Četvrtak, 20.05.2010.

03:36

Grčka banka oborila dinar?

Grčka banka koja posluje u Srbiji poslednjih dana kupuje više deviza na međubankarskom deviznom tržištu, što posledično gura kurs naviše, piše „Blic“.

Izvor: Blic

Grèka banka oborila dinar? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

zoxbaker

pre 13 godina

alo vlast! jel' vi mislite da smo mi pasli korenje... kakva Gecka sad, vi ste bre krivi za sve..trgnite se malo i radite nesto !!!

ivan

pre 13 godina

Grci su cudo bankarsko, oni i Jevreji izmisli su trgovinu i bankarstvo. Kad vidis Grka da kupuje devize, kupuj i ti. Salu na stranu, ubedjen sam da ovde ima i elementa koji bi neki nazvali spekulantskim, ali sve je lege artis i dozvoljeno.

Mr Milan Jugovic

pre 13 godina

Vidite kako, mozete uvek da kazete da je "casa do pola puna ili da je casa polu-prazna"!

Ima istine malo u ovome da grcke banke kupuje eure, ali sta je razlog? Razlog je sto imaju visak dinara koje nemaju gde da upotrebe. Nemate razvijeno trziste kapitala da bi kupovali hartije od vrednosti, repo stopa je spustena ispod 10%, ne znam tacno kolika je danas, ali kada se uracuna inflacija, bankama vise nije atraktivno da ulazu u hartije od vrednosti sa prinosom ispod 10% jer imate inflaciju koja se projektuje na oko 8% na godisnjem nivou! NBS koja regulise repo stopu, nije nezavisna institucija iako bi to po zakonu morala biti i dogovara sa Vladom kako da oslabi domacu valutu da bi rasteretila obaveze drzave prema domacim poveriocima. Svi znamo da je drzava najveci generator nelikvidnosti i najveci duznik, a ona jednostavno se zaduzi u inostranstvu, dobije eure ili dolare i preko NBS depresira domacu valutu da bi recimo putarima regulisala neki deo obaveza. Time ona smanji svoj ogromni dug za par desetina milijardi dinara za malo slabljenje dinara prema euru. Isto i ovi domaci tajkuni, poput Delte se zaduze u inostranstvu, uzmu eure, pa opet u talu sa narodnom bankom sruse dinar za par % i isplate svoje dobavljace koji uz to cekaju i 150 dana da naplate svoja potrazivanja od istih tih tajkuna. U medjuvremenu, jedan deo njihove zarade pojede inflacija i imao situaciju da se proizvodnja tako gasi, a i u takvim uslovima tajkuni povecavaju uvoz jer imaju dobar izgovor da na domacem trzistu nema neke robe i onda vam udare po 40% marzu i onda opet spirala. Povecava se uvoz, smanjuje izvoz, raste deficit budzeta i platnog bilansa, drzava se zaduzuje opet, povecava se potrosnja bilo samo od sebe bilo uz pomoc Dinkicevih kredita za potrosnju i dinar i dalje tako placa cenu za sve, a narod Srbije preko svog standarda koji pada zajedno sa dinarom placa kompletnu cenu ovog kartela Drzava - Narodna banka - Tajkuni - politicke partije!

U ovom grmu lezi zec, a sitaciju dodatno podgreva i vestacka nestabilnost eur koji namerno guraju Nemacka i Francuska i pripremaju uslove za jaci oporavak svojih ekonomija. Vidimo da sve rade da sruse eur/$ jer im odgovara slabiji euro da bi bili konkurentniji od USA. Nemacka namerno pravi nestabilnost kroz zabranu short-a na ove CFD-ove i spekulativne hartije i salje signal koji jos vise razbesnjava investitore. Francuska i Velika Britanija "ne dele" misljenje Nemacke i time delimicno unose razdor u jedinstvo EU da stane na kraj ovim hedge fondovima koji rade short na CFD i koji se "klade" protiv eur, a vec za koji mesec protiv "japanskog jena" i na kraju protiv $. Znaci, sve je jako dobro smisljeno, pravi finansijski inzenjering i sve je dobro isprogramirano! Ali u Srbiji ova prica gura dinar jos jace, iz razloga koje sam izneo u prvom delu komentara! Fjucersi na naftu su u padu zbog vestacke zabrinutosti i rasta americkog dolara i tako se sve sprema za snazan oporavak Nemacke, Francuske i vodecih ekonojima EU.

uzas

pre 13 godina

Pogledajte kako dinar pada u zadnjih pet godina, a posle pogledajte kako Hrvatska kuna je na istoj vrednosti za zadnjih pet godina ali ima jako male oscilacije.

http://i46.tinypic.com/3531mxs.jpg

http://i48.tinypic.com/10wurmv.jpg

Nikada vise necu izaci na izbore u ovoj zemlji.

MISLIM

pre 13 godina

A jesmo li sigurni da su to bas sve GRČKE banke.A da nisu to od onih para iznetih na Kipar pa naši tajkuni otvorili banke u Srbiji oprali novac a od grka posudili ime pa ih malo častili a nemaju veze sa njima.HA HA.Ima kriza da se prelije.Navaliće svi da kupuju Evro za dinare i da šalju u Grčku.Pa i nije loše za one koji rade za izvoz.Poljoprivreda i nešto industrije. Da taj Evro konacno dodje bar na 120 din.

Nenad

pre 13 godina

Ako je Grcka banka kriva za pad dinara, onda bi od "brace", "prijatelja" Grka bilo najpostenije da kada jadni i napaceni narod, koji nema para da kupi 'leba ode masovno na more kod njih, ne naplate nam nista i jos da nam plate za to sto smo kod njih isli na more....

zaboravljeni na kosovu

pre 13 godina

Mi smo nacija koja sporo pamti a brzo zaboravlja. To je nas problem. Sramota me sto sam pripadnik mladje generacije. Alo bre!!!! g.Markovic, g Avramovic, g-dja Vucic... Kuku Srbijo bez Njih. Stigla nas ona jevrejska IMAO PA NEMAO. Samo je kod nas malo drugacije NEMAO PA NEMAO. Sami smo krivi.

Dexterijus

pre 13 godina

Nije mi jasno, zasto se dinar nefiksira, ili makar da se fiksira na odredjene periode, tako npr da se zna da ce u nardna 3 meseca evro vredeti 100din, posle sledeih 102din, i sve tako dok nedodjemo do ravnoteze.
I svima dobro,ako dinar vec mora da oslabi, makar znamo koliko vredi evro ujutru kad se probudimo, i znamo kada ce oslabiti i za koliko!!!!

zelja

pre 13 godina

Ma kriva je Grcka banka, kosmicko zracenje, gladna deca Afrike, americka potrosnja piva, Brazilske prasume i parenje medveda na Bajkalu. A nasa vlada je prava, dobra i fina. E da mi je jedan boing 747 pa da potrpam vladu i opoziciju a onda da ponovim poljski scenario!

Alex

pre 13 godina

Postovani profesore Djukicu a gde ste bili svih prethodnih godina da kazete kolika je razlika u inflaciji izmedju evrozone i srbije i da trzite da je to granica prilagodjavanja kursa.Recimo od uvodjenja evra na ovamo? Profesionalna sramota...

Dejan

pre 13 godina

Da,da, da nije grcka banka bio bi "NEKO_DRUGI" ko je uvek kriv,pa eto moraju nas da pljackaju. Cudno je to sto u celom svetu EURO gubi vrednos,samo u Srbiji raste i jaca... Kao i nafta koja je jeftinija na svetskoj berzi... da,da, beeeee

Deki

pre 13 godina

Sve su to samo spekulacije, pa ljudi dinar pada samo zbog jednog razloga, a to je vulkanski pepeo koji remeti sve pa i nas dinar.Zna to i nas expert Jelasic no cuti ne rasipa znanje tako olako!

Dejan

pre 13 godina

Opste poznata cinjenica. Srbima su pre svi drugi krivi, nego oni sami, pa je dosao red i na Grke. S njima se jos nismo posvadjali, ali nikad ne reci nikad.

Jao

pre 13 godina

Ko će da mi odgovori zašto kuna u Hrvatskoj evro već 20 godina vredi oko 7,30 kuna? To znam jer idem tamo poslom i uvek je isti kurs, +/- jedan procenat oko 7,30 kuna.
Šta su oni bolji od nas? Ne sećam se da je njihova Narodna banka uopšte ikada intervenisala zbog pada kursa?

Zane Griff

pre 13 godina

Ma nemam snage ni da napisem komentar kada sam procitao koliko je pao dinar a koliko su pale ostale valute.
I onda se pojave strucnjaci koji kazu 'nece biti hiperinflacije'.
Gde mi zivimo ?!
Glasao sam za DS i glasacu i dalje, ali ova polarizacija u drustvu je nenormalno skupa. (ne)lipsi magarce do zelene trave

penny

pre 13 godina

Pa sta ste drugo ocekivali?
Predhodnih godina kurs dinara je bio jak zahvaljujuci prodaji (dinarskih) obveznica NBSa za eure, strane banke i fondovi su pali na foru velikih kamata koje visestruko premasuju inflatorne rizike i sada nam se sve to vraca kao bumerang. Dovoljno je da samo jedan od kupaca (u ovom slucaju grcka banka) pocne sa panicnim delovanjem kupovine eura i stvorice se domino efekat. Dinar ce nastaviti da pada i da pada i da pada... Svesni toga su svi, pogotovu ex-guverne!

MUKNAVI

pre 13 godina

Jedni "eksperti" govore nema spekulacije,drugi ima..al ono ste je fakat,dinar se tetura..dok rezerve u Srba ima..a onda..stamparija na Topcideru radice,dok hartije ima..a onda..opet 5-to okt. promene,i dolazak "spasilaca" koji ce goli ko pistolj,ko ovi pre deset godina,da nastave blebetanje,i navale da rasprodaju ono..sto jos ima,posle ovih tenderdjija,koji sad,ekspertski pricaju ,da je za nama ostala..kriza.

CistoOnako

pre 13 godina

Ministar Djelic pre neki dan rece kako treba da iskazemo solidarnost sa nasom bracom Grcima pa je on eto promenio planove te ide na letovanje sa porodicom u Grcku.... Opet s druge strane bas te grcke banke u nasoj zemlji prednjace u zelenasenju tj. prednjace po visokim kamatnim stopama kada je u pitanju plasiranje kredita, kreditnih kartica itd... Posebno se istice Piraeus banka koja cak kada su svi spustali kamate na stambene kredite ona je podizala, isto vaszi i za gotovinske kredite te banke posto su u ugovorima naravno promenljive kamatne stope sto doticna banka koristi na najbrutalniji moguci nacin....

rebro

pre 13 godina

A ja mislio dinar pada zbog toga sto nemamo privredu, kad ono medjutim! Grcka banka!
Kakav izgovor! Juce cuh i da je dinar pao zbog kretanja valuta u regionu, pa vajni viceguverner poredio dinar sa zlotom!
Alo VICEGUVERNER, ajde na cas geografije da vidis gde je Poljska. Nama je region Albanija, Grcka, Bugarska, Rumunija...

nislija

pre 13 godina

Oko nas valute stabilne, a nasa pala 30%. Gorivo poskupelo 2-30%, plin 50%, ALI MATEMATIKA JE CUDO, KAD SVE TO URACUNATE PO NASOJ SRPSKOJ MATEMATICI = INFLCIJA 5%. A MI SMO SISALI VESLA JEL DA. MOZDA SMO POSTALI RIBICE KAD VERUJEMO U OVAKO NESTO.

vlada

pre 13 godina

Zanimljivo, ko cuva kunu i denar? Mislim, cija privreda?
Pokupovali su sva preduzeca po Srbiji i pride plasiraju svoje proizvode tako da im sveukupni prihod dolazi u ruke.
A mi, mi smo budale koje ce da rasprodaju i ono malo sto je ostalo da bi eto ziveli jos jedan dan, posle ko te pita.

Asa Lukac

pre 13 godina

Od pomenutih valuta zemalja bivšeg istočnog bloka, jedino je dinar bio daleko ispod realnog kursa-tj. precenjen.
Takav, precenjen dinar je između ostalog i doveo do zaostajanja privredne strukture i povećane konkurentnosti uvoza. Tako je vlada mogla da se ponosi "visokim" prosečnim platama izraženo u eurima, a Mišković da sa uvoznom robom ubije domaću privredu. U međuvremenu su naivni građani podigli kredite indeksirane u eurima, tako da su svi faktički od tajkuna do građana udružili svoje interese protiv interesa strukturnog prilagođavanja privrede i dugoročnog rešenja problema, pa otud kuknjava kad god evro skoči! Nek svako snosi odgovornost za svoje postupke, ja za svoje snosim!

Posetilac

pre 13 godina

Ako je prosecan dnevni promet eurima 20 miliona, onda NBS ne bi trebalo da bude problem i da zna, ko iznenada kupuje vece kolicine i da obavesti javnost.

nikola

pre 13 godina

dosta vise lazi. Da bi bilo ko imao dinare da kupi trezorske zapise morao je da proda evre a sada za te dinare ponovo kupuje evre. Ko je lud od stranih investitora da kupuje zapise uz godisnju kamatu od 8 posto, kada je makroekonomska stabilnost srbije izuzetno rovita.

Zrenjaninac

pre 13 godina

Ovo sve politicari znaju, ali nemaju vremena da urade ista po ovom pitanju. Jednostavno ne stizu od silnog slikanja za medije. Narocito Dinkic koji umesto da nesto konkretno uradi, samo trazi priliku da prica gluposti ispred novinara i da pozira fotografima. Mnogo price, malo rada.

Zoki

pre 13 godina

Da,da grcka banka je kriva i za sve izginule skojevce,zemljotrese,poplave i narocito genocide! Sta vi mislite,da smo rodjeni u camcu!?

Asa Lukac

pre 13 godina

Od pomenutih valuta zemalja bivšeg istočnog bloka, jedino je dinar bio daleko ispod realnog kursa-tj. precenjen.
Takav, precenjen dinar je između ostalog i doveo do zaostajanja privredne strukture i povećane konkurentnosti uvoza. Tako je vlada mogla da se ponosi "visokim" prosečnim platama izraženo u eurima, a Mišković da sa uvoznom robom ubije domaću privredu. U međuvremenu su naivni građani podigli kredite indeksirane u eurima, tako da su svi faktički od tajkuna do građana udružili svoje interese protiv interesa strukturnog prilagođavanja privrede i dugoročnog rešenja problema, pa otud kuknjava kad god evro skoči! Nek svako snosi odgovornost za svoje postupke, ja za svoje snosim!

nislija

pre 13 godina

Oko nas valute stabilne, a nasa pala 30%. Gorivo poskupelo 2-30%, plin 50%, ALI MATEMATIKA JE CUDO, KAD SVE TO URACUNATE PO NASOJ SRPSKOJ MATEMATICI = INFLCIJA 5%. A MI SMO SISALI VESLA JEL DA. MOZDA SMO POSTALI RIBICE KAD VERUJEMO U OVAKO NESTO.

Zoki

pre 13 godina

Da,da grcka banka je kriva i za sve izginule skojevce,zemljotrese,poplave i narocito genocide! Sta vi mislite,da smo rodjeni u camcu!?

rebro

pre 13 godina

A ja mislio dinar pada zbog toga sto nemamo privredu, kad ono medjutim! Grcka banka!
Kakav izgovor! Juce cuh i da je dinar pao zbog kretanja valuta u regionu, pa vajni viceguverner poredio dinar sa zlotom!
Alo VICEGUVERNER, ajde na cas geografije da vidis gde je Poljska. Nama je region Albanija, Grcka, Bugarska, Rumunija...

penny

pre 13 godina

Pa sta ste drugo ocekivali?
Predhodnih godina kurs dinara je bio jak zahvaljujuci prodaji (dinarskih) obveznica NBSa za eure, strane banke i fondovi su pali na foru velikih kamata koje visestruko premasuju inflatorne rizike i sada nam se sve to vraca kao bumerang. Dovoljno je da samo jedan od kupaca (u ovom slucaju grcka banka) pocne sa panicnim delovanjem kupovine eura i stvorice se domino efekat. Dinar ce nastaviti da pada i da pada i da pada... Svesni toga su svi, pogotovu ex-guverne!

CistoOnako

pre 13 godina

Ministar Djelic pre neki dan rece kako treba da iskazemo solidarnost sa nasom bracom Grcima pa je on eto promenio planove te ide na letovanje sa porodicom u Grcku.... Opet s druge strane bas te grcke banke u nasoj zemlji prednjace u zelenasenju tj. prednjace po visokim kamatnim stopama kada je u pitanju plasiranje kredita, kreditnih kartica itd... Posebno se istice Piraeus banka koja cak kada su svi spustali kamate na stambene kredite ona je podizala, isto vaszi i za gotovinske kredite te banke posto su u ugovorima naravno promenljive kamatne stope sto doticna banka koristi na najbrutalniji moguci nacin....

MUKNAVI

pre 13 godina

Jedni "eksperti" govore nema spekulacije,drugi ima..al ono ste je fakat,dinar se tetura..dok rezerve u Srba ima..a onda..stamparija na Topcideru radice,dok hartije ima..a onda..opet 5-to okt. promene,i dolazak "spasilaca" koji ce goli ko pistolj,ko ovi pre deset godina,da nastave blebetanje,i navale da rasprodaju ono..sto jos ima,posle ovih tenderdjija,koji sad,ekspertski pricaju ,da je za nama ostala..kriza.

nikola

pre 13 godina

dosta vise lazi. Da bi bilo ko imao dinare da kupi trezorske zapise morao je da proda evre a sada za te dinare ponovo kupuje evre. Ko je lud od stranih investitora da kupuje zapise uz godisnju kamatu od 8 posto, kada je makroekonomska stabilnost srbije izuzetno rovita.

zelja

pre 13 godina

Ma kriva je Grcka banka, kosmicko zracenje, gladna deca Afrike, americka potrosnja piva, Brazilske prasume i parenje medveda na Bajkalu. A nasa vlada je prava, dobra i fina. E da mi je jedan boing 747 pa da potrpam vladu i opoziciju a onda da ponovim poljski scenario!

vlada

pre 13 godina

Zanimljivo, ko cuva kunu i denar? Mislim, cija privreda?
Pokupovali su sva preduzeca po Srbiji i pride plasiraju svoje proizvode tako da im sveukupni prihod dolazi u ruke.
A mi, mi smo budale koje ce da rasprodaju i ono malo sto je ostalo da bi eto ziveli jos jedan dan, posle ko te pita.

Zrenjaninac

pre 13 godina

Ovo sve politicari znaju, ali nemaju vremena da urade ista po ovom pitanju. Jednostavno ne stizu od silnog slikanja za medije. Narocito Dinkic koji umesto da nesto konkretno uradi, samo trazi priliku da prica gluposti ispred novinara i da pozira fotografima. Mnogo price, malo rada.

Jao

pre 13 godina

Ko će da mi odgovori zašto kuna u Hrvatskoj evro već 20 godina vredi oko 7,30 kuna? To znam jer idem tamo poslom i uvek je isti kurs, +/- jedan procenat oko 7,30 kuna.
Šta su oni bolji od nas? Ne sećam se da je njihova Narodna banka uopšte ikada intervenisala zbog pada kursa?

Mr Milan Jugovic

pre 13 godina

Vidite kako, mozete uvek da kazete da je "casa do pola puna ili da je casa polu-prazna"!

Ima istine malo u ovome da grcke banke kupuje eure, ali sta je razlog? Razlog je sto imaju visak dinara koje nemaju gde da upotrebe. Nemate razvijeno trziste kapitala da bi kupovali hartije od vrednosti, repo stopa je spustena ispod 10%, ne znam tacno kolika je danas, ali kada se uracuna inflacija, bankama vise nije atraktivno da ulazu u hartije od vrednosti sa prinosom ispod 10% jer imate inflaciju koja se projektuje na oko 8% na godisnjem nivou! NBS koja regulise repo stopu, nije nezavisna institucija iako bi to po zakonu morala biti i dogovara sa Vladom kako da oslabi domacu valutu da bi rasteretila obaveze drzave prema domacim poveriocima. Svi znamo da je drzava najveci generator nelikvidnosti i najveci duznik, a ona jednostavno se zaduzi u inostranstvu, dobije eure ili dolare i preko NBS depresira domacu valutu da bi recimo putarima regulisala neki deo obaveza. Time ona smanji svoj ogromni dug za par desetina milijardi dinara za malo slabljenje dinara prema euru. Isto i ovi domaci tajkuni, poput Delte se zaduze u inostranstvu, uzmu eure, pa opet u talu sa narodnom bankom sruse dinar za par % i isplate svoje dobavljace koji uz to cekaju i 150 dana da naplate svoja potrazivanja od istih tih tajkuna. U medjuvremenu, jedan deo njihove zarade pojede inflacija i imao situaciju da se proizvodnja tako gasi, a i u takvim uslovima tajkuni povecavaju uvoz jer imaju dobar izgovor da na domacem trzistu nema neke robe i onda vam udare po 40% marzu i onda opet spirala. Povecava se uvoz, smanjuje izvoz, raste deficit budzeta i platnog bilansa, drzava se zaduzuje opet, povecava se potrosnja bilo samo od sebe bilo uz pomoc Dinkicevih kredita za potrosnju i dinar i dalje tako placa cenu za sve, a narod Srbije preko svog standarda koji pada zajedno sa dinarom placa kompletnu cenu ovog kartela Drzava - Narodna banka - Tajkuni - politicke partije!

U ovom grmu lezi zec, a sitaciju dodatno podgreva i vestacka nestabilnost eur koji namerno guraju Nemacka i Francuska i pripremaju uslove za jaci oporavak svojih ekonomija. Vidimo da sve rade da sruse eur/$ jer im odgovara slabiji euro da bi bili konkurentniji od USA. Nemacka namerno pravi nestabilnost kroz zabranu short-a na ove CFD-ove i spekulativne hartije i salje signal koji jos vise razbesnjava investitore. Francuska i Velika Britanija "ne dele" misljenje Nemacke i time delimicno unose razdor u jedinstvo EU da stane na kraj ovim hedge fondovima koji rade short na CFD i koji se "klade" protiv eur, a vec za koji mesec protiv "japanskog jena" i na kraju protiv $. Znaci, sve je jako dobro smisljeno, pravi finansijski inzenjering i sve je dobro isprogramirano! Ali u Srbiji ova prica gura dinar jos jace, iz razloga koje sam izneo u prvom delu komentara! Fjucersi na naftu su u padu zbog vestacke zabrinutosti i rasta americkog dolara i tako se sve sprema za snazan oporavak Nemacke, Francuske i vodecih ekonojima EU.

Dejan

pre 13 godina

Opste poznata cinjenica. Srbima su pre svi drugi krivi, nego oni sami, pa je dosao red i na Grke. S njima se jos nismo posvadjali, ali nikad ne reci nikad.

Posetilac

pre 13 godina

Ako je prosecan dnevni promet eurima 20 miliona, onda NBS ne bi trebalo da bude problem i da zna, ko iznenada kupuje vece kolicine i da obavesti javnost.

Dejan

pre 13 godina

Da,da, da nije grcka banka bio bi "NEKO_DRUGI" ko je uvek kriv,pa eto moraju nas da pljackaju. Cudno je to sto u celom svetu EURO gubi vrednos,samo u Srbiji raste i jaca... Kao i nafta koja je jeftinija na svetskoj berzi... da,da, beeeee

Zane Griff

pre 13 godina

Ma nemam snage ni da napisem komentar kada sam procitao koliko je pao dinar a koliko su pale ostale valute.
I onda se pojave strucnjaci koji kazu 'nece biti hiperinflacije'.
Gde mi zivimo ?!
Glasao sam za DS i glasacu i dalje, ali ova polarizacija u drustvu je nenormalno skupa. (ne)lipsi magarce do zelene trave

Deki

pre 13 godina

Sve su to samo spekulacije, pa ljudi dinar pada samo zbog jednog razloga, a to je vulkanski pepeo koji remeti sve pa i nas dinar.Zna to i nas expert Jelasic no cuti ne rasipa znanje tako olako!

Alex

pre 13 godina

Postovani profesore Djukicu a gde ste bili svih prethodnih godina da kazete kolika je razlika u inflaciji izmedju evrozone i srbije i da trzite da je to granica prilagodjavanja kursa.Recimo od uvodjenja evra na ovamo? Profesionalna sramota...

zoxbaker

pre 13 godina

alo vlast! jel' vi mislite da smo mi pasli korenje... kakva Gecka sad, vi ste bre krivi za sve..trgnite se malo i radite nesto !!!

ivan

pre 13 godina

Grci su cudo bankarsko, oni i Jevreji izmisli su trgovinu i bankarstvo. Kad vidis Grka da kupuje devize, kupuj i ti. Salu na stranu, ubedjen sam da ovde ima i elementa koji bi neki nazvali spekulantskim, ali sve je lege artis i dozvoljeno.

Dexterijus

pre 13 godina

Nije mi jasno, zasto se dinar nefiksira, ili makar da se fiksira na odredjene periode, tako npr da se zna da ce u nardna 3 meseca evro vredeti 100din, posle sledeih 102din, i sve tako dok nedodjemo do ravnoteze.
I svima dobro,ako dinar vec mora da oslabi, makar znamo koliko vredi evro ujutru kad se probudimo, i znamo kada ce oslabiti i za koliko!!!!

uzas

pre 13 godina

Pogledajte kako dinar pada u zadnjih pet godina, a posle pogledajte kako Hrvatska kuna je na istoj vrednosti za zadnjih pet godina ali ima jako male oscilacije.

http://i46.tinypic.com/3531mxs.jpg

http://i48.tinypic.com/10wurmv.jpg

Nikada vise necu izaci na izbore u ovoj zemlji.

zaboravljeni na kosovu

pre 13 godina

Mi smo nacija koja sporo pamti a brzo zaboravlja. To je nas problem. Sramota me sto sam pripadnik mladje generacije. Alo bre!!!! g.Markovic, g Avramovic, g-dja Vucic... Kuku Srbijo bez Njih. Stigla nas ona jevrejska IMAO PA NEMAO. Samo je kod nas malo drugacije NEMAO PA NEMAO. Sami smo krivi.

Nenad

pre 13 godina

Ako je Grcka banka kriva za pad dinara, onda bi od "brace", "prijatelja" Grka bilo najpostenije da kada jadni i napaceni narod, koji nema para da kupi 'leba ode masovno na more kod njih, ne naplate nam nista i jos da nam plate za to sto smo kod njih isli na more....

MISLIM

pre 13 godina

A jesmo li sigurni da su to bas sve GRČKE banke.A da nisu to od onih para iznetih na Kipar pa naši tajkuni otvorili banke u Srbiji oprali novac a od grka posudili ime pa ih malo častili a nemaju veze sa njima.HA HA.Ima kriza da se prelije.Navaliće svi da kupuju Evro za dinare i da šalju u Grčku.Pa i nije loše za one koji rade za izvoz.Poljoprivreda i nešto industrije. Da taj Evro konacno dodje bar na 120 din.

Zane Griff

pre 13 godina

Ma nemam snage ni da napisem komentar kada sam procitao koliko je pao dinar a koliko su pale ostale valute.
I onda se pojave strucnjaci koji kazu 'nece biti hiperinflacije'.
Gde mi zivimo ?!
Glasao sam za DS i glasacu i dalje, ali ova polarizacija u drustvu je nenormalno skupa. (ne)lipsi magarce do zelene trave

vlada

pre 13 godina

Zanimljivo, ko cuva kunu i denar? Mislim, cija privreda?
Pokupovali su sva preduzeca po Srbiji i pride plasiraju svoje proizvode tako da im sveukupni prihod dolazi u ruke.
A mi, mi smo budale koje ce da rasprodaju i ono malo sto je ostalo da bi eto ziveli jos jedan dan, posle ko te pita.

Asa Lukac

pre 13 godina

Od pomenutih valuta zemalja bivšeg istočnog bloka, jedino je dinar bio daleko ispod realnog kursa-tj. precenjen.
Takav, precenjen dinar je između ostalog i doveo do zaostajanja privredne strukture i povećane konkurentnosti uvoza. Tako je vlada mogla da se ponosi "visokim" prosečnim platama izraženo u eurima, a Mišković da sa uvoznom robom ubije domaću privredu. U međuvremenu su naivni građani podigli kredite indeksirane u eurima, tako da su svi faktički od tajkuna do građana udružili svoje interese protiv interesa strukturnog prilagođavanja privrede i dugoročnog rešenja problema, pa otud kuknjava kad god evro skoči! Nek svako snosi odgovornost za svoje postupke, ja za svoje snosim!

CistoOnako

pre 13 godina

Ministar Djelic pre neki dan rece kako treba da iskazemo solidarnost sa nasom bracom Grcima pa je on eto promenio planove te ide na letovanje sa porodicom u Grcku.... Opet s druge strane bas te grcke banke u nasoj zemlji prednjace u zelenasenju tj. prednjace po visokim kamatnim stopama kada je u pitanju plasiranje kredita, kreditnih kartica itd... Posebno se istice Piraeus banka koja cak kada su svi spustali kamate na stambene kredite ona je podizala, isto vaszi i za gotovinske kredite te banke posto su u ugovorima naravno promenljive kamatne stope sto doticna banka koristi na najbrutalniji moguci nacin....

nislija

pre 13 godina

Oko nas valute stabilne, a nasa pala 30%. Gorivo poskupelo 2-30%, plin 50%, ALI MATEMATIKA JE CUDO, KAD SVE TO URACUNATE PO NASOJ SRPSKOJ MATEMATICI = INFLCIJA 5%. A MI SMO SISALI VESLA JEL DA. MOZDA SMO POSTALI RIBICE KAD VERUJEMO U OVAKO NESTO.

Zoki

pre 13 godina

Da,da grcka banka je kriva i za sve izginule skojevce,zemljotrese,poplave i narocito genocide! Sta vi mislite,da smo rodjeni u camcu!?

Posetilac

pre 13 godina

Ako je prosecan dnevni promet eurima 20 miliona, onda NBS ne bi trebalo da bude problem i da zna, ko iznenada kupuje vece kolicine i da obavesti javnost.

zelja

pre 13 godina

Ma kriva je Grcka banka, kosmicko zracenje, gladna deca Afrike, americka potrosnja piva, Brazilske prasume i parenje medveda na Bajkalu. A nasa vlada je prava, dobra i fina. E da mi je jedan boing 747 pa da potrpam vladu i opoziciju a onda da ponovim poljski scenario!

zaboravljeni na kosovu

pre 13 godina

Mi smo nacija koja sporo pamti a brzo zaboravlja. To je nas problem. Sramota me sto sam pripadnik mladje generacije. Alo bre!!!! g.Markovic, g Avramovic, g-dja Vucic... Kuku Srbijo bez Njih. Stigla nas ona jevrejska IMAO PA NEMAO. Samo je kod nas malo drugacije NEMAO PA NEMAO. Sami smo krivi.

MISLIM

pre 13 godina

A jesmo li sigurni da su to bas sve GRČKE banke.A da nisu to od onih para iznetih na Kipar pa naši tajkuni otvorili banke u Srbiji oprali novac a od grka posudili ime pa ih malo častili a nemaju veze sa njima.HA HA.Ima kriza da se prelije.Navaliće svi da kupuju Evro za dinare i da šalju u Grčku.Pa i nije loše za one koji rade za izvoz.Poljoprivreda i nešto industrije. Da taj Evro konacno dodje bar na 120 din.

Zrenjaninac

pre 13 godina

Ovo sve politicari znaju, ali nemaju vremena da urade ista po ovom pitanju. Jednostavno ne stizu od silnog slikanja za medije. Narocito Dinkic koji umesto da nesto konkretno uradi, samo trazi priliku da prica gluposti ispred novinara i da pozira fotografima. Mnogo price, malo rada.

penny

pre 13 godina

Pa sta ste drugo ocekivali?
Predhodnih godina kurs dinara je bio jak zahvaljujuci prodaji (dinarskih) obveznica NBSa za eure, strane banke i fondovi su pali na foru velikih kamata koje visestruko premasuju inflatorne rizike i sada nam se sve to vraca kao bumerang. Dovoljno je da samo jedan od kupaca (u ovom slucaju grcka banka) pocne sa panicnim delovanjem kupovine eura i stvorice se domino efekat. Dinar ce nastaviti da pada i da pada i da pada... Svesni toga su svi, pogotovu ex-guverne!

Jao

pre 13 godina

Ko će da mi odgovori zašto kuna u Hrvatskoj evro već 20 godina vredi oko 7,30 kuna? To znam jer idem tamo poslom i uvek je isti kurs, +/- jedan procenat oko 7,30 kuna.
Šta su oni bolji od nas? Ne sećam se da je njihova Narodna banka uopšte ikada intervenisala zbog pada kursa?

Dejan

pre 13 godina

Da,da, da nije grcka banka bio bi "NEKO_DRUGI" ko je uvek kriv,pa eto moraju nas da pljackaju. Cudno je to sto u celom svetu EURO gubi vrednos,samo u Srbiji raste i jaca... Kao i nafta koja je jeftinija na svetskoj berzi... da,da, beeeee

Deki

pre 13 godina

Sve su to samo spekulacije, pa ljudi dinar pada samo zbog jednog razloga, a to je vulkanski pepeo koji remeti sve pa i nas dinar.Zna to i nas expert Jelasic no cuti ne rasipa znanje tako olako!

Alex

pre 13 godina

Postovani profesore Djukicu a gde ste bili svih prethodnih godina da kazete kolika je razlika u inflaciji izmedju evrozone i srbije i da trzite da je to granica prilagodjavanja kursa.Recimo od uvodjenja evra na ovamo? Profesionalna sramota...

Mr Milan Jugovic

pre 13 godina

Vidite kako, mozete uvek da kazete da je "casa do pola puna ili da je casa polu-prazna"!

Ima istine malo u ovome da grcke banke kupuje eure, ali sta je razlog? Razlog je sto imaju visak dinara koje nemaju gde da upotrebe. Nemate razvijeno trziste kapitala da bi kupovali hartije od vrednosti, repo stopa je spustena ispod 10%, ne znam tacno kolika je danas, ali kada se uracuna inflacija, bankama vise nije atraktivno da ulazu u hartije od vrednosti sa prinosom ispod 10% jer imate inflaciju koja se projektuje na oko 8% na godisnjem nivou! NBS koja regulise repo stopu, nije nezavisna institucija iako bi to po zakonu morala biti i dogovara sa Vladom kako da oslabi domacu valutu da bi rasteretila obaveze drzave prema domacim poveriocima. Svi znamo da je drzava najveci generator nelikvidnosti i najveci duznik, a ona jednostavno se zaduzi u inostranstvu, dobije eure ili dolare i preko NBS depresira domacu valutu da bi recimo putarima regulisala neki deo obaveza. Time ona smanji svoj ogromni dug za par desetina milijardi dinara za malo slabljenje dinara prema euru. Isto i ovi domaci tajkuni, poput Delte se zaduze u inostranstvu, uzmu eure, pa opet u talu sa narodnom bankom sruse dinar za par % i isplate svoje dobavljace koji uz to cekaju i 150 dana da naplate svoja potrazivanja od istih tih tajkuna. U medjuvremenu, jedan deo njihove zarade pojede inflacija i imao situaciju da se proizvodnja tako gasi, a i u takvim uslovima tajkuni povecavaju uvoz jer imaju dobar izgovor da na domacem trzistu nema neke robe i onda vam udare po 40% marzu i onda opet spirala. Povecava se uvoz, smanjuje izvoz, raste deficit budzeta i platnog bilansa, drzava se zaduzuje opet, povecava se potrosnja bilo samo od sebe bilo uz pomoc Dinkicevih kredita za potrosnju i dinar i dalje tako placa cenu za sve, a narod Srbije preko svog standarda koji pada zajedno sa dinarom placa kompletnu cenu ovog kartela Drzava - Narodna banka - Tajkuni - politicke partije!

U ovom grmu lezi zec, a sitaciju dodatno podgreva i vestacka nestabilnost eur koji namerno guraju Nemacka i Francuska i pripremaju uslove za jaci oporavak svojih ekonomija. Vidimo da sve rade da sruse eur/$ jer im odgovara slabiji euro da bi bili konkurentniji od USA. Nemacka namerno pravi nestabilnost kroz zabranu short-a na ove CFD-ove i spekulativne hartije i salje signal koji jos vise razbesnjava investitore. Francuska i Velika Britanija "ne dele" misljenje Nemacke i time delimicno unose razdor u jedinstvo EU da stane na kraj ovim hedge fondovima koji rade short na CFD i koji se "klade" protiv eur, a vec za koji mesec protiv "japanskog jena" i na kraju protiv $. Znaci, sve je jako dobro smisljeno, pravi finansijski inzenjering i sve je dobro isprogramirano! Ali u Srbiji ova prica gura dinar jos jace, iz razloga koje sam izneo u prvom delu komentara! Fjucersi na naftu su u padu zbog vestacke zabrinutosti i rasta americkog dolara i tako se sve sprema za snazan oporavak Nemacke, Francuske i vodecih ekonojima EU.

MUKNAVI

pre 13 godina

Jedni "eksperti" govore nema spekulacije,drugi ima..al ono ste je fakat,dinar se tetura..dok rezerve u Srba ima..a onda..stamparija na Topcideru radice,dok hartije ima..a onda..opet 5-to okt. promene,i dolazak "spasilaca" koji ce goli ko pistolj,ko ovi pre deset godina,da nastave blebetanje,i navale da rasprodaju ono..sto jos ima,posle ovih tenderdjija,koji sad,ekspertski pricaju ,da je za nama ostala..kriza.

uzas

pre 13 godina

Pogledajte kako dinar pada u zadnjih pet godina, a posle pogledajte kako Hrvatska kuna je na istoj vrednosti za zadnjih pet godina ali ima jako male oscilacije.

http://i46.tinypic.com/3531mxs.jpg

http://i48.tinypic.com/10wurmv.jpg

Nikada vise necu izaci na izbore u ovoj zemlji.

ivan

pre 13 godina

Grci su cudo bankarsko, oni i Jevreji izmisli su trgovinu i bankarstvo. Kad vidis Grka da kupuje devize, kupuj i ti. Salu na stranu, ubedjen sam da ovde ima i elementa koji bi neki nazvali spekulantskim, ali sve je lege artis i dozvoljeno.

nikola

pre 13 godina

dosta vise lazi. Da bi bilo ko imao dinare da kupi trezorske zapise morao je da proda evre a sada za te dinare ponovo kupuje evre. Ko je lud od stranih investitora da kupuje zapise uz godisnju kamatu od 8 posto, kada je makroekonomska stabilnost srbije izuzetno rovita.

rebro

pre 13 godina

A ja mislio dinar pada zbog toga sto nemamo privredu, kad ono medjutim! Grcka banka!
Kakav izgovor! Juce cuh i da je dinar pao zbog kretanja valuta u regionu, pa vajni viceguverner poredio dinar sa zlotom!
Alo VICEGUVERNER, ajde na cas geografije da vidis gde je Poljska. Nama je region Albanija, Grcka, Bugarska, Rumunija...

Dejan

pre 13 godina

Opste poznata cinjenica. Srbima su pre svi drugi krivi, nego oni sami, pa je dosao red i na Grke. S njima se jos nismo posvadjali, ali nikad ne reci nikad.

Dexterijus

pre 13 godina

Nije mi jasno, zasto se dinar nefiksira, ili makar da se fiksira na odredjene periode, tako npr da se zna da ce u nardna 3 meseca evro vredeti 100din, posle sledeih 102din, i sve tako dok nedodjemo do ravnoteze.
I svima dobro,ako dinar vec mora da oslabi, makar znamo koliko vredi evro ujutru kad se probudimo, i znamo kada ce oslabiti i za koliko!!!!

Nenad

pre 13 godina

Ako je Grcka banka kriva za pad dinara, onda bi od "brace", "prijatelja" Grka bilo najpostenije da kada jadni i napaceni narod, koji nema para da kupi 'leba ode masovno na more kod njih, ne naplate nam nista i jos da nam plate za to sto smo kod njih isli na more....

zoxbaker

pre 13 godina

alo vlast! jel' vi mislite da smo mi pasli korenje... kakva Gecka sad, vi ste bre krivi za sve..trgnite se malo i radite nesto !!!