Ponedeljak, 18.01.2010.

11:50

Dinkić: Neće biti povećanja plata

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da neće biti povećanja plata u javnim preduzećima jer bi to "značilo uništavanje srpske ekonomije".

Izvor: FoNet

Dinkiæ: Neæe biti poveæanja plata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

гладан

pre 14 godina

Реформа првосуђа је уродила плодом,судије су добиле повећање плате 30%,што значи да су им примања минимум 100000 динара(плус дежурство,прековремени рад и изнад 100000...)а остатку запослених у правосуђу просек плате 20000 динара са прековременим радом и нема повећања,јер како кажу нема новца у буџету...

Nada 2

pre 14 godina

"Siguran sam da Vlada neće dozvoliti da Srbija izađe iz jedne od najvećih kriza"- Da li je ovo omaška novinara ili Frojdovski lapsus samog Dinkića...

ekonomista

pre 14 godina

Gosp.Dinkic vec 10 godina rukovodi ekonomijom Srbije sa " G expertima" i rezultati su katastrofalni:
- rasprodata drzavna imovina
- nepokrenuta privreda
- unistena javna preduzeca
- skoro 1 milion nezaposlenih
- inostrane banke
- prezaduzenost drzave
itd..
Istovremeno se povecao broj zaposlenih u administraciji a poslanicima, politicarima (od ministara do sekretarica i kafe kuvarica) povecale plate.
Predlazem g. Dinkicu- posto je pokazao za ovih 10 god. da je svemocan -da zbog svoje zedji za vlascu i buducih (nadajmo se, vrlo skorih) izbora-donese NALOG da se drzavnim cinovnicima, politicarima, direktorima javnih preduzeca i svih onih koji su na budzetu drzave, smanje plate i da maksimalna plata bude 60 000 Dinara, sledecih 12 meseci.. Da pocne od sebe, da da primer. Neka sam izracuna koliko bi se tako ustedelo pa ubacilo u zdravstvo, obrazovanje, kulturu, itd..a ne bi se zaduzivao kod MMF da i moji praunuci vracaju dugove.
Tek tada bi mogao i imao pravo da nekome u ovoj, delimicno i njegovom zaslugom, ojadjenoj zemlji, nesto zabranjuje ili odobrava.

Goran

pre 14 godina

RWE AG je drugi po veličini proizvođač električne energije u Nemačkoj. Imaju 68 534 zaposlena ali samo 17500 zaposlenih radi na proizvodnji i distribuciji električne energije. Ostali se bave drugim vidovima proizvodnje energije (gas i sl.) 2007 god su proizveli 324.3 TWh. EPS ima 38500 zaposlenih i 2008 god je proizveo 35.039 GWh. Sram ih bilo.

Lale

pre 14 godina

Dinkic bi trebalo da bude ministar populacije, a ekonomiju neka prepusti nekom drugom ekspertu, valjda ih jos ima u drzavi Srbiji!
Uopste ne sumnjam da ce onima koji rade i nocu i danju, u sibirskim i africkim uslovima, u magnetnim i ko zna kakvim jos zracenjima, smanjiti zarade i uskratiti pravo na topli obrok, regres, dodatak za smenski rad...
Tako ce Mladja opet da skupi neki glasic za sebe i svoje eksperte...
Uspeo je Dinkic svojevremeno, i zakon da promeni i radnike EPS-a sa dotadasnjih 15% akcija od vrednosti EPS-a svede na mizernih 2,5%. I tada se on busao u ime naroda i tada mu je bilo zao radnika u zdravstvu, vojsci, policiji...Kako se nije setio istih kada je prodavao duvanske industrije po Srbiji ili fabrike piva, ili cementare...
U termoelektranama "Nikola Tesla" u Obrenovcu pre pocetka restruktuiranja bilo je oko 3800 radnika, sada ih ima oko 2600. Tada je Dinkic govorio:"Smanjite broj radnika, masa za zarade ostace ista i samim tim plate ce da porastu. "Prostom racunicom vidimo da je iz preduzeca otislo 50% radnika, a zarade nisu povecane, sada je na delu kriza, ustvari kod nas je uvek kriza!
I ne samo da se vrli ministar dodvorava sirim narodnim masama, vec mu je namera da lakse proda EPS, sa jeftinom radnom snagom. To je jedan od zadnjih kajmaka kojim on moze premazati svoj "ekspertski hleb."
A sta je sa drugim ministrima u Vladi Srbije, pitaju li se oni nesto? Ima li ikakvu tezinu i vrednost potpis gospodina Skundrica na dogovor sa sindikatom EPS-a? Izgleda da nema, cim Mladja moze da izadje i kaze:"Pj-pike,ne vazi!" Uostalom samo je Mladja EKSPERT...

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Interesantno. U svim normalnim privredama na svetu (SAD, Japan, Kina, Britanija), ekonomska kriza se resava "stimulansima", odnosno pumpanjem para u sektore POTRAZNJE, dakle u ozivljavanje POTRAZNJE. Jedino se u Srbiji kriza resava izgladnjivanjem na smrt radnicke klase.

Deki

pre 14 godina

Bice povecanja plata, nece piti povecanj plata, dobicete 1000 evra, necete dobiti 1000 evra. Dinkic je rekao , Dinkic nije rekao.
Dokle cemo da imamo ovako infantilan odnos prema nasoj stvarnosti? Dokle cemo nas razvoj i buducnost da predajemo u ruke jednom coveku i sve zasluge ili greske pripisujemo njemu?
Dokle cemo da imamo ciribu-ciriba ekonomiju gde je sve moguce i nemoguce, gde je budzet netransparentan i gde madjionicari izvuku kosku, bace je ,a 80% populacije otrci da je poglodje?

Gradjanin

pre 14 godina

A da vi limitirate da plata u javnom sektoru ne moze biti iznad, recimo, 100 000 dinara, pa da vidimo onda kako ce nam biti stanje u budzetu? Samo od jedne plate naseg guvernera (samo sam ga uzeo za primer, nista protiv njega) moze da se isplati 13 prosecnih srpskih plata. A koliko VAS ima sa tolikim platama...

Alan Ford

pre 14 godina

Jutros je obukao kostim Robin Huda,a vec sutra kad se pomene Miskovic obucice njegovo standardno odelo Superhika...I tako vec 10 godina sa ta dva odela...

Mile

pre 14 godina

Svojim komentarom zelim podrzati izjavu i razmisljanje ministra Dinkica ali se istovremeno pitam s koliko efekta ce ovakva izjava sesti u Vladu.
U svakom slucaju,ako ova Vlada zeli zadrzati kakav-takav red u drzavi i voditi je prema drustvu uredjenih,mora imati jasan profil ponasanja,punu transparentnost i mora se ponasati bez selektivnosti.
Ostaje otvoreno i nejasno pitanje sta znaci dogovor Vlade sa predstavnicima EPS-a.Nesto mi u svemu tome mirise na igranje sakrivenih karata.No,ako neko misli da takva igra moze ostati bez odjeka ozbiljno je u zabludi.Siguran sam,da ce takav projekt pasti kao kula od karata,a oni koji se,eventualno,igraju takvih igara zesce ce tresnuti o zemlju sto ce vise igrati pokvarene igre.
Ministar Dinkic je u nekoliko navrata pokazao doslednost pa ocekujem da ce i u ovom slucaju iskazivati navedenu vrlinu.
Jednostavno,nedopustivo je igrati se sakrivenih karata u vodjenju drzave.
Ocekujem,da ce izvestan broj novinara,kao sto to rade u nizu prilika,razotkrivati sve nedoslednosti,selektivnost ili popustljivost drzavnih organa prema najagresivnijem delu sistema,a to su najvise upravo monopolisti koji se tako ponasaju decenijama.
U ovom trenutku,drzavi su potrebna jasna pravila ponasanja i stavljanje u funkciju svih njenih poluga.Dok toga ne bude bogati ce biti sve bogatiji,a siromasnih ce biti sve vise.Na zalost,jos smo u toj fazi preobrazme drustva.
Gospodine Dinkicu,cekamo konkretne poteze.

Marko

pre 14 godina

Bravo Dinkicu! Em imaju siguran posao sto malo ko ima u Srbiji, monopolisti su i jos bi da zbog toga dele dobit. Kao izborili se na trzisti i zaradili?! Najvece groblje nase ekonomije su javna preduzeca, sve nas ucenjuju. Svima je tesko, a njima je ipak najlakse.

Srx

pre 14 godina

EPS i Telekom traze povisice na osnovu (kvazi) dobiti koje su ostvarile, a na osnovu izjave nekog iz vlade da bi takva preduzeca (koja ostvaruju dobit) mogla da dobiju odmrznute plate...

I sad je odluka da cak ni oni nece dobiti povisice... OK!

A na osnovu cega vlada - ministri, poslanici itd. stalno povecavaju plate? Ne samo da je kriza, nego cak ni drzava koju vode ne ostvaruje dobit, cak naprotiv u gubitku je i zaduzuje se na racun gradjana, da bi taj gubitak pokrila?

Znam da je ova konstatacija naivna, ali smo toliko oguglali na njihove bezobrazluke, da smatram da treba ovako nesto napisati.

Telekom, monopolista, EPS, monopolista, kakvi takvi ostvarili su neku dobit, VI GOSPODO NISTE.

Bas bi bilo lepo kada bi po zakonu maksimalna plata bila dvostruka prosecna zarada u Srbiji, umanjeno za procenat nezaposlenih ljudi u odnosu na zaposlene. Onda bi se mozda potrudili da i obicnim ljudima bude bolje.

A da ne pominjemo onaj paradoks da dok se obicnom narodu povecava broj godina potrebnih za penziju oni sebi, opusteno smanjuju...

marko

pre 14 godina

svaka cast Dinkicu, samo da ostane pri ovom stavu. Plate u EPs u proseku su vece za 15 000 din od ostale privrede, to je sramota, da su u privredi plate pale u 2009. a u EPSu hoce da ih dizu i jos podizu cenu struje.

sm

pre 14 godina

Млађене, није време ја јуначење и терање ината...
Као прво, погледај истину у очи, као бориш се против сиве економије, за неке "евроске вредности", али сваким даном све више људи у "сигурним" фирмама не може да живи од плате...
Шта је решење ?
Или да се путем штрајка добије већа плата, па да се колко толко живи на граници сиромаштва, или да се запослени помире са судбином и да недостатак новаца намирију у сивој економији, уз неплаћање комуналних рачуна, пореза... и чему то води...
Као друго, покрени јавне радове па запосли људе. Ако је неко лојалан овој држави и редовно плаћа порез, онда би истом, ако не може да нађе посао у приватном сектору, Држава требало да понуди алтернатнивни посао. Не могу да схватим, да увозимо нафту и гас и то плаћамо Русима у доларима, а да смо затворили све домаће руднике угља, који би могли добар део топлана да снабдевају угљем. Уместо да радницима на улици дајеш социјалну помоћ од 5.000,00 динара месечно и да их тераш у криминал и сиву економију, запосли исте да ваде угаљ и дај им пристојну плату.
Е сад ће неко рећи да се вађење углња не исплати, и да је иплативије куповати гас.... Само cада би нам Руси још и хранили незапослене, ваљда у знаку захвалности што купујемо пуно гаса, а рудници нам не раде....

Chile

pre 14 godina

Dinkic je 5.januara ukinuo solidarni porez na plate u drzavi i javnom sektoru. Tada je prestao da vazi i propisani iznos maksimalne plate. Ona je, u javnim preduzećima i insistucijama u kojima država ima većinski kapital bila ogranicena na 186 hiljada dinara (6 prosecnih). Izvor B-92 link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=01&dd=05&nav_id=402194&version=print

Dakle svima koji su u drzavi imali plate vece od 186 hiljada, Dinkic im je te velike plate vratio, pod izgovorom da kriza jenjava. Sta dalje reci?

Bravo!

pre 14 godina

Sjajno! Cuveni srpski sindrom "Da komsiji crkne krava" urodio je plodom! Zaista ce nam sada svima biti bolje kada znamo da radnicima EPS-a nece biti povecane plate!

pravnik

pre 14 godina

Ja predlazem da ministar svima koji primaju platu istu ukine jer ionako nista ne vredi, novac koji ostane u opticaju treba dati poslanicima i ministrima kao i ostalim krvopijama! Oni pricaju o EU!? Pa, ovakva socijalna neodgovornost bila je karakeristicna samo za Rumuniju pocetkom 90-ih, strajkovi na sve strane, gradjani na ivici egzistencije, cene divljaju u rukama monopolista, a plate politicara sve vece!
Najbolje bi bilo da se svi lepo odselimo iz ove kvazi drzave pa neka oni vladaju sami sobom, ako su i za to kadri!

Nebojsa

pre 14 godina

Dragi Mladjo, od onih 1000 eura sto si mi uplatio-ja podigao samo 1700 dinara, toliko mi je trebalo, ostalo ti daj u humanitarne svrhe, ili vidi vec sta ces sa njima, meni ne trebaju...

EU Citizen

pre 14 godina

Dinkić je jedno od retkih ostrvaca kakvog-takvog zdravog razuma i kakve-takve kompetencije u ovoj vladi. Baš bih se slatko nasmejao kada bi je napustio, pa bi ekipa "dođeš-nam-soma-evrića", imala prilike da vidi kako je to kad Krkobabić, Mrka i McCann Erickson vode ovakvu ekonomiju... :))

Igor

pre 14 godina

Ministar je ovde sam sebe pozvao na odgovornost. Vec 10 godina vodi finansijski/ekonomski sektor a za to vreme je uradio sta konkretno? Fiat?
Ne mogu 3 Fiat-a zajedno da spasu srpsku ekonomiju koju je Mladjan lepo dotukao u nokautu.

Nenad

pre 14 godina

Ako daju jednima veće plate u državnoj firmi, SVI ODMA traže u SVIM državnim firmama/institucijama povećanje sebi i štrajkuju do njega.
Ne može, ja sam kao građanin i vlasnik dela EPSa, i ne dam povišice nikome.

Da li vi ostali građani i vlasnici dela EPS a samim tim, da li podržavate STAV vlade (ne bitno za vladu sada) da se nikome ne dozvoli na državnim jaslicama povećanje plata pre izlaska iz krize?

Nenad

pre 14 godina

Pre par godina u Engleskoj je jedna velika javna sluzba (ne znam tacno mozda vatrogasci) pretila da ce ici u strajk ako ne dobiju povecanje plata. I dobili su je, ali su zato morali da izvrse reorganizaciju: smanjli su broj zaposlenih (uglavnom su ljudi odlazili u penziju), morali su da se bolje organizuju, tj manji broj zaposlenih mora da uzadi istu kolicinu posla itd...
Mislim da ovako nesto treba uvesti i kod nas. Znaci moze povisica, ali da se smanji broj zaposlenih i da ne kukate sto cete morati vise da radite

Zmaj

pre 14 godina

A da smanjite plate poslanicima na prihvatljivih 60 000? Iako je i to gradjanima mnogo, ovih 1500 evra bas bode oci. A jos se i hrane za dzabe. Pitajte gradjane ko bi radio za 60 000 din. Siguran sam da ce 99% da odogovori potvrdno.

Kuda plovi ovaj brod

pre 14 godina

Da se dobit za 2010. moze poceti rasporedjivati radnicima mesecno od januara te godine je novo pravljenje budala od gradjana Srbije. Kako oni znaju da li ce uopste poslovati sa dobiti, a pogotovo koliko ce ta dobit iznositi. A sto ako budu poslovali sa minusom, tko ce to da nadoknadi? Ministri iz svog dzepa ne sigurno. Najverovatnije ce da naprave isto ono sto su pokusali i sa NIS-om, prikazu dobit, jos su hteli da plate i porez, a ono debeli minus. Sve te vratolomije samo da bi se jednima izaslo u susret, a drugima zamazale oci.

faca

pre 14 godina

kavo crno povecanje plata, pa ionako ih ima previse, treba da ih otpustate a ne da im povecavate plate...zasto radnici po fabrikama i u privatnom sektoru guber poslove dok u javnom sektrou sede gomila neradnika?
dok svi mi placamo porez i plate toj administraciji koja je preglomazna, leglo korupcije, neefikasna...nema povecanja plata samo povecanje broja otkaza u javnom sektoru - to moze. ovi sto ostanu ako budu efikasni neka im se poveca plata...

Zrenjaninac

pre 14 godina

Ma da, jača ti ekonomija ako će je srušiti povećanje plata, što to nisi pričao kada ste podizali platu poslanicima i ministrima. Verovao sam vam početkom 2000. moj glas nikad više nećete dobiti.

faca

pre 14 godina

kavo crno povecanje plata, pa ionako ih ima previse, treba da ih otpustate a ne da im povecavate plate...zasto radnici po fabrikama i u privatnom sektoru guber poslove dok u javnom sektrou sede gomila neradnika?
dok svi mi placamo porez i plate toj administraciji koja je preglomazna, leglo korupcije, neefikasna...nema povecanja plata samo povecanje broja otkaza u javnom sektoru - to moze. ovi sto ostanu ako budu efikasni neka im se poveca plata...

Zrenjaninac

pre 14 godina

Ma da, jača ti ekonomija ako će je srušiti povećanje plata, što to nisi pričao kada ste podizali platu poslanicima i ministrima. Verovao sam vam početkom 2000. moj glas nikad više nećete dobiti.

Zmaj

pre 14 godina

A da smanjite plate poslanicima na prihvatljivih 60 000? Iako je i to gradjanima mnogo, ovih 1500 evra bas bode oci. A jos se i hrane za dzabe. Pitajte gradjane ko bi radio za 60 000 din. Siguran sam da ce 99% da odogovori potvrdno.

Nenad

pre 14 godina

Pre par godina u Engleskoj je jedna velika javna sluzba (ne znam tacno mozda vatrogasci) pretila da ce ici u strajk ako ne dobiju povecanje plata. I dobili su je, ali su zato morali da izvrse reorganizaciju: smanjli su broj zaposlenih (uglavnom su ljudi odlazili u penziju), morali su da se bolje organizuju, tj manji broj zaposlenih mora da uzadi istu kolicinu posla itd...
Mislim da ovako nesto treba uvesti i kod nas. Znaci moze povisica, ali da se smanji broj zaposlenih i da ne kukate sto cete morati vise da radite

Igor

pre 14 godina

Ministar je ovde sam sebe pozvao na odgovornost. Vec 10 godina vodi finansijski/ekonomski sektor a za to vreme je uradio sta konkretno? Fiat?
Ne mogu 3 Fiat-a zajedno da spasu srpsku ekonomiju koju je Mladjan lepo dotukao u nokautu.

EU Citizen

pre 14 godina

Dinkić je jedno od retkih ostrvaca kakvog-takvog zdravog razuma i kakve-takve kompetencije u ovoj vladi. Baš bih se slatko nasmejao kada bi je napustio, pa bi ekipa "dođeš-nam-soma-evrića", imala prilike da vidi kako je to kad Krkobabić, Mrka i McCann Erickson vode ovakvu ekonomiju... :))

marko

pre 14 godina

svaka cast Dinkicu, samo da ostane pri ovom stavu. Plate u EPs u proseku su vece za 15 000 din od ostale privrede, to je sramota, da su u privredi plate pale u 2009. a u EPSu hoce da ih dizu i jos podizu cenu struje.

Nenad

pre 14 godina

Ako daju jednima veće plate u državnoj firmi, SVI ODMA traže u SVIM državnim firmama/institucijama povećanje sebi i štrajkuju do njega.
Ne može, ja sam kao građanin i vlasnik dela EPSa, i ne dam povišice nikome.

Da li vi ostali građani i vlasnici dela EPS a samim tim, da li podržavate STAV vlade (ne bitno za vladu sada) da se nikome ne dozvoli na državnim jaslicama povećanje plata pre izlaska iz krize?

Alan Ford

pre 14 godina

Jutros je obukao kostim Robin Huda,a vec sutra kad se pomene Miskovic obucice njegovo standardno odelo Superhika...I tako vec 10 godina sa ta dva odela...

Marko

pre 14 godina

Bravo Dinkicu! Em imaju siguran posao sto malo ko ima u Srbiji, monopolisti su i jos bi da zbog toga dele dobit. Kao izborili se na trzisti i zaradili?! Najvece groblje nase ekonomije su javna preduzeca, sve nas ucenjuju. Svima je tesko, a njima je ipak najlakse.

pravnik

pre 14 godina

Ja predlazem da ministar svima koji primaju platu istu ukine jer ionako nista ne vredi, novac koji ostane u opticaju treba dati poslanicima i ministrima kao i ostalim krvopijama! Oni pricaju o EU!? Pa, ovakva socijalna neodgovornost bila je karakeristicna samo za Rumuniju pocetkom 90-ih, strajkovi na sve strane, gradjani na ivici egzistencije, cene divljaju u rukama monopolista, a plate politicara sve vece!
Najbolje bi bilo da se svi lepo odselimo iz ove kvazi drzave pa neka oni vladaju sami sobom, ako su i za to kadri!

Chile

pre 14 godina

Dinkic je 5.januara ukinuo solidarni porez na plate u drzavi i javnom sektoru. Tada je prestao da vazi i propisani iznos maksimalne plate. Ona je, u javnim preduzećima i insistucijama u kojima država ima većinski kapital bila ogranicena na 186 hiljada dinara (6 prosecnih). Izvor B-92 link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=01&dd=05&nav_id=402194&version=print

Dakle svima koji su u drzavi imali plate vece od 186 hiljada, Dinkic im je te velike plate vratio, pod izgovorom da kriza jenjava. Sta dalje reci?

Srx

pre 14 godina

EPS i Telekom traze povisice na osnovu (kvazi) dobiti koje su ostvarile, a na osnovu izjave nekog iz vlade da bi takva preduzeca (koja ostvaruju dobit) mogla da dobiju odmrznute plate...

I sad je odluka da cak ni oni nece dobiti povisice... OK!

A na osnovu cega vlada - ministri, poslanici itd. stalno povecavaju plate? Ne samo da je kriza, nego cak ni drzava koju vode ne ostvaruje dobit, cak naprotiv u gubitku je i zaduzuje se na racun gradjana, da bi taj gubitak pokrila?

Znam da je ova konstatacija naivna, ali smo toliko oguglali na njihove bezobrazluke, da smatram da treba ovako nesto napisati.

Telekom, monopolista, EPS, monopolista, kakvi takvi ostvarili su neku dobit, VI GOSPODO NISTE.

Bas bi bilo lepo kada bi po zakonu maksimalna plata bila dvostruka prosecna zarada u Srbiji, umanjeno za procenat nezaposlenih ljudi u odnosu na zaposlene. Onda bi se mozda potrudili da i obicnim ljudima bude bolje.

A da ne pominjemo onaj paradoks da dok se obicnom narodu povecava broj godina potrebnih za penziju oni sebi, opusteno smanjuju...

Gradjanin

pre 14 godina

A da vi limitirate da plata u javnom sektoru ne moze biti iznad, recimo, 100 000 dinara, pa da vidimo onda kako ce nam biti stanje u budzetu? Samo od jedne plate naseg guvernera (samo sam ga uzeo za primer, nista protiv njega) moze da se isplati 13 prosecnih srpskih plata. A koliko VAS ima sa tolikim platama...

Deki

pre 14 godina

Bice povecanja plata, nece piti povecanj plata, dobicete 1000 evra, necete dobiti 1000 evra. Dinkic je rekao , Dinkic nije rekao.
Dokle cemo da imamo ovako infantilan odnos prema nasoj stvarnosti? Dokle cemo nas razvoj i buducnost da predajemo u ruke jednom coveku i sve zasluge ili greske pripisujemo njemu?
Dokle cemo da imamo ciribu-ciriba ekonomiju gde je sve moguce i nemoguce, gde je budzet netransparentan i gde madjionicari izvuku kosku, bace je ,a 80% populacije otrci da je poglodje?

Nebojsa

pre 14 godina

Dragi Mladjo, od onih 1000 eura sto si mi uplatio-ja podigao samo 1700 dinara, toliko mi je trebalo, ostalo ti daj u humanitarne svrhe, ili vidi vec sta ces sa njima, meni ne trebaju...

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Interesantno. U svim normalnim privredama na svetu (SAD, Japan, Kina, Britanija), ekonomska kriza se resava "stimulansima", odnosno pumpanjem para u sektore POTRAZNJE, dakle u ozivljavanje POTRAZNJE. Jedino se u Srbiji kriza resava izgladnjivanjem na smrt radnicke klase.

Bravo!

pre 14 godina

Sjajno! Cuveni srpski sindrom "Da komsiji crkne krava" urodio je plodom! Zaista ce nam sada svima biti bolje kada znamo da radnicima EPS-a nece biti povecane plate!

Kuda plovi ovaj brod

pre 14 godina

Da se dobit za 2010. moze poceti rasporedjivati radnicima mesecno od januara te godine je novo pravljenje budala od gradjana Srbije. Kako oni znaju da li ce uopste poslovati sa dobiti, a pogotovo koliko ce ta dobit iznositi. A sto ako budu poslovali sa minusom, tko ce to da nadoknadi? Ministri iz svog dzepa ne sigurno. Najverovatnije ce da naprave isto ono sto su pokusali i sa NIS-om, prikazu dobit, jos su hteli da plate i porez, a ono debeli minus. Sve te vratolomije samo da bi se jednima izaslo u susret, a drugima zamazale oci.

Lale

pre 14 godina

Dinkic bi trebalo da bude ministar populacije, a ekonomiju neka prepusti nekom drugom ekspertu, valjda ih jos ima u drzavi Srbiji!
Uopste ne sumnjam da ce onima koji rade i nocu i danju, u sibirskim i africkim uslovima, u magnetnim i ko zna kakvim jos zracenjima, smanjiti zarade i uskratiti pravo na topli obrok, regres, dodatak za smenski rad...
Tako ce Mladja opet da skupi neki glasic za sebe i svoje eksperte...
Uspeo je Dinkic svojevremeno, i zakon da promeni i radnike EPS-a sa dotadasnjih 15% akcija od vrednosti EPS-a svede na mizernih 2,5%. I tada se on busao u ime naroda i tada mu je bilo zao radnika u zdravstvu, vojsci, policiji...Kako se nije setio istih kada je prodavao duvanske industrije po Srbiji ili fabrike piva, ili cementare...
U termoelektranama "Nikola Tesla" u Obrenovcu pre pocetka restruktuiranja bilo je oko 3800 radnika, sada ih ima oko 2600. Tada je Dinkic govorio:"Smanjite broj radnika, masa za zarade ostace ista i samim tim plate ce da porastu. "Prostom racunicom vidimo da je iz preduzeca otislo 50% radnika, a zarade nisu povecane, sada je na delu kriza, ustvari kod nas je uvek kriza!
I ne samo da se vrli ministar dodvorava sirim narodnim masama, vec mu je namera da lakse proda EPS, sa jeftinom radnom snagom. To je jedan od zadnjih kajmaka kojim on moze premazati svoj "ekspertski hleb."
A sta je sa drugim ministrima u Vladi Srbije, pitaju li se oni nesto? Ima li ikakvu tezinu i vrednost potpis gospodina Skundrica na dogovor sa sindikatom EPS-a? Izgleda da nema, cim Mladja moze da izadje i kaze:"Pj-pike,ne vazi!" Uostalom samo je Mladja EKSPERT...

sm

pre 14 godina

Млађене, није време ја јуначење и терање ината...
Као прво, погледај истину у очи, као бориш се против сиве економије, за неке "евроске вредности", али сваким даном све више људи у "сигурним" фирмама не може да живи од плате...
Шта је решење ?
Или да се путем штрајка добије већа плата, па да се колко толко живи на граници сиромаштва, или да се запослени помире са судбином и да недостатак новаца намирију у сивој економији, уз неплаћање комуналних рачуна, пореза... и чему то води...
Као друго, покрени јавне радове па запосли људе. Ако је неко лојалан овој држави и редовно плаћа порез, онда би истом, ако не може да нађе посао у приватном сектору, Држава требало да понуди алтернатнивни посао. Не могу да схватим, да увозимо нафту и гас и то плаћамо Русима у доларима, а да смо затворили све домаће руднике угља, који би могли добар део топлана да снабдевају угљем. Уместо да радницима на улици дајеш социјалну помоћ од 5.000,00 динара месечно и да их тераш у криминал и сиву економију, запосли исте да ваде угаљ и дај им пристојну плату.
Е сад ће неко рећи да се вађење углња не исплати, и да је иплативије куповати гас.... Само cада би нам Руси још и хранили незапослене, ваљда у знаку захвалности што купујемо пуно гаса, а рудници нам не раде....

ekonomista

pre 14 godina

Gosp.Dinkic vec 10 godina rukovodi ekonomijom Srbije sa " G expertima" i rezultati su katastrofalni:
- rasprodata drzavna imovina
- nepokrenuta privreda
- unistena javna preduzeca
- skoro 1 milion nezaposlenih
- inostrane banke
- prezaduzenost drzave
itd..
Istovremeno se povecao broj zaposlenih u administraciji a poslanicima, politicarima (od ministara do sekretarica i kafe kuvarica) povecale plate.
Predlazem g. Dinkicu- posto je pokazao za ovih 10 god. da je svemocan -da zbog svoje zedji za vlascu i buducih (nadajmo se, vrlo skorih) izbora-donese NALOG da se drzavnim cinovnicima, politicarima, direktorima javnih preduzeca i svih onih koji su na budzetu drzave, smanje plate i da maksimalna plata bude 60 000 Dinara, sledecih 12 meseci.. Da pocne od sebe, da da primer. Neka sam izracuna koliko bi se tako ustedelo pa ubacilo u zdravstvo, obrazovanje, kulturu, itd..a ne bi se zaduzivao kod MMF da i moji praunuci vracaju dugove.
Tek tada bi mogao i imao pravo da nekome u ovoj, delimicno i njegovom zaslugom, ojadjenoj zemlji, nesto zabranjuje ili odobrava.

Mile

pre 14 godina

Svojim komentarom zelim podrzati izjavu i razmisljanje ministra Dinkica ali se istovremeno pitam s koliko efekta ce ovakva izjava sesti u Vladu.
U svakom slucaju,ako ova Vlada zeli zadrzati kakav-takav red u drzavi i voditi je prema drustvu uredjenih,mora imati jasan profil ponasanja,punu transparentnost i mora se ponasati bez selektivnosti.
Ostaje otvoreno i nejasno pitanje sta znaci dogovor Vlade sa predstavnicima EPS-a.Nesto mi u svemu tome mirise na igranje sakrivenih karata.No,ako neko misli da takva igra moze ostati bez odjeka ozbiljno je u zabludi.Siguran sam,da ce takav projekt pasti kao kula od karata,a oni koji se,eventualno,igraju takvih igara zesce ce tresnuti o zemlju sto ce vise igrati pokvarene igre.
Ministar Dinkic je u nekoliko navrata pokazao doslednost pa ocekujem da ce i u ovom slucaju iskazivati navedenu vrlinu.
Jednostavno,nedopustivo je igrati se sakrivenih karata u vodjenju drzave.
Ocekujem,da ce izvestan broj novinara,kao sto to rade u nizu prilika,razotkrivati sve nedoslednosti,selektivnost ili popustljivost drzavnih organa prema najagresivnijem delu sistema,a to su najvise upravo monopolisti koji se tako ponasaju decenijama.
U ovom trenutku,drzavi su potrebna jasna pravila ponasanja i stavljanje u funkciju svih njenih poluga.Dok toga ne bude bogati ce biti sve bogatiji,a siromasnih ce biti sve vise.Na zalost,jos smo u toj fazi preobrazme drustva.
Gospodine Dinkicu,cekamo konkretne poteze.

Goran

pre 14 godina

RWE AG je drugi po veličini proizvođač električne energije u Nemačkoj. Imaju 68 534 zaposlena ali samo 17500 zaposlenih radi na proizvodnji i distribuciji električne energije. Ostali se bave drugim vidovima proizvodnje energije (gas i sl.) 2007 god su proizveli 324.3 TWh. EPS ima 38500 zaposlenih i 2008 god je proizveo 35.039 GWh. Sram ih bilo.

Nada 2

pre 14 godina

"Siguran sam da Vlada neće dozvoliti da Srbija izađe iz jedne od najvećih kriza"- Da li je ovo omaška novinara ili Frojdovski lapsus samog Dinkića...

гладан

pre 14 godina

Реформа првосуђа је уродила плодом,судије су добиле повећање плате 30%,што значи да су им примања минимум 100000 динара(плус дежурство,прековремени рад и изнад 100000...)а остатку запослених у правосуђу просек плате 20000 динара са прековременим радом и нема повећања,јер како кажу нема новца у буџету...

EU Citizen

pre 14 godina

Dinkić je jedno od retkih ostrvaca kakvog-takvog zdravog razuma i kakve-takve kompetencije u ovoj vladi. Baš bih se slatko nasmejao kada bi je napustio, pa bi ekipa "dođeš-nam-soma-evrića", imala prilike da vidi kako je to kad Krkobabić, Mrka i McCann Erickson vode ovakvu ekonomiju... :))

Bravo!

pre 14 godina

Sjajno! Cuveni srpski sindrom "Da komsiji crkne krava" urodio je plodom! Zaista ce nam sada svima biti bolje kada znamo da radnicima EPS-a nece biti povecane plate!

Nebojsa

pre 14 godina

Dragi Mladjo, od onih 1000 eura sto si mi uplatio-ja podigao samo 1700 dinara, toliko mi je trebalo, ostalo ti daj u humanitarne svrhe, ili vidi vec sta ces sa njima, meni ne trebaju...

Zrenjaninac

pre 14 godina

Ma da, jača ti ekonomija ako će je srušiti povećanje plata, što to nisi pričao kada ste podizali platu poslanicima i ministrima. Verovao sam vam početkom 2000. moj glas nikad više nećete dobiti.

Igor

pre 14 godina

Ministar je ovde sam sebe pozvao na odgovornost. Vec 10 godina vodi finansijski/ekonomski sektor a za to vreme je uradio sta konkretno? Fiat?
Ne mogu 3 Fiat-a zajedno da spasu srpsku ekonomiju koju je Mladjan lepo dotukao u nokautu.

sm

pre 14 godina

Млађене, није време ја јуначење и терање ината...
Као прво, погледај истину у очи, као бориш се против сиве економије, за неке "евроске вредности", али сваким даном све више људи у "сигурним" фирмама не може да живи од плате...
Шта је решење ?
Или да се путем штрајка добије већа плата, па да се колко толко живи на граници сиромаштва, или да се запослени помире са судбином и да недостатак новаца намирију у сивој економији, уз неплаћање комуналних рачуна, пореза... и чему то води...
Као друго, покрени јавне радове па запосли људе. Ако је неко лојалан овој држави и редовно плаћа порез, онда би истом, ако не може да нађе посао у приватном сектору, Држава требало да понуди алтернатнивни посао. Не могу да схватим, да увозимо нафту и гас и то плаћамо Русима у доларима, а да смо затворили све домаће руднике угља, који би могли добар део топлана да снабдевају угљем. Уместо да радницима на улици дајеш социјалну помоћ од 5.000,00 динара месечно и да их тераш у криминал и сиву економију, запосли исте да ваде угаљ и дај им пристојну плату.
Е сад ће неко рећи да се вађење углња не исплати, и да је иплативије куповати гас.... Само cада би нам Руси још и хранили незапослене, ваљда у знаку захвалности што купујемо пуно гаса, а рудници нам не раде....

marko

pre 14 godina

svaka cast Dinkicu, samo da ostane pri ovom stavu. Plate u EPs u proseku su vece za 15 000 din od ostale privrede, to je sramota, da su u privredi plate pale u 2009. a u EPSu hoce da ih dizu i jos podizu cenu struje.

faca

pre 14 godina

kavo crno povecanje plata, pa ionako ih ima previse, treba da ih otpustate a ne da im povecavate plate...zasto radnici po fabrikama i u privatnom sektoru guber poslove dok u javnom sektrou sede gomila neradnika?
dok svi mi placamo porez i plate toj administraciji koja je preglomazna, leglo korupcije, neefikasna...nema povecanja plata samo povecanje broja otkaza u javnom sektoru - to moze. ovi sto ostanu ako budu efikasni neka im se poveca plata...

Marko

pre 14 godina

Bravo Dinkicu! Em imaju siguran posao sto malo ko ima u Srbiji, monopolisti su i jos bi da zbog toga dele dobit. Kao izborili se na trzisti i zaradili?! Najvece groblje nase ekonomije su javna preduzeca, sve nas ucenjuju. Svima je tesko, a njima je ipak najlakse.

Mile

pre 14 godina

Svojim komentarom zelim podrzati izjavu i razmisljanje ministra Dinkica ali se istovremeno pitam s koliko efekta ce ovakva izjava sesti u Vladu.
U svakom slucaju,ako ova Vlada zeli zadrzati kakav-takav red u drzavi i voditi je prema drustvu uredjenih,mora imati jasan profil ponasanja,punu transparentnost i mora se ponasati bez selektivnosti.
Ostaje otvoreno i nejasno pitanje sta znaci dogovor Vlade sa predstavnicima EPS-a.Nesto mi u svemu tome mirise na igranje sakrivenih karata.No,ako neko misli da takva igra moze ostati bez odjeka ozbiljno je u zabludi.Siguran sam,da ce takav projekt pasti kao kula od karata,a oni koji se,eventualno,igraju takvih igara zesce ce tresnuti o zemlju sto ce vise igrati pokvarene igre.
Ministar Dinkic je u nekoliko navrata pokazao doslednost pa ocekujem da ce i u ovom slucaju iskazivati navedenu vrlinu.
Jednostavno,nedopustivo je igrati se sakrivenih karata u vodjenju drzave.
Ocekujem,da ce izvestan broj novinara,kao sto to rade u nizu prilika,razotkrivati sve nedoslednosti,selektivnost ili popustljivost drzavnih organa prema najagresivnijem delu sistema,a to su najvise upravo monopolisti koji se tako ponasaju decenijama.
U ovom trenutku,drzavi su potrebna jasna pravila ponasanja i stavljanje u funkciju svih njenih poluga.Dok toga ne bude bogati ce biti sve bogatiji,a siromasnih ce biti sve vise.Na zalost,jos smo u toj fazi preobrazme drustva.
Gospodine Dinkicu,cekamo konkretne poteze.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Interesantno. U svim normalnim privredama na svetu (SAD, Japan, Kina, Britanija), ekonomska kriza se resava "stimulansima", odnosno pumpanjem para u sektore POTRAZNJE, dakle u ozivljavanje POTRAZNJE. Jedino se u Srbiji kriza resava izgladnjivanjem na smrt radnicke klase.

Srx

pre 14 godina

EPS i Telekom traze povisice na osnovu (kvazi) dobiti koje su ostvarile, a na osnovu izjave nekog iz vlade da bi takva preduzeca (koja ostvaruju dobit) mogla da dobiju odmrznute plate...

I sad je odluka da cak ni oni nece dobiti povisice... OK!

A na osnovu cega vlada - ministri, poslanici itd. stalno povecavaju plate? Ne samo da je kriza, nego cak ni drzava koju vode ne ostvaruje dobit, cak naprotiv u gubitku je i zaduzuje se na racun gradjana, da bi taj gubitak pokrila?

Znam da je ova konstatacija naivna, ali smo toliko oguglali na njihove bezobrazluke, da smatram da treba ovako nesto napisati.

Telekom, monopolista, EPS, monopolista, kakvi takvi ostvarili su neku dobit, VI GOSPODO NISTE.

Bas bi bilo lepo kada bi po zakonu maksimalna plata bila dvostruka prosecna zarada u Srbiji, umanjeno za procenat nezaposlenih ljudi u odnosu na zaposlene. Onda bi se mozda potrudili da i obicnim ljudima bude bolje.

A da ne pominjemo onaj paradoks da dok se obicnom narodu povecava broj godina potrebnih za penziju oni sebi, opusteno smanjuju...

Lale

pre 14 godina

Dinkic bi trebalo da bude ministar populacije, a ekonomiju neka prepusti nekom drugom ekspertu, valjda ih jos ima u drzavi Srbiji!
Uopste ne sumnjam da ce onima koji rade i nocu i danju, u sibirskim i africkim uslovima, u magnetnim i ko zna kakvim jos zracenjima, smanjiti zarade i uskratiti pravo na topli obrok, regres, dodatak za smenski rad...
Tako ce Mladja opet da skupi neki glasic za sebe i svoje eksperte...
Uspeo je Dinkic svojevremeno, i zakon da promeni i radnike EPS-a sa dotadasnjih 15% akcija od vrednosti EPS-a svede na mizernih 2,5%. I tada se on busao u ime naroda i tada mu je bilo zao radnika u zdravstvu, vojsci, policiji...Kako se nije setio istih kada je prodavao duvanske industrije po Srbiji ili fabrike piva, ili cementare...
U termoelektranama "Nikola Tesla" u Obrenovcu pre pocetka restruktuiranja bilo je oko 3800 radnika, sada ih ima oko 2600. Tada je Dinkic govorio:"Smanjite broj radnika, masa za zarade ostace ista i samim tim plate ce da porastu. "Prostom racunicom vidimo da je iz preduzeca otislo 50% radnika, a zarade nisu povecane, sada je na delu kriza, ustvari kod nas je uvek kriza!
I ne samo da se vrli ministar dodvorava sirim narodnim masama, vec mu je namera da lakse proda EPS, sa jeftinom radnom snagom. To je jedan od zadnjih kajmaka kojim on moze premazati svoj "ekspertski hleb."
A sta je sa drugim ministrima u Vladi Srbije, pitaju li se oni nesto? Ima li ikakvu tezinu i vrednost potpis gospodina Skundrica na dogovor sa sindikatom EPS-a? Izgleda da nema, cim Mladja moze da izadje i kaze:"Pj-pike,ne vazi!" Uostalom samo je Mladja EKSPERT...

Nenad

pre 14 godina

Ako daju jednima veće plate u državnoj firmi, SVI ODMA traže u SVIM državnim firmama/institucijama povećanje sebi i štrajkuju do njega.
Ne može, ja sam kao građanin i vlasnik dela EPSa, i ne dam povišice nikome.

Da li vi ostali građani i vlasnici dela EPS a samim tim, da li podržavate STAV vlade (ne bitno za vladu sada) da se nikome ne dozvoli na državnim jaslicama povećanje plata pre izlaska iz krize?

Zmaj

pre 14 godina

A da smanjite plate poslanicima na prihvatljivih 60 000? Iako je i to gradjanima mnogo, ovih 1500 evra bas bode oci. A jos se i hrane za dzabe. Pitajte gradjane ko bi radio za 60 000 din. Siguran sam da ce 99% da odogovori potvrdno.

Nenad

pre 14 godina

Pre par godina u Engleskoj je jedna velika javna sluzba (ne znam tacno mozda vatrogasci) pretila da ce ici u strajk ako ne dobiju povecanje plata. I dobili su je, ali su zato morali da izvrse reorganizaciju: smanjli su broj zaposlenih (uglavnom su ljudi odlazili u penziju), morali su da se bolje organizuju, tj manji broj zaposlenih mora da uzadi istu kolicinu posla itd...
Mislim da ovako nesto treba uvesti i kod nas. Znaci moze povisica, ali da se smanji broj zaposlenih i da ne kukate sto cete morati vise da radite

Goran

pre 14 godina

RWE AG je drugi po veličini proizvođač električne energije u Nemačkoj. Imaju 68 534 zaposlena ali samo 17500 zaposlenih radi na proizvodnji i distribuciji električne energije. Ostali se bave drugim vidovima proizvodnje energije (gas i sl.) 2007 god su proizveli 324.3 TWh. EPS ima 38500 zaposlenih i 2008 god je proizveo 35.039 GWh. Sram ih bilo.

pravnik

pre 14 godina

Ja predlazem da ministar svima koji primaju platu istu ukine jer ionako nista ne vredi, novac koji ostane u opticaju treba dati poslanicima i ministrima kao i ostalim krvopijama! Oni pricaju o EU!? Pa, ovakva socijalna neodgovornost bila je karakeristicna samo za Rumuniju pocetkom 90-ih, strajkovi na sve strane, gradjani na ivici egzistencije, cene divljaju u rukama monopolista, a plate politicara sve vece!
Najbolje bi bilo da se svi lepo odselimo iz ove kvazi drzave pa neka oni vladaju sami sobom, ako su i za to kadri!

Deki

pre 14 godina

Bice povecanja plata, nece piti povecanj plata, dobicete 1000 evra, necete dobiti 1000 evra. Dinkic je rekao , Dinkic nije rekao.
Dokle cemo da imamo ovako infantilan odnos prema nasoj stvarnosti? Dokle cemo nas razvoj i buducnost da predajemo u ruke jednom coveku i sve zasluge ili greske pripisujemo njemu?
Dokle cemo da imamo ciribu-ciriba ekonomiju gde je sve moguce i nemoguce, gde je budzet netransparentan i gde madjionicari izvuku kosku, bace je ,a 80% populacije otrci da je poglodje?

Chile

pre 14 godina

Dinkic je 5.januara ukinuo solidarni porez na plate u drzavi i javnom sektoru. Tada je prestao da vazi i propisani iznos maksimalne plate. Ona je, u javnim preduzećima i insistucijama u kojima država ima većinski kapital bila ogranicena na 186 hiljada dinara (6 prosecnih). Izvor B-92 link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=01&dd=05&nav_id=402194&version=print

Dakle svima koji su u drzavi imali plate vece od 186 hiljada, Dinkic im je te velike plate vratio, pod izgovorom da kriza jenjava. Sta dalje reci?

Gradjanin

pre 14 godina

A da vi limitirate da plata u javnom sektoru ne moze biti iznad, recimo, 100 000 dinara, pa da vidimo onda kako ce nam biti stanje u budzetu? Samo od jedne plate naseg guvernera (samo sam ga uzeo za primer, nista protiv njega) moze da se isplati 13 prosecnih srpskih plata. A koliko VAS ima sa tolikim platama...

ekonomista

pre 14 godina

Gosp.Dinkic vec 10 godina rukovodi ekonomijom Srbije sa " G expertima" i rezultati su katastrofalni:
- rasprodata drzavna imovina
- nepokrenuta privreda
- unistena javna preduzeca
- skoro 1 milion nezaposlenih
- inostrane banke
- prezaduzenost drzave
itd..
Istovremeno se povecao broj zaposlenih u administraciji a poslanicima, politicarima (od ministara do sekretarica i kafe kuvarica) povecale plate.
Predlazem g. Dinkicu- posto je pokazao za ovih 10 god. da je svemocan -da zbog svoje zedji za vlascu i buducih (nadajmo se, vrlo skorih) izbora-donese NALOG da se drzavnim cinovnicima, politicarima, direktorima javnih preduzeca i svih onih koji su na budzetu drzave, smanje plate i da maksimalna plata bude 60 000 Dinara, sledecih 12 meseci.. Da pocne od sebe, da da primer. Neka sam izracuna koliko bi se tako ustedelo pa ubacilo u zdravstvo, obrazovanje, kulturu, itd..a ne bi se zaduzivao kod MMF da i moji praunuci vracaju dugove.
Tek tada bi mogao i imao pravo da nekome u ovoj, delimicno i njegovom zaslugom, ojadjenoj zemlji, nesto zabranjuje ili odobrava.

Alan Ford

pre 14 godina

Jutros je obukao kostim Robin Huda,a vec sutra kad se pomene Miskovic obucice njegovo standardno odelo Superhika...I tako vec 10 godina sa ta dva odela...

Kuda plovi ovaj brod

pre 14 godina

Da se dobit za 2010. moze poceti rasporedjivati radnicima mesecno od januara te godine je novo pravljenje budala od gradjana Srbije. Kako oni znaju da li ce uopste poslovati sa dobiti, a pogotovo koliko ce ta dobit iznositi. A sto ako budu poslovali sa minusom, tko ce to da nadoknadi? Ministri iz svog dzepa ne sigurno. Najverovatnije ce da naprave isto ono sto su pokusali i sa NIS-om, prikazu dobit, jos su hteli da plate i porez, a ono debeli minus. Sve te vratolomije samo da bi se jednima izaslo u susret, a drugima zamazale oci.

Nada 2

pre 14 godina

"Siguran sam da Vlada neće dozvoliti da Srbija izađe iz jedne od najvećih kriza"- Da li je ovo omaška novinara ili Frojdovski lapsus samog Dinkića...

гладан

pre 14 godina

Реформа првосуђа је уродила плодом,судије су добиле повећање плате 30%,што значи да су им примања минимум 100000 динара(плус дежурство,прековремени рад и изнад 100000...)а остатку запослених у правосуђу просек плате 20000 динара са прековременим радом и нема повећања,јер како кажу нема новца у буџету...