Nedelja, 18.04.2010.

11:14

Održana komemoracija u Jasenovcu

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio u Jasenovcu najdublje žaljenje zbog svih žrtva ustaškog logora u Jasenovcu. Jadranka Kosor izviždana od okupljenih.

Izvor: B92

Održana komemoracija u Jasenovcu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Dalmata

pre 14 godina

Politika je žena lakog morala. Demagogije da li su ovo demagogije? Da li je ovo gluma i iskrenost? Da nije ovo pokazatelj kajanja za zločin koji su učinili preci? Neće nikoga vratiti al bar da ova deca koja ''puno znaju'' prestanu da lupetaju.Pozdravljam. Svaka čast

croat

pre 14 godina

vjerujem da će se josipović ispričati i za jasenovac kao za ahmiće. današnja hrvatska možda i nije pravna sljednica ndh, ali ako smo mogli preuzeti novčanu valutu od te zločinačke tvorevine i ponavljati mnoge greške iz tog doba onda je naša dužnost i da se ispričamo za zločine iz te "države". evo ja ću bit brži od josipovića pa ću se kao obični građanin RH u svoje ime i za svoju savjest ispričati ovako preko b92. ispričavam se u svoje ime za sve loše što su moji preci radili nevinim srbima, židovima, romima, antifašistima i drugima.

veki

pre 14 godina

Pogledajte na wikipediji pod 'Jasenovac concentration camp' arhivsku fotografiju ruke za zupcanim nozem prikacenim od zgloba do centra dlana. Zove se "Srborezac".
Svaka cast ovima sa kapacitetom za oprastanje ali dame i gospodo ovakav "tretman" u najmanju ruku pokazuje nepovratan gubitak postovanja.
A ni to nije najgore sto se desilo logorasima u Jasenovcu: najgore od svega i najstramotnije je sto su ih braca Srbi posle rata pocistili pod tepih!

Marko

pre 14 godina

...u svojoj firmi sam napravio "experiment", pitao sam 7 koleginica (fakultetski obarzovanih) "ko je Ante Pavelic?" ...pet nije znalo, jedna je rekla "mislim da je neki politicar, ali los"...
...drugi primer, gde je takodje "intelektulka" pri igranju asocijacija za Alojzija Stepinca, objasnjavala da je u pitanju "skijas sto vozi spust"...
...nemam nista da dodam...

VladeX

pre 14 godina

Za sada mi se svidja razmisljanje novog hrvatskog predsednika. Medjutim, reci cu da se Hrvatska konacno resila da suoci sa svojom prosloscu i postupcima kada prestanu da slave akcije "Bljesak" i "Oluja" kao oslobodilacke i kao domovinske i kada ih nazovu onim imenom koje im sleduje: etnicko ciscenje.

strasno

pre 14 godina

Sad sam procitao podatak da je na dan proboja u Jasenovcu bilo oko 1070 logorasa , od kojih je 600 krenulo u proboj a samo 60 prezivjelo mitraljesku paljbu iz logora ...

A onih ostalih 400tinjak koji su bili bolesni i nemocni za bijeg su ubijeni i spaljeni zajedno sa barakama ... Strasno ...

Jos tog dana je izvrsen i proboj iz nekog pomocnog logora , od 100 ih je prezivjelo 10 ... Strasno ...

Прота Матеја

pre 14 godina

Нешто не приметих да је ико од њих осудио евидентини геноцид над Србима и Јеврејима у НДХ већ само изразио жаљење због свих невиних жртва страдалих у овој ,усуђујем се рећи, најмонструознијој од свих фабрика смрти обзиром на страсну мржњу и методе којом су заточеници били убијани. Изгледа да то критичарима млаке декларације српске скупштине о Сребреници ни мало не смета. Ако има икога ко сматра да Независна Држава Хрватска није била геноцидна творевина онда је свака прича о помирењу два блиска народа и окретање европским вредностима само пуко замајавање јавности и овде и тамо.

pero

pre 14 godina

Ipak je Tito imao najbolje ideje. Trebalo je sve da se oprosti i zaboravi jer danas ova prepucavanja ne vode nigdje, samo donose jos vise mrznje. S druge strane, treba da se zna sta se tamo desilo i ko je odgovoran za sve. Ali izgleda danas da se samo manipulise za zrtvama u politicke svrhe. Ovaj novi predsjednik Hrvatske izgleda potpuno normalan covjek i vjerujem da ce ubrzo postati veliki autoritet u regionu koji ce poboljsati medjuodnose.

ivan

pre 14 godina

Bas dobro sto Srbi imaju Jasenovac,Nato,Tita,Turke pa mogu da placu o svojoj ugrozenosti napacenosti......
Pravi narod bi iz takve istorije izvukao pouke i isao napred cvrsci i odlucniji.Od ovog samosazaljenja mi dodje muka!

george wordy

pre 14 godina

Na Z. Balkanu medju bratskim narodima , unutar zajednicjke istorije primivsi tri razlicite svetske vere vlada "Prokletstvo malih razlika" koje na iracionalnom strahu stvara ogromnu mrznju, koja zaslepljuje gotovo svaku racionalnu misao.Komunisticka ideologija kao svojevrsni "Time out of history" pod parolom “Bratstva i jedinstva “ u okviru direktive “Resavanja nacionalnog pitanja” uspela je decenijama iracionalne razlike i njihove posledice da isne u kolektivno nesvesno bratskih naroda betoniranjem humki, jama, logora i stratista. Simbol takvog ideoloskog bezumlja, neodgovornosti, pred bogom i pred narodom jeste kameni cvet u Jasenovcu. To je simbol odsustva i najmanjeg postovanja prema sopstvenom narodu kako od strane dzelata tako i od strane zrtve. One iste resorske snage za zastitu naroda koje su sve te zlocine nemo posmatrale sada jedni drugima da oprostaju medjusobne geneocide. To vise nije „Time out of history” vec civilizacijska provalija koja ce da usisa oba naroda.

Sramota

pre 14 godina

Cela prica oko genocida u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima se svodi na baratanje ciframa, a zaboravlja se da je NDH jedina drzava u II svetskom ratu, koja je bila na strani sila osovine a koja je imala rasne zakone, ne samo za Jevreje, kao i sve ostale zemlje Osovine, vec i rasne zakone za Srbe. To prevideti i pricati o tome kako ne treba insistirati na genocidu nad Srbima je vise nego licemerno. Da jeste da je pored Srba, Jevreja, Roma bilo i antifasista. Ali genocid nad Srbima je izvrsen na celom podrucju danasnje Hrvatske i BiH i to u kolosalnim razmerama. Jasenovac je tu kao simbol tog stradanja, a ne kao jedino mesto u kome ce se brojati ko je i koliko stradao.
Gospodo ne treba se stideti samo Jasenovca, vec pomenutih rasnih zakona koji su bili uvertira u genocid nad Srbima, kao i rasni zakoni u Nemackoj za Jevreje.

drop

pre 14 godina

"Slobodna, demokratska i nezavisna Hrvatska stvorena je na temeljima antifašizma na čemu želi da gradi i evropsku budućnost", naglasla je Jadranka Kosor.
A prva stvar koju je Hrvatska 91. godine uradila je da ponisti odluke antifasista po kojima su Srbi bili konstutivni narod u Hrvatskoj

croat

pre 14 godina

priprema se zakon po kojem će se ovaj dan proglasiti danom nacionalnog sjećanja na jasenovac i to će bit znak konačne denacifikacije. u hrvatskoj dolazi vrijeme kada će se o ovom smanjivanju brojava žrtava jasenovca pričati kao što se sada priča o ustaškim pojavama za vrijeme tuđmana. stvari stalno idu na bolje, to moraju priznat i najveći kritičari i pesimisti.

vlado,zagreb

pre 14 godina

Odlican govor Josipovica! Sjanja poruka onima u Hrvatskoj koji nece da vide i pored zdravih ociju.
Inace, iz etnicke sam Hrvatske obitelji i u Jasenovcu sam izgubio 12 clanova uze obitelji.

čvor

pre 14 godina

Mnogo je tu stvari za raspetljati i za to će trebati hrabri državnici i neovisni znanstvenici. Ni onda neće biti zaboravljene fabricirane činjenice i kod malog broja će uvijek ostati zamagljena percepcija...

Mjesto velikog stradanja i pojedinaca i kolektiviteta, ali bez isključivosti (nacionalne pripadnosti npr).

Igranje brojem žrtava kao...novčićima za podkusurivanje (a bili su u FRNJ za "pacifikaciju" Hrvatske, a u HR za "pacifikaciju" hrvatske Krajine). Prva brojka je izračunata u 5 minuta (iskopana jedna grobnica, utvrđen broj ostataka, pomnožen s desetcima kilometara kvadratnih...sic!), druga slično u drugom ekstremu. Danas smo se vjerojatno ipak približili realnim (i dalje zastrašujućim) brojkama (jer za dio "identificiranih" se već utvrdilo da su iz raznih drugih europskih i jugoslavenskih stratišta "pripisani" Jasenovcu, a dio koji je stvarno skončao tamo...nažalost nikad nećemo ni znati).

Na one napumpane prve brojke je Titova država dobila veliku odštetu koju nikad nije podijelila čak ni obiteljima stvarnim žrtvama (i moja obitelj je među njima).

Zatim, niti u ime RH ni u moje se formalno-pravno nitko ne treba nikom ispričavati (niti to želim i protiv sam toga), a predsjenik je možda našao pravu formu izražavanja žaljenja...recimo slično post-naci kancelarima Njemačke, čak poviše toga što Njemačka nije imala "slobodnu i antifaštističku" Njemačku uz onu nacističku, kao što ju je Hrvatska imala.

Jelena

pre 14 godina

Prosle nedelje su na komemoraciji bili Srbi, Romi, Jevreji iz regoina i Izraelci.
Dovoljno da se vidi koja je komemoracija prava.
Slazem se sa izjavom Rona Barama da im necemo ni zaboraviti, ni oprostiti.
Mogu da glume evropejce koliko hoce, ucenjuju i skrivaju zlocin iz II sv. rata, nece im uspeti, ne zbog Srbije, za koju je bas briga, vec zbog Izraela koji ne zaboravlja.

Eh

pre 14 godina

Ako je vec dosao diplomatski kor, onda je Srbija napravila novi autogol. I kao sto neko rece. Jel' se to maraton odrzava u cast komemoracije u Jasenovcu ? A mozda i bolje da nitko nije otisao, pogotovo posle one sramne deklaracije o Srebrenici... O istoriji necu, jer niti ja, niti moja deca ne zivimo od istorije, vec od buducnosti, a kada to shvate ljudi na ovim prostorima, tek tada cemo krenuti dalje. Ovako, ti si meni, ja sam tebi... Nema od toga srece.

Petar Petrović

pre 14 godina

Ovo je "hrvatska" komemoracija a "srpska" je bila 12 aprila u Donjoj Gradini, u BIH, Republici Srpskoj. Prisustvovali su i Tadić i Dodik. Postoje dve komemoracije jer za sada postoje velika i nepremostiva neslaganja između hrvatske i srpske strane o prirodi logora, tome šta se tamo dešavalo i broju žrtava.

pokoj dusama zrtvama jasenovca

pre 14 godina

Koliko znam dokumentacija o Jasenovcu je zavrsila negde u Americi, da li nebrigom ili kakvom ucenom, svejedno. Jasenovac treba da bude veciti podsetnik dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske, ali je ocigledno maraton vazniji dogadjaj u Srbiji. I jos nesto, ko je u stanju da osporava brojke centra Simon Vizental?

vuk

pre 14 godina

Nekon citavog tog uzasa, umesto da bude denacifikovana poput Nemacke, Hrvatska zahvaljujuci Jugoslaviji biva postedjena zasluzene kazne, bilo moralne, bilo materijalne, nego naprotiv biva nagradjena pripajanjem Zadra i citave Istre koji su oduzeti Italiji. Treba li podsecati ko su bili vecinski pripadnici Titove vojske koja je pomerila granicu sve do Trsta? Da je Hrvatska nakon rata bila denacifikovana, kasniji dolazak na vlast negacioniste poput Tudjmana nikada ne bi bio moguc. Kao sto u Nemackoj danas ne biste mogli ni da zamislite da na vlast dodje neko ko se ponosi time da mu supruga nije Jevrejka.
S druge strane, zrtve jasenovacke fabrike smrti bivaju po drugi put kaznjene, ovog puta zaboravom, jer se u SFRJ idealom bratstva i jedinstva pokusavalo da izbrise secanje na ustaski genocid. Jedina kompenzacija Srbima kao najbrojnijim zrtvama NDH bio je konstitutivni status koji je dodeljen prezivelim Srbima u Hrvatskoj. To je znacilo da je Hrvatska podjednako drzava Hrvata i Srba. Medjutim, pocetkom devedesetih to je izbrisano jednim potezom gumice, a nakon jos jednog etnickog ciscenja 1995-te, Srbi su u Hrvatskoj ostali samo u tragovima, u razmeri statisticke greske.
Danas Hrvatska tuzi Srbiju za genocid pred medjunarodnim sudom pravde. Pronadjite gresku.

(Vlast)a

pre 14 godina

Za razliku od skupa u Republici Srpskoj, cije se atmosfere i poruka pomalo stidim, u Jasenovcu se culo mnogo zanimljivih poruka u vrlo evropejskoj i dostojanstvenoj atmosferi. Mada sam jedna od brojnih pristalica novog hrvatskog predsednika, zao mi je sto se gdji Kosor zvizdalo. A jedna takva celicna dama koja je okoncala teritorijalni spor sa Slovenijom uz gubitak teritorije ali dobitke za buducnost svih gradjana Hrvatske, tako bi trebala i nama. Na nasem putu iz blata vise bi znacila ovakva dama, nego brojni preskupi i netransparentni krediti koje, kao, trosimo za ocuvanje teritorije koju nemamo.

Marko

pre 14 godina

Hrvati nikada nece priznati genocid nad ogromnim brojem Srba u takozvanoj NDH. Sa nase strane, nijedan politicar nema pravo da zamagljuje taj genocid jer oko milion zrtava zasluzuju da se za njih zna. Deca, zene, starci i ostale zrtve koje su pobijene na zverski nacin moraju da se pamte i da se ukazuje na te strahote koje su oni doziveli.Nasa je obaveza da to pamtimo i obelezavamo a od Hrvata ne ocekujemo nista jer oni sve to negiraju.

Dejan

pre 14 godina

Ne bi ga bas nazvao logor nehrvata. Zavrsilo je tamo i mnogo Hrvata koji se nisu slagali s ustaskim rezimom. No, ono sto boli je sto nema jaceg predstavnika Srbije ili je razlog sto nije pozvan i Dodik ?!?! Svima su usta puna Jasenovca, a kada treba odati postu i odrzati govor - nikoga. Sramota...

bezimena

pre 14 godina

"... kojoj će prisustvovati najviši zvaničnici...".

Hrvatske, ali NE i Srbije, što samo po sebi govori koliko je ovu državu briga za jasenovačke žrtve. Koje uzgred budi rečeno, nikada nisu dobile odštetu za svoje stradanje!

JASENOVAC NIJE BIO TRANZITNI LOGOR, već isključivo "fabrika smrti" za Srbe, Jevreje i Rome i Hrvate komuniste!

vuk

pre 14 godina

Nekon citavog tog uzasa, umesto da bude denacifikovana poput Nemacke, Hrvatska zahvaljujuci Jugoslaviji biva postedjena zasluzene kazne, bilo moralne, bilo materijalne, nego naprotiv biva nagradjena pripajanjem Zadra i citave Istre koji su oduzeti Italiji. Treba li podsecati ko su bili vecinski pripadnici Titove vojske koja je pomerila granicu sve do Trsta? Da je Hrvatska nakon rata bila denacifikovana, kasniji dolazak na vlast negacioniste poput Tudjmana nikada ne bi bio moguc. Kao sto u Nemackoj danas ne biste mogli ni da zamislite da na vlast dodje neko ko se ponosi time da mu supruga nije Jevrejka.
S druge strane, zrtve jasenovacke fabrike smrti bivaju po drugi put kaznjene, ovog puta zaboravom, jer se u SFRJ idealom bratstva i jedinstva pokusavalo da izbrise secanje na ustaski genocid. Jedina kompenzacija Srbima kao najbrojnijim zrtvama NDH bio je konstitutivni status koji je dodeljen prezivelim Srbima u Hrvatskoj. To je znacilo da je Hrvatska podjednako drzava Hrvata i Srba. Medjutim, pocetkom devedesetih to je izbrisano jednim potezom gumice, a nakon jos jednog etnickog ciscenja 1995-te, Srbi su u Hrvatskoj ostali samo u tragovima, u razmeri statisticke greske.
Danas Hrvatska tuzi Srbiju za genocid pred medjunarodnim sudom pravde. Pronadjite gresku.

bezimena

pre 14 godina

"... kojoj će prisustvovati najviši zvaničnici...".

Hrvatske, ali NE i Srbije, što samo po sebi govori koliko je ovu državu briga za jasenovačke žrtve. Koje uzgred budi rečeno, nikada nisu dobile odštetu za svoje stradanje!

JASENOVAC NIJE BIO TRANZITNI LOGOR, već isključivo "fabrika smrti" za Srbe, Jevreje i Rome i Hrvate komuniste!

vlado,zagreb

pre 14 godina

Odlican govor Josipovica! Sjanja poruka onima u Hrvatskoj koji nece da vide i pored zdravih ociju.
Inace, iz etnicke sam Hrvatske obitelji i u Jasenovcu sam izgubio 12 clanova uze obitelji.

Marko

pre 14 godina

Hrvati nikada nece priznati genocid nad ogromnim brojem Srba u takozvanoj NDH. Sa nase strane, nijedan politicar nema pravo da zamagljuje taj genocid jer oko milion zrtava zasluzuju da se za njih zna. Deca, zene, starci i ostale zrtve koje su pobijene na zverski nacin moraju da se pamte i da se ukazuje na te strahote koje su oni doziveli.Nasa je obaveza da to pamtimo i obelezavamo a od Hrvata ne ocekujemo nista jer oni sve to negiraju.

Jelena

pre 14 godina

Prosle nedelje su na komemoraciji bili Srbi, Romi, Jevreji iz regoina i Izraelci.
Dovoljno da se vidi koja je komemoracija prava.
Slazem se sa izjavom Rona Barama da im necemo ni zaboraviti, ni oprostiti.
Mogu da glume evropejce koliko hoce, ucenjuju i skrivaju zlocin iz II sv. rata, nece im uspeti, ne zbog Srbije, za koju je bas briga, vec zbog Izraela koji ne zaboravlja.

drop

pre 14 godina

"Slobodna, demokratska i nezavisna Hrvatska stvorena je na temeljima antifašizma na čemu želi da gradi i evropsku budućnost", naglasla je Jadranka Kosor.
A prva stvar koju je Hrvatska 91. godine uradila je da ponisti odluke antifasista po kojima su Srbi bili konstutivni narod u Hrvatskoj

Sramota

pre 14 godina

Cela prica oko genocida u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima se svodi na baratanje ciframa, a zaboravlja se da je NDH jedina drzava u II svetskom ratu, koja je bila na strani sila osovine a koja je imala rasne zakone, ne samo za Jevreje, kao i sve ostale zemlje Osovine, vec i rasne zakone za Srbe. To prevideti i pricati o tome kako ne treba insistirati na genocidu nad Srbima je vise nego licemerno. Da jeste da je pored Srba, Jevreja, Roma bilo i antifasista. Ali genocid nad Srbima je izvrsen na celom podrucju danasnje Hrvatske i BiH i to u kolosalnim razmerama. Jasenovac je tu kao simbol tog stradanja, a ne kao jedino mesto u kome ce se brojati ko je i koliko stradao.
Gospodo ne treba se stideti samo Jasenovca, vec pomenutih rasnih zakona koji su bili uvertira u genocid nad Srbima, kao i rasni zakoni u Nemackoj za Jevreje.

Dejan

pre 14 godina

Ne bi ga bas nazvao logor nehrvata. Zavrsilo je tamo i mnogo Hrvata koji se nisu slagali s ustaskim rezimom. No, ono sto boli je sto nema jaceg predstavnika Srbije ili je razlog sto nije pozvan i Dodik ?!?! Svima su usta puna Jasenovca, a kada treba odati postu i odrzati govor - nikoga. Sramota...

Petar Petrović

pre 14 godina

Ovo je "hrvatska" komemoracija a "srpska" je bila 12 aprila u Donjoj Gradini, u BIH, Republici Srpskoj. Prisustvovali su i Tadić i Dodik. Postoje dve komemoracije jer za sada postoje velika i nepremostiva neslaganja između hrvatske i srpske strane o prirodi logora, tome šta se tamo dešavalo i broju žrtava.

pokoj dusama zrtvama jasenovca

pre 14 godina

Koliko znam dokumentacija o Jasenovcu je zavrsila negde u Americi, da li nebrigom ili kakvom ucenom, svejedno. Jasenovac treba da bude veciti podsetnik dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske, ali je ocigledno maraton vazniji dogadjaj u Srbiji. I jos nesto, ko je u stanju da osporava brojke centra Simon Vizental?

croat

pre 14 godina

priprema se zakon po kojem će se ovaj dan proglasiti danom nacionalnog sjećanja na jasenovac i to će bit znak konačne denacifikacije. u hrvatskoj dolazi vrijeme kada će se o ovom smanjivanju brojava žrtava jasenovca pričati kao što se sada priča o ustaškim pojavama za vrijeme tuđmana. stvari stalno idu na bolje, to moraju priznat i najveći kritičari i pesimisti.

ivan

pre 14 godina

Bas dobro sto Srbi imaju Jasenovac,Nato,Tita,Turke pa mogu da placu o svojoj ugrozenosti napacenosti......
Pravi narod bi iz takve istorije izvukao pouke i isao napred cvrsci i odlucniji.Od ovog samosazaljenja mi dodje muka!

Прота Матеја

pre 14 godina

Нешто не приметих да је ико од њих осудио евидентини геноцид над Србима и Јеврејима у НДХ већ само изразио жаљење због свих невиних жртва страдалих у овој ,усуђујем се рећи, најмонструознијој од свих фабрика смрти обзиром на страсну мржњу и методе којом су заточеници били убијани. Изгледа да то критичарима млаке декларације српске скупштине о Сребреници ни мало не смета. Ако има икога ко сматра да Независна Држава Хрватска није била геноцидна творевина онда је свака прича о помирењу два блиска народа и окретање европским вредностима само пуко замајавање јавности и овде и тамо.

pero

pre 14 godina

Ipak je Tito imao najbolje ideje. Trebalo je sve da se oprosti i zaboravi jer danas ova prepucavanja ne vode nigdje, samo donose jos vise mrznje. S druge strane, treba da se zna sta se tamo desilo i ko je odgovoran za sve. Ali izgleda danas da se samo manipulise za zrtvama u politicke svrhe. Ovaj novi predsjednik Hrvatske izgleda potpuno normalan covjek i vjerujem da ce ubrzo postati veliki autoritet u regionu koji ce poboljsati medjuodnose.

čvor

pre 14 godina

Mnogo je tu stvari za raspetljati i za to će trebati hrabri državnici i neovisni znanstvenici. Ni onda neće biti zaboravljene fabricirane činjenice i kod malog broja će uvijek ostati zamagljena percepcija...

Mjesto velikog stradanja i pojedinaca i kolektiviteta, ali bez isključivosti (nacionalne pripadnosti npr).

Igranje brojem žrtava kao...novčićima za podkusurivanje (a bili su u FRNJ za "pacifikaciju" Hrvatske, a u HR za "pacifikaciju" hrvatske Krajine). Prva brojka je izračunata u 5 minuta (iskopana jedna grobnica, utvrđen broj ostataka, pomnožen s desetcima kilometara kvadratnih...sic!), druga slično u drugom ekstremu. Danas smo se vjerojatno ipak približili realnim (i dalje zastrašujućim) brojkama (jer za dio "identificiranih" se već utvrdilo da su iz raznih drugih europskih i jugoslavenskih stratišta "pripisani" Jasenovcu, a dio koji je stvarno skončao tamo...nažalost nikad nećemo ni znati).

Na one napumpane prve brojke je Titova država dobila veliku odštetu koju nikad nije podijelila čak ni obiteljima stvarnim žrtvama (i moja obitelj je među njima).

Zatim, niti u ime RH ni u moje se formalno-pravno nitko ne treba nikom ispričavati (niti to želim i protiv sam toga), a predsjenik je možda našao pravu formu izražavanja žaljenja...recimo slično post-naci kancelarima Njemačke, čak poviše toga što Njemačka nije imala "slobodnu i antifaštističku" Njemačku uz onu nacističku, kao što ju je Hrvatska imala.

strasno

pre 14 godina

Sad sam procitao podatak da je na dan proboja u Jasenovcu bilo oko 1070 logorasa , od kojih je 600 krenulo u proboj a samo 60 prezivjelo mitraljesku paljbu iz logora ...

A onih ostalih 400tinjak koji su bili bolesni i nemocni za bijeg su ubijeni i spaljeni zajedno sa barakama ... Strasno ...

Jos tog dana je izvrsen i proboj iz nekog pomocnog logora , od 100 ih je prezivjelo 10 ... Strasno ...

(Vlast)a

pre 14 godina

Za razliku od skupa u Republici Srpskoj, cije se atmosfere i poruka pomalo stidim, u Jasenovcu se culo mnogo zanimljivih poruka u vrlo evropejskoj i dostojanstvenoj atmosferi. Mada sam jedna od brojnih pristalica novog hrvatskog predsednika, zao mi je sto se gdji Kosor zvizdalo. A jedna takva celicna dama koja je okoncala teritorijalni spor sa Slovenijom uz gubitak teritorije ali dobitke za buducnost svih gradjana Hrvatske, tako bi trebala i nama. Na nasem putu iz blata vise bi znacila ovakva dama, nego brojni preskupi i netransparentni krediti koje, kao, trosimo za ocuvanje teritorije koju nemamo.

Eh

pre 14 godina

Ako je vec dosao diplomatski kor, onda je Srbija napravila novi autogol. I kao sto neko rece. Jel' se to maraton odrzava u cast komemoracije u Jasenovcu ? A mozda i bolje da nitko nije otisao, pogotovo posle one sramne deklaracije o Srebrenici... O istoriji necu, jer niti ja, niti moja deca ne zivimo od istorije, vec od buducnosti, a kada to shvate ljudi na ovim prostorima, tek tada cemo krenuti dalje. Ovako, ti si meni, ja sam tebi... Nema od toga srece.

Marko

pre 14 godina

...u svojoj firmi sam napravio "experiment", pitao sam 7 koleginica (fakultetski obarzovanih) "ko je Ante Pavelic?" ...pet nije znalo, jedna je rekla "mislim da je neki politicar, ali los"...
...drugi primer, gde je takodje "intelektulka" pri igranju asocijacija za Alojzija Stepinca, objasnjavala da je u pitanju "skijas sto vozi spust"...
...nemam nista da dodam...

VladeX

pre 14 godina

Za sada mi se svidja razmisljanje novog hrvatskog predsednika. Medjutim, reci cu da se Hrvatska konacno resila da suoci sa svojom prosloscu i postupcima kada prestanu da slave akcije "Bljesak" i "Oluja" kao oslobodilacke i kao domovinske i kada ih nazovu onim imenom koje im sleduje: etnicko ciscenje.

george wordy

pre 14 godina

Na Z. Balkanu medju bratskim narodima , unutar zajednicjke istorije primivsi tri razlicite svetske vere vlada "Prokletstvo malih razlika" koje na iracionalnom strahu stvara ogromnu mrznju, koja zaslepljuje gotovo svaku racionalnu misao.Komunisticka ideologija kao svojevrsni "Time out of history" pod parolom “Bratstva i jedinstva “ u okviru direktive “Resavanja nacionalnog pitanja” uspela je decenijama iracionalne razlike i njihove posledice da isne u kolektivno nesvesno bratskih naroda betoniranjem humki, jama, logora i stratista. Simbol takvog ideoloskog bezumlja, neodgovornosti, pred bogom i pred narodom jeste kameni cvet u Jasenovcu. To je simbol odsustva i najmanjeg postovanja prema sopstvenom narodu kako od strane dzelata tako i od strane zrtve. One iste resorske snage za zastitu naroda koje su sve te zlocine nemo posmatrale sada jedni drugima da oprostaju medjusobne geneocide. To vise nije „Time out of history” vec civilizacijska provalija koja ce da usisa oba naroda.

veki

pre 14 godina

Pogledajte na wikipediji pod 'Jasenovac concentration camp' arhivsku fotografiju ruke za zupcanim nozem prikacenim od zgloba do centra dlana. Zove se "Srborezac".
Svaka cast ovima sa kapacitetom za oprastanje ali dame i gospodo ovakav "tretman" u najmanju ruku pokazuje nepovratan gubitak postovanja.
A ni to nije najgore sto se desilo logorasima u Jasenovcu: najgore od svega i najstramotnije je sto su ih braca Srbi posle rata pocistili pod tepih!

croat

pre 14 godina

vjerujem da će se josipović ispričati i za jasenovac kao za ahmiće. današnja hrvatska možda i nije pravna sljednica ndh, ali ako smo mogli preuzeti novčanu valutu od te zločinačke tvorevine i ponavljati mnoge greške iz tog doba onda je naša dužnost i da se ispričamo za zločine iz te "države". evo ja ću bit brži od josipovića pa ću se kao obični građanin RH u svoje ime i za svoju savjest ispričati ovako preko b92. ispričavam se u svoje ime za sve loše što su moji preci radili nevinim srbima, židovima, romima, antifašistima i drugima.

Dalmata

pre 14 godina

Politika je žena lakog morala. Demagogije da li su ovo demagogije? Da li je ovo gluma i iskrenost? Da nije ovo pokazatelj kajanja za zločin koji su učinili preci? Neće nikoga vratiti al bar da ova deca koja ''puno znaju'' prestanu da lupetaju.Pozdravljam. Svaka čast

(Vlast)a

pre 14 godina

Za razliku od skupa u Republici Srpskoj, cije se atmosfere i poruka pomalo stidim, u Jasenovcu se culo mnogo zanimljivih poruka u vrlo evropejskoj i dostojanstvenoj atmosferi. Mada sam jedna od brojnih pristalica novog hrvatskog predsednika, zao mi je sto se gdji Kosor zvizdalo. A jedna takva celicna dama koja je okoncala teritorijalni spor sa Slovenijom uz gubitak teritorije ali dobitke za buducnost svih gradjana Hrvatske, tako bi trebala i nama. Na nasem putu iz blata vise bi znacila ovakva dama, nego brojni preskupi i netransparentni krediti koje, kao, trosimo za ocuvanje teritorije koju nemamo.

vuk

pre 14 godina

Nekon citavog tog uzasa, umesto da bude denacifikovana poput Nemacke, Hrvatska zahvaljujuci Jugoslaviji biva postedjena zasluzene kazne, bilo moralne, bilo materijalne, nego naprotiv biva nagradjena pripajanjem Zadra i citave Istre koji su oduzeti Italiji. Treba li podsecati ko su bili vecinski pripadnici Titove vojske koja je pomerila granicu sve do Trsta? Da je Hrvatska nakon rata bila denacifikovana, kasniji dolazak na vlast negacioniste poput Tudjmana nikada ne bi bio moguc. Kao sto u Nemackoj danas ne biste mogli ni da zamislite da na vlast dodje neko ko se ponosi time da mu supruga nije Jevrejka.
S druge strane, zrtve jasenovacke fabrike smrti bivaju po drugi put kaznjene, ovog puta zaboravom, jer se u SFRJ idealom bratstva i jedinstva pokusavalo da izbrise secanje na ustaski genocid. Jedina kompenzacija Srbima kao najbrojnijim zrtvama NDH bio je konstitutivni status koji je dodeljen prezivelim Srbima u Hrvatskoj. To je znacilo da je Hrvatska podjednako drzava Hrvata i Srba. Medjutim, pocetkom devedesetih to je izbrisano jednim potezom gumice, a nakon jos jednog etnickog ciscenja 1995-te, Srbi su u Hrvatskoj ostali samo u tragovima, u razmeri statisticke greske.
Danas Hrvatska tuzi Srbiju za genocid pred medjunarodnim sudom pravde. Pronadjite gresku.

čvor

pre 14 godina

Mnogo je tu stvari za raspetljati i za to će trebati hrabri državnici i neovisni znanstvenici. Ni onda neće biti zaboravljene fabricirane činjenice i kod malog broja će uvijek ostati zamagljena percepcija...

Mjesto velikog stradanja i pojedinaca i kolektiviteta, ali bez isključivosti (nacionalne pripadnosti npr).

Igranje brojem žrtava kao...novčićima za podkusurivanje (a bili su u FRNJ za "pacifikaciju" Hrvatske, a u HR za "pacifikaciju" hrvatske Krajine). Prva brojka je izračunata u 5 minuta (iskopana jedna grobnica, utvrđen broj ostataka, pomnožen s desetcima kilometara kvadratnih...sic!), druga slično u drugom ekstremu. Danas smo se vjerojatno ipak približili realnim (i dalje zastrašujućim) brojkama (jer za dio "identificiranih" se već utvrdilo da su iz raznih drugih europskih i jugoslavenskih stratišta "pripisani" Jasenovcu, a dio koji je stvarno skončao tamo...nažalost nikad nećemo ni znati).

Na one napumpane prve brojke je Titova država dobila veliku odštetu koju nikad nije podijelila čak ni obiteljima stvarnim žrtvama (i moja obitelj je među njima).

Zatim, niti u ime RH ni u moje se formalno-pravno nitko ne treba nikom ispričavati (niti to želim i protiv sam toga), a predsjenik je možda našao pravu formu izražavanja žaljenja...recimo slično post-naci kancelarima Njemačke, čak poviše toga što Njemačka nije imala "slobodnu i antifaštističku" Njemačku uz onu nacističku, kao što ju je Hrvatska imala.

ivan

pre 14 godina

Bas dobro sto Srbi imaju Jasenovac,Nato,Tita,Turke pa mogu da placu o svojoj ugrozenosti napacenosti......
Pravi narod bi iz takve istorije izvukao pouke i isao napred cvrsci i odlucniji.Od ovog samosazaljenja mi dodje muka!

Jelena

pre 14 godina

Prosle nedelje su na komemoraciji bili Srbi, Romi, Jevreji iz regoina i Izraelci.
Dovoljno da se vidi koja je komemoracija prava.
Slazem se sa izjavom Rona Barama da im necemo ni zaboraviti, ni oprostiti.
Mogu da glume evropejce koliko hoce, ucenjuju i skrivaju zlocin iz II sv. rata, nece im uspeti, ne zbog Srbije, za koju je bas briga, vec zbog Izraela koji ne zaboravlja.

Marko

pre 14 godina

Hrvati nikada nece priznati genocid nad ogromnim brojem Srba u takozvanoj NDH. Sa nase strane, nijedan politicar nema pravo da zamagljuje taj genocid jer oko milion zrtava zasluzuju da se za njih zna. Deca, zene, starci i ostale zrtve koje su pobijene na zverski nacin moraju da se pamte i da se ukazuje na te strahote koje su oni doziveli.Nasa je obaveza da to pamtimo i obelezavamo a od Hrvata ne ocekujemo nista jer oni sve to negiraju.

VladeX

pre 14 godina

Za sada mi se svidja razmisljanje novog hrvatskog predsednika. Medjutim, reci cu da se Hrvatska konacno resila da suoci sa svojom prosloscu i postupcima kada prestanu da slave akcije "Bljesak" i "Oluja" kao oslobodilacke i kao domovinske i kada ih nazovu onim imenom koje im sleduje: etnicko ciscenje.

Dejan

pre 14 godina

Ne bi ga bas nazvao logor nehrvata. Zavrsilo je tamo i mnogo Hrvata koji se nisu slagali s ustaskim rezimom. No, ono sto boli je sto nema jaceg predstavnika Srbije ili je razlog sto nije pozvan i Dodik ?!?! Svima su usta puna Jasenovca, a kada treba odati postu i odrzati govor - nikoga. Sramota...

Eh

pre 14 godina

Ako je vec dosao diplomatski kor, onda je Srbija napravila novi autogol. I kao sto neko rece. Jel' se to maraton odrzava u cast komemoracije u Jasenovcu ? A mozda i bolje da nitko nije otisao, pogotovo posle one sramne deklaracije o Srebrenici... O istoriji necu, jer niti ja, niti moja deca ne zivimo od istorije, vec od buducnosti, a kada to shvate ljudi na ovim prostorima, tek tada cemo krenuti dalje. Ovako, ti si meni, ja sam tebi... Nema od toga srece.

drop

pre 14 godina

"Slobodna, demokratska i nezavisna Hrvatska stvorena je na temeljima antifašizma na čemu želi da gradi i evropsku budućnost", naglasla je Jadranka Kosor.
A prva stvar koju je Hrvatska 91. godine uradila je da ponisti odluke antifasista po kojima su Srbi bili konstutivni narod u Hrvatskoj

pero

pre 14 godina

Ipak je Tito imao najbolje ideje. Trebalo je sve da se oprosti i zaboravi jer danas ova prepucavanja ne vode nigdje, samo donose jos vise mrznje. S druge strane, treba da se zna sta se tamo desilo i ko je odgovoran za sve. Ali izgleda danas da se samo manipulise za zrtvama u politicke svrhe. Ovaj novi predsjednik Hrvatske izgleda potpuno normalan covjek i vjerujem da ce ubrzo postati veliki autoritet u regionu koji ce poboljsati medjuodnose.

Sramota

pre 14 godina

Cela prica oko genocida u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima se svodi na baratanje ciframa, a zaboravlja se da je NDH jedina drzava u II svetskom ratu, koja je bila na strani sila osovine a koja je imala rasne zakone, ne samo za Jevreje, kao i sve ostale zemlje Osovine, vec i rasne zakone za Srbe. To prevideti i pricati o tome kako ne treba insistirati na genocidu nad Srbima je vise nego licemerno. Da jeste da je pored Srba, Jevreja, Roma bilo i antifasista. Ali genocid nad Srbima je izvrsen na celom podrucju danasnje Hrvatske i BiH i to u kolosalnim razmerama. Jasenovac je tu kao simbol tog stradanja, a ne kao jedino mesto u kome ce se brojati ko je i koliko stradao.
Gospodo ne treba se stideti samo Jasenovca, vec pomenutih rasnih zakona koji su bili uvertira u genocid nad Srbima, kao i rasni zakoni u Nemackoj za Jevreje.

Прота Матеја

pre 14 godina

Нешто не приметих да је ико од њих осудио евидентини геноцид над Србима и Јеврејима у НДХ већ само изразио жаљење због свих невиних жртва страдалих у овој ,усуђујем се рећи, најмонструознијој од свих фабрика смрти обзиром на страсну мржњу и методе којом су заточеници били убијани. Изгледа да то критичарима млаке декларације српске скупштине о Сребреници ни мало не смета. Ако има икога ко сматра да Независна Држава Хрватска није била геноцидна творевина онда је свака прича о помирењу два блиска народа и окретање европским вредностима само пуко замајавање јавности и овде и тамо.

bezimena

pre 14 godina

"... kojoj će prisustvovati najviši zvaničnici...".

Hrvatske, ali NE i Srbije, što samo po sebi govori koliko je ovu državu briga za jasenovačke žrtve. Koje uzgred budi rečeno, nikada nisu dobile odštetu za svoje stradanje!

JASENOVAC NIJE BIO TRANZITNI LOGOR, već isključivo "fabrika smrti" za Srbe, Jevreje i Rome i Hrvate komuniste!

croat

pre 14 godina

priprema se zakon po kojem će se ovaj dan proglasiti danom nacionalnog sjećanja na jasenovac i to će bit znak konačne denacifikacije. u hrvatskoj dolazi vrijeme kada će se o ovom smanjivanju brojava žrtava jasenovca pričati kao što se sada priča o ustaškim pojavama za vrijeme tuđmana. stvari stalno idu na bolje, to moraju priznat i najveći kritičari i pesimisti.

vlado,zagreb

pre 14 godina

Odlican govor Josipovica! Sjanja poruka onima u Hrvatskoj koji nece da vide i pored zdravih ociju.
Inace, iz etnicke sam Hrvatske obitelji i u Jasenovcu sam izgubio 12 clanova uze obitelji.

pokoj dusama zrtvama jasenovca

pre 14 godina

Koliko znam dokumentacija o Jasenovcu je zavrsila negde u Americi, da li nebrigom ili kakvom ucenom, svejedno. Jasenovac treba da bude veciti podsetnik dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske, ali je ocigledno maraton vazniji dogadjaj u Srbiji. I jos nesto, ko je u stanju da osporava brojke centra Simon Vizental?

veki

pre 14 godina

Pogledajte na wikipediji pod 'Jasenovac concentration camp' arhivsku fotografiju ruke za zupcanim nozem prikacenim od zgloba do centra dlana. Zove se "Srborezac".
Svaka cast ovima sa kapacitetom za oprastanje ali dame i gospodo ovakav "tretman" u najmanju ruku pokazuje nepovratan gubitak postovanja.
A ni to nije najgore sto se desilo logorasima u Jasenovcu: najgore od svega i najstramotnije je sto su ih braca Srbi posle rata pocistili pod tepih!

Petar Petrović

pre 14 godina

Ovo je "hrvatska" komemoracija a "srpska" je bila 12 aprila u Donjoj Gradini, u BIH, Republici Srpskoj. Prisustvovali su i Tadić i Dodik. Postoje dve komemoracije jer za sada postoje velika i nepremostiva neslaganja između hrvatske i srpske strane o prirodi logora, tome šta se tamo dešavalo i broju žrtava.

Marko

pre 14 godina

...u svojoj firmi sam napravio "experiment", pitao sam 7 koleginica (fakultetski obarzovanih) "ko je Ante Pavelic?" ...pet nije znalo, jedna je rekla "mislim da je neki politicar, ali los"...
...drugi primer, gde je takodje "intelektulka" pri igranju asocijacija za Alojzija Stepinca, objasnjavala da je u pitanju "skijas sto vozi spust"...
...nemam nista da dodam...

croat

pre 14 godina

vjerujem da će se josipović ispričati i za jasenovac kao za ahmiće. današnja hrvatska možda i nije pravna sljednica ndh, ali ako smo mogli preuzeti novčanu valutu od te zločinačke tvorevine i ponavljati mnoge greške iz tog doba onda je naša dužnost i da se ispričamo za zločine iz te "države". evo ja ću bit brži od josipovića pa ću se kao obični građanin RH u svoje ime i za svoju savjest ispričati ovako preko b92. ispričavam se u svoje ime za sve loše što su moji preci radili nevinim srbima, židovima, romima, antifašistima i drugima.

george wordy

pre 14 godina

Na Z. Balkanu medju bratskim narodima , unutar zajednicjke istorije primivsi tri razlicite svetske vere vlada "Prokletstvo malih razlika" koje na iracionalnom strahu stvara ogromnu mrznju, koja zaslepljuje gotovo svaku racionalnu misao.Komunisticka ideologija kao svojevrsni "Time out of history" pod parolom “Bratstva i jedinstva “ u okviru direktive “Resavanja nacionalnog pitanja” uspela je decenijama iracionalne razlike i njihove posledice da isne u kolektivno nesvesno bratskih naroda betoniranjem humki, jama, logora i stratista. Simbol takvog ideoloskog bezumlja, neodgovornosti, pred bogom i pred narodom jeste kameni cvet u Jasenovcu. To je simbol odsustva i najmanjeg postovanja prema sopstvenom narodu kako od strane dzelata tako i od strane zrtve. One iste resorske snage za zastitu naroda koje su sve te zlocine nemo posmatrale sada jedni drugima da oprostaju medjusobne geneocide. To vise nije „Time out of history” vec civilizacijska provalija koja ce da usisa oba naroda.

strasno

pre 14 godina

Sad sam procitao podatak da je na dan proboja u Jasenovcu bilo oko 1070 logorasa , od kojih je 600 krenulo u proboj a samo 60 prezivjelo mitraljesku paljbu iz logora ...

A onih ostalih 400tinjak koji su bili bolesni i nemocni za bijeg su ubijeni i spaljeni zajedno sa barakama ... Strasno ...

Jos tog dana je izvrsen i proboj iz nekog pomocnog logora , od 100 ih je prezivjelo 10 ... Strasno ...

Dalmata

pre 14 godina

Politika je žena lakog morala. Demagogije da li su ovo demagogije? Da li je ovo gluma i iskrenost? Da nije ovo pokazatelj kajanja za zločin koji su učinili preci? Neće nikoga vratiti al bar da ova deca koja ''puno znaju'' prestanu da lupetaju.Pozdravljam. Svaka čast