Petak, 26.03.2010.

01:05

Pejpal ove godine konačno u Srbiji

Pejpal, najpoznatiji svetski sistem za plaćanje putem Interneta, ove godine dolazi u Srbiju. Time bi internet trgovina u Srbiji trebalo da bude znatno olakšana.

Izvor: B92

Pejpal ove godine konaèno u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 14 godina

Povecajte vi nama plate, snizite cene goriva i osnovnih zivotnih namernica i podignite standard, a mi cemo se za placanje preko interneta vec nekako snaci !!!

djvaso

pre 14 godina

Добро је да ће се овај сервис коначно појавити у Србији а ваљда и нас у Црној Гори неће заборавити. Иако сам досад направио неколико десетина наруџбина код разних on-line продавница, код неких једноставно нисам могао да обавим куповину јер:
1) земља није на списку држава у које шаљу робу,
2) подржано је само плаћање преко PayPal-a,
3) овдашње картице једноставно неће да прођу.
Добро је да одавде нема много куповина на Амазону или је народ много поштен па се није десио случај као са Русијом да се свака наруџбина искључиво шаље неком од курирских служби. Ово је једино случај са јапанским Амазоном, све иде преко DHL-a или FedEx-a. А онда вас дочекају њихови домаћи шпедитери, наши цариници и коначна цијена оде у небо. А да поменем и Америку ради равнотеже, каже ми човјек својевремено да у ово вријеме кризе његова америчка банка одбија да одобри on-line плаћање код европског продавца преко његове дебитне картице или за то тражи огромну провиѕију. Нисам могао да вјерујем. Ево линка:
http://www.spaghetti-western.net/forum/index.php/topic,1828.msg50440.html#msg50440
Уѕдравље, Васо

Ina

pre 14 godina

(Slavisa, 26. mart 2010 15:13)

Ja se ne secam kada sam poslednji put procitala knjigu na Srpskom jeziku. Razlog za to nije nikakav stav protiv Srpskog jezika, vec to sto na Srpskom ne mogu da pronadjem odgovarajucu, pre svega, strucnu literaturu. Tesko je danas pronaci u knjizarama i ozbiljniju beletristiku, a pod tim ne podrazumevam naslove tipa Harry Potter ili Twilight. Molim da se ima u vidu da nase drustvo i dalje ima veoma osetljivu i snobovsku citalacku publiku koja naslove navedenog tipa ni ne primecuje.

Sa druge strane, ne mogu da shvatim kako je moguce da neko ko se danas bavi internet marketingom insistira na tome da naslovi izdanja budu iskljucivo na njegovom maternjem jezku ili da knjige postoje tek onda kada su prevedene.

Gnjurac

pre 14 godina

Ja sam prosle godine porucio peraje koje kostaju 20 evra iz Spanije ukljucujuci i DHL postarinu. Carinici u DHL su mi dodatno naplatili 120 evra za carinske troskove i spediciju. Nakon toga sam bio prinudjen da dodatnu ronilacku opremu porucim na sestrinu adresu u Grckoj, da je ona stavi u torbu i posalje autobusom za Beograd bez placanja 2000 evra carine i spediterskih troskova. Zasto???

dejan

pre 14 godina

u zemlji gde su dobili kreditne kartice pre 5 godina normalno je da ni paypal ne radi sve do sada. Salu na stranu, koristim paypal vec nekih 7 godina. I pored bankovnog racuna dodao sam i master kreditnu karticu iz nasih banaka. I nisu mi blokirali nikad racun, osim sto je odjenom stalo skidanje para sa nase master kartice i prebacilo se na moj racun u USA a nisu hteli vise da primaju nasu karticu. Al je prosla par puta pre toga, i meni nejasno kako. Sto se tice carine, postoje nacini da sve sto kupite dobijete u Srbiji sa maksimum 40% carine i poreza, narocito knjige i slicno. Neka upakuju knjigu, napisu da je 25 dolara i nema carine i poreza i spedicije. Prvi put i cujem da treba spedicija, a preko ebay-ja sam do sada narucio preko 20 stvari i to sve za Srbiju. Narocito nisam cuo da treba spedicija za jednu knjigu??

Lazy Joe

pre 14 godina

Moze vlada Srbije da uskladjuje koliko hoce zakone. Srbija je pod sankcijama koje su SAD uvele jos 2003 i zato pay pal omogucava samo placanje ali ne i podizanje novca. I bice tako sve dok se sankcije ne ukinu.

Darko

pre 14 godina

Dezurni pametnjakovici koji dolazak paypal-a u Srbiju povezuju sa ulaskom u svet bi mogli da probaju kupovinu svojim VISA/MASTERCARD platnim karitcama na bilo kom ozbiljnom sajtu koji u ponudi ima i bankovni transfer i videce ta ta kupovina funkcionise vec godinama bez ikakvih problema i iz Srbije. Placanje i provizije koje banke uzimaju su smesne i bezbolne u odnosu na provizije koje naplacuje paypal. Takodje bitna cinjenica je da placali vi preko paypal-a sa novcem na racunu kod njih ili platnom karticom i njima kao posrednicima, placate duplu proviziju, tako da nije u redu da kukate samo na drzavu koja vas dere.

Sticajem okolnosti radim u firmi koja svoje usluge prodaje putem interneta, izmedju ostalog i preko paypal-a. Pored njih zastupljeni su i drugi servisi slicnog tipa (moneybookers,cashU) i direktni bankovni transferi preko HTTP API-ja nekih inostranih banaka. Uplate stizu iz svih krajeva sveta i statistika pokazuje da je najveci broj uplata (skoro 90%) izvrsen bankovnim transferom. Danas svaka banka ima neki API za placanje, ukljucujuci i banke iz Srbije i to je siguno najsigurniji i najjeftiniji nacin za placanje na internetu. Paypal je jos jedan u nizu legalnih derikoza, kao sto je slucaj sa autokucama u Srbiji koje imaju svoje leasing kuce i kroz koje prodaju svoja vozila obezbedjujuci sebi zaradu kroz oba kanala.

Uostalom videcete i sami kada to dugoocekivano "cudo" dodje kod nas i "uvede" nas u Evropu i svet :-)

P.S.
Kao sto neko dole vec rece i Moneybookers je za svetlosnu godinu ispred paypal-a, a uz to su i provizije 2x manje.

klaus

pre 14 godina

Nisam procitao sve komentare na ovu temu i ne znam jel neko vec pre mene pisao o ovome, ali...ja paypal iz Srbije koristim vec 2 godine, bez problema. imam karticu u Raifajzen banci i sa njom sam se prijavio na paypal. samo sam na mestu zemlje (Srbija) upisao Hrvatska...i za cudo bozje otvoren mi je nalog. doduse nista nisam kupio preko neta, ali ga koristim za igricu koju placam u inostranstvu, upravo preko patpal-a i sljaka bez problema. znaci...placanje radi 100% a pare primao nisam...
pozdrav svima.

г4

pre 14 godina

Што се тиче куповине путем интернета, једино куповина лиценци за софтвер има смисла, јер серијски број или кључ преузимате одмах по плаћању, а и можете да испробате софтвер пре него га купите. Као и књиге (уколико је нема на Гигапедији):). Техничка роба, одећа и сл. нема сврхе јер ко ће га знати да ли је то производ који сте хтели, да ли ће се оштетити транспортом итд. У сваком случају са Пејпалом не можемо изгубити, а и хакери тешко ту шта могу да напакосте.

Za gospoju

pre 14 godina

Gospoja ili gospojica koja tvrdi da Kanadjani deru na carini izgleda nije osetila kako ovi nasi ovde deru :)
Porucivao sam robu u vrednosti >1xxx dolara iz Amerike u Kanadu i opet me je jeftinije izaslo sa postarinom i carinom nego da kupujem u Kanadi. Kad bi neko tu robu porucivao u Srbiju izasla bi ga carina oko 500dolara... e to se zove deranje.

Zoki

pre 14 godina

Koristim PayPal već desetak godina i nisam imao problema. Cena transakcija je slična onome što banke naplaćuju prodavcima za transakcije obavljene kreditnim karticama.
Ne znam zašto bi ovaj sistem bio zastareo. Moguće je da postoje i "moderniji" sistemi plaćanja, ali PayPal je u prednosti iz prostog razloga zato što je opšte prihvaćen. Preko njega možete platiti kreditnom karticom i ako nemate PayPal nalog. Isto tako, možete ponuditi kupcima plaćanje kreditnom karticom bez posebnog ugovora sa bankom ili drugom kompanijom koja procesira kreditne kartice.

vik

pre 14 godina

Paypal je dobra ideja i svi se slazu potreban servis, medjutim sve je vishe nezadovoljnih seller-a na ebay-u koji se sluze njime jer moraju (paypal je njihova kompanija) Ovo znam jer koristim ebay svakodnevno iz hobija a i sam sam "small potatoes" prodavac (iz usa)...uvode sve vece fees, customer support je katastrofa i u sluchaju bilo kakvog problema jako teshko je telefonom dobiti zivog choveka da sa njim raspravite problem ili dobijete informaciju. Chesto su prodavci prevareni primenom kontradiktornih polisa izmedju ebay i paypal, primera ima dosta, sledeci sajt sadrzi brdo informacija na temu...http://paypalsucks.com/
Medjutim kao kupac ste zashticeni i to solidno, bilo da vam roba ne stigne uopshte bilo da je defektna ili pogreshno opisana dovoljno je da fajlujete despute i potom chargeback i prilozite potvrdu da ste robu poslali nazad i novac ce vam se vratiti na rachun... a za carinske tarife u srbiji, uh tu vec ne znam shta da izjavim

Paja Patak

pre 14 godina

Dakle ko koga ovde zamajava? Ko će da koristi PayPal ako su ostali troškovi, da ne kažem harač, skoro 200%?!?!

A PayPal račun će biti obogaljen u Srbiji, dakle moći će samo da se plaća.

Čemu će to da služi a uz to i ne radi?

Stanko NS

pre 14 godina

Samo par reci u vezi kupovanja preko Interneta ..
U zadnjih par godina sam kupovao na amazon.com sa Visa virtuelnom karticom Vojvodjanske banke i nikad nisam imao problema. Kupio sam u vrednosti preko 2500 $. Posiljke su uvek bile do 3 knjige i samo jednom sam platio neku "carinu " od 1200 dinara.

Jednom prilikom je posiljka bila zagubljena. Sacekao sam 30 dana posle procenjenog vremena kad je trebalo da stigne i poslao sam mail amazonu i pitao ih mogu li nekako da mi pomognu u vezi posiljke. I sad SLUSAJTE STA JE BILO .
Posle 1 sat sam dobio mail sa izvinjenjem da se to desava i izvinjenje i opravdanje da nije njihova krivica da knjige koje su mi trebale nisu stigle na vreme.
Posle koji sat sam opet dobio izvinjenje i uputstvo kako moram ponovo da izvrsim narudzinu posto su mi vratili novac na karticu ali ako hocu i dalje te knjige da moram ponovo da prodjem proces narucivanja. Objasnili su mi da je ona izgubljena posiljka osigurana i da mi veruju na rec da nisam dobio. Zamolili su me da ako se kojim slucajem pojavi i prva posiljka da odbijem da je primim i da ce se ona vratiti njima.
Posle narucivanja istih knjiga opet su se javili i saopstili da ce mi knjige poslati najbrze sto mogu . Mislio sam da ce me odrati ali ne ..
TO JE BILO O NJIHOVOM TROSKU ..
Posle par meseci su mi se javili i zahvalili sto nisam primio prvu posiljku koja je posle stigla.
EVO OVA SAM JA ISKUSTVA IMAO SA AMAZONOM i morao sam da podelim sa vama.
SJAJNI SU . I MALO JE TAKO NESTO RECI . Ovaku poslovnost nikad nisam sreo niti cu sresti u Srbiji.

Stanko S.
Novi Sad

Dragan

pre 14 godina

Pa normalno. Zasto bi Srbija imala mogucnost Pay Pal? Predlozio bih da nam se poseku i strujni kablovi. Nama ni struja ne treba. U stvari treba i bice ali za milijardu godina. Jer izgleda da 10 godina nije bilo dovoljno da se opametimo, pa sada sledecih deset godina od promena nastojimo da se blamiramo na svakom koraku. Zamisli bre pa mozambik ima Pay Pal.... UZAS!

Max

pre 14 godina

ukratko "lipshi magare na zelenu travu" cela ta spika

da se razumemo ebay+paypal je dobra stvar ali sa svim zulumima shto drzava sprovodi na izvoz uvoz takse binduju preveliki prtljag da pogodnosti internet poslovanja i trgovine + shto ce paypal da u stratu obogalji mogucnosti tih racuna hrvatskoj i josh nekim zemljama

a da je u Srbiji lopovluk na carini to je vec valjda svima jasno

onaj lik shto pricha o knjigama i kako to treba lokalno nije u shini sav, sushtina vecine proizvoda je da su povoljniji online, e sad da nema svih vampira shto chekaju da iscede takse preko pogache narod bi imao neshto od toga, ovako je to "s obale" pricha i nazalost nishta od normalnog funkcionisanja ljudi i roba u srbistanu za dug vremenski period

giuseppe

pre 14 godina

@Slaviša: bolje obratite pažnju na svoj sajt... npr, na jednoj stranici sam dobio sledeće:

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/.marienka/market_euro/euromarket.rs/modules/cart.module.php on line 163

I te foreach petlje su se mnogo nešto uskopistile...

naselje

pre 14 godina

@ slavisa
Pa naravno da niko ne govori o kupovini srpskih knjiga preko amazona! U tome i jeste poenta: ljudi kupuju knjige na stranim jezicima, uglavnom strucnu literaturu, koja ovde niti je prevedena niti je dostupna u izvornom obliku

jesus

pre 14 godina

@ Slavisha

...

vecina struchnih knjiga se ne prevodi na srpski i po par godina se cheka na one koje se nekim sluchajem i prevedu a ljudi koji kupuju na amazon sigurno ne traze knjige na srpskom jer logichno imaju i u Srbiji da se uzmu, nisu toliko glupi.
A 95% tih knjiga nema shanse da se nadje u Srbiji pa naravno, mora da se kupuje iz inostranstva. Ako bi ljudi chekali na prevode, t.j. na izdanja tih knjiga na srpskom tek tada bi zaostajali u svojim znanjima i primeni istih.

p.s i mi "polupismeni" znamo engleski...

Koliki je maximum karaktera koji mogu da unesem u polje "Vase ime*"? Na ovaj nacin samo proveravam koliko reci i slova mogu upotrebiti za svoje ime.

pre 14 godina

Ja sma jednom preko e-Bay-a nesto kupila i nikad vise. Mislila sam da oprobam sudbinu, jer je proizvod imao monogo primamljivu cenu, za razliku od cene u prodavnici. Jedva zivu glavu izvukoh. Muku sam mucila sa prodavcem da dobijem ono sto sam platila, izgubivsi na vremenu moleci kroz e-mail poruke da mi kaze gde smo u procesu kupo-prodaje i strepeci da sam prevarena, jer nije islo onako kako je bilo naznaceno u oglasu. Znaci jednom sam ovo uradila i nikad vise, pa makar platila nesto 5 puta skuplje i makar se radilo o hiljadama dolara. Nema nista sigurnije nego kupiti od prodavnice koja fizicki postoji na toj i toj lokaciji. Najbolje lokalnoj, da mozete da vratite ili popravite ako ustreba. Dakle, pet puta razmislite i pretrazite internet kada vidite nesto sa jako povoljnom cenom.

Preko Kijiji ili Craigslist mogu samo nesto da prodam, ali da kupim, ni pod razno. Moj se drug licno nasao sa jednim covekom na neutralnoj lokaciji, od njega preuzeo cd sa software-om za koji je jako malo platio, ali kada je dosao kuci da instalira software…

A mogu vam reci da ako zivite u Kanadi i narucite nesto jeftinije iz Amerike, da ce vas Kanadska carinska taksa odrati + UPS brokerage dazbine (FedEx je mnogo bolji) + shipping, na kraju ispadne duplo vise. Valjda su i ti u Srbiji naucili da mogu proci sa takvom vrestom bezobrazluka. U Kanadi su takodje od skora uveli da poreskoj upravi Kanade morate prijaviti sve sto prodajete preko interneta kako bi vam odredili taksu na zaradu.

Naravno, ako odredjenog proizvoda nema da se kupi u vasoj okolini, valjda jedino preostaje da malo rizikujete.

I kao sto je vec spomenuto, najbolje je imati sve mogucnosti na raspolaganju, ukljucujuci PayPal, pa onda odlucivati kakva vam transakcija najbolje odgovara.

Samo oprezno, jer sve sto izgleda jeftino, moze vas lako kostati i zivaca i strpljenja i velikih troskova.

lol

pre 14 godina

Pokušajte da registrujete nalog na paypal.com i obratite pažnju koje su sve države podržane. Zar je moguće da nam je zakonodavstvo u oblasti elektronskog poslovanja ispod nivoa Albanije, Azerbejdžana, Kirgistana, Gabona, Kenije, Ruande, Ugande itd. Ne bih da podcenjujem nikog, tj. svaka čast savkoj od tih zemalja, ali...
Za pojedine zemlje će vam, siguran sam, trebati dobra pretraga po google.com da pronađete neke informacije o njima.

MARKOM

pre 14 godina

Malo objasnjenje za sve koji do sada nisu imali dodira sa PayPal-om. Naime, ovaj sistem placanja nije samo vezan iskljucivo za ebay nego je globalni sistem placanja sto firmi sto pojedincu. Na ovaj nacin se izbegava davanje VISA ili Master kartice onome kome placate tj. dovoljno je samo poslati novac na neciji e-mail tj. PayPal racun. PayPal je povezan sa vasim bankovnim racunom tj. VISA karticom ako to tako napravite.
Vrlo je zgodno platiti recimo privatno sobu nekome koju rezervisete u Argentini recimo, kako biste nekome inace platili rezervaciju sobe bilo gde a svetu?
Ovaj sistem je fenomenalan i kada privatno prodajete nesto, kupite recimo nesto za 100 000 din privatno od Laze i kad preuzmete robu platite mu odmah preko interneta, on lovu dobije za svoj PayPal racun i sa njom radi sta hoce ili je prebaci na bankovni racun ili VISA karticu, as simple as that.

Skeptik

pre 14 godina

O hvalim te boze! Zalosno je jedino sto je nasa carina anulator svega zaradjenog jeftinijom upovinom. Narvano , posto knjige kupuju 'sumnjivi' subjekti onda i to placamo. Duboko tehnolosko znanje nasih carinika i zakona o carini omogucili su da ko god zeli da kupi nesto sto ovde ne postoji mora papreno to da plati! Nema ti da kupujes van Srbije, nego brale 'nase' knjige i 'nase cipove'-ako ih imamo....

Dax

pre 14 godina

@Slavisa
Gospodine Slavisa, vidimo vec svi da imate firmu i da poslujete, mozete prestati sa besmislenim komentarima.
Uzgred, neko cita i knjige koje nisu na srpskom a ne moze da ih nadje u Srbiji. Ali ko sam ja da citam 'stranu' literaturu. Sto nema kod Slavise , ne treba ni citati!

Betty

pre 14 godina

Ajde molim za savet. Treba da kupim knjigu, polovnu, koja košta 5,5 funti i shipping valjda 3 funte. Koliko će me knjiga koštati i koji način je najjeftiniji? Ako uvode Pejpal, morali bi da smanje carinu na 7% sve zajedno sa PDV, da to uopšte ima smisla, osim na papiru.

vampirbg

pre 14 godina

Posle 10ak knjiga (neke sa amazona a neke ne) i 30-40 PS3 igara vrednosti 10-50e znam da nema problema za placanje i narucivanje iz inostranstva.... Samo je bitno da se pridrzavate par stvari:

1) ne vise od jedne knjige/diska/igra
2) narucujte sa sajtova koji ne pisu cenu na omotu
3) trazite da vam salju kao preporuceno pismo (signed for)
4) izbegavajte slanje preko DHL (najskuplji su i uvek ce vas ocariniti)

Ako sve ovo pazite sansa da prodjete bez carine je oko 95% (sem ako nije veliki paket)... Takodje ce se smanjiti sansa da vam neko od carinika ukrade paket...

Aleksandar

pre 14 godina

Posto vidim da skoro svi pljuju po paypal amazon.com ebay i ostalim web sajtovima za kupovinu i prodaju ja mogu reci iz linoga iskustva da nikad nisam imao problema sa kupovinom na navedenim sajtovima i koliko je pisato toliko su mi i naplatili a te cifre od 30% i sta je sve navedeno to se vi raspitajte tamo kod vas jer vas drzava carini tjt carini robu koju kupite po mnogo vecim ciframa nego igde u svetu !
Meni se vise isplati kupovati garderobu patike tehnicku opremu PONEKAD nego da odem u prodavnicu i licno kupim !

RASPITAJTE SE MALO ZASTO VAS TOLIKO POKKRADAJU TAMO PRILIKOM KUPOVINE ROBE IZ INOSTRANSTVA !!!
Dobro onaj rece " vi tamo iza tarabe" .!!!!

Nikola

pre 14 godina

@ Slavisa Vasiljevic = Euro Market

Vi ste rekli:
"3. Prica o kupovini kinjige iz Amerike je CISTO LUPETANJE. Jer zasto biste kupovali knjigu iz Amerike, ako tu istu knjigu mozete kupiti ovde ?! Cemu sluze brojne izdavacke kuce u Srbiji ?! Smesan je onaj ko gura tu pricu."

Pa nema Srbija SVE knjige ovoga sveta !

Lepo bi bilo da ima, ali eto nema !

Kada ceo svet ima PayPal kao mogućnost, HOĆU I JA TU MOGUĆNOST.

PayPal omogućava plaćanje i karticama ako nemate otvoren nalog na paypal-u.

Recite mi kakav je to zakon koji treba doneti u Srbiji da bi PayPal u Americi stavio u padajućoj listi za tzv One Time Payments SRBIJA i da mogu da koristim svoju Visa Virtuon Karticu ????????????

Znate treba da se omogući i meni da imam neka prava a stručna literatura se kupuje u svetu jer kod nas je nema. Dok se jedna knjiga prevede i izda trebaju godine da prođu.

Slavisa

pre 14 godina

@ skycould

Ma ti si genije ! Hvala ti sto me uporedjujes sa Miskom.

Veoma podrzavam napredak svake vrste - i trudim se da doprinesem - ALI NE MOGU DA SLUSAM POLU-PISMENE LJUDE KAKO PROSIPAJU PAMET !

Hajde da zavrsimo pricu sa kupovinom knjige na Amazon.com ?

1. Simbolican broj knjiga na Srpskom jeziku mozete kupiti na Amazon.com

2. I bez troskova dostave - cene su 3 puta vise nego li da istu knjigu porucite kod nase Lagune !

3. Vreme i sigurnost dostave ?

..besmisleno mi je da govorim o suludim stvarima. Ko zeli da plati knjigu 290 Dolara - samo neka izvoli! Ja cu normalnim ljudima tu istu prodavati za 590 Dinara.

Pozdrav

Slavisa

pre 14 godina

@baki

Gospodine, ne nudim ja tu uslugu, zato sto POSTOJI konkurent koji to radi bolje od mene. Mi radimo ono u cemu smo mi bolji..Mozda sad sa PeyPalom Vam i to omogucimo :) ali prica da tih servisa nema - jednostavno ne stoji, ili niste dobro informisani.

baki

pre 14 godina

@Slavisa Euromarket:
Ja sam mogao jos 80-ih da kupujem pouzecem iz raznih kataloga. Sta ti radis je da si prebacio katalog na net, a ne nudis da neko iz celog sveta kupi poklon nekome u Srbiji CC-om:
Evo sta pise kod tebe na sajtu:
Da li je moguće plaćanje kreditnim karticama?

Trenutno smo u pregovorima sa bankama kako bi omogućili ovu opciju, nadamo se da će uskoro biti dostupna, o čemu ćete sigurno biti obavešteni.

Znaci to sto ti pricas nije ista prica.

Marko

pre 14 godina

@EuroMarket
Ako je tako razvijena Internet trgovina, zasto nas niko nece?

Drugo, knjige nisu u pitanju, vec geberalno roba koja dok ne stigne ovde prodje mnogo drzava podizuci joj cenu, pa onda kod nas jos malo podignu. A kada se kupi direktno iz neke zemlje (u ovom slucaju Amerika) cena je mnogo manja (originalna)

cd

pre 14 godina

pre problema sa neckermann-om nije bilo carine na knjige, a onda su poceli da carine sve redom. i naravno za obracun carine uzimaju iznos cene knjige i POSTANSKIH I TROSKOVA PAKOVANJA koji kod amazona budu i do 30% ukupne cene.

Meta-comment

pre 14 godina

Cemu se radovati? PayPal=Ebay. Posto sam korisnik ebay-a, koji prodavce sada primora da omoguce kupcu placanjem putem paypal-a, odmah vam bude jasno a kakvom se lopovluku radi. Prvo platite objavljivanje oglasa, sa milijardama opcija od kojih svaka kosta po nesto. Sto je visa cijena robe koju prodajete, to je cijena oglasa visa. Ako prodaja ne uspije, nikom nista, te pare se ne vracaju. Ako pak uspije, onda vam otkinu dobar procenat od prodaje. Plus ako kupac zeli da plati preko paypal-a, onda vam i tu jos otkinu procenat. Bezobrazluk i podmukli lopovluk. Da se radi o nekom normalnom procentu, pa bi i bilo podnosljivo.

Ogi

pre 14 godina

S obzirom da često kupujem knjige preko interneta (Amazon) moram da kažem da je ta carina stvarno neverovatna. Od deset slučajeva, samo jednom se dogodi da knjigu preuzmem bez ikakvih dodatnih plaćanja, a i tada mi nije jasno zašto. Rekao bih da carina i špediteri sprovode neki sistem "ofrlje". Za osam knjiga koje sam odjednom naručio, platio sam oko 8.000 dinara carine, a za dve koje su mi stigle prošle nedelje - 6.500 dinara. Za ovog pametnjakovića koji se bavi trgovinom preko interneta a pita se zašto naručujemo knjige iz inostranstva kad imamo naše izdavačke kuće, samo jedno obaveštenje - Nemam vremena da čekam da neka naša izdavačka kuća prevede i objavi knjigu koja je, recimo, u SAD objavljena u februaru ove godine. Kod nas će stići za dve ili tri godine.

Alexandru

pre 14 godina

I ovo je nesto, ali nije bog zna sta. I dalje necemo moci da naplacujemo preko PayPal-a, tako da samo uvodjenje PP-a nece uticati na biznis u Srbiji. I dalje cemo mi koji nesto prodajemo morati da se mucimo i nadjemo alternativne metode koje naplacuju dosta...

skycould

pre 14 godina

@Slavisa
Jeste kod nas je sve dostupno. Sve knjige koje pozelimo, filmovi, software i ostalo. I uopste nema potreba za narucivanjem bilo cega preko internet-a vec je mnogo bolje kupovati kod Slavise ili Miska. I ceo svet je u velikoj zabludi kad kupuje preko internet-a. O boze. Eto ti primer patika ili knjiga i ne treba ti vise.

Зоран

pre 14 godina

(PUBLIKA, 26. mart 2010 10:21), па ако је то тако, што 90% на ибеју прима паре преко пеј пала?

birokratijo, ustani nam s'grbace..

pre 14 godina

bravo! trebalo nam je samo 20 godina za ovako neshto (and counting)


mislim da smo bukvalno poslednji u evropi po tom pitanju..

nebitno

pre 14 godina

E naša carina je stvarno jedan veeeliki cirkus, pazite situaciju: naručim ja pre 4 godine Ubuntu linux, naravno besplatno, i to 10ak diskova, da podelim društvu. Stigne paket u našu zemlju dembeliju, i zove mene gospodin sa carine da mi kaže kako ne mogu da mi dostave paket jer ću ja to navodno da prodajem (10 je velika količina). Kada sam mu rekao da pročita malo šta piše na omotu diska (ono: You are encouraged to copy and distribute...), carinik uvređeno prekide vezu. I meni stigoše diskovi posle 2 dana.

mina

pre 14 godina

hvala Bogu!! ali zasto niko od zvanicnika ne pominje smanjenje carina?? jer bez toga pay pal slobodno ne mora ni da dolazi... :( i carine na knjige?? pa gde to ima..

Из искуства

pre 14 godina

Пејпал нити је преваѕиђен сервис нити треба сумњати да је лош. Само они који га нису користили могу да тврде тако нешто. Ја годинама користим овај сервис: од куповине у Берлину, до плаћања изнајмљеног стана у Буенос Аиресу (живим у Торонту), и никада, ама баш никада, нисам имао проблеме са Пеј палом, нити сам чуо да се ико жалио на њихову скупоћу и услуге.

miki

pre 14 godina

Gledam ove komentare,pa ljudi,nisu uvoznici toliko krivi sto su ovde cene velike vec preskupa drzava i svi neradnici koji se izdrzavaju,izmedju ostalog i od carinskih prihoda.I uvoznicima je u interesu da roba koju uvezu bude sto jeftinija krajnjem kupcu a ako se ustrojstvo ove lopovske drzave ne promeni,nama ce uvek sve biti mnogo skuplje nego ljudima koji zive u zapadnim zemljama!Da vi sve znate kako se nasa drzava doseti da uzme novac...na primer smanji carine a ovamo,izmisli kojekakve laboratorijske analize koje se placaju nenormalno mnogo,pa onda obaveze uvoznike da moraju da rade te analize mnogo vise nego sto se bilo gde to radi u svetu,za na primer,poslastice za pse,macke i slicne gluposti...Tako se svi troskovi uvecavaju i zato ce kod nas sve biti preskupo!A da se ne govori o troskovima podmicivanja i slicno i to se mora raditi gotovo na svakom koraku.

Ivan

pre 14 godina

Joooj koliko je ovo naivno! :)

I tako ja dobijam uzorak, u pitanju je chip, obichan mali chip koji stoji na malom kontroleru, paket ukupno nije tezi od 100-200 grama i stize da mora da se uradi shpedicija koja kosta 6 hiljada dinara i ako to ne podleze carini, posto je uzorak itd. :)

I tako svaki put po 6 hiljada za spediciju.

Sta vredi i paypal i ebay kad bilo koji paket koji stigne kod nas mora da se carini, sto znaci da mora da prodje shpediciju koja naplati 6 hiljada dinara.

Uvezli shleper krompira ili jedan mali chip od par grama placa se 6 hiljada dinara.

Hocete patike da kupite koje su 3x jeftinije nego u Delta Sportu ali vas cheka i spedicija i nenormalna carina sa nekim suludim taxama itd.

Nasa birokratija i administracija je za jedan kolektivni napalm i ni za sta bolje..

Slavisa

pre 14 godina

Vlasnik sam internet prodavnice Euro Market, tako da znam o cemu govorim na ovu temu.

1. PayPal kratkorocno nista nece promeniti. Nikakav eksplozivan rast internet prodaje nece se desiti - jer internet placanje u Srbiji vec postoji.

2. Ko kaze da internet prodaja u Srbiji nije razvijena - NE ZNA O CEMU GOVORI!
Internet prodaja u Srbiji je veoma razvijena, a posebno B2B sektor.

3. Prica o kupovini kinjige iz Amerike je CISTO LUPETANJE. Jer zasto biste kupovali knjigu iz Amerike, ako tu istu knjigu mozete kupiti ovde ?! Cemu sluze brojne izdavacke kuce u Srbiji ?! Smesan je onaj ko gura tu pricu.

4. Kod placanja karticom - VI PRVO DAJETE NOVAC, PA CEKATE PROIZVOD. A kod postojeceg sistema POUZECEM, U ISTOM TRENUTKU DAJETE NOVAC I PREUZIMATE PROIZVOD.

Kao i vecina spektakularno najavljivanih stvari - i ova ce isto proci..

Pozdrav

Slavisa Vasiljevic
online shopping EuroMarket

Dejan NS

pre 14 godina

"Knjiga koja na sajtu Ibej košta 100 dolara, u Srbiji bi nakon plaćanja poštarine, prevoza, carine, špeditera i gomile drugih taksi koštala 290 dolara"

Jel carinu možda "drži" G17? Mislite o tome...

Mladen

pre 14 godina

Da li neko može da odgovori sa sigurnošću da li se naplaćuje harač na knjige kada se naručuje sa npr amazon.co.uk
Zamislite zemlju u kojoj imate internet sajtove državnih službi, koji su jasni, razumljivi i redovno dopunjavani novim informacijama, a k tome na njima rade ljudi koji znaju da koriste e-mail i odgovore na neko pitanje....kakva je to utopija za ovaj srbistan...

Ivan

pre 14 godina

Čak i da ostane carina ne bi bilo toliko strašno, strašni i užasni su špediterski troškovi. Za jednu običnu knjigu, koju bi svako od nas i sam mogao da preuzme sa carine, špediteri deru sa par desetina evra što je donesu iz skladišta do Slavije na primer.
To je prava krađa i bezobrazluk koji ova država podstiče iz godine u godinu. Protiv toga se moramo buniti svim silama!!!

krivna

pre 14 godina

Dobro su se setili, ja se vec sedam godina bavim nekim vratolomijama tipa, otvaranje racuna na PayPal prijavljujuci se kao da sam iz Grcke. Glavni problem mi je bio verifikacija kreditne kartice na taj nacin.

Marko

pre 14 godina

Kao prvo drzava ne treba da pregovara sa PayPal-om i raznim drugim sistemima placanja nego treba da stvori uslove za NORMALNO elektronsko poslovanje pa ce sistemi kao stu su PayPal i MoneyBookers sami doci i ne treba niko da ih vuce za rukav.

Drugi i ogroman problem je to sto je PayPal najavio dolazak u ogranicenom okviru. To tacno znaci da placanje izmedju dva fizicka lica NECE biti moguce, a upravo je to najpopularniji servis koji se koristi najvise na sajtu Ebay koji je ujedno i vlasnik PayPal-a.

Znaci domaci Internet trgovci ako zele da prodaju nesto domacim kupcima nemaju bas nikakvu korist od toga sto ce PayPal doci u Srbiju zato sto procesori kartica (Banka Intesa) vec odavno postoje. Prednost koju domaci Internet trgovci dobijaju je ta sto ce neko iz inostranstva moci da im placa robu koju prodaju, a u tom slucaju dolazimo do cuvene carine gde bi trgovci za svaki prodati artikal morali da rade izvoz i sada vi recite kome se isplati da proda nesto preko neta nekom strancu ako treba da izgubi dva dana oko spremanja papira i placanja taksi da bi to nesto poslao.

Kada bi drzava omogucila placanje izmedju dva fizicka lica to bi bila skroz druga prica, ovako su to samo politicki poeni. Ja licno ne vidim razlog zasto to ne bi bilo moguce jel se tacno zna ko kome placa jel se PayPal u tom slucaju vezuje za racun u banci i tacno se zna gde je novac.

Sto se tice kupaca krajnjih Internet korisnika, prednost koju dobijaju je to sto ce preko pomenutog servisa moci da kupuju usluge preko Interneta tipa hosting domeni i slicno. Kupovina na primer knjiga kao sto je vec neko rekao je TOTALNO ne isplativa jel su takse OGROMNE i jos nesto ako narucite nekoliko knjiga onda vam na carini kazu da pokusavate da ih preprodajete posto je u pitanu veca kolicina (TRI KNJIGE VECA KOLICINA !!?!?!?!?!!?)

Za kraj posto sam se vec raspisao da kazem svima koju planiraju da kupe nesto preko neta. Na carini naplacuju nesto sto se zove "Stvarni troskovi carinjenja" i ta stavka kosta mislim oko 600 dinara. Sada ako postoje STVARNI troskovi da li to znaci da placamo i neke NE STVARNE troskove ???

I sada vi se pitajte zasto servisi tipa SMS placanja i QVoucher-a imaju veliku popularnost u Srbiji.

Pozdrav za sve Internet kupce.

Mirko

pre 14 godina

Interesantna mi je kalkulacija data u zelenom prozorcicu kako roba sa 100 dolara dodje na 290. Takva kalkulacija je zaista takva ako se narucuje sa Amazona a kao isporuka se odredi neka kurirska sluzba tipa UPS, FedEx,... Kod ibeja posiljalac nije pravno vec fizicko lice i koliko sam primetio posiljke fizickih lica carina ipak malo popustljivije gleda. Barem je tako moje iskustvo.

Mancini

pre 14 godina

Lako cemo za carinu a gde je nas deo ?
U potpisu: stranke, tajkuni, javna preduzeca, ...
PS. Cuj, kupuju knjige !? Jos je i jeftino !!!

Igor

pre 14 godina

Imao je moj drug situaciju da je narucio BESPLATAN cd sa Linux operativnim sistemom (cak i dostava placena) i da su nasi carinici na BESPLATNU stvar odredili 20 evra carinu !!!

Bojan

pre 14 godina

Pricate gluposti o carinama, samo da jos vise blatite zemlju u kojoj zivite. Vlasnik sam firme i redovno uvozim repro materijal za rad. Desavalo mi se dosta puta da ceo paket od 30ak kg stigne iz inostranstva na kucnu adresu, bez placenog poreza i pdv-a a to me je cinilo strasno nervozim jer kao materijal za firmu ja ne mogu a da neplatim gore navedeno a time i da ga knjizim. Dakle smatram da je carina postala prilicno liberalna a ranije mi je trebalo skoro krv da dam na analizu za istu stvar. Inace, bravo za pay pal.

malo morgen

pre 14 godina

Jedino mi i jos par tutubana u svetu nismo u paypal-u ali vazno je da smo mi lider regiona... da nisam u toj prici sada bih se smejao, ovako mi se place.

Ђорђе

pre 14 godina

Што пре, то боље. Мислим да је досадашњи изостанак могућности интернет куповине, проузрокован због неспособности државе да створи слободно тржиште у правом смислу те речи. Код нас постоји неколико трговачких фирми које диктирају цене увозних производа које су често и безобразно високе, а при том сам избор производа је слабији од оне у иностранству. Монополи су разлог, а не како кажу, заштита домаћег тржишта.

PUBLIKA

pre 14 godina

PayPall je vec prevzidjen, i jako skup servis. Trgovci masovne beze od paypalla. Taman kad ga mi uvedemo svet ce vec uveliko poslovati na neki drugi nacin. Ovo drustvo nema nikakvu sansu. Antibirokratksa revolucija je sledece sta mora da se desi. Pojedose nas. Drzava mora da je servis gradjana a ne da nam je drzava namet i kuluk.

lud i zbunjen

pre 14 godina

Aman ljudi prestanite vise da prevodite nazive kompanija, ili cemo svi da pocnemo da saljemo СИ ВИ za oglas БЕНКЈУ sa akcentom na poznavanje ВИНДОУЗА?

parlamentarac

pre 14 godina

Ovde se uopste ne pominju dve osnovne karakteristike Paypal-a:

1. ZASTITA podataka (broja kartice, datuma isteka, licne sifre) jer je Paypal POSREDNIK u placanju

2. mogucnost da se PRIMI novac preko Paypal-a, za bilo koji proizvod ili uslugu, ili u slucaju da Vam bilo ko zbog bilo cega salje novac kao preko Western Union-a.

Tu istu ulogu imaju i banke i njihove virtuelne, tzv e-kartice koje pokazuju virtuelan, ne fizicki (stvaran) broj utisnut na kartici. Raspitajte se o ovome kod Vase banke.

Naravno, bilo da placate/primate preko Paypala ili e-kartice, nase carinske tarife su za sada nepremostiv problem.

MilanG

pre 14 godina

Drzava dere do 101 i nazad. Gde god se bilo kakva para obrce oni moraju uzeti veliko parce! Nesto kao akcize za gorivo.
Kako da se pokrene privreda? Nikako...

Momcilo

pre 14 godina

Sto se tice knjiga...
Nedavno sam kupovao neku strucnu knjigu na netu u elektronskom obliku.
Knjigu sam dobio odmah po placanju, a cena koju sam platio je bila ista kao i na zapadu.
Sad se postavlja pitanje da li sam ja tu istu knjigu "legalno svercovao" ili je pak trebalo da idem negde i placam carinu, PDV i ostalo...
Isto pitanje se moze postaviti i za kupovinu igara, software-a i razlicitih online usluga.
Malo stvar postaje apsurdna...

Medju sljivama

pre 14 godina

Bice Srbija jednog dana Evropa, ali da li ce nasa deca to da docekaju ,tesko. Mozda unuci. Ali ko zna gde ce Evropa tada da bude.
Sto se tice Peypala, izmenjivac toplote za Opel omegu na Ebayu je 20E a kod nas u radnji 6000 din. Znaci, ovom zemljom vladaju uvoznici a njima Peypal i uklanjanje carina nisu u interesu. Kada se resimo Miska licicemo na svet. A to nije na vidiku.

ReTox

pre 14 godina

http://upravusi.rs/putovanje/na-granici/sta-smes-da-uneses-u-srbiju/

"Treće, i ovome se posebno radujemo, ne carine se ni knjige i druge publikacije kulturnog i naučnog karaktera, nezavisno od količine, pod uslovom da nisu namenjene daljoj prodaji."

Besan

pre 14 godina

...,oni mogu da kradu stotine miliona evra na svakom koraku,a mi ne mozemo ni pisljivu knigu da narucimo preko neta,a da nam ne naplate 10x vise.Pustaju svaki dan tone droge,razne akcizne robe..Dok neki sa sleperima i cisternama prelaze granicu samo sa "dobar dan",dotle nas ... u mozak za sitnice.
Srbija je najveci karantin u Evropi i zemlja samo za odabrane!A i vi bi mogli da dovedete Dinkica malo u studio pa da on objasni zasto obican narod ... sa ovakvim zabranama,a pusta one koji ne placaju drzavi nista ili uzimaju od drzave sve.

g...

pre 14 godina

Ma zasto uopste kupovati preko ebay-a kad mozete sve to kod cika Miska?Pa zamislite kada bi drzava pustila normalnu kupovinu preko interneta...ko bi kupio patike u Delta sportu kad moze na ebay za 3x manje para?Od cega bi ziveli onda nasi monopolisti.Pre ce Aboridzini poceti da trguju preko net-a nego mi :)

Milan

pre 14 godina

Lepo bi bilo da sve to funkcionise.Nekako mi se cini da ipak mi krajnji korisnici necemo imati finansiske koristi jer dok svako uzme svoj deo,a mi sve to platimo mozes i u ovom nasem Wordelendu kupiti bez da se nerviras ko te za koliko odrao.

ZuluSu

pre 14 godina

Ja sam prosle godine porucio dres iz engleske,kostao je 20 funti,a kada je stigao,trazili su da platim jos 60 eur carinu i troskove DHL-a...a jos sam platio i 15 funti 'delivery'..strasno!Sad neki carinik nosi moj dres..

mitke

pre 14 godina

Carina nije problem, ona je čist lopovluk. Ona se ne naplacuje nego bukvalno razrezuje , krajnje proizvoljno i imas utisak da zavisi od toga da li je carinik tog jutra ustao na levu nogu ili ne. Meni su naplatili carinu i na poštarinu, šanse da se žališ postoje ali je postupak potpuno obeshrabrujući tako da posle dva dana odustanes.

Bojan

pre 14 godina

Koristim Paypal i Ebay vec deset godina iz USA i nakon nekoliko stotina transakcija( prodavanja i kupovanja) nisam imao nikakvih peoblema. Ako se desi da ne primim kupljenu stvar, Paypal vrati sve pare kroz jednostavan proces. Nedavno sam rodjaku u srbiji poslao paket sa najobicnijim copelama vrednim 30 dolara i hteli su da naplate carinu 70 dolara. Posto primaoc nije hteo da plati carinu, paket mi je vracen nazad. Sto se tice Kijiji sajta, Ebay i jeste njihov vlasnik. Kijiji je obican sajt sa oglasima poput Craigslist sajta, transakcije nisu bezbedne zbog mnostva laznih olasa koji sluze samo sa navuku zrtve.

zlatic

pre 14 godina

Kopujem i prodajem godinama na eBay.Kada vam neko placa preko PayPal-a odbijaju vam 4.5%.Novac dobijete istog dana kada je uplacen i mozete odmah da prebacite na vas bankovni racun sto zahteva 2-3 dana.Carinu u Svajcarskoj platite na uvezenu robu platite 7.5% od deklarisane vrednosti kupljene robe.Ako dobijate posiljku kao poklon ne placate nista.

marko

pre 14 godina

isto tako smo jedina zemlja u koju se nemoze telefonirati jeftino sa skypa,birajuci jedan broj.
nasi monopolisti zive metafizicnim sistemom vec 60-tak g.

Mladen

pre 14 godina

Ne da smo jedna od retkih zemalja u kojoj ne posluje paypal, vec koliko ja znam JEDINA drzava u Evropi.

Ali opet to sto oni uvode omogucice samo placanje putem paypala, ne i podizanje novca sa paypal racuna.

Ljuba

pre 14 godina

Ebay vise nije intresantan ovde na zapadu pa sad u krizi mogu da dodju u Srbiju, pre samo 5 godina nisu ni razmisljali o Srbiji.
Ovde je sada Kijiji sajt u modi - jednostavno vase oglasavanje je besplatno.
Pokusao je ebay da kupi ovaj sajt - naravno samo da bih ga komercijalizovao a sebi ugusio konkurenciju.

dejan

pre 14 godina

Kuku lele sa nasim nacinom carenjenja "po katalogu" za robu u vrednosti preko 20e. Imao sam par neprijatnih iskustava sa nasom Carinom ( jednom sa mp3 playerom ia drugi put sa fotoaparatom od 125$ za koji je carina i porez bila oko 90e! Kao nasi proizvoda digitalne fotoaparate pa da ih stite od konkurencije. Uzas! Za 2 majice ili par pantalona .. Kakav je Srbija karantin, pa se onda pitamo kako to sa nama niko ne trguje, kako nema priliva kapitala... Samo da se sliju pare u njihove mafijaske dzepove (kao u drzavnu kasu). Taj gang zvani "Carina" treba dobro procesljati.

dejan

pre 14 godina

Pa ublazavanje ili ukidanje carine i/ili poreza bi pokazalo koliko je stvarno Vlada spremna i sposobna da uradi nesto pozitivno posle svihovih godina. Liberalizacija trgovine Internetom, uz minimalne takse i sa malo vise angazovanja po pitanju sigurnosti naplate i transakcija bi dovelo do novog ekonomskog momenta i novih radnih mesta.

Зоран

pre 14 godina

Вероватно само да плаћаш, али ен и да примаш паре. Тако еј било до пре пар година у Словенији, а можда еј још увек.

Зоран

pre 14 godina

(Gastarbajter, 26. mart 2010 02:02), чисти су као суза. Преко Пеј Пала плаћам годинама и плаћају ми овде у САД. Кад сам једном из Србије плаћао нешто, блокирали ми Пеј Пал, па кад сам се вратио у САД одмрзли га, кад сам ih убeдио да сам ја плаћао из Србије. Све су то радили јер су видели да неко ван САД улази на сајт, то јест плаћа са сасвим другог краја света. Нема никаквих проблема са интернет плаћањем, осим ако немаш програм против разних вируса и шпијунирања, па ти открију пасворд, адресу и број картице. Врло практична ствар, осим што кад ти неко плаћа преко пеј пала, неки проценат узима он, као и ибеј. Али и они морају од нечег да живе. И они уложили у тај посао много.

Gastarbajter

pre 14 godina

Budite oprezni sa koricenjem PayPal-a, jer oni nisu bas cisti u svom poslovanju. Postoje cak i sajtovi na kojima se ljudi zale da su bili prevareni, a da je PayPal stitio prevarante. Pamet u glavu!

Šumadinac

pre 14 godina

Hvala Bogu, više i to... Samo da to uskoro ne bude kao i za nove tablice - duže od dve godine... Nadam se da će to stvarno biti uskoro, jer čak i Albanija i BiH imaju, samo mi Srbi još uvek nemamo... Stvarno smo jadni bre... A i čisto sumnjam da će to u Srbiji, zemlju medju šljivama to uskoro da zaživi... Kad bi Srbi samo znali koliko je to korisna stvar... Samo kad bi znali...

zorz vea

pre 14 godina

carina i pdv su potpuno bezobrazni. na strucnu literaturu u vrednosti od 6400 dinara (sa sve shippingom koji takodje oporezuju) su mi naplatili 2250 dinara carinu i pdv.
pa sloba nije naplacivao carinu na knjige?! da ne pricam o tome kako je nemoguce naruciti nesto da zajedno sa postarinom ne predje 20 eura. znaci, ako je neka stvar 5 evra i postarina 15ak koliko uglavnom bude, ispadne da cu platiti vecu carinu i pdv nego sto ta stvar kosta!?
sramota!!

Nikola

pre 14 godina

Najve'i je problem carina. Prilikom carinjenja naručene robe ponekad paušalno odrede carinu koja može da iznosi i do tri puta više nego što ste platili neku sitnicu do koje vam je stalo. U nekim slučajevima košta i više, pogotovu ukoliko na nekom sajtu nađete polovnu robu.
Do pre pet godina carinilo se sve iznad 100e a kasnije su spustili na 20e, navodno zarad zaštite domaćeg tržišta (što delimično ima smisla).

zorz vea

pre 14 godina

carina i pdv su potpuno bezobrazni. na strucnu literaturu u vrednosti od 6400 dinara (sa sve shippingom koji takodje oporezuju) su mi naplatili 2250 dinara carinu i pdv.
pa sloba nije naplacivao carinu na knjige?! da ne pricam o tome kako je nemoguce naruciti nesto da zajedno sa postarinom ne predje 20 eura. znaci, ako je neka stvar 5 evra i postarina 15ak koliko uglavnom bude, ispadne da cu platiti vecu carinu i pdv nego sto ta stvar kosta!?
sramota!!

dejan

pre 14 godina

Kuku lele sa nasim nacinom carenjenja "po katalogu" za robu u vrednosti preko 20e. Imao sam par neprijatnih iskustava sa nasom Carinom ( jednom sa mp3 playerom ia drugi put sa fotoaparatom od 125$ za koji je carina i porez bila oko 90e! Kao nasi proizvoda digitalne fotoaparate pa da ih stite od konkurencije. Uzas! Za 2 majice ili par pantalona .. Kakav je Srbija karantin, pa se onda pitamo kako to sa nama niko ne trguje, kako nema priliva kapitala... Samo da se sliju pare u njihove mafijaske dzepove (kao u drzavnu kasu). Taj gang zvani "Carina" treba dobro procesljati.

Mladen

pre 14 godina

Ne da smo jedna od retkih zemalja u kojoj ne posluje paypal, vec koliko ja znam JEDINA drzava u Evropi.

Ali opet to sto oni uvode omogucice samo placanje putem paypala, ne i podizanje novca sa paypal racuna.

Medju sljivama

pre 14 godina

Bice Srbija jednog dana Evropa, ali da li ce nasa deca to da docekaju ,tesko. Mozda unuci. Ali ko zna gde ce Evropa tada da bude.
Sto se tice Peypala, izmenjivac toplote za Opel omegu na Ebayu je 20E a kod nas u radnji 6000 din. Znaci, ovom zemljom vladaju uvoznici a njima Peypal i uklanjanje carina nisu u interesu. Kada se resimo Miska licicemo na svet. A to nije na vidiku.

Šumadinac

pre 14 godina

Hvala Bogu, više i to... Samo da to uskoro ne bude kao i za nove tablice - duže od dve godine... Nadam se da će to stvarno biti uskoro, jer čak i Albanija i BiH imaju, samo mi Srbi još uvek nemamo... Stvarno smo jadni bre... A i čisto sumnjam da će to u Srbiji, zemlju medju šljivama to uskoro da zaživi... Kad bi Srbi samo znali koliko je to korisna stvar... Samo kad bi znali...

Besan

pre 14 godina

...,oni mogu da kradu stotine miliona evra na svakom koraku,a mi ne mozemo ni pisljivu knigu da narucimo preko neta,a da nam ne naplate 10x vise.Pustaju svaki dan tone droge,razne akcizne robe..Dok neki sa sleperima i cisternama prelaze granicu samo sa "dobar dan",dotle nas ... u mozak za sitnice.
Srbija je najveci karantin u Evropi i zemlja samo za odabrane!A i vi bi mogli da dovedete Dinkica malo u studio pa da on objasni zasto obican narod ... sa ovakvim zabranama,a pusta one koji ne placaju drzavi nista ili uzimaju od drzave sve.

Зоран

pre 14 godina

(Gastarbajter, 26. mart 2010 02:02), чисти су као суза. Преко Пеј Пала плаћам годинама и плаћају ми овде у САД. Кад сам једном из Србије плаћао нешто, блокирали ми Пеј Пал, па кад сам се вратио у САД одмрзли га, кад сам ih убeдио да сам ја плаћао из Србије. Све су то радили јер су видели да неко ван САД улази на сајт, то јест плаћа са сасвим другог краја света. Нема никаквих проблема са интернет плаћањем, осим ако немаш програм против разних вируса и шпијунирања, па ти открију пасворд, адресу и број картице. Врло практична ствар, осим што кад ти неко плаћа преко пеј пала, неки проценат узима он, као и ибеј. Али и они морају од нечег да живе. И они уложили у тај посао много.

g...

pre 14 godina

Ma zasto uopste kupovati preko ebay-a kad mozete sve to kod cika Miska?Pa zamislite kada bi drzava pustila normalnu kupovinu preko interneta...ko bi kupio patike u Delta sportu kad moze na ebay za 3x manje para?Od cega bi ziveli onda nasi monopolisti.Pre ce Aboridzini poceti da trguju preko net-a nego mi :)

ZuluSu

pre 14 godina

Ja sam prosle godine porucio dres iz engleske,kostao je 20 funti,a kada je stigao,trazili su da platim jos 60 eur carinu i troskove DHL-a...a jos sam platio i 15 funti 'delivery'..strasno!Sad neki carinik nosi moj dres..

Ivan

pre 14 godina

Joooj koliko je ovo naivno! :)

I tako ja dobijam uzorak, u pitanju je chip, obichan mali chip koji stoji na malom kontroleru, paket ukupno nije tezi od 100-200 grama i stize da mora da se uradi shpedicija koja kosta 6 hiljada dinara i ako to ne podleze carini, posto je uzorak itd. :)

I tako svaki put po 6 hiljada za spediciju.

Sta vredi i paypal i ebay kad bilo koji paket koji stigne kod nas mora da se carini, sto znaci da mora da prodje shpediciju koja naplati 6 hiljada dinara.

Uvezli shleper krompira ili jedan mali chip od par grama placa se 6 hiljada dinara.

Hocete patike da kupite koje su 3x jeftinije nego u Delta Sportu ali vas cheka i spedicija i nenormalna carina sa nekim suludim taxama itd.

Nasa birokratija i administracija je za jedan kolektivni napalm i ni za sta bolje..

Nikola

pre 14 godina

Najve'i je problem carina. Prilikom carinjenja naručene robe ponekad paušalno odrede carinu koja može da iznosi i do tri puta više nego što ste platili neku sitnicu do koje vam je stalo. U nekim slučajevima košta i više, pogotovu ukoliko na nekom sajtu nađete polovnu robu.
Do pre pet godina carinilo se sve iznad 100e a kasnije su spustili na 20e, navodno zarad zaštite domaćeg tržišta (što delimično ima smisla).

dejan

pre 14 godina

Pa ublazavanje ili ukidanje carine i/ili poreza bi pokazalo koliko je stvarno Vlada spremna i sposobna da uradi nesto pozitivno posle svihovih godina. Liberalizacija trgovine Internetom, uz minimalne takse i sa malo vise angazovanja po pitanju sigurnosti naplate i transakcija bi dovelo do novog ekonomskog momenta i novih radnih mesta.

mitke

pre 14 godina

Carina nije problem, ona je čist lopovluk. Ona se ne naplacuje nego bukvalno razrezuje , krajnje proizvoljno i imas utisak da zavisi od toga da li je carinik tog jutra ustao na levu nogu ili ne. Meni su naplatili carinu i na poštarinu, šanse da se žališ postoje ali je postupak potpuno obeshrabrujući tako da posle dva dana odustanes.

nebitno

pre 14 godina

E naša carina je stvarno jedan veeeliki cirkus, pazite situaciju: naručim ja pre 4 godine Ubuntu linux, naravno besplatno, i to 10ak diskova, da podelim društvu. Stigne paket u našu zemlju dembeliju, i zove mene gospodin sa carine da mi kaže kako ne mogu da mi dostave paket jer ću ja to navodno da prodajem (10 je velika količina). Kada sam mu rekao da pročita malo šta piše na omotu diska (ono: You are encouraged to copy and distribute...), carinik uvređeno prekide vezu. I meni stigoše diskovi posle 2 dana.

PUBLIKA

pre 14 godina

PayPall je vec prevzidjen, i jako skup servis. Trgovci masovne beze od paypalla. Taman kad ga mi uvedemo svet ce vec uveliko poslovati na neki drugi nacin. Ovo drustvo nema nikakvu sansu. Antibirokratksa revolucija je sledece sta mora da se desi. Pojedose nas. Drzava mora da je servis gradjana a ne da nam je drzava namet i kuluk.

MilanG

pre 14 godina

Drzava dere do 101 i nazad. Gde god se bilo kakva para obrce oni moraju uzeti veliko parce! Nesto kao akcize za gorivo.
Kako da se pokrene privreda? Nikako...

Momcilo

pre 14 godina

Sto se tice knjiga...
Nedavno sam kupovao neku strucnu knjigu na netu u elektronskom obliku.
Knjigu sam dobio odmah po placanju, a cena koju sam platio je bila ista kao i na zapadu.
Sad se postavlja pitanje da li sam ja tu istu knjigu "legalno svercovao" ili je pak trebalo da idem negde i placam carinu, PDV i ostalo...
Isto pitanje se moze postaviti i za kupovinu igara, software-a i razlicitih online usluga.
Malo stvar postaje apsurdna...

Marko

pre 14 godina

Kao prvo drzava ne treba da pregovara sa PayPal-om i raznim drugim sistemima placanja nego treba da stvori uslove za NORMALNO elektronsko poslovanje pa ce sistemi kao stu su PayPal i MoneyBookers sami doci i ne treba niko da ih vuce za rukav.

Drugi i ogroman problem je to sto je PayPal najavio dolazak u ogranicenom okviru. To tacno znaci da placanje izmedju dva fizicka lica NECE biti moguce, a upravo je to najpopularniji servis koji se koristi najvise na sajtu Ebay koji je ujedno i vlasnik PayPal-a.

Znaci domaci Internet trgovci ako zele da prodaju nesto domacim kupcima nemaju bas nikakvu korist od toga sto ce PayPal doci u Srbiju zato sto procesori kartica (Banka Intesa) vec odavno postoje. Prednost koju domaci Internet trgovci dobijaju je ta sto ce neko iz inostranstva moci da im placa robu koju prodaju, a u tom slucaju dolazimo do cuvene carine gde bi trgovci za svaki prodati artikal morali da rade izvoz i sada vi recite kome se isplati da proda nesto preko neta nekom strancu ako treba da izgubi dva dana oko spremanja papira i placanja taksi da bi to nesto poslao.

Kada bi drzava omogucila placanje izmedju dva fizicka lica to bi bila skroz druga prica, ovako su to samo politicki poeni. Ja licno ne vidim razlog zasto to ne bi bilo moguce jel se tacno zna ko kome placa jel se PayPal u tom slucaju vezuje za racun u banci i tacno se zna gde je novac.

Sto se tice kupaca krajnjih Internet korisnika, prednost koju dobijaju je to sto ce preko pomenutog servisa moci da kupuju usluge preko Interneta tipa hosting domeni i slicno. Kupovina na primer knjiga kao sto je vec neko rekao je TOTALNO ne isplativa jel su takse OGROMNE i jos nesto ako narucite nekoliko knjiga onda vam na carini kazu da pokusavate da ih preprodajete posto je u pitanu veca kolicina (TRI KNJIGE VECA KOLICINA !!?!?!?!?!!?)

Za kraj posto sam se vec raspisao da kazem svima koju planiraju da kupe nesto preko neta. Na carini naplacuju nesto sto se zove "Stvarni troskovi carinjenja" i ta stavka kosta mislim oko 600 dinara. Sada ako postoje STVARNI troskovi da li to znaci da placamo i neke NE STVARNE troskove ???

I sada vi se pitajte zasto servisi tipa SMS placanja i QVoucher-a imaju veliku popularnost u Srbiji.

Pozdrav za sve Internet kupce.

Ogi

pre 14 godina

S obzirom da često kupujem knjige preko interneta (Amazon) moram da kažem da je ta carina stvarno neverovatna. Od deset slučajeva, samo jednom se dogodi da knjigu preuzmem bez ikakvih dodatnih plaćanja, a i tada mi nije jasno zašto. Rekao bih da carina i špediteri sprovode neki sistem "ofrlje". Za osam knjiga koje sam odjednom naručio, platio sam oko 8.000 dinara carine, a za dve koje su mi stigle prošle nedelje - 6.500 dinara. Za ovog pametnjakovića koji se bavi trgovinom preko interneta a pita se zašto naručujemo knjige iz inostranstva kad imamo naše izdavačke kuće, samo jedno obaveštenje - Nemam vremena da čekam da neka naša izdavačka kuća prevede i objavi knjigu koja je, recimo, u SAD objavljena u februaru ove godine. Kod nas će stići za dve ili tri godine.

marko

pre 14 godina

isto tako smo jedina zemlja u koju se nemoze telefonirati jeftino sa skypa,birajuci jedan broj.
nasi monopolisti zive metafizicnim sistemom vec 60-tak g.

skycould

pre 14 godina

@Slavisa
Jeste kod nas je sve dostupno. Sve knjige koje pozelimo, filmovi, software i ostalo. I uopste nema potreba za narucivanjem bilo cega preko internet-a vec je mnogo bolje kupovati kod Slavise ili Miska. I ceo svet je u velikoj zabludi kad kupuje preko internet-a. O boze. Eto ti primer patika ili knjiga i ne treba ti vise.

Nikola

pre 14 godina

@ Slavisa Vasiljevic = Euro Market

Vi ste rekli:
"3. Prica o kupovini kinjige iz Amerike je CISTO LUPETANJE. Jer zasto biste kupovali knjigu iz Amerike, ako tu istu knjigu mozete kupiti ovde ?! Cemu sluze brojne izdavacke kuce u Srbiji ?! Smesan je onaj ko gura tu pricu."

Pa nema Srbija SVE knjige ovoga sveta !

Lepo bi bilo da ima, ali eto nema !

Kada ceo svet ima PayPal kao mogućnost, HOĆU I JA TU MOGUĆNOST.

PayPal omogućava plaćanje i karticama ako nemate otvoren nalog na paypal-u.

Recite mi kakav je to zakon koji treba doneti u Srbiji da bi PayPal u Americi stavio u padajućoj listi za tzv One Time Payments SRBIJA i da mogu da koristim svoju Visa Virtuon Karticu ????????????

Znate treba da se omogući i meni da imam neka prava a stručna literatura se kupuje u svetu jer kod nas je nema. Dok se jedna knjiga prevede i izda trebaju godine da prođu.

mina

pre 14 godina

hvala Bogu!! ali zasto niko od zvanicnika ne pominje smanjenje carina?? jer bez toga pay pal slobodno ne mora ni da dolazi... :( i carine na knjige?? pa gde to ima..

Ivan

pre 14 godina

Čak i da ostane carina ne bi bilo toliko strašno, strašni i užasni su špediterski troškovi. Za jednu običnu knjigu, koju bi svako od nas i sam mogao da preuzme sa carine, špediteri deru sa par desetina evra što je donesu iz skladišta do Slavije na primer.
To je prava krađa i bezobrazluk koji ova država podstiče iz godine u godinu. Protiv toga se moramo buniti svim silama!!!

birokratijo, ustani nam s'grbace..

pre 14 godina

bravo! trebalo nam je samo 20 godina za ovako neshto (and counting)


mislim da smo bukvalno poslednji u evropi po tom pitanju..

vampirbg

pre 14 godina

Posle 10ak knjiga (neke sa amazona a neke ne) i 30-40 PS3 igara vrednosti 10-50e znam da nema problema za placanje i narucivanje iz inostranstva.... Samo je bitno da se pridrzavate par stvari:

1) ne vise od jedne knjige/diska/igra
2) narucujte sa sajtova koji ne pisu cenu na omotu
3) trazite da vam salju kao preporuceno pismo (signed for)
4) izbegavajte slanje preko DHL (najskuplji su i uvek ce vas ocariniti)

Ako sve ovo pazite sansa da prodjete bez carine je oko 95% (sem ako nije veliki paket)... Takodje ce se smanjiti sansa da vam neko od carinika ukrade paket...

Из искуства

pre 14 godina

Пејпал нити је преваѕиђен сервис нити треба сумњати да је лош. Само они који га нису користили могу да тврде тако нешто. Ја годинама користим овај сервис: од куповине у Берлину, до плаћања изнајмљеног стана у Буенос Аиресу (живим у Торонту), и никада, ама баш никада, нисам имао проблеме са Пеј палом, нити сам чуо да се ико жалио на њихову скупоћу и услуге.

Dejan NS

pre 14 godina

"Knjiga koja na sajtu Ibej košta 100 dolara, u Srbiji bi nakon plaćanja poštarine, prevoza, carine, špeditera i gomile drugih taksi koštala 290 dolara"

Jel carinu možda "drži" G17? Mislite o tome...

Mancini

pre 14 godina

Lako cemo za carinu a gde je nas deo ?
U potpisu: stranke, tajkuni, javna preduzeca, ...
PS. Cuj, kupuju knjige !? Jos je i jeftino !!!

Igor

pre 14 godina

Imao je moj drug situaciju da je narucio BESPLATAN cd sa Linux operativnim sistemom (cak i dostava placena) i da su nasi carinici na BESPLATNU stvar odredili 20 evra carinu !!!

Зоран

pre 14 godina

Вероватно само да плаћаш, али ен и да примаш паре. Тако еј било до пре пар година у Словенији, а можда еј још увек.

naselje

pre 14 godina

@ slavisa
Pa naravno da niko ne govori o kupovini srpskih knjiga preko amazona! U tome i jeste poenta: ljudi kupuju knjige na stranim jezicima, uglavnom strucnu literaturu, koja ovde niti je prevedena niti je dostupna u izvornom obliku

Dragan

pre 14 godina

Pa normalno. Zasto bi Srbija imala mogucnost Pay Pal? Predlozio bih da nam se poseku i strujni kablovi. Nama ni struja ne treba. U stvari treba i bice ali za milijardu godina. Jer izgleda da 10 godina nije bilo dovoljno da se opametimo, pa sada sledecih deset godina od promena nastojimo da se blamiramo na svakom koraku. Zamisli bre pa mozambik ima Pay Pal.... UZAS!

Gastarbajter

pre 14 godina

Budite oprezni sa koricenjem PayPal-a, jer oni nisu bas cisti u svom poslovanju. Postoje cak i sajtovi na kojima se ljudi zale da su bili prevareni, a da je PayPal stitio prevarante. Pamet u glavu!

malo morgen

pre 14 godina

Jedino mi i jos par tutubana u svetu nismo u paypal-u ali vazno je da smo mi lider regiona... da nisam u toj prici sada bih se smejao, ovako mi se place.

Dax

pre 14 godina

@Slavisa
Gospodine Slavisa, vidimo vec svi da imate firmu i da poslujete, mozete prestati sa besmislenim komentarima.
Uzgred, neko cita i knjige koje nisu na srpskom a ne moze da ih nadje u Srbiji. Ali ko sam ja da citam 'stranu' literaturu. Sto nema kod Slavise , ne treba ni citati!

jesus

pre 14 godina

@ Slavisha

...

vecina struchnih knjiga se ne prevodi na srpski i po par godina se cheka na one koje se nekim sluchajem i prevedu a ljudi koji kupuju na amazon sigurno ne traze knjige na srpskom jer logichno imaju i u Srbiji da se uzmu, nisu toliko glupi.
A 95% tih knjiga nema shanse da se nadje u Srbiji pa naravno, mora da se kupuje iz inostranstva. Ako bi ljudi chekali na prevode, t.j. na izdanja tih knjiga na srpskom tek tada bi zaostajali u svojim znanjima i primeni istih.

p.s i mi "polupismeni" znamo engleski...

lol

pre 14 godina

Pokušajte da registrujete nalog na paypal.com i obratite pažnju koje su sve države podržane. Zar je moguće da nam je zakonodavstvo u oblasti elektronskog poslovanja ispod nivoa Albanije, Azerbejdžana, Kirgistana, Gabona, Kenije, Ruande, Ugande itd. Ne bih da podcenjujem nikog, tj. svaka čast savkoj od tih zemalja, ali...
Za pojedine zemlje će vam, siguran sam, trebati dobra pretraga po google.com da pronađete neke informacije o njima.

Bojan

pre 14 godina

Koristim Paypal i Ebay vec deset godina iz USA i nakon nekoliko stotina transakcija( prodavanja i kupovanja) nisam imao nikakvih peoblema. Ako se desi da ne primim kupljenu stvar, Paypal vrati sve pare kroz jednostavan proces. Nedavno sam rodjaku u srbiji poslao paket sa najobicnijim copelama vrednim 30 dolara i hteli su da naplate carinu 70 dolara. Posto primaoc nije hteo da plati carinu, paket mi je vracen nazad. Sto se tice Kijiji sajta, Ebay i jeste njihov vlasnik. Kijiji je obican sajt sa oglasima poput Craigslist sajta, transakcije nisu bezbedne zbog mnostva laznih olasa koji sluze samo sa navuku zrtve.

miki

pre 14 godina

Gledam ove komentare,pa ljudi,nisu uvoznici toliko krivi sto su ovde cene velike vec preskupa drzava i svi neradnici koji se izdrzavaju,izmedju ostalog i od carinskih prihoda.I uvoznicima je u interesu da roba koju uvezu bude sto jeftinija krajnjem kupcu a ako se ustrojstvo ove lopovske drzave ne promeni,nama ce uvek sve biti mnogo skuplje nego ljudima koji zive u zapadnim zemljama!Da vi sve znate kako se nasa drzava doseti da uzme novac...na primer smanji carine a ovamo,izmisli kojekakve laboratorijske analize koje se placaju nenormalno mnogo,pa onda obaveze uvoznike da moraju da rade te analize mnogo vise nego sto se bilo gde to radi u svetu,za na primer,poslastice za pse,macke i slicne gluposti...Tako se svi troskovi uvecavaju i zato ce kod nas sve biti preskupo!A da se ne govori o troskovima podmicivanja i slicno i to se mora raditi gotovo na svakom koraku.

zlatic

pre 14 godina

Kopujem i prodajem godinama na eBay.Kada vam neko placa preko PayPal-a odbijaju vam 4.5%.Novac dobijete istog dana kada je uplacen i mozete odmah da prebacite na vas bankovni racun sto zahteva 2-3 dana.Carinu u Svajcarskoj platite na uvezenu robu platite 7.5% od deklarisane vrednosti kupljene robe.Ako dobijate posiljku kao poklon ne placate nista.

Ljuba

pre 14 godina

Ebay vise nije intresantan ovde na zapadu pa sad u krizi mogu da dodju u Srbiju, pre samo 5 godina nisu ni razmisljali o Srbiji.
Ovde je sada Kijiji sajt u modi - jednostavno vase oglasavanje je besplatno.
Pokusao je ebay da kupi ovaj sajt - naravno samo da bih ga komercijalizovao a sebi ugusio konkurenciju.

baki

pre 14 godina

@Slavisa Euromarket:
Ja sam mogao jos 80-ih da kupujem pouzecem iz raznih kataloga. Sta ti radis je da si prebacio katalog na net, a ne nudis da neko iz celog sveta kupi poklon nekome u Srbiji CC-om:
Evo sta pise kod tebe na sajtu:
Da li je moguće plaćanje kreditnim karticama?

Trenutno smo u pregovorima sa bankama kako bi omogućili ovu opciju, nadamo se da će uskoro biti dostupna, o čemu ćete sigurno biti obavešteni.

Znaci to sto ti pricas nije ista prica.

Ђорђе

pre 14 godina

Што пре, то боље. Мислим да је досадашњи изостанак могућности интернет куповине, проузрокован због неспособности државе да створи слободно тржиште у правом смислу те речи. Код нас постоји неколико трговачких фирми које диктирају цене увозних производа које су често и безобразно високе, а при том сам избор производа је слабији од оне у иностранству. Монополи су разлог, а не како кажу, заштита домаћег тржишта.

Marko

pre 14 godina

@EuroMarket
Ako je tako razvijena Internet trgovina, zasto nas niko nece?

Drugo, knjige nisu u pitanju, vec geberalno roba koja dok ne stigne ovde prodje mnogo drzava podizuci joj cenu, pa onda kod nas jos malo podignu. A kada se kupi direktno iz neke zemlje (u ovom slucaju Amerika) cena je mnogo manja (originalna)

Mladen

pre 14 godina

Da li neko može da odgovori sa sigurnošću da li se naplaćuje harač na knjige kada se naručuje sa npr amazon.co.uk
Zamislite zemlju u kojoj imate internet sajtove državnih službi, koji su jasni, razumljivi i redovno dopunjavani novim informacijama, a k tome na njima rade ljudi koji znaju da koriste e-mail i odgovore na neko pitanje....kakva je to utopija za ovaj srbistan...

Max

pre 14 godina

ukratko "lipshi magare na zelenu travu" cela ta spika

da se razumemo ebay+paypal je dobra stvar ali sa svim zulumima shto drzava sprovodi na izvoz uvoz takse binduju preveliki prtljag da pogodnosti internet poslovanja i trgovine + shto ce paypal da u stratu obogalji mogucnosti tih racuna hrvatskoj i josh nekim zemljama

a da je u Srbiji lopovluk na carini to je vec valjda svima jasno

onaj lik shto pricha o knjigama i kako to treba lokalno nije u shini sav, sushtina vecine proizvoda je da su povoljniji online, e sad da nema svih vampira shto chekaju da iscede takse preko pogache narod bi imao neshto od toga, ovako je to "s obale" pricha i nazalost nishta od normalnog funkcionisanja ljudi i roba u srbistanu za dug vremenski period

lud i zbunjen

pre 14 godina

Aman ljudi prestanite vise da prevodite nazive kompanija, ili cemo svi da pocnemo da saljemo СИ ВИ za oglas БЕНКЈУ sa akcentom na poznavanje ВИНДОУЗА?

Aleksandar

pre 14 godina

Posto vidim da skoro svi pljuju po paypal amazon.com ebay i ostalim web sajtovima za kupovinu i prodaju ja mogu reci iz linoga iskustva da nikad nisam imao problema sa kupovinom na navedenim sajtovima i koliko je pisato toliko su mi i naplatili a te cifre od 30% i sta je sve navedeno to se vi raspitajte tamo kod vas jer vas drzava carini tjt carini robu koju kupite po mnogo vecim ciframa nego igde u svetu !
Meni se vise isplati kupovati garderobu patike tehnicku opremu PONEKAD nego da odem u prodavnicu i licno kupim !

RASPITAJTE SE MALO ZASTO VAS TOLIKO POKKRADAJU TAMO PRILIKOM KUPOVINE ROBE IZ INOSTRANSTVA !!!
Dobro onaj rece " vi tamo iza tarabe" .!!!!

Gnjurac

pre 14 godina

Ja sam prosle godine porucio peraje koje kostaju 20 evra iz Spanije ukljucujuci i DHL postarinu. Carinici u DHL su mi dodatno naplatili 120 evra za carinske troskove i spediciju. Nakon toga sam bio prinudjen da dodatnu ronilacku opremu porucim na sestrinu adresu u Grckoj, da je ona stavi u torbu i posalje autobusom za Beograd bez placanja 2000 evra carine i spediterskih troskova. Zasto???

MARKOM

pre 14 godina

Malo objasnjenje za sve koji do sada nisu imali dodira sa PayPal-om. Naime, ovaj sistem placanja nije samo vezan iskljucivo za ebay nego je globalni sistem placanja sto firmi sto pojedincu. Na ovaj nacin se izbegava davanje VISA ili Master kartice onome kome placate tj. dovoljno je samo poslati novac na neciji e-mail tj. PayPal racun. PayPal je povezan sa vasim bankovnim racunom tj. VISA karticom ako to tako napravite.
Vrlo je zgodno platiti recimo privatno sobu nekome koju rezervisete u Argentini recimo, kako biste nekome inace platili rezervaciju sobe bilo gde a svetu?
Ovaj sistem je fenomenalan i kada privatno prodajete nesto, kupite recimo nesto za 100 000 din privatno od Laze i kad preuzmete robu platite mu odmah preko interneta, on lovu dobije za svoj PayPal racun i sa njom radi sta hoce ili je prebaci na bankovni racun ili VISA karticu, as simple as that.

Milan

pre 14 godina

Lepo bi bilo da sve to funkcionise.Nekako mi se cini da ipak mi krajnji korisnici necemo imati finansiske koristi jer dok svako uzme svoj deo,a mi sve to platimo mozes i u ovom nasem Wordelendu kupiti bez da se nerviras ko te za koliko odrao.

krivna

pre 14 godina

Dobro su se setili, ja se vec sedam godina bavim nekim vratolomijama tipa, otvaranje racuna na PayPal prijavljujuci se kao da sam iz Grcke. Glavni problem mi je bio verifikacija kreditne kartice na taj nacin.

parlamentarac

pre 14 godina

Ovde se uopste ne pominju dve osnovne karakteristike Paypal-a:

1. ZASTITA podataka (broja kartice, datuma isteka, licne sifre) jer je Paypal POSREDNIK u placanju

2. mogucnost da se PRIMI novac preko Paypal-a, za bilo koji proizvod ili uslugu, ili u slucaju da Vam bilo ko zbog bilo cega salje novac kao preko Western Union-a.

Tu istu ulogu imaju i banke i njihove virtuelne, tzv e-kartice koje pokazuju virtuelan, ne fizicki (stvaran) broj utisnut na kartici. Raspitajte se o ovome kod Vase banke.

Naravno, bilo da placate/primate preko Paypala ili e-kartice, nase carinske tarife su za sada nepremostiv problem.

Stanko NS

pre 14 godina

Samo par reci u vezi kupovanja preko Interneta ..
U zadnjih par godina sam kupovao na amazon.com sa Visa virtuelnom karticom Vojvodjanske banke i nikad nisam imao problema. Kupio sam u vrednosti preko 2500 $. Posiljke su uvek bile do 3 knjige i samo jednom sam platio neku "carinu " od 1200 dinara.

Jednom prilikom je posiljka bila zagubljena. Sacekao sam 30 dana posle procenjenog vremena kad je trebalo da stigne i poslao sam mail amazonu i pitao ih mogu li nekako da mi pomognu u vezi posiljke. I sad SLUSAJTE STA JE BILO .
Posle 1 sat sam dobio mail sa izvinjenjem da se to desava i izvinjenje i opravdanje da nije njihova krivica da knjige koje su mi trebale nisu stigle na vreme.
Posle koji sat sam opet dobio izvinjenje i uputstvo kako moram ponovo da izvrsim narudzinu posto su mi vratili novac na karticu ali ako hocu i dalje te knjige da moram ponovo da prodjem proces narucivanja. Objasnili su mi da je ona izgubljena posiljka osigurana i da mi veruju na rec da nisam dobio. Zamolili su me da ako se kojim slucajem pojavi i prva posiljka da odbijem da je primim i da ce se ona vratiti njima.
Posle narucivanja istih knjiga opet su se javili i saopstili da ce mi knjige poslati najbrze sto mogu . Mislio sam da ce me odrati ali ne ..
TO JE BILO O NJIHOVOM TROSKU ..
Posle par meseci su mi se javili i zahvalili sto nisam primio prvu posiljku koja je posle stigla.
EVO OVA SAM JA ISKUSTVA IMAO SA AMAZONOM i morao sam da podelim sa vama.
SJAJNI SU . I MALO JE TAKO NESTO RECI . Ovaku poslovnost nikad nisam sreo niti cu sresti u Srbiji.

Stanko S.
Novi Sad

Зоран

pre 14 godina

(PUBLIKA, 26. mart 2010 10:21), па ако је то тако, што 90% на ибеју прима паре преко пеј пала?

cd

pre 14 godina

pre problema sa neckermann-om nije bilo carine na knjige, a onda su poceli da carine sve redom. i naravno za obracun carine uzimaju iznos cene knjige i POSTANSKIH I TROSKOVA PAKOVANJA koji kod amazona budu i do 30% ukupne cene.

Alexandru

pre 14 godina

I ovo je nesto, ali nije bog zna sta. I dalje necemo moci da naplacujemo preko PayPal-a, tako da samo uvodjenje PP-a nece uticati na biznis u Srbiji. I dalje cemo mi koji nesto prodajemo morati da se mucimo i nadjemo alternativne metode koje naplacuju dosta...

Skeptik

pre 14 godina

O hvalim te boze! Zalosno je jedino sto je nasa carina anulator svega zaradjenog jeftinijom upovinom. Narvano , posto knjige kupuju 'sumnjivi' subjekti onda i to placamo. Duboko tehnolosko znanje nasih carinika i zakona o carini omogucili su da ko god zeli da kupi nesto sto ovde ne postoji mora papreno to da plati! Nema ti da kupujes van Srbije, nego brale 'nase' knjige i 'nase cipove'-ako ih imamo....

giuseppe

pre 14 godina

@Slaviša: bolje obratite pažnju na svoj sajt... npr, na jednoj stranici sam dobio sledeće:

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/.marienka/market_euro/euromarket.rs/modules/cart.module.php on line 163

I te foreach petlje su se mnogo nešto uskopistile...

ReTox

pre 14 godina

http://upravusi.rs/putovanje/na-granici/sta-smes-da-uneses-u-srbiju/

"Treće, i ovome se posebno radujemo, ne carine se ni knjige i druge publikacije kulturnog i naučnog karaktera, nezavisno od količine, pod uslovom da nisu namenjene daljoj prodaji."

Slavisa

pre 14 godina

Vlasnik sam internet prodavnice Euro Market, tako da znam o cemu govorim na ovu temu.

1. PayPal kratkorocno nista nece promeniti. Nikakav eksplozivan rast internet prodaje nece se desiti - jer internet placanje u Srbiji vec postoji.

2. Ko kaze da internet prodaja u Srbiji nije razvijena - NE ZNA O CEMU GOVORI!
Internet prodaja u Srbiji je veoma razvijena, a posebno B2B sektor.

3. Prica o kupovini kinjige iz Amerike je CISTO LUPETANJE. Jer zasto biste kupovali knjigu iz Amerike, ako tu istu knjigu mozete kupiti ovde ?! Cemu sluze brojne izdavacke kuce u Srbiji ?! Smesan je onaj ko gura tu pricu.

4. Kod placanja karticom - VI PRVO DAJETE NOVAC, PA CEKATE PROIZVOD. A kod postojeceg sistema POUZECEM, U ISTOM TRENUTKU DAJETE NOVAC I PREUZIMATE PROIZVOD.

Kao i vecina spektakularno najavljivanih stvari - i ova ce isto proci..

Pozdrav

Slavisa Vasiljevic
online shopping EuroMarket

Darko

pre 14 godina

Dezurni pametnjakovici koji dolazak paypal-a u Srbiju povezuju sa ulaskom u svet bi mogli da probaju kupovinu svojim VISA/MASTERCARD platnim karitcama na bilo kom ozbiljnom sajtu koji u ponudi ima i bankovni transfer i videce ta ta kupovina funkcionise vec godinama bez ikakvih problema i iz Srbije. Placanje i provizije koje banke uzimaju su smesne i bezbolne u odnosu na provizije koje naplacuje paypal. Takodje bitna cinjenica je da placali vi preko paypal-a sa novcem na racunu kod njih ili platnom karticom i njima kao posrednicima, placate duplu proviziju, tako da nije u redu da kukate samo na drzavu koja vas dere.

Sticajem okolnosti radim u firmi koja svoje usluge prodaje putem interneta, izmedju ostalog i preko paypal-a. Pored njih zastupljeni su i drugi servisi slicnog tipa (moneybookers,cashU) i direktni bankovni transferi preko HTTP API-ja nekih inostranih banaka. Uplate stizu iz svih krajeva sveta i statistika pokazuje da je najveci broj uplata (skoro 90%) izvrsen bankovnim transferom. Danas svaka banka ima neki API za placanje, ukljucujuci i banke iz Srbije i to je siguno najsigurniji i najjeftiniji nacin za placanje na internetu. Paypal je jos jedan u nizu legalnih derikoza, kao sto je slucaj sa autokucama u Srbiji koje imaju svoje leasing kuce i kroz koje prodaju svoja vozila obezbedjujuci sebi zaradu kroz oba kanala.

Uostalom videcete i sami kada to dugoocekivano "cudo" dodje kod nas i "uvede" nas u Evropu i svet :-)

P.S.
Kao sto neko dole vec rece i Moneybookers je za svetlosnu godinu ispred paypal-a, a uz to su i provizije 2x manje.

Mirko

pre 14 godina

Interesantna mi je kalkulacija data u zelenom prozorcicu kako roba sa 100 dolara dodje na 290. Takva kalkulacija je zaista takva ako se narucuje sa Amazona a kao isporuka se odredi neka kurirska sluzba tipa UPS, FedEx,... Kod ibeja posiljalac nije pravno vec fizicko lice i koliko sam primetio posiljke fizickih lica carina ipak malo popustljivije gleda. Barem je tako moje iskustvo.

Ina

pre 14 godina

(Slavisa, 26. mart 2010 15:13)

Ja se ne secam kada sam poslednji put procitala knjigu na Srpskom jeziku. Razlog za to nije nikakav stav protiv Srpskog jezika, vec to sto na Srpskom ne mogu da pronadjem odgovarajucu, pre svega, strucnu literaturu. Tesko je danas pronaci u knjizarama i ozbiljniju beletristiku, a pod tim ne podrazumevam naslove tipa Harry Potter ili Twilight. Molim da se ima u vidu da nase drustvo i dalje ima veoma osetljivu i snobovsku citalacku publiku koja naslove navedenog tipa ni ne primecuje.

Sa druge strane, ne mogu da shvatim kako je moguce da neko ko se danas bavi internet marketingom insistira na tome da naslovi izdanja budu iskljucivo na njegovom maternjem jezku ili da knjige postoje tek onda kada su prevedene.

Paja Patak

pre 14 godina

Dakle ko koga ovde zamajava? Ko će da koristi PayPal ako su ostali troškovi, da ne kažem harač, skoro 200%?!?!

A PayPal račun će biti obogaljen u Srbiji, dakle moći će samo da se plaća.

Čemu će to da služi a uz to i ne radi?

Betty

pre 14 godina

Ajde molim za savet. Treba da kupim knjigu, polovnu, koja košta 5,5 funti i shipping valjda 3 funte. Koliko će me knjiga koštati i koji način je najjeftiniji? Ako uvode Pejpal, morali bi da smanje carinu na 7% sve zajedno sa PDV, da to uopšte ima smisla, osim na papiru.

Lazy Joe

pre 14 godina

Moze vlada Srbije da uskladjuje koliko hoce zakone. Srbija je pod sankcijama koje su SAD uvele jos 2003 i zato pay pal omogucava samo placanje ali ne i podizanje novca. I bice tako sve dok se sankcije ne ukinu.

Bojan

pre 14 godina

Pricate gluposti o carinama, samo da jos vise blatite zemlju u kojoj zivite. Vlasnik sam firme i redovno uvozim repro materijal za rad. Desavalo mi se dosta puta da ceo paket od 30ak kg stigne iz inostranstva na kucnu adresu, bez placenog poreza i pdv-a a to me je cinilo strasno nervozim jer kao materijal za firmu ja ne mogu a da neplatim gore navedeno a time i da ga knjizim. Dakle smatram da je carina postala prilicno liberalna a ranije mi je trebalo skoro krv da dam na analizu za istu stvar. Inace, bravo za pay pal.

Za gospoju

pre 14 godina

Gospoja ili gospojica koja tvrdi da Kanadjani deru na carini izgleda nije osetila kako ovi nasi ovde deru :)
Porucivao sam robu u vrednosti >1xxx dolara iz Amerike u Kanadu i opet me je jeftinije izaslo sa postarinom i carinom nego da kupujem u Kanadi. Kad bi neko tu robu porucivao u Srbiju izasla bi ga carina oko 500dolara... e to se zove deranje.

Meta-comment

pre 14 godina

Cemu se radovati? PayPal=Ebay. Posto sam korisnik ebay-a, koji prodavce sada primora da omoguce kupcu placanjem putem paypal-a, odmah vam bude jasno a kakvom se lopovluku radi. Prvo platite objavljivanje oglasa, sa milijardama opcija od kojih svaka kosta po nesto. Sto je visa cijena robe koju prodajete, to je cijena oglasa visa. Ako prodaja ne uspije, nikom nista, te pare se ne vracaju. Ako pak uspije, onda vam otkinu dobar procenat od prodaje. Plus ako kupac zeli da plati preko paypal-a, onda vam i tu jos otkinu procenat. Bezobrazluk i podmukli lopovluk. Da se radi o nekom normalnom procentu, pa bi i bilo podnosljivo.

Koliki je maximum karaktera koji mogu da unesem u polje "Vase ime*"? Na ovaj nacin samo proveravam koliko reci i slova mogu upotrebiti za svoje ime.

pre 14 godina

Ja sma jednom preko e-Bay-a nesto kupila i nikad vise. Mislila sam da oprobam sudbinu, jer je proizvod imao monogo primamljivu cenu, za razliku od cene u prodavnici. Jedva zivu glavu izvukoh. Muku sam mucila sa prodavcem da dobijem ono sto sam platila, izgubivsi na vremenu moleci kroz e-mail poruke da mi kaze gde smo u procesu kupo-prodaje i strepeci da sam prevarena, jer nije islo onako kako je bilo naznaceno u oglasu. Znaci jednom sam ovo uradila i nikad vise, pa makar platila nesto 5 puta skuplje i makar se radilo o hiljadama dolara. Nema nista sigurnije nego kupiti od prodavnice koja fizicki postoji na toj i toj lokaciji. Najbolje lokalnoj, da mozete da vratite ili popravite ako ustreba. Dakle, pet puta razmislite i pretrazite internet kada vidite nesto sa jako povoljnom cenom.

Preko Kijiji ili Craigslist mogu samo nesto da prodam, ali da kupim, ni pod razno. Moj se drug licno nasao sa jednim covekom na neutralnoj lokaciji, od njega preuzeo cd sa software-om za koji je jako malo platio, ali kada je dosao kuci da instalira software…

A mogu vam reci da ako zivite u Kanadi i narucite nesto jeftinije iz Amerike, da ce vas Kanadska carinska taksa odrati + UPS brokerage dazbine (FedEx je mnogo bolji) + shipping, na kraju ispadne duplo vise. Valjda su i ti u Srbiji naucili da mogu proci sa takvom vrestom bezobrazluka. U Kanadi su takodje od skora uveli da poreskoj upravi Kanade morate prijaviti sve sto prodajete preko interneta kako bi vam odredili taksu na zaradu.

Naravno, ako odredjenog proizvoda nema da se kupi u vasoj okolini, valjda jedino preostaje da malo rizikujete.

I kao sto je vec spomenuto, najbolje je imati sve mogucnosti na raspolaganju, ukljucujuci PayPal, pa onda odlucivati kakva vam transakcija najbolje odgovara.

Samo oprezno, jer sve sto izgleda jeftino, moze vas lako kostati i zivaca i strpljenja i velikih troskova.

klaus

pre 14 godina

Nisam procitao sve komentare na ovu temu i ne znam jel neko vec pre mene pisao o ovome, ali...ja paypal iz Srbije koristim vec 2 godine, bez problema. imam karticu u Raifajzen banci i sa njom sam se prijavio na paypal. samo sam na mestu zemlje (Srbija) upisao Hrvatska...i za cudo bozje otvoren mi je nalog. doduse nista nisam kupio preko neta, ali ga koristim za igricu koju placam u inostranstvu, upravo preko patpal-a i sljaka bez problema. znaci...placanje radi 100% a pare primao nisam...
pozdrav svima.

Slavisa

pre 14 godina

@baki

Gospodine, ne nudim ja tu uslugu, zato sto POSTOJI konkurent koji to radi bolje od mene. Mi radimo ono u cemu smo mi bolji..Mozda sad sa PeyPalom Vam i to omogucimo :) ali prica da tih servisa nema - jednostavno ne stoji, ili niste dobro informisani.

vik

pre 14 godina

Paypal je dobra ideja i svi se slazu potreban servis, medjutim sve je vishe nezadovoljnih seller-a na ebay-u koji se sluze njime jer moraju (paypal je njihova kompanija) Ovo znam jer koristim ebay svakodnevno iz hobija a i sam sam "small potatoes" prodavac (iz usa)...uvode sve vece fees, customer support je katastrofa i u sluchaju bilo kakvog problema jako teshko je telefonom dobiti zivog choveka da sa njim raspravite problem ili dobijete informaciju. Chesto su prodavci prevareni primenom kontradiktornih polisa izmedju ebay i paypal, primera ima dosta, sledeci sajt sadrzi brdo informacija na temu...http://paypalsucks.com/
Medjutim kao kupac ste zashticeni i to solidno, bilo da vam roba ne stigne uopshte bilo da je defektna ili pogreshno opisana dovoljno je da fajlujete despute i potom chargeback i prilozite potvrdu da ste robu poslali nazad i novac ce vam se vratiti na rachun... a za carinske tarife u srbiji, uh tu vec ne znam shta da izjavim

г4

pre 14 godina

Што се тиче куповине путем интернета, једино куповина лиценци за софтвер има смисла, јер серијски број или кључ преузимате одмах по плаћању, а и можете да испробате софтвер пре него га купите. Као и књиге (уколико је нема на Гигапедији):). Техничка роба, одећа и сл. нема сврхе јер ко ће га знати да ли је то производ који сте хтели, да ли ће се оштетити транспортом итд. У сваком случају са Пејпалом не можемо изгубити, а и хакери тешко ту шта могу да напакосте.

Slavisa

pre 14 godina

@ skycould

Ma ti si genije ! Hvala ti sto me uporedjujes sa Miskom.

Veoma podrzavam napredak svake vrste - i trudim se da doprinesem - ALI NE MOGU DA SLUSAM POLU-PISMENE LJUDE KAKO PROSIPAJU PAMET !

Hajde da zavrsimo pricu sa kupovinom knjige na Amazon.com ?

1. Simbolican broj knjiga na Srpskom jeziku mozete kupiti na Amazon.com

2. I bez troskova dostave - cene su 3 puta vise nego li da istu knjigu porucite kod nase Lagune !

3. Vreme i sigurnost dostave ?

..besmisleno mi je da govorim o suludim stvarima. Ko zeli da plati knjigu 290 Dolara - samo neka izvoli! Ja cu normalnim ljudima tu istu prodavati za 590 Dinara.

Pozdrav

dejan

pre 14 godina

u zemlji gde su dobili kreditne kartice pre 5 godina normalno je da ni paypal ne radi sve do sada. Salu na stranu, koristim paypal vec nekih 7 godina. I pored bankovnog racuna dodao sam i master kreditnu karticu iz nasih banaka. I nisu mi blokirali nikad racun, osim sto je odjenom stalo skidanje para sa nase master kartice i prebacilo se na moj racun u USA a nisu hteli vise da primaju nasu karticu. Al je prosla par puta pre toga, i meni nejasno kako. Sto se tice carine, postoje nacini da sve sto kupite dobijete u Srbiji sa maksimum 40% carine i poreza, narocito knjige i slicno. Neka upakuju knjigu, napisu da je 25 dolara i nema carine i poreza i spedicije. Prvi put i cujem da treba spedicija, a preko ebay-ja sam do sada narucio preko 20 stvari i to sve za Srbiju. Narocito nisam cuo da treba spedicija za jednu knjigu??

Zoki

pre 14 godina

Koristim PayPal već desetak godina i nisam imao problema. Cena transakcija je slična onome što banke naplaćuju prodavcima za transakcije obavljene kreditnim karticama.
Ne znam zašto bi ovaj sistem bio zastareo. Moguće je da postoje i "moderniji" sistemi plaćanja, ali PayPal je u prednosti iz prostog razloga zato što je opšte prihvaćen. Preko njega možete platiti kreditnom karticom i ako nemate PayPal nalog. Isto tako, možete ponuditi kupcima plaćanje kreditnom karticom bez posebnog ugovora sa bankom ili drugom kompanijom koja procesira kreditne kartice.

Vlada

pre 14 godina

Povecajte vi nama plate, snizite cene goriva i osnovnih zivotnih namernica i podignite standard, a mi cemo se za placanje preko interneta vec nekako snaci !!!

djvaso

pre 14 godina

Добро је да ће се овај сервис коначно појавити у Србији а ваљда и нас у Црној Гори неће заборавити. Иако сам досад направио неколико десетина наруџбина код разних on-line продавница, код неких једноставно нисам могао да обавим куповину јер:
1) земља није на списку држава у које шаљу робу,
2) подржано је само плаћање преко PayPal-a,
3) овдашње картице једноставно неће да прођу.
Добро је да одавде нема много куповина на Амазону или је народ много поштен па се није десио случај као са Русијом да се свака наруџбина искључиво шаље неком од курирских служби. Ово је једино случај са јапанским Амазоном, све иде преко DHL-a или FedEx-a. А онда вас дочекају њихови домаћи шпедитери, наши цариници и коначна цијена оде у небо. А да поменем и Америку ради равнотеже, каже ми човјек својевремено да у ово вријеме кризе његова америчка банка одбија да одобри on-line плаћање код европског продавца преко његове дебитне картице или за то тражи огромну провиѕију. Нисам могао да вјерујем. Ево линка:
http://www.spaghetti-western.net/forum/index.php/topic,1828.msg50440.html#msg50440
Уѕдравље, Васо

Gastarbajter

pre 14 godina

Budite oprezni sa koricenjem PayPal-a, jer oni nisu bas cisti u svom poslovanju. Postoje cak i sajtovi na kojima se ljudi zale da su bili prevareni, a da je PayPal stitio prevarante. Pamet u glavu!

Slavisa

pre 14 godina

Vlasnik sam internet prodavnice Euro Market, tako da znam o cemu govorim na ovu temu.

1. PayPal kratkorocno nista nece promeniti. Nikakav eksplozivan rast internet prodaje nece se desiti - jer internet placanje u Srbiji vec postoji.

2. Ko kaze da internet prodaja u Srbiji nije razvijena - NE ZNA O CEMU GOVORI!
Internet prodaja u Srbiji je veoma razvijena, a posebno B2B sektor.

3. Prica o kupovini kinjige iz Amerike je CISTO LUPETANJE. Jer zasto biste kupovali knjigu iz Amerike, ako tu istu knjigu mozete kupiti ovde ?! Cemu sluze brojne izdavacke kuce u Srbiji ?! Smesan je onaj ko gura tu pricu.

4. Kod placanja karticom - VI PRVO DAJETE NOVAC, PA CEKATE PROIZVOD. A kod postojeceg sistema POUZECEM, U ISTOM TRENUTKU DAJETE NOVAC I PREUZIMATE PROIZVOD.

Kao i vecina spektakularno najavljivanih stvari - i ova ce isto proci..

Pozdrav

Slavisa Vasiljevic
online shopping EuroMarket

Ljuba

pre 14 godina

Ebay vise nije intresantan ovde na zapadu pa sad u krizi mogu da dodju u Srbiju, pre samo 5 godina nisu ni razmisljali o Srbiji.
Ovde je sada Kijiji sajt u modi - jednostavno vase oglasavanje je besplatno.
Pokusao je ebay da kupi ovaj sajt - naravno samo da bih ga komercijalizovao a sebi ugusio konkurenciju.

Bojan

pre 14 godina

Pricate gluposti o carinama, samo da jos vise blatite zemlju u kojoj zivite. Vlasnik sam firme i redovno uvozim repro materijal za rad. Desavalo mi se dosta puta da ceo paket od 30ak kg stigne iz inostranstva na kucnu adresu, bez placenog poreza i pdv-a a to me je cinilo strasno nervozim jer kao materijal za firmu ja ne mogu a da neplatim gore navedeno a time i da ga knjizim. Dakle smatram da je carina postala prilicno liberalna a ranije mi je trebalo skoro krv da dam na analizu za istu stvar. Inace, bravo za pay pal.

Nikola

pre 14 godina

Najve'i je problem carina. Prilikom carinjenja naručene robe ponekad paušalno odrede carinu koja može da iznosi i do tri puta više nego što ste platili neku sitnicu do koje vam je stalo. U nekim slučajevima košta i više, pogotovu ukoliko na nekom sajtu nađete polovnu robu.
Do pre pet godina carinilo se sve iznad 100e a kasnije su spustili na 20e, navodno zarad zaštite domaćeg tržišta (što delimično ima smisla).

PUBLIKA

pre 14 godina

PayPall je vec prevzidjen, i jako skup servis. Trgovci masovne beze od paypalla. Taman kad ga mi uvedemo svet ce vec uveliko poslovati na neki drugi nacin. Ovo drustvo nema nikakvu sansu. Antibirokratksa revolucija je sledece sta mora da se desi. Pojedose nas. Drzava mora da je servis gradjana a ne da nam je drzava namet i kuluk.

Koliki je maximum karaktera koji mogu da unesem u polje "Vase ime*"? Na ovaj nacin samo proveravam koliko reci i slova mogu upotrebiti za svoje ime.

pre 14 godina

Ja sma jednom preko e-Bay-a nesto kupila i nikad vise. Mislila sam da oprobam sudbinu, jer je proizvod imao monogo primamljivu cenu, za razliku od cene u prodavnici. Jedva zivu glavu izvukoh. Muku sam mucila sa prodavcem da dobijem ono sto sam platila, izgubivsi na vremenu moleci kroz e-mail poruke da mi kaze gde smo u procesu kupo-prodaje i strepeci da sam prevarena, jer nije islo onako kako je bilo naznaceno u oglasu. Znaci jednom sam ovo uradila i nikad vise, pa makar platila nesto 5 puta skuplje i makar se radilo o hiljadama dolara. Nema nista sigurnije nego kupiti od prodavnice koja fizicki postoji na toj i toj lokaciji. Najbolje lokalnoj, da mozete da vratite ili popravite ako ustreba. Dakle, pet puta razmislite i pretrazite internet kada vidite nesto sa jako povoljnom cenom.

Preko Kijiji ili Craigslist mogu samo nesto da prodam, ali da kupim, ni pod razno. Moj se drug licno nasao sa jednim covekom na neutralnoj lokaciji, od njega preuzeo cd sa software-om za koji je jako malo platio, ali kada je dosao kuci da instalira software…

A mogu vam reci da ako zivite u Kanadi i narucite nesto jeftinije iz Amerike, da ce vas Kanadska carinska taksa odrati + UPS brokerage dazbine (FedEx je mnogo bolji) + shipping, na kraju ispadne duplo vise. Valjda su i ti u Srbiji naucili da mogu proci sa takvom vrestom bezobrazluka. U Kanadi su takodje od skora uveli da poreskoj upravi Kanade morate prijaviti sve sto prodajete preko interneta kako bi vam odredili taksu na zaradu.

Naravno, ako odredjenog proizvoda nema da se kupi u vasoj okolini, valjda jedino preostaje da malo rizikujete.

I kao sto je vec spomenuto, najbolje je imati sve mogucnosti na raspolaganju, ukljucujuci PayPal, pa onda odlucivati kakva vam transakcija najbolje odgovara.

Samo oprezno, jer sve sto izgleda jeftino, moze vas lako kostati i zivaca i strpljenja i velikih troskova.

Slavisa

pre 14 godina

@ skycould

Ma ti si genije ! Hvala ti sto me uporedjujes sa Miskom.

Veoma podrzavam napredak svake vrste - i trudim se da doprinesem - ALI NE MOGU DA SLUSAM POLU-PISMENE LJUDE KAKO PROSIPAJU PAMET !

Hajde da zavrsimo pricu sa kupovinom knjige na Amazon.com ?

1. Simbolican broj knjiga na Srpskom jeziku mozete kupiti na Amazon.com

2. I bez troskova dostave - cene su 3 puta vise nego li da istu knjigu porucite kod nase Lagune !

3. Vreme i sigurnost dostave ?

..besmisleno mi je da govorim o suludim stvarima. Ko zeli da plati knjigu 290 Dolara - samo neka izvoli! Ja cu normalnim ljudima tu istu prodavati za 590 Dinara.

Pozdrav

Meta-comment

pre 14 godina

Cemu se radovati? PayPal=Ebay. Posto sam korisnik ebay-a, koji prodavce sada primora da omoguce kupcu placanjem putem paypal-a, odmah vam bude jasno a kakvom se lopovluku radi. Prvo platite objavljivanje oglasa, sa milijardama opcija od kojih svaka kosta po nesto. Sto je visa cijena robe koju prodajete, to je cijena oglasa visa. Ako prodaja ne uspije, nikom nista, te pare se ne vracaju. Ako pak uspije, onda vam otkinu dobar procenat od prodaje. Plus ako kupac zeli da plati preko paypal-a, onda vam i tu jos otkinu procenat. Bezobrazluk i podmukli lopovluk. Da se radi o nekom normalnom procentu, pa bi i bilo podnosljivo.

Slavisa

pre 14 godina

@baki

Gospodine, ne nudim ja tu uslugu, zato sto POSTOJI konkurent koji to radi bolje od mene. Mi radimo ono u cemu smo mi bolji..Mozda sad sa PeyPalom Vam i to omogucimo :) ali prica da tih servisa nema - jednostavno ne stoji, ili niste dobro informisani.

Vlada

pre 14 godina

Povecajte vi nama plate, snizite cene goriva i osnovnih zivotnih namernica i podignite standard, a mi cemo se za placanje preko interneta vec nekako snaci !!!

Mirko

pre 14 godina

Interesantna mi je kalkulacija data u zelenom prozorcicu kako roba sa 100 dolara dodje na 290. Takva kalkulacija je zaista takva ako se narucuje sa Amazona a kao isporuka se odredi neka kurirska sluzba tipa UPS, FedEx,... Kod ibeja posiljalac nije pravno vec fizicko lice i koliko sam primetio posiljke fizickih lica carina ipak malo popustljivije gleda. Barem je tako moje iskustvo.

Šumadinac

pre 14 godina

Hvala Bogu, više i to... Samo da to uskoro ne bude kao i za nove tablice - duže od dve godine... Nadam se da će to stvarno biti uskoro, jer čak i Albanija i BiH imaju, samo mi Srbi još uvek nemamo... Stvarno smo jadni bre... A i čisto sumnjam da će to u Srbiji, zemlju medju šljivama to uskoro da zaživi... Kad bi Srbi samo znali koliko je to korisna stvar... Samo kad bi znali...

Зоран

pre 14 godina

Вероватно само да плаћаш, али ен и да примаш паре. Тако еј било до пре пар година у Словенији, а можда еј још увек.

dejan

pre 14 godina

u zemlji gde su dobili kreditne kartice pre 5 godina normalno je da ni paypal ne radi sve do sada. Salu na stranu, koristim paypal vec nekih 7 godina. I pored bankovnog racuna dodao sam i master kreditnu karticu iz nasih banaka. I nisu mi blokirali nikad racun, osim sto je odjenom stalo skidanje para sa nase master kartice i prebacilo se na moj racun u USA a nisu hteli vise da primaju nasu karticu. Al je prosla par puta pre toga, i meni nejasno kako. Sto se tice carine, postoje nacini da sve sto kupite dobijete u Srbiji sa maksimum 40% carine i poreza, narocito knjige i slicno. Neka upakuju knjigu, napisu da je 25 dolara i nema carine i poreza i spedicije. Prvi put i cujem da treba spedicija, a preko ebay-ja sam do sada narucio preko 20 stvari i to sve za Srbiju. Narocito nisam cuo da treba spedicija za jednu knjigu??

Зоран

pre 14 godina

(Gastarbajter, 26. mart 2010 02:02), чисти су као суза. Преко Пеј Пала плаћам годинама и плаћају ми овде у САД. Кад сам једном из Србије плаћао нешто, блокирали ми Пеј Пал, па кад сам се вратио у САД одмрзли га, кад сам ih убeдио да сам ја плаћао из Србије. Све су то радили јер су видели да неко ван САД улази на сајт, то јест плаћа са сасвим другог краја света. Нема никаквих проблема са интернет плаћањем, осим ако немаш програм против разних вируса и шпијунирања, па ти открију пасворд, адресу и број картице. Врло практична ствар, осим што кад ти неко плаћа преко пеј пала, неки проценат узима он, као и ибеј. Али и они морају од нечег да живе. И они уложили у тај посао много.

dejan

pre 14 godina

Kuku lele sa nasim nacinom carenjenja "po katalogu" za robu u vrednosti preko 20e. Imao sam par neprijatnih iskustava sa nasom Carinom ( jednom sa mp3 playerom ia drugi put sa fotoaparatom od 125$ za koji je carina i porez bila oko 90e! Kao nasi proizvoda digitalne fotoaparate pa da ih stite od konkurencije. Uzas! Za 2 majice ili par pantalona .. Kakav je Srbija karantin, pa se onda pitamo kako to sa nama niko ne trguje, kako nema priliva kapitala... Samo da se sliju pare u njihove mafijaske dzepove (kao u drzavnu kasu). Taj gang zvani "Carina" treba dobro procesljati.

g...

pre 14 godina

Ma zasto uopste kupovati preko ebay-a kad mozete sve to kod cika Miska?Pa zamislite kada bi drzava pustila normalnu kupovinu preko interneta...ko bi kupio patike u Delta sportu kad moze na ebay za 3x manje para?Od cega bi ziveli onda nasi monopolisti.Pre ce Aboridzini poceti da trguju preko net-a nego mi :)

lud i zbunjen

pre 14 godina

Aman ljudi prestanite vise da prevodite nazive kompanija, ili cemo svi da pocnemo da saljemo СИ ВИ za oglas БЕНКЈУ sa akcentom na poznavanje ВИНДОУЗА?

Mladen

pre 14 godina

Ne da smo jedna od retkih zemalja u kojoj ne posluje paypal, vec koliko ja znam JEDINA drzava u Evropi.

Ali opet to sto oni uvode omogucice samo placanje putem paypala, ne i podizanje novca sa paypal racuna.

marko

pre 14 godina

isto tako smo jedina zemlja u koju se nemoze telefonirati jeftino sa skypa,birajuci jedan broj.
nasi monopolisti zive metafizicnim sistemom vec 60-tak g.

giuseppe

pre 14 godina

@Slaviša: bolje obratite pažnju na svoj sajt... npr, na jednoj stranici sam dobio sledeće:

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/.marienka/market_euro/euromarket.rs/modules/cart.module.php on line 163

I te foreach petlje su se mnogo nešto uskopistile...

zorz vea

pre 14 godina

carina i pdv su potpuno bezobrazni. na strucnu literaturu u vrednosti od 6400 dinara (sa sve shippingom koji takodje oporezuju) su mi naplatili 2250 dinara carinu i pdv.
pa sloba nije naplacivao carinu na knjige?! da ne pricam o tome kako je nemoguce naruciti nesto da zajedno sa postarinom ne predje 20 eura. znaci, ako je neka stvar 5 evra i postarina 15ak koliko uglavnom bude, ispadne da cu platiti vecu carinu i pdv nego sto ta stvar kosta!?
sramota!!

skycould

pre 14 godina

@Slavisa
Jeste kod nas je sve dostupno. Sve knjige koje pozelimo, filmovi, software i ostalo. I uopste nema potreba za narucivanjem bilo cega preko internet-a vec je mnogo bolje kupovati kod Slavise ili Miska. I ceo svet je u velikoj zabludi kad kupuje preko internet-a. O boze. Eto ti primer patika ili knjiga i ne treba ti vise.

Lazy Joe

pre 14 godina

Moze vlada Srbije da uskladjuje koliko hoce zakone. Srbija je pod sankcijama koje su SAD uvele jos 2003 i zato pay pal omogucava samo placanje ali ne i podizanje novca. I bice tako sve dok se sankcije ne ukinu.

Dejan NS

pre 14 godina

"Knjiga koja na sajtu Ibej košta 100 dolara, u Srbiji bi nakon plaćanja poštarine, prevoza, carine, špeditera i gomile drugih taksi koštala 290 dolara"

Jel carinu možda "drži" G17? Mislite o tome...

Ivan

pre 14 godina

Joooj koliko je ovo naivno! :)

I tako ja dobijam uzorak, u pitanju je chip, obichan mali chip koji stoji na malom kontroleru, paket ukupno nije tezi od 100-200 grama i stize da mora da se uradi shpedicija koja kosta 6 hiljada dinara i ako to ne podleze carini, posto je uzorak itd. :)

I tako svaki put po 6 hiljada za spediciju.

Sta vredi i paypal i ebay kad bilo koji paket koji stigne kod nas mora da se carini, sto znaci da mora da prodje shpediciju koja naplati 6 hiljada dinara.

Uvezli shleper krompira ili jedan mali chip od par grama placa se 6 hiljada dinara.

Hocete patike da kupite koje su 3x jeftinije nego u Delta Sportu ali vas cheka i spedicija i nenormalna carina sa nekim suludim taxama itd.

Nasa birokratija i administracija je za jedan kolektivni napalm i ni za sta bolje..

Medju sljivama

pre 14 godina

Bice Srbija jednog dana Evropa, ali da li ce nasa deca to da docekaju ,tesko. Mozda unuci. Ali ko zna gde ce Evropa tada da bude.
Sto se tice Peypala, izmenjivac toplote za Opel omegu na Ebayu je 20E a kod nas u radnji 6000 din. Znaci, ovom zemljom vladaju uvoznici a njima Peypal i uklanjanje carina nisu u interesu. Kada se resimo Miska licicemo na svet. A to nije na vidiku.

Mladen

pre 14 godina

Da li neko može da odgovori sa sigurnošću da li se naplaćuje harač na knjige kada se naručuje sa npr amazon.co.uk
Zamislite zemlju u kojoj imate internet sajtove državnih službi, koji su jasni, razumljivi i redovno dopunjavani novim informacijama, a k tome na njima rade ljudi koji znaju da koriste e-mail i odgovore na neko pitanje....kakva je to utopija za ovaj srbistan...

Marko

pre 14 godina

@EuroMarket
Ako je tako razvijena Internet trgovina, zasto nas niko nece?

Drugo, knjige nisu u pitanju, vec geberalno roba koja dok ne stigne ovde prodje mnogo drzava podizuci joj cenu, pa onda kod nas jos malo podignu. A kada se kupi direktno iz neke zemlje (u ovom slucaju Amerika) cena je mnogo manja (originalna)

Ogi

pre 14 godina

S obzirom da često kupujem knjige preko interneta (Amazon) moram da kažem da je ta carina stvarno neverovatna. Od deset slučajeva, samo jednom se dogodi da knjigu preuzmem bez ikakvih dodatnih plaćanja, a i tada mi nije jasno zašto. Rekao bih da carina i špediteri sprovode neki sistem "ofrlje". Za osam knjiga koje sam odjednom naručio, platio sam oko 8.000 dinara carine, a za dve koje su mi stigle prošle nedelje - 6.500 dinara. Za ovog pametnjakovića koji se bavi trgovinom preko interneta a pita se zašto naručujemo knjige iz inostranstva kad imamo naše izdavačke kuće, samo jedno obaveštenje - Nemam vremena da čekam da neka naša izdavačka kuća prevede i objavi knjigu koja je, recimo, u SAD objavljena u februaru ove godine. Kod nas će stići za dve ili tri godine.

Aleksandar

pre 14 godina

Posto vidim da skoro svi pljuju po paypal amazon.com ebay i ostalim web sajtovima za kupovinu i prodaju ja mogu reci iz linoga iskustva da nikad nisam imao problema sa kupovinom na navedenim sajtovima i koliko je pisato toliko su mi i naplatili a te cifre od 30% i sta je sve navedeno to se vi raspitajte tamo kod vas jer vas drzava carini tjt carini robu koju kupite po mnogo vecim ciframa nego igde u svetu !
Meni se vise isplati kupovati garderobu patike tehnicku opremu PONEKAD nego da odem u prodavnicu i licno kupim !

RASPITAJTE SE MALO ZASTO VAS TOLIKO POKKRADAJU TAMO PRILIKOM KUPOVINE ROBE IZ INOSTRANSTVA !!!
Dobro onaj rece " vi tamo iza tarabe" .!!!!

Nikola

pre 14 godina

@ Slavisa Vasiljevic = Euro Market

Vi ste rekli:
"3. Prica o kupovini kinjige iz Amerike je CISTO LUPETANJE. Jer zasto biste kupovali knjigu iz Amerike, ako tu istu knjigu mozete kupiti ovde ?! Cemu sluze brojne izdavacke kuce u Srbiji ?! Smesan je onaj ko gura tu pricu."

Pa nema Srbija SVE knjige ovoga sveta !

Lepo bi bilo da ima, ali eto nema !

Kada ceo svet ima PayPal kao mogućnost, HOĆU I JA TU MOGUĆNOST.

PayPal omogućava plaćanje i karticama ako nemate otvoren nalog na paypal-u.

Recite mi kakav je to zakon koji treba doneti u Srbiji da bi PayPal u Americi stavio u padajućoj listi za tzv One Time Payments SRBIJA i da mogu da koristim svoju Visa Virtuon Karticu ????????????

Znate treba da se omogući i meni da imam neka prava a stručna literatura se kupuje u svetu jer kod nas je nema. Dok se jedna knjiga prevede i izda trebaju godine da prođu.

vampirbg

pre 14 godina

Posle 10ak knjiga (neke sa amazona a neke ne) i 30-40 PS3 igara vrednosti 10-50e znam da nema problema za placanje i narucivanje iz inostranstva.... Samo je bitno da se pridrzavate par stvari:

1) ne vise od jedne knjige/diska/igra
2) narucujte sa sajtova koji ne pisu cenu na omotu
3) trazite da vam salju kao preporuceno pismo (signed for)
4) izbegavajte slanje preko DHL (najskuplji su i uvek ce vas ocariniti)

Ako sve ovo pazite sansa da prodjete bez carine je oko 95% (sem ako nije veliki paket)... Takodje ce se smanjiti sansa da vam neko od carinika ukrade paket...

Bojan

pre 14 godina

Koristim Paypal i Ebay vec deset godina iz USA i nakon nekoliko stotina transakcija( prodavanja i kupovanja) nisam imao nikakvih peoblema. Ako se desi da ne primim kupljenu stvar, Paypal vrati sve pare kroz jednostavan proces. Nedavno sam rodjaku u srbiji poslao paket sa najobicnijim copelama vrednim 30 dolara i hteli su da naplate carinu 70 dolara. Posto primaoc nije hteo da plati carinu, paket mi je vracen nazad. Sto se tice Kijiji sajta, Ebay i jeste njihov vlasnik. Kijiji je obican sajt sa oglasima poput Craigslist sajta, transakcije nisu bezbedne zbog mnostva laznih olasa koji sluze samo sa navuku zrtve.

zlatic

pre 14 godina

Kopujem i prodajem godinama na eBay.Kada vam neko placa preko PayPal-a odbijaju vam 4.5%.Novac dobijete istog dana kada je uplacen i mozete odmah da prebacite na vas bankovni racun sto zahteva 2-3 dana.Carinu u Svajcarskoj platite na uvezenu robu platite 7.5% od deklarisane vrednosti kupljene robe.Ako dobijate posiljku kao poklon ne placate nista.

ZuluSu

pre 14 godina

Ja sam prosle godine porucio dres iz engleske,kostao je 20 funti,a kada je stigao,trazili su da platim jos 60 eur carinu i troskove DHL-a...a jos sam platio i 15 funti 'delivery'..strasno!Sad neki carinik nosi moj dres..

Milan

pre 14 godina

Lepo bi bilo da sve to funkcionise.Nekako mi se cini da ipak mi krajnji korisnici necemo imati finansiske koristi jer dok svako uzme svoj deo,a mi sve to platimo mozes i u ovom nasem Wordelendu kupiti bez da se nerviras ko te za koliko odrao.

Igor

pre 14 godina

Imao je moj drug situaciju da je narucio BESPLATAN cd sa Linux operativnim sistemom (cak i dostava placena) i da su nasi carinici na BESPLATNU stvar odredili 20 evra carinu !!!

jesus

pre 14 godina

@ Slavisha

...

vecina struchnih knjiga se ne prevodi na srpski i po par godina se cheka na one koje se nekim sluchajem i prevedu a ljudi koji kupuju na amazon sigurno ne traze knjige na srpskom jer logichno imaju i u Srbiji da se uzmu, nisu toliko glupi.
A 95% tih knjiga nema shanse da se nadje u Srbiji pa naravno, mora da se kupuje iz inostranstva. Ako bi ljudi chekali na prevode, t.j. na izdanja tih knjiga na srpskom tek tada bi zaostajali u svojim znanjima i primeni istih.

p.s i mi "polupismeni" znamo engleski...

naselje

pre 14 godina

@ slavisa
Pa naravno da niko ne govori o kupovini srpskih knjiga preko amazona! U tome i jeste poenta: ljudi kupuju knjige na stranim jezicima, uglavnom strucnu literaturu, koja ovde niti je prevedena niti je dostupna u izvornom obliku

Darko

pre 14 godina

Dezurni pametnjakovici koji dolazak paypal-a u Srbiju povezuju sa ulaskom u svet bi mogli da probaju kupovinu svojim VISA/MASTERCARD platnim karitcama na bilo kom ozbiljnom sajtu koji u ponudi ima i bankovni transfer i videce ta ta kupovina funkcionise vec godinama bez ikakvih problema i iz Srbije. Placanje i provizije koje banke uzimaju su smesne i bezbolne u odnosu na provizije koje naplacuje paypal. Takodje bitna cinjenica je da placali vi preko paypal-a sa novcem na racunu kod njih ili platnom karticom i njima kao posrednicima, placate duplu proviziju, tako da nije u redu da kukate samo na drzavu koja vas dere.

Sticajem okolnosti radim u firmi koja svoje usluge prodaje putem interneta, izmedju ostalog i preko paypal-a. Pored njih zastupljeni su i drugi servisi slicnog tipa (moneybookers,cashU) i direktni bankovni transferi preko HTTP API-ja nekih inostranih banaka. Uplate stizu iz svih krajeva sveta i statistika pokazuje da je najveci broj uplata (skoro 90%) izvrsen bankovnim transferom. Danas svaka banka ima neki API za placanje, ukljucujuci i banke iz Srbije i to je siguno najsigurniji i najjeftiniji nacin za placanje na internetu. Paypal je jos jedan u nizu legalnih derikoza, kao sto je slucaj sa autokucama u Srbiji koje imaju svoje leasing kuce i kroz koje prodaju svoja vozila obezbedjujuci sebi zaradu kroz oba kanala.

Uostalom videcete i sami kada to dugoocekivano "cudo" dodje kod nas i "uvede" nas u Evropu i svet :-)

P.S.
Kao sto neko dole vec rece i Moneybookers je za svetlosnu godinu ispred paypal-a, a uz to su i provizije 2x manje.

Ina

pre 14 godina

(Slavisa, 26. mart 2010 15:13)

Ja se ne secam kada sam poslednji put procitala knjigu na Srpskom jeziku. Razlog za to nije nikakav stav protiv Srpskog jezika, vec to sto na Srpskom ne mogu da pronadjem odgovarajucu, pre svega, strucnu literaturu. Tesko je danas pronaci u knjizarama i ozbiljniju beletristiku, a pod tim ne podrazumevam naslove tipa Harry Potter ili Twilight. Molim da se ima u vidu da nase drustvo i dalje ima veoma osetljivu i snobovsku citalacku publiku koja naslove navedenog tipa ni ne primecuje.

Sa druge strane, ne mogu da shvatim kako je moguce da neko ko se danas bavi internet marketingom insistira na tome da naslovi izdanja budu iskljucivo na njegovom maternjem jezku ili da knjige postoje tek onda kada su prevedene.

dejan

pre 14 godina

Pa ublazavanje ili ukidanje carine i/ili poreza bi pokazalo koliko je stvarno Vlada spremna i sposobna da uradi nesto pozitivno posle svihovih godina. Liberalizacija trgovine Internetom, uz minimalne takse i sa malo vise angazovanja po pitanju sigurnosti naplate i transakcija bi dovelo do novog ekonomskog momenta i novih radnih mesta.

Momcilo

pre 14 godina

Sto se tice knjiga...
Nedavno sam kupovao neku strucnu knjigu na netu u elektronskom obliku.
Knjigu sam dobio odmah po placanju, a cena koju sam platio je bila ista kao i na zapadu.
Sad se postavlja pitanje da li sam ja tu istu knjigu "legalno svercovao" ili je pak trebalo da idem negde i placam carinu, PDV i ostalo...
Isto pitanje se moze postaviti i za kupovinu igara, software-a i razlicitih online usluga.
Malo stvar postaje apsurdna...

parlamentarac

pre 14 godina

Ovde se uopste ne pominju dve osnovne karakteristike Paypal-a:

1. ZASTITA podataka (broja kartice, datuma isteka, licne sifre) jer je Paypal POSREDNIK u placanju

2. mogucnost da se PRIMI novac preko Paypal-a, za bilo koji proizvod ili uslugu, ili u slucaju da Vam bilo ko zbog bilo cega salje novac kao preko Western Union-a.

Tu istu ulogu imaju i banke i njihove virtuelne, tzv e-kartice koje pokazuju virtuelan, ne fizicki (stvaran) broj utisnut na kartici. Raspitajte se o ovome kod Vase banke.

Naravno, bilo da placate/primate preko Paypala ili e-kartice, nase carinske tarife su za sada nepremostiv problem.

malo morgen

pre 14 godina

Jedino mi i jos par tutubana u svetu nismo u paypal-u ali vazno je da smo mi lider regiona... da nisam u toj prici sada bih se smejao, ovako mi se place.

krivna

pre 14 godina

Dobro su se setili, ja se vec sedam godina bavim nekim vratolomijama tipa, otvaranje racuna na PayPal prijavljujuci se kao da sam iz Grcke. Glavni problem mi je bio verifikacija kreditne kartice na taj nacin.

Mancini

pre 14 godina

Lako cemo za carinu a gde je nas deo ?
U potpisu: stranke, tajkuni, javna preduzeca, ...
PS. Cuj, kupuju knjige !? Jos je i jeftino !!!

Из искуства

pre 14 godina

Пејпал нити је преваѕиђен сервис нити треба сумњати да је лош. Само они који га нису користили могу да тврде тако нешто. Ја годинама користим овај сервис: од куповине у Берлину, до плаћања изнајмљеног стана у Буенос Аиресу (живим у Торонту), и никада, ама баш никада, нисам имао проблеме са Пеј палом, нити сам чуо да се ико жалио на њихову скупоћу и услуге.

miki

pre 14 godina

Gledam ove komentare,pa ljudi,nisu uvoznici toliko krivi sto su ovde cene velike vec preskupa drzava i svi neradnici koji se izdrzavaju,izmedju ostalog i od carinskih prihoda.I uvoznicima je u interesu da roba koju uvezu bude sto jeftinija krajnjem kupcu a ako se ustrojstvo ove lopovske drzave ne promeni,nama ce uvek sve biti mnogo skuplje nego ljudima koji zive u zapadnim zemljama!Da vi sve znate kako se nasa drzava doseti da uzme novac...na primer smanji carine a ovamo,izmisli kojekakve laboratorijske analize koje se placaju nenormalno mnogo,pa onda obaveze uvoznike da moraju da rade te analize mnogo vise nego sto se bilo gde to radi u svetu,za na primer,poslastice za pse,macke i slicne gluposti...Tako se svi troskovi uvecavaju i zato ce kod nas sve biti preskupo!A da se ne govori o troskovima podmicivanja i slicno i to se mora raditi gotovo na svakom koraku.

baki

pre 14 godina

@Slavisa Euromarket:
Ja sam mogao jos 80-ih da kupujem pouzecem iz raznih kataloga. Sta ti radis je da si prebacio katalog na net, a ne nudis da neko iz celog sveta kupi poklon nekome u Srbiji CC-om:
Evo sta pise kod tebe na sajtu:
Da li je moguće plaćanje kreditnim karticama?

Trenutno smo u pregovorima sa bankama kako bi omogućili ovu opciju, nadamo se da će uskoro biti dostupna, o čemu ćete sigurno biti obavešteni.

Znaci to sto ti pricas nije ista prica.

cd

pre 14 godina

pre problema sa neckermann-om nije bilo carine na knjige, a onda su poceli da carine sve redom. i naravno za obracun carine uzimaju iznos cene knjige i POSTANSKIH I TROSKOVA PAKOVANJA koji kod amazona budu i do 30% ukupne cene.

Betty

pre 14 godina

Ajde molim za savet. Treba da kupim knjigu, polovnu, koja košta 5,5 funti i shipping valjda 3 funte. Koliko će me knjiga koštati i koji način je najjeftiniji? Ako uvode Pejpal, morali bi da smanje carinu na 7% sve zajedno sa PDV, da to uopšte ima smisla, osim na papiru.

Dax

pre 14 godina

@Slavisa
Gospodine Slavisa, vidimo vec svi da imate firmu i da poslujete, mozete prestati sa besmislenim komentarima.
Uzgred, neko cita i knjige koje nisu na srpskom a ne moze da ih nadje u Srbiji. Ali ko sam ja da citam 'stranu' literaturu. Sto nema kod Slavise , ne treba ni citati!

Dragan

pre 14 godina

Pa normalno. Zasto bi Srbija imala mogucnost Pay Pal? Predlozio bih da nam se poseku i strujni kablovi. Nama ni struja ne treba. U stvari treba i bice ali za milijardu godina. Jer izgleda da 10 godina nije bilo dovoljno da se opametimo, pa sada sledecih deset godina od promena nastojimo da se blamiramo na svakom koraku. Zamisli bre pa mozambik ima Pay Pal.... UZAS!

Za gospoju

pre 14 godina

Gospoja ili gospojica koja tvrdi da Kanadjani deru na carini izgleda nije osetila kako ovi nasi ovde deru :)
Porucivao sam robu u vrednosti >1xxx dolara iz Amerike u Kanadu i opet me je jeftinije izaslo sa postarinom i carinom nego da kupujem u Kanadi. Kad bi neko tu robu porucivao u Srbiju izasla bi ga carina oko 500dolara... e to se zove deranje.

mitke

pre 14 godina

Carina nije problem, ona je čist lopovluk. Ona se ne naplacuje nego bukvalno razrezuje , krajnje proizvoljno i imas utisak da zavisi od toga da li je carinik tog jutra ustao na levu nogu ili ne. Meni su naplatili carinu i na poštarinu, šanse da se žališ postoje ali je postupak potpuno obeshrabrujući tako da posle dva dana odustanes.

Besan

pre 14 godina

...,oni mogu da kradu stotine miliona evra na svakom koraku,a mi ne mozemo ni pisljivu knigu da narucimo preko neta,a da nam ne naplate 10x vise.Pustaju svaki dan tone droge,razne akcizne robe..Dok neki sa sleperima i cisternama prelaze granicu samo sa "dobar dan",dotle nas ... u mozak za sitnice.
Srbija je najveci karantin u Evropi i zemlja samo za odabrane!A i vi bi mogli da dovedete Dinkica malo u studio pa da on objasni zasto obican narod ... sa ovakvim zabranama,a pusta one koji ne placaju drzavi nista ili uzimaju od drzave sve.

ReTox

pre 14 godina

http://upravusi.rs/putovanje/na-granici/sta-smes-da-uneses-u-srbiju/

"Treće, i ovome se posebno radujemo, ne carine se ni knjige i druge publikacije kulturnog i naučnog karaktera, nezavisno od količine, pod uslovom da nisu namenjene daljoj prodaji."

MilanG

pre 14 godina

Drzava dere do 101 i nazad. Gde god se bilo kakva para obrce oni moraju uzeti veliko parce! Nesto kao akcize za gorivo.
Kako da se pokrene privreda? Nikako...

Ђорђе

pre 14 godina

Што пре, то боље. Мислим да је досадашњи изостанак могућности интернет куповине, проузрокован због неспособности државе да створи слободно тржиште у правом смислу те речи. Код нас постоји неколико трговачких фирми које диктирају цене увозних производа које су често и безобразно високе, а при том сам избор производа је слабији од оне у иностранству. Монополи су разлог, а не како кажу, заштита домаћег тржишта.

Ivan

pre 14 godina

Čak i da ostane carina ne bi bilo toliko strašno, strašni i užasni su špediterski troškovi. Za jednu običnu knjigu, koju bi svako od nas i sam mogao da preuzme sa carine, špediteri deru sa par desetina evra što je donesu iz skladišta do Slavije na primer.
To je prava krađa i bezobrazluk koji ova država podstiče iz godine u godinu. Protiv toga se moramo buniti svim silama!!!

Marko

pre 14 godina

Kao prvo drzava ne treba da pregovara sa PayPal-om i raznim drugim sistemima placanja nego treba da stvori uslove za NORMALNO elektronsko poslovanje pa ce sistemi kao stu su PayPal i MoneyBookers sami doci i ne treba niko da ih vuce za rukav.

Drugi i ogroman problem je to sto je PayPal najavio dolazak u ogranicenom okviru. To tacno znaci da placanje izmedju dva fizicka lica NECE biti moguce, a upravo je to najpopularniji servis koji se koristi najvise na sajtu Ebay koji je ujedno i vlasnik PayPal-a.

Znaci domaci Internet trgovci ako zele da prodaju nesto domacim kupcima nemaju bas nikakvu korist od toga sto ce PayPal doci u Srbiju zato sto procesori kartica (Banka Intesa) vec odavno postoje. Prednost koju domaci Internet trgovci dobijaju je ta sto ce neko iz inostranstva moci da im placa robu koju prodaju, a u tom slucaju dolazimo do cuvene carine gde bi trgovci za svaki prodati artikal morali da rade izvoz i sada vi recite kome se isplati da proda nesto preko neta nekom strancu ako treba da izgubi dva dana oko spremanja papira i placanja taksi da bi to nesto poslao.

Kada bi drzava omogucila placanje izmedju dva fizicka lica to bi bila skroz druga prica, ovako su to samo politicki poeni. Ja licno ne vidim razlog zasto to ne bi bilo moguce jel se tacno zna ko kome placa jel se PayPal u tom slucaju vezuje za racun u banci i tacno se zna gde je novac.

Sto se tice kupaca krajnjih Internet korisnika, prednost koju dobijaju je to sto ce preko pomenutog servisa moci da kupuju usluge preko Interneta tipa hosting domeni i slicno. Kupovina na primer knjiga kao sto je vec neko rekao je TOTALNO ne isplativa jel su takse OGROMNE i jos nesto ako narucite nekoliko knjiga onda vam na carini kazu da pokusavate da ih preprodajete posto je u pitanu veca kolicina (TRI KNJIGE VECA KOLICINA !!?!?!?!?!!?)

Za kraj posto sam se vec raspisao da kazem svima koju planiraju da kupe nesto preko neta. Na carini naplacuju nesto sto se zove "Stvarni troskovi carinjenja" i ta stavka kosta mislim oko 600 dinara. Sada ako postoje STVARNI troskovi da li to znaci da placamo i neke NE STVARNE troskove ???

I sada vi se pitajte zasto servisi tipa SMS placanja i QVoucher-a imaju veliku popularnost u Srbiji.

Pozdrav za sve Internet kupce.

birokratijo, ustani nam s'grbace..

pre 14 godina

bravo! trebalo nam je samo 20 godina za ovako neshto (and counting)


mislim da smo bukvalno poslednji u evropi po tom pitanju..

nebitno

pre 14 godina

E naša carina je stvarno jedan veeeliki cirkus, pazite situaciju: naručim ja pre 4 godine Ubuntu linux, naravno besplatno, i to 10ak diskova, da podelim društvu. Stigne paket u našu zemlju dembeliju, i zove mene gospodin sa carine da mi kaže kako ne mogu da mi dostave paket jer ću ja to navodno da prodajem (10 je velika količina). Kada sam mu rekao da pročita malo šta piše na omotu diska (ono: You are encouraged to copy and distribute...), carinik uvređeno prekide vezu. I meni stigoše diskovi posle 2 dana.

mina

pre 14 godina

hvala Bogu!! ali zasto niko od zvanicnika ne pominje smanjenje carina?? jer bez toga pay pal slobodno ne mora ni da dolazi... :( i carine na knjige?? pa gde to ima..

Зоран

pre 14 godina

(PUBLIKA, 26. mart 2010 10:21), па ако је то тако, што 90% на ибеју прима паре преко пеј пала?

Alexandru

pre 14 godina

I ovo je nesto, ali nije bog zna sta. I dalje necemo moci da naplacujemo preko PayPal-a, tako da samo uvodjenje PP-a nece uticati na biznis u Srbiji. I dalje cemo mi koji nesto prodajemo morati da se mucimo i nadjemo alternativne metode koje naplacuju dosta...

Skeptik

pre 14 godina

O hvalim te boze! Zalosno je jedino sto je nasa carina anulator svega zaradjenog jeftinijom upovinom. Narvano , posto knjige kupuju 'sumnjivi' subjekti onda i to placamo. Duboko tehnolosko znanje nasih carinika i zakona o carini omogucili su da ko god zeli da kupi nesto sto ovde ne postoji mora papreno to da plati! Nema ti da kupujes van Srbije, nego brale 'nase' knjige i 'nase cipove'-ako ih imamo....

MARKOM

pre 14 godina

Malo objasnjenje za sve koji do sada nisu imali dodira sa PayPal-om. Naime, ovaj sistem placanja nije samo vezan iskljucivo za ebay nego je globalni sistem placanja sto firmi sto pojedincu. Na ovaj nacin se izbegava davanje VISA ili Master kartice onome kome placate tj. dovoljno je samo poslati novac na neciji e-mail tj. PayPal racun. PayPal je povezan sa vasim bankovnim racunom tj. VISA karticom ako to tako napravite.
Vrlo je zgodno platiti recimo privatno sobu nekome koju rezervisete u Argentini recimo, kako biste nekome inace platili rezervaciju sobe bilo gde a svetu?
Ovaj sistem je fenomenalan i kada privatno prodajete nesto, kupite recimo nesto za 100 000 din privatno od Laze i kad preuzmete robu platite mu odmah preko interneta, on lovu dobije za svoj PayPal racun i sa njom radi sta hoce ili je prebaci na bankovni racun ili VISA karticu, as simple as that.

lol

pre 14 godina

Pokušajte da registrujete nalog na paypal.com i obratite pažnju koje su sve države podržane. Zar je moguće da nam je zakonodavstvo u oblasti elektronskog poslovanja ispod nivoa Albanije, Azerbejdžana, Kirgistana, Gabona, Kenije, Ruande, Ugande itd. Ne bih da podcenjujem nikog, tj. svaka čast savkoj od tih zemalja, ali...
Za pojedine zemlje će vam, siguran sam, trebati dobra pretraga po google.com da pronađete neke informacije o njima.

Max

pre 14 godina

ukratko "lipshi magare na zelenu travu" cela ta spika

da se razumemo ebay+paypal je dobra stvar ali sa svim zulumima shto drzava sprovodi na izvoz uvoz takse binduju preveliki prtljag da pogodnosti internet poslovanja i trgovine + shto ce paypal da u stratu obogalji mogucnosti tih racuna hrvatskoj i josh nekim zemljama

a da je u Srbiji lopovluk na carini to je vec valjda svima jasno

onaj lik shto pricha o knjigama i kako to treba lokalno nije u shini sav, sushtina vecine proizvoda je da su povoljniji online, e sad da nema svih vampira shto chekaju da iscede takse preko pogache narod bi imao neshto od toga, ovako je to "s obale" pricha i nazalost nishta od normalnog funkcionisanja ljudi i roba u srbistanu za dug vremenski period

Stanko NS

pre 14 godina

Samo par reci u vezi kupovanja preko Interneta ..
U zadnjih par godina sam kupovao na amazon.com sa Visa virtuelnom karticom Vojvodjanske banke i nikad nisam imao problema. Kupio sam u vrednosti preko 2500 $. Posiljke su uvek bile do 3 knjige i samo jednom sam platio neku "carinu " od 1200 dinara.

Jednom prilikom je posiljka bila zagubljena. Sacekao sam 30 dana posle procenjenog vremena kad je trebalo da stigne i poslao sam mail amazonu i pitao ih mogu li nekako da mi pomognu u vezi posiljke. I sad SLUSAJTE STA JE BILO .
Posle 1 sat sam dobio mail sa izvinjenjem da se to desava i izvinjenje i opravdanje da nije njihova krivica da knjige koje su mi trebale nisu stigle na vreme.
Posle koji sat sam opet dobio izvinjenje i uputstvo kako moram ponovo da izvrsim narudzinu posto su mi vratili novac na karticu ali ako hocu i dalje te knjige da moram ponovo da prodjem proces narucivanja. Objasnili su mi da je ona izgubljena posiljka osigurana i da mi veruju na rec da nisam dobio. Zamolili su me da ako se kojim slucajem pojavi i prva posiljka da odbijem da je primim i da ce se ona vratiti njima.
Posle narucivanja istih knjiga opet su se javili i saopstili da ce mi knjige poslati najbrze sto mogu . Mislio sam da ce me odrati ali ne ..
TO JE BILO O NJIHOVOM TROSKU ..
Posle par meseci su mi se javili i zahvalili sto nisam primio prvu posiljku koja je posle stigla.
EVO OVA SAM JA ISKUSTVA IMAO SA AMAZONOM i morao sam da podelim sa vama.
SJAJNI SU . I MALO JE TAKO NESTO RECI . Ovaku poslovnost nikad nisam sreo niti cu sresti u Srbiji.

Stanko S.
Novi Sad

Zoki

pre 14 godina

Koristim PayPal već desetak godina i nisam imao problema. Cena transakcija je slična onome što banke naplaćuju prodavcima za transakcije obavljene kreditnim karticama.
Ne znam zašto bi ovaj sistem bio zastareo. Moguće je da postoje i "moderniji" sistemi plaćanja, ali PayPal je u prednosti iz prostog razloga zato što je opšte prihvaćen. Preko njega možete platiti kreditnom karticom i ako nemate PayPal nalog. Isto tako, možete ponuditi kupcima plaćanje kreditnom karticom bez posebnog ugovora sa bankom ili drugom kompanijom koja procesira kreditne kartice.

Paja Patak

pre 14 godina

Dakle ko koga ovde zamajava? Ko će da koristi PayPal ako su ostali troškovi, da ne kažem harač, skoro 200%?!?!

A PayPal račun će biti obogaljen u Srbiji, dakle moći će samo da se plaća.

Čemu će to da služi a uz to i ne radi?

vik

pre 14 godina

Paypal je dobra ideja i svi se slazu potreban servis, medjutim sve je vishe nezadovoljnih seller-a na ebay-u koji se sluze njime jer moraju (paypal je njihova kompanija) Ovo znam jer koristim ebay svakodnevno iz hobija a i sam sam "small potatoes" prodavac (iz usa)...uvode sve vece fees, customer support je katastrofa i u sluchaju bilo kakvog problema jako teshko je telefonom dobiti zivog choveka da sa njim raspravite problem ili dobijete informaciju. Chesto su prodavci prevareni primenom kontradiktornih polisa izmedju ebay i paypal, primera ima dosta, sledeci sajt sadrzi brdo informacija na temu...http://paypalsucks.com/
Medjutim kao kupac ste zashticeni i to solidno, bilo da vam roba ne stigne uopshte bilo da je defektna ili pogreshno opisana dovoljno je da fajlujete despute i potom chargeback i prilozite potvrdu da ste robu poslali nazad i novac ce vam se vratiti na rachun... a za carinske tarife u srbiji, uh tu vec ne znam shta da izjavim

klaus

pre 14 godina

Nisam procitao sve komentare na ovu temu i ne znam jel neko vec pre mene pisao o ovome, ali...ja paypal iz Srbije koristim vec 2 godine, bez problema. imam karticu u Raifajzen banci i sa njom sam se prijavio na paypal. samo sam na mestu zemlje (Srbija) upisao Hrvatska...i za cudo bozje otvoren mi je nalog. doduse nista nisam kupio preko neta, ali ga koristim za igricu koju placam u inostranstvu, upravo preko patpal-a i sljaka bez problema. znaci...placanje radi 100% a pare primao nisam...
pozdrav svima.

г4

pre 14 godina

Што се тиче куповине путем интернета, једино куповина лиценци за софтвер има смисла, јер серијски број или кључ преузимате одмах по плаћању, а и можете да испробате софтвер пре него га купите. Као и књиге (уколико је нема на Гигапедији):). Техничка роба, одећа и сл. нема сврхе јер ко ће га знати да ли је то производ који сте хтели, да ли ће се оштетити транспортом итд. У сваком случају са Пејпалом не можемо изгубити, а и хакери тешко ту шта могу да напакосте.

Gnjurac

pre 14 godina

Ja sam prosle godine porucio peraje koje kostaju 20 evra iz Spanije ukljucujuci i DHL postarinu. Carinici u DHL su mi dodatno naplatili 120 evra za carinske troskove i spediciju. Nakon toga sam bio prinudjen da dodatnu ronilacku opremu porucim na sestrinu adresu u Grckoj, da je ona stavi u torbu i posalje autobusom za Beograd bez placanja 2000 evra carine i spediterskih troskova. Zasto???

djvaso

pre 14 godina

Добро је да ће се овај сервис коначно појавити у Србији а ваљда и нас у Црној Гори неће заборавити. Иако сам досад направио неколико десетина наруџбина код разних on-line продавница, код неких једноставно нисам могао да обавим куповину јер:
1) земља није на списку држава у које шаљу робу,
2) подржано је само плаћање преко PayPal-a,
3) овдашње картице једноставно неће да прођу.
Добро је да одавде нема много куповина на Амазону или је народ много поштен па се није десио случај као са Русијом да се свака наруџбина искључиво шаље неком од курирских служби. Ово је једино случај са јапанским Амазоном, све иде преко DHL-a или FedEx-a. А онда вас дочекају њихови домаћи шпедитери, наши цариници и коначна цијена оде у небо. А да поменем и Америку ради равнотеже, каже ми човјек својевремено да у ово вријеме кризе његова америчка банка одбија да одобри on-line плаћање код европског продавца преко његове дебитне картице или за то тражи огромну провиѕију. Нисам могао да вјерујем. Ево линка:
http://www.spaghetti-western.net/forum/index.php/topic,1828.msg50440.html#msg50440
Уѕдравље, Васо