Utorak, 16.03.2010.

10:54

Kosovska policija čuva Gazimestan

Kosovska policija preuzima čuvanje spomenika na Gazimestanu.Vlada Srbije kaže da je to pogrešna odluka Kfora.

Izvor: B92

Kosovska policija èuva Gazimestan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Logic

pre 14 godina

Zdrava logika nalaze da je kulturna bastina svojina onih koji su tu kulturnu bastinu i izgradili a ne onih koji su etnickim ciscenjem i zlocinima postali vecina, od kojih moras da stitis te iste spomenike kulture i koji su samoproglasili nekakvu "drzavu" pa misle da su postali jedini vlasnici svega u vezi Kosova. Inace, zanimljivo je da se vekovima morala stititi ta srpska kulturna bastina, cak su i albanske plemenske vodje morale davati besu da ce je cuvati od svojih sunarodnika a i zadnjih deset godina vojnici NATO -a moraju da stite te spomenike od Albanaca. Kakav je to narod od kojeg vekovima moras da stitis nesto i koji tvrdi da je vekovima na Kosovu a da za to vreme nije uspeo da napravi nista? Narod koji zasluzuje nezavisnu i suverenu drzavu na Kosovu? Tesko, jako tesko.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

...
Ako je vaše što ste ih rušili? Na Kosovu i Metohiji jedini vaš objekat je kuća u kojoj su velikoalbanski nacionalisti osnovali prizrensku ligu. To je jedini vaš spomenik (u drugim zemljama takve spomenike ruše ali eto u Srbiji je i to bilo dozvoljeno pa vam opet nije bilo dovoljno). Drugi objekti su ili vlasništvo SPC-a ili Turaka.

Uostalom u UNESCO-u spomenici srpske kulturen baštine su zavedeni kao srpsko kulturno bogatstvo na Kosovu i Metohiji tako neka Albanci nastave i dalje sanjariti o prisvajanju tuđe imovine.
Ova vijest je zaista tragikomična! Do jučerašnji rušitelji srpskih kulturnih spomenika ih kao "štite".

mertur

pre 14 godina

Za neke pravoslavne objekte na Kosovu mogu reci da su jos u vreme kraljevine SHS bili pod zastitom albanskih vojvoda koji su za to dali besu. Dok su pod besom Albanaca bili nista im nije falilo eh sad posto je Milosevic te vojvode sam izdao i prvi poceo sa progonima i paljenjem nikakva besa vise nije obavezivala Albance.

dr. dre

pre 14 godina

Ako smo dobro razumeli dezurne "kosovarske" komentatore, albanska "policija" stiti srpske spomenike od "neprijatelja drzave kosova" tj. od Srba? Znaci, Albanci brane ono sto su Srbi izgradili od samih Srba koji bi da unistavaju svoje spomenike kako bi ugrozili "ugled" te albanske paradrzave? Zadivljujuce licemerje. Pretpostavljam da su Srbi i ranije sami palili svoje crkve, manastire i kuce a i ova groblja Srba po Kosovu su u stvari porusena od strane Srba dok su Albanci naravno nevidjeno nevini, bezgresni i naravno "narodnajstariji"? Ocigledno je vreme da se Albanci sa Kosova malo pogledaju u ogledalu i da se malo spuste na zemlju jer zaista vec postaje smesno ovo njihovo glumatanje.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Albanci su nekad bili bliski telohranitelji srpskih vladara. Zasto? Razmislite trezveno i presudite sami. Osim toga zdrava logika nalaze da je kulturna bastina Kosova kosovska a ne srpska u smislu drzavne i teritorijalne pripadnosti, jer je ona kulturno nasledje pripadnika svih zajednica na Kosovu koji su istovremeno obavezni da je cuvaju i obogacuju.

kleo

pre 14 godina

Nema potrebe da se krivica za unistavanje srpske kulturne bastine svaljuje na nekave virtuelne kriminalce, neprijatelje "drzave kosova", maloumnike, decu, tajne sluzbe ili marsovce. Srpska kulturna bastina na Kosovu se sistematski unistava ili prisvaja od strane Albanaca i zaista nema potrebe da glumimo naivnost ili da spinujemo smesne i providne teze. Na delu Kosova se formira jedna nacionalisticka albanska paradrzava u cijoj srzi je uklanjanje tragova postojanja Srba na Kosovu kao i stvaranje novokomponovanog "kosovarskog" identitea - u oba slucaja srpske crkve i manastiri na Kosovu su meta.

McCoffe

pre 14 godina

Kakva fantasticna zamena teza... Vrhunsko LICEMERJE. Normalan covek moze da ostane samo zabezeknut. Postoje oni snimci iz marta 2004. kada nekih 50.000 Albanaca sistematski unistava i pali po Kosovu sve sto ima veze sa Srbima - pretpostavljam da su i to u stvari bili Srbi koji su glumili Albance i da su u stvari sami Srbi zapalili one srpske crkve? Zar ne? A i do sada su npr. Italijani koji su bili oko srpskih manastira u kojima su bili Srbi svestenici i monasi ustvari te manastire branili od drugih Srba? Zapanjuje to odsustvo makar minimalne objektivnosti kod novoizmisljenih "kosovara".

proteran 1999

pre 14 godina

Lično sam se uverio kako albanci "čuvaju" srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji. Ovo je isto kao i kada bi neko dao (neo)nacistima da čuvaju neki muzej holokausta. A to što sada, usled neimanja svoje, prisvajaju srpsku baštinu kao svoju, je samo odraz njihove moralne bede.

sedam

pre 14 godina

Ne postoji nikakva "kosovarska" kulturna bastina niti postoji kulturna bastina "drzave kosova" posto takva drzava ne postoji na spisku UN-a, nema je cak ni na Evroviziji, osim ako se pod tim ne podrazumevaju benzinske pumpe na svakih 200 metara kao i spomenici "oslobodiocima". Na Kosovu postoji srpska kulturna bastina i Albanci ili "kosovari" nemaju nikakvo pravo da svojataju ono sto su Srbi gradili vekovima na Kosovu. Naparavite nesto sami na tom Kosovu pa to proglasavajte "kosovarskom" kulturnom bastinom a srpske crkve i manastire ostavite na miru...

m

pre 14 godina

Kako nesto sto su drugi izgradili i nesto sto pripada istoriji drugog naroda moze da postane "nase" i kako neko ko nema nikave veze sa srpskim crkvama i manastirima ima obraza da svojata srpsku bastinu i da je naziva "kosovarskom" ili bastinom "drzave kosova"? Srpska kulturna bastina (ona koja nije unistena i zapaljena od strane Albanaca) je sada dobra za albansku "drzavu kosova" i lepo je kititi se tudjim perjem ali zato Srbi vec nisu dobri te su temeljno i sistematski proterani sa Kosova? Lep taj moral koji vlada u "drzavi kosova".

Jeta

pre 14 godina

Specificne situacije traze specificne resenja, na Kosovu za sada to znaci cuvati kulturnu bastinu sa policijom od onih koji ga zele unistiti(kriminalci, huligani, ekstremisti, protivnici drzave kosova itd.)!!!

Haki

pre 14 godina

Od koga da se cuva!? Pa zar se kulturna bastina u Srbiji ne cuva na ovom ili onom nacinu!? Uvek ima nekoga, necega, ili nesto sto radi protiv interesa drzave i naroda, to so oni od koga se mora cuvati kulturna bastina, nazalost ovakvih koji rade PROTIV republike Kosova ima mnogo, zato se policija mora baviti ovakvim poslom!!!

optimista nenacionalni

pre 14 godina

Kakve veze ima ko cuva strazu, vazno je da je straza kvalitetna. Jos bi bolje bilo kad ne bi ni trebala. Ali uskoro ce i to biti proslost.

brax

pre 14 godina

ovdje se neradi ciji su manastiri i ko je napravio,to vec znamo..manastiri ce da budu tu gdje su bez obzira ko te manastire izgradio to je istorijsko nasledje ali u drzavi kosovo.

kapis?

pre 14 godina

"Pa naravno, "kulturna bastina Republike Kosova" se MORA cuvati od strane njenih organa i institucija!!!"... A MORA se CUVATI od koga? Od Marsovaca ili od "gradjana drzave kosova" koji unistavaju (svoju?) kulturnu bastinu i koji su vec unistili na desetine srpskih crkava i manastira na Kosovu? Vrlo zanimljivo. Btw. kulturna bastina "drzave kosova" moze da bude samo ono sto su napravili ili izgradili sami "kosovari". za sada osim spomenika raznim "oslobodiocima" kao i americkim sponzorima tesko da ima neceg drugog od te nove "kosovarske" bastine dok su srpske crkve i manastiri na Kosovu izgradjeni od strane Srba pa samim tim nisu niti ce biti nekakvi "kosovarski" spomenici. kapis?

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Jedina opasnost za srpske spomenike kulture i bogomolje dolazi od strane Albanaca i mozda ptica. A sada ce ti isti Albanci da ih cuvaju? Ovo je odlican slagvort za diskusiju o tome kako se Madjarska tesko pomirila sa gubitkom Vojvodine, cime se povlaci nekakva paralela sa Srbijom u odnosu na Kosovo. Ako malo pazljivije pogledate, Budimpesta je puna prelepih zgrada raznih namena, sto su madjarski spomenici kulture i bogomolje, dok ih u Vojvodini skoro da i nema u tom opsegu i lepoti. Sa druge strane, iako nisam strucnjak, mislim da se mnogi monumentalni ili istoriski vazni spomenici kulture i bogomolje za Srbiju nalaze upravo na Kosovu, a manje u Beogradu ili su sasvim skorijeg datuma. To pokazuje da izmedju Srbije i Madjarske postoji ogromna razlika vec i na tom podrucju, a druga je da su na Kosovu rat pokrenuli upravo oni koji su nakon rata ostvarili teritorijalni dobitak, sto u slucaju Madjarske i Srbije ne vazi. A za Kosovo mene i mnoge druge ljude niko nikada ne moze ubediti da tapiju imaju iskljucivo "Kosovari", jer su se na tom podrucju vekovima mesali narodi, religije i kulture, sto se nazalost zaustavilo upravo sad, i Albanci sa ponosom objavljuju da je njih tamo 99,99999% a svi ostali ... ko ih sisa. Sramota za Zapad i covecanstvo generalno.

srpska kulturna bastina

pre 14 godina

To je kulturna bastina Srbije i srpskog naroda. Dosta vise albanskog slepanja na nase istorijske objekte. Pogotovo iritira sto Albanci niti zele to da cuvaju (gde su bili marta 2004) te i sto pokusavaju da manipulisu sa imenom srpskog kulturnog nasledja.

mk

pre 14 godina

Ako Albanci u sledecim godinama ne sruse spomenike koje su podigli Klintonu, Jasariju, Djukanovicu ili vec kome, onda ti spomenici mogu postati "kosovarska" kulturna bastina ali ono sto su Srbi podizali moze da bude i bice iskljucivo i samo srpska kulturna bastina. Nema nikakvih problema da se izgradjuje nekakav "kosovarski" identitet medjutim to se ne cini kradjama, otimanjem tudjeg ili istorijskim izmisljotinama. Ni Gazimestan, ni srpske crkve i manastire na Kosovu nisu izgradili nikakvi "kosovari" pa da svojataju bilo sta od toga. Inace, kakva je to "drzava" i kakvi ljudi tamo zive kada spomenike za koje neki cak tvrde da su "njihovi", moraju da brane policajci ili vojska? Komedija.

INFO

pre 14 godina

"što će biti prvi slučaj da se obezbeđivanje srpskih kulturnih spomenika poverava kosovskim institucijama" ... Nije istina da je prvi slucaj, u Manastir u Decani i Prizrenu Kosovska Policija od davno ih cuvaju.

e-krem

pre 14 godina

Bolje bi bilo da cuvaju kriminalce a spomenike da cuva zakon i konsekventna primena njegove snage ali kako kad su krivci za divljanje 2004-te i dalje slobodni kao i razni zlocinci poput Sakala. Dokle?

e-krem

pre 14 godina

Bolje bi bilo da cuvaju kriminalce a spomenike da cuva zakon i konsekventna primena njegove snage ali kako kad su krivci za divljanje 2004-te i dalje slobodni kao i razni zlocinci poput Sakala. Dokle?

kapis?

pre 14 godina

"Pa naravno, "kulturna bastina Republike Kosova" se MORA cuvati od strane njenih organa i institucija!!!"... A MORA se CUVATI od koga? Od Marsovaca ili od "gradjana drzave kosova" koji unistavaju (svoju?) kulturnu bastinu i koji su vec unistili na desetine srpskih crkava i manastira na Kosovu? Vrlo zanimljivo. Btw. kulturna bastina "drzave kosova" moze da bude samo ono sto su napravili ili izgradili sami "kosovari". za sada osim spomenika raznim "oslobodiocima" kao i americkim sponzorima tesko da ima neceg drugog od te nove "kosovarske" bastine dok su srpske crkve i manastiri na Kosovu izgradjeni od strane Srba pa samim tim nisu niti ce biti nekakvi "kosovarski" spomenici. kapis?

mk

pre 14 godina

Ako Albanci u sledecim godinama ne sruse spomenike koje su podigli Klintonu, Jasariju, Djukanovicu ili vec kome, onda ti spomenici mogu postati "kosovarska" kulturna bastina ali ono sto su Srbi podizali moze da bude i bice iskljucivo i samo srpska kulturna bastina. Nema nikakvih problema da se izgradjuje nekakav "kosovarski" identitet medjutim to se ne cini kradjama, otimanjem tudjeg ili istorijskim izmisljotinama. Ni Gazimestan, ni srpske crkve i manastire na Kosovu nisu izgradili nikakvi "kosovari" pa da svojataju bilo sta od toga. Inace, kakva je to "drzava" i kakvi ljudi tamo zive kada spomenike za koje neki cak tvrde da su "njihovi", moraju da brane policajci ili vojska? Komedija.

srpska kulturna bastina

pre 14 godina

To je kulturna bastina Srbije i srpskog naroda. Dosta vise albanskog slepanja na nase istorijske objekte. Pogotovo iritira sto Albanci niti zele to da cuvaju (gde su bili marta 2004) te i sto pokusavaju da manipulisu sa imenom srpskog kulturnog nasledja.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Jedina opasnost za srpske spomenike kulture i bogomolje dolazi od strane Albanaca i mozda ptica. A sada ce ti isti Albanci da ih cuvaju? Ovo je odlican slagvort za diskusiju o tome kako se Madjarska tesko pomirila sa gubitkom Vojvodine, cime se povlaci nekakva paralela sa Srbijom u odnosu na Kosovo. Ako malo pazljivije pogledate, Budimpesta je puna prelepih zgrada raznih namena, sto su madjarski spomenici kulture i bogomolje, dok ih u Vojvodini skoro da i nema u tom opsegu i lepoti. Sa druge strane, iako nisam strucnjak, mislim da se mnogi monumentalni ili istoriski vazni spomenici kulture i bogomolje za Srbiju nalaze upravo na Kosovu, a manje u Beogradu ili su sasvim skorijeg datuma. To pokazuje da izmedju Srbije i Madjarske postoji ogromna razlika vec i na tom podrucju, a druga je da su na Kosovu rat pokrenuli upravo oni koji su nakon rata ostvarili teritorijalni dobitak, sto u slucaju Madjarske i Srbije ne vazi. A za Kosovo mene i mnoge druge ljude niko nikada ne moze ubediti da tapiju imaju iskljucivo "Kosovari", jer su se na tom podrucju vekovima mesali narodi, religije i kulture, sto se nazalost zaustavilo upravo sad, i Albanci sa ponosom objavljuju da je njih tamo 99,99999% a svi ostali ... ko ih sisa. Sramota za Zapad i covecanstvo generalno.

brax

pre 14 godina

ovdje se neradi ciji su manastiri i ko je napravio,to vec znamo..manastiri ce da budu tu gdje su bez obzira ko te manastire izgradio to je istorijsko nasledje ali u drzavi kosovo.

INFO

pre 14 godina

"što će biti prvi slučaj da se obezbeđivanje srpskih kulturnih spomenika poverava kosovskim institucijama" ... Nije istina da je prvi slucaj, u Manastir u Decani i Prizrenu Kosovska Policija od davno ih cuvaju.

proteran 1999

pre 14 godina

Lično sam se uverio kako albanci "čuvaju" srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji. Ovo je isto kao i kada bi neko dao (neo)nacistima da čuvaju neki muzej holokausta. A to što sada, usled neimanja svoje, prisvajaju srpsku baštinu kao svoju, je samo odraz njihove moralne bede.

sedam

pre 14 godina

Ne postoji nikakva "kosovarska" kulturna bastina niti postoji kulturna bastina "drzave kosova" posto takva drzava ne postoji na spisku UN-a, nema je cak ni na Evroviziji, osim ako se pod tim ne podrazumevaju benzinske pumpe na svakih 200 metara kao i spomenici "oslobodiocima". Na Kosovu postoji srpska kulturna bastina i Albanci ili "kosovari" nemaju nikakvo pravo da svojataju ono sto su Srbi gradili vekovima na Kosovu. Naparavite nesto sami na tom Kosovu pa to proglasavajte "kosovarskom" kulturnom bastinom a srpske crkve i manastire ostavite na miru...

McCoffe

pre 14 godina

Kakva fantasticna zamena teza... Vrhunsko LICEMERJE. Normalan covek moze da ostane samo zabezeknut. Postoje oni snimci iz marta 2004. kada nekih 50.000 Albanaca sistematski unistava i pali po Kosovu sve sto ima veze sa Srbima - pretpostavljam da su i to u stvari bili Srbi koji su glumili Albance i da su u stvari sami Srbi zapalili one srpske crkve? Zar ne? A i do sada su npr. Italijani koji su bili oko srpskih manastira u kojima su bili Srbi svestenici i monasi ustvari te manastire branili od drugih Srba? Zapanjuje to odsustvo makar minimalne objektivnosti kod novoizmisljenih "kosovara".

kleo

pre 14 godina

Nema potrebe da se krivica za unistavanje srpske kulturne bastine svaljuje na nekave virtuelne kriminalce, neprijatelje "drzave kosova", maloumnike, decu, tajne sluzbe ili marsovce. Srpska kulturna bastina na Kosovu se sistematski unistava ili prisvaja od strane Albanaca i zaista nema potrebe da glumimo naivnost ili da spinujemo smesne i providne teze. Na delu Kosova se formira jedna nacionalisticka albanska paradrzava u cijoj srzi je uklanjanje tragova postojanja Srba na Kosovu kao i stvaranje novokomponovanog "kosovarskog" identitea - u oba slucaja srpske crkve i manastiri na Kosovu su meta.

m

pre 14 godina

Kako nesto sto su drugi izgradili i nesto sto pripada istoriji drugog naroda moze da postane "nase" i kako neko ko nema nikave veze sa srpskim crkvama i manastirima ima obraza da svojata srpsku bastinu i da je naziva "kosovarskom" ili bastinom "drzave kosova"? Srpska kulturna bastina (ona koja nije unistena i zapaljena od strane Albanaca) je sada dobra za albansku "drzavu kosova" i lepo je kititi se tudjim perjem ali zato Srbi vec nisu dobri te su temeljno i sistematski proterani sa Kosova? Lep taj moral koji vlada u "drzavi kosova".

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Albanci su nekad bili bliski telohranitelji srpskih vladara. Zasto? Razmislite trezveno i presudite sami. Osim toga zdrava logika nalaze da je kulturna bastina Kosova kosovska a ne srpska u smislu drzavne i teritorijalne pripadnosti, jer je ona kulturno nasledje pripadnika svih zajednica na Kosovu koji su istovremeno obavezni da je cuvaju i obogacuju.

mertur

pre 14 godina

Za neke pravoslavne objekte na Kosovu mogu reci da su jos u vreme kraljevine SHS bili pod zastitom albanskih vojvoda koji su za to dali besu. Dok su pod besom Albanaca bili nista im nije falilo eh sad posto je Milosevic te vojvode sam izdao i prvi poceo sa progonima i paljenjem nikakva besa vise nije obavezivala Albance.

Haki

pre 14 godina

Od koga da se cuva!? Pa zar se kulturna bastina u Srbiji ne cuva na ovom ili onom nacinu!? Uvek ima nekoga, necega, ili nesto sto radi protiv interesa drzave i naroda, to so oni od koga se mora cuvati kulturna bastina, nazalost ovakvih koji rade PROTIV republike Kosova ima mnogo, zato se policija mora baviti ovakvim poslom!!!

optimista nenacionalni

pre 14 godina

Kakve veze ima ko cuva strazu, vazno je da je straza kvalitetna. Jos bi bolje bilo kad ne bi ni trebala. Ali uskoro ce i to biti proslost.

Jeta

pre 14 godina

Specificne situacije traze specificne resenja, na Kosovu za sada to znaci cuvati kulturnu bastinu sa policijom od onih koji ga zele unistiti(kriminalci, huligani, ekstremisti, protivnici drzave kosova itd.)!!!

dr. dre

pre 14 godina

Ako smo dobro razumeli dezurne "kosovarske" komentatore, albanska "policija" stiti srpske spomenike od "neprijatelja drzave kosova" tj. od Srba? Znaci, Albanci brane ono sto su Srbi izgradili od samih Srba koji bi da unistavaju svoje spomenike kako bi ugrozili "ugled" te albanske paradrzave? Zadivljujuce licemerje. Pretpostavljam da su Srbi i ranije sami palili svoje crkve, manastire i kuce a i ova groblja Srba po Kosovu su u stvari porusena od strane Srba dok su Albanci naravno nevidjeno nevini, bezgresni i naravno "narodnajstariji"? Ocigledno je vreme da se Albanci sa Kosova malo pogledaju u ogledalu i da se malo spuste na zemlju jer zaista vec postaje smesno ovo njihovo glumatanje.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

...
Ako je vaše što ste ih rušili? Na Kosovu i Metohiji jedini vaš objekat je kuća u kojoj su velikoalbanski nacionalisti osnovali prizrensku ligu. To je jedini vaš spomenik (u drugim zemljama takve spomenike ruše ali eto u Srbiji je i to bilo dozvoljeno pa vam opet nije bilo dovoljno). Drugi objekti su ili vlasništvo SPC-a ili Turaka.

Uostalom u UNESCO-u spomenici srpske kulturen baštine su zavedeni kao srpsko kulturno bogatstvo na Kosovu i Metohiji tako neka Albanci nastave i dalje sanjariti o prisvajanju tuđe imovine.
Ova vijest je zaista tragikomična! Do jučerašnji rušitelji srpskih kulturnih spomenika ih kao "štite".

Logic

pre 14 godina

Zdrava logika nalaze da je kulturna bastina svojina onih koji su tu kulturnu bastinu i izgradili a ne onih koji su etnickim ciscenjem i zlocinima postali vecina, od kojih moras da stitis te iste spomenike kulture i koji su samoproglasili nekakvu "drzavu" pa misle da su postali jedini vlasnici svega u vezi Kosova. Inace, zanimljivo je da se vekovima morala stititi ta srpska kulturna bastina, cak su i albanske plemenske vodje morale davati besu da ce je cuvati od svojih sunarodnika a i zadnjih deset godina vojnici NATO -a moraju da stite te spomenike od Albanaca. Kakav je to narod od kojeg vekovima moras da stitis nesto i koji tvrdi da je vekovima na Kosovu a da za to vreme nije uspeo da napravi nista? Narod koji zasluzuje nezavisnu i suverenu drzavu na Kosovu? Tesko, jako tesko.

brax

pre 14 godina

ovdje se neradi ciji su manastiri i ko je napravio,to vec znamo..manastiri ce da budu tu gdje su bez obzira ko te manastire izgradio to je istorijsko nasledje ali u drzavi kosovo.

srpska kulturna bastina

pre 14 godina

To je kulturna bastina Srbije i srpskog naroda. Dosta vise albanskog slepanja na nase istorijske objekte. Pogotovo iritira sto Albanci niti zele to da cuvaju (gde su bili marta 2004) te i sto pokusavaju da manipulisu sa imenom srpskog kulturnog nasledja.

INFO

pre 14 godina

"što će biti prvi slučaj da se obezbeđivanje srpskih kulturnih spomenika poverava kosovskim institucijama" ... Nije istina da je prvi slucaj, u Manastir u Decani i Prizrenu Kosovska Policija od davno ih cuvaju.

e-krem

pre 14 godina

Bolje bi bilo da cuvaju kriminalce a spomenike da cuva zakon i konsekventna primena njegove snage ali kako kad su krivci za divljanje 2004-te i dalje slobodni kao i razni zlocinci poput Sakala. Dokle?

mk

pre 14 godina

Ako Albanci u sledecim godinama ne sruse spomenike koje su podigli Klintonu, Jasariju, Djukanovicu ili vec kome, onda ti spomenici mogu postati "kosovarska" kulturna bastina ali ono sto su Srbi podizali moze da bude i bice iskljucivo i samo srpska kulturna bastina. Nema nikakvih problema da se izgradjuje nekakav "kosovarski" identitet medjutim to se ne cini kradjama, otimanjem tudjeg ili istorijskim izmisljotinama. Ni Gazimestan, ni srpske crkve i manastire na Kosovu nisu izgradili nikakvi "kosovari" pa da svojataju bilo sta od toga. Inace, kakva je to "drzava" i kakvi ljudi tamo zive kada spomenike za koje neki cak tvrde da su "njihovi", moraju da brane policajci ili vojska? Komedija.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Jedina opasnost za srpske spomenike kulture i bogomolje dolazi od strane Albanaca i mozda ptica. A sada ce ti isti Albanci da ih cuvaju? Ovo je odlican slagvort za diskusiju o tome kako se Madjarska tesko pomirila sa gubitkom Vojvodine, cime se povlaci nekakva paralela sa Srbijom u odnosu na Kosovo. Ako malo pazljivije pogledate, Budimpesta je puna prelepih zgrada raznih namena, sto su madjarski spomenici kulture i bogomolje, dok ih u Vojvodini skoro da i nema u tom opsegu i lepoti. Sa druge strane, iako nisam strucnjak, mislim da se mnogi monumentalni ili istoriski vazni spomenici kulture i bogomolje za Srbiju nalaze upravo na Kosovu, a manje u Beogradu ili su sasvim skorijeg datuma. To pokazuje da izmedju Srbije i Madjarske postoji ogromna razlika vec i na tom podrucju, a druga je da su na Kosovu rat pokrenuli upravo oni koji su nakon rata ostvarili teritorijalni dobitak, sto u slucaju Madjarske i Srbije ne vazi. A za Kosovo mene i mnoge druge ljude niko nikada ne moze ubediti da tapiju imaju iskljucivo "Kosovari", jer su se na tom podrucju vekovima mesali narodi, religije i kulture, sto se nazalost zaustavilo upravo sad, i Albanci sa ponosom objavljuju da je njih tamo 99,99999% a svi ostali ... ko ih sisa. Sramota za Zapad i covecanstvo generalno.

kapis?

pre 14 godina

"Pa naravno, "kulturna bastina Republike Kosova" se MORA cuvati od strane njenih organa i institucija!!!"... A MORA se CUVATI od koga? Od Marsovaca ili od "gradjana drzave kosova" koji unistavaju (svoju?) kulturnu bastinu i koji su vec unistili na desetine srpskih crkava i manastira na Kosovu? Vrlo zanimljivo. Btw. kulturna bastina "drzave kosova" moze da bude samo ono sto su napravili ili izgradili sami "kosovari". za sada osim spomenika raznim "oslobodiocima" kao i americkim sponzorima tesko da ima neceg drugog od te nove "kosovarske" bastine dok su srpske crkve i manastiri na Kosovu izgradjeni od strane Srba pa samim tim nisu niti ce biti nekakvi "kosovarski" spomenici. kapis?

Jeta

pre 14 godina

Specificne situacije traze specificne resenja, na Kosovu za sada to znaci cuvati kulturnu bastinu sa policijom od onih koji ga zele unistiti(kriminalci, huligani, ekstremisti, protivnici drzave kosova itd.)!!!

sedam

pre 14 godina

Ne postoji nikakva "kosovarska" kulturna bastina niti postoji kulturna bastina "drzave kosova" posto takva drzava ne postoji na spisku UN-a, nema je cak ni na Evroviziji, osim ako se pod tim ne podrazumevaju benzinske pumpe na svakih 200 metara kao i spomenici "oslobodiocima". Na Kosovu postoji srpska kulturna bastina i Albanci ili "kosovari" nemaju nikakvo pravo da svojataju ono sto su Srbi gradili vekovima na Kosovu. Naparavite nesto sami na tom Kosovu pa to proglasavajte "kosovarskom" kulturnom bastinom a srpske crkve i manastire ostavite na miru...

kleo

pre 14 godina

Nema potrebe da se krivica za unistavanje srpske kulturne bastine svaljuje na nekave virtuelne kriminalce, neprijatelje "drzave kosova", maloumnike, decu, tajne sluzbe ili marsovce. Srpska kulturna bastina na Kosovu se sistematski unistava ili prisvaja od strane Albanaca i zaista nema potrebe da glumimo naivnost ili da spinujemo smesne i providne teze. Na delu Kosova se formira jedna nacionalisticka albanska paradrzava u cijoj srzi je uklanjanje tragova postojanja Srba na Kosovu kao i stvaranje novokomponovanog "kosovarskog" identitea - u oba slucaja srpske crkve i manastiri na Kosovu su meta.

Haki

pre 14 godina

Od koga da se cuva!? Pa zar se kulturna bastina u Srbiji ne cuva na ovom ili onom nacinu!? Uvek ima nekoga, necega, ili nesto sto radi protiv interesa drzave i naroda, to so oni od koga se mora cuvati kulturna bastina, nazalost ovakvih koji rade PROTIV republike Kosova ima mnogo, zato se policija mora baviti ovakvim poslom!!!

McCoffe

pre 14 godina

Kakva fantasticna zamena teza... Vrhunsko LICEMERJE. Normalan covek moze da ostane samo zabezeknut. Postoje oni snimci iz marta 2004. kada nekih 50.000 Albanaca sistematski unistava i pali po Kosovu sve sto ima veze sa Srbima - pretpostavljam da su i to u stvari bili Srbi koji su glumili Albance i da su u stvari sami Srbi zapalili one srpske crkve? Zar ne? A i do sada su npr. Italijani koji su bili oko srpskih manastira u kojima su bili Srbi svestenici i monasi ustvari te manastire branili od drugih Srba? Zapanjuje to odsustvo makar minimalne objektivnosti kod novoizmisljenih "kosovara".

proteran 1999

pre 14 godina

Lično sam se uverio kako albanci "čuvaju" srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji. Ovo je isto kao i kada bi neko dao (neo)nacistima da čuvaju neki muzej holokausta. A to što sada, usled neimanja svoje, prisvajaju srpsku baštinu kao svoju, je samo odraz njihove moralne bede.

dr. dre

pre 14 godina

Ako smo dobro razumeli dezurne "kosovarske" komentatore, albanska "policija" stiti srpske spomenike od "neprijatelja drzave kosova" tj. od Srba? Znaci, Albanci brane ono sto su Srbi izgradili od samih Srba koji bi da unistavaju svoje spomenike kako bi ugrozili "ugled" te albanske paradrzave? Zadivljujuce licemerje. Pretpostavljam da su Srbi i ranije sami palili svoje crkve, manastire i kuce a i ova groblja Srba po Kosovu su u stvari porusena od strane Srba dok su Albanci naravno nevidjeno nevini, bezgresni i naravno "narodnajstariji"? Ocigledno je vreme da se Albanci sa Kosova malo pogledaju u ogledalu i da se malo spuste na zemlju jer zaista vec postaje smesno ovo njihovo glumatanje.

m

pre 14 godina

Kako nesto sto su drugi izgradili i nesto sto pripada istoriji drugog naroda moze da postane "nase" i kako neko ko nema nikave veze sa srpskim crkvama i manastirima ima obraza da svojata srpsku bastinu i da je naziva "kosovarskom" ili bastinom "drzave kosova"? Srpska kulturna bastina (ona koja nije unistena i zapaljena od strane Albanaca) je sada dobra za albansku "drzavu kosova" i lepo je kititi se tudjim perjem ali zato Srbi vec nisu dobri te su temeljno i sistematski proterani sa Kosova? Lep taj moral koji vlada u "drzavi kosova".

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Albanci su nekad bili bliski telohranitelji srpskih vladara. Zasto? Razmislite trezveno i presudite sami. Osim toga zdrava logika nalaze da je kulturna bastina Kosova kosovska a ne srpska u smislu drzavne i teritorijalne pripadnosti, jer je ona kulturno nasledje pripadnika svih zajednica na Kosovu koji su istovremeno obavezni da je cuvaju i obogacuju.

optimista nenacionalni

pre 14 godina

Kakve veze ima ko cuva strazu, vazno je da je straza kvalitetna. Jos bi bolje bilo kad ne bi ni trebala. Ali uskoro ce i to biti proslost.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

...
Ako je vaše što ste ih rušili? Na Kosovu i Metohiji jedini vaš objekat je kuća u kojoj su velikoalbanski nacionalisti osnovali prizrensku ligu. To je jedini vaš spomenik (u drugim zemljama takve spomenike ruše ali eto u Srbiji je i to bilo dozvoljeno pa vam opet nije bilo dovoljno). Drugi objekti su ili vlasništvo SPC-a ili Turaka.

Uostalom u UNESCO-u spomenici srpske kulturen baštine su zavedeni kao srpsko kulturno bogatstvo na Kosovu i Metohiji tako neka Albanci nastave i dalje sanjariti o prisvajanju tuđe imovine.
Ova vijest je zaista tragikomična! Do jučerašnji rušitelji srpskih kulturnih spomenika ih kao "štite".

mertur

pre 14 godina

Za neke pravoslavne objekte na Kosovu mogu reci da su jos u vreme kraljevine SHS bili pod zastitom albanskih vojvoda koji su za to dali besu. Dok su pod besom Albanaca bili nista im nije falilo eh sad posto je Milosevic te vojvode sam izdao i prvi poceo sa progonima i paljenjem nikakva besa vise nije obavezivala Albance.

Logic

pre 14 godina

Zdrava logika nalaze da je kulturna bastina svojina onih koji su tu kulturnu bastinu i izgradili a ne onih koji su etnickim ciscenjem i zlocinima postali vecina, od kojih moras da stitis te iste spomenike kulture i koji su samoproglasili nekakvu "drzavu" pa misle da su postali jedini vlasnici svega u vezi Kosova. Inace, zanimljivo je da se vekovima morala stititi ta srpska kulturna bastina, cak su i albanske plemenske vodje morale davati besu da ce je cuvati od svojih sunarodnika a i zadnjih deset godina vojnici NATO -a moraju da stite te spomenike od Albanaca. Kakav je to narod od kojeg vekovima moras da stitis nesto i koji tvrdi da je vekovima na Kosovu a da za to vreme nije uspeo da napravi nista? Narod koji zasluzuje nezavisnu i suverenu drzavu na Kosovu? Tesko, jako tesko.