Sreda, 05.05.2010.

00:20

SAD traže ukidanje rezolucije 1244

Vašington već dva meseca priprema plan kojim bi Srbija dobila brži pristup EU i njenim fondovima, dok bi nezavisnost Kosova bila učvršćena, piše "Blic".

Izvor: Blic

SAD traže ukidanje rezolucije 1244 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

М. Н. Лазар

pre 14 godina

Нека је укину, ионако је мртво слово на папиру. Ваљда ће наша дипломатија и спољна политика престати да се ослања на нереалне аргументе.

nidza

pre 14 godina

Kakve ima veze otisla je Slovenija, Hrvatska, Bosna, Crna gora pa nek ode i Kosovo. Niko nece da sluzi centralnoj vlasti u Beogradu za koju mislim da ne vodi nasu drzavu strucno u svakom smislu. Svuda smo zadnji ili medju zadnjima sa primanjima, korupciji, bdp-u... MI nismo sposobni da vodimo jug Srbije a kamoli jos 2mil.

Katica

pre 14 godina

Ako se sve ovo dogodi sa rezolucijom 1244, mogu misliti kako ce guslari u novokomponovanim desetercima da opisu Tadica i Jeremica. Bice ljuto! Medejutim, bez lustracije i edukacije, svejedno, Srbija ce potonuti.

Bezimena, na godisnjem

pre 14 godina

Bolje je ukinuti papirnu rezoluciju nego realni zivot u drzavi, za buducih sto godina. Rezolucija 1244, nas papirni zmaj, kojim smo plasili Ameriku, bice jednostavno pocepan.

kozar djura

pre 14 godina

Sve ovo je dokaz da Vlada radi netransparentno pored svi zaklinjanja o demokratiji u Srbiji. Pregovara se iza kulisa o stvarima o kojima bi se norod mozda trebao pitati. A za DS u njenoj demokratiji, narod moze i da ceka, a na red ce doci, sigurno je.

Dejan

pre 14 godina

Ma koji brzi pristup EU. Sve je to jedna laz. Bez Mladica i Hadzica mogu se postaviti gde zele, Holandija popustiti nece. Nije prvi puta da je EU, SADu rekla, e nece moci tako na nasem teritoriju.

Cehoslovak

pre 14 godina

Srbija-USA 1-0. Ostalo pet minuta do kraja, do sudijskog (haskog)zvizduka. Nema sanse da USA izjednace, to ceo svet vidi ( i albanski), pa sad probaju igrace da kupe, i to na sred terena, pred celim svetom! Ali nasi (molim te tadic-u!!) nece prodati tako vaznu pobedu za saku dolara (nadam se). Srbija pobedjuje USA...

katica

pre 14 godina

Može joj se kad je super sila! Ratno ludili Slobe, Voje i Co. ima cenu koju ima. A oni što se "junače" i još bi da teraju Srbiju u nove ratove i nove konfrontacije treba smatrati infantilnim osobama. Mi smo vojno poraženi! A u eventualnom novom ratu možemo samo da nestanemo kao država.

Posmatrac

pre 14 godina

Americi i Evropi ne pada na pamet da Srbija udje u Evropu sa Kosovom unutar njenih granica. A za to postoji jedan vrlo jednostavan razlog. EU a prvenstveno Njemacka i Svajcarska ne zele da 1,5 Mio. Albanaca poplave Evropu onog dana kada Srbija postane clan EU. Isti problem kao i sa Turskom. Zato je neminovno razgranicenje Srbije i Kosova, kako bi na taj nacin bila stvorena jedna vrsta karantene, koju bi vojno kontrolisale SAD. Kosovo, sa ovakim problemima u svim domenima drustva, nema sanse da samo udje u EU.

Patriota

pre 14 godina

Neznam da li se ovom senzacionalnov vescu priprema teren za nesto ili se mozda ispituju reakcije javnosti, ali u svakom slucaju, grdno ste se prevarili ako ste mislili da cemo tako nesto potpisati. U svakom slucaju, verujem da bi potpisivanje takvog dokumenta naislo na osudu naroda poput one kad je kralj potpisao kapitulaciju pred 2. Svetski rat.

rade

pre 14 godina

bas je njima stalo do UN i njenih rezolucija. pa bez pristanka UN su nas bombardovali i mimo te rezolucije su priznali nezavisnost. kakvi licemeri

Gradjanin Srbije

pre 14 godina

OK, pa dokle vise? Ako je ovo pokusaj USA da legalizuje oteto onda ajde da nase "mudre i prepametne vodje" sednu i dogovore da sto skuplje prodamo kozu ako ce vec da nas deru. Neka bre neko odleti u WDC kod Hilari i kaze joj, OK! Uslovi su EU, NATO, STO do kraja 2010. Pomoc kroz izgradnju npr Nuklearke od toliko i toliko megavata za DZ. 20 Aviona tipa boing 747, kompletna modernizacija vojske i obuka o trosku USA i to najnovijom opremom i investicije od npr 50 milijardi dolara u firme i infrastrukturu. Ako to zelite evo potpis da je Kosovo drzava. Nemam ni volje ni zivaca ni 2 zivota da zivim pa da ponovo ratujemo da ponovo idemo u sankcije da nas ponovo mlate i vredjaju i psuju po CNN-u i CBS-u i BBC-u. Dajde da pocnemo da zivimo!

analiticar amater

pre 14 godina

Da je sve tako lepo i sigurno o Kosovskoj nezavisnosti, Amerika ne bi ni razmisljala o rezoluciji 1244. Znaci da im ta rezolucija ipak smeta i da njima ni Albancima vise ne odgovara. Ponistavanje rezolucije zarad obecanja, barem sto se mene tice ne dolazi u obzir. Mozemo da obustavimo pregovore sa EU i da budemo kao Makedonija i Turska, da godinama cekamo nesto, a niko ne zna sta tacno, da se pregovori nastave. Srbija treba da odbije bilo kakve ideje o ukidanju rezolucije 1244, Srbija je ugrozena i nema vise sta da izgubi. Mogu da nas plase teroristima na jugu Srbije i Sandzaku i to je sve.
Dakle ignorisati ovu nepristojnu ponudu i nastaviti diplomatsku borbu sa svima koji podrzavaju stav Srbije, ako ove pritiske izdrzimo, drugi ce videti koliko smo odlucni u nasoj diplomatskoj borbi i Kosovska nezavisnost ce postajati sve upitnija.

ekrem

pre 14 godina

Kad god negde zapne ova srpska vlast se doseti Kosova kao da nema preca posla a ja cekam kao lud da se vratim pod ingerenciju Srbije da bih se hranio u narodnoj kuhinji i moj zivot zavisio od poslatih SMS-a. Pitam se primecuje li ko da su sankcije Srbije odavno vec ukinute ili ne, ranije su one popunjavale ovaj medjuprostor izmedju vlasti i naroda koja se sad ispunjava Kosovom. Ponovo se pitam primecuje li ovo neko u Srbiji ili su svi vec oguglali na sve pa i na manipulacije u vezi sa Kosovom.

Kosovastar

pre 14 godina

Rezolucija 1244 je IZBACILA Srbiju sa Kosova VOJNO i PRAVNO. Sa vojnog aspekta rezolucija je jasna odnosno u tacki 9 (a) se jasno kaze da snage NATO-a moraju da SPRECAVAJU povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovu. Sa pravnog aspekta ponovo nema povratka Srbije na Kosovo i NIGDE se to ne kaze. Najbolji argument za to jeste nacin kako se pokusava taj povratak - pregovorima oko "obostranog prihvatljivog resenja". A to kazu zvanicnici Srbije i Rusije. Ali to "OBOSTRANO prihvatljivo resenje" zapravo daje PRAVO VETA i kosovskoj strani koja UVEK ce koristiti to pravo veta stavom da PRIHVATLJIVO resenje za Kosovo je nezavisnost. Znajuci ovo, cemu onda sluzi Srbiji rezolucija 1244? Prakticno NISTA sem u propagandne svrhe. Ali idemo ka EU integracijama a Kosovo jos i ka NATO-u. Srbija ce imati veliku prepreku ka clanstvu u EU. Clanstvo u EU nije stvar same EU vec njenih (za sada) 27 clanica a 22 njih PRIZNAJU Kosovo kao NEZAVISNU drzavu. Te 22 clanice NE MOGU da ratifikuju prijem Srbije u EU sve dok Srbija smatra Kosovo svojim delom. U dilemi Srbija u EU sa Kosovom ili Srbija u EU bez Kosova postoji jasnoca. Srbija moze u EU ali bez Kosova. Ako Srbija izabere Kosovo, ostace i bez EU i bez Kosova. Neka se samo razmislja racionalno na pitanje: kako Srbija moze da se vrati na Kosovo sa uslovima rezolucije 1244 osim PRISTANKA vecine na Kosovu i bice jasno kojim putem treba ici. A znamo da pristanak vecine na Kosovu kako bi se vratio suverenitet Srbije je bez sumnje cisto nula verovatnoce.

dosledan

pre 14 godina

Rekao bih da sve ipak nije tako '' nepovratno '' kako oni govore! Cinjenica je sledeca: dokle god mi ne potpisemo dokument kojim priznajemo nezavisnost to ono nece ni biti u punom smislu te reci! I do tada cemo imati sanse da ga povratimo kad-tad!

Wake-up call

pre 14 godina

Pored 720000 gladnih, ogromnog procenta nezaposlenih, niskog izvoza i nelikvidnosti privrede, samo nam jos treba i 2 miliona divljih besnih gradjana da ih pripojima ovim ostalim, koji bi pobegli odavde da mogu. O cemu vi ljudi pricate, mitovi i legende za malu decu? Stanite ispred ogledala i lupite sebi dva samara, da dodjete sebi, kao posle pijanke i neprospavane noci.

filipradosavljevic

pre 14 godina

Nazalost, sadasnja vlast je blizu prihvatanja ovog resenja. Zato pod hitno izbori i g.Kostunicu na celo pregovarackog tima. To je jedino resenje.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Na temelju ove vijesti mogu iscitati da ce presuta Medunarodnog suda u Hagu biti nepovoljna po Srbiju i da joj zato US i saveznici spremaju "paket" kompenzacijskih mjera kojim bi mogla izaci u javnost i tako ga predstaviti kao svojevrsan "uspjeh. A u principu, pregovora o statusu Kosova vise nije moguce niti teoretski jer ga je priznalo vise od 60 drzava svijeta. Srbiji bi bilo bolje da se sto prije priblizava europskim standardima i da zauzme svoje mjesto u EU te da bude jedna normalna i demokratska zemlja s uredenim pravnim i politickim sistemom po uzoru na europske zemlje.

Milica

pre 14 godina

Zar je moguce da do danas niko nije podneo tuzbu protiv samoprozvanih vlasti KiM-a?
Prekinite sa jeftinim trikovima opipavanja pulsa naroda jer kako bih vam rekao...ako ovo prodje Americi, pulsa vise nece ni biti. Sta cete sutra kad vam zatraze Vojvodinu, Rasku...? Hocete i to prodati kao Telekom?

albanacsakosova

pre 14 godina

Nemojte dati pristanak! Cekajte, cekajte i cekajte. Na jednoj strani se povecava broj priznanja, a na drugoj
strani se smanjuje broj onih koji ne priznaju. Kao pescani sat. Kada dostignemo broj, dovoljan da postanemo
clanica UN-a, vi se drzite za rezoluciju.

bt

pre 14 godina

Kako je reč "carina" tako tiho provučena među stvari o kojima se pregovara. Ako je to tačno onda ne čude pretnje koje se upućuju državnom rukovodstvu ovih dana. Ko im je dao mandat da na mala vrata priznaju otcepljenje KiM?

R2D2

pre 14 godina

Ako insistiraju na pregovorima posle odluke, onda to znaci da odluka sigurno nece biti u korist Kosova, jer u tom slucaju zapadu ne bi palo na pamet da pregovara. Nekako imam utisak da ne bi pregovarali cak i da je presuda neodredjena, tako da pretpostavljam da ce odluka uglavnom biti u korist Srbije.

Bojan Stajic

pre 14 godina

Tri meseca, mart-jun 1999. sam proveo na Kosovu, svi vi koji nikada ne biste dali Kosovo, a niste ni pokusali da ga odbranite kada je bilo najteze, vi koji ne biste znali sada da odete do tamo, molim vas da se pokrijete usima i ucutite. Zbog takvih, koji su na trgovima i mostovima koncertima branili, umesto da su svi dosli dole na Kosovo, da ga stvarno brane, mi smo i izgubili to isto Kosovo. Hteli to da priznamo ili ne, jedino ga mozemo vratiti silom, a to je nazalost sada nemoguce.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

PROBLEM koji ja licno imam sa "borbom za ocuvanje" Kosova je sto nikada nisam cuo zasta se to toliko "zestoko" bori ?
Hoce li onda "vracanjem" Kosova svaka srpska porodica dobiti po jednog kosovskog Albanca da joj "cepka drva i unosi ugalj" ili bi taj kosovski narod bio zaista ravnopravan u Srbiji i srpskom Parlamentu sa sansom da izvrsava legalnu vlast nad Srbima ako nas na neki nacin "nadbiju" na izborima ?
Mozda bi "Svet" zaista i vratio Srbiji Kosovo kada bi znao sta to Srbija ustvari trazi da joj se VRATI ?

Andrija

pre 14 godina

Ocajnicki potez americke administracije da se na brzinu poentira iz nemoguce situacije. Nude nam nesto sto svakako dobijamo u naredne 3 godine a dobijaju nesto sto ce svakako izgubiti odlukom MSP. Srecom, predsednik i Vlada Srbije nisu od juce i svesni su tih rizika. Siguran sam da OVA VLADA koja ozbiljno radi na ocuvanju Kosmeta u sastavu Srbije jos jednom napraviti veliki iskorak neprihvatanjem ovih uslova.

marko, nis

pre 14 godina

Zaista je vreme da se ta besmislena rezolucija, koja nema nikakav prakticni znacaj, osim sto sluzi da za manipulaciju gradjana Srbije od strane populista, ukine. Treba da shvatimo da blokiranjem Kosova blokiramo i sebe, jer je normalno saradjivati, a Kosovo nam je najblizi sused, sa kojim treba graditi prijateljske odnose u buducnosti.

Dejan

pre 14 godina

Ha, ha...koliko se ljudi loze na ovo spinovanje pa to je neverovatno. Prvo Lajcek ima plan za Kosovo, sad kao SAD trazi ukidanje rezolucije 1244 k'o da nju to uopste zanima...
Kad ce se ovaj nas narod opametiti da mi je znati.

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Srbija je mogla ako ne ceo onda jedan deo spoljnog duga da izbrise zbog Kosova. Srbiji se sada daju olaksice da pristupi u EU i MF, ali ona se drzi one izreke:"Bojim se Danajaca i kada darove donose". Pa naravno Srbija ce ostati, i dalje, bez Kosova i EU zbog raznih "patriota". Normali ljudi u Srbiju znaju da je Kosovo za Srbiju izgubljeno u junu 1999. u Kumanovo.

pravna institucija

pre 14 godina

½vašingtonska administracija očekuje da Beograd da pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja suda MSP-a u Hagu o kosovskoj nezavisnosti½

Dakle, vašingtonska administracija uveliko zna kakvu će odluku doneti MSP!!! Lepo, nema šta...

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Pripremate polako narod preko medija da pogazite jos jedno nacelo koga se kao "drzite"... E moj Tadicu, svi ovi trikovi su ti providni... Malo pripremiti masu i ispipati puls... Nisi ti dzabe dipl. psiholog!

Bogoljub

pre 14 godina

Na prvi pogled se cini da Amerika nema sta drugo pametno da radi nego nas da upropascava. Zar su toliko dokoni? A kad bi trebalo nesto konstruktivno da urade, za to bi trebale godine. E moja braco, dzabe smo mi njima spasavali pilote za vreme Drugog svetskog...

A da ne ispadne da smo mi cvece, zar je moguce da Srbija, od svih zemalja u Evropi, jedina toliko lose vodi politiku, da mora da TRGUJE teritorijom da bi usla u EU????

Julius

pre 14 godina

SAD pripremaju novu rezoluciju, kojom bi se ukinula Rezolucija 1244. Nova rezolucija bi se pozvala na deo misljenja Medjunarodnog suda pravde, i ona bi bila kljuc za ucvrscivanje nezavisnosti Kosova.
Pa da li to znaci da Amerika jos sada tacno zna da ce misljenje MSP biti u korist Kosova?
Evropski parlament, mada ne trazi direktno formalno priznanje, trazi od Srbije da ima "pragmacian stav prema Kosovu", jer dobri susedski odnosi su bitno merilo za teznje Srbije ka integraciji u EU.
Razboriti polticari i diplomati i analiticari politickih prilika, vec od pocetka su znali da nema nista od integracije Srbije u EU, ako bez formalnog priznavanja onda bar bez poboljsanja odnosa Srbije i Kosova kao suseda. Jer nece Evropa primiti u njene redove zemlje koje su medjusobno u "ratnom" stanju.

IQ=0

pre 14 godina

Fundament – (oko kojeg su slozni svi: vlada i opozicija, sadasnja pa i buduce, Kim je Srbija – ovo sto je sada "realnost" nema D od drzavnosti)
Prognoza –"milosrdni" gringosi ce okrenuti ledja svojim sadasnjim saveznicima koji sluze za nesigurnost u regionu (MNE, MYRM) dok im se trenutno poklapaju interesi u celini bez obzira da li je r.1244 na snazi ili je neka druga.
Sadasnje stane sa r.1244 – (Kim nema stolicu u UN za vek i vekov) u celini (po vecini) nezadovoljavajuca, krsena mnogo puta od svih strana, sto ukazuje na cinjenicu da ce i drugu (ako bude) krsiti ti isti
MSP je trenutno izgovor za “pripremu” terena za dalje ucenjivane Srbije ka putu EU,
Kurdistan, Katalonia, Baskija, JO, Abhazija ...itd..nisu na dnevnom redu pred MSP – slucajno?

Miki

pre 14 godina

Ova vlast bi morala da bude svesna toga sta ce se desiti ako slucajno pokusaju da naprave dil sa amerima. Jesu ubili "Boga" u nama za ovih nekoliko godina ali duse prodane znajte da u nama zivi duh nasih predaka, PROVERITE TO.

Ivan

pre 14 godina

Jedan covek je sve ovo pricao pre par godina... Ipak je ispao pametniji i casniji od onih koji su lagali... I jos uvek lazu...
Ogresili smo se o nas same!

DEDA CVETKO

pre 14 godina

U prevodu: CIA je obavestila Belu Kucu da se Medjunarodni Sud Pravde sprema da dosudi u korist Srbije.

Nista - NISTA! - ne prihvatati niti potpisivati dok se ne cuje Medjunarodni Sud Pravde.

Klopka!!!!

Jovan

pre 14 godina

Nikakva nezavisnost ne dolazi u obzir. Kosovo moze biti kulturna autonomija unutar Srbije i to je to. Ocekivane ucene za EU clanstvo su nebitne zaista. Nije jasno da tu ima nekih beneficija za Srbiju sa udruzivanjem u EU. Pa EU ne moze ni svoje probleme da resi, Grcka, Portugal, Spanija, Poljska, Madjarska, Irska, sve je to bankrot uskoro.

Srbija se nikada neće odreći ni pedlja svoje teritorije, svaka otimačina je privremena. Mi nećemo prodati Kosovo za šaku dolara jer je to kolevka naše nacije.

Mi lan

pre 14 godina

Ameri nesto spremaju, to je jasno jos od posete Bajdena BGu, a kompetencija Obrada Kesica je malo diskutabilna posto je taj covek savetovao i obavestavao Kostunicu i njegov kabinet o tome sta i kako treba sa Amerima, pa na kraju ispade nezavisnost. Taj covek jednostavno glumata poznavaoca politickih prilika u Vasingotnu i misli da zna sve samo zato sto u Vasingtonu zivi. :)

Nikola

pre 14 godina

Auh... traže od nas da donesemo protivustavnu odluku o Kosovu, prejudiciraju odluku međunarodnog suda pravde (toliko o tome šta možemo da očekujemo od ovog suda) i zauzvrat nam nude opristup fondovima evropske unije (iako SAD nisu deo EU). Pored ovakve nepristrasne i nezavisne zapadnjačke politike počećemo da žalimo za Varšavskim paktom.

genius

pre 14 godina

Gospodin, siguran sam, daje dezinformacije, u čiju korist, to ne znam.
Svi naši, uslovno govoreći, saveznici sa Zapada, po rečima naših medija, konstantno potenciraju da žele Srbiju u EU čim se ispune svi neophodni uslovi, a ti uslovi su izuzetno precizno određeni, pa, iako SAD imaju uticaj na Evropu, ne mogu je nikako naterati da odustane od uslova za prijem novih članica, te bi i najsnažnija intervencija SAD u Briselu rezultirala uštedom vremena reda veličine nekoliko meseci do godinu dana, što je za ovako komplikovan proces zanemarivo...
Jako je teško poverovati da će bilo koja Srpska vlast prihvatiti zamenu Kosova za neku neodređenu podršku SAD u procesima na koje SAD jako malo može da utiče.

bata

pre 14 godina

Онамо, 'намо... за брда она
казују да је зелени гај
под ким се дижу Дечани свети:
молитва у њих присваја рај.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Sve su ovo probni baloni i opipavanje pulsa od strane SAD kako ce Srbija reagovati. Pre par meseci je bio pusten plan za Severno Kosovo i kada se uvidelo da je neostvarliv i neprimenjiv u realnsoti, sada se traga za novim resenjem, a sa jednim jedinim ciljem da se dobije nekakva saglasnost Srbije za ilegalnu nezavisnost Kosova. Medjutim, sta ako odluka Medjunarodnog suda u Hagu bude da je Kosovo nelegalno proglasilo nezavisnost, da li to podrazumeva da ce SAD pristati da se rezolucija 1244 zameni novom rezolucijom koja bi ucvrstila povezanost Kosova sa Srbijom? Treba se biti odlucan i izdrzati na sve pritiske i ponude koje dolaze od ocajnika koji je svesan da time sto je jednostrano proglasio nezavisnost, nije time i eliminisao srpsku stranu u problemu. Potsetio bih na reci Djordja Busa, koje je izgovorio leta 2007 godine u Tirani (kad mu je bio ukraden sat): "Pregovori ne mogu trajati u nedogled. I docice dan kada cu JA reci: dosta se pregovaralo, sada je vreme za nezavisnost". Ako su tako svemocni, neka i sada donesu takvu (kaubojsku) odluku, sta ima za to da pitaju i mole tamo neku Srbiju...

Kole, USA

pre 14 godina

Nisam skeptik ali ove tri "tehnicke" tacke su blago receno smesne,
1) Dokumenta zavise od EU, tj Shengenskog rezima a zasto im Evropa ne daje bezvizni rezim to je drugo svima poznato pitanje
2) Trgovina sa Kosovom je blago receno smesna. Srbija koja je los izvoznik ima suficit sa Kosovom sto vam govori o ekonomskom potencijalu ove oblasti
3) carina koja je vezana za sitnu trgovinu nema mnogo smisla. Mnogo je vaznije zaustaviti kriminal a za to izgleda na Kosovu nema volje.

Kad smo kod medjususedskih odnosa treba pogledati samo dogadjaje na Americko-Meksickoj granici, poslednje zakone o imigraciji u Arizoni i pravi narko-gradjanski rat koji se preliva iz Meksika. Monogo je lakse slagati se sa Kanadom, tj Srbiji sa Madjarskom

Nenad

pre 14 godina

A šta ako sud oceni da je proglašenje nezavisnosti Kosova nelegalno, i kao jedan od argumenata za tu tvrdnju uzima rezoluciju 1244? Ironija?

mislim

pre 14 godina

Ništa bez mišljenja suda a nove rezolucije bez odobrenja parlamenta Srbije, i Saveta bezbednosti (pre konsultovati Rusiju i Kinu i sve koji nisu priznali Kosovo a u Savetu su Bezbednosti).

agim_pr

pre 14 godina

U Vašingtonu su ovi razgovori ocenjeni veoma pozitivno i, kako kaže Kesić, podstaknute su nade da će, nakon iznošenja mišljenja MSP, biti stvorena atmosfera da bi moglo da se krene u pregovore o krupnijim temama, kao što su trgovina, carina i dokumenta. Znaci u prevodu prvo, Srbija mora da pristane da Kosovo udje u CESID (trgovina). Drugo, Srbija mora da postavi drzavne granice na Kosovu i da izvrsi demarkaciju (carine). Trece, Srbija ce morati da prihvati pasose Rep. Kosova (dokumenta). Sada je jasno sta znaci formula EU i SAD po kojoj Srbija ne mora da prizna Kosovo ali mora da saradjuje sa svojim najnovijim susedom.

Ili nekima i dalje nije jasno?!

pre 14 godina

Sad je valjda i najvećium naivčinama jasno da MSP nije nezavisna institucija, a da se kreatori Novog svetskog poretka više ni ne trude da sakriju svoje namere - zašto bi ih i krili, kad većina ne vidi istinu koja im sedi na sred nosa! Takođe, jasno je da je vlast u Srbiji zaista htela da borbu za očuvanje KiM prevede na pravni teren, da bi tada podnela tužbe protiv vlasti na Kosovu i protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a ne trazila savetodavno mišljenje od MSP. Ako smatrate da je neko prekršio zakon i da vas je time oštetio onda podnesete tužbu protiv njega, ne pravite ankete naokolo, zar ne?!

Valjda je sad jasno svima ko šta i za koga radi!

Milenko

pre 14 godina

Ma za dzabe se trudite, sasvim je jasno da srbija dobija preusudu u Hagu u svoju korist pa sada pokusavate da na svaki nacin ucenite Srbiju. Buduci kako ste se pokazali u proslosti i kako ste isterali jadan narod sa Kosova da bi sagradili Bondstil, nije vam verovati.
Iskreno i tu rezoluciju 1244 ste vi doneli pa vam sad ne stima jer vidite da ste se zeznuli.

Srbija treba da izdrzi , kako kaze Jeremic, jer pobeda je blizu. Treba da mislimo i nas narod na Kosovu koji zivi u getu, i bez slobode kretanja. Svaka promena u statusu moze dovesti do masakra kao sto se vec jednom desilo , pitam se gde su Amerikanci bili tada.

sasa jokic

pre 14 godina

Joooj Tadicu, ne odbijaj ovu ponudu k'o boga te molim. Daj da ugledamo svetlo dana, i da pocnemo da razmisljamo o generacijama koje dolaze, a ne o babama, dedama, i Rusima! Obrad Kesic je ovo pustio u etar, kako bi upozorio anti evropske snage sta se sprema!

southlander

pre 14 godina

Posto su oni stvorili ovakvu Srbiju pre deset godina, mogu da ga promene. Narod se umorio od ratnih profitera, laznih nacionalista i proevropejaca. Svaka radikalna promena bice dobrodosla.

Лажу нас да би добили изборе...

pre 14 godina

То је оно што сви знамо, а власти ћуте: независност Косова у замену за ЕУ. Да није тако, не би то стално порицали.

Dr Jackyll

pre 14 godina

Ah, kakav probni balon, zastrasivanje pred Sarajeski samit... Prihvatite da vam za stolom sedi Kosovo, ili mozemo mi i rezoluciju da ukinemo...
A NE MOGU! Automatski se produzava, sve dok Rusi i Kinezi ne pristanu da se ukine. A ne cini mi se da hoce...

xeno

pre 14 godina

samo bi sulud političar u vlasti pristao na ovo ..
trenutna situacija koja nam ne odgovara ali nam i odgovara, jer se sve više pokazuje da "nezavisno kosovo" ne može da samostalno opstane ... mi guramo dalje ka EU, oni nam ne mogu zbog internih problema zemalja članica nikad usloviti da to bude uslov .. mi idemo dalje, kosovo ostaje iza, jaz je sve širi i dublji ...
a eu i amerikance "kosovo republika" samo košta para, puno para, angažovanje trupa, upravljanje državom, sprečavanje protoka terorista i narkotika .. :)
ako to proguraju eto nama opet rata za kosovo ... taman da odigramo i to poluvreme :)

Zbogom Kikindo

pre 14 godina

Da li su klovnovi na vlasti svesni znacaja ove rezolucije? Nije ona bez razloga trn u oku medjunarodnim zlocincima. To je jedini medjunarodno-pravni dokument u kojem oni svojim potpisima konstatuju suverenitet Srbije na Kosovu. Duboko sam ubedjen jos od 1999 da je Milosevic predvidjajuci tok dogadjaja oko Kosova uspeo da u porazu "izboksuje" stavku kojom se Srbiji priznaje pravo na Kosovo. Time je politicarima koji dodju posle njega na vlast ostavio slamku za koju mogu da se drze u svim buducim pregovorima. Zlocinci su na to pristali delimicno da se prikazu kao postovaoci medjunarodnog prava, delimicno da pokazu da i oni prave kompromise, a pre svega misleci da ce sa nezavisnoscu ici mnogo lakse.
U narednim mesecima pasce maske. Nakon ovog "Indecent Proposal"-a dobicemo odgovor: Da li je Srbija kao Demi Mur iz gore spomenutog filma spremna na sve uz odredjenu cenu i da li je "satl diplomatija" bila samo predstava za narod, ili cemo saznati da na Andricevom Vencu i u MIP-u zaista postoji nacionalna strategija i ciljevi koji se ne prodaju za parce ukrasnog papira sa ispisanim lepim obecanjima.

Opa bato

pre 14 godina

Ono sto se govorilo od 2006 godine pocinje da se realizuje. Jedina stvar koja me malo zacudjuje koji ce modus vivendi da izaberu, a pritom da sadasnja vlast proda pricu gradjanima i ostane na poziciji? Drugo mislim da trampa EU za Kosovo nije toliko kljucna , vec da ce nasi vrhunski politicari bilo da su vlasti ili u opoziciji raditi po scenariju USA inace ce CIA da izvuce iz budjelara neke zanimljive stvarcice o njima.
Ukratko ovako ce da bude: Nakon odluke Suda obe strane proglasavaju pobedu, javna debata i podrzavanje svojih argumenata (unutrasnje orjentisana propaganda); Lajcak koji je pripremio resenje poziva na razgovor, formiranje opet neke trilateralne komisije; pregovara se o tehnickoj saradnji; vlast zagreva narod kako je saradnja najbolja za ceo region. Pred izbore 2012 opet malo zahuktavaju atmosferu / tipa ne damo Kosovo i nakon izbora dolazi na red ova nova rezolucija i pa-pa Kosovo (nece te biti ni u udzbenicima). Drugi i malo manje verovatan slucaj je raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, kako bi se dobila podrska za resavnje srpskog najbolnijeg pitanja, u tom slucaju nova rezolucija UNSB bice u 2011. Nemojte se zavaravati, ko god od nasih postenih lidera bude na vlasti isto ce postupiti. A moj mali savet - ugledajmo se na Izrael.

Пуниша Рачић

pre 14 godina

Traže ukidanje jer im smeta. Smeta im jer su je prekršili.
Sada bi da potkupe za njeno uklanjanje.
Pa mogli bi slobodno da dođu u parlament Srbije i da pitaju za cenu. Kol'ko košta to Kosovo, da kažete pa da vas isplatimo...

MarioBros

pre 14 godina

"vašingtonska administracija očekuje da Beograd da pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja suda MSP-a u Hagu o kosovskoj nezavisnosti."

Ovo mi bode oči jer kako znaju već sada da će sud reći da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo zakonito?
Eto ti prava i pravde, sve u napred u Vašingtonu presuđeno?

Milan

pre 14 godina

Znaci tiho, ispod zita ode celo Kosovo i Metohija, ni za sever se ne izboriste. Mozda niste ni mogli, ipak daleko ste svi vi zajedno od mogucnosti jednog Djindjica, ali ipak sto onda zavaravaste narod tolike godine i sto pokloniste NIS Rusima.

slobodan ili ne

pre 14 godina

konacno izlazi macka iz dzaka na svetlo dana, i vec se vidi "resenje" koje se verovatno vec i znalo! na nama je da dobro razmislimo da li je to "resenje" za nas prihvatljivo, ili je to i jedino resenje!

Djordje P

pre 14 godina

Ma, normalno! Gotovo je s Kosovom i treba da krenemo dalje. Koliko cemo jos da se pozivamo na 1244, mada i sami znamo da je gotovo?! Ne znam uopste sta ima ovde da se razmislja. Zna se ko diktira sve u svetu - USA. Pa, onda, kad vec znamo to, sto ih samo lepo ne poslusamo oko svega i kraj?! Svi srecni.

Пуниша Рачић

pre 14 godina

Traže ukidanje jer im smeta. Smeta im jer su je prekršili.
Sada bi da potkupe za njeno uklanjanje.
Pa mogli bi slobodno da dođu u parlament Srbije i da pitaju za cenu. Kol'ko košta to Kosovo, da kažete pa da vas isplatimo...

Dr Jackyll

pre 14 godina

Ah, kakav probni balon, zastrasivanje pred Sarajeski samit... Prihvatite da vam za stolom sedi Kosovo, ili mozemo mi i rezoluciju da ukinemo...
A NE MOGU! Automatski se produzava, sve dok Rusi i Kinezi ne pristanu da se ukine. A ne cini mi se da hoce...

Zbogom Kikindo

pre 14 godina

Da li su klovnovi na vlasti svesni znacaja ove rezolucije? Nije ona bez razloga trn u oku medjunarodnim zlocincima. To je jedini medjunarodno-pravni dokument u kojem oni svojim potpisima konstatuju suverenitet Srbije na Kosovu. Duboko sam ubedjen jos od 1999 da je Milosevic predvidjajuci tok dogadjaja oko Kosova uspeo da u porazu "izboksuje" stavku kojom se Srbiji priznaje pravo na Kosovo. Time je politicarima koji dodju posle njega na vlast ostavio slamku za koju mogu da se drze u svim buducim pregovorima. Zlocinci su na to pristali delimicno da se prikazu kao postovaoci medjunarodnog prava, delimicno da pokazu da i oni prave kompromise, a pre svega misleci da ce sa nezavisnoscu ici mnogo lakse.
U narednim mesecima pasce maske. Nakon ovog "Indecent Proposal"-a dobicemo odgovor: Da li je Srbija kao Demi Mur iz gore spomenutog filma spremna na sve uz odredjenu cenu i da li je "satl diplomatija" bila samo predstava za narod, ili cemo saznati da na Andricevom Vencu i u MIP-u zaista postoji nacionalna strategija i ciljevi koji se ne prodaju za parce ukrasnog papira sa ispisanim lepim obecanjima.

sasa jokic

pre 14 godina

Joooj Tadicu, ne odbijaj ovu ponudu k'o boga te molim. Daj da ugledamo svetlo dana, i da pocnemo da razmisljamo o generacijama koje dolaze, a ne o babama, dedama, i Rusima! Obrad Kesic je ovo pustio u etar, kako bi upozorio anti evropske snage sta se sprema!

Milenko

pre 14 godina

Ma za dzabe se trudite, sasvim je jasno da srbija dobija preusudu u Hagu u svoju korist pa sada pokusavate da na svaki nacin ucenite Srbiju. Buduci kako ste se pokazali u proslosti i kako ste isterali jadan narod sa Kosova da bi sagradili Bondstil, nije vam verovati.
Iskreno i tu rezoluciju 1244 ste vi doneli pa vam sad ne stima jer vidite da ste se zeznuli.

Srbija treba da izdrzi , kako kaze Jeremic, jer pobeda je blizu. Treba da mislimo i nas narod na Kosovu koji zivi u getu, i bez slobode kretanja. Svaka promena u statusu moze dovesti do masakra kao sto se vec jednom desilo , pitam se gde su Amerikanci bili tada.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

U prevodu: CIA je obavestila Belu Kucu da se Medjunarodni Sud Pravde sprema da dosudi u korist Srbije.

Nista - NISTA! - ne prihvatati niti potpisivati dok se ne cuje Medjunarodni Sud Pravde.

Klopka!!!!

Jovan

pre 14 godina

Nikakva nezavisnost ne dolazi u obzir. Kosovo moze biti kulturna autonomija unutar Srbije i to je to. Ocekivane ucene za EU clanstvo su nebitne zaista. Nije jasno da tu ima nekih beneficija za Srbiju sa udruzivanjem u EU. Pa EU ne moze ni svoje probleme da resi, Grcka, Portugal, Spanija, Poljska, Madjarska, Irska, sve je to bankrot uskoro.

Srbija se nikada neće odreći ni pedlja svoje teritorije, svaka otimačina je privremena. Mi nećemo prodati Kosovo za šaku dolara jer je to kolevka naše nacije.

MarioBros

pre 14 godina

"vašingtonska administracija očekuje da Beograd da pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja suda MSP-a u Hagu o kosovskoj nezavisnosti."

Ovo mi bode oči jer kako znaju već sada da će sud reći da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo zakonito?
Eto ti prava i pravde, sve u napred u Vašingtonu presuđeno?

Bojan Stajic

pre 14 godina

Tri meseca, mart-jun 1999. sam proveo na Kosovu, svi vi koji nikada ne biste dali Kosovo, a niste ni pokusali da ga odbranite kada je bilo najteze, vi koji ne biste znali sada da odete do tamo, molim vas da se pokrijete usima i ucutite. Zbog takvih, koji su na trgovima i mostovima koncertima branili, umesto da su svi dosli dole na Kosovo, da ga stvarno brane, mi smo i izgubili to isto Kosovo. Hteli to da priznamo ili ne, jedino ga mozemo vratiti silom, a to je nazalost sada nemoguce.

bata

pre 14 godina

Онамо, 'намо... за брда она
казују да је зелени гај
под ким се дижу Дечани свети:
молитва у њих присваја рај.

Nikola

pre 14 godina

Auh... traže od nas da donesemo protivustavnu odluku o Kosovu, prejudiciraju odluku međunarodnog suda pravde (toliko o tome šta možemo da očekujemo od ovog suda) i zauzvrat nam nude opristup fondovima evropske unije (iako SAD nisu deo EU). Pored ovakve nepristrasne i nezavisne zapadnjačke politike počećemo da žalimo za Varšavskim paktom.

Лажу нас да би добили изборе...

pre 14 godina

То је оно што сви знамо, а власти ћуте: независност Косова у замену за ЕУ. Да није тако, не би то стално порицали.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Sve su ovo probni baloni i opipavanje pulsa od strane SAD kako ce Srbija reagovati. Pre par meseci je bio pusten plan za Severno Kosovo i kada se uvidelo da je neostvarliv i neprimenjiv u realnsoti, sada se traga za novim resenjem, a sa jednim jedinim ciljem da se dobije nekakva saglasnost Srbije za ilegalnu nezavisnost Kosova. Medjutim, sta ako odluka Medjunarodnog suda u Hagu bude da je Kosovo nelegalno proglasilo nezavisnost, da li to podrazumeva da ce SAD pristati da se rezolucija 1244 zameni novom rezolucijom koja bi ucvrstila povezanost Kosova sa Srbijom? Treba se biti odlucan i izdrzati na sve pritiske i ponude koje dolaze od ocajnika koji je svesan da time sto je jednostrano proglasio nezavisnost, nije time i eliminisao srpsku stranu u problemu. Potsetio bih na reci Djordja Busa, koje je izgovorio leta 2007 godine u Tirani (kad mu je bio ukraden sat): "Pregovori ne mogu trajati u nedogled. I docice dan kada cu JA reci: dosta se pregovaralo, sada je vreme za nezavisnost". Ako su tako svemocni, neka i sada donesu takvu (kaubojsku) odluku, sta ima za to da pitaju i mole tamo neku Srbiju...

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Srbija je mogla ako ne ceo onda jedan deo spoljnog duga da izbrise zbog Kosova. Srbiji se sada daju olaksice da pristupi u EU i MF, ali ona se drzi one izreke:"Bojim se Danajaca i kada darove donose". Pa naravno Srbija ce ostati, i dalje, bez Kosova i EU zbog raznih "patriota". Normali ljudi u Srbiju znaju da je Kosovo za Srbiju izgubljeno u junu 1999. u Kumanovo.

marko, nis

pre 14 godina

Zaista je vreme da se ta besmislena rezolucija, koja nema nikakav prakticni znacaj, osim sto sluzi da za manipulaciju gradjana Srbije od strane populista, ukine. Treba da shvatimo da blokiranjem Kosova blokiramo i sebe, jer je normalno saradjivati, a Kosovo nam je najblizi sused, sa kojim treba graditi prijateljske odnose u buducnosti.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

PROBLEM koji ja licno imam sa "borbom za ocuvanje" Kosova je sto nikada nisam cuo zasta se to toliko "zestoko" bori ?
Hoce li onda "vracanjem" Kosova svaka srpska porodica dobiti po jednog kosovskog Albanca da joj "cepka drva i unosi ugalj" ili bi taj kosovski narod bio zaista ravnopravan u Srbiji i srpskom Parlamentu sa sansom da izvrsava legalnu vlast nad Srbima ako nas na neki nacin "nadbiju" na izborima ?
Mozda bi "Svet" zaista i vratio Srbiji Kosovo kada bi znao sta to Srbija ustvari trazi da joj se VRATI ?

Djordje P

pre 14 godina

Ma, normalno! Gotovo je s Kosovom i treba da krenemo dalje. Koliko cemo jos da se pozivamo na 1244, mada i sami znamo da je gotovo?! Ne znam uopste sta ima ovde da se razmislja. Zna se ko diktira sve u svetu - USA. Pa, onda, kad vec znamo to, sto ih samo lepo ne poslusamo oko svega i kraj?! Svi srecni.

Opa bato

pre 14 godina

Ono sto se govorilo od 2006 godine pocinje da se realizuje. Jedina stvar koja me malo zacudjuje koji ce modus vivendi da izaberu, a pritom da sadasnja vlast proda pricu gradjanima i ostane na poziciji? Drugo mislim da trampa EU za Kosovo nije toliko kljucna , vec da ce nasi vrhunski politicari bilo da su vlasti ili u opoziciji raditi po scenariju USA inace ce CIA da izvuce iz budjelara neke zanimljive stvarcice o njima.
Ukratko ovako ce da bude: Nakon odluke Suda obe strane proglasavaju pobedu, javna debata i podrzavanje svojih argumenata (unutrasnje orjentisana propaganda); Lajcak koji je pripremio resenje poziva na razgovor, formiranje opet neke trilateralne komisije; pregovara se o tehnickoj saradnji; vlast zagreva narod kako je saradnja najbolja za ceo region. Pred izbore 2012 opet malo zahuktavaju atmosferu / tipa ne damo Kosovo i nakon izbora dolazi na red ova nova rezolucija i pa-pa Kosovo (nece te biti ni u udzbenicima). Drugi i malo manje verovatan slucaj je raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, kako bi se dobila podrska za resavnje srpskog najbolnijeg pitanja, u tom slucaju nova rezolucija UNSB bice u 2011. Nemojte se zavaravati, ko god od nasih postenih lidera bude na vlasti isto ce postupiti. A moj mali savet - ugledajmo se na Izrael.

Ili nekima i dalje nije jasno?!

pre 14 godina

Sad je valjda i najvećium naivčinama jasno da MSP nije nezavisna institucija, a da se kreatori Novog svetskog poretka više ni ne trude da sakriju svoje namere - zašto bi ih i krili, kad većina ne vidi istinu koja im sedi na sred nosa! Takođe, jasno je da je vlast u Srbiji zaista htela da borbu za očuvanje KiM prevede na pravni teren, da bi tada podnela tužbe protiv vlasti na Kosovu i protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a ne trazila savetodavno mišljenje od MSP. Ako smatrate da je neko prekršio zakon i da vas je time oštetio onda podnesete tužbu protiv njega, ne pravite ankete naokolo, zar ne?!

Valjda je sad jasno svima ko šta i za koga radi!

Milan

pre 14 godina

Znaci tiho, ispod zita ode celo Kosovo i Metohija, ni za sever se ne izboriste. Mozda niste ni mogli, ipak daleko ste svi vi zajedno od mogucnosti jednog Djindjica, ali ipak sto onda zavaravaste narod tolike godine i sto pokloniste NIS Rusima.

Wake-up call

pre 14 godina

Pored 720000 gladnih, ogromnog procenta nezaposlenih, niskog izvoza i nelikvidnosti privrede, samo nam jos treba i 2 miliona divljih besnih gradjana da ih pripojima ovim ostalim, koji bi pobegli odavde da mogu. O cemu vi ljudi pricate, mitovi i legende za malu decu? Stanite ispred ogledala i lupite sebi dva samara, da dodjete sebi, kao posle pijanke i neprospavane noci.

xeno

pre 14 godina

samo bi sulud političar u vlasti pristao na ovo ..
trenutna situacija koja nam ne odgovara ali nam i odgovara, jer se sve više pokazuje da "nezavisno kosovo" ne može da samostalno opstane ... mi guramo dalje ka EU, oni nam ne mogu zbog internih problema zemalja članica nikad usloviti da to bude uslov .. mi idemo dalje, kosovo ostaje iza, jaz je sve širi i dublji ...
a eu i amerikance "kosovo republika" samo košta para, puno para, angažovanje trupa, upravljanje državom, sprečavanje protoka terorista i narkotika .. :)
ako to proguraju eto nama opet rata za kosovo ... taman da odigramo i to poluvreme :)

pravna institucija

pre 14 godina

½vašingtonska administracija očekuje da Beograd da pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja suda MSP-a u Hagu o kosovskoj nezavisnosti½

Dakle, vašingtonska administracija uveliko zna kakvu će odluku doneti MSP!!! Lepo, nema šta...

analiticar amater

pre 14 godina

Da je sve tako lepo i sigurno o Kosovskoj nezavisnosti, Amerika ne bi ni razmisljala o rezoluciji 1244. Znaci da im ta rezolucija ipak smeta i da njima ni Albancima vise ne odgovara. Ponistavanje rezolucije zarad obecanja, barem sto se mene tice ne dolazi u obzir. Mozemo da obustavimo pregovore sa EU i da budemo kao Makedonija i Turska, da godinama cekamo nesto, a niko ne zna sta tacno, da se pregovori nastave. Srbija treba da odbije bilo kakve ideje o ukidanju rezolucije 1244, Srbija je ugrozena i nema vise sta da izgubi. Mogu da nas plase teroristima na jugu Srbije i Sandzaku i to je sve.
Dakle ignorisati ovu nepristojnu ponudu i nastaviti diplomatsku borbu sa svima koji podrzavaju stav Srbije, ako ove pritiske izdrzimo, drugi ce videti koliko smo odlucni u nasoj diplomatskoj borbi i Kosovska nezavisnost ce postajati sve upitnija.

Kosovastar

pre 14 godina

Rezolucija 1244 je IZBACILA Srbiju sa Kosova VOJNO i PRAVNO. Sa vojnog aspekta rezolucija je jasna odnosno u tacki 9 (a) se jasno kaze da snage NATO-a moraju da SPRECAVAJU povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovu. Sa pravnog aspekta ponovo nema povratka Srbije na Kosovo i NIGDE se to ne kaze. Najbolji argument za to jeste nacin kako se pokusava taj povratak - pregovorima oko "obostranog prihvatljivog resenja". A to kazu zvanicnici Srbije i Rusije. Ali to "OBOSTRANO prihvatljivo resenje" zapravo daje PRAVO VETA i kosovskoj strani koja UVEK ce koristiti to pravo veta stavom da PRIHVATLJIVO resenje za Kosovo je nezavisnost. Znajuci ovo, cemu onda sluzi Srbiji rezolucija 1244? Prakticno NISTA sem u propagandne svrhe. Ali idemo ka EU integracijama a Kosovo jos i ka NATO-u. Srbija ce imati veliku prepreku ka clanstvu u EU. Clanstvo u EU nije stvar same EU vec njenih (za sada) 27 clanica a 22 njih PRIZNAJU Kosovo kao NEZAVISNU drzavu. Te 22 clanice NE MOGU da ratifikuju prijem Srbije u EU sve dok Srbija smatra Kosovo svojim delom. U dilemi Srbija u EU sa Kosovom ili Srbija u EU bez Kosova postoji jasnoca. Srbija moze u EU ali bez Kosova. Ako Srbija izabere Kosovo, ostace i bez EU i bez Kosova. Neka se samo razmislja racionalno na pitanje: kako Srbija moze da se vrati na Kosovo sa uslovima rezolucije 1244 osim PRISTANKA vecine na Kosovu i bice jasno kojim putem treba ici. A znamo da pristanak vecine na Kosovu kako bi se vratio suverenitet Srbije je bez sumnje cisto nula verovatnoce.

Ivan

pre 14 godina

Jedan covek je sve ovo pricao pre par godina... Ipak je ispao pametniji i casniji od onih koji su lagali... I jos uvek lazu...
Ogresili smo se o nas same!

Miki

pre 14 godina

Ova vlast bi morala da bude svesna toga sta ce se desiti ako slucajno pokusaju da naprave dil sa amerima. Jesu ubili "Boga" u nama za ovih nekoliko godina ali duse prodane znajte da u nama zivi duh nasih predaka, PROVERITE TO.

dosledan

pre 14 godina

Rekao bih da sve ipak nije tako '' nepovratno '' kako oni govore! Cinjenica je sledeca: dokle god mi ne potpisemo dokument kojim priznajemo nezavisnost to ono nece ni biti u punom smislu te reci! I do tada cemo imati sanse da ga povratimo kad-tad!

Bogoljub

pre 14 godina

Na prvi pogled se cini da Amerika nema sta drugo pametno da radi nego nas da upropascava. Zar su toliko dokoni? A kad bi trebalo nesto konstruktivno da urade, za to bi trebale godine. E moja braco, dzabe smo mi njima spasavali pilote za vreme Drugog svetskog...

A da ne ispadne da smo mi cvece, zar je moguce da Srbija, od svih zemalja u Evropi, jedina toliko lose vodi politiku, da mora da TRGUJE teritorijom da bi usla u EU????

Milica

pre 14 godina

Zar je moguce da do danas niko nije podneo tuzbu protiv samoprozvanih vlasti KiM-a?
Prekinite sa jeftinim trikovima opipavanja pulsa naroda jer kako bih vam rekao...ako ovo prodje Americi, pulsa vise nece ni biti. Sta cete sutra kad vam zatraze Vojvodinu, Rasku...? Hocete i to prodati kao Telekom?

Nenad

pre 14 godina

A šta ako sud oceni da je proglašenje nezavisnosti Kosova nelegalno, i kao jedan od argumenata za tu tvrdnju uzima rezoluciju 1244? Ironija?

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Pripremate polako narod preko medija da pogazite jos jedno nacelo koga se kao "drzite"... E moj Tadicu, svi ovi trikovi su ti providni... Malo pripremiti masu i ispipati puls... Nisi ti dzabe dipl. psiholog!

Mi lan

pre 14 godina

Ameri nesto spremaju, to je jasno jos od posete Bajdena BGu, a kompetencija Obrada Kesica je malo diskutabilna posto je taj covek savetovao i obavestavao Kostunicu i njegov kabinet o tome sta i kako treba sa Amerima, pa na kraju ispade nezavisnost. Taj covek jednostavno glumata poznavaoca politickih prilika u Vasingotnu i misli da zna sve samo zato sto u Vasingtonu zivi. :)

albanacsakosova

pre 14 godina

Nemojte dati pristanak! Cekajte, cekajte i cekajte. Na jednoj strani se povecava broj priznanja, a na drugoj
strani se smanjuje broj onih koji ne priznaju. Kao pescani sat. Kada dostignemo broj, dovoljan da postanemo
clanica UN-a, vi se drzite za rezoluciju.

genius

pre 14 godina

Gospodin, siguran sam, daje dezinformacije, u čiju korist, to ne znam.
Svi naši, uslovno govoreći, saveznici sa Zapada, po rečima naših medija, konstantno potenciraju da žele Srbiju u EU čim se ispune svi neophodni uslovi, a ti uslovi su izuzetno precizno određeni, pa, iako SAD imaju uticaj na Evropu, ne mogu je nikako naterati da odustane od uslova za prijem novih članica, te bi i najsnažnija intervencija SAD u Briselu rezultirala uštedom vremena reda veličine nekoliko meseci do godinu dana, što je za ovako komplikovan proces zanemarivo...
Jako je teško poverovati da će bilo koja Srpska vlast prihvatiti zamenu Kosova za neku neodređenu podršku SAD u procesima na koje SAD jako malo može da utiče.

agim_pr

pre 14 godina

U Vašingtonu su ovi razgovori ocenjeni veoma pozitivno i, kako kaže Kesić, podstaknute su nade da će, nakon iznošenja mišljenja MSP, biti stvorena atmosfera da bi moglo da se krene u pregovore o krupnijim temama, kao što su trgovina, carina i dokumenta. Znaci u prevodu prvo, Srbija mora da pristane da Kosovo udje u CESID (trgovina). Drugo, Srbija mora da postavi drzavne granice na Kosovu i da izvrsi demarkaciju (carine). Trece, Srbija ce morati da prihvati pasose Rep. Kosova (dokumenta). Sada je jasno sta znaci formula EU i SAD po kojoj Srbija ne mora da prizna Kosovo ali mora da saradjuje sa svojim najnovijim susedom.

Dejan

pre 14 godina

Ha, ha...koliko se ljudi loze na ovo spinovanje pa to je neverovatno. Prvo Lajcek ima plan za Kosovo, sad kao SAD trazi ukidanje rezolucije 1244 k'o da nju to uopste zanima...
Kad ce se ovaj nas narod opametiti da mi je znati.

Julius

pre 14 godina

SAD pripremaju novu rezoluciju, kojom bi se ukinula Rezolucija 1244. Nova rezolucija bi se pozvala na deo misljenja Medjunarodnog suda pravde, i ona bi bila kljuc za ucvrscivanje nezavisnosti Kosova.
Pa da li to znaci da Amerika jos sada tacno zna da ce misljenje MSP biti u korist Kosova?
Evropski parlament, mada ne trazi direktno formalno priznanje, trazi od Srbije da ima "pragmacian stav prema Kosovu", jer dobri susedski odnosi su bitno merilo za teznje Srbije ka integraciji u EU.
Razboriti polticari i diplomati i analiticari politickih prilika, vec od pocetka su znali da nema nista od integracije Srbije u EU, ako bez formalnog priznavanja onda bar bez poboljsanja odnosa Srbije i Kosova kao suseda. Jer nece Evropa primiti u njene redove zemlje koje su medjusobno u "ratnom" stanju.

rade

pre 14 godina

bas je njima stalo do UN i njenih rezolucija. pa bez pristanka UN su nas bombardovali i mimo te rezolucije su priznali nezavisnost. kakvi licemeri

mislim

pre 14 godina

Ništa bez mišljenja suda a nove rezolucije bez odobrenja parlamenta Srbije, i Saveta bezbednosti (pre konsultovati Rusiju i Kinu i sve koji nisu priznali Kosovo a u Savetu su Bezbednosti).

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Na temelju ove vijesti mogu iscitati da ce presuta Medunarodnog suda u Hagu biti nepovoljna po Srbiju i da joj zato US i saveznici spremaju "paket" kompenzacijskih mjera kojim bi mogla izaci u javnost i tako ga predstaviti kao svojevrsan "uspjeh. A u principu, pregovora o statusu Kosova vise nije moguce niti teoretski jer ga je priznalo vise od 60 drzava svijeta. Srbiji bi bilo bolje da se sto prije priblizava europskim standardima i da zauzme svoje mjesto u EU te da bude jedna normalna i demokratska zemlja s uredenim pravnim i politickim sistemom po uzoru na europske zemlje.

filipradosavljevic

pre 14 godina

Nazalost, sadasnja vlast je blizu prihvatanja ovog resenja. Zato pod hitno izbori i g.Kostunicu na celo pregovarackog tima. To je jedino resenje.

Gradjanin Srbije

pre 14 godina

OK, pa dokle vise? Ako je ovo pokusaj USA da legalizuje oteto onda ajde da nase "mudre i prepametne vodje" sednu i dogovore da sto skuplje prodamo kozu ako ce vec da nas deru. Neka bre neko odleti u WDC kod Hilari i kaze joj, OK! Uslovi su EU, NATO, STO do kraja 2010. Pomoc kroz izgradnju npr Nuklearke od toliko i toliko megavata za DZ. 20 Aviona tipa boing 747, kompletna modernizacija vojske i obuka o trosku USA i to najnovijom opremom i investicije od npr 50 milijardi dolara u firme i infrastrukturu. Ako to zelite evo potpis da je Kosovo drzava. Nemam ni volje ni zivaca ni 2 zivota da zivim pa da ponovo ratujemo da ponovo idemo u sankcije da nas ponovo mlate i vredjaju i psuju po CNN-u i CBS-u i BBC-u. Dajde da pocnemo da zivimo!

Cehoslovak

pre 14 godina

Srbija-USA 1-0. Ostalo pet minuta do kraja, do sudijskog (haskog)zvizduka. Nema sanse da USA izjednace, to ceo svet vidi ( i albanski), pa sad probaju igrace da kupe, i to na sred terena, pred celim svetom! Ali nasi (molim te tadic-u!!) nece prodati tako vaznu pobedu za saku dolara (nadam se). Srbija pobedjuje USA...

southlander

pre 14 godina

Posto su oni stvorili ovakvu Srbiju pre deset godina, mogu da ga promene. Narod se umorio od ratnih profitera, laznih nacionalista i proevropejaca. Svaka radikalna promena bice dobrodosla.

R2D2

pre 14 godina

Ako insistiraju na pregovorima posle odluke, onda to znaci da odluka sigurno nece biti u korist Kosova, jer u tom slucaju zapadu ne bi palo na pamet da pregovara. Nekako imam utisak da ne bi pregovarali cak i da je presuda neodredjena, tako da pretpostavljam da ce odluka uglavnom biti u korist Srbije.

ekrem

pre 14 godina

Kad god negde zapne ova srpska vlast se doseti Kosova kao da nema preca posla a ja cekam kao lud da se vratim pod ingerenciju Srbije da bih se hranio u narodnoj kuhinji i moj zivot zavisio od poslatih SMS-a. Pitam se primecuje li ko da su sankcije Srbije odavno vec ukinute ili ne, ranije su one popunjavale ovaj medjuprostor izmedju vlasti i naroda koja se sad ispunjava Kosovom. Ponovo se pitam primecuje li ovo neko u Srbiji ili su svi vec oguglali na sve pa i na manipulacije u vezi sa Kosovom.

Kole, USA

pre 14 godina

Nisam skeptik ali ove tri "tehnicke" tacke su blago receno smesne,
1) Dokumenta zavise od EU, tj Shengenskog rezima a zasto im Evropa ne daje bezvizni rezim to je drugo svima poznato pitanje
2) Trgovina sa Kosovom je blago receno smesna. Srbija koja je los izvoznik ima suficit sa Kosovom sto vam govori o ekonomskom potencijalu ove oblasti
3) carina koja je vezana za sitnu trgovinu nema mnogo smisla. Mnogo je vaznije zaustaviti kriminal a za to izgleda na Kosovu nema volje.

Kad smo kod medjususedskih odnosa treba pogledati samo dogadjaje na Americko-Meksickoj granici, poslednje zakone o imigraciji u Arizoni i pravi narko-gradjanski rat koji se preliva iz Meksika. Monogo je lakse slagati se sa Kanadom, tj Srbiji sa Madjarskom

Patriota

pre 14 godina

Neznam da li se ovom senzacionalnov vescu priprema teren za nesto ili se mozda ispituju reakcije javnosti, ali u svakom slucaju, grdno ste se prevarili ako ste mislili da cemo tako nesto potpisati. U svakom slucaju, verujem da bi potpisivanje takvog dokumenta naislo na osudu naroda poput one kad je kralj potpisao kapitulaciju pred 2. Svetski rat.

Andrija

pre 14 godina

Ocajnicki potez americke administracije da se na brzinu poentira iz nemoguce situacije. Nude nam nesto sto svakako dobijamo u naredne 3 godine a dobijaju nesto sto ce svakako izgubiti odlukom MSP. Srecom, predsednik i Vlada Srbije nisu od juce i svesni su tih rizika. Siguran sam da OVA VLADA koja ozbiljno radi na ocuvanju Kosmeta u sastavu Srbije jos jednom napraviti veliki iskorak neprihvatanjem ovih uslova.

IQ=0

pre 14 godina

Fundament – (oko kojeg su slozni svi: vlada i opozicija, sadasnja pa i buduce, Kim je Srbija – ovo sto je sada "realnost" nema D od drzavnosti)
Prognoza –"milosrdni" gringosi ce okrenuti ledja svojim sadasnjim saveznicima koji sluze za nesigurnost u regionu (MNE, MYRM) dok im se trenutno poklapaju interesi u celini bez obzira da li je r.1244 na snazi ili je neka druga.
Sadasnje stane sa r.1244 – (Kim nema stolicu u UN za vek i vekov) u celini (po vecini) nezadovoljavajuca, krsena mnogo puta od svih strana, sto ukazuje na cinjenicu da ce i drugu (ako bude) krsiti ti isti
MSP je trenutno izgovor za “pripremu” terena za dalje ucenjivane Srbije ka putu EU,
Kurdistan, Katalonia, Baskija, JO, Abhazija ...itd..nisu na dnevnom redu pred MSP – slucajno?

slobodan ili ne

pre 14 godina

konacno izlazi macka iz dzaka na svetlo dana, i vec se vidi "resenje" koje se verovatno vec i znalo! na nama je da dobro razmislimo da li je to "resenje" za nas prihvatljivo, ili je to i jedino resenje!

bt

pre 14 godina

Kako je reč "carina" tako tiho provučena među stvari o kojima se pregovara. Ako je to tačno onda ne čude pretnje koje se upućuju državnom rukovodstvu ovih dana. Ko im je dao mandat da na mala vrata priznaju otcepljenje KiM?

Posmatrac

pre 14 godina

Americi i Evropi ne pada na pamet da Srbija udje u Evropu sa Kosovom unutar njenih granica. A za to postoji jedan vrlo jednostavan razlog. EU a prvenstveno Njemacka i Svajcarska ne zele da 1,5 Mio. Albanaca poplave Evropu onog dana kada Srbija postane clan EU. Isti problem kao i sa Turskom. Zato je neminovno razgranicenje Srbije i Kosova, kako bi na taj nacin bila stvorena jedna vrsta karantene, koju bi vojno kontrolisale SAD. Kosovo, sa ovakim problemima u svim domenima drustva, nema sanse da samo udje u EU.

katica

pre 14 godina

Može joj se kad je super sila! Ratno ludili Slobe, Voje i Co. ima cenu koju ima. A oni što se "junače" i još bi da teraju Srbiju u nove ratove i nove konfrontacije treba smatrati infantilnim osobama. Mi smo vojno poraženi! A u eventualnom novom ratu možemo samo da nestanemo kao država.

Dejan

pre 14 godina

Ma koji brzi pristup EU. Sve je to jedna laz. Bez Mladica i Hadzica mogu se postaviti gde zele, Holandija popustiti nece. Nije prvi puta da je EU, SADu rekla, e nece moci tako na nasem teritoriju.

Katica

pre 14 godina

Ako se sve ovo dogodi sa rezolucijom 1244, mogu misliti kako ce guslari u novokomponovanim desetercima da opisu Tadica i Jeremica. Bice ljuto! Medejutim, bez lustracije i edukacije, svejedno, Srbija ce potonuti.

Bezimena, na godisnjem

pre 14 godina

Bolje je ukinuti papirnu rezoluciju nego realni zivot u drzavi, za buducih sto godina. Rezolucija 1244, nas papirni zmaj, kojim smo plasili Ameriku, bice jednostavno pocepan.

kozar djura

pre 14 godina

Sve ovo je dokaz da Vlada radi netransparentno pored svi zaklinjanja o demokratiji u Srbiji. Pregovara se iza kulisa o stvarima o kojima bi se norod mozda trebao pitati. A za DS u njenoj demokratiji, narod moze i da ceka, a na red ce doci, sigurno je.

nidza

pre 14 godina

Kakve ima veze otisla je Slovenija, Hrvatska, Bosna, Crna gora pa nek ode i Kosovo. Niko nece da sluzi centralnoj vlasti u Beogradu za koju mislim da ne vodi nasu drzavu strucno u svakom smislu. Svuda smo zadnji ili medju zadnjima sa primanjima, korupciji, bdp-u... MI nismo sposobni da vodimo jug Srbije a kamoli jos 2mil.

М. Н. Лазар

pre 14 godina

Нека је укину, ионако је мртво слово на папиру. Ваљда ће наша дипломатија и спољна политика престати да се ослања на нереалне аргументе.

sasa jokic

pre 14 godina

Joooj Tadicu, ne odbijaj ovu ponudu k'o boga te molim. Daj da ugledamo svetlo dana, i da pocnemo da razmisljamo o generacijama koje dolaze, a ne o babama, dedama, i Rusima! Obrad Kesic je ovo pustio u etar, kako bi upozorio anti evropske snage sta se sprema!

Djordje P

pre 14 godina

Ma, normalno! Gotovo je s Kosovom i treba da krenemo dalje. Koliko cemo jos da se pozivamo na 1244, mada i sami znamo da je gotovo?! Ne znam uopste sta ima ovde da se razmislja. Zna se ko diktira sve u svetu - USA. Pa, onda, kad vec znamo to, sto ih samo lepo ne poslusamo oko svega i kraj?! Svi srecni.

marko, nis

pre 14 godina

Zaista je vreme da se ta besmislena rezolucija, koja nema nikakav prakticni znacaj, osim sto sluzi da za manipulaciju gradjana Srbije od strane populista, ukine. Treba da shvatimo da blokiranjem Kosova blokiramo i sebe, jer je normalno saradjivati, a Kosovo nam je najblizi sused, sa kojim treba graditi prijateljske odnose u buducnosti.

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Srbija je mogla ako ne ceo onda jedan deo spoljnog duga da izbrise zbog Kosova. Srbiji se sada daju olaksice da pristupi u EU i MF, ali ona se drzi one izreke:"Bojim se Danajaca i kada darove donose". Pa naravno Srbija ce ostati, i dalje, bez Kosova i EU zbog raznih "patriota". Normali ljudi u Srbiju znaju da je Kosovo za Srbiju izgubljeno u junu 1999. u Kumanovo.

filipradosavljevic

pre 14 godina

Nazalost, sadasnja vlast je blizu prihvatanja ovog resenja. Zato pod hitno izbori i g.Kostunicu na celo pregovarackog tima. To je jedino resenje.

Jovan

pre 14 godina

Nikakva nezavisnost ne dolazi u obzir. Kosovo moze biti kulturna autonomija unutar Srbije i to je to. Ocekivane ucene za EU clanstvo su nebitne zaista. Nije jasno da tu ima nekih beneficija za Srbiju sa udruzivanjem u EU. Pa EU ne moze ni svoje probleme da resi, Grcka, Portugal, Spanija, Poljska, Madjarska, Irska, sve je to bankrot uskoro.

Srbija se nikada neće odreći ni pedlja svoje teritorije, svaka otimačina je privremena. Mi nećemo prodati Kosovo za šaku dolara jer je to kolevka naše nacije.

Kosovastar

pre 14 godina

Rezolucija 1244 je IZBACILA Srbiju sa Kosova VOJNO i PRAVNO. Sa vojnog aspekta rezolucija je jasna odnosno u tacki 9 (a) se jasno kaze da snage NATO-a moraju da SPRECAVAJU povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovu. Sa pravnog aspekta ponovo nema povratka Srbije na Kosovo i NIGDE se to ne kaze. Najbolji argument za to jeste nacin kako se pokusava taj povratak - pregovorima oko "obostranog prihvatljivog resenja". A to kazu zvanicnici Srbije i Rusije. Ali to "OBOSTRANO prihvatljivo resenje" zapravo daje PRAVO VETA i kosovskoj strani koja UVEK ce koristiti to pravo veta stavom da PRIHVATLJIVO resenje za Kosovo je nezavisnost. Znajuci ovo, cemu onda sluzi Srbiji rezolucija 1244? Prakticno NISTA sem u propagandne svrhe. Ali idemo ka EU integracijama a Kosovo jos i ka NATO-u. Srbija ce imati veliku prepreku ka clanstvu u EU. Clanstvo u EU nije stvar same EU vec njenih (za sada) 27 clanica a 22 njih PRIZNAJU Kosovo kao NEZAVISNU drzavu. Te 22 clanice NE MOGU da ratifikuju prijem Srbije u EU sve dok Srbija smatra Kosovo svojim delom. U dilemi Srbija u EU sa Kosovom ili Srbija u EU bez Kosova postoji jasnoca. Srbija moze u EU ali bez Kosova. Ako Srbija izabere Kosovo, ostace i bez EU i bez Kosova. Neka se samo razmislja racionalno na pitanje: kako Srbija moze da se vrati na Kosovo sa uslovima rezolucije 1244 osim PRISTANKA vecine na Kosovu i bice jasno kojim putem treba ici. A znamo da pristanak vecine na Kosovu kako bi se vratio suverenitet Srbije je bez sumnje cisto nula verovatnoce.

albanacsakosova

pre 14 godina

Nemojte dati pristanak! Cekajte, cekajte i cekajte. Na jednoj strani se povecava broj priznanja, a na drugoj
strani se smanjuje broj onih koji ne priznaju. Kao pescani sat. Kada dostignemo broj, dovoljan da postanemo
clanica UN-a, vi se drzite za rezoluciju.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Na temelju ove vijesti mogu iscitati da ce presuta Medunarodnog suda u Hagu biti nepovoljna po Srbiju i da joj zato US i saveznici spremaju "paket" kompenzacijskih mjera kojim bi mogla izaci u javnost i tako ga predstaviti kao svojevrsan "uspjeh. A u principu, pregovora o statusu Kosova vise nije moguce niti teoretski jer ga je priznalo vise od 60 drzava svijeta. Srbiji bi bilo bolje da se sto prije priblizava europskim standardima i da zauzme svoje mjesto u EU te da bude jedna normalna i demokratska zemlja s uredenim pravnim i politickim sistemom po uzoru na europske zemlje.

Пуниша Рачић

pre 14 godina

Traže ukidanje jer im smeta. Smeta im jer su je prekršili.
Sada bi da potkupe za njeno uklanjanje.
Pa mogli bi slobodno da dođu u parlament Srbije i da pitaju za cenu. Kol'ko košta to Kosovo, da kažete pa da vas isplatimo...

Milenko

pre 14 godina

Ma za dzabe se trudite, sasvim je jasno da srbija dobija preusudu u Hagu u svoju korist pa sada pokusavate da na svaki nacin ucenite Srbiju. Buduci kako ste se pokazali u proslosti i kako ste isterali jadan narod sa Kosova da bi sagradili Bondstil, nije vam verovati.
Iskreno i tu rezoluciju 1244 ste vi doneli pa vam sad ne stima jer vidite da ste se zeznuli.

Srbija treba da izdrzi , kako kaze Jeremic, jer pobeda je blizu. Treba da mislimo i nas narod na Kosovu koji zivi u getu, i bez slobode kretanja. Svaka promena u statusu moze dovesti do masakra kao sto se vec jednom desilo , pitam se gde su Amerikanci bili tada.

Zbogom Kikindo

pre 14 godina

Da li su klovnovi na vlasti svesni znacaja ove rezolucije? Nije ona bez razloga trn u oku medjunarodnim zlocincima. To je jedini medjunarodno-pravni dokument u kojem oni svojim potpisima konstatuju suverenitet Srbije na Kosovu. Duboko sam ubedjen jos od 1999 da je Milosevic predvidjajuci tok dogadjaja oko Kosova uspeo da u porazu "izboksuje" stavku kojom se Srbiji priznaje pravo na Kosovo. Time je politicarima koji dodju posle njega na vlast ostavio slamku za koju mogu da se drze u svim buducim pregovorima. Zlocinci su na to pristali delimicno da se prikazu kao postovaoci medjunarodnog prava, delimicno da pokazu da i oni prave kompromise, a pre svega misleci da ce sa nezavisnoscu ici mnogo lakse.
U narednim mesecima pasce maske. Nakon ovog "Indecent Proposal"-a dobicemo odgovor: Da li je Srbija kao Demi Mur iz gore spomenutog filma spremna na sve uz odredjenu cenu i da li je "satl diplomatija" bila samo predstava za narod, ili cemo saznati da na Andricevom Vencu i u MIP-u zaista postoji nacionalna strategija i ciljevi koji se ne prodaju za parce ukrasnog papira sa ispisanim lepim obecanjima.

Wake-up call

pre 14 godina

Pored 720000 gladnih, ogromnog procenta nezaposlenih, niskog izvoza i nelikvidnosti privrede, samo nam jos treba i 2 miliona divljih besnih gradjana da ih pripojima ovim ostalim, koji bi pobegli odavde da mogu. O cemu vi ljudi pricate, mitovi i legende za malu decu? Stanite ispred ogledala i lupite sebi dva samara, da dodjete sebi, kao posle pijanke i neprospavane noci.

agim_pr

pre 14 godina

U Vašingtonu su ovi razgovori ocenjeni veoma pozitivno i, kako kaže Kesić, podstaknute su nade da će, nakon iznošenja mišljenja MSP, biti stvorena atmosfera da bi moglo da se krene u pregovore o krupnijim temama, kao što su trgovina, carina i dokumenta. Znaci u prevodu prvo, Srbija mora da pristane da Kosovo udje u CESID (trgovina). Drugo, Srbija mora da postavi drzavne granice na Kosovu i da izvrsi demarkaciju (carine). Trece, Srbija ce morati da prihvati pasose Rep. Kosova (dokumenta). Sada je jasno sta znaci formula EU i SAD po kojoj Srbija ne mora da prizna Kosovo ali mora da saradjuje sa svojim najnovijim susedom.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

PROBLEM koji ja licno imam sa "borbom za ocuvanje" Kosova je sto nikada nisam cuo zasta se to toliko "zestoko" bori ?
Hoce li onda "vracanjem" Kosova svaka srpska porodica dobiti po jednog kosovskog Albanca da joj "cepka drva i unosi ugalj" ili bi taj kosovski narod bio zaista ravnopravan u Srbiji i srpskom Parlamentu sa sansom da izvrsava legalnu vlast nad Srbima ako nas na neki nacin "nadbiju" na izborima ?
Mozda bi "Svet" zaista i vratio Srbiji Kosovo kada bi znao sta to Srbija ustvari trazi da joj se VRATI ?

DEDA CVETKO

pre 14 godina

U prevodu: CIA je obavestila Belu Kucu da se Medjunarodni Sud Pravde sprema da dosudi u korist Srbije.

Nista - NISTA! - ne prihvatati niti potpisivati dok se ne cuje Medjunarodni Sud Pravde.

Klopka!!!!

ekrem

pre 14 godina

Kad god negde zapne ova srpska vlast se doseti Kosova kao da nema preca posla a ja cekam kao lud da se vratim pod ingerenciju Srbije da bih se hranio u narodnoj kuhinji i moj zivot zavisio od poslatih SMS-a. Pitam se primecuje li ko da su sankcije Srbije odavno vec ukinute ili ne, ranije su one popunjavale ovaj medjuprostor izmedju vlasti i naroda koja se sad ispunjava Kosovom. Ponovo se pitam primecuje li ovo neko u Srbiji ili su svi vec oguglali na sve pa i na manipulacije u vezi sa Kosovom.

Miki

pre 14 godina

Ova vlast bi morala da bude svesna toga sta ce se desiti ako slucajno pokusaju da naprave dil sa amerima. Jesu ubili "Boga" u nama za ovih nekoliko godina ali duse prodane znajte da u nama zivi duh nasih predaka, PROVERITE TO.

bata

pre 14 godina

Онамо, 'намо... за брда она
казују да је зелени гај
под ким се дижу Дечани свети:
молитва у њих присваја рај.

Dr Jackyll

pre 14 godina

Ah, kakav probni balon, zastrasivanje pred Sarajeski samit... Prihvatite da vam za stolom sedi Kosovo, ili mozemo mi i rezoluciju da ukinemo...
A NE MOGU! Automatski se produzava, sve dok Rusi i Kinezi ne pristanu da se ukine. A ne cini mi se da hoce...

Andrija

pre 14 godina

Ocajnicki potez americke administracije da se na brzinu poentira iz nemoguce situacije. Nude nam nesto sto svakako dobijamo u naredne 3 godine a dobijaju nesto sto ce svakako izgubiti odlukom MSP. Srecom, predsednik i Vlada Srbije nisu od juce i svesni su tih rizika. Siguran sam da OVA VLADA koja ozbiljno radi na ocuvanju Kosmeta u sastavu Srbije jos jednom napraviti veliki iskorak neprihvatanjem ovih uslova.

Gradjanin Srbije

pre 14 godina

OK, pa dokle vise? Ako je ovo pokusaj USA da legalizuje oteto onda ajde da nase "mudre i prepametne vodje" sednu i dogovore da sto skuplje prodamo kozu ako ce vec da nas deru. Neka bre neko odleti u WDC kod Hilari i kaze joj, OK! Uslovi su EU, NATO, STO do kraja 2010. Pomoc kroz izgradnju npr Nuklearke od toliko i toliko megavata za DZ. 20 Aviona tipa boing 747, kompletna modernizacija vojske i obuka o trosku USA i to najnovijom opremom i investicije od npr 50 milijardi dolara u firme i infrastrukturu. Ako to zelite evo potpis da je Kosovo drzava. Nemam ni volje ni zivaca ni 2 zivota da zivim pa da ponovo ratujemo da ponovo idemo u sankcije da nas ponovo mlate i vredjaju i psuju po CNN-u i CBS-u i BBC-u. Dajde da pocnemo da zivimo!

katica

pre 14 godina

Može joj se kad je super sila! Ratno ludili Slobe, Voje i Co. ima cenu koju ima. A oni što se "junače" i još bi da teraju Srbiju u nove ratove i nove konfrontacije treba smatrati infantilnim osobama. Mi smo vojno poraženi! A u eventualnom novom ratu možemo samo da nestanemo kao država.

Bojan Stajic

pre 14 godina

Tri meseca, mart-jun 1999. sam proveo na Kosovu, svi vi koji nikada ne biste dali Kosovo, a niste ni pokusali da ga odbranite kada je bilo najteze, vi koji ne biste znali sada da odete do tamo, molim vas da se pokrijete usima i ucutite. Zbog takvih, koji su na trgovima i mostovima koncertima branili, umesto da su svi dosli dole na Kosovo, da ga stvarno brane, mi smo i izgubili to isto Kosovo. Hteli to da priznamo ili ne, jedino ga mozemo vratiti silom, a to je nazalost sada nemoguce.

dosledan

pre 14 godina

Rekao bih da sve ipak nije tako '' nepovratno '' kako oni govore! Cinjenica je sledeca: dokle god mi ne potpisemo dokument kojim priznajemo nezavisnost to ono nece ni biti u punom smislu te reci! I do tada cemo imati sanse da ga povratimo kad-tad!

Milica

pre 14 godina

Zar je moguce da do danas niko nije podneo tuzbu protiv samoprozvanih vlasti KiM-a?
Prekinite sa jeftinim trikovima opipavanja pulsa naroda jer kako bih vam rekao...ako ovo prodje Americi, pulsa vise nece ni biti. Sta cete sutra kad vam zatraze Vojvodinu, Rasku...? Hocete i to prodati kao Telekom?

IQ=0

pre 14 godina

Fundament – (oko kojeg su slozni svi: vlada i opozicija, sadasnja pa i buduce, Kim je Srbija – ovo sto je sada "realnost" nema D od drzavnosti)
Prognoza –"milosrdni" gringosi ce okrenuti ledja svojim sadasnjim saveznicima koji sluze za nesigurnost u regionu (MNE, MYRM) dok im se trenutno poklapaju interesi u celini bez obzira da li je r.1244 na snazi ili je neka druga.
Sadasnje stane sa r.1244 – (Kim nema stolicu u UN za vek i vekov) u celini (po vecini) nezadovoljavajuca, krsena mnogo puta od svih strana, sto ukazuje na cinjenicu da ce i drugu (ako bude) krsiti ti isti
MSP je trenutno izgovor za “pripremu” terena za dalje ucenjivane Srbije ka putu EU,
Kurdistan, Katalonia, Baskija, JO, Abhazija ...itd..nisu na dnevnom redu pred MSP – slucajno?

Milan

pre 14 godina

Znaci tiho, ispod zita ode celo Kosovo i Metohija, ni za sever se ne izboriste. Mozda niste ni mogli, ipak daleko ste svi vi zajedno od mogucnosti jednog Djindjica, ali ipak sto onda zavaravaste narod tolike godine i sto pokloniste NIS Rusima.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Sve su ovo probni baloni i opipavanje pulsa od strane SAD kako ce Srbija reagovati. Pre par meseci je bio pusten plan za Severno Kosovo i kada se uvidelo da je neostvarliv i neprimenjiv u realnsoti, sada se traga za novim resenjem, a sa jednim jedinim ciljem da se dobije nekakva saglasnost Srbije za ilegalnu nezavisnost Kosova. Medjutim, sta ako odluka Medjunarodnog suda u Hagu bude da je Kosovo nelegalno proglasilo nezavisnost, da li to podrazumeva da ce SAD pristati da se rezolucija 1244 zameni novom rezolucijom koja bi ucvrstila povezanost Kosova sa Srbijom? Treba se biti odlucan i izdrzati na sve pritiske i ponude koje dolaze od ocajnika koji je svesan da time sto je jednostrano proglasio nezavisnost, nije time i eliminisao srpsku stranu u problemu. Potsetio bih na reci Djordja Busa, koje je izgovorio leta 2007 godine u Tirani (kad mu je bio ukraden sat): "Pregovori ne mogu trajati u nedogled. I docice dan kada cu JA reci: dosta se pregovaralo, sada je vreme za nezavisnost". Ako su tako svemocni, neka i sada donesu takvu (kaubojsku) odluku, sta ima za to da pitaju i mole tamo neku Srbiju...

xeno

pre 14 godina

samo bi sulud političar u vlasti pristao na ovo ..
trenutna situacija koja nam ne odgovara ali nam i odgovara, jer se sve više pokazuje da "nezavisno kosovo" ne može da samostalno opstane ... mi guramo dalje ka EU, oni nam ne mogu zbog internih problema zemalja članica nikad usloviti da to bude uslov .. mi idemo dalje, kosovo ostaje iza, jaz je sve širi i dublji ...
a eu i amerikance "kosovo republika" samo košta para, puno para, angažovanje trupa, upravljanje državom, sprečavanje protoka terorista i narkotika .. :)
ako to proguraju eto nama opet rata za kosovo ... taman da odigramo i to poluvreme :)

southlander

pre 14 godina

Posto su oni stvorili ovakvu Srbiju pre deset godina, mogu da ga promene. Narod se umorio od ratnih profitera, laznih nacionalista i proevropejaca. Svaka radikalna promena bice dobrodosla.

analiticar amater

pre 14 godina

Da je sve tako lepo i sigurno o Kosovskoj nezavisnosti, Amerika ne bi ni razmisljala o rezoluciji 1244. Znaci da im ta rezolucija ipak smeta i da njima ni Albancima vise ne odgovara. Ponistavanje rezolucije zarad obecanja, barem sto se mene tice ne dolazi u obzir. Mozemo da obustavimo pregovore sa EU i da budemo kao Makedonija i Turska, da godinama cekamo nesto, a niko ne zna sta tacno, da se pregovori nastave. Srbija treba da odbije bilo kakve ideje o ukidanju rezolucije 1244, Srbija je ugrozena i nema vise sta da izgubi. Mogu da nas plase teroristima na jugu Srbije i Sandzaku i to je sve.
Dakle ignorisati ovu nepristojnu ponudu i nastaviti diplomatsku borbu sa svima koji podrzavaju stav Srbije, ako ove pritiske izdrzimo, drugi ce videti koliko smo odlucni u nasoj diplomatskoj borbi i Kosovska nezavisnost ce postajati sve upitnija.

Cehoslovak

pre 14 godina

Srbija-USA 1-0. Ostalo pet minuta do kraja, do sudijskog (haskog)zvizduka. Nema sanse da USA izjednace, to ceo svet vidi ( i albanski), pa sad probaju igrace da kupe, i to na sred terena, pred celim svetom! Ali nasi (molim te tadic-u!!) nece prodati tako vaznu pobedu za saku dolara (nadam se). Srbija pobedjuje USA...

Bogoljub

pre 14 godina

Na prvi pogled se cini da Amerika nema sta drugo pametno da radi nego nas da upropascava. Zar su toliko dokoni? A kad bi trebalo nesto konstruktivno da urade, za to bi trebale godine. E moja braco, dzabe smo mi njima spasavali pilote za vreme Drugog svetskog...

A da ne ispadne da smo mi cvece, zar je moguce da Srbija, od svih zemalja u Evropi, jedina toliko lose vodi politiku, da mora da TRGUJE teritorijom da bi usla u EU????

Julius

pre 14 godina

SAD pripremaju novu rezoluciju, kojom bi se ukinula Rezolucija 1244. Nova rezolucija bi se pozvala na deo misljenja Medjunarodnog suda pravde, i ona bi bila kljuc za ucvrscivanje nezavisnosti Kosova.
Pa da li to znaci da Amerika jos sada tacno zna da ce misljenje MSP biti u korist Kosova?
Evropski parlament, mada ne trazi direktno formalno priznanje, trazi od Srbije da ima "pragmacian stav prema Kosovu", jer dobri susedski odnosi su bitno merilo za teznje Srbije ka integraciji u EU.
Razboriti polticari i diplomati i analiticari politickih prilika, vec od pocetka su znali da nema nista od integracije Srbije u EU, ako bez formalnog priznavanja onda bar bez poboljsanja odnosa Srbije i Kosova kao suseda. Jer nece Evropa primiti u njene redove zemlje koje su medjusobno u "ratnom" stanju.

Posmatrac

pre 14 godina

Americi i Evropi ne pada na pamet da Srbija udje u Evropu sa Kosovom unutar njenih granica. A za to postoji jedan vrlo jednostavan razlog. EU a prvenstveno Njemacka i Svajcarska ne zele da 1,5 Mio. Albanaca poplave Evropu onog dana kada Srbija postane clan EU. Isti problem kao i sa Turskom. Zato je neminovno razgranicenje Srbije i Kosova, kako bi na taj nacin bila stvorena jedna vrsta karantene, koju bi vojno kontrolisale SAD. Kosovo, sa ovakim problemima u svim domenima drustva, nema sanse da samo udje u EU.

Лажу нас да би добили изборе...

pre 14 godina

То је оно што сви знамо, а власти ћуте: независност Косова у замену за ЕУ. Да није тако, не би то стално порицали.

Opa bato

pre 14 godina

Ono sto se govorilo od 2006 godine pocinje da se realizuje. Jedina stvar koja me malo zacudjuje koji ce modus vivendi da izaberu, a pritom da sadasnja vlast proda pricu gradjanima i ostane na poziciji? Drugo mislim da trampa EU za Kosovo nije toliko kljucna , vec da ce nasi vrhunski politicari bilo da su vlasti ili u opoziciji raditi po scenariju USA inace ce CIA da izvuce iz budjelara neke zanimljive stvarcice o njima.
Ukratko ovako ce da bude: Nakon odluke Suda obe strane proglasavaju pobedu, javna debata i podrzavanje svojih argumenata (unutrasnje orjentisana propaganda); Lajcak koji je pripremio resenje poziva na razgovor, formiranje opet neke trilateralne komisije; pregovara se o tehnickoj saradnji; vlast zagreva narod kako je saradnja najbolja za ceo region. Pred izbore 2012 opet malo zahuktavaju atmosferu / tipa ne damo Kosovo i nakon izbora dolazi na red ova nova rezolucija i pa-pa Kosovo (nece te biti ni u udzbenicima). Drugi i malo manje verovatan slucaj je raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, kako bi se dobila podrska za resavnje srpskog najbolnijeg pitanja, u tom slucaju nova rezolucija UNSB bice u 2011. Nemojte se zavaravati, ko god od nasih postenih lidera bude na vlasti isto ce postupiti. A moj mali savet - ugledajmo se na Izrael.

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Pripremate polako narod preko medija da pogazite jos jedno nacelo koga se kao "drzite"... E moj Tadicu, svi ovi trikovi su ti providni... Malo pripremiti masu i ispipati puls... Nisi ti dzabe dipl. psiholog!

Bezimena, na godisnjem

pre 14 godina

Bolje je ukinuti papirnu rezoluciju nego realni zivot u drzavi, za buducih sto godina. Rezolucija 1244, nas papirni zmaj, kojim smo plasili Ameriku, bice jednostavno pocepan.

Mi lan

pre 14 godina

Ameri nesto spremaju, to je jasno jos od posete Bajdena BGu, a kompetencija Obrada Kesica je malo diskutabilna posto je taj covek savetovao i obavestavao Kostunicu i njegov kabinet o tome sta i kako treba sa Amerima, pa na kraju ispade nezavisnost. Taj covek jednostavno glumata poznavaoca politickih prilika u Vasingotnu i misli da zna sve samo zato sto u Vasingtonu zivi. :)

R2D2

pre 14 godina

Ako insistiraju na pregovorima posle odluke, onda to znaci da odluka sigurno nece biti u korist Kosova, jer u tom slucaju zapadu ne bi palo na pamet da pregovara. Nekako imam utisak da ne bi pregovarali cak i da je presuda neodredjena, tako da pretpostavljam da ce odluka uglavnom biti u korist Srbije.

bt

pre 14 godina

Kako je reč "carina" tako tiho provučena među stvari o kojima se pregovara. Ako je to tačno onda ne čude pretnje koje se upućuju državnom rukovodstvu ovih dana. Ko im je dao mandat da na mala vrata priznaju otcepljenje KiM?

Nenad

pre 14 godina

A šta ako sud oceni da je proglašenje nezavisnosti Kosova nelegalno, i kao jedan od argumenata za tu tvrdnju uzima rezoluciju 1244? Ironija?

Ili nekima i dalje nije jasno?!

pre 14 godina

Sad je valjda i najvećium naivčinama jasno da MSP nije nezavisna institucija, a da se kreatori Novog svetskog poretka više ni ne trude da sakriju svoje namere - zašto bi ih i krili, kad većina ne vidi istinu koja im sedi na sred nosa! Takođe, jasno je da je vlast u Srbiji zaista htela da borbu za očuvanje KiM prevede na pravni teren, da bi tada podnela tužbe protiv vlasti na Kosovu i protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a ne trazila savetodavno mišljenje od MSP. Ako smatrate da je neko prekršio zakon i da vas je time oštetio onda podnesete tužbu protiv njega, ne pravite ankete naokolo, zar ne?!

Valjda je sad jasno svima ko šta i za koga radi!

Patriota

pre 14 godina

Neznam da li se ovom senzacionalnov vescu priprema teren za nesto ili se mozda ispituju reakcije javnosti, ali u svakom slucaju, grdno ste se prevarili ako ste mislili da cemo tako nesto potpisati. U svakom slucaju, verujem da bi potpisivanje takvog dokumenta naislo na osudu naroda poput one kad je kralj potpisao kapitulaciju pred 2. Svetski rat.

MarioBros

pre 14 godina

"vašingtonska administracija očekuje da Beograd da pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja suda MSP-a u Hagu o kosovskoj nezavisnosti."

Ovo mi bode oči jer kako znaju već sada da će sud reći da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo zakonito?
Eto ti prava i pravde, sve u napred u Vašingtonu presuđeno?

Ivan

pre 14 godina

Jedan covek je sve ovo pricao pre par godina... Ipak je ispao pametniji i casniji od onih koji su lagali... I jos uvek lazu...
Ogresili smo se o nas same!

Kole, USA

pre 14 godina

Nisam skeptik ali ove tri "tehnicke" tacke su blago receno smesne,
1) Dokumenta zavise od EU, tj Shengenskog rezima a zasto im Evropa ne daje bezvizni rezim to je drugo svima poznato pitanje
2) Trgovina sa Kosovom je blago receno smesna. Srbija koja je los izvoznik ima suficit sa Kosovom sto vam govori o ekonomskom potencijalu ove oblasti
3) carina koja je vezana za sitnu trgovinu nema mnogo smisla. Mnogo je vaznije zaustaviti kriminal a za to izgleda na Kosovu nema volje.

Kad smo kod medjususedskih odnosa treba pogledati samo dogadjaje na Americko-Meksickoj granici, poslednje zakone o imigraciji u Arizoni i pravi narko-gradjanski rat koji se preliva iz Meksika. Monogo je lakse slagati se sa Kanadom, tj Srbiji sa Madjarskom

Nikola

pre 14 godina

Auh... traže od nas da donesemo protivustavnu odluku o Kosovu, prejudiciraju odluku međunarodnog suda pravde (toliko o tome šta možemo da očekujemo od ovog suda) i zauzvrat nam nude opristup fondovima evropske unije (iako SAD nisu deo EU). Pored ovakve nepristrasne i nezavisne zapadnjačke politike počećemo da žalimo za Varšavskim paktom.

mislim

pre 14 godina

Ništa bez mišljenja suda a nove rezolucije bez odobrenja parlamenta Srbije, i Saveta bezbednosti (pre konsultovati Rusiju i Kinu i sve koji nisu priznali Kosovo a u Savetu su Bezbednosti).

genius

pre 14 godina

Gospodin, siguran sam, daje dezinformacije, u čiju korist, to ne znam.
Svi naši, uslovno govoreći, saveznici sa Zapada, po rečima naših medija, konstantno potenciraju da žele Srbiju u EU čim se ispune svi neophodni uslovi, a ti uslovi su izuzetno precizno određeni, pa, iako SAD imaju uticaj na Evropu, ne mogu je nikako naterati da odustane od uslova za prijem novih članica, te bi i najsnažnija intervencija SAD u Briselu rezultirala uštedom vremena reda veličine nekoliko meseci do godinu dana, što je za ovako komplikovan proces zanemarivo...
Jako je teško poverovati da će bilo koja Srpska vlast prihvatiti zamenu Kosova za neku neodređenu podršku SAD u procesima na koje SAD jako malo može da utiče.

rade

pre 14 godina

bas je njima stalo do UN i njenih rezolucija. pa bez pristanka UN su nas bombardovali i mimo te rezolucije su priznali nezavisnost. kakvi licemeri

nidza

pre 14 godina

Kakve ima veze otisla je Slovenija, Hrvatska, Bosna, Crna gora pa nek ode i Kosovo. Niko nece da sluzi centralnoj vlasti u Beogradu za koju mislim da ne vodi nasu drzavu strucno u svakom smislu. Svuda smo zadnji ili medju zadnjima sa primanjima, korupciji, bdp-u... MI nismo sposobni da vodimo jug Srbije a kamoli jos 2mil.

kozar djura

pre 14 godina

Sve ovo je dokaz da Vlada radi netransparentno pored svi zaklinjanja o demokratiji u Srbiji. Pregovara se iza kulisa o stvarima o kojima bi se norod mozda trebao pitati. A za DS u njenoj demokratiji, narod moze i da ceka, a na red ce doci, sigurno je.

М. Н. Лазар

pre 14 godina

Нека је укину, ионако је мртво слово на папиру. Ваљда ће наша дипломатија и спољна политика престати да се ослања на нереалне аргументе.

slobodan ili ne

pre 14 godina

konacno izlazi macka iz dzaka na svetlo dana, i vec se vidi "resenje" koje se verovatno vec i znalo! na nama je da dobro razmislimo da li je to "resenje" za nas prihvatljivo, ili je to i jedino resenje!

pravna institucija

pre 14 godina

½vašingtonska administracija očekuje da Beograd da pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja suda MSP-a u Hagu o kosovskoj nezavisnosti½

Dakle, vašingtonska administracija uveliko zna kakvu će odluku doneti MSP!!! Lepo, nema šta...

Dejan

pre 14 godina

Ha, ha...koliko se ljudi loze na ovo spinovanje pa to je neverovatno. Prvo Lajcek ima plan za Kosovo, sad kao SAD trazi ukidanje rezolucije 1244 k'o da nju to uopste zanima...
Kad ce se ovaj nas narod opametiti da mi je znati.

Katica

pre 14 godina

Ako se sve ovo dogodi sa rezolucijom 1244, mogu misliti kako ce guslari u novokomponovanim desetercima da opisu Tadica i Jeremica. Bice ljuto! Medejutim, bez lustracije i edukacije, svejedno, Srbija ce potonuti.

Dejan

pre 14 godina

Ma koji brzi pristup EU. Sve je to jedna laz. Bez Mladica i Hadzica mogu se postaviti gde zele, Holandija popustiti nece. Nije prvi puta da je EU, SADu rekla, e nece moci tako na nasem teritoriju.