Petak, 09.04.2010.

08:22

Užičani nezadovoljni regionima

Podela Srbije na pet statističkih jedinica najviše nezadovoljstva izazvala je u užičkom kraju.

Izvor: B92

Užièani nezadovoljni regionima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

zasto nezadovoljsto

pre 14 godina

Uzicani, a zasto ste nezadovoljni, Vasington je glavni grad SAD a ne Njujork koji je ihaj veci od Vasingtona, po nekad i nije lose biti zadnje cose, da se vidi kako to izgleda.

Ђорђе

pre 14 godina

А шта кажу нпр. географи?
Бачка - Нови Сад
Банат - Зрењанин
Посавина (Срем и Мачва од Фрушке Горе до Ваљевских планина, окосница р. Сава) - Шабац
Територија главног града - Београд
Подунавље - Смедерево (троугао са теменима СМ - ВШ - ПО)
Полимље - Пријепоље или Ужице
Централна Србија - Крагујевац Тимок - Зајечар
Понишавље - Ниш
Власина - Лесковац
С обзиром да је овај предлог стар више од десет година ту су и Метохија - Призрен и Косово - Приштина. Три нивоа власти: општина-регија(округ)-република; Народна скупштина са два дома- Веће грађана и Веће региона. Без политичких компромиса због останка на власти.

Ђорђе

pre 14 godina

...и да додам. Регион Рашка са центром у Краљеву. Од Новог Пазара на југу долином реке Ибар ка Краљеву, а затим реком Западном Моравом према Чачку на западу региона и према Крушевцу на истоку.

QQQ

pre 14 godina

Po popisu iz 2002 god.
# Loznica * broj stanovnika 2002.: 43.213
# Kraljevo * broj stanovnika 2002.: 67.556
# Užice * broj stanovnika 2002.: 67.389
# Šabac * broj stanovnika 2002.: 72.233
# Valjevo * broj stanovnika 2002.: 67.298

Naravno da ovo nije od presudnog znacaja, ali je totalno neprirodno da se Bajnobastani, Uzicani.....obracaju Kraljevu za bilo koju odluku. Pa ljudi iz ovog kraja nemaju ni rodbinu u Kraljevu;).
Treba da se pogleda i ekonomska slika Srbije po regionima a Uzice ne stoji lose, kao i velicina opstine odnosno regiona.
Losa odluka ali ni najmanje iznenadjen. Dobro smo prosli, mogli smo onako expertski da dobijemo i Nis!!!
Teraj dalje ovi i onako nece prezimiti tu gde su sada pa me njihove odluke vise i ne pogadjaju.

Branislav _Bgd

pre 14 godina

Nije mi jasno sta hoce ovi Uzicani?! Njima je ocigledno neko na svoju ruku obecao da budu centar, bez konsultovanja drugih gradova regije zapadne Srbije. Valjevo treba da bude centar regije Zapadna Srbija, zato što ima daleko najveći broj stanovnika u odnosu na ostale gradove (Šabac, Loznicu, Užice), a i privredni je i prirodni centar posmatrajući geografski položaj, jer je podjednako udaljen od Sabca i Uzica. Cak gledajuci i sa istorijskog stanovista, Valjevo je uvek bilo centar ove regije (Valjevska nahija; Zivojin Misic i Kolubarska bitka; Seca valjevskih knezova, valjevske nahije: Alekse Nenadovica i Ilije Bircanina; Ravna gora-Ravnogorski pokret...)
sta da vam pricam dalje, imate internet pa proverite!!!

prijepoljac

pre 14 godina

ja neznam kako owi uzicani wide tu uzlaznu putanju regiona, jedino se uzice razvijalo a sta je sa pribojem nowom warosi i prijepoljem zar oni se ne racunaju. Kolko ja znam to su najsiromasnije opstine srbije. Dosta da nas pokradaju uzicani i da na osnowu nas izgradjuju swoju privredu treba i drugi gradovi da zive i da se razvijaju. Ne mislim da ce ni sad biti puno bolje ali neka se ne hvale da su razvijali regioo, kad svi znaju da se uzice jedino razvijalo.

M.Nikolic,Dipl Ing.

pre 14 godina

Velika je greska ovakva podela Srbije iz vise razloga.
prvi je to sto se narod nije pitao i nije bilo javnih tribina o ovakvoj podeli nego preko noci na 7 pa preko kolena na 5 regiona!
Drugo za osnovicu je trebalo uzeti velicinu jednog Srema ili backe po povrsini i broju stanovnika,zatim tako regionalizovati Srbiju(i Vojvodinu) te bi postojalo oko 15-ak regiona a i samo Kosovo bi bilo podeljeno na 3,dva sa Albanskom i jedan sa Srpskom vecinom(osnova buduce podele).tako bi bilo malo vise regionalnih centara,ne bi se dugo putovalo do centra regiona a i sam taj mali centar regiona bi se razvio.Ovako se nista ne dobija osim neka vrsta utehe da nije samo Vojvodina dobila autonomiju sto je sarena laza za mase.

Nislija

pre 14 godina

Ovo ludilo samo u Srbiji moze da se dozivi.Pre ovog zakona,koji nije los,ljudima (citaj narodu)trebalo je objasniti sta znaci decentralizacija i regionalizacija.Ovde u Nisu,neki se ljute,zbog centralizacije,beogradizacije,a slusam ih sada kako vide oni ovu REGIONALIZACIJU.Vide je tako,sto ce oni sada da misle da treba Nis da postane Beograd recimo Leskovcu...

CH

pre 14 godina

Izvrsiti decentralizaciju po ugledu na Svajcarsku. 20 i kusur kantona, svaki prakticno drzava za sebe i svima lepo.
Za Krusevacki kanton!!!!!

nebitno ime

pre 14 godina

A zamislite kako je u RS:
Cijela RS je sada jedan region i centar je u B. Luci.
A recimo Pale su svega 10 km od Sarajeva koji je glavni grad drzave BH??
Ili, znamo da distrikt Brcko (koji je sam za sebe drzava) fizicki deli RS na dva dela.
Kako li bi u RS veselo bilo da pocne prica o regonalizaciji na "srpski" nacin ??

Aleksandar

pre 14 godina

Je l' ovo po modelu - mi smo za decentralizaciju u kojoj cemo mi biti centar? Logika i Srbija, dva dijametralno suprotna pojma, svetlosnim godinama udaljeni jedno od drugog... Zato nam je i tako kako nam je...

Marko

pre 14 godina

... jasno je da se predstavnici nesudjene Zapadne regije ne mogu dogovoriti i da je teznja Uzicana ka mestu centra regiona veci problem nego da centar ostane u Beogradu, ili da se formira ovakav nakaradni region koji obuhvata i babe i zabe. Regionalizacija nama ni ne treba...

Sara

pre 14 godina

Ocekivano je da regionalizacija, makar bila i ovako virtuelna, tj. statisticka, pobudi i lokalizam i provincijalizam! Srpske palanke ostaju srpske palanke.

Bak

pre 14 godina

Koliko vidim dosta ima zagovornika da je centar tog ''regiona'' trebao da bude Šabac ili Valjevo... Nemam ništa protiv jer smatram da pojam centra nije toliko bitan u smislu ovog zakona, ali se pitam zašto onda niko iz tih gradova, osim Užica, nije ''digao glas'' protiv ovakve podele regiona??? Pogotovu kada je i vrapcima na granama jasno da promena sa sedam na pet regiona nije ništa drugo nego ustupak.

Nebojsa

pre 14 godina

Zivim u Uzicu, i mogu vam reci da sam licno glasao za DS i shvatio sam da sam se grdno pokajao. Vlast i gradonacelnik Uzica nisu nista ucinili na privlacenju investicija i infrastrukturnih projekata u nas grad. I ako smo pored svega jedan od retkih krajeva u Srbiji sa suficitom, u prosloj godini smo ostvarili npr. 115 miliona dolara suficita u spoljno trgovinskoj razmeni. A glavni nosioci privrede su upravo firme koje rade decenijama (valjonica, namenska...) Ocigledno je da vlast ovde nema da kazem prijateljske i politicke odnose sa Beogradom kao sto su naprimer: Indjija, Kragujevac itd. Problem ovakvog predloga regionalizacije je bizaran, jer ce Kragujevac kao "centar" dobijati pare i glavni ce biti za raspodelu i najveci deo kolaca ce njemu ici naravno zahvaljujuci Dinkicu i G17+ to je ocigledno i vidiljivo mogu oni da pricaju sta hoce. I kao sto ste rekli gore, od Decentralizacije se pravi Centralizacija. Pa ne bi nacelnik Zlatiborskoj okruga dzabe podneo ostavku na mesto nacelnika i isclanio se iz stranke da je ovo sve super!

Alo Užice

pre 14 godina

Proces decentralizacije se u Srbiji doživljava kao dobra prilika za formiranje novih centara moći. Suština ovog fenomena transfer donošenja odluka na niže nivoe, na građane, koji bi trebali da imaju uvid i uticaju odluke od kojih im, konačno, i zavisi život, je u drugom planu. Živim u Požegi, Zlatiborski okrug, i mnogo mi smeta užička vizura ovog problema. Hajde, kažu Užičani, da sada mi budemo mali Beograd (Carigrad), centar koji odlučuje i kreira sve u Zapadnoj Srbiji.Jedan od komentatora npr. kaže da mu smeta što su neke regionalne institucije dislocirane iz ovog grada.
Moliću lepo, mi jesmo za decentralizaciju, ali onu u kojoj ćemo mi biti CENTAR. Sjaši kurta - da uzjašu Ere.
Onda postaje jasno zašto je regionalni centar Srpskih železnica u Užicu, a ne u Požegi, koja je, by the way, najveća stanica, ali i elektronski centar za upravljanje na pruzi Beograd - Bar, i gde, naravno, ima mnogo više zaposlenih.
Ista je priča i u poljoprivredi, gde ovaj grad ni po čemu nije reprezent okruga, ali ima regionalnu službu.
Jasno je i zašto se svako malo osnivaju različite regionalne institucije, čije sedište je isključivo u Užicu i u kojima rade samo Užičani.
Infantilne reakcije, podnošenje ostavki, potisivanje peticija treba da zamene konkretni predlozi poput ideje jednog od prethodnih komentatora da centri budućih regiona treba da se menjaju u pravilnim ciklusima. Ali da manje opštine, pre svega zbog postojećih resursa i rezultata, budu središta regionalnih institucija.
Inače priča o srpskoj decentralizaciji postaje skaska o policentralizaciji i novoj megaadministraciji.

smera

pre 14 godina

Pa ljudi, sta da vam kazem za Smederevo?! Pozarevac nam je daleko 30km, a bicemo razliciti regioni. Po ovoj podeli, bicemo isti sa Novim Pazarom, koji je udaljen 250km. Sasvim suprotan kraj zemlje. A Smederevo, Pozarevac, Jagodina i Zajecar su idealan cetvorougao za jedan region. Ako treba sa Palmom na celu.

Mishko

pre 14 godina

Kada se odluke donose zarad zadovoljenja sitnih stranačkih interesa (i bukvalno sitnih pošto su muslimanske partije koje su inicirale novu podelu minorne na nivou zemlje), onda ne možete očekivati logičnu podelu. Zapadna Srbija je trebalo da bude posebni region, rešenje za središte je, kako je neko predložio, Valjevo, pošto je podjednako udaljeno od Šapca i Užica, a blizu je i Beograda, centra odlučivanja. Ovako ćemo imati, recimo Šabac, u regionu Centralne Srbije, sa središtem u Kragujevcu, sa kojim ima veze kao i sa Bečom - nikakve, ni kulturne, ni istorijske, ni privredne, ni putne. A pritom je od Beograda i Novog Sada udaljen po 70 km - zašto onda nije u tim regionima?

Marko S

pre 14 godina

Ispostavlja se da je Uzice velika zrtva 5. oktobra koji je zdusno podrzalo. Naime, deset godina posle tog datuma Uzice izgleda mnogo losije i trpi pravi macehinski odnos od demokratske vlasti. U periodu Kostunicine vladavine (a u izvodjenju ministra magistra) Uzice je ostalo bez sedista gotovo svih velikih drzavnih sistema, koja su iseljena posle nekoliko decenija i to ne zbog losih rezultata koje niko nije mogao da ospori, nego zbog potrebe za racionalizacijom. Potpuno slucajno i nenamerno iseljena su mozda i sve sedista firmi poput EPS, Telekom, Zelecnice i sl i pripojena drugim sedistima (najcesce Kraljevu) koja su imala dosta losije rezultate. Nakon toga krece se u izdvajanje raznih uprava (skolske, policijske, BIA...) u Prijepolje i tu se prave razni presedani. Zatim, ocigledno je da autoput nece proci preko Uzica, nego preko Pestera, da ce turski novac presuditi da Ladjevci dobiju prioritet u odnosu na Ponikve, te da je na kraju ono sto je smatrano prirodnim, da Uzice bude centar Zapadne regije, takodje nece zaziveti. Za sve ovo odgovornost moraju snositi i lokalni politicari jer ocigledno nisu nasli nacin da se nametnu Beogradu kao centru svega u Srbiji. A kome je u interesu da se jedan stabilan region, sa privredom koja je, uprkos svemu, zilava i belezi dobre izvozne i razvojne rezultate, ovako sistematski unazadjuje i hendikepira to je pravo pitanje. Da li su u pitanju neciji nemar, interesi Sandzaka, nesto trece, ili sve zajedno vreme ce pokazati.

XYZ

pre 14 godina

U ovim događanjima oko regionalizacije u Užicu vidim nepoštenje i pokvarenost na više nivoa i od više strana.
1. Na osnovu čega Užičani misle da bi oni bili centar Zapadne Srbije? Zašto to ne bi bio Šabac ili Valjevo? I, konačno, ko tvrdi da bi uopšte i postojao centar. Logika Užičana je da Užice postane neki regionalni centar i da se tu otvaraju regionalne ustanove u koje bi zapošljavali svoje partijske drugove, rođake, prijatelje. I tako bi živeli na račun drugih opština iz okruženja. To je nepoštenje prve vrste, narodno nepoštenje.
2. Užičani ovu nadu, da budu centar, gaje zbog toga što je G17+ nešto malčice bolje prolazio na izborima nego u drugim krajevima Srbije. Iz tog razloga je Dinkić jednom pomenuo da bi Užice, eventualno, moglo da postane centar Zapadne Srbije. Ovo je nepoštenje druge vrste, partijsko nepoštenje. Otprilike, "Biće privilegovan onaj ko glasa za mene."
Sve u svemu, iz ovoga se vidi koliko smo mi jadan narod, sa slabim osećajem za državu. Bitno je da moj grad i ja lično otmem što više za sebe. Tako rezonuju i Valjevci i Šapčani i Beograđani... Jadna smo mi zemlja.

metalac

pre 14 godina

Valjevo treba da bude centar regije Zapadna Srbija, zato što ima daleko najveći broj stanovnika u odnosu na ostale gradove (Šabac,Loznicu,Užice), a i prirodni je centar posmatrajući geografski položaj. Najbolje da se na svake 2,3, ili 4 godine menjaju regionalni centri, pošto će najveći novac verovatno uvek ići za projekte u centralama, tako da gubitnici ne treba uopšte da pristaju na regionalizaciju, dakle dogovor je nemoguć (osim ako lokalne vlasti ne rade protiv interesa svojih gradova)!

Pobesneli max

pre 14 godina

Svaka cast Uzicanima. I treba da podignu glas protiv "strucnjaka" i "eksperata" koji nemaju pojma o situaciji na terenu i koji kroje ovu Srbiju kako se kome hoce. Krusevac, u kome zivim i koji je decenijama bio privredni centar i zamajac razvoja ovog dela zemlje, ne pripada , prirodno, ni Sumadiji ni jugu Srbije. I sada ga ne tretira niko niko a kako ce kada zazive regioni , to je posebno pitanje. Ali, u Krusevcu ne postoje ljudi pametni, sa vizijom, sa zeljom da nesto promene. Zato se niko i ne buni. Jos jednom podrska Uzicanima!!!

Pobesneli max

pre 14 godina

Svaka cast Uzicanima. I treba da podignu glas protiv "strucnjaka" i "eksperata" koji nemaju pojma o situaciji na terenu i koji kroje ovu Srbiju kako se kome hoce. Krusevac, u kome zivim i koji je decenijama bio privredni centar i zamajac razvoja ovog dela zemlje, ne pripada , prirodno, ni Sumadiji ni jugu Srbije. I sada ga ne tretira niko niko a kako ce kada zazive regioni , to je posebno pitanje. Ali, u Krusevcu ne postoje ljudi pametni, sa vizijom, sa zeljom da nesto promene. Zato se niko i ne buni. Jos jednom podrska Uzicanima!!!

Marko S

pre 14 godina

Ispostavlja se da je Uzice velika zrtva 5. oktobra koji je zdusno podrzalo. Naime, deset godina posle tog datuma Uzice izgleda mnogo losije i trpi pravi macehinski odnos od demokratske vlasti. U periodu Kostunicine vladavine (a u izvodjenju ministra magistra) Uzice je ostalo bez sedista gotovo svih velikih drzavnih sistema, koja su iseljena posle nekoliko decenija i to ne zbog losih rezultata koje niko nije mogao da ospori, nego zbog potrebe za racionalizacijom. Potpuno slucajno i nenamerno iseljena su mozda i sve sedista firmi poput EPS, Telekom, Zelecnice i sl i pripojena drugim sedistima (najcesce Kraljevu) koja su imala dosta losije rezultate. Nakon toga krece se u izdvajanje raznih uprava (skolske, policijske, BIA...) u Prijepolje i tu se prave razni presedani. Zatim, ocigledno je da autoput nece proci preko Uzica, nego preko Pestera, da ce turski novac presuditi da Ladjevci dobiju prioritet u odnosu na Ponikve, te da je na kraju ono sto je smatrano prirodnim, da Uzice bude centar Zapadne regije, takodje nece zaziveti. Za sve ovo odgovornost moraju snositi i lokalni politicari jer ocigledno nisu nasli nacin da se nametnu Beogradu kao centru svega u Srbiji. A kome je u interesu da se jedan stabilan region, sa privredom koja je, uprkos svemu, zilava i belezi dobre izvozne i razvojne rezultate, ovako sistematski unazadjuje i hendikepira to je pravo pitanje. Da li su u pitanju neciji nemar, interesi Sandzaka, nesto trece, ili sve zajedno vreme ce pokazati.

Nebojsa

pre 14 godina

Zivim u Uzicu, i mogu vam reci da sam licno glasao za DS i shvatio sam da sam se grdno pokajao. Vlast i gradonacelnik Uzica nisu nista ucinili na privlacenju investicija i infrastrukturnih projekata u nas grad. I ako smo pored svega jedan od retkih krajeva u Srbiji sa suficitom, u prosloj godini smo ostvarili npr. 115 miliona dolara suficita u spoljno trgovinskoj razmeni. A glavni nosioci privrede su upravo firme koje rade decenijama (valjonica, namenska...) Ocigledno je da vlast ovde nema da kazem prijateljske i politicke odnose sa Beogradom kao sto su naprimer: Indjija, Kragujevac itd. Problem ovakvog predloga regionalizacije je bizaran, jer ce Kragujevac kao "centar" dobijati pare i glavni ce biti za raspodelu i najveci deo kolaca ce njemu ici naravno zahvaljujuci Dinkicu i G17+ to je ocigledno i vidiljivo mogu oni da pricaju sta hoce. I kao sto ste rekli gore, od Decentralizacije se pravi Centralizacija. Pa ne bi nacelnik Zlatiborskoj okruga dzabe podneo ostavku na mesto nacelnika i isclanio se iz stranke da je ovo sve super!

XYZ

pre 14 godina

U ovim događanjima oko regionalizacije u Užicu vidim nepoštenje i pokvarenost na više nivoa i od više strana.
1. Na osnovu čega Užičani misle da bi oni bili centar Zapadne Srbije? Zašto to ne bi bio Šabac ili Valjevo? I, konačno, ko tvrdi da bi uopšte i postojao centar. Logika Užičana je da Užice postane neki regionalni centar i da se tu otvaraju regionalne ustanove u koje bi zapošljavali svoje partijske drugove, rođake, prijatelje. I tako bi živeli na račun drugih opština iz okruženja. To je nepoštenje prve vrste, narodno nepoštenje.
2. Užičani ovu nadu, da budu centar, gaje zbog toga što je G17+ nešto malčice bolje prolazio na izborima nego u drugim krajevima Srbije. Iz tog razloga je Dinkić jednom pomenuo da bi Užice, eventualno, moglo da postane centar Zapadne Srbije. Ovo je nepoštenje druge vrste, partijsko nepoštenje. Otprilike, "Biće privilegovan onaj ko glasa za mene."
Sve u svemu, iz ovoga se vidi koliko smo mi jadan narod, sa slabim osećajem za državu. Bitno je da moj grad i ja lično otmem što više za sebe. Tako rezonuju i Valjevci i Šapčani i Beograđani... Jadna smo mi zemlja.

Mishko

pre 14 godina

Kada se odluke donose zarad zadovoljenja sitnih stranačkih interesa (i bukvalno sitnih pošto su muslimanske partije koje su inicirale novu podelu minorne na nivou zemlje), onda ne možete očekivati logičnu podelu. Zapadna Srbija je trebalo da bude posebni region, rešenje za središte je, kako je neko predložio, Valjevo, pošto je podjednako udaljeno od Šapca i Užica, a blizu je i Beograda, centra odlučivanja. Ovako ćemo imati, recimo Šabac, u regionu Centralne Srbije, sa središtem u Kragujevcu, sa kojim ima veze kao i sa Bečom - nikakve, ni kulturne, ni istorijske, ni privredne, ni putne. A pritom je od Beograda i Novog Sada udaljen po 70 km - zašto onda nije u tim regionima?

Alo Užice

pre 14 godina

Proces decentralizacije se u Srbiji doživljava kao dobra prilika za formiranje novih centara moći. Suština ovog fenomena transfer donošenja odluka na niže nivoe, na građane, koji bi trebali da imaju uvid i uticaju odluke od kojih im, konačno, i zavisi život, je u drugom planu. Živim u Požegi, Zlatiborski okrug, i mnogo mi smeta užička vizura ovog problema. Hajde, kažu Užičani, da sada mi budemo mali Beograd (Carigrad), centar koji odlučuje i kreira sve u Zapadnoj Srbiji.Jedan od komentatora npr. kaže da mu smeta što su neke regionalne institucije dislocirane iz ovog grada.
Moliću lepo, mi jesmo za decentralizaciju, ali onu u kojoj ćemo mi biti CENTAR. Sjaši kurta - da uzjašu Ere.
Onda postaje jasno zašto je regionalni centar Srpskih železnica u Užicu, a ne u Požegi, koja je, by the way, najveća stanica, ali i elektronski centar za upravljanje na pruzi Beograd - Bar, i gde, naravno, ima mnogo više zaposlenih.
Ista je priča i u poljoprivredi, gde ovaj grad ni po čemu nije reprezent okruga, ali ima regionalnu službu.
Jasno je i zašto se svako malo osnivaju različite regionalne institucije, čije sedište je isključivo u Užicu i u kojima rade samo Užičani.
Infantilne reakcije, podnošenje ostavki, potisivanje peticija treba da zamene konkretni predlozi poput ideje jednog od prethodnih komentatora da centri budućih regiona treba da se menjaju u pravilnim ciklusima. Ali da manje opštine, pre svega zbog postojećih resursa i rezultata, budu središta regionalnih institucija.
Inače priča o srpskoj decentralizaciji postaje skaska o policentralizaciji i novoj megaadministraciji.

Aleksandar

pre 14 godina

Je l' ovo po modelu - mi smo za decentralizaciju u kojoj cemo mi biti centar? Logika i Srbija, dva dijametralno suprotna pojma, svetlosnim godinama udaljeni jedno od drugog... Zato nam je i tako kako nam je...

metalac

pre 14 godina

Valjevo treba da bude centar regije Zapadna Srbija, zato što ima daleko najveći broj stanovnika u odnosu na ostale gradove (Šabac,Loznicu,Užice), a i prirodni je centar posmatrajući geografski položaj. Najbolje da se na svake 2,3, ili 4 godine menjaju regionalni centri, pošto će najveći novac verovatno uvek ići za projekte u centralama, tako da gubitnici ne treba uopšte da pristaju na regionalizaciju, dakle dogovor je nemoguć (osim ako lokalne vlasti ne rade protiv interesa svojih gradova)!

Bak

pre 14 godina

Koliko vidim dosta ima zagovornika da je centar tog ''regiona'' trebao da bude Šabac ili Valjevo... Nemam ništa protiv jer smatram da pojam centra nije toliko bitan u smislu ovog zakona, ali se pitam zašto onda niko iz tih gradova, osim Užica, nije ''digao glas'' protiv ovakve podele regiona??? Pogotovu kada je i vrapcima na granama jasno da promena sa sedam na pet regiona nije ništa drugo nego ustupak.

Nislija

pre 14 godina

Ovo ludilo samo u Srbiji moze da se dozivi.Pre ovog zakona,koji nije los,ljudima (citaj narodu)trebalo je objasniti sta znaci decentralizacija i regionalizacija.Ovde u Nisu,neki se ljute,zbog centralizacije,beogradizacije,a slusam ih sada kako vide oni ovu REGIONALIZACIJU.Vide je tako,sto ce oni sada da misle da treba Nis da postane Beograd recimo Leskovcu...

CH

pre 14 godina

Izvrsiti decentralizaciju po ugledu na Svajcarsku. 20 i kusur kantona, svaki prakticno drzava za sebe i svima lepo.
Za Krusevacki kanton!!!!!

Sara

pre 14 godina

Ocekivano je da regionalizacija, makar bila i ovako virtuelna, tj. statisticka, pobudi i lokalizam i provincijalizam! Srpske palanke ostaju srpske palanke.

M.Nikolic,Dipl Ing.

pre 14 godina

Velika je greska ovakva podela Srbije iz vise razloga.
prvi je to sto se narod nije pitao i nije bilo javnih tribina o ovakvoj podeli nego preko noci na 7 pa preko kolena na 5 regiona!
Drugo za osnovicu je trebalo uzeti velicinu jednog Srema ili backe po povrsini i broju stanovnika,zatim tako regionalizovati Srbiju(i Vojvodinu) te bi postojalo oko 15-ak regiona a i samo Kosovo bi bilo podeljeno na 3,dva sa Albanskom i jedan sa Srpskom vecinom(osnova buduce podele).tako bi bilo malo vise regionalnih centara,ne bi se dugo putovalo do centra regiona a i sam taj mali centar regiona bi se razvio.Ovako se nista ne dobija osim neka vrsta utehe da nije samo Vojvodina dobila autonomiju sto je sarena laza za mase.

smera

pre 14 godina

Pa ljudi, sta da vam kazem za Smederevo?! Pozarevac nam je daleko 30km, a bicemo razliciti regioni. Po ovoj podeli, bicemo isti sa Novim Pazarom, koji je udaljen 250km. Sasvim suprotan kraj zemlje. A Smederevo, Pozarevac, Jagodina i Zajecar su idealan cetvorougao za jedan region. Ako treba sa Palmom na celu.

prijepoljac

pre 14 godina

ja neznam kako owi uzicani wide tu uzlaznu putanju regiona, jedino se uzice razvijalo a sta je sa pribojem nowom warosi i prijepoljem zar oni se ne racunaju. Kolko ja znam to su najsiromasnije opstine srbije. Dosta da nas pokradaju uzicani i da na osnowu nas izgradjuju swoju privredu treba i drugi gradovi da zive i da se razvijaju. Ne mislim da ce ni sad biti puno bolje ali neka se ne hvale da su razvijali regioo, kad svi znaju da se uzice jedino razvijalo.

QQQ

pre 14 godina

Po popisu iz 2002 god.
# Loznica * broj stanovnika 2002.: 43.213
# Kraljevo * broj stanovnika 2002.: 67.556
# Užice * broj stanovnika 2002.: 67.389
# Šabac * broj stanovnika 2002.: 72.233
# Valjevo * broj stanovnika 2002.: 67.298

Naravno da ovo nije od presudnog znacaja, ali je totalno neprirodno da se Bajnobastani, Uzicani.....obracaju Kraljevu za bilo koju odluku. Pa ljudi iz ovog kraja nemaju ni rodbinu u Kraljevu;).
Treba da se pogleda i ekonomska slika Srbije po regionima a Uzice ne stoji lose, kao i velicina opstine odnosno regiona.
Losa odluka ali ni najmanje iznenadjen. Dobro smo prosli, mogli smo onako expertski da dobijemo i Nis!!!
Teraj dalje ovi i onako nece prezimiti tu gde su sada pa me njihove odluke vise i ne pogadjaju.

Ђорђе

pre 14 godina

А шта кажу нпр. географи?
Бачка - Нови Сад
Банат - Зрењанин
Посавина (Срем и Мачва од Фрушке Горе до Ваљевских планина, окосница р. Сава) - Шабац
Територија главног града - Београд
Подунавље - Смедерево (троугао са теменима СМ - ВШ - ПО)
Полимље - Пријепоље или Ужице
Централна Србија - Крагујевац Тимок - Зајечар
Понишавље - Ниш
Власина - Лесковац
С обзиром да је овај предлог стар више од десет година ту су и Метохија - Призрен и Косово - Приштина. Три нивоа власти: општина-регија(округ)-република; Народна скупштина са два дома- Веће грађана и Веће региона. Без политичких компромиса због останка на власти.

Marko

pre 14 godina

... jasno je da se predstavnici nesudjene Zapadne regije ne mogu dogovoriti i da je teznja Uzicana ka mestu centra regiona veci problem nego da centar ostane u Beogradu, ili da se formira ovakav nakaradni region koji obuhvata i babe i zabe. Regionalizacija nama ni ne treba...

Branislav _Bgd

pre 14 godina

Nije mi jasno sta hoce ovi Uzicani?! Njima je ocigledno neko na svoju ruku obecao da budu centar, bez konsultovanja drugih gradova regije zapadne Srbije. Valjevo treba da bude centar regije Zapadna Srbija, zato što ima daleko najveći broj stanovnika u odnosu na ostale gradove (Šabac, Loznicu, Užice), a i privredni je i prirodni centar posmatrajući geografski položaj, jer je podjednako udaljen od Sabca i Uzica. Cak gledajuci i sa istorijskog stanovista, Valjevo je uvek bilo centar ove regije (Valjevska nahija; Zivojin Misic i Kolubarska bitka; Seca valjevskih knezova, valjevske nahije: Alekse Nenadovica i Ilije Bircanina; Ravna gora-Ravnogorski pokret...)
sta da vam pricam dalje, imate internet pa proverite!!!

Ђорђе

pre 14 godina

...и да додам. Регион Рашка са центром у Краљеву. Од Новог Пазара на југу долином реке Ибар ка Краљеву, а затим реком Западном Моравом према Чачку на западу региона и према Крушевцу на истоку.

nebitno ime

pre 14 godina

A zamislite kako je u RS:
Cijela RS je sada jedan region i centar je u B. Luci.
A recimo Pale su svega 10 km od Sarajeva koji je glavni grad drzave BH??
Ili, znamo da distrikt Brcko (koji je sam za sebe drzava) fizicki deli RS na dva dela.
Kako li bi u RS veselo bilo da pocne prica o regonalizaciji na "srpski" nacin ??

zasto nezadovoljsto

pre 14 godina

Uzicani, a zasto ste nezadovoljni, Vasington je glavni grad SAD a ne Njujork koji je ihaj veci od Vasingtona, po nekad i nije lose biti zadnje cose, da se vidi kako to izgleda.

XYZ

pre 14 godina

U ovim događanjima oko regionalizacije u Užicu vidim nepoštenje i pokvarenost na više nivoa i od više strana.
1. Na osnovu čega Užičani misle da bi oni bili centar Zapadne Srbije? Zašto to ne bi bio Šabac ili Valjevo? I, konačno, ko tvrdi da bi uopšte i postojao centar. Logika Užičana je da Užice postane neki regionalni centar i da se tu otvaraju regionalne ustanove u koje bi zapošljavali svoje partijske drugove, rođake, prijatelje. I tako bi živeli na račun drugih opština iz okruženja. To je nepoštenje prve vrste, narodno nepoštenje.
2. Užičani ovu nadu, da budu centar, gaje zbog toga što je G17+ nešto malčice bolje prolazio na izborima nego u drugim krajevima Srbije. Iz tog razloga je Dinkić jednom pomenuo da bi Užice, eventualno, moglo da postane centar Zapadne Srbije. Ovo je nepoštenje druge vrste, partijsko nepoštenje. Otprilike, "Biće privilegovan onaj ko glasa za mene."
Sve u svemu, iz ovoga se vidi koliko smo mi jadan narod, sa slabim osećajem za državu. Bitno je da moj grad i ja lično otmem što više za sebe. Tako rezonuju i Valjevci i Šapčani i Beograđani... Jadna smo mi zemlja.

metalac

pre 14 godina

Valjevo treba da bude centar regije Zapadna Srbija, zato što ima daleko najveći broj stanovnika u odnosu na ostale gradove (Šabac,Loznicu,Užice), a i prirodni je centar posmatrajući geografski položaj. Najbolje da se na svake 2,3, ili 4 godine menjaju regionalni centri, pošto će najveći novac verovatno uvek ići za projekte u centralama, tako da gubitnici ne treba uopšte da pristaju na regionalizaciju, dakle dogovor je nemoguć (osim ako lokalne vlasti ne rade protiv interesa svojih gradova)!

Branislav _Bgd

pre 14 godina

Nije mi jasno sta hoce ovi Uzicani?! Njima je ocigledno neko na svoju ruku obecao da budu centar, bez konsultovanja drugih gradova regije zapadne Srbije. Valjevo treba da bude centar regije Zapadna Srbija, zato što ima daleko najveći broj stanovnika u odnosu na ostale gradove (Šabac, Loznicu, Užice), a i privredni je i prirodni centar posmatrajući geografski položaj, jer je podjednako udaljen od Sabca i Uzica. Cak gledajuci i sa istorijskog stanovista, Valjevo je uvek bilo centar ove regije (Valjevska nahija; Zivojin Misic i Kolubarska bitka; Seca valjevskih knezova, valjevske nahije: Alekse Nenadovica i Ilije Bircanina; Ravna gora-Ravnogorski pokret...)
sta da vam pricam dalje, imate internet pa proverite!!!

Alo Užice

pre 14 godina

Proces decentralizacije se u Srbiji doživljava kao dobra prilika za formiranje novih centara moći. Suština ovog fenomena transfer donošenja odluka na niže nivoe, na građane, koji bi trebali da imaju uvid i uticaju odluke od kojih im, konačno, i zavisi život, je u drugom planu. Živim u Požegi, Zlatiborski okrug, i mnogo mi smeta užička vizura ovog problema. Hajde, kažu Užičani, da sada mi budemo mali Beograd (Carigrad), centar koji odlučuje i kreira sve u Zapadnoj Srbiji.Jedan od komentatora npr. kaže da mu smeta što su neke regionalne institucije dislocirane iz ovog grada.
Moliću lepo, mi jesmo za decentralizaciju, ali onu u kojoj ćemo mi biti CENTAR. Sjaši kurta - da uzjašu Ere.
Onda postaje jasno zašto je regionalni centar Srpskih železnica u Užicu, a ne u Požegi, koja je, by the way, najveća stanica, ali i elektronski centar za upravljanje na pruzi Beograd - Bar, i gde, naravno, ima mnogo više zaposlenih.
Ista je priča i u poljoprivredi, gde ovaj grad ni po čemu nije reprezent okruga, ali ima regionalnu službu.
Jasno je i zašto se svako malo osnivaju različite regionalne institucije, čije sedište je isključivo u Užicu i u kojima rade samo Užičani.
Infantilne reakcije, podnošenje ostavki, potisivanje peticija treba da zamene konkretni predlozi poput ideje jednog od prethodnih komentatora da centri budućih regiona treba da se menjaju u pravilnim ciklusima. Ali da manje opštine, pre svega zbog postojećih resursa i rezultata, budu središta regionalnih institucija.
Inače priča o srpskoj decentralizaciji postaje skaska o policentralizaciji i novoj megaadministraciji.

prijepoljac

pre 14 godina

ja neznam kako owi uzicani wide tu uzlaznu putanju regiona, jedino se uzice razvijalo a sta je sa pribojem nowom warosi i prijepoljem zar oni se ne racunaju. Kolko ja znam to su najsiromasnije opstine srbije. Dosta da nas pokradaju uzicani i da na osnowu nas izgradjuju swoju privredu treba i drugi gradovi da zive i da se razvijaju. Ne mislim da ce ni sad biti puno bolje ali neka se ne hvale da su razvijali regioo, kad svi znaju da se uzice jedino razvijalo.

Pobesneli max

pre 14 godina

Svaka cast Uzicanima. I treba da podignu glas protiv "strucnjaka" i "eksperata" koji nemaju pojma o situaciji na terenu i koji kroje ovu Srbiju kako se kome hoce. Krusevac, u kome zivim i koji je decenijama bio privredni centar i zamajac razvoja ovog dela zemlje, ne pripada , prirodno, ni Sumadiji ni jugu Srbije. I sada ga ne tretira niko niko a kako ce kada zazive regioni , to je posebno pitanje. Ali, u Krusevcu ne postoje ljudi pametni, sa vizijom, sa zeljom da nesto promene. Zato se niko i ne buni. Jos jednom podrska Uzicanima!!!

Marko S

pre 14 godina

Ispostavlja se da je Uzice velika zrtva 5. oktobra koji je zdusno podrzalo. Naime, deset godina posle tog datuma Uzice izgleda mnogo losije i trpi pravi macehinski odnos od demokratske vlasti. U periodu Kostunicine vladavine (a u izvodjenju ministra magistra) Uzice je ostalo bez sedista gotovo svih velikih drzavnih sistema, koja su iseljena posle nekoliko decenija i to ne zbog losih rezultata koje niko nije mogao da ospori, nego zbog potrebe za racionalizacijom. Potpuno slucajno i nenamerno iseljena su mozda i sve sedista firmi poput EPS, Telekom, Zelecnice i sl i pripojena drugim sedistima (najcesce Kraljevu) koja su imala dosta losije rezultate. Nakon toga krece se u izdvajanje raznih uprava (skolske, policijske, BIA...) u Prijepolje i tu se prave razni presedani. Zatim, ocigledno je da autoput nece proci preko Uzica, nego preko Pestera, da ce turski novac presuditi da Ladjevci dobiju prioritet u odnosu na Ponikve, te da je na kraju ono sto je smatrano prirodnim, da Uzice bude centar Zapadne regije, takodje nece zaziveti. Za sve ovo odgovornost moraju snositi i lokalni politicari jer ocigledno nisu nasli nacin da se nametnu Beogradu kao centru svega u Srbiji. A kome je u interesu da se jedan stabilan region, sa privredom koja je, uprkos svemu, zilava i belezi dobre izvozne i razvojne rezultate, ovako sistematski unazadjuje i hendikepira to je pravo pitanje. Da li su u pitanju neciji nemar, interesi Sandzaka, nesto trece, ili sve zajedno vreme ce pokazati.

Sara

pre 14 godina

Ocekivano je da regionalizacija, makar bila i ovako virtuelna, tj. statisticka, pobudi i lokalizam i provincijalizam! Srpske palanke ostaju srpske palanke.

CH

pre 14 godina

Izvrsiti decentralizaciju po ugledu na Svajcarsku. 20 i kusur kantona, svaki prakticno drzava za sebe i svima lepo.
Za Krusevacki kanton!!!!!

Nebojsa

pre 14 godina

Zivim u Uzicu, i mogu vam reci da sam licno glasao za DS i shvatio sam da sam se grdno pokajao. Vlast i gradonacelnik Uzica nisu nista ucinili na privlacenju investicija i infrastrukturnih projekata u nas grad. I ako smo pored svega jedan od retkih krajeva u Srbiji sa suficitom, u prosloj godini smo ostvarili npr. 115 miliona dolara suficita u spoljno trgovinskoj razmeni. A glavni nosioci privrede su upravo firme koje rade decenijama (valjonica, namenska...) Ocigledno je da vlast ovde nema da kazem prijateljske i politicke odnose sa Beogradom kao sto su naprimer: Indjija, Kragujevac itd. Problem ovakvog predloga regionalizacije je bizaran, jer ce Kragujevac kao "centar" dobijati pare i glavni ce biti za raspodelu i najveci deo kolaca ce njemu ici naravno zahvaljujuci Dinkicu i G17+ to je ocigledno i vidiljivo mogu oni da pricaju sta hoce. I kao sto ste rekli gore, od Decentralizacije se pravi Centralizacija. Pa ne bi nacelnik Zlatiborskoj okruga dzabe podneo ostavku na mesto nacelnika i isclanio se iz stranke da je ovo sve super!

nebitno ime

pre 14 godina

A zamislite kako je u RS:
Cijela RS je sada jedan region i centar je u B. Luci.
A recimo Pale su svega 10 km od Sarajeva koji je glavni grad drzave BH??
Ili, znamo da distrikt Brcko (koji je sam za sebe drzava) fizicki deli RS na dva dela.
Kako li bi u RS veselo bilo da pocne prica o regonalizaciji na "srpski" nacin ??

QQQ

pre 14 godina

Po popisu iz 2002 god.
# Loznica * broj stanovnika 2002.: 43.213
# Kraljevo * broj stanovnika 2002.: 67.556
# Užice * broj stanovnika 2002.: 67.389
# Šabac * broj stanovnika 2002.: 72.233
# Valjevo * broj stanovnika 2002.: 67.298

Naravno da ovo nije od presudnog znacaja, ali je totalno neprirodno da se Bajnobastani, Uzicani.....obracaju Kraljevu za bilo koju odluku. Pa ljudi iz ovog kraja nemaju ni rodbinu u Kraljevu;).
Treba da se pogleda i ekonomska slika Srbije po regionima a Uzice ne stoji lose, kao i velicina opstine odnosno regiona.
Losa odluka ali ni najmanje iznenadjen. Dobro smo prosli, mogli smo onako expertski da dobijemo i Nis!!!
Teraj dalje ovi i onako nece prezimiti tu gde su sada pa me njihove odluke vise i ne pogadjaju.

Aleksandar

pre 14 godina

Je l' ovo po modelu - mi smo za decentralizaciju u kojoj cemo mi biti centar? Logika i Srbija, dva dijametralno suprotna pojma, svetlosnim godinama udaljeni jedno od drugog... Zato nam je i tako kako nam je...

smera

pre 14 godina

Pa ljudi, sta da vam kazem za Smederevo?! Pozarevac nam je daleko 30km, a bicemo razliciti regioni. Po ovoj podeli, bicemo isti sa Novim Pazarom, koji je udaljen 250km. Sasvim suprotan kraj zemlje. A Smederevo, Pozarevac, Jagodina i Zajecar su idealan cetvorougao za jedan region. Ako treba sa Palmom na celu.

zasto nezadovoljsto

pre 14 godina

Uzicani, a zasto ste nezadovoljni, Vasington je glavni grad SAD a ne Njujork koji je ihaj veci od Vasingtona, po nekad i nije lose biti zadnje cose, da se vidi kako to izgleda.

Mishko

pre 14 godina

Kada se odluke donose zarad zadovoljenja sitnih stranačkih interesa (i bukvalno sitnih pošto su muslimanske partije koje su inicirale novu podelu minorne na nivou zemlje), onda ne možete očekivati logičnu podelu. Zapadna Srbija je trebalo da bude posebni region, rešenje za središte je, kako je neko predložio, Valjevo, pošto je podjednako udaljeno od Šapca i Užica, a blizu je i Beograda, centra odlučivanja. Ovako ćemo imati, recimo Šabac, u regionu Centralne Srbije, sa središtem u Kragujevcu, sa kojim ima veze kao i sa Bečom - nikakve, ni kulturne, ni istorijske, ni privredne, ni putne. A pritom je od Beograda i Novog Sada udaljen po 70 km - zašto onda nije u tim regionima?

Bak

pre 14 godina

Koliko vidim dosta ima zagovornika da je centar tog ''regiona'' trebao da bude Šabac ili Valjevo... Nemam ništa protiv jer smatram da pojam centra nije toliko bitan u smislu ovog zakona, ali se pitam zašto onda niko iz tih gradova, osim Užica, nije ''digao glas'' protiv ovakve podele regiona??? Pogotovu kada je i vrapcima na granama jasno da promena sa sedam na pet regiona nije ništa drugo nego ustupak.

Ђорђе

pre 14 godina

...и да додам. Регион Рашка са центром у Краљеву. Од Новог Пазара на југу долином реке Ибар ка Краљеву, а затим реком Западном Моравом према Чачку на западу региона и према Крушевцу на истоку.

Marko

pre 14 godina

... jasno je da se predstavnici nesudjene Zapadne regije ne mogu dogovoriti i da je teznja Uzicana ka mestu centra regiona veci problem nego da centar ostane u Beogradu, ili da se formira ovakav nakaradni region koji obuhvata i babe i zabe. Regionalizacija nama ni ne treba...

Nislija

pre 14 godina

Ovo ludilo samo u Srbiji moze da se dozivi.Pre ovog zakona,koji nije los,ljudima (citaj narodu)trebalo je objasniti sta znaci decentralizacija i regionalizacija.Ovde u Nisu,neki se ljute,zbog centralizacije,beogradizacije,a slusam ih sada kako vide oni ovu REGIONALIZACIJU.Vide je tako,sto ce oni sada da misle da treba Nis da postane Beograd recimo Leskovcu...

M.Nikolic,Dipl Ing.

pre 14 godina

Velika je greska ovakva podela Srbije iz vise razloga.
prvi je to sto se narod nije pitao i nije bilo javnih tribina o ovakvoj podeli nego preko noci na 7 pa preko kolena na 5 regiona!
Drugo za osnovicu je trebalo uzeti velicinu jednog Srema ili backe po povrsini i broju stanovnika,zatim tako regionalizovati Srbiju(i Vojvodinu) te bi postojalo oko 15-ak regiona a i samo Kosovo bi bilo podeljeno na 3,dva sa Albanskom i jedan sa Srpskom vecinom(osnova buduce podele).tako bi bilo malo vise regionalnih centara,ne bi se dugo putovalo do centra regiona a i sam taj mali centar regiona bi se razvio.Ovako se nista ne dobija osim neka vrsta utehe da nije samo Vojvodina dobila autonomiju sto je sarena laza za mase.

Ђорђе

pre 14 godina

А шта кажу нпр. географи?
Бачка - Нови Сад
Банат - Зрењанин
Посавина (Срем и Мачва од Фрушке Горе до Ваљевских планина, окосница р. Сава) - Шабац
Територија главног града - Београд
Подунавље - Смедерево (троугао са теменима СМ - ВШ - ПО)
Полимље - Пријепоље или Ужице
Централна Србија - Крагујевац Тимок - Зајечар
Понишавље - Ниш
Власина - Лесковац
С обзиром да је овај предлог стар више од десет година ту су и Метохија - Призрен и Косово - Приштина. Три нивоа власти: општина-регија(округ)-република; Народна скупштина са два дома- Веће грађана и Веће региона. Без политичких компромиса због останка на власти.