Četvrtak, 28.01.2010.

11:09

Sudijama poslato obrazloženje

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da je sudijama koje nisu ponovo izabrane na funkciju dostavljeno obrazloženje odluke.

Izvor: B92

Sudijama poslato obrazloženje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Građanin

pre 14 godina

I šta sada da misli "običan" čovek. Šta ova vlast može njemu da radi kada ljude kojima je struka i zanat da se bave pravom i zaštitom ljudskih prava isteruje na ulicu bez obrazloženja. To je strašna poruka.

mirjana

pre 14 godina

Ovakvo istovetno obrazlozenje bivsim sudijama poslato od Visokog saveta pravosudja vredja inteligenciju svih. Ljudi, ovo je totalni haos! Pa je l' vi vidite sta se radi sa svim tim skolovanim ljudima? Otpustaju se i dezavuisu kao poslednji bednici iako su posteno odradjivali svoj posao. Pravnik sam i znam koliko je njihov posao tezak i odgovoran. Zna li ova drzava sta ce se desiti ako sve sudije podnesu tuzbu ES za ljudska prava i kada nakon toga podnesu tuzbu za odstetu? Znate li vi koja su to sredstva? Znate li ko ce sve to da plati? Pogadjate: poreski obveznici. Znate ko ce za sve to da odgovara? Pogadjate: NIKO!!!!!

Живка Поповић

pre 14 godina

Парадоксално је што се највиши органи правосуђа тако лоше понашају према судијама које су управо имале највише поверења у њих и веровале да је испуњење критеријума и мерила гаранција да ће бити поновно изабране. Много боље су прошли они који су тражили друге путеве и можда знајући своје резултате нису се ослањали на надлежни орган, коме то није увредљив поступак већ им и сам пружа подршку!
Додајем да је и моја синовица са 30 година стажа остала на улици без икакве одштете од стране државе као послодавца неизабраних судија. Остали запослени као дактилографи и др. и радници по фирмама и јавним предузећима добили су у таквом случају отпремнину. А она је радила исто и када је плата судије била само 2ДМ и када се нико није грабио за тај тежак и одговоран посао.
Наравно, сада када су плате солидније, и интересовање је веће а то што је неко оставио своје најбоље године радећи поштено и марљиво и при томе није зарадио ништа, па чак није добио ни стан што су многи запослени имали прилику, можда је ипак доказ неспособности и можда нам такве судије и нису потребне.

joe

pre 14 godina

Problem je u tome sto su izabrani losiji kandidati, kako po kvantitetu tako i po kvalitetu. Radio sam u struci 28 godina kao sudija i predsednik suda, a sada su izabrane kolege koje su imale manje resenih predmeta i vise nego duplo ukinutih odluka po zalbama, jer ocigledno one rade bolje i kvalitetnije. Poseban je problem sto u svim medijima najvisi predstavnici Ministarstva pravde i Visokog saveta sudstva bukvalno ocrnjuju svoje dojucerasnje postene, savesne, strucne i dostojne kolege stalno ponavljnim tvrdnjama da su izabrali samo dostojne, strucne i savesne kandidate. Ja nemam cega da se stidim, moj rad je bio javni rad, sve je ostalo zapisano na papiru, sve je u sudskim arhivama dostupno kontroli, a ovoj drzavi je trebalo 28 godina da otkrije da nisam dostojan da budem sudija. U sta sam ja to potrosio ceo svoj zivot? Ovo je sve tuzna lakrdija. Visoki savet sudstva nije izabran na legalan nacin ni u skladu sa zakonom, a ni posle toga navodni reizbor sudija nije sproveo po zakonu. Cemu se onda pisu i usvajaju zakoni kada ih najvisa tela ove zemlje ne postuju i ne pridrzavaju ih se? Je li to primer sudijama koje su sada navodno izabrane kako treba da rade ubuduce?

milena

pre 14 godina

Ovo je jos jedan drastican primer bahatosti vlasti, pozdravljam kolegu koji je dao primere kandidata koji su izabrani a ne ispunjavaju uslove za izbor predvidjene kriterijumima, a sada se neizabranima uskracuje i pravo na upotrebu efektivnog pravnog leka, sto je povreda Evropske konvencije o ljudskim pravima, sve ovo poigravanje sa ljudima i njihovim sudbinama skupo ce kostati ovu drzavu, nadam se da ce vinovnici stete tada biti na vlasti da bi snosili zakonske posledice.

sudija u penziji

pre 14 godina

Poštovane kolege, cele noći sam preturao po internetu i na sajtu Narodne skupštine pronašao podatke iz biografija novoizabranih sudija i zamenika tužilaca:
- (ovi podaci su javni obzirom da nema nikakvih ograničenja pristupu)
-Đorđević Dragan ,rođen 1963,studirao 16(šesnaest)godina ,prosek ocena 6.20(Osnovni sud Kragujevac)
-Slobodan Levajac,rođen 1955,studirao 11(JEDANAEST)GODINA,PROSEK OCENA 6.26,DO SADA RADIO KAO ADVOKAT.(Osnovni sud Kragujevac)
-Stanojlović Dragan rođen 1951,studirao 6 godina ,prosek ocena 6.55,od 1983godine radi kao advokat(Viši sud Požarevac)
-Marjanović Vanja, rođena 1972,dužina studiranja 6 godina,prosek 6,87,sekretar Predškolske ustanove u Smed.Palanci.(Osnovni sud u Smederevu)
-Kecojević Marina,rođena 1965,diplomirala 1997,prosek ocena nije naveden, Osnovno tužilaštvo Leskovac.
-Friščić Sonja ,rođena 1961, diplomirala 1997,nema proseka ocena, Osnovno tužilaštvo Sremska Mitrovica.
-Patrić Predrag, rođen 1957, do sada radio u Službi katastra nepokretnosti. Osnovno tužilaštvo Paraćin._
-Dubajić Snežana ,Rođena 1964,diplomirala 2002, radila u Gradskom javnom pravobranilaštvu,Osnovno tužilaštvo Požarevac.
-Mrkić Saša rođen 1967,diplomirao 1999, Osnovno tužilaštvo Smederevo.
- Španja Irena rođena 1969. u Beogradu ,diplomirala 2001. u Prištini,Osnovno tužilaštvo Novi Sad.
E pa lepo ,ovo su samo neki primeri koji govore da se kriterijumi nisu poštovali i da vi gospodo morate ovaj problem INTERNACIONALIZOVATI.Nemoguće je da u ovim gradovima nije bilo boljih kandidata.
Nažalost izvršena su ozbiljna krivična dela.Terajte do kraja.Ima još dosta primera.

nađa

pre 14 godina

Odluka o izabranim sudijama doneta je 16.12.2009. a u odluci koju je VSS dostavio neizabranim sudijama piše da je ista doneta na sednici od 25.12.2009.g. Da li to znači da ni VSS ne zna kakav je status neizabranih sudija bio tih 9 dana u međuvremenu i šta je sa sudijom Šećiri Hakijom koji se nalazi i na listi izabranih i na listi neuzabranih, a trenutno obavlja funkciju sudije Osnovnog suda u Vranju?

Sofronije

pre 14 godina

Cirkularno pismo naslovljeno sa "odluka" a koje predstavlja spisak neizabranih sudija i jedno jednoobrazno "obrazlozenje" je ocekivan postupak VSS. Ocekivan zbog toga sto VSS i nije u stanju da obrazlozi svoju odluku, osim da napise ono sto je istina, a to je:

"Izbor kandidata je izvrsen kako smo mi hteli, jer su nam rekli da smo nesmenjivi, pa smo mislili da mozemo da radimo sta hocemo. Izabrali smo najbolje kandidate, za koje smo znali da su najbolji, jer su nam drage kolege, dragi prijatelji i dragi rodjaci a i partija kaze da mogu da budu izabrani jer su zaista najbolji. Merila i kriterijume smo koristili da zadihtujemo prozore, jer je duvala strasna promaja. I ne znamo zasto se bune neizabrani, kad je nas rad bio transparentan, jer smo javno objavili odluku, a inace smo mogli i nikom da ne kazemo. I sta biste onda?

Umesto preporuka Venecijanske komisije, koristili smo venecijanere. Na taj nacin obezbedili smo da na nas rad ne padne nikakva senka."

Marco

pre 14 godina

Ne razumem ovoliku buku Društva sudija Srbije. Pa valda su i izabrane sudije članovi tog društva. Uostalom mi nije poznato da postoji pravo na izbor odnosno reizbor. Konkursi postoje svuda. Neki dobiju, drugi izgube. Pa i ministri gube svoje položaje, iako su možda dobro radili svoj posao.

Mora se menjati mentalitet ljudi zapošljenih u državnim ustanovama, pa čak i sudija. Ne može biti da su im funkcije zagarantovane doživotno bez obzira šta radili. Svaki radnik u privatnoj privredi gubi svoj posao, ako ga nije radio kako treba. Zašto bi sudije bile izuzete od takvih posledica?!

Mišljenja sam da je izbor protekao u najboljem mogućem toku. Iako mi predsednica Mesarović i nije baš najsimpatičnija, verujem joj da su stručne sposobnosti pojedinih kandidata bile odlučujuće. Pustimo izabrane sudije da rade svoj posao. Pa ako ne bude propusta, ubeđen sam da će biti i reizabrani.

N.N.

pre 14 godina

Sramota za nase pravosudje i citavu drzavu! Po ovome obrazlozenju ispada da sve sudije koje nisu izabrane imaju iste greske u radu,sve ovo upucuje na zakljucak da je stvarno bilo neregularnosti prilikom izbora sudija!!!

al

pre 14 godina

Hoce li neko biti odgovoran za ovu farsu od obrazlozenja? Hoce li neko podneti ostavku? Ovo je povratak u doba realnog socijalizma koji se pre svega ogledao u nasilnickom i bahatom odnosu vlasti prema javnosti i gradjanima. Kad nesto zele da urade, oni to urade i - gotovo! Stid ce ih nadziveti!

bivsi sudija

pre 14 godina

Ovo je vise nego sramota, da nam ovako posalju obrazlozenje u ovom tekstu i to svima isto. Sad ce da kazu da to nije tacno, i tako dalje... Jednostavno ovo je uradjeno po partijskom ditaktu i to me vise niko ne moze razuveriti.
A trenutno u mnogim sudovima jos sudije nisu pocele da dobijaju predmete. Pogotovo je lose stanje u izvrsenjima.

john

pre 14 godina

Moja majka je ne izabrani sudija ima 33.5 godina radnog staža i ni jednu mrlju u karijeri i sad je postala nestučna i ne dostojna !! plače svaki dan,ne pravda je strašno pogodila,sa druge strane ona ima još 1,5 goina do pune penzije i nema pravo ni na biro rada,ni na otpremninu,znači ostaje bez ikakvih primanja u 59 godini!! Šta sa tim ljudima,kako je moguće da nemaju nikakva prava,a ceo radni vek je provela u sudu najvišoj državnoj instituciji,neverovatno to ima samo u Srbiji.Molim one koji su u sličnoj situaciji da se jave radi neke konsultacije i eventualne žalbe jer sam siguran da ovakvih katastrofalnih primera ima još.Da je radila u propaloj Zastavi dobila bi 200 evra po godini staža,ali pošto bila sudija onda-socijalni slučaj!

ZIP cl 58

pre 14 godina

ja sam i ovde i drustvu sudija poslao primer gde je izabrana sudija koja je kao u kafani bez ikakvog RESENJA o prigovoru (a samim tim i obrazlozenja) odlucivala o prigovoru protivnicke strane na izvrsenje koje sam obavio u potpunosi i gde je zapisnicki konstatovano da sam uradio sve sto treba. da ne pominjem da je to izvrsenje bilo 2005 a ponovo sam morao da izvrsavam 2009 kad sam vec i zaboravio na celu stvar. da pomenem da ni taj prigovor nisam dobio tako da nisam imao pojma da se bilo sta dogadja. na srecu i onda i sada su posledice bile minimalne po mene ali brine da neko moze da odlucuje kao u kafani kako mu se cefne i da ne odgovara za to.

ako treba nekome za borbu protiv dahija nema problema da pokazem dokumentaciju...

sudija u penziji

pre 14 godina

Poštovane kolege, cele noći sam preturao po internetu i na sajtu Narodne skupštine pronašao podatke iz biografija novoizabranih sudija i zamenika tužilaca:
- (ovi podaci su javni obzirom da nema nikakvih ograničenja pristupu)
-Đorđević Dragan ,rođen 1963,studirao 16(šesnaest)godina ,prosek ocena 6.20(Osnovni sud Kragujevac)
-Slobodan Levajac,rođen 1955,studirao 11(JEDANAEST)GODINA,PROSEK OCENA 6.26,DO SADA RADIO KAO ADVOKAT.(Osnovni sud Kragujevac)
-Stanojlović Dragan rođen 1951,studirao 6 godina ,prosek ocena 6.55,od 1983godine radi kao advokat(Viši sud Požarevac)
-Marjanović Vanja, rođena 1972,dužina studiranja 6 godina,prosek 6,87,sekretar Predškolske ustanove u Smed.Palanci.(Osnovni sud u Smederevu)
-Kecojević Marina,rođena 1965,diplomirala 1997,prosek ocena nije naveden, Osnovno tužilaštvo Leskovac.
-Friščić Sonja ,rođena 1961, diplomirala 1997,nema proseka ocena, Osnovno tužilaštvo Sremska Mitrovica.
-Patrić Predrag, rođen 1957, do sada radio u Službi katastra nepokretnosti. Osnovno tužilaštvo Paraćin._
-Dubajić Snežana ,Rođena 1964,diplomirala 2002, radila u Gradskom javnom pravobranilaštvu,Osnovno tužilaštvo Požarevac.
-Mrkić Saša rođen 1967,diplomirao 1999, Osnovno tužilaštvo Smederevo.
- Španja Irena rođena 1969. u Beogradu ,diplomirala 2001. u Prištini,Osnovno tužilaštvo Novi Sad.
E pa lepo ,ovo su samo neki primeri koji govore da se kriterijumi nisu poštovali i da vi gospodo morate ovaj problem INTERNACIONALIZOVATI.Nemoguće je da u ovim gradovima nije bilo boljih kandidata.
Nažalost izvršena su ozbiljna krivična dela.Terajte do kraja.Ima još dosta primera.

N.N.

pre 14 godina

Sramota za nase pravosudje i citavu drzavu! Po ovome obrazlozenju ispada da sve sudije koje nisu izabrane imaju iste greske u radu,sve ovo upucuje na zakljucak da je stvarno bilo neregularnosti prilikom izbora sudija!!!

john

pre 14 godina

Moja majka je ne izabrani sudija ima 33.5 godina radnog staža i ni jednu mrlju u karijeri i sad je postala nestučna i ne dostojna !! plače svaki dan,ne pravda je strašno pogodila,sa druge strane ona ima još 1,5 goina do pune penzije i nema pravo ni na biro rada,ni na otpremninu,znači ostaje bez ikakvih primanja u 59 godini!! Šta sa tim ljudima,kako je moguće da nemaju nikakva prava,a ceo radni vek je provela u sudu najvišoj državnoj instituciji,neverovatno to ima samo u Srbiji.Molim one koji su u sličnoj situaciji da se jave radi neke konsultacije i eventualne žalbe jer sam siguran da ovakvih katastrofalnih primera ima još.Da je radila u propaloj Zastavi dobila bi 200 evra po godini staža,ali pošto bila sudija onda-socijalni slučaj!

Sofronije

pre 14 godina

Cirkularno pismo naslovljeno sa "odluka" a koje predstavlja spisak neizabranih sudija i jedno jednoobrazno "obrazlozenje" je ocekivan postupak VSS. Ocekivan zbog toga sto VSS i nije u stanju da obrazlozi svoju odluku, osim da napise ono sto je istina, a to je:

"Izbor kandidata je izvrsen kako smo mi hteli, jer su nam rekli da smo nesmenjivi, pa smo mislili da mozemo da radimo sta hocemo. Izabrali smo najbolje kandidate, za koje smo znali da su najbolji, jer su nam drage kolege, dragi prijatelji i dragi rodjaci a i partija kaze da mogu da budu izabrani jer su zaista najbolji. Merila i kriterijume smo koristili da zadihtujemo prozore, jer je duvala strasna promaja. I ne znamo zasto se bune neizabrani, kad je nas rad bio transparentan, jer smo javno objavili odluku, a inace smo mogli i nikom da ne kazemo. I sta biste onda?

Umesto preporuka Venecijanske komisije, koristili smo venecijanere. Na taj nacin obezbedili smo da na nas rad ne padne nikakva senka."

al

pre 14 godina

Hoce li neko biti odgovoran za ovu farsu od obrazlozenja? Hoce li neko podneti ostavku? Ovo je povratak u doba realnog socijalizma koji se pre svega ogledao u nasilnickom i bahatom odnosu vlasti prema javnosti i gradjanima. Kad nesto zele da urade, oni to urade i - gotovo! Stid ce ih nadziveti!

nađa

pre 14 godina

Odluka o izabranim sudijama doneta je 16.12.2009. a u odluci koju je VSS dostavio neizabranim sudijama piše da je ista doneta na sednici od 25.12.2009.g. Da li to znači da ni VSS ne zna kakav je status neizabranih sudija bio tih 9 dana u međuvremenu i šta je sa sudijom Šećiri Hakijom koji se nalazi i na listi izabranih i na listi neuzabranih, a trenutno obavlja funkciju sudije Osnovnog suda u Vranju?

bivsi sudija

pre 14 godina

Ovo je vise nego sramota, da nam ovako posalju obrazlozenje u ovom tekstu i to svima isto. Sad ce da kazu da to nije tacno, i tako dalje... Jednostavno ovo je uradjeno po partijskom ditaktu i to me vise niko ne moze razuveriti.
A trenutno u mnogim sudovima jos sudije nisu pocele da dobijaju predmete. Pogotovo je lose stanje u izvrsenjima.

ZIP cl 58

pre 14 godina

ja sam i ovde i drustvu sudija poslao primer gde je izabrana sudija koja je kao u kafani bez ikakvog RESENJA o prigovoru (a samim tim i obrazlozenja) odlucivala o prigovoru protivnicke strane na izvrsenje koje sam obavio u potpunosi i gde je zapisnicki konstatovano da sam uradio sve sto treba. da ne pominjem da je to izvrsenje bilo 2005 a ponovo sam morao da izvrsavam 2009 kad sam vec i zaboravio na celu stvar. da pomenem da ni taj prigovor nisam dobio tako da nisam imao pojma da se bilo sta dogadja. na srecu i onda i sada su posledice bile minimalne po mene ali brine da neko moze da odlucuje kao u kafani kako mu se cefne i da ne odgovara za to.

ako treba nekome za borbu protiv dahija nema problema da pokazem dokumentaciju...

joe

pre 14 godina

Problem je u tome sto su izabrani losiji kandidati, kako po kvantitetu tako i po kvalitetu. Radio sam u struci 28 godina kao sudija i predsednik suda, a sada su izabrane kolege koje su imale manje resenih predmeta i vise nego duplo ukinutih odluka po zalbama, jer ocigledno one rade bolje i kvalitetnije. Poseban je problem sto u svim medijima najvisi predstavnici Ministarstva pravde i Visokog saveta sudstva bukvalno ocrnjuju svoje dojucerasnje postene, savesne, strucne i dostojne kolege stalno ponavljnim tvrdnjama da su izabrali samo dostojne, strucne i savesne kandidate. Ja nemam cega da se stidim, moj rad je bio javni rad, sve je ostalo zapisano na papiru, sve je u sudskim arhivama dostupno kontroli, a ovoj drzavi je trebalo 28 godina da otkrije da nisam dostojan da budem sudija. U sta sam ja to potrosio ceo svoj zivot? Ovo je sve tuzna lakrdija. Visoki savet sudstva nije izabran na legalan nacin ni u skladu sa zakonom, a ni posle toga navodni reizbor sudija nije sproveo po zakonu. Cemu se onda pisu i usvajaju zakoni kada ih najvisa tela ove zemlje ne postuju i ne pridrzavaju ih se? Je li to primer sudijama koje su sada navodno izabrane kako treba da rade ubuduce?

milena

pre 14 godina

Ovo je jos jedan drastican primer bahatosti vlasti, pozdravljam kolegu koji je dao primere kandidata koji su izabrani a ne ispunjavaju uslove za izbor predvidjene kriterijumima, a sada se neizabranima uskracuje i pravo na upotrebu efektivnog pravnog leka, sto je povreda Evropske konvencije o ljudskim pravima, sve ovo poigravanje sa ljudima i njihovim sudbinama skupo ce kostati ovu drzavu, nadam se da ce vinovnici stete tada biti na vlasti da bi snosili zakonske posledice.

mirjana

pre 14 godina

Ovakvo istovetno obrazlozenje bivsim sudijama poslato od Visokog saveta pravosudja vredja inteligenciju svih. Ljudi, ovo je totalni haos! Pa je l' vi vidite sta se radi sa svim tim skolovanim ljudima? Otpustaju se i dezavuisu kao poslednji bednici iako su posteno odradjivali svoj posao. Pravnik sam i znam koliko je njihov posao tezak i odgovoran. Zna li ova drzava sta ce se desiti ako sve sudije podnesu tuzbu ES za ljudska prava i kada nakon toga podnesu tuzbu za odstetu? Znate li vi koja su to sredstva? Znate li ko ce sve to da plati? Pogadjate: poreski obveznici. Znate ko ce za sve to da odgovara? Pogadjate: NIKO!!!!!

Живка Поповић

pre 14 godina

Парадоксално је што се највиши органи правосуђа тако лоше понашају према судијама које су управо имале највише поверења у њих и веровале да је испуњење критеријума и мерила гаранција да ће бити поновно изабране. Много боље су прошли они који су тражили друге путеве и можда знајући своје резултате нису се ослањали на надлежни орган, коме то није увредљив поступак већ им и сам пружа подршку!
Додајем да је и моја синовица са 30 година стажа остала на улици без икакве одштете од стране државе као послодавца неизабраних судија. Остали запослени као дактилографи и др. и радници по фирмама и јавним предузећима добили су у таквом случају отпремнину. А она је радила исто и када је плата судије била само 2ДМ и када се нико није грабио за тај тежак и одговоран посао.
Наравно, сада када су плате солидније, и интересовање је веће а то што је неко оставио своје најбоље године радећи поштено и марљиво и при томе није зарадио ништа, па чак није добио ни стан што су многи запослени имали прилику, можда је ипак доказ неспособности и можда нам такве судије и нису потребне.

Građanin

pre 14 godina

I šta sada da misli "običan" čovek. Šta ova vlast može njemu da radi kada ljude kojima je struka i zanat da se bave pravom i zaštitom ljudskih prava isteruje na ulicu bez obrazloženja. To je strašna poruka.

Marco

pre 14 godina

Ne razumem ovoliku buku Društva sudija Srbije. Pa valda su i izabrane sudije članovi tog društva. Uostalom mi nije poznato da postoji pravo na izbor odnosno reizbor. Konkursi postoje svuda. Neki dobiju, drugi izgube. Pa i ministri gube svoje položaje, iako su možda dobro radili svoj posao.

Mora se menjati mentalitet ljudi zapošljenih u državnim ustanovama, pa čak i sudija. Ne može biti da su im funkcije zagarantovane doživotno bez obzira šta radili. Svaki radnik u privatnoj privredi gubi svoj posao, ako ga nije radio kako treba. Zašto bi sudije bile izuzete od takvih posledica?!

Mišljenja sam da je izbor protekao u najboljem mogućem toku. Iako mi predsednica Mesarović i nije baš najsimpatičnija, verujem joj da su stručne sposobnosti pojedinih kandidata bile odlučujuće. Pustimo izabrane sudije da rade svoj posao. Pa ako ne bude propusta, ubeđen sam da će biti i reizabrani.

Marco

pre 14 godina

Ne razumem ovoliku buku Društva sudija Srbije. Pa valda su i izabrane sudije članovi tog društva. Uostalom mi nije poznato da postoji pravo na izbor odnosno reizbor. Konkursi postoje svuda. Neki dobiju, drugi izgube. Pa i ministri gube svoje položaje, iako su možda dobro radili svoj posao.

Mora se menjati mentalitet ljudi zapošljenih u državnim ustanovama, pa čak i sudija. Ne može biti da su im funkcije zagarantovane doživotno bez obzira šta radili. Svaki radnik u privatnoj privredi gubi svoj posao, ako ga nije radio kako treba. Zašto bi sudije bile izuzete od takvih posledica?!

Mišljenja sam da je izbor protekao u najboljem mogućem toku. Iako mi predsednica Mesarović i nije baš najsimpatičnija, verujem joj da su stručne sposobnosti pojedinih kandidata bile odlučujuće. Pustimo izabrane sudije da rade svoj posao. Pa ako ne bude propusta, ubeđen sam da će biti i reizabrani.

john

pre 14 godina

Moja majka je ne izabrani sudija ima 33.5 godina radnog staža i ni jednu mrlju u karijeri i sad je postala nestučna i ne dostojna !! plače svaki dan,ne pravda je strašno pogodila,sa druge strane ona ima još 1,5 goina do pune penzije i nema pravo ni na biro rada,ni na otpremninu,znači ostaje bez ikakvih primanja u 59 godini!! Šta sa tim ljudima,kako je moguće da nemaju nikakva prava,a ceo radni vek je provela u sudu najvišoj državnoj instituciji,neverovatno to ima samo u Srbiji.Molim one koji su u sličnoj situaciji da se jave radi neke konsultacije i eventualne žalbe jer sam siguran da ovakvih katastrofalnih primera ima još.Da je radila u propaloj Zastavi dobila bi 200 evra po godini staža,ali pošto bila sudija onda-socijalni slučaj!

N.N.

pre 14 godina

Sramota za nase pravosudje i citavu drzavu! Po ovome obrazlozenju ispada da sve sudije koje nisu izabrane imaju iste greske u radu,sve ovo upucuje na zakljucak da je stvarno bilo neregularnosti prilikom izbora sudija!!!

Sofronije

pre 14 godina

Cirkularno pismo naslovljeno sa "odluka" a koje predstavlja spisak neizabranih sudija i jedno jednoobrazno "obrazlozenje" je ocekivan postupak VSS. Ocekivan zbog toga sto VSS i nije u stanju da obrazlozi svoju odluku, osim da napise ono sto je istina, a to je:

"Izbor kandidata je izvrsen kako smo mi hteli, jer su nam rekli da smo nesmenjivi, pa smo mislili da mozemo da radimo sta hocemo. Izabrali smo najbolje kandidate, za koje smo znali da su najbolji, jer su nam drage kolege, dragi prijatelji i dragi rodjaci a i partija kaze da mogu da budu izabrani jer su zaista najbolji. Merila i kriterijume smo koristili da zadihtujemo prozore, jer je duvala strasna promaja. I ne znamo zasto se bune neizabrani, kad je nas rad bio transparentan, jer smo javno objavili odluku, a inace smo mogli i nikom da ne kazemo. I sta biste onda?

Umesto preporuka Venecijanske komisije, koristili smo venecijanere. Na taj nacin obezbedili smo da na nas rad ne padne nikakva senka."

ZIP cl 58

pre 14 godina

ja sam i ovde i drustvu sudija poslao primer gde je izabrana sudija koja je kao u kafani bez ikakvog RESENJA o prigovoru (a samim tim i obrazlozenja) odlucivala o prigovoru protivnicke strane na izvrsenje koje sam obavio u potpunosi i gde je zapisnicki konstatovano da sam uradio sve sto treba. da ne pominjem da je to izvrsenje bilo 2005 a ponovo sam morao da izvrsavam 2009 kad sam vec i zaboravio na celu stvar. da pomenem da ni taj prigovor nisam dobio tako da nisam imao pojma da se bilo sta dogadja. na srecu i onda i sada su posledice bile minimalne po mene ali brine da neko moze da odlucuje kao u kafani kako mu se cefne i da ne odgovara za to.

ako treba nekome za borbu protiv dahija nema problema da pokazem dokumentaciju...

sudija u penziji

pre 14 godina

Poštovane kolege, cele noći sam preturao po internetu i na sajtu Narodne skupštine pronašao podatke iz biografija novoizabranih sudija i zamenika tužilaca:
- (ovi podaci su javni obzirom da nema nikakvih ograničenja pristupu)
-Đorđević Dragan ,rođen 1963,studirao 16(šesnaest)godina ,prosek ocena 6.20(Osnovni sud Kragujevac)
-Slobodan Levajac,rođen 1955,studirao 11(JEDANAEST)GODINA,PROSEK OCENA 6.26,DO SADA RADIO KAO ADVOKAT.(Osnovni sud Kragujevac)
-Stanojlović Dragan rođen 1951,studirao 6 godina ,prosek ocena 6.55,od 1983godine radi kao advokat(Viši sud Požarevac)
-Marjanović Vanja, rođena 1972,dužina studiranja 6 godina,prosek 6,87,sekretar Predškolske ustanove u Smed.Palanci.(Osnovni sud u Smederevu)
-Kecojević Marina,rođena 1965,diplomirala 1997,prosek ocena nije naveden, Osnovno tužilaštvo Leskovac.
-Friščić Sonja ,rođena 1961, diplomirala 1997,nema proseka ocena, Osnovno tužilaštvo Sremska Mitrovica.
-Patrić Predrag, rođen 1957, do sada radio u Službi katastra nepokretnosti. Osnovno tužilaštvo Paraćin._
-Dubajić Snežana ,Rođena 1964,diplomirala 2002, radila u Gradskom javnom pravobranilaštvu,Osnovno tužilaštvo Požarevac.
-Mrkić Saša rođen 1967,diplomirao 1999, Osnovno tužilaštvo Smederevo.
- Španja Irena rođena 1969. u Beogradu ,diplomirala 2001. u Prištini,Osnovno tužilaštvo Novi Sad.
E pa lepo ,ovo su samo neki primeri koji govore da se kriterijumi nisu poštovali i da vi gospodo morate ovaj problem INTERNACIONALIZOVATI.Nemoguće je da u ovim gradovima nije bilo boljih kandidata.
Nažalost izvršena su ozbiljna krivična dela.Terajte do kraja.Ima još dosta primera.

Građanin

pre 14 godina

I šta sada da misli "običan" čovek. Šta ova vlast može njemu da radi kada ljude kojima je struka i zanat da se bave pravom i zaštitom ljudskih prava isteruje na ulicu bez obrazloženja. To je strašna poruka.

al

pre 14 godina

Hoce li neko biti odgovoran za ovu farsu od obrazlozenja? Hoce li neko podneti ostavku? Ovo je povratak u doba realnog socijalizma koji se pre svega ogledao u nasilnickom i bahatom odnosu vlasti prema javnosti i gradjanima. Kad nesto zele da urade, oni to urade i - gotovo! Stid ce ih nadziveti!

bivsi sudija

pre 14 godina

Ovo je vise nego sramota, da nam ovako posalju obrazlozenje u ovom tekstu i to svima isto. Sad ce da kazu da to nije tacno, i tako dalje... Jednostavno ovo je uradjeno po partijskom ditaktu i to me vise niko ne moze razuveriti.
A trenutno u mnogim sudovima jos sudije nisu pocele da dobijaju predmete. Pogotovo je lose stanje u izvrsenjima.

nađa

pre 14 godina

Odluka o izabranim sudijama doneta je 16.12.2009. a u odluci koju je VSS dostavio neizabranim sudijama piše da je ista doneta na sednici od 25.12.2009.g. Da li to znači da ni VSS ne zna kakav je status neizabranih sudija bio tih 9 dana u međuvremenu i šta je sa sudijom Šećiri Hakijom koji se nalazi i na listi izabranih i na listi neuzabranih, a trenutno obavlja funkciju sudije Osnovnog suda u Vranju?

joe

pre 14 godina

Problem je u tome sto su izabrani losiji kandidati, kako po kvantitetu tako i po kvalitetu. Radio sam u struci 28 godina kao sudija i predsednik suda, a sada su izabrane kolege koje su imale manje resenih predmeta i vise nego duplo ukinutih odluka po zalbama, jer ocigledno one rade bolje i kvalitetnije. Poseban je problem sto u svim medijima najvisi predstavnici Ministarstva pravde i Visokog saveta sudstva bukvalno ocrnjuju svoje dojucerasnje postene, savesne, strucne i dostojne kolege stalno ponavljnim tvrdnjama da su izabrali samo dostojne, strucne i savesne kandidate. Ja nemam cega da se stidim, moj rad je bio javni rad, sve je ostalo zapisano na papiru, sve je u sudskim arhivama dostupno kontroli, a ovoj drzavi je trebalo 28 godina da otkrije da nisam dostojan da budem sudija. U sta sam ja to potrosio ceo svoj zivot? Ovo je sve tuzna lakrdija. Visoki savet sudstva nije izabran na legalan nacin ni u skladu sa zakonom, a ni posle toga navodni reizbor sudija nije sproveo po zakonu. Cemu se onda pisu i usvajaju zakoni kada ih najvisa tela ove zemlje ne postuju i ne pridrzavaju ih se? Je li to primer sudijama koje su sada navodno izabrane kako treba da rade ubuduce?

Живка Поповић

pre 14 godina

Парадоксално је што се највиши органи правосуђа тако лоше понашају према судијама које су управо имале највише поверења у њих и веровале да је испуњење критеријума и мерила гаранција да ће бити поновно изабране. Много боље су прошли они који су тражили друге путеве и можда знајући своје резултате нису се ослањали на надлежни орган, коме то није увредљив поступак већ им и сам пружа подршку!
Додајем да је и моја синовица са 30 година стажа остала на улици без икакве одштете од стране државе као послодавца неизабраних судија. Остали запослени као дактилографи и др. и радници по фирмама и јавним предузећима добили су у таквом случају отпремнину. А она је радила исто и када је плата судије била само 2ДМ и када се нико није грабио за тај тежак и одговоран посао.
Наравно, сада када су плате солидније, и интересовање је веће а то што је неко оставио своје најбоље године радећи поштено и марљиво и при томе није зарадио ништа, па чак није добио ни стан што су многи запослени имали прилику, можда је ипак доказ неспособности и можда нам такве судије и нису потребне.

milena

pre 14 godina

Ovo je jos jedan drastican primer bahatosti vlasti, pozdravljam kolegu koji je dao primere kandidata koji su izabrani a ne ispunjavaju uslove za izbor predvidjene kriterijumima, a sada se neizabranima uskracuje i pravo na upotrebu efektivnog pravnog leka, sto je povreda Evropske konvencije o ljudskim pravima, sve ovo poigravanje sa ljudima i njihovim sudbinama skupo ce kostati ovu drzavu, nadam se da ce vinovnici stete tada biti na vlasti da bi snosili zakonske posledice.

mirjana

pre 14 godina

Ovakvo istovetno obrazlozenje bivsim sudijama poslato od Visokog saveta pravosudja vredja inteligenciju svih. Ljudi, ovo je totalni haos! Pa je l' vi vidite sta se radi sa svim tim skolovanim ljudima? Otpustaju se i dezavuisu kao poslednji bednici iako su posteno odradjivali svoj posao. Pravnik sam i znam koliko je njihov posao tezak i odgovoran. Zna li ova drzava sta ce se desiti ako sve sudije podnesu tuzbu ES za ljudska prava i kada nakon toga podnesu tuzbu za odstetu? Znate li vi koja su to sredstva? Znate li ko ce sve to da plati? Pogadjate: poreski obveznici. Znate ko ce za sve to da odgovara? Pogadjate: NIKO!!!!!