Sreda, 24.03.2010.

00:38

Biće teško zameniti Jelašića

U reakcijama na ostavku guvernera Radovana Jelašića preovladava zabrinutost za dalju politiku NBS, kao i pitanje o mogućim pritiscima koji su doveli do ostavke.

Izvor: B92

Biæe teško zameniti Jelašiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Milton Fridman

pre 14 godina

Meni sve ovo lici na smenu guvernera Avramovica. On je smenjen zato sto tadasnja politicka elita u Srbiji pa i ekonomska nije zelela da se predje na drugu fazu programa,a to je privatizacija. Do toga je moralo doci kako kaze popularni deda Avram jer drzava a ni preduzeca nije vise imala akumulaciju iz koje bi servisirala spoljne dugove. Ovi danasnji "strucnjaci" koji nisu odmakli mnogo od onih prvih, rade istu stvar, samo malo elegantniju, ali posledice su predvidljive. Ovi danas koji su zaduzili zemlju da ne mogu vise da uzimaju a ni vracaju kredite, hteli bi fiksni kurs da bi lakse mogli da otplacuju zajmove koje su uzeli u stranoj valuti. Ali kurs ne moze da se "fiksira" administrativnim merama kao sto ni privreda ne moze da se vodi administrativnim merama, sto najbolje pokazuje propast komunistickih ekonomija u svetu.Ono sto rade danas je pokusaj da se podstakne domaca traznja. Umesto da se trazi svetska traznja, radi se nesto sasvim suprotno bilo kakvoj ligici pa i ekonomskoj. Upumpava se 30 milijardi dinara, koje niko ne mora da vraca u prvih godinu dana. Ali to ce naravno izazvati inflaciju jer taj novac nije rezultat prodaje roba i izvrsenih usluga, nego rezultat trece smene u Topcideru. I sad umesto da vodimo cvrstu monetarnu politiku mi upadamo u jedan paradoks da pocinjemo sa stampanjem novca. I tu krece inflacija a kurs neminovno "poludi". I tu ne pomaze nikakva fiksacija niti zamrzavanje. To vodi opet ka dilerima, sticovanju kursa,tzv stimulacijama za izvoznike i vec slicno sto smo imali prilike da vidimo kod Milosevica. Pa cemu sve onda ovo u prethodnih 10 godina. On je bar znao kako se zivi i radi u izolaciji. Ako se zemlja spoljnopoliticki usmerava ka izolaciji i nesvrstanima, onda nam ne treba privatizacija, vec podrzavljenje preduzeca, a to je moglo da se uradi administrativnim aktom kao sto je i radjeno posle rata u svim komunistickim zemljama. Sada podrzaviti zidove od fabrike je prosto smesno. Posto nisam strucnjak za ekonomiju, pitam ove nase strucnjake iz vlade, kako misle da sa deindustrijalizovanom, propalom privredom,odrze fiksni kurs, vrate sve nagomilanije dugove i servisiraju obaveze iz budzeta, a da pri tome subvencionisu radnike u propalim drustvenim i javnim preduzecima,pomazu stambenu izgradnju doduse za jedan broj privilegovanih,da finansiraju infrastrukturne projekte i da se naoruzavaju i nabavljaju nove avione za RV i PVO?

Ja_znam

pre 14 godina

Odlazi jedan guverner koga nisam simpatisao, nije mi se licno dopadao, ali sam izuzetno cenio i cenim ono sto je on radio u NBS. O onome izvan necu da govorim jer to nije ni tema. I dok se jos hladi njegova ostavka, vec se javljaju veliki strucnjaci i moguci naslednici guvernera. Pitic i Vlahovic bi prvo morali da kazu koliko su para zaradili od privatizacije privatnih banaka...Tacno tako,privatizacija privatnih banaka, banke su bile privatne / Srpske/ ali su po nalogu guvernera / Dinkica/ morale biti prodate / strancima iz EU/, ali jedino uz saglasnost neke agencije kojoj on veruje, a tu agenciju moraju da vode Pitic i Vlahovic. Pitic treba da objasni, kako je iz fotelje ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, gde je radio po 48 sati dnevno, mada ne znam kako, uspeo odmah da se ustolici na mesto predsednika UO SoZe banke. A gde ono jos sedi Vlahovic? Ako smo bas toliko u krizi Pitic i Dinkic bi mogli da pevaju i sviraju, jer koliko znam oni su za jednu pesmu dobili jos 50.000.000 evra za Srbiju i Srpski narod itd.. Sve u svemu, Jelasic je bio izvanredan guverner i zahvaljujuci njemu narod nije prezaduzen. On je radio ono sto je govorio, i njegove prognoze bile su potpuno tacne za razliku od Dinkicevih / septembar 2009/ izasli smo iz krize, Cvetkovic /oktobar 2008/ nece biti recesije, budzet za 2009 - privredni rast,... Naravno Toplica ne zasluzuje nikakve komentare, on je u grupi "privrednika" koji jedino znaju, ali nece da nam kazu,koliko su opljackali drzavu i narod. O NBS, i ostalom oni naravno nemaju pojma.I molim vas da neko objavi da li Cvetkovic zna da je Jelasic dao ostavku, da li se covek probudio...Presecem se od njegovih britkih i zivahnih stavova i reakcija..

Dusan Silni

pre 14 godina

Narednog je bolje postaviti strucnjaka iz EU,nego ... stranacke eksperte.Platimo coveka i on radi,sigurno nece krasti za stranacke pajtase.

Ivan

pre 14 godina

Stvarno mi se vise smucilo da slusam ljude koji nemaju dodirnih tacaka ni sa ekonomijom ni sa finansijama kako pljuju po svakom coveku koga mogu videti na svojim malim ekranima... "Nema veze sto ne znam koja je uopste funkcija NBS i kako ju je obavljala ali cim je neko u vrhu tako neceg znacajnog taj mora da je krao!" Nije ni cudo sto se covek umorio od slicnih gluposti a ovoj zemlji ce biti samo gore sve dok nam politicari i slicni kriticari budu ucili strucnjake kako da rade svoj posao jer ipak su ovde bitniji kratkorocni politicki poeni nego dugorocna dobrobit zemlje u celini... Toliko od mene...

Zoran

pre 14 godina

Pocela bezanija. Izglega da ih Cane uplasio pa ce sad biti ostavki koliko hoces ali treba funkcionerima oduzeti pasose i SRPSKE I STRANE DA nepobegnu, zato prodaju sto pre sta je ostalo

Sixto, Novi Sad

pre 14 godina

Jednog grobara srpske ekonomije zamenjuje drugi i tu se nece nista promeniti.
Jedino mi je zao sto nismo dovoljno kadri da sami kao gradjani izdejstvujemo njegovu smenu vec smo kao hijene iz prikrajka cekali da se povuce svojevoljno.

..salefcrs..

pre 14 godina

Ne znam sta da mislim posle ovog potez ex guvernera. Ako je imao pritiske (a jeste 100%) treba da izadje i kaze odlazim zbog toga i toga, a ne ovako kao kukavica sa pricom da ide iz licnih razloga. S druge strane covek koji je "vristao k'o damjanov zelenko" kad je trebalo da mu smanje platu odlazi i odrice se cca 400.000 dinara. Meni tu nesto smrdi a sta je to vreme ce pokazati. Samo se nadam da ce Srbi da se dozovu pameti jer ovako vise ne ide..

milos

pre 14 godina

Gospodin Jelasic je bio vrsan strucnjak i svaka cast za ono sto je uradio. Mislim da NBS moze sama da nadje zamjenu ukoliko budu trazili strucnjake (kojih ima u svojim redovima) a ne politicare.

Srećko

pre 14 godina

A ne, ne, ne...

Svi znamo šta nam je napravila Šilerova!!!

Ovo sada nam radi Šekspirova!!!

Otkud znam?
Pa piše u današnjem BLIC-u.
(U tekstu: Pitić i Čupić kandidati za guvernera)
... kako li je samo stilski stavljen na drugo mesto :) ?!

kiza

pre 14 godina

Pozicija guvernera pripada g17?!?!?!?!
Molim da se narodu objasni u kojoj to Evropskoj drzavi pozicija guvernera pripada stranci?! Cak ni Milosevic nije postavio za guvernera stranacku licnost vec je postavio Avramovica.
Svakog dana se potvrdjuje da je ova gomila nesposobnjakovica i mediokriteta na vlasti gora od svih predhodnih.

Topcider

pre 14 godina

Pocinje stampanje para! Treba dici plate makar i u dinarima (izbori su blize) a to da li ce da ti dinari vrede nije vazno. Stampaj samo!

Герасим

pre 14 godina

Драго ми је што је отишао пропагатор и идеолог "наркоманске економије", сулудог задуживања код западних финансијских институција и гушења домаће привреде и сваког извозног афинитета код привредних субјеката, стерилном политиком одбране курса по сваку цену. А са друге стране, немам дилему, да ће следеће кадровско решење бити много горе! Само у то не сумњам!

E stvarno

pre 14 godina

Mesecima i godinama, cak i na ovom mediju i pogotovo komentari na vesti su samo pljuvanje, pljuvanje, pljuvanje, a sada kada covek odlazi iz tog stresnog posla, ooooo, a bas je bio sjajan....
Neka, neka, do sada smo imali srece i svi koji su vodili banku (da, cak i Dinkic, koji posto je i dalje u vlasti dobija pljuvacinu) od 2000. su uspevali da odrze nezavisnost, pre svega jer su takvi karakteri i strucanjaci, a od sada, videcemo...

Mirjana Jovanovic

pre 14 godina

Veoma sam uplasena ostavkom odlicnog guvernera Jelasica. Ako ste ga smenili da bi nam vratili inflatorni scenario iz 90/tih, drzite se dobro. Nikad vise necu izaci na izbore. A gospodin Vlahovic nije u pravu kad kaze da ne zavisi sve od jednog coveka. I te kako zavisi. Ko je nastavio da vodi Srbiju putem Zorana Djindjica nakon njegovog ubistva? Niko. I zato je vazan covek kao sto je guverner Jelasic, ali naravno covek ne moze da dozvoli da se trosi vise nego sto se ima, a to upravo hoce da sprovede Dinkic kroz predstojece kredite. Cilj mu je da one koji su zaposleni jos vise uvuce u kreditno zaduzenje. A sta sa nezaposlenima? O tome niko ne misli. Udaljili ste se Vi gospodo politicari od obicnog naroda, a posebno naroda po unutrasnjosti Srbije.

Nikola

pre 14 godina

Ne sekirajte se. Mora covek da legalizuje novac koji je steko. A doci ce vec, Pitic, ili Vlahovic, ili Djelic... Ima strucnjaka kolko hocete...

Nikola

pre 14 godina

Ne sekirajte se. Mora covek da legalizuje novac koji je steko. A doci ce vec, Pitic, ili Vlahovic, ili Djelic... Ima strucnjaka kolko hocete...

kiza

pre 14 godina

Pozicija guvernera pripada g17?!?!?!?!
Molim da se narodu objasni u kojoj to Evropskoj drzavi pozicija guvernera pripada stranci?! Cak ni Milosevic nije postavio za guvernera stranacku licnost vec je postavio Avramovica.
Svakog dana se potvrdjuje da je ova gomila nesposobnjakovica i mediokriteta na vlasti gora od svih predhodnih.

Mirjana Jovanovic

pre 14 godina

Veoma sam uplasena ostavkom odlicnog guvernera Jelasica. Ako ste ga smenili da bi nam vratili inflatorni scenario iz 90/tih, drzite se dobro. Nikad vise necu izaci na izbore. A gospodin Vlahovic nije u pravu kad kaze da ne zavisi sve od jednog coveka. I te kako zavisi. Ko je nastavio da vodi Srbiju putem Zorana Djindjica nakon njegovog ubistva? Niko. I zato je vazan covek kao sto je guverner Jelasic, ali naravno covek ne moze da dozvoli da se trosi vise nego sto se ima, a to upravo hoce da sprovede Dinkic kroz predstojece kredite. Cilj mu je da one koji su zaposleni jos vise uvuce u kreditno zaduzenje. A sta sa nezaposlenima? O tome niko ne misli. Udaljili ste se Vi gospodo politicari od obicnog naroda, a posebno naroda po unutrasnjosti Srbije.

E stvarno

pre 14 godina

Mesecima i godinama, cak i na ovom mediju i pogotovo komentari na vesti su samo pljuvanje, pljuvanje, pljuvanje, a sada kada covek odlazi iz tog stresnog posla, ooooo, a bas je bio sjajan....
Neka, neka, do sada smo imali srece i svi koji su vodili banku (da, cak i Dinkic, koji posto je i dalje u vlasti dobija pljuvacinu) od 2000. su uspevali da odrze nezavisnost, pre svega jer su takvi karakteri i strucanjaci, a od sada, videcemo...

Герасим

pre 14 godina

Драго ми је што је отишао пропагатор и идеолог "наркоманске економије", сулудог задуживања код западних финансијских институција и гушења домаће привреде и сваког извозног афинитета код привредних субјеката, стерилном политиком одбране курса по сваку цену. А са друге стране, немам дилему, да ће следеће кадровско решење бити много горе! Само у то не сумњам!

Topcider

pre 14 godina

Pocinje stampanje para! Treba dici plate makar i u dinarima (izbori su blize) a to da li ce da ti dinari vrede nije vazno. Stampaj samo!

Sixto, Novi Sad

pre 14 godina

Jednog grobara srpske ekonomije zamenjuje drugi i tu se nece nista promeniti.
Jedino mi je zao sto nismo dovoljno kadri da sami kao gradjani izdejstvujemo njegovu smenu vec smo kao hijene iz prikrajka cekali da se povuce svojevoljno.

Dusan Silni

pre 14 godina

Narednog je bolje postaviti strucnjaka iz EU,nego ... stranacke eksperte.Platimo coveka i on radi,sigurno nece krasti za stranacke pajtase.

Ivan

pre 14 godina

Stvarno mi se vise smucilo da slusam ljude koji nemaju dodirnih tacaka ni sa ekonomijom ni sa finansijama kako pljuju po svakom coveku koga mogu videti na svojim malim ekranima... "Nema veze sto ne znam koja je uopste funkcija NBS i kako ju je obavljala ali cim je neko u vrhu tako neceg znacajnog taj mora da je krao!" Nije ni cudo sto se covek umorio od slicnih gluposti a ovoj zemlji ce biti samo gore sve dok nam politicari i slicni kriticari budu ucili strucnjake kako da rade svoj posao jer ipak su ovde bitniji kratkorocni politicki poeni nego dugorocna dobrobit zemlje u celini... Toliko od mene...

..salefcrs..

pre 14 godina

Ne znam sta da mislim posle ovog potez ex guvernera. Ako je imao pritiske (a jeste 100%) treba da izadje i kaze odlazim zbog toga i toga, a ne ovako kao kukavica sa pricom da ide iz licnih razloga. S druge strane covek koji je "vristao k'o damjanov zelenko" kad je trebalo da mu smanje platu odlazi i odrice se cca 400.000 dinara. Meni tu nesto smrdi a sta je to vreme ce pokazati. Samo se nadam da ce Srbi da se dozovu pameti jer ovako vise ne ide..

Zoran

pre 14 godina

Pocela bezanija. Izglega da ih Cane uplasio pa ce sad biti ostavki koliko hoces ali treba funkcionerima oduzeti pasose i SRPSKE I STRANE DA nepobegnu, zato prodaju sto pre sta je ostalo

Srećko

pre 14 godina

A ne, ne, ne...

Svi znamo šta nam je napravila Šilerova!!!

Ovo sada nam radi Šekspirova!!!

Otkud znam?
Pa piše u današnjem BLIC-u.
(U tekstu: Pitić i Čupić kandidati za guvernera)
... kako li je samo stilski stavljen na drugo mesto :) ?!

milos

pre 14 godina

Gospodin Jelasic je bio vrsan strucnjak i svaka cast za ono sto je uradio. Mislim da NBS moze sama da nadje zamjenu ukoliko budu trazili strucnjake (kojih ima u svojim redovima) a ne politicare.

Milton Fridman

pre 14 godina

Meni sve ovo lici na smenu guvernera Avramovica. On je smenjen zato sto tadasnja politicka elita u Srbiji pa i ekonomska nije zelela da se predje na drugu fazu programa,a to je privatizacija. Do toga je moralo doci kako kaze popularni deda Avram jer drzava a ni preduzeca nije vise imala akumulaciju iz koje bi servisirala spoljne dugove. Ovi danasnji "strucnjaci" koji nisu odmakli mnogo od onih prvih, rade istu stvar, samo malo elegantniju, ali posledice su predvidljive. Ovi danas koji su zaduzili zemlju da ne mogu vise da uzimaju a ni vracaju kredite, hteli bi fiksni kurs da bi lakse mogli da otplacuju zajmove koje su uzeli u stranoj valuti. Ali kurs ne moze da se "fiksira" administrativnim merama kao sto ni privreda ne moze da se vodi administrativnim merama, sto najbolje pokazuje propast komunistickih ekonomija u svetu.Ono sto rade danas je pokusaj da se podstakne domaca traznja. Umesto da se trazi svetska traznja, radi se nesto sasvim suprotno bilo kakvoj ligici pa i ekonomskoj. Upumpava se 30 milijardi dinara, koje niko ne mora da vraca u prvih godinu dana. Ali to ce naravno izazvati inflaciju jer taj novac nije rezultat prodaje roba i izvrsenih usluga, nego rezultat trece smene u Topcideru. I sad umesto da vodimo cvrstu monetarnu politiku mi upadamo u jedan paradoks da pocinjemo sa stampanjem novca. I tu krece inflacija a kurs neminovno "poludi". I tu ne pomaze nikakva fiksacija niti zamrzavanje. To vodi opet ka dilerima, sticovanju kursa,tzv stimulacijama za izvoznike i vec slicno sto smo imali prilike da vidimo kod Milosevica. Pa cemu sve onda ovo u prethodnih 10 godina. On je bar znao kako se zivi i radi u izolaciji. Ako se zemlja spoljnopoliticki usmerava ka izolaciji i nesvrstanima, onda nam ne treba privatizacija, vec podrzavljenje preduzeca, a to je moglo da se uradi administrativnim aktom kao sto je i radjeno posle rata u svim komunistickim zemljama. Sada podrzaviti zidove od fabrike je prosto smesno. Posto nisam strucnjak za ekonomiju, pitam ove nase strucnjake iz vlade, kako misle da sa deindustrijalizovanom, propalom privredom,odrze fiksni kurs, vrate sve nagomilanije dugove i servisiraju obaveze iz budzeta, a da pri tome subvencionisu radnike u propalim drustvenim i javnim preduzecima,pomazu stambenu izgradnju doduse za jedan broj privilegovanih,da finansiraju infrastrukturne projekte i da se naoruzavaju i nabavljaju nove avione za RV i PVO?

Ja_znam

pre 14 godina

Odlazi jedan guverner koga nisam simpatisao, nije mi se licno dopadao, ali sam izuzetno cenio i cenim ono sto je on radio u NBS. O onome izvan necu da govorim jer to nije ni tema. I dok se jos hladi njegova ostavka, vec se javljaju veliki strucnjaci i moguci naslednici guvernera. Pitic i Vlahovic bi prvo morali da kazu koliko su para zaradili od privatizacije privatnih banaka...Tacno tako,privatizacija privatnih banaka, banke su bile privatne / Srpske/ ali su po nalogu guvernera / Dinkica/ morale biti prodate / strancima iz EU/, ali jedino uz saglasnost neke agencije kojoj on veruje, a tu agenciju moraju da vode Pitic i Vlahovic. Pitic treba da objasni, kako je iz fotelje ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, gde je radio po 48 sati dnevno, mada ne znam kako, uspeo odmah da se ustolici na mesto predsednika UO SoZe banke. A gde ono jos sedi Vlahovic? Ako smo bas toliko u krizi Pitic i Dinkic bi mogli da pevaju i sviraju, jer koliko znam oni su za jednu pesmu dobili jos 50.000.000 evra za Srbiju i Srpski narod itd.. Sve u svemu, Jelasic je bio izvanredan guverner i zahvaljujuci njemu narod nije prezaduzen. On je radio ono sto je govorio, i njegove prognoze bile su potpuno tacne za razliku od Dinkicevih / septembar 2009/ izasli smo iz krize, Cvetkovic /oktobar 2008/ nece biti recesije, budzet za 2009 - privredni rast,... Naravno Toplica ne zasluzuje nikakve komentare, on je u grupi "privrednika" koji jedino znaju, ali nece da nam kazu,koliko su opljackali drzavu i narod. O NBS, i ostalom oni naravno nemaju pojma.I molim vas da neko objavi da li Cvetkovic zna da je Jelasic dao ostavku, da li se covek probudio...Presecem se od njegovih britkih i zivahnih stavova i reakcija..

Nikola

pre 14 godina

Ne sekirajte se. Mora covek da legalizuje novac koji je steko. A doci ce vec, Pitic, ili Vlahovic, ili Djelic... Ima strucnjaka kolko hocete...

Герасим

pre 14 godina

Драго ми је што је отишао пропагатор и идеолог "наркоманске економије", сулудог задуживања код западних финансијских институција и гушења домаће привреде и сваког извозног афинитета код привредних субјеката, стерилном политиком одбране курса по сваку цену. А са друге стране, немам дилему, да ће следеће кадровско решење бити много горе! Само у то не сумњам!

Topcider

pre 14 godina

Pocinje stampanje para! Treba dici plate makar i u dinarima (izbori su blize) a to da li ce da ti dinari vrede nije vazno. Stampaj samo!

milos

pre 14 godina

Gospodin Jelasic je bio vrsan strucnjak i svaka cast za ono sto je uradio. Mislim da NBS moze sama da nadje zamjenu ukoliko budu trazili strucnjake (kojih ima u svojim redovima) a ne politicare.

Sixto, Novi Sad

pre 14 godina

Jednog grobara srpske ekonomije zamenjuje drugi i tu se nece nista promeniti.
Jedino mi je zao sto nismo dovoljno kadri da sami kao gradjani izdejstvujemo njegovu smenu vec smo kao hijene iz prikrajka cekali da se povuce svojevoljno.

Ivan

pre 14 godina

Stvarno mi se vise smucilo da slusam ljude koji nemaju dodirnih tacaka ni sa ekonomijom ni sa finansijama kako pljuju po svakom coveku koga mogu videti na svojim malim ekranima... "Nema veze sto ne znam koja je uopste funkcija NBS i kako ju je obavljala ali cim je neko u vrhu tako neceg znacajnog taj mora da je krao!" Nije ni cudo sto se covek umorio od slicnih gluposti a ovoj zemlji ce biti samo gore sve dok nam politicari i slicni kriticari budu ucili strucnjake kako da rade svoj posao jer ipak su ovde bitniji kratkorocni politicki poeni nego dugorocna dobrobit zemlje u celini... Toliko od mene...

E stvarno

pre 14 godina

Mesecima i godinama, cak i na ovom mediju i pogotovo komentari na vesti su samo pljuvanje, pljuvanje, pljuvanje, a sada kada covek odlazi iz tog stresnog posla, ooooo, a bas je bio sjajan....
Neka, neka, do sada smo imali srece i svi koji su vodili banku (da, cak i Dinkic, koji posto je i dalje u vlasti dobija pljuvacinu) od 2000. su uspevali da odrze nezavisnost, pre svega jer su takvi karakteri i strucanjaci, a od sada, videcemo...

Zoran

pre 14 godina

Pocela bezanija. Izglega da ih Cane uplasio pa ce sad biti ostavki koliko hoces ali treba funkcionerima oduzeti pasose i SRPSKE I STRANE DA nepobegnu, zato prodaju sto pre sta je ostalo

Ja_znam

pre 14 godina

Odlazi jedan guverner koga nisam simpatisao, nije mi se licno dopadao, ali sam izuzetno cenio i cenim ono sto je on radio u NBS. O onome izvan necu da govorim jer to nije ni tema. I dok se jos hladi njegova ostavka, vec se javljaju veliki strucnjaci i moguci naslednici guvernera. Pitic i Vlahovic bi prvo morali da kazu koliko su para zaradili od privatizacije privatnih banaka...Tacno tako,privatizacija privatnih banaka, banke su bile privatne / Srpske/ ali su po nalogu guvernera / Dinkica/ morale biti prodate / strancima iz EU/, ali jedino uz saglasnost neke agencije kojoj on veruje, a tu agenciju moraju da vode Pitic i Vlahovic. Pitic treba da objasni, kako je iz fotelje ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, gde je radio po 48 sati dnevno, mada ne znam kako, uspeo odmah da se ustolici na mesto predsednika UO SoZe banke. A gde ono jos sedi Vlahovic? Ako smo bas toliko u krizi Pitic i Dinkic bi mogli da pevaju i sviraju, jer koliko znam oni su za jednu pesmu dobili jos 50.000.000 evra za Srbiju i Srpski narod itd.. Sve u svemu, Jelasic je bio izvanredan guverner i zahvaljujuci njemu narod nije prezaduzen. On je radio ono sto je govorio, i njegove prognoze bile su potpuno tacne za razliku od Dinkicevih / septembar 2009/ izasli smo iz krize, Cvetkovic /oktobar 2008/ nece biti recesije, budzet za 2009 - privredni rast,... Naravno Toplica ne zasluzuje nikakve komentare, on je u grupi "privrednika" koji jedino znaju, ali nece da nam kazu,koliko su opljackali drzavu i narod. O NBS, i ostalom oni naravno nemaju pojma.I molim vas da neko objavi da li Cvetkovic zna da je Jelasic dao ostavku, da li se covek probudio...Presecem se od njegovih britkih i zivahnih stavova i reakcija..

Mirjana Jovanovic

pre 14 godina

Veoma sam uplasena ostavkom odlicnog guvernera Jelasica. Ako ste ga smenili da bi nam vratili inflatorni scenario iz 90/tih, drzite se dobro. Nikad vise necu izaci na izbore. A gospodin Vlahovic nije u pravu kad kaze da ne zavisi sve od jednog coveka. I te kako zavisi. Ko je nastavio da vodi Srbiju putem Zorana Djindjica nakon njegovog ubistva? Niko. I zato je vazan covek kao sto je guverner Jelasic, ali naravno covek ne moze da dozvoli da se trosi vise nego sto se ima, a to upravo hoce da sprovede Dinkic kroz predstojece kredite. Cilj mu je da one koji su zaposleni jos vise uvuce u kreditno zaduzenje. A sta sa nezaposlenima? O tome niko ne misli. Udaljili ste se Vi gospodo politicari od obicnog naroda, a posebno naroda po unutrasnjosti Srbije.

kiza

pre 14 godina

Pozicija guvernera pripada g17?!?!?!?!
Molim da se narodu objasni u kojoj to Evropskoj drzavi pozicija guvernera pripada stranci?! Cak ni Milosevic nije postavio za guvernera stranacku licnost vec je postavio Avramovica.
Svakog dana se potvrdjuje da je ova gomila nesposobnjakovica i mediokriteta na vlasti gora od svih predhodnih.

Dusan Silni

pre 14 godina

Narednog je bolje postaviti strucnjaka iz EU,nego ... stranacke eksperte.Platimo coveka i on radi,sigurno nece krasti za stranacke pajtase.

Milton Fridman

pre 14 godina

Meni sve ovo lici na smenu guvernera Avramovica. On je smenjen zato sto tadasnja politicka elita u Srbiji pa i ekonomska nije zelela da se predje na drugu fazu programa,a to je privatizacija. Do toga je moralo doci kako kaze popularni deda Avram jer drzava a ni preduzeca nije vise imala akumulaciju iz koje bi servisirala spoljne dugove. Ovi danasnji "strucnjaci" koji nisu odmakli mnogo od onih prvih, rade istu stvar, samo malo elegantniju, ali posledice su predvidljive. Ovi danas koji su zaduzili zemlju da ne mogu vise da uzimaju a ni vracaju kredite, hteli bi fiksni kurs da bi lakse mogli da otplacuju zajmove koje su uzeli u stranoj valuti. Ali kurs ne moze da se "fiksira" administrativnim merama kao sto ni privreda ne moze da se vodi administrativnim merama, sto najbolje pokazuje propast komunistickih ekonomija u svetu.Ono sto rade danas je pokusaj da se podstakne domaca traznja. Umesto da se trazi svetska traznja, radi se nesto sasvim suprotno bilo kakvoj ligici pa i ekonomskoj. Upumpava se 30 milijardi dinara, koje niko ne mora da vraca u prvih godinu dana. Ali to ce naravno izazvati inflaciju jer taj novac nije rezultat prodaje roba i izvrsenih usluga, nego rezultat trece smene u Topcideru. I sad umesto da vodimo cvrstu monetarnu politiku mi upadamo u jedan paradoks da pocinjemo sa stampanjem novca. I tu krece inflacija a kurs neminovno "poludi". I tu ne pomaze nikakva fiksacija niti zamrzavanje. To vodi opet ka dilerima, sticovanju kursa,tzv stimulacijama za izvoznike i vec slicno sto smo imali prilike da vidimo kod Milosevica. Pa cemu sve onda ovo u prethodnih 10 godina. On je bar znao kako se zivi i radi u izolaciji. Ako se zemlja spoljnopoliticki usmerava ka izolaciji i nesvrstanima, onda nam ne treba privatizacija, vec podrzavljenje preduzeca, a to je moglo da se uradi administrativnim aktom kao sto je i radjeno posle rata u svim komunistickim zemljama. Sada podrzaviti zidove od fabrike je prosto smesno. Posto nisam strucnjak za ekonomiju, pitam ove nase strucnjake iz vlade, kako misle da sa deindustrijalizovanom, propalom privredom,odrze fiksni kurs, vrate sve nagomilanije dugove i servisiraju obaveze iz budzeta, a da pri tome subvencionisu radnike u propalim drustvenim i javnim preduzecima,pomazu stambenu izgradnju doduse za jedan broj privilegovanih,da finansiraju infrastrukturne projekte i da se naoruzavaju i nabavljaju nove avione za RV i PVO?

..salefcrs..

pre 14 godina

Ne znam sta da mislim posle ovog potez ex guvernera. Ako je imao pritiske (a jeste 100%) treba da izadje i kaze odlazim zbog toga i toga, a ne ovako kao kukavica sa pricom da ide iz licnih razloga. S druge strane covek koji je "vristao k'o damjanov zelenko" kad je trebalo da mu smanje platu odlazi i odrice se cca 400.000 dinara. Meni tu nesto smrdi a sta je to vreme ce pokazati. Samo se nadam da ce Srbi da se dozovu pameti jer ovako vise ne ide..

Srećko

pre 14 godina

A ne, ne, ne...

Svi znamo šta nam je napravila Šilerova!!!

Ovo sada nam radi Šekspirova!!!

Otkud znam?
Pa piše u današnjem BLIC-u.
(U tekstu: Pitić i Čupić kandidati za guvernera)
... kako li je samo stilski stavljen na drugo mesto :) ?!