Ponedeljak, 17.05.2010.

01:29

Tajkuni uskratili 25 mil. € poreza

Zahvaljujući poslovanju of-šor kompanija, u poslednje tri godine država je ostala bez 2,5 milijardi dinara na ime neplaćenog poreza na dobit u Srbiji.

Izvor: Blic

Tajkuni uskratili 25 mil. € poreza IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Vladan R

pre 13 godina

Jedan dodatak na ovu vest. Procitah da su Britanske poreske vlasti Glazgov Rendzersu poslale dopis da duguje 24 milona evra poreza jer je poslovao preko of sor kompanija, a uz to im u najavi dolazi jos 12 milona kamate i 12 do 18 milona evra kazne. Mogli bi ovi nasi da posalju ove nase super strucne savetnike u Britaniju da nauce kako se tako nesto otkriva. Intresuje me samo koliko u poreskom i uopste u finasiskom sektoru vlade Srbije, ima nadobudnih osoba, koje sebe smatraju super strucnjacima i zahtevaju, a bogami i dobija desetine hiljada evra plate za svoju "strucnost", a kojima promice ovako nesto. U stvari mozda im i ne promice, tj mozda i oni sami rade takve stvari kao svojevremeno Janjusevic i Kolesar tada savetnici u vladi, a ciji su slucajevi poreske utaje, ako sam dobro informisan zastareli. Ali zato oni koji nisu izdali racun od 10 dinara za jednu kiflu placaju milionske kazne, uz zatvaranje radnje na visenedeljni period.

Neutralni

pre 13 godina

@Ex savetnik ex ministra finansija ako ste zaista onaj za kojeg se predstavljate: sve što ste naveli i prethodna garnitura je imala priliku da učini, pa nije. Autor teksta očigledno ne zna neke stvari, a to je da Srbija i Kipar imaju potpisan bilateralni sporazum o dvostrukom oporezivanju (Tax Treaty), tako da sam poreski obveznik (vlasnik firme sa Kipra) može da bira gde će mu biti naplaćen porez: na Kipru ili u Srbiji. Mene lično ne interesuje da li je Mišković ili bilo ko platio porez ili ne. Mene zanima zašto vlast ne radi na poboljšanju poslovne klime za mala i srednja preduzeća (SME) i kada će sva preduzeća u Srbiji imati jednak tretman?

gastarbajter

pre 14 godina

A setite se samo "afere secer",jos uvek za to niko nije odgovarao,kada je "gosp SECERKO" i slicni prodavao u EU secer od secerne trske!

Vladan R

pre 14 godina

Izmedju sportista i nasih nazovi privrednika postoji ogromna razlika. Prakticno svi nasi sportisku i zive i zaradjuju i inostranstvu, posebno oni u ekipnim sportivima. Sa druge strane svi tajkuni posluju i zaradjuju u Srbiji, a samo fiktivno su registrovani tu gde su registrovani. Naravno najmanja je krivica do tajkuna jer samo koriste, kao sto bi i svaki drugi iskoristio, lose propise i nesposbnost drzave da i tako lose prpise striktno primeni. Ono sto meni smeta je upravo lazni patriotizam koji su pomenuti iskazali na nedavnom sastanku, zeleci kobajagi da pomognu a u stvari su samo nameravali da se omaste sa sto je moguce vise kesa od prodaje Telekoma. Ne znam samo zasto se neki cude da smo najbedniji po odnosu zarada i cena a imamo najbogatije tajkune, kada je ono prvo upravo neophodan uslov za ovo drugo. U stvari kada bolje razmislim da svi oni koji sa visokih polozaja vode drzavu, zive i te kako dobro, letuju, lece se i skoluju decu u inostranstvu, imaju po dve tri javne funkcije kojih, ni kada zakon, koji su sami istina fiktivno izglasali, to izricito zabranjuje, ne zele da se odreknu, onda se ne radi o tome da je drzava neposobna nego bozobzirna i korumpirana.

dragan

pre 14 godina

Ta tema je već apsolvirana.Na potezu su istražni organi, koji nikad neće zvršiti taj posao.Osnovno je što nisu dobili nalog da to ispituju, a ukoliko i dobiju nalog nemaju odgovarajući kadar da sve to isprati i otkrije.Tako da ovi naši tajkuni mirno spavaju.

miks

pre 14 godina

@Pisitepravilnoitacno - istina je da na engleskom "haven" ne znaci "heaven" ali na srpskom se zemlje u kojim postoje offshore kompanije zovu "poreskim rajevima" (oduvek). Moze da se vodi diskusija o tome kako je nastao taj termin, ali novinar nije nista pogresio. Ti si izgleda dugo u inostranstvu.

Poreski obveznik

pre 14 godina

A pa svi su na slici korisnici poreskih sklonista. Samo mi nije jasno zasto izbegavaju da prozovu novog "predsednika" kluba Privrednik Grujica koji 100% vrši preko tih destinacija i ispumpava kapital firmi koje je privatizovao. Valjda je trenutno dobar SPS-u i ruskom lobiju.

Babin_zub

pre 14 godina

"Uporno pogresno pisete "poreski raj". Ovaj izraz je pogresan prevod engleskog izraza "Tax Haven". Rec "haven" na engleskom ne znaci "raj" (to se pise "heaven") vec znaci "sigurno ili mirno mesto" ("a safe or peaceful place" po Cambridge Dictionary). Znaci "Tax Haven" nije nikakav "Poreski Raj" vec "Poresko Skloniste" ili "Poresko Skrivaliste".
(Pisite pravilno i tacno, 17. maj 2010 01:54) "

E naka si im rekao!

Nego,ne sekiram se ja za drzavu i njenu kasu,kad zatreba akcize na gorivo i porez na vazduh su uvek kec iz rukava...dok im narod ne pocepa rukave.

Mashinovodja

pre 14 godina

Samo 25 miliona evra? Pa to nije skoro ništa. Koliko se pričalo, ja sam očekivao mnogo više.
Čak i da su te pare ostale u Srbiji, to nije dovoljno ni da se plati Davinićev satelit. Ali bilo bi za najmanje 25 Miladina.
Ova država je toliko rasipnička i uzurpirali su je toliko nesposobni ali zato alavi i pokvareni političari, da bih skoro podržao svakog ko utaji porez, pa makar i bio tajkun (da ne kažem ružniju reč) kalibra jednog Kostića ili Miškovića. Mada, s druge strane, država je takva baš zato što oni tako hoće. Građane ionako niko ne zarezuje ni pola posto.
Zašto da se ja grčim i zarađujem i za sebe i za državu, kad ona lopatama baca novac kroz prozor zaslugom raznih dinkića, krišta, davinića i šarančića? (Izvinjavama se drugima koje nisam naveo, ali previše je da bi ih se sad sve setio.)

goran

pre 14 godina

Da se odma razumemo nikod od ovih nimalo nevolim,ali nevidim ;emu ovaj tekst, oni zakon nisu prekrsili u ovom slucaju. To sto im je dozvoljeno da posluju na ovaj nacin je pitanje za nase zakonodavce a oni su kao i uvek iskoristili guzvu.

goran

pre 14 godina

Da se odma razumemo nikod od ovih nimalo nevolim,ali nevidim ;emu ovaj tekst, oni zakon nisu prekrsili u ovom slucaju. To sto im je dozvoljeno da posluju na ovaj nacin je pitanje za nase zakonodavce a oni su kao i uvek iskoristili guzvu.

Ex savetnik ex ministra finansija

pre 14 godina

Kljucni problem oko repatrijacije profita radi izbegavanja poreza je u tome sto se ne radi na podizanju institucionalnog kapaciteta poreske uprave, s obzirom da u zakonu o porezu na dobit postoje odredbe o transfernim cenama. Sadasnje Ministarstvo Finansija nema dovoljno kapaciteta da instituise pravu fiskalnu reformu koja bi, pored podizanja institucionalnog kapaciteta Poreske Uprave, izmedju ostalog, uvela sinteticki porez na dohodak, unapredila porez na dobit kroz stimulaciju malog i srednjeg sektora (SME relief) i institucionalizaciju oporezivanja pasivnih prihoda van zemlje (anti-deferral regime). Na zalost, nedovoljno poznavanje fiskalnih instrumenata svodi fiskalnu politiku na jednodimenzionalne promene isljucivo kroz igranje sa poreskim stopama i uvodjenje jos regresivnijeg oporezivanja kroz podizanje PDV-a za siri broj proizvoda (da ne pisem o negativnom uticaju povecnja PDVa na BDP u vreme recesije, o cemu svedoce na pr. studije OECD-a). Osim toga, projekat "poreske reforme" u Srbiji koji finansiraju lokalne kancelarije UNDP i USAID sveo se na ugradjivanje prijatelja i poznanika ekipe iz Min Fin (vidi clanak u NIN-u od 22.04. i izjave Milice Bisic i Boska Mijatovica). Steta za propustenu priliku i sramota za ovu Vladu!

Dekica

pre 14 godina

Ovo su podaci veoma slobodni. Mislim da je iznos mnogo veci. Zasto se ne posalje poreska revizorska komisija da utvrdi tacan iznos? Bilo bi dobro i da se procesljaju nabavne fakture uvozne robe. Moj prijatelj zbog greske u uvoznoj fakturi (iznos oko 500 e.) zamalo nije otisao u zatvor.
Sta se desava sa porezom na prihod gradjana? Zar da jedan kontrolor leta ima najveca primanja u Bg.? Sramota, a taj porez nema veze sa "poreskim sklonistima". Ipak na nekog ko je prijavljen ovde se vode tajkunske firme.

milan

pre 14 godina

To samo govori da je Srbija jos uvek nesigurna za investitore. Svako od nas pokusava da zavrne ovoj drzavi po svojim mogucnostima da svi misle da se njoj (drzavi) treba svetiti, pa sto nebi i oni. U ostalom ovde na zapadu otvaraji "Limited" firme iz istih razloga i kada vidite ko to sve radi nebi trebalo za nase nista da nas cudi. Pitajte one sve koji dobro zaradjuju gde oni svoj novac drze i gde porez placaju (sportisti) sigurno ne u Srbiji.

ZoranBGD

pre 14 godina

Jok nego ce da finansiraju bezobraznu i skupu drzavu? Armiju bespotrebnih cinovnika. Samo nek drzava da nastavi da gusi, nece uskoro biti privatnog sektora, gradjani ce da kupuju namirnice i gorivo u susedstvu. Besan sam!

MUKNAVI

pre 14 godina

Pomnozite to slobodno sa 100,i onda je realno njihovo zakidanje.Ovo,25 mil.evra je,da im oprostimo ladno,ako plate,a morace ako se neki tajfun socijalni,desi preko noci,i nadje ih na knjavanju..

privrednik van sklonista

pre 14 godina

Usluge su samo manji deo cele priče. Firme svih njih mnogo uvoze. Na uvoznu fakturu dodaju još 10-20% cene i na taj način smanje dobit firme u Srbiji. To ima smisla ako je carina 10% ili manja jer im se onda isplati da smanje dobit pošto je porez na dobit 10%. Plate veću carinu ali manji porez na dobit i ne plaćaju porez na dividendu a imaju cashe. U poređenju sa tim, usluge su kap u moru.. I to svi znaju, a niko da prizna.. Jesmo li mi ostali budale ? I onda ih još država subvencioniše, a njima usta puna patriotizma.. Patriotizam je u današnjem svetu kada svojoj zemlji platiš porez.

Neshha

pre 14 godina

Kako ce im sad proci prica o patriotizmu i zelji da se pomogne ova zemlja? Da se propale fabrike vade iz bule zarad casti i slave?

Bolji vic nisam cuo...

Jos kad Vlada da nasim patriotama novac od prodaje Telekoma da investiraju u svoja privatna preduzeca u kojima za minimalce rade njihovi zaposleni, a dostavljacima se ne placa po 3-6-9 meseci, e tad ima Bog dan nas vidi...

I videce nas, jer tad dolazi do kolektivnog samoubistva....

Ustvari, mozda i nece, samoubice ne idu u raj.....

Fino, pored ovakve vlasti nam ni pakao nece tesko pasti...

Jos treba da im zahvalimo sto nas ovako zdusno i svesrdno spremaju za njega....

reformista

pre 14 godina

Pa i nova poreska reforma tj bolje poreska nereforma ide na ruke tajkunima jer ce im se smanjiti i porez na zarada koji placaju nasoj drzavi, posto vidiomo da porez na dobit ne placaju a i vise imovine imaju u poreskim rajevima, a zato se gradjanima spremaju po toj istoj reformi veci porezi pocev od jedinstvene stope PDV, pa do najvecih poreza na imovinu u regionu, vecih poreza na zarada preko valjda 40000 dinara.....

penzionerka

pre 14 godina

da poresko skrivaliste.
pa znamo si da svi ti tajkuni nisu nikakve patriote kad svojoj zemlji ne placaju porez i peru novac preko tih firmi na kipru i gde jos.
treba da s stide i da znaju da nam njihova pomoc kao menadzera nije potrebna. oni mogu da nas uce kako da lazemo i podkradamo svoju zemlju.

Pisite pravilno i tacno

pre 14 godina

Uporno pogresno pisete "poreski raj". Ovaj izraz je pogresan prevod engleskog izraza "Tax Haven". Rec "haven" na engleskom ne znaci "raj" (to se pise "heaven") vec znaci "sigurno ili mirno mesto" ("a safe or peaceful place" po Cambridge Dictionary). Znaci "Tax Haven" nije nikakav "Poreski Raj" vec "Poresko Skloniste" ili "Poresko Skrivaliste".

Pisite pravilno i tacno

pre 14 godina

Uporno pogresno pisete "poreski raj". Ovaj izraz je pogresan prevod engleskog izraza "Tax Haven". Rec "haven" na engleskom ne znaci "raj" (to se pise "heaven") vec znaci "sigurno ili mirno mesto" ("a safe or peaceful place" po Cambridge Dictionary). Znaci "Tax Haven" nije nikakav "Poreski Raj" vec "Poresko Skloniste" ili "Poresko Skrivaliste".

privrednik van sklonista

pre 14 godina

Usluge su samo manji deo cele priče. Firme svih njih mnogo uvoze. Na uvoznu fakturu dodaju još 10-20% cene i na taj način smanje dobit firme u Srbiji. To ima smisla ako je carina 10% ili manja jer im se onda isplati da smanje dobit pošto je porez na dobit 10%. Plate veću carinu ali manji porez na dobit i ne plaćaju porez na dividendu a imaju cashe. U poređenju sa tim, usluge su kap u moru.. I to svi znaju, a niko da prizna.. Jesmo li mi ostali budale ? I onda ih još država subvencioniše, a njima usta puna patriotizma.. Patriotizam je u današnjem svetu kada svojoj zemlji platiš porez.

Neshha

pre 14 godina

Kako ce im sad proci prica o patriotizmu i zelji da se pomogne ova zemlja? Da se propale fabrike vade iz bule zarad casti i slave?

Bolji vic nisam cuo...

Jos kad Vlada da nasim patriotama novac od prodaje Telekoma da investiraju u svoja privatna preduzeca u kojima za minimalce rade njihovi zaposleni, a dostavljacima se ne placa po 3-6-9 meseci, e tad ima Bog dan nas vidi...

I videce nas, jer tad dolazi do kolektivnog samoubistva....

Ustvari, mozda i nece, samoubice ne idu u raj.....

Fino, pored ovakve vlasti nam ni pakao nece tesko pasti...

Jos treba da im zahvalimo sto nas ovako zdusno i svesrdno spremaju za njega....

penzionerka

pre 14 godina

da poresko skrivaliste.
pa znamo si da svi ti tajkuni nisu nikakve patriote kad svojoj zemlji ne placaju porez i peru novac preko tih firmi na kipru i gde jos.
treba da s stide i da znaju da nam njihova pomoc kao menadzera nije potrebna. oni mogu da nas uce kako da lazemo i podkradamo svoju zemlju.

ZoranBGD

pre 14 godina

Jok nego ce da finansiraju bezobraznu i skupu drzavu? Armiju bespotrebnih cinovnika. Samo nek drzava da nastavi da gusi, nece uskoro biti privatnog sektora, gradjani ce da kupuju namirnice i gorivo u susedstvu. Besan sam!

MUKNAVI

pre 14 godina

Pomnozite to slobodno sa 100,i onda je realno njihovo zakidanje.Ovo,25 mil.evra je,da im oprostimo ladno,ako plate,a morace ako se neki tajfun socijalni,desi preko noci,i nadje ih na knjavanju..

reformista

pre 14 godina

Pa i nova poreska reforma tj bolje poreska nereforma ide na ruke tajkunima jer ce im se smanjiti i porez na zarada koji placaju nasoj drzavi, posto vidiomo da porez na dobit ne placaju a i vise imovine imaju u poreskim rajevima, a zato se gradjanima spremaju po toj istoj reformi veci porezi pocev od jedinstvene stope PDV, pa do najvecih poreza na imovinu u regionu, vecih poreza na zarada preko valjda 40000 dinara.....

Babin_zub

pre 14 godina

"Uporno pogresno pisete "poreski raj". Ovaj izraz je pogresan prevod engleskog izraza "Tax Haven". Rec "haven" na engleskom ne znaci "raj" (to se pise "heaven") vec znaci "sigurno ili mirno mesto" ("a safe or peaceful place" po Cambridge Dictionary). Znaci "Tax Haven" nije nikakav "Poreski Raj" vec "Poresko Skloniste" ili "Poresko Skrivaliste".
(Pisite pravilno i tacno, 17. maj 2010 01:54) "

E naka si im rekao!

Nego,ne sekiram se ja za drzavu i njenu kasu,kad zatreba akcize na gorivo i porez na vazduh su uvek kec iz rukava...dok im narod ne pocepa rukave.

dragan

pre 14 godina

Ta tema je već apsolvirana.Na potezu su istražni organi, koji nikad neće zvršiti taj posao.Osnovno je što nisu dobili nalog da to ispituju, a ukoliko i dobiju nalog nemaju odgovarajući kadar da sve to isprati i otkrije.Tako da ovi naši tajkuni mirno spavaju.

Mashinovodja

pre 14 godina

Samo 25 miliona evra? Pa to nije skoro ništa. Koliko se pričalo, ja sam očekivao mnogo više.
Čak i da su te pare ostale u Srbiji, to nije dovoljno ni da se plati Davinićev satelit. Ali bilo bi za najmanje 25 Miladina.
Ova država je toliko rasipnička i uzurpirali su je toliko nesposobni ali zato alavi i pokvareni političari, da bih skoro podržao svakog ko utaji porez, pa makar i bio tajkun (da ne kažem ružniju reč) kalibra jednog Kostića ili Miškovića. Mada, s druge strane, država je takva baš zato što oni tako hoće. Građane ionako niko ne zarezuje ni pola posto.
Zašto da se ja grčim i zarađujem i za sebe i za državu, kad ona lopatama baca novac kroz prozor zaslugom raznih dinkića, krišta, davinića i šarančića? (Izvinjavama se drugima koje nisam naveo, ali previše je da bi ih se sad sve setio.)

Ex savetnik ex ministra finansija

pre 14 godina

Kljucni problem oko repatrijacije profita radi izbegavanja poreza je u tome sto se ne radi na podizanju institucionalnog kapaciteta poreske uprave, s obzirom da u zakonu o porezu na dobit postoje odredbe o transfernim cenama. Sadasnje Ministarstvo Finansija nema dovoljno kapaciteta da instituise pravu fiskalnu reformu koja bi, pored podizanja institucionalnog kapaciteta Poreske Uprave, izmedju ostalog, uvela sinteticki porez na dohodak, unapredila porez na dobit kroz stimulaciju malog i srednjeg sektora (SME relief) i institucionalizaciju oporezivanja pasivnih prihoda van zemlje (anti-deferral regime). Na zalost, nedovoljno poznavanje fiskalnih instrumenata svodi fiskalnu politiku na jednodimenzionalne promene isljucivo kroz igranje sa poreskim stopama i uvodjenje jos regresivnijeg oporezivanja kroz podizanje PDV-a za siri broj proizvoda (da ne pisem o negativnom uticaju povecnja PDVa na BDP u vreme recesije, o cemu svedoce na pr. studije OECD-a). Osim toga, projekat "poreske reforme" u Srbiji koji finansiraju lokalne kancelarije UNDP i USAID sveo se na ugradjivanje prijatelja i poznanika ekipe iz Min Fin (vidi clanak u NIN-u od 22.04. i izjave Milice Bisic i Boska Mijatovica). Steta za propustenu priliku i sramota za ovu Vladu!

Dekica

pre 14 godina

Ovo su podaci veoma slobodni. Mislim da je iznos mnogo veci. Zasto se ne posalje poreska revizorska komisija da utvrdi tacan iznos? Bilo bi dobro i da se procesljaju nabavne fakture uvozne robe. Moj prijatelj zbog greske u uvoznoj fakturi (iznos oko 500 e.) zamalo nije otisao u zatvor.
Sta se desava sa porezom na prihod gradjana? Zar da jedan kontrolor leta ima najveca primanja u Bg.? Sramota, a taj porez nema veze sa "poreskim sklonistima". Ipak na nekog ko je prijavljen ovde se vode tajkunske firme.

miks

pre 14 godina

@Pisitepravilnoitacno - istina je da na engleskom "haven" ne znaci "heaven" ali na srpskom se zemlje u kojim postoje offshore kompanije zovu "poreskim rajevima" (oduvek). Moze da se vodi diskusija o tome kako je nastao taj termin, ali novinar nije nista pogresio. Ti si izgleda dugo u inostranstvu.

Poreski obveznik

pre 14 godina

A pa svi su na slici korisnici poreskih sklonista. Samo mi nije jasno zasto izbegavaju da prozovu novog "predsednika" kluba Privrednik Grujica koji 100% vrši preko tih destinacija i ispumpava kapital firmi koje je privatizovao. Valjda je trenutno dobar SPS-u i ruskom lobiju.

gastarbajter

pre 14 godina

A setite se samo "afere secer",jos uvek za to niko nije odgovarao,kada je "gosp SECERKO" i slicni prodavao u EU secer od secerne trske!

milan

pre 14 godina

To samo govori da je Srbija jos uvek nesigurna za investitore. Svako od nas pokusava da zavrne ovoj drzavi po svojim mogucnostima da svi misle da se njoj (drzavi) treba svetiti, pa sto nebi i oni. U ostalom ovde na zapadu otvaraji "Limited" firme iz istih razloga i kada vidite ko to sve radi nebi trebalo za nase nista da nas cudi. Pitajte one sve koji dobro zaradjuju gde oni svoj novac drze i gde porez placaju (sportisti) sigurno ne u Srbiji.

Vladan R

pre 14 godina

Izmedju sportista i nasih nazovi privrednika postoji ogromna razlika. Prakticno svi nasi sportisku i zive i zaradjuju i inostranstvu, posebno oni u ekipnim sportivima. Sa druge strane svi tajkuni posluju i zaradjuju u Srbiji, a samo fiktivno su registrovani tu gde su registrovani. Naravno najmanja je krivica do tajkuna jer samo koriste, kao sto bi i svaki drugi iskoristio, lose propise i nesposbnost drzave da i tako lose prpise striktno primeni. Ono sto meni smeta je upravo lazni patriotizam koji su pomenuti iskazali na nedavnom sastanku, zeleci kobajagi da pomognu a u stvari su samo nameravali da se omaste sa sto je moguce vise kesa od prodaje Telekoma. Ne znam samo zasto se neki cude da smo najbedniji po odnosu zarada i cena a imamo najbogatije tajkune, kada je ono prvo upravo neophodan uslov za ovo drugo. U stvari kada bolje razmislim da svi oni koji sa visokih polozaja vode drzavu, zive i te kako dobro, letuju, lece se i skoluju decu u inostranstvu, imaju po dve tri javne funkcije kojih, ni kada zakon, koji su sami istina fiktivno izglasali, to izricito zabranjuje, ne zele da se odreknu, onda se ne radi o tome da je drzava neposobna nego bozobzirna i korumpirana.

goran

pre 14 godina

Da se odma razumemo nikod od ovih nimalo nevolim,ali nevidim ;emu ovaj tekst, oni zakon nisu prekrsili u ovom slucaju. To sto im je dozvoljeno da posluju na ovaj nacin je pitanje za nase zakonodavce a oni su kao i uvek iskoristili guzvu.

goran

pre 14 godina

Da se odma razumemo nikod od ovih nimalo nevolim,ali nevidim ;emu ovaj tekst, oni zakon nisu prekrsili u ovom slucaju. To sto im je dozvoljeno da posluju na ovaj nacin je pitanje za nase zakonodavce a oni su kao i uvek iskoristili guzvu.

Neutralni

pre 13 godina

@Ex savetnik ex ministra finansija ako ste zaista onaj za kojeg se predstavljate: sve što ste naveli i prethodna garnitura je imala priliku da učini, pa nije. Autor teksta očigledno ne zna neke stvari, a to je da Srbija i Kipar imaju potpisan bilateralni sporazum o dvostrukom oporezivanju (Tax Treaty), tako da sam poreski obveznik (vlasnik firme sa Kipra) može da bira gde će mu biti naplaćen porez: na Kipru ili u Srbiji. Mene lično ne interesuje da li je Mišković ili bilo ko platio porez ili ne. Mene zanima zašto vlast ne radi na poboljšanju poslovne klime za mala i srednja preduzeća (SME) i kada će sva preduzeća u Srbiji imati jednak tretman?

Vladan R

pre 13 godina

Jedan dodatak na ovu vest. Procitah da su Britanske poreske vlasti Glazgov Rendzersu poslale dopis da duguje 24 milona evra poreza jer je poslovao preko of sor kompanija, a uz to im u najavi dolazi jos 12 milona kamate i 12 do 18 milona evra kazne. Mogli bi ovi nasi da posalju ove nase super strucne savetnike u Britaniju da nauce kako se tako nesto otkriva. Intresuje me samo koliko u poreskom i uopste u finasiskom sektoru vlade Srbije, ima nadobudnih osoba, koje sebe smatraju super strucnjacima i zahtevaju, a bogami i dobija desetine hiljada evra plate za svoju "strucnost", a kojima promice ovako nesto. U stvari mozda im i ne promice, tj mozda i oni sami rade takve stvari kao svojevremeno Janjusevic i Kolesar tada savetnici u vladi, a ciji su slucajevi poreske utaje, ako sam dobro informisan zastareli. Ali zato oni koji nisu izdali racun od 10 dinara za jednu kiflu placaju milionske kazne, uz zatvaranje radnje na visenedeljni period.

ZoranBGD

pre 14 godina

Jok nego ce da finansiraju bezobraznu i skupu drzavu? Armiju bespotrebnih cinovnika. Samo nek drzava da nastavi da gusi, nece uskoro biti privatnog sektora, gradjani ce da kupuju namirnice i gorivo u susedstvu. Besan sam!

Pisite pravilno i tacno

pre 14 godina

Uporno pogresno pisete "poreski raj". Ovaj izraz je pogresan prevod engleskog izraza "Tax Haven". Rec "haven" na engleskom ne znaci "raj" (to se pise "heaven") vec znaci "sigurno ili mirno mesto" ("a safe or peaceful place" po Cambridge Dictionary). Znaci "Tax Haven" nije nikakav "Poreski Raj" vec "Poresko Skloniste" ili "Poresko Skrivaliste".

privrednik van sklonista

pre 14 godina

Usluge su samo manji deo cele priče. Firme svih njih mnogo uvoze. Na uvoznu fakturu dodaju još 10-20% cene i na taj način smanje dobit firme u Srbiji. To ima smisla ako je carina 10% ili manja jer im se onda isplati da smanje dobit pošto je porez na dobit 10%. Plate veću carinu ali manji porez na dobit i ne plaćaju porez na dividendu a imaju cashe. U poređenju sa tim, usluge su kap u moru.. I to svi znaju, a niko da prizna.. Jesmo li mi ostali budale ? I onda ih još država subvencioniše, a njima usta puna patriotizma.. Patriotizam je u današnjem svetu kada svojoj zemlji platiš porez.

MUKNAVI

pre 14 godina

Pomnozite to slobodno sa 100,i onda je realno njihovo zakidanje.Ovo,25 mil.evra je,da im oprostimo ladno,ako plate,a morace ako se neki tajfun socijalni,desi preko noci,i nadje ih na knjavanju..

goran

pre 14 godina

Da se odma razumemo nikod od ovih nimalo nevolim,ali nevidim ;emu ovaj tekst, oni zakon nisu prekrsili u ovom slucaju. To sto im je dozvoljeno da posluju na ovaj nacin je pitanje za nase zakonodavce a oni su kao i uvek iskoristili guzvu.

miks

pre 14 godina

@Pisitepravilnoitacno - istina je da na engleskom "haven" ne znaci "heaven" ali na srpskom se zemlje u kojim postoje offshore kompanije zovu "poreskim rajevima" (oduvek). Moze da se vodi diskusija o tome kako je nastao taj termin, ali novinar nije nista pogresio. Ti si izgleda dugo u inostranstvu.

reformista

pre 14 godina

Pa i nova poreska reforma tj bolje poreska nereforma ide na ruke tajkunima jer ce im se smanjiti i porez na zarada koji placaju nasoj drzavi, posto vidiomo da porez na dobit ne placaju a i vise imovine imaju u poreskim rajevima, a zato se gradjanima spremaju po toj istoj reformi veci porezi pocev od jedinstvene stope PDV, pa do najvecih poreza na imovinu u regionu, vecih poreza na zarada preko valjda 40000 dinara.....

Neshha

pre 14 godina

Kako ce im sad proci prica o patriotizmu i zelji da se pomogne ova zemlja? Da se propale fabrike vade iz bule zarad casti i slave?

Bolji vic nisam cuo...

Jos kad Vlada da nasim patriotama novac od prodaje Telekoma da investiraju u svoja privatna preduzeca u kojima za minimalce rade njihovi zaposleni, a dostavljacima se ne placa po 3-6-9 meseci, e tad ima Bog dan nas vidi...

I videce nas, jer tad dolazi do kolektivnog samoubistva....

Ustvari, mozda i nece, samoubice ne idu u raj.....

Fino, pored ovakve vlasti nam ni pakao nece tesko pasti...

Jos treba da im zahvalimo sto nas ovako zdusno i svesrdno spremaju za njega....

penzionerka

pre 14 godina

da poresko skrivaliste.
pa znamo si da svi ti tajkuni nisu nikakve patriote kad svojoj zemlji ne placaju porez i peru novac preko tih firmi na kipru i gde jos.
treba da s stide i da znaju da nam njihova pomoc kao menadzera nije potrebna. oni mogu da nas uce kako da lazemo i podkradamo svoju zemlju.

milan

pre 14 godina

To samo govori da je Srbija jos uvek nesigurna za investitore. Svako od nas pokusava da zavrne ovoj drzavi po svojim mogucnostima da svi misle da se njoj (drzavi) treba svetiti, pa sto nebi i oni. U ostalom ovde na zapadu otvaraji "Limited" firme iz istih razloga i kada vidite ko to sve radi nebi trebalo za nase nista da nas cudi. Pitajte one sve koji dobro zaradjuju gde oni svoj novac drze i gde porez placaju (sportisti) sigurno ne u Srbiji.

Dekica

pre 14 godina

Ovo su podaci veoma slobodni. Mislim da je iznos mnogo veci. Zasto se ne posalje poreska revizorska komisija da utvrdi tacan iznos? Bilo bi dobro i da se procesljaju nabavne fakture uvozne robe. Moj prijatelj zbog greske u uvoznoj fakturi (iznos oko 500 e.) zamalo nije otisao u zatvor.
Sta se desava sa porezom na prihod gradjana? Zar da jedan kontrolor leta ima najveca primanja u Bg.? Sramota, a taj porez nema veze sa "poreskim sklonistima". Ipak na nekog ko je prijavljen ovde se vode tajkunske firme.

Mashinovodja

pre 14 godina

Samo 25 miliona evra? Pa to nije skoro ništa. Koliko se pričalo, ja sam očekivao mnogo više.
Čak i da su te pare ostale u Srbiji, to nije dovoljno ni da se plati Davinićev satelit. Ali bilo bi za najmanje 25 Miladina.
Ova država je toliko rasipnička i uzurpirali su je toliko nesposobni ali zato alavi i pokvareni političari, da bih skoro podržao svakog ko utaji porez, pa makar i bio tajkun (da ne kažem ružniju reč) kalibra jednog Kostića ili Miškovića. Mada, s druge strane, država je takva baš zato što oni tako hoće. Građane ionako niko ne zarezuje ni pola posto.
Zašto da se ja grčim i zarađujem i za sebe i za državu, kad ona lopatama baca novac kroz prozor zaslugom raznih dinkića, krišta, davinića i šarančića? (Izvinjavama se drugima koje nisam naveo, ali previše je da bi ih se sad sve setio.)

Babin_zub

pre 14 godina

"Uporno pogresno pisete "poreski raj". Ovaj izraz je pogresan prevod engleskog izraza "Tax Haven". Rec "haven" na engleskom ne znaci "raj" (to se pise "heaven") vec znaci "sigurno ili mirno mesto" ("a safe or peaceful place" po Cambridge Dictionary). Znaci "Tax Haven" nije nikakav "Poreski Raj" vec "Poresko Skloniste" ili "Poresko Skrivaliste".
(Pisite pravilno i tacno, 17. maj 2010 01:54) "

E naka si im rekao!

Nego,ne sekiram se ja za drzavu i njenu kasu,kad zatreba akcize na gorivo i porez na vazduh su uvek kec iz rukava...dok im narod ne pocepa rukave.

goran

pre 14 godina

Da se odma razumemo nikod od ovih nimalo nevolim,ali nevidim ;emu ovaj tekst, oni zakon nisu prekrsili u ovom slucaju. To sto im je dozvoljeno da posluju na ovaj nacin je pitanje za nase zakonodavce a oni su kao i uvek iskoristili guzvu.

Ex savetnik ex ministra finansija

pre 14 godina

Kljucni problem oko repatrijacije profita radi izbegavanja poreza je u tome sto se ne radi na podizanju institucionalnog kapaciteta poreske uprave, s obzirom da u zakonu o porezu na dobit postoje odredbe o transfernim cenama. Sadasnje Ministarstvo Finansija nema dovoljno kapaciteta da instituise pravu fiskalnu reformu koja bi, pored podizanja institucionalnog kapaciteta Poreske Uprave, izmedju ostalog, uvela sinteticki porez na dohodak, unapredila porez na dobit kroz stimulaciju malog i srednjeg sektora (SME relief) i institucionalizaciju oporezivanja pasivnih prihoda van zemlje (anti-deferral regime). Na zalost, nedovoljno poznavanje fiskalnih instrumenata svodi fiskalnu politiku na jednodimenzionalne promene isljucivo kroz igranje sa poreskim stopama i uvodjenje jos regresivnijeg oporezivanja kroz podizanje PDV-a za siri broj proizvoda (da ne pisem o negativnom uticaju povecnja PDVa na BDP u vreme recesije, o cemu svedoce na pr. studije OECD-a). Osim toga, projekat "poreske reforme" u Srbiji koji finansiraju lokalne kancelarije UNDP i USAID sveo se na ugradjivanje prijatelja i poznanika ekipe iz Min Fin (vidi clanak u NIN-u od 22.04. i izjave Milice Bisic i Boska Mijatovica). Steta za propustenu priliku i sramota za ovu Vladu!

Poreski obveznik

pre 14 godina

A pa svi su na slici korisnici poreskih sklonista. Samo mi nije jasno zasto izbegavaju da prozovu novog "predsednika" kluba Privrednik Grujica koji 100% vrši preko tih destinacija i ispumpava kapital firmi koje je privatizovao. Valjda je trenutno dobar SPS-u i ruskom lobiju.

dragan

pre 14 godina

Ta tema je već apsolvirana.Na potezu su istražni organi, koji nikad neće zvršiti taj posao.Osnovno je što nisu dobili nalog da to ispituju, a ukoliko i dobiju nalog nemaju odgovarajući kadar da sve to isprati i otkrije.Tako da ovi naši tajkuni mirno spavaju.

gastarbajter

pre 14 godina

A setite se samo "afere secer",jos uvek za to niko nije odgovarao,kada je "gosp SECERKO" i slicni prodavao u EU secer od secerne trske!

Vladan R

pre 14 godina

Izmedju sportista i nasih nazovi privrednika postoji ogromna razlika. Prakticno svi nasi sportisku i zive i zaradjuju i inostranstvu, posebno oni u ekipnim sportivima. Sa druge strane svi tajkuni posluju i zaradjuju u Srbiji, a samo fiktivno su registrovani tu gde su registrovani. Naravno najmanja je krivica do tajkuna jer samo koriste, kao sto bi i svaki drugi iskoristio, lose propise i nesposbnost drzave da i tako lose prpise striktno primeni. Ono sto meni smeta je upravo lazni patriotizam koji su pomenuti iskazali na nedavnom sastanku, zeleci kobajagi da pomognu a u stvari su samo nameravali da se omaste sa sto je moguce vise kesa od prodaje Telekoma. Ne znam samo zasto se neki cude da smo najbedniji po odnosu zarada i cena a imamo najbogatije tajkune, kada je ono prvo upravo neophodan uslov za ovo drugo. U stvari kada bolje razmislim da svi oni koji sa visokih polozaja vode drzavu, zive i te kako dobro, letuju, lece se i skoluju decu u inostranstvu, imaju po dve tri javne funkcije kojih, ni kada zakon, koji su sami istina fiktivno izglasali, to izricito zabranjuje, ne zele da se odreknu, onda se ne radi o tome da je drzava neposobna nego bozobzirna i korumpirana.

Neutralni

pre 13 godina

@Ex savetnik ex ministra finansija ako ste zaista onaj za kojeg se predstavljate: sve što ste naveli i prethodna garnitura je imala priliku da učini, pa nije. Autor teksta očigledno ne zna neke stvari, a to je da Srbija i Kipar imaju potpisan bilateralni sporazum o dvostrukom oporezivanju (Tax Treaty), tako da sam poreski obveznik (vlasnik firme sa Kipra) može da bira gde će mu biti naplaćen porez: na Kipru ili u Srbiji. Mene lično ne interesuje da li je Mišković ili bilo ko platio porez ili ne. Mene zanima zašto vlast ne radi na poboljšanju poslovne klime za mala i srednja preduzeća (SME) i kada će sva preduzeća u Srbiji imati jednak tretman?

Vladan R

pre 13 godina

Jedan dodatak na ovu vest. Procitah da su Britanske poreske vlasti Glazgov Rendzersu poslale dopis da duguje 24 milona evra poreza jer je poslovao preko of sor kompanija, a uz to im u najavi dolazi jos 12 milona kamate i 12 do 18 milona evra kazne. Mogli bi ovi nasi da posalju ove nase super strucne savetnike u Britaniju da nauce kako se tako nesto otkriva. Intresuje me samo koliko u poreskom i uopste u finasiskom sektoru vlade Srbije, ima nadobudnih osoba, koje sebe smatraju super strucnjacima i zahtevaju, a bogami i dobija desetine hiljada evra plate za svoju "strucnost", a kojima promice ovako nesto. U stvari mozda im i ne promice, tj mozda i oni sami rade takve stvari kao svojevremeno Janjusevic i Kolesar tada savetnici u vladi, a ciji su slucajevi poreske utaje, ako sam dobro informisan zastareli. Ali zato oni koji nisu izdali racun od 10 dinara za jednu kiflu placaju milionske kazne, uz zatvaranje radnje na visenedeljni period.