Aktuelno

Ponedeljak, 22.02.2010.

18:20

Jobs ponovo kritikuje Flash

Izvor: B92

Jobs ponovo kritikuje Flash IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

milos

pre 14 godina

Dokaz da Dzobs nije u pravu:

Nexus One Rocks Out for Over 3 Hours with Adobe Flash, Jobs is Wrong

http://pocketnow.com/tech-news/nexus-one-rocks-out-for-over-3-hours-with-adobe-flash-jobs-is-wrong

Plus svo vreme radi i wifi.
Koji odgovor sad imaju iz Epla?

krdr

pre 14 godina

Daleko od toga da je Flash zastarela tehnologija. Zastarela tehnologija je Shockwave. Dokle god se prave aplikacije u Flashu, nece biti zastarela tehologija. Za neobavestene, Flash Player je imao penteraciju 95% i pre nego sto se pojavio YouTube. Flash Player je (uglavnom) otvorena tehnologija jer postoje zatvoreni delovi za koje se placa licenca, poput H.264 kodeka. Isti taj kodek Safari/Apple gura u HTML5 specifikaciju. Dalje, ActionScript i JavaScript su srodni jezici. Toliko srodni na FF koristi open source deo Flash plejera (Tamarin) za izvrsavanje JavaScripta.
Flash jede resurse, ali samo ako je lose napisan. I iPhone aplikacija moze biti lose napisana. Sam iPhone OS vise lici na Flash app, nego na operativni sistem.

Pre nego sto pljujete, skupite malo podataka i informacije.

Adobe ne zaradjuje pare od Flash Playera i broja igrica, vec od prodatih Flash i Flash Builder programa. U verziji CS5, bice jednako sposobni da prave iPhone aplikacije kao i Air, kao i swf.

Applu da je stalo do performansi Flash plejera, mogli su sami da ga napisu, kao sto su uradili sa Javom.

Dakle, u pitanju su pare.

T.

pre 14 godina

I Flash i Javascript se koriste za ono za sta je Sun zeleo da se koristi Java appleti. Ali to je bilo preambiciozno zamisljeno, a tadasnja oprema to nije mogla da izdrzi. Flash se ispostavio dobar za "mrdalice" po ekranu i zavladao je trzistem. I onda je nastao problem kada su poceli da ga koriste za ono za sta nije zamisljen. Slicno vazi i za Javascript. Trebalo je da se koristi za validaciju polja i slicne pomocne operacije, a sada de facto imamo cele aplikacije pisane u njemu. Mozda je najbolje resenje MS Silverlight jer je nastao kasno, pa su mogli da procene sta je dobro a sta lose, ali plasim se da su Flash i Javascript suvise snazni na trzistu da bi on mogao da ih skoro istisne. A i pitanje je koliko jedna zatvorena tehnologija (Flash) ima smisla da se menja drugom zatvorenom tehnologijom (Sliverlight).

Long story short - kada se neka stvar koristi za nesto za sta nije bila inicijalno dizajnirana, onda nastaju problemi.

Vladeta

pre 14 godina

Nisam mogao a da se ne prikljucim diskusiji. Flash je sakata i zastarela tehnologija i tacka. Neko je spomenuo da je dinamicki sadrzaj buducnost i da je zato tu flash... Yea, right... Sadrzaj je buducnost, a flash je susta suprotnost tome. Flash je nista osim sminke!

riot_van

pre 14 godina

Hehe, kao što se moglo i očekivati, Steve primenjuje isti recept za zaludjivanje. Prvo izbaci osakaćen uredjaj, a onda to predstavlja kao prednost...
Ne sumnjam ja da će i iPad lepo da se proda, ne sumnjam i da će imati sasvim zavidnu upotrebnu vrednost, ali otprilike kao i iPhone, kad izadje treća generacija, Apple lepo nabere kintu, a onda sve ono što su rekli da vam ne treba, omoguće u toj trećoj generaciji ili preko App Store-a

pera

pre 14 godina

prvi i osnovni razlog zbog cega je apple protiv flasha na svojim uredjajima je naravno novac. zbog cega bi postojao app store kada bi se gotovo svaka aplikacija koja se u njemu nalazi mogla napraviti u flashu. tu naravno mislim na jednostavnije aplikacije a ne na 3d igrice koje se mogu igrati na ipod-u ili iphonu. ali milion malih aplikacija (npr. za potrosnju goriva, za kucni budzet, za rezultate uzivo), sve se to moze napraviti u flashu. i vi tako odete sa applovim safari browserom koji podrzava flash i koristite aplikaciju bez potrebe da kupite neku slicnu u app store. u takvom scenariju app store ne bi imao smisla. zato nema flasha. ako mogu windows mobile i symbian uredjaji da pustaju flash zasto ne moze iphone os ili ovaj novi ipad os (ili kako se vec zove).

marko

pre 14 godina

Najveći problem flash-a je što je to zatvorena (propriatery) tehnologija pod kontrolom jedne kompanije, a ne otvoren standard/jezik za kreiranje web sadržaja. Iskreno se nadam da će ga html5 "poslati u penziju", bar što se tiče video sadržaja na web-u.

Dejan

pre 14 godina

Ogio, meni Flash prilično ubija Linux (i to na tri konfiguracije da trenutno koristim).

Zato uvek imam uključen flash blocker, pa ih puštam samo ako baš želim nešto da vidim.

Ali zaista, Flash je doživeo procvat zahvaljujući nesposobnim web developerima koji su pravili menije u njemu i YouTube-u koji ga koristi za strimovanje.

Strimovanje sada može ići i preko HTML5, a brauzeri su sve brži po pitanju javascript efekata, tako da apsolutno ne vidim razlog za korišćenje flasha u nekoj budućnosti.

Danas je vreme informacija, a flash je prilično loš medij za prenošenje informacija.

Miloš

pre 14 godina

Evo kako izgleda dugo najavljivani, tobože optimizovani, mobile flash player 10.1. Telefon na kome se vrti je Nexus One, dakle nov model telefona.

Spoiler: 25% baterije posrkano za 8 minuta!!! Igrajte flash igricu ili posetite sajt bez blockera i uživajte u full web experience-u čitavih pola sata!

http://vimeo.com/9596010

Verovatno je Apple kriv i za ovo??

bns

pre 14 godina

Koliko se secam Jobs je tvrdio da misu nikad nece trebati desni klik pa ga zato nije stavljao na svoje (majtimaus) miseve. I, gle cuda, sada njihovi misevi imaju i desni klik. To je sve uradjeno krisom, bez pompe jer je njegov EGO velik i u njega se ne sme dirati.

homersimpson

pre 14 godina

Flash je buduЋnost web-a. Dinamicki sadrЖaj, od banera do komplet sajtova. Nezavistan i kvalitetan. Jedini problem je kad neko ne zna u њemu da radi pa napravi baner od 2 mb, ili kompresuje film tako da ni Quad Core dabl dual ne moЖe da ga uчita. Dakle jedini problem sa fleshom je kad neko ne zna da ga koristi. Najgori su loШi baneri.
(j, 23. februar 2010 09:39)

Е да, Флеш ће да буде будућност веба онда кад сви науче Character Enconding. A онда бих волео да будем у току са најоновијим дешевањима, па да научим како се праве динамички банери у флешу.

darko

pre 14 godina

Flas guta cpu i na linux i na win i osx i intelu i amd nema razlike .
Doduse na mom kompjuteru Phenom II X3 720 to je zanemarljivo .
Stvarno na nekom atom procesoru ili single coru to prestavlja problem .
Ne volim microsoft ali silverlight je toliko bolji po kvalitetu nimalo nezaostaje od flasa cak je i bolji a cpu upotreba je strahovito manja .
Ili neka urade neku bolju reviziju ili stvarno ce propasti a neutralnih alternativa za vise multiplatformi ima kao na primer HTML 5

Tex

pre 14 godina

Ja mislim da je Javascript vece zlo nego Flash ako se koristi u svrhe rich content prezentacija. Ima par dobrih primera ali vecina je katastrofa.
Ono sto mislim da je najveca prednost Flasha je sto ne moras da se bakces sa HTMLom koji nikada nije bio predvidjen za graficki i interaktivni bogat sadrzaj i svaka njegova nadogradnja je krpez nad krpezom. Ali ajde dacemo sansu HTML5 Canvasu pa da vidimo sta ce da ponudi

dr

pre 14 godina

@dawn: Prvi deo komentara, pravo u metu! Novac je naravno primarni razlog za ovakvu odluku Apple-a, ali to ne menja cinjenicu da je flash stvarno prevazidjen, i da jede resurse kao blesav. Iskreno, i meni je muka od raznoraznih problema sa flashom, mislim da ce internet postati mnogo lepse mesto kad doticni resource eater ode u istoriju...

j

pre 14 godina

Flash je buduЋnost web-a. Dinamicki sadrЖaj, od banera do komplet sajtova. Nezavistan i kvalitetan. Jedini problem je kad neko ne zna u њemu da radi pa napravi baner od 2 mb, ili kompresuje film tako da ni Quad Core dabl dual ne moЖe da ga uчita. Dakle jedini problem sa fleshom je kad neko ne zna da ga koristi. Najgori su loШi baneri.

Nikola

pre 14 godina

@mrkela
pa ti radis isto to sto ti smeta pa si sada mene iziritirao da pisem :) nemoj da se ljutis. Ja koristim osx ali nisam jedan od onih sto slepo prate Jobsa i za razliku od njih imam svoje misljenje, milsim da gresis sto se tice Safaria, po meni safari bi bio broj jedan samo da ima bolju podrsku za add-ons do tada svaka cast firefox-u ali ja i dalje 90posto vremena na webu provodim na safariu, firefox u poslednjih 6meseci se dosta iskvario i poceo da baguje, naravno pricam za osx, e sada moguce da si ti mislio na safari koji radi na win masinama, stvarno ne znam za njega ali verovatno da si mislio na njega jer vidim po tvom stavu da nikada nisi i nikada neces probati osx...
Sto se tice apple vs. flash, ipak mislim da tu ima jos nesto "licno". Sto neko rece, nije flash skroz super ali bez njega se ne moze...

Dawn

pre 14 godina

Verujem da je Apple Store jedan od glavnih razloga nedostatka Flash'a na iPhone i iPadu. Flash podrskom, prodaja igara i aplikacija opala bi im bar za trecinu ako ne i vise. A to je dosta para.

A sto se tice samog Flasha, koliko god da je los, bez njega se ne moze. Pa ti vidi...

ja

pre 14 godina

ne volim jobsa i proizvodi njegove kompanije su precenjene gluposti, ali sa druge strane svaka mu cast na pljuvanju flasha, tehnologije koja se rodila hendikepirana i potpuno neshvatljivo prosirila do besmisla... sto pre bude prevazidjena, svima bolje.

milos

pre 14 godina

Ja stvarno nemam nikakvih problema sa Flash-om na Windows-u ni na Linux-u. Ne znam zasto je on tolika muka za Mac.
Ranije je bilo problema jer nisu apdejtovali Linux verziju, medjutim to se odavno promenilo i sada je stvarno ok. Nije da sam neki ljubimac ove tehnologije ali mislim da je trenutno neophodna.

mrkela

pre 14 godina

Ono što me uvek strašno iritiralo kod Džobsa, kao i svega što se tiče Apple-a jeste da svoje proizvode konstantno reklamira egoističnim pristupom "sve je shit, samo smo mi vrh". Ne interesuje me kako drugi, ali ja u životu nisam, niti ću kupiti bilo šta od Apple-ovih proizvoda samo zbog ovog egoističnog stava koji mi ide na nerve. Uostalom, Safari je predstavljao istim tonom, a vreme je pokazalo da se radi o dno-dna browser-u. A Apple ću tek MOŽDA početi da cenim kada naprave svoj OS koji neće samo raditi u njihovoj lepo dizajniranoj kanti. Pa, za njih je i Windows open source.

Nindza

pre 14 godina

A jeli pametnjakovici, na kom to windowsu i linuxu Flash radi besprekorno, ili barem pristojno normalno?
Flash je ubica CPU i zlo. Ako dual core procesor, sa ati 3600 hd karticom i 3 gb rama "stuca" sa casual igrom za domacice "MCF Dire Grove" (radjena komplet u Flashu), a isti vari NFS Shift, Crysis, Lock on, Street Fighter IV bez problema, onda se zaista postavlja pitanje svrsishodnosti Flash-a. Sporost, kic, nedostatak kesiranja je SMRT za bilo kakvu web aplikaciju.
Za aplikacije tu je java, za igre unity 3d i njegov web player (da vidite malo kako sljaka 3d igra a la Far Cry u vasem browseru, pa da zaboravite na flash za vijek vijekova....)
Da ne pominjem koliko dana sam ostao bez yahoo mail-a zbog sakatog update-a Flash-a, i koliko mi je trebalo da provalim sta ne valja...

Mario Tomić

pre 14 godina

G5 nije nikakav reper za poređenje.
Primera radi, uzimajući u obzir samo procesorsku nagu, najjača G5 (dual 2.5GHz) je tek 30% jača od najslabijeg MacBooka na 1.83GHz. Arhitektura procesora svakako pomaže/odmaže.
Na Intelima Flash ne secka.
YouTube se recimo počeo prešaltavati na HTML5 i video embedovan u njemu. To je budući trend za on-line distribuciju video materijala.
Za websajtove, ne znam. Moja galerija je u Flashu, ali mi ne smeta to što iPad nema podršku za Flash.

Aleksandar

pre 14 godina

Moze da ga kritikuje koliko hoce, ali flash radi i na metuzalemskim masinama. sto veci kvalitet, to veca hardverska zahtevnost. Pa tako HD radi i na masinama koje su sposobne za HD prikaz. Naravno tu je ukljucena i optimizacija.

Jednostavno njihov OS ne valja, a i valja.

Mirda

pre 14 godina

@ogio: Linux podrska za Flash je isto ocajna. Jedino sto vadi stvar su izuzetno jaki procesori danas, a toga u iPadu nema, barem ne u toj meri.

Zane Griff

pre 14 godina

Apple vs Microsoft!
To je ono o cemu se radi. Amerikanci vise koriste Apple racunare a u Evropi, pa i kod nas, PC imaju daleku vecinu.
Normalno da dve filozofije imaju svoje mane ali i vrline.
Smesno mi je kada procitam komentare tipa 'iPad je zesca glupost' jer NIKO od nas ga nije ni video uzivo a kamoli radio na njemu da bi mogao da ga kritikuje. Daleko od toga da branim Jobsa, ali covek je napravio toliko dobrih stvari, tako da nemamo pravo da ga kritikujemo napamet.
Setite se da je Gejts pre desetak godina rekao da je PC racunarima dovoljno 64k memorije za kucnu upotrebu!

ogio

pre 14 godina

Ma daj... Flash "secka" i na Mac G5 masinama, nije rec o opterecenosti procesora. Ako koja zver ima snage, ima bilo koja G5-ca. Jednostavno imaju problem sa operativnim sistemom, jer Win i Linux apsolutno nemaju ni pribliznih problema. E sada, da li je kriv tu Apple ili Adobe, to ne znamo... Ali ovo kukanje mi je bas gadljivo, ovaj Jobs je prava baba :)

jesus

pre 14 godina

• A ja bih rekao da njihovi uredjaji nemaju dovoljno dobre performanse da bi na njima mogao da radi Fles.
(Dalibor Lanik, 22. februar 2010 19:23)

A ja ovakvu glupost odavno nisam prochitao.

ogio

pre 14 godina

Ma daj... Flash "secka" i na Mac G5 masinama, nije rec o opterecenosti procesora. Ako koja zver ima snage, ima bilo koja G5-ca. Jednostavno imaju problem sa operativnim sistemom, jer Win i Linux apsolutno nemaju ni pribliznih problema. E sada, da li je kriv tu Apple ili Adobe, to ne znamo... Ali ovo kukanje mi je bas gadljivo, ovaj Jobs je prava baba :)

jesus

pre 14 godina

• A ja bih rekao da njihovi uredjaji nemaju dovoljno dobre performanse da bi na njima mogao da radi Fles.
(Dalibor Lanik, 22. februar 2010 19:23)

A ja ovakvu glupost odavno nisam prochitao.

mrkela

pre 14 godina

Ono što me uvek strašno iritiralo kod Džobsa, kao i svega što se tiče Apple-a jeste da svoje proizvode konstantno reklamira egoističnim pristupom "sve je shit, samo smo mi vrh". Ne interesuje me kako drugi, ali ja u životu nisam, niti ću kupiti bilo šta od Apple-ovih proizvoda samo zbog ovog egoističnog stava koji mi ide na nerve. Uostalom, Safari je predstavljao istim tonom, a vreme je pokazalo da se radi o dno-dna browser-u. A Apple ću tek MOŽDA početi da cenim kada naprave svoj OS koji neće samo raditi u njihovoj lepo dizajniranoj kanti. Pa, za njih je i Windows open source.

Nindza

pre 14 godina

A jeli pametnjakovici, na kom to windowsu i linuxu Flash radi besprekorno, ili barem pristojno normalno?
Flash je ubica CPU i zlo. Ako dual core procesor, sa ati 3600 hd karticom i 3 gb rama "stuca" sa casual igrom za domacice "MCF Dire Grove" (radjena komplet u Flashu), a isti vari NFS Shift, Crysis, Lock on, Street Fighter IV bez problema, onda se zaista postavlja pitanje svrsishodnosti Flash-a. Sporost, kic, nedostatak kesiranja je SMRT za bilo kakvu web aplikaciju.
Za aplikacije tu je java, za igre unity 3d i njegov web player (da vidite malo kako sljaka 3d igra a la Far Cry u vasem browseru, pa da zaboravite na flash za vijek vijekova....)
Da ne pominjem koliko dana sam ostao bez yahoo mail-a zbog sakatog update-a Flash-a, i koliko mi je trebalo da provalim sta ne valja...

bns

pre 14 godina

Koliko se secam Jobs je tvrdio da misu nikad nece trebati desni klik pa ga zato nije stavljao na svoje (majtimaus) miseve. I, gle cuda, sada njihovi misevi imaju i desni klik. To je sve uradjeno krisom, bez pompe jer je njegov EGO velik i u njega se ne sme dirati.

Dawn

pre 14 godina

Verujem da je Apple Store jedan od glavnih razloga nedostatka Flash'a na iPhone i iPadu. Flash podrskom, prodaja igara i aplikacija opala bi im bar za trecinu ako ne i vise. A to je dosta para.

A sto se tice samog Flasha, koliko god da je los, bez njega se ne moze. Pa ti vidi...

ja

pre 14 godina

ne volim jobsa i proizvodi njegove kompanije su precenjene gluposti, ali sa druge strane svaka mu cast na pljuvanju flasha, tehnologije koja se rodila hendikepirana i potpuno neshvatljivo prosirila do besmisla... sto pre bude prevazidjena, svima bolje.

Dejan

pre 14 godina

Ogio, meni Flash prilično ubija Linux (i to na tri konfiguracije da trenutno koristim).

Zato uvek imam uključen flash blocker, pa ih puštam samo ako baš želim nešto da vidim.

Ali zaista, Flash je doživeo procvat zahvaljujući nesposobnim web developerima koji su pravili menije u njemu i YouTube-u koji ga koristi za strimovanje.

Strimovanje sada može ići i preko HTML5, a brauzeri su sve brži po pitanju javascript efekata, tako da apsolutno ne vidim razlog za korišćenje flasha u nekoj budućnosti.

Danas je vreme informacija, a flash je prilično loš medij za prenošenje informacija.

Zane Griff

pre 14 godina

Apple vs Microsoft!
To je ono o cemu se radi. Amerikanci vise koriste Apple racunare a u Evropi, pa i kod nas, PC imaju daleku vecinu.
Normalno da dve filozofije imaju svoje mane ali i vrline.
Smesno mi je kada procitam komentare tipa 'iPad je zesca glupost' jer NIKO od nas ga nije ni video uzivo a kamoli radio na njemu da bi mogao da ga kritikuje. Daleko od toga da branim Jobsa, ali covek je napravio toliko dobrih stvari, tako da nemamo pravo da ga kritikujemo napamet.
Setite se da je Gejts pre desetak godina rekao da je PC racunarima dovoljno 64k memorije za kucnu upotrebu!

Mario Tomić

pre 14 godina

G5 nije nikakav reper za poređenje.
Primera radi, uzimajući u obzir samo procesorsku nagu, najjača G5 (dual 2.5GHz) je tek 30% jača od najslabijeg MacBooka na 1.83GHz. Arhitektura procesora svakako pomaže/odmaže.
Na Intelima Flash ne secka.
YouTube se recimo počeo prešaltavati na HTML5 i video embedovan u njemu. To je budući trend za on-line distribuciju video materijala.
Za websajtove, ne znam. Moja galerija je u Flashu, ali mi ne smeta to što iPad nema podršku za Flash.

Mirda

pre 14 godina

@ogio: Linux podrska za Flash je isto ocajna. Jedino sto vadi stvar su izuzetno jaki procesori danas, a toga u iPadu nema, barem ne u toj meri.

Aleksandar

pre 14 godina

Moze da ga kritikuje koliko hoce, ali flash radi i na metuzalemskim masinama. sto veci kvalitet, to veca hardverska zahtevnost. Pa tako HD radi i na masinama koje su sposobne za HD prikaz. Naravno tu je ukljucena i optimizacija.

Jednostavno njihov OS ne valja, a i valja.

marko

pre 14 godina

Najveći problem flash-a je što je to zatvorena (propriatery) tehnologija pod kontrolom jedne kompanije, a ne otvoren standard/jezik za kreiranje web sadržaja. Iskreno se nadam da će ga html5 "poslati u penziju", bar što se tiče video sadržaja na web-u.

homersimpson

pre 14 godina

Flash je buduЋnost web-a. Dinamicki sadrЖaj, od banera do komplet sajtova. Nezavistan i kvalitetan. Jedini problem je kad neko ne zna u њemu da radi pa napravi baner od 2 mb, ili kompresuje film tako da ni Quad Core dabl dual ne moЖe da ga uчita. Dakle jedini problem sa fleshom je kad neko ne zna da ga koristi. Najgori su loШi baneri.
(j, 23. februar 2010 09:39)

Е да, Флеш ће да буде будућност веба онда кад сви науче Character Enconding. A онда бих волео да будем у току са најоновијим дешевањима, па да научим како се праве динамички банери у флешу.

milos

pre 14 godina

Ja stvarno nemam nikakvih problema sa Flash-om na Windows-u ni na Linux-u. Ne znam zasto je on tolika muka za Mac.
Ranije je bilo problema jer nisu apdejtovali Linux verziju, medjutim to se odavno promenilo i sada je stvarno ok. Nije da sam neki ljubimac ove tehnologije ali mislim da je trenutno neophodna.

Nikola

pre 14 godina

@mrkela
pa ti radis isto to sto ti smeta pa si sada mene iziritirao da pisem :) nemoj da se ljutis. Ja koristim osx ali nisam jedan od onih sto slepo prate Jobsa i za razliku od njih imam svoje misljenje, milsim da gresis sto se tice Safaria, po meni safari bi bio broj jedan samo da ima bolju podrsku za add-ons do tada svaka cast firefox-u ali ja i dalje 90posto vremena na webu provodim na safariu, firefox u poslednjih 6meseci se dosta iskvario i poceo da baguje, naravno pricam za osx, e sada moguce da si ti mislio na safari koji radi na win masinama, stvarno ne znam za njega ali verovatno da si mislio na njega jer vidim po tvom stavu da nikada nisi i nikada neces probati osx...
Sto se tice apple vs. flash, ipak mislim da tu ima jos nesto "licno". Sto neko rece, nije flash skroz super ali bez njega se ne moze...

Tex

pre 14 godina

Ja mislim da je Javascript vece zlo nego Flash ako se koristi u svrhe rich content prezentacija. Ima par dobrih primera ali vecina je katastrofa.
Ono sto mislim da je najveca prednost Flasha je sto ne moras da se bakces sa HTMLom koji nikada nije bio predvidjen za graficki i interaktivni bogat sadrzaj i svaka njegova nadogradnja je krpez nad krpezom. Ali ajde dacemo sansu HTML5 Canvasu pa da vidimo sta ce da ponudi

darko

pre 14 godina

Flas guta cpu i na linux i na win i osx i intelu i amd nema razlike .
Doduse na mom kompjuteru Phenom II X3 720 to je zanemarljivo .
Stvarno na nekom atom procesoru ili single coru to prestavlja problem .
Ne volim microsoft ali silverlight je toliko bolji po kvalitetu nimalo nezaostaje od flasa cak je i bolji a cpu upotreba je strahovito manja .
Ili neka urade neku bolju reviziju ili stvarno ce propasti a neutralnih alternativa za vise multiplatformi ima kao na primer HTML 5

Miloš

pre 14 godina

Evo kako izgleda dugo najavljivani, tobože optimizovani, mobile flash player 10.1. Telefon na kome se vrti je Nexus One, dakle nov model telefona.

Spoiler: 25% baterije posrkano za 8 minuta!!! Igrajte flash igricu ili posetite sajt bez blockera i uživajte u full web experience-u čitavih pola sata!

http://vimeo.com/9596010

Verovatno je Apple kriv i za ovo??

dr

pre 14 godina

@dawn: Prvi deo komentara, pravo u metu! Novac je naravno primarni razlog za ovakvu odluku Apple-a, ali to ne menja cinjenicu da je flash stvarno prevazidjen, i da jede resurse kao blesav. Iskreno, i meni je muka od raznoraznih problema sa flashom, mislim da ce internet postati mnogo lepse mesto kad doticni resource eater ode u istoriju...

krdr

pre 14 godina

Daleko od toga da je Flash zastarela tehnologija. Zastarela tehnologija je Shockwave. Dokle god se prave aplikacije u Flashu, nece biti zastarela tehologija. Za neobavestene, Flash Player je imao penteraciju 95% i pre nego sto se pojavio YouTube. Flash Player je (uglavnom) otvorena tehnologija jer postoje zatvoreni delovi za koje se placa licenca, poput H.264 kodeka. Isti taj kodek Safari/Apple gura u HTML5 specifikaciju. Dalje, ActionScript i JavaScript su srodni jezici. Toliko srodni na FF koristi open source deo Flash plejera (Tamarin) za izvrsavanje JavaScripta.
Flash jede resurse, ali samo ako je lose napisan. I iPhone aplikacija moze biti lose napisana. Sam iPhone OS vise lici na Flash app, nego na operativni sistem.

Pre nego sto pljujete, skupite malo podataka i informacije.

Adobe ne zaradjuje pare od Flash Playera i broja igrica, vec od prodatih Flash i Flash Builder programa. U verziji CS5, bice jednako sposobni da prave iPhone aplikacije kao i Air, kao i swf.

Applu da je stalo do performansi Flash plejera, mogli su sami da ga napisu, kao sto su uradili sa Javom.

Dakle, u pitanju su pare.

pera

pre 14 godina

prvi i osnovni razlog zbog cega je apple protiv flasha na svojim uredjajima je naravno novac. zbog cega bi postojao app store kada bi se gotovo svaka aplikacija koja se u njemu nalazi mogla napraviti u flashu. tu naravno mislim na jednostavnije aplikacije a ne na 3d igrice koje se mogu igrati na ipod-u ili iphonu. ali milion malih aplikacija (npr. za potrosnju goriva, za kucni budzet, za rezultate uzivo), sve se to moze napraviti u flashu. i vi tako odete sa applovim safari browserom koji podrzava flash i koristite aplikaciju bez potrebe da kupite neku slicnu u app store. u takvom scenariju app store ne bi imao smisla. zato nema flasha. ako mogu windows mobile i symbian uredjaji da pustaju flash zasto ne moze iphone os ili ovaj novi ipad os (ili kako se vec zove).

j

pre 14 godina

Flash je buduЋnost web-a. Dinamicki sadrЖaj, od banera do komplet sajtova. Nezavistan i kvalitetan. Jedini problem je kad neko ne zna u њemu da radi pa napravi baner od 2 mb, ili kompresuje film tako da ni Quad Core dabl dual ne moЖe da ga uчita. Dakle jedini problem sa fleshom je kad neko ne zna da ga koristi. Najgori su loШi baneri.

riot_van

pre 14 godina

Hehe, kao što se moglo i očekivati, Steve primenjuje isti recept za zaludjivanje. Prvo izbaci osakaćen uredjaj, a onda to predstavlja kao prednost...
Ne sumnjam ja da će i iPad lepo da se proda, ne sumnjam i da će imati sasvim zavidnu upotrebnu vrednost, ali otprilike kao i iPhone, kad izadje treća generacija, Apple lepo nabere kintu, a onda sve ono što su rekli da vam ne treba, omoguće u toj trećoj generaciji ili preko App Store-a

T.

pre 14 godina

I Flash i Javascript se koriste za ono za sta je Sun zeleo da se koristi Java appleti. Ali to je bilo preambiciozno zamisljeno, a tadasnja oprema to nije mogla da izdrzi. Flash se ispostavio dobar za "mrdalice" po ekranu i zavladao je trzistem. I onda je nastao problem kada su poceli da ga koriste za ono za sta nije zamisljen. Slicno vazi i za Javascript. Trebalo je da se koristi za validaciju polja i slicne pomocne operacije, a sada de facto imamo cele aplikacije pisane u njemu. Mozda je najbolje resenje MS Silverlight jer je nastao kasno, pa su mogli da procene sta je dobro a sta lose, ali plasim se da su Flash i Javascript suvise snazni na trzistu da bi on mogao da ih skoro istisne. A i pitanje je koliko jedna zatvorena tehnologija (Flash) ima smisla da se menja drugom zatvorenom tehnologijom (Sliverlight).

Long story short - kada se neka stvar koristi za nesto za sta nije bila inicijalno dizajnirana, onda nastaju problemi.

Vladeta

pre 14 godina

Nisam mogao a da se ne prikljucim diskusiji. Flash je sakata i zastarela tehnologija i tacka. Neko je spomenuo da je dinamicki sadrzaj buducnost i da je zato tu flash... Yea, right... Sadrzaj je buducnost, a flash je susta suprotnost tome. Flash je nista osim sminke!

milos

pre 14 godina

Dokaz da Dzobs nije u pravu:

Nexus One Rocks Out for Over 3 Hours with Adobe Flash, Jobs is Wrong

http://pocketnow.com/tech-news/nexus-one-rocks-out-for-over-3-hours-with-adobe-flash-jobs-is-wrong

Plus svo vreme radi i wifi.
Koji odgovor sad imaju iz Epla?

jesus

pre 14 godina

• A ja bih rekao da njihovi uredjaji nemaju dovoljno dobre performanse da bi na njima mogao da radi Fles.
(Dalibor Lanik, 22. februar 2010 19:23)

A ja ovakvu glupost odavno nisam prochitao.

j

pre 14 godina

Flash je buduЋnost web-a. Dinamicki sadrЖaj, od banera do komplet sajtova. Nezavistan i kvalitetan. Jedini problem je kad neko ne zna u њemu da radi pa napravi baner od 2 mb, ili kompresuje film tako da ni Quad Core dabl dual ne moЖe da ga uчita. Dakle jedini problem sa fleshom je kad neko ne zna da ga koristi. Najgori su loШi baneri.

mrkela

pre 14 godina

Ono što me uvek strašno iritiralo kod Džobsa, kao i svega što se tiče Apple-a jeste da svoje proizvode konstantno reklamira egoističnim pristupom "sve je shit, samo smo mi vrh". Ne interesuje me kako drugi, ali ja u životu nisam, niti ću kupiti bilo šta od Apple-ovih proizvoda samo zbog ovog egoističnog stava koji mi ide na nerve. Uostalom, Safari je predstavljao istim tonom, a vreme je pokazalo da se radi o dno-dna browser-u. A Apple ću tek MOŽDA početi da cenim kada naprave svoj OS koji neće samo raditi u njihovoj lepo dizajniranoj kanti. Pa, za njih je i Windows open source.

Aleksandar

pre 14 godina

Moze da ga kritikuje koliko hoce, ali flash radi i na metuzalemskim masinama. sto veci kvalitet, to veca hardverska zahtevnost. Pa tako HD radi i na masinama koje su sposobne za HD prikaz. Naravno tu je ukljucena i optimizacija.

Jednostavno njihov OS ne valja, a i valja.

ogio

pre 14 godina

Ma daj... Flash "secka" i na Mac G5 masinama, nije rec o opterecenosti procesora. Ako koja zver ima snage, ima bilo koja G5-ca. Jednostavno imaju problem sa operativnim sistemom, jer Win i Linux apsolutno nemaju ni pribliznih problema. E sada, da li je kriv tu Apple ili Adobe, to ne znamo... Ali ovo kukanje mi je bas gadljivo, ovaj Jobs je prava baba :)

Zane Griff

pre 14 godina

Apple vs Microsoft!
To je ono o cemu se radi. Amerikanci vise koriste Apple racunare a u Evropi, pa i kod nas, PC imaju daleku vecinu.
Normalno da dve filozofije imaju svoje mane ali i vrline.
Smesno mi je kada procitam komentare tipa 'iPad je zesca glupost' jer NIKO od nas ga nije ni video uzivo a kamoli radio na njemu da bi mogao da ga kritikuje. Daleko od toga da branim Jobsa, ali covek je napravio toliko dobrih stvari, tako da nemamo pravo da ga kritikujemo napamet.
Setite se da je Gejts pre desetak godina rekao da je PC racunarima dovoljno 64k memorije za kucnu upotrebu!

ja

pre 14 godina

ne volim jobsa i proizvodi njegove kompanije su precenjene gluposti, ali sa druge strane svaka mu cast na pljuvanju flasha, tehnologije koja se rodila hendikepirana i potpuno neshvatljivo prosirila do besmisla... sto pre bude prevazidjena, svima bolje.

milos

pre 14 godina

Ja stvarno nemam nikakvih problema sa Flash-om na Windows-u ni na Linux-u. Ne znam zasto je on tolika muka za Mac.
Ranije je bilo problema jer nisu apdejtovali Linux verziju, medjutim to se odavno promenilo i sada je stvarno ok. Nije da sam neki ljubimac ove tehnologije ali mislim da je trenutno neophodna.

Nindza

pre 14 godina

A jeli pametnjakovici, na kom to windowsu i linuxu Flash radi besprekorno, ili barem pristojno normalno?
Flash je ubica CPU i zlo. Ako dual core procesor, sa ati 3600 hd karticom i 3 gb rama "stuca" sa casual igrom za domacice "MCF Dire Grove" (radjena komplet u Flashu), a isti vari NFS Shift, Crysis, Lock on, Street Fighter IV bez problema, onda se zaista postavlja pitanje svrsishodnosti Flash-a. Sporost, kic, nedostatak kesiranja je SMRT za bilo kakvu web aplikaciju.
Za aplikacije tu je java, za igre unity 3d i njegov web player (da vidite malo kako sljaka 3d igra a la Far Cry u vasem browseru, pa da zaboravite na flash za vijek vijekova....)
Da ne pominjem koliko dana sam ostao bez yahoo mail-a zbog sakatog update-a Flash-a, i koliko mi je trebalo da provalim sta ne valja...

Dawn

pre 14 godina

Verujem da je Apple Store jedan od glavnih razloga nedostatka Flash'a na iPhone i iPadu. Flash podrskom, prodaja igara i aplikacija opala bi im bar za trecinu ako ne i vise. A to je dosta para.

A sto se tice samog Flasha, koliko god da je los, bez njega se ne moze. Pa ti vidi...

bns

pre 14 godina

Koliko se secam Jobs je tvrdio da misu nikad nece trebati desni klik pa ga zato nije stavljao na svoje (majtimaus) miseve. I, gle cuda, sada njihovi misevi imaju i desni klik. To je sve uradjeno krisom, bez pompe jer je njegov EGO velik i u njega se ne sme dirati.

Mirda

pre 14 godina

@ogio: Linux podrska za Flash je isto ocajna. Jedino sto vadi stvar su izuzetno jaki procesori danas, a toga u iPadu nema, barem ne u toj meri.

Miloš

pre 14 godina

Evo kako izgleda dugo najavljivani, tobože optimizovani, mobile flash player 10.1. Telefon na kome se vrti je Nexus One, dakle nov model telefona.

Spoiler: 25% baterije posrkano za 8 minuta!!! Igrajte flash igricu ili posetite sajt bez blockera i uživajte u full web experience-u čitavih pola sata!

http://vimeo.com/9596010

Verovatno je Apple kriv i za ovo??

Vladeta

pre 14 godina

Nisam mogao a da se ne prikljucim diskusiji. Flash je sakata i zastarela tehnologija i tacka. Neko je spomenuo da je dinamicki sadrzaj buducnost i da je zato tu flash... Yea, right... Sadrzaj je buducnost, a flash je susta suprotnost tome. Flash je nista osim sminke!

Nikola

pre 14 godina

@mrkela
pa ti radis isto to sto ti smeta pa si sada mene iziritirao da pisem :) nemoj da se ljutis. Ja koristim osx ali nisam jedan od onih sto slepo prate Jobsa i za razliku od njih imam svoje misljenje, milsim da gresis sto se tice Safaria, po meni safari bi bio broj jedan samo da ima bolju podrsku za add-ons do tada svaka cast firefox-u ali ja i dalje 90posto vremena na webu provodim na safariu, firefox u poslednjih 6meseci se dosta iskvario i poceo da baguje, naravno pricam za osx, e sada moguce da si ti mislio na safari koji radi na win masinama, stvarno ne znam za njega ali verovatno da si mislio na njega jer vidim po tvom stavu da nikada nisi i nikada neces probati osx...
Sto se tice apple vs. flash, ipak mislim da tu ima jos nesto "licno". Sto neko rece, nije flash skroz super ali bez njega se ne moze...

marko

pre 14 godina

Najveći problem flash-a je što je to zatvorena (propriatery) tehnologija pod kontrolom jedne kompanije, a ne otvoren standard/jezik za kreiranje web sadržaja. Iskreno se nadam da će ga html5 "poslati u penziju", bar što se tiče video sadržaja na web-u.

riot_van

pre 14 godina

Hehe, kao što se moglo i očekivati, Steve primenjuje isti recept za zaludjivanje. Prvo izbaci osakaćen uredjaj, a onda to predstavlja kao prednost...
Ne sumnjam ja da će i iPad lepo da se proda, ne sumnjam i da će imati sasvim zavidnu upotrebnu vrednost, ali otprilike kao i iPhone, kad izadje treća generacija, Apple lepo nabere kintu, a onda sve ono što su rekli da vam ne treba, omoguće u toj trećoj generaciji ili preko App Store-a

Tex

pre 14 godina

Ja mislim da je Javascript vece zlo nego Flash ako se koristi u svrhe rich content prezentacija. Ima par dobrih primera ali vecina je katastrofa.
Ono sto mislim da je najveca prednost Flasha je sto ne moras da se bakces sa HTMLom koji nikada nije bio predvidjen za graficki i interaktivni bogat sadrzaj i svaka njegova nadogradnja je krpez nad krpezom. Ali ajde dacemo sansu HTML5 Canvasu pa da vidimo sta ce da ponudi

Mario Tomić

pre 14 godina

G5 nije nikakav reper za poređenje.
Primera radi, uzimajući u obzir samo procesorsku nagu, najjača G5 (dual 2.5GHz) je tek 30% jača od najslabijeg MacBooka na 1.83GHz. Arhitektura procesora svakako pomaže/odmaže.
Na Intelima Flash ne secka.
YouTube se recimo počeo prešaltavati na HTML5 i video embedovan u njemu. To je budući trend za on-line distribuciju video materijala.
Za websajtove, ne znam. Moja galerija je u Flashu, ali mi ne smeta to što iPad nema podršku za Flash.

dr

pre 14 godina

@dawn: Prvi deo komentara, pravo u metu! Novac je naravno primarni razlog za ovakvu odluku Apple-a, ali to ne menja cinjenicu da je flash stvarno prevazidjen, i da jede resurse kao blesav. Iskreno, i meni je muka od raznoraznih problema sa flashom, mislim da ce internet postati mnogo lepse mesto kad doticni resource eater ode u istoriju...

homersimpson

pre 14 godina

Flash je buduЋnost web-a. Dinamicki sadrЖaj, od banera do komplet sajtova. Nezavistan i kvalitetan. Jedini problem je kad neko ne zna u њemu da radi pa napravi baner od 2 mb, ili kompresuje film tako da ni Quad Core dabl dual ne moЖe da ga uчita. Dakle jedini problem sa fleshom je kad neko ne zna da ga koristi. Najgori su loШi baneri.
(j, 23. februar 2010 09:39)

Е да, Флеш ће да буде будућност веба онда кад сви науче Character Enconding. A онда бих волео да будем у току са најоновијим дешевањима, па да научим како се праве динамички банери у флешу.

krdr

pre 14 godina

Daleko od toga da je Flash zastarela tehnologija. Zastarela tehnologija je Shockwave. Dokle god se prave aplikacije u Flashu, nece biti zastarela tehologija. Za neobavestene, Flash Player je imao penteraciju 95% i pre nego sto se pojavio YouTube. Flash Player je (uglavnom) otvorena tehnologija jer postoje zatvoreni delovi za koje se placa licenca, poput H.264 kodeka. Isti taj kodek Safari/Apple gura u HTML5 specifikaciju. Dalje, ActionScript i JavaScript su srodni jezici. Toliko srodni na FF koristi open source deo Flash plejera (Tamarin) za izvrsavanje JavaScripta.
Flash jede resurse, ali samo ako je lose napisan. I iPhone aplikacija moze biti lose napisana. Sam iPhone OS vise lici na Flash app, nego na operativni sistem.

Pre nego sto pljujete, skupite malo podataka i informacije.

Adobe ne zaradjuje pare od Flash Playera i broja igrica, vec od prodatih Flash i Flash Builder programa. U verziji CS5, bice jednako sposobni da prave iPhone aplikacije kao i Air, kao i swf.

Applu da je stalo do performansi Flash plejera, mogli su sami da ga napisu, kao sto su uradili sa Javom.

Dakle, u pitanju su pare.

Dejan

pre 14 godina

Ogio, meni Flash prilično ubija Linux (i to na tri konfiguracije da trenutno koristim).

Zato uvek imam uključen flash blocker, pa ih puštam samo ako baš želim nešto da vidim.

Ali zaista, Flash je doživeo procvat zahvaljujući nesposobnim web developerima koji su pravili menije u njemu i YouTube-u koji ga koristi za strimovanje.

Strimovanje sada može ići i preko HTML5, a brauzeri su sve brži po pitanju javascript efekata, tako da apsolutno ne vidim razlog za korišćenje flasha u nekoj budućnosti.

Danas je vreme informacija, a flash je prilično loš medij za prenošenje informacija.

pera

pre 14 godina

prvi i osnovni razlog zbog cega je apple protiv flasha na svojim uredjajima je naravno novac. zbog cega bi postojao app store kada bi se gotovo svaka aplikacija koja se u njemu nalazi mogla napraviti u flashu. tu naravno mislim na jednostavnije aplikacije a ne na 3d igrice koje se mogu igrati na ipod-u ili iphonu. ali milion malih aplikacija (npr. za potrosnju goriva, za kucni budzet, za rezultate uzivo), sve se to moze napraviti u flashu. i vi tako odete sa applovim safari browserom koji podrzava flash i koristite aplikaciju bez potrebe da kupite neku slicnu u app store. u takvom scenariju app store ne bi imao smisla. zato nema flasha. ako mogu windows mobile i symbian uredjaji da pustaju flash zasto ne moze iphone os ili ovaj novi ipad os (ili kako se vec zove).

darko

pre 14 godina

Flas guta cpu i na linux i na win i osx i intelu i amd nema razlike .
Doduse na mom kompjuteru Phenom II X3 720 to je zanemarljivo .
Stvarno na nekom atom procesoru ili single coru to prestavlja problem .
Ne volim microsoft ali silverlight je toliko bolji po kvalitetu nimalo nezaostaje od flasa cak je i bolji a cpu upotreba je strahovito manja .
Ili neka urade neku bolju reviziju ili stvarno ce propasti a neutralnih alternativa za vise multiplatformi ima kao na primer HTML 5

T.

pre 14 godina

I Flash i Javascript se koriste za ono za sta je Sun zeleo da se koristi Java appleti. Ali to je bilo preambiciozno zamisljeno, a tadasnja oprema to nije mogla da izdrzi. Flash se ispostavio dobar za "mrdalice" po ekranu i zavladao je trzistem. I onda je nastao problem kada su poceli da ga koriste za ono za sta nije zamisljen. Slicno vazi i za Javascript. Trebalo je da se koristi za validaciju polja i slicne pomocne operacije, a sada de facto imamo cele aplikacije pisane u njemu. Mozda je najbolje resenje MS Silverlight jer je nastao kasno, pa su mogli da procene sta je dobro a sta lose, ali plasim se da su Flash i Javascript suvise snazni na trzistu da bi on mogao da ih skoro istisne. A i pitanje je koliko jedna zatvorena tehnologija (Flash) ima smisla da se menja drugom zatvorenom tehnologijom (Sliverlight).

Long story short - kada se neka stvar koristi za nesto za sta nije bila inicijalno dizajnirana, onda nastaju problemi.

milos

pre 14 godina

Dokaz da Dzobs nije u pravu:

Nexus One Rocks Out for Over 3 Hours with Adobe Flash, Jobs is Wrong

http://pocketnow.com/tech-news/nexus-one-rocks-out-for-over-3-hours-with-adobe-flash-jobs-is-wrong

Plus svo vreme radi i wifi.
Koji odgovor sad imaju iz Epla?