Ponedeljak, 24.05.2010.

13:21

Mišković prodaje Maksi markete?

Srpski biznismen Miroslav Mišković planira da proda trgovinski lanac Maksi marketa jednoj belgijskoj kompaniji, saznaje B92 u vrhu vlasti..

Izvor: B92

Miškoviæ prodaje Maksi markete? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Boban

pre 13 godina

Hahahaha, koje ste vi naivcine. Decko ce da proda prodavnice (ne zaboravite Tempo je izvan lanca Maxi, tako da decko ostaje u igri) i za pare kupuje poljoprivredno zemljiste po Srbiji. Koliko se ja secam uskoro ce Dinkic i kompanija da donesu zakon da i stranci mogu da budu vlasnici zemljista (reci ce zbog EU, iako su sve ostale zemlje taj zakon donosile kao poslednji, bukvalno par meseci pre prijema) Sa tim zakonom dolaze stranci da kupuju i cene zemljista ce se min utrostruciti (kao sto su u Poljskoj). A vi ce te se opet cesati i kukati kako vas je cika Misko prevario.

zoran

pre 13 godina

Svima koji su poslali toliko toplih ličnih poruka povodom moga komentara na clanak. Preporučjem da razmislite o tome šta neko kaže i da ostavite prostora za mogucnost da nešto ne znate. A moja izjava o Louis Delhaize kao odlicnoj kompaniji i dalje stoji, i bice sreca za gradjane Srbije ako oni preuzmu Maxi market. Toliko od mene, pozdrav iz Belgije.

Gorki

pre 13 godina

"Da li je kokškama zima?..." Hmmm!? To mora da je šifrovana poruka za tajkune da se prebace na agrar ili šivenje kaputića za promrzle koke...

Obavezno placanje poreza

pre 13 godina

Gde god da je Firma registrovana, Miskovic je duzan da prijavi sva primanja koja proisticu od njegove zarade, bez obzira u kom se delu sveta nalaze te registrovane firme.Po nasem Zakonu, porez o zaradi ili preprodaji imovine, makar da i jedan deo pripada Miskovicu, on je duzan zato da plati porez u drzavi gde on zivi. Cak sta vise nemci praktikuju i ovo, ako nash penzioner prima penziju iz Srbije, za taj dobiveni iznos iz Srbije, istu mu sumu odbijaju od nemacke penzije. Zakon je Zakon, ako ne Zatvor!Kako moze Miskovic da radi ono sto god on hoce, da trpa pare od neplacenog poreza, a da ostali njegovi sugradjani gladuju i umiru od gladi.Tu ulogu treba da preduzme drzavni javni tuzilac!

Frankfurter

pre 13 godina

@ zoran

Krajnje pausalne ocene. Ti ocigledno nikad nisi bio u Beligiji cim mozes da tvrdis da je Delhaiz "jeftin". Kvalitet kod njih postoji nesumnjivo, raznovrstan asortiman ali su papreno skupi sa druge strane! U poredjenju sa Aldijem, Lidlom cene su visestruko vece za potpuno iste proizvode u poredjenju sa Nemackom. Jedini spas za Srbiju da ovi trgovinski lanci udju na nase trziste i razbiju sve te silne monopole. Ali ocigledno su se svi lepo usemili, nekima u vlasti i tzv tajkunima odgovara da se narodu skida koza sa ledja bez mogucnosti elementarnog izbora.

misko pisko

pre 13 godina

vi stalno zaboravljate spregu premijera i miskovica?1?!
licno cu se alazem za sto goru situaciju sopstvene zemlje, dok se crkva ne odrekne disidenata kumunistickih, popova koji su u ime bozije klali i ubijali, kako sopstvene tako i tudje, dok koferce ko je odneo ne vrati casno i posteno. ne osujete generali i slicni kojima je bio mandat cistina, istrebljenje.... kako sa srpske, tako i hrvatske, muslimanske.Ja za biznismena sa milionima i milijardama nisam cuo da postoji unazad 70-god. vec sve oko 90-te.posebno direktori beobanaka, PKB i slicnih koji nemaju nikakvu kvalifikaciju osim partijski kolega. partija nije bitna, jer i danas tom istom isti likovi vladaju.MENE JE SRAMOTA, A VAS?

Djape

pre 13 godina

Zavrshava se krug pranja novca koji je lopovlukom zaradjen pljackom sopstvenog naroda tokom 90ih!

A ovaj narod je stvarno ako to sve dozvoli bez jednog 6. oktobra!

treba da se razjasni

pre 13 godina

Dinkicu ne znam ko je trazio da se kupo-prodaja licence za Telenor obavi u Svici ili vec gde?Vecinski vlasnik je Vlada drzave Norveske,kao i njihov Drzavni penziski fond,pa zasto bi Norvezani izbegavali da plate porez u svojoj zemlji koja je i sama Norveska vlasnik Telenora.Kako god da se okrene i obrne,nesto smrdi kod Dinkica.Jer oni placaju nama,a ne mi njima.U lazi su kratke noge.Prodavac odredjuje gde zeli da mu se novac isplati.Vlasnik kapitala sam moze da odluci gde zeli da parkira svoj kapital ako je cist,ako nije,e vec za to treba da se pobrine drzava Srbija.


Major Shareholdings
As of 1 Mai 2010

Shareholders No. of shares Country % of total
1 THE GOVERNMENT, BY THE MINISTRY OF TRADE AND INDUSTRY 894 683 140 NOR 53,97 %
2 FOLKETRYGDFONDET 81 527 041 NOR 4,92 %
3 JPMORGAN CHASE BANK NORDEA TREATY ACCOUN * 38 587 668 GBR 2,33 %
4 CLEARSTREAM BANKING CID DEPT, FRANKFURT * 23 691 098 LUX 1,43 %
5 BANK OF NEW YORK MEL S/A MELLON NOMINEE * 20 283 991 USA 1,22 %
6 STATE STREET BANK & A/C CLIENT FUND NUMB * 17 443 607 USA; 1,05 %
7 SKANDINAVISKA ENSKIL (PUBL) OSLOFILIALEN 15 898 989 NOR 0,96 %
8 STATE STREET BANK AN A/C WEST NON-TREATY * 13 914 202 USA 0,84 %
9 STATE STREET BANK AN A/C CLIENT OMNIBUS * 13 543 285 USA 0,82 %
10 SKANDINAVISKA ENSKIL A/C CLIENTS ACCOUNT * 13 013 700 SWE 0,78 %
11 RASMUSSENGRUPPEN AS 12 395 000 NOR 0,75 %
12 STATE STREET BANK AN A/C CLIENT OMNIBUS * 11 099 548 USA 0,67 %
13 JPMORGAN CHASE BANK DEPOSITARY * 10 685 400 USA 0,64 %
14 JPMORGAN CHASE BANK FIDELITY LENDING ACC * 10 155 500 USA 0,61 %
15 SOCIETE GENERALE BAN SGBT/OWN ACC 10 000 000 LUX 0,60 %
16 DNBNOR BANK ASA EGENHANDELSKONTO 9 988 680 NOR 0,60 %
17 BANK OF NEW YORK MEL BNY BRUSSELS NON-TRE * 9 109 219 BLE 0,55 %
18 VITAL FORSIKRING ASA OMLØPSMIDLER 9 088 820 NOR 0,55 %
19 DNBNOR NORGE 7 173 474 NOR 0,43 %
20 JPMORGAN CHASE BANK A/C US RESIDENT NON * 6 725 503 USA 0,41 %
Total 20 largest 1 229 007 865 74,13 %
Others 428 880 981 25,87 %
Total shares 1 657 888 846 100,00 %

Baba Vanga

pre 13 godina

Misko odlucio da napusti ovu granu industrije gde zavisi od domacih dobavljaca (iako im ne placa), a koji zavise od domace privrede (poljoprivrede) koja propada u ovoj banana drzavi.
Resio da proda dok jos moze za dobru cenu, skupi kes i upusti se u novi biznis, a to je kupovina Crvene Zvezde!
Provereno, kugla ne laze...

ubi nas covek

pre 13 godina

Kazu da sve prodaje i prebacuje u Delta agrar i proizvodnju hrane. Ne molim Vas samo to ne. Nemojte im to dozvoliti ako imate i malo mozga i duse. Posto je unistio domacu proizvodnju i trgovinu sada se okomio na poljoprivredu. Bio je pametan pa cuo da poljoprivreda jedina ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni i resio da i to ocerupa do kostiju. Molim bilo koga u zemlji ili svetu da nas operise od ovog Delta kancera dok nas ne razjede do kosti. Poljoprivreda je ostala jedina zdrava grana na koju Srbija moze da sedne ali ako ovi predatori i njoj zabodu zube u vrat onda ce valjda ispuniti svoj cilj da od Srbije ne ostane nista osim njih kao jedinih robovlasnika. Ostavite nas vec jednom na miru, ponesite svoje milijarde negde daleko i nemojte vise dolaziti. Kada ce Vam biti dosta sejanja mizerije i pljacke ovog naroda. Kako su prema Karicu mogli da budu toliko beskompromisni a nije cak ni imao firmu na Kipru i pare od Mobtela su ostale u Srbiji a ovima niko nista ne sme? Ko ih stiti, o cemu se ovde radi? Koji je razlog sistematskog unistavanja i siromasenja naroda Srbije zarad ovih genex socijal-kapitalista.

Realan iz Londona

pre 13 godina

Ma ubedljivo najbolji primer kako je u Srbiji sve smesno po meni je primer mog preduzeca koji posluje zivim cudom profitabilno u Srbiji. Dakle imamo mnogo dinara i hocemo da ih orocimo ovde u Srbiji u najvecoj Srpskoj banci (valjda znate koja je) eto cisto tako da imamo malo kamate u dinarima a ne sve da prenesemo u Eure i tako jos vise doprinesemo padu dinara (po Tadicu ja sam dakle patriota - gde mi je orden molim?). Inace ako niste znali zvanicna referentna kamatna stopa NBS je 8%/godisnje. E sad nekim cudom, nasa najveca Srpska banka meni i mom preduzecu nudi 7%/godisnje!!! Taj fakt znaci da se doticna banka smatra sigurnijim entitetom za stednju nego sama drzava gde ona banka sama orocava svoje dinare kroz kupovine trezorskih zapisa na trenutnih 8% koje ja naravno ne mogu da kupim jer ih je mnogo malo!!!!! Dakle drzava banci isplacuje 8% godisnje a banka meni 7%!!! E sad za vecinu vas koji zivite samnom u Srbiji sigurno necete razumeti skandaloznost te cinjenice (posto sam vec pokusao vise puta u poslednmjih par dana to da objasnim lokalnim Srbima ali ne vredi - glup smo narod), nadam se da ce te vi gasterbajteri koji ste naravno pametniji od nasih lokalnih Srba, da shvatite u kakvom ja okruzenju radim i sa cime se ja boravim iz dana u dan!! Ej kamatna stopa NBS 8% a banka meni nudi 7%!!! Morao sam ponoviti jer stvarno je neverovatna cinjenica!! I onda se pitamo zasto pada dinar stalno, pa normalno da cu da orocim sve u Eure za svoju firmu kad me sopstvena banka gde drzim pare pljacka za te iste dinare.
U CELOM SVETU se zna da ako kamatna stopa narodne banke neke drzave je neki procenat onda kamatna stopa svih banaka koje posluju u toj zemlji MORA biti veci od kamate drzave jer drzava uvek moze da izda neki trezorski zapis ili neke obveznice dok banke to ne mogu da rade u ne ogranicenim kolicinama i zato se smatraju rizicnijim od drzave!! To je najosnovnije pravilo ekonomije i matamatike i logike ma svega ali dzaba ja ovo sto pricam jer kapiram da 99% ljudi u Srbiji ne razumeju sta je ovde pisem. Neka neka bitno da imamo nasu Grand Paradu i da svi gledate onu glupu farmu i moju ruznu ruku ili kako se vec zove...

SRBI=Seljaci=FAKT!!!!!!!!!!!!!

Citajte knjige ucite malo nesto seljacine!!!!! Ne mozete da zivite 1000 godina od para koju vam svakog meseca salje rodbnina iz inostranstva kako vas nije sramota zar nemate ambicije uopste?

Ma i bolje ne zasluzujete odoh ja sutra da doprinesem jos vecem padu dinara! ALE ALE!

Goran

pre 13 godina

Kada bi mi imali dobre uslove za poslovanje, normalne poreze i pravnu državu (čitaj: dobre uslove poslovanja) ne bi bilo tako puno firmi koje bi izbegavale da plate nenormalne poreze i svi bismo imali koristi od toga.

Eh, kad bi bilo, šta bi bilo...

dzONIkg

pre 13 godina

@dejan-minhen
Znas kad ce da dodju..kad na vrbi rodi grozdje.Jos malo pa ce da nestane kredita a onda ce srbi da kupuju samo hleb i to je bas mesto gde ce stranci da ulazu pare.Osvestite se pre nego sto ova zemlja zavrsi za sva vremena kao zemlja treceg svet,nama nikad nece svanuti od trgovina ,sad ih ima za ovakvu privredu goru nego i 90-tih i previse.

evita

pre 13 godina

Verovatno je u pitanju Delhaize, vrlo solidna firma, supermarketi su im extra, samo sto nisu uopste jeftini. Zorane, u Belgiji su oni skuplji i od Carfour-a i Colrayt-a.

direktor

pre 13 godina

Svajcarska kompanija Ringier je registrovana u Holandiji. Zasto?
Naravno, zbog poreza. Isti je slucaj sa vecinskim vlasnicima B92, samo je dryava Kipar. Od svih najbogatijih sportista samo Roger Federer placa porez u rodnoj mu Svajcarskoj, ostali su svi prijavljeni u dryavama koje imaju poreske olaksice. Dakle to je uobicajena i poslovna stvar. Naravno to nema veze sa nacinom poslovanja i poreklom imovine Miskovica. To je posebna tema, ali niko ne sme da je otvori. Ovo sa porezom...pa to je cista prodaja magle, a vi se Srbi samo primajte.

Zoran

pre 13 godina

Procitajte www.e-novine.com Canetu prijavu i bice vam jasno sta koga boli. Pogotovu sto se o tome na objavljuje nista. U vreme ovakvih veza neko pokusava nesto da prikrije. Umesto bilo kakvih komentara na sve pitanje G.Predsedniku Srbije " Zar nije od od jednih od najodgovornijiha ljudi za sve posle Zoranovog ubistva. I dokle pozivanje na pratriotizam Milosevicevih uzdanica. Sto se tako ne ponasa prema vecini podanika. Nije li vreme da se spakuju koferi i prepusti posao nekom sposobnomi ko ce postovati ustav a ne dictirati njegove odluke."

son

pre 13 godina

Nadam se da je samo Deltin demantij istina jer promena u strukturi vlasnistva menja se i struktura dobavljaca robe na rafovima koja je trenutno 80% domaca ukoliko se to smanji sto je normalno i ocekivano dolaskom stranog vlasnika (favorizovanjem robe svoh dugogodisnjih dobavljaca iz svoje zemlje)domaci proizvodjaci izgubice trzist od 5000 prodavnica te smanjiti proizvodnju i broj radnika za 80% . Te mi je nerazumljivo radovanje nekih, dve trecine slovenaca nebi uslo u Merkator ako bi ga preuzeo stranac, u Hrvackoj je Todoric (konzum ideja) nacionalni heroj i svi upuju kod njega, u Sl su plate 950 u Hr 750 eur kod nas 350 valda toliko i vredimo kad nam je miliji strani nekvalitetniji i skuplji proizvod od domaceg,a kad dinar padne pa nemamo ni za ratu kredit onda je Jelasic kriv mi smo svi ispravni i ucinili smo sve sto mozemo? Delta Maxi posluje u Bosni, CG, Makedoniji, Albaniji i Bugarskoj sa svim tim zemljama imamo suficit u trgovini izmedju ostalog zato sto mozemo preko rafova Maxija da izvozimo dali ce tako i ostati? Jedan trgovinski lanac necini samo vlasnik nego i dobavljaci, to bi trebali da znaju oni koi mrze Maxi a obozavaju Merkator,Rodic, Ideju itd u koima nema ni 50% srpske robe.

tank girl

pre 13 godina

Svanulo bi mi kad bi ga neko kupio! Ovako, zbog toga sto Miskovica bojkotujem, idem 500 m daleko u prodavnicu "Visnjica" iako mi je Maksi ispred kuce. A mozda se neko i seti da uveze normalan cips a ne da dozivotno budem osudjena na masni i neukusni "cipsi" :)

Sasa

pre 13 godina

•Louis Delhaize je vlasnik Cora Supermarketa i ljudi procenili da je sad trenutak da udju u Srbiju jer im se više isplati da kupe lanac nego da rade greenfield.

boki

pre 13 godina

Louis Delhaize je kompanija sa odlicnom ponudom u Belgiji i niskim cenama. Ako oni kupe Maxi(C-market) potrosacima u Srbiji ce da svane.
(zoran, 24. maj 2010 13:40)
Neznam dali vi znate uopste koja je to radnja ili lanac posto je to mozda i najskuplji lanac marketa u Belgiji!
Pozdrav

posmatrac

pre 13 godina

njegovo pravo,ali istom tom mikiju je bilo i dozvoljeno da radi sta hoce u ovoj zemlji,zato je i bogat.sad ocekuju patriotizam.od kapitaliste tesko mozete ocekivati takvo nesto,njima je uvek na prvom mestu licni interes ,pa ostali

Dusan Silni

pre 13 godina

Visokim cenama u odnosu na evropske ugusili trziste pa sadnebi vise dase igraju sa knjazom serbskim.Ljudi mozda jemajka mira tako naredila pa mora da izvrsava naredjenja.
U ovakvoj srbiji u taj kohstapleraj ozbiljne evropske kuce nece ulaziti.

aleksandra

pre 13 godina

Koja logika, ako neko kupi Maxi, svanuce nam. Sta mislis, da su oni posteni i uvidjavni, pa nas nece pljackati. Uzece i oni koliko mogu, kao i Miskovic. Ako u svojoj zemlji ne uzimaju to je zato sto tamo postoji trziste i konkurencija a ovde ne. Dok je kartela i dok se velikim lancima ne dozvoljava ulazak na trziste Srbije, dotle ce cene biti ovakve, pa ko god da je vlasnik.

Djuro P.

pre 13 godina

Tacno je da su radili po zakonu,i sad rade po zakonu,a zakoni su napravljeni da zastite i pomognu najbogatije pojedince,ostalo je potrosni materijal.Takva je politika,nema sta da kukamo na Miska sto on zna da vozi i vezanih ociju,cak i u rikverc!

gazdaricaMira

pre 13 godina

Nije Mire lud. Namazan je taj svim poznatim i nepoznatim bojama. Druzio se sa Mirom Markovic a ostala glava na ramenima nije za potcenjivanje. P.un je ko sipak

Žile

pre 13 godina

Maxi se prodaje i okvirna cena je oko 400 miliona Evra. Većina novca će otići bankama kreditorima a Mišković će ojačan da pokaže ko je glavni šerif u gradu. Sada menja svoje direktore (Maxi, Broker, Real Estate,itd.) reciklirajući kadrove. Priprema se za novi ciklus investicija koji će početi raskidanjem političke koalicije koju je sastavio. Iz Kiparskih fondova neke pare će se sliti u kase stranaka koje su mu naklonjene (SNS; G17;itd) pa očekujem nove izbore uskoro.

Milan Nis

pre 13 godina

Louis Delhaize je kompanija sa odlicnom ponudom u Belgiji i niskim cenama. Ako oni kupe Maxi(C-market) potrosacima u Srbiji ce da svane.
(zoran, 24. maj 2010 13:40)

Oce,al sto rece Milosevic "malo morgen",Philip Morris je ugledna svetska kompanija,ali dipl.ing ima 10 puta manju platu u Srbiji nego njegov kolega SA ISTIM KVALIFIKACIJAMA,nego u zemljama EU!Mali milion je ovakvih primera i sve te kompanije koriste poslovno okruzenje i pravila kakva vaze u doticnim zemljama posebno u Srbiji,kako ko dodje ovde da posluje "zaboravi" na sve manire iz svoje maticne zemlje!

Zox

pre 13 godina

Ja stvarno ne kapiram cemu toliko cimanje?!? Miskovica ne podrzavam, ali sto se koriscenja tax-heaven-a tice, svaka mu cast. Pa svako bi uradio to isto da je na njegovom mestu. Zasto da placa veci porez kad moze manji. To je sva ideja tax-heaven-a. Gospodine predsednice, ovde nema mesta patriotizmu, ovo je ekonomija!

Ukoliko drzava hoce nesto da uradi po ovom pitanju, ona i moze, recimo:

Smanjiti taxe, onda bi se kompanije prodavale u Srb a ne na Kipru,

Regulisati anti-monopol trziste, neka se ogranici na najvise 25% po igracu...

Vise transparentnosti u izvestajima, i postovanje IFRS-a

Postovanje principa Corporate Guvernance, kako po pitanju vodjenja kompanija, tako i za tendere kada se prodaju kompanije, itd.

Kibo

pre 13 godina

Sve će ostati isto, nikad se ništa ne menja, samo kako se ko snađe. Mi se nikad nećemo pobuniti i neće nikad biti kako mi želimo...

dejan-minhen

pre 13 godina

Zao mi je gradana Srbije sto Delta nece da plati porez u Srbiji, ali mi je drago zbog nase vlade. Koja im je omogucavala monopol zadnjih 10 godina. Ko sa davolom trguje…
Vlada treba pod hitno tj. Vec od sutra da otvori trziste pa da dodu ALDI, LIDL, TESCO, Carrefour, KAUFLAND itd. Sirom Srbije pa bi videli kako cene padaju i kako je ponuda raznovrsnija.

Đokica

pre 13 godina

LJudi, ne budite smešni! Pa, kako mislite da platim potez i kupim kuće u Londonu? A vlast je neoybiljna ybog toga što deset godina yna da ne plaćam porey, pa se danas setila! Ovo je sve jedna neoybiljna šala! Ajd, zdravo odoh do Londona! Vraćam se čim kriza prestane!

mAxI!!!!!

pre 13 godina

Treba zabraniti ovu prodaju dok se Delta ne preregistruje i ne postane domaca kompanija.

Delti je bio dozvoljen monopol, dozvolili su im da se provuku sa ukradenim C-marketom, gradjani su trpeli punih 7 godina.

20% od prodaje pripada drzavi, plus je duzan da nadoknadi za monopolsku poziciju koju je imao na trzistu.

Takodje drzava treba da naredi da se maksi podeli na 3 dela i da se prodaja izvrsi samo ukoliko se pojave 3 kompanije od kojih bi svaka preuzela svoj deo.

Belgijske kompanije su uzasne, cene su im skandalozne, tako da se ne slazem sa prvim postom koji nas ubedjuje da su Belgijanci povoljni.

Srba

pre 13 godina

ova vest kao da je objavljena 1.aprila! To bi bilo odlicno,novi maxi bi svoje rezultate ostavarivao na bazi konkurentske sposobnosti,ne bi bilo vise uticaja na politicare i vlast,a Miskovic bi se plus okrenuo poboljsanju izvoz,sto bi opet bilo dobro za Srbiju

S.Jovanović

pre 13 godina

Ko može pouzdano da tvrdi da je Mišković zaista vlasnik Delte ?
Da li je on samo isturena figura Miloševićevih Kiparskih milijardera ...?

Miki

pre 13 godina

A onda sa tim parama kupi dolare, evre i sa njima na kipar ili mozda sejsele a nama sve lepse i lepse. Od lepote sve suze idu na oci, inflacije nema, evro 102-103 dinara gorivo bagatela, demokratija na vlasti ljudi.

MUKNAVI

pre 13 godina

Sprema se omatoreli Alibaba Misko bivsi slobov ministar,dosadilo mu, da izvijati iz Srbije,kroz dil sa Belijancima, koju je ocerupao.Tadotitic zabrinut za kokosi u Kraljevu,dao mu do znanja da zabasuri pokradeno,i ode ko Saronja,Canojka itd,jer ovde ,za sada ,nema sta vise da spekulise,krade..Kad pobegne,nastace dreka ovih korumpiranih iz politike:Trebalo je ovo,ono..pisi poternice!Oni najgrlatiji ce uz podrsku naivnih dogurati i do ministarske fotelje u "borbi protiv tajkunerije" ali...vreme cini svoje..i ode sve,kao do sada, u zaborave..i cao.Moze i drugacije.Zaskoci ih moja Srbijo,dok su ovde..pa na ispovest,a pare nazad Tebi ,jer one su Tvoje.Ako se tako ne uradi,sledeci lopovi pardon"krupni kapitalisti"nastavice da isto kao on,i oni,cerupaju i kradu..dokle bre?Dok ne urnisu i unakaze i zadnji kamen ove moje,i Vase,prelepe i namucene kroz vekove od domacih pohlepnika,lopova, zemlje Srbije..

Ožalošćeni

pre 13 godina

Pa naravno! Mogao je da proda i nekom Bedžetu Pacoliju (kao što je hteo Todoriću) pa da nam monopol u maloprodaji brže dođe glave nego što će sa belgijancima! E moje demokrate...

Inače, čika Miško seli kapital u proizvodnju hrane i završava priču!

Nikola

pre 13 godina

Nemoj Tadicu da ga oduvracas ionako ste svi sa njim u dilu.Neka proda jebes porez bar ce doci neko normalniji(valjda).Ili ce biti novi igrac za dil.

seljak

pre 13 godina

Pobeg'o Srbin sa sela, ostavio imanje da kupi jevtin kvadrat u Belvilu i dobije dobar posao kod chika Mishka...
... dobio otkaz pa sad iz belvila hvata autobus do sela da kopa u delta agraru i skupi za KFC i McDonalds za vikend u Delta sitiju ... tuzna je nasa sudbina!

wild duck

pre 13 godina

To sto kompanija koja se navodi, u Belgiji ima konkurentnu ponudu na tamosnjem trzistu, ne znaci da cemo je, eventualno, imati i mi u Srbiji.
Jer, Belgija je Belgija, a Srbija je, naravno, Srbija...
Konkurentnost cena je posledica / rezultat odnosa ponude i traznje na istom, institucionalnih i drugih uslova.
Ko god bio novi vlasnik, nece se lako odreci pozicija koje oligopoli imaju u Srbiji.
Resenje je u otvaranju srpskog trzista i stvaranju uslova za stvarnu konkurenciju...
Ali, sa jedne strane populistima su puna usta poziva na investicije, dok su istovremeno isti ti ljudi interesno motivisani pripadnici lobija koji se odupire otvaranju Srbije.

Dusan

pre 13 godina

@ zoran

cini mi se da se ipak varas. nemaju oni u Belgiji niske cene zato sto su dobri ljudi, vec ih konkurencija tera na to. ovde konkurencije skoro da i nema, pa sto ne bi ugrabili sta se ugrabiti da. bumo vidli..

zar je bitno

pre 13 godina

@zoran

o Boze, nece nama u Srbiji svanuti kada dodju Belgijanci, nego kada komisija za zastitu konkurencije i ostale institucije pocnu raditi posao za koji su placeni. A svako voli monopol i svako ce iskoristiti monopolsku poziciju, zvao se on Misko ili belgijska firma

Zlopamtilo

pre 13 godina

Tadićeva "kritika" na račun domaćih biznismena ,Čitaj:Miška, je u stvari signal da prilikom transakcije ne zaborave glavne igrače tj njega . U prevodu : 'oću da znam koliki je moj deo!Na kraju ima da mu čestita ,na svečanom koktelu kao svojevremeno Dinkić kada je prodata Delta banka Intesi ,takođe preko Kipra i nikom ništa .

Dekica

pre 13 godina

....i da iznese pare na Kipar.
Porez ce njegovi menadzeri da ispeglaju na poreske obveznike i "mirna Srbija"
Bas me interesuje da li ce da prodje cela prica, i ko je tu jaci?

s tim rolaj

pre 13 godina

Nije cilj Belgijancima da domaćim kupcima svane, nego da zarade što je moguće više. A ovde imaju bolje uslove za to nego u Belgiji. Tamo moraju da plaćaju svoje obaveze dobavljačima ;)

Nislija

pre 13 godina

Izvinite gospodo, nemam vremena da proucavam sta znace izrazi: ekonomski patriotizam, placanje poreza na kapitalnu dobit, pomoc propalim firmama... Imam neke neodlozne obaveze na Kipru!

Vas, Mr. Burns

s tim rolaj

pre 13 godina

Nije cilj Belgijancima da domaćim kupcima svane, nego da zarade što je moguće više. A ovde imaju bolje uslove za to nego u Belgiji. Tamo moraju da plaćaju svoje obaveze dobavljačima ;)

Zlopamtilo

pre 13 godina

Tadićeva "kritika" na račun domaćih biznismena ,Čitaj:Miška, je u stvari signal da prilikom transakcije ne zaborave glavne igrače tj njega . U prevodu : 'oću da znam koliki je moj deo!Na kraju ima da mu čestita ,na svečanom koktelu kao svojevremeno Dinkić kada je prodata Delta banka Intesi ,takođe preko Kipra i nikom ništa .

Dusan

pre 13 godina

@ zoran

cini mi se da se ipak varas. nemaju oni u Belgiji niske cene zato sto su dobri ljudi, vec ih konkurencija tera na to. ovde konkurencije skoro da i nema, pa sto ne bi ugrabili sta se ugrabiti da. bumo vidli..

dejan-minhen

pre 13 godina

Zao mi je gradana Srbije sto Delta nece da plati porez u Srbiji, ali mi je drago zbog nase vlade. Koja im je omogucavala monopol zadnjih 10 godina. Ko sa davolom trguje…
Vlada treba pod hitno tj. Vec od sutra da otvori trziste pa da dodu ALDI, LIDL, TESCO, Carrefour, KAUFLAND itd. Sirom Srbije pa bi videli kako cene padaju i kako je ponuda raznovrsnija.

Milan Nis

pre 13 godina

Louis Delhaize je kompanija sa odlicnom ponudom u Belgiji i niskim cenama. Ako oni kupe Maxi(C-market) potrosacima u Srbiji ce da svane.
(zoran, 24. maj 2010 13:40)

Oce,al sto rece Milosevic "malo morgen",Philip Morris je ugledna svetska kompanija,ali dipl.ing ima 10 puta manju platu u Srbiji nego njegov kolega SA ISTIM KVALIFIKACIJAMA,nego u zemljama EU!Mali milion je ovakvih primera i sve te kompanije koriste poslovno okruzenje i pravila kakva vaze u doticnim zemljama posebno u Srbiji,kako ko dodje ovde da posluje "zaboravi" na sve manire iz svoje maticne zemlje!

S.Jovanović

pre 13 godina

Ko može pouzdano da tvrdi da je Mišković zaista vlasnik Delte ?
Da li je on samo isturena figura Miloševićevih Kiparskih milijardera ...?

zar je bitno

pre 13 godina

@zoran

o Boze, nece nama u Srbiji svanuti kada dodju Belgijanci, nego kada komisija za zastitu konkurencije i ostale institucije pocnu raditi posao za koji su placeni. A svako voli monopol i svako ce iskoristiti monopolsku poziciju, zvao se on Misko ili belgijska firma

Nislija

pre 13 godina

Izvinite gospodo, nemam vremena da proucavam sta znace izrazi: ekonomski patriotizam, placanje poreza na kapitalnu dobit, pomoc propalim firmama... Imam neke neodlozne obaveze na Kipru!

Vas, Mr. Burns

seljak

pre 13 godina

Pobeg'o Srbin sa sela, ostavio imanje da kupi jevtin kvadrat u Belvilu i dobije dobar posao kod chika Mishka...
... dobio otkaz pa sad iz belvila hvata autobus do sela da kopa u delta agraru i skupi za KFC i McDonalds za vikend u Delta sitiju ... tuzna je nasa sudbina!

mAxI!!!!!

pre 13 godina

Treba zabraniti ovu prodaju dok se Delta ne preregistruje i ne postane domaca kompanija.

Delti je bio dozvoljen monopol, dozvolili su im da se provuku sa ukradenim C-marketom, gradjani su trpeli punih 7 godina.

20% od prodaje pripada drzavi, plus je duzan da nadoknadi za monopolsku poziciju koju je imao na trzistu.

Takodje drzava treba da naredi da se maksi podeli na 3 dela i da se prodaja izvrsi samo ukoliko se pojave 3 kompanije od kojih bi svaka preuzela svoj deo.

Belgijske kompanije su uzasne, cene su im skandalozne, tako da se ne slazem sa prvim postom koji nas ubedjuje da su Belgijanci povoljni.

gazdaricaMira

pre 13 godina

Nije Mire lud. Namazan je taj svim poznatim i nepoznatim bojama. Druzio se sa Mirom Markovic a ostala glava na ramenima nije za potcenjivanje. P.un je ko sipak

Žile

pre 13 godina

Maxi se prodaje i okvirna cena je oko 400 miliona Evra. Većina novca će otići bankama kreditorima a Mišković će ojačan da pokaže ko je glavni šerif u gradu. Sada menja svoje direktore (Maxi, Broker, Real Estate,itd.) reciklirajući kadrove. Priprema se za novi ciklus investicija koji će početi raskidanjem političke koalicije koju je sastavio. Iz Kiparskih fondova neke pare će se sliti u kase stranaka koje su mu naklonjene (SNS; G17;itd) pa očekujem nove izbore uskoro.

wild duck

pre 13 godina

To sto kompanija koja se navodi, u Belgiji ima konkurentnu ponudu na tamosnjem trzistu, ne znaci da cemo je, eventualno, imati i mi u Srbiji.
Jer, Belgija je Belgija, a Srbija je, naravno, Srbija...
Konkurentnost cena je posledica / rezultat odnosa ponude i traznje na istom, institucionalnih i drugih uslova.
Ko god bio novi vlasnik, nece se lako odreci pozicija koje oligopoli imaju u Srbiji.
Resenje je u otvaranju srpskog trzista i stvaranju uslova za stvarnu konkurenciju...
Ali, sa jedne strane populistima su puna usta poziva na investicije, dok su istovremeno isti ti ljudi interesno motivisani pripadnici lobija koji se odupire otvaranju Srbije.

Zox

pre 13 godina

Ja stvarno ne kapiram cemu toliko cimanje?!? Miskovica ne podrzavam, ali sto se koriscenja tax-heaven-a tice, svaka mu cast. Pa svako bi uradio to isto da je na njegovom mestu. Zasto da placa veci porez kad moze manji. To je sva ideja tax-heaven-a. Gospodine predsednice, ovde nema mesta patriotizmu, ovo je ekonomija!

Ukoliko drzava hoce nesto da uradi po ovom pitanju, ona i moze, recimo:

Smanjiti taxe, onda bi se kompanije prodavale u Srb a ne na Kipru,

Regulisati anti-monopol trziste, neka se ogranici na najvise 25% po igracu...

Vise transparentnosti u izvestajima, i postovanje IFRS-a

Postovanje principa Corporate Guvernance, kako po pitanju vodjenja kompanija, tako i za tendere kada se prodaju kompanije, itd.

Djuro P.

pre 13 godina

Tacno je da su radili po zakonu,i sad rade po zakonu,a zakoni su napravljeni da zastite i pomognu najbogatije pojedince,ostalo je potrosni materijal.Takva je politika,nema sta da kukamo na Miska sto on zna da vozi i vezanih ociju,cak i u rikverc!

Miki

pre 13 godina

A onda sa tim parama kupi dolare, evre i sa njima na kipar ili mozda sejsele a nama sve lepse i lepse. Od lepote sve suze idu na oci, inflacije nema, evro 102-103 dinara gorivo bagatela, demokratija na vlasti ljudi.

Kibo

pre 13 godina

Sve će ostati isto, nikad se ništa ne menja, samo kako se ko snađe. Mi se nikad nećemo pobuniti i neće nikad biti kako mi želimo...

Realan iz Londona

pre 13 godina

Ma ubedljivo najbolji primer kako je u Srbiji sve smesno po meni je primer mog preduzeca koji posluje zivim cudom profitabilno u Srbiji. Dakle imamo mnogo dinara i hocemo da ih orocimo ovde u Srbiji u najvecoj Srpskoj banci (valjda znate koja je) eto cisto tako da imamo malo kamate u dinarima a ne sve da prenesemo u Eure i tako jos vise doprinesemo padu dinara (po Tadicu ja sam dakle patriota - gde mi je orden molim?). Inace ako niste znali zvanicna referentna kamatna stopa NBS je 8%/godisnje. E sad nekim cudom, nasa najveca Srpska banka meni i mom preduzecu nudi 7%/godisnje!!! Taj fakt znaci da se doticna banka smatra sigurnijim entitetom za stednju nego sama drzava gde ona banka sama orocava svoje dinare kroz kupovine trezorskih zapisa na trenutnih 8% koje ja naravno ne mogu da kupim jer ih je mnogo malo!!!!! Dakle drzava banci isplacuje 8% godisnje a banka meni 7%!!! E sad za vecinu vas koji zivite samnom u Srbiji sigurno necete razumeti skandaloznost te cinjenice (posto sam vec pokusao vise puta u poslednmjih par dana to da objasnim lokalnim Srbima ali ne vredi - glup smo narod), nadam se da ce te vi gasterbajteri koji ste naravno pametniji od nasih lokalnih Srba, da shvatite u kakvom ja okruzenju radim i sa cime se ja boravim iz dana u dan!! Ej kamatna stopa NBS 8% a banka meni nudi 7%!!! Morao sam ponoviti jer stvarno je neverovatna cinjenica!! I onda se pitamo zasto pada dinar stalno, pa normalno da cu da orocim sve u Eure za svoju firmu kad me sopstvena banka gde drzim pare pljacka za te iste dinare.
U CELOM SVETU se zna da ako kamatna stopa narodne banke neke drzave je neki procenat onda kamatna stopa svih banaka koje posluju u toj zemlji MORA biti veci od kamate drzave jer drzava uvek moze da izda neki trezorski zapis ili neke obveznice dok banke to ne mogu da rade u ne ogranicenim kolicinama i zato se smatraju rizicnijim od drzave!! To je najosnovnije pravilo ekonomije i matamatike i logike ma svega ali dzaba ja ovo sto pricam jer kapiram da 99% ljudi u Srbiji ne razumeju sta je ovde pisem. Neka neka bitno da imamo nasu Grand Paradu i da svi gledate onu glupu farmu i moju ruznu ruku ili kako se vec zove...

SRBI=Seljaci=FAKT!!!!!!!!!!!!!

Citajte knjige ucite malo nesto seljacine!!!!! Ne mozete da zivite 1000 godina od para koju vam svakog meseca salje rodbnina iz inostranstva kako vas nije sramota zar nemate ambicije uopste?

Ma i bolje ne zasluzujete odoh ja sutra da doprinesem jos vecem padu dinara! ALE ALE!

Đokica

pre 13 godina

LJudi, ne budite smešni! Pa, kako mislite da platim potez i kupim kuće u Londonu? A vlast je neoybiljna ybog toga što deset godina yna da ne plaćam porey, pa se danas setila! Ovo je sve jedna neoybiljna šala! Ajd, zdravo odoh do Londona! Vraćam se čim kriza prestane!

ubi nas covek

pre 13 godina

Kazu da sve prodaje i prebacuje u Delta agrar i proizvodnju hrane. Ne molim Vas samo to ne. Nemojte im to dozvoliti ako imate i malo mozga i duse. Posto je unistio domacu proizvodnju i trgovinu sada se okomio na poljoprivredu. Bio je pametan pa cuo da poljoprivreda jedina ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni i resio da i to ocerupa do kostiju. Molim bilo koga u zemlji ili svetu da nas operise od ovog Delta kancera dok nas ne razjede do kosti. Poljoprivreda je ostala jedina zdrava grana na koju Srbija moze da sedne ali ako ovi predatori i njoj zabodu zube u vrat onda ce valjda ispuniti svoj cilj da od Srbije ne ostane nista osim njih kao jedinih robovlasnika. Ostavite nas vec jednom na miru, ponesite svoje milijarde negde daleko i nemojte vise dolaziti. Kada ce Vam biti dosta sejanja mizerije i pljacke ovog naroda. Kako su prema Karicu mogli da budu toliko beskompromisni a nije cak ni imao firmu na Kipru i pare od Mobtela su ostale u Srbiji a ovima niko nista ne sme? Ko ih stiti, o cemu se ovde radi? Koji je razlog sistematskog unistavanja i siromasenja naroda Srbije zarad ovih genex socijal-kapitalista.

MUKNAVI

pre 13 godina

Sprema se omatoreli Alibaba Misko bivsi slobov ministar,dosadilo mu, da izvijati iz Srbije,kroz dil sa Belijancima, koju je ocerupao.Tadotitic zabrinut za kokosi u Kraljevu,dao mu do znanja da zabasuri pokradeno,i ode ko Saronja,Canojka itd,jer ovde ,za sada ,nema sta vise da spekulise,krade..Kad pobegne,nastace dreka ovih korumpiranih iz politike:Trebalo je ovo,ono..pisi poternice!Oni najgrlatiji ce uz podrsku naivnih dogurati i do ministarske fotelje u "borbi protiv tajkunerije" ali...vreme cini svoje..i ode sve,kao do sada, u zaborave..i cao.Moze i drugacije.Zaskoci ih moja Srbijo,dok su ovde..pa na ispovest,a pare nazad Tebi ,jer one su Tvoje.Ako se tako ne uradi,sledeci lopovi pardon"krupni kapitalisti"nastavice da isto kao on,i oni,cerupaju i kradu..dokle bre?Dok ne urnisu i unakaze i zadnji kamen ove moje,i Vase,prelepe i namucene kroz vekove od domacih pohlepnika,lopova, zemlje Srbije..

Ožalošćeni

pre 13 godina

Pa naravno! Mogao je da proda i nekom Bedžetu Pacoliju (kao što je hteo Todoriću) pa da nam monopol u maloprodaji brže dođe glave nego što će sa belgijancima! E moje demokrate...

Inače, čika Miško seli kapital u proizvodnju hrane i završava priču!

Dekica

pre 13 godina

....i da iznese pare na Kipar.
Porez ce njegovi menadzeri da ispeglaju na poreske obveznike i "mirna Srbija"
Bas me interesuje da li ce da prodje cela prica, i ko je tu jaci?

Srba

pre 13 godina

ova vest kao da je objavljena 1.aprila! To bi bilo odlicno,novi maxi bi svoje rezultate ostavarivao na bazi konkurentske sposobnosti,ne bi bilo vise uticaja na politicare i vlast,a Miskovic bi se plus okrenuo poboljsanju izvoz,sto bi opet bilo dobro za Srbiju

direktor

pre 13 godina

Svajcarska kompanija Ringier je registrovana u Holandiji. Zasto?
Naravno, zbog poreza. Isti je slucaj sa vecinskim vlasnicima B92, samo je dryava Kipar. Od svih najbogatijih sportista samo Roger Federer placa porez u rodnoj mu Svajcarskoj, ostali su svi prijavljeni u dryavama koje imaju poreske olaksice. Dakle to je uobicajena i poslovna stvar. Naravno to nema veze sa nacinom poslovanja i poreklom imovine Miskovica. To je posebna tema, ali niko ne sme da je otvori. Ovo sa porezom...pa to je cista prodaja magle, a vi se Srbi samo primajte.

Djape

pre 13 godina

Zavrshava se krug pranja novca koji je lopovlukom zaradjen pljackom sopstvenog naroda tokom 90ih!

A ovaj narod je stvarno ako to sve dozvoli bez jednog 6. oktobra!

Nikola

pre 13 godina

Nemoj Tadicu da ga oduvracas ionako ste svi sa njim u dilu.Neka proda jebes porez bar ce doci neko normalniji(valjda).Ili ce biti novi igrac za dil.

treba da se razjasni

pre 13 godina

Dinkicu ne znam ko je trazio da se kupo-prodaja licence za Telenor obavi u Svici ili vec gde?Vecinski vlasnik je Vlada drzave Norveske,kao i njihov Drzavni penziski fond,pa zasto bi Norvezani izbegavali da plate porez u svojoj zemlji koja je i sama Norveska vlasnik Telenora.Kako god da se okrene i obrne,nesto smrdi kod Dinkica.Jer oni placaju nama,a ne mi njima.U lazi su kratke noge.Prodavac odredjuje gde zeli da mu se novac isplati.Vlasnik kapitala sam moze da odluci gde zeli da parkira svoj kapital ako je cist,ako nije,e vec za to treba da se pobrine drzava Srbija.


Major Shareholdings
As of 1 Mai 2010

Shareholders No. of shares Country % of total
1 THE GOVERNMENT, BY THE MINISTRY OF TRADE AND INDUSTRY 894 683 140 NOR 53,97 %
2 FOLKETRYGDFONDET 81 527 041 NOR 4,92 %
3 JPMORGAN CHASE BANK NORDEA TREATY ACCOUN * 38 587 668 GBR 2,33 %
4 CLEARSTREAM BANKING CID DEPT, FRANKFURT * 23 691 098 LUX 1,43 %
5 BANK OF NEW YORK MEL S/A MELLON NOMINEE * 20 283 991 USA 1,22 %
6 STATE STREET BANK & A/C CLIENT FUND NUMB * 17 443 607 USA; 1,05 %
7 SKANDINAVISKA ENSKIL (PUBL) OSLOFILIALEN 15 898 989 NOR 0,96 %
8 STATE STREET BANK AN A/C WEST NON-TREATY * 13 914 202 USA 0,84 %
9 STATE STREET BANK AN A/C CLIENT OMNIBUS * 13 543 285 USA 0,82 %
10 SKANDINAVISKA ENSKIL A/C CLIENTS ACCOUNT * 13 013 700 SWE 0,78 %
11 RASMUSSENGRUPPEN AS 12 395 000 NOR 0,75 %
12 STATE STREET BANK AN A/C CLIENT OMNIBUS * 11 099 548 USA 0,67 %
13 JPMORGAN CHASE BANK DEPOSITARY * 10 685 400 USA 0,64 %
14 JPMORGAN CHASE BANK FIDELITY LENDING ACC * 10 155 500 USA 0,61 %
15 SOCIETE GENERALE BAN SGBT/OWN ACC 10 000 000 LUX 0,60 %
16 DNBNOR BANK ASA EGENHANDELSKONTO 9 988 680 NOR 0,60 %
17 BANK OF NEW YORK MEL BNY BRUSSELS NON-TRE * 9 109 219 BLE 0,55 %
18 VITAL FORSIKRING ASA OMLØPSMIDLER 9 088 820 NOR 0,55 %
19 DNBNOR NORGE 7 173 474 NOR 0,43 %
20 JPMORGAN CHASE BANK A/C US RESIDENT NON * 6 725 503 USA 0,41 %
Total 20 largest 1 229 007 865 74,13 %
Others 428 880 981 25,87 %
Total shares 1 657 888 846 100,00 %

aleksandra

pre 13 godina

Koja logika, ako neko kupi Maxi, svanuce nam. Sta mislis, da su oni posteni i uvidjavni, pa nas nece pljackati. Uzece i oni koliko mogu, kao i Miskovic. Ako u svojoj zemlji ne uzimaju to je zato sto tamo postoji trziste i konkurencija a ovde ne. Dok je kartela i dok se velikim lancima ne dozvoljava ulazak na trziste Srbije, dotle ce cene biti ovakve, pa ko god da je vlasnik.

Zoran

pre 13 godina

Procitajte www.e-novine.com Canetu prijavu i bice vam jasno sta koga boli. Pogotovu sto se o tome na objavljuje nista. U vreme ovakvih veza neko pokusava nesto da prikrije. Umesto bilo kakvih komentara na sve pitanje G.Predsedniku Srbije " Zar nije od od jednih od najodgovornijiha ljudi za sve posle Zoranovog ubistva. I dokle pozivanje na pratriotizam Milosevicevih uzdanica. Sto se tako ne ponasa prema vecini podanika. Nije li vreme da se spakuju koferi i prepusti posao nekom sposobnomi ko ce postovati ustav a ne dictirati njegove odluke."

Baba Vanga

pre 13 godina

Misko odlucio da napusti ovu granu industrije gde zavisi od domacih dobavljaca (iako im ne placa), a koji zavise od domace privrede (poljoprivrede) koja propada u ovoj banana drzavi.
Resio da proda dok jos moze za dobru cenu, skupi kes i upusti se u novi biznis, a to je kupovina Crvene Zvezde!
Provereno, kugla ne laze...

son

pre 13 godina

Nadam se da je samo Deltin demantij istina jer promena u strukturi vlasnistva menja se i struktura dobavljaca robe na rafovima koja je trenutno 80% domaca ukoliko se to smanji sto je normalno i ocekivano dolaskom stranog vlasnika (favorizovanjem robe svoh dugogodisnjih dobavljaca iz svoje zemlje)domaci proizvodjaci izgubice trzist od 5000 prodavnica te smanjiti proizvodnju i broj radnika za 80% . Te mi je nerazumljivo radovanje nekih, dve trecine slovenaca nebi uslo u Merkator ako bi ga preuzeo stranac, u Hrvackoj je Todoric (konzum ideja) nacionalni heroj i svi upuju kod njega, u Sl su plate 950 u Hr 750 eur kod nas 350 valda toliko i vredimo kad nam je miliji strani nekvalitetniji i skuplji proizvod od domaceg,a kad dinar padne pa nemamo ni za ratu kredit onda je Jelasic kriv mi smo svi ispravni i ucinili smo sve sto mozemo? Delta Maxi posluje u Bosni, CG, Makedoniji, Albaniji i Bugarskoj sa svim tim zemljama imamo suficit u trgovini izmedju ostalog zato sto mozemo preko rafova Maxija da izvozimo dali ce tako i ostati? Jedan trgovinski lanac necini samo vlasnik nego i dobavljaci, to bi trebali da znaju oni koi mrze Maxi a obozavaju Merkator,Rodic, Ideju itd u koima nema ni 50% srpske robe.

tank girl

pre 13 godina

Svanulo bi mi kad bi ga neko kupio! Ovako, zbog toga sto Miskovica bojkotujem, idem 500 m daleko u prodavnicu "Visnjica" iako mi je Maksi ispred kuce. A mozda se neko i seti da uveze normalan cips a ne da dozivotno budem osudjena na masni i neukusni "cipsi" :)

Goran

pre 13 godina

Kada bi mi imali dobre uslove za poslovanje, normalne poreze i pravnu državu (čitaj: dobre uslove poslovanja) ne bi bilo tako puno firmi koje bi izbegavale da plate nenormalne poreze i svi bismo imali koristi od toga.

Eh, kad bi bilo, šta bi bilo...

evita

pre 13 godina

Verovatno je u pitanju Delhaize, vrlo solidna firma, supermarketi su im extra, samo sto nisu uopste jeftini. Zorane, u Belgiji su oni skuplji i od Carfour-a i Colrayt-a.

dzONIkg

pre 13 godina

@dejan-minhen
Znas kad ce da dodju..kad na vrbi rodi grozdje.Jos malo pa ce da nestane kredita a onda ce srbi da kupuju samo hleb i to je bas mesto gde ce stranci da ulazu pare.Osvestite se pre nego sto ova zemlja zavrsi za sva vremena kao zemlja treceg svet,nama nikad nece svanuti od trgovina ,sad ih ima za ovakvu privredu goru nego i 90-tih i previse.

Obavezno placanje poreza

pre 13 godina

Gde god da je Firma registrovana, Miskovic je duzan da prijavi sva primanja koja proisticu od njegove zarade, bez obzira u kom se delu sveta nalaze te registrovane firme.Po nasem Zakonu, porez o zaradi ili preprodaji imovine, makar da i jedan deo pripada Miskovicu, on je duzan zato da plati porez u drzavi gde on zivi. Cak sta vise nemci praktikuju i ovo, ako nash penzioner prima penziju iz Srbije, za taj dobiveni iznos iz Srbije, istu mu sumu odbijaju od nemacke penzije. Zakon je Zakon, ako ne Zatvor!Kako moze Miskovic da radi ono sto god on hoce, da trpa pare od neplacenog poreza, a da ostali njegovi sugradjani gladuju i umiru od gladi.Tu ulogu treba da preduzme drzavni javni tuzilac!

boki

pre 13 godina

Louis Delhaize je kompanija sa odlicnom ponudom u Belgiji i niskim cenama. Ako oni kupe Maxi(C-market) potrosacima u Srbiji ce da svane.
(zoran, 24. maj 2010 13:40)
Neznam dali vi znate uopste koja je to radnja ili lanac posto je to mozda i najskuplji lanac marketa u Belgiji!
Pozdrav

Frankfurter

pre 13 godina

@ zoran

Krajnje pausalne ocene. Ti ocigledno nikad nisi bio u Beligiji cim mozes da tvrdis da je Delhaiz "jeftin". Kvalitet kod njih postoji nesumnjivo, raznovrstan asortiman ali su papreno skupi sa druge strane! U poredjenju sa Aldijem, Lidlom cene su visestruko vece za potpuno iste proizvode u poredjenju sa Nemackom. Jedini spas za Srbiju da ovi trgovinski lanci udju na nase trziste i razbiju sve te silne monopole. Ali ocigledno su se svi lepo usemili, nekima u vlasti i tzv tajkunima odgovara da se narodu skida koza sa ledja bez mogucnosti elementarnog izbora.

Sasa

pre 13 godina

•Louis Delhaize je vlasnik Cora Supermarketa i ljudi procenili da je sad trenutak da udju u Srbiju jer im se više isplati da kupe lanac nego da rade greenfield.

misko pisko

pre 13 godina

vi stalno zaboravljate spregu premijera i miskovica?1?!
licno cu se alazem za sto goru situaciju sopstvene zemlje, dok se crkva ne odrekne disidenata kumunistickih, popova koji su u ime bozije klali i ubijali, kako sopstvene tako i tudje, dok koferce ko je odneo ne vrati casno i posteno. ne osujete generali i slicni kojima je bio mandat cistina, istrebljenje.... kako sa srpske, tako i hrvatske, muslimanske.Ja za biznismena sa milionima i milijardama nisam cuo da postoji unazad 70-god. vec sve oko 90-te.posebno direktori beobanaka, PKB i slicnih koji nemaju nikakvu kvalifikaciju osim partijski kolega. partija nije bitna, jer i danas tom istom isti likovi vladaju.MENE JE SRAMOTA, A VAS?

Boban

pre 13 godina

Hahahaha, koje ste vi naivcine. Decko ce da proda prodavnice (ne zaboravite Tempo je izvan lanca Maxi, tako da decko ostaje u igri) i za pare kupuje poljoprivredno zemljiste po Srbiji. Koliko se ja secam uskoro ce Dinkic i kompanija da donesu zakon da i stranci mogu da budu vlasnici zemljista (reci ce zbog EU, iako su sve ostale zemlje taj zakon donosile kao poslednji, bukvalno par meseci pre prijema) Sa tim zakonom dolaze stranci da kupuju i cene zemljista ce se min utrostruciti (kao sto su u Poljskoj). A vi ce te se opet cesati i kukati kako vas je cika Misko prevario.

posmatrac

pre 13 godina

njegovo pravo,ali istom tom mikiju je bilo i dozvoljeno da radi sta hoce u ovoj zemlji,zato je i bogat.sad ocekuju patriotizam.od kapitaliste tesko mozete ocekivati takvo nesto,njima je uvek na prvom mestu licni interes ,pa ostali

zoran

pre 13 godina

Svima koji su poslali toliko toplih ličnih poruka povodom moga komentara na clanak. Preporučjem da razmislite o tome šta neko kaže i da ostavite prostora za mogucnost da nešto ne znate. A moja izjava o Louis Delhaize kao odlicnoj kompaniji i dalje stoji, i bice sreca za gradjane Srbije ako oni preuzmu Maxi market. Toliko od mene, pozdrav iz Belgije.

Dusan Silni

pre 13 godina

Visokim cenama u odnosu na evropske ugusili trziste pa sadnebi vise dase igraju sa knjazom serbskim.Ljudi mozda jemajka mira tako naredila pa mora da izvrsava naredjenja.
U ovakvoj srbiji u taj kohstapleraj ozbiljne evropske kuce nece ulaziti.

Gorki

pre 13 godina

"Da li je kokškama zima?..." Hmmm!? To mora da je šifrovana poruka za tajkune da se prebace na agrar ili šivenje kaputića za promrzle koke...

MUKNAVI

pre 13 godina

Sprema se omatoreli Alibaba Misko bivsi slobov ministar,dosadilo mu, da izvijati iz Srbije,kroz dil sa Belijancima, koju je ocerupao.Tadotitic zabrinut za kokosi u Kraljevu,dao mu do znanja da zabasuri pokradeno,i ode ko Saronja,Canojka itd,jer ovde ,za sada ,nema sta vise da spekulise,krade..Kad pobegne,nastace dreka ovih korumpiranih iz politike:Trebalo je ovo,ono..pisi poternice!Oni najgrlatiji ce uz podrsku naivnih dogurati i do ministarske fotelje u "borbi protiv tajkunerije" ali...vreme cini svoje..i ode sve,kao do sada, u zaborave..i cao.Moze i drugacije.Zaskoci ih moja Srbijo,dok su ovde..pa na ispovest,a pare nazad Tebi ,jer one su Tvoje.Ako se tako ne uradi,sledeci lopovi pardon"krupni kapitalisti"nastavice da isto kao on,i oni,cerupaju i kradu..dokle bre?Dok ne urnisu i unakaze i zadnji kamen ove moje,i Vase,prelepe i namucene kroz vekove od domacih pohlepnika,lopova, zemlje Srbije..

Zlopamtilo

pre 13 godina

Tadićeva "kritika" na račun domaćih biznismena ,Čitaj:Miška, je u stvari signal da prilikom transakcije ne zaborave glavne igrače tj njega . U prevodu : 'oću da znam koliki je moj deo!Na kraju ima da mu čestita ,na svečanom koktelu kao svojevremeno Dinkić kada je prodata Delta banka Intesi ,takođe preko Kipra i nikom ništa .

son

pre 13 godina

Nadam se da je samo Deltin demantij istina jer promena u strukturi vlasnistva menja se i struktura dobavljaca robe na rafovima koja je trenutno 80% domaca ukoliko se to smanji sto je normalno i ocekivano dolaskom stranog vlasnika (favorizovanjem robe svoh dugogodisnjih dobavljaca iz svoje zemlje)domaci proizvodjaci izgubice trzist od 5000 prodavnica te smanjiti proizvodnju i broj radnika za 80% . Te mi je nerazumljivo radovanje nekih, dve trecine slovenaca nebi uslo u Merkator ako bi ga preuzeo stranac, u Hrvackoj je Todoric (konzum ideja) nacionalni heroj i svi upuju kod njega, u Sl su plate 950 u Hr 750 eur kod nas 350 valda toliko i vredimo kad nam je miliji strani nekvalitetniji i skuplji proizvod od domaceg,a kad dinar padne pa nemamo ni za ratu kredit onda je Jelasic kriv mi smo svi ispravni i ucinili smo sve sto mozemo? Delta Maxi posluje u Bosni, CG, Makedoniji, Albaniji i Bugarskoj sa svim tim zemljama imamo suficit u trgovini izmedju ostalog zato sto mozemo preko rafova Maxija da izvozimo dali ce tako i ostati? Jedan trgovinski lanac necini samo vlasnik nego i dobavljaci, to bi trebali da znaju oni koi mrze Maxi a obozavaju Merkator,Rodic, Ideju itd u koima nema ni 50% srpske robe.

S.Jovanović

pre 13 godina

Ko može pouzdano da tvrdi da je Mišković zaista vlasnik Delte ?
Da li je on samo isturena figura Miloševićevih Kiparskih milijardera ...?

Realan iz Londona

pre 13 godina

Ma ubedljivo najbolji primer kako je u Srbiji sve smesno po meni je primer mog preduzeca koji posluje zivim cudom profitabilno u Srbiji. Dakle imamo mnogo dinara i hocemo da ih orocimo ovde u Srbiji u najvecoj Srpskoj banci (valjda znate koja je) eto cisto tako da imamo malo kamate u dinarima a ne sve da prenesemo u Eure i tako jos vise doprinesemo padu dinara (po Tadicu ja sam dakle patriota - gde mi je orden molim?). Inace ako niste znali zvanicna referentna kamatna stopa NBS je 8%/godisnje. E sad nekim cudom, nasa najveca Srpska banka meni i mom preduzecu nudi 7%/godisnje!!! Taj fakt znaci da se doticna banka smatra sigurnijim entitetom za stednju nego sama drzava gde ona banka sama orocava svoje dinare kroz kupovine trezorskih zapisa na trenutnih 8% koje ja naravno ne mogu da kupim jer ih je mnogo malo!!!!! Dakle drzava banci isplacuje 8% godisnje a banka meni 7%!!! E sad za vecinu vas koji zivite samnom u Srbiji sigurno necete razumeti skandaloznost te cinjenice (posto sam vec pokusao vise puta u poslednmjih par dana to da objasnim lokalnim Srbima ali ne vredi - glup smo narod), nadam se da ce te vi gasterbajteri koji ste naravno pametniji od nasih lokalnih Srba, da shvatite u kakvom ja okruzenju radim i sa cime se ja boravim iz dana u dan!! Ej kamatna stopa NBS 8% a banka meni nudi 7%!!! Morao sam ponoviti jer stvarno je neverovatna cinjenica!! I onda se pitamo zasto pada dinar stalno, pa normalno da cu da orocim sve u Eure za svoju firmu kad me sopstvena banka gde drzim pare pljacka za te iste dinare.
U CELOM SVETU se zna da ako kamatna stopa narodne banke neke drzave je neki procenat onda kamatna stopa svih banaka koje posluju u toj zemlji MORA biti veci od kamate drzave jer drzava uvek moze da izda neki trezorski zapis ili neke obveznice dok banke to ne mogu da rade u ne ogranicenim kolicinama i zato se smatraju rizicnijim od drzave!! To je najosnovnije pravilo ekonomije i matamatike i logike ma svega ali dzaba ja ovo sto pricam jer kapiram da 99% ljudi u Srbiji ne razumeju sta je ovde pisem. Neka neka bitno da imamo nasu Grand Paradu i da svi gledate onu glupu farmu i moju ruznu ruku ili kako se vec zove...

SRBI=Seljaci=FAKT!!!!!!!!!!!!!

Citajte knjige ucite malo nesto seljacine!!!!! Ne mozete da zivite 1000 godina od para koju vam svakog meseca salje rodbnina iz inostranstva kako vas nije sramota zar nemate ambicije uopste?

Ma i bolje ne zasluzujete odoh ja sutra da doprinesem jos vecem padu dinara! ALE ALE!

Nikola

pre 13 godina

Nemoj Tadicu da ga oduvracas ionako ste svi sa njim u dilu.Neka proda jebes porez bar ce doci neko normalniji(valjda).Ili ce biti novi igrac za dil.

tank girl

pre 13 godina

Svanulo bi mi kad bi ga neko kupio! Ovako, zbog toga sto Miskovica bojkotujem, idem 500 m daleko u prodavnicu "Visnjica" iako mi je Maksi ispred kuce. A mozda se neko i seti da uveze normalan cips a ne da dozivotno budem osudjena na masni i neukusni "cipsi" :)

Dusan

pre 13 godina

@ zoran

cini mi se da se ipak varas. nemaju oni u Belgiji niske cene zato sto su dobri ljudi, vec ih konkurencija tera na to. ovde konkurencije skoro da i nema, pa sto ne bi ugrabili sta se ugrabiti da. bumo vidli..

s tim rolaj

pre 13 godina

Nije cilj Belgijancima da domaćim kupcima svane, nego da zarade što je moguće više. A ovde imaju bolje uslove za to nego u Belgiji. Tamo moraju da plaćaju svoje obaveze dobavljačima ;)

seljak

pre 13 godina

Pobeg'o Srbin sa sela, ostavio imanje da kupi jevtin kvadrat u Belvilu i dobije dobar posao kod chika Mishka...
... dobio otkaz pa sad iz belvila hvata autobus do sela da kopa u delta agraru i skupi za KFC i McDonalds za vikend u Delta sitiju ... tuzna je nasa sudbina!

dejan-minhen

pre 13 godina

Zao mi je gradana Srbije sto Delta nece da plati porez u Srbiji, ali mi je drago zbog nase vlade. Koja im je omogucavala monopol zadnjih 10 godina. Ko sa davolom trguje…
Vlada treba pod hitno tj. Vec od sutra da otvori trziste pa da dodu ALDI, LIDL, TESCO, Carrefour, KAUFLAND itd. Sirom Srbije pa bi videli kako cene padaju i kako je ponuda raznovrsnija.

mAxI!!!!!

pre 13 godina

Treba zabraniti ovu prodaju dok se Delta ne preregistruje i ne postane domaca kompanija.

Delti je bio dozvoljen monopol, dozvolili su im da se provuku sa ukradenim C-marketom, gradjani su trpeli punih 7 godina.

20% od prodaje pripada drzavi, plus je duzan da nadoknadi za monopolsku poziciju koju je imao na trzistu.

Takodje drzava treba da naredi da se maksi podeli na 3 dela i da se prodaja izvrsi samo ukoliko se pojave 3 kompanije od kojih bi svaka preuzela svoj deo.

Belgijske kompanije su uzasne, cene su im skandalozne, tako da se ne slazem sa prvim postom koji nas ubedjuje da su Belgijanci povoljni.

Milan Nis

pre 13 godina

Louis Delhaize je kompanija sa odlicnom ponudom u Belgiji i niskim cenama. Ako oni kupe Maxi(C-market) potrosacima u Srbiji ce da svane.
(zoran, 24. maj 2010 13:40)

Oce,al sto rece Milosevic "malo morgen",Philip Morris je ugledna svetska kompanija,ali dipl.ing ima 10 puta manju platu u Srbiji nego njegov kolega SA ISTIM KVALIFIKACIJAMA,nego u zemljama EU!Mali milion je ovakvih primera i sve te kompanije koriste poslovno okruzenje i pravila kakva vaze u doticnim zemljama posebno u Srbiji,kako ko dodje ovde da posluje "zaboravi" na sve manire iz svoje maticne zemlje!

Zox

pre 13 godina

Ja stvarno ne kapiram cemu toliko cimanje?!? Miskovica ne podrzavam, ali sto se koriscenja tax-heaven-a tice, svaka mu cast. Pa svako bi uradio to isto da je na njegovom mestu. Zasto da placa veci porez kad moze manji. To je sva ideja tax-heaven-a. Gospodine predsednice, ovde nema mesta patriotizmu, ovo je ekonomija!

Ukoliko drzava hoce nesto da uradi po ovom pitanju, ona i moze, recimo:

Smanjiti taxe, onda bi se kompanije prodavale u Srb a ne na Kipru,

Regulisati anti-monopol trziste, neka se ogranici na najvise 25% po igracu...

Vise transparentnosti u izvestajima, i postovanje IFRS-a

Postovanje principa Corporate Guvernance, kako po pitanju vodjenja kompanija, tako i za tendere kada se prodaju kompanije, itd.

Srba

pre 13 godina

ova vest kao da je objavljena 1.aprila! To bi bilo odlicno,novi maxi bi svoje rezultate ostavarivao na bazi konkurentske sposobnosti,ne bi bilo vise uticaja na politicare i vlast,a Miskovic bi se plus okrenuo poboljsanju izvoz,sto bi opet bilo dobro za Srbiju

Žile

pre 13 godina

Maxi se prodaje i okvirna cena je oko 400 miliona Evra. Većina novca će otići bankama kreditorima a Mišković će ojačan da pokaže ko je glavni šerif u gradu. Sada menja svoje direktore (Maxi, Broker, Real Estate,itd.) reciklirajući kadrove. Priprema se za novi ciklus investicija koji će početi raskidanjem političke koalicije koju je sastavio. Iz Kiparskih fondova neke pare će se sliti u kase stranaka koje su mu naklonjene (SNS; G17;itd) pa očekujem nove izbore uskoro.

direktor

pre 13 godina

Svajcarska kompanija Ringier je registrovana u Holandiji. Zasto?
Naravno, zbog poreza. Isti je slucaj sa vecinskim vlasnicima B92, samo je dryava Kipar. Od svih najbogatijih sportista samo Roger Federer placa porez u rodnoj mu Svajcarskoj, ostali su svi prijavljeni u dryavama koje imaju poreske olaksice. Dakle to je uobicajena i poslovna stvar. Naravno to nema veze sa nacinom poslovanja i poreklom imovine Miskovica. To je posebna tema, ali niko ne sme da je otvori. Ovo sa porezom...pa to je cista prodaja magle, a vi se Srbi samo primajte.

Đokica

pre 13 godina

LJudi, ne budite smešni! Pa, kako mislite da platim potez i kupim kuće u Londonu? A vlast je neoybiljna ybog toga što deset godina yna da ne plaćam porey, pa se danas setila! Ovo je sve jedna neoybiljna šala! Ajd, zdravo odoh do Londona! Vraćam se čim kriza prestane!

aleksandra

pre 13 godina

Koja logika, ako neko kupi Maxi, svanuce nam. Sta mislis, da su oni posteni i uvidjavni, pa nas nece pljackati. Uzece i oni koliko mogu, kao i Miskovic. Ako u svojoj zemlji ne uzimaju to je zato sto tamo postoji trziste i konkurencija a ovde ne. Dok je kartela i dok se velikim lancima ne dozvoljava ulazak na trziste Srbije, dotle ce cene biti ovakve, pa ko god da je vlasnik.

ubi nas covek

pre 13 godina

Kazu da sve prodaje i prebacuje u Delta agrar i proizvodnju hrane. Ne molim Vas samo to ne. Nemojte im to dozvoliti ako imate i malo mozga i duse. Posto je unistio domacu proizvodnju i trgovinu sada se okomio na poljoprivredu. Bio je pametan pa cuo da poljoprivreda jedina ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni i resio da i to ocerupa do kostiju. Molim bilo koga u zemlji ili svetu da nas operise od ovog Delta kancera dok nas ne razjede do kosti. Poljoprivreda je ostala jedina zdrava grana na koju Srbija moze da sedne ali ako ovi predatori i njoj zabodu zube u vrat onda ce valjda ispuniti svoj cilj da od Srbije ne ostane nista osim njih kao jedinih robovlasnika. Ostavite nas vec jednom na miru, ponesite svoje milijarde negde daleko i nemojte vise dolaziti. Kada ce Vam biti dosta sejanja mizerije i pljacke ovog naroda. Kako su prema Karicu mogli da budu toliko beskompromisni a nije cak ni imao firmu na Kipru i pare od Mobtela su ostale u Srbiji a ovima niko nista ne sme? Ko ih stiti, o cemu se ovde radi? Koji je razlog sistematskog unistavanja i siromasenja naroda Srbije zarad ovih genex socijal-kapitalista.

Djape

pre 13 godina

Zavrshava se krug pranja novca koji je lopovlukom zaradjen pljackom sopstvenog naroda tokom 90ih!

A ovaj narod je stvarno ako to sve dozvoli bez jednog 6. oktobra!

misko pisko

pre 13 godina

vi stalno zaboravljate spregu premijera i miskovica?1?!
licno cu se alazem za sto goru situaciju sopstvene zemlje, dok se crkva ne odrekne disidenata kumunistickih, popova koji su u ime bozije klali i ubijali, kako sopstvene tako i tudje, dok koferce ko je odneo ne vrati casno i posteno. ne osujete generali i slicni kojima je bio mandat cistina, istrebljenje.... kako sa srpske, tako i hrvatske, muslimanske.Ja za biznismena sa milionima i milijardama nisam cuo da postoji unazad 70-god. vec sve oko 90-te.posebno direktori beobanaka, PKB i slicnih koji nemaju nikakvu kvalifikaciju osim partijski kolega. partija nije bitna, jer i danas tom istom isti likovi vladaju.MENE JE SRAMOTA, A VAS?

wild duck

pre 13 godina

To sto kompanija koja se navodi, u Belgiji ima konkurentnu ponudu na tamosnjem trzistu, ne znaci da cemo je, eventualno, imati i mi u Srbiji.
Jer, Belgija je Belgija, a Srbija je, naravno, Srbija...
Konkurentnost cena je posledica / rezultat odnosa ponude i traznje na istom, institucionalnih i drugih uslova.
Ko god bio novi vlasnik, nece se lako odreci pozicija koje oligopoli imaju u Srbiji.
Resenje je u otvaranju srpskog trzista i stvaranju uslova za stvarnu konkurenciju...
Ali, sa jedne strane populistima su puna usta poziva na investicije, dok su istovremeno isti ti ljudi interesno motivisani pripadnici lobija koji se odupire otvaranju Srbije.

Ožalošćeni

pre 13 godina

Pa naravno! Mogao je da proda i nekom Bedžetu Pacoliju (kao što je hteo Todoriću) pa da nam monopol u maloprodaji brže dođe glave nego što će sa belgijancima! E moje demokrate...

Inače, čika Miško seli kapital u proizvodnju hrane i završava priču!

Miki

pre 13 godina

A onda sa tim parama kupi dolare, evre i sa njima na kipar ili mozda sejsele a nama sve lepse i lepse. Od lepote sve suze idu na oci, inflacije nema, evro 102-103 dinara gorivo bagatela, demokratija na vlasti ljudi.

Sasa

pre 13 godina

•Louis Delhaize je vlasnik Cora Supermarketa i ljudi procenili da je sad trenutak da udju u Srbiju jer im se više isplati da kupe lanac nego da rade greenfield.

Baba Vanga

pre 13 godina

Misko odlucio da napusti ovu granu industrije gde zavisi od domacih dobavljaca (iako im ne placa), a koji zavise od domace privrede (poljoprivrede) koja propada u ovoj banana drzavi.
Resio da proda dok jos moze za dobru cenu, skupi kes i upusti se u novi biznis, a to je kupovina Crvene Zvezde!
Provereno, kugla ne laze...

zoran

pre 13 godina

Svima koji su poslali toliko toplih ličnih poruka povodom moga komentara na clanak. Preporučjem da razmislite o tome šta neko kaže i da ostavite prostora za mogucnost da nešto ne znate. A moja izjava o Louis Delhaize kao odlicnoj kompaniji i dalje stoji, i bice sreca za gradjane Srbije ako oni preuzmu Maxi market. Toliko od mene, pozdrav iz Belgije.

Nislija

pre 13 godina

Izvinite gospodo, nemam vremena da proucavam sta znace izrazi: ekonomski patriotizam, placanje poreza na kapitalnu dobit, pomoc propalim firmama... Imam neke neodlozne obaveze na Kipru!

Vas, Mr. Burns

zar je bitno

pre 13 godina

@zoran

o Boze, nece nama u Srbiji svanuti kada dodju Belgijanci, nego kada komisija za zastitu konkurencije i ostale institucije pocnu raditi posao za koji su placeni. A svako voli monopol i svako ce iskoristiti monopolsku poziciju, zvao se on Misko ili belgijska firma

Kibo

pre 13 godina

Sve će ostati isto, nikad se ništa ne menja, samo kako se ko snađe. Mi se nikad nećemo pobuniti i neće nikad biti kako mi želimo...

Dusan Silni

pre 13 godina

Visokim cenama u odnosu na evropske ugusili trziste pa sadnebi vise dase igraju sa knjazom serbskim.Ljudi mozda jemajka mira tako naredila pa mora da izvrsava naredjenja.
U ovakvoj srbiji u taj kohstapleraj ozbiljne evropske kuce nece ulaziti.

Zoran

pre 13 godina

Procitajte www.e-novine.com Canetu prijavu i bice vam jasno sta koga boli. Pogotovu sto se o tome na objavljuje nista. U vreme ovakvih veza neko pokusava nesto da prikrije. Umesto bilo kakvih komentara na sve pitanje G.Predsedniku Srbije " Zar nije od od jednih od najodgovornijiha ljudi za sve posle Zoranovog ubistva. I dokle pozivanje na pratriotizam Milosevicevih uzdanica. Sto se tako ne ponasa prema vecini podanika. Nije li vreme da se spakuju koferi i prepusti posao nekom sposobnomi ko ce postovati ustav a ne dictirati njegove odluke."

dzONIkg

pre 13 godina

@dejan-minhen
Znas kad ce da dodju..kad na vrbi rodi grozdje.Jos malo pa ce da nestane kredita a onda ce srbi da kupuju samo hleb i to je bas mesto gde ce stranci da ulazu pare.Osvestite se pre nego sto ova zemlja zavrsi za sva vremena kao zemlja treceg svet,nama nikad nece svanuti od trgovina ,sad ih ima za ovakvu privredu goru nego i 90-tih i previse.

treba da se razjasni

pre 13 godina

Dinkicu ne znam ko je trazio da se kupo-prodaja licence za Telenor obavi u Svici ili vec gde?Vecinski vlasnik je Vlada drzave Norveske,kao i njihov Drzavni penziski fond,pa zasto bi Norvezani izbegavali da plate porez u svojoj zemlji koja je i sama Norveska vlasnik Telenora.Kako god da se okrene i obrne,nesto smrdi kod Dinkica.Jer oni placaju nama,a ne mi njima.U lazi su kratke noge.Prodavac odredjuje gde zeli da mu se novac isplati.Vlasnik kapitala sam moze da odluci gde zeli da parkira svoj kapital ako je cist,ako nije,e vec za to treba da se pobrine drzava Srbija.


Major Shareholdings
As of 1 Mai 2010

Shareholders No. of shares Country % of total
1 THE GOVERNMENT, BY THE MINISTRY OF TRADE AND INDUSTRY 894 683 140 NOR 53,97 %
2 FOLKETRYGDFONDET 81 527 041 NOR 4,92 %
3 JPMORGAN CHASE BANK NORDEA TREATY ACCOUN * 38 587 668 GBR 2,33 %
4 CLEARSTREAM BANKING CID DEPT, FRANKFURT * 23 691 098 LUX 1,43 %
5 BANK OF NEW YORK MEL S/A MELLON NOMINEE * 20 283 991 USA 1,22 %
6 STATE STREET BANK & A/C CLIENT FUND NUMB * 17 443 607 USA; 1,05 %
7 SKANDINAVISKA ENSKIL (PUBL) OSLOFILIALEN 15 898 989 NOR 0,96 %
8 STATE STREET BANK AN A/C WEST NON-TREATY * 13 914 202 USA 0,84 %
9 STATE STREET BANK AN A/C CLIENT OMNIBUS * 13 543 285 USA 0,82 %
10 SKANDINAVISKA ENSKIL A/C CLIENTS ACCOUNT * 13 013 700 SWE 0,78 %
11 RASMUSSENGRUPPEN AS 12 395 000 NOR 0,75 %
12 STATE STREET BANK AN A/C CLIENT OMNIBUS * 11 099 548 USA 0,67 %
13 JPMORGAN CHASE BANK DEPOSITARY * 10 685 400 USA 0,64 %
14 JPMORGAN CHASE BANK FIDELITY LENDING ACC * 10 155 500 USA 0,61 %
15 SOCIETE GENERALE BAN SGBT/OWN ACC 10 000 000 LUX 0,60 %
16 DNBNOR BANK ASA EGENHANDELSKONTO 9 988 680 NOR 0,60 %
17 BANK OF NEW YORK MEL BNY BRUSSELS NON-TRE * 9 109 219 BLE 0,55 %
18 VITAL FORSIKRING ASA OMLØPSMIDLER 9 088 820 NOR 0,55 %
19 DNBNOR NORGE 7 173 474 NOR 0,43 %
20 JPMORGAN CHASE BANK A/C US RESIDENT NON * 6 725 503 USA 0,41 %
Total 20 largest 1 229 007 865 74,13 %
Others 428 880 981 25,87 %
Total shares 1 657 888 846 100,00 %

Gorki

pre 13 godina

"Da li je kokškama zima?..." Hmmm!? To mora da je šifrovana poruka za tajkune da se prebace na agrar ili šivenje kaputića za promrzle koke...

Dekica

pre 13 godina

....i da iznese pare na Kipar.
Porez ce njegovi menadzeri da ispeglaju na poreske obveznike i "mirna Srbija"
Bas me interesuje da li ce da prodje cela prica, i ko je tu jaci?

gazdaricaMira

pre 13 godina

Nije Mire lud. Namazan je taj svim poznatim i nepoznatim bojama. Druzio se sa Mirom Markovic a ostala glava na ramenima nije za potcenjivanje. P.un je ko sipak

Djuro P.

pre 13 godina

Tacno je da su radili po zakonu,i sad rade po zakonu,a zakoni su napravljeni da zastite i pomognu najbogatije pojedince,ostalo je potrosni materijal.Takva je politika,nema sta da kukamo na Miska sto on zna da vozi i vezanih ociju,cak i u rikverc!

posmatrac

pre 13 godina

njegovo pravo,ali istom tom mikiju je bilo i dozvoljeno da radi sta hoce u ovoj zemlji,zato je i bogat.sad ocekuju patriotizam.od kapitaliste tesko mozete ocekivati takvo nesto,njima je uvek na prvom mestu licni interes ,pa ostali

boki

pre 13 godina

Louis Delhaize je kompanija sa odlicnom ponudom u Belgiji i niskim cenama. Ako oni kupe Maxi(C-market) potrosacima u Srbiji ce da svane.
(zoran, 24. maj 2010 13:40)
Neznam dali vi znate uopste koja je to radnja ili lanac posto je to mozda i najskuplji lanac marketa u Belgiji!
Pozdrav

Goran

pre 13 godina

Kada bi mi imali dobre uslove za poslovanje, normalne poreze i pravnu državu (čitaj: dobre uslove poslovanja) ne bi bilo tako puno firmi koje bi izbegavale da plate nenormalne poreze i svi bismo imali koristi od toga.

Eh, kad bi bilo, šta bi bilo...

evita

pre 13 godina

Verovatno je u pitanju Delhaize, vrlo solidna firma, supermarketi su im extra, samo sto nisu uopste jeftini. Zorane, u Belgiji su oni skuplji i od Carfour-a i Colrayt-a.

Frankfurter

pre 13 godina

@ zoran

Krajnje pausalne ocene. Ti ocigledno nikad nisi bio u Beligiji cim mozes da tvrdis da je Delhaiz "jeftin". Kvalitet kod njih postoji nesumnjivo, raznovrstan asortiman ali su papreno skupi sa druge strane! U poredjenju sa Aldijem, Lidlom cene su visestruko vece za potpuno iste proizvode u poredjenju sa Nemackom. Jedini spas za Srbiju da ovi trgovinski lanci udju na nase trziste i razbiju sve te silne monopole. Ali ocigledno su se svi lepo usemili, nekima u vlasti i tzv tajkunima odgovara da se narodu skida koza sa ledja bez mogucnosti elementarnog izbora.

Obavezno placanje poreza

pre 13 godina

Gde god da je Firma registrovana, Miskovic je duzan da prijavi sva primanja koja proisticu od njegove zarade, bez obzira u kom se delu sveta nalaze te registrovane firme.Po nasem Zakonu, porez o zaradi ili preprodaji imovine, makar da i jedan deo pripada Miskovicu, on je duzan zato da plati porez u drzavi gde on zivi. Cak sta vise nemci praktikuju i ovo, ako nash penzioner prima penziju iz Srbije, za taj dobiveni iznos iz Srbije, istu mu sumu odbijaju od nemacke penzije. Zakon je Zakon, ako ne Zatvor!Kako moze Miskovic da radi ono sto god on hoce, da trpa pare od neplacenog poreza, a da ostali njegovi sugradjani gladuju i umiru od gladi.Tu ulogu treba da preduzme drzavni javni tuzilac!

Boban

pre 13 godina

Hahahaha, koje ste vi naivcine. Decko ce da proda prodavnice (ne zaboravite Tempo je izvan lanca Maxi, tako da decko ostaje u igri) i za pare kupuje poljoprivredno zemljiste po Srbiji. Koliko se ja secam uskoro ce Dinkic i kompanija da donesu zakon da i stranci mogu da budu vlasnici zemljista (reci ce zbog EU, iako su sve ostale zemlje taj zakon donosile kao poslednji, bukvalno par meseci pre prijema) Sa tim zakonom dolaze stranci da kupuju i cene zemljista ce se min utrostruciti (kao sto su u Poljskoj). A vi ce te se opet cesati i kukati kako vas je cika Misko prevario.