Subota, 10.04.2010.

17:25

Država prodaje "porodično srebro"

Država bi prodajom 40 odsto Telekoma realno mogla dobiti oko 1,5 milijardi evra, Galenike oko 200 miliona, a Energoprojekta još 40 miliona evra.

Izvor: Blic

Država prodaje "porodièno srebro" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

nena

pre 14 godina

Uaaa prodaja, bolje ostavite ta preduzeca sadasnjim direktorima, Telekom izvesnom Radujku, Galeniku izvesnom Ognjenovicu, Srbija puteve izvesnom Drobnjaku, e da u Zeleznice vratite izvesnog Sarancica, najbolje je da sve to ostane drzavno, tj da drzava tj "njeni gradjani" upravljaju tim preduzecima, UUAAAA PRODAJA

Direktor (sada vec bivsi)

pre 14 godina

Ma sve je to super... Nek prodaju sve sto mogu da prodaju STO PRE!
Kad shvate da ne mogu da se vade vise prodajom, onda ce da nam nabijaju sve vece i vece poreze...
Tako to rade ostale EU zemlje - sto bi Srbija bila izuzetak?
Elem, drzava je halapljiva - to je kljuc. Bice jos halapljivija kad dodjemo do EU...
Nema nam pomoci sa ovima, onima ili marsovcima... Mozda ako budu razmislili sta ce i kako ce biti sutra.
Biti u EU ne znaci nista ako nemamo sta da prodajemo tamo!

VELIBOR

pre 14 godina

Izgleda da ovi nasi ekononisti su da su diplomirali a NEPTUNU. Oni uopste ne poznaju ekonomiju trzista , umesto da prodaju ono sto naj slabije se prodaje oni prodaju SRPSKE BRENDOVE.

Klingonac

pre 14 godina

Dežurni pljuvači Titove Jugoslavije su kao jedan od udarnih argumenata protiv te države navodili da smo svi živeli na kredit koji je iznosio ćak 20 milijardi dolara i da je cela država bila zapravo Potemkinovo selo...
Jugoslavija je imala površinu 255804 kvadratna kilometra, 22 miliona stanovnika i spoljni dug oko 20 milijardi dolara. Ali je imala i razvijenu privredu, besplatno lečenje, besplatno školovanje, ugled u svetu, građani su imali miran i siguran ćivot... Srbija ima površinu 88361 kvadratni kilometar, oko 7.5 miliona stanovnika i spoljni dug 32 milijardi dolara, nikakav ugled u svetu, uništenu industrijsku i poljoprivrednu proizvodnji, skupo školovanje, više nezaposlenih nego što ih je bilo u Jugoslaviji i sad je nekom bolje... Pa jeste, lopovima je svakako bolje, jer danas rade ono što nekada nisu mogli.

Nikola

pre 14 godina

Ja ne mislim da je ovo namereno samo na punjenje budzeta, vec i na namerno devastiranje ekonomije, a evo zasto.
Drzava ce nakon prodaje biti manjinski akcionar. Cena preduzeca drasticno raste ako ce kupac imati vecinski deo vlasnsitva, tj kontrolu nad preduzecem. U ovom slucaju se prodaje 40% vlasnistva, sto bi nemcima dalo vecinsku kontrolu, i za svoj novac ce dobiti mnogo vecu vrednost. Svi drugi ponudjaci ce kupovinom 40% Telekoma steci mnogo manje, pa time i ne planiraju da idu daleko koliko i Deutsche Telekom. To jest, nema pravog nadmetanja.

Da i ne pricam o tome sto je van pameti da se Telekom uopste prodaje.

Mika

pre 14 godina

Pitao bih predstavnike vlasti i opozicije:Koliko narod treba da plati da bi oni otisli na ta razna ostrva da uzivaju ZAUVEK? Za takvo konacno resenje bih izdvojio i svoje srebro!!!

Zaradjeno i ukradeno

pre 14 godina

@Vladimir
"ja iz mog PODRUMA prodajem sta mi NE TREBA ali zato iz ormana i fioka po stanu ne pipam nista!
"
Potpuno se slazem, i ja cetrdeset i kusur godina kod mame i tate nisam uzeo krpu za prasinu u ruke a kada sam se ispruzio u kesu za stan sada samo trcim sa krpom po njemu, perem prozore i terasu i pazim da nesto ne ogrebem i polako zatvaram vrata bez lupanja..

Igor

pre 14 godina

Evropa nema alternativu!!! Vazno je samo da hrlimo ka EU! Jel tako DS i Gospodine Tadicu? A Srbija? A zivotni standard gradjana Srbije i privreda Srbije? To nije vazno, samo je vazno da smo \"Evropski nastrojeni\"... A narod neka opet glasa za demagoge, lazove, pljackase, i impotentno nesposobne iz DS.

Smith

pre 14 godina

Nekada davno diplomirao sam ekonomiju. Negde sam procitao da je iste godine diplomirao i ministar Dinkic koga inace ne poznajem. Ni jedna od ekonomskih doktrina sa kojima sam imao prilike da se upoznam nije propagirala prodaju rentabilne, profitabilne imovine. Na predmetu Ekonomske doktrine, prolaznost je bila veca nego na polaganju vojnicke zakletve u JNA. Posledice niskog kriterijuma tadasnjih predavaca odnosno ispitivaca za prolaznost na ovom ispitu mozemo videti skoro svakog dana i na svakom mestu.

Analitičar

pre 14 godina

Slepci, nemam reči, ja ne volim Telekom zbog okoštale komunističke strukture, ali prodavati to danas je suludo. To je strateško nacionalno dobro. Sve prognoze na zapadu govore da će u narednom srednjoročnom periodu zbog porasta cena energenata telekomunikacije dodatno napraviti veliki prodor i da će njihov razvoj ići dosta brže nego u prethodnom periodu koji je i sam bio dovoljno impozantan. Prodaja Telekoma u ovom trenutku je čak i gore od prodaje šećerana za 1 euro.

Student

pre 14 godina

Poruka za ove "lidere" i politicare iz Vlade... Narodu je dosta. Najbolji moguci scenario i kazna za ovakvu politiku je da odgovarate za ove "prodaje" pred sudom kako i zasluzujete. A najgore je 5.10 II samo sto ce ovaj biti MNOGO veci i agresivniji... Vi odlucite.

A za ekonomiju najbolje je rekao dr. Mladjen Kovacevic:

Slika srpske realnosti (2009)
- Bruto domaći proizvod manji za 3 odsto
- Uvoz opreme manji je za 40, a repromaterijala za 16 odsto
- Bruto investicije manje za 25 odsto
- Industrijska proizvodnja smanjena za 12 odsto
- Trgovina na veliko i malo manja za 12 odsto
- Obim građevinskih radova smanjen za 30 odsto
- Saobraćaj smanjen za 8 odsto
- Površine zasejane pšenicom od Drugog svetskog rata 
nikada nisu bile manje, a duplo su manje nego 1990. 
- Izvoz robe i usluga smanjen za 22 odsto
- Konkurentnost privrede pala za osam mesta na listi Svetskog ekonomskog forma
- Spoljni dug dostigao 32,75 milijardi dolara
- Javni dug premašio 10 milijardi evra 
- Računi 69.000 preduzeća blokirani
- Broj nezaposlenih dostigao 735.000
- Bez plate radi više od 150.000 ljudi

S.Vucetic

pre 14 godina

Iz detnstva na selu setih se jedne pesme:"Jaoj moja tugo iza tuge,sve poredu jadna iza druge.Prodao sam kobilu i zdrebe,zeno moja prodat cu i tebe".Probleme sa ovom vladom ne ce resti Univerzitetski profesori,vec ulica.Sa ulice su dosli na vlast i nema razloga,da po istom nacinu odu s vasti.

Djape

pre 14 godina

Naravno da je lako ovim lopovima prodavati ono sto nisu svojom mukom zaradjivali!

Nedaj Boze da bi malo razmislili sta rade i da ako to vec rade, urade kako treba i zarade vishe novca.

problem lezi u "kratkoci" njihovog mandata, pa zele da sve sto se da pokrasti pokradu dok je vreme.

provizije za prodaju tako velikih preduzeca su JAKO VELIKE!

Nadam se da administrator nece zameriti na recima upotrebljenim ovde.

Student

pre 14 godina

Poruka za ove "lidere" i politicare iz Vlade... Narodu je dosta. Najbolji moguci scenario i kazna za ovakvu politiku je da odgovarate za ove "prodaje" pred sudom kako i zasluzujete. A najgore je 5.10 II samo sto ce ovaj biti MNOGO veci i agresivniji... Vi odlucite.

DFS Sima

pre 14 godina

Srbija je prvo vojno, pa onda i ekonomski porobljena. Sledi nam moralna i drustvena kriza, koju moramo izbeci ako hocemo da prezivimo...

Branko

pre 14 godina

Pa kako drugacije da Tadic,Sutanovac,Djelic ,Dinkic ,Dacic ,Babarogici tj.Krkobabici i ostali zive?Koliko kosta put u Alzir,pa u Pariz,koliko kosta opravka audija sa satro sluzbenog puta na Kop,bilbordi i sve one plavuse iz vAse svite.Kad ce ovaj narod shvatiti??A ovaj komentar nece biti obhavljen zbog cenzure,satro demokratija ...

Somborac

pre 14 godina

Nesto ne razumem,u Srbiji se politicari poceli hvaliti kako su im odobreni basnoslovni krediti????
Otkad je tako tesko podici kredit,ja mislim da je teza stvar vracati ga ili sam u krivu....

Reality check

pre 14 godina

Tra, la, la i tandara broc! Sta vredi srebro ako ga niko redovno ne glanca, pa gubi sjaj iz dana u dan, a svako drpa sve sto mu padne pod ruku i sto vise moze? Dosta vise placevnih nota. Tu se radi ISKLJUCIVO o tome da dolaskom stvarnog gazde vise nece biti moguce cerupati te firme kako kome padne na pamet, a takodje ni zaposljavati u njima svakog, od kioskdzije koji "gospodi" prodaje jutarnje novine do rodjenog deteta i svih mogucih politickih podobnika! Svako ko veruje u nesto vise, odnosno da su danasnji politicari stvarno u stanju da osmisle nekakvu bolju buducnost za te firme se grdno vara.

jova

pre 14 godina

Prodali smo sve, unistili smo ono sto nismo mogli da prodamo. To je Srbija danas! Tuzna je istina da samo pojedinci i to mali broj se usudjuje da progovori o suludoj politici koja Srbiju gura u blato sve vise i vise.....Tuzna je istina da imamo fakultete, mlade ljude koji imaju znanja, ali i oni prihvataju prepustanje bez ikakve zelje da se ukljuce ili bar pokusaju da naprave neke promene. Imamo partijsku drzavu, gde u partijama imamo dozivotne predsednike, a clanstvo su slepe ovcice, koje samo glasaju, dizu ruke. Da li su predsednici mnogobrojnih partija Bogpom dani, najbolji na svetu, dozivotni marsali, nezamenljivi. Da li vi mladi ljudi Srbije mozete sebe da zamislite u nekoj boljoj, bogatijoj Srbiji, gde ste vi ti koji ste neki novi sefovi, nacelnici, ministri ili i predsednik. Zasto se prepustate i prepustate vase potpomstvo siromastvu. Oni to nisu zasluzili, rodili su se mnogo posle Milosevica, pravednog ili nepravednog bombardovanje i imaju pravo na bolju buducnost nego sto ste je vi imali. Pokusajte!

torlak

pre 14 godina

Dosta vise.Prevrsilo je svaku meru.Glavni problem je prevelika drzavna administracija koju treba izdrzavati i namešteni tenderi od kojih korist imaju samo odabrani. Pogledajte agencije za sprovođenje zakona nicu kao pecurke posle kise a sve to kosta.Benzin i drugo gorivo su preskupi narod ne kupuje jer nema para i nema iz čega da se izdržava država pa se dosetili da prodaju porodično srebro.Priče da će pare od prodaje telekoma biti iskorišćene za infrastrukturne projekte su radi stvaranja pozitivne atmosfere oko prodaje istog a od toga neće biti ništa.Mi smo izgleda u velikim problemima kad prodajemo porodično srebro.Kada bi Vi prodali nesto naj vrednije što imate u kući.

Marko

pre 14 godina

Umesto Telekoma, zasto ne prodaju PTT-ov parazitski KDS?
Najskuplji su, imaju najlosiju ponudu, tehnoloski zaostaju za konkurencijom desetak godina, nemaju nikakav razvojni program, imaju nesposobne, arogantne i bezobrazne kadrove.

ivan

pre 14 godina

Kakvo "porodicno srebro"? Naravno da se moraju privatizovati, koja to drzava normalna na svetu ima u vlasnistvu (i upravlja) telekomunikacionom gradjevinskom kompanijom ili, jos gore, fabrikom lekova?

milan

pre 14 godina

Dejce Telekom ima u grckom samo neki udeo 20-30% sto znaci da sa udelom od 40% nebi imala vecinsko vlsnistvo. Ako prodajete manjinski deo bice i zarada takva da automatski za kupca manje "vredi" ako nema sansu da preuzme kormilo, a ocigledno je da je ono kod Telekoma preko potrebno.

zoran

pre 14 godina

Sta se i ocekivalo od ministrke Matic kad se zena mesa u svoj posao taman onoliko koliko mora. Ta zena je nakupila zavidnu kilometrazu u avionima (nadam se da je clanica Miles and more). Mislim da su joj to nejveci dometi!

Milos

pre 14 godina

A ko to procenjuje da bi država dobili 50% više za koju godinu?! Šta ako država dobije 50% manje za koju godinu? Hoće li onda ti "ekperti" razliku platiti iz svog džepa?

Državna preduzeća treba prodati ODMAH. Protiv toga su samo lezilebovići koji rade u istim tip preduzećima.

Posrnula Srbija

pre 14 godina

Prodajom onoga sto je ostalo moze se dobiti manje od 2 milijarde e! A sama zeleznica ima manjak (citaj opljackano) od preko 1 milijarde. A gde su jos pljacke naroda putem JATA-a, epsa, monopola raznovrsnih, benzina, rts-a, Miladina Kovacevica, dnevnica, ruckova, putnih naloga, putovanja, automobila, aviona nase vlade? Da se stedilo bar 10% ni jedna prodaja ne bi bila potrebna.
A sta cemo kad prodamo sve?
Pa narod ce da postane rob poverilaca od kojih je nasa vlada uzimala kredite da finansira svoju megalomaniju. A vlada? Pa oni ce da se rastrce po raznim Tajlandima, Kubama i Mauricijusima da trose ono sto su pokrali.... Ali ima neko ko to gleda, i cija je rec (za mnoge nazalost) poslednja. Pravda je spora ,ali dostizna i neizbezna.

penzioner

pre 14 godina

imam prosecnu penziju ali mislim da yreba svi da se strpimo i ne prodajemo u bescenje nasa dobra.te akcije nece propasti i mogu se dobiti kad dodju bolja vremena koja ja mozda necu doziveti ali mladima treba omoguciti bolji zivot i ne ostavljati im dugove.

Ja

pre 14 godina

"Privatizacija je danas, za punjenje budžeta, bolja od zaduživanja jer kredite treba vratiti""
Ja koliko vidim oni koriste i jedno i drugo a kredite uzimaju ne krste se.
Ova vlada ce biti u istoriji zabelezana kao najgora od postanka srbije u 12.veku.Stetne posledice njenog delovanja osecacamo narednih 100 godina ,ljudi misle prodaja Telekoma pa dobro ali u zemlji koja vise nema nista svoje a proizvodnja tezi 0 dati i tih 1 200 000 000 godisnjeg profita strancu je nemam reci.Ali dobro ipak su izbori najbitnija stvar na svetu.

Petar

pre 14 godina

"Porodično srebro" je nešto što se poslednje iznosi iz kuće.
Šta je sledeće?
Ko su ti ljudi što procenjuju vrednost firmi i iznose ove cifre?
Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije povodom najave da se prodaje Telekom Srbija

http://www.balkanmagazin.net/otvoreno_pismo.aspx

Pridružite se.

exenergoprojektovac

pre 14 godina

Ko ce da odgovara sto Predstavnici drzave nisu zarad licnih interesa izvrsili prodaju drzavnog paketa akcija po ceni od 40 eur/akcija, i time inkasirali u drzavnu kasu 120 mil eur (drzava je vlasnik nesto vise od 3 mil akcija).Zasto minimizirate ocajne poteze drzave.U to vreme postojali su i Kupci za drzavni paket akcija,jedna od opcija je bila i IPO.
Sada kada se vrednost akcija nalaze na istorijkom minimumu ili blizu,Clan nadzornog odbora Energoprojekt Holdinga,Gospodin Marko Micanovic kao predstavnik ALTISa iza kojeg stoje Ministri u aktuelnoj Vladi Srbije,sugerisu prodaju.Postavlja se pitanje zasto ALTIS kao Konsultantska kuca Energoprojekta u poslednjih 5 godina od koje je inkasirala milionske cifre u EUR-ima nije predlagala prodaju drzavnog paketa akcija kada je cena bila na istorijskom maksimumu,nego danas.
Da li to znaci da Konsultantska kuca ALTIS (ROLAND BERGER) treba da vrati sredstva koja je naplatila radeci na pronalazenju strateskog partnera Energoprojektu,prodajom drzavnog paketa po ceni cetvorostruko nizoj od moguce.
Uz jos jedno pitanje.
Zasto drzava i dalje dozvoljava da ... struktura Upravnog odbora Energoprojekta,rasprodaje jos ono malo sto je ostalo.

baki

pre 14 godina

Opet glasajte Demokratsku stranku.Pa to ni Slobo nije radio.On je za Telekom u doba sankcija uzeo 1,5 milijardi,a ovi 15godina kasnije uzimaju manji novac.Necuveno.

Dragan

pre 14 godina

Secam se kada je moj ujak davno saopstio mojoj majci (svojoj sestri) prilikom jedne posete da je prodao komad zemlje. Majka je bila zaprepascena misleci da se radi o jednoj od najboljih parcela. Odgovor ujaka je bio: "Nisam lud da prodajem zemlju koja donosi dobru zaradu. Prosao sam njivu na drugom kraju sela, koja i pored najveceg truda nije davala dobar prinos, dodao pare i kupio bolju i vecu parcelu." Ovo je bio postupak i rezonovanje odraslog coveka sa zavrsenom osnovnom skolom, seljaka i domacina. Na zalost, taj covek nije vise ziv. Da je ziv, mogao bi ovoj i mnogim prethodnim vladama da odrzi predavanje iz Osnova ekonomije. Ono sto vredi se ne prodaje vec kupuje.

Nikola

pre 14 godina

E svaka cast nasli ste koga cete da pitate. Altis, kompanija ciji je vlasnik Djelic. Citadel, kompanija koja je glavna za provizije prilikom privatizacije, naime ogromnu vecinu sell-side DD-ova je radio Citadel, uz debele provizije naravno. Jos samo da se konsultovali CES Mekon, odakle je potekao mili nam premijer, i eventualno neko pod-pitanje za Deloitte, i lista ... bila bi kompletna.

Mićko

pre 14 godina

Jeste tačno da bi država u vreme buma mogla da dobije i 50% više para. Ali, u vreme buma se i mnogo više troši, pare su jeftinije pa nominalno +50% u stvari vredi isto. Dakle, isti đavo, prodati sada ili za 2 godine. A veliko je pitanje da li će taj bum da ikada dođe.

Ridjobradi

pre 14 godina

wow energoprojekt 40 mil. eura,,, k'o nekoliko malo jacih vila. :)

btw zasto je na slici skupstina, zar ne prodaje izvrsna vlast?

Siki

pre 14 godina

Grupa profesora univerziteta i naučnih radnika uputila je 6.aprila Otvoreno pismo predsedniku Tadiću:

PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE
Otvoreno pismo povodom najave da se prodaje Telekom Srbija

Odluka Vlade Srbije da se pristupi prodaji “Telekoma Srbija”, koju ste javno podržali, je strateška odluka od interesa za sve gradjane Srbije. Smatramo da bi ova odluka trebalo da bude plod sistematskog promišljanja timova stručnjaka i kao takva optimalna za sadašnje i buduće generacije gradjana Srbije. Medjutim, istupi Vladinih i partijskih zvaničnika u javnosti ne izazivaju očekivanu pozitivnu reakciju. Stoga predlažemo da Vlada, u cilju poboljšanja javne prezentacije argumenata za donetu odluku objavi odgovore na sledeća pitanja:

1. Koji stručnjaci, navedeni imenom, prezimenom i referencama, su učestvovali u izradi studije opravdanosti prodaje Telekoma?
2. Kakvi su rezultati analize posledica prodaje odgovarajućih kompanija u susednim zemljama, sa stanovišta promene obima investicija, kvaliteta i cena usluga, zaposlenosti i razvoja prateće industrije telekomunikacija?
3. Zbog svog strateškog značaja, dominantni telekomunikacioni operatori su državni u mnogim zemljama: Luksemburg, Belgija, Finska, Švedska, Norveška, Italija, Slovenija, Švajcarska... Kakav razlog ima Vlada Srbije da se ponaša drugačije od kapitalističkih zemalja sa najboljim telekomunikacionim sistemima?
4. U kakvoj saglasnosti je odluka o prodaji kompletne telekomunikacione infrastrukture Srbije sa realizacijom strateških državnih ciljeva definisanih u strategijama razvoja Republike Srbije – Strategija privrednog razvoja, Strategija razvoja informacionog društva, Strategija razvoja telekomunikacija, Strategija razvoja E uprave, Strategija integrisanog upravljanja granicom...?
5. Kakvi razlozi stoje iza naizgled neracionalnog ponašanja države koja 2002. ponovo otkupljuje 29% vlasništva od Italijana, zatim obavlja značajne akvizicije u okruženju (Telekom Republike Srpske i M:Tel Crne Gore) – da bi sada sve to „prepustila” stranom vlasniku?
6. Koji su razlozi za višestruko povećanje pretplate bez obrazloženja, kada je očigledno da će se time, prodajom dominantnog operatora, novac preliti direktno stranom kupcu iz džepova građana, državne uprave, firmi, institucija od javnog značaja?
7. Koliko je očekivano smanjenje broja zaposlenih u „Telekomu Srbija”, JP PTT Srbija i telekomunikacionoj industriji?
8. Kako država planira da obešteti onaj deo korisnika Telekoma koji je decenijama unazad ulagao sredstva u obezbedjenje „tehničkih uslova” za telefonski priključak?
9. Tehnički fakulteti univerziteta u Srbiji školuju najbolje kadrove za oblast telekomunikacija. Kako će država, odričući se potpuno uticaja na razvoj telekomunikacija u Srbiji, obezbediti njihov ostanak u zemlji?
10. Kako država ima nameru da obezbedi razvoj telekomunikacija i telekomunikacione industrije kao industrije budućnosti, nakon što otuđi telekomunikacionu infrastrukturu, nacionalni resurs neprocenjive vrednosti, i telekomunikaciono tržište koje obuhvata gotovo sve građane Srbije, preduzeća, državnu upravu, vojsku, policiju, institucije od javnog značaja?
11. Kako država namerava da spreči obezvredjivanje vrednosti akcija malih akcionara (gradjana, zaposlenih i bivših zaposlenih) ako kupovinu izvrši Deutsche Telekom, i time, kao većinski vlasnik postane potpuno nezainteresovan za njihovu kupovinu?

U nadi da ćete obratiti pažnju na naša pitanja, srdačno Vas pozdravljamo,

* dr Aleksandra Smiljanić, prethodna ministarka za telekomunikacije
* dr Vera Vratuša, profesor Beogradskog univerziteta
* dr Nebojša Popov, naučni savetnik
* dr Branko Kovačević, redovni profesor, rektor Beogradskog univerziteta
* dr Borivoje Lazić, redovni profesor Beogradskog univerziteta
* dr Miodrag Popović, redovni profesor, dekan Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta
* dr Vladimir Milačić, redovni profesor Beogradskog univerziteta
* dr Dragan Antić, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu
* Prof. dr Časlav Ocić, dopisni član SANU
* Prof. dr Danijel Cvijetičanin, redovni profesor Univerziteta Singidunum
* Slavoljub Kačarević, glavni urednik Balkanmagazina

Odgovori na brojna interesantna pitanja iz ovog pisma se još čekaju...

Travis Bickle

pre 14 godina

Telekom Srbija je nerentabilna firma u vlasništvu države jer ima godišnji profit manji od 200 000 000 evra. To je nedovoljno jer je Srbiji potrebno da Telekom ima čist profit od 2 000 000 000 evra da bi bila uspešna. Sa privatnim kapitalom države Nemačke će se to promeniti.

biljana

pre 14 godina

Da li se bilo ko iz Vlade oglasio povodom odgovora na pitanja koja su uputili profesori ETF fakulteta? Ako im nešto nije jasno, mogu da pitaju bilo kog studenta ETF-a da im razjasni ( ako već gospođa Matić sa svojim dugogodišnjim iskustvom studiranja to ne može)...

MUKNAVI

pre 14 godina

Drzava ce imati korist..koja?!Ne nego kao i od ovih prodaja,ogroman deo odlazi tajkunima koji i njima daju,a sicurija ostaje narodu,koj ce vracati kredite,kojima oni popunjavaju ,donekle,budzet,i svoje inostrane racune.Naravno,za budzet vec radi i ,Topcider,al ,to jos mogu da kriju,al se vidi..da cene skacu itd ,a kada im kazes,oni negiraju,uz ono nase;ma daj majke ti ,ne pricajte svasta,pa onda to obrazlazu svojim "ekonomskim terminima" ko da to slusaju oni ,koji ,po njima,sisaju vesla..

...samo jedno misljenje

pre 14 godina

Neverujem da ce iko osim Dojce Telekoma hteti da kupi udeo u Telekomu jel jedino ce oni u slucaju kupovine imati kontrolni paket akcija (40%+20%) svi ostali bi u slucaju kupovine imali manji broj akcija od neophodnog (50% plus 1 akcija) za upravljanje kompanijom. Takod da nista od "nerealno visoke" cene. Drugi razlog za odbacivanja ove ideje je sto velike kompanije pre ulaganja velikog novca dobro razmisle, proracunaju i onda donesu odluku. Kod njih je nemoguce da se neko zanese pa da potrosi koju milijardu vise. Zato su tu gde i jesu...

devit

pre 14 godina

Prodali bi i...
Za jos koji dan na valsti!!!!!
Jer kozna;
Mozda nekom promenom Srbijom zavlada VLADAVINA PRAVA, a onda;
odose evropejci da prave drustvo Legiji i inim....
Vozi Misko!!!!

Pfff

pre 14 godina

Sto vise drzavnih firmi se proda, manje ce biti politickih potkusurivanja polozajima u njihovim rukovodstvima i uhlebljivanja rodbine i prijatelja. Opste je poznato da je pola ljudi u Telekomu zaposleno preko veze, a losiju uslugu koja proistice iz toga placamo svi. Ko zna koliko ih je visak, a njihove plate moramo da placamo mi kroz telefonske racune. A i ako je firma profitabilna, to nije razlog da se ne proda, nego se to jednostavno uracuna u cenu.

Milton Fridman je smatrao da poreze u svakoj prilici treba smanjivati, ako nista onda zato sto ce vlast imati manje novca na raspolaganju, pa ce samim tim moci i manje da ga zloupotrebi. A ta logika moze da se primeni i na drzavna preduzeca.

Takodje, kriza nije razlog da se ceka sa prodajom. Istina, za koju godinu se moze dobiti vise novca, ali nam je taj novac sada potrebniji, pa to dodje otprilike na isto.

Dio

pre 14 godina

Pobogu, moze li njima neko na normalan nacin da objasni da treba da se povuku iz politike i vodecih polozaja i ustupe mesto obrazovanim i strucnim ljudima? Na primer onima koji su napustili zemlju zbog takvih kao sto su oni pre 15ak godina? Postacemo robovska drzava ako ovako nastavimo da rasprodajemo i da se zaduzujemo. Nema nikakve ideje, samo prodavanje i zaduzivanje. Bez tih preduzeca BDP ce naredne godine biti manji (jer te zemlje koje ih pokupuju valjda zele da profit vucu ka sebi a ne da ga nama mecu u dzepove), ne razumem kako ce tada krpiti rupe u budzetu?

Siki

pre 14 godina

Grupa profesora univerziteta i naučnih radnika uputila je 6.aprila Otvoreno pismo predsedniku Tadiću:

PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE
Otvoreno pismo povodom najave da se prodaje Telekom Srbija

Odluka Vlade Srbije da se pristupi prodaji “Telekoma Srbija”, koju ste javno podržali, je strateška odluka od interesa za sve gradjane Srbije. Smatramo da bi ova odluka trebalo da bude plod sistematskog promišljanja timova stručnjaka i kao takva optimalna za sadašnje i buduće generacije gradjana Srbije. Medjutim, istupi Vladinih i partijskih zvaničnika u javnosti ne izazivaju očekivanu pozitivnu reakciju. Stoga predlažemo da Vlada, u cilju poboljšanja javne prezentacije argumenata za donetu odluku objavi odgovore na sledeća pitanja:

1. Koji stručnjaci, navedeni imenom, prezimenom i referencama, su učestvovali u izradi studije opravdanosti prodaje Telekoma?
2. Kakvi su rezultati analize posledica prodaje odgovarajućih kompanija u susednim zemljama, sa stanovišta promene obima investicija, kvaliteta i cena usluga, zaposlenosti i razvoja prateće industrije telekomunikacija?
3. Zbog svog strateškog značaja, dominantni telekomunikacioni operatori su državni u mnogim zemljama: Luksemburg, Belgija, Finska, Švedska, Norveška, Italija, Slovenija, Švajcarska... Kakav razlog ima Vlada Srbije da se ponaša drugačije od kapitalističkih zemalja sa najboljim telekomunikacionim sistemima?
4. U kakvoj saglasnosti je odluka o prodaji kompletne telekomunikacione infrastrukture Srbije sa realizacijom strateških državnih ciljeva definisanih u strategijama razvoja Republike Srbije – Strategija privrednog razvoja, Strategija razvoja informacionog društva, Strategija razvoja telekomunikacija, Strategija razvoja E uprave, Strategija integrisanog upravljanja granicom...?
5. Kakvi razlozi stoje iza naizgled neracionalnog ponašanja države koja 2002. ponovo otkupljuje 29% vlasništva od Italijana, zatim obavlja značajne akvizicije u okruženju (Telekom Republike Srpske i M:Tel Crne Gore) – da bi sada sve to „prepustila” stranom vlasniku?
6. Koji su razlozi za višestruko povećanje pretplate bez obrazloženja, kada je očigledno da će se time, prodajom dominantnog operatora, novac preliti direktno stranom kupcu iz džepova građana, državne uprave, firmi, institucija od javnog značaja?
7. Koliko je očekivano smanjenje broja zaposlenih u „Telekomu Srbija”, JP PTT Srbija i telekomunikacionoj industriji?
8. Kako država planira da obešteti onaj deo korisnika Telekoma koji je decenijama unazad ulagao sredstva u obezbedjenje „tehničkih uslova” za telefonski priključak?
9. Tehnički fakulteti univerziteta u Srbiji školuju najbolje kadrove za oblast telekomunikacija. Kako će država, odričući se potpuno uticaja na razvoj telekomunikacija u Srbiji, obezbediti njihov ostanak u zemlji?
10. Kako država ima nameru da obezbedi razvoj telekomunikacija i telekomunikacione industrije kao industrije budućnosti, nakon što otuđi telekomunikacionu infrastrukturu, nacionalni resurs neprocenjive vrednosti, i telekomunikaciono tržište koje obuhvata gotovo sve građane Srbije, preduzeća, državnu upravu, vojsku, policiju, institucije od javnog značaja?
11. Kako država namerava da spreči obezvredjivanje vrednosti akcija malih akcionara (gradjana, zaposlenih i bivših zaposlenih) ako kupovinu izvrši Deutsche Telekom, i time, kao većinski vlasnik postane potpuno nezainteresovan za njihovu kupovinu?

U nadi da ćete obratiti pažnju na naša pitanja, srdačno Vas pozdravljamo,

* dr Aleksandra Smiljanić, prethodna ministarka za telekomunikacije
* dr Vera Vratuša, profesor Beogradskog univerziteta
* dr Nebojša Popov, naučni savetnik
* dr Branko Kovačević, redovni profesor, rektor Beogradskog univerziteta
* dr Borivoje Lazić, redovni profesor Beogradskog univerziteta
* dr Miodrag Popović, redovni profesor, dekan Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta
* dr Vladimir Milačić, redovni profesor Beogradskog univerziteta
* dr Dragan Antić, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu
* Prof. dr Časlav Ocić, dopisni član SANU
* Prof. dr Danijel Cvijetičanin, redovni profesor Univerziteta Singidunum
* Slavoljub Kačarević, glavni urednik Balkanmagazina

Odgovori na brojna interesantna pitanja iz ovog pisma se još čekaju...

Dragan

pre 14 godina

Secam se kada je moj ujak davno saopstio mojoj majci (svojoj sestri) prilikom jedne posete da je prodao komad zemlje. Majka je bila zaprepascena misleci da se radi o jednoj od najboljih parcela. Odgovor ujaka je bio: "Nisam lud da prodajem zemlju koja donosi dobru zaradu. Prosao sam njivu na drugom kraju sela, koja i pored najveceg truda nije davala dobar prinos, dodao pare i kupio bolju i vecu parcelu." Ovo je bio postupak i rezonovanje odraslog coveka sa zavrsenom osnovnom skolom, seljaka i domacina. Na zalost, taj covek nije vise ziv. Da je ziv, mogao bi ovoj i mnogim prethodnim vladama da odrzi predavanje iz Osnova ekonomije. Ono sto vredi se ne prodaje vec kupuje.

baki

pre 14 godina

Opet glasajte Demokratsku stranku.Pa to ni Slobo nije radio.On je za Telekom u doba sankcija uzeo 1,5 milijardi,a ovi 15godina kasnije uzimaju manji novac.Necuveno.

Posrnula Srbija

pre 14 godina

Prodajom onoga sto je ostalo moze se dobiti manje od 2 milijarde e! A sama zeleznica ima manjak (citaj opljackano) od preko 1 milijarde. A gde su jos pljacke naroda putem JATA-a, epsa, monopola raznovrsnih, benzina, rts-a, Miladina Kovacevica, dnevnica, ruckova, putnih naloga, putovanja, automobila, aviona nase vlade? Da se stedilo bar 10% ni jedna prodaja ne bi bila potrebna.
A sta cemo kad prodamo sve?
Pa narod ce da postane rob poverilaca od kojih je nasa vlada uzimala kredite da finansira svoju megalomaniju. A vlada? Pa oni ce da se rastrce po raznim Tajlandima, Kubama i Mauricijusima da trose ono sto su pokrali.... Ali ima neko ko to gleda, i cija je rec (za mnoge nazalost) poslednja. Pravda je spora ,ali dostizna i neizbezna.

Nikola

pre 14 godina

E svaka cast nasli ste koga cete da pitate. Altis, kompanija ciji je vlasnik Djelic. Citadel, kompanija koja je glavna za provizije prilikom privatizacije, naime ogromnu vecinu sell-side DD-ova je radio Citadel, uz debele provizije naravno. Jos samo da se konsultovali CES Mekon, odakle je potekao mili nam premijer, i eventualno neko pod-pitanje za Deloitte, i lista ... bila bi kompletna.

Ja

pre 14 godina

"Privatizacija je danas, za punjenje budžeta, bolja od zaduživanja jer kredite treba vratiti""
Ja koliko vidim oni koriste i jedno i drugo a kredite uzimaju ne krste se.
Ova vlada ce biti u istoriji zabelezana kao najgora od postanka srbije u 12.veku.Stetne posledice njenog delovanja osecacamo narednih 100 godina ,ljudi misle prodaja Telekoma pa dobro ali u zemlji koja vise nema nista svoje a proizvodnja tezi 0 dati i tih 1 200 000 000 godisnjeg profita strancu je nemam reci.Ali dobro ipak su izbori najbitnija stvar na svetu.

penzioner

pre 14 godina

imam prosecnu penziju ali mislim da yreba svi da se strpimo i ne prodajemo u bescenje nasa dobra.te akcije nece propasti i mogu se dobiti kad dodju bolja vremena koja ja mozda necu doziveti ali mladima treba omoguciti bolji zivot i ne ostavljati im dugove.

Petar

pre 14 godina

"Porodično srebro" je nešto što se poslednje iznosi iz kuće.
Šta je sledeće?
Ko su ti ljudi što procenjuju vrednost firmi i iznose ove cifre?
Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije povodom najave da se prodaje Telekom Srbija

http://www.balkanmagazin.net/otvoreno_pismo.aspx

Pridružite se.

devit

pre 14 godina

Prodali bi i...
Za jos koji dan na valsti!!!!!
Jer kozna;
Mozda nekom promenom Srbijom zavlada VLADAVINA PRAVA, a onda;
odose evropejci da prave drustvo Legiji i inim....
Vozi Misko!!!!

biljana

pre 14 godina

Da li se bilo ko iz Vlade oglasio povodom odgovora na pitanja koja su uputili profesori ETF fakulteta? Ako im nešto nije jasno, mogu da pitaju bilo kog studenta ETF-a da im razjasni ( ako već gospođa Matić sa svojim dugogodišnjim iskustvom studiranja to ne može)...

Ridjobradi

pre 14 godina

wow energoprojekt 40 mil. eura,,, k'o nekoliko malo jacih vila. :)

btw zasto je na slici skupstina, zar ne prodaje izvrsna vlast?

Dio

pre 14 godina

Pobogu, moze li njima neko na normalan nacin da objasni da treba da se povuku iz politike i vodecih polozaja i ustupe mesto obrazovanim i strucnim ljudima? Na primer onima koji su napustili zemlju zbog takvih kao sto su oni pre 15ak godina? Postacemo robovska drzava ako ovako nastavimo da rasprodajemo i da se zaduzujemo. Nema nikakve ideje, samo prodavanje i zaduzivanje. Bez tih preduzeca BDP ce naredne godine biti manji (jer te zemlje koje ih pokupuju valjda zele da profit vucu ka sebi a ne da ga nama mecu u dzepove), ne razumem kako ce tada krpiti rupe u budzetu?

exenergoprojektovac

pre 14 godina

Ko ce da odgovara sto Predstavnici drzave nisu zarad licnih interesa izvrsili prodaju drzavnog paketa akcija po ceni od 40 eur/akcija, i time inkasirali u drzavnu kasu 120 mil eur (drzava je vlasnik nesto vise od 3 mil akcija).Zasto minimizirate ocajne poteze drzave.U to vreme postojali su i Kupci za drzavni paket akcija,jedna od opcija je bila i IPO.
Sada kada se vrednost akcija nalaze na istorijkom minimumu ili blizu,Clan nadzornog odbora Energoprojekt Holdinga,Gospodin Marko Micanovic kao predstavnik ALTISa iza kojeg stoje Ministri u aktuelnoj Vladi Srbije,sugerisu prodaju.Postavlja se pitanje zasto ALTIS kao Konsultantska kuca Energoprojekta u poslednjih 5 godina od koje je inkasirala milionske cifre u EUR-ima nije predlagala prodaju drzavnog paketa akcija kada je cena bila na istorijskom maksimumu,nego danas.
Da li to znaci da Konsultantska kuca ALTIS (ROLAND BERGER) treba da vrati sredstva koja je naplatila radeci na pronalazenju strateskog partnera Energoprojektu,prodajom drzavnog paketa po ceni cetvorostruko nizoj od moguce.
Uz jos jedno pitanje.
Zasto drzava i dalje dozvoljava da ... struktura Upravnog odbora Energoprojekta,rasprodaje jos ono malo sto je ostalo.

Analitičar

pre 14 godina

Slepci, nemam reči, ja ne volim Telekom zbog okoštale komunističke strukture, ali prodavati to danas je suludo. To je strateško nacionalno dobro. Sve prognoze na zapadu govore da će u narednom srednjoročnom periodu zbog porasta cena energenata telekomunikacije dodatno napraviti veliki prodor i da će njihov razvoj ići dosta brže nego u prethodnom periodu koji je i sam bio dovoljno impozantan. Prodaja Telekoma u ovom trenutku je čak i gore od prodaje šećerana za 1 euro.

Smith

pre 14 godina

Nekada davno diplomirao sam ekonomiju. Negde sam procitao da je iste godine diplomirao i ministar Dinkic koga inace ne poznajem. Ni jedna od ekonomskih doktrina sa kojima sam imao prilike da se upoznam nije propagirala prodaju rentabilne, profitabilne imovine. Na predmetu Ekonomske doktrine, prolaznost je bila veca nego na polaganju vojnicke zakletve u JNA. Posledice niskog kriterijuma tadasnjih predavaca odnosno ispitivaca za prolaznost na ovom ispitu mozemo videti skoro svakog dana i na svakom mestu.

S.Vucetic

pre 14 godina

Iz detnstva na selu setih se jedne pesme:"Jaoj moja tugo iza tuge,sve poredu jadna iza druge.Prodao sam kobilu i zdrebe,zeno moja prodat cu i tebe".Probleme sa ovom vladom ne ce resti Univerzitetski profesori,vec ulica.Sa ulice su dosli na vlast i nema razloga,da po istom nacinu odu s vasti.

Igor

pre 14 godina

Evropa nema alternativu!!! Vazno je samo da hrlimo ka EU! Jel tako DS i Gospodine Tadicu? A Srbija? A zivotni standard gradjana Srbije i privreda Srbije? To nije vazno, samo je vazno da smo \"Evropski nastrojeni\"... A narod neka opet glasa za demagoge, lazove, pljackase, i impotentno nesposobne iz DS.

MUKNAVI

pre 14 godina

Drzava ce imati korist..koja?!Ne nego kao i od ovih prodaja,ogroman deo odlazi tajkunima koji i njima daju,a sicurija ostaje narodu,koj ce vracati kredite,kojima oni popunjavaju ,donekle,budzet,i svoje inostrane racune.Naravno,za budzet vec radi i ,Topcider,al ,to jos mogu da kriju,al se vidi..da cene skacu itd ,a kada im kazes,oni negiraju,uz ono nase;ma daj majke ti ,ne pricajte svasta,pa onda to obrazlazu svojim "ekonomskim terminima" ko da to slusaju oni ,koji ,po njima,sisaju vesla..

Somborac

pre 14 godina

Nesto ne razumem,u Srbiji se politicari poceli hvaliti kako su im odobreni basnoslovni krediti????
Otkad je tako tesko podici kredit,ja mislim da je teza stvar vracati ga ili sam u krivu....

Branko

pre 14 godina

Pa kako drugacije da Tadic,Sutanovac,Djelic ,Dinkic ,Dacic ,Babarogici tj.Krkobabici i ostali zive?Koliko kosta put u Alzir,pa u Pariz,koliko kosta opravka audija sa satro sluzbenog puta na Kop,bilbordi i sve one plavuse iz vAse svite.Kad ce ovaj narod shvatiti??A ovaj komentar nece biti obhavljen zbog cenzure,satro demokratija ...

Student

pre 14 godina

Poruka za ove "lidere" i politicare iz Vlade... Narodu je dosta. Najbolji moguci scenario i kazna za ovakvu politiku je da odgovarate za ove "prodaje" pred sudom kako i zasluzujete. A najgore je 5.10 II samo sto ce ovaj biti MNOGO veci i agresivniji... Vi odlucite.

A za ekonomiju najbolje je rekao dr. Mladjen Kovacevic:

Slika srpske realnosti (2009)
- Bruto domaći proizvod manji za 3 odsto
- Uvoz opreme manji je za 40, a repromaterijala za 16 odsto
- Bruto investicije manje za 25 odsto
- Industrijska proizvodnja smanjena za 12 odsto
- Trgovina na veliko i malo manja za 12 odsto
- Obim građevinskih radova smanjen za 30 odsto
- Saobraćaj smanjen za 8 odsto
- Površine zasejane pšenicom od Drugog svetskog rata 
nikada nisu bile manje, a duplo su manje nego 1990. 
- Izvoz robe i usluga smanjen za 22 odsto
- Konkurentnost privrede pala za osam mesta na listi Svetskog ekonomskog forma
- Spoljni dug dostigao 32,75 milijardi dolara
- Javni dug premašio 10 milijardi evra 
- Računi 69.000 preduzeća blokirani
- Broj nezaposlenih dostigao 735.000
- Bez plate radi više od 150.000 ljudi

...samo jedno misljenje

pre 14 godina

Neverujem da ce iko osim Dojce Telekoma hteti da kupi udeo u Telekomu jel jedino ce oni u slucaju kupovine imati kontrolni paket akcija (40%+20%) svi ostali bi u slucaju kupovine imali manji broj akcija od neophodnog (50% plus 1 akcija) za upravljanje kompanijom. Takod da nista od "nerealno visoke" cene. Drugi razlog za odbacivanja ove ideje je sto velike kompanije pre ulaganja velikog novca dobro razmisle, proracunaju i onda donesu odluku. Kod njih je nemoguce da se neko zanese pa da potrosi koju milijardu vise. Zato su tu gde i jesu...

zoran

pre 14 godina

Sta se i ocekivalo od ministrke Matic kad se zena mesa u svoj posao taman onoliko koliko mora. Ta zena je nakupila zavidnu kilometrazu u avionima (nadam se da je clanica Miles and more). Mislim da su joj to nejveci dometi!

Zaradjeno i ukradeno

pre 14 godina

@Vladimir
"ja iz mog PODRUMA prodajem sta mi NE TREBA ali zato iz ormana i fioka po stanu ne pipam nista!
"
Potpuno se slazem, i ja cetrdeset i kusur godina kod mame i tate nisam uzeo krpu za prasinu u ruke a kada sam se ispruzio u kesu za stan sada samo trcim sa krpom po njemu, perem prozore i terasu i pazim da nesto ne ogrebem i polako zatvaram vrata bez lupanja..

Student

pre 14 godina

Poruka za ove "lidere" i politicare iz Vlade... Narodu je dosta. Najbolji moguci scenario i kazna za ovakvu politiku je da odgovarate za ove "prodaje" pred sudom kako i zasluzujete. A najgore je 5.10 II samo sto ce ovaj biti MNOGO veci i agresivniji... Vi odlucite.

Djape

pre 14 godina

Naravno da je lako ovim lopovima prodavati ono sto nisu svojom mukom zaradjivali!

Nedaj Boze da bi malo razmislili sta rade i da ako to vec rade, urade kako treba i zarade vishe novca.

problem lezi u "kratkoci" njihovog mandata, pa zele da sve sto se da pokrasti pokradu dok je vreme.

provizije za prodaju tako velikih preduzeca su JAKO VELIKE!

Nadam se da administrator nece zameriti na recima upotrebljenim ovde.

Marko

pre 14 godina

Umesto Telekoma, zasto ne prodaju PTT-ov parazitski KDS?
Najskuplji su, imaju najlosiju ponudu, tehnoloski zaostaju za konkurencijom desetak godina, nemaju nikakav razvojni program, imaju nesposobne, arogantne i bezobrazne kadrove.

DFS Sima

pre 14 godina

Srbija je prvo vojno, pa onda i ekonomski porobljena. Sledi nam moralna i drustvena kriza, koju moramo izbeci ako hocemo da prezivimo...

torlak

pre 14 godina

Dosta vise.Prevrsilo je svaku meru.Glavni problem je prevelika drzavna administracija koju treba izdrzavati i namešteni tenderi od kojih korist imaju samo odabrani. Pogledajte agencije za sprovođenje zakona nicu kao pecurke posle kise a sve to kosta.Benzin i drugo gorivo su preskupi narod ne kupuje jer nema para i nema iz čega da se izdržava država pa se dosetili da prodaju porodično srebro.Priče da će pare od prodaje telekoma biti iskorišćene za infrastrukturne projekte su radi stvaranja pozitivne atmosfere oko prodaje istog a od toga neće biti ništa.Mi smo izgleda u velikim problemima kad prodajemo porodično srebro.Kada bi Vi prodali nesto naj vrednije što imate u kući.

Mika

pre 14 godina

Pitao bih predstavnike vlasti i opozicije:Koliko narod treba da plati da bi oni otisli na ta razna ostrva da uzivaju ZAUVEK? Za takvo konacno resenje bih izdvojio i svoje srebro!!!

Klingonac

pre 14 godina

Dežurni pljuvači Titove Jugoslavije su kao jedan od udarnih argumenata protiv te države navodili da smo svi živeli na kredit koji je iznosio ćak 20 milijardi dolara i da je cela država bila zapravo Potemkinovo selo...
Jugoslavija je imala površinu 255804 kvadratna kilometra, 22 miliona stanovnika i spoljni dug oko 20 milijardi dolara. Ali je imala i razvijenu privredu, besplatno lečenje, besplatno školovanje, ugled u svetu, građani su imali miran i siguran ćivot... Srbija ima površinu 88361 kvadratni kilometar, oko 7.5 miliona stanovnika i spoljni dug 32 milijardi dolara, nikakav ugled u svetu, uništenu industrijsku i poljoprivrednu proizvodnji, skupo školovanje, više nezaposlenih nego što ih je bilo u Jugoslaviji i sad je nekom bolje... Pa jeste, lopovima je svakako bolje, jer danas rade ono što nekada nisu mogli.

Nikola

pre 14 godina

Ja ne mislim da je ovo namereno samo na punjenje budzeta, vec i na namerno devastiranje ekonomije, a evo zasto.
Drzava ce nakon prodaje biti manjinski akcionar. Cena preduzeca drasticno raste ako ce kupac imati vecinski deo vlasnsitva, tj kontrolu nad preduzecem. U ovom slucaju se prodaje 40% vlasnistva, sto bi nemcima dalo vecinsku kontrolu, i za svoj novac ce dobiti mnogo vecu vrednost. Svi drugi ponudjaci ce kupovinom 40% Telekoma steci mnogo manje, pa time i ne planiraju da idu daleko koliko i Deutsche Telekom. To jest, nema pravog nadmetanja.

Da i ne pricam o tome sto je van pameti da se Telekom uopste prodaje.

Travis Bickle

pre 14 godina

Telekom Srbija je nerentabilna firma u vlasništvu države jer ima godišnji profit manji od 200 000 000 evra. To je nedovoljno jer je Srbiji potrebno da Telekom ima čist profit od 2 000 000 000 evra da bi bila uspešna. Sa privatnim kapitalom države Nemačke će se to promeniti.

Mićko

pre 14 godina

Jeste tačno da bi država u vreme buma mogla da dobije i 50% više para. Ali, u vreme buma se i mnogo više troši, pare su jeftinije pa nominalno +50% u stvari vredi isto. Dakle, isti đavo, prodati sada ili za 2 godine. A veliko je pitanje da li će taj bum da ikada dođe.

jova

pre 14 godina

Prodali smo sve, unistili smo ono sto nismo mogli da prodamo. To je Srbija danas! Tuzna je istina da samo pojedinci i to mali broj se usudjuje da progovori o suludoj politici koja Srbiju gura u blato sve vise i vise.....Tuzna je istina da imamo fakultete, mlade ljude koji imaju znanja, ali i oni prihvataju prepustanje bez ikakve zelje da se ukljuce ili bar pokusaju da naprave neke promene. Imamo partijsku drzavu, gde u partijama imamo dozivotne predsednike, a clanstvo su slepe ovcice, koje samo glasaju, dizu ruke. Da li su predsednici mnogobrojnih partija Bogpom dani, najbolji na svetu, dozivotni marsali, nezamenljivi. Da li vi mladi ljudi Srbije mozete sebe da zamislite u nekoj boljoj, bogatijoj Srbiji, gde ste vi ti koji ste neki novi sefovi, nacelnici, ministri ili i predsednik. Zasto se prepustate i prepustate vase potpomstvo siromastvu. Oni to nisu zasluzili, rodili su se mnogo posle Milosevica, pravednog ili nepravednog bombardovanje i imaju pravo na bolju buducnost nego sto ste je vi imali. Pokusajte!

Pfff

pre 14 godina

Sto vise drzavnih firmi se proda, manje ce biti politickih potkusurivanja polozajima u njihovim rukovodstvima i uhlebljivanja rodbine i prijatelja. Opste je poznato da je pola ljudi u Telekomu zaposleno preko veze, a losiju uslugu koja proistice iz toga placamo svi. Ko zna koliko ih je visak, a njihove plate moramo da placamo mi kroz telefonske racune. A i ako je firma profitabilna, to nije razlog da se ne proda, nego se to jednostavno uracuna u cenu.

Milton Fridman je smatrao da poreze u svakoj prilici treba smanjivati, ako nista onda zato sto ce vlast imati manje novca na raspolaganju, pa ce samim tim moci i manje da ga zloupotrebi. A ta logika moze da se primeni i na drzavna preduzeca.

Takodje, kriza nije razlog da se ceka sa prodajom. Istina, za koju godinu se moze dobiti vise novca, ali nam je taj novac sada potrebniji, pa to dodje otprilike na isto.

Reality check

pre 14 godina

Tra, la, la i tandara broc! Sta vredi srebro ako ga niko redovno ne glanca, pa gubi sjaj iz dana u dan, a svako drpa sve sto mu padne pod ruku i sto vise moze? Dosta vise placevnih nota. Tu se radi ISKLJUCIVO o tome da dolaskom stvarnog gazde vise nece biti moguce cerupati te firme kako kome padne na pamet, a takodje ni zaposljavati u njima svakog, od kioskdzije koji "gospodi" prodaje jutarnje novine do rodjenog deteta i svih mogucih politickih podobnika! Svako ko veruje u nesto vise, odnosno da su danasnji politicari stvarno u stanju da osmisle nekakvu bolju buducnost za te firme se grdno vara.

ivan

pre 14 godina

Kakvo "porodicno srebro"? Naravno da se moraju privatizovati, koja to drzava normalna na svetu ima u vlasnistvu (i upravlja) telekomunikacionom gradjevinskom kompanijom ili, jos gore, fabrikom lekova?

VELIBOR

pre 14 godina

Izgleda da ovi nasi ekononisti su da su diplomirali a NEPTUNU. Oni uopste ne poznaju ekonomiju trzista , umesto da prodaju ono sto naj slabije se prodaje oni prodaju SRPSKE BRENDOVE.

Milos

pre 14 godina

A ko to procenjuje da bi država dobili 50% više za koju godinu?! Šta ako država dobije 50% manje za koju godinu? Hoće li onda ti "ekperti" razliku platiti iz svog džepa?

Državna preduzeća treba prodati ODMAH. Protiv toga su samo lezilebovići koji rade u istim tip preduzećima.

milan

pre 14 godina

Dejce Telekom ima u grckom samo neki udeo 20-30% sto znaci da sa udelom od 40% nebi imala vecinsko vlsnistvo. Ako prodajete manjinski deo bice i zarada takva da automatski za kupca manje "vredi" ako nema sansu da preuzme kormilo, a ocigledno je da je ono kod Telekoma preko potrebno.

Direktor (sada vec bivsi)

pre 14 godina

Ma sve je to super... Nek prodaju sve sto mogu da prodaju STO PRE!
Kad shvate da ne mogu da se vade vise prodajom, onda ce da nam nabijaju sve vece i vece poreze...
Tako to rade ostale EU zemlje - sto bi Srbija bila izuzetak?
Elem, drzava je halapljiva - to je kljuc. Bice jos halapljivija kad dodjemo do EU...
Nema nam pomoci sa ovima, onima ili marsovcima... Mozda ako budu razmislili sta ce i kako ce biti sutra.
Biti u EU ne znaci nista ako nemamo sta da prodajemo tamo!

nena

pre 14 godina

Uaaa prodaja, bolje ostavite ta preduzeca sadasnjim direktorima, Telekom izvesnom Radujku, Galeniku izvesnom Ognjenovicu, Srbija puteve izvesnom Drobnjaku, e da u Zeleznice vratite izvesnog Sarancica, najbolje je da sve to ostane drzavno, tj da drzava tj "njeni gradjani" upravljaju tim preduzecima, UUAAAA PRODAJA

Travis Bickle

pre 14 godina

Telekom Srbija je nerentabilna firma u vlasništvu države jer ima godišnji profit manji od 200 000 000 evra. To je nedovoljno jer je Srbiji potrebno da Telekom ima čist profit od 2 000 000 000 evra da bi bila uspešna. Sa privatnim kapitalom države Nemačke će se to promeniti.

Pfff

pre 14 godina

Sto vise drzavnih firmi se proda, manje ce biti politickih potkusurivanja polozajima u njihovim rukovodstvima i uhlebljivanja rodbine i prijatelja. Opste je poznato da je pola ljudi u Telekomu zaposleno preko veze, a losiju uslugu koja proistice iz toga placamo svi. Ko zna koliko ih je visak, a njihove plate moramo da placamo mi kroz telefonske racune. A i ako je firma profitabilna, to nije razlog da se ne proda, nego se to jednostavno uracuna u cenu.

Milton Fridman je smatrao da poreze u svakoj prilici treba smanjivati, ako nista onda zato sto ce vlast imati manje novca na raspolaganju, pa ce samim tim moci i manje da ga zloupotrebi. A ta logika moze da se primeni i na drzavna preduzeca.

Takodje, kriza nije razlog da se ceka sa prodajom. Istina, za koju godinu se moze dobiti vise novca, ali nam je taj novac sada potrebniji, pa to dodje otprilike na isto.

Mićko

pre 14 godina

Jeste tačno da bi država u vreme buma mogla da dobije i 50% više para. Ali, u vreme buma se i mnogo više troši, pare su jeftinije pa nominalno +50% u stvari vredi isto. Dakle, isti đavo, prodati sada ili za 2 godine. A veliko je pitanje da li će taj bum da ikada dođe.

ivan

pre 14 godina

Kakvo "porodicno srebro"? Naravno da se moraju privatizovati, koja to drzava normalna na svetu ima u vlasnistvu (i upravlja) telekomunikacionom gradjevinskom kompanijom ili, jos gore, fabrikom lekova?

Milos

pre 14 godina

A ko to procenjuje da bi država dobili 50% više za koju godinu?! Šta ako država dobije 50% manje za koju godinu? Hoće li onda ti "ekperti" razliku platiti iz svog džepa?

Državna preduzeća treba prodati ODMAH. Protiv toga su samo lezilebovići koji rade u istim tip preduzećima.

Reality check

pre 14 godina

Tra, la, la i tandara broc! Sta vredi srebro ako ga niko redovno ne glanca, pa gubi sjaj iz dana u dan, a svako drpa sve sto mu padne pod ruku i sto vise moze? Dosta vise placevnih nota. Tu se radi ISKLJUCIVO o tome da dolaskom stvarnog gazde vise nece biti moguce cerupati te firme kako kome padne na pamet, a takodje ni zaposljavati u njima svakog, od kioskdzije koji "gospodi" prodaje jutarnje novine do rodjenog deteta i svih mogucih politickih podobnika! Svako ko veruje u nesto vise, odnosno da su danasnji politicari stvarno u stanju da osmisle nekakvu bolju buducnost za te firme se grdno vara.

Siki

pre 14 godina

Grupa profesora univerziteta i naučnih radnika uputila je 6.aprila Otvoreno pismo predsedniku Tadiću:

PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE
Otvoreno pismo povodom najave da se prodaje Telekom Srbija

Odluka Vlade Srbije da se pristupi prodaji “Telekoma Srbija”, koju ste javno podržali, je strateška odluka od interesa za sve gradjane Srbije. Smatramo da bi ova odluka trebalo da bude plod sistematskog promišljanja timova stručnjaka i kao takva optimalna za sadašnje i buduće generacije gradjana Srbije. Medjutim, istupi Vladinih i partijskih zvaničnika u javnosti ne izazivaju očekivanu pozitivnu reakciju. Stoga predlažemo da Vlada, u cilju poboljšanja javne prezentacije argumenata za donetu odluku objavi odgovore na sledeća pitanja:

1. Koji stručnjaci, navedeni imenom, prezimenom i referencama, su učestvovali u izradi studije opravdanosti prodaje Telekoma?
2. Kakvi su rezultati analize posledica prodaje odgovarajućih kompanija u susednim zemljama, sa stanovišta promene obima investicija, kvaliteta i cena usluga, zaposlenosti i razvoja prateće industrije telekomunikacija?
3. Zbog svog strateškog značaja, dominantni telekomunikacioni operatori su državni u mnogim zemljama: Luksemburg, Belgija, Finska, Švedska, Norveška, Italija, Slovenija, Švajcarska... Kakav razlog ima Vlada Srbije da se ponaša drugačije od kapitalističkih zemalja sa najboljim telekomunikacionim sistemima?
4. U kakvoj saglasnosti je odluka o prodaji kompletne telekomunikacione infrastrukture Srbije sa realizacijom strateških državnih ciljeva definisanih u strategijama razvoja Republike Srbije – Strategija privrednog razvoja, Strategija razvoja informacionog društva, Strategija razvoja telekomunikacija, Strategija razvoja E uprave, Strategija integrisanog upravljanja granicom...?
5. Kakvi razlozi stoje iza naizgled neracionalnog ponašanja države koja 2002. ponovo otkupljuje 29% vlasništva od Italijana, zatim obavlja značajne akvizicije u okruženju (Telekom Republike Srpske i M:Tel Crne Gore) – da bi sada sve to „prepustila” stranom vlasniku?
6. Koji su razlozi za višestruko povećanje pretplate bez obrazloženja, kada je očigledno da će se time, prodajom dominantnog operatora, novac preliti direktno stranom kupcu iz džepova građana, državne uprave, firmi, institucija od javnog značaja?
7. Koliko je očekivano smanjenje broja zaposlenih u „Telekomu Srbija”, JP PTT Srbija i telekomunikacionoj industriji?
8. Kako država planira da obešteti onaj deo korisnika Telekoma koji je decenijama unazad ulagao sredstva u obezbedjenje „tehničkih uslova” za telefonski priključak?
9. Tehnički fakulteti univerziteta u Srbiji školuju najbolje kadrove za oblast telekomunikacija. Kako će država, odričući se potpuno uticaja na razvoj telekomunikacija u Srbiji, obezbediti njihov ostanak u zemlji?
10. Kako država ima nameru da obezbedi razvoj telekomunikacija i telekomunikacione industrije kao industrije budućnosti, nakon što otuđi telekomunikacionu infrastrukturu, nacionalni resurs neprocenjive vrednosti, i telekomunikaciono tržište koje obuhvata gotovo sve građane Srbije, preduzeća, državnu upravu, vojsku, policiju, institucije od javnog značaja?
11. Kako država namerava da spreči obezvredjivanje vrednosti akcija malih akcionara (gradjana, zaposlenih i bivših zaposlenih) ako kupovinu izvrši Deutsche Telekom, i time, kao većinski vlasnik postane potpuno nezainteresovan za njihovu kupovinu?

U nadi da ćete obratiti pažnju na naša pitanja, srdačno Vas pozdravljamo,

* dr Aleksandra Smiljanić, prethodna ministarka za telekomunikacije
* dr Vera Vratuša, profesor Beogradskog univerziteta
* dr Nebojša Popov, naučni savetnik
* dr Branko Kovačević, redovni profesor, rektor Beogradskog univerziteta
* dr Borivoje Lazić, redovni profesor Beogradskog univerziteta
* dr Miodrag Popović, redovni profesor, dekan Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta
* dr Vladimir Milačić, redovni profesor Beogradskog univerziteta
* dr Dragan Antić, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu
* Prof. dr Časlav Ocić, dopisni član SANU
* Prof. dr Danijel Cvijetičanin, redovni profesor Univerziteta Singidunum
* Slavoljub Kačarević, glavni urednik Balkanmagazina

Odgovori na brojna interesantna pitanja iz ovog pisma se još čekaju...

milan

pre 14 godina

Dejce Telekom ima u grckom samo neki udeo 20-30% sto znaci da sa udelom od 40% nebi imala vecinsko vlsnistvo. Ako prodajete manjinski deo bice i zarada takva da automatski za kupca manje "vredi" ako nema sansu da preuzme kormilo, a ocigledno je da je ono kod Telekoma preko potrebno.

penzioner

pre 14 godina

imam prosecnu penziju ali mislim da yreba svi da se strpimo i ne prodajemo u bescenje nasa dobra.te akcije nece propasti i mogu se dobiti kad dodju bolja vremena koja ja mozda necu doziveti ali mladima treba omoguciti bolji zivot i ne ostavljati im dugove.

Dragan

pre 14 godina

Secam se kada je moj ujak davno saopstio mojoj majci (svojoj sestri) prilikom jedne posete da je prodao komad zemlje. Majka je bila zaprepascena misleci da se radi o jednoj od najboljih parcela. Odgovor ujaka je bio: "Nisam lud da prodajem zemlju koja donosi dobru zaradu. Prosao sam njivu na drugom kraju sela, koja i pored najveceg truda nije davala dobar prinos, dodao pare i kupio bolju i vecu parcelu." Ovo je bio postupak i rezonovanje odraslog coveka sa zavrsenom osnovnom skolom, seljaka i domacina. Na zalost, taj covek nije vise ziv. Da je ziv, mogao bi ovoj i mnogim prethodnim vladama da odrzi predavanje iz Osnova ekonomije. Ono sto vredi se ne prodaje vec kupuje.

Nikola

pre 14 godina

E svaka cast nasli ste koga cete da pitate. Altis, kompanija ciji je vlasnik Djelic. Citadel, kompanija koja je glavna za provizije prilikom privatizacije, naime ogromnu vecinu sell-side DD-ova je radio Citadel, uz debele provizije naravno. Jos samo da se konsultovali CES Mekon, odakle je potekao mili nam premijer, i eventualno neko pod-pitanje za Deloitte, i lista ... bila bi kompletna.

baki

pre 14 godina

Opet glasajte Demokratsku stranku.Pa to ni Slobo nije radio.On je za Telekom u doba sankcija uzeo 1,5 milijardi,a ovi 15godina kasnije uzimaju manji novac.Necuveno.

exenergoprojektovac

pre 14 godina

Ko ce da odgovara sto Predstavnici drzave nisu zarad licnih interesa izvrsili prodaju drzavnog paketa akcija po ceni od 40 eur/akcija, i time inkasirali u drzavnu kasu 120 mil eur (drzava je vlasnik nesto vise od 3 mil akcija).Zasto minimizirate ocajne poteze drzave.U to vreme postojali su i Kupci za drzavni paket akcija,jedna od opcija je bila i IPO.
Sada kada se vrednost akcija nalaze na istorijkom minimumu ili blizu,Clan nadzornog odbora Energoprojekt Holdinga,Gospodin Marko Micanovic kao predstavnik ALTISa iza kojeg stoje Ministri u aktuelnoj Vladi Srbije,sugerisu prodaju.Postavlja se pitanje zasto ALTIS kao Konsultantska kuca Energoprojekta u poslednjih 5 godina od koje je inkasirala milionske cifre u EUR-ima nije predlagala prodaju drzavnog paketa akcija kada je cena bila na istorijskom maksimumu,nego danas.
Da li to znaci da Konsultantska kuca ALTIS (ROLAND BERGER) treba da vrati sredstva koja je naplatila radeci na pronalazenju strateskog partnera Energoprojektu,prodajom drzavnog paketa po ceni cetvorostruko nizoj od moguce.
Uz jos jedno pitanje.
Zasto drzava i dalje dozvoljava da ... struktura Upravnog odbora Energoprojekta,rasprodaje jos ono malo sto je ostalo.

devit

pre 14 godina

Prodali bi i...
Za jos koji dan na valsti!!!!!
Jer kozna;
Mozda nekom promenom Srbijom zavlada VLADAVINA PRAVA, a onda;
odose evropejci da prave drustvo Legiji i inim....
Vozi Misko!!!!

...samo jedno misljenje

pre 14 godina

Neverujem da ce iko osim Dojce Telekoma hteti da kupi udeo u Telekomu jel jedino ce oni u slucaju kupovine imati kontrolni paket akcija (40%+20%) svi ostali bi u slucaju kupovine imali manji broj akcija od neophodnog (50% plus 1 akcija) za upravljanje kompanijom. Takod da nista od "nerealno visoke" cene. Drugi razlog za odbacivanja ove ideje je sto velike kompanije pre ulaganja velikog novca dobro razmisle, proracunaju i onda donesu odluku. Kod njih je nemoguce da se neko zanese pa da potrosi koju milijardu vise. Zato su tu gde i jesu...

biljana

pre 14 godina

Da li se bilo ko iz Vlade oglasio povodom odgovora na pitanja koja su uputili profesori ETF fakulteta? Ako im nešto nije jasno, mogu da pitaju bilo kog studenta ETF-a da im razjasni ( ako već gospođa Matić sa svojim dugogodišnjim iskustvom studiranja to ne može)...

Ja

pre 14 godina

"Privatizacija je danas, za punjenje budžeta, bolja od zaduživanja jer kredite treba vratiti""
Ja koliko vidim oni koriste i jedno i drugo a kredite uzimaju ne krste se.
Ova vlada ce biti u istoriji zabelezana kao najgora od postanka srbije u 12.veku.Stetne posledice njenog delovanja osecacamo narednih 100 godina ,ljudi misle prodaja Telekoma pa dobro ali u zemlji koja vise nema nista svoje a proizvodnja tezi 0 dati i tih 1 200 000 000 godisnjeg profita strancu je nemam reci.Ali dobro ipak su izbori najbitnija stvar na svetu.

Dio

pre 14 godina

Pobogu, moze li njima neko na normalan nacin da objasni da treba da se povuku iz politike i vodecih polozaja i ustupe mesto obrazovanim i strucnim ljudima? Na primer onima koji su napustili zemlju zbog takvih kao sto su oni pre 15ak godina? Postacemo robovska drzava ako ovako nastavimo da rasprodajemo i da se zaduzujemo. Nema nikakve ideje, samo prodavanje i zaduzivanje. Bez tih preduzeca BDP ce naredne godine biti manji (jer te zemlje koje ih pokupuju valjda zele da profit vucu ka sebi a ne da ga nama mecu u dzepove), ne razumem kako ce tada krpiti rupe u budzetu?

MUKNAVI

pre 14 godina

Drzava ce imati korist..koja?!Ne nego kao i od ovih prodaja,ogroman deo odlazi tajkunima koji i njima daju,a sicurija ostaje narodu,koj ce vracati kredite,kojima oni popunjavaju ,donekle,budzet,i svoje inostrane racune.Naravno,za budzet vec radi i ,Topcider,al ,to jos mogu da kriju,al se vidi..da cene skacu itd ,a kada im kazes,oni negiraju,uz ono nase;ma daj majke ti ,ne pricajte svasta,pa onda to obrazlazu svojim "ekonomskim terminima" ko da to slusaju oni ,koji ,po njima,sisaju vesla..

Petar

pre 14 godina

"Porodično srebro" je nešto što se poslednje iznosi iz kuće.
Šta je sledeće?
Ko su ti ljudi što procenjuju vrednost firmi i iznose ove cifre?
Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije povodom najave da se prodaje Telekom Srbija

http://www.balkanmagazin.net/otvoreno_pismo.aspx

Pridružite se.

Posrnula Srbija

pre 14 godina

Prodajom onoga sto je ostalo moze se dobiti manje od 2 milijarde e! A sama zeleznica ima manjak (citaj opljackano) od preko 1 milijarde. A gde su jos pljacke naroda putem JATA-a, epsa, monopola raznovrsnih, benzina, rts-a, Miladina Kovacevica, dnevnica, ruckova, putnih naloga, putovanja, automobila, aviona nase vlade? Da se stedilo bar 10% ni jedna prodaja ne bi bila potrebna.
A sta cemo kad prodamo sve?
Pa narod ce da postane rob poverilaca od kojih je nasa vlada uzimala kredite da finansira svoju megalomaniju. A vlada? Pa oni ce da se rastrce po raznim Tajlandima, Kubama i Mauricijusima da trose ono sto su pokrali.... Ali ima neko ko to gleda, i cija je rec (za mnoge nazalost) poslednja. Pravda je spora ,ali dostizna i neizbezna.

Ridjobradi

pre 14 godina

wow energoprojekt 40 mil. eura,,, k'o nekoliko malo jacih vila. :)

btw zasto je na slici skupstina, zar ne prodaje izvrsna vlast?

nena

pre 14 godina

Uaaa prodaja, bolje ostavite ta preduzeca sadasnjim direktorima, Telekom izvesnom Radujku, Galeniku izvesnom Ognjenovicu, Srbija puteve izvesnom Drobnjaku, e da u Zeleznice vratite izvesnog Sarancica, najbolje je da sve to ostane drzavno, tj da drzava tj "njeni gradjani" upravljaju tim preduzecima, UUAAAA PRODAJA

zoran

pre 14 godina

Sta se i ocekivalo od ministrke Matic kad se zena mesa u svoj posao taman onoliko koliko mora. Ta zena je nakupila zavidnu kilometrazu u avionima (nadam se da je clanica Miles and more). Mislim da su joj to nejveci dometi!

torlak

pre 14 godina

Dosta vise.Prevrsilo je svaku meru.Glavni problem je prevelika drzavna administracija koju treba izdrzavati i namešteni tenderi od kojih korist imaju samo odabrani. Pogledajte agencije za sprovođenje zakona nicu kao pecurke posle kise a sve to kosta.Benzin i drugo gorivo su preskupi narod ne kupuje jer nema para i nema iz čega da se izdržava država pa se dosetili da prodaju porodično srebro.Priče da će pare od prodaje telekoma biti iskorišćene za infrastrukturne projekte su radi stvaranja pozitivne atmosfere oko prodaje istog a od toga neće biti ništa.Mi smo izgleda u velikim problemima kad prodajemo porodično srebro.Kada bi Vi prodali nesto naj vrednije što imate u kući.

jova

pre 14 godina

Prodali smo sve, unistili smo ono sto nismo mogli da prodamo. To je Srbija danas! Tuzna je istina da samo pojedinci i to mali broj se usudjuje da progovori o suludoj politici koja Srbiju gura u blato sve vise i vise.....Tuzna je istina da imamo fakultete, mlade ljude koji imaju znanja, ali i oni prihvataju prepustanje bez ikakve zelje da se ukljuce ili bar pokusaju da naprave neke promene. Imamo partijsku drzavu, gde u partijama imamo dozivotne predsednike, a clanstvo su slepe ovcice, koje samo glasaju, dizu ruke. Da li su predsednici mnogobrojnih partija Bogpom dani, najbolji na svetu, dozivotni marsali, nezamenljivi. Da li vi mladi ljudi Srbije mozete sebe da zamislite u nekoj boljoj, bogatijoj Srbiji, gde ste vi ti koji ste neki novi sefovi, nacelnici, ministri ili i predsednik. Zasto se prepustate i prepustate vase potpomstvo siromastvu. Oni to nisu zasluzili, rodili su se mnogo posle Milosevica, pravednog ili nepravednog bombardovanje i imaju pravo na bolju buducnost nego sto ste je vi imali. Pokusajte!

Marko

pre 14 godina

Umesto Telekoma, zasto ne prodaju PTT-ov parazitski KDS?
Najskuplji su, imaju najlosiju ponudu, tehnoloski zaostaju za konkurencijom desetak godina, nemaju nikakav razvojni program, imaju nesposobne, arogantne i bezobrazne kadrove.

Student

pre 14 godina

Poruka za ove "lidere" i politicare iz Vlade... Narodu je dosta. Najbolji moguci scenario i kazna za ovakvu politiku je da odgovarate za ove "prodaje" pred sudom kako i zasluzujete. A najgore je 5.10 II samo sto ce ovaj biti MNOGO veci i agresivniji... Vi odlucite.

Branko

pre 14 godina

Pa kako drugacije da Tadic,Sutanovac,Djelic ,Dinkic ,Dacic ,Babarogici tj.Krkobabici i ostali zive?Koliko kosta put u Alzir,pa u Pariz,koliko kosta opravka audija sa satro sluzbenog puta na Kop,bilbordi i sve one plavuse iz vAse svite.Kad ce ovaj narod shvatiti??A ovaj komentar nece biti obhavljen zbog cenzure,satro demokratija ...

DFS Sima

pre 14 godina

Srbija je prvo vojno, pa onda i ekonomski porobljena. Sledi nam moralna i drustvena kriza, koju moramo izbeci ako hocemo da prezivimo...

Somborac

pre 14 godina

Nesto ne razumem,u Srbiji se politicari poceli hvaliti kako su im odobreni basnoslovni krediti????
Otkad je tako tesko podici kredit,ja mislim da je teza stvar vracati ga ili sam u krivu....

Djape

pre 14 godina

Naravno da je lako ovim lopovima prodavati ono sto nisu svojom mukom zaradjivali!

Nedaj Boze da bi malo razmislili sta rade i da ako to vec rade, urade kako treba i zarade vishe novca.

problem lezi u "kratkoci" njihovog mandata, pa zele da sve sto se da pokrasti pokradu dok je vreme.

provizije za prodaju tako velikih preduzeca su JAKO VELIKE!

Nadam se da administrator nece zameriti na recima upotrebljenim ovde.

Student

pre 14 godina

Poruka za ove "lidere" i politicare iz Vlade... Narodu je dosta. Najbolji moguci scenario i kazna za ovakvu politiku je da odgovarate za ove "prodaje" pred sudom kako i zasluzujete. A najgore je 5.10 II samo sto ce ovaj biti MNOGO veci i agresivniji... Vi odlucite.

A za ekonomiju najbolje je rekao dr. Mladjen Kovacevic:

Slika srpske realnosti (2009)
- Bruto domaći proizvod manji za 3 odsto
- Uvoz opreme manji je za 40, a repromaterijala za 16 odsto
- Bruto investicije manje za 25 odsto
- Industrijska proizvodnja smanjena za 12 odsto
- Trgovina na veliko i malo manja za 12 odsto
- Obim građevinskih radova smanjen za 30 odsto
- Saobraćaj smanjen za 8 odsto
- Površine zasejane pšenicom od Drugog svetskog rata 
nikada nisu bile manje, a duplo su manje nego 1990. 
- Izvoz robe i usluga smanjen za 22 odsto
- Konkurentnost privrede pala za osam mesta na listi Svetskog ekonomskog forma
- Spoljni dug dostigao 32,75 milijardi dolara
- Javni dug premašio 10 milijardi evra 
- Računi 69.000 preduzeća blokirani
- Broj nezaposlenih dostigao 735.000
- Bez plate radi više od 150.000 ljudi

S.Vucetic

pre 14 godina

Iz detnstva na selu setih se jedne pesme:"Jaoj moja tugo iza tuge,sve poredu jadna iza druge.Prodao sam kobilu i zdrebe,zeno moja prodat cu i tebe".Probleme sa ovom vladom ne ce resti Univerzitetski profesori,vec ulica.Sa ulice su dosli na vlast i nema razloga,da po istom nacinu odu s vasti.

Analitičar

pre 14 godina

Slepci, nemam reči, ja ne volim Telekom zbog okoštale komunističke strukture, ali prodavati to danas je suludo. To je strateško nacionalno dobro. Sve prognoze na zapadu govore da će u narednom srednjoročnom periodu zbog porasta cena energenata telekomunikacije dodatno napraviti veliki prodor i da će njihov razvoj ići dosta brže nego u prethodnom periodu koji je i sam bio dovoljno impozantan. Prodaja Telekoma u ovom trenutku je čak i gore od prodaje šećerana za 1 euro.

Smith

pre 14 godina

Nekada davno diplomirao sam ekonomiju. Negde sam procitao da je iste godine diplomirao i ministar Dinkic koga inace ne poznajem. Ni jedna od ekonomskih doktrina sa kojima sam imao prilike da se upoznam nije propagirala prodaju rentabilne, profitabilne imovine. Na predmetu Ekonomske doktrine, prolaznost je bila veca nego na polaganju vojnicke zakletve u JNA. Posledice niskog kriterijuma tadasnjih predavaca odnosno ispitivaca za prolaznost na ovom ispitu mozemo videti skoro svakog dana i na svakom mestu.

Igor

pre 14 godina

Evropa nema alternativu!!! Vazno je samo da hrlimo ka EU! Jel tako DS i Gospodine Tadicu? A Srbija? A zivotni standard gradjana Srbije i privreda Srbije? To nije vazno, samo je vazno da smo \"Evropski nastrojeni\"... A narod neka opet glasa za demagoge, lazove, pljackase, i impotentno nesposobne iz DS.

Zaradjeno i ukradeno

pre 14 godina

@Vladimir
"ja iz mog PODRUMA prodajem sta mi NE TREBA ali zato iz ormana i fioka po stanu ne pipam nista!
"
Potpuno se slazem, i ja cetrdeset i kusur godina kod mame i tate nisam uzeo krpu za prasinu u ruke a kada sam se ispruzio u kesu za stan sada samo trcim sa krpom po njemu, perem prozore i terasu i pazim da nesto ne ogrebem i polako zatvaram vrata bez lupanja..

Mika

pre 14 godina

Pitao bih predstavnike vlasti i opozicije:Koliko narod treba da plati da bi oni otisli na ta razna ostrva da uzivaju ZAUVEK? Za takvo konacno resenje bih izdvojio i svoje srebro!!!

Nikola

pre 14 godina

Ja ne mislim da je ovo namereno samo na punjenje budzeta, vec i na namerno devastiranje ekonomije, a evo zasto.
Drzava ce nakon prodaje biti manjinski akcionar. Cena preduzeca drasticno raste ako ce kupac imati vecinski deo vlasnsitva, tj kontrolu nad preduzecem. U ovom slucaju se prodaje 40% vlasnistva, sto bi nemcima dalo vecinsku kontrolu, i za svoj novac ce dobiti mnogo vecu vrednost. Svi drugi ponudjaci ce kupovinom 40% Telekoma steci mnogo manje, pa time i ne planiraju da idu daleko koliko i Deutsche Telekom. To jest, nema pravog nadmetanja.

Da i ne pricam o tome sto je van pameti da se Telekom uopste prodaje.

Klingonac

pre 14 godina

Dežurni pljuvači Titove Jugoslavije su kao jedan od udarnih argumenata protiv te države navodili da smo svi živeli na kredit koji je iznosio ćak 20 milijardi dolara i da je cela država bila zapravo Potemkinovo selo...
Jugoslavija je imala površinu 255804 kvadratna kilometra, 22 miliona stanovnika i spoljni dug oko 20 milijardi dolara. Ali je imala i razvijenu privredu, besplatno lečenje, besplatno školovanje, ugled u svetu, građani su imali miran i siguran ćivot... Srbija ima površinu 88361 kvadratni kilometar, oko 7.5 miliona stanovnika i spoljni dug 32 milijardi dolara, nikakav ugled u svetu, uništenu industrijsku i poljoprivrednu proizvodnji, skupo školovanje, više nezaposlenih nego što ih je bilo u Jugoslaviji i sad je nekom bolje... Pa jeste, lopovima je svakako bolje, jer danas rade ono što nekada nisu mogli.

Direktor (sada vec bivsi)

pre 14 godina

Ma sve je to super... Nek prodaju sve sto mogu da prodaju STO PRE!
Kad shvate da ne mogu da se vade vise prodajom, onda ce da nam nabijaju sve vece i vece poreze...
Tako to rade ostale EU zemlje - sto bi Srbija bila izuzetak?
Elem, drzava je halapljiva - to je kljuc. Bice jos halapljivija kad dodjemo do EU...
Nema nam pomoci sa ovima, onima ili marsovcima... Mozda ako budu razmislili sta ce i kako ce biti sutra.
Biti u EU ne znaci nista ako nemamo sta da prodajemo tamo!

VELIBOR

pre 14 godina

Izgleda da ovi nasi ekononisti su da su diplomirali a NEPTUNU. Oni uopste ne poznaju ekonomiju trzista , umesto da prodaju ono sto naj slabije se prodaje oni prodaju SRPSKE BRENDOVE.