Aktuelno

Utorak, 23.03.2010.

20:00

Spremne nove registarske tablice

Izvor: B92

Spremne nove registarske tablice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

135 Komentari

Sortiraj po:

NEBOJSA

pre 13 godina

Mnoooogo su ruzne,ne verujem da su tablice iz proslog veka zaista moderne naspram ove grozote pa gde su im oci prijatelji moji,dete u obdanistu bi nacrtalo suptilniji i lepsi oblik...,sramota me da odem preko sa tim tablicama na mom lepom autu

Crnogorac

pre 13 godina

Pokusavate da kopirate CG, slicne su nam tablice, s tim sto mi mozemo da napisemo na tablicama sta hocemo za 200 eura (prvi put, a kasnije je obicno produzavanje takve registracije). Uvodite i oznake gradova kao u C.Gori: BP, KO, itd.

Goran

pre 13 godina

Oni što govore da bugarske i grčke tablice nisu napisane ćirilicom očito nikada iste nisu ni vidjeli. Bugarske tablice su skroz na ćirilici a grčke na njihovom pisma. Mogli su dodati grb sa dvoglavim orlom jer ovo nije grb nego štit. Grb Srbije je onaj na mojoj diplomi ali ovo nije.

Goran

pre 13 godina

Tablice se ne moraju mijenjati jer u sredini na tablicama nije grb Srbije. Hrvatska će recimo morati promijeniti tablice prilikom ulaska u EU jer se kod njih u sredini nalazi grb Hrvatske.

Grb Srbije je dvoglavi orao na crvenom štitu sa ocilima a ne samo crveni štit sa ocilima.

miki

pre 13 godina

na novom zelandu je zasebna firma koja prodaje tablice sa imenima i standardna evro tablica sa imenom je oko 400evra (ja sam kupio zeni) a cene tablica na trzistu za razmenu se krecu i do 50.000 evra

Cole

pre 13 godina

Tablice su kopija ruskih tablica, i uz to katastrofalnog dizajna. A mi navodno hocemo u Evropu. Sa ovakvim tablicama nas sigurno nece. Sto znaci opet nove tablice za 7-8 godina...

... marko

pre 13 godina

Hm, 3 broja i 2 slovna mesta - 676000 kombinacija. Manje nego trenutno resenje. Tim pre sto drzava nije u stanju da registruje i reizda tablice koje vise nisu u upotrebi. Opet cemo da dodjemo u situaciju da nema dovoljno tablica...

Sasa

pre 13 godina

Procitah vest, ako se tako moze reci, pa resih da pretpostavim kako ce pisati na tablicama, ukoliko je kriterij opstina, za opstinu Kursumlija- verovatno KUR. Ovo je mala sala a nadam se da ce moderatori odobriti ovaj komentar jer se treba malo ponekada i nasaliti u ovim ludim vremenima .
Veliki podrav

banditn 30 JUN 2010 !!!

pre 13 godina

Zamolio bih redakciju da ne pomera ovu vest kao zastarelu, nego da je ostavi ovakvu kakva jeste sa sve komentarima i opet postavi na naslovnu stranu.
Prosla su puna tri meseca a proce jos mnogo, mnogo meseci a mozda i godina dok ovo ne zazivi.
Posto auto uvek registrujem u ovo vreme , secam se datuma koji su isti ovi banditi objavili pre tri godine!!Radilo se o 25 ili 6 junu.Kada sam registrovao auto tada i pitao za nove tablice, gledali su me kao da sam pao sa Marsa, anisam pao sa Marsa nego sam neko vreme proveo u inostranstvu i vratio se onako "nevin" medju ove muljare pa reko ako su rekli da ce biti tog datuma , onda je to to.

Sad sam opet onaj stari prevejani Srbijanac koji zna skim ima posla!
Sutra registrujem auto, a od novih tablica ostao samo stari tekst na B92!!

Ma nema veze SRBIJA!!

Shumadinac

pre 13 godina

@Raskolnjikov
Da si graficki dizajner ne bi pisao NESVIDJA spojeno... I nisam arhitekta nego dipl. masinski inzenjer. A ti kao "graficki dizajner" slobodno nastavi da mesas latinicu i cirilicu, verujem da ces imati puno zadovoljnih klijenata...

Raskoljnikov

pre 13 godina

@Shumadinac

Kao graficki dizajner mogu da ti kazem da je i te kako moguce koristiti 2 ili vise pisma-fonta. A i koliko znam tablice ne dizajniraju arhitekte ili sta god da si.
Tablice su ok, nesvidja mi se resenje nule, al Boze moj, svakako je bolje nego sto je bilo.

__________________________
Against Visual Pollution !

Shumadinac

pre 13 godina

Prvo sto smo naucili iz tehnickog crtanja (tehnickog pisma) jeste da se dva pisma nikad NE MESAJU na istom dokumentu! Zasto i latinica i cirilica? Mozda zato sto ima gradjana koji ne umeju da citaju latinicu?? A ako je razlog odbrana sopstvenog identiteta, onda...smesno. To se ne brani na tablicama. Potpisujem se cirilicom, ali nema potrebe da je mesamo sa latinicom na reg. tablicama. Trebalo bi koristiti samo latinicu jer je to potrebno kada npr. odete u inostranstvo gde postoje automatski skeneri za ocitavanje reg. oznaka. Nista protiv cirilice, ali za ovakve stvari je ipak latinica.

Darko

pre 13 godina

Ove tablice nisu u skladu sa Ustavom, koji određuje da je u Srbiji u zvaničnoj upotrebi srpski jezik. Slova W, Y i Q nisu poznata u srpskom jeziku i kao takvim im nije mesto na registarskim tablicama.

nesoxy

pre 13 godina

vidim da ima komentara tablice su ruzne ili lijepe. nigjde veze, ne mogu biti ni jedno ni drugo, ali da nisu moderne, to je cinjenica. u tekstu i pise da su zeljeli da imaju slicnosti sa postojecim koje su PRAISTORIJSKE. u tome su uspjeli defnitivno. dobili su zastarjeli dizajn prije nego sto su ih i izbacili.

slave

pre 14 godina

po ko zna koji put placamo tablice,ja sam stare kupio vec jednom,platio drzavi i gradu,pa zar sad da im vratimo nasu svojinu,da bi ponovo od njih kupili.

Neupadljiv u Splitu?

pre 14 godina

Oznaka za Staru Pazovu može biti interesantna, jer prva dva slova "ST" asociraju na najveći grad Dalmacije. Jedino zbunjuje oznaka malim slovima "ct" i nešto drugačiji grb koji nije dovoljno kariran. Što se tiče plavog dela na kome je oznaka "SRB", to pravi problem, ali rešiv.

Jovan Raletic

pre 14 godina

Koliko razumem, sve ce to da kosta oko 5000 dinara. Ljudi, ne prodje 2 meseca a da ne moram da platim neku novu glupost. Setih se zajma za Srbiju...

Maggie

pre 14 godina

Dizajn novih tablica je katastrofalan i uzasan. Nemam kola, pa ne mora da stavljam to ruglo od tablica na kola! To me cini srecnom. Koji likovi su kreatori tih tablica? Bas me zanima.

Miluttin

pre 14 godina

Da molite Boga da ne udjemo u EU, ima da nam maplate jos 5.000 za docrtavanje zvezdica na tablicama. Stvarno mi nije jasna cena, a svidja mi se ideja dole napisana, "jedan covek - jedan broj(tablica)" pa je zadrzi, a menjaj kola :)

Ja

pre 14 godina

K0 je 0d1uč1o da z4jedn0 stav1 nu1u i sl0v0 "O" na t4blice? Tako se dobijaju nečitke tablice gde se nula razlikuje samo po dva sitna prekida od slova "O". 1d10tsk1!

Miki

pre 14 godina

I jos nesto primetio san nekoliko komentara za tablicu tj za registarsko podrucje BG...gde ste videli da na Bugarskim tablicama ima cirilicno pismo БГ samo ima latinica i BG samo oznacava drzavu Bugarske i nigde nepostoji oznaka na Bugarskim tablicama oznaka БГ i uopste se nespominje cirilica na Bugarskim tablicama...pazite nigde,ja neznam sta vam smeta ovo БГ na nasim tablicama a mozda moglo da prodje i bez njega u ostalom nove ,,SRB'' tablice su extra!!!

Miki

pre 14 godina

Nesvatam uopste ove komentare pljujemo ne sve sto se uradi,sta fali ovim novim tablicama sto puta su lepse od postojecih i lepse su,jedan kuka mora da se plati jedan hoce za Dz ljudi stavi te prst na glevu u svakoj zemlji EU tablica mora da se plati tako je U Fr cene ima od 15 do 50 eura zavisi koji model hoces. Drugo nedavno sam negde video neznam tacno u kojim novinama pojavio se naslov ,,4 AVGISTA' pocinje zamena tablica dali neko zna neku informaciju o ovo me?

Miki

pre 14 godina

I jos nesto u vezi tablica tj personalizovane tablice bice i omogucene i drzavljanima Srbije da znate kao sto je u Crnoj Gori,ukucaj te na google ovaj link i videcete nove MNE tablice http://www.facebook.com/photo_search.php?oid=51545651668&view=all

zoran smederevac

pre 14 godina

vidim da se svi bavite dizajnom tablice, što meni baš nije toliko važno. niti može da ulepša niti da naruži auto. mene interesuje nešto drugo. svaku promenu tablica, a menjane su par puta ja moram da platim iz svog džepa i tako svaki put kad promenim auto a po novom i adresu stanovanja. ako već ove nove tablice imaju toliko sistema zaštite zar nije prihvatljivo da se ta tablica veže za korisnika trajno tj. ako promenim auto samo je premestim na novi auto i vozi, normalno to važi ako automobilu nije istekao tehnički pregled.mislim da nije važno koji auto voziš već ko ga vozi u slučajevima kada postoji potreba za sankcijama.

laki

pre 14 godina

dizajn:
nula izgleda katastrofalno. grb nije korektan, a malo cirilicno БГ, smešteno ispod grba više asocira na Bugarsku nego na Beograd. Što se tice cene, ona je idiotska. U austriji još imate starih crnih tablica koje su se izdavale do 1991 godine, a znate zašto? Zato što država ne može svoje namere (zamena tablica) da naplaćuje gradjanima... Onaj ko želi da menja, on nek plaća , ko ne želi ostaju mu stare tablice.
Meni lično osim (ničije) trobojke ni na ovim sadašnjim ništa ne fali.

sasa

pre 14 godina

OK tablice ok komentari svih vas, ali MENJAJTE IH VISE da zavrsimo sa tim, hrvati su jos 91 god promenili crnogorci cim su dobili drzavu, siptari takodje a koga ovi nasi zezaju, kao da je to neka nauka, u nemackoj je tablice prave po raznim kioscima i na vlasniku auta je da odluci gde ce ih uraditi, samo od ovlascenih organa dobije broj koji treba da se utisne i izrade se za 2 minuta, a ovde citava filozofija, pa institut za izradu novcanica sa svim alarmima i senzorima nova oprema itd, a ustvari to je obicna presa preko koje se valja lim sa predhodno stavljenim sablon brojevima, jos kako cemo izaci na kraj sa svim onim babama sto rade na registracijama vozila, za njih ce to tek biti visa matematika treba izdat nalepnice pa nove saobracajne idi... verovatno je to i razlog sto ta zamena tablica ovoliko traje

CCCC

pre 14 godina

Na svaku tablicu staviti SLIKU PREDSEDNIKA OPSTINE! Pa posle svakih lokalnih izbora NOVE TABLICE! Ko hoce moze da stavi i svoju sliku ALI SAMO AKO IMA POTVDU DA SE KANDIDOVAO ZA PREDSEDNIKA OPSTINE!

Sale

pre 14 godina

Mene od izgleda tablica i ostalih trivijalnosti mnogo više brine druga stvar: koliko sam razumeo iz teksta zamena tablica će nas koštati oko 5.000 dinara, plus ostale gluposti tipa promena svakih sedam godina ili ako se preselim u kuću/stan pored trenutnog prebivališta.
Ali sve je to za gospodu koja ovo smišljaju nebitno - bitno je da će na mom jugu lepo da stoje a i vredeće mi tablice kao pola auta.

pera

pre 14 godina

A zašto je zamena tablica obavezna? Zašto se ne ostave postojeće tablice na registrovanim vozilima, a vozila koja se prvi put registruju neka dobijaju ove nove tablice- može da se ostavi mogućnost i da se za ranije registrovano vozilo dobiju nove tablice ako to vlasnik želi da plati. Ovako, mi svi moramo da plaćamo nove tablice, kad god se nekom ćefne da im promeni izgled!

dejan

pre 14 godina

Tu cirilicu na tablice je uveo cuveni doktor nauka... a znamo kako se kaze... dokon pop... Niko normalan ne vidi razlog da na jednoj istoj tablici budu i cirilica i latinica al' ajd' sad... Ljudska glupost nema granice... Neko je vec rekao ovde "kic drzava, kic i tablice"...
Tako je to kad narodu nemas sta da ponudis osim jeftine demagogije i patetike...

Laki

pre 14 godina

Meni su licno tablice lepe i privatljive ... Mada moje odobravanje novih tablica vise potice od zadovoljstva da se nesto promeni na bolje, ta tezi modernijem nego sto potice od lepote... Sve u svemu imaju + od mene ...

weathervane

pre 14 godina

nove tablice su ruzne i tuzne... meni odgovaraju ove stare i ne vidim zasto bi ih menjali (Srbija nikad nece uci u EU)... zasto da placamo za tudje izivljavanje i tudje gluposti ?

Shebi

pre 14 godina

Samo minorne i iskompleksirane nacije imaju nacionalna obeležja na reg. tablicama: Moldavija, Albanija, Crna Gora, Hrvatska.. sada i Srbija.

Ili, ako okrenemo stvari... da li su Francuzi, Italijani, Britanci, Grci, Španci ili Česi narodi koji ne vole svoju zemlju, pa imaju tablice bez nacionalnih (i regionalnih) obeležja?

Uliks

pre 14 godina

Ove nove tablice su fenomenalne! Prvo imaju GRB cime se pokazuje pripadnost odredjenoj drzavi, u ovom slucaju Srbiji! Ako Hrvatska moze na svojim tablicama imati sahovnicu sto nebismo i mi imali ocilo ili mozda jos bolje dvoglavog orla sa ocilom, medjutim ovako je ipak lakse za uociti!.
Drugo, za matematicara, broj kombinacija je preko 6.000.000 jer se moze dodati jos jedan broj (ima dovoljno mesta) tako da ce onda biti 4 cifre. Npr. BG 1234-AB (Isti ovaj sistem se koristi u Hrvatskoj).

http://hr.wikipedia.org/wiki/Registarske_oznake_za_vozila_u_Republici_Hrvatskoj

Inace, debljina slova je fenfenomenalna jer je uocljiva iz vece daljine a ne kao do sadsada. Tablice su sire te ima mnogo vise mesta za ispis i imaju plavu traku sa leve strane kao i sve evropske tablice.

A svim ovim dizajnerima koji su slali predloge i izgubili posao te nisu dobili lovu sada je mnogo zao i pisu lose o tablicama, naravno gospodo, pa ko nortmalan bi prihvatio nekoliko brojeva na beloj podlozi!? Ne zivimo mi u BIH pa da nemamo nikakvo obelezje kao oni! :)

Milos

pre 14 godina

@Maxy

Ja bih problem sa prigradskim opstinama resio tako sto bi one imale grbove svojih lokalnih zajednica, dok bi samo gradske (urbane) opstine nosile grb grada.

Dakle, Mladenovcani bi imali grb Mladenovca, dok bi Vozdovcani imali beogradski grb. Tako je reseno u Ljubljani, mislim da nije losa varijanta.

Mislim da je to samo problem koji bi se javio u gradu Beogradu - drugi gradovi ili obuhvataju samo jednu opstinu, ili su sve opstine "gradske". Ako gresim, mogao bi se primeniti slican princip kao i u Beogradu.

Magnus

pre 14 godina

@dizajner,

pa i nisu ti nesto .... I ne znam sto bi slovenacke i CG bile "seljacke", seljackije od xxx-xxx koje su trenutno tesko da moze...

A ove tvoje... nako, bez stila i ukusa, bez icega svog, iskopiro i iskombinirao francusku, italiju i njemacku...

ocekivao bi covjek od "dizajenera" da je originalan, inovativan ... Ne ?

nije nego

pre 14 godina

Dok ovi zamene tablice, dobicemo neku novu drzavu sa novim imenom... pa smo opet dzaba krecili.

Uzgred, dok se kod nas vec 10 godina uveliko spremaju nove registracije, Bosna i Kosovo su napr. vec 2 puta zamenili svoje.

maxy

pre 14 godina

@Posle se čudite što imate problema u životu!

neko je već pojasnio koji se grb kada koristi. slažem se sa tobom da će se neko imati problem sa tim ("4C"), ali to je već njegov problem. isti taj simbol nosi i kada je u vojsci i na ličnoj karti (pogledaj ako imaš novu LK) i na gomili drugih dokumenata. Dakle samo "4C". Grbovi gradova nisu loša ideja, ali onda imamo problem što ima manje registarskih oznaka (slova) nego gradova. to bi značilo da će svako naseljeno mesto koje predstavlja i opštinu nositi svoju slovnu oznaku i grb. odnosno, Beograd bi se podelio na svaku svoju opštinu, Novi Sad takođe, Niš... Nema potrebe da polemišemo o tome, tablice su već spremne za štancanje, a da su hteli da građani biraju izgled tablica organizovali bi već neki konkurs, ali kao i obično ko nas za šta pita (sem kada su izbori :D)

s tim rolaj

pre 14 godina

Strašno je što su samo u ovim komentarima, preko linkova, data tri predloga izgleda tablica koji su bolji od zvaničnog.

I opet me ne napušta utisak da se stvari u Srbiji rade isto kao i do sada: proizvodnja tablica se dodeljuje državnoj instituciji koja sa tim poslom nema puno veze, ali je u Beogradu (a gde drugde?) i predstavlja priliku da se u njoj preko veze zaposli gomila bolida i partijskih aparatčika. A to što u Srbiji već postoji firma koja sve ove godine pravi tablice - to nije bitno, naročito ako nije iz Beograda. Da li je to taj ravnomerni regionalni razvoj o kome pred izbore pričaju političari?

Geger

pre 14 godina

Razjasnjenje u vezi grba: postoje mali (stit - kao na tablici), srednji (orao sa krunom i stitom) i veliki (sve prethodno plus plast i jos jedna kruna). I tacno je propisano za sta se koji koristi, a mali se koristi bas za ovakve stvari.

Горан

pre 14 godina

1. Таблице су лепе

2. Требало је да направе бољу разлику између нуле и О. Рецимо, Немци су фонт дизајнирали тако да неки карактер не можеш да 'добојиш' до другог карактера. Код нас може нула у да се преправи у О.

Posle se čudite što imate problema u životu!

pre 14 godina

"@ Uostalom, začudilo bi me da se ovde nešto uradi jednostavno kako treba!

Ne vidim problem u tome što neko ko nije Srbin ne koristi državni grb. To znači da na primer u Nemačkoj gde žive Srbi, Hrvati, Turci, Bosanci... oni ne treba da priznaju državna obeležja, simbole, himnu ili na primer u Francuskoj gde žive skoro sve afričke nacije.
ko ne želi da živi u Srbiji i poštuje njene simbole, odnosno bilo kojoj drugoj zemlji treba iz nje da ode tamo gde će se osećati dobro. Nije bitno da li su tablice ili nešto drugo u pitanju.
(maxy, 24. mart 2010 10:51)"

Pa što ne pročitaš prvo ono što komentarišeš? Četiri ocila nisu državni grb i to je i napisano u komentaru, a takođe se kaže da je trebalo da se stavi DRŽAVNI grb, jer je Srbija država svih njenih građana. Četiri ocila jesu sastavni deo grba (uz simbole dinastije to je sve, pa i ne govori o nekoj osvešćenosti ljudi na ovim prostorima), ali ako se sama postave, kao jedini simbol, onda jasno ukazuju na jednonacionalnu opredeljenost - to je baš upravo naglašeno time! I još ti većina ljudi preporučuje komentar!

Александар

pre 14 godina

Пробудите ме из овог дана мрмота, имам осећај да ми се понавља овај дан већ хиљадити пут... или је то можда само зато што сам ову исту вест прочитао већ 100 пута у последњих пар година. Нисте у стању да направите таблице већ 4 године. Брука! Шта да очекујемо онда за остале ствари?

Milica

pre 14 godina

Na Britanskim ostrvima, tablice se dobijaju besplatno kada prvi put registrujete kola i iste tablice ostaju na kolima dok ih ne prodate. Nema godisnjih taksi. Ako se odlucite da imate personalizovane tablice, za njihovo postavljanje placate drzavnoj agenciji za registraciju cca 8000 dinara jednokratno. Tablice se izradjuju kod dilera automobila i izlivene su u debeloj plastici tako da ih je jako tesko ostetiti, a jos teze polomiti. Pozdravljam novi dizajn - lepsi je od starog.

Nebojsa

pre 14 godina

Ove predloge za nove srpske tablice poslao sam ministarstvu saobraćaja pre dve godine.. nisu mi odgovorili.

1. Sa grbom grada i CARGO ONE fontom:

http://farm4.static.flickr.com/3074/2629166200_06b74d4c6d_o.jpg

2. Bez regionalnih obeležja, CHARLES WRIGHT 2001 font:

http://farm4.static.flickr.com/3150/2629166560_9707051f7f_o.jpg

Kome se sviđa neka preporuči ;)

pro driver

pre 14 godina

Ja prosto ne mnogu da verujem da imaju nameru da ovo stavljamo na svoje automobile!Pih! Ovo su tablice, podrska Dizajneru! http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=53646

Oligarh

pre 14 godina

Rebublicka administrativna taksa 2500 din a mozda i preko?? Kakve i kolike sve takse nece da izmisle samo da bi imali cime da pokrpe,ne budzet,nego oko tri milijarde evra koje zavrse u njihovim gladnim dzepovima. Vidite cenovnik u Americkim drzavama koliko kosta registracija,dozvola,a tablice i tehnicki pregled su besplatani.

KG RULE

pre 14 godina

kako to uvek prvo pa BG tablice???
Izgleda da sve mora sa njima da pocne!!!
A da,koliko vama para treba pa to je cudo jedno.Sta li je sledece??Mozda, onaj deo,znate ovaj,sto ide odozdole.............

Igor

pre 14 godina

U Nemackoj izbor kombinacije brojeva i slova kosta 10 €. Na pr. Petar Petrovic, rodjen 1987 god., iz Berlina moze imati sledecu kombinaciju: B-PP 1987. Uslov je da zeljena kombinacija nije vec rezervisana. Znaci jos jednom, to kosta 10 €. pozz

maxy

pre 14 godina

@Milos
slažem se sa tobom, jer sam ofset mašinista, od Gutenberga je prošlo mnogo i kvalitet štampe je izvanredan, ali grb ipak zauzima vrlo malo mesta na tablici da bi sa svim ili većinom detalja bio čitljiv sa bar 5 m bio čitljiv. pogledaj link http://sr.wikipedia.org/sr-el/Списак_грбова_и_амблема_градова_и_општина_Србије
kao što se vidi prisutna je stilska raznovrsnost, kako tradicionalnih tako i simbola iz bliske nam prošlosti. a i kako bi naterali npr. nekoga ko živi na opštini Mladenovac da nosi grb Beograda ili nekog drugog manjeg grada koji nosi slovnu oznaku nekog većeg grada da nosi i njegov grb. to bi jedino moglo da se reši tako da svaka opština ima svoju slovnu oznaku na tablicama i grb.

matematicar II

pre 14 godina

(Matematičar, 24. mart 2010 08:46) "

potpono se slazem, do sada smo imali 10x10x10x10x10x10=1.000.000 a od sada 900.000 ???

Зоран

pre 14 godina

(Goran, 24. mart 2010 10:08)

То је оно: Залудан поп и јариће крсти. А слична је и цела Европа. Ево ти САД. Нема простијих новчаница и лакше да их фалсификујеш. Али им то пет не смета да завршавају посао. О томе како у САД имаш таблицу само позади, немаш технички преглед, нема смисла причати.

Milos

pre 14 godina

@Maxy

Proslo je mnogo vekova od Gutenberga, stamparska tehnologija omogucava prikazivanje veoma sitnih detalja na malom prostoru - ionako se ti grbovi ne utiskuju poput brojeva na tablici, nego se unapred stampaju i lepe ispod zastitne folije. Broj detalja svakako nije prepreka.

maxy

pre 14 godina

za sve koji bi hteli grb opštine kao po ugledu na neke zapadne zemlje odmah da vam kažem da ne može. razlog je jednostavan. njihovi grbovi su jednostavni (Nemačka, Švajcarska), a na našima gomila detalja. pogledajte grbove naših opština i biće vam jasno. A moglo je i bez grba uopšte. naše stare tablice su bile sasvim ok (iste kao i Švajcarske), oznaka grada i 4 - 6 cifara. Ne bi me čudilo da je ovo urađeno iz razloga što u Beogradu nema više slobodnih oznaka, ali mogli su Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac i sl. da stave pod drugu slovnu oznaku. Ćirilična slova ne nose nikakvu poruku i samo uvode konfuziju u prenatrpanu tablicu. nula je katastrofa.
Ostavite nam stare tablice, izbacite trobojku SRJ sa nje i svi će biti zadovoljni, eventualno ako imate problem sa manjkom tablica zadnji ili prvi broj zamenite slovom i gotovo.

Зоран

pre 14 godina

(dizajner, 24. mart 2010 10:10), искрено речено, мени се ово са твог линка много више свиђа. Баш фино урађено, са укусом, лепо, привлачно, а једноставно. Баш лепо.

Milentije

pre 14 godina

Neznam zasto se zale neki sto nema zvezdica eu na tablicama kad je jasno da mi u evropu necemo skoro.Ovih sedam godina vaznosti je valjda zbog nade da cemo za sedam godina biti u eu , pa kad menjas tablicu dobijes i novu sa zvezdicama:)

Jocko

pre 14 godina

Štit sa četiri ocila je mnogo jednostavnije i prepoznatljivije rešenje od čitavog grba sa orlom. Da su stavili čitav grb, ličio bi na neku mrlju, ne bi se ništa videlo.

Goran

pre 14 godina

Toliko zaštite koja povećava cenu tablice da bi se ponosno reklo kako je jako teško sada krivotvoriti tablicu. Koliko je tačno krivotvorenih tablica do sada otkriveno da bi ova mera bila potrebna?

Paja

pre 14 godina

Za ime boga, cemu oznake mesta na tablicama??? Verovatno da bi policija po Beogradu mogla da naplacuje vise kazni vozacima iz 'unutrasnjosti', i da bi u NS 'videli' da smo dodjosi. Hocu registraciju za kola, a ne etiketu za mesto odakle dolazim. Kad bi iko u ovoj drzavi imao malo pameti, odmah bi ukinuo oznaku podrucnog mesta, i uveo tablice samo sa brojevima i slovima, bez ikakvog znacenja.

Зоран

pre 14 godina

(dizajner, 24. mart 2010 10:10), посебно ми се свиђа што нема име града. Иначе то је великa "мана", јер кад одеш у Београд неће знати коме да свирају јер нема начина да сазна да "сељак дошао у Београд, па не зна где да вози".

Зоран

pre 14 godina

(Милутин, 24. mart 2010 09:30), a ти мислиш да се ти ситни бројеви виде из полицијског аутмобила или са тротоара, па ће тако обичан човек да разликује таблице? Ипак мислим да ту нису омашили, имаће више комбинација него што су показали. У супротном неко треба да иде на робију. И то доживотну.

maxy

pre 14 godina

@ Uostalom, začudilo bi me da se ovde nešto uradi jednostavno kako treba!

Ne vidim problem u tome što neko ko nije Srbin ne koristi državni grb. To znači da na primer u Nemačkoj gde žive Srbi, Hrvati, Turci, Bosanci... oni ne treba da priznaju državna obeležja, simbole, himnu ili na primer u Francuskoj gde žive skoro sve afričke nacije.
ko ne želi da živi u Srbiji i poštuje njene simbole, odnosno bilo kojoj drugoj zemlji treba iz nje da ode tamo gde će se osećati dobro. Nije bitno da li su tablice ili nešto drugo u pitanju.

dizajner

pre 14 godina

Kakva jadarija, ja jesam dizajner i ovakvu bedu nije smislio nijedan chovek od struke,mislim da su se ovde igrali polupismeni, slabovidi daltonisti, bez osecaja za estetiku a bogami i sa etnopatoloskim problemom, ne trebaju nama ni nove tablice ni stara Evropa, nemamo mi tamo sta da trazimo, na more nemojte nigde,
OVU SRAMOTU BI TREBALO SPRECHITI SVAKAKO !!!

EVO JOS JEDNOM LINKA GDE SE MOZE VIDETI NESTO STO NIJE SELJOBERAJ I PROSTAKLUK:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=53646

Raka

pre 14 godina

Neverovatno ruzan dizajn registarskih tablica. Slicne takve tablice bile su u Jugoslaviji opdmah posle drugod svetskog rata.Dokle cemo da izmisljamo toplu vodu, i prvimo se pametniji od celog sveta..

Зоран

pre 14 godina

Zamena na sedam godina? ____ Колико беше важи лична карта, по новом? А колико пасош? Па сада колико таблица важи? А хвалимо се како нам извод из матичне књиге неограничено важи, али по новом. Што је то изузетак?! Иначе, то је оно: Укинем вам једну дажбину, уведем 3 нове.

Милутин

pre 14 godina

@Математичар - да си прочитао цео текст, видео би да иако има мало бројева за све аутомобиле, свака таблица ће се разликовати од друге јер има другачији серијски број који је ситним словима утиснут на њој. А што се тиче ћирилице, Хвала Богу што је има, могло је то и боље, као што су то и Бугари урадили(ко је ишао у Бугарску, могао је да се увери).

E nece ga majci

pre 14 godina

>sta covek da radi kada mu se polomi staklo, ode u servis zameni... i sta onda??

Kako sta, odes lepo u policiju i platis sve ispocetka, kao i do sada. Ako hoces da se zajebavas onda neka ti u servisu iseku taj deo soferke, pa ti to lepo u neku teglu, moze od ajvara, pa pod sic. Kad te zaustavi kljun ima da te drzi 3 dana dok ne shvati o cemu pricas. Jebiga, nema iq testa prilikom zaposljavanja.

MilanBg

pre 14 godina

Policija nije sposobna da uredi izdavanje novih pasosa i licnih karata. Ko registruje sada automobil zna koliko ceka u redu. Ne smem ni da zamislim kako ce izgladati jos i zamena tablica. Osione i polupismene salteruse koje rade na registraciji ce tek da nam zagorcavaju taj posao.

Matematičar

pre 14 godina

BG 123 AB, koliko vidim sa slika.

Tri cifre i dva slova, u najboljem slučaju to je: 30x30x10x10x10 = 900.000.

Kako misle da registruju sva vozila u BG sa tri cifre i dva slova?

abcd

pre 14 godina

Neinteligentno je koristiti slova "ŠĐČĆŽ".
Primer imate na sledecem linku..

Link norveske tablice:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_Norway

Ili ovde:
(obratiti paznju i na poslednju recenicu..)
The letters G, I, M, O, Q, Æ, Ø and Å are not used due to their similarity with other letters or numbers. Additionally, the combinations "NS" and "SS" have been omitted because of their connotations to World War II.

disco

pre 14 godina

Vec nekoliko puta sam komentarisao nove tablice... pa ne vredi trositi previse reci... sto neko rece: halooo dizjaner

Ali molim za tumacenje ovog pasusa:
Verovatno će biti dosta podeljenih mišljenja o dizajnu, odnosno izgledu novih srpskih tablica. Jedno je sigurno – osim po dimenzijama, neće previše ličiti na druge, i biće prepoznatljive. Hrabro se odlučivši da ne kopiraju druge, naše vlasti su pred ispitom kako će na njih reagovati vozači.

Zaista je hit... niti su tablice originalne a jos manje je nekoga iz vlasti zanimalo kako ce vozaci na njih reagovati.

bas nonsense

pre 14 godina

2 ogromne nelogicnosti:
1) Cirilica - to nema ni na ruskim tablicama
2) Plavi deo sa oznakom SRB ali bez EU zvezdica -> znaci ponovo zamena kad udjemo u EU

Uostalom, začudilo bi me da se ovde nešto uradi jednostavno kako treba!

pre 14 godina

Zamena posle 7 godina je zato što je garantovani rok trajanja zaštitnog sloja (7-slojnog) sedam godina.

Nula je vrlo glupo i tupo "dizajnirana" - rešenje somnambula koji nije pogledao ono što je "izdizajnirao" - kao što se pitate da li su ljudi koji su projektovali autobuse, trolejbuse i tramvaje ikada ušli u neki od njih? Problem sa nulom je što, umesto da smanjuje potencijalnu zabunu, uvodi totalnu zabunu. Slova i brojevi se po boji razlikuju od podloge da bi bila što čitljivija (zato im se boje i biraju po kontrastu). Međutim, ako vi u formu nekog karaktera (slova ili broja) uvedete boju sa podloge, onda mozak tu boju prepoznaje kao formu, ali zbog njene boje je pridružuje podlozi i postaje zbunjen i ne zna da li posmatra karakter ili podlogu. Kosa crta bele boje preko "nule" jednostavno prevlači deo podloge preko nje i to je katastrofalno zbunjujuče, jer se svi ostali karakteri jasno izdvajaju od podloge - dobijate kao jedan haos, koji je mešavina dvo- i trodimenzionalnih utisaka. Pa pogledajte jednostavno kako to izgleda na primerima sa fotografija - "nula" jednostavno dominira nad susednim karakterima (upravo zato što u sebi sadrži boju podloge koja je dominantna na tablici) i baca opsenu na ostale karaktere pored sebe. Neko je ovde ostavio link ka jednom drugom rešenju i to je upravo fantastično rešenje - vrlo čitak font, nema zabune i brkanja karaktera, ni jedan karakter nije "dominantniji" nad drugim karakterom, efektom koji stvara preko oka na mozak.

Slobodan izbor imena na tablici nisu dozvolili, jer se boje ljudskih sloboda i NAROČITO kreativnosti - objašnjenje u ovakvim slučajevima je uvek krajnje jednostavno.

Iznad oznake SRB na levom delu su trebali da stave grb Srbije, a ne da se uvlače EU, tako što će umesto sopstvenog identiteta ostavljati prazninu. Možda su hteli da kasnije, kada (ako!) Srbija postane članica EU "doštampavaju" grb EU na tom praznom mestu (da skidaju prljave, deformisane tablice sa vozila i stavljaju ih u mašine za štampanje?), ali s obzirom da Srbija u sledećih 7 godina neće postati članica EU, to je onda čista idiotarija (u svakoj varijanti je idiotarija).

Ćirilična oznaka je još jedan od dokaza da se ovde najviše pažnje poklanja mlaćenju prazne slame i presipanju iz šupljeg u prazno. Neko je ovde zaboravi čemu služi tablica na motornom vozilu (i nije ni pitao druge da li je nešto prevideo). Ni ispiranje mozga somnambulima nikako nije nešto čega bilo koja vlast u Srbiji hoće da se odrekne, pa je zato stavljen "grb" sa četiri ocila, koji je povezan sa Srpskim narodom, a u Srbiji žive i drugi narodi koji imaju Ustavom zagarantovanu ravnopravnost sa Srbima. Ovime im se krše ta prava i nameće im se nešto na šta ne moraju da pristanu - zašto bi neki pripadnik nekog drugog naroda bio primoran od starne države (i još mora da plati za to) da promoviše nešto što je isključivo srpsko? Zašto se neko ovde stidi državnih simbola (ovo je država građana!) i zašto nisu uveli grbove gradova koji bi već vizuelno govorili o tome odakle je nosilac tablice?

Najverovatnije se radi o podvali sprovedenoj jasno nametnutim ograničenjima koja su postavljena nestručnim, nesamostalnim i nekreativnim "dizajnerima".

cale

pre 14 godina

Znači firma iz Sombora koja inače sve ove godine radi tablice, NIJE dobila ovaj posao, što je nonsens prve vrste!

Zašto su kupovane nove skupe mašine za kovnicu novca koja se nikad nije time bavila kad već imamo firmu koja taj posao uspešno obavlja?
O tome da ta firma (na žalost, ne znam ime) dobrim delom zapošljava osobe sa posebnim potrebama koje sad ostaju praktično bez posla, a masna državna firma će i dalje da se goji.

dk

pre 14 godina

Meni se ne daju pare za nove tablice! I sadašnje tablice zadovoljavaju svoju svrhu. Svakako nam je cena registracije vozila previsoka, a još na svakih 7 godina ponovo plati!!!

Zoran

pre 14 godina

Ne vidim razlog da se na tablice stavljaju nacionalni simboli. Pogotovu mi je smesno da se na istim nalazi cirilica. Kao da se zna da je to auto iz pravoslavne Srbije. Kada u saobracaju vidim nekog da vozi nasilnicki, da ne drzi odstojanje i da mi visi na braniku, da mi ablenduje na autoputu dok me sustize, da vozi sa dugim svetlima, da je bahat i da ne postuje ostale ucesnike u saobracaju ja odmah znam da imam posla sa zemljakom. Uopste ne moram da gledam da li mu je na tablicama cirilca ili neko drugo pismo.
Sto se tice personalizovanih tablica, ne sekirajte se. Bice i toga. Neko ce vec da shvati da se tu moze uzeti neka parica za napaceni budzet.

Timer

pre 14 godina

Posto se veliki broj forumasa gadi cirilice,srpskog grba a bogami i slova đ,ž,č...predlazem da ista izbacimo i po hitnom postupku promenimo maternji jezik da nam se ne bi slucajno smejali kada odemo negde na more.Treba biti dosledan u gluposti.

Jabudale

pre 14 godina

Jel zna neko da li sme ovaj novi saobracajni znak da se montira na krov ko taksi oznaka? S obzirom na velicinu jedino mi tu pasuje.

Nixx

pre 14 godina

Generalno nove registarske tablice su dobre, ako je Srbija ukljucena u Vienskom protokolu ili dogovor ili kako se vec to zove onda koriste se samo latinicna slova. Moj predlog ( sada je kasno ) je sledeci: leva plava strana gore mesto za zvezde E.U. dole SRB, bela sredina BG 111 AB, desna plava strana gore БГ, sredina АБ, dole СРБ. Ne dopada mi se to sto su nule presecene jer koliko znam u celom svetu se presecena slova i brojevi smatraju za nesrecne.

Tablice

pre 14 godina

7 godina trajanje tablica? U Austriji se još voze crne tablice stare 30 godina (i još se koriste jedne tablice i za 2, 3 ili 5 automobila) - jel to građani Srbije imaju više novca od Austrijanaca, Holanđana...?
Ili će biti da nam u MUPu sede lopovi i kriminalci?

gandalf

pre 14 godina

ja koliko sam razumeo, lepi se i neka nalepnica na prednje staklo?
ako je to tacno, sta covek da radi kada mu se polomi staklo, ode u servis zameni... i sta onda??

Ja

pre 14 godina

Pa meni so te vase nove tablice sasvim OK- EU izgled a sto se tice grba u EU imaju dve variante ili grb opstine(recimo kod nas u SLO) ili grb drzave a inace sasvim pristojan izgled sto puta bolji nego stari Yu ali moram reci da mi je drago vidjeti i taj stari Yu izgled tablice (jedina razlika osim zvezde zastava) kada u slo vidim vasa kola

Ivan

pre 14 godina

Jednom je drugar zeleo da dobije cetvorocifreni br i tad sam saznao da su skoro svi brojevi zauzeti. Sto ce reci blizu 10 hiljada brojeva.
Neka godisnje postoji porez na ove brojeve od 100 eura, sto ce svako od tih ljudi platiti, to je 1 milion vishe u budzetu. A neka postoje i slovne oznake kojih bi bilo mnogo vishe i verujem da bi vishe desetina ljudi u Srbiji zeleli takve oznake. Suma sumarum da se ne bi mnogo cimali odrekli su se inicijalnih mnogo miliona plus par miliona godisnje koje bi mogli da ubiraju od ovih specijalnih tablica.

Ali ce zato da pune budzet na konto nepotpisanih saobracajnih dozvola.

Ko god, sta god radio sve radi linijom NAJMANJEG otpora!! Ne ukljucuje mozak, bash ga briga da li drzava moze da ima extra profit itd; vazno je da zadovolji neku normu svoju i mozak na ispashu...

Drzavu nam vode moroni obicni..

sm

pre 14 godina

Ma koje god tablice da stavim na moj krs ulje nece manje da mi istice. Nego kako da kupim neki noviji auto a njemu ce bilo koje tablice dobro da stoje.

dzo

pre 14 godina

Znamo da su spremne odaaavno al nikako da krenu.
Da su lepse od prethodnih jesu, dobro je i sto ih ima u svim velicinama i za SUV vozila i ostala za koja dosad nije bilo. Steta je sto nema personalizovanih, gledao sam kako se u GB na aukciji prodaju takve tablice i dostizu zavidne cifre.
Jos kad bi zvezdice ubacili na nase :)

Miki

pre 14 godina

Klasicna Istocno Evropska tablica, kao i model tablica novostvorenih drzava, gde se tezi isticanju nacionalnih simbola.Stare Evropske drzave imaju tablice sa slovima i brojevima, gde se ne istice nacionalna obelezja, jer nema razloga, zna se ko su i sta su.Meni se ova tablica ne svidja.

Бојан

pre 14 godina

Једно питање. Ако на таблицама стављамо ознаке градова на латиници и ћирилици, зашто већа ознака не би била на ћирилици, а мања на латиници?

Чекајући Годоа

pre 14 godina

Ко о чему, баба о уштипцима, пардон о таблицама.
Хронолошки поређана вест, коју са радошћу читам сваке године:

2006 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=07&dd=12&nav_category=12&nav_id=204540

2007
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/24356/Nove-tablice-prema-evropskim-merama

2008
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Društvo/21522/Nove+tablice+od+Nove+godine.html?email=yes

Ето сад са радошћу констатовах да наши медији нису заборавили и да нам пету јубиларну годину за редом пренесу да ће нове таблице, а кад ће...не знамо. Али је битно да се спремају.

mikiBL

pre 14 godina

ajde, nema potrebe da se nervirate .....
sta bi rekli nama u BiH ....kao zatvorski brojevi, nema imena grada....ali zato opusteno mozemo gdje hocemo :))

ZJNI

pre 14 godina

Bas me me zanima ko odlucuje kakve ce tablice morati Srbi da imaju.Ne ko ih dizajnira,oni daju predlogu,vec ko odlucuje u ime svih.I zasto se ne koriste dobra iskustva nekih drzava,zasto mora tamo neki "vazan"tip da "zna tacno" sta je najbolje? Sa kim se taj "neko" uopste savetuje,konsultuje...tako na kraju OCILA,a gde je GRB,A? Mislim da je ovo jos jedna ujdurma nekog "pametnog" Beogradjanina! Sto da ne,moze im se,sve je u njhovim rukama:i vlast i slast!

ilija

pre 14 godina

Font je previse obican - izgledale bi "evropskije" da su licencirali onaj cuveni nemacki font...

Ova nula je previse retro

Grb izgleda dobro, ali bi bilo bolje da je iskoriscen mali grb (orao sa krunom i ocilima). Ne razumem sta je ovo - da li je stit sa ocilima uopste zvanicno resenje.

Cirilica na tablicama je suvisna, ali bi se u suprotnom verovatno javile patriote i onda bi cela prica otisla u nekom drugom smeru

Sto se tice odlaska na more u Hrvatsku sa ovim tablicama - resenje je prosto: idite u Grcku.

s tim rolaj

pre 14 godina

Izuzetno je važno to što su pravili svoj font, da slučajno ne upotrebe neki lepši (pogledajte kako izgledaju npr. norveške ili holandske tablice). Ćirilični natpis je besmislen jer ne nosi nikakvu novu informaciju. Grb nije zvanični grb države (što je dobro, jer je to zabranjeno u EU) ali opet ne nosi neku novu informaciju, kao što bi to radili grbovi opština.

A što se tiče novih registracionih područja: vidim da su iz Novog Sada izdvojeni Bačka Palanka, Bačka Topola, Vrbas i Bečej, a od Rume Inđija i Stara Pazova. Ali ni slučajno da se desi da se BG područje podeli na više njih, ju naopako, kako će onda ljudi govoriti da su iz Beograda?

Što se tiče vozača sa novim registracijama Inđije i Pazove, za njih je potreban isti oprez kao da su iz Rume ;)

Kupujmo domace !

pre 14 godina

Meni je bas drago da je Srpski grb na tablicama. Ne razumem, pa sta sada ako se to hrvatima nesvidja, jel to znaci da onda mi treba da sakrivamo svoj grb !? A sto se tice odlaska na more, idem u Grcku tamo gde me vole !

dizajner

pre 14 godina

evo, javljam se na ovu dreku (alo, dizajner - btw cist primitivni arlauk). sada o tablivcama. trebalo bi da budu natpisi slovima koja su zajednicka za oba pisma+brojevne oznake. grb srbije je trebao da bude prisutan, za "lokalce" - nek stave i grb mesta u kome zive, nista protiv. protiv sam ovolikih i ovoliko cestih placanja i nameta ovoj gulikoza drzavi. za skorojevice koji hoce da bacaju pare na "posebne oznake" - omoguciti im.

Srećko

pre 14 godina

A zašto niste napravili ovakve:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=53646

Izgledaju zaista savremeno, za razliku od ovih "vaistinu tablica"

GPS

pre 14 godina

Ove tablice ce ulepsati one starije automobile. Barem neka zemlja izgleda pristojno, ako vlasnik automobila vec nema nacina da poboljsa svoj imidz.

A personalne tablice su najveci kic koji postoji. Jaka mi fora da se nadje nesto uprosceno, jer nema gde drugde da se ljudi pohvale svojim dubokim mislima, nego im treba maleni pleh pa ko putujuci cirkus. Bas mi je drago za ovu odluku.

Jedva cekam nove tablice!

Мрки

pre 14 godina

Шта ће нам č,ć,š,đ,ž на таблицама. То нам у иностранству уопште неће бити од користи. Нема потребе да се надмећемо са Хрватима у истицању њихових посебности. Пре сам за решење попут бугарског или грчког.

WLADO

pre 14 godina

ja sam izuzetno prijatno iznenadjen, auto ce mi izgledati sportskije za 14% sa novim tablama :)

nula mi se posebno svidja, svaka cast za dizajn !

Milos

pre 14 godina

E, zivo me zanima da li ce vozaci sa IN i ST tablicama naslediti nadaleko cuvene navike koje vezujemo za njihovo dosadasnje registraciono podrucje, RU :)

Kursula

pre 14 godina

Zasto nekom smeta dvoglavi orao sa krunom, pa se na tablicu postavlja ovaj "ubogaljeni" grb? To je isto uradila vojska, a pre nje i policija. Zasto policija na sapkama ne nosi grb drzave za ciju sigurnost i bezbednost se stara? Zasto grb pripadnosti vojsci Srbije nema i dvoglavog orla sa krunom?
Ovo sa tablicama je sramota, bas kao sto su sramota i licne karte, na kojima je grb sa orlovima i krunom sveden na mrlju, koja se jedva vidi.
Lapsi su okviri od plastike za tablice koje poklanjaju pojedine auto kuce u kombinaciji sa starom tablicom, nego ovae sa falcifikovanim grbom. Sramota i nesposobnost, mada vise lici na nameru i organizovanu zaveru. Mislim da bi ruzenje nacionalnih simbola i njihovo cerupanje moralo biti okvalifikovano kao krivicno delo!!!

Milos

pre 14 godina

Nove tablice nisu ama bas ni po cemu posebne, osim po Kostunicinom nesuvislom insistiranju na cirilicom, koje cak u delo nisu sproveli ni Bugari, ni Grci, ciji se jezici ne pisu latinicom.

Nevezano za ovu problematiku, tablice bi svakako bile mnogo lepse da je umesto 4S na ovom mestu bio grb opstine ili grada - cak i u jednom registarskom podrucju, moglo je biti vise razlicitih grbova. Malo bismo naucili o svojim komsijama i imali bismo sta da gledamo na, ovako, dosadnim tablicama.

Milos

pre 14 godina

Nove tablice nisu ama bas ni po cemu posebne, osim po Kostunicinom nesuvislom insistiranju na cirilicom, koje cak u delo nisu sproveli ni Bugari, ni Grci, ciji se jezici ne pisu latinicom.

Nevezano za ovu problematiku, tablice bi svakako bile mnogo lepse da je umesto 4S na ovom mestu bio grb opstine ili grada - cak i u jednom registarskom podrucju, moglo je biti vise razlicitih grbova. Malo bismo naucili o svojim komsijama i imali bismo sta da gledamo na, ovako, dosadnim tablicama.

s tim rolaj

pre 14 godina

Izuzetno je važno to što su pravili svoj font, da slučajno ne upotrebe neki lepši (pogledajte kako izgledaju npr. norveške ili holandske tablice). Ćirilični natpis je besmislen jer ne nosi nikakvu novu informaciju. Grb nije zvanični grb države (što je dobro, jer je to zabranjeno u EU) ali opet ne nosi neku novu informaciju, kao što bi to radili grbovi opština.

A što se tiče novih registracionih područja: vidim da su iz Novog Sada izdvojeni Bačka Palanka, Bačka Topola, Vrbas i Bečej, a od Rume Inđija i Stara Pazova. Ali ni slučajno da se desi da se BG područje podeli na više njih, ju naopako, kako će onda ljudi govoriti da su iz Beograda?

Što se tiče vozača sa novim registracijama Inđije i Pazove, za njih je potreban isti oprez kao da su iz Rume ;)

Milos

pre 14 godina

E, zivo me zanima da li ce vozaci sa IN i ST tablicama naslediti nadaleko cuvene navike koje vezujemo za njihovo dosadasnje registraciono podrucje, RU :)

Чекајући Годоа

pre 14 godina

Ко о чему, баба о уштипцима, пардон о таблицама.
Хронолошки поређана вест, коју са радошћу читам сваке године:

2006 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=07&dd=12&nav_category=12&nav_id=204540

2007
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/24356/Nove-tablice-prema-evropskim-merama

2008
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Društvo/21522/Nove+tablice+od+Nove+godine.html?email=yes

Ето сад са радошћу констатовах да наши медији нису заборавили и да нам пету јубиларну годину за редом пренесу да ће нове таблице, а кад ће...не знамо. Али је битно да се спремају.

Kupujmo domace !

pre 14 godina

Meni je bas drago da je Srpski grb na tablicama. Ne razumem, pa sta sada ako se to hrvatima nesvidja, jel to znaci da onda mi treba da sakrivamo svoj grb !? A sto se tice odlaska na more, idem u Grcku tamo gde me vole !

Мрки

pre 14 godina

Шта ће нам č,ć,š,đ,ž на таблицама. То нам у иностранству уопште неће бити од користи. Нема потребе да се надмећемо са Хрватима у истицању њихових посебности. Пре сам за решење попут бугарског или грчког.

ilija

pre 14 godina

Font je previse obican - izgledale bi "evropskije" da su licencirali onaj cuveni nemacki font...

Ova nula je previse retro

Grb izgleda dobro, ali bi bilo bolje da je iskoriscen mali grb (orao sa krunom i ocilima). Ne razumem sta je ovo - da li je stit sa ocilima uopste zvanicno resenje.

Cirilica na tablicama je suvisna, ali bi se u suprotnom verovatno javile patriote i onda bi cela prica otisla u nekom drugom smeru

Sto se tice odlaska na more u Hrvatsku sa ovim tablicama - resenje je prosto: idite u Grcku.

Miki

pre 14 godina

Klasicna Istocno Evropska tablica, kao i model tablica novostvorenih drzava, gde se tezi isticanju nacionalnih simbola.Stare Evropske drzave imaju tablice sa slovima i brojevima, gde se ne istice nacionalna obelezja, jer nema razloga, zna se ko su i sta su.Meni se ova tablica ne svidja.

Timer

pre 14 godina

Posto se veliki broj forumasa gadi cirilice,srpskog grba a bogami i slova đ,ž,č...predlazem da ista izbacimo i po hitnom postupku promenimo maternji jezik da nam se ne bi slucajno smejali kada odemo negde na more.Treba biti dosledan u gluposti.

Srećko

pre 14 godina

A zašto niste napravili ovakve:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=53646

Izgledaju zaista savremeno, za razliku od ovih "vaistinu tablica"

mikiBL

pre 14 godina

ajde, nema potrebe da se nervirate .....
sta bi rekli nama u BiH ....kao zatvorski brojevi, nema imena grada....ali zato opusteno mozemo gdje hocemo :))

WLADO

pre 14 godina

ja sam izuzetno prijatno iznenadjen, auto ce mi izgledati sportskije za 14% sa novim tablama :)

nula mi se posebno svidja, svaka cast za dizajn !

Tablice

pre 14 godina

7 godina trajanje tablica? U Austriji se još voze crne tablice stare 30 godina (i još se koriste jedne tablice i za 2, 3 ili 5 automobila) - jel to građani Srbije imaju više novca od Austrijanaca, Holanđana...?
Ili će biti da nam u MUPu sede lopovi i kriminalci?

Kursula

pre 14 godina

Zasto nekom smeta dvoglavi orao sa krunom, pa se na tablicu postavlja ovaj "ubogaljeni" grb? To je isto uradila vojska, a pre nje i policija. Zasto policija na sapkama ne nosi grb drzave za ciju sigurnost i bezbednost se stara? Zasto grb pripadnosti vojsci Srbije nema i dvoglavog orla sa krunom?
Ovo sa tablicama je sramota, bas kao sto su sramota i licne karte, na kojima je grb sa orlovima i krunom sveden na mrlju, koja se jedva vidi.
Lapsi su okviri od plastike za tablice koje poklanjaju pojedine auto kuce u kombinaciji sa starom tablicom, nego ovae sa falcifikovanim grbom. Sramota i nesposobnost, mada vise lici na nameru i organizovanu zaveru. Mislim da bi ruzenje nacionalnih simbola i njihovo cerupanje moralo biti okvalifikovano kao krivicno delo!!!

Zoran

pre 14 godina

Ne vidim razlog da se na tablice stavljaju nacionalni simboli. Pogotovu mi je smesno da se na istim nalazi cirilica. Kao da se zna da je to auto iz pravoslavne Srbije. Kada u saobracaju vidim nekog da vozi nasilnicki, da ne drzi odstojanje i da mi visi na braniku, da mi ablenduje na autoputu dok me sustize, da vozi sa dugim svetlima, da je bahat i da ne postuje ostale ucesnike u saobracaju ja odmah znam da imam posla sa zemljakom. Uopste ne moram da gledam da li mu je na tablicama cirilca ili neko drugo pismo.
Sto se tice personalizovanih tablica, ne sekirajte se. Bice i toga. Neko ce vec da shvati da se tu moze uzeti neka parica za napaceni budzet.

cale

pre 14 godina

Znači firma iz Sombora koja inače sve ove godine radi tablice, NIJE dobila ovaj posao, što je nonsens prve vrste!

Zašto su kupovane nove skupe mašine za kovnicu novca koja se nikad nije time bavila kad već imamo firmu koja taj posao uspešno obavlja?
O tome da ta firma (na žalost, ne znam ime) dobrim delom zapošljava osobe sa posebnim potrebama koje sad ostaju praktično bez posla, a masna državna firma će i dalje da se goji.

Ja

pre 14 godina

Pa meni so te vase nove tablice sasvim OK- EU izgled a sto se tice grba u EU imaju dve variante ili grb opstine(recimo kod nas u SLO) ili grb drzave a inace sasvim pristojan izgled sto puta bolji nego stari Yu ali moram reci da mi je drago vidjeti i taj stari Yu izgled tablice (jedina razlika osim zvezde zastava) kada u slo vidim vasa kola

Ivan

pre 14 godina

Jednom je drugar zeleo da dobije cetvorocifreni br i tad sam saznao da su skoro svi brojevi zauzeti. Sto ce reci blizu 10 hiljada brojeva.
Neka godisnje postoji porez na ove brojeve od 100 eura, sto ce svako od tih ljudi platiti, to je 1 milion vishe u budzetu. A neka postoje i slovne oznake kojih bi bilo mnogo vishe i verujem da bi vishe desetina ljudi u Srbiji zeleli takve oznake. Suma sumarum da se ne bi mnogo cimali odrekli su se inicijalnih mnogo miliona plus par miliona godisnje koje bi mogli da ubiraju od ovih specijalnih tablica.

Ali ce zato da pune budzet na konto nepotpisanih saobracajnih dozvola.

Ko god, sta god radio sve radi linijom NAJMANJEG otpora!! Ne ukljucuje mozak, bash ga briga da li drzava moze da ima extra profit itd; vazno je da zadovolji neku normu svoju i mozak na ispashu...

Drzavu nam vode moroni obicni..

Uostalom, začudilo bi me da se ovde nešto uradi jednostavno kako treba!

pre 14 godina

Zamena posle 7 godina je zato što je garantovani rok trajanja zaštitnog sloja (7-slojnog) sedam godina.

Nula je vrlo glupo i tupo "dizajnirana" - rešenje somnambula koji nije pogledao ono što je "izdizajnirao" - kao što se pitate da li su ljudi koji su projektovali autobuse, trolejbuse i tramvaje ikada ušli u neki od njih? Problem sa nulom je što, umesto da smanjuje potencijalnu zabunu, uvodi totalnu zabunu. Slova i brojevi se po boji razlikuju od podloge da bi bila što čitljivija (zato im se boje i biraju po kontrastu). Međutim, ako vi u formu nekog karaktera (slova ili broja) uvedete boju sa podloge, onda mozak tu boju prepoznaje kao formu, ali zbog njene boje je pridružuje podlozi i postaje zbunjen i ne zna da li posmatra karakter ili podlogu. Kosa crta bele boje preko "nule" jednostavno prevlači deo podloge preko nje i to je katastrofalno zbunjujuče, jer se svi ostali karakteri jasno izdvajaju od podloge - dobijate kao jedan haos, koji je mešavina dvo- i trodimenzionalnih utisaka. Pa pogledajte jednostavno kako to izgleda na primerima sa fotografija - "nula" jednostavno dominira nad susednim karakterima (upravo zato što u sebi sadrži boju podloge koja je dominantna na tablici) i baca opsenu na ostale karaktere pored sebe. Neko je ovde ostavio link ka jednom drugom rešenju i to je upravo fantastično rešenje - vrlo čitak font, nema zabune i brkanja karaktera, ni jedan karakter nije "dominantniji" nad drugim karakterom, efektom koji stvara preko oka na mozak.

Slobodan izbor imena na tablici nisu dozvolili, jer se boje ljudskih sloboda i NAROČITO kreativnosti - objašnjenje u ovakvim slučajevima je uvek krajnje jednostavno.

Iznad oznake SRB na levom delu su trebali da stave grb Srbije, a ne da se uvlače EU, tako što će umesto sopstvenog identiteta ostavljati prazninu. Možda su hteli da kasnije, kada (ako!) Srbija postane članica EU "doštampavaju" grb EU na tom praznom mestu (da skidaju prljave, deformisane tablice sa vozila i stavljaju ih u mašine za štampanje?), ali s obzirom da Srbija u sledećih 7 godina neće postati članica EU, to je onda čista idiotarija (u svakoj varijanti je idiotarija).

Ćirilična oznaka je još jedan od dokaza da se ovde najviše pažnje poklanja mlaćenju prazne slame i presipanju iz šupljeg u prazno. Neko je ovde zaboravi čemu služi tablica na motornom vozilu (i nije ni pitao druge da li je nešto prevideo). Ni ispiranje mozga somnambulima nikako nije nešto čega bilo koja vlast u Srbiji hoće da se odrekne, pa je zato stavljen "grb" sa četiri ocila, koji je povezan sa Srpskim narodom, a u Srbiji žive i drugi narodi koji imaju Ustavom zagarantovanu ravnopravnost sa Srbima. Ovime im se krše ta prava i nameće im se nešto na šta ne moraju da pristanu - zašto bi neki pripadnik nekog drugog naroda bio primoran od starne države (i još mora da plati za to) da promoviše nešto što je isključivo srpsko? Zašto se neko ovde stidi državnih simbola (ovo je država građana!) i zašto nisu uveli grbove gradova koji bi već vizuelno govorili o tome odakle je nosilac tablice?

Najverovatnije se radi o podvali sprovedenoj jasno nametnutim ograničenjima koja su postavljena nestručnim, nesamostalnim i nekreativnim "dizajnerima".

Shebi

pre 14 godina

Samo minorne i iskompleksirane nacije imaju nacionalna obeležja na reg. tablicama: Moldavija, Albanija, Crna Gora, Hrvatska.. sada i Srbija.

Ili, ako okrenemo stvari... da li su Francuzi, Italijani, Britanci, Grci, Španci ili Česi narodi koji ne vole svoju zemlju, pa imaju tablice bez nacionalnih (i regionalnih) obeležja?

MilanBg

pre 14 godina

Policija nije sposobna da uredi izdavanje novih pasosa i licnih karata. Ko registruje sada automobil zna koliko ceka u redu. Ne smem ni da zamislim kako ce izgladati jos i zamena tablica. Osione i polupismene salteruse koje rade na registraciji ce tek da nam zagorcavaju taj posao.

CCCC

pre 14 godina

Na svaku tablicu staviti SLIKU PREDSEDNIKA OPSTINE! Pa posle svakih lokalnih izbora NOVE TABLICE! Ko hoce moze da stavi i svoju sliku ALI SAMO AKO IMA POTVDU DA SE KANDIDOVAO ZA PREDSEDNIKA OPSTINE!

sm

pre 14 godina

Ma koje god tablice da stavim na moj krs ulje nece manje da mi istice. Nego kako da kupim neki noviji auto a njemu ce bilo koje tablice dobro da stoje.

Nebojsa

pre 14 godina

Ove predloge za nove srpske tablice poslao sam ministarstvu saobraćaja pre dve godine.. nisu mi odgovorili.

1. Sa grbom grada i CARGO ONE fontom:

http://farm4.static.flickr.com/3074/2629166200_06b74d4c6d_o.jpg

2. Bez regionalnih obeležja, CHARLES WRIGHT 2001 font:

http://farm4.static.flickr.com/3150/2629166560_9707051f7f_o.jpg

Kome se sviđa neka preporuči ;)

dizajner

pre 14 godina

evo, javljam se na ovu dreku (alo, dizajner - btw cist primitivni arlauk). sada o tablivcama. trebalo bi da budu natpisi slovima koja su zajednicka za oba pisma+brojevne oznake. grb srbije je trebao da bude prisutan, za "lokalce" - nek stave i grb mesta u kome zive, nista protiv. protiv sam ovolikih i ovoliko cestih placanja i nameta ovoj gulikoza drzavi. za skorojevice koji hoce da bacaju pare na "posebne oznake" - omoguciti im.

dejan

pre 14 godina

Tu cirilicu na tablice je uveo cuveni doktor nauka... a znamo kako se kaze... dokon pop... Niko normalan ne vidi razlog da na jednoj istoj tablici budu i cirilica i latinica al' ajd' sad... Ljudska glupost nema granice... Neko je vec rekao ovde "kic drzava, kic i tablice"...
Tako je to kad narodu nemas sta da ponudis osim jeftine demagogije i patetike...

Paja

pre 14 godina

Za ime boga, cemu oznake mesta na tablicama??? Verovatno da bi policija po Beogradu mogla da naplacuje vise kazni vozacima iz 'unutrasnjosti', i da bi u NS 'videli' da smo dodjosi. Hocu registraciju za kola, a ne etiketu za mesto odakle dolazim. Kad bi iko u ovoj drzavi imao malo pameti, odmah bi ukinuo oznaku podrucnog mesta, i uveo tablice samo sa brojevima i slovima, bez ikakvog znacenja.

GPS

pre 14 godina

Ove tablice ce ulepsati one starije automobile. Barem neka zemlja izgleda pristojno, ako vlasnik automobila vec nema nacina da poboljsa svoj imidz.

A personalne tablice su najveci kic koji postoji. Jaka mi fora da se nadje nesto uprosceno, jer nema gde drugde da se ljudi pohvale svojim dubokim mislima, nego im treba maleni pleh pa ko putujuci cirkus. Bas mi je drago za ovu odluku.

Jedva cekam nove tablice!

sasa

pre 14 godina

OK tablice ok komentari svih vas, ali MENJAJTE IH VISE da zavrsimo sa tim, hrvati su jos 91 god promenili crnogorci cim su dobili drzavu, siptari takodje a koga ovi nasi zezaju, kao da je to neka nauka, u nemackoj je tablice prave po raznim kioscima i na vlasniku auta je da odluci gde ce ih uraditi, samo od ovlascenih organa dobije broj koji treba da se utisne i izrade se za 2 minuta, a ovde citava filozofija, pa institut za izradu novcanica sa svim alarmima i senzorima nova oprema itd, a ustvari to je obicna presa preko koje se valja lim sa predhodno stavljenim sablon brojevima, jos kako cemo izaci na kraj sa svim onim babama sto rade na registracijama vozila, za njih ce to tek biti visa matematika treba izdat nalepnice pa nove saobracajne idi... verovatno je to i razlog sto ta zamena tablica ovoliko traje

maxy

pre 14 godina

@ Uostalom, začudilo bi me da se ovde nešto uradi jednostavno kako treba!

Ne vidim problem u tome što neko ko nije Srbin ne koristi državni grb. To znači da na primer u Nemačkoj gde žive Srbi, Hrvati, Turci, Bosanci... oni ne treba da priznaju državna obeležja, simbole, himnu ili na primer u Francuskoj gde žive skoro sve afričke nacije.
ko ne želi da živi u Srbiji i poštuje njene simbole, odnosno bilo kojoj drugoj zemlji treba iz nje da ode tamo gde će se osećati dobro. Nije bitno da li su tablice ili nešto drugo u pitanju.

Igor

pre 14 godina

U Nemackoj izbor kombinacije brojeva i slova kosta 10 €. Na pr. Petar Petrovic, rodjen 1987 god., iz Berlina moze imati sledecu kombinaciju: B-PP 1987. Uslov je da zeljena kombinacija nije vec rezervisana. Znaci jos jednom, to kosta 10 €. pozz

dk

pre 14 godina

Meni se ne daju pare za nove tablice! I sadašnje tablice zadovoljavaju svoju svrhu. Svakako nam je cena registracije vozila previsoka, a još na svakih 7 godina ponovo plati!!!

s tim rolaj

pre 14 godina

Strašno je što su samo u ovim komentarima, preko linkova, data tri predloga izgleda tablica koji su bolji od zvaničnog.

I opet me ne napušta utisak da se stvari u Srbiji rade isto kao i do sada: proizvodnja tablica se dodeljuje državnoj instituciji koja sa tim poslom nema puno veze, ali je u Beogradu (a gde drugde?) i predstavlja priliku da se u njoj preko veze zaposli gomila bolida i partijskih aparatčika. A to što u Srbiji već postoji firma koja sve ove godine pravi tablice - to nije bitno, naročito ako nije iz Beograda. Da li je to taj ravnomerni regionalni razvoj o kome pred izbore pričaju političari?

dizajner

pre 14 godina

Kakva jadarija, ja jesam dizajner i ovakvu bedu nije smislio nijedan chovek od struke,mislim da su se ovde igrali polupismeni, slabovidi daltonisti, bez osecaja za estetiku a bogami i sa etnopatoloskim problemom, ne trebaju nama ni nove tablice ni stara Evropa, nemamo mi tamo sta da trazimo, na more nemojte nigde,
OVU SRAMOTU BI TREBALO SPRECHITI SVAKAKO !!!

EVO JOS JEDNOM LINKA GDE SE MOZE VIDETI NESTO STO NIJE SELJOBERAJ I PROSTAKLUK:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=53646

Бојан

pre 14 godina

Једно питање. Ако на таблицама стављамо ознаке градова на латиници и ћирилици, зашто већа ознака не би била на ћирилици, а мања на латиници?

ZJNI

pre 14 godina

Bas me me zanima ko odlucuje kakve ce tablice morati Srbi da imaju.Ne ko ih dizajnira,oni daju predlogu,vec ko odlucuje u ime svih.I zasto se ne koriste dobra iskustva nekih drzava,zasto mora tamo neki "vazan"tip da "zna tacno" sta je najbolje? Sa kim se taj "neko" uopste savetuje,konsultuje...tako na kraju OCILA,a gde je GRB,A? Mislim da je ovo jos jedna ujdurma nekog "pametnog" Beogradjanina! Sto da ne,moze im se,sve je u njhovim rukama:i vlast i slast!

disco

pre 14 godina

Vec nekoliko puta sam komentarisao nove tablice... pa ne vredi trositi previse reci... sto neko rece: halooo dizjaner

Ali molim za tumacenje ovog pasusa:
Verovatno će biti dosta podeljenih mišljenja o dizajnu, odnosno izgledu novih srpskih tablica. Jedno je sigurno – osim po dimenzijama, neće previše ličiti na druge, i biće prepoznatljive. Hrabro se odlučivši da ne kopiraju druge, naše vlasti su pred ispitom kako će na njih reagovati vozači.

Zaista je hit... niti su tablice originalne a jos manje je nekoga iz vlasti zanimalo kako ce vozaci na njih reagovati.

Александар

pre 14 godina

Пробудите ме из овог дана мрмота, имам осећај да ми се понавља овај дан већ хиљадити пут... или је то можда само зато што сам ову исту вест прочитао већ 100 пута у последњих пар година. Нисте у стању да направите таблице већ 4 године. Брука! Шта да очекујемо онда за остале ствари?

Зоран

pre 14 godina

Zamena na sedam godina? ____ Колико беше важи лична карта, по новом? А колико пасош? Па сада колико таблица важи? А хвалимо се како нам извод из матичне књиге неограничено важи, али по новом. Што је то изузетак?! Иначе, то је оно: Укинем вам једну дажбину, уведем 3 нове.

weathervane

pre 14 godina

nove tablice su ruzne i tuzne... meni odgovaraju ove stare i ne vidim zasto bi ih menjali (Srbija nikad nece uci u EU)... zasto da placamo za tudje izivljavanje i tudje gluposti ?

laki

pre 14 godina

dizajn:
nula izgleda katastrofalno. grb nije korektan, a malo cirilicno БГ, smešteno ispod grba više asocira na Bugarsku nego na Beograd. Što se tice cene, ona je idiotska. U austriji još imate starih crnih tablica koje su se izdavale do 1991 godine, a znate zašto? Zato što država ne može svoje namere (zamena tablica) da naplaćuje gradjanima... Onaj ko želi da menja, on nek plaća , ko ne želi ostaju mu stare tablice.
Meni lično osim (ničije) trobojke ni na ovim sadašnjim ništa ne fali.

Maggie

pre 14 godina

Dizajn novih tablica je katastrofalan i uzasan. Nemam kola, pa ne mora da stavljam to ruglo od tablica na kola! To me cini srecnom. Koji likovi su kreatori tih tablica? Bas me zanima.

gandalf

pre 14 godina

ja koliko sam razumeo, lepi se i neka nalepnica na prednje staklo?
ako je to tacno, sta covek da radi kada mu se polomi staklo, ode u servis zameni... i sta onda??

nije nego

pre 14 godina

Dok ovi zamene tablice, dobicemo neku novu drzavu sa novim imenom... pa smo opet dzaba krecili.

Uzgred, dok se kod nas vec 10 godina uveliko spremaju nove registracije, Bosna i Kosovo su napr. vec 2 puta zamenili svoje.

pera

pre 14 godina

A zašto je zamena tablica obavezna? Zašto se ne ostave postojeće tablice na registrovanim vozilima, a vozila koja se prvi put registruju neka dobijaju ove nove tablice- može da se ostavi mogućnost i da se za ranije registrovano vozilo dobiju nove tablice ako to vlasnik želi da plati. Ovako, mi svi moramo da plaćamo nove tablice, kad god se nekom ćefne da im promeni izgled!

Jabudale

pre 14 godina

Jel zna neko da li sme ovaj novi saobracajni znak da se montira na krov ko taksi oznaka? S obzirom na velicinu jedino mi tu pasuje.

bas nonsense

pre 14 godina

2 ogromne nelogicnosti:
1) Cirilica - to nema ni na ruskim tablicama
2) Plavi deo sa oznakom SRB ali bez EU zvezdica -> znaci ponovo zamena kad udjemo u EU

Oligarh

pre 14 godina

Rebublicka administrativna taksa 2500 din a mozda i preko?? Kakve i kolike sve takse nece da izmisle samo da bi imali cime da pokrpe,ne budzet,nego oko tri milijarde evra koje zavrse u njihovim gladnim dzepovima. Vidite cenovnik u Americkim drzavama koliko kosta registracija,dozvola,a tablice i tehnicki pregled su besplatani.

Ja

pre 14 godina

K0 je 0d1uč1o da z4jedn0 stav1 nu1u i sl0v0 "O" na t4blice? Tako se dobijaju nečitke tablice gde se nula razlikuje samo po dva sitna prekida od slova "O". 1d10tsk1!

E nece ga majci

pre 14 godina

>sta covek da radi kada mu se polomi staklo, ode u servis zameni... i sta onda??

Kako sta, odes lepo u policiju i platis sve ispocetka, kao i do sada. Ako hoces da se zajebavas onda neka ti u servisu iseku taj deo soferke, pa ti to lepo u neku teglu, moze od ajvara, pa pod sic. Kad te zaustavi kljun ima da te drzi 3 dana dok ne shvati o cemu pricas. Jebiga, nema iq testa prilikom zaposljavanja.

Shumadinac

pre 13 godina

Prvo sto smo naucili iz tehnickog crtanja (tehnickog pisma) jeste da se dva pisma nikad NE MESAJU na istom dokumentu! Zasto i latinica i cirilica? Mozda zato sto ima gradjana koji ne umeju da citaju latinicu?? A ako je razlog odbrana sopstvenog identiteta, onda...smesno. To se ne brani na tablicama. Potpisujem se cirilicom, ali nema potrebe da je mesamo sa latinicom na reg. tablicama. Trebalo bi koristiti samo latinicu jer je to potrebno kada npr. odete u inostranstvo gde postoje automatski skeneri za ocitavanje reg. oznaka. Nista protiv cirilice, ali za ovakve stvari je ipak latinica.

dzo

pre 14 godina

Znamo da su spremne odaaavno al nikako da krenu.
Da su lepse od prethodnih jesu, dobro je i sto ih ima u svim velicinama i za SUV vozila i ostala za koja dosad nije bilo. Steta je sto nema personalizovanih, gledao sam kako se u GB na aukciji prodaju takve tablice i dostizu zavidne cifre.
Jos kad bi zvezdice ubacili na nase :)

Goran

pre 14 godina

Toliko zaštite koja povećava cenu tablice da bi se ponosno reklo kako je jako teško sada krivotvoriti tablicu. Koliko je tačno krivotvorenih tablica do sada otkriveno da bi ova mera bila potrebna?

Зоран

pre 14 godina

(Goran, 24. mart 2010 10:08)

То је оно: Залудан поп и јариће крсти. А слична је и цела Европа. Ево ти САД. Нема простијих новчаница и лакше да их фалсификујеш. Али им то пет не смета да завршавају посао. О томе како у САД имаш таблицу само позади, немаш технички преглед, нема смисла причати.

slave

pre 14 godina

po ko zna koji put placamo tablice,ja sam stare kupio vec jednom,platio drzavi i gradu,pa zar sad da im vratimo nasu svojinu,da bi ponovo od njih kupili.

abcd

pre 14 godina

Neinteligentno je koristiti slova "ŠĐČĆŽ".
Primer imate na sledecem linku..

Link norveske tablice:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_Norway

Ili ovde:
(obratiti paznju i na poslednju recenicu..)
The letters G, I, M, O, Q, Æ, Ø and Å are not used due to their similarity with other letters or numbers. Additionally, the combinations "NS" and "SS" have been omitted because of their connotations to World War II.

maxy

pre 14 godina

za sve koji bi hteli grb opštine kao po ugledu na neke zapadne zemlje odmah da vam kažem da ne može. razlog je jednostavan. njihovi grbovi su jednostavni (Nemačka, Švajcarska), a na našima gomila detalja. pogledajte grbove naših opština i biće vam jasno. A moglo je i bez grba uopšte. naše stare tablice su bile sasvim ok (iste kao i Švajcarske), oznaka grada i 4 - 6 cifara. Ne bi me čudilo da je ovo urađeno iz razloga što u Beogradu nema više slobodnih oznaka, ali mogli su Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac i sl. da stave pod drugu slovnu oznaku. Ćirilična slova ne nose nikakvu poruku i samo uvode konfuziju u prenatrpanu tablicu. nula je katastrofa.
Ostavite nam stare tablice, izbacite trobojku SRJ sa nje i svi će biti zadovoljni, eventualno ako imate problem sa manjkom tablica zadnji ili prvi broj zamenite slovom i gotovo.

Sale

pre 14 godina

Mene od izgleda tablica i ostalih trivijalnosti mnogo više brine druga stvar: koliko sam razumeo iz teksta zamena tablica će nas koštati oko 5.000 dinara, plus ostale gluposti tipa promena svakih sedam godina ili ako se preselim u kuću/stan pored trenutnog prebivališta.
Ali sve je to za gospodu koja ovo smišljaju nebitno - bitno je da će na mom jugu lepo da stoje a i vredeće mi tablice kao pola auta.

Зоран

pre 14 godina

(dizajner, 24. mart 2010 10:10), посебно ми се свиђа што нема име града. Иначе то је великa "мана", јер кад одеш у Београд неће знати коме да свирају јер нема начина да сазна да "сељак дошао у Београд, па не зна где да вози".

Miluttin

pre 14 godina

Da molite Boga da ne udjemo u EU, ima da nam maplate jos 5.000 za docrtavanje zvezdica na tablicama. Stvarno mi nije jasna cena, a svidja mi se ideja dole napisana, "jedan covek - jedan broj(tablica)" pa je zadrzi, a menjaj kola :)

Milentije

pre 14 godina

Neznam zasto se zale neki sto nema zvezdica eu na tablicama kad je jasno da mi u evropu necemo skoro.Ovih sedam godina vaznosti je valjda zbog nade da cemo za sedam godina biti u eu , pa kad menjas tablicu dobijes i novu sa zvezdicama:)

zoran smederevac

pre 14 godina

vidim da se svi bavite dizajnom tablice, što meni baš nije toliko važno. niti može da ulepša niti da naruži auto. mene interesuje nešto drugo. svaku promenu tablica, a menjane su par puta ja moram da platim iz svog džepa i tako svaki put kad promenim auto a po novom i adresu stanovanja. ako već ove nove tablice imaju toliko sistema zaštite zar nije prihvatljivo da se ta tablica veže za korisnika trajno tj. ako promenim auto samo je premestim na novi auto i vozi, normalno to važi ako automobilu nije istekao tehnički pregled.mislim da nije važno koji auto voziš već ko ga vozi u slučajevima kada postoji potreba za sankcijama.

Posle se čudite što imate problema u životu!

pre 14 godina

"@ Uostalom, začudilo bi me da se ovde nešto uradi jednostavno kako treba!

Ne vidim problem u tome što neko ko nije Srbin ne koristi državni grb. To znači da na primer u Nemačkoj gde žive Srbi, Hrvati, Turci, Bosanci... oni ne treba da priznaju državna obeležja, simbole, himnu ili na primer u Francuskoj gde žive skoro sve afričke nacije.
ko ne želi da živi u Srbiji i poštuje njene simbole, odnosno bilo kojoj drugoj zemlji treba iz nje da ode tamo gde će se osećati dobro. Nije bitno da li su tablice ili nešto drugo u pitanju.
(maxy, 24. mart 2010 10:51)"

Pa što ne pročitaš prvo ono što komentarišeš? Četiri ocila nisu državni grb i to je i napisano u komentaru, a takođe se kaže da je trebalo da se stavi DRŽAVNI grb, jer je Srbija država svih njenih građana. Četiri ocila jesu sastavni deo grba (uz simbole dinastije to je sve, pa i ne govori o nekoj osvešćenosti ljudi na ovim prostorima), ali ako se sama postave, kao jedini simbol, onda jasno ukazuju na jednonacionalnu opredeljenost - to je baš upravo naglašeno time! I još ti većina ljudi preporučuje komentar!

Jovan Raletic

pre 14 godina

Koliko razumem, sve ce to da kosta oko 5000 dinara. Ljudi, ne prodje 2 meseca a da ne moram da platim neku novu glupost. Setih se zajma za Srbiju...

Darko

pre 13 godina

Ove tablice nisu u skladu sa Ustavom, koji određuje da je u Srbiji u zvaničnoj upotrebi srpski jezik. Slova W, Y i Q nisu poznata u srpskom jeziku i kao takvim im nije mesto na registarskim tablicama.

Raka

pre 14 godina

Neverovatno ruzan dizajn registarskih tablica. Slicne takve tablice bile su u Jugoslaviji opdmah posle drugod svetskog rata.Dokle cemo da izmisljamo toplu vodu, i prvimo se pametniji od celog sveta..

KG RULE

pre 14 godina

kako to uvek prvo pa BG tablice???
Izgleda da sve mora sa njima da pocne!!!
A da,koliko vama para treba pa to je cudo jedno.Sta li je sledece??Mozda, onaj deo,znate ovaj,sto ide odozdole.............

pro driver

pre 14 godina

Ja prosto ne mnogu da verujem da imaju nameru da ovo stavljamo na svoje automobile!Pih! Ovo su tablice, podrska Dizajneru! http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=53646

Milica

pre 14 godina

Na Britanskim ostrvima, tablice se dobijaju besplatno kada prvi put registrujete kola i iste tablice ostaju na kolima dok ih ne prodate. Nema godisnjih taksi. Ako se odlucite da imate personalizovane tablice, za njihovo postavljanje placate drzavnoj agenciji za registraciju cca 8000 dinara jednokratno. Tablice se izradjuju kod dilera automobila i izlivene su u debeloj plastici tako da ih je jako tesko ostetiti, a jos teze polomiti. Pozdravljam novi dizajn - lepsi je od starog.

Uliks

pre 14 godina

Ove nove tablice su fenomenalne! Prvo imaju GRB cime se pokazuje pripadnost odredjenoj drzavi, u ovom slucaju Srbiji! Ako Hrvatska moze na svojim tablicama imati sahovnicu sto nebismo i mi imali ocilo ili mozda jos bolje dvoglavog orla sa ocilom, medjutim ovako je ipak lakse za uociti!.
Drugo, za matematicara, broj kombinacija je preko 6.000.000 jer se moze dodati jos jedan broj (ima dovoljno mesta) tako da ce onda biti 4 cifre. Npr. BG 1234-AB (Isti ovaj sistem se koristi u Hrvatskoj).

http://hr.wikipedia.org/wiki/Registarske_oznake_za_vozila_u_Republici_Hrvatskoj

Inace, debljina slova je fenfenomenalna jer je uocljiva iz vece daljine a ne kao do sadsada. Tablice su sire te ima mnogo vise mesta za ispis i imaju plavu traku sa leve strane kao i sve evropske tablice.

A svim ovim dizajnerima koji su slali predloge i izgubili posao te nisu dobili lovu sada je mnogo zao i pisu lose o tablicama, naravno gospodo, pa ko nortmalan bi prihvatio nekoliko brojeva na beloj podlozi!? Ne zivimo mi u BIH pa da nemamo nikakvo obelezje kao oni! :)

Jocko

pre 14 godina

Štit sa četiri ocila je mnogo jednostavnije i prepoznatljivije rešenje od čitavog grba sa orlom. Da su stavili čitav grb, ličio bi na neku mrlju, ne bi se ništa videlo.

maxy

pre 14 godina

@Posle se čudite što imate problema u životu!

neko je već pojasnio koji se grb kada koristi. slažem se sa tobom da će se neko imati problem sa tim ("4C"), ali to je već njegov problem. isti taj simbol nosi i kada je u vojsci i na ličnoj karti (pogledaj ako imaš novu LK) i na gomili drugih dokumenata. Dakle samo "4C". Grbovi gradova nisu loša ideja, ali onda imamo problem što ima manje registarskih oznaka (slova) nego gradova. to bi značilo da će svako naseljeno mesto koje predstavlja i opštinu nositi svoju slovnu oznaku i grb. odnosno, Beograd bi se podelio na svaku svoju opštinu, Novi Sad takođe, Niš... Nema potrebe da polemišemo o tome, tablice su već spremne za štancanje, a da su hteli da građani biraju izgled tablica organizovali bi već neki konkurs, ali kao i obično ko nas za šta pita (sem kada su izbori :D)

Милутин

pre 14 godina

@Математичар - да си прочитао цео текст, видео би да иако има мало бројева за све аутомобиле, свака таблица ће се разликовати од друге јер има другачији серијски број који је ситним словима утиснут на њој. А што се тиче ћирилице, Хвала Богу што је има, могло је то и боље, као што су то и Бугари урадили(ко је ишао у Бугарску, могао је да се увери).

Зоран

pre 14 godina

(Милутин, 24. mart 2010 09:30), a ти мислиш да се ти ситни бројеви виде из полицијског аутмобила или са тротоара, па ће тако обичан човек да разликује таблице? Ипак мислим да ту нису омашили, имаће више комбинација него што су показали. У супротном неко треба да иде на робију. И то доживотну.

Зоран

pre 14 godina

(dizajner, 24. mart 2010 10:10), искрено речено, мени се ово са твог линка много више свиђа. Баш фино урађено, са укусом, лепо, привлачно, а једноставно. Баш лепо.

Neupadljiv u Splitu?

pre 14 godina

Oznaka za Staru Pazovu može biti interesantna, jer prva dva slova "ST" asociraju na najveći grad Dalmacije. Jedino zbunjuje oznaka malim slovima "ct" i nešto drugačiji grb koji nije dovoljno kariran. Što se tiče plavog dela na kome je oznaka "SRB", to pravi problem, ali rešiv.

nesoxy

pre 13 godina

vidim da ima komentara tablice su ruzne ili lijepe. nigjde veze, ne mogu biti ni jedno ni drugo, ali da nisu moderne, to je cinjenica. u tekstu i pise da su zeljeli da imaju slicnosti sa postojecim koje su PRAISTORIJSKE. u tome su uspjeli defnitivno. dobili su zastarjeli dizajn prije nego sto su ih i izbacili.

Geger

pre 14 godina

Razjasnjenje u vezi grba: postoje mali (stit - kao na tablici), srednji (orao sa krunom i stitom) i veliki (sve prethodno plus plast i jos jedna kruna). I tacno je propisano za sta se koji koristi, a mali se koristi bas za ovakve stvari.

Laki

pre 14 godina

Meni su licno tablice lepe i privatljive ... Mada moje odobravanje novih tablica vise potice od zadovoljstva da se nesto promeni na bolje, ta tezi modernijem nego sto potice od lepote... Sve u svemu imaju + od mene ...

Matematičar

pre 14 godina

BG 123 AB, koliko vidim sa slika.

Tri cifre i dva slova, u najboljem slučaju to je: 30x30x10x10x10 = 900.000.

Kako misle da registruju sva vozila u BG sa tri cifre i dva slova?

Magnus

pre 14 godina

@dizajner,

pa i nisu ti nesto .... I ne znam sto bi slovenacke i CG bile "seljacke", seljackije od xxx-xxx koje su trenutno tesko da moze...

A ove tvoje... nako, bez stila i ukusa, bez icega svog, iskopiro i iskombinirao francusku, italiju i njemacku...

ocekivao bi covjek od "dizajenera" da je originalan, inovativan ... Ne ?

Горан

pre 14 godina

1. Таблице су лепе

2. Требало је да направе бољу разлику између нуле и О. Рецимо, Немци су фонт дизајнирали тако да неки карактер не можеш да 'добојиш' до другог карактера. Код нас може нула у да се преправи у О.

Shumadinac

pre 13 godina

@Raskolnjikov
Da si graficki dizajner ne bi pisao NESVIDJA spojeno... I nisam arhitekta nego dipl. masinski inzenjer. A ti kao "graficki dizajner" slobodno nastavi da mesas latinicu i cirilicu, verujem da ces imati puno zadovoljnih klijenata...

banditn 30 JUN 2010 !!!

pre 13 godina

Zamolio bih redakciju da ne pomera ovu vest kao zastarelu, nego da je ostavi ovakvu kakva jeste sa sve komentarima i opet postavi na naslovnu stranu.
Prosla su puna tri meseca a proce jos mnogo, mnogo meseci a mozda i godina dok ovo ne zazivi.
Posto auto uvek registrujem u ovo vreme , secam se datuma koji su isti ovi banditi objavili pre tri godine!!Radilo se o 25 ili 6 junu.Kada sam registrovao auto tada i pitao za nove tablice, gledali su me kao da sam pao sa Marsa, anisam pao sa Marsa nego sam neko vreme proveo u inostranstvu i vratio se onako "nevin" medju ove muljare pa reko ako su rekli da ce biti tog datuma , onda je to to.

Sad sam opet onaj stari prevejani Srbijanac koji zna skim ima posla!
Sutra registrujem auto, a od novih tablica ostao samo stari tekst na B92!!

Ma nema veze SRBIJA!!

Cole

pre 13 godina

Tablice su kopija ruskih tablica, i uz to katastrofalnog dizajna. A mi navodno hocemo u Evropu. Sa ovakvim tablicama nas sigurno nece. Sto znaci opet nove tablice za 7-8 godina...

Milos

pre 14 godina

@Maxy

Ja bih problem sa prigradskim opstinama resio tako sto bi one imale grbove svojih lokalnih zajednica, dok bi samo gradske (urbane) opstine nosile grb grada.

Dakle, Mladenovcani bi imali grb Mladenovca, dok bi Vozdovcani imali beogradski grb. Tako je reseno u Ljubljani, mislim da nije losa varijanta.

Mislim da je to samo problem koji bi se javio u gradu Beogradu - drugi gradovi ili obuhvataju samo jednu opstinu, ili su sve opstine "gradske". Ako gresim, mogao bi se primeniti slican princip kao i u Beogradu.

Milos

pre 14 godina

@Maxy

Proslo je mnogo vekova od Gutenberga, stamparska tehnologija omogucava prikazivanje veoma sitnih detalja na malom prostoru - ionako se ti grbovi ne utiskuju poput brojeva na tablici, nego se unapred stampaju i lepe ispod zastitne folije. Broj detalja svakako nije prepreka.

... marko

pre 13 godina

Hm, 3 broja i 2 slovna mesta - 676000 kombinacija. Manje nego trenutno resenje. Tim pre sto drzava nije u stanju da registruje i reizda tablice koje vise nisu u upotrebi. Opet cemo da dodjemo u situaciju da nema dovoljno tablica...

Miki

pre 14 godina

Nesvatam uopste ove komentare pljujemo ne sve sto se uradi,sta fali ovim novim tablicama sto puta su lepse od postojecih i lepse su,jedan kuka mora da se plati jedan hoce za Dz ljudi stavi te prst na glevu u svakoj zemlji EU tablica mora da se plati tako je U Fr cene ima od 15 do 50 eura zavisi koji model hoces. Drugo nedavno sam negde video neznam tacno u kojim novinama pojavio se naslov ,,4 AVGISTA' pocinje zamena tablica dali neko zna neku informaciju o ovo me?

Nixx

pre 14 godina

Generalno nove registarske tablice su dobre, ako je Srbija ukljucena u Vienskom protokolu ili dogovor ili kako se vec to zove onda koriste se samo latinicna slova. Moj predlog ( sada je kasno ) je sledeci: leva plava strana gore mesto za zvezde E.U. dole SRB, bela sredina BG 111 AB, desna plava strana gore БГ, sredina АБ, dole СРБ. Ne dopada mi se to sto su nule presecene jer koliko znam u celom svetu se presecena slova i brojevi smatraju za nesrecne.

maxy

pre 14 godina

@Milos
slažem se sa tobom, jer sam ofset mašinista, od Gutenberga je prošlo mnogo i kvalitet štampe je izvanredan, ali grb ipak zauzima vrlo malo mesta na tablici da bi sa svim ili većinom detalja bio čitljiv sa bar 5 m bio čitljiv. pogledaj link http://sr.wikipedia.org/sr-el/Списак_грбова_и_амблема_градова_и_општина_Србије
kao što se vidi prisutna je stilska raznovrsnost, kako tradicionalnih tako i simbola iz bliske nam prošlosti. a i kako bi naterali npr. nekoga ko živi na opštini Mladenovac da nosi grb Beograda ili nekog drugog manjeg grada koji nosi slovnu oznaku nekog većeg grada da nosi i njegov grb. to bi jedino moglo da se reši tako da svaka opština ima svoju slovnu oznaku na tablicama i grb.

Miki

pre 14 godina

I jos nesto primetio san nekoliko komentara za tablicu tj za registarsko podrucje BG...gde ste videli da na Bugarskim tablicama ima cirilicno pismo БГ samo ima latinica i BG samo oznacava drzavu Bugarske i nigde nepostoji oznaka na Bugarskim tablicama oznaka БГ i uopste se nespominje cirilica na Bugarskim tablicama...pazite nigde,ja neznam sta vam smeta ovo БГ na nasim tablicama a mozda moglo da prodje i bez njega u ostalom nove ,,SRB'' tablice su extra!!!

Miki

pre 14 godina

I jos nesto u vezi tablica tj personalizovane tablice bice i omogucene i drzavljanima Srbije da znate kao sto je u Crnoj Gori,ukucaj te na google ovaj link i videcete nove MNE tablice http://www.facebook.com/photo_search.php?oid=51545651668&view=all

Crnogorac

pre 13 godina

Pokusavate da kopirate CG, slicne su nam tablice, s tim sto mi mozemo da napisemo na tablicama sta hocemo za 200 eura (prvi put, a kasnije je obicno produzavanje takve registracije). Uvodite i oznake gradova kao u C.Gori: BP, KO, itd.

Goran

pre 13 godina

Oni što govore da bugarske i grčke tablice nisu napisane ćirilicom očito nikada iste nisu ni vidjeli. Bugarske tablice su skroz na ćirilici a grčke na njihovom pisma. Mogli su dodati grb sa dvoglavim orlom jer ovo nije grb nego štit. Grb Srbije je onaj na mojoj diplomi ali ovo nije.

matematicar II

pre 14 godina

(Matematičar, 24. mart 2010 08:46) "

potpono se slazem, do sada smo imali 10x10x10x10x10x10=1.000.000 a od sada 900.000 ???

miki

pre 13 godina

na novom zelandu je zasebna firma koja prodaje tablice sa imenima i standardna evro tablica sa imenom je oko 400evra (ja sam kupio zeni) a cene tablica na trzistu za razmenu se krecu i do 50.000 evra

NEBOJSA

pre 13 godina

Mnoooogo su ruzne,ne verujem da su tablice iz proslog veka zaista moderne naspram ove grozote pa gde su im oci prijatelji moji,dete u obdanistu bi nacrtalo suptilniji i lepsi oblik...,sramota me da odem preko sa tim tablicama na mom lepom autu

Raskoljnikov

pre 13 godina

@Shumadinac

Kao graficki dizajner mogu da ti kazem da je i te kako moguce koristiti 2 ili vise pisma-fonta. A i koliko znam tablice ne dizajniraju arhitekte ili sta god da si.
Tablice su ok, nesvidja mi se resenje nule, al Boze moj, svakako je bolje nego sto je bilo.

__________________________
Against Visual Pollution !

Sasa

pre 13 godina

Procitah vest, ako se tako moze reci, pa resih da pretpostavim kako ce pisati na tablicama, ukoliko je kriterij opstina, za opstinu Kursumlija- verovatno KUR. Ovo je mala sala a nadam se da ce moderatori odobriti ovaj komentar jer se treba malo ponekada i nasaliti u ovim ludim vremenima .
Veliki podrav

Goran

pre 13 godina

Tablice se ne moraju mijenjati jer u sredini na tablicama nije grb Srbije. Hrvatska će recimo morati promijeniti tablice prilikom ulaska u EU jer se kod njih u sredini nalazi grb Hrvatske.

Grb Srbije je dvoglavi orao na crvenom štitu sa ocilima a ne samo crveni štit sa ocilima.

Milos

pre 14 godina

Nove tablice nisu ama bas ni po cemu posebne, osim po Kostunicinom nesuvislom insistiranju na cirilicom, koje cak u delo nisu sproveli ni Bugari, ni Grci, ciji se jezici ne pisu latinicom.

Nevezano za ovu problematiku, tablice bi svakako bile mnogo lepse da je umesto 4S na ovom mestu bio grb opstine ili grada - cak i u jednom registarskom podrucju, moglo je biti vise razlicitih grbova. Malo bismo naucili o svojim komsijama i imali bismo sta da gledamo na, ovako, dosadnim tablicama.

Kursula

pre 14 godina

Zasto nekom smeta dvoglavi orao sa krunom, pa se na tablicu postavlja ovaj "ubogaljeni" grb? To je isto uradila vojska, a pre nje i policija. Zasto policija na sapkama ne nosi grb drzave za ciju sigurnost i bezbednost se stara? Zasto grb pripadnosti vojsci Srbije nema i dvoglavog orla sa krunom?
Ovo sa tablicama je sramota, bas kao sto su sramota i licne karte, na kojima je grb sa orlovima i krunom sveden na mrlju, koja se jedva vidi.
Lapsi su okviri od plastike za tablice koje poklanjaju pojedine auto kuce u kombinaciji sa starom tablicom, nego ovae sa falcifikovanim grbom. Sramota i nesposobnost, mada vise lici na nameru i organizovanu zaveru. Mislim da bi ruzenje nacionalnih simbola i njihovo cerupanje moralo biti okvalifikovano kao krivicno delo!!!

Timer

pre 14 godina

Posto se veliki broj forumasa gadi cirilice,srpskog grba a bogami i slova đ,ž,č...predlazem da ista izbacimo i po hitnom postupku promenimo maternji jezik da nam se ne bi slucajno smejali kada odemo negde na more.Treba biti dosledan u gluposti.

Бојан

pre 14 godina

Једно питање. Ако на таблицама стављамо ознаке градова на латиници и ћирилици, зашто већа ознака не би била на ћирилици, а мања на латиници?

Uliks

pre 14 godina

Ove nove tablice su fenomenalne! Prvo imaju GRB cime se pokazuje pripadnost odredjenoj drzavi, u ovom slucaju Srbiji! Ako Hrvatska moze na svojim tablicama imati sahovnicu sto nebismo i mi imali ocilo ili mozda jos bolje dvoglavog orla sa ocilom, medjutim ovako je ipak lakse za uociti!.
Drugo, za matematicara, broj kombinacija je preko 6.000.000 jer se moze dodati jos jedan broj (ima dovoljno mesta) tako da ce onda biti 4 cifre. Npr. BG 1234-AB (Isti ovaj sistem se koristi u Hrvatskoj).

http://hr.wikipedia.org/wiki/Registarske_oznake_za_vozila_u_Republici_Hrvatskoj

Inace, debljina slova je fenfenomenalna jer je uocljiva iz vece daljine a ne kao do sadsada. Tablice su sire te ima mnogo vise mesta za ispis i imaju plavu traku sa leve strane kao i sve evropske tablice.

A svim ovim dizajnerima koji su slali predloge i izgubili posao te nisu dobili lovu sada je mnogo zao i pisu lose o tablicama, naravno gospodo, pa ko nortmalan bi prihvatio nekoliko brojeva na beloj podlozi!? Ne zivimo mi u BIH pa da nemamo nikakvo obelezje kao oni! :)

ZJNI

pre 14 godina

Bas me me zanima ko odlucuje kakve ce tablice morati Srbi da imaju.Ne ko ih dizajnira,oni daju predlogu,vec ko odlucuje u ime svih.I zasto se ne koriste dobra iskustva nekih drzava,zasto mora tamo neki "vazan"tip da "zna tacno" sta je najbolje? Sa kim se taj "neko" uopste savetuje,konsultuje...tako na kraju OCILA,a gde je GRB,A? Mislim da je ovo jos jedna ujdurma nekog "pametnog" Beogradjanina! Sto da ne,moze im se,sve je u njhovim rukama:i vlast i slast!

WLADO

pre 14 godina

ja sam izuzetno prijatno iznenadjen, auto ce mi izgledati sportskije za 14% sa novim tablama :)

nula mi se posebno svidja, svaka cast za dizajn !

Kupujmo domace !

pre 14 godina

Meni je bas drago da je Srpski grb na tablicama. Ne razumem, pa sta sada ako se to hrvatima nesvidja, jel to znaci da onda mi treba da sakrivamo svoj grb !? A sto se tice odlaska na more, idem u Grcku tamo gde me vole !

Nixx

pre 14 godina

Generalno nove registarske tablice su dobre, ako je Srbija ukljucena u Vienskom protokolu ili dogovor ili kako se vec to zove onda koriste se samo latinicna slova. Moj predlog ( sada je kasno ) je sledeci: leva plava strana gore mesto za zvezde E.U. dole SRB, bela sredina BG 111 AB, desna plava strana gore БГ, sredina АБ, dole СРБ. Ne dopada mi se to sto su nule presecene jer koliko znam u celom svetu se presecena slova i brojevi smatraju za nesrecne.

Srećko

pre 14 godina

A zašto niste napravili ovakve:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=53646

Izgledaju zaista savremeno, za razliku od ovih "vaistinu tablica"

Uostalom, začudilo bi me da se ovde nešto uradi jednostavno kako treba!

pre 14 godina

Zamena posle 7 godina je zato što je garantovani rok trajanja zaštitnog sloja (7-slojnog) sedam godina.

Nula je vrlo glupo i tupo "dizajnirana" - rešenje somnambula koji nije pogledao ono što je "izdizajnirao" - kao što se pitate da li su ljudi koji su projektovali autobuse, trolejbuse i tramvaje ikada ušli u neki od njih? Problem sa nulom je što, umesto da smanjuje potencijalnu zabunu, uvodi totalnu zabunu. Slova i brojevi se po boji razlikuju od podloge da bi bila što čitljivija (zato im se boje i biraju po kontrastu). Međutim, ako vi u formu nekog karaktera (slova ili broja) uvedete boju sa podloge, onda mozak tu boju prepoznaje kao formu, ali zbog njene boje je pridružuje podlozi i postaje zbunjen i ne zna da li posmatra karakter ili podlogu. Kosa crta bele boje preko "nule" jednostavno prevlači deo podloge preko nje i to je katastrofalno zbunjujuče, jer se svi ostali karakteri jasno izdvajaju od podloge - dobijate kao jedan haos, koji je mešavina dvo- i trodimenzionalnih utisaka. Pa pogledajte jednostavno kako to izgleda na primerima sa fotografija - "nula" jednostavno dominira nad susednim karakterima (upravo zato što u sebi sadrži boju podloge koja je dominantna na tablici) i baca opsenu na ostale karaktere pored sebe. Neko je ovde ostavio link ka jednom drugom rešenju i to je upravo fantastično rešenje - vrlo čitak font, nema zabune i brkanja karaktera, ni jedan karakter nije "dominantniji" nad drugim karakterom, efektom koji stvara preko oka na mozak.

Slobodan izbor imena na tablici nisu dozvolili, jer se boje ljudskih sloboda i NAROČITO kreativnosti - objašnjenje u ovakvim slučajevima je uvek krajnje jednostavno.

Iznad oznake SRB na levom delu su trebali da stave grb Srbije, a ne da se uvlače EU, tako što će umesto sopstvenog identiteta ostavljati prazninu. Možda su hteli da kasnije, kada (ako!) Srbija postane članica EU "doštampavaju" grb EU na tom praznom mestu (da skidaju prljave, deformisane tablice sa vozila i stavljaju ih u mašine za štampanje?), ali s obzirom da Srbija u sledećih 7 godina neće postati članica EU, to je onda čista idiotarija (u svakoj varijanti je idiotarija).

Ćirilična oznaka je još jedan od dokaza da se ovde najviše pažnje poklanja mlaćenju prazne slame i presipanju iz šupljeg u prazno. Neko je ovde zaboravi čemu služi tablica na motornom vozilu (i nije ni pitao druge da li je nešto prevideo). Ni ispiranje mozga somnambulima nikako nije nešto čega bilo koja vlast u Srbiji hoće da se odrekne, pa je zato stavljen "grb" sa četiri ocila, koji je povezan sa Srpskim narodom, a u Srbiji žive i drugi narodi koji imaju Ustavom zagarantovanu ravnopravnost sa Srbima. Ovime im se krše ta prava i nameće im se nešto na šta ne moraju da pristanu - zašto bi neki pripadnik nekog drugog naroda bio primoran od starne države (i još mora da plati za to) da promoviše nešto što je isključivo srpsko? Zašto se neko ovde stidi državnih simbola (ovo je država građana!) i zašto nisu uveli grbove gradova koji bi već vizuelno govorili o tome odakle je nosilac tablice?

Najverovatnije se radi o podvali sprovedenoj jasno nametnutim ograničenjima koja su postavljena nestručnim, nesamostalnim i nekreativnim "dizajnerima".

Мрки

pre 14 godina

Шта ће нам č,ć,š,đ,ž на таблицама. То нам у иностранству уопште неће бити од користи. Нема потребе да се надмећемо са Хрватима у истицању њихових посебности. Пре сам за решење попут бугарског или грчког.

Nebojsa

pre 14 godina

Ove predloge za nove srpske tablice poslao sam ministarstvu saobraćaja pre dve godine.. nisu mi odgovorili.

1. Sa grbom grada i CARGO ONE fontom:

http://farm4.static.flickr.com/3074/2629166200_06b74d4c6d_o.jpg

2. Bez regionalnih obeležja, CHARLES WRIGHT 2001 font:

http://farm4.static.flickr.com/3150/2629166560_9707051f7f_o.jpg

Kome se sviđa neka preporuči ;)

Zoran

pre 14 godina

Ne vidim razlog da se na tablice stavljaju nacionalni simboli. Pogotovu mi je smesno da se na istim nalazi cirilica. Kao da se zna da je to auto iz pravoslavne Srbije. Kada u saobracaju vidim nekog da vozi nasilnicki, da ne drzi odstojanje i da mi visi na braniku, da mi ablenduje na autoputu dok me sustize, da vozi sa dugim svetlima, da je bahat i da ne postuje ostale ucesnike u saobracaju ja odmah znam da imam posla sa zemljakom. Uopste ne moram da gledam da li mu je na tablicama cirilca ili neko drugo pismo.
Sto se tice personalizovanih tablica, ne sekirajte se. Bice i toga. Neko ce vec da shvati da se tu moze uzeti neka parica za napaceni budzet.

Милутин

pre 14 godina

@Математичар - да си прочитао цео текст, видео би да иако има мало бројева за све аутомобиле, свака таблица ће се разликовати од друге јер има другачији серијски број који је ситним словима утиснут на њој. А што се тиче ћирилице, Хвала Богу што је има, могло је то и боље, као што су то и Бугари урадили(ко је ишао у Бугарску, могао је да се увери).

bas nonsense

pre 14 godina

2 ogromne nelogicnosti:
1) Cirilica - to nema ni na ruskim tablicama
2) Plavi deo sa oznakom SRB ali bez EU zvezdica -> znaci ponovo zamena kad udjemo u EU

Miki

pre 14 godina

Klasicna Istocno Evropska tablica, kao i model tablica novostvorenih drzava, gde se tezi isticanju nacionalnih simbola.Stare Evropske drzave imaju tablice sa slovima i brojevima, gde se ne istice nacionalna obelezja, jer nema razloga, zna se ko su i sta su.Meni se ova tablica ne svidja.

GPS

pre 14 godina

Ove tablice ce ulepsati one starije automobile. Barem neka zemlja izgleda pristojno, ako vlasnik automobila vec nema nacina da poboljsa svoj imidz.

A personalne tablice su najveci kic koji postoji. Jaka mi fora da se nadje nesto uprosceno, jer nema gde drugde da se ljudi pohvale svojim dubokim mislima, nego im treba maleni pleh pa ko putujuci cirkus. Bas mi je drago za ovu odluku.

Jedva cekam nove tablice!

Miki

pre 14 godina

I jos nesto primetio san nekoliko komentara za tablicu tj za registarsko podrucje BG...gde ste videli da na Bugarskim tablicama ima cirilicno pismo БГ samo ima latinica i BG samo oznacava drzavu Bugarske i nigde nepostoji oznaka na Bugarskim tablicama oznaka БГ i uopste se nespominje cirilica na Bugarskim tablicama...pazite nigde,ja neznam sta vam smeta ovo БГ na nasim tablicama a mozda moglo da prodje i bez njega u ostalom nove ,,SRB'' tablice su extra!!!

Darko

pre 13 godina

Ove tablice nisu u skladu sa Ustavom, koji određuje da je u Srbiji u zvaničnoj upotrebi srpski jezik. Slova W, Y i Q nisu poznata u srpskom jeziku i kao takvim im nije mesto na registarskim tablicama.

Miki

pre 14 godina

Nesvatam uopste ove komentare pljujemo ne sve sto se uradi,sta fali ovim novim tablicama sto puta su lepse od postojecih i lepse su,jedan kuka mora da se plati jedan hoce za Dz ljudi stavi te prst na glevu u svakoj zemlji EU tablica mora da se plati tako je U Fr cene ima od 15 do 50 eura zavisi koji model hoces. Drugo nedavno sam negde video neznam tacno u kojim novinama pojavio se naslov ,,4 AVGISTA' pocinje zamena tablica dali neko zna neku informaciju o ovo me?

weathervane

pre 14 godina

nove tablice su ruzne i tuzne... meni odgovaraju ove stare i ne vidim zasto bi ih menjali (Srbija nikad nece uci u EU)... zasto da placamo za tudje izivljavanje i tudje gluposti ?

Laki

pre 14 godina

Meni su licno tablice lepe i privatljive ... Mada moje odobravanje novih tablica vise potice od zadovoljstva da se nesto promeni na bolje, ta tezi modernijem nego sto potice od lepote... Sve u svemu imaju + od mene ...

Горан

pre 14 godina

1. Таблице су лепе

2. Требало је да направе бољу разлику између нуле и О. Рецимо, Немци су фонт дизајнирали тако да неки карактер не можеш да 'добојиш' до другог карактера. Код нас може нула у да се преправи у О.

dizajner

pre 14 godina

Kakva jadarija, ja jesam dizajner i ovakvu bedu nije smislio nijedan chovek od struke,mislim da su se ovde igrali polupismeni, slabovidi daltonisti, bez osecaja za estetiku a bogami i sa etnopatoloskim problemom, ne trebaju nama ni nove tablice ni stara Evropa, nemamo mi tamo sta da trazimo, na more nemojte nigde,
OVU SRAMOTU BI TREBALO SPRECHITI SVAKAKO !!!

EVO JOS JEDNOM LINKA GDE SE MOZE VIDETI NESTO STO NIJE SELJOBERAJ I PROSTAKLUK:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=53646

Matematičar

pre 14 godina

BG 123 AB, koliko vidim sa slika.

Tri cifre i dva slova, u najboljem slučaju to je: 30x30x10x10x10 = 900.000.

Kako misle da registruju sva vozila u BG sa tri cifre i dva slova?

Magnus

pre 14 godina

@dizajner,

pa i nisu ti nesto .... I ne znam sto bi slovenacke i CG bile "seljacke", seljackije od xxx-xxx koje su trenutno tesko da moze...

A ove tvoje... nako, bez stila i ukusa, bez icega svog, iskopiro i iskombinirao francusku, italiju i njemacku...

ocekivao bi covjek od "dizajenera" da je originalan, inovativan ... Ne ?

s tim rolaj

pre 14 godina

Izuzetno je važno to što su pravili svoj font, da slučajno ne upotrebe neki lepši (pogledajte kako izgledaju npr. norveške ili holandske tablice). Ćirilični natpis je besmislen jer ne nosi nikakvu novu informaciju. Grb nije zvanični grb države (što je dobro, jer je to zabranjeno u EU) ali opet ne nosi neku novu informaciju, kao što bi to radili grbovi opština.

A što se tiče novih registracionih područja: vidim da su iz Novog Sada izdvojeni Bačka Palanka, Bačka Topola, Vrbas i Bečej, a od Rume Inđija i Stara Pazova. Ali ni slučajno da se desi da se BG područje podeli na više njih, ju naopako, kako će onda ljudi govoriti da su iz Beograda?

Što se tiče vozača sa novim registracijama Inđije i Pazove, za njih je potreban isti oprez kao da su iz Rume ;)

Raskoljnikov

pre 13 godina

@Shumadinac

Kao graficki dizajner mogu da ti kazem da je i te kako moguce koristiti 2 ili vise pisma-fonta. A i koliko znam tablice ne dizajniraju arhitekte ili sta god da si.
Tablice su ok, nesvidja mi se resenje nule, al Boze moj, svakako je bolje nego sto je bilo.

__________________________
Against Visual Pollution !

Shebi

pre 14 godina

Samo minorne i iskompleksirane nacije imaju nacionalna obeležja na reg. tablicama: Moldavija, Albanija, Crna Gora, Hrvatska.. sada i Srbija.

Ili, ako okrenemo stvari... da li su Francuzi, Italijani, Britanci, Grci, Španci ili Česi narodi koji ne vole svoju zemlju, pa imaju tablice bez nacionalnih (i regionalnih) obeležja?

maxy

pre 14 godina

za sve koji bi hteli grb opštine kao po ugledu na neke zapadne zemlje odmah da vam kažem da ne može. razlog je jednostavan. njihovi grbovi su jednostavni (Nemačka, Švajcarska), a na našima gomila detalja. pogledajte grbove naših opština i biće vam jasno. A moglo je i bez grba uopšte. naše stare tablice su bile sasvim ok (iste kao i Švajcarske), oznaka grada i 4 - 6 cifara. Ne bi me čudilo da je ovo urađeno iz razloga što u Beogradu nema više slobodnih oznaka, ali mogli su Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac i sl. da stave pod drugu slovnu oznaku. Ćirilična slova ne nose nikakvu poruku i samo uvode konfuziju u prenatrpanu tablicu. nula je katastrofa.
Ostavite nam stare tablice, izbacite trobojku SRJ sa nje i svi će biti zadovoljni, eventualno ako imate problem sa manjkom tablica zadnji ili prvi broj zamenite slovom i gotovo.

KG RULE

pre 14 godina

kako to uvek prvo pa BG tablice???
Izgleda da sve mora sa njima da pocne!!!
A da,koliko vama para treba pa to je cudo jedno.Sta li je sledece??Mozda, onaj deo,znate ovaj,sto ide odozdole.............

ilija

pre 14 godina

Font je previse obican - izgledale bi "evropskije" da su licencirali onaj cuveni nemacki font...

Ova nula je previse retro

Grb izgleda dobro, ali bi bilo bolje da je iskoriscen mali grb (orao sa krunom i ocilima). Ne razumem sta je ovo - da li je stit sa ocilima uopste zvanicno resenje.

Cirilica na tablicama je suvisna, ali bi se u suprotnom verovatno javile patriote i onda bi cela prica otisla u nekom drugom smeru

Sto se tice odlaska na more u Hrvatsku sa ovim tablicama - resenje je prosto: idite u Grcku.

gandalf

pre 14 godina

ja koliko sam razumeo, lepi se i neka nalepnica na prednje staklo?
ako je to tacno, sta covek da radi kada mu se polomi staklo, ode u servis zameni... i sta onda??

Зоран

pre 14 godina

(dizajner, 24. mart 2010 10:10), посебно ми се свиђа што нема име града. Иначе то је великa "мана", јер кад одеш у Београд неће знати коме да свирају јер нема начина да сазна да "сељак дошао у Београд, па не зна где да вози".

Raka

pre 14 godina

Neverovatno ruzan dizajn registarskih tablica. Slicne takve tablice bile su u Jugoslaviji opdmah posle drugod svetskog rata.Dokle cemo da izmisljamo toplu vodu, i prvimo se pametniji od celog sveta..

Paja

pre 14 godina

Za ime boga, cemu oznake mesta na tablicama??? Verovatno da bi policija po Beogradu mogla da naplacuje vise kazni vozacima iz 'unutrasnjosti', i da bi u NS 'videli' da smo dodjosi. Hocu registraciju za kola, a ne etiketu za mesto odakle dolazim. Kad bi iko u ovoj drzavi imao malo pameti, odmah bi ukinuo oznaku podrucnog mesta, i uveo tablice samo sa brojevima i slovima, bez ikakvog znacenja.

Posle se čudite što imate problema u životu!

pre 14 godina

"@ Uostalom, začudilo bi me da se ovde nešto uradi jednostavno kako treba!

Ne vidim problem u tome što neko ko nije Srbin ne koristi državni grb. To znači da na primer u Nemačkoj gde žive Srbi, Hrvati, Turci, Bosanci... oni ne treba da priznaju državna obeležja, simbole, himnu ili na primer u Francuskoj gde žive skoro sve afričke nacije.
ko ne želi da živi u Srbiji i poštuje njene simbole, odnosno bilo kojoj drugoj zemlji treba iz nje da ode tamo gde će se osećati dobro. Nije bitno da li su tablice ili nešto drugo u pitanju.
(maxy, 24. mart 2010 10:51)"

Pa što ne pročitaš prvo ono što komentarišeš? Četiri ocila nisu državni grb i to je i napisano u komentaru, a takođe se kaže da je trebalo da se stavi DRŽAVNI grb, jer je Srbija država svih njenih građana. Četiri ocila jesu sastavni deo grba (uz simbole dinastije to je sve, pa i ne govori o nekoj osvešćenosti ljudi na ovim prostorima), ali ako se sama postave, kao jedini simbol, onda jasno ukazuju na jednonacionalnu opredeljenost - to je baš upravo naglašeno time! I još ti većina ljudi preporučuje komentar!

maxy

pre 14 godina

@ Uostalom, začudilo bi me da se ovde nešto uradi jednostavno kako treba!

Ne vidim problem u tome što neko ko nije Srbin ne koristi državni grb. To znači da na primer u Nemačkoj gde žive Srbi, Hrvati, Turci, Bosanci... oni ne treba da priznaju državna obeležja, simbole, himnu ili na primer u Francuskoj gde žive skoro sve afričke nacije.
ko ne želi da živi u Srbiji i poštuje njene simbole, odnosno bilo kojoj drugoj zemlji treba iz nje da ode tamo gde će se osećati dobro. Nije bitno da li su tablice ili nešto drugo u pitanju.

dk

pre 14 godina

Meni se ne daju pare za nove tablice! I sadašnje tablice zadovoljavaju svoju svrhu. Svakako nam je cena registracije vozila previsoka, a još na svakih 7 godina ponovo plati!!!

pro driver

pre 14 godina

Ja prosto ne mnogu da verujem da imaju nameru da ovo stavljamo na svoje automobile!Pih! Ovo su tablice, podrska Dizajneru! http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=53646

Jocko

pre 14 godina

Štit sa četiri ocila je mnogo jednostavnije i prepoznatljivije rešenje od čitavog grba sa orlom. Da su stavili čitav grb, ličio bi na neku mrlju, ne bi se ništa videlo.

Зоран

pre 14 godina

(dizajner, 24. mart 2010 10:10), искрено речено, мени се ово са твог линка много више свиђа. Баш фино урађено, са укусом, лепо, привлачно, а једноставно. Баш лепо.

Tablice

pre 14 godina

7 godina trajanje tablica? U Austriji se još voze crne tablice stare 30 godina (i još se koriste jedne tablice i za 2, 3 ili 5 automobila) - jel to građani Srbije imaju više novca od Austrijanaca, Holanđana...?
Ili će biti da nam u MUPu sede lopovi i kriminalci?

Milos

pre 14 godina

@Maxy

Ja bih problem sa prigradskim opstinama resio tako sto bi one imale grbove svojih lokalnih zajednica, dok bi samo gradske (urbane) opstine nosile grb grada.

Dakle, Mladenovcani bi imali grb Mladenovca, dok bi Vozdovcani imali beogradski grb. Tako je reseno u Ljubljani, mislim da nije losa varijanta.

Mislim da je to samo problem koji bi se javio u gradu Beogradu - drugi gradovi ili obuhvataju samo jednu opstinu, ili su sve opstine "gradske". Ako gresim, mogao bi se primeniti slican princip kao i u Beogradu.

Crnogorac

pre 13 godina

Pokusavate da kopirate CG, slicne su nam tablice, s tim sto mi mozemo da napisemo na tablicama sta hocemo za 200 eura (prvi put, a kasnije je obicno produzavanje takve registracije). Uvodite i oznake gradova kao u C.Gori: BP, KO, itd.

dejan

pre 14 godina

Tu cirilicu na tablice je uveo cuveni doktor nauka... a znamo kako se kaze... dokon pop... Niko normalan ne vidi razlog da na jednoj istoj tablici budu i cirilica i latinica al' ajd' sad... Ljudska glupost nema granice... Neko je vec rekao ovde "kic drzava, kic i tablice"...
Tako je to kad narodu nemas sta da ponudis osim jeftine demagogije i patetike...

pera

pre 14 godina

A zašto je zamena tablica obavezna? Zašto se ne ostave postojeće tablice na registrovanim vozilima, a vozila koja se prvi put registruju neka dobijaju ove nove tablice- može da se ostavi mogućnost i da se za ranije registrovano vozilo dobiju nove tablice ako to vlasnik želi da plati. Ovako, mi svi moramo da plaćamo nove tablice, kad god se nekom ćefne da im promeni izgled!

abcd

pre 14 godina

Neinteligentno je koristiti slova "ŠĐČĆŽ".
Primer imate na sledecem linku..

Link norveske tablice:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_Norway

Ili ovde:
(obratiti paznju i na poslednju recenicu..)
The letters G, I, M, O, Q, Æ, Ø and Å are not used due to their similarity with other letters or numbers. Additionally, the combinations "NS" and "SS" have been omitted because of their connotations to World War II.

dizajner

pre 14 godina

evo, javljam se na ovu dreku (alo, dizajner - btw cist primitivni arlauk). sada o tablivcama. trebalo bi da budu natpisi slovima koja su zajednicka za oba pisma+brojevne oznake. grb srbije je trebao da bude prisutan, za "lokalce" - nek stave i grb mesta u kome zive, nista protiv. protiv sam ovolikih i ovoliko cestih placanja i nameta ovoj gulikoza drzavi. za skorojevice koji hoce da bacaju pare na "posebne oznake" - omoguciti im.

dzo

pre 14 godina

Znamo da su spremne odaaavno al nikako da krenu.
Da su lepse od prethodnih jesu, dobro je i sto ih ima u svim velicinama i za SUV vozila i ostala za koja dosad nije bilo. Steta je sto nema personalizovanih, gledao sam kako se u GB na aukciji prodaju takve tablice i dostizu zavidne cifre.
Jos kad bi zvezdice ubacili na nase :)

Milos

pre 14 godina

@Maxy

Proslo je mnogo vekova od Gutenberga, stamparska tehnologija omogucava prikazivanje veoma sitnih detalja na malom prostoru - ionako se ti grbovi ne utiskuju poput brojeva na tablici, nego se unapred stampaju i lepe ispod zastitne folije. Broj detalja svakako nije prepreka.

matematicar II

pre 14 godina

(Matematičar, 24. mart 2010 08:46) "

potpono se slazem, do sada smo imali 10x10x10x10x10x10=1.000.000 a od sada 900.000 ???

Geger

pre 14 godina

Razjasnjenje u vezi grba: postoje mali (stit - kao na tablici), srednji (orao sa krunom i stitom) i veliki (sve prethodno plus plast i jos jedna kruna). I tacno je propisano za sta se koji koristi, a mali se koristi bas za ovakve stvari.

Milos

pre 14 godina

E, zivo me zanima da li ce vozaci sa IN i ST tablicama naslediti nadaleko cuvene navike koje vezujemo za njihovo dosadasnje registraciono podrucje, RU :)

Ja

pre 14 godina

Pa meni so te vase nove tablice sasvim OK- EU izgled a sto se tice grba u EU imaju dve variante ili grb opstine(recimo kod nas u SLO) ili grb drzave a inace sasvim pristojan izgled sto puta bolji nego stari Yu ali moram reci da mi je drago vidjeti i taj stari Yu izgled tablice (jedina razlika osim zvezde zastava) kada u slo vidim vasa kola

Jabudale

pre 14 godina

Jel zna neko da li sme ovaj novi saobracajni znak da se montira na krov ko taksi oznaka? S obzirom na velicinu jedino mi tu pasuje.

cale

pre 14 godina

Znači firma iz Sombora koja inače sve ove godine radi tablice, NIJE dobila ovaj posao, što je nonsens prve vrste!

Zašto su kupovane nove skupe mašine za kovnicu novca koja se nikad nije time bavila kad već imamo firmu koja taj posao uspešno obavlja?
O tome da ta firma (na žalost, ne znam ime) dobrim delom zapošljava osobe sa posebnim potrebama koje sad ostaju praktično bez posla, a masna državna firma će i dalje da se goji.

s tim rolaj

pre 14 godina

Strašno je što su samo u ovim komentarima, preko linkova, data tri predloga izgleda tablica koji su bolji od zvaničnog.

I opet me ne napušta utisak da se stvari u Srbiji rade isto kao i do sada: proizvodnja tablica se dodeljuje državnoj instituciji koja sa tim poslom nema puno veze, ali je u Beogradu (a gde drugde?) i predstavlja priliku da se u njoj preko veze zaposli gomila bolida i partijskih aparatčika. A to što u Srbiji već postoji firma koja sve ove godine pravi tablice - to nije bitno, naročito ako nije iz Beograda. Da li je to taj ravnomerni regionalni razvoj o kome pred izbore pričaju političari?

Maggie

pre 14 godina

Dizajn novih tablica je katastrofalan i uzasan. Nemam kola, pa ne mora da stavljam to ruglo od tablica na kola! To me cini srecnom. Koji likovi su kreatori tih tablica? Bas me zanima.

sm

pre 14 godina

Ma koje god tablice da stavim na moj krs ulje nece manje da mi istice. Nego kako da kupim neki noviji auto a njemu ce bilo koje tablice dobro da stoje.

disco

pre 14 godina

Vec nekoliko puta sam komentarisao nove tablice... pa ne vredi trositi previse reci... sto neko rece: halooo dizjaner

Ali molim za tumacenje ovog pasusa:
Verovatno će biti dosta podeljenih mišljenja o dizajnu, odnosno izgledu novih srpskih tablica. Jedno je sigurno – osim po dimenzijama, neće previše ličiti na druge, i biće prepoznatljive. Hrabro se odlučivši da ne kopiraju druge, naše vlasti su pred ispitom kako će na njih reagovati vozači.

Zaista je hit... niti su tablice originalne a jos manje je nekoga iz vlasti zanimalo kako ce vozaci na njih reagovati.

Milica

pre 14 godina

Na Britanskim ostrvima, tablice se dobijaju besplatno kada prvi put registrujete kola i iste tablice ostaju na kolima dok ih ne prodate. Nema godisnjih taksi. Ako se odlucite da imate personalizovane tablice, za njihovo postavljanje placate drzavnoj agenciji za registraciju cca 8000 dinara jednokratno. Tablice se izradjuju kod dilera automobila i izlivene su u debeloj plastici tako da ih je jako tesko ostetiti, a jos teze polomiti. Pozdravljam novi dizajn - lepsi je od starog.

nije nego

pre 14 godina

Dok ovi zamene tablice, dobicemo neku novu drzavu sa novim imenom... pa smo opet dzaba krecili.

Uzgred, dok se kod nas vec 10 godina uveliko spremaju nove registracije, Bosna i Kosovo su napr. vec 2 puta zamenili svoje.

Cole

pre 13 godina

Tablice su kopija ruskih tablica, i uz to katastrofalnog dizajna. A mi navodno hocemo u Evropu. Sa ovakvim tablicama nas sigurno nece. Sto znaci opet nove tablice za 7-8 godina...

Ivan

pre 14 godina

Jednom je drugar zeleo da dobije cetvorocifreni br i tad sam saznao da su skoro svi brojevi zauzeti. Sto ce reci blizu 10 hiljada brojeva.
Neka godisnje postoji porez na ove brojeve od 100 eura, sto ce svako od tih ljudi platiti, to je 1 milion vishe u budzetu. A neka postoje i slovne oznake kojih bi bilo mnogo vishe i verujem da bi vishe desetina ljudi u Srbiji zeleli takve oznake. Suma sumarum da se ne bi mnogo cimali odrekli su se inicijalnih mnogo miliona plus par miliona godisnje koje bi mogli da ubiraju od ovih specijalnih tablica.

Ali ce zato da pune budzet na konto nepotpisanih saobracajnih dozvola.

Ko god, sta god radio sve radi linijom NAJMANJEG otpora!! Ne ukljucuje mozak, bash ga briga da li drzava moze da ima extra profit itd; vazno je da zadovolji neku normu svoju i mozak na ispashu...

Drzavu nam vode moroni obicni..

MilanBg

pre 14 godina

Policija nije sposobna da uredi izdavanje novih pasosa i licnih karata. Ko registruje sada automobil zna koliko ceka u redu. Ne smem ni da zamislim kako ce izgladati jos i zamena tablica. Osione i polupismene salteruse koje rade na registraciji ce tek da nam zagorcavaju taj posao.

maxy

pre 14 godina

@Milos
slažem se sa tobom, jer sam ofset mašinista, od Gutenberga je prošlo mnogo i kvalitet štampe je izvanredan, ali grb ipak zauzima vrlo malo mesta na tablici da bi sa svim ili većinom detalja bio čitljiv sa bar 5 m bio čitljiv. pogledaj link http://sr.wikipedia.org/sr-el/Списак_грбова_и_амблема_градова_и_општина_Србије
kao što se vidi prisutna je stilska raznovrsnost, kako tradicionalnih tako i simbola iz bliske nam prošlosti. a i kako bi naterali npr. nekoga ko živi na opštini Mladenovac da nosi grb Beograda ili nekog drugog manjeg grada koji nosi slovnu oznaku nekog većeg grada da nosi i njegov grb. to bi jedino moglo da se reši tako da svaka opština ima svoju slovnu oznaku na tablicama i grb.

Sale

pre 14 godina

Mene od izgleda tablica i ostalih trivijalnosti mnogo više brine druga stvar: koliko sam razumeo iz teksta zamena tablica će nas koštati oko 5.000 dinara, plus ostale gluposti tipa promena svakih sedam godina ili ako se preselim u kuću/stan pored trenutnog prebivališta.
Ali sve je to za gospodu koja ovo smišljaju nebitno - bitno je da će na mom jugu lepo da stoje a i vredeće mi tablice kao pola auta.

CCCC

pre 14 godina

Na svaku tablicu staviti SLIKU PREDSEDNIKA OPSTINE! Pa posle svakih lokalnih izbora NOVE TABLICE! Ko hoce moze da stavi i svoju sliku ALI SAMO AKO IMA POTVDU DA SE KANDIDOVAO ZA PREDSEDNIKA OPSTINE!

Ja

pre 14 godina

K0 je 0d1uč1o da z4jedn0 stav1 nu1u i sl0v0 "O" na t4blice? Tako se dobijaju nečitke tablice gde se nula razlikuje samo po dva sitna prekida od slova "O". 1d10tsk1!

Neupadljiv u Splitu?

pre 14 godina

Oznaka za Staru Pazovu može biti interesantna, jer prva dva slova "ST" asociraju na najveći grad Dalmacije. Jedino zbunjuje oznaka malim slovima "ct" i nešto drugačiji grb koji nije dovoljno kariran. Što se tiče plavog dela na kome je oznaka "SRB", to pravi problem, ali rešiv.

Shumadinac

pre 13 godina

Prvo sto smo naucili iz tehnickog crtanja (tehnickog pisma) jeste da se dva pisma nikad NE MESAJU na istom dokumentu! Zasto i latinica i cirilica? Mozda zato sto ima gradjana koji ne umeju da citaju latinicu?? A ako je razlog odbrana sopstvenog identiteta, onda...smesno. To se ne brani na tablicama. Potpisujem se cirilicom, ali nema potrebe da je mesamo sa latinicom na reg. tablicama. Trebalo bi koristiti samo latinicu jer je to potrebno kada npr. odete u inostranstvo gde postoje automatski skeneri za ocitavanje reg. oznaka. Nista protiv cirilice, ali za ovakve stvari je ipak latinica.

E nece ga majci

pre 14 godina

>sta covek da radi kada mu se polomi staklo, ode u servis zameni... i sta onda??

Kako sta, odes lepo u policiju i platis sve ispocetka, kao i do sada. Ako hoces da se zajebavas onda neka ti u servisu iseku taj deo soferke, pa ti to lepo u neku teglu, moze od ajvara, pa pod sic. Kad te zaustavi kljun ima da te drzi 3 dana dok ne shvati o cemu pricas. Jebiga, nema iq testa prilikom zaposljavanja.

Зоран

pre 14 godina

(Милутин, 24. mart 2010 09:30), a ти мислиш да се ти ситни бројеви виде из полицијског аутмобила или са тротоара, па ће тако обичан човек да разликује таблице? Ипак мислим да ту нису омашили, имаће више комбинација него што су показали. У супротном неко треба да иде на робију. И то доживотну.

Igor

pre 14 godina

U Nemackoj izbor kombinacije brojeva i slova kosta 10 €. Na pr. Petar Petrovic, rodjen 1987 god., iz Berlina moze imati sledecu kombinaciju: B-PP 1987. Uslov je da zeljena kombinacija nije vec rezervisana. Znaci jos jednom, to kosta 10 €. pozz

laki

pre 14 godina

dizajn:
nula izgleda katastrofalno. grb nije korektan, a malo cirilicno БГ, smešteno ispod grba više asocira na Bugarsku nego na Beograd. Što se tice cene, ona je idiotska. U austriji još imate starih crnih tablica koje su se izdavale do 1991 godine, a znate zašto? Zato što država ne može svoje namere (zamena tablica) da naplaćuje gradjanima... Onaj ko želi da menja, on nek plaća , ko ne želi ostaju mu stare tablice.
Meni lično osim (ničije) trobojke ni na ovim sadašnjim ništa ne fali.

mikiBL

pre 14 godina

ajde, nema potrebe da se nervirate .....
sta bi rekli nama u BiH ....kao zatvorski brojevi, nema imena grada....ali zato opusteno mozemo gdje hocemo :))

Чекајући Годоа

pre 14 godina

Ко о чему, баба о уштипцима, пардон о таблицама.
Хронолошки поређана вест, коју са радошћу читам сваке године:

2006 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=07&dd=12&nav_category=12&nav_id=204540

2007
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/24356/Nove-tablice-prema-evropskim-merama

2008
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Društvo/21522/Nove+tablice+od+Nove+godine.html?email=yes

Ето сад са радошћу констатовах да наши медији нису заборавили и да нам пету јубиларну годину за редом пренесу да ће нове таблице, а кад ће...не знамо. Али је битно да се спремају.

Miki

pre 14 godina

I jos nesto u vezi tablica tj personalizovane tablice bice i omogucene i drzavljanima Srbije da znate kao sto je u Crnoj Gori,ukucaj te na google ovaj link i videcete nove MNE tablice http://www.facebook.com/photo_search.php?oid=51545651668&view=all

Jovan Raletic

pre 14 godina

Koliko razumem, sve ce to da kosta oko 5000 dinara. Ljudi, ne prodje 2 meseca a da ne moram da platim neku novu glupost. Setih se zajma za Srbiju...

nesoxy

pre 13 godina

vidim da ima komentara tablice su ruzne ili lijepe. nigjde veze, ne mogu biti ni jedno ni drugo, ali da nisu moderne, to je cinjenica. u tekstu i pise da su zeljeli da imaju slicnosti sa postojecim koje su PRAISTORIJSKE. u tome su uspjeli defnitivno. dobili su zastarjeli dizajn prije nego sto su ih i izbacili.

Shumadinac

pre 13 godina

@Raskolnjikov
Da si graficki dizajner ne bi pisao NESVIDJA spojeno... I nisam arhitekta nego dipl. masinski inzenjer. A ti kao "graficki dizajner" slobodno nastavi da mesas latinicu i cirilicu, verujem da ces imati puno zadovoljnih klijenata...

... marko

pre 13 godina

Hm, 3 broja i 2 slovna mesta - 676000 kombinacija. Manje nego trenutno resenje. Tim pre sto drzava nije u stanju da registruje i reizda tablice koje vise nisu u upotrebi. Opet cemo da dodjemo u situaciju da nema dovoljno tablica...

Зоран

pre 14 godina

Zamena na sedam godina? ____ Колико беше важи лична карта, по новом? А колико пасош? Па сада колико таблица важи? А хвалимо се како нам извод из матичне књиге неограничено важи, али по новом. Што је то изузетак?! Иначе, то је оно: Укинем вам једну дажбину, уведем 3 нове.

Goran

pre 14 godina

Toliko zaštite koja povećava cenu tablice da bi se ponosno reklo kako je jako teško sada krivotvoriti tablicu. Koliko je tačno krivotvorenih tablica do sada otkriveno da bi ova mera bila potrebna?

Milentije

pre 14 godina

Neznam zasto se zale neki sto nema zvezdica eu na tablicama kad je jasno da mi u evropu necemo skoro.Ovih sedam godina vaznosti je valjda zbog nade da cemo za sedam godina biti u eu , pa kad menjas tablicu dobijes i novu sa zvezdicama:)

Зоран

pre 14 godina

(Goran, 24. mart 2010 10:08)

То је оно: Залудан поп и јариће крсти. А слична је и цела Европа. Ево ти САД. Нема простијих новчаница и лакше да их фалсификујеш. Али им то пет не смета да завршавају посао. О томе како у САД имаш таблицу само позади, немаш технички преглед, нема смисла причати.

Oligarh

pre 14 godina

Rebublicka administrativna taksa 2500 din a mozda i preko?? Kakve i kolike sve takse nece da izmisle samo da bi imali cime da pokrpe,ne budzet,nego oko tri milijarde evra koje zavrse u njihovim gladnim dzepovima. Vidite cenovnik u Americkim drzavama koliko kosta registracija,dozvola,a tablice i tehnicki pregled su besplatani.

Александар

pre 14 godina

Пробудите ме из овог дана мрмота, имам осећај да ми се понавља овај дан већ хиљадити пут... или је то можда само зато што сам ову исту вест прочитао већ 100 пута у последњих пар година. Нисте у стању да направите таблице већ 4 године. Брука! Шта да очекујемо онда за остале ствари?

maxy

pre 14 godina

@Posle se čudite što imate problema u životu!

neko je već pojasnio koji se grb kada koristi. slažem se sa tobom da će se neko imati problem sa tim ("4C"), ali to je već njegov problem. isti taj simbol nosi i kada je u vojsci i na ličnoj karti (pogledaj ako imaš novu LK) i na gomili drugih dokumenata. Dakle samo "4C". Grbovi gradova nisu loša ideja, ali onda imamo problem što ima manje registarskih oznaka (slova) nego gradova. to bi značilo da će svako naseljeno mesto koje predstavlja i opštinu nositi svoju slovnu oznaku i grb. odnosno, Beograd bi se podelio na svaku svoju opštinu, Novi Sad takođe, Niš... Nema potrebe da polemišemo o tome, tablice su već spremne za štancanje, a da su hteli da građani biraju izgled tablica organizovali bi već neki konkurs, ali kao i obično ko nas za šta pita (sem kada su izbori :D)

Goran

pre 13 godina

Oni što govore da bugarske i grčke tablice nisu napisane ćirilicom očito nikada iste nisu ni vidjeli. Bugarske tablice su skroz na ćirilici a grčke na njihovom pisma. Mogli su dodati grb sa dvoglavim orlom jer ovo nije grb nego štit. Grb Srbije je onaj na mojoj diplomi ali ovo nije.

NEBOJSA

pre 13 godina

Mnoooogo su ruzne,ne verujem da su tablice iz proslog veka zaista moderne naspram ove grozote pa gde su im oci prijatelji moji,dete u obdanistu bi nacrtalo suptilniji i lepsi oblik...,sramota me da odem preko sa tim tablicama na mom lepom autu

miki

pre 13 godina

na novom zelandu je zasebna firma koja prodaje tablice sa imenima i standardna evro tablica sa imenom je oko 400evra (ja sam kupio zeni) a cene tablica na trzistu za razmenu se krecu i do 50.000 evra

sasa

pre 14 godina

OK tablice ok komentari svih vas, ali MENJAJTE IH VISE da zavrsimo sa tim, hrvati su jos 91 god promenili crnogorci cim su dobili drzavu, siptari takodje a koga ovi nasi zezaju, kao da je to neka nauka, u nemackoj je tablice prave po raznim kioscima i na vlasniku auta je da odluci gde ce ih uraditi, samo od ovlascenih organa dobije broj koji treba da se utisne i izrade se za 2 minuta, a ovde citava filozofija, pa institut za izradu novcanica sa svim alarmima i senzorima nova oprema itd, a ustvari to je obicna presa preko koje se valja lim sa predhodno stavljenim sablon brojevima, jos kako cemo izaci na kraj sa svim onim babama sto rade na registracijama vozila, za njih ce to tek biti visa matematika treba izdat nalepnice pa nove saobracajne idi... verovatno je to i razlog sto ta zamena tablica ovoliko traje

zoran smederevac

pre 14 godina

vidim da se svi bavite dizajnom tablice, što meni baš nije toliko važno. niti može da ulepša niti da naruži auto. mene interesuje nešto drugo. svaku promenu tablica, a menjane su par puta ja moram da platim iz svog džepa i tako svaki put kad promenim auto a po novom i adresu stanovanja. ako već ove nove tablice imaju toliko sistema zaštite zar nije prihvatljivo da se ta tablica veže za korisnika trajno tj. ako promenim auto samo je premestim na novi auto i vozi, normalno to važi ako automobilu nije istekao tehnički pregled.mislim da nije važno koji auto voziš već ko ga vozi u slučajevima kada postoji potreba za sankcijama.

Miluttin

pre 14 godina

Da molite Boga da ne udjemo u EU, ima da nam maplate jos 5.000 za docrtavanje zvezdica na tablicama. Stvarno mi nije jasna cena, a svidja mi se ideja dole napisana, "jedan covek - jedan broj(tablica)" pa je zadrzi, a menjaj kola :)

slave

pre 14 godina

po ko zna koji put placamo tablice,ja sam stare kupio vec jednom,platio drzavi i gradu,pa zar sad da im vratimo nasu svojinu,da bi ponovo od njih kupili.

banditn 30 JUN 2010 !!!

pre 13 godina

Zamolio bih redakciju da ne pomera ovu vest kao zastarelu, nego da je ostavi ovakvu kakva jeste sa sve komentarima i opet postavi na naslovnu stranu.
Prosla su puna tri meseca a proce jos mnogo, mnogo meseci a mozda i godina dok ovo ne zazivi.
Posto auto uvek registrujem u ovo vreme , secam se datuma koji su isti ovi banditi objavili pre tri godine!!Radilo se o 25 ili 6 junu.Kada sam registrovao auto tada i pitao za nove tablice, gledali su me kao da sam pao sa Marsa, anisam pao sa Marsa nego sam neko vreme proveo u inostranstvu i vratio se onako "nevin" medju ove muljare pa reko ako su rekli da ce biti tog datuma , onda je to to.

Sad sam opet onaj stari prevejani Srbijanac koji zna skim ima posla!
Sutra registrujem auto, a od novih tablica ostao samo stari tekst na B92!!

Ma nema veze SRBIJA!!

Sasa

pre 13 godina

Procitah vest, ako se tako moze reci, pa resih da pretpostavim kako ce pisati na tablicama, ukoliko je kriterij opstina, za opstinu Kursumlija- verovatno KUR. Ovo je mala sala a nadam se da ce moderatori odobriti ovaj komentar jer se treba malo ponekada i nasaliti u ovim ludim vremenima .
Veliki podrav

Goran

pre 13 godina

Tablice se ne moraju mijenjati jer u sredini na tablicama nije grb Srbije. Hrvatska će recimo morati promijeniti tablice prilikom ulaska u EU jer se kod njih u sredini nalazi grb Hrvatske.

Grb Srbije je dvoglavi orao na crvenom štitu sa ocilima a ne samo crveni štit sa ocilima.