Nedelja, 11.04.2010.

09:48

Visoka stopa maloletničkih trudnoća

Procenjena stopa maloletničkih trudnoća u Srbiji je jedna od najviših u Evropi, zbog nedovoljne svesti o preventivnim merama, piše Blic.

Izvor: Blic

Visoka stopa maloletnièkih trudnoæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Jelena

pre 14 godina

Ne iznenadjuju navedeni podaci, jer deca svuda oko sebe vide sex koji se reklamira na svim stranama, na TV, stampanim medijima i na Internetu. Zensko telo se bezocno eksploatise.
Trebalo bi da vidite kakve fotografije kace devojcice od 13, 14 godina na svojim FB profilima, kako razgovaraju, sta su ime teme sl. Uvod u pornografiju, a roditelji pojma nemaju ili ih ne interesuje.
Devojcice su toliko degradirane u sopstvenim ocima, a da toga nisu ni svesne.
One, nesretnice, zele da budu zene fudbalera. Verujem da su spremne sve da ucine da to i postanu. Preko kreveta do zvezda. Za mene je sve ovo sto se desava nacionalna tragedija.

Mislim stvarno!

pre 14 godina

Pogledajte malo podatke u Americi.
Oni imaju seksualno obrazovanje u skolama, i imaju novac da kupe kontracepciju i mogu da je dobiju besplatno u tzv. Free Clinics, i nisu preziveli sankcije i ratove 90ih, pa opet imaju najveci broj tinejdzerskih trudnoca. Razlika je sto se Amerikanke cesce odluce da rode nego da abortiraju, pa nije redak slucaj videti majku (samohranu naravno!) sa nekoliko dece koja uglavnom imaju razlicite oceve.

Vaspitanje, obrazovanje i intelekt! Nista drugo...

Jela1

pre 14 godina

Meni je sada 31 godina.

Kada sam ja bila teenager, nismo stupali u odnose sa 14-15 godina, bar ne devojčice koje sam poznavala i sa kojima sam se družila.

Pritisak često jeste dolazio od dečaka, ali šta to znači? Uradićete to jer dečaci tako žele, ili zato jer vi to želite, mislite da ste spremne, zrele, odgovorne...

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Pa, nije ni cudo. Deca su poremetila sistem vrednosti, 90% njih nema nadu da ce u zivotu postici bilo sta bitno (Srbija ubija - sto rece pesnik - psihicki i tera u hronicnu apatiju i depresiju). Sve ono sto bi trebalo da ih interesuje u njihovim godinama uglavnom im je skupo i nedostizno (npr da putuju, do imaju neki hobby i sl). Ucenje i skola ih ne interesuju jer skolstvo "drzave" Srbije "obrazuje" po retardiranim skolskim programima gde je gradivo zastarelo i prevazidjeno onoga sekunda kad je udzbenik izasao iz stampe. Isto tako, u korumpiranom kriminalizovanom drustvu, gde caruju barabe i nasilnici i gde monopolisti upravljaju drzavom i potkupljenim politicarima, deca znaju da im skola nece omoguciti da ostvare svoje zelje i snove. Nego bi morali da budu kriminalci i/ili clanovi "partije" da bi se "snasli" i "postigli nesto". Mnoga deca to ne zele i tako gube motivaciju za sve. Sta onda preostaje? Sirotinjska zabava, alkohol i droga! Sta vi mislite, da su deca dementirana pa nisu cula za kondome? Kakva glupost! Deca su danas 100 puta pametnija i informisanija nego kad smo mi bili mladi. U pitanju je apatija i to da ih nije briga ni za sta jer nemaju sta da izgube (nemajuci nadu i veru u bilo sta). Problem je u SISTEMU VREDNOSTI koji planeta Srbija namece svojim stanovnicima. Ako bi standard zivota bio na nivou starih EU clanica, deca bi znala da mogu RADOM nesto korisno postici, da se SKOLA isplati, da samo looseri locu svake noci i zatrudnjuju se sa 14 godina itd itd. A ovako - Srbija, brale, cepajte deco... A to je steta, jer Srpska deca nisu glupa, samo im treba omoguciti prave uslove i usmeriti ih.

Aleksandar

pre 14 godina

U nasem drustvu debelo zaraslom u hipokriziju, ovakvi podaci uopste ne cude. Posto smo razbili sve tabue devedesetih, ostao nam je samo seks, pa shodno tome o istom necemo da pricamo ni sa sopstvenim partnerima, a kamo li sa decom. To ide do takvih apsurda da ce roditelji rado sesti sa decom i odgledati neki najnoviji holivudski blockbuster gde krvi ima do kolena, seku se glave, ruke, noge, bacaju bombe, ubijaju hiljade, zajedno sa kocijaskim recnikom i sve sto ide uz to, ali cim se pojavi malo `slobodnija` scena, odmah ili menjaju kanal komentarisuci kako su to gluposti, ili salju dete da donese nesto iz kuhinje, ili u ekstremnijim situacijama posalju dete do obliznje prodavnice da im kupi neki alkohol ili cigarete. Pa da, to je ideal, jeftina zabava, krvoprolice, alkohol, cigarete, imidz `jakog momka` ili `zgodne ribe`... to sve moze, al' seks ne moze. Najprirodniju od tih stvari cemo se praviti da ne primecujemo zbog nekakvog laznog morala.

Pa ni to nije dosta, nego cemo ih bombardovati raznim polugolim grand pevaljkama da prave imidz devojcica, i `kontroverznim bizMismenima` koji ce biti uzor decacima, pa cemo ih onda dodatno sluditi tako sto cemo da im uvedemo crkvu u skole da im propoveda `mnozite se` (treba nam clanstvo). Daleko bilo da im uvedemo nesto korisno - recimo seksualno obrazovanje.

I mislite da u celoj toj konfuziji vrednosnog sistema koji im namece ovo drustvo u ovoj drzavi-u-pokusaju, deca mogu da ostanu normalna? Da ce biti odgovorna prema sebi i prema drugima i da ce ceniti znanje iznad dogme? Hoce, al' samo kod brace Grim.

Treba da se stidimo kao drustvo sta radimo deci koja nikada nisu ni trazila da budu rodjena, a pogotovo roditelji treba da se stide jer ni ovcu ne bi umeli da odgoje, a kamo li decu. Gadimo mi se!

Jela

pre 14 godina

Meni je sada 45 godina.

Kada sam ja bila teenager, takodje smo stupali u odnose sa 14-15 godina.

Nemojte sada da se folirate... Uvek je pritisak dolazio od decaka koji nisu hteli da koriste kondome jer su hteli "da osete uzivo".

Devojcice su bile nedovoljno obrazovane da shvate koliko je vazno koristiti kondome i jedva su cekale da napune 18 da mogu da predju na oralnu kontracepciju i da idu kod ginekologa bez roditeljske intervencije.

Koliko vidim nista se nije promenilo u zemlji Srbiji.

Kale

pre 14 godina

" svaka deseta je prvi seksualni kontakt ostvarila pre 15. godine života i imala je do kraja adolescencije od šest do 20 partnera."
To nije vise problem sa godinama, nego sa mozgom. Da ima od 6 do 20 partnera, pa to je da ne kazem sta onda, koja nije sposobna za emocionalnu vezu

A možda i grešim

pre 14 godina

Mislim da je sve ovo povezano sa ekonomskom situacijom.Nemaju roditelji vremena da se bave decom zbog trke sa novcem,nemaju ni učitelji,nastavnici.Deca su prepustena sama sebi.A znate li posto je kondom???U svakom kondomu ima 18% države.Jeftina zabava i odjedanput stomak do zuba.

Ja

pre 14 godina

Šta zna devojčurak s 15-16 godina? One danas izgledaju starije nego što jesu (način odevanja, šminka) ali su nezrele. Pre desetak godina je profesor slao devojčicu koja je našminkana dolazila u školu da se umije, danas pod punom šminkom kao da su krenule u izlazak idu u školu, retko vidim ranac, uglavnom su to 'fancy' tašne, a o dekolteu da ne govorim.
Mislim da je prerano sa 15ak god. stupati u odnose, čak i da je to u današnje vreme ok, neka se bar zaštite.

bezimena

pre 14 godina

Sigurna sam da g-din Večiti označava pušenje kao krivca i za ovaj problem, za čije rešavanje nikada ništa nije uradio, kao ni za bilo šta drugo uostalom.

Prosveta je tek posebna priča, veronauka je važnija (mnozite se...) nego znanje o zdravlju i "običnim", svakodnevnim stvarima, od zivotnog značaja!

Juno

pre 14 godina

Uopšte me ne čudi. Živimo u zemlji hipokrizije, gde se plasira model čednosti "Ranjeni orao" i "Greh njene majke", sa druge strane imamo polugole pevačice, konfuzija na delu, a deca ko deca, žive u 21. veku isto kao i njihovi vršnjaci bilo gde u Evropi. I dok mislimo da u zemlji poštenja i "pravih vrednosti", "naša deca to sigurno ne rade", bolje bi bilo da se otvoreno sa decom razgovara, da postoje edukacije u školama i na televiziji, da znaju kako da se zaštite i, pre svega, poštuju sebe i čuvaju svoje telo i zdravlje.

mama

pre 14 godina

K O N D O M ... batalite sve ostale metode i preventivne mere... a u gradjansko vaspitanje ubacite poglavlje ``Sacuvaj sebe i druge od STD``.

jpg

pre 14 godina

kakvi bre plodni dani? Cim odlucis da zelis da imas dete, saznas da samo 17% zena ima plodne dane po tom rasporedu. Jedini kontraceptivni metodi koji bi svi morali da koriste u datom uzrastru su kondomi (i to muski su efikasniji, ali i zenski rade -- mada ne mislim da sam ih ikad videla kod nas na trzistu). Najefikasniji su protiv STDs i vrlo jeftini. Ali kad pomislim samo koliko puta sam cula "zulja me" i "onda ne osetim nista"... no to je izgleda dovoljno naivnim da rizikuju svoje zdravlje radi gospodinovog zadovoljstva (ps: lazu, rizikuju i oni svoje zdravlje (ali imaju manju sansu da obole nego zene), i trudnoca je najmanji problem...). Meni samo nije jasno kako tako malo mogu da znaju -- svaki nas "moderni" film ima kondom u ulozi + Jazas je bio aktivan svojevremeno.. mada mozda je sve to bilo limitirano na Bgd.. ko zna. U svakom slucaju, nadam se da niko kod nas nece biti dovoljno lud kao u pojedinim "razvijenim" zemljama da pravi kampanju protiv kondoma i reklamira abstinenciju...

Iznogud

pre 14 godina

Zbog cega se doticni Centar za planiranje porodice ne potrudi da se u skole uvede predmet koji ce edukovati mlade? Ovo je ozbiljan problem koji ostavlja traga i na pojedinoj licnosti ali, na duge staze, i na drustvu u celini. Ovo su stvari od zivotnog znacaja!! Cini mi se da bi ova edukacija bila mnogo korisnija nego veronauka. Sacuvajmo mladost, na njoj je buducnost iako to mozda nekome otrcano zvuci.

B

pre 14 godina

Taman posla da neko tzv. deci (a deca prestaju biti cim postanu plodna) govori o seksu! Pa to je sramota, a priroda je prirode, ili da citiram svog druga ginekologa: "Imamo mi odeljenje za kontracepciju, ali sta vredi kad narod voli tehnologiju proizvodnje?" Ovo pogotovu ukoliko maloletna deca nista i ne znaju ili je to sto "znaju" iz pogresnih izvora! Osim toga, kad bi se malo zaslo po roditeljima maloletnih trudnica, otkrilo bi se verovatno da su se i njima ta ista deca "desila". Stvarno, kako bi bilo da neko uradi ispitivanje medju roditeljima maloletnih trudnica? Od mesta rodjenja do trenutnog stanja i razmisljanja o sebi, ali bogami i o trudnoci njihove dece (ali mimo onog "Kuku lele, sta ce reci otac (svet)!)?

Juno

pre 14 godina

Uopšte me ne čudi. Živimo u zemlji hipokrizije, gde se plasira model čednosti "Ranjeni orao" i "Greh njene majke", sa druge strane imamo polugole pevačice, konfuzija na delu, a deca ko deca, žive u 21. veku isto kao i njihovi vršnjaci bilo gde u Evropi. I dok mislimo da u zemlji poštenja i "pravih vrednosti", "naša deca to sigurno ne rade", bolje bi bilo da se otvoreno sa decom razgovara, da postoje edukacije u školama i na televiziji, da znaju kako da se zaštite i, pre svega, poštuju sebe i čuvaju svoje telo i zdravlje.

mama

pre 14 godina

K O N D O M ... batalite sve ostale metode i preventivne mere... a u gradjansko vaspitanje ubacite poglavlje ``Sacuvaj sebe i druge od STD``.

Ja

pre 14 godina

Šta zna devojčurak s 15-16 godina? One danas izgledaju starije nego što jesu (način odevanja, šminka) ali su nezrele. Pre desetak godina je profesor slao devojčicu koja je našminkana dolazila u školu da se umije, danas pod punom šminkom kao da su krenule u izlazak idu u školu, retko vidim ranac, uglavnom su to 'fancy' tašne, a o dekolteu da ne govorim.
Mislim da je prerano sa 15ak god. stupati u odnose, čak i da je to u današnje vreme ok, neka se bar zaštite.

B

pre 14 godina

Taman posla da neko tzv. deci (a deca prestaju biti cim postanu plodna) govori o seksu! Pa to je sramota, a priroda je prirode, ili da citiram svog druga ginekologa: "Imamo mi odeljenje za kontracepciju, ali sta vredi kad narod voli tehnologiju proizvodnje?" Ovo pogotovu ukoliko maloletna deca nista i ne znaju ili je to sto "znaju" iz pogresnih izvora! Osim toga, kad bi se malo zaslo po roditeljima maloletnih trudnica, otkrilo bi se verovatno da su se i njima ta ista deca "desila". Stvarno, kako bi bilo da neko uradi ispitivanje medju roditeljima maloletnih trudnica? Od mesta rodjenja do trenutnog stanja i razmisljanja o sebi, ali bogami i o trudnoci njihove dece (ali mimo onog "Kuku lele, sta ce reci otac (svet)!)?

Iznogud

pre 14 godina

Zbog cega se doticni Centar za planiranje porodice ne potrudi da se u skole uvede predmet koji ce edukovati mlade? Ovo je ozbiljan problem koji ostavlja traga i na pojedinoj licnosti ali, na duge staze, i na drustvu u celini. Ovo su stvari od zivotnog znacaja!! Cini mi se da bi ova edukacija bila mnogo korisnija nego veronauka. Sacuvajmo mladost, na njoj je buducnost iako to mozda nekome otrcano zvuci.

jpg

pre 14 godina

kakvi bre plodni dani? Cim odlucis da zelis da imas dete, saznas da samo 17% zena ima plodne dane po tom rasporedu. Jedini kontraceptivni metodi koji bi svi morali da koriste u datom uzrastru su kondomi (i to muski su efikasniji, ali i zenski rade -- mada ne mislim da sam ih ikad videla kod nas na trzistu). Najefikasniji su protiv STDs i vrlo jeftini. Ali kad pomislim samo koliko puta sam cula "zulja me" i "onda ne osetim nista"... no to je izgleda dovoljno naivnim da rizikuju svoje zdravlje radi gospodinovog zadovoljstva (ps: lazu, rizikuju i oni svoje zdravlje (ali imaju manju sansu da obole nego zene), i trudnoca je najmanji problem...). Meni samo nije jasno kako tako malo mogu da znaju -- svaki nas "moderni" film ima kondom u ulozi + Jazas je bio aktivan svojevremeno.. mada mozda je sve to bilo limitirano na Bgd.. ko zna. U svakom slucaju, nadam se da niko kod nas nece biti dovoljno lud kao u pojedinim "razvijenim" zemljama da pravi kampanju protiv kondoma i reklamira abstinenciju...

Kale

pre 14 godina

" svaka deseta je prvi seksualni kontakt ostvarila pre 15. godine života i imala je do kraja adolescencije od šest do 20 partnera."
To nije vise problem sa godinama, nego sa mozgom. Da ima od 6 do 20 partnera, pa to je da ne kazem sta onda, koja nije sposobna za emocionalnu vezu

Aleksandar

pre 14 godina

U nasem drustvu debelo zaraslom u hipokriziju, ovakvi podaci uopste ne cude. Posto smo razbili sve tabue devedesetih, ostao nam je samo seks, pa shodno tome o istom necemo da pricamo ni sa sopstvenim partnerima, a kamo li sa decom. To ide do takvih apsurda da ce roditelji rado sesti sa decom i odgledati neki najnoviji holivudski blockbuster gde krvi ima do kolena, seku se glave, ruke, noge, bacaju bombe, ubijaju hiljade, zajedno sa kocijaskim recnikom i sve sto ide uz to, ali cim se pojavi malo `slobodnija` scena, odmah ili menjaju kanal komentarisuci kako su to gluposti, ili salju dete da donese nesto iz kuhinje, ili u ekstremnijim situacijama posalju dete do obliznje prodavnice da im kupi neki alkohol ili cigarete. Pa da, to je ideal, jeftina zabava, krvoprolice, alkohol, cigarete, imidz `jakog momka` ili `zgodne ribe`... to sve moze, al' seks ne moze. Najprirodniju od tih stvari cemo se praviti da ne primecujemo zbog nekakvog laznog morala.

Pa ni to nije dosta, nego cemo ih bombardovati raznim polugolim grand pevaljkama da prave imidz devojcica, i `kontroverznim bizMismenima` koji ce biti uzor decacima, pa cemo ih onda dodatno sluditi tako sto cemo da im uvedemo crkvu u skole da im propoveda `mnozite se` (treba nam clanstvo). Daleko bilo da im uvedemo nesto korisno - recimo seksualno obrazovanje.

I mislite da u celoj toj konfuziji vrednosnog sistema koji im namece ovo drustvo u ovoj drzavi-u-pokusaju, deca mogu da ostanu normalna? Da ce biti odgovorna prema sebi i prema drugima i da ce ceniti znanje iznad dogme? Hoce, al' samo kod brace Grim.

Treba da se stidimo kao drustvo sta radimo deci koja nikada nisu ni trazila da budu rodjena, a pogotovo roditelji treba da se stide jer ni ovcu ne bi umeli da odgoje, a kamo li decu. Gadimo mi se!

Jela

pre 14 godina

Meni je sada 45 godina.

Kada sam ja bila teenager, takodje smo stupali u odnose sa 14-15 godina.

Nemojte sada da se folirate... Uvek je pritisak dolazio od decaka koji nisu hteli da koriste kondome jer su hteli "da osete uzivo".

Devojcice su bile nedovoljno obrazovane da shvate koliko je vazno koristiti kondome i jedva su cekale da napune 18 da mogu da predju na oralnu kontracepciju i da idu kod ginekologa bez roditeljske intervencije.

Koliko vidim nista se nije promenilo u zemlji Srbiji.

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Pa, nije ni cudo. Deca su poremetila sistem vrednosti, 90% njih nema nadu da ce u zivotu postici bilo sta bitno (Srbija ubija - sto rece pesnik - psihicki i tera u hronicnu apatiju i depresiju). Sve ono sto bi trebalo da ih interesuje u njihovim godinama uglavnom im je skupo i nedostizno (npr da putuju, do imaju neki hobby i sl). Ucenje i skola ih ne interesuju jer skolstvo "drzave" Srbije "obrazuje" po retardiranim skolskim programima gde je gradivo zastarelo i prevazidjeno onoga sekunda kad je udzbenik izasao iz stampe. Isto tako, u korumpiranom kriminalizovanom drustvu, gde caruju barabe i nasilnici i gde monopolisti upravljaju drzavom i potkupljenim politicarima, deca znaju da im skola nece omoguciti da ostvare svoje zelje i snove. Nego bi morali da budu kriminalci i/ili clanovi "partije" da bi se "snasli" i "postigli nesto". Mnoga deca to ne zele i tako gube motivaciju za sve. Sta onda preostaje? Sirotinjska zabava, alkohol i droga! Sta vi mislite, da su deca dementirana pa nisu cula za kondome? Kakva glupost! Deca su danas 100 puta pametnija i informisanija nego kad smo mi bili mladi. U pitanju je apatija i to da ih nije briga ni za sta jer nemaju sta da izgube (nemajuci nadu i veru u bilo sta). Problem je u SISTEMU VREDNOSTI koji planeta Srbija namece svojim stanovnicima. Ako bi standard zivota bio na nivou starih EU clanica, deca bi znala da mogu RADOM nesto korisno postici, da se SKOLA isplati, da samo looseri locu svake noci i zatrudnjuju se sa 14 godina itd itd. A ovako - Srbija, brale, cepajte deco... A to je steta, jer Srpska deca nisu glupa, samo im treba omoguciti prave uslove i usmeriti ih.

bezimena

pre 14 godina

Sigurna sam da g-din Večiti označava pušenje kao krivca i za ovaj problem, za čije rešavanje nikada ništa nije uradio, kao ni za bilo šta drugo uostalom.

Prosveta je tek posebna priča, veronauka je važnija (mnozite se...) nego znanje o zdravlju i "običnim", svakodnevnim stvarima, od zivotnog značaja!

A možda i grešim

pre 14 godina

Mislim da je sve ovo povezano sa ekonomskom situacijom.Nemaju roditelji vremena da se bave decom zbog trke sa novcem,nemaju ni učitelji,nastavnici.Deca su prepustena sama sebi.A znate li posto je kondom???U svakom kondomu ima 18% države.Jeftina zabava i odjedanput stomak do zuba.

Jelena

pre 14 godina

Ne iznenadjuju navedeni podaci, jer deca svuda oko sebe vide sex koji se reklamira na svim stranama, na TV, stampanim medijima i na Internetu. Zensko telo se bezocno eksploatise.
Trebalo bi da vidite kakve fotografije kace devojcice od 13, 14 godina na svojim FB profilima, kako razgovaraju, sta su ime teme sl. Uvod u pornografiju, a roditelji pojma nemaju ili ih ne interesuje.
Devojcice su toliko degradirane u sopstvenim ocima, a da toga nisu ni svesne.
One, nesretnice, zele da budu zene fudbalera. Verujem da su spremne sve da ucine da to i postanu. Preko kreveta do zvezda. Za mene je sve ovo sto se desava nacionalna tragedija.

Jela1

pre 14 godina

Meni je sada 31 godina.

Kada sam ja bila teenager, nismo stupali u odnose sa 14-15 godina, bar ne devojčice koje sam poznavala i sa kojima sam se družila.

Pritisak često jeste dolazio od dečaka, ali šta to znači? Uradićete to jer dečaci tako žele, ili zato jer vi to želite, mislite da ste spremne, zrele, odgovorne...

Mislim stvarno!

pre 14 godina

Pogledajte malo podatke u Americi.
Oni imaju seksualno obrazovanje u skolama, i imaju novac da kupe kontracepciju i mogu da je dobiju besplatno u tzv. Free Clinics, i nisu preziveli sankcije i ratove 90ih, pa opet imaju najveci broj tinejdzerskih trudnoca. Razlika je sto se Amerikanke cesce odluce da rode nego da abortiraju, pa nije redak slucaj videti majku (samohranu naravno!) sa nekoliko dece koja uglavnom imaju razlicite oceve.

Vaspitanje, obrazovanje i intelekt! Nista drugo...

Jela

pre 14 godina

Meni je sada 45 godina.

Kada sam ja bila teenager, takodje smo stupali u odnose sa 14-15 godina.

Nemojte sada da se folirate... Uvek je pritisak dolazio od decaka koji nisu hteli da koriste kondome jer su hteli "da osete uzivo".

Devojcice su bile nedovoljno obrazovane da shvate koliko je vazno koristiti kondome i jedva su cekale da napune 18 da mogu da predju na oralnu kontracepciju i da idu kod ginekologa bez roditeljske intervencije.

Koliko vidim nista se nije promenilo u zemlji Srbiji.

jpg

pre 14 godina

kakvi bre plodni dani? Cim odlucis da zelis da imas dete, saznas da samo 17% zena ima plodne dane po tom rasporedu. Jedini kontraceptivni metodi koji bi svi morali da koriste u datom uzrastru su kondomi (i to muski su efikasniji, ali i zenski rade -- mada ne mislim da sam ih ikad videla kod nas na trzistu). Najefikasniji su protiv STDs i vrlo jeftini. Ali kad pomislim samo koliko puta sam cula "zulja me" i "onda ne osetim nista"... no to je izgleda dovoljno naivnim da rizikuju svoje zdravlje radi gospodinovog zadovoljstva (ps: lazu, rizikuju i oni svoje zdravlje (ali imaju manju sansu da obole nego zene), i trudnoca je najmanji problem...). Meni samo nije jasno kako tako malo mogu da znaju -- svaki nas "moderni" film ima kondom u ulozi + Jazas je bio aktivan svojevremeno.. mada mozda je sve to bilo limitirano na Bgd.. ko zna. U svakom slucaju, nadam se da niko kod nas nece biti dovoljno lud kao u pojedinim "razvijenim" zemljama da pravi kampanju protiv kondoma i reklamira abstinenciju...

A možda i grešim

pre 14 godina

Mislim da je sve ovo povezano sa ekonomskom situacijom.Nemaju roditelji vremena da se bave decom zbog trke sa novcem,nemaju ni učitelji,nastavnici.Deca su prepustena sama sebi.A znate li posto je kondom???U svakom kondomu ima 18% države.Jeftina zabava i odjedanput stomak do zuba.

bezimena

pre 14 godina

Sigurna sam da g-din Večiti označava pušenje kao krivca i za ovaj problem, za čije rešavanje nikada ništa nije uradio, kao ni za bilo šta drugo uostalom.

Prosveta je tek posebna priča, veronauka je važnija (mnozite se...) nego znanje o zdravlju i "običnim", svakodnevnim stvarima, od zivotnog značaja!

Kale

pre 14 godina

" svaka deseta je prvi seksualni kontakt ostvarila pre 15. godine života i imala je do kraja adolescencije od šest do 20 partnera."
To nije vise problem sa godinama, nego sa mozgom. Da ima od 6 do 20 partnera, pa to je da ne kazem sta onda, koja nije sposobna za emocionalnu vezu

Iznogud

pre 14 godina

Zbog cega se doticni Centar za planiranje porodice ne potrudi da se u skole uvede predmet koji ce edukovati mlade? Ovo je ozbiljan problem koji ostavlja traga i na pojedinoj licnosti ali, na duge staze, i na drustvu u celini. Ovo su stvari od zivotnog znacaja!! Cini mi se da bi ova edukacija bila mnogo korisnija nego veronauka. Sacuvajmo mladost, na njoj je buducnost iako to mozda nekome otrcano zvuci.

Mislim stvarno!

pre 14 godina

Pogledajte malo podatke u Americi.
Oni imaju seksualno obrazovanje u skolama, i imaju novac da kupe kontracepciju i mogu da je dobiju besplatno u tzv. Free Clinics, i nisu preziveli sankcije i ratove 90ih, pa opet imaju najveci broj tinejdzerskih trudnoca. Razlika je sto se Amerikanke cesce odluce da rode nego da abortiraju, pa nije redak slucaj videti majku (samohranu naravno!) sa nekoliko dece koja uglavnom imaju razlicite oceve.

Vaspitanje, obrazovanje i intelekt! Nista drugo...

Juno

pre 14 godina

Uopšte me ne čudi. Živimo u zemlji hipokrizije, gde se plasira model čednosti "Ranjeni orao" i "Greh njene majke", sa druge strane imamo polugole pevačice, konfuzija na delu, a deca ko deca, žive u 21. veku isto kao i njihovi vršnjaci bilo gde u Evropi. I dok mislimo da u zemlji poštenja i "pravih vrednosti", "naša deca to sigurno ne rade", bolje bi bilo da se otvoreno sa decom razgovara, da postoje edukacije u školama i na televiziji, da znaju kako da se zaštite i, pre svega, poštuju sebe i čuvaju svoje telo i zdravlje.

B

pre 14 godina

Taman posla da neko tzv. deci (a deca prestaju biti cim postanu plodna) govori o seksu! Pa to je sramota, a priroda je prirode, ili da citiram svog druga ginekologa: "Imamo mi odeljenje za kontracepciju, ali sta vredi kad narod voli tehnologiju proizvodnje?" Ovo pogotovu ukoliko maloletna deca nista i ne znaju ili je to sto "znaju" iz pogresnih izvora! Osim toga, kad bi se malo zaslo po roditeljima maloletnih trudnica, otkrilo bi se verovatno da su se i njima ta ista deca "desila". Stvarno, kako bi bilo da neko uradi ispitivanje medju roditeljima maloletnih trudnica? Od mesta rodjenja do trenutnog stanja i razmisljanja o sebi, ali bogami i o trudnoci njihove dece (ali mimo onog "Kuku lele, sta ce reci otac (svet)!)?

mama

pre 14 godina

K O N D O M ... batalite sve ostale metode i preventivne mere... a u gradjansko vaspitanje ubacite poglavlje ``Sacuvaj sebe i druge od STD``.

Jela1

pre 14 godina

Meni je sada 31 godina.

Kada sam ja bila teenager, nismo stupali u odnose sa 14-15 godina, bar ne devojčice koje sam poznavala i sa kojima sam se družila.

Pritisak često jeste dolazio od dečaka, ali šta to znači? Uradićete to jer dečaci tako žele, ili zato jer vi to želite, mislite da ste spremne, zrele, odgovorne...

Ja

pre 14 godina

Šta zna devojčurak s 15-16 godina? One danas izgledaju starije nego što jesu (način odevanja, šminka) ali su nezrele. Pre desetak godina je profesor slao devojčicu koja je našminkana dolazila u školu da se umije, danas pod punom šminkom kao da su krenule u izlazak idu u školu, retko vidim ranac, uglavnom su to 'fancy' tašne, a o dekolteu da ne govorim.
Mislim da je prerano sa 15ak god. stupati u odnose, čak i da je to u današnje vreme ok, neka se bar zaštite.

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Pa, nije ni cudo. Deca su poremetila sistem vrednosti, 90% njih nema nadu da ce u zivotu postici bilo sta bitno (Srbija ubija - sto rece pesnik - psihicki i tera u hronicnu apatiju i depresiju). Sve ono sto bi trebalo da ih interesuje u njihovim godinama uglavnom im je skupo i nedostizno (npr da putuju, do imaju neki hobby i sl). Ucenje i skola ih ne interesuju jer skolstvo "drzave" Srbije "obrazuje" po retardiranim skolskim programima gde je gradivo zastarelo i prevazidjeno onoga sekunda kad je udzbenik izasao iz stampe. Isto tako, u korumpiranom kriminalizovanom drustvu, gde caruju barabe i nasilnici i gde monopolisti upravljaju drzavom i potkupljenim politicarima, deca znaju da im skola nece omoguciti da ostvare svoje zelje i snove. Nego bi morali da budu kriminalci i/ili clanovi "partije" da bi se "snasli" i "postigli nesto". Mnoga deca to ne zele i tako gube motivaciju za sve. Sta onda preostaje? Sirotinjska zabava, alkohol i droga! Sta vi mislite, da su deca dementirana pa nisu cula za kondome? Kakva glupost! Deca su danas 100 puta pametnija i informisanija nego kad smo mi bili mladi. U pitanju je apatija i to da ih nije briga ni za sta jer nemaju sta da izgube (nemajuci nadu i veru u bilo sta). Problem je u SISTEMU VREDNOSTI koji planeta Srbija namece svojim stanovnicima. Ako bi standard zivota bio na nivou starih EU clanica, deca bi znala da mogu RADOM nesto korisno postici, da se SKOLA isplati, da samo looseri locu svake noci i zatrudnjuju se sa 14 godina itd itd. A ovako - Srbija, brale, cepajte deco... A to je steta, jer Srpska deca nisu glupa, samo im treba omoguciti prave uslove i usmeriti ih.

Aleksandar

pre 14 godina

U nasem drustvu debelo zaraslom u hipokriziju, ovakvi podaci uopste ne cude. Posto smo razbili sve tabue devedesetih, ostao nam je samo seks, pa shodno tome o istom necemo da pricamo ni sa sopstvenim partnerima, a kamo li sa decom. To ide do takvih apsurda da ce roditelji rado sesti sa decom i odgledati neki najnoviji holivudski blockbuster gde krvi ima do kolena, seku se glave, ruke, noge, bacaju bombe, ubijaju hiljade, zajedno sa kocijaskim recnikom i sve sto ide uz to, ali cim se pojavi malo `slobodnija` scena, odmah ili menjaju kanal komentarisuci kako su to gluposti, ili salju dete da donese nesto iz kuhinje, ili u ekstremnijim situacijama posalju dete do obliznje prodavnice da im kupi neki alkohol ili cigarete. Pa da, to je ideal, jeftina zabava, krvoprolice, alkohol, cigarete, imidz `jakog momka` ili `zgodne ribe`... to sve moze, al' seks ne moze. Najprirodniju od tih stvari cemo se praviti da ne primecujemo zbog nekakvog laznog morala.

Pa ni to nije dosta, nego cemo ih bombardovati raznim polugolim grand pevaljkama da prave imidz devojcica, i `kontroverznim bizMismenima` koji ce biti uzor decacima, pa cemo ih onda dodatno sluditi tako sto cemo da im uvedemo crkvu u skole da im propoveda `mnozite se` (treba nam clanstvo). Daleko bilo da im uvedemo nesto korisno - recimo seksualno obrazovanje.

I mislite da u celoj toj konfuziji vrednosnog sistema koji im namece ovo drustvo u ovoj drzavi-u-pokusaju, deca mogu da ostanu normalna? Da ce biti odgovorna prema sebi i prema drugima i da ce ceniti znanje iznad dogme? Hoce, al' samo kod brace Grim.

Treba da se stidimo kao drustvo sta radimo deci koja nikada nisu ni trazila da budu rodjena, a pogotovo roditelji treba da se stide jer ni ovcu ne bi umeli da odgoje, a kamo li decu. Gadimo mi se!

Jelena

pre 14 godina

Ne iznenadjuju navedeni podaci, jer deca svuda oko sebe vide sex koji se reklamira na svim stranama, na TV, stampanim medijima i na Internetu. Zensko telo se bezocno eksploatise.
Trebalo bi da vidite kakve fotografije kace devojcice od 13, 14 godina na svojim FB profilima, kako razgovaraju, sta su ime teme sl. Uvod u pornografiju, a roditelji pojma nemaju ili ih ne interesuje.
Devojcice su toliko degradirane u sopstvenim ocima, a da toga nisu ni svesne.
One, nesretnice, zele da budu zene fudbalera. Verujem da su spremne sve da ucine da to i postanu. Preko kreveta do zvezda. Za mene je sve ovo sto se desava nacionalna tragedija.