost je priznalo 60 i nesto drzava i to posle tri godine natezanja. Ne priznaju 140 i neka zemlja, od kojih 100 i neka to apsolutno nece nikad uraditi. Zar ne vidite da silujete citav svet sa jednom vasom apsolutno promasenom politikom. To sto je Srbija, zahvaljujuci komunjarama i vasim satelitima bila propala drzava, ne znaci da tek tako mozes napraviti novu drzavu na njenoj teritoriji, i to drzavu koja nema apsolutno nikakvo istorijsko uporiste ovde. Pa vise logike ima da Italijani polazu pravo na drzavu ovde nego svi ostali. Paradoks koji ce vremenom biti izbrisan, nadamo se samo bez novih ratova.

Vokshi

pre 13 godina

Ako Srbija radi Kosova ne udje u EU, onda ce obicni stanovnici i poreski obveznici Unije podici Kosovu spomenik zahvalnosti. Verovatnoca raspada Unije uvek postoji ali sanse za nasilno resavanje sukoba izmedju ruralne i urbane Srbije su daleko vece i aktuelnije. Da li ce u doglednoj buducnosti postojati drzava Srbija u sadasnjem obliku - predstavlja veliki znak pitanja.

Ivan's

pre 13 godina

Neko je morao da kaze istinu, otvoreno i bez uvijanja...Nisu smeli sami da kazu nego poslali neku tamo zenu...E sad da vidimo sta ce biti dalje!!!

Marko

pre 13 godina

Gospodji bi bilo pametnije da se bavi ljudskim pravima na Kosovu, npr. Srba u selu Zac koje moraju da cuvaju vojnici KFOR-a, a ne Srbijom i sta ona treba da radi, a sta ne.

I naravno da se ona ne pita oko ulaska Srbije u EU.

Filip

pre 13 godina

Mislim da odmah treba reagovati. Zaista ne vidim zasto bismo uopste dalje raspravljali o EU. Visoke EU standarde kod kuce treba da uvedemo zbog nas samih, a samo uclanjenje nam nije ni bitno. Para ocigledno nema, a to je bio jedini razlog za clanstvo. Price o nekakvoj "evropskoj ideji" su bajke za malu decu.

Martin, Pirot

pre 13 godina

Stvar nije toliko prosta i Srbija i da hoce NE MOZE da prizna Kosovo jer ima i Vojvodinu,Sandzak i jos neke separatisticke regione,ako bi priznala Kosovo od nje vise ne bi ostalo nista,ako nista drugo samo zbog toga Srbija nikada ne moze da prizna Kosovo pa ni tad.Mozda ne mora i ne moze da ga vrati ali da ga prizna ne sme.

Mario Bros

pre 13 godina

"Kosovska nezavisnost je danas de fakto realnost i zato, prema mom mišljenju, nema smisla okretati se unatrag i diskutovati o ovoj realnosti iznova i iznova. Umesto toga trebalo bi da gledamo napred", kaže u intervjuu za Danas Ulrike Lunaček

Pa ovo vređa svaku inteligenciju. Kao da ja vama otmem par soba u stanu pod pretnjom oružijem, i dam vašem podstanaru trajno te sobe, i onda vam kažem da nećete moći normalno da živite i radite sve dok ne priznate da su sobe 100% vlasništvo podstanara. I još kažem da prekinete više da se vraćate na isto i da me tužite sudu.

Pa jel to demokratija? Ili je to brutalna sila kombinovana sa slepim kršenjem usvojenih međunarodnih normi i ucenjivanje jedne stare evropske nacije, Srbije?

Van Helsing

pre 13 godina

Pa to je najmanji problem. Srbija će da prizna Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohiju kao svoj sastavni deo. :) A u Evropsku Uniju nam se i ne žuri, bolje da počnemo da radimo nego da glođemo pristupne fondove i pravimo od sebe problem poput Grčke.

Petar

pre 13 godina

Pa kad je nezavisnost gotova stvar sto uopste gospodja prica o tome. Nego, dok ga Srbija ne prizna sve je otvoreno. Znaju to dobro svi u EU. Zato i vrse pritisak. A mi? Pamet u glavu i polako, dosta smo pravili gluposti....

Petar S.

pre 13 godina

Stvarno nikako nemogu da razumem gospodu iz EU, koja se polomise da ubede Srbiju da PRIHVATI "realnost" na Kosovu.

Na stranu cinjenica da 5 clanica (od 28 clanica EU, znaci skoro 20%) same EU ne priznaje Kosovo, gospodo iz EU (koji jeste priznali nezavisnost) pokazite Srbiji svojim primerom, pa (za pocetak) PRIHVATITE gradjane Kosova na Sengen listu.
Nema smisla da ocekujete od Srbije da prihvati Kosovo ako ga sami ne prihvatate.
Nema logike da se Srbija ubedjuje u vezi Kosova, a potpuno suprotna prica za Republiku Srpsku. Kao sto Bosna tretira 1,5 milion Srba, Srbija ce tretirati 2 miliona Albanca. Ili ako nece, onda nece ni Bosna. Sto se mene tice svejedno mi je. Samo se odlucite za princip (nalaz Badinterove komisije, Medjunarodno pravo - Da ili Ne) .

Srbiju je Yugoslavija jako skupo kostala (na svim poljima). Pocevsi od finansijskog, preko emotivnog do teritorijalnog.
Zaista, slican eksperiment tog tipa ne bi mogla da podnese.
Dajem svoj glas za to da se Srbija izgradi za sebe i zbog sebe. Batalite Eu. Sve sto ona nudi smo vec videli u Yugoslaviji.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Lunačekova je dodala da to kaže kao "neko ko nije bio preterano srećan načinom na koji je do nezavisnosti došlo 2007-2008".

"Bilo je bolje doneti novu rezoluciju UN, ali to tada nije bilo moguće. Sada mislim da ne treba da gledamo unazad, već da treba da radimo za bolju budućnost. To je najvažnije."

Na pitanje da li je moguće da Srbija uđe u Evropsku uniju, a da ne prizna Kosovo, izaslanica za Kosovo kaže da "s njene tačke gledišta - ne, nikako!"

Sto niste omogucili nove razgovore o statusu. Pojeo vuk magarca! Ma nece moci! Priznajte, ne ide onako lako kako ste zamislili. Uostalom ko uopste moze garantovati da se ta ista EU nece raspasti. Zasto bi se Srbija odrekla dijela svoje teritorije radi ulaska u neku zajednicu koja se i sama klima. Nema logike! Ni jednoj od zemalja clanica nije oduzimana teritorija radi uclanjenja u EU onda nece ni Srbija. Hvala i dovidjenja! Srbija sada treba jos aminovati vase greske!

swayzak

pre 13 godina

Izgleda da ni ovom gospodinu nije javljeno da ni sve članice EU nisu priznale Kosovo, pa je onda i smešno tvrditi da se od Srbije očekuje da ga prizna. Uostalom više nego jasan je i stav Srbije da Kosovo neće biti priznato ni zarad ulaska u EU. A to nije ni u interesu EU ni u interesu Srbije.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

... rekao bih da ako neko nije civilizovan i slijedi zatucane nacioalisticke ideje iz 18. vijeka onda je to tzv. nezavisno Kosovo. Ako vec govoris o civilizovanosti, Kosovo se nije uspjelo civilizovati ni u tolerantnoj Jugoslaviji koja je ipak vodila racuna o toj teritoriji sto bas nije prioritet americko-evropskih protektora na Kosovu. Vjerujem da ogledalo barem imate. Pogledajte prvo sebe pa onda govorite o drugima. Vjeruj mi dobro se pogledajte. Albanija je vec nesto drugo. U stvari Albanija i Kosovo su kao nebo i zemlja iako je ta ista Albanija bila pod cizmom Envera Hodze i napredovala je za razliku od tzv. nezavisnog Kosova. Kosovo je crna rupa Evrope i svjetlosnim godinama udaljeno u pogledu osnovnih ljudskih prava koja se trebaju podrazumijevati cak i od Bosne i Hercegovine u kojoj je trajao jos krvaviji sukob od onog na Kosovu.

Pobesneli max

pre 13 godina

Nikako se necemo odreci Kosova, kao ni evropskog puta. Sta god govorili pojedini anonimni zvanicnici iz Evrope. Bilo je i gorih izjava pa se malo sta od toga zaista i desilo. A kako vreme prolazi je ne vidim da je polozaj Srbije gori, naprotiv.
Vidim da se javljaju pojedini aktivisti DSS koji ponovo brkaju loncice. KOstunica nije izgubio izbore zato sto je bio protiv evropske politike vec zato sto je bio lenj politicar, zato sto je bio okruzen najgorim saradnicima i zato sto je njegova stranka bila olicenje neradnika, nesposobnjakovica...jedna inertna organizacija mnogo popularnija nego sto je i sama mogla da izdrazi. Sustinski i ideoloski Tadic vodi politiu kakvu bi vodio i VK. Samo je Tadic za Voju maher, to je sustinska razlika.

mare 025

pre 13 godina

Ko je sad ova Ulrike? Jos sva bitna kaze "ne, nikako". Ima li jos koji anonimus da se oglasi po pitanju Kosova? Ko te sta pita uopste? Mislim da bi Srbija u narednim godinama trebala da podrzi separatisticke i autonomisticke pokrete sirom Evrope (a nije da ih nema) pa da vidimo reakcije ovih raznih nadobudnih evropskih pametnjakovica...

neumann

pre 13 godina

Cenim da je ova gospođa učena, da je završila neke škole i verovatno uhodanim političkim kanalima gradila poziciju i dobila "super posao" u Strazburu da izveštava o Kosovu, jer Austrijanci "odlično poznaju Balkan" (vele Nemci i ini). Verujem da je ona, kao predstavnica stranke zelenih i LGBT populacije (njena zvanična biografija) veoma progresivna, ali... da nema pojma o realnostima na terenu - nema. Davati ovakvu izjavu koja samo može da razjari jednu, a razgali drugu stranu na Balkanu je posledica amaterizma u najboljem slučaju ili potpune dezorjentisanosti EU. Srbija pod ovakvim okolnostima NEĆE priznati Kosovo. Ako se neke okolnosti promene (granice, posebni uslovi za Srbe i srpske ekonomske i istorijske interese), onda možda, ali pošto su i tu kolege ove dame izričito jasni, onda zaista NIŠTA. I sve ovo pišem bez ikakve iluzije da će Srbija povratiti kontrolu nad Kosovom ili da uopšte treba da je povrati.

bojan

pre 13 godina

radicemo na povracaju sve dok nas ima gospodjo Ulrike, a sto se tice stvari da upravo tako ne vracaju se nazad al' isto tako ne stoje vec se konstantno obrcu...

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Srbija ce da prizna Kosovo samo ako to na nekom referendumu odluci vecina njenih gradjana.Srbija ce da udje u EU samo ako na referendumu to odluci vecina njenih gradjana.U cemu je problem?Srbija je demokratska zemlja,njeni gradjani odlucuju o svemu ili mozda gresim?

dejan-minhen

pre 13 godina

to nam kaze gospoda iz Nemacke...
Svi mi volimo pozoriste, ali ne u svojoj kuci.
A u toj istoj Nemackoj se digla tolika galama oko turskih gimnazija.
Privatite realnost da ima gradana / drzavljana Nemacke koji hoce da idu u tursku gimnaziju.
E kada to uradite dodjite i pricajte nama o Kosovu.

RAZUM JE NERAZUMNA REC

pre 13 godina

Ne znam kako je u Srbiji, ali u ostatku sveta napasni muz mora iseliti iz stana koji tada pripada zeni, bez obzira sto je taj stan bio njegov.

Kad se REALNO sagledaju cinjenice odnosa izmedju Srbije i njene pokrajine u zadnjih 30+ godina, a posebno prije 10-15 godina, ta opresija i nije mogla drugacije zavrsiti u ocima Zapada i sire. Nazalost, mnogima u Srbiji je normalno da muz ubija boga u zeni bez bilo kakvih reperkusija jer je ona jednostavno njegovo vlasnistvo. Takva izvrnuta i nakaradna logika je ocita kod mnogih komentatora.

I Madjarska je bila gubitnik u WW1 kad je Srbija pripojila Vojvodinu i ne pada joj na pamet da je vrati u drzavu.

....."Skuvali ste ribe - gotovo je".

Jakov

pre 13 godina

Do pre nekoliko meseci se pricalo da priznavanje Kosova nije uslov za ulazak Srbije u EU, a evo sada to polako izlazi na videlo.
Srbiji EU i ne treba. Mi moramo sami da resimo sopstvene probleme, a ne da ocekujemo da ce neko drugi da ih resi. Grcka je u EU jos odavno, pa nam je to odlican primer da clanstvo u EU nema nikakve veze sa standardom i boljim zivotom.

Ђорђе

pre 13 godina

Што се тиче Кипра, потребно је напоменути да су озбиљни преговори о решавању територијалног спора који траје од средине седамдесетих година прошлог века, покренути са мртве тачке управо када је Кипар примљен у ЕУ. Становници северног дела овог острва, нарочито млада популација, желе да се реши проблем - реинтеграцијом.
п.с. Србија је постојала пре настанка ЕУ и постојаће након нестанка овог политичког пројекта.

nixonn

pre 13 godina

Hipoteticki pojam EU je ono cemu stremi svaki gradjanin Srbije pocetkom 21 veka. A zasto? Kao da se svi nadaju da ce ulaskom u Uniju svi zivotni problemi biti reseni, svi krediti otplaceni, da ce gay populacija slobodno setati, da ce se most preko Dunava sam od sebe da se izgradi? Pa nece gospodo..Cudu se ne nadajte. Rumunija grca u problemima a clanica je Unije. Bolje bi bilo da se ugledamo na Norvezane i Svajcarce. Neki ce reci Norveska ima naftu, a sta ima Svajcarska? Banke? Pa to nije prirodno bogatstvo, to je stvar marljivog rada i discipline. Hajdemo da svi poradimo na boljoj Srbiji, iza coska nas ne ceka lepa devojka sa vrecom para zvana Unija. Treba stremiti Uniji ali pre svega ne treba se nadati cudu jer niko nece da obavi posao umesto nas. Ako je cena Unije Kosovo bolje da ne idemo tamo, jer cemu u kucnu zajednicu ako ti neko ne prizna devojku kao snajku...U Srbiji ima mnogo pametnih mladih ljudi, mozemo napraviti bolju Srbiju na koju i Evropa moze da bude ljubomorna. Prvi korak su izbori, izglasajmo mlade sposobne ljude, nove face na politickoj sceni a ne korumpirane likove koji se okrecu ukrug od 90-te...

Marko

pre 13 godina

Ova izjava je u stvari super! Dotična gospodja je izvestilac parlamenta za KOSOVO, što znači da mora da izveštava o KOSOVU, a bogami o Kosovu ima da izveštava štošta (korupcija, kršenje osnovnih ljudskih prava, trgovina drogom, ljudima...). Ako umesto toga govori šta treba Srbija da radi, očekujem jaku diplomatsku i lobističku akciju Srbije i EU članica koje ju podržavaju, da se gospodja momentalno smeni jer ne obavlja svoj posao i ne utiče na kosovske institucije da poprave stanje na Kosovu. Ujedno je to možda prilika da E. parlament prestane da bude institucija, koja je advokat vlasti na Kosovu i počne da pokazuje i rešava BITNE probleme, a to je svakodnevni život pojedinaca na Kosovu, na koje ne misli ni vlast u Srbiji, a još manje vlast na Kosovu.

Zapitan

pre 13 godina

Sta sad sa onima koji nas godinama ubeđuju da su ta dva pitanja odvojena i koji su na toj tezi dobijali izbore (Tadić Boris i Đelić Božidar na primer i razni drugi nazovi političari, komentatori i drugi plaćenici)? Da li je dovoljno reći da su lažovi?

Balansero

pre 13 godina

Logicno je da sve zemlje clanice EU priznaju nezavisno Kosovo pre Srbije. Pa da onda i zvanicni Brisel uradi isto. Tek onda se moze uslovljavati clanstvo Srbije u EU priznanjem nezavisnosti Kosova.
Gospodja nije zasluzila prelaznu ocenu iz osnova logike. Sto bas i ne iznenadjuje, imajuci u vidu gde radi.

Слободан

pre 13 godina

Потпуно очекивано. Прво се такве приче пласирају од најнижих функционера да би касније и они који су говорили како та два питања нису повезана почели да причају како је то једини начин због тога и тога. Али, само полако и стрпљиво. Не може увек све да буде по њиховом. Мораће и они мало да се прилагоде нама, ако им је стварно у интересу да нам помогну. А и само луд и слеп човек би "Косово" могао примити у ЕУ. Замислите, оно легло криминала и чега све не још да има слободне границе са Унијом!

Kole

pre 13 godina

Priznali, ne priznali tesko da cemo uci skoro u EU.
To nisu moje, tvoje ili Zikine zelje, to je stav mnogih gradjana "normalnih " clanica EU. Tako da se previse ne nadaju zagovornici priznanja banditske tvorevine zvane "republika Kosovo" da ce odmah nakon priznanja "poteci med i mleko".

ili ili ili = ili

pre 13 godina

Ovo su samo provokacije. Plase se ishoda na sudu. Posle rezultata ima da se ucute, jer nece imati legitimitet da tako nesto zahtevaju. Inace je ovo samo individualna interpretacija jednog administratora. Ono sa vrha je odlucujuce i moze se menjati u zavisnosti od interesa.

Milos

pre 13 godina

Hajde da mi samo svi branioci Kosova iskreno odgovore - koliko njih je spremno da sutra tri miliona Albanaca nazove svojim sunarodnicima, i Hasima Tacija za koju deceniju svojim premijerom u Beogradu?

Ne moze se imati Kosovo 1389. godine u XXI veku. Dobro znamo ko tamo zivi, i sve da se oni odluce da budu deo Srbije, Srbija to zapravo ne moze da proguta.

kartmen

pre 13 godina

Srbija može da ima odlične odnose sa Kosovom onako kako je to definisano rezolucijom SB koja je još uvek na snazi. Nisam siguran da EU ima bitno drugačiji stav od tog, a lični stavovi imenovane gospođe nisu neko merilo u međunarodnim odnosima.

ma

pre 13 godina

Mi dok dodjedmo do Eu, EU nece biti ! Tako da me bas briga i za priznanje Kosova i za EU ! Mi smo u g***** do guse po pitanju ekonomije politike i vlasti! Prvo da pocistimo prednje dvoriste pa cemo posle lakse i zadnje !

Kosovostar

pre 13 godina

Ma samo vi primite Kosovo u EU. Aritmetička progresija nataliteta i za nekoliko decenija eto vama jednog velikog Kosova koje se prosirilo na veci deo male EU.

bane5

pre 13 godina

Pa gde su ovi što su prodali NIS sa pričom da je to zbog Kosova (nepriznavanje istog) ? Molim dotične da se jave i objasne zašto smo poklonili par milijardi stranoj državi - a rezultat i dalje nikakav - Kosovo je sve dalje od Srbije a mi od EU........

slobodan ili ne

pre 13 godina

evo jos jedan razlog da srbija digne ruke i od eu i nato-a i od kosova, da podvuce svoju nezavisnost od bilo kojih blokova, i pocne da radi na resavanju problema unutar srbije!! nece biti vise izgovora i skretanja paznje od gorujucih problema, i ma kraju i kraj lazima!
ps / dok je druga strana nalazila i kupovala na svetskoj sceni politike "teske" politicara za lobiranje svojih interesa, srpska diplomatija se oslanjala na medjunarodno pravo!! o tom medjunarodnom pravu trenutno odlucuje sila jacega, a ne zakoni i pravne norme!

Vlada

pre 13 godina

Mene ovo uopšte ne čudi. To će se sve više i više čuti kako budemo napredovali u EU integracijama. Poenta je da nas EU što više veže za sebe, pa da nam u jednom trenutku kad budemo bili toliko zavisni od njih ( usklađenost propisa i procedura, kreditna zavisnost, uvozno-izvozna, vojno-politička ) postave i to kao krajnji zahtev za članstvo u ubeđenju da ćemo pod takvim pritiskom to lakše prihvatiti.

Miloš

pre 13 godina

"Ne vidim da je želja srpske vlade da reintegriše Kosovo realna".

Ih, kao da je realnost srpskoj vladi i građanima nekada bila kriterijum.

splico

pre 13 godina

Hrvatska je od EU prisiljena na sporazum sa Slovenijom, a evo sad pritiskaju i Srbiju da prizna Kosovo. E pa eto nekadasnja braco Srbi sta je donilo unistenje mocne Jugoslavije: minijaturne drzavice koje svako moze ponizavat i gubitnike - Hrvate i Srbe

iii

pre 13 godina

To je sve politika, danas izjavljuje jedno, sutra ce ta ista osoba da izjavi nesto sasvim drugo. Sve zavisi od situacije i od toga sta joj sefovi kazu da treba da prica. Kako stoje stvari mi ionako jos neko vreme ne moramo da brinemo oko EU, jer je to sve jos nazalost vrlo daleko.

jovan x

pre 13 godina

pod 1. Velika vecina nas nema pojma sta donosi EU,znamo samo nesto malo o psima lutalicama i parama koje bi nam kao dali
pod 2. Ne samo da ce da uzmu teritoriju (kosovo...) vec i razne vrste slobode...Bilo bi lepo kad bi se svi raspitali o losim stranama ali je to za veliku vecinu koja ne mrda od TV-a nemoguce.
Ukinuli su vize. I? Moze li se bez para van? I ja sam vrlo umoran od EU koja kako se vidi vec polako tone,bas kao i sva velika carstva.Jeste,ovo je carstvo politicara.

kom@

pre 13 godina

Ulrike Lunaček: "Bilo je bolje doneti novu rezoluciju UN, ali to tada nije bilo moguće. Sada mislim da ne treba da gledamo unazad, već da treba da radimo za bolju budućnost. To je najvažnije."
Da, drugim rečima prekršili smo tada zakon (UN rezoluciju) pa je sada najvažnije ne gledati unazad.

Iako je verovatno bliže istini da se to pravo nije slagalo sa realnošću, po tome opet (uvek) ispada da pravo da se drži ili ne drži zakona po sopstvenom viđenju realnosti ima - jači.

"Nije se mogla sila pridodati pravdi, pa se zato sila mora opravdati"
Blaise Pascal

ilija

pre 13 godina

Ne znam ko vise ima bilo kakave iluzije o EU... U Uniji ne postoji dogovor ni oko jednog pitanja, razno-razni izvestioci pricaju sta hoce, zemlje clanice se medjusobno ne slazu oko mnogih pitanja... Malo im je preveliki zalogaj bila ideja stvaranja politicke unije pored ekonomske. Mislim da dok mi dodjemo na red da udjemo u Uniji to ce biti totalno drugacija organizacija nadam se bez ove gomile razno-raznih birokrata i propalih politicara koji su se uglavili na pozicije nekakvih izvestioca i samo trose novac poreskih obveznika. Generalno, Evropska Unija je glomazna i skupa birokratska masinerija koja ce, ako ovako nastavi, sama sebe urusiti. Nikakav ugled ionako nema u svetu, vec svu snagu imaju i dalje pojedinacne drzave clanice. Ja sam pre bio veliki pristalica ideje ujedinjene evrope, ali sada polako postajem totalno skeptican prema svemu tome. Sada shvatam zasto je sirom unije medju mladima sve vece protivljenje daljem jacanju Unije - jer nije sposobna da vodi harmonizovanu politiku i ne dopire do samih gradjana. Umoran sam vise o price o EU.

meni jasno

pre 13 godina

Boje se oni sledeceg.Ako MSP proglasi nezavisnost Kosova legitimnom,onda je to pocetak pakla jer ce se svi separatisticki pokreti u svetu pozivati na tu presudu,i zurka moze da pocne.
Posto se ovo nece desiti,a mora jedno od dva da se desi(zato sto je pitanje postavljeno sudu jasno),desi ce se ovo drugo.MSP ce doneti presudu da je proglasenje nezavisnosti,nelegalan cin.

Toga se oni boje,neminovnosti presude u korist srpske strane.

Aco

pre 13 godina

Hajde da ocsitimo Srbiju, da bude cista od smeca, hajde da se kupamo redovno, hajde da obnovimo fasade, operemo ulice, da sklonimo pse lutalice, da zene na salterima budu ljubaznije. Samo ovo da uradimo mnogo bi nam lepse bilo. EU da, ali hajde da uradimo stvari tako da nas EU zeli.

Ja

pre 13 godina

A ja kazem NE i Kosovu i Evropskoj Uniji.

Kosovu kazem NE prvo zato sto ga milom nikako necemo dobiti, a sile mi je vise dosta. Drugo, cak i da nekako dobijemo to Kosovo: znate li vi koliko bi nas kostalo da integrisemo neravijenu teritoriju kojom vlada mafija (jos gora od ove nase domace)? (O tome koliko bi nas kostalo ciscenje - ili neciscenje - osiromasenog uranijuma koji je NATO lepo ostavio na Kosovu - bolje i da ne govorim.) Trece, sta Srbija treba da radi sa 2 miliona ljudi koji bi ziveli na njenoj teritoriji a ne bi zeleli da budu njeni gradjani? Sutra treba da pocnu da organizuju teroristicke napade po Beogradu i Novom Sadu - neka, hvala.

A sto se EU tice, mi u nju necemo uci u narednih X godina ni pod razno. A kako su stvari krenule, kroz jedno 10-ak godina, EU ili vise uopste nece postojati ili ce biti samo mrtvo slovo na papiru. Evo, sad je pocela zurka s Grckom. Na redu su Spanija, Portugalija, Italija, Irska; Britaniju (koja je zaduzenija od Grcke) i da ne pominjem. Dok stigne red na nas, u njihovoj kasi nece biti ni prebijene pare. Jedino sto cemo od njih dobiti jesu propisi o tome da li na pijaci smemo da prodajemo povrce neidealnog oblika.

JOVAN

pre 13 godina

Neko rece ovde''Prvi korak su izbori, izglasajmo mlade sposobne ljude, nove face na politickoj sceni a ne korumpirane likove koji se okrecu ukrug od 90-te...''
Ja hocu da izadje i da glasam ali koje nove??? Svi su isti!!!Pametni jos uvek ne ulaze u politiku jer ovi grizu i lome sve pred sobom kad prepoznaju ''nove i pametne'' nema novih i pametnih bez revolucije a i tad je lutrija sta ce da ispliva!!! Kroz CELU ljudsku istoriju vladaju siledzije!!! Kakvi novi i pametni? To se zove Komunizam!!!

Don Quijote

pre 13 godina

Ako bi Srbija priznala takozvano "Nezavisno Kosovo", onda bih ja bio prisiljen da se odreknem srpskog drzavljanstva i da iscepam srpski pasos.
Toliko.