Petak, 07.05.2010.

13:50

Dobit Telekoma 15,5 mlrd. dinara

Kompanija Telekom Srbija je u 2009. ostvarila poslovni prihod od 89,2 milijarde dinara (924 mil. evra), što predstavlja rast od oko pet odsto u odnosu na 2008.

Izvor: FoNet

Dobit Telekoma 15,5 mlrd. dinara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

slavoljub

pre 13 godina

Samo glup covek moze da proda Telekom. Neka je i za
2 milijarde Eu.
Za to vreme Grci dobiju 110 milijardi nastampanih para za tri godine, odnosno oko 34 milijardi Eu za godinu dana. Sta to pokazuje. Da evro nema vrednost i da ne treba nista prodavati. A brzo ce uslediti i finale takve politike.

nisam korisnik

pre 13 godina

Koristim usluge Telenora. Takodje nemam fiskni. Internet uzimam od posrednika nevezan za Telekom. I zadovoljan sam. Pitanje je samo kada ce se prodati.

Marko

pre 13 godina

@Beograđanka
Izvini molim te, ali zašto dr Aleksandra Smiljanić nije iznela podatak da je u Srbiji svaka 10-ta tel. linija ili na PCM-u ili je dvojnička? To je cifra oko 200.000 bolesnih tel. linija, od toga jedna petina, 40.000 u Beogradu, a za sređivanje ovih linija Telekom ne daje nikakav određeni rok, niti je uopšte u stanju da proceni kada će se stanje rešiti i kojim tempom, a sve to obrazlaže sa, citiram:"Potrebna su velika ulaganja".

Alo, bre, pa ADSL je zastarela tehnologija, a Srbija još uvek nije ni 10-ti deo pokrivena sa ADLS-om i to sve zahvaljujući vašem profitabilnom Telekomu koji nije ulagao u nove centrale i infrastrukturu, a trtlja se kako je infrastrukura divna, bajna, profitabilna, neprocenjiva, građena 100 godina.
Da li ste vi, koji niste za prodaju, uopšte
svesni koliko je stanje po ovom pitanju JADNO I BEDNO?!
Naravno da Telekom ostvaruje toliki prihod kada je monopolista. Naravno da nam je cena ADSL-a tolika jer UPRAVO Telekom i diktira tu cenu jer ON I PRODAJE LINK DRUGIM PROVAJDERIMA, a i oni moraju nešto da zarade.

Krajem 80-ih telefonski priključak je moj ćale platio 1500 DEM i imali smo dvojničku liniju narednih 10 godina.
Pre 4 godine sam se preselio u BG i u stanu je tel. linija bila na PCM-u. Preselim se u drugi stan, tel. linija je bila na staroj centrali, od ADSL-a ništa. Preselim se u treći stan, tel. linija je bila dvojnička! Pa, ja bih bio retard
totalni kada bih i pomislio da ne treba Telekom da se proda.
Užas totalni. I uz sve to, čak naplaćuje i pretplatu.
Ajd, nek' mi neko normalan objasni zašto neko ko ima totalni monopol u fiksnoj telefoniji uopšte i naplaćuje pretplatu?
Pa, samo od pretplate Telekom bi mogao da sredi celu infrastrukturu u Srbiji za maksimum dve godine, jer ako se sve sračuna, to je cifra od nekih 100 miliona evra na godišnjem nivou samo od pretplate. A gde je tel. saobraćaj,
ADSL, mobilna telefonija i svi ostali prihodi...
Vi koji ste protiv prodaje, očigledno nemate veze sa životom
zašto ga branite, već mislite da je sad to cool, da uskočite
u voz koji pljuje aktuelnu vlast. Pa, da se radi o bilo kojoj
vlasti, prodaja Telekoma bi trebala da bude dočekana sa trubačima i da se lumpuje do zore, jer vi i bilo ko od nas smrtnika, običnih građana NIJE IMAO APSOLUTNO NIŠTA od Telekoma osim muka, glavobolje i totalne krađe,
A TEK NISTE IMALI NIŠTA OD NJEGOVOG PRIHODA.
Jer, da ste imali, onda biste imali i ADSL u Gornjoj Sipulji i to po ceni od 5din. Cccc, strašno...

Dzoni

pre 13 godina

U Sloveniji su sve vece firme iz SFRJ i dalje drzavne , u Srbiji je 99% sto je valjalo prodato i to uglavnom ispod cene raznim mutljavinama.
Slovenija izvoz 20 milijardi eura sa 2 miliona stanovnika,Srbija 6 milijardi sa 7.5 miliona stavnovnika.Slovenicki GDP 27000$ ,Srpski 5600$ i ko je ovde pametniji?

che

pre 13 godina

Ni sam ne mogu da verujem da ću ovo napisati, ali ovo što oni rade se graniči sa VELEIZDAJOM.

Ne, nisam radikal i stalno sam glasao za DS, a sada sam ovo napisao. Sramota! Namerno upropašćuju zemlju, nemaju trunku obzira prema budućnosti ove zemlje!

milan

pre 13 godina

Ovakve vesti smo citali i o NIS-u dok ga nije kupio neko i uradio reviziju i nasao milione opranih para i presipanja partijskih "strucnjaka". Ista je prica i sa telekomom sada. Ali tako ste glasali, Vi koji ste glasali

Janko

pre 13 godina

Svima koji se protive prodaji zelim da se presele, pa da cekaju 5 godina da se Telekom smiluje i uvede im fiksni telefon, a zatim jos godinu i po dana na uvodjenje ADSL-a kao ja.

Galaktus

pre 13 godina

Vlahovic je kao i obicno dobro obavio posao preko svoje firme EKI, naravno za visok procenat koji ce podeliti sa svojim partijskim drugovima.

magistar

pre 13 godina

Najveci deo dobiti Telekoma dolazi od MTS-a koji i te kako ima konkurenciju na trzistu, i to inostranu. MTS je medju prvima u Evropi uveo 3G. MTS je uspeo da kupi/osnuje dve kompanije cerke u okruzenju. MTS stvara profit... Ukratko, MTS je kompanija evropskog nivoa i sto je najlepse u celoj prici - MTS je u vlasnistvu nase drzave!

btw, generalni direktor MTS-a nije magistar ekonomije vec elektroinzenjer. Mozda je to dobar recept i za "Drzava Srbija" AD.

teddy

pre 13 godina

Za sremca:

Velika je laž da je pretplata u Hrvatskoj 2500 dinara. Tamo postoji više tipova pretplate, a najjeftiniji (Mini) košta 55,35 kuna, tj. 755 dinara.

Izvor: http://www.t-com.hr/privatni/kzona/cjenici/tel_tarife_mini.asp

Inače, apsolutno ne bih imao ništa protiv da se DS konačno uzme u pamet i svoje stranačke poslušnike makne sa čela Telekoma i dovede profesionalni menadžment koji će tu kompaniju osloboditi rođaka, švalerki i stranačkih kadrova koji se ne mešaju u svoj posao, učiniti je efikasnom i prilagoditi uslovima konkurencije kako im se ne bi događalo da nude 4x sporiji Internet od SBB-a po većoj ceni (SBB: 4 Mbps/256 kbps - 1390 din; Telekom: 1 Mbps/128 kbps - 1425 din) i da imaju 30 puta manje korisnika IPTV-a nego SBB pretplatnika kablovske televizije. Uz to, ovakav Telekom koči razvoj usluga - u zemljama u okruženju, poput Rumunije i Bugarske nude se brzine od 50 i 100 Mbps po cenama ispod 1000 dinara, što je kod nas nezamislivo. Država je dodelila samo jednu licencu fiksne telefonije Telenoru zato što ovaj poslušničko-stranački menadžment Telekoma nije u stanju da se nosi s konkurencijom. U normalnim zemljama svako ko želi da se bavi fiksnom telefonijom može da dobije licencu ako ispuni minimalne uslove. Npr. u Makedoniji postoji 9 operatera fiksne telefonije, a njihov Telekom drži 85% tržišta, tj. konkurencija je već uspela da mu oduzme 15%. Tamo više ne postoji dial-up pristup Internetu, tj. svi imaju ili ADSL ili kablovski Net. Uz to, na desetine hiljada korisnika već je promenilo operatera (fiksne ili mobilne) uz zadržavanje broja sve sa pozivnim, što kod nas još nije ni počelo da se sprovodi zbog velikog kočenja od strane Telekoma.

Sve u svemu, zbog ovog poslušničkog menadžmenta Telekoma Srbija gubi korak čak i s Makedonijom - nažalost sa Mađarskom, Hrvatskom, Rumunijom i Bugarskom ga je izgubila odavno, a kako DS odbija da se odrekne Radujka, jedino rešenje da srpske telekomunikacije počnu da hvataju korak s okruženjem jeste da dođe neko ko će da počne da se meša u svoj posao umesto da koči celu državu.

teddy

pre 13 godina

I još nešto, u Hrvatskoj tamošnji Telekom posluje na potpuno liberalizovanom tržištu fiksne telefonije na kome ima još desetak operatera, među kojima je i najveći kablovski operater, što znači da bi u Srbiji profit Telekoma u takvim uslovima s ovakvim nesposobnim menadžmentom bio znatno niži.

Dzonui

pre 13 godina

@Ispumpane gume
Da si malo pametniji znao bi da je preplata povecana nekoliko puta po nalogu buduceg valasnika sto je rekla i bivsa ministarka telekomunikacija koju su oterali da bi doveli DS kadar koji veze nema sa telekomunikacija ali slusa.

VELJA

pre 13 godina

Umesto prodaje treba da se jos vise ulaze u fiksnu i mobilnu telefoniju, jedino tako mozemo biti jos jaci konkurenti ostalim operatorima u regionu. Zaustavite bespotrebnu prodaju.

Ivan

pre 13 godina

Ja bih prodao Telekom i za to kupio jedan Falcon 900 avion i ostalo bi dao narodu da putuje ove godine na more.

I tako je svejedno sta god uradili, ajde onda barem da igramo i da pevamo pre nego sto pocrkamo.

Pa da..

sremac

pre 13 godina

@teddy

A na sve kategorije poredjenja hrvastkog T-coma i naseg Telekoma si zaboravio sitnicu koja je nama kao krajnjim korisnicima vrlo bitna, cenu. Pretplata za T-com je 185 kuna ili 2500 din, u Srbiji je nekoliko puta manja i iznosi 400 din. Na takvoj razslici u ceni lako je praviti toliku razliku profita po zaposlenom.

Nisu mi jasni ljudi koji kukaju na to sto Telekom pravi profit ili sto je taj profit po njima mali pa traze da se Telekom proda stranoj kompaniji. Zar nije logicnije traziti da drzavna monopolisticka firma racionalnije posluje i ostavlja profit u ovoj drzavi nego traziti da dodje neko spolja, izvrsi "racionalizaciju" smanjenjem broja zaposlenih i naduvavanjem cena? Mrznja pojedinaca u ovoj zemlji prema bilo cemu pozitivnom (pa i ovakvom profitu Telekoma) je naprosto zapanjujuca...

Ispumpane gume

pre 13 godina

pretplata za fiksi
2008 60 din.
2009 230 din.
2010 450 din.
Ovakvo monopolsko preduzece bi mogla da vodi i moja pokojna baba.
2008 sam kupio stan sa 2 telefona, sada sam jedan odjavio. Neka dodju Nemci i povecaju cene, odjavicu i drugi. A internet ? Kome ne treba poslovno glupo je da placa adsl. Laptop, malo setnje i nacices neku slobodnu mrezu.
U vreme mobilnih 450 dinara za fiksni je glupost.
,

Nidja

pre 13 godina

Ja stvarno neznam koji ce to put u srbiji da donosi vecu zaradu od 200miliona koje telekom donosi bezobzira sto ima veci broj zaposlenih nego potrebnih ili sto ga vode nestrucni partijski kadrovi ili mozda sto naduvavaju fakture prilikom svake nabavke. Kada su poceli samo pricu o prodaji telekoma ja od tada vise nisam simpatizer DS. Pre toga sam ih podrzavao verovatno sto u dvadesetim nerazmisljas isto ko u tridesetim.

sremac

pre 13 godina

Za dusebriznike (@Vlada) koji se brinu zbog toga sto nas Telekom navodno pljacka i izlaz vide u prodaji naseg Telekoma Dojce Telekomu samo za napomenu da cene T-Coma recimo u Hrvatskoj nisu nize nego u Srbiji. Osnovna pretplata za T-Com je 185 kuna ili preko 2500 dinara. Znaci kad T-Com preuzme nas Telekom mozemo ocekivati poprilicno vece cene usluga.

teddy

pre 13 godina

Standardni tra-la-la:

- nikad ne kažu koliko još moraju da otplate kredita za Telekom Srpske
- opet se trabunja o fenomenalnom profitu

Poređenja radi:

Neto profit Hrvatskog telekoma u 2009:
2023 miliona kuna = 27,43 milijarde dinara = 278,4 miliona evra

Prosečan broj zaposlenih u Hrvatskom telekomu u 2009: 6232 (početkom godine 6419, krajem godine 6044)

Profit po zaposlenom: 44.673 €

Neto profit Telekoma Srbija u 2009: 160 miliona evra

Broj zaposlenih: 9400

Profit po zaposlenom: 17.021 €

Još jednom, jedan zaposleni u Hrvatskom telekomu prosečno pravi 45 hiljada evra profita, dok jedan zaposleni u Telekomu Srbija pravi 17 hiljada evra profita.

Zaključak: zaposleni u Hrvatskom telekomu su više od 2,5 efikasniji od zaposlenih u Telekomu Srbija.

Uz to, treba imati u vidu da Hrvatski telekom posluje na manjem tržištu, pa im je to hendikep - naime, na većim tržištima broj zaposlenih koji opslužuje određeni broj stanovnika je manji nego na manjim.

Da ne spominjemo da je tamo broj ADSL priključaka na 1000 stanovnika nekoliko puta znatno veći, da nude HD televiziju preko IPTV-a, da se na uvođenje usluga ne čeka mesecima ili godinama...

Izvori podataka:
• za HT - godišnji izveštaj za 2009.
• za profit Telekoma Srbija - ova vest
• za broj zaposlenih u Telekomu Srbija - dodatak Danasa povodom 1. maja

kiza

pre 13 godina

Telekom ne moze da laze kao NIS o podacima o uspehu zato sto 20% vlasnistva ima grcka kompanija koja ima svog finansijskog direktora u Telekomu, a takodje bira i nezavisnog revizora. Ko god je radio sa Telekomom zna koliko su teski na ugovaranju, placanju i cenama. Tamo vec sada nema izvlacenja profita kao sto je bilo u NISu a to garantuje upravo grcki partner. Sto se tice prodaje iz razloga da bi se povecao profit i uspesnost Telekoma, od toga mi nemamo nista. Ako neko kupi Telekom i poveca profit i uspesnost smanjenjem broja zaposlenih, napustanjem poslovnog prostora, donacija, sponzorstva i sl. od toga korist ima samo vlasnik, a gubitak svi mi. Ako i u Telekomu ima neradnika i ako se zakup placa PTTu i ako se sponzorisu koncerti, pozorista, sportisti i sl, onda sav taj novac ostaje u Srbiji i plus jos i profit. Prodajom ce Telekom mozda postati profitabilniji ali to nas zanima i koriti imamo isto toliko koliko nas zanima da li je Bil Gejts bogatiji za jos koju milijardu. I jos nesto, postoji prica da je prodaja bitna da bi se Telekom sirio?! A gde ce to da se siri ako ga kupi DT?! Pa sve u okruzenju je vec njegovo, ova kupovina bi samo zatvorila sve rupe i monopol na celom balkanu bi bio u rukama DTa. Toliko o monopolu.

baca

pre 13 godina

Ja ne znam da li je ovaj izvestaj doteran ili ne. Isto tako ne znam da li su gubici u NIS-u koje su Rusi naknadno "otkrili" pravi ili se Rusima zuri da sto pre izvuku ulozene pare pa su ovo smislili da opravdaju nula dividendi tokom sledecih 20 godina.
Siguran sam da bi NIS i EPS, a narocito Telekom, pravili profit za srpski budzet ako bi Vlada Srbije postavila strucne i profesionalne ljude da ih vode, a ne da postavljaju samo partijske zasluzne poslusnike. Danas u svetu energetika i telekomunikacije svuda prave zaradu, samo kod nas ovi nesposobni (ili nedobronamerni?) eksperti Vlade gledaju kako da rasprodaju to strancima.

pedja

pre 13 godina

Uopste ne sumnjam da su napravili ovaj profit/mozda malo manji/,ali kako ne shvatate da su oni vec prodali Telekom /razni medjudrzavni sporazumi o vecem ulaganju/,sada samo pokusavaju da vestacki podignu cenu.

Radnik Telekoma

pre 13 godina

@lako tako
E i ti si mi veliki radnik kad šalješ komentare u 14 i 30 sati.A što se monopola tiče imaju ga sve kompanije u državnom vlasništvu ali ni jedna nije ostvarila ne profit nego ni pozitivno poslovanje.Nego predložiću radujku da podnese ostavku a tebe da predložimo za direktora jer iz tvog komentara vidim da imamo posla sa vrhunskim stručnjakom za pitanje poslovanja u oblasti telekomunikacija.

inb

pre 13 godina

Ja sam mozda glup pa nek mi neko objasni kakva je logika prodavati telekom za recimo 1 milijardu evra ako je neto dobit za 1 godinu 160 miliona evra?znaci za maltene 6 godina ce novi vlasnik te pare vratiti!!!???dobro,pretpostavimo da ce da ulozi jos neki novac ali ljudi ovo je toliko smesno prodavati da je to izlisno i govoriti

sremac

pre 13 godina

Predsednik je obecao bolji zivot na kraju 2010-te a to je moguce samo ako prodaju Telekom ili ako se Svabe zeznu pa umesto Grcima uplate nama neku kintu. A ne ide da predsednik laze, posle toga nas ne bi smeo pogledati u oci...

natasa

pre 13 godina

Racun za tel. usluge 1000 rsd, pri cemu su utroseni impulsi 55 rsd A SVE OSTALO NE ZNA SE STA JE!!! Pa, lako je tako imati dobit od 200 miliona evra! Strasno i tuzno, i opet smo sve to MI zaradili Telekomu. Kakva drzava...

marko

pre 13 godina

Da se ovakav Telekom nalazi u bilo kojoj drugoj zemlji sveta, istog sekunda bi bila otimacina po ceni od 4 milijarde. Uz malo sredjivanje stanja cema mu se moze i duplirati. Na stranu sto mi kao zemlja koja smo van EU i sa velikim deficitom ni u kom slucaju ne bi smeli taj deficit da produbljujemo sa prodajom usluznog sektora tj ove zlatne koke. Plus uzmimo faktor bezbednosti. Pa na kraju krajeva, sa kojim pravom bota i ekipa prodaju sve po drzavi, da im slucajno to roditelji to nisu u nasledstvo ostavili.

Nije bas tako lako

pre 13 godina

@lako tako
mnogo si ti pametan kada drzavni monopol hoces da poklonis nemcima. Sta mislis sta nas tek tada ceka? Sigurno ne bolje i jeftinije usluge.

beograđanka

pre 13 godina

http://www.balkanmagazin.net/otvoreno_pismo.aspx

http://www.youtube.com/watch?v=hV2-iMDAS5s&feature=PlayList&p=832B83A68CF880B3&playnext_from=PL&index=0&playnext=1

Dzoni

pre 13 godina

Prodati ga odmah jer se ne uklapa u viziju srbije danasnje vlasti a to je crncenje za 200 eura za stranca ili tajkuna.
Price o zaradi zahvaljuci monopolu naravno piju vodu samo kod onij koji veruju lazima iz vlade jer ubedljivo najveca zarada je dolazila od mobilne telefonije gde je telekom i pored strane konkurencije povecao udeo na vise nego sto je imao jos za vreme karicevog mobtela.
A skoro smo ovde citali lazi ministara iz vlade da telekom mora da se proda jer im sve manji profit.A sto onda prvo ne prodaju zeleznicu koji da nema profit nego je rupa bez dna.

zlopamtilo

pre 13 godina

A šta ako je ta dobit u stvari gubitak kao kod NIS-a? Onda će te ga prodati za "bolju" cenu pa će Nemci da traže novu ,nezavisnu , reviziju pa onda kad ispadne od svega minus onda će da kažu nema problema neka država pošto nas je obmanula(čitaj:prevarila)sada tu izmišljenu dobit refundira tako što će preknjižiti državni paket akcija na nove vlasnike....Ko vas ne zna ,skupo bi vas platio...

beograđanka

pre 13 godina

Razlozi da se Telekom ne proda:
- Ko će da garantuje policiji, vojsci bezbednu komunikaciju
- Profit
- Telekomunikacije su informacije, a informacije su moć
-Države koje su prodala svoje telekomunikacione firme DojčeTelekomu imaju višestruko povećanje cena, a manje poboljšanje usluga i to u velikim centrima
- U zapadnim zemljama su glavni telekomunikacioni operateri u državnom vlasništvu
- Bolji domaći nego strani monopolista

Marko

pre 13 godina

Tako je i NIS bio najuspesnije preduzece, a sad ispade da moramo jos i dugove da vracamo!!! Tekst je toliko nasminkan da je to bezobrazno.

Marko

pre 13 godina

Ljudi, vreme je da se izadje na ULICU i da se MIRNO spreci prodaja najuspesnije srpske firme u oblasti koja je buducnost i okosnica razvoja!Zasto prodaju ovakvo preduzeće, zašto to rade, ima li ikoga ko će to da spreči?!

Vlada

pre 13 godina

Gospodo, da znate koliki monopol doticni Telekom ima, ovo bi vam delovalo kao jako malo. Dovoljno je samo pogledati kolike su cene usluga za Internet i telefon u Srbiji, a kolike u npr. Nemackoj. Naravno da imaju zaradu, kada zaradjuju od VAS!

Nikson

pre 13 godina

Ma Nemci ce to bolje mislim bolje za Nemacku nama ima samo krediti za vracanje da ostanu. Ko nam je kriv kad necemo na ulicu da izadjemo i sprecimo nesto sto je van svake pameti makar morali ponovo skupstinu da polupamo. Najgore je sto ima onih koji bi prodali samo zato sto misle da oni radnici Telekoma uzivaju.

Dragan

pre 13 godina

Ovo je jedan od odgovora na tvrdnje da Telekom ne moze da ostane u srpskom vlasnistvu...A koliko bi tek bio profitabilan sa cenom pretplate koja je porasla 3 puta, sa ukidanjem kriznog poreza(a sto se sve namesta za buduceg kupca). Zbog jos niza razloga, podrzite pismo vodecih strucnjaka koji se protive prodaji!

http://www.balkanmagazin.net/otvoreno_pismo.aspx

lako tako

pre 13 godina

pa laganini je to kad imas monopol.

Dajte monopol coveku bez skole, prvom na ulici kojeg nadjete i on ce ostvariti bar iste (u 99% slucajeva i bolje) rezultate od Radujka&neradnika iz Telekoma.

beograđanka

pre 13 godina

Razlozi da se Telekom ne proda:
- Ko će da garantuje policiji, vojsci bezbednu komunikaciju
- Profit
- Telekomunikacije su informacije, a informacije su moć
-Države koje su prodala svoje telekomunikacione firme DojčeTelekomu imaju višestruko povećanje cena, a manje poboljšanje usluga i to u velikim centrima
- U zapadnim zemljama su glavni telekomunikacioni operateri u državnom vlasništvu
- Bolji domaći nego strani monopolista

lako tako

pre 13 godina

pa laganini je to kad imas monopol.

Dajte monopol coveku bez skole, prvom na ulici kojeg nadjete i on ce ostvariti bar iste (u 99% slucajeva i bolje) rezultate od Radujka&neradnika iz Telekoma.

Dzoni

pre 13 godina

Prodati ga odmah jer se ne uklapa u viziju srbije danasnje vlasti a to je crncenje za 200 eura za stranca ili tajkuna.
Price o zaradi zahvaljuci monopolu naravno piju vodu samo kod onij koji veruju lazima iz vlade jer ubedljivo najveca zarada je dolazila od mobilne telefonije gde je telekom i pored strane konkurencije povecao udeo na vise nego sto je imao jos za vreme karicevog mobtela.
A skoro smo ovde citali lazi ministara iz vlade da telekom mora da se proda jer im sve manji profit.A sto onda prvo ne prodaju zeleznicu koji da nema profit nego je rupa bez dna.

Nije bas tako lako

pre 13 godina

@lako tako
mnogo si ti pametan kada drzavni monopol hoces da poklonis nemcima. Sta mislis sta nas tek tada ceka? Sigurno ne bolje i jeftinije usluge.

Dragan

pre 13 godina

Ovo je jedan od odgovora na tvrdnje da Telekom ne moze da ostane u srpskom vlasnistvu...A koliko bi tek bio profitabilan sa cenom pretplate koja je porasla 3 puta, sa ukidanjem kriznog poreza(a sto se sve namesta za buduceg kupca). Zbog jos niza razloga, podrzite pismo vodecih strucnjaka koji se protive prodaji!

http://www.balkanmagazin.net/otvoreno_pismo.aspx

kiza

pre 13 godina

Telekom ne moze da laze kao NIS o podacima o uspehu zato sto 20% vlasnistva ima grcka kompanija koja ima svog finansijskog direktora u Telekomu, a takodje bira i nezavisnog revizora. Ko god je radio sa Telekomom zna koliko su teski na ugovaranju, placanju i cenama. Tamo vec sada nema izvlacenja profita kao sto je bilo u NISu a to garantuje upravo grcki partner. Sto se tice prodaje iz razloga da bi se povecao profit i uspesnost Telekoma, od toga mi nemamo nista. Ako neko kupi Telekom i poveca profit i uspesnost smanjenjem broja zaposlenih, napustanjem poslovnog prostora, donacija, sponzorstva i sl. od toga korist ima samo vlasnik, a gubitak svi mi. Ako i u Telekomu ima neradnika i ako se zakup placa PTTu i ako se sponzorisu koncerti, pozorista, sportisti i sl, onda sav taj novac ostaje u Srbiji i plus jos i profit. Prodajom ce Telekom mozda postati profitabilniji ali to nas zanima i koriti imamo isto toliko koliko nas zanima da li je Bil Gejts bogatiji za jos koju milijardu. I jos nesto, postoji prica da je prodaja bitna da bi se Telekom sirio?! A gde ce to da se siri ako ga kupi DT?! Pa sve u okruzenju je vec njegovo, ova kupovina bi samo zatvorila sve rupe i monopol na celom balkanu bi bio u rukama DTa. Toliko o monopolu.

Nikson

pre 13 godina

Ma Nemci ce to bolje mislim bolje za Nemacku nama ima samo krediti za vracanje da ostanu. Ko nam je kriv kad necemo na ulicu da izadjemo i sprecimo nesto sto je van svake pameti makar morali ponovo skupstinu da polupamo. Najgore je sto ima onih koji bi prodali samo zato sto misle da oni radnici Telekoma uzivaju.

inb

pre 13 godina

Ja sam mozda glup pa nek mi neko objasni kakva je logika prodavati telekom za recimo 1 milijardu evra ako je neto dobit za 1 godinu 160 miliona evra?znaci za maltene 6 godina ce novi vlasnik te pare vratiti!!!???dobro,pretpostavimo da ce da ulozi jos neki novac ali ljudi ovo je toliko smesno prodavati da je to izlisno i govoriti

Marko

pre 13 godina

Ljudi, vreme je da se izadje na ULICU i da se MIRNO spreci prodaja najuspesnije srpske firme u oblasti koja je buducnost i okosnica razvoja!Zasto prodaju ovakvo preduzeće, zašto to rade, ima li ikoga ko će to da spreči?!

sremac

pre 13 godina

@teddy

A na sve kategorije poredjenja hrvastkog T-coma i naseg Telekoma si zaboravio sitnicu koja je nama kao krajnjim korisnicima vrlo bitna, cenu. Pretplata za T-com je 185 kuna ili 2500 din, u Srbiji je nekoliko puta manja i iznosi 400 din. Na takvoj razslici u ceni lako je praviti toliku razliku profita po zaposlenom.

Nisu mi jasni ljudi koji kukaju na to sto Telekom pravi profit ili sto je taj profit po njima mali pa traze da se Telekom proda stranoj kompaniji. Zar nije logicnije traziti da drzavna monopolisticka firma racionalnije posluje i ostavlja profit u ovoj drzavi nego traziti da dodje neko spolja, izvrsi "racionalizaciju" smanjenjem broja zaposlenih i naduvavanjem cena? Mrznja pojedinaca u ovoj zemlji prema bilo cemu pozitivnom (pa i ovakvom profitu Telekoma) je naprosto zapanjujuca...

teddy

pre 13 godina

Standardni tra-la-la:

- nikad ne kažu koliko još moraju da otplate kredita za Telekom Srpske
- opet se trabunja o fenomenalnom profitu

Poređenja radi:

Neto profit Hrvatskog telekoma u 2009:
2023 miliona kuna = 27,43 milijarde dinara = 278,4 miliona evra

Prosečan broj zaposlenih u Hrvatskom telekomu u 2009: 6232 (početkom godine 6419, krajem godine 6044)

Profit po zaposlenom: 44.673 €

Neto profit Telekoma Srbija u 2009: 160 miliona evra

Broj zaposlenih: 9400

Profit po zaposlenom: 17.021 €

Još jednom, jedan zaposleni u Hrvatskom telekomu prosečno pravi 45 hiljada evra profita, dok jedan zaposleni u Telekomu Srbija pravi 17 hiljada evra profita.

Zaključak: zaposleni u Hrvatskom telekomu su više od 2,5 efikasniji od zaposlenih u Telekomu Srbija.

Uz to, treba imati u vidu da Hrvatski telekom posluje na manjem tržištu, pa im je to hendikep - naime, na većim tržištima broj zaposlenih koji opslužuje određeni broj stanovnika je manji nego na manjim.

Da ne spominjemo da je tamo broj ADSL priključaka na 1000 stanovnika nekoliko puta znatno veći, da nude HD televiziju preko IPTV-a, da se na uvođenje usluga ne čeka mesecima ili godinama...

Izvori podataka:
• za HT - godišnji izveštaj za 2009.
• za profit Telekoma Srbija - ova vest
• za broj zaposlenih u Telekomu Srbija - dodatak Danasa povodom 1. maja

Marko

pre 13 godina

Tako je i NIS bio najuspesnije preduzece, a sad ispade da moramo jos i dugove da vracamo!!! Tekst je toliko nasminkan da je to bezobrazno.

sremac

pre 13 godina

Za dusebriznike (@Vlada) koji se brinu zbog toga sto nas Telekom navodno pljacka i izlaz vide u prodaji naseg Telekoma Dojce Telekomu samo za napomenu da cene T-Coma recimo u Hrvatskoj nisu nize nego u Srbiji. Osnovna pretplata za T-Com je 185 kuna ili preko 2500 dinara. Znaci kad T-Com preuzme nas Telekom mozemo ocekivati poprilicno vece cene usluga.

marko

pre 13 godina

Da se ovakav Telekom nalazi u bilo kojoj drugoj zemlji sveta, istog sekunda bi bila otimacina po ceni od 4 milijarde. Uz malo sredjivanje stanja cema mu se moze i duplirati. Na stranu sto mi kao zemlja koja smo van EU i sa velikim deficitom ni u kom slucaju ne bi smeli taj deficit da produbljujemo sa prodajom usluznog sektora tj ove zlatne koke. Plus uzmimo faktor bezbednosti. Pa na kraju krajeva, sa kojim pravom bota i ekipa prodaju sve po drzavi, da im slucajno to roditelji to nisu u nasledstvo ostavili.

Nidja

pre 13 godina

Ja stvarno neznam koji ce to put u srbiji da donosi vecu zaradu od 200miliona koje telekom donosi bezobzira sto ima veci broj zaposlenih nego potrebnih ili sto ga vode nestrucni partijski kadrovi ili mozda sto naduvavaju fakture prilikom svake nabavke. Kada su poceli samo pricu o prodaji telekoma ja od tada vise nisam simpatizer DS. Pre toga sam ih podrzavao verovatno sto u dvadesetim nerazmisljas isto ko u tridesetim.

Ivan

pre 13 godina

Ja bih prodao Telekom i za to kupio jedan Falcon 900 avion i ostalo bi dao narodu da putuje ove godine na more.

I tako je svejedno sta god uradili, ajde onda barem da igramo i da pevamo pre nego sto pocrkamo.

Pa da..

VELJA

pre 13 godina

Umesto prodaje treba da se jos vise ulaze u fiksnu i mobilnu telefoniju, jedino tako mozemo biti jos jaci konkurenti ostalim operatorima u regionu. Zaustavite bespotrebnu prodaju.

Dzonui

pre 13 godina

@Ispumpane gume
Da si malo pametniji znao bi da je preplata povecana nekoliko puta po nalogu buduceg valasnika sto je rekla i bivsa ministarka telekomunikacija koju su oterali da bi doveli DS kadar koji veze nema sa telekomunikacija ali slusa.

sremac

pre 13 godina

Predsednik je obecao bolji zivot na kraju 2010-te a to je moguce samo ako prodaju Telekom ili ako se Svabe zeznu pa umesto Grcima uplate nama neku kintu. A ne ide da predsednik laze, posle toga nas ne bi smeo pogledati u oci...

Dzoni

pre 13 godina

U Sloveniji su sve vece firme iz SFRJ i dalje drzavne , u Srbiji je 99% sto je valjalo prodato i to uglavnom ispod cene raznim mutljavinama.
Slovenija izvoz 20 milijardi eura sa 2 miliona stanovnika,Srbija 6 milijardi sa 7.5 miliona stavnovnika.Slovenicki GDP 27000$ ,Srpski 5600$ i ko je ovde pametniji?

beograđanka

pre 13 godina

http://www.balkanmagazin.net/otvoreno_pismo.aspx

http://www.youtube.com/watch?v=hV2-iMDAS5s&feature=PlayList&p=832B83A68CF880B3&playnext_from=PL&index=0&playnext=1

natasa

pre 13 godina

Racun za tel. usluge 1000 rsd, pri cemu su utroseni impulsi 55 rsd A SVE OSTALO NE ZNA SE STA JE!!! Pa, lako je tako imati dobit od 200 miliona evra! Strasno i tuzno, i opet smo sve to MI zaradili Telekomu. Kakva drzava...

zlopamtilo

pre 13 godina

A šta ako je ta dobit u stvari gubitak kao kod NIS-a? Onda će te ga prodati za "bolju" cenu pa će Nemci da traže novu ,nezavisnu , reviziju pa onda kad ispadne od svega minus onda će da kažu nema problema neka država pošto nas je obmanula(čitaj:prevarila)sada tu izmišljenu dobit refundira tako što će preknjižiti državni paket akcija na nove vlasnike....Ko vas ne zna ,skupo bi vas platio...

baca

pre 13 godina

Ja ne znam da li je ovaj izvestaj doteran ili ne. Isto tako ne znam da li su gubici u NIS-u koje su Rusi naknadno "otkrili" pravi ili se Rusima zuri da sto pre izvuku ulozene pare pa su ovo smislili da opravdaju nula dividendi tokom sledecih 20 godina.
Siguran sam da bi NIS i EPS, a narocito Telekom, pravili profit za srpski budzet ako bi Vlada Srbije postavila strucne i profesionalne ljude da ih vode, a ne da postavljaju samo partijske zasluzne poslusnike. Danas u svetu energetika i telekomunikacije svuda prave zaradu, samo kod nas ovi nesposobni (ili nedobronamerni?) eksperti Vlade gledaju kako da rasprodaju to strancima.

Ispumpane gume

pre 13 godina

pretplata za fiksi
2008 60 din.
2009 230 din.
2010 450 din.
Ovakvo monopolsko preduzece bi mogla da vodi i moja pokojna baba.
2008 sam kupio stan sa 2 telefona, sada sam jedan odjavio. Neka dodju Nemci i povecaju cene, odjavicu i drugi. A internet ? Kome ne treba poslovno glupo je da placa adsl. Laptop, malo setnje i nacices neku slobodnu mrezu.
U vreme mobilnih 450 dinara za fiksni je glupost.
,

Radnik Telekoma

pre 13 godina

@lako tako
E i ti si mi veliki radnik kad šalješ komentare u 14 i 30 sati.A što se monopola tiče imaju ga sve kompanije u državnom vlasništvu ali ni jedna nije ostvarila ne profit nego ni pozitivno poslovanje.Nego predložiću radujku da podnese ostavku a tebe da predložimo za direktora jer iz tvog komentara vidim da imamo posla sa vrhunskim stručnjakom za pitanje poslovanja u oblasti telekomunikacija.

Vlada

pre 13 godina

Gospodo, da znate koliki monopol doticni Telekom ima, ovo bi vam delovalo kao jako malo. Dovoljno je samo pogledati kolike su cene usluga za Internet i telefon u Srbiji, a kolike u npr. Nemackoj. Naravno da imaju zaradu, kada zaradjuju od VAS!

pedja

pre 13 godina

Uopste ne sumnjam da su napravili ovaj profit/mozda malo manji/,ali kako ne shvatate da su oni vec prodali Telekom /razni medjudrzavni sporazumi o vecem ulaganju/,sada samo pokusavaju da vestacki podignu cenu.

che

pre 13 godina

Ni sam ne mogu da verujem da ću ovo napisati, ali ovo što oni rade se graniči sa VELEIZDAJOM.

Ne, nisam radikal i stalno sam glasao za DS, a sada sam ovo napisao. Sramota! Namerno upropašćuju zemlju, nemaju trunku obzira prema budućnosti ove zemlje!

teddy

pre 13 godina

Za sremca:

Velika je laž da je pretplata u Hrvatskoj 2500 dinara. Tamo postoji više tipova pretplate, a najjeftiniji (Mini) košta 55,35 kuna, tj. 755 dinara.

Izvor: http://www.t-com.hr/privatni/kzona/cjenici/tel_tarife_mini.asp

Inače, apsolutno ne bih imao ništa protiv da se DS konačno uzme u pamet i svoje stranačke poslušnike makne sa čela Telekoma i dovede profesionalni menadžment koji će tu kompaniju osloboditi rođaka, švalerki i stranačkih kadrova koji se ne mešaju u svoj posao, učiniti je efikasnom i prilagoditi uslovima konkurencije kako im se ne bi događalo da nude 4x sporiji Internet od SBB-a po većoj ceni (SBB: 4 Mbps/256 kbps - 1390 din; Telekom: 1 Mbps/128 kbps - 1425 din) i da imaju 30 puta manje korisnika IPTV-a nego SBB pretplatnika kablovske televizije. Uz to, ovakav Telekom koči razvoj usluga - u zemljama u okruženju, poput Rumunije i Bugarske nude se brzine od 50 i 100 Mbps po cenama ispod 1000 dinara, što je kod nas nezamislivo. Država je dodelila samo jednu licencu fiksne telefonije Telenoru zato što ovaj poslušničko-stranački menadžment Telekoma nije u stanju da se nosi s konkurencijom. U normalnim zemljama svako ko želi da se bavi fiksnom telefonijom može da dobije licencu ako ispuni minimalne uslove. Npr. u Makedoniji postoji 9 operatera fiksne telefonije, a njihov Telekom drži 85% tržišta, tj. konkurencija je već uspela da mu oduzme 15%. Tamo više ne postoji dial-up pristup Internetu, tj. svi imaju ili ADSL ili kablovski Net. Uz to, na desetine hiljada korisnika već je promenilo operatera (fiksne ili mobilne) uz zadržavanje broja sve sa pozivnim, što kod nas još nije ni počelo da se sprovodi zbog velikog kočenja od strane Telekoma.

Sve u svemu, zbog ovog poslušničkog menadžmenta Telekoma Srbija gubi korak čak i s Makedonijom - nažalost sa Mađarskom, Hrvatskom, Rumunijom i Bugarskom ga je izgubila odavno, a kako DS odbija da se odrekne Radujka, jedino rešenje da srpske telekomunikacije počnu da hvataju korak s okruženjem jeste da dođe neko ko će da počne da se meša u svoj posao umesto da koči celu državu.

magistar

pre 13 godina

Najveci deo dobiti Telekoma dolazi od MTS-a koji i te kako ima konkurenciju na trzistu, i to inostranu. MTS je medju prvima u Evropi uveo 3G. MTS je uspeo da kupi/osnuje dve kompanije cerke u okruzenju. MTS stvara profit... Ukratko, MTS je kompanija evropskog nivoa i sto je najlepse u celoj prici - MTS je u vlasnistvu nase drzave!

btw, generalni direktor MTS-a nije magistar ekonomije vec elektroinzenjer. Mozda je to dobar recept i za "Drzava Srbija" AD.

teddy

pre 13 godina

I još nešto, u Hrvatskoj tamošnji Telekom posluje na potpuno liberalizovanom tržištu fiksne telefonije na kome ima još desetak operatera, među kojima je i najveći kablovski operater, što znači da bi u Srbiji profit Telekoma u takvim uslovima s ovakvim nesposobnim menadžmentom bio znatno niži.

Galaktus

pre 13 godina

Vlahovic je kao i obicno dobro obavio posao preko svoje firme EKI, naravno za visok procenat koji ce podeliti sa svojim partijskim drugovima.

Janko

pre 13 godina

Svima koji se protive prodaji zelim da se presele, pa da cekaju 5 godina da se Telekom smiluje i uvede im fiksni telefon, a zatim jos godinu i po dana na uvodjenje ADSL-a kao ja.

milan

pre 13 godina

Ovakve vesti smo citali i o NIS-u dok ga nije kupio neko i uradio reviziju i nasao milione opranih para i presipanja partijskih "strucnjaka". Ista je prica i sa telekomom sada. Ali tako ste glasali, Vi koji ste glasali

Marko

pre 13 godina

@Beograđanka
Izvini molim te, ali zašto dr Aleksandra Smiljanić nije iznela podatak da je u Srbiji svaka 10-ta tel. linija ili na PCM-u ili je dvojnička? To je cifra oko 200.000 bolesnih tel. linija, od toga jedna petina, 40.000 u Beogradu, a za sređivanje ovih linija Telekom ne daje nikakav određeni rok, niti je uopšte u stanju da proceni kada će se stanje rešiti i kojim tempom, a sve to obrazlaže sa, citiram:"Potrebna su velika ulaganja".

Alo, bre, pa ADSL je zastarela tehnologija, a Srbija još uvek nije ni 10-ti deo pokrivena sa ADLS-om i to sve zahvaljujući vašem profitabilnom Telekomu koji nije ulagao u nove centrale i infrastrukturu, a trtlja se kako je infrastrukura divna, bajna, profitabilna, neprocenjiva, građena 100 godina.
Da li ste vi, koji niste za prodaju, uopšte
svesni koliko je stanje po ovom pitanju JADNO I BEDNO?!
Naravno da Telekom ostvaruje toliki prihod kada je monopolista. Naravno da nam je cena ADSL-a tolika jer UPRAVO Telekom i diktira tu cenu jer ON I PRODAJE LINK DRUGIM PROVAJDERIMA, a i oni moraju nešto da zarade.

Krajem 80-ih telefonski priključak je moj ćale platio 1500 DEM i imali smo dvojničku liniju narednih 10 godina.
Pre 4 godine sam se preselio u BG i u stanu je tel. linija bila na PCM-u. Preselim se u drugi stan, tel. linija je bila na staroj centrali, od ADSL-a ništa. Preselim se u treći stan, tel. linija je bila dvojnička! Pa, ja bih bio retard
totalni kada bih i pomislio da ne treba Telekom da se proda.
Užas totalni. I uz sve to, čak naplaćuje i pretplatu.
Ajd, nek' mi neko normalan objasni zašto neko ko ima totalni monopol u fiksnoj telefoniji uopšte i naplaćuje pretplatu?
Pa, samo od pretplate Telekom bi mogao da sredi celu infrastrukturu u Srbiji za maksimum dve godine, jer ako se sve sračuna, to je cifra od nekih 100 miliona evra na godišnjem nivou samo od pretplate. A gde je tel. saobraćaj,
ADSL, mobilna telefonija i svi ostali prihodi...
Vi koji ste protiv prodaje, očigledno nemate veze sa životom
zašto ga branite, već mislite da je sad to cool, da uskočite
u voz koji pljuje aktuelnu vlast. Pa, da se radi o bilo kojoj
vlasti, prodaja Telekoma bi trebala da bude dočekana sa trubačima i da se lumpuje do zore, jer vi i bilo ko od nas smrtnika, običnih građana NIJE IMAO APSOLUTNO NIŠTA od Telekoma osim muka, glavobolje i totalne krađe,
A TEK NISTE IMALI NIŠTA OD NJEGOVOG PRIHODA.
Jer, da ste imali, onda biste imali i ADSL u Gornjoj Sipulji i to po ceni od 5din. Cccc, strašno...

nisam korisnik

pre 13 godina

Koristim usluge Telenora. Takodje nemam fiskni. Internet uzimam od posrednika nevezan za Telekom. I zadovoljan sam. Pitanje je samo kada ce se prodati.

slavoljub

pre 13 godina

Samo glup covek moze da proda Telekom. Neka je i za
2 milijarde Eu.
Za to vreme Grci dobiju 110 milijardi nastampanih para za tri godine, odnosno oko 34 milijardi Eu za godinu dana. Sta to pokazuje. Da evro nema vrednost i da ne treba nista prodavati. A brzo ce uslediti i finale takve politike.

lako tako

pre 13 godina

pa laganini je to kad imas monopol.

Dajte monopol coveku bez skole, prvom na ulici kojeg nadjete i on ce ostvariti bar iste (u 99% slucajeva i bolje) rezultate od Radujka&neradnika iz Telekoma.

Marko

pre 13 godina

Tako je i NIS bio najuspesnije preduzece, a sad ispade da moramo jos i dugove da vracamo!!! Tekst je toliko nasminkan da je to bezobrazno.

teddy

pre 13 godina

Standardni tra-la-la:

- nikad ne kažu koliko još moraju da otplate kredita za Telekom Srpske
- opet se trabunja o fenomenalnom profitu

Poređenja radi:

Neto profit Hrvatskog telekoma u 2009:
2023 miliona kuna = 27,43 milijarde dinara = 278,4 miliona evra

Prosečan broj zaposlenih u Hrvatskom telekomu u 2009: 6232 (početkom godine 6419, krajem godine 6044)

Profit po zaposlenom: 44.673 €

Neto profit Telekoma Srbija u 2009: 160 miliona evra

Broj zaposlenih: 9400

Profit po zaposlenom: 17.021 €

Još jednom, jedan zaposleni u Hrvatskom telekomu prosečno pravi 45 hiljada evra profita, dok jedan zaposleni u Telekomu Srbija pravi 17 hiljada evra profita.

Zaključak: zaposleni u Hrvatskom telekomu su više od 2,5 efikasniji od zaposlenih u Telekomu Srbija.

Uz to, treba imati u vidu da Hrvatski telekom posluje na manjem tržištu, pa im je to hendikep - naime, na većim tržištima broj zaposlenih koji opslužuje određeni broj stanovnika je manji nego na manjim.

Da ne spominjemo da je tamo broj ADSL priključaka na 1000 stanovnika nekoliko puta znatno veći, da nude HD televiziju preko IPTV-a, da se na uvođenje usluga ne čeka mesecima ili godinama...

Izvori podataka:
• za HT - godišnji izveštaj za 2009.
• za profit Telekoma Srbija - ova vest
• za broj zaposlenih u Telekomu Srbija - dodatak Danasa povodom 1. maja

beograđanka

pre 13 godina

Razlozi da se Telekom ne proda:
- Ko će da garantuje policiji, vojsci bezbednu komunikaciju
- Profit
- Telekomunikacije su informacije, a informacije su moć
-Države koje su prodala svoje telekomunikacione firme DojčeTelekomu imaju višestruko povećanje cena, a manje poboljšanje usluga i to u velikim centrima
- U zapadnim zemljama su glavni telekomunikacioni operateri u državnom vlasništvu
- Bolji domaći nego strani monopolista

zlopamtilo

pre 13 godina

A šta ako je ta dobit u stvari gubitak kao kod NIS-a? Onda će te ga prodati za "bolju" cenu pa će Nemci da traže novu ,nezavisnu , reviziju pa onda kad ispadne od svega minus onda će da kažu nema problema neka država pošto nas je obmanula(čitaj:prevarila)sada tu izmišljenu dobit refundira tako što će preknjižiti državni paket akcija na nove vlasnike....Ko vas ne zna ,skupo bi vas platio...

Ispumpane gume

pre 13 godina

pretplata za fiksi
2008 60 din.
2009 230 din.
2010 450 din.
Ovakvo monopolsko preduzece bi mogla da vodi i moja pokojna baba.
2008 sam kupio stan sa 2 telefona, sada sam jedan odjavio. Neka dodju Nemci i povecaju cene, odjavicu i drugi. A internet ? Kome ne treba poslovno glupo je da placa adsl. Laptop, malo setnje i nacices neku slobodnu mrezu.
U vreme mobilnih 450 dinara za fiksni je glupost.
,

natasa

pre 13 godina

Racun za tel. usluge 1000 rsd, pri cemu su utroseni impulsi 55 rsd A SVE OSTALO NE ZNA SE STA JE!!! Pa, lako je tako imati dobit od 200 miliona evra! Strasno i tuzno, i opet smo sve to MI zaradili Telekomu. Kakva drzava...

sremac

pre 13 godina

@teddy

A na sve kategorije poredjenja hrvastkog T-coma i naseg Telekoma si zaboravio sitnicu koja je nama kao krajnjim korisnicima vrlo bitna, cenu. Pretplata za T-com je 185 kuna ili 2500 din, u Srbiji je nekoliko puta manja i iznosi 400 din. Na takvoj razslici u ceni lako je praviti toliku razliku profita po zaposlenom.

Nisu mi jasni ljudi koji kukaju na to sto Telekom pravi profit ili sto je taj profit po njima mali pa traze da se Telekom proda stranoj kompaniji. Zar nije logicnije traziti da drzavna monopolisticka firma racionalnije posluje i ostavlja profit u ovoj drzavi nego traziti da dodje neko spolja, izvrsi "racionalizaciju" smanjenjem broja zaposlenih i naduvavanjem cena? Mrznja pojedinaca u ovoj zemlji prema bilo cemu pozitivnom (pa i ovakvom profitu Telekoma) je naprosto zapanjujuca...

Vlada

pre 13 godina

Gospodo, da znate koliki monopol doticni Telekom ima, ovo bi vam delovalo kao jako malo. Dovoljno je samo pogledati kolike su cene usluga za Internet i telefon u Srbiji, a kolike u npr. Nemackoj. Naravno da imaju zaradu, kada zaradjuju od VAS!

Radnik Telekoma

pre 13 godina

@lako tako
E i ti si mi veliki radnik kad šalješ komentare u 14 i 30 sati.A što se monopola tiče imaju ga sve kompanije u državnom vlasništvu ali ni jedna nije ostvarila ne profit nego ni pozitivno poslovanje.Nego predložiću radujku da podnese ostavku a tebe da predložimo za direktora jer iz tvog komentara vidim da imamo posla sa vrhunskim stručnjakom za pitanje poslovanja u oblasti telekomunikacija.

Janko

pre 13 godina

Svima koji se protive prodaji zelim da se presele, pa da cekaju 5 godina da se Telekom smiluje i uvede im fiksni telefon, a zatim jos godinu i po dana na uvodjenje ADSL-a kao ja.

Dzoni

pre 13 godina

Prodati ga odmah jer se ne uklapa u viziju srbije danasnje vlasti a to je crncenje za 200 eura za stranca ili tajkuna.
Price o zaradi zahvaljuci monopolu naravno piju vodu samo kod onij koji veruju lazima iz vlade jer ubedljivo najveca zarada je dolazila od mobilne telefonije gde je telekom i pored strane konkurencije povecao udeo na vise nego sto je imao jos za vreme karicevog mobtela.
A skoro smo ovde citali lazi ministara iz vlade da telekom mora da se proda jer im sve manji profit.A sto onda prvo ne prodaju zeleznicu koji da nema profit nego je rupa bez dna.

Dragan

pre 13 godina

Ovo je jedan od odgovora na tvrdnje da Telekom ne moze da ostane u srpskom vlasnistvu...A koliko bi tek bio profitabilan sa cenom pretplate koja je porasla 3 puta, sa ukidanjem kriznog poreza(a sto se sve namesta za buduceg kupca). Zbog jos niza razloga, podrzite pismo vodecih strucnjaka koji se protive prodaji!

http://www.balkanmagazin.net/otvoreno_pismo.aspx

magistar

pre 13 godina

Najveci deo dobiti Telekoma dolazi od MTS-a koji i te kako ima konkurenciju na trzistu, i to inostranu. MTS je medju prvima u Evropi uveo 3G. MTS je uspeo da kupi/osnuje dve kompanije cerke u okruzenju. MTS stvara profit... Ukratko, MTS je kompanija evropskog nivoa i sto je najlepse u celoj prici - MTS je u vlasnistvu nase drzave!

btw, generalni direktor MTS-a nije magistar ekonomije vec elektroinzenjer. Mozda je to dobar recept i za "Drzava Srbija" AD.

teddy

pre 13 godina

I još nešto, u Hrvatskoj tamošnji Telekom posluje na potpuno liberalizovanom tržištu fiksne telefonije na kome ima još desetak operatera, među kojima je i najveći kablovski operater, što znači da bi u Srbiji profit Telekoma u takvim uslovima s ovakvim nesposobnim menadžmentom bio znatno niži.

sremac

pre 13 godina

Za dusebriznike (@Vlada) koji se brinu zbog toga sto nas Telekom navodno pljacka i izlaz vide u prodaji naseg Telekoma Dojce Telekomu samo za napomenu da cene T-Coma recimo u Hrvatskoj nisu nize nego u Srbiji. Osnovna pretplata za T-Com je 185 kuna ili preko 2500 dinara. Znaci kad T-Com preuzme nas Telekom mozemo ocekivati poprilicno vece cene usluga.

VELJA

pre 13 godina

Umesto prodaje treba da se jos vise ulaze u fiksnu i mobilnu telefoniju, jedino tako mozemo biti jos jaci konkurenti ostalim operatorima u regionu. Zaustavite bespotrebnu prodaju.

teddy

pre 13 godina

Za sremca:

Velika je laž da je pretplata u Hrvatskoj 2500 dinara. Tamo postoji više tipova pretplate, a najjeftiniji (Mini) košta 55,35 kuna, tj. 755 dinara.

Izvor: http://www.t-com.hr/privatni/kzona/cjenici/tel_tarife_mini.asp

Inače, apsolutno ne bih imao ništa protiv da se DS konačno uzme u pamet i svoje stranačke poslušnike makne sa čela Telekoma i dovede profesionalni menadžment koji će tu kompaniju osloboditi rođaka, švalerki i stranačkih kadrova koji se ne mešaju u svoj posao, učiniti je efikasnom i prilagoditi uslovima konkurencije kako im se ne bi događalo da nude 4x sporiji Internet od SBB-a po većoj ceni (SBB: 4 Mbps/256 kbps - 1390 din; Telekom: 1 Mbps/128 kbps - 1425 din) i da imaju 30 puta manje korisnika IPTV-a nego SBB pretplatnika kablovske televizije. Uz to, ovakav Telekom koči razvoj usluga - u zemljama u okruženju, poput Rumunije i Bugarske nude se brzine od 50 i 100 Mbps po cenama ispod 1000 dinara, što je kod nas nezamislivo. Država je dodelila samo jednu licencu fiksne telefonije Telenoru zato što ovaj poslušničko-stranački menadžment Telekoma nije u stanju da se nosi s konkurencijom. U normalnim zemljama svako ko želi da se bavi fiksnom telefonijom može da dobije licencu ako ispuni minimalne uslove. Npr. u Makedoniji postoji 9 operatera fiksne telefonije, a njihov Telekom drži 85% tržišta, tj. konkurencija je već uspela da mu oduzme 15%. Tamo više ne postoji dial-up pristup Internetu, tj. svi imaju ili ADSL ili kablovski Net. Uz to, na desetine hiljada korisnika već je promenilo operatera (fiksne ili mobilne) uz zadržavanje broja sve sa pozivnim, što kod nas još nije ni počelo da se sprovodi zbog velikog kočenja od strane Telekoma.

Sve u svemu, zbog ovog poslušničkog menadžmenta Telekoma Srbija gubi korak čak i s Makedonijom - nažalost sa Mađarskom, Hrvatskom, Rumunijom i Bugarskom ga je izgubila odavno, a kako DS odbija da se odrekne Radujka, jedino rešenje da srpske telekomunikacije počnu da hvataju korak s okruženjem jeste da dođe neko ko će da počne da se meša u svoj posao umesto da koči celu državu.

milan

pre 13 godina

Ovakve vesti smo citali i o NIS-u dok ga nije kupio neko i uradio reviziju i nasao milione opranih para i presipanja partijskih "strucnjaka". Ista je prica i sa telekomom sada. Ali tako ste glasali, Vi koji ste glasali

Marko

pre 13 godina

@Beograđanka
Izvini molim te, ali zašto dr Aleksandra Smiljanić nije iznela podatak da je u Srbiji svaka 10-ta tel. linija ili na PCM-u ili je dvojnička? To je cifra oko 200.000 bolesnih tel. linija, od toga jedna petina, 40.000 u Beogradu, a za sređivanje ovih linija Telekom ne daje nikakav određeni rok, niti je uopšte u stanju da proceni kada će se stanje rešiti i kojim tempom, a sve to obrazlaže sa, citiram:"Potrebna su velika ulaganja".

Alo, bre, pa ADSL je zastarela tehnologija, a Srbija još uvek nije ni 10-ti deo pokrivena sa ADLS-om i to sve zahvaljujući vašem profitabilnom Telekomu koji nije ulagao u nove centrale i infrastrukturu, a trtlja se kako je infrastrukura divna, bajna, profitabilna, neprocenjiva, građena 100 godina.
Da li ste vi, koji niste za prodaju, uopšte
svesni koliko je stanje po ovom pitanju JADNO I BEDNO?!
Naravno da Telekom ostvaruje toliki prihod kada je monopolista. Naravno da nam je cena ADSL-a tolika jer UPRAVO Telekom i diktira tu cenu jer ON I PRODAJE LINK DRUGIM PROVAJDERIMA, a i oni moraju nešto da zarade.

Krajem 80-ih telefonski priključak je moj ćale platio 1500 DEM i imali smo dvojničku liniju narednih 10 godina.
Pre 4 godine sam se preselio u BG i u stanu je tel. linija bila na PCM-u. Preselim se u drugi stan, tel. linija je bila na staroj centrali, od ADSL-a ništa. Preselim se u treći stan, tel. linija je bila dvojnička! Pa, ja bih bio retard
totalni kada bih i pomislio da ne treba Telekom da se proda.
Užas totalni. I uz sve to, čak naplaćuje i pretplatu.
Ajd, nek' mi neko normalan objasni zašto neko ko ima totalni monopol u fiksnoj telefoniji uopšte i naplaćuje pretplatu?
Pa, samo od pretplate Telekom bi mogao da sredi celu infrastrukturu u Srbiji za maksimum dve godine, jer ako se sve sračuna, to je cifra od nekih 100 miliona evra na godišnjem nivou samo od pretplate. A gde je tel. saobraćaj,
ADSL, mobilna telefonija i svi ostali prihodi...
Vi koji ste protiv prodaje, očigledno nemate veze sa životom
zašto ga branite, već mislite da je sad to cool, da uskočite
u voz koji pljuje aktuelnu vlast. Pa, da se radi o bilo kojoj
vlasti, prodaja Telekoma bi trebala da bude dočekana sa trubačima i da se lumpuje do zore, jer vi i bilo ko od nas smrtnika, običnih građana NIJE IMAO APSOLUTNO NIŠTA od Telekoma osim muka, glavobolje i totalne krađe,
A TEK NISTE IMALI NIŠTA OD NJEGOVOG PRIHODA.
Jer, da ste imali, onda biste imali i ADSL u Gornjoj Sipulji i to po ceni od 5din. Cccc, strašno...

Nije bas tako lako

pre 13 godina

@lako tako
mnogo si ti pametan kada drzavni monopol hoces da poklonis nemcima. Sta mislis sta nas tek tada ceka? Sigurno ne bolje i jeftinije usluge.

Marko

pre 13 godina

Ljudi, vreme je da se izadje na ULICU i da se MIRNO spreci prodaja najuspesnije srpske firme u oblasti koja je buducnost i okosnica razvoja!Zasto prodaju ovakvo preduzeće, zašto to rade, ima li ikoga ko će to da spreči?!

inb

pre 13 godina

Ja sam mozda glup pa nek mi neko objasni kakva je logika prodavati telekom za recimo 1 milijardu evra ako je neto dobit za 1 godinu 160 miliona evra?znaci za maltene 6 godina ce novi vlasnik te pare vratiti!!!???dobro,pretpostavimo da ce da ulozi jos neki novac ali ljudi ovo je toliko smesno prodavati da je to izlisno i govoriti

nisam korisnik

pre 13 godina

Koristim usluge Telenora. Takodje nemam fiskni. Internet uzimam od posrednika nevezan za Telekom. I zadovoljan sam. Pitanje je samo kada ce se prodati.

Nikson

pre 13 godina

Ma Nemci ce to bolje mislim bolje za Nemacku nama ima samo krediti za vracanje da ostanu. Ko nam je kriv kad necemo na ulicu da izadjemo i sprecimo nesto sto je van svake pameti makar morali ponovo skupstinu da polupamo. Najgore je sto ima onih koji bi prodali samo zato sto misle da oni radnici Telekoma uzivaju.

Nidja

pre 13 godina

Ja stvarno neznam koji ce to put u srbiji da donosi vecu zaradu od 200miliona koje telekom donosi bezobzira sto ima veci broj zaposlenih nego potrebnih ili sto ga vode nestrucni partijski kadrovi ili mozda sto naduvavaju fakture prilikom svake nabavke. Kada su poceli samo pricu o prodaji telekoma ja od tada vise nisam simpatizer DS. Pre toga sam ih podrzavao verovatno sto u dvadesetim nerazmisljas isto ko u tridesetim.

Ivan

pre 13 godina

Ja bih prodao Telekom i za to kupio jedan Falcon 900 avion i ostalo bi dao narodu da putuje ove godine na more.

I tako je svejedno sta god uradili, ajde onda barem da igramo i da pevamo pre nego sto pocrkamo.

Pa da..

Dzonui

pre 13 godina

@Ispumpane gume
Da si malo pametniji znao bi da je preplata povecana nekoliko puta po nalogu buduceg valasnika sto je rekla i bivsa ministarka telekomunikacija koju su oterali da bi doveli DS kadar koji veze nema sa telekomunikacija ali slusa.

che

pre 13 godina

Ni sam ne mogu da verujem da ću ovo napisati, ali ovo što oni rade se graniči sa VELEIZDAJOM.

Ne, nisam radikal i stalno sam glasao za DS, a sada sam ovo napisao. Sramota! Namerno upropašćuju zemlju, nemaju trunku obzira prema budućnosti ove zemlje!

beograđanka

pre 13 godina

http://www.balkanmagazin.net/otvoreno_pismo.aspx

http://www.youtube.com/watch?v=hV2-iMDAS5s&feature=PlayList&p=832B83A68CF880B3&playnext_from=PL&index=0&playnext=1

sremac

pre 13 godina

Predsednik je obecao bolji zivot na kraju 2010-te a to je moguce samo ako prodaju Telekom ili ako se Svabe zeznu pa umesto Grcima uplate nama neku kintu. A ne ide da predsednik laze, posle toga nas ne bi smeo pogledati u oci...

kiza

pre 13 godina

Telekom ne moze da laze kao NIS o podacima o uspehu zato sto 20% vlasnistva ima grcka kompanija koja ima svog finansijskog direktora u Telekomu, a takodje bira i nezavisnog revizora. Ko god je radio sa Telekomom zna koliko su teski na ugovaranju, placanju i cenama. Tamo vec sada nema izvlacenja profita kao sto je bilo u NISu a to garantuje upravo grcki partner. Sto se tice prodaje iz razloga da bi se povecao profit i uspesnost Telekoma, od toga mi nemamo nista. Ako neko kupi Telekom i poveca profit i uspesnost smanjenjem broja zaposlenih, napustanjem poslovnog prostora, donacija, sponzorstva i sl. od toga korist ima samo vlasnik, a gubitak svi mi. Ako i u Telekomu ima neradnika i ako se zakup placa PTTu i ako se sponzorisu koncerti, pozorista, sportisti i sl, onda sav taj novac ostaje u Srbiji i plus jos i profit. Prodajom ce Telekom mozda postati profitabilniji ali to nas zanima i koriti imamo isto toliko koliko nas zanima da li je Bil Gejts bogatiji za jos koju milijardu. I jos nesto, postoji prica da je prodaja bitna da bi se Telekom sirio?! A gde ce to da se siri ako ga kupi DT?! Pa sve u okruzenju je vec njegovo, ova kupovina bi samo zatvorila sve rupe i monopol na celom balkanu bi bio u rukama DTa. Toliko o monopolu.

baca

pre 13 godina

Ja ne znam da li je ovaj izvestaj doteran ili ne. Isto tako ne znam da li su gubici u NIS-u koje su Rusi naknadno "otkrili" pravi ili se Rusima zuri da sto pre izvuku ulozene pare pa su ovo smislili da opravdaju nula dividendi tokom sledecih 20 godina.
Siguran sam da bi NIS i EPS, a narocito Telekom, pravili profit za srpski budzet ako bi Vlada Srbije postavila strucne i profesionalne ljude da ih vode, a ne da postavljaju samo partijske zasluzne poslusnike. Danas u svetu energetika i telekomunikacije svuda prave zaradu, samo kod nas ovi nesposobni (ili nedobronamerni?) eksperti Vlade gledaju kako da rasprodaju to strancima.

Dzoni

pre 13 godina

U Sloveniji su sve vece firme iz SFRJ i dalje drzavne , u Srbiji je 99% sto je valjalo prodato i to uglavnom ispod cene raznim mutljavinama.
Slovenija izvoz 20 milijardi eura sa 2 miliona stanovnika,Srbija 6 milijardi sa 7.5 miliona stavnovnika.Slovenicki GDP 27000$ ,Srpski 5600$ i ko je ovde pametniji?

marko

pre 13 godina

Da se ovakav Telekom nalazi u bilo kojoj drugoj zemlji sveta, istog sekunda bi bila otimacina po ceni od 4 milijarde. Uz malo sredjivanje stanja cema mu se moze i duplirati. Na stranu sto mi kao zemlja koja smo van EU i sa velikim deficitom ni u kom slucaju ne bi smeli taj deficit da produbljujemo sa prodajom usluznog sektora tj ove zlatne koke. Plus uzmimo faktor bezbednosti. Pa na kraju krajeva, sa kojim pravom bota i ekipa prodaju sve po drzavi, da im slucajno to roditelji to nisu u nasledstvo ostavili.

pedja

pre 13 godina

Uopste ne sumnjam da su napravili ovaj profit/mozda malo manji/,ali kako ne shvatate da su oni vec prodali Telekom /razni medjudrzavni sporazumi o vecem ulaganju/,sada samo pokusavaju da vestacki podignu cenu.

slavoljub

pre 13 godina

Samo glup covek moze da proda Telekom. Neka je i za
2 milijarde Eu.
Za to vreme Grci dobiju 110 milijardi nastampanih para za tri godine, odnosno oko 34 milijardi Eu za godinu dana. Sta to pokazuje. Da evro nema vrednost i da ne treba nista prodavati. A brzo ce uslediti i finale takve politike.

Galaktus

pre 13 godina

Vlahovic je kao i obicno dobro obavio posao preko svoje firme EKI, naravno za visok procenat koji ce podeliti sa svojim partijskim drugovima.