Sreda, 19.05.2010.

08:36

"Špekulanti obaraju dinar"

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da su nagle promene kursa dinara posledica špekulantskih udara i istakla da takve promene treba da spreči NBS.

Izvor: B92

"Špekulanti obaraju dinar" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Narod

pre 14 godina

Verovatno su spekulanti gradjani koji ono malo muke iz slamarice ne prodaju OVLASCENIM MENJACNICAMA sem kad im zahvali za suvi leba! Kad bi gradjani prodali sve sirotinje sto imaju u slamaricama verovatno bi evro mogao da se kupi za 70-75 dinara, pa bi onda tu Narodnu sirotinju pokupovali raznorazni tajkuni, a onda bi oni isti taj novac prodali drzavi za 250-300 din po euru i tako bi opet ti isti "tajkuni" bili proglaseni " finansijskim ekspertima" a sirotinja raja bi opet bila " zrtva tranzicije" i mi tako udjemo u EU. Pa SRAM VAS bilo, da l' vi ( nije slicajno malo V) smatrate ovaj NAROD nepismenim i totalno glupim!
Drugovi, dojucerasnji sverceri benzina, a danas ugledni eksperti/biznismeni SRAM VAS BILO!

Pirocanac

pre 14 godina

Jelasic je oteran jer nije hteo da dozvoli da se koriste devizne rezerve za krpljenje rupa u budzetu i finansiranju viska drzavnog aparata. Sada kada je on otisao ima da se raskrcme i ove devizne rezerve . Samim tim inflacija ide gore i nas dinar dole. A posle toga ...
Vlada je svesno donela ovu odluku da iskoristi devizne rezerve za budzet. Ova odluka je doneta zato sto se izbori priblizavaju i sve sto pricaju razliciti vladini ministri je pustanje magle da prikriju stvarnu odluku koju su doneli.

Vratite nam Jelasica. On je nas jedini zastitnik. Ovako cemo svi da potonemo zajedno osim "spekulanata" citaj vlasnika velikog kapitala, koji je u spezi sa politicarima. "Miskovic i drustvo" ce iz ovoga izaci jos bogatiji, a mi ko nas pita. Pa razmislite za koga cete da glasate na sledecim izborima.

Aleksandar71

pre 14 godina

Gospođo ministarko, da nije špekulanata, odnosno uvozničkog lobija, danas bi vam kurs bio bar 300 dinara što bi bilo i realno. Ja mislim da vi uopšte ne znate gde vam se finansinje nalaze,vaš posao bi na takav način obavljao i neko sa osnovnom školom.

lale

pre 14 godina

Nisam bas siguran da je pretpostavka uvazenog profesora o prelivanju grcke krize na Srbiju ispravna. Ono sto znam iz neposrednog iskustva je da prisutne grcke firme deo svojih poslova sve vise usmeravaju na Srbiju, a razlog je povecanje pdv-a u Grckoj, koji je sa 19% povecan na 23%.

Dusan Silni

pre 14 godina

Jedini spas za srbiju u ovom trenutku je pokretanje krivicne odgovornosti protiv drzavnih funkcionera za stanje u zemlji.
Naredni potez podrazumeva raspustanje skupstine,vlade i reizbor predsednika.Drugog nacina za izlazak srbije iz sadasnje nikad teze situacije nema.Eventualna Tadiceva tvrdoglavost samo moze uvuci zemlju u nemire poput Grcke,Rumunije i Kirgistana.

Goran

pre 14 godina

Dinar obara novi talas krize koji je zapljusnuo svet pre nekoliko nedelja i koji je tek pocetak velike krize koja ce doci. Prvi talas je kurs podigao sa 76 na 94 dinara za evro. Procenite sami koliki ce efekat imati drugi talas koji ce biti jaci. Takodje, investitori prodaju akcije i kupuju devize. pad dinara koincidira sa padom akcija. Zatim, banke svakako izlaze iz investicija. Pad dinara ce se sigurno nastaviti.

???

pre 14 godina

Interesantno. Obrt na deviznom trzistu je daleko iznad uobicajenog u poslednja dva dana oko EUR 300 miliona(izvor www.nbs.rs). Sta mislite ko bi to mogao da spekulise? Sa obzirom na razvijenost trzista u Srbiji predpostavljam da je rec o bar EUR 100 miliona inicijalnom dilu.Privreda je inace jaka, izlazi se iz krize koje u Srbiji nikada nije ni bilo. Izvoz, puna zaposlenost, stabilne cene (narocito one kontrolisane od strane vlade), niski porezi,nepostojeca korupcija, mala ali zato vrlo operativna administracija (vi okom a oni skokom), laka naplativost potrazivanja (pricam kojesta u Srbiji nikad niko nikome nije ostao duzan pa nam ni ne treba reforma sudstva) itd. Ko ne bi investirao u Srbiju??? Ogromani prilivi u evrima svaki dan a odliva gotovo da ni nema (nije mi poznato da se ista uvozi). Ovi spekulanti su cudo. Cudi me da dekretom vec nije zabranjeno njihovo prisustvo na teritoriji Srbije.

milan

pre 14 godina

Sta drugo treba da rade ministri nego da stanu na put stekulantima... Ako je to istina, sto Vi tvrdite, idite na blagajnu i vratite sve plate koje ste primili i postavite na Vase mesto nekog od spekulanata da bi on sprecio dalje srozavanje dinara.

Milovan

pre 14 godina

Nego kako, imenom i prezimenom - ŠPEKULANTI. Da ih ne prozivamo, javiće se oni i sami, jelte!? Nećemo ih ni kažnjavati, kazniće se oni i sami (nije li to najviši mogući stupanj demokratije?. I da najzad prestanu ŠPEKULACIJE tipa: krivi su tajkuni, te kriza u Grčkoj, te astronomske akcize, te užasno visoka stopa nezaposlenosti, promašene (namerno ili slučajno)privatizacije itd. Krivci su dakle imenovani i jasno im je stavljeno do znanja da neće biti šale.

Dejan

pre 14 godina

Niti se kriza iz Evrope prelila na Srbiju, niti se može preliti grčka kriza, jednostavno PRIVREDA JE SLABA. Osamdeset procenata Bruto društvenog proizvoda Srbije čini finansijski sektor i trgovina (Mišković), a 20 posto je privreda. Tih dvadeset posto treba da odredi kurs dinara, a oni su trenutno u blokadi jer su ih banke odrale sa kamatama duplo većim nego u evropskoj uniji, a trgovinski sektor im je na maksimalno snižene cene proizvoda produžio rok plaćanja ili im uopšte ne plaća. S druge strane predsednik vlade Cvetković traži da se krediti daju vezano za dinar a ne euro a Fond za razvoj koji je u nadležnosti Cvetkovića i dalje non stop obračunava kursne razlike na kredite iz fonda za razvoj. Privreda koja je uzela kredita iz Fonda za razvoj ne samo da ne može da vrati te kredite nego ne može da ispoštuje samo kursne razlike koje su za 2 godine dostigle 30 procenata, odnosno sa 79 dinara na 104 dinara. Gde da se zaradi ta kursna razlika? I pošto svi polako idu u blokade, a sva dugovanja su vezana za euro, a potraživanja za dinar nije ni čudo što se sve ovo dešava.
Neka javna preduzeća isplate privredu u realnom iznosu eura na dan kada su nastali dužničko poverilači odnosi a ne da putem kursa eura država smanjuje svoja dugovanja prema privredi a takodje i trgovinski sektor (Mišković).
S druge strane Mišković pregovara sa državom da mu pomogne da izadje iz krize jer on zaboga čini 13 posto BDP-a Srbije, a otvara lance objekata po regionu i Bugarskoj, a takodje vidimo da sponzoriše (pere pare) fudbaski savez.
Ukoliko država ne svede javni sektor, finansijski sektor i trgovinski sektor u normalne okvire, ne pomogne privredu bar delimično koliko pomaže ove prethodno nabrojane sektore, sve će se završiti opet u štrajkovima i na ulici jer Srbija je takva zemlja da nijedna vlada bez obzira na rezultate izgleda ne može da ode na miran način.
Kad je dobro u zemlji vlada kaže: Što bi ste nas menjali kad dobro radimo.
Kad je loše u zemlji vlada kaže: Kakvi bi mi ljudi bili da napustimo vladu u ovom trenutku kad je najteže.
Zbog toga u Srbiji uvek sve završi na ulici

BMV

pre 14 godina

Kakvi crni spekulanti.Pa,spekulanti su ga sve ove godine"dizali u nebo".Sada je doslo vreme da se racun plati.Nazalost,nece ga platiti kreatori i izvrsioci toga zlodela u licu tajkunsko-partijskog gordijevog cvora.Narod je tu,ali,ovoga puta,ne znam odakle.

Goran

pre 14 godina

Sigurno spekulanti, sprega Vaseg ministarstva i NBS konstantno vec nesto vise od godinu dana obezvredjuju nasu valutu do sada za 33%/ na zemaljskoj kugli toliko nije oslabila nacionalna valuta/ na zamrznute i plate i penzije, zastrasujuce,u nasem okruzenju ili imaju fiksne kurseve ili su valute neznatno do5% oslabile, te price spekulanti, sezonski pritisci na kurs i slicne moram napisati gluposti ne piju vodu,zna se da to upravo Vi radite i naravno NBS, zeli se predstaviti da je "potres" kada odlazi odlazeci sa mesta celnog coveka NBS i na sceni je klasicno izivljavanje nad kursom, jer je neobjasnjivo da smo jedino mi u Srbiji nesposobni da sacuvamo nas dinar od slabljenja, jer samim tim cuvamo nas standard , svi ili 99% zaradjujemo i privredjujemo u dinarima, juce i Premijer izjavi da nas i ne treba da interesuje kurs zaprepascujuca izjava, znaci nas 99% treba da gledamo kako nam svaki dan obezvredjujete i ono malo sto zaradimo,i da kazemo bas lepo samo nastavite jer je to za nas bolje, sto mam vise obezvredite platu mi treba da vas potapsemo po ledjima i kazemo bravo samo tako nastavite pa ko izdrzi pricace.

Citalac

pre 14 godina

Gospodjo ministarko! Naravno, da ste Vi definisali i obrazlozili glavni razlog pada dinara-bez sumnje. No, moja malenkost ce ( samo kao dopunu) navesti jos neke razloge, takodje bitne, kao i Vas. Pingvini su ove godine manje napustili Artik nego obicno, izlila se nafta na obalama Luizijane, Apolo je obavio svoju poslednu misiju. Ti razlozi imaju isti uticaj na pad dinara kao i Vasi. Razlika je jedino sto ste Vi ministar-a ministarska se ne porice-zar ne ?

Dalibor

pre 14 godina

Ključna rečenica je da će se dinar stabilizovati u odnosu na evro... i nastaviti da zajedno sa njim pada u odnosu na ostale valute.

Nikola

pre 14 godina

Ja ne razumem kako ekonomista moze da nam pusta gluposti kao sto je 'prelivanje' krize od negde kod nas. Ako mi imamo zdravu ekonomiju, tudja kriza moze jedino da nas pogodi kroz pad izvoza (koji nemamo), ili pad uvoza neophodnih sirovina (koje ne uvozimo iz Grcke). Tako je Nemacku pogodio pad izvoza a ne opsta rec "kriza" koja ovako sama nista ne znaci. Nemci su solventni i nema problema. Grci su duzni i nadrljali su, mada su i sad mnogo bolji nego mi. Ekonomije Grcke i Srbije su povezane samo kroz turizam. Tako da mislim da ovakve strucnjake treba izolovati iz medija.

aca_bg

pre 14 godina

Ova država troši više nego što zaradjuje a pokrivenost uvoza izvozom je minimalna. Nema tu nikakve špekulacije. Najveća špekulacija na deviznom tržištu se dogodila onda kada je euro vredeo 74 dinara(a dolar 50 dinara). Omogućeno je uvozničkom lobiju da za male pare kupi devize i skupi ekstra profit. Pogledajte cene uvozne bele tehnike. Danas su iste kao i pre dve godine a dinar je 30% slabiji u odnosu na euro.Neko je tada ubirao 30% više novca samo na račun toga što je država veštački održavala kurs "jakog" dinara. Zašto ne uvesti euro ? Pa jednostavno... Ako uvedemo euro jedini način za pokrivanje deficita,koji je ugrađen u "japi" ekonomiju koju forsiraju Dinkić&comp., će biti komercijalno zaduživanje kod banaka a to će u najkraćem periodu dovesti do scenarija PIGS( Portugal,Ireland,Greece,Spain)zemalja koje su prezadužene i pred bankrotom. Kroz zadržavanje dinara kao valute Država kroz inflaciju i devalvaciju dinara pokriva deo deficita.

Nislija

pre 14 godina

U svim ekonomskim, studentskim udzbenicima, kao jednu od glavnih aksioma ce te naci da je devizni kurs i snaga domace valute, odraz snage jedne privrede!Najjednostavniji primeri za to su dolar, koji je padao kada je pocela recesija i evro koji jos uvek pada,zbog grckog duga... Zato, reci da je u spskoj, nelikvidnoj privredi, gde svako svakom duguje i gde se jedva naplacuju potrazivanja firmi, za pad valute krivi spekulanti, stvarno zvuci malo nelogicno...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Gotovo u svim drzavama Sveta postoje "nesposobni" ali nigde u Svetu nisu na tako vaznim funkcijama kao u Srbiji !
Kad ih covek "poslusa" rekao bi da sve znaju i "uzroke" i "resenja" ali kako onda objasniti zasto pored svog tog "znanja" Dinar nezadrzivo tone a i mi sa NJIM ?
Srbiju zaista samo nekakav "protektorat" moze da SPASE !

marsovac

pre 14 godina

I vanzemaljci su krivi za pad dinara, samo nasi Dinkic, Jelasic, Vlahovic, Labus, Djelic... nisu uopste krivi sto imamo neodrzivu privrednu strukturu koja je danas u mnogo gorem polozaju nego 2000g. A u ove bajke koje danima pricaju mogu samo deca da veruju.

Homer

pre 14 godina

A zasto mi lepo ne bi ukinuli dinar, presli na evro pa nas onda ove silne promene nece doticati?! Ume li neko da mi objasni zasto drzava ne ukine dinar, osim sto im se time otvaraju mnoge mogucnosti za `spekulisanje`?

o00o

pre 14 godina

Kao u slobino vreme tv dnevnika... secam se jednom su javno prozvali sve spekulante koji su se bavili sticungom.. behu to neki galerista, pa dva tri butikasa, neka trange frange, nikad cuo firma itd, a glavni koji su to radili su bili upravo u vrhu vlasti. Evo sada isti slucaj nam ponavlja alisa u zemlji cudesa, koja se sasvim slucajno nasla na funkciji ministra finansija. kakvi ljudi na vlasti nama kroje zivot, povrati mi se

Narod

pre 14 godina

Molimo Vas budite kulturni ako ste vec bez obraza i ne maltretirajte nas takvim ispraznim izjavama....
Lakirajte nokte danas recimo .... Pa se sutra shminkajte .... Sve je bolje nego da prichate ovo shto chitamo !!!!

resenje!!!

pre 14 godina

Svaki dan cujemo drugo obrazlozenje. Jel u toj zemlji Srbiji ima bar tri strucnjaka koji ce znati da kazu gde je problem i gde se moze traziti resenje? Ili cemo ovako nastaviti do sledece 'zlatne granice' dok se dinar poptuno ne obezvredi. Cenim da je njihov plan sada cekati leto i dolazak gastarbajtera sto ce malo vestacki pojacati dinar pa jovo nanovo. NADJITE RESENJE!!!!

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Pošto sama funkcija ministarku oslobađa definicije neznanja, ostaje da NAMERNO skriva istinu. Ili nema hrabrosti - svejedno.
Ko su špekulanti, imaju li ime i prezime? Koliko ih je?
Bespomoćni narod lepo zna: devize kupuje onaj (i ONI) koji monopolom izvlače do zadnjeg dinara iz džepa "potrošača" - kupujući hleb i najnužnije, pa i to po neopravdanim cenama; potom oni kojima se preliva narodni dinar kroz udvostručene pretplate za telefon (a neki dan iza poskupljenja, na sva zvona se Lelekom hvali kako su imali najveću zaradu...), pa najskuplje gorivo, najskuplja putarina, vodarina...
U najkraćem: ova vlast narodu naplaćuje najskuplju i najnehumaniju VOZARINU.
Vozarinu do propasti!

pada..dinar

pre 14 godina

Ministarka kaze da spekulnti obaraju dinar, a koji spekulanti imaju mogucnosti i moci da obore dina, e te spekulante koji svesno unistavaju drzavu treba kazniti.NBS je samo objekad gde sede ljudi, a spekulanti rade li rade, sve naveliko

Monty

pre 14 godina

Spekulanti obaraju dinar? Fenomenalno!!!! Kriza u Grckoj, drastican pad vrednosti eura, grcki kapital koji ne pristize u Srbiju, a procenjen je na oko 25% ukupnog stranog kapitala, nedostatak proizvodnje, izvoza, budzetski deficit...to ne utice, jelte? potpuno pogresne osobe vode monetarnu politiku...ili mozda su one te prave?

Александар

pre 14 godina

Ух, сад ми је лакше. Шпекуланти су криви! За тренутак сам помислио да су криви тајкуни, монополисти, неспособни политичари, пренадувани државни апарат, мртва производња...

vlada

pre 14 godina

Nije tacno i ne verujem im nista.
Prica da prodaja evra od strane NBS, cuva kurs dinara, ne pije vodu.
Jer evo vec dva jutra menjam evro za dinare a to radi isto i vecina drugih. Hocu da kazem da je veliki broj ljudi vec promenio evro za dinar jer na taj nacin dobaijaju vise novca.
I kako sad evro skace??
Odgovor mozda lezi u tome da vlada zeli da obezvredi malo dinar kako bi opravdala poskupljenja goriva i drugih artikala koje direktno kontrolise.
POZZ

Vladan Jova

pre 14 godina

Za neodgovornu Ministarku je odgovorna NBS, a za NBS je odgovorno ministarstvo a najveći špekulant u Srbije je upravo Vlada RS. Pa onog trenutka kada su na ime besplatnih akcija delili čini mi se 1700 dinara EUR je odmah sutradan skočio..Obično pred Novu godinu kada dođu gastarbajteri dešavalo se do decembra meseca 2009 godine da EUR oslabi i to po nekoliko dinara ali za vreme ove Vlade ne jer su toliko dinara naštampali da ni tih nekoliko stotina miliona EUr koje su uneli naši zemljaci nije moglo da zaustavi pad dinara. Štite se tajkuni poput Miškovića i ostalih koji na osnovu falš ugovora sa fantomskim firmama koja su opet njihova sa raznih egzotičnih ostrva zaključivali razne konsalting ugovore a zatim na ime kao navodnog plaćanja usluga iznose na ta ostrava milione EUR. I vlada ne zna ko to mešetari i podriva dinar??? Vlada misli da smo glupi da ne vidimo da štampanjem novca ubijaju standard i pune budžet. Sa druge strane iz Nacionalnog investicionog fonda se izdvajaju bespovratna sredstva za nazovi povećanje proizvodnje a u stvari se novac daje prijateljima, kumovima, familiji kojima je omogućeno da te firme kupe pa novac od NIF-a pretvaraju u EUr i iznose iz zemlje, dok se radnici ostavljaju bez plata i uplata poreza i doprinosa. I sada jedino naša ministarka ne zna ko mešetari???? a mi slepi kod očiju, gluvi kod ušiju... jedino smo krivi svi mi građani što ne dignemo glas nego zabijamo glavu u pesak kao nojevi.

Александар

pre 14 godina

Ух, сад ми је лакше. Шпекуланти су криви! За тренутак сам помислио да су криви тајкуни, монополисти, неспособни политичари, пренадувани државни апарат, мртва производња...

Monty

pre 14 godina

Spekulanti obaraju dinar? Fenomenalno!!!! Kriza u Grckoj, drastican pad vrednosti eura, grcki kapital koji ne pristize u Srbiju, a procenjen je na oko 25% ukupnog stranog kapitala, nedostatak proizvodnje, izvoza, budzetski deficit...to ne utice, jelte? potpuno pogresne osobe vode monetarnu politiku...ili mozda su one te prave?

Narod

pre 14 godina

Molimo Vas budite kulturni ako ste vec bez obraza i ne maltretirajte nas takvim ispraznim izjavama....
Lakirajte nokte danas recimo .... Pa se sutra shminkajte .... Sve je bolje nego da prichate ovo shto chitamo !!!!

Nislija

pre 14 godina

U svim ekonomskim, studentskim udzbenicima, kao jednu od glavnih aksioma ce te naci da je devizni kurs i snaga domace valute, odraz snage jedne privrede!Najjednostavniji primeri za to su dolar, koji je padao kada je pocela recesija i evro koji jos uvek pada,zbog grckog duga... Zato, reci da je u spskoj, nelikvidnoj privredi, gde svako svakom duguje i gde se jedva naplacuju potrazivanja firmi, za pad valute krivi spekulanti, stvarno zvuci malo nelogicno...

pada..dinar

pre 14 godina

Ministarka kaze da spekulnti obaraju dinar, a koji spekulanti imaju mogucnosti i moci da obore dina, e te spekulante koji svesno unistavaju drzavu treba kazniti.NBS je samo objekad gde sede ljudi, a spekulanti rade li rade, sve naveliko

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Pošto sama funkcija ministarku oslobađa definicije neznanja, ostaje da NAMERNO skriva istinu. Ili nema hrabrosti - svejedno.
Ko su špekulanti, imaju li ime i prezime? Koliko ih je?
Bespomoćni narod lepo zna: devize kupuje onaj (i ONI) koji monopolom izvlače do zadnjeg dinara iz džepa "potrošača" - kupujući hleb i najnužnije, pa i to po neopravdanim cenama; potom oni kojima se preliva narodni dinar kroz udvostručene pretplate za telefon (a neki dan iza poskupljenja, na sva zvona se Lelekom hvali kako su imali najveću zaradu...), pa najskuplje gorivo, najskuplja putarina, vodarina...
U najkraćem: ova vlast narodu naplaćuje najskuplju i najnehumaniju VOZARINU.
Vozarinu do propasti!

Vladan Jova

pre 14 godina

Za neodgovornu Ministarku je odgovorna NBS, a za NBS je odgovorno ministarstvo a najveći špekulant u Srbije je upravo Vlada RS. Pa onog trenutka kada su na ime besplatnih akcija delili čini mi se 1700 dinara EUR je odmah sutradan skočio..Obično pred Novu godinu kada dođu gastarbajteri dešavalo se do decembra meseca 2009 godine da EUR oslabi i to po nekoliko dinara ali za vreme ove Vlade ne jer su toliko dinara naštampali da ni tih nekoliko stotina miliona EUr koje su uneli naši zemljaci nije moglo da zaustavi pad dinara. Štite se tajkuni poput Miškovića i ostalih koji na osnovu falš ugovora sa fantomskim firmama koja su opet njihova sa raznih egzotičnih ostrva zaključivali razne konsalting ugovore a zatim na ime kao navodnog plaćanja usluga iznose na ta ostrava milione EUR. I vlada ne zna ko to mešetari i podriva dinar??? Vlada misli da smo glupi da ne vidimo da štampanjem novca ubijaju standard i pune budžet. Sa druge strane iz Nacionalnog investicionog fonda se izdvajaju bespovratna sredstva za nazovi povećanje proizvodnje a u stvari se novac daje prijateljima, kumovima, familiji kojima je omogućeno da te firme kupe pa novac od NIF-a pretvaraju u EUr i iznose iz zemlje, dok se radnici ostavljaju bez plata i uplata poreza i doprinosa. I sada jedino naša ministarka ne zna ko mešetari???? a mi slepi kod očiju, gluvi kod ušiju... jedino smo krivi svi mi građani što ne dignemo glas nego zabijamo glavu u pesak kao nojevi.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Gotovo u svim drzavama Sveta postoje "nesposobni" ali nigde u Svetu nisu na tako vaznim funkcijama kao u Srbiji !
Kad ih covek "poslusa" rekao bi da sve znaju i "uzroke" i "resenja" ali kako onda objasniti zasto pored svog tog "znanja" Dinar nezadrzivo tone a i mi sa NJIM ?
Srbiju zaista samo nekakav "protektorat" moze da SPASE !

marsovac

pre 14 godina

I vanzemaljci su krivi za pad dinara, samo nasi Dinkic, Jelasic, Vlahovic, Labus, Djelic... nisu uopste krivi sto imamo neodrzivu privrednu strukturu koja je danas u mnogo gorem polozaju nego 2000g. A u ove bajke koje danima pricaju mogu samo deca da veruju.

o00o

pre 14 godina

Kao u slobino vreme tv dnevnika... secam se jednom su javno prozvali sve spekulante koji su se bavili sticungom.. behu to neki galerista, pa dva tri butikasa, neka trange frange, nikad cuo firma itd, a glavni koji su to radili su bili upravo u vrhu vlasti. Evo sada isti slucaj nam ponavlja alisa u zemlji cudesa, koja se sasvim slucajno nasla na funkciji ministra finansija. kakvi ljudi na vlasti nama kroje zivot, povrati mi se

vlada

pre 14 godina

Nije tacno i ne verujem im nista.
Prica da prodaja evra od strane NBS, cuva kurs dinara, ne pije vodu.
Jer evo vec dva jutra menjam evro za dinare a to radi isto i vecina drugih. Hocu da kazem da je veliki broj ljudi vec promenio evro za dinar jer na taj nacin dobaijaju vise novca.
I kako sad evro skace??
Odgovor mozda lezi u tome da vlada zeli da obezvredi malo dinar kako bi opravdala poskupljenja goriva i drugih artikala koje direktno kontrolise.
POZZ

Dejan

pre 14 godina

Niti se kriza iz Evrope prelila na Srbiju, niti se može preliti grčka kriza, jednostavno PRIVREDA JE SLABA. Osamdeset procenata Bruto društvenog proizvoda Srbije čini finansijski sektor i trgovina (Mišković), a 20 posto je privreda. Tih dvadeset posto treba da odredi kurs dinara, a oni su trenutno u blokadi jer su ih banke odrale sa kamatama duplo većim nego u evropskoj uniji, a trgovinski sektor im je na maksimalno snižene cene proizvoda produžio rok plaćanja ili im uopšte ne plaća. S druge strane predsednik vlade Cvetković traži da se krediti daju vezano za dinar a ne euro a Fond za razvoj koji je u nadležnosti Cvetkovića i dalje non stop obračunava kursne razlike na kredite iz fonda za razvoj. Privreda koja je uzela kredita iz Fonda za razvoj ne samo da ne može da vrati te kredite nego ne može da ispoštuje samo kursne razlike koje su za 2 godine dostigle 30 procenata, odnosno sa 79 dinara na 104 dinara. Gde da se zaradi ta kursna razlika? I pošto svi polako idu u blokade, a sva dugovanja su vezana za euro, a potraživanja za dinar nije ni čudo što se sve ovo dešava.
Neka javna preduzeća isplate privredu u realnom iznosu eura na dan kada su nastali dužničko poverilači odnosi a ne da putem kursa eura država smanjuje svoja dugovanja prema privredi a takodje i trgovinski sektor (Mišković).
S druge strane Mišković pregovara sa državom da mu pomogne da izadje iz krize jer on zaboga čini 13 posto BDP-a Srbije, a otvara lance objekata po regionu i Bugarskoj, a takodje vidimo da sponzoriše (pere pare) fudbaski savez.
Ukoliko država ne svede javni sektor, finansijski sektor i trgovinski sektor u normalne okvire, ne pomogne privredu bar delimično koliko pomaže ove prethodno nabrojane sektore, sve će se završiti opet u štrajkovima i na ulici jer Srbija je takva zemlja da nijedna vlada bez obzira na rezultate izgleda ne može da ode na miran način.
Kad je dobro u zemlji vlada kaže: Što bi ste nas menjali kad dobro radimo.
Kad je loše u zemlji vlada kaže: Kakvi bi mi ljudi bili da napustimo vladu u ovom trenutku kad je najteže.
Zbog toga u Srbiji uvek sve završi na ulici

Homer

pre 14 godina

A zasto mi lepo ne bi ukinuli dinar, presli na evro pa nas onda ove silne promene nece doticati?! Ume li neko da mi objasni zasto drzava ne ukine dinar, osim sto im se time otvaraju mnoge mogucnosti za `spekulisanje`?

aca_bg

pre 14 godina

Ova država troši više nego što zaradjuje a pokrivenost uvoza izvozom je minimalna. Nema tu nikakve špekulacije. Najveća špekulacija na deviznom tržištu se dogodila onda kada je euro vredeo 74 dinara(a dolar 50 dinara). Omogućeno je uvozničkom lobiju da za male pare kupi devize i skupi ekstra profit. Pogledajte cene uvozne bele tehnike. Danas su iste kao i pre dve godine a dinar je 30% slabiji u odnosu na euro.Neko je tada ubirao 30% više novca samo na račun toga što je država veštački održavala kurs "jakog" dinara. Zašto ne uvesti euro ? Pa jednostavno... Ako uvedemo euro jedini način za pokrivanje deficita,koji je ugrađen u "japi" ekonomiju koju forsiraju Dinkić&comp., će biti komercijalno zaduživanje kod banaka a to će u najkraćem periodu dovesti do scenarija PIGS( Portugal,Ireland,Greece,Spain)zemalja koje su prezadužene i pred bankrotom. Kroz zadržavanje dinara kao valute Država kroz inflaciju i devalvaciju dinara pokriva deo deficita.

Citalac

pre 14 godina

Gospodjo ministarko! Naravno, da ste Vi definisali i obrazlozili glavni razlog pada dinara-bez sumnje. No, moja malenkost ce ( samo kao dopunu) navesti jos neke razloge, takodje bitne, kao i Vas. Pingvini su ove godine manje napustili Artik nego obicno, izlila se nafta na obalama Luizijane, Apolo je obavio svoju poslednu misiju. Ti razlozi imaju isti uticaj na pad dinara kao i Vasi. Razlika je jedino sto ste Vi ministar-a ministarska se ne porice-zar ne ?

Nikola

pre 14 godina

Ja ne razumem kako ekonomista moze da nam pusta gluposti kao sto je 'prelivanje' krize od negde kod nas. Ako mi imamo zdravu ekonomiju, tudja kriza moze jedino da nas pogodi kroz pad izvoza (koji nemamo), ili pad uvoza neophodnih sirovina (koje ne uvozimo iz Grcke). Tako je Nemacku pogodio pad izvoza a ne opsta rec "kriza" koja ovako sama nista ne znaci. Nemci su solventni i nema problema. Grci su duzni i nadrljali su, mada su i sad mnogo bolji nego mi. Ekonomije Grcke i Srbije su povezane samo kroz turizam. Tako da mislim da ovakve strucnjake treba izolovati iz medija.

resenje!!!

pre 14 godina

Svaki dan cujemo drugo obrazlozenje. Jel u toj zemlji Srbiji ima bar tri strucnjaka koji ce znati da kazu gde je problem i gde se moze traziti resenje? Ili cemo ovako nastaviti do sledece 'zlatne granice' dok se dinar poptuno ne obezvredi. Cenim da je njihov plan sada cekati leto i dolazak gastarbajtera sto ce malo vestacki pojacati dinar pa jovo nanovo. NADJITE RESENJE!!!!

BMV

pre 14 godina

Kakvi crni spekulanti.Pa,spekulanti su ga sve ove godine"dizali u nebo".Sada je doslo vreme da se racun plati.Nazalost,nece ga platiti kreatori i izvrsioci toga zlodela u licu tajkunsko-partijskog gordijevog cvora.Narod je tu,ali,ovoga puta,ne znam odakle.

???

pre 14 godina

Interesantno. Obrt na deviznom trzistu je daleko iznad uobicajenog u poslednja dva dana oko EUR 300 miliona(izvor www.nbs.rs). Sta mislite ko bi to mogao da spekulise? Sa obzirom na razvijenost trzista u Srbiji predpostavljam da je rec o bar EUR 100 miliona inicijalnom dilu.Privreda je inace jaka, izlazi se iz krize koje u Srbiji nikada nije ni bilo. Izvoz, puna zaposlenost, stabilne cene (narocito one kontrolisane od strane vlade), niski porezi,nepostojeca korupcija, mala ali zato vrlo operativna administracija (vi okom a oni skokom), laka naplativost potrazivanja (pricam kojesta u Srbiji nikad niko nikome nije ostao duzan pa nam ni ne treba reforma sudstva) itd. Ko ne bi investirao u Srbiju??? Ogromani prilivi u evrima svaki dan a odliva gotovo da ni nema (nije mi poznato da se ista uvozi). Ovi spekulanti su cudo. Cudi me da dekretom vec nije zabranjeno njihovo prisustvo na teritoriji Srbije.

Milovan

pre 14 godina

Nego kako, imenom i prezimenom - ŠPEKULANTI. Da ih ne prozivamo, javiće se oni i sami, jelte!? Nećemo ih ni kažnjavati, kazniće se oni i sami (nije li to najviši mogući stupanj demokratije?. I da najzad prestanu ŠPEKULACIJE tipa: krivi su tajkuni, te kriza u Grčkoj, te astronomske akcize, te užasno visoka stopa nezaposlenosti, promašene (namerno ili slučajno)privatizacije itd. Krivci su dakle imenovani i jasno im je stavljeno do znanja da neće biti šale.

Goran

pre 14 godina

Sigurno spekulanti, sprega Vaseg ministarstva i NBS konstantno vec nesto vise od godinu dana obezvredjuju nasu valutu do sada za 33%/ na zemaljskoj kugli toliko nije oslabila nacionalna valuta/ na zamrznute i plate i penzije, zastrasujuce,u nasem okruzenju ili imaju fiksne kurseve ili su valute neznatno do5% oslabile, te price spekulanti, sezonski pritisci na kurs i slicne moram napisati gluposti ne piju vodu,zna se da to upravo Vi radite i naravno NBS, zeli se predstaviti da je "potres" kada odlazi odlazeci sa mesta celnog coveka NBS i na sceni je klasicno izivljavanje nad kursom, jer je neobjasnjivo da smo jedino mi u Srbiji nesposobni da sacuvamo nas dinar od slabljenja, jer samim tim cuvamo nas standard , svi ili 99% zaradjujemo i privredjujemo u dinarima, juce i Premijer izjavi da nas i ne treba da interesuje kurs zaprepascujuca izjava, znaci nas 99% treba da gledamo kako nam svaki dan obezvredjujete i ono malo sto zaradimo,i da kazemo bas lepo samo nastavite jer je to za nas bolje, sto mam vise obezvredite platu mi treba da vas potapsemo po ledjima i kazemo bravo samo tako nastavite pa ko izdrzi pricace.

Dusan Silni

pre 14 godina

Jedini spas za srbiju u ovom trenutku je pokretanje krivicne odgovornosti protiv drzavnih funkcionera za stanje u zemlji.
Naredni potez podrazumeva raspustanje skupstine,vlade i reizbor predsednika.Drugog nacina za izlazak srbije iz sadasnje nikad teze situacije nema.Eventualna Tadiceva tvrdoglavost samo moze uvuci zemlju u nemire poput Grcke,Rumunije i Kirgistana.

Goran

pre 14 godina

Dinar obara novi talas krize koji je zapljusnuo svet pre nekoliko nedelja i koji je tek pocetak velike krize koja ce doci. Prvi talas je kurs podigao sa 76 na 94 dinara za evro. Procenite sami koliki ce efekat imati drugi talas koji ce biti jaci. Takodje, investitori prodaju akcije i kupuju devize. pad dinara koincidira sa padom akcija. Zatim, banke svakako izlaze iz investicija. Pad dinara ce se sigurno nastaviti.

Dalibor

pre 14 godina

Ključna rečenica je da će se dinar stabilizovati u odnosu na evro... i nastaviti da zajedno sa njim pada u odnosu na ostale valute.

milan

pre 14 godina

Sta drugo treba da rade ministri nego da stanu na put stekulantima... Ako je to istina, sto Vi tvrdite, idite na blagajnu i vratite sve plate koje ste primili i postavite na Vase mesto nekog od spekulanata da bi on sprecio dalje srozavanje dinara.

Aleksandar71

pre 14 godina

Gospođo ministarko, da nije špekulanata, odnosno uvozničkog lobija, danas bi vam kurs bio bar 300 dinara što bi bilo i realno. Ja mislim da vi uopšte ne znate gde vam se finansinje nalaze,vaš posao bi na takav način obavljao i neko sa osnovnom školom.

lale

pre 14 godina

Nisam bas siguran da je pretpostavka uvazenog profesora o prelivanju grcke krize na Srbiju ispravna. Ono sto znam iz neposrednog iskustva je da prisutne grcke firme deo svojih poslova sve vise usmeravaju na Srbiju, a razlog je povecanje pdv-a u Grckoj, koji je sa 19% povecan na 23%.

Pirocanac

pre 14 godina

Jelasic je oteran jer nije hteo da dozvoli da se koriste devizne rezerve za krpljenje rupa u budzetu i finansiranju viska drzavnog aparata. Sada kada je on otisao ima da se raskrcme i ove devizne rezerve . Samim tim inflacija ide gore i nas dinar dole. A posle toga ...
Vlada je svesno donela ovu odluku da iskoristi devizne rezerve za budzet. Ova odluka je doneta zato sto se izbori priblizavaju i sve sto pricaju razliciti vladini ministri je pustanje magle da prikriju stvarnu odluku koju su doneli.

Vratite nam Jelasica. On je nas jedini zastitnik. Ovako cemo svi da potonemo zajedno osim "spekulanata" citaj vlasnika velikog kapitala, koji je u spezi sa politicarima. "Miskovic i drustvo" ce iz ovoga izaci jos bogatiji, a mi ko nas pita. Pa razmislite za koga cete da glasate na sledecim izborima.

Narod

pre 14 godina

Verovatno su spekulanti gradjani koji ono malo muke iz slamarice ne prodaju OVLASCENIM MENJACNICAMA sem kad im zahvali za suvi leba! Kad bi gradjani prodali sve sirotinje sto imaju u slamaricama verovatno bi evro mogao da se kupi za 70-75 dinara, pa bi onda tu Narodnu sirotinju pokupovali raznorazni tajkuni, a onda bi oni isti taj novac prodali drzavi za 250-300 din po euru i tako bi opet ti isti "tajkuni" bili proglaseni " finansijskim ekspertima" a sirotinja raja bi opet bila " zrtva tranzicije" i mi tako udjemo u EU. Pa SRAM VAS bilo, da l' vi ( nije slicajno malo V) smatrate ovaj NAROD nepismenim i totalno glupim!
Drugovi, dojucerasnji sverceri benzina, a danas ugledni eksperti/biznismeni SRAM VAS BILO!

Homer

pre 14 godina

A zasto mi lepo ne bi ukinuli dinar, presli na evro pa nas onda ove silne promene nece doticati?! Ume li neko da mi objasni zasto drzava ne ukine dinar, osim sto im se time otvaraju mnoge mogucnosti za `spekulisanje`?

pada..dinar

pre 14 godina

Ministarka kaze da spekulnti obaraju dinar, a koji spekulanti imaju mogucnosti i moci da obore dina, e te spekulante koji svesno unistavaju drzavu treba kazniti.NBS je samo objekad gde sede ljudi, a spekulanti rade li rade, sve naveliko

vlada

pre 14 godina

Nije tacno i ne verujem im nista.
Prica da prodaja evra od strane NBS, cuva kurs dinara, ne pije vodu.
Jer evo vec dva jutra menjam evro za dinare a to radi isto i vecina drugih. Hocu da kazem da je veliki broj ljudi vec promenio evro za dinar jer na taj nacin dobaijaju vise novca.
I kako sad evro skace??
Odgovor mozda lezi u tome da vlada zeli da obezvredi malo dinar kako bi opravdala poskupljenja goriva i drugih artikala koje direktno kontrolise.
POZZ

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Gotovo u svim drzavama Sveta postoje "nesposobni" ali nigde u Svetu nisu na tako vaznim funkcijama kao u Srbiji !
Kad ih covek "poslusa" rekao bi da sve znaju i "uzroke" i "resenja" ali kako onda objasniti zasto pored svog tog "znanja" Dinar nezadrzivo tone a i mi sa NJIM ?
Srbiju zaista samo nekakav "protektorat" moze da SPASE !

Nislija

pre 14 godina

U svim ekonomskim, studentskim udzbenicima, kao jednu od glavnih aksioma ce te naci da je devizni kurs i snaga domace valute, odraz snage jedne privrede!Najjednostavniji primeri za to su dolar, koji je padao kada je pocela recesija i evro koji jos uvek pada,zbog grckog duga... Zato, reci da je u spskoj, nelikvidnoj privredi, gde svako svakom duguje i gde se jedva naplacuju potrazivanja firmi, za pad valute krivi spekulanti, stvarno zvuci malo nelogicno...

resenje!!!

pre 14 godina

Svaki dan cujemo drugo obrazlozenje. Jel u toj zemlji Srbiji ima bar tri strucnjaka koji ce znati da kazu gde je problem i gde se moze traziti resenje? Ili cemo ovako nastaviti do sledece 'zlatne granice' dok se dinar poptuno ne obezvredi. Cenim da je njihov plan sada cekati leto i dolazak gastarbajtera sto ce malo vestacki pojacati dinar pa jovo nanovo. NADJITE RESENJE!!!!

marsovac

pre 14 godina

I vanzemaljci su krivi za pad dinara, samo nasi Dinkic, Jelasic, Vlahovic, Labus, Djelic... nisu uopste krivi sto imamo neodrzivu privrednu strukturu koja je danas u mnogo gorem polozaju nego 2000g. A u ove bajke koje danima pricaju mogu samo deca da veruju.

Monty

pre 14 godina

Spekulanti obaraju dinar? Fenomenalno!!!! Kriza u Grckoj, drastican pad vrednosti eura, grcki kapital koji ne pristize u Srbiju, a procenjen je na oko 25% ukupnog stranog kapitala, nedostatak proizvodnje, izvoza, budzetski deficit...to ne utice, jelte? potpuno pogresne osobe vode monetarnu politiku...ili mozda su one te prave?

Vladan Jova

pre 14 godina

Za neodgovornu Ministarku je odgovorna NBS, a za NBS je odgovorno ministarstvo a najveći špekulant u Srbije je upravo Vlada RS. Pa onog trenutka kada su na ime besplatnih akcija delili čini mi se 1700 dinara EUR je odmah sutradan skočio..Obično pred Novu godinu kada dođu gastarbajteri dešavalo se do decembra meseca 2009 godine da EUR oslabi i to po nekoliko dinara ali za vreme ove Vlade ne jer su toliko dinara naštampali da ni tih nekoliko stotina miliona EUr koje su uneli naši zemljaci nije moglo da zaustavi pad dinara. Štite se tajkuni poput Miškovića i ostalih koji na osnovu falš ugovora sa fantomskim firmama koja su opet njihova sa raznih egzotičnih ostrva zaključivali razne konsalting ugovore a zatim na ime kao navodnog plaćanja usluga iznose na ta ostrava milione EUR. I vlada ne zna ko to mešetari i podriva dinar??? Vlada misli da smo glupi da ne vidimo da štampanjem novca ubijaju standard i pune budžet. Sa druge strane iz Nacionalnog investicionog fonda se izdvajaju bespovratna sredstva za nazovi povećanje proizvodnje a u stvari se novac daje prijateljima, kumovima, familiji kojima je omogućeno da te firme kupe pa novac od NIF-a pretvaraju u EUr i iznose iz zemlje, dok se radnici ostavljaju bez plata i uplata poreza i doprinosa. I sada jedino naša ministarka ne zna ko mešetari???? a mi slepi kod očiju, gluvi kod ušiju... jedino smo krivi svi mi građani što ne dignemo glas nego zabijamo glavu u pesak kao nojevi.

o00o

pre 14 godina

Kao u slobino vreme tv dnevnika... secam se jednom su javno prozvali sve spekulante koji su se bavili sticungom.. behu to neki galerista, pa dva tri butikasa, neka trange frange, nikad cuo firma itd, a glavni koji su to radili su bili upravo u vrhu vlasti. Evo sada isti slucaj nam ponavlja alisa u zemlji cudesa, koja se sasvim slucajno nasla na funkciji ministra finansija. kakvi ljudi na vlasti nama kroje zivot, povrati mi se

Narod

pre 14 godina

Molimo Vas budite kulturni ako ste vec bez obraza i ne maltretirajte nas takvim ispraznim izjavama....
Lakirajte nokte danas recimo .... Pa se sutra shminkajte .... Sve je bolje nego da prichate ovo shto chitamo !!!!

aca_bg

pre 14 godina

Ova država troši više nego što zaradjuje a pokrivenost uvoza izvozom je minimalna. Nema tu nikakve špekulacije. Najveća špekulacija na deviznom tržištu se dogodila onda kada je euro vredeo 74 dinara(a dolar 50 dinara). Omogućeno je uvozničkom lobiju da za male pare kupi devize i skupi ekstra profit. Pogledajte cene uvozne bele tehnike. Danas su iste kao i pre dve godine a dinar je 30% slabiji u odnosu na euro.Neko je tada ubirao 30% više novca samo na račun toga što je država veštački održavala kurs "jakog" dinara. Zašto ne uvesti euro ? Pa jednostavno... Ako uvedemo euro jedini način za pokrivanje deficita,koji je ugrađen u "japi" ekonomiju koju forsiraju Dinkić&comp., će biti komercijalno zaduživanje kod banaka a to će u najkraćem periodu dovesti do scenarija PIGS( Portugal,Ireland,Greece,Spain)zemalja koje su prezadužene i pred bankrotom. Kroz zadržavanje dinara kao valute Država kroz inflaciju i devalvaciju dinara pokriva deo deficita.

Dusan Silni

pre 14 godina

Jedini spas za srbiju u ovom trenutku je pokretanje krivicne odgovornosti protiv drzavnih funkcionera za stanje u zemlji.
Naredni potez podrazumeva raspustanje skupstine,vlade i reizbor predsednika.Drugog nacina za izlazak srbije iz sadasnje nikad teze situacije nema.Eventualna Tadiceva tvrdoglavost samo moze uvuci zemlju u nemire poput Grcke,Rumunije i Kirgistana.

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Pošto sama funkcija ministarku oslobađa definicije neznanja, ostaje da NAMERNO skriva istinu. Ili nema hrabrosti - svejedno.
Ko su špekulanti, imaju li ime i prezime? Koliko ih je?
Bespomoćni narod lepo zna: devize kupuje onaj (i ONI) koji monopolom izvlače do zadnjeg dinara iz džepa "potrošača" - kupujući hleb i najnužnije, pa i to po neopravdanim cenama; potom oni kojima se preliva narodni dinar kroz udvostručene pretplate za telefon (a neki dan iza poskupljenja, na sva zvona se Lelekom hvali kako su imali najveću zaradu...), pa najskuplje gorivo, najskuplja putarina, vodarina...
U najkraćem: ova vlast narodu naplaćuje najskuplju i najnehumaniju VOZARINU.
Vozarinu do propasti!

Nikola

pre 14 godina

Ja ne razumem kako ekonomista moze da nam pusta gluposti kao sto je 'prelivanje' krize od negde kod nas. Ako mi imamo zdravu ekonomiju, tudja kriza moze jedino da nas pogodi kroz pad izvoza (koji nemamo), ili pad uvoza neophodnih sirovina (koje ne uvozimo iz Grcke). Tako je Nemacku pogodio pad izvoza a ne opsta rec "kriza" koja ovako sama nista ne znaci. Nemci su solventni i nema problema. Grci su duzni i nadrljali su, mada su i sad mnogo bolji nego mi. Ekonomije Grcke i Srbije su povezane samo kroz turizam. Tako da mislim da ovakve strucnjake treba izolovati iz medija.

milan

pre 14 godina

Sta drugo treba da rade ministri nego da stanu na put stekulantima... Ako je to istina, sto Vi tvrdite, idite na blagajnu i vratite sve plate koje ste primili i postavite na Vase mesto nekog od spekulanata da bi on sprecio dalje srozavanje dinara.

Citalac

pre 14 godina

Gospodjo ministarko! Naravno, da ste Vi definisali i obrazlozili glavni razlog pada dinara-bez sumnje. No, moja malenkost ce ( samo kao dopunu) navesti jos neke razloge, takodje bitne, kao i Vas. Pingvini su ove godine manje napustili Artik nego obicno, izlila se nafta na obalama Luizijane, Apolo je obavio svoju poslednu misiju. Ti razlozi imaju isti uticaj na pad dinara kao i Vasi. Razlika je jedino sto ste Vi ministar-a ministarska se ne porice-zar ne ?

Aleksandar71

pre 14 godina

Gospođo ministarko, da nije špekulanata, odnosno uvozničkog lobija, danas bi vam kurs bio bar 300 dinara što bi bilo i realno. Ja mislim da vi uopšte ne znate gde vam se finansinje nalaze,vaš posao bi na takav način obavljao i neko sa osnovnom školom.

Pirocanac

pre 14 godina

Jelasic je oteran jer nije hteo da dozvoli da se koriste devizne rezerve za krpljenje rupa u budzetu i finansiranju viska drzavnog aparata. Sada kada je on otisao ima da se raskrcme i ove devizne rezerve . Samim tim inflacija ide gore i nas dinar dole. A posle toga ...
Vlada je svesno donela ovu odluku da iskoristi devizne rezerve za budzet. Ova odluka je doneta zato sto se izbori priblizavaju i sve sto pricaju razliciti vladini ministri je pustanje magle da prikriju stvarnu odluku koju su doneli.

Vratite nam Jelasica. On je nas jedini zastitnik. Ovako cemo svi da potonemo zajedno osim "spekulanata" citaj vlasnika velikog kapitala, koji je u spezi sa politicarima. "Miskovic i drustvo" ce iz ovoga izaci jos bogatiji, a mi ko nas pita. Pa razmislite za koga cete da glasate na sledecim izborima.

Александар

pre 14 godina

Ух, сад ми је лакше. Шпекуланти су криви! За тренутак сам помислио да су криви тајкуни, монополисти, неспособни политичари, пренадувани државни апарат, мртва производња...

Milovan

pre 14 godina

Nego kako, imenom i prezimenom - ŠPEKULANTI. Da ih ne prozivamo, javiće se oni i sami, jelte!? Nećemo ih ni kažnjavati, kazniće se oni i sami (nije li to najviši mogući stupanj demokratije?. I da najzad prestanu ŠPEKULACIJE tipa: krivi su tajkuni, te kriza u Grčkoj, te astronomske akcize, te užasno visoka stopa nezaposlenosti, promašene (namerno ili slučajno)privatizacije itd. Krivci su dakle imenovani i jasno im je stavljeno do znanja da neće biti šale.

Dalibor

pre 14 godina

Ključna rečenica je da će se dinar stabilizovati u odnosu na evro... i nastaviti da zajedno sa njim pada u odnosu na ostale valute.

BMV

pre 14 godina

Kakvi crni spekulanti.Pa,spekulanti su ga sve ove godine"dizali u nebo".Sada je doslo vreme da se racun plati.Nazalost,nece ga platiti kreatori i izvrsioci toga zlodela u licu tajkunsko-partijskog gordijevog cvora.Narod je tu,ali,ovoga puta,ne znam odakle.

Goran

pre 14 godina

Sigurno spekulanti, sprega Vaseg ministarstva i NBS konstantno vec nesto vise od godinu dana obezvredjuju nasu valutu do sada za 33%/ na zemaljskoj kugli toliko nije oslabila nacionalna valuta/ na zamrznute i plate i penzije, zastrasujuce,u nasem okruzenju ili imaju fiksne kurseve ili su valute neznatno do5% oslabile, te price spekulanti, sezonski pritisci na kurs i slicne moram napisati gluposti ne piju vodu,zna se da to upravo Vi radite i naravno NBS, zeli se predstaviti da je "potres" kada odlazi odlazeci sa mesta celnog coveka NBS i na sceni je klasicno izivljavanje nad kursom, jer je neobjasnjivo da smo jedino mi u Srbiji nesposobni da sacuvamo nas dinar od slabljenja, jer samim tim cuvamo nas standard , svi ili 99% zaradjujemo i privredjujemo u dinarima, juce i Premijer izjavi da nas i ne treba da interesuje kurs zaprepascujuca izjava, znaci nas 99% treba da gledamo kako nam svaki dan obezvredjujete i ono malo sto zaradimo,i da kazemo bas lepo samo nastavite jer je to za nas bolje, sto mam vise obezvredite platu mi treba da vas potapsemo po ledjima i kazemo bravo samo tako nastavite pa ko izdrzi pricace.

Dejan

pre 14 godina

Niti se kriza iz Evrope prelila na Srbiju, niti se može preliti grčka kriza, jednostavno PRIVREDA JE SLABA. Osamdeset procenata Bruto društvenog proizvoda Srbije čini finansijski sektor i trgovina (Mišković), a 20 posto je privreda. Tih dvadeset posto treba da odredi kurs dinara, a oni su trenutno u blokadi jer su ih banke odrale sa kamatama duplo većim nego u evropskoj uniji, a trgovinski sektor im je na maksimalno snižene cene proizvoda produžio rok plaćanja ili im uopšte ne plaća. S druge strane predsednik vlade Cvetković traži da se krediti daju vezano za dinar a ne euro a Fond za razvoj koji je u nadležnosti Cvetkovića i dalje non stop obračunava kursne razlike na kredite iz fonda za razvoj. Privreda koja je uzela kredita iz Fonda za razvoj ne samo da ne može da vrati te kredite nego ne može da ispoštuje samo kursne razlike koje su za 2 godine dostigle 30 procenata, odnosno sa 79 dinara na 104 dinara. Gde da se zaradi ta kursna razlika? I pošto svi polako idu u blokade, a sva dugovanja su vezana za euro, a potraživanja za dinar nije ni čudo što se sve ovo dešava.
Neka javna preduzeća isplate privredu u realnom iznosu eura na dan kada su nastali dužničko poverilači odnosi a ne da putem kursa eura država smanjuje svoja dugovanja prema privredi a takodje i trgovinski sektor (Mišković).
S druge strane Mišković pregovara sa državom da mu pomogne da izadje iz krize jer on zaboga čini 13 posto BDP-a Srbije, a otvara lance objekata po regionu i Bugarskoj, a takodje vidimo da sponzoriše (pere pare) fudbaski savez.
Ukoliko država ne svede javni sektor, finansijski sektor i trgovinski sektor u normalne okvire, ne pomogne privredu bar delimično koliko pomaže ove prethodno nabrojane sektore, sve će se završiti opet u štrajkovima i na ulici jer Srbija je takva zemlja da nijedna vlada bez obzira na rezultate izgleda ne može da ode na miran način.
Kad je dobro u zemlji vlada kaže: Što bi ste nas menjali kad dobro radimo.
Kad je loše u zemlji vlada kaže: Kakvi bi mi ljudi bili da napustimo vladu u ovom trenutku kad je najteže.
Zbog toga u Srbiji uvek sve završi na ulici

Goran

pre 14 godina

Dinar obara novi talas krize koji je zapljusnuo svet pre nekoliko nedelja i koji je tek pocetak velike krize koja ce doci. Prvi talas je kurs podigao sa 76 na 94 dinara za evro. Procenite sami koliki ce efekat imati drugi talas koji ce biti jaci. Takodje, investitori prodaju akcije i kupuju devize. pad dinara koincidira sa padom akcija. Zatim, banke svakako izlaze iz investicija. Pad dinara ce se sigurno nastaviti.

???

pre 14 godina

Interesantno. Obrt na deviznom trzistu je daleko iznad uobicajenog u poslednja dva dana oko EUR 300 miliona(izvor www.nbs.rs). Sta mislite ko bi to mogao da spekulise? Sa obzirom na razvijenost trzista u Srbiji predpostavljam da je rec o bar EUR 100 miliona inicijalnom dilu.Privreda je inace jaka, izlazi se iz krize koje u Srbiji nikada nije ni bilo. Izvoz, puna zaposlenost, stabilne cene (narocito one kontrolisane od strane vlade), niski porezi,nepostojeca korupcija, mala ali zato vrlo operativna administracija (vi okom a oni skokom), laka naplativost potrazivanja (pricam kojesta u Srbiji nikad niko nikome nije ostao duzan pa nam ni ne treba reforma sudstva) itd. Ko ne bi investirao u Srbiju??? Ogromani prilivi u evrima svaki dan a odliva gotovo da ni nema (nije mi poznato da se ista uvozi). Ovi spekulanti su cudo. Cudi me da dekretom vec nije zabranjeno njihovo prisustvo na teritoriji Srbije.

lale

pre 14 godina

Nisam bas siguran da je pretpostavka uvazenog profesora o prelivanju grcke krize na Srbiju ispravna. Ono sto znam iz neposrednog iskustva je da prisutne grcke firme deo svojih poslova sve vise usmeravaju na Srbiju, a razlog je povecanje pdv-a u Grckoj, koji je sa 19% povecan na 23%.

Narod

pre 14 godina

Verovatno su spekulanti gradjani koji ono malo muke iz slamarice ne prodaju OVLASCENIM MENJACNICAMA sem kad im zahvali za suvi leba! Kad bi gradjani prodali sve sirotinje sto imaju u slamaricama verovatno bi evro mogao da se kupi za 70-75 dinara, pa bi onda tu Narodnu sirotinju pokupovali raznorazni tajkuni, a onda bi oni isti taj novac prodali drzavi za 250-300 din po euru i tako bi opet ti isti "tajkuni" bili proglaseni " finansijskim ekspertima" a sirotinja raja bi opet bila " zrtva tranzicije" i mi tako udjemo u EU. Pa SRAM VAS bilo, da l' vi ( nije slicajno malo V) smatrate ovaj NAROD nepismenim i totalno glupim!
Drugovi, dojucerasnji sverceri benzina, a danas ugledni eksperti/biznismeni SRAM VAS BILO!