Ponedeljak, 17.05.2010.

16:56

"Novac od Telekoma za vodoprivredu"

Deo novaca od prodaje "Telekoma" treba iskoristiti za vodoprivredu i druge infrastrukturne projekte, a ne da se krpe rupe u budžetu, poručio Boris Tadić.

Izvor: B92

"Novac od Telekoma za vodoprivredu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

taraba

pre 13 godina

jedina firma koja funkcionise perfektno, jednom ulozis i stalno crpis, i to dobro (basnoslovno) a buducnost sjajna, prodati je najveca glupost. za sada jedino koji ne koriste mobilne su deca koja ce se roditi i stari koji su umrli, a radi se na tome da i oni budu mobilno povezani. nije prodajna cena telekoma u milijardama zato sto ne vredi, nego zato sto i zaradjuje milijarde.

Nemanja

pre 13 godina

Predsednik očigledno nije dobro informisan, građani nisu pravili kuće na ivici provalije. Pre 30-40 godina, kada su građeni ovi objekti, korito reke je bilo 100 metara dalje.
Bilo bi lepo i da nama Kraljevčanima neko objasni zašto se predsednik nije sreo sa gradonačelnikom. Ako je predsednik svih građana onda mora da uvaži i volju građana koji nisu članovi DS.

Nada G. Novaković

pre 13 godina

Reč je, ipak, o predizbornoj kampanji! Iz više tekstova se vidi da je vodi gospodin Boris Tadić. Samo nije jasno kad je on predsednik svih građana, a kad predsednik DS-a. Pokrenuo je više važnih pitanja.1) vezivanje svoje političke sudbine za izgradnju transportnih koridora, 2)teškoće oko obezbeđenja sredstava (povoljnih kredita) za njihovu izgradnju, 3) sasvim jasno navođenje razloga za prodaju Telecoma, 4) opasnost da građani kazne vlast (DS, njenog predsednika ili nekog drugog?)na izborima ako se ne završe važni koridori i železničke pruge, 5) vezivanje potrebe za ulaganjem u vodoprivredu sa dobijanjem sredstava od prodaje “Telekoma”, 6)pitanje potrebe da građani razumeju te poteze ,7) uveravanje da EPS nikada ne treba prodati strancu koji bi imao većinski paket akcija, 8) pitanje izvoza u EU i “ekonomskog intervencionizma”, 9) ulaganje u mlekarstvo kao perspektivnu granu i 10) uloga predsednika (DS i države) kao lobiste u svetu za domaće privrednike.
Može se lako zaključiti da je Boris Tadić svoju “političku sudbinu” prenaglasio, da ne kažem stavio iznad interesa većine onih građana kojima se (ne)posredno obratio. Ničija politička sudbina nije toliko važna da je narod ne bi smeo/mogao “kazniti na izborima”. Zar izbori nisu normalan događaj u modernim demokratskim društvima? Otkuda i pomisao da su koridori toliko važni (a ne najavljivane i sprovođene reforme privrede i društva) za opstanak Borisa Tadića na sadašnjim položajima, i uopšte vladajuće koalicije? Zar nisu “bolji život”, viši životni standard, obećave hiljade novih radnih mesta (i do pola miliona!) merila kojima se rukovode birači? Lepo je da nam predsednik države toliko putuje, razmišlja o skoro svim socijalnim grupama i važnim pitanjima, i lobira u korist domaćih privrednika. Nadamo se da su mu zahvalni i članovi kluba “Privrednik” (koji rekoše da je Tadić odobrio “trojni sastanak” vlasti, sindikata i privrednika).
Pošto je bio ministar komunikacija Boris Tadić zna koliko je važan “Telekom”. Zato je neobično i pojednostavljeno objašnjenje kojim opravdava pomisao da se isti proda. Najpre, netačno je da “telekomunikacije u Srbiji neće biti ugrožene, niti će biti ugroženi građani budući da u toj oblasti postoji razvijena konkurencija što garantuje dobru ponudu i cene usluga”. Najvrednije analize stručnjaka iz te oblasti tvrde suprotno. Prodajom “Telekoma” domaće tržište i građani bi se prepustilo “strateškom partneru”. Već sad su građani uvereni da višestruko više plaćaju cene njegovih usluga, a da ih za to niko niti pita niti postoji konkurencije usluga koja bi to sprečila.Predsednik je u žaru zalaganja za prodaju “Telekoma” izostavio da pomene da bi novi vlasnik dobio “na poklon” i ulaganja države Srbije u telekomunikacije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Time bi novi vlasnik “Telekoma” ojačao svoj monopol na tržištu a cene usluga bi sigurno porasle. Da je reč o prodaji “Telekoma” da bi se sredstva potrošila onako kako želi vladajuća koalicija, a Tadić reče u železnice, vodoprivredu i puteve, svakom je jasno.
Nije mnogo jasno zašto bi građani za njihove “političke interese” morali “da imaju razumevanje”! Ako se nešto mora to ne znači da to građani i odobravaju tj imaju razumevanja za to. Najmanje to moraju kad im se servira objašnjenje da nema sredstava jer nismo u mogućnosti da koristimo fondove EU. Neki evroskeptik bi mogao da zapita –šta se desilo sa dosadašnjim sredstvima koja su pristizala u zemlju a nisu korišćena za pomenute namene? Gde su sredstva od donacija, zaduživanja u svetu i od privatizacije? Naravno, nije to oblast za koju je odgovoran lično Boris Tadić, ali on ovom prilikom svim silama brani postojeću vladu.
U našoj ekonomiji postoje “sistemski problemi”, ali ih Boris Tadić nije konkretizovao. Nije ni rekao koliko su vlasti od 2000-2010. godine učinile da se oni otklone (ili uvećaju). To su pitanja za “eksperte”, kojih je prilično bilo u vladajućim političkim elitama. Tačno je da naša vlada čini sve da “pomogne našim privrednicima”. Nedostaje pitanje, kojim najviše i zašto? Lepo je što za njih lobira i Boris Tadić, ali većina građana nema mnogo koristi od toga. Ostaje da vide šta će nam doneti rad “ekonomskih ambasadora” poslatih u svet iz Srbije. Naravno, predsednik Tadić je pokretao i u njima učestvovao, mnoge vredne inicijative. Među njima su potpisivanje OKU, podsticanje “socijalnog dijaloga” a često je rado viđen gost na osnivačkim skupštinama (konvencijama) stranaka koje formiraju ministri “socijalno odgovorne koalicije” na vlasti. Brine on i za obične građane, kao sada za poljoprivrednike. Eto i tu poznaje glavne probleme. Tadić je za ulaganja u mlekarstvo, ali ignoriše činjenicu da je “Salford” osvojio monopol na srpskom tržištu. Poljoprivreda ima perspektivu, ali se “zaboravlja” da je jednostrana primena SSP najviše nanela štetu domaćoj poljoprivredi. O tome su stručnjaci odavno izneli javno podatke.
O “ekonomskom intervencionizmu” se odavno govori u svetu. Naš predsednik se uzalud ograđuje od toga, jer bi navodno opao naš izvoz u EU. Ekonomisti tvrde da najveći deo tog izvoza odlazi u bivše republike druge Jugoslavije, a da su tržišta razvijenih zemalja EU za naš izvoz marginalna. Naš izvoz je najniži od svih zemalja u okruženju! Uostalom, ne može se ni očekivati, nakon potpune liberaliacije tržiša, zaokret ka “zaštiti” domaće ekonomije. Paradoksalno je u srpskoj tranziciji da je državni intervencionizam ojačao na domaćem terenu:država je najveći poslodavac, najvažniji faktor privatizacije i tranzicije, najmoćniji “socijalni partner” u odnosu na zaposlene i poslodavce i iz tranzicije izlazi kao jedan od najvećih vlasnika (pored ostaloga i velikih poljoprivrednih dobara...). Sigurna sam da Boris Tadić dobro zna koliko su mu ministri vredni i gde i zašto intervenišu u našoj privredi. Poznato je to i armiji nezaposlenih lica, seljacima, radnicima i običnim građanima.
Zanimljivo je da je Boris Tadić pomenuo i EPS. To je važno jer su četiri miliona građana ranije bili uveravani da će od države dobiti, prodajom šest JP, 1000 evra! Sad onaj ministar koji je to “obećao” stvara novu stranku i koaliciju, a predsednik DS-a joj lično prisustvuje. Samo u jednoj rečenici Tadić je povezao dva važna pitanja- većinskog vlasnika nad EPS-om i pitanje vođenja socijalne politike. Nije jasno iz kojih razloga se predsednik prestrojio u protivnike prodaje EPS-a strateškom partneru. Dobro je da je potegao argument vođenja socijalne politike. Ona je mnogo šira i ne može se svesti na EPS. Sigurno bi i protivnici prodaje “Telekoma” Tadiću i vladi Srbije isto mogli prigovoriti u slučaju prodaje “Telekoma”. Na taj način zatvoren je krug važnih pitanja-prodajmo “Telekom” a zadržimo EPS u državnom većinskom vlasništvu. Za prvo je nabrojano mnogo razloga. Za drugo nije, ali ko zna ko će kasnije vezati “svoju političku sudbinu” za prodaju EPS-a, rudnih, prirodnih bogatstava Srbije i svega što se može prodati. Pre toga se postavlja i pitanje-ko je odgovoran za sadašnju socijalnu sliku Srbije?

Nesha

pre 13 godina

Vidi se da su im informacione tehnologije zadnja rupa na svirali. Imamo najnerazvijeniju telekomunikacionu infrastrukturu u regionu a oni najavljuju da ce odatle pare preusmeravati u nesto drugo.

Petar

pre 13 godina

Opet predsednik otkriva rupu na saksiji...pronalazi toplu vodu! Promenite malo te savetnike, izgleda da su se ispucali, nemaju ideja za nove floskule...dajte sveze mudrace!

Direktor (onaj bivši)

pre 13 godina

Bože, oprosti im jer ne znaju šta čine!
Narode steži kajiš!

ALI STVARNO današnje vesti su za humorističku rubriku!
Snimite to negde i čuvajte!

Dejan

pre 13 godina

Sa tim parama ce se dogoditi isto kao i s onim Karicem i mobtelom. Naprave neki NIP. Onda iz njega prebacuju pare na x projekata i na kraju se zavrsi desetak/dvadesetak nekih totalno nebitnih projekata, a da nitko ne zna gde su ostale pare. Tako su i onda obecavali autoput od tih para i sve i svasta, a na kraju niti para niti puta niti ostaloga. Ali tko se da 2x namargaciti, niti drugo ne zasluzuje...

justice

pre 13 godina

Pre nego sto ulozite u vodoprivredu molimo da nam samo objasnite kude se dede naknada za odvodnjavanje koju placaju svi vlasnici poljoprivrednog zemljista godinama unazad???
Da je svake godine od te naknade uradjen po jedan projekat do sada bi Srbija bila zasticena od svih mogucih poplava.

Ili je mozda poreska uprava ne ubira? Mozda svi oni preko veze primljeni, mamini i tatini sinovi i kceri, partijski drugovi i ostali koji su se u poreskoj upravi uhlebili ne znaju da je i to prihod budzeta koji treba da ubiraju? Ili mozda oni i nisu primljeni da rade nego da primaju plate i to UVECANE U VREME KADA JE ZA SVE OSTALE VAZILO ZAMRZAVANJE????

Mislim da je vreme da se i o tome malo prica ili je to tema koja je za novinare zabranjena???

A da se dogovore premijer i predsednik pa da nas svakodnevno preko medija obavestavaju sta da kuvamo za rucak... svaka druga vest u svim medijima je Cvetkovic kaze, smatra... Predsednik porucuje, misli, predlaze....

Uh kada bih samo dozivela da se u medijima neka vest o politici i politicirama provuce samo kao kratak izvestaj. Ovako imam utisak da su najvece estradne zvezde u Srbiji politicari, bilo pozicije, bilo opozicije. A odavno je vreme za smenu "zvezda" i "zvezdica". Mislim, nemo se ljutis al vreme je da se pojave neki drugi, neafirmisani, sveziji, poletniji, agilniji, inventivniji, produhovljeniji, kulturniji, strucniji, manje zabrinuti za sebe i svoj dzep i budzet a vise za drzavu i narod.

Ali ... daleko je sunce...

SZO

pre 13 godina

Novac od prodaje Telekoma uloziti u kupovinu lekova za smirenje koji bi se mogli svakodnevno u dva termina deliti stanovnistvu vazdusnim putem.

Zvonko

pre 13 godina

Covek je neverovatan ...
TAdicu da li pricate o vodovodu u Srbiji ili CrnojGori ?
Do sada su dosta vasih izjava o infrastrukturi bili vezani za CrnuGoru (autoput, pruga, LukaBar) ... Cak ste auto put do CrneGore krstili "Koridor11", marketinski dobro da bi narod u Srbiji mislio da je to neki evropski koridor ??!!!!

swayzak

pre 13 godina

Nisu ni raspisali tender za prodaju Telekoma a već planiraju gde će pare da troše. Baš me zanima da li će da odole iskušenju da ubace po koji milion u ovu rupu bez dna zvanu budžet Srbije.

ne znam matematiku

pre 13 godina

Prodam nesto sto donosi prihod, da bi investirao u nesto sto donosi veci. Problem je sto ne znam da bilo koji od dosadasnjih predloga donasi ikakav prihod.

Dejan

pre 13 godina

Mislim da bi novac od prodaje Telekoma trebalo iskoristiti za troskove reprezentacije vladajuce garniture, da se jede, pije i veseli, pa koliko traje da traje. O vodoprivredi, siromastvu, korupciji, nezaposlenosti razmisljati kasnije i nadati se da ce se to nekako samo od sebe resiti.

matori

pre 13 godina

Od prodaje babine kuće, uskoro ću imati oko 16 hiljada evra.
Planove, imam za približno 55 hiljada...
Moram nekako da stupim u vezu sa Dinkićem, Cvetkovićem ili Tadićem, po pitanju harmonizacije raspoloživog sa planiranim. Oni znaju kako se to radi...
MMF mi nije potreban u ovoj fazi kombinatorike.

Bojan

pre 13 godina

Kada se sabere sve sta su Vlada i Predsednik najavili kao investicije od novca dobijenog prodajom Telekoma, jasno je da cena po kojoj ce se Telekom prodati ne sme biti ispod 250 milijardi EUR.

Bojan

pre 13 godina

Kada se sabere sve sta su Vlada i Predsednik najavili kao investicije od novca dobijenog prodajom Telekoma, jasno je da cena po kojoj ce se Telekom prodati ne sme biti ispod 250 milijardi EUR.

matori

pre 13 godina

Od prodaje babine kuće, uskoro ću imati oko 16 hiljada evra.
Planove, imam za približno 55 hiljada...
Moram nekako da stupim u vezu sa Dinkićem, Cvetkovićem ili Tadićem, po pitanju harmonizacije raspoloživog sa planiranim. Oni znaju kako se to radi...
MMF mi nije potreban u ovoj fazi kombinatorike.

SZO

pre 13 godina

Novac od prodaje Telekoma uloziti u kupovinu lekova za smirenje koji bi se mogli svakodnevno u dva termina deliti stanovnistvu vazdusnim putem.

Dejan

pre 13 godina

Mislim da bi novac od prodaje Telekoma trebalo iskoristiti za troskove reprezentacije vladajuce garniture, da se jede, pije i veseli, pa koliko traje da traje. O vodoprivredi, siromastvu, korupciji, nezaposlenosti razmisljati kasnije i nadati se da ce se to nekako samo od sebe resiti.

swayzak

pre 13 godina

Nisu ni raspisali tender za prodaju Telekoma a već planiraju gde će pare da troše. Baš me zanima da li će da odole iskušenju da ubace po koji milion u ovu rupu bez dna zvanu budžet Srbije.

Zvonko

pre 13 godina

Covek je neverovatan ...
TAdicu da li pricate o vodovodu u Srbiji ili CrnojGori ?
Do sada su dosta vasih izjava o infrastrukturi bili vezani za CrnuGoru (autoput, pruga, LukaBar) ... Cak ste auto put do CrneGore krstili "Koridor11", marketinski dobro da bi narod u Srbiji mislio da je to neki evropski koridor ??!!!!

ne znam matematiku

pre 13 godina

Prodam nesto sto donosi prihod, da bi investirao u nesto sto donosi veci. Problem je sto ne znam da bilo koji od dosadasnjih predloga donasi ikakav prihod.

justice

pre 13 godina

Pre nego sto ulozite u vodoprivredu molimo da nam samo objasnite kude se dede naknada za odvodnjavanje koju placaju svi vlasnici poljoprivrednog zemljista godinama unazad???
Da je svake godine od te naknade uradjen po jedan projekat do sada bi Srbija bila zasticena od svih mogucih poplava.

Ili je mozda poreska uprava ne ubira? Mozda svi oni preko veze primljeni, mamini i tatini sinovi i kceri, partijski drugovi i ostali koji su se u poreskoj upravi uhlebili ne znaju da je i to prihod budzeta koji treba da ubiraju? Ili mozda oni i nisu primljeni da rade nego da primaju plate i to UVECANE U VREME KADA JE ZA SVE OSTALE VAZILO ZAMRZAVANJE????

Mislim da je vreme da se i o tome malo prica ili je to tema koja je za novinare zabranjena???

A da se dogovore premijer i predsednik pa da nas svakodnevno preko medija obavestavaju sta da kuvamo za rucak... svaka druga vest u svim medijima je Cvetkovic kaze, smatra... Predsednik porucuje, misli, predlaze....

Uh kada bih samo dozivela da se u medijima neka vest o politici i politicirama provuce samo kao kratak izvestaj. Ovako imam utisak da su najvece estradne zvezde u Srbiji politicari, bilo pozicije, bilo opozicije. A odavno je vreme za smenu "zvezda" i "zvezdica". Mislim, nemo se ljutis al vreme je da se pojave neki drugi, neafirmisani, sveziji, poletniji, agilniji, inventivniji, produhovljeniji, kulturniji, strucniji, manje zabrinuti za sebe i svoj dzep i budzet a vise za drzavu i narod.

Ali ... daleko je sunce...

Dejan

pre 13 godina

Sa tim parama ce se dogoditi isto kao i s onim Karicem i mobtelom. Naprave neki NIP. Onda iz njega prebacuju pare na x projekata i na kraju se zavrsi desetak/dvadesetak nekih totalno nebitnih projekata, a da nitko ne zna gde su ostale pare. Tako su i onda obecavali autoput od tih para i sve i svasta, a na kraju niti para niti puta niti ostaloga. Ali tko se da 2x namargaciti, niti drugo ne zasluzuje...

Nada G. Novaković

pre 13 godina

Reč je, ipak, o predizbornoj kampanji! Iz više tekstova se vidi da je vodi gospodin Boris Tadić. Samo nije jasno kad je on predsednik svih građana, a kad predsednik DS-a. Pokrenuo je više važnih pitanja.1) vezivanje svoje političke sudbine za izgradnju transportnih koridora, 2)teškoće oko obezbeđenja sredstava (povoljnih kredita) za njihovu izgradnju, 3) sasvim jasno navođenje razloga za prodaju Telecoma, 4) opasnost da građani kazne vlast (DS, njenog predsednika ili nekog drugog?)na izborima ako se ne završe važni koridori i železničke pruge, 5) vezivanje potrebe za ulaganjem u vodoprivredu sa dobijanjem sredstava od prodaje “Telekoma”, 6)pitanje potrebe da građani razumeju te poteze ,7) uveravanje da EPS nikada ne treba prodati strancu koji bi imao većinski paket akcija, 8) pitanje izvoza u EU i “ekonomskog intervencionizma”, 9) ulaganje u mlekarstvo kao perspektivnu granu i 10) uloga predsednika (DS i države) kao lobiste u svetu za domaće privrednike.
Može se lako zaključiti da je Boris Tadić svoju “političku sudbinu” prenaglasio, da ne kažem stavio iznad interesa većine onih građana kojima se (ne)posredno obratio. Ničija politička sudbina nije toliko važna da je narod ne bi smeo/mogao “kazniti na izborima”. Zar izbori nisu normalan događaj u modernim demokratskim društvima? Otkuda i pomisao da su koridori toliko važni (a ne najavljivane i sprovođene reforme privrede i društva) za opstanak Borisa Tadića na sadašnjim položajima, i uopšte vladajuće koalicije? Zar nisu “bolji život”, viši životni standard, obećave hiljade novih radnih mesta (i do pola miliona!) merila kojima se rukovode birači? Lepo je da nam predsednik države toliko putuje, razmišlja o skoro svim socijalnim grupama i važnim pitanjima, i lobira u korist domaćih privrednika. Nadamo se da su mu zahvalni i članovi kluba “Privrednik” (koji rekoše da je Tadić odobrio “trojni sastanak” vlasti, sindikata i privrednika).
Pošto je bio ministar komunikacija Boris Tadić zna koliko je važan “Telekom”. Zato je neobično i pojednostavljeno objašnjenje kojim opravdava pomisao da se isti proda. Najpre, netačno je da “telekomunikacije u Srbiji neće biti ugrožene, niti će biti ugroženi građani budući da u toj oblasti postoji razvijena konkurencija što garantuje dobru ponudu i cene usluga”. Najvrednije analize stručnjaka iz te oblasti tvrde suprotno. Prodajom “Telekoma” domaće tržište i građani bi se prepustilo “strateškom partneru”. Već sad su građani uvereni da višestruko više plaćaju cene njegovih usluga, a da ih za to niko niti pita niti postoji konkurencije usluga koja bi to sprečila.Predsednik je u žaru zalaganja za prodaju “Telekoma” izostavio da pomene da bi novi vlasnik dobio “na poklon” i ulaganja države Srbije u telekomunikacije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Time bi novi vlasnik “Telekoma” ojačao svoj monopol na tržištu a cene usluga bi sigurno porasle. Da je reč o prodaji “Telekoma” da bi se sredstva potrošila onako kako želi vladajuća koalicija, a Tadić reče u železnice, vodoprivredu i puteve, svakom je jasno.
Nije mnogo jasno zašto bi građani za njihove “političke interese” morali “da imaju razumevanje”! Ako se nešto mora to ne znači da to građani i odobravaju tj imaju razumevanja za to. Najmanje to moraju kad im se servira objašnjenje da nema sredstava jer nismo u mogućnosti da koristimo fondove EU. Neki evroskeptik bi mogao da zapita –šta se desilo sa dosadašnjim sredstvima koja su pristizala u zemlju a nisu korišćena za pomenute namene? Gde su sredstva od donacija, zaduživanja u svetu i od privatizacije? Naravno, nije to oblast za koju je odgovoran lično Boris Tadić, ali on ovom prilikom svim silama brani postojeću vladu.
U našoj ekonomiji postoje “sistemski problemi”, ali ih Boris Tadić nije konkretizovao. Nije ni rekao koliko su vlasti od 2000-2010. godine učinile da se oni otklone (ili uvećaju). To su pitanja za “eksperte”, kojih je prilično bilo u vladajućim političkim elitama. Tačno je da naša vlada čini sve da “pomogne našim privrednicima”. Nedostaje pitanje, kojim najviše i zašto? Lepo je što za njih lobira i Boris Tadić, ali većina građana nema mnogo koristi od toga. Ostaje da vide šta će nam doneti rad “ekonomskih ambasadora” poslatih u svet iz Srbije. Naravno, predsednik Tadić je pokretao i u njima učestvovao, mnoge vredne inicijative. Među njima su potpisivanje OKU, podsticanje “socijalnog dijaloga” a često je rado viđen gost na osnivačkim skupštinama (konvencijama) stranaka koje formiraju ministri “socijalno odgovorne koalicije” na vlasti. Brine on i za obične građane, kao sada za poljoprivrednike. Eto i tu poznaje glavne probleme. Tadić je za ulaganja u mlekarstvo, ali ignoriše činjenicu da je “Salford” osvojio monopol na srpskom tržištu. Poljoprivreda ima perspektivu, ali se “zaboravlja” da je jednostrana primena SSP najviše nanela štetu domaćoj poljoprivredi. O tome su stručnjaci odavno izneli javno podatke.
O “ekonomskom intervencionizmu” se odavno govori u svetu. Naš predsednik se uzalud ograđuje od toga, jer bi navodno opao naš izvoz u EU. Ekonomisti tvrde da najveći deo tog izvoza odlazi u bivše republike druge Jugoslavije, a da su tržišta razvijenih zemalja EU za naš izvoz marginalna. Naš izvoz je najniži od svih zemalja u okruženju! Uostalom, ne može se ni očekivati, nakon potpune liberaliacije tržiša, zaokret ka “zaštiti” domaće ekonomije. Paradoksalno je u srpskoj tranziciji da je državni intervencionizam ojačao na domaćem terenu:država je najveći poslodavac, najvažniji faktor privatizacije i tranzicije, najmoćniji “socijalni partner” u odnosu na zaposlene i poslodavce i iz tranzicije izlazi kao jedan od najvećih vlasnika (pored ostaloga i velikih poljoprivrednih dobara...). Sigurna sam da Boris Tadić dobro zna koliko su mu ministri vredni i gde i zašto intervenišu u našoj privredi. Poznato je to i armiji nezaposlenih lica, seljacima, radnicima i običnim građanima.
Zanimljivo je da je Boris Tadić pomenuo i EPS. To je važno jer su četiri miliona građana ranije bili uveravani da će od države dobiti, prodajom šest JP, 1000 evra! Sad onaj ministar koji je to “obećao” stvara novu stranku i koaliciju, a predsednik DS-a joj lično prisustvuje. Samo u jednoj rečenici Tadić je povezao dva važna pitanja- većinskog vlasnika nad EPS-om i pitanje vođenja socijalne politike. Nije jasno iz kojih razloga se predsednik prestrojio u protivnike prodaje EPS-a strateškom partneru. Dobro je da je potegao argument vođenja socijalne politike. Ona je mnogo šira i ne može se svesti na EPS. Sigurno bi i protivnici prodaje “Telekoma” Tadiću i vladi Srbije isto mogli prigovoriti u slučaju prodaje “Telekoma”. Na taj način zatvoren je krug važnih pitanja-prodajmo “Telekom” a zadržimo EPS u državnom većinskom vlasništvu. Za prvo je nabrojano mnogo razloga. Za drugo nije, ali ko zna ko će kasnije vezati “svoju političku sudbinu” za prodaju EPS-a, rudnih, prirodnih bogatstava Srbije i svega što se može prodati. Pre toga se postavlja i pitanje-ko je odgovoran za sadašnju socijalnu sliku Srbije?

Nesha

pre 13 godina

Vidi se da su im informacione tehnologije zadnja rupa na svirali. Imamo najnerazvijeniju telekomunikacionu infrastrukturu u regionu a oni najavljuju da ce odatle pare preusmeravati u nesto drugo.

Petar

pre 13 godina

Opet predsednik otkriva rupu na saksiji...pronalazi toplu vodu! Promenite malo te savetnike, izgleda da su se ispucali, nemaju ideja za nove floskule...dajte sveze mudrace!

Nemanja

pre 13 godina

Predsednik očigledno nije dobro informisan, građani nisu pravili kuće na ivici provalije. Pre 30-40 godina, kada su građeni ovi objekti, korito reke je bilo 100 metara dalje.
Bilo bi lepo i da nama Kraljevčanima neko objasni zašto se predsednik nije sreo sa gradonačelnikom. Ako je predsednik svih građana onda mora da uvaži i volju građana koji nisu članovi DS.

Direktor (onaj bivši)

pre 13 godina

Bože, oprosti im jer ne znaju šta čine!
Narode steži kajiš!

ALI STVARNO današnje vesti su za humorističku rubriku!
Snimite to negde i čuvajte!

taraba

pre 13 godina

jedina firma koja funkcionise perfektno, jednom ulozis i stalno crpis, i to dobro (basnoslovno) a buducnost sjajna, prodati je najveca glupost. za sada jedino koji ne koriste mobilne su deca koja ce se roditi i stari koji su umrli, a radi se na tome da i oni budu mobilno povezani. nije prodajna cena telekoma u milijardama zato sto ne vredi, nego zato sto i zaradjuje milijarde.

Zvonko

pre 13 godina

Covek je neverovatan ...
TAdicu da li pricate o vodovodu u Srbiji ili CrnojGori ?
Do sada su dosta vasih izjava o infrastrukturi bili vezani za CrnuGoru (autoput, pruga, LukaBar) ... Cak ste auto put do CrneGore krstili "Koridor11", marketinski dobro da bi narod u Srbiji mislio da je to neki evropski koridor ??!!!!

Bojan

pre 13 godina

Kada se sabere sve sta su Vlada i Predsednik najavili kao investicije od novca dobijenog prodajom Telekoma, jasno je da cena po kojoj ce se Telekom prodati ne sme biti ispod 250 milijardi EUR.

Nesha

pre 13 godina

Vidi se da su im informacione tehnologije zadnja rupa na svirali. Imamo najnerazvijeniju telekomunikacionu infrastrukturu u regionu a oni najavljuju da ce odatle pare preusmeravati u nesto drugo.

taraba

pre 13 godina

jedina firma koja funkcionise perfektno, jednom ulozis i stalno crpis, i to dobro (basnoslovno) a buducnost sjajna, prodati je najveca glupost. za sada jedino koji ne koriste mobilne su deca koja ce se roditi i stari koji su umrli, a radi se na tome da i oni budu mobilno povezani. nije prodajna cena telekoma u milijardama zato sto ne vredi, nego zato sto i zaradjuje milijarde.

Nada G. Novaković

pre 13 godina

Reč je, ipak, o predizbornoj kampanji! Iz više tekstova se vidi da je vodi gospodin Boris Tadić. Samo nije jasno kad je on predsednik svih građana, a kad predsednik DS-a. Pokrenuo je više važnih pitanja.1) vezivanje svoje političke sudbine za izgradnju transportnih koridora, 2)teškoće oko obezbeđenja sredstava (povoljnih kredita) za njihovu izgradnju, 3) sasvim jasno navođenje razloga za prodaju Telecoma, 4) opasnost da građani kazne vlast (DS, njenog predsednika ili nekog drugog?)na izborima ako se ne završe važni koridori i železničke pruge, 5) vezivanje potrebe za ulaganjem u vodoprivredu sa dobijanjem sredstava od prodaje “Telekoma”, 6)pitanje potrebe da građani razumeju te poteze ,7) uveravanje da EPS nikada ne treba prodati strancu koji bi imao većinski paket akcija, 8) pitanje izvoza u EU i “ekonomskog intervencionizma”, 9) ulaganje u mlekarstvo kao perspektivnu granu i 10) uloga predsednika (DS i države) kao lobiste u svetu za domaće privrednike.
Može se lako zaključiti da je Boris Tadić svoju “političku sudbinu” prenaglasio, da ne kažem stavio iznad interesa većine onih građana kojima se (ne)posredno obratio. Ničija politička sudbina nije toliko važna da je narod ne bi smeo/mogao “kazniti na izborima”. Zar izbori nisu normalan događaj u modernim demokratskim društvima? Otkuda i pomisao da su koridori toliko važni (a ne najavljivane i sprovođene reforme privrede i društva) za opstanak Borisa Tadića na sadašnjim položajima, i uopšte vladajuće koalicije? Zar nisu “bolji život”, viši životni standard, obećave hiljade novih radnih mesta (i do pola miliona!) merila kojima se rukovode birači? Lepo je da nam predsednik države toliko putuje, razmišlja o skoro svim socijalnim grupama i važnim pitanjima, i lobira u korist domaćih privrednika. Nadamo se da su mu zahvalni i članovi kluba “Privrednik” (koji rekoše da je Tadić odobrio “trojni sastanak” vlasti, sindikata i privrednika).
Pošto je bio ministar komunikacija Boris Tadić zna koliko je važan “Telekom”. Zato je neobično i pojednostavljeno objašnjenje kojim opravdava pomisao da se isti proda. Najpre, netačno je da “telekomunikacije u Srbiji neće biti ugrožene, niti će biti ugroženi građani budući da u toj oblasti postoji razvijena konkurencija što garantuje dobru ponudu i cene usluga”. Najvrednije analize stručnjaka iz te oblasti tvrde suprotno. Prodajom “Telekoma” domaće tržište i građani bi se prepustilo “strateškom partneru”. Već sad su građani uvereni da višestruko više plaćaju cene njegovih usluga, a da ih za to niko niti pita niti postoji konkurencije usluga koja bi to sprečila.Predsednik je u žaru zalaganja za prodaju “Telekoma” izostavio da pomene da bi novi vlasnik dobio “na poklon” i ulaganja države Srbije u telekomunikacije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Time bi novi vlasnik “Telekoma” ojačao svoj monopol na tržištu a cene usluga bi sigurno porasle. Da je reč o prodaji “Telekoma” da bi se sredstva potrošila onako kako želi vladajuća koalicija, a Tadić reče u železnice, vodoprivredu i puteve, svakom je jasno.
Nije mnogo jasno zašto bi građani za njihove “političke interese” morali “da imaju razumevanje”! Ako se nešto mora to ne znači da to građani i odobravaju tj imaju razumevanja za to. Najmanje to moraju kad im se servira objašnjenje da nema sredstava jer nismo u mogućnosti da koristimo fondove EU. Neki evroskeptik bi mogao da zapita –šta se desilo sa dosadašnjim sredstvima koja su pristizala u zemlju a nisu korišćena za pomenute namene? Gde su sredstva od donacija, zaduživanja u svetu i od privatizacije? Naravno, nije to oblast za koju je odgovoran lično Boris Tadić, ali on ovom prilikom svim silama brani postojeću vladu.
U našoj ekonomiji postoje “sistemski problemi”, ali ih Boris Tadić nije konkretizovao. Nije ni rekao koliko su vlasti od 2000-2010. godine učinile da se oni otklone (ili uvećaju). To su pitanja za “eksperte”, kojih je prilično bilo u vladajućim političkim elitama. Tačno je da naša vlada čini sve da “pomogne našim privrednicima”. Nedostaje pitanje, kojim najviše i zašto? Lepo je što za njih lobira i Boris Tadić, ali većina građana nema mnogo koristi od toga. Ostaje da vide šta će nam doneti rad “ekonomskih ambasadora” poslatih u svet iz Srbije. Naravno, predsednik Tadić je pokretao i u njima učestvovao, mnoge vredne inicijative. Među njima su potpisivanje OKU, podsticanje “socijalnog dijaloga” a često je rado viđen gost na osnivačkim skupštinama (konvencijama) stranaka koje formiraju ministri “socijalno odgovorne koalicije” na vlasti. Brine on i za obične građane, kao sada za poljoprivrednike. Eto i tu poznaje glavne probleme. Tadić je za ulaganja u mlekarstvo, ali ignoriše činjenicu da je “Salford” osvojio monopol na srpskom tržištu. Poljoprivreda ima perspektivu, ali se “zaboravlja” da je jednostrana primena SSP najviše nanela štetu domaćoj poljoprivredi. O tome su stručnjaci odavno izneli javno podatke.
O “ekonomskom intervencionizmu” se odavno govori u svetu. Naš predsednik se uzalud ograđuje od toga, jer bi navodno opao naš izvoz u EU. Ekonomisti tvrde da najveći deo tog izvoza odlazi u bivše republike druge Jugoslavije, a da su tržišta razvijenih zemalja EU za naš izvoz marginalna. Naš izvoz je najniži od svih zemalja u okruženju! Uostalom, ne može se ni očekivati, nakon potpune liberaliacije tržiša, zaokret ka “zaštiti” domaće ekonomije. Paradoksalno je u srpskoj tranziciji da je državni intervencionizam ojačao na domaćem terenu:država je najveći poslodavac, najvažniji faktor privatizacije i tranzicije, najmoćniji “socijalni partner” u odnosu na zaposlene i poslodavce i iz tranzicije izlazi kao jedan od najvećih vlasnika (pored ostaloga i velikih poljoprivrednih dobara...). Sigurna sam da Boris Tadić dobro zna koliko su mu ministri vredni i gde i zašto intervenišu u našoj privredi. Poznato je to i armiji nezaposlenih lica, seljacima, radnicima i običnim građanima.
Zanimljivo je da je Boris Tadić pomenuo i EPS. To je važno jer su četiri miliona građana ranije bili uveravani da će od države dobiti, prodajom šest JP, 1000 evra! Sad onaj ministar koji je to “obećao” stvara novu stranku i koaliciju, a predsednik DS-a joj lično prisustvuje. Samo u jednoj rečenici Tadić je povezao dva važna pitanja- većinskog vlasnika nad EPS-om i pitanje vođenja socijalne politike. Nije jasno iz kojih razloga se predsednik prestrojio u protivnike prodaje EPS-a strateškom partneru. Dobro je da je potegao argument vođenja socijalne politike. Ona je mnogo šira i ne može se svesti na EPS. Sigurno bi i protivnici prodaje “Telekoma” Tadiću i vladi Srbije isto mogli prigovoriti u slučaju prodaje “Telekoma”. Na taj način zatvoren je krug važnih pitanja-prodajmo “Telekom” a zadržimo EPS u državnom većinskom vlasništvu. Za prvo je nabrojano mnogo razloga. Za drugo nije, ali ko zna ko će kasnije vezati “svoju političku sudbinu” za prodaju EPS-a, rudnih, prirodnih bogatstava Srbije i svega što se može prodati. Pre toga se postavlja i pitanje-ko je odgovoran za sadašnju socijalnu sliku Srbije?

matori

pre 13 godina

Od prodaje babine kuće, uskoro ću imati oko 16 hiljada evra.
Planove, imam za približno 55 hiljada...
Moram nekako da stupim u vezu sa Dinkićem, Cvetkovićem ili Tadićem, po pitanju harmonizacije raspoloživog sa planiranim. Oni znaju kako se to radi...
MMF mi nije potreban u ovoj fazi kombinatorike.

ne znam matematiku

pre 13 godina

Prodam nesto sto donosi prihod, da bi investirao u nesto sto donosi veci. Problem je sto ne znam da bilo koji od dosadasnjih predloga donasi ikakav prihod.

swayzak

pre 13 godina

Nisu ni raspisali tender za prodaju Telekoma a već planiraju gde će pare da troše. Baš me zanima da li će da odole iskušenju da ubace po koji milion u ovu rupu bez dna zvanu budžet Srbije.

Dejan

pre 13 godina

Mislim da bi novac od prodaje Telekoma trebalo iskoristiti za troskove reprezentacije vladajuce garniture, da se jede, pije i veseli, pa koliko traje da traje. O vodoprivredi, siromastvu, korupciji, nezaposlenosti razmisljati kasnije i nadati se da ce se to nekako samo od sebe resiti.

SZO

pre 13 godina

Novac od prodaje Telekoma uloziti u kupovinu lekova za smirenje koji bi se mogli svakodnevno u dva termina deliti stanovnistvu vazdusnim putem.

justice

pre 13 godina

Pre nego sto ulozite u vodoprivredu molimo da nam samo objasnite kude se dede naknada za odvodnjavanje koju placaju svi vlasnici poljoprivrednog zemljista godinama unazad???
Da je svake godine od te naknade uradjen po jedan projekat do sada bi Srbija bila zasticena od svih mogucih poplava.

Ili je mozda poreska uprava ne ubira? Mozda svi oni preko veze primljeni, mamini i tatini sinovi i kceri, partijski drugovi i ostali koji su se u poreskoj upravi uhlebili ne znaju da je i to prihod budzeta koji treba da ubiraju? Ili mozda oni i nisu primljeni da rade nego da primaju plate i to UVECANE U VREME KADA JE ZA SVE OSTALE VAZILO ZAMRZAVANJE????

Mislim da je vreme da se i o tome malo prica ili je to tema koja je za novinare zabranjena???

A da se dogovore premijer i predsednik pa da nas svakodnevno preko medija obavestavaju sta da kuvamo za rucak... svaka druga vest u svim medijima je Cvetkovic kaze, smatra... Predsednik porucuje, misli, predlaze....

Uh kada bih samo dozivela da se u medijima neka vest o politici i politicirama provuce samo kao kratak izvestaj. Ovako imam utisak da su najvece estradne zvezde u Srbiji politicari, bilo pozicije, bilo opozicije. A odavno je vreme za smenu "zvezda" i "zvezdica". Mislim, nemo se ljutis al vreme je da se pojave neki drugi, neafirmisani, sveziji, poletniji, agilniji, inventivniji, produhovljeniji, kulturniji, strucniji, manje zabrinuti za sebe i svoj dzep i budzet a vise za drzavu i narod.

Ali ... daleko je sunce...

Dejan

pre 13 godina

Sa tim parama ce se dogoditi isto kao i s onim Karicem i mobtelom. Naprave neki NIP. Onda iz njega prebacuju pare na x projekata i na kraju se zavrsi desetak/dvadesetak nekih totalno nebitnih projekata, a da nitko ne zna gde su ostale pare. Tako su i onda obecavali autoput od tih para i sve i svasta, a na kraju niti para niti puta niti ostaloga. Ali tko se da 2x namargaciti, niti drugo ne zasluzuje...

Petar

pre 13 godina

Opet predsednik otkriva rupu na saksiji...pronalazi toplu vodu! Promenite malo te savetnike, izgleda da su se ispucali, nemaju ideja za nove floskule...dajte sveze mudrace!

Direktor (onaj bivši)

pre 13 godina

Bože, oprosti im jer ne znaju šta čine!
Narode steži kajiš!

ALI STVARNO današnje vesti su za humorističku rubriku!
Snimite to negde i čuvajte!

Nemanja

pre 13 godina

Predsednik očigledno nije dobro informisan, građani nisu pravili kuće na ivici provalije. Pre 30-40 godina, kada su građeni ovi objekti, korito reke je bilo 100 metara dalje.
Bilo bi lepo i da nama Kraljevčanima neko objasni zašto se predsednik nije sreo sa gradonačelnikom. Ako je predsednik svih građana onda mora da uvaži i volju građana koji nisu članovi DS.