Sreda, 05.05.2010.

18:26

Srbija ne odustaje od Rezolucije UN

Zvaničnici Srbije poručuju da je dijalog s Prištinom moguć samo po Rezoluciji 1244 od koje Beograd ne odustaje.

Izvor: B92

Srbija ne odustaje od Rezolucije UN IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

12 Komentari

Sortiraj po:

gregorije

pre 13 godina

Neke stvari su ocito nejasne kada se radi o "nezavisnosti" albanske tvorevine koja se lazno predstavlja kao "Kosovo". Deo Kosova gde su Albanci nakon etnickog ciscenja i zlocina postali apsolutna vecina je izvan kontrole Beograda i Srbije ali to taj deo Kosova ne cini ni "nezavisnim" ni "suverenim" a jos manje ga cini "drzavom". Taj deo Kosova je zavistan i kontrolisan od strane medjunarodne zajednice i taj deo Koosva ima status PROTEKTORATA. Albanci se malo pitaju o bilo cemu u toj "drzavi" i pre svega su im date protokolarne funkcije - cisto da se necim zamajavaju. Srbija za sada ima kontrolu nad 15% teritorije Kosova i Srbija bi trebala da nastavi da polako siri oblast nad kojim ima kontrolu sto bi se postiglo i organizovanim povratkom prognanih Srba. Nacinom kako se stvari odvijaju tj. ovom tvrdoglavom politikom albanskih nacionalista postoji bojaznost da se u dugorocnom planu Kosovo podeli a da Albanci ostanu bez jos veceg dela Kosova, ali to je vec njihov problem. Albanci su svesni da mnoge stvari garantuju povratak suvereniteta Srbije nad tim delom svoje teritorije i zato su i tako sistematski radili na albanizaciji Kosova i zato i pokusavaju nekako da poniste Rezoluciju 1244. Albanci su svesni da Srbija moze da povrati svoj suverenitet cim se promene odnosi medju velikim silam pa zato i pokusavaju da zbrzaju stvari i nateraju Srbiju na bilo kakvo priznanje. Rezolucija 1244 se za sada na licemeran nacin ignorise od strane sponzora albanskih nacionalista, medjutim Srbija ni pod koju cenu ne sme da pristane na ponistenje ili na donosenje nove rezolucije jer kad-tad doci ce do ponovne afirmacije UN-a i kad-tad i Amerikanci ce shvatiti da nisu vazniji ni bitniji od UN-a i da ne mogu UN da koriste kada im je to u interesu ili da ignorisu UN kada im to ne odgovara. Albanci na zalost ne shvataju da se ne mogu preskakati stepenice i ne moze se postati clan EU ako nisi clan UN-a i ostalih medjunarodnih organizacija i ako te kao dzravu ne priznaje makar jedna clanica EU, pa makar te Amerikanci poguravali. Doci ce generacije i medju "kosovarima" koje ce biti manje opterecene nacional-romantizmom i shvatiti da borba protiv vetrenjaca je u najmanju ruku smesna i da su UN i medjunarodno pravo ipak vaznije od toga sta zeli jedna sacica nacionalista koji su mentalno jos u 19. veku i bave se isrctavanjem granica i stvaranjem "drzava".

Kosovar

pre 13 godina

Neke stvari su ocito nejasne kada se radi o nezavisnosti Kosova. Kosovo je nezavisno od Srbije jer Srbija se ne pita o nicemu, o nijednoj odluci koja se donosi u Pristini. Srbija nema nikakvu kontrolu na Kosovu osim u meri koja se dozvoljava zbog srpske zajednice. Bez te zajednice Srbija ne moze ni 0.1% biti prisutna na Kosovu. Nacinom kako se stvari odvijaju tj. ovom tvrdoglavom politikom Beograda postoji bojaznost da u dugorocnom planu Kosovo ce ostati i bez Srba a ne samo nezavisna. Kosovari ne sanjaju nista. Oni znaju da Srbija jednostavno ne moze da se vrati jer su kosovari ti koji odlucuju o tome. A time se slaze i sama Srbija. Rezolucija 1244 prakticno je mrtva jer je zavrsila svoju misiju. Kada bi ta rezolucija garantovala Kosovo u Srbiji onda Srbija odavno bi bila prisutna na Kosovu. A zastava Kosova vec vijori u UN odnosno kod dve UN agencije - MMF i Svetske Banke. Vijorice u Brisel zajedno sa clanicama NATO-a i EU. To kazu sami celnici NATO i EU. O zastavi Kosova u UN ima vremena. Za Kosovo je mnogo bitnije NATO i EU. Doci ce generacije i u Srbiji koje ce shvatiti da borba protiv vetrenjaca je u najmanju ruku smesna. Dakle ukida se rezolucija 1244 ili ne to ne menja sustinu da nema povratka Srbije na Kosovu.

memo

pre 13 godina

A mi naivni mislili da se u EU ulazi na osnovu zasluga i kompatibilnosti zakona ili tako nesto a kada ono, ti u EU ulazis brze ako si dobar sa Amerikancima?! Zanimljivo. Sumnjali smo mi nesto kada smo videli u proslim ratovima da saveznici Amerikanaca (pre svega kosovski Albanci) mogu i da ubijaju i da etnicki ciste i da glasaju za ratne zlocince i da krse ljudska prava i da se bave nacional-sovinizmom ali smo mislili da bar u vezi EU ima nekih pravila... Nego, ako su Amerikanci tako "mocni" pa mogu da odrede ko ce i kada u EU, kako to da nisu uspeli da srede svojim ljubimcima iz "drzave koosva" da ih stave na belu sengen listu?

megaStar

pre 13 godina

Pa ako je ta albanska tvorevina koju sebe naziva "drzavom kosova" tako nezavisna i suverena kao tvrde dezurni albanski komenatori, zasto se uopste ide na ukidanje rezolucije 1244 ili zasto se bilo sta nudi Srbiji ili zasto se uopste pregovara sa Srbijom? Ako je ta albanska "drzava kosova" nezavisna i suverena, zasto se njena zastava ne vijori ispred zgrade UN-a ili zasto nema predstavnika te "drzave" na nekim sportskim takmicenjima? Bice da je zato sto je ta "drzava" mnogo "nezavisna i suverena", zar ne? Ali samo u snovima pojedinaca... Mogu ALbanci i dalje da fantaziraju kako su "nezavisni i suvereni", medjutim realnost je nesto sasvim drugo i to su ukapirali i Amerikanci pa sada pokusavaju nekakvim "ljukavim" planovima da legalizuju tu nacional-kriminalnu tvorevinu na Kosovu. Dirljivi su ovi pokusaji Amerikanaca da poniste rezoluciju 1244 gde se jasno spominje suverenitet SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao naslednice, sto ocigledno predstavlja smetnju za legalizaciju otimacine na Kosovu. Amerikanci mogu da nastave da pritiskaju ili obecavaju ali Srbija nece pristati na priznanje bilo kakve albanske paradrzave na Kosovu. Da li je to jasno? A ako i neki od predstavnik Srbije pristane na neki dil u vezi "drzave kosova" - njegova politicka karijera u Srbiji je zavrsena.

Dragan

pre 13 godina

Normalno je što Amerika vrši pritisak na Srbiju da prihvati ukudanje rezolucije 1244, jer je Amerika priznala Kosovo.Ali na takve nakaradne stavove Amerike nadam se mi nikada nećemo pristati.Možemo i mi da zamolimo Ameriku da poništi svoju odluku o priznavanju Kosova.Ali ukoliko hoćemo da postanemo deo EU naš je interes da stvari na delu naše pokrajine Kosovo teku normalno, što podrazumeva da se albansko stanovništvo urazumi i ne stvara probleme srbima i drugim narodima u pokrajini.Na ovome treba neprestano insistirati kod Amerike i EU.Jedini remetilački faktor u našoj pokrajini su albanci, pa gospodo amerikanci utičite na njih kako bi Srbija kao stara evropska zemlja ponovo ušla u evropu.

Kosovastar

pre 13 godina

Posto rezolucija 1244 "garantuje suverenitet Srbije na Kosovu" ZASTO onda Srbija NIJE PRISUTNA na Kosovu evo vec 11 godina? I KAKO Srbija VRSI taj suverenitet na Kosovu bas na osnovu rezolucije 1244? Aha zaboravio - Srbija hoce da vrati suverenitet na Kosovu na osnovu rezolucije 1244 ali novim pregovorima s kojima bi se postiglo "OBOSTRANO prihvatljivo resenje". To "OBOSTRANO PRIHVATLJIVO" valjda znaci prihvatljivo i za kosovsku stranu. Kada se zna da prihvatljivo resenje za kosovsku stranu jeste SAMO NEZAVISNOST onda postaje jasno koliko rezolucija 1244 "garantuje suverenitet Srbije na Kosovu". Da rezolucija 1244 garantuje suverenitet Srbije odavno bismo imali zastavu Srbije na centru Pristine i kod objekata vlade ili tablicu gde pise Republika Srbija po tim objektima. Ali ta zastava nece sigurno vijoriti kod drzavnih objekata na Kosovu sigurno nikada pa ni te tablice naravno jer to NIJE prihvatljivo resenje za Kosovsku stranu. A sama Srbija pa i Rusija se zalazu bas za to tj. da resenje bude "prihvatljivo i za kosovsku stranu". Ovako rezolucija 1244 ostaje samo jedan bezvredan papir za Srbiju koji ne sluzi nista Srbiji ali samo ce kociti njen put kao integracijama. Uostalom ta rezolucija nije bila prepreka nite jeste da se Kosovo priznaje kao nezavisna drzava. A sto se tice razgovora kosovska strana nije ta koja trazi te razgovore ali zadnji dogadjaji pokazuju da mora doci do normalizacije odnosa. Kosovska strana nece sigurno pristati da bude uslovljena UNMIKom niti ima potrebu uci u takve razgovore.

MS

pre 13 godina

A sta se to konkretno nudi Srbiji za ukidanje rezolucije? Brze clanstvo? Koliko brze? Ne zanima me EU za 10-15 godina. Za takvu uslugu Srbija bi trebalo da udje u EU 2014. To je cena ukidanja rezolucije, a onda dolazimo do pitanja para. Koliko je Srbija ulozila na Kosovu, privatna svojina, firme i sl. Pod tim uslovima, da, trebali bi da "damo" Kosovo. Ali, to je samo moje misljenje.

Hasan

pre 13 godina

Ne bi se reklo da je Srbija bas istrajna na ovoj konstataciji! U zadnje vreme se primecuje "omeksavanje" u obracanjima javnosti cak i od strane Jeremica! Moje je misljenje da je pitanje vremena kada ce vlast u Srbiji na odgovoran nacin saopstiti svojoj javnosti pravu istinu! Vreme niko ne moze zaustaviti, a s vremenom se stvari ucvrscuju i postaju elemenat svakodnevnice ...

Srbija gde se nekad pevalo

pre 13 godina

Srbija ne odustaje od Rezolucije UN, ali odustaje od normalnog zivota, (ne osvrcuci se na ljudsku svebol koja je u zemlji sveprisutna), uvecavajuci progresivnom brzinom broj onih koji zive na granici egzistencijalizma, bukvalno gladujuci. Ako je Kosovo politicka kalkulacija, pogresna je, a cena svemu je previsoka. A za rezoluciju mozemo naci i soluciju, zar ne?

sasa jokic

pre 13 godina

Kada bi nam kojim slucajem vratili Kosovo (sto se nikada nece desiti, ali hipoteticki. Jeremic ne bi imao temu za pricu vise! Ostavi se covece istorije, gledaj da obezbedis buducnost narodu!

sasa jokic

pre 13 godina

Kada bi nam kojim slucajem vratili Kosovo (sto se nikada nece desiti, ali hipoteticki. Jeremic ne bi imao temu za pricu vise! Ostavi se covece istorije, gledaj da obezbedis buducnost narodu!

Srbija gde se nekad pevalo

pre 13 godina

Srbija ne odustaje od Rezolucije UN, ali odustaje od normalnog zivota, (ne osvrcuci se na ljudsku svebol koja je u zemlji sveprisutna), uvecavajuci progresivnom brzinom broj onih koji zive na granici egzistencijalizma, bukvalno gladujuci. Ako je Kosovo politicka kalkulacija, pogresna je, a cena svemu je previsoka. A za rezoluciju mozemo naci i soluciju, zar ne?

Hasan

pre 13 godina

Ne bi se reklo da je Srbija bas istrajna na ovoj konstataciji! U zadnje vreme se primecuje "omeksavanje" u obracanjima javnosti cak i od strane Jeremica! Moje je misljenje da je pitanje vremena kada ce vlast u Srbiji na odgovoran nacin saopstiti svojoj javnosti pravu istinu! Vreme niko ne moze zaustaviti, a s vremenom se stvari ucvrscuju i postaju elemenat svakodnevnice ...

Kosovastar

pre 13 godina

Posto rezolucija 1244 "garantuje suverenitet Srbije na Kosovu" ZASTO onda Srbija NIJE PRISUTNA na Kosovu evo vec 11 godina? I KAKO Srbija VRSI taj suverenitet na Kosovu bas na osnovu rezolucije 1244? Aha zaboravio - Srbija hoce da vrati suverenitet na Kosovu na osnovu rezolucije 1244 ali novim pregovorima s kojima bi se postiglo "OBOSTRANO prihvatljivo resenje". To "OBOSTRANO PRIHVATLJIVO" valjda znaci prihvatljivo i za kosovsku stranu. Kada se zna da prihvatljivo resenje za kosovsku stranu jeste SAMO NEZAVISNOST onda postaje jasno koliko rezolucija 1244 "garantuje suverenitet Srbije na Kosovu". Da rezolucija 1244 garantuje suverenitet Srbije odavno bismo imali zastavu Srbije na centru Pristine i kod objekata vlade ili tablicu gde pise Republika Srbija po tim objektima. Ali ta zastava nece sigurno vijoriti kod drzavnih objekata na Kosovu sigurno nikada pa ni te tablice naravno jer to NIJE prihvatljivo resenje za Kosovsku stranu. A sama Srbija pa i Rusija se zalazu bas za to tj. da resenje bude "prihvatljivo i za kosovsku stranu". Ovako rezolucija 1244 ostaje samo jedan bezvredan papir za Srbiju koji ne sluzi nista Srbiji ali samo ce kociti njen put kao integracijama. Uostalom ta rezolucija nije bila prepreka nite jeste da se Kosovo priznaje kao nezavisna drzava. A sto se tice razgovora kosovska strana nije ta koja trazi te razgovore ali zadnji dogadjaji pokazuju da mora doci do normalizacije odnosa. Kosovska strana nece sigurno pristati da bude uslovljena UNMIKom niti ima potrebu uci u takve razgovore.

MS

pre 13 godina

A sta se to konkretno nudi Srbiji za ukidanje rezolucije? Brze clanstvo? Koliko brze? Ne zanima me EU za 10-15 godina. Za takvu uslugu Srbija bi trebalo da udje u EU 2014. To je cena ukidanja rezolucije, a onda dolazimo do pitanja para. Koliko je Srbija ulozila na Kosovu, privatna svojina, firme i sl. Pod tim uslovima, da, trebali bi da "damo" Kosovo. Ali, to je samo moje misljenje.

Dragan

pre 13 godina

Normalno je što Amerika vrši pritisak na Srbiju da prihvati ukudanje rezolucije 1244, jer je Amerika priznala Kosovo.Ali na takve nakaradne stavove Amerike nadam se mi nikada nećemo pristati.Možemo i mi da zamolimo Ameriku da poništi svoju odluku o priznavanju Kosova.Ali ukoliko hoćemo da postanemo deo EU naš je interes da stvari na delu naše pokrajine Kosovo teku normalno, što podrazumeva da se albansko stanovništvo urazumi i ne stvara probleme srbima i drugim narodima u pokrajini.Na ovome treba neprestano insistirati kod Amerike i EU.Jedini remetilački faktor u našoj pokrajini su albanci, pa gospodo amerikanci utičite na njih kako bi Srbija kao stara evropska zemlja ponovo ušla u evropu.

megaStar

pre 13 godina

Pa ako je ta albanska tvorevina koju sebe naziva "drzavom kosova" tako nezavisna i suverena kao tvrde dezurni albanski komenatori, zasto se uopste ide na ukidanje rezolucije 1244 ili zasto se bilo sta nudi Srbiji ili zasto se uopste pregovara sa Srbijom? Ako je ta albanska "drzava kosova" nezavisna i suverena, zasto se njena zastava ne vijori ispred zgrade UN-a ili zasto nema predstavnika te "drzave" na nekim sportskim takmicenjima? Bice da je zato sto je ta "drzava" mnogo "nezavisna i suverena", zar ne? Ali samo u snovima pojedinaca... Mogu ALbanci i dalje da fantaziraju kako su "nezavisni i suvereni", medjutim realnost je nesto sasvim drugo i to su ukapirali i Amerikanci pa sada pokusavaju nekakvim "ljukavim" planovima da legalizuju tu nacional-kriminalnu tvorevinu na Kosovu. Dirljivi su ovi pokusaji Amerikanaca da poniste rezoluciju 1244 gde se jasno spominje suverenitet SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao naslednice, sto ocigledno predstavlja smetnju za legalizaciju otimacine na Kosovu. Amerikanci mogu da nastave da pritiskaju ili obecavaju ali Srbija nece pristati na priznanje bilo kakve albanske paradrzave na Kosovu. Da li je to jasno? A ako i neki od predstavnik Srbije pristane na neki dil u vezi "drzave kosova" - njegova politicka karijera u Srbiji je zavrsena.

memo

pre 13 godina

A mi naivni mislili da se u EU ulazi na osnovu zasluga i kompatibilnosti zakona ili tako nesto a kada ono, ti u EU ulazis brze ako si dobar sa Amerikancima?! Zanimljivo. Sumnjali smo mi nesto kada smo videli u proslim ratovima da saveznici Amerikanaca (pre svega kosovski Albanci) mogu i da ubijaju i da etnicki ciste i da glasaju za ratne zlocince i da krse ljudska prava i da se bave nacional-sovinizmom ali smo mislili da bar u vezi EU ima nekih pravila... Nego, ako su Amerikanci tako "mocni" pa mogu da odrede ko ce i kada u EU, kako to da nisu uspeli da srede svojim ljubimcima iz "drzave koosva" da ih stave na belu sengen listu?

Kosovar

pre 13 godina

Neke stvari su ocito nejasne kada se radi o nezavisnosti Kosova. Kosovo je nezavisno od Srbije jer Srbija se ne pita o nicemu, o nijednoj odluci koja se donosi u Pristini. Srbija nema nikakvu kontrolu na Kosovu osim u meri koja se dozvoljava zbog srpske zajednice. Bez te zajednice Srbija ne moze ni 0.1% biti prisutna na Kosovu. Nacinom kako se stvari odvijaju tj. ovom tvrdoglavom politikom Beograda postoji bojaznost da u dugorocnom planu Kosovo ce ostati i bez Srba a ne samo nezavisna. Kosovari ne sanjaju nista. Oni znaju da Srbija jednostavno ne moze da se vrati jer su kosovari ti koji odlucuju o tome. A time se slaze i sama Srbija. Rezolucija 1244 prakticno je mrtva jer je zavrsila svoju misiju. Kada bi ta rezolucija garantovala Kosovo u Srbiji onda Srbija odavno bi bila prisutna na Kosovu. A zastava Kosova vec vijori u UN odnosno kod dve UN agencije - MMF i Svetske Banke. Vijorice u Brisel zajedno sa clanicama NATO-a i EU. To kazu sami celnici NATO i EU. O zastavi Kosova u UN ima vremena. Za Kosovo je mnogo bitnije NATO i EU. Doci ce generacije i u Srbiji koje ce shvatiti da borba protiv vetrenjaca je u najmanju ruku smesna. Dakle ukida se rezolucija 1244 ili ne to ne menja sustinu da nema povratka Srbije na Kosovu.

gregorije

pre 13 godina

Neke stvari su ocito nejasne kada se radi o "nezavisnosti" albanske tvorevine koja se lazno predstavlja kao "Kosovo". Deo Kosova gde su Albanci nakon etnickog ciscenja i zlocina postali apsolutna vecina je izvan kontrole Beograda i Srbije ali to taj deo Kosova ne cini ni "nezavisnim" ni "suverenim" a jos manje ga cini "drzavom". Taj deo Kosova je zavistan i kontrolisan od strane medjunarodne zajednice i taj deo Koosva ima status PROTEKTORATA. Albanci se malo pitaju o bilo cemu u toj "drzavi" i pre svega su im date protokolarne funkcije - cisto da se necim zamajavaju. Srbija za sada ima kontrolu nad 15% teritorije Kosova i Srbija bi trebala da nastavi da polako siri oblast nad kojim ima kontrolu sto bi se postiglo i organizovanim povratkom prognanih Srba. Nacinom kako se stvari odvijaju tj. ovom tvrdoglavom politikom albanskih nacionalista postoji bojaznost da se u dugorocnom planu Kosovo podeli a da Albanci ostanu bez jos veceg dela Kosova, ali to je vec njihov problem. Albanci su svesni da mnoge stvari garantuju povratak suvereniteta Srbije nad tim delom svoje teritorije i zato su i tako sistematski radili na albanizaciji Kosova i zato i pokusavaju nekako da poniste Rezoluciju 1244. Albanci su svesni da Srbija moze da povrati svoj suverenitet cim se promene odnosi medju velikim silam pa zato i pokusavaju da zbrzaju stvari i nateraju Srbiju na bilo kakvo priznanje. Rezolucija 1244 se za sada na licemeran nacin ignorise od strane sponzora albanskih nacionalista, medjutim Srbija ni pod koju cenu ne sme da pristane na ponistenje ili na donosenje nove rezolucije jer kad-tad doci ce do ponovne afirmacije UN-a i kad-tad i Amerikanci ce shvatiti da nisu vazniji ni bitniji od UN-a i da ne mogu UN da koriste kada im je to u interesu ili da ignorisu UN kada im to ne odgovara. Albanci na zalost ne shvataju da se ne mogu preskakati stepenice i ne moze se postati clan EU ako nisi clan UN-a i ostalih medjunarodnih organizacija i ako te kao dzravu ne priznaje makar jedna clanica EU, pa makar te Amerikanci poguravali. Doci ce generacije i medju "kosovarima" koje ce biti manje opterecene nacional-romantizmom i shvatiti da borba protiv vetrenjaca je u najmanju ruku smesna i da su UN i medjunarodno pravo ipak vaznije od toga sta zeli jedna sacica nacionalista koji su mentalno jos u 19. veku i bave se isrctavanjem granica i stvaranjem "drzava".

sasa jokic

pre 13 godina

Kada bi nam kojim slucajem vratili Kosovo (sto se nikada nece desiti, ali hipoteticki. Jeremic ne bi imao temu za pricu vise! Ostavi se covece istorije, gledaj da obezbedis buducnost narodu!

Srbija gde se nekad pevalo

pre 13 godina

Srbija ne odustaje od Rezolucije UN, ali odustaje od normalnog zivota, (ne osvrcuci se na ljudsku svebol koja je u zemlji sveprisutna), uvecavajuci progresivnom brzinom broj onih koji zive na granici egzistencijalizma, bukvalno gladujuci. Ako je Kosovo politicka kalkulacija, pogresna je, a cena svemu je previsoka. A za rezoluciju mozemo naci i soluciju, zar ne?

Kosovastar

pre 13 godina

Posto rezolucija 1244 "garantuje suverenitet Srbije na Kosovu" ZASTO onda Srbija NIJE PRISUTNA na Kosovu evo vec 11 godina? I KAKO Srbija VRSI taj suverenitet na Kosovu bas na osnovu rezolucije 1244? Aha zaboravio - Srbija hoce da vrati suverenitet na Kosovu na osnovu rezolucije 1244 ali novim pregovorima s kojima bi se postiglo "OBOSTRANO prihvatljivo resenje". To "OBOSTRANO PRIHVATLJIVO" valjda znaci prihvatljivo i za kosovsku stranu. Kada se zna da prihvatljivo resenje za kosovsku stranu jeste SAMO NEZAVISNOST onda postaje jasno koliko rezolucija 1244 "garantuje suverenitet Srbije na Kosovu". Da rezolucija 1244 garantuje suverenitet Srbije odavno bismo imali zastavu Srbije na centru Pristine i kod objekata vlade ili tablicu gde pise Republika Srbija po tim objektima. Ali ta zastava nece sigurno vijoriti kod drzavnih objekata na Kosovu sigurno nikada pa ni te tablice naravno jer to NIJE prihvatljivo resenje za Kosovsku stranu. A sama Srbija pa i Rusija se zalazu bas za to tj. da resenje bude "prihvatljivo i za kosovsku stranu". Ovako rezolucija 1244 ostaje samo jedan bezvredan papir za Srbiju koji ne sluzi nista Srbiji ali samo ce kociti njen put kao integracijama. Uostalom ta rezolucija nije bila prepreka nite jeste da se Kosovo priznaje kao nezavisna drzava. A sto se tice razgovora kosovska strana nije ta koja trazi te razgovore ali zadnji dogadjaji pokazuju da mora doci do normalizacije odnosa. Kosovska strana nece sigurno pristati da bude uslovljena UNMIKom niti ima potrebu uci u takve razgovore.

MS

pre 13 godina

A sta se to konkretno nudi Srbiji za ukidanje rezolucije? Brze clanstvo? Koliko brze? Ne zanima me EU za 10-15 godina. Za takvu uslugu Srbija bi trebalo da udje u EU 2014. To je cena ukidanja rezolucije, a onda dolazimo do pitanja para. Koliko je Srbija ulozila na Kosovu, privatna svojina, firme i sl. Pod tim uslovima, da, trebali bi da "damo" Kosovo. Ali, to je samo moje misljenje.

Hasan

pre 13 godina

Ne bi se reklo da je Srbija bas istrajna na ovoj konstataciji! U zadnje vreme se primecuje "omeksavanje" u obracanjima javnosti cak i od strane Jeremica! Moje je misljenje da je pitanje vremena kada ce vlast u Srbiji na odgovoran nacin saopstiti svojoj javnosti pravu istinu! Vreme niko ne moze zaustaviti, a s vremenom se stvari ucvrscuju i postaju elemenat svakodnevnice ...

Dragan

pre 13 godina

Normalno je što Amerika vrši pritisak na Srbiju da prihvati ukudanje rezolucije 1244, jer je Amerika priznala Kosovo.Ali na takve nakaradne stavove Amerike nadam se mi nikada nećemo pristati.Možemo i mi da zamolimo Ameriku da poništi svoju odluku o priznavanju Kosova.Ali ukoliko hoćemo da postanemo deo EU naš je interes da stvari na delu naše pokrajine Kosovo teku normalno, što podrazumeva da se albansko stanovništvo urazumi i ne stvara probleme srbima i drugim narodima u pokrajini.Na ovome treba neprestano insistirati kod Amerike i EU.Jedini remetilački faktor u našoj pokrajini su albanci, pa gospodo amerikanci utičite na njih kako bi Srbija kao stara evropska zemlja ponovo ušla u evropu.

memo

pre 13 godina

A mi naivni mislili da se u EU ulazi na osnovu zasluga i kompatibilnosti zakona ili tako nesto a kada ono, ti u EU ulazis brze ako si dobar sa Amerikancima?! Zanimljivo. Sumnjali smo mi nesto kada smo videli u proslim ratovima da saveznici Amerikanaca (pre svega kosovski Albanci) mogu i da ubijaju i da etnicki ciste i da glasaju za ratne zlocince i da krse ljudska prava i da se bave nacional-sovinizmom ali smo mislili da bar u vezi EU ima nekih pravila... Nego, ako su Amerikanci tako "mocni" pa mogu da odrede ko ce i kada u EU, kako to da nisu uspeli da srede svojim ljubimcima iz "drzave koosva" da ih stave na belu sengen listu?

megaStar

pre 13 godina

Pa ako je ta albanska tvorevina koju sebe naziva "drzavom kosova" tako nezavisna i suverena kao tvrde dezurni albanski komenatori, zasto se uopste ide na ukidanje rezolucije 1244 ili zasto se bilo sta nudi Srbiji ili zasto se uopste pregovara sa Srbijom? Ako je ta albanska "drzava kosova" nezavisna i suverena, zasto se njena zastava ne vijori ispred zgrade UN-a ili zasto nema predstavnika te "drzave" na nekim sportskim takmicenjima? Bice da je zato sto je ta "drzava" mnogo "nezavisna i suverena", zar ne? Ali samo u snovima pojedinaca... Mogu ALbanci i dalje da fantaziraju kako su "nezavisni i suvereni", medjutim realnost je nesto sasvim drugo i to su ukapirali i Amerikanci pa sada pokusavaju nekakvim "ljukavim" planovima da legalizuju tu nacional-kriminalnu tvorevinu na Kosovu. Dirljivi su ovi pokusaji Amerikanaca da poniste rezoluciju 1244 gde se jasno spominje suverenitet SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao naslednice, sto ocigledno predstavlja smetnju za legalizaciju otimacine na Kosovu. Amerikanci mogu da nastave da pritiskaju ili obecavaju ali Srbija nece pristati na priznanje bilo kakve albanske paradrzave na Kosovu. Da li je to jasno? A ako i neki od predstavnik Srbije pristane na neki dil u vezi "drzave kosova" - njegova politicka karijera u Srbiji je zavrsena.

Kosovar

pre 13 godina

Neke stvari su ocito nejasne kada se radi o nezavisnosti Kosova. Kosovo je nezavisno od Srbije jer Srbija se ne pita o nicemu, o nijednoj odluci koja se donosi u Pristini. Srbija nema nikakvu kontrolu na Kosovu osim u meri koja se dozvoljava zbog srpske zajednice. Bez te zajednice Srbija ne moze ni 0.1% biti prisutna na Kosovu. Nacinom kako se stvari odvijaju tj. ovom tvrdoglavom politikom Beograda postoji bojaznost da u dugorocnom planu Kosovo ce ostati i bez Srba a ne samo nezavisna. Kosovari ne sanjaju nista. Oni znaju da Srbija jednostavno ne moze da se vrati jer su kosovari ti koji odlucuju o tome. A time se slaze i sama Srbija. Rezolucija 1244 prakticno je mrtva jer je zavrsila svoju misiju. Kada bi ta rezolucija garantovala Kosovo u Srbiji onda Srbija odavno bi bila prisutna na Kosovu. A zastava Kosova vec vijori u UN odnosno kod dve UN agencije - MMF i Svetske Banke. Vijorice u Brisel zajedno sa clanicama NATO-a i EU. To kazu sami celnici NATO i EU. O zastavi Kosova u UN ima vremena. Za Kosovo je mnogo bitnije NATO i EU. Doci ce generacije i u Srbiji koje ce shvatiti da borba protiv vetrenjaca je u najmanju ruku smesna. Dakle ukida se rezolucija 1244 ili ne to ne menja sustinu da nema povratka Srbije na Kosovu.

gregorije

pre 13 godina

Neke stvari su ocito nejasne kada se radi o "nezavisnosti" albanske tvorevine koja se lazno predstavlja kao "Kosovo". Deo Kosova gde su Albanci nakon etnickog ciscenja i zlocina postali apsolutna vecina je izvan kontrole Beograda i Srbije ali to taj deo Kosova ne cini ni "nezavisnim" ni "suverenim" a jos manje ga cini "drzavom". Taj deo Kosova je zavistan i kontrolisan od strane medjunarodne zajednice i taj deo Koosva ima status PROTEKTORATA. Albanci se malo pitaju o bilo cemu u toj "drzavi" i pre svega su im date protokolarne funkcije - cisto da se necim zamajavaju. Srbija za sada ima kontrolu nad 15% teritorije Kosova i Srbija bi trebala da nastavi da polako siri oblast nad kojim ima kontrolu sto bi se postiglo i organizovanim povratkom prognanih Srba. Nacinom kako se stvari odvijaju tj. ovom tvrdoglavom politikom albanskih nacionalista postoji bojaznost da se u dugorocnom planu Kosovo podeli a da Albanci ostanu bez jos veceg dela Kosova, ali to je vec njihov problem. Albanci su svesni da mnoge stvari garantuju povratak suvereniteta Srbije nad tim delom svoje teritorije i zato su i tako sistematski radili na albanizaciji Kosova i zato i pokusavaju nekako da poniste Rezoluciju 1244. Albanci su svesni da Srbija moze da povrati svoj suverenitet cim se promene odnosi medju velikim silam pa zato i pokusavaju da zbrzaju stvari i nateraju Srbiju na bilo kakvo priznanje. Rezolucija 1244 se za sada na licemeran nacin ignorise od strane sponzora albanskih nacionalista, medjutim Srbija ni pod koju cenu ne sme da pristane na ponistenje ili na donosenje nove rezolucije jer kad-tad doci ce do ponovne afirmacije UN-a i kad-tad i Amerikanci ce shvatiti da nisu vazniji ni bitniji od UN-a i da ne mogu UN da koriste kada im je to u interesu ili da ignorisu UN kada im to ne odgovara. Albanci na zalost ne shvataju da se ne mogu preskakati stepenice i ne moze se postati clan EU ako nisi clan UN-a i ostalih medjunarodnih organizacija i ako te kao dzravu ne priznaje makar jedna clanica EU, pa makar te Amerikanci poguravali. Doci ce generacije i medju "kosovarima" koje ce biti manje opterecene nacional-romantizmom i shvatiti da borba protiv vetrenjaca je u najmanju ruku smesna i da su UN i medjunarodno pravo ipak vaznije od toga sta zeli jedna sacica nacionalista koji su mentalno jos u 19. veku i bave se isrctavanjem granica i stvaranjem "drzava".