Nedelja, 14.03.2010.

00:22

Neizvesno Tadićevo prisustvo

Predsednik Boris Tadić kaže da će Srbija učestvovati na regionalnom forumu ako predstavnici Albanaca sa KiM budu učestvovali u skladu rezolucijom 1244.

Izvor: B92

Neizvesno Tadiæevo prisustvo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Nele

pre 14 godina

Ovakvim bojkotovanjima skupova mi sami sebe izolujemo. Taj skup ce se odrzati (kao i mnogi drugi) s nama ili bez nas. A, mislim da je nas interes da ucestvujemo svuda i da sa svakim rzgovaramo ne bi li od neprijatelja stvorili prijatelje. Moje shvatanje diplomatije je takvo a vi sto biste da se inatite sa svima samo nastavite. Dobro znamo dokle nas je dovela takva inadzijska politika.

mita sajba

pre 14 godina

Zasto se svaki put, kada je ovakva tema, prospe toliko zuci? Dilema je jednostavna:
- oni, koji smatraju, da je AP Kosovo i Metohija (jos uvek) integralni deo drzave Srbije, a to kaze i poslednja rezolucija SB UN (1244), podrzavaju Tadica da ne treba da ide na bilo koji medjunarodni skup, gde je tzv. Kosovo pretstavljeno kao nezavisna drzava,
- a oni, koji su prihvatili "nezavisnost" KiM, nelegalno rasparcavanje svoje zemlje, verovatno imaju njima objasnjiv sistem vrednosti, gde im je kosovski, albanski patriotizam, bitniji od patriotizma svojoj drzavi i sunarodnicima, sa kojima zive, nista im ne znaci Ustav Srbije, a zeleli bi da predsednik Tadic razmislja kao oni i ode u Sloveniju, cime bi de facto i de jure pogazio Ustav Rep. Srbije.
Predsednik Srbije, ko god on bio, a trenutno je na toj funkciji gospodin Tadic, NE SME da prisustvuje skupu, gde su pretstavnici albanske nacionalne manjine sa KiM, pretstavljeni kao nosioci funkcija "DRZAVE" Kosovo! On tu nema izbora i prostora za manevrisanje, dogod postuje Ustav Srbije.
Ako sve to znamo, a znamo i poziciju Rep. Srbije, da ne priznaje secesiju svoje juzne pokrajne, ne shvatam, otkud tolika osuda Predsednika Tadica?

Turbo

pre 14 godina

Mene samo zanima da li je na molitvenom dorucku kod Obame, a na koji je trcao nas potpredsednik vlade, bilo predstavnika Kosova i da li su bili pozvani na isti kao predstavnici nezavisnog Kosova ili kao UNMIK-Kosova. To tada nikome nije smetalo. Treba biti veliki samo u regionu. Smejurija...

Djuro P.

pre 14 godina

Mogu da razumem da nece doci radikali ili socijalisti, jer su oni odgovorni za gubitak Kosova, ali sta ima predsednik Tadic sa gubitkom Kosova? Zasto se bojite gospodine predsednice? Mislim da vi nema sta da izgubite ako dodjete u Sloveniju.

drag-ana

pre 14 godina

Ja sam jednom rekla: da Srbija je talac Kosova.
Ja se pitam o cemu bi kosovari prihvatili nekih kompromisa.
Jedan jedini kompromis skojom bi Srbija bila zadovoljna je ponistenje Deklaracije Nezavisnosti.
A zasto da kosovari to da prihvate kada iza imaju SAD, Englesku, Fra., Japan, Kanadu, itd....
Drugog kompromisa ovde nema - i ako po nekim cudom doslo bi do novih pregovora na to sto Srbija ocekuje.

Svi skupovi i sastanci sa Kosovom uvek ce ovakve dileme stvoriti i nikakvog uspeha nece biti.

Sigurno da po ovakvim postupima svi su gubitnici ne samo srbija, ali drugi ce trpeti dok mogu - onda ce biti konsekuencije.

Posto svi smo za EU - onda postoji samo jedan odgovor i to: ili- ili.

Ovako dugo nece ici.

A sdruge strane - nema ni smisla.

Hoce li neko reci:
- kad ima sansu da Srbija udje u EU?
- Kad Srbija ima sansu da vrati Kosovo pod svojim suverenitetu ?

Jedno se zna (bilo sta kaze Jeremic) - i jedno i drugo NEMA.

Marina

pre 14 godina

Skup regionalnih lidera u Kranju je sazvan isključivo da se konačno za isti stol dovedu Tadić ( baš on jer je on bog i batina u Srbiji!) i kosovski premijer i predsjednik. Tadić sigurno neće doći jer nijedna zemlja učesnica neće dovesti u pitanje kosovsku nezavisnost. Negativne posljedice otkazivanja samita ili pak održavanja samita bez sudjelovanja Srbije, najviše će se prelomiti preko Srbije jer je ona sama protiv svih drugih zemalja sudionica. Svi će razumjeti Tadićeve razloge, ali će ih prihvatiti kao izraz nespremnosti Srbije na suradnju, ne samo s Kosovom nego i s regijom i predstavnicima EU koji su pozvani. Bez obzira na valjan razlog Tadića-odluka mu neće biti pozdravljena, jer svi sudionici skupa priznaju Kosovo. To je jedan začarani krug iz kojega je nemoguće izaći zbog tvrdog stava Tadića s jedne strane i neupitne i nepovratne nezavisnosti Kosova s druge. Kad bi kosovska nezavisnost makar i u naznakama došla u pitanje, kompromis bi se tražio na obje strane. Ovako kompromis se očekuje samo od Tadića.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Prije svega sta je razlog jednog takvog skupa, ko ga organizuje (stvarno), sta se trazi od pojedinih drzavica koje bi prisustvovale? Postoji samo jedan odgovor za sva ta pitanja. Ukoliko se stvarno radi o unapredjenju odnosa izmedju tih "novotvorevina" onda to traba prepustiti njima samima pojedinacno. Potreba komuniciranja medju njima, na kraju, je samo njihova stvar uslovljena ekonomskim, saobracajno transportnim i etnickim pitanjima izmedju ostalog. Svako upletanje moze samo da nasteti nekim zracima nade koji, najvjerovatnije, vec postoje. Ukoliko EU stvarno ima demokratske i ravnopravne osnove onda je potrebno samostalno prilazenje pojedinacnim clanovima koji se kandiduju. Po svemu sudeci degeneracija tog konglomerata (EU) poprima arhaicne forme kontrole, strategije i uticaja. Tako vise nema pravo da se zove Unija nego jednostavno Imperija u sto su, tada vrlo objektivni, Francuzi posumnjali odmah na pocetku "istocnog sirenja".
(vasilije knezevic, 14 mart, 2010)

Sofija

pre 14 godina

Kosovo se zvanicno, jos uvek, vodi kao deo Srbije, teritorija koja je pod administarcijom UN, pogledajte konkurse recimo za poslove koje raspisuje UN. Dalje, Slovenija je UVEK, samo koristila Srbiju, od I svetskog rata pa na ovamo. Zasto bi mi njima dizali ugled prisustvom na nekoj tamo konferenciji. Da budem jasnija, oni su konkurisali kod EU sa idejom projekta "Konferencija ...", dobili pare i sad jedna od zemalja tog zapadnog Balkana nece da dodje. E tu je problem, Slovenci nikada nece raditi ni za koga nista ako ne vide svoj interest. Mogu vrlo lako da pokazu da je drugacije upisivanjem u drzavljanstvo svih onih koji su oni divni, kulturni i civilizovani izbrisali 90-tih. Dalje, oni su se upirali nogama i rukama da budu prepoznati kao Srednje Evropska drzava. Sto skup nisu organizovali Rumuni? Balkanska drzava koja je clanica EU. Ne mogu da verujem da bilo ko misli da ce zivotni standard kod nas skociti jer ce nam milosrdni Slovenci, pomoci, omoguciti, odati tajne kako do uspeha i slicno. Oni samo zele da skupe politicke poene, po ko zna koji put na racun Srbije. Takodje se slazem sa komentarima da svima u okruzenju pomalo nedostaje SMilosevic, jer je bio odlican izgovor za njihove poteze i kupovinu njihovog glasackog tela. Za kraj apsolutno podrzavam saradnju Srbije sa svim komsijama i onima koji to nisu. Ne verujem u sovinizam, nad nacije i slicno. Ali postoje granice ispod kojih se ne ide. Puno pozdrava svima

velijar

pre 14 godina

Kakva hipokrizija!

Neće čovek da ode u Sloveniju jer će tamo biti vlasti nezavisnog Kosova, istog onog čiju su nezavisnost slovenci forsirali više od bilo koga.

Otidji Tadiću, pa nam dovedi još neko gorenje i perutninu od tamo.

Zgadjen sam.

metan

pre 14 godina

tresu se centri politicke moci od neizvesnosti da li ce predsednik jedne supersile ucestvovati ili nece. svetske agencije ne daju zaposlenima da idu kuci dok se dramaticni dogadjaj ne razresi. obama ispija 32 red bull i proklinje boga i demokratsku partiju sto su ga postavili za predsednika. u sloveniji, hrvatskoj, bosni, albaniji, francuskoj, irskoj i drugim bivsim jugoslovenskim republikama inicijative za referendum o priznavanju velike srbije.

Toliko o demokratiji u Banani!

pre 14 godina

Zanimljivo je da niko u medijima, niti u komentarima ovde, ne primećuje da je to susret Premijera, a da samo Srbiju predstavlja (eventualno) Predsednik!

radovan treći

pre 14 godina

Ljudi, ovaj naš Kluni (Tadić) misli da smo mi ludi. On se još nije zapitao zašto Šarić i slični "preduzetnici" poseduju u svojini teritoriju koja je skoro kao teritorija Kosova. Pa se ja pitam ko uopšte vlada Srbijom. Dok Hrvati ne pritisnu Joca Amsterdam se šeta i kupuje nekretnine (zemlju, hotele..), dok Ameri ne pritisnu Šarić pokupova sve...Keku će da uhapse tek kada ih neko iz vani ne pritisne. Jasno, onaj ko je stvarna vlast stalno pravi međunarodne probleme. Ovih meseci svi ćemo videti još jedan rasplet sramnih odluka naših vlasti.

komentator

pre 14 godina

Ovi koji komentarišu negativno i misle da predsednik treba da ide, se ne razumeju u politiku i interese, niti razumeju situaciju, po mom mišljenju.
Ovo je regionalni sastanak i Srbija ima pravo da ne učestvuje, niko ne treba ni da se trese ni da kuka za tim, samo neka izvaga interes. Ekonomije i onako posluju mimo politike, tako da za tu saradnju nema problema i mi tim neodlaskom ništa ne gubimo na tom planu. Na političkom dobijamo, jer stvaramo pritisak da se pitanje AP Kosova preispita tako što će se shvatiti u međunardnim krugovima da to jeste problem na Balkanu i da koči, i zato će saslušati Srbiju i jednom učiniti, možda nevoljno i prikriveno, nešto i u korist Srbije, ne samo na štetu kao u proteklih 20 godina.

Zeljo

pre 14 godina

Ma dokle cete govoriti odnosno pisati o prijemu u EU kao o ulasku u bajku, gde ce vam zivot biti kao u snu i dokle cete se zavaravati da je to jedini put kojim Srbija treba da krene. Ja cu vas pokusati razuvjeriti u to. Naime zivim i radim u Letoniji koju je EU unija primila samo zato sto je bila drzava u sastavu SSSR i sto trenutno granici sa Ruskom federacijom. Primili su u EU i Estoniju i Litvaniju iz tog razloga, ali ja zivim u Letoniji i imam iskustvo iz te zemlje. Kada je bila u predpristupnom periodu obecavali su iz Evrope zivot kao u snu, mnogo para i dobar standard. Pa su im u tom periodu dali malo para kao donaciju, a sve ostalo su dali u banke koje su ta sredstva dale kao kredite. Velika vecina gradjana se u tom periodu kreditno zaduzila, jer su kao ostavstinu iz SSSR imali sigurna radna mjesta i sigurnu zaradu i mogli su misliti da ce uvijek tako i biti. Medutim, od prije godinu dana preduzeca koja su u vecini u vlasnistvu stranih drzavljana pocela su se zatvarati jer od sirovinskih resursa ovde ima dovoljno samo drveta, a sve drugo se uvozi pa i elektricna energija. Vecina kreditno zaduzenih gradana ostali su bez posla, a dobijene kredite su ulagali u kupovinu automobila, stanova i drugih sredstava koja se ne koriste u proizvdnju i sada te kredite ne mogu da vracaju, a banke im uzimaju kupljene stanove, auta idr. Ako sada popricas sa gradjanima o zivotu dok su bili u SSSR i sadasnjem, velika vecina bi sada rado pristupila Ruskoj federacij radije nego bila u EU, jer im je ta ista EU donijela samo probleme i nista drugo. Tako da ta EU nije nista carobno i ne mijenja zivot obicnih ljudi.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Njima uopšte nije bitna Srbija njima je bitno da se Srbija samo tamo pojavi kako bi zaista ispalo da Srbija nema ništa protiv nezavisnosti Kosova. Zato Tadić zaista ne treba ići. Minimum dostojanstva treba postojati. Takođe ne vidim nikakvog razloga kakve veze ima eventualni ulazak Srbije u EU i nedolazak na ovu "važnu" konferenciju. Neki kažu da će to povrijediti slovenački ego. Pa šta! Ako neko bude želio Srbiju u EU najmanje će se Slovenija oko toga pitati.

akte x

pre 14 godina

Srbija neće učestvovati ni na jednom međunarodnom forumu na kome se ne poštuju principi UN", istakao je Tadić.
Zasto onda Srbija ne priznaje UNO pasose koji imaju stanovnici Kosova ? Imate li to duple standarde za principe. Zar nije pre neki mesec Ban ki Mun izjavio da Srbija MORA da ima konstruktivan stav prema Kosovu a vi radite celo vreme kako da Kosovu zagorcate sto vise zivot.Ako ste vec principijelni kako uvek izjavljujete onda drzite vase principe ali ne samo kad vama nesto odgovara.

komentator

pre 14 godina

Samo tako, pravo predsedniče , Srbija ne krši ništa, neka se drugi prilagođavaju, Srbija je za kompromise, ne može sve da bude kako drugi žele, tj može, ali bez Srbije, pa neka gledaju ako im je to interes, a mislim da nije.

radinčanin

pre 14 godina

I ti Tadiću i ova portparolka stranke J.T. možete da se durite i ljutite u stranci kojoj pripadate koliko god hoćete. No kada je Srbija u pitanju vaše strančarenje zaboravite. Ne možete vi Slovence naterati da rade po vašem diktu.Ti si OBAVEZAN u ovoj bedi i problemima koje ste sami generisali da ideš na svaki sastanak ,na kome se državnici iz našeg okruženja nešto dogovaraju. Nećemo da živimo u izolaciji. Ako nisi spreman na kompromise u međunarodnim odnosima idi i duri se u svojoj kući. Dosta nam je Miloševićevih inata. Ne želim da živim kao Jeremićevi prijatelji u Etiopiji,Kongu,Nigeriji,Severnoj Koreji...

D.Savic,Paris

pre 14 godina

I ne treba da ide,skup nije pod organizacijom EU nego neformalni regionalni skup,sta ce tamo,ionako je bio u Sloveniji pre neki dan.

sudija u penziji

pre 14 godina

Moj predsedniče,dostojanstvo Srbije i njenih građana se čuva tako:
Što se ne dozvoli da Darko Šarić bude najbogatiji u Srbiji, da kupi pola SRbije,i da ga otkriju Amerikanci a ne mi.
Što se reforma pravosuđa ne sprovede na ovako sraman način, a da se akteri ne kažnjavaju.
Što se ne dozvoli da staricu kojoj je kuća poplavljena tuku u bolnici.
Što se sekretarica koja i mrtve gazi odmah suspenduje.
Što se Miladin Kovačević optuži i za pričinjenu štetu od milion dolara.
.....Mogao bih do ponoći da nabrajam. Ovako,na ovim primerima se gazi dostojanstvo države i njenih građana.To šta će pisati ispred nekoga tamo u Sloveniji uopšte nije bitno, kada mi od naše zemlje pravimo ovo što pravimo.Ovako misli najveći broj građana pa tebe molim da ne odvlačiš pažnju građana u drugom pravcu. Otklanjaj probleme u najneposrednijem okruženju, na koje možeš da utičeš, ili ćemo pomisliti da si na strani onih koji nas svakodnevno i moralno i materijalno uništavaju.

branko

pre 14 godina

Srbija uvek uziva u duplim gubitcima.Nije dovoljan gubitak Kosmeta,nego i gubitak kredibiliteta i ugleda drzave.Ako odluka medj. suda ne bude u nasu korist(sto je najverovatnije),onda pored Kosmeta gubimo i svu ozbiljnost iuracunljivost koju jedna drzava mora da poseduje.U svakom slucaju idemo ka opciji postajanja ruglom za nepostovanje i ismevanje u regionu i sire.Proleteri svih zemalja,ujedinite se.

Горан

pre 14 godina

Прво, није у питању само достојанство Србије. Већ део српске територије у коју је уложено на десетине милијарди долара а сада је оружјем отето од Србије. Такође ради се о приватној својини која је узурпирана и противзаконито је присвојена и противзаконито се искоришћава.

Честитам господину Тадићу на доследности и волео бих да га чујем да на неком међународном скупу каже коју реч о узурпираној проватној својини на КиМ. Да такође каже о нелегалној приватизацији на КиМ, дакле ОТИМАЧИНИ, својине државе Србије.

Све ово урађено је уз помоћ страних војних трупа које то подржавају.

mijo

pre 14 godina

Neodlazak na samit ne donosi nista bolji zivot Srbiji,pozdravljam sve odluke koje omogucavaju veci standard .Imamo lijepo iskustvo od milosevica ,mi smo mali narodi svako inacenje protiv svih samo nam stetu donosi,Kosovo je priznato od SAd engleske Francuske Njemacke i to je gotova stvar,mi moramo biti pametni i raditi u korist svog naroda dobar momak koji misli i zeli dobro svom narodu je Ceda Jvanovic,govori istinu a istina je bolna ivecina je uvek nevoli

Dostojan

pre 14 godina

Dostojanstvo Srbije ??

- A Srebrenica ?
- A Mladic?
- A evo sada jos jedna istraga o najnovijim ubistvima na Kosovu ?
- A Batajnica ?
- A hladnjaace ? O cijem i kakvom se dostojanstvu govori >>

Djordjevic Marko, Nis

pre 14 godina

...
Aha,a mislis ako ode da cemo biti manje gladni,lakse doci do posla i da ce nam biti bolje preko noci?Ovo je minimum koji moze uraditi u odbrani interesa ove zemlje... Jos da razgovara sa Tacijem... Tacijem, koji je jedan od najvecih zlocinaca iz ratova 90-tih... To sto se sa njim srecu ''uvazeni evropski i svetski diplomati'' samo pokazuje da danas, nazalost, na svetu nema nimalo pravicnosti, pravde, morala, covekoljublja i osnovnih etickih vrednosti... Ali, boriti se moramo svim mirnim sredstvima, naravno... I ne nasedaj na price da je EU carobni lek za sve... Primice nas tamo kad njima to najvise odogvara, tu malo toga zavisi od nas... Nazlost, izgleda da nismo u stanju postici konsenzus o minimumu drzavnih interesa..

Mrmot

pre 14 godina

Ama bre!
Moje misljenje je da treba da ode i namerno da inicira razgovore sa kosovskim zvanicnicima. Tako ce se pokazati liderstvo Srbije, sto se ocekuje od nje!
Nije mi jasno kao hocemo da normalizujemo situciju a uporno bezimo od kontakata.
Ama ne ponasajte se kao deca Zarad nase dece i svih nas na Balkanu!

milan

pre 14 godina

... Mozemo mi biti i moderni i inovativni, a da pored toga postujemo sebe, svoju zemlju i svoje pretke. Jednom recju, da budemo dostojanstveni. Je li to lako? Pa nije i nikada nece ni biti. Ali nije sve u parama i povlasticama jedne, istina cenjene i dobre organizacije kao sto je EU. Ovo bojkotovanje skupova je ujedno i najmanje, ali i najvise sto Srbija moze. NE sme da ratuje, ali ne sme ni da prizna nezavisno Kosovo. Znaci da preostaje jedino politika koju sada Srbija vodi.

Dusan

pre 14 godina

Bez table UNMIK-Kosovo na tom"samitu" Tadic nema sta da trazi. Ocito je da se radi o zamci da se Srbija na svaki nacin pokusava navuci na tanak led bilo kakvog(pa i indirektnog) priznavanja kosova. Taj samit je gubljenje vremena a Tadic je tu teski gubitnik. Ima on pune ruke posla kod kuce. Osim lobiranja za "istorijsku putnu vezu ka CG "u vidu samoproglasenog koridora 11 ka CG i rezolucije politbiroa DS-a o srebrenici,nagradjeni lauerat ima i drugih infrastrukturnih i rezolucijskih obaveza u samoj drzavi cije je predsednik a na cijem se celu pojavljuje iskljucivo i jedino u medijima. Dal on nesto konkretno uradi od reizbora 2008 pa na ovamo? Ja preturah po arhivama al ne nadjoh ama bas nista znacajnije i pocinjem da se pitam usta on potrosi skoro pola predednickog mandata? Bez UNMIK table se ne ide i dosta gubljenja vremena oko toga. Gsn. predsednice angazujte se na ekonomska pitanja ove zemlje,obnovu industrije,infrastrukture,BNP-a i ostalog sto je od vitalnog znacaja za zemlju.

Dragan Jurić

pre 14 godina

Kada treba ići po belom svetu i primati belosvetske nagrade,naš predsednik stiže svuda. Ali kada treba da se pojavi tamo gde jednostavno MORA da se pojavi,on licitira sa strpljenjem svih relevantnih međunarodnih faktora od kojih nam budućnost zavisi. Srbija mora da shvati da će se predstavnici Kosova sve više i sve češće pojavljivati na raznim međunarodnim skupovima,a Srbija će,ako ovako nastavi da bojkotuje takve međunarodne susrete,morati da se pomiri sa tim da će nam OPET krojiti sudbinu drugi,jer smo se sami odrekli prava da utičemo na svoju budućnost. Ovakvo ponašanje,kao prevareni i ostavljeni muž,samo može nama da šteti,a što pre naši političari to shvate,pre ćemo se pokrenuti sa mrtve tačke. I sa bivšom ženom treba sesti i raščistiti stvari oči u oči,a kamoli kad je u pitanju državna politika!

činjenice

pre 14 godina

(o granicnom sporu Hr Slo)
Ovo je samo djelomično točno. Slovenija je hrvatskoj vladi izgovor za tih godinu dana. To najbolje potvrđuje činjenica da mi zadnja otvaramo poglavlja koja sa Slovenijom veze nemaju i nisu ih oni blokirali. Tržišno natjecanje (brodogradnja)i Pravosuđe (topnički dnevnici). Cijelo vrijeme te blokade Slovenije mi radimo na drugim poglavljima i vremenski to nas nije koštalo ništa. Kupovali smo socijalni mir zbog izbora (brodogradnja) i krali vrijeme na račun Slovenije. Kada smo za SAD i Engleze odradili posao kao predsjedavajući vijeća sigurnosti, zatim oko NATA i Kosova tada smo rješili svoje probleme. Dovoljan je bio mali pritisak SAD da Slovenci promjene ploču kao i Bramerc. Odjednom smo mi dobri.

(Vlast)a

pre 14 godina

Uz duzno postovanje i zahvalnost Nemackoj na svemu sto su ucinili za ovu nesrecnu zemlju,mislim da su jako pogresili sto na dodelu nagrade koju je nas lepi predsednik dobio,nisu pozvali sve celnike iz komsiluka,ukljucujuci i predstavnike Republike Kosovo ili bar celnike DS-a i drugih stranaka iz Vjvodine,Srbije i sa nezavisnog Kosova.Cisto da vidimo da li bi to malo priznanja koja dobijamo mi ili pojedinci iz Srbije,odbio.Sramota je da ne gledaju sire i dalje,misleci na interes svih gradjana Srbije ali i buducih pokolenja.Biti glup kao Milosevic je lako,a biti pametan kao Djindjic nije lako i kosta!

Marko

pre 14 godina

Pa jel' regionalna konferencija sluzi da bi se Srbiji nametnulo nezavisno Kosovo??? Nije to pogranicni spor oko 2 ara, vec 'malo krupnije' pitanje.
To sto Slovenci glume 'strucnjake' za Balkan je jedno, a realnost je nesto drugo, a to je da je vreme kada su drugi mogli i sa pravom nam nametali resenja, iza nas.
Srbija danas moze samo da bude deo resenja, a ako neko misli da ce nametanjem resiti problem, sam postaje deo problema. I to je to.

bane

pre 14 godina

mislim da zaista gospodin tadic nemora prisustvovati toj konferenciji po svaku cenu.ni jedna zemlja na svetu nebi prekoracila prag svog dostojanstva i uradila nesto slicno.i na kraju krajeva ako im stvarno nije potrebno prisustvo nase delegacije tamo zasto toliko insistiraju?

Simeon

pre 14 godina

Smatram da ova Konferencija mora da se odrzi sa ili bez ucesca Srbije jer 'proces' ka EU ne sme usporiti radi jedne tvrdoglave politike zasnovano na dostojanstvo a pri tome zaboravljamo da u ime ovog dostojanstva zaduzili smo sebe i jos nekoliko generacija koje dolaze vise od 20 milijardi.
Znaci, bojkotujemo organizatore ove Konferencije koji su daleko ipred nas po standardu, bojkotujemo savet EU od koje smo zavisni samo da bi, jos jednom dokazali da 'Srpski inat' je duboko u nasoj dusi prisutan i da upravo ovaj nas inat a ne razum odlucuje o nasim daljim integracijama......

Spectator

pre 14 godina

...Tako je i Hrvatska mislila, u vrijeme Sanadera, da ce slomiti Sloveniju i da je to samo pitanje vremena. Medjutim, niti jedna zemlja nije stala otvoreno iza Hrvatske, ma sto da su mislili o potezima Slovenije. Tu je lekciju Hrvatska skupo platila. Naime, izgubila je godinu dana pregovaranja i pristala na kompromis. Zato, ako Srbija nije u stanju praviti kompromise, imati ce tezak put ka EU-integracijama.

wiener

pre 14 godina

ja mislim da je mnogim srpskim susedima krivo sto milosevic vise nije na vlasti u srbiji. dok je njega bilo mogla se srbija izolovati i mogli su se unistavati srpski vitalni interesi pod izgovorom borbe protiv diktatora.

sad to vise ne ide i ova konferencija bez srbije nema nikakvog smisla. zato tadic nista ne mora.ova srpska vlada radi dobro, samo sto su mnogi srbi previse cinicni i to ne prihvataju.

a ovi sto mudruju kako srbi treba da se okrenu buducnosti bi mogli da poslusaju svoj savet i da prestanu da gledaju na srbiju kao na onu iz devedesetih sa diktatorom na vlast i izolovanu. nije vise ni srbija takva niti je geopoliticka situacija kao sto je bila. srbija moze da ne ide na ovakve konferencije i to ne na svoju stetu kao sto neki misle i kao sto bi mnogi voleli...

todos

pre 14 godina

Vidim da su organizatori i Savet Evrope i Evropska komisija. To sad nije neki interni skup nekih zemalja sto su priznale Kosovo nego medjunarodni skup koji bi trebalo da postuje odluke Ujedinjenih nacija, znaci rezoluciju 1244. Tuga danasnjeg vremena je sto ne mora svaka diplomatska aktivnost bilo koje zemlje u svetu da bude u saglasnosti sa odlukama UN.

Ivan

pre 14 godina

Pre samo nekoliko godina, konferencija bi se odrzala, a Srbiju niko ne bi ni pozvao. Sada ih ocigledno zulja sto Srbija verovatno nece da ucestvuje. Pazi predloga da idemo bez nacionalnih obelezja?!? Ma nemojte. Postoje granice nacionalnog dostojanstva ispod kojih ne treba ici.

mica

pre 14 godina

Iracionalno ponasanje nikuda ne vodi.
Samo odlaze.
Tako da je cilj ove vlasti odlaganje, tj. onemogucavanje svega sto su pre izbora prokalmovali.
Na zalost!

aleksandar

pre 14 godina

Uuu,propasce samit bez uobrazenog i nalickanog Tadica! Ne znam odakle samo nama ideja da nesto zavisi od nas!?Kao Srbija lider u regionu!? Po cemu lider? Mozda po samozivim,korumpiranim,od realnosti operisanim politicarima..

alban

pre 14 godina

ja mislim da precednik tadic treba da ide i ako treba da priqa sa taqeviqem jer taqeviq hoqe da pomiri serbe i albance i da zaboravi proslost to nije losa ideja hvala

rezultat

pre 14 godina

Pahor, EU i Kosorica su uložili veliki trud u ovu konferenciju i njeno neodržavanje je njihov poraz. Isto tako dovodi se u pitanje osobito Pahorov kredibilitet a i ozbiljnost. A što se tiče Tadića ukoliko ne dođe unatoč osiguranim kompromisima sasvim je predvidivo slijedeće. Nema šanse za prihvatanja zahtjeva Srbije za kandidaturu u EU u idućih 20 mjeseci. Naime, Slovenija nakon ovog postupka jednostavno ne može na to pristati zbog sebe. Ne radi se samo o Pahorovoj taštini nego i o valjanoj argumentaciji da Srbija očito za to nije spremna. Poznato je da svaka članica ponaosob o tome odlučuje a Sloveniju će podržati Njemačka i Francuska jer i oni stoje iza ove konferencije. Vjerujem da je Tadić potpuno svjesan tih konzenkvenci, na njemu je da odluči.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ako žele Srbiju na tom skupu neka pristanu na takvo jednostavno rješenje tj. UNMIK-Kosovo što je i zvaničan naziv te teritorije. Nije Sloveniji ni do Srbije ni do Kosova nego zbog svoje promocije.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ako žele Srbiju na tom skupu neka pristanu na takvo jednostavno rješenje tj. UNMIK-Kosovo što je i zvaničan naziv te teritorije. Nije Sloveniji ni do Srbije ni do Kosova nego zbog svoje promocije.

Ivan

pre 14 godina

Pre samo nekoliko godina, konferencija bi se odrzala, a Srbiju niko ne bi ni pozvao. Sada ih ocigledno zulja sto Srbija verovatno nece da ucestvuje. Pazi predloga da idemo bez nacionalnih obelezja?!? Ma nemojte. Postoje granice nacionalnog dostojanstva ispod kojih ne treba ici.

Dostojan

pre 14 godina

Dostojanstvo Srbije ??

- A Srebrenica ?
- A Mladic?
- A evo sada jos jedna istraga o najnovijim ubistvima na Kosovu ?
- A Batajnica ?
- A hladnjaace ? O cijem i kakvom se dostojanstvu govori >>

wiener

pre 14 godina

ja mislim da je mnogim srpskim susedima krivo sto milosevic vise nije na vlasti u srbiji. dok je njega bilo mogla se srbija izolovati i mogli su se unistavati srpski vitalni interesi pod izgovorom borbe protiv diktatora.

sad to vise ne ide i ova konferencija bez srbije nema nikakvog smisla. zato tadic nista ne mora.ova srpska vlada radi dobro, samo sto su mnogi srbi previse cinicni i to ne prihvataju.

a ovi sto mudruju kako srbi treba da se okrenu buducnosti bi mogli da poslusaju svoj savet i da prestanu da gledaju na srbiju kao na onu iz devedesetih sa diktatorom na vlast i izolovanu. nije vise ni srbija takva niti je geopoliticka situacija kao sto je bila. srbija moze da ne ide na ovakve konferencije i to ne na svoju stetu kao sto neki misle i kao sto bi mnogi voleli...

aleksandar

pre 14 godina

Uuu,propasce samit bez uobrazenog i nalickanog Tadica! Ne znam odakle samo nama ideja da nesto zavisi od nas!?Kao Srbija lider u regionu!? Po cemu lider? Mozda po samozivim,korumpiranim,od realnosti operisanim politicarima..

sudija u penziji

pre 14 godina

Moj predsedniče,dostojanstvo Srbije i njenih građana se čuva tako:
Što se ne dozvoli da Darko Šarić bude najbogatiji u Srbiji, da kupi pola SRbije,i da ga otkriju Amerikanci a ne mi.
Što se reforma pravosuđa ne sprovede na ovako sraman način, a da se akteri ne kažnjavaju.
Što se ne dozvoli da staricu kojoj je kuća poplavljena tuku u bolnici.
Što se sekretarica koja i mrtve gazi odmah suspenduje.
Što se Miladin Kovačević optuži i za pričinjenu štetu od milion dolara.
.....Mogao bih do ponoći da nabrajam. Ovako,na ovim primerima se gazi dostojanstvo države i njenih građana.To šta će pisati ispred nekoga tamo u Sloveniji uopšte nije bitno, kada mi od naše zemlje pravimo ovo što pravimo.Ovako misli najveći broj građana pa tebe molim da ne odvlačiš pažnju građana u drugom pravcu. Otklanjaj probleme u najneposrednijem okruženju, na koje možeš da utičeš, ili ćemo pomisliti da si na strani onih koji nas svakodnevno i moralno i materijalno uništavaju.

rezultat

pre 14 godina

Pahor, EU i Kosorica su uložili veliki trud u ovu konferenciju i njeno neodržavanje je njihov poraz. Isto tako dovodi se u pitanje osobito Pahorov kredibilitet a i ozbiljnost. A što se tiče Tadića ukoliko ne dođe unatoč osiguranim kompromisima sasvim je predvidivo slijedeće. Nema šanse za prihvatanja zahtjeva Srbije za kandidaturu u EU u idućih 20 mjeseci. Naime, Slovenija nakon ovog postupka jednostavno ne može na to pristati zbog sebe. Ne radi se samo o Pahorovoj taštini nego i o valjanoj argumentaciji da Srbija očito za to nije spremna. Poznato je da svaka članica ponaosob o tome odlučuje a Sloveniju će podržati Njemačka i Francuska jer i oni stoje iza ove konferencije. Vjerujem da je Tadić potpuno svjesan tih konzenkvenci, na njemu je da odluči.

Mrmot

pre 14 godina

Ama bre!
Moje misljenje je da treba da ode i namerno da inicira razgovore sa kosovskim zvanicnicima. Tako ce se pokazati liderstvo Srbije, sto se ocekuje od nje!
Nije mi jasno kao hocemo da normalizujemo situciju a uporno bezimo od kontakata.
Ama ne ponasajte se kao deca Zarad nase dece i svih nas na Balkanu!

Spectator

pre 14 godina

...Tako je i Hrvatska mislila, u vrijeme Sanadera, da ce slomiti Sloveniju i da je to samo pitanje vremena. Medjutim, niti jedna zemlja nije stala otvoreno iza Hrvatske, ma sto da su mislili o potezima Slovenije. Tu je lekciju Hrvatska skupo platila. Naime, izgubila je godinu dana pregovaranja i pristala na kompromis. Zato, ako Srbija nije u stanju praviti kompromise, imati ce tezak put ka EU-integracijama.

Горан

pre 14 godina

Прво, није у питању само достојанство Србије. Већ део српске територије у коју је уложено на десетине милијарди долара а сада је оружјем отето од Србије. Такође ради се о приватној својини која је узурпирана и противзаконито је присвојена и противзаконито се искоришћава.

Честитам господину Тадићу на доследности и волео бих да га чујем да на неком међународном скупу каже коју реч о узурпираној проватној својини на КиМ. Да такође каже о нелегалној приватизацији на КиМ, дакле ОТИМАЧИНИ, својине државе Србије.

Све ово урађено је уз помоћ страних војних трупа које то подржавају.

todos

pre 14 godina

Vidim da su organizatori i Savet Evrope i Evropska komisija. To sad nije neki interni skup nekih zemalja sto su priznale Kosovo nego medjunarodni skup koji bi trebalo da postuje odluke Ujedinjenih nacija, znaci rezoluciju 1244. Tuga danasnjeg vremena je sto ne mora svaka diplomatska aktivnost bilo koje zemlje u svetu da bude u saglasnosti sa odlukama UN.

Dragan Jurić

pre 14 godina

Kada treba ići po belom svetu i primati belosvetske nagrade,naš predsednik stiže svuda. Ali kada treba da se pojavi tamo gde jednostavno MORA da se pojavi,on licitira sa strpljenjem svih relevantnih međunarodnih faktora od kojih nam budućnost zavisi. Srbija mora da shvati da će se predstavnici Kosova sve više i sve češće pojavljivati na raznim međunarodnim skupovima,a Srbija će,ako ovako nastavi da bojkotuje takve međunarodne susrete,morati da se pomiri sa tim da će nam OPET krojiti sudbinu drugi,jer smo se sami odrekli prava da utičemo na svoju budućnost. Ovakvo ponašanje,kao prevareni i ostavljeni muž,samo može nama da šteti,a što pre naši političari to shvate,pre ćemo se pokrenuti sa mrtve tačke. I sa bivšom ženom treba sesti i raščistiti stvari oči u oči,a kamoli kad je u pitanju državna politika!

(Vlast)a

pre 14 godina

Uz duzno postovanje i zahvalnost Nemackoj na svemu sto su ucinili za ovu nesrecnu zemlju,mislim da su jako pogresili sto na dodelu nagrade koju je nas lepi predsednik dobio,nisu pozvali sve celnike iz komsiluka,ukljucujuci i predstavnike Republike Kosovo ili bar celnike DS-a i drugih stranaka iz Vjvodine,Srbije i sa nezavisnog Kosova.Cisto da vidimo da li bi to malo priznanja koja dobijamo mi ili pojedinci iz Srbije,odbio.Sramota je da ne gledaju sire i dalje,misleci na interes svih gradjana Srbije ali i buducih pokolenja.Biti glup kao Milosevic je lako,a biti pametan kao Djindjic nije lako i kosta!

mica

pre 14 godina

Iracionalno ponasanje nikuda ne vodi.
Samo odlaze.
Tako da je cilj ove vlasti odlaganje, tj. onemogucavanje svega sto su pre izbora prokalmovali.
Na zalost!

mijo

pre 14 godina

Neodlazak na samit ne donosi nista bolji zivot Srbiji,pozdravljam sve odluke koje omogucavaju veci standard .Imamo lijepo iskustvo od milosevica ,mi smo mali narodi svako inacenje protiv svih samo nam stetu donosi,Kosovo je priznato od SAd engleske Francuske Njemacke i to je gotova stvar,mi moramo biti pametni i raditi u korist svog naroda dobar momak koji misli i zeli dobro svom narodu je Ceda Jvanovic,govori istinu a istina je bolna ivecina je uvek nevoli

bane

pre 14 godina

mislim da zaista gospodin tadic nemora prisustvovati toj konferenciji po svaku cenu.ni jedna zemlja na svetu nebi prekoracila prag svog dostojanstva i uradila nesto slicno.i na kraju krajeva ako im stvarno nije potrebno prisustvo nase delegacije tamo zasto toliko insistiraju?

Marko

pre 14 godina

Pa jel' regionalna konferencija sluzi da bi se Srbiji nametnulo nezavisno Kosovo??? Nije to pogranicni spor oko 2 ara, vec 'malo krupnije' pitanje.
To sto Slovenci glume 'strucnjake' za Balkan je jedno, a realnost je nesto drugo, a to je da je vreme kada su drugi mogli i sa pravom nam nametali resenja, iza nas.
Srbija danas moze samo da bude deo resenja, a ako neko misli da ce nametanjem resiti problem, sam postaje deo problema. I to je to.

Dusan

pre 14 godina

Bez table UNMIK-Kosovo na tom"samitu" Tadic nema sta da trazi. Ocito je da se radi o zamci da se Srbija na svaki nacin pokusava navuci na tanak led bilo kakvog(pa i indirektnog) priznavanja kosova. Taj samit je gubljenje vremena a Tadic je tu teski gubitnik. Ima on pune ruke posla kod kuce. Osim lobiranja za "istorijsku putnu vezu ka CG "u vidu samoproglasenog koridora 11 ka CG i rezolucije politbiroa DS-a o srebrenici,nagradjeni lauerat ima i drugih infrastrukturnih i rezolucijskih obaveza u samoj drzavi cije je predsednik a na cijem se celu pojavljuje iskljucivo i jedino u medijima. Dal on nesto konkretno uradi od reizbora 2008 pa na ovamo? Ja preturah po arhivama al ne nadjoh ama bas nista znacajnije i pocinjem da se pitam usta on potrosi skoro pola predednickog mandata? Bez UNMIK table se ne ide i dosta gubljenja vremena oko toga. Gsn. predsednice angazujte se na ekonomska pitanja ove zemlje,obnovu industrije,infrastrukture,BNP-a i ostalog sto je od vitalnog znacaja za zemlju.

alban

pre 14 godina

ja mislim da precednik tadic treba da ide i ako treba da priqa sa taqeviqem jer taqeviq hoqe da pomiri serbe i albance i da zaboravi proslost to nije losa ideja hvala

D.Savic,Paris

pre 14 godina

I ne treba da ide,skup nije pod organizacijom EU nego neformalni regionalni skup,sta ce tamo,ionako je bio u Sloveniji pre neki dan.

milan

pre 14 godina

... Mozemo mi biti i moderni i inovativni, a da pored toga postujemo sebe, svoju zemlju i svoje pretke. Jednom recju, da budemo dostojanstveni. Je li to lako? Pa nije i nikada nece ni biti. Ali nije sve u parama i povlasticama jedne, istina cenjene i dobre organizacije kao sto je EU. Ovo bojkotovanje skupova je ujedno i najmanje, ali i najvise sto Srbija moze. NE sme da ratuje, ali ne sme ni da prizna nezavisno Kosovo. Znaci da preostaje jedino politika koju sada Srbija vodi.

Simeon

pre 14 godina

Smatram da ova Konferencija mora da se odrzi sa ili bez ucesca Srbije jer 'proces' ka EU ne sme usporiti radi jedne tvrdoglave politike zasnovano na dostojanstvo a pri tome zaboravljamo da u ime ovog dostojanstva zaduzili smo sebe i jos nekoliko generacija koje dolaze vise od 20 milijardi.
Znaci, bojkotujemo organizatore ove Konferencije koji su daleko ipred nas po standardu, bojkotujemo savet EU od koje smo zavisni samo da bi, jos jednom dokazali da 'Srpski inat' je duboko u nasoj dusi prisutan i da upravo ovaj nas inat a ne razum odlucuje o nasim daljim integracijama......

činjenice

pre 14 godina

(o granicnom sporu Hr Slo)
Ovo je samo djelomično točno. Slovenija je hrvatskoj vladi izgovor za tih godinu dana. To najbolje potvrđuje činjenica da mi zadnja otvaramo poglavlja koja sa Slovenijom veze nemaju i nisu ih oni blokirali. Tržišno natjecanje (brodogradnja)i Pravosuđe (topnički dnevnici). Cijelo vrijeme te blokade Slovenije mi radimo na drugim poglavljima i vremenski to nas nije koštalo ništa. Kupovali smo socijalni mir zbog izbora (brodogradnja) i krali vrijeme na račun Slovenije. Kada smo za SAD i Engleze odradili posao kao predsjedavajući vijeća sigurnosti, zatim oko NATA i Kosova tada smo rješili svoje probleme. Dovoljan je bio mali pritisak SAD da Slovenci promjene ploču kao i Bramerc. Odjednom smo mi dobri.

akte x

pre 14 godina

Srbija neće učestvovati ni na jednom međunarodnom forumu na kome se ne poštuju principi UN", istakao je Tadić.
Zasto onda Srbija ne priznaje UNO pasose koji imaju stanovnici Kosova ? Imate li to duple standarde za principe. Zar nije pre neki mesec Ban ki Mun izjavio da Srbija MORA da ima konstruktivan stav prema Kosovu a vi radite celo vreme kako da Kosovu zagorcate sto vise zivot.Ako ste vec principijelni kako uvek izjavljujete onda drzite vase principe ali ne samo kad vama nesto odgovara.

radinčanin

pre 14 godina

I ti Tadiću i ova portparolka stranke J.T. možete da se durite i ljutite u stranci kojoj pripadate koliko god hoćete. No kada je Srbija u pitanju vaše strančarenje zaboravite. Ne možete vi Slovence naterati da rade po vašem diktu.Ti si OBAVEZAN u ovoj bedi i problemima koje ste sami generisali da ideš na svaki sastanak ,na kome se državnici iz našeg okruženja nešto dogovaraju. Nećemo da živimo u izolaciji. Ako nisi spreman na kompromise u međunarodnim odnosima idi i duri se u svojoj kući. Dosta nam je Miloševićevih inata. Ne želim da živim kao Jeremićevi prijatelji u Etiopiji,Kongu,Nigeriji,Severnoj Koreji...

Djordjevic Marko, Nis

pre 14 godina

...
Aha,a mislis ako ode da cemo biti manje gladni,lakse doci do posla i da ce nam biti bolje preko noci?Ovo je minimum koji moze uraditi u odbrani interesa ove zemlje... Jos da razgovara sa Tacijem... Tacijem, koji je jedan od najvecih zlocinaca iz ratova 90-tih... To sto se sa njim srecu ''uvazeni evropski i svetski diplomati'' samo pokazuje da danas, nazalost, na svetu nema nimalo pravicnosti, pravde, morala, covekoljublja i osnovnih etickih vrednosti... Ali, boriti se moramo svim mirnim sredstvima, naravno... I ne nasedaj na price da je EU carobni lek za sve... Primice nas tamo kad njima to najvise odogvara, tu malo toga zavisi od nas... Nazlost, izgleda da nismo u stanju postici konsenzus o minimumu drzavnih interesa..

Zeljo

pre 14 godina

Ma dokle cete govoriti odnosno pisati o prijemu u EU kao o ulasku u bajku, gde ce vam zivot biti kao u snu i dokle cete se zavaravati da je to jedini put kojim Srbija treba da krene. Ja cu vas pokusati razuvjeriti u to. Naime zivim i radim u Letoniji koju je EU unija primila samo zato sto je bila drzava u sastavu SSSR i sto trenutno granici sa Ruskom federacijom. Primili su u EU i Estoniju i Litvaniju iz tog razloga, ali ja zivim u Letoniji i imam iskustvo iz te zemlje. Kada je bila u predpristupnom periodu obecavali su iz Evrope zivot kao u snu, mnogo para i dobar standard. Pa su im u tom periodu dali malo para kao donaciju, a sve ostalo su dali u banke koje su ta sredstva dale kao kredite. Velika vecina gradjana se u tom periodu kreditno zaduzila, jer su kao ostavstinu iz SSSR imali sigurna radna mjesta i sigurnu zaradu i mogli su misliti da ce uvijek tako i biti. Medutim, od prije godinu dana preduzeca koja su u vecini u vlasnistvu stranih drzavljana pocela su se zatvarati jer od sirovinskih resursa ovde ima dovoljno samo drveta, a sve drugo se uvozi pa i elektricna energija. Vecina kreditno zaduzenih gradana ostali su bez posla, a dobijene kredite su ulagali u kupovinu automobila, stanova i drugih sredstava koja se ne koriste u proizvdnju i sada te kredite ne mogu da vracaju, a banke im uzimaju kupljene stanove, auta idr. Ako sada popricas sa gradjanima o zivotu dok su bili u SSSR i sadasnjem, velika vecina bi sada rado pristupila Ruskoj federacij radije nego bila u EU, jer im je ta ista EU donijela samo probleme i nista drugo. Tako da ta EU nije nista carobno i ne mijenja zivot obicnih ljudi.

metan

pre 14 godina

tresu se centri politicke moci od neizvesnosti da li ce predsednik jedne supersile ucestvovati ili nece. svetske agencije ne daju zaposlenima da idu kuci dok se dramaticni dogadjaj ne razresi. obama ispija 32 red bull i proklinje boga i demokratsku partiju sto su ga postavili za predsednika. u sloveniji, hrvatskoj, bosni, albaniji, francuskoj, irskoj i drugim bivsim jugoslovenskim republikama inicijative za referendum o priznavanju velike srbije.

drag-ana

pre 14 godina

Ja sam jednom rekla: da Srbija je talac Kosova.
Ja se pitam o cemu bi kosovari prihvatili nekih kompromisa.
Jedan jedini kompromis skojom bi Srbija bila zadovoljna je ponistenje Deklaracije Nezavisnosti.
A zasto da kosovari to da prihvate kada iza imaju SAD, Englesku, Fra., Japan, Kanadu, itd....
Drugog kompromisa ovde nema - i ako po nekim cudom doslo bi do novih pregovora na to sto Srbija ocekuje.

Svi skupovi i sastanci sa Kosovom uvek ce ovakve dileme stvoriti i nikakvog uspeha nece biti.

Sigurno da po ovakvim postupima svi su gubitnici ne samo srbija, ali drugi ce trpeti dok mogu - onda ce biti konsekuencije.

Posto svi smo za EU - onda postoji samo jedan odgovor i to: ili- ili.

Ovako dugo nece ici.

A sdruge strane - nema ni smisla.

Hoce li neko reci:
- kad ima sansu da Srbija udje u EU?
- Kad Srbija ima sansu da vrati Kosovo pod svojim suverenitetu ?

Jedno se zna (bilo sta kaze Jeremic) - i jedno i drugo NEMA.

Toliko o demokratiji u Banani!

pre 14 godina

Zanimljivo je da niko u medijima, niti u komentarima ovde, ne primećuje da je to susret Premijera, a da samo Srbiju predstavlja (eventualno) Predsednik!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Njima uopšte nije bitna Srbija njima je bitno da se Srbija samo tamo pojavi kako bi zaista ispalo da Srbija nema ništa protiv nezavisnosti Kosova. Zato Tadić zaista ne treba ići. Minimum dostojanstva treba postojati. Takođe ne vidim nikakvog razloga kakve veze ima eventualni ulazak Srbije u EU i nedolazak na ovu "važnu" konferenciju. Neki kažu da će to povrijediti slovenački ego. Pa šta! Ako neko bude želio Srbiju u EU najmanje će se Slovenija oko toga pitati.

komentator

pre 14 godina

Samo tako, pravo predsedniče , Srbija ne krši ništa, neka se drugi prilagođavaju, Srbija je za kompromise, ne može sve da bude kako drugi žele, tj može, ali bez Srbije, pa neka gledaju ako im je to interes, a mislim da nije.

Turbo

pre 14 godina

Mene samo zanima da li je na molitvenom dorucku kod Obame, a na koji je trcao nas potpredsednik vlade, bilo predstavnika Kosova i da li su bili pozvani na isti kao predstavnici nezavisnog Kosova ili kao UNMIK-Kosova. To tada nikome nije smetalo. Treba biti veliki samo u regionu. Smejurija...

Marina

pre 14 godina

Skup regionalnih lidera u Kranju je sazvan isključivo da se konačno za isti stol dovedu Tadić ( baš on jer je on bog i batina u Srbiji!) i kosovski premijer i predsjednik. Tadić sigurno neće doći jer nijedna zemlja učesnica neće dovesti u pitanje kosovsku nezavisnost. Negativne posljedice otkazivanja samita ili pak održavanja samita bez sudjelovanja Srbije, najviše će se prelomiti preko Srbije jer je ona sama protiv svih drugih zemalja sudionica. Svi će razumjeti Tadićeve razloge, ali će ih prihvatiti kao izraz nespremnosti Srbije na suradnju, ne samo s Kosovom nego i s regijom i predstavnicima EU koji su pozvani. Bez obzira na valjan razlog Tadića-odluka mu neće biti pozdravljena, jer svi sudionici skupa priznaju Kosovo. To je jedan začarani krug iz kojega je nemoguće izaći zbog tvrdog stava Tadića s jedne strane i neupitne i nepovratne nezavisnosti Kosova s druge. Kad bi kosovska nezavisnost makar i u naznakama došla u pitanje, kompromis bi se tražio na obje strane. Ovako kompromis se očekuje samo od Tadića.

branko

pre 14 godina

Srbija uvek uziva u duplim gubitcima.Nije dovoljan gubitak Kosmeta,nego i gubitak kredibiliteta i ugleda drzave.Ako odluka medj. suda ne bude u nasu korist(sto je najverovatnije),onda pored Kosmeta gubimo i svu ozbiljnost iuracunljivost koju jedna drzava mora da poseduje.U svakom slucaju idemo ka opciji postajanja ruglom za nepostovanje i ismevanje u regionu i sire.Proleteri svih zemalja,ujedinite se.

velijar

pre 14 godina

Kakva hipokrizija!

Neće čovek da ode u Sloveniju jer će tamo biti vlasti nezavisnog Kosova, istog onog čiju su nezavisnost slovenci forsirali više od bilo koga.

Otidji Tadiću, pa nam dovedi još neko gorenje i perutninu od tamo.

Zgadjen sam.

Sofija

pre 14 godina

Kosovo se zvanicno, jos uvek, vodi kao deo Srbije, teritorija koja je pod administarcijom UN, pogledajte konkurse recimo za poslove koje raspisuje UN. Dalje, Slovenija je UVEK, samo koristila Srbiju, od I svetskog rata pa na ovamo. Zasto bi mi njima dizali ugled prisustvom na nekoj tamo konferenciji. Da budem jasnija, oni su konkurisali kod EU sa idejom projekta "Konferencija ...", dobili pare i sad jedna od zemalja tog zapadnog Balkana nece da dodje. E tu je problem, Slovenci nikada nece raditi ni za koga nista ako ne vide svoj interest. Mogu vrlo lako da pokazu da je drugacije upisivanjem u drzavljanstvo svih onih koji su oni divni, kulturni i civilizovani izbrisali 90-tih. Dalje, oni su se upirali nogama i rukama da budu prepoznati kao Srednje Evropska drzava. Sto skup nisu organizovali Rumuni? Balkanska drzava koja je clanica EU. Ne mogu da verujem da bilo ko misli da ce zivotni standard kod nas skociti jer ce nam milosrdni Slovenci, pomoci, omoguciti, odati tajne kako do uspeha i slicno. Oni samo zele da skupe politicke poene, po ko zna koji put na racun Srbije. Takodje se slazem sa komentarima da svima u okruzenju pomalo nedostaje SMilosevic, jer je bio odlican izgovor za njihove poteze i kupovinu njihovog glasackog tela. Za kraj apsolutno podrzavam saradnju Srbije sa svim komsijama i onima koji to nisu. Ne verujem u sovinizam, nad nacije i slicno. Ali postoje granice ispod kojih se ne ide. Puno pozdrava svima

radovan treći

pre 14 godina

Ljudi, ovaj naš Kluni (Tadić) misli da smo mi ludi. On se još nije zapitao zašto Šarić i slični "preduzetnici" poseduju u svojini teritoriju koja je skoro kao teritorija Kosova. Pa se ja pitam ko uopšte vlada Srbijom. Dok Hrvati ne pritisnu Joca Amsterdam se šeta i kupuje nekretnine (zemlju, hotele..), dok Ameri ne pritisnu Šarić pokupova sve...Keku će da uhapse tek kada ih neko iz vani ne pritisne. Jasno, onaj ko je stvarna vlast stalno pravi međunarodne probleme. Ovih meseci svi ćemo videti još jedan rasplet sramnih odluka naših vlasti.

Djuro P.

pre 14 godina

Mogu da razumem da nece doci radikali ili socijalisti, jer su oni odgovorni za gubitak Kosova, ali sta ima predsednik Tadic sa gubitkom Kosova? Zasto se bojite gospodine predsednice? Mislim da vi nema sta da izgubite ako dodjete u Sloveniju.

Nele

pre 14 godina

Ovakvim bojkotovanjima skupova mi sami sebe izolujemo. Taj skup ce se odrzati (kao i mnogi drugi) s nama ili bez nas. A, mislim da je nas interes da ucestvujemo svuda i da sa svakim rzgovaramo ne bi li od neprijatelja stvorili prijatelje. Moje shvatanje diplomatije je takvo a vi sto biste da se inatite sa svima samo nastavite. Dobro znamo dokle nas je dovela takva inadzijska politika.

mita sajba

pre 14 godina

Zasto se svaki put, kada je ovakva tema, prospe toliko zuci? Dilema je jednostavna:
- oni, koji smatraju, da je AP Kosovo i Metohija (jos uvek) integralni deo drzave Srbije, a to kaze i poslednja rezolucija SB UN (1244), podrzavaju Tadica da ne treba da ide na bilo koji medjunarodni skup, gde je tzv. Kosovo pretstavljeno kao nezavisna drzava,
- a oni, koji su prihvatili "nezavisnost" KiM, nelegalno rasparcavanje svoje zemlje, verovatno imaju njima objasnjiv sistem vrednosti, gde im je kosovski, albanski patriotizam, bitniji od patriotizma svojoj drzavi i sunarodnicima, sa kojima zive, nista im ne znaci Ustav Srbije, a zeleli bi da predsednik Tadic razmislja kao oni i ode u Sloveniju, cime bi de facto i de jure pogazio Ustav Rep. Srbije.
Predsednik Srbije, ko god on bio, a trenutno je na toj funkciji gospodin Tadic, NE SME da prisustvuje skupu, gde su pretstavnici albanske nacionalne manjine sa KiM, pretstavljeni kao nosioci funkcija "DRZAVE" Kosovo! On tu nema izbora i prostora za manevrisanje, dogod postuje Ustav Srbije.
Ako sve to znamo, a znamo i poziciju Rep. Srbije, da ne priznaje secesiju svoje juzne pokrajne, ne shvatam, otkud tolika osuda Predsednika Tadica?

komentator

pre 14 godina

Ovi koji komentarišu negativno i misle da predsednik treba da ide, se ne razumeju u politiku i interese, niti razumeju situaciju, po mom mišljenju.
Ovo je regionalni sastanak i Srbija ima pravo da ne učestvuje, niko ne treba ni da se trese ni da kuka za tim, samo neka izvaga interes. Ekonomije i onako posluju mimo politike, tako da za tu saradnju nema problema i mi tim neodlaskom ništa ne gubimo na tom planu. Na političkom dobijamo, jer stvaramo pritisak da se pitanje AP Kosova preispita tako što će se shvatiti u međunardnim krugovima da to jeste problem na Balkanu i da koči, i zato će saslušati Srbiju i jednom učiniti, možda nevoljno i prikriveno, nešto i u korist Srbije, ne samo na štetu kao u proteklih 20 godina.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Prije svega sta je razlog jednog takvog skupa, ko ga organizuje (stvarno), sta se trazi od pojedinih drzavica koje bi prisustvovale? Postoji samo jedan odgovor za sva ta pitanja. Ukoliko se stvarno radi o unapredjenju odnosa izmedju tih "novotvorevina" onda to traba prepustiti njima samima pojedinacno. Potreba komuniciranja medju njima, na kraju, je samo njihova stvar uslovljena ekonomskim, saobracajno transportnim i etnickim pitanjima izmedju ostalog. Svako upletanje moze samo da nasteti nekim zracima nade koji, najvjerovatnije, vec postoje. Ukoliko EU stvarno ima demokratske i ravnopravne osnove onda je potrebno samostalno prilazenje pojedinacnim clanovima koji se kandiduju. Po svemu sudeci degeneracija tog konglomerata (EU) poprima arhaicne forme kontrole, strategije i uticaja. Tako vise nema pravo da se zove Unija nego jednostavno Imperija u sto su, tada vrlo objektivni, Francuzi posumnjali odmah na pocetku "istocnog sirenja".
(vasilije knezevic, 14 mart, 2010)

aleksandar

pre 14 godina

Uuu,propasce samit bez uobrazenog i nalickanog Tadica! Ne znam odakle samo nama ideja da nesto zavisi od nas!?Kao Srbija lider u regionu!? Po cemu lider? Mozda po samozivim,korumpiranim,od realnosti operisanim politicarima..

alban

pre 14 godina

ja mislim da precednik tadic treba da ide i ako treba da priqa sa taqeviqem jer taqeviq hoqe da pomiri serbe i albance i da zaboravi proslost to nije losa ideja hvala

rezultat

pre 14 godina

Pahor, EU i Kosorica su uložili veliki trud u ovu konferenciju i njeno neodržavanje je njihov poraz. Isto tako dovodi se u pitanje osobito Pahorov kredibilitet a i ozbiljnost. A što se tiče Tadića ukoliko ne dođe unatoč osiguranim kompromisima sasvim je predvidivo slijedeće. Nema šanse za prihvatanja zahtjeva Srbije za kandidaturu u EU u idućih 20 mjeseci. Naime, Slovenija nakon ovog postupka jednostavno ne može na to pristati zbog sebe. Ne radi se samo o Pahorovoj taštini nego i o valjanoj argumentaciji da Srbija očito za to nije spremna. Poznato je da svaka članica ponaosob o tome odlučuje a Sloveniju će podržati Njemačka i Francuska jer i oni stoje iza ove konferencije. Vjerujem da je Tadić potpuno svjesan tih konzenkvenci, na njemu je da odluči.

Dostojan

pre 14 godina

Dostojanstvo Srbije ??

- A Srebrenica ?
- A Mladic?
- A evo sada jos jedna istraga o najnovijim ubistvima na Kosovu ?
- A Batajnica ?
- A hladnjaace ? O cijem i kakvom se dostojanstvu govori >>

mica

pre 14 godina

Iracionalno ponasanje nikuda ne vodi.
Samo odlaze.
Tako da je cilj ove vlasti odlaganje, tj. onemogucavanje svega sto su pre izbora prokalmovali.
Na zalost!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ako žele Srbiju na tom skupu neka pristanu na takvo jednostavno rješenje tj. UNMIK-Kosovo što je i zvaničan naziv te teritorije. Nije Sloveniji ni do Srbije ni do Kosova nego zbog svoje promocije.

Ivan

pre 14 godina

Pre samo nekoliko godina, konferencija bi se odrzala, a Srbiju niko ne bi ni pozvao. Sada ih ocigledno zulja sto Srbija verovatno nece da ucestvuje. Pazi predloga da idemo bez nacionalnih obelezja?!? Ma nemojte. Postoje granice nacionalnog dostojanstva ispod kojih ne treba ici.

milan

pre 14 godina

... Mozemo mi biti i moderni i inovativni, a da pored toga postujemo sebe, svoju zemlju i svoje pretke. Jednom recju, da budemo dostojanstveni. Je li to lako? Pa nije i nikada nece ni biti. Ali nije sve u parama i povlasticama jedne, istina cenjene i dobre organizacije kao sto je EU. Ovo bojkotovanje skupova je ujedno i najmanje, ali i najvise sto Srbija moze. NE sme da ratuje, ali ne sme ni da prizna nezavisno Kosovo. Znaci da preostaje jedino politika koju sada Srbija vodi.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

I ne treba da ide,skup nije pod organizacijom EU nego neformalni regionalni skup,sta ce tamo,ionako je bio u Sloveniji pre neki dan.

Spectator

pre 14 godina

...Tako je i Hrvatska mislila, u vrijeme Sanadera, da ce slomiti Sloveniju i da je to samo pitanje vremena. Medjutim, niti jedna zemlja nije stala otvoreno iza Hrvatske, ma sto da su mislili o potezima Slovenije. Tu je lekciju Hrvatska skupo platila. Naime, izgubila je godinu dana pregovaranja i pristala na kompromis. Zato, ako Srbija nije u stanju praviti kompromise, imati ce tezak put ka EU-integracijama.

wiener

pre 14 godina

ja mislim da je mnogim srpskim susedima krivo sto milosevic vise nije na vlasti u srbiji. dok je njega bilo mogla se srbija izolovati i mogli su se unistavati srpski vitalni interesi pod izgovorom borbe protiv diktatora.

sad to vise ne ide i ova konferencija bez srbije nema nikakvog smisla. zato tadic nista ne mora.ova srpska vlada radi dobro, samo sto su mnogi srbi previse cinicni i to ne prihvataju.

a ovi sto mudruju kako srbi treba da se okrenu buducnosti bi mogli da poslusaju svoj savet i da prestanu da gledaju na srbiju kao na onu iz devedesetih sa diktatorom na vlast i izolovanu. nije vise ni srbija takva niti je geopoliticka situacija kao sto je bila. srbija moze da ne ide na ovakve konferencije i to ne na svoju stetu kao sto neki misle i kao sto bi mnogi voleli...

Simeon

pre 14 godina

Smatram da ova Konferencija mora da se odrzi sa ili bez ucesca Srbije jer 'proces' ka EU ne sme usporiti radi jedne tvrdoglave politike zasnovano na dostojanstvo a pri tome zaboravljamo da u ime ovog dostojanstva zaduzili smo sebe i jos nekoliko generacija koje dolaze vise od 20 milijardi.
Znaci, bojkotujemo organizatore ove Konferencije koji su daleko ipred nas po standardu, bojkotujemo savet EU od koje smo zavisni samo da bi, jos jednom dokazali da 'Srpski inat' je duboko u nasoj dusi prisutan i da upravo ovaj nas inat a ne razum odlucuje o nasim daljim integracijama......

Dusan

pre 14 godina

Bez table UNMIK-Kosovo na tom"samitu" Tadic nema sta da trazi. Ocito je da se radi o zamci da se Srbija na svaki nacin pokusava navuci na tanak led bilo kakvog(pa i indirektnog) priznavanja kosova. Taj samit je gubljenje vremena a Tadic je tu teski gubitnik. Ima on pune ruke posla kod kuce. Osim lobiranja za "istorijsku putnu vezu ka CG "u vidu samoproglasenog koridora 11 ka CG i rezolucije politbiroa DS-a o srebrenici,nagradjeni lauerat ima i drugih infrastrukturnih i rezolucijskih obaveza u samoj drzavi cije je predsednik a na cijem se celu pojavljuje iskljucivo i jedino u medijima. Dal on nesto konkretno uradi od reizbora 2008 pa na ovamo? Ja preturah po arhivama al ne nadjoh ama bas nista znacajnije i pocinjem da se pitam usta on potrosi skoro pola predednickog mandata? Bez UNMIK table se ne ide i dosta gubljenja vremena oko toga. Gsn. predsednice angazujte se na ekonomska pitanja ove zemlje,obnovu industrije,infrastrukture,BNP-a i ostalog sto je od vitalnog znacaja za zemlju.

Горан

pre 14 godina

Прво, није у питању само достојанство Србије. Већ део српске територије у коју је уложено на десетине милијарди долара а сада је оружјем отето од Србије. Такође ради се о приватној својини која је узурпирана и противзаконито је присвојена и противзаконито се искоришћава.

Честитам господину Тадићу на доследности и волео бих да га чујем да на неком међународном скупу каже коју реч о узурпираној проватној својини на КиМ. Да такође каже о нелегалној приватизацији на КиМ, дакле ОТИМАЧИНИ, својине државе Србије.

Све ово урађено је уз помоћ страних војних трупа које то подржавају.

mijo

pre 14 godina

Neodlazak na samit ne donosi nista bolji zivot Srbiji,pozdravljam sve odluke koje omogucavaju veci standard .Imamo lijepo iskustvo od milosevica ,mi smo mali narodi svako inacenje protiv svih samo nam stetu donosi,Kosovo je priznato od SAd engleske Francuske Njemacke i to je gotova stvar,mi moramo biti pametni i raditi u korist svog naroda dobar momak koji misli i zeli dobro svom narodu je Ceda Jvanovic,govori istinu a istina je bolna ivecina je uvek nevoli

Dragan Jurić

pre 14 godina

Kada treba ići po belom svetu i primati belosvetske nagrade,naš predsednik stiže svuda. Ali kada treba da se pojavi tamo gde jednostavno MORA da se pojavi,on licitira sa strpljenjem svih relevantnih međunarodnih faktora od kojih nam budućnost zavisi. Srbija mora da shvati da će se predstavnici Kosova sve više i sve češće pojavljivati na raznim međunarodnim skupovima,a Srbija će,ako ovako nastavi da bojkotuje takve međunarodne susrete,morati da se pomiri sa tim da će nam OPET krojiti sudbinu drugi,jer smo se sami odrekli prava da utičemo na svoju budućnost. Ovakvo ponašanje,kao prevareni i ostavljeni muž,samo može nama da šteti,a što pre naši političari to shvate,pre ćemo se pokrenuti sa mrtve tačke. I sa bivšom ženom treba sesti i raščistiti stvari oči u oči,a kamoli kad je u pitanju državna politika!

bane

pre 14 godina

mislim da zaista gospodin tadic nemora prisustvovati toj konferenciji po svaku cenu.ni jedna zemlja na svetu nebi prekoracila prag svog dostojanstva i uradila nesto slicno.i na kraju krajeva ako im stvarno nije potrebno prisustvo nase delegacije tamo zasto toliko insistiraju?

Mrmot

pre 14 godina

Ama bre!
Moje misljenje je da treba da ode i namerno da inicira razgovore sa kosovskim zvanicnicima. Tako ce se pokazati liderstvo Srbije, sto se ocekuje od nje!
Nije mi jasno kao hocemo da normalizujemo situciju a uporno bezimo od kontakata.
Ama ne ponasajte se kao deca Zarad nase dece i svih nas na Balkanu!

Djordjevic Marko, Nis

pre 14 godina

...
Aha,a mislis ako ode da cemo biti manje gladni,lakse doci do posla i da ce nam biti bolje preko noci?Ovo je minimum koji moze uraditi u odbrani interesa ove zemlje... Jos da razgovara sa Tacijem... Tacijem, koji je jedan od najvecih zlocinaca iz ratova 90-tih... To sto se sa njim srecu ''uvazeni evropski i svetski diplomati'' samo pokazuje da danas, nazalost, na svetu nema nimalo pravicnosti, pravde, morala, covekoljublja i osnovnih etickih vrednosti... Ali, boriti se moramo svim mirnim sredstvima, naravno... I ne nasedaj na price da je EU carobni lek za sve... Primice nas tamo kad njima to najvise odogvara, tu malo toga zavisi od nas... Nazlost, izgleda da nismo u stanju postici konsenzus o minimumu drzavnih interesa..

(Vlast)a

pre 14 godina

Uz duzno postovanje i zahvalnost Nemackoj na svemu sto su ucinili za ovu nesrecnu zemlju,mislim da su jako pogresili sto na dodelu nagrade koju je nas lepi predsednik dobio,nisu pozvali sve celnike iz komsiluka,ukljucujuci i predstavnike Republike Kosovo ili bar celnike DS-a i drugih stranaka iz Vjvodine,Srbije i sa nezavisnog Kosova.Cisto da vidimo da li bi to malo priznanja koja dobijamo mi ili pojedinci iz Srbije,odbio.Sramota je da ne gledaju sire i dalje,misleci na interes svih gradjana Srbije ali i buducih pokolenja.Biti glup kao Milosevic je lako,a biti pametan kao Djindjic nije lako i kosta!

Marko

pre 14 godina

Pa jel' regionalna konferencija sluzi da bi se Srbiji nametnulo nezavisno Kosovo??? Nije to pogranicni spor oko 2 ara, vec 'malo krupnije' pitanje.
To sto Slovenci glume 'strucnjake' za Balkan je jedno, a realnost je nesto drugo, a to je da je vreme kada su drugi mogli i sa pravom nam nametali resenja, iza nas.
Srbija danas moze samo da bude deo resenja, a ako neko misli da ce nametanjem resiti problem, sam postaje deo problema. I to je to.

radinčanin

pre 14 godina

I ti Tadiću i ova portparolka stranke J.T. možete da se durite i ljutite u stranci kojoj pripadate koliko god hoćete. No kada je Srbija u pitanju vaše strančarenje zaboravite. Ne možete vi Slovence naterati da rade po vašem diktu.Ti si OBAVEZAN u ovoj bedi i problemima koje ste sami generisali da ideš na svaki sastanak ,na kome se državnici iz našeg okruženja nešto dogovaraju. Nećemo da živimo u izolaciji. Ako nisi spreman na kompromise u međunarodnim odnosima idi i duri se u svojoj kući. Dosta nam je Miloševićevih inata. Ne želim da živim kao Jeremićevi prijatelji u Etiopiji,Kongu,Nigeriji,Severnoj Koreji...

branko

pre 14 godina

Srbija uvek uziva u duplim gubitcima.Nije dovoljan gubitak Kosmeta,nego i gubitak kredibiliteta i ugleda drzave.Ako odluka medj. suda ne bude u nasu korist(sto je najverovatnije),onda pored Kosmeta gubimo i svu ozbiljnost iuracunljivost koju jedna drzava mora da poseduje.U svakom slucaju idemo ka opciji postajanja ruglom za nepostovanje i ismevanje u regionu i sire.Proleteri svih zemalja,ujedinite se.

Sofija

pre 14 godina

Kosovo se zvanicno, jos uvek, vodi kao deo Srbije, teritorija koja je pod administarcijom UN, pogledajte konkurse recimo za poslove koje raspisuje UN. Dalje, Slovenija je UVEK, samo koristila Srbiju, od I svetskog rata pa na ovamo. Zasto bi mi njima dizali ugled prisustvom na nekoj tamo konferenciji. Da budem jasnija, oni su konkurisali kod EU sa idejom projekta "Konferencija ...", dobili pare i sad jedna od zemalja tog zapadnog Balkana nece da dodje. E tu je problem, Slovenci nikada nece raditi ni za koga nista ako ne vide svoj interest. Mogu vrlo lako da pokazu da je drugacije upisivanjem u drzavljanstvo svih onih koji su oni divni, kulturni i civilizovani izbrisali 90-tih. Dalje, oni su se upirali nogama i rukama da budu prepoznati kao Srednje Evropska drzava. Sto skup nisu organizovali Rumuni? Balkanska drzava koja je clanica EU. Ne mogu da verujem da bilo ko misli da ce zivotni standard kod nas skociti jer ce nam milosrdni Slovenci, pomoci, omoguciti, odati tajne kako do uspeha i slicno. Oni samo zele da skupe politicke poene, po ko zna koji put na racun Srbije. Takodje se slazem sa komentarima da svima u okruzenju pomalo nedostaje SMilosevic, jer je bio odlican izgovor za njihove poteze i kupovinu njihovog glasackog tela. Za kraj apsolutno podrzavam saradnju Srbije sa svim komsijama i onima koji to nisu. Ne verujem u sovinizam, nad nacije i slicno. Ali postoje granice ispod kojih se ne ide. Puno pozdrava svima

akte x

pre 14 godina

Srbija neće učestvovati ni na jednom međunarodnom forumu na kome se ne poštuju principi UN", istakao je Tadić.
Zasto onda Srbija ne priznaje UNO pasose koji imaju stanovnici Kosova ? Imate li to duple standarde za principe. Zar nije pre neki mesec Ban ki Mun izjavio da Srbija MORA da ima konstruktivan stav prema Kosovu a vi radite celo vreme kako da Kosovu zagorcate sto vise zivot.Ako ste vec principijelni kako uvek izjavljujete onda drzite vase principe ali ne samo kad vama nesto odgovara.

komentator

pre 14 godina

Samo tako, pravo predsedniče , Srbija ne krši ništa, neka se drugi prilagođavaju, Srbija je za kompromise, ne može sve da bude kako drugi žele, tj može, ali bez Srbije, pa neka gledaju ako im je to interes, a mislim da nije.

sudija u penziji

pre 14 godina

Moj predsedniče,dostojanstvo Srbije i njenih građana se čuva tako:
Što se ne dozvoli da Darko Šarić bude najbogatiji u Srbiji, da kupi pola SRbije,i da ga otkriju Amerikanci a ne mi.
Što se reforma pravosuđa ne sprovede na ovako sraman način, a da se akteri ne kažnjavaju.
Što se ne dozvoli da staricu kojoj je kuća poplavljena tuku u bolnici.
Što se sekretarica koja i mrtve gazi odmah suspenduje.
Što se Miladin Kovačević optuži i za pričinjenu štetu od milion dolara.
.....Mogao bih do ponoći da nabrajam. Ovako,na ovim primerima se gazi dostojanstvo države i njenih građana.To šta će pisati ispred nekoga tamo u Sloveniji uopšte nije bitno, kada mi od naše zemlje pravimo ovo što pravimo.Ovako misli najveći broj građana pa tebe molim da ne odvlačiš pažnju građana u drugom pravcu. Otklanjaj probleme u najneposrednijem okruženju, na koje možeš da utičeš, ili ćemo pomisliti da si na strani onih koji nas svakodnevno i moralno i materijalno uništavaju.

Djuro P.

pre 14 godina

Mogu da razumem da nece doci radikali ili socijalisti, jer su oni odgovorni za gubitak Kosova, ali sta ima predsednik Tadic sa gubitkom Kosova? Zasto se bojite gospodine predsednice? Mislim da vi nema sta da izgubite ako dodjete u Sloveniju.

todos

pre 14 godina

Vidim da su organizatori i Savet Evrope i Evropska komisija. To sad nije neki interni skup nekih zemalja sto su priznale Kosovo nego medjunarodni skup koji bi trebalo da postuje odluke Ujedinjenih nacija, znaci rezoluciju 1244. Tuga danasnjeg vremena je sto ne mora svaka diplomatska aktivnost bilo koje zemlje u svetu da bude u saglasnosti sa odlukama UN.

drag-ana

pre 14 godina

Ja sam jednom rekla: da Srbija je talac Kosova.
Ja se pitam o cemu bi kosovari prihvatili nekih kompromisa.
Jedan jedini kompromis skojom bi Srbija bila zadovoljna je ponistenje Deklaracije Nezavisnosti.
A zasto da kosovari to da prihvate kada iza imaju SAD, Englesku, Fra., Japan, Kanadu, itd....
Drugog kompromisa ovde nema - i ako po nekim cudom doslo bi do novih pregovora na to sto Srbija ocekuje.

Svi skupovi i sastanci sa Kosovom uvek ce ovakve dileme stvoriti i nikakvog uspeha nece biti.

Sigurno da po ovakvim postupima svi su gubitnici ne samo srbija, ali drugi ce trpeti dok mogu - onda ce biti konsekuencije.

Posto svi smo za EU - onda postoji samo jedan odgovor i to: ili- ili.

Ovako dugo nece ici.

A sdruge strane - nema ni smisla.

Hoce li neko reci:
- kad ima sansu da Srbija udje u EU?
- Kad Srbija ima sansu da vrati Kosovo pod svojim suverenitetu ?

Jedno se zna (bilo sta kaze Jeremic) - i jedno i drugo NEMA.

metan

pre 14 godina

tresu se centri politicke moci od neizvesnosti da li ce predsednik jedne supersile ucestvovati ili nece. svetske agencije ne daju zaposlenima da idu kuci dok se dramaticni dogadjaj ne razresi. obama ispija 32 red bull i proklinje boga i demokratsku partiju sto su ga postavili za predsednika. u sloveniji, hrvatskoj, bosni, albaniji, francuskoj, irskoj i drugim bivsim jugoslovenskim republikama inicijative za referendum o priznavanju velike srbije.

komentator

pre 14 godina

Ovi koji komentarišu negativno i misle da predsednik treba da ide, se ne razumeju u politiku i interese, niti razumeju situaciju, po mom mišljenju.
Ovo je regionalni sastanak i Srbija ima pravo da ne učestvuje, niko ne treba ni da se trese ni da kuka za tim, samo neka izvaga interes. Ekonomije i onako posluju mimo politike, tako da za tu saradnju nema problema i mi tim neodlaskom ništa ne gubimo na tom planu. Na političkom dobijamo, jer stvaramo pritisak da se pitanje AP Kosova preispita tako što će se shvatiti u međunardnim krugovima da to jeste problem na Balkanu i da koči, i zato će saslušati Srbiju i jednom učiniti, možda nevoljno i prikriveno, nešto i u korist Srbije, ne samo na štetu kao u proteklih 20 godina.

velijar

pre 14 godina

Kakva hipokrizija!

Neće čovek da ode u Sloveniju jer će tamo biti vlasti nezavisnog Kosova, istog onog čiju su nezavisnost slovenci forsirali više od bilo koga.

Otidji Tadiću, pa nam dovedi još neko gorenje i perutninu od tamo.

Zgadjen sam.

Zeljo

pre 14 godina

Ma dokle cete govoriti odnosno pisati o prijemu u EU kao o ulasku u bajku, gde ce vam zivot biti kao u snu i dokle cete se zavaravati da je to jedini put kojim Srbija treba da krene. Ja cu vas pokusati razuvjeriti u to. Naime zivim i radim u Letoniji koju je EU unija primila samo zato sto je bila drzava u sastavu SSSR i sto trenutno granici sa Ruskom federacijom. Primili su u EU i Estoniju i Litvaniju iz tog razloga, ali ja zivim u Letoniji i imam iskustvo iz te zemlje. Kada je bila u predpristupnom periodu obecavali su iz Evrope zivot kao u snu, mnogo para i dobar standard. Pa su im u tom periodu dali malo para kao donaciju, a sve ostalo su dali u banke koje su ta sredstva dale kao kredite. Velika vecina gradjana se u tom periodu kreditno zaduzila, jer su kao ostavstinu iz SSSR imali sigurna radna mjesta i sigurnu zaradu i mogli su misliti da ce uvijek tako i biti. Medutim, od prije godinu dana preduzeca koja su u vecini u vlasnistvu stranih drzavljana pocela su se zatvarati jer od sirovinskih resursa ovde ima dovoljno samo drveta, a sve drugo se uvozi pa i elektricna energija. Vecina kreditno zaduzenih gradana ostali su bez posla, a dobijene kredite su ulagali u kupovinu automobila, stanova i drugih sredstava koja se ne koriste u proizvdnju i sada te kredite ne mogu da vracaju, a banke im uzimaju kupljene stanove, auta idr. Ako sada popricas sa gradjanima o zivotu dok su bili u SSSR i sadasnjem, velika vecina bi sada rado pristupila Ruskoj federacij radije nego bila u EU, jer im je ta ista EU donijela samo probleme i nista drugo. Tako da ta EU nije nista carobno i ne mijenja zivot obicnih ljudi.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Njima uopšte nije bitna Srbija njima je bitno da se Srbija samo tamo pojavi kako bi zaista ispalo da Srbija nema ništa protiv nezavisnosti Kosova. Zato Tadić zaista ne treba ići. Minimum dostojanstva treba postojati. Takođe ne vidim nikakvog razloga kakve veze ima eventualni ulazak Srbije u EU i nedolazak na ovu "važnu" konferenciju. Neki kažu da će to povrijediti slovenački ego. Pa šta! Ako neko bude želio Srbiju u EU najmanje će se Slovenija oko toga pitati.

mita sajba

pre 14 godina

Zasto se svaki put, kada je ovakva tema, prospe toliko zuci? Dilema je jednostavna:
- oni, koji smatraju, da je AP Kosovo i Metohija (jos uvek) integralni deo drzave Srbije, a to kaze i poslednja rezolucija SB UN (1244), podrzavaju Tadica da ne treba da ide na bilo koji medjunarodni skup, gde je tzv. Kosovo pretstavljeno kao nezavisna drzava,
- a oni, koji su prihvatili "nezavisnost" KiM, nelegalno rasparcavanje svoje zemlje, verovatno imaju njima objasnjiv sistem vrednosti, gde im je kosovski, albanski patriotizam, bitniji od patriotizma svojoj drzavi i sunarodnicima, sa kojima zive, nista im ne znaci Ustav Srbije, a zeleli bi da predsednik Tadic razmislja kao oni i ode u Sloveniju, cime bi de facto i de jure pogazio Ustav Rep. Srbije.
Predsednik Srbije, ko god on bio, a trenutno je na toj funkciji gospodin Tadic, NE SME da prisustvuje skupu, gde su pretstavnici albanske nacionalne manjine sa KiM, pretstavljeni kao nosioci funkcija "DRZAVE" Kosovo! On tu nema izbora i prostora za manevrisanje, dogod postuje Ustav Srbije.
Ako sve to znamo, a znamo i poziciju Rep. Srbije, da ne priznaje secesiju svoje juzne pokrajne, ne shvatam, otkud tolika osuda Predsednika Tadica?

radovan treći

pre 14 godina

Ljudi, ovaj naš Kluni (Tadić) misli da smo mi ludi. On se još nije zapitao zašto Šarić i slični "preduzetnici" poseduju u svojini teritoriju koja je skoro kao teritorija Kosova. Pa se ja pitam ko uopšte vlada Srbijom. Dok Hrvati ne pritisnu Joca Amsterdam se šeta i kupuje nekretnine (zemlju, hotele..), dok Ameri ne pritisnu Šarić pokupova sve...Keku će da uhapse tek kada ih neko iz vani ne pritisne. Jasno, onaj ko je stvarna vlast stalno pravi međunarodne probleme. Ovih meseci svi ćemo videti još jedan rasplet sramnih odluka naših vlasti.

Marina

pre 14 godina

Skup regionalnih lidera u Kranju je sazvan isključivo da se konačno za isti stol dovedu Tadić ( baš on jer je on bog i batina u Srbiji!) i kosovski premijer i predsjednik. Tadić sigurno neće doći jer nijedna zemlja učesnica neće dovesti u pitanje kosovsku nezavisnost. Negativne posljedice otkazivanja samita ili pak održavanja samita bez sudjelovanja Srbije, najviše će se prelomiti preko Srbije jer je ona sama protiv svih drugih zemalja sudionica. Svi će razumjeti Tadićeve razloge, ali će ih prihvatiti kao izraz nespremnosti Srbije na suradnju, ne samo s Kosovom nego i s regijom i predstavnicima EU koji su pozvani. Bez obzira na valjan razlog Tadića-odluka mu neće biti pozdravljena, jer svi sudionici skupa priznaju Kosovo. To je jedan začarani krug iz kojega je nemoguće izaći zbog tvrdog stava Tadića s jedne strane i neupitne i nepovratne nezavisnosti Kosova s druge. Kad bi kosovska nezavisnost makar i u naznakama došla u pitanje, kompromis bi se tražio na obje strane. Ovako kompromis se očekuje samo od Tadića.

Nele

pre 14 godina

Ovakvim bojkotovanjima skupova mi sami sebe izolujemo. Taj skup ce se odrzati (kao i mnogi drugi) s nama ili bez nas. A, mislim da je nas interes da ucestvujemo svuda i da sa svakim rzgovaramo ne bi li od neprijatelja stvorili prijatelje. Moje shvatanje diplomatije je takvo a vi sto biste da se inatite sa svima samo nastavite. Dobro znamo dokle nas je dovela takva inadzijska politika.

činjenice

pre 14 godina

(o granicnom sporu Hr Slo)
Ovo je samo djelomično točno. Slovenija je hrvatskoj vladi izgovor za tih godinu dana. To najbolje potvrđuje činjenica da mi zadnja otvaramo poglavlja koja sa Slovenijom veze nemaju i nisu ih oni blokirali. Tržišno natjecanje (brodogradnja)i Pravosuđe (topnički dnevnici). Cijelo vrijeme te blokade Slovenije mi radimo na drugim poglavljima i vremenski to nas nije koštalo ništa. Kupovali smo socijalni mir zbog izbora (brodogradnja) i krali vrijeme na račun Slovenije. Kada smo za SAD i Engleze odradili posao kao predsjedavajući vijeća sigurnosti, zatim oko NATA i Kosova tada smo rješili svoje probleme. Dovoljan je bio mali pritisak SAD da Slovenci promjene ploču kao i Bramerc. Odjednom smo mi dobri.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Prije svega sta je razlog jednog takvog skupa, ko ga organizuje (stvarno), sta se trazi od pojedinih drzavica koje bi prisustvovale? Postoji samo jedan odgovor za sva ta pitanja. Ukoliko se stvarno radi o unapredjenju odnosa izmedju tih "novotvorevina" onda to traba prepustiti njima samima pojedinacno. Potreba komuniciranja medju njima, na kraju, je samo njihova stvar uslovljena ekonomskim, saobracajno transportnim i etnickim pitanjima izmedju ostalog. Svako upletanje moze samo da nasteti nekim zracima nade koji, najvjerovatnije, vec postoje. Ukoliko EU stvarno ima demokratske i ravnopravne osnove onda je potrebno samostalno prilazenje pojedinacnim clanovima koji se kandiduju. Po svemu sudeci degeneracija tog konglomerata (EU) poprima arhaicne forme kontrole, strategije i uticaja. Tako vise nema pravo da se zove Unija nego jednostavno Imperija u sto su, tada vrlo objektivni, Francuzi posumnjali odmah na pocetku "istocnog sirenja".
(vasilije knezevic, 14 mart, 2010)

Turbo

pre 14 godina

Mene samo zanima da li je na molitvenom dorucku kod Obame, a na koji je trcao nas potpredsednik vlade, bilo predstavnika Kosova i da li su bili pozvani na isti kao predstavnici nezavisnog Kosova ili kao UNMIK-Kosova. To tada nikome nije smetalo. Treba biti veliki samo u regionu. Smejurija...

Toliko o demokratiji u Banani!

pre 14 godina

Zanimljivo je da niko u medijima, niti u komentarima ovde, ne primećuje da je to susret Premijera, a da samo Srbiju predstavlja (eventualno) Predsednik!