Subota, 27.02.2010.

00:24

"Kosovo problem na putu u EU"

Bivši ministar spoljnih poslova Italije Đani de Mikelis ocenio je da će Kosovo predstavljati problem na putu evrointegracija Srbije.

Izvor: Danas

"Kosovo problem na putu u EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Okreni, obrni, jos ce ispasti da komunjare i Zloba nisu bili bas u svemu "u krivu" oko kojekakvih teorija zavere, dvolicnosti Zapada itd. Zvuci nerazumno i glupo, ali i zastrasujuce istinito.

Bane

pre 14 godina

Sto se tice kosova, prihvatili mi to ili ne, ono je definitivno izgubljeno. Neka mi neko napise scenario u kojem ga mi mozemo vratiti. A po pitanju ulaska u EU, to je za nas gotovo prioritena stvar.. da krenemo od nekakve nule. Neki se zavaravju, kao kad moze Norveska ili Svajcarska sami, mozemo i mi. Te su zemlje odavno izborile svoj status i nemaju nikakvih ni ekonomskih ni bilo kakvih drugih smetnji, a mi trazimo pomoc i kredite, a vec smo u dugovima. Mnogi od nas trebaju konacno da se probude.

Marko

pre 14 godina

Ako se ispostavi da Kosovo bude uslov za EU ocekujem momentalne ostavke Tadića i cele vlade i trajno povlacenje iz politickog zivota, jer su nas godinama LAGALI oko kljucne stvari za naciju. Tako pogresna politika (ako se najave obistine) je NEOPROSTIVA!

student

pre 14 godina

Ako moram da biram izmedju svoje buducnosti i izmedju toga da opet zaratimo sa pola sveta zbog tog Kosova koje pola ''patrijota'' nije ni posetilo i u kome zivi sacica Srba... iskreno pre cu izabrarti prvo. Srbin jesam, patriota jesam, ali glup nisam.

Драган

pre 14 godina

Наша власт не треба само да понавља да никада неће признати независност Косова, и да хоће, не смеју јер то Устав забрањује, него власт треба да има много активнији приступ, треба све да чини да се Косово што пре врати под Уставни положај Србије, ма колико тај циљ био далеко. Власт је повременом оштром реториком и медијским спиновима себе учинила борцима за Косово, а суштински је учинила много штетних уступака. Попут прихватања ЕУлекса, пасивним ставом о косовским изборима, слабљењем српских институција, избегавањем овог питања у односу према ЕУ. Али политици лажи и обмана "И КОСОВО И ЕУ" се ближи тренутак истине и ово је само једна од најава у том правцу...

DejanXS K Mitrovica Srbija

pre 14 godina

De Mikelis je naveo i da Italija snažno podžava ulazak Srbije u EU iz "sebičnih interesa". Komentar kaže sve!
Ne damo kosmet, ni za šta! A dal ćemo bolje ili lošije živit zavisi isključivo od nas! Pogledajte npr. Norvešku!

Goran

pre 14 godina

Konacno da neko javno kaze ono sto svi znamo, a to je da Srbija nece u EU. Posto sam svake nedelje u EU meni i nije zao, zao mi je Srpskog naroda koji veruje da ce ulaskom u EU svi problemi biti reseni, uostalom evropski politicari nam u zadnje vreme naglasavaju da Kosovo ne moramo da priznamo ali da je za njih nezavisnost nepovratna i da moramo da saradjujemo sa susedima. Citajuci medju redovima dok ne priznamo Kosovo necemo uci u EU, vlast nas zamajava evropskim integracijama da bi pokrili tezak zivot danas u Srbiji. Mislim da Srbija ipak treba da saradjuje sa EU a nikako da ulazi u clanstvo, neka EU preko Srbije proizvodi robu za Istok koji nam je naklonjeniji.

Geger

pre 14 godina

Opsenarstvo obicno. Ovaj spor i trenutni status quo je veci problem za Kosovo (i tzv."medjunarodnu zajednicu") nego za Srbiju pa neka oni i predloze resenje. A Srbija ce onda da vidi sta je bolje za nacionalne interese - predlozeno resenje ili status quo.

Ako zbog trenutnog statusnog "resenja" Srbija ima problem da udje u EU, isti (samo veci) problem ima i tzv. Kosovo. A njima ako je dobro, onda nista.

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Nije problem Kosovo za Srbiju na putu ka EU nego jedna velika i gorka pilula koja se mora progutati. Ako zelis jezgro, slomi ljusku.

UE

pre 14 godina

Srbija nikad neće priznati kosovo, to znači da nikad neće biti u Evropi!! Ulazak Srbije u EU iz "sebičnih interesa". Znače ne za dobro Srbije nego za dobro Italije, e pa u takoj korumiranoj evropi u kojoj svako gleda samo svoje lične interese i ne treba da bude.

Jabilondo

pre 14 godina

Pa, ako dodje do ucenjivanja "Kosovo ili EU", a onda i do referenduma, ja cu jasno zaokruziti prvu opciju. Shto je mnogo, mnogo je, mora postojati neka granica dobrog ukusa, a ucena svakako nije u okviru te granice. Ako EU odgovara da ima rupu na Balkanu, onda ok. Mnoge drzave Evrope zive bez chlanstva u EU, snacicemo se i mi.

Victory Of The Sane

pre 14 godina

"...to će značiti katastrofu ne samo za Srbiju, već i za Italiju, jer će Italija ostati na periferiji. Iz naših sebičnih interesa mi se zalažemo za što bržu integraciju Srbije u EU", rekao je de Mikelis.

Да, стварно ће значити катастрофу...Просто ми се срце цепа кад чујем злокобна предвиђања "експерата" из ЕУ...И то још кад зачине некаквим контрадикторним изјавама...

Arsa

pre 14 godina

Bivši šef italijanske diplomatije ocenio je da Srbija neće ući u Evropsku uniju 2014. godine, ali, kako je rekao, "ni mnogo godina posle toga, već negde između".
Ha ha kakva recenica :D

fan

pre 14 godina

E tako... Zelim da se konacno kaze Srbiji koji su uslovi da postane clan EU! Da se razumemo, ja jesam za ulazak u EU, ali ako je izbor EU ili Kosovo, ja biram ovo drugo!

Ivana

pre 14 godina

Srbija nece uci u EU "ni mnogo godina posle 2014-e, vec negde izmedju". E ovo je izjava za medalju. Ok, svi znamo da u EU necemo uci nikada, za to vise ni nema sanse sada kada smo se politicki ukacili sa Rusijom, ali izjave evropskih zvanicnika o Srbiji su nekada toliko nebulozne da covek mora da se nasmeje.

qwerty

pre 14 godina

Može to da bude realnost do sutra - ali čak ni za 100 godina, kada se odnosi Srbije i Kosova normalizuju (ako pretpostavimo da se ništa ne desi na pitanju promene centara moći u svetu, što je ipak pitanje), Srbija NIKADA neće zvanično priznati Kosovo ni odustati od pokušaja da vrati svoje institucije, i, u krajnjem slučaju, vlast.
Vrlo sam siguran i da u Evropi neće biti jednoglasne odluke, pa zvanične sankcije Srbiji ne dolaze u obzir, a na licemerne ultimatume smo navikli, a svejedno bi ih bilo, tako da ništa ne gubimo (Hrvati su za mnogo manju stvar zadržavani jako dugo vremena).
Svaka ozbiljna zemlja (a Srbija će u međuvremenu, dok strasti oko Kosova još traju, nadam se to i postati) mora da ima kontinuitet spoljne politike, pa ni jedna kvaziliberalna, kvazipacifička ili neka treća politička opcija neće moći da iz korena promeni odnos Srbije prema južnoj pokrajini (ukoliko dođe do dela vlasti, naravno).

realan

pre 14 godina

A sta je to on rekao sto mi ne znamo ?? Na sledecim izborima DS nece moci da proda pricu i Kosovo I Evropa!! Kao ni SNS ni SPS!!! Znaci RADIKALI KAZU KOSOVO, LDP KAZE EVROPA!!! Pa vi birajte...

galileo

pre 14 godina

Svako ko je na sluzbenoj poziciji, prica uglavnom bajke. Kada se povuces sa iste, bez ikakvog rizika mozes da pricas otvoreno i da izneses svoje objektivno misljenje. Znaci price tipa Kosovo i EU su dve odvojene teme za Srbiju...da, ali u izjavi za novine, televiziju ili nase politicare...u realnom zivotu, itekako ce biti zdruzeni procesi svidelo se to nama ili ne...

Aleksandar

pre 14 godina

Naravno da svako gleda svoje licne i "sebicne" interese, tu nema niceg loseg. A sto se KiM tice, ne vidim da je turski Kipar usporio ulazak Nikozije u EU, sto bi onda Kosovo bilo problem za Srbiju. Da ne pricamo sada o Severnoj Irskoj ili drugim goricim temama, ali eto samo mi moramo da se odricemo svoje istorije.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

On je dodao na Kosovu moraju biti stvoreni uslovi da kosovski Srbi imaju sva prava i očuvaju etnički identitet i ocenio da je "u ovom trenutku bolje izbeći integraciju srpskih institucija u kosovske".

Jedino je Srbima na sjeveru omogućeno da zadrže svoj identitet i da neometano žive bez ikakvih trzavica u režiji Prištine dok onima južno od Ibra nije. A sada pojedini predstavnici tzv. međunarodne zajednice u saradnji sa Prištinom im žele i to ukinuti.

Srbija uvažava postojanje Kosova ali ne kao nezavisne države. Zar je nekima to zaista teško shvatiti! Uostalom ni EU nije vječna tvorevina baš kao što nije bila ni Jugoslavija. U samoj EU ne postoji saglasnost oko kosovske nezavisnosti.
Volio bih da se Italiji odvoji južni Tirol. Ionako nije njihov.

Normalno je da veće EU zemlje koje i odlučuju u EU sve post socijalističke zemlje kao članice EU samo iz svojih interesa a Srbija će ući u EU onda kada te razvijenije zemlje pokupuju u Srbiji sve što se može pokupovati baš kao što su to uradili sa Hrvatskom.

Upravo nepriznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije je barijera ka stvaranju Velike Albanije. Da Srbija prizna tu ilegalno stečenu nezavisnost već sutra bi se Kosovo moglo ujediniti sa Albanijom.

Ništa nije nepovratno na Balkanu. Uostalom Italija nije ta koja odlučuje. Stanje na geopolitičkoj sceni se mijenja. To što je stanje sada nepovoljno za Srbiju ne znači da će tako i ostati. Zaista je glupo u politici govoriti nikada.

Blanusha

pre 14 godina

Konacno da i neko kaze da ce Kosovo biti problem naseg ulaska u EU! Da vidimo kako ce na to nasi politicari da odgovore, a jos vise- kako ce to da rese jednog dana, koja god vlast bila. Ja sam za ulazak u EU, ali koja se to zemlja odricala dela teritorije da bi postala clanica EU? Cena je zaista prevelika, i znam da ce nas to mnogo kostati, ali kako? Jesmo mali narod, mozda smo i najgori u Evropi, ali, imamo bar malo ponosa! Ne kazem da ne treba da udjemo u EU ako se taj uslov postavi, ali da se Uniji da do znanja da mora neko alternativno resenje da pronadje u ovoj situaciji...Toliko zakona ima ta EU, toliko pravila, i svega ostalog, neka onda pronadje i neko resenje za ovo, ili neka ostane zauvek rupa u srcu Evrope, pa Boze moj...Potrebni su nam daleko vise nego mi njima, ali i do sada smo umirali bez njih...
Nadam se da ce Evropa ipak imati vise razumevanja...

Bez_Cenzure

pre 14 godina

On je dodao na Kosovu moraju biti stvoreni uslovi da kosovski Srbi imaju sva prava i očuvaju etnički identitet i ocenio da je "u ovom trenutku bolje izbeći integraciju srpskih institucija u kosovske".

Jedino je Srbima na sjeveru omogućeno da zadrže svoj identitet i da neometano žive bez ikakvih trzavica u režiji Prištine dok onima južno od Ibra nije. A sada pojedini predstavnici tzv. međunarodne zajednice u saradnji sa Prištinom im žele i to ukinuti.

Srbija uvažava postojanje Kosova ali ne kao nezavisne države. Zar je nekima to zaista teško shvatiti! Uostalom ni EU nije vječna tvorevina baš kao što nije bila ni Jugoslavija. U samoj EU ne postoji saglasnost oko kosovske nezavisnosti.
Volio bih da se Italiji odvoji južni Tirol. Ionako nije njihov.

Normalno je da veće EU zemlje koje i odlučuju u EU sve post socijalističke zemlje kao članice EU samo iz svojih interesa a Srbija će ući u EU onda kada te razvijenije zemlje pokupuju u Srbiji sve što se može pokupovati baš kao što su to uradili sa Hrvatskom.

Upravo nepriznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije je barijera ka stvaranju Velike Albanije. Da Srbija prizna tu ilegalno stečenu nezavisnost već sutra bi se Kosovo moglo ujediniti sa Albanijom.

Ništa nije nepovratno na Balkanu. Uostalom Italija nije ta koja odlučuje. Stanje na geopolitičkoj sceni se mijenja. To što je stanje sada nepovoljno za Srbiju ne znači da će tako i ostati. Zaista je glupo u politici govoriti nikada.

fan

pre 14 godina

E tako... Zelim da se konacno kaze Srbiji koji su uslovi da postane clan EU! Da se razumemo, ja jesam za ulazak u EU, ali ako je izbor EU ili Kosovo, ja biram ovo drugo!

realan

pre 14 godina

A sta je to on rekao sto mi ne znamo ?? Na sledecim izborima DS nece moci da proda pricu i Kosovo I Evropa!! Kao ni SNS ni SPS!!! Znaci RADIKALI KAZU KOSOVO, LDP KAZE EVROPA!!! Pa vi birajte...

student

pre 14 godina

Ako moram da biram izmedju svoje buducnosti i izmedju toga da opet zaratimo sa pola sveta zbog tog Kosova koje pola ''patrijota'' nije ni posetilo i u kome zivi sacica Srba... iskreno pre cu izabrarti prvo. Srbin jesam, patriota jesam, ali glup nisam.

Marko

pre 14 godina

Ako se ispostavi da Kosovo bude uslov za EU ocekujem momentalne ostavke Tadića i cele vlade i trajno povlacenje iz politickog zivota, jer su nas godinama LAGALI oko kljucne stvari za naciju. Tako pogresna politika (ako se najave obistine) je NEOPROSTIVA!

Blanusha

pre 14 godina

Konacno da i neko kaze da ce Kosovo biti problem naseg ulaska u EU! Da vidimo kako ce na to nasi politicari da odgovore, a jos vise- kako ce to da rese jednog dana, koja god vlast bila. Ja sam za ulazak u EU, ali koja se to zemlja odricala dela teritorije da bi postala clanica EU? Cena je zaista prevelika, i znam da ce nas to mnogo kostati, ali kako? Jesmo mali narod, mozda smo i najgori u Evropi, ali, imamo bar malo ponosa! Ne kazem da ne treba da udjemo u EU ako se taj uslov postavi, ali da se Uniji da do znanja da mora neko alternativno resenje da pronadje u ovoj situaciji...Toliko zakona ima ta EU, toliko pravila, i svega ostalog, neka onda pronadje i neko resenje za ovo, ili neka ostane zauvek rupa u srcu Evrope, pa Boze moj...Potrebni su nam daleko vise nego mi njima, ali i do sada smo umirali bez njih...
Nadam se da ce Evropa ipak imati vise razumevanja...

Aleksandar

pre 14 godina

Naravno da svako gleda svoje licne i "sebicne" interese, tu nema niceg loseg. A sto se KiM tice, ne vidim da je turski Kipar usporio ulazak Nikozije u EU, sto bi onda Kosovo bilo problem za Srbiju. Da ne pricamo sada o Severnoj Irskoj ili drugim goricim temama, ali eto samo mi moramo da se odricemo svoje istorije.

Jabilondo

pre 14 godina

Pa, ako dodje do ucenjivanja "Kosovo ili EU", a onda i do referenduma, ja cu jasno zaokruziti prvu opciju. Shto je mnogo, mnogo je, mora postojati neka granica dobrog ukusa, a ucena svakako nije u okviru te granice. Ako EU odgovara da ima rupu na Balkanu, onda ok. Mnoge drzave Evrope zive bez chlanstva u EU, snacicemo se i mi.

Goran

pre 14 godina

Konacno da neko javno kaze ono sto svi znamo, a to je da Srbija nece u EU. Posto sam svake nedelje u EU meni i nije zao, zao mi je Srpskog naroda koji veruje da ce ulaskom u EU svi problemi biti reseni, uostalom evropski politicari nam u zadnje vreme naglasavaju da Kosovo ne moramo da priznamo ali da je za njih nezavisnost nepovratna i da moramo da saradjujemo sa susedima. Citajuci medju redovima dok ne priznamo Kosovo necemo uci u EU, vlast nas zamajava evropskim integracijama da bi pokrili tezak zivot danas u Srbiji. Mislim da Srbija ipak treba da saradjuje sa EU a nikako da ulazi u clanstvo, neka EU preko Srbije proizvodi robu za Istok koji nam je naklonjeniji.

Bane

pre 14 godina

Sto se tice kosova, prihvatili mi to ili ne, ono je definitivno izgubljeno. Neka mi neko napise scenario u kojem ga mi mozemo vratiti. A po pitanju ulaska u EU, to je za nas gotovo prioritena stvar.. da krenemo od nekakve nule. Neki se zavaravju, kao kad moze Norveska ili Svajcarska sami, mozemo i mi. Te su zemlje odavno izborile svoj status i nemaju nikakvih ni ekonomskih ni bilo kakvih drugih smetnji, a mi trazimo pomoc i kredite, a vec smo u dugovima. Mnogi od nas trebaju konacno da se probude.

UE

pre 14 godina

Srbija nikad neće priznati kosovo, to znači da nikad neće biti u Evropi!! Ulazak Srbije u EU iz "sebičnih interesa". Znače ne za dobro Srbije nego za dobro Italije, e pa u takoj korumiranoj evropi u kojoj svako gleda samo svoje lične interese i ne treba da bude.

Arsa

pre 14 godina

Bivši šef italijanske diplomatije ocenio je da Srbija neće ući u Evropsku uniju 2014. godine, ali, kako je rekao, "ni mnogo godina posle toga, već negde između".
Ha ha kakva recenica :D

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Okreni, obrni, jos ce ispasti da komunjare i Zloba nisu bili bas u svemu "u krivu" oko kojekakvih teorija zavere, dvolicnosti Zapada itd. Zvuci nerazumno i glupo, ali i zastrasujuce istinito.

galileo

pre 14 godina

Svako ko je na sluzbenoj poziciji, prica uglavnom bajke. Kada se povuces sa iste, bez ikakvog rizika mozes da pricas otvoreno i da izneses svoje objektivno misljenje. Znaci price tipa Kosovo i EU su dve odvojene teme za Srbiju...da, ali u izjavi za novine, televiziju ili nase politicare...u realnom zivotu, itekako ce biti zdruzeni procesi svidelo se to nama ili ne...

qwerty

pre 14 godina

Može to da bude realnost do sutra - ali čak ni za 100 godina, kada se odnosi Srbije i Kosova normalizuju (ako pretpostavimo da se ništa ne desi na pitanju promene centara moći u svetu, što je ipak pitanje), Srbija NIKADA neće zvanično priznati Kosovo ni odustati od pokušaja da vrati svoje institucije, i, u krajnjem slučaju, vlast.
Vrlo sam siguran i da u Evropi neće biti jednoglasne odluke, pa zvanične sankcije Srbiji ne dolaze u obzir, a na licemerne ultimatume smo navikli, a svejedno bi ih bilo, tako da ništa ne gubimo (Hrvati su za mnogo manju stvar zadržavani jako dugo vremena).
Svaka ozbiljna zemlja (a Srbija će u međuvremenu, dok strasti oko Kosova još traju, nadam se to i postati) mora da ima kontinuitet spoljne politike, pa ni jedna kvaziliberalna, kvazipacifička ili neka treća politička opcija neće moći da iz korena promeni odnos Srbije prema južnoj pokrajini (ukoliko dođe do dela vlasti, naravno).

DejanXS K Mitrovica Srbija

pre 14 godina

De Mikelis je naveo i da Italija snažno podžava ulazak Srbije u EU iz "sebičnih interesa". Komentar kaže sve!
Ne damo kosmet, ni za šta! A dal ćemo bolje ili lošije živit zavisi isključivo od nas! Pogledajte npr. Norvešku!

Geger

pre 14 godina

Opsenarstvo obicno. Ovaj spor i trenutni status quo je veci problem za Kosovo (i tzv."medjunarodnu zajednicu") nego za Srbiju pa neka oni i predloze resenje. A Srbija ce onda da vidi sta je bolje za nacionalne interese - predlozeno resenje ili status quo.

Ako zbog trenutnog statusnog "resenja" Srbija ima problem da udje u EU, isti (samo veci) problem ima i tzv. Kosovo. A njima ako je dobro, onda nista.

Ivana

pre 14 godina

Srbija nece uci u EU "ni mnogo godina posle 2014-e, vec negde izmedju". E ovo je izjava za medalju. Ok, svi znamo da u EU necemo uci nikada, za to vise ni nema sanse sada kada smo se politicki ukacili sa Rusijom, ali izjave evropskih zvanicnika o Srbiji su nekada toliko nebulozne da covek mora da se nasmeje.

Драган

pre 14 godina

Наша власт не треба само да понавља да никада неће признати независност Косова, и да хоће, не смеју јер то Устав забрањује, него власт треба да има много активнији приступ, треба све да чини да се Косово што пре врати под Уставни положај Србије, ма колико тај циљ био далеко. Власт је повременом оштром реториком и медијским спиновима себе учинила борцима за Косово, а суштински је учинила много штетних уступака. Попут прихватања ЕУлекса, пасивним ставом о косовским изборима, слабљењем српских институција, избегавањем овог питања у односу према ЕУ. Али политици лажи и обмана "И КОСОВО И ЕУ" се ближи тренутак истине и ово је само једна од најава у том правцу...

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Nije problem Kosovo za Srbiju na putu ka EU nego jedna velika i gorka pilula koja se mora progutati. Ako zelis jezgro, slomi ljusku.

Victory Of The Sane

pre 14 godina

"...to će značiti katastrofu ne samo za Srbiju, već i za Italiju, jer će Italija ostati na periferiji. Iz naših sebičnih interesa mi se zalažemo za što bržu integraciju Srbije u EU", rekao je de Mikelis.

Да, стварно ће значити катастрофу...Просто ми се срце цепа кад чујем злокобна предвиђања "експерата" из ЕУ...И то још кад зачине некаквим контрадикторним изјавама...

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Nije problem Kosovo za Srbiju na putu ka EU nego jedna velika i gorka pilula koja se mora progutati. Ako zelis jezgro, slomi ljusku.

student

pre 14 godina

Ako moram da biram izmedju svoje buducnosti i izmedju toga da opet zaratimo sa pola sveta zbog tog Kosova koje pola ''patrijota'' nije ni posetilo i u kome zivi sacica Srba... iskreno pre cu izabrarti prvo. Srbin jesam, patriota jesam, ali glup nisam.

DejanXS K Mitrovica Srbija

pre 14 godina

De Mikelis je naveo i da Italija snažno podžava ulazak Srbije u EU iz "sebičnih interesa". Komentar kaže sve!
Ne damo kosmet, ni za šta! A dal ćemo bolje ili lošije živit zavisi isključivo od nas! Pogledajte npr. Norvešku!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

On je dodao na Kosovu moraju biti stvoreni uslovi da kosovski Srbi imaju sva prava i očuvaju etnički identitet i ocenio da je "u ovom trenutku bolje izbeći integraciju srpskih institucija u kosovske".

Jedino je Srbima na sjeveru omogućeno da zadrže svoj identitet i da neometano žive bez ikakvih trzavica u režiji Prištine dok onima južno od Ibra nije. A sada pojedini predstavnici tzv. međunarodne zajednice u saradnji sa Prištinom im žele i to ukinuti.

Srbija uvažava postojanje Kosova ali ne kao nezavisne države. Zar je nekima to zaista teško shvatiti! Uostalom ni EU nije vječna tvorevina baš kao što nije bila ni Jugoslavija. U samoj EU ne postoji saglasnost oko kosovske nezavisnosti.
Volio bih da se Italiji odvoji južni Tirol. Ionako nije njihov.

Normalno je da veće EU zemlje koje i odlučuju u EU sve post socijalističke zemlje kao članice EU samo iz svojih interesa a Srbija će ući u EU onda kada te razvijenije zemlje pokupuju u Srbiji sve što se može pokupovati baš kao što su to uradili sa Hrvatskom.

Upravo nepriznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije je barijera ka stvaranju Velike Albanije. Da Srbija prizna tu ilegalno stečenu nezavisnost već sutra bi se Kosovo moglo ujediniti sa Albanijom.

Ništa nije nepovratno na Balkanu. Uostalom Italija nije ta koja odlučuje. Stanje na geopolitičkoj sceni se mijenja. To što je stanje sada nepovoljno za Srbiju ne znači da će tako i ostati. Zaista je glupo u politici govoriti nikada.

fan

pre 14 godina

E tako... Zelim da se konacno kaze Srbiji koji su uslovi da postane clan EU! Da se razumemo, ja jesam za ulazak u EU, ali ako je izbor EU ili Kosovo, ja biram ovo drugo!

Bane

pre 14 godina

Sto se tice kosova, prihvatili mi to ili ne, ono je definitivno izgubljeno. Neka mi neko napise scenario u kojem ga mi mozemo vratiti. A po pitanju ulaska u EU, to je za nas gotovo prioritena stvar.. da krenemo od nekakve nule. Neki se zavaravju, kao kad moze Norveska ili Svajcarska sami, mozemo i mi. Te su zemlje odavno izborile svoj status i nemaju nikakvih ni ekonomskih ni bilo kakvih drugih smetnji, a mi trazimo pomoc i kredite, a vec smo u dugovima. Mnogi od nas trebaju konacno da se probude.

Jabilondo

pre 14 godina

Pa, ako dodje do ucenjivanja "Kosovo ili EU", a onda i do referenduma, ja cu jasno zaokruziti prvu opciju. Shto je mnogo, mnogo je, mora postojati neka granica dobrog ukusa, a ucena svakako nije u okviru te granice. Ako EU odgovara da ima rupu na Balkanu, onda ok. Mnoge drzave Evrope zive bez chlanstva u EU, snacicemo se i mi.

Драган

pre 14 godina

Наша власт не треба само да понавља да никада неће признати независност Косова, и да хоће, не смеју јер то Устав забрањује, него власт треба да има много активнији приступ, треба све да чини да се Косово што пре врати под Уставни положај Србије, ма колико тај циљ био далеко. Власт је повременом оштром реториком и медијским спиновима себе учинила борцима за Косово, а суштински је учинила много штетних уступака. Попут прихватања ЕУлекса, пасивним ставом о косовским изборима, слабљењем српских институција, избегавањем овог питања у односу према ЕУ. Али политици лажи и обмана "И КОСОВО И ЕУ" се ближи тренутак истине и ово је само једна од најава у том правцу...

UE

pre 14 godina

Srbija nikad neće priznati kosovo, to znači da nikad neće biti u Evropi!! Ulazak Srbije u EU iz "sebičnih interesa". Znače ne za dobro Srbije nego za dobro Italije, e pa u takoj korumiranoj evropi u kojoj svako gleda samo svoje lične interese i ne treba da bude.

Geger

pre 14 godina

Opsenarstvo obicno. Ovaj spor i trenutni status quo je veci problem za Kosovo (i tzv."medjunarodnu zajednicu") nego za Srbiju pa neka oni i predloze resenje. A Srbija ce onda da vidi sta je bolje za nacionalne interese - predlozeno resenje ili status quo.

Ako zbog trenutnog statusnog "resenja" Srbija ima problem da udje u EU, isti (samo veci) problem ima i tzv. Kosovo. A njima ako je dobro, onda nista.

Ivana

pre 14 godina

Srbija nece uci u EU "ni mnogo godina posle 2014-e, vec negde izmedju". E ovo je izjava za medalju. Ok, svi znamo da u EU necemo uci nikada, za to vise ni nema sanse sada kada smo se politicki ukacili sa Rusijom, ali izjave evropskih zvanicnika o Srbiji su nekada toliko nebulozne da covek mora da se nasmeje.

Aleksandar

pre 14 godina

Naravno da svako gleda svoje licne i "sebicne" interese, tu nema niceg loseg. A sto se KiM tice, ne vidim da je turski Kipar usporio ulazak Nikozije u EU, sto bi onda Kosovo bilo problem za Srbiju. Da ne pricamo sada o Severnoj Irskoj ili drugim goricim temama, ali eto samo mi moramo da se odricemo svoje istorije.

Blanusha

pre 14 godina

Konacno da i neko kaze da ce Kosovo biti problem naseg ulaska u EU! Da vidimo kako ce na to nasi politicari da odgovore, a jos vise- kako ce to da rese jednog dana, koja god vlast bila. Ja sam za ulazak u EU, ali koja se to zemlja odricala dela teritorije da bi postala clanica EU? Cena je zaista prevelika, i znam da ce nas to mnogo kostati, ali kako? Jesmo mali narod, mozda smo i najgori u Evropi, ali, imamo bar malo ponosa! Ne kazem da ne treba da udjemo u EU ako se taj uslov postavi, ali da se Uniji da do znanja da mora neko alternativno resenje da pronadje u ovoj situaciji...Toliko zakona ima ta EU, toliko pravila, i svega ostalog, neka onda pronadje i neko resenje za ovo, ili neka ostane zauvek rupa u srcu Evrope, pa Boze moj...Potrebni su nam daleko vise nego mi njima, ali i do sada smo umirali bez njih...
Nadam se da ce Evropa ipak imati vise razumevanja...

qwerty

pre 14 godina

Može to da bude realnost do sutra - ali čak ni za 100 godina, kada se odnosi Srbije i Kosova normalizuju (ako pretpostavimo da se ništa ne desi na pitanju promene centara moći u svetu, što je ipak pitanje), Srbija NIKADA neće zvanično priznati Kosovo ni odustati od pokušaja da vrati svoje institucije, i, u krajnjem slučaju, vlast.
Vrlo sam siguran i da u Evropi neće biti jednoglasne odluke, pa zvanične sankcije Srbiji ne dolaze u obzir, a na licemerne ultimatume smo navikli, a svejedno bi ih bilo, tako da ništa ne gubimo (Hrvati su za mnogo manju stvar zadržavani jako dugo vremena).
Svaka ozbiljna zemlja (a Srbija će u međuvremenu, dok strasti oko Kosova još traju, nadam se to i postati) mora da ima kontinuitet spoljne politike, pa ni jedna kvaziliberalna, kvazipacifička ili neka treća politička opcija neće moći da iz korena promeni odnos Srbije prema južnoj pokrajini (ukoliko dođe do dela vlasti, naravno).

Victory Of The Sane

pre 14 godina

"...to će značiti katastrofu ne samo za Srbiju, već i za Italiju, jer će Italija ostati na periferiji. Iz naših sebičnih interesa mi se zalažemo za što bržu integraciju Srbije u EU", rekao je de Mikelis.

Да, стварно ће значити катастрофу...Просто ми се срце цепа кад чујем злокобна предвиђања "експерата" из ЕУ...И то још кад зачине некаквим контрадикторним изјавама...

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Okreni, obrni, jos ce ispasti da komunjare i Zloba nisu bili bas u svemu "u krivu" oko kojekakvih teorija zavere, dvolicnosti Zapada itd. Zvuci nerazumno i glupo, ali i zastrasujuce istinito.

realan

pre 14 godina

A sta je to on rekao sto mi ne znamo ?? Na sledecim izborima DS nece moci da proda pricu i Kosovo I Evropa!! Kao ni SNS ni SPS!!! Znaci RADIKALI KAZU KOSOVO, LDP KAZE EVROPA!!! Pa vi birajte...

Marko

pre 14 godina

Ako se ispostavi da Kosovo bude uslov za EU ocekujem momentalne ostavke Tadića i cele vlade i trajno povlacenje iz politickog zivota, jer su nas godinama LAGALI oko kljucne stvari za naciju. Tako pogresna politika (ako se najave obistine) je NEOPROSTIVA!

Goran

pre 14 godina

Konacno da neko javno kaze ono sto svi znamo, a to je da Srbija nece u EU. Posto sam svake nedelje u EU meni i nije zao, zao mi je Srpskog naroda koji veruje da ce ulaskom u EU svi problemi biti reseni, uostalom evropski politicari nam u zadnje vreme naglasavaju da Kosovo ne moramo da priznamo ali da je za njih nezavisnost nepovratna i da moramo da saradjujemo sa susedima. Citajuci medju redovima dok ne priznamo Kosovo necemo uci u EU, vlast nas zamajava evropskim integracijama da bi pokrili tezak zivot danas u Srbiji. Mislim da Srbija ipak treba da saradjuje sa EU a nikako da ulazi u clanstvo, neka EU preko Srbije proizvodi robu za Istok koji nam je naklonjeniji.

Arsa

pre 14 godina

Bivši šef italijanske diplomatije ocenio je da Srbija neće ući u Evropsku uniju 2014. godine, ali, kako je rekao, "ni mnogo godina posle toga, već negde između".
Ha ha kakva recenica :D

galileo

pre 14 godina

Svako ko je na sluzbenoj poziciji, prica uglavnom bajke. Kada se povuces sa iste, bez ikakvog rizika mozes da pricas otvoreno i da izneses svoje objektivno misljenje. Znaci price tipa Kosovo i EU su dve odvojene teme za Srbiju...da, ali u izjavi za novine, televiziju ili nase politicare...u realnom zivotu, itekako ce biti zdruzeni procesi svidelo se to nama ili ne...