Nedelja, 21.03.2010.

01:38

Jeremić: Učinak ispod očekivanja

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da je konferencija zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja "imala učinak ispod svih očekivanja".

Izvor: Tanjug

Jeremiæ: Uèinak ispod oèekivanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Boki

pre 14 godina

Puna podrska Jeremicu!Niko ovo ne predstavlja kao pobedu, jednostavno je to jedina opcija. Ova druga je mnogo vise porazavajuca od neucestvovanja na jednom regionalnom skupu.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Sto reci za diplomaciju jedne zemlje kada njezini prosjecni gradani imaju vise politicke kulture i smisla za diplomaciju, a nisu skolovani na prestiznim zapadnim sveucilistima, od trenutnog sefa srbijanske diplomacije Vuka Jeremica? Covjek koji ide obrnutom "logikom" kako bi pokazao svu velicinu negativne energije kojom vlada radi sve da sto vise pokvari, pomrsi, "torpedira", upropasti, i sta sve jos ne, jer on ocito nezna ni bolje ni drugacije. Onaj tko danas pored dobrih naocala ne vidi da je Kosovo nezavisno i da ce takvo uvijek i ostati mozda ima problem - u dioptriji! Bojim se da se radi o jos jednom teskom porazu srbijanske diplomcaije a da ona toga nije ni svjesna. Ovakvo nekooperativno ponasanje Srbije sve ce vise biti balast za one EU zemlje koje do sada nisu priznale Kosovo da ga pritisnute sto ekonomskom propascu i vanjskim pritiskom priznaju sto ranije. Nakon dobro odigrane "igre" Slovenije i Hrvatske, Srbija ce biti stijerana u kut svaki puta da predomislja hoce li ili ne ici na neki medunarodni skup. Nisam siguran da iza velike frazeologije o "rezultatu ispod ocekivanja" sjedi jedna smirana osoba ministra vanjkskih poslova koji je, da budem malo slikovit, "posijao" toliko mina iza sebe da vise ni on sam nezna kuda ici dalje bojeci se pri tome da ne nagazi na jednu od tih mina. Zar je to stvarno danas moderna diplomacija 21. stoljeca?

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Jeremicu, pozvani ste ali ste odbili da ucestvujete na tom sastanku.Dali je sastanak bio manje ili vise uspesan o tome nekao govore oni koji su ucestvovali. Vi se drzite vasi pricipa i ostanite na stranu, pustite neka zivot tece bez vas jer to je po vasem slobodnom, nenametnutom izboru.

zeman

pre 14 godina

Ovaj nimalo diplomatski gest Srbije i njenih politickih lidera u odnosu na pomenuti skup u Brdu kod Kranja, me potseca na onu narodnu: kada te veze neko ima smisla da jadikujes, ali kada se sam vezes, onda neka ti je u pomoc milostivi bog.

vegan

pre 14 godina

Bolji smo od sudbine, pali brate, vozi misko itd. Sve na tom nivou umisljenih nadrifrajera koji vode ovu zemlju. Manite se vodjenja politike, idite u Holivud pa tamo glumite.

roki, prerijska glista

pre 14 godina

Sa reci na dela, gospodo. Fale vam egzaktni planovi i programi, kako za Kosovo tako i za EU. Da Jeremic ovoliko ne prica morao bi nesto ciniti. Ocigledno, ono prvo, pricati, lakse i uspesnije mu ide od ruke. I mi aplaudiramo, jer nista drugo ni ne preostaje.

Pamtilac

pre 14 godina

У КОШТУНИЧИНО веме, овакав поступак се ЕКСПРЕСНО квалификовао као КОЧНИЧАРСТВО, САМОИЗОЛАЦИЈА, ПОВРАТАК У МИЛОШЕВИЋЕВО ВРЕМЕ... Данас већ...ЕТО, СВЕ ДОЂЕ НА СВОЈЕ.

brasa

pre 14 godina

ako srbija nikada i ni pod kakvim uslovima nece priznati nezavisnot kosova, pa zasto se onda islo u den haag na sud?! sta ce srbija uciniti ako sud proglasi da je kosovo imalo pravo na otcepljenje?Jeremic je tipican srbin, pa bilo gde da je studirao. poznajem ovde u nemackoj takve kojima se i posle dugogodisnjeg boravka i studija u glavi nista nije promenilo. zalosno je da takav covek, koji od svih putovanja ama nista pozitivno nije ucinio za ugled srbije u svetu jos uvek predstavlja srbiju. no, to je u svakom slucaju tadicev covek.

Dragoljub

pre 14 godina

Jeremicu, bili ste u Americi, ali u njoj nista niste naucili. Zato ste se, kao i drugi neuspesni gastarbajteri, vratili nazad u Srbiju da prosipate pamet o svetskoj zaveri i o tome kako nas "zapad mrzi".

Darko

pre 14 godina

Ko je gubitnik, a ko je pobjednik pokazace vrijeme. Bojim se da ce opet Srbija biti gubitnik kao i sve ove godine. Vidi se i u prosjecnoj plati pa do infrastrukture. Brate sve se vidi kad se izadje na ulicu i kad se pogleda u oci jadnim prolaznicima koji idu ulicom. Totalno beznadni. Briga me za Kosovo vise.

Faro Monte

pre 14 godina

Nije mi jasno sto ne razmisljamo racionalno, vec emocionalno. Pa volio bih i ja da je ona stara Juga a ja u njoj a ne kao sada provodim po mjesec dana godisnje a umjesto da u njoj zivim. Pa Jeremicu, ucinak jeste ispod ocekivanja ali zbog vas, ne onih koji su tamo bili. Ne racunajuci Kosovo, sa kojom to zemljom u okruzenju vi kao ministar spoljnih poslova ste poboljsali odnose? Ni sa jednom !! Mislim da se Srbija nalazi bas u teskim uslovima, a sto se tice Kosova, sto ga prije zaboravite to je veca sansa da Vojvodina ostane u Srbiji.

milorad

pre 14 godina

Neverovatno koliko drskosti ima ovaj covek i da dalje ljudi misle kako je on najbolji politicar u zemlji.
Inace, razmisljam o onoj metafori koja je ovde cesto zastupljena i od naprednjaka i od demokrata, kao sta biste vi da vam neko udje u kucu i zauzme deo sobe. To poredjenje je potpuno pogresno i neutemeljeno u stvarnosti. Prvo, niko, nigde nije usao, nego neko ko je ziveo sa nama odlucio je da nas napusti. pa tako ponasanje Tadica i Jeremica vise podseca na momka kojeg je ostavila devojka i sad mi vise ne izlazimo u iste kafice gde i ona. Ne vidjamo se sa zajednickim prijateljima. Mi smo ti, koji zbog takvog ponasanja trpe stetu, nedopustivo je da posle vredjamo Sloveniju i skup. i ne razumem taj argument da postoje manje i vise bitne zemlje, i da niko nije dosao iz EU. Pa zemlja domacin je clanica EU i sto svetlosnih godina ispred nas. Koja cemo mi zemlja biti, bitna ili nebitna kad udjemo u EU? Sa ovakvom politikom, bicemo najgora.

Bori se

pre 14 godina

Kosovski Albanci su ostali bez svog glavnog oružja a to je bio režim S.Miloševića, i sada se koprcaju misleći da će sadašnju vlast u Srbiji moći da nadigraju i za to steći saveznike. Nisam nacionalista pa ako se u ovoj stvari moje viđenje podudara sa nacionalizmom - i to se dešava, ali ova vlast i ovim postupkom opravdava poverenje građana koji su je izabrali.

Ivan

pre 14 godina

Namera ovog skupa je bio, da na dokumentu (istom papiru) stoji podpis Tadića (Srbije) i Tačija (Kosovo). Zato je to bio neuspeli pokušaj.
Jeremić je bio veoma blag i diplomatski ako poredimo šta pišu Slovenački mediji o tom skupu. Totalni fijasko.
I novinari kažu da su slovenački političari ostali u 90' godinama. Ne možeš danas sa Srbijom isto k'o pre deset godina. To su shvatili i ovi u EU..samo naši "prijatelji" to još nisu.

Taj skup je potpuno nebitan i nema nikakve političke i ekonomske posledice za Srbiju što nije išla. Nema nikakve izolacije kako se neki boje ili kako neke komšije pokušavaju da nam objasne ovde na komentarima.

Srbija ide napred prema EU i ništa ne može taj proces zaustaviti.

gingo biloba

pre 14 godina

svaka cast, uspeli ste da dokazete da ste zaista vazni, samo tako, zar vi stvarno mislite da ce 2.5 miliona albanaca sa kosova hteti sa vama? vi treba da mislite da ukoliko ovakva politika bojkotiranja se nastavlja, onda kosovo nece doci ni kao neovisno, ni kao Unmik kosovo vec kao Albanija, pa vi dobro razmislite sta to znaci...

dejan-minhen

pre 14 godina

Naravno da bi Albanci za koju godinu prevladali u celoj Srbiji da Kosovo ostane unutar Srbije..
Ali zasto da Albanci dobiju celo Kosovo, Hrvati celu Hrvatsku, Republika Srpska nema pravo da se odvoji mora prihvatiti sve ideje Sarajeva??
To nije posteno...

GoranH

pre 14 godina

OK, konferencija je propala, ali Jeremić to nije trebao da tako izvređa. Trebao je da bude diplomata. I da bude pametan pa da zna da ćemo u budućnosti i mi trebati pomoć od Slovenaca. Posle ovog, teško da ćemo je dobiti.

IQ=0

pre 14 godina

Sportski da se izrazim (posto vecina komentara vrse zamenu teza) i koriste termine gubitnik-pobednik

Sedeci kuci a dobiti u GOSTIMA (u samoj EU) pozitivan rezultat (NIKO od VISOKIH iz EU nije dosao u SLO), prema tome price o IZOLACIJAMA padaju u vodu, eto to je pozitivan pogodak-obaranje zamena teza, a u stvari SVI ZNAJU sta je bila POZADINA tog sastanka).
Taj POZITIVAN rezultat racunase kao 2 gola (sportski termin) prednosti za sledecu utakmicu (konferenciju) koja organizuje Spanija.

Sad ako neko iz regije smatra da je Spanija (po istoriji-ekonomiji-spolnjoj politici) to je njegov problem i to se prihvata, iako u principu ogledalo kad se pogledne neko iz regije tvrdi suprotno.

SLO-CRO kao organizatori ne postuju rezluciju UN (iako su clanovi), Spanija koja ce organizirati sledecu konferenciju ce postovati (isto je clan UN) Srbija ce ispostovati-pojavice se (takodje je clan UN) i tako redom...popice kaficu svi, slikace se, usvojice nekakvu rezoluciju i to je to.

Znaci ako ti kao organizator (clan UN ne postujes UN i njegova dokumenta) kako ocekujes da te neko drugi postuje???

Umesto ovo pitanje da postavi organizator sam sebi, ovde se lepe "epiteti" Srbiji koja je postovala UN i svoje principe koja je u tom UN-u javno rekla, ne treba Srbiji Ljubljanja niti bilo koji drugi grad iz regije da ponavlja jedno isto svakog dana.

Stipe

pre 14 godina

Da ovo sve nije tužno bilo bi smiješno. Gdje vam je pamet? Koliki bi bio omjer Srba i Albanaca da je Kosovo dio Srbije? 3:1 S albanskim natalitetom za nekoliko desetaka godina 2:1. Za 100 godina biti ce vas podjednako.

adje

pre 14 godina

ocekivano, kako te nije sramota jeremicu, tvoja izjava je dokaz da ne zelite da susedi napreduju, ako vi hocete da budete u izolaciji, izvolite ne mozete susedne zemlje oterati u tu izolaciju gde ste vi, hrvatska i slovenija pametne, ne mora niko da se odazove ni na niciju konferenciju i skup, te dve zemlje ce same ici i hrvatska napreduje, slusam onog ivanovica, kaze pomoc povratnicima srbima u prizren, ne mozete da pomognete povratnicima srbima u srbiji, to je dokaz da vi ne zelite kosovo i da kosovo ne zeli vas, tako se ne prica ivanovicu, kaze se pomoc svim povratnicima u prizren a ne samo srbima i posle, kukate kosovo je deo srbije, ne moze kosovo da bude deo srbije na celu sa tadicem i jeremicem koji imaju ideologiju milosevica i kostunice, lepo je rekao onaj istoricar u bih i to srbin, sa nikolicem bi bili bolji odnosi i pregovori sa susedima i sire.

Marina

pre 14 godina

Srbija je najveći gubitnik jer nije došla na skup i nije iznijela svoj stav i nije potpisala zajedničku deklaraciju po pitanju suradnje u europskim integracijama. To znači da je Srbija ostala usamljeni jahač u regiji, da nije spremna na suradnju ni sa kojom postjugoslavenskom državom i da je ovim sama izabrala teži put kojim će ići. To može biti dobro za Srbiju, zašto ne, ali Jeremić ne mora potcjenjivati važnost skupa za sve koji su na njemu bili. Za tih šest lidera skup je temelj sa kojega će krenuti dalje, i svaki novi sastanak bit će korak naprijed prema EU. Da je Srbija zadnji vagon u europskoj kompoziciji koji još čeka da ga se prikači, a ne lokomotiva, pokazala je ignoriranjem regije gdje nije u stanju ni voditi ni slijediti. Kosovo je talac njene unutarnje i vanjske politike, a pokušaj usvajanja rezolucije o Srebrenici s izbalansiranim sadržajem je izrugivanje žrtvama genocida. Uza svo poštovanje politike koju vodi u državnom interesu Srbije, Jeremić treba razumjeti da se u Kranju dogodila sinergija lidera regije bez Srbije . Odnos je trenutno 6:1, a to nije nezanemariv rezultat u sljedećoj uzvratnoj utakmici.

Simon

pre 14 godina

Pa i meni se čini da su očekivanja organizatora bila veća od protokola, šetnje i ručka ali neka se priča ne prebacuje stalno na Srbiju.
Ovo je bio neuspešan pokušaj, verovatno ne sa lošom namerom iako to mnogi baš tako tumače. Nadam se i poslednji pokušaj ovog tipa u kome se pored Srbije iz EXYU Kosovo poziva kao nezavisna država Kosovo. To neće ići, lepo se vidi.

b

pre 14 godina

Eto to je ministar spoljnih poslova. Prvo napravi glupost i sve ucini da onemoguci skup, pa posle likuje kako je skup propao. Jeremic - Kostunica, duet snova za samounistenje. Sad je Tadic rekao "istorijsko" NE. Sebi

Bumerang

pre 14 godina

Očigledno "samozadovoljstvo" šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, boravkom na sastanku nesvrstanih u Manili, nadovezuje se i na "učinak ispod očekivanja" regionalnog skupa održanog u Brdu kod Kranja, kome nije prisustvovao, a trebalo je, ukoliko je "regionalna saradnja spoljno-politički prioritet", i umesto da se samo "gleda lokalno, a dela globalno"?!

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Pa znate šta, opet ću da ponovim, ajde ja malo vama da se uselim u trpezariju, pa ne možete da me izbacite a ni da je koristite, pa da idemo zajedno kod komšije na kafu. Ne ide to tako. Što se tiče nesvrstanih, to je važan broj zemalja, pogledajte njihov rejting i brojčanost. A pročitajte malo i šta su za nas značili nesvrstani. Ne mislim deklarativno već finansijski, gde su radile naše građevinske i druge firme, gde smo izvozili oružje i td. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, sigurno još dugi niz godina, a to ne bi odgovaralo ni Španiji, ni Grčkoj, ni Turskoj... ni mnogim drugim zemljama, među kojima bi stvorili neprijatelje. Prema tome to je isto realnost, kao što je realnost da i većina tih zemalja nikad neće priznati Kosovo. A ako ga ne priznaju Rusija, Kina, Indija, to vam je već 30% svetske populacije i približno toliko teritorije i tržišta. I to je realnost. Ima mnogo realnosti vezanih za Kosovo, osim one koju propagiraju Kosovari. Pa videćemo čija je naša zemlja: da li je naša ili nije naša?

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Jeremić: Učinak ispod očekivanja ?
TIPICNA IZJAVA Vuka Jeremica kao i uvek od istine udaljena svetlosnu godinu !
SVE zemlje Regiona (cak i BiH koja nije jos zbog RS priznala Kosovo) PRIHVATILE SU nezavisno Kosovo i jos jednom jasno stavile do znanja da ce kada god se bude "biralo" Kosovo ili Srbija, IZABRATI Kosovo i da im je sasvim svejedno kako ce se Srbija tom prilikom PONASATI !

Petar S.

pre 14 godina

Za dijalog sa Srbijom, Kosovo nema sta da trazi u Ljubljani.
A kao prva tacka dijaloga Srbije sa Kosovom je Status Kosova, kad-tad, jer ovako stvari (ocigledno) ne funkcionisu.

TO je poenta Jeremicevog stava.

isandic

pre 14 godina

Strpljivo, jasno, odmereno i principijelno! To su aduti nase spoljne politke! Regionalno, dobri odnosi sa svim ex-republikama na odredjenoj distanci i to je to... Samo napred gospodine Jeremicu.

Nebojsa

pre 14 godina

Da sumiramo: kada Obama zove na molitveni doručak - predstavnici Kosova (nam) ne smetaju. A kada bi valjalo da se priča i razmišlja o budućnosti celog regiona kod Kranja, onda nam smeta? Autogol, poraz na domaćem terenu 0:1...

Polski Serb

pre 14 godina

To su iznova bili dobri i promišljeni koraci. Ogromna većina stanovništva EU, naročito u zemljama CEE ima puno razumevanje za aktuelnu Srpsku politiku prema KiM. Sa odlukom Suda, koja može biti sve drugo, samo ne negativna po Srbiju, razgovori će biti daleko lakši. Ubedjen sam da smirena poltika Vlade Srbije, s nudjenjem maksimalnih mogućih kompromisa, uspešno sprovodjena od strane gospodina Tadića i gospodina Jeremića vodi ka ostvarenju maksimalno mogućeg rezultata u najoptimalnijem vremenskom okviru.

Nele

pre 14 godina

Kaze Jeremic: "Ni pod kakvim okolnostima, kakve god da su prilike mi nećemo priznati nezavisnost Kosova". A, mislim da i Albanci na Kosovu kazu: "... kakve god da su prilike mi necemo odustati od nezavisnog Kosova". I sta onda, dokle tako? Ja sam se nadao da bar nasa deca nece slusati o "Kosovo je Srbija". Kakav Kostunica raste od ovog mladog coveka, to je neverovatno. Aman covece, pa ne zele da zive s nama zajedno i gotovo. Ajde, kako ces da ih nateras? Pa idi bre, prijatelju, prvo se preseli sa svojom porodicom u Pristinu ili Prizren pa onda pricaj. Ali, neces ti to, tebi je lepo u Beogradu, pricas istu Kostunicinu pricu za sta dobijas dobre parice dok svi mi ne znamo kad ce kraj toj agoniji. Sedeo si kod kuce i molio boga da na konferenciji u Sloveniji "ucinak bude ispod ocekivanja". Kao dete koje iz nekog svog razloga nije htelo da sa ostalom decom igra fudbal u dvoristu, pa moli boga da im pukne lopta.

Milko

pre 14 godina

Čemu ovolika zluradost zbog ne baš uspešnog sastanka u Sloveniji.
Naš doprinos tome je svakako znatan, što je uobičajeno.
Mi ne doprinosimo uspesima a za neuspehe smo specijalizovani.

Toleranti(Albanac)

pre 14 godina

g.Jeremicu, vi mozete spreciti novih priznavanje ali necete uspeti zaustaviti, ni ja ne volim Taci-ja ali on je u pravu kad tad Srbija ce priznati Kosovo, kad tad Kosovo ce biti deo UN-a.

boštjan

pre 14 godina

Još jedna prilika za povezivanje i razgovor na Balkanu je propala. Netko je doživeo debakl.
Ima razloga za slavlje u zemlji Srbiji.
Bitče u Srbiji još puno prilika za veselje.

KONFERENCA

pre 14 godina

Samo ti Jeremiću šetaj i sanjaj o nesvrstanima. Gledaj šta ti komšije rade a ti šetaj. Nije bilo mesta dalje od Filipina da pobegneš od realnosti. Kako će ti biti kada se Thaqi-jeve reči promene u delo.

Mislim, koja glupost-nesvrstani. ITito je glumio nesvrstanog i hodao po svetu a kuča mu se rasturila.

Samo ti hodaj, toliko hodaš da i ne znaš šta se ti kuči događa. Jednom kada se vratiš možda nečeš prepoznati svoja ulazna vrata.

ekrem

pre 14 godina

Ako Srbija nece u EU i ne mora tada ce i EU i Kosovo stvarno postati odvojene teme a to i Srbija tvrdi.
Znaci Kosovo ce postati deo EU a Srbija ce ucestvovati na uspesnim Konfrencijama za Panplanetarnu saradnji kao Nebeska drzava.

Dragoljub

pre 14 godina

Jeremicu, vasi diplomatski potezi pokazuju da Vas cilj nije EU nego liderstvo u Pokretu nesvrstanih. Na zalost, niti je Tadic Tito, a niti ste Vi Koca Popovic.

nit

pre 14 godina

E sad ce valjda Albanci da shvate da im nema nista bez Srbije i da tu sami moraju da nadju resenje sa Srbijom, naravno da ce to biti veoma mukotrpan, dug i tezak put, ali ipak jedini....

nemanja

pre 14 godina

Bravo Jeremicu! Samo napred! Albanske komsije vi klikcite negativno na ovaj komentar slobodno ali vi dobro znate sta je bilo Kosovo i sta ce uvek biti! Pozdrav nasim zemljacima svih nacionalnosti u Srpskoj pokrajini Kosovo...

nemanja

pre 14 godina

Bravo Jeremicu! Samo napred! Albanske komsije vi klikcite negativno na ovaj komentar slobodno ali vi dobro znate sta je bilo Kosovo i sta ce uvek biti! Pozdrav nasim zemljacima svih nacionalnosti u Srpskoj pokrajini Kosovo...

Nele

pre 14 godina

Kaze Jeremic: "Ni pod kakvim okolnostima, kakve god da su prilike mi nećemo priznati nezavisnost Kosova". A, mislim da i Albanci na Kosovu kazu: "... kakve god da su prilike mi necemo odustati od nezavisnog Kosova". I sta onda, dokle tako? Ja sam se nadao da bar nasa deca nece slusati o "Kosovo je Srbija". Kakav Kostunica raste od ovog mladog coveka, to je neverovatno. Aman covece, pa ne zele da zive s nama zajedno i gotovo. Ajde, kako ces da ih nateras? Pa idi bre, prijatelju, prvo se preseli sa svojom porodicom u Pristinu ili Prizren pa onda pricaj. Ali, neces ti to, tebi je lepo u Beogradu, pricas istu Kostunicinu pricu za sta dobijas dobre parice dok svi mi ne znamo kad ce kraj toj agoniji. Sedeo si kod kuce i molio boga da na konferenciji u Sloveniji "ucinak bude ispod ocekivanja". Kao dete koje iz nekog svog razloga nije htelo da sa ostalom decom igra fudbal u dvoristu, pa moli boga da im pukne lopta.

KONFERENCA

pre 14 godina

Samo ti Jeremiću šetaj i sanjaj o nesvrstanima. Gledaj šta ti komšije rade a ti šetaj. Nije bilo mesta dalje od Filipina da pobegneš od realnosti. Kako će ti biti kada se Thaqi-jeve reči promene u delo.

Mislim, koja glupost-nesvrstani. ITito je glumio nesvrstanog i hodao po svetu a kuča mu se rasturila.

Samo ti hodaj, toliko hodaš da i ne znaš šta se ti kuči događa. Jednom kada se vratiš možda nečeš prepoznati svoja ulazna vrata.

Milko

pre 14 godina

Čemu ovolika zluradost zbog ne baš uspešnog sastanka u Sloveniji.
Naš doprinos tome je svakako znatan, što je uobičajeno.
Mi ne doprinosimo uspesima a za neuspehe smo specijalizovani.

Dragoljub

pre 14 godina

Jeremicu, vasi diplomatski potezi pokazuju da Vas cilj nije EU nego liderstvo u Pokretu nesvrstanih. Na zalost, niti je Tadic Tito, a niti ste Vi Koca Popovic.

Toleranti(Albanac)

pre 14 godina

g.Jeremicu, vi mozete spreciti novih priznavanje ali necete uspeti zaustaviti, ni ja ne volim Taci-ja ali on je u pravu kad tad Srbija ce priznati Kosovo, kad tad Kosovo ce biti deo UN-a.

Nebojsa

pre 14 godina

Da sumiramo: kada Obama zove na molitveni doručak - predstavnici Kosova (nam) ne smetaju. A kada bi valjalo da se priča i razmišlja o budućnosti celog regiona kod Kranja, onda nam smeta? Autogol, poraz na domaćem terenu 0:1...

ekrem

pre 14 godina

Ako Srbija nece u EU i ne mora tada ce i EU i Kosovo stvarno postati odvojene teme a to i Srbija tvrdi.
Znaci Kosovo ce postati deo EU a Srbija ce ucestvovati na uspesnim Konfrencijama za Panplanetarnu saradnji kao Nebeska drzava.

b

pre 14 godina

Eto to je ministar spoljnih poslova. Prvo napravi glupost i sve ucini da onemoguci skup, pa posle likuje kako je skup propao. Jeremic - Kostunica, duet snova za samounistenje. Sad je Tadic rekao "istorijsko" NE. Sebi

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Jeremić: Učinak ispod očekivanja ?
TIPICNA IZJAVA Vuka Jeremica kao i uvek od istine udaljena svetlosnu godinu !
SVE zemlje Regiona (cak i BiH koja nije jos zbog RS priznala Kosovo) PRIHVATILE SU nezavisno Kosovo i jos jednom jasno stavile do znanja da ce kada god se bude "biralo" Kosovo ili Srbija, IZABRATI Kosovo i da im je sasvim svejedno kako ce se Srbija tom prilikom PONASATI !

Marina

pre 14 godina

Srbija je najveći gubitnik jer nije došla na skup i nije iznijela svoj stav i nije potpisala zajedničku deklaraciju po pitanju suradnje u europskim integracijama. To znači da je Srbija ostala usamljeni jahač u regiji, da nije spremna na suradnju ni sa kojom postjugoslavenskom državom i da je ovim sama izabrala teži put kojim će ići. To može biti dobro za Srbiju, zašto ne, ali Jeremić ne mora potcjenjivati važnost skupa za sve koji su na njemu bili. Za tih šest lidera skup je temelj sa kojega će krenuti dalje, i svaki novi sastanak bit će korak naprijed prema EU. Da je Srbija zadnji vagon u europskoj kompoziciji koji još čeka da ga se prikači, a ne lokomotiva, pokazala je ignoriranjem regije gdje nije u stanju ni voditi ni slijediti. Kosovo je talac njene unutarnje i vanjske politike, a pokušaj usvajanja rezolucije o Srebrenici s izbalansiranim sadržajem je izrugivanje žrtvama genocida. Uza svo poštovanje politike koju vodi u državnom interesu Srbije, Jeremić treba razumjeti da se u Kranju dogodila sinergija lidera regije bez Srbije . Odnos je trenutno 6:1, a to nije nezanemariv rezultat u sljedećoj uzvratnoj utakmici.

nit

pre 14 godina

E sad ce valjda Albanci da shvate da im nema nista bez Srbije i da tu sami moraju da nadju resenje sa Srbijom, naravno da ce to biti veoma mukotrpan, dug i tezak put, ali ipak jedini....

Stipe

pre 14 godina

Da ovo sve nije tužno bilo bi smiješno. Gdje vam je pamet? Koliki bi bio omjer Srba i Albanaca da je Kosovo dio Srbije? 3:1 S albanskim natalitetom za nekoliko desetaka godina 2:1. Za 100 godina biti ce vas podjednako.

milorad

pre 14 godina

Neverovatno koliko drskosti ima ovaj covek i da dalje ljudi misle kako je on najbolji politicar u zemlji.
Inace, razmisljam o onoj metafori koja je ovde cesto zastupljena i od naprednjaka i od demokrata, kao sta biste vi da vam neko udje u kucu i zauzme deo sobe. To poredjenje je potpuno pogresno i neutemeljeno u stvarnosti. Prvo, niko, nigde nije usao, nego neko ko je ziveo sa nama odlucio je da nas napusti. pa tako ponasanje Tadica i Jeremica vise podseca na momka kojeg je ostavila devojka i sad mi vise ne izlazimo u iste kafice gde i ona. Ne vidjamo se sa zajednickim prijateljima. Mi smo ti, koji zbog takvog ponasanja trpe stetu, nedopustivo je da posle vredjamo Sloveniju i skup. i ne razumem taj argument da postoje manje i vise bitne zemlje, i da niko nije dosao iz EU. Pa zemlja domacin je clanica EU i sto svetlosnih godina ispred nas. Koja cemo mi zemlja biti, bitna ili nebitna kad udjemo u EU? Sa ovakvom politikom, bicemo najgora.

gingo biloba

pre 14 godina

svaka cast, uspeli ste da dokazete da ste zaista vazni, samo tako, zar vi stvarno mislite da ce 2.5 miliona albanaca sa kosova hteti sa vama? vi treba da mislite da ukoliko ovakva politika bojkotiranja se nastavlja, onda kosovo nece doci ni kao neovisno, ni kao Unmik kosovo vec kao Albanija, pa vi dobro razmislite sta to znaci...

GoranH

pre 14 godina

OK, konferencija je propala, ali Jeremić to nije trebao da tako izvređa. Trebao je da bude diplomata. I da bude pametan pa da zna da ćemo u budućnosti i mi trebati pomoć od Slovenaca. Posle ovog, teško da ćemo je dobiti.

Darko

pre 14 godina

Ko je gubitnik, a ko je pobjednik pokazace vrijeme. Bojim se da ce opet Srbija biti gubitnik kao i sve ove godine. Vidi se i u prosjecnoj plati pa do infrastrukture. Brate sve se vidi kad se izadje na ulicu i kad se pogleda u oci jadnim prolaznicima koji idu ulicom. Totalno beznadni. Briga me za Kosovo vise.

Bumerang

pre 14 godina

Očigledno "samozadovoljstvo" šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, boravkom na sastanku nesvrstanih u Manili, nadovezuje se i na "učinak ispod očekivanja" regionalnog skupa održanog u Brdu kod Kranja, kome nije prisustvovao, a trebalo je, ukoliko je "regionalna saradnja spoljno-politički prioritet", i umesto da se samo "gleda lokalno, a dela globalno"?!

adje

pre 14 godina

ocekivano, kako te nije sramota jeremicu, tvoja izjava je dokaz da ne zelite da susedi napreduju, ako vi hocete da budete u izolaciji, izvolite ne mozete susedne zemlje oterati u tu izolaciju gde ste vi, hrvatska i slovenija pametne, ne mora niko da se odazove ni na niciju konferenciju i skup, te dve zemlje ce same ici i hrvatska napreduje, slusam onog ivanovica, kaze pomoc povratnicima srbima u prizren, ne mozete da pomognete povratnicima srbima u srbiji, to je dokaz da vi ne zelite kosovo i da kosovo ne zeli vas, tako se ne prica ivanovicu, kaze se pomoc svim povratnicima u prizren a ne samo srbima i posle, kukate kosovo je deo srbije, ne moze kosovo da bude deo srbije na celu sa tadicem i jeremicem koji imaju ideologiju milosevica i kostunice, lepo je rekao onaj istoricar u bih i to srbin, sa nikolicem bi bili bolji odnosi i pregovori sa susedima i sire.

Dragoljub

pre 14 godina

Jeremicu, bili ste u Americi, ali u njoj nista niste naucili. Zato ste se, kao i drugi neuspesni gastarbajteri, vratili nazad u Srbiju da prosipate pamet o svetskoj zaveri i o tome kako nas "zapad mrzi".

Petar S.

pre 14 godina

Za dijalog sa Srbijom, Kosovo nema sta da trazi u Ljubljani.
A kao prva tacka dijaloga Srbije sa Kosovom je Status Kosova, kad-tad, jer ovako stvari (ocigledno) ne funkcionisu.

TO je poenta Jeremicevog stava.

brasa

pre 14 godina

ako srbija nikada i ni pod kakvim uslovima nece priznati nezavisnot kosova, pa zasto se onda islo u den haag na sud?! sta ce srbija uciniti ako sud proglasi da je kosovo imalo pravo na otcepljenje?Jeremic je tipican srbin, pa bilo gde da je studirao. poznajem ovde u nemackoj takve kojima se i posle dugogodisnjeg boravka i studija u glavi nista nije promenilo. zalosno je da takav covek, koji od svih putovanja ama nista pozitivno nije ucinio za ugled srbije u svetu jos uvek predstavlja srbiju. no, to je u svakom slucaju tadicev covek.

boštjan

pre 14 godina

Još jedna prilika za povezivanje i razgovor na Balkanu je propala. Netko je doživeo debakl.
Ima razloga za slavlje u zemlji Srbiji.
Bitče u Srbiji još puno prilika za veselje.

isandic

pre 14 godina

Strpljivo, jasno, odmereno i principijelno! To su aduti nase spoljne politke! Regionalno, dobri odnosi sa svim ex-republikama na odredjenoj distanci i to je to... Samo napred gospodine Jeremicu.

Polski Serb

pre 14 godina

To su iznova bili dobri i promišljeni koraci. Ogromna većina stanovništva EU, naročito u zemljama CEE ima puno razumevanje za aktuelnu Srpsku politiku prema KiM. Sa odlukom Suda, koja može biti sve drugo, samo ne negativna po Srbiju, razgovori će biti daleko lakši. Ubedjen sam da smirena poltika Vlade Srbije, s nudjenjem maksimalnih mogućih kompromisa, uspešno sprovodjena od strane gospodina Tadića i gospodina Jeremića vodi ka ostvarenju maksimalno mogućeg rezultata u najoptimalnijem vremenskom okviru.

Faro Monte

pre 14 godina

Nije mi jasno sto ne razmisljamo racionalno, vec emocionalno. Pa volio bih i ja da je ona stara Juga a ja u njoj a ne kao sada provodim po mjesec dana godisnje a umjesto da u njoj zivim. Pa Jeremicu, ucinak jeste ispod ocekivanja ali zbog vas, ne onih koji su tamo bili. Ne racunajuci Kosovo, sa kojom to zemljom u okruzenju vi kao ministar spoljnih poslova ste poboljsali odnose? Ni sa jednom !! Mislim da se Srbija nalazi bas u teskim uslovima, a sto se tice Kosova, sto ga prije zaboravite to je veca sansa da Vojvodina ostane u Srbiji.

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Pa znate šta, opet ću da ponovim, ajde ja malo vama da se uselim u trpezariju, pa ne možete da me izbacite a ni da je koristite, pa da idemo zajedno kod komšije na kafu. Ne ide to tako. Što se tiče nesvrstanih, to je važan broj zemalja, pogledajte njihov rejting i brojčanost. A pročitajte malo i šta su za nas značili nesvrstani. Ne mislim deklarativno već finansijski, gde su radile naše građevinske i druge firme, gde smo izvozili oružje i td. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, sigurno još dugi niz godina, a to ne bi odgovaralo ni Španiji, ni Grčkoj, ni Turskoj... ni mnogim drugim zemljama, među kojima bi stvorili neprijatelje. Prema tome to je isto realnost, kao što je realnost da i većina tih zemalja nikad neće priznati Kosovo. A ako ga ne priznaju Rusija, Kina, Indija, to vam je već 30% svetske populacije i približno toliko teritorije i tržišta. I to je realnost. Ima mnogo realnosti vezanih za Kosovo, osim one koju propagiraju Kosovari. Pa videćemo čija je naša zemlja: da li je naša ili nije naša?

Bori se

pre 14 godina

Kosovski Albanci su ostali bez svog glavnog oružja a to je bio režim S.Miloševića, i sada se koprcaju misleći da će sadašnju vlast u Srbiji moći da nadigraju i za to steći saveznike. Nisam nacionalista pa ako se u ovoj stvari moje viđenje podudara sa nacionalizmom - i to se dešava, ali ova vlast i ovim postupkom opravdava poverenje građana koji su je izabrali.

Ivan

pre 14 godina

Namera ovog skupa je bio, da na dokumentu (istom papiru) stoji podpis Tadića (Srbije) i Tačija (Kosovo). Zato je to bio neuspeli pokušaj.
Jeremić je bio veoma blag i diplomatski ako poredimo šta pišu Slovenački mediji o tom skupu. Totalni fijasko.
I novinari kažu da su slovenački političari ostali u 90' godinama. Ne možeš danas sa Srbijom isto k'o pre deset godina. To su shvatili i ovi u EU..samo naši "prijatelji" to još nisu.

Taj skup je potpuno nebitan i nema nikakve političke i ekonomske posledice za Srbiju što nije išla. Nema nikakve izolacije kako se neki boje ili kako neke komšije pokušavaju da nam objasne ovde na komentarima.

Srbija ide napred prema EU i ništa ne može taj proces zaustaviti.

vegan

pre 14 godina

Bolji smo od sudbine, pali brate, vozi misko itd. Sve na tom nivou umisljenih nadrifrajera koji vode ovu zemlju. Manite se vodjenja politike, idite u Holivud pa tamo glumite.

Simon

pre 14 godina

Pa i meni se čini da su očekivanja organizatora bila veća od protokola, šetnje i ručka ali neka se priča ne prebacuje stalno na Srbiju.
Ovo je bio neuspešan pokušaj, verovatno ne sa lošom namerom iako to mnogi baš tako tumače. Nadam se i poslednji pokušaj ovog tipa u kome se pored Srbije iz EXYU Kosovo poziva kao nezavisna država Kosovo. To neće ići, lepo se vidi.

IQ=0

pre 14 godina

Sportski da se izrazim (posto vecina komentara vrse zamenu teza) i koriste termine gubitnik-pobednik

Sedeci kuci a dobiti u GOSTIMA (u samoj EU) pozitivan rezultat (NIKO od VISOKIH iz EU nije dosao u SLO), prema tome price o IZOLACIJAMA padaju u vodu, eto to je pozitivan pogodak-obaranje zamena teza, a u stvari SVI ZNAJU sta je bila POZADINA tog sastanka).
Taj POZITIVAN rezultat racunase kao 2 gola (sportski termin) prednosti za sledecu utakmicu (konferenciju) koja organizuje Spanija.

Sad ako neko iz regije smatra da je Spanija (po istoriji-ekonomiji-spolnjoj politici) to je njegov problem i to se prihvata, iako u principu ogledalo kad se pogledne neko iz regije tvrdi suprotno.

SLO-CRO kao organizatori ne postuju rezluciju UN (iako su clanovi), Spanija koja ce organizirati sledecu konferenciju ce postovati (isto je clan UN) Srbija ce ispostovati-pojavice se (takodje je clan UN) i tako redom...popice kaficu svi, slikace se, usvojice nekakvu rezoluciju i to je to.

Znaci ako ti kao organizator (clan UN ne postujes UN i njegova dokumenta) kako ocekujes da te neko drugi postuje???

Umesto ovo pitanje da postavi organizator sam sebi, ovde se lepe "epiteti" Srbiji koja je postovala UN i svoje principe koja je u tom UN-u javno rekla, ne treba Srbiji Ljubljanja niti bilo koji drugi grad iz regije da ponavlja jedno isto svakog dana.

Pamtilac

pre 14 godina

У КОШТУНИЧИНО веме, овакав поступак се ЕКСПРЕСНО квалификовао као КОЧНИЧАРСТВО, САМОИЗОЛАЦИЈА, ПОВРАТАК У МИЛОШЕВИЋЕВО ВРЕМЕ... Данас већ...ЕТО, СВЕ ДОЂЕ НА СВОЈЕ.

dejan-minhen

pre 14 godina

Naravno da bi Albanci za koju godinu prevladali u celoj Srbiji da Kosovo ostane unutar Srbije..
Ali zasto da Albanci dobiju celo Kosovo, Hrvati celu Hrvatsku, Republika Srpska nema pravo da se odvoji mora prihvatiti sve ideje Sarajeva??
To nije posteno...

roki, prerijska glista

pre 14 godina

Sa reci na dela, gospodo. Fale vam egzaktni planovi i programi, kako za Kosovo tako i za EU. Da Jeremic ovoliko ne prica morao bi nesto ciniti. Ocigledno, ono prvo, pricati, lakse i uspesnije mu ide od ruke. I mi aplaudiramo, jer nista drugo ni ne preostaje.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Jeremicu, pozvani ste ali ste odbili da ucestvujete na tom sastanku.Dali je sastanak bio manje ili vise uspesan o tome nekao govore oni koji su ucestvovali. Vi se drzite vasi pricipa i ostanite na stranu, pustite neka zivot tece bez vas jer to je po vasem slobodnom, nenametnutom izboru.

zeman

pre 14 godina

Ovaj nimalo diplomatski gest Srbije i njenih politickih lidera u odnosu na pomenuti skup u Brdu kod Kranja, me potseca na onu narodnu: kada te veze neko ima smisla da jadikujes, ali kada se sam vezes, onda neka ti je u pomoc milostivi bog.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Sto reci za diplomaciju jedne zemlje kada njezini prosjecni gradani imaju vise politicke kulture i smisla za diplomaciju, a nisu skolovani na prestiznim zapadnim sveucilistima, od trenutnog sefa srbijanske diplomacije Vuka Jeremica? Covjek koji ide obrnutom "logikom" kako bi pokazao svu velicinu negativne energije kojom vlada radi sve da sto vise pokvari, pomrsi, "torpedira", upropasti, i sta sve jos ne, jer on ocito nezna ni bolje ni drugacije. Onaj tko danas pored dobrih naocala ne vidi da je Kosovo nezavisno i da ce takvo uvijek i ostati mozda ima problem - u dioptriji! Bojim se da se radi o jos jednom teskom porazu srbijanske diplomcaije a da ona toga nije ni svjesna. Ovakvo nekooperativno ponasanje Srbije sve ce vise biti balast za one EU zemlje koje do sada nisu priznale Kosovo da ga pritisnute sto ekonomskom propascu i vanjskim pritiskom priznaju sto ranije. Nakon dobro odigrane "igre" Slovenije i Hrvatske, Srbija ce biti stijerana u kut svaki puta da predomislja hoce li ili ne ici na neki medunarodni skup. Nisam siguran da iza velike frazeologije o "rezultatu ispod ocekivanja" sjedi jedna smirana osoba ministra vanjkskih poslova koji je, da budem malo slikovit, "posijao" toliko mina iza sebe da vise ni on sam nezna kuda ici dalje bojeci se pri tome da ne nagazi na jednu od tih mina. Zar je to stvarno danas moderna diplomacija 21. stoljeca?

Boki

pre 14 godina

Puna podrska Jeremicu!Niko ovo ne predstavlja kao pobedu, jednostavno je to jedina opcija. Ova druga je mnogo vise porazavajuca od neucestvovanja na jednom regionalnom skupu.

nemanja

pre 14 godina

Bravo Jeremicu! Samo napred! Albanske komsije vi klikcite negativno na ovaj komentar slobodno ali vi dobro znate sta je bilo Kosovo i sta ce uvek biti! Pozdrav nasim zemljacima svih nacionalnosti u Srpskoj pokrajini Kosovo...

KONFERENCA

pre 14 godina

Samo ti Jeremiću šetaj i sanjaj o nesvrstanima. Gledaj šta ti komšije rade a ti šetaj. Nije bilo mesta dalje od Filipina da pobegneš od realnosti. Kako će ti biti kada se Thaqi-jeve reči promene u delo.

Mislim, koja glupost-nesvrstani. ITito je glumio nesvrstanog i hodao po svetu a kuča mu se rasturila.

Samo ti hodaj, toliko hodaš da i ne znaš šta se ti kuči događa. Jednom kada se vratiš možda nečeš prepoznati svoja ulazna vrata.

Toleranti(Albanac)

pre 14 godina

g.Jeremicu, vi mozete spreciti novih priznavanje ali necete uspeti zaustaviti, ni ja ne volim Taci-ja ali on je u pravu kad tad Srbija ce priznati Kosovo, kad tad Kosovo ce biti deo UN-a.

nit

pre 14 godina

E sad ce valjda Albanci da shvate da im nema nista bez Srbije i da tu sami moraju da nadju resenje sa Srbijom, naravno da ce to biti veoma mukotrpan, dug i tezak put, ali ipak jedini....

isandic

pre 14 godina

Strpljivo, jasno, odmereno i principijelno! To su aduti nase spoljne politke! Regionalno, dobri odnosi sa svim ex-republikama na odredjenoj distanci i to je to... Samo napred gospodine Jeremicu.

ekrem

pre 14 godina

Ako Srbija nece u EU i ne mora tada ce i EU i Kosovo stvarno postati odvojene teme a to i Srbija tvrdi.
Znaci Kosovo ce postati deo EU a Srbija ce ucestvovati na uspesnim Konfrencijama za Panplanetarnu saradnji kao Nebeska drzava.

Nele

pre 14 godina

Kaze Jeremic: "Ni pod kakvim okolnostima, kakve god da su prilike mi nećemo priznati nezavisnost Kosova". A, mislim da i Albanci na Kosovu kazu: "... kakve god da su prilike mi necemo odustati od nezavisnog Kosova". I sta onda, dokle tako? Ja sam se nadao da bar nasa deca nece slusati o "Kosovo je Srbija". Kakav Kostunica raste od ovog mladog coveka, to je neverovatno. Aman covece, pa ne zele da zive s nama zajedno i gotovo. Ajde, kako ces da ih nateras? Pa idi bre, prijatelju, prvo se preseli sa svojom porodicom u Pristinu ili Prizren pa onda pricaj. Ali, neces ti to, tebi je lepo u Beogradu, pricas istu Kostunicinu pricu za sta dobijas dobre parice dok svi mi ne znamo kad ce kraj toj agoniji. Sedeo si kod kuce i molio boga da na konferenciji u Sloveniji "ucinak bude ispod ocekivanja". Kao dete koje iz nekog svog razloga nije htelo da sa ostalom decom igra fudbal u dvoristu, pa moli boga da im pukne lopta.

Marina

pre 14 godina

Srbija je najveći gubitnik jer nije došla na skup i nije iznijela svoj stav i nije potpisala zajedničku deklaraciju po pitanju suradnje u europskim integracijama. To znači da je Srbija ostala usamljeni jahač u regiji, da nije spremna na suradnju ni sa kojom postjugoslavenskom državom i da je ovim sama izabrala teži put kojim će ići. To može biti dobro za Srbiju, zašto ne, ali Jeremić ne mora potcjenjivati važnost skupa za sve koji su na njemu bili. Za tih šest lidera skup je temelj sa kojega će krenuti dalje, i svaki novi sastanak bit će korak naprijed prema EU. Da je Srbija zadnji vagon u europskoj kompoziciji koji još čeka da ga se prikači, a ne lokomotiva, pokazala je ignoriranjem regije gdje nije u stanju ni voditi ni slijediti. Kosovo je talac njene unutarnje i vanjske politike, a pokušaj usvajanja rezolucije o Srebrenici s izbalansiranim sadržajem je izrugivanje žrtvama genocida. Uza svo poštovanje politike koju vodi u državnom interesu Srbije, Jeremić treba razumjeti da se u Kranju dogodila sinergija lidera regije bez Srbije . Odnos je trenutno 6:1, a to nije nezanemariv rezultat u sljedećoj uzvratnoj utakmici.

Bori se

pre 14 godina

Kosovski Albanci su ostali bez svog glavnog oružja a to je bio režim S.Miloševića, i sada se koprcaju misleći da će sadašnju vlast u Srbiji moći da nadigraju i za to steći saveznike. Nisam nacionalista pa ako se u ovoj stvari moje viđenje podudara sa nacionalizmom - i to se dešava, ali ova vlast i ovim postupkom opravdava poverenje građana koji su je izabrali.

Dragoljub

pre 14 godina

Jeremicu, vasi diplomatski potezi pokazuju da Vas cilj nije EU nego liderstvo u Pokretu nesvrstanih. Na zalost, niti je Tadic Tito, a niti ste Vi Koca Popovic.

Polski Serb

pre 14 godina

To su iznova bili dobri i promišljeni koraci. Ogromna većina stanovništva EU, naročito u zemljama CEE ima puno razumevanje za aktuelnu Srpsku politiku prema KiM. Sa odlukom Suda, koja može biti sve drugo, samo ne negativna po Srbiju, razgovori će biti daleko lakši. Ubedjen sam da smirena poltika Vlade Srbije, s nudjenjem maksimalnih mogućih kompromisa, uspešno sprovodjena od strane gospodina Tadića i gospodina Jeremića vodi ka ostvarenju maksimalno mogućeg rezultata u najoptimalnijem vremenskom okviru.

b

pre 14 godina

Eto to je ministar spoljnih poslova. Prvo napravi glupost i sve ucini da onemoguci skup, pa posle likuje kako je skup propao. Jeremic - Kostunica, duet snova za samounistenje. Sad je Tadic rekao "istorijsko" NE. Sebi

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Pa znate šta, opet ću da ponovim, ajde ja malo vama da se uselim u trpezariju, pa ne možete da me izbacite a ni da je koristite, pa da idemo zajedno kod komšije na kafu. Ne ide to tako. Što se tiče nesvrstanih, to je važan broj zemalja, pogledajte njihov rejting i brojčanost. A pročitajte malo i šta su za nas značili nesvrstani. Ne mislim deklarativno već finansijski, gde su radile naše građevinske i druge firme, gde smo izvozili oružje i td. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, sigurno još dugi niz godina, a to ne bi odgovaralo ni Španiji, ni Grčkoj, ni Turskoj... ni mnogim drugim zemljama, među kojima bi stvorili neprijatelje. Prema tome to je isto realnost, kao što je realnost da i većina tih zemalja nikad neće priznati Kosovo. A ako ga ne priznaju Rusija, Kina, Indija, to vam je već 30% svetske populacije i približno toliko teritorije i tržišta. I to je realnost. Ima mnogo realnosti vezanih za Kosovo, osim one koju propagiraju Kosovari. Pa videćemo čija je naša zemlja: da li je naša ili nije naša?

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Jeremić: Učinak ispod očekivanja ?
TIPICNA IZJAVA Vuka Jeremica kao i uvek od istine udaljena svetlosnu godinu !
SVE zemlje Regiona (cak i BiH koja nije jos zbog RS priznala Kosovo) PRIHVATILE SU nezavisno Kosovo i jos jednom jasno stavile do znanja da ce kada god se bude "biralo" Kosovo ili Srbija, IZABRATI Kosovo i da im je sasvim svejedno kako ce se Srbija tom prilikom PONASATI !

Ivan

pre 14 godina

Namera ovog skupa je bio, da na dokumentu (istom papiru) stoji podpis Tadića (Srbije) i Tačija (Kosovo). Zato je to bio neuspeli pokušaj.
Jeremić je bio veoma blag i diplomatski ako poredimo šta pišu Slovenački mediji o tom skupu. Totalni fijasko.
I novinari kažu da su slovenački političari ostali u 90' godinama. Ne možeš danas sa Srbijom isto k'o pre deset godina. To su shvatili i ovi u EU..samo naši "prijatelji" to još nisu.

Taj skup je potpuno nebitan i nema nikakve političke i ekonomske posledice za Srbiju što nije išla. Nema nikakve izolacije kako se neki boje ili kako neke komšije pokušavaju da nam objasne ovde na komentarima.

Srbija ide napred prema EU i ništa ne može taj proces zaustaviti.

Milko

pre 14 godina

Čemu ovolika zluradost zbog ne baš uspešnog sastanka u Sloveniji.
Naš doprinos tome je svakako znatan, što je uobičajeno.
Mi ne doprinosimo uspesima a za neuspehe smo specijalizovani.

boštjan

pre 14 godina

Još jedna prilika za povezivanje i razgovor na Balkanu je propala. Netko je doživeo debakl.
Ima razloga za slavlje u zemlji Srbiji.
Bitče u Srbiji još puno prilika za veselje.

Petar S.

pre 14 godina

Za dijalog sa Srbijom, Kosovo nema sta da trazi u Ljubljani.
A kao prva tacka dijaloga Srbije sa Kosovom je Status Kosova, kad-tad, jer ovako stvari (ocigledno) ne funkcionisu.

TO je poenta Jeremicevog stava.

dejan-minhen

pre 14 godina

Naravno da bi Albanci za koju godinu prevladali u celoj Srbiji da Kosovo ostane unutar Srbije..
Ali zasto da Albanci dobiju celo Kosovo, Hrvati celu Hrvatsku, Republika Srpska nema pravo da se odvoji mora prihvatiti sve ideje Sarajeva??
To nije posteno...

Nebojsa

pre 14 godina

Da sumiramo: kada Obama zove na molitveni doručak - predstavnici Kosova (nam) ne smetaju. A kada bi valjalo da se priča i razmišlja o budućnosti celog regiona kod Kranja, onda nam smeta? Autogol, poraz na domaćem terenu 0:1...

IQ=0

pre 14 godina

Sportski da se izrazim (posto vecina komentara vrse zamenu teza) i koriste termine gubitnik-pobednik

Sedeci kuci a dobiti u GOSTIMA (u samoj EU) pozitivan rezultat (NIKO od VISOKIH iz EU nije dosao u SLO), prema tome price o IZOLACIJAMA padaju u vodu, eto to je pozitivan pogodak-obaranje zamena teza, a u stvari SVI ZNAJU sta je bila POZADINA tog sastanka).
Taj POZITIVAN rezultat racunase kao 2 gola (sportski termin) prednosti za sledecu utakmicu (konferenciju) koja organizuje Spanija.

Sad ako neko iz regije smatra da je Spanija (po istoriji-ekonomiji-spolnjoj politici) to je njegov problem i to se prihvata, iako u principu ogledalo kad se pogledne neko iz regije tvrdi suprotno.

SLO-CRO kao organizatori ne postuju rezluciju UN (iako su clanovi), Spanija koja ce organizirati sledecu konferenciju ce postovati (isto je clan UN) Srbija ce ispostovati-pojavice se (takodje je clan UN) i tako redom...popice kaficu svi, slikace se, usvojice nekakvu rezoluciju i to je to.

Znaci ako ti kao organizator (clan UN ne postujes UN i njegova dokumenta) kako ocekujes da te neko drugi postuje???

Umesto ovo pitanje da postavi organizator sam sebi, ovde se lepe "epiteti" Srbiji koja je postovala UN i svoje principe koja je u tom UN-u javno rekla, ne treba Srbiji Ljubljanja niti bilo koji drugi grad iz regije da ponavlja jedno isto svakog dana.

milorad

pre 14 godina

Neverovatno koliko drskosti ima ovaj covek i da dalje ljudi misle kako je on najbolji politicar u zemlji.
Inace, razmisljam o onoj metafori koja je ovde cesto zastupljena i od naprednjaka i od demokrata, kao sta biste vi da vam neko udje u kucu i zauzme deo sobe. To poredjenje je potpuno pogresno i neutemeljeno u stvarnosti. Prvo, niko, nigde nije usao, nego neko ko je ziveo sa nama odlucio je da nas napusti. pa tako ponasanje Tadica i Jeremica vise podseca na momka kojeg je ostavila devojka i sad mi vise ne izlazimo u iste kafice gde i ona. Ne vidjamo se sa zajednickim prijateljima. Mi smo ti, koji zbog takvog ponasanja trpe stetu, nedopustivo je da posle vredjamo Sloveniju i skup. i ne razumem taj argument da postoje manje i vise bitne zemlje, i da niko nije dosao iz EU. Pa zemlja domacin je clanica EU i sto svetlosnih godina ispred nas. Koja cemo mi zemlja biti, bitna ili nebitna kad udjemo u EU? Sa ovakvom politikom, bicemo najgora.

Simon

pre 14 godina

Pa i meni se čini da su očekivanja organizatora bila veća od protokola, šetnje i ručka ali neka se priča ne prebacuje stalno na Srbiju.
Ovo je bio neuspešan pokušaj, verovatno ne sa lošom namerom iako to mnogi baš tako tumače. Nadam se i poslednji pokušaj ovog tipa u kome se pored Srbije iz EXYU Kosovo poziva kao nezavisna država Kosovo. To neće ići, lepo se vidi.

Stipe

pre 14 godina

Da ovo sve nije tužno bilo bi smiješno. Gdje vam je pamet? Koliki bi bio omjer Srba i Albanaca da je Kosovo dio Srbije? 3:1 S albanskim natalitetom za nekoliko desetaka godina 2:1. Za 100 godina biti ce vas podjednako.

gingo biloba

pre 14 godina

svaka cast, uspeli ste da dokazete da ste zaista vazni, samo tako, zar vi stvarno mislite da ce 2.5 miliona albanaca sa kosova hteti sa vama? vi treba da mislite da ukoliko ovakva politika bojkotiranja se nastavlja, onda kosovo nece doci ni kao neovisno, ni kao Unmik kosovo vec kao Albanija, pa vi dobro razmislite sta to znaci...

adje

pre 14 godina

ocekivano, kako te nije sramota jeremicu, tvoja izjava je dokaz da ne zelite da susedi napreduju, ako vi hocete da budete u izolaciji, izvolite ne mozete susedne zemlje oterati u tu izolaciju gde ste vi, hrvatska i slovenija pametne, ne mora niko da se odazove ni na niciju konferenciju i skup, te dve zemlje ce same ici i hrvatska napreduje, slusam onog ivanovica, kaze pomoc povratnicima srbima u prizren, ne mozete da pomognete povratnicima srbima u srbiji, to je dokaz da vi ne zelite kosovo i da kosovo ne zeli vas, tako se ne prica ivanovicu, kaze se pomoc svim povratnicima u prizren a ne samo srbima i posle, kukate kosovo je deo srbije, ne moze kosovo da bude deo srbije na celu sa tadicem i jeremicem koji imaju ideologiju milosevica i kostunice, lepo je rekao onaj istoricar u bih i to srbin, sa nikolicem bi bili bolji odnosi i pregovori sa susedima i sire.

Bumerang

pre 14 godina

Očigledno "samozadovoljstvo" šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, boravkom na sastanku nesvrstanih u Manili, nadovezuje se i na "učinak ispod očekivanja" regionalnog skupa održanog u Brdu kod Kranja, kome nije prisustvovao, a trebalo je, ukoliko je "regionalna saradnja spoljno-politički prioritet", i umesto da se samo "gleda lokalno, a dela globalno"?!

GoranH

pre 14 godina

OK, konferencija je propala, ali Jeremić to nije trebao da tako izvređa. Trebao je da bude diplomata. I da bude pametan pa da zna da ćemo u budućnosti i mi trebati pomoć od Slovenaca. Posle ovog, teško da ćemo je dobiti.

Darko

pre 14 godina

Ko je gubitnik, a ko je pobjednik pokazace vrijeme. Bojim se da ce opet Srbija biti gubitnik kao i sve ove godine. Vidi se i u prosjecnoj plati pa do infrastrukture. Brate sve se vidi kad se izadje na ulicu i kad se pogleda u oci jadnim prolaznicima koji idu ulicom. Totalno beznadni. Briga me za Kosovo vise.

Faro Monte

pre 14 godina

Nije mi jasno sto ne razmisljamo racionalno, vec emocionalno. Pa volio bih i ja da je ona stara Juga a ja u njoj a ne kao sada provodim po mjesec dana godisnje a umjesto da u njoj zivim. Pa Jeremicu, ucinak jeste ispod ocekivanja ali zbog vas, ne onih koji su tamo bili. Ne racunajuci Kosovo, sa kojom to zemljom u okruzenju vi kao ministar spoljnih poslova ste poboljsali odnose? Ni sa jednom !! Mislim da se Srbija nalazi bas u teskim uslovima, a sto se tice Kosova, sto ga prije zaboravite to je veca sansa da Vojvodina ostane u Srbiji.

Dragoljub

pre 14 godina

Jeremicu, bili ste u Americi, ali u njoj nista niste naucili. Zato ste se, kao i drugi neuspesni gastarbajteri, vratili nazad u Srbiju da prosipate pamet o svetskoj zaveri i o tome kako nas "zapad mrzi".

vegan

pre 14 godina

Bolji smo od sudbine, pali brate, vozi misko itd. Sve na tom nivou umisljenih nadrifrajera koji vode ovu zemlju. Manite se vodjenja politike, idite u Holivud pa tamo glumite.

brasa

pre 14 godina

ako srbija nikada i ni pod kakvim uslovima nece priznati nezavisnot kosova, pa zasto se onda islo u den haag na sud?! sta ce srbija uciniti ako sud proglasi da je kosovo imalo pravo na otcepljenje?Jeremic je tipican srbin, pa bilo gde da je studirao. poznajem ovde u nemackoj takve kojima se i posle dugogodisnjeg boravka i studija u glavi nista nije promenilo. zalosno je da takav covek, koji od svih putovanja ama nista pozitivno nije ucinio za ugled srbije u svetu jos uvek predstavlja srbiju. no, to je u svakom slucaju tadicev covek.

Pamtilac

pre 14 godina

У КОШТУНИЧИНО веме, овакав поступак се ЕКСПРЕСНО квалификовао као КОЧНИЧАРСТВО, САМОИЗОЛАЦИЈА, ПОВРАТАК У МИЛОШЕВИЋЕВО ВРЕМЕ... Данас већ...ЕТО, СВЕ ДОЂЕ НА СВОЈЕ.

roki, prerijska glista

pre 14 godina

Sa reci na dela, gospodo. Fale vam egzaktni planovi i programi, kako za Kosovo tako i za EU. Da Jeremic ovoliko ne prica morao bi nesto ciniti. Ocigledno, ono prvo, pricati, lakse i uspesnije mu ide od ruke. I mi aplaudiramo, jer nista drugo ni ne preostaje.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Jeremicu, pozvani ste ali ste odbili da ucestvujete na tom sastanku.Dali je sastanak bio manje ili vise uspesan o tome nekao govore oni koji su ucestvovali. Vi se drzite vasi pricipa i ostanite na stranu, pustite neka zivot tece bez vas jer to je po vasem slobodnom, nenametnutom izboru.

zeman

pre 14 godina

Ovaj nimalo diplomatski gest Srbije i njenih politickih lidera u odnosu na pomenuti skup u Brdu kod Kranja, me potseca na onu narodnu: kada te veze neko ima smisla da jadikujes, ali kada se sam vezes, onda neka ti je u pomoc milostivi bog.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Sto reci za diplomaciju jedne zemlje kada njezini prosjecni gradani imaju vise politicke kulture i smisla za diplomaciju, a nisu skolovani na prestiznim zapadnim sveucilistima, od trenutnog sefa srbijanske diplomacije Vuka Jeremica? Covjek koji ide obrnutom "logikom" kako bi pokazao svu velicinu negativne energije kojom vlada radi sve da sto vise pokvari, pomrsi, "torpedira", upropasti, i sta sve jos ne, jer on ocito nezna ni bolje ni drugacije. Onaj tko danas pored dobrih naocala ne vidi da je Kosovo nezavisno i da ce takvo uvijek i ostati mozda ima problem - u dioptriji! Bojim se da se radi o jos jednom teskom porazu srbijanske diplomcaije a da ona toga nije ni svjesna. Ovakvo nekooperativno ponasanje Srbije sve ce vise biti balast za one EU zemlje koje do sada nisu priznale Kosovo da ga pritisnute sto ekonomskom propascu i vanjskim pritiskom priznaju sto ranije. Nakon dobro odigrane "igre" Slovenije i Hrvatske, Srbija ce biti stijerana u kut svaki puta da predomislja hoce li ili ne ici na neki medunarodni skup. Nisam siguran da iza velike frazeologije o "rezultatu ispod ocekivanja" sjedi jedna smirana osoba ministra vanjkskih poslova koji je, da budem malo slikovit, "posijao" toliko mina iza sebe da vise ni on sam nezna kuda ici dalje bojeci se pri tome da ne nagazi na jednu od tih mina. Zar je to stvarno danas moderna diplomacija 21. stoljeca?

Boki

pre 14 godina

Puna podrska Jeremicu!Niko ovo ne predstavlja kao pobedu, jednostavno je to jedina opcija. Ova druga je mnogo vise porazavajuca od neucestvovanja na jednom regionalnom skupu.