Četvrtak, 20.05.2010.

00:58

Novosti: Kosovo "mala Hirošima"

Jedanaest godina posle NATO bombardovanja, svakog dana u Domu zdravlja u Zvečanu se registruje bar jedan tumor. Oboleli od raka sve mlađi, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Novosti: Kosovo "mala Hirošima" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Genc

pre 13 godina

Hvala vam za vasu brigu koju ste uvek pokazali kada su Albanci u pitanje. Mi smo uvek to znali za srpski nebeski narod. Amerika, ta prokleta demokratija koja ubija Albance!!!

Doktor

pre 13 godina

Ovo nije mala nego "Velika Hirosima". Ovo je tek pocetak.Sami kosovski albanci ima da se kaju sta su njihovim postupcima i Natovom "narudjbinom" sebi i drugima doprineli.

undercover angel

pre 13 godina

... Pre izvesnog vremena gledala sam prilog na BBC-u o, zao mi je sto moram da upotrebim taj izraz, deformisanoj deci iz Faludze. Vecina njih ima ima ozbiljne deformitete u vidu raznih izraslina po telu tipa dve glave i sl. Te pojave su toliko ucestale (doktorka iz lokalnog porodilista je pomenula da u proseku imaju tri takva slucaja dnevno) da je Iracko ministarstvo zdravlja, u nemogucnosti da se pozabavi problemom, sugeriralo roditeljima da se uzdrze od "pravljenja " dece. Pronasla sam i prilog Sky News-a o tome:
http://www.youtube.com/watch?v=CYnDw1ReVhw

skandi

pre 13 godina

Eto sta je uradio "Milosrdni andjeo". :(

Sram da bude Nato zauvek!!!!! - i za bombe i za cinicno ime ove teroristicke akcije (bez odobrenja SB) i za sve ostale uvrede inteligencije ovog naroda! Zao mi je nas obicnih ljudi, jer sav teret na kraju pada na nasa ledja. Uh!

sale

pre 13 godina

Municija sa "osiromasenim uranijumom" (u stvari, sa stabilnim izotopom uranijuma, koji je preovladjujuci u prirodi) je koriscena samo u topovima aviona tipa A-10 "ThunderboltII" koji se upotrebljavaju za napad na oklopna vozila. Znaci, tamo gde su dejstvovali ovi avioni, moze se eventualno naci ta municija. Inace, pri udaru velikom brzinom u celik oklopa ona se topi i progoreva ga. A-10 je relativno spor i niskoleteci avion koji dejstvuje iz blizine (u poredjenu sa drugim koje su na nas slali) koji ne bi preziveo duzi let kroz nasu PVO, tako da nije dejstvovao u dubini Srbije.

Projektili (krstareci) za napad na utvrdjene (i ostale) zgrade su konstruisani sa debelim "nosom" od titanijuma, koji nije fisioni materijal (nije radioaktivan), kako bi ostali u manje-vise jednom komadu dok ne udju u unutrasnjost zgrade, kako bi eksplozija pricinila vecu stetu na zgradi.

Moze biti da je povecana incidencija kancera na Kosovu posledica povecanog i produzenog stresa, kao i potpune nebrige i nestrucnosti oko ekologije. Ne zaboravimo da je na Kosovu od (mnogo, mnogo) ranije prisutna prilicno prljava industrija teskih metala.

I jos nesto, Kosovo je "kruna Balkana" - podrucje na kome se sticu sva tri velika sliva Balkana - Crnomorski, Jadranski i Egejski. Svako zagadjenje na njemu, vode i vazduha, prenosi se nizvodno na sve okolne teritorije, u doline Ibra, Morave, Vardara i Drima!

amerikanac

pre 13 godina

Koga amerikanci oslobode...

Kosovo izgleda nije nezavisna država nego je postalo nezavisna deponija za nuklearni otpad, prljavu industriju, kriminalce, teroriste, dilere, ubice, lopove...

U stvari, Amerikanci će stvarno osloboditi Kosovo ali od zdravih i normalnih ljudi kako Srba tako i Albanaca.

baki

pre 13 godina

Treba organizovati pomen slican onom koji organizuju Srebrenicani, svim ljudima koji boluju o te opake bolesti a koja je uzrokovana NATO bombardovanjem. Da makar skrenemo paznju svetskih medija. Ali ne ocekujte to od Sutanovca koji se zalaze za ulazak Srbije u NATO.

Komsija

pre 13 godina

Ja kao Albanac sa Kosova mogu da kazem da mozda neki procenat moze da se dijangostifikuje sa rakom zbog bombardovanja. Ali glavni uzrok raka je HRANA, niko nista ne kotrolise na Kosovu, jedemo ko zna kakvu hranu. I u Srbiji i vi mozete primetiti da nema vise nikakav standard za bilo koji proizvod u svetu, a pogotovu za hranu.

dzara

pre 13 godina

Srbija ne proizvodi radioaktivno oruzje!
Mada, cinjenica je da je veoma lose to sto nam je vojna industrija jedna od najjacih izvoznih grana.
Ali, koliko mi je poznato, srpski pistolji jos uvek ne ispaljuju radioaktivne metke.

SVD

pre 13 godina

Ovu tvrdnju, naravno ne u ovako stručnom rečniku, sam čuo od jednog Albanca sa Kosova koji živi u inostranstvu, kada sam ga pitao misli li da se vrati na Kosovo. To se izgleda zna među stanovništvom. Pozdrav od Bill Clintona.

Matunović Miomir Miki

pre 13 godina

GOSPOD BOG JE VELIKI !
Zapitajte se duboko u sebi, zašto je GOSPOD BOG dozvolio da SRBI napuste (na određeno vreme) Kosovo i Metohiju !?!.
Sve zašto ima svoje ZATO, Aaa' "OTAN" već plaća GOSPODU svoja NEDELA!.

borislav

pre 13 godina

Kako je moguce da postoji IKO (!?) bas IKO, da smatra SAD svetskim liderom demokratije i prava coveka?
Ne moras biti ni Iranac, ni (Severni) Korejac, treba samo da imas elementarnu inteligenciju, da bi shvatio da su SAD, jedna od gorih stvari koje se trenutno desavaju Planeti Zemlji

ivanp84

pre 13 godina

U široj okolini Kruševca je tokom 1999. neposredno nakon bombardovanja, počelo propadanje vegetacije. Najviše je stradala populacija oraha, breskve i višnje. To propadanje biljaka je prema mojim saznanjima povezano sa TCDD (2,3,7,8-tetrahlorobenzodioksin) koji je NATO avijacija koristila za uništavanje vegetacije. To je inače "narandžasti" prah koji je prvi put upotrebljen tokom Vijetnamskog rata. TCDD je izuzetno jak teratogen, mutagen i kancerogen.

samo polako

pre 13 godina

Ово је озбиљна тема којом се треба озбиљно позабавити, уместо паушалних изјава и ширења панике. Већ годинама нам се сервирају некакве "информације" којима би требало да верујемо иако не знамо одакле потичу.
Не пример, доктор тврди да је "Косово контаминирано уранијумом". Мене занима ко је то измерио, када, и којом методом. Одакле му таква информација, и како да проверим веродостојност? Такође се "наглашава да су на Косову сви озрачени" - опет без икаквих података или имена појединаца или институција који стоје иза таквих резултата. Без увреде, али ја више никоме на реч не верујем.

neko iz mase

pre 13 godina

Bavimo se kao i uvek samo posledicama a ne uzrokom. Jos ranije je trebalo raseliti sve Srbe sa KiM ili im makar obezbediti nezagadjenu hranu i vodu iz Srbije. Ali tada bi opet u njihove organizme verovatno dospeo uranijum iz vazduha. Ima vec par godina kako sam slusao jednog naseg profesora koji se bavio tim istrazivanjima sa osiromasenim uranijumom (pre svega na Kosovu). Covek nam je priznao da je toliko bio zgrozen rezultatima da je ubrzo i digao ruke od svega toga. Verovatno se kod nas kao i uvek skrece pogled od tako uzasnih stvari, a veliko pitanje je da li se sada ipak moze trajno nesto poboljsati. To zemljiste gde je posejan uranijum trebalo je pokupiti i otkloniti na zasticeno podrucje, ali od toga na Kosovu mislim da nije nista uradjeno. Ostace nam samo da zbrajamo mrtve i bolesne. Italijani su vec prebrojali par hiljada vojnika sa ovim posledicama koji su boravili u BiH i na Kosovu. Inace je sektor pod njihovom kontrolom, a to je Metohija, bio najvise izlozen osiromasenom uranijumu. Nadam se da ce uskoro i neka od nasih nadleznih institucija izneti realne cinjenice o stanju nasih vojnika i policajaca koji su bili direktno izlozeni ovom zlu. Na kraju mi ostaje da konstatujem da ovaj osiromaseni uranijum nije tek tako posejan po Kosovu, Bosni i neposredno uz granicu sa Kosovom. Mislim da sada zapadnjaci imaju u saci pre svega Albance (muslimane), jer ce ih ovo zlo spopadati godinama. A zna se dobro od koga ce morati da kupuju lekove. Cuo sam i podatak da u blizini Bondstila nije bacano tog otrova. I to bi bilo zanimljivo ako je zaista istinito, pogotovo ako imamo u vidu da su samo americki avioni sejali ovaj otrov. Gde su sad svi oni pacifisti po Srbiji da kazu nesto o ovome?

lazar bojanic

pre 13 godina

Recimo da neko pametan sa naše i njihove strane "naredi" da se napravi istraživanje nad celom populacijom bez obzira na nacionalnu pripadnost , naravno na dobrovoljnoj osnovi ...

Recimo da je potpuno očekivano da dođemo do jasne veze da je đubre iz nuklearnog programa USA napravilo dar mar sa zdravljem stanovništva Kosova ...

Šta mislite da li će neko odgovarati zbog toga ?

NEĆE !

Istoriju pišu pobednici ...

Prokleta je Amerika , proklete su pare kojima kroje sudbine naroda širom planete i nije čudo da se desio 11.09. i neće biti čudo da se nešto tako desi ponovo ...

Floyd

pre 13 godina

Ja znam da svi mi volimo Srbiju i da nas boli nepravda otimanja dela teritorije drzave, ali posle ovog clanka, cak i da u potpunosti povratimo kontrolu nad Kosovom, ko ce otici tamo? Ko ce se vratiti u radioaktivnu zemlju gde je smrtna presuda sigurna samim udisanjem vazduha i pijenjem vode? Zbog radijacije, nisam optimista u povratak Srba na Kosovo. Koja drzava moze da natera svoje gradjane da zive u radioaktivnoj zoni? Ko ce tamo odvesti svoje dete? Ne znam. Mozda gresim. Voleo bih da gresim.

Mile Politika

pre 13 godina

Za to treba zahvaliti nasim "prijateljima" iz NATO-a. TO je iz zemlje uslo u vode, iz vode u biljke, iz biljaka u zivotinje.
Mislite da nista od toga nije stiglo na pijace u Beogradu.
"Milosrdni Andjeo" i nije bio bas toliko "milosrdan".

A pojedinci samo neka se i dalje zalazu za ulazak Srbije u OTAN.
Prijatno.

pop

pre 13 godina

Koja suplja prica ??
A sta je onda sa Irakom, Avganistanom koji su bombardovani istom municijom samo ne tri meseca ko Srbija nego znatno vise?
Zapanjuje briga Vecernjih jer znamo da na Kosovu zivelo, a i sada zivi svega 5% Srba a ostatak su uglavnom Albanci.
Koliko se u svu ovu pricu uklapa i vojna industrija Srbije koja pravi i za dobre pare po svetu prodaje taj isti tip municije.??
Gde je tu nasa "humanost"? Izgleda da nestane kada je lova u pitanju.

Dragan

pre 13 godina

Nesretni Albanci su podigli spomenik Klintonu u sred Pristine a taj isti Klinton je nabacao dovoljno uranijuma po Kosovu da naredne 3 generacije oboljevaju od svakakvih tumora.... Strasno...

Miss! Over!

pre 13 godina

Amerikanci očigledno nisu uradili dobar posao... Niti su svi Srbi otišli s Kosova niti je stopa smrtnosti od radioaktivnosti onakva kako su se nadali.

Vukan

pre 13 godina

Svi ste super, i ovi sto su organizovali Srebrenicu i ovi sto su delovali u Pakrackoj poljani i ovi sto su pokopavali po Raskoj i Batajnici gradjane Srbije i ovi sto pobise golobrade u tuzlanskoj koloni i ovi sto pale spomenike svetske civilizacije po Kosovu i naravno NATO koji i dalje posledicno ubija ljude na ovoj teritoriji... Koja ekipa. Gde bi svi oni, ali svi, bili da nisu Sloba, Tudjman & co, uz pomoc SAD i EU razkomadali SFRJ? Ne bi ih bilo ili bi bili daleko odavde... Doci ce dan...

hajde sad

pre 13 godina

svi vi koji celo vreme brisete noge preko srbije ocekujem odgovor! da je molosevic za to kriv, to vec svi znamo, ali pitanje je da li bombardiranje takvim vrsta bomba moralo da bude? hvala!

Djordje

pre 13 godina

Ko je za to da se pokrene akcija merenja radijacije na mestima bombardovanja sirom Srbije i objavljivanju detaljnih rezultata neka da glas ovom komentaru.

Jesam li bezbedan kada odem na Cer ili na Frusku Goru na rostilj blizu srusenog repetitora? Jesu li bezbedni ljudi i u Beogradu pored gadjanih objekata? Jesu li bezbedni vojnici u kasarnama koje su rusene? Osoblje vojnih aerodroma? Hocemo da znamo gde sve ne smemo da se krecemo.

Nikola

pre 13 godina

Vazno je da smo mi povukli tuzbu protiv zemalja ucesnica u agresiji zarad svetlije buducnosti. Eto sta ce se desavati u toj buducnosti. Sledecih 300 godina. A da podsetim, nije bombardovano samo Kosovo. Pogledajte malo statistike po ostatku Srbije.

Djordje

pre 13 godina

Ko je za to da se pokrene akcija merenja radijacije na mestima bombardovanja sirom Srbije i objavljivanju detaljnih rezultata neka da glas ovom komentaru.

Jesam li bezbedan kada odem na Cer ili na Frusku Goru na rostilj blizu srusenog repetitora? Jesu li bezbedni ljudi i u Beogradu pored gadjanih objekata? Jesu li bezbedni vojnici u kasarnama koje su rusene? Osoblje vojnih aerodroma? Hocemo da znamo gde sve ne smemo da se krecemo.

Dragan

pre 13 godina

Nesretni Albanci su podigli spomenik Klintonu u sred Pristine a taj isti Klinton je nabacao dovoljno uranijuma po Kosovu da naredne 3 generacije oboljevaju od svakakvih tumora.... Strasno...

Vukan

pre 13 godina

Svi ste super, i ovi sto su organizovali Srebrenicu i ovi sto su delovali u Pakrackoj poljani i ovi sto su pokopavali po Raskoj i Batajnici gradjane Srbije i ovi sto pobise golobrade u tuzlanskoj koloni i ovi sto pale spomenike svetske civilizacije po Kosovu i naravno NATO koji i dalje posledicno ubija ljude na ovoj teritoriji... Koja ekipa. Gde bi svi oni, ali svi, bili da nisu Sloba, Tudjman & co, uz pomoc SAD i EU razkomadali SFRJ? Ne bi ih bilo ili bi bili daleko odavde... Doci ce dan...

Nikola

pre 13 godina

Vazno je da smo mi povukli tuzbu protiv zemalja ucesnica u agresiji zarad svetlije buducnosti. Eto sta ce se desavati u toj buducnosti. Sledecih 300 godina. A da podsetim, nije bombardovano samo Kosovo. Pogledajte malo statistike po ostatku Srbije.

borislav

pre 13 godina

Kako je moguce da postoji IKO (!?) bas IKO, da smatra SAD svetskim liderom demokratije i prava coveka?
Ne moras biti ni Iranac, ni (Severni) Korejac, treba samo da imas elementarnu inteligenciju, da bi shvatio da su SAD, jedna od gorih stvari koje se trenutno desavaju Planeti Zemlji

Komsija

pre 13 godina

Ja kao Albanac sa Kosova mogu da kazem da mozda neki procenat moze da se dijangostifikuje sa rakom zbog bombardovanja. Ali glavni uzrok raka je HRANA, niko nista ne kotrolise na Kosovu, jedemo ko zna kakvu hranu. I u Srbiji i vi mozete primetiti da nema vise nikakav standard za bilo koji proizvod u svetu, a pogotovu za hranu.

hajde sad

pre 13 godina

svi vi koji celo vreme brisete noge preko srbije ocekujem odgovor! da je molosevic za to kriv, to vec svi znamo, ali pitanje je da li bombardiranje takvim vrsta bomba moralo da bude? hvala!

Miss! Over!

pre 13 godina

Amerikanci očigledno nisu uradili dobar posao... Niti su svi Srbi otišli s Kosova niti je stopa smrtnosti od radioaktivnosti onakva kako su se nadali.

Mile Politika

pre 13 godina

Za to treba zahvaliti nasim "prijateljima" iz NATO-a. TO je iz zemlje uslo u vode, iz vode u biljke, iz biljaka u zivotinje.
Mislite da nista od toga nije stiglo na pijace u Beogradu.
"Milosrdni Andjeo" i nije bio bas toliko "milosrdan".

A pojedinci samo neka se i dalje zalazu za ulazak Srbije u OTAN.
Prijatno.

lazar bojanic

pre 13 godina

Recimo da neko pametan sa naše i njihove strane "naredi" da se napravi istraživanje nad celom populacijom bez obzira na nacionalnu pripadnost , naravno na dobrovoljnoj osnovi ...

Recimo da je potpuno očekivano da dođemo do jasne veze da je đubre iz nuklearnog programa USA napravilo dar mar sa zdravljem stanovništva Kosova ...

Šta mislite da li će neko odgovarati zbog toga ?

NEĆE !

Istoriju pišu pobednici ...

Prokleta je Amerika , proklete su pare kojima kroje sudbine naroda širom planete i nije čudo da se desio 11.09. i neće biti čudo da se nešto tako desi ponovo ...

ivanp84

pre 13 godina

U široj okolini Kruševca je tokom 1999. neposredno nakon bombardovanja, počelo propadanje vegetacije. Najviše je stradala populacija oraha, breskve i višnje. To propadanje biljaka je prema mojim saznanjima povezano sa TCDD (2,3,7,8-tetrahlorobenzodioksin) koji je NATO avijacija koristila za uništavanje vegetacije. To je inače "narandžasti" prah koji je prvi put upotrebljen tokom Vijetnamskog rata. TCDD je izuzetno jak teratogen, mutagen i kancerogen.

neko iz mase

pre 13 godina

Bavimo se kao i uvek samo posledicama a ne uzrokom. Jos ranije je trebalo raseliti sve Srbe sa KiM ili im makar obezbediti nezagadjenu hranu i vodu iz Srbije. Ali tada bi opet u njihove organizme verovatno dospeo uranijum iz vazduha. Ima vec par godina kako sam slusao jednog naseg profesora koji se bavio tim istrazivanjima sa osiromasenim uranijumom (pre svega na Kosovu). Covek nam je priznao da je toliko bio zgrozen rezultatima da je ubrzo i digao ruke od svega toga. Verovatno se kod nas kao i uvek skrece pogled od tako uzasnih stvari, a veliko pitanje je da li se sada ipak moze trajno nesto poboljsati. To zemljiste gde je posejan uranijum trebalo je pokupiti i otkloniti na zasticeno podrucje, ali od toga na Kosovu mislim da nije nista uradjeno. Ostace nam samo da zbrajamo mrtve i bolesne. Italijani su vec prebrojali par hiljada vojnika sa ovim posledicama koji su boravili u BiH i na Kosovu. Inace je sektor pod njihovom kontrolom, a to je Metohija, bio najvise izlozen osiromasenom uranijumu. Nadam se da ce uskoro i neka od nasih nadleznih institucija izneti realne cinjenice o stanju nasih vojnika i policajaca koji su bili direktno izlozeni ovom zlu. Na kraju mi ostaje da konstatujem da ovaj osiromaseni uranijum nije tek tako posejan po Kosovu, Bosni i neposredno uz granicu sa Kosovom. Mislim da sada zapadnjaci imaju u saci pre svega Albance (muslimane), jer ce ih ovo zlo spopadati godinama. A zna se dobro od koga ce morati da kupuju lekove. Cuo sam i podatak da u blizini Bondstila nije bacano tog otrova. I to bi bilo zanimljivo ako je zaista istinito, pogotovo ako imamo u vidu da su samo americki avioni sejali ovaj otrov. Gde su sad svi oni pacifisti po Srbiji da kazu nesto o ovome?

baki

pre 13 godina

Treba organizovati pomen slican onom koji organizuju Srebrenicani, svim ljudima koji boluju o te opake bolesti a koja je uzrokovana NATO bombardovanjem. Da makar skrenemo paznju svetskih medija. Ali ne ocekujte to od Sutanovca koji se zalaze za ulazak Srbije u NATO.

SVD

pre 13 godina

Ovu tvrdnju, naravno ne u ovako stručnom rečniku, sam čuo od jednog Albanca sa Kosova koji živi u inostranstvu, kada sam ga pitao misli li da se vrati na Kosovo. To se izgleda zna među stanovništvom. Pozdrav od Bill Clintona.

amerikanac

pre 13 godina

Koga amerikanci oslobode...

Kosovo izgleda nije nezavisna država nego je postalo nezavisna deponija za nuklearni otpad, prljavu industriju, kriminalce, teroriste, dilere, ubice, lopove...

U stvari, Amerikanci će stvarno osloboditi Kosovo ali od zdravih i normalnih ljudi kako Srba tako i Albanaca.

dzara

pre 13 godina

Srbija ne proizvodi radioaktivno oruzje!
Mada, cinjenica je da je veoma lose to sto nam je vojna industrija jedna od najjacih izvoznih grana.
Ali, koliko mi je poznato, srpski pistolji jos uvek ne ispaljuju radioaktivne metke.

samo polako

pre 13 godina

Ово је озбиљна тема којом се треба озбиљно позабавити, уместо паушалних изјава и ширења панике. Већ годинама нам се сервирају некакве "информације" којима би требало да верујемо иако не знамо одакле потичу.
Не пример, доктор тврди да је "Косово контаминирано уранијумом". Мене занима ко је то измерио, када, и којом методом. Одакле му таква информација, и како да проверим веродостојност? Такође се "наглашава да су на Косову сви озрачени" - опет без икаквих података или имена појединаца или институција који стоје иза таквих резултата. Без увреде, али ја више никоме на реч не верујем.

Matunović Miomir Miki

pre 13 godina

GOSPOD BOG JE VELIKI !
Zapitajte se duboko u sebi, zašto je GOSPOD BOG dozvolio da SRBI napuste (na određeno vreme) Kosovo i Metohiju !?!.
Sve zašto ima svoje ZATO, Aaa' "OTAN" već plaća GOSPODU svoja NEDELA!.

sale

pre 13 godina

Municija sa "osiromasenim uranijumom" (u stvari, sa stabilnim izotopom uranijuma, koji je preovladjujuci u prirodi) je koriscena samo u topovima aviona tipa A-10 "ThunderboltII" koji se upotrebljavaju za napad na oklopna vozila. Znaci, tamo gde su dejstvovali ovi avioni, moze se eventualno naci ta municija. Inace, pri udaru velikom brzinom u celik oklopa ona se topi i progoreva ga. A-10 je relativno spor i niskoleteci avion koji dejstvuje iz blizine (u poredjenu sa drugim koje su na nas slali) koji ne bi preziveo duzi let kroz nasu PVO, tako da nije dejstvovao u dubini Srbije.

Projektili (krstareci) za napad na utvrdjene (i ostale) zgrade su konstruisani sa debelim "nosom" od titanijuma, koji nije fisioni materijal (nije radioaktivan), kako bi ostali u manje-vise jednom komadu dok ne udju u unutrasnjost zgrade, kako bi eksplozija pricinila vecu stetu na zgradi.

Moze biti da je povecana incidencija kancera na Kosovu posledica povecanog i produzenog stresa, kao i potpune nebrige i nestrucnosti oko ekologije. Ne zaboravimo da je na Kosovu od (mnogo, mnogo) ranije prisutna prilicno prljava industrija teskih metala.

I jos nesto, Kosovo je "kruna Balkana" - podrucje na kome se sticu sva tri velika sliva Balkana - Crnomorski, Jadranski i Egejski. Svako zagadjenje na njemu, vode i vazduha, prenosi se nizvodno na sve okolne teritorije, u doline Ibra, Morave, Vardara i Drima!

pop

pre 13 godina

Koja suplja prica ??
A sta je onda sa Irakom, Avganistanom koji su bombardovani istom municijom samo ne tri meseca ko Srbija nego znatno vise?
Zapanjuje briga Vecernjih jer znamo da na Kosovu zivelo, a i sada zivi svega 5% Srba a ostatak su uglavnom Albanci.
Koliko se u svu ovu pricu uklapa i vojna industrija Srbije koja pravi i za dobre pare po svetu prodaje taj isti tip municije.??
Gde je tu nasa "humanost"? Izgleda da nestane kada je lova u pitanju.

skandi

pre 13 godina

Eto sta je uradio "Milosrdni andjeo". :(

Sram da bude Nato zauvek!!!!! - i za bombe i za cinicno ime ove teroristicke akcije (bez odobrenja SB) i za sve ostale uvrede inteligencije ovog naroda! Zao mi je nas obicnih ljudi, jer sav teret na kraju pada na nasa ledja. Uh!

Floyd

pre 13 godina

Ja znam da svi mi volimo Srbiju i da nas boli nepravda otimanja dela teritorije drzave, ali posle ovog clanka, cak i da u potpunosti povratimo kontrolu nad Kosovom, ko ce otici tamo? Ko ce se vratiti u radioaktivnu zemlju gde je smrtna presuda sigurna samim udisanjem vazduha i pijenjem vode? Zbog radijacije, nisam optimista u povratak Srba na Kosovo. Koja drzava moze da natera svoje gradjane da zive u radioaktivnoj zoni? Ko ce tamo odvesti svoje dete? Ne znam. Mozda gresim. Voleo bih da gresim.

undercover angel

pre 13 godina

... Pre izvesnog vremena gledala sam prilog na BBC-u o, zao mi je sto moram da upotrebim taj izraz, deformisanoj deci iz Faludze. Vecina njih ima ima ozbiljne deformitete u vidu raznih izraslina po telu tipa dve glave i sl. Te pojave su toliko ucestale (doktorka iz lokalnog porodilista je pomenula da u proseku imaju tri takva slucaja dnevno) da je Iracko ministarstvo zdravlja, u nemogucnosti da se pozabavi problemom, sugeriralo roditeljima da se uzdrze od "pravljenja " dece. Pronasla sam i prilog Sky News-a o tome:
http://www.youtube.com/watch?v=CYnDw1ReVhw

Doktor

pre 13 godina

Ovo nije mala nego "Velika Hirosima". Ovo je tek pocetak.Sami kosovski albanci ima da se kaju sta su njihovim postupcima i Natovom "narudjbinom" sebi i drugima doprineli.

Genc

pre 13 godina

Hvala vam za vasu brigu koju ste uvek pokazali kada su Albanci u pitanje. Mi smo uvek to znali za srpski nebeski narod. Amerika, ta prokleta demokratija koja ubija Albance!!!

pop

pre 13 godina

Koja suplja prica ??
A sta je onda sa Irakom, Avganistanom koji su bombardovani istom municijom samo ne tri meseca ko Srbija nego znatno vise?
Zapanjuje briga Vecernjih jer znamo da na Kosovu zivelo, a i sada zivi svega 5% Srba a ostatak su uglavnom Albanci.
Koliko se u svu ovu pricu uklapa i vojna industrija Srbije koja pravi i za dobre pare po svetu prodaje taj isti tip municije.??
Gde je tu nasa "humanost"? Izgleda da nestane kada je lova u pitanju.

Komsija

pre 13 godina

Ja kao Albanac sa Kosova mogu da kazem da mozda neki procenat moze da se dijangostifikuje sa rakom zbog bombardovanja. Ali glavni uzrok raka je HRANA, niko nista ne kotrolise na Kosovu, jedemo ko zna kakvu hranu. I u Srbiji i vi mozete primetiti da nema vise nikakav standard za bilo koji proizvod u svetu, a pogotovu za hranu.

Floyd

pre 13 godina

Ja znam da svi mi volimo Srbiju i da nas boli nepravda otimanja dela teritorije drzave, ali posle ovog clanka, cak i da u potpunosti povratimo kontrolu nad Kosovom, ko ce otici tamo? Ko ce se vratiti u radioaktivnu zemlju gde je smrtna presuda sigurna samim udisanjem vazduha i pijenjem vode? Zbog radijacije, nisam optimista u povratak Srba na Kosovo. Koja drzava moze da natera svoje gradjane da zive u radioaktivnoj zoni? Ko ce tamo odvesti svoje dete? Ne znam. Mozda gresim. Voleo bih da gresim.

Matunović Miomir Miki

pre 13 godina

GOSPOD BOG JE VELIKI !
Zapitajte se duboko u sebi, zašto je GOSPOD BOG dozvolio da SRBI napuste (na određeno vreme) Kosovo i Metohiju !?!.
Sve zašto ima svoje ZATO, Aaa' "OTAN" već plaća GOSPODU svoja NEDELA!.

samo polako

pre 13 godina

Ово је озбиљна тема којом се треба озбиљно позабавити, уместо паушалних изјава и ширења панике. Већ годинама нам се сервирају некакве "информације" којима би требало да верујемо иако не знамо одакле потичу.
Не пример, доктор тврди да је "Косово контаминирано уранијумом". Мене занима ко је то измерио, када, и којом методом. Одакле му таква информација, и како да проверим веродостојност? Такође се "наглашава да су на Косову сви озрачени" - опет без икаквих података или имена појединаца или институција који стоје иза таквих резултата. Без увреде, али ја више никоме на реч не верујем.

amerikanac

pre 13 godina

Koga amerikanci oslobode...

Kosovo izgleda nije nezavisna država nego je postalo nezavisna deponija za nuklearni otpad, prljavu industriju, kriminalce, teroriste, dilere, ubice, lopove...

U stvari, Amerikanci će stvarno osloboditi Kosovo ali od zdravih i normalnih ljudi kako Srba tako i Albanaca.

borislav

pre 13 godina

Kako je moguce da postoji IKO (!?) bas IKO, da smatra SAD svetskim liderom demokratije i prava coveka?
Ne moras biti ni Iranac, ni (Severni) Korejac, treba samo da imas elementarnu inteligenciju, da bi shvatio da su SAD, jedna od gorih stvari koje se trenutno desavaju Planeti Zemlji

sale

pre 13 godina

Municija sa "osiromasenim uranijumom" (u stvari, sa stabilnim izotopom uranijuma, koji je preovladjujuci u prirodi) je koriscena samo u topovima aviona tipa A-10 "ThunderboltII" koji se upotrebljavaju za napad na oklopna vozila. Znaci, tamo gde su dejstvovali ovi avioni, moze se eventualno naci ta municija. Inace, pri udaru velikom brzinom u celik oklopa ona se topi i progoreva ga. A-10 je relativno spor i niskoleteci avion koji dejstvuje iz blizine (u poredjenu sa drugim koje su na nas slali) koji ne bi preziveo duzi let kroz nasu PVO, tako da nije dejstvovao u dubini Srbije.

Projektili (krstareci) za napad na utvrdjene (i ostale) zgrade su konstruisani sa debelim "nosom" od titanijuma, koji nije fisioni materijal (nije radioaktivan), kako bi ostali u manje-vise jednom komadu dok ne udju u unutrasnjost zgrade, kako bi eksplozija pricinila vecu stetu na zgradi.

Moze biti da je povecana incidencija kancera na Kosovu posledica povecanog i produzenog stresa, kao i potpune nebrige i nestrucnosti oko ekologije. Ne zaboravimo da je na Kosovu od (mnogo, mnogo) ranije prisutna prilicno prljava industrija teskih metala.

I jos nesto, Kosovo je "kruna Balkana" - podrucje na kome se sticu sva tri velika sliva Balkana - Crnomorski, Jadranski i Egejski. Svako zagadjenje na njemu, vode i vazduha, prenosi se nizvodno na sve okolne teritorije, u doline Ibra, Morave, Vardara i Drima!

hajde sad

pre 13 godina

svi vi koji celo vreme brisete noge preko srbije ocekujem odgovor! da je molosevic za to kriv, to vec svi znamo, ali pitanje je da li bombardiranje takvim vrsta bomba moralo da bude? hvala!

Dragan

pre 13 godina

Nesretni Albanci su podigli spomenik Klintonu u sred Pristine a taj isti Klinton je nabacao dovoljno uranijuma po Kosovu da naredne 3 generacije oboljevaju od svakakvih tumora.... Strasno...

ivanp84

pre 13 godina

U široj okolini Kruševca je tokom 1999. neposredno nakon bombardovanja, počelo propadanje vegetacije. Najviše je stradala populacija oraha, breskve i višnje. To propadanje biljaka je prema mojim saznanjima povezano sa TCDD (2,3,7,8-tetrahlorobenzodioksin) koji je NATO avijacija koristila za uništavanje vegetacije. To je inače "narandžasti" prah koji je prvi put upotrebljen tokom Vijetnamskog rata. TCDD je izuzetno jak teratogen, mutagen i kancerogen.

skandi

pre 13 godina

Eto sta je uradio "Milosrdni andjeo". :(

Sram da bude Nato zauvek!!!!! - i za bombe i za cinicno ime ove teroristicke akcije (bez odobrenja SB) i za sve ostale uvrede inteligencije ovog naroda! Zao mi je nas obicnih ljudi, jer sav teret na kraju pada na nasa ledja. Uh!

Mile Politika

pre 13 godina

Za to treba zahvaliti nasim "prijateljima" iz NATO-a. TO je iz zemlje uslo u vode, iz vode u biljke, iz biljaka u zivotinje.
Mislite da nista od toga nije stiglo na pijace u Beogradu.
"Milosrdni Andjeo" i nije bio bas toliko "milosrdan".

A pojedinci samo neka se i dalje zalazu za ulazak Srbije u OTAN.
Prijatno.

baki

pre 13 godina

Treba organizovati pomen slican onom koji organizuju Srebrenicani, svim ljudima koji boluju o te opake bolesti a koja je uzrokovana NATO bombardovanjem. Da makar skrenemo paznju svetskih medija. Ali ne ocekujte to od Sutanovca koji se zalaze za ulazak Srbije u NATO.

Miss! Over!

pre 13 godina

Amerikanci očigledno nisu uradili dobar posao... Niti su svi Srbi otišli s Kosova niti je stopa smrtnosti od radioaktivnosti onakva kako su se nadali.

SVD

pre 13 godina

Ovu tvrdnju, naravno ne u ovako stručnom rečniku, sam čuo od jednog Albanca sa Kosova koji živi u inostranstvu, kada sam ga pitao misli li da se vrati na Kosovo. To se izgleda zna među stanovništvom. Pozdrav od Bill Clintona.

lazar bojanic

pre 13 godina

Recimo da neko pametan sa naše i njihove strane "naredi" da se napravi istraživanje nad celom populacijom bez obzira na nacionalnu pripadnost , naravno na dobrovoljnoj osnovi ...

Recimo da je potpuno očekivano da dođemo do jasne veze da je đubre iz nuklearnog programa USA napravilo dar mar sa zdravljem stanovništva Kosova ...

Šta mislite da li će neko odgovarati zbog toga ?

NEĆE !

Istoriju pišu pobednici ...

Prokleta je Amerika , proklete su pare kojima kroje sudbine naroda širom planete i nije čudo da se desio 11.09. i neće biti čudo da se nešto tako desi ponovo ...

Vukan

pre 13 godina

Svi ste super, i ovi sto su organizovali Srebrenicu i ovi sto su delovali u Pakrackoj poljani i ovi sto su pokopavali po Raskoj i Batajnici gradjane Srbije i ovi sto pobise golobrade u tuzlanskoj koloni i ovi sto pale spomenike svetske civilizacije po Kosovu i naravno NATO koji i dalje posledicno ubija ljude na ovoj teritoriji... Koja ekipa. Gde bi svi oni, ali svi, bili da nisu Sloba, Tudjman & co, uz pomoc SAD i EU razkomadali SFRJ? Ne bi ih bilo ili bi bili daleko odavde... Doci ce dan...

Nikola

pre 13 godina

Vazno je da smo mi povukli tuzbu protiv zemalja ucesnica u agresiji zarad svetlije buducnosti. Eto sta ce se desavati u toj buducnosti. Sledecih 300 godina. A da podsetim, nije bombardovano samo Kosovo. Pogledajte malo statistike po ostatku Srbije.

neko iz mase

pre 13 godina

Bavimo se kao i uvek samo posledicama a ne uzrokom. Jos ranije je trebalo raseliti sve Srbe sa KiM ili im makar obezbediti nezagadjenu hranu i vodu iz Srbije. Ali tada bi opet u njihove organizme verovatno dospeo uranijum iz vazduha. Ima vec par godina kako sam slusao jednog naseg profesora koji se bavio tim istrazivanjima sa osiromasenim uranijumom (pre svega na Kosovu). Covek nam je priznao da je toliko bio zgrozen rezultatima da je ubrzo i digao ruke od svega toga. Verovatno se kod nas kao i uvek skrece pogled od tako uzasnih stvari, a veliko pitanje je da li se sada ipak moze trajno nesto poboljsati. To zemljiste gde je posejan uranijum trebalo je pokupiti i otkloniti na zasticeno podrucje, ali od toga na Kosovu mislim da nije nista uradjeno. Ostace nam samo da zbrajamo mrtve i bolesne. Italijani su vec prebrojali par hiljada vojnika sa ovim posledicama koji su boravili u BiH i na Kosovu. Inace je sektor pod njihovom kontrolom, a to je Metohija, bio najvise izlozen osiromasenom uranijumu. Nadam se da ce uskoro i neka od nasih nadleznih institucija izneti realne cinjenice o stanju nasih vojnika i policajaca koji su bili direktno izlozeni ovom zlu. Na kraju mi ostaje da konstatujem da ovaj osiromaseni uranijum nije tek tako posejan po Kosovu, Bosni i neposredno uz granicu sa Kosovom. Mislim da sada zapadnjaci imaju u saci pre svega Albance (muslimane), jer ce ih ovo zlo spopadati godinama. A zna se dobro od koga ce morati da kupuju lekove. Cuo sam i podatak da u blizini Bondstila nije bacano tog otrova. I to bi bilo zanimljivo ako je zaista istinito, pogotovo ako imamo u vidu da su samo americki avioni sejali ovaj otrov. Gde su sad svi oni pacifisti po Srbiji da kazu nesto o ovome?

Djordje

pre 13 godina

Ko je za to da se pokrene akcija merenja radijacije na mestima bombardovanja sirom Srbije i objavljivanju detaljnih rezultata neka da glas ovom komentaru.

Jesam li bezbedan kada odem na Cer ili na Frusku Goru na rostilj blizu srusenog repetitora? Jesu li bezbedni ljudi i u Beogradu pored gadjanih objekata? Jesu li bezbedni vojnici u kasarnama koje su rusene? Osoblje vojnih aerodroma? Hocemo da znamo gde sve ne smemo da se krecemo.

Genc

pre 13 godina

Hvala vam za vasu brigu koju ste uvek pokazali kada su Albanci u pitanje. Mi smo uvek to znali za srpski nebeski narod. Amerika, ta prokleta demokratija koja ubija Albance!!!

dzara

pre 13 godina

Srbija ne proizvodi radioaktivno oruzje!
Mada, cinjenica je da je veoma lose to sto nam je vojna industrija jedna od najjacih izvoznih grana.
Ali, koliko mi je poznato, srpski pistolji jos uvek ne ispaljuju radioaktivne metke.

Doktor

pre 13 godina

Ovo nije mala nego "Velika Hirosima". Ovo je tek pocetak.Sami kosovski albanci ima da se kaju sta su njihovim postupcima i Natovom "narudjbinom" sebi i drugima doprineli.

undercover angel

pre 13 godina

... Pre izvesnog vremena gledala sam prilog na BBC-u o, zao mi je sto moram da upotrebim taj izraz, deformisanoj deci iz Faludze. Vecina njih ima ima ozbiljne deformitete u vidu raznih izraslina po telu tipa dve glave i sl. Te pojave su toliko ucestale (doktorka iz lokalnog porodilista je pomenula da u proseku imaju tri takva slucaja dnevno) da je Iracko ministarstvo zdravlja, u nemogucnosti da se pozabavi problemom, sugeriralo roditeljima da se uzdrze od "pravljenja " dece. Pronasla sam i prilog Sky News-a o tome:
http://www.youtube.com/watch?v=CYnDw1ReVhw