Četvrtak, 18.03.2010.

20:02

Sejdiju: U Sloveniju samo nezavisni

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju kaže da će premijer Hašim Tači učestvovati na konferenciji u Sloveniji samo kao predstavnik nezavisne države.

Izvor: B92

Sejdiju: U Sloveniju samo nezavisni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

try to be neutral

pre 14 godina

Zanimljivo je sada toliko pozivanje na pravo, a nekad se pozivalo samo na čistu silu, svi znate o čemu pričam. Kosovo nije izgubljeno po međunarodnom pravu, pa po njemu neće biti ni vračeno, već je izgubljeno zbog poraza u ratu. Oni koji sanjaju da će Kina i Rusija ratovat sa USA i EU zbog Kosova su isti oni koji vjeruju u mitove kao onaj da su Srbi pobjedili Turke na Kosovu...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Sejdiju: U Sloveniju samo nezavisni
Meni zaista nije jasno zasto se poneko cudi ovakvom stavu Kosova koji je sasvim LOGICAN i od EU podrzan !
Za SAD i EU nije problem kako Kosovo "usmeriti ka EU" oni ioaonako idu u tom pravcu pod svakodnevnim obucavanjem od misija EU i NATO, sa njima EU nema nikakvih nesuglasica PROBLEM je Srbija i kako nju "CIVILIZOVATI" kada izbegava svaku SARADNJU ?

Maki

pre 14 godina

Ne,Kosovo će nastupiti kao Bavarska što nastupa prema Njemačkoj...ups,Bavarsku nije priznalo 65 zemalja svijeta kao samostalnu državu,malo sam se zeznuo...

Momcilo

pre 14 godina

Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije. Stoga Kosovo i Metohija treba da budu predstavljani od strane vlasti Srbije na ovakvim skupovima.
S obzirom na nase veliko uvazavanje i toleranciju, mi smo izasli u susret drugoj strani i ponudili kompromisno resenje da na skupu bude prisutno i UMNIK Kosovo.
Druga strana ignorise nase napore i ponudu kompromisnog resenja i insistira da iskljucivo budu zastupljeni njihovi interesi, bez postovanja nasih.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Premijer Republike Kosova, Hasim Taci je pozvan da na tom sastaku zastupa svoju vladu i svoju zemlju, kao sto je predsednik Republike Srbije pozvan da zastupa svoju vladu i zemlju. Nema tu nejasnoca niti nelogicnosti. Ako neko misli i zeli tom sastaku prisustvuju Ujedinjene Nacije on je trebao da se obrati Banu koji je jedini nadlezan da ih zastupa.

Djordje P

pre 14 godina

Ne razumem zasto u ovakvim situacijama medjunarodna zajednica ne bude malo strozija prema Kosovu. Dobili su sve sto su hteli, a Srbija nista, pa mogli bi onda na ovakvim skupovima da ucestvuju bar pod imenom UNMIK-Kosovo ili tako nesto... Srbija je izgubila deo teritorije, a sada moramo jos i da je eksplicitno priznamo. Ne govorim sada o tome da li je kosovska nezavisnost dobra ili losa strana, to je druga prica, nego 'ocu samo da kazem da bi trebalo da je EU malo ostrija prema Kosovo: "Dobili ste sta ste hteli, a sada se smirite malo."

Milentije

pre 14 godina

Posto se kosovu ne prigovara o ovom stavu, moze se zakljuciti da je cela farsa usmerena na solenje pameti srbiji. Tadic to zna zato i nece ici, dosta je bilo sile i prisile, srpski narod pati i patio je dosta dugo!

Nikola

pre 14 godina

Kada bi se Srbija postavila prema Sloveniji i Hrvatskoj po principu "Sta je za vas znacajnije trziste: Srbija ili Kosovo?", vrlo brzo bi oni promenili stav o Kosovu.
Koliko privrede te dve zemlje zaradjuju u Srbiji, koliko na Kosovu, koliko Srbija zaradjuje u njima?
Kada bi politicari u Srbiji zaista mislili svojim glavama, sve drzave koje u Srbiji imaju veliko trziste poput Hrvatske i Slovenije, lako bi mogle biti naterane da promene svoj stav o Kosovu.

malo severnije

pre 14 godina

Problem je u tome sto Kosovo nije nezavisno. Cak da se ostave po strani svi argumenti Srbije, Kosovo opet nije nezavisno. Kosovo se upinje da bude nezavisno ali ce oni biti zavisni jos duuugi niz godina. Terorizam i separatizam sa jedne strane i drzavotvorna volja su dve oprecne ideje a svi znamo na kojoj je ponikla kosovska nezavisnost.
Hipoteticki, cak i kada bi sutra Srbija priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske odnose uz razmenu ambasadora Kosovo opet ne bi bilo nezavisno. Nezavisnost je stanje duha a Kosovarima ce trebati jos ko zna koliko decenija da to postignu.

Marina

pre 14 godina

Jedini i osnovni cilj samita je dovesti i Srbiju i Kosovo. Polazište organizatora je: to su dvije nezavisne države. Lideri regije također priznaju kosovsku nezavisnost. Tadić to zna i ne želi biti dijelom takvog skupa bez obzira što piše na pločicama. Tadića još više nervira da se od njega traži popuštanje ili omekšavanje tvrdog stava, dok se od Kosova javno ne traže nikakvi "ustupci". Zašto? Zato što se kosovska nezavisnost "razvija" po Ahtisarijevom planu i svako "narušavanje" slijeda u postupnom prebacivanju funkcija međunarodne zajednice na kosovske institucije bilo bi destabilizirajuće.Nitko u regiji i Briselu neće odstupiti od priznanja Kosova.Pet država EU ga ne priznaje,ali i ne ometa,naprotiv, priznaju kosovske putne dokumente.To je onaj minimum koji se očekuje od Srbije ukoliko želi postati članica EU, jer u toj Uniji vladaju takva pravila. Tadić može otezati, ali samo na štetu EU-budućnosti Srbije. S druge strane, Srbija ne mora ući u EU ukoliko procijeni da će tako vratiti Kosovo.

Ivan

pre 14 godina

Na kraju če biti u Sloveniji samo nezavisno Kosovu a Srbije ponovo neće biti. Sejdiju će se izpuniti želja a Srbiji?? Zar če se i tako priznati Kosovo? Žao mi je ali mislim, da Kosovu vodi pametniju politiku nego Srbija

bardhyl shqiptari

pre 14 godina

"Kosovo će ravnopravno biti predstavljeno kao sve druge zemlje, dakle kao nezavisna i suverena država'', rekao je Tači. Dakle, Tači će tamo otići i tako će biti predstavljen. Srbija neće otići i sve ovo će biti početak jednoh dugog niza na kojima će Kosovo biti pristutno na knferencija a Srbije neće. Što se nas tiće, samo tako nastavite. Super vam ide.

Dejan

pre 14 godina

Sve je relativno. Sami sebe mozete smatrati nezavisnima a za one ciju ste zemlju oteli ste okupatori i nista vise.
To ce ostati tako dok Kosovo i Metohija ne bude ponovo u sastavu Srbije.
Hiljadu puta ponovljena laz ne moze postati istina.

Mi vs oni

pre 14 godina

Mislim da bi međunarodna zajednica trebala da bojkotuje upućivanje poziva i Srbiji i Kosovu na bilo kakve skupove dok god ove dve ne nađu model saradnje, pa nek traje koliko da traje. Kosovari su ti koji imaju prednost na terenu i Srbija to mora da shvati.

V

pre 14 godina

Neverovatno!!!
Kakvih je razmera organizacija tamo nekog skupa, dokle se ide, pa prisustvovace ovaj te prisustvovace onaj, samo da bi se Srbija privolela dolasku i davanju legitimiteta kosovu.
Citava masinerija je pokrenuta!!!
Srbija OPREZ!!!

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Kad Albanci kategoricki brane svoj stav, onda je to kao u redu, a kad Srbija brani svoj stav i teritoriju, cije otimanje nije priznalo 2/3 covecanstva, medju kojima Kina, Indija, Brazil, Indonezija i Pakistan, drzave koje svaka za sebe pretstavljaju neke vazne segmente ljudskog drustva, onda je to inacenje, femkanje i bog zna sta jos? Kako iko normalan moze pitanje priznavanja secesije podmetati pod prisustvo na svecanom rucku, sto ce konferencija na Brdu uglavnom i biti? Samo glup ili zlonameran covek moze izjednacavati pitanje Kosova za Srbiju sa nekakvim imaginarnim takmicenjem ko ce biti neki virtuelni lider regiona, jer se vrlo dobro zna ko je, bar za sada, lider ovde - USA (namerno nije napisano SAD, jer se oni bas tako i ponasaju, vide i razumeju samo sebe). Uostalom, ako je prisustvo konferenciji prvenstveno bazirano na dobroj volji, zelji za napretkom regiona, slanjem pozitivnih signala zemljama EU, niko ne brani "Kosovarima" da tamo odu bez oznaka drzave? Brani im cinjenica da se radi upravo o tome - da se nezavisnost Kosova podmete Srbiji na mala vrata, na sta bi se kasnije svi pozivali. Za Srbiju i dalje vazi - ili Kosovo i EU ili nista.

Ђорђе

pre 14 godina

Као независна и суверена држава у којој се физичком силом морају чувати(!) културно-историјски споменици.

Nenad

pre 14 godina

Zašto se lepo Slovenci jedan dan ne sastanu sa predstavnicima sa Kosova, a drugi dan sa predstavnicima iz Srbije? Vidi se da se obe strane strogo drže svojih ciljeva i ne nameravaju da popuste.

student986

pre 14 godina

Ma po kom osnovu nezavisni? Više od polovine članica UN-a nije priznalo Kosovo. Pre svega, Srbija nije priznala Kosovo. I šta sad oni hoće? Kad budu punopravni član UN-a onda neka se busaju...

Petar S.

pre 14 godina

Evo, isto ovako su izgledali pregovori o "kompromisnom" resenju.
Drzava u kojoj stranci drze policiju, sudstvom upravljaju stranci, strane trupe imaju na svojoj teritoriji, kakvi crni nezavisni.
Tek ste malo vise nezavisniji od Gvantanama.

Kosovo republjika

pre 14 godina

E preteraste ga stvarno!
Niti ste vi samostalni, niti ste suvereni, da vam nema KFOR-a pobili bi ste se medjusobno i podelili na plemenske saveze.
Dajte ne pravite cirkus, nego lepo vi nazad u Srbiju pa da vas bog vidi...

zrnce peska

pre 14 godina

Svaka drzava koja je sigurna u svoju nezavisnost nema potrebu da svaki dan ponavlja: "Mi smo nezavisni, ali mi smo nezavisni".
Malo su smesni...

miljan

pre 14 godina

"kao nezavisna i suverena država'', rekao je Tači"... Ma mozete i da se naglavacke okrenete ali nezavisni necete biti, ponavljajte tu rec koliko god hocete, ali znajte Kosovo je SRBIJA

Marko

pre 14 godina

Meni stvarno nije jasno! Zar ne pise u rezoluciji 1244 kako i pod kojim uslovima KiM moze da ucestvuje na medjunarodnim skupovima!? Ovo je cisto krsenje rezolucije SB UN i svi se prave ludi. Neverovatno. Slovenija neka izabere ko joj je vazniji...

swayzak

pre 14 godina

Slovenci su sami krivi što su prvo priznali Kosovo pa sad neka češkaju glavu i razmišljaju kako će da razmrse čvor koji su sami napravili.

miljan

pre 14 godina

"kao nezavisna i suverena država'', rekao je Tači"... Ma mozete i da se naglavacke okrenete ali nezavisni necete biti, ponavljajte tu rec koliko god hocete, ali znajte Kosovo je SRBIJA

Marko

pre 14 godina

Meni stvarno nije jasno! Zar ne pise u rezoluciji 1244 kako i pod kojim uslovima KiM moze da ucestvuje na medjunarodnim skupovima!? Ovo je cisto krsenje rezolucije SB UN i svi se prave ludi. Neverovatno. Slovenija neka izabere ko joj je vazniji...

student986

pre 14 godina

Ma po kom osnovu nezavisni? Više od polovine članica UN-a nije priznalo Kosovo. Pre svega, Srbija nije priznala Kosovo. I šta sad oni hoće? Kad budu punopravni član UN-a onda neka se busaju...

swayzak

pre 14 godina

Slovenci su sami krivi što su prvo priznali Kosovo pa sad neka češkaju glavu i razmišljaju kako će da razmrse čvor koji su sami napravili.

zrnce peska

pre 14 godina

Svaka drzava koja je sigurna u svoju nezavisnost nema potrebu da svaki dan ponavlja: "Mi smo nezavisni, ali mi smo nezavisni".
Malo su smesni...

Kosovo republjika

pre 14 godina

E preteraste ga stvarno!
Niti ste vi samostalni, niti ste suvereni, da vam nema KFOR-a pobili bi ste se medjusobno i podelili na plemenske saveze.
Dajte ne pravite cirkus, nego lepo vi nazad u Srbiju pa da vas bog vidi...

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Kad Albanci kategoricki brane svoj stav, onda je to kao u redu, a kad Srbija brani svoj stav i teritoriju, cije otimanje nije priznalo 2/3 covecanstva, medju kojima Kina, Indija, Brazil, Indonezija i Pakistan, drzave koje svaka za sebe pretstavljaju neke vazne segmente ljudskog drustva, onda je to inacenje, femkanje i bog zna sta jos? Kako iko normalan moze pitanje priznavanja secesije podmetati pod prisustvo na svecanom rucku, sto ce konferencija na Brdu uglavnom i biti? Samo glup ili zlonameran covek moze izjednacavati pitanje Kosova za Srbiju sa nekakvim imaginarnim takmicenjem ko ce biti neki virtuelni lider regiona, jer se vrlo dobro zna ko je, bar za sada, lider ovde - USA (namerno nije napisano SAD, jer se oni bas tako i ponasaju, vide i razumeju samo sebe). Uostalom, ako je prisustvo konferenciji prvenstveno bazirano na dobroj volji, zelji za napretkom regiona, slanjem pozitivnih signala zemljama EU, niko ne brani "Kosovarima" da tamo odu bez oznaka drzave? Brani im cinjenica da se radi upravo o tome - da se nezavisnost Kosova podmete Srbiji na mala vrata, na sta bi se kasnije svi pozivali. Za Srbiju i dalje vazi - ili Kosovo i EU ili nista.

Petar S.

pre 14 godina

Evo, isto ovako su izgledali pregovori o "kompromisnom" resenju.
Drzava u kojoj stranci drze policiju, sudstvom upravljaju stranci, strane trupe imaju na svojoj teritoriji, kakvi crni nezavisni.
Tek ste malo vise nezavisniji od Gvantanama.

V

pre 14 godina

Neverovatno!!!
Kakvih je razmera organizacija tamo nekog skupa, dokle se ide, pa prisustvovace ovaj te prisustvovace onaj, samo da bi se Srbija privolela dolasku i davanju legitimiteta kosovu.
Citava masinerija je pokrenuta!!!
Srbija OPREZ!!!

Ђорђе

pre 14 godina

Као независна и суверена држава у којој се физичком силом морају чувати(!) културно-историјски споменици.

Nikola

pre 14 godina

Kada bi se Srbija postavila prema Sloveniji i Hrvatskoj po principu "Sta je za vas znacajnije trziste: Srbija ili Kosovo?", vrlo brzo bi oni promenili stav o Kosovu.
Koliko privrede te dve zemlje zaradjuju u Srbiji, koliko na Kosovu, koliko Srbija zaradjuje u njima?
Kada bi politicari u Srbiji zaista mislili svojim glavama, sve drzave koje u Srbiji imaju veliko trziste poput Hrvatske i Slovenije, lako bi mogle biti naterane da promene svoj stav o Kosovu.

Dejan

pre 14 godina

Sve je relativno. Sami sebe mozete smatrati nezavisnima a za one ciju ste zemlju oteli ste okupatori i nista vise.
To ce ostati tako dok Kosovo i Metohija ne bude ponovo u sastavu Srbije.
Hiljadu puta ponovljena laz ne moze postati istina.

Milentije

pre 14 godina

Posto se kosovu ne prigovara o ovom stavu, moze se zakljuciti da je cela farsa usmerena na solenje pameti srbiji. Tadic to zna zato i nece ici, dosta je bilo sile i prisile, srpski narod pati i patio je dosta dugo!

Ivan

pre 14 godina

Na kraju če biti u Sloveniji samo nezavisno Kosovu a Srbije ponovo neće biti. Sejdiju će se izpuniti želja a Srbiji?? Zar če se i tako priznati Kosovo? Žao mi je ali mislim, da Kosovu vodi pametniju politiku nego Srbija

malo severnije

pre 14 godina

Problem je u tome sto Kosovo nije nezavisno. Cak da se ostave po strani svi argumenti Srbije, Kosovo opet nije nezavisno. Kosovo se upinje da bude nezavisno ali ce oni biti zavisni jos duuugi niz godina. Terorizam i separatizam sa jedne strane i drzavotvorna volja su dve oprecne ideje a svi znamo na kojoj je ponikla kosovska nezavisnost.
Hipoteticki, cak i kada bi sutra Srbija priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske odnose uz razmenu ambasadora Kosovo opet ne bi bilo nezavisno. Nezavisnost je stanje duha a Kosovarima ce trebati jos ko zna koliko decenija da to postignu.

bardhyl shqiptari

pre 14 godina

"Kosovo će ravnopravno biti predstavljeno kao sve druge zemlje, dakle kao nezavisna i suverena država'', rekao je Tači. Dakle, Tači će tamo otići i tako će biti predstavljen. Srbija neće otići i sve ovo će biti početak jednoh dugog niza na kojima će Kosovo biti pristutno na knferencija a Srbije neće. Što se nas tiće, samo tako nastavite. Super vam ide.

Mi vs oni

pre 14 godina

Mislim da bi međunarodna zajednica trebala da bojkotuje upućivanje poziva i Srbiji i Kosovu na bilo kakve skupove dok god ove dve ne nađu model saradnje, pa nek traje koliko da traje. Kosovari su ti koji imaju prednost na terenu i Srbija to mora da shvati.

Marina

pre 14 godina

Jedini i osnovni cilj samita je dovesti i Srbiju i Kosovo. Polazište organizatora je: to su dvije nezavisne države. Lideri regije također priznaju kosovsku nezavisnost. Tadić to zna i ne želi biti dijelom takvog skupa bez obzira što piše na pločicama. Tadića još više nervira da se od njega traži popuštanje ili omekšavanje tvrdog stava, dok se od Kosova javno ne traže nikakvi "ustupci". Zašto? Zato što se kosovska nezavisnost "razvija" po Ahtisarijevom planu i svako "narušavanje" slijeda u postupnom prebacivanju funkcija međunarodne zajednice na kosovske institucije bilo bi destabilizirajuće.Nitko u regiji i Briselu neće odstupiti od priznanja Kosova.Pet država EU ga ne priznaje,ali i ne ometa,naprotiv, priznaju kosovske putne dokumente.To je onaj minimum koji se očekuje od Srbije ukoliko želi postati članica EU, jer u toj Uniji vladaju takva pravila. Tadić može otezati, ali samo na štetu EU-budućnosti Srbije. S druge strane, Srbija ne mora ući u EU ukoliko procijeni da će tako vratiti Kosovo.

Djordje P

pre 14 godina

Ne razumem zasto u ovakvim situacijama medjunarodna zajednica ne bude malo strozija prema Kosovu. Dobili su sve sto su hteli, a Srbija nista, pa mogli bi onda na ovakvim skupovima da ucestvuju bar pod imenom UNMIK-Kosovo ili tako nesto... Srbija je izgubila deo teritorije, a sada moramo jos i da je eksplicitno priznamo. Ne govorim sada o tome da li je kosovska nezavisnost dobra ili losa strana, to je druga prica, nego 'ocu samo da kazem da bi trebalo da je EU malo ostrija prema Kosovo: "Dobili ste sta ste hteli, a sada se smirite malo."

Nenad

pre 14 godina

Zašto se lepo Slovenci jedan dan ne sastanu sa predstavnicima sa Kosova, a drugi dan sa predstavnicima iz Srbije? Vidi se da se obe strane strogo drže svojih ciljeva i ne nameravaju da popuste.

Maki

pre 14 godina

Ne,Kosovo će nastupiti kao Bavarska što nastupa prema Njemačkoj...ups,Bavarsku nije priznalo 65 zemalja svijeta kao samostalnu državu,malo sam se zeznuo...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Sejdiju: U Sloveniju samo nezavisni
Meni zaista nije jasno zasto se poneko cudi ovakvom stavu Kosova koji je sasvim LOGICAN i od EU podrzan !
Za SAD i EU nije problem kako Kosovo "usmeriti ka EU" oni ioaonako idu u tom pravcu pod svakodnevnim obucavanjem od misija EU i NATO, sa njima EU nema nikakvih nesuglasica PROBLEM je Srbija i kako nju "CIVILIZOVATI" kada izbegava svaku SARADNJU ?

try to be neutral

pre 14 godina

Zanimljivo je sada toliko pozivanje na pravo, a nekad se pozivalo samo na čistu silu, svi znate o čemu pričam. Kosovo nije izgubljeno po međunarodnom pravu, pa po njemu neće biti ni vračeno, već je izgubljeno zbog poraza u ratu. Oni koji sanjaju da će Kina i Rusija ratovat sa USA i EU zbog Kosova su isti oni koji vjeruju u mitove kao onaj da su Srbi pobjedili Turke na Kosovu...

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Premijer Republike Kosova, Hasim Taci je pozvan da na tom sastaku zastupa svoju vladu i svoju zemlju, kao sto je predsednik Republike Srbije pozvan da zastupa svoju vladu i zemlju. Nema tu nejasnoca niti nelogicnosti. Ako neko misli i zeli tom sastaku prisustvuju Ujedinjene Nacije on je trebao da se obrati Banu koji je jedini nadlezan da ih zastupa.

Momcilo

pre 14 godina

Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije. Stoga Kosovo i Metohija treba da budu predstavljani od strane vlasti Srbije na ovakvim skupovima.
S obzirom na nase veliko uvazavanje i toleranciju, mi smo izasli u susret drugoj strani i ponudili kompromisno resenje da na skupu bude prisutno i UMNIK Kosovo.
Druga strana ignorise nase napore i ponudu kompromisnog resenja i insistira da iskljucivo budu zastupljeni njihovi interesi, bez postovanja nasih.

miljan

pre 14 godina

"kao nezavisna i suverena država'', rekao je Tači"... Ma mozete i da se naglavacke okrenete ali nezavisni necete biti, ponavljajte tu rec koliko god hocete, ali znajte Kosovo je SRBIJA

student986

pre 14 godina

Ma po kom osnovu nezavisni? Više od polovine članica UN-a nije priznalo Kosovo. Pre svega, Srbija nije priznala Kosovo. I šta sad oni hoće? Kad budu punopravni član UN-a onda neka se busaju...

Marko

pre 14 godina

Meni stvarno nije jasno! Zar ne pise u rezoluciji 1244 kako i pod kojim uslovima KiM moze da ucestvuje na medjunarodnim skupovima!? Ovo je cisto krsenje rezolucije SB UN i svi se prave ludi. Neverovatno. Slovenija neka izabere ko joj je vazniji...

swayzak

pre 14 godina

Slovenci su sami krivi što su prvo priznali Kosovo pa sad neka češkaju glavu i razmišljaju kako će da razmrse čvor koji su sami napravili.

Kosovo republjika

pre 14 godina

E preteraste ga stvarno!
Niti ste vi samostalni, niti ste suvereni, da vam nema KFOR-a pobili bi ste se medjusobno i podelili na plemenske saveze.
Dajte ne pravite cirkus, nego lepo vi nazad u Srbiju pa da vas bog vidi...

Nenad

pre 14 godina

Zašto se lepo Slovenci jedan dan ne sastanu sa predstavnicima sa Kosova, a drugi dan sa predstavnicima iz Srbije? Vidi se da se obe strane strogo drže svojih ciljeva i ne nameravaju da popuste.

Petar S.

pre 14 godina

Evo, isto ovako su izgledali pregovori o "kompromisnom" resenju.
Drzava u kojoj stranci drze policiju, sudstvom upravljaju stranci, strane trupe imaju na svojoj teritoriji, kakvi crni nezavisni.
Tek ste malo vise nezavisniji od Gvantanama.

zrnce peska

pre 14 godina

Svaka drzava koja je sigurna u svoju nezavisnost nema potrebu da svaki dan ponavlja: "Mi smo nezavisni, ali mi smo nezavisni".
Malo su smesni...

Ivan

pre 14 godina

Na kraju če biti u Sloveniji samo nezavisno Kosovu a Srbije ponovo neće biti. Sejdiju će se izpuniti želja a Srbiji?? Zar če se i tako priznati Kosovo? Žao mi je ali mislim, da Kosovu vodi pametniju politiku nego Srbija

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Kad Albanci kategoricki brane svoj stav, onda je to kao u redu, a kad Srbija brani svoj stav i teritoriju, cije otimanje nije priznalo 2/3 covecanstva, medju kojima Kina, Indija, Brazil, Indonezija i Pakistan, drzave koje svaka za sebe pretstavljaju neke vazne segmente ljudskog drustva, onda je to inacenje, femkanje i bog zna sta jos? Kako iko normalan moze pitanje priznavanja secesije podmetati pod prisustvo na svecanom rucku, sto ce konferencija na Brdu uglavnom i biti? Samo glup ili zlonameran covek moze izjednacavati pitanje Kosova za Srbiju sa nekakvim imaginarnim takmicenjem ko ce biti neki virtuelni lider regiona, jer se vrlo dobro zna ko je, bar za sada, lider ovde - USA (namerno nije napisano SAD, jer se oni bas tako i ponasaju, vide i razumeju samo sebe). Uostalom, ako je prisustvo konferenciji prvenstveno bazirano na dobroj volji, zelji za napretkom regiona, slanjem pozitivnih signala zemljama EU, niko ne brani "Kosovarima" da tamo odu bez oznaka drzave? Brani im cinjenica da se radi upravo o tome - da se nezavisnost Kosova podmete Srbiji na mala vrata, na sta bi se kasnije svi pozivali. Za Srbiju i dalje vazi - ili Kosovo i EU ili nista.

bardhyl shqiptari

pre 14 godina

"Kosovo će ravnopravno biti predstavljeno kao sve druge zemlje, dakle kao nezavisna i suverena država'', rekao je Tači. Dakle, Tači će tamo otići i tako će biti predstavljen. Srbija neće otići i sve ovo će biti početak jednoh dugog niza na kojima će Kosovo biti pristutno na knferencija a Srbije neće. Što se nas tiće, samo tako nastavite. Super vam ide.

Ђорђе

pre 14 godina

Као независна и суверена држава у којој се физичком силом морају чувати(!) културно-историјски споменици.

V

pre 14 godina

Neverovatno!!!
Kakvih je razmera organizacija tamo nekog skupa, dokle se ide, pa prisustvovace ovaj te prisustvovace onaj, samo da bi se Srbija privolela dolasku i davanju legitimiteta kosovu.
Citava masinerija je pokrenuta!!!
Srbija OPREZ!!!

Mi vs oni

pre 14 godina

Mislim da bi međunarodna zajednica trebala da bojkotuje upućivanje poziva i Srbiji i Kosovu na bilo kakve skupove dok god ove dve ne nađu model saradnje, pa nek traje koliko da traje. Kosovari su ti koji imaju prednost na terenu i Srbija to mora da shvati.

Dejan

pre 14 godina

Sve je relativno. Sami sebe mozete smatrati nezavisnima a za one ciju ste zemlju oteli ste okupatori i nista vise.
To ce ostati tako dok Kosovo i Metohija ne bude ponovo u sastavu Srbije.
Hiljadu puta ponovljena laz ne moze postati istina.

malo severnije

pre 14 godina

Problem je u tome sto Kosovo nije nezavisno. Cak da se ostave po strani svi argumenti Srbije, Kosovo opet nije nezavisno. Kosovo se upinje da bude nezavisno ali ce oni biti zavisni jos duuugi niz godina. Terorizam i separatizam sa jedne strane i drzavotvorna volja su dve oprecne ideje a svi znamo na kojoj je ponikla kosovska nezavisnost.
Hipoteticki, cak i kada bi sutra Srbija priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske odnose uz razmenu ambasadora Kosovo opet ne bi bilo nezavisno. Nezavisnost je stanje duha a Kosovarima ce trebati jos ko zna koliko decenija da to postignu.

Marina

pre 14 godina

Jedini i osnovni cilj samita je dovesti i Srbiju i Kosovo. Polazište organizatora je: to su dvije nezavisne države. Lideri regije također priznaju kosovsku nezavisnost. Tadić to zna i ne želi biti dijelom takvog skupa bez obzira što piše na pločicama. Tadića još više nervira da se od njega traži popuštanje ili omekšavanje tvrdog stava, dok se od Kosova javno ne traže nikakvi "ustupci". Zašto? Zato što se kosovska nezavisnost "razvija" po Ahtisarijevom planu i svako "narušavanje" slijeda u postupnom prebacivanju funkcija međunarodne zajednice na kosovske institucije bilo bi destabilizirajuće.Nitko u regiji i Briselu neće odstupiti od priznanja Kosova.Pet država EU ga ne priznaje,ali i ne ometa,naprotiv, priznaju kosovske putne dokumente.To je onaj minimum koji se očekuje od Srbije ukoliko želi postati članica EU, jer u toj Uniji vladaju takva pravila. Tadić može otezati, ali samo na štetu EU-budućnosti Srbije. S druge strane, Srbija ne mora ući u EU ukoliko procijeni da će tako vratiti Kosovo.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Premijer Republike Kosova, Hasim Taci je pozvan da na tom sastaku zastupa svoju vladu i svoju zemlju, kao sto je predsednik Republike Srbije pozvan da zastupa svoju vladu i zemlju. Nema tu nejasnoca niti nelogicnosti. Ako neko misli i zeli tom sastaku prisustvuju Ujedinjene Nacije on je trebao da se obrati Banu koji je jedini nadlezan da ih zastupa.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Sejdiju: U Sloveniju samo nezavisni
Meni zaista nije jasno zasto se poneko cudi ovakvom stavu Kosova koji je sasvim LOGICAN i od EU podrzan !
Za SAD i EU nije problem kako Kosovo "usmeriti ka EU" oni ioaonako idu u tom pravcu pod svakodnevnim obucavanjem od misija EU i NATO, sa njima EU nema nikakvih nesuglasica PROBLEM je Srbija i kako nju "CIVILIZOVATI" kada izbegava svaku SARADNJU ?

Djordje P

pre 14 godina

Ne razumem zasto u ovakvim situacijama medjunarodna zajednica ne bude malo strozija prema Kosovu. Dobili su sve sto su hteli, a Srbija nista, pa mogli bi onda na ovakvim skupovima da ucestvuju bar pod imenom UNMIK-Kosovo ili tako nesto... Srbija je izgubila deo teritorije, a sada moramo jos i da je eksplicitno priznamo. Ne govorim sada o tome da li je kosovska nezavisnost dobra ili losa strana, to je druga prica, nego 'ocu samo da kazem da bi trebalo da je EU malo ostrija prema Kosovo: "Dobili ste sta ste hteli, a sada se smirite malo."

Momcilo

pre 14 godina

Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije. Stoga Kosovo i Metohija treba da budu predstavljani od strane vlasti Srbije na ovakvim skupovima.
S obzirom na nase veliko uvazavanje i toleranciju, mi smo izasli u susret drugoj strani i ponudili kompromisno resenje da na skupu bude prisutno i UMNIK Kosovo.
Druga strana ignorise nase napore i ponudu kompromisnog resenja i insistira da iskljucivo budu zastupljeni njihovi interesi, bez postovanja nasih.

Nikola

pre 14 godina

Kada bi se Srbija postavila prema Sloveniji i Hrvatskoj po principu "Sta je za vas znacajnije trziste: Srbija ili Kosovo?", vrlo brzo bi oni promenili stav o Kosovu.
Koliko privrede te dve zemlje zaradjuju u Srbiji, koliko na Kosovu, koliko Srbija zaradjuje u njima?
Kada bi politicari u Srbiji zaista mislili svojim glavama, sve drzave koje u Srbiji imaju veliko trziste poput Hrvatske i Slovenije, lako bi mogle biti naterane da promene svoj stav o Kosovu.

Milentije

pre 14 godina

Posto se kosovu ne prigovara o ovom stavu, moze se zakljuciti da je cela farsa usmerena na solenje pameti srbiji. Tadic to zna zato i nece ici, dosta je bilo sile i prisile, srpski narod pati i patio je dosta dugo!

Maki

pre 14 godina

Ne,Kosovo će nastupiti kao Bavarska što nastupa prema Njemačkoj...ups,Bavarsku nije priznalo 65 zemalja svijeta kao samostalnu državu,malo sam se zeznuo...

try to be neutral

pre 14 godina

Zanimljivo je sada toliko pozivanje na pravo, a nekad se pozivalo samo na čistu silu, svi znate o čemu pričam. Kosovo nije izgubljeno po međunarodnom pravu, pa po njemu neće biti ni vračeno, već je izgubljeno zbog poraza u ratu. Oni koji sanjaju da će Kina i Rusija ratovat sa USA i EU zbog Kosova su isti oni koji vjeruju u mitove kao onaj da su Srbi pobjedili Turke na Kosovu...