Ponedeljak, 15.03.2010.

14:07

HPC pritisak na Srbe?

Vladika dalmatinski Fotije zatražio je od hrvatskog predsednika Ive Josipovića da spreči formiranje takozvane Hrvatske pravoslavne crkve.

Izvor: B92

HPC pritisak na Srbe? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

ismir

pre 14 godina

E pa draga gospodo iz BEOGRADA doslo vreme da i vi vidite kako boli kad neka VLADA a u ovom slucaju HRAVATSKA dodje na ideju da osnuje svoju VERSKU ZAJEDNICU koja ce biti naravno u sluzbi te iste vlade i koja ce radite za njene interese a nikako za interes SVOG NARODA. Tako je i BEOGRAD isto uradio sa ISLAMSKO ZAJEDNICOM U SANDZAKU pa lijepo stoji ona stara " Ako drugom jamu kopas sam u nju upadnes" ZIVOT JE TO. A sto se tice takozavane ISLAMSKE ZAJENICE SRBIJE ona nikad nece i nije prirodno da bude srpska kao sto nije HRVATSKA ova HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA nego mogu bite samo ISLAMSKA ZAJEDNICA U SRBIJI I SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U HRAVATSKOJ. POZDRAV I NOVOG PAZARA

Dzordz

pre 14 godina

Evo ovako! Srpska pravoslavna crkva ima mnogo nekretnina po Hrvatskoj. Vecina njih je, mislim, u Zagrebu. Ne radi se ovde o imenu vec o tome da Hrvati, osnivanjem svoje pravoslavne crkve, pokusavaju da otmu sve te teritorije koje drzi SPC, a pozivajuci se na nekakvu pravoslavnu crkvu iz vremena Drugog svetskog rata.

memo

pre 14 godina

Mene ipak najvise zapanjuje ta neizmerna kolicina licemerja onih koji brane i pravdaju ovaj cirkus od stvaranja "hrvatske pravoslavne crkve". Isti ti bi bili najglasniji kada bi neko iz Srbije pokusao nesto slicno, medjutim sada pravdaju i racionalizuju ovaj plan koji ni ustase nisu uspele da realizuju. Pogledajte ko su osnivaci te "crkve", sta su do sada radili i treba pogledati ko ih podrzava i jasno se vidi sta je u stvari sustina stvarnja "hrvatske p[ravoslavne crkve". Albanci na Kosovu takodjer samo cekaju kada ce osnovati "kosovarsku pravoslavnu crkvu" kako bi preoteli srpske pravoslavne crkve i manastire, kako bi nametnuli svoje istorijske falsifikate i izmisljotine i kako bi dovrsili otimacinu Kosova i dovrsili etnicko ciscenje na Kosovu. Cekamo samo da se pojavi i "bosnjacka pravoslavna crkva" pa da cirkus bude kompletan. Medjutim i Albanci i Hrvati iz tih "pravoslavnih crkava" bi umesto otimacine tudjeg trebali da zasuku rukave pa da sami izgrade i naprave nesto pa neka to nazivaju kako god hoce. Nego, kako ovi iz "hrvatske pravoslavne crkve" ili iz "kosovarske pravoslavne crkve" misle da dobiju legitimitet? Da li misle da ce ostale pravoslavne crkve da ih priznaju? Da ce npr. ruska, grcka ili rumunska pravoslavna crkva da ih priznaju ili i oni misle da je sasvim dovoljno da se "samopriznaju" ili da ih prizna "amercka pravoslavna crkva" i vec su postali i crkva i imaju legitimitet i mogu da se usele u srpske pravoslavne crkve i manastire?

teolog

pre 14 godina

Na jednome tlu mozhe postojati jedna pravoslava Crkva, kako god se ona zvala SPC, MPC, HPC...Sve preko jedne Crkve je "overlapping" duhovne vlasti, shto je sa aspekta kanonskog prava Crkve neodrzhivo. SPC recimo, nema pravo da osniva eparhije na teritoriji jurisdikcije Ruske ili Grcke ili Gruzijske pravoslavne Crkve, shto ne znachi da nema Srba u ovim drzhavama. Oni su pod duhovnom vlashchu lokalnih episkopa i sveshtenika. Lepo reche neko u prethodnim komentarima, shta fali Francuzima koji idu u pravoslavne hramove zapadnoevropske eparhije SPC? Manje su Francuzi? Postadoshe Srbi? MPC u Hrvatskoj postoji zato shto je MPC u kanonskom raskolu sa SPC, da nije tako nikad ne bi mogli da osnuju eparhije na tlu nad kojim vlast vrshi druga priznata pomesna pravoslavna Crkva. Shto se tiche drzhave, normalno je da se njeno zakonodavstvo ne bazira na kanonima, zato je i odvojena od Crkve, pa to ne znachi da je organizacija koju drzhava prizna kao Crkvu - zapravo i Crkva. Na primer: ako se moji ortaci i ja udruzhimo, skupimo potpise, izreklamiramo se po web site-ovima, osnujemo Katolichku srpsku Crkvu - da li je to Crkva ili ne? Da li che Biskupska konferencija ostati nema na ovaj chin? Shta nas razdvaja od nekakve grupe gradjana, nevladine organizacije (koje su osnovane po zakonu), a shta nas spaja sa Crkvom (chije ime uzimamo)?

vernik

pre 14 godina

Ako nekoga krsti sveštenik koji pripada SPC to ne znači niti da je postao srbin, niti da ima bilo kakve veze sa državom Srbijom. Kršteni čovek postaje pravoslavni hrišćanin i to je sve. Onome ko ozbiljno i iskreno veruje to je dovoljno, a onaj koji se spetljao oko nacionalizma taj će se spetljati go kod ga i gde god ga krstio. Ozbiljnom verniku je svejedno kako se (trenutno) zove crkva. Sutra se mogu preseliti u Japan i administrativno "prebaciti" u JPC, ali suštinski se nije desilo ništa. Ti nazivi su nacionalno, istorijsko, administrativne prirode i ko se u to zapliće njemu je nacija, istorija i administracija vaznija od same vere.

Makedonac iz Hr

pre 14 godina

Nije tocno da u Hrvatskoj postoji samo Srpska pravoslavna crkva. Postoji i Makedonska pravoslavna crkva.
Tako da nema SPC u Hrvatskoj ekskluzivno pravo zastupanja pravoslavnih. HPC moze, teoretski, nastati i izdvajanjem iz Makedonske PC u Hrvatskoj.
Isto tako, u Hrvatskoj uz Katolicku crkvu, postoji i Starohrvatska katolicka crkva. Ona je mala zajednica. Razlika je u tretmanu svecenika (ne celibat, biranje svecenika, itd). Tako da se moze osnovati i Srpska katolicka crkva. A u Srbiji ionako vec postoji katolicka crkva koja je dio globalne svjetske crkve koja priznaje primat rimske kurije i rimskog biskupa - Pape.

Crkve bez nacije!

pre 14 godina

Činjenica je da ako neki Hrvat, Mađar, Čeh hoće prijeći na pravoslavnu vjeroispovijest, on to trenutno mora kroz crkvu koja se zove Srpska. Zašto? Zbog ćega bi se vjeroispovijest vezala uz nacionalnost?
Ako se SPC preimenuje u Pećku patrijaršiju, bez nacionalnog predznaka, onda bi to bila druga priča. ali ovako, nije čudo što Makedonci, Crnogorci, ali i malobrojni pravolsavni Hrvati ne žele biti dio Srpske crkve iako je kanonska. Oni nisu Srbi.

Dejan pravo-slavni

pre 14 godina

Mislim da se u samom nazivu SRPSKA Pravoslavna Crkva krije zlo koje nas je kostalo puno teritorija i izgubljenih srpskih duša. Kako moze neka crkva (koja sluzi religiji, a religija je nadnacionalna) da pripada jednom narodu i da stoga nosi nacionalni pridev SRPSKA? Ja kao Srbin i po opredeljenju pravoslavac, smatram da treba pod hitno izbaciti pridev SRPSKA iz naziva ''Srpska pravoslavna crkva'', pogotovo zato sto smo mi Srbi kao narod, zbog lose nacionalne politike, ostali rastrkani diljem Balkana u 5-6 drzavica, tako da ce nas taj predznak SRPSKI skupo kostati kao i dosad u istoriji. Inace, podrzavam osnivanje HPC i smatram da je potpuno legitimno. Da se nismo nacionalno toliko vezivali za ''srpsku'' pravoslavnu crkvu kroz istoriju, sada bi bilo vecinskih Srba i u Dalmaciji, Bosni, Lici... i sve to bi bila drzava Srbija, naravno, ne pravoslavna, vec i katolicka i muslimanska. Multireligiozno srpstvo ima više šanse da prezivi od monoreligioznog. Srbi su na raskrsnici civilizacija i religija i ako nekome ne treba nacionalisticko svojatanje crkve i religijska iskljucivost i uniformnost onda smo to mi Srbi. Da nismo bili takvi, danas bi svi ''bosnjaci'' u Bosni bili Srbi (ko sto zaista jesu, ali im mi nismo dali da budu Srbi), dalmatinski ''Hrvati'' bi bili Srbi, ko sto zaista bili jesu, ali im mi nismo dali da budu i dalje ono sto jesu, jer su napustili ''srpsko'' pravoslavlje i srpsku crkvu koja je uvek ''delila sudbinu naroda'' (ovo je potpuna zamena teze - narod je uvek ispastao zbog religiozne diktature koju je ''srpska'' pravoslavna crkva sprovodila nad njim).

Правдољуб

pre 14 godina

Ако је неком проблем назив "Српска Православна Црква" (иначе у питању је име скоријег датума) онда може једноставно да каже да је верник "Пећке Патријаршије" (првобитан и старији назив наше цркве) и неће направити никаву грешку. Свако ко треба да зна у хришћанском и у православном свету зна које су границе Пећке Патријаршије овде код нас на Балкану. Иначе поборник сам враћању старог назива наше цркве само због проблема који предзнак Српска изазива код верника који се не изјашњавају као Срби. У мојој фамилије рецимо постоји овај проблем јер смо сви верници Аутономне Охридске Архиепископије па већини од нас овај назив СПЦ не смета, али имам неких рођака кији би више волели да се црква зове по "старом" - Пећка Патријаршија

Francuz

pre 14 godina

A zasto Francuzima ne smeta da budu deo Zapadnoevropske eparhije SPC, i imaju manastire i crkve u kojima se sluzi na Francuskom? Ili mozda neko ima puno vremena pa osniva fiktivne crkvice...

BH Ateista

pre 14 godina

Pa sam naziv SPC kaze da se radi o srpskoj (dakle nacionalnoj!) pravoslavnoj crkvi. Zato mi nije jasno zasto je problem da se osnuje HPC? I CPC? I MPC? I BHPC? Pored ovoga, treba napomenuti gospodi koja se protivi osnivanju HPC da je i SPC nastala odvajanjem od Grcke pravoslavne crkve. A posto se neki u Srbiji vole pozivati na "istorijsko" pravo, onda nema smisla da srpski pravoslavci imaju istorijsko pravo koje se hrvatskim pravoslavcima uskracuje. Ako su hrvatski i srpski pravoslavci braca po vjeri, onda bi trebali imati ista prava. Valjda.

Drugo, ako se poziva na zabranu HPC-a jer je osnovana od ustase Pavelica, da li to znaci da ce isti ti u Srbiji traziti da se ukine Republika Srpska jer su joj utemeljitelji dokazani ratni zlocinci koji su glorificirali cetnicku ideologiju (te jos uvijek rade); osim toga, Republika Srpska je i nastala na progonu, etnickom ciscenju i genocidu?

Samo pitam, da vidim jesmo li svi jednaki, ili su neki jednakiji od drugih. Bez namjere ikoga da uvrijedim.

teolog

pre 14 godina

Da dodam josh neshto. Rekao sam da po kanonskom pravu HPC mozhe da nastane samo od eparhija SPC u Hrvatskoj. To nije zato shto su "Srbi narod najstariji, najbolji"(i ostale budalashtine...), vech zbog toga shto je SPC jedina prisutna Pravoslavna Crkva na tlu Hrvatske. Analogno tome gospodine sa nickom Vjernik, savetujem Vam da se obratite sveshteniku ili episkopu eparhije SPC koja ima jurisdikciju nad podruchjem u kome zhivite, oko primanja u zajednicu. Ne morate da promenite ni ime, ni naciju. Religija je iznad nacije, ona je sushtinski nadilazi, jer je nacija posledica istorije a religija je nachin egzistencije. Svako dobro. Pozdrav.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ja sam napomenuo da je nespojivo sa hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnima u Hrvatskoj ima neka druga država”, poručuje Lalatović.

Možda bi izvjesni Lalatović trebao pročitati način na koji pravoslavne crkve funkcionišu. Centrala (Patrijaršija ili Arhiepiskopija) je u matičnoj zemlji a u ostalim zemljama van matice crkva je organizovana po eparhijama. Mada sumnjam da to već nisu znali.

Sramota bi bila za Hrvatsku ako zaista dopusti registrovanje ovakve jedne organizacije. Neće im pomoći ni svi odlasci u Aušvic i proslave 9. maja jer očito da je to ipak samo fasada. Ako je Hrvatskoj stalo do ulaska u EU, poboljšanje odnosa sa Srbijom i sa Srbima uopšte ovo ne, ovu fašističku organizaciju ne da ne bi smjela priznati nego bi njene osnivače trebala uhapsiti (da je normalna država) i krivično ih goniti zbog raspirivanja mržnje.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatski komentatori koji podržavaju osnivanje ove "crkve" neka odu na njihov web site i neka onda pogledaju šta podržavaju. Hrvatska pravoslavna crkva je neo-ustaška organizacija. Da je Hrvatskoj stalo do pomirenja sa Srbima i do odustajanja od baštinjenja ustaškog režima ne bi podržavali osnivanje jedne ovakve organizacije. Zanimljivo je da je jedan od osnivača čovjek koji je izbačen iz nepriznate crnogorske pravoslavne crkve. Opet Crnogorci i Hrvati!

Srpska katolička crkva nije moguća ali je moguće osnovati srpsku katoličku zajednicu.

Što se tiče IZ. Islamska zajednica Srbije je postojala i ranije IZ u Srbiji je Cerićeva filijala u Novom Pazaru.

Niko normalan ne može podržati osnivanje hpc koja se temelji na tzv. hpc iz doba NDH. Hrvati bi se u startu trebali stidjeti i same pomisli za osnivanje nečeg sličnog. Ovo je zaista ozbiljna provokacija!

vasilije knezevic

pre 14 godina

Problemi sa religioznim institucijama postoje sirom ssvijeta. Katolicka crkva je jedina koja autoritativno cuva "jedinstvo" i kontrolise vjernike. To je samo zbog toga jer je postala bastion svjetske politike i uticaja. Sa druge strane SPC sve vise poprima "nacionalisticki" karakter pa se konfrontacija sa politickim forumima izvan Srbije pojavljuje kao neminovna. Novi "world order"zeli da koristi religiju kao kontrolu nad drugim narodima promovisanjem podjela "deoba" u korist "kontrolora".
Rusija ima vrlo slicne probleme kao i Srbija jer su dvije zemlje naivno ohrabrile doticne pravoslavne crkve crkve da ozive nacionalni identitet. To se sukobljava sa osnovnim organizacionim elementima modernog drustva koje iskljucuje religiju kao nepotrebnu "zarazu" proslosti. Fundamentalizam u sustini postaje tezak problem za sve zemlje gdje zive muslimani. Amerika nastoji da kontrolise religiju za svoje nacionalne interese pa svaki "bog" ili "svetac" novih ili imigrantskih religija mora da se "prijavi" imigraciji. Sa druge strane
religije drugih zemalja se koriste za politicku infiltraciju i razjedinjavanje.
Najbolji primjer za to je slucaj Tibeta.
Poslije svega toga nije tesko razumjeti
ni pokusaj ozivljavanja "Hrvatske pravoslavne crkve". Sve se svodi na politicku kontrolu naivnih i manipulisanih u borbi za opstanak.Nacionalni identitet postaje samo povrsnost u karnevalskim kostimima.

teolog

pre 14 godina

Kanonski gledano, HPC mozhe da nastane samo od eparhija SPCa na tlu Hrvatske. U suprotnom, to je udruzhenje gradjana, a ne Crkva. Kome odgovara da se takva tvorevina tolerishe, razvija i sl. treba pogledati u politichkim krugovima. Neshto slichno se desilo i sa CPC.

Spectator

pre 14 godina

Katolicka crkva je univerzalna, pa zato nije nacionalno vezana. Tako da nema Hrvatske katolicke crkve, kao sto nema ni Ceske, Slovacke, Madjarske..., u Srbiji postoje katolicke Zajednice Madjara, Hrvata,Slovaka i sve su definirane kroz iste Biskupije, neovisno na kojem se jeziku mole. Sto se ovoga slucaja u Hrvatskoj tice: ako dodje do Zahtjeva za priznanjem ove Zajednice, Vlada ga silom Zakona mora odobriti, medjutim ova Zajednica nikad nece zazivjeti, jer Srpski korpus u Hrvatskoj je pre senzibilan, da bi se uopce sada upustio u diskusiju.

Vjernik

pre 14 godina

Imam pitanje? Po nacionalnosti sam Hrvat i drzavljanin RH. Kako sam odlucio da postanem pravoslavni vjenik, interesira me da li trebam da preselim u Makedoniju, emigriram u Grcku, trazim azil u Rusiji, zahtijevam Ukrajinsku putovnicu, ili da, na kraju krajeva, postanem Srbin? Inace, interesirao sam se kod Dalaj Lame, koji mi porucuje da ako zelim biti budista ne treba da dolazim u Nepal. Moze i u Hrvatskoj.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

“Mi ne želimo biti prilepak ničiji, mi smo ono što jesmo, mi smo pravoslavci, mi smo Hrvati, odatle mi duhovne potrebe želimo obavljati u našoj crkvi”, kaže Matanović.
Mislim da je ovo sasvim OK! Shvatili su hrvatski Srbi koliko su dugo bili orude u rukama SPC. Kad god treba izvrsiti kakav pritisak na Hrvate koriste se prekodrinski Srbi. I osim toga, teza da se radi o zastrasivanju povratnika ne stoji jer bi to potaknulo brzi povratak u prostore iz kojeg su izbjegli i stvorilo bi se povjerenje u drzavu Hrvatsku u kojoj bi postalo normalno da su hrvatski Srbi isti kao i ostali njezini gradani. Izgleda da se SPC u Hrvatskoj vise boji za imovinu, novac, moc i utjecaj nego sto im je stalo do vjernika. Kakva je situacija danas u SPC nebi me cudilo da i u samoj Srbiji nikne "niska ili pozeska ili sumadijska pravoslavna crkva... jer su vjernici u Srbiji ogorceni na nacin na koji je ustrojena SPC a ponajvise na nacin na koji "brine" za svoje vjernike. SPC nema jedina tapiju ili monopol na pravoslavne vjernike niti na Balkanu ni u Hrvatskoj.

View

pre 14 godina

“Što se tiče, kako da kažem, osnivanja crkava, to je nemoguće. Crkva je osnovana pre 2000 godina u Jerusalimu" ....

Pa, po ovoj logici, ne bi trebalo da postoji ni SPC, jedina crkva na svetu sa nacionalnim predznakom. Inače, Srbija izdvaja milione dinara iz budžeta za manastir Krka, koji jeste pravoslavni manastir, ali vlaški.

mosa

pre 14 godina

“Ja sam napomenuo da je nespojivo sa hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnima u Hrvatskoj ima neka druga država”, poručuje Lalatović. Kakav je ovo nonsens, pa ingerencije nad katolicima isto ima neka druga drzava!!! Osnivanje Islamske verske zajednice u Srbiji nije isto sto i osnivanje HPS, jer u Srbiji se nije osnovala Srpska islamska zajednica, zar ne?!

Ateista

pre 14 godina

Kako Josipovic moze da spreci nesto sta je dozvoljeno po zakonu? Ako ljudi hoce crkvu, sektu, grupu i ako zakon to dozvoljava niko to ne moze da spreci. Ako postoji vise verzija ili formi iste crkve neka se i one organizuju. Bila bi velika nepravda ne dozvoliti slobodu veroispovesti. I nije mi jasan komentar lista "Vecernje Novosti" koji tvrdi da su to sve ustase, misli li na Srbe koji hoce crkvu ili na one koji im dozvoljavaju da se zakonski uspostave.

laik

pre 14 godina

Ja ova zbivanja gledam iskljucivo kroz politicku prizmu:
Recimo: Srbija je pre par godina osnovala Islamsku versku zajednicu Srbije i pokusala da preotme ingerencije koje ima Sarajevo.(za vreme SFRJ te monopole su imali Hrvatska za katolicizam, Srbija za pravoslavlje, a Bosna za islam)
Zasto onda i Hrvati nebi sebi osnovali Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu iz istih razloga ??
Pa nemaju Srbi monopol na pravoslavlje kao sto ga nemaju ni Hrvati na katolicizam.
A glavni argument Srbije na osnivanje Islamske verske zajednice Srbije je bio bas to da Bosna nema monopol na islam.
I sada se to vraca Srbiji

mertur

pre 14 godina

Ja se nadam da cemo i na Kosovu imati uskoro nesto slicno. Inace dok SPC ima uticaja na kosovske srbe tesko da ce doci do nekakvog trajnog mira.

laik

pre 14 godina

Ja ova zbivanja gledam iskljucivo kroz politicku prizmu:
Recimo: Srbija je pre par godina osnovala Islamsku versku zajednicu Srbije i pokusala da preotme ingerencije koje ima Sarajevo.(za vreme SFRJ te monopole su imali Hrvatska za katolicizam, Srbija za pravoslavlje, a Bosna za islam)
Zasto onda i Hrvati nebi sebi osnovali Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu iz istih razloga ??
Pa nemaju Srbi monopol na pravoslavlje kao sto ga nemaju ni Hrvati na katolicizam.
A glavni argument Srbije na osnivanje Islamske verske zajednice Srbije je bio bas to da Bosna nema monopol na islam.
I sada se to vraca Srbiji

mertur

pre 14 godina

Ja se nadam da cemo i na Kosovu imati uskoro nesto slicno. Inace dok SPC ima uticaja na kosovske srbe tesko da ce doci do nekakvog trajnog mira.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatski komentatori koji podržavaju osnivanje ove "crkve" neka odu na njihov web site i neka onda pogledaju šta podržavaju. Hrvatska pravoslavna crkva je neo-ustaška organizacija. Da je Hrvatskoj stalo do pomirenja sa Srbima i do odustajanja od baštinjenja ustaškog režima ne bi podržavali osnivanje jedne ovakve organizacije. Zanimljivo je da je jedan od osnivača čovjek koji je izbačen iz nepriznate crnogorske pravoslavne crkve. Opet Crnogorci i Hrvati!

Srpska katolička crkva nije moguća ali je moguće osnovati srpsku katoličku zajednicu.

Što se tiče IZ. Islamska zajednica Srbije je postojala i ranije IZ u Srbiji je Cerićeva filijala u Novom Pazaru.

Niko normalan ne može podržati osnivanje hpc koja se temelji na tzv. hpc iz doba NDH. Hrvati bi se u startu trebali stidjeti i same pomisli za osnivanje nečeg sličnog. Ovo je zaista ozbiljna provokacija!

Vjernik

pre 14 godina

Imam pitanje? Po nacionalnosti sam Hrvat i drzavljanin RH. Kako sam odlucio da postanem pravoslavni vjenik, interesira me da li trebam da preselim u Makedoniju, emigriram u Grcku, trazim azil u Rusiji, zahtijevam Ukrajinsku putovnicu, ili da, na kraju krajeva, postanem Srbin? Inace, interesirao sam se kod Dalaj Lame, koji mi porucuje da ako zelim biti budista ne treba da dolazim u Nepal. Moze i u Hrvatskoj.

BH Ateista

pre 14 godina

Pa sam naziv SPC kaze da se radi o srpskoj (dakle nacionalnoj!) pravoslavnoj crkvi. Zato mi nije jasno zasto je problem da se osnuje HPC? I CPC? I MPC? I BHPC? Pored ovoga, treba napomenuti gospodi koja se protivi osnivanju HPC da je i SPC nastala odvajanjem od Grcke pravoslavne crkve. A posto se neki u Srbiji vole pozivati na "istorijsko" pravo, onda nema smisla da srpski pravoslavci imaju istorijsko pravo koje se hrvatskim pravoslavcima uskracuje. Ako su hrvatski i srpski pravoslavci braca po vjeri, onda bi trebali imati ista prava. Valjda.

Drugo, ako se poziva na zabranu HPC-a jer je osnovana od ustase Pavelica, da li to znaci da ce isti ti u Srbiji traziti da se ukine Republika Srpska jer su joj utemeljitelji dokazani ratni zlocinci koji su glorificirali cetnicku ideologiju (te jos uvijek rade); osim toga, Republika Srpska je i nastala na progonu, etnickom ciscenju i genocidu?

Samo pitam, da vidim jesmo li svi jednaki, ili su neki jednakiji od drugih. Bez namjere ikoga da uvrijedim.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

“Mi ne želimo biti prilepak ničiji, mi smo ono što jesmo, mi smo pravoslavci, mi smo Hrvati, odatle mi duhovne potrebe želimo obavljati u našoj crkvi”, kaže Matanović.
Mislim da je ovo sasvim OK! Shvatili su hrvatski Srbi koliko su dugo bili orude u rukama SPC. Kad god treba izvrsiti kakav pritisak na Hrvate koriste se prekodrinski Srbi. I osim toga, teza da se radi o zastrasivanju povratnika ne stoji jer bi to potaknulo brzi povratak u prostore iz kojeg su izbjegli i stvorilo bi se povjerenje u drzavu Hrvatsku u kojoj bi postalo normalno da su hrvatski Srbi isti kao i ostali njezini gradani. Izgleda da se SPC u Hrvatskoj vise boji za imovinu, novac, moc i utjecaj nego sto im je stalo do vjernika. Kakva je situacija danas u SPC nebi me cudilo da i u samoj Srbiji nikne "niska ili pozeska ili sumadijska pravoslavna crkva... jer su vjernici u Srbiji ogorceni na nacin na koji je ustrojena SPC a ponajvise na nacin na koji "brine" za svoje vjernike. SPC nema jedina tapiju ili monopol na pravoslavne vjernike niti na Balkanu ni u Hrvatskoj.

Ateista

pre 14 godina

Kako Josipovic moze da spreci nesto sta je dozvoljeno po zakonu? Ako ljudi hoce crkvu, sektu, grupu i ako zakon to dozvoljava niko to ne moze da spreci. Ako postoji vise verzija ili formi iste crkve neka se i one organizuju. Bila bi velika nepravda ne dozvoliti slobodu veroispovesti. I nije mi jasan komentar lista "Vecernje Novosti" koji tvrdi da su to sve ustase, misli li na Srbe koji hoce crkvu ili na one koji im dozvoljavaju da se zakonski uspostave.

mosa

pre 14 godina

“Ja sam napomenuo da je nespojivo sa hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnima u Hrvatskoj ima neka druga država”, poručuje Lalatović. Kakav je ovo nonsens, pa ingerencije nad katolicima isto ima neka druga drzava!!! Osnivanje Islamske verske zajednice u Srbiji nije isto sto i osnivanje HPS, jer u Srbiji se nije osnovala Srpska islamska zajednica, zar ne?!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ja sam napomenuo da je nespojivo sa hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnima u Hrvatskoj ima neka druga država”, poručuje Lalatović.

Možda bi izvjesni Lalatović trebao pročitati način na koji pravoslavne crkve funkcionišu. Centrala (Patrijaršija ili Arhiepiskopija) je u matičnoj zemlji a u ostalim zemljama van matice crkva je organizovana po eparhijama. Mada sumnjam da to već nisu znali.

Sramota bi bila za Hrvatsku ako zaista dopusti registrovanje ovakve jedne organizacije. Neće im pomoći ni svi odlasci u Aušvic i proslave 9. maja jer očito da je to ipak samo fasada. Ako je Hrvatskoj stalo do ulaska u EU, poboljšanje odnosa sa Srbijom i sa Srbima uopšte ovo ne, ovu fašističku organizaciju ne da ne bi smjela priznati nego bi njene osnivače trebala uhapsiti (da je normalna država) i krivično ih goniti zbog raspirivanja mržnje.

View

pre 14 godina

“Što se tiče, kako da kažem, osnivanja crkava, to je nemoguće. Crkva je osnovana pre 2000 godina u Jerusalimu" ....

Pa, po ovoj logici, ne bi trebalo da postoji ni SPC, jedina crkva na svetu sa nacionalnim predznakom. Inače, Srbija izdvaja milione dinara iz budžeta za manastir Krka, koji jeste pravoslavni manastir, ali vlaški.

teolog

pre 14 godina

Kanonski gledano, HPC mozhe da nastane samo od eparhija SPCa na tlu Hrvatske. U suprotnom, to je udruzhenje gradjana, a ne Crkva. Kome odgovara da se takva tvorevina tolerishe, razvija i sl. treba pogledati u politichkim krugovima. Neshto slichno se desilo i sa CPC.

teolog

pre 14 godina

Da dodam josh neshto. Rekao sam da po kanonskom pravu HPC mozhe da nastane samo od eparhija SPC u Hrvatskoj. To nije zato shto su "Srbi narod najstariji, najbolji"(i ostale budalashtine...), vech zbog toga shto je SPC jedina prisutna Pravoslavna Crkva na tlu Hrvatske. Analogno tome gospodine sa nickom Vjernik, savetujem Vam da se obratite sveshteniku ili episkopu eparhije SPC koja ima jurisdikciju nad podruchjem u kome zhivite, oko primanja u zajednicu. Ne morate da promenite ni ime, ni naciju. Religija je iznad nacije, ona je sushtinski nadilazi, jer je nacija posledica istorije a religija je nachin egzistencije. Svako dobro. Pozdrav.

Spectator

pre 14 godina

Katolicka crkva je univerzalna, pa zato nije nacionalno vezana. Tako da nema Hrvatske katolicke crkve, kao sto nema ni Ceske, Slovacke, Madjarske..., u Srbiji postoje katolicke Zajednice Madjara, Hrvata,Slovaka i sve su definirane kroz iste Biskupije, neovisno na kojem se jeziku mole. Sto se ovoga slucaja u Hrvatskoj tice: ako dodje do Zahtjeva za priznanjem ove Zajednice, Vlada ga silom Zakona mora odobriti, medjutim ova Zajednica nikad nece zazivjeti, jer Srpski korpus u Hrvatskoj je pre senzibilan, da bi se uopce sada upustio u diskusiju.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Problemi sa religioznim institucijama postoje sirom ssvijeta. Katolicka crkva je jedina koja autoritativno cuva "jedinstvo" i kontrolise vjernike. To je samo zbog toga jer je postala bastion svjetske politike i uticaja. Sa druge strane SPC sve vise poprima "nacionalisticki" karakter pa se konfrontacija sa politickim forumima izvan Srbije pojavljuje kao neminovna. Novi "world order"zeli da koristi religiju kao kontrolu nad drugim narodima promovisanjem podjela "deoba" u korist "kontrolora".
Rusija ima vrlo slicne probleme kao i Srbija jer su dvije zemlje naivno ohrabrile doticne pravoslavne crkve crkve da ozive nacionalni identitet. To se sukobljava sa osnovnim organizacionim elementima modernog drustva koje iskljucuje religiju kao nepotrebnu "zarazu" proslosti. Fundamentalizam u sustini postaje tezak problem za sve zemlje gdje zive muslimani. Amerika nastoji da kontrolise religiju za svoje nacionalne interese pa svaki "bog" ili "svetac" novih ili imigrantskih religija mora da se "prijavi" imigraciji. Sa druge strane
religije drugih zemalja se koriste za politicku infiltraciju i razjedinjavanje.
Najbolji primjer za to je slucaj Tibeta.
Poslije svega toga nije tesko razumjeti
ni pokusaj ozivljavanja "Hrvatske pravoslavne crkve". Sve se svodi na politicku kontrolu naivnih i manipulisanih u borbi za opstanak.Nacionalni identitet postaje samo povrsnost u karnevalskim kostimima.

Правдољуб

pre 14 godina

Ако је неком проблем назив "Српска Православна Црква" (иначе у питању је име скоријег датума) онда може једноставно да каже да је верник "Пећке Патријаршије" (првобитан и старији назив наше цркве) и неће направити никаву грешку. Свако ко треба да зна у хришћанском и у православном свету зна које су границе Пећке Патријаршије овде код нас на Балкану. Иначе поборник сам враћању старог назива наше цркве само због проблема који предзнак Српска изазива код верника који се не изјашњавају као Срби. У мојој фамилије рецимо постоји овај проблем јер смо сви верници Аутономне Охридске Архиепископије па већини од нас овај назив СПЦ не смета, али имам неких рођака кији би више волели да се црква зове по "старом" - Пећка Патријаршија

Francuz

pre 14 godina

A zasto Francuzima ne smeta da budu deo Zapadnoevropske eparhije SPC, i imaju manastire i crkve u kojima se sluzi na Francuskom? Ili mozda neko ima puno vremena pa osniva fiktivne crkvice...

Dejan pravo-slavni

pre 14 godina

Mislim da se u samom nazivu SRPSKA Pravoslavna Crkva krije zlo koje nas je kostalo puno teritorija i izgubljenih srpskih duša. Kako moze neka crkva (koja sluzi religiji, a religija je nadnacionalna) da pripada jednom narodu i da stoga nosi nacionalni pridev SRPSKA? Ja kao Srbin i po opredeljenju pravoslavac, smatram da treba pod hitno izbaciti pridev SRPSKA iz naziva ''Srpska pravoslavna crkva'', pogotovo zato sto smo mi Srbi kao narod, zbog lose nacionalne politike, ostali rastrkani diljem Balkana u 5-6 drzavica, tako da ce nas taj predznak SRPSKI skupo kostati kao i dosad u istoriji. Inace, podrzavam osnivanje HPC i smatram da je potpuno legitimno. Da se nismo nacionalno toliko vezivali za ''srpsku'' pravoslavnu crkvu kroz istoriju, sada bi bilo vecinskih Srba i u Dalmaciji, Bosni, Lici... i sve to bi bila drzava Srbija, naravno, ne pravoslavna, vec i katolicka i muslimanska. Multireligiozno srpstvo ima više šanse da prezivi od monoreligioznog. Srbi su na raskrsnici civilizacija i religija i ako nekome ne treba nacionalisticko svojatanje crkve i religijska iskljucivost i uniformnost onda smo to mi Srbi. Da nismo bili takvi, danas bi svi ''bosnjaci'' u Bosni bili Srbi (ko sto zaista jesu, ali im mi nismo dali da budu Srbi), dalmatinski ''Hrvati'' bi bili Srbi, ko sto zaista bili jesu, ali im mi nismo dali da budu i dalje ono sto jesu, jer su napustili ''srpsko'' pravoslavlje i srpsku crkvu koja je uvek ''delila sudbinu naroda'' (ovo je potpuna zamena teze - narod je uvek ispastao zbog religiozne diktature koju je ''srpska'' pravoslavna crkva sprovodila nad njim).

Crkve bez nacije!

pre 14 godina

Činjenica je da ako neki Hrvat, Mađar, Čeh hoće prijeći na pravoslavnu vjeroispovijest, on to trenutno mora kroz crkvu koja se zove Srpska. Zašto? Zbog ćega bi se vjeroispovijest vezala uz nacionalnost?
Ako se SPC preimenuje u Pećku patrijaršiju, bez nacionalnog predznaka, onda bi to bila druga priča. ali ovako, nije čudo što Makedonci, Crnogorci, ali i malobrojni pravolsavni Hrvati ne žele biti dio Srpske crkve iako je kanonska. Oni nisu Srbi.

Makedonac iz Hr

pre 14 godina

Nije tocno da u Hrvatskoj postoji samo Srpska pravoslavna crkva. Postoji i Makedonska pravoslavna crkva.
Tako da nema SPC u Hrvatskoj ekskluzivno pravo zastupanja pravoslavnih. HPC moze, teoretski, nastati i izdvajanjem iz Makedonske PC u Hrvatskoj.
Isto tako, u Hrvatskoj uz Katolicku crkvu, postoji i Starohrvatska katolicka crkva. Ona je mala zajednica. Razlika je u tretmanu svecenika (ne celibat, biranje svecenika, itd). Tako da se moze osnovati i Srpska katolicka crkva. A u Srbiji ionako vec postoji katolicka crkva koja je dio globalne svjetske crkve koja priznaje primat rimske kurije i rimskog biskupa - Pape.

vernik

pre 14 godina

Ako nekoga krsti sveštenik koji pripada SPC to ne znači niti da je postao srbin, niti da ima bilo kakve veze sa državom Srbijom. Kršteni čovek postaje pravoslavni hrišćanin i to je sve. Onome ko ozbiljno i iskreno veruje to je dovoljno, a onaj koji se spetljao oko nacionalizma taj će se spetljati go kod ga i gde god ga krstio. Ozbiljnom verniku je svejedno kako se (trenutno) zove crkva. Sutra se mogu preseliti u Japan i administrativno "prebaciti" u JPC, ali suštinski se nije desilo ništa. Ti nazivi su nacionalno, istorijsko, administrativne prirode i ko se u to zapliće njemu je nacija, istorija i administracija vaznija od same vere.

teolog

pre 14 godina

Na jednome tlu mozhe postojati jedna pravoslava Crkva, kako god se ona zvala SPC, MPC, HPC...Sve preko jedne Crkve je "overlapping" duhovne vlasti, shto je sa aspekta kanonskog prava Crkve neodrzhivo. SPC recimo, nema pravo da osniva eparhije na teritoriji jurisdikcije Ruske ili Grcke ili Gruzijske pravoslavne Crkve, shto ne znachi da nema Srba u ovim drzhavama. Oni su pod duhovnom vlashchu lokalnih episkopa i sveshtenika. Lepo reche neko u prethodnim komentarima, shta fali Francuzima koji idu u pravoslavne hramove zapadnoevropske eparhije SPC? Manje su Francuzi? Postadoshe Srbi? MPC u Hrvatskoj postoji zato shto je MPC u kanonskom raskolu sa SPC, da nije tako nikad ne bi mogli da osnuju eparhije na tlu nad kojim vlast vrshi druga priznata pomesna pravoslavna Crkva. Shto se tiche drzhave, normalno je da se njeno zakonodavstvo ne bazira na kanonima, zato je i odvojena od Crkve, pa to ne znachi da je organizacija koju drzhava prizna kao Crkvu - zapravo i Crkva. Na primer: ako se moji ortaci i ja udruzhimo, skupimo potpise, izreklamiramo se po web site-ovima, osnujemo Katolichku srpsku Crkvu - da li je to Crkva ili ne? Da li che Biskupska konferencija ostati nema na ovaj chin? Shta nas razdvaja od nekakve grupe gradjana, nevladine organizacije (koje su osnovane po zakonu), a shta nas spaja sa Crkvom (chije ime uzimamo)?

Dzordz

pre 14 godina

Evo ovako! Srpska pravoslavna crkva ima mnogo nekretnina po Hrvatskoj. Vecina njih je, mislim, u Zagrebu. Ne radi se ovde o imenu vec o tome da Hrvati, osnivanjem svoje pravoslavne crkve, pokusavaju da otmu sve te teritorije koje drzi SPC, a pozivajuci se na nekakvu pravoslavnu crkvu iz vremena Drugog svetskog rata.

ismir

pre 14 godina

E pa draga gospodo iz BEOGRADA doslo vreme da i vi vidite kako boli kad neka VLADA a u ovom slucaju HRAVATSKA dodje na ideju da osnuje svoju VERSKU ZAJEDNICU koja ce biti naravno u sluzbi te iste vlade i koja ce radite za njene interese a nikako za interes SVOG NARODA. Tako je i BEOGRAD isto uradio sa ISLAMSKO ZAJEDNICOM U SANDZAKU pa lijepo stoji ona stara " Ako drugom jamu kopas sam u nju upadnes" ZIVOT JE TO. A sto se tice takozavane ISLAMSKE ZAJENICE SRBIJE ona nikad nece i nije prirodno da bude srpska kao sto nije HRVATSKA ova HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA nego mogu bite samo ISLAMSKA ZAJEDNICA U SRBIJI I SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U HRAVATSKOJ. POZDRAV I NOVOG PAZARA

memo

pre 14 godina

Mene ipak najvise zapanjuje ta neizmerna kolicina licemerja onih koji brane i pravdaju ovaj cirkus od stvaranja "hrvatske pravoslavne crkve". Isti ti bi bili najglasniji kada bi neko iz Srbije pokusao nesto slicno, medjutim sada pravdaju i racionalizuju ovaj plan koji ni ustase nisu uspele da realizuju. Pogledajte ko su osnivaci te "crkve", sta su do sada radili i treba pogledati ko ih podrzava i jasno se vidi sta je u stvari sustina stvarnja "hrvatske p[ravoslavne crkve". Albanci na Kosovu takodjer samo cekaju kada ce osnovati "kosovarsku pravoslavnu crkvu" kako bi preoteli srpske pravoslavne crkve i manastire, kako bi nametnuli svoje istorijske falsifikate i izmisljotine i kako bi dovrsili otimacinu Kosova i dovrsili etnicko ciscenje na Kosovu. Cekamo samo da se pojavi i "bosnjacka pravoslavna crkva" pa da cirkus bude kompletan. Medjutim i Albanci i Hrvati iz tih "pravoslavnih crkava" bi umesto otimacine tudjeg trebali da zasuku rukave pa da sami izgrade i naprave nesto pa neka to nazivaju kako god hoce. Nego, kako ovi iz "hrvatske pravoslavne crkve" ili iz "kosovarske pravoslavne crkve" misle da dobiju legitimitet? Da li misle da ce ostale pravoslavne crkve da ih priznaju? Da ce npr. ruska, grcka ili rumunska pravoslavna crkva da ih priznaju ili i oni misle da je sasvim dovoljno da se "samopriznaju" ili da ih prizna "amercka pravoslavna crkva" i vec su postali i crkva i imaju legitimitet i mogu da se usele u srpske pravoslavne crkve i manastire?

mertur

pre 14 godina

Ja se nadam da cemo i na Kosovu imati uskoro nesto slicno. Inace dok SPC ima uticaja na kosovske srbe tesko da ce doci do nekakvog trajnog mira.

laik

pre 14 godina

Ja ova zbivanja gledam iskljucivo kroz politicku prizmu:
Recimo: Srbija je pre par godina osnovala Islamsku versku zajednicu Srbije i pokusala da preotme ingerencije koje ima Sarajevo.(za vreme SFRJ te monopole su imali Hrvatska za katolicizam, Srbija za pravoslavlje, a Bosna za islam)
Zasto onda i Hrvati nebi sebi osnovali Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu iz istih razloga ??
Pa nemaju Srbi monopol na pravoslavlje kao sto ga nemaju ni Hrvati na katolicizam.
A glavni argument Srbije na osnivanje Islamske verske zajednice Srbije je bio bas to da Bosna nema monopol na islam.
I sada se to vraca Srbiji

Vjernik

pre 14 godina

Imam pitanje? Po nacionalnosti sam Hrvat i drzavljanin RH. Kako sam odlucio da postanem pravoslavni vjenik, interesira me da li trebam da preselim u Makedoniju, emigriram u Grcku, trazim azil u Rusiji, zahtijevam Ukrajinsku putovnicu, ili da, na kraju krajeva, postanem Srbin? Inace, interesirao sam se kod Dalaj Lame, koji mi porucuje da ako zelim biti budista ne treba da dolazim u Nepal. Moze i u Hrvatskoj.

View

pre 14 godina

“Što se tiče, kako da kažem, osnivanja crkava, to je nemoguće. Crkva je osnovana pre 2000 godina u Jerusalimu" ....

Pa, po ovoj logici, ne bi trebalo da postoji ni SPC, jedina crkva na svetu sa nacionalnim predznakom. Inače, Srbija izdvaja milione dinara iz budžeta za manastir Krka, koji jeste pravoslavni manastir, ali vlaški.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

“Mi ne želimo biti prilepak ničiji, mi smo ono što jesmo, mi smo pravoslavci, mi smo Hrvati, odatle mi duhovne potrebe želimo obavljati u našoj crkvi”, kaže Matanović.
Mislim da je ovo sasvim OK! Shvatili su hrvatski Srbi koliko su dugo bili orude u rukama SPC. Kad god treba izvrsiti kakav pritisak na Hrvate koriste se prekodrinski Srbi. I osim toga, teza da se radi o zastrasivanju povratnika ne stoji jer bi to potaknulo brzi povratak u prostore iz kojeg su izbjegli i stvorilo bi se povjerenje u drzavu Hrvatsku u kojoj bi postalo normalno da su hrvatski Srbi isti kao i ostali njezini gradani. Izgleda da se SPC u Hrvatskoj vise boji za imovinu, novac, moc i utjecaj nego sto im je stalo do vjernika. Kakva je situacija danas u SPC nebi me cudilo da i u samoj Srbiji nikne "niska ili pozeska ili sumadijska pravoslavna crkva... jer su vjernici u Srbiji ogorceni na nacin na koji je ustrojena SPC a ponajvise na nacin na koji "brine" za svoje vjernike. SPC nema jedina tapiju ili monopol na pravoslavne vjernike niti na Balkanu ni u Hrvatskoj.

Dejan pravo-slavni

pre 14 godina

Mislim da se u samom nazivu SRPSKA Pravoslavna Crkva krije zlo koje nas je kostalo puno teritorija i izgubljenih srpskih duša. Kako moze neka crkva (koja sluzi religiji, a religija je nadnacionalna) da pripada jednom narodu i da stoga nosi nacionalni pridev SRPSKA? Ja kao Srbin i po opredeljenju pravoslavac, smatram da treba pod hitno izbaciti pridev SRPSKA iz naziva ''Srpska pravoslavna crkva'', pogotovo zato sto smo mi Srbi kao narod, zbog lose nacionalne politike, ostali rastrkani diljem Balkana u 5-6 drzavica, tako da ce nas taj predznak SRPSKI skupo kostati kao i dosad u istoriji. Inace, podrzavam osnivanje HPC i smatram da je potpuno legitimno. Da se nismo nacionalno toliko vezivali za ''srpsku'' pravoslavnu crkvu kroz istoriju, sada bi bilo vecinskih Srba i u Dalmaciji, Bosni, Lici... i sve to bi bila drzava Srbija, naravno, ne pravoslavna, vec i katolicka i muslimanska. Multireligiozno srpstvo ima više šanse da prezivi od monoreligioznog. Srbi su na raskrsnici civilizacija i religija i ako nekome ne treba nacionalisticko svojatanje crkve i religijska iskljucivost i uniformnost onda smo to mi Srbi. Da nismo bili takvi, danas bi svi ''bosnjaci'' u Bosni bili Srbi (ko sto zaista jesu, ali im mi nismo dali da budu Srbi), dalmatinski ''Hrvati'' bi bili Srbi, ko sto zaista bili jesu, ali im mi nismo dali da budu i dalje ono sto jesu, jer su napustili ''srpsko'' pravoslavlje i srpsku crkvu koja je uvek ''delila sudbinu naroda'' (ovo je potpuna zamena teze - narod je uvek ispastao zbog religiozne diktature koju je ''srpska'' pravoslavna crkva sprovodila nad njim).

BH Ateista

pre 14 godina

Pa sam naziv SPC kaze da se radi o srpskoj (dakle nacionalnoj!) pravoslavnoj crkvi. Zato mi nije jasno zasto je problem da se osnuje HPC? I CPC? I MPC? I BHPC? Pored ovoga, treba napomenuti gospodi koja se protivi osnivanju HPC da je i SPC nastala odvajanjem od Grcke pravoslavne crkve. A posto se neki u Srbiji vole pozivati na "istorijsko" pravo, onda nema smisla da srpski pravoslavci imaju istorijsko pravo koje se hrvatskim pravoslavcima uskracuje. Ako su hrvatski i srpski pravoslavci braca po vjeri, onda bi trebali imati ista prava. Valjda.

Drugo, ako se poziva na zabranu HPC-a jer je osnovana od ustase Pavelica, da li to znaci da ce isti ti u Srbiji traziti da se ukine Republika Srpska jer su joj utemeljitelji dokazani ratni zlocinci koji su glorificirali cetnicku ideologiju (te jos uvijek rade); osim toga, Republika Srpska je i nastala na progonu, etnickom ciscenju i genocidu?

Samo pitam, da vidim jesmo li svi jednaki, ili su neki jednakiji od drugih. Bez namjere ikoga da uvrijedim.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatski komentatori koji podržavaju osnivanje ove "crkve" neka odu na njihov web site i neka onda pogledaju šta podržavaju. Hrvatska pravoslavna crkva je neo-ustaška organizacija. Da je Hrvatskoj stalo do pomirenja sa Srbima i do odustajanja od baštinjenja ustaškog režima ne bi podržavali osnivanje jedne ovakve organizacije. Zanimljivo je da je jedan od osnivača čovjek koji je izbačen iz nepriznate crnogorske pravoslavne crkve. Opet Crnogorci i Hrvati!

Srpska katolička crkva nije moguća ali je moguće osnovati srpsku katoličku zajednicu.

Što se tiče IZ. Islamska zajednica Srbije je postojala i ranije IZ u Srbiji je Cerićeva filijala u Novom Pazaru.

Niko normalan ne može podržati osnivanje hpc koja se temelji na tzv. hpc iz doba NDH. Hrvati bi se u startu trebali stidjeti i same pomisli za osnivanje nečeg sličnog. Ovo je zaista ozbiljna provokacija!

Ateista

pre 14 godina

Kako Josipovic moze da spreci nesto sta je dozvoljeno po zakonu? Ako ljudi hoce crkvu, sektu, grupu i ako zakon to dozvoljava niko to ne moze da spreci. Ako postoji vise verzija ili formi iste crkve neka se i one organizuju. Bila bi velika nepravda ne dozvoliti slobodu veroispovesti. I nije mi jasan komentar lista "Vecernje Novosti" koji tvrdi da su to sve ustase, misli li na Srbe koji hoce crkvu ili na one koji im dozvoljavaju da se zakonski uspostave.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ja sam napomenuo da je nespojivo sa hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnima u Hrvatskoj ima neka druga država”, poručuje Lalatović.

Možda bi izvjesni Lalatović trebao pročitati način na koji pravoslavne crkve funkcionišu. Centrala (Patrijaršija ili Arhiepiskopija) je u matičnoj zemlji a u ostalim zemljama van matice crkva je organizovana po eparhijama. Mada sumnjam da to već nisu znali.

Sramota bi bila za Hrvatsku ako zaista dopusti registrovanje ovakve jedne organizacije. Neće im pomoći ni svi odlasci u Aušvic i proslave 9. maja jer očito da je to ipak samo fasada. Ako je Hrvatskoj stalo do ulaska u EU, poboljšanje odnosa sa Srbijom i sa Srbima uopšte ovo ne, ovu fašističku organizaciju ne da ne bi smjela priznati nego bi njene osnivače trebala uhapsiti (da je normalna država) i krivično ih goniti zbog raspirivanja mržnje.

teolog

pre 14 godina

Kanonski gledano, HPC mozhe da nastane samo od eparhija SPCa na tlu Hrvatske. U suprotnom, to je udruzhenje gradjana, a ne Crkva. Kome odgovara da se takva tvorevina tolerishe, razvija i sl. treba pogledati u politichkim krugovima. Neshto slichno se desilo i sa CPC.

mosa

pre 14 godina

“Ja sam napomenuo da je nespojivo sa hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnima u Hrvatskoj ima neka druga država”, poručuje Lalatović. Kakav je ovo nonsens, pa ingerencije nad katolicima isto ima neka druga drzava!!! Osnivanje Islamske verske zajednice u Srbiji nije isto sto i osnivanje HPS, jer u Srbiji se nije osnovala Srpska islamska zajednica, zar ne?!

Francuz

pre 14 godina

A zasto Francuzima ne smeta da budu deo Zapadnoevropske eparhije SPC, i imaju manastire i crkve u kojima se sluzi na Francuskom? Ili mozda neko ima puno vremena pa osniva fiktivne crkvice...

teolog

pre 14 godina

Da dodam josh neshto. Rekao sam da po kanonskom pravu HPC mozhe da nastane samo od eparhija SPC u Hrvatskoj. To nije zato shto su "Srbi narod najstariji, najbolji"(i ostale budalashtine...), vech zbog toga shto je SPC jedina prisutna Pravoslavna Crkva na tlu Hrvatske. Analogno tome gospodine sa nickom Vjernik, savetujem Vam da se obratite sveshteniku ili episkopu eparhije SPC koja ima jurisdikciju nad podruchjem u kome zhivite, oko primanja u zajednicu. Ne morate da promenite ni ime, ni naciju. Religija je iznad nacije, ona je sushtinski nadilazi, jer je nacija posledica istorije a religija je nachin egzistencije. Svako dobro. Pozdrav.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Problemi sa religioznim institucijama postoje sirom ssvijeta. Katolicka crkva je jedina koja autoritativno cuva "jedinstvo" i kontrolise vjernike. To je samo zbog toga jer je postala bastion svjetske politike i uticaja. Sa druge strane SPC sve vise poprima "nacionalisticki" karakter pa se konfrontacija sa politickim forumima izvan Srbije pojavljuje kao neminovna. Novi "world order"zeli da koristi religiju kao kontrolu nad drugim narodima promovisanjem podjela "deoba" u korist "kontrolora".
Rusija ima vrlo slicne probleme kao i Srbija jer su dvije zemlje naivno ohrabrile doticne pravoslavne crkve crkve da ozive nacionalni identitet. To se sukobljava sa osnovnim organizacionim elementima modernog drustva koje iskljucuje religiju kao nepotrebnu "zarazu" proslosti. Fundamentalizam u sustini postaje tezak problem za sve zemlje gdje zive muslimani. Amerika nastoji da kontrolise religiju za svoje nacionalne interese pa svaki "bog" ili "svetac" novih ili imigrantskih religija mora da se "prijavi" imigraciji. Sa druge strane
religije drugih zemalja se koriste za politicku infiltraciju i razjedinjavanje.
Najbolji primjer za to je slucaj Tibeta.
Poslije svega toga nije tesko razumjeti
ni pokusaj ozivljavanja "Hrvatske pravoslavne crkve". Sve se svodi na politicku kontrolu naivnih i manipulisanih u borbi za opstanak.Nacionalni identitet postaje samo povrsnost u karnevalskim kostimima.

Spectator

pre 14 godina

Katolicka crkva je univerzalna, pa zato nije nacionalno vezana. Tako da nema Hrvatske katolicke crkve, kao sto nema ni Ceske, Slovacke, Madjarske..., u Srbiji postoje katolicke Zajednice Madjara, Hrvata,Slovaka i sve su definirane kroz iste Biskupije, neovisno na kojem se jeziku mole. Sto se ovoga slucaja u Hrvatskoj tice: ako dodje do Zahtjeva za priznanjem ove Zajednice, Vlada ga silom Zakona mora odobriti, medjutim ova Zajednica nikad nece zazivjeti, jer Srpski korpus u Hrvatskoj je pre senzibilan, da bi se uopce sada upustio u diskusiju.

Crkve bez nacije!

pre 14 godina

Činjenica je da ako neki Hrvat, Mađar, Čeh hoće prijeći na pravoslavnu vjeroispovijest, on to trenutno mora kroz crkvu koja se zove Srpska. Zašto? Zbog ćega bi se vjeroispovijest vezala uz nacionalnost?
Ako se SPC preimenuje u Pećku patrijaršiju, bez nacionalnog predznaka, onda bi to bila druga priča. ali ovako, nije čudo što Makedonci, Crnogorci, ali i malobrojni pravolsavni Hrvati ne žele biti dio Srpske crkve iako je kanonska. Oni nisu Srbi.

Правдољуб

pre 14 godina

Ако је неком проблем назив "Српска Православна Црква" (иначе у питању је име скоријег датума) онда може једноставно да каже да је верник "Пећке Патријаршије" (првобитан и старији назив наше цркве) и неће направити никаву грешку. Свако ко треба да зна у хришћанском и у православном свету зна које су границе Пећке Патријаршије овде код нас на Балкану. Иначе поборник сам враћању старог назива наше цркве само због проблема који предзнак Српска изазива код верника који се не изјашњавају као Срби. У мојој фамилије рецимо постоји овај проблем јер смо сви верници Аутономне Охридске Архиепископије па већини од нас овај назив СПЦ не смета, али имам неких рођака кији би више волели да се црква зове по "старом" - Пећка Патријаршија

Makedonac iz Hr

pre 14 godina

Nije tocno da u Hrvatskoj postoji samo Srpska pravoslavna crkva. Postoji i Makedonska pravoslavna crkva.
Tako da nema SPC u Hrvatskoj ekskluzivno pravo zastupanja pravoslavnih. HPC moze, teoretski, nastati i izdvajanjem iz Makedonske PC u Hrvatskoj.
Isto tako, u Hrvatskoj uz Katolicku crkvu, postoji i Starohrvatska katolicka crkva. Ona je mala zajednica. Razlika je u tretmanu svecenika (ne celibat, biranje svecenika, itd). Tako da se moze osnovati i Srpska katolicka crkva. A u Srbiji ionako vec postoji katolicka crkva koja je dio globalne svjetske crkve koja priznaje primat rimske kurije i rimskog biskupa - Pape.

ismir

pre 14 godina

E pa draga gospodo iz BEOGRADA doslo vreme da i vi vidite kako boli kad neka VLADA a u ovom slucaju HRAVATSKA dodje na ideju da osnuje svoju VERSKU ZAJEDNICU koja ce biti naravno u sluzbi te iste vlade i koja ce radite za njene interese a nikako za interes SVOG NARODA. Tako je i BEOGRAD isto uradio sa ISLAMSKO ZAJEDNICOM U SANDZAKU pa lijepo stoji ona stara " Ako drugom jamu kopas sam u nju upadnes" ZIVOT JE TO. A sto se tice takozavane ISLAMSKE ZAJENICE SRBIJE ona nikad nece i nije prirodno da bude srpska kao sto nije HRVATSKA ova HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA nego mogu bite samo ISLAMSKA ZAJEDNICA U SRBIJI I SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U HRAVATSKOJ. POZDRAV I NOVOG PAZARA

vernik

pre 14 godina

Ako nekoga krsti sveštenik koji pripada SPC to ne znači niti da je postao srbin, niti da ima bilo kakve veze sa državom Srbijom. Kršteni čovek postaje pravoslavni hrišćanin i to je sve. Onome ko ozbiljno i iskreno veruje to je dovoljno, a onaj koji se spetljao oko nacionalizma taj će se spetljati go kod ga i gde god ga krstio. Ozbiljnom verniku je svejedno kako se (trenutno) zove crkva. Sutra se mogu preseliti u Japan i administrativno "prebaciti" u JPC, ali suštinski se nije desilo ništa. Ti nazivi su nacionalno, istorijsko, administrativne prirode i ko se u to zapliće njemu je nacija, istorija i administracija vaznija od same vere.

teolog

pre 14 godina

Na jednome tlu mozhe postojati jedna pravoslava Crkva, kako god se ona zvala SPC, MPC, HPC...Sve preko jedne Crkve je "overlapping" duhovne vlasti, shto je sa aspekta kanonskog prava Crkve neodrzhivo. SPC recimo, nema pravo da osniva eparhije na teritoriji jurisdikcije Ruske ili Grcke ili Gruzijske pravoslavne Crkve, shto ne znachi da nema Srba u ovim drzhavama. Oni su pod duhovnom vlashchu lokalnih episkopa i sveshtenika. Lepo reche neko u prethodnim komentarima, shta fali Francuzima koji idu u pravoslavne hramove zapadnoevropske eparhije SPC? Manje su Francuzi? Postadoshe Srbi? MPC u Hrvatskoj postoji zato shto je MPC u kanonskom raskolu sa SPC, da nije tako nikad ne bi mogli da osnuju eparhije na tlu nad kojim vlast vrshi druga priznata pomesna pravoslavna Crkva. Shto se tiche drzhave, normalno je da se njeno zakonodavstvo ne bazira na kanonima, zato je i odvojena od Crkve, pa to ne znachi da je organizacija koju drzhava prizna kao Crkvu - zapravo i Crkva. Na primer: ako se moji ortaci i ja udruzhimo, skupimo potpise, izreklamiramo se po web site-ovima, osnujemo Katolichku srpsku Crkvu - da li je to Crkva ili ne? Da li che Biskupska konferencija ostati nema na ovaj chin? Shta nas razdvaja od nekakve grupe gradjana, nevladine organizacije (koje su osnovane po zakonu), a shta nas spaja sa Crkvom (chije ime uzimamo)?

memo

pre 14 godina

Mene ipak najvise zapanjuje ta neizmerna kolicina licemerja onih koji brane i pravdaju ovaj cirkus od stvaranja "hrvatske pravoslavne crkve". Isti ti bi bili najglasniji kada bi neko iz Srbije pokusao nesto slicno, medjutim sada pravdaju i racionalizuju ovaj plan koji ni ustase nisu uspele da realizuju. Pogledajte ko su osnivaci te "crkve", sta su do sada radili i treba pogledati ko ih podrzava i jasno se vidi sta je u stvari sustina stvarnja "hrvatske p[ravoslavne crkve". Albanci na Kosovu takodjer samo cekaju kada ce osnovati "kosovarsku pravoslavnu crkvu" kako bi preoteli srpske pravoslavne crkve i manastire, kako bi nametnuli svoje istorijske falsifikate i izmisljotine i kako bi dovrsili otimacinu Kosova i dovrsili etnicko ciscenje na Kosovu. Cekamo samo da se pojavi i "bosnjacka pravoslavna crkva" pa da cirkus bude kompletan. Medjutim i Albanci i Hrvati iz tih "pravoslavnih crkava" bi umesto otimacine tudjeg trebali da zasuku rukave pa da sami izgrade i naprave nesto pa neka to nazivaju kako god hoce. Nego, kako ovi iz "hrvatske pravoslavne crkve" ili iz "kosovarske pravoslavne crkve" misle da dobiju legitimitet? Da li misle da ce ostale pravoslavne crkve da ih priznaju? Da ce npr. ruska, grcka ili rumunska pravoslavna crkva da ih priznaju ili i oni misle da je sasvim dovoljno da se "samopriznaju" ili da ih prizna "amercka pravoslavna crkva" i vec su postali i crkva i imaju legitimitet i mogu da se usele u srpske pravoslavne crkve i manastire?

Dzordz

pre 14 godina

Evo ovako! Srpska pravoslavna crkva ima mnogo nekretnina po Hrvatskoj. Vecina njih je, mislim, u Zagrebu. Ne radi se ovde o imenu vec o tome da Hrvati, osnivanjem svoje pravoslavne crkve, pokusavaju da otmu sve te teritorije koje drzi SPC, a pozivajuci se na nekakvu pravoslavnu crkvu iz vremena Drugog svetskog rata.