Nedelja, 23.05.2010.

12:30

Tadić: Investirati u nauku

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da investicije u nauku i obrazovanje jesu investicija u ekonomski razvoj i budućnost.

Izvor: Beta

Tadiæ: Investirati u nauku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

14 Komentari

Sortiraj po:

Pele

pre 13 godina

Jos jedna demagoska predstava. Sve iz serije "Mi treba ovo... Mi cemo ono..." A na vlasti su vec godinama i odvajanje za nauku konstantno opada. Ako se ne varam i Albanija veci procenat iz budzeta odvaja u te svrhe. A ovi PR hologrami od nasih politicara samo glume potpuno svesni da ovo malo nas koji smo u nauci znamo da su nesposobni, ali idu na to da mnostvo gradjana koji nisu upuceni u problematiku nasedaju na njihovu slatkorecivost. Ne gajim iluziju da je drugacije kada su u pitanju drug oblasti. Dakle ovde obrazovan covek ima sanse da se oseca kao covek samo ako lepo pokupi diplomu i pobegne bez osvrtanja unazad. Ovo govori neko ko se vratio sa nadom da nauka u Srbiji ima perspektivu.

jj

pre 13 godina

Mladim naucnicima treba dati pristojnu platu i obezbediti opremu. Ostalo ide samo od sebe ... Iznenadila me je onolika buka i hvalospevi oko stipendije jednoj dami. Posto sam u nauci, znam bar 20 mladih osoba koji su dobili najprestiznije stipendije, prestiznije od ove - ali nije ovo mesto za nabrajanje, a i nema smisla, to je NORMALNO!!!

Imam mnogo primedbi na ceo festival, na mnogo toga sto je receno, na mnogo toga sto je najavljeno da ce se uraditi. Ali moram svima koji citaju komentare da kazem kako me je zabolela jedna sitnica - u filmu o nauci u Srbiji, koji je pusten na pocetku feshte, prikazana je naprava visoke tehologije - transmiter, ali je prikazan strani transmiter, a transmiteri se prave kod nas, i to svetskog kvaliteta. Ni toliko se nisu potrudili - da saznaju i snime sta se kod nas radi. Film je inace bio lepo uradjen.

Naučnik

pre 13 godina

Omiljeni srpski sport: pljuvanje svih onih koji nešto rade. A šta bi mi da nam priča Tadić, predsednik države? Ili Đelić, ministar nauke? Ili Škundrić, ministar energetike? Jel oni treba da nam nađu projekte ili da formiraju uslove da se rade projekti na osnovu potreba države i njenih mogućnosti?

Nikola

pre 13 godina

Moracu da se ne slozim sa ovim. Nama ne treba vise nauke, vec samo industrija. Ja sam studirao elektroniku, i za par godina cu verovatno da se odselim i radim u inostranstvu, tako da je moje skolovanje ovde bila cista glupost. Drzava je 'platila' moje skolarine, ali ja ovde ne mogu da se bavim tim poslom. Drzava treba da investira u ono sto moze da iskoristi kasnije. Mnogo je jeftinije dovesti 100 strucnjaka iz inostranstva nego skolovati generacije, koje ce posle zbog tog skolovanja morati da se odsele.
Mozda imam ovo misljenje jer uvek mislim na tehnicke nauke. Pravnika i ekonomista nam svakako treba, ali mislim da toga ima dovoljno. Bolje investirajte u industriju i poljoprivredu. Zar ne bese pre par dana naslov da se protivgradna zastita prakticno ukida secenjem troskova?

kakodane

pre 13 godina

Problem je sto su Tadic i Djelic i od ulaganja u nauku uspeli da naprave jos jednu priliku da se slikaju za TV, a gde ce pare zavrsiti cemo tek videti. Ili kako kaze Tasovac "ovaj vašar naučno-monetarne taštine je uveliko počeo da izmiče kontroli. Svi srpski naučnici se masovno pozivaju da im se prikaže 17-minutni film „Nauka kao pokretač razvoja Srbije” i da im onda predsednik Tadić drži vakelu o tome kako je nauka važna! To je kao kada bi poslali ministra inostranih poslova Vuka Jeremića da u Pjongjangu održi predavanje o značaju Kim il Sunga za istoriju radničkog pokreta u Severnoj Koreji. I suvišno i prilično blamantno." http://standard.rs/vesti/49-kolumne/4591-toma-tasovac-ministarstvo-nauke-i-gluvih-telefona-.html

Pera

pre 13 godina

Kada se vidi ko je Ministar nauke u Srbiji sve postaje jasno!!! Koliko Ministar nauke ima objavljenih naucnih radova? Ja nisam uspeo pronaci nista objavljeno od gosp. Ministra. Mozda gresim, ali mislim da Ministar mora biti neko ko ima bar malo veze sa NAUKOM!!!!

Olivera Ilić

pre 13 godina

Koliko stipendija mladim naučnicima se moglo obezbediti za novac kojim je nedavno kupljen blindirani auto za istog tog predsednika Tadića?

perac prozora

pre 13 godina

Odgledao sam prenos peruci prozore na sobi gde je TV, tako da nije bilo gubljenje vremena. Plejada demagogije i laznog optimizma je isijavala iz ekrana. Ako nesto cenim kao trajnu kategoriju i univerzalno dobro covecanstva, to je nauka. Nazalost, kad sam cuo govore nasih nesrecnih politicara sa sve citatima Obame i Merkel, pa srece sto Kina (ne Srbija) ulaze 20% vise u nauku svake godine, petljanjem sa temema o klimatskim promenama i energetici (favorit je Tadiceva recenica "pored prirode postoji i covek") i ostale gluposti, ostaje mi samo da izrazim sazaljenje najelitinijem sloju naseg drustva. Verujem da je onaj ko je danas u nauci sablaznut ovakvim nivoom neozbiljnosti drzave prema njima.

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Ima li dana da Tadic nesto ne izjavi, pa bravar se nije razumeo toliko u sve i svasta! Ako vec sve zna nek kaze kako Srbija da vrati izbeglice u Hrvatsku, Bosnu i na Kosovo i kako da se resi problem veoma niskog nataliteta, eticki problem Ministra Zdravlja koji se operise po inostranstvu (ne, nismo zaboravili) i premijera koji nicemu ne sluzi!

Natalija

pre 13 godina

Problem nije samo ekonomske prirode već je najopštiji mogući i tiče se politike i sociologije jedne države! Deca su i u Srbiji (YU) sve do 1990 g u velikom procentu hteli da se bave naukom, takođe želela su da postanu lekari, inžinjeri, umetnici i tsl, sada već 20 g žele da postanu estradne zvezde, sportisti, astrolozi, vračevi i tsl naukom bi se bavilo 1% Eto to je stanje stvari. Deca su “skenirala” šta u Srbiji donosi novac, ugled, pozicije a šta ne. To je učinak tzv patriotske politike po staljinističkim kanonima i kanonima vladike Nikolaja koji su jednu zemlju u Evropi vratili u misaonom i duhovnom smislu stotinama godina unazad. Cena je kao što vidite previsoka, mi već sada imamo problem jer u svim strukama počinju da nedostaju profesionalci tj. stručnjaci, a šta će tek biti u budućnosti, takve će ovde “tražiti svećom”! Takve stvari se ne rešavaju kampanjski na “političkim skupovima”! Evo i u maju 2010 g stanje u našoj nauci je veoma loše. Samo nam nauka može stvoriti budućnost; nije poznato da su negde tu budučnost stvarale estradne zvezde, sportisti, staljinisti i popovi!

Quid pro quo

pre 13 godina

Ulaganje u obrazovanje i nauku predstavlja osnovu obnove mehanizama za pokretanje razvoja društva koje je u poslednjih 18 do 20 godina, sistematskim odsustvom ulaganja u nauku i obrazovanje, kao i „odlivom mozgova“, skoro u potpunosti uništilo svoju intelektualnu elitu.

U vreme Miloševićeve diktature, nastojanje da se obrazovanje i nauka unazade, moguće je razumeti: samo potpuno zaglupljen podanik, bez sposobnosti da kritički razmišlja, je odan podanik. Srećnim spletom okolnosti ali i požrtvovanjem građana Srbije, takvo sistematsko zaglupljivanje Miloševića ipak nije održalo na vlasti

Od 2000. godine do danas, nemoguće je opravdati nastavak odsustva ulaganja u obrazovanje i nauku. Ukoliko, makar i letimično, proučimo primere nekih država, za koje do pre dvadesetak godina „nismo ni čuli“ (Singapur, Dubai) a danas predstavljaju obrazovne i naučne – a samim time i privredno-ekonomske sile, bez obzira na veličinu teritorije, shvatićemo neprocenjivu vrednost ulaganja u ljudski potencijal ili ljudske resurse društva.

Inicijativa g. Tadića da o ovako važnom pitanju počne javno da govori i da na njega skreće pažnju društva ali i izvršne vlasti, što i jeste dužnost predsednika, svakako je vredna pohvale. Ukoliko se ovakva namera g. Tadića pretoči u stratešku stvarnost, u narednim godinama, moguće je da će Srbija početi da nadoknađuje izgubljeno vreme i obnavlja svoje ljudske resurse. Svakako, ostaje niz praktičnih pitanja, počev od razvoja strategije ulaganja u obrazovanje i nauku, definisanje očekivanih rezultata, parametri merenja napretka, odabir institucija i programa u koje će biti ulagano, nastavak ulaganja, itd, kako bi i ono malo novca koji će se u narednih 5 godina ulagati (80 mil. Evra godišnje) dalo rezultate od koristi celom društvu Republike Srbije. („Put od hiljadu kilometra počinje prvim korakom.“ Lao-tzu, kineski filozof, 604 – 531 g. p.n.e.)

naucnik iz inostranstva

pre 13 godina

demagogija na delu. nasi funkcioneri samo pricaju i nista od recenog se ne sprovode u delo. bozidar djelic govori o povratku naucnika iz inostranstva a nista nije uradio da obezbedi normalne uslove za zaposljavanje povratnika. pored toga, po nasem zakonu svaki doktorat iz inostranstva mora da se nostrifikuje sto je svojevrstan paradoks. svetskim naucnicima je dozvoljeno da se sele iz zemlje u zemlju bez ikakvih birokratskih prepreka dok se kod nas traze velike pare za nostrifikacije. zivo me zanima ko ce da se vrati pod takvim neverovatnim uslovima.

naucnik iz inostranstva

pre 13 godina

demagogija na delu. nasi funkcioneri samo pricaju i nista od recenog se ne sprovode u delo. bozidar djelic govori o povratku naucnika iz inostranstva a nista nije uradio da obezbedi normalne uslove za zaposljavanje povratnika. pored toga, po nasem zakonu svaki doktorat iz inostranstva mora da se nostrifikuje sto je svojevrstan paradoks. svetskim naucnicima je dozvoljeno da se sele iz zemlje u zemlju bez ikakvih birokratskih prepreka dok se kod nas traze velike pare za nostrifikacije. zivo me zanima ko ce da se vrati pod takvim neverovatnim uslovima.

Natalija

pre 13 godina

Problem nije samo ekonomske prirode već je najopštiji mogući i tiče se politike i sociologije jedne države! Deca su i u Srbiji (YU) sve do 1990 g u velikom procentu hteli da se bave naukom, takođe želela su da postanu lekari, inžinjeri, umetnici i tsl, sada već 20 g žele da postanu estradne zvezde, sportisti, astrolozi, vračevi i tsl naukom bi se bavilo 1% Eto to je stanje stvari. Deca su “skenirala” šta u Srbiji donosi novac, ugled, pozicije a šta ne. To je učinak tzv patriotske politike po staljinističkim kanonima i kanonima vladike Nikolaja koji su jednu zemlju u Evropi vratili u misaonom i duhovnom smislu stotinama godina unazad. Cena je kao što vidite previsoka, mi već sada imamo problem jer u svim strukama počinju da nedostaju profesionalci tj. stručnjaci, a šta će tek biti u budućnosti, takve će ovde “tražiti svećom”! Takve stvari se ne rešavaju kampanjski na “političkim skupovima”! Evo i u maju 2010 g stanje u našoj nauci je veoma loše. Samo nam nauka može stvoriti budućnost; nije poznato da su negde tu budučnost stvarale estradne zvezde, sportisti, staljinisti i popovi!

perac prozora

pre 13 godina

Odgledao sam prenos peruci prozore na sobi gde je TV, tako da nije bilo gubljenje vremena. Plejada demagogije i laznog optimizma je isijavala iz ekrana. Ako nesto cenim kao trajnu kategoriju i univerzalno dobro covecanstva, to je nauka. Nazalost, kad sam cuo govore nasih nesrecnih politicara sa sve citatima Obame i Merkel, pa srece sto Kina (ne Srbija) ulaze 20% vise u nauku svake godine, petljanjem sa temema o klimatskim promenama i energetici (favorit je Tadiceva recenica "pored prirode postoji i covek") i ostale gluposti, ostaje mi samo da izrazim sazaljenje najelitinijem sloju naseg drustva. Verujem da je onaj ko je danas u nauci sablaznut ovakvim nivoom neozbiljnosti drzave prema njima.

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Ima li dana da Tadic nesto ne izjavi, pa bravar se nije razumeo toliko u sve i svasta! Ako vec sve zna nek kaze kako Srbija da vrati izbeglice u Hrvatsku, Bosnu i na Kosovo i kako da se resi problem veoma niskog nataliteta, eticki problem Ministra Zdravlja koji se operise po inostranstvu (ne, nismo zaboravili) i premijera koji nicemu ne sluzi!

Pera

pre 13 godina

Kada se vidi ko je Ministar nauke u Srbiji sve postaje jasno!!! Koliko Ministar nauke ima objavljenih naucnih radova? Ja nisam uspeo pronaci nista objavljeno od gosp. Ministra. Mozda gresim, ali mislim da Ministar mora biti neko ko ima bar malo veze sa NAUKOM!!!!

Quid pro quo

pre 13 godina

Ulaganje u obrazovanje i nauku predstavlja osnovu obnove mehanizama za pokretanje razvoja društva koje je u poslednjih 18 do 20 godina, sistematskim odsustvom ulaganja u nauku i obrazovanje, kao i „odlivom mozgova“, skoro u potpunosti uništilo svoju intelektualnu elitu.

U vreme Miloševićeve diktature, nastojanje da se obrazovanje i nauka unazade, moguće je razumeti: samo potpuno zaglupljen podanik, bez sposobnosti da kritički razmišlja, je odan podanik. Srećnim spletom okolnosti ali i požrtvovanjem građana Srbije, takvo sistematsko zaglupljivanje Miloševića ipak nije održalo na vlasti

Od 2000. godine do danas, nemoguće je opravdati nastavak odsustva ulaganja u obrazovanje i nauku. Ukoliko, makar i letimično, proučimo primere nekih država, za koje do pre dvadesetak godina „nismo ni čuli“ (Singapur, Dubai) a danas predstavljaju obrazovne i naučne – a samim time i privredno-ekonomske sile, bez obzira na veličinu teritorije, shvatićemo neprocenjivu vrednost ulaganja u ljudski potencijal ili ljudske resurse društva.

Inicijativa g. Tadića da o ovako važnom pitanju počne javno da govori i da na njega skreće pažnju društva ali i izvršne vlasti, što i jeste dužnost predsednika, svakako je vredna pohvale. Ukoliko se ovakva namera g. Tadića pretoči u stratešku stvarnost, u narednim godinama, moguće je da će Srbija početi da nadoknađuje izgubljeno vreme i obnavlja svoje ljudske resurse. Svakako, ostaje niz praktičnih pitanja, počev od razvoja strategije ulaganja u obrazovanje i nauku, definisanje očekivanih rezultata, parametri merenja napretka, odabir institucija i programa u koje će biti ulagano, nastavak ulaganja, itd, kako bi i ono malo novca koji će se u narednih 5 godina ulagati (80 mil. Evra godišnje) dalo rezultate od koristi celom društvu Republike Srbije. („Put od hiljadu kilometra počinje prvim korakom.“ Lao-tzu, kineski filozof, 604 – 531 g. p.n.e.)

Olivera Ilić

pre 13 godina

Koliko stipendija mladim naučnicima se moglo obezbediti za novac kojim je nedavno kupljen blindirani auto za istog tog predsednika Tadića?

kakodane

pre 13 godina

Problem je sto su Tadic i Djelic i od ulaganja u nauku uspeli da naprave jos jednu priliku da se slikaju za TV, a gde ce pare zavrsiti cemo tek videti. Ili kako kaze Tasovac "ovaj vašar naučno-monetarne taštine je uveliko počeo da izmiče kontroli. Svi srpski naučnici se masovno pozivaju da im se prikaže 17-minutni film „Nauka kao pokretač razvoja Srbije” i da im onda predsednik Tadić drži vakelu o tome kako je nauka važna! To je kao kada bi poslali ministra inostranih poslova Vuka Jeremića da u Pjongjangu održi predavanje o značaju Kim il Sunga za istoriju radničkog pokreta u Severnoj Koreji. I suvišno i prilično blamantno." http://standard.rs/vesti/49-kolumne/4591-toma-tasovac-ministarstvo-nauke-i-gluvih-telefona-.html

Naučnik

pre 13 godina

Omiljeni srpski sport: pljuvanje svih onih koji nešto rade. A šta bi mi da nam priča Tadić, predsednik države? Ili Đelić, ministar nauke? Ili Škundrić, ministar energetike? Jel oni treba da nam nađu projekte ili da formiraju uslove da se rade projekti na osnovu potreba države i njenih mogućnosti?

Nikola

pre 13 godina

Moracu da se ne slozim sa ovim. Nama ne treba vise nauke, vec samo industrija. Ja sam studirao elektroniku, i za par godina cu verovatno da se odselim i radim u inostranstvu, tako da je moje skolovanje ovde bila cista glupost. Drzava je 'platila' moje skolarine, ali ja ovde ne mogu da se bavim tim poslom. Drzava treba da investira u ono sto moze da iskoristi kasnije. Mnogo je jeftinije dovesti 100 strucnjaka iz inostranstva nego skolovati generacije, koje ce posle zbog tog skolovanja morati da se odsele.
Mozda imam ovo misljenje jer uvek mislim na tehnicke nauke. Pravnika i ekonomista nam svakako treba, ali mislim da toga ima dovoljno. Bolje investirajte u industriju i poljoprivredu. Zar ne bese pre par dana naslov da se protivgradna zastita prakticno ukida secenjem troskova?

jj

pre 13 godina

Mladim naucnicima treba dati pristojnu platu i obezbediti opremu. Ostalo ide samo od sebe ... Iznenadila me je onolika buka i hvalospevi oko stipendije jednoj dami. Posto sam u nauci, znam bar 20 mladih osoba koji su dobili najprestiznije stipendije, prestiznije od ove - ali nije ovo mesto za nabrajanje, a i nema smisla, to je NORMALNO!!!

Imam mnogo primedbi na ceo festival, na mnogo toga sto je receno, na mnogo toga sto je najavljeno da ce se uraditi. Ali moram svima koji citaju komentare da kazem kako me je zabolela jedna sitnica - u filmu o nauci u Srbiji, koji je pusten na pocetku feshte, prikazana je naprava visoke tehologije - transmiter, ali je prikazan strani transmiter, a transmiteri se prave kod nas, i to svetskog kvaliteta. Ni toliko se nisu potrudili - da saznaju i snime sta se kod nas radi. Film je inace bio lepo uradjen.

Pele

pre 13 godina

Jos jedna demagoska predstava. Sve iz serije "Mi treba ovo... Mi cemo ono..." A na vlasti su vec godinama i odvajanje za nauku konstantno opada. Ako se ne varam i Albanija veci procenat iz budzeta odvaja u te svrhe. A ovi PR hologrami od nasih politicara samo glume potpuno svesni da ovo malo nas koji smo u nauci znamo da su nesposobni, ali idu na to da mnostvo gradjana koji nisu upuceni u problematiku nasedaju na njihovu slatkorecivost. Ne gajim iluziju da je drugacije kada su u pitanju drug oblasti. Dakle ovde obrazovan covek ima sanse da se oseca kao covek samo ako lepo pokupi diplomu i pobegne bez osvrtanja unazad. Ovo govori neko ko se vratio sa nadom da nauka u Srbiji ima perspektivu.

Quid pro quo

pre 13 godina

Ulaganje u obrazovanje i nauku predstavlja osnovu obnove mehanizama za pokretanje razvoja društva koje je u poslednjih 18 do 20 godina, sistematskim odsustvom ulaganja u nauku i obrazovanje, kao i „odlivom mozgova“, skoro u potpunosti uništilo svoju intelektualnu elitu.

U vreme Miloševićeve diktature, nastojanje da se obrazovanje i nauka unazade, moguće je razumeti: samo potpuno zaglupljen podanik, bez sposobnosti da kritički razmišlja, je odan podanik. Srećnim spletom okolnosti ali i požrtvovanjem građana Srbije, takvo sistematsko zaglupljivanje Miloševića ipak nije održalo na vlasti

Od 2000. godine do danas, nemoguće je opravdati nastavak odsustva ulaganja u obrazovanje i nauku. Ukoliko, makar i letimično, proučimo primere nekih država, za koje do pre dvadesetak godina „nismo ni čuli“ (Singapur, Dubai) a danas predstavljaju obrazovne i naučne – a samim time i privredno-ekonomske sile, bez obzira na veličinu teritorije, shvatićemo neprocenjivu vrednost ulaganja u ljudski potencijal ili ljudske resurse društva.

Inicijativa g. Tadića da o ovako važnom pitanju počne javno da govori i da na njega skreće pažnju društva ali i izvršne vlasti, što i jeste dužnost predsednika, svakako je vredna pohvale. Ukoliko se ovakva namera g. Tadića pretoči u stratešku stvarnost, u narednim godinama, moguće je da će Srbija početi da nadoknađuje izgubljeno vreme i obnavlja svoje ljudske resurse. Svakako, ostaje niz praktičnih pitanja, počev od razvoja strategije ulaganja u obrazovanje i nauku, definisanje očekivanih rezultata, parametri merenja napretka, odabir institucija i programa u koje će biti ulagano, nastavak ulaganja, itd, kako bi i ono malo novca koji će se u narednih 5 godina ulagati (80 mil. Evra godišnje) dalo rezultate od koristi celom društvu Republike Srbije. („Put od hiljadu kilometra počinje prvim korakom.“ Lao-tzu, kineski filozof, 604 – 531 g. p.n.e.)

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Ima li dana da Tadic nesto ne izjavi, pa bravar se nije razumeo toliko u sve i svasta! Ako vec sve zna nek kaze kako Srbija da vrati izbeglice u Hrvatsku, Bosnu i na Kosovo i kako da se resi problem veoma niskog nataliteta, eticki problem Ministra Zdravlja koji se operise po inostranstvu (ne, nismo zaboravili) i premijera koji nicemu ne sluzi!

Pera

pre 13 godina

Kada se vidi ko je Ministar nauke u Srbiji sve postaje jasno!!! Koliko Ministar nauke ima objavljenih naucnih radova? Ja nisam uspeo pronaci nista objavljeno od gosp. Ministra. Mozda gresim, ali mislim da Ministar mora biti neko ko ima bar malo veze sa NAUKOM!!!!

Nikola

pre 13 godina

Moracu da se ne slozim sa ovim. Nama ne treba vise nauke, vec samo industrija. Ja sam studirao elektroniku, i za par godina cu verovatno da se odselim i radim u inostranstvu, tako da je moje skolovanje ovde bila cista glupost. Drzava je 'platila' moje skolarine, ali ja ovde ne mogu da se bavim tim poslom. Drzava treba da investira u ono sto moze da iskoristi kasnije. Mnogo je jeftinije dovesti 100 strucnjaka iz inostranstva nego skolovati generacije, koje ce posle zbog tog skolovanja morati da se odsele.
Mozda imam ovo misljenje jer uvek mislim na tehnicke nauke. Pravnika i ekonomista nam svakako treba, ali mislim da toga ima dovoljno. Bolje investirajte u industriju i poljoprivredu. Zar ne bese pre par dana naslov da se protivgradna zastita prakticno ukida secenjem troskova?

Olivera Ilić

pre 13 godina

Koliko stipendija mladim naučnicima se moglo obezbediti za novac kojim je nedavno kupljen blindirani auto za istog tog predsednika Tadića?

perac prozora

pre 13 godina

Odgledao sam prenos peruci prozore na sobi gde je TV, tako da nije bilo gubljenje vremena. Plejada demagogije i laznog optimizma je isijavala iz ekrana. Ako nesto cenim kao trajnu kategoriju i univerzalno dobro covecanstva, to je nauka. Nazalost, kad sam cuo govore nasih nesrecnih politicara sa sve citatima Obame i Merkel, pa srece sto Kina (ne Srbija) ulaze 20% vise u nauku svake godine, petljanjem sa temema o klimatskim promenama i energetici (favorit je Tadiceva recenica "pored prirode postoji i covek") i ostale gluposti, ostaje mi samo da izrazim sazaljenje najelitinijem sloju naseg drustva. Verujem da je onaj ko je danas u nauci sablaznut ovakvim nivoom neozbiljnosti drzave prema njima.

naucnik iz inostranstva

pre 13 godina

demagogija na delu. nasi funkcioneri samo pricaju i nista od recenog se ne sprovode u delo. bozidar djelic govori o povratku naucnika iz inostranstva a nista nije uradio da obezbedi normalne uslove za zaposljavanje povratnika. pored toga, po nasem zakonu svaki doktorat iz inostranstva mora da se nostrifikuje sto je svojevrstan paradoks. svetskim naucnicima je dozvoljeno da se sele iz zemlje u zemlju bez ikakvih birokratskih prepreka dok se kod nas traze velike pare za nostrifikacije. zivo me zanima ko ce da se vrati pod takvim neverovatnim uslovima.

Natalija

pre 13 godina

Problem nije samo ekonomske prirode već je najopštiji mogući i tiče se politike i sociologije jedne države! Deca su i u Srbiji (YU) sve do 1990 g u velikom procentu hteli da se bave naukom, takođe želela su da postanu lekari, inžinjeri, umetnici i tsl, sada već 20 g žele da postanu estradne zvezde, sportisti, astrolozi, vračevi i tsl naukom bi se bavilo 1% Eto to je stanje stvari. Deca su “skenirala” šta u Srbiji donosi novac, ugled, pozicije a šta ne. To je učinak tzv patriotske politike po staljinističkim kanonima i kanonima vladike Nikolaja koji su jednu zemlju u Evropi vratili u misaonom i duhovnom smislu stotinama godina unazad. Cena je kao što vidite previsoka, mi već sada imamo problem jer u svim strukama počinju da nedostaju profesionalci tj. stručnjaci, a šta će tek biti u budućnosti, takve će ovde “tražiti svećom”! Takve stvari se ne rešavaju kampanjski na “političkim skupovima”! Evo i u maju 2010 g stanje u našoj nauci je veoma loše. Samo nam nauka može stvoriti budućnost; nije poznato da su negde tu budučnost stvarale estradne zvezde, sportisti, staljinisti i popovi!

kakodane

pre 13 godina

Problem je sto su Tadic i Djelic i od ulaganja u nauku uspeli da naprave jos jednu priliku da se slikaju za TV, a gde ce pare zavrsiti cemo tek videti. Ili kako kaze Tasovac "ovaj vašar naučno-monetarne taštine je uveliko počeo da izmiče kontroli. Svi srpski naučnici se masovno pozivaju da im se prikaže 17-minutni film „Nauka kao pokretač razvoja Srbije” i da im onda predsednik Tadić drži vakelu o tome kako je nauka važna! To je kao kada bi poslali ministra inostranih poslova Vuka Jeremića da u Pjongjangu održi predavanje o značaju Kim il Sunga za istoriju radničkog pokreta u Severnoj Koreji. I suvišno i prilično blamantno." http://standard.rs/vesti/49-kolumne/4591-toma-tasovac-ministarstvo-nauke-i-gluvih-telefona-.html

Naučnik

pre 13 godina

Omiljeni srpski sport: pljuvanje svih onih koji nešto rade. A šta bi mi da nam priča Tadić, predsednik države? Ili Đelić, ministar nauke? Ili Škundrić, ministar energetike? Jel oni treba da nam nađu projekte ili da formiraju uslove da se rade projekti na osnovu potreba države i njenih mogućnosti?

jj

pre 13 godina

Mladim naucnicima treba dati pristojnu platu i obezbediti opremu. Ostalo ide samo od sebe ... Iznenadila me je onolika buka i hvalospevi oko stipendije jednoj dami. Posto sam u nauci, znam bar 20 mladih osoba koji su dobili najprestiznije stipendije, prestiznije od ove - ali nije ovo mesto za nabrajanje, a i nema smisla, to je NORMALNO!!!

Imam mnogo primedbi na ceo festival, na mnogo toga sto je receno, na mnogo toga sto je najavljeno da ce se uraditi. Ali moram svima koji citaju komentare da kazem kako me je zabolela jedna sitnica - u filmu o nauci u Srbiji, koji je pusten na pocetku feshte, prikazana je naprava visoke tehologije - transmiter, ali je prikazan strani transmiter, a transmiteri se prave kod nas, i to svetskog kvaliteta. Ni toliko se nisu potrudili - da saznaju i snime sta se kod nas radi. Film je inace bio lepo uradjen.

Pele

pre 13 godina

Jos jedna demagoska predstava. Sve iz serije "Mi treba ovo... Mi cemo ono..." A na vlasti su vec godinama i odvajanje za nauku konstantno opada. Ako se ne varam i Albanija veci procenat iz budzeta odvaja u te svrhe. A ovi PR hologrami od nasih politicara samo glume potpuno svesni da ovo malo nas koji smo u nauci znamo da su nesposobni, ali idu na to da mnostvo gradjana koji nisu upuceni u problematiku nasedaju na njihovu slatkorecivost. Ne gajim iluziju da je drugacije kada su u pitanju drug oblasti. Dakle ovde obrazovan covek ima sanse da se oseca kao covek samo ako lepo pokupi diplomu i pobegne bez osvrtanja unazad. Ovo govori neko ko se vratio sa nadom da nauka u Srbiji ima perspektivu.