Sreda, 28.04.2010.

12:51

Srbija 16. na novoj listi FIFA

Fudbalska reprezentacija Srbije nazadovala je za jedno mesto na najnovijoj listi Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i zauzima 16. poziciju sa 944 poena.

Izvor: B92

Srbija 16. na novoj listi FIFA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

ferda ferdinand

pre 14 godina

nisam neki strucnjak u fudbalu, ali po mom misljenju ako igramo na svetskom prvenstvu kao i u kvalifikacijama zasluzujemo bar cetvrtfinale....

MNE

pre 14 godina

evo vam za sve repke
http://www.fifa.com/worldfootball/ranking/lastranking/gender=m/fullranking.html#confederation=0&rank=192&page=2
crna gora napredovala za 4 mjesta :-)

poslednjih 12

pre 14 godina

Rumunija - Srbija 2-3
Srbija - Švedska 2-0 Srbija - Austrija 1-0
Farska O - Srbija 0-2
Južna A - Srbija 1-3
Srbija - Francuska 1-1 Srbija - Rumunija 5-0
Litvanija - Srbija 2-1
Severna I - Srbija 0-1
Južna K - Srbija 0-1
Alžir - Srbija 0-3
Japan - Srbija 0-3

predlog

pre 14 godina

za ovo ipak visoko mesto jedno veliko hvala bivsim selektorima. bez poraza od azerbejdzana i slicnim, nebi bili ovde gde jesmo.
moj predlog: ajde da izgubimo sve utakmice, cak i one koje nebi trebali, sve do 2013. pa od 2014 polako krenemo sa par remija, 2-3 pobede i eto nas medju prvih pet 2015 godine!

srbija-istra

pre 14 godina

Jedva cekam World Cup. Ima ovde po Kanadi da masem srpskom zastavom dok i jedan Hrvat ne krene da me moli da prestanim. U tom trenutku ce Hrvatska i onako biti negde prema sredini ljestvice, a Ivica doma.

Ivan

pre 14 godina

Jedva čekam svjetsko prvenstvo i uz pivo i čipi čips uživati u utakmicama. S posebnim guštom ću pratiti utakmice Srbije i petarde koje će da padnu. Nije ih bilo dugo :-)

student

pre 14 godina

ovi koji kažu da hrvatska nije nikakva reprezentacija su ili slijepi ili ljubomorni. od ex-yu nogometnih reprezentacija, hrvatska ima debelo najveće uspjehe, plasmane i pobjede. ne znam čemu čuđenje. mi se sada nismo plasirali na SP i to je nama KATASTROFA. cijela nacija je bila u kolektivnom očaju i još tuguje, jer nema apsolutno nikakvog razloga da s takvim igračima propustimo SP. popušili smo, kako se kaže. što je, tu je. ali to ne umanjuje vrijednost našeg KONTINUITETA dobrih rezultata. a ovi koji nam na nos nabijaju poraz od engleske, neka samo pogledaju s kojom ekipom smo engleze dobijali dvaput a s kojom postavom smo dvaput gubili i sve će vam biti jasno. to nisu bili isti igrači. a nekako mi se čini da nismo mi jedini koji su primili hrpu golova u utakmici... aj sad recite da lažem.
svim srbićima pozdrav iz zagreba i sretno na SP, želim vam medalju. iskreno!

Srbin do koske

pre 14 godina

Fenomenalno rangiranje bi bilo da se nacin bodovanja prenese kao iz tenisa... da se uobzir uzme ta jedna fudbalska godina... neka bodovanje ostane sve isto... samo cim se stigne u februar 2011 da se brisu bodovi iz februara 2010 ... to bi bila najrealnija slika.... a ako nekom smeta sto prvak 2010 moze da nebude ni medju prvih 20, 2014 sami su krivi sto neodrzavaju kontinuitet rada, jer nema vise nista od stare slave....

cole

pre 14 godina

(Pretorija, 28. april 2010 13:19)
Nije te mrzelo da sve ovo pises???
Svaka cast, bolji tekst od ovog sto je novinar napisao na sajtu.

DEJO

pre 14 godina

Za breee
2006 niste bili u nikakvom četvrtfinalu ne lupaj bezveze. Ispali ste več na početku SP i niste prošli ni u osminu finala baš kao i mi ne.

zadar

pre 14 godina

USA je jaca od Srbije....
Kako to da je USA jaca od Srbije?
Kad vi pobijedite Spanjolsku ili neku drugu veliku momcad onda se javite...
Ali kad ste vi pobijedili neku jaku momcad?
Hrvatska je pobijedila i Italiju i Njemacku i Argentinu i Poljsku i KAZAHSTAN i Englesku i Svedsku.
A vi se nama smijesite sto se nismo kvalificirali na SP 2010. Pa sto onda?
A gdje se bili na SP 2002 i EP 2004 i EP 2008?
Samo sto ste se kvalificirali na SP ne znaci da ste bolji od Hrvatske.....

DELIJA

pre 14 godina

Sve je ovo super i naravno svaka cast Anticu ali se nesmije zaboraviti i nesmije zaobici zahvalnost Miroslavu Djukicu jer sam uvjeren da bez njega danas nebi bili tu gdje jesmo.Sjetimo se stvaranja kvalitetne mlade selekcije i njihovih dugogodisnjih vrhunskih rezultata na celu sa Djukom,da bi danas od istih igraca imali odlicnu A selekciju.Nesmijemo zaboraviti da nam je on doveo Antica za selektora jer poslije skandala na olimpiskim igrema Karadzic i FSS nisu imali nijednu adekvatnu zamjenu za Djuku osim Antica kojega su do tada pokusavali bezuspjesno dovesti na celo A selekcije,a sta se tada desilo i zasto je Antic pristao na funkciju ostace tajna a naravno da vjerujem u kvalitet rada Antica i postujem njegov pristup poslu i vjerujem da su vjerovatno iz FSS pristali na sve uslove selektora sto je Bogu hvala i donijelo mnogobrojne radosti sa reprezentacijom.JOS JEDNOM HVALA TI DJUKA I NAPRIJED ANTICU

rebel

pre 14 godina

Lista kakva takva vjerovatno najbolje odslikava stanje u svjetskom fudbalu,medjutim napominjem jedno-stanje je promjenljivo!
Stoga nasa 4 uzastopna ucesca na EP za mlade-te 2 srebra i jedno polufinale daju nam za pravo da budemo optimisti!Nijedna evropska nacija nije vezale 4 uzastopna ucesca na EP za mlade!
Jankovic,Krasic,Bane,Bambi,Kolarov su bili nosioci tih ekipa,i nije slucajno sto smo sada ucesnici na svjetskom kao prvi iz grupe.Napravili smo kontinuitet mladih timova,a dolaskom Antica pocinje era i naseg najboljeg tima-U FUDBALU NEMA SLUCAJNOSTI!

bas me zanima

pre 14 godina

Mene bas interesuje kako jedna najjaca reprezentacija na svetu nije otisla na SP

Luka Modric je najbolji veznjak na svetu
Olic je najbolji napadac na svetu
Corluka je najbolji odbrambeni na svetu
Srna je najbolji golman na svetu
Eduardo najbolje greje klupu na svetu

Stvarno hrvati, slusajuci vas vi stvarno imate najbolju ekipu na svetu, bas se pitam kako onda primate petarde i ne odlazite na SP

Pretorija

pre 14 godina

“@ Pretorija

Sve ti verujemo i super je ta matematika, ali kakve to veze ima sa TRENUTNOM snagom neke ekipe?”
(Milan, 28. april 2010 16:08)

Milane,

Moja razmisljanje o ovoj listi mozete da procitate u originalnom postu. Ovo je najbitnija recenica:

--- I na kraju, ovu listu ne treba posmatrati kao nesto apsolutno, vec kao nesto relativno, a svaka relativna stvar ima svoje mane.

I da dodam – Moj post se nije bavio tematikom da li je lista dobra ili nije, a ni matematika nije moja vec FIFA-ina.
Kao sto sam i rekao, ova lista je relativna, a kao takva samo moze da bude donekle dobra.

Primer:

Reprezentacije A i B imaju iste rezultate u poslednje 3 godine i 11 meseci, ali je tim A imao bolje rezultate u mesecu pre 4 godine koji ispada iz kalulacije. Po ovoj FIFA-inoj racunici ce tim A (koji je imao bolje rezultate u tom mesecu koji ispada iz kalulacije) ispastati i nazadovati na listi ispod tima B u novom mesecu kada se lista objavi. Sve ovo bez obzira sto su svi ostali rezultati (3 godine + 11 meseci) istovetni.

Praktican primer se moze bas videti zbog toga sto ce sada mnogo reprezetncija koje ne prodju dobro na SP izgubiti dosta poena iz 2006. godine (koeficijent 0.2), a nece doneti sebi mnogo poena, pa ce se shodno tome pomeritii unazad, a to moze nama dobro da dodje, jer ne gubimo nikakve poene sa SP 2006.

Nekome odgovara cetvorogodisnji sistem, nekome jednogodisnji, dok ja nekako mislim da bi dve godine bile idealne, ali od toga nece biti nista, jer marketinski FIFA ne moze da dozovli da se nesto racuna bez proslog SP-a, a isto tako UEFA ne moze da dozvoli (sa marketinske tacke) da se ne racuna i EP koje ce, primera radi u slucaju EP 2008. godine, u 2012. godini biti nesto se dogodilo pre 4 godine.

Ni FIFA-ina, a ni UEFA0ina kalulacija nisu idealne, to je sigurno.

breee

pre 14 godina

Hrvatska 9. Pa kako to?? Oni su igrali cetvrtfinale 96 3 mjesto 98 i cetvrtfinale 2006 a mi breeeeeee smo uzeli 1 od moguci 6 boda od velike francuske breee

doktor

pre 14 godina

Treba pogledati, koji su kriterijumi, pa takav značaj i dati ovakvim ranglistama. Ako se računaju i učinci iz čak 2006-te, onda se recimo ne bih čudio, da se ja nađem na rang listi lekara negde na dnu, bez obzira, što sada spašavam ljudske živote, ali u 4. razredu gimnazije sam imao 3 iz istorije i samoupravnog socijalizma :-)))
Mislim, da je Srbiji po današnjem kvalitetu mesto svakako u prvih 10, a to će na SP i momci dokazati...

Milan

pre 14 godina

@ Pretorija

Sve ti verujemo i super je ta matematika, ali kakve to veze ima sa TRENUTNOM snagom neke ekipe? To je kao da u klupskom fudbalu neko jos uvek smatra Mancester Junajted najjacom ekipom jer su oni, realno, u protekle tri-cetri godine ostvarili najbolje rezultate. Ali takva kalkulacija ne bi uzela u obzir cinjenice da: 1. U Junajtedu vise nema Ronalda i Teveza i 2. Oni nisu doveli ni izbliza adekvatne zamene za te igrace i trenutno nisu ni blizu forme Bajerna, a kamoli Intera ili Barselone. Jos da dodam, ovakav sistem bodovanja uopste ne uzima u obzir neke od najnormalnijih pojava u reprezentativnom fudbalu, a to su 1. smena generacija koja moze biti dobra ili losa po zemlju i 2. smena selektora koja takodje moze doneti i obicno donosi ogromne promene u igri jednog tima. Drugim recima, sta repka uradi u proteklih godinu, maksimalno dve dana je relevantno merilo. Pa pola francuske ili italijanske repke se penzionisalo od proslog SP i normalno je da beleze nesto losije rezultate. Ali znaci li to da hrvatski ili portugalski fudbalski savezi rade bolje nego italijanski ili francuski i proizvode bolje nacionalne timove!? Cisto sumnjam.

djo simunic-jaci sam od cjele austrije zajedno

pre 14 godina

Za one kojima kao ništa nije jasno:
USA su igrale i zamalo osvojile finale Kupa Konfederacija u J. Africi. Egipat je dva puta zaredom osvojio Afrički kup nacija. Hrvatska je pukom nesrećom i svojom glupošću ispala u četvrtfinalu EP u fudbalu od Turske. Portugal igrao polufinale istog. Čile je odigrao fantastične kvalifikacije za ovo SP i pobedio sve jače J.Američke ekipe. Šta je Srbija uradila da bi bila bolja od svih ovih? Ne baš puno.
(Aki, 28. april 2010 15:37)

pa ovde kako ja vidim jedino ko nije uradio nista je hrvatska,nesrecno su prosli protiv engleske jer su primili samo 9 komada a trebalu su jedno 15. naprimer turci su igrali polufinale ep pa in nema nigdje. oni su mnogo vise napravili od hrvatske, pokazali da su bolji od njih a nea ih ni medju prvih 20.

mk

pre 14 godina

Ove liste su neverovatne. Reprezentacija koja nije otisla na SP 9. na svetu? Zaista? Sto se mene tice, postoje samo ovi kriterijumi:

a) da li se plasiras na SP i kako tamo prodjes; i
b) da li se plasiras na EP i kako tamo prodjes.

Ostalo su bajke i izmisljotine koje, na zalost, uticu na razne zrebove.
(Ivan M, 28. april 2010 14:24)

Ok Ivane, imas pravo na svoje misljenje, ali da te pitam, pod a) kad kazes da je bitno samo EP, kako bi rangirao reprezentacije koje nisu iz Evrope, a pod b) kad kazes da je bitno samo SP, kako bi rangirao reprezentacije koje nisu nikada bile na SP-u a svejedno su clanice fife. Fifa btw. ima oko 200 clanica a na SP ih ide 32, i uvijek su vise-manje iste zemlje, maksimalno ih ima 50ak koje konkuriraju. Sta je sa ostalih 150?
I sad kakve veze ima sto smo mi 9. a nismo isli na svjetsko, do sada ipak imamo nekakve rezultate i neke uspjehe. Po tvojoj logici ni Federer nebi smio biti 1. na svijetu jer je jucer ispao u prvom kolu Rima. Pa kako moze onda bit prvi upitao biš se ti? Pa jednostavno, do sada je imao neke rezultate i nesto je postigao i nemoze sada zbog jednog loseg rezultata pasti na npr. 25. mjesto. E pa ista ti logika vrijedi za Hrvatsku. Nadam se da cete i vi to skuzit i dozivjet kad napravite neki kontinuitet dobrih rezultata, plasmana, pobjeda protiv velikih ekipa itd. A do tada poštujte uspješnije od sebe

from_HR

pre 14 godina

Čekajte ljudi, ja vaš uopće ne razumijem. U redu, prošli ste na SP, i što sad? Odma da vas stave na tablici u prvih 5? Pa neide to tako. Prvo se dokažite na SP i napravite dobar rezultat, a onda će doći i bolja pozicija. Imate dobre igrače u jakim klubovima, al ne određuje se po tome pozicija reprezentacije. Rezultat se traži. Jedno prvo mjesto u kvalifikacijama nije dovoljno da dokaže da je reprezentacija top 5 ili top 10. Kontinuitet se traži. Neznam čemu čuđenje...

Sretno na SP.

Bambi

pre 14 godina

@zvezda zvezda

A kad to Srbija nije bila favorit, a posle na jedvite jade 1-0 protiv Irana, pa šest komada od Holandije....itd. Samo ti sanjaj, a probudićeš se, da ti je kažiprst u noši....

Asterix

pre 14 godina

@Ivan M

Pa, šteta čoveče, što se ti uopšte ne pitaš, šta bi tek bilo, da je jedini kriterijum rezultat utakmice Srbija-Farska ostrva ? :-)))

MILOS

pre 14 godina

•nakon SP srbija nece biti ni u top 30!! krasic puahahaha
(vojvodina-hr, 28. april 2010 13:49)

koji si ti bezobrazan lik ali doci cete na megdan KRASICU kad tad pa cemo da vidimo ko ce da puahahahace
Nadam se vec za dve godine

Roki cetri

pre 14 godina

Uvjeren sam sto posto da ce Srbija nakon mundijala biti u prvih pet.Nema razloga da se bude optimista.Imamo odlican tim nabijen patriotizmom.TO JE TO.

Aki

pre 14 godina

Za one kojima kao ništa nije jasno:
USA su igrale i zamalo osvojile finale Kupa Konfederacija u J. Africi. Egipat je dva puta zaredom osvojio Afrički kup nacija. Hrvatska je pukom nesrećom i svojom glupošću ispala u četvrtfinalu EP u fudbalu od Turske. Portugal igrao polufinale istog. Čile je odigrao fantastične kvalifikacije za ovo SP i pobedio sve jače J.Američke ekipe. Šta je Srbija uradila da bi bila bolja od svih ovih? Ne baš puno.

zvezda zvezda

pre 14 godina

Srbija sigurno jeste u 10 najjacih reprezentacija na svetu.Imajuci u vidu da neke jake ekipe ne idu na Mundijal a od nekih smo sigurno snazniji, ispadne ( i realno je ) da smo u sirem krugu favorita za osvajanje tutule prvaka sveta. Bez euforije, realno , igracemo u finalu protiv Holandije.

lista, ali zamalo...

pre 14 godina

Ova lista mi nikad nije bila jasna... Mislim, razumem kako se formira, ali mi nije jasno kako ne smisle neki drugi princip bodovanja koji ce realnije da odslikava cinjenicno stanje. Portugalija treca, a jedva tj. uz puku srecu su se kvalifikovali na Mundijal. Pa onda SAD, nerealno. Egipat, smesno. Mnogi drugi drze visoka mesta na listi na konto "stare slave", a mnoge ekipe na osnovu forme u proteklih godinu dana zasluzuju daleko bolji rang. I tu ne mislim samo na nas. Ali, posle Mundijala bice svakako jasnije kome je gde mesto. Do tad, ovoj listi ne treba pridavati veci znacaj.

Srbin iz CG

pre 14 godina

Zaista ne razumijem ovo bodovanje..Mi smo jedini igrali utakmicu od prvih 20 i dobili je i opet padamo na listi..Treba li da gubimo da popravimo plasman..Portugal na trecem koji je jedva prosao na svetsko i nije imao nijednu zvanicnu utakmicu posle kvalifikacija..Nevidjeno!!!

Ivan M

pre 14 godina

Ove liste su neverovatne. Reprezentacija koja nije otisla na SP 9. na svetu? Zaista? Sto se mene tice, postoje samo ovi kriterijumi:

a) da li se plasiras na SP i kako tamo prodjes; i
b) da li se plasiras na EP i kako tamo prodjes.

Ostalo su bajke i izmisljotine koje, na zalost, uticu na razne zrebove.

Ljubitelj Sporta

pre 14 godina

@ Pretorija

Bravo za detaljno objasnjenje, ali... SAD, Chile i Egipat su ispred nas... To je dovoljan dokaz da je lista glupost cista!

hr Serbofan

pre 14 godina

E muka mi je vise od ovih komentara vezanu za fifinu listu. ma ceo svet je protiv nas, zavera je definitivno.. Ajde se prvo raspitajte kako se buduju ekipe na listi pa onda nesto pisite.. Iako postizemo dobre rezultate jos nam se racunaju bodovi sa sp i onih neuspesnih kvalifikacija za ep i losih rezultata na prijateljskim utakmicama iz tog perioda. Tek kad se obrisu rezultati iz tog perioda moci cemo da napredujemo mnogo vise narocito ako se ovakvi rezultati nastave, jer se gledaju rezultati samo iz poslednjih 5 god, a mozda je i 6 nisam siguran.. Znaci ekipe su poredane po bodovnom stanju, odnosno odnosu pobeda i poraza dobijenom cistom matematikom, a ne procenom ljudi zaposlenih u fifi koji procenjuju ko igra lepsi fudbal i koji ne vole srbe...

marko

pre 14 godina

Kako koga pobedimo tako na listi nazadujemo. Ako slucajno pobedimo na svetskom odosmo u drugih 50, i sledeci put startujemo iz nekakvog specijalnog ljubicastog sesira.

Pretorija

pre 14 godina

Pre nego sto pocnemo sa teorijama zavere - Vise informacija o listi i nasoj reprezentaciji je na:

http://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_World_Rankings
http://www.fifa.com/associations/association=srb/fixturesresults/gender=m/index.html
http://www.fifa.com/associations/association=srb/ranking/gender=m/index.html

Na ovim linkovima cete naci KOLIKO POENA smo DOBILI za pobede u novim utakmicama, a KOLIKO POENA smo IZGUBILI (iz aprila 2006., sa koeficijentom 0.2), te KOLIKO POENA DELIMICNO GUBIMO zbog smanjivanja koeficijenata sa 1 na 0.5 (april 2009.); sa 0.5 na 0.3 (april 2008.), te sa 0.3 na 0.2 (april 2007.).

Postovao sam i kako se racuna UEFA-ina lista. Vise o tome mozete procitati ovde:

http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=393583

Evo je FIFA-ina racunica:

Broj poena (koji FIFA objavljuje pocetkom svakog meseca na svom web-site-u) je prosecna vrednost broja poena koje je tim svake drzave osvojio u protekle 4 godine, ali se vise tezine (u matematickom smislu) daje rezultatima iz prethodnih godinu dana.

Racunica za meceve je sledeca:

Pobeda (bez penala) – 3 poena
Pobeda (posle penala) – 2 poena
Neresen rezultat – 1
Poraz (posle penala) – 1 poen
Poraz (bez penala) – 0 poena
---…---

Koeficijent:
Prijateljska utkamica – 1
Kvalifikacije za Fifa World Cup i regionalna takmicenja (Evropsko prvenstvo i sl.) – 2.5
Zavrsi turnir regionalnih takmicenja i Kup konfederacija – 3
Zavrsni turnir Svetskog prvenstva – 4
---…---

Snaga protivnika se racuna ovako:

(200 – pozicija na listi) / 100, dok mec protiv prvog na listi nosi koeficijent 2.00
Dodatak: Tim koji je 150. na listi (kao i svi ostali timovi ispod 150. mesta) nosi koeficijent od 0.5.
---…---

Regionalna snaga:
Regija koju pokriva UEFA – 1
Juzna Amerika – 0.98
Srednja i Severna Amerika i Karibi – 0.85
Azija – 0.85
Afrika – 0.85
Okeanija – 0.85

Ako su timovi iz razlicitih zona: (Tim A koeficijent + Tim B koeficijent) / 2 = Koeficijent za mec tima A protiv B
---…---

Broj poena po mecu = 100 x (Poeni za rezultat x Tip utakmice x Snaga protivnika x Regionala snaga)

Maksimalan broj poena je 2400 po utakmici.
---…--

Zavrsna racunica:

Ukupan broj poena u poslednjih 12 meseci (minimum 5 meceva) x 1 = A – za ovu listu: 05/2009-04/2010
Ukupan broj poena u periodu pre 24 meseci do pre 12 meseci x 0.5 = B – za ovu listu: 05/2008-04/2009
Ukupan broj poena u periodu pre 36 meseci do pre 24 meseca x 0.3 = C – za ovu listu: 05/2007-04/2008
Ukupan broj poena u periodu pre 48 meseci do pre 36 meseci x 0.2 = D – za ovu listu: 05/2006-04/2007

(A+B+C+D) / 4 = Trenutan broj poena
---…--

Kako nikog nismo pobedili na SP 2006 u Nemackoj, uz par korektnih rezultata u prijateljskim utkamicama pred SP 2010 i uz barem 1-2 pobede na SP 2010, mi mozemo bas lepo da napredujemo, pogotovo jer Hrvatska, Egipat i Rusija nisu na SP 2010. Mnogo sta oko poziicije u sesiru na samom EP 2012 (ako se plasiramo), a i u kvalifikacijama za SP 2014 ce zavisiti od toga sta uradimo u narednih par meseci i tokom kvalifikacija za EP 2012.

Cinjenica je da ce dosta timova izgubiti znacajne poene u narednih par meseci (sa koeficijentom 0.2, ali ipak znacajne) sa SP 2006. a mi i nemamo sta da izgubimo :)

I na kraju, ovu listu ne treba posmatrati kao nesto apsolutno, vec kao nesto relativno, a svaka relativna stvar ima svoje mane. Jendostavno, ako smo redovni na velikim takmicenjima (barem 2 nastupa od 3 moguca u svakom cetvorogodisnjem periodu koji pocinje parnom godinom 2006-2010; 2008-2012; 2010-2014 i sl.) i ako na svakom od tih takmicenjia uspemo da zabelezimo barem 1-2 pobede i 1-2 neresenih, mi cemo se redovno nalaziti tamo gde nam je po kvalitetu (igrackom) i mesto – u prvih 10-12 svetskih reprezentacija (a nekada i dosta bolje od tog 10. mesta).

Ova generaciija ima zadatak da pocne sa trendom odrzavanja kvaliteta i rezultata, a time ce, donekle, otvoriti vrata velikih takmicenja sledecoj generaciji.

Ajmo Srbija!

Pretorija

pre 14 godina

Pre nego sto pocnemo sa teorijama zavere - Vise informacija o listi i nasoj reprezentaciji je na:

http://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_World_Rankings
http://www.fifa.com/associations/association=srb/fixturesresults/gender=m/index.html
http://www.fifa.com/associations/association=srb/ranking/gender=m/index.html

Na ovim linkovima cete naci KOLIKO POENA smo DOBILI za pobede u novim utakmicama, a KOLIKO POENA smo IZGUBILI (iz aprila 2006., sa koeficijentom 0.2), te KOLIKO POENA DELIMICNO GUBIMO zbog smanjivanja koeficijenata sa 1 na 0.5 (april 2009.); sa 0.5 na 0.3 (april 2008.), te sa 0.3 na 0.2 (april 2007.).

Postovao sam i kako se racuna UEFA-ina lista. Vise o tome mozete procitati ovde:

http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=393583

Evo je FIFA-ina racunica:

Broj poena (koji FIFA objavljuje pocetkom svakog meseca na svom web-site-u) je prosecna vrednost broja poena koje je tim svake drzave osvojio u protekle 4 godine, ali se vise tezine (u matematickom smislu) daje rezultatima iz prethodnih godinu dana.

Racunica za meceve je sledeca:

Pobeda (bez penala) – 3 poena
Pobeda (posle penala) – 2 poena
Neresen rezultat – 1
Poraz (posle penala) – 1 poen
Poraz (bez penala) – 0 poena
---…---

Koeficijent:
Prijateljska utkamica – 1
Kvalifikacije za Fifa World Cup i regionalna takmicenja (Evropsko prvenstvo i sl.) – 2.5
Zavrsi turnir regionalnih takmicenja i Kup konfederacija – 3
Zavrsni turnir Svetskog prvenstva – 4
---…---

Snaga protivnika se racuna ovako:

(200 – pozicija na listi) / 100, dok mec protiv prvog na listi nosi koeficijent 2.00
Dodatak: Tim koji je 150. na listi (kao i svi ostali timovi ispod 150. mesta) nosi koeficijent od 0.5.
---…---

Regionalna snaga:
Regija koju pokriva UEFA – 1
Juzna Amerika – 0.98
Srednja i Severna Amerika i Karibi – 0.85
Azija – 0.85
Afrika – 0.85
Okeanija – 0.85

Ako su timovi iz razlicitih zona: (Tim A koeficijent + Tim B koeficijent) / 2 = Koeficijent za mec tima A protiv B
---…---

Broj poena po mecu = 100 x (Poeni za rezultat x Tip utakmice x Snaga protivnika x Regionala snaga)

Maksimalan broj poena je 2400 po utakmici.
---…--

Zavrsna racunica:

Ukupan broj poena u poslednjih 12 meseci (minimum 5 meceva) x 1 = A – za ovu listu: 05/2009-04/2010
Ukupan broj poena u periodu pre 24 meseci do pre 12 meseci x 0.5 = B – za ovu listu: 05/2008-04/2009
Ukupan broj poena u periodu pre 36 meseci do pre 24 meseca x 0.3 = C – za ovu listu: 05/2007-04/2008
Ukupan broj poena u periodu pre 48 meseci do pre 36 meseci x 0.2 = D – za ovu listu: 05/2006-04/2007

(A+B+C+D) / 4 = Trenutan broj poena
---…--

Kako nikog nismo pobedili na SP 2006 u Nemackoj, uz par korektnih rezultata u prijateljskim utkamicama pred SP 2010 i uz barem 1-2 pobede na SP 2010, mi mozemo bas lepo da napredujemo, pogotovo jer Hrvatska, Egipat i Rusija nisu na SP 2010. Mnogo sta oko poziicije u sesiru na samom EP 2012 (ako se plasiramo), a i u kvalifikacijama za SP 2014 ce zavisiti od toga sta uradimo u narednih par meseci i tokom kvalifikacija za EP 2012.

Cinjenica je da ce dosta timova izgubiti znacajne poene u narednih par meseci (sa koeficijentom 0.2, ali ipak znacajne) sa SP 2006. a mi i nemamo sta da izgubimo :)

I na kraju, ovu listu ne treba posmatrati kao nesto apsolutno, vec kao nesto relativno, a svaka relativna stvar ima svoje mane. Jendostavno, ako smo redovni na velikim takmicenjima (barem 2 nastupa od 3 moguca u svakom cetvorogodisnjem periodu koji pocinje parnom godinom 2006-2010; 2008-2012; 2010-2014 i sl.) i ako na svakom od tih takmicenjia uspemo da zabelezimo barem 1-2 pobede i 1-2 neresenih, mi cemo se redovno nalaziti tamo gde nam je po kvalitetu (igrackom) i mesto – u prvih 10-12 svetskih reprezentacija (a nekada i dosta bolje od tog 10. mesta).

Ova generaciija ima zadatak da pocne sa trendom odrzavanja kvaliteta i rezultata, a time ce, donekle, otvoriti vrata velikih takmicenja sledecoj generaciji.

Ajmo Srbija!

from_HR

pre 14 godina

Čekajte ljudi, ja vaš uopće ne razumijem. U redu, prošli ste na SP, i što sad? Odma da vas stave na tablici u prvih 5? Pa neide to tako. Prvo se dokažite na SP i napravite dobar rezultat, a onda će doći i bolja pozicija. Imate dobre igrače u jakim klubovima, al ne određuje se po tome pozicija reprezentacije. Rezultat se traži. Jedno prvo mjesto u kvalifikacijama nije dovoljno da dokaže da je reprezentacija top 5 ili top 10. Kontinuitet se traži. Neznam čemu čuđenje...

Sretno na SP.

Ljubitelj Sporta

pre 14 godina

@ Pretorija

Bravo za detaljno objasnjenje, ali... SAD, Chile i Egipat su ispred nas... To je dovoljan dokaz da je lista glupost cista!

MILOS

pre 14 godina

•nakon SP srbija nece biti ni u top 30!! krasic puahahaha
(vojvodina-hr, 28. april 2010 13:49)

koji si ti bezobrazan lik ali doci cete na megdan KRASICU kad tad pa cemo da vidimo ko ce da puahahahace
Nadam se vec za dve godine

bas me zanima

pre 14 godina

Mene bas interesuje kako jedna najjaca reprezentacija na svetu nije otisla na SP

Luka Modric je najbolji veznjak na svetu
Olic je najbolji napadac na svetu
Corluka je najbolji odbrambeni na svetu
Srna je najbolji golman na svetu
Eduardo najbolje greje klupu na svetu

Stvarno hrvati, slusajuci vas vi stvarno imate najbolju ekipu na svetu, bas se pitam kako onda primate petarde i ne odlazite na SP

Aki

pre 14 godina

Za one kojima kao ništa nije jasno:
USA su igrale i zamalo osvojile finale Kupa Konfederacija u J. Africi. Egipat je dva puta zaredom osvojio Afrički kup nacija. Hrvatska je pukom nesrećom i svojom glupošću ispala u četvrtfinalu EP u fudbalu od Turske. Portugal igrao polufinale istog. Čile je odigrao fantastične kvalifikacije za ovo SP i pobedio sve jače J.Američke ekipe. Šta je Srbija uradila da bi bila bolja od svih ovih? Ne baš puno.

Srbin iz CG

pre 14 godina

Zaista ne razumijem ovo bodovanje..Mi smo jedini igrali utakmicu od prvih 20 i dobili je i opet padamo na listi..Treba li da gubimo da popravimo plasman..Portugal na trecem koji je jedva prosao na svetsko i nije imao nijednu zvanicnu utakmicu posle kvalifikacija..Nevidjeno!!!

hr Serbofan

pre 14 godina

E muka mi je vise od ovih komentara vezanu za fifinu listu. ma ceo svet je protiv nas, zavera je definitivno.. Ajde se prvo raspitajte kako se buduju ekipe na listi pa onda nesto pisite.. Iako postizemo dobre rezultate jos nam se racunaju bodovi sa sp i onih neuspesnih kvalifikacija za ep i losih rezultata na prijateljskim utakmicama iz tog perioda. Tek kad se obrisu rezultati iz tog perioda moci cemo da napredujemo mnogo vise narocito ako se ovakvi rezultati nastave, jer se gledaju rezultati samo iz poslednjih 5 god, a mozda je i 6 nisam siguran.. Znaci ekipe su poredane po bodovnom stanju, odnosno odnosu pobeda i poraza dobijenom cistom matematikom, a ne procenom ljudi zaposlenih u fifi koji procenjuju ko igra lepsi fudbal i koji ne vole srbe...

marko

pre 14 godina

Kako koga pobedimo tako na listi nazadujemo. Ako slucajno pobedimo na svetskom odosmo u drugih 50, i sledeci put startujemo iz nekakvog specijalnog ljubicastog sesira.

student

pre 14 godina

ovi koji kažu da hrvatska nije nikakva reprezentacija su ili slijepi ili ljubomorni. od ex-yu nogometnih reprezentacija, hrvatska ima debelo najveće uspjehe, plasmane i pobjede. ne znam čemu čuđenje. mi se sada nismo plasirali na SP i to je nama KATASTROFA. cijela nacija je bila u kolektivnom očaju i još tuguje, jer nema apsolutno nikakvog razloga da s takvim igračima propustimo SP. popušili smo, kako se kaže. što je, tu je. ali to ne umanjuje vrijednost našeg KONTINUITETA dobrih rezultata. a ovi koji nam na nos nabijaju poraz od engleske, neka samo pogledaju s kojom ekipom smo engleze dobijali dvaput a s kojom postavom smo dvaput gubili i sve će vam biti jasno. to nisu bili isti igrači. a nekako mi se čini da nismo mi jedini koji su primili hrpu golova u utakmici... aj sad recite da lažem.
svim srbićima pozdrav iz zagreba i sretno na SP, želim vam medalju. iskreno!

zvezda zvezda

pre 14 godina

Srbija sigurno jeste u 10 najjacih reprezentacija na svetu.Imajuci u vidu da neke jake ekipe ne idu na Mundijal a od nekih smo sigurno snazniji, ispadne ( i realno je ) da smo u sirem krugu favorita za osvajanje tutule prvaka sveta. Bez euforije, realno , igracemo u finalu protiv Holandije.

Roki cetri

pre 14 godina

Uvjeren sam sto posto da ce Srbija nakon mundijala biti u prvih pet.Nema razloga da se bude optimista.Imamo odlican tim nabijen patriotizmom.TO JE TO.

Ivan M

pre 14 godina

Ove liste su neverovatne. Reprezentacija koja nije otisla na SP 9. na svetu? Zaista? Sto se mene tice, postoje samo ovi kriterijumi:

a) da li se plasiras na SP i kako tamo prodjes; i
b) da li se plasiras na EP i kako tamo prodjes.

Ostalo su bajke i izmisljotine koje, na zalost, uticu na razne zrebove.

djo simunic-jaci sam od cjele austrije zajedno

pre 14 godina

Za one kojima kao ništa nije jasno:
USA su igrale i zamalo osvojile finale Kupa Konfederacija u J. Africi. Egipat je dva puta zaredom osvojio Afrički kup nacija. Hrvatska je pukom nesrećom i svojom glupošću ispala u četvrtfinalu EP u fudbalu od Turske. Portugal igrao polufinale istog. Čile je odigrao fantastične kvalifikacije za ovo SP i pobedio sve jače J.Američke ekipe. Šta je Srbija uradila da bi bila bolja od svih ovih? Ne baš puno.
(Aki, 28. april 2010 15:37)

pa ovde kako ja vidim jedino ko nije uradio nista je hrvatska,nesrecno su prosli protiv engleske jer su primili samo 9 komada a trebalu su jedno 15. naprimer turci su igrali polufinale ep pa in nema nigdje. oni su mnogo vise napravili od hrvatske, pokazali da su bolji od njih a nea ih ni medju prvih 20.

lista, ali zamalo...

pre 14 godina

Ova lista mi nikad nije bila jasna... Mislim, razumem kako se formira, ali mi nije jasno kako ne smisle neki drugi princip bodovanja koji ce realnije da odslikava cinjenicno stanje. Portugalija treca, a jedva tj. uz puku srecu su se kvalifikovali na Mundijal. Pa onda SAD, nerealno. Egipat, smesno. Mnogi drugi drze visoka mesta na listi na konto "stare slave", a mnoge ekipe na osnovu forme u proteklih godinu dana zasluzuju daleko bolji rang. I tu ne mislim samo na nas. Ali, posle Mundijala bice svakako jasnije kome je gde mesto. Do tad, ovoj listi ne treba pridavati veci znacaj.

rebel

pre 14 godina

Lista kakva takva vjerovatno najbolje odslikava stanje u svjetskom fudbalu,medjutim napominjem jedno-stanje je promjenljivo!
Stoga nasa 4 uzastopna ucesca na EP za mlade-te 2 srebra i jedno polufinale daju nam za pravo da budemo optimisti!Nijedna evropska nacija nije vezale 4 uzastopna ucesca na EP za mlade!
Jankovic,Krasic,Bane,Bambi,Kolarov su bili nosioci tih ekipa,i nije slucajno sto smo sada ucesnici na svjetskom kao prvi iz grupe.Napravili smo kontinuitet mladih timova,a dolaskom Antica pocinje era i naseg najboljeg tima-U FUDBALU NEMA SLUCAJNOSTI!

srbija-istra

pre 14 godina

Jedva cekam World Cup. Ima ovde po Kanadi da masem srpskom zastavom dok i jedan Hrvat ne krene da me moli da prestanim. U tom trenutku ce Hrvatska i onako biti negde prema sredini ljestvice, a Ivica doma.

mk

pre 14 godina

Ove liste su neverovatne. Reprezentacija koja nije otisla na SP 9. na svetu? Zaista? Sto se mene tice, postoje samo ovi kriterijumi:

a) da li se plasiras na SP i kako tamo prodjes; i
b) da li se plasiras na EP i kako tamo prodjes.

Ostalo su bajke i izmisljotine koje, na zalost, uticu na razne zrebove.
(Ivan M, 28. april 2010 14:24)

Ok Ivane, imas pravo na svoje misljenje, ali da te pitam, pod a) kad kazes da je bitno samo EP, kako bi rangirao reprezentacije koje nisu iz Evrope, a pod b) kad kazes da je bitno samo SP, kako bi rangirao reprezentacije koje nisu nikada bile na SP-u a svejedno su clanice fife. Fifa btw. ima oko 200 clanica a na SP ih ide 32, i uvijek su vise-manje iste zemlje, maksimalno ih ima 50ak koje konkuriraju. Sta je sa ostalih 150?
I sad kakve veze ima sto smo mi 9. a nismo isli na svjetsko, do sada ipak imamo nekakve rezultate i neke uspjehe. Po tvojoj logici ni Federer nebi smio biti 1. na svijetu jer je jucer ispao u prvom kolu Rima. Pa kako moze onda bit prvi upitao biš se ti? Pa jednostavno, do sada je imao neke rezultate i nesto je postigao i nemoze sada zbog jednog loseg rezultata pasti na npr. 25. mjesto. E pa ista ti logika vrijedi za Hrvatsku. Nadam se da cete i vi to skuzit i dozivjet kad napravite neki kontinuitet dobrih rezultata, plasmana, pobjeda protiv velikih ekipa itd. A do tada poštujte uspješnije od sebe

breee

pre 14 godina

Hrvatska 9. Pa kako to?? Oni su igrali cetvrtfinale 96 3 mjesto 98 i cetvrtfinale 2006 a mi breeeeeee smo uzeli 1 od moguci 6 boda od velike francuske breee

zadar

pre 14 godina

USA je jaca od Srbije....
Kako to da je USA jaca od Srbije?
Kad vi pobijedite Spanjolsku ili neku drugu veliku momcad onda se javite...
Ali kad ste vi pobijedili neku jaku momcad?
Hrvatska je pobijedila i Italiju i Njemacku i Argentinu i Poljsku i KAZAHSTAN i Englesku i Svedsku.
A vi se nama smijesite sto se nismo kvalificirali na SP 2010. Pa sto onda?
A gdje se bili na SP 2002 i EP 2004 i EP 2008?
Samo sto ste se kvalificirali na SP ne znaci da ste bolji od Hrvatske.....

DELIJA

pre 14 godina

Sve je ovo super i naravno svaka cast Anticu ali se nesmije zaboraviti i nesmije zaobici zahvalnost Miroslavu Djukicu jer sam uvjeren da bez njega danas nebi bili tu gdje jesmo.Sjetimo se stvaranja kvalitetne mlade selekcije i njihovih dugogodisnjih vrhunskih rezultata na celu sa Djukom,da bi danas od istih igraca imali odlicnu A selekciju.Nesmijemo zaboraviti da nam je on doveo Antica za selektora jer poslije skandala na olimpiskim igrema Karadzic i FSS nisu imali nijednu adekvatnu zamjenu za Djuku osim Antica kojega su do tada pokusavali bezuspjesno dovesti na celo A selekcije,a sta se tada desilo i zasto je Antic pristao na funkciju ostace tajna a naravno da vjerujem u kvalitet rada Antica i postujem njegov pristup poslu i vjerujem da su vjerovatno iz FSS pristali na sve uslove selektora sto je Bogu hvala i donijelo mnogobrojne radosti sa reprezentacijom.JOS JEDNOM HVALA TI DJUKA I NAPRIJED ANTICU

cole

pre 14 godina

(Pretorija, 28. april 2010 13:19)
Nije te mrzelo da sve ovo pises???
Svaka cast, bolji tekst od ovog sto je novinar napisao na sajtu.

Ivan

pre 14 godina

Jedva čekam svjetsko prvenstvo i uz pivo i čipi čips uživati u utakmicama. S posebnim guštom ću pratiti utakmice Srbije i petarde koje će da padnu. Nije ih bilo dugo :-)

Pretorija

pre 14 godina

“@ Pretorija

Sve ti verujemo i super je ta matematika, ali kakve to veze ima sa TRENUTNOM snagom neke ekipe?”
(Milan, 28. april 2010 16:08)

Milane,

Moja razmisljanje o ovoj listi mozete da procitate u originalnom postu. Ovo je najbitnija recenica:

--- I na kraju, ovu listu ne treba posmatrati kao nesto apsolutno, vec kao nesto relativno, a svaka relativna stvar ima svoje mane.

I da dodam – Moj post se nije bavio tematikom da li je lista dobra ili nije, a ni matematika nije moja vec FIFA-ina.
Kao sto sam i rekao, ova lista je relativna, a kao takva samo moze da bude donekle dobra.

Primer:

Reprezentacije A i B imaju iste rezultate u poslednje 3 godine i 11 meseci, ali je tim A imao bolje rezultate u mesecu pre 4 godine koji ispada iz kalulacije. Po ovoj FIFA-inoj racunici ce tim A (koji je imao bolje rezultate u tom mesecu koji ispada iz kalulacije) ispastati i nazadovati na listi ispod tima B u novom mesecu kada se lista objavi. Sve ovo bez obzira sto su svi ostali rezultati (3 godine + 11 meseci) istovetni.

Praktican primer se moze bas videti zbog toga sto ce sada mnogo reprezetncija koje ne prodju dobro na SP izgubiti dosta poena iz 2006. godine (koeficijent 0.2), a nece doneti sebi mnogo poena, pa ce se shodno tome pomeritii unazad, a to moze nama dobro da dodje, jer ne gubimo nikakve poene sa SP 2006.

Nekome odgovara cetvorogodisnji sistem, nekome jednogodisnji, dok ja nekako mislim da bi dve godine bile idealne, ali od toga nece biti nista, jer marketinski FIFA ne moze da dozovli da se nesto racuna bez proslog SP-a, a isto tako UEFA ne moze da dozvoli (sa marketinske tacke) da se ne racuna i EP koje ce, primera radi u slucaju EP 2008. godine, u 2012. godini biti nesto se dogodilo pre 4 godine.

Ni FIFA-ina, a ni UEFA0ina kalulacija nisu idealne, to je sigurno.

DEJO

pre 14 godina

Za breee
2006 niste bili u nikakvom četvrtfinalu ne lupaj bezveze. Ispali ste več na početku SP i niste prošli ni u osminu finala baš kao i mi ne.

poslednjih 12

pre 14 godina

Rumunija - Srbija 2-3
Srbija - Švedska 2-0 Srbija - Austrija 1-0
Farska O - Srbija 0-2
Južna A - Srbija 1-3
Srbija - Francuska 1-1 Srbija - Rumunija 5-0
Litvanija - Srbija 2-1
Severna I - Srbija 0-1
Južna K - Srbija 0-1
Alžir - Srbija 0-3
Japan - Srbija 0-3

doktor

pre 14 godina

Treba pogledati, koji su kriterijumi, pa takav značaj i dati ovakvim ranglistama. Ako se računaju i učinci iz čak 2006-te, onda se recimo ne bih čudio, da se ja nađem na rang listi lekara negde na dnu, bez obzira, što sada spašavam ljudske živote, ali u 4. razredu gimnazije sam imao 3 iz istorije i samoupravnog socijalizma :-)))
Mislim, da je Srbiji po današnjem kvalitetu mesto svakako u prvih 10, a to će na SP i momci dokazati...

Srbin do koske

pre 14 godina

Fenomenalno rangiranje bi bilo da se nacin bodovanja prenese kao iz tenisa... da se uobzir uzme ta jedna fudbalska godina... neka bodovanje ostane sve isto... samo cim se stigne u februar 2011 da se brisu bodovi iz februara 2010 ... to bi bila najrealnija slika.... a ako nekom smeta sto prvak 2010 moze da nebude ni medju prvih 20, 2014 sami su krivi sto neodrzavaju kontinuitet rada, jer nema vise nista od stare slave....

Bambi

pre 14 godina

@zvezda zvezda

A kad to Srbija nije bila favorit, a posle na jedvite jade 1-0 protiv Irana, pa šest komada od Holandije....itd. Samo ti sanjaj, a probudićeš se, da ti je kažiprst u noši....

Asterix

pre 14 godina

@Ivan M

Pa, šteta čoveče, što se ti uopšte ne pitaš, šta bi tek bilo, da je jedini kriterijum rezultat utakmice Srbija-Farska ostrva ? :-)))

Milan

pre 14 godina

@ Pretorija

Sve ti verujemo i super je ta matematika, ali kakve to veze ima sa TRENUTNOM snagom neke ekipe? To je kao da u klupskom fudbalu neko jos uvek smatra Mancester Junajted najjacom ekipom jer su oni, realno, u protekle tri-cetri godine ostvarili najbolje rezultate. Ali takva kalkulacija ne bi uzela u obzir cinjenice da: 1. U Junajtedu vise nema Ronalda i Teveza i 2. Oni nisu doveli ni izbliza adekvatne zamene za te igrace i trenutno nisu ni blizu forme Bajerna, a kamoli Intera ili Barselone. Jos da dodam, ovakav sistem bodovanja uopste ne uzima u obzir neke od najnormalnijih pojava u reprezentativnom fudbalu, a to su 1. smena generacija koja moze biti dobra ili losa po zemlju i 2. smena selektora koja takodje moze doneti i obicno donosi ogromne promene u igri jednog tima. Drugim recima, sta repka uradi u proteklih godinu, maksimalno dve dana je relevantno merilo. Pa pola francuske ili italijanske repke se penzionisalo od proslog SP i normalno je da beleze nesto losije rezultate. Ali znaci li to da hrvatski ili portugalski fudbalski savezi rade bolje nego italijanski ili francuski i proizvode bolje nacionalne timove!? Cisto sumnjam.

predlog

pre 14 godina

za ovo ipak visoko mesto jedno veliko hvala bivsim selektorima. bez poraza od azerbejdzana i slicnim, nebi bili ovde gde jesmo.
moj predlog: ajde da izgubimo sve utakmice, cak i one koje nebi trebali, sve do 2013. pa od 2014 polako krenemo sa par remija, 2-3 pobede i eto nas medju prvih pet 2015 godine!

MNE

pre 14 godina

evo vam za sve repke
http://www.fifa.com/worldfootball/ranking/lastranking/gender=m/fullranking.html#confederation=0&rank=192&page=2
crna gora napredovala za 4 mjesta :-)

ferda ferdinand

pre 14 godina

nisam neki strucnjak u fudbalu, ali po mom misljenju ako igramo na svetskom prvenstvu kao i u kvalifikacijama zasluzujemo bar cetvrtfinale....

breee

pre 14 godina

Hrvatska 9. Pa kako to?? Oni su igrali cetvrtfinale 96 3 mjesto 98 i cetvrtfinale 2006 a mi breeeeeee smo uzeli 1 od moguci 6 boda od velike francuske breee

Ivan

pre 14 godina

Jedva čekam svjetsko prvenstvo i uz pivo i čipi čips uživati u utakmicama. S posebnim guštom ću pratiti utakmice Srbije i petarde koje će da padnu. Nije ih bilo dugo :-)

zadar

pre 14 godina

USA je jaca od Srbije....
Kako to da je USA jaca od Srbije?
Kad vi pobijedite Spanjolsku ili neku drugu veliku momcad onda se javite...
Ali kad ste vi pobijedili neku jaku momcad?
Hrvatska je pobijedila i Italiju i Njemacku i Argentinu i Poljsku i KAZAHSTAN i Englesku i Svedsku.
A vi se nama smijesite sto se nismo kvalificirali na SP 2010. Pa sto onda?
A gdje se bili na SP 2002 i EP 2004 i EP 2008?
Samo sto ste se kvalificirali na SP ne znaci da ste bolji od Hrvatske.....

zvezda zvezda

pre 14 godina

Srbija sigurno jeste u 10 najjacih reprezentacija na svetu.Imajuci u vidu da neke jake ekipe ne idu na Mundijal a od nekih smo sigurno snazniji, ispadne ( i realno je ) da smo u sirem krugu favorita za osvajanje tutule prvaka sveta. Bez euforije, realno , igracemo u finalu protiv Holandije.

Bambi

pre 14 godina

@zvezda zvezda

A kad to Srbija nije bila favorit, a posle na jedvite jade 1-0 protiv Irana, pa šest komada od Holandije....itd. Samo ti sanjaj, a probudićeš se, da ti je kažiprst u noši....

Ivan M

pre 14 godina

Ove liste su neverovatne. Reprezentacija koja nije otisla na SP 9. na svetu? Zaista? Sto se mene tice, postoje samo ovi kriterijumi:

a) da li se plasiras na SP i kako tamo prodjes; i
b) da li se plasiras na EP i kako tamo prodjes.

Ostalo su bajke i izmisljotine koje, na zalost, uticu na razne zrebove.

bas me zanima

pre 14 godina

Mene bas interesuje kako jedna najjaca reprezentacija na svetu nije otisla na SP

Luka Modric je najbolji veznjak na svetu
Olic je najbolji napadac na svetu
Corluka je najbolji odbrambeni na svetu
Srna je najbolji golman na svetu
Eduardo najbolje greje klupu na svetu

Stvarno hrvati, slusajuci vas vi stvarno imate najbolju ekipu na svetu, bas se pitam kako onda primate petarde i ne odlazite na SP

srbija-istra

pre 14 godina

Jedva cekam World Cup. Ima ovde po Kanadi da masem srpskom zastavom dok i jedan Hrvat ne krene da me moli da prestanim. U tom trenutku ce Hrvatska i onako biti negde prema sredini ljestvice, a Ivica doma.

Aki

pre 14 godina

Za one kojima kao ništa nije jasno:
USA su igrale i zamalo osvojile finale Kupa Konfederacija u J. Africi. Egipat je dva puta zaredom osvojio Afrički kup nacija. Hrvatska je pukom nesrećom i svojom glupošću ispala u četvrtfinalu EP u fudbalu od Turske. Portugal igrao polufinale istog. Čile je odigrao fantastične kvalifikacije za ovo SP i pobedio sve jače J.Američke ekipe. Šta je Srbija uradila da bi bila bolja od svih ovih? Ne baš puno.

djo simunic-jaci sam od cjele austrije zajedno

pre 14 godina

Za one kojima kao ništa nije jasno:
USA su igrale i zamalo osvojile finale Kupa Konfederacija u J. Africi. Egipat je dva puta zaredom osvojio Afrički kup nacija. Hrvatska je pukom nesrećom i svojom glupošću ispala u četvrtfinalu EP u fudbalu od Turske. Portugal igrao polufinale istog. Čile je odigrao fantastične kvalifikacije za ovo SP i pobedio sve jače J.Američke ekipe. Šta je Srbija uradila da bi bila bolja od svih ovih? Ne baš puno.
(Aki, 28. april 2010 15:37)

pa ovde kako ja vidim jedino ko nije uradio nista je hrvatska,nesrecno su prosli protiv engleske jer su primili samo 9 komada a trebalu su jedno 15. naprimer turci su igrali polufinale ep pa in nema nigdje. oni su mnogo vise napravili od hrvatske, pokazali da su bolji od njih a nea ih ni medju prvih 20.

Roki cetri

pre 14 godina

Uvjeren sam sto posto da ce Srbija nakon mundijala biti u prvih pet.Nema razloga da se bude optimista.Imamo odlican tim nabijen patriotizmom.TO JE TO.

Ljubitelj Sporta

pre 14 godina

@ Pretorija

Bravo za detaljno objasnjenje, ali... SAD, Chile i Egipat su ispred nas... To je dovoljan dokaz da je lista glupost cista!

Srbin iz CG

pre 14 godina

Zaista ne razumijem ovo bodovanje..Mi smo jedini igrali utakmicu od prvih 20 i dobili je i opet padamo na listi..Treba li da gubimo da popravimo plasman..Portugal na trecem koji je jedva prosao na svetsko i nije imao nijednu zvanicnu utakmicu posle kvalifikacija..Nevidjeno!!!

MILOS

pre 14 godina

•nakon SP srbija nece biti ni u top 30!! krasic puahahaha
(vojvodina-hr, 28. april 2010 13:49)

koji si ti bezobrazan lik ali doci cete na megdan KRASICU kad tad pa cemo da vidimo ko ce da puahahahace
Nadam se vec za dve godine

Milan

pre 14 godina

@ Pretorija

Sve ti verujemo i super je ta matematika, ali kakve to veze ima sa TRENUTNOM snagom neke ekipe? To je kao da u klupskom fudbalu neko jos uvek smatra Mancester Junajted najjacom ekipom jer su oni, realno, u protekle tri-cetri godine ostvarili najbolje rezultate. Ali takva kalkulacija ne bi uzela u obzir cinjenice da: 1. U Junajtedu vise nema Ronalda i Teveza i 2. Oni nisu doveli ni izbliza adekvatne zamene za te igrace i trenutno nisu ni blizu forme Bajerna, a kamoli Intera ili Barselone. Jos da dodam, ovakav sistem bodovanja uopste ne uzima u obzir neke od najnormalnijih pojava u reprezentativnom fudbalu, a to su 1. smena generacija koja moze biti dobra ili losa po zemlju i 2. smena selektora koja takodje moze doneti i obicno donosi ogromne promene u igri jednog tima. Drugim recima, sta repka uradi u proteklih godinu, maksimalno dve dana je relevantno merilo. Pa pola francuske ili italijanske repke se penzionisalo od proslog SP i normalno je da beleze nesto losije rezultate. Ali znaci li to da hrvatski ili portugalski fudbalski savezi rade bolje nego italijanski ili francuski i proizvode bolje nacionalne timove!? Cisto sumnjam.

from_HR

pre 14 godina

Čekajte ljudi, ja vaš uopće ne razumijem. U redu, prošli ste na SP, i što sad? Odma da vas stave na tablici u prvih 5? Pa neide to tako. Prvo se dokažite na SP i napravite dobar rezultat, a onda će doći i bolja pozicija. Imate dobre igrače u jakim klubovima, al ne određuje se po tome pozicija reprezentacije. Rezultat se traži. Jedno prvo mjesto u kvalifikacijama nije dovoljno da dokaže da je reprezentacija top 5 ili top 10. Kontinuitet se traži. Neznam čemu čuđenje...

Sretno na SP.

hr Serbofan

pre 14 godina

E muka mi je vise od ovih komentara vezanu za fifinu listu. ma ceo svet je protiv nas, zavera je definitivno.. Ajde se prvo raspitajte kako se buduju ekipe na listi pa onda nesto pisite.. Iako postizemo dobre rezultate jos nam se racunaju bodovi sa sp i onih neuspesnih kvalifikacija za ep i losih rezultata na prijateljskim utakmicama iz tog perioda. Tek kad se obrisu rezultati iz tog perioda moci cemo da napredujemo mnogo vise narocito ako se ovakvi rezultati nastave, jer se gledaju rezultati samo iz poslednjih 5 god, a mozda je i 6 nisam siguran.. Znaci ekipe su poredane po bodovnom stanju, odnosno odnosu pobeda i poraza dobijenom cistom matematikom, a ne procenom ljudi zaposlenih u fifi koji procenjuju ko igra lepsi fudbal i koji ne vole srbe...

mk

pre 14 godina

Ove liste su neverovatne. Reprezentacija koja nije otisla na SP 9. na svetu? Zaista? Sto se mene tice, postoje samo ovi kriterijumi:

a) da li se plasiras na SP i kako tamo prodjes; i
b) da li se plasiras na EP i kako tamo prodjes.

Ostalo su bajke i izmisljotine koje, na zalost, uticu na razne zrebove.
(Ivan M, 28. april 2010 14:24)

Ok Ivane, imas pravo na svoje misljenje, ali da te pitam, pod a) kad kazes da je bitno samo EP, kako bi rangirao reprezentacije koje nisu iz Evrope, a pod b) kad kazes da je bitno samo SP, kako bi rangirao reprezentacije koje nisu nikada bile na SP-u a svejedno su clanice fife. Fifa btw. ima oko 200 clanica a na SP ih ide 32, i uvijek su vise-manje iste zemlje, maksimalno ih ima 50ak koje konkuriraju. Sta je sa ostalih 150?
I sad kakve veze ima sto smo mi 9. a nismo isli na svjetsko, do sada ipak imamo nekakve rezultate i neke uspjehe. Po tvojoj logici ni Federer nebi smio biti 1. na svijetu jer je jucer ispao u prvom kolu Rima. Pa kako moze onda bit prvi upitao biš se ti? Pa jednostavno, do sada je imao neke rezultate i nesto je postigao i nemoze sada zbog jednog loseg rezultata pasti na npr. 25. mjesto. E pa ista ti logika vrijedi za Hrvatsku. Nadam se da cete i vi to skuzit i dozivjet kad napravite neki kontinuitet dobrih rezultata, plasmana, pobjeda protiv velikih ekipa itd. A do tada poštujte uspješnije od sebe

Pretorija

pre 14 godina

Pre nego sto pocnemo sa teorijama zavere - Vise informacija o listi i nasoj reprezentaciji je na:

http://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_World_Rankings
http://www.fifa.com/associations/association=srb/fixturesresults/gender=m/index.html
http://www.fifa.com/associations/association=srb/ranking/gender=m/index.html

Na ovim linkovima cete naci KOLIKO POENA smo DOBILI za pobede u novim utakmicama, a KOLIKO POENA smo IZGUBILI (iz aprila 2006., sa koeficijentom 0.2), te KOLIKO POENA DELIMICNO GUBIMO zbog smanjivanja koeficijenata sa 1 na 0.5 (april 2009.); sa 0.5 na 0.3 (april 2008.), te sa 0.3 na 0.2 (april 2007.).

Postovao sam i kako se racuna UEFA-ina lista. Vise o tome mozete procitati ovde:

http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=393583

Evo je FIFA-ina racunica:

Broj poena (koji FIFA objavljuje pocetkom svakog meseca na svom web-site-u) je prosecna vrednost broja poena koje je tim svake drzave osvojio u protekle 4 godine, ali se vise tezine (u matematickom smislu) daje rezultatima iz prethodnih godinu dana.

Racunica za meceve je sledeca:

Pobeda (bez penala) – 3 poena
Pobeda (posle penala) – 2 poena
Neresen rezultat – 1
Poraz (posle penala) – 1 poen
Poraz (bez penala) – 0 poena
---…---

Koeficijent:
Prijateljska utkamica – 1
Kvalifikacije za Fifa World Cup i regionalna takmicenja (Evropsko prvenstvo i sl.) – 2.5
Zavrsi turnir regionalnih takmicenja i Kup konfederacija – 3
Zavrsni turnir Svetskog prvenstva – 4
---…---

Snaga protivnika se racuna ovako:

(200 – pozicija na listi) / 100, dok mec protiv prvog na listi nosi koeficijent 2.00
Dodatak: Tim koji je 150. na listi (kao i svi ostali timovi ispod 150. mesta) nosi koeficijent od 0.5.
---…---

Regionalna snaga:
Regija koju pokriva UEFA – 1
Juzna Amerika – 0.98
Srednja i Severna Amerika i Karibi – 0.85
Azija – 0.85
Afrika – 0.85
Okeanija – 0.85

Ako su timovi iz razlicitih zona: (Tim A koeficijent + Tim B koeficijent) / 2 = Koeficijent za mec tima A protiv B
---…---

Broj poena po mecu = 100 x (Poeni za rezultat x Tip utakmice x Snaga protivnika x Regionala snaga)

Maksimalan broj poena je 2400 po utakmici.
---…--

Zavrsna racunica:

Ukupan broj poena u poslednjih 12 meseci (minimum 5 meceva) x 1 = A – za ovu listu: 05/2009-04/2010
Ukupan broj poena u periodu pre 24 meseci do pre 12 meseci x 0.5 = B – za ovu listu: 05/2008-04/2009
Ukupan broj poena u periodu pre 36 meseci do pre 24 meseca x 0.3 = C – za ovu listu: 05/2007-04/2008
Ukupan broj poena u periodu pre 48 meseci do pre 36 meseci x 0.2 = D – za ovu listu: 05/2006-04/2007

(A+B+C+D) / 4 = Trenutan broj poena
---…--

Kako nikog nismo pobedili na SP 2006 u Nemackoj, uz par korektnih rezultata u prijateljskim utkamicama pred SP 2010 i uz barem 1-2 pobede na SP 2010, mi mozemo bas lepo da napredujemo, pogotovo jer Hrvatska, Egipat i Rusija nisu na SP 2010. Mnogo sta oko poziicije u sesiru na samom EP 2012 (ako se plasiramo), a i u kvalifikacijama za SP 2014 ce zavisiti od toga sta uradimo u narednih par meseci i tokom kvalifikacija za EP 2012.

Cinjenica je da ce dosta timova izgubiti znacajne poene u narednih par meseci (sa koeficijentom 0.2, ali ipak znacajne) sa SP 2006. a mi i nemamo sta da izgubimo :)

I na kraju, ovu listu ne treba posmatrati kao nesto apsolutno, vec kao nesto relativno, a svaka relativna stvar ima svoje mane. Jendostavno, ako smo redovni na velikim takmicenjima (barem 2 nastupa od 3 moguca u svakom cetvorogodisnjem periodu koji pocinje parnom godinom 2006-2010; 2008-2012; 2010-2014 i sl.) i ako na svakom od tih takmicenjia uspemo da zabelezimo barem 1-2 pobede i 1-2 neresenih, mi cemo se redovno nalaziti tamo gde nam je po kvalitetu (igrackom) i mesto – u prvih 10-12 svetskih reprezentacija (a nekada i dosta bolje od tog 10. mesta).

Ova generaciija ima zadatak da pocne sa trendom odrzavanja kvaliteta i rezultata, a time ce, donekle, otvoriti vrata velikih takmicenja sledecoj generaciji.

Ajmo Srbija!

doktor

pre 14 godina

Treba pogledati, koji su kriterijumi, pa takav značaj i dati ovakvim ranglistama. Ako se računaju i učinci iz čak 2006-te, onda se recimo ne bih čudio, da se ja nađem na rang listi lekara negde na dnu, bez obzira, što sada spašavam ljudske živote, ali u 4. razredu gimnazije sam imao 3 iz istorije i samoupravnog socijalizma :-)))
Mislim, da je Srbiji po današnjem kvalitetu mesto svakako u prvih 10, a to će na SP i momci dokazati...

lista, ali zamalo...

pre 14 godina

Ova lista mi nikad nije bila jasna... Mislim, razumem kako se formira, ali mi nije jasno kako ne smisle neki drugi princip bodovanja koji ce realnije da odslikava cinjenicno stanje. Portugalija treca, a jedva tj. uz puku srecu su se kvalifikovali na Mundijal. Pa onda SAD, nerealno. Egipat, smesno. Mnogi drugi drze visoka mesta na listi na konto "stare slave", a mnoge ekipe na osnovu forme u proteklih godinu dana zasluzuju daleko bolji rang. I tu ne mislim samo na nas. Ali, posle Mundijala bice svakako jasnije kome je gde mesto. Do tad, ovoj listi ne treba pridavati veci znacaj.

student

pre 14 godina

ovi koji kažu da hrvatska nije nikakva reprezentacija su ili slijepi ili ljubomorni. od ex-yu nogometnih reprezentacija, hrvatska ima debelo najveće uspjehe, plasmane i pobjede. ne znam čemu čuđenje. mi se sada nismo plasirali na SP i to je nama KATASTROFA. cijela nacija je bila u kolektivnom očaju i još tuguje, jer nema apsolutno nikakvog razloga da s takvim igračima propustimo SP. popušili smo, kako se kaže. što je, tu je. ali to ne umanjuje vrijednost našeg KONTINUITETA dobrih rezultata. a ovi koji nam na nos nabijaju poraz od engleske, neka samo pogledaju s kojom ekipom smo engleze dobijali dvaput a s kojom postavom smo dvaput gubili i sve će vam biti jasno. to nisu bili isti igrači. a nekako mi se čini da nismo mi jedini koji su primili hrpu golova u utakmici... aj sad recite da lažem.
svim srbićima pozdrav iz zagreba i sretno na SP, želim vam medalju. iskreno!

Asterix

pre 14 godina

@Ivan M

Pa, šteta čoveče, što se ti uopšte ne pitaš, šta bi tek bilo, da je jedini kriterijum rezultat utakmice Srbija-Farska ostrva ? :-)))

poslednjih 12

pre 14 godina

Rumunija - Srbija 2-3
Srbija - Švedska 2-0 Srbija - Austrija 1-0
Farska O - Srbija 0-2
Južna A - Srbija 1-3
Srbija - Francuska 1-1 Srbija - Rumunija 5-0
Litvanija - Srbija 2-1
Severna I - Srbija 0-1
Južna K - Srbija 0-1
Alžir - Srbija 0-3
Japan - Srbija 0-3

marko

pre 14 godina

Kako koga pobedimo tako na listi nazadujemo. Ako slucajno pobedimo na svetskom odosmo u drugih 50, i sledeci put startujemo iz nekakvog specijalnog ljubicastog sesira.

Srbin do koske

pre 14 godina

Fenomenalno rangiranje bi bilo da se nacin bodovanja prenese kao iz tenisa... da se uobzir uzme ta jedna fudbalska godina... neka bodovanje ostane sve isto... samo cim se stigne u februar 2011 da se brisu bodovi iz februara 2010 ... to bi bila najrealnija slika.... a ako nekom smeta sto prvak 2010 moze da nebude ni medju prvih 20, 2014 sami su krivi sto neodrzavaju kontinuitet rada, jer nema vise nista od stare slave....

Pretorija

pre 14 godina

“@ Pretorija

Sve ti verujemo i super je ta matematika, ali kakve to veze ima sa TRENUTNOM snagom neke ekipe?”
(Milan, 28. april 2010 16:08)

Milane,

Moja razmisljanje o ovoj listi mozete da procitate u originalnom postu. Ovo je najbitnija recenica:

--- I na kraju, ovu listu ne treba posmatrati kao nesto apsolutno, vec kao nesto relativno, a svaka relativna stvar ima svoje mane.

I da dodam – Moj post se nije bavio tematikom da li je lista dobra ili nije, a ni matematika nije moja vec FIFA-ina.
Kao sto sam i rekao, ova lista je relativna, a kao takva samo moze da bude donekle dobra.

Primer:

Reprezentacije A i B imaju iste rezultate u poslednje 3 godine i 11 meseci, ali je tim A imao bolje rezultate u mesecu pre 4 godine koji ispada iz kalulacije. Po ovoj FIFA-inoj racunici ce tim A (koji je imao bolje rezultate u tom mesecu koji ispada iz kalulacije) ispastati i nazadovati na listi ispod tima B u novom mesecu kada se lista objavi. Sve ovo bez obzira sto su svi ostali rezultati (3 godine + 11 meseci) istovetni.

Praktican primer se moze bas videti zbog toga sto ce sada mnogo reprezetncija koje ne prodju dobro na SP izgubiti dosta poena iz 2006. godine (koeficijent 0.2), a nece doneti sebi mnogo poena, pa ce se shodno tome pomeritii unazad, a to moze nama dobro da dodje, jer ne gubimo nikakve poene sa SP 2006.

Nekome odgovara cetvorogodisnji sistem, nekome jednogodisnji, dok ja nekako mislim da bi dve godine bile idealne, ali od toga nece biti nista, jer marketinski FIFA ne moze da dozovli da se nesto racuna bez proslog SP-a, a isto tako UEFA ne moze da dozvoli (sa marketinske tacke) da se ne racuna i EP koje ce, primera radi u slucaju EP 2008. godine, u 2012. godini biti nesto se dogodilo pre 4 godine.

Ni FIFA-ina, a ni UEFA0ina kalulacija nisu idealne, to je sigurno.

rebel

pre 14 godina

Lista kakva takva vjerovatno najbolje odslikava stanje u svjetskom fudbalu,medjutim napominjem jedno-stanje je promjenljivo!
Stoga nasa 4 uzastopna ucesca na EP za mlade-te 2 srebra i jedno polufinale daju nam za pravo da budemo optimisti!Nijedna evropska nacija nije vezale 4 uzastopna ucesca na EP za mlade!
Jankovic,Krasic,Bane,Bambi,Kolarov su bili nosioci tih ekipa,i nije slucajno sto smo sada ucesnici na svjetskom kao prvi iz grupe.Napravili smo kontinuitet mladih timova,a dolaskom Antica pocinje era i naseg najboljeg tima-U FUDBALU NEMA SLUCAJNOSTI!

DEJO

pre 14 godina

Za breee
2006 niste bili u nikakvom četvrtfinalu ne lupaj bezveze. Ispali ste več na početku SP i niste prošli ni u osminu finala baš kao i mi ne.

DELIJA

pre 14 godina

Sve je ovo super i naravno svaka cast Anticu ali se nesmije zaboraviti i nesmije zaobici zahvalnost Miroslavu Djukicu jer sam uvjeren da bez njega danas nebi bili tu gdje jesmo.Sjetimo se stvaranja kvalitetne mlade selekcije i njihovih dugogodisnjih vrhunskih rezultata na celu sa Djukom,da bi danas od istih igraca imali odlicnu A selekciju.Nesmijemo zaboraviti da nam je on doveo Antica za selektora jer poslije skandala na olimpiskim igrema Karadzic i FSS nisu imali nijednu adekvatnu zamjenu za Djuku osim Antica kojega su do tada pokusavali bezuspjesno dovesti na celo A selekcije,a sta se tada desilo i zasto je Antic pristao na funkciju ostace tajna a naravno da vjerujem u kvalitet rada Antica i postujem njegov pristup poslu i vjerujem da su vjerovatno iz FSS pristali na sve uslove selektora sto je Bogu hvala i donijelo mnogobrojne radosti sa reprezentacijom.JOS JEDNOM HVALA TI DJUKA I NAPRIJED ANTICU

predlog

pre 14 godina

za ovo ipak visoko mesto jedno veliko hvala bivsim selektorima. bez poraza od azerbejdzana i slicnim, nebi bili ovde gde jesmo.
moj predlog: ajde da izgubimo sve utakmice, cak i one koje nebi trebali, sve do 2013. pa od 2014 polako krenemo sa par remija, 2-3 pobede i eto nas medju prvih pet 2015 godine!

ferda ferdinand

pre 14 godina

nisam neki strucnjak u fudbalu, ali po mom misljenju ako igramo na svetskom prvenstvu kao i u kvalifikacijama zasluzujemo bar cetvrtfinale....

cole

pre 14 godina

(Pretorija, 28. april 2010 13:19)
Nije te mrzelo da sve ovo pises???
Svaka cast, bolji tekst od ovog sto je novinar napisao na sajtu.

MNE

pre 14 godina

evo vam za sve repke
http://www.fifa.com/worldfootball/ranking/lastranking/gender=m/fullranking.html#confederation=0&rank=192&page=2
crna gora napredovala za 4 mjesta :-)