Sreda, 17.02.2010.

20:54

Jeremić:Na inauguraciju ne ide niko

Na inauguraciji predsednika Hrvatske Iva Josipovića neće biti predstavnika Srbije zbog dolaska predsednika Kosova Fatmira Sejdijua, potvrdio je Vuk Jeremić.

Izvor: Beta

Jeremiæ:Na inauguraciju ne ide niko IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

JasnaBG

pre 14 godina

Vuk Jeremic i sef mu vode neku predizbornu politiku,a ne politiku koja vodi u buducnost. Ne mozes ni kad ides na neku festu govoriti domacinu koga ce da pozove, a koga ne. Mozes mozda izbjeci da se vidis sa nekim na festi, ali da ti gazdi i domacinu nesto uslovljavas, to bas i ne ide. A i nije kulturno.

igor

pre 14 godina

Ovo ide u prilog samo predstavnicima tkz Republike Kosovo. Ili idi ili nemoj ići, a da ne idem zbog drugog stvarno zvuči neozbiljno.

Bobo

pre 14 godina

Ministar se malo izgubio, a ni predsjedniku nije bas pri ruci kompas. Koga oni zapravo prave budalama? Sami sebe? Srpski narod? Kosovo je (nazalost) drzava i to se nece promjeniti dok god je ovakav odnos snaga na ovoj nasoj planeti. A to ce, kako stvari stoje potrajati. Sto prije zvanicna politika Srbije prizna sebi i narodu da je to tako, biti ce svima lakse.... Ruzno zvuci, ali nema drugog izbora...

Miha

pre 14 godina

I bolje da iz Srbije nitko nije došao. Na sva zvona o Kosovu, a usred Beograda udomili nekakvu "Vladu Republike Srpske u exilu"

Dvostruki, pače trostruki kriteriji srpske vanjske politike

dejan

pre 14 godina

Ajde da vidimo razloge ZA i PROTIV odlaska!

ZA:

Srpska manjina u Republici Hrvatskoj
Povratak raseljenih i izbeglih lica
Imovina srpskih gradjana i preduzeca
Ekonomska razmena sa RH

PROTIV:

Pristustvo kosovskog predstavnika...

Svako pametan moze da vidi na koju je stanu prevagnulo!
E moj ministre... a i predsednice!!!

Aleksandar

pre 14 godina

Prvo da vidimo cinjenice - cinjenica je da je Hrvatska priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu, pa samim tim predsednik Kosova se smatra legitimnim predstavnikom nezavnisne drzave Kosovo. Fakat je i da se na inaguraciju po automatizmu pozivaju svi predsednici i predstavnici drzava sa kojima neka drzava ima diplomatske odnose. Izuzimati nekoga iz takve pozivnice, narocito na zahtev nekog drugog, bi bilo ravno diplomatskom skandalu najviseg nivoa. Eto, to su cinjenice, nema to nikakve veze sa time da li Hrvatska diplomatija vise preferira Srbiju ili Kosovo, niti da li sam Josipovic vise voli Sejdiuja od Tadica - za protokolarne stvari kakve su pozivnice na inauguraciju se ne pitaju ni diplomatski predstavnici, ni buduci predsednik, vec se to radi po automatizmu po diplomatskim pravilima uspostavljenim svuda u svetu.

A sta imamo na terenu? Pa klasicnu infantilnu emocijalnu ucenu koju mnogi prevazidju pre nego sto udju u pubertet - recima: necu da dodjem ako dodje neko 'taj i taj'. Sa takvim ucenama se u realnom zivotu prestaje cim se stekne neka svest pa ljudi pocnu da na takve ucene odgovaraju suprotno zeljama ucenjivaca. No dobro, Srbija je mlada drzava (i to ne sopstvenom zaslugom) pa ce se valjda jednog dana dogegati i do tinejdzerstva, a punoletnost iste ko dozivi - dozivi...

try to be neutral

pre 14 godina

To će ga mnogo potresti, mislim Josipovića. Valjda shvaćate da Srbija tu radi štetu sebi, a ne Hrvatskoj.
Srbija neće poslati svoje predstavnike niti na jedan budući događaj gdje će biti službeni predstavnik Kosova?!
Kako će vam to pomoći u životu, šta ćete dobiti s tim?

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ovo je totalni sumrak srbijankse "diplomacije". Srbija u svojoj povijesti nije imala tako naivnog i kratkovidnog diplomatu kao sto ga ima danas koji joj nanosi ogromnu stetu a koju ce na kraju "platiti" srpski narod. Gospodin ministar je prikriveni nacionalista koji je "umotan" u demokratsko ruho i postavlja se pitanje sto on u opce radi i u Demokratskoj stranci kada je veci nacionalista od Kostunice? Na kraju ce opet pokusati prodati tezu da je za sve kriv EU sto Srbija eto, zbog njegovih gresaka stoji na mjestu i postaje nejnesimpaticnija drzava u regiji.

Kap u Okeanu

pre 14 godina

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije" !

I ja da sam na mestu Hrvatskog Predsednika isto tako bih se odlucio za predstavnike Kosova, a ne Srbije" !
Kosvo i Hrvatska ne treba zaboraviti imaju iste ciljeve u buducnosti: NATO, EU i sl. dok za Srbiju jos uvek niko ne moze sa sigurnoscu tvrditi u kom pravcu ce se kretati njena buducnost ?
Malo malo pa se gosp. Konuzin obrati "svojoj" srpskoj javnosti ?

Jure

pre 14 godina

Ako srpska politika se bazira na "ili oni ili mi" onda Srbija ide u izolaciju.
Prosto je nevjerojatna nesvijest vlastite jacine i velicine kod Vlade Srbije.

Zanimljivi su i komentari pojedinaca kako Srbija svojim nedolaskom vrijedja Hrvatsku.
Heh da, strasna uvreda sigurno ce Dunav prestati da tece. Hrvatska kao i ostale susjede zemlje zive same za sebe i da su htijele Srbiju kao nekog tko diktira politicke procese onda bi svi ostali u Jugosalviji ili barem u nekoj zajendici sa Srbijom. A nije nitko morate priznat. Krajnje je vrijeme da Srbija shvati da Jugoslavije nema, da Srbija nije u stanju nikome da diktira nesto a pogotovo ne neovisnim zemljama u susjedsvu. Dok god Srbija ne shvati svoju stvarnu poziciju tako dugo ce biti skandala i skandalcica. Sve susjedi imaju svoj vlastiti put i svoju viziju a Srbija moze to ili prihvatit ili ne. Silom vise nista ne ide. Susjedima je to manje-vise svejedno. Diplomatski cemo gajit najbolje MOGUCE odnose, dakle u prevodu te koje imamo momentalno.

biljana

pre 14 godina

Tadic je napravio ogromnu gresku sto nije otisao. Jeremic do sada nije NISTA uradio u diplomatiji (nije kriterijum raditi, vec uraditi).
Ovo je postupak kao da se Jeremic razveo i nece da komunicira ni sa kim ko komunicira sa njegovom bivsom zenom, a decu maltretira da se opredele izmedju tate i mame (i maminoj deci nece da placa alimentaciju).
Po meni je Jeremic najgori ministar ikada, a Tadiceva odluka mi je takodje krajnje skandalozna. Nazalost, lose odluke kostaju ovaj narod.

B.B.S.

pre 14 godina

Tadić i Jeremić bi trebalo da znaju da će pretstavnici Kosova biti sve više prisutni na međunarodnim skupovima. Ako nastave da vode politiku na principu "ili oni, ili mi" Srbija će utonuti u samoizolaciju. Možda njih dvojica to i žele. U izolovanim i skrajnutim državama najlakše je manipulisati građanima.

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Odmerene, promisljene i kulturne izjave hrvatskog predsednika i ambasadora u Srbiji susta su suprotnost Vuku Jeremicu, koji je po hiljaditi put dokazao da je totalni diletant, sramoteci Srbiju svaki put kad otvori usta. Ne znam kakva je to mracna sila koja njega i dalje odrzava na mestu sefa srpske diplomatije, ali znam da nam je sa njim propast zagarantovana. Jos jednom, sve cestitke novom hrvatskom predsedniku i svako dobro.

Dejan

pre 14 godina

Ako Hrvatska želi dobrosusedske odnose sa Srbijom,mora poštovati svaki integritet te iste Srbije pa i teritorijalni!Da li bi Hrvatska recimo smatrala dobrosusedskim potezom,i da li bi Hrvatski predsednik došao na inauguraciju predsednika Srbije ako bi Srbija kojim slučajem priznala pravo Slovenije na Piranski zaliv!?A u slučaju Piranskog zaliva govorimo o nekoliko hektara mora,a Kosovo je veliki deo teritorije susedne,međunarodno priznate,članice UN,države Srbije!Osim toga,nezavisnost Kosova kao 'političku realnost' nije videlo 3/4 sveta,nažalost Hrvatska 'dobrosusedski' jeste.Mislim da su najbolji odnosi Srbije i Hrvatske nacionalni interes obe zemlje,ali poštovanje međunarodno priznatih granica,međunarodnih ugovora o slobodnom protoku roba i kapitala mora da bude obostrano!I zato jedno veliko BRAVO za Tadića i Jeremića!

kakavNanrodTakavMinistar

pre 14 godina

Ma to ovi samo glume ka evo "mi smo se borili za Kosovo" ispred oci nacionalista da bi ostali na vlasti, a za koju godinu bice inaguracija predsednika Francuske ili Nemacke, pa ce opet ici za Sejdium s'obrazlozenjem "znacaja".
Ali kolko mi jos imamo godina za gubljenje zbog te zavrsene price koji samo mi ne smemo reci sebi na glas.

Saša CG

pre 14 godina

Jednog dana će Srbija morati da promijeni svoj stav "ili oni ili mi" i što više bude odlagala da se suoči sa tim koliko je ovo ponašanje kontraproduktivno to će više ova vlast izgledati neozbiljnija kasnije.

(Vlast)a

pre 14 godina

Pitanje za kompletnu vlast Srbije:da li je moguce da su vam kosovski popovi i sacica svercera u Mitrovici "neko i nesto"zbog kojih svi moramo da patimo,a "niko"etablirana srpska manjina u Hrvatskoj koja nece imati zadovoljstvo da-za njihovo dobro-vide pruzene ruke predsednika Hrvatske i Srbije?Sramota je jedina rec o ovome sto radi Jeremic i druzina!

oćeš-nećeš

pre 14 godina

Dragi moji, evo par riječi od malo starije, pa valjda i mudrije osobe. Ove teze da ovdje radi o namjernoj provokaciji, da Hrvatima nije stalo da Tadić dođe na inauguraciju i slične stvari su apsolutno gluposti. Realno je da je Josipoviću jako stalo da netko iz Srbije dođe na inauguraciju zbog poznatih odnosa, dok je hrvatska javnost prema tome prilično indiferentna. To je realno stanje ali i manji problem hrvatskoj, koliko Srbija sama sebi čini poteškoće ovakivim istupom. Ovdje se radi o diplomatskoj aktivnosti, za što sam ja osobno uvjeren da su Srbi u tome kroz povijest uvijek bili bolji od Hrvata, ali ovo što Jeremić čini je sada apsolutno diletantski. Pa taj momak sebi dozvoljava da daje ultimatum drugoj suverenoj državi koga će ona pozvati na inauguraciju ili ne. U diplomaci postoje i drugi načini kako poslati neku poruku a da to ne bude ovako, u najmanju ruku rečene, nediplomatski. Hvatska je tu najmanji problem, ali zar će sada srpski predstavnici uvijek izbjegavati skupove gdje se pojavi neki kosovski dužnosnik? Pa sami sebe dovodite u izolaciju iz koje vas nitko više neće moći izvući. Da ne dužim previše jer je jasno o čemu govorim, reću ću samo da Kosovari priželjkuju ovakvo infantilno diplomatskom ponašanje Srbije. Ovo im je kao što bi rekli "kec na desetku". Takvim vašim stavom će Kosovo ummjesto sadašnjih 70-tak država, kroz godinu dana priznati i opstatak svijeta, a vi ćete se inatiti kao dijete s kojim se nitko ne želi igrati.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Inauguraciji novog hrvatskog predsednika prisustvovace predsednici i drugi predstavnici mnogih zemalja, ali ce kosovski predsednik Fatmir Sejdiu biti u zizi interesovanja evropske i svetske javnosti sto ce najdirektnije doprineti jos vecoj afirmaciji Republike Kosova u svetu.

bob.e.lee

pre 14 godina

Vi sto mislite da Srbija ima dvostruke arsine, zapitajte se samo da li SAD ratuje protiv sebi ravnih ili ne? Kad date taj odgovor onda mozda shvatite zasto se ne ide na inaguraciju a na molitveni dorucak ide. Uostalom, cime su nas Hrvati zaduzili da im idemo u posetu?

dobrosusedica

pre 14 godina

Ne zamerite, ali me užasno iritiraju paušalne ocene, kako Srbija nije u stanju da proceni, da je jačanje dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom, u njenom interesu.
U redu!
Ali, šta to u ovom slučaju znači?
Koji je konkretno, hrvatski interes da prizna Kosovo, ako pri tom zna da direktno ugrožava Srbiju?
Prekookeanska podrška i "daljinsko" tapšanje po ramenu!
Izvinite, ko ovde ne vodi računa o komšijama, Tadić ili Mesić, a sada i Josipović?
I šta kome nije jasno, kad svi znamo, da ni Srbima ni Hrvatima, komšije nisu ni Amerikanci ni Nemci!
I čemu onda prozivanje Srbije i Tadića, kad jedino oni, svojom politikom ne ugrožavaju integritet ni jedne države u okruženju, a nesuglasice imaju samo sa onima koji, na silu oteti deo njene teritorije, na silu prave državom.
Pa zar Srbija nema pravo da bar ne učestvuje u tome, ako već nema mogućnosti da se suprostavi onima koji drže DALJINSKI u rukama?!
Podrška Tadiću i Srbiji i neka rešavaju naše životne probleme, kad sredimo svoju kuću, sa susedima ćemo lako!
Poštovanje gospodinu Josipoviću i želim mu istinski uspeh u jačanju dobrosusedskih odnosa sa mojom državom Srbijom!

Mashinovodja

pre 14 godina

Ovaj Tadićev potez je totalno nepotreban, krajnje glup i vrlo štetan za Srbiju. Ali je vrlo koristan za Tadića i Jeremića i namenjen je ne Hrvatima, nego domaćim patriJotama koji nikako da progledaju.
Sva sreća da to Hrvati shvataju, pa mislim da zato neće mnogo uticati na sprsko-hrvatske odnose. Ali Hrvatima ne bih zamerio ako se osete pomalo poniženi što mi kao nešto treniramo strogoću na njima (plus na Crnogorcima i Makedoncima).
Ispada da smo mi Srbi kao nešto strašno principijelni i ponosni pa odbijamo da kod Hrvata udišemo isti vazduh sa Albancima, ali to isto radimo na doručku Americi - k'o bele lale!
Uostalom, šta se ovim glupiranjem postiglo u korist povratka Kosova Srbiji? Baš ništa.

Dule Momirov

pre 14 godina

"Jeremić:Na inauguraciju ne ide niko"; - nije tačno da ne ide niko, ide jako mnogo diplomata iz okruženja, Evrope i sveta, ali na žalost, niko iz Srbije.

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije"; - Ako naše prisustvo na različitim događanjima zavisi od toga da li tamo prisustvuje Kosovo, onda se ja pitam hoće li nas Kosovo istisnuti iz svetskih zbivanja?

Nažalost, takav razvoj događaja me ne bi mnogo iznenadio, jer napatismo se poslednjih 30-tak godina zbog tog Kosova, pa se nekako naviklo... Navikne se čovek i na loše, a di neće na gore!

Ivan

pre 14 godina

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije"

Manipulativna recenica, Josipovic je vise puta naveo da on nije izmedu nikoga birao, vec da su pozivnice poslane automatski prema svim zemljama i osobama kako nalaze protokol. kao i vise puta da shvaca problem Kosova za Srbiju no da mu je zao da se mijesa takvo pitanje sa inauguracijom te da mu je veoma zao sto Tadic nece doci.
Zaista ne razumijem sto u izjavi Josipovica nije u redu, i da on mora birati.jeremic trabunjas gluposti da izvlacis vase zadnjice.

"Šef srpske diplomatije je poručio da od Hrvatske zavisi da li će u budućnosti doći do poboljšanja odnosa između dve zemlje. "

Jeremicu, mlad si no ne moras da budes i bahat i nekulturan, poboljsanje odnosa ide obostrano, a ne jedan skace kako drugi pucketa.Ne lupetaj gluposti, poziv na inauguraciju nije bio pod nikakvim ponizenjem, makar sto je pozvan kosovar.

Kao sto je i vec puta videno, njegovi komentari vezani uz "Kosovo i vanjske zemlje" i "Kosovo i Hrv" su sasvim drugaciji, nije pocjenjivanje kad zove Merkelica iz njemacke i sjedi uz kosovara da dodes, ali ovakve gluposti mozes pisati kad se radi o Hrv.Dobra stara, potpiruj i dalje mrznju pa si napucaj politicke poene, uvijek pali..

(Vlast)a

pre 14 godina

Prostota,glupost i arogancija nemaju kraja ni konca!Zalosno je sto svoju bruku prevaljuju na nas javnim objavljivanjem ovako bedne i sramotne vesti.Ovome mogu da se raduju narodnjaci,crkva,obraz,NSPM,1389,poneki navijaci,ali nekoliko miliona gradjana se svakako crvene zbog ovoga.

ok_talz

pre 14 godina

Nedolazak srbijanske delegacije na inauguraciju Predsjednika RH neće ništa promijeniti na činjenici da će Josipović biti inauguriran (a što netko ovdje već reče: koga nema, bez njega se može), ali da će naštetiti hrvatsko-srpskim odnosima - hoće. A može se Srbija junačiti koliko god želi, ali Hrvatska će u EU prije nje, a u NATO je već sada, pa bi "slavni" Jeremić i šefovi mu trebali malo i razmisliti što bi se sve moglo dogoditi ukoliko se u Hrvatskoj zaista stvori takvo negativno raspoloženje koje će natjerati hrvatske vlastodršce na raspisivanje referenduma o spremnosti primiti Srbiju u euroatlanske integracije. A ne želim vam takav referendum, jer bih unaprijed mogao predvidjeti njegov rezultat. A budete li se na ovakav način ponašali, mislite li da će vas u takvom slučaju netko podržati i pritiskati Hrvatsku da povuče svoju odluku ? A Srbija bez "zelenoga svjetla" Hrvatske neće moći ni u Uniju ni u NATO (ako to bude željela, naravno).

zg euroskeptik

pre 14 godina

Pozvani jeste kao što nalaže diplomatski protokol. Vaš je izbor hoćete li se odazvati ili ne. Samo ne radite cirkus od toga

Toleranti

pre 14 godina

Cekali do zadnji trenutak ako Josipovic promeni odluku i posle da kaze evo jos jedna pobeda nase diplomatske politike, ali posto nisu uspeli sada su nervozni. Ovako se ne ide u EU mislim ja licno . . .

Ivan

pre 14 godina

Pametno ministre, pametno. Sada će lepo predsednik Kosova u miru lobirati za nova priznanja, gde je bolje mesto nego na takvim događajima. Još pogotovo ako nema onog koji bi radio protiv toga i izneo drugu istinu.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Hrvati su nam komsije, za njih sigurno ne moze vaziti isto kao za Ameriku i nekoliko jakih zemalja. Zato su nasi pretstavnici isli na molitveni dorucak a na inauguraciju ne idu. A tvrdnje da koga nema, bez njega se moze, bi bile tacne da se ne granicimo sa Hrvatskom. Hoce li Hrvatska u EU? Hoce. Moze li da udje tamo ako ima problem sa nekom granicom? Tesko. Za sada je taj problem prisutan izmedju nje i Slovenije, ali bi bez problema i Srbija mogla da postavi pitanje nekih pogranicnih teritorija i sta onda? Covek se ne saginje da sazuva cipelu i iz nje izbacuje kamen koji ga zulja ako ga ne zulja, a g.Bajden je u Beogradu javno priznao da im Jeremic pravi probleme, dakle nije nevidljiv kako se cesto i ovde tvrdi.

Licno sam bio, a i sada sam za mnogo cvrsci stav prema zemljama koje su priznale Kosovo, jer se radi o izuzetno velikoj stvari. Problem Kosova je recimo postavio na istu stranu Gruziju, kao jednog od najodanijih saveznika SAD, i Iran, koga SAD ne mogu ocima da pogledaju - ni jedni, ni drugi nisu priznali Kosovo!

dusan

pre 14 godina

Iskreno mislim da su Hrvati srećni sto presednik Srbije neće biti prisutan! Ja se ne razumem mnogo, ali mislim da ako su nam susedi, nisu nam otac i majka! Teško da ćemo imati ikakvu korist od saradnje sa Hrvatskom! Ja sam pre za saradnju sa Albancima!

pozz od komsija

pre 14 godina

G-dine Jetemicu, a kad sutra treba da se ide na inauguraciju Nemackog i Francuskog predsednika, je l cete i njima da postavite ultimatum... il vam samo smetaju ex-yu republuike... e ako ne idete tad ni u Berlin, ni u Pariz, a ne mozete ni na Kosovu.. bolje je da ukinete Ministarstvo...

Josip Vasilj

pre 14 godina

Svi u okruženju galopiraju naprijed, jedino Srbija po Jeremiću za to nema vremena, jer se prvo mora dovoljno dugo duriti za sve ono što je tom istom okruženju napravila...

azira

pre 14 godina

svašta, gluposti li. ok, nije nam drago što su priznali kosovo, razumem. ok, ne volimo da se susrećemo sa predstavnicima kosovske vlade, ne razumem, ali neka bude. ali da mi svesno kvarimo odnose sa državom za koju je jasno da imamo svaki interes da imamo što je bolje moguće odnose... to ne kapiram. šta sad? mi se durimo, a oni nama, ko loš roditelj razmaženom detetu, treba nešto da učine, što još i njima šteti. svašta, stvarno.
baš da vidim da li ćemo imati visokog predstavnika na inauguraciji predsednika sad, francuske ili neke treće velike države.
ko najgora deca smo.

Milorad

pre 14 godina

Samo jedno pitanje: Zasto je onda Tadic isao kod Obame i to RTS okacio sliku na sva zvona kako se Tadic rukuje sa Obamom. Njemu ne da nije otisao nego nije ni smeo da ne ode. A ovamo se pravi dasa nad Hrvatima.

posljedica

pre 14 godina

Tri puta je Tadić otkazao posjet Hrvatskoj nakon dogovorenog termina. Sada je uslijedio i ovaj nedolazak na svečanost. Sasvim je jasno da slijedi pritisak hrvatske javnost na Josipovića da do daljnjeg prolongira bilo kakav pozitivni angažman prema Srbiji jer će se to karakterizirati mahonizmom. Ide slijedeća RUNDA : U Hrvatske muzeje i galerije vraćeno je 25205 pokretnih dobara a još se potražuje 24843 od strane muzeja i galerija i preko 3000 od strane vjerskih ustanova i privatnih lica. Kako to izgleda u praksi npr. iz opljačkanog mauzuleja Ivana Meštovića u Otavicama (Drniš) vraćeno je 42 skulpture i slike a još 5 se čeka. Problem je što se pretpostavlja da su na ilegalnom tržištu završila mjedena vrata, dva zvona i tri skulpture. Ono što je u muzejima Beograda, Novog Sada, Sremskih Karlovaca i dr ima šanse vratiti ali što ćemo s onim što je po privatnim kolekcijama i crnom tržištu. Jasno je da bez adekvatnog odgovora, između ostalog, i na ovo pitanje susreti dva predsjednika su bespredmetni. Drugim rječima, Hrvatska će nakon ovih poniženja tražiti da bi došlo uopće do susreta trebat će se za to steći preduvijeti.

zg

pre 14 godina

Tadic i Jeremic bi mozda bili kredibilni kada bi pozvali svoje ambasadore iz svih zemalja koje su priznale Kosovo i prekinuli diplomatske odnose sa istima. Ovako je to samo mazanje ociju neukih i nacionalisticki nastrojenih.

Jos samo nesto o Jeremicu, sef diplomacije je pozicija na koju sa u normalnim zemljama dolazi na vrhuncu karijere, samo se na Balkanu pocinje karijera sa te pozicije. Jos on mora puno uciti i kao covjek i kao politicar...

smeta mi

pre 14 godina

Meni u svemu ovome najvise smeta strah novinara da pitaju KONKRETNA pitanja.
Recimo, zasto ne upitase Jeremica kako to da su predstavnici Srbije odgovorili na poziv Vashongtona i otracali na onaj dorucak, iako su znali da ce biti i predstavnici Kosova??

Jedan po jedan korak

pre 14 godina

Ja licno necu vise kupovati Hrvatsku robu, pa cak ni robu proizvedenu u Srbiji a ciji su vlasnici Hrvatske firme.

Od mene toliko!

Saša

pre 14 godina

Pa Tadic hoće da pregovara sa Albancima,zašto ih onda izbjegava.Drugo očito će srpski predsjednik prisustvovati na sve manje dogadjaja ako ovako nastavi.

Mladen

pre 14 godina

Ovo nije sretno rjesenje, ali je zato 100% korektno. Time se jasno i nedvosmisleno salje poruka ne samo Hrvatima, nego svima za ubuduce, da ne mogu sjediti na dvije stolice istovremeno. Ovo pravilo je malo teze aplicirati na par njih najjacih ... Borba za Kosovo je prvi prioritet i nije nimalo laka.

bane

pre 14 godina

bravo za nasu diplomatiju.domacini ocito nisu ni zeleli da iko dodje,jer da jesu ne bi pozvali predstavnika tzv.republike kosovo. ovo je ocigledna provokacija i potpuno ispravna odluka naseg predsednika. dosta smo mi bili ti koji stalno nesto popustaju i prave ustupke. sto se mene tice prvi pravi potez nase diplomatije i samo napred.

GuC

pre 14 godina

e pa lepo mi dodje da ja odem na tu inauguraciju i pokažem ovom svadjalački raspoloženom čoveku šta znači mudrost i diplomatija. Evo, idem da se spakujem i idem za ZG!
Nemojte me više ponižavati , zar vam još nisu dosta ove decenije mrkloga mraka...

Mesa

pre 14 godina

Pa dobro. Proci ce i taj dan, a s ovim postupkom Srbija moze nastetiti jedino samoj sebi. To sto se nece pojaviti, a bila je pozvana je njeno pravo. Samo se nadam da ce se toga drzati i kada su u pitanju ostale drzave, organizacije..., jer u suprotnom ce se ovo okarakterisati kako Srbija ne zeli dobre odnose s HR. Znaci, autogol koji joj najmanje treba (nisu 90te tako daleko, pa se sve zaboravilo).

Zbunjena

pre 14 godina

Kom delu birackog tela se ovi ulizuju!? Detinjasto, neopisivo nezrelo i nepotrebno.
Imam utisak da se Jeremic i Tadic boje kosovskih predstavnika... ma strasno!

mita sajba

pre 14 godina

Ovo je OGROMNA diplomatska pobeda!
U momentu, kada se svetska, posebno Hrvatska, diplomatija pretvorila u farsu, ovo je posten potez, "otvorenih karata", - ako hocete sa nama, tu smo, spremni za saradnju, a ako hocete sa "nezavisnim" Kosovom, necete sa nama!
Nema femkanja, nema nicega izmedju: ili, ili!!!
BRAVO, na odlucnosti, na ponosu Srbije, koji branite.

Marko

pre 14 godina

A sta bi radila Hrvatska kada bi mi imali diplomatske odnose sa nekom 'Republikom Istrom' i pozvali ih da svi zajedno prisustvuju inauguraciji naseg predsednika???

Mirko

pre 14 godina

Umesto da nastupa kao suverena i jaka država, koja se ne odriće svoje teritorije, on deli okolo packe, i diskvalifikuje autoritet i države i svoj. Kao da će mu te populističke manifestacije rešiti pitanje Kosova. Zašto ne pregovara sa SAD, oni su glavni za ta pitanja. Jasno je da Kosovo nema budućnosti bude li ga blokirala i ometala Srbija, saradnja im je preko potrebna i sa nama, ali treba imati petlju pa to saopštiti Amerikancima. Lakše je ovako...

Cera

pre 14 godina

Na inauguraciju su pozvani svi predsednici ali Tadić je na vreme obavestio da u slučaju dolaska Sejdiua u svojstvu predsednika drćave Kosovo, on doći neće.
Bez obzira što je Hrvatska priznala Kosovo i bez obzira na iskrenost žaljenja zbog nedolaska srpske delegacije na inauguraciju, ili bilo šta, hrvatski predsednik gospodin Josipović i javnost bi možda trebalo da pokažu malo više razumevanja u vezi problema koji Srbija ima sa rešavanjem pitanja Kosova.
Inače Mr. Biden je u Beogradu imao priliku da čuje direktno oči u oči sa Tadićem mišljenje zvaničnog Beograda po pitanju Kosova. Ovde se to zna a i ko nezna- ako hoće da čuje čuće. Ako neće -onda ništa.

pero

pre 14 godina

Josipović nije izabrao Kosovo umesto Srbije. Josipović je pozvao sve prestavnike država s kojima Hrvatska ima diplomatske odnose. Ministar Jeremić ima svoj populistički način izražavanja i s tim podstiče antagonizme. Nama bi realno trebao umeren čovek za šefa diplomatije. Novinarka RTSa ga je mogla pitati za našu delegaciju na molitvenom doručku zajedno sa delegacijom Kosova u SAD-u... Zar je taj doručak prioritetniji od suseda!

Tomislav

pre 14 godina

Mislim da je Ivo Josipovic jedna pozitivna licnost i zao mi je sto je zvanicni Beograd na jedan ruzan nacin natjerao organizatore na inauguraciji da 'biraju' koga ce pozvati. tadic je mogao jednostavno odbiti rukovanje ili razgovor za Sejdiuom ako je bas dotle doslo. Razumijem neslaganje Beograda sa odlukom Zagreba da prizna Kosovo, ali treba postovati i cinjenicu da je Hrvatska i jos 64 zemlje priznala Kosovo i da po toj logici i poziva njegove predstavnike. Ako Beograd nastavi na takav nacin bojkotovati sve susrete gdje se pojave predstavnici Kosova, ne vidim kakve ce Srbija imati koristi od toga.

Duro P.

pre 14 godina

Nerazumem naseg predsednika sto se ljuti i tako licno shvata dolazak Kosovskog predsednika.Postoje neke posledice Miloseviceve politike koje se nece nikad ispraviti,a niste vi krivi gospodine predsednice.Treba biti vise opusten,i okrenuti novu stranicu.Svet nece nikad plakati za nama zato sto se mi durimo,plakacemo mi obicni gradjani kao sto placemo za ovih 20 unistenih godina naseg zivota.

Sale

pre 14 godina

Uostalom, nema ni potrebe da g-din Tadić ide na inauguraciju jer će tamo već biti predstavnik srpske pokrajine, pa ne ide da iz Srbije budu dvojica...

Razocarana

pre 14 godina

Ministre, do otkrivanje ''slucaja Zorice Tomic'' bili ste moj idol, jedino svetlo urusenog DS-a. Sada mi ovakve izjave zvuce kao izjave svih Vasih partijskih kolega - jeftin populizam.

Vesna

pre 14 godina

Gospodine Jeremicu, nije se Josipovic odlucio ni za koga, vec je logicno da pozove predstavnike svih zemalja sa kojima ima dobre odnose. Hrvatska je priznala Kosovo, vi niste. Svako ima pravo da sprovodi spoljasnju politiku za koju on smatra da je produktivna. Ali kao sto je gospodin Josipovic i ranije rekao, sta se postize ukoliko se na razlicitim manifestacijama bezi od predstavnika Kosova?

Hmmm

pre 14 godina

Konacno jasan stav. Zamislite da mi pozovemo Hrvatske predstavnike da dodju kod nas na takav skup a u isto vreme pozovemo predsednika "RS Krajne" koji i dalje postoji kao fikcija .

Student FPN

pre 14 godina

Ministre, kako vas nije sramota? Kakav primer dajete budućim diplomatama? Da se kriju, ne pričaju i uvređeni dižu nos kao Koštunica?!

Vi ste bruka srpske diplomatije.

Igor

pre 14 godina

Gospodinu Jeremiću, kao i predsedniku Tadiću, neko izgleda treba da objasni sledeće: Srbija je međunarodno priznata država, čiju samostalnost niko ne dovodi u pitanje. Kosovo je priznalo samo 65 država, te je samim tim u mnogo gorem položaju od Srbije. I sad, umesto da gospoda predsednik i ministar odu i pred svima ignorišu kosovskog pseudo-premijera, oni se femkaju i tobože uvređeni neće da idu. Izvinite, molim vas, ali zbog takvog ponašanja ispada da je Srbija neka jadna, isfrustrirana, nepriznata državica. Ko, bre, vama daje za pravo da nas tako ponižavate?! Srbija nije vaša prćija da vi odlučujete hoćete li ići na inauguraciju našeg prvog suseda. Sramota!

yu4ever

pre 14 godina

Zasto gosp.Jeremicu tako niste rekli i Amerikancima,kada je Obama priredio Veceru,nije
valjda da kotleti u Americi
ukusnii su od onih u Hrvatskoj

Toni

pre 14 godina

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije", rekao je ministrar spoljnih poslova Srbije...."!!??
"Jeremić je objasnio da je "u trenutku kada se novi hrvatski predsednik odlučivao koga će da pozove na inauguraciju, hrvatskoj strani jasno stavljeno do znanja da neće biti predstavnika Srbije,ako tamo budu prisutni predstavnici takozvanog Kosova".

Kakav ultimatum?
MI ILI ONI! BIRAJTE SUVERENI HRVATI.Ministar DIPLOMATIJE!

"SVAKA CAST"

yu4ever

pre 14 godina

Zasto gosp.Jeremicu tako niste rekli i Amerikancima,kada je Obama priredio Veceru,nije
valjda da kotleti u Americi
ukusnii su od onih u Hrvatskoj

pero

pre 14 godina

Josipović nije izabrao Kosovo umesto Srbije. Josipović je pozvao sve prestavnike država s kojima Hrvatska ima diplomatske odnose. Ministar Jeremić ima svoj populistički način izražavanja i s tim podstiče antagonizme. Nama bi realno trebao umeren čovek za šefa diplomatije. Novinarka RTSa ga je mogla pitati za našu delegaciju na molitvenom doručku zajedno sa delegacijom Kosova u SAD-u... Zar je taj doručak prioritetniji od suseda!

Student FPN

pre 14 godina

Ministre, kako vas nije sramota? Kakav primer dajete budućim diplomatama? Da se kriju, ne pričaju i uvređeni dižu nos kao Koštunica?!

Vi ste bruka srpske diplomatije.

Igor

pre 14 godina

Gospodinu Jeremiću, kao i predsedniku Tadiću, neko izgleda treba da objasni sledeće: Srbija je međunarodno priznata država, čiju samostalnost niko ne dovodi u pitanje. Kosovo je priznalo samo 65 država, te je samim tim u mnogo gorem položaju od Srbije. I sad, umesto da gospoda predsednik i ministar odu i pred svima ignorišu kosovskog pseudo-premijera, oni se femkaju i tobože uvređeni neće da idu. Izvinite, molim vas, ali zbog takvog ponašanja ispada da je Srbija neka jadna, isfrustrirana, nepriznata državica. Ko, bre, vama daje za pravo da nas tako ponižavate?! Srbija nije vaša prćija da vi odlučujete hoćete li ići na inauguraciju našeg prvog suseda. Sramota!

Vesna

pre 14 godina

Gospodine Jeremicu, nije se Josipovic odlucio ni za koga, vec je logicno da pozove predstavnike svih zemalja sa kojima ima dobre odnose. Hrvatska je priznala Kosovo, vi niste. Svako ima pravo da sprovodi spoljasnju politiku za koju on smatra da je produktivna. Ali kao sto je gospodin Josipovic i ranije rekao, sta se postize ukoliko se na razlicitim manifestacijama bezi od predstavnika Kosova?

Tomislav

pre 14 godina

Mislim da je Ivo Josipovic jedna pozitivna licnost i zao mi je sto je zvanicni Beograd na jedan ruzan nacin natjerao organizatore na inauguraciji da 'biraju' koga ce pozvati. tadic je mogao jednostavno odbiti rukovanje ili razgovor za Sejdiuom ako je bas dotle doslo. Razumijem neslaganje Beograda sa odlukom Zagreba da prizna Kosovo, ali treba postovati i cinjenicu da je Hrvatska i jos 64 zemlje priznala Kosovo i da po toj logici i poziva njegove predstavnike. Ako Beograd nastavi na takav nacin bojkotovati sve susrete gdje se pojave predstavnici Kosova, ne vidim kakve ce Srbija imati koristi od toga.

Duro P.

pre 14 godina

Nerazumem naseg predsednika sto se ljuti i tako licno shvata dolazak Kosovskog predsednika.Postoje neke posledice Miloseviceve politike koje se nece nikad ispraviti,a niste vi krivi gospodine predsednice.Treba biti vise opusten,i okrenuti novu stranicu.Svet nece nikad plakati za nama zato sto se mi durimo,plakacemo mi obicni gradjani kao sto placemo za ovih 20 unistenih godina naseg zivota.

Toni

pre 14 godina

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije", rekao je ministrar spoljnih poslova Srbije...."!!??
"Jeremić je objasnio da je "u trenutku kada se novi hrvatski predsednik odlučivao koga će da pozove na inauguraciju, hrvatskoj strani jasno stavljeno do znanja da neće biti predstavnika Srbije,ako tamo budu prisutni predstavnici takozvanog Kosova".

Kakav ultimatum?
MI ILI ONI! BIRAJTE SUVERENI HRVATI.Ministar DIPLOMATIJE!

"SVAKA CAST"

Razocarana

pre 14 godina

Ministre, do otkrivanje ''slucaja Zorice Tomic'' bili ste moj idol, jedino svetlo urusenog DS-a. Sada mi ovakve izjave zvuce kao izjave svih Vasih partijskih kolega - jeftin populizam.

Sale

pre 14 godina

Uostalom, nema ni potrebe da g-din Tadić ide na inauguraciju jer će tamo već biti predstavnik srpske pokrajine, pa ne ide da iz Srbije budu dvojica...

Saša

pre 14 godina

Pa Tadic hoće da pregovara sa Albancima,zašto ih onda izbjegava.Drugo očito će srpski predsjednik prisustvovati na sve manje dogadjaja ako ovako nastavi.

Milorad

pre 14 godina

Samo jedno pitanje: Zasto je onda Tadic isao kod Obame i to RTS okacio sliku na sva zvona kako se Tadic rukuje sa Obamom. Njemu ne da nije otisao nego nije ni smeo da ne ode. A ovamo se pravi dasa nad Hrvatima.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Svi u okruženju galopiraju naprijed, jedino Srbija po Jeremiću za to nema vremena, jer se prvo mora dovoljno dugo duriti za sve ono što je tom istom okruženju napravila...

GuC

pre 14 godina

e pa lepo mi dodje da ja odem na tu inauguraciju i pokažem ovom svadjalački raspoloženom čoveku šta znači mudrost i diplomatija. Evo, idem da se spakujem i idem za ZG!
Nemojte me više ponižavati , zar vam još nisu dosta ove decenije mrkloga mraka...

zg

pre 14 godina

Tadic i Jeremic bi mozda bili kredibilni kada bi pozvali svoje ambasadore iz svih zemalja koje su priznale Kosovo i prekinuli diplomatske odnose sa istima. Ovako je to samo mazanje ociju neukih i nacionalisticki nastrojenih.

Jos samo nesto o Jeremicu, sef diplomacije je pozicija na koju sa u normalnim zemljama dolazi na vrhuncu karijere, samo se na Balkanu pocinje karijera sa te pozicije. Jos on mora puno uciti i kao covjek i kao politicar...

smeta mi

pre 14 godina

Meni u svemu ovome najvise smeta strah novinara da pitaju KONKRETNA pitanja.
Recimo, zasto ne upitase Jeremica kako to da su predstavnici Srbije odgovorili na poziv Vashongtona i otracali na onaj dorucak, iako su znali da ce biti i predstavnici Kosova??

Zbunjena

pre 14 godina

Kom delu birackog tela se ovi ulizuju!? Detinjasto, neopisivo nezrelo i nepotrebno.
Imam utisak da se Jeremic i Tadic boje kosovskih predstavnika... ma strasno!

Mirko

pre 14 godina

Umesto da nastupa kao suverena i jaka država, koja se ne odriće svoje teritorije, on deli okolo packe, i diskvalifikuje autoritet i države i svoj. Kao da će mu te populističke manifestacije rešiti pitanje Kosova. Zašto ne pregovara sa SAD, oni su glavni za ta pitanja. Jasno je da Kosovo nema budućnosti bude li ga blokirala i ometala Srbija, saradnja im je preko potrebna i sa nama, ali treba imati petlju pa to saopštiti Amerikancima. Lakše je ovako...

Hmmm

pre 14 godina

Konacno jasan stav. Zamislite da mi pozovemo Hrvatske predstavnike da dodju kod nas na takav skup a u isto vreme pozovemo predsednika "RS Krajne" koji i dalje postoji kao fikcija .

Mesa

pre 14 godina

Pa dobro. Proci ce i taj dan, a s ovim postupkom Srbija moze nastetiti jedino samoj sebi. To sto se nece pojaviti, a bila je pozvana je njeno pravo. Samo se nadam da ce se toga drzati i kada su u pitanju ostale drzave, organizacije..., jer u suprotnom ce se ovo okarakterisati kako Srbija ne zeli dobre odnose s HR. Znaci, autogol koji joj najmanje treba (nisu 90te tako daleko, pa se sve zaboravilo).

azira

pre 14 godina

svašta, gluposti li. ok, nije nam drago što su priznali kosovo, razumem. ok, ne volimo da se susrećemo sa predstavnicima kosovske vlade, ne razumem, ali neka bude. ali da mi svesno kvarimo odnose sa državom za koju je jasno da imamo svaki interes da imamo što je bolje moguće odnose... to ne kapiram. šta sad? mi se durimo, a oni nama, ko loš roditelj razmaženom detetu, treba nešto da učine, što još i njima šteti. svašta, stvarno.
baš da vidim da li ćemo imati visokog predstavnika na inauguraciji predsednika sad, francuske ili neke treće velike države.
ko najgora deca smo.

mita sajba

pre 14 godina

Ovo je OGROMNA diplomatska pobeda!
U momentu, kada se svetska, posebno Hrvatska, diplomatija pretvorila u farsu, ovo je posten potez, "otvorenih karata", - ako hocete sa nama, tu smo, spremni za saradnju, a ako hocete sa "nezavisnim" Kosovom, necete sa nama!
Nema femkanja, nema nicega izmedju: ili, ili!!!
BRAVO, na odlucnosti, na ponosu Srbije, koji branite.

oćeš-nećeš

pre 14 godina

Dragi moji, evo par riječi od malo starije, pa valjda i mudrije osobe. Ove teze da ovdje radi o namjernoj provokaciji, da Hrvatima nije stalo da Tadić dođe na inauguraciju i slične stvari su apsolutno gluposti. Realno je da je Josipoviću jako stalo da netko iz Srbije dođe na inauguraciju zbog poznatih odnosa, dok je hrvatska javnost prema tome prilično indiferentna. To je realno stanje ali i manji problem hrvatskoj, koliko Srbija sama sebi čini poteškoće ovakivim istupom. Ovdje se radi o diplomatskoj aktivnosti, za što sam ja osobno uvjeren da su Srbi u tome kroz povijest uvijek bili bolji od Hrvata, ali ovo što Jeremić čini je sada apsolutno diletantski. Pa taj momak sebi dozvoljava da daje ultimatum drugoj suverenoj državi koga će ona pozvati na inauguraciju ili ne. U diplomaci postoje i drugi načini kako poslati neku poruku a da to ne bude ovako, u najmanju ruku rečene, nediplomatski. Hvatska je tu najmanji problem, ali zar će sada srpski predstavnici uvijek izbjegavati skupove gdje se pojavi neki kosovski dužnosnik? Pa sami sebe dovodite u izolaciju iz koje vas nitko više neće moći izvući. Da ne dužim previše jer je jasno o čemu govorim, reću ću samo da Kosovari priželjkuju ovakvo infantilno diplomatskom ponašanje Srbije. Ovo im je kao što bi rekli "kec na desetku". Takvim vašim stavom će Kosovo ummjesto sadašnjih 70-tak država, kroz godinu dana priznati i opstatak svijeta, a vi ćete se inatiti kao dijete s kojim se nitko ne želi igrati.

Marko

pre 14 godina

A sta bi radila Hrvatska kada bi mi imali diplomatske odnose sa nekom 'Republikom Istrom' i pozvali ih da svi zajedno prisustvuju inauguraciji naseg predsednika???

Ivan

pre 14 godina

Pametno ministre, pametno. Sada će lepo predsednik Kosova u miru lobirati za nova priznanja, gde je bolje mesto nego na takvim događajima. Još pogotovo ako nema onog koji bi radio protiv toga i izneo drugu istinu.

B.B.S.

pre 14 godina

Tadić i Jeremić bi trebalo da znaju da će pretstavnici Kosova biti sve više prisutni na međunarodnim skupovima. Ako nastave da vode politiku na principu "ili oni, ili mi" Srbija će utonuti u samoizolaciju. Možda njih dvojica to i žele. U izolovanim i skrajnutim državama najlakše je manipulisati građanima.

zg euroskeptik

pre 14 godina

Pozvani jeste kao što nalaže diplomatski protokol. Vaš je izbor hoćete li se odazvati ili ne. Samo ne radite cirkus od toga

pozz od komsija

pre 14 godina

G-dine Jetemicu, a kad sutra treba da se ide na inauguraciju Nemackog i Francuskog predsednika, je l cete i njima da postavite ultimatum... il vam samo smetaju ex-yu republuike... e ako ne idete tad ni u Berlin, ni u Pariz, a ne mozete ni na Kosovu.. bolje je da ukinete Ministarstvo...

posljedica

pre 14 godina

Tri puta je Tadić otkazao posjet Hrvatskoj nakon dogovorenog termina. Sada je uslijedio i ovaj nedolazak na svečanost. Sasvim je jasno da slijedi pritisak hrvatske javnost na Josipovića da do daljnjeg prolongira bilo kakav pozitivni angažman prema Srbiji jer će se to karakterizirati mahonizmom. Ide slijedeća RUNDA : U Hrvatske muzeje i galerije vraćeno je 25205 pokretnih dobara a još se potražuje 24843 od strane muzeja i galerija i preko 3000 od strane vjerskih ustanova i privatnih lica. Kako to izgleda u praksi npr. iz opljačkanog mauzuleja Ivana Meštovića u Otavicama (Drniš) vraćeno je 42 skulpture i slike a još 5 se čeka. Problem je što se pretpostavlja da su na ilegalnom tržištu završila mjedena vrata, dva zvona i tri skulpture. Ono što je u muzejima Beograda, Novog Sada, Sremskih Karlovaca i dr ima šanse vratiti ali što ćemo s onim što je po privatnim kolekcijama i crnom tržištu. Jasno je da bez adekvatnog odgovora, između ostalog, i na ovo pitanje susreti dva predsjednika su bespredmetni. Drugim rječima, Hrvatska će nakon ovih poniženja tražiti da bi došlo uopće do susreta trebat će se za to steći preduvijeti.

Toleranti

pre 14 godina

Cekali do zadnji trenutak ako Josipovic promeni odluku i posle da kaze evo jos jedna pobeda nase diplomatske politike, ali posto nisu uspeli sada su nervozni. Ovako se ne ide u EU mislim ja licno . . .

biljana

pre 14 godina

Tadic je napravio ogromnu gresku sto nije otisao. Jeremic do sada nije NISTA uradio u diplomatiji (nije kriterijum raditi, vec uraditi).
Ovo je postupak kao da se Jeremic razveo i nece da komunicira ni sa kim ko komunicira sa njegovom bivsom zenom, a decu maltretira da se opredele izmedju tate i mame (i maminoj deci nece da placa alimentaciju).
Po meni je Jeremic najgori ministar ikada, a Tadiceva odluka mi je takodje krajnje skandalozna. Nazalost, lose odluke kostaju ovaj narod.

Ivan

pre 14 godina

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije"

Manipulativna recenica, Josipovic je vise puta naveo da on nije izmedu nikoga birao, vec da su pozivnice poslane automatski prema svim zemljama i osobama kako nalaze protokol. kao i vise puta da shvaca problem Kosova za Srbiju no da mu je zao da se mijesa takvo pitanje sa inauguracijom te da mu je veoma zao sto Tadic nece doci.
Zaista ne razumijem sto u izjavi Josipovica nije u redu, i da on mora birati.jeremic trabunjas gluposti da izvlacis vase zadnjice.

"Šef srpske diplomatije je poručio da od Hrvatske zavisi da li će u budućnosti doći do poboljšanja odnosa između dve zemlje. "

Jeremicu, mlad si no ne moras da budes i bahat i nekulturan, poboljsanje odnosa ide obostrano, a ne jedan skace kako drugi pucketa.Ne lupetaj gluposti, poziv na inauguraciju nije bio pod nikakvim ponizenjem, makar sto je pozvan kosovar.

Kao sto je i vec puta videno, njegovi komentari vezani uz "Kosovo i vanjske zemlje" i "Kosovo i Hrv" su sasvim drugaciji, nije pocjenjivanje kad zove Merkelica iz njemacke i sjedi uz kosovara da dodes, ali ovakve gluposti mozes pisati kad se radi o Hrv.Dobra stara, potpiruj i dalje mrznju pa si napucaj politicke poene, uvijek pali..

ok_talz

pre 14 godina

Nedolazak srbijanske delegacije na inauguraciju Predsjednika RH neće ništa promijeniti na činjenici da će Josipović biti inauguriran (a što netko ovdje već reče: koga nema, bez njega se može), ali da će naštetiti hrvatsko-srpskim odnosima - hoće. A može se Srbija junačiti koliko god želi, ali Hrvatska će u EU prije nje, a u NATO je već sada, pa bi "slavni" Jeremić i šefovi mu trebali malo i razmisliti što bi se sve moglo dogoditi ukoliko se u Hrvatskoj zaista stvori takvo negativno raspoloženje koje će natjerati hrvatske vlastodršce na raspisivanje referenduma o spremnosti primiti Srbiju u euroatlanske integracije. A ne želim vam takav referendum, jer bih unaprijed mogao predvidjeti njegov rezultat. A budete li se na ovakav način ponašali, mislite li da će vas u takvom slučaju netko podržati i pritiskati Hrvatsku da povuče svoju odluku ? A Srbija bez "zelenoga svjetla" Hrvatske neće moći ni u Uniju ni u NATO (ako to bude željela, naravno).

(Vlast)a

pre 14 godina

Pitanje za kompletnu vlast Srbije:da li je moguce da su vam kosovski popovi i sacica svercera u Mitrovici "neko i nesto"zbog kojih svi moramo da patimo,a "niko"etablirana srpska manjina u Hrvatskoj koja nece imati zadovoljstvo da-za njihovo dobro-vide pruzene ruke predsednika Hrvatske i Srbije?Sramota je jedina rec o ovome sto radi Jeremic i druzina!

Mashinovodja

pre 14 godina

Ovaj Tadićev potez je totalno nepotreban, krajnje glup i vrlo štetan za Srbiju. Ali je vrlo koristan za Tadića i Jeremića i namenjen je ne Hrvatima, nego domaćim patriJotama koji nikako da progledaju.
Sva sreća da to Hrvati shvataju, pa mislim da zato neće mnogo uticati na sprsko-hrvatske odnose. Ali Hrvatima ne bih zamerio ako se osete pomalo poniženi što mi kao nešto treniramo strogoću na njima (plus na Crnogorcima i Makedoncima).
Ispada da smo mi Srbi kao nešto strašno principijelni i ponosni pa odbijamo da kod Hrvata udišemo isti vazduh sa Albancima, ali to isto radimo na doručku Americi - k'o bele lale!
Uostalom, šta se ovim glupiranjem postiglo u korist povratka Kosova Srbiji? Baš ništa.

Jedan po jedan korak

pre 14 godina

Ja licno necu vise kupovati Hrvatsku robu, pa cak ni robu proizvedenu u Srbiji a ciji su vlasnici Hrvatske firme.

Od mene toliko!

(Vlast)a

pre 14 godina

Prostota,glupost i arogancija nemaju kraja ni konca!Zalosno je sto svoju bruku prevaljuju na nas javnim objavljivanjem ovako bedne i sramotne vesti.Ovome mogu da se raduju narodnjaci,crkva,obraz,NSPM,1389,poneki navijaci,ali nekoliko miliona gradjana se svakako crvene zbog ovoga.

bane

pre 14 godina

bravo za nasu diplomatiju.domacini ocito nisu ni zeleli da iko dodje,jer da jesu ne bi pozvali predstavnika tzv.republike kosovo. ovo je ocigledna provokacija i potpuno ispravna odluka naseg predsednika. dosta smo mi bili ti koji stalno nesto popustaju i prave ustupke. sto se mene tice prvi pravi potez nase diplomatije i samo napred.

Cera

pre 14 godina

Na inauguraciju su pozvani svi predsednici ali Tadić je na vreme obavestio da u slučaju dolaska Sejdiua u svojstvu predsednika drćave Kosovo, on doći neće.
Bez obzira što je Hrvatska priznala Kosovo i bez obzira na iskrenost žaljenja zbog nedolaska srpske delegacije na inauguraciju, ili bilo šta, hrvatski predsednik gospodin Josipović i javnost bi možda trebalo da pokažu malo više razumevanja u vezi problema koji Srbija ima sa rešavanjem pitanja Kosova.
Inače Mr. Biden je u Beogradu imao priliku da čuje direktno oči u oči sa Tadićem mišljenje zvaničnog Beograda po pitanju Kosova. Ovde se to zna a i ko nezna- ako hoće da čuje čuće. Ako neće -onda ništa.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Inauguraciji novog hrvatskog predsednika prisustvovace predsednici i drugi predstavnici mnogih zemalja, ali ce kosovski predsednik Fatmir Sejdiu biti u zizi interesovanja evropske i svetske javnosti sto ce najdirektnije doprineti jos vecoj afirmaciji Republike Kosova u svetu.

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Odmerene, promisljene i kulturne izjave hrvatskog predsednika i ambasadora u Srbiji susta su suprotnost Vuku Jeremicu, koji je po hiljaditi put dokazao da je totalni diletant, sramoteci Srbiju svaki put kad otvori usta. Ne znam kakva je to mracna sila koja njega i dalje odrzava na mestu sefa srpske diplomatije, ali znam da nam je sa njim propast zagarantovana. Jos jednom, sve cestitke novom hrvatskom predsedniku i svako dobro.

Kap u Okeanu

pre 14 godina

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije" !

I ja da sam na mestu Hrvatskog Predsednika isto tako bih se odlucio za predstavnike Kosova, a ne Srbije" !
Kosvo i Hrvatska ne treba zaboraviti imaju iste ciljeve u buducnosti: NATO, EU i sl. dok za Srbiju jos uvek niko ne moze sa sigurnoscu tvrditi u kom pravcu ce se kretati njena buducnost ?
Malo malo pa se gosp. Konuzin obrati "svojoj" srpskoj javnosti ?

Mladen

pre 14 godina

Ovo nije sretno rjesenje, ali je zato 100% korektno. Time se jasno i nedvosmisleno salje poruka ne samo Hrvatima, nego svima za ubuduce, da ne mogu sjediti na dvije stolice istovremeno. Ovo pravilo je malo teze aplicirati na par njih najjacih ... Borba za Kosovo je prvi prioritet i nije nimalo laka.

Jure

pre 14 godina

Ako srpska politika se bazira na "ili oni ili mi" onda Srbija ide u izolaciju.
Prosto je nevjerojatna nesvijest vlastite jacine i velicine kod Vlade Srbije.

Zanimljivi su i komentari pojedinaca kako Srbija svojim nedolaskom vrijedja Hrvatsku.
Heh da, strasna uvreda sigurno ce Dunav prestati da tece. Hrvatska kao i ostale susjede zemlje zive same za sebe i da su htijele Srbiju kao nekog tko diktira politicke procese onda bi svi ostali u Jugosalviji ili barem u nekoj zajendici sa Srbijom. A nije nitko morate priznat. Krajnje je vrijeme da Srbija shvati da Jugoslavije nema, da Srbija nije u stanju nikome da diktira nesto a pogotovo ne neovisnim zemljama u susjedsvu. Dok god Srbija ne shvati svoju stvarnu poziciju tako dugo ce biti skandala i skandalcica. Sve susjedi imaju svoj vlastiti put i svoju viziju a Srbija moze to ili prihvatit ili ne. Silom vise nista ne ide. Susjedima je to manje-vise svejedno. Diplomatski cemo gajit najbolje MOGUCE odnose, dakle u prevodu te koje imamo momentalno.

try to be neutral

pre 14 godina

To će ga mnogo potresti, mislim Josipovića. Valjda shvaćate da Srbija tu radi štetu sebi, a ne Hrvatskoj.
Srbija neće poslati svoje predstavnike niti na jedan budući događaj gdje će biti službeni predstavnik Kosova?!
Kako će vam to pomoći u životu, šta ćete dobiti s tim?

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ovo je totalni sumrak srbijankse "diplomacije". Srbija u svojoj povijesti nije imala tako naivnog i kratkovidnog diplomatu kao sto ga ima danas koji joj nanosi ogromnu stetu a koju ce na kraju "platiti" srpski narod. Gospodin ministar je prikriveni nacionalista koji je "umotan" u demokratsko ruho i postavlja se pitanje sto on u opce radi i u Demokratskoj stranci kada je veci nacionalista od Kostunice? Na kraju ce opet pokusati prodati tezu da je za sve kriv EU sto Srbija eto, zbog njegovih gresaka stoji na mjestu i postaje nejnesimpaticnija drzava u regiji.

Dule Momirov

pre 14 godina

"Jeremić:Na inauguraciju ne ide niko"; - nije tačno da ne ide niko, ide jako mnogo diplomata iz okruženja, Evrope i sveta, ali na žalost, niko iz Srbije.

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije"; - Ako naše prisustvo na različitim događanjima zavisi od toga da li tamo prisustvuje Kosovo, onda se ja pitam hoće li nas Kosovo istisnuti iz svetskih zbivanja?

Nažalost, takav razvoj događaja me ne bi mnogo iznenadio, jer napatismo se poslednjih 30-tak godina zbog tog Kosova, pa se nekako naviklo... Navikne se čovek i na loše, a di neće na gore!

dejan

pre 14 godina

Ajde da vidimo razloge ZA i PROTIV odlaska!

ZA:

Srpska manjina u Republici Hrvatskoj
Povratak raseljenih i izbeglih lica
Imovina srpskih gradjana i preduzeca
Ekonomska razmena sa RH

PROTIV:

Pristustvo kosovskog predstavnika...

Svako pametan moze da vidi na koju je stanu prevagnulo!
E moj ministre... a i predsednice!!!

kakavNanrodTakavMinistar

pre 14 godina

Ma to ovi samo glume ka evo "mi smo se borili za Kosovo" ispred oci nacionalista da bi ostali na vlasti, a za koju godinu bice inaguracija predsednika Francuske ili Nemacke, pa ce opet ici za Sejdium s'obrazlozenjem "znacaja".
Ali kolko mi jos imamo godina za gubljenje zbog te zavrsene price koji samo mi ne smemo reci sebi na glas.

Saša CG

pre 14 godina

Jednog dana će Srbija morati da promijeni svoj stav "ili oni ili mi" i što više bude odlagala da se suoči sa tim koliko je ovo ponašanje kontraproduktivno to će više ova vlast izgledati neozbiljnija kasnije.

Aleksandar

pre 14 godina

Prvo da vidimo cinjenice - cinjenica je da je Hrvatska priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu, pa samim tim predsednik Kosova se smatra legitimnim predstavnikom nezavnisne drzave Kosovo. Fakat je i da se na inaguraciju po automatizmu pozivaju svi predsednici i predstavnici drzava sa kojima neka drzava ima diplomatske odnose. Izuzimati nekoga iz takve pozivnice, narocito na zahtev nekog drugog, bi bilo ravno diplomatskom skandalu najviseg nivoa. Eto, to su cinjenice, nema to nikakve veze sa time da li Hrvatska diplomatija vise preferira Srbiju ili Kosovo, niti da li sam Josipovic vise voli Sejdiuja od Tadica - za protokolarne stvari kakve su pozivnice na inauguraciju se ne pitaju ni diplomatski predstavnici, ni buduci predsednik, vec se to radi po automatizmu po diplomatskim pravilima uspostavljenim svuda u svetu.

A sta imamo na terenu? Pa klasicnu infantilnu emocijalnu ucenu koju mnogi prevazidju pre nego sto udju u pubertet - recima: necu da dodjem ako dodje neko 'taj i taj'. Sa takvim ucenama se u realnom zivotu prestaje cim se stekne neka svest pa ljudi pocnu da na takve ucene odgovaraju suprotno zeljama ucenjivaca. No dobro, Srbija je mlada drzava (i to ne sopstvenom zaslugom) pa ce se valjda jednog dana dogegati i do tinejdzerstva, a punoletnost iste ko dozivi - dozivi...

dusan

pre 14 godina

Iskreno mislim da su Hrvati srećni sto presednik Srbije neće biti prisutan! Ja se ne razumem mnogo, ali mislim da ako su nam susedi, nisu nam otac i majka! Teško da ćemo imati ikakvu korist od saradnje sa Hrvatskom! Ja sam pre za saradnju sa Albancima!

dobrosusedica

pre 14 godina

Ne zamerite, ali me užasno iritiraju paušalne ocene, kako Srbija nije u stanju da proceni, da je jačanje dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom, u njenom interesu.
U redu!
Ali, šta to u ovom slučaju znači?
Koji je konkretno, hrvatski interes da prizna Kosovo, ako pri tom zna da direktno ugrožava Srbiju?
Prekookeanska podrška i "daljinsko" tapšanje po ramenu!
Izvinite, ko ovde ne vodi računa o komšijama, Tadić ili Mesić, a sada i Josipović?
I šta kome nije jasno, kad svi znamo, da ni Srbima ni Hrvatima, komšije nisu ni Amerikanci ni Nemci!
I čemu onda prozivanje Srbije i Tadića, kad jedino oni, svojom politikom ne ugrožavaju integritet ni jedne države u okruženju, a nesuglasice imaju samo sa onima koji, na silu oteti deo njene teritorije, na silu prave državom.
Pa zar Srbija nema pravo da bar ne učestvuje u tome, ako već nema mogućnosti da se suprostavi onima koji drže DALJINSKI u rukama?!
Podrška Tadiću i Srbiji i neka rešavaju naše životne probleme, kad sredimo svoju kuću, sa susedima ćemo lako!
Poštovanje gospodinu Josipoviću i želim mu istinski uspeh u jačanju dobrosusedskih odnosa sa mojom državom Srbijom!

Miha

pre 14 godina

I bolje da iz Srbije nitko nije došao. Na sva zvona o Kosovu, a usred Beograda udomili nekakvu "Vladu Republike Srpske u exilu"

Dvostruki, pače trostruki kriteriji srpske vanjske politike

bob.e.lee

pre 14 godina

Vi sto mislite da Srbija ima dvostruke arsine, zapitajte se samo da li SAD ratuje protiv sebi ravnih ili ne? Kad date taj odgovor onda mozda shvatite zasto se ne ide na inaguraciju a na molitveni dorucak ide. Uostalom, cime su nas Hrvati zaduzili da im idemo u posetu?

Dejan

pre 14 godina

Ako Hrvatska želi dobrosusedske odnose sa Srbijom,mora poštovati svaki integritet te iste Srbije pa i teritorijalni!Da li bi Hrvatska recimo smatrala dobrosusedskim potezom,i da li bi Hrvatski predsednik došao na inauguraciju predsednika Srbije ako bi Srbija kojim slučajem priznala pravo Slovenije na Piranski zaliv!?A u slučaju Piranskog zaliva govorimo o nekoliko hektara mora,a Kosovo je veliki deo teritorije susedne,međunarodno priznate,članice UN,države Srbije!Osim toga,nezavisnost Kosova kao 'političku realnost' nije videlo 3/4 sveta,nažalost Hrvatska 'dobrosusedski' jeste.Mislim da su najbolji odnosi Srbije i Hrvatske nacionalni interes obe zemlje,ali poštovanje međunarodno priznatih granica,međunarodnih ugovora o slobodnom protoku roba i kapitala mora da bude obostrano!I zato jedno veliko BRAVO za Tadića i Jeremića!

Bobo

pre 14 godina

Ministar se malo izgubio, a ni predsjedniku nije bas pri ruci kompas. Koga oni zapravo prave budalama? Sami sebe? Srpski narod? Kosovo je (nazalost) drzava i to se nece promjeniti dok god je ovakav odnos snaga na ovoj nasoj planeti. A to ce, kako stvari stoje potrajati. Sto prije zvanicna politika Srbije prizna sebi i narodu da je to tako, biti ce svima lakse.... Ruzno zvuci, ali nema drugog izbora...

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Hrvati su nam komsije, za njih sigurno ne moze vaziti isto kao za Ameriku i nekoliko jakih zemalja. Zato su nasi pretstavnici isli na molitveni dorucak a na inauguraciju ne idu. A tvrdnje da koga nema, bez njega se moze, bi bile tacne da se ne granicimo sa Hrvatskom. Hoce li Hrvatska u EU? Hoce. Moze li da udje tamo ako ima problem sa nekom granicom? Tesko. Za sada je taj problem prisutan izmedju nje i Slovenije, ali bi bez problema i Srbija mogla da postavi pitanje nekih pogranicnih teritorija i sta onda? Covek se ne saginje da sazuva cipelu i iz nje izbacuje kamen koji ga zulja ako ga ne zulja, a g.Bajden je u Beogradu javno priznao da im Jeremic pravi probleme, dakle nije nevidljiv kako se cesto i ovde tvrdi.

Licno sam bio, a i sada sam za mnogo cvrsci stav prema zemljama koje su priznale Kosovo, jer se radi o izuzetno velikoj stvari. Problem Kosova je recimo postavio na istu stranu Gruziju, kao jednog od najodanijih saveznika SAD, i Iran, koga SAD ne mogu ocima da pogledaju - ni jedni, ni drugi nisu priznali Kosovo!

JasnaBG

pre 14 godina

Vuk Jeremic i sef mu vode neku predizbornu politiku,a ne politiku koja vodi u buducnost. Ne mozes ni kad ides na neku festu govoriti domacinu koga ce da pozove, a koga ne. Mozes mozda izbjeci da se vidis sa nekim na festi, ali da ti gazdi i domacinu nesto uslovljavas, to bas i ne ide. A i nije kulturno.

igor

pre 14 godina

Ovo ide u prilog samo predstavnicima tkz Republike Kosovo. Ili idi ili nemoj ići, a da ne idem zbog drugog stvarno zvuči neozbiljno.

mita sajba

pre 14 godina

Ovo je OGROMNA diplomatska pobeda!
U momentu, kada se svetska, posebno Hrvatska, diplomatija pretvorila u farsu, ovo je posten potez, "otvorenih karata", - ako hocete sa nama, tu smo, spremni za saradnju, a ako hocete sa "nezavisnim" Kosovom, necete sa nama!
Nema femkanja, nema nicega izmedju: ili, ili!!!
BRAVO, na odlucnosti, na ponosu Srbije, koji branite.

Hmmm

pre 14 godina

Konacno jasan stav. Zamislite da mi pozovemo Hrvatske predstavnike da dodju kod nas na takav skup a u isto vreme pozovemo predsednika "RS Krajne" koji i dalje postoji kao fikcija .

Student FPN

pre 14 godina

Ministre, kako vas nije sramota? Kakav primer dajete budućim diplomatama? Da se kriju, ne pričaju i uvređeni dižu nos kao Koštunica?!

Vi ste bruka srpske diplomatije.

Jedan po jedan korak

pre 14 godina

Ja licno necu vise kupovati Hrvatsku robu, pa cak ni robu proizvedenu u Srbiji a ciji su vlasnici Hrvatske firme.

Od mene toliko!

bane

pre 14 godina

bravo za nasu diplomatiju.domacini ocito nisu ni zeleli da iko dodje,jer da jesu ne bi pozvali predstavnika tzv.republike kosovo. ovo je ocigledna provokacija i potpuno ispravna odluka naseg predsednika. dosta smo mi bili ti koji stalno nesto popustaju i prave ustupke. sto se mene tice prvi pravi potez nase diplomatije i samo napred.

Marko

pre 14 godina

A sta bi radila Hrvatska kada bi mi imali diplomatske odnose sa nekom 'Republikom Istrom' i pozvali ih da svi zajedno prisustvuju inauguraciji naseg predsednika???

Mladen

pre 14 godina

Ovo nije sretno rjesenje, ali je zato 100% korektno. Time se jasno i nedvosmisleno salje poruka ne samo Hrvatima, nego svima za ubuduce, da ne mogu sjediti na dvije stolice istovremeno. Ovo pravilo je malo teze aplicirati na par njih najjacih ... Borba za Kosovo je prvi prioritet i nije nimalo laka.

pero

pre 14 godina

Josipović nije izabrao Kosovo umesto Srbije. Josipović je pozvao sve prestavnike država s kojima Hrvatska ima diplomatske odnose. Ministar Jeremić ima svoj populistički način izražavanja i s tim podstiče antagonizme. Nama bi realno trebao umeren čovek za šefa diplomatije. Novinarka RTSa ga je mogla pitati za našu delegaciju na molitvenom doručku zajedno sa delegacijom Kosova u SAD-u... Zar je taj doručak prioritetniji od suseda!

yu4ever

pre 14 godina

Zasto gosp.Jeremicu tako niste rekli i Amerikancima,kada je Obama priredio Veceru,nije
valjda da kotleti u Americi
ukusnii su od onih u Hrvatskoj

Cera

pre 14 godina

Na inauguraciju su pozvani svi predsednici ali Tadić je na vreme obavestio da u slučaju dolaska Sejdiua u svojstvu predsednika drćave Kosovo, on doći neće.
Bez obzira što je Hrvatska priznala Kosovo i bez obzira na iskrenost žaljenja zbog nedolaska srpske delegacije na inauguraciju, ili bilo šta, hrvatski predsednik gospodin Josipović i javnost bi možda trebalo da pokažu malo više razumevanja u vezi problema koji Srbija ima sa rešavanjem pitanja Kosova.
Inače Mr. Biden je u Beogradu imao priliku da čuje direktno oči u oči sa Tadićem mišljenje zvaničnog Beograda po pitanju Kosova. Ovde se to zna a i ko nezna- ako hoće da čuje čuće. Ako neće -onda ništa.

Toni

pre 14 godina

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije", rekao je ministrar spoljnih poslova Srbije...."!!??
"Jeremić je objasnio da je "u trenutku kada se novi hrvatski predsednik odlučivao koga će da pozove na inauguraciju, hrvatskoj strani jasno stavljeno do znanja da neće biti predstavnika Srbije,ako tamo budu prisutni predstavnici takozvanog Kosova".

Kakav ultimatum?
MI ILI ONI! BIRAJTE SUVERENI HRVATI.Ministar DIPLOMATIJE!

"SVAKA CAST"

Igor

pre 14 godina

Gospodinu Jeremiću, kao i predsedniku Tadiću, neko izgleda treba da objasni sledeće: Srbija je međunarodno priznata država, čiju samostalnost niko ne dovodi u pitanje. Kosovo je priznalo samo 65 država, te je samim tim u mnogo gorem položaju od Srbije. I sad, umesto da gospoda predsednik i ministar odu i pred svima ignorišu kosovskog pseudo-premijera, oni se femkaju i tobože uvređeni neće da idu. Izvinite, molim vas, ali zbog takvog ponašanja ispada da je Srbija neka jadna, isfrustrirana, nepriznata državica. Ko, bre, vama daje za pravo da nas tako ponižavate?! Srbija nije vaša prćija da vi odlučujete hoćete li ići na inauguraciju našeg prvog suseda. Sramota!

Duro P.

pre 14 godina

Nerazumem naseg predsednika sto se ljuti i tako licno shvata dolazak Kosovskog predsednika.Postoje neke posledice Miloseviceve politike koje se nece nikad ispraviti,a niste vi krivi gospodine predsednice.Treba biti vise opusten,i okrenuti novu stranicu.Svet nece nikad plakati za nama zato sto se mi durimo,plakacemo mi obicni gradjani kao sto placemo za ovih 20 unistenih godina naseg zivota.

Vesna

pre 14 godina

Gospodine Jeremicu, nije se Josipovic odlucio ni za koga, vec je logicno da pozove predstavnike svih zemalja sa kojima ima dobre odnose. Hrvatska je priznala Kosovo, vi niste. Svako ima pravo da sprovodi spoljasnju politiku za koju on smatra da je produktivna. Ali kao sto je gospodin Josipovic i ranije rekao, sta se postize ukoliko se na razlicitim manifestacijama bezi od predstavnika Kosova?

Tomislav

pre 14 godina

Mislim da je Ivo Josipovic jedna pozitivna licnost i zao mi je sto je zvanicni Beograd na jedan ruzan nacin natjerao organizatore na inauguraciji da 'biraju' koga ce pozvati. tadic je mogao jednostavno odbiti rukovanje ili razgovor za Sejdiuom ako je bas dotle doslo. Razumijem neslaganje Beograda sa odlukom Zagreba da prizna Kosovo, ali treba postovati i cinjenicu da je Hrvatska i jos 64 zemlje priznala Kosovo i da po toj logici i poziva njegove predstavnike. Ako Beograd nastavi na takav nacin bojkotovati sve susrete gdje se pojave predstavnici Kosova, ne vidim kakve ce Srbija imati koristi od toga.

Razocarana

pre 14 godina

Ministre, do otkrivanje ''slucaja Zorice Tomic'' bili ste moj idol, jedino svetlo urusenog DS-a. Sada mi ovakve izjave zvuce kao izjave svih Vasih partijskih kolega - jeftin populizam.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Svi u okruženju galopiraju naprijed, jedino Srbija po Jeremiću za to nema vremena, jer se prvo mora dovoljno dugo duriti za sve ono što je tom istom okruženju napravila...

bob.e.lee

pre 14 godina

Vi sto mislite da Srbija ima dvostruke arsine, zapitajte se samo da li SAD ratuje protiv sebi ravnih ili ne? Kad date taj odgovor onda mozda shvatite zasto se ne ide na inaguraciju a na molitveni dorucak ide. Uostalom, cime su nas Hrvati zaduzili da im idemo u posetu?

GuC

pre 14 godina

e pa lepo mi dodje da ja odem na tu inauguraciju i pokažem ovom svadjalački raspoloženom čoveku šta znači mudrost i diplomatija. Evo, idem da se spakujem i idem za ZG!
Nemojte me više ponižavati , zar vam još nisu dosta ove decenije mrkloga mraka...

dusan

pre 14 godina

Iskreno mislim da su Hrvati srećni sto presednik Srbije neće biti prisutan! Ja se ne razumem mnogo, ali mislim da ako su nam susedi, nisu nam otac i majka! Teško da ćemo imati ikakvu korist od saradnje sa Hrvatskom! Ja sam pre za saradnju sa Albancima!

Saša

pre 14 godina

Pa Tadic hoće da pregovara sa Albancima,zašto ih onda izbjegava.Drugo očito će srpski predsjednik prisustvovati na sve manje dogadjaja ako ovako nastavi.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Hrvati su nam komsije, za njih sigurno ne moze vaziti isto kao za Ameriku i nekoliko jakih zemalja. Zato su nasi pretstavnici isli na molitveni dorucak a na inauguraciju ne idu. A tvrdnje da koga nema, bez njega se moze, bi bile tacne da se ne granicimo sa Hrvatskom. Hoce li Hrvatska u EU? Hoce. Moze li da udje tamo ako ima problem sa nekom granicom? Tesko. Za sada je taj problem prisutan izmedju nje i Slovenije, ali bi bez problema i Srbija mogla da postavi pitanje nekih pogranicnih teritorija i sta onda? Covek se ne saginje da sazuva cipelu i iz nje izbacuje kamen koji ga zulja ako ga ne zulja, a g.Bajden je u Beogradu javno priznao da im Jeremic pravi probleme, dakle nije nevidljiv kako se cesto i ovde tvrdi.

Licno sam bio, a i sada sam za mnogo cvrsci stav prema zemljama koje su priznale Kosovo, jer se radi o izuzetno velikoj stvari. Problem Kosova je recimo postavio na istu stranu Gruziju, kao jednog od najodanijih saveznika SAD, i Iran, koga SAD ne mogu ocima da pogledaju - ni jedni, ni drugi nisu priznali Kosovo!

dobrosusedica

pre 14 godina

Ne zamerite, ali me užasno iritiraju paušalne ocene, kako Srbija nije u stanju da proceni, da je jačanje dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom, u njenom interesu.
U redu!
Ali, šta to u ovom slučaju znači?
Koji je konkretno, hrvatski interes da prizna Kosovo, ako pri tom zna da direktno ugrožava Srbiju?
Prekookeanska podrška i "daljinsko" tapšanje po ramenu!
Izvinite, ko ovde ne vodi računa o komšijama, Tadić ili Mesić, a sada i Josipović?
I šta kome nije jasno, kad svi znamo, da ni Srbima ni Hrvatima, komšije nisu ni Amerikanci ni Nemci!
I čemu onda prozivanje Srbije i Tadića, kad jedino oni, svojom politikom ne ugrožavaju integritet ni jedne države u okruženju, a nesuglasice imaju samo sa onima koji, na silu oteti deo njene teritorije, na silu prave državom.
Pa zar Srbija nema pravo da bar ne učestvuje u tome, ako već nema mogućnosti da se suprostavi onima koji drže DALJINSKI u rukama?!
Podrška Tadiću i Srbiji i neka rešavaju naše životne probleme, kad sredimo svoju kuću, sa susedima ćemo lako!
Poštovanje gospodinu Josipoviću i želim mu istinski uspeh u jačanju dobrosusedskih odnosa sa mojom državom Srbijom!

Dejan

pre 14 godina

Ako Hrvatska želi dobrosusedske odnose sa Srbijom,mora poštovati svaki integritet te iste Srbije pa i teritorijalni!Da li bi Hrvatska recimo smatrala dobrosusedskim potezom,i da li bi Hrvatski predsednik došao na inauguraciju predsednika Srbije ako bi Srbija kojim slučajem priznala pravo Slovenije na Piranski zaliv!?A u slučaju Piranskog zaliva govorimo o nekoliko hektara mora,a Kosovo je veliki deo teritorije susedne,međunarodno priznate,članice UN,države Srbije!Osim toga,nezavisnost Kosova kao 'političku realnost' nije videlo 3/4 sveta,nažalost Hrvatska 'dobrosusedski' jeste.Mislim da su najbolji odnosi Srbije i Hrvatske nacionalni interes obe zemlje,ali poštovanje međunarodno priznatih granica,međunarodnih ugovora o slobodnom protoku roba i kapitala mora da bude obostrano!I zato jedno veliko BRAVO za Tadića i Jeremića!

Mirko

pre 14 godina

Umesto da nastupa kao suverena i jaka država, koja se ne odriće svoje teritorije, on deli okolo packe, i diskvalifikuje autoritet i države i svoj. Kao da će mu te populističke manifestacije rešiti pitanje Kosova. Zašto ne pregovara sa SAD, oni su glavni za ta pitanja. Jasno je da Kosovo nema budućnosti bude li ga blokirala i ometala Srbija, saradnja im je preko potrebna i sa nama, ali treba imati petlju pa to saopštiti Amerikancima. Lakše je ovako...

Zbunjena

pre 14 godina

Kom delu birackog tela se ovi ulizuju!? Detinjasto, neopisivo nezrelo i nepotrebno.
Imam utisak da se Jeremic i Tadic boje kosovskih predstavnika... ma strasno!

Sale

pre 14 godina

Uostalom, nema ni potrebe da g-din Tadić ide na inauguraciju jer će tamo već biti predstavnik srpske pokrajine, pa ne ide da iz Srbije budu dvojica...

Mesa

pre 14 godina

Pa dobro. Proci ce i taj dan, a s ovim postupkom Srbija moze nastetiti jedino samoj sebi. To sto se nece pojaviti, a bila je pozvana je njeno pravo. Samo se nadam da ce se toga drzati i kada su u pitanju ostale drzave, organizacije..., jer u suprotnom ce se ovo okarakterisati kako Srbija ne zeli dobre odnose s HR. Znaci, autogol koji joj najmanje treba (nisu 90te tako daleko, pa se sve zaboravilo).

zg

pre 14 godina

Tadic i Jeremic bi mozda bili kredibilni kada bi pozvali svoje ambasadore iz svih zemalja koje su priznale Kosovo i prekinuli diplomatske odnose sa istima. Ovako je to samo mazanje ociju neukih i nacionalisticki nastrojenih.

Jos samo nesto o Jeremicu, sef diplomacije je pozicija na koju sa u normalnim zemljama dolazi na vrhuncu karijere, samo se na Balkanu pocinje karijera sa te pozicije. Jos on mora puno uciti i kao covjek i kao politicar...

posljedica

pre 14 godina

Tri puta je Tadić otkazao posjet Hrvatskoj nakon dogovorenog termina. Sada je uslijedio i ovaj nedolazak na svečanost. Sasvim je jasno da slijedi pritisak hrvatske javnost na Josipovića da do daljnjeg prolongira bilo kakav pozitivni angažman prema Srbiji jer će se to karakterizirati mahonizmom. Ide slijedeća RUNDA : U Hrvatske muzeje i galerije vraćeno je 25205 pokretnih dobara a još se potražuje 24843 od strane muzeja i galerija i preko 3000 od strane vjerskih ustanova i privatnih lica. Kako to izgleda u praksi npr. iz opljačkanog mauzuleja Ivana Meštovića u Otavicama (Drniš) vraćeno je 42 skulpture i slike a još 5 se čeka. Problem je što se pretpostavlja da su na ilegalnom tržištu završila mjedena vrata, dva zvona i tri skulpture. Ono što je u muzejima Beograda, Novog Sada, Sremskih Karlovaca i dr ima šanse vratiti ali što ćemo s onim što je po privatnim kolekcijama i crnom tržištu. Jasno je da bez adekvatnog odgovora, između ostalog, i na ovo pitanje susreti dva predsjednika su bespredmetni. Drugim rječima, Hrvatska će nakon ovih poniženja tražiti da bi došlo uopće do susreta trebat će se za to steći preduvijeti.

Milorad

pre 14 godina

Samo jedno pitanje: Zasto je onda Tadic isao kod Obame i to RTS okacio sliku na sva zvona kako se Tadic rukuje sa Obamom. Njemu ne da nije otisao nego nije ni smeo da ne ode. A ovamo se pravi dasa nad Hrvatima.

smeta mi

pre 14 godina

Meni u svemu ovome najvise smeta strah novinara da pitaju KONKRETNA pitanja.
Recimo, zasto ne upitase Jeremica kako to da su predstavnici Srbije odgovorili na poziv Vashongtona i otracali na onaj dorucak, iako su znali da ce biti i predstavnici Kosova??

azira

pre 14 godina

svašta, gluposti li. ok, nije nam drago što su priznali kosovo, razumem. ok, ne volimo da se susrećemo sa predstavnicima kosovske vlade, ne razumem, ali neka bude. ali da mi svesno kvarimo odnose sa državom za koju je jasno da imamo svaki interes da imamo što je bolje moguće odnose... to ne kapiram. šta sad? mi se durimo, a oni nama, ko loš roditelj razmaženom detetu, treba nešto da učine, što još i njima šteti. svašta, stvarno.
baš da vidim da li ćemo imati visokog predstavnika na inauguraciji predsednika sad, francuske ili neke treće velike države.
ko najgora deca smo.

ok_talz

pre 14 godina

Nedolazak srbijanske delegacije na inauguraciju Predsjednika RH neće ništa promijeniti na činjenici da će Josipović biti inauguriran (a što netko ovdje već reče: koga nema, bez njega se može), ali da će naštetiti hrvatsko-srpskim odnosima - hoće. A može se Srbija junačiti koliko god želi, ali Hrvatska će u EU prije nje, a u NATO je već sada, pa bi "slavni" Jeremić i šefovi mu trebali malo i razmisliti što bi se sve moglo dogoditi ukoliko se u Hrvatskoj zaista stvori takvo negativno raspoloženje koje će natjerati hrvatske vlastodršce na raspisivanje referenduma o spremnosti primiti Srbiju u euroatlanske integracije. A ne želim vam takav referendum, jer bih unaprijed mogao predvidjeti njegov rezultat. A budete li se na ovakav način ponašali, mislite li da će vas u takvom slučaju netko podržati i pritiskati Hrvatsku da povuče svoju odluku ? A Srbija bez "zelenoga svjetla" Hrvatske neće moći ni u Uniju ni u NATO (ako to bude željela, naravno).

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ovo je totalni sumrak srbijankse "diplomacije". Srbija u svojoj povijesti nije imala tako naivnog i kratkovidnog diplomatu kao sto ga ima danas koji joj nanosi ogromnu stetu a koju ce na kraju "platiti" srpski narod. Gospodin ministar je prikriveni nacionalista koji je "umotan" u demokratsko ruho i postavlja se pitanje sto on u opce radi i u Demokratskoj stranci kada je veci nacionalista od Kostunice? Na kraju ce opet pokusati prodati tezu da je za sve kriv EU sto Srbija eto, zbog njegovih gresaka stoji na mjestu i postaje nejnesimpaticnija drzava u regiji.

pozz od komsija

pre 14 godina

G-dine Jetemicu, a kad sutra treba da se ide na inauguraciju Nemackog i Francuskog predsednika, je l cete i njima da postavite ultimatum... il vam samo smetaju ex-yu republuike... e ako ne idete tad ni u Berlin, ni u Pariz, a ne mozete ni na Kosovu.. bolje je da ukinete Ministarstvo...

zg euroskeptik

pre 14 godina

Pozvani jeste kao što nalaže diplomatski protokol. Vaš je izbor hoćete li se odazvati ili ne. Samo ne radite cirkus od toga

dejan

pre 14 godina

Ajde da vidimo razloge ZA i PROTIV odlaska!

ZA:

Srpska manjina u Republici Hrvatskoj
Povratak raseljenih i izbeglih lica
Imovina srpskih gradjana i preduzeca
Ekonomska razmena sa RH

PROTIV:

Pristustvo kosovskog predstavnika...

Svako pametan moze da vidi na koju je stanu prevagnulo!
E moj ministre... a i predsednice!!!

try to be neutral

pre 14 godina

To će ga mnogo potresti, mislim Josipovića. Valjda shvaćate da Srbija tu radi štetu sebi, a ne Hrvatskoj.
Srbija neće poslati svoje predstavnike niti na jedan budući događaj gdje će biti službeni predstavnik Kosova?!
Kako će vam to pomoći u životu, šta ćete dobiti s tim?

B.B.S.

pre 14 godina

Tadić i Jeremić bi trebalo da znaju da će pretstavnici Kosova biti sve više prisutni na međunarodnim skupovima. Ako nastave da vode politiku na principu "ili oni, ili mi" Srbija će utonuti u samoizolaciju. Možda njih dvojica to i žele. U izolovanim i skrajnutim državama najlakše je manipulisati građanima.

biljana

pre 14 godina

Tadic je napravio ogromnu gresku sto nije otisao. Jeremic do sada nije NISTA uradio u diplomatiji (nije kriterijum raditi, vec uraditi).
Ovo je postupak kao da se Jeremic razveo i nece da komunicira ni sa kim ko komunicira sa njegovom bivsom zenom, a decu maltretira da se opredele izmedju tate i mame (i maminoj deci nece da placa alimentaciju).
Po meni je Jeremic najgori ministar ikada, a Tadiceva odluka mi je takodje krajnje skandalozna. Nazalost, lose odluke kostaju ovaj narod.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Inauguraciji novog hrvatskog predsednika prisustvovace predsednici i drugi predstavnici mnogih zemalja, ali ce kosovski predsednik Fatmir Sejdiu biti u zizi interesovanja evropske i svetske javnosti sto ce najdirektnije doprineti jos vecoj afirmaciji Republike Kosova u svetu.

Kap u Okeanu

pre 14 godina

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije" !

I ja da sam na mestu Hrvatskog Predsednika isto tako bih se odlucio za predstavnike Kosova, a ne Srbije" !
Kosvo i Hrvatska ne treba zaboraviti imaju iste ciljeve u buducnosti: NATO, EU i sl. dok za Srbiju jos uvek niko ne moze sa sigurnoscu tvrditi u kom pravcu ce se kretati njena buducnost ?
Malo malo pa se gosp. Konuzin obrati "svojoj" srpskoj javnosti ?

(Vlast)a

pre 14 godina

Prostota,glupost i arogancija nemaju kraja ni konca!Zalosno je sto svoju bruku prevaljuju na nas javnim objavljivanjem ovako bedne i sramotne vesti.Ovome mogu da se raduju narodnjaci,crkva,obraz,NSPM,1389,poneki navijaci,ali nekoliko miliona gradjana se svakako crvene zbog ovoga.

Dule Momirov

pre 14 godina

"Jeremić:Na inauguraciju ne ide niko"; - nije tačno da ne ide niko, ide jako mnogo diplomata iz okruženja, Evrope i sveta, ali na žalost, niko iz Srbije.

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije"; - Ako naše prisustvo na različitim događanjima zavisi od toga da li tamo prisustvuje Kosovo, onda se ja pitam hoće li nas Kosovo istisnuti iz svetskih zbivanja?

Nažalost, takav razvoj događaja me ne bi mnogo iznenadio, jer napatismo se poslednjih 30-tak godina zbog tog Kosova, pa se nekako naviklo... Navikne se čovek i na loše, a di neće na gore!

Aleksandar

pre 14 godina

Prvo da vidimo cinjenice - cinjenica je da je Hrvatska priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu, pa samim tim predsednik Kosova se smatra legitimnim predstavnikom nezavnisne drzave Kosovo. Fakat je i da se na inaguraciju po automatizmu pozivaju svi predsednici i predstavnici drzava sa kojima neka drzava ima diplomatske odnose. Izuzimati nekoga iz takve pozivnice, narocito na zahtev nekog drugog, bi bilo ravno diplomatskom skandalu najviseg nivoa. Eto, to su cinjenice, nema to nikakve veze sa time da li Hrvatska diplomatija vise preferira Srbiju ili Kosovo, niti da li sam Josipovic vise voli Sejdiuja od Tadica - za protokolarne stvari kakve su pozivnice na inauguraciju se ne pitaju ni diplomatski predstavnici, ni buduci predsednik, vec se to radi po automatizmu po diplomatskim pravilima uspostavljenim svuda u svetu.

A sta imamo na terenu? Pa klasicnu infantilnu emocijalnu ucenu koju mnogi prevazidju pre nego sto udju u pubertet - recima: necu da dodjem ako dodje neko 'taj i taj'. Sa takvim ucenama se u realnom zivotu prestaje cim se stekne neka svest pa ljudi pocnu da na takve ucene odgovaraju suprotno zeljama ucenjivaca. No dobro, Srbija je mlada drzava (i to ne sopstvenom zaslugom) pa ce se valjda jednog dana dogegati i do tinejdzerstva, a punoletnost iste ko dozivi - dozivi...

oćeš-nećeš

pre 14 godina

Dragi moji, evo par riječi od malo starije, pa valjda i mudrije osobe. Ove teze da ovdje radi o namjernoj provokaciji, da Hrvatima nije stalo da Tadić dođe na inauguraciju i slične stvari su apsolutno gluposti. Realno je da je Josipoviću jako stalo da netko iz Srbije dođe na inauguraciju zbog poznatih odnosa, dok je hrvatska javnost prema tome prilično indiferentna. To je realno stanje ali i manji problem hrvatskoj, koliko Srbija sama sebi čini poteškoće ovakivim istupom. Ovdje se radi o diplomatskoj aktivnosti, za što sam ja osobno uvjeren da su Srbi u tome kroz povijest uvijek bili bolji od Hrvata, ali ovo što Jeremić čini je sada apsolutno diletantski. Pa taj momak sebi dozvoljava da daje ultimatum drugoj suverenoj državi koga će ona pozvati na inauguraciju ili ne. U diplomaci postoje i drugi načini kako poslati neku poruku a da to ne bude ovako, u najmanju ruku rečene, nediplomatski. Hvatska je tu najmanji problem, ali zar će sada srpski predstavnici uvijek izbjegavati skupove gdje se pojavi neki kosovski dužnosnik? Pa sami sebe dovodite u izolaciju iz koje vas nitko više neće moći izvući. Da ne dužim previše jer je jasno o čemu govorim, reću ću samo da Kosovari priželjkuju ovakvo infantilno diplomatskom ponašanje Srbije. Ovo im je kao što bi rekli "kec na desetku". Takvim vašim stavom će Kosovo ummjesto sadašnjih 70-tak država, kroz godinu dana priznati i opstatak svijeta, a vi ćete se inatiti kao dijete s kojim se nitko ne želi igrati.

(Vlast)a

pre 14 godina

Pitanje za kompletnu vlast Srbije:da li je moguce da su vam kosovski popovi i sacica svercera u Mitrovici "neko i nesto"zbog kojih svi moramo da patimo,a "niko"etablirana srpska manjina u Hrvatskoj koja nece imati zadovoljstvo da-za njihovo dobro-vide pruzene ruke predsednika Hrvatske i Srbije?Sramota je jedina rec o ovome sto radi Jeremic i druzina!

Toleranti

pre 14 godina

Cekali do zadnji trenutak ako Josipovic promeni odluku i posle da kaze evo jos jedna pobeda nase diplomatske politike, ali posto nisu uspeli sada su nervozni. Ovako se ne ide u EU mislim ja licno . . .

Ivan

pre 14 godina

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije"

Manipulativna recenica, Josipovic je vise puta naveo da on nije izmedu nikoga birao, vec da su pozivnice poslane automatski prema svim zemljama i osobama kako nalaze protokol. kao i vise puta da shvaca problem Kosova za Srbiju no da mu je zao da se mijesa takvo pitanje sa inauguracijom te da mu je veoma zao sto Tadic nece doci.
Zaista ne razumijem sto u izjavi Josipovica nije u redu, i da on mora birati.jeremic trabunjas gluposti da izvlacis vase zadnjice.

"Šef srpske diplomatije je poručio da od Hrvatske zavisi da li će u budućnosti doći do poboljšanja odnosa između dve zemlje. "

Jeremicu, mlad si no ne moras da budes i bahat i nekulturan, poboljsanje odnosa ide obostrano, a ne jedan skace kako drugi pucketa.Ne lupetaj gluposti, poziv na inauguraciju nije bio pod nikakvim ponizenjem, makar sto je pozvan kosovar.

Kao sto je i vec puta videno, njegovi komentari vezani uz "Kosovo i vanjske zemlje" i "Kosovo i Hrv" su sasvim drugaciji, nije pocjenjivanje kad zove Merkelica iz njemacke i sjedi uz kosovara da dodes, ali ovakve gluposti mozes pisati kad se radi o Hrv.Dobra stara, potpiruj i dalje mrznju pa si napucaj politicke poene, uvijek pali..

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Odmerene, promisljene i kulturne izjave hrvatskog predsednika i ambasadora u Srbiji susta su suprotnost Vuku Jeremicu, koji je po hiljaditi put dokazao da je totalni diletant, sramoteci Srbiju svaki put kad otvori usta. Ne znam kakva je to mracna sila koja njega i dalje odrzava na mestu sefa srpske diplomatije, ali znam da nam je sa njim propast zagarantovana. Jos jednom, sve cestitke novom hrvatskom predsedniku i svako dobro.

Mashinovodja

pre 14 godina

Ovaj Tadićev potez je totalno nepotreban, krajnje glup i vrlo štetan za Srbiju. Ali je vrlo koristan za Tadića i Jeremića i namenjen je ne Hrvatima, nego domaćim patriJotama koji nikako da progledaju.
Sva sreća da to Hrvati shvataju, pa mislim da zato neće mnogo uticati na sprsko-hrvatske odnose. Ali Hrvatima ne bih zamerio ako se osete pomalo poniženi što mi kao nešto treniramo strogoću na njima (plus na Crnogorcima i Makedoncima).
Ispada da smo mi Srbi kao nešto strašno principijelni i ponosni pa odbijamo da kod Hrvata udišemo isti vazduh sa Albancima, ali to isto radimo na doručku Americi - k'o bele lale!
Uostalom, šta se ovim glupiranjem postiglo u korist povratka Kosova Srbiji? Baš ništa.

Bobo

pre 14 godina

Ministar se malo izgubio, a ni predsjedniku nije bas pri ruci kompas. Koga oni zapravo prave budalama? Sami sebe? Srpski narod? Kosovo je (nazalost) drzava i to se nece promjeniti dok god je ovakav odnos snaga na ovoj nasoj planeti. A to ce, kako stvari stoje potrajati. Sto prije zvanicna politika Srbije prizna sebi i narodu da je to tako, biti ce svima lakse.... Ruzno zvuci, ali nema drugog izbora...

Ivan

pre 14 godina

Pametno ministre, pametno. Sada će lepo predsednik Kosova u miru lobirati za nova priznanja, gde je bolje mesto nego na takvim događajima. Još pogotovo ako nema onog koji bi radio protiv toga i izneo drugu istinu.

Saša CG

pre 14 godina

Jednog dana će Srbija morati da promijeni svoj stav "ili oni ili mi" i što više bude odlagala da se suoči sa tim koliko je ovo ponašanje kontraproduktivno to će više ova vlast izgledati neozbiljnija kasnije.

kakavNanrodTakavMinistar

pre 14 godina

Ma to ovi samo glume ka evo "mi smo se borili za Kosovo" ispred oci nacionalista da bi ostali na vlasti, a za koju godinu bice inaguracija predsednika Francuske ili Nemacke, pa ce opet ici za Sejdium s'obrazlozenjem "znacaja".
Ali kolko mi jos imamo godina za gubljenje zbog te zavrsene price koji samo mi ne smemo reci sebi na glas.

Jure

pre 14 godina

Ako srpska politika se bazira na "ili oni ili mi" onda Srbija ide u izolaciju.
Prosto je nevjerojatna nesvijest vlastite jacine i velicine kod Vlade Srbije.

Zanimljivi su i komentari pojedinaca kako Srbija svojim nedolaskom vrijedja Hrvatsku.
Heh da, strasna uvreda sigurno ce Dunav prestati da tece. Hrvatska kao i ostale susjede zemlje zive same za sebe i da su htijele Srbiju kao nekog tko diktira politicke procese onda bi svi ostali u Jugosalviji ili barem u nekoj zajendici sa Srbijom. A nije nitko morate priznat. Krajnje je vrijeme da Srbija shvati da Jugoslavije nema, da Srbija nije u stanju nikome da diktira nesto a pogotovo ne neovisnim zemljama u susjedsvu. Dok god Srbija ne shvati svoju stvarnu poziciju tako dugo ce biti skandala i skandalcica. Sve susjedi imaju svoj vlastiti put i svoju viziju a Srbija moze to ili prihvatit ili ne. Silom vise nista ne ide. Susjedima je to manje-vise svejedno. Diplomatski cemo gajit najbolje MOGUCE odnose, dakle u prevodu te koje imamo momentalno.

JasnaBG

pre 14 godina

Vuk Jeremic i sef mu vode neku predizbornu politiku,a ne politiku koja vodi u buducnost. Ne mozes ni kad ides na neku festu govoriti domacinu koga ce da pozove, a koga ne. Mozes mozda izbjeci da se vidis sa nekim na festi, ali da ti gazdi i domacinu nesto uslovljavas, to bas i ne ide. A i nije kulturno.

Miha

pre 14 godina

I bolje da iz Srbije nitko nije došao. Na sva zvona o Kosovu, a usred Beograda udomili nekakvu "Vladu Republike Srpske u exilu"

Dvostruki, pače trostruki kriteriji srpske vanjske politike

igor

pre 14 godina

Ovo ide u prilog samo predstavnicima tkz Republike Kosovo. Ili idi ili nemoj ići, a da ne idem zbog drugog stvarno zvuči neozbiljno.