Sreda, 12.05.2010.

01:15

Kako tajkuni izvlače pare iz Srbije

Gotovo da nema zemlje - poreskog raja - koju srpski biznismeni nisu iskoristili za osnivanje of-šor kompanija. Kipar im je omiljena destinacija

Izvor: Blic

Kako tajkuni izvlaèe pare iz Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Dusan Silni

pre 14 godina

Sve ovo je godinama poznato,
STO-srpska tajkunska organizac
ija sa sedistem kluba na dedinju takodje i drzava cuti,
jos im organizuje provod na Kopaoniku o trosku drzave.
bruka i sramota,knjaz serbski
se oglasava borbom protiv organizovanog kriminala,cist folirant.Vaznije stvari su veci problem,finansiranje stranaka.Ko donira i odakle je kapital DS-u,G-17,SNS,NS,
SPS,DSS,doznacavaju im verni clanovi,kradu li drzavi ili je nesto trece u pitanju,reke
tiranje ovih o kojima pricamo.
Ti likovi kad izgube uticaj na izvrsnu vlast ostaju bez imovine,para i svega pokraden
og,a mesto stanovanja im se dodeljuje u SR.Mitrovici,Zabe
li ili Cupriji.

Laki

pre 14 godina

Bitno da se mi čepimo Evropskoj Uniji novim zakonima o saobraćaju koji su isti kao prethodni i zakonima o pušenju, a o našoj ekonomiji ne brinemo. Kada su ti podaci poznati, zašto se ne pišu novi zakoni na tu temu, a dotični dovode redu?

toya

pre 14 godina

Da je vreme Lenjina, kao sto nije, ova bagra sa slike bi bila streljana po kratkom postupku zbog pljacke naroda i drzave.On je bio u pravu kada je rekao: ,,Nas mogu da uniste samo mangupi iz nasih redova''. E, to su ti mangupi iz nasih redova.

Drugi Goran

pre 14 godina

@cedomir: utaja poreza je večita igra mačke i miša. Dok je ovaj ili onaj fazon legalan, legalan je, kad nije, onda se prekršilac odrapi. Zadatak nas sviju je da raskrinkamo svu nepoštenu radnju i da je eventualno pretvorimo u zločin. Ako treba ići na ulicu, onda na ulicu. Ali u normaloj zemlji te potreba nema, zato je tu vlada, izbori itd. Zadatak poreske uprave je da pronađe prekršioce. A ti, ako tako radiš i tako decu svoju učiš, dabogda dobio po labrnji od te uprave. Zbog takvih kao ti nam je lošije nego što bi nam moglo biti. Štoje još gore, vidim da ima tona magaraca koji te podržavaju. Oni i zaslužuju bedu u kojoj su.

pljackan narod

pre 14 godina

ove ne treba zvati srpskim "biznismenima" vec kiparskim itd. Koliko samo drzava gubi na razvoju, zdravstvu, skolstvu sto ne placaju srbiji porez :-(((

Simke

pre 14 godina

Dozvolite da vam se obratim kao strucno lice.
Domaci tajkuni ne iznose novac u offshore zemlje da bi izbegli porez na profit iz 2 osnovna razloga:
1. velika vecina radi s gubitkom, tj. bez profita
2. vazeca poreska stopa od 10% je vec dovoljno niska.
RAZLOZI SU SLEDECI:
a) da bi prevarili banke koje su finansirale njihove poslove ili eventualno dobavljace(ogroman broj je zaduzen i na klimavim nogama, pa je bolje ispumpati novac na privatne racune).
b) stvaranje crnih fondova (radi korupcije ili finansiranje partija, ili placanja zaposlenih na crno npr.).

Takodje nije istina kao sto vidim u komentarima, da je zakonito prebacivanje novca u offshore zemlje putem faktura za konsalting itd.. (jer se radi o "simulaciji"). Inace u svim zapadnim zemljama ovakvi "troskovi" nisu odbitna stavka za osnovicu za porez..tj.firme placaju porez kao da se nisu desili.

Neko tamo

pre 14 godina

(advokat, 12. maj 2010 14:47)

Neko ko je advokat bi u najmanju ruku trebalo da zna osnovne stvari poput osnivanja firmi. Evo ovako..kada se osniva firma, mora da se uplati kapital (pa makar i onaj minimalni od 500 evra za d.o.o.) na privremeni racun kod neke banke. Da bi se novac deponovao, SVAKA banka trazi podatke o stranom osnivacu DO KRAJNJEG VLASNIKA, jer je to odluka NBS. Ovo "do krajnjeg vlasnika" znaci da nije dovoljan samo izvod iz registra kompanija zemlje osnivaca vec i svi podaci o osnivacu te firme, i osnivacu osnivaca i tako do samog kraja, gde se uglavnom "kriju" fizicka lica. O pojmu "trasta" necu pricati jer ocigledno ove osnovne stvari ne poznajete.

Sto se tice laznog umanjenja poreza putem fakturisanja usluga, ovo je najblaze receno, smesno. Cak i da je tako, zakoni to regulisu jako jednostavno (clan 9. Zakona o poreskom postupku i administraciji - "simulovan pravni posao") pa se vrlo lako mogu kazniti. Cinjenica da se princip "substance over forme" koji proizilazi iz clana 9, ne primenjuje dovoljno, je manjkavost poreske uprave a ne manjkavost zakonodavstva. O tome koliko fakture moraju da budu naduvane da bi se iznela dobit npr. jedno Maxija (cija je dobit u milijardama dinara) nekom drugom prilikom. Valjda je svakom jasno da se na taj nacin moze izneti samo izvesna suma koja je u moru prihoda koje lokalni tajkuni imaju, samo jedna kap. Najveci broj firmi iz inostranstva koje su osnovale firme u Srbiji, imaju minimalan, gotovo beznacajan promet po racunu u tim zemljama. Ono sto je neko napisao da se preko tih racuna "provlacilo" mnogo toga devedeestih, tacno je, ali sada te firme sluze kako bi se iskoristile povoljni uslovi za kreditiranje (zato ima dosta firmi sa osnivacima iz Holandije jer je povoljna stopa poreza po odbitku na kamate). Raspitajte se malo..zasto najveci broj stranih firmi kod nas ima osnivace iz "poreskih rajeva"... Filip Moris - Svajcarska...Fox televizija - Kipar...US Steel - Holandija...

I jos nesto, ne nasedajte tako lako na novinarske tekstove koji se prave zbog takvih koji se lako "pecaju".

Novi Sad nikad glavni grad

pre 14 godina

**** Gospodo politocari ukoliko imate nameru da Republika Srbija pored ovakvih privrednika (koji pored svih ovih cinjenica hoce drustveno priznanje )opstane u teskim ekonomskim okolnostima u svetu pa i kod nas , morate ove *** da pohapsite zbobg ovih poreskih utaja .I naravno vrate Republici Srbiji nase pare sa kojima bi ste otplatili pola spoljnih deviznih dugova i kupili na hiljade poljprivrednih masina i sa kojima bi Srbija obradjivala 5 milona hektara polj. zemljista umesto 2,5 milona hektara koliko sad obradjujemo . Pa lepo svake godine da inkasiramo 5 milijardi USD samo od poljoprivrede .U suprotnom za manje od 50 godina , bice istorikih zapisa o jenom narodu koji je nakad postojao i jednoj zemlji koja se zvala Srbija. Ja prosto nevidim ni u proslosti ni u buducnosti nijednu zemlju koja je ovakve stvari uspela da prezivi i opstane .Ako bas nema niko u ovoj zemlji (vladi) da stavi prst na celo i pogleda nasu buducnost sa ovakvim cinjenicama i podatcima , odak je ova zemlja i njen narod u velikom problemu . Nastavi li se ovo , pitanje je biti ili nebiti . Razmislite dobro svi sto nam je ciniti ? Nazalost izbora i alternative imamo jako malo . Uzdravlje i pamet u glavu narode .

Warren Buffett

pre 14 godina

@cedomir
svaka cast, posebno za prvi deo teksta.
Ovaj narod nikad nije naucio najbitniju stvar u zivotu, a to je: Neznanje nije olaksavajuca okolnost u zivotu!!!
Kad to vecina nauci mozemo se nadati necemu!

zoran

pre 14 godina

Mislim da ovo nije dobro istrazeno...evo kako iznose..Pare koje dobijaju od prodaje robe iznose tajno u dzakovima kamionima nocu gde ih cekaju specijalni avioni. Posle dva sata utovarivanja pare idu na Kipar gde se skladiste u specijalnim ogromnim sefovima. Ovo je proverena informacija...PDV ne placaju, plate za 150.000 zaposlenih u njihovim firmama ne daju, poreze na te iste plate sakrivaju. Molim medije da vise ne skrivaju fotografije aviona i dzakova vec daju na uvid siromasnom narodu koji ce iste ove nepatriote i lopove lincovati...

Dragan

pre 14 godina

Tema je veoma zanimljiva pa moram ponovo da se uključim.Neko od onih koji komentarišu govore o porezu na dobit od 10% i dvostrukom oporezivanju.Nije stvar u tome, to je OK ali je problem u tome što firme iz Srbije prave fiktivne ugovore sa svojim of šor firmama sa Kipra i na taj način iznose novac iz zemlje i automatski prikazuju manju dobit na koju onda plaćaju porez.Drugim rečima štete ovu državu.Poznato vam je da nema nikakvih smetnji da se podiže novac u gotovini sa ovih of šor kompanija i u kešu unosi u našu zemlju ili da se vrše doznake ovih sredstava sa Kipra na bilo koji račun naravno u inostranstvu.Odatle se draga gospodo finansiraju naši političari i njihove stranke.

Insajder

pre 14 godina

Evo ovako...

Kao prvo tekst koji je napisan nije "bajat" i u pravu su oni koji kazu da se iznose pare nelegalno i oni koji kazu da se iznose pare legalno...

Poenta registracije nasih "vrlih" biznismena na Kipru i ko zna gde nije sada, vec se moramo vratiti u '96, '97, '98, '99 i malo u '00 i '01. Zasto?

Pa jos tada su svi nabrojani imali firme na Kipru, Marsalskim ostrvima, Liberiji, Monroviji...
A zbog cega?

Dacu vam prost primer...

Uvozite sleper robe (npr. tekstil, trenerke, majice, dukseve neke brend firme) koji vredi 180000$.
Naravno da im ta poznata firma daje racun na firmu na Kipru (njihovu), oni tada prefakturisu robu i po 10 puta manjim cenama (sada ta ista roba u sleperu vredi 18000$). Sleper recimo predje preko Madjarske, gde sasvim legalno na zoll placu uradite zamenu papira, a kada se pojavi na nasoj granici ima fakturu/e na 18000$.
Tada se naplati carina (tada za tekstil 30%) od 18000$ nekih 5400$ (umesto 5400$) i pores (tada 20%) na 18000+5400=23400$ od 4680$ (umesto 46800$) tako da je svaka firma "vrlih" nam biznismena i dobrotvora placala carinu i porez (u ovom slucaju) 10800$ umesto 108000$ (malo li je 97200$ razlike)?!?!?
Pa vi sada pomnozite x broj slepera godisnje (licno znam za cifre od 120-150 slepera godisnje) x ovih par godina, pa cete doci do ogromnog novca...

Naravno posto je tada moglo da se radi u "kesu" (vecim delom) kes se iznosio napolje i sa racuna firme sa Kipra placala roba.

Dacu vam i jedan primer. Gdin Miskovic je takvim novcem napravio zapravo sve svoje kompanije, a kasnije banku, osiguranje i sl. Ne znam da li je neko pratio kada je prodata Delta banka, njen vecinski vlasnik (cini mi se nesto oko 89%) je bila kiparska firma doticnog, Hemslade Trading Limited. I eto kako u mahu iznesete 400 i nesto miliona eura napolje, a pri tom se na sva usta hvali privatizacija iste...

Ovo sto se trenutno radi je zapravo legalno, i mogucnost svakom od njih da neku "situ" izbace napolje. (namerno kazem situ, jer je to nekada bilo kudi kamo vise novca)

A zakljucak izvedite sami

nn

pre 14 godina

pa to svi znamo. samo se pitamo zasto se na svaki nacin ne preispita odakle im toliko bogastvo i nateraju da ovoj zemlji placaju prez koji na ovaj nacin izbegavaju. pronaci i imena na cije me se vode te firme na kipru jer to nsu posteni ljudi.tu lezi uzrok nase krize.

SevarlićA

pre 14 godina

Pa ko brani državi da stane tome na put, ali ljudi koji je vode ili ne znaju ili ne žele.
Stvari sa zakonima su vrlo jednostavni, kad imaš vlast možeš da donosiš zakone kakve hoćeš.
Prvo i prvo, način ulaska kapitala u zemlju mora biti transparentan (finansiranje samog sebe je nelegalan proces izbegavanja poreza), da bi se to izbeglo neka ceo posao ide preko NAŠE centralne banke(NBS), koja bi onda taj novac usmeravala ka dotičnim firmama i uzimala neku sitnu kamatu :)
Promeniti zakon o porezu na profit i pretvoriti ga u progresivni porez tipa, više profitiraš-više plaćaš.
Povećati kazne za utaje i pronevere sa novčanih na duge zatvorske kazne (na preko 20god. robije).

I za par godina eto para i za zdravstvo i za školstvo i kulturu itd. , a dotična gospoda će i dalje zarađivati veliki novac.
Svi srećni, svi zadovoljni

sasa jokic

pre 14 godina

Eto, ne placaju profit na dobit, ali traze privilegije. Kazu mi zelimo da pomognemo svojoj zemlji, a kao prvi korak izbegavaju ono sto je u nekim zemljama svetinja, placanje poreza! Vi gospodo niste kriminalci jer Vam zakon omogucava izbegavanje obaveza, ali ste stetni za drzavu, jer ne placate pare u budzet od koga drzava zivi! I zato drzava Srbija treba da Vam vrati istom merom, a ne da zakazuje okrugle stolove sa Vama! Treba da Vas pusti da sami vracate kredite, sto bankama sto Saricima i ostalim mafijasima od kojih ste uzimali pare. To bi bio prirodan put i jedini pravedan!

Cvrc

pre 14 godina

NIšta novo u istoriji Srbije.I kralj je sa svitom (a zna se ko tu sve spada) pred II Svetski rat zapalio sa blagom(zlatom,itd)iz zemlje.Blagu nikad traga.Poslednje rasturanje Jugoslavije spolja i iznutra neki su nazivali "Predjelo" za eventualni III svetski rat.Tita su Srbima koji su u velikom broju bili monarhisti nametnuli kao "KRALjA" a kad je ostario i onemoćao uzeli ga "dvorjani" (zna se ko tu sve spada pod svoje oni koji su ga zvali "drug stari")Odvojili ga od supruge i kad je umro nisu joj skoro nista ostavili kao ni deci.Posle razvukli kapital po deželama i lijepim njihovima kao svinje masnu torbu.A ovi naši Srbi (posle Rankovića i Briunskog plenuma ostali u vrhu države samo poltroni i (da ne kažem teži izraz) pa oni i potomci pred,za, posle zadnjih ratova izvukli pare iz zemlje pa se oteli i prisvojili i postali age svom narodu sa njihovim parama.Bojim se da će i ove pare zavrsiti kao i ono blago.A oni koji spominju motke mnogo su naivni.Šta tu mogu motke,Ni Eliot Nes, a nekog našeg Putina sa sve zaleđinom (očišćenom od tajkuna)dal imamo, i dal će majka da rodi.Ništa drugo.

advokat

pre 14 godina

pogledajte malo ZAKON o PRIVREDNIM DRUSTVIMA. Jasno stoji da bez obzira gde je firma registrovana, mora da placa porez ukoliko je centar delatnosti u Srbiji. Zasto to ne vidi ili ne zeli da vidi poreska uprava, pitanje je za Vladu Srbije, jer je poreska uprava pod njima.....izgleda da nas ima "jednakijih" od drugih (Dz.Orvel)....to su gluposti da nemaju softver i sl...samo neka po osn. KZ i ZKP traze da se otkriju pravi vlasnici.....usotalom, to nisu Sejseli, vec Kipar i Holandija, tako da je prilicno lako videti ko su vlasnici, tj., osnivaci i iste privesti zbog neplacanja poreza.

advokat

pre 14 godina

covece, "@Neko tamo" ili kako se vec zoves, nemoj da pricas gluposti: tekst je jasan - ljudi LAZNO fakturisu usluge (konsalting) i tkao smanjuju porez na dobit (po stopi od 10%). Znaci umesto da plate pun iznos, oni plate daleko manje. Ovde je jos i problem sto se ne zna ko je vlasnik - a drzava to izbegava da utvrdi - da se ne bi videlo da precutno nekome tolerise bogacenje....koliko znam, prilikom osnivanja domaceg pravnog lica, trazi se izvod o tome ko je osnivac stranog pravnog lica ko osniva domace...raspitajte se u APR-u ko je bio vlasnik tih off shor firmi kad je osnivao domaca lica

milan

pre 14 godina

treba samo citaocima reci da su to praktikuje svugde u svetu i da je EU objavila "rat" takvim zemljama gde se moze na taj nacin izbeci placanje poreza. Pitam se isto tako ko bi to od nas kada bi bio u istoj situaciji drugacije radio.

Dorćolka

pre 14 godina

E, pa naš JKP (Ja Kao Predsednik) Tadić bi mogao malo manje da se frajeriše kao maneken. Za promenu, neka malo baci pogled na to kako je Putin "sofisticirano" rešio taj problem sa svojim tajkunima! Bilo bi to lepo i korisno, samo treba hteti i SMETI!!!

mmmm

pre 14 godina

A jeli to od onih milijardi deviznih iznetih na Kipar i drugde u kešu za vreme sankcija pa demokratska vlast odustala od traganja za njima.Bilo bi interesantno videti ko su ti ljudi bili pre Miloševića i za vreme njega.Jesu to oni sa spiska koji jedno vreme nisu mogli da dižu pare sa racuna u inostranstvu.Sve sami patrioti.Pa zato je i propala industrija jer oni o tome pojma nemaju nego samo ulažu u banke i megamarkete ,to je lakše.A i pohorane pare iz banaka za obrtni kapital i kreditiranje privrede.Jesu zato uništene naše banke a kapital isisan na privatne račune i iznet napolje pa polako godinama "prane" u "tranziciji" i "privatizaciji".A država treba da brine o njima dali će imati jahte od 30 ili 50 m i dali će na njima orgijati sa 30 ili 50 sponzoruša iz nekada pristojnih familija jer gospodjice digle ruke od fakulteta,znanja i rada pa to se u Srbiji nikad nije isplatilo još od Turaka.Jedan što nešto radi (to su heroji i spasioci Srbije)i to se može prodati na tržištu hrani 4-5 što ne rade ili kobajagi rade po kancelarijama i kraduckaju a ova ekipa o kojoj je reč nas sve poharali za 20 god idućih. Mi Srbi smo definitivno najotporniji narod na svetu."NEDAJ BOŽE ŠTO SE TRPITI MOŽE"

RS

pre 14 godina

U Republici Srpskoj, Litvanci su otisli korak dalje u malverzacijama kod izvlacenja profita. Registrovali su lokalnu firmu (Balkal) bez pokretne i nepokretne imovine, po transfernim cijenama godinama izvlacili dobit iz Fabrike glinice Birac iz Zvornika, a pri tom ne placajuci porez na dobit te fiktivne firme. Poreskoj upravi Republike Srpske je bilo potrebno 2 godine samo da pokrene postupak prinudne naplate poreza (reda 10 miliona KM), nakon cega je jos godinu dana trebalo da ustanove da nemaju iz cega da ga naplate, pa su pokrenuli stecaj. Naravno, Litvanci su u medjuvremenu vec napravili novu lokalnu fiktivnu firmu (Alumina), sa istim direktorom, u kojoj se bave istom djelatnoscu, ne placajuci porez na dobit i izvlaceci dobit i Fabrike glinice Birac ...

Pedja

pre 14 godina

"Of-šor kompanija fakturiše usluge firmi ovde, na primer za istraživanje tržišta, propagandu, konsalting, softver, organizaciju i slično. Faktura može biti 50.000, ali i 500.000 evra i više. Za firmu u Srbiji to je trošak koji automatski znači manju dobit i manji porez. Međutim, to je za amatere"

To nije "za amatere", to je protivzakonito, i zove se "simulovani pravni posao", član 9 Zakona o poreskom postupku. Naravno, u praksi se i ovaj poreski propis se pre svega primenjuje radi šikaniranja malih firmi.

z

pre 14 godina

Sve patriota do patriote. A ovi sto ih brane u komentarima nisu nimalo bolji od njih. Nedostatak morala uz najgori cinizam. Ko tako zivi, malo je bolji od zveri.

Ajde, bre!!!???

pre 14 godina

Nije se deso dzabe OKTOBAR, ali onaj pravi, 1917. Milioni gladnih su de digli kukom i motikom protiv kapitalizma koji po svojoj definiciji jeste EKPLOATARSKO DRUSTVENO UREDJENJE. Vidimo to danas na sopstvenoj kozi: oni koji imaju milijarde, stecene jeftinom kupovinom svega dobrog sto je uSrbiji bilo, sada su svoju lovu izmestili na sigurno, a ovamo, jos hoce da ih Vlada (odnosno mi, poreski obveznici) nastavimo da finansiramo, da, eto, ne bijos ko ostao u Srbiji bez hleba. Pritom, ovi sviimaju neverovatne vrednosti u vilama po svetu, avione, jahte, kolekcije naj-automobila (posto im to ispunjava licni adrenalin)... O novcima ne bih, posto, ocito niko ne zna koliko toga su odneli iz zemlje. STRASNO! NE TREBA BITI SOFISTICIRANI SOCIOLOG, POLITICAR ILI ISTORICAR da bi se shvatilo sta nas sve ubrzo ocekuje - sa milionima gladnih, nezaposlenih, drogiranih... obespravljenih... Novi oktobar, no nazalost, svi akteri ove strasne drame u Srbiji buice daleko jer im je to omoguceno ovakvim naopakim zakonskim propisima u ovoj jadnoj Srbiji! Najzad, stvarno, DOBRO JUTRO KOLUMBO! Ko je i zbog kakvih predizbornih ujdurmi tek sada postavio ova pitanja? Sta je radila revolucionarna Vlada od 2000? Dozvolila je da svi bliski njoj postanu milijarderi preko noci! Od Vlahovica, tadasnjeg ministra za privatizaciju, do ovih tajkuna koje mozemo samo da gledamo i da zalimo sto je nekoi u nase ime dozvolio da nam rade tosto rade. Ovde se jure samo oni koji nisu bliski vladajucoj oligarhiji. Cujem, danas jure Nicovica. Jeste tajkun, ali, je li drugaciji od drugih? NIKAKO! Ali, treba nam, treba Dunkicu, zrtveni jarac. Danas Nicovic, sutra neko drugi... Samo da se ostane na vlasti i da se sacuvaju pozicije onih koji su podobni i koji finansiraju drzavnu oligarhiju. Probajte da taknete u M..., B..., K..., S..., D... Njih i danas kreditima iz nasih para (budzeta) dopinguje Vlada. Zasto? Legitimno je u svetu da onaj ko nije u stanju da vodi svoje firme proglasi bankrot ili ih proda. Svuda ali ne kod nas. Mi treba svi da pocrkamo da bi Kole leto proveo na svojoj jahti ivozio svojih ko zna koliko rucno izradjenih VIP automobuila da bi zadovoljio svoj ego i zato sto, po sopstvenim recima to zahteva povecani nivo adrenalina u njegovim venama... a nije on usamljen. Jedva cekam dan kada ce ovaj narod skupiti dovoljno adrenalina - grupno i reci: D O S T A! No, novcisu vec van zemlje a i vlasnici novca su vec obazbedikli rezervnu domovinu! Moci cemo samo da se uzajamno pojedemo!

bazinga

pre 14 godina

Svako svoj novac stiti i gleda da zaradi vise!

Isto bi svako od nas postupio pa i oni, pa ko je lud u Srbiji da cuva pare???

NAJVECI KRIVAC JE R.SRBIJA KOJA DANONOCNO RAZMISLJA O NOVIM NAMETIMA ILI POVECANJU PROCENTA POSTOJECIM UMESTO DA NAPRAVE PLODNO TLE OVDE.

Ako mislite da tako ne razmisljaju vlasnici u drugim zemljama... pa moj gazda je otvorio u Srbiji firmu iz istih razloga i evo zatvorismo je prosle godine jer mu se ne isplati, i ipak ode u Indiju koja je dosta dalje pa se sada i ja cimam sa Indijcima ali ISPLATI SE!!!

Dakle, nisu oni ili svi mi krivi sto se ovde nista vise ne zna, koji ce sutra namet da izmisle jer precesto nesto izmisljaju.

Uvak sam govorio, nije problem poslodavac koji malo placa vec radnik koji na to pristaje. Pa zar bi vi platili nekoga 700 ako hoce i za 300 da radi a pritom je i srecan?
Isto tako da li bi vasu uslugu/proizvod prodavali za 10 ako i za 50 sve rasprodate?

Siroma'

pre 14 godina

Ljudi koji su postali bogati u vreme kada je zemlja postala siromasna su ili veoma vredni -pametni-vešti ili obicne jajare.
Vredni-pametni-vešti izvoze robu iz Srbije proizvedenu u Srbiji , ********************

Neko tamo

pre 14 godina

Bez namere da uvredim autora teksta iz Blica, ovo je, najblaze receno, amaterski tekst. Opet, ovako napisan tekst, svakako ostavlja dosta prostora za komentare koje mozemo videti ovde i koji svi idu u pravcu kako je to sto se radi nelegitimno a bogami i nelegalno. Da probam da pojasnim stvari.

Kao prvo, neko je rekao kako je lokalnim tajkunima 10% poreza na dobit puno pa zato idu u ofsor drzave. Ovo je skroz netacno. Naime, sve nase firme, ukljucujuci i firme navedene u tekstu, imaju status srpskih rezidenata iz aspekta poreza na dobit, i bez obzira sto imaju stranog osnivaca (najcesce pravno lice iz neke od navedenih drzava) navedene firme su obveznici poreza na dobit koji su duzni da plate svake godine (po toj istoj stopi od 10%) uz pretpostavku da su u poslovnoj godini ostvarili dobit na koju se placa porez.

Dalje, tako placen porez ostaje u Republici Srbiji, uplacuje se na odgovarajuci racun poreske uprave i nikako se ne iznosi u inostranstvo. Dobit koja je ostvarena i na koju je placen porez, moze se, u vidu dividendi (ucesca u dobiti) isplatiti osnivacima (stranim firmama pomenutim u tekstu). Opet, kada se dobit isplacuje osnivacu u inostranstvo, placa se porez po odbitku na dividende (stopa 20% ukoliko nema ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja). Ukoliko ima ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa zemljom rezidentstva osnivaca, primenjuje se stopa iz ugovora, ukoliko je povoljnija od nase zakonske stope (sto je najcesce slucaj i te stope se krecu od 5-15%). Napominjem, ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja su uobicajni u praski razvijenih zemalja a nasa zemlja se nazalost nalazi na samom dnu spiska po broju zakljucenih ugovora (danas je taj broj 37, primera radi Hrvatska ima preko 70).

Dakle, primera radi, ako je firma Miroslava Miskovica Delta Maxi registrovana u Srbiji i ima osnivaca sa Kipra (firma Hemslade) porez ce biti placen na sledeci nacin. Uzmimo da je ostvarena dobit 1000 dinara (radi lakse racunice). Na tu dobit, platice se porez od 10% u Srbiji. Preostalih 900 dinara moze se isplatiti osnivacu sa Kipra. Na 900 dinara koji ce biti isplaceni firmi Hemslade sa Kipra, platice se i porez po odbitku na dividende po stopi od 10% (stopa predvidjena ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Kiprom). Pa ce od tih 900 dinara, na Kipar otici 810 a 90 dinara ce otici u budzet Republike Srbije. Da je u pitanju strani osnivac koji potice iz drzave sa kojom nemamo potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, na gore navedenih 900 dinara bio bi placen porez po stopi od 20% posto.

Kao sto se moze videti iz navedenog, na 1000 dinara dobiti koju ostvari firma u Srbiji sa osnivacem iz inostranstva, Srbiji ostaje najmanje 190 dinara poreza (pod pretpostavkom da postoji ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, jer bi u suprotnom iznos koji ostaje u nasem budzetu bio veci).

Cinjenica da su osnivaci vecine domacih firmi strana pravna lica, nije nista strano niti svojstveno samo Srbiji. Niti su srpski tajkuni izmislili Kipar, Holandiju, BVI, Delaver ili Panamu niti su oni prvi koji su taj nacin poslovanja primenili. Kipar i Holandija su clanice EU, i mnogo razvijenije zemlje nego sto ce Srbija verovato ikada biti, pa ovaj sistem opstaje godinama.

Jednostavno, pravni sistem omogucuje ovako nesto, ne samo kod nas nego i u inostranstvu, kapital ima pravo da se krece i da bira najpovoljnije uslove za "oplodjivanje" i nakon toga oporezivanje.

Nemojte pisati ovakve tekstove samo da bi "popalili" masu koja jedva ceka da svoju tugu zbog loseg zivota utopi u cinjenicama da lokalni tajkuni "iznose pare" i da toga nema, ovde bi bilo mnogo bolje.

Bolje se raspitajte zasto prihodi od kapitala za fizicka lica kod nas nisu ukljuceni u godisnji porez na dohodak gradjana (pa tako najveci broj tajkuna nije obveznik tog poreza) ili zasto u Srbiji ne postoji oporezivanje stalnih poslovnih jedinica nerezidentnih obveznika (iako je zakonom predvidjeno) sto omogucava lako iznosenje para iz zemlje stranim firmama. Ovako pausalno i plitko tumacenje poreske politike, samo doprinosi stvaranju pogresne slike i jos bitnije, skretanje sa onoga sto bi trebalo da bude primarno (monopol, oligarhija, nemogucnost dobijanja gradj. dozvola zbog tajkuna, nemogucnost ulaska u Maxi sa proizvodom bez da se da rabat od xyz posto itd.)

robi

pre 14 godina

kipar nije vise off shore zemlja zbog ulaska u eu,ali su oni majstori mutljavina pa su samo prekrstili zakon u nmeko drugo ime i povisili malo porez,a u sustini sve je isto,a drakulicu dzaba sve pare svijeta kada mu je cerka mashala nakvasala :)

student12

pre 14 godina

Pa kako ljudi glasaju ovde tako i prolaze, tacnije ne znam zasto uopste izlaze na izbore?
Zasto ne traze ljudi nekog novog, ko je patriota i ko je normalan?

Ser Toza

pre 14 godina

Po mom skromnom misljenju, pravi motiv osnivanja kompanija po belom svetu nije izbegavanje poreza, vec pre svega skrivanje prave vlasnicke strukture (duboko sam ubedjen da masa nasih vajnih postenih politicara ima i te kako velike procente akcjia u doticnim kompanijama) i mogucnost prikrivanja stvarnog poslovanja i kolicine novca u opticaju.
Drzava u ovom slucaju nema nikakvog interesa da zavede kakav takav red jer su i oni koji vode ovu drzavu (i vlast i opozicija) ukljuceni u poslovanje doticnih kompanija.
Dokle god je Srbija partijska drzava (isto kao i bivse FNRJ, SFRJ) nece se nista promeniti po ovom pitanju. Situacija bi mogla blago da se popravi ako budemo poceli da glasamo za konkretne licnosti koje ce nas predstavljati u parlamentu i u lokalnim upravama, a ne kao do sada da nam mikro Slobe i Mire (Josipa Broza necu da vredjam, on je bio maher svoje vrste, etalon) odredjuju ko ce za njih da dize ruke i da glasa onako kako partija kaze.
Sve najbolje napacenim gradjanima Srbije i sve najgore politickoj "eliti".

Jelena

pre 14 godina

Nije protivzakonio imati firmu koja je registrovana negde u belom svetu ali je protivzakonito ne utvrditi odakle tzv. biznismenima novac za kupovinu firmi (recimo usred rata). Iz tog razlga su se gospoda biznismeni skrili iza offsor kompanija kako bi se trag zameo: firma je registrovana, recimo, u Svajcarskoj ali sediste ima na Antilima a posluje u Srbiji. No, to je svima nama, pa i odgovornima u ovoj drzavi, poznato ali nam je nepoznato zasto drzava nista ne radi kako bi otkrila malverzacije?
Nejasno je i zasto se pominju samo neki od tajkuna ali nikada i Nenad Popovic i jos po neki?
Pretpostavljam da komentar necete objaviti jer cim se pojavi gospodin Popovic nastaje tisina.

Grof off Shore

pre 14 godina

Tacno je da je po pozitivnim zakonima poslovanje off shore kompanije legalno i da mnogi u svetu pribegavaju ovakvom vidu vlasnistva. Ono sto mene zanima zasto onda nasa gospoda nisu okusali biznis umece i van granica Srbije u nekoj znacajnijoj meri. Posao znaju, imaju off shore komanije pa neka izvole. Neki su tek promolili nos u Bugarsku i Ukrajinu i to je sve. Zasto posluju na ovakav nacin samo u Srbiji kad je to legalno i svuda dozvoljeno. Kako to da nasa poreska uprava i zakonodavni organi nisu uskladili propise koji uredjuju poslovanje off shore kompanije. Sa druge strane smo svedoci nevidjeno revnosnih i rigoroznih kontrola kada treba precesljati poslovanje trafikanata ili str prodavnica. Tu nista ne promakne i zbog zvake se naplacuju visoke kazne. Voleo bih da mi neko objasni legalnost poslova sa svercom nafte, cigareta i ostalih akciznih roba posto su se mnogi nasi biznismeni u pocetku bas ovim poslom bavili. Razumem da smo bili pod sankcijama i da je drzava morala da prezivi ali ipak nije prezivela. Preziveli su tajkuni koji su onda morali da rade eto cigarete a sad evo moraju off shor kompanijama da obezbede koricu hleba. Pa sta mislite gde bi stigla zapadna civilizacija i ostali razvijeni deo sveta da su imali privrednike koji posluju ovako? Zato cemo mi vecito ostati u blatu a izgleda da nam je tu i lepo cim mnogi od nas nalaze razumevanja za ove divne i sposobne ljude. Opste je poznato da off shore kompanije u svetu uglavnom koriste ljudi koji se ne bave sasvim legalnim stvarima. Zato im banke u poreskim rajevima skidaju kozu sa ledja na provizijama. Na kraju pre neki dan je predsednik uglednog kluba Privrednik izjavio da je poslovanje preko off shore kompanije u stvari mnogo skuplje i da je zabluda misliti da se tako izbegava porez. On je naveo da su nasi privrednici poslovali na ovaj nacin posto nisu imali poverenja u pravni sistem Srbije. Verovali ili ne procitajte sami:http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=05&dd=08&nav_id=429696

ekonomista iz realne privrede

pre 14 godina

Prvo pare se ne izvlace samo preko off shore firmi.Male firme,uvoznice svega i svacega ,firme koje imaju od 1 do 10 zaposlenih,vecinom imaju svoje firme u okolnim zemljama od kojih uvoze robu.Retko ko uvozi robu direktno od proizvodjaca.Marze i ostalo idu i do 150%.Pa u Srbiju se cak i Nafta i Gas uvoze preko 5-6 Ruskih cerka firmi od kojih je glavna u Svajcarskoj.Placanja takodje idu preko Svajcarske.U pitanju je ogroman novac koji se potom rasporedjuje dalje i vecinom sluzi za ostvarivanje Ruskih politickih ciljeva.

Gorki List

pre 14 godina

A mozda je bas smisao da vise niko ne moze nikoga da kontrolise...izasli smo iz komunizma i uravnilovke, i nema vise "imas kucu vrati stan". Sad mozes da imas puno kuca i nista da ne vracas ako si pametan i sposoban. A ovi sto vole da prozivaju i da gledaju u tudje u nedostatku svoga, ne znam sta da vam kazem. Kao sto smo otkrili nismo svi isti niti cemo ikad biti.

NIkola

pre 14 godina

Nasa vlada treba da zna da su nosioci ekonomije mala i srednja preduzeca koja upravo placaju poreze u zemlji. A sta vlada radi uvodi takse za iznosenje smeca, firmarinu povecava za 120%, gradjevinsko zemljiste, struja voda komunalije su skuplje nego u stambenim jedinicama.

Dragan

pre 14 godina

Nisu problem of šor zone, niti kompanije koje su registrovane u ovim zonama. Ove kompanije imaju pravo da legalno rade svuda po svetu pa i u našoj zemlji.Osnovni problem su naše koruptivne institucije koje ovo poslovanje kod nas treba da prate.Isto tako problem su političari koji svoje stranke finansiraju od ovih of šor firmi.Videli ste kako Čeda odgovara na pitanje odakle mu novac i čime se on bavi.Odgovara drugim pitanjem zašto to vas interesuje.Pa da li je to odgovor jednog demokratskog političara koji radi na dobrobit ove zemlj.A i svi ostali su takvi.Znači nema naloga odozgo a svi znamo od koga da se ovi problemi reše i nema razloga da se ljutimo na of šor firme.Ove firme vode ljudi koji u sprezi sa političarima sistematski pljačkaju ovu zemlju.Ali tu im se uvek nađe MMF da pripomogne.Dokle će to tako videćemo.

liberalni kapitalista

pre 14 godina

Bez obzira sto ni malo nisam ljubitelj pomenutih "poslovnih ljudi", a zapravo rezimskim vezama nastalih biznismena, ovoga puta moram da stanem na njihovu stranu, ne ulazeci u diskusiju na koji nacin su stekli svoj kapital i kako ga odrzavaju.
Bice da su ti ljudi iznose brze bolje dobit iz Srbije zbog neverovatno visokih poreza. Nije vazan samo porez na dobit, cija stopa od 10% je samo kozmetika, kada se govori o porezu razmislja se o celokupnom poreskom opterecenju u sta ulaze i carine i tarife u zavisnosti od proizvoda. Dakle celokupno poresko oterecenje je ogromno u Srbiji i svaki zdravo rezonujuci poslovni covek gleda na sve legalne nacine da sacuva svoju dobit i kasnije je reinvestira ako za to ima interes. Dakle, pre nego sto kritikujete, razmislite i videcete da je u celom ovom slucaju dvostruka krivica nesposobnih politicara za koje glasate, a koji sa ekonomijom nemaju pojma. Prvo, oni su omogucili i dopustili da se neko uz direktnu pomoc politike i drzave obogati i stekne monopol, a drugo oni drze izuzetno visoke poreze i time primoravaju vlasnike kapitala da novac cuvaju tamo gde za to postoje daleko bolji uslovi i brojne prednosti, sto je potpuno legitimno.

Marko R.

pre 14 godina

Hehehe...

Kad neko napravi prekrsaj u saobracaju prvo se digne dreka i vika, svi su spremni na borbu do smrti a na kraju cesto ne izostaju i bolnicki tretmani.

Ovde, legalna KRADJA na veliko i niko nista. Ovi su najpametniji od svih. Neefikasnu drzavnu upravu treba da izdrzavaju penzioneri i gastarbejteri a Srbski "biznismeni" glume poslovne genije a pri tome se radi o moralnim nakazama i najobicnijoj kradji. Nema pristojnog izraza kojim bi ovo stanje moglo da se opise.

mile pile

pre 14 godina

Da citiram Momu Kapora " Gutajuci energiju, vreme i prostor, oni veruju da su vecni i ne sanjajuci da ce im sve to potrositi i upropastiti, vec kao sto to biva, naredna generacija."
Da dodam, ocigledno je da su oni trenutno mocniji od drzave ali ocigledno je i to da mi imamo drzavu kakvu zasluzujemo.

cedomir

pre 14 godina

Koga kazniti i za sta?

Sta ste se uhvatili tih proleterskih krilatica "go..jivu motku i kazniti streljati i sl".

Sve ovo sto je u clanku navedeno je sasvim legalno i nije kaznjivo. Da li je moralno? Pa nikav profit, rabat, komisija, veca od 10% nije moralna ali nije ni kaznjiva. Narode prosti (sto bi rekli 'rvati PUK) zapamti: svi zakoni ovog sveta su pisani za bogate i sluze da bi oni postali bogatiji i mocniji. A svako komentarisanje tipa kazniti je poziv na linc uglednih preduzetnika i biznismena i ako bi neko hteo da vas iskopa iz senke interneta bili bi ste vi kaznjeni za takve izjave.

Ima jedna poslovica koja na Srpskom otprilike glasi: Mafija se pobediti nemoze. Moze se samo postati Bos mafije.

Zato knjigu u sake i ucite zakone pa lepo svi na Kipar (a ja licno preporucujem Ras-El-Kaimah u ujedinjenim Arapskim Emiratima) i tamo otvorite po firmu ima bog da vas vidi.

A sto se tice izjava: ko ce onda da gradi bolnice i skole i puteve za narod (u smislu od kojih para kad ovde niko neplaca porez)? Nece niko a nema ni potrebe. Sve ce da bude za pare i nema nista za dzaba.
A ako bogati (to jest vi licno i personalono ako se uzmete za pamet na vreme), rese da raji ipak treba neka vakcina recimo ili osnovna skola, da bi znali da citaju (recimo reklamu ili instrukciju za frizider ili novi televizor jer im vise i ne treba), onda ce oni (tj vi bogati) da organizuu neku milostinju (sadaku) na koju ce se kupiti vakcine i otvoriti skole i puna kapa pravde i dobrocinstva.

janos

pre 14 godina

Sa poreskom politikom koja se u Srbiji vodi, oni su sebi ovde već otvorili poreski raj:
- stopa poreza na dobit 10% i velike poreske olakšice koje je svode na realnih 5%;
- stopa poreza na dohodak građana na dividendu 10%;
- poresko oslobođenje za nepokretnosti evidentirane kao dobra koja su isključivo namenjena daljoj prodaji (izmena koja je doneta kada se privodila kraju izgradnja Belvila);
- porez na prihod od samostalne delatnosti za prihode od zakupa koji ostvaruju fizička lica - obveznici PDV, umesto poreza na prihode od nepokretnosti (manja stopa i mnogo manja osnovica); itd.
Off shore kompanije su samo radi toga što su alavi i hoće hleba preko pogače, a i zbog toga da privremeno uključe nekoga u vlasništvo off shore kompanije dok je na vlasti, a posle ga zamene sa nekim drugim.

dragana

pre 14 godina

DOBRO JUTRO KOLUMBO, ne znam samo kako Vas novinar zaradjuje platu ako se bavi ovako zastarelim temama to vec i vrapci na grani znaju kako nasi tajkuni iznose pare iz Srbije,. ali treba pronaci nacxin kako i ko im moze kontrolisati da ne iznose pare iz Srbije, a mozda se i za tro zna cena, i agencija...

011

pre 14 godina

"Of-šor kompanija fakturiše usluge firmi ovde, na primer za istraživanje tržišta, propagandu, konsalting, softver, organizaciju i slično. Faktura može biti 50.000, ali i 500.000 evra i više. Za firmu u Srbiji to je trošak koji automatski znači manju dobit i manji porez. Međutim, to je za amatere"

Da nasi inspektori znaju zakone sopstvene drzave,znali bi da se porez za dobijene usluge u konsaltingu naplacuje po mestu firme koja je zakazala uslugu, tj. srpska firma je duzna da to plati. Ovo je izuzetak u pravilu o naplati poreza u radu sa stranim kontragentima.

Mikele

pre 14 godina

Okej je, nek otvaraju offshore kompanije, ali sto bi onda nasa drzava pomagala njih ? Mislim, mi cemo od naseg poreza da pomazemo tamo nekim Kiparskim firmama. E moj Mladjane Kinticu, 'de ce ti dusa ?

Milos

pre 14 godina

Kao neko ko je prosle godine u budzet Srbije na ime poreza na dobit uplatio skoro 8 miliona dinara smatram da je 10% previse. Pre nego sto krenu po Nemackama, Holandijama i ostalim razvijenim drzavama i trzistima neka se isti osvrnu na uslove poslovanja u Srbiji.

1.Opsta pravna nesigurnost
2.Ugovor = NULA odgovornosti
3.Monopoli, oligopoli i sl.
4.Namesteni tenderi i javne nabavke
5.Kamatne stope kojima banke tope vecinu profita
6.Negativne kursne razlike kojima drzava uzima unapred
7.Povrat PDV-a = Mesecna kontrola i tortura
8.Drustveni linc onih koji i pored svega ovoga uspevaju da zaposljavaju i isplacuju plate desetinama radnika

STAVITE VI POD HIPOTEKU VASE STANOVE ILI KUCE, MAMINE, BABINE ILI BAR ONE STO VAM JE POKLONIO DRUG TITO PA UPLATITE NEKOME NESTO I ZARADITE POD TACKAMA 1 do 8.

DA BI DRZAVA NESTO MOGLA DA NAPLATI MORA DA PRUZI I NEKU SIGURNOST U POSLOVANJU A NE SAMO DA ZAHVATA.

Misko tranzicija

pre 14 godina

Ko je dozvolio da Poreska uprava ne kontroliše firme naših tajkuna-patriota, ko im je dozvolio da obmanjuju, otimaju i još i izrabljuju svoje radnike, ko im je dozvolio da "kupuju" firme, ko im poklanja gradsko zemljište i ostala prirodna i državna dobra? Ko je obučio poreznike da naplaćuju porez samo od malih privrednika, da šikaniraju one koji i jedini pošteno plaćaju sve dažbine, da im upadaju u firme, lažno se predstavljaju i da im zbog 10 din zatvaraju radnje na po mesec dana i naplaćuju kazne od 200000?****************************

igor

pre 14 godina

I tako svi to znaju i svi se prave ludi. Vlada, Predsednik, Skupština, Opozicija, Pozicija svi su isti i nema razlike u shvatanju sem imena stranaka. Sve njih finansiraju oni koji su pobrojani u ovoj vesti i opet se svi prave ludi. Slušam onog Kostića neko veče kod Jugoslava pa kako te bre nije sramota da kažeš tako nešto "Meni treba samo društveno priznanje..." Ovaj narod je retko glup. Prvo nas je ******* Sloba i to onako ortodoksnon deceniju celu sa prstom u oko direktno a mi ćutali. Ovi sada pričaju šarene laže koje svo dete može da prepozna kao laž i opet ćutimo. Lepo je rekao Petar Luković "Ovaj narod je stoka a srbija je samo tor" Svaka čast za izjavu.
Retko smo glupi!

pravda

pre 14 godina

I to se neko setio sada kada je skoro sve izvučeno.A sad ajde da damo tim sposobnim menadzerima da povedu drustvena preduzeća u oporavak.Smejurija.Posto znate koliko i kako su sve oteli i izneli,lepo ih pozovite da vrate visak i to će biti dovoljno da se te firme oporave.A ko neće da vrati oteto ostaje bez svega.Putinov model.I sve moze da se postavi na zdrave noge.Ali nema to ko,a noge su nam odsečene.

Milan

pre 14 godina

Miodrag Kostic juce rece da nece pare, ali da hoce "priznanje". Pa neka ga trazi u Svajcarskoj.

Provaljeni ste, bre. I to sto vam jedino fali, "priznanje", u ovoj zemlji, takvi kakvi ste, na srecu nikada necete dobiti.

Ana

pre 14 godina

meni nije jasno jedno - kad sve tako lepo znate, i kako i gde, kako mozete da ostavite tako da ide i dalje? najblaze receno, sramota i bruka odgovornih ljudi koji dobijaju platu da se ovakve stvari ne desavaju! ili radite ili cutite, samo mi nemojte predavati o Bokiju ili Miskovicu...

Investitor

pre 14 godina

Prvo moram da priznam da je poreska stopa u Srbiji ODLICNA. 10% za firme je verovatno medju nizim u svetu.
Ljudi ovde moraju da shvate da to sto rade firme iz Srbije rade i sve ostale firme iz celog sveta, i da je normalno u interesu kompanije da plati sto manji porez. Na zalost socijalizma nema vise i to je cinjenica.
Porez za kompanije na Kipru je takodje 10% (http://www.worldwide-tax.com/) tako da ne vidim kako kompanije mogu da ustede na porezu. Iskreno mislim da novac stoji tamo zato sto je novac na Kipru verovatno mnogo sigurniniji nego u Srbiju

mario

pre 14 godina

Pre desetak dana jedan gospodin iz Hrvatske je u komentaru na tajkunsko držanje novca u inostranstvu rekao da su to i kod njih probali, ali su ih oni ugostili u kući koja se kod nas zove ZABELA

patriot

pre 14 godina

Razmilslite: U zapadnoj Evropi (n.p. Nemacka, Francuska...) se SANJA o poreskoj stopi 10%!!! A ovi nasi beze zbog 10% poreza u os sor kompanije.
KAZNITI i to strogo!

patriot

pre 14 godina

Razmilslite: U zapadnoj Evropi (n.p. Nemacka, Francuska...) se SANJA o poreskoj stopi 10%!!! A ovi nasi beze zbog 10% poreza u os sor kompanije.
KAZNITI i to strogo!

Milan

pre 14 godina

Miodrag Kostic juce rece da nece pare, ali da hoce "priznanje". Pa neka ga trazi u Svajcarskoj.

Provaljeni ste, bre. I to sto vam jedino fali, "priznanje", u ovoj zemlji, takvi kakvi ste, na srecu nikada necete dobiti.

mario

pre 14 godina

Pre desetak dana jedan gospodin iz Hrvatske je u komentaru na tajkunsko držanje novca u inostranstvu rekao da su to i kod njih probali, ali su ih oni ugostili u kući koja se kod nas zove ZABELA

Misko tranzicija

pre 14 godina

Ko je dozvolio da Poreska uprava ne kontroliše firme naših tajkuna-patriota, ko im je dozvolio da obmanjuju, otimaju i još i izrabljuju svoje radnike, ko im je dozvolio da "kupuju" firme, ko im poklanja gradsko zemljište i ostala prirodna i državna dobra? Ko je obučio poreznike da naplaćuju porez samo od malih privrednika, da šikaniraju one koji i jedini pošteno plaćaju sve dažbine, da im upadaju u firme, lažno se predstavljaju i da im zbog 10 din zatvaraju radnje na po mesec dana i naplaćuju kazne od 200000?****************************

cedomir

pre 14 godina

Koga kazniti i za sta?

Sta ste se uhvatili tih proleterskih krilatica "go..jivu motku i kazniti streljati i sl".

Sve ovo sto je u clanku navedeno je sasvim legalno i nije kaznjivo. Da li je moralno? Pa nikav profit, rabat, komisija, veca od 10% nije moralna ali nije ni kaznjiva. Narode prosti (sto bi rekli 'rvati PUK) zapamti: svi zakoni ovog sveta su pisani za bogate i sluze da bi oni postali bogatiji i mocniji. A svako komentarisanje tipa kazniti je poziv na linc uglednih preduzetnika i biznismena i ako bi neko hteo da vas iskopa iz senke interneta bili bi ste vi kaznjeni za takve izjave.

Ima jedna poslovica koja na Srpskom otprilike glasi: Mafija se pobediti nemoze. Moze se samo postati Bos mafije.

Zato knjigu u sake i ucite zakone pa lepo svi na Kipar (a ja licno preporucujem Ras-El-Kaimah u ujedinjenim Arapskim Emiratima) i tamo otvorite po firmu ima bog da vas vidi.

A sto se tice izjava: ko ce onda da gradi bolnice i skole i puteve za narod (u smislu od kojih para kad ovde niko neplaca porez)? Nece niko a nema ni potrebe. Sve ce da bude za pare i nema nista za dzaba.
A ako bogati (to jest vi licno i personalono ako se uzmete za pamet na vreme), rese da raji ipak treba neka vakcina recimo ili osnovna skola, da bi znali da citaju (recimo reklamu ili instrukciju za frizider ili novi televizor jer im vise i ne treba), onda ce oni (tj vi bogati) da organizuu neku milostinju (sadaku) na koju ce se kupiti vakcine i otvoriti skole i puna kapa pravde i dobrocinstva.

igor

pre 14 godina

I tako svi to znaju i svi se prave ludi. Vlada, Predsednik, Skupština, Opozicija, Pozicija svi su isti i nema razlike u shvatanju sem imena stranaka. Sve njih finansiraju oni koji su pobrojani u ovoj vesti i opet se svi prave ludi. Slušam onog Kostića neko veče kod Jugoslava pa kako te bre nije sramota da kažeš tako nešto "Meni treba samo društveno priznanje..." Ovaj narod je retko glup. Prvo nas je ******* Sloba i to onako ortodoksnon deceniju celu sa prstom u oko direktno a mi ćutali. Ovi sada pričaju šarene laže koje svo dete može da prepozna kao laž i opet ćutimo. Lepo je rekao Petar Luković "Ovaj narod je stoka a srbija je samo tor" Svaka čast za izjavu.
Retko smo glupi!

Marko R.

pre 14 godina

Hehehe...

Kad neko napravi prekrsaj u saobracaju prvo se digne dreka i vika, svi su spremni na borbu do smrti a na kraju cesto ne izostaju i bolnicki tretmani.

Ovde, legalna KRADJA na veliko i niko nista. Ovi su najpametniji od svih. Neefikasnu drzavnu upravu treba da izdrzavaju penzioneri i gastarbejteri a Srbski "biznismeni" glume poslovne genije a pri tome se radi o moralnim nakazama i najobicnijoj kradji. Nema pristojnog izraza kojim bi ovo stanje moglo da se opise.

mile pile

pre 14 godina

Da citiram Momu Kapora " Gutajuci energiju, vreme i prostor, oni veruju da su vecni i ne sanjajuci da ce im sve to potrositi i upropastiti, vec kao sto to biva, naredna generacija."
Da dodam, ocigledno je da su oni trenutno mocniji od drzave ali ocigledno je i to da mi imamo drzavu kakvu zasluzujemo.

Mikele

pre 14 godina

Okej je, nek otvaraju offshore kompanije, ali sto bi onda nasa drzava pomagala njih ? Mislim, mi cemo od naseg poreza da pomazemo tamo nekim Kiparskim firmama. E moj Mladjane Kinticu, 'de ce ti dusa ?

dragana

pre 14 godina

DOBRO JUTRO KOLUMBO, ne znam samo kako Vas novinar zaradjuje platu ako se bavi ovako zastarelim temama to vec i vrapci na grani znaju kako nasi tajkuni iznose pare iz Srbije,. ali treba pronaci nacxin kako i ko im moze kontrolisati da ne iznose pare iz Srbije, a mozda se i za tro zna cena, i agencija...

janos

pre 14 godina

Sa poreskom politikom koja se u Srbiji vodi, oni su sebi ovde već otvorili poreski raj:
- stopa poreza na dobit 10% i velike poreske olakšice koje je svode na realnih 5%;
- stopa poreza na dohodak građana na dividendu 10%;
- poresko oslobođenje za nepokretnosti evidentirane kao dobra koja su isključivo namenjena daljoj prodaji (izmena koja je doneta kada se privodila kraju izgradnja Belvila);
- porez na prihod od samostalne delatnosti za prihode od zakupa koji ostvaruju fizička lica - obveznici PDV, umesto poreza na prihode od nepokretnosti (manja stopa i mnogo manja osnovica); itd.
Off shore kompanije su samo radi toga što su alavi i hoće hleba preko pogače, a i zbog toga da privremeno uključe nekoga u vlasništvo off shore kompanije dok je na vlasti, a posle ga zamene sa nekim drugim.

Ana

pre 14 godina

meni nije jasno jedno - kad sve tako lepo znate, i kako i gde, kako mozete da ostavite tako da ide i dalje? najblaze receno, sramota i bruka odgovornih ljudi koji dobijaju platu da se ovakve stvari ne desavaju! ili radite ili cutite, samo mi nemojte predavati o Bokiju ili Miskovicu...

Neko tamo

pre 14 godina

Bez namere da uvredim autora teksta iz Blica, ovo je, najblaze receno, amaterski tekst. Opet, ovako napisan tekst, svakako ostavlja dosta prostora za komentare koje mozemo videti ovde i koji svi idu u pravcu kako je to sto se radi nelegitimno a bogami i nelegalno. Da probam da pojasnim stvari.

Kao prvo, neko je rekao kako je lokalnim tajkunima 10% poreza na dobit puno pa zato idu u ofsor drzave. Ovo je skroz netacno. Naime, sve nase firme, ukljucujuci i firme navedene u tekstu, imaju status srpskih rezidenata iz aspekta poreza na dobit, i bez obzira sto imaju stranog osnivaca (najcesce pravno lice iz neke od navedenih drzava) navedene firme su obveznici poreza na dobit koji su duzni da plate svake godine (po toj istoj stopi od 10%) uz pretpostavku da su u poslovnoj godini ostvarili dobit na koju se placa porez.

Dalje, tako placen porez ostaje u Republici Srbiji, uplacuje se na odgovarajuci racun poreske uprave i nikako se ne iznosi u inostranstvo. Dobit koja je ostvarena i na koju je placen porez, moze se, u vidu dividendi (ucesca u dobiti) isplatiti osnivacima (stranim firmama pomenutim u tekstu). Opet, kada se dobit isplacuje osnivacu u inostranstvo, placa se porez po odbitku na dividende (stopa 20% ukoliko nema ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja). Ukoliko ima ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa zemljom rezidentstva osnivaca, primenjuje se stopa iz ugovora, ukoliko je povoljnija od nase zakonske stope (sto je najcesce slucaj i te stope se krecu od 5-15%). Napominjem, ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja su uobicajni u praski razvijenih zemalja a nasa zemlja se nazalost nalazi na samom dnu spiska po broju zakljucenih ugovora (danas je taj broj 37, primera radi Hrvatska ima preko 70).

Dakle, primera radi, ako je firma Miroslava Miskovica Delta Maxi registrovana u Srbiji i ima osnivaca sa Kipra (firma Hemslade) porez ce biti placen na sledeci nacin. Uzmimo da je ostvarena dobit 1000 dinara (radi lakse racunice). Na tu dobit, platice se porez od 10% u Srbiji. Preostalih 900 dinara moze se isplatiti osnivacu sa Kipra. Na 900 dinara koji ce biti isplaceni firmi Hemslade sa Kipra, platice se i porez po odbitku na dividende po stopi od 10% (stopa predvidjena ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Kiprom). Pa ce od tih 900 dinara, na Kipar otici 810 a 90 dinara ce otici u budzet Republike Srbije. Da je u pitanju strani osnivac koji potice iz drzave sa kojom nemamo potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, na gore navedenih 900 dinara bio bi placen porez po stopi od 20% posto.

Kao sto se moze videti iz navedenog, na 1000 dinara dobiti koju ostvari firma u Srbiji sa osnivacem iz inostranstva, Srbiji ostaje najmanje 190 dinara poreza (pod pretpostavkom da postoji ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, jer bi u suprotnom iznos koji ostaje u nasem budzetu bio veci).

Cinjenica da su osnivaci vecine domacih firmi strana pravna lica, nije nista strano niti svojstveno samo Srbiji. Niti su srpski tajkuni izmislili Kipar, Holandiju, BVI, Delaver ili Panamu niti su oni prvi koji su taj nacin poslovanja primenili. Kipar i Holandija su clanice EU, i mnogo razvijenije zemlje nego sto ce Srbija verovato ikada biti, pa ovaj sistem opstaje godinama.

Jednostavno, pravni sistem omogucuje ovako nesto, ne samo kod nas nego i u inostranstvu, kapital ima pravo da se krece i da bira najpovoljnije uslove za "oplodjivanje" i nakon toga oporezivanje.

Nemojte pisati ovakve tekstove samo da bi "popalili" masu koja jedva ceka da svoju tugu zbog loseg zivota utopi u cinjenicama da lokalni tajkuni "iznose pare" i da toga nema, ovde bi bilo mnogo bolje.

Bolje se raspitajte zasto prihodi od kapitala za fizicka lica kod nas nisu ukljuceni u godisnji porez na dohodak gradjana (pa tako najveci broj tajkuna nije obveznik tog poreza) ili zasto u Srbiji ne postoji oporezivanje stalnih poslovnih jedinica nerezidentnih obveznika (iako je zakonom predvidjeno) sto omogucava lako iznosenje para iz zemlje stranim firmama. Ovako pausalno i plitko tumacenje poreske politike, samo doprinosi stvaranju pogresne slike i jos bitnije, skretanje sa onoga sto bi trebalo da bude primarno (monopol, oligarhija, nemogucnost dobijanja gradj. dozvola zbog tajkuna, nemogucnost ulaska u Maxi sa proizvodom bez da se da rabat od xyz posto itd.)

011

pre 14 godina

"Of-šor kompanija fakturiše usluge firmi ovde, na primer za istraživanje tržišta, propagandu, konsalting, softver, organizaciju i slično. Faktura može biti 50.000, ali i 500.000 evra i više. Za firmu u Srbiji to je trošak koji automatski znači manju dobit i manji porez. Međutim, to je za amatere"

Da nasi inspektori znaju zakone sopstvene drzave,znali bi da se porez za dobijene usluge u konsaltingu naplacuje po mestu firme koja je zakazala uslugu, tj. srpska firma je duzna da to plati. Ovo je izuzetak u pravilu o naplati poreza u radu sa stranim kontragentima.

pravda

pre 14 godina

I to se neko setio sada kada je skoro sve izvučeno.A sad ajde da damo tim sposobnim menadzerima da povedu drustvena preduzeća u oporavak.Smejurija.Posto znate koliko i kako su sve oteli i izneli,lepo ih pozovite da vrate visak i to će biti dovoljno da se te firme oporave.A ko neće da vrati oteto ostaje bez svega.Putinov model.I sve moze da se postavi na zdrave noge.Ali nema to ko,a noge su nam odsečene.

Investitor

pre 14 godina

Prvo moram da priznam da je poreska stopa u Srbiji ODLICNA. 10% za firme je verovatno medju nizim u svetu.
Ljudi ovde moraju da shvate da to sto rade firme iz Srbije rade i sve ostale firme iz celog sveta, i da je normalno u interesu kompanije da plati sto manji porez. Na zalost socijalizma nema vise i to je cinjenica.
Porez za kompanije na Kipru je takodje 10% (http://www.worldwide-tax.com/) tako da ne vidim kako kompanije mogu da ustede na porezu. Iskreno mislim da novac stoji tamo zato sto je novac na Kipru verovatno mnogo sigurniniji nego u Srbiju

Milos

pre 14 godina

Kao neko ko je prosle godine u budzet Srbije na ime poreza na dobit uplatio skoro 8 miliona dinara smatram da je 10% previse. Pre nego sto krenu po Nemackama, Holandijama i ostalim razvijenim drzavama i trzistima neka se isti osvrnu na uslove poslovanja u Srbiji.

1.Opsta pravna nesigurnost
2.Ugovor = NULA odgovornosti
3.Monopoli, oligopoli i sl.
4.Namesteni tenderi i javne nabavke
5.Kamatne stope kojima banke tope vecinu profita
6.Negativne kursne razlike kojima drzava uzima unapred
7.Povrat PDV-a = Mesecna kontrola i tortura
8.Drustveni linc onih koji i pored svega ovoga uspevaju da zaposljavaju i isplacuju plate desetinama radnika

STAVITE VI POD HIPOTEKU VASE STANOVE ILI KUCE, MAMINE, BABINE ILI BAR ONE STO VAM JE POKLONIO DRUG TITO PA UPLATITE NEKOME NESTO I ZARADITE POD TACKAMA 1 do 8.

DA BI DRZAVA NESTO MOGLA DA NAPLATI MORA DA PRUZI I NEKU SIGURNOST U POSLOVANJU A NE SAMO DA ZAHVATA.

Insajder

pre 14 godina

Evo ovako...

Kao prvo tekst koji je napisan nije "bajat" i u pravu su oni koji kazu da se iznose pare nelegalno i oni koji kazu da se iznose pare legalno...

Poenta registracije nasih "vrlih" biznismena na Kipru i ko zna gde nije sada, vec se moramo vratiti u '96, '97, '98, '99 i malo u '00 i '01. Zasto?

Pa jos tada su svi nabrojani imali firme na Kipru, Marsalskim ostrvima, Liberiji, Monroviji...
A zbog cega?

Dacu vam prost primer...

Uvozite sleper robe (npr. tekstil, trenerke, majice, dukseve neke brend firme) koji vredi 180000$.
Naravno da im ta poznata firma daje racun na firmu na Kipru (njihovu), oni tada prefakturisu robu i po 10 puta manjim cenama (sada ta ista roba u sleperu vredi 18000$). Sleper recimo predje preko Madjarske, gde sasvim legalno na zoll placu uradite zamenu papira, a kada se pojavi na nasoj granici ima fakturu/e na 18000$.
Tada se naplati carina (tada za tekstil 30%) od 18000$ nekih 5400$ (umesto 5400$) i pores (tada 20%) na 18000+5400=23400$ od 4680$ (umesto 46800$) tako da je svaka firma "vrlih" nam biznismena i dobrotvora placala carinu i porez (u ovom slucaju) 10800$ umesto 108000$ (malo li je 97200$ razlike)?!?!?
Pa vi sada pomnozite x broj slepera godisnje (licno znam za cifre od 120-150 slepera godisnje) x ovih par godina, pa cete doci do ogromnog novca...

Naravno posto je tada moglo da se radi u "kesu" (vecim delom) kes se iznosio napolje i sa racuna firme sa Kipra placala roba.

Dacu vam i jedan primer. Gdin Miskovic je takvim novcem napravio zapravo sve svoje kompanije, a kasnije banku, osiguranje i sl. Ne znam da li je neko pratio kada je prodata Delta banka, njen vecinski vlasnik (cini mi se nesto oko 89%) je bila kiparska firma doticnog, Hemslade Trading Limited. I eto kako u mahu iznesete 400 i nesto miliona eura napolje, a pri tom se na sva usta hvali privatizacija iste...

Ovo sto se trenutno radi je zapravo legalno, i mogucnost svakom od njih da neku "situ" izbace napolje. (namerno kazem situ, jer je to nekada bilo kudi kamo vise novca)

A zakljucak izvedite sami

Ajde, bre!!!???

pre 14 godina

Nije se deso dzabe OKTOBAR, ali onaj pravi, 1917. Milioni gladnih su de digli kukom i motikom protiv kapitalizma koji po svojoj definiciji jeste EKPLOATARSKO DRUSTVENO UREDJENJE. Vidimo to danas na sopstvenoj kozi: oni koji imaju milijarde, stecene jeftinom kupovinom svega dobrog sto je uSrbiji bilo, sada su svoju lovu izmestili na sigurno, a ovamo, jos hoce da ih Vlada (odnosno mi, poreski obveznici) nastavimo da finansiramo, da, eto, ne bijos ko ostao u Srbiji bez hleba. Pritom, ovi sviimaju neverovatne vrednosti u vilama po svetu, avione, jahte, kolekcije naj-automobila (posto im to ispunjava licni adrenalin)... O novcima ne bih, posto, ocito niko ne zna koliko toga su odneli iz zemlje. STRASNO! NE TREBA BITI SOFISTICIRANI SOCIOLOG, POLITICAR ILI ISTORICAR da bi se shvatilo sta nas sve ubrzo ocekuje - sa milionima gladnih, nezaposlenih, drogiranih... obespravljenih... Novi oktobar, no nazalost, svi akteri ove strasne drame u Srbiji buice daleko jer im je to omoguceno ovakvim naopakim zakonskim propisima u ovoj jadnoj Srbiji! Najzad, stvarno, DOBRO JUTRO KOLUMBO! Ko je i zbog kakvih predizbornih ujdurmi tek sada postavio ova pitanja? Sta je radila revolucionarna Vlada od 2000? Dozvolila je da svi bliski njoj postanu milijarderi preko noci! Od Vlahovica, tadasnjeg ministra za privatizaciju, do ovih tajkuna koje mozemo samo da gledamo i da zalimo sto je nekoi u nase ime dozvolio da nam rade tosto rade. Ovde se jure samo oni koji nisu bliski vladajucoj oligarhiji. Cujem, danas jure Nicovica. Jeste tajkun, ali, je li drugaciji od drugih? NIKAKO! Ali, treba nam, treba Dunkicu, zrtveni jarac. Danas Nicovic, sutra neko drugi... Samo da se ostane na vlasti i da se sacuvaju pozicije onih koji su podobni i koji finansiraju drzavnu oligarhiju. Probajte da taknete u M..., B..., K..., S..., D... Njih i danas kreditima iz nasih para (budzeta) dopinguje Vlada. Zasto? Legitimno je u svetu da onaj ko nije u stanju da vodi svoje firme proglasi bankrot ili ih proda. Svuda ali ne kod nas. Mi treba svi da pocrkamo da bi Kole leto proveo na svojoj jahti ivozio svojih ko zna koliko rucno izradjenih VIP automobuila da bi zadovoljio svoj ego i zato sto, po sopstvenim recima to zahteva povecani nivo adrenalina u njegovim venama... a nije on usamljen. Jedva cekam dan kada ce ovaj narod skupiti dovoljno adrenalina - grupno i reci: D O S T A! No, novcisu vec van zemlje a i vlasnici novca su vec obazbedikli rezervnu domovinu! Moci cemo samo da se uzajamno pojedemo!

mmmm

pre 14 godina

A jeli to od onih milijardi deviznih iznetih na Kipar i drugde u kešu za vreme sankcija pa demokratska vlast odustala od traganja za njima.Bilo bi interesantno videti ko su ti ljudi bili pre Miloševića i za vreme njega.Jesu to oni sa spiska koji jedno vreme nisu mogli da dižu pare sa racuna u inostranstvu.Sve sami patrioti.Pa zato je i propala industrija jer oni o tome pojma nemaju nego samo ulažu u banke i megamarkete ,to je lakše.A i pohorane pare iz banaka za obrtni kapital i kreditiranje privrede.Jesu zato uništene naše banke a kapital isisan na privatne račune i iznet napolje pa polako godinama "prane" u "tranziciji" i "privatizaciji".A država treba da brine o njima dali će imati jahte od 30 ili 50 m i dali će na njima orgijati sa 30 ili 50 sponzoruša iz nekada pristojnih familija jer gospodjice digle ruke od fakulteta,znanja i rada pa to se u Srbiji nikad nije isplatilo još od Turaka.Jedan što nešto radi (to su heroji i spasioci Srbije)i to se može prodati na tržištu hrani 4-5 što ne rade ili kobajagi rade po kancelarijama i kraduckaju a ova ekipa o kojoj je reč nas sve poharali za 20 god idućih. Mi Srbi smo definitivno najotporniji narod na svetu."NEDAJ BOŽE ŠTO SE TRPITI MOŽE"

Pedja

pre 14 godina

"Of-šor kompanija fakturiše usluge firmi ovde, na primer za istraživanje tržišta, propagandu, konsalting, softver, organizaciju i slično. Faktura može biti 50.000, ali i 500.000 evra i više. Za firmu u Srbiji to je trošak koji automatski znači manju dobit i manji porez. Međutim, to je za amatere"

To nije "za amatere", to je protivzakonito, i zove se "simulovani pravni posao", član 9 Zakona o poreskom postupku. Naravno, u praksi se i ovaj poreski propis se pre svega primenjuje radi šikaniranja malih firmi.

Novi Sad nikad glavni grad

pre 14 godina

**** Gospodo politocari ukoliko imate nameru da Republika Srbija pored ovakvih privrednika (koji pored svih ovih cinjenica hoce drustveno priznanje )opstane u teskim ekonomskim okolnostima u svetu pa i kod nas , morate ove *** da pohapsite zbobg ovih poreskih utaja .I naravno vrate Republici Srbiji nase pare sa kojima bi ste otplatili pola spoljnih deviznih dugova i kupili na hiljade poljprivrednih masina i sa kojima bi Srbija obradjivala 5 milona hektara polj. zemljista umesto 2,5 milona hektara koliko sad obradjujemo . Pa lepo svake godine da inkasiramo 5 milijardi USD samo od poljoprivrede .U suprotnom za manje od 50 godina , bice istorikih zapisa o jenom narodu koji je nakad postojao i jednoj zemlji koja se zvala Srbija. Ja prosto nevidim ni u proslosti ni u buducnosti nijednu zemlju koja je ovakve stvari uspela da prezivi i opstane .Ako bas nema niko u ovoj zemlji (vladi) da stavi prst na celo i pogleda nasu buducnost sa ovakvim cinjenicama i podatcima , odak je ova zemlja i njen narod u velikom problemu . Nastavi li se ovo , pitanje je biti ili nebiti . Razmislite dobro svi sto nam je ciniti ? Nazalost izbora i alternative imamo jako malo . Uzdravlje i pamet u glavu narode .

zoran

pre 14 godina

Mislim da ovo nije dobro istrazeno...evo kako iznose..Pare koje dobijaju od prodaje robe iznose tajno u dzakovima kamionima nocu gde ih cekaju specijalni avioni. Posle dva sata utovarivanja pare idu na Kipar gde se skladiste u specijalnim ogromnim sefovima. Ovo je proverena informacija...PDV ne placaju, plate za 150.000 zaposlenih u njihovim firmama ne daju, poreze na te iste plate sakrivaju. Molim medije da vise ne skrivaju fotografije aviona i dzakova vec daju na uvid siromasnom narodu koji ce iste ove nepatriote i lopove lincovati...

ekonomista iz realne privrede

pre 14 godina

Prvo pare se ne izvlace samo preko off shore firmi.Male firme,uvoznice svega i svacega ,firme koje imaju od 1 do 10 zaposlenih,vecinom imaju svoje firme u okolnim zemljama od kojih uvoze robu.Retko ko uvozi robu direktno od proizvodjaca.Marze i ostalo idu i do 150%.Pa u Srbiju se cak i Nafta i Gas uvoze preko 5-6 Ruskih cerka firmi od kojih je glavna u Svajcarskoj.Placanja takodje idu preko Svajcarske.U pitanju je ogroman novac koji se potom rasporedjuje dalje i vecinom sluzi za ostvarivanje Ruskih politickih ciljeva.

RS

pre 14 godina

U Republici Srpskoj, Litvanci su otisli korak dalje u malverzacijama kod izvlacenja profita. Registrovali su lokalnu firmu (Balkal) bez pokretne i nepokretne imovine, po transfernim cijenama godinama izvlacili dobit iz Fabrike glinice Birac iz Zvornika, a pri tom ne placajuci porez na dobit te fiktivne firme. Poreskoj upravi Republike Srpske je bilo potrebno 2 godine samo da pokrene postupak prinudne naplate poreza (reda 10 miliona KM), nakon cega je jos godinu dana trebalo da ustanove da nemaju iz cega da ga naplate, pa su pokrenuli stecaj. Naravno, Litvanci su u medjuvremenu vec napravili novu lokalnu fiktivnu firmu (Alumina), sa istim direktorom, u kojoj se bave istom djelatnoscu, ne placajuci porez na dobit i izvlaceci dobit i Fabrike glinice Birac ...

Dorćolka

pre 14 godina

E, pa naš JKP (Ja Kao Predsednik) Tadić bi mogao malo manje da se frajeriše kao maneken. Za promenu, neka malo baci pogled na to kako je Putin "sofisticirano" rešio taj problem sa svojim tajkunima! Bilo bi to lepo i korisno, samo treba hteti i SMETI!!!

bazinga

pre 14 godina

Svako svoj novac stiti i gleda da zaradi vise!

Isto bi svako od nas postupio pa i oni, pa ko je lud u Srbiji da cuva pare???

NAJVECI KRIVAC JE R.SRBIJA KOJA DANONOCNO RAZMISLJA O NOVIM NAMETIMA ILI POVECANJU PROCENTA POSTOJECIM UMESTO DA NAPRAVE PLODNO TLE OVDE.

Ako mislite da tako ne razmisljaju vlasnici u drugim zemljama... pa moj gazda je otvorio u Srbiji firmu iz istih razloga i evo zatvorismo je prosle godine jer mu se ne isplati, i ipak ode u Indiju koja je dosta dalje pa se sada i ja cimam sa Indijcima ali ISPLATI SE!!!

Dakle, nisu oni ili svi mi krivi sto se ovde nista vise ne zna, koji ce sutra namet da izmisle jer precesto nesto izmisljaju.

Uvak sam govorio, nije problem poslodavac koji malo placa vec radnik koji na to pristaje. Pa zar bi vi platili nekoga 700 ako hoce i za 300 da radi a pritom je i srecan?
Isto tako da li bi vasu uslugu/proizvod prodavali za 10 ako i za 50 sve rasprodate?

Dragan

pre 14 godina

Nisu problem of šor zone, niti kompanije koje su registrovane u ovim zonama. Ove kompanije imaju pravo da legalno rade svuda po svetu pa i u našoj zemlji.Osnovni problem su naše koruptivne institucije koje ovo poslovanje kod nas treba da prate.Isto tako problem su političari koji svoje stranke finansiraju od ovih of šor firmi.Videli ste kako Čeda odgovara na pitanje odakle mu novac i čime se on bavi.Odgovara drugim pitanjem zašto to vas interesuje.Pa da li je to odgovor jednog demokratskog političara koji radi na dobrobit ove zemlj.A i svi ostali su takvi.Znači nema naloga odozgo a svi znamo od koga da se ovi problemi reše i nema razloga da se ljutimo na of šor firme.Ove firme vode ljudi koji u sprezi sa političarima sistematski pljačkaju ovu zemlju.Ali tu im se uvek nađe MMF da pripomogne.Dokle će to tako videćemo.

Ser Toza

pre 14 godina

Po mom skromnom misljenju, pravi motiv osnivanja kompanija po belom svetu nije izbegavanje poreza, vec pre svega skrivanje prave vlasnicke strukture (duboko sam ubedjen da masa nasih vajnih postenih politicara ima i te kako velike procente akcjia u doticnim kompanijama) i mogucnost prikrivanja stvarnog poslovanja i kolicine novca u opticaju.
Drzava u ovom slucaju nema nikakvog interesa da zavede kakav takav red jer su i oni koji vode ovu drzavu (i vlast i opozicija) ukljuceni u poslovanje doticnih kompanija.
Dokle god je Srbija partijska drzava (isto kao i bivse FNRJ, SFRJ) nece se nista promeniti po ovom pitanju. Situacija bi mogla blago da se popravi ako budemo poceli da glasamo za konkretne licnosti koje ce nas predstavljati u parlamentu i u lokalnim upravama, a ne kao do sada da nam mikro Slobe i Mire (Josipa Broza necu da vredjam, on je bio maher svoje vrste, etalon) odredjuju ko ce za njih da dize ruke i da glasa onako kako partija kaze.
Sve najbolje napacenim gradjanima Srbije i sve najgore politickoj "eliti".

Grof off Shore

pre 14 godina

Tacno je da je po pozitivnim zakonima poslovanje off shore kompanije legalno i da mnogi u svetu pribegavaju ovakvom vidu vlasnistva. Ono sto mene zanima zasto onda nasa gospoda nisu okusali biznis umece i van granica Srbije u nekoj znacajnijoj meri. Posao znaju, imaju off shore komanije pa neka izvole. Neki su tek promolili nos u Bugarsku i Ukrajinu i to je sve. Zasto posluju na ovakav nacin samo u Srbiji kad je to legalno i svuda dozvoljeno. Kako to da nasa poreska uprava i zakonodavni organi nisu uskladili propise koji uredjuju poslovanje off shore kompanije. Sa druge strane smo svedoci nevidjeno revnosnih i rigoroznih kontrola kada treba precesljati poslovanje trafikanata ili str prodavnica. Tu nista ne promakne i zbog zvake se naplacuju visoke kazne. Voleo bih da mi neko objasni legalnost poslova sa svercom nafte, cigareta i ostalih akciznih roba posto su se mnogi nasi biznismeni u pocetku bas ovim poslom bavili. Razumem da smo bili pod sankcijama i da je drzava morala da prezivi ali ipak nije prezivela. Preziveli su tajkuni koji su onda morali da rade eto cigarete a sad evo moraju off shor kompanijama da obezbede koricu hleba. Pa sta mislite gde bi stigla zapadna civilizacija i ostali razvijeni deo sveta da su imali privrednike koji posluju ovako? Zato cemo mi vecito ostati u blatu a izgleda da nam je tu i lepo cim mnogi od nas nalaze razumevanja za ove divne i sposobne ljude. Opste je poznato da off shore kompanije u svetu uglavnom koriste ljudi koji se ne bave sasvim legalnim stvarima. Zato im banke u poreskim rajevima skidaju kozu sa ledja na provizijama. Na kraju pre neki dan je predsednik uglednog kluba Privrednik izjavio da je poslovanje preko off shore kompanije u stvari mnogo skuplje i da je zabluda misliti da se tako izbegava porez. On je naveo da su nasi privrednici poslovali na ovaj nacin posto nisu imali poverenja u pravni sistem Srbije. Verovali ili ne procitajte sami:http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=05&dd=08&nav_id=429696

sasa jokic

pre 14 godina

Eto, ne placaju profit na dobit, ali traze privilegije. Kazu mi zelimo da pomognemo svojoj zemlji, a kao prvi korak izbegavaju ono sto je u nekim zemljama svetinja, placanje poreza! Vi gospodo niste kriminalci jer Vam zakon omogucava izbegavanje obaveza, ali ste stetni za drzavu, jer ne placate pare u budzet od koga drzava zivi! I zato drzava Srbija treba da Vam vrati istom merom, a ne da zakazuje okrugle stolove sa Vama! Treba da Vas pusti da sami vracate kredite, sto bankama sto Saricima i ostalim mafijasima od kojih ste uzimali pare. To bi bio prirodan put i jedini pravedan!

Cvrc

pre 14 godina

NIšta novo u istoriji Srbije.I kralj je sa svitom (a zna se ko tu sve spada) pred II Svetski rat zapalio sa blagom(zlatom,itd)iz zemlje.Blagu nikad traga.Poslednje rasturanje Jugoslavije spolja i iznutra neki su nazivali "Predjelo" za eventualni III svetski rat.Tita su Srbima koji su u velikom broju bili monarhisti nametnuli kao "KRALjA" a kad je ostario i onemoćao uzeli ga "dvorjani" (zna se ko tu sve spada pod svoje oni koji su ga zvali "drug stari")Odvojili ga od supruge i kad je umro nisu joj skoro nista ostavili kao ni deci.Posle razvukli kapital po deželama i lijepim njihovima kao svinje masnu torbu.A ovi naši Srbi (posle Rankovića i Briunskog plenuma ostali u vrhu države samo poltroni i (da ne kažem teži izraz) pa oni i potomci pred,za, posle zadnjih ratova izvukli pare iz zemlje pa se oteli i prisvojili i postali age svom narodu sa njihovim parama.Bojim se da će i ove pare zavrsiti kao i ono blago.A oni koji spominju motke mnogo su naivni.Šta tu mogu motke,Ni Eliot Nes, a nekog našeg Putina sa sve zaleđinom (očišćenom od tajkuna)dal imamo, i dal će majka da rodi.Ništa drugo.

Jelena

pre 14 godina

Nije protivzakonio imati firmu koja je registrovana negde u belom svetu ali je protivzakonito ne utvrditi odakle tzv. biznismenima novac za kupovinu firmi (recimo usred rata). Iz tog razlga su se gospoda biznismeni skrili iza offsor kompanija kako bi se trag zameo: firma je registrovana, recimo, u Svajcarskoj ali sediste ima na Antilima a posluje u Srbiji. No, to je svima nama, pa i odgovornima u ovoj drzavi, poznato ali nam je nepoznato zasto drzava nista ne radi kako bi otkrila malverzacije?
Nejasno je i zasto se pominju samo neki od tajkuna ali nikada i Nenad Popovic i jos po neki?
Pretpostavljam da komentar necete objaviti jer cim se pojavi gospodin Popovic nastaje tisina.

z

pre 14 godina

Sve patriota do patriote. A ovi sto ih brane u komentarima nisu nimalo bolji od njih. Nedostatak morala uz najgori cinizam. Ko tako zivi, malo je bolji od zveri.

Dragan

pre 14 godina

Tema je veoma zanimljiva pa moram ponovo da se uključim.Neko od onih koji komentarišu govore o porezu na dobit od 10% i dvostrukom oporezivanju.Nije stvar u tome, to je OK ali je problem u tome što firme iz Srbije prave fiktivne ugovore sa svojim of šor firmama sa Kipra i na taj način iznose novac iz zemlje i automatski prikazuju manju dobit na koju onda plaćaju porez.Drugim rečima štete ovu državu.Poznato vam je da nema nikakvih smetnji da se podiže novac u gotovini sa ovih of šor kompanija i u kešu unosi u našu zemlju ili da se vrše doznake ovih sredstava sa Kipra na bilo koji račun naravno u inostranstvu.Odatle se draga gospodo finansiraju naši političari i njihove stranke.

Simke

pre 14 godina

Dozvolite da vam se obratim kao strucno lice.
Domaci tajkuni ne iznose novac u offshore zemlje da bi izbegli porez na profit iz 2 osnovna razloga:
1. velika vecina radi s gubitkom, tj. bez profita
2. vazeca poreska stopa od 10% je vec dovoljno niska.
RAZLOZI SU SLEDECI:
a) da bi prevarili banke koje su finansirale njihove poslove ili eventualno dobavljace(ogroman broj je zaduzen i na klimavim nogama, pa je bolje ispumpati novac na privatne racune).
b) stvaranje crnih fondova (radi korupcije ili finansiranje partija, ili placanja zaposlenih na crno npr.).

Takodje nije istina kao sto vidim u komentarima, da je zakonito prebacivanje novca u offshore zemlje putem faktura za konsalting itd.. (jer se radi o "simulaciji"). Inace u svim zapadnim zemljama ovakvi "troskovi" nisu odbitna stavka za osnovicu za porez..tj.firme placaju porez kao da se nisu desili.

advokat

pre 14 godina

pogledajte malo ZAKON o PRIVREDNIM DRUSTVIMA. Jasno stoji da bez obzira gde je firma registrovana, mora da placa porez ukoliko je centar delatnosti u Srbiji. Zasto to ne vidi ili ne zeli da vidi poreska uprava, pitanje je za Vladu Srbije, jer je poreska uprava pod njima.....izgleda da nas ima "jednakijih" od drugih (Dz.Orvel)....to su gluposti da nemaju softver i sl...samo neka po osn. KZ i ZKP traze da se otkriju pravi vlasnici.....usotalom, to nisu Sejseli, vec Kipar i Holandija, tako da je prilicno lako videti ko su vlasnici, tj., osnivaci i iste privesti zbog neplacanja poreza.

Warren Buffett

pre 14 godina

@cedomir
svaka cast, posebno za prvi deo teksta.
Ovaj narod nikad nije naucio najbitniju stvar u zivotu, a to je: Neznanje nije olaksavajuca okolnost u zivotu!!!
Kad to vecina nauci mozemo se nadati necemu!

SevarlićA

pre 14 godina

Pa ko brani državi da stane tome na put, ali ljudi koji je vode ili ne znaju ili ne žele.
Stvari sa zakonima su vrlo jednostavni, kad imaš vlast možeš da donosiš zakone kakve hoćeš.
Prvo i prvo, način ulaska kapitala u zemlju mora biti transparentan (finansiranje samog sebe je nelegalan proces izbegavanja poreza), da bi se to izbeglo neka ceo posao ide preko NAŠE centralne banke(NBS), koja bi onda taj novac usmeravala ka dotičnim firmama i uzimala neku sitnu kamatu :)
Promeniti zakon o porezu na profit i pretvoriti ga u progresivni porez tipa, više profitiraš-više plaćaš.
Povećati kazne za utaje i pronevere sa novčanih na duge zatvorske kazne (na preko 20god. robije).

I za par godina eto para i za zdravstvo i za školstvo i kulturu itd. , a dotična gospoda će i dalje zarađivati veliki novac.
Svi srećni, svi zadovoljni

advokat

pre 14 godina

covece, "@Neko tamo" ili kako se vec zoves, nemoj da pricas gluposti: tekst je jasan - ljudi LAZNO fakturisu usluge (konsalting) i tkao smanjuju porez na dobit (po stopi od 10%). Znaci umesto da plate pun iznos, oni plate daleko manje. Ovde je jos i problem sto se ne zna ko je vlasnik - a drzava to izbegava da utvrdi - da se ne bi videlo da precutno nekome tolerise bogacenje....koliko znam, prilikom osnivanja domaceg pravnog lica, trazi se izvod o tome ko je osnivac stranog pravnog lica ko osniva domace...raspitajte se u APR-u ko je bio vlasnik tih off shor firmi kad je osnivao domaca lica

NIkola

pre 14 godina

Nasa vlada treba da zna da su nosioci ekonomije mala i srednja preduzeca koja upravo placaju poreze u zemlji. A sta vlada radi uvodi takse za iznosenje smeca, firmarinu povecava za 120%, gradjevinsko zemljiste, struja voda komunalije su skuplje nego u stambenim jedinicama.

liberalni kapitalista

pre 14 godina

Bez obzira sto ni malo nisam ljubitelj pomenutih "poslovnih ljudi", a zapravo rezimskim vezama nastalih biznismena, ovoga puta moram da stanem na njihovu stranu, ne ulazeci u diskusiju na koji nacin su stekli svoj kapital i kako ga odrzavaju.
Bice da su ti ljudi iznose brze bolje dobit iz Srbije zbog neverovatno visokih poreza. Nije vazan samo porez na dobit, cija stopa od 10% je samo kozmetika, kada se govori o porezu razmislja se o celokupnom poreskom opterecenju u sta ulaze i carine i tarife u zavisnosti od proizvoda. Dakle celokupno poresko oterecenje je ogromno u Srbiji i svaki zdravo rezonujuci poslovni covek gleda na sve legalne nacine da sacuva svoju dobit i kasnije je reinvestira ako za to ima interes. Dakle, pre nego sto kritikujete, razmislite i videcete da je u celom ovom slucaju dvostruka krivica nesposobnih politicara za koje glasate, a koji sa ekonomijom nemaju pojma. Prvo, oni su omogucili i dopustili da se neko uz direktnu pomoc politike i drzave obogati i stekne monopol, a drugo oni drze izuzetno visoke poreze i time primoravaju vlasnike kapitala da novac cuvaju tamo gde za to postoje daleko bolji uslovi i brojne prednosti, sto je potpuno legitimno.

student12

pre 14 godina

Pa kako ljudi glasaju ovde tako i prolaze, tacnije ne znam zasto uopste izlaze na izbore?
Zasto ne traze ljudi nekog novog, ko je patriota i ko je normalan?

milan

pre 14 godina

treba samo citaocima reci da su to praktikuje svugde u svetu i da je EU objavila "rat" takvim zemljama gde se moze na taj nacin izbeci placanje poreza. Pitam se isto tako ko bi to od nas kada bi bio u istoj situaciji drugacije radio.

Siroma'

pre 14 godina

Ljudi koji su postali bogati u vreme kada je zemlja postala siromasna su ili veoma vredni -pametni-vešti ili obicne jajare.
Vredni-pametni-vešti izvoze robu iz Srbije proizvedenu u Srbiji , ********************

pljackan narod

pre 14 godina

ove ne treba zvati srpskim "biznismenima" vec kiparskim itd. Koliko samo drzava gubi na razvoju, zdravstvu, skolstvu sto ne placaju srbiji porez :-(((

Neko tamo

pre 14 godina

(advokat, 12. maj 2010 14:47)

Neko ko je advokat bi u najmanju ruku trebalo da zna osnovne stvari poput osnivanja firmi. Evo ovako..kada se osniva firma, mora da se uplati kapital (pa makar i onaj minimalni od 500 evra za d.o.o.) na privremeni racun kod neke banke. Da bi se novac deponovao, SVAKA banka trazi podatke o stranom osnivacu DO KRAJNJEG VLASNIKA, jer je to odluka NBS. Ovo "do krajnjeg vlasnika" znaci da nije dovoljan samo izvod iz registra kompanija zemlje osnivaca vec i svi podaci o osnivacu te firme, i osnivacu osnivaca i tako do samog kraja, gde se uglavnom "kriju" fizicka lica. O pojmu "trasta" necu pricati jer ocigledno ove osnovne stvari ne poznajete.

Sto se tice laznog umanjenja poreza putem fakturisanja usluga, ovo je najblaze receno, smesno. Cak i da je tako, zakoni to regulisu jako jednostavno (clan 9. Zakona o poreskom postupku i administraciji - "simulovan pravni posao") pa se vrlo lako mogu kazniti. Cinjenica da se princip "substance over forme" koji proizilazi iz clana 9, ne primenjuje dovoljno, je manjkavost poreske uprave a ne manjkavost zakonodavstva. O tome koliko fakture moraju da budu naduvane da bi se iznela dobit npr. jedno Maxija (cija je dobit u milijardama dinara) nekom drugom prilikom. Valjda je svakom jasno da se na taj nacin moze izneti samo izvesna suma koja je u moru prihoda koje lokalni tajkuni imaju, samo jedna kap. Najveci broj firmi iz inostranstva koje su osnovale firme u Srbiji, imaju minimalan, gotovo beznacajan promet po racunu u tim zemljama. Ono sto je neko napisao da se preko tih racuna "provlacilo" mnogo toga devedeestih, tacno je, ali sada te firme sluze kako bi se iskoristile povoljni uslovi za kreditiranje (zato ima dosta firmi sa osnivacima iz Holandije jer je povoljna stopa poreza po odbitku na kamate). Raspitajte se malo..zasto najveci broj stranih firmi kod nas ima osnivace iz "poreskih rajeva"... Filip Moris - Svajcarska...Fox televizija - Kipar...US Steel - Holandija...

I jos nesto, ne nasedajte tako lako na novinarske tekstove koji se prave zbog takvih koji se lako "pecaju".

Drugi Goran

pre 14 godina

@cedomir: utaja poreza je večita igra mačke i miša. Dok je ovaj ili onaj fazon legalan, legalan je, kad nije, onda se prekršilac odrapi. Zadatak nas sviju je da raskrinkamo svu nepoštenu radnju i da je eventualno pretvorimo u zločin. Ako treba ići na ulicu, onda na ulicu. Ali u normaloj zemlji te potreba nema, zato je tu vlada, izbori itd. Zadatak poreske uprave je da pronađe prekršioce. A ti, ako tako radiš i tako decu svoju učiš, dabogda dobio po labrnji od te uprave. Zbog takvih kao ti nam je lošije nego što bi nam moglo biti. Štoje još gore, vidim da ima tona magaraca koji te podržavaju. Oni i zaslužuju bedu u kojoj su.

toya

pre 14 godina

Da je vreme Lenjina, kao sto nije, ova bagra sa slike bi bila streljana po kratkom postupku zbog pljacke naroda i drzave.On je bio u pravu kada je rekao: ,,Nas mogu da uniste samo mangupi iz nasih redova''. E, to su ti mangupi iz nasih redova.

nn

pre 14 godina

pa to svi znamo. samo se pitamo zasto se na svaki nacin ne preispita odakle im toliko bogastvo i nateraju da ovoj zemlji placaju prez koji na ovaj nacin izbegavaju. pronaci i imena na cije me se vode te firme na kipru jer to nsu posteni ljudi.tu lezi uzrok nase krize.

robi

pre 14 godina

kipar nije vise off shore zemlja zbog ulaska u eu,ali su oni majstori mutljavina pa su samo prekrstili zakon u nmeko drugo ime i povisili malo porez,a u sustini sve je isto,a drakulicu dzaba sve pare svijeta kada mu je cerka mashala nakvasala :)

Gorki List

pre 14 godina

A mozda je bas smisao da vise niko ne moze nikoga da kontrolise...izasli smo iz komunizma i uravnilovke, i nema vise "imas kucu vrati stan". Sad mozes da imas puno kuca i nista da ne vracas ako si pametan i sposoban. A ovi sto vole da prozivaju i da gledaju u tudje u nedostatku svoga, ne znam sta da vam kazem. Kao sto smo otkrili nismo svi isti niti cemo ikad biti.

Laki

pre 14 godina

Bitno da se mi čepimo Evropskoj Uniji novim zakonima o saobraćaju koji su isti kao prethodni i zakonima o pušenju, a o našoj ekonomiji ne brinemo. Kada su ti podaci poznati, zašto se ne pišu novi zakoni na tu temu, a dotični dovode redu?

Dusan Silni

pre 14 godina

Sve ovo je godinama poznato,
STO-srpska tajkunska organizac
ija sa sedistem kluba na dedinju takodje i drzava cuti,
jos im organizuje provod na Kopaoniku o trosku drzave.
bruka i sramota,knjaz serbski
se oglasava borbom protiv organizovanog kriminala,cist folirant.Vaznije stvari su veci problem,finansiranje stranaka.Ko donira i odakle je kapital DS-u,G-17,SNS,NS,
SPS,DSS,doznacavaju im verni clanovi,kradu li drzavi ili je nesto trece u pitanju,reke
tiranje ovih o kojima pricamo.
Ti likovi kad izgube uticaj na izvrsnu vlast ostaju bez imovine,para i svega pokraden
og,a mesto stanovanja im se dodeljuje u SR.Mitrovici,Zabe
li ili Cupriji.

cedomir

pre 14 godina

Koga kazniti i za sta?

Sta ste se uhvatili tih proleterskih krilatica "go..jivu motku i kazniti streljati i sl".

Sve ovo sto je u clanku navedeno je sasvim legalno i nije kaznjivo. Da li je moralno? Pa nikav profit, rabat, komisija, veca od 10% nije moralna ali nije ni kaznjiva. Narode prosti (sto bi rekli 'rvati PUK) zapamti: svi zakoni ovog sveta su pisani za bogate i sluze da bi oni postali bogatiji i mocniji. A svako komentarisanje tipa kazniti je poziv na linc uglednih preduzetnika i biznismena i ako bi neko hteo da vas iskopa iz senke interneta bili bi ste vi kaznjeni za takve izjave.

Ima jedna poslovica koja na Srpskom otprilike glasi: Mafija se pobediti nemoze. Moze se samo postati Bos mafije.

Zato knjigu u sake i ucite zakone pa lepo svi na Kipar (a ja licno preporucujem Ras-El-Kaimah u ujedinjenim Arapskim Emiratima) i tamo otvorite po firmu ima bog da vas vidi.

A sto se tice izjava: ko ce onda da gradi bolnice i skole i puteve za narod (u smislu od kojih para kad ovde niko neplaca porez)? Nece niko a nema ni potrebe. Sve ce da bude za pare i nema nista za dzaba.
A ako bogati (to jest vi licno i personalono ako se uzmete za pamet na vreme), rese da raji ipak treba neka vakcina recimo ili osnovna skola, da bi znali da citaju (recimo reklamu ili instrukciju za frizider ili novi televizor jer im vise i ne treba), onda ce oni (tj vi bogati) da organizuu neku milostinju (sadaku) na koju ce se kupiti vakcine i otvoriti skole i puna kapa pravde i dobrocinstva.

Investitor

pre 14 godina

Prvo moram da priznam da je poreska stopa u Srbiji ODLICNA. 10% za firme je verovatno medju nizim u svetu.
Ljudi ovde moraju da shvate da to sto rade firme iz Srbije rade i sve ostale firme iz celog sveta, i da je normalno u interesu kompanije da plati sto manji porez. Na zalost socijalizma nema vise i to je cinjenica.
Porez za kompanije na Kipru je takodje 10% (http://www.worldwide-tax.com/) tako da ne vidim kako kompanije mogu da ustede na porezu. Iskreno mislim da novac stoji tamo zato sto je novac na Kipru verovatno mnogo sigurniniji nego u Srbiju

patriot

pre 14 godina

Razmilslite: U zapadnoj Evropi (n.p. Nemacka, Francuska...) se SANJA o poreskoj stopi 10%!!! A ovi nasi beze zbog 10% poreza u os sor kompanije.
KAZNITI i to strogo!

Neko tamo

pre 14 godina

Bez namere da uvredim autora teksta iz Blica, ovo je, najblaze receno, amaterski tekst. Opet, ovako napisan tekst, svakako ostavlja dosta prostora za komentare koje mozemo videti ovde i koji svi idu u pravcu kako je to sto se radi nelegitimno a bogami i nelegalno. Da probam da pojasnim stvari.

Kao prvo, neko je rekao kako je lokalnim tajkunima 10% poreza na dobit puno pa zato idu u ofsor drzave. Ovo je skroz netacno. Naime, sve nase firme, ukljucujuci i firme navedene u tekstu, imaju status srpskih rezidenata iz aspekta poreza na dobit, i bez obzira sto imaju stranog osnivaca (najcesce pravno lice iz neke od navedenih drzava) navedene firme su obveznici poreza na dobit koji su duzni da plate svake godine (po toj istoj stopi od 10%) uz pretpostavku da su u poslovnoj godini ostvarili dobit na koju se placa porez.

Dalje, tako placen porez ostaje u Republici Srbiji, uplacuje se na odgovarajuci racun poreske uprave i nikako se ne iznosi u inostranstvo. Dobit koja je ostvarena i na koju je placen porez, moze se, u vidu dividendi (ucesca u dobiti) isplatiti osnivacima (stranim firmama pomenutim u tekstu). Opet, kada se dobit isplacuje osnivacu u inostranstvo, placa se porez po odbitku na dividende (stopa 20% ukoliko nema ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja). Ukoliko ima ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa zemljom rezidentstva osnivaca, primenjuje se stopa iz ugovora, ukoliko je povoljnija od nase zakonske stope (sto je najcesce slucaj i te stope se krecu od 5-15%). Napominjem, ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja su uobicajni u praski razvijenih zemalja a nasa zemlja se nazalost nalazi na samom dnu spiska po broju zakljucenih ugovora (danas je taj broj 37, primera radi Hrvatska ima preko 70).

Dakle, primera radi, ako je firma Miroslava Miskovica Delta Maxi registrovana u Srbiji i ima osnivaca sa Kipra (firma Hemslade) porez ce biti placen na sledeci nacin. Uzmimo da je ostvarena dobit 1000 dinara (radi lakse racunice). Na tu dobit, platice se porez od 10% u Srbiji. Preostalih 900 dinara moze se isplatiti osnivacu sa Kipra. Na 900 dinara koji ce biti isplaceni firmi Hemslade sa Kipra, platice se i porez po odbitku na dividende po stopi od 10% (stopa predvidjena ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Kiprom). Pa ce od tih 900 dinara, na Kipar otici 810 a 90 dinara ce otici u budzet Republike Srbije. Da je u pitanju strani osnivac koji potice iz drzave sa kojom nemamo potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, na gore navedenih 900 dinara bio bi placen porez po stopi od 20% posto.

Kao sto se moze videti iz navedenog, na 1000 dinara dobiti koju ostvari firma u Srbiji sa osnivacem iz inostranstva, Srbiji ostaje najmanje 190 dinara poreza (pod pretpostavkom da postoji ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, jer bi u suprotnom iznos koji ostaje u nasem budzetu bio veci).

Cinjenica da su osnivaci vecine domacih firmi strana pravna lica, nije nista strano niti svojstveno samo Srbiji. Niti su srpski tajkuni izmislili Kipar, Holandiju, BVI, Delaver ili Panamu niti su oni prvi koji su taj nacin poslovanja primenili. Kipar i Holandija su clanice EU, i mnogo razvijenije zemlje nego sto ce Srbija verovato ikada biti, pa ovaj sistem opstaje godinama.

Jednostavno, pravni sistem omogucuje ovako nesto, ne samo kod nas nego i u inostranstvu, kapital ima pravo da se krece i da bira najpovoljnije uslove za "oplodjivanje" i nakon toga oporezivanje.

Nemojte pisati ovakve tekstove samo da bi "popalili" masu koja jedva ceka da svoju tugu zbog loseg zivota utopi u cinjenicama da lokalni tajkuni "iznose pare" i da toga nema, ovde bi bilo mnogo bolje.

Bolje se raspitajte zasto prihodi od kapitala za fizicka lica kod nas nisu ukljuceni u godisnji porez na dohodak gradjana (pa tako najveci broj tajkuna nije obveznik tog poreza) ili zasto u Srbiji ne postoji oporezivanje stalnih poslovnih jedinica nerezidentnih obveznika (iako je zakonom predvidjeno) sto omogucava lako iznosenje para iz zemlje stranim firmama. Ovako pausalno i plitko tumacenje poreske politike, samo doprinosi stvaranju pogresne slike i jos bitnije, skretanje sa onoga sto bi trebalo da bude primarno (monopol, oligarhija, nemogucnost dobijanja gradj. dozvola zbog tajkuna, nemogucnost ulaska u Maxi sa proizvodom bez da se da rabat od xyz posto itd.)

dragana

pre 14 godina

DOBRO JUTRO KOLUMBO, ne znam samo kako Vas novinar zaradjuje platu ako se bavi ovako zastarelim temama to vec i vrapci na grani znaju kako nasi tajkuni iznose pare iz Srbije,. ali treba pronaci nacxin kako i ko im moze kontrolisati da ne iznose pare iz Srbije, a mozda se i za tro zna cena, i agencija...

Neko tamo

pre 14 godina

(advokat, 12. maj 2010 14:47)

Neko ko je advokat bi u najmanju ruku trebalo da zna osnovne stvari poput osnivanja firmi. Evo ovako..kada se osniva firma, mora da se uplati kapital (pa makar i onaj minimalni od 500 evra za d.o.o.) na privremeni racun kod neke banke. Da bi se novac deponovao, SVAKA banka trazi podatke o stranom osnivacu DO KRAJNJEG VLASNIKA, jer je to odluka NBS. Ovo "do krajnjeg vlasnika" znaci da nije dovoljan samo izvod iz registra kompanija zemlje osnivaca vec i svi podaci o osnivacu te firme, i osnivacu osnivaca i tako do samog kraja, gde se uglavnom "kriju" fizicka lica. O pojmu "trasta" necu pricati jer ocigledno ove osnovne stvari ne poznajete.

Sto se tice laznog umanjenja poreza putem fakturisanja usluga, ovo je najblaze receno, smesno. Cak i da je tako, zakoni to regulisu jako jednostavno (clan 9. Zakona o poreskom postupku i administraciji - "simulovan pravni posao") pa se vrlo lako mogu kazniti. Cinjenica da se princip "substance over forme" koji proizilazi iz clana 9, ne primenjuje dovoljno, je manjkavost poreske uprave a ne manjkavost zakonodavstva. O tome koliko fakture moraju da budu naduvane da bi se iznela dobit npr. jedno Maxija (cija je dobit u milijardama dinara) nekom drugom prilikom. Valjda je svakom jasno da se na taj nacin moze izneti samo izvesna suma koja je u moru prihoda koje lokalni tajkuni imaju, samo jedna kap. Najveci broj firmi iz inostranstva koje su osnovale firme u Srbiji, imaju minimalan, gotovo beznacajan promet po racunu u tim zemljama. Ono sto je neko napisao da se preko tih racuna "provlacilo" mnogo toga devedeestih, tacno je, ali sada te firme sluze kako bi se iskoristile povoljni uslovi za kreditiranje (zato ima dosta firmi sa osnivacima iz Holandije jer je povoljna stopa poreza po odbitku na kamate). Raspitajte se malo..zasto najveci broj stranih firmi kod nas ima osnivace iz "poreskih rajeva"... Filip Moris - Svajcarska...Fox televizija - Kipar...US Steel - Holandija...

I jos nesto, ne nasedajte tako lako na novinarske tekstove koji se prave zbog takvih koji se lako "pecaju".

Misko tranzicija

pre 14 godina

Ko je dozvolio da Poreska uprava ne kontroliše firme naših tajkuna-patriota, ko im je dozvolio da obmanjuju, otimaju i još i izrabljuju svoje radnike, ko im je dozvolio da "kupuju" firme, ko im poklanja gradsko zemljište i ostala prirodna i državna dobra? Ko je obučio poreznike da naplaćuju porez samo od malih privrednika, da šikaniraju one koji i jedini pošteno plaćaju sve dažbine, da im upadaju u firme, lažno se predstavljaju i da im zbog 10 din zatvaraju radnje na po mesec dana i naplaćuju kazne od 200000?****************************

Gorki List

pre 14 godina

A mozda je bas smisao da vise niko ne moze nikoga da kontrolise...izasli smo iz komunizma i uravnilovke, i nema vise "imas kucu vrati stan". Sad mozes da imas puno kuca i nista da ne vracas ako si pametan i sposoban. A ovi sto vole da prozivaju i da gledaju u tudje u nedostatku svoga, ne znam sta da vam kazem. Kao sto smo otkrili nismo svi isti niti cemo ikad biti.

z

pre 14 godina

Sve patriota do patriote. A ovi sto ih brane u komentarima nisu nimalo bolji od njih. Nedostatak morala uz najgori cinizam. Ko tako zivi, malo je bolji od zveri.

Ajde, bre!!!???

pre 14 godina

Nije se deso dzabe OKTOBAR, ali onaj pravi, 1917. Milioni gladnih su de digli kukom i motikom protiv kapitalizma koji po svojoj definiciji jeste EKPLOATARSKO DRUSTVENO UREDJENJE. Vidimo to danas na sopstvenoj kozi: oni koji imaju milijarde, stecene jeftinom kupovinom svega dobrog sto je uSrbiji bilo, sada su svoju lovu izmestili na sigurno, a ovamo, jos hoce da ih Vlada (odnosno mi, poreski obveznici) nastavimo da finansiramo, da, eto, ne bijos ko ostao u Srbiji bez hleba. Pritom, ovi sviimaju neverovatne vrednosti u vilama po svetu, avione, jahte, kolekcije naj-automobila (posto im to ispunjava licni adrenalin)... O novcima ne bih, posto, ocito niko ne zna koliko toga su odneli iz zemlje. STRASNO! NE TREBA BITI SOFISTICIRANI SOCIOLOG, POLITICAR ILI ISTORICAR da bi se shvatilo sta nas sve ubrzo ocekuje - sa milionima gladnih, nezaposlenih, drogiranih... obespravljenih... Novi oktobar, no nazalost, svi akteri ove strasne drame u Srbiji buice daleko jer im je to omoguceno ovakvim naopakim zakonskim propisima u ovoj jadnoj Srbiji! Najzad, stvarno, DOBRO JUTRO KOLUMBO! Ko je i zbog kakvih predizbornih ujdurmi tek sada postavio ova pitanja? Sta je radila revolucionarna Vlada od 2000? Dozvolila je da svi bliski njoj postanu milijarderi preko noci! Od Vlahovica, tadasnjeg ministra za privatizaciju, do ovih tajkuna koje mozemo samo da gledamo i da zalimo sto je nekoi u nase ime dozvolio da nam rade tosto rade. Ovde se jure samo oni koji nisu bliski vladajucoj oligarhiji. Cujem, danas jure Nicovica. Jeste tajkun, ali, je li drugaciji od drugih? NIKAKO! Ali, treba nam, treba Dunkicu, zrtveni jarac. Danas Nicovic, sutra neko drugi... Samo da se ostane na vlasti i da se sacuvaju pozicije onih koji su podobni i koji finansiraju drzavnu oligarhiju. Probajte da taknete u M..., B..., K..., S..., D... Njih i danas kreditima iz nasih para (budzeta) dopinguje Vlada. Zasto? Legitimno je u svetu da onaj ko nije u stanju da vodi svoje firme proglasi bankrot ili ih proda. Svuda ali ne kod nas. Mi treba svi da pocrkamo da bi Kole leto proveo na svojoj jahti ivozio svojih ko zna koliko rucno izradjenih VIP automobuila da bi zadovoljio svoj ego i zato sto, po sopstvenim recima to zahteva povecani nivo adrenalina u njegovim venama... a nije on usamljen. Jedva cekam dan kada ce ovaj narod skupiti dovoljno adrenalina - grupno i reci: D O S T A! No, novcisu vec van zemlje a i vlasnici novca su vec obazbedikli rezervnu domovinu! Moci cemo samo da se uzajamno pojedemo!

Dorćolka

pre 14 godina

E, pa naš JKP (Ja Kao Predsednik) Tadić bi mogao malo manje da se frajeriše kao maneken. Za promenu, neka malo baci pogled na to kako je Putin "sofisticirano" rešio taj problem sa svojim tajkunima! Bilo bi to lepo i korisno, samo treba hteti i SMETI!!!

Cvrc

pre 14 godina

NIšta novo u istoriji Srbije.I kralj je sa svitom (a zna se ko tu sve spada) pred II Svetski rat zapalio sa blagom(zlatom,itd)iz zemlje.Blagu nikad traga.Poslednje rasturanje Jugoslavije spolja i iznutra neki su nazivali "Predjelo" za eventualni III svetski rat.Tita su Srbima koji su u velikom broju bili monarhisti nametnuli kao "KRALjA" a kad je ostario i onemoćao uzeli ga "dvorjani" (zna se ko tu sve spada pod svoje oni koji su ga zvali "drug stari")Odvojili ga od supruge i kad je umro nisu joj skoro nista ostavili kao ni deci.Posle razvukli kapital po deželama i lijepim njihovima kao svinje masnu torbu.A ovi naši Srbi (posle Rankovića i Briunskog plenuma ostali u vrhu države samo poltroni i (da ne kažem teži izraz) pa oni i potomci pred,za, posle zadnjih ratova izvukli pare iz zemlje pa se oteli i prisvojili i postali age svom narodu sa njihovim parama.Bojim se da će i ove pare zavrsiti kao i ono blago.A oni koji spominju motke mnogo su naivni.Šta tu mogu motke,Ni Eliot Nes, a nekog našeg Putina sa sve zaleđinom (očišćenom od tajkuna)dal imamo, i dal će majka da rodi.Ništa drugo.

toya

pre 14 godina

Da je vreme Lenjina, kao sto nije, ova bagra sa slike bi bila streljana po kratkom postupku zbog pljacke naroda i drzave.On je bio u pravu kada je rekao: ,,Nas mogu da uniste samo mangupi iz nasih redova''. E, to su ti mangupi iz nasih redova.

pravda

pre 14 godina

I to se neko setio sada kada je skoro sve izvučeno.A sad ajde da damo tim sposobnim menadzerima da povedu drustvena preduzeća u oporavak.Smejurija.Posto znate koliko i kako su sve oteli i izneli,lepo ih pozovite da vrate visak i to će biti dovoljno da se te firme oporave.A ko neće da vrati oteto ostaje bez svega.Putinov model.I sve moze da se postavi na zdrave noge.Ali nema to ko,a noge su nam odsečene.

liberalni kapitalista

pre 14 godina

Bez obzira sto ni malo nisam ljubitelj pomenutih "poslovnih ljudi", a zapravo rezimskim vezama nastalih biznismena, ovoga puta moram da stanem na njihovu stranu, ne ulazeci u diskusiju na koji nacin su stekli svoj kapital i kako ga odrzavaju.
Bice da su ti ljudi iznose brze bolje dobit iz Srbije zbog neverovatno visokih poreza. Nije vazan samo porez na dobit, cija stopa od 10% je samo kozmetika, kada se govori o porezu razmislja se o celokupnom poreskom opterecenju u sta ulaze i carine i tarife u zavisnosti od proizvoda. Dakle celokupno poresko oterecenje je ogromno u Srbiji i svaki zdravo rezonujuci poslovni covek gleda na sve legalne nacine da sacuva svoju dobit i kasnije je reinvestira ako za to ima interes. Dakle, pre nego sto kritikujete, razmislite i videcete da je u celom ovom slucaju dvostruka krivica nesposobnih politicara za koje glasate, a koji sa ekonomijom nemaju pojma. Prvo, oni su omogucili i dopustili da se neko uz direktnu pomoc politike i drzave obogati i stekne monopol, a drugo oni drze izuzetno visoke poreze i time primoravaju vlasnike kapitala da novac cuvaju tamo gde za to postoje daleko bolji uslovi i brojne prednosti, sto je potpuno legitimno.

zoran

pre 14 godina

Mislim da ovo nije dobro istrazeno...evo kako iznose..Pare koje dobijaju od prodaje robe iznose tajno u dzakovima kamionima nocu gde ih cekaju specijalni avioni. Posle dva sata utovarivanja pare idu na Kipar gde se skladiste u specijalnim ogromnim sefovima. Ovo je proverena informacija...PDV ne placaju, plate za 150.000 zaposlenih u njihovim firmama ne daju, poreze na te iste plate sakrivaju. Molim medije da vise ne skrivaju fotografije aviona i dzakova vec daju na uvid siromasnom narodu koji ce iste ove nepatriote i lopove lincovati...

Novi Sad nikad glavni grad

pre 14 godina

**** Gospodo politocari ukoliko imate nameru da Republika Srbija pored ovakvih privrednika (koji pored svih ovih cinjenica hoce drustveno priznanje )opstane u teskim ekonomskim okolnostima u svetu pa i kod nas , morate ove *** da pohapsite zbobg ovih poreskih utaja .I naravno vrate Republici Srbiji nase pare sa kojima bi ste otplatili pola spoljnih deviznih dugova i kupili na hiljade poljprivrednih masina i sa kojima bi Srbija obradjivala 5 milona hektara polj. zemljista umesto 2,5 milona hektara koliko sad obradjujemo . Pa lepo svake godine da inkasiramo 5 milijardi USD samo od poljoprivrede .U suprotnom za manje od 50 godina , bice istorikih zapisa o jenom narodu koji je nakad postojao i jednoj zemlji koja se zvala Srbija. Ja prosto nevidim ni u proslosti ni u buducnosti nijednu zemlju koja je ovakve stvari uspela da prezivi i opstane .Ako bas nema niko u ovoj zemlji (vladi) da stavi prst na celo i pogleda nasu buducnost sa ovakvim cinjenicama i podatcima , odak je ova zemlja i njen narod u velikom problemu . Nastavi li se ovo , pitanje je biti ili nebiti . Razmislite dobro svi sto nam je ciniti ? Nazalost izbora i alternative imamo jako malo . Uzdravlje i pamet u glavu narode .

igor

pre 14 godina

I tako svi to znaju i svi se prave ludi. Vlada, Predsednik, Skupština, Opozicija, Pozicija svi su isti i nema razlike u shvatanju sem imena stranaka. Sve njih finansiraju oni koji su pobrojani u ovoj vesti i opet se svi prave ludi. Slušam onog Kostića neko veče kod Jugoslava pa kako te bre nije sramota da kažeš tako nešto "Meni treba samo društveno priznanje..." Ovaj narod je retko glup. Prvo nas je ******* Sloba i to onako ortodoksnon deceniju celu sa prstom u oko direktno a mi ćutali. Ovi sada pričaju šarene laže koje svo dete može da prepozna kao laž i opet ćutimo. Lepo je rekao Petar Luković "Ovaj narod je stoka a srbija je samo tor" Svaka čast za izjavu.
Retko smo glupi!

student12

pre 14 godina

Pa kako ljudi glasaju ovde tako i prolaze, tacnije ne znam zasto uopste izlaze na izbore?
Zasto ne traze ljudi nekog novog, ko je patriota i ko je normalan?

bazinga

pre 14 godina

Svako svoj novac stiti i gleda da zaradi vise!

Isto bi svako od nas postupio pa i oni, pa ko je lud u Srbiji da cuva pare???

NAJVECI KRIVAC JE R.SRBIJA KOJA DANONOCNO RAZMISLJA O NOVIM NAMETIMA ILI POVECANJU PROCENTA POSTOJECIM UMESTO DA NAPRAVE PLODNO TLE OVDE.

Ako mislite da tako ne razmisljaju vlasnici u drugim zemljama... pa moj gazda je otvorio u Srbiji firmu iz istih razloga i evo zatvorismo je prosle godine jer mu se ne isplati, i ipak ode u Indiju koja je dosta dalje pa se sada i ja cimam sa Indijcima ali ISPLATI SE!!!

Dakle, nisu oni ili svi mi krivi sto se ovde nista vise ne zna, koji ce sutra namet da izmisle jer precesto nesto izmisljaju.

Uvak sam govorio, nije problem poslodavac koji malo placa vec radnik koji na to pristaje. Pa zar bi vi platili nekoga 700 ako hoce i za 300 da radi a pritom je i srecan?
Isto tako da li bi vasu uslugu/proizvod prodavali za 10 ako i za 50 sve rasprodate?

advokat

pre 14 godina

covece, "@Neko tamo" ili kako se vec zoves, nemoj da pricas gluposti: tekst je jasan - ljudi LAZNO fakturisu usluge (konsalting) i tkao smanjuju porez na dobit (po stopi od 10%). Znaci umesto da plate pun iznos, oni plate daleko manje. Ovde je jos i problem sto se ne zna ko je vlasnik - a drzava to izbegava da utvrdi - da se ne bi videlo da precutno nekome tolerise bogacenje....koliko znam, prilikom osnivanja domaceg pravnog lica, trazi se izvod o tome ko je osnivac stranog pravnog lica ko osniva domace...raspitajte se u APR-u ko je bio vlasnik tih off shor firmi kad je osnivao domaca lica

Drugi Goran

pre 14 godina

@cedomir: utaja poreza je večita igra mačke i miša. Dok je ovaj ili onaj fazon legalan, legalan je, kad nije, onda se prekršilac odrapi. Zadatak nas sviju je da raskrinkamo svu nepoštenu radnju i da je eventualno pretvorimo u zločin. Ako treba ići na ulicu, onda na ulicu. Ali u normaloj zemlji te potreba nema, zato je tu vlada, izbori itd. Zadatak poreske uprave je da pronađe prekršioce. A ti, ako tako radiš i tako decu svoju učiš, dabogda dobio po labrnji od te uprave. Zbog takvih kao ti nam je lošije nego što bi nam moglo biti. Štoje još gore, vidim da ima tona magaraca koji te podržavaju. Oni i zaslužuju bedu u kojoj su.

janos

pre 14 godina

Sa poreskom politikom koja se u Srbiji vodi, oni su sebi ovde već otvorili poreski raj:
- stopa poreza na dobit 10% i velike poreske olakšice koje je svode na realnih 5%;
- stopa poreza na dohodak građana na dividendu 10%;
- poresko oslobođenje za nepokretnosti evidentirane kao dobra koja su isključivo namenjena daljoj prodaji (izmena koja je doneta kada se privodila kraju izgradnja Belvila);
- porez na prihod od samostalne delatnosti za prihode od zakupa koji ostvaruju fizička lica - obveznici PDV, umesto poreza na prihode od nepokretnosti (manja stopa i mnogo manja osnovica); itd.
Off shore kompanije su samo radi toga što su alavi i hoće hleba preko pogače, a i zbog toga da privremeno uključe nekoga u vlasništvo off shore kompanije dok je na vlasti, a posle ga zamene sa nekim drugim.

Milos

pre 14 godina

Kao neko ko je prosle godine u budzet Srbije na ime poreza na dobit uplatio skoro 8 miliona dinara smatram da je 10% previse. Pre nego sto krenu po Nemackama, Holandijama i ostalim razvijenim drzavama i trzistima neka se isti osvrnu na uslove poslovanja u Srbiji.

1.Opsta pravna nesigurnost
2.Ugovor = NULA odgovornosti
3.Monopoli, oligopoli i sl.
4.Namesteni tenderi i javne nabavke
5.Kamatne stope kojima banke tope vecinu profita
6.Negativne kursne razlike kojima drzava uzima unapred
7.Povrat PDV-a = Mesecna kontrola i tortura
8.Drustveni linc onih koji i pored svega ovoga uspevaju da zaposljavaju i isplacuju plate desetinama radnika

STAVITE VI POD HIPOTEKU VASE STANOVE ILI KUCE, MAMINE, BABINE ILI BAR ONE STO VAM JE POKLONIO DRUG TITO PA UPLATITE NEKOME NESTO I ZARADITE POD TACKAMA 1 do 8.

DA BI DRZAVA NESTO MOGLA DA NAPLATI MORA DA PRUZI I NEKU SIGURNOST U POSLOVANJU A NE SAMO DA ZAHVATA.

Insajder

pre 14 godina

Evo ovako...

Kao prvo tekst koji je napisan nije "bajat" i u pravu su oni koji kazu da se iznose pare nelegalno i oni koji kazu da se iznose pare legalno...

Poenta registracije nasih "vrlih" biznismena na Kipru i ko zna gde nije sada, vec se moramo vratiti u '96, '97, '98, '99 i malo u '00 i '01. Zasto?

Pa jos tada su svi nabrojani imali firme na Kipru, Marsalskim ostrvima, Liberiji, Monroviji...
A zbog cega?

Dacu vam prost primer...

Uvozite sleper robe (npr. tekstil, trenerke, majice, dukseve neke brend firme) koji vredi 180000$.
Naravno da im ta poznata firma daje racun na firmu na Kipru (njihovu), oni tada prefakturisu robu i po 10 puta manjim cenama (sada ta ista roba u sleperu vredi 18000$). Sleper recimo predje preko Madjarske, gde sasvim legalno na zoll placu uradite zamenu papira, a kada se pojavi na nasoj granici ima fakturu/e na 18000$.
Tada se naplati carina (tada za tekstil 30%) od 18000$ nekih 5400$ (umesto 5400$) i pores (tada 20%) na 18000+5400=23400$ od 4680$ (umesto 46800$) tako da je svaka firma "vrlih" nam biznismena i dobrotvora placala carinu i porez (u ovom slucaju) 10800$ umesto 108000$ (malo li je 97200$ razlike)?!?!?
Pa vi sada pomnozite x broj slepera godisnje (licno znam za cifre od 120-150 slepera godisnje) x ovih par godina, pa cete doci do ogromnog novca...

Naravno posto je tada moglo da se radi u "kesu" (vecim delom) kes se iznosio napolje i sa racuna firme sa Kipra placala roba.

Dacu vam i jedan primer. Gdin Miskovic je takvim novcem napravio zapravo sve svoje kompanije, a kasnije banku, osiguranje i sl. Ne znam da li je neko pratio kada je prodata Delta banka, njen vecinski vlasnik (cini mi se nesto oko 89%) je bila kiparska firma doticnog, Hemslade Trading Limited. I eto kako u mahu iznesete 400 i nesto miliona eura napolje, a pri tom se na sva usta hvali privatizacija iste...

Ovo sto se trenutno radi je zapravo legalno, i mogucnost svakom od njih da neku "situ" izbace napolje. (namerno kazem situ, jer je to nekada bilo kudi kamo vise novca)

A zakljucak izvedite sami

Simke

pre 14 godina

Dozvolite da vam se obratim kao strucno lice.
Domaci tajkuni ne iznose novac u offshore zemlje da bi izbegli porez na profit iz 2 osnovna razloga:
1. velika vecina radi s gubitkom, tj. bez profita
2. vazeca poreska stopa od 10% je vec dovoljno niska.
RAZLOZI SU SLEDECI:
a) da bi prevarili banke koje su finansirale njihove poslove ili eventualno dobavljace(ogroman broj je zaduzen i na klimavim nogama, pa je bolje ispumpati novac na privatne racune).
b) stvaranje crnih fondova (radi korupcije ili finansiranje partija, ili placanja zaposlenih na crno npr.).

Takodje nije istina kao sto vidim u komentarima, da je zakonito prebacivanje novca u offshore zemlje putem faktura za konsalting itd.. (jer se radi o "simulaciji"). Inace u svim zapadnim zemljama ovakvi "troskovi" nisu odbitna stavka za osnovicu za porez..tj.firme placaju porez kao da se nisu desili.

pljackan narod

pre 14 godina

ove ne treba zvati srpskim "biznismenima" vec kiparskim itd. Koliko samo drzava gubi na razvoju, zdravstvu, skolstvu sto ne placaju srbiji porez :-(((

Milan

pre 14 godina

Miodrag Kostic juce rece da nece pare, ali da hoce "priznanje". Pa neka ga trazi u Svajcarskoj.

Provaljeni ste, bre. I to sto vam jedino fali, "priznanje", u ovoj zemlji, takvi kakvi ste, na srecu nikada necete dobiti.

mario

pre 14 godina

Pre desetak dana jedan gospodin iz Hrvatske je u komentaru na tajkunsko držanje novca u inostranstvu rekao da su to i kod njih probali, ali su ih oni ugostili u kući koja se kod nas zove ZABELA

Marko R.

pre 14 godina

Hehehe...

Kad neko napravi prekrsaj u saobracaju prvo se digne dreka i vika, svi su spremni na borbu do smrti a na kraju cesto ne izostaju i bolnicki tretmani.

Ovde, legalna KRADJA na veliko i niko nista. Ovi su najpametniji od svih. Neefikasnu drzavnu upravu treba da izdrzavaju penzioneri i gastarbejteri a Srbski "biznismeni" glume poslovne genije a pri tome se radi o moralnim nakazama i najobicnijoj kradji. Nema pristojnog izraza kojim bi ovo stanje moglo da se opise.

robi

pre 14 godina

kipar nije vise off shore zemlja zbog ulaska u eu,ali su oni majstori mutljavina pa su samo prekrstili zakon u nmeko drugo ime i povisili malo porez,a u sustini sve je isto,a drakulicu dzaba sve pare svijeta kada mu je cerka mashala nakvasala :)

Siroma'

pre 14 godina

Ljudi koji su postali bogati u vreme kada je zemlja postala siromasna su ili veoma vredni -pametni-vešti ili obicne jajare.
Vredni-pametni-vešti izvoze robu iz Srbije proizvedenu u Srbiji , ********************

RS

pre 14 godina

U Republici Srpskoj, Litvanci su otisli korak dalje u malverzacijama kod izvlacenja profita. Registrovali su lokalnu firmu (Balkal) bez pokretne i nepokretne imovine, po transfernim cijenama godinama izvlacili dobit iz Fabrike glinice Birac iz Zvornika, a pri tom ne placajuci porez na dobit te fiktivne firme. Poreskoj upravi Republike Srpske je bilo potrebno 2 godine samo da pokrene postupak prinudne naplate poreza (reda 10 miliona KM), nakon cega je jos godinu dana trebalo da ustanove da nemaju iz cega da ga naplate, pa su pokrenuli stecaj. Naravno, Litvanci su u medjuvremenu vec napravili novu lokalnu fiktivnu firmu (Alumina), sa istim direktorom, u kojoj se bave istom djelatnoscu, ne placajuci porez na dobit i izvlaceci dobit i Fabrike glinice Birac ...

SevarlićA

pre 14 godina

Pa ko brani državi da stane tome na put, ali ljudi koji je vode ili ne znaju ili ne žele.
Stvari sa zakonima su vrlo jednostavni, kad imaš vlast možeš da donosiš zakone kakve hoćeš.
Prvo i prvo, način ulaska kapitala u zemlju mora biti transparentan (finansiranje samog sebe je nelegalan proces izbegavanja poreza), da bi se to izbeglo neka ceo posao ide preko NAŠE centralne banke(NBS), koja bi onda taj novac usmeravala ka dotičnim firmama i uzimala neku sitnu kamatu :)
Promeniti zakon o porezu na profit i pretvoriti ga u progresivni porez tipa, više profitiraš-više plaćaš.
Povećati kazne za utaje i pronevere sa novčanih na duge zatvorske kazne (na preko 20god. robije).

I za par godina eto para i za zdravstvo i za školstvo i kulturu itd. , a dotična gospoda će i dalje zarađivati veliki novac.
Svi srećni, svi zadovoljni

Warren Buffett

pre 14 godina

@cedomir
svaka cast, posebno za prvi deo teksta.
Ovaj narod nikad nije naucio najbitniju stvar u zivotu, a to je: Neznanje nije olaksavajuca okolnost u zivotu!!!
Kad to vecina nauci mozemo se nadati necemu!

Ana

pre 14 godina

meni nije jasno jedno - kad sve tako lepo znate, i kako i gde, kako mozete da ostavite tako da ide i dalje? najblaze receno, sramota i bruka odgovornih ljudi koji dobijaju platu da se ovakve stvari ne desavaju! ili radite ili cutite, samo mi nemojte predavati o Bokiju ili Miskovicu...

Mikele

pre 14 godina

Okej je, nek otvaraju offshore kompanije, ali sto bi onda nasa drzava pomagala njih ? Mislim, mi cemo od naseg poreza da pomazemo tamo nekim Kiparskim firmama. E moj Mladjane Kinticu, 'de ce ti dusa ?

011

pre 14 godina

"Of-šor kompanija fakturiše usluge firmi ovde, na primer za istraživanje tržišta, propagandu, konsalting, softver, organizaciju i slično. Faktura može biti 50.000, ali i 500.000 evra i više. Za firmu u Srbiji to je trošak koji automatski znači manju dobit i manji porez. Međutim, to je za amatere"

Da nasi inspektori znaju zakone sopstvene drzave,znali bi da se porez za dobijene usluge u konsaltingu naplacuje po mestu firme koja je zakazala uslugu, tj. srpska firma je duzna da to plati. Ovo je izuzetak u pravilu o naplati poreza u radu sa stranim kontragentima.

mile pile

pre 14 godina

Da citiram Momu Kapora " Gutajuci energiju, vreme i prostor, oni veruju da su vecni i ne sanjajuci da ce im sve to potrositi i upropastiti, vec kao sto to biva, naredna generacija."
Da dodam, ocigledno je da su oni trenutno mocniji od drzave ali ocigledno je i to da mi imamo drzavu kakvu zasluzujemo.

NIkola

pre 14 godina

Nasa vlada treba da zna da su nosioci ekonomije mala i srednja preduzeca koja upravo placaju poreze u zemlji. A sta vlada radi uvodi takse za iznosenje smeca, firmarinu povecava za 120%, gradjevinsko zemljiste, struja voda komunalije su skuplje nego u stambenim jedinicama.

Dragan

pre 14 godina

Nisu problem of šor zone, niti kompanije koje su registrovane u ovim zonama. Ove kompanije imaju pravo da legalno rade svuda po svetu pa i u našoj zemlji.Osnovni problem su naše koruptivne institucije koje ovo poslovanje kod nas treba da prate.Isto tako problem su političari koji svoje stranke finansiraju od ovih of šor firmi.Videli ste kako Čeda odgovara na pitanje odakle mu novac i čime se on bavi.Odgovara drugim pitanjem zašto to vas interesuje.Pa da li je to odgovor jednog demokratskog političara koji radi na dobrobit ove zemlj.A i svi ostali su takvi.Znači nema naloga odozgo a svi znamo od koga da se ovi problemi reše i nema razloga da se ljutimo na of šor firme.Ove firme vode ljudi koji u sprezi sa političarima sistematski pljačkaju ovu zemlju.Ali tu im se uvek nađe MMF da pripomogne.Dokle će to tako videćemo.

Jelena

pre 14 godina

Nije protivzakonio imati firmu koja je registrovana negde u belom svetu ali je protivzakonito ne utvrditi odakle tzv. biznismenima novac za kupovinu firmi (recimo usred rata). Iz tog razlga su se gospoda biznismeni skrili iza offsor kompanija kako bi se trag zameo: firma je registrovana, recimo, u Svajcarskoj ali sediste ima na Antilima a posluje u Srbiji. No, to je svima nama, pa i odgovornima u ovoj drzavi, poznato ali nam je nepoznato zasto drzava nista ne radi kako bi otkrila malverzacije?
Nejasno je i zasto se pominju samo neki od tajkuna ali nikada i Nenad Popovic i jos po neki?
Pretpostavljam da komentar necete objaviti jer cim se pojavi gospodin Popovic nastaje tisina.

Ser Toza

pre 14 godina

Po mom skromnom misljenju, pravi motiv osnivanja kompanija po belom svetu nije izbegavanje poreza, vec pre svega skrivanje prave vlasnicke strukture (duboko sam ubedjen da masa nasih vajnih postenih politicara ima i te kako velike procente akcjia u doticnim kompanijama) i mogucnost prikrivanja stvarnog poslovanja i kolicine novca u opticaju.
Drzava u ovom slucaju nema nikakvog interesa da zavede kakav takav red jer su i oni koji vode ovu drzavu (i vlast i opozicija) ukljuceni u poslovanje doticnih kompanija.
Dokle god je Srbija partijska drzava (isto kao i bivse FNRJ, SFRJ) nece se nista promeniti po ovom pitanju. Situacija bi mogla blago da se popravi ako budemo poceli da glasamo za konkretne licnosti koje ce nas predstavljati u parlamentu i u lokalnim upravama, a ne kao do sada da nam mikro Slobe i Mire (Josipa Broza necu da vredjam, on je bio maher svoje vrste, etalon) odredjuju ko ce za njih da dize ruke i da glasa onako kako partija kaze.
Sve najbolje napacenim gradjanima Srbije i sve najgore politickoj "eliti".

ekonomista iz realne privrede

pre 14 godina

Prvo pare se ne izvlace samo preko off shore firmi.Male firme,uvoznice svega i svacega ,firme koje imaju od 1 do 10 zaposlenih,vecinom imaju svoje firme u okolnim zemljama od kojih uvoze robu.Retko ko uvozi robu direktno od proizvodjaca.Marze i ostalo idu i do 150%.Pa u Srbiju se cak i Nafta i Gas uvoze preko 5-6 Ruskih cerka firmi od kojih je glavna u Svajcarskoj.Placanja takodje idu preko Svajcarske.U pitanju je ogroman novac koji se potom rasporedjuje dalje i vecinom sluzi za ostvarivanje Ruskih politickih ciljeva.

Grof off Shore

pre 14 godina

Tacno je da je po pozitivnim zakonima poslovanje off shore kompanije legalno i da mnogi u svetu pribegavaju ovakvom vidu vlasnistva. Ono sto mene zanima zasto onda nasa gospoda nisu okusali biznis umece i van granica Srbije u nekoj znacajnijoj meri. Posao znaju, imaju off shore komanije pa neka izvole. Neki su tek promolili nos u Bugarsku i Ukrajinu i to je sve. Zasto posluju na ovakav nacin samo u Srbiji kad je to legalno i svuda dozvoljeno. Kako to da nasa poreska uprava i zakonodavni organi nisu uskladili propise koji uredjuju poslovanje off shore kompanije. Sa druge strane smo svedoci nevidjeno revnosnih i rigoroznih kontrola kada treba precesljati poslovanje trafikanata ili str prodavnica. Tu nista ne promakne i zbog zvake se naplacuju visoke kazne. Voleo bih da mi neko objasni legalnost poslova sa svercom nafte, cigareta i ostalih akciznih roba posto su se mnogi nasi biznismeni u pocetku bas ovim poslom bavili. Razumem da smo bili pod sankcijama i da je drzava morala da prezivi ali ipak nije prezivela. Preziveli su tajkuni koji su onda morali da rade eto cigarete a sad evo moraju off shor kompanijama da obezbede koricu hleba. Pa sta mislite gde bi stigla zapadna civilizacija i ostali razvijeni deo sveta da su imali privrednike koji posluju ovako? Zato cemo mi vecito ostati u blatu a izgleda da nam je tu i lepo cim mnogi od nas nalaze razumevanja za ove divne i sposobne ljude. Opste je poznato da off shore kompanije u svetu uglavnom koriste ljudi koji se ne bave sasvim legalnim stvarima. Zato im banke u poreskim rajevima skidaju kozu sa ledja na provizijama. Na kraju pre neki dan je predsednik uglednog kluba Privrednik izjavio da je poslovanje preko off shore kompanije u stvari mnogo skuplje i da je zabluda misliti da se tako izbegava porez. On je naveo da su nasi privrednici poslovali na ovaj nacin posto nisu imali poverenja u pravni sistem Srbije. Verovali ili ne procitajte sami:http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=05&dd=08&nav_id=429696

mmmm

pre 14 godina

A jeli to od onih milijardi deviznih iznetih na Kipar i drugde u kešu za vreme sankcija pa demokratska vlast odustala od traganja za njima.Bilo bi interesantno videti ko su ti ljudi bili pre Miloševića i za vreme njega.Jesu to oni sa spiska koji jedno vreme nisu mogli da dižu pare sa racuna u inostranstvu.Sve sami patrioti.Pa zato je i propala industrija jer oni o tome pojma nemaju nego samo ulažu u banke i megamarkete ,to je lakše.A i pohorane pare iz banaka za obrtni kapital i kreditiranje privrede.Jesu zato uništene naše banke a kapital isisan na privatne račune i iznet napolje pa polako godinama "prane" u "tranziciji" i "privatizaciji".A država treba da brine o njima dali će imati jahte od 30 ili 50 m i dali će na njima orgijati sa 30 ili 50 sponzoruša iz nekada pristojnih familija jer gospodjice digle ruke od fakulteta,znanja i rada pa to se u Srbiji nikad nije isplatilo još od Turaka.Jedan što nešto radi (to su heroji i spasioci Srbije)i to se može prodati na tržištu hrani 4-5 što ne rade ili kobajagi rade po kancelarijama i kraduckaju a ova ekipa o kojoj je reč nas sve poharali za 20 god idućih. Mi Srbi smo definitivno najotporniji narod na svetu."NEDAJ BOŽE ŠTO SE TRPITI MOŽE"

Pedja

pre 14 godina

"Of-šor kompanija fakturiše usluge firmi ovde, na primer za istraživanje tržišta, propagandu, konsalting, softver, organizaciju i slično. Faktura može biti 50.000, ali i 500.000 evra i više. Za firmu u Srbiji to je trošak koji automatski znači manju dobit i manji porez. Međutim, to je za amatere"

To nije "za amatere", to je protivzakonito, i zove se "simulovani pravni posao", član 9 Zakona o poreskom postupku. Naravno, u praksi se i ovaj poreski propis se pre svega primenjuje radi šikaniranja malih firmi.

advokat

pre 14 godina

pogledajte malo ZAKON o PRIVREDNIM DRUSTVIMA. Jasno stoji da bez obzira gde je firma registrovana, mora da placa porez ukoliko je centar delatnosti u Srbiji. Zasto to ne vidi ili ne zeli da vidi poreska uprava, pitanje je za Vladu Srbije, jer je poreska uprava pod njima.....izgleda da nas ima "jednakijih" od drugih (Dz.Orvel)....to su gluposti da nemaju softver i sl...samo neka po osn. KZ i ZKP traze da se otkriju pravi vlasnici.....usotalom, to nisu Sejseli, vec Kipar i Holandija, tako da je prilicno lako videti ko su vlasnici, tj., osnivaci i iste privesti zbog neplacanja poreza.

milan

pre 14 godina

treba samo citaocima reci da su to praktikuje svugde u svetu i da je EU objavila "rat" takvim zemljama gde se moze na taj nacin izbeci placanje poreza. Pitam se isto tako ko bi to od nas kada bi bio u istoj situaciji drugacije radio.

sasa jokic

pre 14 godina

Eto, ne placaju profit na dobit, ali traze privilegije. Kazu mi zelimo da pomognemo svojoj zemlji, a kao prvi korak izbegavaju ono sto je u nekim zemljama svetinja, placanje poreza! Vi gospodo niste kriminalci jer Vam zakon omogucava izbegavanje obaveza, ali ste stetni za drzavu, jer ne placate pare u budzet od koga drzava zivi! I zato drzava Srbija treba da Vam vrati istom merom, a ne da zakazuje okrugle stolove sa Vama! Treba da Vas pusti da sami vracate kredite, sto bankama sto Saricima i ostalim mafijasima od kojih ste uzimali pare. To bi bio prirodan put i jedini pravedan!

nn

pre 14 godina

pa to svi znamo. samo se pitamo zasto se na svaki nacin ne preispita odakle im toliko bogastvo i nateraju da ovoj zemlji placaju prez koji na ovaj nacin izbegavaju. pronaci i imena na cije me se vode te firme na kipru jer to nsu posteni ljudi.tu lezi uzrok nase krize.

Dragan

pre 14 godina

Tema je veoma zanimljiva pa moram ponovo da se uključim.Neko od onih koji komentarišu govore o porezu na dobit od 10% i dvostrukom oporezivanju.Nije stvar u tome, to je OK ali je problem u tome što firme iz Srbije prave fiktivne ugovore sa svojim of šor firmama sa Kipra i na taj način iznose novac iz zemlje i automatski prikazuju manju dobit na koju onda plaćaju porez.Drugim rečima štete ovu državu.Poznato vam je da nema nikakvih smetnji da se podiže novac u gotovini sa ovih of šor kompanija i u kešu unosi u našu zemlju ili da se vrše doznake ovih sredstava sa Kipra na bilo koji račun naravno u inostranstvu.Odatle se draga gospodo finansiraju naši političari i njihove stranke.

Laki

pre 14 godina

Bitno da se mi čepimo Evropskoj Uniji novim zakonima o saobraćaju koji su isti kao prethodni i zakonima o pušenju, a o našoj ekonomiji ne brinemo. Kada su ti podaci poznati, zašto se ne pišu novi zakoni na tu temu, a dotični dovode redu?

Dusan Silni

pre 14 godina

Sve ovo je godinama poznato,
STO-srpska tajkunska organizac
ija sa sedistem kluba na dedinju takodje i drzava cuti,
jos im organizuje provod na Kopaoniku o trosku drzave.
bruka i sramota,knjaz serbski
se oglasava borbom protiv organizovanog kriminala,cist folirant.Vaznije stvari su veci problem,finansiranje stranaka.Ko donira i odakle je kapital DS-u,G-17,SNS,NS,
SPS,DSS,doznacavaju im verni clanovi,kradu li drzavi ili je nesto trece u pitanju,reke
tiranje ovih o kojima pricamo.
Ti likovi kad izgube uticaj na izvrsnu vlast ostaju bez imovine,para i svega pokraden
og,a mesto stanovanja im se dodeljuje u SR.Mitrovici,Zabe
li ili Cupriji.