Utorak, 27.04.2010.

00:27

EU: Potezi na Kosovu problematični

U sektoru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU se pažljivo prati razvoj situacije nakon rušenja predajnika operatera mobilne telefonije na Kosovu.

Izvor: B92

EU: Potezi na Kosovu problematièni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Mile

pre 14 godina

Lepo je Kostunica govorio, "Ne pustajte EULEX na Kosovo" (da preuzme ingerencije UMNIKA, koji je pod Savetom Bezbednosti UN pa prema tome i Rusije).
Covek bio u pravu, ma sta ko mislio o njemu.

Decartes

pre 14 godina

A sto ne bi Telekom Srbija sad iskljucio celu fixnu mrezu Kosova i Metohije, dok se ne vrati kao mobilni operater? A da, izgubice pare.

Bak

pre 14 godina

Meni sve ovo liči na uvod u podelu. Jer ovakva situacija ''udario tuk na luk'' ne odgovara nikome, a ponajviše trpi običan narod koji to ničim nije zaslužio!

Andrej

pre 14 godina

Jednog nelepog dana, i to verovatno u skorije vreme, ce ovi bez bedzeva da dodju na vlast (totalno krivicom ovih nesposobnih koji su trenutno na vlasti). A svi dobro znamo da su tek skoro skinuli bedzeve. Oni ce "malo" drugacije da gledaju na kosovski problem. E onda ce da bude veselo.

Zoran

pre 14 godina

Kada SAD ne bude vise imao interesa na Kosovu a to ce kad tad biti, ovakvih i slicnih tragi-komicno-kvazi-pravno-demokratskih ujdurmi nece biti vec ce stvari doci na svoje mesto. Do tada, nista me nece iznenaditi...

Adnan

pre 14 godina

Ovde se vrlo neoprezno trazi podela Kosova, ali to ce naravno znaciti i podelu juzne Srbije (presevske doline) a bogami i severne Makedonije! Da li su oni koji traze podelu Kosova na to spremni!? Inace jedna (podela Kosova) bez druge (podela juzne Srbije i severne Makedonije) nece proci! Zato bolje Republiku Kosova nego nove ratove na prostoru Balkana!!!

Србин

pre 14 godina

Шта је било? Хтели сте еулекс? Ето вам еулекс. Ова власт само млати празну сламу око Косова, и маже очи грађанима Србије како је за очување КиМ у саставу Србије.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Mislim da se stvar bez potrebe izpolitizirala. Kosovske institucije moraju uvesti red na svojoj teritoriji. Sjecate se, Beograd je uvjek govorio kako na Kosovu caruje bezakonje, nered i kriminal. Pa sada kada se zeli nesto po tome pitanju uraditi, dovesti zakon i red, opet nije dobro jer Beogradu se to ne svidja. Izgleda da mu i dalje pase da Kosovo ostane "crna rupa" Balkana kako bi mogao pothranjivati okorjele nacionaliste svih boja u Beogradu i sire.

MarkoS

pre 14 godina

Ne moze EU da vodi jednostranu politiku prema Kosovu a nisu sve clanice priznale nezavisnost juzne srpske pokrajne. To je cisti bezobrazluk. Oni osudjuju rusenje kosovskih predajnika na severu Kosova a ne osudjuju rusenje srpskih. Podsetimo ix da Kosovo nije clanica UN da bi oni reagovali kao sa potpuno nezavisnom drzavom i to osudjivali. To je cist pritisak na srpski narod. Bolje im je da su ostali uzdrzani od komentara.

m

pre 14 godina

Prvo, postoji problem s numeracijom, jer "Kosova" nije clan Medjunarodne telekomunikacione unije (ITU) jer ih ta ITU ne smatra drzavom. Zato su za tzv. "legalne" mobilne operatere svoje nacionalne kodove pozajmili Slovenija i Monako. To je moguce samo ako se s tim saglasi drzava na cijoj se teritoriji ekstrateritorijalno koristi tudji medjunarodni pozivni kod. Mi (Srbija) smo se s tim precutno saglasili, to je ucinio i UNMIK koji je bio nadlezan za tu teritoriju po 1244. Zauzvrat je u kosovskom UNMIK Zakonu o telekomunikacijama iz 2003. godine zajemčeno pravo postojećim operaterima koji "rade po propisima svojih drzava" da rade i dalje. To je bila sustina kompromisa u oblasti telekomunikacija, a operateri iz Srbije su pokrivali samo teritorije s znatnijim brojem Srba, sto je takodje bio deo kompromisa (da ne bi "skidali" pretplatnike kosovskim operaterima). Posle proglasenja nezavisnosti, 2008. godine "Kosova" menja propise UNMIK, i u Zakonu o telekomunikacijama brise odredbu da zateceni operateri mogu da rade po propisima svojih zemalja, cime se priprema ovo sto su uradili pre nekoliko dana. Medjutim, to ce uticati na deo dila s ekstrateritorijalnim koriscenjem nacionalnih kodova Slovenije i Monaka, jer "Kosova" ne moze da se saglasava s tim jer nije priznata od ITU, Srbija se nece sloziti a za UNMIK cemo da vidimo (UNMIK ce verovatno biti pod pritiskom iz Srbije s tim u vezi). Zato je jako sumnjivo govoriti o "legalnim" i "nelegalnim" operaterima na Kosovu i Metohiji, bar dok ITU ne bude priznao drzavu "Kosova", kada ce ona zaista moci da bez upliva sa strane gospodari svojim spektrom. Drugo, "Kosova" moze da ovako divljacki sece i otima u zoru sve dok je jedina clanica Saveta Evrope Srbija posto su posredi gruba krsenja prava na mirno uzivanje imovine iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Telekom i Telenor bi sad trebalo da tuze Srbiju, a ova da se regresira od UN ili EU za stetu koju su prouzrokovali organi drzave "Kosova".

Na kraju krajeva, Kosovarima Srbija sad ne moze nista, i oni su se odlucili da rade "muscleflexing". Na kratak rok to ce izgledati kao demonstracija moci prema Beogradu. Na dug rok, to po mom misljenju nece doneti dobro platformi za potpuno priznavanje nezavisnosti celokupnog Kosova, ali ja sam ipak beogradski Srbin pa mozda i gresim (nisam na terenu). Ja licno posmatram i pamtim, i ono od pre 1989, i ono od posle 1999, bas kao sto Albanci pamte divljastva i zlocine koje su nad njima cinili Srbi u periodu 1989-1999. A dok mi obostrano samo pamtimo i skuplja nam se, nema dugorocne srece ni njima ni nama...

svi (ni)su isti

pre 14 godina

1.Euleks ne moze da govori sta je zakonito a sta ne, jer je statusno neutralan i obavlja tehnicke poslove. Prema tome, definitivno je trebao reci da secenje kablova nije tehnicki opravdano niti dozvoljeno a da su se zainteresovane strane trebale obratiti odgovarajucim institucijama po pitanju zakonitosti pruzanja usluga gradjanima.

2. Cujem spominju neku rezoluciju 1244. Izgleda da je se secaju samo kad im zatreba! Da li je nezavisnost, koju priznaje jedva nesto preko 60 zemalja, sama po sebi legalna ili ne?

3. Kosovo je NAJMANJE zajednicko - srpsko i albansko, i u skladu sa tim niko nikada nije uskracivao Albancima JEDNAKA prava u zajednickoj drzavi. Ako dva naroda zive zajedno vise nego tri puta duze nego sto SAD uopste postoje, valjda su oba naroda stekla pravo da zauvek tamo zive!!!!! Mi Srbi smo imali ozbiljan "Milosevic incident" na Kosovu, ali to ni na koji nacin ne moze da izbrise steceno pravo Srba kroz visevekovni zivot na Kosovu, da tamo zive, suvise je to sitno, pogotovu sto su Albanci imali slicne incidente bezbroj puta, a i dan danas ih imaju.

Ovo pisem najozbiljnije i odmah moram da dodam da imam slovenacko drzavljanstvo a da mi rodjeni brat zivi u SAD vec vise od 20 godina, dakle nisam nikakav instant patriJota, sludjeni nacionalista ili nesto slicno. Albanci su sebi napravili ogromnu stetu sto su pitanje Kosova resili (?) na ovaj nacin. Da su bili mudriji, mogli su to sve lepo i tiho da odrade natalitetom i stigli bu ubrzo do Subotice. Sada su usmerili zizu interesovanja nase, evropske i svetske javnosti na sebe i sve ce vise ozbiljnih ljudi shvatati sta se tamo dogadjalo i sta se jos dogadja i na kraju ce okrenuti ledja Albancima, kao sto su vec uradili nedavno sa Sengenom.

Marina

pre 14 godina

" U Euleksu se smatra, kako je objasnio, da delovanje operatera mobilne telefonije iz Srbije u delovima Kosova nije bilo u skladu s kosovskim zakonima, a nije se uklapalo ni u legalno stanje koje proističe iz rezolucije 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu." EULEX , kojega čine zemlje EU bez obzira jesu li ili nisu priznale Kosovo, jednoglasno zaključuje da operateri iz Srbije mogu djelovati na Kosovu samo ako prođu uobičajenu proceduru prema kosovskim zakonima, inače nisu legalni. Nisu legalni ni po rez.1244 na koju se Srbija tako rado poziva. Sad Srbija radi na tome da s tim istim članicama poništi odluke kosovske vlade o iskapčanju. Iako Kosovo nije uvjet za članstvo Srbije u EU, danas je evidentno da opcija za Srbiju nije EU ili Kosovo, nego EU ili ništa. Dok se čeka odluka MSP, zbog koje Tadić oteže svojim toplo-hladnim izjavama, sad priča o modelu Cipra pa onda sutradan odbacuje podjelu Kosova, vrijeme teče u korist potpune kosovske nezavisnosti, a na štetu brzine srbijanskog približavanja EU. I na štetu kosovskih Srba, doslovno jedinih zbiljskih žrtava neriješenog stanja između Beograda i Prištine.

Kosovastar

pre 14 godina

Zacudjujuce je sto neki ne shvataju neke osnovne stvari. Kosovo je proglasilo nezavisnost i kao takva ima pravo da dozvoli nekome rad ili da ne dozvoljava kada ne rade prema njenim zakonima. Drugo, rezolucija 1244 je UKINULA vlast Srbije na Kosovu a tu vlast je preuzeo UNMIK koji je zatim preneo na kosovske institucije. UNMIK koji deluje na bazi rezolucije 1244 NIKADA nije dao dozvolu za rad mobilnim operatorima iz Srbije vec samo dveju kosovskih operatora VALA i IPKO. Mobilni operatori iz Srbije su radili na Kosovu POLITICKIM ODLUKAMA a ne pravno zasnovanim. Isto politickim odlukama vlade Kosova ti operatori su nastavili rad ali posto nisu hteli da cuju upozorenja onda nije preostalo nijedno drugo sredstvo osim prinudnog iskljucenja. Zato nema reakcija nigde u svetu jer to je LEGALNA akcija kosovskih vlasti zbog ugrozavanja njenih ekonomskih interesa.

Deki

pre 14 godina

Niko ne negira da su Srpski mobilni operateri na Kosovu jeftiniji i kvalitetniji? Evo gospodo ja negiram. Kao prvo, stvarno je krajnje vreme da se prekine ta praksa da nasrnemo protiv necega a u sustini nista o tome ne znamo. Da li je iko sto komentarise ovde ikad pa i koristio neki broj Kosovskih operatera, ili usao u njihove zvanicne sajtove kako bi vise saznao o njima? Naravno da nije, jer ovde ide ona cuvena formula: "sto nije nase, lose je". E pa dragi moji, morate da znate da Telenor i pre iskljucenja nije imao vise od 20% pokrivenosti na Kosovu a Telekom Srbije je bio tu oko 40%.Pa ako je to izraz "kvaliteta" onda da zavrsimo ovde pricu, s'druge strane legalni operateri funksionisu bezprekorno na preko 98% teritorije. I sto se cena tice, ja znam da svi legalni operateri na Kosovu imaju razne pakete pa i besplatno aktiviranje paketa za pricanje u grupi za samo 1 cent (1 dinar) po minuti pa ako je i to skupo onda stvarno ne znam sta je jeftino! I za kraj, sta je tu lose sto se neki mobilni operater setio da da brojeve besplatno? To je dobro promisljeni biznis plan jer na kraju krajeva mobilna telefonija i jeste veoma profitabilan biznis a ja ne spadam u one naivne koji su spremni da sve oboje politickom bojom samo zato sto je neko rekao da tako treba.

ja

pre 14 godina

E baš me interesuje šta će ova naša jadna banana država bez banana da uradi...malo će da negoduju a onda će sve da zataškaju nekom aferom ili hapšenjem...

4,05%

pre 14 godina

Dešavanja u kojima se (na neki način) Srbi uzimaju za taoce, će se ponavljati i dalje. A problematična je situacija kada ne smiješ ništa poduzeti po tom pitanju. Sve osim sile kako vlada Srbije govori je za okačiti mačku o rep kada se radi o institucijama izniklim na terorizmu.
Ništa, satelitsku opremu, lokalnu mrežu, pa neka država zakupi kanal preko Skype-a ili nešto slično. Tu bi se vidjela ozbiljnost države.

Нисам одавде

pre 14 godina

Нешто нисам убеђен да су ЕУ владе изненађене овом акцијом, вероватно је неко и донирао експресну поделу бесплатних бројева "легалних" оператера Србима на КиМ. Мени је разумљива њихова жеља да држава Косово што пре профункционише, да би протерали "азиланте". А можда сам ја све погрешно сагледао....

Call me on 063

pre 14 godina

Zakljucak EU je u najmanju ruku licemeran. Unistavanje infrastrukture pored toga sto je destruktivan sam po sebi, takodje reflektuje sistem vrednosti na Kosovu i pokazuje kolika je jos uvek opsednutost lokalnih lidera i populacije da se i dalje bave SRBIJOM u ternutku kada nemaju nista drugo da ponude gradjanima. Ta opsednutost vidimo ide i do te mere da se cine akcije cak i na sopstvenu stetu.
Niko ovde nije negirao da su 063 i 064 imali i jos uvek imaju bolju i jeftiniju uslugu od "legalnih" operatera.
Kakav je interes vlade da unistava infrastrukturu koja jeste a ima mogucnosti i da bude jos vise katalizator razvoja ekonomije, pa u krajnjoj liniji i medjuetnickog pomirenja.
Cudno.

Julius

pre 14 godina

Nije tacno da je Evropska unija ocenila problematicne uklanjanje predajnika ilegalnih operatera mobilne telefonije. To mozda je rekao neki pojedinac ("jedan izvor"), ali sefovi diplomatija Unije nisu ni spomenuli to pitanje. I zasto bi se oni bavili time, kad u njihovim zemljama ne bi trpeli takvu pirateriju ni jedan dan, a kamoli preko deset godina, kao sto je to radjeno na Kosovo.

Petar S.

pre 14 godina

To je onda to. Sto se stava Evrope tice. "..Neki.." ovo "..neki.." ono.
Sada treba postaviti "Neka" pitanja (odgovornima) u Srbiji koju su doveli Eulex, na osnovu plana u 6 tacaka.

Sta bi sa tim tackama?

dj psyho

pre 14 godina

Kakvi kosovske legitimne agencije i zakoni? Da li ljudi iko ume da cita i tumaci rezoluciju 1244? Stvarno ja sam vrlo tolerantna osoba ali ovakvi presedani pocevsi od proglasenja nezavisnosti pa na ovamo me svrstavaju u grupu dobrovoljaca jer ovaj Euleks kvazi mir i kvazi uspeh nece dugo da traje.

dj psyho

pre 14 godina

Kakvi kosovske legitimne agencije i zakoni? Da li ljudi iko ume da cita i tumaci rezoluciju 1244? Stvarno ja sam vrlo tolerantna osoba ali ovakvi presedani pocevsi od proglasenja nezavisnosti pa na ovamo me svrstavaju u grupu dobrovoljaca jer ovaj Euleks kvazi mir i kvazi uspeh nece dugo da traje.

Petar S.

pre 14 godina

To je onda to. Sto se stava Evrope tice. "..Neki.." ovo "..neki.." ono.
Sada treba postaviti "Neka" pitanja (odgovornima) u Srbiji koju su doveli Eulex, na osnovu plana u 6 tacaka.

Sta bi sa tim tackama?

Call me on 063

pre 14 godina

Zakljucak EU je u najmanju ruku licemeran. Unistavanje infrastrukture pored toga sto je destruktivan sam po sebi, takodje reflektuje sistem vrednosti na Kosovu i pokazuje kolika je jos uvek opsednutost lokalnih lidera i populacije da se i dalje bave SRBIJOM u ternutku kada nemaju nista drugo da ponude gradjanima. Ta opsednutost vidimo ide i do te mere da se cine akcije cak i na sopstvenu stetu.
Niko ovde nije negirao da su 063 i 064 imali i jos uvek imaju bolju i jeftiniju uslugu od "legalnih" operatera.
Kakav je interes vlade da unistava infrastrukturu koja jeste a ima mogucnosti i da bude jos vise katalizator razvoja ekonomije, pa u krajnjoj liniji i medjuetnickog pomirenja.
Cudno.

m

pre 14 godina

Prvo, postoji problem s numeracijom, jer "Kosova" nije clan Medjunarodne telekomunikacione unije (ITU) jer ih ta ITU ne smatra drzavom. Zato su za tzv. "legalne" mobilne operatere svoje nacionalne kodove pozajmili Slovenija i Monako. To je moguce samo ako se s tim saglasi drzava na cijoj se teritoriji ekstrateritorijalno koristi tudji medjunarodni pozivni kod. Mi (Srbija) smo se s tim precutno saglasili, to je ucinio i UNMIK koji je bio nadlezan za tu teritoriju po 1244. Zauzvrat je u kosovskom UNMIK Zakonu o telekomunikacijama iz 2003. godine zajemčeno pravo postojećim operaterima koji "rade po propisima svojih drzava" da rade i dalje. To je bila sustina kompromisa u oblasti telekomunikacija, a operateri iz Srbije su pokrivali samo teritorije s znatnijim brojem Srba, sto je takodje bio deo kompromisa (da ne bi "skidali" pretplatnike kosovskim operaterima). Posle proglasenja nezavisnosti, 2008. godine "Kosova" menja propise UNMIK, i u Zakonu o telekomunikacijama brise odredbu da zateceni operateri mogu da rade po propisima svojih zemalja, cime se priprema ovo sto su uradili pre nekoliko dana. Medjutim, to ce uticati na deo dila s ekstrateritorijalnim koriscenjem nacionalnih kodova Slovenije i Monaka, jer "Kosova" ne moze da se saglasava s tim jer nije priznata od ITU, Srbija se nece sloziti a za UNMIK cemo da vidimo (UNMIK ce verovatno biti pod pritiskom iz Srbije s tim u vezi). Zato je jako sumnjivo govoriti o "legalnim" i "nelegalnim" operaterima na Kosovu i Metohiji, bar dok ITU ne bude priznao drzavu "Kosova", kada ce ona zaista moci da bez upliva sa strane gospodari svojim spektrom. Drugo, "Kosova" moze da ovako divljacki sece i otima u zoru sve dok je jedina clanica Saveta Evrope Srbija posto su posredi gruba krsenja prava na mirno uzivanje imovine iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Telekom i Telenor bi sad trebalo da tuze Srbiju, a ova da se regresira od UN ili EU za stetu koju su prouzrokovali organi drzave "Kosova".

Na kraju krajeva, Kosovarima Srbija sad ne moze nista, i oni su se odlucili da rade "muscleflexing". Na kratak rok to ce izgledati kao demonstracija moci prema Beogradu. Na dug rok, to po mom misljenju nece doneti dobro platformi za potpuno priznavanje nezavisnosti celokupnog Kosova, ali ja sam ipak beogradski Srbin pa mozda i gresim (nisam na terenu). Ja licno posmatram i pamtim, i ono od pre 1989, i ono od posle 1999, bas kao sto Albanci pamte divljastva i zlocine koje su nad njima cinili Srbi u periodu 1989-1999. A dok mi obostrano samo pamtimo i skuplja nam se, nema dugorocne srece ni njima ni nama...

Julius

pre 14 godina

Nije tacno da je Evropska unija ocenila problematicne uklanjanje predajnika ilegalnih operatera mobilne telefonije. To mozda je rekao neki pojedinac ("jedan izvor"), ali sefovi diplomatija Unije nisu ni spomenuli to pitanje. I zasto bi se oni bavili time, kad u njihovim zemljama ne bi trpeli takvu pirateriju ni jedan dan, a kamoli preko deset godina, kao sto je to radjeno na Kosovo.

Deki

pre 14 godina

Niko ne negira da su Srpski mobilni operateri na Kosovu jeftiniji i kvalitetniji? Evo gospodo ja negiram. Kao prvo, stvarno je krajnje vreme da se prekine ta praksa da nasrnemo protiv necega a u sustini nista o tome ne znamo. Da li je iko sto komentarise ovde ikad pa i koristio neki broj Kosovskih operatera, ili usao u njihove zvanicne sajtove kako bi vise saznao o njima? Naravno da nije, jer ovde ide ona cuvena formula: "sto nije nase, lose je". E pa dragi moji, morate da znate da Telenor i pre iskljucenja nije imao vise od 20% pokrivenosti na Kosovu a Telekom Srbije je bio tu oko 40%.Pa ako je to izraz "kvaliteta" onda da zavrsimo ovde pricu, s'druge strane legalni operateri funksionisu bezprekorno na preko 98% teritorije. I sto se cena tice, ja znam da svi legalni operateri na Kosovu imaju razne pakete pa i besplatno aktiviranje paketa za pricanje u grupi za samo 1 cent (1 dinar) po minuti pa ako je i to skupo onda stvarno ne znam sta je jeftino! I za kraj, sta je tu lose sto se neki mobilni operater setio da da brojeve besplatno? To je dobro promisljeni biznis plan jer na kraju krajeva mobilna telefonija i jeste veoma profitabilan biznis a ja ne spadam u one naivne koji su spremni da sve oboje politickom bojom samo zato sto je neko rekao da tako treba.

Kosovastar

pre 14 godina

Zacudjujuce je sto neki ne shvataju neke osnovne stvari. Kosovo je proglasilo nezavisnost i kao takva ima pravo da dozvoli nekome rad ili da ne dozvoljava kada ne rade prema njenim zakonima. Drugo, rezolucija 1244 je UKINULA vlast Srbije na Kosovu a tu vlast je preuzeo UNMIK koji je zatim preneo na kosovske institucije. UNMIK koji deluje na bazi rezolucije 1244 NIKADA nije dao dozvolu za rad mobilnim operatorima iz Srbije vec samo dveju kosovskih operatora VALA i IPKO. Mobilni operatori iz Srbije su radili na Kosovu POLITICKIM ODLUKAMA a ne pravno zasnovanim. Isto politickim odlukama vlade Kosova ti operatori su nastavili rad ali posto nisu hteli da cuju upozorenja onda nije preostalo nijedno drugo sredstvo osim prinudnog iskljucenja. Zato nema reakcija nigde u svetu jer to je LEGALNA akcija kosovskih vlasti zbog ugrozavanja njenih ekonomskih interesa.

MarkoS

pre 14 godina

Ne moze EU da vodi jednostranu politiku prema Kosovu a nisu sve clanice priznale nezavisnost juzne srpske pokrajne. To je cisti bezobrazluk. Oni osudjuju rusenje kosovskih predajnika na severu Kosova a ne osudjuju rusenje srpskih. Podsetimo ix da Kosovo nije clanica UN da bi oni reagovali kao sa potpuno nezavisnom drzavom i to osudjivali. To je cist pritisak na srpski narod. Bolje im je da su ostali uzdrzani od komentara.

Нисам одавде

pre 14 godina

Нешто нисам убеђен да су ЕУ владе изненађене овом акцијом, вероватно је неко и донирао експресну поделу бесплатних бројева "легалних" оператера Србима на КиМ. Мени је разумљива њихова жеља да држава Косово што пре профункционише, да би протерали "азиланте". А можда сам ја све погрешно сагледао....

4,05%

pre 14 godina

Dešavanja u kojima se (na neki način) Srbi uzimaju za taoce, će se ponavljati i dalje. A problematična je situacija kada ne smiješ ništa poduzeti po tom pitanju. Sve osim sile kako vlada Srbije govori je za okačiti mačku o rep kada se radi o institucijama izniklim na terorizmu.
Ništa, satelitsku opremu, lokalnu mrežu, pa neka država zakupi kanal preko Skype-a ili nešto slično. Tu bi se vidjela ozbiljnost države.

Marina

pre 14 godina

" U Euleksu se smatra, kako je objasnio, da delovanje operatera mobilne telefonije iz Srbije u delovima Kosova nije bilo u skladu s kosovskim zakonima, a nije se uklapalo ni u legalno stanje koje proističe iz rezolucije 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu." EULEX , kojega čine zemlje EU bez obzira jesu li ili nisu priznale Kosovo, jednoglasno zaključuje da operateri iz Srbije mogu djelovati na Kosovu samo ako prođu uobičajenu proceduru prema kosovskim zakonima, inače nisu legalni. Nisu legalni ni po rez.1244 na koju se Srbija tako rado poziva. Sad Srbija radi na tome da s tim istim članicama poništi odluke kosovske vlade o iskapčanju. Iako Kosovo nije uvjet za članstvo Srbije u EU, danas je evidentno da opcija za Srbiju nije EU ili Kosovo, nego EU ili ništa. Dok se čeka odluka MSP, zbog koje Tadić oteže svojim toplo-hladnim izjavama, sad priča o modelu Cipra pa onda sutradan odbacuje podjelu Kosova, vrijeme teče u korist potpune kosovske nezavisnosti, a na štetu brzine srbijanskog približavanja EU. I na štetu kosovskih Srba, doslovno jedinih zbiljskih žrtava neriješenog stanja između Beograda i Prištine.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

1.Euleks ne moze da govori sta je zakonito a sta ne, jer je statusno neutralan i obavlja tehnicke poslove. Prema tome, definitivno je trebao reci da secenje kablova nije tehnicki opravdano niti dozvoljeno a da su se zainteresovane strane trebale obratiti odgovarajucim institucijama po pitanju zakonitosti pruzanja usluga gradjanima.

2. Cujem spominju neku rezoluciju 1244. Izgleda da je se secaju samo kad im zatreba! Da li je nezavisnost, koju priznaje jedva nesto preko 60 zemalja, sama po sebi legalna ili ne?

3. Kosovo je NAJMANJE zajednicko - srpsko i albansko, i u skladu sa tim niko nikada nije uskracivao Albancima JEDNAKA prava u zajednickoj drzavi. Ako dva naroda zive zajedno vise nego tri puta duze nego sto SAD uopste postoje, valjda su oba naroda stekla pravo da zauvek tamo zive!!!!! Mi Srbi smo imali ozbiljan "Milosevic incident" na Kosovu, ali to ni na koji nacin ne moze da izbrise steceno pravo Srba kroz visevekovni zivot na Kosovu, da tamo zive, suvise je to sitno, pogotovu sto su Albanci imali slicne incidente bezbroj puta, a i dan danas ih imaju.

Ovo pisem najozbiljnije i odmah moram da dodam da imam slovenacko drzavljanstvo a da mi rodjeni brat zivi u SAD vec vise od 20 godina, dakle nisam nikakav instant patriJota, sludjeni nacionalista ili nesto slicno. Albanci su sebi napravili ogromnu stetu sto su pitanje Kosova resili (?) na ovaj nacin. Da su bili mudriji, mogli su to sve lepo i tiho da odrade natalitetom i stigli bu ubrzo do Subotice. Sada su usmerili zizu interesovanja nase, evropske i svetske javnosti na sebe i sve ce vise ozbiljnih ljudi shvatati sta se tamo dogadjalo i sta se jos dogadja i na kraju ce okrenuti ledja Albancima, kao sto su vec uradili nedavno sa Sengenom.

ja

pre 14 godina

E baš me interesuje šta će ova naša jadna banana država bez banana da uradi...malo će da negoduju a onda će sve da zataškaju nekom aferom ili hapšenjem...

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Mislim da se stvar bez potrebe izpolitizirala. Kosovske institucije moraju uvesti red na svojoj teritoriji. Sjecate se, Beograd je uvjek govorio kako na Kosovu caruje bezakonje, nered i kriminal. Pa sada kada se zeli nesto po tome pitanju uraditi, dovesti zakon i red, opet nije dobro jer Beogradu se to ne svidja. Izgleda da mu i dalje pase da Kosovo ostane "crna rupa" Balkana kako bi mogao pothranjivati okorjele nacionaliste svih boja u Beogradu i sire.

Adnan

pre 14 godina

Ovde se vrlo neoprezno trazi podela Kosova, ali to ce naravno znaciti i podelu juzne Srbije (presevske doline) a bogami i severne Makedonije! Da li su oni koji traze podelu Kosova na to spremni!? Inace jedna (podela Kosova) bez druge (podela juzne Srbije i severne Makedonije) nece proci! Zato bolje Republiku Kosova nego nove ratove na prostoru Balkana!!!

Србин

pre 14 godina

Шта је било? Хтели сте еулекс? Ето вам еулекс. Ова власт само млати празну сламу око Косова, и маже очи грађанима Србије како је за очување КиМ у саставу Србије.

Mile

pre 14 godina

Lepo je Kostunica govorio, "Ne pustajte EULEX na Kosovo" (da preuzme ingerencije UMNIKA, koji je pod Savetom Bezbednosti UN pa prema tome i Rusije).
Covek bio u pravu, ma sta ko mislio o njemu.

Zoran

pre 14 godina

Kada SAD ne bude vise imao interesa na Kosovu a to ce kad tad biti, ovakvih i slicnih tragi-komicno-kvazi-pravno-demokratskih ujdurmi nece biti vec ce stvari doci na svoje mesto. Do tada, nista me nece iznenaditi...

Andrej

pre 14 godina

Jednog nelepog dana, i to verovatno u skorije vreme, ce ovi bez bedzeva da dodju na vlast (totalno krivicom ovih nesposobnih koji su trenutno na vlasti). A svi dobro znamo da su tek skoro skinuli bedzeve. Oni ce "malo" drugacije da gledaju na kosovski problem. E onda ce da bude veselo.

Decartes

pre 14 godina

A sto ne bi Telekom Srbija sad iskljucio celu fixnu mrezu Kosova i Metohije, dok se ne vrati kao mobilni operater? A da, izgubice pare.

Bak

pre 14 godina

Meni sve ovo liči na uvod u podelu. Jer ovakva situacija ''udario tuk na luk'' ne odgovara nikome, a ponajviše trpi običan narod koji to ničim nije zaslužio!

Julius

pre 14 godina

Nije tacno da je Evropska unija ocenila problematicne uklanjanje predajnika ilegalnih operatera mobilne telefonije. To mozda je rekao neki pojedinac ("jedan izvor"), ali sefovi diplomatija Unije nisu ni spomenuli to pitanje. I zasto bi se oni bavili time, kad u njihovim zemljama ne bi trpeli takvu pirateriju ni jedan dan, a kamoli preko deset godina, kao sto je to radjeno na Kosovo.

Kosovastar

pre 14 godina

Zacudjujuce je sto neki ne shvataju neke osnovne stvari. Kosovo je proglasilo nezavisnost i kao takva ima pravo da dozvoli nekome rad ili da ne dozvoljava kada ne rade prema njenim zakonima. Drugo, rezolucija 1244 je UKINULA vlast Srbije na Kosovu a tu vlast je preuzeo UNMIK koji je zatim preneo na kosovske institucije. UNMIK koji deluje na bazi rezolucije 1244 NIKADA nije dao dozvolu za rad mobilnim operatorima iz Srbije vec samo dveju kosovskih operatora VALA i IPKO. Mobilni operatori iz Srbije su radili na Kosovu POLITICKIM ODLUKAMA a ne pravno zasnovanim. Isto politickim odlukama vlade Kosova ti operatori su nastavili rad ali posto nisu hteli da cuju upozorenja onda nije preostalo nijedno drugo sredstvo osim prinudnog iskljucenja. Zato nema reakcija nigde u svetu jer to je LEGALNA akcija kosovskih vlasti zbog ugrozavanja njenih ekonomskih interesa.

dj psyho

pre 14 godina

Kakvi kosovske legitimne agencije i zakoni? Da li ljudi iko ume da cita i tumaci rezoluciju 1244? Stvarno ja sam vrlo tolerantna osoba ali ovakvi presedani pocevsi od proglasenja nezavisnosti pa na ovamo me svrstavaju u grupu dobrovoljaca jer ovaj Euleks kvazi mir i kvazi uspeh nece dugo da traje.

Deki

pre 14 godina

Niko ne negira da su Srpski mobilni operateri na Kosovu jeftiniji i kvalitetniji? Evo gospodo ja negiram. Kao prvo, stvarno je krajnje vreme da se prekine ta praksa da nasrnemo protiv necega a u sustini nista o tome ne znamo. Da li je iko sto komentarise ovde ikad pa i koristio neki broj Kosovskih operatera, ili usao u njihove zvanicne sajtove kako bi vise saznao o njima? Naravno da nije, jer ovde ide ona cuvena formula: "sto nije nase, lose je". E pa dragi moji, morate da znate da Telenor i pre iskljucenja nije imao vise od 20% pokrivenosti na Kosovu a Telekom Srbije je bio tu oko 40%.Pa ako je to izraz "kvaliteta" onda da zavrsimo ovde pricu, s'druge strane legalni operateri funksionisu bezprekorno na preko 98% teritorije. I sto se cena tice, ja znam da svi legalni operateri na Kosovu imaju razne pakete pa i besplatno aktiviranje paketa za pricanje u grupi za samo 1 cent (1 dinar) po minuti pa ako je i to skupo onda stvarno ne znam sta je jeftino! I za kraj, sta je tu lose sto se neki mobilni operater setio da da brojeve besplatno? To je dobro promisljeni biznis plan jer na kraju krajeva mobilna telefonija i jeste veoma profitabilan biznis a ja ne spadam u one naivne koji su spremni da sve oboje politickom bojom samo zato sto je neko rekao da tako treba.

MarkoS

pre 14 godina

Ne moze EU da vodi jednostranu politiku prema Kosovu a nisu sve clanice priznale nezavisnost juzne srpske pokrajne. To je cisti bezobrazluk. Oni osudjuju rusenje kosovskih predajnika na severu Kosova a ne osudjuju rusenje srpskih. Podsetimo ix da Kosovo nije clanica UN da bi oni reagovali kao sa potpuno nezavisnom drzavom i to osudjivali. To je cist pritisak na srpski narod. Bolje im je da su ostali uzdrzani od komentara.

Adnan

pre 14 godina

Ovde se vrlo neoprezno trazi podela Kosova, ali to ce naravno znaciti i podelu juzne Srbije (presevske doline) a bogami i severne Makedonije! Da li su oni koji traze podelu Kosova na to spremni!? Inace jedna (podela Kosova) bez druge (podela juzne Srbije i severne Makedonije) nece proci! Zato bolje Republiku Kosova nego nove ratove na prostoru Balkana!!!

Call me on 063

pre 14 godina

Zakljucak EU je u najmanju ruku licemeran. Unistavanje infrastrukture pored toga sto je destruktivan sam po sebi, takodje reflektuje sistem vrednosti na Kosovu i pokazuje kolika je jos uvek opsednutost lokalnih lidera i populacije da se i dalje bave SRBIJOM u ternutku kada nemaju nista drugo da ponude gradjanima. Ta opsednutost vidimo ide i do te mere da se cine akcije cak i na sopstvenu stetu.
Niko ovde nije negirao da su 063 i 064 imali i jos uvek imaju bolju i jeftiniju uslugu od "legalnih" operatera.
Kakav je interes vlade da unistava infrastrukturu koja jeste a ima mogucnosti i da bude jos vise katalizator razvoja ekonomije, pa u krajnjoj liniji i medjuetnickog pomirenja.
Cudno.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

1.Euleks ne moze da govori sta je zakonito a sta ne, jer je statusno neutralan i obavlja tehnicke poslove. Prema tome, definitivno je trebao reci da secenje kablova nije tehnicki opravdano niti dozvoljeno a da su se zainteresovane strane trebale obratiti odgovarajucim institucijama po pitanju zakonitosti pruzanja usluga gradjanima.

2. Cujem spominju neku rezoluciju 1244. Izgleda da je se secaju samo kad im zatreba! Da li je nezavisnost, koju priznaje jedva nesto preko 60 zemalja, sama po sebi legalna ili ne?

3. Kosovo je NAJMANJE zajednicko - srpsko i albansko, i u skladu sa tim niko nikada nije uskracivao Albancima JEDNAKA prava u zajednickoj drzavi. Ako dva naroda zive zajedno vise nego tri puta duze nego sto SAD uopste postoje, valjda su oba naroda stekla pravo da zauvek tamo zive!!!!! Mi Srbi smo imali ozbiljan "Milosevic incident" na Kosovu, ali to ni na koji nacin ne moze da izbrise steceno pravo Srba kroz visevekovni zivot na Kosovu, da tamo zive, suvise je to sitno, pogotovu sto su Albanci imali slicne incidente bezbroj puta, a i dan danas ih imaju.

Ovo pisem najozbiljnije i odmah moram da dodam da imam slovenacko drzavljanstvo a da mi rodjeni brat zivi u SAD vec vise od 20 godina, dakle nisam nikakav instant patriJota, sludjeni nacionalista ili nesto slicno. Albanci su sebi napravili ogromnu stetu sto su pitanje Kosova resili (?) na ovaj nacin. Da su bili mudriji, mogli su to sve lepo i tiho da odrade natalitetom i stigli bu ubrzo do Subotice. Sada su usmerili zizu interesovanja nase, evropske i svetske javnosti na sebe i sve ce vise ozbiljnih ljudi shvatati sta se tamo dogadjalo i sta se jos dogadja i na kraju ce okrenuti ledja Albancima, kao sto su vec uradili nedavno sa Sengenom.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Mislim da se stvar bez potrebe izpolitizirala. Kosovske institucije moraju uvesti red na svojoj teritoriji. Sjecate se, Beograd je uvjek govorio kako na Kosovu caruje bezakonje, nered i kriminal. Pa sada kada se zeli nesto po tome pitanju uraditi, dovesti zakon i red, opet nije dobro jer Beogradu se to ne svidja. Izgleda da mu i dalje pase da Kosovo ostane "crna rupa" Balkana kako bi mogao pothranjivati okorjele nacionaliste svih boja u Beogradu i sire.

Marina

pre 14 godina

" U Euleksu se smatra, kako je objasnio, da delovanje operatera mobilne telefonije iz Srbije u delovima Kosova nije bilo u skladu s kosovskim zakonima, a nije se uklapalo ni u legalno stanje koje proističe iz rezolucije 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu." EULEX , kojega čine zemlje EU bez obzira jesu li ili nisu priznale Kosovo, jednoglasno zaključuje da operateri iz Srbije mogu djelovati na Kosovu samo ako prođu uobičajenu proceduru prema kosovskim zakonima, inače nisu legalni. Nisu legalni ni po rez.1244 na koju se Srbija tako rado poziva. Sad Srbija radi na tome da s tim istim članicama poništi odluke kosovske vlade o iskapčanju. Iako Kosovo nije uvjet za članstvo Srbije u EU, danas je evidentno da opcija za Srbiju nije EU ili Kosovo, nego EU ili ništa. Dok se čeka odluka MSP, zbog koje Tadić oteže svojim toplo-hladnim izjavama, sad priča o modelu Cipra pa onda sutradan odbacuje podjelu Kosova, vrijeme teče u korist potpune kosovske nezavisnosti, a na štetu brzine srbijanskog približavanja EU. I na štetu kosovskih Srba, doslovno jedinih zbiljskih žrtava neriješenog stanja između Beograda i Prištine.

Zoran

pre 14 godina

Kada SAD ne bude vise imao interesa na Kosovu a to ce kad tad biti, ovakvih i slicnih tragi-komicno-kvazi-pravno-demokratskih ujdurmi nece biti vec ce stvari doci na svoje mesto. Do tada, nista me nece iznenaditi...

Petar S.

pre 14 godina

To je onda to. Sto se stava Evrope tice. "..Neki.." ovo "..neki.." ono.
Sada treba postaviti "Neka" pitanja (odgovornima) u Srbiji koju su doveli Eulex, na osnovu plana u 6 tacaka.

Sta bi sa tim tackama?

m

pre 14 godina

Prvo, postoji problem s numeracijom, jer "Kosova" nije clan Medjunarodne telekomunikacione unije (ITU) jer ih ta ITU ne smatra drzavom. Zato su za tzv. "legalne" mobilne operatere svoje nacionalne kodove pozajmili Slovenija i Monako. To je moguce samo ako se s tim saglasi drzava na cijoj se teritoriji ekstrateritorijalno koristi tudji medjunarodni pozivni kod. Mi (Srbija) smo se s tim precutno saglasili, to je ucinio i UNMIK koji je bio nadlezan za tu teritoriju po 1244. Zauzvrat je u kosovskom UNMIK Zakonu o telekomunikacijama iz 2003. godine zajemčeno pravo postojećim operaterima koji "rade po propisima svojih drzava" da rade i dalje. To je bila sustina kompromisa u oblasti telekomunikacija, a operateri iz Srbije su pokrivali samo teritorije s znatnijim brojem Srba, sto je takodje bio deo kompromisa (da ne bi "skidali" pretplatnike kosovskim operaterima). Posle proglasenja nezavisnosti, 2008. godine "Kosova" menja propise UNMIK, i u Zakonu o telekomunikacijama brise odredbu da zateceni operateri mogu da rade po propisima svojih zemalja, cime se priprema ovo sto su uradili pre nekoliko dana. Medjutim, to ce uticati na deo dila s ekstrateritorijalnim koriscenjem nacionalnih kodova Slovenije i Monaka, jer "Kosova" ne moze da se saglasava s tim jer nije priznata od ITU, Srbija se nece sloziti a za UNMIK cemo da vidimo (UNMIK ce verovatno biti pod pritiskom iz Srbije s tim u vezi). Zato je jako sumnjivo govoriti o "legalnim" i "nelegalnim" operaterima na Kosovu i Metohiji, bar dok ITU ne bude priznao drzavu "Kosova", kada ce ona zaista moci da bez upliva sa strane gospodari svojim spektrom. Drugo, "Kosova" moze da ovako divljacki sece i otima u zoru sve dok je jedina clanica Saveta Evrope Srbija posto su posredi gruba krsenja prava na mirno uzivanje imovine iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Telekom i Telenor bi sad trebalo da tuze Srbiju, a ova da se regresira od UN ili EU za stetu koju su prouzrokovali organi drzave "Kosova".

Na kraju krajeva, Kosovarima Srbija sad ne moze nista, i oni su se odlucili da rade "muscleflexing". Na kratak rok to ce izgledati kao demonstracija moci prema Beogradu. Na dug rok, to po mom misljenju nece doneti dobro platformi za potpuno priznavanje nezavisnosti celokupnog Kosova, ali ja sam ipak beogradski Srbin pa mozda i gresim (nisam na terenu). Ja licno posmatram i pamtim, i ono od pre 1989, i ono od posle 1999, bas kao sto Albanci pamte divljastva i zlocine koje su nad njima cinili Srbi u periodu 1989-1999. A dok mi obostrano samo pamtimo i skuplja nam se, nema dugorocne srece ni njima ni nama...

Mile

pre 14 godina

Lepo je Kostunica govorio, "Ne pustajte EULEX na Kosovo" (da preuzme ingerencije UMNIKA, koji je pod Savetom Bezbednosti UN pa prema tome i Rusije).
Covek bio u pravu, ma sta ko mislio o njemu.

ja

pre 14 godina

E baš me interesuje šta će ova naša jadna banana država bez banana da uradi...malo će da negoduju a onda će sve da zataškaju nekom aferom ili hapšenjem...

Нисам одавде

pre 14 godina

Нешто нисам убеђен да су ЕУ владе изненађене овом акцијом, вероватно је неко и донирао експресну поделу бесплатних бројева "легалних" оператера Србима на КиМ. Мени је разумљива њихова жеља да држава Косово што пре профункционише, да би протерали "азиланте". А можда сам ја све погрешно сагледао....

Decartes

pre 14 godina

A sto ne bi Telekom Srbija sad iskljucio celu fixnu mrezu Kosova i Metohije, dok se ne vrati kao mobilni operater? A da, izgubice pare.

Andrej

pre 14 godina

Jednog nelepog dana, i to verovatno u skorije vreme, ce ovi bez bedzeva da dodju na vlast (totalno krivicom ovih nesposobnih koji su trenutno na vlasti). A svi dobro znamo da su tek skoro skinuli bedzeve. Oni ce "malo" drugacije da gledaju na kosovski problem. E onda ce da bude veselo.

4,05%

pre 14 godina

Dešavanja u kojima se (na neki način) Srbi uzimaju za taoce, će se ponavljati i dalje. A problematična je situacija kada ne smiješ ništa poduzeti po tom pitanju. Sve osim sile kako vlada Srbije govori je za okačiti mačku o rep kada se radi o institucijama izniklim na terorizmu.
Ništa, satelitsku opremu, lokalnu mrežu, pa neka država zakupi kanal preko Skype-a ili nešto slično. Tu bi se vidjela ozbiljnost države.

Bak

pre 14 godina

Meni sve ovo liči na uvod u podelu. Jer ovakva situacija ''udario tuk na luk'' ne odgovara nikome, a ponajviše trpi običan narod koji to ničim nije zaslužio!

Србин

pre 14 godina

Шта је било? Хтели сте еулекс? Ето вам еулекс. Ова власт само млати празну сламу око Косова, и маже очи грађанима Србије како је за очување КиМ у саставу Србије.