Nedelja, 25.04.2010.

01:02

Skupe putarine za domaće autoputeve

Putarine u Srbiji spadaju među najskuplje u regionu, iako negde i ne postoji pun profil autoputa. Prihod od putarina u 2009. bio je 13,7 milijardi dinara.

Izvor: Politika

Skupe putarine za domaæe autoputeve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 14 godina

To sto se kod nas naziva autoputem je smesno. Puno rupa, zakrpa, krivine cak i pogresno projektovane, nema zastitne ograde, nema zastite od dugih svetala, kolotrag svuda. Putarina je katastrofalno skupa. Na primer od Jagodine do Beograda 410 dinara za nekih 120-130 km!? Za taj iznos u Italiji ili Francuskoj mozes da predjes i do 300 km! I to bez ijedne jedine zakrpe, bez losih krivina, bez podrhtavanja kada si u "sportskom" automobilu, bez kolotraga i bez vode na podlozi kada je kisa!
Ali, kao i sve drugo, u Srbiji je najvaznija besprizorna otimacina u korist partija i partijskih poslusnika!

Luka

pre 14 godina

Zato je najbolje u svajcarskoj platis 40 CHF za celu godinu i vozis se koliko ti dusa zeli.Ja samo neznam kako ce da naprave autoput od Nisa do bugraske granice.Ili od leskovca do vranja?kada nisu u stanju da zavrse autoput kroz ravnu vojvodinu.

vozač - matematičar

pre 14 godina

Аko definišemo autoput kako ga definiše ZOBS Srbije dolazimo do zaključka da od Beograda preko Novog Sada do Horgoša imamo mnogo manje od 50% autoputa, a još ako uzmemo u obzir visinu prosečne plate u Srbiji i u ostalim zemljama koje se pominju u ovom članku dolazimo do drugog, još važnijeg zaključka - da je putarina strahovito skupa i za Evropljane, a za nas da ne govorimo. A o troškovima amortizacije vozila tek ne treba mnogo mozganja da se uporedi sa putevima u inostranstvu.

P. S. Nije naplata autoputa, nego putarina, moramo prvo definisati osnovne pojmove!

Mirko

pre 14 godina

Krajnje netacan podatak za putarinu Trst - Verona.. Licno sam prosao tim putem za uskrs i platio putarinu 13.10 eura, a ne 23 kako tvrdi gospodin iz puteva srbije! Ako mi ne verujete podatak mozete proveriti i na www.autostrade.it

Dusan Silni

pre 14 godina

Spremni smo na uporedjivanja koja nemaju nikakvog smisla samo radi bacanja prasine narodu u oci.Provozajte se yugom kroz hrvatsku i osecacete se kao daste u automobilu viseklase,Slovenij
om necete nigde tockovima osetiti spajane deonice zamenjenim asvaltom,Italijani su druga prica,samo u naseljima i selima je moguce sretanje vozila,sve ostalo su lokalni autoputevi sa dve trake,autostrade i super strade na sve strane.Srbija od Tita na ovamo nema sta novo i slicno uredjeno svetu da pokaze,jednostavno 20 godina nije stigla da zavrsi autoputodleskovcadoPreseva,ali je uspela da nekoliko firmi za naplatu drumarine otera u stecaj zbog kradja i pljacki,Deonica od Aerodroma do Bubanj potoka vise lici na put sa prilaza tirani nego 2-milionskom BG-u.Sve je tako i istinito,Grci sa bugarima i rumunima grade koridor 4,ovi prvi svoje slepere po evropi razvoze trajektima a mi Srbi se zaludjujemo nezaobilaznim i najjevtinijim pravcem ka EU.Zar silnim Kamionima iz EU umesto mucnog zadrzavanja nije moguce da ta vozila obelezena posebno u odnosu na ostale protutnje i nesmetano odu svojim odredistima.Koliko
znam kamion sa robom iz Lisabona protutnji do Stokholma aniko ga usput ne ucenjuje,reketira niti kontrolise,svako ide svojim putem i radi svoj posao.Samo liderska zemlja,umisljena u glavama srpskih politicara ima pravo da ostale koji njom prolazemaltretira,gnjavi,usporava i gusi.Nece moci dugo,ostasmo na dnu EU sa Albanijom,uporedjujemo sebe sa zemljama iz okruzenja koje imaju BDP od 3 do 6 puta veci odubijeneosakacenesrbije,cista glupost,jadno i tuzno od proklamovanih i vesto upakovanihsrpskihdemokrata,drustvanepodglavljenihbuzdovana.

o00o

pre 14 godina

Ako se vaš sagovornik ne smatra neobaveštenim onda se može podvesti pod lažovom. Putarina u Italiji od Trsta do Verone je nešto preko 13 evra, ne duplo više koliko on tvrdi i plaća sa u dva navrata, prva deonica je kod mestri a druga na ulasku u Veronu, prva oko 7 evra druga nešto preko 6. Deonica je uporediva sa deonicom Beograd Niš ali samo po dužini, nikako i po kvalitetu autoputa. Onaj u Italiji je svetlosnim godinama daleko od "parčeta asfalta koji povezuje rupe" kod nas. Vozim godinama autoputevima u Italiji i sigurno sam kompetentniji od ovog nazovi stručnjaka.

zika

pre 14 godina

Druze TITO mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo!!!!!
Da li su svi obavesteni da je Drug Tito prminuo pre 30 godina,uhhh samo glasno razmisljam !!!!

Bob Sent Kler

pre 14 godina

Htedoh nesto da napisem, pa procitah komentare, i sad cu samo da konstatujem da sam ih sve preporucio. Toliko pametnih komentara. Ja ne znam zasto ovakav narod svestan pljacki ovo tolerise i dokle cemo vise ovo da trpimo?!

jova

pre 14 godina

Madjarska, 10-12 dana koriscenja svih auto puteva - oko 14e.
Ceska - 11e.
Slovacka, - 7e.

(sve su cene za 10ak dana koriscenja)

Srbija Novi Sad - Bg - Nis - Presevo (oko 500km) - jedan pravac oko 10e.

vozac

pre 14 godina

donekle jos se moze pohvaliti auto put bgd-nis,i delimicno naplatiti drumarinu.ono ostalo od severa drzave do bgd je za plakanje.horgos-bgd.sram da vas bude.lokalni put sto je jos hitler pravio kada nas je osvajao,je bolji,nego ovo sad ruglo od auto puta.i jos naplacujete.ako niste sposobni u onoj ravnici napraviti redovan i kvalitetan auto put,pustite onda strancu,da sa svojom mehanizacijom sve uradi.samo je problem,kako se ovajditi,kako skinuti kajmak.

Šid?

pre 14 godina

Od kad auto-put ide do Šida? Valjda do Batrovaca!?

Uzgred, let je u Mađarskoj jeftinija putarina, zimi skuplja, ali u svakom slučaju daleko jeftinija nego kod nas.

Recimo idete iz Makedonije preko Srbije, Mađarske i Austrije u Nemačku, pa nazad kući.

Kroz Srbiju u oba pravca treba oko 30€, kroz Mađarsku oko 7€, kroz Austriju nešto manje od 8€. U Nemačkoj su besplatni.

U ovom slučaju prolaz kroz Srbiju je duplo skuplji nego kroz sve četiri preostale zemlje ZAJEDNO.

Zašto kažem ovu putanju? Zato što mnogo Turaka još uvek prolazi kroz našu zemlju, oni što rade na zapadu. Plus mnogo kamiona - još uvek. Čim Rumuni završe auto-put, ja mislim da možemo da se pozdravimo sa ovima koji prolaze kroz našu zemlju.

Kamiondžije imaju još jedan plus da izbegavaju Srbiju - užasno dugo čekanje na granici. Često viđam kilometarske kolone i na ulazu i na izlazu. Mogu misliti kako je tim ljudima. Čisto ponižavanje i gubitak.

Što se tiče poređenja sa Slovenijom, tamo je 15€ nedeljna vinjeta. Da su ostavili naplatu po naplatnim rampama bilo bi svakako skuplje. A ko nije video nove deonice slovenačkih auto-puteva, nije video ništa. Pa to je kao iz bajke.

Ne znam kako nekome može uopšte da padne na pamet da poredi naše puteve sa mađarskim, hrvatskim ili slovenačkim.

Kod nas npr. ne stavljaju fluoroscentnu komponentu u boju, pa kad pada kiša ne vidi se nijedna linija. Jeftinije. Bio tender pa moler Žika da najnižu ponudu. Jeste da farba Jupolom, ali je najjeftiniji. Ma...

zlajabgd

pre 14 godina

nisu naplatili 13 milijardi,nego 26 , a malo su kraduckali pa je ostalo 13.treba proveriti sta sve imaju od imovine, svi radnici naplatnih rampi ,koji su zadnjih 20 godina tu radili.

kole

pre 14 godina

Naravno, prvaci smo u objašnjenima, zašto nemože nešto.Ali da objasne šta urade sa 13,7 mil.Rsd, a uzimaju kredite za gradnju ;puteva;....

Voja

pre 14 godina

Ministar Dinkic je izjavio pre da ce Srbija tokom 2010. godine uvesti vinjete jer je to razuman korak.
Zar hocete jednu od retkih pametnih izjava da demantujete?

Somborac

pre 14 godina

"Kod nas se 30 godina unazad ulagalo u infrastrukturu za naplatu putarine, tako da prelazak na drugačiji sistem naplate ne bi bio isplativ"
Umesto da su ulagali pare u puteve 30 godina,a ne u sistem pljacke gradjana i stranaca,gde bi danas bili. Jadni su nam putevi,nemam reci. Dajte koncesiju nekim japancima na 100 god,samo da nam naprave puteve,nema nam razvoja bez toga.

brka

pre 14 godina

Nisu toliko skupe putarine, pogotovo za one koji nekoliko puta godišnje putuju. Problem je sa onima što stalno koriste Auto put njima odgovaraju vinjete.

On - nabod, Velja - chorba!

pre 14 godina

"Veći deo našeg stanovništva živi dalje od zahvata autoputa i nije primoran da ga često koristi. Uvođenje vinjeta, pogotovo vremenskih, dovelo bi ih u neravnopravan položaj u odnosu na građane koji autoput često ili svakodnevno koriste", ističe Caković.

Ako ja iz Kragujevca ujutru odem u Beograd, to je 350 RSD (Batocina-Buban Potok). Naravno, moram i da se vratim popodne sto je 700RSD. Da je vinjeta 400RSD i vazi 4 dana, bio bih na dobitku. Mada, na sta lici ono sto se zove auto-put i 100RSD za oba pravca je previse.

Baki

pre 14 godina

Ljudi, dozovite se pameti! Ja sam pre nedelju dana bio u Italiji i tamo vozio 200 na sat u srednjoj traci. S vremena na vreme i 220 u levoj. Put je od malo grubljeg asfalta ali je perfektan, ima po 3 trake i cela drzava je pokrivena mrezom autoputeva. Slovenci imaju put u skladu sa velicinom svoje zemlje, ne vozi se preko 160 jer je krivudav ali je perfektan (lepsi od italijanskog, a Hrvati imaju sasvim solidan put ali nije nista spec. Kod nas na 1 Km puta ima vise neravnina nego u citave 3 navedene strane drzave.

SALE

pre 14 godina

A sta ste to ulagali u sistem naplate 30 godina? Mozda u softverski sistem za kradju?
Imamo ubedljivo najlosije prilaze kucicama za naplatu pa svaki put moram da odvezem pojas i da izadjem do pola prozora da uzmem karticu, jer me je strah da ne ogrebem felne na visoke ivicnjake pored kucice!!!

putnik

pre 14 godina

Želeo bih samo da skrenem pažnju da u Italiji putarina od Trsta do Bolonje izlazi oko 7 eura(bio sam prošle nedelje pa znam) ali ono što je puno bitnije je kvalitet puteva koji je definitivno naj bolji u Hrvatskoj pa u Sloveniji pa tek onda u Italiji, a kod nas auto put treba definitivno nazvati AUTOSTRADA jel kako nazvati put na kome se 7 meseci popravlja nadvožnjak (na relaciji BG-NS), i vozi se isključivo u jednoj traci, gde zimi nisu u stanju da pospu so kako nebi došlo do iskliznuća sa auto puta.
Imao sam priliku da se u nekoliko navrata vraćam kroz HR dok je padao sneg i video sam kako se sneg čisti kod njih naime sneg se čisti sa 3 kamiona u isto vreme, pri čemu je svaki kamion u svojoj traci sa vozilima koja upozoravaju na kamione. A kod nas ......, svi mi znamo kako se kod nas čisti sneg samo ću reći da je u jednom danu u periodu do 5 ujutru do 6 na pravcu od Novog Sada do Beograda 7 vozila izletelo sa puta. Ali slušajući naše političare naš auto put je na evropskom da nekažem na Američkom standardu pa su nam cene još i male za kvalitet puteva po kojim se vozimo.

E pa baš zbog tog kvalitetnog puta sam u protekloj godini morao da promenim oba kraja letve volana, obe balans štangle, i skoro ceo prednji stajni trap.

jeremija

pre 14 godina

Pa da, 95% drzava u evropi vode idioti pa su uveli vinjete a samo smo mi pametni pa cemo da naplacujemo harac svaki put kad neko prodje. Za najkasnije 2 godine bice kompletno gotov put kroz rumuniju i bugarsku (grade se 2 mosta na dunavu) pa kad vise nijedan strani kamion ne prodje srbijom, onda ce se mozda setiti da vinjete u stvari i nisu tako lose. I to ce onda predstaviti kao svoju vrhunsku, genijalnu ideju. Nemojte nas vise unistavati, IDITE !

Milos

pre 14 godina

Na autoputu Beograd - Novi Sad, vozac ce se tesko iskljuciti u Rumi, jer se do Rume ide autoputem Beograd - Zagreb, sto sam ja naucio na tezi nacin.

bazinga

pre 14 godina

Kazem ja da ovi ne zive na ovoj zemlji, vecito nas uporedjuju sa Engleskom, Skandinavijom, Italijom... Po njima kada je naplata u pitanju onda su slicna poredjenja adekvatna!

Cena svega je kao u zapadnoj Evropi samo CENA RADA JE DALEKO ISPOD!

Lako je njima kada im se i deca skoluju van Srbije! Ovde LEGALNO KRADU a tamo jos legalnije zive od ukradenih para!

MeMy

pre 14 godina

Krajnje je vreme da prestanete da poredite cene u inostranstvu i kod nas.

U hrvatskoj je prosecna plata 700 e, kod nas 300-400. Alo bre, sidjite vise sa nebesa spustite se na zemlju i to Srbiju gde je borba za prezivljavanje i opstanak!!!!!!!!

Odakle vam ta smelost da poredite nas koji smo na ivici egzistencije sa drugim zemljama?

Mi placamo na mostu ali cete vi platiti na izborima!!!!!!!!

Dejan-BG

pre 14 godina

Ja kada putujem do Leskovca zobilazim auto put u potpunost.Jeste da put traje u jednom pravcu oko 2h duze ali kada pogledam da ustedim 900 din. u jednom pravcu, MALO LI JE . A o cenama ne treba polemisati. Bitno je da "..." kupi lovu a ko te pita za kvalitet puta i cenu.Kada bi uveli Vignete kao i na zapadu mozda bi bilo bolje i njima i nama.Ja bih prvi kupio jer mesecno idem jednom na Jug.Normalno da "..." ne zacepi sa cenom kao i ... Janezi.

Martin

pre 14 godina

Često putujem iz Sremske Mitrovice za Beograd. Po sadašnjoj ceni, gorivo me košta oko 1100 RSD. Putarina u jednom smeru je 170 RSD. Dakle, u dva smera je 340 RSD, što je 40% cene goriva. Meni je to puno dati samo za putarinu. Postoji alternativni pravac kojim se izbegava plaćanje putarine, preko Rume, Putinaca i Šimanovaca, ali opet je auto-put mnogo bezbedniji i udobniji za vožnju.
Ali, gde je 340 RSD za putarinu??? To su mi 3 litre ED!!!!
A kvalitet autoputa????
Ne bi bilo loše malo da se smanje te putarine, makar na 100 RSD....

bojan

pre 14 godina

Sto se tice nasih nazovi auto-puteva, radi se o cistom drzavnom kriminalu i to svi znamo.Znaju i znali su to svi iz nekadasnje opozicije a sadasnje vlasti i nikome nije palo napamet da nesto menja po tom pitanju.Ovde vazi princip, daj mi toliko i toliko para, treba mi, daj bre!!!Uzas jedan.

Бојан, Нови Сад

pre 14 godina

Само кад сте ви најпаметнији! Већина Европе има вињете по приступачним ценама за добре аутопутеве, једино ми за рупчаге наплаћујемо цене као да се возимо по мермерним путевима!

Dr

pre 14 godina

U Hrvatskoj jeste skuplje ali oni imaju mnogo bolje autoputeve u odnosu na nas, pa cak su i u Evropi na vrhu po tom pitanju. U Italiji je skuplje ALI i oni imaju isto bolje puteve a i standard je veci, tako da se ne mozemo porediti sa njima. O kvalitetu nasih autoputeva i da ne govorim, katastrofa. Jedina deonica koja je dobra je od Leskovca prema Vranju, tj. novoizgradjeni autoput.

Oscar

pre 14 godina

da su alavi slovenci stavili normalnu cenu kao madjari/austrijanci ne bi bilo problema... pokusali su da kopiraju nas sa bezobrazlukom samo sto se po evropi takve stvari ne tolerisu...

satelit

pre 14 godina

U Austriji i Mađarskoj 7-10 dana vožnje autoputevima oko 8eur. Zatim, poređenje sa cenama u Italiji je više nego neprimereno. Tamo se vozi autoputem koji je u odličnom stanu, a mi ovde plaćamo za polu-autoput koji su ili puni rupa ili zakrpljeni pa auto ide na sve strane. Da ne spominjem da su novoizgrađeni delovi autoputa od NS ka SU više nego jadno urađeni. Put uopšte nije ravan! Mogu da zamislim kako će izgledati za 2 godine. Verovatno kao "Veljinih" 50km od BG do Beške, gde loše urađena podloga dovodi do toga da postoje ogromna ulegnuća gde vam ceo auto propadne, što nije ni malo prijatno pri 120km na sat.

ko voli nek izvoli

pre 14 godina

Da bi se otvorila dionica autoceste mora postojati alternativni pravac koji je besplatan. Npr u Hrvatskoj Zgb-Split postoji lička magistrala koju koriste većina kamiona i autobusa. Tako busevi ne samo da ne plaćaju nego i usput po mjestima uzimaju putnike te profitiraju. Za svaki autoput postoji dobro uređena magistrala koja se ne plaća.

Gaara

pre 14 godina

Nemojte situaciju u Srbiji da upoređujete ni sa jednom drugom zemljom. U normalnoj zemlji možete birati da li želite da idete autoputem, ili savršeno funkcionalnim magistralnim putem, na kome nema putarine. Ali, hajde probajte da odete do Novog Sada starim putem preko Inđije i Fruške Gore, velike su šanse da ćete nakon toga auto morati da vozite kod trapadžije ili vulkanizera, ovo kažem bez ikakvog preterivanja. Put se sastoji iz nekakvih betonskih tabli dužine nekoliko metara, između kojih postoje rupčage koje pomeraju bubrege kad se prođe preko njih.

justinijan

pre 14 godina

"Kod nas na primer od Beograda do Novog Sada važi jedinstvena cena (240 dinara ili 2,5 evra) bez obzira na to da li se vozač isključi u Rumi ili putuje do glavnog
grada Vojvodine."

Autor ocigledno ne zna geografiju. Za Novi Sad se ne ide preko Rume!
Ruma se nalazi na starom autoputu Beograd-Zagreb (sad Sid).

Amos

pre 14 godina

Kako lupeta ovaj Cakovic.. Sad se on kao brine za nase gradjane koji zive izvan 'zahvata autoputa'!?
Pa ko je daleko od autoputa - ko ga tera da kupuje vinjetu?
A kad mu bas zatreba autoput - nek kupi sedmodnevnu, za 6-7 evra, opet ce proci jeftinije nego sada.

Šid?

pre 14 godina

Od kad auto-put ide do Šida? Valjda do Batrovaca!?

Uzgred, let je u Mađarskoj jeftinija putarina, zimi skuplja, ali u svakom slučaju daleko jeftinija nego kod nas.

Recimo idete iz Makedonije preko Srbije, Mađarske i Austrije u Nemačku, pa nazad kući.

Kroz Srbiju u oba pravca treba oko 30€, kroz Mađarsku oko 7€, kroz Austriju nešto manje od 8€. U Nemačkoj su besplatni.

U ovom slučaju prolaz kroz Srbiju je duplo skuplji nego kroz sve četiri preostale zemlje ZAJEDNO.

Zašto kažem ovu putanju? Zato što mnogo Turaka još uvek prolazi kroz našu zemlju, oni što rade na zapadu. Plus mnogo kamiona - još uvek. Čim Rumuni završe auto-put, ja mislim da možemo da se pozdravimo sa ovima koji prolaze kroz našu zemlju.

Kamiondžije imaju još jedan plus da izbegavaju Srbiju - užasno dugo čekanje na granici. Često viđam kilometarske kolone i na ulazu i na izlazu. Mogu misliti kako je tim ljudima. Čisto ponižavanje i gubitak.

Što se tiče poređenja sa Slovenijom, tamo je 15€ nedeljna vinjeta. Da su ostavili naplatu po naplatnim rampama bilo bi svakako skuplje. A ko nije video nove deonice slovenačkih auto-puteva, nije video ništa. Pa to je kao iz bajke.

Ne znam kako nekome može uopšte da padne na pamet da poredi naše puteve sa mađarskim, hrvatskim ili slovenačkim.

Kod nas npr. ne stavljaju fluoroscentnu komponentu u boju, pa kad pada kiša ne vidi se nijedna linija. Jeftinije. Bio tender pa moler Žika da najnižu ponudu. Jeste da farba Jupolom, ali je najjeftiniji. Ma...

Somborac

pre 14 godina

"Kod nas se 30 godina unazad ulagalo u infrastrukturu za naplatu putarine, tako da prelazak na drugačiji sistem naplate ne bi bio isplativ"
Umesto da su ulagali pare u puteve 30 godina,a ne u sistem pljacke gradjana i stranaca,gde bi danas bili. Jadni su nam putevi,nemam reci. Dajte koncesiju nekim japancima na 100 god,samo da nam naprave puteve,nema nam razvoja bez toga.

Gaara

pre 14 godina

Nemojte situaciju u Srbiji da upoređujete ni sa jednom drugom zemljom. U normalnoj zemlji možete birati da li želite da idete autoputem, ili savršeno funkcionalnim magistralnim putem, na kome nema putarine. Ali, hajde probajte da odete do Novog Sada starim putem preko Inđije i Fruške Gore, velike su šanse da ćete nakon toga auto morati da vozite kod trapadžije ili vulkanizera, ovo kažem bez ikakvog preterivanja. Put se sastoji iz nekakvih betonskih tabli dužine nekoliko metara, između kojih postoje rupčage koje pomeraju bubrege kad se prođe preko njih.

SALE

pre 14 godina

A sta ste to ulagali u sistem naplate 30 godina? Mozda u softverski sistem za kradju?
Imamo ubedljivo najlosije prilaze kucicama za naplatu pa svaki put moram da odvezem pojas i da izadjem do pola prozora da uzmem karticu, jer me je strah da ne ogrebem felne na visoke ivicnjake pored kucice!!!

jeremija

pre 14 godina

Pa da, 95% drzava u evropi vode idioti pa su uveli vinjete a samo smo mi pametni pa cemo da naplacujemo harac svaki put kad neko prodje. Za najkasnije 2 godine bice kompletno gotov put kroz rumuniju i bugarsku (grade se 2 mosta na dunavu) pa kad vise nijedan strani kamion ne prodje srbijom, onda ce se mozda setiti da vinjete u stvari i nisu tako lose. I to ce onda predstaviti kao svoju vrhunsku, genijalnu ideju. Nemojte nas vise unistavati, IDITE !

putnik

pre 14 godina

Želeo bih samo da skrenem pažnju da u Italiji putarina od Trsta do Bolonje izlazi oko 7 eura(bio sam prošle nedelje pa znam) ali ono što je puno bitnije je kvalitet puteva koji je definitivno naj bolji u Hrvatskoj pa u Sloveniji pa tek onda u Italiji, a kod nas auto put treba definitivno nazvati AUTOSTRADA jel kako nazvati put na kome se 7 meseci popravlja nadvožnjak (na relaciji BG-NS), i vozi se isključivo u jednoj traci, gde zimi nisu u stanju da pospu so kako nebi došlo do iskliznuća sa auto puta.
Imao sam priliku da se u nekoliko navrata vraćam kroz HR dok je padao sneg i video sam kako se sneg čisti kod njih naime sneg se čisti sa 3 kamiona u isto vreme, pri čemu je svaki kamion u svojoj traci sa vozilima koja upozoravaju na kamione. A kod nas ......, svi mi znamo kako se kod nas čisti sneg samo ću reći da je u jednom danu u periodu do 5 ujutru do 6 na pravcu od Novog Sada do Beograda 7 vozila izletelo sa puta. Ali slušajući naše političare naš auto put je na evropskom da nekažem na Američkom standardu pa su nam cene još i male za kvalitet puteva po kojim se vozimo.

E pa baš zbog tog kvalitetnog puta sam u protekloj godini morao da promenim oba kraja letve volana, obe balans štangle, i skoro ceo prednji stajni trap.

Baki

pre 14 godina

Ljudi, dozovite se pameti! Ja sam pre nedelju dana bio u Italiji i tamo vozio 200 na sat u srednjoj traci. S vremena na vreme i 220 u levoj. Put je od malo grubljeg asfalta ali je perfektan, ima po 3 trake i cela drzava je pokrivena mrezom autoputeva. Slovenci imaju put u skladu sa velicinom svoje zemlje, ne vozi se preko 160 jer je krivudav ali je perfektan (lepsi od italijanskog, a Hrvati imaju sasvim solidan put ali nije nista spec. Kod nas na 1 Km puta ima vise neravnina nego u citave 3 navedene strane drzave.

On - nabod, Velja - chorba!

pre 14 godina

"Veći deo našeg stanovništva živi dalje od zahvata autoputa i nije primoran da ga često koristi. Uvođenje vinjeta, pogotovo vremenskih, dovelo bi ih u neravnopravan položaj u odnosu na građane koji autoput često ili svakodnevno koriste", ističe Caković.

Ako ja iz Kragujevca ujutru odem u Beograd, to je 350 RSD (Batocina-Buban Potok). Naravno, moram i da se vratim popodne sto je 700RSD. Da je vinjeta 400RSD i vazi 4 dana, bio bih na dobitku. Mada, na sta lici ono sto se zove auto-put i 100RSD za oba pravca je previse.

MeMy

pre 14 godina

Krajnje je vreme da prestanete da poredite cene u inostranstvu i kod nas.

U hrvatskoj je prosecna plata 700 e, kod nas 300-400. Alo bre, sidjite vise sa nebesa spustite se na zemlju i to Srbiju gde je borba za prezivljavanje i opstanak!!!!!!!!

Odakle vam ta smelost da poredite nas koji smo na ivici egzistencije sa drugim zemljama?

Mi placamo na mostu ali cete vi platiti na izborima!!!!!!!!

Voja

pre 14 godina

Ministar Dinkic je izjavio pre da ce Srbija tokom 2010. godine uvesti vinjete jer je to razuman korak.
Zar hocete jednu od retkih pametnih izjava da demantujete?

kole

pre 14 godina

Naravno, prvaci smo u objašnjenima, zašto nemože nešto.Ali da objasne šta urade sa 13,7 mil.Rsd, a uzimaju kredite za gradnju ;puteva;....

justinijan

pre 14 godina

"Kod nas na primer od Beograda do Novog Sada važi jedinstvena cena (240 dinara ili 2,5 evra) bez obzira na to da li se vozač isključi u Rumi ili putuje do glavnog
grada Vojvodine."

Autor ocigledno ne zna geografiju. Za Novi Sad se ne ide preko Rume!
Ruma se nalazi na starom autoputu Beograd-Zagreb (sad Sid).

bazinga

pre 14 godina

Kazem ja da ovi ne zive na ovoj zemlji, vecito nas uporedjuju sa Engleskom, Skandinavijom, Italijom... Po njima kada je naplata u pitanju onda su slicna poredjenja adekvatna!

Cena svega je kao u zapadnoj Evropi samo CENA RADA JE DALEKO ISPOD!

Lako je njima kada im se i deca skoluju van Srbije! Ovde LEGALNO KRADU a tamo jos legalnije zive od ukradenih para!

Milos

pre 14 godina

Na autoputu Beograd - Novi Sad, vozac ce se tesko iskljuciti u Rumi, jer se do Rume ide autoputem Beograd - Zagreb, sto sam ja naucio na tezi nacin.

ko voli nek izvoli

pre 14 godina

Da bi se otvorila dionica autoceste mora postojati alternativni pravac koji je besplatan. Npr u Hrvatskoj Zgb-Split postoji lička magistrala koju koriste većina kamiona i autobusa. Tako busevi ne samo da ne plaćaju nego i usput po mjestima uzimaju putnike te profitiraju. Za svaki autoput postoji dobro uređena magistrala koja se ne plaća.

Бојан, Нови Сад

pre 14 godina

Само кад сте ви најпаметнији! Већина Европе има вињете по приступачним ценама за добре аутопутеве, једино ми за рупчаге наплаћујемо цене као да се возимо по мермерним путевима!

satelit

pre 14 godina

U Austriji i Mađarskoj 7-10 dana vožnje autoputevima oko 8eur. Zatim, poređenje sa cenama u Italiji je više nego neprimereno. Tamo se vozi autoputem koji je u odličnom stanu, a mi ovde plaćamo za polu-autoput koji su ili puni rupa ili zakrpljeni pa auto ide na sve strane. Da ne spominjem da su novoizgrađeni delovi autoputa od NS ka SU više nego jadno urađeni. Put uopšte nije ravan! Mogu da zamislim kako će izgledati za 2 godine. Verovatno kao "Veljinih" 50km od BG do Beške, gde loše urađena podloga dovodi do toga da postoje ogromna ulegnuća gde vam ceo auto propadne, što nije ni malo prijatno pri 120km na sat.

bojan

pre 14 godina

Sto se tice nasih nazovi auto-puteva, radi se o cistom drzavnom kriminalu i to svi znamo.Znaju i znali su to svi iz nekadasnje opozicije a sadasnje vlasti i nikome nije palo napamet da nesto menja po tom pitanju.Ovde vazi princip, daj mi toliko i toliko para, treba mi, daj bre!!!Uzas jedan.

Amos

pre 14 godina

Kako lupeta ovaj Cakovic.. Sad se on kao brine za nase gradjane koji zive izvan 'zahvata autoputa'!?
Pa ko je daleko od autoputa - ko ga tera da kupuje vinjetu?
A kad mu bas zatreba autoput - nek kupi sedmodnevnu, za 6-7 evra, opet ce proci jeftinije nego sada.

Martin

pre 14 godina

Često putujem iz Sremske Mitrovice za Beograd. Po sadašnjoj ceni, gorivo me košta oko 1100 RSD. Putarina u jednom smeru je 170 RSD. Dakle, u dva smera je 340 RSD, što je 40% cene goriva. Meni je to puno dati samo za putarinu. Postoji alternativni pravac kojim se izbegava plaćanje putarine, preko Rume, Putinaca i Šimanovaca, ali opet je auto-put mnogo bezbedniji i udobniji za vožnju.
Ali, gde je 340 RSD za putarinu??? To su mi 3 litre ED!!!!
A kvalitet autoputa????
Ne bi bilo loše malo da se smanje te putarine, makar na 100 RSD....

Dr

pre 14 godina

U Hrvatskoj jeste skuplje ali oni imaju mnogo bolje autoputeve u odnosu na nas, pa cak su i u Evropi na vrhu po tom pitanju. U Italiji je skuplje ALI i oni imaju isto bolje puteve a i standard je veci, tako da se ne mozemo porediti sa njima. O kvalitetu nasih autoputeva i da ne govorim, katastrofa. Jedina deonica koja je dobra je od Leskovca prema Vranju, tj. novoizgradjeni autoput.

Oscar

pre 14 godina

da su alavi slovenci stavili normalnu cenu kao madjari/austrijanci ne bi bilo problema... pokusali su da kopiraju nas sa bezobrazlukom samo sto se po evropi takve stvari ne tolerisu...

Dejan-BG

pre 14 godina

Ja kada putujem do Leskovca zobilazim auto put u potpunost.Jeste da put traje u jednom pravcu oko 2h duze ali kada pogledam da ustedim 900 din. u jednom pravcu, MALO LI JE . A o cenama ne treba polemisati. Bitno je da "..." kupi lovu a ko te pita za kvalitet puta i cenu.Kada bi uveli Vignete kao i na zapadu mozda bi bilo bolje i njima i nama.Ja bih prvi kupio jer mesecno idem jednom na Jug.Normalno da "..." ne zacepi sa cenom kao i ... Janezi.

Luka

pre 14 godina

Zato je najbolje u svajcarskoj platis 40 CHF za celu godinu i vozis se koliko ti dusa zeli.Ja samo neznam kako ce da naprave autoput od Nisa do bugraske granice.Ili od leskovca do vranja?kada nisu u stanju da zavrse autoput kroz ravnu vojvodinu.

brka

pre 14 godina

Nisu toliko skupe putarine, pogotovo za one koji nekoliko puta godišnje putuju. Problem je sa onima što stalno koriste Auto put njima odgovaraju vinjete.

o00o

pre 14 godina

Ako se vaš sagovornik ne smatra neobaveštenim onda se može podvesti pod lažovom. Putarina u Italiji od Trsta do Verone je nešto preko 13 evra, ne duplo više koliko on tvrdi i plaća sa u dva navrata, prva deonica je kod mestri a druga na ulasku u Veronu, prva oko 7 evra druga nešto preko 6. Deonica je uporediva sa deonicom Beograd Niš ali samo po dužini, nikako i po kvalitetu autoputa. Onaj u Italiji je svetlosnim godinama daleko od "parčeta asfalta koji povezuje rupe" kod nas. Vozim godinama autoputevima u Italiji i sigurno sam kompetentniji od ovog nazovi stručnjaka.

Mirko

pre 14 godina

Krajnje netacan podatak za putarinu Trst - Verona.. Licno sam prosao tim putem za uskrs i platio putarinu 13.10 eura, a ne 23 kako tvrdi gospodin iz puteva srbije! Ako mi ne verujete podatak mozete proveriti i na www.autostrade.it

Dusan Silni

pre 14 godina

Spremni smo na uporedjivanja koja nemaju nikakvog smisla samo radi bacanja prasine narodu u oci.Provozajte se yugom kroz hrvatsku i osecacete se kao daste u automobilu viseklase,Slovenij
om necete nigde tockovima osetiti spajane deonice zamenjenim asvaltom,Italijani su druga prica,samo u naseljima i selima je moguce sretanje vozila,sve ostalo su lokalni autoputevi sa dve trake,autostrade i super strade na sve strane.Srbija od Tita na ovamo nema sta novo i slicno uredjeno svetu da pokaze,jednostavno 20 godina nije stigla da zavrsi autoputodleskovcadoPreseva,ali je uspela da nekoliko firmi za naplatu drumarine otera u stecaj zbog kradja i pljacki,Deonica od Aerodroma do Bubanj potoka vise lici na put sa prilaza tirani nego 2-milionskom BG-u.Sve je tako i istinito,Grci sa bugarima i rumunima grade koridor 4,ovi prvi svoje slepere po evropi razvoze trajektima a mi Srbi se zaludjujemo nezaobilaznim i najjevtinijim pravcem ka EU.Zar silnim Kamionima iz EU umesto mucnog zadrzavanja nije moguce da ta vozila obelezena posebno u odnosu na ostale protutnje i nesmetano odu svojim odredistima.Koliko
znam kamion sa robom iz Lisabona protutnji do Stokholma aniko ga usput ne ucenjuje,reketira niti kontrolise,svako ide svojim putem i radi svoj posao.Samo liderska zemlja,umisljena u glavama srpskih politicara ima pravo da ostale koji njom prolazemaltretira,gnjavi,usporava i gusi.Nece moci dugo,ostasmo na dnu EU sa Albanijom,uporedjujemo sebe sa zemljama iz okruzenja koje imaju BDP od 3 do 6 puta veci odubijeneosakacenesrbije,cista glupost,jadno i tuzno od proklamovanih i vesto upakovanihsrpskihdemokrata,drustvanepodglavljenihbuzdovana.

vozač - matematičar

pre 14 godina

Аko definišemo autoput kako ga definiše ZOBS Srbije dolazimo do zaključka da od Beograda preko Novog Sada do Horgoša imamo mnogo manje od 50% autoputa, a još ako uzmemo u obzir visinu prosečne plate u Srbiji i u ostalim zemljama koje se pominju u ovom članku dolazimo do drugog, još važnijeg zaključka - da je putarina strahovito skupa i za Evropljane, a za nas da ne govorimo. A o troškovima amortizacije vozila tek ne treba mnogo mozganja da se uporedi sa putevima u inostranstvu.

P. S. Nije naplata autoputa, nego putarina, moramo prvo definisati osnovne pojmove!

zlajabgd

pre 14 godina

nisu naplatili 13 milijardi,nego 26 , a malo su kraduckali pa je ostalo 13.treba proveriti sta sve imaju od imovine, svi radnici naplatnih rampi ,koji su zadnjih 20 godina tu radili.

zika

pre 14 godina

Druze TITO mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo!!!!!
Da li su svi obavesteni da je Drug Tito prminuo pre 30 godina,uhhh samo glasno razmisljam !!!!

Bob Sent Kler

pre 14 godina

Htedoh nesto da napisem, pa procitah komentare, i sad cu samo da konstatujem da sam ih sve preporucio. Toliko pametnih komentara. Ja ne znam zasto ovakav narod svestan pljacki ovo tolerise i dokle cemo vise ovo da trpimo?!

Petar

pre 14 godina

To sto se kod nas naziva autoputem je smesno. Puno rupa, zakrpa, krivine cak i pogresno projektovane, nema zastitne ograde, nema zastite od dugih svetala, kolotrag svuda. Putarina je katastrofalno skupa. Na primer od Jagodine do Beograda 410 dinara za nekih 120-130 km!? Za taj iznos u Italiji ili Francuskoj mozes da predjes i do 300 km! I to bez ijedne jedine zakrpe, bez losih krivina, bez podrhtavanja kada si u "sportskom" automobilu, bez kolotraga i bez vode na podlozi kada je kisa!
Ali, kao i sve drugo, u Srbiji je najvaznija besprizorna otimacina u korist partija i partijskih poslusnika!

jova

pre 14 godina

Madjarska, 10-12 dana koriscenja svih auto puteva - oko 14e.
Ceska - 11e.
Slovacka, - 7e.

(sve su cene za 10ak dana koriscenja)

Srbija Novi Sad - Bg - Nis - Presevo (oko 500km) - jedan pravac oko 10e.

vozac

pre 14 godina

donekle jos se moze pohvaliti auto put bgd-nis,i delimicno naplatiti drumarinu.ono ostalo od severa drzave do bgd je za plakanje.horgos-bgd.sram da vas bude.lokalni put sto je jos hitler pravio kada nas je osvajao,je bolji,nego ovo sad ruglo od auto puta.i jos naplacujete.ako niste sposobni u onoj ravnici napraviti redovan i kvalitetan auto put,pustite onda strancu,da sa svojom mehanizacijom sve uradi.samo je problem,kako se ovajditi,kako skinuti kajmak.

brka

pre 14 godina

Nisu toliko skupe putarine, pogotovo za one koji nekoliko puta godišnje putuju. Problem je sa onima što stalno koriste Auto put njima odgovaraju vinjete.

Baki

pre 14 godina

Ljudi, dozovite se pameti! Ja sam pre nedelju dana bio u Italiji i tamo vozio 200 na sat u srednjoj traci. S vremena na vreme i 220 u levoj. Put je od malo grubljeg asfalta ali je perfektan, ima po 3 trake i cela drzava je pokrivena mrezom autoputeva. Slovenci imaju put u skladu sa velicinom svoje zemlje, ne vozi se preko 160 jer je krivudav ali je perfektan (lepsi od italijanskog, a Hrvati imaju sasvim solidan put ali nije nista spec. Kod nas na 1 Km puta ima vise neravnina nego u citave 3 navedene strane drzave.

Amos

pre 14 godina

Kako lupeta ovaj Cakovic.. Sad se on kao brine za nase gradjane koji zive izvan 'zahvata autoputa'!?
Pa ko je daleko od autoputa - ko ga tera da kupuje vinjetu?
A kad mu bas zatreba autoput - nek kupi sedmodnevnu, za 6-7 evra, opet ce proci jeftinije nego sada.

Бојан, Нови Сад

pre 14 godina

Само кад сте ви најпаметнији! Већина Европе има вињете по приступачним ценама за добре аутопутеве, једино ми за рупчаге наплаћујемо цене као да се возимо по мермерним путевима!

Gaara

pre 14 godina

Nemojte situaciju u Srbiji da upoređujete ni sa jednom drugom zemljom. U normalnoj zemlji možete birati da li želite da idete autoputem, ili savršeno funkcionalnim magistralnim putem, na kome nema putarine. Ali, hajde probajte da odete do Novog Sada starim putem preko Inđije i Fruške Gore, velike su šanse da ćete nakon toga auto morati da vozite kod trapadžije ili vulkanizera, ovo kažem bez ikakvog preterivanja. Put se sastoji iz nekakvih betonskih tabli dužine nekoliko metara, između kojih postoje rupčage koje pomeraju bubrege kad se prođe preko njih.

Martin

pre 14 godina

Često putujem iz Sremske Mitrovice za Beograd. Po sadašnjoj ceni, gorivo me košta oko 1100 RSD. Putarina u jednom smeru je 170 RSD. Dakle, u dva smera je 340 RSD, što je 40% cene goriva. Meni je to puno dati samo za putarinu. Postoji alternativni pravac kojim se izbegava plaćanje putarine, preko Rume, Putinaca i Šimanovaca, ali opet je auto-put mnogo bezbedniji i udobniji za vožnju.
Ali, gde je 340 RSD za putarinu??? To su mi 3 litre ED!!!!
A kvalitet autoputa????
Ne bi bilo loše malo da se smanje te putarine, makar na 100 RSD....

MeMy

pre 14 godina

Krajnje je vreme da prestanete da poredite cene u inostranstvu i kod nas.

U hrvatskoj je prosecna plata 700 e, kod nas 300-400. Alo bre, sidjite vise sa nebesa spustite se na zemlju i to Srbiju gde je borba za prezivljavanje i opstanak!!!!!!!!

Odakle vam ta smelost da poredite nas koji smo na ivici egzistencije sa drugim zemljama?

Mi placamo na mostu ali cete vi platiti na izborima!!!!!!!!

putnik

pre 14 godina

Želeo bih samo da skrenem pažnju da u Italiji putarina od Trsta do Bolonje izlazi oko 7 eura(bio sam prošle nedelje pa znam) ali ono što je puno bitnije je kvalitet puteva koji je definitivno naj bolji u Hrvatskoj pa u Sloveniji pa tek onda u Italiji, a kod nas auto put treba definitivno nazvati AUTOSTRADA jel kako nazvati put na kome se 7 meseci popravlja nadvožnjak (na relaciji BG-NS), i vozi se isključivo u jednoj traci, gde zimi nisu u stanju da pospu so kako nebi došlo do iskliznuća sa auto puta.
Imao sam priliku da se u nekoliko navrata vraćam kroz HR dok je padao sneg i video sam kako se sneg čisti kod njih naime sneg se čisti sa 3 kamiona u isto vreme, pri čemu je svaki kamion u svojoj traci sa vozilima koja upozoravaju na kamione. A kod nas ......, svi mi znamo kako se kod nas čisti sneg samo ću reći da je u jednom danu u periodu do 5 ujutru do 6 na pravcu od Novog Sada do Beograda 7 vozila izletelo sa puta. Ali slušajući naše političare naš auto put je na evropskom da nekažem na Američkom standardu pa su nam cene još i male za kvalitet puteva po kojim se vozimo.

E pa baš zbog tog kvalitetnog puta sam u protekloj godini morao da promenim oba kraja letve volana, obe balans štangle, i skoro ceo prednji stajni trap.

Voja

pre 14 godina

Ministar Dinkic je izjavio pre da ce Srbija tokom 2010. godine uvesti vinjete jer je to razuman korak.
Zar hocete jednu od retkih pametnih izjava da demantujete?

Petar

pre 14 godina

To sto se kod nas naziva autoputem je smesno. Puno rupa, zakrpa, krivine cak i pogresno projektovane, nema zastitne ograde, nema zastite od dugih svetala, kolotrag svuda. Putarina je katastrofalno skupa. Na primer od Jagodine do Beograda 410 dinara za nekih 120-130 km!? Za taj iznos u Italiji ili Francuskoj mozes da predjes i do 300 km! I to bez ijedne jedine zakrpe, bez losih krivina, bez podrhtavanja kada si u "sportskom" automobilu, bez kolotraga i bez vode na podlozi kada je kisa!
Ali, kao i sve drugo, u Srbiji je najvaznija besprizorna otimacina u korist partija i partijskih poslusnika!

Oscar

pre 14 godina

da su alavi slovenci stavili normalnu cenu kao madjari/austrijanci ne bi bilo problema... pokusali su da kopiraju nas sa bezobrazlukom samo sto se po evropi takve stvari ne tolerisu...

jeremija

pre 14 godina

Pa da, 95% drzava u evropi vode idioti pa su uveli vinjete a samo smo mi pametni pa cemo da naplacujemo harac svaki put kad neko prodje. Za najkasnije 2 godine bice kompletno gotov put kroz rumuniju i bugarsku (grade se 2 mosta na dunavu) pa kad vise nijedan strani kamion ne prodje srbijom, onda ce se mozda setiti da vinjete u stvari i nisu tako lose. I to ce onda predstaviti kao svoju vrhunsku, genijalnu ideju. Nemojte nas vise unistavati, IDITE !

SALE

pre 14 godina

A sta ste to ulagali u sistem naplate 30 godina? Mozda u softverski sistem za kradju?
Imamo ubedljivo najlosije prilaze kucicama za naplatu pa svaki put moram da odvezem pojas i da izadjem do pola prozora da uzmem karticu, jer me je strah da ne ogrebem felne na visoke ivicnjake pored kucice!!!

Šid?

pre 14 godina

Od kad auto-put ide do Šida? Valjda do Batrovaca!?

Uzgred, let je u Mađarskoj jeftinija putarina, zimi skuplja, ali u svakom slučaju daleko jeftinija nego kod nas.

Recimo idete iz Makedonije preko Srbije, Mađarske i Austrije u Nemačku, pa nazad kući.

Kroz Srbiju u oba pravca treba oko 30€, kroz Mađarsku oko 7€, kroz Austriju nešto manje od 8€. U Nemačkoj su besplatni.

U ovom slučaju prolaz kroz Srbiju je duplo skuplji nego kroz sve četiri preostale zemlje ZAJEDNO.

Zašto kažem ovu putanju? Zato što mnogo Turaka još uvek prolazi kroz našu zemlju, oni što rade na zapadu. Plus mnogo kamiona - još uvek. Čim Rumuni završe auto-put, ja mislim da možemo da se pozdravimo sa ovima koji prolaze kroz našu zemlju.

Kamiondžije imaju još jedan plus da izbegavaju Srbiju - užasno dugo čekanje na granici. Često viđam kilometarske kolone i na ulazu i na izlazu. Mogu misliti kako je tim ljudima. Čisto ponižavanje i gubitak.

Što se tiče poređenja sa Slovenijom, tamo je 15€ nedeljna vinjeta. Da su ostavili naplatu po naplatnim rampama bilo bi svakako skuplje. A ko nije video nove deonice slovenačkih auto-puteva, nije video ništa. Pa to je kao iz bajke.

Ne znam kako nekome može uopšte da padne na pamet da poredi naše puteve sa mađarskim, hrvatskim ili slovenačkim.

Kod nas npr. ne stavljaju fluoroscentnu komponentu u boju, pa kad pada kiša ne vidi se nijedna linija. Jeftinije. Bio tender pa moler Žika da najnižu ponudu. Jeste da farba Jupolom, ali je najjeftiniji. Ma...

justinijan

pre 14 godina

"Kod nas na primer od Beograda do Novog Sada važi jedinstvena cena (240 dinara ili 2,5 evra) bez obzira na to da li se vozač isključi u Rumi ili putuje do glavnog
grada Vojvodine."

Autor ocigledno ne zna geografiju. Za Novi Sad se ne ide preko Rume!
Ruma se nalazi na starom autoputu Beograd-Zagreb (sad Sid).

ko voli nek izvoli

pre 14 godina

Da bi se otvorila dionica autoceste mora postojati alternativni pravac koji je besplatan. Npr u Hrvatskoj Zgb-Split postoji lička magistrala koju koriste većina kamiona i autobusa. Tako busevi ne samo da ne plaćaju nego i usput po mjestima uzimaju putnike te profitiraju. Za svaki autoput postoji dobro uređena magistrala koja se ne plaća.

Dr

pre 14 godina

U Hrvatskoj jeste skuplje ali oni imaju mnogo bolje autoputeve u odnosu na nas, pa cak su i u Evropi na vrhu po tom pitanju. U Italiji je skuplje ALI i oni imaju isto bolje puteve a i standard je veci, tako da se ne mozemo porediti sa njima. O kvalitetu nasih autoputeva i da ne govorim, katastrofa. Jedina deonica koja je dobra je od Leskovca prema Vranju, tj. novoizgradjeni autoput.

bojan

pre 14 godina

Sto se tice nasih nazovi auto-puteva, radi se o cistom drzavnom kriminalu i to svi znamo.Znaju i znali su to svi iz nekadasnje opozicije a sadasnje vlasti i nikome nije palo napamet da nesto menja po tom pitanju.Ovde vazi princip, daj mi toliko i toliko para, treba mi, daj bre!!!Uzas jedan.

satelit

pre 14 godina

U Austriji i Mađarskoj 7-10 dana vožnje autoputevima oko 8eur. Zatim, poređenje sa cenama u Italiji je više nego neprimereno. Tamo se vozi autoputem koji je u odličnom stanu, a mi ovde plaćamo za polu-autoput koji su ili puni rupa ili zakrpljeni pa auto ide na sve strane. Da ne spominjem da su novoizgrađeni delovi autoputa od NS ka SU više nego jadno urađeni. Put uopšte nije ravan! Mogu da zamislim kako će izgledati za 2 godine. Verovatno kao "Veljinih" 50km od BG do Beške, gde loše urađena podloga dovodi do toga da postoje ogromna ulegnuća gde vam ceo auto propadne, što nije ni malo prijatno pri 120km na sat.

Dejan-BG

pre 14 godina

Ja kada putujem do Leskovca zobilazim auto put u potpunost.Jeste da put traje u jednom pravcu oko 2h duze ali kada pogledam da ustedim 900 din. u jednom pravcu, MALO LI JE . A o cenama ne treba polemisati. Bitno je da "..." kupi lovu a ko te pita za kvalitet puta i cenu.Kada bi uveli Vignete kao i na zapadu mozda bi bilo bolje i njima i nama.Ja bih prvi kupio jer mesecno idem jednom na Jug.Normalno da "..." ne zacepi sa cenom kao i ... Janezi.

Milos

pre 14 godina

Na autoputu Beograd - Novi Sad, vozac ce se tesko iskljuciti u Rumi, jer se do Rume ide autoputem Beograd - Zagreb, sto sam ja naucio na tezi nacin.

bazinga

pre 14 godina

Kazem ja da ovi ne zive na ovoj zemlji, vecito nas uporedjuju sa Engleskom, Skandinavijom, Italijom... Po njima kada je naplata u pitanju onda su slicna poredjenja adekvatna!

Cena svega je kao u zapadnoj Evropi samo CENA RADA JE DALEKO ISPOD!

Lako je njima kada im se i deca skoluju van Srbije! Ovde LEGALNO KRADU a tamo jos legalnije zive od ukradenih para!

On - nabod, Velja - chorba!

pre 14 godina

"Veći deo našeg stanovništva živi dalje od zahvata autoputa i nije primoran da ga često koristi. Uvođenje vinjeta, pogotovo vremenskih, dovelo bi ih u neravnopravan položaj u odnosu na građane koji autoput često ili svakodnevno koriste", ističe Caković.

Ako ja iz Kragujevca ujutru odem u Beograd, to je 350 RSD (Batocina-Buban Potok). Naravno, moram i da se vratim popodne sto je 700RSD. Da je vinjeta 400RSD i vazi 4 dana, bio bih na dobitku. Mada, na sta lici ono sto se zove auto-put i 100RSD za oba pravca je previse.

Somborac

pre 14 godina

"Kod nas se 30 godina unazad ulagalo u infrastrukturu za naplatu putarine, tako da prelazak na drugačiji sistem naplate ne bi bio isplativ"
Umesto da su ulagali pare u puteve 30 godina,a ne u sistem pljacke gradjana i stranaca,gde bi danas bili. Jadni su nam putevi,nemam reci. Dajte koncesiju nekim japancima na 100 god,samo da nam naprave puteve,nema nam razvoja bez toga.

kole

pre 14 godina

Naravno, prvaci smo u objašnjenima, zašto nemože nešto.Ali da objasne šta urade sa 13,7 mil.Rsd, a uzimaju kredite za gradnju ;puteva;....

vozac

pre 14 godina

donekle jos se moze pohvaliti auto put bgd-nis,i delimicno naplatiti drumarinu.ono ostalo od severa drzave do bgd je za plakanje.horgos-bgd.sram da vas bude.lokalni put sto je jos hitler pravio kada nas je osvajao,je bolji,nego ovo sad ruglo od auto puta.i jos naplacujete.ako niste sposobni u onoj ravnici napraviti redovan i kvalitetan auto put,pustite onda strancu,da sa svojom mehanizacijom sve uradi.samo je problem,kako se ovajditi,kako skinuti kajmak.

zlajabgd

pre 14 godina

nisu naplatili 13 milijardi,nego 26 , a malo su kraduckali pa je ostalo 13.treba proveriti sta sve imaju od imovine, svi radnici naplatnih rampi ,koji su zadnjih 20 godina tu radili.

zika

pre 14 godina

Druze TITO mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo!!!!!
Da li su svi obavesteni da je Drug Tito prminuo pre 30 godina,uhhh samo glasno razmisljam !!!!

jova

pre 14 godina

Madjarska, 10-12 dana koriscenja svih auto puteva - oko 14e.
Ceska - 11e.
Slovacka, - 7e.

(sve su cene za 10ak dana koriscenja)

Srbija Novi Sad - Bg - Nis - Presevo (oko 500km) - jedan pravac oko 10e.

Bob Sent Kler

pre 14 godina

Htedoh nesto da napisem, pa procitah komentare, i sad cu samo da konstatujem da sam ih sve preporucio. Toliko pametnih komentara. Ja ne znam zasto ovakav narod svestan pljacki ovo tolerise i dokle cemo vise ovo da trpimo?!

o00o

pre 14 godina

Ako se vaš sagovornik ne smatra neobaveštenim onda se može podvesti pod lažovom. Putarina u Italiji od Trsta do Verone je nešto preko 13 evra, ne duplo više koliko on tvrdi i plaća sa u dva navrata, prva deonica je kod mestri a druga na ulasku u Veronu, prva oko 7 evra druga nešto preko 6. Deonica je uporediva sa deonicom Beograd Niš ali samo po dužini, nikako i po kvalitetu autoputa. Onaj u Italiji je svetlosnim godinama daleko od "parčeta asfalta koji povezuje rupe" kod nas. Vozim godinama autoputevima u Italiji i sigurno sam kompetentniji od ovog nazovi stručnjaka.

Dusan Silni

pre 14 godina

Spremni smo na uporedjivanja koja nemaju nikakvog smisla samo radi bacanja prasine narodu u oci.Provozajte se yugom kroz hrvatsku i osecacete se kao daste u automobilu viseklase,Slovenij
om necete nigde tockovima osetiti spajane deonice zamenjenim asvaltom,Italijani su druga prica,samo u naseljima i selima je moguce sretanje vozila,sve ostalo su lokalni autoputevi sa dve trake,autostrade i super strade na sve strane.Srbija od Tita na ovamo nema sta novo i slicno uredjeno svetu da pokaze,jednostavno 20 godina nije stigla da zavrsi autoputodleskovcadoPreseva,ali je uspela da nekoliko firmi za naplatu drumarine otera u stecaj zbog kradja i pljacki,Deonica od Aerodroma do Bubanj potoka vise lici na put sa prilaza tirani nego 2-milionskom BG-u.Sve je tako i istinito,Grci sa bugarima i rumunima grade koridor 4,ovi prvi svoje slepere po evropi razvoze trajektima a mi Srbi se zaludjujemo nezaobilaznim i najjevtinijim pravcem ka EU.Zar silnim Kamionima iz EU umesto mucnog zadrzavanja nije moguce da ta vozila obelezena posebno u odnosu na ostale protutnje i nesmetano odu svojim odredistima.Koliko
znam kamion sa robom iz Lisabona protutnji do Stokholma aniko ga usput ne ucenjuje,reketira niti kontrolise,svako ide svojim putem i radi svoj posao.Samo liderska zemlja,umisljena u glavama srpskih politicara ima pravo da ostale koji njom prolazemaltretira,gnjavi,usporava i gusi.Nece moci dugo,ostasmo na dnu EU sa Albanijom,uporedjujemo sebe sa zemljama iz okruzenja koje imaju BDP od 3 do 6 puta veci odubijeneosakacenesrbije,cista glupost,jadno i tuzno od proklamovanih i vesto upakovanihsrpskihdemokrata,drustvanepodglavljenihbuzdovana.

Mirko

pre 14 godina

Krajnje netacan podatak za putarinu Trst - Verona.. Licno sam prosao tim putem za uskrs i platio putarinu 13.10 eura, a ne 23 kako tvrdi gospodin iz puteva srbije! Ako mi ne verujete podatak mozete proveriti i na www.autostrade.it

vozač - matematičar

pre 14 godina

Аko definišemo autoput kako ga definiše ZOBS Srbije dolazimo do zaključka da od Beograda preko Novog Sada do Horgoša imamo mnogo manje od 50% autoputa, a još ako uzmemo u obzir visinu prosečne plate u Srbiji i u ostalim zemljama koje se pominju u ovom članku dolazimo do drugog, još važnijeg zaključka - da je putarina strahovito skupa i za Evropljane, a za nas da ne govorimo. A o troškovima amortizacije vozila tek ne treba mnogo mozganja da se uporedi sa putevima u inostranstvu.

P. S. Nije naplata autoputa, nego putarina, moramo prvo definisati osnovne pojmove!

Luka

pre 14 godina

Zato je najbolje u svajcarskoj platis 40 CHF za celu godinu i vozis se koliko ti dusa zeli.Ja samo neznam kako ce da naprave autoput od Nisa do bugraske granice.Ili od leskovca do vranja?kada nisu u stanju da zavrse autoput kroz ravnu vojvodinu.