Petak, 07.05.2010.

16:30

Srbija kao monarhija?

Udruženje “Kraljevina Srbija” je osnovalo odbor i u Kragujevcu da bi promovisalo ideju uspostavljanja monarhije u Srbiji.

Izvor: B92

Srbija kao monarhija? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

125 Komentari

Sortiraj po:

ДЕМОХРИШЋАНИН

pre 13 godina

Свим неверницима преносим информацију из НИН-а бр. 3134 од 20.01.10. (стр 35.):
да су Немањићи преци свакој од 12 краљевских кућа у ЕУ , а преко њих и Карађорђевићима. .
Када би 2017 Краљевина Србија била у ЕУ , врло брзо би се брзо обновила, развила и постала ЛИДЕР у Југо-Источној Европи где живи 55 милиона православац..
СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ.!!!

Dragoljub

pre 13 godina

Da je monarhija na vlasti sigurno bi dosad bio donet zakon o restituciji i prestalo bi se sa uništavanjem nedužnih ljudi.Ljudi koji su radili i stvarali a da to što su stvorile vredne ruke naših predaka kroz generacije dolakom kumunista na vlasti sve je to opljčkano. Zalosno je to što se to stanje produžava i nakon demokratskih promena i nastavilo sa dokrajčavanjem treće generacije a da oteta privatna imovina još nije vraćena.Lako se otimalo a sada se nezna kako da se vrati? Ako neznaju kako da se vrati neka se podsete kako se otimalo i to znanje primene na sebi a mi tražimo da smo svoji na svome.Pravo na život na svojoj imovini u skladu sa Opštom poveljom UN o pravima čoveka.

dragoljub

pre 13 godina

Da je monarhija na vlasti sigurno bi dosad bio donet zakon o restituciji i poštovala bi se privatna svojina a to je jedan od najvažnijih uslova prijema u EU.Princ prestonaslednik i princeza svojim donacijama pomažu koliko su u mogućnosti a to je za svaku pohvalu.

Mima

pre 13 godina

Svakome ko se lozi na samozvane prestolonaslednike nepostojeceg prestola, Aleksandra i Grkinju mu zenu preporucujem da SAMO MESEC dana ode da radi za njih i bice mu jasno koliki su to ''humanitarci''. Pola grada je radilo kod njih dobijalo otkaze kad ustanu na levu nogu, a o ponizavanju, vristanju i splatkarenju i da ne pricam. .. Boze me sacuvaj od takvih. Uostalom ako su tako zeljni da pomognu Srbiji zasto sisaju pare iz budzeta? Za njih imam samo jednu rec J-E-Z-I-V-O! Provereno!

1217 - 2017 Kraljevina Srbija

pre 13 godina

Država Srbija treba da bude Kraljevina (nikako Republika, jer podseća na SFRJ) u kojoj bi Kralj imao protokolarnu ulogu, a vlast bi pripadala narodu tj predstavnicima u Skupštini i Vladi Srbije. .
Vrlo brzo Kraljevina Srbija bi postala srednje razvijena država u EU koju bi svi uvažavali, i sa kojom bi komšije htele čvršće veze . .
Da se podsetimo :
(1).1217.g. Srbija je postala kraljevina, kada je Svet Sava krunisao Stefana Prvovenčanog u manastiru Žiča, a to priznala cela Evropa.!! Kasnije se Kralj Dušan Silni u Skoplju krunisao za Cara.
(2).1459.g. Padom Smedereva, Srbija je pala pod Osmanlijsku vlast..
(3).1804 .g. je počela obnova Srpske kraljevine, Prvim Srpskim ustankom pod Voždom Karađorđem, pa 1815 Drugim pod Knjazom Milošem, a 1875 Kraljevina Srbija je priznata na Berlinskom kongresu..
(4).1918.g. Kraljevina Srbija se proširila i postala Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, a 1921 Kraljevina Jugoslavija,
(5).1945.g. Uz pomoć Crvene armije SSSR, Komunističkom revolucijom nastala je Narodna Republika Jugoslavija sa 6 Republika (Srbija sa dve Autonomne pokrajine), koja se nakon 50 godina raspala u građanskom ratu 1991 do 1995. na više samostalnih Republika-Država.
(6).Od 2005.g. kada se osamostalila Crna Gora, Srbija je postala samostalna Republika.
(7) Od 2017 Srbija ponovo Kraljevina, sa 800 godina tradicije i iskustva..

Strahinja

pre 13 godina

Daj Boze da za svog zivota dozivim da Srbija ponovo postane monarhija,jer je dekretom komunista postala republika.To sto prestolonaslednik ne govori tecno srpski je krivica i istorijsko breme svih nas,nase istorije i sudbine kojoj su bili podvrgnuti.On je naslednik krune ma kakav da je.To je nasa tradicija i identitet.I sada gradjani finansiraju glomazni predsednicki aparat i predsednicke izbore,moze samo da bude jeftinije,ne brinite zbog toga,necete nikoga vi finansirati,vi koji to gledate kroz novac.U pitanju je mnogo visi cilj od novcanika.Zivela Kraljevina Srbija!

Андрија В.

pre 13 godina

Пуна подршка Престолонаследнику Александру будућем Краљу Србије.
Боље Краљевина него Република.

Београђанка

pre 13 godina

Дивим се Њиховим Краљевским Височанствима! Престолонаследнику Александру зато што будућност Србије види у младим образованим кадровима и стипендира наше најбоље студенте и средњошколце и Принцези Катарини зато што помаже наше болнице и зато што се бори да имамо услове лечења какве имају грађани ЕУ!
И наравно да би ми било драго да такви хуманисти, једна таква породица и води ову напаћену Србију а не политичари!
Да се разумемо, немам ништа против политичара и политичких странака, без њих је немогуће замислити функционисање демократије, они свакако треба да постоје али у монархији они би наставили своје деловање у Парламенту и Влади и Премијер би био тај који би водио политику земље и при ступању на дужност износио свој програм. Председник и тако нема нека већа овлашћења него што их има Краљ у уставној парламентарној монархији. Зар онда није боље да на челу државе имамо неког ко нема везе ни са једном странком а да политичари раде у Парламенту и Влади где је то неопходно?
Ако морам да бирам између политичара и породице ја бирам породицу!

Правник

pre 13 godina

Најбољи пример је Шпанија која је диктатуру заменила за уставну парламентарну монархију! Исто је требало и ми да урадимо али ни сада није касно, већ нам је напротив, преко потребно. Увек смо били монархија. Ми смо краљевски народ. И када одете на стадионе чућете навијаче како певају: "Живела, живела Краљевина Србија!" Они то певају зато што им је то у срцу, зато што је то део српског бића.

MarkoM

pre 13 godina

Srbija je odlican primer zemlje koja nikada nije bila republika. Srbija, kao i citav srpki narod, ponosi se uspesima koje je dozivela kao monarhija. Srbija kao republika nema ni jedan uspeh, Republika Srbija NEMA cime da se pohvali. Srpsku drzavu(monarhiju) stvarali su Stevan Nemanja i Sveti Sava i ta Srbija postoji vec 900 godina. Republika Srbija, ciji je otac TITO, postoji 4 godin, jer je pre toga bila sastavni deo jos jedne vestacke republike zvane SFRJ. Dakle danasnja Republika Srbija, nema nikakve veze sa Nemanjom, Savom, Dusanovom Carevinom, kosovskim bojem, Misarom, Cegrom,Cerom, Drinom, Kolubarom, Solunom....Vratimo se starim korenima za neko NOVO i BOLJE vreme! Zivela Kraljevina Srbija! Ziveo kralj Aleksandar II Karadjordjevic!

Цица Мица

pre 13 godina

Мени је Краљевина скроз фенси!
Боље звучи од Републике, некако моћније!

Милица В. студент права

pre 13 godina

Подржавам Србију као уставну парламентарну краљевину и то:
- зато што би нас ојачало економски
- зато што Краљевина гарантује континуитет и стабилност
- зато што је Краљ чувар Устава
- зато што увек може да распише ванредне парламентарне изборе уколико су Влада и Парламент у сукобу и дуготрајној политичкој кризи (што би тешко урадио један председник који је политичар и који ће увек да размишља да ли му то у том тренутку одговара, хоће ли имати исти број посланика или мањи ...)
- зато што Краљ није политичар
- зато што би смо брже ушли у Европску Унију
- зато што би нам то побољшало углед у свету
- зато што више, хвала Богу, неће бити председничких избора,
- зато што ћемо се коначно вратити свом идентитету и заувек се одрећи комунистичког пасоша
- зато што је Престолонаследник Александар угледна личност, велики хуманиста, Вождов потомак и веома добар и племенит човек,
- зато што има лепе и добре синове,
- зато што, када одем негде у иностранство и питају ме одакле сам, с поносом могу да одговорим "Из Краљевине Србије!"
- и зато што је дефинитивно много бољи систем него република.

sofia

pre 13 godina

Jesam za monarhiju ali nikada za Aleksandra II Karadjordjevica!!! Kakav ce on biti kralj svima nama kada je posvadjan sa celom porodicom zarad vlasti i slasti i licne koriati??!! Ma molim vas!! Samo on -Ne!! Ima valjda jos potomaka Karadjordjevica koji bi dostojno prezentovali monarhiju Srbiju!!

sm

pre 13 godina

Cime je gospodin Aleksandar zasluzio da bude kralj.
Nista znacajno nije uradio za zemlju. Slazem se zbog istorije, ali i istorija je mislila da sps i ds nikada nece biti ZAJEDNO pa sad jesu.
I onda njegovi sinovi samo zato sto su njegovi naslede kraljevinu. Svasta. Pa protiv toga se i borimo sada da tatini sinovi vode klubove, grade, zaposljavaju se...to je cela poenta.
Kakva kraljevina...
Kako to da Amerika nikada nije pozelela kralja?
Pozdrav i svako dobro

Zare

pre 13 godina

Ja sam za monarhiju svim srcem, ali smatram da trenutno to nije najbolje resenje, jer nemamo pravog coveka za to. Svi Karadjordjevici posle kralja Aleksandra su jedna velika nula.

Ivana

pre 13 godina

Zaista se nadam da će Srbija konačno postati ono što je bila u vreme kada nas je čitav svet shvatao kao ozbiljnu državu, a na čemu je kasnije nasilno izgrađen jedan diktatorski režim. Srbija monarhija, da svakako!

Aleksandar

pre 13 godina

Duboko verujem da ce doci vreme kada ce Srbija ponovo stati na noge i ponosno stajati rame uz rame sa drugim razvijenim monarhijama Evrope. Tako je bilo, tako ce biti, tako treba da bude. Ziveo kralj, zivela Srbija...

Floyd

pre 13 godina

Ne znam.... Nisam rodjen u Kraljevini i ne znam kako to ide... A hoce li zakoni i za njega da vaze? Hoce li ga sada uhapsiti jer on u stvari poziva narod na ustanak? Meni je u principu sasvim svejedno ko vodi drzavu, samo zelim da zivimo normalno i spokojno....

Darko Nedeljkovic

pre 13 godina

Rodjen sam sedamdesetih, najbolje godine su mi prosle u ovom otpadu od drzave. Preziveo ratove, sankcije bombardovanje, sad prezivljavam mazanje ociju narodu pricama o EU dok se dogadja opsti lopovluk i tajkunizaciju. Ipak, necu da odem jer se nadam da ce biti bolje. Najveca mi je zelja da dozivim da Srbija postane monarhija i da konacno krene pravim putem. I bice tako sigurno, samo jos nije vreme, narod jos nije shvatio da ovi lideri od nas prave magarce.

Super Stupid

pre 13 godina

Imajući u vidu da je kralj Aleksandar ukinuo Srbiju stvorivši Jugoslaviju i unesrečio tom megalomanskom idejom čitave generacije, ne vidim kako iko može biti ponovo za monarhiju...

Zoki

pre 13 godina

Врати те нам краља
да нам душу спасе,
да нам ране лечи,
сва Србија јечи,
да испуни правду
и заветне речи !

Skriboman

pre 13 godina

"...je ocenio da bi uspostavljanje ustavne parlamentarne monarhije poboljšalo imidž Srbije u zemljama Evropske unije i ubrzalo integraciju."

Da. Ovo su inače poznati razlozi zbog kojih jedna država postaje monarhija...

Mutimir Mutimirović

pre 13 godina

Hahahahahahahaha,

dajte ljudi budimo ozbiljni. I ovako nemamo leba da jedemo sada se predlaže da još i njih izdržavamo.

Ovo je smešan predlog i po meni ne zaslužuje da se o tome uopšte priča.

u ostalom, neka se izbore za referedum o tom pitanju i videće kako će proći.

Милица Вукчевић

pre 13 godina

Коначно да после свега и монархија дође на дневни ред. Имамо прилику која нам може донети финансијски бољитак, прилив новог капитала, бржи улазак у Европску унију и бољи имиџ у свету.
Деведесетих година прошлог века у српски парламент стигао је допис потписан од стране свих европских монарха да ће финансијски помоћи Србији уколико постане уставна парламентарна монархија. Како смо тада били у медијском мраку ову вест је пренела телевизија Б92 и Глас Америке. Наравно тадашњи режим се потрудио да се тај допис заборави и да се никад не спомене.
Успостављањем уставне парламентарне монархије показали бисмо свету да смо се заувек одрекли комунистичког наслеђа и да смо стари европски народ са дугом традицијом са широко отвореним вратима за Европу.
Сматрам да треба да искористимо све наше потенцијале и да их широко експлатишемо а наша Краљевска породица Карађорђевић је један од њих. То је династија која потиче од славног Вожда Карађорђа. Престолонаследник Александар је у родбинским везама са великим бројем европских краљевских породица а напоменимо и да је кумче енглеске Краљице Елизабете.
Династију нема ни Хрватска, ни Словенија, ни Босна, ни Македонија. Карађорђевићи су оно што нас од свих њих издваја и чиме треба да се дичимо.
Зато нема више размишљања, нема више оклевања, монархија под хитно!
Све похвале за телевизију Б92 која је пренела ову вест!

шошић омладина

pre 13 godina

Људи па ви сте феноменални свака част за удружење , свака част б92 што је објавио о вама , идемо до победе идемо до Жиче да засија круна Немањића на престолу Карађорђевића , ЖИВЕО КРАЉ АЛЕКСАНДАР , ЖИВЕЛА КРАЉЕВИНА СРБИЈА !!!

mc

pre 13 godina

ZIVEO KRALJ!!
U Kraljevoj Vojsci bil je mesta za sve konfesije, samo da napomenem, iako je on (KRUNA) pravoslavan, Kraljevina Srbija je uvek bila tolerantna prema svim verama...
Kralj se ne bira i tu nema demokratije...nema demokratije u izboru Kralja ali Kralj predstavlja zemlju i vodi je kako narod zeli, kako parlament odredi (Engleska Kraljica je bila protiv rata u Iraku, ali je parlament trazi i ona je odobrila, jer je tako narod zeleo...)...ali Kralj nije stranacka licnost pa je "lider" svima gradjanima zemlje! Demokratija i dalje postoji izborom premijera i nije u pitanju uopste...Cena Kraljevina je nekima problem...nije to neki problem..Kralj i njegova porodica imaju apanazu koju odredi skupstina a povratkom njegovih imanja koja su mu oduzeta stvarno mislim da nece imati problema da se prehrani i da nastavi sa humanitarnim radom...da podsetim, njegovo vlasnistvo je Oplenac, rudnik zlata u Blagojev kamenu, Milocer, Brdo kod Kranja,ima jos...to je oduvek bilo NJEGOVO vlasnistvo, tako da nece biti problema...
Njegov stric, knez Pavle je "doveo kulturu" u Srbiju osnivajuci Narodni muzej, od SVOJIH para a ne drzavnih....
Pa i NjKV Katarina je princeza a Prestolonaslednik je "pedeset i neki" u redu za presto UK (jer je i sa njima u rodbinskim vezama)....

Vasa Milošević

pre 13 godina

U ovoj zemlji nepismenost i mutavost podignuta je na pijedestal. Sad je najveća smetnja to što čovek ne priča tečno srpski. A kako pričaju naši poslanici? Da li neko od vas "republikanaca" nekada pogleda i posluša svoje vajne poslanike za skupštinskom govornicom?

Restitucija monarhije neophodna je iz jednog razloga - Srbija je postala školski primer zloupotrebe parlamentarne demokratije. U takvoj atmosferi haosa i animoziteta, mislim da je kruna, kao zajednički imenitelj, najbolje rešenje. Ako ništa, što kažu ljudi, ukinuli bismo besmislenu funkciju predsednika, uštedeli na izborima i na predsedničkoj sviti koju svakim mandatom popunjavaju novi partijski vojnici, kumovi, šurnjaje i ostali.

Treba i formalno staviti tačku na sistem koji je iznedrio sve najgore kreature našeg javnog života. Potomak Karađorđa, Petra osloboditelja i Aleksandra ujedinitelja nikako nije gori od nekih Tadića, Koštunica, Čeda, Velja i ostalih. Ako kojim slučajem izađu kao stranka na izbore, ovo udruženje svakako će imati moj glas.

legenda

pre 13 godina

Da li smo republika ili parlamentarna monarhija ne menja sustinu. To je puko zamajavanje za gladan narod, po vec utvrdjenom sistemu, zavadi pa vladaj. Sad ce da se tupi sledecih nekoliko predizbornih kampanja ko je za kralja, a ko nije, a vec vidim kako ce da se skupljaju poeni time sto ce prestolonaslednika da vucaraju po raznoraznim partijskim skupovima, itd. Da li izaberemo predsednika ili imamo nac celu drzave nekog nesposobnog sina, isto nam je, zar ne? Sve te zemlje koje pominjete imaju konstantno monarhiju zadnjih 5 vekova, a kod nas se tradicija zasniva na tome koji je klan bio najsposobniji i najbogatiji da potkupi koliko knezova i to pre samo malo vise od 150 godina. To je tada bilo kao da sada imamo politicki vakum i da Miskovic krene protiv Ceptera u kupovinu skupstine da bas njega podrze da bude krunisan. Smesno.
Nije nam kriva demokratija sto mi ne umemo da organizujemo zemlju. Tu nam ni kralj ne bi pomogao. A od ugleda u svetu - setite se kako smo se smejali Bugarima kada im je prestolonaslednik izabran za predsednika. To bi vise licilo na neku africku banana drzavu - slicno kao kad je Bokasa proglasio carevinu u centralnoafrickoj rep.

Stefan

pre 13 godina

Ni jedan oblik drzavnog uredjenja nam ne moze pomoci uz ovakve politicare, bez obzira kako se sistem zvao, uz ovakve ljude ispasce ocajan. Potrebne su nove snage.

filip karic

pre 13 godina

Srbija sto pre treba da postane monarhija, jer jedino tako moze da se stvori jedinstvo naroda i da se vrati vekovna tradicija srpstva.Vecina najnaprednijih zemalja Evrope su monarhije, pa tako i mi treba da budemo.Kraljevina nam garantuje stabilnost i jedinstvo na unutrasnjem, i ugled i moc na spoljnom planu. Pozdravljam osnivanje odbora u Kragujevcu, i ocekujem sto pre formiranje odbora u Novom Sadu.

Dragan Velickovic

pre 13 godina

Samo Kralj moze da vrati dostojanstvo i ugled Srbiji.Time bi se znacajno popravili i ekonomski odnosi.Monarhija je za nas najprihvatljivije resenje jer je deo naseg bica.

Stefan

pre 13 godina

Нити је краљ узео благо, нити се бламира, нити инсистира и тера нас да уђемо у ЕУ пошто пото, али треба да будемо у заједници европских народа.
Погледајте само коментаре, драги суграђани! Само пљујете. Чим неко нешто хоће боље да уради ви га попљујете!
Краљ је у Аранђеловцу данас, и то сам случајно видео дао мамограф (вредан 850 000 евра) и још неке донације болници, и сем Б92 нико није од националних тв објавио ишта... а да је то урадио неки политичар, све би брујало о њему.
Дајте једном да се сложимо око неке ствари! Па ко је тај који Карађорђевом и далеком потомку Стефана Немање сме да узме себи за право да држи лекције како је мање Србин од њега?!!! С којим кредибилитетом?
Све нај мислим о овим скромним људима! Такви нам требају!!!
Живео Краљ!
п.с. Кад видим какве аргументе износите ви који га пљујете заиста сам схватио да сам за Краља!!!
Живео Краљ! Доле пљување оних који нешто раде!

Урош

pre 13 godina

У садашњем републиканском систему какав је на снази у Србији грађани пре избора не знају ко је особа која ће после избора заиста имати у својим рукама извршну власт, пошто се та власт у нашој земљи од увођења вишестраначја стално налази на клацкалици између председника и премијера, где превагу не доносе ни устав а ни закони, него искључиво то ко је од њих двојице јача и харизматичнија личност, а уколико су обојица подједнако јаки онда предност нема ни један, него сваки вуче на своју страну.
Обнова монархије је шанса да се овакво стање ствари коначно разреши, пошто у модерној парламентарној монархији се зна да је извршна власт у рукама премијера и владе који је добијају на демократским изборима, а краљ је нестраначка и надстраначка личност, он је врховни суверен државе који има своја уставом дефинисана овлашћења, али се не меша у рад парламента и владе. Противници монархије често истичу да није добро да један човек који је до власти дошао наследним путем одлучује о свему, али у модерним краљевинама управо то и није случај, пошто се моћ одлучивања ни не налази у рукама краља, него је поверена влади и премијеру. Краљ, као надстраначка фигура, је истовремено краљ и грађана који подржавају власт, али и оних који су на страни опозиције, он у земљи буквално представља мост између две супротне стране. Поред тога ЊКВ престолонаследник Александар је веома цењена личност у Европи и свету, и као такав он је у стању да доста уради на побољшању угледа и имиџа наше земље.
Обнова монархије није повратак нечему назадном и штетном, него управо супротно, она доприноси већој стабилности земље, она чува и унапређује демократију.

Алекс

pre 13 godina

Није више питање да ли ће већ је питање када ће Србија постати Краљевина!!!

Slobodan

pre 13 godina

Ustavna parlamentarna Monarhija, predstavlja, u ovom trenutku, za Srbiju jedini izlaz iz trenutne situacije, i Gospodu hvala da postoji ovakvo udruzenje kao sto je "Kraljevina Srbija" da pokusa pribliziti narodu Srbije ideju o Monarhiji, jer Srbija kao takva, poseduje najveci moguci stepen demokratije. ZIVELA KRALJEVINA SRBIJA

Amartolos

pre 13 godina

Србији је потребна промена! Од доласка демократије гледамо исти филм, исти сценарио, исту режију... само се актери смењују. Нека се већ једном пројави та демократија, да се чује воља народа, и да народ одлучи - на референдуму! Време је!
Живео Краљ Александар II!!!
Живела Краљевина Србија!!!

Lalo NS

pre 13 godina

Izgleda da je u Srbiji bitnije kako neko govori od toga sta govori. Ovi nasi politicari (neokomunisti) manje vise odlicno pricaju srpski, ali malo toga pametnog.

Стојковић, Шапине 012

pre 13 godina

Не ходимо више странпутицом! Живео српски краљ Александар II Карађорђевић! ВРЕМЕ ЈЕ КРАЉЕВИНА СРБИЈА!

*M*

pre 13 godina

Ljudi moji ja i dalje ne mogu da verujem da neko moze, i posle 65 godina, da veruje u BAJKE komunista... Imali su 65 godina da pokazu sta su umeli, a nisu umeli nista. VREME JE ZA PROMENE! ZIVELA KKRALJEVINA SRBIJA!

Novosadista

pre 13 godina

Kako to da mnogi pominju neko zlato koje je kralj "poneo sa sobom", a ne pominju otetu imovinu od strane komunista nakon rata koja ni do danas nije vracena.

Milica Vukcevic

pre 13 godina

Draga braco Srbi,

Monarhija pre svega nije ni retrogadni ni zaostali sistem. Monarhija nam je neophodna kako iz razloga nase istorije i tradicije tako i zbog ekonomskih razloga ali i porasta naseg imidza u svetu.
Kralj pre svega nije politicar, nema stranku i nije obavezan ni prema jednom stranackom programu. Njega je nemoguce ucenjivati izglasavanjem nepoverenja kao i koalicionim sporazumima.
To je mnogo jeftiniji sistem od republike jer imate jedne izbore manje,
U Srbiji predsednicki izbori jako puno kostaju jer nemamo dva kandidata za predsednika vec njih petnaestoricu minimum.
Momenat krunisanja Prestolonaslednika Aleksandra bi doveo sve krunisane glave medjunarodne zajednice u Srbiju kao i mnoge strane drzavnike zbog cega bi se nas komunisticki imidz definitivno ugasio.
Sva medijska paznja bi tog trenutka bila uperena u nas.
Uverena sam da bi nas taj sistem uredjenja mnogo brze uveo u EU jer nas Prestolonaslednik ima puno kontakata i povezan je rodbinski sa velikim brojem kraljevskih porodica.
Setite se 90-tih kada je u srpski parlament stigao dopis potpisan od strane svih krunisanig glava Evrope da ce finansijski pomoci Srbiji ukoliko postane Kraljevina.
Do 1945. Srbija nikada nije bila republika. Bila je Zupanija, Knezevina, Carevina, Kraljevina a onda je dosla republika uvodeci najgori oblik predsednicke diktature.
I na kraju, pored sveg zla koje je ova drzava nanela Prestolonasledniku Aleksandru i Njegovoj porodici, on nije dosao da se sveti, vec da svojim zalaganjem pomogne koliko je to u Njegovoj moci. Princeza Katarina je vise puta naglasila da su oni tu da daju a ne da uzimaju.
Uspostavljanjem ustavne parlamentarne monarhije stali bismo rame uz rame sa Spanijom, Velikom Britanijom, Svedskom, Norveskom, Holandijom, Belgijom, Novim Zelandom, Japanom, Kanadom ...
Imamo grb iz doba kraljevine, imamo zastavu iz kraljevina, imamo himnu iz kraljevina (sa modifikovanim recima) koji nam je veci dokaz potreban da smo kraljevski narod?
S verom u Boga za Kralja i Otadzbinu!

Bombshell

pre 13 godina

Ако ови "монархисти" имају макар мало мозга, престаће да се бламирају на овај начин. Као прво чиста је контрадикторност да један српски краљ подржава улазак у организацију као што је ЕУ, а друго...Каква ли је то монархија где краљ има церемонијалну улогу...?

obren

pre 13 godina

greskom sam napisao u svom prethodnom komentaru "...parlamentarne demokratije", naravno mislio sam napisati "...parlamentarne monarhije" :)

vladimir nadzor

pre 13 godina

Godinama čekam ovo, od kada znam za sebe, dace Bog da tako i bude Živeo Kralj!

P.S. Aleksandar II govori srpski jezik u to sam se lično uverio, to je za ove neverne Tome sto se prave pametni. i jos nesto, zlato koje neki pominju je državno zlato i vraceno je kao takvo komunistickoj Jugoslaviji, to svaki bolje obavesteni covek zna, ako ga zanima. Izgleda živimo u zemlji neobavestenih sveznalica koji bi da budu "bolji katolici od pape", "bolji selektori od Antića".
I zato - Kralja na presto da se svakom zna mesto, i da svako radi samo svoj posao , napokon. Kada jednom ponovo budemo Kraljevina tako ce i biti, sa republikom nam ocito ne ide, ko to ne vidi slep je kod ociju.

milan nbg

pre 13 godina

Dosta je više bilo vučenja za nos ovog napaćenog naroda! Monarhija pod hitno! Ovi nas sada ubiše! Potrebna nam je alternativa, potreban nam je spas...mislite o tome.

Onako usput

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da je tako slabo poznavanje istorije i secanje. U kraljevini Jugoslaviji vecina je jos gore zivela nego sada, a dobro je bilo samo onima sto su imali veze, sve je bilo po babu i po stricevima. Znanje i kvalitet nisu bili bitni. Nije resenje u tome ko ce da vlada, nego generalno svi treba da rade, i treba da postoje kompanije gde direktori nece da kradu od radnika i rasprodaju preduzece za licnu korist. Dakle, treba menjati i zakon, da ima kazne za one koji su odgovorni, pa da nema muvanja i kradje. Kada mentalitet vecine bude na nivou profesionalizma, onda ce i ekonomija biti bolja. Ne treba nama kralj, nama treba promena zakona i mentaliteta, i malo vise samopostovanja. Nemojte, ljudi, da se vracate starome zlu, nista ono nije bolje!...

mile87

pre 13 godina

Ni kraljevi Engleske iz dinastije Hanover, Dzordz I i Dzordz drugi nisu govorili rec engleskog jezika, pa Engleskoj nista nije falilo!!! A Nj.K.V.Aleksandar II govori srpski jezik mnogo bolje nego sto je Tito govorio, covek kome se poreklo ne zna, covek koji je oteo kralju vlast!! A za one koji kazu da je poslednji kralj kukavicki pobegao, nije tacno!! Petar II nikada nije ni imao stvarnu vlast, a kada je rat poceo on nije bio ni punoletan!!!
Iskreno se nadam, da smo mi Srbi jos toliko svesni i pametni, da vidimo da kao republika ne funkcionisemo, da predsednik ima vecu moc od vlade, da malo malo pa su predsednik i premijer iz razlicitih stranaka pa blokiraju rad drzave!!! Da Srbija bez KRALJA I KRALJEVINE NE MOZE!!! Sve sto je Srbija postigla, to su kraljevi srpski postigli u uradili!!! A za uzvrat sta su dobili Karadjordjevici?? Komunisti su im oteli imovinu, uzeli za sebe, tu imovinu nasledili ovi danas-komunisticki naslednici!!! Srbi, osvestite se i dajte da vratimo monarhiju u Srbiju!!! Da postenog coveka, kojem znamo poreklo i imovinsku kartu, dovedemo na vlast, coveka sa ogromnim ugledom i moci u svetu, Nj.K.V.Aleksandra II-og!!!! Covek koji je u srodstvu sa svim kraljevskim kucama Evrope!!! Da Srbija procveta onako kako treba, kako joj je Bog i istorija odredila, da procveta kao Kraljeviina Srbija!!! Setimo se slavnih Nemanjica, setimo se Milosa, Mihajila Obrenovica! Setimo se coveka koji nam je stvorio zemlju, vozda Karadjordja, setimo se njegovih slavnih potomaka, kneza Aleksandra I, velikog i najveceg srpskog vladara moderne Srbije KRALJA PETRA I-coveka koji nas je oslobodio od Turske, spasio od Bugarske i Austrije, cika Pere!!! Oduzimo im se i dovedimo Aleksandra II na presto Srbije, da Srbi dobiju vodju kakvog zasluzuju i da vratimo moc i ugled u svetu!!! Da po treci put postanemo kraljevina, i da takvi do veka ostanemo!!! Ziveo buduci Kralj Srbije Aleksandar II i buduca Kraljica Srbije Katarina!!! Zivela Kraljevina Srbija!!!!

Dejan

pre 13 godina

Vreme je za Kraljevinu Srbiju. Komunisti nisu odizeli kraljevinu Slovencima, Hrvatima, Makendoncima vec SRBIMA i zato vratimo se tradiciji i ponovnom vaskrsu SRBIJE !

MILISAV91

pre 13 godina

Pitanje je trenutka kada cemo postati kraljevina na celu sa Aleksandrom II Karadjordjevicem na celu drzave!! Da Srbija vrati moc i ugled u svetu!!! Pa sta se raspravljati kada je i najbitnija drzavna institucija-Srpska pravoslavna crkva za kralja!!! Ziveli Karadjordjevici!!!

obren

pre 13 godina

Svaki oblik drzavnog uredjenja koji bi donio bolje uslove zivota ljudima obezbjedjujuci ekonomski napredak, gradjanske i vjerske slobode i zastitu prirode sigurno treba podrzati. Ukoliko ce to biti postignuto uvodjenjem parlamentarne demokratije onda svakako to treba podrzati. Jedino sto smatram nedostatkom u konkretnoj situaciji, kada je prestolonaslednik u pitanju, jeste njegov srpski jezik. Mislim zalosno je da on kao buduci kralj Srbije losije govori srpski od Miroslava Lajcaka ili sadasnjeg Valentina Incka koji su samo privremeni strani visoki predstavnici EU u BiH.

Dusan Lazarevic

pre 13 godina

Posebno u ovom trenutku kada je Srbija podeljena i nesložna potrebna nam je parlamentarna monarhija i kralj s kojim bi se smirile političke podele i strasti i s kojim bi bili u bliskijim odnosima sa evropskim zemljama i samim tim bliži članstvu u EU.

Za Kralja!!!!!!!

pre 13 godina

Daj Bože!!!
Svojim humanitarnim radom i fondovima se vidi koliko je porodica Karađorđević pomogla Srpskom narodu. Danas je poklonjen jedan mamograf bolnici u Aranđelovcu, radi prevencije i spašavanja života žena u Srbiji...:)
Živeo Kralj!

Ђорђе

pre 13 godina

Богу хвала испробали смо све у задњих 20 година мислим да је ред да се коначно врати Монархија у Србију пошто је на силу поништена декретом комуниста Србија је увек кроз историју била Краљевина и треба да поново постане јер нама фали домаћин у кући, доста је било страначких игри сваке четири године и трговине међу странкама, на крају нас то скупо кошта а опет ништа се конкретно добро не дешава у корист бирача све се завршава ко ће бити у управним одборима друштвених предузећа или нека министарска фотеља, у већини случајева по критеријуму политичке подобности а не стручности и зато сам за КРАЉЕВИНУ, уставну парламентарну монархију где политичари неће моћи имати апсолутну власт правећи труле компромисе на штету грађана Србије.

zoran bozinic

pre 13 godina

srpski narod vec 60 godina zivi u zabludi o nasem kralju i porodici karadjordjevic.prihvatam da je istoriju pisao pobednik ali ne prihvatam strah u srpskom narodu da javno izda naredbu da se sazna istina o stradanju nase kraljevske porodice i ko je kocnicar vracanja monarhije. verujte braco i sestre mi nemamo alternativu osim vratiti kralja sto pre. bez onog naseg pa kako cemo, pa sta cemo, pa kud cemo itd. kralja su nam skinuli uredbom tako cemo ga i vratiti. ne zaboravite braco i sestre da je kralj aleksandar bio jedini monarh koji nije zabranio komunistcku partiju iako je imao informacije da mu rade o glavi. nikada nije nosio pancir cak i kada je znao da dusmani spremaju atentat, e braco to je srpska genetika koja odumire brzo i ozbiljno. zato skratite proceduru i da vracamo stvari na mesto dok postojimo. svakome kome nesto nije jasno u vezi ovih mojih reci moze da pita bez obzira da li je monarhista ili komunista, trecih nema.
Zoran Bozinic Paracin

ужице

pre 13 godina

Нек Господ Бог подари нашем Краљу здравља и среће! С ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ!
Ужице је уз Краља!

Dragana Milovanovic, licni stav

pre 13 godina

Monarhija DA!
1. Stabilizuje poljuljanu drzavu Srbiju.
2. Monarh je konstanta koja garantuje spokojstvo nasem pretezno dezorijentisanom svetu i omogucava nesmetano funkcionisanje parlamentarne demokratije.
3. Princ Aleksandar Karadjordjevic rodjen, odrastao, skolovan i vaspitavan u slobodnom svetu, istovremeno je i duboko emotivno vezan za Srbiju i nas narod. Kao i kod svih evropskih monarha i njegovim venama "tece Evropa". Razume svoj narod ali i zna kako da se obrati i Istoku i Zapadu da bi nas konacno svi shvatili. Princ Aleksandar Karadjordjevic je mozda POSLEDNJA SANSA da Srbija sa jasnim identitetom opstane na evropskom kontinentu. Zato bez preteranog filozofiranja, traganja za rivalima kojih ima jos samo u masti onih koji su uvek antiprotivni, bez ironije koja nikome ne donosi nikakvu korist, ISKORISTIMO OVU SANSU.

Милан

pre 13 godina

Подржавам Србију као монархију, али мислим да нема смисла упоређивати се са европским монархијама које су заиста међу најразвијенијим земљама света... Нису оне развијене зато што су монархије, него зато што су људи вредни, радни и нису слепи поред очију... Нама је изгледа у свести уписано да сами себе уништавамо у сваком смислу, а историју знамо само онолико колико је се сећамо... Подигни главу Србијо...

sasa

pre 13 godina

Ma kakva crna monarhija!? Koji ce to problem da resi? A jel' mozemo kralja da smenimo na izborima u slucaju da nam se ne svidi? Vrlo "demokratska" institucija.

drumski 39

pre 13 godina

Pored mnostva pozitivnih stvari koje bi monarhija donijela, usudio bih se istaci i da bismo time izbjegli ogromne troskove oko organizovanja glasanja za izbor predsednika Srbije, ne ulazeci u post-izborne aktivnosti predsednika koji pocesto daje izjave suprotne onima koje je davao u predizbornoj kampanji.
Kralj Srbije nece biti samo Prestolonaslednik Aleksandar, nego i oni koji ga naslede, tako da ne treba gledati samo u jednu licnost i odmah ga diskvalifikovati zbog nekog razloga, jer niko nije savrsen, i sledecem kralju naci ce dezurni kriticari zamerku, ali ono sto je pozitivno i za svaku pohvalu ideje da Srbija bude kraljevina jeste u ocuvanju tradicije i kulture srpskog naroda, i svega onoga sto su srpske dinastije ocuvale i ostavile Srbiji u nasledje. Npr. kralj Milutin je izgradio 40 crkvava za 40 godina svoje vladavine. I on je bio covek i imao vrline i mane, ali sto je gradio nije gradio sebi nego svima. I u novijoj istoriji Kraljevine Srbije tako je bilo. Radovao bih se da punih usta mogu da kazem da dolazim iz ili da idem u Kraljevinu. Gledajuci kako to funkcionise kod drugih, npr. Velika Britanija, Svedska, Danska, Holandija, Monako... mogu samo da primetim da je monarh garant jedinstva zemlje, branilac zakona u smislu da se ne donose zakoni koji bi bili protivni interesu kraljevine odnosno drzave, naroda. Kralj nije osoba iznad zakona ili nedodirljiv, ili apsolutista kao u srednjem veku. Pogledajmo kako je iskritikovan Princ Charles, tako da svaki pretendent na presto kraljevine mora da povede racuna kako ce da reprezentuje sebe i drzavu na cije celo se zeli staviti u odbrani interesa drzave i naroda.
Ja licno se ponosim sa kraljevskim parom Aleksandrom i Katarinom, jer su svojim djelima brige oko srpskog naroda pokazali da im je stalo to zemlje Srbije i naroda. Politicari samo pricaju, pricaju, a dela su im vrlo cesto uvijena u kruta pravila stranacke ili drzavne diplomatije.
Nasa zemlja Srbija nazalost nema viziju kako i kojim putem dalje i kontinuitet drzavne politike ne postoji. Svaki predsednik sprovodi politiku svoje stranke, nastojeci se odrzati na vlasti.
Kraljevina funkcionise na sasvim drugim principima i prednosti finansijske, nacionalne, i drzavne su kud i kamo vece od onih kada na celu drzave stoji predsednik.
Radujem se i podrzavam reafirmaciju Kraljevine Srbije !

sombor

pre 13 godina

KRALJEVINA NEGO STA, Kralj je vladar cele zemlje i naroda i on nema mandat 4 god pa da gleda sta vise da ugrabi i ne mora da se dodvorava politicarima i sklapa koalicije i sporazume o pomirenju da bi ostao na vlasti, on je tu pa je tu i ne bi rasprodavao zemlju jer kakvu zemlju ostavlja, ostavlja je svom sinu...
ZIVEO KRALJ !

sandra

pre 13 godina

Karadjordjevici su pravi humanitarci, pomazu gde je najpotrebnije, a to niko i ne objavljuje niti pohvaljuje... Pomogli su do sada zaista mnogo a koliko ce tek kada Srbija postane Monarhija!
Ziveo Kralj! Zivela Kraljevina Srbija!

Вонко Нормални

pre 13 godina

С обзиром да је послератни референдум у организацији комуниста био чиста фарса, прво да скупштина поништи одлуке тог реферeндума и врати повластице законском наследнику монархије, а онда можемо да разговарамо да ли би требало да будемо република.
За Краља се одгаја престолонаследник цео живот, а председник се постаје уз помоћ медија, страних обавештајних служби и домаћих тајкуна и он, за разлику од Краља, заступа интересе онога ко га је довео на власт, а не државе и народа

Rosuljac

pre 13 godina

Kad bi kojim slucajem Hrvati nekad kroz istoriju imali monarhiju to bi im bio kljucni dokaz da su drzavotvorni narod. Oni a i svi drugi sa bivsih Jugoslovenskih prostora bi i da nemaju naslednike pokusali da ih bar izmisle. Srbija ne zeli da prizna da je stara evropska drzava, da je imala vise monarhija koje su uglavnom bile pozitivne kroz istoriju .Srbija uporno negira i drugi antifasisticki pokret koji je imala za vreme drugog svetskog rata i to naravno u korist svoje stete.

konacno

pre 13 godina

Najzad, bravo! Najkulturniji covek, dokazali su se dovoljno i NJKV Aleksandar i NJKV supruga Katarina samim tim sto njihove humanitarne akcije nisu pompezno prikazivane. To sto govori druge jezike bolje od maternjeg - pa gospodo onda vi PVATITE seseljevo sudjenje i divite se poznavanju MATEVNJEG jezika (YOUTUBE), a coveka pustite da govori i da ga ceo svet razume.
Ziveo kralj!

KRLE

pre 13 godina

Svi mi, jasno i glasno treba da kazemo da je Srbija jedino moguca kao ustavno parlamentarna monarhija! Nema boljitka srpskom rodu bez krune, koja je u Srbiji stara osam vekova! Sveti Sava i Sveti Simeon su ktitori Kraljevine Srbije!

monarhista

pre 13 godina

Prestolonaslednik i Princeza su se dokazali kao veliki ljudi i humanitarci pogledajte samo prosle godine 2.000.000 eura donacija u opremi za klinicke centre i bolnice, pre 2 meseca donirali su pumpu koja zamenjuje rad srca koja vredi 150.000 eura a 29.03. u Odzacima poklonili mamograf, takodjer i danas u Kragujevcu su donirali mamograf, znaci ove godine vec su donirali najmanje 300.000 do 350.000 eura.
SRBIJA KAO KRALJEVINA !

Dragana

pre 13 godina

Što se jezika tiče, bolje je imati uglednog kralja koji govori svetske jezike, nego predsednika koji odlično laže na maternjem.
Iskreno mislim da se ovom narodu smučilo sve što ima ikakve veze sa strankama i da višepartijski sistem pravi samo podeljenost među ljudima i ogromne troškove.
Smatram da porodica Karađorđević svojim poreklom, titulom, ugledom i uticajem koji je sebi ostvarila u celom svetu, dugogodišnjim zalaganjem za svoj narod ZASLUŽUJE mesto u vrhu Srbije koje joj pripada.

Goran

pre 13 godina

Pa ni Kralj Petar I Karadjordjevic nije znao dobro srpski, ali je uspeo da dobije balkanske ratove, da prosiri Srbiju, da stavi Srbiju na noge tj. da je ekonomski poboljsa itd. Sta imamo od toga sto je Slobodan Milosevic znao odlicno srpski ili sta imamo od toga sto Kostunica, Tadic, Nikolic i ostali znaju srpski ?

мики

pre 13 godina

покажите ми неку европску земљу која је монархија а да није успешна и цењена од стране осталих држава... а србији је у историји и традицији да буде монархија... може само боље да нам буде... да се мрднемо са мртве тачке на којој нас комунизам и погрешно уређење држи већ толико времена... с вером у бога за краља и отаџбину!

laci

pre 13 godina

Волео бих да видим како Краљевина Србија улази у ЕУ 2014. године на велика врата.
Ово не зато што сам монархиста, и не зато што верујем да је повратак монархије у Србију могућ, или иминентан.
Цинично и са скепсом гледам на ово питање.
Али, ако неко може Србији да врати достојанство и уведе је у Европу кроз главна врата, а не кроз авлију, јесте управо Њ.В. Престолонаследник.

Српска десница, клерофашисти, навијачи, образовци, радикали, наши, и сеоски попови, били би непријатно шокирани, али би морали најзад са схвате, да не могу више да држе земљу у страху својим претњама и насиљем на улицама.
Круна би била гарант толико брањених српских традиција, али би се у Србији одржавале и геј параде поноса, без да полиција клечи пред православним муџахединима немоћно, без снаге да заштити од премлаћивања и смрти младе странце, госте нашег лепог Престоног Града Београда.

Не говори Српски? Колико му треба, толико говори. Ни Бугарски, Грчки или Румунски краљеви нису знали те језике, када су их позвали да преузму тронове тих земаља после ослобођења од Турака. Ни принеза Аликс од Анхалт-Цербста није знала Руски, па постаде Катарина Велика.
Ни Ђорђе Први није знао Енглески, кад је дошао у Лондон из Хановера, као ни пре њега Хенри Други, или Ричард Лављег Срца. Није им било потребно да говоре Енглески.

Принц Александар има изузетно либерална демократска схватања, и за Србију би то био еликсир младости, велики одушак после тазних тиранија, ратова, страхова, предрасуда, мрака, заосталости у свему за Европом, итд...

И још један, можда и најелементарнији разлог за монархистичку опцију у 21. веку. У Србији народ не гласа за програме политичких партија, гласа за вође тих партија. Кад један победи, други су закрвљена опозиција, док се он обично свети побеђенима или дели ресоре и фотеље кумовима и комшијама. У краљевини је трон заузет и нема култа личности. Од краља не зависи дневна политика, и он једини представља у земљи сав народ.

Када су Немци окупирали Данску, стари краљ Кристијан Х, кад су почели са издвајањем Јевреја, ставио је жуту траку око рукава и сам на коњу, без пратње, прокаскао главним улицама града. Као резултат, почео је подземни покрет, којим су Данци спасли скоро све своје Јевреје превозећи их чамцима у Шведску. Парламент, влада, црква, то нису могли учинити, али је краљ то учинио без да је проговорио или написао и једину реч. Његов га је народ разумео, док су Немци то игнорисали као акт излапелог старца.


РЅ: Да ли сте се запитали икада зашто Образ, или Наши, или покрет 1389, или Национални Строј, никада не говоре о монархији. Они страшно сви мрзе и сам помен на Принца Престолонаследника.
Не општи клинци на улици, него они који те организације воде, који су упућени, који знају шта значи за њих Краљевина Србија!

Шешељ им је први то објаснио, да: - Mомци- ај' купи пинкле, није овај Аца за нас.

Од сјаја круне такви мрачни тролови беже у мрак својих пећина, јер их светлост убија.
Александар представља Нову Европу, нови начин мишљења, демократију, признавање људских права. У њему ти мрачњаци не налазе неког балвана као Милоша Обреновића, него џентлмена на високом европском нивоу.
Није проблем што он не зна Српски, проблем је што ови типови не знају с њим да говоре ни Српски, ни на било ком другом језику планете. Они су два света, дијаметрално супротстављена.

Simon

pre 13 godina

Videću kritičare monarhije kada predsednik postane recimo Tomislav Nikolic.

Mislim da ću se aktivno uključiti u kampanju za monarhiju.
Ne zaboravite da su neke od najrazvijenijih zemalja monarhije, da su sa mnogim takvim kraljevskim porodicama Karadjordjevići u rodu, da bi mnoge zemlje sve dale da imaju takvu tradiciju kao što je dinastija, da porodica Karadjordjević ne traži da dobije bilo šta već stalno lobira pomaže i daje verujte mnogima...
Ali ne, nama je bolji bio Tiita, Sloobo, Voojo... fuuuj bre!

Cera

pre 13 godina

Puna podrška NJ.K.V Aleksandru Karadjordjeviću od moje porodice i mene.
Komentatori koji ovde pišu sa više zlobe nego da se radi o ...(neću da kažem kome) poručujem:
Pitate li se koju je on vama štetu napravio ili je nekome možda i pomogao? Ne treba da vam bude žao za te novine koje ste mu kupovali jer uzrok vaše sirotinje nije u tome. Žalosno je koliko smo nezahvalan svet i koliko su neki isprani u glavama.
Ali dobra vest i za vas je da će Srbija ipak biti monarhija, kad tad.
ŽIVEO KRALJ!

Pedja

pre 13 godina

Vidi se da su ljudi jako neupuceni.
Srbija je imala 2 narodne dinastije, od kojih jedna nema vise zivih potomaka, i tu se stavlja tacka na gluposti sa Obrenovicima!
Dalje, Aleksandar je rodjen kao princ od Jugoslavije, ali se titula menja s teritorijom, Britanska kraljica je bila Kraljica i Irske, ali sada samo Severne Irske.
Dalje, oko tog famoznog zlata: 41 kada se vlada Kralj i NBKJ povlacila, narodna banka je nosila trezor sa sobom. Zlato, vecina je ostala po manastirima usput, a najveci broj u manastiru Ostrog, iz Juge su izneta 2 kovcega. Tome u prilog ide, da je princ ceo zivot tesko ziveo, sve dok se nije osamostalio. I sam je uspeo da dogura do direktora i konsultanta u vise svetskih banaka. Prijatelj je sa mnogim Svetskim ljudima. Poznata je cinjenica, da je i pokojni Djindjic bio pravi monarhista, i pravi socijal demokrata.
Prava stvar za ovu nasu jadnu i napacenu Srbiju!!
I da, monarhija je jeftinija, a o tome da svaki punoletni gradjanin moze da bude predsednik, dajte molim vas!!
Kralj je kralj svim gradjanima Srbije, dok je predsednik stranacka licnost, i kada premijer i predsednik nisu iz iste stranke, nastaju sukobi i Srbija stoji! Umesto vec sada da smo u EU!
Sto se tice znanja srpskog, covek je od 2. god. zivota narodni neprijatelj!! Srpski uci bez profesora i bez pomoci, vec samo u susretu sa ljudima na ulici i u komunikaciji sa SVOJIM narodom!
ZIVELA MODERNA EVROPSKA KRALJEVINA SRBIJA! ZIVEO NJEN KRALJ ALEKSANDAR!

Стефан

pre 13 godina

Краљевина Србија на челу са динстијом Карађорђевић, мора да буде наше опредељење!
Дисконтинуитет са црвеном кугом и насилно уведеном републиком јесте гола нужда и основа за препород напаћене Србије.

Живео Краљ!
Живела Краљевина Србија!

Lele Sele

pre 13 godina

Varate se ako mislite da njemu Srbija lezi na srcu. On je kao njegov deda, Aleksandar, pravi Jugosloven. Mi znamo koliko nam je jada napravila dedina Jugoslavija. Takva monarhija, NE!

Mirjana

pre 13 godina

Nisam sigurna da bi monarhija resila sudbinu Srbije. Kljuc spasa zemlja mora da potrazi u fakultetski obrazovanim ljudima bez obzira na njihovu drustvenu opredeljenost. Najmanje su nam potrebne nove ''grupe'' i ''grupice''. Pozdrav!

glasam za Vladu Divca

pre 13 godina

Podržavam, ali da presto bude vraćen Obrenovićima koji su svrgnuti u nelegalnom prevratu. Ako nema direktnih potomaka onda tražiti novog monarha na izborima, kao u Norveškoj pre 100 godina.

josif

pre 13 godina

Generalno sam protiv monarhija, ali u nasem slucaju mislim da bi nam dobro doslo. Kralj bi predstavljao simbolicnu konstantu ovom dezorjentisanom narodu

dijaspora iz USA

pre 13 godina

Zivela Kraljevina Srbija!!!
Pogubni republikanski eksperiment sa ovim narodom daje veoma "uspesne" rezultate. Pogledajte gde smo bili kao monarhija, a gde kao republika i sve ce biti jasno!
Bez kralja, nista ne valja!

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Moze!!!

Ja predlazem lateralne izdanke dinastija OBRENOVIC, HREBELJANOVIC, BRANKOVIC, DRAGAS-PALEOLOG, LAZAREVIC ILI NEMANJIC kao moguce kandidate.

Takodje, osnivanje dinastije Broz mozda ne bi bila losa ideja...

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Ako nista drugo a ono necemo imati i predsednika i premijera koji cesto nisu iz iste stranke i igraju jedan protiv drugog,na kraju krajeva sta fali Englezima, Holandjanima, Dancima, Spancima, Belgijancima, Svedjanima, Norvezanima?

Samo pitam

pre 13 godina

Ako ovo nije oblik protivustavnog delovanja, da li je onda dozvoljeno osnivati i odbore organizacija kojima je cilj npr. ukidanje parlamentarne demokratije i visestranacja?

LeoneBgd

pre 13 godina

Srbija parlamentarna monarhija sa kraljem na celu umesto predsednika rece Iznogud u pokusaju da postane kalif umesto kalifa. Pa toga se nije setio ni pokojni nam predsednik Milosevic ne bi li sacuvao predsednicku fotelju dozivotno za sebe i svoje potomke. Koliko mi je poznato predsenik moze postati svaki punoletni gradjanin Srbije koji sakupi dovoljan broj potpisa, kandiduje se i pobedi na istim, vecinom glasova zadobijenim od stane naroda sa pravom glasa. Kralja koliko mi je poznato ne bira niko sem sto titulu nasledjuje krvnim srodstvom a gubi je vojnim pucem ili sekirom - toliko o demokratskim principima. To bi mozda i bilo uredu da nam je doticni monarh pomogao u svrgavanju nedemokratskog rezima slobodana Milosevica ali koliko se secam ja ne videh ni njega niti njegove potomke kako setaju, zvizde, lupaju u serpe , koje premlacuju po gradovima Srbije Milosevicevi batinasi itd.Ovaj narod je sam izvojevao pobedu i zato nesme da izgubi ni jednu trunku demokratskog izbora.

Milos

pre 13 godina

Ja koliko znam gorepomenuti princ je princ Jugoslavije, zemlje koja vise ne postoji. Kada su nas ugurali u tu vestacku tvorevinu, Karadjordjevici su prestali da budu srpski monarsi. Ako hoce monarhiju, pa neka puste narod da bira, jer ima jos zivih i Obrenovica, a oni nas i nisu toliko zakopali kao ovaj i njegovi predhodnici.

Eric

pre 13 godina

Ričard Gir, u filmu Hunters party, govori bolje srpski od gospodina Aleksandra... Nije mi jasno kako čovek koji već godinama živi ovde nije sposoban da nauči jezik. Jel da nam takav bude kralj?

Обични грађанин

pre 13 godina

Одувек сам сматрао да то не би била лоша идеја за Србију. Дала би нам полета!

Nikola

pre 13 godina

Dokle ce se tupiti vise o monarhiji? Poslednji srpski kralj je kukavicki zbrisao cim je zagustilo... Time je stavio i tacku na monarhiju u Srbiji. Gradjaninu AK bi bilo pametnije da cuti i ne pokusava da vrati ovu jadnu zemlju nazad u jos crnja vremena kad su njome vladali svinjarski trgovci.

Zasto da ne..

pre 13 godina

Sto se mene tiche moze ALI da Karadjordjevici prvo vrate svo zlato ,sto su odneli ,u Srbiju.

I da nauce Srpski.Onaj Dijara iz Partizana prica bolje srpski nego svi oni zajedno.

Bogdanovic

pre 13 godina

Podrzavam 100%. Ideja da Srbija bude monarhija, mnogima je nevazna, ili cak zastarela, ali to nije samo formalno pitanje, nego sustinsko, da Srbija ponovo bude ono sto je bila, posle 65 godina pod komunistima i njihovih naslednika, ...kojima je Srbija rezervna drzava. Jako vazno pitanje i naravno, zivela Kraljevina Srbija!!

Van Helsing

pre 13 godina

"Princ Aleksandar naglašava da će i kao monarhija zemlja ostati parlamentarna demokratija samo sa kraljem na čelu, umesto sa predsenikom. "

Ako će da se ponaša kao Milošević ili Tadić, onda ćemo biti diktatura bez roka trajanja. Ja sam pre za predsednički sistem kakav je u SAD gde se predsednik bira na izborima i obavlja ulogu vlade, a da se poslanici biraju većinski po opštinama, i da su odgovroni svojim biračima.

Обични грађанин

pre 13 godina

Одувек сам сматрао да то не би била лоша идеја за Србију. Дала би нам полета!

Eric

pre 13 godina

Ričard Gir, u filmu Hunters party, govori bolje srpski od gospodina Aleksandra... Nije mi jasno kako čovek koji već godinama živi ovde nije sposoban da nauči jezik. Jel da nam takav bude kralj?

dijaspora iz USA

pre 13 godina

Zivela Kraljevina Srbija!!!
Pogubni republikanski eksperiment sa ovim narodom daje veoma "uspesne" rezultate. Pogledajte gde smo bili kao monarhija, a gde kao republika i sve ce biti jasno!
Bez kralja, nista ne valja!

Bogdanovic

pre 13 godina

Podrzavam 100%. Ideja da Srbija bude monarhija, mnogima je nevazna, ili cak zastarela, ali to nije samo formalno pitanje, nego sustinsko, da Srbija ponovo bude ono sto je bila, posle 65 godina pod komunistima i njihovih naslednika, ...kojima je Srbija rezervna drzava. Jako vazno pitanje i naravno, zivela Kraljevina Srbija!!

Pedja

pre 13 godina

Vidi se da su ljudi jako neupuceni.
Srbija je imala 2 narodne dinastije, od kojih jedna nema vise zivih potomaka, i tu se stavlja tacka na gluposti sa Obrenovicima!
Dalje, Aleksandar je rodjen kao princ od Jugoslavije, ali se titula menja s teritorijom, Britanska kraljica je bila Kraljica i Irske, ali sada samo Severne Irske.
Dalje, oko tog famoznog zlata: 41 kada se vlada Kralj i NBKJ povlacila, narodna banka je nosila trezor sa sobom. Zlato, vecina je ostala po manastirima usput, a najveci broj u manastiru Ostrog, iz Juge su izneta 2 kovcega. Tome u prilog ide, da je princ ceo zivot tesko ziveo, sve dok se nije osamostalio. I sam je uspeo da dogura do direktora i konsultanta u vise svetskih banaka. Prijatelj je sa mnogim Svetskim ljudima. Poznata je cinjenica, da je i pokojni Djindjic bio pravi monarhista, i pravi socijal demokrata.
Prava stvar za ovu nasu jadnu i napacenu Srbiju!!
I da, monarhija je jeftinija, a o tome da svaki punoletni gradjanin moze da bude predsednik, dajte molim vas!!
Kralj je kralj svim gradjanima Srbije, dok je predsednik stranacka licnost, i kada premijer i predsednik nisu iz iste stranke, nastaju sukobi i Srbija stoji! Umesto vec sada da smo u EU!
Sto se tice znanja srpskog, covek je od 2. god. zivota narodni neprijatelj!! Srpski uci bez profesora i bez pomoci, vec samo u susretu sa ljudima na ulici i u komunikaciji sa SVOJIM narodom!
ZIVELA MODERNA EVROPSKA KRALJEVINA SRBIJA! ZIVEO NJEN KRALJ ALEKSANDAR!

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Ako nista drugo a ono necemo imati i predsednika i premijera koji cesto nisu iz iste stranke i igraju jedan protiv drugog,na kraju krajeva sta fali Englezima, Holandjanima, Dancima, Spancima, Belgijancima, Svedjanima, Norvezanima?

josif

pre 13 godina

Generalno sam protiv monarhija, ali u nasem slucaju mislim da bi nam dobro doslo. Kralj bi predstavljao simbolicnu konstantu ovom dezorjentisanom narodu

Cera

pre 13 godina

Puna podrška NJ.K.V Aleksandru Karadjordjeviću od moje porodice i mene.
Komentatori koji ovde pišu sa više zlobe nego da se radi o ...(neću da kažem kome) poručujem:
Pitate li se koju je on vama štetu napravio ili je nekome možda i pomogao? Ne treba da vam bude žao za te novine koje ste mu kupovali jer uzrok vaše sirotinje nije u tome. Žalosno je koliko smo nezahvalan svet i koliko su neki isprani u glavama.
Ali dobra vest i za vas je da će Srbija ipak biti monarhija, kad tad.
ŽIVEO KRALJ!

Nikola

pre 13 godina

Dokle ce se tupiti vise o monarhiji? Poslednji srpski kralj je kukavicki zbrisao cim je zagustilo... Time je stavio i tacku na monarhiju u Srbiji. Gradjaninu AK bi bilo pametnije da cuti i ne pokusava da vrati ovu jadnu zemlju nazad u jos crnja vremena kad su njome vladali svinjarski trgovci.

laci

pre 13 godina

Волео бих да видим како Краљевина Србија улази у ЕУ 2014. године на велика врата.
Ово не зато што сам монархиста, и не зато што верујем да је повратак монархије у Србију могућ, или иминентан.
Цинично и са скепсом гледам на ово питање.
Али, ако неко може Србији да врати достојанство и уведе је у Европу кроз главна врата, а не кроз авлију, јесте управо Њ.В. Престолонаследник.

Српска десница, клерофашисти, навијачи, образовци, радикали, наши, и сеоски попови, били би непријатно шокирани, али би морали најзад са схвате, да не могу више да држе земљу у страху својим претњама и насиљем на улицама.
Круна би била гарант толико брањених српских традиција, али би се у Србији одржавале и геј параде поноса, без да полиција клечи пред православним муџахединима немоћно, без снаге да заштити од премлаћивања и смрти младе странце, госте нашег лепог Престоног Града Београда.

Не говори Српски? Колико му треба, толико говори. Ни Бугарски, Грчки или Румунски краљеви нису знали те језике, када су их позвали да преузму тронове тих земаља после ослобођења од Турака. Ни принеза Аликс од Анхалт-Цербста није знала Руски, па постаде Катарина Велика.
Ни Ђорђе Први није знао Енглески, кад је дошао у Лондон из Хановера, као ни пре њега Хенри Други, или Ричард Лављег Срца. Није им било потребно да говоре Енглески.

Принц Александар има изузетно либерална демократска схватања, и за Србију би то био еликсир младости, велики одушак после тазних тиранија, ратова, страхова, предрасуда, мрака, заосталости у свему за Европом, итд...

И још један, можда и најелементарнији разлог за монархистичку опцију у 21. веку. У Србији народ не гласа за програме политичких партија, гласа за вође тих партија. Кад један победи, други су закрвљена опозиција, док се он обично свети побеђенима или дели ресоре и фотеље кумовима и комшијама. У краљевини је трон заузет и нема култа личности. Од краља не зависи дневна политика, и он једини представља у земљи сав народ.

Када су Немци окупирали Данску, стари краљ Кристијан Х, кад су почели са издвајањем Јевреја, ставио је жуту траку око рукава и сам на коњу, без пратње, прокаскао главним улицама града. Као резултат, почео је подземни покрет, којим су Данци спасли скоро све своје Јевреје превозећи их чамцима у Шведску. Парламент, влада, црква, то нису могли учинити, али је краљ то учинио без да је проговорио или написао и једину реч. Његов га је народ разумео, док су Немци то игнорисали као акт излапелог старца.


РЅ: Да ли сте се запитали икада зашто Образ, или Наши, или покрет 1389, или Национални Строј, никада не говоре о монархији. Они страшно сви мрзе и сам помен на Принца Престолонаследника.
Не општи клинци на улици, него они који те организације воде, који су упућени, који знају шта значи за њих Краљевина Србија!

Шешељ им је први то објаснио, да: - Mомци- ај' купи пинкле, није овај Аца за нас.

Од сјаја круне такви мрачни тролови беже у мрак својих пећина, јер их светлост убија.
Александар представља Нову Европу, нови начин мишљења, демократију, признавање људских права. У њему ти мрачњаци не налазе неког балвана као Милоша Обреновића, него џентлмена на високом европском нивоу.
Није проблем што он не зна Српски, проблем је што ови типови не знају с њим да говоре ни Српски, ни на било ком другом језику планете. Они су два света, дијаметрално супротстављена.

Goran

pre 13 godina

Pa ni Kralj Petar I Karadjordjevic nije znao dobro srpski, ali je uspeo da dobije balkanske ratove, da prosiri Srbiju, da stavi Srbiju na noge tj. da je ekonomski poboljsa itd. Sta imamo od toga sto je Slobodan Milosevic znao odlicno srpski ili sta imamo od toga sto Kostunica, Tadic, Nikolic i ostali znaju srpski ?

Стефан

pre 13 godina

Краљевина Србија на челу са динстијом Карађорђевић, мора да буде наше опредељење!
Дисконтинуитет са црвеном кугом и насилно уведеном републиком јесте гола нужда и основа за препород напаћене Србије.

Живео Краљ!
Живела Краљевина Србија!

monarhista

pre 13 godina

Prestolonaslednik i Princeza su se dokazali kao veliki ljudi i humanitarci pogledajte samo prosle godine 2.000.000 eura donacija u opremi za klinicke centre i bolnice, pre 2 meseca donirali su pumpu koja zamenjuje rad srca koja vredi 150.000 eura a 29.03. u Odzacima poklonili mamograf, takodjer i danas u Kragujevcu su donirali mamograf, znaci ove godine vec su donirali najmanje 300.000 do 350.000 eura.
SRBIJA KAO KRALJEVINA !

Milica Vukcevic

pre 13 godina

Draga braco Srbi,

Monarhija pre svega nije ni retrogadni ni zaostali sistem. Monarhija nam je neophodna kako iz razloga nase istorije i tradicije tako i zbog ekonomskih razloga ali i porasta naseg imidza u svetu.
Kralj pre svega nije politicar, nema stranku i nije obavezan ni prema jednom stranackom programu. Njega je nemoguce ucenjivati izglasavanjem nepoverenja kao i koalicionim sporazumima.
To je mnogo jeftiniji sistem od republike jer imate jedne izbore manje,
U Srbiji predsednicki izbori jako puno kostaju jer nemamo dva kandidata za predsednika vec njih petnaestoricu minimum.
Momenat krunisanja Prestolonaslednika Aleksandra bi doveo sve krunisane glave medjunarodne zajednice u Srbiju kao i mnoge strane drzavnike zbog cega bi se nas komunisticki imidz definitivno ugasio.
Sva medijska paznja bi tog trenutka bila uperena u nas.
Uverena sam da bi nas taj sistem uredjenja mnogo brze uveo u EU jer nas Prestolonaslednik ima puno kontakata i povezan je rodbinski sa velikim brojem kraljevskih porodica.
Setite se 90-tih kada je u srpski parlament stigao dopis potpisan od strane svih krunisanig glava Evrope da ce finansijski pomoci Srbiji ukoliko postane Kraljevina.
Do 1945. Srbija nikada nije bila republika. Bila je Zupanija, Knezevina, Carevina, Kraljevina a onda je dosla republika uvodeci najgori oblik predsednicke diktature.
I na kraju, pored sveg zla koje je ova drzava nanela Prestolonasledniku Aleksandru i Njegovoj porodici, on nije dosao da se sveti, vec da svojim zalaganjem pomogne koliko je to u Njegovoj moci. Princeza Katarina je vise puta naglasila da su oni tu da daju a ne da uzimaju.
Uspostavljanjem ustavne parlamentarne monarhije stali bismo rame uz rame sa Spanijom, Velikom Britanijom, Svedskom, Norveskom, Holandijom, Belgijom, Novim Zelandom, Japanom, Kanadom ...
Imamo grb iz doba kraljevine, imamo zastavu iz kraljevina, imamo himnu iz kraljevina (sa modifikovanim recima) koji nam je veci dokaz potreban da smo kraljevski narod?
S verom u Boga za Kralja i Otadzbinu!

*M*

pre 13 godina

Ljudi moji ja i dalje ne mogu da verujem da neko moze, i posle 65 godina, da veruje u BAJKE komunista... Imali su 65 godina da pokazu sta su umeli, a nisu umeli nista. VREME JE ZA PROMENE! ZIVELA KKRALJEVINA SRBIJA!

Simon

pre 13 godina

Videću kritičare monarhije kada predsednik postane recimo Tomislav Nikolic.

Mislim da ću se aktivno uključiti u kampanju za monarhiju.
Ne zaboravite da su neke od najrazvijenijih zemalja monarhije, da su sa mnogim takvim kraljevskim porodicama Karadjordjevići u rodu, da bi mnoge zemlje sve dale da imaju takvu tradiciju kao što je dinastija, da porodica Karadjordjević ne traži da dobije bilo šta već stalno lobira pomaže i daje verujte mnogima...
Ali ne, nama je bolji bio Tiita, Sloobo, Voojo... fuuuj bre!

Dragana

pre 13 godina

Što se jezika tiče, bolje je imati uglednog kralja koji govori svetske jezike, nego predsednika koji odlično laže na maternjem.
Iskreno mislim da se ovom narodu smučilo sve što ima ikakve veze sa strankama i da višepartijski sistem pravi samo podeljenost među ljudima i ogromne troškove.
Smatram da porodica Karađorđević svojim poreklom, titulom, ugledom i uticajem koji je sebi ostvarila u celom svetu, dugogodišnjim zalaganjem za svoj narod ZASLUŽUJE mesto u vrhu Srbije koje joj pripada.

konacno

pre 13 godina

Najzad, bravo! Najkulturniji covek, dokazali su se dovoljno i NJKV Aleksandar i NJKV supruga Katarina samim tim sto njihove humanitarne akcije nisu pompezno prikazivane. To sto govori druge jezike bolje od maternjeg - pa gospodo onda vi PVATITE seseljevo sudjenje i divite se poznavanju MATEVNJEG jezika (YOUTUBE), a coveka pustite da govori i da ga ceo svet razume.
Ziveo kralj!

Rosuljac

pre 13 godina

Kad bi kojim slucajem Hrvati nekad kroz istoriju imali monarhiju to bi im bio kljucni dokaz da su drzavotvorni narod. Oni a i svi drugi sa bivsih Jugoslovenskih prostora bi i da nemaju naslednike pokusali da ih bar izmisle. Srbija ne zeli da prizna da je stara evropska drzava, da je imala vise monarhija koje su uglavnom bile pozitivne kroz istoriju .Srbija uporno negira i drugi antifasisticki pokret koji je imala za vreme drugog svetskog rata i to naravno u korist svoje stete.

ужице

pre 13 godina

Нек Господ Бог подари нашем Краљу здравља и среће! С ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ!
Ужице је уз Краља!

Za Kralja!!!!!!!

pre 13 godina

Daj Bože!!!
Svojim humanitarnim radom i fondovima se vidi koliko je porodica Karađorđević pomogla Srpskom narodu. Danas je poklonjen jedan mamograf bolnici u Aranđelovcu, radi prevencije i spašavanja života žena u Srbiji...:)
Živeo Kralj!

Стојковић, Шапине 012

pre 13 godina

Не ходимо више странпутицом! Живео српски краљ Александар II Карађорђевић! ВРЕМЕ ЈЕ КРАЉЕВИНА СРБИЈА!

Урош

pre 13 godina

У садашњем републиканском систему какав је на снази у Србији грађани пре избора не знају ко је особа која ће после избора заиста имати у својим рукама извршну власт, пошто се та власт у нашој земљи од увођења вишестраначја стално налази на клацкалици између председника и премијера, где превагу не доносе ни устав а ни закони, него искључиво то ко је од њих двојице јача и харизматичнија личност, а уколико су обојица подједнако јаки онда предност нема ни један, него сваки вуче на своју страну.
Обнова монархије је шанса да се овакво стање ствари коначно разреши, пошто у модерној парламентарној монархији се зна да је извршна власт у рукама премијера и владе који је добијају на демократским изборима, а краљ је нестраначка и надстраначка личност, он је врховни суверен државе који има своја уставом дефинисана овлашћења, али се не меша у рад парламента и владе. Противници монархије често истичу да није добро да један човек који је до власти дошао наследним путем одлучује о свему, али у модерним краљевинама управо то и није случај, пошто се моћ одлучивања ни не налази у рукама краља, него је поверена влади и премијеру. Краљ, као надстраначка фигура, је истовремено краљ и грађана који подржавају власт, али и оних који су на страни опозиције, он у земљи буквално представља мост између две супротне стране. Поред тога ЊКВ престолонаследник Александар је веома цењена личност у Европи и свету, и као такав он је у стању да доста уради на побољшању угледа и имиџа наше земље.
Обнова монархије није повратак нечему назадном и штетном, него управо супротно, она доприноси већој стабилности земље, она чува и унапређује демократију.

sandra

pre 13 godina

Karadjordjevici su pravi humanitarci, pomazu gde je najpotrebnije, a to niko i ne objavljuje niti pohvaljuje... Pomogli su do sada zaista mnogo a koliko ce tek kada Srbija postane Monarhija!
Ziveo Kralj! Zivela Kraljevina Srbija!

мики

pre 13 godina

покажите ми неку европску земљу која је монархија а да није успешна и цењена од стране осталих држава... а србији је у историји и традицији да буде монархија... може само боље да нам буде... да се мрднемо са мртве тачке на којој нас комунизам и погрешно уређење држи већ толико времена... с вером у бога за краља и отаџбину!

milan nbg

pre 13 godina

Dosta je više bilo vučenja za nos ovog napaćenog naroda! Monarhija pod hitno! Ovi nas sada ubiše! Potrebna nam je alternativa, potreban nam je spas...mislite o tome.

Lalo NS

pre 13 godina

Izgleda da je u Srbiji bitnije kako neko govori od toga sta govori. Ovi nasi politicari (neokomunisti) manje vise odlicno pricaju srpski, ali malo toga pametnog.

Novosadista

pre 13 godina

Kako to da mnogi pominju neko zlato koje je kralj "poneo sa sobom", a ne pominju otetu imovinu od strane komunista nakon rata koja ni do danas nije vracena.

Вонко Нормални

pre 13 godina

С обзиром да је послератни референдум у организацији комуниста био чиста фарса, прво да скупштина поништи одлуке тог реферeндума и врати повластице законском наследнику монархије, а онда можемо да разговарамо да ли би требало да будемо република.
За Краља се одгаја престолонаследник цео живот, а председник се постаје уз помоћ медија, страних обавештајних служби и домаћих тајкуна и он, за разлику од Краља, заступа интересе онога ко га је довео на власт, а не државе и народа

LeoneBgd

pre 13 godina

Srbija parlamentarna monarhija sa kraljem na celu umesto predsednika rece Iznogud u pokusaju da postane kalif umesto kalifa. Pa toga se nije setio ni pokojni nam predsednik Milosevic ne bi li sacuvao predsednicku fotelju dozivotno za sebe i svoje potomke. Koliko mi je poznato predsenik moze postati svaki punoletni gradjanin Srbije koji sakupi dovoljan broj potpisa, kandiduje se i pobedi na istim, vecinom glasova zadobijenim od stane naroda sa pravom glasa. Kralja koliko mi je poznato ne bira niko sem sto titulu nasledjuje krvnim srodstvom a gubi je vojnim pucem ili sekirom - toliko o demokratskim principima. To bi mozda i bilo uredu da nam je doticni monarh pomogao u svrgavanju nedemokratskog rezima slobodana Milosevica ali koliko se secam ja ne videh ni njega niti njegove potomke kako setaju, zvizde, lupaju u serpe , koje premlacuju po gradovima Srbije Milosevicevi batinasi itd.Ovaj narod je sam izvojevao pobedu i zato nesme da izgubi ni jednu trunku demokratskog izbora.

Dejan

pre 13 godina

Vreme je za Kraljevinu Srbiju. Komunisti nisu odizeli kraljevinu Slovencima, Hrvatima, Makendoncima vec SRBIMA i zato vratimo se tradiciji i ponovnom vaskrsu SRBIJE !

Van Helsing

pre 13 godina

"Princ Aleksandar naglašava da će i kao monarhija zemlja ostati parlamentarna demokratija samo sa kraljem na čelu, umesto sa predsenikom. "

Ako će da se ponaša kao Milošević ili Tadić, onda ćemo biti diktatura bez roka trajanja. Ja sam pre za predsednički sistem kakav je u SAD gde se predsednik bira na izborima i obavlja ulogu vlade, a da se poslanici biraju većinski po opštinama, i da su odgovroni svojim biračima.

Dragana Milovanovic, licni stav

pre 13 godina

Monarhija DA!
1. Stabilizuje poljuljanu drzavu Srbiju.
2. Monarh je konstanta koja garantuje spokojstvo nasem pretezno dezorijentisanom svetu i omogucava nesmetano funkcionisanje parlamentarne demokratije.
3. Princ Aleksandar Karadjordjevic rodjen, odrastao, skolovan i vaspitavan u slobodnom svetu, istovremeno je i duboko emotivno vezan za Srbiju i nas narod. Kao i kod svih evropskih monarha i njegovim venama "tece Evropa". Razume svoj narod ali i zna kako da se obrati i Istoku i Zapadu da bi nas konacno svi shvatili. Princ Aleksandar Karadjordjevic je mozda POSLEDNJA SANSA da Srbija sa jasnim identitetom opstane na evropskom kontinentu. Zato bez preteranog filozofiranja, traganja za rivalima kojih ima jos samo u masti onih koji su uvek antiprotivni, bez ironije koja nikome ne donosi nikakvu korist, ISKORISTIMO OVU SANSU.

MILISAV91

pre 13 godina

Pitanje je trenutka kada cemo postati kraljevina na celu sa Aleksandrom II Karadjordjevicem na celu drzave!! Da Srbija vrati moc i ugled u svetu!!! Pa sta se raspravljati kada je i najbitnija drzavna institucija-Srpska pravoslavna crkva za kralja!!! Ziveli Karadjordjevici!!!

Zasto da ne..

pre 13 godina

Sto se mene tiche moze ALI da Karadjordjevici prvo vrate svo zlato ,sto su odneli ,u Srbiju.

I da nauce Srpski.Onaj Dijara iz Partizana prica bolje srpski nego svi oni zajedno.

vladimir nadzor

pre 13 godina

Godinama čekam ovo, od kada znam za sebe, dace Bog da tako i bude Živeo Kralj!

P.S. Aleksandar II govori srpski jezik u to sam se lično uverio, to je za ove neverne Tome sto se prave pametni. i jos nesto, zlato koje neki pominju je državno zlato i vraceno je kao takvo komunistickoj Jugoslaviji, to svaki bolje obavesteni covek zna, ako ga zanima. Izgleda živimo u zemlji neobavestenih sveznalica koji bi da budu "bolji katolici od pape", "bolji selektori od Antića".
I zato - Kralja na presto da se svakom zna mesto, i da svako radi samo svoj posao , napokon. Kada jednom ponovo budemo Kraljevina tako ce i biti, sa republikom nam ocito ne ide, ko to ne vidi slep je kod ociju.

KRLE

pre 13 godina

Svi mi, jasno i glasno treba da kazemo da je Srbija jedino moguca kao ustavno parlamentarna monarhija! Nema boljitka srpskom rodu bez krune, koja je u Srbiji stara osam vekova! Sveti Sava i Sveti Simeon su ktitori Kraljevine Srbije!

шошић омладина

pre 13 godina

Људи па ви сте феноменални свака част за удружење , свака част б92 што је објавио о вама , идемо до победе идемо до Жиче да засија круна Немањића на престолу Карађорђевића , ЖИВЕО КРАЉ АЛЕКСАНДАР , ЖИВЕЛА КРАЉЕВИНА СРБИЈА !!!

mile87

pre 13 godina

Ni kraljevi Engleske iz dinastije Hanover, Dzordz I i Dzordz drugi nisu govorili rec engleskog jezika, pa Engleskoj nista nije falilo!!! A Nj.K.V.Aleksandar II govori srpski jezik mnogo bolje nego sto je Tito govorio, covek kome se poreklo ne zna, covek koji je oteo kralju vlast!! A za one koji kazu da je poslednji kralj kukavicki pobegao, nije tacno!! Petar II nikada nije ni imao stvarnu vlast, a kada je rat poceo on nije bio ni punoletan!!!
Iskreno se nadam, da smo mi Srbi jos toliko svesni i pametni, da vidimo da kao republika ne funkcionisemo, da predsednik ima vecu moc od vlade, da malo malo pa su predsednik i premijer iz razlicitih stranaka pa blokiraju rad drzave!!! Da Srbija bez KRALJA I KRALJEVINE NE MOZE!!! Sve sto je Srbija postigla, to su kraljevi srpski postigli u uradili!!! A za uzvrat sta su dobili Karadjordjevici?? Komunisti su im oteli imovinu, uzeli za sebe, tu imovinu nasledili ovi danas-komunisticki naslednici!!! Srbi, osvestite se i dajte da vratimo monarhiju u Srbiju!!! Da postenog coveka, kojem znamo poreklo i imovinsku kartu, dovedemo na vlast, coveka sa ogromnim ugledom i moci u svetu, Nj.K.V.Aleksandra II-og!!!! Covek koji je u srodstvu sa svim kraljevskim kucama Evrope!!! Da Srbija procveta onako kako treba, kako joj je Bog i istorija odredila, da procveta kao Kraljeviina Srbija!!! Setimo se slavnih Nemanjica, setimo se Milosa, Mihajila Obrenovica! Setimo se coveka koji nam je stvorio zemlju, vozda Karadjordja, setimo se njegovih slavnih potomaka, kneza Aleksandra I, velikog i najveceg srpskog vladara moderne Srbije KRALJA PETRA I-coveka koji nas je oslobodio od Turske, spasio od Bugarske i Austrije, cika Pere!!! Oduzimo im se i dovedimo Aleksandra II na presto Srbije, da Srbi dobiju vodju kakvog zasluzuju i da vratimo moc i ugled u svetu!!! Da po treci put postanemo kraljevina, i da takvi do veka ostanemo!!! Ziveo buduci Kralj Srbije Aleksandar II i buduca Kraljica Srbije Katarina!!! Zivela Kraljevina Srbija!!!!

Stefan

pre 13 godina

Нити је краљ узео благо, нити се бламира, нити инсистира и тера нас да уђемо у ЕУ пошто пото, али треба да будемо у заједници европских народа.
Погледајте само коментаре, драги суграђани! Само пљујете. Чим неко нешто хоће боље да уради ви га попљујете!
Краљ је у Аранђеловцу данас, и то сам случајно видео дао мамограф (вредан 850 000 евра) и још неке донације болници, и сем Б92 нико није од националних тв објавио ишта... а да је то урадио неки политичар, све би брујало о њему.
Дајте једном да се сложимо око неке ствари! Па ко је тај који Карађорђевом и далеком потомку Стефана Немање сме да узме себи за право да држи лекције како је мање Србин од њега?!!! С којим кредибилитетом?
Све нај мислим о овим скромним људима! Такви нам требају!!!
Живео Краљ!
п.с. Кад видим какве аргументе износите ви који га пљујете заиста сам схватио да сам за Краља!!!
Живео Краљ! Доле пљување оних који нешто раде!

Vasa Milošević

pre 13 godina

U ovoj zemlji nepismenost i mutavost podignuta je na pijedestal. Sad je najveća smetnja to što čovek ne priča tečno srpski. A kako pričaju naši poslanici? Da li neko od vas "republikanaca" nekada pogleda i posluša svoje vajne poslanike za skupštinskom govornicom?

Restitucija monarhije neophodna je iz jednog razloga - Srbija je postala školski primer zloupotrebe parlamentarne demokratije. U takvoj atmosferi haosa i animoziteta, mislim da je kruna, kao zajednički imenitelj, najbolje rešenje. Ako ništa, što kažu ljudi, ukinuli bismo besmislenu funkciju predsednika, uštedeli na izborima i na predsedničkoj sviti koju svakim mandatom popunjavaju novi partijski vojnici, kumovi, šurnjaje i ostali.

Treba i formalno staviti tačku na sistem koji je iznedrio sve najgore kreature našeg javnog života. Potomak Karađorđa, Petra osloboditelja i Aleksandra ujedinitelja nikako nije gori od nekih Tadića, Koštunica, Čeda, Velja i ostalih. Ako kojim slučajem izađu kao stranka na izbore, ovo udruženje svakako će imati moj glas.

sombor

pre 13 godina

KRALJEVINA NEGO STA, Kralj je vladar cele zemlje i naroda i on nema mandat 4 god pa da gleda sta vise da ugrabi i ne mora da se dodvorava politicarima i sklapa koalicije i sporazume o pomirenju da bi ostao na vlasti, on je tu pa je tu i ne bi rasprodavao zemlju jer kakvu zemlju ostavlja, ostavlja je svom sinu...
ZIVEO KRALJ !

Samo pitam

pre 13 godina

Ako ovo nije oblik protivustavnog delovanja, da li je onda dozvoljeno osnivati i odbore organizacija kojima je cilj npr. ukidanje parlamentarne demokratije i visestranacja?

drumski 39

pre 13 godina

Pored mnostva pozitivnih stvari koje bi monarhija donijela, usudio bih se istaci i da bismo time izbjegli ogromne troskove oko organizovanja glasanja za izbor predsednika Srbije, ne ulazeci u post-izborne aktivnosti predsednika koji pocesto daje izjave suprotne onima koje je davao u predizbornoj kampanji.
Kralj Srbije nece biti samo Prestolonaslednik Aleksandar, nego i oni koji ga naslede, tako da ne treba gledati samo u jednu licnost i odmah ga diskvalifikovati zbog nekog razloga, jer niko nije savrsen, i sledecem kralju naci ce dezurni kriticari zamerku, ali ono sto je pozitivno i za svaku pohvalu ideje da Srbija bude kraljevina jeste u ocuvanju tradicije i kulture srpskog naroda, i svega onoga sto su srpske dinastije ocuvale i ostavile Srbiji u nasledje. Npr. kralj Milutin je izgradio 40 crkvava za 40 godina svoje vladavine. I on je bio covek i imao vrline i mane, ali sto je gradio nije gradio sebi nego svima. I u novijoj istoriji Kraljevine Srbije tako je bilo. Radovao bih se da punih usta mogu da kazem da dolazim iz ili da idem u Kraljevinu. Gledajuci kako to funkcionise kod drugih, npr. Velika Britanija, Svedska, Danska, Holandija, Monako... mogu samo da primetim da je monarh garant jedinstva zemlje, branilac zakona u smislu da se ne donose zakoni koji bi bili protivni interesu kraljevine odnosno drzave, naroda. Kralj nije osoba iznad zakona ili nedodirljiv, ili apsolutista kao u srednjem veku. Pogledajmo kako je iskritikovan Princ Charles, tako da svaki pretendent na presto kraljevine mora da povede racuna kako ce da reprezentuje sebe i drzavu na cije celo se zeli staviti u odbrani interesa drzave i naroda.
Ja licno se ponosim sa kraljevskim parom Aleksandrom i Katarinom, jer su svojim djelima brige oko srpskog naroda pokazali da im je stalo to zemlje Srbije i naroda. Politicari samo pricaju, pricaju, a dela su im vrlo cesto uvijena u kruta pravila stranacke ili drzavne diplomatije.
Nasa zemlja Srbija nazalost nema viziju kako i kojim putem dalje i kontinuitet drzavne politike ne postoji. Svaki predsednik sprovodi politiku svoje stranke, nastojeci se odrzati na vlasti.
Kraljevina funkcionise na sasvim drugim principima i prednosti finansijske, nacionalne, i drzavne su kud i kamo vece od onih kada na celu drzave stoji predsednik.
Radujem se i podrzavam reafirmaciju Kraljevine Srbije !

zoran bozinic

pre 13 godina

srpski narod vec 60 godina zivi u zabludi o nasem kralju i porodici karadjordjevic.prihvatam da je istoriju pisao pobednik ali ne prihvatam strah u srpskom narodu da javno izda naredbu da se sazna istina o stradanju nase kraljevske porodice i ko je kocnicar vracanja monarhije. verujte braco i sestre mi nemamo alternativu osim vratiti kralja sto pre. bez onog naseg pa kako cemo, pa sta cemo, pa kud cemo itd. kralja su nam skinuli uredbom tako cemo ga i vratiti. ne zaboravite braco i sestre da je kralj aleksandar bio jedini monarh koji nije zabranio komunistcku partiju iako je imao informacije da mu rade o glavi. nikada nije nosio pancir cak i kada je znao da dusmani spremaju atentat, e braco to je srpska genetika koja odumire brzo i ozbiljno. zato skratite proceduru i da vracamo stvari na mesto dok postojimo. svakome kome nesto nije jasno u vezi ovih mojih reci moze da pita bez obzira da li je monarhista ili komunista, trecih nema.
Zoran Bozinic Paracin

mc

pre 13 godina

ZIVEO KRALJ!!
U Kraljevoj Vojsci bil je mesta za sve konfesije, samo da napomenem, iako je on (KRUNA) pravoslavan, Kraljevina Srbija je uvek bila tolerantna prema svim verama...
Kralj se ne bira i tu nema demokratije...nema demokratije u izboru Kralja ali Kralj predstavlja zemlju i vodi je kako narod zeli, kako parlament odredi (Engleska Kraljica je bila protiv rata u Iraku, ali je parlament trazi i ona je odobrila, jer je tako narod zeleo...)...ali Kralj nije stranacka licnost pa je "lider" svima gradjanima zemlje! Demokratija i dalje postoji izborom premijera i nije u pitanju uopste...Cena Kraljevina je nekima problem...nije to neki problem..Kralj i njegova porodica imaju apanazu koju odredi skupstina a povratkom njegovih imanja koja su mu oduzeta stvarno mislim da nece imati problema da se prehrani i da nastavi sa humanitarnim radom...da podsetim, njegovo vlasnistvo je Oplenac, rudnik zlata u Blagojev kamenu, Milocer, Brdo kod Kranja,ima jos...to je oduvek bilo NJEGOVO vlasnistvo, tako da nece biti problema...
Njegov stric, knez Pavle je "doveo kulturu" u Srbiju osnivajuci Narodni muzej, od SVOJIH para a ne drzavnih....
Pa i NjKV Katarina je princeza a Prestolonaslednik je "pedeset i neki" u redu za presto UK (jer je i sa njima u rodbinskim vezama)....

filip karic

pre 13 godina

Srbija sto pre treba da postane monarhija, jer jedino tako moze da se stvori jedinstvo naroda i da se vrati vekovna tradicija srpstva.Vecina najnaprednijih zemalja Evrope su monarhije, pa tako i mi treba da budemo.Kraljevina nam garantuje stabilnost i jedinstvo na unutrasnjem, i ugled i moc na spoljnom planu. Pozdravljam osnivanje odbora u Kragujevcu, i ocekujem sto pre formiranje odbora u Novom Sadu.

Ђорђе

pre 13 godina

Богу хвала испробали смо све у задњих 20 година мислим да је ред да се коначно врати Монархија у Србију пошто је на силу поништена декретом комуниста Србија је увек кроз историју била Краљевина и треба да поново постане јер нама фали домаћин у кући, доста је било страначких игри сваке четири године и трговине међу странкама, на крају нас то скупо кошта а опет ништа се конкретно добро не дешава у корист бирача све се завршава ко ће бити у управним одборима друштвених предузећа или нека министарска фотеља, у већини случајева по критеријуму политичке подобности а не стручности и зато сам за КРАЉЕВИНУ, уставну парламентарну монархију где политичари неће моћи имати апсолутну власт правећи труле компромисе на штету грађана Србије.

Милица Вукчевић

pre 13 godina

Коначно да после свега и монархија дође на дневни ред. Имамо прилику која нам може донети финансијски бољитак, прилив новог капитала, бржи улазак у Европску унију и бољи имиџ у свету.
Деведесетих година прошлог века у српски парламент стигао је допис потписан од стране свих европских монарха да ће финансијски помоћи Србији уколико постане уставна парламентарна монархија. Како смо тада били у медијском мраку ову вест је пренела телевизија Б92 и Глас Америке. Наравно тадашњи режим се потрудио да се тај допис заборави и да се никад не спомене.
Успостављањем уставне парламентарне монархије показали бисмо свету да смо се заувек одрекли комунистичког наслеђа и да смо стари европски народ са дугом традицијом са широко отвореним вратима за Европу.
Сматрам да треба да искористимо све наше потенцијале и да их широко експлатишемо а наша Краљевска породица Карађорђевић је један од њих. То је династија која потиче од славног Вожда Карађорђа. Престолонаследник Александар је у родбинским везама са великим бројем европских краљевских породица а напоменимо и да је кумче енглеске Краљице Елизабете.
Династију нема ни Хрватска, ни Словенија, ни Босна, ни Македонија. Карађорђевићи су оно што нас од свих њих издваја и чиме треба да се дичимо.
Зато нема више размишљања, нема више оклевања, монархија под хитно!
Све похвале за телевизију Б92 која је пренела ову вест!

Dusan Lazarevic

pre 13 godina

Posebno u ovom trenutku kada je Srbija podeljena i nesložna potrebna nam je parlamentarna monarhija i kralj s kojim bi se smirile političke podele i strasti i s kojim bi bili u bliskijim odnosima sa evropskim zemljama i samim tim bliži članstvu u EU.

Dragan Velickovic

pre 13 godina

Samo Kralj moze da vrati dostojanstvo i ugled Srbiji.Time bi se znacajno popravili i ekonomski odnosi.Monarhija je za nas najprihvatljivije resenje jer je deo naseg bica.

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Moze!!!

Ja predlazem lateralne izdanke dinastija OBRENOVIC, HREBELJANOVIC, BRANKOVIC, DRAGAS-PALEOLOG, LAZAREVIC ILI NEMANJIC kao moguce kandidate.

Takodje, osnivanje dinastije Broz mozda ne bi bila losa ideja...

Mirjana

pre 13 godina

Nisam sigurna da bi monarhija resila sudbinu Srbije. Kljuc spasa zemlja mora da potrazi u fakultetski obrazovanim ljudima bez obzira na njihovu drustvenu opredeljenost. Najmanje su nam potrebne nove ''grupe'' i ''grupice''. Pozdrav!

Darko Nedeljkovic

pre 13 godina

Rodjen sam sedamdesetih, najbolje godine su mi prosle u ovom otpadu od drzave. Preziveo ratove, sankcije bombardovanje, sad prezivljavam mazanje ociju narodu pricama o EU dok se dogadja opsti lopovluk i tajkunizaciju. Ipak, necu da odem jer se nadam da ce biti bolje. Najveca mi je zelja da dozivim da Srbija postane monarhija i da konacno krene pravim putem. I bice tako sigurno, samo jos nije vreme, narod jos nije shvatio da ovi lideri od nas prave magarce.

Милан

pre 13 godina

Подржавам Србију као монархију, али мислим да нема смисла упоређивати се са европским монархијама које су заиста међу најразвијенијим земљама света... Нису оне развијене зато што су монархије, него зато што су људи вредни, радни и нису слепи поред очију... Нама је изгледа у свести уписано да сами себе уништавамо у сваком смислу, а историју знамо само онолико колико је се сећамо... Подигни главу Србијо...

obren

pre 13 godina

greskom sam napisao u svom prethodnom komentaru "...parlamentarne demokratije", naravno mislio sam napisati "...parlamentarne monarhije" :)

Amartolos

pre 13 godina

Србији је потребна промена! Од доласка демократије гледамо исти филм, исти сценарио, исту режију... само се актери смењују. Нека се већ једном пројави та демократија, да се чује воља народа, и да народ одлучи - на референдуму! Време је!
Живео Краљ Александар II!!!
Живела Краљевина Србија!!!

Slobodan

pre 13 godina

Ustavna parlamentarna Monarhija, predstavlja, u ovom trenutku, za Srbiju jedini izlaz iz trenutne situacije, i Gospodu hvala da postoji ovakvo udruzenje kao sto je "Kraljevina Srbija" da pokusa pribliziti narodu Srbije ideju o Monarhiji, jer Srbija kao takva, poseduje najveci moguci stepen demokratije. ZIVELA KRALJEVINA SRBIJA

Skriboman

pre 13 godina

"...je ocenio da bi uspostavljanje ustavne parlamentarne monarhije poboljšalo imidž Srbije u zemljama Evropske unije i ubrzalo integraciju."

Da. Ovo su inače poznati razlozi zbog kojih jedna država postaje monarhija...

Milos

pre 13 godina

Ja koliko znam gorepomenuti princ je princ Jugoslavije, zemlje koja vise ne postoji. Kada su nas ugurali u tu vestacku tvorevinu, Karadjordjevici su prestali da budu srpski monarsi. Ako hoce monarhiju, pa neka puste narod da bira, jer ima jos zivih i Obrenovica, a oni nas i nisu toliko zakopali kao ovaj i njegovi predhodnici.

Zoki

pre 13 godina

Врати те нам краља
да нам душу спасе,
да нам ране лечи,
сва Србија јечи,
да испуни правду
и заветне речи !

sasa

pre 13 godina

Ma kakva crna monarhija!? Koji ce to problem da resi? A jel' mozemo kralja da smenimo na izborima u slucaju da nam se ne svidi? Vrlo "demokratska" institucija.

Алекс

pre 13 godina

Није више питање да ли ће већ је питање када ће Србија постати Краљевина!!!

Милица В. студент права

pre 13 godina

Подржавам Србију као уставну парламентарну краљевину и то:
- зато што би нас ојачало економски
- зато што Краљевина гарантује континуитет и стабилност
- зато што је Краљ чувар Устава
- зато што увек може да распише ванредне парламентарне изборе уколико су Влада и Парламент у сукобу и дуготрајној политичкој кризи (што би тешко урадио један председник који је политичар и који ће увек да размишља да ли му то у том тренутку одговара, хоће ли имати исти број посланика или мањи ...)
- зато што Краљ није политичар
- зато што би смо брже ушли у Европску Унију
- зато што би нам то побољшало углед у свету
- зато што више, хвала Богу, неће бити председничких избора,
- зато што ћемо се коначно вратити свом идентитету и заувек се одрећи комунистичког пасоша
- зато што је Престолонаследник Александар угледна личност, велики хуманиста, Вождов потомак и веома добар и племенит човек,
- зато што има лепе и добре синове,
- зато што, када одем негде у иностранство и питају ме одакле сам, с поносом могу да одговорим "Из Краљевине Србије!"
- и зато што је дефинитивно много бољи систем него република.

Ivana

pre 13 godina

Zaista se nadam da će Srbija konačno postati ono što je bila u vreme kada nas je čitav svet shvatao kao ozbiljnu državu, a na čemu je kasnije nasilno izgrađen jedan diktatorski režim. Srbija monarhija, da svakako!

Aleksandar

pre 13 godina

Duboko verujem da ce doci vreme kada ce Srbija ponovo stati na noge i ponosno stajati rame uz rame sa drugim razvijenim monarhijama Evrope. Tako je bilo, tako ce biti, tako treba da bude. Ziveo kralj, zivela Srbija...

glasam za Vladu Divca

pre 13 godina

Podržavam, ali da presto bude vraćen Obrenovićima koji su svrgnuti u nelegalnom prevratu. Ako nema direktnih potomaka onda tražiti novog monarha na izborima, kao u Norveškoj pre 100 godina.

Onako usput

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da je tako slabo poznavanje istorije i secanje. U kraljevini Jugoslaviji vecina je jos gore zivela nego sada, a dobro je bilo samo onima sto su imali veze, sve je bilo po babu i po stricevima. Znanje i kvalitet nisu bili bitni. Nije resenje u tome ko ce da vlada, nego generalno svi treba da rade, i treba da postoje kompanije gde direktori nece da kradu od radnika i rasprodaju preduzece za licnu korist. Dakle, treba menjati i zakon, da ima kazne za one koji su odgovorni, pa da nema muvanja i kradje. Kada mentalitet vecine bude na nivou profesionalizma, onda ce i ekonomija biti bolja. Ne treba nama kralj, nama treba promena zakona i mentaliteta, i malo vise samopostovanja. Nemojte, ljudi, da se vracate starome zlu, nista ono nije bolje!...

Lele Sele

pre 13 godina

Varate se ako mislite da njemu Srbija lezi na srcu. On je kao njegov deda, Aleksandar, pravi Jugosloven. Mi znamo koliko nam je jada napravila dedina Jugoslavija. Takva monarhija, NE!

Mutimir Mutimirović

pre 13 godina

Hahahahahahahaha,

dajte ljudi budimo ozbiljni. I ovako nemamo leba da jedemo sada se predlaže da još i njih izdržavamo.

Ovo je smešan predlog i po meni ne zaslužuje da se o tome uopšte priča.

u ostalom, neka se izbore za referedum o tom pitanju i videće kako će proći.

Stefan

pre 13 godina

Ni jedan oblik drzavnog uredjenja nam ne moze pomoci uz ovakve politicare, bez obzira kako se sistem zvao, uz ovakve ljude ispasce ocajan. Potrebne su nove snage.

Београђанка

pre 13 godina

Дивим се Њиховим Краљевским Височанствима! Престолонаследнику Александру зато што будућност Србије види у младим образованим кадровима и стипендира наше најбоље студенте и средњошколце и Принцези Катарини зато што помаже наше болнице и зато што се бори да имамо услове лечења какве имају грађани ЕУ!
И наравно да би ми било драго да такви хуманисти, једна таква породица и води ову напаћену Србију а не политичари!
Да се разумемо, немам ништа против политичара и политичких странака, без њих је немогуће замислити функционисање демократије, они свакако треба да постоје али у монархији они би наставили своје деловање у Парламенту и Влади и Премијер би био тај који би водио политику земље и при ступању на дужност износио свој програм. Председник и тако нема нека већа овлашћења него што их има Краљ у уставној парламентарној монархији. Зар онда није боље да на челу државе имамо неког ко нема везе ни са једном странком а да политичари раде у Парламенту и Влади где је то неопходно?
Ако морам да бирам између политичара и породице ја бирам породицу!

Strahinja

pre 13 godina

Daj Boze da za svog zivota dozivim da Srbija ponovo postane monarhija,jer je dekretom komunista postala republika.To sto prestolonaslednik ne govori tecno srpski je krivica i istorijsko breme svih nas,nase istorije i sudbine kojoj su bili podvrgnuti.On je naslednik krune ma kakav da je.To je nasa tradicija i identitet.I sada gradjani finansiraju glomazni predsednicki aparat i predsednicke izbore,moze samo da bude jeftinije,ne brinite zbog toga,necete nikoga vi finansirati,vi koji to gledate kroz novac.U pitanju je mnogo visi cilj od novcanika.Zivela Kraljevina Srbija!

Floyd

pre 13 godina

Ne znam.... Nisam rodjen u Kraljevini i ne znam kako to ide... A hoce li zakoni i za njega da vaze? Hoce li ga sada uhapsiti jer on u stvari poziva narod na ustanak? Meni je u principu sasvim svejedno ko vodi drzavu, samo zelim da zivimo normalno i spokojno....

Super Stupid

pre 13 godina

Imajući u vidu da je kralj Aleksandar ukinuo Srbiju stvorivši Jugoslaviju i unesrečio tom megalomanskom idejom čitave generacije, ne vidim kako iko može biti ponovo za monarhiju...

Цица Мица

pre 13 godina

Мени је Краљевина скроз фенси!
Боље звучи од Републике, некако моћније!

Правник

pre 13 godina

Најбољи пример је Шпанија која је диктатуру заменила за уставну парламентарну монархију! Исто је требало и ми да урадимо али ни сада није касно, већ нам је напротив, преко потребно. Увек смо били монархија. Ми смо краљевски народ. И када одете на стадионе чућете навијаче како певају: "Живела, живела Краљевина Србија!" Они то певају зато што им је то у срцу, зато што је то део српског бића.

1217 - 2017 Kraljevina Srbija

pre 13 godina

Država Srbija treba da bude Kraljevina (nikako Republika, jer podseća na SFRJ) u kojoj bi Kralj imao protokolarnu ulogu, a vlast bi pripadala narodu tj predstavnicima u Skupštini i Vladi Srbije. .
Vrlo brzo Kraljevina Srbija bi postala srednje razvijena država u EU koju bi svi uvažavali, i sa kojom bi komšije htele čvršće veze . .
Da se podsetimo :
(1).1217.g. Srbija je postala kraljevina, kada je Svet Sava krunisao Stefana Prvovenčanog u manastiru Žiča, a to priznala cela Evropa.!! Kasnije se Kralj Dušan Silni u Skoplju krunisao za Cara.
(2).1459.g. Padom Smedereva, Srbija je pala pod Osmanlijsku vlast..
(3).1804 .g. je počela obnova Srpske kraljevine, Prvim Srpskim ustankom pod Voždom Karađorđem, pa 1815 Drugim pod Knjazom Milošem, a 1875 Kraljevina Srbija je priznata na Berlinskom kongresu..
(4).1918.g. Kraljevina Srbija se proširila i postala Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, a 1921 Kraljevina Jugoslavija,
(5).1945.g. Uz pomoć Crvene armije SSSR, Komunističkom revolucijom nastala je Narodna Republika Jugoslavija sa 6 Republika (Srbija sa dve Autonomne pokrajine), koja se nakon 50 godina raspala u građanskom ratu 1991 do 1995. na više samostalnih Republika-Država.
(6).Od 2005.g. kada se osamostalila Crna Gora, Srbija je postala samostalna Republika.
(7) Od 2017 Srbija ponovo Kraljevina, sa 800 godina tradicije i iskustva..

obren

pre 13 godina

Svaki oblik drzavnog uredjenja koji bi donio bolje uslove zivota ljudima obezbjedjujuci ekonomski napredak, gradjanske i vjerske slobode i zastitu prirode sigurno treba podrzati. Ukoliko ce to biti postignuto uvodjenjem parlamentarne demokratije onda svakako to treba podrzati. Jedino sto smatram nedostatkom u konkretnoj situaciji, kada je prestolonaslednik u pitanju, jeste njegov srpski jezik. Mislim zalosno je da on kao buduci kralj Srbije losije govori srpski od Miroslava Lajcaka ili sadasnjeg Valentina Incka koji su samo privremeni strani visoki predstavnici EU u BiH.

Bombshell

pre 13 godina

Ако ови "монархисти" имају макар мало мозга, престаће да се бламирају на овај начин. Као прво чиста је контрадикторност да један српски краљ подржава улазак у организацију као што је ЕУ, а друго...Каква ли је то монархија где краљ има церемонијалну улогу...?

MarkoM

pre 13 godina

Srbija je odlican primer zemlje koja nikada nije bila republika. Srbija, kao i citav srpki narod, ponosi se uspesima koje je dozivela kao monarhija. Srbija kao republika nema ni jedan uspeh, Republika Srbija NEMA cime da se pohvali. Srpsku drzavu(monarhiju) stvarali su Stevan Nemanja i Sveti Sava i ta Srbija postoji vec 900 godina. Republika Srbija, ciji je otac TITO, postoji 4 godin, jer je pre toga bila sastavni deo jos jedne vestacke republike zvane SFRJ. Dakle danasnja Republika Srbija, nema nikakve veze sa Nemanjom, Savom, Dusanovom Carevinom, kosovskim bojem, Misarom, Cegrom,Cerom, Drinom, Kolubarom, Solunom....Vratimo se starim korenima za neko NOVO i BOLJE vreme! Zivela Kraljevina Srbija! Ziveo kralj Aleksandar II Karadjordjevic!

Андрија В.

pre 13 godina

Пуна подршка Престолонаследнику Александру будућем Краљу Србије.
Боље Краљевина него Република.

legenda

pre 13 godina

Da li smo republika ili parlamentarna monarhija ne menja sustinu. To je puko zamajavanje za gladan narod, po vec utvrdjenom sistemu, zavadi pa vladaj. Sad ce da se tupi sledecih nekoliko predizbornih kampanja ko je za kralja, a ko nije, a vec vidim kako ce da se skupljaju poeni time sto ce prestolonaslednika da vucaraju po raznoraznim partijskim skupovima, itd. Da li izaberemo predsednika ili imamo nac celu drzave nekog nesposobnog sina, isto nam je, zar ne? Sve te zemlje koje pominjete imaju konstantno monarhiju zadnjih 5 vekova, a kod nas se tradicija zasniva na tome koji je klan bio najsposobniji i najbogatiji da potkupi koliko knezova i to pre samo malo vise od 150 godina. To je tada bilo kao da sada imamo politicki vakum i da Miskovic krene protiv Ceptera u kupovinu skupstine da bas njega podrze da bude krunisan. Smesno.
Nije nam kriva demokratija sto mi ne umemo da organizujemo zemlju. Tu nam ni kralj ne bi pomogao. A od ugleda u svetu - setite se kako smo se smejali Bugarima kada im je prestolonaslednik izabran za predsednika. To bi vise licilo na neku africku banana drzavu - slicno kao kad je Bokasa proglasio carevinu u centralnoafrickoj rep.

Zare

pre 13 godina

Ja sam za monarhiju svim srcem, ali smatram da trenutno to nije najbolje resenje, jer nemamo pravog coveka za to. Svi Karadjordjevici posle kralja Aleksandra su jedna velika nula.

sm

pre 13 godina

Cime je gospodin Aleksandar zasluzio da bude kralj.
Nista znacajno nije uradio za zemlju. Slazem se zbog istorije, ali i istorija je mislila da sps i ds nikada nece biti ZAJEDNO pa sad jesu.
I onda njegovi sinovi samo zato sto su njegovi naslede kraljevinu. Svasta. Pa protiv toga se i borimo sada da tatini sinovi vode klubove, grade, zaposljavaju se...to je cela poenta.
Kakva kraljevina...
Kako to da Amerika nikada nije pozelela kralja?
Pozdrav i svako dobro

dragoljub

pre 13 godina

Da je monarhija na vlasti sigurno bi dosad bio donet zakon o restituciji i poštovala bi se privatna svojina a to je jedan od najvažnijih uslova prijema u EU.Princ prestonaslednik i princeza svojim donacijama pomažu koliko su u mogućnosti a to je za svaku pohvalu.

Dragoljub

pre 13 godina

Da je monarhija na vlasti sigurno bi dosad bio donet zakon o restituciji i prestalo bi se sa uništavanjem nedužnih ljudi.Ljudi koji su radili i stvarali a da to što su stvorile vredne ruke naših predaka kroz generacije dolakom kumunista na vlasti sve je to opljčkano. Zalosno je to što se to stanje produžava i nakon demokratskih promena i nastavilo sa dokrajčavanjem treće generacije a da oteta privatna imovina još nije vraćena.Lako se otimalo a sada se nezna kako da se vrati? Ako neznaju kako da se vrati neka se podsete kako se otimalo i to znanje primene na sebi a mi tražimo da smo svoji na svome.Pravo na život na svojoj imovini u skladu sa Opštom poveljom UN o pravima čoveka.

ДЕМОХРИШЋАНИН

pre 13 godina

Свим неверницима преносим информацију из НИН-а бр. 3134 од 20.01.10. (стр 35.):
да су Немањићи преци свакој од 12 краљевских кућа у ЕУ , а преко њих и Карађорђевићима. .
Када би 2017 Краљевина Србија била у ЕУ , врло брзо би се брзо обновила, развила и постала ЛИДЕР у Југо-Источној Европи где живи 55 милиона православац..
СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ.!!!

Mima

pre 13 godina

Svakome ko se lozi na samozvane prestolonaslednike nepostojeceg prestola, Aleksandra i Grkinju mu zenu preporucujem da SAMO MESEC dana ode da radi za njih i bice mu jasno koliki su to ''humanitarci''. Pola grada je radilo kod njih dobijalo otkaze kad ustanu na levu nogu, a o ponizavanju, vristanju i splatkarenju i da ne pricam. .. Boze me sacuvaj od takvih. Uostalom ako su tako zeljni da pomognu Srbiji zasto sisaju pare iz budzeta? Za njih imam samo jednu rec J-E-Z-I-V-O! Provereno!

sofia

pre 13 godina

Jesam za monarhiju ali nikada za Aleksandra II Karadjordjevica!!! Kakav ce on biti kralj svima nama kada je posvadjan sa celom porodicom zarad vlasti i slasti i licne koriati??!! Ma molim vas!! Samo on -Ne!! Ima valjda jos potomaka Karadjordjevica koji bi dostojno prezentovali monarhiju Srbiju!!

Nikola

pre 13 godina

Dokle ce se tupiti vise o monarhiji? Poslednji srpski kralj je kukavicki zbrisao cim je zagustilo... Time je stavio i tacku na monarhiju u Srbiji. Gradjaninu AK bi bilo pametnije da cuti i ne pokusava da vrati ovu jadnu zemlju nazad u jos crnja vremena kad su njome vladali svinjarski trgovci.

Eric

pre 13 godina

Ričard Gir, u filmu Hunters party, govori bolje srpski od gospodina Aleksandra... Nije mi jasno kako čovek koji već godinama živi ovde nije sposoban da nauči jezik. Jel da nam takav bude kralj?

dijaspora iz USA

pre 13 godina

Zivela Kraljevina Srbija!!!
Pogubni republikanski eksperiment sa ovim narodom daje veoma "uspesne" rezultate. Pogledajte gde smo bili kao monarhija, a gde kao republika i sve ce biti jasno!
Bez kralja, nista ne valja!

Обични грађанин

pre 13 godina

Одувек сам сматрао да то не би била лоша идеја за Србију. Дала би нам полета!

Zasto da ne..

pre 13 godina

Sto se mene tiche moze ALI da Karadjordjevici prvo vrate svo zlato ,sto su odneli ,u Srbiju.

I da nauce Srpski.Onaj Dijara iz Partizana prica bolje srpski nego svi oni zajedno.

Lele Sele

pre 13 godina

Varate se ako mislite da njemu Srbija lezi na srcu. On je kao njegov deda, Aleksandar, pravi Jugosloven. Mi znamo koliko nam je jada napravila dedina Jugoslavija. Takva monarhija, NE!

Bogdanovic

pre 13 godina

Podrzavam 100%. Ideja da Srbija bude monarhija, mnogima je nevazna, ili cak zastarela, ali to nije samo formalno pitanje, nego sustinsko, da Srbija ponovo bude ono sto je bila, posle 65 godina pod komunistima i njihovih naslednika, ...kojima je Srbija rezervna drzava. Jako vazno pitanje i naravno, zivela Kraljevina Srbija!!

glasam za Vladu Divca

pre 13 godina

Podržavam, ali da presto bude vraćen Obrenovićima koji su svrgnuti u nelegalnom prevratu. Ako nema direktnih potomaka onda tražiti novog monarha na izborima, kao u Norveškoj pre 100 godina.

Bombshell

pre 13 godina

Ако ови "монархисти" имају макар мало мозга, престаће да се бламирају на овај начин. Као прво чиста је контрадикторност да један српски краљ подржава улазак у организацију као што је ЕУ, а друго...Каква ли је то монархија где краљ има церемонијалну улогу...?

Van Helsing

pre 13 godina

"Princ Aleksandar naglašava da će i kao monarhija zemlja ostati parlamentarna demokratija samo sa kraljem na čelu, umesto sa predsenikom. "

Ako će da se ponaša kao Milošević ili Tadić, onda ćemo biti diktatura bez roka trajanja. Ja sam pre za predsednički sistem kakav je u SAD gde se predsednik bira na izborima i obavlja ulogu vlade, a da se poslanici biraju većinski po opštinama, i da su odgovroni svojim biračima.

Pedja

pre 13 godina

Vidi se da su ljudi jako neupuceni.
Srbija je imala 2 narodne dinastije, od kojih jedna nema vise zivih potomaka, i tu se stavlja tacka na gluposti sa Obrenovicima!
Dalje, Aleksandar je rodjen kao princ od Jugoslavije, ali se titula menja s teritorijom, Britanska kraljica je bila Kraljica i Irske, ali sada samo Severne Irske.
Dalje, oko tog famoznog zlata: 41 kada se vlada Kralj i NBKJ povlacila, narodna banka je nosila trezor sa sobom. Zlato, vecina je ostala po manastirima usput, a najveci broj u manastiru Ostrog, iz Juge su izneta 2 kovcega. Tome u prilog ide, da je princ ceo zivot tesko ziveo, sve dok se nije osamostalio. I sam je uspeo da dogura do direktora i konsultanta u vise svetskih banaka. Prijatelj je sa mnogim Svetskim ljudima. Poznata je cinjenica, da je i pokojni Djindjic bio pravi monarhista, i pravi socijal demokrata.
Prava stvar za ovu nasu jadnu i napacenu Srbiju!!
I da, monarhija je jeftinija, a o tome da svaki punoletni gradjanin moze da bude predsednik, dajte molim vas!!
Kralj je kralj svim gradjanima Srbije, dok je predsednik stranacka licnost, i kada premijer i predsednik nisu iz iste stranke, nastaju sukobi i Srbija stoji! Umesto vec sada da smo u EU!
Sto se tice znanja srpskog, covek je od 2. god. zivota narodni neprijatelj!! Srpski uci bez profesora i bez pomoci, vec samo u susretu sa ljudima na ulici i u komunikaciji sa SVOJIM narodom!
ZIVELA MODERNA EVROPSKA KRALJEVINA SRBIJA! ZIVEO NJEN KRALJ ALEKSANDAR!

Milos

pre 13 godina

Ja koliko znam gorepomenuti princ je princ Jugoslavije, zemlje koja vise ne postoji. Kada su nas ugurali u tu vestacku tvorevinu, Karadjordjevici su prestali da budu srpski monarsi. Ako hoce monarhiju, pa neka puste narod da bira, jer ima jos zivih i Obrenovica, a oni nas i nisu toliko zakopali kao ovaj i njegovi predhodnici.

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Moze!!!

Ja predlazem lateralne izdanke dinastija OBRENOVIC, HREBELJANOVIC, BRANKOVIC, DRAGAS-PALEOLOG, LAZAREVIC ILI NEMANJIC kao moguce kandidate.

Takodje, osnivanje dinastije Broz mozda ne bi bila losa ideja...

Mirjana

pre 13 godina

Nisam sigurna da bi monarhija resila sudbinu Srbije. Kljuc spasa zemlja mora da potrazi u fakultetski obrazovanim ljudima bez obzira na njihovu drustvenu opredeljenost. Najmanje su nam potrebne nove ''grupe'' i ''grupice''. Pozdrav!

sasa

pre 13 godina

Ma kakva crna monarhija!? Koji ce to problem da resi? A jel' mozemo kralja da smenimo na izborima u slucaju da nam se ne svidi? Vrlo "demokratska" institucija.

Samo pitam

pre 13 godina

Ako ovo nije oblik protivustavnog delovanja, da li je onda dozvoljeno osnivati i odbore organizacija kojima je cilj npr. ukidanje parlamentarne demokratije i visestranacja?

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Ako nista drugo a ono necemo imati i predsednika i premijera koji cesto nisu iz iste stranke i igraju jedan protiv drugog,na kraju krajeva sta fali Englezima, Holandjanima, Dancima, Spancima, Belgijancima, Svedjanima, Norvezanima?

Onako usput

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da je tako slabo poznavanje istorije i secanje. U kraljevini Jugoslaviji vecina je jos gore zivela nego sada, a dobro je bilo samo onima sto su imali veze, sve je bilo po babu i po stricevima. Znanje i kvalitet nisu bili bitni. Nije resenje u tome ko ce da vlada, nego generalno svi treba da rade, i treba da postoje kompanije gde direktori nece da kradu od radnika i rasprodaju preduzece za licnu korist. Dakle, treba menjati i zakon, da ima kazne za one koji su odgovorni, pa da nema muvanja i kradje. Kada mentalitet vecine bude na nivou profesionalizma, onda ce i ekonomija biti bolja. Ne treba nama kralj, nama treba promena zakona i mentaliteta, i malo vise samopostovanja. Nemojte, ljudi, da se vracate starome zlu, nista ono nije bolje!...

Cera

pre 13 godina

Puna podrška NJ.K.V Aleksandru Karadjordjeviću od moje porodice i mene.
Komentatori koji ovde pišu sa više zlobe nego da se radi o ...(neću da kažem kome) poručujem:
Pitate li se koju je on vama štetu napravio ili je nekome možda i pomogao? Ne treba da vam bude žao za te novine koje ste mu kupovali jer uzrok vaše sirotinje nije u tome. Žalosno je koliko smo nezahvalan svet i koliko su neki isprani u glavama.
Ali dobra vest i za vas je da će Srbija ipak biti monarhija, kad tad.
ŽIVEO KRALJ!

josif

pre 13 godina

Generalno sam protiv monarhija, ali u nasem slucaju mislim da bi nam dobro doslo. Kralj bi predstavljao simbolicnu konstantu ovom dezorjentisanom narodu

Mutimir Mutimirović

pre 13 godina

Hahahahahahahaha,

dajte ljudi budimo ozbiljni. I ovako nemamo leba da jedemo sada se predlaže da još i njih izdržavamo.

Ovo je smešan predlog i po meni ne zaslužuje da se o tome uopšte priča.

u ostalom, neka se izbore za referedum o tom pitanju i videće kako će proći.

LeoneBgd

pre 13 godina

Srbija parlamentarna monarhija sa kraljem na celu umesto predsednika rece Iznogud u pokusaju da postane kalif umesto kalifa. Pa toga se nije setio ni pokojni nam predsednik Milosevic ne bi li sacuvao predsednicku fotelju dozivotno za sebe i svoje potomke. Koliko mi je poznato predsenik moze postati svaki punoletni gradjanin Srbije koji sakupi dovoljan broj potpisa, kandiduje se i pobedi na istim, vecinom glasova zadobijenim od stane naroda sa pravom glasa. Kralja koliko mi je poznato ne bira niko sem sto titulu nasledjuje krvnim srodstvom a gubi je vojnim pucem ili sekirom - toliko o demokratskim principima. To bi mozda i bilo uredu da nam je doticni monarh pomogao u svrgavanju nedemokratskog rezima slobodana Milosevica ali koliko se secam ja ne videh ni njega niti njegove potomke kako setaju, zvizde, lupaju u serpe , koje premlacuju po gradovima Srbije Milosevicevi batinasi itd.Ovaj narod je sam izvojevao pobedu i zato nesme da izgubi ni jednu trunku demokratskog izbora.

legenda

pre 13 godina

Da li smo republika ili parlamentarna monarhija ne menja sustinu. To je puko zamajavanje za gladan narod, po vec utvrdjenom sistemu, zavadi pa vladaj. Sad ce da se tupi sledecih nekoliko predizbornih kampanja ko je za kralja, a ko nije, a vec vidim kako ce da se skupljaju poeni time sto ce prestolonaslednika da vucaraju po raznoraznim partijskim skupovima, itd. Da li izaberemo predsednika ili imamo nac celu drzave nekog nesposobnog sina, isto nam je, zar ne? Sve te zemlje koje pominjete imaju konstantno monarhiju zadnjih 5 vekova, a kod nas se tradicija zasniva na tome koji je klan bio najsposobniji i najbogatiji da potkupi koliko knezova i to pre samo malo vise od 150 godina. To je tada bilo kao da sada imamo politicki vakum i da Miskovic krene protiv Ceptera u kupovinu skupstine da bas njega podrze da bude krunisan. Smesno.
Nije nam kriva demokratija sto mi ne umemo da organizujemo zemlju. Tu nam ni kralj ne bi pomogao. A od ugleda u svetu - setite se kako smo se smejali Bugarima kada im je prestolonaslednik izabran za predsednika. To bi vise licilo na neku africku banana drzavu - slicno kao kad je Bokasa proglasio carevinu u centralnoafrickoj rep.

Стефан

pre 13 godina

Краљевина Србија на челу са динстијом Карађорђевић, мора да буде наше опредељење!
Дисконтинуитет са црвеном кугом и насилно уведеном републиком јесте гола нужда и основа за препород напаћене Србије.

Живео Краљ!
Живела Краљевина Србија!

Super Stupid

pre 13 godina

Imajući u vidu da je kralj Aleksandar ukinuo Srbiju stvorivši Jugoslaviju i unesrečio tom megalomanskom idejom čitave generacije, ne vidim kako iko može biti ponovo za monarhiju...

obren

pre 13 godina

Svaki oblik drzavnog uredjenja koji bi donio bolje uslove zivota ljudima obezbjedjujuci ekonomski napredak, gradjanske i vjerske slobode i zastitu prirode sigurno treba podrzati. Ukoliko ce to biti postignuto uvodjenjem parlamentarne demokratije onda svakako to treba podrzati. Jedino sto smatram nedostatkom u konkretnoj situaciji, kada je prestolonaslednik u pitanju, jeste njegov srpski jezik. Mislim zalosno je da on kao buduci kralj Srbije losije govori srpski od Miroslava Lajcaka ili sadasnjeg Valentina Incka koji su samo privremeni strani visoki predstavnici EU u BiH.

*M*

pre 13 godina

Ljudi moji ja i dalje ne mogu da verujem da neko moze, i posle 65 godina, da veruje u BAJKE komunista... Imali su 65 godina da pokazu sta su umeli, a nisu umeli nista. VREME JE ZA PROMENE! ZIVELA KKRALJEVINA SRBIJA!

laci

pre 13 godina

Волео бих да видим како Краљевина Србија улази у ЕУ 2014. године на велика врата.
Ово не зато што сам монархиста, и не зато што верујем да је повратак монархије у Србију могућ, или иминентан.
Цинично и са скепсом гледам на ово питање.
Али, ако неко може Србији да врати достојанство и уведе је у Европу кроз главна врата, а не кроз авлију, јесте управо Њ.В. Престолонаследник.

Српска десница, клерофашисти, навијачи, образовци, радикали, наши, и сеоски попови, били би непријатно шокирани, али би морали најзад са схвате, да не могу више да држе земљу у страху својим претњама и насиљем на улицама.
Круна би била гарант толико брањених српских традиција, али би се у Србији одржавале и геј параде поноса, без да полиција клечи пред православним муџахединима немоћно, без снаге да заштити од премлаћивања и смрти младе странце, госте нашег лепог Престоног Града Београда.

Не говори Српски? Колико му треба, толико говори. Ни Бугарски, Грчки или Румунски краљеви нису знали те језике, када су их позвали да преузму тронове тих земаља после ослобођења од Турака. Ни принеза Аликс од Анхалт-Цербста није знала Руски, па постаде Катарина Велика.
Ни Ђорђе Први није знао Енглески, кад је дошао у Лондон из Хановера, као ни пре њега Хенри Други, или Ричард Лављег Срца. Није им било потребно да говоре Енглески.

Принц Александар има изузетно либерална демократска схватања, и за Србију би то био еликсир младости, велики одушак после тазних тиранија, ратова, страхова, предрасуда, мрака, заосталости у свему за Европом, итд...

И још један, можда и најелементарнији разлог за монархистичку опцију у 21. веку. У Србији народ не гласа за програме политичких партија, гласа за вође тих партија. Кад један победи, други су закрвљена опозиција, док се он обично свети побеђенима или дели ресоре и фотеље кумовима и комшијама. У краљевини је трон заузет и нема култа личности. Од краља не зависи дневна политика, и он једини представља у земљи сав народ.

Када су Немци окупирали Данску, стари краљ Кристијан Х, кад су почели са издвајањем Јевреја, ставио је жуту траку око рукава и сам на коњу, без пратње, прокаскао главним улицама града. Као резултат, почео је подземни покрет, којим су Данци спасли скоро све своје Јевреје превозећи их чамцима у Шведску. Парламент, влада, црква, то нису могли учинити, али је краљ то учинио без да је проговорио или написао и једину реч. Његов га је народ разумео, док су Немци то игнорисали као акт излапелог старца.


РЅ: Да ли сте се запитали икада зашто Образ, или Наши, или покрет 1389, или Национални Строј, никада не говоре о монархији. Они страшно сви мрзе и сам помен на Принца Престолонаследника.
Не општи клинци на улици, него они који те организације воде, који су упућени, који знају шта значи за њих Краљевина Србија!

Шешељ им је први то објаснио, да: - Mомци- ај' купи пинкле, није овај Аца за нас.

Од сјаја круне такви мрачни тролови беже у мрак својих пећина, јер их светлост убија.
Александар представља Нову Европу, нови начин мишљења, демократију, признавање људских права. У њему ти мрачњаци не налазе неког балвана као Милоша Обреновића, него џентлмена на високом европском нивоу.
Није проблем што он не зна Српски, проблем је што ови типови не знају с њим да говоре ни Српски, ни на било ком другом језику планете. Они су два света, дијаметрално супротстављена.

konacno

pre 13 godina

Najzad, bravo! Najkulturniji covek, dokazali su se dovoljno i NJKV Aleksandar i NJKV supruga Katarina samim tim sto njihove humanitarne akcije nisu pompezno prikazivane. To sto govori druge jezike bolje od maternjeg - pa gospodo onda vi PVATITE seseljevo sudjenje i divite se poznavanju MATEVNJEG jezika (YOUTUBE), a coveka pustite da govori i da ga ceo svet razume.
Ziveo kralj!

Simon

pre 13 godina

Videću kritičare monarhije kada predsednik postane recimo Tomislav Nikolic.

Mislim da ću se aktivno uključiti u kampanju za monarhiju.
Ne zaboravite da su neke od najrazvijenijih zemalja monarhije, da su sa mnogim takvim kraljevskim porodicama Karadjordjevići u rodu, da bi mnoge zemlje sve dale da imaju takvu tradiciju kao što je dinastija, da porodica Karadjordjević ne traži da dobije bilo šta već stalno lobira pomaže i daje verujte mnogima...
Ali ne, nama je bolji bio Tiita, Sloobo, Voojo... fuuuj bre!

Stefan

pre 13 godina

Ni jedan oblik drzavnog uredjenja nam ne moze pomoci uz ovakve politicare, bez obzira kako se sistem zvao, uz ovakve ljude ispasce ocajan. Potrebne su nove snage.

мики

pre 13 godina

покажите ми неку европску земљу која је монархија а да није успешна и цењена од стране осталих држава... а србији је у историји и традицији да буде монархија... може само боље да нам буде... да се мрднемо са мртве тачке на којој нас комунизам и погрешно уређење држи већ толико времена... с вером у бога за краља и отаџбину!

Milica Vukcevic

pre 13 godina

Draga braco Srbi,

Monarhija pre svega nije ni retrogadni ni zaostali sistem. Monarhija nam je neophodna kako iz razloga nase istorije i tradicije tako i zbog ekonomskih razloga ali i porasta naseg imidza u svetu.
Kralj pre svega nije politicar, nema stranku i nije obavezan ni prema jednom stranackom programu. Njega je nemoguce ucenjivati izglasavanjem nepoverenja kao i koalicionim sporazumima.
To je mnogo jeftiniji sistem od republike jer imate jedne izbore manje,
U Srbiji predsednicki izbori jako puno kostaju jer nemamo dva kandidata za predsednika vec njih petnaestoricu minimum.
Momenat krunisanja Prestolonaslednika Aleksandra bi doveo sve krunisane glave medjunarodne zajednice u Srbiju kao i mnoge strane drzavnike zbog cega bi se nas komunisticki imidz definitivno ugasio.
Sva medijska paznja bi tog trenutka bila uperena u nas.
Uverena sam da bi nas taj sistem uredjenja mnogo brze uveo u EU jer nas Prestolonaslednik ima puno kontakata i povezan je rodbinski sa velikim brojem kraljevskih porodica.
Setite se 90-tih kada je u srpski parlament stigao dopis potpisan od strane svih krunisanig glava Evrope da ce finansijski pomoci Srbiji ukoliko postane Kraljevina.
Do 1945. Srbija nikada nije bila republika. Bila je Zupanija, Knezevina, Carevina, Kraljevina a onda je dosla republika uvodeci najgori oblik predsednicke diktature.
I na kraju, pored sveg zla koje je ova drzava nanela Prestolonasledniku Aleksandru i Njegovoj porodici, on nije dosao da se sveti, vec da svojim zalaganjem pomogne koliko je to u Njegovoj moci. Princeza Katarina je vise puta naglasila da su oni tu da daju a ne da uzimaju.
Uspostavljanjem ustavne parlamentarne monarhije stali bismo rame uz rame sa Spanijom, Velikom Britanijom, Svedskom, Norveskom, Holandijom, Belgijom, Novim Zelandom, Japanom, Kanadom ...
Imamo grb iz doba kraljevine, imamo zastavu iz kraljevina, imamo himnu iz kraljevina (sa modifikovanim recima) koji nam je veci dokaz potreban da smo kraljevski narod?
S verom u Boga za Kralja i Otadzbinu!

Goran

pre 13 godina

Pa ni Kralj Petar I Karadjordjevic nije znao dobro srpski, ali je uspeo da dobije balkanske ratove, da prosiri Srbiju, da stavi Srbiju na noge tj. da je ekonomski poboljsa itd. Sta imamo od toga sto je Slobodan Milosevic znao odlicno srpski ili sta imamo od toga sto Kostunica, Tadic, Nikolic i ostali znaju srpski ?

milan nbg

pre 13 godina

Dosta je više bilo vučenja za nos ovog napaćenog naroda! Monarhija pod hitno! Ovi nas sada ubiše! Potrebna nam je alternativa, potreban nam je spas...mislite o tome.

monarhista

pre 13 godina

Prestolonaslednik i Princeza su se dokazali kao veliki ljudi i humanitarci pogledajte samo prosle godine 2.000.000 eura donacija u opremi za klinicke centre i bolnice, pre 2 meseca donirali su pumpu koja zamenjuje rad srca koja vredi 150.000 eura a 29.03. u Odzacima poklonili mamograf, takodjer i danas u Kragujevcu su donirali mamograf, znaci ove godine vec su donirali najmanje 300.000 do 350.000 eura.
SRBIJA KAO KRALJEVINA !

Стојковић, Шапине 012

pre 13 godina

Не ходимо више странпутицом! Живео српски краљ Александар II Карађорђевић! ВРЕМЕ ЈЕ КРАЉЕВИНА СРБИЈА!

Rosuljac

pre 13 godina

Kad bi kojim slucajem Hrvati nekad kroz istoriju imali monarhiju to bi im bio kljucni dokaz da su drzavotvorni narod. Oni a i svi drugi sa bivsih Jugoslovenskih prostora bi i da nemaju naslednike pokusali da ih bar izmisle. Srbija ne zeli da prizna da je stara evropska drzava, da je imala vise monarhija koje su uglavnom bile pozitivne kroz istoriju .Srbija uporno negira i drugi antifasisticki pokret koji je imala za vreme drugog svetskog rata i to naravno u korist svoje stete.

sandra

pre 13 godina

Karadjordjevici su pravi humanitarci, pomazu gde je najpotrebnije, a to niko i ne objavljuje niti pohvaljuje... Pomogli su do sada zaista mnogo a koliko ce tek kada Srbija postane Monarhija!
Ziveo Kralj! Zivela Kraljevina Srbija!

KRLE

pre 13 godina

Svi mi, jasno i glasno treba da kazemo da je Srbija jedino moguca kao ustavno parlamentarna monarhija! Nema boljitka srpskom rodu bez krune, koja je u Srbiji stara osam vekova! Sveti Sava i Sveti Simeon su ktitori Kraljevine Srbije!

ужице

pre 13 godina

Нек Господ Бог подари нашем Краљу здравља и среће! С ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ!
Ужице је уз Краља!

Za Kralja!!!!!!!

pre 13 godina

Daj Bože!!!
Svojim humanitarnim radom i fondovima se vidi koliko je porodica Karađorđević pomogla Srpskom narodu. Danas je poklonjen jedan mamograf bolnici u Aranđelovcu, radi prevencije i spašavanja života žena u Srbiji...:)
Živeo Kralj!

sm

pre 13 godina

Cime je gospodin Aleksandar zasluzio da bude kralj.
Nista znacajno nije uradio za zemlju. Slazem se zbog istorije, ali i istorija je mislila da sps i ds nikada nece biti ZAJEDNO pa sad jesu.
I onda njegovi sinovi samo zato sto su njegovi naslede kraljevinu. Svasta. Pa protiv toga se i borimo sada da tatini sinovi vode klubove, grade, zaposljavaju se...to je cela poenta.
Kakva kraljevina...
Kako to da Amerika nikada nije pozelela kralja?
Pozdrav i svako dobro

vladimir nadzor

pre 13 godina

Godinama čekam ovo, od kada znam za sebe, dace Bog da tako i bude Živeo Kralj!

P.S. Aleksandar II govori srpski jezik u to sam se lično uverio, to je za ove neverne Tome sto se prave pametni. i jos nesto, zlato koje neki pominju je državno zlato i vraceno je kao takvo komunistickoj Jugoslaviji, to svaki bolje obavesteni covek zna, ako ga zanima. Izgleda živimo u zemlji neobavestenih sveznalica koji bi da budu "bolji katolici od pape", "bolji selektori od Antića".
I zato - Kralja na presto da se svakom zna mesto, i da svako radi samo svoj posao , napokon. Kada jednom ponovo budemo Kraljevina tako ce i biti, sa republikom nam ocito ne ide, ko to ne vidi slep je kod ociju.

MILISAV91

pre 13 godina

Pitanje je trenutka kada cemo postati kraljevina na celu sa Aleksandrom II Karadjordjevicem na celu drzave!! Da Srbija vrati moc i ugled u svetu!!! Pa sta se raspravljati kada je i najbitnija drzavna institucija-Srpska pravoslavna crkva za kralja!!! Ziveli Karadjordjevici!!!

шошић омладина

pre 13 godina

Људи па ви сте феноменални свака част за удружење , свака част б92 што је објавио о вама , идемо до победе идемо до Жиче да засија круна Немањића на престолу Карађорђевића , ЖИВЕО КРАЉ АЛЕКСАНДАР , ЖИВЕЛА КРАЉЕВИНА СРБИЈА !!!

Dragana

pre 13 godina

Što se jezika tiče, bolje je imati uglednog kralja koji govori svetske jezike, nego predsednika koji odlično laže na maternjem.
Iskreno mislim da se ovom narodu smučilo sve što ima ikakve veze sa strankama i da višepartijski sistem pravi samo podeljenost među ljudima i ogromne troškove.
Smatram da porodica Karađorđević svojim poreklom, titulom, ugledom i uticajem koji je sebi ostvarila u celom svetu, dugogodišnjim zalaganjem za svoj narod ZASLUŽUJE mesto u vrhu Srbije koje joj pripada.

mile87

pre 13 godina

Ni kraljevi Engleske iz dinastije Hanover, Dzordz I i Dzordz drugi nisu govorili rec engleskog jezika, pa Engleskoj nista nije falilo!!! A Nj.K.V.Aleksandar II govori srpski jezik mnogo bolje nego sto je Tito govorio, covek kome se poreklo ne zna, covek koji je oteo kralju vlast!! A za one koji kazu da je poslednji kralj kukavicki pobegao, nije tacno!! Petar II nikada nije ni imao stvarnu vlast, a kada je rat poceo on nije bio ni punoletan!!!
Iskreno se nadam, da smo mi Srbi jos toliko svesni i pametni, da vidimo da kao republika ne funkcionisemo, da predsednik ima vecu moc od vlade, da malo malo pa su predsednik i premijer iz razlicitih stranaka pa blokiraju rad drzave!!! Da Srbija bez KRALJA I KRALJEVINE NE MOZE!!! Sve sto je Srbija postigla, to su kraljevi srpski postigli u uradili!!! A za uzvrat sta su dobili Karadjordjevici?? Komunisti su im oteli imovinu, uzeli za sebe, tu imovinu nasledili ovi danas-komunisticki naslednici!!! Srbi, osvestite se i dajte da vratimo monarhiju u Srbiju!!! Da postenog coveka, kojem znamo poreklo i imovinsku kartu, dovedemo na vlast, coveka sa ogromnim ugledom i moci u svetu, Nj.K.V.Aleksandra II-og!!!! Covek koji je u srodstvu sa svim kraljevskim kucama Evrope!!! Da Srbija procveta onako kako treba, kako joj je Bog i istorija odredila, da procveta kao Kraljeviina Srbija!!! Setimo se slavnih Nemanjica, setimo se Milosa, Mihajila Obrenovica! Setimo se coveka koji nam je stvorio zemlju, vozda Karadjordja, setimo se njegovih slavnih potomaka, kneza Aleksandra I, velikog i najveceg srpskog vladara moderne Srbije KRALJA PETRA I-coveka koji nas je oslobodio od Turske, spasio od Bugarske i Austrije, cika Pere!!! Oduzimo im se i dovedimo Aleksandra II na presto Srbije, da Srbi dobiju vodju kakvog zasluzuju i da vratimo moc i ugled u svetu!!! Da po treci put postanemo kraljevina, i da takvi do veka ostanemo!!! Ziveo buduci Kralj Srbije Aleksandar II i buduca Kraljica Srbije Katarina!!! Zivela Kraljevina Srbija!!!!

Ђорђе

pre 13 godina

Богу хвала испробали смо све у задњих 20 година мислим да је ред да се коначно врати Монархија у Србију пошто је на силу поништена декретом комуниста Србија је увек кроз историју била Краљевина и треба да поново постане јер нама фали домаћин у кући, доста је било страначких игри сваке четири године и трговине међу странкама, на крају нас то скупо кошта а опет ништа се конкретно добро не дешава у корист бирача све се завршава ко ће бити у управним одборима друштвених предузећа или нека министарска фотеља, у већини случајева по критеријуму политичке подобности а не стручности и зато сам за КРАЉЕВИНУ, уставну парламентарну монархију где политичари неће моћи имати апсолутну власт правећи труле компромисе на штету грађана Србије.

Dejan

pre 13 godina

Vreme je za Kraljevinu Srbiju. Komunisti nisu odizeli kraljevinu Slovencima, Hrvatima, Makendoncima vec SRBIMA i zato vratimo se tradiciji i ponovnom vaskrsu SRBIJE !

Вонко Нормални

pre 13 godina

С обзиром да је послератни референдум у организацији комуниста био чиста фарса, прво да скупштина поништи одлуке тог реферeндума и врати повластице законском наследнику монархије, а онда можемо да разговарамо да ли би требало да будемо република.
За Краља се одгаја престолонаследник цео живот, а председник се постаје уз помоћ медија, страних обавештајних служби и домаћих тајкуна и он, за разлику од Краља, заступа интересе онога ко га је довео на власт, а не државе и народа

Novosadista

pre 13 godina

Kako to da mnogi pominju neko zlato koje je kralj "poneo sa sobom", a ne pominju otetu imovinu od strane komunista nakon rata koja ni do danas nije vracena.

Lalo NS

pre 13 godina

Izgleda da je u Srbiji bitnije kako neko govori od toga sta govori. Ovi nasi politicari (neokomunisti) manje vise odlicno pricaju srpski, ali malo toga pametnog.

sombor

pre 13 godina

KRALJEVINA NEGO STA, Kralj je vladar cele zemlje i naroda i on nema mandat 4 god pa da gleda sta vise da ugrabi i ne mora da se dodvorava politicarima i sklapa koalicije i sporazume o pomirenju da bi ostao na vlasti, on je tu pa je tu i ne bi rasprodavao zemlju jer kakvu zemlju ostavlja, ostavlja je svom sinu...
ZIVEO KRALJ !

Dragana Milovanovic, licni stav

pre 13 godina

Monarhija DA!
1. Stabilizuje poljuljanu drzavu Srbiju.
2. Monarh je konstanta koja garantuje spokojstvo nasem pretezno dezorijentisanom svetu i omogucava nesmetano funkcionisanje parlamentarne demokratije.
3. Princ Aleksandar Karadjordjevic rodjen, odrastao, skolovan i vaspitavan u slobodnom svetu, istovremeno je i duboko emotivno vezan za Srbiju i nas narod. Kao i kod svih evropskih monarha i njegovim venama "tece Evropa". Razume svoj narod ali i zna kako da se obrati i Istoku i Zapadu da bi nas konacno svi shvatili. Princ Aleksandar Karadjordjevic je mozda POSLEDNJA SANSA da Srbija sa jasnim identitetom opstane na evropskom kontinentu. Zato bez preteranog filozofiranja, traganja za rivalima kojih ima jos samo u masti onih koji su uvek antiprotivni, bez ironije koja nikome ne donosi nikakvu korist, ISKORISTIMO OVU SANSU.

Zare

pre 13 godina

Ja sam za monarhiju svim srcem, ali smatram da trenutno to nije najbolje resenje, jer nemamo pravog coveka za to. Svi Karadjordjevici posle kralja Aleksandra su jedna velika nula.

Милица Вукчевић

pre 13 godina

Коначно да после свега и монархија дође на дневни ред. Имамо прилику која нам може донети финансијски бољитак, прилив новог капитала, бржи улазак у Европску унију и бољи имиџ у свету.
Деведесетих година прошлог века у српски парламент стигао је допис потписан од стране свих европских монарха да ће финансијски помоћи Србији уколико постане уставна парламентарна монархија. Како смо тада били у медијском мраку ову вест је пренела телевизија Б92 и Глас Америке. Наравно тадашњи режим се потрудио да се тај допис заборави и да се никад не спомене.
Успостављањем уставне парламентарне монархије показали бисмо свету да смо се заувек одрекли комунистичког наслеђа и да смо стари европски народ са дугом традицијом са широко отвореним вратима за Европу.
Сматрам да треба да искористимо све наше потенцијале и да их широко експлатишемо а наша Краљевска породица Карађорђевић је један од њих. То је династија која потиче од славног Вожда Карађорђа. Престолонаследник Александар је у родбинским везама са великим бројем европских краљевских породица а напоменимо и да је кумче енглеске Краљице Елизабете.
Династију нема ни Хрватска, ни Словенија, ни Босна, ни Македонија. Карађорђевићи су оно што нас од свих њих издваја и чиме треба да се дичимо.
Зато нема више размишљања, нема више оклевања, монархија под хитно!
Све похвале за телевизију Б92 која је пренела ову вест!

Dusan Lazarevic

pre 13 godina

Posebno u ovom trenutku kada je Srbija podeljena i nesložna potrebna nam je parlamentarna monarhija i kralj s kojim bi se smirile političke podele i strasti i s kojim bi bili u bliskijim odnosima sa evropskim zemljama i samim tim bliži članstvu u EU.

sofia

pre 13 godina

Jesam za monarhiju ali nikada za Aleksandra II Karadjordjevica!!! Kakav ce on biti kralj svima nama kada je posvadjan sa celom porodicom zarad vlasti i slasti i licne koriati??!! Ma molim vas!! Samo on -Ne!! Ima valjda jos potomaka Karadjordjevica koji bi dostojno prezentovali monarhiju Srbiju!!

zoran bozinic

pre 13 godina

srpski narod vec 60 godina zivi u zabludi o nasem kralju i porodici karadjordjevic.prihvatam da je istoriju pisao pobednik ali ne prihvatam strah u srpskom narodu da javno izda naredbu da se sazna istina o stradanju nase kraljevske porodice i ko je kocnicar vracanja monarhije. verujte braco i sestre mi nemamo alternativu osim vratiti kralja sto pre. bez onog naseg pa kako cemo, pa sta cemo, pa kud cemo itd. kralja su nam skinuli uredbom tako cemo ga i vratiti. ne zaboravite braco i sestre da je kralj aleksandar bio jedini monarh koji nije zabranio komunistcku partiju iako je imao informacije da mu rade o glavi. nikada nije nosio pancir cak i kada je znao da dusmani spremaju atentat, e braco to je srpska genetika koja odumire brzo i ozbiljno. zato skratite proceduru i da vracamo stvari na mesto dok postojimo. svakome kome nesto nije jasno u vezi ovih mojih reci moze da pita bez obzira da li je monarhista ili komunista, trecih nema.
Zoran Bozinic Paracin

Skriboman

pre 13 godina

"...je ocenio da bi uspostavljanje ustavne parlamentarne monarhije poboljšalo imidž Srbije u zemljama Evropske unije i ubrzalo integraciju."

Da. Ovo su inače poznati razlozi zbog kojih jedna država postaje monarhija...

Zoki

pre 13 godina

Врати те нам краља
да нам душу спасе,
да нам ране лечи,
сва Србија јечи,
да испуни правду
и заветне речи !

drumski 39

pre 13 godina

Pored mnostva pozitivnih stvari koje bi monarhija donijela, usudio bih se istaci i da bismo time izbjegli ogromne troskove oko organizovanja glasanja za izbor predsednika Srbije, ne ulazeci u post-izborne aktivnosti predsednika koji pocesto daje izjave suprotne onima koje je davao u predizbornoj kampanji.
Kralj Srbije nece biti samo Prestolonaslednik Aleksandar, nego i oni koji ga naslede, tako da ne treba gledati samo u jednu licnost i odmah ga diskvalifikovati zbog nekog razloga, jer niko nije savrsen, i sledecem kralju naci ce dezurni kriticari zamerku, ali ono sto je pozitivno i za svaku pohvalu ideje da Srbija bude kraljevina jeste u ocuvanju tradicije i kulture srpskog naroda, i svega onoga sto su srpske dinastije ocuvale i ostavile Srbiji u nasledje. Npr. kralj Milutin je izgradio 40 crkvava za 40 godina svoje vladavine. I on je bio covek i imao vrline i mane, ali sto je gradio nije gradio sebi nego svima. I u novijoj istoriji Kraljevine Srbije tako je bilo. Radovao bih se da punih usta mogu da kazem da dolazim iz ili da idem u Kraljevinu. Gledajuci kako to funkcionise kod drugih, npr. Velika Britanija, Svedska, Danska, Holandija, Monako... mogu samo da primetim da je monarh garant jedinstva zemlje, branilac zakona u smislu da se ne donose zakoni koji bi bili protivni interesu kraljevine odnosno drzave, naroda. Kralj nije osoba iznad zakona ili nedodirljiv, ili apsolutista kao u srednjem veku. Pogledajmo kako je iskritikovan Princ Charles, tako da svaki pretendent na presto kraljevine mora da povede racuna kako ce da reprezentuje sebe i drzavu na cije celo se zeli staviti u odbrani interesa drzave i naroda.
Ja licno se ponosim sa kraljevskim parom Aleksandrom i Katarinom, jer su svojim djelima brige oko srpskog naroda pokazali da im je stalo to zemlje Srbije i naroda. Politicari samo pricaju, pricaju, a dela su im vrlo cesto uvijena u kruta pravila stranacke ili drzavne diplomatije.
Nasa zemlja Srbija nazalost nema viziju kako i kojim putem dalje i kontinuitet drzavne politike ne postoji. Svaki predsednik sprovodi politiku svoje stranke, nastojeci se odrzati na vlasti.
Kraljevina funkcionise na sasvim drugim principima i prednosti finansijske, nacionalne, i drzavne su kud i kamo vece od onih kada na celu drzave stoji predsednik.
Radujem se i podrzavam reafirmaciju Kraljevine Srbije !

Stefan

pre 13 godina

Нити је краљ узео благо, нити се бламира, нити инсистира и тера нас да уђемо у ЕУ пошто пото, али треба да будемо у заједници европских народа.
Погледајте само коментаре, драги суграђани! Само пљујете. Чим неко нешто хоће боље да уради ви га попљујете!
Краљ је у Аранђеловцу данас, и то сам случајно видео дао мамограф (вредан 850 000 евра) и још неке донације болници, и сем Б92 нико није од националних тв објавио ишта... а да је то урадио неки политичар, све би брујало о њему.
Дајте једном да се сложимо око неке ствари! Па ко је тај који Карађорђевом и далеком потомку Стефана Немање сме да узме себи за право да држи лекције како је мање Србин од њега?!!! С којим кредибилитетом?
Све нај мислим о овим скромним људима! Такви нам требају!!!
Живео Краљ!
п.с. Кад видим какве аргументе износите ви који га пљујете заиста сам схватио да сам за Краља!!!
Живео Краљ! Доле пљување оних који нешто раде!

Floyd

pre 13 godina

Ne znam.... Nisam rodjen u Kraljevini i ne znam kako to ide... A hoce li zakoni i za njega da vaze? Hoce li ga sada uhapsiti jer on u stvari poziva narod na ustanak? Meni je u principu sasvim svejedno ko vodi drzavu, samo zelim da zivimo normalno i spokojno....

Vasa Milošević

pre 13 godina

U ovoj zemlji nepismenost i mutavost podignuta je na pijedestal. Sad je najveća smetnja to što čovek ne priča tečno srpski. A kako pričaju naši poslanici? Da li neko od vas "republikanaca" nekada pogleda i posluša svoje vajne poslanike za skupštinskom govornicom?

Restitucija monarhije neophodna je iz jednog razloga - Srbija je postala školski primer zloupotrebe parlamentarne demokratije. U takvoj atmosferi haosa i animoziteta, mislim da je kruna, kao zajednički imenitelj, najbolje rešenje. Ako ništa, što kažu ljudi, ukinuli bismo besmislenu funkciju predsednika, uštedeli na izborima i na predsedničkoj sviti koju svakim mandatom popunjavaju novi partijski vojnici, kumovi, šurnjaje i ostali.

Treba i formalno staviti tačku na sistem koji je iznedrio sve najgore kreature našeg javnog života. Potomak Karađorđa, Petra osloboditelja i Aleksandra ujedinitelja nikako nije gori od nekih Tadića, Koštunica, Čeda, Velja i ostalih. Ako kojim slučajem izađu kao stranka na izbore, ovo udruženje svakako će imati moj glas.

Урош

pre 13 godina

У садашњем републиканском систему какав је на снази у Србији грађани пре избора не знају ко је особа која ће после избора заиста имати у својим рукама извршну власт, пошто се та власт у нашој земљи од увођења вишестраначја стално налази на клацкалици између председника и премијера, где превагу не доносе ни устав а ни закони, него искључиво то ко је од њих двојице јача и харизматичнија личност, а уколико су обојица подједнако јаки онда предност нема ни један, него сваки вуче на своју страну.
Обнова монархије је шанса да се овакво стање ствари коначно разреши, пошто у модерној парламентарној монархији се зна да је извршна власт у рукама премијера и владе који је добијају на демократским изборима, а краљ је нестраначка и надстраначка личност, он је врховни суверен државе који има своја уставом дефинисана овлашћења, али се не меша у рад парламента и владе. Противници монархије често истичу да није добро да један човек који је до власти дошао наследним путем одлучује о свему, али у модерним краљевинама управо то и није случај, пошто се моћ одлучивања ни не налази у рукама краља, него је поверена влади и премијеру. Краљ, као надстраначка фигура, је истовремено краљ и грађана који подржавају власт, али и оних који су на страни опозиције, он у земљи буквално представља мост између две супротне стране. Поред тога ЊКВ престолонаследник Александар је веома цењена личност у Европи и свету, и као такав он је у стању да доста уради на побољшању угледа и имиџа наше земље.
Обнова монархије није повратак нечему назадном и штетном, него управо супротно, она доприноси већој стабилности земље, она чува и унапређује демократију.

Dragan Velickovic

pre 13 godina

Samo Kralj moze da vrati dostojanstvo i ugled Srbiji.Time bi se znacajno popravili i ekonomski odnosi.Monarhija je za nas najprihvatljivije resenje jer je deo naseg bica.

mc

pre 13 godina

ZIVEO KRALJ!!
U Kraljevoj Vojsci bil je mesta za sve konfesije, samo da napomenem, iako je on (KRUNA) pravoslavan, Kraljevina Srbija je uvek bila tolerantna prema svim verama...
Kralj se ne bira i tu nema demokratije...nema demokratije u izboru Kralja ali Kralj predstavlja zemlju i vodi je kako narod zeli, kako parlament odredi (Engleska Kraljica je bila protiv rata u Iraku, ali je parlament trazi i ona je odobrila, jer je tako narod zeleo...)...ali Kralj nije stranacka licnost pa je "lider" svima gradjanima zemlje! Demokratija i dalje postoji izborom premijera i nije u pitanju uopste...Cena Kraljevina je nekima problem...nije to neki problem..Kralj i njegova porodica imaju apanazu koju odredi skupstina a povratkom njegovih imanja koja su mu oduzeta stvarno mislim da nece imati problema da se prehrani i da nastavi sa humanitarnim radom...da podsetim, njegovo vlasnistvo je Oplenac, rudnik zlata u Blagojev kamenu, Milocer, Brdo kod Kranja,ima jos...to je oduvek bilo NJEGOVO vlasnistvo, tako da nece biti problema...
Njegov stric, knez Pavle je "doveo kulturu" u Srbiju osnivajuci Narodni muzej, od SVOJIH para a ne drzavnih....
Pa i NjKV Katarina je princeza a Prestolonaslednik je "pedeset i neki" u redu za presto UK (jer je i sa njima u rodbinskim vezama)....

Aleksandar

pre 13 godina

Duboko verujem da ce doci vreme kada ce Srbija ponovo stati na noge i ponosno stajati rame uz rame sa drugim razvijenim monarhijama Evrope. Tako je bilo, tako ce biti, tako treba da bude. Ziveo kralj, zivela Srbija...

Милан

pre 13 godina

Подржавам Србију као монархију, али мислим да нема смисла упоређивати се са европским монархијама које су заиста међу најразвијенијим земљама света... Нису оне развијене зато што су монархије, него зато што су људи вредни, радни и нису слепи поред очију... Нама је изгледа у свести уписано да сами себе уништавамо у сваком смислу, а историју знамо само онолико колико је се сећамо... Подигни главу Србијо...

Алекс

pre 13 godina

Није више питање да ли ће већ је питање када ће Србија постати Краљевина!!!

Ivana

pre 13 godina

Zaista se nadam da će Srbija konačno postati ono što je bila u vreme kada nas je čitav svet shvatao kao ozbiljnu državu, a na čemu je kasnije nasilno izgrađen jedan diktatorski režim. Srbija monarhija, da svakako!

filip karic

pre 13 godina

Srbija sto pre treba da postane monarhija, jer jedino tako moze da se stvori jedinstvo naroda i da se vrati vekovna tradicija srpstva.Vecina najnaprednijih zemalja Evrope su monarhije, pa tako i mi treba da budemo.Kraljevina nam garantuje stabilnost i jedinstvo na unutrasnjem, i ugled i moc na spoljnom planu. Pozdravljam osnivanje odbora u Kragujevcu, i ocekujem sto pre formiranje odbora u Novom Sadu.

Darko Nedeljkovic

pre 13 godina

Rodjen sam sedamdesetih, najbolje godine su mi prosle u ovom otpadu od drzave. Preziveo ratove, sankcije bombardovanje, sad prezivljavam mazanje ociju narodu pricama o EU dok se dogadja opsti lopovluk i tajkunizaciju. Ipak, necu da odem jer se nadam da ce biti bolje. Najveca mi je zelja da dozivim da Srbija postane monarhija i da konacno krene pravim putem. I bice tako sigurno, samo jos nije vreme, narod jos nije shvatio da ovi lideri od nas prave magarce.

Mima

pre 13 godina

Svakome ko se lozi na samozvane prestolonaslednike nepostojeceg prestola, Aleksandra i Grkinju mu zenu preporucujem da SAMO MESEC dana ode da radi za njih i bice mu jasno koliki su to ''humanitarci''. Pola grada je radilo kod njih dobijalo otkaze kad ustanu na levu nogu, a o ponizavanju, vristanju i splatkarenju i da ne pricam. .. Boze me sacuvaj od takvih. Uostalom ako su tako zeljni da pomognu Srbiji zasto sisaju pare iz budzeta? Za njih imam samo jednu rec J-E-Z-I-V-O! Provereno!

Amartolos

pre 13 godina

Србији је потребна промена! Од доласка демократије гледамо исти филм, исти сценарио, исту режију... само се актери смењују. Нека се већ једном пројави та демократија, да се чује воља народа, и да народ одлучи - на референдуму! Време је!
Живео Краљ Александар II!!!
Живела Краљевина Србија!!!

Slobodan

pre 13 godina

Ustavna parlamentarna Monarhija, predstavlja, u ovom trenutku, za Srbiju jedini izlaz iz trenutne situacije, i Gospodu hvala da postoji ovakvo udruzenje kao sto je "Kraljevina Srbija" da pokusa pribliziti narodu Srbije ideju o Monarhiji, jer Srbija kao takva, poseduje najveci moguci stepen demokratije. ZIVELA KRALJEVINA SRBIJA

obren

pre 13 godina

greskom sam napisao u svom prethodnom komentaru "...parlamentarne demokratije", naravno mislio sam napisati "...parlamentarne monarhije" :)

Милица В. студент права

pre 13 godina

Подржавам Србију као уставну парламентарну краљевину и то:
- зато што би нас ојачало економски
- зато што Краљевина гарантује континуитет и стабилност
- зато што је Краљ чувар Устава
- зато што увек може да распише ванредне парламентарне изборе уколико су Влада и Парламент у сукобу и дуготрајној политичкој кризи (што би тешко урадио један председник који је политичар и који ће увек да размишља да ли му то у том тренутку одговара, хоће ли имати исти број посланика или мањи ...)
- зато што Краљ није политичар
- зато што би смо брже ушли у Европску Унију
- зато што би нам то побољшало углед у свету
- зато што више, хвала Богу, неће бити председничких избора,
- зато што ћемо се коначно вратити свом идентитету и заувек се одрећи комунистичког пасоша
- зато што је Престолонаследник Александар угледна личност, велики хуманиста, Вождов потомак и веома добар и племенит човек,
- зато што има лепе и добре синове,
- зато што, када одем негде у иностранство и питају ме одакле сам, с поносом могу да одговорим "Из Краљевине Србије!"
- и зато што је дефинитивно много бољи систем него република.

MarkoM

pre 13 godina

Srbija je odlican primer zemlje koja nikada nije bila republika. Srbija, kao i citav srpki narod, ponosi se uspesima koje je dozivela kao monarhija. Srbija kao republika nema ni jedan uspeh, Republika Srbija NEMA cime da se pohvali. Srpsku drzavu(monarhiju) stvarali su Stevan Nemanja i Sveti Sava i ta Srbija postoji vec 900 godina. Republika Srbija, ciji je otac TITO, postoji 4 godin, jer je pre toga bila sastavni deo jos jedne vestacke republike zvane SFRJ. Dakle danasnja Republika Srbija, nema nikakve veze sa Nemanjom, Savom, Dusanovom Carevinom, kosovskim bojem, Misarom, Cegrom,Cerom, Drinom, Kolubarom, Solunom....Vratimo se starim korenima za neko NOVO i BOLJE vreme! Zivela Kraljevina Srbija! Ziveo kralj Aleksandar II Karadjordjevic!

Правник

pre 13 godina

Најбољи пример је Шпанија која је диктатуру заменила за уставну парламентарну монархију! Исто је требало и ми да урадимо али ни сада није касно, већ нам је напротив, преко потребно. Увек смо били монархија. Ми смо краљевски народ. И када одете на стадионе чућете навијаче како певају: "Живела, живела Краљевина Србија!" Они то певају зато што им је то у срцу, зато што је то део српског бића.

Београђанка

pre 13 godina

Дивим се Њиховим Краљевским Височанствима! Престолонаследнику Александру зато што будућност Србије види у младим образованим кадровима и стипендира наше најбоље студенте и средњошколце и Принцези Катарини зато што помаже наше болнице и зато што се бори да имамо услове лечења какве имају грађани ЕУ!
И наравно да би ми било драго да такви хуманисти, једна таква породица и води ову напаћену Србију а не политичари!
Да се разумемо, немам ништа против политичара и политичких странака, без њих је немогуће замислити функционисање демократије, они свакако треба да постоје али у монархији они би наставили своје деловање у Парламенту и Влади и Премијер би био тај који би водио политику земље и при ступању на дужност износио свој програм. Председник и тако нема нека већа овлашћења него што их има Краљ у уставној парламентарној монархији. Зар онда није боље да на челу државе имамо неког ко нема везе ни са једном странком а да политичари раде у Парламенту и Влади где је то неопходно?
Ако морам да бирам између политичара и породице ја бирам породицу!

Андрија В.

pre 13 godina

Пуна подршка Престолонаследнику Александру будућем Краљу Србије.
Боље Краљевина него Република.

Strahinja

pre 13 godina

Daj Boze da za svog zivota dozivim da Srbija ponovo postane monarhija,jer je dekretom komunista postala republika.To sto prestolonaslednik ne govori tecno srpski je krivica i istorijsko breme svih nas,nase istorije i sudbine kojoj su bili podvrgnuti.On je naslednik krune ma kakav da je.To je nasa tradicija i identitet.I sada gradjani finansiraju glomazni predsednicki aparat i predsednicke izbore,moze samo da bude jeftinije,ne brinite zbog toga,necete nikoga vi finansirati,vi koji to gledate kroz novac.U pitanju je mnogo visi cilj od novcanika.Zivela Kraljevina Srbija!

Цица Мица

pre 13 godina

Мени је Краљевина скроз фенси!
Боље звучи од Републике, некако моћније!

1217 - 2017 Kraljevina Srbija

pre 13 godina

Država Srbija treba da bude Kraljevina (nikako Republika, jer podseća na SFRJ) u kojoj bi Kralj imao protokolarnu ulogu, a vlast bi pripadala narodu tj predstavnicima u Skupštini i Vladi Srbije. .
Vrlo brzo Kraljevina Srbija bi postala srednje razvijena država u EU koju bi svi uvažavali, i sa kojom bi komšije htele čvršće veze . .
Da se podsetimo :
(1).1217.g. Srbija je postala kraljevina, kada je Svet Sava krunisao Stefana Prvovenčanog u manastiru Žiča, a to priznala cela Evropa.!! Kasnije se Kralj Dušan Silni u Skoplju krunisao za Cara.
(2).1459.g. Padom Smedereva, Srbija je pala pod Osmanlijsku vlast..
(3).1804 .g. je počela obnova Srpske kraljevine, Prvim Srpskim ustankom pod Voždom Karađorđem, pa 1815 Drugim pod Knjazom Milošem, a 1875 Kraljevina Srbija je priznata na Berlinskom kongresu..
(4).1918.g. Kraljevina Srbija se proširila i postala Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, a 1921 Kraljevina Jugoslavija,
(5).1945.g. Uz pomoć Crvene armije SSSR, Komunističkom revolucijom nastala je Narodna Republika Jugoslavija sa 6 Republika (Srbija sa dve Autonomne pokrajine), koja se nakon 50 godina raspala u građanskom ratu 1991 do 1995. na više samostalnih Republika-Država.
(6).Od 2005.g. kada se osamostalila Crna Gora, Srbija je postala samostalna Republika.
(7) Od 2017 Srbija ponovo Kraljevina, sa 800 godina tradicije i iskustva..

Dragoljub

pre 13 godina

Da je monarhija na vlasti sigurno bi dosad bio donet zakon o restituciji i prestalo bi se sa uništavanjem nedužnih ljudi.Ljudi koji su radili i stvarali a da to što su stvorile vredne ruke naših predaka kroz generacije dolakom kumunista na vlasti sve je to opljčkano. Zalosno je to što se to stanje produžava i nakon demokratskih promena i nastavilo sa dokrajčavanjem treće generacije a da oteta privatna imovina još nije vraćena.Lako se otimalo a sada se nezna kako da se vrati? Ako neznaju kako da se vrati neka se podsete kako se otimalo i to znanje primene na sebi a mi tražimo da smo svoji na svome.Pravo na život na svojoj imovini u skladu sa Opštom poveljom UN o pravima čoveka.

ДЕМОХРИШЋАНИН

pre 13 godina

Свим неверницима преносим информацију из НИН-а бр. 3134 од 20.01.10. (стр 35.):
да су Немањићи преци свакој од 12 краљевских кућа у ЕУ , а преко њих и Карађорђевићима. .
Када би 2017 Краљевина Србија била у ЕУ , врло брзо би се брзо обновила, развила и постала ЛИДЕР у Југо-Источној Европи где живи 55 милиона православац..
СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ.!!!

dragoljub

pre 13 godina

Da je monarhija na vlasti sigurno bi dosad bio donet zakon o restituciji i poštovala bi se privatna svojina a to je jedan od najvažnijih uslova prijema u EU.Princ prestonaslednik i princeza svojim donacijama pomažu koliko su u mogućnosti a to je za svaku pohvalu.