Četvrtak, 11.03.2010.

08:49

Ganić pušten iz pritvora

Ejup Ganić, koji je u Srbiji osumnjičen za ratni zločin, biće pušten na slobodu uz kauciju. Presudu o izručenju čeka u Londonu, odlučio britanski sud.

Izvor: B92

Ganiæ pušten iz pritvora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

FERID

pre 14 godina

Gospodin Ganic je bio clan Predsjednistva Republike BiH, drzave koja je bila zrtva agresije susjedne Jugoslavije (Srbija i Crna Gora). Kao zrtva oruzane agresije je BiH imala neotudjivo pravo na samoodbranu. Nisu vojnici Armije BiH jurisali po Srbiji, niti su drzali Beograd pod opsadom, ali Jugoslavenska vojska jeste jurisala po susjednoj BiH i drzala Sarajevo pod opsadom i terorizirala ga. Je li se to danasnji Beograd ljuti na tadasnje rukovodstvo BiH sto srpskim vojnicima nisu na tenkovske cijevi i bajonete mecali cvjecane vijence? Osim toga bi neko rukovodstvu u Srbiji trebao objasniti da Sarajevo nikada nije bilo u Srbiji, pa ni u maju 1992.-e godine, kako je navedeno u srbijanskom zahtjevu za izrucenje gospodina Ganica. Zemljopis, gospodo politicari iz Srbije, vam pored morala nije bas najjaca strana!

serge

pre 14 godina

Ne vidim razlog da se ne procesuira svako ko je činio zločin.
Nema govora o izjednačavanju krivice - klasična manipulacija... Svi koji su trebali ili za koje postoje dokazi (osim Mladića i Hadžića) sa strane Srba su ili u zatvorima ili pokojni ili još uvek u Hagu.
Pre nekoliko dana je jedan hrvatski istoričar u tekstu u "Dnevnom Avazu" rekao kako mu nije jasno zašto se za zločine podižu optužnice protiv Hrvata i Bošnjaka koji su pobedili u ratu*! To je normalno da se posle rata pobedničkoj strani sve prašta i naveo da postoji mnoštvo primera gde saveznici u drugom svetskom ratu nisu procesuirani za zločine koje su počinili.
Tu je u stvari i srž problema. Na ovim prostorima je normalno i obavezno da nekoga maltretiraš ako ga poraziš, pa makar i u "Ne Ljuti Se Čoveče". Čisto radi reda.
Gde to vodi? Sve u krug, poraženi će jednom pobediti pa belaj... stalna potreba za vraćanjem dugova je od nas napravili najzaduženije nacije...

Kraljevina

pre 14 godina

Nas vise niko ne smatra za ozbiljno.i vlast i opozicija podnesite ostavke i neka se pripojimo nekoj zemlji iz okruzenja. Ovako vise ne ide.

goodman

pre 14 godina

Mislio sam da je Ganic prebacen u specijalnu pritvorsku jedinicu gde ne bi imao pristupa ni prijateljima, posetiocima niti advokatima. Ali kad dodje predsednik predsednistva uvek se nadje iznimka.

mikica

pre 14 godina

Meni je najinteresantnije da se nikako ne javlja Engleski djak, ministar Vuk Jeremic koji inace ne propusta da komentarise sve i svasta, ali ovoga puta drzi veoma "low profile" (sakrio se i suti).
A to je veoma,veoma simptomaticno i budi sumnju.

Julius

pre 14 godina

Ja ne verujem da je srpsko pravosudje toliko neobavesteno u vezi raspisanih medjunarodnih poternica. Do sada su imali priliku da se uvere u cirkus takvih poternica i kratkim zadrzavanjem Hasima Tacija, Agima Cekua (sa Kosova) i nekolicine optuzenih iz Hrvatkse. Centrala Interpola ne samo ignorise, vec ismejava srpske poternice.Tako ce biti i sa Ejupom Ganicem; bice pusten na slobodu i vratice se u njegovu zemlju a da mu ni dlaka sa glave ne fali.
Ako je cilj srpskog pravosudja samo da blamira i iskompromituje odredjene licenosti susednih zemalja, onda neprihvatanjem tih poternica samo zadaje samar srpskom pravosudju, i zaostrava ionako ne bas dobrih odnosa sa susedima.
S jedne strane pricaju o dobrosusedskim odnosima, a podizu poternice protiv svih lidera i drzavnih zvanaicnika susednih zemalja, mada su svesni da nisu nadlezni da procesuiraju te slucajeve.Izgleda da su na spisku poternica Srbije svi borci, lideri i zvanicnici BiH, Kosova i Hrvatske, koji su branili svoju zemlju i svoje domove.
Prema novim pravilima Centrale Interpola u Lionu: -poternicu za ratne zlocine moze raspisati samo medjunarodni sud;
- drzava moze raspisati poternicu za svog drzavljanina optuzenog za ratni zlocin, i
- za stranog drzavljanina moze raspisati samo ukoliko je druga drzava saglasna sa tom poternicom.
Sa svojim poternicama Srbija samo daje pravi cirkus i zadaje samar srpskom pravosudju i Kancelariji Iterpola u Beogradu, i nista ne postize.

revan

pre 14 godina

Mi iz Bosne i Hercegovine trebamo svesrdno zahvaliti srbijanskom režimu zato jer su ovim cirkusom napravili jednu veliku uslugu svim lojalnim građanima BiH; niko nije ujedinio ovako dobro Bošnjake od '92. godine pa do danas. Zato jedno veliko hvala.
Na kraju će cirkus završiti, svi znamo kako, a poslije toga Srbija neće imati nikakve koristi. Upravo suprotno; zahvaljujući ovom postupku odnosi između naše dvije zemlje nikada od rata nisu bili gori i patit će još dugo vremena. Naravno obični građani Srbije od ovoga nemaju nikakve koristi, osim što su nakratko zaboravili na sve ekonomske probleme koji prožimaju srbijansku i bosanskohercegovačku svakodnevnicu.

neko tamo

pre 14 godina

Mislim da posle ove farse sa Ganicem treba da se zamislimo nad naciniom na koji mi shavatamo pravdu i pravo... Vecina je do samo pre par dana bila ubedjena da je Ganic sam poubijao jadne vojnike a sada vec dolaze do svesti da su dokazi kojima raspolazu u Srbskom pravosudju samo rekla/kazala... Medjutim to ne smeta nasim dezurnim advokatima da to prikazu kao dovoljne dokaze... Ne treba zaboraviti da je predmet o Ganicevoj krivici vec bio u Hagu i dokazi iz tog vremena nisu bili dovoljni za optuznicu, da li ima novih dokaza neznam ali znam da 800 ili 1000 stranica o uopstenom mlacenja slame bez jasnih dokaza nista nece resiti... I sami Bosnjaci nisu mogli da dokazu da je Srbija ucestvovala u ratu u Bosni iako svi znamo da jeste pa im je optuznica propala... Ako ce ovo sa Ganicem da pocne neku vrstu resenja ko kako i kada je doprineo do krvavih sukoba pocevsi naravno od Politicara pa nadalje ja sam za to... Mi bi za pocetak mogli da pozovemo Cosica i sve ostale politicare na odgovornost ako ne zbog Bosne ono zbog otmice Srbskih drzavljana. Cekajuci da svet za stradanja iz 90-tih optuzi druge narode jer nisu sa 3 uzdignuta prsta branili Jugoslaviju na nacin kako je odgovaralo Milosevicu samo govori o tome da Srbija nije skinula Milosevica zato sto je krivac za stradanje Srba vec zato sto nije uspeo da sprovede politiku za koju se borio... Samo treba da pogledamo malo oko sebe svi ostali narodi bivse nam drzave saradjuju i ne prave probleme jedni drugima osim nas...mi smo uvek u pravu i svi treba da slusaju samo nas ...takva politika nas je i dovela do toga da ni sami ne znamo sta zelimo a sta ne , ko nam je saveznik a ko ne... Jednom recju nismo dosledni ni u cemu i politika nam se menja kao kurs dinara... Tako ne rade ozbiljne drzave a nadam se da nam je to teznja... Svi treba da odgovaraju za zlocine a mi treba prvo da se obracunamo sa nasim zlocincima a ne da opet guramo prst u oci drugim narodima...

Simon

pre 14 godina

Da li je slučaj politički ili nije, pokušajte da pitate roditelje pobijenih vojnika u Dobrovoljačkoj. Ta deca nisu išla u rat a politikom se tek nisu bavili. Radi se o ozbiljnom zločinu a ne politici.

(Vlast)a

pre 14 godina

Ne ulazim u pitanje prava i pravde:Kostunica i pravna bulumenta oko njega su nam dokazali da je sve relativno,a pravo i pravda koje se nama ne dopada ili dopada,pogotovo!Zanima me:kakvu korist republika Srbija i narod ove nesrecne zemlje ima od ove farse sa covekom koji nije ratovao na nasoj teritoriji?!Mi branimo djenerala i Dabica koje sav normalan svet osudjuje,a napadamo nekoga ko sigurno nije nevin,ali se o nasu drzavu ni na koji meni poznat nacin nije ogresio.Ako je kriv Srbima u Bosni-eto Republike Dodikove pa neka to resava,ako je Bosnjacima ili Hrvatima naudio,Federacija ce se snaci bez naseg angazovanja,trosenja para i dodatnog gubljenja dostojanstva i kredibiliteta.Ili mi i dalje izigravamo nekog nesrecnog sukcesora SFRJ?!

LilicaP

pre 14 godina

Ganic ima izvrsnu ekipu engleskih advokata - Clare Montgomery je branila i Pinocheta od isporucenja Cileu. Nas javni tuzilac nije pripremio ni prevod tuzbe na engleski jezik na vreme. Sa ovakvim nastupom Srbije na engleskom sudu ja ne bih puno ocekivala. Bojim se da cemo se samo obrukati. Iako je pravda na nasoj strani, treba je sudu i predstaviti na adekvatan nacin.

veki

pre 14 godina

pa to je sasvim normalna situacija. nema ovde nikakve anti-srpske zavere. Na Zapadu je pravda ono sto skupi advokati odluce a pare i uticaj ko sto znamo su u svakom drustvu prerekvizit.
Nasi ako hoce da pobede, tj. da osude Ganica moraju angazovati ozbiljnog advokata
sto je naravno stvar $$$.
Ganic ima 'prijatelje' i cela stvar je povezana i sa ugledom NATO-a.

prolaznik

pre 14 godina

"Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji u srijedu, 10. marta, radi predaje Ganića Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji”, saopćeno je iz Ministarstva pravde Republike Srbije. Ministarka pravde Snežana Malović je tada rekla da u London stiže oko 1.000 stranica dokaznih materijala koji direktno terete ganića za zločin u Dobrovoljačkoj ulici. Međutim, Arnaut je u četvrtak za portal Sarajevo-x.com rekao kako se dokumentacija Srbije zasniva na 12 strana materijala o slučaju "Dobrovoljačka", te da se na dvije stranice nalaze navodi o potencijalnim dokazima, a ostalo su novinski članci o dešavanjima iz 1992. godine koji se ne mogu koristiti na sudu.

"Sigurni smo da Srbija nema dokaze koji će potkrijepiti slučaj, a posebno kada se to uporedi sa dokazima koje je imao Haški tribunal kada je razmatrao ovaj slučaj", rekao je Arnaut za Sarajevo-x.com."

Mrgud

pre 14 godina

Pa zar sud u Hagu nije rekao da su srpski celnici optuzeni i mnogi osudjeni za zlocinacko udruzivanje protiv Bosnjackog naroda u cilju etnickog ciscenja? Mnogi ti celnici nisu procesuirani. Za Bosnasko predsednistvo u kome je bilo i Srba to nikada niko nije utvrdio osim sto Srbija sada pokusava da neutralise istinu. Ako je neko kriv za stradanje vojnika morace u najmanju ruku da dokazu da je predsjednistvo naredilo ili tolerisalo ubijanje kolonu koja vojske za koju je utvrdjeno da je pre Sarajeva pod komandom iz Srbije vec okruzila gradove, etnicki ocistila pola Bosne, ukopala paramilitarce, ostavila im kadrove i tone naoruzanja istima da torturisu gradove i sela i etnicki ociste Bosnu zarad Velike Srbije - kao i u Hravatskoj prethodno i kasnije na Kosovu. Situacija se u opkoljenom sarajevu u jednom momentu otela kontroli ali ce se tesko utvrdi odgovornost clanova predsednistva za to kada su mogucnosti za kontrolu bile minimalne zbog Srpske opsade. na drugoj strani odgovornost i PUNA KONTROLA Srpskih vlasti i uloge JNA je utvrdjena van svake sumnje - zasto se ne okrenemo toj stranici istorije i sve bi bilo lakse.

Aleksandar

pre 14 godina

Ovde se ne govori o izjednacavanju krivice, nego o krivici jednog covjeka koji je vjerovatno odgovoran za smrt mladih vojnika JNA. Niko nije rekao da su Ganic i Mladic pocinili jednake zlocine, niti s moze govoriti dok se ne uhvati Mladic ostavite Ganica na miru. Po tom pravilu policija svuda u svijetu bi trebala da ignorise sve ostale zlocine dok se ne pohapse ubice, pedofili i silovatelji. Ganic je samo jedan od ljudi odgovornih za citav ovaj nered u BiH i njegovu ulogu treba istraziti.

pero

pre 14 godina

Da ga je kojim slucajem Crna Gora pustila bilo bi da je kriminalna drzava i da cuva ratne zliocine te bi i ambasadora povukli... Gde su sada Homen, Maloviceva i ostali da skoce na London.

Raven

pre 14 godina

Zanima me da li bi ga englezi pustili da je isti taj sud koji je izdao poternicu pre svega pocistio svoje dvoriste? Mislim da bi taj zahtev u tom slucaju imao svoju tezinu a ovako sve je diskutabilno...

savo

pre 14 godina

U 21 veku nema porazenih ni pobednika. Americkim vojnicima se sudi ako naprave zlocin, britanskim takodje, kao i svim vojnicima i njihovim oficirima sirom sveta. Sudi se onima koji su pocinili bilo kakav civilni ili ratni prekrsaj jer je to i samo to normalno.
Ako je Ganic kriv i ako za to ima dokaza bice ili osudjen ili izrucen Srbiji, gde se i rodio, ili Bosni gde zivi. Ko je ubijao i mucio ljude mora za to i da odgovara ma kako se on zvao i ma sta on bio.

Jugoslav

pre 14 godina

Zalosno, zbog one dece koje su muslimani tamo krvnicki pobili dok su kretali svojim majkama i ocevima! Zalosno i tuzno! Istovremeno odslikava snagu nase drzave, partnerskog odnosa Velike Britanije i "jednakih" arsina za sve! Neciji zlocini su zlocini, neciji nisu. Tuzno, ali istinito.

Goran BL

pre 14 godina

Da je bilo relevantnih dokaza ostao bi gde jeste... a s obzirom da je ovo sve politicka motivacija spasavanja gosp. Dodika od gubitka vlasti na oktobarskim izborima... ostaje nam da trpimo do izbora a onda mani ti se nacionalizma i glasati za najbolje ekonomske i socijalne programe... sebi su sagradili dvorove a nas strpali u torove... aferim

Alek

pre 14 godina

Preporucujem nasim pravosudnim organima da redovno gledaju kriminalisticke serije na Fox-u i ostalim TV stanicama koje ih emituju. Tako bi mogli da nauce kako funkcionise Anglo-Saksonski pravosudni sistem. Tako bi naucili da pre raspisivanja medjunarodne poternice za nekim, svi relevantni dokazi moraju biti pripremljeni i prevedeni na sve znacajne svetske jezike. Ovako cemo se i dalje brukati i kriviti nekog drugog za sopstveni javasluk i neznanje

Ivan

pre 14 godina

Dosta o tome kako Srbija nema moralno pravo na ništa. Svim zločincima suditi. Tu je Srbija svetlosne godine ispred Hrvatske i BiH.
A istorija nije počela juče dragi moji tako, da o moralnosti i ko šta može bolje je neumesno govoriti kad se zna šta se sve na balkanu radilo.

Mirko

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da ministarka pravde Snežana Malović zajedno sa svojim državnim sekretarom Slobodanom Homenom odmah danas podnesu ostavke a isto to zatraže i od republičkog tužioca kao i tužioca za ratne zločine sve sa svojim pomoćnicima.
Nama su potrebni pre svega sposobni ljudi na ovim položajima i dužnostia a ne partijski moćnici koji su na ova mesta došli isključivo zahvaljujući vezama u vlastitim partijama.
Nakon onako skandaloznog izbora-reizbora sudija i tužilaca i ove bljuvotine danas mislim da javnost nema potrebe da i dalje čeka na trenutak kada će se slučajno desiti da i oni naprave neki normalan potez u svojim karijerama (verovatno ćemo se načekati).
Dosta nam je nesposobnih sa minimalnim godinama radnog iskustva na najodgovornijim položajima.

Cera

pre 14 godina

Ispada kao da je taj sud čekao samo da stigne zahtev Srbije sa 500 strana nekih dokaza pa da ga momentalno pusti na slobodu. Super, onda ništa.

sudija u penziji

pre 14 godina

Sve se vrti oko validnosti dokaza i brzine reagovanja. Setite se samo farse sa huliganima i dostavljanja nekakve nesređene dokumentacije Ustavnom sudu. Ako godinama u velikoj meri tužilaštvo Srbije ima zadatak da prikriva i selektivno procesuira krivična dela -ono se deformiše. Tada i neka najozbiljnija optužnica ne može dobro da se uradi. Pravosuđe se sistematski urušavalo a odlučan udarac je nanet ovom nazovi reformom. Sa poternicama se ne treba igrati. oNe su slika pravnog sistema zemlje. Uostalom nikada se neće utvrditi koliko je pravnika kupilo diplome u Kragujevcu ali i drugim gradovima u Srbiji i susednim zemljama. Eto i ovaj Šarićev je tu.

pero

pre 14 godina

Nesto mi tu nije jasno, Odkud da Srbija trazi izrucenje za nesto sto se desilo na podrucju BiH, a da pri tom sluzbeno Srbija nije ucestvovala u ratu. Ako i to zanemarimo, zasto onda nije poslala dokaze pa ga ne bi pustili. Kao rezultat napravili su od Ganica heroja u Federaciji, covjek nece odgovarati za nesto za sto bi trebao odgovarati, i ne samo za to nego i za druge stvari. Vjerujem da bi svako ko je imao privilegiju donosenja odluka o zivotu i smrti u zadnjem ratu trebao da prvo zaglavi u zatvoru pa nek se onda brani iz zatvora.

autonomas

pre 14 godina

Paradoks je na svim nivoima. Britanija bi Ganica trebalo da isporuci Jugoslaviji, Jugoslavije nema. Unistavanju SFRJ je Srbija doprinela jednako koliko i druge republike ako ne i vise. Na kom osnovu Srbija misli da ima veze sa zlocinom za koji je optuzen Ganic? Zato sto su ubijeni vojnici bili iz Srbije. A kako su iz Srbije, ako Srbija nije ucestvovala u ratnim operacijama u Bosni? Sami sebe uplicemo u gomilu lazi koje su nam servirane 90-ih od strane srpskih politicara (da ne bude zamene nisu ni politicari drugih republika bolji). Ali danas u Srbiji postoji tolika sludjenost i zbunjenost da ljudi vec i veruju u neke parole i gluposti koje su im servirane. Zato se ovakve gluposti i desavaju. Srbija danas, ako sebe distancira od Srbije 90-ih treba Ganica kao zlocinca da dokumentuje i preda Hagu ili nekoj instituciji koja je mozda nadlezna. Ovako on i slicni imaju sve sanse da se izvuku.

Daki

pre 14 godina

Necu da ulazim u to da li je ovaj covek kriv za nesto ili nije. Jedna druga misao mi je u glavi od kako sam procitao biografiju Ejupa Granica i da mogu samo jednu stvar bih ga pitao! Sta ti je trebalo covece da se u jeku brijijantne karijere i doktorata na MIT vratis u Bosnu i da bez obzira na to da li si kriv za zlocine ili nisi, obrukas i budes ucesnik rata u Bosni? Zar nije bilo bolje biti profesor na MIT-u i uzivati u Americi... Zivotna greska a do kraja zivota ce te pratiti zig sumnje i rata!

Čudoljub

pre 14 godina

Izvinite, ali g. Ganić je pušten samo na uslovnu slobodu, uz kauciju od 25.000 funti i sa obavezom da se svakodnevno javlja policiji. Takođe mu je zabranjeno da napušta trenutno boravište u određeno vreme, nema prava da podnosi zahtev za izdavanje putnih dokumenata (verovatno mu je pasoš zadržan).

Znači, mora da u Britaniji dočeka odluku suda.

Ovo je bitna razlika u odnosu na "puštanje na slobodu", zar ne?

View

pre 14 godina

Srbija nema moralno pravo da raspisuje poternice za bilo kim, da traži bilo čije izručenje, da prilaže bilo kakve činjenice, sve dok je najveći ratni zločinac posle Drugog sv. rata na slobodi.
Osim toga, ta ista Srbija je zloupotrebila novac (i to proglasila tajnom) sopstvenih građana da bi na prevaru omogućila bekstvo Miladina Kovačevića koji je u drugoj državi počinio krivično delo.
U toj istoj Srbiji su pljačka, pronevera i laž – nekažnjivi i u toj Srbiji su na slobodi ubice Đinđića, Dade, Ćuruvije, Branislave Rebić, gardista sa Topčidera ...

Takvoj državi se ne izručuje niko.

niko

pre 14 godina

Ako Ganica definitivno oslobode u Aprilu, nebi me zacudilo da Silajdjic posalje avion Federacije po Ganica i organizuje mu docek kao sto je Dodik slao avion po Plavsicku i docekivao je.
Samo, bitna je razlika jer je ona osudjeni zlocinac koji se priznao ratne zlocine a Ganic to nije.
A sve se svodi na sakupljanje jeftinih politickih poena, ali zamislite to u ovoj izbornoj godini.

???!!!

pre 14 godina

Boze, koliko smo naivni i glupi! Pa, zar je iko i na trenutak poverovao da ce Ganic biti nama izrucen ili makar zadrzan u pritvoru??? Vratice se u Bosnu, sudice mu fol i osloboditi ga! Ako se on ne seca one pobijene dece pri povlacenju, na zdravlje njegovoj deci i familiji. Ima onaj gore koji sve vidi. Znamo mi to po nama! I nas gleda, zato nam je ovako kako nam je!

mico

pre 14 godina

Optuznize iz Srbije nitko ne zarezuje...
To puno govori o dokazima na kojima su utemeljene.

Pokušaji izjednačavanja krivice neće proći kod međunarodnih faktora. To prolazi samo interno u Srbiji.
Zna se što se dogodilo. Zna se da se svi radili svašta. Ali, zna se i da nisu svi jednako krivi ni za početak, ni za sredinu, a ni za tragičan kraj cijele priče.

neko iz Srbije

pre 14 godina

Čovek koji je četiri godine bio u gradu koji se besomučno i nemilosrdno granatirao i aktivno učestvovao u njegovoj odbrani tretiran je kao ratni zločinac od onih koji su aktivno učestvovali u tom granatiranju ili su bili logistčka podrška. Još žele i da mu sude. Za njega i slične ako ima dokaza nadležan je samo sud u Hagu. Nego šta je sa Solanom i ostalima koji su bombardovali Srbiju, da li su raspisane poternice.
Kada se odbije naš zahtev ili molba svejedno kukamo da smo mali, nemoćni i slično. Zar tome i danas sa nekim potezima ne kumujemo.

smrko

pre 14 godina

pa dokle čemo više pravit budale od vlastitog naroda, svi imalo pametni znaju šta se dešavalo, pustimo čoveka, nevin je, onaj koji se brani je uvek nevin, priznajmo greške i okrenimo se sadašnjici da bi imali barem malo nade u sutra.

ekrem

pre 14 godina

Isti koji su ga napadali sad su hteli i da mu sude.
Srbija je ne garant nego Talac Dejtona.
Potpisuju se dekleracije i sporazumi o saradnji koji se postuju do prve prilike.
Krivo shvacen Referendum.
I dalje se tvrdi pazar oko Srebrenice.
Pokusava se trgovati RS i RK sto prakticki znaci da Srbija nije ni odustala od Miloseviceve politike.
Primorava se BiH da ne prizna Kosovo stete trpe obe strane.
Potpresednik Srbije hvali dela svog mentora.
Politizuje se namerno i jedno i drugo tuzilastvo.
Engleska se pretvara u lovackog kera Srbije iako je clan svih mogucih relevantnih organizacija na planeti.

I,i,i.......dokle vise

Pogledajte sta radite ako boga znate.

Svetlana Krstić

pre 14 godina

Bravo za britansko nezavisno sudstvo! Ovim se jasno dokazuje da politici nije mesto u sudnici, a to je "sport" koji se u Srbiji pretežno upražnjava.

na zapadu nista novo

pre 14 godina

A zar Dodik nije zloupotrebio svoju funkciju kad je sluzbenim automobilima koje je platio narod RS pravio docek po Surcinskom aerodromu i u ne znam kom svojstvu taksirao po Beogradu dokazane ratne zlocince, i to za dela pocinjena na teritoriji te iste BiH cije je jedne konstitutivne clanice g-din Dodik upravo Premijer? I da li je doticni tad pomislio kakvu poruku je to poslalo onima u drugoj konstitutivnoj jedinici BiH, posto mu je sad odjednom toliko stalo do dobrih odnosa i poruka ljubavi, postovanja i prijateljstva koje te dve jedinice treba da razmenjuju? Sta god ja i svi mi misleli i hteli, RS je zaglavila u BiH na neodredjeno vreme i jedino to je realnost. Meni samo nije jasno kako ce sa ovakvim politicarima i ovakvim njihovim porukama koje upucuju onom drugom, ta dva naroda ostvariti neki suzivot na koji su, plasim se, osudjena?

na zapadu nista novo

pre 14 godina

A zar Dodik nije zloupotrebio svoju funkciju kad je sluzbenim automobilima koje je platio narod RS pravio docek po Surcinskom aerodromu i u ne znam kom svojstvu taksirao po Beogradu dokazane ratne zlocince, i to za dela pocinjena na teritoriji te iste BiH cije je jedne konstitutivne clanice g-din Dodik upravo Premijer? I da li je doticni tad pomislio kakvu poruku je to poslalo onima u drugoj konstitutivnoj jedinici BiH, posto mu je sad odjednom toliko stalo do dobrih odnosa i poruka ljubavi, postovanja i prijateljstva koje te dve jedinice treba da razmenjuju? Sta god ja i svi mi misleli i hteli, RS je zaglavila u BiH na neodredjeno vreme i jedino to je realnost. Meni samo nije jasno kako ce sa ovakvim politicarima i ovakvim njihovim porukama koje upucuju onom drugom, ta dva naroda ostvariti neki suzivot na koji su, plasim se, osudjena?

View

pre 14 godina

Srbija nema moralno pravo da raspisuje poternice za bilo kim, da traži bilo čije izručenje, da prilaže bilo kakve činjenice, sve dok je najveći ratni zločinac posle Drugog sv. rata na slobodi.
Osim toga, ta ista Srbija je zloupotrebila novac (i to proglasila tajnom) sopstvenih građana da bi na prevaru omogućila bekstvo Miladina Kovačevića koji je u drugoj državi počinio krivično delo.
U toj istoj Srbiji su pljačka, pronevera i laž – nekažnjivi i u toj Srbiji su na slobodi ubice Đinđića, Dade, Ćuruvije, Branislave Rebić, gardista sa Topčidera ...

Takvoj državi se ne izručuje niko.

???!!!

pre 14 godina

Boze, koliko smo naivni i glupi! Pa, zar je iko i na trenutak poverovao da ce Ganic biti nama izrucen ili makar zadrzan u pritvoru??? Vratice se u Bosnu, sudice mu fol i osloboditi ga! Ako se on ne seca one pobijene dece pri povlacenju, na zdravlje njegovoj deci i familiji. Ima onaj gore koji sve vidi. Znamo mi to po nama! I nas gleda, zato nam je ovako kako nam je!

Alek

pre 14 godina

Preporucujem nasim pravosudnim organima da redovno gledaju kriminalisticke serije na Fox-u i ostalim TV stanicama koje ih emituju. Tako bi mogli da nauce kako funkcionise Anglo-Saksonski pravosudni sistem. Tako bi naucili da pre raspisivanja medjunarodne poternice za nekim, svi relevantni dokazi moraju biti pripremljeni i prevedeni na sve znacajne svetske jezike. Ovako cemo se i dalje brukati i kriviti nekog drugog za sopstveni javasluk i neznanje

neko iz Srbije

pre 14 godina

Čovek koji je četiri godine bio u gradu koji se besomučno i nemilosrdno granatirao i aktivno učestvovao u njegovoj odbrani tretiran je kao ratni zločinac od onih koji su aktivno učestvovali u tom granatiranju ili su bili logistčka podrška. Još žele i da mu sude. Za njega i slične ako ima dokaza nadležan je samo sud u Hagu. Nego šta je sa Solanom i ostalima koji su bombardovali Srbiju, da li su raspisane poternice.
Kada se odbije naš zahtev ili molba svejedno kukamo da smo mali, nemoćni i slično. Zar tome i danas sa nekim potezima ne kumujemo.

Ivan

pre 14 godina

Dosta o tome kako Srbija nema moralno pravo na ništa. Svim zločincima suditi. Tu je Srbija svetlosne godine ispred Hrvatske i BiH.
A istorija nije počela juče dragi moji tako, da o moralnosti i ko šta može bolje je neumesno govoriti kad se zna šta se sve na balkanu radilo.

Jugoslav

pre 14 godina

Zalosno, zbog one dece koje su muslimani tamo krvnicki pobili dok su kretali svojim majkama i ocevima! Zalosno i tuzno! Istovremeno odslikava snagu nase drzave, partnerskog odnosa Velike Britanije i "jednakih" arsina za sve! Neciji zlocini su zlocini, neciji nisu. Tuzno, ali istinito.

smrko

pre 14 godina

pa dokle čemo više pravit budale od vlastitog naroda, svi imalo pametni znaju šta se dešavalo, pustimo čoveka, nevin je, onaj koji se brani je uvek nevin, priznajmo greške i okrenimo se sadašnjici da bi imali barem malo nade u sutra.

ekrem

pre 14 godina

Isti koji su ga napadali sad su hteli i da mu sude.
Srbija je ne garant nego Talac Dejtona.
Potpisuju se dekleracije i sporazumi o saradnji koji se postuju do prve prilike.
Krivo shvacen Referendum.
I dalje se tvrdi pazar oko Srebrenice.
Pokusava se trgovati RS i RK sto prakticki znaci da Srbija nije ni odustala od Miloseviceve politike.
Primorava se BiH da ne prizna Kosovo stete trpe obe strane.
Potpresednik Srbije hvali dela svog mentora.
Politizuje se namerno i jedno i drugo tuzilastvo.
Engleska se pretvara u lovackog kera Srbije iako je clan svih mogucih relevantnih organizacija na planeti.

I,i,i.......dokle vise

Pogledajte sta radite ako boga znate.

Čudoljub

pre 14 godina

Izvinite, ali g. Ganić je pušten samo na uslovnu slobodu, uz kauciju od 25.000 funti i sa obavezom da se svakodnevno javlja policiji. Takođe mu je zabranjeno da napušta trenutno boravište u određeno vreme, nema prava da podnosi zahtev za izdavanje putnih dokumenata (verovatno mu je pasoš zadržan).

Znači, mora da u Britaniji dočeka odluku suda.

Ovo je bitna razlika u odnosu na "puštanje na slobodu", zar ne?

Cera

pre 14 godina

Ispada kao da je taj sud čekao samo da stigne zahtev Srbije sa 500 strana nekih dokaza pa da ga momentalno pusti na slobodu. Super, onda ništa.

Goran BL

pre 14 godina

Da je bilo relevantnih dokaza ostao bi gde jeste... a s obzirom da je ovo sve politicka motivacija spasavanja gosp. Dodika od gubitka vlasti na oktobarskim izborima... ostaje nam da trpimo do izbora a onda mani ti se nacionalizma i glasati za najbolje ekonomske i socijalne programe... sebi su sagradili dvorove a nas strpali u torove... aferim

autonomas

pre 14 godina

Paradoks je na svim nivoima. Britanija bi Ganica trebalo da isporuci Jugoslaviji, Jugoslavije nema. Unistavanju SFRJ je Srbija doprinela jednako koliko i druge republike ako ne i vise. Na kom osnovu Srbija misli da ima veze sa zlocinom za koji je optuzen Ganic? Zato sto su ubijeni vojnici bili iz Srbije. A kako su iz Srbije, ako Srbija nije ucestvovala u ratnim operacijama u Bosni? Sami sebe uplicemo u gomilu lazi koje su nam servirane 90-ih od strane srpskih politicara (da ne bude zamene nisu ni politicari drugih republika bolji). Ali danas u Srbiji postoji tolika sludjenost i zbunjenost da ljudi vec i veruju u neke parole i gluposti koje su im servirane. Zato se ovakve gluposti i desavaju. Srbija danas, ako sebe distancira od Srbije 90-ih treba Ganica kao zlocinca da dokumentuje i preda Hagu ili nekoj instituciji koja je mozda nadlezna. Ovako on i slicni imaju sve sanse da se izvuku.

niko

pre 14 godina

Ako Ganica definitivno oslobode u Aprilu, nebi me zacudilo da Silajdjic posalje avion Federacije po Ganica i organizuje mu docek kao sto je Dodik slao avion po Plavsicku i docekivao je.
Samo, bitna je razlika jer je ona osudjeni zlocinac koji se priznao ratne zlocine a Ganic to nije.
A sve se svodi na sakupljanje jeftinih politickih poena, ali zamislite to u ovoj izbornoj godini.

pero

pre 14 godina

Da ga je kojim slucajem Crna Gora pustila bilo bi da je kriminalna drzava i da cuva ratne zliocine te bi i ambasadora povukli... Gde su sada Homen, Maloviceva i ostali da skoce na London.

Svetlana Krstić

pre 14 godina

Bravo za britansko nezavisno sudstvo! Ovim se jasno dokazuje da politici nije mesto u sudnici, a to je "sport" koji se u Srbiji pretežno upražnjava.

pero

pre 14 godina

Nesto mi tu nije jasno, Odkud da Srbija trazi izrucenje za nesto sto se desilo na podrucju BiH, a da pri tom sluzbeno Srbija nije ucestvovala u ratu. Ako i to zanemarimo, zasto onda nije poslala dokaze pa ga ne bi pustili. Kao rezultat napravili su od Ganica heroja u Federaciji, covjek nece odgovarati za nesto za sto bi trebao odgovarati, i ne samo za to nego i za druge stvari. Vjerujem da bi svako ko je imao privilegiju donosenja odluka o zivotu i smrti u zadnjem ratu trebao da prvo zaglavi u zatvoru pa nek se onda brani iz zatvora.

Daki

pre 14 godina

Necu da ulazim u to da li je ovaj covek kriv za nesto ili nije. Jedna druga misao mi je u glavi od kako sam procitao biografiju Ejupa Granica i da mogu samo jednu stvar bih ga pitao! Sta ti je trebalo covece da se u jeku brijijantne karijere i doktorata na MIT vratis u Bosnu i da bez obzira na to da li si kriv za zlocine ili nisi, obrukas i budes ucesnik rata u Bosni? Zar nije bilo bolje biti profesor na MIT-u i uzivati u Americi... Zivotna greska a do kraja zivota ce te pratiti zig sumnje i rata!

savo

pre 14 godina

U 21 veku nema porazenih ni pobednika. Americkim vojnicima se sudi ako naprave zlocin, britanskim takodje, kao i svim vojnicima i njihovim oficirima sirom sveta. Sudi se onima koji su pocinili bilo kakav civilni ili ratni prekrsaj jer je to i samo to normalno.
Ako je Ganic kriv i ako za to ima dokaza bice ili osudjen ili izrucen Srbiji, gde se i rodio, ili Bosni gde zivi. Ko je ubijao i mucio ljude mora za to i da odgovara ma kako se on zvao i ma sta on bio.

Mrgud

pre 14 godina

Pa zar sud u Hagu nije rekao da su srpski celnici optuzeni i mnogi osudjeni za zlocinacko udruzivanje protiv Bosnjackog naroda u cilju etnickog ciscenja? Mnogi ti celnici nisu procesuirani. Za Bosnasko predsednistvo u kome je bilo i Srba to nikada niko nije utvrdio osim sto Srbija sada pokusava da neutralise istinu. Ako je neko kriv za stradanje vojnika morace u najmanju ruku da dokazu da je predsjednistvo naredilo ili tolerisalo ubijanje kolonu koja vojske za koju je utvrdjeno da je pre Sarajeva pod komandom iz Srbije vec okruzila gradove, etnicki ocistila pola Bosne, ukopala paramilitarce, ostavila im kadrove i tone naoruzanja istima da torturisu gradove i sela i etnicki ociste Bosnu zarad Velike Srbije - kao i u Hravatskoj prethodno i kasnije na Kosovu. Situacija se u opkoljenom sarajevu u jednom momentu otela kontroli ali ce se tesko utvrdi odgovornost clanova predsednistva za to kada su mogucnosti za kontrolu bile minimalne zbog Srpske opsade. na drugoj strani odgovornost i PUNA KONTROLA Srpskih vlasti i uloge JNA je utvrdjena van svake sumnje - zasto se ne okrenemo toj stranici istorije i sve bi bilo lakse.

Aleksandar

pre 14 godina

Ovde se ne govori o izjednacavanju krivice, nego o krivici jednog covjeka koji je vjerovatno odgovoran za smrt mladih vojnika JNA. Niko nije rekao da su Ganic i Mladic pocinili jednake zlocine, niti s moze govoriti dok se ne uhvati Mladic ostavite Ganica na miru. Po tom pravilu policija svuda u svijetu bi trebala da ignorise sve ostale zlocine dok se ne pohapse ubice, pedofili i silovatelji. Ganic je samo jedan od ljudi odgovornih za citav ovaj nered u BiH i njegovu ulogu treba istraziti.

Mirko

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da ministarka pravde Snežana Malović zajedno sa svojim državnim sekretarom Slobodanom Homenom odmah danas podnesu ostavke a isto to zatraže i od republičkog tužioca kao i tužioca za ratne zločine sve sa svojim pomoćnicima.
Nama su potrebni pre svega sposobni ljudi na ovim položajima i dužnostia a ne partijski moćnici koji su na ova mesta došli isključivo zahvaljujući vezama u vlastitim partijama.
Nakon onako skandaloznog izbora-reizbora sudija i tužilaca i ove bljuvotine danas mislim da javnost nema potrebe da i dalje čeka na trenutak kada će se slučajno desiti da i oni naprave neki normalan potez u svojim karijerama (verovatno ćemo se načekati).
Dosta nam je nesposobnih sa minimalnim godinama radnog iskustva na najodgovornijim položajima.

mico

pre 14 godina

Optuznize iz Srbije nitko ne zarezuje...
To puno govori o dokazima na kojima su utemeljene.

Pokušaji izjednačavanja krivice neće proći kod međunarodnih faktora. To prolazi samo interno u Srbiji.
Zna se što se dogodilo. Zna se da se svi radili svašta. Ali, zna se i da nisu svi jednako krivi ni za početak, ni za sredinu, a ni za tragičan kraj cijele priče.

prolaznik

pre 14 godina

"Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji u srijedu, 10. marta, radi predaje Ganića Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji”, saopćeno je iz Ministarstva pravde Republike Srbije. Ministarka pravde Snežana Malović je tada rekla da u London stiže oko 1.000 stranica dokaznih materijala koji direktno terete ganića za zločin u Dobrovoljačkoj ulici. Međutim, Arnaut je u četvrtak za portal Sarajevo-x.com rekao kako se dokumentacija Srbije zasniva na 12 strana materijala o slučaju "Dobrovoljačka", te da se na dvije stranice nalaze navodi o potencijalnim dokazima, a ostalo su novinski članci o dešavanjima iz 1992. godine koji se ne mogu koristiti na sudu.

"Sigurni smo da Srbija nema dokaze koji će potkrijepiti slučaj, a posebno kada se to uporedi sa dokazima koje je imao Haški tribunal kada je razmatrao ovaj slučaj", rekao je Arnaut za Sarajevo-x.com."

sudija u penziji

pre 14 godina

Sve se vrti oko validnosti dokaza i brzine reagovanja. Setite se samo farse sa huliganima i dostavljanja nekakve nesređene dokumentacije Ustavnom sudu. Ako godinama u velikoj meri tužilaštvo Srbije ima zadatak da prikriva i selektivno procesuira krivična dela -ono se deformiše. Tada i neka najozbiljnija optužnica ne može dobro da se uradi. Pravosuđe se sistematski urušavalo a odlučan udarac je nanet ovom nazovi reformom. Sa poternicama se ne treba igrati. oNe su slika pravnog sistema zemlje. Uostalom nikada se neće utvrditi koliko je pravnika kupilo diplome u Kragujevcu ali i drugim gradovima u Srbiji i susednim zemljama. Eto i ovaj Šarićev je tu.

revan

pre 14 godina

Mi iz Bosne i Hercegovine trebamo svesrdno zahvaliti srbijanskom režimu zato jer su ovim cirkusom napravili jednu veliku uslugu svim lojalnim građanima BiH; niko nije ujedinio ovako dobro Bošnjake od '92. godine pa do danas. Zato jedno veliko hvala.
Na kraju će cirkus završiti, svi znamo kako, a poslije toga Srbija neće imati nikakve koristi. Upravo suprotno; zahvaljujući ovom postupku odnosi između naše dvije zemlje nikada od rata nisu bili gori i patit će još dugo vremena. Naravno obični građani Srbije od ovoga nemaju nikakve koristi, osim što su nakratko zaboravili na sve ekonomske probleme koji prožimaju srbijansku i bosanskohercegovačku svakodnevnicu.

(Vlast)a

pre 14 godina

Ne ulazim u pitanje prava i pravde:Kostunica i pravna bulumenta oko njega su nam dokazali da je sve relativno,a pravo i pravda koje se nama ne dopada ili dopada,pogotovo!Zanima me:kakvu korist republika Srbija i narod ove nesrecne zemlje ima od ove farse sa covekom koji nije ratovao na nasoj teritoriji?!Mi branimo djenerala i Dabica koje sav normalan svet osudjuje,a napadamo nekoga ko sigurno nije nevin,ali se o nasu drzavu ni na koji meni poznat nacin nije ogresio.Ako je kriv Srbima u Bosni-eto Republike Dodikove pa neka to resava,ako je Bosnjacima ili Hrvatima naudio,Federacija ce se snaci bez naseg angazovanja,trosenja para i dodatnog gubljenja dostojanstva i kredibiliteta.Ili mi i dalje izigravamo nekog nesrecnog sukcesora SFRJ?!

LilicaP

pre 14 godina

Ganic ima izvrsnu ekipu engleskih advokata - Clare Montgomery je branila i Pinocheta od isporucenja Cileu. Nas javni tuzilac nije pripremio ni prevod tuzbe na engleski jezik na vreme. Sa ovakvim nastupom Srbije na engleskom sudu ja ne bih puno ocekivala. Bojim se da cemo se samo obrukati. Iako je pravda na nasoj strani, treba je sudu i predstaviti na adekvatan nacin.

veki

pre 14 godina

pa to je sasvim normalna situacija. nema ovde nikakve anti-srpske zavere. Na Zapadu je pravda ono sto skupi advokati odluce a pare i uticaj ko sto znamo su u svakom drustvu prerekvizit.
Nasi ako hoce da pobede, tj. da osude Ganica moraju angazovati ozbiljnog advokata
sto je naravno stvar $$$.
Ganic ima 'prijatelje' i cela stvar je povezana i sa ugledom NATO-a.

Julius

pre 14 godina

Ja ne verujem da je srpsko pravosudje toliko neobavesteno u vezi raspisanih medjunarodnih poternica. Do sada su imali priliku da se uvere u cirkus takvih poternica i kratkim zadrzavanjem Hasima Tacija, Agima Cekua (sa Kosova) i nekolicine optuzenih iz Hrvatkse. Centrala Interpola ne samo ignorise, vec ismejava srpske poternice.Tako ce biti i sa Ejupom Ganicem; bice pusten na slobodu i vratice se u njegovu zemlju a da mu ni dlaka sa glave ne fali.
Ako je cilj srpskog pravosudja samo da blamira i iskompromituje odredjene licenosti susednih zemalja, onda neprihvatanjem tih poternica samo zadaje samar srpskom pravosudju, i zaostrava ionako ne bas dobrih odnosa sa susedima.
S jedne strane pricaju o dobrosusedskim odnosima, a podizu poternice protiv svih lidera i drzavnih zvanaicnika susednih zemalja, mada su svesni da nisu nadlezni da procesuiraju te slucajeve.Izgleda da su na spisku poternica Srbije svi borci, lideri i zvanicnici BiH, Kosova i Hrvatske, koji su branili svoju zemlju i svoje domove.
Prema novim pravilima Centrale Interpola u Lionu: -poternicu za ratne zlocine moze raspisati samo medjunarodni sud;
- drzava moze raspisati poternicu za svog drzavljanina optuzenog za ratni zlocin, i
- za stranog drzavljanina moze raspisati samo ukoliko je druga drzava saglasna sa tom poternicom.
Sa svojim poternicama Srbija samo daje pravi cirkus i zadaje samar srpskom pravosudju i Kancelariji Iterpola u Beogradu, i nista ne postize.

neko tamo

pre 14 godina

Mislim da posle ove farse sa Ganicem treba da se zamislimo nad naciniom na koji mi shavatamo pravdu i pravo... Vecina je do samo pre par dana bila ubedjena da je Ganic sam poubijao jadne vojnike a sada vec dolaze do svesti da su dokazi kojima raspolazu u Srbskom pravosudju samo rekla/kazala... Medjutim to ne smeta nasim dezurnim advokatima da to prikazu kao dovoljne dokaze... Ne treba zaboraviti da je predmet o Ganicevoj krivici vec bio u Hagu i dokazi iz tog vremena nisu bili dovoljni za optuznicu, da li ima novih dokaza neznam ali znam da 800 ili 1000 stranica o uopstenom mlacenja slame bez jasnih dokaza nista nece resiti... I sami Bosnjaci nisu mogli da dokazu da je Srbija ucestvovala u ratu u Bosni iako svi znamo da jeste pa im je optuznica propala... Ako ce ovo sa Ganicem da pocne neku vrstu resenja ko kako i kada je doprineo do krvavih sukoba pocevsi naravno od Politicara pa nadalje ja sam za to... Mi bi za pocetak mogli da pozovemo Cosica i sve ostale politicare na odgovornost ako ne zbog Bosne ono zbog otmice Srbskih drzavljana. Cekajuci da svet za stradanja iz 90-tih optuzi druge narode jer nisu sa 3 uzdignuta prsta branili Jugoslaviju na nacin kako je odgovaralo Milosevicu samo govori o tome da Srbija nije skinula Milosevica zato sto je krivac za stradanje Srba vec zato sto nije uspeo da sprovede politiku za koju se borio... Samo treba da pogledamo malo oko sebe svi ostali narodi bivse nam drzave saradjuju i ne prave probleme jedni drugima osim nas...mi smo uvek u pravu i svi treba da slusaju samo nas ...takva politika nas je i dovela do toga da ni sami ne znamo sta zelimo a sta ne , ko nam je saveznik a ko ne... Jednom recju nismo dosledni ni u cemu i politika nam se menja kao kurs dinara... Tako ne rade ozbiljne drzave a nadam se da nam je to teznja... Svi treba da odgovaraju za zlocine a mi treba prvo da se obracunamo sa nasim zlocincima a ne da opet guramo prst u oci drugim narodima...

Simon

pre 14 godina

Da li je slučaj politički ili nije, pokušajte da pitate roditelje pobijenih vojnika u Dobrovoljačkoj. Ta deca nisu išla u rat a politikom se tek nisu bavili. Radi se o ozbiljnom zločinu a ne politici.

Raven

pre 14 godina

Zanima me da li bi ga englezi pustili da je isti taj sud koji je izdao poternicu pre svega pocistio svoje dvoriste? Mislim da bi taj zahtev u tom slucaju imao svoju tezinu a ovako sve je diskutabilno...

mikica

pre 14 godina

Meni je najinteresantnije da se nikako ne javlja Engleski djak, ministar Vuk Jeremic koji inace ne propusta da komentarise sve i svasta, ali ovoga puta drzi veoma "low profile" (sakrio se i suti).
A to je veoma,veoma simptomaticno i budi sumnju.

FERID

pre 14 godina

Gospodin Ganic je bio clan Predsjednistva Republike BiH, drzave koja je bila zrtva agresije susjedne Jugoslavije (Srbija i Crna Gora). Kao zrtva oruzane agresije je BiH imala neotudjivo pravo na samoodbranu. Nisu vojnici Armije BiH jurisali po Srbiji, niti su drzali Beograd pod opsadom, ali Jugoslavenska vojska jeste jurisala po susjednoj BiH i drzala Sarajevo pod opsadom i terorizirala ga. Je li se to danasnji Beograd ljuti na tadasnje rukovodstvo BiH sto srpskim vojnicima nisu na tenkovske cijevi i bajonete mecali cvjecane vijence? Osim toga bi neko rukovodstvu u Srbiji trebao objasniti da Sarajevo nikada nije bilo u Srbiji, pa ni u maju 1992.-e godine, kako je navedeno u srbijanskom zahtjevu za izrucenje gospodina Ganica. Zemljopis, gospodo politicari iz Srbije, vam pored morala nije bas najjaca strana!

Kraljevina

pre 14 godina

Nas vise niko ne smatra za ozbiljno.i vlast i opozicija podnesite ostavke i neka se pripojimo nekoj zemlji iz okruzenja. Ovako vise ne ide.

serge

pre 14 godina

Ne vidim razlog da se ne procesuira svako ko je činio zločin.
Nema govora o izjednačavanju krivice - klasična manipulacija... Svi koji su trebali ili za koje postoje dokazi (osim Mladića i Hadžića) sa strane Srba su ili u zatvorima ili pokojni ili još uvek u Hagu.
Pre nekoliko dana je jedan hrvatski istoričar u tekstu u "Dnevnom Avazu" rekao kako mu nije jasno zašto se za zločine podižu optužnice protiv Hrvata i Bošnjaka koji su pobedili u ratu*! To je normalno da se posle rata pobedničkoj strani sve prašta i naveo da postoji mnoštvo primera gde saveznici u drugom svetskom ratu nisu procesuirani za zločine koje su počinili.
Tu je u stvari i srž problema. Na ovim prostorima je normalno i obavezno da nekoga maltretiraš ako ga poraziš, pa makar i u "Ne Ljuti Se Čoveče". Čisto radi reda.
Gde to vodi? Sve u krug, poraženi će jednom pobediti pa belaj... stalna potreba za vraćanjem dugova je od nas napravili najzaduženije nacije...

goodman

pre 14 godina

Mislio sam da je Ganic prebacen u specijalnu pritvorsku jedinicu gde ne bi imao pristupa ni prijateljima, posetiocima niti advokatima. Ali kad dodje predsednik predsednistva uvek se nadje iznimka.

View

pre 14 godina

Srbija nema moralno pravo da raspisuje poternice za bilo kim, da traži bilo čije izručenje, da prilaže bilo kakve činjenice, sve dok je najveći ratni zločinac posle Drugog sv. rata na slobodi.
Osim toga, ta ista Srbija je zloupotrebila novac (i to proglasila tajnom) sopstvenih građana da bi na prevaru omogućila bekstvo Miladina Kovačevića koji je u drugoj državi počinio krivično delo.
U toj istoj Srbiji su pljačka, pronevera i laž – nekažnjivi i u toj Srbiji su na slobodi ubice Đinđića, Dade, Ćuruvije, Branislave Rebić, gardista sa Topčidera ...

Takvoj državi se ne izručuje niko.

na zapadu nista novo

pre 14 godina

A zar Dodik nije zloupotrebio svoju funkciju kad je sluzbenim automobilima koje je platio narod RS pravio docek po Surcinskom aerodromu i u ne znam kom svojstvu taksirao po Beogradu dokazane ratne zlocince, i to za dela pocinjena na teritoriji te iste BiH cije je jedne konstitutivne clanice g-din Dodik upravo Premijer? I da li je doticni tad pomislio kakvu poruku je to poslalo onima u drugoj konstitutivnoj jedinici BiH, posto mu je sad odjednom toliko stalo do dobrih odnosa i poruka ljubavi, postovanja i prijateljstva koje te dve jedinice treba da razmenjuju? Sta god ja i svi mi misleli i hteli, RS je zaglavila u BiH na neodredjeno vreme i jedino to je realnost. Meni samo nije jasno kako ce sa ovakvim politicarima i ovakvim njihovim porukama koje upucuju onom drugom, ta dva naroda ostvariti neki suzivot na koji su, plasim se, osudjena?

ekrem

pre 14 godina

Isti koji su ga napadali sad su hteli i da mu sude.
Srbija je ne garant nego Talac Dejtona.
Potpisuju se dekleracije i sporazumi o saradnji koji se postuju do prve prilike.
Krivo shvacen Referendum.
I dalje se tvrdi pazar oko Srebrenice.
Pokusava se trgovati RS i RK sto prakticki znaci da Srbija nije ni odustala od Miloseviceve politike.
Primorava se BiH da ne prizna Kosovo stete trpe obe strane.
Potpresednik Srbije hvali dela svog mentora.
Politizuje se namerno i jedno i drugo tuzilastvo.
Engleska se pretvara u lovackog kera Srbije iako je clan svih mogucih relevantnih organizacija na planeti.

I,i,i.......dokle vise

Pogledajte sta radite ako boga znate.

neko iz Srbije

pre 14 godina

Čovek koji je četiri godine bio u gradu koji se besomučno i nemilosrdno granatirao i aktivno učestvovao u njegovoj odbrani tretiran je kao ratni zločinac od onih koji su aktivno učestvovali u tom granatiranju ili su bili logistčka podrška. Još žele i da mu sude. Za njega i slične ako ima dokaza nadležan je samo sud u Hagu. Nego šta je sa Solanom i ostalima koji su bombardovali Srbiju, da li su raspisane poternice.
Kada se odbije naš zahtev ili molba svejedno kukamo da smo mali, nemoćni i slično. Zar tome i danas sa nekim potezima ne kumujemo.

smrko

pre 14 godina

pa dokle čemo više pravit budale od vlastitog naroda, svi imalo pametni znaju šta se dešavalo, pustimo čoveka, nevin je, onaj koji se brani je uvek nevin, priznajmo greške i okrenimo se sadašnjici da bi imali barem malo nade u sutra.

Svetlana Krstić

pre 14 godina

Bravo za britansko nezavisno sudstvo! Ovim se jasno dokazuje da politici nije mesto u sudnici, a to je "sport" koji se u Srbiji pretežno upražnjava.

autonomas

pre 14 godina

Paradoks je na svim nivoima. Britanija bi Ganica trebalo da isporuci Jugoslaviji, Jugoslavije nema. Unistavanju SFRJ je Srbija doprinela jednako koliko i druge republike ako ne i vise. Na kom osnovu Srbija misli da ima veze sa zlocinom za koji je optuzen Ganic? Zato sto su ubijeni vojnici bili iz Srbije. A kako su iz Srbije, ako Srbija nije ucestvovala u ratnim operacijama u Bosni? Sami sebe uplicemo u gomilu lazi koje su nam servirane 90-ih od strane srpskih politicara (da ne bude zamene nisu ni politicari drugih republika bolji). Ali danas u Srbiji postoji tolika sludjenost i zbunjenost da ljudi vec i veruju u neke parole i gluposti koje su im servirane. Zato se ovakve gluposti i desavaju. Srbija danas, ako sebe distancira od Srbije 90-ih treba Ganica kao zlocinca da dokumentuje i preda Hagu ili nekoj instituciji koja je mozda nadlezna. Ovako on i slicni imaju sve sanse da se izvuku.

Mrgud

pre 14 godina

Pa zar sud u Hagu nije rekao da su srpski celnici optuzeni i mnogi osudjeni za zlocinacko udruzivanje protiv Bosnjackog naroda u cilju etnickog ciscenja? Mnogi ti celnici nisu procesuirani. Za Bosnasko predsednistvo u kome je bilo i Srba to nikada niko nije utvrdio osim sto Srbija sada pokusava da neutralise istinu. Ako je neko kriv za stradanje vojnika morace u najmanju ruku da dokazu da je predsjednistvo naredilo ili tolerisalo ubijanje kolonu koja vojske za koju je utvrdjeno da je pre Sarajeva pod komandom iz Srbije vec okruzila gradove, etnicki ocistila pola Bosne, ukopala paramilitarce, ostavila im kadrove i tone naoruzanja istima da torturisu gradove i sela i etnicki ociste Bosnu zarad Velike Srbije - kao i u Hravatskoj prethodno i kasnije na Kosovu. Situacija se u opkoljenom sarajevu u jednom momentu otela kontroli ali ce se tesko utvrdi odgovornost clanova predsednistva za to kada su mogucnosti za kontrolu bile minimalne zbog Srpske opsade. na drugoj strani odgovornost i PUNA KONTROLA Srpskih vlasti i uloge JNA je utvrdjena van svake sumnje - zasto se ne okrenemo toj stranici istorije i sve bi bilo lakse.

pero

pre 14 godina

Nesto mi tu nije jasno, Odkud da Srbija trazi izrucenje za nesto sto se desilo na podrucju BiH, a da pri tom sluzbeno Srbija nije ucestvovala u ratu. Ako i to zanemarimo, zasto onda nije poslala dokaze pa ga ne bi pustili. Kao rezultat napravili su od Ganica heroja u Federaciji, covjek nece odgovarati za nesto za sto bi trebao odgovarati, i ne samo za to nego i za druge stvari. Vjerujem da bi svako ko je imao privilegiju donosenja odluka o zivotu i smrti u zadnjem ratu trebao da prvo zaglavi u zatvoru pa nek se onda brani iz zatvora.

mico

pre 14 godina

Optuznize iz Srbije nitko ne zarezuje...
To puno govori o dokazima na kojima su utemeljene.

Pokušaji izjednačavanja krivice neće proći kod međunarodnih faktora. To prolazi samo interno u Srbiji.
Zna se što se dogodilo. Zna se da se svi radili svašta. Ali, zna se i da nisu svi jednako krivi ni za početak, ni za sredinu, a ni za tragičan kraj cijele priče.

Jugoslav

pre 14 godina

Zalosno, zbog one dece koje su muslimani tamo krvnicki pobili dok su kretali svojim majkama i ocevima! Zalosno i tuzno! Istovremeno odslikava snagu nase drzave, partnerskog odnosa Velike Britanije i "jednakih" arsina za sve! Neciji zlocini su zlocini, neciji nisu. Tuzno, ali istinito.

Ivan

pre 14 godina

Dosta o tome kako Srbija nema moralno pravo na ništa. Svim zločincima suditi. Tu je Srbija svetlosne godine ispred Hrvatske i BiH.
A istorija nije počela juče dragi moji tako, da o moralnosti i ko šta može bolje je neumesno govoriti kad se zna šta se sve na balkanu radilo.

niko

pre 14 godina

Ako Ganica definitivno oslobode u Aprilu, nebi me zacudilo da Silajdjic posalje avion Federacije po Ganica i organizuje mu docek kao sto je Dodik slao avion po Plavsicku i docekivao je.
Samo, bitna je razlika jer je ona osudjeni zlocinac koji se priznao ratne zlocine a Ganic to nije.
A sve se svodi na sakupljanje jeftinih politickih poena, ali zamislite to u ovoj izbornoj godini.

Raven

pre 14 godina

Zanima me da li bi ga englezi pustili da je isti taj sud koji je izdao poternicu pre svega pocistio svoje dvoriste? Mislim da bi taj zahtev u tom slucaju imao svoju tezinu a ovako sve je diskutabilno...

???!!!

pre 14 godina

Boze, koliko smo naivni i glupi! Pa, zar je iko i na trenutak poverovao da ce Ganic biti nama izrucen ili makar zadrzan u pritvoru??? Vratice se u Bosnu, sudice mu fol i osloboditi ga! Ako se on ne seca one pobijene dece pri povlacenju, na zdravlje njegovoj deci i familiji. Ima onaj gore koji sve vidi. Znamo mi to po nama! I nas gleda, zato nam je ovako kako nam je!

Goran BL

pre 14 godina

Da je bilo relevantnih dokaza ostao bi gde jeste... a s obzirom da je ovo sve politicka motivacija spasavanja gosp. Dodika od gubitka vlasti na oktobarskim izborima... ostaje nam da trpimo do izbora a onda mani ti se nacionalizma i glasati za najbolje ekonomske i socijalne programe... sebi su sagradili dvorove a nas strpali u torove... aferim

revan

pre 14 godina

Mi iz Bosne i Hercegovine trebamo svesrdno zahvaliti srbijanskom režimu zato jer su ovim cirkusom napravili jednu veliku uslugu svim lojalnim građanima BiH; niko nije ujedinio ovako dobro Bošnjake od '92. godine pa do danas. Zato jedno veliko hvala.
Na kraju će cirkus završiti, svi znamo kako, a poslije toga Srbija neće imati nikakve koristi. Upravo suprotno; zahvaljujući ovom postupku odnosi između naše dvije zemlje nikada od rata nisu bili gori i patit će još dugo vremena. Naravno obični građani Srbije od ovoga nemaju nikakve koristi, osim što su nakratko zaboravili na sve ekonomske probleme koji prožimaju srbijansku i bosanskohercegovačku svakodnevnicu.

Daki

pre 14 godina

Necu da ulazim u to da li je ovaj covek kriv za nesto ili nije. Jedna druga misao mi je u glavi od kako sam procitao biografiju Ejupa Granica i da mogu samo jednu stvar bih ga pitao! Sta ti je trebalo covece da se u jeku brijijantne karijere i doktorata na MIT vratis u Bosnu i da bez obzira na to da li si kriv za zlocine ili nisi, obrukas i budes ucesnik rata u Bosni? Zar nije bilo bolje biti profesor na MIT-u i uzivati u Americi... Zivotna greska a do kraja zivota ce te pratiti zig sumnje i rata!

pero

pre 14 godina

Da ga je kojim slucajem Crna Gora pustila bilo bi da je kriminalna drzava i da cuva ratne zliocine te bi i ambasadora povukli... Gde su sada Homen, Maloviceva i ostali da skoce na London.

Aleksandar

pre 14 godina

Ovde se ne govori o izjednacavanju krivice, nego o krivici jednog covjeka koji je vjerovatno odgovoran za smrt mladih vojnika JNA. Niko nije rekao da su Ganic i Mladic pocinili jednake zlocine, niti s moze govoriti dok se ne uhvati Mladic ostavite Ganica na miru. Po tom pravilu policija svuda u svijetu bi trebala da ignorise sve ostale zlocine dok se ne pohapse ubice, pedofili i silovatelji. Ganic je samo jedan od ljudi odgovornih za citav ovaj nered u BiH i njegovu ulogu treba istraziti.

(Vlast)a

pre 14 godina

Ne ulazim u pitanje prava i pravde:Kostunica i pravna bulumenta oko njega su nam dokazali da je sve relativno,a pravo i pravda koje se nama ne dopada ili dopada,pogotovo!Zanima me:kakvu korist republika Srbija i narod ove nesrecne zemlje ima od ove farse sa covekom koji nije ratovao na nasoj teritoriji?!Mi branimo djenerala i Dabica koje sav normalan svet osudjuje,a napadamo nekoga ko sigurno nije nevin,ali se o nasu drzavu ni na koji meni poznat nacin nije ogresio.Ako je kriv Srbima u Bosni-eto Republike Dodikove pa neka to resava,ako je Bosnjacima ili Hrvatima naudio,Federacija ce se snaci bez naseg angazovanja,trosenja para i dodatnog gubljenja dostojanstva i kredibiliteta.Ili mi i dalje izigravamo nekog nesrecnog sukcesora SFRJ?!

LilicaP

pre 14 godina

Ganic ima izvrsnu ekipu engleskih advokata - Clare Montgomery je branila i Pinocheta od isporucenja Cileu. Nas javni tuzilac nije pripremio ni prevod tuzbe na engleski jezik na vreme. Sa ovakvim nastupom Srbije na engleskom sudu ja ne bih puno ocekivala. Bojim se da cemo se samo obrukati. Iako je pravda na nasoj strani, treba je sudu i predstaviti na adekvatan nacin.

Alek

pre 14 godina

Preporucujem nasim pravosudnim organima da redovno gledaju kriminalisticke serije na Fox-u i ostalim TV stanicama koje ih emituju. Tako bi mogli da nauce kako funkcionise Anglo-Saksonski pravosudni sistem. Tako bi naucili da pre raspisivanja medjunarodne poternice za nekim, svi relevantni dokazi moraju biti pripremljeni i prevedeni na sve znacajne svetske jezike. Ovako cemo se i dalje brukati i kriviti nekog drugog za sopstveni javasluk i neznanje

FERID

pre 14 godina

Gospodin Ganic je bio clan Predsjednistva Republike BiH, drzave koja je bila zrtva agresije susjedne Jugoslavije (Srbija i Crna Gora). Kao zrtva oruzane agresije je BiH imala neotudjivo pravo na samoodbranu. Nisu vojnici Armije BiH jurisali po Srbiji, niti su drzali Beograd pod opsadom, ali Jugoslavenska vojska jeste jurisala po susjednoj BiH i drzala Sarajevo pod opsadom i terorizirala ga. Je li se to danasnji Beograd ljuti na tadasnje rukovodstvo BiH sto srpskim vojnicima nisu na tenkovske cijevi i bajonete mecali cvjecane vijence? Osim toga bi neko rukovodstvu u Srbiji trebao objasniti da Sarajevo nikada nije bilo u Srbiji, pa ni u maju 1992.-e godine, kako je navedeno u srbijanskom zahtjevu za izrucenje gospodina Ganica. Zemljopis, gospodo politicari iz Srbije, vam pored morala nije bas najjaca strana!

savo

pre 14 godina

U 21 veku nema porazenih ni pobednika. Americkim vojnicima se sudi ako naprave zlocin, britanskim takodje, kao i svim vojnicima i njihovim oficirima sirom sveta. Sudi se onima koji su pocinili bilo kakav civilni ili ratni prekrsaj jer je to i samo to normalno.
Ako je Ganic kriv i ako za to ima dokaza bice ili osudjen ili izrucen Srbiji, gde se i rodio, ili Bosni gde zivi. Ko je ubijao i mucio ljude mora za to i da odgovara ma kako se on zvao i ma sta on bio.

veki

pre 14 godina

pa to je sasvim normalna situacija. nema ovde nikakve anti-srpske zavere. Na Zapadu je pravda ono sto skupi advokati odluce a pare i uticaj ko sto znamo su u svakom drustvu prerekvizit.
Nasi ako hoce da pobede, tj. da osude Ganica moraju angazovati ozbiljnog advokata
sto je naravno stvar $$$.
Ganic ima 'prijatelje' i cela stvar je povezana i sa ugledom NATO-a.

Simon

pre 14 godina

Da li je slučaj politički ili nije, pokušajte da pitate roditelje pobijenih vojnika u Dobrovoljačkoj. Ta deca nisu išla u rat a politikom se tek nisu bavili. Radi se o ozbiljnom zločinu a ne politici.

prolaznik

pre 14 godina

"Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji u srijedu, 10. marta, radi predaje Ganića Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji”, saopćeno je iz Ministarstva pravde Republike Srbije. Ministarka pravde Snežana Malović je tada rekla da u London stiže oko 1.000 stranica dokaznih materijala koji direktno terete ganića za zločin u Dobrovoljačkoj ulici. Međutim, Arnaut je u četvrtak za portal Sarajevo-x.com rekao kako se dokumentacija Srbije zasniva na 12 strana materijala o slučaju "Dobrovoljačka", te da se na dvije stranice nalaze navodi o potencijalnim dokazima, a ostalo su novinski članci o dešavanjima iz 1992. godine koji se ne mogu koristiti na sudu.

"Sigurni smo da Srbija nema dokaze koji će potkrijepiti slučaj, a posebno kada se to uporedi sa dokazima koje je imao Haški tribunal kada je razmatrao ovaj slučaj", rekao je Arnaut za Sarajevo-x.com."

Julius

pre 14 godina

Ja ne verujem da je srpsko pravosudje toliko neobavesteno u vezi raspisanih medjunarodnih poternica. Do sada su imali priliku da se uvere u cirkus takvih poternica i kratkim zadrzavanjem Hasima Tacija, Agima Cekua (sa Kosova) i nekolicine optuzenih iz Hrvatkse. Centrala Interpola ne samo ignorise, vec ismejava srpske poternice.Tako ce biti i sa Ejupom Ganicem; bice pusten na slobodu i vratice se u njegovu zemlju a da mu ni dlaka sa glave ne fali.
Ako je cilj srpskog pravosudja samo da blamira i iskompromituje odredjene licenosti susednih zemalja, onda neprihvatanjem tih poternica samo zadaje samar srpskom pravosudju, i zaostrava ionako ne bas dobrih odnosa sa susedima.
S jedne strane pricaju o dobrosusedskim odnosima, a podizu poternice protiv svih lidera i drzavnih zvanaicnika susednih zemalja, mada su svesni da nisu nadlezni da procesuiraju te slucajeve.Izgleda da su na spisku poternica Srbije svi borci, lideri i zvanicnici BiH, Kosova i Hrvatske, koji su branili svoju zemlju i svoje domove.
Prema novim pravilima Centrale Interpola u Lionu: -poternicu za ratne zlocine moze raspisati samo medjunarodni sud;
- drzava moze raspisati poternicu za svog drzavljanina optuzenog za ratni zlocin, i
- za stranog drzavljanina moze raspisati samo ukoliko je druga drzava saglasna sa tom poternicom.
Sa svojim poternicama Srbija samo daje pravi cirkus i zadaje samar srpskom pravosudju i Kancelariji Iterpola u Beogradu, i nista ne postize.

mikica

pre 14 godina

Meni je najinteresantnije da se nikako ne javlja Engleski djak, ministar Vuk Jeremic koji inace ne propusta da komentarise sve i svasta, ali ovoga puta drzi veoma "low profile" (sakrio se i suti).
A to je veoma,veoma simptomaticno i budi sumnju.

Cera

pre 14 godina

Ispada kao da je taj sud čekao samo da stigne zahtev Srbije sa 500 strana nekih dokaza pa da ga momentalno pusti na slobodu. Super, onda ništa.

Čudoljub

pre 14 godina

Izvinite, ali g. Ganić je pušten samo na uslovnu slobodu, uz kauciju od 25.000 funti i sa obavezom da se svakodnevno javlja policiji. Takođe mu je zabranjeno da napušta trenutno boravište u određeno vreme, nema prava da podnosi zahtev za izdavanje putnih dokumenata (verovatno mu je pasoš zadržan).

Znači, mora da u Britaniji dočeka odluku suda.

Ovo je bitna razlika u odnosu na "puštanje na slobodu", zar ne?

neko tamo

pre 14 godina

Mislim da posle ove farse sa Ganicem treba da se zamislimo nad naciniom na koji mi shavatamo pravdu i pravo... Vecina je do samo pre par dana bila ubedjena da je Ganic sam poubijao jadne vojnike a sada vec dolaze do svesti da su dokazi kojima raspolazu u Srbskom pravosudju samo rekla/kazala... Medjutim to ne smeta nasim dezurnim advokatima da to prikazu kao dovoljne dokaze... Ne treba zaboraviti da je predmet o Ganicevoj krivici vec bio u Hagu i dokazi iz tog vremena nisu bili dovoljni za optuznicu, da li ima novih dokaza neznam ali znam da 800 ili 1000 stranica o uopstenom mlacenja slame bez jasnih dokaza nista nece resiti... I sami Bosnjaci nisu mogli da dokazu da je Srbija ucestvovala u ratu u Bosni iako svi znamo da jeste pa im je optuznica propala... Ako ce ovo sa Ganicem da pocne neku vrstu resenja ko kako i kada je doprineo do krvavih sukoba pocevsi naravno od Politicara pa nadalje ja sam za to... Mi bi za pocetak mogli da pozovemo Cosica i sve ostale politicare na odgovornost ako ne zbog Bosne ono zbog otmice Srbskih drzavljana. Cekajuci da svet za stradanja iz 90-tih optuzi druge narode jer nisu sa 3 uzdignuta prsta branili Jugoslaviju na nacin kako je odgovaralo Milosevicu samo govori o tome da Srbija nije skinula Milosevica zato sto je krivac za stradanje Srba vec zato sto nije uspeo da sprovede politiku za koju se borio... Samo treba da pogledamo malo oko sebe svi ostali narodi bivse nam drzave saradjuju i ne prave probleme jedni drugima osim nas...mi smo uvek u pravu i svi treba da slusaju samo nas ...takva politika nas je i dovela do toga da ni sami ne znamo sta zelimo a sta ne , ko nam je saveznik a ko ne... Jednom recju nismo dosledni ni u cemu i politika nam se menja kao kurs dinara... Tako ne rade ozbiljne drzave a nadam se da nam je to teznja... Svi treba da odgovaraju za zlocine a mi treba prvo da se obracunamo sa nasim zlocincima a ne da opet guramo prst u oci drugim narodima...

sudija u penziji

pre 14 godina

Sve se vrti oko validnosti dokaza i brzine reagovanja. Setite se samo farse sa huliganima i dostavljanja nekakve nesređene dokumentacije Ustavnom sudu. Ako godinama u velikoj meri tužilaštvo Srbije ima zadatak da prikriva i selektivno procesuira krivična dela -ono se deformiše. Tada i neka najozbiljnija optužnica ne može dobro da se uradi. Pravosuđe se sistematski urušavalo a odlučan udarac je nanet ovom nazovi reformom. Sa poternicama se ne treba igrati. oNe su slika pravnog sistema zemlje. Uostalom nikada se neće utvrditi koliko je pravnika kupilo diplome u Kragujevcu ali i drugim gradovima u Srbiji i susednim zemljama. Eto i ovaj Šarićev je tu.

serge

pre 14 godina

Ne vidim razlog da se ne procesuira svako ko je činio zločin.
Nema govora o izjednačavanju krivice - klasična manipulacija... Svi koji su trebali ili za koje postoje dokazi (osim Mladića i Hadžića) sa strane Srba su ili u zatvorima ili pokojni ili još uvek u Hagu.
Pre nekoliko dana je jedan hrvatski istoričar u tekstu u "Dnevnom Avazu" rekao kako mu nije jasno zašto se za zločine podižu optužnice protiv Hrvata i Bošnjaka koji su pobedili u ratu*! To je normalno da se posle rata pobedničkoj strani sve prašta i naveo da postoji mnoštvo primera gde saveznici u drugom svetskom ratu nisu procesuirani za zločine koje su počinili.
Tu je u stvari i srž problema. Na ovim prostorima je normalno i obavezno da nekoga maltretiraš ako ga poraziš, pa makar i u "Ne Ljuti Se Čoveče". Čisto radi reda.
Gde to vodi? Sve u krug, poraženi će jednom pobediti pa belaj... stalna potreba za vraćanjem dugova je od nas napravili najzaduženije nacije...

goodman

pre 14 godina

Mislio sam da je Ganic prebacen u specijalnu pritvorsku jedinicu gde ne bi imao pristupa ni prijateljima, posetiocima niti advokatima. Ali kad dodje predsednik predsednistva uvek se nadje iznimka.

Mirko

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da ministarka pravde Snežana Malović zajedno sa svojim državnim sekretarom Slobodanom Homenom odmah danas podnesu ostavke a isto to zatraže i od republičkog tužioca kao i tužioca za ratne zločine sve sa svojim pomoćnicima.
Nama su potrebni pre svega sposobni ljudi na ovim položajima i dužnostia a ne partijski moćnici koji su na ova mesta došli isključivo zahvaljujući vezama u vlastitim partijama.
Nakon onako skandaloznog izbora-reizbora sudija i tužilaca i ove bljuvotine danas mislim da javnost nema potrebe da i dalje čeka na trenutak kada će se slučajno desiti da i oni naprave neki normalan potez u svojim karijerama (verovatno ćemo se načekati).
Dosta nam je nesposobnih sa minimalnim godinama radnog iskustva na najodgovornijim položajima.

Kraljevina

pre 14 godina

Nas vise niko ne smatra za ozbiljno.i vlast i opozicija podnesite ostavke i neka se pripojimo nekoj zemlji iz okruzenja. Ovako vise ne ide.