Nedelja, 04.04.2010.

23:13

UNHCR: Povratak na Kosovo stao

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Eduardo Arboleda kaže da je posle proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. povratak raseljenih bukvalno stao.

Izvor: FoNet

UNHCR: Povratak na Kosovo stao IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

m.

pre 14 godina

Prebacivanje krivice na nekave izmisljene "tajne srpske policajce" koji navodno vrsljaju po Kosovu, konstantno vredjanje i umanjivanje srpskih zrtava na Kosovu, pravdanje etnickog ciscenja i zlocina nad Srbima, pricanje bajki o stanju na Kosovu, propagiranje albanske nacionalisticke SF istorije u kojoj su Albanci potomci Ilira, Dardana i ko zna koga jos ne i koji zbog toga imaju pravo, ne na Kosovo nego na pola Evrope, licemerno pozivanje na "integrisanje" u albansku nacionalisticku para-drzavu ili pozivanje na prihvatanje "realnosti" na terenu iako se pre toga decenijama nije htelo integrisati u drzavu Srbiju, velicanje raznih tacija i haradinaja i jos mnogo toga sto promovisu i propagiraju dezurni albanski komentatori nije nikakav fer dijalog nego obicna propaganda i promovisanje rezultata albanskog nacionalzima koje nece dovesti ni do kakvog napretka. A sto se tice "zadovoljstva" sadasnjim granicama na Balkanu koje ne bi trebalo vise menjati - u potpunosti razumemo to "zadovoljstvo" koje pokazuju Albanci, nikada ranije Albanci nisu zauzeli toliko teritorija pa naravno da im odgovaraju ove i ovakve granice i naravno da bi hteli da se sva ta otimacina sto brze legalizuje i da se okrenemo "saradnji" i "suzivotu".

GONZO

pre 14 godina

Prava je steta sto Albanci nisu bili ovako opredeljeni za suzivot i zajednicku buducnost pre nekoliko godina nego su tada energiju, pare i vreme trosili na planove o odvajanju Kosova, naoruzavanju terorista i na napade na srpsku policiju, vojsku i civile, nepostovanje zakona... Sada kada su nacionalisticki ciljevi Albanaca skoro pa svi dostignuti, sada se menja ploca i prica se o suzivotu, zajednickim ciljevima, interesima, EU... Mnogo je to licemerno.

Lirim

pre 14 godina

Jedini koji na Kosovu sada napravljaju probleme jesu "dezurni" agenti Srbije! Inace, na Kosovu rade vise nego 600 policajaca srpske nacionalnosti, da li su oni svi prema nekome "spijuni" ili "izdajnici" svog naroda ili su oni "heroji" koji brane tu svoju etnicku zajednicu!? Da li su i svi oni srbi koji ucestvuju na izborima i u ostalim kosovskim institucijama "izdajnici" zato sto rade za dobrobit svoje zajednice i svojeg rodnog mesta!? Da li su onda politicari i policajci albanske nacionalnost u presevskoj dolini "izdajnici" svog naroda!? Da li je poslanik srpskog parlamenta Riza Halimi, albanac, "izdajnik" svog naroda!? Da li su svi albanci presevske doline koji ucestvuju na srpskim izborima "izdajnici"!? Jedini koji su protiv ovoga jesu politicari sa Beograda, inace svi drugi (EU, SAD, NATO, UN, OEBS, savet evrope itd.) su na njihovoj strani, na strani onih koji zele zajednicki zivot! Vremena crno-belog misljenja su proslost, nema vise ili nas ili vas nego samo svih nas zajedno, ali da bi to mogao funksionisati naravno treba da svi rade zajednicki, pojedine incidente, tuce, ubistva, silovanja, napadanja itd. itd. bilo je i u Titovim vremenima a bice ih sve dok bude covecansta na ovom nasem planetu, najvaznije je da se ovi incidenti rasvetljavaju zajedno i da se pocinioci dovedu pred licom pravde bez sirenja mrznje medju etnickim ili verskim zajednicama! A sto se tice "tih dezurnih albanaca" koji ovde komentarisu nesto, oni su uvek korektni i pisu to sto misle, bez ikakvih vredjanja, nisu oni ni spijuni ni kriminalci nego obicni gradjani koji preko komentara daju ovde neke svoje ideje ili vidjenja nekih specificnih situacija! Cinjenica da ovi albanci poznaju srpski jezik i pisu ovde vrlo dobro pokazuje da ima sve vise onih koji su zaista obrazovani ljudi, koji zele komunikaciju na ovom ili onom jeziku, da su sposobni da vode dijalog i da su zaista zainteresovani da sa svojim komsijama imaju najbolje odnose, naravno bez sakrivanja ili precutanja teske proslosti ali sa cilem bolje zajednicke buducnosti! Ako je za nekoga to tako vazno, ja sam stvarno albanac sa presevske doline, podrzavam Republiku Kosova i opstanak presevske doline kao deo Srbije, naravno ako ne dodje vise do nekih problema sa promenom nekih teritorija, zaista mislim da su ove danasnje granice dovoljne za bolju buducnost svih nas na prostoru balkana, sve drugo ce voditi nazad u ratnim vremenima, a to ne zeli stvarno niko vise!!!

sima

pre 14 godina

Vrhunac licemerja... Za ovakvu situaciju krivi su razmazeni Srbi koji traze kablovsku televiziju, nove kuce i crveni tepih do njih - nije nego!

pravi realista

pre 14 godina

Sigurnost vise nije problem? Stvarno? Prebijanja Srba povratnika, kamenovanje, skrnavljenje grobova, vojska oko manastira i crkava, policijska zastita prilikom posete grobljima ili nekaznjavanje (nagradjivanje)albanskih zlocinaca koji slobodno setaju Kosovom su dokaz da sigurnost vise "nije problem"? O kojim to Srbima koji ucestvuju u institucijama albanske paradrzave se ovde prica? O onih nekoliko "postenih" Srba koje su preobukli u skupa odela, naucili ih par fraza o "okretanju buducnosti" i "prihvatanju realnosti" i koje vodaju okolo da glume ministre ili na onih 2% Srba koji su izasli na izbore koje su organizovali Albanci? To je dokaz da Srbi ucestvuju u institucijama "drzave kosova"? Mnogo jak dokaz. A o "mirnom" zivotu preostalih kosovskih Srba bi mogli oni sami nesto da kazu samo ti Srbi nesto ne dolaze do kompjutera i interneta pa da ostave koji komentar. Siguran sam da bi ti komentari kosovskih Srba bili mnogo drugaciji od bajki koje ovde pricaju dezurni Albanci. Uostalom, da je tako "mirno" na Kosovu zar se ne bi Srbi sami vracali u svoje kuce? Zar neko misli da ce Srbi radije izabrati da zive kao izbeglice u kampovima umesto da se vrate u svoje kuce ako je tako "mirno" na Kosovu? Dosta licemerja, dosta spinovanja, dosta lazi i sminkanja stanja na Kosovu. Mnogo smara. Albanci su sisteamtski i organizovano etnicki ocistili Kosovo i ne pada im na pamet da menjaju to stanje. Za to imaju podrsku svojih americkih sponzora jer u etnicki ociscenom Kosovu u kojem nema Srba nema vise ni medjuetnickih problema(jos Staljin je imao izreku "nema coveka - nema ni problema"), mogu da se pisu lepi izvestaji, razni kacini imaju materijala za spinovanje a i dovoljni su ovi preostali, izmrcvareni i ucenjeni Srbi da se glumi multietnicnost. Kada ce najzad Albanci da se spuste malo na zemlju i kada ce vec realno da gledaju na situaciju u toj svojoj "drzavi"? Neverovatno da je nacionalisticki zanos, samoljublje i nedostatak elementarne objektivnosti jos uvek tako jako prisutno medju Albancima. Dokle vise?

Simon

pre 14 godina

Nije se valjda neko na ovu vest začudio?
A i vest je baš nekako uz onu da su kamenovani šatori potencijalnih povratnika.
Imaš toliko jaku volju da se vratiš svojoj kući i zemlji, digneš šator pored opljačkane pa spaljene kuće i onda ti iz protesta što ti je palo na pamet da se vraćaš -komšije gadjaju i taj šator kamenjem.
Poruka je jasna.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Kamenovanje povratnika, oruzana pratnja Srba kroz Kosovo, poruseni grobovi na sprksa groblja, koja se uz pratnju mogu posetiti samo na Zadusnici, otkopavanje svezo zakopanog umrlog, prebijanje Srba kad je u manjini ili sam, oruzana zastita kultornih spomenika kakve nigde na svetu nemozete videti... Sve su to dogadjaji koji se svaki dan beleze u hronikama i svi su do jednog etnicki motivisani, tako da glavni problem za povratak Srba je njihova fizicka nebezbednost. Ekonomska nerazvijensot Kosova nije uopste problem, jer ti Srbi ionako zive u mizernim uslovima u Srbiji od mesecne pomoci, tako da ekonomski status uopste im se ne bi razlikovao da li su u Srbiji ili u njenoj pokrajini; osim toga, veliki deo tih raseljenih ljudi poticu iz ruralnih delova, gde su i pre napustanja ognjista ziveli od poljoprivrede. I pored lose ekonomske situacije na Kosovu oni se vracaju, ali samo u delovima gde su Srbi u vecini jer se jedino tamo osecaju bezbedno. U Pristinu, Pec, Prizren i da im se ponudi neki posao oni ne bi mogli da ga prihvate i vrate se jer jednostavno niko ne moze da im garantuje bezbedan odlazak i dolazak sa posla kuci. To je realno stanje na Kosovu, sve ostalo je samo ublazavanje ili relativiziranje stanja kako bi se Kosovo prikazalo u svetu kao tolerantno i multietnicko drustvo.

iii

pre 14 godina

ma da, povratnicima je sigurno najveca briga kablovska televizija... nedostatak elementarne sigurnosti, konstantno napeta situacija i pretnje, nedostatak ekonomska perspektive, to sve nije problem, ali ne mogu kablovsku sa srpskim kanalima da im nadju tako da nista od povratka.
Budimo realni, svima u svetu je mnogo laksi zivot bez srpskih povratnika na Kosovu, manje glavobolje, manje troskova, i zato se niko oko toga ni ne trudi.

Горан

pre 14 godina

Неможете Србима да обезбедите кабловску телевизију!? КОју врсту демократије ви господо из УНХЦР-а представљате? Демкратију која недозвољава телевизијски програм?

ekrem nisam sigurno

pre 14 godina

Pa dobro ako je kuća srušena, čemu onda kablovska u ovoj izjavi. Klaisčno zamazivanje očiju javnosti i uticanje na njegovo menjanje. Dakle prvi uslov je bezbednost kad njega rešite...lako ćemo za kablovsku.

Realista

pre 14 godina

Niko ne moze i ne sme nekome narediti gde ce da zivi! Sigurnost nije vise problem za povratak srba na Kosovu, preko 150 hiljada srba koji tamo zive nemaju te probleme inace ne bi tamo ostali ziveti, oni ucestvuju u institucijama Kosova i rade tamo gde ima posla! Ali, nazalost, losa ekonomska situacija jeste najveca prepreka za povratak i opstanak, ali to vazi za SVE na Kosovu, ne samo za srbe!

Realista

pre 14 godina

Niko ne moze i ne sme nekome narediti gde ce da zivi! Sigurnost nije vise problem za povratak srba na Kosovu, preko 150 hiljada srba koji tamo zive nemaju te probleme inace ne bi tamo ostali ziveti, oni ucestvuju u institucijama Kosova i rade tamo gde ima posla! Ali, nazalost, losa ekonomska situacija jeste najveca prepreka za povratak i opstanak, ali to vazi za SVE na Kosovu, ne samo za srbe!

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Kamenovanje povratnika, oruzana pratnja Srba kroz Kosovo, poruseni grobovi na sprksa groblja, koja se uz pratnju mogu posetiti samo na Zadusnici, otkopavanje svezo zakopanog umrlog, prebijanje Srba kad je u manjini ili sam, oruzana zastita kultornih spomenika kakve nigde na svetu nemozete videti... Sve su to dogadjaji koji se svaki dan beleze u hronikama i svi su do jednog etnicki motivisani, tako da glavni problem za povratak Srba je njihova fizicka nebezbednost. Ekonomska nerazvijensot Kosova nije uopste problem, jer ti Srbi ionako zive u mizernim uslovima u Srbiji od mesecne pomoci, tako da ekonomski status uopste im se ne bi razlikovao da li su u Srbiji ili u njenoj pokrajini; osim toga, veliki deo tih raseljenih ljudi poticu iz ruralnih delova, gde su i pre napustanja ognjista ziveli od poljoprivrede. I pored lose ekonomske situacije na Kosovu oni se vracaju, ali samo u delovima gde su Srbi u vecini jer se jedino tamo osecaju bezbedno. U Pristinu, Pec, Prizren i da im se ponudi neki posao oni ne bi mogli da ga prihvate i vrate se jer jednostavno niko ne moze da im garantuje bezbedan odlazak i dolazak sa posla kuci. To je realno stanje na Kosovu, sve ostalo je samo ublazavanje ili relativiziranje stanja kako bi se Kosovo prikazalo u svetu kao tolerantno i multietnicko drustvo.

ekrem nisam sigurno

pre 14 godina

Pa dobro ako je kuća srušena, čemu onda kablovska u ovoj izjavi. Klaisčno zamazivanje očiju javnosti i uticanje na njegovo menjanje. Dakle prvi uslov je bezbednost kad njega rešite...lako ćemo za kablovsku.

iii

pre 14 godina

ma da, povratnicima je sigurno najveca briga kablovska televizija... nedostatak elementarne sigurnosti, konstantno napeta situacija i pretnje, nedostatak ekonomska perspektive, to sve nije problem, ali ne mogu kablovsku sa srpskim kanalima da im nadju tako da nista od povratka.
Budimo realni, svima u svetu je mnogo laksi zivot bez srpskih povratnika na Kosovu, manje glavobolje, manje troskova, i zato se niko oko toga ni ne trudi.

pravi realista

pre 14 godina

Sigurnost vise nije problem? Stvarno? Prebijanja Srba povratnika, kamenovanje, skrnavljenje grobova, vojska oko manastira i crkava, policijska zastita prilikom posete grobljima ili nekaznjavanje (nagradjivanje)albanskih zlocinaca koji slobodno setaju Kosovom su dokaz da sigurnost vise "nije problem"? O kojim to Srbima koji ucestvuju u institucijama albanske paradrzave se ovde prica? O onih nekoliko "postenih" Srba koje su preobukli u skupa odela, naucili ih par fraza o "okretanju buducnosti" i "prihvatanju realnosti" i koje vodaju okolo da glume ministre ili na onih 2% Srba koji su izasli na izbore koje su organizovali Albanci? To je dokaz da Srbi ucestvuju u institucijama "drzave kosova"? Mnogo jak dokaz. A o "mirnom" zivotu preostalih kosovskih Srba bi mogli oni sami nesto da kazu samo ti Srbi nesto ne dolaze do kompjutera i interneta pa da ostave koji komentar. Siguran sam da bi ti komentari kosovskih Srba bili mnogo drugaciji od bajki koje ovde pricaju dezurni Albanci. Uostalom, da je tako "mirno" na Kosovu zar se ne bi Srbi sami vracali u svoje kuce? Zar neko misli da ce Srbi radije izabrati da zive kao izbeglice u kampovima umesto da se vrate u svoje kuce ako je tako "mirno" na Kosovu? Dosta licemerja, dosta spinovanja, dosta lazi i sminkanja stanja na Kosovu. Mnogo smara. Albanci su sisteamtski i organizovano etnicki ocistili Kosovo i ne pada im na pamet da menjaju to stanje. Za to imaju podrsku svojih americkih sponzora jer u etnicki ociscenom Kosovu u kojem nema Srba nema vise ni medjuetnickih problema(jos Staljin je imao izreku "nema coveka - nema ni problema"), mogu da se pisu lepi izvestaji, razni kacini imaju materijala za spinovanje a i dovoljni su ovi preostali, izmrcvareni i ucenjeni Srbi da se glumi multietnicnost. Kada ce najzad Albanci da se spuste malo na zemlju i kada ce vec realno da gledaju na situaciju u toj svojoj "drzavi"? Neverovatno da je nacionalisticki zanos, samoljublje i nedostatak elementarne objektivnosti jos uvek tako jako prisutno medju Albancima. Dokle vise?

sima

pre 14 godina

Vrhunac licemerja... Za ovakvu situaciju krivi su razmazeni Srbi koji traze kablovsku televiziju, nove kuce i crveni tepih do njih - nije nego!

Simon

pre 14 godina

Nije se valjda neko na ovu vest začudio?
A i vest je baš nekako uz onu da su kamenovani šatori potencijalnih povratnika.
Imaš toliko jaku volju da se vratiš svojoj kući i zemlji, digneš šator pored opljačkane pa spaljene kuće i onda ti iz protesta što ti je palo na pamet da se vraćaš -komšije gadjaju i taj šator kamenjem.
Poruka je jasna.

Lirim

pre 14 godina

Jedini koji na Kosovu sada napravljaju probleme jesu "dezurni" agenti Srbije! Inace, na Kosovu rade vise nego 600 policajaca srpske nacionalnosti, da li su oni svi prema nekome "spijuni" ili "izdajnici" svog naroda ili su oni "heroji" koji brane tu svoju etnicku zajednicu!? Da li su i svi oni srbi koji ucestvuju na izborima i u ostalim kosovskim institucijama "izdajnici" zato sto rade za dobrobit svoje zajednice i svojeg rodnog mesta!? Da li su onda politicari i policajci albanske nacionalnost u presevskoj dolini "izdajnici" svog naroda!? Da li je poslanik srpskog parlamenta Riza Halimi, albanac, "izdajnik" svog naroda!? Da li su svi albanci presevske doline koji ucestvuju na srpskim izborima "izdajnici"!? Jedini koji su protiv ovoga jesu politicari sa Beograda, inace svi drugi (EU, SAD, NATO, UN, OEBS, savet evrope itd.) su na njihovoj strani, na strani onih koji zele zajednicki zivot! Vremena crno-belog misljenja su proslost, nema vise ili nas ili vas nego samo svih nas zajedno, ali da bi to mogao funksionisati naravno treba da svi rade zajednicki, pojedine incidente, tuce, ubistva, silovanja, napadanja itd. itd. bilo je i u Titovim vremenima a bice ih sve dok bude covecansta na ovom nasem planetu, najvaznije je da se ovi incidenti rasvetljavaju zajedno i da se pocinioci dovedu pred licom pravde bez sirenja mrznje medju etnickim ili verskim zajednicama! A sto se tice "tih dezurnih albanaca" koji ovde komentarisu nesto, oni su uvek korektni i pisu to sto misle, bez ikakvih vredjanja, nisu oni ni spijuni ni kriminalci nego obicni gradjani koji preko komentara daju ovde neke svoje ideje ili vidjenja nekih specificnih situacija! Cinjenica da ovi albanci poznaju srpski jezik i pisu ovde vrlo dobro pokazuje da ima sve vise onih koji su zaista obrazovani ljudi, koji zele komunikaciju na ovom ili onom jeziku, da su sposobni da vode dijalog i da su zaista zainteresovani da sa svojim komsijama imaju najbolje odnose, naravno bez sakrivanja ili precutanja teske proslosti ali sa cilem bolje zajednicke buducnosti! Ako je za nekoga to tako vazno, ja sam stvarno albanac sa presevske doline, podrzavam Republiku Kosova i opstanak presevske doline kao deo Srbije, naravno ako ne dodje vise do nekih problema sa promenom nekih teritorija, zaista mislim da su ove danasnje granice dovoljne za bolju buducnost svih nas na prostoru balkana, sve drugo ce voditi nazad u ratnim vremenima, a to ne zeli stvarno niko vise!!!

GONZO

pre 14 godina

Prava je steta sto Albanci nisu bili ovako opredeljeni za suzivot i zajednicku buducnost pre nekoliko godina nego su tada energiju, pare i vreme trosili na planove o odvajanju Kosova, naoruzavanju terorista i na napade na srpsku policiju, vojsku i civile, nepostovanje zakona... Sada kada su nacionalisticki ciljevi Albanaca skoro pa svi dostignuti, sada se menja ploca i prica se o suzivotu, zajednickim ciljevima, interesima, EU... Mnogo je to licemerno.

m.

pre 14 godina

Prebacivanje krivice na nekave izmisljene "tajne srpske policajce" koji navodno vrsljaju po Kosovu, konstantno vredjanje i umanjivanje srpskih zrtava na Kosovu, pravdanje etnickog ciscenja i zlocina nad Srbima, pricanje bajki o stanju na Kosovu, propagiranje albanske nacionalisticke SF istorije u kojoj su Albanci potomci Ilira, Dardana i ko zna koga jos ne i koji zbog toga imaju pravo, ne na Kosovo nego na pola Evrope, licemerno pozivanje na "integrisanje" u albansku nacionalisticku para-drzavu ili pozivanje na prihvatanje "realnosti" na terenu iako se pre toga decenijama nije htelo integrisati u drzavu Srbiju, velicanje raznih tacija i haradinaja i jos mnogo toga sto promovisu i propagiraju dezurni albanski komentatori nije nikakav fer dijalog nego obicna propaganda i promovisanje rezultata albanskog nacionalzima koje nece dovesti ni do kakvog napretka. A sto se tice "zadovoljstva" sadasnjim granicama na Balkanu koje ne bi trebalo vise menjati - u potpunosti razumemo to "zadovoljstvo" koje pokazuju Albanci, nikada ranije Albanci nisu zauzeli toliko teritorija pa naravno da im odgovaraju ove i ovakve granice i naravno da bi hteli da se sva ta otimacina sto brze legalizuje i da se okrenemo "saradnji" i "suzivotu".

Горан

pre 14 godina

Неможете Србима да обезбедите кабловску телевизију!? КОју врсту демократије ви господо из УНХЦР-а представљате? Демкратију која недозвољава телевизијски програм?

Realista

pre 14 godina

Niko ne moze i ne sme nekome narediti gde ce da zivi! Sigurnost nije vise problem za povratak srba na Kosovu, preko 150 hiljada srba koji tamo zive nemaju te probleme inace ne bi tamo ostali ziveti, oni ucestvuju u institucijama Kosova i rade tamo gde ima posla! Ali, nazalost, losa ekonomska situacija jeste najveca prepreka za povratak i opstanak, ali to vazi za SVE na Kosovu, ne samo za srbe!

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Kamenovanje povratnika, oruzana pratnja Srba kroz Kosovo, poruseni grobovi na sprksa groblja, koja se uz pratnju mogu posetiti samo na Zadusnici, otkopavanje svezo zakopanog umrlog, prebijanje Srba kad je u manjini ili sam, oruzana zastita kultornih spomenika kakve nigde na svetu nemozete videti... Sve su to dogadjaji koji se svaki dan beleze u hronikama i svi su do jednog etnicki motivisani, tako da glavni problem za povratak Srba je njihova fizicka nebezbednost. Ekonomska nerazvijensot Kosova nije uopste problem, jer ti Srbi ionako zive u mizernim uslovima u Srbiji od mesecne pomoci, tako da ekonomski status uopste im se ne bi razlikovao da li su u Srbiji ili u njenoj pokrajini; osim toga, veliki deo tih raseljenih ljudi poticu iz ruralnih delova, gde su i pre napustanja ognjista ziveli od poljoprivrede. I pored lose ekonomske situacije na Kosovu oni se vracaju, ali samo u delovima gde su Srbi u vecini jer se jedino tamo osecaju bezbedno. U Pristinu, Pec, Prizren i da im se ponudi neki posao oni ne bi mogli da ga prihvate i vrate se jer jednostavno niko ne moze da im garantuje bezbedan odlazak i dolazak sa posla kuci. To je realno stanje na Kosovu, sve ostalo je samo ublazavanje ili relativiziranje stanja kako bi se Kosovo prikazalo u svetu kao tolerantno i multietnicko drustvo.

pravi realista

pre 14 godina

Sigurnost vise nije problem? Stvarno? Prebijanja Srba povratnika, kamenovanje, skrnavljenje grobova, vojska oko manastira i crkava, policijska zastita prilikom posete grobljima ili nekaznjavanje (nagradjivanje)albanskih zlocinaca koji slobodno setaju Kosovom su dokaz da sigurnost vise "nije problem"? O kojim to Srbima koji ucestvuju u institucijama albanske paradrzave se ovde prica? O onih nekoliko "postenih" Srba koje su preobukli u skupa odela, naucili ih par fraza o "okretanju buducnosti" i "prihvatanju realnosti" i koje vodaju okolo da glume ministre ili na onih 2% Srba koji su izasli na izbore koje su organizovali Albanci? To je dokaz da Srbi ucestvuju u institucijama "drzave kosova"? Mnogo jak dokaz. A o "mirnom" zivotu preostalih kosovskih Srba bi mogli oni sami nesto da kazu samo ti Srbi nesto ne dolaze do kompjutera i interneta pa da ostave koji komentar. Siguran sam da bi ti komentari kosovskih Srba bili mnogo drugaciji od bajki koje ovde pricaju dezurni Albanci. Uostalom, da je tako "mirno" na Kosovu zar se ne bi Srbi sami vracali u svoje kuce? Zar neko misli da ce Srbi radije izabrati da zive kao izbeglice u kampovima umesto da se vrate u svoje kuce ako je tako "mirno" na Kosovu? Dosta licemerja, dosta spinovanja, dosta lazi i sminkanja stanja na Kosovu. Mnogo smara. Albanci su sisteamtski i organizovano etnicki ocistili Kosovo i ne pada im na pamet da menjaju to stanje. Za to imaju podrsku svojih americkih sponzora jer u etnicki ociscenom Kosovu u kojem nema Srba nema vise ni medjuetnickih problema(jos Staljin je imao izreku "nema coveka - nema ni problema"), mogu da se pisu lepi izvestaji, razni kacini imaju materijala za spinovanje a i dovoljni su ovi preostali, izmrcvareni i ucenjeni Srbi da se glumi multietnicnost. Kada ce najzad Albanci da se spuste malo na zemlju i kada ce vec realno da gledaju na situaciju u toj svojoj "drzavi"? Neverovatno da je nacionalisticki zanos, samoljublje i nedostatak elementarne objektivnosti jos uvek tako jako prisutno medju Albancima. Dokle vise?

Горан

pre 14 godina

Неможете Србима да обезбедите кабловску телевизију!? КОју врсту демократије ви господо из УНХЦР-а представљате? Демкратију која недозвољава телевизијски програм?

Simon

pre 14 godina

Nije se valjda neko na ovu vest začudio?
A i vest je baš nekako uz onu da su kamenovani šatori potencijalnih povratnika.
Imaš toliko jaku volju da se vratiš svojoj kući i zemlji, digneš šator pored opljačkane pa spaljene kuće i onda ti iz protesta što ti je palo na pamet da se vraćaš -komšije gadjaju i taj šator kamenjem.
Poruka je jasna.

Lirim

pre 14 godina

Jedini koji na Kosovu sada napravljaju probleme jesu "dezurni" agenti Srbije! Inace, na Kosovu rade vise nego 600 policajaca srpske nacionalnosti, da li su oni svi prema nekome "spijuni" ili "izdajnici" svog naroda ili su oni "heroji" koji brane tu svoju etnicku zajednicu!? Da li su i svi oni srbi koji ucestvuju na izborima i u ostalim kosovskim institucijama "izdajnici" zato sto rade za dobrobit svoje zajednice i svojeg rodnog mesta!? Da li su onda politicari i policajci albanske nacionalnost u presevskoj dolini "izdajnici" svog naroda!? Da li je poslanik srpskog parlamenta Riza Halimi, albanac, "izdajnik" svog naroda!? Da li su svi albanci presevske doline koji ucestvuju na srpskim izborima "izdajnici"!? Jedini koji su protiv ovoga jesu politicari sa Beograda, inace svi drugi (EU, SAD, NATO, UN, OEBS, savet evrope itd.) su na njihovoj strani, na strani onih koji zele zajednicki zivot! Vremena crno-belog misljenja su proslost, nema vise ili nas ili vas nego samo svih nas zajedno, ali da bi to mogao funksionisati naravno treba da svi rade zajednicki, pojedine incidente, tuce, ubistva, silovanja, napadanja itd. itd. bilo je i u Titovim vremenima a bice ih sve dok bude covecansta na ovom nasem planetu, najvaznije je da se ovi incidenti rasvetljavaju zajedno i da se pocinioci dovedu pred licom pravde bez sirenja mrznje medju etnickim ili verskim zajednicama! A sto se tice "tih dezurnih albanaca" koji ovde komentarisu nesto, oni su uvek korektni i pisu to sto misle, bez ikakvih vredjanja, nisu oni ni spijuni ni kriminalci nego obicni gradjani koji preko komentara daju ovde neke svoje ideje ili vidjenja nekih specificnih situacija! Cinjenica da ovi albanci poznaju srpski jezik i pisu ovde vrlo dobro pokazuje da ima sve vise onih koji su zaista obrazovani ljudi, koji zele komunikaciju na ovom ili onom jeziku, da su sposobni da vode dijalog i da su zaista zainteresovani da sa svojim komsijama imaju najbolje odnose, naravno bez sakrivanja ili precutanja teske proslosti ali sa cilem bolje zajednicke buducnosti! Ako je za nekoga to tako vazno, ja sam stvarno albanac sa presevske doline, podrzavam Republiku Kosova i opstanak presevske doline kao deo Srbije, naravno ako ne dodje vise do nekih problema sa promenom nekih teritorija, zaista mislim da su ove danasnje granice dovoljne za bolju buducnost svih nas na prostoru balkana, sve drugo ce voditi nazad u ratnim vremenima, a to ne zeli stvarno niko vise!!!

GONZO

pre 14 godina

Prava je steta sto Albanci nisu bili ovako opredeljeni za suzivot i zajednicku buducnost pre nekoliko godina nego su tada energiju, pare i vreme trosili na planove o odvajanju Kosova, naoruzavanju terorista i na napade na srpsku policiju, vojsku i civile, nepostovanje zakona... Sada kada su nacionalisticki ciljevi Albanaca skoro pa svi dostignuti, sada se menja ploca i prica se o suzivotu, zajednickim ciljevima, interesima, EU... Mnogo je to licemerno.

m.

pre 14 godina

Prebacivanje krivice na nekave izmisljene "tajne srpske policajce" koji navodno vrsljaju po Kosovu, konstantno vredjanje i umanjivanje srpskih zrtava na Kosovu, pravdanje etnickog ciscenja i zlocina nad Srbima, pricanje bajki o stanju na Kosovu, propagiranje albanske nacionalisticke SF istorije u kojoj su Albanci potomci Ilira, Dardana i ko zna koga jos ne i koji zbog toga imaju pravo, ne na Kosovo nego na pola Evrope, licemerno pozivanje na "integrisanje" u albansku nacionalisticku para-drzavu ili pozivanje na prihvatanje "realnosti" na terenu iako se pre toga decenijama nije htelo integrisati u drzavu Srbiju, velicanje raznih tacija i haradinaja i jos mnogo toga sto promovisu i propagiraju dezurni albanski komentatori nije nikakav fer dijalog nego obicna propaganda i promovisanje rezultata albanskog nacionalzima koje nece dovesti ni do kakvog napretka. A sto se tice "zadovoljstva" sadasnjim granicama na Balkanu koje ne bi trebalo vise menjati - u potpunosti razumemo to "zadovoljstvo" koje pokazuju Albanci, nikada ranije Albanci nisu zauzeli toliko teritorija pa naravno da im odgovaraju ove i ovakve granice i naravno da bi hteli da se sva ta otimacina sto brze legalizuje i da se okrenemo "saradnji" i "suzivotu".

sima

pre 14 godina

Vrhunac licemerja... Za ovakvu situaciju krivi su razmazeni Srbi koji traze kablovsku televiziju, nove kuce i crveni tepih do njih - nije nego!

iii

pre 14 godina

ma da, povratnicima je sigurno najveca briga kablovska televizija... nedostatak elementarne sigurnosti, konstantno napeta situacija i pretnje, nedostatak ekonomska perspektive, to sve nije problem, ali ne mogu kablovsku sa srpskim kanalima da im nadju tako da nista od povratka.
Budimo realni, svima u svetu je mnogo laksi zivot bez srpskih povratnika na Kosovu, manje glavobolje, manje troskova, i zato se niko oko toga ni ne trudi.

ekrem nisam sigurno

pre 14 godina

Pa dobro ako je kuća srušena, čemu onda kablovska u ovoj izjavi. Klaisčno zamazivanje očiju javnosti i uticanje na njegovo menjanje. Dakle prvi uslov je bezbednost kad njega rešite...lako ćemo za kablovsku.