Ponedeljak, 22.02.2010.

19:14

Oštrija kontrola privatizacija

Ministarstvo ekonomije predlaže izmenu zakona o Akcijskom fondu radi pooštravanja kontrole gazdovanja državnim firmama, saznaje B92.

Izvor: B92

Oštrija kontrola privatizacija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 14 godina

Sad treba da se vrši kontrola privatizacija kada više nema šta da se privatizuje, kada su pare oprane, kada su namireni partijski sponzori, kada je zemlja opljačkana.
Sad tužilaštvo i narod treba da sude onima koji su omogućili takve privatizacije i zemlju dovele na najniže grane, gde privreda praktično ne funkcioniše a od privrednih delatnosti jedino postoje ugostiteljstvo i trgovina.
Ko će za to da odgovara i osećaju li naši političari makar moralnu odgovornost za ono što su učinili ili iz neznanja ili namerno.

lala

pre 14 godina

Kasno brate mili. Ono sto je ostalo je toliko obezvredjeno da ih nece niko ni za dzabe, osim eventualno Sharica i njemu slicnih.
Ono sto je ostalo a da vredi ce se iskoristiti u nekim narednim politickim kampanjama ... i to je to.
Onda mozemo svi zajedno da se uvatimo za ruke i skocimo u bunar.

Glock

pre 14 godina

I tako, narod godinama vice i ukazuje na lopove i lopovluke, ali slepci na vlast nista ne vide i ne cuju.

I dodje nam 2010. godina, i ekspert otkrije toplu vodu...

mita sajba

pre 14 godina

To, oko privatizacije, je mozda i jedina oblast, gde se pokojni Djindjic prevario, kada je jednom coveku prepustio, da osmisli, sprovodi i nadgleda, privatizaciju. Cim je postao premijer, Djindjic je govorio, da radnici, koji rade u preduzecima, koja rade, ne treba da brinu za svoja radna mesta, promenice se vlasnik i nista spektakularno se nece dogoditi privativazijom, a radnici koji se samo vode kao zaposleni, ali preduzeca im ne rade godinama, a oni, niti odlaze na posao, niti primaju platu, niti im se uplacuju penzije, vec su se na neki nacin snasli, radeci nesto drugo.
Onda se krenulo u privatizaciju, formirana je agencija, umesto da to bude timski rad cele vlade, u koordinaciji nekoliko ministarstava, set zakona, koji bi pokrili tu oblast, od prodaje, kontrole, do kaznenih odredbi, ukoliko se ugovor ne postuje. Pocelo se bez ikakvih ozbiljnijih analiza: sta se prodaje i kome se prodaje! Umesto da iskoristimo kasnjenje, od desetak godina, koliko je kasnila srpska privreda u privatizaciji i iskoristimo iskustvo istocnoevropskih privatizacija, koje su bile pri kraju, G-din Dinkic je tada pricao, kako ni jedna privatizacija, u istocnoj Evropi, nije izvrsena krajnje posteno, jer puno se tu "prljavog" novca naslo i "puno je gresaka ucinjeno, nikada svi ne mogu da budu zadovoljni", govorio je. U strahu, da su se zainteresovani iz sveta, za mogucu kupovinu nasih preduzeca, vec istrosili, kupujuci po istocnoj Evropi, i straha, da nasa preduzeca nece imati ko da kupi, sem nekoliko tendera za par vecih firmi, sve je prodavano na licitacijama. Bez ikakve dublje analize kome se i sta se prodaje, bez preciznih stavki u ugovoru, masovno se desavalo da kupac izlicitira visemilionske cene preduzeca, plati jedan mali deo (oko 10ak %), postane vlasnik, i nikada vise ne uplati ni jedan dinar, a da se ugovor ne ponistava. Sve je to prolazilo neprimeceno, dok su kupljena preduzeca i pre privatizacije bila u kolapsu, raduckala sa gubitkom, ili uopste nisu radila. Kada se krenulo sa perspektivnim preduzecima, "zivim", koja su radila i koja su uz minimalna ulganja, mogla da ostvaruju profit, poceo je krah srpske privrede. Jedna od "jakih" stavki u ugovorima je bila, da nema otpustanja radika (kako u kom, 2/3 god.), na koju je Agencija, navodno, najvise gledala da li se postuje. Novi vlasnici, za tih prvih par godina, uopste nisu pokretali proizvodnju (radnici su samo odlazili, trbuhom za kruhom), a iz samih preduzeca je iznoseno i prodavano sve sto se prodati moze. Vrednost te prodaje (masine, citavi pogoni, oprema ..) je visestruko prelazila kupoprodajnu cenu, sa Agencijom. Menjane su delatnosti preduzeca, cak je namena zemljista (na kom su preduzeca) prevodjena u gradsko gradjevinsko.
Najgore od svega u ovoj prici o privatizaciji je to, da ono malo para, koje je skupljeno od privatizacije, (realna vrednost, koja je prosla kroz Agenciju, oko 2000 preduzeca, je preko 50 milijardi evra, a nije skupljeno ni 10%) otislo je u BUDZET Srbije i to smo - "pojeli", kroz plate, penzije i ostale budzetske rashode. Prazna prica poslednje piljarice na pijaci, iz 2004,`05,`06, i `07. godine se ispostavila kao tacna: da, pojeli smo pare od privatizacije! TACKA.
Sta sada???
Treba spasiti, sta se spsti DA! Koji god deo, i tako losih ugovora, koji nije sproveden, ili je krsen, treba PONISTITI privatizaciju! U medjuvremenu, stopirati dalju prodaju (posebno ponovnu ponistenih privatizacija), timski (u nekoliko ministarstava, po oblastima) napisati nove zakone, formirati Agenciju za kontrolu privatizacije, koja bi radila samo na terenu, (kontrolisala jedno, po jedno preduzece)... Oni vlasnici, koji nisu postovali ugovore (bilo koji deo njega), ponistiti privatizaciju, a ako je "vlasnik" (a ustvari nije, jer su ugovori krseni, po pravilu unazad pre par godina), u medjuvremenu prodavao nesto od "vidjenog stanja" (ako uopste takvih preciznih podataka ima) u momemtu potpisivanja ugovora, vracati u predjasnje stanje! Tuzbe, presude (bez bespotrebnog razvlacenja), plenidbe i hapsenja, ko na transportnoj traci.
Ima ovde posla i moze se spasiti srpska privreda, jos uvek, da se hoce, za one koji bi hteli to da urade.
Pogresnu nacionalisticku Milosevicevu, desetogodisnju politiku cemo ispravljati narednih 50 godina, a posledice ovakve privatizacije, bar, narednih 30 godina! (Najveca ironije je to, da je ono, sto je Milosevic privatizovao, dobro privatizovao i ta preduzeca i danas RADE.)
A sad, svi na popravni, na svoje radne zadatke!

Ekspert

pre 14 godina

Mislim da je najveći problem da se firme u procesu privatizacije, kao i firme koje prodaje Akcijski Fond, NE PRODAJU KRIMINALCIMA ili kako ih naša javnost zove "KONTROVERZNI BIZNISMENI". Oni u privatizovanim firmi prodaju imovinu i upropaste ih još više tako što ih zaduže kreditima, a kredite normalno ne vraćuju i onda je stečaj ili likvidacija neizbežna, a radnici i poverioci ne mogu ništa da naplate, jer u stečaju nema više šta da se proda. Naravno da im ovakve firme služe i kao perionica prljavog novca od šverca droge, cigareta, nafte i oružja. S obzirom da nadležne službe znaju ko se sve čime bavi u Srbiji, "nelogično" je da se dozvoljava Joci Amsterdamu, Šarićima, Peconiju, Canetu, Milu Jerkoviću i ostalim "KONTROVERZNIM BIZNISMENIMA", da kupuju i prodaju i da se slobodno šetaju i da pošten narod u zdrav mozak, ili je možda logično?! Zato treba uvesti rigoroznu kontrolu prilikom prodaje firmi, a ne prodavati ih po svaku cenu, a i za takvu stihijsku prodaju neko mora da odgovara, a ne da traži izgovore.

Serif

pre 14 godina

Sta je sada ovo, pa do pre koji dan su govorili o uspesnoj privatizaciji. Da ima pravde u ovoj drzavi, ministar(ka) iste, odnosno tuzilastvo nalozilo bi hitnu istragu i reviziju celokupne privatizacije. Bojim se samo da su nam smestajni kapaciteti u zatvorima mali da prime u goste sve zasluzne u ovoj prljavoj tranziciji. Ko bi ostao da vlada kada Vlada sa sve sadasnjim i bivsim ministrima, savetnicima, zamenicima, savetnicima zamenika i zamenicima savetnika, ode na zasluzeni odmor u pomenutu vaspitno-popravnu instituciju. Mozda Krkobabic i Tadic?

nesa pa.

pre 14 godina

mislim da je kasno za bilo kakvu kontrolu. Sad kad je sve obezvredjeno vracaju se drzavi firme opustosene, radnici bez plata, a za to niko ne odgovara.

Lale

pre 14 godina

Kako državni činovnici gazduju upravo pokazuje podatak da je od slučaja Miše Omege do danas raskinuli više ugovora o privatizaciji (dva meseca) nego za poslednje dve godine. Drugi, još bolji, primer je tajna kada i pod kojim uslovima je sadašnji predsednik Vlade a ondašnji direktor Agencije za privatizaciju kupio akcije Jugoslovenske autorske Agencije od Akcijskog fonda. Akcije društvenog kapitala prodate na aukciji dostigli su cenu od oko 15.000 eura za 1% društvenog kapitala. Naš dragi (ne)Mirko sigurno svojih skoro 6% nije platio ni blizu toga. A ako idemo dalje, kad je počela frka oko JAA i njegovog udela u firmi koju je protežirao novim Zakonom o autorskom i srodnim pravima, svoj udeo je "poklonio" ostalim akcionarima. Ko bi normalan poverovao u to?!?

marko

pre 14 godina

Nista ne fali ni ovom zakonu, nego ste ga vi eksperti prvi krsili. Koliko je taj vas akcioni fond prodao akcija kad nije bilo vreme, ni broj se ne zna. Takodje, ko je dozvoljavao prodaju imovine bez investicija. Pa onda, ko je odobravao kupovinu vise firmi od strane istih ljudi sa jednim te istim parama. Pa takodje, ste odobravali da bukvalno same firme placaju socijalne programe iako je to trebalo da bude dodatni novac. Sve u svemu vise nego mnogo kandidata za zatvor, a kod nas se desava suprotno, sad ce ista ekipa posle 10 godina da nam pokaze kako to treba da se uradi. Tesko vredjanje zdravog razuma i ponizavanje. Ali, nismo bolje ni zasluzili, cim cutimo na ovakav kosmar. A probudicemo se goli ko pistolji. A spineri ce da zapale napolje i da napisu knjige o njihovim metodama i nasoj gluposti.

Nikola

pre 14 godina

Frka za cenzus. Bas me zanima koji li je taj koji je odgovaran za katastrofalnu privatizaciju zadnjih 10 godina. Mora da ima da neko ime.
Ocekujem sledecu vest da su Joca Amsterdam i Sarancic izjavali da drzava mora strozije da se pozabavi problemom narkomanije.

veljko

pre 14 godina

Koliko znam Dinkic je od 2000 stalno ucesnik u vlasti ove zemlje. Uvek oko finansija i svega sto mirise na novac. Njegova stranka na cijem je on celu, bila je vrlo aktivna u privatizaciji i svim drzavnim strukturama koja su imala ulogu kontrole u privatizaciji kupljenih preduzeca. Jesu li proveravali kome sta prodaju, kako ce se te firme odrzati, ko se ne drzi ugovora...kada se provizije podele posle namestenih trgovina, nikog vise nista ne zanima. E sada dobijamo rastocenu imovinu, radnike na ulici u beznadju. Sada moramo da pricamo drugu pricu da bi se odrzali na vlasti. Mi cemo raskidati ugovore,mi cemo preispitati,mi cemo...a to ste sve trebali uprvo vi, koji o tome pricate. Nisam siguran da ista mogu pomoci oni koji se samo vrte na ringispilu ove vlasti. Da su umeli resili bi, a da su posteni ne bi ni dozvolili da se to desi.

Peja

pre 14 godina

Lele bravo Mladjo!!! Nego podseti me, u koliko vlada si ucestvovao a da sad tek dobijes takvu genijalnu ideju. Ili je to sve posledica MMF virusa koji izaziva grch i gorenje pod nogama.

pera detlic

pre 14 godina

Ovo moze samo u ludoj drzavi. Oni koji su odgovorni za promasene privatizacije i unistene firme, sada nam drze slovo kako ce oni da to poprave. Za ovakve stvari u bilo kojoj drzavi na planeti zemlji, akteri bi vec vrlo davno bili u corki i to za vrlo mnogo godina. Njstrasnije od svega, Dinkic se jos usudjuje da se oglasi. Prosto ne mogu da verujem. Hitno izbori...

pera detlic

pre 14 godina

Ovo moze samo u ludoj drzavi. Oni koji su odgovorni za promasene privatizacije i unistene firme, sada nam drze slovo kako ce oni da to poprave. Za ovakve stvari u bilo kojoj drzavi na planeti zemlji, akteri bi vec vrlo davno bili u corki i to za vrlo mnogo godina. Njstrasnije od svega, Dinkic se jos usudjuje da se oglasi. Prosto ne mogu da verujem. Hitno izbori...

veljko

pre 14 godina

Koliko znam Dinkic je od 2000 stalno ucesnik u vlasti ove zemlje. Uvek oko finansija i svega sto mirise na novac. Njegova stranka na cijem je on celu, bila je vrlo aktivna u privatizaciji i svim drzavnim strukturama koja su imala ulogu kontrole u privatizaciji kupljenih preduzeca. Jesu li proveravali kome sta prodaju, kako ce se te firme odrzati, ko se ne drzi ugovora...kada se provizije podele posle namestenih trgovina, nikog vise nista ne zanima. E sada dobijamo rastocenu imovinu, radnike na ulici u beznadju. Sada moramo da pricamo drugu pricu da bi se odrzali na vlasti. Mi cemo raskidati ugovore,mi cemo preispitati,mi cemo...a to ste sve trebali uprvo vi, koji o tome pricate. Nisam siguran da ista mogu pomoci oni koji se samo vrte na ringispilu ove vlasti. Da su umeli resili bi, a da su posteni ne bi ni dozvolili da se to desi.

Peja

pre 14 godina

Lele bravo Mladjo!!! Nego podseti me, u koliko vlada si ucestvovao a da sad tek dobijes takvu genijalnu ideju. Ili je to sve posledica MMF virusa koji izaziva grch i gorenje pod nogama.

marko

pre 14 godina

Nista ne fali ni ovom zakonu, nego ste ga vi eksperti prvi krsili. Koliko je taj vas akcioni fond prodao akcija kad nije bilo vreme, ni broj se ne zna. Takodje, ko je dozvoljavao prodaju imovine bez investicija. Pa onda, ko je odobravao kupovinu vise firmi od strane istih ljudi sa jednim te istim parama. Pa takodje, ste odobravali da bukvalno same firme placaju socijalne programe iako je to trebalo da bude dodatni novac. Sve u svemu vise nego mnogo kandidata za zatvor, a kod nas se desava suprotno, sad ce ista ekipa posle 10 godina da nam pokaze kako to treba da se uradi. Tesko vredjanje zdravog razuma i ponizavanje. Ali, nismo bolje ni zasluzili, cim cutimo na ovakav kosmar. A probudicemo se goli ko pistolji. A spineri ce da zapale napolje i da napisu knjige o njihovim metodama i nasoj gluposti.

Nikola

pre 14 godina

Frka za cenzus. Bas me zanima koji li je taj koji je odgovaran za katastrofalnu privatizaciju zadnjih 10 godina. Mora da ima da neko ime.
Ocekujem sledecu vest da su Joca Amsterdam i Sarancic izjavali da drzava mora strozije da se pozabavi problemom narkomanije.

Lale

pre 14 godina

Kako državni činovnici gazduju upravo pokazuje podatak da je od slučaja Miše Omege do danas raskinuli više ugovora o privatizaciji (dva meseca) nego za poslednje dve godine. Drugi, još bolji, primer je tajna kada i pod kojim uslovima je sadašnji predsednik Vlade a ondašnji direktor Agencije za privatizaciju kupio akcije Jugoslovenske autorske Agencije od Akcijskog fonda. Akcije društvenog kapitala prodate na aukciji dostigli su cenu od oko 15.000 eura za 1% društvenog kapitala. Naš dragi (ne)Mirko sigurno svojih skoro 6% nije platio ni blizu toga. A ako idemo dalje, kad je počela frka oko JAA i njegovog udela u firmi koju je protežirao novim Zakonom o autorskom i srodnim pravima, svoj udeo je "poklonio" ostalim akcionarima. Ko bi normalan poverovao u to?!?

nesa pa.

pre 14 godina

mislim da je kasno za bilo kakvu kontrolu. Sad kad je sve obezvredjeno vracaju se drzavi firme opustosene, radnici bez plata, a za to niko ne odgovara.

Serif

pre 14 godina

Sta je sada ovo, pa do pre koji dan su govorili o uspesnoj privatizaciji. Da ima pravde u ovoj drzavi, ministar(ka) iste, odnosno tuzilastvo nalozilo bi hitnu istragu i reviziju celokupne privatizacije. Bojim se samo da su nam smestajni kapaciteti u zatvorima mali da prime u goste sve zasluzne u ovoj prljavoj tranziciji. Ko bi ostao da vlada kada Vlada sa sve sadasnjim i bivsim ministrima, savetnicima, zamenicima, savetnicima zamenika i zamenicima savetnika, ode na zasluzeni odmor u pomenutu vaspitno-popravnu instituciju. Mozda Krkobabic i Tadic?

Ekspert

pre 14 godina

Mislim da je najveći problem da se firme u procesu privatizacije, kao i firme koje prodaje Akcijski Fond, NE PRODAJU KRIMINALCIMA ili kako ih naša javnost zove "KONTROVERZNI BIZNISMENI". Oni u privatizovanim firmi prodaju imovinu i upropaste ih još više tako što ih zaduže kreditima, a kredite normalno ne vraćuju i onda je stečaj ili likvidacija neizbežna, a radnici i poverioci ne mogu ništa da naplate, jer u stečaju nema više šta da se proda. Naravno da im ovakve firme služe i kao perionica prljavog novca od šverca droge, cigareta, nafte i oružja. S obzirom da nadležne službe znaju ko se sve čime bavi u Srbiji, "nelogično" je da se dozvoljava Joci Amsterdamu, Šarićima, Peconiju, Canetu, Milu Jerkoviću i ostalim "KONTROVERZNIM BIZNISMENIMA", da kupuju i prodaju i da se slobodno šetaju i da pošten narod u zdrav mozak, ili je možda logično?! Zato treba uvesti rigoroznu kontrolu prilikom prodaje firmi, a ne prodavati ih po svaku cenu, a i za takvu stihijsku prodaju neko mora da odgovara, a ne da traži izgovore.

mita sajba

pre 14 godina

To, oko privatizacije, je mozda i jedina oblast, gde se pokojni Djindjic prevario, kada je jednom coveku prepustio, da osmisli, sprovodi i nadgleda, privatizaciju. Cim je postao premijer, Djindjic je govorio, da radnici, koji rade u preduzecima, koja rade, ne treba da brinu za svoja radna mesta, promenice se vlasnik i nista spektakularno se nece dogoditi privativazijom, a radnici koji se samo vode kao zaposleni, ali preduzeca im ne rade godinama, a oni, niti odlaze na posao, niti primaju platu, niti im se uplacuju penzije, vec su se na neki nacin snasli, radeci nesto drugo.
Onda se krenulo u privatizaciju, formirana je agencija, umesto da to bude timski rad cele vlade, u koordinaciji nekoliko ministarstava, set zakona, koji bi pokrili tu oblast, od prodaje, kontrole, do kaznenih odredbi, ukoliko se ugovor ne postuje. Pocelo se bez ikakvih ozbiljnijih analiza: sta se prodaje i kome se prodaje! Umesto da iskoristimo kasnjenje, od desetak godina, koliko je kasnila srpska privreda u privatizaciji i iskoristimo iskustvo istocnoevropskih privatizacija, koje su bile pri kraju, G-din Dinkic je tada pricao, kako ni jedna privatizacija, u istocnoj Evropi, nije izvrsena krajnje posteno, jer puno se tu "prljavog" novca naslo i "puno je gresaka ucinjeno, nikada svi ne mogu da budu zadovoljni", govorio je. U strahu, da su se zainteresovani iz sveta, za mogucu kupovinu nasih preduzeca, vec istrosili, kupujuci po istocnoj Evropi, i straha, da nasa preduzeca nece imati ko da kupi, sem nekoliko tendera za par vecih firmi, sve je prodavano na licitacijama. Bez ikakve dublje analize kome se i sta se prodaje, bez preciznih stavki u ugovoru, masovno se desavalo da kupac izlicitira visemilionske cene preduzeca, plati jedan mali deo (oko 10ak %), postane vlasnik, i nikada vise ne uplati ni jedan dinar, a da se ugovor ne ponistava. Sve je to prolazilo neprimeceno, dok su kupljena preduzeca i pre privatizacije bila u kolapsu, raduckala sa gubitkom, ili uopste nisu radila. Kada se krenulo sa perspektivnim preduzecima, "zivim", koja su radila i koja su uz minimalna ulganja, mogla da ostvaruju profit, poceo je krah srpske privrede. Jedna od "jakih" stavki u ugovorima je bila, da nema otpustanja radika (kako u kom, 2/3 god.), na koju je Agencija, navodno, najvise gledala da li se postuje. Novi vlasnici, za tih prvih par godina, uopste nisu pokretali proizvodnju (radnici su samo odlazili, trbuhom za kruhom), a iz samih preduzeca je iznoseno i prodavano sve sto se prodati moze. Vrednost te prodaje (masine, citavi pogoni, oprema ..) je visestruko prelazila kupoprodajnu cenu, sa Agencijom. Menjane su delatnosti preduzeca, cak je namena zemljista (na kom su preduzeca) prevodjena u gradsko gradjevinsko.
Najgore od svega u ovoj prici o privatizaciji je to, da ono malo para, koje je skupljeno od privatizacije, (realna vrednost, koja je prosla kroz Agenciju, oko 2000 preduzeca, je preko 50 milijardi evra, a nije skupljeno ni 10%) otislo je u BUDZET Srbije i to smo - "pojeli", kroz plate, penzije i ostale budzetske rashode. Prazna prica poslednje piljarice na pijaci, iz 2004,`05,`06, i `07. godine se ispostavila kao tacna: da, pojeli smo pare od privatizacije! TACKA.
Sta sada???
Treba spasiti, sta se spsti DA! Koji god deo, i tako losih ugovora, koji nije sproveden, ili je krsen, treba PONISTITI privatizaciju! U medjuvremenu, stopirati dalju prodaju (posebno ponovnu ponistenih privatizacija), timski (u nekoliko ministarstava, po oblastima) napisati nove zakone, formirati Agenciju za kontrolu privatizacije, koja bi radila samo na terenu, (kontrolisala jedno, po jedno preduzece)... Oni vlasnici, koji nisu postovali ugovore (bilo koji deo njega), ponistiti privatizaciju, a ako je "vlasnik" (a ustvari nije, jer su ugovori krseni, po pravilu unazad pre par godina), u medjuvremenu prodavao nesto od "vidjenog stanja" (ako uopste takvih preciznih podataka ima) u momemtu potpisivanja ugovora, vracati u predjasnje stanje! Tuzbe, presude (bez bespotrebnog razvlacenja), plenidbe i hapsenja, ko na transportnoj traci.
Ima ovde posla i moze se spasiti srpska privreda, jos uvek, da se hoce, za one koji bi hteli to da urade.
Pogresnu nacionalisticku Milosevicevu, desetogodisnju politiku cemo ispravljati narednih 50 godina, a posledice ovakve privatizacije, bar, narednih 30 godina! (Najveca ironije je to, da je ono, sto je Milosevic privatizovao, dobro privatizovao i ta preduzeca i danas RADE.)
A sad, svi na popravni, na svoje radne zadatke!

lala

pre 14 godina

Kasno brate mili. Ono sto je ostalo je toliko obezvredjeno da ih nece niko ni za dzabe, osim eventualno Sharica i njemu slicnih.
Ono sto je ostalo a da vredi ce se iskoristiti u nekim narednim politickim kampanjama ... i to je to.
Onda mozemo svi zajedno da se uvatimo za ruke i skocimo u bunar.

Glock

pre 14 godina

I tako, narod godinama vice i ukazuje na lopove i lopovluke, ali slepci na vlast nista ne vide i ne cuju.

I dodje nam 2010. godina, i ekspert otkrije toplu vodu...

Dejan

pre 14 godina

Sad treba da se vrši kontrola privatizacija kada više nema šta da se privatizuje, kada su pare oprane, kada su namireni partijski sponzori, kada je zemlja opljačkana.
Sad tužilaštvo i narod treba da sude onima koji su omogućili takve privatizacije i zemlju dovele na najniže grane, gde privreda praktično ne funkcioniše a od privrednih delatnosti jedino postoje ugostiteljstvo i trgovina.
Ko će za to da odgovara i osećaju li naši političari makar moralnu odgovornost za ono što su učinili ili iz neznanja ili namerno.

pera detlic

pre 14 godina

Ovo moze samo u ludoj drzavi. Oni koji su odgovorni za promasene privatizacije i unistene firme, sada nam drze slovo kako ce oni da to poprave. Za ovakve stvari u bilo kojoj drzavi na planeti zemlji, akteri bi vec vrlo davno bili u corki i to za vrlo mnogo godina. Njstrasnije od svega, Dinkic se jos usudjuje da se oglasi. Prosto ne mogu da verujem. Hitno izbori...

veljko

pre 14 godina

Koliko znam Dinkic je od 2000 stalno ucesnik u vlasti ove zemlje. Uvek oko finansija i svega sto mirise na novac. Njegova stranka na cijem je on celu, bila je vrlo aktivna u privatizaciji i svim drzavnim strukturama koja su imala ulogu kontrole u privatizaciji kupljenih preduzeca. Jesu li proveravali kome sta prodaju, kako ce se te firme odrzati, ko se ne drzi ugovora...kada se provizije podele posle namestenih trgovina, nikog vise nista ne zanima. E sada dobijamo rastocenu imovinu, radnike na ulici u beznadju. Sada moramo da pricamo drugu pricu da bi se odrzali na vlasti. Mi cemo raskidati ugovore,mi cemo preispitati,mi cemo...a to ste sve trebali uprvo vi, koji o tome pricate. Nisam siguran da ista mogu pomoci oni koji se samo vrte na ringispilu ove vlasti. Da su umeli resili bi, a da su posteni ne bi ni dozvolili da se to desi.

Nikola

pre 14 godina

Frka za cenzus. Bas me zanima koji li je taj koji je odgovaran za katastrofalnu privatizaciju zadnjih 10 godina. Mora da ima da neko ime.
Ocekujem sledecu vest da su Joca Amsterdam i Sarancic izjavali da drzava mora strozije da se pozabavi problemom narkomanije.

Peja

pre 14 godina

Lele bravo Mladjo!!! Nego podseti me, u koliko vlada si ucestvovao a da sad tek dobijes takvu genijalnu ideju. Ili je to sve posledica MMF virusa koji izaziva grch i gorenje pod nogama.

marko

pre 14 godina

Nista ne fali ni ovom zakonu, nego ste ga vi eksperti prvi krsili. Koliko je taj vas akcioni fond prodao akcija kad nije bilo vreme, ni broj se ne zna. Takodje, ko je dozvoljavao prodaju imovine bez investicija. Pa onda, ko je odobravao kupovinu vise firmi od strane istih ljudi sa jednim te istim parama. Pa takodje, ste odobravali da bukvalno same firme placaju socijalne programe iako je to trebalo da bude dodatni novac. Sve u svemu vise nego mnogo kandidata za zatvor, a kod nas se desava suprotno, sad ce ista ekipa posle 10 godina da nam pokaze kako to treba da se uradi. Tesko vredjanje zdravog razuma i ponizavanje. Ali, nismo bolje ni zasluzili, cim cutimo na ovakav kosmar. A probudicemo se goli ko pistolji. A spineri ce da zapale napolje i da napisu knjige o njihovim metodama i nasoj gluposti.

nesa pa.

pre 14 godina

mislim da je kasno za bilo kakvu kontrolu. Sad kad je sve obezvredjeno vracaju se drzavi firme opustosene, radnici bez plata, a za to niko ne odgovara.

Serif

pre 14 godina

Sta je sada ovo, pa do pre koji dan su govorili o uspesnoj privatizaciji. Da ima pravde u ovoj drzavi, ministar(ka) iste, odnosno tuzilastvo nalozilo bi hitnu istragu i reviziju celokupne privatizacije. Bojim se samo da su nam smestajni kapaciteti u zatvorima mali da prime u goste sve zasluzne u ovoj prljavoj tranziciji. Ko bi ostao da vlada kada Vlada sa sve sadasnjim i bivsim ministrima, savetnicima, zamenicima, savetnicima zamenika i zamenicima savetnika, ode na zasluzeni odmor u pomenutu vaspitno-popravnu instituciju. Mozda Krkobabic i Tadic?

Lale

pre 14 godina

Kako državni činovnici gazduju upravo pokazuje podatak da je od slučaja Miše Omege do danas raskinuli više ugovora o privatizaciji (dva meseca) nego za poslednje dve godine. Drugi, još bolji, primer je tajna kada i pod kojim uslovima je sadašnji predsednik Vlade a ondašnji direktor Agencije za privatizaciju kupio akcije Jugoslovenske autorske Agencije od Akcijskog fonda. Akcije društvenog kapitala prodate na aukciji dostigli su cenu od oko 15.000 eura za 1% društvenog kapitala. Naš dragi (ne)Mirko sigurno svojih skoro 6% nije platio ni blizu toga. A ako idemo dalje, kad je počela frka oko JAA i njegovog udela u firmi koju je protežirao novim Zakonom o autorskom i srodnim pravima, svoj udeo je "poklonio" ostalim akcionarima. Ko bi normalan poverovao u to?!?

mita sajba

pre 14 godina

To, oko privatizacije, je mozda i jedina oblast, gde se pokojni Djindjic prevario, kada je jednom coveku prepustio, da osmisli, sprovodi i nadgleda, privatizaciju. Cim je postao premijer, Djindjic je govorio, da radnici, koji rade u preduzecima, koja rade, ne treba da brinu za svoja radna mesta, promenice se vlasnik i nista spektakularno se nece dogoditi privativazijom, a radnici koji se samo vode kao zaposleni, ali preduzeca im ne rade godinama, a oni, niti odlaze na posao, niti primaju platu, niti im se uplacuju penzije, vec su se na neki nacin snasli, radeci nesto drugo.
Onda se krenulo u privatizaciju, formirana je agencija, umesto da to bude timski rad cele vlade, u koordinaciji nekoliko ministarstava, set zakona, koji bi pokrili tu oblast, od prodaje, kontrole, do kaznenih odredbi, ukoliko se ugovor ne postuje. Pocelo se bez ikakvih ozbiljnijih analiza: sta se prodaje i kome se prodaje! Umesto da iskoristimo kasnjenje, od desetak godina, koliko je kasnila srpska privreda u privatizaciji i iskoristimo iskustvo istocnoevropskih privatizacija, koje su bile pri kraju, G-din Dinkic je tada pricao, kako ni jedna privatizacija, u istocnoj Evropi, nije izvrsena krajnje posteno, jer puno se tu "prljavog" novca naslo i "puno je gresaka ucinjeno, nikada svi ne mogu da budu zadovoljni", govorio je. U strahu, da su se zainteresovani iz sveta, za mogucu kupovinu nasih preduzeca, vec istrosili, kupujuci po istocnoj Evropi, i straha, da nasa preduzeca nece imati ko da kupi, sem nekoliko tendera za par vecih firmi, sve je prodavano na licitacijama. Bez ikakve dublje analize kome se i sta se prodaje, bez preciznih stavki u ugovoru, masovno se desavalo da kupac izlicitira visemilionske cene preduzeca, plati jedan mali deo (oko 10ak %), postane vlasnik, i nikada vise ne uplati ni jedan dinar, a da se ugovor ne ponistava. Sve je to prolazilo neprimeceno, dok su kupljena preduzeca i pre privatizacije bila u kolapsu, raduckala sa gubitkom, ili uopste nisu radila. Kada se krenulo sa perspektivnim preduzecima, "zivim", koja su radila i koja su uz minimalna ulganja, mogla da ostvaruju profit, poceo je krah srpske privrede. Jedna od "jakih" stavki u ugovorima je bila, da nema otpustanja radika (kako u kom, 2/3 god.), na koju je Agencija, navodno, najvise gledala da li se postuje. Novi vlasnici, za tih prvih par godina, uopste nisu pokretali proizvodnju (radnici su samo odlazili, trbuhom za kruhom), a iz samih preduzeca je iznoseno i prodavano sve sto se prodati moze. Vrednost te prodaje (masine, citavi pogoni, oprema ..) je visestruko prelazila kupoprodajnu cenu, sa Agencijom. Menjane su delatnosti preduzeca, cak je namena zemljista (na kom su preduzeca) prevodjena u gradsko gradjevinsko.
Najgore od svega u ovoj prici o privatizaciji je to, da ono malo para, koje je skupljeno od privatizacije, (realna vrednost, koja je prosla kroz Agenciju, oko 2000 preduzeca, je preko 50 milijardi evra, a nije skupljeno ni 10%) otislo je u BUDZET Srbije i to smo - "pojeli", kroz plate, penzije i ostale budzetske rashode. Prazna prica poslednje piljarice na pijaci, iz 2004,`05,`06, i `07. godine se ispostavila kao tacna: da, pojeli smo pare od privatizacije! TACKA.
Sta sada???
Treba spasiti, sta se spsti DA! Koji god deo, i tako losih ugovora, koji nije sproveden, ili je krsen, treba PONISTITI privatizaciju! U medjuvremenu, stopirati dalju prodaju (posebno ponovnu ponistenih privatizacija), timski (u nekoliko ministarstava, po oblastima) napisati nove zakone, formirati Agenciju za kontrolu privatizacije, koja bi radila samo na terenu, (kontrolisala jedno, po jedno preduzece)... Oni vlasnici, koji nisu postovali ugovore (bilo koji deo njega), ponistiti privatizaciju, a ako je "vlasnik" (a ustvari nije, jer su ugovori krseni, po pravilu unazad pre par godina), u medjuvremenu prodavao nesto od "vidjenog stanja" (ako uopste takvih preciznih podataka ima) u momemtu potpisivanja ugovora, vracati u predjasnje stanje! Tuzbe, presude (bez bespotrebnog razvlacenja), plenidbe i hapsenja, ko na transportnoj traci.
Ima ovde posla i moze se spasiti srpska privreda, jos uvek, da se hoce, za one koji bi hteli to da urade.
Pogresnu nacionalisticku Milosevicevu, desetogodisnju politiku cemo ispravljati narednih 50 godina, a posledice ovakve privatizacije, bar, narednih 30 godina! (Najveca ironije je to, da je ono, sto je Milosevic privatizovao, dobro privatizovao i ta preduzeca i danas RADE.)
A sad, svi na popravni, na svoje radne zadatke!

Ekspert

pre 14 godina

Mislim da je najveći problem da se firme u procesu privatizacije, kao i firme koje prodaje Akcijski Fond, NE PRODAJU KRIMINALCIMA ili kako ih naša javnost zove "KONTROVERZNI BIZNISMENI". Oni u privatizovanim firmi prodaju imovinu i upropaste ih još više tako što ih zaduže kreditima, a kredite normalno ne vraćuju i onda je stečaj ili likvidacija neizbežna, a radnici i poverioci ne mogu ništa da naplate, jer u stečaju nema više šta da se proda. Naravno da im ovakve firme služe i kao perionica prljavog novca od šverca droge, cigareta, nafte i oružja. S obzirom da nadležne službe znaju ko se sve čime bavi u Srbiji, "nelogično" je da se dozvoljava Joci Amsterdamu, Šarićima, Peconiju, Canetu, Milu Jerkoviću i ostalim "KONTROVERZNIM BIZNISMENIMA", da kupuju i prodaju i da se slobodno šetaju i da pošten narod u zdrav mozak, ili je možda logično?! Zato treba uvesti rigoroznu kontrolu prilikom prodaje firmi, a ne prodavati ih po svaku cenu, a i za takvu stihijsku prodaju neko mora da odgovara, a ne da traži izgovore.

Glock

pre 14 godina

I tako, narod godinama vice i ukazuje na lopove i lopovluke, ali slepci na vlast nista ne vide i ne cuju.

I dodje nam 2010. godina, i ekspert otkrije toplu vodu...

lala

pre 14 godina

Kasno brate mili. Ono sto je ostalo je toliko obezvredjeno da ih nece niko ni za dzabe, osim eventualno Sharica i njemu slicnih.
Ono sto je ostalo a da vredi ce se iskoristiti u nekim narednim politickim kampanjama ... i to je to.
Onda mozemo svi zajedno da se uvatimo za ruke i skocimo u bunar.

Dejan

pre 14 godina

Sad treba da se vrši kontrola privatizacija kada više nema šta da se privatizuje, kada su pare oprane, kada su namireni partijski sponzori, kada je zemlja opljačkana.
Sad tužilaštvo i narod treba da sude onima koji su omogućili takve privatizacije i zemlju dovele na najniže grane, gde privreda praktično ne funkcioniše a od privrednih delatnosti jedino postoje ugostiteljstvo i trgovina.
Ko će za to da odgovara i osećaju li naši političari makar moralnu odgovornost za ono što su učinili ili iz neznanja ili namerno.