Nedelja, 14.03.2010.

01:52

Popov: Vojvodina se udaljava

Sve se čini da se u duhovnom i političkom smislu Vojvodina polako udaljava od Srbije, kaže za Novosti predsednik Matice Srpske u Novom Sadu Čedomir Popov.

Izvor: Veèernje novosti

Popov: Vojvodina se udaljava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Igor

pre 14 godina

Pocelo je pocelo... Mislim da ne treba to shvatati tako tragično. Bolje dobar razvod nego loš brak. Naravno, neće biti nikakvih ratova kako lupeta ovaj gospodin, već će sve sve odvjiati po prirodi stvari, pre svega iz ekonomskih razloga. Nema tu ljutnje.

ma sta nam rece

pre 14 godina

Gospodine Popov, Vojvodina se ne udaljava, vec bezi isto kao i ostatak Srbije od Beograda.
Raspitajte se u Nisu, Leskovcu ili Kragujevcu sta misle o BG centralizmu pa ce Vam sve biti jasno.
Pogresili ste vek i temu, ovde se ne radi o nacionalizmu ili sovinizmu vec o pukom ekonomskom prezivljavanju, koje je nemoguce sve dok Beograd zivi dok ostatak Srbije radi i prezivljava.

Angry_Bob strikes again!

pre 14 godina

Skoro nisam procitao neki clanak u kom se toliko puta pojavljuje rec "nacionalno"... Preko Statuta covek lagano, u dva poteza, dosao do totalnog rata i masovnog pokolja u Vojvodini 2020... Jednostavno, Popov je nacionano kodiran, i kao takav, sklon je raznim paranojama. I ne vidim cime je ova njegova fantazija zasluzila prostor na ovom sajtu. Takva apokalipticna vizija Vojvodine okupane krvlju nacionalno osvestenih Vojvodjana se mnogima pricinjavala i pocetkom devedesetih. Ali do toga ipak nije doslo. Zasto...? Nacionalno dresiranim ljudima, kao sto je Popov, dok pricaju o Vojvodini i Vojvodjanima permanentno iz vidokruga izmice prosta cinjenica da su zalog za buducnost Vojvodine bez krvi i prosutih creva - mesoviti brakovi. Umesto da u slabljenju fetishiziranja nacionalnih identiteta vidi temelj toletancije i harmonicnih odnosa medju zajednicama - Popov pravi zamenu teza - i predvidja rat izmedju Hrvata, Madjara, Rumuna i angliciziranih, nedefinisanih i metiljavih Srba, koji su donosenjem Statuta, zapecatili svoju sudbinu, i unapred izgubili krvavu bitku za svoja vekovna ognjista.

Dejan

pre 14 godina

Zato je i izvrsena autonomija da ne kazem centralizacija Vojvodine. Pitanje je samo trenutka kada ce se otvoriti pitanje odvajanje Vojvodine od ostatka Srbije.
Da se istinski zelela decentralizacija Srbije onda bi se i Vojvodina decentralizovala. Bez ikakvog problema je mogla da se podeli na 3-4 regije a Novi Sad je mogao dobiti status koji sada ima Beograd.

Aleksandar

pre 14 godina

Dalje usta lazljiva od moje Vojvodine. Malo ste sejali mrznju i smrt po okolnim drzavama, sad hocete i Vojvodinu u to da uvucete. No Pasarán!

goran

pre 14 godina

Ja sam Srbin iz Vojvodine (Znam da biti Srbin sada nije popularno ali...)i za sada ne osecam neki pritisak zbog toga, niti mislim da bilo koja nacija oseca pritisak. Jednostavno mislim da se u ovom slucaju ide da se od Vojvodine napravi evropski region u koju pretezno naseljavaju Vojvodjani, Madjari i Hrvati. Ne verujem da ce ovo izaci na dobro za Srbiju.
Kostunicina politika mi je po ovom pitanju najbliza!

iks

pre 14 godina

Kakva paranoja! Da nisu opasni, ovakve bi čovek samo sažaljevao. Na žalost strah, mržnja i razdor koji seju još uvek ima plodno tle. Ali korak po korak, argument po argument, zakon po zakon, dinar po dinar... nestaće oni, a građani će prodisati.

samo pitam?

pre 14 godina

A koliko je Srba zivelo na Kosovu pre 1913 i koliko je Srba zivelo u Vojvodini??? Uvek potezemo kako je Kosovo vekovima srpsko, kako su se Albanci doselili iz Albanije , a stavljamo glavu u pesak kako smo promenili demografsku kartu Vojvodine naseljavajuci ISKLJUCIVO Srbe iz Korduna, Like, Banije, Crne Gore...ko zna da li je i 25 posto bilo nas Srba u Vojvodini pocetkom 20 veka, a koliko ih je danas znamo i sami!!!

bezimena

pre 14 godina

Č.Popov je toliko gluposti nalupetao da je besmisleno komentarisati ih!

Medjutim, zabrinjava činjenica da ni 10 godine posle "demokratskih" promena, SANU nije obnovila kredibilitet (teško urušen 90-tih), upravo zato što je čine takvi "akademici"!

EU Citizen

pre 14 godina

A da odemo još korak dalje, i da pretpostavimo da ta "nedefinisana" grupa ljudi u koju vojvođanski Srbi mogu da se pretvore uopšte neće govoriti srpski, već isključivo engleski, ili, ako hoćete, cyber-kineski, :) ali će inače biti veoma imućna, prosperitetna, bezbedna i u svakom drugom pogledu zadovoljna "nedefinisana grupa"? To bi onda, gospodine Popov, za srednjevekovnog ćatu vašeg tipa po svoj prilici bilo prava tragedija, jer kako bi takvi kao što ste vi manipulisali ljudima i ulivali im lažne i plitkoumne strahove (u svetu koji je pun pravih opasnosti i izazova koje na kriminalan način ignorišete zato što uglavnom niste ni svesni da postoje), i na taj način sticali poene kod lokalne političke mafije i održavali udobnu egzistenciju daleko iznad vaših stvarnih zasluga i mogućnosti? Teško i Srbiji i njenoj kulturi i njenom stanovništvu sve dok ovakvi trećerazredni provincijalni demagozi vode njene (btw, ne samo većinom potpuno nepotrebne, već, kao što se i iz ovog blistavog mlađe-neolitskog solilokvija može vrlo jednostavno zaključiti, i veoma štetne) nazovi-institucije...

nasamareni

pre 14 godina

Yes mr.Popov, treba ukinuti pod hitno Vojvodinu jer sta ce nam samo mrtvo slovo na papiru? Imamo statut a nemamo zakone? Ocito jako lose smisljena prevara od nase nam drage i voljene otadzbine Srbije. Ma dosta mi je vas svih "svi ste vi isti"!!!!!!

Intelektualac

pre 14 godina

Mister Popov ili kako vec,
tu pricu kako niko ne moze da opstane bez Srbije slusamo jos od 90-ih kada su Slovenci resili da odu i napravili divnu drzavu bez Srbije.
E sad vidis Mister Popov, bas zbog ovakvih prica koje nam ti pricas a koje su ti tvoji nadredjeni delovi Sluzbi dali da procitas kao saopstenje , nemoj da te zacudi za koju godinu da svi koji su otisli iz Srbije su opstali a da ta tvoja Srbija kakvom je ti predstavljas padna na kolena i u beznadju u kojem vec sada polako ali sigurno hibernise.
Mister Popov , posto vidim baratas odlicno engleskim jezikom , te price pricaj svojoj deci i unucima , nemoj nama.
Tebe uostalom niko ne tera u Evropu , ali veruj mi tebe i takve kao sto si ti nece vise niko ni pitati.

Vlada021

pre 14 godina

Okanite se vise politike i toga cija je Vojvodina!Tema treba d bude disu nasi novci koji su podeljeni u NIPu.Mi Vojvodjani dajemo i vise od 35% u budzet,i pitanje je dali posle ove raspodele tu NIPu reba da krenemo u gradjansku neposlusnost sve dok nam se ne vrati ono sto je nase.Sloba nam uzimao sada ovi,ma dokle vise!!!Hocemo svoje a ne tudje.To je tema a ne ovi politicari i filozofi sto nisu vredni ni pomena.

Gradjanin

pre 14 godina

Najgori su ti koji tako vesto, skoro neprimetno iskrivljuju cinjenice da bi izveli necuvene nebuloze na koje se uvek neko lepi kao...

Hm

pre 14 godina

Nakon sto su svi bili krivi, pa su otisli izgleda da ovima nije dosta pa je dosao red i na Vojvodinu. I kakvi Hrvati, Madjari, Rumuni... Nema novih drzava i nema novih seckanja i spajanja na Balkanu. Kosovo je otislo kao kazna zbog divljanja po SFRJ, a ne zbog svoga prava na drzavu.

V

pre 14 godina

Popovi,matice,akademije-čemer,jad i bol.Srbin sam iz Vojvodine i poručujem:neka svako prvo bude Čovek-građanin ove zemlja,pa zatim bilo šta.Mi se ovde sasvim dobro slažemo,ne treba niko sa strane da nam tvrdi suprotno.To što su uspeli pojedine narode da nahuškaju jedne na druge ,to im ovde neće proći.Prijatan dan svima!

Crna buducnost

pre 14 godina

Sto samo dokazuje da je Vojvodina pametna i da nema vremena za zamajavanja u ime "svetle proslosti". Sretan joj put sto pre, dok ne bude kasno.

Banacanin

pre 14 godina

Ceo problem po meni prave stranke, koje nemaju ni glasace, niti neko jace uporiste u Vojvodini a koje su u koaliciji sa vladajucom strankom(DS), koja im maksimalno izlazi u susret i odobrava nesto za sta vecina u Vojvodini nije.Niko ne slusa glasa naroda tamo, koji se zale na Novi Sad, pa tako Banacani zele da se odvoje od Novog Sada, obzirom da samo uzimaju gas i slicno, zemlja se slegla i nisu ni asfaltirani putevi.Ja sam za raspisivanje referenduma, gde bi se neke stvari odmah razjasnile, umesto da nas neciji koalicioni partneri bez glasacke podrske vode putem vec vidjenim u bivsoj Jugoslaviji devedesetih.

Igor

pre 14 godina

... Beograd je o tome trebao da razmislja na vreme. Vojvodina je nasa domovina i ako se ne postuje, a ne postuje se(NIP nije nijedan projekat u 2010 odobrio za glavni grad pokrajine, Novi Sad, i samo 12 od preko 300 za Vojvodinu), onda su posledice neminovne. Prosla su vremena u kojima je narod živeo od mitova i kvazi duhovnoj pravdi i bratskoj ljubavi.

Mile

pre 14 godina

Srbija se mora regionalizovati, kao i Vojvodina.....
Ne moze Vojvodina da ostane u ovoj celini, mora se podeliti na Backu, Banat, Srem....
Tek u tom slucaju postize se puna regionalizacija i davanje mogucnosti liderima u tim regionima da ih vode ka razvoju....
Ovo sad sto imamo, zasniva se na Beogradu i Novom Sadu, mali gradovi su stavljeni iza svega....

Aleksandar G.

pre 14 godina

Srbija treba jasno da se regionalizuje, da svaka regija ima nadležnosti pokrajine, kao i Vojvodina. Tako ce se postići simetrija, svaki region (pokrajina) će biti zadovoljan jer će u potpunosti upravljati svojim "dvorištem" i prestaće to upiranje prstom u Vojvodinu (mada je jasno da samo tvrdo nacionalističko jezgro ovog društva od Vojvodine pravi neki problem i stvara paranoju).

A da budemo iskreni, mnogo veću autonomiju trenutno ima Beograd, koji funkcioniše kao posebna država, koji je u svemu povlašćen, kao da nije deo ove zemlje. Eto, ja sam Beograđanin i to mi sve više smeta.

Srboljub

pre 14 godina

Naravno da gospodin Popov ima pravo da o tome govori. Samo oni koji su zaslepljeni lažnim svetlima ne vide očigledno. Vojvodina treba da ima odredjenu samoupravu ali ne bi smela da negira pripadnosti srpkoj državi. Cepanjem Srbije na veće celine ne bi se dobila ekonomska već politička decentralizacija, nalik na modernu feudalizaciju, a takve polunezavisne pokrajine samo bi priznavale nominalnu vrhovnu vlast Vlade Srbije. Takav model ne postoji na svetu! Beograd jeste usisivač ljudi i novca ali on je to postao u velikoj SFRJ da bi posle njenog raspada ostao div u maloj, razbijenoj Srbiji. I danas države počivaju na nacijama jer drugog modela nema. Ulaskom u EU niko se još uvek nije odrekao svoje nacionalne posebnosti i utopio u "Evropljane". Svi živimo teško a ne samo gradjani iz Vojvodine!

Rocky

pre 14 godina

Drzava nam je u nevidjenom haosu,a cika Popov se jos hvata nacionalizma. Treba kaznjavati ovakve pokusaje izazivanja nacionalne netrpeljivosti.

nemanja s

pre 14 godina

Covek je devedesetih zdusno podrzavao Milosevicevu ratnu politiku. A tada nije bio mlad da bismo mogli ocekivati da je u medjuvremenu promenio misljenje. Iskreno, pogledao sam naslov i podnaslov, necu ni da citam sta Popov prica. Kamo lepe srece da u ovoj zemlji ima pameti pa da se poukidaju te razne matice i akademije nauka i novac ulozi u obdanista.

Zare

pre 14 godina

Moram ustati u odbranu g. Popova iako se generalno ne slažem sa njegovom vizijom. On je jedan od naših najvećih živih istoričara i imao sam tu čast da pohadjam nastavu kod njega.
On svakako zna o čemu priča i reći da on priča nebuloze je glupavo. Naravno, kao i svaki istoričar malo previše projektuje prošlost na sadašnjost i budućnost ali je on svakao jedan od onih koje treba saslušati vrlo ozbiljno.
Opasnosti, po Srbiju i Vojvodinu, koje on ovde elaborira postoje u teoriji ne vidim da je on tu nešto pogrešno rekao. Da li će se i šta, od svega desiti kao takvo, drugo je pitanje. To je samo pretpostavka kao i svaka druga. Mislili su naši nacionalni mislioci pre i da će Slovenija finasijski kolabrirati, da će Italija uzeti Istru od Hrvata, da će se Makedonija raspasti itd, itd... Ipak se za sada to ništa nije desilo.
Ja takodje stojim na stanovištu da je veoma mala šansa da neko nagovori 80% Srba u Vojvodini da se odvoji od Srbije ali neću sprečiti sve one koji o tome pričaju da PRIČAJU jer je svako mišljenje dragoceno. Beogradizacija Srbije je ono što je problem danas i on se mora rešiti pod hitno jer će se cela država raspasti pre svega na materijalnoj i finansijskoj osnovi a ne nacionalnoj, to je moje mišljenje.

Lazar Starčević

pre 14 godina

Tipično za Akademika Čedomira Popova. Baviti se posledicama i kritikovati ih a u isto vreme ignorisati uzroke,predstavlja već prepoznatljiv stil analitike Akademika Čedomira Popova.Prijalo nam ili ne, treba da se prisetimo "slavnih"analiza Akademika Čedomira Popova za vreme satrapovanja suprugu Akademika Mire Marković,t.j. Slobodanu Miloševiću!?

Vlad.

pre 14 godina

Imali ste priliku, g. Popov, makar pre neki dan da nesto naucite od Djindjica kada su citali njegove misli i radove, pa ste ipak propustili sansu. Da ponovimo gradivao: Nacionalizam nije vise model od kog se moze ocekivati da odrzava zajednicu skupa niti da je cini jakom. Moderno drustvo zahteva nesto novo: pravnu drzavu. Ako ne postoji kohezija izmedju centralne Srbije i Vojvodine onda se treba upitati zasto je to tako. Moje misljenje, kao neko iz Beograda, je da je Vojvodina zdravije drustvo, i kao takvo tezi da se "druzi" sa boljima od sebe. Srbija je rupa, a vlast koja voli da sedi u Beogradu je zlo. To je zato sto ona postoji iskljucivo da bi protiv pravno obogacivala pojedince. Javni interes ne figurira kao bitan, a sve se radi novcem gradjana. To su primetile i ostale bivse republike SFRJ, pa su se "udaljile". I ja sam se udaljio. Mozda se treba upitati da li Srbija centar univerzuma i da li se svi udaljavaju od Srbije ili se Srbija udaljava od svega sto je zdravo, lepo, cisto, zakonito i normalno. Ovako kako je pitanje postavljeno, ostavlja se utisak da je Vojvodina ta koja gresi na neki nacin i da treba da promeni kurs i da krene da se priblizava. Mislim da nije tako, vec da je Srbija ta koja treba da pocne da prati Vojvodinu i mnoge zemlje u regionu. To takodje opovrgava teoriju da je Srbija regionalni lider u necemu. Srbija nije nikakav lider, ako niko nece za njom.

ajdebre

pre 14 godina

Ajde ljudi, koji je ovaj? Pa ovako kao sto on razmislja ljudi ne razmisljaju vise o naciji, identitetu i poreklu jos od ranog 20og veka! Ovo su iste one price s kojima je sve pocelo devedesetih, osim sto ih tada nije pricala Matica Srpska vec SANU. Nacije se sastoje od pojedinaca a kako pojedinci vide kojim grupama pripadaju zavisi od mnogo faktora. KOje su ovo geopoliticke nebuloze, ne mogu da verujem. Zar nemamo boljg naucnika za Maticu?

Era

pre 14 godina

Ma daj bre covece, iskuliraj. Ako vec pominjes termin kao identitet, nacija, globalizacija... daj mi neku naznaku da se iole razumes u sve to. Ovako imam utisak (tacnije uveren sam) da nemas pojma o cemu pricas.
Ovakvo neuko upotrebljavanje ovih proceesa vodi samo jos vecoj steti. U buducnosti, molim te, suzdrzi se od komentara.

vojvodjanin

pre 14 godina

Ovo je klasicni primer pricanja u prazno. Ne razumem zasto se svi toliko boje od vojvodjanske autonomije, pa traze makar kakve nebuloze da plase narod.

Nema od ovog scenarija nista, nece se niko deliti od Vojvodine.

Ja se osecam Vojvodjanin u svakom smislu, i ne vidim zasto bi mi to negiralo nacionalnost. Kulturno nasledje Srba u vojvodini ima svojih posebnosti i nema razloga da se od toga bezi i pokusava pokopati po svaku cenu.

I nemojte mi traziti bilo kakve kojestavstine da progurate skrivena znacenja autonomije - autonomija znaci autonomija u okviru Srbije a ne otcepljenje.

ФР

pre 14 godina

Господине Попов, па ми заборавили на вас. И таман кад се то десило, ето вас опет, да таласате, да причате о националним идентитетима, о променама граница у наредних десетак година у Европи. Било би добро да причамо о неким другим стварима, не само о националном идентитету. Пустите ви нека војвођански Срби сами бирају какву и колику Војводину желе. Верујте, што више живот у Војводини почиње да се враћа у оне нормалне токове из којих су нас отели разноразни академици, и разноразне академије и матице, то ће бити све мање и мање разлога и времена да се размишља о националним идентитетима.

sinisa

pre 14 godina

A sto se Vi ne bi nasli sa Dobricom Cosicem na kafi, pa onda zajedno da prodiskutujete o Memorandum SANU iz 1986...i da se onda mozda posetite kako smo svi prosli sa takvim naprednim idejama i razmisljanjima u devedesetim...

bojan

pre 14 godina

Ako Hrvatska krene da se opoziva na neko istorisko pravo mogla bi ostati bez ijednog pedlja ko drzava ciji narod nije autotohan na Balkanu.
Siguran sam da Italija i Madjarska ciji je narod dosao prije Slovena na BalkaN ne bi volili nista vise od pozivanja Hrvata na istorisko pravo...

Ivo

pre 14 godina

Srbija može da opstane bez Vojvodine, ali Vojvodina bez Srbije ne može“, kaže Popov (i ostade ziv). A i ostale nebuloze kako ce uskoro biti novih pregrupisavanja u Evropi i u svetu, te kako ce nacionalizam da ponovo bukne su svakako dostojne predsedniku Matice Srpske. Nakon ovih bisera ima sve kvalifikacije da postane clan SANU.

pero

pre 14 godina

Srpskoj eliti trebaju nove krize i nova politička otvorena pitanja... Ljudi u Vojvodini nemaju problema i molim velike nacionalne filosofe da ostave normalan narod na miru!

Petar

pre 14 godina

... Njegov jedini argument je otvorena provokacija i diskriminacija prema građanima Srbije. Tom eksplozivnom pričom skriva potpunu nelogičnost razmišljanja. Izgleda da gospodinu ne smeta nepostojanje nacionalnog osećaja već način njegovog iskazivanja i žao mu je što se zidovi ruše, a ne grade novi.

slavko

pre 14 godina

U stilu dobro poznatog srpskog nacionalizma lamentira dr Popov. I to bi delovalo pametno da nije antievropski i glupo. Nema razlike ni od Amfilohija ni od stavova SANU. Kao da je ovaj kratko pamteci istoricar zaboravio da pri autonomiji iz 74 ovaj statut je samo statut. Naravno svoj nacionalizam mu je miliji od identiteta Vojvodine i u tome je sva poenta. I jos mu se cini da je mudar i evropski orjentisan.

Nenad

pre 14 godina

Isto što bi ostalo od Srbije da je dovate sa juga albanci i kosovari, sa istoka bugarska a sa zapada hrvatska. To su sve priče za malu decu. Nema rata više ovde, uskoro će svi bitu u NATO i EU i ustajati u 7 vraćati se u 5 sa posla. Ostalo su finese.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Zaista mi nikada neće biti jasno zašto pojedinci u Srbiji vide problem tamo gdje ga nema. Zašto se uporno prizivaju problemi? Ja vam sa sigurnošću tvrdim da sukobi poput onih u BiH i Hrvatskoj nisu mogući u Vojvodini. Što zbog demografskih činjenica što zbog mentaliteta ljudi koj se dosta razlikuje od onog u BiH a pogotovo od onog u Hrvatskoj. Znam. Živio sam gore 4 godine.

Što se tiče istorijskih prava čisto me zanima kakvo je to istorijsko pravo Hrvata na Srem. Prvi i posljednji put je bio u Hrvatskoj za vrijeme NDH kada je i Zemun bio njihov a ranije nikada prije. Bio je u sastavu Ugarske ali ne i Hrvatske. Btw. Hrvati tvrde da im "istorijski" pripada i izlaz na Drinu i Boka Kotorska pa čak i Drač.

Novim statutom
gospodine Popov dobili smo centralizovanu pokrajinu pored već postojeće centralizacije na nivou republike. Zašto? Zato što bi i Novi Sad dio kolača. Mislim na Novi Sad a ne na Vojvodinu. Novi Sad se ponaša kao da su oni Vojvodina a nisu. Beogradu se zamjera centralizam na nivou Srbije a Novi Sad takođe sprovodi centralizam na nivou Vojvodine. To ne smeta ni Čanku ni Pajtiću ni Popovu.
Baš su podijelili uloge! A ostatak Srbije? Koga briga?

Srbiju cijelu treba kantonizirati. U takvoj situaciji Beograd bi manje isisavao iz ostatka Srbije a Novi Sad iz Vojvodine. Danas je stanje takvo da se uglavnom ulaže u ova dva grada i gradove i mjesta koja su u blizini ova dva grada.

Najrazvijenija opština u Srbiji je Inđija! Taman na pola puta između Beograda i Novog Sada.

Ovdje je riječ o novcu i njegovoj raspodjeli između BG i NS. Postoje procjene da ako se ovakvo stanje u Srbiji nastavi da će za 50 godina većina stanovništva u Srbiji živjeti u Beogradu i u Novom Sadu.

Milan

pre 14 godina

Ovo je tipičan stav srpskog nacionaliste iz Novog Sada kojim žele da zaplaše građane Vojvodine da nam tobože prete mađarski, hrvatski i po prvi put čujem rumunski nacionalisti pa da jedino možemo biti srećni ako krenemo putem srpskog nacionalizma. I pritom da obavezno pišemo ćirilicom jer nismo pravi Srbi ako koristimo i latinicu. I da naravno obavezno da na TV Novi Sad pričamo kako živimo na relaciji Novi Sad - Beograd jer to je sad "in" a drugi gradovi i mesta u Vojvodini valjda i ne postoje. Napominjem da nisam nikakav "autonomaš".

Slaninar Republikanac

pre 14 godina

Kako je samo poznata ova rečenica: Srbija bez Vojvodine može opstati ali Vojvodina bez Srbije ne može. Isti moto je važio i za Sloveniju, pa Hrvatsku pa da ne nabrajam..... Ta samoljubiva samouverenost je i dovela do toga da naša javnost u čudu posmatra kako jedna po jedna republika beži dalje od zvaničnog Beograda. Da, gospodine Popov. Čim se gradjani Vojvodine budu izborili za odlučivanje o tome gde idu njihovi novci Hrvati će uzeti svoje, Madjari svoje, Rusini svoje a i Makedonska manjina će potegnuti svoje pitanje. A doći će i goblini i dugorepi zmajevi da traže svoje jer je samo zvanični Beograd garant mira i tolerancije u regionu. Najbolje je plašiti gradjane da će teritoriju oteti ovi ili oni i stalno održavati predratno, ratno, posleratno stanje. U takvim situacijama se najlakše postižu konsenzusi oko nacionalnih pitanja a i najmanje se obraća pažnja na sveopštu bedu.

Nenad

pre 14 godina

Ali, bojim se da će srpski nacionalni identitet ovde, vremenom, gubiti svoju snagu, osipati se i, na kraju, biti sveden na, maltene, nedefinisanu grupu stanovnika koji će govoriti malo srpski, malo engleski, kako to globalizacija nalaže.

Koliko gluposti u samo jednoj rečenici? Da li su Francuzi, Nemci i ostali narodi izgubili na identitetu zbog globalizacije. Da li su okolni narodi izgubili na identitetu.

Neki su zaista pukli! Kakvo baljezganje!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Dodao bih samo ako Hrvati budu tražili Srem Srbi bi mogli onda tražiti Liku, Baranju, i istočnu Slavoniju. Srbi iz BiH bi mogli tražiti nezavisnost Republike Srpske, Albanci formiranje velike Albanije itd. Ako dođe do pregrupisanja doći će valjda u ostatku Evrope jer je na Balkanu grupisanje završeno.

komentator

pre 14 godina

Šta lupa ovaj, ko njega plaća, priča nešto što nije istina ni u najmanjoj meri, kakve podele, šta priziva, pa nisu Srbi jedini lud narod u Evropi, svi narodi teže da budu u jednoj državi, zašto bi Srbi težili da budu u četiri, nema ništa od toga gospodine Popov, Srbija je jedna i nedeljiva, Srbi su samosvesni i drže se zajedno! Ja živim u AP Vojvodini i nikada neću prihvatiti da ne živim u Srbiji, Srbija je moja zemlja!

qwertz

pre 14 godina

a sta ce biti sa baranjom_ ona je uvek bila u sastavu srpskog vojvodstva.
osim ovog, rumuni NIKAD nisu imali pretenziju na nasu teritoriju. hrvati su samo kao nacisticke sluge okupirale deo srbije te nemaju istorijsko niti drugo pravo kao ni madjari.

Janko

pre 14 godina

Ja sam Srbin iz Novog Sada i mogu samo da kazem da ovde niko od Srba nema nameru nigde da ide ili da se odvaja. Zna se ko smo i sta smo i sta su nam preci bili i koliko su propatili pod tudjinskom vlascu. Zelimo samo da se i nas glas cuje u Beogradu. Kako sada stoje stvari politicare u Beogradu bas briga za sve ostale izvan njega. A to ce morati da se menja pod hitno! Ne znam zasto jug Srbije cuti. Tamo je situacija katastrofalna. Deset puta gora nego u Vojvodini. Jad i cemer. Zajedno bi i mogli nesto da uradimo na decentralizaciji Srbije.
A ti sto najvise dizu galamu oko ugrozenosti Vojvodine, su na toj Vojvodini najvise i profitirali. Kako ih vise nije sramota!? Misle da smo slepi i ne vidimo nista. Gde su ti pojedinci bili pre 2000. a gde su sada? Svi su se i te kako obogatili. Preduzeca rasprodali, secerane ispoklanjali pajtasima, zadruge unistili, zemlju prodali raznim Saricima i ostalim mafijasima. Ako toliko vole Vojvodinu i Novi Sad zasto sve rasprodase Crnogorskim "biznismenima". Ceo Novi Sad i Vojvodinu drzi Crnogorski lobi. To je javna tajna. I sada svi srecno i veselo zive na Tatarskom brdu(lokalni naziv Dolina lopova). Pogledajte malo ko sve od politicara ima kuce tamo i ko su im komsije pa ce vam sve biti jasno. I sever i jug moraju da ustanu protiv lopova i prevaranata. Jer u suprotnom od Srbije zaista nista nece ostati. Sve ce raskomadati. Ako Srbi sami sebi ne pomognu nestacemo kao Hazari.

Nenad

pre 14 godina

On smatra da činjenica da je novi Statut Vojvodine naglasio posebnosti severne srpske pokrajine ne bi morala da bude tragična ako bi Vojvodina ostala u celini i ako bi svaki njen nacionalni deo čuvao svoj identitet u punoj meri.

Aha! Znači u tom grmu leži zec! Jedinstvena centralizovana Vojvodina u okviru Srbije! Ne znam šta bi na to rekli recimo Pančevci?

Mićko

pre 14 godina

Mešavina srpskog i engleskog? Ma hajte molim vas. To se u Vojvodini neće desiti ni za 200 godina. Gosn Popov malo luta i njegova proizvoljna predviđanja su na nivou kafanske rasprave.

sveta

pre 14 godina

Ovaj covek na cudan nacin kombinuje 19-ti i 21-vi vek. Lepo bi bilo da nas za promenu Matica srpska i SANU guraju napred umesto sto nas vuku u neku ratnicku i varvarsku proslost

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Kako može da se Vojvodina udaljava od Srbije kada je Vojvodina takođe Srbija ili neko možda misli da postoje Vojvodina i Srbija što je naravno autonomaška priča i totalna glupost. Postoje Vojvodina i Centralna Srbija kao dijelovi Republike Srbije.

Nema ništa od nezavisnosti Vojvodine što je suludo
uzimajući u obzir činjenicu da su Srbi apsolutna većina! Nekima to još uvijek nije jasno. Uostalom ne može šačica političara i govoriti u ime svih stanovnika Vojvodine.

Kada je god u Srbiji nekakva kriza autonomaši koriste priliku da zakuhavaju.

bro

pre 14 godina

Opet se poteze pitanje Vojvodine od nacionalista raznih boja, kao izgubice se identitet i slicne nebuloze u pokrajini gde je cirka 70% srba i gde se na srecu svih nas iz vojvodine zivi u toleranciji mirno i lagano....Nema lepse stvari nego putovati vVojvodinom i ulaziti u sela sa razlicitim narodima i tradicijama....A ovako pocinje jos jedna runda nacionalizma sa "strahovima" i "ugrozenostima" kako ce ovi vamo a oni onamo....To smo vec jednom preziveli sa katastrofalnim posledicama. Ucimo se bar u Vojvodini na greskama..

hel jea

pre 14 godina

A mogli bi i Turci da potegnu pitanje Srbije pa da ostanemo bez drzave... A mozda se i Italijani okuraze, pa na osnovu Rimskog carstva zatraze ove teritorije... Ajde bre manite se filozofiranja, bolje da radite nesto. I sta fali da se bolje zna engleski nego srpski (koga ionako ne mali broj nepismenih stanovnika ionako ne zna), srpski mozemo pricati samo u drzavi i sa jos par miliona u komsiluku i ex republikama, a engleski sa njima i ostalih 7 milijardi ljudi. Samo neki demagozi i propali filozofi, niko "od akcije". Sloboda, edukacija, kultura, privreda, industrija, to je vazno a ne ovi sto sede i nagadjaju/predvidjaju/presipaju iz supljeg u prazno.

Vlad.

pre 14 godina

Imali ste priliku, g. Popov, makar pre neki dan da nesto naucite od Djindjica kada su citali njegove misli i radove, pa ste ipak propustili sansu. Da ponovimo gradivao: Nacionalizam nije vise model od kog se moze ocekivati da odrzava zajednicu skupa niti da je cini jakom. Moderno drustvo zahteva nesto novo: pravnu drzavu. Ako ne postoji kohezija izmedju centralne Srbije i Vojvodine onda se treba upitati zasto je to tako. Moje misljenje, kao neko iz Beograda, je da je Vojvodina zdravije drustvo, i kao takvo tezi da se "druzi" sa boljima od sebe. Srbija je rupa, a vlast koja voli da sedi u Beogradu je zlo. To je zato sto ona postoji iskljucivo da bi protiv pravno obogacivala pojedince. Javni interes ne figurira kao bitan, a sve se radi novcem gradjana. To su primetile i ostale bivse republike SFRJ, pa su se "udaljile". I ja sam se udaljio. Mozda se treba upitati da li Srbija centar univerzuma i da li se svi udaljavaju od Srbije ili se Srbija udaljava od svega sto je zdravo, lepo, cisto, zakonito i normalno. Ovako kako je pitanje postavljeno, ostavlja se utisak da je Vojvodina ta koja gresi na neki nacin i da treba da promeni kurs i da krene da se priblizava. Mislim da nije tako, vec da je Srbija ta koja treba da pocne da prati Vojvodinu i mnoge zemlje u regionu. To takodje opovrgava teoriju da je Srbija regionalni lider u necemu. Srbija nije nikakav lider, ako niko nece za njom.

Janko

pre 14 godina

Ja sam Srbin iz Novog Sada i mogu samo da kazem da ovde niko od Srba nema nameru nigde da ide ili da se odvaja. Zna se ko smo i sta smo i sta su nam preci bili i koliko su propatili pod tudjinskom vlascu. Zelimo samo da se i nas glas cuje u Beogradu. Kako sada stoje stvari politicare u Beogradu bas briga za sve ostale izvan njega. A to ce morati da se menja pod hitno! Ne znam zasto jug Srbije cuti. Tamo je situacija katastrofalna. Deset puta gora nego u Vojvodini. Jad i cemer. Zajedno bi i mogli nesto da uradimo na decentralizaciji Srbije.
A ti sto najvise dizu galamu oko ugrozenosti Vojvodine, su na toj Vojvodini najvise i profitirali. Kako ih vise nije sramota!? Misle da smo slepi i ne vidimo nista. Gde su ti pojedinci bili pre 2000. a gde su sada? Svi su se i te kako obogatili. Preduzeca rasprodali, secerane ispoklanjali pajtasima, zadruge unistili, zemlju prodali raznim Saricima i ostalim mafijasima. Ako toliko vole Vojvodinu i Novi Sad zasto sve rasprodase Crnogorskim "biznismenima". Ceo Novi Sad i Vojvodinu drzi Crnogorski lobi. To je javna tajna. I sada svi srecno i veselo zive na Tatarskom brdu(lokalni naziv Dolina lopova). Pogledajte malo ko sve od politicara ima kuce tamo i ko su im komsije pa ce vam sve biti jasno. I sever i jug moraju da ustanu protiv lopova i prevaranata. Jer u suprotnom od Srbije zaista nista nece ostati. Sve ce raskomadati. Ako Srbi sami sebi ne pomognu nestacemo kao Hazari.

sinisa

pre 14 godina

A sto se Vi ne bi nasli sa Dobricom Cosicem na kafi, pa onda zajedno da prodiskutujete o Memorandum SANU iz 1986...i da se onda mozda posetite kako smo svi prosli sa takvim naprednim idejama i razmisljanjima u devedesetim...

pero

pre 14 godina

Srpskoj eliti trebaju nove krize i nova politička otvorena pitanja... Ljudi u Vojvodini nemaju problema i molim velike nacionalne filosofe da ostave normalan narod na miru!

Mićko

pre 14 godina

Mešavina srpskog i engleskog? Ma hajte molim vas. To se u Vojvodini neće desiti ni za 200 godina. Gosn Popov malo luta i njegova proizvoljna predviđanja su na nivou kafanske rasprave.

Milan

pre 14 godina

Ovo je tipičan stav srpskog nacionaliste iz Novog Sada kojim žele da zaplaše građane Vojvodine da nam tobože prete mađarski, hrvatski i po prvi put čujem rumunski nacionalisti pa da jedino možemo biti srećni ako krenemo putem srpskog nacionalizma. I pritom da obavezno pišemo ćirilicom jer nismo pravi Srbi ako koristimo i latinicu. I da naravno obavezno da na TV Novi Sad pričamo kako živimo na relaciji Novi Sad - Beograd jer to je sad "in" a drugi gradovi i mesta u Vojvodini valjda i ne postoje. Napominjem da nisam nikakav "autonomaš".

Slaninar Republikanac

pre 14 godina

Kako je samo poznata ova rečenica: Srbija bez Vojvodine može opstati ali Vojvodina bez Srbije ne može. Isti moto je važio i za Sloveniju, pa Hrvatsku pa da ne nabrajam..... Ta samoljubiva samouverenost je i dovela do toga da naša javnost u čudu posmatra kako jedna po jedna republika beži dalje od zvaničnog Beograda. Da, gospodine Popov. Čim se gradjani Vojvodine budu izborili za odlučivanje o tome gde idu njihovi novci Hrvati će uzeti svoje, Madjari svoje, Rusini svoje a i Makedonska manjina će potegnuti svoje pitanje. A doći će i goblini i dugorepi zmajevi da traže svoje jer je samo zvanični Beograd garant mira i tolerancije u regionu. Najbolje je plašiti gradjane da će teritoriju oteti ovi ili oni i stalno održavati predratno, ratno, posleratno stanje. U takvim situacijama se najlakše postižu konsenzusi oko nacionalnih pitanja a i najmanje se obraća pažnja na sveopštu bedu.

ajdebre

pre 14 godina

Ajde ljudi, koji je ovaj? Pa ovako kao sto on razmislja ljudi ne razmisljaju vise o naciji, identitetu i poreklu jos od ranog 20og veka! Ovo su iste one price s kojima je sve pocelo devedesetih, osim sto ih tada nije pricala Matica Srpska vec SANU. Nacije se sastoje od pojedinaca a kako pojedinci vide kojim grupama pripadaju zavisi od mnogo faktora. KOje su ovo geopoliticke nebuloze, ne mogu da verujem. Zar nemamo boljg naucnika za Maticu?

Ivo

pre 14 godina

Srbija može da opstane bez Vojvodine, ali Vojvodina bez Srbije ne može“, kaže Popov (i ostade ziv). A i ostale nebuloze kako ce uskoro biti novih pregrupisavanja u Evropi i u svetu, te kako ce nacionalizam da ponovo bukne su svakako dostojne predsedniku Matice Srpske. Nakon ovih bisera ima sve kvalifikacije da postane clan SANU.

vojvodjanin

pre 14 godina

Ovo je klasicni primer pricanja u prazno. Ne razumem zasto se svi toliko boje od vojvodjanske autonomije, pa traze makar kakve nebuloze da plase narod.

Nema od ovog scenarija nista, nece se niko deliti od Vojvodine.

Ja se osecam Vojvodjanin u svakom smislu, i ne vidim zasto bi mi to negiralo nacionalnost. Kulturno nasledje Srba u vojvodini ima svojih posebnosti i nema razloga da se od toga bezi i pokusava pokopati po svaku cenu.

I nemojte mi traziti bilo kakve kojestavstine da progurate skrivena znacenja autonomije - autonomija znaci autonomija u okviru Srbije a ne otcepljenje.

ФР

pre 14 godina

Господине Попов, па ми заборавили на вас. И таман кад се то десило, ето вас опет, да таласате, да причате о националним идентитетима, о променама граница у наредних десетак година у Европи. Било би добро да причамо о неким другим стварима, не само о националном идентитету. Пустите ви нека војвођански Срби сами бирају какву и колику Војводину желе. Верујте, што више живот у Војводини почиње да се враћа у оне нормалне токове из којих су нас отели разноразни академици, и разноразне академије и матице, то ће бити све мање и мање разлога и времена да се размишља о националним идентитетима.

nemanja s

pre 14 godina

Covek je devedesetih zdusno podrzavao Milosevicevu ratnu politiku. A tada nije bio mlad da bismo mogli ocekivati da je u medjuvremenu promenio misljenje. Iskreno, pogledao sam naslov i podnaslov, necu ni da citam sta Popov prica. Kamo lepe srece da u ovoj zemlji ima pameti pa da se poukidaju te razne matice i akademije nauka i novac ulozi u obdanista.

Nenad

pre 14 godina

Ali, bojim se da će srpski nacionalni identitet ovde, vremenom, gubiti svoju snagu, osipati se i, na kraju, biti sveden na, maltene, nedefinisanu grupu stanovnika koji će govoriti malo srpski, malo engleski, kako to globalizacija nalaže.

Koliko gluposti u samo jednoj rečenici? Da li su Francuzi, Nemci i ostali narodi izgubili na identitetu zbog globalizacije. Da li su okolni narodi izgubili na identitetu.

Neki su zaista pukli! Kakvo baljezganje!

hel jea

pre 14 godina

A mogli bi i Turci da potegnu pitanje Srbije pa da ostanemo bez drzave... A mozda se i Italijani okuraze, pa na osnovu Rimskog carstva zatraze ove teritorije... Ajde bre manite se filozofiranja, bolje da radite nesto. I sta fali da se bolje zna engleski nego srpski (koga ionako ne mali broj nepismenih stanovnika ionako ne zna), srpski mozemo pricati samo u drzavi i sa jos par miliona u komsiluku i ex republikama, a engleski sa njima i ostalih 7 milijardi ljudi. Samo neki demagozi i propali filozofi, niko "od akcije". Sloboda, edukacija, kultura, privreda, industrija, to je vazno a ne ovi sto sede i nagadjaju/predvidjaju/presipaju iz supljeg u prazno.

sveta

pre 14 godina

Ovaj covek na cudan nacin kombinuje 19-ti i 21-vi vek. Lepo bi bilo da nas za promenu Matica srpska i SANU guraju napred umesto sto nas vuku u neku ratnicku i varvarsku proslost

Nenad

pre 14 godina

Isto što bi ostalo od Srbije da je dovate sa juga albanci i kosovari, sa istoka bugarska a sa zapada hrvatska. To su sve priče za malu decu. Nema rata više ovde, uskoro će svi bitu u NATO i EU i ustajati u 7 vraćati se u 5 sa posla. Ostalo su finese.

bro

pre 14 godina

Opet se poteze pitanje Vojvodine od nacionalista raznih boja, kao izgubice se identitet i slicne nebuloze u pokrajini gde je cirka 70% srba i gde se na srecu svih nas iz vojvodine zivi u toleranciji mirno i lagano....Nema lepse stvari nego putovati vVojvodinom i ulaziti u sela sa razlicitim narodima i tradicijama....A ovako pocinje jos jedna runda nacionalizma sa "strahovima" i "ugrozenostima" kako ce ovi vamo a oni onamo....To smo vec jednom preziveli sa katastrofalnim posledicama. Ucimo se bar u Vojvodini na greskama..

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Zaista mi nikada neće biti jasno zašto pojedinci u Srbiji vide problem tamo gdje ga nema. Zašto se uporno prizivaju problemi? Ja vam sa sigurnošću tvrdim da sukobi poput onih u BiH i Hrvatskoj nisu mogući u Vojvodini. Što zbog demografskih činjenica što zbog mentaliteta ljudi koj se dosta razlikuje od onog u BiH a pogotovo od onog u Hrvatskoj. Znam. Živio sam gore 4 godine.

Što se tiče istorijskih prava čisto me zanima kakvo je to istorijsko pravo Hrvata na Srem. Prvi i posljednji put je bio u Hrvatskoj za vrijeme NDH kada je i Zemun bio njihov a ranije nikada prije. Bio je u sastavu Ugarske ali ne i Hrvatske. Btw. Hrvati tvrde da im "istorijski" pripada i izlaz na Drinu i Boka Kotorska pa čak i Drač.

Novim statutom
gospodine Popov dobili smo centralizovanu pokrajinu pored već postojeće centralizacije na nivou republike. Zašto? Zato što bi i Novi Sad dio kolača. Mislim na Novi Sad a ne na Vojvodinu. Novi Sad se ponaša kao da su oni Vojvodina a nisu. Beogradu se zamjera centralizam na nivou Srbije a Novi Sad takođe sprovodi centralizam na nivou Vojvodine. To ne smeta ni Čanku ni Pajtiću ni Popovu.
Baš su podijelili uloge! A ostatak Srbije? Koga briga?

Srbiju cijelu treba kantonizirati. U takvoj situaciji Beograd bi manje isisavao iz ostatka Srbije a Novi Sad iz Vojvodine. Danas je stanje takvo da se uglavnom ulaže u ova dva grada i gradove i mjesta koja su u blizini ova dva grada.

Najrazvijenija opština u Srbiji je Inđija! Taman na pola puta između Beograda i Novog Sada.

Ovdje je riječ o novcu i njegovoj raspodjeli između BG i NS. Postoje procjene da ako se ovakvo stanje u Srbiji nastavi da će za 50 godina većina stanovništva u Srbiji živjeti u Beogradu i u Novom Sadu.

Zare

pre 14 godina

Moram ustati u odbranu g. Popova iako se generalno ne slažem sa njegovom vizijom. On je jedan od naših najvećih živih istoričara i imao sam tu čast da pohadjam nastavu kod njega.
On svakako zna o čemu priča i reći da on priča nebuloze je glupavo. Naravno, kao i svaki istoričar malo previše projektuje prošlost na sadašnjost i budućnost ali je on svakao jedan od onih koje treba saslušati vrlo ozbiljno.
Opasnosti, po Srbiju i Vojvodinu, koje on ovde elaborira postoje u teoriji ne vidim da je on tu nešto pogrešno rekao. Da li će se i šta, od svega desiti kao takvo, drugo je pitanje. To je samo pretpostavka kao i svaka druga. Mislili su naši nacionalni mislioci pre i da će Slovenija finasijski kolabrirati, da će Italija uzeti Istru od Hrvata, da će se Makedonija raspasti itd, itd... Ipak se za sada to ništa nije desilo.
Ja takodje stojim na stanovištu da je veoma mala šansa da neko nagovori 80% Srba u Vojvodini da se odvoji od Srbije ali neću sprečiti sve one koji o tome pričaju da PRIČAJU jer je svako mišljenje dragoceno. Beogradizacija Srbije je ono što je problem danas i on se mora rešiti pod hitno jer će se cela država raspasti pre svega na materijalnoj i finansijskoj osnovi a ne nacionalnoj, to je moje mišljenje.

V

pre 14 godina

Popovi,matice,akademije-čemer,jad i bol.Srbin sam iz Vojvodine i poručujem:neka svako prvo bude Čovek-građanin ove zemlja,pa zatim bilo šta.Mi se ovde sasvim dobro slažemo,ne treba niko sa strane da nam tvrdi suprotno.To što su uspeli pojedine narode da nahuškaju jedne na druge ,to im ovde neće proći.Prijatan dan svima!

slavko

pre 14 godina

U stilu dobro poznatog srpskog nacionalizma lamentira dr Popov. I to bi delovalo pametno da nije antievropski i glupo. Nema razlike ni od Amfilohija ni od stavova SANU. Kao da je ovaj kratko pamteci istoricar zaboravio da pri autonomiji iz 74 ovaj statut je samo statut. Naravno svoj nacionalizam mu je miliji od identiteta Vojvodine i u tome je sva poenta. I jos mu se cini da je mudar i evropski orjentisan.

Era

pre 14 godina

Ma daj bre covece, iskuliraj. Ako vec pominjes termin kao identitet, nacija, globalizacija... daj mi neku naznaku da se iole razumes u sve to. Ovako imam utisak (tacnije uveren sam) da nemas pojma o cemu pricas.
Ovakvo neuko upotrebljavanje ovih proceesa vodi samo jos vecoj steti. U buducnosti, molim te, suzdrzi se od komentara.

samo pitam?

pre 14 godina

A koliko je Srba zivelo na Kosovu pre 1913 i koliko je Srba zivelo u Vojvodini??? Uvek potezemo kako je Kosovo vekovima srpsko, kako su se Albanci doselili iz Albanije , a stavljamo glavu u pesak kako smo promenili demografsku kartu Vojvodine naseljavajuci ISKLJUCIVO Srbe iz Korduna, Like, Banije, Crne Gore...ko zna da li je i 25 posto bilo nas Srba u Vojvodini pocetkom 20 veka, a koliko ih je danas znamo i sami!!!

Rocky

pre 14 godina

Drzava nam je u nevidjenom haosu,a cika Popov se jos hvata nacionalizma. Treba kaznjavati ovakve pokusaje izazivanja nacionalne netrpeljivosti.

Lazar Starčević

pre 14 godina

Tipično za Akademika Čedomira Popova. Baviti se posledicama i kritikovati ih a u isto vreme ignorisati uzroke,predstavlja već prepoznatljiv stil analitike Akademika Čedomira Popova.Prijalo nam ili ne, treba da se prisetimo "slavnih"analiza Akademika Čedomira Popova za vreme satrapovanja suprugu Akademika Mire Marković,t.j. Slobodanu Miloševiću!?

Crna buducnost

pre 14 godina

Sto samo dokazuje da je Vojvodina pametna i da nema vremena za zamajavanja u ime "svetle proslosti". Sretan joj put sto pre, dok ne bude kasno.

Igor

pre 14 godina

... Beograd je o tome trebao da razmislja na vreme. Vojvodina je nasa domovina i ako se ne postuje, a ne postuje se(NIP nije nijedan projekat u 2010 odobrio za glavni grad pokrajine, Novi Sad, i samo 12 od preko 300 za Vojvodinu), onda su posledice neminovne. Prosla su vremena u kojima je narod živeo od mitova i kvazi duhovnoj pravdi i bratskoj ljubavi.

Hm

pre 14 godina

Nakon sto su svi bili krivi, pa su otisli izgleda da ovima nije dosta pa je dosao red i na Vojvodinu. I kakvi Hrvati, Madjari, Rumuni... Nema novih drzava i nema novih seckanja i spajanja na Balkanu. Kosovo je otislo kao kazna zbog divljanja po SFRJ, a ne zbog svoga prava na drzavu.

Intelektualac

pre 14 godina

Mister Popov ili kako vec,
tu pricu kako niko ne moze da opstane bez Srbije slusamo jos od 90-ih kada su Slovenci resili da odu i napravili divnu drzavu bez Srbije.
E sad vidis Mister Popov, bas zbog ovakvih prica koje nam ti pricas a koje su ti tvoji nadredjeni delovi Sluzbi dali da procitas kao saopstenje , nemoj da te zacudi za koju godinu da svi koji su otisli iz Srbije su opstali a da ta tvoja Srbija kakvom je ti predstavljas padna na kolena i u beznadju u kojem vec sada polako ali sigurno hibernise.
Mister Popov , posto vidim baratas odlicno engleskim jezikom , te price pricaj svojoj deci i unucima , nemoj nama.
Tebe uostalom niko ne tera u Evropu , ali veruj mi tebe i takve kao sto si ti nece vise niko ni pitati.

Petar

pre 14 godina

... Njegov jedini argument je otvorena provokacija i diskriminacija prema građanima Srbije. Tom eksplozivnom pričom skriva potpunu nelogičnost razmišljanja. Izgleda da gospodinu ne smeta nepostojanje nacionalnog osećaja već način njegovog iskazivanja i žao mu je što se zidovi ruše, a ne grade novi.

Aleksandar G.

pre 14 godina

Srbija treba jasno da se regionalizuje, da svaka regija ima nadležnosti pokrajine, kao i Vojvodina. Tako ce se postići simetrija, svaki region (pokrajina) će biti zadovoljan jer će u potpunosti upravljati svojim "dvorištem" i prestaće to upiranje prstom u Vojvodinu (mada je jasno da samo tvrdo nacionalističko jezgro ovog društva od Vojvodine pravi neki problem i stvara paranoju).

A da budemo iskreni, mnogo veću autonomiju trenutno ima Beograd, koji funkcioniše kao posebna država, koji je u svemu povlašćen, kao da nije deo ove zemlje. Eto, ja sam Beograđanin i to mi sve više smeta.

Srboljub

pre 14 godina

Naravno da gospodin Popov ima pravo da o tome govori. Samo oni koji su zaslepljeni lažnim svetlima ne vide očigledno. Vojvodina treba da ima odredjenu samoupravu ali ne bi smela da negira pripadnosti srpkoj državi. Cepanjem Srbije na veće celine ne bi se dobila ekonomska već politička decentralizacija, nalik na modernu feudalizaciju, a takve polunezavisne pokrajine samo bi priznavale nominalnu vrhovnu vlast Vlade Srbije. Takav model ne postoji na svetu! Beograd jeste usisivač ljudi i novca ali on je to postao u velikoj SFRJ da bi posle njenog raspada ostao div u maloj, razbijenoj Srbiji. I danas države počivaju na nacijama jer drugog modela nema. Ulaskom u EU niko se još uvek nije odrekao svoje nacionalne posebnosti i utopio u "Evropljane". Svi živimo teško a ne samo gradjani iz Vojvodine!

bezimena

pre 14 godina

Č.Popov je toliko gluposti nalupetao da je besmisleno komentarisati ih!

Medjutim, zabrinjava činjenica da ni 10 godine posle "demokratskih" promena, SANU nije obnovila kredibilitet (teško urušen 90-tih), upravo zato što je čine takvi "akademici"!

Aleksandar

pre 14 godina

Dalje usta lazljiva od moje Vojvodine. Malo ste sejali mrznju i smrt po okolnim drzavama, sad hocete i Vojvodinu u to da uvucete. No Pasarán!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Kako može da se Vojvodina udaljava od Srbije kada je Vojvodina takođe Srbija ili neko možda misli da postoje Vojvodina i Srbija što je naravno autonomaška priča i totalna glupost. Postoje Vojvodina i Centralna Srbija kao dijelovi Republike Srbije.

Nema ništa od nezavisnosti Vojvodine što je suludo
uzimajući u obzir činjenicu da su Srbi apsolutna većina! Nekima to još uvijek nije jasno. Uostalom ne može šačica političara i govoriti u ime svih stanovnika Vojvodine.

Kada je god u Srbiji nekakva kriza autonomaši koriste priliku da zakuhavaju.

bojan

pre 14 godina

Ako Hrvatska krene da se opoziva na neko istorisko pravo mogla bi ostati bez ijednog pedlja ko drzava ciji narod nije autotohan na Balkanu.
Siguran sam da Italija i Madjarska ciji je narod dosao prije Slovena na BalkaN ne bi volili nista vise od pozivanja Hrvata na istorisko pravo...

Vlada021

pre 14 godina

Okanite se vise politike i toga cija je Vojvodina!Tema treba d bude disu nasi novci koji su podeljeni u NIPu.Mi Vojvodjani dajemo i vise od 35% u budzet,i pitanje je dali posle ove raspodele tu NIPu reba da krenemo u gradjansku neposlusnost sve dok nam se ne vrati ono sto je nase.Sloba nam uzimao sada ovi,ma dokle vise!!!Hocemo svoje a ne tudje.To je tema a ne ovi politicari i filozofi sto nisu vredni ni pomena.

qwertz

pre 14 godina

a sta ce biti sa baranjom_ ona je uvek bila u sastavu srpskog vojvodstva.
osim ovog, rumuni NIKAD nisu imali pretenziju na nasu teritoriju. hrvati su samo kao nacisticke sluge okupirale deo srbije te nemaju istorijsko niti drugo pravo kao ni madjari.

Gradjanin

pre 14 godina

Najgori su ti koji tako vesto, skoro neprimetno iskrivljuju cinjenice da bi izveli necuvene nebuloze na koje se uvek neko lepi kao...

komentator

pre 14 godina

Šta lupa ovaj, ko njega plaća, priča nešto što nije istina ni u najmanjoj meri, kakve podele, šta priziva, pa nisu Srbi jedini lud narod u Evropi, svi narodi teže da budu u jednoj državi, zašto bi Srbi težili da budu u četiri, nema ništa od toga gospodine Popov, Srbija je jedna i nedeljiva, Srbi su samosvesni i drže se zajedno! Ja živim u AP Vojvodini i nikada neću prihvatiti da ne živim u Srbiji, Srbija je moja zemlja!

ma sta nam rece

pre 14 godina

Gospodine Popov, Vojvodina se ne udaljava, vec bezi isto kao i ostatak Srbije od Beograda.
Raspitajte se u Nisu, Leskovcu ili Kragujevcu sta misle o BG centralizmu pa ce Vam sve biti jasno.
Pogresili ste vek i temu, ovde se ne radi o nacionalizmu ili sovinizmu vec o pukom ekonomskom prezivljavanju, koje je nemoguce sve dok Beograd zivi dok ostatak Srbije radi i prezivljava.

Nenad

pre 14 godina

On smatra da činjenica da je novi Statut Vojvodine naglasio posebnosti severne srpske pokrajine ne bi morala da bude tragična ako bi Vojvodina ostala u celini i ako bi svaki njen nacionalni deo čuvao svoj identitet u punoj meri.

Aha! Znači u tom grmu leži zec! Jedinstvena centralizovana Vojvodina u okviru Srbije! Ne znam šta bi na to rekli recimo Pančevci?

nasamareni

pre 14 godina

Yes mr.Popov, treba ukinuti pod hitno Vojvodinu jer sta ce nam samo mrtvo slovo na papiru? Imamo statut a nemamo zakone? Ocito jako lose smisljena prevara od nase nam drage i voljene otadzbine Srbije. Ma dosta mi je vas svih "svi ste vi isti"!!!!!!

Mile

pre 14 godina

Srbija se mora regionalizovati, kao i Vojvodina.....
Ne moze Vojvodina da ostane u ovoj celini, mora se podeliti na Backu, Banat, Srem....
Tek u tom slucaju postize se puna regionalizacija i davanje mogucnosti liderima u tim regionima da ih vode ka razvoju....
Ovo sad sto imamo, zasniva se na Beogradu i Novom Sadu, mali gradovi su stavljeni iza svega....

Banacanin

pre 14 godina

Ceo problem po meni prave stranke, koje nemaju ni glasace, niti neko jace uporiste u Vojvodini a koje su u koaliciji sa vladajucom strankom(DS), koja im maksimalno izlazi u susret i odobrava nesto za sta vecina u Vojvodini nije.Niko ne slusa glasa naroda tamo, koji se zale na Novi Sad, pa tako Banacani zele da se odvoje od Novog Sada, obzirom da samo uzimaju gas i slicno, zemlja se slegla i nisu ni asfaltirani putevi.Ja sam za raspisivanje referenduma, gde bi se neke stvari odmah razjasnile, umesto da nas neciji koalicioni partneri bez glasacke podrske vode putem vec vidjenim u bivsoj Jugoslaviji devedesetih.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Dodao bih samo ako Hrvati budu tražili Srem Srbi bi mogli onda tražiti Liku, Baranju, i istočnu Slavoniju. Srbi iz BiH bi mogli tražiti nezavisnost Republike Srpske, Albanci formiranje velike Albanije itd. Ako dođe do pregrupisanja doći će valjda u ostatku Evrope jer je na Balkanu grupisanje završeno.

iks

pre 14 godina

Kakva paranoja! Da nisu opasni, ovakve bi čovek samo sažaljevao. Na žalost strah, mržnja i razdor koji seju još uvek ima plodno tle. Ali korak po korak, argument po argument, zakon po zakon, dinar po dinar... nestaće oni, a građani će prodisati.

EU Citizen

pre 14 godina

A da odemo još korak dalje, i da pretpostavimo da ta "nedefinisana" grupa ljudi u koju vojvođanski Srbi mogu da se pretvore uopšte neće govoriti srpski, već isključivo engleski, ili, ako hoćete, cyber-kineski, :) ali će inače biti veoma imućna, prosperitetna, bezbedna i u svakom drugom pogledu zadovoljna "nedefinisana grupa"? To bi onda, gospodine Popov, za srednjevekovnog ćatu vašeg tipa po svoj prilici bilo prava tragedija, jer kako bi takvi kao što ste vi manipulisali ljudima i ulivali im lažne i plitkoumne strahove (u svetu koji je pun pravih opasnosti i izazova koje na kriminalan način ignorišete zato što uglavnom niste ni svesni da postoje), i na taj način sticali poene kod lokalne političke mafije i održavali udobnu egzistenciju daleko iznad vaših stvarnih zasluga i mogućnosti? Teško i Srbiji i njenoj kulturi i njenom stanovništvu sve dok ovakvi trećerazredni provincijalni demagozi vode njene (btw, ne samo većinom potpuno nepotrebne, već, kao što se i iz ovog blistavog mlađe-neolitskog solilokvija može vrlo jednostavno zaključiti, i veoma štetne) nazovi-institucije...

Dejan

pre 14 godina

Zato je i izvrsena autonomija da ne kazem centralizacija Vojvodine. Pitanje je samo trenutka kada ce se otvoriti pitanje odvajanje Vojvodine od ostatka Srbije.
Da se istinski zelela decentralizacija Srbije onda bi se i Vojvodina decentralizovala. Bez ikakvog problema je mogla da se podeli na 3-4 regije a Novi Sad je mogao dobiti status koji sada ima Beograd.

goran

pre 14 godina

Ja sam Srbin iz Vojvodine (Znam da biti Srbin sada nije popularno ali...)i za sada ne osecam neki pritisak zbog toga, niti mislim da bilo koja nacija oseca pritisak. Jednostavno mislim da se u ovom slucaju ide da se od Vojvodine napravi evropski region u koju pretezno naseljavaju Vojvodjani, Madjari i Hrvati. Ne verujem da ce ovo izaci na dobro za Srbiju.
Kostunicina politika mi je po ovom pitanju najbliza!

Angry_Bob strikes again!

pre 14 godina

Skoro nisam procitao neki clanak u kom se toliko puta pojavljuje rec "nacionalno"... Preko Statuta covek lagano, u dva poteza, dosao do totalnog rata i masovnog pokolja u Vojvodini 2020... Jednostavno, Popov je nacionano kodiran, i kao takav, sklon je raznim paranojama. I ne vidim cime je ova njegova fantazija zasluzila prostor na ovom sajtu. Takva apokalipticna vizija Vojvodine okupane krvlju nacionalno osvestenih Vojvodjana se mnogima pricinjavala i pocetkom devedesetih. Ali do toga ipak nije doslo. Zasto...? Nacionalno dresiranim ljudima, kao sto je Popov, dok pricaju o Vojvodini i Vojvodjanima permanentno iz vidokruga izmice prosta cinjenica da su zalog za buducnost Vojvodine bez krvi i prosutih creva - mesoviti brakovi. Umesto da u slabljenju fetishiziranja nacionalnih identiteta vidi temelj toletancije i harmonicnih odnosa medju zajednicama - Popov pravi zamenu teza - i predvidja rat izmedju Hrvata, Madjara, Rumuna i angliciziranih, nedefinisanih i metiljavih Srba, koji su donosenjem Statuta, zapecatili svoju sudbinu, i unapred izgubili krvavu bitku za svoja vekovna ognjista.

Igor

pre 14 godina

Pocelo je pocelo... Mislim da ne treba to shvatati tako tragično. Bolje dobar razvod nego loš brak. Naravno, neće biti nikakvih ratova kako lupeta ovaj gospodin, već će sve sve odvjiati po prirodi stvari, pre svega iz ekonomskih razloga. Nema tu ljutnje.

Vlad.

pre 14 godina

Imali ste priliku, g. Popov, makar pre neki dan da nesto naucite od Djindjica kada su citali njegove misli i radove, pa ste ipak propustili sansu. Da ponovimo gradivao: Nacionalizam nije vise model od kog se moze ocekivati da odrzava zajednicu skupa niti da je cini jakom. Moderno drustvo zahteva nesto novo: pravnu drzavu. Ako ne postoji kohezija izmedju centralne Srbije i Vojvodine onda se treba upitati zasto je to tako. Moje misljenje, kao neko iz Beograda, je da je Vojvodina zdravije drustvo, i kao takvo tezi da se "druzi" sa boljima od sebe. Srbija je rupa, a vlast koja voli da sedi u Beogradu je zlo. To je zato sto ona postoji iskljucivo da bi protiv pravno obogacivala pojedince. Javni interes ne figurira kao bitan, a sve se radi novcem gradjana. To su primetile i ostale bivse republike SFRJ, pa su se "udaljile". I ja sam se udaljio. Mozda se treba upitati da li Srbija centar univerzuma i da li se svi udaljavaju od Srbije ili se Srbija udaljava od svega sto je zdravo, lepo, cisto, zakonito i normalno. Ovako kako je pitanje postavljeno, ostavlja se utisak da je Vojvodina ta koja gresi na neki nacin i da treba da promeni kurs i da krene da se priblizava. Mislim da nije tako, vec da je Srbija ta koja treba da pocne da prati Vojvodinu i mnoge zemlje u regionu. To takodje opovrgava teoriju da je Srbija regionalni lider u necemu. Srbija nije nikakav lider, ako niko nece za njom.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Kako može da se Vojvodina udaljava od Srbije kada je Vojvodina takođe Srbija ili neko možda misli da postoje Vojvodina i Srbija što je naravno autonomaška priča i totalna glupost. Postoje Vojvodina i Centralna Srbija kao dijelovi Republike Srbije.

Nema ništa od nezavisnosti Vojvodine što je suludo
uzimajući u obzir činjenicu da su Srbi apsolutna većina! Nekima to još uvijek nije jasno. Uostalom ne može šačica političara i govoriti u ime svih stanovnika Vojvodine.

Kada je god u Srbiji nekakva kriza autonomaši koriste priliku da zakuhavaju.

ajdebre

pre 14 godina

Ajde ljudi, koji je ovaj? Pa ovako kao sto on razmislja ljudi ne razmisljaju vise o naciji, identitetu i poreklu jos od ranog 20og veka! Ovo su iste one price s kojima je sve pocelo devedesetih, osim sto ih tada nije pricala Matica Srpska vec SANU. Nacije se sastoje od pojedinaca a kako pojedinci vide kojim grupama pripadaju zavisi od mnogo faktora. KOje su ovo geopoliticke nebuloze, ne mogu da verujem. Zar nemamo boljg naucnika za Maticu?

Zare

pre 14 godina

Moram ustati u odbranu g. Popova iako se generalno ne slažem sa njegovom vizijom. On je jedan od naših najvećih živih istoričara i imao sam tu čast da pohadjam nastavu kod njega.
On svakako zna o čemu priča i reći da on priča nebuloze je glupavo. Naravno, kao i svaki istoričar malo previše projektuje prošlost na sadašnjost i budućnost ali je on svakao jedan od onih koje treba saslušati vrlo ozbiljno.
Opasnosti, po Srbiju i Vojvodinu, koje on ovde elaborira postoje u teoriji ne vidim da je on tu nešto pogrešno rekao. Da li će se i šta, od svega desiti kao takvo, drugo je pitanje. To je samo pretpostavka kao i svaka druga. Mislili su naši nacionalni mislioci pre i da će Slovenija finasijski kolabrirati, da će Italija uzeti Istru od Hrvata, da će se Makedonija raspasti itd, itd... Ipak se za sada to ništa nije desilo.
Ja takodje stojim na stanovištu da je veoma mala šansa da neko nagovori 80% Srba u Vojvodini da se odvoji od Srbije ali neću sprečiti sve one koji o tome pričaju da PRIČAJU jer je svako mišljenje dragoceno. Beogradizacija Srbije je ono što je problem danas i on se mora rešiti pod hitno jer će se cela država raspasti pre svega na materijalnoj i finansijskoj osnovi a ne nacionalnoj, to je moje mišljenje.

komentator

pre 14 godina

Šta lupa ovaj, ko njega plaća, priča nešto što nije istina ni u najmanjoj meri, kakve podele, šta priziva, pa nisu Srbi jedini lud narod u Evropi, svi narodi teže da budu u jednoj državi, zašto bi Srbi težili da budu u četiri, nema ništa od toga gospodine Popov, Srbija je jedna i nedeljiva, Srbi su samosvesni i drže se zajedno! Ja živim u AP Vojvodini i nikada neću prihvatiti da ne živim u Srbiji, Srbija je moja zemlja!

qwertz

pre 14 godina

a sta ce biti sa baranjom_ ona je uvek bila u sastavu srpskog vojvodstva.
osim ovog, rumuni NIKAD nisu imali pretenziju na nasu teritoriju. hrvati su samo kao nacisticke sluge okupirale deo srbije te nemaju istorijsko niti drugo pravo kao ni madjari.

goran

pre 14 godina

Ja sam Srbin iz Vojvodine (Znam da biti Srbin sada nije popularno ali...)i za sada ne osecam neki pritisak zbog toga, niti mislim da bilo koja nacija oseca pritisak. Jednostavno mislim da se u ovom slucaju ide da se od Vojvodine napravi evropski region u koju pretezno naseljavaju Vojvodjani, Madjari i Hrvati. Ne verujem da ce ovo izaci na dobro za Srbiju.
Kostunicina politika mi je po ovom pitanju najbliza!

bojan

pre 14 godina

Ako Hrvatska krene da se opoziva na neko istorisko pravo mogla bi ostati bez ijednog pedlja ko drzava ciji narod nije autotohan na Balkanu.
Siguran sam da Italija i Madjarska ciji je narod dosao prije Slovena na BalkaN ne bi volili nista vise od pozivanja Hrvata na istorisko pravo...

sinisa

pre 14 godina

A sto se Vi ne bi nasli sa Dobricom Cosicem na kafi, pa onda zajedno da prodiskutujete o Memorandum SANU iz 1986...i da se onda mozda posetite kako smo svi prosli sa takvim naprednim idejama i razmisljanjima u devedesetim...

Mićko

pre 14 godina

Mešavina srpskog i engleskog? Ma hajte molim vas. To se u Vojvodini neće desiti ni za 200 godina. Gosn Popov malo luta i njegova proizvoljna predviđanja su na nivou kafanske rasprave.

Rocky

pre 14 godina

Drzava nam je u nevidjenom haosu,a cika Popov se jos hvata nacionalizma. Treba kaznjavati ovakve pokusaje izazivanja nacionalne netrpeljivosti.

nemanja s

pre 14 godina

Covek je devedesetih zdusno podrzavao Milosevicevu ratnu politiku. A tada nije bio mlad da bismo mogli ocekivati da je u medjuvremenu promenio misljenje. Iskreno, pogledao sam naslov i podnaslov, necu ni da citam sta Popov prica. Kamo lepe srece da u ovoj zemlji ima pameti pa da se poukidaju te razne matice i akademije nauka i novac ulozi u obdanista.

Igor

pre 14 godina

... Beograd je o tome trebao da razmislja na vreme. Vojvodina je nasa domovina i ako se ne postuje, a ne postuje se(NIP nije nijedan projekat u 2010 odobrio za glavni grad pokrajine, Novi Sad, i samo 12 od preko 300 za Vojvodinu), onda su posledice neminovne. Prosla su vremena u kojima je narod živeo od mitova i kvazi duhovnoj pravdi i bratskoj ljubavi.

Era

pre 14 godina

Ma daj bre covece, iskuliraj. Ako vec pominjes termin kao identitet, nacija, globalizacija... daj mi neku naznaku da se iole razumes u sve to. Ovako imam utisak (tacnije uveren sam) da nemas pojma o cemu pricas.
Ovakvo neuko upotrebljavanje ovih proceesa vodi samo jos vecoj steti. U buducnosti, molim te, suzdrzi se od komentara.

Srboljub

pre 14 godina

Naravno da gospodin Popov ima pravo da o tome govori. Samo oni koji su zaslepljeni lažnim svetlima ne vide očigledno. Vojvodina treba da ima odredjenu samoupravu ali ne bi smela da negira pripadnosti srpkoj državi. Cepanjem Srbije na veće celine ne bi se dobila ekonomska već politička decentralizacija, nalik na modernu feudalizaciju, a takve polunezavisne pokrajine samo bi priznavale nominalnu vrhovnu vlast Vlade Srbije. Takav model ne postoji na svetu! Beograd jeste usisivač ljudi i novca ali on je to postao u velikoj SFRJ da bi posle njenog raspada ostao div u maloj, razbijenoj Srbiji. I danas države počivaju na nacijama jer drugog modela nema. Ulaskom u EU niko se još uvek nije odrekao svoje nacionalne posebnosti i utopio u "Evropljane". Svi živimo teško a ne samo gradjani iz Vojvodine!

Slaninar Republikanac

pre 14 godina

Kako je samo poznata ova rečenica: Srbija bez Vojvodine može opstati ali Vojvodina bez Srbije ne može. Isti moto je važio i za Sloveniju, pa Hrvatsku pa da ne nabrajam..... Ta samoljubiva samouverenost je i dovela do toga da naša javnost u čudu posmatra kako jedna po jedna republika beži dalje od zvaničnog Beograda. Da, gospodine Popov. Čim se gradjani Vojvodine budu izborili za odlučivanje o tome gde idu njihovi novci Hrvati će uzeti svoje, Madjari svoje, Rusini svoje a i Makedonska manjina će potegnuti svoje pitanje. A doći će i goblini i dugorepi zmajevi da traže svoje jer je samo zvanični Beograd garant mira i tolerancije u regionu. Najbolje je plašiti gradjane da će teritoriju oteti ovi ili oni i stalno održavati predratno, ratno, posleratno stanje. U takvim situacijama se najlakše postižu konsenzusi oko nacionalnih pitanja a i najmanje se obraća pažnja na sveopštu bedu.

Milan

pre 14 godina

Ovo je tipičan stav srpskog nacionaliste iz Novog Sada kojim žele da zaplaše građane Vojvodine da nam tobože prete mađarski, hrvatski i po prvi put čujem rumunski nacionalisti pa da jedino možemo biti srećni ako krenemo putem srpskog nacionalizma. I pritom da obavezno pišemo ćirilicom jer nismo pravi Srbi ako koristimo i latinicu. I da naravno obavezno da na TV Novi Sad pričamo kako živimo na relaciji Novi Sad - Beograd jer to je sad "in" a drugi gradovi i mesta u Vojvodini valjda i ne postoje. Napominjem da nisam nikakav "autonomaš".

slavko

pre 14 godina

U stilu dobro poznatog srpskog nacionalizma lamentira dr Popov. I to bi delovalo pametno da nije antievropski i glupo. Nema razlike ni od Amfilohija ni od stavova SANU. Kao da je ovaj kratko pamteci istoricar zaboravio da pri autonomiji iz 74 ovaj statut je samo statut. Naravno svoj nacionalizam mu je miliji od identiteta Vojvodine i u tome je sva poenta. I jos mu se cini da je mudar i evropski orjentisan.

Ivo

pre 14 godina

Srbija može da opstane bez Vojvodine, ali Vojvodina bez Srbije ne može“, kaže Popov (i ostade ziv). A i ostale nebuloze kako ce uskoro biti novih pregrupisavanja u Evropi i u svetu, te kako ce nacionalizam da ponovo bukne su svakako dostojne predsedniku Matice Srpske. Nakon ovih bisera ima sve kvalifikacije da postane clan SANU.

vojvodjanin

pre 14 godina

Ovo je klasicni primer pricanja u prazno. Ne razumem zasto se svi toliko boje od vojvodjanske autonomije, pa traze makar kakve nebuloze da plase narod.

Nema od ovog scenarija nista, nece se niko deliti od Vojvodine.

Ja se osecam Vojvodjanin u svakom smislu, i ne vidim zasto bi mi to negiralo nacionalnost. Kulturno nasledje Srba u vojvodini ima svojih posebnosti i nema razloga da se od toga bezi i pokusava pokopati po svaku cenu.

I nemojte mi traziti bilo kakve kojestavstine da progurate skrivena znacenja autonomije - autonomija znaci autonomija u okviru Srbije a ne otcepljenje.

Nenad

pre 14 godina

Isto što bi ostalo od Srbije da je dovate sa juga albanci i kosovari, sa istoka bugarska a sa zapada hrvatska. To su sve priče za malu decu. Nema rata više ovde, uskoro će svi bitu u NATO i EU i ustajati u 7 vraćati se u 5 sa posla. Ostalo su finese.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Dodao bih samo ako Hrvati budu tražili Srem Srbi bi mogli onda tražiti Liku, Baranju, i istočnu Slavoniju. Srbi iz BiH bi mogli tražiti nezavisnost Republike Srpske, Albanci formiranje velike Albanije itd. Ako dođe do pregrupisanja doći će valjda u ostatku Evrope jer je na Balkanu grupisanje završeno.

ФР

pre 14 godina

Господине Попов, па ми заборавили на вас. И таман кад се то десило, ето вас опет, да таласате, да причате о националним идентитетима, о променама граница у наредних десетак година у Европи. Било би добро да причамо о неким другим стварима, не само о националном идентитету. Пустите ви нека војвођански Срби сами бирају какву и колику Војводину желе. Верујте, што више живот у Војводини почиње да се враћа у оне нормалне токове из којих су нас отели разноразни академици, и разноразне академије и матице, то ће бити све мање и мање разлога и времена да се размишља о националним идентитетима.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Zaista mi nikada neće biti jasno zašto pojedinci u Srbiji vide problem tamo gdje ga nema. Zašto se uporno prizivaju problemi? Ja vam sa sigurnošću tvrdim da sukobi poput onih u BiH i Hrvatskoj nisu mogući u Vojvodini. Što zbog demografskih činjenica što zbog mentaliteta ljudi koj se dosta razlikuje od onog u BiH a pogotovo od onog u Hrvatskoj. Znam. Živio sam gore 4 godine.

Što se tiče istorijskih prava čisto me zanima kakvo je to istorijsko pravo Hrvata na Srem. Prvi i posljednji put je bio u Hrvatskoj za vrijeme NDH kada je i Zemun bio njihov a ranije nikada prije. Bio je u sastavu Ugarske ali ne i Hrvatske. Btw. Hrvati tvrde da im "istorijski" pripada i izlaz na Drinu i Boka Kotorska pa čak i Drač.

Novim statutom
gospodine Popov dobili smo centralizovanu pokrajinu pored već postojeće centralizacije na nivou republike. Zašto? Zato što bi i Novi Sad dio kolača. Mislim na Novi Sad a ne na Vojvodinu. Novi Sad se ponaša kao da su oni Vojvodina a nisu. Beogradu se zamjera centralizam na nivou Srbije a Novi Sad takođe sprovodi centralizam na nivou Vojvodine. To ne smeta ni Čanku ni Pajtiću ni Popovu.
Baš su podijelili uloge! A ostatak Srbije? Koga briga?

Srbiju cijelu treba kantonizirati. U takvoj situaciji Beograd bi manje isisavao iz ostatka Srbije a Novi Sad iz Vojvodine. Danas je stanje takvo da se uglavnom ulaže u ova dva grada i gradove i mjesta koja su u blizini ova dva grada.

Najrazvijenija opština u Srbiji je Inđija! Taman na pola puta između Beograda i Novog Sada.

Ovdje je riječ o novcu i njegovoj raspodjeli između BG i NS. Postoje procjene da ako se ovakvo stanje u Srbiji nastavi da će za 50 godina većina stanovništva u Srbiji živjeti u Beogradu i u Novom Sadu.

pero

pre 14 godina

Srpskoj eliti trebaju nove krize i nova politička otvorena pitanja... Ljudi u Vojvodini nemaju problema i molim velike nacionalne filosofe da ostave normalan narod na miru!

sveta

pre 14 godina

Ovaj covek na cudan nacin kombinuje 19-ti i 21-vi vek. Lepo bi bilo da nas za promenu Matica srpska i SANU guraju napred umesto sto nas vuku u neku ratnicku i varvarsku proslost

Intelektualac

pre 14 godina

Mister Popov ili kako vec,
tu pricu kako niko ne moze da opstane bez Srbije slusamo jos od 90-ih kada su Slovenci resili da odu i napravili divnu drzavu bez Srbije.
E sad vidis Mister Popov, bas zbog ovakvih prica koje nam ti pricas a koje su ti tvoji nadredjeni delovi Sluzbi dali da procitas kao saopstenje , nemoj da te zacudi za koju godinu da svi koji su otisli iz Srbije su opstali a da ta tvoja Srbija kakvom je ti predstavljas padna na kolena i u beznadju u kojem vec sada polako ali sigurno hibernise.
Mister Popov , posto vidim baratas odlicno engleskim jezikom , te price pricaj svojoj deci i unucima , nemoj nama.
Tebe uostalom niko ne tera u Evropu , ali veruj mi tebe i takve kao sto si ti nece vise niko ni pitati.

Janko

pre 14 godina

Ja sam Srbin iz Novog Sada i mogu samo da kazem da ovde niko od Srba nema nameru nigde da ide ili da se odvaja. Zna se ko smo i sta smo i sta su nam preci bili i koliko su propatili pod tudjinskom vlascu. Zelimo samo da se i nas glas cuje u Beogradu. Kako sada stoje stvari politicare u Beogradu bas briga za sve ostale izvan njega. A to ce morati da se menja pod hitno! Ne znam zasto jug Srbije cuti. Tamo je situacija katastrofalna. Deset puta gora nego u Vojvodini. Jad i cemer. Zajedno bi i mogli nesto da uradimo na decentralizaciji Srbije.
A ti sto najvise dizu galamu oko ugrozenosti Vojvodine, su na toj Vojvodini najvise i profitirali. Kako ih vise nije sramota!? Misle da smo slepi i ne vidimo nista. Gde su ti pojedinci bili pre 2000. a gde su sada? Svi su se i te kako obogatili. Preduzeca rasprodali, secerane ispoklanjali pajtasima, zadruge unistili, zemlju prodali raznim Saricima i ostalim mafijasima. Ako toliko vole Vojvodinu i Novi Sad zasto sve rasprodase Crnogorskim "biznismenima". Ceo Novi Sad i Vojvodinu drzi Crnogorski lobi. To je javna tajna. I sada svi srecno i veselo zive na Tatarskom brdu(lokalni naziv Dolina lopova). Pogledajte malo ko sve od politicara ima kuce tamo i ko su im komsije pa ce vam sve biti jasno. I sever i jug moraju da ustanu protiv lopova i prevaranata. Jer u suprotnom od Srbije zaista nista nece ostati. Sve ce raskomadati. Ako Srbi sami sebi ne pomognu nestacemo kao Hazari.

Nenad

pre 14 godina

Ali, bojim se da će srpski nacionalni identitet ovde, vremenom, gubiti svoju snagu, osipati se i, na kraju, biti sveden na, maltene, nedefinisanu grupu stanovnika koji će govoriti malo srpski, malo engleski, kako to globalizacija nalaže.

Koliko gluposti u samo jednoj rečenici? Da li su Francuzi, Nemci i ostali narodi izgubili na identitetu zbog globalizacije. Da li su okolni narodi izgubili na identitetu.

Neki su zaista pukli! Kakvo baljezganje!

Hm

pre 14 godina

Nakon sto su svi bili krivi, pa su otisli izgleda da ovima nije dosta pa je dosao red i na Vojvodinu. I kakvi Hrvati, Madjari, Rumuni... Nema novih drzava i nema novih seckanja i spajanja na Balkanu. Kosovo je otislo kao kazna zbog divljanja po SFRJ, a ne zbog svoga prava na drzavu.

Lazar Starčević

pre 14 godina

Tipično za Akademika Čedomira Popova. Baviti se posledicama i kritikovati ih a u isto vreme ignorisati uzroke,predstavlja već prepoznatljiv stil analitike Akademika Čedomira Popova.Prijalo nam ili ne, treba da se prisetimo "slavnih"analiza Akademika Čedomira Popova za vreme satrapovanja suprugu Akademika Mire Marković,t.j. Slobodanu Miloševiću!?

hel jea

pre 14 godina

A mogli bi i Turci da potegnu pitanje Srbije pa da ostanemo bez drzave... A mozda se i Italijani okuraze, pa na osnovu Rimskog carstva zatraze ove teritorije... Ajde bre manite se filozofiranja, bolje da radite nesto. I sta fali da se bolje zna engleski nego srpski (koga ionako ne mali broj nepismenih stanovnika ionako ne zna), srpski mozemo pricati samo u drzavi i sa jos par miliona u komsiluku i ex republikama, a engleski sa njima i ostalih 7 milijardi ljudi. Samo neki demagozi i propali filozofi, niko "od akcije". Sloboda, edukacija, kultura, privreda, industrija, to je vazno a ne ovi sto sede i nagadjaju/predvidjaju/presipaju iz supljeg u prazno.

Petar

pre 14 godina

... Njegov jedini argument je otvorena provokacija i diskriminacija prema građanima Srbije. Tom eksplozivnom pričom skriva potpunu nelogičnost razmišljanja. Izgleda da gospodinu ne smeta nepostojanje nacionalnog osećaja već način njegovog iskazivanja i žao mu je što se zidovi ruše, a ne grade novi.

bro

pre 14 godina

Opet se poteze pitanje Vojvodine od nacionalista raznih boja, kao izgubice se identitet i slicne nebuloze u pokrajini gde je cirka 70% srba i gde se na srecu svih nas iz vojvodine zivi u toleranciji mirno i lagano....Nema lepse stvari nego putovati vVojvodinom i ulaziti u sela sa razlicitim narodima i tradicijama....A ovako pocinje jos jedna runda nacionalizma sa "strahovima" i "ugrozenostima" kako ce ovi vamo a oni onamo....To smo vec jednom preziveli sa katastrofalnim posledicama. Ucimo se bar u Vojvodini na greskama..

samo pitam?

pre 14 godina

A koliko je Srba zivelo na Kosovu pre 1913 i koliko je Srba zivelo u Vojvodini??? Uvek potezemo kako je Kosovo vekovima srpsko, kako su se Albanci doselili iz Albanije , a stavljamo glavu u pesak kako smo promenili demografsku kartu Vojvodine naseljavajuci ISKLJUCIVO Srbe iz Korduna, Like, Banije, Crne Gore...ko zna da li je i 25 posto bilo nas Srba u Vojvodini pocetkom 20 veka, a koliko ih je danas znamo i sami!!!

Crna buducnost

pre 14 godina

Sto samo dokazuje da je Vojvodina pametna i da nema vremena za zamajavanja u ime "svetle proslosti". Sretan joj put sto pre, dok ne bude kasno.

Vlada021

pre 14 godina

Okanite se vise politike i toga cija je Vojvodina!Tema treba d bude disu nasi novci koji su podeljeni u NIPu.Mi Vojvodjani dajemo i vise od 35% u budzet,i pitanje je dali posle ove raspodele tu NIPu reba da krenemo u gradjansku neposlusnost sve dok nam se ne vrati ono sto je nase.Sloba nam uzimao sada ovi,ma dokle vise!!!Hocemo svoje a ne tudje.To je tema a ne ovi politicari i filozofi sto nisu vredni ni pomena.

Aleksandar

pre 14 godina

Dalje usta lazljiva od moje Vojvodine. Malo ste sejali mrznju i smrt po okolnim drzavama, sad hocete i Vojvodinu u to da uvucete. No Pasarán!

V

pre 14 godina

Popovi,matice,akademije-čemer,jad i bol.Srbin sam iz Vojvodine i poručujem:neka svako prvo bude Čovek-građanin ove zemlja,pa zatim bilo šta.Mi se ovde sasvim dobro slažemo,ne treba niko sa strane da nam tvrdi suprotno.To što su uspeli pojedine narode da nahuškaju jedne na druge ,to im ovde neće proći.Prijatan dan svima!

Banacanin

pre 14 godina

Ceo problem po meni prave stranke, koje nemaju ni glasace, niti neko jace uporiste u Vojvodini a koje su u koaliciji sa vladajucom strankom(DS), koja im maksimalno izlazi u susret i odobrava nesto za sta vecina u Vojvodini nije.Niko ne slusa glasa naroda tamo, koji se zale na Novi Sad, pa tako Banacani zele da se odvoje od Novog Sada, obzirom da samo uzimaju gas i slicno, zemlja se slegla i nisu ni asfaltirani putevi.Ja sam za raspisivanje referenduma, gde bi se neke stvari odmah razjasnile, umesto da nas neciji koalicioni partneri bez glasacke podrske vode putem vec vidjenim u bivsoj Jugoslaviji devedesetih.

bezimena

pre 14 godina

Č.Popov je toliko gluposti nalupetao da je besmisleno komentarisati ih!

Medjutim, zabrinjava činjenica da ni 10 godine posle "demokratskih" promena, SANU nije obnovila kredibilitet (teško urušen 90-tih), upravo zato što je čine takvi "akademici"!

Aleksandar G.

pre 14 godina

Srbija treba jasno da se regionalizuje, da svaka regija ima nadležnosti pokrajine, kao i Vojvodina. Tako ce se postići simetrija, svaki region (pokrajina) će biti zadovoljan jer će u potpunosti upravljati svojim "dvorištem" i prestaće to upiranje prstom u Vojvodinu (mada je jasno da samo tvrdo nacionalističko jezgro ovog društva od Vojvodine pravi neki problem i stvara paranoju).

A da budemo iskreni, mnogo veću autonomiju trenutno ima Beograd, koji funkcioniše kao posebna država, koji je u svemu povlašćen, kao da nije deo ove zemlje. Eto, ja sam Beograđanin i to mi sve više smeta.

Gradjanin

pre 14 godina

Najgori su ti koji tako vesto, skoro neprimetno iskrivljuju cinjenice da bi izveli necuvene nebuloze na koje se uvek neko lepi kao...

Nenad

pre 14 godina

On smatra da činjenica da je novi Statut Vojvodine naglasio posebnosti severne srpske pokrajine ne bi morala da bude tragična ako bi Vojvodina ostala u celini i ako bi svaki njen nacionalni deo čuvao svoj identitet u punoj meri.

Aha! Znači u tom grmu leži zec! Jedinstvena centralizovana Vojvodina u okviru Srbije! Ne znam šta bi na to rekli recimo Pančevci?

iks

pre 14 godina

Kakva paranoja! Da nisu opasni, ovakve bi čovek samo sažaljevao. Na žalost strah, mržnja i razdor koji seju još uvek ima plodno tle. Ali korak po korak, argument po argument, zakon po zakon, dinar po dinar... nestaće oni, a građani će prodisati.

Angry_Bob strikes again!

pre 14 godina

Skoro nisam procitao neki clanak u kom se toliko puta pojavljuje rec "nacionalno"... Preko Statuta covek lagano, u dva poteza, dosao do totalnog rata i masovnog pokolja u Vojvodini 2020... Jednostavno, Popov je nacionano kodiran, i kao takav, sklon je raznim paranojama. I ne vidim cime je ova njegova fantazija zasluzila prostor na ovom sajtu. Takva apokalipticna vizija Vojvodine okupane krvlju nacionalno osvestenih Vojvodjana se mnogima pricinjavala i pocetkom devedesetih. Ali do toga ipak nije doslo. Zasto...? Nacionalno dresiranim ljudima, kao sto je Popov, dok pricaju o Vojvodini i Vojvodjanima permanentno iz vidokruga izmice prosta cinjenica da su zalog za buducnost Vojvodine bez krvi i prosutih creva - mesoviti brakovi. Umesto da u slabljenju fetishiziranja nacionalnih identiteta vidi temelj toletancije i harmonicnih odnosa medju zajednicama - Popov pravi zamenu teza - i predvidja rat izmedju Hrvata, Madjara, Rumuna i angliciziranih, nedefinisanih i metiljavih Srba, koji su donosenjem Statuta, zapecatili svoju sudbinu, i unapred izgubili krvavu bitku za svoja vekovna ognjista.

Mile

pre 14 godina

Srbija se mora regionalizovati, kao i Vojvodina.....
Ne moze Vojvodina da ostane u ovoj celini, mora se podeliti na Backu, Banat, Srem....
Tek u tom slucaju postize se puna regionalizacija i davanje mogucnosti liderima u tim regionima da ih vode ka razvoju....
Ovo sad sto imamo, zasniva se na Beogradu i Novom Sadu, mali gradovi su stavljeni iza svega....

nasamareni

pre 14 godina

Yes mr.Popov, treba ukinuti pod hitno Vojvodinu jer sta ce nam samo mrtvo slovo na papiru? Imamo statut a nemamo zakone? Ocito jako lose smisljena prevara od nase nam drage i voljene otadzbine Srbije. Ma dosta mi je vas svih "svi ste vi isti"!!!!!!

ma sta nam rece

pre 14 godina

Gospodine Popov, Vojvodina se ne udaljava, vec bezi isto kao i ostatak Srbije od Beograda.
Raspitajte se u Nisu, Leskovcu ili Kragujevcu sta misle o BG centralizmu pa ce Vam sve biti jasno.
Pogresili ste vek i temu, ovde se ne radi o nacionalizmu ili sovinizmu vec o pukom ekonomskom prezivljavanju, koje je nemoguce sve dok Beograd zivi dok ostatak Srbije radi i prezivljava.

Igor

pre 14 godina

Pocelo je pocelo... Mislim da ne treba to shvatati tako tragično. Bolje dobar razvod nego loš brak. Naravno, neće biti nikakvih ratova kako lupeta ovaj gospodin, već će sve sve odvjiati po prirodi stvari, pre svega iz ekonomskih razloga. Nema tu ljutnje.

EU Citizen

pre 14 godina

A da odemo još korak dalje, i da pretpostavimo da ta "nedefinisana" grupa ljudi u koju vojvođanski Srbi mogu da se pretvore uopšte neće govoriti srpski, već isključivo engleski, ili, ako hoćete, cyber-kineski, :) ali će inače biti veoma imućna, prosperitetna, bezbedna i u svakom drugom pogledu zadovoljna "nedefinisana grupa"? To bi onda, gospodine Popov, za srednjevekovnog ćatu vašeg tipa po svoj prilici bilo prava tragedija, jer kako bi takvi kao što ste vi manipulisali ljudima i ulivali im lažne i plitkoumne strahove (u svetu koji je pun pravih opasnosti i izazova koje na kriminalan način ignorišete zato što uglavnom niste ni svesni da postoje), i na taj način sticali poene kod lokalne političke mafije i održavali udobnu egzistenciju daleko iznad vaših stvarnih zasluga i mogućnosti? Teško i Srbiji i njenoj kulturi i njenom stanovništvu sve dok ovakvi trećerazredni provincijalni demagozi vode njene (btw, ne samo većinom potpuno nepotrebne, već, kao što se i iz ovog blistavog mlađe-neolitskog solilokvija može vrlo jednostavno zaključiti, i veoma štetne) nazovi-institucije...

Dejan

pre 14 godina

Zato je i izvrsena autonomija da ne kazem centralizacija Vojvodine. Pitanje je samo trenutka kada ce se otvoriti pitanje odvajanje Vojvodine od ostatka Srbije.
Da se istinski zelela decentralizacija Srbije onda bi se i Vojvodina decentralizovala. Bez ikakvog problema je mogla da se podeli na 3-4 regije a Novi Sad je mogao dobiti status koji sada ima Beograd.