Sreda, 07.04.2010.

08:50

"Prekinuti nasilje na Univerzitetu"

Studentska kampanja "Odbrani Filozofski" osudila pojavu nasilja na Univerzitetima u Srbiji, kao i sve vidljivije stranačko aktiviranje na fakultetima.

Izvor: B92

"Prekinuti nasilje na Univerzitetu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

janko jankovic

pre 14 godina

Bravo za klip, ma ko da je autor.
Ucesnik sam demonstracija iz 68-e. Da mi je tada neko rekao da ce ovo biti moguce 2010-e preporucio bih mu neku psihijatrijsku kliniku. I tada su bili kojekavi savezi:omladine,studenata,komunista ali u demonstracije se nijedno njihovo telo nije moglo mesati.Imali smo sopstveno izabrana tela i vodili racuna da nam "se mangupi u njih ne ufuruju" ili da UDBA ne ubaci svoje. Imali smo obezbedjenje iz nasih redova i mogao je na fakultet uci samo onaj ko ima index. Sta je sad ovo:privatna obezbedjenja, partijske mlade junose, jurisnici... i sve to na filozofskom fakultetu. Boze da li ja to stvarno vidim to sto vidim?

otreznimo se

pre 14 godina

Mislim da nikada nismo rascistili sa sledecim:
1. drustvo nam je nemoralnije nego sto je ikad bilo (od 90tih, nastavljeno "uspesnom" politikom proteklih 10 godina - tu smo gde jesmo)
2. situacija na univerzitetima je odraz degradacije i degeneracije drustva (ne moze univerzitet biti bolji nego drustvo u kome je)
3. i podmlaci politickih partija su studenti i imaju pravo da ucestvuju u studentskom zivotu (to je pravo koje pristice iz njihovog statusa studenta i gradjanskog prava politickog angazovanja)
4. svi koji se kandiduju za studentske parlamente su na neki nacin "politicki", odnosno drustveno angazovani, jer da nisu nikada ih ne bi zanimalo nista vise od toga da odu na predavanja i vezbe i popiju kafu sa kolegama na pauzi
5. odgormna vecina studenata nikada ne glasa na izborima za studentski parlament, koji je jedini legitimni predstavnih svih studenata, jer ne vidi svrhu niti ga ista drugo osim studija i ekskurzija ne zanima
6. politika apriori nije prljava, ali je nasa mala bara sa puno krokodila, losima zakonima, losim sprovodjenjem istih, neefikasnim sudivima, blanko ostavkama i povrh svega ne postojanjem pravih vrednosti u drustvu napravila politiku najprljavijom mogucom (a to ce biti jako tesko promeniti, jer se politicari sami kloniraju, a omladinci su umesto progresivni, nezavisni i samostalni, postali najgori primer)

Znaci, kad se sve sabere, nismo mi nista bolji ili gori, prosto situacije iz nas izvlace ono najgore, i to se vidi na snimku.

Ko se jednom opekao u tom divnom studentskom organizovanju, odlucio je da gleda sebe, uci i usavrsava se, spakuje kofere i mahne Srbiji, uz najlepse zelje da jednom ipak bude bolje...

Zarko

pre 14 godina

Sadasnji saziv parlamenta univerziteta je konstituisan pod dirigentskom palicom DS. Čuli ste i izjavu studenta prorektora povodom desavanja na filozofskom. Cilj je da stranka uzmu većinu fakulteta pa samim tim i univerzitet. Nijedan problem studenata ne moze bez protesta da se resi jer oni koji treba da ih resavaju to ne cine. Drzava sve manje i manje para za studente izdvaja. Zakoni koji se usvajaju sve gori od goreg..

karlo

pre 14 godina

Ovo sto sam video na snimku podsetilo me je na situaciju neposredno pred izbore 2000. godine, i tada su NN lica legitimisala studente na fakultetima.Da li je moguce da 2010. godine opet gledamo istu stvar i sto je jos gore i to na FF, stozeru ''demokratskih'' promena u Srbiji.Sramota za FF, huliganima nazivaju svoje studente dok istovremeno FF unajmljuje privatno obezbedjenje koji nasrce na studente stolicama i legitimise ih, kao u neka ''stara'' vremena, za koja smo mislili da su odavno prosla.Jos uvek sam u soku i ne verujem sta sam upravo procitao i sta sam video na snimku.

vajsberg

pre 14 godina

Pa, "neman ima stotinu lica", shto bi rek'o Dzoni, al' i dalje je neman.
Srecom, za razliku od 1933-ce u Nemackoj ili 1996-e/7-me u Beogradu, danas postoje licne kamere cak i na mobilnim telefonima i danas postoji Internet.
Danas svaki nafurani totalitarist biva objektom "demokratskog totalitarizma" i ta cinjenica mu oduzima taj privid moci na cijem adrenalinu se vozi u svojoj maksimalnoj neinteligentnosti i svakovrsnoj nezrelosti. Shto bi rekli braca Englezi: Keep up the good work.

slobodan ili ne

pre 14 godina

posle ovog krisom snimljenog priloga sve se vidi i zna! sda mi je malo jasnije od kud toliko "ne preporucujem"! partijski vojnici koji svojim izgledom a i ponasanjem podsecaju na udbu ili gestapo, onako neupadljivo, podmuklo! grupi ili sacici stvarno nezavisnih studenata drzim palceve, a ovi drugi likovi neka popgledaju svoje lice u ogledalu ako uopste i imaju lice!! boli sto je politika uspela da i medju mladima ubaci "kajlu"!

Dejan Kostic

pre 14 godina

Za Dekana Filozofskog Fakulteta samo jedna rijec - Sramota, Vi ne zasluzujete svoje studente. Za ove 'malo' nasilne studente, koji jos i kao 'legitimisu', vi ste zaista u pogresnoj struci... Poenta visokog pbrazovanja je sloboda govora i misljenja, kao i razvijanje nezavisne misli. Sa tog istog fakulteta, 96/97, mi smo se borili protiv hronicne kradje republickih i/ili lokalnih izbora, nezavisnosti fakulteta kao ustanove, generalnog nasilja i diktature koristeci samo nasu mladost, originalnost, naivnost (u mom slucaju svakako) i nepresusivu zalihu humora. I znate sta, predivan je osjecaj kada neko kao pokojni Danilo Bata Stojkovic onda dodje i kaze "Deco hvala vam. Ja se ponosim na vas". Univerzitet mora ostati nezavisna ustanova; ustanova koja njeguje slobodnu misao, odbojna na sve politicke pritiske bez obzira sa koje strane ti pritisci dolazili. Ja sam demokrata; I ako je istina ovo sve sto je navedeno u 10-minutnom klipu (a nemam razloga da vjerujem u suprotno), ja se stidim ovih mladih 'demokrata'; vi zaista nemate pojma sta demokratija znaci. Naprednjaci treba da se stide svojih...

buduci hipi brucos

pre 14 godina

Dakle, grozno je ako u parlamentu postoje DS i SNS, ali nije grozno da unutar parlamenta postoje uplivi marksista i ko zna koga jos? Svi su oni politicari i sitni karijeristi, ako mene pitate.

New

pre 14 godina

Kada pogledate snimak, sve je jasno. Oni koji misle su proglašeni huliganima. Ovde je reč o mentalnom nasilju, ali stranaka nad nestranačkim studentima. Još uvek nije strankama jasno da slobodan univerzitet znači prosperitet na duge staze i za njih. Ovako, šta reći, Milošević je to radio i stiče se utisak da je i DS njegov podmladak po ovom pitanju, a to mi je teško da progutam. Podrška ovim hrabarim neopredeljenim studentima, a dekanici nije mesti ne samo na toj funkciji, nego na fakultetu uopšte. I šta traži na fakultetu NN koji je iz podmladka Nikolićeve partije, što diskredituje sam tim i SNS, ma sve je jasno. Ovo je zemlja privida, koji postaju svakim danom očigledniji. To je u stvari sasvim dobro.

Sanja

pre 14 godina

Sve je jasno samo nije jasno kako je moguce da je jedan fakultet koji ima takvu tradiciju dozvolio OVO! sta je sa profesorima filozofskog, sta oni cekaju? Dokle ce bre da sede u svojim udobnim kabinetima i izigravaju drustvenu elitu. Nema tu elite, sve sami preplaseni misevi koje boli briga za studente. sramota!

nestranacki

pre 14 godina

ovo je potpuni skandal i ne verujem da gledam iste scene kao devedesetih. ali drago mi je da ima jos hrabrih ljudi, studenata, jer nekako su utihnuli zadnjih godina. samo napred i bravo!

pepsi_twist

pre 14 godina

Podrzavam.Ali,zar nikome nije palo na pamet da studenti koji se bore da im parlament ne bude pod uticajem politike zapravo pripadaju politickim organizacijama? Ovi ljudi zapravo teze ka tome da parlament bude vodjen politikom, ali NJIHOVOM politikom. Sam pojam parlamenta je politicki. To sto su urbani ne znaci da su bolji od upeglanih DS/LDP. Zar ce neko reci da se svi oni ne bore za iste stvari- prevlast, moc i pojavljivanje na TV-u i novinama? Neka mi ne zamere, to je moje misljenje.

slobodan ili ne

pre 14 godina

svaki vid politickog uticaja u skolstvu odnosno u obrazovnom sistemu je za osudu! ako partije zele da imaju svoj "podmladak" neka ih skoluju ali iz "svojih" dzepova, ne na teret drzstva! a studentima bi trebalo preporuciti da moraju imati jedan jedini i zajednicki cilj: zahtevati od drzave da da im pruzi bolje uslove i samim tim i mogucnosti za kvalitetnije obrazovanje i da posle zavrsenih studuja imaju i sansu da kroz zaposljavanje svoja stecena znanja primene u praksi!! mi nazalost zbog nemogucnosti zaposljavanj vec imamo veliki odliv mladih i pametnih glava, i na nama je da taj odliv smanjimo!

cika s bradom

pre 14 godina

Pokusaji (zakasnele, ocigledno) manipulacije omladinom su konstanta svih politika na ovom prostoru a mozda i uopste, na bilo kom prostoru.

Dve stvari mi padaju na pamet:

Nije neophodno da postoji zavera. Uprava Fakulteta verovatno vise voli stranke jer stranke imaju strukturu, lakse je raditi sa njima.

Ako postoji autenticna vecinska studentska volja i politika, onda je neophodno da se iz "anonimne nezadovoljne gomile" transformisete u pokret, sindikat, organizaciju, sta bilo, jer predstavnici fakulteta ne mogu da imaju dijalog sa svima vama odjednom. Izvinite sto pocinjem recenicu sa "Ako postoji...", ali po cemu mi (javnost) znamo da i vi ne manipulisete isto kao i oni? U danasnje vreme svako ima pristup masovnom mediju - YouTube-u i sl. Zato, neophodno je da najpre pribavite legitimitet, odnosno eksplicitnu, otvorenu i javnu podrsku koleginica i kolega. Posto vam ne daju fer izbore, morate da odrzite paralelne, ili osnivacke izbore (skupstinu) na kojima cete se konstituisati kao interesna organizacija sa jasnim ciljevima, a zatim, ako se desi da u startu nemate vec obezbedjenu vecinu, potrudite se da kolegama saopstite i objasnite te ciljeve i zasto je za njih bolje da ih predstavlja autenticno studentska organizacija umesto podmladaka
politickih partija (opasnosti od manipulacije, zrtvovanja interesa studenata dnevno-olitickim ciljevima stranaka, sklonost politickih karijerista ka korupciji, itd.).

Organizaciju registrujte zvanicno, to ce vam dati dodatnu tezinu.

Treba sastaviti listu zahteva (vezano za izbore, studentski parlament i zahteve koje ste hteli da ispostavite pre ovog sa izborima), eventualno overiti u nekom sudu ili opstini i predati (ili poslati preporucenom postom), zajedno sa listom potpisa upravi fakulteta. Na taj nacin nece moci da vas ignorisu.

- drugo, u vezi sa podmladcima partija: nemojte da gubite vreme sa tim dronovima, oni su ionako na daljinsko upravljanje i prava je uvreda za vas da morate da se bakcete sa ljudima koji po definiciji nemaju svoj autenticni stav i misljenje. Jednom kada ostvarite i ucvrstite svoju poziciju autenticne studentske organizacije, obratite se direktno Velikim sefovima stranaka i uljudno i diplomatski im objasnite da je daleko bolje za njihov ugled i rejting da se ne ponasaju bahato nego da budu vas servis, odnosno da podrze vase zahteve, jer konacno, stranke TREBA da budu servis gradjana. Ipak, obavezno zadrzite autonomiju u odnosu na njih, nemojte da im cinite ikakve ustupke i ne pristajte na trgovine, ne dajte da vas razvodne ili izvuku na tanak led oko neceg sto nema veze sa studentskim pitanjima, cak iako vas jedni odbiju a drugi prihvate, vasa snaga je u vasem legitimitetu, zato postarajte se da uvek bude jasno da ste vi izvorna organizacija koja se bavi studentskim pitanjima a o drugim stvarima zvanicno ne zeli da daje komentare - jedino tako je moguce imati podrsku vecine studenata.

Boratistan

pre 14 godina

Studenti, koji nisu članovi stranaka imaju moju punu podršku, ali, bojim se da neće uspeti u svojim namerama. Tužna je slika ove države i društva, visoko obrazovanje nam je odavno propalo i politizovano, ostaje nam samo da se zapitamo šta je sledeće? Strančarenje po osnovnim školama i obdaništima?

Marko

pre 14 godina

Klinci svaka Vam cast na hrabrosti, moralu i samosvesti!
Po meni su podmladci politickih stranaka jednako zlo koliko i organizovane navijacke grupe. Ja bih zaista ukinuo obe :)

Otisla '92

pre 14 godina

Studentima "nepartijcima" puna podrska. Sreca da u Srbiji ima jos dece koja misle svojom glavom. A za ove druge - koliko god ce ovo anahrono zvucati - nikako mi ne ide u glavu kako mogu da budu tako mladi a tako starmali i pokvareni. Nijedan BMW, nijedna kuca i nijedna milionska suma koju ce "munuti" pre 30-te nece im vratiti slobodu i cistotu mladosti koje su nepovratno izgubili kao potrckala nazovi mocnika jedne male i siromasne zemlje. Da ne zaboravim i dekanicu - sram da Vas bude, gospodjo, pravim profesorima je mesto pored njihovih (pravih) studenata a ne u zabunkiranom kabinetu.

STudent

pre 14 godina

Zakljucak klipa,DS+SNS to su srca dva...ocekujemo da ce da ozvanice svoju ljubav posle sledecih izbora

Ne dajte se kolege,oterajte te oportuniste u rupe iz kojih su izasli!

FPN-ovac

pre 14 godina

Ovo je stvarno preslo sve granice. Postaje jako ruzno, pocinje da podseca na neka vremena.. Sjajan klip. Podrska kolegama sa Filozofskog!

STudent

pre 14 godina

Zakljucak klipa,DS+SNS to su srca dva...ocekujemo da ce da ozvanice svoju ljubav posle sledecih izbora

Ne dajte se kolege,oterajte te oportuniste u rupe iz kojih su izasli!

Marko

pre 14 godina

Klinci svaka Vam cast na hrabrosti, moralu i samosvesti!
Po meni su podmladci politickih stranaka jednako zlo koliko i organizovane navijacke grupe. Ja bih zaista ukinuo obe :)

FPN-ovac

pre 14 godina

Ovo je stvarno preslo sve granice. Postaje jako ruzno, pocinje da podseca na neka vremena.. Sjajan klip. Podrska kolegama sa Filozofskog!

Otisla '92

pre 14 godina

Studentima "nepartijcima" puna podrska. Sreca da u Srbiji ima jos dece koja misle svojom glavom. A za ove druge - koliko god ce ovo anahrono zvucati - nikako mi ne ide u glavu kako mogu da budu tako mladi a tako starmali i pokvareni. Nijedan BMW, nijedna kuca i nijedna milionska suma koju ce "munuti" pre 30-te nece im vratiti slobodu i cistotu mladosti koje su nepovratno izgubili kao potrckala nazovi mocnika jedne male i siromasne zemlje. Da ne zaboravim i dekanicu - sram da Vas bude, gospodjo, pravim profesorima je mesto pored njihovih (pravih) studenata a ne u zabunkiranom kabinetu.

Dejan Kostic

pre 14 godina

Za Dekana Filozofskog Fakulteta samo jedna rijec - Sramota, Vi ne zasluzujete svoje studente. Za ove 'malo' nasilne studente, koji jos i kao 'legitimisu', vi ste zaista u pogresnoj struci... Poenta visokog pbrazovanja je sloboda govora i misljenja, kao i razvijanje nezavisne misli. Sa tog istog fakulteta, 96/97, mi smo se borili protiv hronicne kradje republickih i/ili lokalnih izbora, nezavisnosti fakulteta kao ustanove, generalnog nasilja i diktature koristeci samo nasu mladost, originalnost, naivnost (u mom slucaju svakako) i nepresusivu zalihu humora. I znate sta, predivan je osjecaj kada neko kao pokojni Danilo Bata Stojkovic onda dodje i kaze "Deco hvala vam. Ja se ponosim na vas". Univerzitet mora ostati nezavisna ustanova; ustanova koja njeguje slobodnu misao, odbojna na sve politicke pritiske bez obzira sa koje strane ti pritisci dolazili. Ja sam demokrata; I ako je istina ovo sve sto je navedeno u 10-minutnom klipu (a nemam razloga da vjerujem u suprotno), ja se stidim ovih mladih 'demokrata'; vi zaista nemate pojma sta demokratija znaci. Naprednjaci treba da se stide svojih...

New

pre 14 godina

Kada pogledate snimak, sve je jasno. Oni koji misle su proglašeni huliganima. Ovde je reč o mentalnom nasilju, ali stranaka nad nestranačkim studentima. Još uvek nije strankama jasno da slobodan univerzitet znači prosperitet na duge staze i za njih. Ovako, šta reći, Milošević je to radio i stiče se utisak da je i DS njegov podmladak po ovom pitanju, a to mi je teško da progutam. Podrška ovim hrabarim neopredeljenim studentima, a dekanici nije mesti ne samo na toj funkciji, nego na fakultetu uopšte. I šta traži na fakultetu NN koji je iz podmladka Nikolićeve partije, što diskredituje sam tim i SNS, ma sve je jasno. Ovo je zemlja privida, koji postaju svakim danom očigledniji. To je u stvari sasvim dobro.

Sanja

pre 14 godina

Sve je jasno samo nije jasno kako je moguce da je jedan fakultet koji ima takvu tradiciju dozvolio OVO! sta je sa profesorima filozofskog, sta oni cekaju? Dokle ce bre da sede u svojim udobnim kabinetima i izigravaju drustvenu elitu. Nema tu elite, sve sami preplaseni misevi koje boli briga za studente. sramota!

nestranacki

pre 14 godina

ovo je potpuni skandal i ne verujem da gledam iste scene kao devedesetih. ali drago mi je da ima jos hrabrih ljudi, studenata, jer nekako su utihnuli zadnjih godina. samo napred i bravo!

slobodan ili ne

pre 14 godina

posle ovog krisom snimljenog priloga sve se vidi i zna! sda mi je malo jasnije od kud toliko "ne preporucujem"! partijski vojnici koji svojim izgledom a i ponasanjem podsecaju na udbu ili gestapo, onako neupadljivo, podmuklo! grupi ili sacici stvarno nezavisnih studenata drzim palceve, a ovi drugi likovi neka popgledaju svoje lice u ogledalu ako uopste i imaju lice!! boli sto je politika uspela da i medju mladima ubaci "kajlu"!

Boratistan

pre 14 godina

Studenti, koji nisu članovi stranaka imaju moju punu podršku, ali, bojim se da neće uspeti u svojim namerama. Tužna je slika ove države i društva, visoko obrazovanje nam je odavno propalo i politizovano, ostaje nam samo da se zapitamo šta je sledeće? Strančarenje po osnovnim školama i obdaništima?

cika s bradom

pre 14 godina

Pokusaji (zakasnele, ocigledno) manipulacije omladinom su konstanta svih politika na ovom prostoru a mozda i uopste, na bilo kom prostoru.

Dve stvari mi padaju na pamet:

Nije neophodno da postoji zavera. Uprava Fakulteta verovatno vise voli stranke jer stranke imaju strukturu, lakse je raditi sa njima.

Ako postoji autenticna vecinska studentska volja i politika, onda je neophodno da se iz "anonimne nezadovoljne gomile" transformisete u pokret, sindikat, organizaciju, sta bilo, jer predstavnici fakulteta ne mogu da imaju dijalog sa svima vama odjednom. Izvinite sto pocinjem recenicu sa "Ako postoji...", ali po cemu mi (javnost) znamo da i vi ne manipulisete isto kao i oni? U danasnje vreme svako ima pristup masovnom mediju - YouTube-u i sl. Zato, neophodno je da najpre pribavite legitimitet, odnosno eksplicitnu, otvorenu i javnu podrsku koleginica i kolega. Posto vam ne daju fer izbore, morate da odrzite paralelne, ili osnivacke izbore (skupstinu) na kojima cete se konstituisati kao interesna organizacija sa jasnim ciljevima, a zatim, ako se desi da u startu nemate vec obezbedjenu vecinu, potrudite se da kolegama saopstite i objasnite te ciljeve i zasto je za njih bolje da ih predstavlja autenticno studentska organizacija umesto podmladaka
politickih partija (opasnosti od manipulacije, zrtvovanja interesa studenata dnevno-olitickim ciljevima stranaka, sklonost politickih karijerista ka korupciji, itd.).

Organizaciju registrujte zvanicno, to ce vam dati dodatnu tezinu.

Treba sastaviti listu zahteva (vezano za izbore, studentski parlament i zahteve koje ste hteli da ispostavite pre ovog sa izborima), eventualno overiti u nekom sudu ili opstini i predati (ili poslati preporucenom postom), zajedno sa listom potpisa upravi fakulteta. Na taj nacin nece moci da vas ignorisu.

- drugo, u vezi sa podmladcima partija: nemojte da gubite vreme sa tim dronovima, oni su ionako na daljinsko upravljanje i prava je uvreda za vas da morate da se bakcete sa ljudima koji po definiciji nemaju svoj autenticni stav i misljenje. Jednom kada ostvarite i ucvrstite svoju poziciju autenticne studentske organizacije, obratite se direktno Velikim sefovima stranaka i uljudno i diplomatski im objasnite da je daleko bolje za njihov ugled i rejting da se ne ponasaju bahato nego da budu vas servis, odnosno da podrze vase zahteve, jer konacno, stranke TREBA da budu servis gradjana. Ipak, obavezno zadrzite autonomiju u odnosu na njih, nemojte da im cinite ikakve ustupke i ne pristajte na trgovine, ne dajte da vas razvodne ili izvuku na tanak led oko neceg sto nema veze sa studentskim pitanjima, cak iako vas jedni odbiju a drugi prihvate, vasa snaga je u vasem legitimitetu, zato postarajte se da uvek bude jasno da ste vi izvorna organizacija koja se bavi studentskim pitanjima a o drugim stvarima zvanicno ne zeli da daje komentare - jedino tako je moguce imati podrsku vecine studenata.

pepsi_twist

pre 14 godina

Podrzavam.Ali,zar nikome nije palo na pamet da studenti koji se bore da im parlament ne bude pod uticajem politike zapravo pripadaju politickim organizacijama? Ovi ljudi zapravo teze ka tome da parlament bude vodjen politikom, ali NJIHOVOM politikom. Sam pojam parlamenta je politicki. To sto su urbani ne znaci da su bolji od upeglanih DS/LDP. Zar ce neko reci da se svi oni ne bore za iste stvari- prevlast, moc i pojavljivanje na TV-u i novinama? Neka mi ne zamere, to je moje misljenje.

buduci hipi brucos

pre 14 godina

Dakle, grozno je ako u parlamentu postoje DS i SNS, ali nije grozno da unutar parlamenta postoje uplivi marksista i ko zna koga jos? Svi su oni politicari i sitni karijeristi, ako mene pitate.

slobodan ili ne

pre 14 godina

svaki vid politickog uticaja u skolstvu odnosno u obrazovnom sistemu je za osudu! ako partije zele da imaju svoj "podmladak" neka ih skoluju ali iz "svojih" dzepova, ne na teret drzstva! a studentima bi trebalo preporuciti da moraju imati jedan jedini i zajednicki cilj: zahtevati od drzave da da im pruzi bolje uslove i samim tim i mogucnosti za kvalitetnije obrazovanje i da posle zavrsenih studuja imaju i sansu da kroz zaposljavanje svoja stecena znanja primene u praksi!! mi nazalost zbog nemogucnosti zaposljavanj vec imamo veliki odliv mladih i pametnih glava, i na nama je da taj odliv smanjimo!

vajsberg

pre 14 godina

Pa, "neman ima stotinu lica", shto bi rek'o Dzoni, al' i dalje je neman.
Srecom, za razliku od 1933-ce u Nemackoj ili 1996-e/7-me u Beogradu, danas postoje licne kamere cak i na mobilnim telefonima i danas postoji Internet.
Danas svaki nafurani totalitarist biva objektom "demokratskog totalitarizma" i ta cinjenica mu oduzima taj privid moci na cijem adrenalinu se vozi u svojoj maksimalnoj neinteligentnosti i svakovrsnoj nezrelosti. Shto bi rekli braca Englezi: Keep up the good work.

karlo

pre 14 godina

Ovo sto sam video na snimku podsetilo me je na situaciju neposredno pred izbore 2000. godine, i tada su NN lica legitimisala studente na fakultetima.Da li je moguce da 2010. godine opet gledamo istu stvar i sto je jos gore i to na FF, stozeru ''demokratskih'' promena u Srbiji.Sramota za FF, huliganima nazivaju svoje studente dok istovremeno FF unajmljuje privatno obezbedjenje koji nasrce na studente stolicama i legitimise ih, kao u neka ''stara'' vremena, za koja smo mislili da su odavno prosla.Jos uvek sam u soku i ne verujem sta sam upravo procitao i sta sam video na snimku.

Zarko

pre 14 godina

Sadasnji saziv parlamenta univerziteta je konstituisan pod dirigentskom palicom DS. Čuli ste i izjavu studenta prorektora povodom desavanja na filozofskom. Cilj je da stranka uzmu većinu fakulteta pa samim tim i univerzitet. Nijedan problem studenata ne moze bez protesta da se resi jer oni koji treba da ih resavaju to ne cine. Drzava sve manje i manje para za studente izdvaja. Zakoni koji se usvajaju sve gori od goreg..

janko jankovic

pre 14 godina

Bravo za klip, ma ko da je autor.
Ucesnik sam demonstracija iz 68-e. Da mi je tada neko rekao da ce ovo biti moguce 2010-e preporucio bih mu neku psihijatrijsku kliniku. I tada su bili kojekavi savezi:omladine,studenata,komunista ali u demonstracije se nijedno njihovo telo nije moglo mesati.Imali smo sopstveno izabrana tela i vodili racuna da nam "se mangupi u njih ne ufuruju" ili da UDBA ne ubaci svoje. Imali smo obezbedjenje iz nasih redova i mogao je na fakultet uci samo onaj ko ima index. Sta je sad ovo:privatna obezbedjenja, partijske mlade junose, jurisnici... i sve to na filozofskom fakultetu. Boze da li ja to stvarno vidim to sto vidim?

otreznimo se

pre 14 godina

Mislim da nikada nismo rascistili sa sledecim:
1. drustvo nam je nemoralnije nego sto je ikad bilo (od 90tih, nastavljeno "uspesnom" politikom proteklih 10 godina - tu smo gde jesmo)
2. situacija na univerzitetima je odraz degradacije i degeneracije drustva (ne moze univerzitet biti bolji nego drustvo u kome je)
3. i podmlaci politickih partija su studenti i imaju pravo da ucestvuju u studentskom zivotu (to je pravo koje pristice iz njihovog statusa studenta i gradjanskog prava politickog angazovanja)
4. svi koji se kandiduju za studentske parlamente su na neki nacin "politicki", odnosno drustveno angazovani, jer da nisu nikada ih ne bi zanimalo nista vise od toga da odu na predavanja i vezbe i popiju kafu sa kolegama na pauzi
5. odgormna vecina studenata nikada ne glasa na izborima za studentski parlament, koji je jedini legitimni predstavnih svih studenata, jer ne vidi svrhu niti ga ista drugo osim studija i ekskurzija ne zanima
6. politika apriori nije prljava, ali je nasa mala bara sa puno krokodila, losima zakonima, losim sprovodjenjem istih, neefikasnim sudivima, blanko ostavkama i povrh svega ne postojanjem pravih vrednosti u drustvu napravila politiku najprljavijom mogucom (a to ce biti jako tesko promeniti, jer se politicari sami kloniraju, a omladinci su umesto progresivni, nezavisni i samostalni, postali najgori primer)

Znaci, kad se sve sabere, nismo mi nista bolji ili gori, prosto situacije iz nas izvlace ono najgore, i to se vidi na snimku.

Ko se jednom opekao u tom divnom studentskom organizovanju, odlucio je da gleda sebe, uci i usavrsava se, spakuje kofere i mahne Srbiji, uz najlepse zelje da jednom ipak bude bolje...

pepsi_twist

pre 14 godina

Podrzavam.Ali,zar nikome nije palo na pamet da studenti koji se bore da im parlament ne bude pod uticajem politike zapravo pripadaju politickim organizacijama? Ovi ljudi zapravo teze ka tome da parlament bude vodjen politikom, ali NJIHOVOM politikom. Sam pojam parlamenta je politicki. To sto su urbani ne znaci da su bolji od upeglanih DS/LDP. Zar ce neko reci da se svi oni ne bore za iste stvari- prevlast, moc i pojavljivanje na TV-u i novinama? Neka mi ne zamere, to je moje misljenje.

buduci hipi brucos

pre 14 godina

Dakle, grozno je ako u parlamentu postoje DS i SNS, ali nije grozno da unutar parlamenta postoje uplivi marksista i ko zna koga jos? Svi su oni politicari i sitni karijeristi, ako mene pitate.

Sanja

pre 14 godina

Sve je jasno samo nije jasno kako je moguce da je jedan fakultet koji ima takvu tradiciju dozvolio OVO! sta je sa profesorima filozofskog, sta oni cekaju? Dokle ce bre da sede u svojim udobnim kabinetima i izigravaju drustvenu elitu. Nema tu elite, sve sami preplaseni misevi koje boli briga za studente. sramota!

STudent

pre 14 godina

Zakljucak klipa,DS+SNS to su srca dva...ocekujemo da ce da ozvanice svoju ljubav posle sledecih izbora

Ne dajte se kolege,oterajte te oportuniste u rupe iz kojih su izasli!

slobodan ili ne

pre 14 godina

svaki vid politickog uticaja u skolstvu odnosno u obrazovnom sistemu je za osudu! ako partije zele da imaju svoj "podmladak" neka ih skoluju ali iz "svojih" dzepova, ne na teret drzstva! a studentima bi trebalo preporuciti da moraju imati jedan jedini i zajednicki cilj: zahtevati od drzave da da im pruzi bolje uslove i samim tim i mogucnosti za kvalitetnije obrazovanje i da posle zavrsenih studuja imaju i sansu da kroz zaposljavanje svoja stecena znanja primene u praksi!! mi nazalost zbog nemogucnosti zaposljavanj vec imamo veliki odliv mladih i pametnih glava, i na nama je da taj odliv smanjimo!

nestranacki

pre 14 godina

ovo je potpuni skandal i ne verujem da gledam iste scene kao devedesetih. ali drago mi je da ima jos hrabrih ljudi, studenata, jer nekako su utihnuli zadnjih godina. samo napred i bravo!

vajsberg

pre 14 godina

Pa, "neman ima stotinu lica", shto bi rek'o Dzoni, al' i dalje je neman.
Srecom, za razliku od 1933-ce u Nemackoj ili 1996-e/7-me u Beogradu, danas postoje licne kamere cak i na mobilnim telefonima i danas postoji Internet.
Danas svaki nafurani totalitarist biva objektom "demokratskog totalitarizma" i ta cinjenica mu oduzima taj privid moci na cijem adrenalinu se vozi u svojoj maksimalnoj neinteligentnosti i svakovrsnoj nezrelosti. Shto bi rekli braca Englezi: Keep up the good work.

Marko

pre 14 godina

Klinci svaka Vam cast na hrabrosti, moralu i samosvesti!
Po meni su podmladci politickih stranaka jednako zlo koliko i organizovane navijacke grupe. Ja bih zaista ukinuo obe :)

Dejan Kostic

pre 14 godina

Za Dekana Filozofskog Fakulteta samo jedna rijec - Sramota, Vi ne zasluzujete svoje studente. Za ove 'malo' nasilne studente, koji jos i kao 'legitimisu', vi ste zaista u pogresnoj struci... Poenta visokog pbrazovanja je sloboda govora i misljenja, kao i razvijanje nezavisne misli. Sa tog istog fakulteta, 96/97, mi smo se borili protiv hronicne kradje republickih i/ili lokalnih izbora, nezavisnosti fakulteta kao ustanove, generalnog nasilja i diktature koristeci samo nasu mladost, originalnost, naivnost (u mom slucaju svakako) i nepresusivu zalihu humora. I znate sta, predivan je osjecaj kada neko kao pokojni Danilo Bata Stojkovic onda dodje i kaze "Deco hvala vam. Ja se ponosim na vas". Univerzitet mora ostati nezavisna ustanova; ustanova koja njeguje slobodnu misao, odbojna na sve politicke pritiske bez obzira sa koje strane ti pritisci dolazili. Ja sam demokrata; I ako je istina ovo sve sto je navedeno u 10-minutnom klipu (a nemam razloga da vjerujem u suprotno), ja se stidim ovih mladih 'demokrata'; vi zaista nemate pojma sta demokratija znaci. Naprednjaci treba da se stide svojih...

Otisla '92

pre 14 godina

Studentima "nepartijcima" puna podrska. Sreca da u Srbiji ima jos dece koja misle svojom glavom. A za ove druge - koliko god ce ovo anahrono zvucati - nikako mi ne ide u glavu kako mogu da budu tako mladi a tako starmali i pokvareni. Nijedan BMW, nijedna kuca i nijedna milionska suma koju ce "munuti" pre 30-te nece im vratiti slobodu i cistotu mladosti koje su nepovratno izgubili kao potrckala nazovi mocnika jedne male i siromasne zemlje. Da ne zaboravim i dekanicu - sram da Vas bude, gospodjo, pravim profesorima je mesto pored njihovih (pravih) studenata a ne u zabunkiranom kabinetu.

cika s bradom

pre 14 godina

Pokusaji (zakasnele, ocigledno) manipulacije omladinom su konstanta svih politika na ovom prostoru a mozda i uopste, na bilo kom prostoru.

Dve stvari mi padaju na pamet:

Nije neophodno da postoji zavera. Uprava Fakulteta verovatno vise voli stranke jer stranke imaju strukturu, lakse je raditi sa njima.

Ako postoji autenticna vecinska studentska volja i politika, onda je neophodno da se iz "anonimne nezadovoljne gomile" transformisete u pokret, sindikat, organizaciju, sta bilo, jer predstavnici fakulteta ne mogu da imaju dijalog sa svima vama odjednom. Izvinite sto pocinjem recenicu sa "Ako postoji...", ali po cemu mi (javnost) znamo da i vi ne manipulisete isto kao i oni? U danasnje vreme svako ima pristup masovnom mediju - YouTube-u i sl. Zato, neophodno je da najpre pribavite legitimitet, odnosno eksplicitnu, otvorenu i javnu podrsku koleginica i kolega. Posto vam ne daju fer izbore, morate da odrzite paralelne, ili osnivacke izbore (skupstinu) na kojima cete se konstituisati kao interesna organizacija sa jasnim ciljevima, a zatim, ako se desi da u startu nemate vec obezbedjenu vecinu, potrudite se da kolegama saopstite i objasnite te ciljeve i zasto je za njih bolje da ih predstavlja autenticno studentska organizacija umesto podmladaka
politickih partija (opasnosti od manipulacije, zrtvovanja interesa studenata dnevno-olitickim ciljevima stranaka, sklonost politickih karijerista ka korupciji, itd.).

Organizaciju registrujte zvanicno, to ce vam dati dodatnu tezinu.

Treba sastaviti listu zahteva (vezano za izbore, studentski parlament i zahteve koje ste hteli da ispostavite pre ovog sa izborima), eventualno overiti u nekom sudu ili opstini i predati (ili poslati preporucenom postom), zajedno sa listom potpisa upravi fakulteta. Na taj nacin nece moci da vas ignorisu.

- drugo, u vezi sa podmladcima partija: nemojte da gubite vreme sa tim dronovima, oni su ionako na daljinsko upravljanje i prava je uvreda za vas da morate da se bakcete sa ljudima koji po definiciji nemaju svoj autenticni stav i misljenje. Jednom kada ostvarite i ucvrstite svoju poziciju autenticne studentske organizacije, obratite se direktno Velikim sefovima stranaka i uljudno i diplomatski im objasnite da je daleko bolje za njihov ugled i rejting da se ne ponasaju bahato nego da budu vas servis, odnosno da podrze vase zahteve, jer konacno, stranke TREBA da budu servis gradjana. Ipak, obavezno zadrzite autonomiju u odnosu na njih, nemojte da im cinite ikakve ustupke i ne pristajte na trgovine, ne dajte da vas razvodne ili izvuku na tanak led oko neceg sto nema veze sa studentskim pitanjima, cak iako vas jedni odbiju a drugi prihvate, vasa snaga je u vasem legitimitetu, zato postarajte se da uvek bude jasno da ste vi izvorna organizacija koja se bavi studentskim pitanjima a o drugim stvarima zvanicno ne zeli da daje komentare - jedino tako je moguce imati podrsku vecine studenata.

Boratistan

pre 14 godina

Studenti, koji nisu članovi stranaka imaju moju punu podršku, ali, bojim se da neće uspeti u svojim namerama. Tužna je slika ove države i društva, visoko obrazovanje nam je odavno propalo i politizovano, ostaje nam samo da se zapitamo šta je sledeće? Strančarenje po osnovnim školama i obdaništima?

New

pre 14 godina

Kada pogledate snimak, sve je jasno. Oni koji misle su proglašeni huliganima. Ovde je reč o mentalnom nasilju, ali stranaka nad nestranačkim studentima. Još uvek nije strankama jasno da slobodan univerzitet znači prosperitet na duge staze i za njih. Ovako, šta reći, Milošević je to radio i stiče se utisak da je i DS njegov podmladak po ovom pitanju, a to mi je teško da progutam. Podrška ovim hrabarim neopredeljenim studentima, a dekanici nije mesti ne samo na toj funkciji, nego na fakultetu uopšte. I šta traži na fakultetu NN koji je iz podmladka Nikolićeve partije, što diskredituje sam tim i SNS, ma sve je jasno. Ovo je zemlja privida, koji postaju svakim danom očigledniji. To je u stvari sasvim dobro.

slobodan ili ne

pre 14 godina

posle ovog krisom snimljenog priloga sve se vidi i zna! sda mi je malo jasnije od kud toliko "ne preporucujem"! partijski vojnici koji svojim izgledom a i ponasanjem podsecaju na udbu ili gestapo, onako neupadljivo, podmuklo! grupi ili sacici stvarno nezavisnih studenata drzim palceve, a ovi drugi likovi neka popgledaju svoje lice u ogledalu ako uopste i imaju lice!! boli sto je politika uspela da i medju mladima ubaci "kajlu"!

FPN-ovac

pre 14 godina

Ovo je stvarno preslo sve granice. Postaje jako ruzno, pocinje da podseca na neka vremena.. Sjajan klip. Podrska kolegama sa Filozofskog!

karlo

pre 14 godina

Ovo sto sam video na snimku podsetilo me je na situaciju neposredno pred izbore 2000. godine, i tada su NN lica legitimisala studente na fakultetima.Da li je moguce da 2010. godine opet gledamo istu stvar i sto je jos gore i to na FF, stozeru ''demokratskih'' promena u Srbiji.Sramota za FF, huliganima nazivaju svoje studente dok istovremeno FF unajmljuje privatno obezbedjenje koji nasrce na studente stolicama i legitimise ih, kao u neka ''stara'' vremena, za koja smo mislili da su odavno prosla.Jos uvek sam u soku i ne verujem sta sam upravo procitao i sta sam video na snimku.

Zarko

pre 14 godina

Sadasnji saziv parlamenta univerziteta je konstituisan pod dirigentskom palicom DS. Čuli ste i izjavu studenta prorektora povodom desavanja na filozofskom. Cilj je da stranka uzmu većinu fakulteta pa samim tim i univerzitet. Nijedan problem studenata ne moze bez protesta da se resi jer oni koji treba da ih resavaju to ne cine. Drzava sve manje i manje para za studente izdvaja. Zakoni koji se usvajaju sve gori od goreg..

otreznimo se

pre 14 godina

Mislim da nikada nismo rascistili sa sledecim:
1. drustvo nam je nemoralnije nego sto je ikad bilo (od 90tih, nastavljeno "uspesnom" politikom proteklih 10 godina - tu smo gde jesmo)
2. situacija na univerzitetima je odraz degradacije i degeneracije drustva (ne moze univerzitet biti bolji nego drustvo u kome je)
3. i podmlaci politickih partija su studenti i imaju pravo da ucestvuju u studentskom zivotu (to je pravo koje pristice iz njihovog statusa studenta i gradjanskog prava politickog angazovanja)
4. svi koji se kandiduju za studentske parlamente su na neki nacin "politicki", odnosno drustveno angazovani, jer da nisu nikada ih ne bi zanimalo nista vise od toga da odu na predavanja i vezbe i popiju kafu sa kolegama na pauzi
5. odgormna vecina studenata nikada ne glasa na izborima za studentski parlament, koji je jedini legitimni predstavnih svih studenata, jer ne vidi svrhu niti ga ista drugo osim studija i ekskurzija ne zanima
6. politika apriori nije prljava, ali je nasa mala bara sa puno krokodila, losima zakonima, losim sprovodjenjem istih, neefikasnim sudivima, blanko ostavkama i povrh svega ne postojanjem pravih vrednosti u drustvu napravila politiku najprljavijom mogucom (a to ce biti jako tesko promeniti, jer se politicari sami kloniraju, a omladinci su umesto progresivni, nezavisni i samostalni, postali najgori primer)

Znaci, kad se sve sabere, nismo mi nista bolji ili gori, prosto situacije iz nas izvlace ono najgore, i to se vidi na snimku.

Ko se jednom opekao u tom divnom studentskom organizovanju, odlucio je da gleda sebe, uci i usavrsava se, spakuje kofere i mahne Srbiji, uz najlepse zelje da jednom ipak bude bolje...

janko jankovic

pre 14 godina

Bravo za klip, ma ko da je autor.
Ucesnik sam demonstracija iz 68-e. Da mi je tada neko rekao da ce ovo biti moguce 2010-e preporucio bih mu neku psihijatrijsku kliniku. I tada su bili kojekavi savezi:omladine,studenata,komunista ali u demonstracije se nijedno njihovo telo nije moglo mesati.Imali smo sopstveno izabrana tela i vodili racuna da nam "se mangupi u njih ne ufuruju" ili da UDBA ne ubaci svoje. Imali smo obezbedjenje iz nasih redova i mogao je na fakultet uci samo onaj ko ima index. Sta je sad ovo:privatna obezbedjenja, partijske mlade junose, jurisnici... i sve to na filozofskom fakultetu. Boze da li ja to stvarno vidim to sto vidim?